Neodkladná resuscitace (NR) metodický pokyn odborné společnosti urgentní medicíny a medicíny katastrof (2004)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Neodkladná resuscitace (NR) metodický pokyn odborné společnosti urgentní medicíny a medicíny katastrof (2004)"

Transkript

1 1 Neodkladná resuscitace (NR) metodický pokyn odborné společnosti urgentní medicíny a medicíny katastrof (2004) Tento materiál vznikl na základě potřeby zdravotnických pracovníků poskytujících odbornou přednemocniční neodkladnou péči (dále PNP) v České republice (ČR), lékařů a zdravotníků zdravotnických záchranných služeb (dále jen ZZS) a event.dalších lékařů a zdravotníků primární péče. Materiál vychází z doporučených postupů a standardů ILCOR Guidelines 2000, které nezpochybňuje, ale zohledňuje specifické české zkušenosti se snahou o jednoduchost, jednoznačnost a stručnost. Předpokládá se přidávání dalších kapitol dle aktuálních potřeb. Cíl: 1.sjednotit českou terminologii 2.stanovit jednoznačné definice v češtině 3.aplikovat obecně doporučované postupy na specifické české podmínky

2 2 Metodický pokyn NR Část I.: vymezení pojmů, definice, poskytovatelé (Odborná společnost urgentní medicíny a medicíny katastrof ČLSJEP, leden 2004) Neodkladná resuscitace (NR ) je souborem na sebe navazujících léčebných postupů sloužících k neprodlenému obnovení oběhu okysličené krve u osoby postižené náhlou zástavou krevního oběhu (NZO) s cílem uchránit před nezvratným poškozením zejména mozek a myokard. Další použitelné zkratky pro NR: KPCR kardio-pulmo-cerebrální resuscitace, anglický ekvivalent CPCR cardio-pulmonarycerebral resuscitation KPR kardio-pulmonální resuscitace, anglický ekvivalent CPR cardio-pulmonary resuscitation Základní životní (vitální)funkce jsou vědomí, dýchání a krevní oběh. Selhání jedné základní životní funkce vede dříve nebo později ke zhroucení životních funkcí ostatních, přičemž nejmarkantnější je tato skutečnost u NZO, kdy k bezvědomí dojde do sekund. Základní NR - v angličtině ekvivalent BLS - Basic Life Support Poskytovatelé: všichni občané mají být schopni poskytovat základní NR bez speciálního vybavení a pomůcek podle zásady: " vše, co je potřeba, jsou dvě ruce". Poskytují ji i vycvičení lékaři a zdravotničtí pracovníci, nejsou-li vybaveni žádnými pomůckami. Absence pomůcek určených k poskytování základní NR (například resuscitační rouška) neopravňuje k nezahájení NR. Základní NR zahrnuje tyto úkony a je poskytována v tomto pořadí: A - airway zhodnocení vědomí a obnovení a zajištění průchodnosti dýchacích cest (dále DC) B - breathing zhodnocení a zajištění základní životní funkce dýchání C - circulation zhodnocení a zajištění základní životní funkce krevního oběhu Pokytování základní NR vyžaduje výcvik laiků, potenciálních záchranářů, který musí být celospolečenský. Tento výcvik musí zahrnovat proškolení v diagnóze bezdeší, zajištění průchodnosti DC včetně nácviku trojitého hmatu, zajištění umělého dýchaní z plic do plic, diagnózu NZO a nácvik nepřímé srdeční masáže. Metodika základní NR pro neškolené záchranáře: V případě, že laik není dobře školený v postupech základní NR (což je častá situace), je vhodné po zavolání na tísňovou linku 155 zabezpečit do příjezdu výjezdové skupiny zdravotnické záchranné služby (ZZS) alespoň tyto výkony: zajištění průchodnosti DC prostým záklonem hlavy, vyčištění úst a zahájení nepřímé srdeční masáže, tedy postup A a C. Velkou roli v těchto případech hraje operátor přijímající tísňové volání. Jeho úkolem je: 1.vyhodnotit tísňové volání 2.aktivovat vhodnou výjezdovou skupinu 3.vést laického záchranáře.- telefonicky asistovaná NR (TANR) Zdůvodnění: Vždy platí, že kompletní postup A-B-C je pro pacienta nejlepší. Avšak u nevycvičených laiků vede snaha o naučení adekvátního umělého dýchání po telefonu v kritické situaci k zbytečné prodlevě v nepřímé srdeční masáži. Tedy do příjezdu ZZS je lepší postup A-C, než nic.

3 3 Automatické externí defibrilátory (AED) a jejich případné zavedení pro základní NR nezprošťuje laiky nutnosti vzdělávání v postupech A-B-C. Výuka postupů A-B-C musí být prioritou. Rozšířená NR - v angličtině ekvivalent ACLS- Advanced Cardiac Life Support Poskytovatelé v PNP: vycvičený a sehraný tým zdravotníků ZZS na místě selhání základních životních funkcí. Vedoucím týmu je lékař- odborník oboru urgentní medicína (UM), či lékař proškolený v postupech NR. Odborným garantem každé ZZS musí být vždy lékař s atestací v oboru UM. Úkolem týmu na místě je navázat na základní NR poskytovanou svědky kolapsu pacienta, poskytování rozšířené NR s cílem obnovy spontánní cirkulace (Restore of Spontaneous Circulation- ROSC), stabilizace základních životních funkcí a transport pacienta do nejbližšího zdravotnického zařízení schopného se o pacienta po resuscitaci postarat- na ARO nebo oddělení s adekvátní intenzívní péčí. K poskytování rozšířené NR v PNP nejsou komplexně vybaveni ani vycvičeni praktičtí lékaři, ambulantní specialisté či další lékaři prvního kontaktu v terénu. Tito lékaři však musí být schopni kromě postupů základní NR zajistit intravenózní vstup s podáváním léků a umělé dýchání pomocí ručního křísícího přístroje (RKP)-viz dále. Rozšířená NR zahrnuje: D - defibrillation - elektrická defibrilace E - ECG - monitorace elektrické aktivity myokardu F fluids and drugs - podání léků a infuzních roztoků G - gauging - rozvaha, stanovení příčiny náhlé zástavy oběhu (NZO) H - human mentation - zachování mozkových funkcí I - intensive care šetrný transport včetně zajištění dlouhodobé intenzívní péče Využití speciálních pomůcek, přístrojů, farmak je charakterizována těmito výkony: 1.zajištění průchodnosti dýchacích cest (DC) pomocí endotracheální intubace (ETI) s následnou umělou plicní ventilací s přívodem kyslíku (O2) včetně přístrojové ventilace pacienta 2.elektroimpulzoterapie, tj.defibrilace (DF) v případě komorové fibrilace(kf) či komorové tachykardie(kt) bez hmatného pulzu 3.monitorace elektrické činnosti srdce (EKG) 4.podání léků a infúzních roztoků Tyto úkony musí být provedeny v prvních minutách od zahájení rozšířené NR! (viz část II.)

4 4 Metodický pokyn NR Část II.: činnost výjezdové skupiny ZZS na místě náhlé zástavy krevního oběhu (NZO) pro komorovou fibrilaci (KF) (Odborná společnost urgentní medicíny a medicíny katastrof ČLSJEP, leden 2004) Cíl: navázat na základní NR a provést všechny výkony rozšířené NR bez zbytečného prodlení v nepřímé srdeční masáži, která je nejslabším článkem NR, a jejíž zbytečné přerušení či opoždění zhoršuje hypoxickou zátěž mozku a tím i prognózu pacienta. Metodika rozšířené NR je vybrána a uvedena pro posádky rychlé lékařské pomoci (RLP) v rámci setkávacího systému či posádky letecké záchranné služby (LZS), které jsou dvoučlenné, a to pro případ komorové fibrilace jako příčiny NZO. Rozšířená NR ve 2 lidech je náročná na maximální efektivitu jednotlivých činností, tak aby nedocházelo ke zbytečným prodlením a zanedbáním. Poskytování rozšířené NR dvoučlennou posádkou předpokládá příjezd dalšího týmu ZZS do 10 minut od zahájení rozšířené NR (nejčastěji dvoučlenné posádky rychlé zdravotnické pomoci- RZP). Ve vícečlenné posádce a při jiných příčinách NZO je rozšířešná NR prováděna ekvivalentně, úloha lékaře i ostatních členů týmu je jednodušší. Poskytovatelé: dvoučlenné posádky RLP či LZS ve složení lékař ZZS a řidič- zdravotnický záchranář. Vybavení: pomůcky, přístroje a léky nutné pro rozšířenou NR. Výcvik: všichni lékaři jako vedoucí výjezdové skupiny RLP musí projít výcvikem provádění život zachraňujících výkonů nezbytných při rozšířené NR- tedy defibrilace, endotracheální intubace bez asistence, podání adrenalinu endotracheálně, zajištění periferního žilního vstupu, alternativních vstupů do cévního řečiště, DC a dalších neodkladných úkonů. Kvalitu výcviku garantuje vedoucí lékař ZZS, který musí mít atestaci UM. Tyto dovednosti je třeba nacvičovat týmově s nutností pravidelného opakování. Postup A: 1.Včasná diagnostika a léčebné postupy: Lékař provádí: kontrola vědomí- pacient nereaguje kontrola dýchání- kontrola dlaní před ústy pacienta a pohyby hrudníku- dva rychlé dechy RKP kontrola oběhu- kontrola pulzu na karotidě- provede první sekvenci stlačení hrudníku a dále opakuje cyklus dýchání- masáž 2:15. Záchranář provádí zároveň: stanovení rytmu- po zjištění fibrilace dle protokolu 200, 200, 360J defibrilace u monofázického přístroje nebo s ekvivalentními výboji u bifázického defibrilátoru ( J). Co je třeba dodržet 1.lékař klečí má hlavu pacienta mezi koleny 2.kufr(batoh) s vybavením je připraven nejlépe v dosahu dominantní horní končetiny lékaře, všechny věci z kufru jsou dostupné, bez nutnosti přemísťování lékaře

5 5 3.masáž lékař provádí nejlépe bez přemístění, tedy nakloněním přes hlavu pacienta, jinak je postup stejný jako u standardů 2.Po neúspěchu prvních 3 defibrilací: Záchranář přebírá masáž srdce, lékař dále provádí umělou plicní ventilaci. Cykly jsou stále 15:2 (s frekvencí stlačení hrudníku/minutu). Lékař si v intervalech, kdy záchranář provádí masáž, připravuje ET rourku a laryngoskop(event. další pomůcky), po dalším cyklu masáže lze provést ETI. Rourku fixuje lékař nafouknutím vniřního balónku rourky a náplastí. 3.Po intubaci a zajištění polohy rourky: Lékař opět přebírá masáž i prodýchávání, záchranář přináší automatický dýchací přístroj s možností FiO2 1,0. Lékař připojuje ventilátor, zatímco záchranář opět přebírá masáž (dýchá přístroj), lékař ředí adrenalin 2-3mg do 10ml hypotonického roztoku (aqua destilata- AD). Lékař podává připravený adrenalin. 4.Pokud je na monitoru stále KF: Provádí se další výboj- záchranář, lékař tak opět přebírá masáž srdce. Zajištění žilního vstupu lze provést až po tomto výboji při stálém provádění masáže srdce. Další sled úkonů je již dle obecně známých standardů. Postup B: V případě dlouhého dojezdového času, kdy předpokládáme jemnovlnnou KF a je třeba tonizovat myokard, je přípustné po včasné diagnostice provést ETI. Od začátku tedy provádí masáž srdce záchranář, lékař prodýchává RKP (15:2). ETI se provede co nejdříve podobným způsobem, jak je uvedeno výše (lékař si podává rourku, RKP, fixuje rourku), tedy před defibrilací. Po ETI, podání Adrenalinu a oxygenoterapii se provede sekvence defibrilací J (ekvivalentně u bifázického přístroje) a dále standardní postup. Důležité aspekty: 1.Jednotnost postupu (různí lékaři a různí záchranáři musí postupovat univerzálně v rámci organizace). 2.Jasné vymezení činností (je nutné vědět co kdo bude dělat předem). 3.Dlouhá doba přerušení nepřímé masáže srdce je nepřípustná! Chyba, ke které nesmí docházet. U nekomplikované ETI je přípustné přerušení nepřímé srdeční masáže maximálně na 10 sekund, stejně tak u defibrilace- masáž je nutno přerušit až když je defibrilátor nabitý, a to včetně prvních výbojů dle postupu A! První výboje bez interponovaných cyklů nepřímé srdeční masáže jsou přípustné pouze jsme-li bezprostředními svědky NZO! 4.Použití kardiopumpy je vhodné co nejdříve, náleží do výbavy výjezdových skupin RLP, LZS a RZP. 5.Vhodné je včasné použití kapnometru a jeho zařazení do dýchacího okruhu. 6.Stále akcentujeme nepřímou srdeční masáž jako nejzranitelnější část NR!

6 6 Metodický pokyn NR Část III.:zásady zahájení a ukončení NR NR zahájíme vždy: 1.U akutního stavu, je-li zástava krevního oběhu zastižena včas, a nejedná-li se o terminální stav nevyléčitelně nemocného. 2.Jestliže nejsou přítomny jisté známky smrti, není jistota o době trvání zástavy oběhu nebo chybí informace o základním onemocnění. NR nezahájíme, jestliže: 1.Prokazatelně uplynul od zástavy krevního oběhu časový interval delší než 15 minut u dospělých a delší než 20 minut u dětí za podmínek normotermie (při hypotermii se interval prodlužuje až na 40 minut). 2.Nevyléčitelně nemocný je v terminálním stavu. 3.Jsou přítomny jisté známky smrti. NR lze ukončit, jestliže: 1.Došlo k úspěšnému obnovení základních životních funkcí. 2.NR trvající nejméně 30 minut (např.u komorové fibrilace- KF- však NR často trvá i více než 60 minut) nevedla k obnově základních životních funkcí. 3.Během NR nedošlo nejméně 20 minut k známkám okysličení organizmu (těmito známkami jsou například zúžení zornic, obnovení laryngeálních reflexů, měřitelná SaO2). 4.Při naprostém vyčerpání zachránců v průběhu základní NR. 5.Ukončit rozšířenou NR může pouze lékař. 6.Objektivními vodítky pro zhodnocení stavu pacienta a prognózování NR jsou EKG a monitorování tenze CO2 na knci výdechu (petco2). Protrahovaná jemnovlná fibrilace, izoelektrická linie a nízká tenze petco2 jsou prognosticky nepříznivými známkami. Komentář: Limitem pro úspěšnost NR je obnova hemodynamicky významné akce srdeční, neboť tuto funkci neumíme dlouhodobě nahrazovat. I při kvalitně prováděné NR je organizmus a zejména mozek oxygenován pouze bazálně. V drtivé většině případů je pacient po resuscitaci v bezvědomí, v respirační insuficienc a s nestabilním krevním oběhem, vyžaduje umělou plicní ventilaci a podporu oběhu inotropiky. Časová vodítka jsou pouze orientační! Vždy doporučujeme zaznamenat křivku EKG při ukončení neúspěšné NR. Zpracoval Jiří Knor

7 7

Neodkladná resuscitace (NR )

Neodkladná resuscitace (NR ) 1 Česká lékařská společnost J.E. Purkyně Společnosti urgentní medicíny a medicíny katastrof Neodkladná resuscitace (NR) metodický pokyn aktualizace: květen 2006 Tento materiál vznikl na základě potřeby

Více

NÁVRH K ODBORNÉ DISKUZI

NÁVRH K ODBORNÉ DISKUZI Česká lékařská společnost J.E. Purkyně Společnosti urgentní medicíny a medicíny katastrof Neodkladná resuscitace Doporučený postup ýboru ČLS JEP - spol. UM a MK č. 2 Aktualizace: xx.xx.2011 NÁVRH K ODBORNÉ

Více

Neodkladná resuscitace

Neodkladná resuscitace Česká lékařská společnost J.E. Purkyně Společnosti urgentní medicíny a medicíny katastrof Neodkladná resuscitace Doporučený postupu výboru ČLS JEP - spol. UM a MK Aktualizace: 29.6.2009 Úvod Tento materiál

Více

Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje CPS Hradec Králové. Kardiopulmonální resuscitace (KPR)

Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje CPS Hradec Králové. Kardiopulmonální resuscitace (KPR) Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje CPS Hradec Králové Kardiopulmonální resuscitace (KPR) Co je to KPR? Kardiopulmonální resuscitace je soubor úkonů, kterými se snažíme obnovit základní životní

Více

MÁME HOLÉ RUCE ZÁKLADNÍ KARDIOPULMONÁLNÍ RESUSCITACE. MUDr. Eva Tauchmanová

MÁME HOLÉ RUCE ZÁKLADNÍ KARDIOPULMONÁLNÍ RESUSCITACE. MUDr. Eva Tauchmanová MÁME HOLÉ RUCE ZÁKLADNÍ KARDIOPULMONÁLNÍ RESUSCITACE MUDr. Eva Tauchmanová Kardiopulmonální resuscitace Soubor opatření směřujících k obnově oběhu okysličené krve organizmem, který je postižen selháním

Více

Zdravotnická první pomoc. Z.Rozkydal

Zdravotnická první pomoc. Z.Rozkydal Zdravotnická první pomoc Z.Rozkydal První pomoc Soubor jednoduchých opatření, které udržují člověka při životě a omezují důsledky náhlého ohrožení zdraví Technická první pomoc -vytvoří základní technické

Více

KPR, algoritmy, 4H a 4T M. Doleček Oddělení urgentního příjmu KARIM Fakultní nemocnice Brno Lékařská fakulta Masarykovy univerzity

KPR, algoritmy, 4H a 4T M. Doleček Oddělení urgentního příjmu KARIM Fakultní nemocnice Brno Lékařská fakulta Masarykovy univerzity KPR, algoritmy, 4H a 4T 2015 M. Doleček Oddělení urgentního příjmu KARIM Fakultní nemocnice Brno Lékařská fakulta Masarykovy univerzity 80% všech náhlých zástav oběhu je na podkladě ICHS a jiných onemocnění

Více

Co je KPR? vitálních funkcí

Co je KPR? vitálních funkcí KPR Co je KPR? Soubor výkonů k neprodlenému obnovení průtoku okysličené krve mozkem u osoby postižené selháním jedné či více základních vitálních funkcí Vědomí, oběh, dýchání, vnitřní prostředí Rozdělení

Více

KARDIOPULMONÁLNÍ RESUSCITACE

KARDIOPULMONÁLNÍ RESUSCITACE KARDIOPULMONÁLNÍ RESUSCITACE I. Neodkladná resuscitace Soubor postupů sloužících k obnovení a udržení oběhu okysličené krve organizmem (zejm. mozkem a myokardem) Indikována u osob postižených náhlým selháním

Více

KPR. Slezská univerzita v Opavě

KPR. Slezská univerzita v Opavě KPR Slezská univerzita v Opavě Kardiopulmonální resuscitace soubor úkonů vedoucích k obnovení průtoku okysličené krve mozkem u osoby postižené náhlým selháním jedné nebo více životních funkcí ( vědomí,

Více

Kardiopulmonální resuscitace. František Bednář

Kardiopulmonální resuscitace. František Bednář Kardiopulmonální resuscitace František Bednář Kardiopulmonáln lní resuscitace je soubor úkonů směřujících k neprodlenému obnovení oběhu okysličené krve u osoby, u které došlo náhle k selhání jedné nebo

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám VY_32_INOVACE_PPM12760NÁP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření:

Více

Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/

Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

Kardiopulmonální. resuscitace. KARIM 1.LF UK a ÚVN

Kardiopulmonální. resuscitace. KARIM 1.LF UK a ÚVN Kardiopulmonální resuscitace KARIM 1.LF UK a ÚVN Kardiopulmonální resuscitace = KPR KPR synonymum neodkladná resuscitace soubor postupů k obnovení průtoku okysličené krve mozkem a myokardem osoby postižené

Více

Nekomunikuje, nedýchá, nebo má pouze lapavé dechy? Přivolej pomoc (RES tým) Poresuscitační péče: Kontrola rytmu a stavu (a dále každé 2 minuty)

Nekomunikuje, nedýchá, nebo má pouze lapavé dechy? Přivolej pomoc (RES tým) Poresuscitační péče: Kontrola rytmu a stavu (a dále každé 2 minuty) Rozšířená neodkladná resuscitace dětí Podle doporučení European Resuscitation Council a American Heart Association 2010 Nekomunikuje, nedýchá, nebo má pouze lapavé dechy? Přivolej pomoc (RES tým) Uvolni

Více

Cévní mozková příhoda z pohledu zdravotnické záchranné služby. MUDr. Petr Hrbek ZZS JMK

Cévní mozková příhoda z pohledu zdravotnické záchranné služby. MUDr. Petr Hrbek ZZS JMK Cévní mozková příhoda z pohledu zdravotnické záchranné služby MUDr. Petr Hrbek ZZS JMK K čemu slouží zdravotnická záchranná služba: Zdravotnická záchranná služba poskytuje odbornou přednemocniční neodkladnou

Více

NCB NCB_SME_11_040_C Organizace neodkladné KPR v NCB Garant dokumentu: Primář ARO Účinnost dokumentu od:

NCB NCB_SME_11_040_C Organizace neodkladné KPR v NCB Garant dokumentu: Primář ARO Účinnost dokumentu od: verze C Účinnost dokumentu od: 11. 8. 2014 ŘÍZENÁ DOKUMENTACE Směrnice předsedy představenstva NCB_SME_11_040 Verze dokumentu: C Zpracoval (i) Organizace neodkladné KPR v NCB Typ dokumentu: Systémový prim.

Více

MUDr. Martin Čermák ARO, Nemocnice MSKB

MUDr. Martin Čermák ARO, Nemocnice MSKB MUDr. Martin Čermák ARO, Nemocnice MSKB Guidelines for Resuscitation Říjen 2010 Pravidelné revize po 5 letech , zdroj: Guidelines ERC Pohled, poslech, hmat Maximálně 10 s Gasping (terminální lapavé dýchání)

Více

LOGBOOK. Specializační vzdělávání v oboru URGENTNÍ MEDICÍNA. (zdravotnický záchranář)

LOGBOOK. Specializační vzdělávání v oboru URGENTNÍ MEDICÍNA. (zdravotnický záchranář) LOGBOOK Specializační vzdělávání v oboru URGENTNÍ MEDICÍNA (zdravotnický záchranář) Ministerstvo zdravotnictví České republiky Palackého náměstí 4, 128 01 Praha 2 tel.: + 420 224 971 111, e-mail: onp@mzcr.cz,

Více

KPR. Jana Nekudová NCO NZO Katedra ARIPP

KPR. Jana Nekudová NCO NZO Katedra ARIPP KPR Jana Nekudová NCO NZO Katedra ARIPP Kardiopulmonální resuscitace = neodkladná resuscitace = základní podpora života - BLS Je to soubor úkonů vedoucích k obnovení oběhu (průtoku) okysličené krve mozkem

Více

Urgentní medicína Logbook

Urgentní medicína Logbook Název akreditovaného zařízení Specializační vzdělávání v oboru Urgentní medicína Logbook Logo akreditovaného zařízení 2011 Logbook Jméno, příjmení, titul účastníka specializačního vzdělávaní (dále jen

Více

Doporučení pro KPR ILCOR-ERC Klepnutím M. Dolečeklze upravit styl předlohy podnadpisů. Oddělení urgentního příjmu KARIM LFMU

Doporučení pro KPR ILCOR-ERC Klepnutím M. Dolečeklze upravit styl předlohy podnadpisů. Oddělení urgentního příjmu KARIM LFMU Doporučení pro KPR ILCOR-ERC 2005 Klepnutím M. Dolečeklze upravit styl předlohy podnadpisů. Oddělení urgentního příjmu KARIM LFMU Názvosloví ILCOR sdružení 8 mezinárodních organizací (ERC,AHA,HSFC ) Základní

Více

KPR s použitím AED. Arnošt Růžička

KPR s použitím AED. Arnošt Růžička KPR s použitím AED Arnošt Růžička Úvod V Evropě dochází k srdeční zástavě každých 45 sekund Kardiopulmonální resuscitace (KPR) prováděná svědky srdeční zástavy je do příjezdu zdravotnické záchranné služby

Více

Neodkladná resuscitace

Neodkladná resuscitace Česká lékařská společnost J. E. Purkyně Společnost urgentní medicíny a medicíny katastrof Neodkladná resuscitace Doporučený postup výboru ČLS JEP - spol. UM a MK č. 2 Aktualizace: 10. 5. 2011 Úvod Dokument

Více

Kardiopulmonální resuscitace

Kardiopulmonální resuscitace Kardiopulmonální resuscitace Simota T. 12.5. 2012 Šafránkův pavilon, Plzeň Klinika pracovního lékařství LF UK a FN v Plzni Projekt Pracovní lékařství pro lékaře všech odborností Registrační číslo projektu

Více

Neodkladná resuscitace dětí. Paediatric Basic Life Support. Guidelines 2010

Neodkladná resuscitace dětí. Paediatric Basic Life Support. Guidelines 2010 Neodkladná resuscitace dětí Paediatric Basic Life Support Guidelines 2010 Peter J. Safar 1924 2003 The European Resuscitation Council (ERC): Paediatric Life Support (PLS) 1994, 1998, 2000, 2005 International

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády 777 399 01 Milevsko www.issou-milevsko.cz NEODKLADNÁ RESUSCITACE

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády 777 399 01 Milevsko www.issou-milevsko.cz NEODKLADNÁ RESUSCITACE Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády 777 399 01 Milevsko www.issou-milevsko.cz NEODKLADNÁ RESUSCITACE Škola Autor SOŠ a SOU Milevsko Mgr. Jaroslava Neumannová Název Téma Datum tvorby

Více

Úvod do první pomoci. Edita Pešáková Masarykova univerzita Lékařská fakulta Katedra ošetřovatelství

Úvod do první pomoci. Edita Pešáková Masarykova univerzita Lékařská fakulta Katedra ošetřovatelství Úvod do první pomoci Edita Pešáková Masarykova univerzita Lékařská fakulta Katedra ošetřovatelství Organizace výuky Přenáška, na kterou bude navazovat cvičení Podmínky pro splnění předmětu: Zápočet 100%

Více

Bezpečnostně právní akademie Brno

Bezpečnostně právní akademie Brno Bezpečnostně právní akademie Brno Číslo projektu: Název projektu: Autor: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Inovace a individualizace výuky Mgr. Eva Hrobařová Název materiálu: Úvod do první pomoci. Zásady poskytování

Více

Správné vedení KPCR. Karel Cvachovec. KARIM.LF UK ve FN Motol KAIM IPVZ Praha

Správné vedení KPCR. Karel Cvachovec. KARIM.LF UK ve FN Motol KAIM IPVZ Praha Správné vedení KPCR Karel Cvachovec KARIM.LF UK ve FN Motol KAIM IPVZ Praha Řetězec přežití Motto: každý řetěz je tak silný, jako jeho nejslabší článek. 1 2 3 4 1. Prevence a časná dg. 2. Ihned zahájit

Více

VŠCHT Praha: Inovace studijního programu Specializace v pedagogice (CZ.2.17/3.1.00/36318)

VŠCHT Praha: Inovace studijního programu Specializace v pedagogice (CZ.2.17/3.1.00/36318) EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND "PRAHA & EU": INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI" VŠCHT Praha: Inovace studijního programu Specializace v pedagogice (CZ.2.17/3.1.00/36318) První pomoc I Cíl první pomoci, třídění zraněných,

Více

Fakulta vojenského zdravotnictví Univerzity obrany HRADEC KRÁLOVÉ UČEBNÍ PROGRAM. Název kurzu: ODBORNÝ KURZ DEFIBRILÁTORY A JEJICH OBSLUHA (DO)

Fakulta vojenského zdravotnictví Univerzity obrany HRADEC KRÁLOVÉ UČEBNÍ PROGRAM. Název kurzu: ODBORNÝ KURZ DEFIBRILÁTORY A JEJICH OBSLUHA (DO) 1 Fakulta vojenského zdravotnictví Univerzity obrany HRADEC KRÁLOVÉ Schvaluji: Garant: KUMVŠL UČEBNÍ PROGRAM Název kurzu: ODBORNÝ KURZ DEFIBRILÁTORY A JEJICH OBSLUHA (DO) Počet předmětů: 1 Délka trvání

Více

VZDĚLÁNÍ A PŘÍPRAVA ČLENŮ VÝJEZDOVÝCH SKUPIN V DĚTSKÉ PROBLEMATICE PETR JAŠŠO OSTRAVA 2017 DAVID HOLEŠ ZZS MSK

VZDĚLÁNÍ A PŘÍPRAVA ČLENŮ VÝJEZDOVÝCH SKUPIN V DĚTSKÉ PROBLEMATICE PETR JAŠŠO OSTRAVA 2017 DAVID HOLEŠ ZZS MSK VZDĚLÁNÍ A PŘÍPRAVA ČLENŮ VÝJEZDOVÝCH SKUPIN V DĚTSKÉ PROBLEMATICE ROMAN GŘEGOŘ DĚTSKÉ POLYTRAUMA PETR JAŠŠO OSTRAVA 2017 DAVID HOLEŠ ZZS MSK BASELINE ZDRAVOTNICKÁ ZÁCHRANNÁ SLUŽBA MSK 2. největší ZZS

Více

DEFINICE: CÍL PRVNÍ POMOCI: STRUKTURA PRVNÍ POMOCI

DEFINICE: CÍL PRVNÍ POMOCI: STRUKTURA PRVNÍ POMOCI PRVNÍ POMOC DEFINICE: Soubor jednoduchých a účelných opatření, která mohou být poskytnuta kdekoli a kdykoli, která slouží k bezprostřední pomoci při náhlém postižení zdraví. CÍL PRVNÍ POMOCI: Provádět

Více

It takes a system to save a life - ČR 2018

It takes a system to save a life - ČR 2018 It takes a system to save a life - ČR 2018 Jaroslav Kratochvíl 1,2,3, Eva Smržová 4,5 1 -Oddělení urgentního příjmu, Nemocnice České Budějovice, a.s. 2 -Oddělení urgentního příjmu dospělých, FN Motol 3-Zdravotnická

Více

KPR a prognozování. Praha 2011

KPR a prognozování. Praha 2011 Praha 2011 KPR a prognozování Renata Pařízková Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Univerzita Karlova v Praze, Lékařská fakulta v Hradci Králové Fakultní nemocnice Hradec Králové

Více

Příloha A Dotazník pro vedoucí pracovníky

Příloha A Dotazník pro vedoucí pracovníky Příloha A Dotazník pro vedoucí pracovníky Dobrý den, jmenuji se Lucie Burianová. Pracuji jako zdravotnický záchranář na ZZS Ústeckého kraje na výjezdovém stanovišti v Lounech. Zároveň jsem studentkou bakalářského

Více

POSKYTOVATEL PŘEDNEMOCNIČNÍ NEODKLADNÉ PÉČE NA ÚZEMÍ LIBERECKÉHO KRAJE KOLEGIUM OBCÍ II. A III. TYPU, KÚ LIBERECKÉHO KRAJE, LIBEREC, KVĚTEN 2015

POSKYTOVATEL PŘEDNEMOCNIČNÍ NEODKLADNÉ PÉČE NA ÚZEMÍ LIBERECKÉHO KRAJE KOLEGIUM OBCÍ II. A III. TYPU, KÚ LIBERECKÉHO KRAJE, LIBEREC, KVĚTEN 2015 POSKYTOVATEL PŘEDNEMOCNIČNÍ NEODKLADNÉ PÉČE NA ÚZEMÍ LIBERECKÉHO KRAJE KOLEGIUM OBCÍ II. A III. TYPU, KÚ LIBERECKÉHO KRAJE, LIBEREC, KVĚTEN 2015 Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje Příspěvková

Více

PRVNÍ POMOC ZÁCHRANA TONOUCÍHO Základní neodkladná resuscitace, obecná první pomoc, zásady záchrany tonoucího, způsoby a techniky záchrany

PRVNÍ POMOC ZÁCHRANA TONOUCÍHO Základní neodkladná resuscitace, obecná první pomoc, zásady záchrany tonoucího, způsoby a techniky záchrany PRVNÍ POMOC ZÁCHRANA TONOUCÍHO Základní neodkladná resuscitace, obecná první pomoc, zásady záchrany tonoucího, způsoby a techniky záchrany První pomoc Soubor jednoduchých úkonů a opatření, která při náhlém

Více

Základy první pomoci

Základy první pomoci Základy první pomoci CZ.1.07/1.3.44/02.0009 CZ.1.07/1.3.44/02.0009 www.kapa-ops.cz První pomoc Kdo zachránil jeden život, jakoby zachránil celý svět. (Talmud) Poskytnutí první pomoci je základní občanskou

Více

Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje Kardiopulmonální resuscitace pro mimonemocniční zástavu oběhu v Jihočeském kraji v roce 2015

Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje Kardiopulmonální resuscitace pro mimonemocniční zástavu oběhu v Jihočeském kraji v roce 2015 Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje Kardiopulmonální resuscitace pro mimonemocniční zástavu oběhu v Jihočeském kraji v roce 2015 MUDr. Jaroslav Kratochvíl Obsah Shrnutí nejdůležitějších zjištění

Více

Systémové funkční hodnocení práce ZOS Aktualizace doporučeného postupu Správná praxe ZOS

Systémové funkční hodnocení práce ZOS Aktualizace doporučeného postupu Správná praxe ZOS Česká lékařská společnost J. E. Purkyně Společnosti urgentní medicíny a medicíny katastrof Systémové funkční hodnocení práce ZOS Aktualizace doporučeného postupu Správná praxe ZOS Aktualizace: 1. 12. 2015

Více

ZÁKLADNÍ KARDIOPULMONÁLNÍ RESUSCITACE DOSPĚLÉHO A DÍTĚTE EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY

ZÁKLADNÍ KARDIOPULMONÁLNÍ RESUSCITACE DOSPĚLÉHO A DÍTĚTE EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY ZÁKLADNÍ KARDIOPULMONÁLNÍ RESUSCITACE DOSPĚLÉHO A DÍTĚTE EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY OPATŘENÍ PŘI DUŠENÍ U DĚTÍ ZHODNOŤTE ZÁVAŽNOST ZÁVAŽNÁ OBSTRUKCE DÝCHACÍCH CEST (neúčinný kašel) MÍRNÁ OBSTRUKCE

Více

Kompetence záchranáře. MUDr. Mgr. Dita Mlynářová

Kompetence záchranáře. MUDr. Mgr. Dita Mlynářová Kompetence záchranáře MUDr. Mgr. Dita Mlynářová Způsobilost k výkonu povolání zdravotnického pracovníka Způsobilost k výkonu povolání zdravotnického pracovníka a jiného odborného pracovníka má dle zákona

Více

PŘEDLÉKAŘSKÁ POMOC. Úvod do problematiky předlékařské pomoci. Klíčová slova první pomoc laická pomoc odborná pomoc technická pomoc- řetězec přežití

PŘEDLÉKAŘSKÁ POMOC. Úvod do problematiky předlékařské pomoci. Klíčová slova první pomoc laická pomoc odborná pomoc technická pomoc- řetězec přežití PŘEDLÉKAŘSKÁ POMOC Klíčová slova první pomoc laická pomoc odborná pomoc technická pomoc- řetězec přežití Úvod do problematiky předlékařské pomoci Předlékařská první pomoc v sobě zahrnuje soubor jednoduchých

Více

Novinky KPR Guidelines 2005

Novinky KPR Guidelines 2005 Novinky KPR Guidelines 2005 MUDr. Radovan Matoušek, Ph.D. 16.2.2006 ILCOR International Liaison Commettee on Resuscitation Mezinárodní styčný výbor pro resuscitaci AHA American Heart Association Americká

Více

MULTICENTRICKÁ STUDIE EUROCALL ANEB ZAPOMENUTÝ ČLÁNEK ŘETĚZCE PŘEŽITÍ PŘI SRDEČNÍ ZÁSTAVĚ

MULTICENTRICKÁ STUDIE EUROCALL ANEB ZAPOMENUTÝ ČLÁNEK ŘETĚZCE PŘEŽITÍ PŘI SRDEČNÍ ZÁSTAVĚ 1 Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje, Hradec Králové 2 Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny, Univerzita Karlova v Praze, Lékařská fakulta vhradci Králové, Fakultní

Více

Cíl nezabí b t p acienta (u ( dělat z koušku)

Cíl nezabí b t p acienta (u ( dělat z koušku) Kardiopulmonální resuscitace L. Dadák, I. Křikava, R. Malý LF MU 2008 Cíl nezabít pacienta (udělat zkoušku) IS.muni.cz studijní materiály literatura: Studijní materiály: Bydžovský Jan, První pomoc; 74

Více

Kardiopulmonální resuscitace

Kardiopulmonální resuscitace Kardiopulmonální resuscitace Náhlá smrt 580 000 úmrtí / rok v USA + Kanada incidence 0,55 / 1000 obyvatel / rok nejúspěšnější KPR do 5 minut AED 5-15% VF v terénu má asfyktickou etiologii (utopení, aspirace,

Více

Resuscitace dospělého a dítěte

Resuscitace dospělého a dítěte Resuscitace dospělého a dítěte První pomoc šance pro život První pomoc šance pro život Výuka je financována z grantového projektu v rámci globálního grantu CZ.1.07/1.1.07 Zvyšování kvality ve vzdělávání

Více

Činnost Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje

Činnost Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje Činnost Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje MUDr. Jana Vidunová MUDr. Robin Šín MUDr. Roman Sviták Systém ZZS v České republice zákonná úprava:

Více

Neodkladná resuscitace dětí. Guidelines 2010. Paediatric Basic Life Support UPV MB 99 1

Neodkladná resuscitace dětí. Guidelines 2010. Paediatric Basic Life Support UPV MB 99 1 Neodkladná resuscitace dětí Paediatric Basic Life Support Guidelines 2010 UPV MB 99 1 ERC Guidelines 2010 1. Incidence zástavy oběhu je u dětí méně častá než u dospělých 2. Většina zachránců nemá výcvik

Více

Kardiopulmonální resuscitace

Kardiopulmonální resuscitace Kardiopulmonální resuscitace CZ.1.07/1.3.44/02.0009 CZ.1.07/1.3.44/02.0009 www.kapa-ops.cz Kardiopulmonální resuscitace KPR K Kardio = srdce nahrazení srdeční funkce krevní oběh - nepřímá srdeční masáž

Více

GUIDELINES 2010 Základní neodkladná resuscitace dospělých i dětí pro laické zachránce

GUIDELINES 2010 Základní neodkladná resuscitace dospělých i dětí pro laické zachránce Základní neodkladná resuscitace dospělých i dětí pro laické zachránce Volej o pomoc, přivolej záchranku tel. 155 (112). Je v dosahu defibrilátor (AED)? Otoč na záda a RESUSCITUJ! Stlačuj střed hrudníku

Více

Neodkladná resuscitace s využitím AED u Záchranné služby ASČR - kazuistika. Mgr. Radek Benda, Inspektor provozu Záchranné služby ASČR

Neodkladná resuscitace s využitím AED u Záchranné služby ASČR - kazuistika. Mgr. Radek Benda, Inspektor provozu Záchranné služby ASČR Neodkladná resuscitace s využitím AED u Záchranné služby ASČR - kazuistika Mgr. Radek Benda, Inspektor provozu Záchranné služby ASČR IX. Pelhřimovský podvečer 15. 16.11. 2013 Definice 1: AED je vysoce

Více

1997 A B C A B C =90:6 15:2 5:1 (15:2) = 90:12 = 90:18

1997 A B C A B C =90:6 15:2 5:1 (15:2) = 90:12 = 90:18 KPCR Update 2010 A B C 1997 A B C 2000 2005 5:1 (15:2) 15:2 = 90:6 = 90:18 = 90:12 =90:6 GUIDLINES 2010 KOMPRESE, KOMPRESE, komprese Členění na BLS, ALS a specifické situace ERC 2010 BLS změny oproti ERC

Více

Zajištění kardiopulmonální resuscitace

Zajištění kardiopulmonální resuscitace Karlovarská krajská nemocnice a.s. Bezručova 1190/19, 360 01 Karlovy Vary IČ: 263 65 804 Směrnice Označení dokumentu: SM39/2016 Počet stran: 9 Počet příloh: 6 Verze: 1 Platnost od: 1.6.2016 Doba platnosti:

Více

Partnerská síť pro teoretickou a praktickou výuku anatomických a klinických souvislostí v urgentní medicíně a neodkladné přednemocniční péči

Partnerská síť pro teoretickou a praktickou výuku anatomických a klinických souvislostí v urgentní medicíně a neodkladné přednemocniční péči Partnerská síť pro teoretickou a praktickou výuku anatomických a klinických souvislostí v urgentní medicíně a neodkladné přednemocniční péči CZ.1.07/2.4.00/17.0059 Neodkladná resuscitace v dětském věku

Více

Telefonicky asistovaná první pomoc. Telefonicky asistovaná neodkladná resuscitace. Romana Pochylá ZZS Jmk, p.o.

Telefonicky asistovaná první pomoc. Telefonicky asistovaná neodkladná resuscitace. Romana Pochylá ZZS Jmk, p.o. Telefonicky asistovaná první pomoc Telefonicky asistovaná neodkladná resuscitace Romana Pochylá ZZS Jmk, p.o. TAPP Základní úloha KZOS Konkrétní postupy jsou součástí protokolů konkrétního KZOS TAPP Situace

Více

STŘEDNÍ ZDRAVOTNICKÁ ŠKOLA A OBCHODNÍ AKADEMIE, RUMBURK, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Františka Nohy 959/6, , RUMBURK, P.O.

STŘEDNÍ ZDRAVOTNICKÁ ŠKOLA A OBCHODNÍ AKADEMIE, RUMBURK, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Františka Nohy 959/6, , RUMBURK, P.O. STŘEDNÍ ZDRAVOTNICKÁ ŠKOLA A OBCHODNÍ AKADEMIE, RUMBURK, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Františka Nohy 959/6, 408 30, RUMBURK, P.O.BOX 67 PRVNÍ POMOC STŘEDNÍ ZDRAVOTNICKÁ ŠKOLA A OBCHODNÍ AKADEMIE, RUMBURK, PŘÍSPĚVKOVÁ

Více

MUDr. Karel Štěpánek OS ČČK Praha 1 Otevřená databáze expertů ČČK Sekce výuky první pomoci

MUDr. Karel Štěpánek OS ČČK Praha 1 Otevřená databáze expertů ČČK Sekce výuky první pomoci MUDr. Karel Štěpánek OS ČČK Praha 1 Otevřená databáze expertů ČČK Sekce výuky první pomoci starověký Egypt vztah dech = život, pozornost zajištění DC Bible vdechl mu v chřípí dech života... Galénos měch

Více

Tracheální intubace je optimálním způsobem zajištění dýchacích cest při KPR

Tracheální intubace je optimálním způsobem zajištění dýchacích cest při KPR Tracheální intubace je optimálním způsobem zajištění dýchacích cest při KPR EDUARD KASAL ARK LFUK A FN PLZEŇ ČRR II. ODBORNÉ SYMPÓZIUM ČRR RESUSCITACE 2012 PRAHA 2012 Guidelines 2010 Tracheální intubace

Více

CO BY MĚL MLADÝ ANESTEZIOLOG VĚDĚT NEŽ POJEDE VOZEM ZZS

CO BY MĚL MLADÝ ANESTEZIOLOG VĚDĚT NEŽ POJEDE VOZEM ZZS CO BY MĚL MLADÝ ANESTEZIOLOG VĚDĚT NEŽ POJEDE VOZEM ZZS MUDr. Roman Škulec, Ph.D. Klinika anesteziologie, perioperační a intenzivní medicíny, Masarykova nemocnice v Úst nad Labem, Univerzita J. E. Purkyně

Více

Basic Life Support AED Automatický defibrilátor Cizí těleso v dýchacích cestách

Basic Life Support AED Automatický defibrilátor Cizí těleso v dýchacích cestách Basic Life Support AED Automatický defibrilátor Cizí těleso v dýchacích cestách BLS Basic Life Support (ERC 2015) Opatrně přistupte Zkontrolujte vědomí Volejte o pomoc Zprůchodněte DC Zkontrolujte dýchání

Více

, kde v současné době slouží dva týmy - Rychl á lékařská pomoc (osádku tvoří lékař, sestra a řidič) a Rychlá zdravotnická pomoc (sestra, řidič).

, kde v současné době slouží dva týmy - Rychl á lékařská pomoc (osádku tvoří lékař, sestra a řidič) a Rychlá zdravotnická pomoc (sestra, řidič). Telefon: 155 Nedílnou součásní zdravotnického systému je i Rychlá lékařská pomoc (RLP), která vznikla v Rýmařově 1. května 1993 při bývalé Nemocnici Rýmařov. Od ledna 1995 přešla RLP v Rýmařově pod vznikající

Více

NOVÉ ODPORÚČANIA ERC 2015 PRE KPR U DOSPELÝCH

NOVÉ ODPORÚČANIA ERC 2015 PRE KPR U DOSPELÝCH NOVÉ ODPORÚČANIA ERC 2015 PRE KPR U DOSPELÝCH MUDr. Roman Škulec, Ph.D. Emergency Medical Service of the Central Bohemian Region, Czech Republic Dept. of Anesthesiology, Perioperative Medicine and Intensive

Více

Umělé dýchání není při resuscitaci vždy nutné con

Umělé dýchání není při resuscitaci vždy nutné con Umělé dýchání není při resuscitaci vždy nutné con Eduard Kasal ARK LFUK a FN Plzeň I. Odborné sympózium České resuscitační rady Praha 2011 Náhlá zástava výměny krevních plynů při funkčnímoběhu 230 ml kyslíku

Více

Doporučené postupy jsou několikasetstránkové dokumenty, zabývající se nejen vlastním prováděním obecné neodkladné resuscitace, ale i resuscitací za

Doporučené postupy jsou několikasetstránkové dokumenty, zabývající se nejen vlastním prováděním obecné neodkladné resuscitace, ale i resuscitací za RESUSCITACE NEODKLADNÁ ZDRAVOTNICKÁ POMOC 27.2.--9.3.2012 BRNO 27.2. Vývoj ILCOR GUIDELINES : Doporučené postupy jsou několikasetstránkové dokumenty, zabývající se nejen vlastním prováděním obecné neodkladné

Více

Kardiopulmonální resuscitace v dětském věku - novorozenci a děti. Bc. Martin Šamaj Oddělení urgentního příjmu FNO

Kardiopulmonální resuscitace v dětském věku - novorozenci a děti. Bc. Martin Šamaj Oddělení urgentního příjmu FNO Kardiopulmonální resuscitace v dětském věku - novorozenci a děti Bc. Martin Šamaj Oddělení urgentního příjmu FNO II.celostátní konference,,olomoucký den urgentní medicíny 10.května 2007 Anatomické rozdíly

Více

První pomoc při úrazu (nejen elektrických) proudem

První pomoc při úrazu (nejen elektrických) proudem BOZP První pomoc První pomoc při úrazu (nejen elektrických) proudem Školení bezpečnosti práce (BOZP) České vysoké učení technické v Praze, Katedra kybernetiky BOZP První pomoc (1/7) Působení el. proudu

Více

METODIKA VÝUKY RESUSCITACE V CERTIFIKOVANÝCH KURZECH ERC

METODIKA VÝUKY RESUSCITACE V CERTIFIKOVANÝCH KURZECH ERC METODIKA VÝUKY RESUSCITACE V CERTIFIKOVANÝCH KURZECH ERC MUDr. Anatolij Truhlář, Ph.D., FERC Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje, Hradec Králové Klinika anesteziologie, resuscitace a

Více

NEBOJTE SE DEFIBRILACE. buďte připraveni.

NEBOJTE SE DEFIBRILACE. buďte připraveni. NEBOJTE SE DEFIBRILACE buďte připraveni. NÁHLÁ ZÁSTAVA OBĚHU...až 20 000 obětí ročně. Nemocniční péče: po předání od ZZS do nemocnice. Přednemocniční péče: v průměru od 10 minuty Úroveň připravenosti organizací

Více

ZÁKLADY PRVNÍ POMOCI který se koná

ZÁKLADY PRVNÍ POMOCI který se koná POZVÁNKA NA ODBORNÝ SEMINÁŘ ZÁKLADY PRVNÍ POMOCI který se koná 28. března 2017 od 9.00 do 14.00 hodin, prezence účastníků od 8.45 hodin Domov Slunečnice Ostrava Opavská 4472/76, 708 00 Ostrava-Poruba Akreditovaný

Více

Jak zvýšit kvalitu péče při srdeční zástavě?

Jak zvýšit kvalitu péče při srdeční zástavě? Jak zvýšit kvalitu péče při srdeční zástavě? zkušenosti s výukou resuscitace dle evropských doporučení MUDr. Naďa Pavlíčková Anesteziologicko resuscitační oddělení Nemocnice České Budějovice a.s. ERC a

Více

TŘÍDÍCÍ A IDENTIFIKAČNÍ KARTA PRO LÉKAŘSKÉ TŘÍDĚNÍ PŘI HROMADNÉM POSTIŽENÍ OSOB

TŘÍDÍCÍ A IDENTIFIKAČNÍ KARTA PRO LÉKAŘSKÉ TŘÍDĚNÍ PŘI HROMADNÉM POSTIŽENÍ OSOB ZDRAVOTNICKÁ ZÁCHRANNÁ SLUŽBA KRAJE VYSOČINA, příspěvková organizace TŘÍDÍCÍ A IDENTIFIKAČNÍ KARTA PRO LÉKAŘSKÉ TŘÍDĚNÍ PŘI HROMADNÉM POSTIŽENÍ OSOB MUDr. Petr Novotný náměstek LPP TŘÍDÍCÍ A IDENTIFIKAČNÍ

Více

KVĚTEN 2015 HISTORIE RESUSCITACE

KVĚTEN 2015 HISTORIE RESUSCITACE KVĚTEN 2015 HISTORIE RESUSCITACE PRVNÍ ZMÍNKY prorok Elíša ve starém zákoně ve středověku byly pokusy o resuscitaci považovány za protivení se vůli Boží a sankcionovány i tak k pokusům docházelo, pokud

Více

M. Doleček Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Fakultní nemocnice Brno Lékařská fakulta Masarykovy univerzity

M. Doleček Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Fakultní nemocnice Brno Lékařská fakulta Masarykovy univerzity 2010 M. Doleček Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Fakultní nemocnice Brno Lékařská fakulta Masarykovy univerzity Názvosloví ILCOR sdružení 8 mezinárodních organizací (ERC,AHA,HSFC

Více

Urgentní medicína 2014

Urgentní medicína 2014 20let odborné společnosti PNP UM a MK Clarion Congress Hotel Ostrava **** 7. 9. 10. 2014 Urgentní medicína 2014 Program Úterý 7. 10. 2014 Workshop sonografie 13 16 hod. Sál Silver Workshop sonografie 17

Více

ŽIVOT OHROŽUJÍCÍ KRVÁCENÍ V PNP.

ŽIVOT OHROŽUJÍCÍ KRVÁCENÍ V PNP. ŽIVOT OHROŽUJÍCÍ KRVÁCENÍ V PNP. Sviták R., Bosman R., Vrbová M., Tupá M. Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje Krvácení Úrazové Neúrazové GIT, aneurysmata velkých tepen, komplikace těhotenství

Více

ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ. Výchova ke zdraví 6-9. ročník III

ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ. Výchova ke zdraví 6-9. ročník III ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví 6-9. ročník III2-11-04 První pomoc První pomoc Základní test Mgr. Vilém Nejezchleb 155, 112 Obecné informace 1. Nejúčinnější prevence poranění hlavy při

Více

Rozšířená neodkladná resuscitace. Eduard Kasal ARK LFUK a FN Plzeň I. Odborné sympózium České resuscitační rady Praha 2011

Rozšířená neodkladná resuscitace. Eduard Kasal ARK LFUK a FN Plzeň I. Odborné sympózium České resuscitační rady Praha 2011 Rozšířená neodkladná resuscitace Eduard Kasal ARK LFUK a FN Plzeň I. Odborné sympózium České resuscitační rady Praha 2011 Nejdůležitější změny Zvýšený důraz na zajištění minimálně přerušované vysoce kvalitní

Více

Nejdůležitější specifika. MUDr. Daniel BLAŽEK MUDr. Karel DLASK

Nejdůležitější specifika. MUDr. Daniel BLAŽEK MUDr. Karel DLASK Nejdůležitější specifika KPR dětí MUDr. Daniel BLAŽEK MUDr. Karel DLASK Rozdělení dětského věku novorozenec 0 28 dní kojenec 28 dní 1 rok batole 1 3 roky předškolní věk 3 6 let školní věk 6 15 let adolescent

Více

Urgentní medicína a medicína katastrof atestační otázky

Urgentní medicína a medicína katastrof atestační otázky Urgentní medicína a medicína katastrof atestační otázky Teoretická část Okruh A 1. Akutní dechová nedostatečnost 2. Transport kyslíku v organizmu za fyziologických a patofyziologických podmínek 3. Poruchy

Více

Weaning T-trial. Renata Černá Pařízková

Weaning T-trial. Renata Černá Pařízková ČSIM 2015 Weaning T-trial Renata Černá Pařízková Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Univerzita Karlova v Praze, Lékařská fakulta v Hradci Králové Fakultní nemocnice Hradec Králové

Více

RESUSCITACE: MEZI ŘÁDKY. Bc.Valentýna Křížová, Petr Kříž ZZS Kraje vysočina

RESUSCITACE: MEZI ŘÁDKY. Bc.Valentýna Křížová, Petr Kříž ZZS Kraje vysočina RESUSCITACE: MEZI ŘÁDKY Bc.Valentýna Křížová, Petr Kříž ZZS Kraje vysočina Kacířská myšlenka: Známe opravdu dobře naše resuscitační pomůcky? A dovedeme je plně využít? DŮVODY Můžu použít dětské COMBO elektrody

Více

MODERNÍ POHLED NA NEODKLADNOU RESUSCITACI V TERÉNU

MODERNÍ POHLED NA NEODKLADNOU RESUSCITACI V TERÉNU VYSOKÁ ŠKOLA V PLZNI, o.p.s. Katedra ošetřovatelství PETR MOJHA Studijní obor: Ošetřovatelství MODERNÍ POHLED NA NEODKLADNOU RESUSCITACI V TERÉNU Bakalářská práce Vedoucí práce: MUDr. Ondřej Franěk Plzeň

Více

KARDIOPULMONÁRNÍ RESUSCITACE

KARDIOPULMONÁRNÍ RESUSCITACE CZ.1.07/1.1.00/14.0143 KARDIOPULMONÁRNÍ RESUSCITACE KARDIOPULMONÁRNÍ RESUSCITACE URČENO PRO ŽÁKY PRIMY Na materiál dále navazují pracovní listy Správné odpovědi jsou uvedeny v této prezentaci KARDIOPULMONÁRNÍ

Více

Příloha č. 1 zadávací dokumentace - Technická specifikace

Příloha č. 1 zadávací dokumentace - Technická specifikace Obsah Příloha č. 1 zadávací dokumentace - Technická specifikace Část č. 1 veřejné zakázky - Monitory životních funkcí... 2 Část č. 2 veřejné zakázky - Přístroje pro nepřímou srdeční masáž... 4 Část č.

Více

Intubace není optimální způsob zajištění dýchacích cest při KPR

Intubace není optimální způsob zajištění dýchacích cest při KPR Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje, Hradec Králové Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny, Univerzita Karlova v Praze, Lékařská fakulta v Hradci Králové, Fakultní

Více

Resuscitation of babies at birth European Resuscitation Council Guidelines for Resuscitation 2010. MUDr.Karel Liška Neonatologické odd.

Resuscitation of babies at birth European Resuscitation Council Guidelines for Resuscitation 2010. MUDr.Karel Liška Neonatologické odd. Resuscitation of babies at birth European Resuscitation Council Guidelines for Resuscitation 2010 MUDr.Karel Liška Neonatologické odd.gpk VFN Hlavní změny od r. 2005 Pozdní podvaz pupečníku 1 min po porodu.

Více

První pomoc. Primární vyšetření. Základní neodkladná resuscitace

První pomoc. Primární vyšetření. Základní neodkladná resuscitace První pomoc Primární vyšetření Základní neodkladná resuscitace MUDr. L. Dadák, Ph.D. ARK, LF MU, FN u sv. Anny https://is.muni.cz/auth/el/1411/podzim2012/vspo011p/ Studijní materiály: http://www.lf3.cuni.cz/cs/pracoviste/anesteziologie/vyuka/studijni-materialy/prvni-pomoc/

Více

PALS - Paediatric Advanced Life Support. NLS - Neonatal Life Support

PALS - Paediatric Advanced Life Support. NLS - Neonatal Life Support PALS - Paediatric Advanced Life Support NLS - Neonatal Life Support Guidelines 2015 Petr Dominik ERC Guidelines 2015 1.Incidence zástavy oběhu je u dětí méně častá než u dospělých 2.Většina zachránců nemá

Více

KPCR pacienta s polytraumatem posádkou RZP + kasuistika

KPCR pacienta s polytraumatem posádkou RZP + kasuistika KPCR pacienta s polytraumatem posádkou RZP + kasuistika smysl prezentace Polytrauma Kdy? Legislativa Budoucnost vzdělávání a kompetencí Postup u závažného traumatu s asystolií Kasuistika POLYTRAUMA traumatické

Více

NOVINKY V KARDIOPULMONÁLNÍ RESUSCITACI PODLE GUIDELINES 2015

NOVINKY V KARDIOPULMONÁLNÍ RESUSCITACI PODLE GUIDELINES 2015 NOVINKY V KARDIOPULMONÁLNÍ RESUSCITACI PODLE GUIDELINES 2015 MUDr. Roman Škulec, Ph.D. Klinika anesteziologie, perioperační a intenzivní medicíny, Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem, Univerzita J. E.

Více

PP PŘI NEPRŮCHODNOSTI DÝCHACÍCH CEST

PP PŘI NEPRŮCHODNOSTI DÝCHACÍCH CEST PP PŘI NEPRŮCHODNOSTI DÝCHACÍCH CEST Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje 28. 10. 2009 - Bc. Eva Pazderová DÝCHACÍ CESTY použité zkratky:

Více

INSPEKCE PROVOZU V PODMÍNKÁCH ZZS HMP. Autor: Pavel Volenec

INSPEKCE PROVOZU V PODMÍNKÁCH ZZS HMP. Autor: Pavel Volenec INSPEKCE PROVOZU V PODMÍNKÁCH ZZS HMP Autor: Pavel Volenec CÍL PŘEDNÁŠKY Specifika práce inspekce provozu (dále jen IP ) při poskytování přednemocniční neodkladné péče prostřednictvím zdravotnické záchranné

Více

*MVCRX01ZFDDE* MVCRX01ZFDDE prvotní identifikátor

*MVCRX01ZFDDE* MVCRX01ZFDDE prvotní identifikátor MINISTERSTVO VNITRA GENERÁLNÍ ŘEDITELSTVÍ HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČR Č.j.: MV-83112-1/PO-IZS-2014 *MVCRX01ZFDDE* MVCRX01ZFDDE prvotní identifikátor Kódové označení: ZZZ JSDH Praha 17. června 2014

Více

ZDRAVOTNICKÁ ZÁCHRANNÁ SLUŽBA KRAJE VYSOČINA, příspěvková organizace. MUDr. Petr Novotný náměstek LPP

ZDRAVOTNICKÁ ZÁCHRANNÁ SLUŽBA KRAJE VYSOČINA, příspěvková organizace. MUDr. Petr Novotný náměstek LPP ZDRAVOTNICKÁ ZÁCHRANNÁ SLUŽBA KRAJE VYSOČINA, příspěvková organizace TŘÍDÍCÍ KARTA PRO LÉKAŘSKÉ TŘÍDĚNÍ PŘI HROMADNÉM POSTIŽENÍ MUDr. Petr Novotný náměstek LPP TŘÍDÍCÍ KARTA jednotná třídící = důležitý

Více

Neodkladná resuscitace

Neodkladná resuscitace 104 Neodkladná resuscitace MUDr. Olga Klementová, Ph.D. Oddělení urgentního příjmu, Městská nemocnice Ostrava Med. Pro Praxi 2009; 6(2): 104 110 Historie resuscitace První zmínky o resuscitaci lze nalézt

Více