Než se vydáme za pacientem: ideální tlumočník z pohledu neslyšícího klienta. Naďa Hynková Dingová

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Než se vydáme za pacientem: ideální tlumočník z pohledu neslyšícího klienta. Naďa Hynková Dingová"

Transkript

1 Než se vydáme za pacientem: ideální tlumočník z pohledu neslyšícího klienta Naďa Hynková Dingová

2 Studijní cíl ideální tlumočník pro oblast tlumočení ve zdravotnictví představy neslyšících klientů o ideálním tlumočníkovi pro oblast zdravotnictví (zkušenosti, přání a názory klientů) porovnejme s vlastními představami o tomto typu tlumočení

3 Zamyšlení na úvod: Chce neslyšící klient tlumočníka? Ne, NECHCE ho tam. On ho jen POTŘEBUJE. Nikdo z nás by nebyl rád, kdyby vedle něj stál cizí člověk ani ve chvíli, kdy mu lékař kontroluje plíseň na nehtech, natož pak když mu dělá stěr z děložního čípku, kontroluje hemoroidy nebo odebírá vzorek tkáně z placenty. Neslyšící klientka: Myslím si, že když neslyšící nejde s tlumočníkem k lékaři, tak o hodně informací přichází a lékař se pak k neslyšícímu chová jinak, dává mu jen kusé informace, takže tlumočník má určitě ve zdravotnictví důležité místo.

4 Ideální tlumočník Silná empatie, ale zároveň schopnost odosobnit se a nebrat si příliš starosti klienta k srdci. Samozřejmě by měl být bezvadně jazykově vybaven. Tlumočník by tedy měl umět odhadnout vhodnou formulaci, vhodnou chvíli pro komunikaci.

5 Profesionalita Je neutrální, má nenápadné oblečení, dodržuje pravidla (tj. etický kodex), čeká včas na přesném místě srazu, aby nepřidělával klientovi starosti, kterých už tak má v danou chvíli víc než dost. Profesionální tlumočník je samozřejmě spolehlivý a dodržuje mlčenlivost.

6 Lidskost Tlumočník je příjemný. Co tím klienti myslí? Nejlépe nám asi pomůže, když si sami představíme, jaký člověk je vám příjemný. Úkol: MIXER Jiná neslyšící klientka musí mít k tlumočníkovi důvěru a dobrý vztah. Pokud situace není intimní stačí profesionální tlumočník. Když přijde na zdravotní problémy, porod či jiné, podobně citlivé situace, vyžaduje, aby klient měl s tlumočníkem dobrý vztah. Tím klientka nemyslí například přátelství, ale vztah zde znamená důvěru, respekt, spolehlivost. Citujme ještě jednoho neslyšícího klienta: byt lidský a trošku s neslyšícími pacienty i soucítit a ne být jako "robot", ale na druhou stranu žádné "moc líto".

7 Citlivost K tomu opět citace jedné neslyšící klientky: Vím, že dle etického kodexu by měl tlumočník zachovat chladnou hlavu a řešit neutrálně, ale podle mě je to absurdní, protože tlumočník jde se svým klientem a měl by se zachovat citlivě či chápat jejich potřeby (...) Ono je to složitější a myslím si, že by se tlumočníci měli přizpůsobit klientům a jejich situaci.

8 Respekt Ze strany klientů také zaznělo, že by tlumočník měl tlumočit tak, aby měl neslyšící klient pocit respektu a rovnoprávnosti. Tlumočník by měl mít takový příjemný přistup ke klientovi, aby získal důvěru. Měl by budit dojem, že bude během tlumočení při pacientovi, pokud vznikne konflikt mezi doktorem a pacientem. Protože se někomu stalo, že tlumočník dal přednost lékaři před klientem a ten klient byl z toho zoufalý. Nemohl se z toho velmi dlouho vzpamatovat, což já považuji za neprofesionální a absurdní přístup tlumočníka ke klientům.

9 Přesný překlad Další komentáře neslyšících klientů souvisí s převodem sdělení z jednoho jazyka do druhého. Neslyšící klienti vyžadují přesný překlad. Klientům například vadí, když tlumočník něco vynechává. Pokud tlumočník nerozumí, měl by se by se měl tlumočník zeptat lékaře, zastavit ho, aby v klidu a kvalitně odtlumočil to, co lékař říká. Raději pomalu a s přerušením, než únik informací. Ve škole, nebo na nějaké přednášce, nevadí, když tlumočníkovi unikne nějaká maličkost, to se ztratí. Ale u lékaře je důležitý každý detail. Vše musí být přesně přeloženo. Neslyšící klienti v podobné situaci jednoznačně preferují přerušení komunikace a upřesnění.

10 Když si nerozumíme: přerušení komunikace Je nutno být maximálně citliví, když přerušujeme komunikaci. Nemůžeme se ptát kdykoli, nelze přerušovat komunikaci, když se děje něco vážného. Někdy není úplně důležité přesně přeložit nějaký konkrétní termín, ale je důležitější přeložit smysl sdělení a docílit nějakého stavu. Jedna neslyšící klientka k tomu říká: Tlumočník by ale neměl zasahovat do výkladu lékaře a měl by dobře odtlumočit to, co říká lékař. Neměl by přerušit lékaře uprostřed výkladu s dotazem typu: To slovo znamená, že ten člověk má takovou nemoc, takové příznaky, že jo? Měl by přijít s neslyšícím pacientem připravený na vše a mít dostatek informací, jednak z internetu a od neslyšícího pacienta samotného.

11 Když si nerozumíme: slovíčko že V případě, že máme pocit, že překlad se nedaří, klient nerozumí, a my si nejsme jisti, jestli není náhodou chyba na naší straně, může být také neporozumění na svědomí jedna z komunikačních stran. To znamená, pane doktore, že bych měl ta antibiotika brát každé tři hodiny, že? Nebo i tázací tón hlasu dokáže vyvolat potřebnou reakci a lékař přidá ke svému výkladu detaily.

12 Když si nerozumíme: slovosled a důraz Dále nám může pomoct volba vhodného slovosledu. Čeština klade na konec oznamovací věty to, na čem je důraz. Můžeme tedy při překladu ze znakového jazyka do češtiny formulovat svou promluvu různým způsobem. Zkuste si říct pro sebe následující věty, a sledujte, jak se mění jejich vyznění: Tedy na tu operaci štítné žlázy musím jít už příští týden ve středu? Tedy na tu operaci štítné žlázy příští týden ve středu musím jít? Tedy na tu operaci štítné žlázy příští týden ve středu jít musím?

13 Dostatečná informovanost Tlumočník, který jde tlumočit k lékaři, by měl být podle názoru jedné neslyšící klientky dobře informovaný o problému. Neslyšící klient o tom říká: Tlumočník by měl mít dostatek informací o problému, s kterým jde pacient k lékaři, a bylo by lepší, kdyby pacient předem řekl tlumočníkovi, než je lékař zavolá, s čím tam jde. Dopodrobna, na co asi se bude lékaře ptát atd. To je myslím to nejdůležitější, aby tam pak komunikace mezi pacientem a lékařem přes tlumočníka nevázla a aby se předešlo případným a zbytečným nedorozuměním. Pokud klient souhlasí, může tlumočník podle této klientky i zavolat lékaři a zeptat se jej, o co přesně půjde. Před tím se ale rozhodně musí zeptat klienta, jestli mu to nevadí, a vysvětlit mu, proč potřebuje lékaři volat. Tak lze lékaře i připravit na přítomnost tlumočníka.

14 Logistika Tlumočník musí být opatrný, aby nepřekážel a přitom stál tak, aby ho dobře viděl neslyšící klient, který se často nachází bizarních polohách, jaké mohou poskytnout tak příjemná místa jako je gynekologické křeslo, rentgenové zařízení apod. A nezírat! Dáváme pozor také na to, abychom nevypadali, že zíráme někam, kam se to vůbec, ale vůbec nehodí. Určitě tam nezíráme, ale když se špatně postavíme, může to tak vypadat. Neslyšící klienti si často stěžují, že tlumočník sledoval, jak se svlékají apod.

15 Odbornost Tlumočník by si měl dávat pozor na přesný význam řečeného. Měl by znát odborné termíny. tlumočník by si měl uvědomit, že vyšetření či zákrok je pro neslyšícího pacienta většinou nepříjemná či choulostivá věc, takže je nervózní. Možná nemusí všemu rozumět, či může mít strach se ptát. Je lepší, když bude tlumočník připraven na lékařské odborné termíny a bude je umět říct "opisem", tj. že se jedno slovo nepřekládá jedním znakem, ale použije se přitom více znaků, které dají jasný význam tomu překládanému slovu... Je to důležité pro případ, že by měl pocit, že klient se necítí na otázky, nebo že ztrácí pozornost klienta...

16 Kdo tu je pacient? S lékařem nenavážeme oční kontakt, sledujeme stále jen našeho klienta. Většinou to pomůže. Někdy se ozve sám klient, požádá lékaře, aby se díval na něj. A někdy o totéž lékaře požádá tlumočník.

17 Tlumočník jako asistent? Tlumočník by měl dávat pozor, aby neslyšící dostal všechny informace, protože někdy neslyšící nemá informace o chorobě, o nemoci, se kterou se ještě nikdy nesetkal, je potřeba zažádat o srozumitelné vysvětlení té konkrétní choroby. Tlumočník ve zdravotnictví mě připadá jako kategorie "zvlášť", kdyby existoval jiný název, něco jako odborný asistent v zdravotnictví, který ovládá znakový jazyk, to by bylo super. Někteří neslyšící klienti vnímají tlumočníka ve zdravotnictví jako takového průvodce, jako někoho, kdo dává pozor, aby získali potřebné informace, aby s nimi bylo zacházeno dobře.

18 Nevyžádané informace Samozřejmostí je pak požadavek, aby tlumočník nepřidával do svého projevu žádné informace navíc, které lékař neříká. Lékař je tu odborníkem na léčbu, vy na komunikaci. Jedna klientka výstižně komentuje: Určitě by tlumočník neměl při čekání říkat svoje "moudra", "radit" či bagatelizovat situaci. Podle jiného klienta by se ale tlumočník neměl tvářit, že klienta nezná. Tedy zlatá střední cesta: lehká konverzace o počasí je osvědčená již po staletí :-) A jistě přijdete i na jiná, neškodná konverzační témata. Když se k tomu budete vstřícně usmívat a šířit pozitivní energii, bude to dokonalé.

19 Plnohodnotná komunikace Plnohodnotné komunikace a respektu se týká další požadavek klientů, totiž aby tlumočník tlumočil vše, i otázky na tlumočníka ze strany lékaře. Např. Vy pracujete jako tlumočník? Kde jste naučila znakovat? Zkušenost jedné neslyšící klientky: Stalo se mi, že jsem stála jak opařená, protože tlumočník a lékař si během tlumočení hezky povídali. Ale beze mne. Po tlumočení nejsem vůbec proti, aby spolu konverzovali. Ale až potom.

20 Ošemetné otázky Co by se však v žádném případě nemělo stát, je ten zmiňovaný rozhovor tlumočníka a lékaře během tlumočení. Možná se ptáte, co tedy ideální tlumočník má dělat, když se ho lékař zeptá, kde se naučil tak hezky ukazovat? Pokud odpovím, cílem mé odpovědi tak bude komunikace klienta a příjemná atmosféra pro klienta, ne můj vlastní zájem vést konverzaci s lékařem.

21 Soukromí, intimita Neslyšící klienti také uvádějí, že tlumočník by měl respektovat soukromí a intimitu pacienta.

22 Shrnutí Tlumočník není dokonalý a během tlumočení může dojít k různým chybám. Na druhou stranu, jen my sami jsme schopni odhadnout své schopnosti a psychický i fyzický stav. Jako tlumočníci bychom měli umět zodpovědně posoudit, zda tlumočení v dané oblasti zvládneme, nebo nám ještě chybí nějaké tlumočnické či životní zkušenosti a nadělali bychom více škody než užitku.

Situace v poskytování tlumočnických služeb pro rozdílné typy klientů. Česká komora tlumočníků znakového jazyka, o.s. Naďa Dingová

Situace v poskytování tlumočnických služeb pro rozdílné typy klientů. Česká komora tlumočníků znakového jazyka, o.s. Naďa Dingová Situace v poskytování tlumočnických služeb pro rozdílné typy klientů Česká komora tlumočníků znakového jazyka, o.s. Naďa Dingová Historie Přelomový rok 1989 sametová revoluce ve společnosti tornádová revoluce

Více

SE SPECIÁLNÍMI POTŘEBAMI NESLYŠÍCÍ

SE SPECIÁLNÍMI POTŘEBAMI NESLYŠÍCÍ NÁVŠTĚVNÍCI MUZEÍ SE SPECIÁLNÍMI POTŘEBAMI NESLYŠÍCÍ MARKÉTA SPILKOVÁ NAĎA HYNKOVÁ DINGOVÁ 12. 12. 2013, Praha TERMINOLOGIE Za neslyšící se podle zákona považují osoby, které neslyší od narození, nebo

Více

Dobrý den, vážení neslyšící

Dobrý den, vážení neslyšící Dobrý den, vážení neslyšící Dovolte mi přivítat Vás dnes na našem setkání Co Vás čeká? Chceme Vám dát informace o TLUMOČNICKÝCH SLUŽBÁCH, tak aby jste všemu rozuměli CO TO JSOU TLUMOČNICKÉ SLUŽBY? Jsou

Více

SYMPTOMATOLOGIE A DIAGNOSTIKA

SYMPTOMATOLOGIE A DIAGNOSTIKA STŘEDNÍ ZDRAVOTNICKÁ ŠKOLA A VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA ZDRAVOTNICKÁ ŽĎÁR NAD SÁZAVOU SYMPTOMATOLOGIE A DIAGNOSTIKA Mgr. Pavlína Lysá ANAMNÉZA ANAMNESE - "VZPOMENOUT SI" ANAMNÉZA rozhovor lékaře s pacientem,

Více

Zjišťování spokojenosti s pečovatelskou službou v Kolovči a na Zichově

Zjišťování spokojenosti s pečovatelskou službou v Kolovči a na Zichově Zjišťování spokojenosti s pečovatelskou službou v Kolovči a na Zichově I. Metoda zjišťování a zpracování získaných údajů Pro zjišťování spokojenosti klientů s naší pečovatelskou službou jsme zvolili metodu

Více

PŘÍRUČKA KLIENTA. www.medicover.cz

PŘÍRUČKA KLIENTA. www.medicover.cz PŘÍRUČKA KLIENTA www.medicover.cz Vážení klienti, velice si ceníme Vašeho zájmu o služby společnosti Medicover a dovolte nám, abychom Vám jako novému klientovi Medicover představili. Medicover je zákaznicky

Více

NÁVŠTĚVNÍCI MUZEÍ SE SPECIÁLNÍMI POTŘEBAMI NESLYŠÍCÍ NAĎA HYNKOVÁ DINGOVÁ. 1.10.2013, Praha

NÁVŠTĚVNÍCI MUZEÍ SE SPECIÁLNÍMI POTŘEBAMI NESLYŠÍCÍ NAĎA HYNKOVÁ DINGOVÁ. 1.10.2013, Praha NÁVŠTĚVNÍCI MUZEÍ SE SPECIÁLNÍMI POTŘEBAMI NESLYŠÍCÍ NAĎA HYNKOVÁ DINGOVÁ 1.10.2013, Praha POSKYTOVÁNÍ TLUMOČNICKÝCH SLUŽEB V SOUČASNOSTI Dne 21. května 1998 byl prezidentem Václavem Havlem podepsán zákon

Více

Mít motivované účastníky. Mluvit srozumitelně dle zásad ETR. Ověřovat, zda účastníci všemu rozumí. Používat materiály ve srozumitelné podobě.

Mít motivované účastníky. Mluvit srozumitelně dle zásad ETR. Ověřovat, zda účastníci všemu rozumí. Používat materiály ve srozumitelné podobě. Mít motivované účastníky. Mluvit srozumitelně dle zásad ETR. Ověřovat, zda účastníci všemu rozumí. Používat materiály ve srozumitelné podobě. Vše, co je řečené, je dobré mít i v písemné podobě (nebo promítnuté

Více

Vyhodnocení spokojenosti pacientů v nemocnicích Pardubického kraje

Vyhodnocení spokojenosti pacientů v nemocnicích Pardubického kraje Vyhodnocení spokojenosti pacientů v nemocnicích Pardubického kraje DOTAZNÍKOVÉ ŠETŘENÍ SPOKOJENOSTI PACIENTŮ V NEMOCNICÍCH Pk REALIZACE PRŮZKUMU: SRPEN - ZÁŘÍ 2012 POČET RESPONDENTŮ: 2304 První společný

Více

Označte, který stupeň Vaše dítě/ děti navštěvuje/ navštěvují:

Označte, který stupeň Vaše dítě/ děti navštěvuje/ navštěvují: Počet odpovědí: 296 v.voltr@zs-jestedska.cz Upravit formulář Zobrazit všechny odpovědi Publikovat analýzu Souhrn Označte, který stupeň Vaše dítě/ děti navštěvuje/ navštěvují: I. 172 58 % II. 84 28 % I.

Více

POSTAVENÍ PACIENTU V ČESKÉM ZDRAVOTNICTVÍ OBČAN, PhDr. Ivana Plechatá

POSTAVENÍ PACIENTU V ČESKÉM ZDRAVOTNICTVÍ OBČAN, PhDr. Ivana Plechatá POSTAVENÍ PACIENTU V ČESKÉM ZDRAVOTNICTVÍ OBČAN, 17.5. PhDr. Ivana Plechatá Ivana.plechata@lekovypruvodce.cz www.lekovypruvodce.cz Aktivní a informovaný pacient v centru péče Práva pacienta spojená s odpovědností

Více

STAŇTE SE EXCELENTNÍM MASÉREM

STAŇTE SE EXCELENTNÍM MASÉREM STAŇTE SE EXCELENTNÍM MASÉREM 2 Co Vás odliší od průměru tisíců? Masérů je opravdu hodně. Těch opravdu dobrých je málo. Co patří k základním věcem, bez kterých se z průměru nedostanete? Co dělat, abyste

Více

tlumočník českého znakového jazyka (2 tlumočníky)

tlumočník českého znakového jazyka (2 tlumočníky) PŘÍLOHY Příloha č. 1 Zprávy v českém znakovém jazyce ve spolupráci s ASNEP vyhlašují konkurz na pozici tlumočník českého znakového jazyka (2 tlumočníky) NÁPLŇ PRÁCE: zprostředkování komunikace mezi slyšícími

Více

Doporučujeme vyhnout se komunikaci, která je: příliš složitá nepoužívejte dlouhé, komplikované věty

Doporučujeme vyhnout se komunikaci, která je: příliš složitá nepoužívejte dlouhé, komplikované věty PŘÍRUČKA PRO SNADNĚJŠÍ POROZUMĚNÍ S CIZINCEM Tato příručka vznikla s cílem usnadnit komunikaci mezi Vámi a cizincem. Konkrétními ukázkami komunikace s cizincem se snažíme předejít zbytečným neporozuměním.

Více

Každému studentovi vyhovuje jiný komunikační systém (mluvená řeč, znakový jazyk, znakovaná čeština) dle míry postižení a předchozího modelu vzdělávání

Každému studentovi vyhovuje jiný komunikační systém (mluvená řeč, znakový jazyk, znakovaná čeština) dle míry postižení a předchozího modelu vzdělávání Mgr. Klára Ptáčková Každému studentovi vyhovuje jiný komunikační systém (mluvená řeč, znakový jazyk, znakovaná čeština) dle míry postižení a předchozího modelu vzdělávání U neslyšících jsou trochu odlišné

Více

Šikana = konflikt, kterému se lze vyhnout Metodický list

Šikana = konflikt, kterému se lze vyhnout Metodický list Šikana = konflikt, kterému se lze vyhnout Metodický list práce s interaktivní tabulí a sešitem, dramatizace - asertivní dovednosti práce s interaktivní tabulí a sešitem - konflikt, šikana, prevence šikany

Více

Obsah. 1. KROK: Víte, za co utrácíte?... 2. 2. KROK? Máte odpovídající životní úroveň?... 4. 3. KROK: Využíváte finančního trhu?...

Obsah. 1. KROK: Víte, za co utrácíte?... 2. 2. KROK? Máte odpovídající životní úroveň?... 4. 3. KROK: Využíváte finančního trhu?... Obsah 1. KROK: Víte, za co utrácíte?... 2 2. KROK? Máte odpovídající životní úroveň?... 4 3. KROK: Využíváte finančního trhu?... 5 4. Nechejte si poradit od odborníka... 6 www.anekamickova.cz 1 Zdravím

Více

Jméno a Příjmení. Třída. Škola

Jméno a Příjmení. Třída. Škola Studentský dotazník Vážení studenti, cílem tohoto průzkumu je zjistit váš postoj k matematice a k výukovému nástroji Khan Academy. Vaše názory a odpovědi pomohou dalším studentům a učitelům při zapojování

Více

Příprava na start 1: Nefér výhoda?

Příprava na start 1: Nefér výhoda? Příprava na start 1: Nefér výhoda? 29.12.2014 Než půjde naše dítě poprvé do školy, má za sebou již šest nebo sedm let vývoje, kdy je schopno se samo se učit, byť to bylo s naší pomocí jako rodičů, od kamarádů,

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova

Více

Asertivita a povinnosti, existují nějaké? Metodický list

Asertivita a povinnosti, existují nějaké? Metodický list Asertivita a povinnosti, existují nějaké? Metodický list práce s interaktivní tabulí - asertivní práva, asertivní povinnosti samostatná práce do sešitů s prezentací - souvislost práv a povinností v rámci

Více

Na čem na konci života záleží? Lenka Slepičková, Ph.D.

Na čem na konci života záleží? Lenka Slepičková, Ph.D. Na čem na konci života záleží? Lenka Slepičková, Ph.D. medicíny, Brno 2017 DIPEx výzkum Kvalitativní výzkum, založený na 30 50 hloubkových rozhovorech pro každé téma, audio/video záznam Maximální pestrost

Více

Obr.č.26 Poloha leh na boku

Obr.č.26 Poloha leh na boku Obr.č.26 Poloha leh na boku Dechové techniky Rodička by měla vědět jak má správně dýchat při kontrakcích. Proto je nezbytné, abychom ji poučili o zásadách dýchání do břicha během kontrakce. Na místě je

Více

Duševní hygiena a supervize ve zdravotnictví

Duševní hygiena a supervize ve zdravotnictví Duševní hygiena a supervize ve zdravotnictví Zdravotní sestra a její pracovní náplň Ideální sestra je vysoce vzdělanou profesionálkou, která zvládá s přehledem a spolehlivě náročné situace a problémy,

Více

MÍRA SOULADU MEZI POSLÁNÍM, CÍLI A ZÁSADAMI ORGANIZACE A PRAXÍ V DOMOVĚ DŮCHODCŮ

MÍRA SOULADU MEZI POSLÁNÍM, CÍLI A ZÁSADAMI ORGANIZACE A PRAXÍ V DOMOVĚ DŮCHODCŮ ANKETA MEZI ZAMĚSTNANCI 2014 MÍRA SOULADU MEZI POSLÁNÍM, CÍLI A ZÁSADAMI ORGANIZACE A PRAXÍ V DOMOVĚ DŮCHODCŮ Na přelomu měsíců červen a červenec proběhla mezi zaměstnanci zařízení anketa, v jejímž rámci

Více

Klíčové kompetence. Jako jeden z nosných prvků reformy

Klíčové kompetence. Jako jeden z nosných prvků reformy Klíčové kompetence Jako jeden z nosných prvků reformy Klíčové kompetence Podle Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání má základní vzdělávání žákům pomoci utvářet a postupně rozvíjet klíčové

Více

Klíčové kompetence. Jako jeden z nosných prvků reformy

Klíčové kompetence. Jako jeden z nosných prvků reformy Jako jeden z nosných prvků reformy Klíčové kompetence Podle Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání má základní vzdělávání žákům pomoci utvářet a postupně rozvíjet klíčové kompetence. Pojem

Více

Podpora samostatného bydlení

Podpora samostatného bydlení Život s podporou Podpora samostatného bydlení Každý člověk má mít možnost žít život podle svých představ Bydlet tam kde chce a s tím, koho si vybral a je mu s ním dobře Co je služba Podpora samostatného

Více

Mgr. Miloslava Matoušová Ivan Matouš

Mgr. Miloslava Matoušová Ivan Matouš Mgr. Miloslava Matoušová Ivan Matouš Afirmace s Empatií Prvek - Dřevo Na každý týden jedna afirmace Pro období prvku Dřevo. www.empatia.cz www.akademiecelostnihozdravi.cz 2014 Věnování a poděkování Tuto

Více

Tato příbalová informace vysvětluje, jak National Health Service (NHS), práce v

Tato příbalová informace vysvětluje, jak National Health Service (NHS), práce v National Health Service Tato příbalová informace vysvětluje, jak National Health Service (NHS), práce v UK. Národní zdravotní služba poskytuje zdravotní péči ve Velké Británii a je financován zdanění.

Více

Psychologická problematika nemocných Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

Psychologická problematika nemocných Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Psychologická problematika nemocných Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Srpen 2009 Mgr.Ladislava Ulrychová Rozdíly mezi postojem nemocného

Více

O2 Hovor pro neslyšící

O2 Hovor pro neslyšící O2 Hovor pro neslyšící Alena Užachovová Operátorské asistenční služby Březen 2013 Obsah 01 02 03 04 05 06 07 08 Hlavní cíl služby Vznik nápadu Princip & Kontaktní údaje pro neslyšící i slyšící Moderní

Více

MINIMUM. náhradní rodinné péci PORADCE

MINIMUM. náhradní rodinné péci PORADCE PORADCE 1) Od rodičů nebo jiných blízkých osob můžeš být oddělen/a jen na základě rozhodnutí soudu a jsou-li k tomu zákonné důvody. Chci se probudit...... aha...... chci se probudit doma...... takže se

Více

Potřeby pacientů se vzácným onemocněním v ČR kvalitativní sociologické šetření

Potřeby pacientů se vzácným onemocněním v ČR kvalitativní sociologické šetření Potřeby pacientů se vzácným onemocněním v ČR kvalitativní sociologické šetření (součást projektu Rozvoj paliativní péče u pacientů s VO v rámci grantu Nadačního fondu AVAST řešitelky MUDr. Moniky Němcové)

Více

Kodex profesionálního jednání Evropské asociace tradiční čínské medicíny (ETCMA) Verze 1_090227

Kodex profesionálního jednání Evropské asociace tradiční čínské medicíny (ETCMA) Verze 1_090227 Kodex profesionálního jednání Evropské asociace tradiční čínské medicíny (ETCMA) Verze 1_090227 Přeložila Nina Fibigerová Tento Kodex profesionálního jednání budiž přeložen do jazyků všech členských asociací

Více

Příloha č. 1 Etický kodex tlumočníků online APPN, o. s.

Příloha č. 1 Etický kodex tlumočníků online APPN, o. s. Přílohy Příloha č. 1 - Etický kodex tlumočníků online APPN, o. s. Příloha č. 2 - Příloha č. 4 k vyhlášce č. 182/1991 Sb., II. část Příloha č. 3 - Pravidla spolupráce v programu Podporované zaměstnávání

Více

17. JAK ZLePŠIT SPOLUPRáCI S RODIČI, PRAKTICKý MANUáL PRO RODIČe TéMA: SPOLUPRáCe S RODIČI Anotace Praxe kodexu komunikace s rodiči

17. JAK ZLePŠIT SPOLUPRáCI S RODIČI, PRAKTICKý MANUáL PRO RODIČe TéMA: SPOLUPRáCe S RODIČI Anotace Praxe kodexu komunikace s rodiči 17. Jak zlepšit spolupráci s rodiči, praktický manuál pro rodiče Téma: spolupráce s rodiči Anotace Dobrá komunikace mezi učitelem a rodiči žáka stojí na oboustranném porozumění a důvěře. Ve vztahu k rodinám

Více

PRÁVA PACIENTŮ PRÁVA HOSPITALIZOVANÝCH DĚTÍ

PRÁVA PACIENTŮ PRÁVA HOSPITALIZOVANÝCH DĚTÍ PRÁVA HOSPITALIZOVANÝCH DĚTÍ První charta práv nemocných byla vyhlášena v USA (1972), kde byly vždy vysoce ceněny lidská práva a občanské svobody David Anderson (farmakolog z Virginie )- formuloval první

Více

Možnosti a příklady zajištění participačních práv dítěte před soudem Mgr. Pavla Churavá soudní tajemnice Okresní soud v Novém Jičíně

Možnosti a příklady zajištění participačních práv dítěte před soudem Mgr. Pavla Churavá soudní tajemnice Okresní soud v Novém Jičíně Možnosti a příklady zajištění participačních práv dítěte před soudem Mgr Pavla Churavá soudní tajemnice Okresní soud v Novém Jičíně Od února 2017 působím na Okresním soudě v Novém Jičíně na pozici soudního

Více

Co znamená NEZÁVISLÝ ZPŮSOB ŽIVOTA a zapojení do společnosti

Co znamená NEZÁVISLÝ ZPŮSOB ŽIVOTA a zapojení do společnosti Komentář k článku 19: Úmluvy o právech osob se zdravotním postižením Co znamená NEZÁVISLÝ ZPŮSOB ŽIVOTA a zapojení do společnosti 1 2 Komentář k článku 19: Co znamená NEZÁVISLÝ ZPŮSOB ŽIVOTA a zapojení

Více

Dobrý den, Dobrý den vážení lidé,

Dobrý den, Dobrý den vážení lidé, Může se však stát, že takové štěstí mít nebudete a lékař vám oznámí, že narazil na zdravotní potíže onkologického charakteru a je třeba je řešit. Sám si dost těžko dokážu představit, co v této chvíli může

Více

JE SUBSTITUCE CÍL NEBO PROSTŘEDEK?

JE SUBSTITUCE CÍL NEBO PROSTŘEDEK? JE SUBSTITUCE CÍL NEBO PROSTŘEDEK? MUDr. Václav Stehlík, Mgr. Markéta Ackrmannová Substituční centrum Plzeň Substituční centrum Plzeň Substituční program je primárně určen pro ty klienty, kteří jsou závislí

Více

2017/18. Vyhodnocení evaluačních dotazníků VYSOKÁ ŠKOLA APLIKOVANÉ PSYCHOLOGIE

2017/18. Vyhodnocení evaluačních dotazníků VYSOKÁ ŠKOLA APLIKOVANÉ PSYCHOLOGIE 2017/18 Vyhodnocení evaluačních dotazníků VYSOKÁ ŠKOLA APLIKOVANÉ PSYCHOLOGIE Způsob hodnocené dotazníků U každého předmětu byli studenti tázáni na 5 otázek, které hodnotili stupeň souhlasu čísly 1-4.

Více

Vedení rozhovoru jako součást profese zdravotní sestry. MUDr. Olga Kunertová Gaudia proti rakovině, o.s.

Vedení rozhovoru jako součást profese zdravotní sestry. MUDr. Olga Kunertová Gaudia proti rakovině, o.s. Vedení rozhovoru jako součást profese zdravotní sestry MUDr. Olga Kunertová Gaudia proti rakovině, o.s. PROČ VEDENÍ ROZHOVORU? Pracujete s lidmi Lidé jsou všelijací Úspěch naší práce záleží do značné míry

Více

Křižovnická pečovatelská služba

Křižovnická pečovatelská služba STANDARD Č. 2 Ochrana práv uživatelů pečovatelské služby Platný od 1. 3. 2015 Obecné práva klientů 1) Organizace respektuje základní lidská práva klienta. 2) Organizace má zmapovány situace, ve kterých

Více

PŘÍLOHY Seznam příloh:

PŘÍLOHY Seznam příloh: PŘÍLOHY Seznam příloh: 1. Scénář fokusových skupin s žáky 2. Pokyny k transkripci fokusových skupin 3. Přepisy fokusových skupin 4. Dotazník pro žáky 1. a 2. ročníků základních škol 5. Dotazník pro rodiče

Více

Další vzdělávání dospělých Ústí n. L. realizované akce a akreditované vzdělávací programy MPSV ČR v roce 2017

Další vzdělávání dospělých Ústí n. L. realizované akce a akreditované vzdělávací programy MPSV ČR v roce 2017 Datum Název Kraj 9.1.2017 Jak likvidovat plísně ve vnitřním prostředí člověka Ústecký kraj 20.1.2017 Základy pravidel šetrné sebeobrany v návaznosti na restriktivní opatření v sociálních službách Královéhradecký

Více

Žádost o vyjádření Etické komise FZS UJEP

Žádost o vyjádření Etické komise FZS UJEP Příloha č. A Žádost o vyjádření Etické komise FZS UJEP k projektu výzkumné, habilitační, doktorské, diplomové, bakalářské práce, zahrnující lidské účastníky Název: Forma projektu: výzkum základní/ aplikovaný

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více

Kurz Sociální a komunikační dovednosti

Kurz Sociální a komunikační dovednosti Kurz Sociální a komunikační dovednosti Lektorka, autorka materiálů: Mgr. Kateřina Obsah kurzu: 1. Pravidla a cíle kurzu 2. Seznamovací rozhovory teorie a nácvik, témata vhodná k vedení rozhovoru seznamovacího,

Více

Autoevaluace školy v oblasti podpory strategií učení cizímu jazyku Dotazník pro učitele středních škol

Autoevaluace školy v oblasti podpory strategií učení cizímu jazyku Dotazník pro učitele středních škol Autoevaluace školy v oblasti podpory strategií učení cizímu jazyku Dotazník pro učitele středních škol Inspirováno autory Andrew D. Cohenem, Rebeccou L. Oxfordovou a Julií C. Chiovou (2002) Účelem dotazníku

Více

Cíle a obsah vyučování zeměpisu

Cíle a obsah vyučování zeměpisu Cíle a obsah vyučování zeměpisu stanovení si jasných, jednoznačných a dosažitelných cílů by mělo určovat základní obsahové prvky učiva teprve poté je vhodné se ptát na prostředky cíle obsah prostředky

Více

Práva nemocných. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

Práva nemocných. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Práva nemocných Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Mgr. Škrabová Helena duben 2009 PRÁVA PACIENTŮ Kodex práv pacientů vychází z Všeobecné

Více

PRAVIDLA PRO UŽIVATELE Aktivizačních a rozvojových programů (dále jen AR programy)

PRAVIDLA PRO UŽIVATELE Aktivizačních a rozvojových programů (dále jen AR programy) SPOLU Olomouc SPOLU Olomouc, z. s. I Středisko podpory integrace Dolní náměstí 38, 779 00 Olomouc Tel: 585 237 194, e-mail: arp@spoluolomouc.cz, web: www.spoluolomouc.cz PRAVIDLA PRO UŽIVATELE Aktivizačních

Více

( ) ( ) Rozklad mnohočlenů na součin I (vytýkání) Předpoklady:

( ) ( ) Rozklad mnohočlenů na součin I (vytýkání) Předpoklady: 1.8.6 Rozklad mnohočlenů na součin I (vytýkání) Předpoklady: 010805 Pedagogická poznámka: Na začátku každé rozkládací hodiny jsou přidány příklady na opakování úprav mnohočlenů. Důvod je jediný, čtyři

Více

SEXUÁLNÍ VÝCHOVA VE ŠKOLÁCH A PROBLEMATIKA UČITELSKÉ ROLE. Mgr. Zuzana Svobodová

SEXUÁLNÍ VÝCHOVA VE ŠKOLÁCH A PROBLEMATIKA UČITELSKÉ ROLE. Mgr. Zuzana Svobodová SEXUÁLNÍ VÝCHOVA VE ŠKOLÁCH A PROBLEMATIKA UČITELSKÉ ROLE Mgr. Zuzana Svobodová FAKTA K SEXUÁLNÍ VÝCHOVĚ Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání a to především oblasti Člověk a jeho svět Člověk

Více

Vysvětlující a doplňující materiál k Etickému kodexu Komory (Výklad)

Vysvětlující a doplňující materiál k Etickému kodexu Komory (Výklad) Vysvětlující a doplňující materiál k Etickému kodexu Komory (Výklad) Smyslem výkladového textu, který je přílohou Etického kodexu Komory, je podrobněji popsat smysl jednotlivých bodů tak, aby si každý

Více

(NE)SLYŠÍCÍ ŽIJÍ MEZI NÁMI

(NE)SLYŠÍCÍ ŽIJÍ MEZI NÁMI (NE)SLYŠÍCÍ ŽIJÍ MEZI NÁMI Mgr. Petr Vysuček prezident ASNEP Speciální pedagog Speciálněpedagogické centrum Duháček v Hradci Králové TKOSP 25. 9. 2014 Co to znamená být "sluchově postižený"? Být "sluchově

Více

MUDr. Barbora Branna

MUDr. Barbora Branna JAK ZACHÁZET S PSYCHOSOMATICKÝM TÉMATEM V PEDIATRII MUDr. Barbora Branna www.tripsy.cz Pediatrie 0-19 let - bouřlivé vývojové období plné PS témat problematika jiná u dětí a jiná u dospělých dítě + rodina

Více

SMRT A PÉČE O UMÍRAJÍCÍ

SMRT A PÉČE O UMÍRAJÍCÍ SMRT A PÉČE O UMÍRAJÍCÍ Pohled laické i zdravotnické veřejnosti Září 2011 / Prezentace z exkluzivního výzkumu pro Cestu domů/ Client Service Manager: Jan Tuček, Analytik: Lenka Beranová / STEM/MARK, a.

Více

ETICKÝ KODEX ÚVOD ROZSAH PŮSOBNOSTI ETICKÉHO KODEXU

ETICKÝ KODEX ÚVOD ROZSAH PŮSOBNOSTI ETICKÉHO KODEXU ETICKÝ KODEX ÚVOD Tento Etický kodex představuje soubor principů, jimiž se má řídit jednání zaměstnanců společnosti Human Garden s.r.o. (dále jen Společnost ) a osob spolupracujících se Společností. Tento

Více

Z dotazníků spokojenosti hospitalizovaných pacientů Domažlické nemocnice za období

Z dotazníků spokojenosti hospitalizovaných pacientů Domažlické nemocnice za období Z dotazníků spokojenosti hospitalizovaných pacientů Domažlické nemocnice za období 5. 8. 2016 odd. respondent vyjádření ARO-JIP GYN -POR muž 1 944 Moje hodnocení zní: pochvala ochotným lékařům, sestrám

Více

POZITIVNÍ KOMUNIKACE. Zásady věcné argumentace aneb jak obhájit svůj názor:

POZITIVNÍ KOMUNIKACE. Zásady věcné argumentace aneb jak obhájit svůj názor: POZITIVNÍ KOMUNIKACE Zásady věcné argumentace aneb jak obhájit svůj názor: neurážet druhé dovolit druhé straně vyjádřit se nemluvit sprostě mluvit stručně a jasně říkat pravdu stát si za svým názorem věřit

Více

20 proseb dětí. Příloha č. 1 MILÁ MAMINKO A MILÝ TATÍNKU

20 proseb dětí. Příloha č. 1 MILÁ MAMINKO A MILÝ TATÍNKU Příloha č. 1 20 proseb dětí MILÁ MAMINKO A MILÝ TATÍNKU 1) Nikdy nezapomeňte: jsem dítětem vás obou. Mám teď sice jen jednoho rodiče, u kterého převážně bydlím, a který se o mě většinu času stará. Ale

Více

Compliance u nás. Jednat správně!

Compliance u nás. Jednat správně! Compliance u nás Jednat správně! Nejprve jsme se ptali, co to má všechno znamenat. Konečně víme, jak si máme počínat. Následně však zjistíme, že ve všedním pracovním dni přece není vždy všechno tak jednoznačné.

Více

Školní zralost. Vážení rodiče,

Školní zralost. Vážení rodiče, Školní zralost Vážení rodiče, dítě vstupující do prvního ročníku základní školy by mělo být pro školu zralé a připravené, aby bez velkých potíží a trápení zvládlo její nároky a zátěž. Posouzení školní

Více

VÝSTUPY PROJEKTU. doc. Mgr. Jana Kratochvílová, Ph.D. PhDr. Zora Syslová, Ph.D. Brno,

VÝSTUPY PROJEKTU. doc. Mgr. Jana Kratochvílová, Ph.D. PhDr. Zora Syslová, Ph.D. Brno, VÝSTUPY PROJEKTU doc. Mgr. Jana Kratochvílová, Ph.D. PhDr. Zora Syslová, Ph.D. Brno, 26.4.2016 OBSAH: 1. Východiska tvorby záznamového archu. 2. Tvorba záznamového archu a jeho ověření. 3. Návrhy metodik.

Více

Tichá linka. Tichá linka. Tichá linka. Tichá linka. I neslyšící si občas potřebuje zatelefonovat

Tichá linka. Tichá linka. Tichá linka. Tichá linka. I neslyšící si občas potřebuje zatelefonovat Tichá linka CENTRUM ONLIN PRO OSOBY SE SLUCH Tichá linka Tichá linka I neslyšící si občas potřebuje zatelefonovat CENTRUM ONLIN PRO OSOBY SE SLUCH Tichá linka CENTRUM ONLINE KOMUNIKACE PRO OSOBY SE SLUCHOVÝM

Více

Etický kodex pracovníků

Etický kodex pracovníků Etický kodex pracovníků REMEDIA PLUS o.p.s. terénní služby REMEDIA PLUS, o.p.s. Všichni pracovníci, kteří chtějí pracovat v sociálních službách, jsou trestně a morálně bezúhonní. Trestní bezúhonnost prokazují

Více

Učební plán (sylabus) pro intenzivní kurz úroveň B1.3.B středně pokročilí 3 pomalý kurz (40 vyučovacích jednotek)

Učební plán (sylabus) pro intenzivní kurz úroveň B1.3.B středně pokročilí 3 pomalý kurz (40 vyučovacích jednotek) Učební plán (sylabus) pro intenzivní kurz úroveň B1.3.B středně pokročilí 3 pomalý kurz (40 vyučovacích ) Učebnice Česky krok za krokem 2 Lekce intenzivního Počet vyuč. Kapitola Téma Gramatický cíl Osvojení

Více

ETICKÝ KODEX. Zpracovala: Mgr. Hana Macháčková, vrchní sestra Datum vydání: Schválila: Jitka Křenková, ředitelka zařízení.

ETICKÝ KODEX. Zpracovala: Mgr. Hana Macháčková, vrchní sestra Datum vydání: Schválila: Jitka Křenková, ředitelka zařízení. ETICKÝ KODEX Zpracovala: Mgr. Hana Macháčková, vrchní sestra Datum vydání: 1. 3. 2017 Schválila: Jitka Křenková, ředitelka zařízení Preambule Dům pro seniory a zdravotně postižené Péče Těně je soukromé

Více

ETICKÝ KOMPAS 2016/2017

ETICKÝ KOMPAS 2016/2017 Bylo to super! Skvělá lektorka, skvělé aktivity. Doporučuji. Velmi se mi líbily obě etické dílny. Přidala bych tam ještě nějaké hry. Paní Dana byla velmi sympatická a legrační. Nejvíce mě zaujaly Předsudky.

Více

STRATEGIE ČTENÍ. Přemýšlení o tom, jak číst

STRATEGIE ČTENÍ. Přemýšlení o tom, jak číst STRATEGIE ČTENÍ Přemýšlení o tom, jak číst METAKOGNICE Uvažování myšlení Než budeš schopen opravdu zvýšit svoje dovednosti při čtení, potřebuješ rozumět tomu, co se děje v mysli dobrého čtenáře, když čte.

Více

INTEGRACE OČIMA ASISTENTA

INTEGRACE OČIMA ASISTENTA INTEGRACE OČIMA ASISTENTA ASISTENT PEDAGOGA versus OSOBNÍ ASISTENT Asistent je zaměstnancem školy výhody: je součástí pedagog.sboru je více zapojován do dění ve škole má práva i povinnosti jako ostatní

Více

Cíle vyučování zeměpisu

Cíle vyučování zeměpisu Cíle vyučování zeměpisu stanovení si jasných, jednoznačných a dosažitelných cílů by mělo určovat základní obsahové prvky učiva teprve poté je vhodné se ptát na prostředky cíle obsah prostředky základní

Více

Zpráva pro školu z evaluačního nástroje. Strategie učení se cizímu jazyku Dotazník pro žáky a učitele základní školy

Zpráva pro školu z evaluačního nástroje. Strategie učení se cizímu jazyku Dotazník pro žáky a učitele základní školy Zpráva pro školu z evaluačního nástroje Strategie učení se cizímu jazyku Dotazník pro žáky a učitele základní školy Škola Základní škola, Datum 12. 2011 Vážené paní ředitelky, páni ředitelé a pedagogičtí

Více

Ředitel jako průvodce pedagogů po trnité cestě k moudrosti. Miroslav Hřebecký, EDUin, o.p.s

Ředitel jako průvodce pedagogů po trnité cestě k moudrosti. Miroslav Hřebecký, EDUin, o.p.s Ředitel jako průvodce pedagogů po trnité cestě k moudrosti Miroslav Hřebecký, EDUin, o.p.s. 22. 4. 2016 Čas nezastavíš Nechcete být léčeni 30 let starými metodami? Projde něco takového dnes lékařům? Proč

Více

Obsah. Již 25 let šetříme náklady na tisk...

Obsah. Již 25 let šetříme náklady na tisk... Obsah Editorial 3 Vítejte u firmy ABEL 5 Vyrábíme tonerové kazety 7 Vyrábíme inkoustové kazety 9 Měříme to, co jiní jen tuší 11 Váš obchodník a asistentka 13 Přinášíme víc než jen úsporu nákladů na tisk

Více

TEST - JSEM SÁM SEBOU?

TEST - JSEM SÁM SEBOU? BÝT SÁM SEBOU Být sám sebou, znamená zjistit a naplňovat svůj smysl života, ten opravdový, po kterém vnitřně toužíte. Někteří lidé ani nevědí, co je jejich smyslem života a je pro ně velice těžké ho definovat.

Více

Etický kodex. Centrum sociálních služeb Jindřichův Hradec. Pístina 59, Stráž nad Nežárkou. Aktualizováno k

Etický kodex. Centrum sociálních služeb Jindřichův Hradec. Pístina 59, Stráž nad Nežárkou. Aktualizováno k Centrum sociálních služeb Jindřichův Hradec Pístina 59, 378 02 Stráž nad Nežárkou Etický kodex z a m ě s t n a n c e Aktualizováno k 1. 7. 2011 organizace zřizovaná Jihočeským krajem Etický kodex zaměstnance

Více

Dotazníky pro rodiče vyhodnocení Žlutá třída - Motýlci

Dotazníky pro rodiče vyhodnocení Žlutá třída - Motýlci 1. Chodí Vaše dítě do MŠ: a) velmi rádo 7x b) rádo 7x c) nerado 1x d) nevím Dotazníky pro rodiče vyhodnocení Žlutá třída - Motýlci 2. O dění v MŠ s Vámi dítě hovoří: a) každý den 10x b) občas 5x 3. MŠ

Více

Asertivita 5.5 ASERTIVNÍ PRÁVA

Asertivita 5.5 ASERTIVNÍ PRÁVA 5.5 ASERTIVNÍ PRÁVA Kaţdý má právo mít a vyjádřit své vlastní názory, jeţ se mohou lišit od ostatních lidí. Má právo být vyslechnut a brán váţně. Můţe s námi nesouhlasit. Má právo vyjádřit hněv, přiznat

Více

asistenci Jak v (název organizace) na osobní Zde se píše:

asistenci Jak v (název organizace) na osobní Zde se píše: Jak v (název organizace) na osobní asistenci Zde se píše: Jak na smlouvu o osobní asistenci strana 2 Jak je to s osobními údaji strana 3 Kolik stojí asistence strana 3 Kdo je klíčová pracovnice strana

Více

Komunikační možnosti pro dospělé ohluchlé. Anica Dvořáková Český klub ohluchlých www.ohluchli.unas.cz/

Komunikační možnosti pro dospělé ohluchlé. Anica Dvořáková Český klub ohluchlých www.ohluchli.unas.cz/ Komunikační možnosti pro dospělé ohluchlé Anica Dvořáková Český klub ohluchlých www.ohluchli.unas.cz/ Podle programu bych Vám měla něco říci o osobách ohluchlých event. i o osobách s kochleárním implantátem.

Více

Testování HCV ANEB ŘEČENO BYLO DOST, POJĎME SI TO VYZKOUŠET!

Testování HCV ANEB ŘEČENO BYLO DOST, POJĎME SI TO VYZKOUŠET! Testování HCV ANEB ŘEČENO BYLO DOST, POJĎME SI TO VYZKOUŠET! Co nás čeká 1) trochu teorie: Co jsme zjistili, nad čím přemýšlíme, čeho se obáváme 2) praktický workshop: Pojďme si otestovat testování 3)

Více

Komunikace v organizaci Asertivita. Mgr. Petra Halířová ZS 2009/10

Komunikace v organizaci Asertivita. Mgr. Petra Halířová ZS 2009/10 XD16MPS Manažerská psychologie pro kombinované studium Komunikace v organizaci Asertivita Mgr. Petra Halířová ZS 2009/10 Literatura Povinná: Bedrnová, Nový: Psychologie a sociologie řízení, s. 156-161

Více

Doprovodné obrázky a videa na Internetu

Doprovodné obrázky a videa na Internetu POKYNY KE STUDIU Rozšiřující data na Internetu Doprovodné obrázky a videa na Internetu Rejstřík pojmů 8 RODINA A SEXUÁLNÍ ŽIVOT Čas ke studiu: 60 minut Cíl: Studiem této kapitoly poznáte hodnotu zázemí

Více

KOMPETENČNÍ MODEL NÁZEV PROJEKTU: ZVÝŠENÍ KVALITY POSKYTOVANÝCH VEŘEJNÝCH SLUŽEB MĚSTEM KRÁLÍKY A ŘÍZENÍ MĚÚ PRO KLIENTA

KOMPETENČNÍ MODEL NÁZEV PROJEKTU: ZVÝŠENÍ KVALITY POSKYTOVANÝCH VEŘEJNÝCH SLUŽEB MĚSTEM KRÁLÍKY A ŘÍZENÍ MĚÚ PRO KLIENTA Kontaktní osoba: Ing. Petr Sára, Ph.D. Mobil: +420 605 941 994 E-mail: sara@mc-triton.cz NÁZEV PROJEKTU: ZVÝŠENÍ KVALITY POSKYTOVANÝCH VEŘEJNÝCH SLUŽEB MĚSTEM KRÁLÍKY A ŘÍZENÍ MĚÚ V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU

Více

PR Svazu a úvod do komunikace s médii

PR Svazu a úvod do komunikace s médii PR Svazu a úvod do komunikace s médii Praha, 1. února 2018 Mgr. Štěpánka Filipová mediální zastoupení INFORMAČNÍ NÁSTROJE 3 V REALIZACI 4 GDPR kampaň - banner, speciální sekce web, dopis, leták, materiál

Více

stories stories únor architektura, design, koncepty od Ateliéru Kunc architects

stories stories únor architektura, design, koncepty od Ateliéru Kunc architects únor 2015 06 architektura, design, koncepty od Ateliéru Kunc architects 1 stavba jako příběh PŘEHLED 3 EDITORIAL 4 JAKÉ JSOU NAŠE ZÁSADY A PŘÍSTUP K TOMU, CO DĚLÁME 5 8 CO ŘÍKAJÍ, O ČEM VYPRÁVĚJÍ NAŠE

Více

Mezilidské vztahy na pracovišti

Mezilidské vztahy na pracovišti Mezilidské vztahy na pracovišti Mgr. et Ing. Soňa Plháková Městská knihovna Havířov, 11. dubna 2016 O čem to bude? Vztahy na pracovišti a co je propojuje? Jsme spíše stejní nebo spíše rozdílní? Co vztahy

Více

Vyhodnocení rozhovorů s uživateli ostravských tréninkových pracovišť Klub Kafe Ostrava a Kafárna o spokojenosti se službou sociální rehabilitace

Vyhodnocení rozhovorů s uživateli ostravských tréninkových pracovišť Klub Kafe Ostrava a Kafárna o spokojenosti se službou sociální rehabilitace ANIMA VIVA o. s. Vyhodnocení rozhovorů s uživateli ostravských tréninkových pracovišť Klub Kafe Ostrava a Kafárna o spokojenosti se službou sociální rehabilitace 1. METODIKA DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ Cíl dotazníkového

Více

Asertivita. MUDr. Mgr. Petra Elizabeth Teslíková

Asertivita. MUDr. Mgr. Petra Elizabeth Teslíková Asertivita MUDr. Mgr. Petra Elizabeth Teslíková Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: 1 Název materiálu: Asertivita Ročník:

Více

Etický kodex pracovníků Pečovatelské služby města Zruče nad Sázavou

Etický kodex pracovníků Pečovatelské služby města Zruče nad Sázavou Město Zruč nad Sázavou Pečovatelská služba Zámek 1 285 22 Zruč nad Sázavou Etický kodex pracovníků Pečovatelské služby města Zruče nad Sázavou Základní ustanovení Účelem etického kodexu je stanovit základní

Více

Prarodič a krize v rodině

Prarodič a krize v rodině Prarodič a krize v rodině Motto Současný trend je žít od přítomnosti do budoucnosti, starší lidé mohou předat určité nepostradatelné historické souvislosti. Prarodiče připomínají, že jsme byli dětmi a

Více

I. JAK SI MYSLÍM, ŽE MOHU BÝT PRO TÝM PROSPĚŠNÝ:

I. JAK SI MYSLÍM, ŽE MOHU BÝT PRO TÝM PROSPĚŠNÝ: Test týmových rolí Pokyny: U každé otázky (I - VII), rozdělte 10 bodů mezi jednotlivé věty podle toho, do jaké míry vystihují vaše chování. V krajním případě můžete rozdělit těchto 10 bodů mezi všechny

Více

Kontrolní seznam před odjezdem. Supporting European Mobility for Employment

Kontrolní seznam před odjezdem. Supporting European Mobility for Employment Supporting European Mobility for Employment Kontrolní seznam před odjezdem Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie. Za obsah publikací (sdělení) odpovídá výlučně autor. Publikace

Více

Slova, která fungují doma i v práci

Slova, která fungují doma i v práci Slova, která fungují doma i v práci staňte se mediátorem svého života Eva Mašková červen 2014 1 Jak dosáhnout co chceme? 2 Komunikace v globálním světě 3 Kdo má pravdu? Normální je se nedomluvit! 4 Řešení

Více

1. Na základě čeho jste se rozhodl/a pro tuto nemocnici? ( možnost více odpovědí) 2. Šel/šla jste do této nemocnice s důvěrou?

1. Na základě čeho jste se rozhodl/a pro tuto nemocnici? ( možnost více odpovědí) 2. Šel/šla jste do této nemocnice s důvěrou? VYHODNOCENÍ ANKETY - HOSPITALIZOVANÍ PACIENTI 2016 1. Na základě čeho jste se rozhodl/a pro tuto mocnici? ( možnost více odpovědí) blízko bydliště 58 vlastní zkušenost 49 doporučení lékaře 121 bylo to

Více

během pobytu tady? myslím, světu.

během pobytu tady? myslím, světu. Když dáte během pobytu tady? Proto se musím někdy do televize nové video svět ho předtím ještě nikdy neviděl a oni se na něho dívají já pak ztratím 10 milionů bodů za minutu, zatímco lidé, diváci, ať jsou

Více