AOPK ČR Regi onál ní pracovi š tě Ji žní Morav a O dděl ení Správ a CH KO Moravský kras

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "AOPK ČR Regi onál ní pracovi š tě Ji žní Morav a O dděl ení Správ a CH KO Moravský kras"

Transkript

1 AOPK ČR Regi onál ní pracovi š tě Ji žní Morav a O dděl ení Správ a CH KO Moravský kras VÝROČNÍ ZPRÁVA 2017

2 1. Výkon státní správy V roce 2017 vydala Správa CHKO Moravský kras 206 správních rozhodnutí a závazných stanovisek. Nejčastějším aktem byla závazná stanoviska, kdy Správa CHKO posuzovala stavební aktivity s ohledem na podmínky ochrany přírody 137 závazných stanovisek. Druhým pak vydání 32 závazných stanovisek k vodoprávní problematice (zejména příprava a výstavba kanalizací a ČOV). Specifickou činností je povolování speleologických průzkumů. Celkem bylo vydáno 6 rozhodnutí, z toho 5 povolení průzkumu jeskyní základním organizacím České speleologické společnosti (celkem 10 jeskyní). Dále bylo byla vydáno jedno rozhodnutí umožňující zpřístupnit jeskyni Koňská jáma pro veřejnost (provozovatel Dům přírody Moravského krasu o.p.s.). Správa CHKO vydala 32 rozhodnutí výjimky ze zákazů ve zvláště chráněných územích a výjimky z ochrany druhů (vjezdy motorových vozidel, vstupy do NPR, ochrana dřevin, výzkum rysa, použití biocidů_lčr s.p. aj.). Rys ostrovid zachycený fotopastí ve Křtinském údolí (foto: LDF MENDELU Brno) Zrušení ochrany památného stromu Buk v Babickém lese. Vydáno 1 opatření obecné povahy ( 64), kterým byl omezen vstup do okolí Býčí skály z důvodu ochrany hnízda sokola stěhovavého. Mladá samice sokola stěhovavého (foto: René Bedan)

3 Správa CHKO provedla 2 kontroly dodržování vydaných rozhodnutí a závazných stanovisek. Jednalo se o dodržování podmínek použití biocidů (ŠLP Křtiny) a rekonstrukce mostu na Skalním mlýně. Vydali jsme 6 odborných stanovisek k těžbám v ZCHÚ a v jejich ochranných pásmech. Ve dnech se na Správě CHKO uskutečnila interní kontrola výkonu státní správy na úseku sankčních řízení, ochrany dřevin, druhové ochrany, územní ochrany, ochrany jeskyní a kontrolní činnosti V roce 2017 bylo u Správy CHKO dle 70 odst. 2 zákona č. 114/92 Sb. vyžádáno zasílání informací o zamýšlených zásazích a zahajovaných správních řízeních organizacemi: Česká společnost ornitologická Jihomoravská pobočka, Česká společnost pro ochranu netopýrů, ZO ČSS Dagmar, ZO ČSS Křtinské údolí, ČSS_předsednictvo, OKRAS a Českomoravská myslivecká jednota. 2. Programy OPŽP Příprava projektu Ochrana vybraných jeskyní a krasových jevů ve zvláště chráněných územích ČR zaměřeného na ochranu a výzkum veřejnosti nepřístupných jeskyní upřesňování metodik a návrhu rozpočtu. Příprava projektu Strusková depozice v NPP Rudické propadání zaměřeného na zamezení splavování strusek do jeskynního systému Rudické propadání Býčí skála. Lavice strusek před ponorem Jedovnického potoka (foto: Leoš Štefka) 3. Plány péče o maloplošná zvláště chráněná území a Soubory doporučených opatření (SDO) pro lokality soustavy NATURA 2000 Spolupráce s AOPK Brno při přípravě plánu péče pro připravovanou NPP Soutok Oslavy a Chvojnice, terénní šetření i kancelářská práce (ArcGis). Spolupráce s AOPK Brno ve věci zajištění ochrany EVL Soutok Moravy a Dyje. Zpracovány a schváleny plány péče o PR Mokřad pod Tipečkem a PR Velký Hornek schválilo MŽP soubor doporučených opatření pro EVL Moravský kras.

4 4. Příprava nového vyhlášení CHKO Moravský kras V průběhu 1. pololetí 2017 byla dopracována finální verze návrhu vyhlášení CHKO Moravský kras vč. návrhu Plánu péče o CHKO a nové zonace. Dne oznámilo MŽP ČR Záměr na vyhlášení Chráněné krajinné oblasti Moravský kras a oznámení o možnosti seznámit se s návrhem Plánu péče o CHKO Moravský kras. Dne oznámila AOPK_Správa CHKO Moravský kras záměr nové zonace CHKO. Uskutečnila se řada jednání s dotčenými obcemi a subjekty hospodařícími na zemědělské a lesní půdě. Do stanoveného termínu byly Správě CHKO doručeny námitky k navržené zonaci ze strany LČR s.p. (prostřednictvím obce Ochoz u Brna) a MENDELU_ŠLP Křtiny (prostřednictvím obce Habrůvka). V prosinci 2017 vypracovala Správa CHKO odborná stanoviska k námitkám proti záměru vyhlášení CHKO Moravský kras, která byla podána LČR s.p., MENDELU_ŠLP Křtiny, KLCT s.r.o. a Obvodním báňským úřadem pro území krajů Jihomoravského a Zlínského. 5. Další odborná činnost Práce v Poradním sboru rektora MENDELU pro ŠLP Křtiny. Práce ve Správní radě MENDELU. Práce v pracovní skupině AOPK pro program OPŽP Domy přírody. Práce v Českém ramsarském výboru a zhodnocení ekologického stavu ramsarského mokřadu Podzemní Punkvy (materiál pro Beleco, z.s. a MŽP). Spolupráce při zahájení komplexních pozemkových úprav v k.ú. Ostrov u Macochy, členství v komisi pro zjišťování průběhu hranic. Účast ve štábech zimní údržby silnic při SÚS Blnsko a SÚS Brno-venkov. Naplňování Programu péče o krajinu realizováno 83 neinvestičních akcí v CHKO Moravský kras, NPP Stránská skála, NPP Červený kopec a NPR Krumlovsko-rokytenské slepence v hodnotě ,- Kč. Jako příklad lze uvést: o sečení závrtů na krasových plošinách v k.ú. Ostrov u Macochy, Holštejn, Vilémovice, o likvidace invazních druhů rostlin na území NPR Býčí skála, NPR Vývěry Punkvy, PR Sloupsko-šošůvské jeskyně, PR Bílá voda, NPR Krumlovsko-rokytenské slepence, o sečení vybraných ploch NPR Býčí skála, NPR Vývěry Punkvy, NPR Hádecká planinka, NPP Rudické propadání, NPP Stránská skála, NPP Červený kopec, PR Mokřad pod Tipečkem, mokřad u Císařské jeskyně, Tyršův sad u Habrůvky, Sečení Mokřadu pod Císařskou jeskyní (foto: Marie Kotyzová)

5 o extenzivní pastva v NPP Rudické propadání, PR Balcarova skála-vintoky, škrapové stráně u Ostrova u Macochy, Vilémovic a Lažánek, NPP Stránská skála, Pastva u Konrádova dvora (foto: Marie Kotyzová) o studie Analýza výskytu pesticidů ve vybraných oblastech I. a II. zóny CHKO Moravský kras, jeden z podkladů pro návrh nové zonace, Odběr půdních vzorků nad Holštejnskou jeskyní (foto: Marie Kotyzová) o obnova pásového značení hranic NPR Vývěry Punkvy, NPR Hádecká planinka, PR Dřínová, PR Čihadlo, o péče o památné stromy, Lípy ve Vilémovicích a Smrk u Výpustku, o strážní služby na ochranu hnízdění sokolů v NPR Býčí skála, o ožin a vylepšení výsadeb v NPR Vývěry Punkvy, PR Balcarova skála-vintoky, PR Velký Hornek, o likvidace invazních druhů rostlin na území CHKO MK netýkavky žlaznaté, křídlatky japonské, bolševníku velkolepého, celíku kanadského a dalších druhů na území CHKO a v jeho okolí, o zmírnění bariérového efektu silnic_ zabezpečení jarního tahu obojživelníků v Josefovském údolí a údolí Punkvy,

6 o obnova pásového značení obnova pásového značení NPR Hádecká planinka, Obnova pásového značení NPR Hádecká planinka (foto: Dominik Franc) o pokračovaly práce na založení regionální travní směsi pro region Moravský kras. Sběr osiva pro regionální směs pod Balcarovou skálou (foto: Zdeněk Musil) Naplňování programu Péče o majetek státu realizovány 2 neinvestiční akce v celkové výši ,- Kč. Naplňování programu Program obnovy přirozených funkcí krajiny : o příspěvek na provoz Domu přírody Moravského krasu ( ,- Kč vč. DPH), o projekt uzávěry jeskyně Bertalánka (6.100,- Kč). Řešeno umístění skládek chlévské mrvy na krasových plošinách pro Zemspol a.s. Sloup Řešení problematiky ochrany živočichů - 2 zásahy (zranění živočichové, netopýři v budovách). Spolupráce se záchranou stanicí Ptačí centrum v Brně. Pozemková agenda: o zahájena administrace výkupu pozemků v PR Velký Hornek a na k.ú. Líšeň

7 Újma za ztížení lesního a zemědělského hospodaření: Žadatel MZLU v Brně, ŠLP Masarykův les Křtiny za rok 2016 Městské lesy Moravský Krumlov s.r.o. za rok 2016 LČR, s.p., LS Černá Hora dodatečné posouzení zbývající části za rok 2014 LČR, s.p., LS Černá Hora dodatečné posouzení zbývající části za rok 2015 LČR, s.p., LS Černá Hora dodatečné posouzení zbývající části za rok 2016 MZLU v Brně, ŠLP Masarykův les Křtiny za rok biocidy LČR, s.p., LS Černá Hora za rok 2016 část 2 mimo CHKO Moravský kras LČR, s.p., LS Černá Hora za rok 2016 část 1 - CHKO Moravský kras Zemspol a.s. za rok 2016 Požadovaná náhrada újmy (Kč) Přiznaná náhrada újmy (Kč) ,- Kč ,- Kč ,- Kč ,- Kč ,- Kč ,- Kč ,- Kč ,- Kč ,- Kč ,- Kč ,- Kč ,- Kč ,- Kč ,- Kč ,- Kč Výkon funkce odborného lesního hospodáře: o příprava podkladů pro vedení lesní hospodářské evidence, o spolupráce s LČR při šetření bezpečnosti stromů v NPR vývěry Punkvy, o vyznačení stromů ohrožující bezpečnost na frekventované turistické cestě (právo k hospodaření AOPK ČR) v Suchém žlebu a zajistění jejich pokácení, o jednání s ČIZP a s Hnutím Duha ohledně stížnosti Hnutí Duha na těžbu v blízkosti propasti Macocha. Připomínkování dokončovaného LHP pro LHC AOPK ČR Jihomoravský kraj , kontrola zapracování požadavků ochrany přírody do návrhu LHP, vydáno souhlasné závazné stanovisko. Posuzovány zásahy v lesních porostech v ochranných pásmech rezervací zejména na území ŠLP Masarykův les Křtiny, posuzovány projekty těžby LČR s.p. Posuzován záměr výsadby rychle rostoucích dřevin BM-TOPECO. Stanoviska k územním plánům: o vyjádření ke Zprávě o uplatňování ÚP (Sloup, Olomučany Jedovnice, Habrůvka), o vyjádření k Návrhu zadání ÚP (Babice), o stanovisko k návrhu změny Regulačního plánu Pod Skalkou (Ochoz u Brna), o stanoviska podle 45 i) zákona k upravené Zprávě o uplatňování ÚP (Olomučany, Jedovnice, Habrůvka, Babice nad Svitavou). Spolupráce s Magistrátem města Brna na projektu SUBURBAN a na územní studii pro Červený kopec. Stavební agenda: o zajištění zpracování PD na opravu mostku přes Křtinský potok, o zajištění zemního povolení k instalaci informačních panelů v Ochozi u Brna a Hostěnicích vč. všech vyjádření dotčených orgánů, o příprava podkladů pro územní povolení k instalaci info panelů v Holštejně a v Brně (Stránská skála a Červený kopec), o Architektonická komise uskutečnila se 3 jednání zaměřená na posouzení stavebních záměrů v CHKO. Spolupráce Českou televizí, TS Brno při natáčení pořadu Magické hlubiny v Amatérské jeskyni.

8 6. Monitoring, inventarizační a jiné průzkumy Spolupráce s ČHMÚ Brno na úkolu monitoringu mikroklimatu jeskyní pravidelné výměny 3 měřících čidel v propasti Macoše, 2 čidel v Amatérské jeskyni. Spolupráce při monitorigu hnízdění sokola stěhovavého. V závěru hnízdění sokola jsme umožnili návštěvníkům pozorovat hnízdění (foto: René Bedan) Zápis zoologických dat do nálezové databáze databáze AOPK ČR (NDOP): o 550 údajů z území CHKO Moravský kras, dalších záznamů z jiného území ČR Spolupráce při průzkumu NPR Býčí skála mapování výskytu krasce dubového (Eurythyrea quercus) pro připravovaný záchranný program. Mapování výskytu obojživelníků a plazů v mapovacích čtvercích 6766, 7267 a Koordinace zimního sčítání netopýrů (zajišťoval ČESON) v 36 jeskyních. Monitoring opatření z Programu péče o krajinu. Spolupráce s Českou botanickou společností při terénním bryologickém průzkumu vybraných lokalit v CHKO MK. Spolupráce na terénním botanickém průzkumu vybraných lokalit v NPR Vývěry Punkvy 1. ročník, Spolupráce s MENDELU při projektu GAČR č S Vodní prostředí v krasu: dopad lidských aktivit na geomykobakteriologii. Výběr místo pro odběry vzorků pro výzkum mykobakterií (foto:leoš Štefka)

9 Botanický monitoring PPK, odečty dat: o okruh A1; 2 lokality (Harbechy Gentiana cruciata, Hostěnice Euphorbia salicifolia), o A2; 4 lokality (Vykydalova stráň, Macošská stráň, PR Mokřad pod Tipečkem, Závrt Dolina záznam managementu), o D; 1 lokalita. (PR Velký Hornek záznam managementu), o zápis terénních dat do el. formulářů a uložení 30 fotografií do Fotoarchivu AOPK. Monitoring cévnatých rostlin se záznamem do databáze: o Anacamptis pyramidalis NPR Hádecká planinka, o Cimicifuga europaea PR U Výpustku, o Crambe tataria NPP Červený kopec, o Cypripedium calceolus Čertova branka, o Echium maculatum NPR Hádecká planinka, o Himantoglossum adriaticum PR Soutok Oslavy a Chvojnice (spolupráce s J. Šmitákem a J. Hofmeisterem), o Primula auricula Suchý žleb - Rytířská jeskyně, o Pulsatilla grandis NPR Hádecká planinka, PR Velký Hornek, Malý Hornek, Horákovský hrad, Lysá hora v PR Údolí Říčky, PR Čihadlo, údolí Svitavy - Nad Marcelkou, Koniklec velkokvětý (foto: Leoš Štefka) o Scrophularia vernalis NPR Hádecká planinka - Šumbera, Těsnohlídkovo údolí o Monitoring EVD mechorostů na území CHKO MK - Buxbaumia viridis v NPR Vývěry Punkvy: propast Macocha, Suchý a Pustý žleb, Punkevní žleb; Dicranum viride NPR Vývěry Punkvy: Punkevní žleb, NPR Habrůvecká bučina. Monitoring biotopů na trvalých monitorovacích plochách. Spolupráce s AOPK Brno při výběru lokalit pro další TMP, založení 3 nových ploch v MK: o plocha na Vilémovické stráni pro biotop T6.2B Vilémovická stráň, o plocha v PR Balcarova skála-vintoky pro biotop T6.2B Balcarka, o plocha v PR U Brněnky pro biotop T6.2B U Brněnky. Validace botanických a zoologických dat zvláště chráněných a evropsky významných druhů v nálezové databázi ochrany přírody (312 bot. záznamů, 1076 zoologických záznamů). Zápis botanických dat do databází AOPK ČR: o 20 záznamů k EVD (Pulsatilla grandis, Cypripedium calceolus, Crambe tataria, Echium maculatum, Himantoglossum adriaticum, Dicranum viride), o MOB 3 záznamy (1x T6.2A a 2x T6.2B), o NDOP 50 záznamů.

10 7. Vzdělávání pracovníků Správy CHKO účastí na seminářích, konferencích a školeních Seminář Klubu Českých turistů Moderní pěší trasa jako nástroj environmentálně šetrného turistického ruchu v rámci Regiontour na brněnském výstavišti, školení ze státní správy o přestupcích, Brno Zoologické dny 2017, Brno, února Seminář AOPK - přestupkové řízení, Brno, Školení QGIS a Školení ENVIRO, Praha. Řešení extrémních požadavků na čištění odpadních vod, Blansko Seminář ke sledování stavu biotopů a druhů, Vílanec u Jihlavy, Seminář ČZU Praha, Význam lesů s vysokou ekologickou stabilitou v krajině, Seminář ochrany kulturní krajiny (KUKR) , , Pracovní setkání k ochraně lokality a populace Himantoglossum adriaticum, Botanický ústav AV Brno, Bryologicko-lichenologické dny Pálava, Mikulov, setkání a seminář stráže přírody AOPK, Beskydy Semináře a terénní exkurze o krajině pořádané NPÚ v rámci cyklu Umění číst krajinu ( Brno, krajina v okolí Brna, Kroměříž, Velké Opatovice, krajina v okolí Lelekovic, Říkonín, Dolní Loučky) speleologická konference Speleofórum, Sloup Zasedání Českého ramsarského výboru a expertní skupiny, Horská Kvilda, Seminář k přípravě záchranného programu pro krasce dubového, Břeclav, Evropský kongres strážců přírody, Litoměřice Ornitologický seminář AOPK ČR, Milovice, Seminář Modelový les, ŠLP Masarykův les Křtiny, Setkání odborných pracovníků AOPK ČR pozemkáři, , Praha. Herpetologický seminář AOPK ČR 2017, Ostravsko, Setkání botaniků AOPK ČR v Českém krasu, Svatý Jan pod Skalou, Setkání odborných pracovníků AOPK ČR stavařů, Vlachovice, CHKO Žďárské vrchy, Setkání odborných pracovníků AOPK ČR- zemědělců, 8. 6., CHKO Žďárské vrchy. Borytování - vytrhávání invazního borytu barvířského na stepích, CHKO Pálava, Seminář k projektu AOPK ČR Plán ÚSES v CHKO, 19.6., Praha. 15. zasedání Trilaterální ramsarské platformy CZ-SK-AUS, Židlochovice, Terénní seminář pracovníků AOPK ČR vodařů, , CHKO Lužické hory setkání geologů AOPK, Javoříčko Odborné setkání pracovníků AOPK ČR - krajinotvorné programy, , CHKO Železné hory. Herpetologický seminář AOPK ČR 2017, Sedmihorky, managerské školení AOPK, Mikulov Setkání mapovatelů biotopů, Dobřichovice, Zasedání Českého ramsarského výboru a expertní skupiny, Mikulov, Seminář k projektu LIFE2Water, , Praha školení strážců MK ze zdravovědy, Blansko školení stráže přírody AOPK, Praha Seminář pro pracovníky ochrany přírody k novele stavebního zákona a změně dalších souvisejících právních předpisů, , Velký Osek.

11 Prezentace, přednášky a exkurze na seminářích a konferencích: Štefka L.: exkurze v NPR Vývěry Punkvy pro účastníky pracovní porady MŽP k problematice nakládání s majetkem státu v ZCHÚ, Štefka L.: exkurze ve střední a severní části Moravského krasu a v Domě přírody MK pro Správní radu Nadace Partnerství, Štefka L.: exkurze pro účastníky konference Řešení extrémních požadavků na čištění odpadních vod Asociace pro vodu z.s.,, Sloupsko-šošůvské jeskyně, Krása A.: Příprava záchranného programu pro krasce dubového (Eurythyrea quercus). Zoologické dny 2017, Brno, února 2017 Krása A.: Návrat rysa ostrovida do Moravského krasu. Seminář k sledování stavu biotopů a druhů 2017, Vílanec, března 2017 Krása A.: Úprava prostorové struktury lesa ve prospěch hnědáska osikového. Konference Význam lesů s vysokou ekologickou stabilitou v krajině, Praha, 9. března 2017 Krása A.: Záchranný program hnědáska osikového (Euphydryas maturna). Škola krasu, Katowice, 9. května 2017 Krása A.: Využívání dat z NDOP a Biolog. Přednáška pro KÚ JmK, Bzenec, 25. května 2017 Krása A.: Zajímavosti z herpetologického kongresu v Salzburgu a českého terénu v r Herpetologický seminář AOPK ČR 2017, Sedmihorky, listopadu 2017 Krása A.: Mokřady Dolního Podyjí. Zasedání Českého ramsarského výboru a expertní skupiny, Mikulov, listopadu 2017 Krása A.: Záchranné programy v ČR a jejich využití v druhové ochraně. Seminář pro studenty, Univerzita Palackého Olomouc Kotyzová M.: Výskyt pesticidních látek v CHKO Moravský kras. Konference Řešení extrémních požadavků na čištění odpadních vod, Blansko Musil Z.: Beseda o přírodě Moravského krasu a její ochraně Flóra a vegetace MK, klub Ulita Blansko, Konzultace a oponentury doktorandských, diplomových, bakalářských a dalších odborných prací Anna Dašková: Znečištění krasových toků v povodí Říčky, oponentura diplomové práce VUT Brno. Pavel Marek: Odpadové hospodářství pevných odpadů v CHKO Moravský kras, oponentura diplomové práce na Mendelově univerzitě Brno. Patricie Nejezchlebová: Vybrané geografické aspekty návštěvnosti podzemních prostor na území CHKO Moravský kras, konzultace bakalářské práce, na Palackého univerzitě Olomouc. Zuzana Hůlková: příprava bakalářské práce Diverzita a ekologie terestrických sinic a řas v jeskyních CHKO Moravský kras. Pavla Vlčková: konzultace diplomové práce Flóra a vegetace povodí Bílé vody na Drahanské vrchovině. PřF MU Brno. 9. Zapojení pracovníků Správy CHKO do řešení grantů a projektů Projekt MGSII-27: Příprava záchranného programu pro krasce dubového (Eurythyrea quercus). Projekt MGSII-3: Realizace záchranného programu hnědáska osikového. Spolupráce s ČHMÚ Brno při monitoringu podzemních toků v Amatérské jeskyni. Spolupráce s MENDELU v Brně a Hnutím Duha při monitoringu rysa ostrovida v CHKO MK.

12 Spolupráce s MENDELU při projektu GAČR č S Vodní prostředí v krasu: dopad lidských aktivit na "geomykobakteriologii. Zapojení do projektu IGA 228/2017/FVHE Vliv herbicidů (atrazin, terbuthylazin) a jejich metabolitů na vybrané bioindikátory. Spolupráce na projektu ČGS č Vymezení depozice a zhodnocení rizikovosti struskové depozice v NPP Rudické propadání. Spolupráce s Ustavem půdní biologie z Českých Budějovic při výzkumu inkorporace přirozeně značené biomasy do původního jeskynního subrstrátu. Založení pokusu v Amatérské jeskyní (foto: Leoš Štefka) Zapojení do projektu TAČR TH Nové metody hodnocení rizik přípravků na ochranu rostlin vůči necílovým půdním organismům: Hodnocení rizik zatížení půdního prostředí xenobiotiky na diverzitu. 10. Práce s veřejností Dům přírody Moravského krasu Dům přírody Moravského krasu (DP MK) v roce 2017 navštívilo návštěvníků, z toho navštívilo expozici. Uskutečnilo se zde 229 akcí, nejvíce bylo programů pro školy (131) a komentovaných prohlídek (74). Dům přírody využívala AOPK v rámci pořádání nejrůznějších odborných akcí. Konala se zde řada akcí organizovaných státní správou, samosprávou a dalšími partnery. Připomenout lze např. návštěvu pracovníků Muzea Mikulov a Správy CHKO Pálava zaměřená na zkušenosti výstavby a provozu Domu přírody MK v návaznosti na připravovaný projekt v Dolních Věstonicích, vernisáž nálezu Stříbrný poklad z Moravského krasu (kolekce stříbrných mincí byla v Domě přírody MK vystavena do února 2018). jednání Správní rady Biosférické rezervace Dolní Morava, seminář AOPK ČR Představení OPŽP pro projektanty, administrátory a žadatele, prázdninovou slavnost a regionální jarmark u příležitosti 2. narozenin Domu přírody,

13 návštěvu skupiny senátorů z Výboru pro vzdělávání, kulturu, vědu, lidská práva a petice, Skupina senátorů při návštěvě Domu přírody (foto: Leoš Štefka) živé vysílání ČT Dobré ráno z Domu přírody Moravského krasu Příprava vysílání Dobrého rána z Domu přírody (foto: Igor Forgáč) Největším problémem je řešení závad. Přes uplatněné reklamace je řešení zdlouhavé. V případě špatně fungující ČOV je náprava hledána znaleckým posudkem. Další akce pro veřejnost XVII. ročník Setkání ve střední části Moravského krasu dne u příležitosti Evropského dne chráněných území. Ve spolupráci s řadou partnerů (Technické muzeum Brno, ZO ČSS Býčí skála, ZO ČSS Křtinské údolí, ŠLP Křtiny, město Adamov aj.) připraven program s ukázkou tavby železa v rekonstrukci pece z 9. století a jeskyně Stará Drátenická. Z důvodu ochrany hnízda sokola stěhovavého na skalní stěně Býčí skály bylo zpřístupnění části Býčí skály posunuto na víkendy (benefiční koncert Vox Iuvenalis) a (benefiční koncert Vladimíra Václavka). Celková účast více než návštěvníků.

14 Den Země 25. ročník úklidu Moravského krasu se uskutečnil v sobotu (severní a střední část). Do úklidu krasu se zapojily i základní školy regionu, spolupracující NGO organizace, ČSS, obce, ŠLP Křtiny, Technické sporty Vavřinec, Policie Blansko aj. Dne se uskutečnil úklid jižní části (Gymnázium kpt. Jaroše Brno aj.). Celkem se na úklidu Moravského krasu podílelo více než 800 účastníků. Vysílání Českého rozhlasu z úklidu Moravského krasu (foto: Leoš Štefka) Spolupráce s Magistrátem města Brna při zajištění úklidu NPP Červený kopec ( ) a NPP Stránská skála ( ) Pokračování spolupráce s pivovarem STAROBRNO úklid ponorů Sloupského potoka ve Starých skalách a vytrhávání orobince v mokřadu v Ostrově u Macochy s exkurzí do spodních pater Sloupsko-šošůvských jeskyní dne (28 pracovníků pivovaru) Úklid odpadků ve Starých skalách (foto: Leoš Štefka)

15 21. Evropská noc pro netopýry, sobota v areálu Domu přírody Moravského krasu a v jeskyni Kateřinské za účasti 220 návštěvníků (spolupráce Ekologický institut Veronica, Česká společnost pro ochranu netopýrů, Správa jeskyní ČR, Spolek pro rozvoj venkova Moravský kras, Dům přírody Moravského krasu o.p.s.) Největší zájem vyvolávají ukázky živých netopýrů (foto: Leoš Štefka) Pracovníci Správy CHKO uskutečnili 19 přednášek pro veřejnost a 24 exkurzí do území CHKO vč. krasového podzemí. Jednalo se např. o přednášky a exkurze pro veřejnost, studenty středních a vysokých škol. Např.: o Krása A.: Terénní exkurze pro veřejnost s přednáškou o obojživelnících, spolupráce s Domem přírody Moravského krasu, , o Musil Zd.: Botanická exkurze pro veřejnost do NPP Červený kopec, o Musil Zd.: Botanická exkurze do CHKO MK pro ZO ČSOP Odry, o Franc D.: CHKO Moravský kras_přednáška pro Gymnázium Blansko, o Franc D.: Terénní exkurze pro Univerzitu Palackého, Kontrolní činnost v CHKO a MCHÚ, úroveň strážní služby V roce 2017 pokračovaly kontroly maloplošných chráněných území národních kategorií. Celkem bylo provedeno 84 kontrol se zápisem do databáze AOPK. Název ZCHÚ Počet kontrol NPR Vývěry Punkvy 35 NPR Habrůvecká bučina 10 NPR Hádecká planinka 9 NPR Býčí skála 16 NPP Rudické propadání 5 NPP jeskyně Pekárna 5 NPP Stránská skála 4

16 Specifikem CHKO Moravský kras jsou jeskyně. V rámci činnosti Správy CHKO bylo provedeno 35 kontrol jeskyní a společně s ČIŽP Brno provedena 1 kontrola. Z velké části jsou tyto kontroly prací amatérských jeskyňářů prováděny o sobotách a nedělích. Podán podnět ČIŽP na nelegální ukládání odpadů a zavážení závrtu ve skupně Klímových závrtů u Rudice. Spolupráce s PČR - odcizení a ničení smaltovaných tabulí označení chráněných území. Při Správě CHKO pracuje 21 strážců a 10 dalších dobrovolných spolupracovníků, kteří provedli 577 evidovaných strážních služeb (v databázi stráže přírody) na území působnosti Správy CHKO MK Strážci se zapojili do následujících akcí: spolupráce s PČR odcizení a ničení smaltovaných cedulí z MZCHÚ, podáno trestní oznámení. Správa zorganizovala 2 pracovní schůzky strážců a spolupracovníků s proškolením. pořadatelská spolupráce na akci Půlmaraton Mor. krasem 6 strážců (zajištění úseku v NPR Vývěry Punkvy: slévárna - Skalní mlýn Punkevní jeskyně) strážci se zúčastnili úklidových brigád dne 8. 4., , zajištěn provoz samostatných webových stránek strážců články, pozvánky, pokyny a informace, evidence strážních služeb, skládek a poškození informačního systému, statistika strážních služeb: účast na republikovém setkání a semináři stráže přírody v CHKO Beskydy (4 strážci CHKO MK). kontroly jeskyní zejména ve vztahu k vydaným rozhodnutím, provedeno (Tůma) 35 kontrol jeskyní a bylo kontrolováno 51 jeskyní (přitom byly některé jeskyně kontrolovány opakovaně např. Nová Amatérská jeskyně nebo Býčí skála). Společně s ČIŽP byla provedena 1 kontrola jeskyně. zajištěny strážní služby k ochraně hnízdění sokola u Býčí skály. uděleno 15 blokových pokut s celkovou sumou vybraných pokut 5.600,- Kč. Velkým problémem bylo neustálé navážení odpadků na zpevněnou plochu v lese u silnice Brno Ochoz u Brna (viz foto). V dohodě s vlastníkem lesního pozemku jsme vjezd na toto místo velkými balvany uzavřeli. Skládka odpadků na lesním parkovišti v roce Dnes je vjezd uzavřen balvany (foto: Antonín Tůma) Provoz samostatných webových stránek strážců _ články, pokyny a informace, evidence strážních služeb, skládek a poškození informačního systému, statistika strážních služeb.

17 12. Přehled ediční činnosti a mediální prezentace Články Kotyzová M. a Kalešová T.: Výskyt pesticidních látek v CHKO Moravský kras. Sborník z konference CzWA Řešení extrémních požadavků na čištění odpadních vod Asociace pro vodu z.s., Blansko, s Modrá, H., Gruberová, E., Konečný, O., Ulmann, V., Kaucká, P., Vlková, M., Tůma, A., Halešová, T., Kudělka, J., Geršl, M., Pavlík, I. Influx and concentration of triazine pesticides in the Amaterska cave systém, Moravian Karst, Czech Republic. Journal of Soils and Sediments, 2018, 18: doi: /s Pavlík I., Hubelová D., Konečný O., Modrá H., Bartoš M., Vlková M., Geršl M., Kudělka J., Olmann V., Štefka L. (2017): Bakteriální společenstva ve vodním prostředí Moravského krasu: vliv organicky znečištěné vody na výskyt zdravotně významných mykobakterií. Sborník z konference CzWA Řešení extrémních požadavků na čištění odpadních vod Asociace pro vodu z.s., Blansko, s V místních denících (Týden u nás, Blanenský deník, Brněnský deník, Zrcadlo, Mladá fronta DNES, Listy regionů) bylo v roce 2017 publikováno 40 příspěvků s aktuálními stanovisky a názory pracovníků Správy CHKO na dění v regionu např. speleologické výzkumy, Den Země úklid Moravského krasu, Dům přírody Moravského krasu, návrat sokolů do Moravského krasu, Rys v Moravském krasu, Bufet u Punkevních jeskyní, Ochrana obojživelníků, Stříbrný poklad v Moravském krasu aj. Tisková konference Policie Blansko dne u příležitosti předání Plakety Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje Správě CHKO Moravský kras za aktivní spolupráci s krajským ředitelstvím. Z tiskové konference na Policii Blansko (foto: archiv Policie Blansko) Internet Řada článků na s aktuálními novinkami z Moravského krasu Televizní pořad v uvedených reportážích vystupoval pracovník Správy CHKO Amatérská jeskyně, ČT, Minuty z přírody, vysíláno Nové jeskyně v Moravském krasu, ČT1, Události v regionech, Změny v Moravském krasu, ČT1, Události v regionech,

18 13. Přeshraniční spolupráce Zajištění programu pracovníků Geoparku Idrija (Slovinsko) v CHKO MK Hosté z Geoparku Idrija navštívili Dům přírody (foto: Igor Forgáč) Zajištění odborného programu exkurze pracovníků Zespolu Parkow Krajobrazowych woj. Malopolskiego Účast na XXVII SYMPOZJUM JURAJSKIE CZŁOWIEK I PRZYRODA WYŻYNY KRAKOWSKO- WIELUŃSKIEJ, Katowice, května 2017 s přednáškou Záchranný program hnědáska osikového. Účast na mezinárodní konferenci Ochrona siedlisk kserotermicznych w obszarach Natura 2000 na Wyzynie Miechowckiej s referátem Péče o biotopy soustavy Natura 2000 v Moravském krasu a připravovaný managementový projekt OPŽP na jižní Moravě , Krakow. Přednáška na mezinárodní konferenci v Krakově (foto: Maria Strózecka-Gola) The International School for Protection of the karst areas, Biržai (Litva), června 2017 s přednáškou Přírodní poklady Moravského krasu, Natural treasures of Moravian karst.

19 19. Evropský herpetologický kongres, Salzburg, září 2017, přednáška s Lenkou Jeřábkovou New red list of the Czech Republic herpetofauna Zajištění odborného programu pro skupinu pracovníků úřadu a podnikatele z města Ogrodzieniec v Polesku zaměřeného na problematiku turistiky a cetovního ruchu v chráněném území (setkání se starostou města Blansko, pracovníky provozu přístupných jeskyní, hotelu Skalní mlýn a kempu v Jedovnicích, Posterová prezentace: 17. Mezinárodní multidisciplinární vědecká geokonference SGEM 2017, Sofia, sekce ekologie a ochrana přírody, Jitka Malá, Kateřina Schrimpelová, Antonín Tůma, Zuzana Bílková, Karel Hrich, Assesment of river water quality in the Moravian Karst, Czech Republic. 14. Plnění dalších úkolů: zajištění revize uzávěr veřejnosti nepřístupných jeskyní v majetku AOPK ČR školení práce ve výškách vypracován návrh bezpečnostní směrnice AOPK pro práci v krasovém podzemí řešení reklamace zámků veřejnosti nepřístupných jeskyní spolupráce s Magistrátem města Brna při likvidaci skládky v OP NPP Červený kopec jednání s LČR kvůli repatriaci hnědáska osikového do NPR Libický luh průzkum ploch vhodných pro AGROENVI modrásek na pomezí Jihomoravského a Pardubického kraje řešena reklamace podlahy, zatékání do sklepa a opravy střechy zajištění požárně bezpečnostního řešení pro serverovnu v budově Správy CHKO revize hasicích přístrojů revize plynového zařízení (rozvody, tlaková nádoba) revize schodišťové plošiny kontrola plynového zařízení (kotel, zásobníkový ohřívač, regulační a měřící řada) Zpracoval: RNDr. Leoš Štefka, Blansko,

Výroční zpráva AOPK ČR za rok 2012 Správa CHKO Moravský kras

Výroční zpráva AOPK ČR za rok 2012 Správa CHKO Moravský kras Výroční zpráva AOPK ČR za rok 2012 Správa CHKO Moravský kras 1. Výkon státní správy V roce 2012 vydala Správa CHKO Moravský kras 260 správních rozhodnutí a závazných stanovisek. Nejčastějším aktem byla

Více

AOPK ČR Regionální pracoviště Jižní Morava Oddělení Správa CHKO Moravský kras

AOPK ČR Regionální pracoviště Jižní Morava Oddělení Správa CHKO Moravský kras AOPK ČR Regionální pracoviště Jižní Morava Oddělení Správa CHKO Moravský kras VÝROČNÍ ZPRÁVA 2016 1. Výkon státní správy V roce 2016 vydala Správa CHKO Moravský kras 237 správních rozhodnutí a závazných

Více

AOPK ČR Regionální pracoviště Jižní Morava Oddělení Správa CHKO Moravský kras

AOPK ČR Regionální pracoviště Jižní Morava Oddělení Správa CHKO Moravský kras AOPK ČR Regionální pracoviště Jižní Morava Oddělení Správa CHKO Moravský kras VÝROČNÍ ZPRÁVA 2018 1. Výkon státní správy V roce 2018 vydala Správa CHKO Moravský kras 225 správních rozhodnutí a závazných

Více

Výroční zpráva AOPK ČR Správa CHKO Moravský kras za rok 2013

Výroční zpráva AOPK ČR Správa CHKO Moravský kras za rok 2013 Výroční zpráva AOPK ČR Správa CHKO Moravský kras za rok 2013 1. Výkon státní správy V roce 2013 vydala Správa CHKO Moravský kras 209 správních rozhodnutí a závazných stanovisek. Nejčastějším aktem byla

Více

AOPK ČR Regionální pracoviště Jižní Morava Oddělení Správa CHKO Moravský kras

AOPK ČR Regionální pracoviště Jižní Morava Oddělení Správa CHKO Moravský kras AOPK ČR Regionální pracoviště Jižní Morava Oddělení Správa CHKO Moravský kras VÝROČNÍ ZPRÁVA 2015 1. Výkon státní správy V roce 2015 vydala Správa CHKO Moravský kras 218 správních rozhodnutí a závazných

Více

VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY Č. : SR/0056/JM/2015

VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY Č. : SR/0056/JM/2015 REGIONÁLNÍ PRACOVIŠTĚ JIŽNÍ MORAVA Správa CHKO Moravský kras Svitavská 29 678 01 Blansko tel.: 516 428 894 ID DS: ngbdyqr e-mail: antonin.tuma@nature.cz www.nature.cz dle rozdělovníku NAŠE ČÍSLO JEDNACÍ:

Více

Právní omezení rekreačních aktivit vyplývající z legislativy ochrany přírody. Jaroslav Knotek Ústav aplikované a krajinné ekologie

Právní omezení rekreačních aktivit vyplývající z legislativy ochrany přírody. Jaroslav Knotek Ústav aplikované a krajinné ekologie Právní omezení rekreačních aktivit vyplývající z legislativy ochrany přírody Jaroslav Knotek Ústav aplikované a krajinné ekologie Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny 2 odst. 2 písm. k) Ochrana

Více

Program CZ02 Biodiverzita a ekosystémové služby / Monitorování a integrované plánování a kontrola v životním prostředí/ Adaptace na změnu klimatu

Program CZ02 Biodiverzita a ekosystémové služby / Monitorování a integrované plánování a kontrola v životním prostředí/ Adaptace na změnu klimatu Program CZ02 Biodiverzita a ekosystémové služby / Monitorování a integrované plánování a kontrola v životním prostředí/ Adaptace na změnu klimatu 1. výzva k předkládání žádostí o grant v programových oblastech

Více

Chráněná krajinná oblast BLANSKÝ LES. AOPK ČR, Správa CHKO Blanský les

Chráněná krajinná oblast BLANSKÝ LES. AOPK ČR, Správa CHKO Blanský les Chráněná krajinná oblast BLANSKÝ LES CHKO BLANSKÝ LES - založena 1990, rozloha 212 km2 - nadmořská výška 420 1083 m - komplexy bukových a smíšených podhorských lesů, teplomilné trávníky na vápenci, hadcové

Více

AOPK ČR Správa CHKO Moravský kras, zpráva o činnosti za rok 2011

AOPK ČR Správa CHKO Moravský kras, zpráva o činnosti za rok 2011 AOPK ČR Správa CHKO Moravský kras, zpráva o činnosti za rok 2011 1. Výkon státní správy V roce 2011 vydala Správa CHKO Moravský kras 250 správních rozhodnutí a závazných stanovisek. Nejčastějším aktem

Více

KONCEPCE OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY JIHOČESKÉHO KRAJE. Analytická část

KONCEPCE OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY JIHOČESKÉHO KRAJE. Analytická část KONCEPCE OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY JIHOČESKÉHO KRAJE Analytická část Zpracovatelé ATEM s.r.o. EIA SERVIS s.r.o. Hvožďanská 2053/3 U Malše 20 148 00 Praha 4 370 01 České Budějovice Únor 2007 Koncepce ochrany

Více

Nová přechodně chráněná plocha nebyla vyhlášena.

Nová přechodně chráněná plocha nebyla vyhlášena. Výroční zpráva AOPK ČR za rok 2010 Správa CHKO Moravský kras 1. Přechodně chráněné plochy. Nová přechodně chráněná plocha nebyla vyhlášena. 2. Počet zpracovávaných LHP + hodnocení součinnosti při jejich

Více

VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA. Čj.: MZP/201 7/620/227 Ev.č.: ENV/201 7/19075 ODESÍLATEL: ADRESÁT: Ministerstvo žívotního prostředí

VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA. Čj.: MZP/201 7/620/227 Ev.č.: ENV/201 7/19075 ODESÍLATEL: ADRESÁT: Ministerstvo žívotního prostředí Ministerstvo žívotního prostředí ODESÍLATEL: Ministerstvo životnĺho prostředĺ Odbor zvláštní územní ochrany přírody a krajiny Vršovická 65 10010 Praha 10 ADRESÁT: Dle rozdělovníku V Praze dne 31. srpna

Více

NAŠE ČÍSLO JEDNACÍ: 00208/JM/19 VYŘIZUJE: RIE,HOR,DED DATUM:

NAŠE ČÍSLO JEDNACÍ: 00208/JM/19 VYŘIZUJE: RIE,HOR,DED DATUM: REGIONÁLNÍ PRACOVIŠTĚ JIŽNÍ MORAVA Kotlářská 51 602 00 Brno tel.: 547 427 662 ID DS: ngbdyqr e-mail: david.horal@nature.cz www.nature.cz LČR s.p. LZ Židlochovice Tyršova 1 667 01 Židlochovice NAŠE ČÍSLO

Více

v roënì zpr va 08moravsk kras spr va chr nãn krajinn oblasti Õrody a krajiny»r agentura ochrany pr

v roënì zpr va 08moravsk kras spr va chr nãn krajinn oblasti Õrody a krajiny»r agentura ochrany pr 08moravsk kras spr va chr nãn krajinn oblasti v roënì zpr va Õrody a krajiny»r agentura ochrany pr spr va CHKO MOravsk kras Správa Chráněné krajinné oblasti Moravský kras Agentura ochrany přírody a krajiny

Více

Výukový materiál. zpracovaný v rámci projektu. Pořadové číslo projektu:* Šablona:* Sada:* Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída: Datum:

Výukový materiál. zpracovaný v rámci projektu. Pořadové číslo projektu:* Šablona:* Sada:* Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída: Datum: Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu:* Šablona:* III/2 CZ.1.07/1.4.00/21.0268 Sada:* 2 Jazyk a jazyková komunikace Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída: Datum:

Více

Výroční zpráva Správy CHKO Moravský kras za rok 2002

Výroční zpráva Správy CHKO Moravský kras za rok 2002 Výroční zpráva Správy CHKO Moravský kras za rok 2002 Správa chráněné krajinné oblasti Moravský kras I. Základní údaje Adresa: Svitavská 29, 678 01 Blansko, tel.:516 417 825, fax: 516 418 158, e-mail: schkomk@iol.cz,,

Více

Výroční zpráva Správy CHKO Moravský kras za rok 2004

Výroční zpráva Správy CHKO Moravský kras za rok 2004 Výroční zpráva Správy CHKO Moravský kras za rok 2004 Správa chráněné krajinné oblasti MORAVSKÝ KRAS Adresa: Svitavská 29, 678 01 Blansko tel.: 516 417 825, fax: 516 418 158 mail: morkras@schkocr.cz Rozloha:

Více

2) Znáte nějakou organizaci zabývající se o ochranu přírody? a) Ano znám (prosím napište kterou):. b) Neznám

2) Znáte nějakou organizaci zabývající se o ochranu přírody? a) Ano znám (prosím napište kterou):. b) Neznám Příloha č. 1. Dotazník Vzdělanost o OPaK Vážení, dovoluji si Vás požádat o vyplnění dotazníku, který poslouží jako podklad pro diplomovou práci zpracovávanou na Mendelově univerzitě na téma Vzdělávací

Více

Specifický cíl 4.1 Zajistit příznivý stav předmětu ochrany národně významných chráněných území. zelená linka:

Specifický cíl 4.1 Zajistit příznivý stav předmětu ochrany národně významných chráněných území.  zelená linka: Specifický cíl 4.1 Zajistit příznivý stav předmětu ochrany národně významných chráněných území www.opzp.cz zelená linka: 800 260 500 dotazy@sfzp.cz Specifický cíl 4.1: Zajistit příznivý stav předmětu ochrany

Více

výroční zpráva moravský kras SPRÁVA CHRÁNĚNÉ KRAJINNÉ OBLASTI AGENTURA OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY ČR SPRÁVA CHKO MORAVSKÝ KRAS

výroční zpráva moravský kras SPRÁVA CHRÁNĚNÉ KRAJINNÉ OBLASTI AGENTURA OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY ČR SPRÁVA CHKO MORAVSKÝ KRAS 07 SPRÁVA CHRÁNĚNÉ KRAJINNÉ OBLASTI výroční zpráva moravský kras AGENTURA OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY ČR SPRÁVA CHKO MORAVSKÝ KRAS 2 Výroční zpráva Správy CHKO Moravský kras Obsah Agentura ochrany přírody

Více

Den Země 2016 24. ročník úklidu Moravského krasu u příležitosti 60. výročí vyhlášení CHKO Moravský kras

Den Země 2016 24. ročník úklidu Moravského krasu u příležitosti 60. výročí vyhlášení CHKO Moravský kras Svitavská 29 678 01 Blansko tel.: 516 428 880 fax: 516 410 525 e-mail: morkras@nature.cz www.moravskykras.nature.cz Den Země 2016 24. ročník úklidu Moravského krasu u příležitosti 60. výročí vyhlášení

Více

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Dle rozdělovníku Datum Oprávněná úřední osoba Číslo jednací Spisová značka 7.3. 2014 Petr Pavelčík KUZL 14220/2014 KUSP 14220/2014

Více

Půjčovna elektrokol a elektroskútrů

Půjčovna elektrokol a elektroskútrů Líbila se vám vyjížďka? Vyzkoušejte i další E.ON e-půjčovny v turisticky zajímavých lokalitách: e-šumava Lipno nad Vltavou Žďár nad Sázavou Kaplice Slavonice Pasohlávky České Budějovice Třebíč Bystřice

Více

Půjčovna elektrokol a elektroskútrů

Půjčovna elektrokol a elektroskútrů Líbila se vám vyjížďka? Vyzkoušejte i další E.ON e-půjčovny v turisticky zajímavých lokalitách: e-šumava Lipno nad Vltavou Žďár nad Sázavou Kaplice Pasohlávky České Budějovice Třebíč Bystřice nad Pernštejnem

Více

výroční zpráva moravský kras SPRÁVA CHRÁNĚNÉ KRAJINNÉ OBLASTI AGENTURA OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY ČR SPRÁVA CHKO MORAVSKÝ KRAS

výroční zpráva moravský kras SPRÁVA CHRÁNĚNÉ KRAJINNÉ OBLASTI AGENTURA OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY ČR SPRÁVA CHKO MORAVSKÝ KRAS 06 výroční zpráva moravský kras SPRÁVA CHRÁNĚNÉ KRAJINNÉ OBLASTI AGENTURA OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY ČR SPRÁVA CHKO MORAVSKÝ KRAS Výroční zpráva Správy CHKO Moravský kras Obsah Agentura ochrany přírody

Více

Zákon 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny

Zákon 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny Zákon 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny Účelem zákona je přispět k udržení a obnově přírodní rovnováhy v krajině, k ochraně rozmanitostí forem života, přírodních hodnot a krás a k šetrnému hospodaření

Více

Ochrana přírody v Moravském krasu a veřejnost Lidé a krajina II

Ochrana přírody v Moravském krasu a veřejnost Lidé a krajina II Ochrana přírody v Moravském krasu a veřejnost Lidé a krajina II Skalní mlýn, 4. - 5. dubna 2013 CHKO Moravský kras lidé a příroda CHKO vyhlášena 1956 rozloha: 92 km 2 nejvýznamnější krasové území České

Více

Lesy ČR a jejich role v ochraně biodiverzity České republiky

Lesy ČR a jejich role v ochraně biodiverzity České republiky Lesy ČR a jejich role v ochraně biodiverzity České republiky Vlastnictví lesů v České republice Přehled lesů ve správě Lesů ČR Hospodaření v lesích zajišťuje celkem 77 lesních správ a 5 lesních závodů.

Více

Lesnicko-typologické základy ochrany lesa

Lesnicko-typologické základy ochrany lesa Lesnicko-typologické základy ochrany lesa Otakar Holuša Mendelova Univerzita, Lesnická a dřevařská fakulta Brno LESNICKÁ TYPOLOGIE A OCHRANA PŘÍRODY Ing. Kateřina Holušová, Ph.D. Tento projekt je spolufinancován

Více

Výroční zpráva Správy CHKO Moravský kras za rok 2003

Výroční zpráva Správy CHKO Moravský kras za rok 2003 Výroční zpráva Správy CHKO Moravský kras za rok 2003 Správa chráněné krajinné oblasti MORAVSKÝ KRAS Adresa: Svitavská 29, 678 01 Blansko tel.: 516 417 825, fax: 516 418 158 mail: morkras@schkocr.cz Rozloha:

Více

2. Počet zpracovávaných LHP Spolupráce s Ing. Kolibáčem na přípravě LHP pro lesy v majetku státu, právo hospodaření AOPK ČR.

2. Počet zpracovávaných LHP Spolupráce s Ing. Kolibáčem na přípravě LHP pro lesy v majetku státu, právo hospodaření AOPK ČR. Výroční zpráva APOK ČR za rok 2009 Správa CHKO Moravský kras 1. Přechodně chráněné plochy Nová přechodně chráněná plocha nebyla vyhlášena. 2. Počet zpracovávaných LHP Spolupráce s Ing. Kolibáčem na přípravě

Více

Dokumentace přírodního bohatství. Formy prezentace přírodního bohatství Ostravska. a zprostředkování ve vzdělávacích programech

Dokumentace přírodního bohatství. Formy prezentace přírodního bohatství Ostravska. a zprostředkování ve vzdělávacích programech Dokumentace přírodního bohatství Formy prezentace přírodního bohatství Ostravska a zprostředkování ve vzdělávacích programech Dokumentace přírodního bohatství širšího Ostravska základ pro ekologickou výchovu

Více

OBSAH. ZÁKON č. 114/1992 Sb., O OCHRANĚ PŘÍRODY A KRAJINY... 1

OBSAH. ZÁKON č. 114/1992 Sb., O OCHRANĚ PŘÍRODY A KRAJINY... 1 OBSAH Zkratky právních předpisů........................................ XI Seznam předpisů citovaných v komentáři.......................... XIV Předmluva...................................................

Více

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území "přírodní památka Uhřínov - Benátky" (vyhotovený podle ustanovení 40 odst. 1, 5 zákona č. 114/1992 Sb.

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území přírodní památka Uhřínov - Benátky (vyhotovený podle ustanovení 40 odst. 1, 5 zákona č. 114/1992 Sb. Název chráněného území Uhřínov - Benátky Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území "přírodní památka Uhřínov - Benátky" (vyhotovený podle ustanovení 40 odst. 1, 5 zákona č. 114/1992 Sb.) Předmět ochrany

Více

Správa dokumentů OP. Přednáška KGG/UOZP

Správa dokumentů OP. Přednáška KGG/UOZP Správa dokumentů OP Přednáška KGG/UOZP Ze zákona č. 114 Sb. Ústřední sbírku listin ochrany přírody (USOP) vede z pověření Agentura ochrany přírody a krajiny ČR www.nature.cz, www.drusop.cz Podrobnosti

Více

Obecná (územní) ochrana v ČR 1. Významný krajinný prvek (VKP) je ekologicky, geomorfologicky nebo esteticky hodnotná část krajiny utvářející její

Obecná (územní) ochrana v ČR 1. Významný krajinný prvek (VKP) je ekologicky, geomorfologicky nebo esteticky hodnotná část krajiny utvářející její Obecná (územní) ochrana v ČR 1. Významný krajinný prvek (VKP) je ekologicky, geomorfologicky nebo esteticky hodnotná část krajiny utvářející její typický vzhled nebo přispívající k udržení její stability.

Více

Výroční zpráva Moravskoslezské pobočky ČBS za rok 2017

Výroční zpráva Moravskoslezské pobočky ČBS za rok 2017 Zprávy Moravskoslezské pobočky ČBS 7, 2018 VÝROČNÍ ZPRÁVA 5 Výroční zpráva Moravskoslezské pobočky ČBS za rok 2017 Martin Dančák & Jana Tkáčiková V roce 2017 proběhly řádné volby výboru Moravskoslezské

Více

31. výzva Ministerstva životního prostředí

31. výzva Ministerstva životního prostředí Číslo výzvy v MS 2014+: 05_16_031 Název výzvy v MS 2014+: MŽP_31. výzva, PO 4, SC 4.1, průběžná - kraje 5. změna výzvy platná od 1. 2. 2019 (změna spočívá v aktualizaci Nákladů obvyklých opatření MŽP na

Více

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název: Téma: Autor: Číslo: Anotace: Základy ekologie Ochrana přírody v

Více

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR Správa CHKO Orlické hory Dobrovského 332 516 01 Rychnov nad Kněžnou

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR Správa CHKO Orlické hory Dobrovského 332 516 01 Rychnov nad Kněžnou Agentura ochrany přírody a krajiny ČR Správa CHKO Orlické hory Dobrovského 332 516 01 Rychnov nad Kněžnou ================================================ ================================================

Více

87. výzva Ministerstva životního prostředí

87. výzva Ministerstva životního prostředí Číslo výzvy v MS 2014+: 05_17_087 Název výzvy v MS 2014+: MŽP_87. výzva, PO 4, SC 4.2, průběžná_clld 1. změna výzvy platná od 3. 2. 2017 (změnou je upravena výše alokace výzvy) 87. výzva Ministerstva životního

Více

Finanční možnosti ochrany přírody

Finanční možnosti ochrany přírody Finanční možnosti ochrany přírody Mgr. Libor Opluštil Regionální rozvojová agentura jižní Moravy Závěrečná prezentace výsledků projektu Vliv chráněných území na rozvoj obcí zkušenosti českých a rakouských

Více

Právní režim ochrany přírody a krajiny. JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.

Právní režim ochrany přírody a krajiny. JUDr. Jana Tkáčiková, PhD. Právní režim ochrany přírody a krajiny JUDr. Jana Tkáčiková, PhD. Cíl právní úpravy Zajištění péče o volně žijící živočichy, planě rostoucí rostliny a jejich společenstva, o nerosty, horniny, paleontologické

Více

Možnosti využití podpor při hospodaření v lesích z resortu MŽP

Možnosti využití podpor při hospodaření v lesích z resortu MŽP Možnosti využití podpor při hospodaření v lesích z resortu MŽP Naděžda Urbaňcová Ústav pro hospodářskou úpravu lesů Brandýs nad Labem pobočka Frýdek-Místek Podpory při hospodaření v lesích z resortu životního

Více

Indikativní přehled klíčových aktérů projektů LIFE kontaktní informace

Indikativní přehled klíčových aktérů projektů LIFE kontaktní informace Žadatel z programu LIFE nesmí opomenout do svého projektu zahrnout různé relevantní zainteresované subjekty, které mohou přispět k ovlivnění/vyřešení environmentálního problému, kterým se jejich projekt

Více

Konference k programu Monitoring sýčka obecného na Moravě

Konference k programu Monitoring sýčka obecného na Moravě Projekt Monitoring sýčka obecného na Moravě je financován z prostředků EHP a Norských fondů 2009-2014 a Ministerstva životního prostředí v rámci Malého grantového schématu Záchranné programy pro zvláště

Více

Třída 9. května 1366/48, Rumburk odbor životního prostředí vodoprávní úřad. s t a n o v í

Třída 9. května 1366/48, Rumburk odbor životního prostředí vodoprávní úřad. s t a n o v í Městský úřad Rumburk Třída 9. května 1366/48, 408 01 Rumburk odbor životního prostředí vodoprávní úřad č. j.: OŽP/14681-12/uzl Zpracovatel: Bc.Uzlová Datum: 10.05.2012 VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA Opatření obecné

Více

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Dle rozdělovníku Datum Oprávněná úřední osoba Číslo jednací Spisová značka 11. září 2013 Petr Pavelčík KUZL 55971/2013 KUSP 55970/2013

Více

PROJEKT - BLOKOVÝ GRANT Harmonie kulturní krajiny na území národní přírodní památky a národní kulturní památky Babiččino údolí

PROJEKT - BLOKOVÝ GRANT Harmonie kulturní krajiny na území národní přírodní památky a národní kulturní památky Babiččino údolí PROJEKT - BLOKOVÝ GRANT Harmonie kulturní krajiny na území národní přírodní památky a národní kulturní památky Babiččino údolí ZÁKLADNÍ INFORMACE Doba trvání: 2 roky (červenec 2008 červen 2010) Realizace:

Více

Stručná anotace: Materiál slouží k procvičení, doplnění a aktualizaci učiva geografie krajů ČR

Stručná anotace: Materiál slouží k procvičení, doplnění a aktualizaci učiva geografie krajů ČR Název: Oblast: Autor: Číslo: Jihomoravský kraj Zeměpis Mgr. Věra Sklenářová VY_32_inovace_Z78_17 Stručná anotace: Materiál slouží k procvičení, doplnění a aktualizaci učiva geografie krajů ČR Tento materiál

Více

ŘEŠENÉ DIPLOMOVÉ A BAKALÁŘSKÉ PRÁCE 2008/2009 KATEDRA EKOLOGIE KRAJINY

ŘEŠENÉ DIPLOMOVÉ A BAKALÁŘSKÉ PRÁCE 2008/2009 KATEDRA EKOLOGIE KRAJINY ŘEŠENÉ DIPLOMOVÉ A BAKALÁŘSKÉ PRÁCE 2008/2009 KATEDRA EKOLOGIE KRAJINY Název práce a školitel Šíření a regenerace vybraných lesních dřevin doc. Ing. Kateřina Berchová, Ph.D. Analýza historického využití

Více

Přehled grantů, projektů a dalších aktivit, relevantních k projektu Natura 2000

Přehled grantů, projektů a dalších aktivit, relevantních k projektu Natura 2000 Přehled grantů, projektů a dalších aktivit, relevantních k projektu Natura 2000 A.) Granty a projekty v demonstračních územích (DS15) NP České Švýcarsko VaV/610/7/01 (2001 2004) Zmapování a zhodnocení

Více

Částky vyplacené v letech jako náhrady újmy dle 58 zákona o ochraně přírody a krajiny.

Částky vyplacené v letech jako náhrady újmy dle 58 zákona o ochraně přírody a krajiny. Tabulka č. 1 Částky vyplacené v letech 2004 2010 jako náhrady újmy dle 58 zákona o ochraně přírody a krajiny. Žádáno (mil. Kč) Vyplaceno (mil. Kč) Rok ZPF 1 Rybníky PUPFL 2 Celkem ZPF Rybníky PUPFL Celkem

Více

Zdroj financování Náklady celkem (2017) Náklady celkem (2018) Běžný rozpočet Správy NP , ,00 Programové financování (SNSM, PPK)

Zdroj financování Náklady celkem (2017) Náklady celkem (2018) Běžný rozpočet Správy NP , ,00 Programové financování (SNSM, PPK) Zdroj financování Náklady celkem (2017) Náklady celkem (2018) Běžný rozpočet Správy NP 795.652,00 126.571,00 Programové financování (SNSM, PPK) 1.376.772,00 1.393.092,00 CELKEM 2.172.424,00 1.519.663,00

Více

Název vzdělávacího materiálu

Název vzdělávacího materiálu Název vzdělávacího materiálu Tematická oblast fyzická geografie ČR Datum vytvoření 16.11. 2012 Ročník 2. Stručný obsah Geomorfologie - Kras, jeskyně Způsob využití gymnázium Autor Mgr. Magdaléna Teplá

Více

OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY

OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY OBCE CHVALOVICE ZMĚNA Č.3 ÚZEMNÍHO PLÁNUOBCE CHVALOVICE ZÁZNAM O ÚČINNOSTI ZMĚNY Č.3 ÚZEMNÍHO PLÁNU OBCE CHVALOVICE SPRÁVNÍ ORGÁN, KTERÝ ZMĚNU Č.3 ÚZEMNÍHO PLÁNU OBCE CHVALOVICE

Více

Vlastnické právo a ochrana přírody

Vlastnické právo a ochrana přírody Legislativa ochrany přírody v ČR a EU Vlastnické právo a ochrana přírody Přednáška č.11 22.11.2013 ZF JU České Budějovice Katedra BOZO Doc. JUDr. Vojtěch Stejskal, Ph.D. Vlastnické právo a ochrana přírody

Více

Květnice. Název ZCHÚ: Kód ZCHÚ: 204 Kategorie ZCHÚ: Zřizovací předpis: Kraj: Obec s rozš. působností 3. st. Katastrální území:

Květnice. Název ZCHÚ: Kód ZCHÚ: 204 Kategorie ZCHÚ: Zřizovací předpis: Kraj: Obec s rozš. působností 3. st. Katastrální území: Název ZCHÚ: Kód ZCHÚ: 204 Kategorie ZCHÚ: Zřizovací předpis: Kraj: Obec s rozš. působností 3. st. Katastrální území: Přírodní památka 14.200/88-SÚOP Jihomoravský kraj Tišnov Tišnov Vojenský újezd: - -

Více

Pracovní metodika Podpora obnovy přirozených funkcí krajiny

Pracovní metodika Podpora obnovy přirozených funkcí krajiny Pracovní metodika Podpora obnovy přirozených funkcí krajiny Národní dotační program Ministerstva životního prostředí České republiky pro období 2009-2018 Ústav pro hospodářskou úpravu lesů Brandýs nad

Více

NAŘÍZENÍ JIHOČESKÉHO KRAJE. č. 30/2011, kterým se zřizuje přírodní rezervace Radomilická mokřina

NAŘÍZENÍ JIHOČESKÉHO KRAJE. č. 30/2011, kterým se zřizuje přírodní rezervace Radomilická mokřina NAŘÍZENÍ JIHOČESKÉHO KRAJE č. 30/2011, kterým se zřizuje přírodní rezervace Radomilická mokřina Rada Jihočeského kraje vydává dne 19. 7. 2011 podle 77a odst. 2 v souladu s ustanovením 33 zákona č. 114/1992

Více

Dotační tituly v oblasti péče o dřeviny

Dotační tituly v oblasti péče o dřeviny Dotační tituly v oblasti péče o dřeviny http://www.dotace.nature.cz/ Péče o dřeviny Opatření je zaměřeno především na péči o památné a jinak významné stromy. Udržení jejich životaschopnosti je významné

Více

Právní předpisy v ochraně životního prostředí

Právní předpisy v ochraně životního prostředí Právní předpisy v ochraně životního prostředí zákon č. 17/1992 Sb., o životním prostředí zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny vyhláška č. 395/1992 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení

Více

Ochrana přírody a krajiny v ČR. Přednáška NOK

Ochrana přírody a krajiny v ČR. Přednáška NOK Ochrana přírody a krajiny v ČR Přednáška NOK Vývoj 1838 první rezervace 1933 soupis za území Československa 1956 první zákon 1990-1992 zřízení ministerstva ŽP a moderní zákon o ochraně přírody a krajiny

Více

ČÁST I. Oznámení návrhu na vyhlášení přírodní rezervace Čičov a jejího ochranného pásma

ČÁST I. Oznámení návrhu na vyhlášení přírodní rezervace Čičov a jejího ochranného pásma ODDĚLENÍ SPRÁVA CHKO ČESKÉ STŘEDOHOŘÍ Michalská 260/14 412 01 Litoměřice tel.: +420 416 574 611 e-mail: cstred@nature.cz www.nature.cz DS: 6npdyiv Dle rozdělovníku NAŠE ČÍSLO JEDNACÍ: SR/2385/CS/2016-3

Více

Krajní body. Česká republika

Krajní body. Česká republika Krajní body Česká republika Poloha Česká republika Poloha Sámova říše (7. století) Velká Morava 9. stol. Boleslavská říše 10. století Přemyslovský stát ve 13. století Lucemburkové (14. stol.) Jagellonci

Více

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Rosice - zámek CZ0623713

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Rosice - zámek CZ0623713 Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu Rosice - zámek CZ0623713 1. Základní identifikační a popisné údaje 1.1 Základní údaje Název: Rosice - zámek Kód lokality: CZ0623713 Kód lokality

Více

31. výzva Ministerstva životního prostředí

31. výzva Ministerstva životního prostředí Číslo výzvy v MS 2014+: 05_16_031 Název výzvy v MS 2014+: MŽP_31. výzva, PO 4, SC 4.1, průběžná - kraje 31. výzva Ministerstva životního prostředí k podávání žádostí o poskytnutí podpory v rámci Operačního

Více

Záchrana smilkových trávníků v EVL Beskydy. LIFE Beskydy LIFE12 NAT/CZ/629

Záchrana smilkových trávníků v EVL Beskydy. LIFE Beskydy LIFE12 NAT/CZ/629 Záchrana smilkových trávníků v EVL Beskydy LIFE Beskydy LIFE12 NAT/CZ/629 Základní informace Délka trvání projektu 6 let (2014-2019) Předpokládané náklady 607 879 Euro Příjemce podpory ČSOP Salamandr,

Více

Bobr evropský (Castor fiber) silně ohrožený druh dle vyhlášky 395/1992, evropsky chráněný druh (přílohy II a IV Směrnice Rady 92/43/EHS.

Bobr evropský (Castor fiber) silně ohrožený druh dle vyhlášky 395/1992, evropsky chráněný druh (přílohy II a IV Směrnice Rady 92/43/EHS. A Dolní náměstí 38, 779 00 Olomouc T 585 228 584 F 585 228 584 E olomouc@hnutiduha.cz W www.hnutiduha.cz/olomouc IČO 44936354 ČÚ 2200096544/2010 Oblastní inspektorát ČIŽP Olomouc Tovární 41 772 00 Olomouc

Více

Babí lom. Název ZCHÚ: Kód ZCHÚ: Kategorie ZCHÚ: Zřizovací předpis: Kraj:

Babí lom. Název ZCHÚ: Kód ZCHÚ: Kategorie ZCHÚ: Zřizovací předpis: Kraj: Název ZCHÚ: Kód ZCHÚ: 89 Kategorie ZCHÚ: Přírodní rezervace Zřizovací předpis: XIX/0-07; /9 Kraj: Jihomoravský kraj Obec s rozš. působností. st. Blansko, Kuřim (Brno-venkov) Katastrální území: Lelekovice,

Více

Národní programy ČSOP. Ochrana biodiverzity Pozemkové spolky Národní síť záchranných stanic

Národní programy ČSOP. Ochrana biodiverzity Pozemkové spolky Národní síť záchranných stanic Národní programy ČSOP Ochrana biodiverzity Pozemkové spolky Národní síť záchranných stanic Ochrana biodiverzity Ochrana biodiverzity Program zahrnuje řadu především lokálních projektů mapování, praktické

Více

Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. 3 odst. 1) b) významný krajinný prvek jako ekologicky, geomorfologicky nebo esteticky hodnotná část

Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. 3 odst. 1) b) významný krajinný prvek jako ekologicky, geomorfologicky nebo esteticky hodnotná část Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. 3 odst. 1) b) významný krajinný prvek jako ekologicky, geomorfologicky nebo esteticky hodnotná část krajiny utváří její typický vzhled nebo přispívá k

Více

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území "přírodní památka Vražba" (vyhotovený podle ustanovení 40 odst. 1, 5 zákona č. 114/1992 Sb.

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území přírodní památka Vražba (vyhotovený podle ustanovení 40 odst. 1, 5 zákona č. 114/1992 Sb. Název chráněného území Vražba Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území "přírodní památka Vražba" (vyhotovený podle ustanovení 40 odst. 1, 5 zákona č. 114/1992 Sb.) Předmět ochrany Zvonovec liliolistý

Více

Program péče o krajinu

Program péče o krajinu Pracovní metodika Program péče o krajinu Národní program Ministerstva životního prostředí České republiky Ústav pro hospodářskou úpravu lesů Brandýs nad Labem Březen 2015 Obsah 1 Úvod... 2 2 Program péče

Více

Krajina, příroda a její ochrana. Zákonné způsoby ochrany druhů i ploch ze zákona o ochraně přírody a krajiny (č.114/1992 Sb.)!

Krajina, příroda a její ochrana. Zákonné způsoby ochrany druhů i ploch ze zákona o ochraně přírody a krajiny (č.114/1992 Sb.)! Krajina, příroda a její ochrana Zákonné způsoby ochrany druhů i ploch ze zákona o ochraně přírody a krajiny (č.114/1992 Sb.)! Co umožňuje chránit a jaký zákon? Ochrana přírody a krajiny ve smyslu zákona

Více

Územní studie č.ús 8-02/2017 Petřkovice u Ostravy Odval Urx

Územní studie č.ús 8-02/2017 Petřkovice u Ostravy Odval Urx 20.6.2017 Magistrát města Ostravy, Útvar hlavního architekta a stavebního řádu Územní studie č.ús 8-02/2017 Petřkovice u Ostravy Odval Urx Pořizovatel: Magistrát města Ostravy Útvar hlavního architekta

Více

Proces přípravy dopravních staveb a možnosti jeho ovlivnění

Proces přípravy dopravních staveb a možnosti jeho ovlivnění přijel na seminář Proces přípravy dopravních staveb a možnosti jeho ovlivnění Libor Jarmič, Praha, 7. 10. 2015 Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. www.fondnno.cz a

Více

ODBOR ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ A ZEMĚDĚLSTVÍ

ODBOR ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ A ZEMĚDĚLSTVÍ ODBOR ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ A ZEMĚDĚLSTVÍ Druhové třídění Daňové příjmy Příjmy v tis. Kč v % Návrh Index návrhu rozpočtu rozpočtu 2019 Název rozpočet na rok a schváleného 2018 2019 rozpočtu 2018 FVHŽP poplatky

Více

Informační panel na Pístovských mokřadech

Informační panel na Pístovských mokřadech Pobočka České společnosti ornitologické na Vysočině 5. května 15, 586 01 Jihlava, IČO 75107988 www.cso.cz/vysocina.html Informační panel na Pístovských mokřadech Foto: J. Maštera Jaromír Maštera září 2010

Více

Odbor životního prostředí a zemědělství

Odbor životního prostředí a zemědělství Vedení správních řízení při výkonu státní správy na úseku: účastníci řízení účastníci řízení podle skartačních lhůt a - vodního hospodářství (z. č. 254/2001 Sb., o vodách, z. č. odborné osoby poskytující

Více

Plánování v oblasti povodí Odry

Plánování v oblasti povodí Odry Plánování v oblasti povodí Odry listopad 2007 Povodí Odry, s.p. Varenská 49 701 26 OSTRAVA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ Území s působností státního podniku Povodí Odry Základní

Více

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Dle rozdělovníku Datum Oprávněná úřední osoba Číslo jednací Spisová značka 22.5. 2014 Petr Pavelčík KUZL 30051/2014 KUSP 30051/2014

Více

Zámek Mikulov Ing. Ivo Minařík

Zámek Mikulov Ing. Ivo Minařík Konference INTERREG IIIA AT CZ Zámek Mikulov 10.12. 2007 Ing. Ivo Minařík Zaměření prezentace Výsledky čerpání v období 2004-2006 v rámci JMK Plány pro období 2007-2013 Cíl IIIA ČR Rakousko Základní cíl

Více

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území "přírodní památka Zadní Machová" (vyhotovený podle ustanovení 40 odst. 1, 5 zákona č. 114/1992 Sb.

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území přírodní památka Zadní Machová (vyhotovený podle ustanovení 40 odst. 1, 5 zákona č. 114/1992 Sb. Název chráněného území Zadní Machová Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území "přírodní památka Zadní Machová" (vyhotovený podle ustanovení 40 odst. 1, 5 zákona č. 114/1992 Sb.) Předmět ochrany Střevíčník

Více

Příloha č. 1 k vyhlášce č. 500/2006 Sb. Část A - Územně analytické podklady obcí - podklad pro rozbor udržitelného rozvoje území

Příloha č. 1 k vyhlášce č. 500/2006 Sb. Část A - Územně analytické podklady obcí - podklad pro rozbor udržitelného rozvoje území Příloha č. 1 k vyhlášce č. 500/2006 Sb. Část A - Územně analytické podklady obcí - podklad pro rozbor udržitelného rozvoje území Řádek 1. zastavěné území 2. plochy výroby 3. plochy občanského vybavení

Více

VÍTAJÍ VÁS BOSKOVICE MĚSTO SEDMIZUBÉHO HŘEBENE

VÍTAJÍ VÁS BOSKOVICE MĚSTO SEDMIZUBÉHO HŘEBENE VÍTAJÍ VÁS BOSKOVICE MĚSTO SEDMIZUBÉHO HŘEBENE Kde nás najdete BOSKOVICKO a MORAVSKÝ KRAS Boskovice leží na střední Moravě asi 40 km severně od Brna na hranici mezi Boskovickou brázdou a Drahanskou vrchovinou

Více

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území "přírodní památka Kačerov" (vyhotovený podle ustanovení 40 odst. 1, 5 zákona č. 114/1992 Sb.

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území přírodní památka Kačerov (vyhotovený podle ustanovení 40 odst. 1, 5 zákona č. 114/1992 Sb. Název chráněného území Kačerov Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území "přírodní památka Kačerov" (vyhotovený podle ustanovení 40 odst. 1, 5 zákona č. 114/1992 Sb.) Předmět ochrany modrásek bahenní

Více

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ Č. j.: 52754/ENV/15 V Praze dne 31. července 2015 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o posuzování

Více

CITES - Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora

CITES - Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora CITES - Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin Upravuje pravidla

Více

UKÁZKA REVIZE PHO NA OP PODZEMNÍHO ZDROJE VODY - ŘÍČKY

UKÁZKA REVIZE PHO NA OP PODZEMNÍHO ZDROJE VODY - ŘÍČKY UKÁZKA REVIZE PHO NA OP PODZEMNÍHO ZDROJE VODY - ŘÍČKY Zájmové území se nachází v jižní části Moravského krasu, jedná se o povodí toku Říčka dílčí povodí Svratky, voda jímána ze dvou hlubinných vrtů HV107aHV201

Více

Botanik pro ochranu přírody a krajiny

Botanik pro ochranu přírody a krajiny Botanik pro ochranu přírody a krajiny Botanik pro ochranu přírody a krajiny plánuje a koordinuje péči o rostlinnou složku přírody a krajiny, provádí a koordinuje její výzkum, posuzuje záměry, připravuje

Více

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. LeaderFEST 2017, , Hlinsko Elena Bočevová. zelená linka:

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. LeaderFEST 2017, , Hlinsko Elena Bočevová.   zelená linka: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR LeaderFEST 2017, 1. 6. 2017, Hlinsko Elena Bočevová www.opzp.cz zelená linka: 800 260 500 dotazy@sfzp.cz Lze podpořit Co? Proč? Jak? Kdy? Za kolik? Na co si dát pozor!

Více

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 V Praze dne 10. 12. 2013 Č. j.: 89485/ENV/13 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na

Více

Příloha: Kompetence dle zákona č. 114/1992 Sb. (Zákon o ochraně přírody a krajiny)

Příloha: Kompetence dle zákona č. 114/1992 Sb. (Zákon o ochraně přírody a krajiny) Příloha: Kompetence dle (Zákon o ochraně přírody a krajiny) Příloha: Kompetence dle (Zákon o ochraně přírody a krajiny) ve znění 349/2009 a 381/2009 s účinností od 2.1.2010 Studie obnovy, péče a využití

Více

Školící materiály pro cyklus vzdělávacích seminářů Tradiční využívání planých rostlin. Ochrana přírody & pozemkové právo 23. 3.

Školící materiály pro cyklus vzdělávacích seminářů Tradiční využívání planých rostlin. Ochrana přírody & pozemkové právo 23. 3. Tento projekt je realizován v rámci Školící materiály pro cyklus vzdělávacích seminářů Tradiční využívání planých rostlin Ochrana přírody & pozemkové právo 23. 3. 2012 Tento projekt je realizován v rámci

Více

Partnerství pro rozvoj vzdělávání a komunikace v ochraně přírody reg. číslo: CZ.1.07/2.4.00/ Pozvánka na konferenci

Partnerství pro rozvoj vzdělávání a komunikace v ochraně přírody reg. číslo: CZ.1.07/2.4.00/ Pozvánka na konferenci Partnerství pro rozvoj vzdělávání a komunikace v ochraně přírody reg. číslo: CZ.1.07/2.4.00/17.0073 Pozvánka na konferenci Environmentální hodnocení v krajině (SEA/EIA) se zaměřením na problematiku Rekreace

Více

Aktuální změny v právní úpravě ochrany přírody a krajiny

Aktuální změny v právní úpravě ochrany přírody a krajiny Aktuální změny v právní úpravě ochrany přírody a krajiny 6. listopadu 2018 Ministerstvo životního prostředí Prameny právní úpravy Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších

Více

Něco málo k historii:

Něco málo k historii: Něco málo k historii: 2001: vojenské cvičiště, převod městu - snaha o vytvoření koncepce údržby a rozšíření turistické lokality Mařatice-Vinohrady 2005: díky vzácnému motýlovi lokalita součástí soustavy

Více

Optimalizace vojenských újezdů ve vazbě na ochranu přírody a krajiny

Optimalizace vojenských újezdů ve vazbě na ochranu přírody a krajiny Praha 1 - Novotného lávka, 6. ledna 2015 Optimalizace vojenských újezdů ve vazbě na ochranu přírody a krajiny Ministerstvo životního prostředí sekce ochrany přírody a krajiny 1 Záměr na vyhlášení Chráněné

Více