Pozemky sloužící dopravě. Jana Dudová

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Pozemky sloužící dopravě. Jana Dudová"

Transkript

1 Pozemky sloužící dopravě Jana Dudová

2 Přehled platné právní úpravy Zákon č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích Zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích Zákon č. 416/2009 Sb., o urychlení výstavby dopravní infrastruktury Zákon č. č. 266/1994 Sb., o drahách Zákon č. 114/1995 Sb., o vnitrozemské plavbě Zákon č. 183/2006 Sb., stavební zákon Zákoně č. 184/2006 Sb., o vyvlastnění zákona č. 151/1997 Sb., o oceňování majetku

3 Stavba pozemní komunikace veřejně prospěšná stavba, územní plán, regulační plán, zemědělský nebo stavební pozemek, cena za pozemky, Veřejnoprávní pojetí versus soukromoprávní pojetí

4 Stavební zákon a veřejná infrastruktura 2/1 písm. k) SZ: veřejnou infrastrukturou se rozumí pozemky, stavby, zařízení, a to mimo jiné dopravní infrastruktura, například stavby pozemních komunikací, drah, vodních cest, letišť a s nimi souvisejících zařízení. 170/1 písm. a) SZ: Práva k pozemkům a stavbám, potřebná pro uskutečnění staveb nebo jiných veřejně prospěšných opatření podle tohoto zákona, lze odejmout nebo omezit, jsou-li vymezeny ve vydané územně plánovací dokumentaci a jde-li o veřejně prospěšnou stavbu dopravní a technické infrastruktury, včetně plochy nezbytné k zajištění její výstavby a řádného užívání pro stanovený účel.

5 Veřejně prospěšná stavba dopravní infrastruktury veřejně prospěšná stavba = stavba pro veřejnou infrastrukturu určená k rozvoji nebo ochraně území obce, kraje nebo státu, vymezená ve vydané územně plánovací dokumentaci - 2/1 písm. l) SZ územně plánovací dokumentace - 2/1 písm. n) SZ : 1. zásady územního rozvoje, 2. územní plán, 3. regulační plán.

6 Kategorie pozemní komunikace Pozemní komunikace je dopravní cesta určená k užití silničními a jinými vozidly a chodci, včetně pevných zařízení nutných pro zajištění tohoto užití a jeho bezpečnosti. Kategorie pozemní komunikace : a) dálnice, b) silnice, c) místní komunikace, d) účelová komunikace. 2 z. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích

7 Vlastnictví pozemních komunikací Vlastníkem všech dálnic a silnic I. třídy je stát. Vlastníkem silnic II. a III. třídy je kraj, na jehož území se silnice nacházejí a vlastníkem místních komunikací je obec, na jejímž územní se místní komunikace nacházejí. Vlastníkem účelových komunikací je osoba právnická (vč. státu) či fyzická osoba.

8 Převody pozemků Vlastnictví FO a PO - smluvně Vlastnictví státu - režim z. 219/2000 Sb. Pravomoc Státního pozemkového úřadu dle 7 z. 503/2012 Sb., o Státním pozemkovém úřadu - SPÚ na základě písemné žádosti obce nebo kraje do jejich vlastnictví bezúplatně převede silniční pozemky, silniční pomocné pozemky a pozemky tvořící silniční ochranné pásmo Vyvlastňování pozemků POZ. KOMUNIKACE Zákon č. 184/2006 Sb., o vyvlastnění Zákon č. 416/2009 Sb. o urychlení výstavby dopravní infrastruktury

9 Silniční pozemek Silničním pozemkem se rozumí pozemky, na nichž je umístěno těleso dálnice, silnice a místní komunikace a silniční pomocný pozemek ( 11 z. o pozemních komunikacích) Evidence silničního pozemku v KN: ostatní plocha + označení způsobu jejího využití (dráha, silnice, ostatní komunikace )

10 Obecné užívání pozemní komunikace Oprávnění každého užívat pozemní komunikace bezplatně obvyklým způsobem a k účelům, ke kterým jsou určeny 19 odst. 1 zák. o pozemních komunikacích Účelové komunikace příslušný silniční správní úřad může na návrh vlastníka účelové komunikace a po projednání s příslušným orgánem Policie České republiky upravit nebo omezit veřejný přístup na účelovou komunikaci, pokud je to nezbytně nutné k ochraně oprávněných zájmů tohoto vlastníka.

11 Silniční ochranná pásma prostor ohraničený svislými plochami vedenými do výšky 50 m a ve stanovené vzdálenosti Stanoví se pro nově budované, zrekonstruované na základě rozhodnutí o umístění stavby Stavby, terénní úpravy v silničním ochranném pásmu jen na základě povolení silničního správního úřadu + dodržení podmínek podle stavebního zákona

12 Povinnosti vlastníků sousedních nemovitostí Vlastník nemovitosti sousedící s průjezdním úsekem silnice nebo místní komunikace v zastavěném území obce je v nezbytně nutných případech povinen za jednorázovou úhradu strpět zřízení věcného břemene na své nemovitosti spočívajícího v umístění veřejného osvětlení, dopravních značek,světelných signálů, dopravních zařízení

13 Realizace pozemní komunikace 17 (1) Dálnice, silnice a místní komunikace I. třídy, jejich součásti, příslušenství a stavby související jsou veřejně prospěšné. Za související stavbu se pro tyto účely považuje i stezka pro cyklisty a stezka pro chodce a cyklisty souběžná se silnicí nebo místní komunikací I. třídy. (2) Podle zvláštního právního předpisu lze odejmout nebo omezit a) vlastnické právo k pozemku nebo ke stavbě nebo právo odpovídající věcnému břemenu k pozemku nebo ke stavbě potřebným k uskutečnění výstavby, opravy, úpravy, modernizace nebo rekonstrukce dálnice, silnice, místní komunikace I. třídy, jejich součástí, příslušenství nebo staveb souvisejících, b) vlastnické právo k pozemku, jestliže byla dálnice, silnice nebo místní komunikace zřízena na cizím pozemku. (3) Pokud se vlastnické právo k pozemku nebo stavbě potřebným k uskutečnění výstavby, opravy, úpravy, modernizace nebo rekonstrukce staveb uvedených v odstavci 1 omezuje smlouvou a ocenění tohoto omezení stanovené znaleckým posudkem je nižší než Kč, sjedná se úplata ve výši Kč.

14 Pozemní komunikace a ochrana veřejných zájmů Ve veřejném zájmu může dálnice, silnice a místní komunikace křížit inženýrské sítě a jiná vedení, vody, zásoby přírodních podzemních vod, území chráněná podle zvláštních předpisů, vodohospodářská a jiná díla, nebo se jich jinak dotknout a může být jimi křížena nebo jinak dotčena, a to způsobem přiměřeným ochraně životního prostředí a místním poměrům tak, aby byly co nejméně dotčeny zájmy zúčastněných vlastníků. Energetická, telekomunikační, vodovodní, kanalizační a jiná vedení, zařízení pro rozvod tepla a topných plynů, s výjimkou vedení tramvajových a trolejbusových drah, pokud nejsou zřizována pro potřeby dálnice, silnice nebo místní komunikace, nesmějí být podélně umísťována v jejich tělese a na silničních pomocných pozemcích, pokud v dalších ustanoveních není stanoveno jinak.

15 Pozemní komunikace a ochrana veřejných zájmů K pozemku určenému územním plánem nebo regulačním plánem pro veřejně prospěšnou stavbu nebo veřejné prostranství a ke stavbě na tomto pozemku má obec nebo kraj anebo stát (dále jen oprávněná osoba ) v rozsahu vymezeném touto územně plánovací dokumentací předkupní právo; to neplatí, pokud pro veřejně prospěšnou stavbu postačí zřízení věcného břemene. Kupní cena pozemku, popřípadě stavby, se určí znaleckým posudkem ve výši obvyklé ceny podle zvláštního právního předpisu opatřeným oprávněnou osobou; je-li oprávněnou osobou stát, neplatí pro určení výše ceny omezení podle zvláštního právního předpisu ( 101 StZ)

16 Pozemní komunikace a ochrana veřejných zájmů zákon č. 416/2009 Sb., - urychlení mj. i dopravní infrastruktury: Dopravní infrastrukturou se pro účely tohoto zákona rozumí stavby dopravní infrastruktury a stavby s nimi související umisťované v plochách a koridorech vymezených v platné politice územního rozvoje nebo veřejně prospěšné stavby vymezené v územně plánovací dokumentaci. Výši kupní ceny v kupní smlouvě, získávají-li se koupí potřebná práva, lze sjednat maximálně do výše a) ceny stanovené znaleckým posudkem vynásobené koeficientem 16 v případě pozemku s výjimkou stavebního pozemku, b) ceny stanovené znaleckým posudkem vynásobené koeficientem 1,15 v případě stavebního pozemku nebo stavby.

17 Zánik pozemní komunikace Jestliže zanikl dopravní význam dálnice, silnice nebo místní komunikace a nebylo rozhodnuto o změně kategorie pozemní komunikace, rozhodne příslušný silniční správní úřad o jejím zrušení. Speciální stavební úřad neprodleně rozhodne o změně v užívání stavby nebo o jejím odstranění ( 18 z o poz. kom.)

18 Pozemky v režimu zákona č. 266/1994 Sb., o drahách a) podmínky pro stavbu drah železničních, tramvajových, trolejbusových a lanových a stavby na těchto dráhách, b) podmínky pro provozování drah, c) výkon státní správy a státního dozoru ve věcech drah železničních, tramvajových, trolejbusových a lanových. Zákon se nevztahuje na dráhy důlní, průmyslové a přenosné.

19 Ochrana dráhy Obvod dráhy je území určené územním rozhodnutím pro umístění stavby dráhy. Nikdo nesmí bez povolení provozovatele dráhy vykonávat v obvodu dráhy činnosti, které se považují za podnikání, vstupovat na dráhu a v obvodu dráhy na místa, která nejsou veřejnosti přístupná, pokud zvláštní právní předpis nestanoví jinak. Všechna místa na dráze a v obvodu dráhy jsou veřejnosti nepřístupná s výjimkou a) dráhy a jejího obvodu, pokud je dráha vedena po pozemní komunikaci, b) dráhy a jejího obvodu v místě křížení dráhy s pozemní komunikací, c) prostor určených pro veřejnost, nástupišť a přístupových cest k nim a prostor v budovách nacházejících se v obvodu dráhy, pokud jsou v nich poskytovány služby související s drážní dopravou, d) veřejně přístupných účelových komunikací v obvodu dráhy, e) volných ploch vzdálených nejméně 2,5 m od osy krajní koleje dráhy.

20 Ochrana dráhy Z důvodů veřejného zájmu se dráha a stavba dráhy může křížit nebo stýkat s energetickými, vodovodními, stokovými, telekomunikačními, popřípadě jinými sítěmi technického vybavení, které neslouží k provozování drah a drážní dopravě na dráhách, tak, aby práva a povinnosti vlastníků a provozovatelů těchto zařízení byly zabezpečeny ve shodě s právy a povinnostmi vlastníků a provozovatelů drah a drážní dopravy na dráze. Sítě technického vybavení mohou být umísťovány v obvodu železniční dráhy jen na základě písemné smlouvy o zřízení věcného břemene, uzavřené mezi vlastníkem dráhy a vlastníkem sítě technického vybavení, a to za úhradu. Nedojde-li k uzavření smlouvy, lze vlastnická práva omezit jen rozhodnutím speciálního stavebního úřadu. V řízení o omezení vlastnických práv postupuje speciální stavební úřad podle zvláštního zákona.

21 Stavba dráhy Speciálním stavebním úřadem pro stavby dráhy a stavby na dráze je drážní správní úřad. Způsobilost stavby dráhy k užívání musí být před vydáním kolaudačního souhlasu ověřena technicko bezpečnostní zkouškou. U staveb, které svým charakterem a účelem ovlivňují podmínky bezpečného a plynulého provozování dráhy a drážní dopravy, stanoví drážní správní úřad ve stavebním povolení též zavedení zkušebního provozu. Stavbu, která není stavbou dráhy a zasahuje zčásti do jejího obvodu, lze zřizovat a provozovat jen se souhlasem drážního správního úřadu a za podmínek jím stanovených.

22 Ochranné pásmo dráhy Ochranné pásmo dráhy tvoří prostor po obou stranách dráhy, jehož hranice jsou vymezeny svislou plochou vedenou dle významu dráhy ve stanovené vzdálenosti Oprávnění v ochranném pásmu Pro dráhu vedenou po pozemních komunikacích a vlečku v uzavřeném prostoru provozovny nebo v obvodu přístavu se ochranné pásmo nezřizuje.

23 Vlastnictví drah Fyzická či právnická osoba. Vlastník dráhy je povinen udržovat dráhu v provozuschopném stavu a umožnit styk s jinými dráhami. V případě, že se jedná o dráhy celostátní a regionální je dále povinen je udržovat v rozsahu nezbytném pro dopravní potřebu státu a dopravní obslužnost území kraje. Pokud vlastník celostátní či regionální dráhy není schopen zajistit její provozuschopnost, je povinen dráhu nabídnout státu k odkoupení (Ministerstvo dopravy).

24 Pozemky sloužící letecké dopravě zákon č. 49/1997 Sb., o civilním letectví Letiště - územně vymezená a vhodným způsobem upravená plocha, včetně souboru staveb a zařízení, trvale určená k vzletům a přistáváním letadel a k pohybům letadel s tím souvisejícím. Letecká stavba - stavba letiště, stavba v prostoru letiště a stavba sloužící k zajištění letového prostoru mimo prostor letiště.

25 Pozemky sloužící letecké dopravě vnitrostátní letiště, mezinárodní letiště, veřejná letiště - přijímající v mezích své technické a provozní způsobilosti všechna letadla, neveřejná letiště - okruh uživatelů stanovuje Úřad pro civilní letectví, vojenská letiště - pro potřeby Armády ČR. ochranná pásma letišť, ochranné pásmo vzletových a přistávacích drah a prostorů, ochranná pásma leteckých staveb.

26 Oprávnění provozovatele letiště Provozovatel letiště nebo jiných leteckých staveb je oprávněn vstupovat na cizí pozemky i mimo ochranné pásmo a to za účelem zajištění provozování letišť a jiných leteckých staveb.

27 Pozemky sloužící vodní dopravě zákon č. 114/1995 Sb., o vnitrozemské plavbě Vnitrozemské vodní cesty jsou vodní toky a jiné vodní plochy, na kterých lze provozovat plavbu (dále jen vodní cesty ).

28 Společný komentář k pozemkům určeným k dopravě Obecné a speciální stavební úřady Zákon č. 183/2006 Sb., stavební zákon, rozlišuje několik druhů stavebních úřadů. Rozeznává stavební úřady obecné, speciální, vojenské a jiné. Obecné stavební úřady vykonávají veškerou působnost stavebního úřadu včetně územního rozhodování.

29 Speciální stavební úřady působnost při výstavbě specifických liniových dopravních staveb (srov. 15 stavebního zákona). Působnost stavebního úřadu vykonávají orgány vykonávající státní správu na uvedených úsecích podle zvláštních právních předpisů (dále jen speciální stavební úřady ) v případě staveb leteckých, staveb drah a na dráze, včetně zařízení na dráze, staveb dálnic, silnic, místních komunikací a veřejně přístupných účelových komunikací, vodních děl, staveb podléhajících integrovanému povolení (z. 76/2002 Sb.) Působnost speciálních stavebních úřadů je ve vazbě na ustanovení 15 stavebního zákona do působnosti speciálních stavebních úřadů nepatří územní rozhodování nebo vydávání územního souhlasu podle stavebního zákona.

30 Speciální stavební úřady Úřad pro civilní letectví se sídlem v Praze u staveb leteckých, Drážní správní úřad u staveb drah a na dráze (působnost drážních správních úřadů přitom vykonávají v rozsahu stanoveném zákonem o drahách i obce, a to v přenesené působnosti), Silniční správní úřad u staveb dálnic, silnic, místních komunikací a veřejně přístupných účelových komunikací, Vodoprávní úřad

31 Věcná břemena (dále jen VB) U liniových dopravních staveb zahajuje řízení o vzniku věcného břemene speciální stavební úřad. Specifický vznik věcných břemen: Zákonné věcné břemeno např. ze zákona o pozemních komunikacích vyplývá VB strpět na pozemku umístnění veřejného osvětlení, dopravních značek a tabulek s označením místních názvů ( 35 odst. 2 cit. zák.) ve vazbě na zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, resp. věcné břemeno při umístění energetického, telekomunikačního,vodovodního, kanalizačního a jiného vedení, zařízení pro rozvod tepla a topných plynů v silničním pomocném pozemku ( 36 cit. zák.).

32 Vyvlastnění Stavební zákon stanoví v ustanovení 170 v obecné rovině účely vyvlastnění. Práva k pozemkům, potřebná pro uskutečnění staveb nebo jiných veřejně prospěšných opatření, lze odejmout nebo omezit, jsou-li vymezeny ve vydané územně plánovací dokumentaci a jde-li o veřejně prospěšnou stavbu dopravní a technické infrastruktury, včetně plochy nezbytné k zajištění její výstavby a řádného užívání pro stanovený účel. Speciální právní úprava vyvlastnění je obsažena v zákoně o vyvlastnění.

33 Praktický příklad Bylo vydáno územní rozhodnutí o stavbě silnice 1. třídy, resp. dálnice: 1) Stavební pozemek 2) Ocenění 3) Majetkoprávní vypořádání

34 Stavební zákon stavebním pozemkem je pozemek, jeho část nebo soubor pozemků, vymezený a určený k umístění stavby územním rozhodnutím anebo regulačním plánem - 2/1 písm. b) K žádosti o stavební povolení stavebník připojí doklady prokazující jeho vlastnické právo nebo právo založené smlouvou provést stavbu nebo opatření anebo právo odpovídající věcnému břemenu k pozemku nebo stavbě, pokud nelze tato práva ověřit v katastru nemovitostí dálkovým přístupem 110/2 písm. a)

35 Zákon o oceňování majetku stavební pozemky jsou 1. nezastavěné pozemky evidované v katastru nemovitostí v jednotlivých druzích pozemků, které byly vydaným územním rozhodnutím, regulačním plánem, veřejnoprávní smlouvou nahrazující územní rozhodnutí, nebo územním souhlasem určeny k zastavění; je-li zvláštním předpisem stanovena nejvyšší přípustná zastavěnost pozemku, je stavebním pozemkem pouze část odpovídající přípustnému limitu určenému k zastavění, 2. pozemky evidované v katastru nemovitostí v druhu pozemku zastavěné plochy a nádvoří, v druhu pozemku ostatní plochy, které jsou již zastavěny, a v druhu pozemku zahrady a ostatní plochy, které tvoří jednotný funkční celek se stavbou a pozemkem evidovaným v katastru nemovitostí v druhu pozemku zastavěná plocha a nádvoří za účelem jejich společného využití a jsou ve vlastnictví stejného subjektu, 3. plochy pozemků skutečně zastavěné stavbami bez ohledu na evidovaný stav v katastru nemovitostí - 9/1 písm. a) z. 151/1997 Sb.

36 Neoprávněná stavba Zřídil-li někdo stavbu na cizím pozemku neoprávněně, připadne stavba vlastníkovi pozemku ( 1084 a násl.). Osoba, která takovou stavbu zřídila, má vůči vlastníkovi pozemku nárok na účelně vynaložené náklady pouze stavěla-li v dobré víře. Pro případy, kdy takové řešení není pro stavebníka či vlastníka pozemku vyhovující, počítá NOZ s dalšími variantami řešení. Postup závisí na tom, jestli zřizovatel stavby jednal v dobré víře či nikoli. Pokud někdo zřídil stavbu v dobré víře, že je k tomu oprávněn: - Může se po vlastníkovi domáhat, aby mu pozemek za obvyklou cenu převedl. Povinnost pozemek prodat má ale jen ten vlastník, který o zřizování stavby věděl a bez zbytečného odkladu ji nezakázal. Vlastník pozemku může naopak po zřizovateli stavby požadovat, aby jeho pozemek za obvyklou cenu odkoupil. - Pokud se strany nedohodnou, rozhodne soud o přikázání pozemku do vlastnictví zřizovatele stavby. Tomu současně uloží povinnost zaplatit původnímu vlastníkovi pozemku náhradu. - Soud může také uložit zřizovateli stavby povinnost stavbu na vlastní náklad odstranit a pozemek uvést do původního stavu.

37 Neoprávněná dopravní stavba Přednostní režim dle speciální veřejnoprávní úpravy

Pozemky sloužící dopravě. Jana Dudová

Pozemky sloužící dopravě. Jana Dudová Pozemky sloužící dopravě Jana Dudová Pozemky sloužící silniční dopravě zákon č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích Vlastnictví pozemních komunikací Vlastníkem všech dálnic a silnic I. třídy je stát.

Více

ČÁST PRVNÍ URYCHLENÍ VÝSTAVBY DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURY

ČÁST PRVNÍ URYCHLENÍ VÝSTAVBY DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURY Platné znění zákona č. 416/2009 Sb., o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury, ve znění pozdějších předpisů, s vyznačením navrhovaných změn ČÁST PRVNÍ URYCHLENÍ VÝSTAVBY DOPRAVNÍ

Více

Věcná břemena obecně a při výstavbě síťové infrastruktury nejen na drahách. Jan Zahradníček zahradnicek@akpv.cz

Věcná břemena obecně a při výstavbě síťové infrastruktury nejen na drahách. Jan Zahradníček zahradnicek@akpv.cz Věcná břemena obecně a při výstavbě síťové infrastruktury nejen na drahách Jan Zahradníček zahradnicek@akpv.cz Struktura přednášky 1. Právní úprava věcných břemen 2. Věcná břemena při výstavbě sítí elektronických

Více

UNIVERZITA STAROSTY Radešín

UNIVERZITA STAROSTY Radešín UNIVERZITA STAROSTY 2018 12. - 14. 9. 2018 Radešín Téma : Doprava Lektor: Ing. Emilie Klinkovská Časová dotace: 1 hodina Projekt Podpora vzdělávání volených zástupců obcí I. typu reg. č. CZ.03.4.74/0.0/0.0/16_033/0002997

Více

Zvláštní užívání užitím dálnice, silnice nebo místní komunikace a silničního pomocného pozemku pro umístění inženýrských sítí.

Zvláštní užívání užitím dálnice, silnice nebo místní komunikace a silničního pomocného pozemku pro umístění inženýrských sítí. 3. Pojmenování, název ŽS Zvláštní užívání užitím dálnice, silnice nebo místní komunikace a silničního pomocného pozemku pro umístění inženýrských sítí. 4. Základní informace k ŽS Dálnice, silnice a místní

Více

416/2009 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ URYCHLENÍ VÝSTAVBY DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURY

416/2009 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ URYCHLENÍ VÝSTAVBY DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURY 416/2009 Sb. ZÁKON ze dne 4. listopadu 2009 o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury Změna: 209/2011 Sb. Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ URYCHLENÍ

Více

N á v r h ZÁKON. ze dne 2013,

N á v r h ZÁKON. ze dne 2013, N á v r h III. ZÁKON ze dne 2013, kterým se mění zákon č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých

Více

Novela zákona o pozemních komunikacích

Novela zákona o pozemních komunikacích Novela zákona o pozemních komunikacích X. Konference o zvyšování bezpečnosti v obcích a městech 22. listopadu 2016 Mgr. Zuzana Adameová Ministerstvo dopravy, Odbor pozemních komunikací 1 Obsah Zákon č.

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VII. volební období 838/0

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VII. volební období 838/0 PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA VII. volební období 838/0 Návrh poslanců Věry Kovářové, Petra Gazdíka a Františka Laudáta na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 13/1997 Sb., o pozemních

Více

S m ě r n i c e č. 5/2002

S m ě r n i c e č. 5/2002 Ředitelství silnic Zlínského kraje, příspěvková organizace Zlín, K majáku 5001 S m ě r n i c e č. 5/2002 ředitele příspěvkové organizace k výkonu majetkové správy silnic ve vlastnictví Zlínského kraje

Více

Vybrané otázky správního práva a veřejné správy. Správa dopravy se zvláštním zaměřením na úsek pozemních komunikací

Vybrané otázky správního práva a veřejné správy. Správa dopravy se zvláštním zaměřením na úsek pozemních komunikací Vybrané otázky správního práva a veřejné správy Správa dopravy se zvláštním zaměřením na úsek pozemních komunikací 1 Správa na úseku dopravy 1) Správa na úseku pozemních komunikací 2) Drážní doprava 3)

Více

Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování

Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování JUDr. Jana Tkáčiková, PhD. Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu Stavební pozemek pozemek, jeho část nebo soubor pozemků, vymezený a určený k umístění stavby územním rozhodnutím anebo

Více

ÚVOD DO PROFESNÍ PRAXE Průběh řízení

ÚVOD DO PROFESNÍ PRAXE Průběh řízení Územní a stavební řízení Ing.arch.Petr Lédl, Ph.D říjen 2016 Územní řízení x stavební řízení Územní řízení Účastníci územního řízení - žadatel - obec - vlastníci pozemků - vlastníci sousedních pozemků

Více

M e t o d i c k ý materiál odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra

M e t o d i c k ý materiál odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra M e t o d i c k ý materiál odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra Právní předpisy a jejich ustanovení související se zákonným zmocněním k vydávání obecně závazné vyhlášky obce, kterou

Více

s vyznačením změn posledních dvou zákonů

s vyznačením změn posledních dvou zákonů Zákon č. 266/1994 Sb., o dráhách, ve znění zákona č. 189/1999 Sb., zákona č. 23/2000 Sb., zákona č. 71/2000 Sb., zákona č. 132/2000 Sb., zákona č. 77/2002 Sb., nálezu Ústavního soudu uveřejněného pod č.

Více

M e t o d i c k ý materiál odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra

M e t o d i c k ý materiál odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra M e t o d i c k ý materiál odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra Právní předpisy a jejich ustanovení související se zákonným zmocněním k vydávání obecně závazné vyhlášky obce, kterou

Více

Novela stavebního zákona a související zákony včetně prováděcích vyhlášek

Novela stavebního zákona a související zákony včetně prováděcích vyhlášek Novela stavebního zákona a související zákony včetně prováděcích vyhlášek MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Celostátní konference 12. a 13. 10. v Plzni JUDr. Vladimíra Sedláčková odbor stavebního řádu

Více

Rozdělení pozemních komunikací

Rozdělení pozemních komunikací Rozdělení pozemních komunikací ANOTACE 1. Rozdělení pozemních komunikací 2. Autor Mgr. Vladimír Blažej 3. Období tvorby květen 2013 4. Obor středního vzdělání odborné dopravní nástavbové studium 2.ročník

Více

VYVLASTNĚNÍ a nucené omezení vlastnického práva. Filip Dienstbier, 2014

VYVLASTNĚNÍ a nucené omezení vlastnického práva. Filip Dienstbier, 2014 VYVLASTNĚNÍ a nucené omezení vlastnického práva Filip Dienstbier, 2014 Vyvlastnění a nucené omezení vlastnických práv I. Účel II. Ústavní základy III. Základní formy omezení vlastnických práv IV. Obecná

Více

STAVEBNÍ PRÁVO II. Program: A. Právní úprava B. STAVEBNÍ ÚŘADY. Stavební úřady - pravomoc. Stavební úřady - druhy. ve věcech stavebního zákona

STAVEBNÍ PRÁVO II. Program: A. Právní úprava B. STAVEBNÍ ÚŘADY. Stavební úřady - pravomoc. Stavební úřady - druhy. ve věcech stavebního zákona Program: STAVEBNÍ PRÁVO II A. Právní úprava B. Stavební úřady C. Zásady činnosti správních orgánů Filip Dienstbier, duben 2008 ve věcech stavebního zákona D. Rozhodování o území (územní rozhodnutí, územní

Více

NOVELIZACE PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ 2017 / 2018, SE VZTAHEM K ENERGETICE

NOVELIZACE PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ 2017 / 2018, SE VZTAHEM K ENERGETICE NOVELIZACE PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ 2017 / 2018, SE VZTAHEM K ENERGETICE JUDr. Ivana Hašpicová, advokátka, Advokátní kancelář Knotek spol. s r.o. Leden, 2018 1. Novela občanského zákoníku 2. Novela energetického

Více

Zákon č. 334/1992 Sb., o ochraně ZPF MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR. Ing. arch. Karel Wirth

Zákon č. 334/1992 Sb., o ochraně ZPF MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR. Ing. arch. Karel Wirth Zákon č. 334/1992 Sb., o ochraně ZPF MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. arch. Karel Wirth Novela zákona č. 334/1992 Sb. Zákonem č. 41/2015 Sb. ze dne 10. února 2015 byl novelizován zákon č. 334/1992

Více

Novela stavebního zákona a zákonů souvisejících

Novela stavebního zákona a zákonů souvisejících Novela stavebního zákona a zákonů souvisejících MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR STAVEBNÍ FÓRUM Novela stavebního zákona zákon č. 225/20017 Sb., vyhlášený ve Sbírce zákonů č. 82 dne 31. 7. 2017 účinnost

Více

I T... index trhu, který se určí podle vzorce

I T... index trhu, který se určí podle vzorce Strana 2242 Sbírka zákonů č. 199 / 2014 199 VYHLÁŠKA ze dne 19. září 2014, kterou se mění vyhláška č. 441/2013 Sb., k provedení zákona o oceňování majetku (oceňovací vyhláška) Ministerstvo financí stanoví

Více

Novelizace zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích a souvisejících zákonů

Novelizace zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích a souvisejících zákonů Novelizace zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích a souvisejících zákonů IX. Konference o bezpečnosti v obcích a městech 16. dubna 2015 Mgr. Zuzana Sprinz Ministerstvo dopravy, Odbor pozemních

Více

Př í loha č. 3 Seznam přa vní ho řa mče ve vazbe na přostořove infořmače

Př í loha č. 3 Seznam přa vní ho řa mče ve vazbe na přostořove infořmače Př í loha č. 3 Seznam přa vní ho řa mče ve vazbe na přostořove infořmače zákona č. 2/1969 Sb., o zřízení ministerstev a jiných ústředních orgánů státní správy České republiky, ve znění pozdějších usnesení

Více

Oprávnění provozovatelů zařízení veřejné technické infrastruktury k cizím nemovitostem podle energetického zákona

Oprávnění provozovatelů zařízení veřejné technické infrastruktury k cizím nemovitostem podle energetického zákona Oprávnění provozovatelů zařízení veřejné technické infrastruktury k cizím nemovitostem podle energetického zákona JUDr. Jakub Handrlica, Ph.D. Katedra správního práva, PF UK v Praze Typy omezení vlastnických

Více

Zajištění bezpečnosti leteckého provozu na letištích a v místech okolo letiště, kde letadla vzlétají nebo přistávají.

Zajištění bezpečnosti leteckého provozu na letištích a v místech okolo letiště, kde letadla vzlétají nebo přistávají. Ústav územního rozvoje, Jakubské nám. 3, 658 34 Brno Tel.: +420542423111, www.uur.cz, e-mail: sekretariat@uur.cz LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ Dostupnost: http://www.uur.cz/default.asp?id=2591 2.7.101 OCHRANNÁ

Více

Státní pozemkový úřad Problematika převodů pozemků z vlastnictví státu na obce

Státní pozemkový úřad Problematika převodů pozemků z vlastnictví státu na obce Státní pozemkový úřad Problematika převodů pozemků z vlastnictví státu na obce Celostátní finanční konference Svazu měst a obcí České republiky 11. listopad 2016 Ing. Eva Šobáňová Odbor řízení privatizace

Více

POVOLOVÁNÍ STAVEB. Pracovní list č. 1 Téma: Projektová, majetkoprávní a inženýrská příprava

POVOLOVÁNÍ STAVEB. Pracovní list č. 1 Téma: Projektová, majetkoprávní a inženýrská příprava www.projektsako.cz POVOLOVÁNÍ STAVEB Pracovní list č. 1 Téma: Projektová, majetkoprávní a inženýrská příprava Lektor: Mgr. Jan Hoza Projekt: Student a konkurenceschopnost Reg. číslo: CZ.1.07/1.1.07/03.0075

Více

územní plánování a stavební řád

územní plánování a stavební řád územní plánování a stavební řád Stavební zákon 183/2006 Sb. ZÁKON ze dne 14. března 2006 o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon) územní plánování představuje obsáhlý soubor činností zabývající

Více

Územní rozhodování a rozhodování na úseku stavebního řádu a vyvlastnění

Územní rozhodování a rozhodování na úseku stavebního řádu a vyvlastnění Územní rozhodování a rozhodování na úseku stavebního řádu a vyvlastnění Soubor zkušebních otázek k ověření zvláštní odborné způsobilosti pro období od 1. října 2007 A. Územní rozhodování 1. Zastavěné území

Více

Zajištění bezpečnosti leteckého provozu na letištích a v místech okolo letiště, kde letadla vzlétají nebo přistávají.

Zajištění bezpečnosti leteckého provozu na letištích a v místech okolo letiště, kde letadla vzlétají nebo přistávají. Ústav územního rozvoje, Jakubské nám. 3, 602 00 Brno Tel.: +420542423111, www.uur.cz, e-mail: sekretariat@uur.cz LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ Dostupnost: http://www.uur.cz/default.asp?id=2591 2.7.101 OCHRANNÁ

Více

STAVEBNÍ ZÁKON. ZÁK. Č. 183/2006 Sb.,o územním plánování a stavebním řádu ve znění pozdějších předpisů

STAVEBNÍ ZÁKON. ZÁK. Č. 183/2006 Sb.,o územním plánování a stavebním řádu ve znění pozdějších předpisů STAVEBNÍ ZÁKON ZÁK. Č. 183/2006 Sb.,o územním plánování a stavebním řádu ve znění pozdějších předpisů Stavba 2/(3) Stavbou se rozumí veškerá stavební díla, která vznikají stavební nebo montážní technologií,

Více

S T A T U T Státního fondu dopravní infrastruktury

S T A T U T Státního fondu dopravní infrastruktury Příloha usnesení vlády ze dne 23. listopadu 2016 č. 1034 S T A T U T Státního fondu dopravní infrastruktury Článek 1 Úvodní ustanovení Postavení Státního fondu dopravní infrastruktury (dále jen Fond"),

Více

ŽÁDOST O VYDÁNÍ ROZHODNUTÍ

ŽÁDOST O VYDÁNÍ ROZHODNUTÍ Městský úřad Dolní Bousov STAVEBNÍ ÚŘAD I.stupně nám. T.G.Masaryka 1 294 04 Dolní Bousov V... dne...... Věc: ŽÁDOST O VYDÁNÍ ROZHODNUTÍ o umístění stavby nebo zařízení o změně stavby a o změně vlivu stavby

Více

HOP Úřad pro civilní letectví Plzeň

HOP Úřad pro civilní letectví Plzeň HOP zkratka pro hustě osídlený prostor ale také - pracovní označení pro výjimky vydávané Úřadem podle Doplňku X leteckého předpisu L 2 (výjimky se netýkají pouze hustě osídleného prostoru) 2 Hustě osídlený

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VII. volební období 747/6

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VII. volební období 747/6 PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA VII. volební období 747/6 Pozměňovací a jiné návrhy k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 49/1997 Sb., o civilním letectví a o změně a doplnění

Více

Síťová infrastruktura v cizích nemovitostech Věcná břemena v elektronických komunikacích. Jan Zahradníček zahradnicek@akpv.cz

Síťová infrastruktura v cizích nemovitostech Věcná břemena v elektronických komunikacích. Jan Zahradníček zahradnicek@akpv.cz Síťová infrastruktura v cizích nemovitostech Věcná břemena v elektronických komunikacích Jan Zahradníček zahradnicek@akpv.cz Nemovitosti v novém OZ Nový občanský zákoník - 89/2012 Sb., účinný od 1. 1.

Více

POSTAVENÍ OBCE V PROCESU ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ DLE NÁVRHU NOVÉHO STAVEBNÍHO ZÁKONA

POSTAVENÍ OBCE V PROCESU ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ DLE NÁVRHU NOVÉHO STAVEBNÍHO ZÁKONA POSTAVENÍ OBCE V PROCESU ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ DLE NÁVRHU NOVÉHO STAVEBNÍHO ZÁKONA OBEC JAKO ORGÁN ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ Nový stavební zákon upravuje mimo jiné soustavu orgánů územního plánování. Působnost ve

Více

ŽÁDOST O ÚZEMNĚ PLÁNOVACÍ INFORMACI

ŽÁDOST O ÚZEMNĚ PLÁNOVACÍ INFORMACI Přílohy: Příloha č. 1: Formulář na žádost o územně plánovací informaci Příloha č. 2: Formulář na námět na změnu Územního plánu města Pardubic Příloha č. 3: Formulář na žádost o vydání rozhodnutí o umístění

Více

ŽÁDOST O STAVEBNÍ POVOLENÍ K VODNÍM DÍLŮM 1)

ŽÁDOST O STAVEBNÍ POVOLENÍ K VODNÍM DÍLŮM 1) *) Příloha č. 6 k vyhlášce č. 432/2001 Sb. *) Adresa místně a věcně příslušného vodoprávního úřadu ŽÁDOST O STAVEBNÍ POVOLENÍ K VODNÍM DÍLŮM 1) [ 15 vodního zákona] 1. Žadatel 2) Obchodní firma nebo název

Více

Problematika věcných břemen a daňových odpisů při výstavbě telekomunikačních sítí. Jan Zahradníček

Problematika věcných břemen a daňových odpisů při výstavbě telekomunikačních sítí. Jan Zahradníček Problematika věcných břemen a daňových odpisů při výstavbě telekomunikačních sítí Jan Zahradníček zahradnicek@akpv.cz Témata Některé z mnoha problémů, na které naráží operátoři při budování optických sítí:

Více

Veřejné osvětlení a obec pod lupou zákona. JUDr. Petra Nováková, Ph.D.

Veřejné osvětlení a obec pod lupou zákona. JUDr. Petra Nováková, Ph.D. Veřejné osvětlení a obec pod lupou zákona JUDr. Petra Nováková, Ph.D. KLÍČOVÉ POJMY A JAK SPOLU SOUVISÍ?? Má obec povinnost zřídit veřejné osvětlení?? Stanovisko Kanceláře Svazu měst a obcí České republiky

Více

Zákon č. 334/1992 Sb., o ochraně ZPF MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR

Zákon č. 334/1992 Sb., o ochraně ZPF MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Zákon č. 334/1992 Sb., o ochraně ZPF MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Porada s krajskými úřady 12.-13. 5. 2016, Hodonín Ing. arch. Karel Wirth Novela zákona č. 334/1992 Sb. Zákonem č. 41/2015 Sb. ze dne

Více

p ř í s p ě v k o v á o r g a n i z a c e HRADEC KRÁLOVÉ - Plačice, Kutnohorská 59

p ř í s p ě v k o v á o r g a n i z a c e HRADEC KRÁLOVÉ - Plačice, Kutnohorská 59 SPRÁVA SILNIC KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE p ř í s p ě v k o v á o r g a n i z a c e 500 04 HRADEC KRÁLOVÉ - Plačice, Kutnohorská 59 Číslo jednací: SSKHK/SS/8063/2017 Datum: 29.9.2017 POSTUP SPRÁVY SILNIC KRÁLOVÉHRADECKÉHO

Více

OBEC DUBLOVICE Obecně závazná vyhláška č. 2 / 2012 o místním poplatku za zhodnocení stavebního pozemku možností jeho připojení na stavbu kanalizace

OBEC DUBLOVICE Obecně závazná vyhláška č. 2 / 2012 o místním poplatku za zhodnocení stavebního pozemku možností jeho připojení na stavbu kanalizace OBEC DUBLOVICE Obecně závazná vyhláška č. 2 / 2012 o místním poplatku za zhodnocení stavebního pozemku možností jeho připojení na stavbu kanalizace Zastupitelstvo Obce Dublovice se na svém zasedání konaném

Více

Majetkoprávní příprava staveb v prostředí SŽDC

Majetkoprávní příprava staveb v prostředí SŽDC Stavební správa západ Sokolovská 278/1955 190 00 PRAHA 9 Majetkoprávní příprava staveb v prostředí SŽDC Ing. Pavel Paidar 6.9.2018 - Dopravní konference Pardubice MAJETKOPRÁVNÍ PŘÍPRAVA Majetkoprávní příprava

Více

M e t o d i c k ý materiál odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra

M e t o d i c k ý materiál odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra M e t o d i c k ý materiál odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra Právní předpisy a jejich ustanovení související se zákonným zmocněním k vydávání obecně závazné vyhlášky obce, kterou

Více

ŽÁDOST O VYDÁNÍ REGULAČNÍHO PLÁNU

ŽÁDOST O VYDÁNÍ REGULAČNÍHO PLÁNU Příloha č. 10 k vyhlášce č. 500/2006 Sb. Adresa pořizovatele: Úřad:... Ulice:... PSČ, obec:... V... dne..... Věc: ŽÁDOST O VYDÁNÍ REGULAČNÍHO PLÁNU podle ustanovení 66 zákona č. 183/2006 Sb., o územním

Více

ŽÁDOST O STAVEBNÍ POVOLENÍ PRO VODNÍ DÍLA

ŽÁDOST O STAVEBNÍ POVOLENÍ PRO VODNÍ DÍLA Příloha č. 2 k vyhlášce č. 526/2006 Sb. Příloha č. 6 k vyhlášce č. 432/2001 Sb. Adresa příslušného úřadu Úřad:... Ulice:... PSČ, obec:... V... dne...... ŽÁDOST O STAVEBNÍ POVOLENÍ PRO VODNÍ DÍLA NEBO ZMĚNU

Více

OBEC SVOJETICE. Obecně závazná vyhláška Obce Svojetice č. 1/2012

OBEC SVOJETICE. Obecně závazná vyhláška Obce Svojetice č. 1/2012 OBEC SVOJETICE Obecně závazná vyhláška Obce Svojetice č. 1/2012 o místním poplatku za zhodnocení stavebního pozemku možností jeho připojení na stavbu vodovodu Zastupitelstvo Obce Svojetice se na svém zasedání

Více

ZÁSADY č. 1/2015 I. ÚČEL

ZÁSADY č. 1/2015 I. ÚČEL ZÁSADY pro uzavírání smluv o zřízení věcného břemene služebnosti inženýrské sítě při budování a rekonstrukcích inženýrských a jiných sítí a staveb na pozemcích ve vlastnictví Města Klecany dle usnesení

Více

OHLÁŠENÍ STAVBY ČÁST A. Adresa příslušného úřadu. Úřad: Městský úřad Třebíč, odbor výstavby Ulice: Karlovo náměstí 104/55

OHLÁŠENÍ STAVBY ČÁST A. Adresa příslušného úřadu. Úřad: Městský úřad Třebíč, odbor výstavby Ulice: Karlovo náměstí 104/55 Příloha č. 8 k vyhlášce č. 503/2006 Sb. Adresa příslušného úřadu Úřad: Městský úřad Třebíč, odbor výstavby Ulice: Karlovo náměstí 104/55 adresa pro doručení písemnosti: Masarykovo nám. 116/6, 674 01 Třebíč

Více

Obecně závazná vyhláška obce Strančice.../2016

Obecně závazná vyhláška obce Strančice.../2016 Obecně závazná vyhláška obce Strančice.../2016 o místním poplatku za zhodnocení stavebního pozemku možností jeho připojení na stavbu vodovodu nebo kanalizace Zastupitelstvo obce Strančice se na svém zasedání

Více

PŘEDMĚT: CS004 VODOHOSPODÁŘSKÁ LEGISLATIVA

PŘEDMĚT: CS004 VODOHOSPODÁŘSKÁ LEGISLATIVA EXCELENTNÍ MLADÍ VĚDCI NA VUT V BRNĚ REGISTRAČNÍ Č. PROJEKTU: CZ.1.07/2.3.00/30.0039 KA01 1.1. VÝUKA SPECIALIZOVANÝCH PŘEDMĚTŮ PŘEDMĚT: CS004 VODOHOSPODÁŘSKÁ LEGISLATIVA VYUČUJÍCÍ: Ing. DANIEL MARTON,

Více

Právní konference SMO ČR

Právní konference SMO ČR Právní konference SMO ČR Brno 26. dubna 2018 Novela stavebního zákona Zákon č. 225/2017 Sb., kterým se mění zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon JUDr. Vladimíra Sedláčková

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í. č. 541 ze dne

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í. č. 541 ze dne č.j.: 567/2017 MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í č. 541 ze dne 30.08.2017 Změna Organizačního řádu ÚMČ - zřízení oddělení přestupkového řízení odboru dopravy Rada městské části I.

Více

A) MINISTERSTVO DOPRAVY

A) MINISTERSTVO DOPRAVY A) MINISTERSTVO DOPRAVY I. Drážní doprava Zákon o dráhách, ve znění zákona č. 189/1999, zákona č. 23/2000, zákona č. 71/2000, zákona č. 132/2000, zákona č. 77/2002, nálezu Ústavního soudu uveřejněného

Více

Pravidla výkupu staveb veřejné dopravní a technické infrastruktury

Pravidla výkupu staveb veřejné dopravní a technické infrastruktury Pravidla výkupu staveb veřejné dopravní a technické infrastruktury Březen 2013 Město Rožnov pod Radhoštěm - 0 - S t r á n k a Obsah OBSAH - 1-1 ÚVODNÍ USTANOVENÍ - 2-1.1 DEFINICE VYKUPOVANÝCH INŽENÝRSKÝCH

Více

Z N A L E C K Ý P O S U D E K

Z N A L E C K Ý P O S U D E K Z N A L E C K Ý P O S U D E K číslo 3154/41/2015 6 NEMOVITOST: Pozemky z LV č. 336 Katastrální údaje: Kraj Jihomoravský, okres Znojmo, obec Jevišovice, k.ú. Jevišovice, kód k.ú. 659355, LV 336 Vlastník

Více

VZORY VYPLNĚNÍ FORMULÁŘŮ ŽÁDOSTÍ PODÁVANÝCH V RÁMCI ÚZEMNÍHO ROZHODOVÁNÍ

VZORY VYPLNĚNÍ FORMULÁŘŮ ŽÁDOSTÍ PODÁVANÝCH V RÁMCI ÚZEMNÍHO ROZHODOVÁNÍ VZORY VYPLNĚNÍ FORMULÁŘŮ ŽÁDOSTÍ PODÁVANÝCH V RÁMCI ÚZEMNÍHO ROZHODOVÁNÍ metodický návod Žádost o územně plánovací informaci o vydání územního rozhodnutí nebo o vydání územního souhlasu (příloha č. 1 vyhlášky)

Více

Návrh ZÁKON. ze dne. o nabývání vlastnictví k zemědělským pozemkům a o změně zákona č.256/2013 Sb., o katastru nemovitostí

Návrh ZÁKON. ze dne. o nabývání vlastnictví k zemědělským pozemkům a o změně zákona č.256/2013 Sb., o katastru nemovitostí Návrh ZÁKON ze dne. o nabývání vlastnictví k zemědělským pozemkům a o změně zákona č.256/2013 Sb., o katastru nemovitostí 1 Předmět úpravy Tento zákon upravuje: Parlament se usnesl na tomto zákoně České

Více

ŽÁDOST O PRODLOUŽENÍ PLATNOSTI

ŽÁDOST O PRODLOUŽENÍ PLATNOSTI Městský úřad Kynšperk nad Ohří - OVÚPD Jana A. Komenského 221, 357 51 Kynšperk nad Ohří Věc: ŽÁDOST O PRODLOUŽENÍ PLATNOSTI územního rozhodnutí stavebního povolení podle ustanovení 93 odst. 3 a 115 odst.

Více

ŽÁDOST O VYDÁNÍ ROZHODNUTÍ O OCHRANNÉM PÁSMU

ŽÁDOST O VYDÁNÍ ROZHODNUTÍ O OCHRANNÉM PÁSMU Příloha č. 8 k vyhlášce č. 503/2006 Sb. Adresa příslušného úřadu Úřad: Městský úřad Hornídolní, odbor výstavby Ulice: Horní 321/8 PSČ, obec: 444 00 Hornídolní V Hornídolní dne 2.5.2007 Věc: ŽÁDOST O VYDÁNÍ

Více

OBEC MIROŠOVICE. Obecně závazná vyhláška Obce Mirošovice č. 2/2012

OBEC MIROŠOVICE. Obecně závazná vyhláška Obce Mirošovice č. 2/2012 OBEC MIROŠOVICE Obecně závazná vyhláška Obce Mirošovice č. 2/2012 o místním poplatku za zhodnocení stavebního pozemku možností jeho připojení na stavbu vodovodu nebo kanalizace Zastupitelstvo Obce Mirošovice

Více

ZÁSADY PRODEJE POZEMKŮ VE VLASTNICTVÍ MĚSTA HRÁDKU NAD NISOU

ZÁSADY PRODEJE POZEMKŮ VE VLASTNICTVÍ MĚSTA HRÁDKU NAD NISOU MĚSTO HRÁDEK NAD NISOU INTERNÍ PŘEDPIS MĚSTA HRÁDKU NAD NISOU ZÁSADY PRODEJE POZEMKŮ VE VLASTNICTVÍ MĚSTA HRÁDKU NAD NISOU Schválené usnesením zastupitelstva města č. 2/39/ZM/12 ze dne 22.2.2012, s účinností

Více

POZEMKOVÉ PRÁVO prameny právní úpravy

POZEMKOVÉ PRÁVO prameny právní úpravy Katedra práva životního prostředí a pozemkového práva Akademický rok 2005/2006 POZEMKOVÉ PRÁVO prameny právní úpravy OBECNÁ ČÁST Účelová kategorizace půdy zákon ČNR č. 344/1992 Sb., o katastru nemovitostí

Více

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 618-13/2015. O obvyklé ceně pozemků v k. ú. Skorkov. Stanovení obvyklé ceny pro účely exekučního řízení

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 618-13/2015. O obvyklé ceně pozemků v k. ú. Skorkov. Stanovení obvyklé ceny pro účely exekučního řízení ZNALECKÝ POSUDEK č. 618-13/2015 O obvyklé ceně pozemků v k. ú. Skorkov. Objednatel znaleckého posudku: Účel znaleckého posudku: Mgr. Jan Beneš, soudní exekutor, Exekutorský úřad Praha - západ Liborova

Více

Příloha č. 5 k vyhlášce č. 503/2006 Sb. Adresa příslušného úřadu

Příloha č. 5 k vyhlášce č. 503/2006 Sb. Adresa příslušného úřadu Příloha č. 5 k vyhlášce č. 503/2006 Sb. Adresa příslušného úřadu Úřad:... Ulice:... PSČ, obec:... V... dne... Věc: ŽÁDOST O VYDÁNÍ ROZHODNUTÍ O ZMĚNĚ VYUŽITÍ ÚZEMÍ podle ustanovení 86 ve spojení s 80 zákona

Více

I T... index trhu, který se určí podle odstavce 1, I P... index polohy, který se určí podle odstavce

I T... index trhu, který se určí podle odstavce 1, I P... index polohy, který se určí podle odstavce Strana 4554 Sbírka zákonů č. 345 / 2015 Částka 146 345 VYHLÁŠKA ze dne 10. prosince 2015, kterou se mění vyhláška č. 441/2013 Sb., k provedení zákona o oceňování majetku (oceňovací vyhláška), ve znění

Více

OZNÁMENÍ O ZÁMĚRU V ÚZEMÍ K VYDÁNÍ ÚZEMNÍHO SOUHLASU

OZNÁMENÍ O ZÁMĚRU V ÚZEMÍ K VYDÁNÍ ÚZEMNÍHO SOUHLASU Příloha č. 9 k vyhlášce č. 503/2006 Sb. Adresa příslušného úřadu Úřad:... Ulice:... PSČ, obec:... V... dne...... Věc: OZNÁMENÍ O ZÁMĚRU V ÚZEMÍ K VYDÁNÍ ÚZEMNÍHO SOUHLASU podle ustanovení 96 zákona č.

Více

Parlament České republiky. Senát. 9. funkční období. N á v r h senátního návrhu zákona,

Parlament České republiky. Senát. 9. funkční období. N á v r h senátního návrhu zákona, 60 9. funkční období 60 Návrh senátního návrhu zákona senátora Jana Hajdy a dalších senátorů, kterým se mění zákon č. 503/2012 Sb., o Státním pozemkovém úřadu a o změně některých souvisejících zákonů 2013

Více

INFORMACE O NOVELE STAVEBNÍHO ZÁKONA

INFORMACE O NOVELE STAVEBNÍHO ZÁKONA INFORMACE O NOVELE STAVEBNÍHO ZÁKONA JUDr. Vladimíra Sedláčková Mgr. Jana Machačková odbor stavebního řádu MMR Celostátní konference, Ostrava 6. listopadu 2015 HARMONOGRAM NOVELY RIA, zpracování, konzultace

Více

Odbor pozemních komunikací. Novela zákona o pozemních komunikacích a zákona o silničním provozu (Nové pojetí) Mgr. Ján Skovajsa

Odbor pozemních komunikací. Novela zákona o pozemních komunikacích a zákona o silničním provozu (Nové pojetí) Mgr. Ján Skovajsa Česká republika Ministerstvo dopravy Odbor pozemních komunikací Novela zákona o pozemních komunikacích a zákona o silničním provozu (Nové pojetí) Mgr. Ján Skovajsa Usnesení vlády ČR č. 634 z roku 2011

Více

Vnitřní směrnice obce č.1/2018

Vnitřní směrnice obce č.1/2018 Vnitřní směrnice obce č.1/2018 Zásady zřizování věcných břemen omezujících vlastnické právo obce Prackovice nad Labem k věcem nemovitým Článek I. 1. Obec Prackovice nad Labem zřizuje v souladu se zákonem

Více

ŽÁDOST O VYDÁNÍ KOLAUDAČNÍHO SOUHLASU K UŽÍVÁNÍ VODNÍCH DĚL 1)

ŽÁDOST O VYDÁNÍ KOLAUDAČNÍHO SOUHLASU K UŽÍVÁNÍ VODNÍCH DĚL 1) Příloha č. 14 k vyhlášce č. 183/2018 Sb. Adresa místně a věcně příslušného vodoprávního úřadu ŽÁDOST O VYDÁNÍ KOLAUDAČNÍHO SOUHLASU K UŽÍVÁNÍ VODNÍCH DĚL 1) [ 15 vodního zákona a 122 stavebního zákona]

Více

Zákonné povinnosti představitelů územní samosprávy

Zákonné povinnosti představitelů územní samosprávy Zákonné povinnosti představitelů územní samosprávy Nakládání s obecním majetkem po novele obecního zřízení P R A H A, 2016 J U D R. P H D R. P E T R KO L Á Ř, PH. D. Neplatnost právních jednání obcí z

Více

Adresa příslušného úřadu

Adresa příslušného úřadu Adresa příslušného úřadu Úřad:... Ulice:... PSČ, obec:... V... dne...... Věc: OHLÁŠENÍ STAVBY podle ustanovení 104 odst. 1 písm. f) až k) zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební

Více

o b l a s t n í i n s p e k t o r á t Č e c h y územní pracoviště Pardubice Teplého 2795, 530 59 Pardubice VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY

o b l a s t n í i n s p e k t o r á t Č e c h y územní pracoviště Pardubice Teplého 2795, 530 59 Pardubice VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY Ú ř a d s t á t n í h o o d b o r n é h o d o z o r u o b l a s t n í i n s p e k t o r á t Č e c h y územní pracoviště Pardubice Teplého 2795, 530 59 Pardubice Čj. 292-2/2014-4607 Dle rozdělovníku Sp.

Více

Pracovní porada pro pořizovatele ÚPD Dopravní infrastruktura v územním plánu

Pracovní porada pro pořizovatele ÚPD Dopravní infrastruktura v územním plánu Pracovní porada pro pořizovatele ÚPD 29.5.2011 Dopravní infrastruktura v územním plánu Krajský úřad Libereckého kraje Odbor územního plánování a stavebního řádu předpisech I. 500/2006 Sb. Příloha č. 7

Více

ČÁST A. Adresa příslušného úřadu. Úřad:... Ulice:... PSČ, obec:...

ČÁST A. Adresa příslušného úřadu. Úřad:... Ulice:... PSČ, obec:... Příloha č. 12 k vyhlášce č. 503/2006 Sb. Adresa příslušného úřadu Úřad:... Ulice:... PSČ, obec:... Věc: ŽÁDOST O VYDÁNÍ KOLAUDAČNÍHO SOUHLASU podle ustanovení 122 č. 183/2006 Sb., o územním plánování a

Více

Adresa příslušného úřadu. Městský úřad Žamberk Stavební úřad Masarykovo nám Žamberk

Adresa příslušného úřadu. Městský úřad Žamberk Stavební úřad Masarykovo nám Žamberk Adresa příslušného úřadu Městský úřad Žamberk Stavební úřad Masarykovo nám. 166 564 01 Žamberk V... dne...... Věc: OHLÁŠENÍ podle ustanovení 104 odst. 2 písm. e) až p) zákona č. 183/2006 Sb., o územním

Více

ŽÁDOST O STAVEBNÍ POVOLENÍ K VODNÍM DÍLŮM 1)

ŽÁDOST O STAVEBNÍ POVOLENÍ K VODNÍM DÍLŮM 1) *) Příloha č. 8 k vyhlášce č. 432/2001 Sb. *) Adresa místně a věcně příslušného vodoprávního úřadu ŽÁDOST O STAVEBNÍ POVOLENÍ K VODNÍM DÍLŮM 1) [ 15 vodního zákona] 1. Žadatel 2) Obchodní firma nebo název

Více

Ostrava, 28. října 117, PSČ 702 18

Ostrava, 28. října 117, PSČ 702 18 :. loravskosí.hzsi ;;--AÍ.KY I Disíribiiíní siuíby. s.r.o. Ttíefenergjf *o lead.sm.57698. 6/BVB... zastoupený: ič: DIČ:" bankovní účet: Ostrava, 28. října 117, PSČ 702 18 Ing, Ivanem S 708 90 692 náměstkem

Více

Územní studie Regulační plán

Územní studie Regulační plán Zákon č. 225/2017 Sb.: novela stavebního zákona Územní studie Regulační plán Porada pořizovatelů 11/2017 Územní studie 30 (4) V zadání územní studie může pořizovatel stanovit, že ten, kdo hodlá změnu v

Více

ZÁKLADNÍ PRÁVNÍ PROSTŘEDÍ PRO VYTVÁŘENÍ PODMÍNEK PRO SAMOSTATNÝ A BEZPEČNÝ POHYB ZRAKOVĚ POSTIŽENÝCH NA ŽELEZNICI.

ZÁKLADNÍ PRÁVNÍ PROSTŘEDÍ PRO VYTVÁŘENÍ PODMÍNEK PRO SAMOSTATNÝ A BEZPEČNÝ POHYB ZRAKOVĚ POSTIŽENÝCH NA ŽELEZNICI. ZÁKLADNÍ PRÁVNÍ PROSTŘEDÍ PRO VYTVÁŘENÍ PODMÍNEK PRO SAMOSTATNÝ A BEZPEČNÝ POHYB ZRAKOVĚ POSTIŽENÝCH NA ŽELEZNICI. Petr Lněnička, Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR Metroprojekt PRAHA a.s.

Více

Město Rokycany opatření orgánů města č. 1/2019

Město Rokycany opatření orgánů města č. 1/2019 Město Rokycany opatření orgánů města č. 1/2019 ZÁSADY pro vydávání souhlasů s umístěním a provedením staveb, pro projednávání, schvalování smluv a určení výše finančních náhrad za zřízení věcných břemen

Více

Výstavbový projekt základní pojmy. Doc.Ing. Renáta Schneiderová Heralová, Ph.D. heralova@fsv.cvut.cz

Výstavbový projekt základní pojmy. Doc.Ing. Renáta Schneiderová Heralová, Ph.D. heralova@fsv.cvut.cz Výstavbový projekt základní pojmy Doc.Ing. Renáta Schneiderová Heralová, Ph.D. heralova@fsv.cvut.cz Výstavbový projekt = komplexní, jedinečný, konečný proces přeměny myšlenky dané v investičním záměru

Více

ŽÁDOST O VYDÁNÍ ROZHODNUTÍ

ŽÁDOST O VYDÁNÍ ROZHODNUTÍ Příloha č. 3 k vyhlášce č. 503/2006 Sb. Adresa příslušného úřadu Úřad: Správní a stavební Ulice:Masarykovo náměstí 6 PSČ, obec:789 01 Zábřeh na Moravě V Olomouci dne 30. 11. 2011 Věc: x ŽÁDOST O VYDÁNÍ

Více

Příloha č. 5 Způsob plnění regulačních opatření v působnosti Ministerstva dopravy v systému hospodářských opatření pro krizové stavy

Příloha č. 5 Způsob plnění regulačních opatření v působnosti Ministerstva dopravy v systému hospodářských opatření pro krizové stavy Č.j.: 35/2017-030-KR/1 Datum aktualizace: 28. června 2019 Příloha č. 5 Způsob plnění regulačních opatření v působnosti Ministerstva dopravy v systému hospodářských opatření pro krizové stavy ke Krizovému

Více

Věcná břemena, jejich vyvlastnění a definice ochranných pásem v energetice. Miloš Morávek E.ON Česká republika, s,r,o.

Věcná břemena, jejich vyvlastnění a definice ochranných pásem v energetice. Miloš Morávek E.ON Česká republika, s,r,o. Věcná břemena, jejich vyvlastnění a definice ochranných pásem v energetice Miloš Morávek E.ON Česká republika, s,r,o. Zákonné věcné břemeno historický vývoj legislativy Zákon č. 438/1919Sb. o státní podpoře

Více

VHODNOST ÚZEMÍ Z HLEDISKA PRŮCHODNOSTI PRO TRASY VODOVODU PRO VEŘEJNOU POTŘEBU

VHODNOST ÚZEMÍ Z HLEDISKA PRŮCHODNOSTI PRO TRASY VODOVODU PRO VEŘEJNOU POTŘEBU Ústav územního rozvoje, Jakubské nám. 3, 658 34 Brno Tel.: +420542423111, www.uur.cz, e-mail: sekretariat@uur.cz LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ Dostupnost: http://www.uur.cz/default.asp?id=2591 3.6.101 VHODNOST

Více

Obec Křížkový Újezdec Křížkový Újezdec 37, pošta Kamenice IČ

Obec Křížkový Újezdec Křížkový Újezdec 37, pošta Kamenice IČ Obec Křížkový Újezdec Křížkový Újezdec 37, 251 68 pošta Kamenice IČ 00240397 telefon: 323673135 e-mail: obec@krizkovyujezdec.eu www: www.krizkovyujezdec.eu datová schránka: fhkakxq ZÁSADY PRO PROJEDNÁVÁNÍ,

Více

ŽÁDOST O STAVEBNÍ POVOLENÍ ČÁST A. Adresa příslušného úřadu. Úřad: Městský úřad Třebíč, odbor výstavby Ulice: Karlovo náměstí 104/55

ŽÁDOST O STAVEBNÍ POVOLENÍ ČÁST A. Adresa příslušného úřadu. Úřad: Městský úřad Třebíč, odbor výstavby Ulice: Karlovo náměstí 104/55 Příloha č. 9 k vyhlášce č. 503/2006 Sb. Adresa příslušného úřadu Úřad: Městský úřad Třebíč, odbor výstavby Ulice: Karlovo náměstí 104/55 adresa pro doručení písemnosti: Masarykovo nám. 116/6, 674 01 Třebíč

Více

ČÁST A. fyzická osoba jméno, příjmení, datum narození, místo trvalého pobytu (popř. jiná adresa pro doručování)

ČÁST A. fyzická osoba jméno, příjmení, datum narození, místo trvalého pobytu (popř. jiná adresa pro doručování) Městský úřad Frýdlant Odbor stavebního úřadu a životního prostředí T. G. Masaryka 37 464 01 Frýdlant V... dne... Věc: ŽÁDOST O VYDÁNÍ REGULAČNÍHO PLÁNU podle ustanovení 66 zákona č. 183/2006 Sb., o územním

Více

REGIONSERVIS konference o územním plánování a stavebním právu

REGIONSERVIS konference o územním plánování a stavebním právu REGIONSERVIS konference o územním plánování a stavebním právu Praha 22. 1. 2013 Mgr. Jana Machačková PRÁVNÍ ÚPRAVA zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění

Více

VZORY VYPLNĚNÍ FORMULÁŘŮ ŽÁDOSTÍ PODÁVANÝCH V RÁMCI ÚZEMNÍHO ROZHODOVÁNÍ

VZORY VYPLNĚNÍ FORMULÁŘŮ ŽÁDOSTÍ PODÁVANÝCH V RÁMCI ÚZEMNÍHO ROZHODOVÁNÍ VZORY VYPLNĚNÍ FORMULÁŘŮ ŽÁDOSTÍ PODÁVANÝCH V RÁMCI ÚZEMNÍHO ROZHODOVÁNÍ metodický návod Žádost o územně plánovací informaci o vydání územního rozhodnutí nebo o vydání územního souhlasu (příloha č. 1 vyhlášky)

Více

ŽÁDOST O VYDÁNÍKOLAUDAČ NÍHO SOUHLASU

ŽÁDOST O VYDÁNÍKOLAUDAČ NÍHO SOUHLASU *) Příloha č. 14 k vyhlášce č. 432/2001 Sb. *) Adresa místně a věcně příslušného vodoprávního úřadu ŽÁDOST O VYDÁNÍKOLAUDAČ NÍHO SOUHLASU 1. Žadatel 2) K UŽ ÍVÁNÍVODNÍHO DÍLA 1) [ 15 vodního zákona a 122

Více

ŽÁDOST O VYDÁNÍ KOLAUDAČNÍHO SOUHLASU ČÁST A

ŽÁDOST O VYDÁNÍ KOLAUDAČNÍHO SOUHLASU ČÁST A Adresa příslušného úřadu Úřad:... Ulice:... PSČ, obec:... ŽÁDOST O VYDÁNÍ KOLAUDAČNÍHO SOUHLASU Věc: podle ustanovení 122 zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon),

Více