..BENEŠOV URBANISTICKÝ VÝVOJ

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "..BENEŠOV URBANISTICKÝ VÝVOJ"

Transkript

1 ..BENEŠOV URBANISTICKÝ VÝVOJ Dokud člověk nedisponoval velkou silou technologií, nemuselo se spontánní stavebnictví dostávat do zásadnějších rozporů s přírodou a potřebami lidí. S rozvojem průmyslu v 19. století však již mnohá města začala trpět živelností výstavby nebo si alespoň vytvořila základy problémů, na které začala doplácet později. Nejinak tomu bylo i v Benešově.

2 Fotografie archív sbírky architektury Muzea umění a designu Benešov. Původní osídlení soustřeďoval z obranných důvodů přirozeně vrch Karlov. Obchodní činnost (tržiště na místě dnešních centrálních náměstí Masarykova a Malého) pak vedla k rozšíření západním směrem. Později, na přelomu 13. a 14. století byl západním směrem založen středověký hrad, který v novověku přestavěli na zámek Konopiště. Vzhledem ke dvoukilometrové vzdálenosti od centra Benešova došlo k propojené urbanizaci prostoru až v polovině 19. století. Do společného organismu zámku a města zásadně zasáhl na přelomu 19. a 20. století následník rakousko-uherského trůnu František Ferdinand Rakouský D Este. Pro zklidnění prostředí přemístil z podzámčí do Benešova pivovar a další výrobní objekty. V širokém prostoru kolem Konopiště realizoval parkové úpravy, které zanedlouho, po vzniku samostatného Československa, začaly sloužit jako hodnotné veřejné rekreační zázemí města. Benešov se až do počátku 20. století stavebně rozvíjel převážně jen podél přístupových cest od Prahy, Tábora, Vlašimi, Bedrče, Týnce nad Sázavou a Konopiště. Půdorys města tak byl tvořen řídkými radiálami, plochu mezi nimi vyplňovaly polnosti jdoucí až ke středu obce. Ty byly později nahrazovány užitkovými zahradami a hospodářskými dvory. Dobře to dokumentuje historická mapa z poloviny 19. století instalovaná v 1. poschodí městské radnice.

3 Je zajímavé sledovat vzácné pozůstatky dodnes zachovaných starých komunikací. Na fotografii je vidět kamenné dláždění v ulici Na mýtě, kudy směřovala cesta z Prahy přes Benešov do Budějovic a Linze. Fotografie archív sbírky architektury Muzea umění a designu Benešov.

4 Koncem 19. století se západní hranice Benešova těsně dotkla nově vystavěná železniční trať z Prahy do Českých Budějovic. Podnítila přirozeně další rozvoj města. Přimkly se k ní zejména výrobní zóny, ale také obytné čtvrti. Pro budoucnost však vytvořila nesnadno překonatelnou bariéru Zvyšující se frekvence na dálkové silnici Praha České Budějovice a zejména prozíravý odhad dalšího vývoje vedly po roce 1938 ke stavbě přeložky. Ta sice ušetřila Benešov značné části negativních vlivů dopravy, vytvořila však po železnici další hráz mezi obyvateli města a rekreační zónou Konopiště. Koncem 20. století představuje prostor mezi parkem a městem tvořený silnicí E 55, průmyslovou zónou a širokým pásem železničního kolejiště tak zásadní překážku, že mnohé Benešany od procházek v krásném okolí zámku zcela odrazuje, jiní tuto krátkou vzdálenost překonávají pouze auty. I pro motorová vozidla se situace nakonec zhoršila, když byl zásluhou lhostejnosti zejména pražských úřadů zrušen nadjezd Na mýtě.

5 1946 Konopišťský potok Benešovský potok BENEŠOV rekreační zóna obytné výrobní a další zóny Bariéry silničního a železničního dálkového dopravního koridoru Kontakt železniční a silniční dopravy i výroby se starší a novější obytnou zástavbou silně znehodnotil také kvalitu bydlení na dalších místech města. Je ukázkou negativních důsledků chybějícího kvalitního urbanismu v průběhu větší části 20. století. Neúnosná hlučnost dopravy nakonec přiměla obyvatele postižených míst, aby si vynutili stavbu protihlukových bariér. Ty jsou pak již automaticky realizovány také při rekonstrukci železničního koridoru. Bez dalších potřebných kroků ale toto opatření znamená také ještě větší izolaci města od rekreačního zázemí Konopiště. Špatný přístup k územnímu plánování přitom nemusí být podmíněn jen nezájmem nebo nedostatečnou kvalifikací, často je spíše důsledkem politického prosazování partikulárních zájmů silnějších společenských skupin. Do roku 1989 to byla proletářská strana, která neměla kultivovaný vztah historickým tradicím, což v Benešově vedlo postupné asanaci historické výstavby centra a jejím nahrazování panelovými sídlišti. Komunistům se podařilo ještě zbourat i část jednoho z centrálních náměstí, další kroky však zpomalila na dobu totality odvážná občanská iniciativa, v níž se spojila místní inteligence (Dr. Tywoniak, Ing. Chromý, Dr. Drábek ad.) s mladými pražskými architekty (Pleskot ad.). Sametová revoluce pak pronikání sídlišť do centra definitivně zastavila. Ještě dlouho však trvalo, než se podařilo střed města zharmonizovat do přijatelné podoby.

6 Fotografie archív sbírky architektury Muzea umění a designu Benešov. Na fotografii je projekt nedokončené přestavby městského historického centra v Benešově, která probíhala v 80. letech 20. století (arch. Štefek a Matyáš). Na další fotografii vidíme stav z roku Fotografie archív sbírky architektury Muzea umění a designu Benešov. Ke kladným urbanistickým krokům v době totality patřilo založení nové výrobní zóny u Černého lesa, která byla ve směru převažujícího vzdušného proudění přijatelně vzdálena od města. V 70. letech 20. století se také zásadně rozrostla první obytná zóna Červené vršky která nebyla promíchána s výrobními podniky. Je umístěna opačným směrem od centra než výrobní zóna. V 80. letech pak byly vytvořeny první části silničního obchvatu mezi Vlašimskou a Bedrčskou radiálou a v prostoru černoleské výrobní zóny, kde byl také zrekonstruován železniční nadjezd. V této době, jak dokládá následující vyobrazení, se uvažovalo o potřebě zeleného prstence kolem centrální městské zástavby, jakou později opět navrhoval urbanista Koucký.

7 Fotografie archív sbírky architektury Muzea umění a designu Benešov. Na obrázcích rozrůstající se obytná zóna Červené vršky v 70. letech 20. století a výrobní zóna Černý les z 80. let 20. století. Po pádu proletářského režimu byl v Benešově architektem Pleskotem zpracován nový územní plán, který mohl zabránit vzniku dalších nedostatků. Odstraňování starých ale představovalo nesnadný dlouhodobý úkol. V porevolučním nadšení bylo všem zřejmé, že hlavní úsilí je třeba nasměrovat ke zvětšení prostupnosti bariér vytvořených dálkovými dopravními koridory a zrušení přehrad mezi městem a okolní přírodou, která tvoří nejbližší přirozenou rekreační zónu zejména pro všední dny obyvatel Benešova. Nejen od západu bylo totiž město obklíčeno. Mluvilo se o zrušení vojenského výcvikového prostoru na východě i armádního objektu na severu. Pleskot do plánu zahrnul také úvahy o přesunutí Táborských kasáren na jihu. Modernizace armády tomuto odvážnému projektu přála. Bylo uvolněno nejen cvičiště, vojenský objekt v lese na severu od města, ale i kasárenský areál, čím bylo zrušeno obklíčení ze tří světových stran. Dopravní a průmyslovou bariéru mezi městem a Konopištěm se však nepodařilo zprůchodnit ani v prvém desetiletí 21. století.

8 Ukázky z územní plánu Josefa Pleskota se zvýrazněnou barevností dopravních koridorů a omezenou možností jejich prostupu. Současnost návrh

9 Naproti tomu se městské radnici podařilo zkvalitnit některá území v centru města, jednak omezením dopravy a vytvořením pěších zón (Masarykovo náměstí, Marešova ulice, počátek Vlašimské a část Jiráskovy ulice) a také vznikem nových veřejných parků (mezi ulicemi Jiráskovou a Tyršovou, Na Klášterce a ve Villaniho ulici) i hřišť pro děti a mládež. Porevoluční atmosféra vedla také k formulaci zajímavých záměrů v atraktivním okolí zámku Konopiště. Relativně krátká turistická sezóna však zřejmě byla hlavním důvodem, že návrhy velkorysých investic nebyly realizovány. Ani dobrý územní plán nemusí být spolehlivou zárukou nekonfliktního rozvoje. Je nezbytná neustálá pozornost obecních orgánů, běžných obyvatel i novinářů, aby se organismus měst rozvíjel harmonicky ve prospěch všech. O problematice územní regulace je proto nutné průběžně otevřeně diskutovat mezi obyvateli i odborníky. K tomu došlo poprvé po obnovení demokracie v polovině 90. let, kdy se na veřejných besedách o urbanismu a ekologii sešli Benešané se zástupci radnice, hlavním architektem a dalšími přizvanými českými urbanisty a ekology. Starosta Chromý tehdy velmi konstruktivně prohlásil, že bude skutečně nezbytné zadat zpracování strategické rozvojové studie Benešova. Je však známo, že jasná dlouhodobá koncepce nevyhovuje dílčím zájmům mnoha podnikatelských subjektů. Jejich ekonomická síla dokáže často ovlivnit volené zastupitele a tak z uvedeného záměru sešlo. Naopak sílily tlaky na předimenzované komerční využití některých ekonomicky atraktivních lokalit. V centru města mezi školou a domem dětí se měl stavět supermarket, v blízkosti Konopiště byla zamýšlena zóna pro blízkou mlékárnu Danone a benešovský Mountfield. Oběma záměrům se podařilo čelit nejen užitím vhodné legislativy, ale také díky intenzivním občanským aktivitám. Za městotvorné je třeba považovat také některé části volebních programů stran, které poté získají významné postavení na radnici. Jako nejpodstatnější z tohoto hlediska je možné v Benešově vnímat volební programy občanských demokratů, sociálních demokratů a nově pak sdružení Volba pro město v kampaních let 2002 a 2006, ve kterých mj. reagovali na strategické podněty nepolitického občanského sdružení Evropský klub Benešov, zveřejněné v místním tisku. Při příležitosti rozvířené diskuse o navrhovaných komerčních plochách u Konopiště získalo město také zajímavou celkovou urbanistickou studii uznávaného architekta Romana Kouckého.

10 Na předchozí kresbě stávající stav, dole rozvoj města

11 Oproti Pleskotově koncepci byl Koucký proti jakékoliv prostorové expanzi Benešova a navrhoval rozvoj formou intenzifikace využití dosavadní plochy. Město proto ve své studii symbolicky obklíčil biokoridorem. Pleskot naopak počítal s dotekem Benešova a dvou rozšířených ploch zeleně, či jejich částečným průnikem do intravilánu. Totožný byl pro oba urbanisty zájem o zásadní zvětšení prostupnosti bariér tvořených dopravními koridory. Na jejich myšlenky pak navázali studenti architektury při workshopu zaměřeném na zkvalitnění prostoru benešovských dopravních terminálů. Autobusové nádraží (červená plocha) doporučili přesunout na nevyužitý pozemek z druhé strany kolejiště, blíže k silnici E 55, navrhli dostatek parkovacích ploch pro ekonomický systém P+R (modrá plocha), který je budoucností Pražské integrované dopravy zahrnující také Benešov a vše propojili prodlouženým podchodem, překonávajícím problematické vnitroměstské bariéry.

12 Koncem prvého desetiletí 21. století stojí Benešov s novým týmem v čele radnice včetně nového hlavního architekta před výzvou kvalitní urbanizace velkého prostoru bývalých Táborských kasáren, uvolněných armádou, aktivně řeší rozvoj nových obytných zón a očekává kroky státu i Středočeského kraje související s výstavbou dálnice z Prahy do Budějovic a dokončení obchvatových komunikací města. V budoucnu je jistě nutné počítat se závažným vlivem blízké pražské aglomerace, který by snad vzhledem k atraktivnímu rekreačnímu charakteru Posázaví mohl mít více pozitivních a méně negativních prvků (tzv. sídelní kaše). Urbanistický rozvoj obcí je přirozeným prostorem řady sociálních konfliktů, jen těžko tomu může být jinak. Východiska z nich jsou jednou horší, podruhé lepší, většinou jde o kompromisy, málokdy o ideální řešení. Bylo by proto nezáživné a málo poučné nepopsat urbanistický vývoj realisticky. Není konstruktivní, aby se kdokoliv za své chyby styděl. Ty mají být východiskem k poučení pro další práci. Proto i muzeum, které připravilo tuto publikaci, může přiznat svůj podíl na tom, co se v Benešově nepodařilo optimálně vyřešit. Úlohou muzeí umění je vzdělávat široké vrstvy laiků v problematice nejen volného, ale také užitého umění, tedy architektury, designu, urbanismu. Vzdělávání není samoúčelné, jeho výsledky neslouží k ukrácení volného času obyvatel města, ale právě k užití v každodenním životě. Přesto, že muzeum připravilo počátkem 90. let 20. století hned po svém založení výstavu věnovanou architektuře města, po ní pak expozice ukazující kvalitní architektonickou tvorbu odjinud, poskytovalo radnici i veřejnosti architektonické časopisy a ve druhé polovině 90. let uspořádalo besedu urbanistů o přípravách rozvojových vizí, nebylo akcí takového zaměření pravděpodobně dost. Je například možné, že měl být kladen větší důraz na články v místním tisku ilustrované názornými fotografiemi. Snad i tato publikace bude proto příspěvkem ke zkvalitnění veřejného povědomí o hodnotách, které architektura dnešnímu člověku přináší. Jednou ze zvláštních inspirací pro řešení vizí rozvoje Benešova, i když značně nezávislou, byl také projekt BENELON, který pro benešovské Muzeum umění a designu v roce 2006 realizovala architektka pocházející z regionu Vendula Hladíková-Zimandlová se skupinou Agents za spolupráce své bývalé profesorky z pražské VŠUP Evy Jiřičné z Londýna. Šlo o dynamickou vizi prolínání mnoha rovin dvou odlišných organismů měst Benešova a Londýna.

13

Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků JmK v přírodních vědách a informatice CZ.1.07/1.3.10/ Urbanistické styly

Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků JmK v přírodních vědách a informatice CZ.1.07/1.3.10/ Urbanistické styly Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků JmK v přírodních vědách a informatice CZ.1.07/1.3.10/02.0024 Urbanistické styly Architektonické styly, urbanistické utopie a struktura města

Více

Podél ulice Kolbenova by byla vhodná větší kultivace prostředí s vytvořením uliční fronty a urbanizovaného městského prostředí.

Podél ulice Kolbenova by byla vhodná větší kultivace prostředí s vytvořením uliční fronty a urbanizovaného městského prostředí. STRUČNÝ POPIS NÁVRHU ÚZEMÍ SEVER Rozvojová plocha mezi Vysočanskou radiálou a stávající zástavbou Hutí tvoří největší potenciál pro další rozvoj Prahy 14. Předpokládá se navázání na stávající obytnou zástavbu

Více

Praha olympijská a železnice

Praha olympijská a železnice Praha olympijská a železnice duben 2007 Bc. Marek Binko Budou-li v hlavním městě Praze pořádány olympijské hry, bude to mj. i neopakovatelná příležitost pro realizaci rozsáhlých investic do infrastruktury,

Více

zpracovatel: architekti Praha 6 Radimova 18

zpracovatel: architekti Praha 6 Radimova 18 Severní Terasa STŘÍBRNÍKY Radimova 18 územní studie Praha 6 pořizovatel: Magistrát města Ústí nad Labem odbor územního plánování Velká Hradební 8 Ústí nad Labem, 401 00 datum: 12. 2009 OBSAH DOKUMENTACE:

Více

Záznam participačního setkání. nová železniční zastávka Karlín. 13. června Galerie VI PER

Záznam participačního setkání. nová železniční zastávka Karlín. 13. června Galerie VI PER Záznam participačního setkání nová železniční zastávka Karlín 3. června 208 Galerie VI PER PARTICIPAČNÍ SETKÁNÍ NOVÁ ŽELEZNIČNÍ ZASTÁVKA KARLÍN Datum konání: 3. 6. 208 Místo konání: Galerie VI PER, Vítkova

Více

S T A T U T Á R N Í M Ě S T O LIBEREC

S T A T U T Á R N Í M Ě S T O LIBEREC S T A T U T Á R N Í M Ě S T O LIBEREC 10. zasedání zastupitelstva města dne: 26. 11. 2009 Bod pořadu jednání: Věc: Zahájení pořízení 63. změny územního plánu přestavba Interlana Františkov Zpracoval: Ing.

Více

ARCHITEKTONICKÁ SOUTĚŽ: CENA NADACE PROMĚNY 2013

ARCHITEKTONICKÁ SOUTĚŽ: CENA NADACE PROMĚNY 2013 ARCHITEKTONICKÁ SOUTĚŽ: CENA NADACE PROMĚNY 2013 OBNOVA NÁBŘEŽÍ ŘEKY LOUČNÉ V LITOMYŠLI S PODPOROU NADACE PROMĚNY A MĚSTA LITOMYŠL P.01 SOUTĚŽNÍ ZADÁNÍ Motto: Dialog mezi řekou a městem 1. ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA

Více

ZMĚNA Č. 2 ÚZEMNÍHO PLÁNU OBCE VŘESKOVICE N Á V R H Z A D Á N Í

ZMĚNA Č. 2 ÚZEMNÍHO PLÁNU OBCE VŘESKOVICE N Á V R H Z A D Á N Í ZMĚNA Č. 2 ÚZEMNÍHO PLÁNU OBCE VŘESKOVICE N Á V R H Z A D Á N Í Plzeň, 2012 ZMĚNA Č. 2 ÚZEMNÍHO PLÁNU OBCE VŘESKOVICE NÁMĚT Č.1 NÁVRH ZADÁNÍ Zpracoval pořizovatel: MěÚ Klatovy odbor výstavby a územního

Více

i d e n t i f i k a č n í ú d a j e

i d e n t i f i k a č n í ú d a j e i d e n t i f i k a č n í ú d a j e název O B Y T N Ý S O U B O R N A V A C K O V Ě Z Ó N A A 3 / 9. E T A P A prověření hmoty objektu E v kontextu okolní zástavby ve smyslu 26 PSP místo ulice Olgy Havlové,

Více

Námitka zástupce veřejnosti ke konceptu územního plánu města Brna

Námitka zástupce veřejnosti ke konceptu územního plánu města Brna Námitka zástupce veřejnosti ke konceptu územního plánu města Brna Magistrát města Brna Odbor územního plánování a rozvoje Kounicova 67 601 67 Brno V Brně dne 9. března 2011 Obsahuje 6 A4 textu + grafickou

Více

architektonické návrhy & vizualizace Patrik Misař, Jaromír Hnik PM projects

architektonické návrhy & vizualizace Patrik Misař, Jaromír Hnik PM projects architektonické návrhy & vizualizace Patrik Misař, Jaromír Hnik Jaromír Hnik design a vizualizace email: jaromir.hnik@gmail.com tel.: 775 410 414 Patrik Misař architektonické návrhy email: patrik.misar@gmail.com

Více

I. Změna územního plánu

I. Změna územního plánu I. Změna územního plánu A. TEXTOVÁ ČÁST I. Změna územního plánu... 3 I.1 Vymezení zastavěného území... 3 I.2 Koncepce rozvoje území obce, ochrany a rozvoje jeho hodnot... 3 I.2.1 Koncepce rozvoje území

Více

Podmínky pro zveřejnění záměru převod nemovitostí - areálu bývalé Okresní vojenské správy v Uherském Hradišti č.p. 398 a 363

Podmínky pro zveřejnění záměru převod nemovitostí - areálu bývalé Okresní vojenské správy v Uherském Hradišti č.p. 398 a 363 Podmínky pro zveřejnění záměru převod nemovitostí - areálu bývalé Okresní vojenské správy v Uherském Hradišti č.p. 398 a 363 Předmět převodu: pozemky parcelních čísel stavební 555 a větší část 549, části

Více

ZMĚNA č.3 ÚZEMNÍHO PLÁNU CHROPYNĚ

ZMĚNA č.3 ÚZEMNÍHO PLÁNU CHROPYNĚ ZMĚNA č.3 ÚZEMNÍHO PLÁNU CHROPYNĚ P1 Textová část návrhu změny příloha č.1 Zpracovatel : AKTÉ projekt s.r.o Kollárova 629, 767 01 Kroměříž Ing.arch. Milan Krouman Č. autorizace : ČKA 02 630 Zakázkové číslo

Více

ZMĚNA Č. 11 ÚZEMNÍHO PLÁNU SÍDELNÍHO ÚTVARU MĚSTA KLADNA NÁVRH TEXTOVÁ ČÁST A

ZMĚNA Č. 11 ÚZEMNÍHO PLÁNU SÍDELNÍHO ÚTVARU MĚSTA KLADNA NÁVRH TEXTOVÁ ČÁST A ZMĚNA Č. 11 ÚZEMNÍHO PLÁNU SÍDELNÍHO ÚTVARU MĚSTA KLADNA TEXTOVÁ ČÁST A Brno 9 / 2015 Strana 2 POŘIZOVATEL Úřad architektury a územního plánování Magistrát města Kladna Náměstí starosty Pavla 44 272 52

Více

Představení návrhu GENEREL CYKLISTICKÉ DOPRAVY NA ÚZEMÍ MĚSTA ČESKÝ BROD

Představení návrhu GENEREL CYKLISTICKÉ DOPRAVY NA ÚZEMÍ MĚSTA ČESKÝ BROD Představení návrhu GENEREL CYKLISTICKÉ DOPRAVY NA ÚZEMÍ MĚSTA ČESKÝ BROD MOTIVACE cyklostezky nevytváří ucelenou síť integrace cyklodopravy do současného prostoru oddělování všech ode všech se v praxi

Více

Návrh zadání změny č. 3 územního plánu Benešov

Návrh zadání změny č. 3 územního plánu Benešov Návrh zadání změny č. 3 územního plánu Benešov Pořizovatel Městský úřad Benešov, Odbor výstavby a územního plánování, úřad územního plánování Vyhotoveno Březen 2017 Pořizovatel spolupracuje s určeným zastupitelem.

Více

Mgr. Michal Roubík. Ústav hospodářských a sociálních dějin, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze. Institut pro památky a kulturu, o.p.s.

Mgr. Michal Roubík. Ústav hospodářských a sociálních dějin, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze. Institut pro památky a kulturu, o.p.s. Mgr. Michal Roubík Ústav hospodářských a sociálních dějin, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze - Institut pro památky a kulturu, o.p.s. Nádraží Benešov Kulturní památka mezi minulostí a budoucností

Více

Územní studie č.ús 8-02/2017 Petřkovice u Ostravy Odval Urx

Územní studie č.ús 8-02/2017 Petřkovice u Ostravy Odval Urx 20.6.2017 Magistrát města Ostravy, Útvar hlavního architekta a stavebního řádu Územní studie č.ús 8-02/2017 Petřkovice u Ostravy Odval Urx Pořizovatel: Magistrát města Ostravy Útvar hlavního architekta

Více

D3 x R4. Kudy z Prahy do Českých Budějovic? 24. 1. 2015 Vítek Urban

D3 x R4. Kudy z Prahy do Českých Budějovic? 24. 1. 2015 Vítek Urban D3 x R4 Kudy z Prahy do Českých Budějovic? 24. 1. 2015 Vítek Urban Kudy z Prahy do Českých Budějovic? Přes Tábor? Start: Jižní spojka Cíl: křižovatka Pražská 138 km 1:34 h Po D1 do Mirošovic 22 km Po

Více

Dopravní terminál v Českém Brodě

Dopravní terminál v Českém Brodě Dopravní terminál v Českém Brodě V Českém Brodě je dlouhodobým záměrem vybudovat přestupní terminál Pražské integrované dopravy (PID). Obrat cestujících je cca 5 000 za pracovní den, což je nejvíce v rámci

Více

ÚZEMNÍ PLÁN MORAVANY

ÚZEMNÍ PLÁN MORAVANY ÚZEMNÍ PLÁN MORAVANY TEXTOVÁ ČÁST ÚZEMNÍHO PLÁNU příloha č.: I.A etapa: ÚZEMNÍ PLÁN pro vydání pořizovatel dokumentace: Magistrát města Pardubice, Odbor hlavního architekta Objednatel: Obec Moravany Zhotovitel:

Více

DROBNÁ ARCHITEKTURA A DESIGN

DROBNÁ ARCHITEKTURA A DESIGN DROBNÁ ARCHITEKTURA A DESIGN První nízkopodlažní příměstské jednotky EM 475.2 z přelomu 60. a 70. let, lidově nazývané dost nevýstižně pantograf (pantografy mají i samostatné elektrické lokomotivy), měly

Více

I D E N T I F I K A Č N Í Ú D A J E. název B Y T O V Ý D Ů M " S T Ř E L N I Č N Á "

I D E N T I F I K A Č N Í Ú D A J E. název B Y T O V Ý D Ů M  S T Ř E L N I Č N Á I D E N T I F I K A Č N Í Ú D A J E název B Y T O V Ý D Ů M " S T Ř E L N I Č N Á " místo ul. Střelničná, Praha 8 Kobylisy (parc.č. 2446, 2636, 2467, k.ú. Kobylisy) stupeň územní studie investor CPI Reality,

Více

073 / Radlice Připomínky MČ Praha 5 Z (03) hybridní / O [T]

073 / Radlice Připomínky MČ Praha 5 Z (03) hybridní / O [T] Přehledový list připomínek v lokalitě 073 / Radlice KATEGORIE PŘIPOMÍNKY SPECIFIKACE Změna zařazení lokality Změna regulativů lokality Změna grafické části hlavního výkresu Ochrana zeleně Ochrana veřejného

Více

Zápis I. jednání Pracovní skupiny Doprava, infrastruktura a ŽP

Zápis I. jednání Pracovní skupiny Doprava, infrastruktura a ŽP Zápis I. jednání Pracovní skupiny Doprava, infrastruktura a ŽP Dne: 15. ledna 2014, zasedací místnost zastupitelstva města, Městský úřad Kopřivnice Přítomni: dle prezenční listiny Příloha č. 2 1/1 Úvodní

Více

Magistrát hlavního města Prahy V Praze dne 23. března 2009 Odbor územního plánu Jungmannova 35/29 111 21 PRAHA 1

Magistrát hlavního města Prahy V Praze dne 23. března 2009 Odbor územního plánu Jungmannova 35/29 111 21 PRAHA 1 Magistrát hlavního města Prahy V Praze dne 23. března 2009 Odbor územního plánu Jungmannova 35/29 111 21 PRAHA 1 Věcně shodné připomínky k návrhu Zásad územního rozvoje hlavního města Prahy (ZÚR) Území

Více

Využití ploch 10.04.V03 a 10.05.V03

Využití ploch 10.04.V03 a 10.05.V03 Využití ploch 10.04.V03 a 10.05.V03 Dotčená lokalita Machnín a Bedřichovka Společnost občanů Machnína o.s. O čem hovoříme? Orná půda se má změnit na průmyslovou zónu! Co nám říkají zástupci města? Proč

Více

Mimoúrovňová dálniční křižovatka Malovanka a její okolí

Mimoúrovňová dálniční křižovatka Malovanka a její okolí Mimoúrovňová dálniční křižovatka Malovanka a její okolí Praha město pro život... ale jaký? Už dnes je na Malovance problém doběhnout autobus. Po výstavbě dalších komunikací dálničního typu se situace zhorší

Více

Obsah Muzeum železnice na Masarykově nádraží v Praze 2 -- 3 4 -- 5 6 -- 7 8 -- 15 16 -- 18 Cíle projektu 19 -- 27 28 -- 29 2013

Obsah Muzeum železnice na Masarykově nádraží v Praze 2 -- 3 4 -- 5 6 -- 7 8 -- 15 16 -- 18 Cíle projektu 19 -- 27 28 -- 29 2013 Obsah 1 muzeum železnice na Masarykově nádraží v Praze 2 -- 3 historické mapy, železniční síť 4 -- 5 fotodokumentace areálu bývalých dílen Masarykova nádraží 6 -- 7 historické fotografie 8 -- 15 návrh

Více

INVESTIČNÍ ZÁMĚR IGRA CITY MNICHOVICE Pražská ulice

INVESTIČNÍ ZÁMĚR IGRA CITY MNICHOVICE Pražská ulice INVESTIČNÍ ZÁMĚR IGRA CITY MNICHOVICE Pražská ulice Poskytovatel řešení: Nad Rokoskou 2361/2a Praha 8, PSČ 182 00 IČO: 61509001 DIČ: CZ61509001 Zpracovali: Ing. Arch. Pavla Zimová Jan Rod, autorizovaný

Více

Ú Z E M N Í P L Á N S Í D E L N Í H O Ú T V A R U

Ú Z E M N Í P L Á N S Í D E L N Í H O Ú T V A R U MORAVSKÝ KRUMLOV Ú Z E M N Í P L Á N S Í D E L N Í H O Ú T V A R U Změna Č.5 I. ÚZEMNÍ PLÁN ZHOTOVITEL : URBANISTICKÉ STŘEDISKO BRNO, SPOL. S R.O. Akce : MORAVSKÝ KRUMLOV územní plán změna č.5 Evidenční

Více

Správa a rozvoj komunikací v Plzni. Ing. Petr Náhlík, náměstek primátora města Plzně

Správa a rozvoj komunikací v Plzni. Ing. Petr Náhlík, náměstek primátora města Plzně Správa a rozvoj komunikací v Plzni Ing. Petr Náhlík, náměstek primátora města Plzně Město Plzeň leží v ploché kotlině, kterou protékají čtyři řeky, členící terén na vyvýšené terasy. Na těchto terasách

Více

C. DOPRAVA A TECHNICKÁ INFRASTRUKTURA

C. DOPRAVA A TECHNICKÁ INFRASTRUKTURA C. DOPRAVA A TECHNICKÁ INFRASTRUKTURA Problematiku dopravy v Chebu řeší aktuální Generel dopravy, který detailně popisuje současnou situaci a navrhuje řešení, která mohou napomoci jejímu zlepšení. Zásadním

Více

Z M Ě N A Č. 1 N Á V R H POŘIZOVATEL: MĚSTSKÝ ÚŘAD PACOV ODBOR VÝSTAVBY ZPRACOVATEL: ING.ARCH. IVAN PLICKA IVAN PLICKA STUDIO

Z M Ě N A Č. 1 N Á V R H POŘIZOVATEL: MĚSTSKÝ ÚŘAD PACOV ODBOR VÝSTAVBY ZPRACOVATEL: ING.ARCH. IVAN PLICKA IVAN PLICKA STUDIO Ú Z E M N Í P L Á N O B C E O B R A T A Ň Z M Ě N A Č. 1 N Á V R H POŘIZOVATEL: MĚSTSKÝ ÚŘAD PACOV ODBOR VÝSTAVBY ZPRACOVATEL: ING.ARCH. IVAN PLICKA IVAN PLICKA STUDIO ČERVENEC 2007 AUTORISACE Pořizovatel:

Více

ÚZEMNÍHO PLÁNU DUŠNÍKY

ÚZEMNÍHO PLÁNU DUŠNÍKY ZMĚNA č.2 ÚZEMNÍHO PLÁNU DUŠNÍKY VYHODNOCENÍ VLIVŮ NÁVRHU ÚZEMNÍHO PLÁNU NA UDRŽITELNÝ ROZVOJ ÚZEMÍ (Ve smyslu 18, resp. 50 zákona č.183/2006 Sb., v rozsahu přílohy č.5 vyhlášky č.500/2006sb.) POŘIZOVATEL:

Více

ÚZEMNÍ PLÁN DAMNICE ZMĚNA Č. 1

ÚZEMNÍ PLÁN DAMNICE ZMĚNA Č. 1 ÚZEMNÍ PLÁN DAMNICE ZMĚNA Č. 1 okr. Znojmo I.A. TEXTOVÁ A TABULKOVÁ ČÁST ZMĚNA Č. 1 ÚZEMNÍHO PLÁNU DAMNICE BYLA SPOLUFINANCOVÁNA Z ROZPOČTU JIHOMORAVSKÉHO KRAJE Pořizovatel: Objednatel: Projektant: MÚ

Více

Dálnice. Veselí nad Lužnicí Bošilec. stavba 0308C. C2c. Dálnice D3. Veselí nad Lužnicí. stavba 0308C INFORMAČNÍ LETÁK, stav k 12/2016

Dálnice. Veselí nad Lužnicí Bošilec. stavba 0308C. C2c. Dálnice D3. Veselí nad Lužnicí. stavba 0308C INFORMAČNÍ LETÁK, stav k 12/2016 Horusice D3 Dálnice INFORMAČNÍ LETÁK, stav k 12/2016 Ve III/14713 (původně II/147) 3 Veselí nad Lužnicí 1 60 atice Veselí n. Luž. jih C2c doprovodná komunikace 24 stavba 0309/I Bošilec Ševětín České Budějovice

Více

ÚZEMNÍ PLÁN SÍDELNÍHO ÚTVARU ZMĚNA Č.5A

ÚZEMNÍ PLÁN SÍDELNÍHO ÚTVARU ZMĚNA Č.5A ÚZEMNÍ PLÁN SÍDELNÍHO ÚTVARU ZMĚNA Č.5A 5.02 změna využití území z plochy dopravy a občanské vybavení na plochu pro občanské vybavení v lokalitě u nádraží 5.04 změna využití území z plochy bydlení a dopravy

Více

MODERNÍ TRENDY V TRAMVAJOVÉ DOPRAVĚ V NĚMECKÝCH MĚSTECH I REGIONECH

MODERNÍ TRENDY V TRAMVAJOVÉ DOPRAVĚ V NĚMECKÝCH MĚSTECH I REGIONECH MODERNÍ TRENDY V TRAMVAJOVÉ DOPRAVĚ V NĚMECKÝCH MĚSTECH I REGIONECH Tramvajová doprava prožívá v západní Evropě svou renesanci. V německých městech starších i novějších spolkových zemí (bývalá NDR) jsou

Více

ARCHITEKTONICKÁ OVĚŘOVACÍ STUDIE BUDOUCÍHO VYUŽITÍ OBJEKTU LIEBIEGOVA PALÁCE U Tiskárny 81, Liberec 09/2014

ARCHITEKTONICKÁ OVĚŘOVACÍ STUDIE BUDOUCÍHO VYUŽITÍ OBJEKTU LIEBIEGOVA PALÁCE U Tiskárny 81, Liberec 09/2014 ARCHITEKTONICKÁ OVĚŘOVACÍ STUDIE BUDOUCÍHO VYUŽITÍ OBJEKTU LIEBIEGOVA PALÁCE U Tiskárny 81, Liberec 09/2014 RUPRECHTICE BEDŘICHOV SITUACE ŠIRŠÍCH VZTAHŮ S výstaviště LIDOVÉ SADY BEDŘICHOV Severočeské muzeum

Více

U bran přírodní rezervace

U bran přírodní rezervace U bran přírodní rezervace Projekt situovaný v malebné části Prahy 6, poblíž přírodní rezervace Divoká Šárka nabízí reprezentativní byty v kompletně zrekonstruované barokní budově, a další bytové jednotky

Více

ÚZEMNÍ STUDIE Lokalita Jeremenko

ÚZEMNÍ STUDIE Lokalita Jeremenko 6.11.2014 13.1.2015 21.1.2015 Obsah 1 Cíle a účel řešení územní studie... 2 2 Vymezení řešeného území... 2 3 Základní urbanistická koncepce a její regulace... 2 ÚZEMNÍ STUDIE Lokalita Jeremenko 3.1 HODNOTY

Více

NĚKTERÉ TENDENCE ZMĚN VE STRUKTUŘE MĚSTA. Doc. Ing. arch. Ivan Vorel, Csc

NĚKTERÉ TENDENCE ZMĚN VE STRUKTUŘE MĚSTA. Doc. Ing. arch. Ivan Vorel, Csc NĚKTERÉ TENDENCE ZMĚN VE STRUKTUŘE MĚSTA Doc. Ing. arch. Ivan Vorel, Csc ivan.vorel@fsv.cvut.cz Katedra urbanismu a územního plánování Fakulta stavební ČVUT v Praze 2012 POJMY URBANIZACE SUBURBANIZACE

Více

STUDIE BAKALÁŘSKÉ PRÁCE

STUDIE BAKALÁŘSKÉ PRÁCE BYTOVÝ DŮM, KUTNÁ HORA Atelier KOHOUT TICHÝ ATZBP ZS2011/2012 RICHARD OTT STUDIE BAKALÁŘSKÉ PRÁCE řešené území Morfologie terénu a zástavby Kutné hory m_1:7500 Charakter zástavby rodinné domy -řádkové,

Více

V O C H O V ú z e m n í p l á n - z m ě n a č. 1. Městský úřad Nýřany pracoviště Plzeň. Odbor územního plánování Plzeň

V O C H O V ú z e m n í p l á n - z m ě n a č. 1. Městský úřad Nýřany pracoviště Plzeň. Odbor územního plánování Plzeň ZÁKLADNÍ ÚDAJE: Pořizovatel: Městský úřad Nýřany pracoviště Plzeň Odbor územního plánování 301 00 Plzeň Zhotovitel: Ing.arch.Václav Mastný architektonická projektová kancelář nám. T.G.Masaryka 9, 30138

Více

ÚZEMNÍ STUDIE ZLIV POD TRATÍ v katastrálním území Zliv u Českých Budějovic

ÚZEMNÍ STUDIE ZLIV POD TRATÍ v katastrálním území Zliv u Českých Budějovic ÚZEMNÍ STUDIE ZLIV POD TRATÍ v katastrálním území Zliv u Českých Budějovic Pořizovatel: UPLAN Zastoupený Ing. Vlastimilem Smítkou Vlastiboř 21 392 01 Soběslav mobil: 773 638 043 e-mail: uplan@uplan.cz

Více

ZMĚNA Č.1 ÚZEMNÍHO PLÁNU

ZMĚNA Č.1 ÚZEMNÍHO PLÁNU LODĚNICE ZMĚNA Č.1 ÚZEMNÍHO PLÁNU POŘIZOVATEL: Městský úřad Beroun - odbor územního plánování a regionálního rozvoje PROJEKTANT: Ing. arch. Václava Dandová ZODPOVĚDNÝ PROJEKTANT: Ing. Stanislav Zeman listopad

Více

ÚZEMNÍ STUDIE TŘI ČTVRTĚ" - CH. N. VES

ÚZEMNÍ STUDIE TŘI ČTVRTĚ - CH. N. VES ÚZEMNÍ STUDIE TŘI ČTVRTĚ" - CH. N. VES PRŮVODNÍ ZPRÁVA DATUM: ZPRACOVAL: SPOLUPRÁCE: 06/2012 DOC. ING. ARCH. KAREL BOŽEK, CSc, AUTORIZOVANÝ ARCHITEKT F&K&B, a.s. ING. ARCH. LIBOR FOUKAL NA VALTICKÉ 756

Více

Strategický cíl 2 Fyzicky prostupné, dostupné a propojené město (pohyb mobilita)

Strategický cíl 2 Fyzicky prostupné, dostupné a propojené město (pohyb mobilita) Fyzicky prostupné, dostupné a propojené město (pohyb mobilita) Udržitelná mobilita založená na vyváženém poměru jednotlivých způsobů dopravy, dobrá dostupnost Prahy v regionálním, národním, celoevropském

Více

Blízká budoucnost kolejí a stanic v Praze a okolí

Blízká budoucnost kolejí a stanic v Praze a okolí Integrovaná doprava mobilita měst i regionů Blízká budoucnost kolejí a stanic v Praze a okolí Bc. Marek Binko ředitel odboru strategie SŽDC 22. 11. 2013 Železniční uzel Praha 2 Železniční uzel Praha délka

Více

NEREALIZOVANÉ PROJEKTY

NEREALIZOVANÉ PROJEKTY NEREALIZOVANÉ PROJEKTY Pro zajímavost uvádíme také ukázky nerealizovaných projektů. Prvním je návrh budovy městského divadla a kina v Benešově připravený pro soutěž v roce 1921 B. Adámkem. Další nerealizovaný

Více

CYKLISTICKÁ DOPRAVA V PROCESU ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ BRNO

CYKLISTICKÁ DOPRAVA V PROCESU ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ BRNO CYKLISTICKÁ DOPRAVA V PROCESU ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ BRNO 2016 PROČ? Protože každý člověk si vybírá ten způsob dopravy, který je pro něj v danou chvíli nejvhodnější to závisí na účelu cesty, možnostech a požadavcích

Více

ÚZEMNÍ STUDIE LUKOV NADE MLÝNEM SO.3 29 a 30

ÚZEMNÍ STUDIE LUKOV NADE MLÝNEM SO.3 29 a 30 ÚZEMNÍ STUDIE LUKOV NADE MLÝNEM SO.3 29 a 30 MÍSTO STAVBY : Lukov, Nade Mlýnem SO.3 29 a 30 ZADAVATEL : obec Lukov K Lůčkám 350 Lukov STUPEŇ DOKUMENTACE : Územní studie Zakázkové číslo Měsíc/rok 08/2017

Více

SBÍRKA GRAFICKÉHO DESIGNU POHLEDNICE

SBÍRKA GRAFICKÉHO DESIGNU POHLEDNICE SBÍRKA GRAFICKÉHO DESIGNU POHLEDNICE Muzejní sbírka pohlednic patří k nejbohatším, čítá několik tisíc kusů, přičemž její velká část je zatím uložena jako netříděný fond. Vedle místopisných tématik jsou

Více

M Ě ST O B EN E ŠO V

M Ě ST O B EN E ŠO V MĚSTO BENEŠOV KAPITOLY Z HISTORIE MUZEA UMĚNÍ A DESIGNU BENEŠOV 1990-2010... Historie Muzea umění a designu Benešov není vizitkou jeho několika zaměstnanců, ale především úspěchem celého mě sta. Jeho

Více

Dolní kasárna. Obsah prezentace:

Dolní kasárna. Obsah prezentace: urbanistická studie areálu Dolní kasárna veřejné projednání Obsah prezentace: 1. Důvody pro pořízení studie 2. Rozsah studie 3. Etapa I urbanismus 4. Etapa II areál 5. Diskuse Ing. arch. Václav Zůna Ing.

Více

Zpracování územního plánu bylo podpořeno dotací Jihomoravského kraje.

Zpracování územního plánu bylo podpořeno dotací Jihomoravského kraje. Zpracování územního plánu bylo podpořeno dotací Jihomoravského kraje. Obsah dokumentu : Východiska 3 Vyhodnocení vlivu územního plánu Rousínov na udržitelný rozvoj území 3 A. Vyhodnocení vlivů územního

Více

Jaké podněty k strategickému plánu jste podávali?

Jaké podněty k strategickému plánu jste podávali? Jaké podněty k strategickému plánu jste podávali? Petr Petr Vilgus Vilgus Nejčastější podněty občanů ke strategickému plánu Celkem 621 podnětů občanů 1. Městská hromadná doprava(45) 1. STAV Zařazeno do

Více

ZÁKLADY DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ

ZÁKLADY DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ ZÁKLADY DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ cvičení z předmětu 12ZADI ZS 2014/2015 ČVUT v Praze Fakulta dopravní Ústav dopravních systému (K612) Ing. Vojtěch Novotný budova Horská, kancelář A433 novotvo4@fd.cvut.cz

Více

archiproject POLYFUNKČNÍ DŮM HOSTIVAŘ - PRAŽSKÁ architektonické & projekční studio

archiproject POLYFUNKČNÍ DŮM HOSTIVAŘ - PRAŽSKÁ architektonické & projekční studio archiproject architektonické & projekční studio POLYFUNKČNÍ DŮM HOSTIVAŘ - PRAŽSKÁ Vycházíme z mantinelů, které místo ukládá. Ale i tak to musí být hodnotná residenční budova, postavena na racionálním

Více

M I K U L O V. ÚZEMNÍ PLÁN SÍDELNÍHO ÚTVARU ZMĚNA č. 6. ZHOTOVITEL: URBANISTICKÉ STŘEDISKO BRNO, spol. s r.o.

M I K U L O V. ÚZEMNÍ PLÁN SÍDELNÍHO ÚTVARU ZMĚNA č. 6. ZHOTOVITEL: URBANISTICKÉ STŘEDISKO BRNO, spol. s r.o. M I K U L O V ÚZEMNÍ PLÁN SÍDELNÍHO ÚTVARU ZMĚNA č. 6 ZHOTOVITEL: URBANISTICKÉ STŘEDISKO BRNO, spol. s r.o. URBANISTICKÉ STŘEDISKO BRNO, spol. s r.o. e-mail: ciznerova@usbrno.cz 602 00 Brno, Příkop 8 duchacek@usbrno.cz

Více

urbanistická studie areálu Dolní kasárna veřejné projednání Ing. arch. Václav Zůna Ing. arch. Tomáš Beneš

urbanistická studie areálu Dolní kasárna veřejné projednání Ing. arch. Václav Zůna Ing. arch. Tomáš Beneš urbanistická studie areálu Dolní kasárna veřejné projednání Ing. arch. Václav Zůna Ing. arch. Tomáš Beneš Obsah prezentace: 1. Důvody pro pořízení studie 2. Rozsah studie 3. Etapa I urbanismus 4. Etapa

Více

ZMĚNA Č.3 ÚZEMNÍHO PLÁNU SÍDELNÍHO ÚTVARU

ZMĚNA Č.3 ÚZEMNÍHO PLÁNU SÍDELNÍHO ÚTVARU ZMĚNA Č.3 ÚZEMNÍHO PLÁNU SÍDELNÍHO ÚTVARU VRCHOSLAVICE I.1. TEXTOVÁ ČÁST Pořizovatel : Magistrát města Prostějova Stavební úřad Projektant : ing. arch. Petr Malý Křelov, květen 2015 1 ZÁZNAM O ÚČINNOSTI

Více

JEDOVNICE ZMĚNA Č. 2 ÚZEMNÍHO PLÁNU TEXTOVÁ ČÁST ŘEŠENÍ

JEDOVNICE ZMĚNA Č. 2 ÚZEMNÍHO PLÁNU TEXTOVÁ ČÁST ŘEŠENÍ JEDOVNICE ZMĚNA Č. 2 ÚZEMNÍHO PLÁNU TEXTOVÁ ČÁST ŘEŠENÍ Brno, říjen 2018 JEDOVNICE Změna č. 2 územního plánu zahrnující změny označené Je2, Je3, Je4, Je5, Je6, Je7, Je8, Je10, Je12 včetně uvedení ÚP do

Více

I. ZMĚNA ÚZEMNÍHO PLÁNU PROSTĚJOV TEXTOVÁ ČÁST

I. ZMĚNA ÚZEMNÍHO PLÁNU PROSTĚJOV TEXTOVÁ ČÁST I. ZMĚNA ÚZEMNÍHO PLÁNU PROSTĚJOV TEXTOVÁ ČÁST Červen 2017 I. ZMĚNA ÚZEMNÍHO PLÁNU PROSTĚJOV OBJEDNATEL: POŘIZOVATEL: ZPRACOVATEL: garant projektu: koncepce: spolupráce: dopravní infrastruktura: Statutární

Více

MUZEUM UMĚNÍ A DESIGNU 1990 2010: PARTNERSKÉ INSTITUCE

MUZEUM UMĚNÍ A DESIGNU 1990 2010: PARTNERSKÉ INSTITUCE PARTNERSKÉ INSTITUCE Kapitola o partnerských institucích není přesným a podrobným dokumentem o veškeré spolupráci, ale výběrem zajímavých příkladů, dokládajících pestrý soubor a hodnoty partnerů, kterých

Více

Odůvodnění změny č. 1 územního plánu Zhoř u Tábora

Odůvodnění změny č. 1 územního plánu Zhoř u Tábora Odůvodnění změny č. 1 územního plánu Zhoř u Tábora a) Postup při pořízení a zpracování změny č. 1 územního plánu Změna č. 1 územního plánu Zhoř u Tábora byla pořizována v souladu se zákonem č. 183/2006

Více

DIPLOMNÍ PROJEKT CHRÁNĚNÁ TRUHLÁŘSKÁ DÍLNA U JEZERA MILADA Bc. Milan Bouček

DIPLOMNÍ PROJEKT CHRÁNĚNÁ TRUHLÁŘSKÁ DÍLNA U JEZERA MILADA Bc. Milan Bouček DIPLOMNÍ PROJEKT CHRÁNĚNÁ TRUHLÁŘSKÁ DÍLNA U JEZERA MILADA Bc. Milan Bouček Poděkování V první řadě děkuji paní prof. Ing. arch. Ireně Šestákové za odborné vedení a pomoc. Dále děkuji zaměstnancům a obyvatelům

Více

Příspěvek k hodnocení společenských dopadů projektů. XV. Mezinárodní kolokvium o regionálních vědách

Příspěvek k hodnocení společenských dopadů projektů. XV. Mezinárodní kolokvium o regionálních vědách Příspěvek k hodnocení společenských dopadů projektů výstavby expresních silnic Milan Viturka, Vilém Pařil, Petr Tonev Ekonomicko-správní fakulta Masarykovy univerzity XV. Mezinárodní kolokvium o regionálních

Více

Hodkovice nad Mohelkou

Hodkovice nad Mohelkou 6. změna ÚPNSÚ Hodkovice nad Mohelkou OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY POŘIZOVATEL: MAGISTRÁT MĚSTA LIBEREC odbor hlavního architekta PROJEKTANT: Ing. arch. Miloslav Štěpánek leden 2016 Za pořizovatele: CJ MML 002033/16.....

Více

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE Odbor dopravy V Písku dne: 26.09.2013 MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE 03.10.2013 MATERIÁL K PROJEDNÁNÍ Nová vlaková zastávka NÁVRH USNESENÍ Rada města podání žádosti o zřízení železniční zastávky

Více

město Planá nad Lužnicí

město Planá nad Lužnicí STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA PLANÁ NAD LUŽNICÍ SWOT ANALÝZA PRACOVNÍ VERZE URČENÁ K VEŘEJNÉMU PŘIPOMÍNKOVÁNÍ TATO VERZE NEPROŠLA JEŠTĚ KONEČNOU JAZYKOVOU KOREKTUROU. 1 OBSAH ZPRACOVATEL:... 3 SWOT ANALÝZA...

Více

PŘÍLOHA 1 Hodnoty a závady území obrazová příloha

PŘÍLOHA 1 Hodnoty a závady území obrazová příloha PŘÍLOHA 1 Hodnoty a závady území obrazová příloha P1.1 Fotodokumentace hodnoty P1.2 PŘÍRODNÍ HODNOTY (HP) HP1 PŘÍRODA OBKLOPUJÍCÍ OBEC Nádherná cesta od Voděradských bučin, výjimečně krásné a hodnotné

Více

Pitkovice dopravní situace - FÁZE 1 Komentáře a vysvětlivky

Pitkovice dopravní situace - FÁZE 1 Komentáře a vysvětlivky A. Přechody pro chodce Pitkovice dopravní situace - FÁZE 1 Komentáře a vysvětlivky Označení: PR 01 Popis situace: Chybějící přechod na severní straně mostku přes potok v ulici V Pitkovičkách pro bezpečné

Více

Přejmenované či nově vzniklé názvy v době první republiky 286 Současný název 287. Bedrčská silnice Svatopluka Čecha Čechova. Gymnasiální Husova Husova

Přejmenované či nově vzniklé názvy v době první republiky 286 Současný název 287. Bedrčská silnice Svatopluka Čecha Čechova. Gymnasiální Husova Husova 12. Přílohy Původní název 285 Přejmenované či nově vzniklé názvy v době první republiky 286 Současný název 287 Bedrčská silnice Svatopluka Čecha Čechova Hodějovského B. Hodějovského Hodějovského Gymnasiální

Více

CENTRAL GROUP změní Nákladové nádraží Žižkov na unikátní PARKOVOU ČTVRŤ

CENTRAL GROUP změní Nákladové nádraží Žižkov na unikátní PARKOVOU ČTVRŤ CENTRAL GROUP změní Nákladové nádraží Žižkov na unikátní PARKOVOU ČTVRŤ 19. 10. 2016 Sever Nákladového nádraží Žižkov CENTRAL GROUP odkoupil pozemky v létě 2016 od Discovery Group Celková plocha pozemků

Více

REVITALIZACE AUTOBUSOVÉHO NÁDRAŽÍ SOBĚSLAV

REVITALIZACE AUTOBUSOVÉHO NÁDRAŽÍ SOBĚSLAV AUTORSKÁ ZPRÁVA A. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE akce: Revitalizace autobusového nádraží Soběslav charakter stavby: Revitalizace území stupeň zpracování: Ideová urbanistická místo stavby: Autobusové nádraží Soběslav

Více

Zkušenosti s využíváním dat Urban Atlasu pro potřeby územního plánování v Praze

Zkušenosti s využíváním dat Urban Atlasu pro potřeby územního plánování v Praze Zkušenosti s využíváním dat Urban Atlasu pro potřeby územního plánování v Praze Mgr. Eliška Bradová Mgr. Jiří Čtyroký Mgr. Michal Pochmann Útvar rozvoje hl. m. Prahy URM Útvar rozvoje hl. m. Prahy (URM)

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA ARCHITEKTURY FACULTY OF ARCHITECTURE ÚSTAV NAVRHOVÁNÍ DEPARTMENT OF DESIGN OBJEKT METROPOLITNÍHO VÝZNAMU NA ULICI BENEŠOVA V BRNĚ THE

Více

Změna č. 1 územního plánu Zálezly 1. Textová část

Změna č. 1 územního plánu Zálezly 1. Textová část Změna č. 1 územního plánu Zálezly 1. Textová část Úprava textu po společném jednání barevně zvýrazněna 9.12.2017. ing. arch. Ladislav Komrska projektant 1 Základní údaje Stupeň dokumentace: Projektant:

Více

Jméno obce, jejího statutárního zástupce a jméno architekta, který s obcí dlouhodobě spolupracuje

Jméno obce, jejího statutárního zástupce a jméno architekta, který s obcí dlouhodobě spolupracuje soutěž ARCHITEKT OBCI PŘIHLÁŠKA Jméno obce, jejího statutárního zástupce a jméno architekta, který s obcí dlouhodobě spolupracuje Přihlašovatel Město Hulín Statutární zástupce Mgr. Roman Hoza Adresa nám.

Více

PŘÍPRAVNÁ FÁZE K VYTVOŘENÍ VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ NA PRODEJ POZEMKŮ PRO BYTOVOU VÝSTAVBU

PŘÍPRAVNÁ FÁZE K VYTVOŘENÍ VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ NA PRODEJ POZEMKŮ PRO BYTOVOU VÝSTAVBU pohled na lokalitu B z jižní části ulice Na Úvoze PŘÍPRAVNÁ FÁZE K VYTVOŘENÍ VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ NA PRODEJ POZEMKŮ PRO BYTOVOU VÝSTAVBU Pozemky budou k prodeji či dlouhodobému pronájmu (bude specifikováno)

Více

Textová část URBANISTICKÉ ŘEŠENÍ ŠIRŠÍHO CENTRA MĚSTA KARLOVY VARY

Textová část URBANISTICKÉ ŘEŠENÍ ŠIRŠÍHO CENTRA MĚSTA KARLOVY VARY Textová část URBANISTICKÉ ŘEŠENÍ ŠIRŠÍHO CENTRA MĚSTA KARLOVY VARY Urbanistický koncept Koncepce rozšíření městského centra. Kultivace vstupních bodů do města. Řeka jako fenomén, spojující různá místa

Více

ZMĚNA ÚPN-SÚ KLENČÍ POD ČERCHOVEM Č. 6

ZMĚNA ÚPN-SÚ KLENČÍ POD ČERCHOVEM Č. 6 Městys Klenčí pod Čerchovem ZMĚNA ÚPN-SÚ KLENČÍ POD ČERCHOVEM Č. 6 ZÁZNAM O ÚČINNOSTI a) správní orgán vydávající změnu ÚPN-SÚ Klenčí pod Čerchovem č. 6 : Zastupitelstvo Městyse Klenčí pod Čerchovem b)

Více

Česká železnice na křižovatce

Česká železnice na křižovatce Česká železnice na křižovatce Ing. Petr Žaluda předseda představenstva a generální ředitel ČD, a.s. Prague Marriott Hotel, 7. září 2010 Orientace na zákazníka dopravce ČD, a.s., je v přímém kontaktu se

Více

ZMĚNA č. 1 REGULAČNÍHO PLÁNU LOKALITY POD ČILINOU V ROKYCANECH

ZMĚNA č. 1 REGULAČNÍHO PLÁNU LOKALITY POD ČILINOU V ROKYCANECH ZMĚNA č. 1 REGULAČNÍHO PLÁNU LOKALITY POD ČILINOU V ROKYCANECH 2019 ZPRACOVATEL ZMĚNY Č. 1 REGULAČNÍHO PLÁNU LOKALITY POD ČILINOU V ROKYCANECH Atelier T-plan, s.r.o. Sezimova 380/13, 140 00 Praha 4 RNDr.

Více

ATELIER KOHOUT - TICHÝ

ATELIER KOHOUT - TICHÝ Ústav urbanismu č. 519 Vedoucí ústavu: ing. arch. Jan Jehlík ATELIER KOHOUT - TICHÝ Ing. arch. Michal Kohout, ing. arch. David Tichý Ph.D. hostující konzultant: ing.arch. Irena Fialová Zimní semestr 2009

Více

REKONSTRUKCE A REHABILITACE NEKOMPAKTNÍHO BLOKU V PLZNI

REKONSTRUKCE A REHABILITACE NEKOMPAKTNÍHO BLOKU V PLZNI 0 10 25 50 K1 K1 K1 Š1 K2 O Š2 B B INTEGROVNÉ FUNKCE Bydlení Budovy pro jsou navrženy v přímé vazbě na kapacitní podzemní parking v severní části řešeného území. Jedná se o třípodlažní a čtyřpodlažní bariérové

Více

Investice do mostů z IROP příklady projektů

Investice do mostů z IROP příklady projektů Investice do mostů z IROP příklady projektů název projektu Most ev. č. 141-001a za obcí Sedlec číslo projektu CZ.06.1.42/0.0/0.0/15_002/0000067 Správa a údržba silnic Jihočeského kraje celkové zp. výdaje

Více

Část první Úvodní ustanovení. Článek 1. ÚČEL VYHLÁŠKY. Článek 2. ROZSAH PLATNOSTI. Článek 3. URBANISTICKÁ KONCEPCE

Část první Úvodní ustanovení. Článek 1. ÚČEL VYHLÁŠKY. Článek 2. ROZSAH PLATNOSTI. Článek 3. URBANISTICKÁ KONCEPCE Obecně závazná vyhláška č. 9/97 ze dne 15.12. 1997 o závazných částech územního plánu sídelního útvaru Lanškroun Městská rada podle 45, písm. l zákona o obcích č. 367/90 Sb. a dále podle 26 a násl. zákona

Více

STUDIE OBNOVY A ÚPRAVY JAKUBSKÉ NÁVSI V TACHLOVICÍCH

STUDIE OBNOVY A ÚPRAVY JAKUBSKÉ NÁVSI V TACHLOVICÍCH STUDIE OBNOVY A ÚPRAVY JAKUBSKÉ NÁVSI V TACHLOVICÍCH DUBEN 2013 Název: STUDIE OBNOVY A ÚPRAVY JAKUBSKÉ NÁVSI V TACHLOVICÍCH Druh dokumentace: KONCEPČNÍ STUDIE Datum: DUBEN 2013 Obsah: PRŮVODNÍ ZPRÁVA VIZUALIZACE

Více

MĚSTO BENÁTKY NAD JIZEROU

MĚSTO BENÁTKY NAD JIZEROU MĚSTO BENÁTKY NAD JIZEROU Obecně závazná vyhláška města Benátky nad Jizerou o závazných částech územního plánu sídelního útvaru Benátky nad Jizerou Vyhláška č. 5/1998 Na základě usnesení č. 32/98 ze dne

Více

ÚZEMNÍ STUDIE SEZEMICE LOKALITA Z2

ÚZEMNÍ STUDIE SEZEMICE LOKALITA Z2 ÚZEMNÍ STUDIE SEZEMICE LOKALITA Z2 A. TEXTOVÁ ČÁST Obsah textové části: A1. ÚVOD 1.1. Základní údaje, zadání úkolu 1.2. Vazby na územně plánovací dokumentaci 1.3. Použité podklady 1.4. Vymezení řešeného

Více

zpracovaný jako opatření obecné povahy v souladu se zákonem č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu, ve znění pozdějších předpisů

zpracovaný jako opatření obecné povahy v souladu se zákonem č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu, ve znění pozdějších předpisů zpracovaný jako opatření obecné povahy v souladu se zákonem č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu, ve znění pozdějších předpisů (stavební zákon), v souladu s vyhláškou č. 501/2006 Sb.,

Více

Programové prohlášení Rady města Vysokého Mýta pro volební období Městský úřad Vysok Středa, 06 Únor :18

Programové prohlášení Rady města Vysokého Mýta pro volební období Městský úřad Vysok Středa, 06 Únor :18 Programové prohlášení Rady města Vysokého Mýta pro volební období 2018 2022 Městský úřad Vysok Rada města Vysokého Mýta vydala programové prohlášení na volební období 2018-2022. Programové prohlášení vychází

Více

Nejdek ÚP 2014 - projednávaný územní plán ing. arch. Vlasta Poláčková a ing. arch. Zuzana Hrochová

Nejdek ÚP 2014 - projednávaný územní plán ing. arch. Vlasta Poláčková a ing. arch. Zuzana Hrochová Nejdek ÚP 2014 - projednávaný územní plán ing. arch. Vlasta Poláčková a ing. arch. Zuzana Hrochová Vize rozvoje města Město v srdci přírody, ze kterého není třeba odjíždět, které poskytuje dobré podmínky

Více

OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY

OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY MĚSTSKÝ ÚŘAD SLAVKOV U BRNA Odbor stavebního a územně plánovacího úřadu Palackého nám. 65, 684 01 Slavkov u Brna OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY ZMĚNA Č. 5 ÚZEMNÍHO PLÁNU OBCE HOLUBICE Únor 2016 ZMĚNA Č. 5 ÚZEMNÍHO

Více

Obec Ondřejov. Zadání změny územního plánu obce

Obec Ondřejov. Zadání změny územního plánu obce Obec Ondřejov Třemblat, Turkovice Zadání změny územního plánu obce Zpracovatel návrhu zadání: RNDr. Radim Perlín, autorizace ČKA 01 139 Datum: září 2008 1 Zadání změny územního plánu obce Ondřejov návrh

Více