Eutanazie a dobrý život DAVID ČERNÝ ÚSTAV STÁTU A PRÁVA AV ČR

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Eutanazie a dobrý život DAVID ČERNÝ ÚSTAV STÁTU A PRÁVA AV ČR"

Transkript

1 Eutanazie a dobrý život DAVID ČERNÝ ÚSTAV STÁTU A PRÁVA AV ČR DAVID.CERNY@ILAW.CAS.CZ

2 Definice Modalita Žádost Intence Aktér

3 Definice Modalita Podání X U/N LST

4 Definice Žádost Vyžádaná - Nevyžádaná

5 Definice Souhlas Žádost Vyžádaná - Nevyžádaná

6 Definice Souhlas Žádost Vyžádaná - Nevyžádaná Schopnost

7 Definice Dobrovol nost Souhlas Žádost Vyžádaná - Nevyžádaná Schopnost

8 Definice Dobrovol nost Souhlas Informovanost Žádost Vyžádaná - Nevyžádaná Schopnost

9 Definice Intence Smrt je zamýšlená - předvídaná

10 Definice Aktér Lékař - pacient

11 Definice Asistované sebeusmrcení S si podá smrtící látku X, i) S chce, aby X byla příčinou jeho smrti, ii) X je příčinou smrti S, iii) lékař připraví X.

12 Definice Eutanazie Lékař L podá smrtící látku X pacientovi S, i) intencí L je způsobit S smrt skrze X, ii) aby S ušetřil utrpení, iii) X způsobí smrt S.

13 Definice Asistovaná smrt Asistovanou smrtí je i) eutanazie, ii) asistovaná sebevražda

14 Argument ve prospěch eutanazie

15 Argument ve prospěch eutanazie

16 Argument ve prospěch eutanazie

17 Argument kluzkým svahem

18 Argument kluzkým svahem Umožníme činnost A (přijatelná) B vede k C (ještě méně přijatelná) A vede k B (méně přijatelná) C vede k D (takřka nepřijatelná) D vede k E (nepřijatelná)

19 Empirická verze Nathan Verhelst se narodil jako žena. Říkal o sobě, že vyrůstal v rodině bez lásky a cítil se jako chlapec uvězněný v dívčím těle. V roce 2009 začal procházet komplexní hormonální terapii a konečně v roce 2012 podstoupil několik operačních zákroků změny pohlaví. Těšil se, že po operaci bude jako znovuzrozený, pohled do zrcadla mu však přinesl hořké zklamání.

20 Kluzký svah Nesnesitelné fyzické utrpení, terminální stádium choroby Nesnesitelné fyzické utrpení Nesnesitelné utrpení Utrpení

21 Kluzký svah

22 Zabití vs. ponechání zemřít Lékař svou činností (aktivní, witholding, withdrawing) spouští fatální kauzální sekvenci, na jejímž konci je smrt pacienta. Platí teze ekvivalence. Lékaři zabíjejí pacienty zcela běžně. Aktivní eutanazie je morálně správná a měla by být legální.

23 Zabití vs. ponechání zemřít

24 Killing a letting die

25 Prudenciální hodnota X je prudenciální hodnotou tehdy, existuje-li nějaká bytost S taková, že X je pro S dobrem, či jinak, že X je pro S dobré.

26 Prudenciální hodnota Instrumentální dobro. Pro všechna X, jestliže je X dobrem pro nějakou osobu S z toho důvodu, že existuje nějaké Y, které je dobré pro S a X je dobrem proto, že vede k Y, potom je X instrumentálním dobrem pro S Konečné dobro. Pro všechna X, jestliže je X dobrem pro nějakou osobu S a neexistuje žádné Y, které by bylo dobrem pro S a X by bylo dobrem pro S proto, že vede k Y, potom je X konečným dobrem pro S.

27 Teorie welfare Teorie welfare Subjektivní Objektivní Silně subjektivní Slabě subjektivní

28 Subjektivní teorie welfare Silně subjektivní Hédonismus Subjektivní Slabě subjektivní Preferencialismus

29 Objektivní teorie welfare Přirozenoprávní welfarismus Objektivní Teorie objektivního listu Perfekcionismus

30 Hodnotové atomy Věcné stavy Hodnotové atomy Pozitivní h-atomy Negativní h-atomy

31 Hédonismus Každá epizoda slasti je konečným dobrem a každá epizoda bolesti je konečným zlem.

32 Hédonismus Každá epizoda slasti je konečným dobrem a každá epizoda bolesti je konečným zlem. Hodnota každé epizoda slasti je rovna počtu hédonů, jež obsahuje, analogicky každý epizoda bolesti je rovna (počtu dolorů), jež obsahuje.

33 Hédonismus Každá epizoda slasti je konečným dobrem a každá epizoda bolesti je konečným zlem. Hodnota každé epizoda slasti je rovna počtu hédonů, jež obsahuje, analogicky každý epizoda bolesti je rovna (počtu dolorů), jež obsahuje. Hodnota života S je v každém časovém okamžiku t i rovna hodnotě HDB v t i ; hodnota života S v časovém intervalu je rovna hodnotě HDB v <t i, t j >.

34 Hédonismus Ph-Atomy jsou stavy potěšení, Nh-atomy jsou stavy utrpení. Stav potěšení (utrpení) spočívá v nějaké osobě S prožívající potěšení (utrpení) v míře D v čase t.

35 Špatnost smrt

36 Špatnost smrti G(S, W) = suma hodnot, které jsou pro S ve W dobré, B(S, W) suma hodnot, které jsou pro S ve W špatné.

37 Špatnost smrti G(S, W) = suma hodnot, které jsou pro S ve W dobré, B(S, W) suma hodnot, které jsou pro S ve W špatné. IV(S, W) = G(S, W) + B(S, W)

38 Špatnost smrti G(S, W) = suma hodnot, které jsou pro S ve W dobré, B(S, W) suma hodnot, které jsou pro S ve W špatné. IV(S, W) = G(S, W) + B(S, W) V(S, E) = IV(S, WE) IV(S, -W)

39 Hédonismus a eutanazie Ani v jednom časovém okamžiku (či intervalu) života S není pro S racionální žádat o asistovanou smrt (případně spáchat sebevraždu).

40 Hédonismus a eutanazie

41 Hédonismus a eutanazie

42 Utilitarismus Konsekvencialismus Utilitarismus Teorie hodnot

43 Konsekvencialismus Jednání Důsledek Intence Úmysl Petr Návštěva Potěšená b. Navštívit b. Projevit lásku Jana Návštěva Potěšená b. Navštívit b. Získat dědictví

44 Konsekvencialismus Jednání Důsledek Intence Úmysl Petr Návštěva Potěšená b. Navštívit b. Projevit lásku Jana Návštěva Potěšená b. Navštívit b. Získat dědictví Jednání Důsledek Hodnocení j. Petr Návštěva Potěšená b. Správné Jana Návštěva Potěšená b. Správné

45 Hédonistický utilitarismus Z třídy možných alternativ jednání φφ 1,, φφ nn osoby S v čase t, φφ ii je morálně správné jednání tehdy a jedině tehdy, pokud důsledky φφ ii přinášejí nejvyšší součet změn HDB všech zúčastněných subjektů.

46 Hédonistický utilitarismus a eutanazie 1. Osoba S žádá v okamžiku t svého lékaře o eutanazii. 2. HDB osoby S je v okamžiku t záporná a je velmi racionální předpokládat, že neporoste do kladných hodnot, případně že překročí osu x pouze epizodicky. 3. Lékař podle HU musí zvolit takové jednání, které je optimální z hlediska maximalizace neosobně zvažovaného dobra. 4. Jestliže lékař usmrtí S, zbaví ho jeho utrpení; smrt nebude pro S v okamžiku eutanazie žádným zlem. 5. Lékař musí provést eutanazii.

47 Námitky proti hédonismu 1. Zoofilní hrátky v bahně 2. Úraz 3. Klamaný muž 4. Zkušenostní stroj

48 Preferencialismus Ph-Atomy jsou stavy splnění nějaké touhy, Nh-atomy jsou stavy nesplnění nějaké touhy. Splnění touhy (nesplnění touhy) je stav sestávající z osoby S toužící v čase t a v míře D, aby P; a P (a non-p).

49 Preferenční utilitarismus Konsekvencialismus Preferenční utilitarismus Preferencialismus

50 PU a usmrcení Usmrcení osoby. Pro libovolné X, pokud je X osobou a X má preferenci žít, potom by usmrcení X bylo pro X niterně špatné (nenaplnilo by preferenci žít). Usmrcení bytosti, jež není osobou. Pro libovolné X, pokud X není osobou, potom X nemůže mít preferenci žít a usmrcení X nemůže být pro X niterně špatné (neexistuje žádná preference, která by byla nenaplněná).

51 Kritika preferencialismu Paternalismus Ideální S Ideální S vs reálný S

52 Kritika preferencialismu P 1 = 5, P 2 = P 2 je splněná. P 1 není splněná. +5 P 2 není splněná. -5. P 2 je splněná.

53 Konsekvencialismus Dovoluje příliš Vyžaduje příliš Nevyžaduje nic

54 Přirozenoprávní teorie Derivacionismus Anthony Lisska Inklinacionismus John Finnis

55 Přirozenoprávní teorie Inklinace Uchopení hodnoty Generalizace

56 Přirozenoprávní teorie Základní hodnoty Požadavky praktické racionality Morální normy

57 Přirozenoprávní teorie Život Základní hodnoty Požadavky praktické racionality Morální normy

58 Přirozenoprávní teorie Život Respekt k základním hodnotám v každém aktu Základní hodnoty Požadavky praktické racionality Morální normy

59 Přirozenoprávní teorie Život Respekt k základním hodnotám v každém aktu Základní hodnoty Požadavky praktické racionality Sadistický zubař Sebeob rana Morální normy

60 Role intencí v etice

61 Role intencí v etice

62 Přirozenoprávní teorie Život Respekt k základním hodnotám v každém aktu Základní hodnoty Požadavky praktické racionality Morální normy Praecepta negativa: platná semper et ad semper Doktrína posvátnosti nevinného lidského života

63

64

65

66

67 Děkuji za pozornost

Eutanazie a dobrý život DAVID ČERNÝ ÚSTAV STÁTU A PRÁVA AV ČR

Eutanazie a dobrý život DAVID ČERNÝ ÚSTAV STÁTU A PRÁVA AV ČR Eutanazie a dobrý život DAVID ČERNÝ ÚSTAV STÁTU A PRÁVA AV ČR DAVID.CERNY@ILAW.CAS.CZ Definice Eutanazie Lékař L podá smrtící látku Y pacientovi X, i) intencí L je způsobit X smrt skrze Y, ii) aby X ušetřil

Více

Eutanazie, jiná rozhodování na konci života Právní komparace. Adam Doležal

Eutanazie, jiná rozhodování na konci života Právní komparace. Adam Doležal Eutanazie, jiná rozhodování na konci života Právní komparace. Adam Doležal Zkoumaná jednání Aktivní vyžádaná eutanazie Asistované sebeusmrcení Privilegovaná skutková podstata usmrcení na žádost, či usmrcení

Více

Časopis zdravotnického práva a bioetiky

Časopis zdravotnického práva a bioetiky Časopis zdravotnického práva a bioetiky Journal of Medical Law and Bioethics Vol 7, No 2 (2017), ISSN 1804-8137, http://www.ilaw.cas.cz/medlawjournal Eutanazie a klasický hédonismus Hedonism and Euthanasia

Více

Úvod k rozšířenému vydání (David Černý a Tomáš Hříbek) Argumenty proti eutanazii (David Černý) Argumenty pro eutanazii (Tomáš Hříbek) 17

Úvod k rozšířenému vydání (David Černý a Tomáš Hříbek) Argumenty proti eutanazii (David Černý) Argumenty pro eutanazii (Tomáš Hříbek) 17 Obsah Úvod k rozšířenému vydání (David Černý a Tomáš Hříbek) 2 Etika a právo 11. Definice a formy eutanazie (David Černý a Tomáš Hříbek) 4 12. Argumenty proti eutanazii (David Černý) 8 13. Argumenty pro

Více

Je Česká republika připravena na věcnou debatu o eutanazii? Pavel Ševčík, KARIM FNO a LF OU

Je Česká republika připravena na věcnou debatu o eutanazii? Pavel Ševčík, KARIM FNO a LF OU Je Česká republika připravena na věcnou debatu o eutanazii? Pavel Ševčík, KARIM FNO a LF OU Návrh Zákona o důstojné smrti Vznikl zřejmě již v r. 2008 Začátkem června 2016 byl odeslán z MZ na předsednictvo

Více

Lidská důstojnost a hodnota a kvalita lidského života. Marta Hošťálková

Lidská důstojnost a hodnota a kvalita lidského života. Marta Hošťálková Lidská důstojnost a hodnota a kvalita lidského života Marta Hošťálková Etymologický a významový výklad pojmu lidská důstojnost Lidská důstojnost - humanita latin. původ (subst. humanitas z adj. humanus

Více

Je Česká republika připravena na věcnou debatu o eutanazii? Pavel Ševčík كريم FNO a LF OU

Je Česká republika připravena na věcnou debatu o eutanazii? Pavel Ševčík كريم FNO a LF OU Je Česká republika připravena na věcnou debatu o eutanazii? Pavel Ševčík كريم FNO a LF OU Pokrok medicíny nás nutí k revizi našeho pojetí života a umírání. Peter Singer. Rethinking Life and Death, 1994

Více

LOGIKA A ETIKA úvod do metaetiky. zpracovala Zuzana Mrázková

LOGIKA A ETIKA úvod do metaetiky. zpracovala Zuzana Mrázková LOGIKA A ETIKA úvod do metaetiky zpracovala Zuzana Mrázková Autoři Petr Kolář *1961 Vystudoval teoretickou kybernetiku na Přírodovědecké fakultě Palackého univerzity v Olomouci Pracuje ve Filozofickém

Více

Eutanázie Smrt Smrt (mors ) je individuáln lní zánik organismu, teda také člověka. Každému, kdo se zrodí,, je do vínku v dána d také smrt. Život člověka je podmíněn n smrtí a smrt je podmínkou života.

Více

Andrologické sympózium květen MUDr. Karel Kočí, CSc.

Andrologické sympózium květen MUDr. Karel Kočí, CSc. Andrologické sympózium květen 2009 MUDr. Karel Kočí, CSc. 1 1 VIBROSTIMULACE Jednoduchá, účinná a opomíjená metoda získávání spermií MUDr. Karel Kočí, CSc. Andromeda /ISCARE, Praha 2 2 POPIS PŘÍPADU V.S.,

Více

Práva zvířat. FSS 2014/2015 Jan Zámečník

Práva zvířat. FSS 2014/2015 Jan Zámečník Práva zvířat FSS 2014/2015 Jan Zámečník Rightismus a některé jiné přístupy welfarismus (welfare tělesná a duševní pohoda zvířat) jde mu o zvýšení pohody zvířat, kritizuje působení nadměrné a zbytečné bolesti

Více

EUTANÁZIE ANO NEBO NE? Mgr. Martina Pavelková

EUTANÁZIE ANO NEBO NE? Mgr. Martina Pavelková EUTANÁZIE ANO NEBO NE? Mgr. Martina Pavelková Eutanázie eu = dobrý; thanatos = smrt eutanázie = ukončení života nemocného člověka z důvodu milosrdenství asistovaná sebevražda = zvláštní forma eutanázie

Více

ETICKÉ ASPEKTY MĚŘENÍ KVALITY ŽIVOTA

ETICKÉ ASPEKTY MĚŘENÍ KVALITY ŽIVOTA ETICKÉ ASPEKTY MĚŘENÍ KVALITY ŽIVOTA Josef Kuře Ústav lékařské etiky Lékařská fakulta MU FBMI, Kladno, 22/05/2014 Struktura sdělení Kvalita života (QoL) jako nový cíl medicíny QoL jako koncept QoL: mezi

Více

3.3 Základní terminologie

3.3 Základní terminologie 3.3 Základní terminologie Vzhledem k tomu, že v česky psané odborné i populární literatuře je terminologie ohledně eutanazie značně nejednotná a neustálená a občas se objevují zejména anglismy, budou v

Více

Asistovaná sebevražda Právní úprava v České Republice

Asistovaná sebevražda Právní úprava v České Republice Asistovaná sebevražda Právní úprava v České Republice JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. Advokátní kancelář JUDr. Holubové Centrum pro zdravotnické právo 3.LF UK FHS UK, IPVZ Praha Členění situací 1. Aktivní

Více

Kdy ukončit (přístrojovou) léčbu (na ARO)? srovnání Francie a ČR

Kdy ukončit (přístrojovou) léčbu (na ARO)? srovnání Francie a ČR Kdy ukončit (přístrojovou) léčbu (na ARO)? srovnání Francie a ČR Kateřina Rusinová 1.LF UK a VFN Praha Things we knew, things we did Things we have learnt, things we should do Průzkumy veřejného mínění

Více

Odborná skupina ČSJ - Etika a management Téma: EUTANAZIE. PhDr. Přemysl WOLF

Odborná skupina ČSJ - Etika a management Téma: EUTANAZIE. PhDr. Přemysl WOLF Odborná skupina ČSJ - Etika a management Téma: EUTANAZIE l PhDr. Přemysl WOLF Biologický druh člověk a jeho limity Vývoj od zvířete k člověku Základní cíl biologických druhů žít a přežít. Základní podmínka

Více

Problematika lidsky důstojného umírání T322 Teologická etika VOŠ Jabok. Mgr. Zdenko Š Širka, ThD

Problematika lidsky důstojného umírání T322 Teologická etika VOŠ Jabok. Mgr. Zdenko Š Širka, ThD Problematika lidsky důstojného umírání T322 Teologická etika VOŠ Jabok Mgr. Zdenko Š Širka, ThD 1. Úvodní poznámky Rozhodování a jednání spojené s koncem lidského života Především: důstojné umírání a eutanázie

Více

Zdravotnická etika od A do Z

Zdravotnická etika od A do Z VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA HORNICKO GEOLOGICKÁ FAKULTA INSTITUT GEOINFORMATIKY Zdravotnická etika od A do Z Marta Munzarová Radek Fujak GB3GIS01 Medicína ztrácí svou lidskou milosrdnou

Více

Proč NE eutanazii. Být či nebýt? aneb. Podle stejnojmenné knihy Marty Munzarové a kol. zpracovala Marie Svatošová

Proč NE eutanazii. Být či nebýt? aneb. Podle stejnojmenné knihy Marty Munzarové a kol. zpracovala Marie Svatošová Proč NE eutanazii aneb Být či nebýt? Podle stejnojmenné knihy Marty Munzarové a kol. zpracovala Marie Svatošová V soutěž ěži i Mladé ěži i Mladé fronty fronty Dnes (2007) Dnes (2007) Studenti tou čtou

Více

Časopis zdravotnického práva a bioetiky

Časopis zdravotnického práva a bioetiky Časopis zdravotnického práva a bioetiky Journal of Medical Law and Bioethics Vol 7, No 1 (2017), ISSN 1804-8137, http://www.ilaw.cas.cz/medlawjournal Müllerová, Hana Černý, David Doležal, Adam a kol. Kapitoly

Více

Pojem politika. POL104 Úvod do politologie

Pojem politika. POL104 Úvod do politologie Pojem politika POL104 Úvod do politologie Co je politika (a je důležitá)? Jak se její vnímání měnilo v čase? Jaké jsou přístupy k politice? činnost státu činnost, která je spjata k věcem veřejným. Činnost,

Více

POLITICKÝ MARKETING, DEMOKRACIE A TEORIE RACIONÁLNÍ VOLBY POL505: MARKETING POLITICKÝCH KAMPANÍ

POLITICKÝ MARKETING, DEMOKRACIE A TEORIE RACIONÁLNÍ VOLBY POL505: MARKETING POLITICKÝCH KAMPANÍ POLITICKÝ MARKETING, DEMOKRACIE A TEORIE RACIONÁLNÍ VOLBY POL505: MARKETING POLITICKÝCH KAMPANÍ MARKETING? PODMÍNKY SMĚNY (HENNEBERG 2002: 104) - SMĚNY SE ÚČASTNÍ ALESPOŇ DVA AKTÉŘI - KAŽDÝ Z NICH DISPONUJE

Více

O FAKTUÁLNÍM ZDŮVODNĚNÍ HODNOT. Radim Bělohrad Katedra filozofie FF MU

O FAKTUÁLNÍM ZDŮVODNĚNÍ HODNOT. Radim Bělohrad Katedra filozofie FF MU O FAKTUÁLNÍM ZDŮVODNĚNÍ HODNOT Radim Bělohrad Katedra filozofie FF MU ÚVOD Poslední dvě dekády zaznamenaly rozmach vědeckých teorií vysvětlujících morálku 2 typy teorií Vysvětlení geneze morálního jednání

Více

Argumenty proti právnímu dovolení eutanasie

Argumenty proti právnímu dovolení eutanasie Argumenty proti právnímu dovolení eutanasie I. Rozlišování mezi zabitím a dovolením zemřít Morálně normativní posouzení lékařsky asistovaného zabití na požádání je smysluplné jen tehdy, když je možné rozlišovat

Více

Časopis zdravotnického práva a bioetiky

Časopis zdravotnického práva a bioetiky Časopis zdravotnického práva a bioetiky Journal of Medical Law and Bioethics Vol 6, No 3 (2016), ISSN 1804-8137, http://www.ilaw.cas.cz/medlawjournal Aktivní a pasivní eutanazie: teoretická perspektiva.

Více

POSTAVENÍ PACIENTU V ČESKÉM ZDRAVOTNICTVÍ OBČAN, PhDr. Ivana Plechatá

POSTAVENÍ PACIENTU V ČESKÉM ZDRAVOTNICTVÍ OBČAN, PhDr. Ivana Plechatá POSTAVENÍ PACIENTU V ČESKÉM ZDRAVOTNICTVÍ OBČAN, 17.5. PhDr. Ivana Plechatá Ivana.plechata@lekovypruvodce.cz www.lekovypruvodce.cz Aktivní a informovaný pacient v centru péče Práva pacienta spojená s odpovědností

Více

Limitace péče etika a praxe

Limitace péče etika a praxe Limitace péče etika a praxe MUDr. Ondřej Kopecký Centrum podpůrné a paliativní péče VFN Resuscitační oddělení KARIM VFN Ústav humanitních studií v lékařství 1.LF UK, obor bioetika ČSPM Kontext Limitace

Více

Obsah. Úvodem (David Černý a Tomáš Hříbek) Definice a formy eutanazie (David Černý a Tomáš Hříbek) 3. Pohled lékařů

Obsah. Úvodem (David Černý a Tomáš Hříbek) Definice a formy eutanazie (David Černý a Tomáš Hříbek) 3. Pohled lékařů Obsah Úvodem (David Černý a Tomáš Hříbek) 2 1. Definice a formy eutanazie (David Černý a Tomáš Hříbek) 3 Pohled lékařů 2. Pohled intenzivisty (Pavel Ševčík) 8 3. Paliativní péče versus eutanazie (Ondřej

Více

Časopis zdravotnického práva a bioetiky

Časopis zdravotnického práva a bioetiky Časopis zdravotnického práva a bioetiky Journal of Medical Law and Bioethics Vol 8, No 3 (2018), ISSN 1804-8137, http://www.ilaw.cas.cz/medlawjournal Doležal A. Eutanazie a rozhodnutí na konci života:

Více

Model. zdraví a nemoci

Model. zdraví a nemoci Model zdraví a nemoci Zdraví SZO (WHO) definovalo zdraví jako:,,celkový stav tělesné, duševní a sociální pohody, a ne pouze nepřítomnost nemoci nebo slabosti". Dále (velmi zjednodušeně): - zdraví je nebýt

Více

š š ú Ú ť š Ú ú Ž š Ú š š ú Ž Í ň Ž Ž Ž Ž ú Í Ž Í Í Ú Ú Ú Ž ú ú Ú Ú š ž š Ý ž ú ú ú Ů ú ú Ú Ú ú ú ň ú ž Ú ú Ú ú Ž ú ž š š Ý Ž ú ú Ú ž Á š ú Ý š š ž ň š š Š ž šť ž Ž šť ž š š É Ž ž š ú ú ú ú ú ú ú ú ž ú

Více

ě ě ě ě ě Ý ú ě ě Í ě ě ě ě ě š ů Ý ú ě ě ě ě Í ž š ú ú ó ě ď Č ě ě ě š š Č ě ě ě ě Č ě ě ě Ú Č ě úň ž ě Č ě ě ě ě Í ě ě ě ě Ý ú ě ě ž š ú ú ó ě Č ě ě ě š šť Č ě ě ě ě ě Ť ě ě ě ě š Š ě Ý ú ě ě ě ě ě Í

Více

JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. Centrum pro zdravotnické právo 3.LF UK Fakulta humanitních studií UK Advokátní kancelář JUDr.

JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. Centrum pro zdravotnické právo 3.LF UK Fakulta humanitních studií UK Advokátní kancelář JUDr. Euthanasie víme o čem mluvíme? Právní rámec JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. Centrum pro zdravotnické právo 3.LF UK Fakulta humanitních studií UK Advokátní kancelář JUDr. Bohumily Holubové Právní problémy

Více

CSR = Etika + kultura +?

CSR = Etika + kultura +? CSR = Etika + kultura +? Etika právnické osoby? Morálka je to co je, resp. představuje společenskou instituci složenou z množiny standardů a principů uznávaných členy dané kultury Etika teoretická reflexe

Více

Jaké je vaše pohlaví?

Jaké je vaše pohlaví? Diplopie a kvalita života Dobrý den, věnujte prosím několik minut svého času vyplnění následujícího dotazníku, který se týká kvality života jedinců, kteří se ve svém životě setkali či stále potýkají s

Více

PALIATIVNÍ PÉČE A DOPROVÁZENÍ UMÍRAJÍCÍCH 8. BŘEZNA 2017 Mgr. Martina Jenčková

PALIATIVNÍ PÉČE A DOPROVÁZENÍ UMÍRAJÍCÍCH 8. BŘEZNA 2017 Mgr. Martina Jenčková PALIATIVNÍ PÉČE A DOPROVÁZENÍ UMÍRAJÍCÍCH 8. BŘEZNA 2017 Mgr. Martina Jenčková Paliativní péče/medicína Z lat. pallium = plášť, obal Přeneseně poskytnutí ochrany nemocnému v nepříznivé situaci Útěšná vs.

Více

Příručka pro práci s volajícími na lince Die Dargebotene Hand. Klára Gramppová Janečková Linka seniorů, Elpida o.p.s.

Příručka pro práci s volajícími na lince Die Dargebotene Hand. Klára Gramppová Janečková Linka seniorů, Elpida o.p.s. Příručka pro práci s volajícími na lince Die Dargebotene Hand Klára Gramppová Janečková Linka seniorů, Elpida o.p.s. Linka Die Dargebotene Hand Tel. 143 213 000 kontaktů, 150 000 hovorů Dobrovolníci Příručka

Více

PŘÍLOHY. Příloha 1 - Ţádost o povolení průzkumného šetření na Střední zdravotnické škole Prostějov

PŘÍLOHY. Příloha 1 - Ţádost o povolení průzkumného šetření na Střední zdravotnické škole Prostějov PŘÍLOHY Příloha 1 - Ţádost o povolení průzkumného šetření na Střední zdravotnické škole Prostějov Příloha 2 - Ţádost o povolení průzkumného šetření na Gymnáziu Kojetín Příloha 3 Dotazník Dobrý den, jmenuji

Více

Utrpení pacientů v závěru života a koncept důstojné smrti

Utrpení pacientů v závěru života a koncept důstojné smrti Utrpení pacientů v závěru života a koncept důstojné smrti Několik poznámek z pohledu paliativní medicíny Ondřej Sláma Masarykův onkologický ústav Česká společnost paliativní medicíny ČLS JEP Ostrava 9.2.2017

Více

Umí paliativní medicína zmírnit utrpení nevyléčitelně nemocných?

Umí paliativní medicína zmírnit utrpení nevyléčitelně nemocných? Umí paliativní medicína zmírnit utrpení nevyléčitelně nemocných? Ondřej Sláma Masarykův onkologický ústav Brno Téma utrpení a důstojnosti užívají stoupenci i odpůrci eutanázie Nevyléčitelné onemocnění

Více

Kteří pacienti již nemají prospěch z umělé výživy Klinické a etické aspekty

Kteří pacienti již nemají prospěch z umělé výživy Klinické a etické aspekty Kteří pacienti již nemají prospěch z umělé výživy Klinické a etické aspekty O. Sláma, MOU Brno XII. BDPM 26.10.2006 Předmětem zájmu PM je velmi různorodá skupina pacientů Různá diagnóza, různá prognóza,

Více

Otázky smrti a umírání v civilním právu

Otázky smrti a umírání v civilním právu Otázky smrti a umírání v civilním právu Dr. jur. Katharina Deppert Dámy a pánové, V téma stojí význam eutanazie umírání ). O aktivní eutanazii, která je v Odkážu pouze na preambuli Ärzteblatt, DÄBl. 2004

Více

V. česko-slovenská konference paliativní medicíny Brno 2013

V. česko-slovenská konference paliativní medicíny Brno 2013 Výuka paliativní péče v bakalářských a navazujících magisterských oborech Fakulty zdravotnických studií V. česko-slovenská konference paliativní medicíny Brno 2013 PhDr. Kateřina Čermáková, DiS. Průmyslová

Více

MAKROEKONOMIE. Blok č. 4: SPOTŘEBA

MAKROEKONOMIE. Blok č. 4: SPOTŘEBA MAKROEKONOMIE Blok č. 4: SPOTŘEBA Struktura tématu. úvod do nejvýznamnějších teorií spotřeby, kterými jsou: John Maynard Keynes: spotřeba a současný důchod Irving Fisher: mezičasová volba Franco Modigliani:

Více

Monitoring Efektivní Terapie ICHDK

Monitoring Efektivní Terapie ICHDK Monitoring Efektivní Terapie ICHDK MOET ICHDK Vývoj hodnot lipidů (N=3596) Celkový cholesterol LDL TG 7,0 6,0 5,0 4,0 3,0 2,0 1,0 0,0 6,2 5,5 3,7 3,1 2,3 1.návštěva Návštěva po 3 5,1 5,1 4,9 2,9 2,8 2,7

Více

Etická výchova PRŮŘEZOVÁ TÉMATA POZNÁMKY 1A/3-8

Etická výchova PRŮŘEZOVÁ TÉMATA POZNÁMKY 1A/3-8 Etická výchova ročník TÉMA G5 Citový život člověka VÝSTUP charakterizuje důležitost i úskalí citů pro život člověka; orientuje se ve své osobnosti, emocích a potřebách; identifikuje a taktně komunikuje

Více

Realizace x aplikace práva Realizace práva Chování v souladu s právem (často stereotypní, automatizované) Výkon práva či povinnosti (intencionální) Pr

Realizace x aplikace práva Realizace práva Chování v souladu s právem (často stereotypní, automatizované) Výkon práva či povinnosti (intencionální) Pr P V. Realizace práva. Právní vztahy - předpoklady Pojem, předpoklady právního vztahu. Třídění právních vztahů. Realizace x aplikace práva Realizace práva Chování v souladu s právem (často stereotypní,

Více

Max Weber Hlavní myšlenky, přínos

Max Weber Hlavní myšlenky, přínos Max Weber Hlavní myšlenky, přínos 1864-1920 Přístupy a hlavní oblasti zájmu s ohledem na dnešní aktuálnost Rozumějící sociologie- JEDNÁNÍ, smysl, hodnoty Sociální struktura pojem vrstva (stav) Sociologie

Více

OBSAH SEXUÁLNĚ REPRODUKČNÍ ZDRAVÍ - OBECNÁ TÉMATA

OBSAH SEXUÁLNĚ REPRODUKČNÍ ZDRAVÍ - OBECNÁ TÉMATA ÚVOD 12 ODDÍL I SEXUÁLNÍ ZRÁNÍ A FORMOVÁNÍ SEXUÁLNÍ IDENTITY 1 Prenatální vývoj 16 1.1 Prenatální vývoj a diferenciace pohlaví 16 1.2 Prenatální vývoj 31 1.3 Časné těhotenské ztráty 35 2 Porod 42 2.1 Prenatální

Více

Právní vztahy a právní skutečnosti

Právní vztahy a právní skutečnosti Právní vztahy a právní skutečnosti INTRO Realizace práva tvorba, aplikace, kontrola zákonnosti vytváření právních vztahů Právní vztah vztah mezi dvěma případně více subjekty, který je regulovaný právem,

Více

Etické aspekty informovaného souhlasu ADAM DOLEŽAL

Etické aspekty informovaného souhlasu ADAM DOLEŽAL Etické aspekty informovaného souhlasu ADAM DOLEŽAL Úmluva o lidských právech a biomedicíně Úmluva sdílený morální základ nebo čistě politický kompromis? obecnost norem, tak, aby panovala shoda =) vyhnutí

Více

Klinická a etická rozhodování v závěru života. O. Sláma, MOU Brno

Klinická a etická rozhodování v závěru života. O. Sláma, MOU Brno Klinická a etická rozhodování v závěru života O. Sláma, MOU Brno Proč vznikají v závěru života klinická a etická dilemata? Cílem medicíny je odstranit nemoc, prodloužit život, zmírnit utrpení Lidský život

Více

Ekonomické limity vs. správný odborný postup. Dagmar Záleská

Ekonomické limity vs. správný odborný postup. Dagmar Záleská Ekonomické limity vs. správný odborný postup Dagmar Záleská Základní otázky Na co má pojištěnec nárok? Lze nárok pojištěnce na bezplatnou péči omezovat ekonomickými limity? Je přípustné, aby ekonomické

Více

Radim Bělohrad Normativní etika poznámky k přednáškám

Radim Bělohrad Normativní etika poznámky k přednáškám Radim Bělohrad Normativní etika poznámky k přednáškám 1. Argumentace v etice Co je argument Rozdíl mezi dedukcí a indukcí Morální argumenty Nejlepší je brát je jako zjednodušené deduktivní argumenty, doplnit

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. KFC/MARK Přednáška č 1 a 2 a 3 Historický výklad Výrobní koncepce

Více

POHLED SESTRY NA PALIATIVNÍ PÉČI V INTENZIVNÍ MEDICÍNĚ. Monika Metznerová FN Brno Bohunice KARIM

POHLED SESTRY NA PALIATIVNÍ PÉČI V INTENZIVNÍ MEDICÍNĚ. Monika Metznerová FN Brno Bohunice KARIM POHLED SESTRY NA PALIATIVNÍ PÉČI V INTENZIVNÍ MEDICÍNĚ Monika Metznerová FN Brno Bohunice KARIM PALIATIVNÍ PÉČE =aktivní péče orientovaná na kvalitu života, poskytovaná pacientům, kteří trpí nevyléčitelnou

Více

Právnická fakulta Masarykovy univerzity

Právnická fakulta Masarykovy univerzity Právnická fakulta Masarykovy univerzity Právo a právní věda Katedra právní teorie Diplomová práce Eutanázie etický a právní problém Ondřej Malý 2016/2017 Prohlašuji, že jsem diplomovou práci na téma: Eutanázie

Více

Vážené publikum! Přestože PSYCHOSOMATIKA je velice užitečná disciplina, znalosti o ní jsou nepřesné, kusé a často zkreslené. Tato stručná prezentace

Vážené publikum! Přestože PSYCHOSOMATIKA je velice užitečná disciplina, znalosti o ní jsou nepřesné, kusé a často zkreslené. Tato stručná prezentace Vážené publikum! Přestože PSYCHOSOMATIKA je velice užitečná disciplina, znalosti o ní jsou nepřesné, kusé a často zkreslené. Tato stručná prezentace má za cíl uvést alespoň základní věci NA PRAVOU MÍRU.

Více

Obsah PRÁVA ZVÍŘAT: FILOZOFICKO-PRÁVNÍ PERSPEKTIVA. 1. Úvod Několik základních pojmů Preferenční utilitarismus Petera Singera 6

Obsah PRÁVA ZVÍŘAT: FILOZOFICKO-PRÁVNÍ PERSPEKTIVA. 1. Úvod Několik základních pojmů Preferenční utilitarismus Petera Singera 6 Obsah PRÁVA ZVÍŘAT: FILOZOFICKO-PRÁVNÍ PERSPEKTIVA 1. Úvod 3 2. Několik základních pojmů 4 3. Preferenční utilitarismus Petera Singera 6 4. Tom Regan a práva zvířat 12 5. Závěr 24 ZVÍŘATA A PRÁVO HISTORICKÝ

Více

SELF MANAGEMENT SMRTI

SELF MANAGEMENT SMRTI SELF MANAGEMENT SMRTI PhDr. Mgr. Ivana SPURNÁ, Ph. D. Interní odd. Strahov, VFN v Praze IX. celostátní konference paliativní medicíny, Brno, 8. 9. 2017 O čem bude řeč? Co je self management? Jak vypadá

Více

Charitativní a humanitární činnost

Charitativní a humanitární činnost Charitativní a humanitární činnost Studijní materiál vytvořený v rámci projektu K naplnění předpokladů pro výkon činnosti v sociálních službách České Budějovice 2010 Charitativní a humanitní činnost Hospicová

Více

Postavení pacienta v českém zdravotnickém systému, práva. Monika Ježková

Postavení pacienta v českém zdravotnickém systému, práva. Monika Ježková Postavení pacienta v českém zdravotnickém systému, práva Monika Ježková Obsah Lidská práva Mezinárodní organizace ČR Ústava, mezinárodní smlouvy a LZPS Postavení pacienta v českém zdravotnictví Práva a

Více

NDP. aneb. Národní diabetologický program

NDP. aneb. Národní diabetologický program NDP aneb Národní diabetologický program 2011 Základní teze Zlepšení prevence diabetu 2. typu. Jedná se o celonárodní záležitost, jíž je třeba věnovat intenzivní pozornost ze strany státních orgánů, hygienické

Více

Iktové centrum Nemocnice Znojmo - naše zkušenosti s mezioborovou spoluprácí v péči o pacienty s CMP

Iktové centrum Nemocnice Znojmo - naše zkušenosti s mezioborovou spoluprácí v péči o pacienty s CMP Iktové centrum Nemocnice Znojmo - naše zkušenosti s mezioborovou spoluprácí v péči o pacienty s CMP MUDr. Zdeněk Monhart, Ph.D. zástupce ředitele pro LPP, Nemocnice Znojmo MUDr. Vladislav Kopecký, MUDr.

Více

NAIVNÍ TEORIE MNOŽIN, okruh č. 5

NAIVNÍ TEORIE MNOŽIN, okruh č. 5 NAIVNÍ TEORIE MNOŽIN, okruh č. 5 Definování množiny a jejích prvků Množina je souhrn nějakých věcí. Patří-li věc do množiny X, říkáme, že v ní leží, že je jejím prvkem nebo že množina X tuto věc obsahuje.

Více

EUTHANASIE A ETIKA (1. ČÁST)

EUTHANASIE A ETIKA (1. ČÁST) Vol 2, No 3 (2012), ISSN 1804-8137, http://www.ilaw.cas.cz/medlawjournal EUTHANASIE A ETIKA (1. ČÁST) Preferenční utilitarismus Petra Singera Autor: David Černý Pracoviště: I. LF UK Praha Abstract: This

Více

EUTHANASIE. Otázka k deliberaci:

EUTHANASIE. Otázka k deliberaci: EUTHANASIE "Já jsem život nikomu nedal, takže ani nemám právo mu ho vzít" Pavel Kelner "Bůh dal podle křesťanského učení člověku svobodnou vůli, na základě které se rozhoduje. A když se rozhoduje svobodně

Více

Argumenty a napětí při etickém posouzení abortu

Argumenty a napětí při etickém posouzení abortu Argumenty a napětí při etickém posouzení abortu Úvodem: základní napětí a konflikt individuální existence osoby (lidská důstojnost z ní pramenící základní práva), platí zde zákaz zabití, resp. zákaz zabít

Více

Úloha pacienta. Úloha lékaře. Komunikace Potřeby. Úloha sestry. Úloha rodiny

Úloha pacienta. Úloha lékaře. Komunikace Potřeby. Úloha sestry. Úloha rodiny Paliativní péče o ventilovaného pacienta Renata Pařízková Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Univerzita Karlova v Praze, Lékařská fakulta v Hradci Králové Fakultní nemocnice Hradec

Více

Rozpaky při spolupráci s policií ČR a komerčními pojišťovnami

Rozpaky při spolupráci s policií ČR a komerčními pojišťovnami Rozpaky při spolupráci s policií ČR a komerčními pojišťovnami Mach P. Klinika úrazové chirurgie LF MU a FN Brno Policie ČR Zpráva o zranění 2012-124 2013-103 2014-84 2015-92 2016 - zatím 76 Doba vyžádání

Více

Funkce. Definiční obor a obor hodnot

Funkce. Definiční obor a obor hodnot Funkce Definiční obor a obor hodnot Opakování definice funkce Funkce je předpis, který každému číslu z definičního oboru, který je podmnožinou množiny všech reálných čísel R, přiřazuje právě jedno reálné

Více

Evropský den onemocnění prostaty 15. září 2005 Aktivita Evropské urologické asociace a České urologické společnosti

Evropský den onemocnění prostaty 15. září 2005 Aktivita Evropské urologické asociace a České urologické společnosti Evropský den onemocnění prostaty 15. září 2005 Aktivita Evropské urologické asociace a České urologické společnosti prim. MUDr. Jan Mečl Urologické oddělení Krajská nemocnice Liberec Co je to prostata?

Více

zení Prostor pro odkrývání traumat?

zení Prostor pro odkrývání traumat? Drogové služby ve vězenv zení Prostor pro odkrývání traumat? Adéla Lichková, DiS. Mgr. Petra Jílková Semiramis o.s. Obsah Centrum drogových služeb ve vězení, Semiramis o.s. (popis projektu, cílová skupina,

Více

Veřejné a klubové statky

Veřejné a klubové statky Veřejné a klubové statky Čistý veřejný statek statek, kterýmusí být poskytován všem členům společnosti ve stejném množství definice nese dvě vlastnosti společnou spotřebu/nabídku nemožnost/neefektivnost

Více

Psychoanalytická periodizace vývoje

Psychoanalytická periodizace vývoje Psychoanalytická periodizace vývoje Část k samostudiu Prostudujte si následující část týkající se psychoanalytické teorie vývoje Vyhledejte příslušnou kapitolu v základní literatuře V případě zájmu nebo

Více

KVALITA OŠETŘOVATELSKÉ PÉČE OČIMA PACIENTŮ URGENTNÍHO PŘÍJMU

KVALITA OŠETŘOVATELSKÉ PÉČE OČIMA PACIENTŮ URGENTNÍHO PŘÍJMU 8. konference Psychosociální aspekty při zásahu záchranných složek KVALITA OŠETŘOVATELSKÉ PÉČE OČIMA PACIENTŮ URGENTNÍHO PŘÍJMU Jan Bydžovský 2, 1, Pavlína Hesounová 1 1 Oddělení urgentního příjmu dospělých

Více

0. ÚVOD - matematické symboly, značení,

0. ÚVOD - matematické symboly, značení, 0. ÚVOD - matematické symboly, značení, číselné množiny Výroky Výrok je každé sdělení, u kterého lze jednoznačně rozhodnout, zda je či není pravdivé. Každému výroku lze proto přiřadit jedinou pravdivostní

Více

Korupce pohledem ekonoma

Korupce pohledem ekonoma Vize 2020 Obrana svobody (veřejná diskuze) Korupce pohledem ekonoma Olomouc, 7.1.2010 Jiří Schwarz 1 Co považuje ekonom za korupci? 1. Platba za dobře odvedenou operaci v krajském zdravotnickém zařízení?

Více

Strategie přizpůsobení se změně klimatu v podmínkách ČR

Strategie přizpůsobení se změně klimatu v podmínkách ČR Strategie přizpůsobení se změně klimatu v podmínkách ČR Tvoříme klima pro budoucnost Klimatická změna a adaptační opatření na místní a regionální úrovni Liberec, 26. 1. 2016 Jakub Horecký odbor obecné

Více

5 omylů (problémů) center BL dle revizí VZP a jak jim předcházet. Martin Bortlík Klinické a výzkumné centrum pro střevní záněty ISCARE, Praha

5 omylů (problémů) center BL dle revizí VZP a jak jim předcházet. Martin Bortlík Klinické a výzkumné centrum pro střevní záněty ISCARE, Praha 5 omylů (problémů) center BL dle revizí VZP a jak jim předcházet Martin Bortlík Klinické a výzkumné centrum pro střevní záněty ISCARE, Praha Úvod Provádění revizí je zákonnou povinností ZP ( 4 zákona č.

Více

Metody prognózy a signalizace v sadech

Metody prognózy a signalizace v sadech Metody prognózy a signalizace v sadech Tomáš Litschmann, Radek Vávra Skalský Dvůr, 20.2.2013 Nejen u nás, ale i v zahraničí platí, že meteorologická stanice v sadu patří k IP jako hrby k velbloudovi Cíle:

Více

Vzdělávání v etickém poradenství pro dětskou paliativní komunitu

Vzdělávání v etickém poradenství pro dětskou paliativní komunitu Vzdělávání v etickém poradenství pro dětskou paliativní komunitu MUDr. Jaromír Matějek, Ph.D., Th.D., Pracovní skupina dětské paliativní péče při ČSPM Etické poradenství FNKV Ústav etiky 3. LF UK Proč?

Více

Dlouhodobá péče 13. ledna 2015. Ing. Iva Merhautová,MBA

Dlouhodobá péče 13. ledna 2015. Ing. Iva Merhautová,MBA Dlouhodobá péče 13. ledna 2015 Ing. Iva Merhautová,MBA Meziresortní pracovní skupina Vznik meziresortní pracovní skupiny k řešení problematiky na zdravotně - sociálním pomezí Zástupci MPSV, MZ ČR, krajů

Více

Právo na poučení o zákroku a informovaný souhlas

Právo na poučení o zákroku a informovaný souhlas Právo na poučení o zákroku a informovaný souhlas JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M in Health Law Centrum pro zdravotnické právo 3.LF UK Advokátní kancelář JUDr. B. Holubové Poučení a IS: K čemu je to dobré?

Více

Zdravotnické reformní zákony. Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví

Zdravotnické reformní zákony. Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví Zdravotnické reformní zákony Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví Obsah Co se již podařilo prosadit Připravované zákony Co se již podařilo prosadit Zákon o zdravotních službách platný od

Více

ŘÍZENÍ OBCHODU (N_ROb)

ŘÍZENÍ OBCHODU (N_ROb) Katedra řízení podniku ŘÍZENÍ OBCHODU (N_ROb) Pavla Břečková pavla.breckova@vsfs.cz Vedoucí Katedry řízení podniku Fakulta ekonomických studií ŘÍZENÍ OBCHODU struktura 5 řízených konzultací 1. Podnik a

Více

Co jsou uměnovědná studia? Úvod do uměnovědných studií

Co jsou uměnovědná studia? Úvod do uměnovědných studií Co jsou uměnovědná studia? Úvod do uměnovědných studií Požadavky Zpracovat slovníkové heslo z minimálně 2 různých zdrojů Umělecké dílo; Otevřené dílo; Mimoumělecké estetično; Funkce umění; Umělecká hodnota;

Více

= filozofická disciplína, zkoumá kategorii dobra a zákonitosti lidského chování a jednání

= filozofická disciplína, zkoumá kategorii dobra a zákonitosti lidského chování a jednání Otázka: Základní etické přístupy, dějiny etiky Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): František Červinka Etika = filozofická disciplína, zkoumá kategorii dobra a zákonitosti lidského chování a jednání

Více

Efektivní právní služby

Efektivní právní služby JAKÉ JSOU LIMITY PŘI POSKYTOVÁNÍ ZDRAVOTNÍCH SLUŽEB? Efektivní právní služby 1 Co nás čeká? JAKÉ JSOU LIMITY PŘI POSKYTOVÁNÍ? 2 základní pravidla poskytování zdravotních služeb ve světle základních práv

Více

Přímá alokace nákladů na případ v klinické praxi IKEM

Přímá alokace nákladů na případ v klinické praxi IKEM Přímá alokace nákladů na případ v klinické praxi IKEM Jiří Froněk 3.LF UK v Praze, 2.12. 2016 Alokace nákladů na případ Zahraniční zkušenost Proč sledovat Jak... Pro koho... Je to proveditelné Jaká jsou

Více

Lékařsky asistované suicidum (sebezabití)

Lékařsky asistované suicidum (sebezabití) Lékařsky asistované suicidum (sebezabití) Úvodem závazek ochrany ld a lž ve všech fázích lidského života, zejména pak na hranicích a okrajích života; úkol křesťanských církví: respektovat důstojnost umírajících,

Více

Občanské sdružení Klub afasie

Občanské sdružení Klub afasie Občanské sdružení Klub afasie Zuzana Konůpková Alena Makalová Občanské sdružení Klub afasie Foniatrická klinika 1. LF UK a VFN, Praha Geriatrické a rehabilitační centrum, Kladno OS Klub afasie v letech

Více

Seminář pro rodiče ŠIKANA. Markéta Exnerová Centrum primární prevence Semiramis o.s. exnerova@os-semiramis.cz

Seminář pro rodiče ŠIKANA. Markéta Exnerová Centrum primární prevence Semiramis o.s. exnerova@os-semiramis.cz Seminář pro rodiče ŠIKANA Markéta Exnerová Centrum primární prevence Semiramis o.s. exnerova@os-semiramis.cz tlaky na dítě Šikana je.. Úmyslné a opakované ubližování slabšímu (neschopnému obrany) jedincem

Více

Informovaný souhlas z pohledu pacienta

Informovaný souhlas z pohledu pacienta Informovaný souhlas z pohledu pacienta PSP ČR, 17.11.2012 JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. Platforma zdravotních pojištěnců ČR, o.s. Program Novinky v informovaném souhlasu: Zákon o zdravotních službách

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova

Více

SPECIALIZOVANÁ DOMÁCÍ

SPECIALIZOVANÁ DOMÁCÍ SPECIALIZOVANÁ DOMÁCÍ PALIATIVNÍ PÉČE ANEB CO JE A JAK NÁM MŮŽE POMOCI DOMÁCÍ HOSPIC MUDr. Hana Miličková Spolek Konipaska Domácí hospicová péče na znojemsku Paliativní medicína Jak funguje domácí hospic

Více

Eutanazie z pohledu studentů vysokých škol. Marie Miklasová

Eutanazie z pohledu studentů vysokých škol. Marie Miklasová Eutanazie z pohledu studentů vysokých škol Marie Miklasová Bakalářská práce 2012 ABSTRAKT Tématem mé bakalářské práce je eutanazie z pohledu studentů vysokých škol. Práce je rozdělena do dvou částí.

Více

ETIKA A FILOSOFIE Zkoumání zdroje a povahy mravního vědomí. METAETIKA etika o etice

ETIKA A FILOSOFIE Zkoumání zdroje a povahy mravního vědomí. METAETIKA etika o etice ETIKA A FILOSOFIE Zkoumání zdroje a povahy mravního vědomí METAETIKA etika o etice 1 Zdroje mravního vědění Hledáme, jakou povahu má naše mluvení a uvažování o etice. Co je etika ve své podstatě. Jaký

Více

Práva a povinnosti poskytovatelů zdravotních služeb

Práva a povinnosti poskytovatelů zdravotních služeb Práva a povinnosti poskytovatelů zdravotních služeb Práva poskytovatelů zdravotní péče Výčet práv poskytovatelů zdravotní péče je oproti výčtu práv pacientů výrazně chudší Kromě základního práva na úhradu

Více