Základy stavby silničních vozidel

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Základy stavby silničních vozidel"

Transkript

1 Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Základy stavby silničních vozidel Návody do cvičení Převodovky Ostrava Lukáš Buřval 2011

2 1. Převodovka škoda 120 Převodovka je konstrukčně řešena jako dvouhřídelová s koly s čelním šikmým ozubením ve stálém záběru. Řazení se děje přesuvnými objímkami a synchronizačními spojkami. Synchronizace je na všech dopředných stupních a je jištěná. Stálý převod v rozvodovce je řešen kuželovým soukolím se spirálovým ozubením a převodem 4,44 či 4,22 nebo 3,90. Diferenciál je kuželový. Převodovka přejímá přes spojku točivý moment motoru, násobí ho v poměru převodů zabírajících ozubených kol a převádí ho do rozvodovky. Převodovka je čtyřstupňová s dalším stupněm pro zpětný chod. Kola stupňů v před jsou ve stálém záběru a zapojují se řadícím ústrojím přes synchronizační zubové spojky. Zpětný chod se zařazuje zasunutím posuvného vloženého kola. Synchronizační zubové spojky vyrovnávají (třením v zubových plochách) otáčky hnaného hřídele s otáčkami hnaných kol, aby řazení bylo bezhlučné. Synchronizační kroužek unášený hnaným hřídelem a jádrem synchronizační spojky nedovolí předčasné řazení převodového stupně před vyrovnáním otáček je to tzv. jištěná synchronizace. Převodovka a rozvodovka mají společnou skříň podélně dělenou ve svislé rovině. Je to tenkostěnný odlitek z hliníkové slitiny, vyrobené tlakovým litím. Čelní kola se šikmým ozubením jsou ocelová, nitrocementovaná a kalená, stejně jako přesuvné závěry synchronizační spojky. Hnací hřídel s koly je uložen v kuličkových (kuželíkových) ložiskách. Hnací hřídel (pastorek) s hnanými koly a synchronizačními spojkami je uložen ve dvouřadém speciálním kuličkovém a válečkovém ložisku. Ocelové synchronizační kroužky mají třecí plochy z bronzu s jemným drážkováním. Mazání převodovky (olejová náplň je společná i rozvodovce) je roztřikovací. Kovový otěr zachycují magnety ve vypouštěcích šroubech. Rozvodovka přejímá točivý moment a otáčky převodovky. V poměru převodu pastorku a talířového kola (tzv. stálého záběru) násobí točivý moment a redukuje otáčky a předává je dále do diferenciálu k pohonu kol hnací nápravy. Současně převádí točivý moment z podélné osy vozu do příčné osy hřídelů zadních kol. Diferenciál rozděluje točivý moment na obě kola nápravy a umožňuje změnu obvodových rychlostí hnacích kol při zatáčení vozu. Pastorek a talířové kolo jsou kuželové se spirálovými zuby. Mazání rozvodovky je roztřikovací od talířového kola, které se brodí v oleji.

3 2. Montáž převodovky 2.1 Řadící ústrojí Obr. 1 Soubor dílů řadícího ústrojí 1. Do skříně převodovky je nutné zalisovat pánev kuželového ložiska diferenciálu.

4 2. Na vodící tyče zpětného chodu a 1. a 2. rychlostního stupně se nasadí pojistné kroužky. Na tyč 1. a 2. rychlostního stupně patří kroužek s menší výškou nosu. 3. Do skříně se vloží vodící tyč zpětné rychlosti tak, aby vsunutý konec jen málo vyčníval z vedení ve skříni, navlékne se na něj zasouvací vidlice delší stranou hlavy napřed a vodící tyč se protlačí vidlicí a koncovým vedením tyče až na doraz. Šroub na vidlici se mírně přitáhne, vidlice však musí zůstat posuvná. 4. Přes volné otvory vodících tyčí 1. a 2. rychlostního stupně s magnetickou tyčinkou vsune zajišťovací váleček do skříně až na doraz. Přesune se jen tak, aby střední otvor zůstal průchodný pro zasunutí vodící tyče.

5 Obr. 2 Umístění zajišťovacích válečků vodících tyčí 5. Obdobně jako v bodě 2 se vloží vodící tyče 1. a 2. i 3. a 4. rychlostního stupně. Tyto tyče se zasunou do roviny s tyčí zpětného chodu. Před vložením tyče 3. a 4. Rychlostního stupně vložíme přes volné otvory zajišťovací váleček magnetickou tyčinkou. Otvory vývrtu pro zajišťovací válečky se uzavřou stavěcími šrouby. Opět šrouby na vidlicích se mírně přitáhnou, vidlice musí zůstat posuvné.

6 6. Do vodících pouzder se vloží kuličky (3/8 ) a pružiny a přišroubuje se víčko. K vodící tyči zpětného chodu se zamontuje pružina tvrdší (délka mm, průměr drátu 1,12 mm), k druhým zasouvacím tyčím se dají pružiny měkčí (délka 32 mm, průměr drátu 1,0 mm). Pod šrouby se dají pružné podložky. 2.2 Kolo zpětného chodu 7. Do zasouvací vidlice zpětného chodu se vloží kolo zpětné rychlosti s nalisovaným a naolejovaným bronzovým pouzdrem, ozubením směrem do převodovky a oky skříně. Vloženým kolem se převlékne čep. Čep se pootočí tak, aby důlek na jeho konci přišel proti závitovému otvoru ve skříni. Zajistí se zašroubováním šroubu do tohoto otvoru. Utažený šroub se zajistí maticí.

7 2.3 Pastorek s koly Pastorek s koly tvoří samostatný celek pro vmontování do převodovky. Montáž i demontáž se dělají na pracovním stole a lisu. Pastorek s talířovým kolem je vybírán tak, aby se dosáhlo nejmenší hlučnosti a nejvýhodnějšího záběru. Obě součásti soukolí jsou souhlasně očíslovány. Obr. 3 Hnané kolo převodovky 1. ložiska pastorku, 2. kolo prvního rychlostního stupně, 3. synchronizační spojka prvního a druhého rychlostního stupně, 4. kolo druhého rychlostního stupně, 5. kolo třetího rychlostního stupně, 6. synchronizační spojka třetího a čtvrtého rychlostního stupně, 7. kolo čtvrtého rychlostního stupně

8 Převodové poměry Montáž pastorku Obr. 4 Soubor dílů hnaného hřídele převodovky 1. Na pastorek s nalisovaným vnitřním kroužek válečkového ložiska se po naolejování navlékne vnější část ložiska, vnějším opěrným kroužkem ven z hřídele pastorku.

9 2. Nákružkem k ložisku se navlékne pouzdro 1. rychlostního stupně a do drážky hřídele (mezi hranu drážky a pouzdra) se vsune zajišťovací kroužek s mazací drážkou na jednom boku. Pootočením kroužku o rozteč drážky (posunutí pomocí šroubováku) se zajistí kolo proti vysunutí a překontroluje se, zda se volně otáčí. 3. Na stůl se položí závěr synchronizační spojky 1. a 2. rychlostního stupně, zuby dolů. Do jádra spojky se vloží pružiny, zajistí se proti vypadnutí potřením vazelínou a jádro se vsune do kola kratší stranou vnitřní hlavy nahoru. Na pružiny se položí kuličky (1/4 ), stlačí se prsty a celé jádro se vsune do kola. Do takto smontovaného závěru synchronizační spojky se vloží s opačné strany ozubeného kola třecí kroužek a závěr (ozubeným kolem ven z hřídele) se navlékne na naolejovaný hřídel.

10 4. Navlékne se na hřídel určený zajišťovací kroužek drážkou ven z hřídele. 5. Na kolo 2. rychlostního stupně se nasune třecí kroužek synchronizační spojky. Toto celé se nasadí na hřídel ozubením směrem ven. Celé kole se zajistí jistícím kroužkem. 6. Na hřídel se nasune kolo 3. rychlostního stupně a zajistí se jistícím kroužkem. 7. Obdobně jako se montoval závěr 1. a2. rychlostního stupně s kolem, smontuje se synchronizační spojka 3. a 4. rychlostního stupně. Vsune se do ní třecí kroužek a kratší stranou hlavy závěru se nasune na naolejovaný hřídel.

11 8. Do drážky se vloží do pojistné polohy určený zajišťovací kroužek mazací drážkou ven z hřídele. Do drážky hřídele se nasune pero, aby prošlo všemi zajišťovacími kroužky, tj. bude svým koncem minimálně v rovině konce drážkového hřídele. 9. Do závěru synchronizační spojky se vloží poslední třecí kroužek, hřídel se naolejuje a nasune se namazané kolo 4. rychlostního stupně.

12 10. Nalisuje se (nasune) kuličkové ložisko nákružkem ven z hřídele. Překontroluje se, zda se kola volně otáčejí, našroubuje se matice a dotáhne se. Krček matky se zaklepe do drážky hřídele (NEDĚLAT!!! Jen informativní) Montáž pastorku do převodové skříně Smontovaný pastorek se vloží do skříně a zasune se co nejdále. Podle potřeby se posunou vidlice, aby rozdělení vůlí třecích kroužků po jejich zasunutí do synchronizační spojky byly v neutrální poloze (střed spojky). Vyjme se pastorek a vidlice dopředných rychlostních stupňů se dotáhnou Princip synchronizace Pod pojmem synchronizované převodovky se rozumí převodovky, u kterých se před zasunutím vzájemně spojovaných ozubených elementů nejdříve srovnají rychlosti těchto rotačních součástí na stejné otáčky (synchronizací je označena souběžnost). Uvedení na stejné otáčky se provádí pomocí kónických synchronizačních kroužků, které se při řazení nasunují na protilehlý kónus tělesa spojky kola daného rychlostního stupně a svým třením toto kolo zbrzdí (při řazení nahoru), resp. zrychlí (při řazení dolů). U dnešních synchronizovaných převodovek se používá jištěná synchronizace s blokovacím kroužkem, tzn., že zařazení daného rychlostního stupně je možné teprve tehdy, když se ozubené kolo této rychlosti uvede na stejné otáčky s příslušnou řadicí objímkou.

13 Řazení rychlostního stupně vypadá následovně: Obr. 5 Princip synchronizace I. poloha synchronizační spojka je mezi oběma rychlostními stupni a není tedy v záběru s žádným kolem, není zařazen žádný rychlostní stupeň. II. poloha pohybem řadicí páky se dostává do záběru třecí spojka, která vyrovná otáčky ozubeného kola a hřídele (platí pro zpomalení i zrychlení kola vůči hřídeli). III. poloha pokračující tlak přemůže kuličkovou pojistku a dojde k přesunutí ozubení synchronizační spojky na ozubení kola, řazení je dokončeno. Řadící vidlice se aretuje kuličkovou pojistkou buď na ovládací tyči, nebo se vytvoří další zářez na převlečném kroužku a využívá se kuličkové pojistky na synchronizační spojce, případně se kombinuje obojí. Tím je synchronizační spojka držena v určené poloze a rychlostní stupeň nevypadne ze záběru. Obr. 6 Řazení rychlostních stupňů

14 2.4 Hnací hřídel s koly Hnací hřídel s koly tvoří obdobně jako pastorek s koly (hnaný hřídel) celek pro vmontování do převodovky. Montáž i demontáž se provádějí na pracovním stole pomocí lisu. Při výměně některého poškozeného kola na hnacím hřídeli se zároveň vymění i zabírající kolo na hnaném hřídeli (pastorku). Záběr opotřebovaného kola s novým by byl nesprávný a hlučný. Obr. 7 Hnací hřídel převodovky 1. hnacího hřídele, 2. kolo čtvrtého rychlostního stupně, 3. kolo třetího rychlostního stupně, 4. kolo druhého rychlostního stupně, 5. kolo zpátečky, 6. kolo prvního rychlostního stupně Montáž hnacího hřídele 1. Montáž tohoto hřídele se provádí nalisováním ozubených kol rychlostních stupňů na hřídel. Kola musí být zahřátá na teplotu 120 až 150 C. Na oba konce hřídele se nalisují kuželová ložiska.

15 Montáž hnacího hřídele do převodové skříně Obr. 8 Soubor dílů hnacího hřídele převodovky 1. Na ložiska hnacího hřídele se nasadí vnější část ložiska. K ložisku u prvního rychlostního stupně se umístí opěrný (jistící) kroužek. Celý komplet se posléze vloží do skříně převodovky na místa pro něj určená.

16 2. Na hnací hřídel se nasune drážkové pouzdro pro spojovací hřídel a zajistí se sponou. 2.5 Diferenciál Je to převodové ústrojí, které zajišťuje samočinné vyrovnávání rozdílných otáček hnacích kol v zatáčce a zároveň rozděluje hnací točivý moment na obě kola vozidla. Předává sílu z motoru na kola, funguje jako poslední redukční stupeň před přenosem výkonu na kola a hlavně umožňuje otáčení kol hnané nápravy různými rychlostmi. Jede li auto po silnici rovně, obě hnaná kola se otáčí stejnoměrně. Točivý moment se přenáší přes vstupní pastorek, centrální kola mají stejné otáčky jako klec diferenciálu a tím zůstávají boční satelity v klidu. Při zatáčení se kola otáčí různou rychlostí - vnitřní pomaleji než je vstupní rychlost do diferenciálu, vnější rychleji a zároveň síla, která je potřebná k zatáčení vnitřního kola, je menší než vstupní a tudíž je nevyužitá síla přenesena z vnitřního kola na vnější. V takové situaci dochází k pohybu satelitů. Ty obíhají a zároveň se i točí na svých čepech. Vrátí li se jízda do přímého směru, přestanou se satelity otáčet a navrátí se k funkci pouze zubové spojky. Jedou li obě hnaná kola automobilu po povrchu se stejnou přilnavostí, diferenciál rozděluje točivý moment rovnoměrně na obě kola. Jakmile dojde u jednoho z kol ke snížení přilnavosti, nastává problém. Diferenciál přivádí větší točivý moment na prokluzující kolo a menší na kolo, které je v záběru na pevném povrchu a auto se přestane pohybovat kupředu. Pokud přidáte více plynu, kolo se otáčí rychleji, ale auto nezrychlí. Z výše uvedeného vyplývá, že např. při rozjíždění vozidla na sněhu je vhodnější použít dvojku či trojku, aby kola měla k dispozici pouze menší točivý moment a neproklouzla.

17 Obr. 9 Princip funkce diferenciálu a) Talířové kolo pohání přes satelit planetová kola výstupních hřídelí. Pokud se obě výstupní hřídele točí stejnou rychlostí, satelit se vůči talířovému kolu neotáčí b) Při zablokování levé hřídele, satelit se začne otáčet a druhá výstupní hřídel se roztočí dvojnásobnou rychlostí Kuželové soukolí a diferenciál škoda Kuželové soukolí je tvořeno pastorkem (tj. hnaným hřídelem) a talířovým kolem. Obě součásti jsou zaběhnuty na speciálním stroji při nejvýhodnějším záběru kol a údaje odpovídající tomuto záběru jsou na nich zaznamenány. Montovaná mohou být pouze kola stanovená uvedeným výběrem, tj. pastorek a talířové kolo stejného čísla. Obr. 10 Řez diferenciálem. Šipky ukazují značky označující stranu pro lisování čepu satelitů a vzájemnou polohu obou částí diferenciálu.

18 Montáž diferenciálu Obr. 11 Soubor dílů diferenciálu 1. Na levou polovinu skříně, která již obsahuje planetové kolo, oba satelity, se nasadí na přírubu talířové kolo. Šrouby se zajistí přehnutím plechových podložek.

19 2. Na planetové kolo se přes krček rozpěrací vložky nasadí jistící kroužek. Je nutné dbát, aby dírka v jistícím kroužku lícovala s dírkou v planetovém kole. Oba se proti vzájemnému pohybu zajistí pružným jistícím kroužkem. 3. Do pravé poloviny skříně diferenciálu se vloží druhé planetové kolo. Před montáží planetového kola je nutné nasadit vymezovací kroužek. Skříň se sešroubuje podle značek na přírubě k diferenciálu. Šroub s čepem je nutné zasadit do pojistného otvoru čepu. Šrouby se zajistí proti povolení přehnutím plechových podložek.

20 4. Na planetové kolo, v pravé polovině skříně diferenciálu, se přes krček rozpěrací vložky nasadí jistící kroužek. Je nutné dbát, aby dírka v jistícím kroužku lícovala s dírkou v planetovém kole. Oba se proti vzájemnému pohybu zajistí pružným jistícím kroužkem. 5. Na planetové kolo, v pravé polovině skříně diferenciálu, se přes krček rozpěrací vložky nasadí kuželové ložisko.

21 6. Smontovaný diferenciál se vloží do skříně převodovky podle obrázku Zamontování kol a hřídele spojky 7. Do drážkového pouzdra na hnacím hřídeli se nasune spojovací hřídel spojky. Hřídel s pouzdrem se zajistí pojistným kroužkem. Na spojovací hřídel se nasadí objímku vedení a ukotví se do skříně převodovky. Vedení objímky se vloží odpadovým otvorem do dělící roviny skříně směrem dolů k pastorku.

22 2.6 Dokončovací montáže převodovky 1. Do opačného víka převodovky se zalisuje pánev kuželového ložiska diferenciálu. 2. Víko převodovky dle obrázků umístíme na převodovku a sešroubujeme. 3. V zadní části převodovky je umístěn čtvercový jistící držák. Ten má za úkol nejen držet pastorek (vedlejší hřídel) na místě, ale jeho další funkcí je i držení obou vík převodovky.

23 4. Montáž víka převodovky se provede mimo stojan. Na hlavní hřídel převodovky se nasadí rozpěrný kroužek. Poté může následovat montáž víka. Pro další montáž opět se převodovka namontuje na stojan. 5. Kryty diferenciálu se namontují na obě strany víka, přičemž se musí dbát na to, aby odtokové dírky byly ve spodní části.

24 6. Montáž zajišťovacího plechu objímky vedení hřídele spojky. 7. Do obou polovin skříně přijdou zašroubovat olejové zátky. Zátky s magnetem jsou umístěny vespod a to z důvodu zachycování železných pilin vzniklých opotřebením ozubených kol v průběhu provozu převodovky.

25 8. Na táhlo řadící páky ve víku převodovky se nasadí řadicí páka, přišroubuje se na stojan a zajistí se šroubem proti pohybu.

Převodovky s ozubenými koly -manuální -1

Převodovky s ozubenými koly -manuální -1 Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: Silniční vozidla druhý NĚMEC V. 26.5.2013 Název zpracovaného celku: Převodovky s ozubenými koly -manuální -1 Převodovky jsou měniče velikosti točivého momentu a mají za

Více

PŘEVODNÁ A PŘEVODOVÁ ÚSTROJÍ

PŘEVODNÁ A PŘEVODOVÁ ÚSTROJÍ 46 PŘEVODNÁ A PŘEVODOVÁ ÚSTROJÍ Převodná a převodová ústrojí 47 Spojky Jsou součástí převodných ústrojí umístěných mezi motorem a převodovkou. Spojka přenáší točivý moment a umožňuje jeho přerušení pro:

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registračníčíslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:

Více

i n - se skokovou ( několikastupňovou ) změnou převodového poměru - s ozubenými koly čelními nebo planetovým soukolím - řetězové

i n - se skokovou ( několikastupňovou ) změnou převodového poměru - s ozubenými koly čelními nebo planetovým soukolím - řetězové Převodovky Převodovka plní tyto funkce : - umožňuje změnu převodového poměru mezi motorem a koly a tím změnu hnací síly a otáček kol tak, aby motor mohl pracovat pokud možno neustále v ekonomicky úsporném

Více

Rozvodovka a koncové převody

Rozvodovka a koncové převody 3. KAPITOLA Rozvodovka a koncové převody Skříň rozvodovky s pravým a levým portálem tvoří zadní nápravu traktorů Zetor. Koncepčně je provedení zadní nápravy u všech typů traktorů Z 2011 Z 6945 stejné a

Více

PŘEVODOVÉ ÚSTROJÍ. přenáší výkon od motoru na hnací kola a podle potřeby mění otáčky s kroutícím momentem

PŘEVODOVÉ ÚSTROJÍ. přenáší výkon od motoru na hnací kola a podle potřeby mění otáčky s kroutícím momentem PŘEVODOVÉ ÚSTROJÍ přenáší výkon od motoru na hnací kola a podle potřeby mění otáčky s kroutícím momentem Uspořádání převodového ústrojí se řídí podle základní konstrukční koncepce automobilu. Ve většině

Více

Název zpracovaného celku: Rozvodovky

Název zpracovaného celku: Rozvodovky Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: Silniční vozidla třetí NĚMEC V. 28.8.2013 Název zpracovaného celku: Rozvodovky Rozvodovka je u koncepce s předním a zadním pohonem součástí převodovky.u klasické koncepce

Více

Demontáž a montáž hlavních částí převodovky

Demontáž a montáž hlavních částí převodovky Demontáž a montáž hlavních částí převodovky Demontáž a montáž hlavních částí převodovky pětistupňová převodovka se synchronizací Pozn. Tento postup je pouze jako doplněk při výuce demontáže a montáže hlavních

Více

PROJEKT. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

PROJEKT. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky PROJEKT Inovace učebních pomůcek pro zvýšení uplatnitelnosti oborů automechanik a autoklempíř na trhu práce Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

Více

SKA0002 - AVC Čadca, a.s. výprodej

SKA0002 - AVC Čadca, a.s. výprodej SKA000 - AVC Čadca, a.s. výprodej platnost ceníku od 8..0 do vyprodání zásob 0600 Skříň spojky T8 Tatra Kód Skarab: 06 SKP: 0000 Obch.č.: 00 0600 Skříň spojky Tatra Kód Skarab: 8 SKP: 0080 Obch.č.: 00

Více

Fortschritt E 302. náhradní díly pro mačkač. (E 301) 4,00 kg

Fortschritt E 302. náhradní díly pro mačkač. (E 301) 4,00 kg Orig.číslo Číslo SOKO Název ND / použití u: MOcena Kč/ks Obr. Váha skupina - tabulka č. 02 4131771912 302002.12 Pružina nekompletní skupina - Hnací kolo 1 195 Kč (E 303) 3,00 kg tabulka č. 03 4131771535

Více

TATRA Nabídka náhradních dílů mopas a.s., Holešov

TATRA Nabídka náhradních dílů mopas a.s., Holešov JKPOV Název skladové položky Cena/ks Cena/ks bez DPH vč. 20% DPH 336 140 211 SKRIN POMOCNÉHO POHONU 1 390,00 1 668,00 344 239 733 ROZPĚRKA 440,00 528,00 336 210 320 KUŽEL SYNCHRONIZACE 1 057,82 1 269,38

Více

MECHANICKÉ PŘEVODOVKY S KONSTANTNÍM PŘEVODOVÝM POMĚREM

MECHANICKÉ PŘEVODOVKY S KONSTANTNÍM PŘEVODOVÝM POMĚREM MECHANICKÉ PŘEVODOVKY S KONSTANTNÍM PŘEVODOVÝM POMĚREM Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v

Více

3. Montáž rozvodového mechanismu motoru Škoda 1.3i

3. Montáž rozvodového mechanismu motoru Škoda 1.3i 3. Montáž rozvodového mechanismu motoru Škoda 1.3i Lukáš Buřval, Pavel Klaus, Petr Tomčík Tuto akci podpořil Regionální koordinátor pro popularizaci technických a přírodovědných oborů v Moravskoslezském

Více

Sada Převody Kat. číslo

Sada Převody Kat. číslo Sada Převody Kat. číslo 101.5050 Strana 1 z 24 dynamo převod čelními koly mixér s pohonem převod čelními koly a řemenový převod ruční mixér převod čelními koly soustruh převod čelními koly otočná plošina

Více

Servisní příručka Hydromotory typ RW a MLHRW serie 2

Servisní příručka Hydromotory typ RW a MLHRW serie 2 Servisní příručka Hydromotory typ RW a MLHRW serie 2 1 Servisní příručka RW a MLHRW Demontáž Poz. Demontovaný díl Popis 8 Korunová matice Pouze u motorů provedení RW...KB s kuželovým hřídelem. Odšroubujte

Více

Mechanicky ovládané lamelové spojky Sinus

Mechanicky ovládané lamelové spojky Sinus Mechanicky ovládané lamelové spojky Sinus Všeobecné pokyny Funkce Pokyny pro konstrukci a montáž Příklady montáže a provedení Strana 3a.03.00 3a.03.00 3a.04.00 Technické údaje výrobků Lamelové spojky Sinus

Více

... ozubená kola se starají o pohyb v p ř e d!

... ozubená kola se starají o pohyb v p ř e d! ... ozubená kola se starají o pohyb v p ř e d! Pro změny točivého momentu a otáček montuje ŠKODA do vozů OCTAVIA moderní plně synchronizované převodovky. SP18-37 2 XXXXXXXXXXXXX XXXXXXXXXXXXXXX XXXXXXXX

Více

14.16 Zvláštní typy převodů a převodovek

14.16 Zvláštní typy převodů a převodovek Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Tematická oblast Předmět Druh učebního materiálu Anotace Vybavení, pomůcky Ověřeno ve výuce dne, třída Střední průmyslová škola strojnická Vsetín

Více

Ceník ND pro UNC 060,061,Locust 750

Ceník ND pro UNC 060,061,Locust 750 Ceník ND pro UNC 060,061,Locust 750 Kat.číslo Název 34-07-009-2 sahara 34-07-026-2 pouzdro 34-07-040-2 koleno 34-09-000-3 Převodovka kompl.p 34-09-500-3 Převodovka kompl.l 34-09-001-3 Pastorek kompletní

Více

Rozvodovky + Diferenciály

Rozvodovky + Diferenciály Rozvodovky + Diferenciály Téma 8 Teorie vozidel 1 Rozvodovka Konstrukčně nenahraditelná, propojuje převodovku a diferenciál Je konstantním činitelem v celkovém převodovém poměru HÚ Složení : skříň rozvodovky

Více

MV3-047 (MV ) náhradní díly pro sběrací návěs. (sada 02/28+02/29) Řetězový třmen (MV3-030 MV3-031)

MV3-047 (MV ) náhradní díly pro sběrací návěs. (sada 02/28+02/29) Řetězový třmen (MV3-030 MV3-031) Skupina - Kryty tabulka č. 01 532098520028 4701.01 Oko závěsu 1 998 Kč Skupina - Podlahový dopravník tabulka č. 02 532034250378 4702.01 Tažná řetězka 837 Kč 532038101018 4702.05 Hnací hřídel Ø 40-4t 532038110728

Více

Přednáška č.8 Hřídele, osy, pera, klíny

Přednáška č.8 Hřídele, osy, pera, klíny Fakulta strojní VŠB-TUO Přednáška č.8 Hřídele, osy, pera, klíny HŘÍDELE A OSY Hřídele jsou obvykle válcové strojní součásti umožňující a přenášející rotační pohyb. Rozdělujeme je podle: 1) typu namáhání

Více

STROJNÍ SOUČÁSTI. Podle účelu a použití se strojní součásti rozdělují na:

STROJNÍ SOUČÁSTI. Podle účelu a použití se strojní součásti rozdělují na: STROJNÍ SOUČÁSTI Podle účelu a použití se strojní součásti rozdělují na: části spojovací (šrouby, klíny, pera, kolíky); části pružicí (pružiny, torzní tyče); části točivého a posuvného pohybu a jejich

Více

HYDRODYNAMICKÁ SPOJKA

HYDRODYNAMICKÁ SPOJKA HYDRODYNAMICKÁ SPOJKA HD spojka - přenos Mt je zprostředkován bez vzájemného dotyku kovových částí spojky (s výjimkou ložisek a ucpávek), tím nedochází k opotřebení a provoz je možný bez údržby. Přednosti:

Více

1 PŘEVODNÁ ÚSTROJÍ... 7 2 MOTORY... 93

1 PŘEVODNÁ ÚSTROJÍ... 7 2 MOTORY... 93 OBSAH 1 PŘEVODNÁ ÚSTROJÍ................................. 7 1.1 Účel převodných ústrojí a jejich částí....................... 7 1.2 Spojky................................................ 10 1.2.1 Druhy

Více

MV3-030 (MV3-031) náhradní díly pro sběrací návěs

MV3-030 (MV3-031) náhradní díly pro sběrací návěs Skupina - Kryty MV3-030 (MV3-031) tabulka č. 01 532098520028 3001.01 Oko závěsu Skupina - Podlahový dopravník 1 998 Kč 9,50 kg tabulka č. 02 532034250378 3002.01 Tažná řetězka 837 Kč 532038101018 3002.05

Více

Rozmetadlo RUR-10 Rozmetadlo RMA-10 náhradní díly pro rozmetadlo chlévské mrvy

Rozmetadlo RUR-10 Rozmetadlo RMA-10 náhradní díly pro rozmetadlo chlévské mrvy skupina - Rozvodová skříň Rozmetadlo RUR-10 tab č. 01+02+03 943370612 11001.01 Plášť skříně I 031250912 93125009 11001.02 Kuželové soukolí 2 958 Kč 2 312 Kč 11,60 kg 031250892 (sada 01/02-17z + 03/01-16z)

Více

KATALOG a CENÍK NÁHRADNÍCH DÍLŮ PRO GASTRO VÝROBKY

KATALOG a CENÍK NÁHRADNÍCH DÍLŮ PRO GASTRO VÝROBKY KATALOG a CENÍK NÁHRADNÍCH DÍLŮ PRO GASTRO VÝROBKY EUROPA GROUP s.r.o. O B S A H PŘÍSLUŠENSTVÍ K MULTIFUNKČNÍMU GASTRO ROBOTU 3-5 NÁHRADNÍ DÍLY K MULTIFUNKČNÍMU GASTRO ROBOTU 5-19 PŘÍPOJNÝ STROJEK NA MLETÍ

Více

III SOKO zemědělské náhradní díly

III SOKO zemědělské náhradní díly skupina - Řetězový dopravník NTVS-4-1(MV3-025) tabulka č. 8675 3605 258675.00 Řetěz dopravníku komplet 5 537 Kč 48,00 kg 3608 258675.01 Náhradní řetěz samostatný 1 352 Kč 12,00 kg 3612 258675.02 Lišta

Více

MO ceník náhradní díly drtiče platný od 1.7. do 31.12.2015

MO ceník náhradní díly drtiče platný od 1.7. do 31.12.2015 MO ceník náhradní díly drtiče platný od 1.7. do 31.12.2015 Kód 001010094 001010095 001010096 001010097 001010098 001010099 001010100 001010101 001010102 Název /06 - Mísa oplachová (vč. 2 otvoru pro trysky)

Více

PŘEVODY S OZUBENÝMI KOLY KUŽELOVÝMI A ŠROUBOVÝMI PLANETOVÝ PŘEVOD

PŘEVODY S OZUBENÝMI KOLY KUŽELOVÝMI A ŠROUBOVÝMI PLANETOVÝ PŘEVOD PŘEVODY S OZUBENÝMI KOLY KUŽELOVÝMI A ŠROUBOVÝMI PLANETOVÝ PŘEVOD Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál

Více

UTAHOVACÍ MOMENTY - PŘEVODOVKA MA/5

UTAHOVACÍ MOMENTY - PŘEVODOVKA MA/5 UTAHOVACÍ MOMENTY - PŘEVODOVKA MA/5 Označení Název Počet šroubů Utažení 1 Aretační kroužek ložiska 4 1,8 ± 0,2 2 Mezideska 11 5 ± 0,5 3 Skříň převodovky 4 Šroub vodítka vypínacího ložiska spojky 16 OPR

Více

Konzola řazení s pákou, táhlem a kloubem

Konzola řazení s pákou, táhlem a kloubem Konzola řazení s pákou, táhlem a kloubem 1 Konzola řazení s pákou, táhlem a kloubem 1. 10-143-7296 Úplná konzola páky do 13. série 1 110-512420 1. 10-207-7296 Úplná konzola páky s pouzdry od 14. série

Více

Bezpečnostní kluzné a rozběhové lamelové spojky

Bezpečnostní kluzné a rozběhové lamelové spojky Funkce Vlastnosti, oblast použití Pokyny pro konstrukci a montáž Příklady montáže Strana 3b.03.00 3b.03.00 3b.03.00 3b.06.00 Technické údaje výrobků Kluzné lamelové spojky s tělesem s nábojem Konstrukční

Více

SKARAB s.r.o. Výběr z ceníku TANAX TRUCKS Bánovce n.b. Ceník je platný v období: 1.10.2009-31.12.2009 nebo do vyprodání zásob. A

SKARAB s.r.o. Výběr z ceníku TANAX TRUCKS Bánovce n.b. Ceník je platný v období: 1.10.2009-31.12.2009 nebo do vyprodání zásob. A Výběr z ceníku TANAX TRUCKS Bánovce n.b. Ceník je platný v období: 1.10.2009-31.12.2009 nebo do vyprodání zásob. A Kód SKARAB Č. mot. JKPOV Název MJ 4181 341400110 442018810734 211 341300110 442018810744

Více

MO ceník náhradní díly drtiče platný od 1.7. do

MO ceník náhradní díly drtiče platný od 1.7. do MO ceník náhradní díly drtiče platný od 1.7. do 31.12.2018 Kód EAN Název 001010094 8596220005229 001010095 8596220005236 001010096 8596220005243 001010097 8596220005250 001010098 8596220005267 001010099

Více

(lze je rozpojit i za běhu) přenáší pohyb prostřednictvím kapaliny. rozpojovat hřídele za běhu

(lze je rozpojit i za běhu) přenáší pohyb prostřednictvím kapaliny. rozpojovat hřídele za běhu zapis_casti_stroju_spojky08/2012 STR Bc 1 z 6 13. Hřídelové spojky Rozdělení: spojují #1 a přenáší mezi nimi otáčivý #2 Schéma zapojení spojky #4 Další funkce spojek vyrovnávají vyosení spojovaných hřídelů

Více

MO ceník náhradní díly drtiče platný od 1.7. do

MO ceník náhradní díly drtiče platný od 1.7. do 03.12.2018 WT SERVIS spol. s r.o. www.weltservis.cz MO ceník náhradní díly drtiče platný od 1.7. do 31.12.2018 Kód EAN Název 001010094 8596220005229 001010095 8596220005236 001010096 8596220005243 001010097

Více

Katalog náhradních dílů 1

Katalog náhradních dílů 1 A B C D PŘEVODOVKA PŘEVODOVKA PŘEVODOVKA PŘEDNÍ NÁPRAVA E HYDRAULICKÝ ROZVADĚČ HDS 1505 F G HYDRAULICKÉ VÁLCE HYDRAULICKÝ VÁLEC 80x40x90 Katalog náhradních dílů 1 A-PŘEVODOVKA Katalog náhradních dílů 2

Více

Souprava vylepšeného snímače excentru Směrový vrtací stroj 4045 DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ

Souprava vylepšeného snímače excentru Směrový vrtací stroj 4045 DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ Form No. Souprava vylepšeného snímače excentru Směrový vrtací stroj 4045 Číslo modelu 132-4165 3395-935 Rev A Návod k instalaci DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ CALIFORNIA Důležité upozornění, poučka 65 Tento výrobek

Více

Elektrický lanový vrátek plnicí hubice V 250 RK 12 1562

Elektrický lanový vrátek plnicí hubice V 250 RK 12 1562 Návod k použití 1 RK 12 1562 R A Y M A N spol. s r. o. KLADNO Elektrický lanový vrátek plnicí hubice V 250 RK 12 1562 POČET STRAN 5 PLATÍ OD: 10.2000 Návod k použití 2 RK 12 1562 Popis 1. Vrátek je poháněn

Více

Rozmetadlo RMA-8. náhradní díly pro automobilové rozmetadlo (RUR10, RMA10) 2,80 kg (RUR10, RMA10) 3,30 kg

Rozmetadlo RMA-8. náhradní díly pro automobilové rozmetadlo (RUR10, RMA10) 2,80 kg (RUR10, RMA10) 3,30 kg skupina - Rozvodová skříň Rozmetadlo RMA-8 tabulka č. 01 943370612 8001.01 Plášť skříně I 031250912 (sada 01/02-17z + 01/18-16z) 93125009 8001.02 Kuželové soukolí 2 958 Kč 2 312 Kč 11,60 kg 031250892 2,80

Více

BDR 550 JEDNOBUBNOVÁ ROTAČNÍ SEKAČKA 0005315 AU4 ZÁBĚR 550

BDR 550 JEDNOBUBNOVÁ ROTAČNÍ SEKAČKA 0005315 AU4 ZÁBĚR 550 BDR 550 JEDNOBUBNOVÁ ROTAČNÍ SEKAČKA 0005315 AU4 ZÁBĚR 550 03 / 2013 0005315AU4 Motorová jednotka 13 22 12 23 11 9 14 10 1 8 21 20 16 7 7 19 25 18 BDR 550 Katalog č.03a / Verze 6 / Strana 2 0005315AU4

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ HŘÍDELE A ČEPY

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ HŘÍDELE A ČEPY Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 4.1.Hřídele a čepy HŘÍDELE A ČEPY Hřídele jsou základní strojní součástí válcovitého tvaru, která slouží k

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registračníčíslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:

Více

Návod k montáži a ovládání EB Pneumatický servopohon Typ Typ Typ 3271 s ručním přestavením. Typ

Návod k montáži a ovládání EB Pneumatický servopohon Typ Typ Typ 3271 s ručním přestavením. Typ Pneumatický servopohon Typ 3271 Typ 3271 Typ 3271 s ručním přestavením Typ 3271-5 Typ 3271-52 Obr. 1 Servopohony 3271 Návod k montáži a ovládání EB 8310 Vydání květen 2002 Bezpečnostní pokyny Přístroj

Více

Ceník vyráběných součástí:

Ceník vyráběných součástí: Ceník vyráběných součástí: dne 20.2.2014 Vyzvedněte si vždy aktuální ceník. Typ stroje Obj.kód Cena Katalogové Množství JAWA 175 villiers Kč číslo kříž stupaček - stojan kříž stupaček komplet 0103 600

Více

Servisní příručka. Hydrostatické servořízení typ HKU-serie 3 (Euro a SAE provedení)

Servisní příručka. Hydrostatické servořízení typ HKU-serie 3 (Euro a SAE provedení) Hydrostatické servořízení typ HKU-serie 3 (Euro a SAE provedení) - 16 - Hydrostatické servořízení typ HKUS-serie 3 (Euro a SAE provedení) - 17 - HKU, HKUS serie 3 Demontáž Poz. Demontovaný díl Popis 27,

Více

KATALOG DÍLŮ MOTORU VERNER - 1400

KATALOG DÍLŮ MOTORU VERNER - 1400 KATALOG DÍLŮ MOTORU VERNER - 1400-63 - OBSAH 1. Díly řadyvm... 65 1. Díly řadyvk... 72 1. Díly řadyvs... 78-64 - VM VM-01-01 polovina bloku přední VM-01-02 polovina bloku zadní VM-01-03 kryt bloku přední

Více

Servisní informace 2007/0047/1

Servisní informace 2007/0047/1 Servisní informace 2007/0047/1 01 VÝROBNÍ ZLEPŠENÍ EUROCARGO 50.50.20 SOUSTAVA TÁHEL ŘAZENÍ Věc Seřízení spojkových/výběrových táhel (bowden) mechanické převodovky. Popis Zasíláme informaci o tom, jak

Více

OBSAH. - oddíl I. (ocelový spoj. mat.) - oddíl II. (nerezový spoj. mat.) - oddíl III. (spoj. mat. z barevných kovů a plastu)

OBSAH. - oddíl I. (ocelový spoj. mat.) - oddíl II. (nerezový spoj. mat.) - oddíl III. (spoj. mat. z barevných kovů a plastu) OBSAH - oddíl I. ( spoj. mat.) - oddíl II. ( spoj. mat.) - oddíl III. (spoj. mat. z barevných kovů a plastu) 1 022153 Kuželové kolíky 1 1-7 022150 Válcové kolíky 2 2-84 021131 Šrouby s válcovou hlavou

Více

Strojní součásti ČÁSTI STROJŮ R

Strojní součásti ČÁSTI STROJŮ R Strojní součásti ČÁSTI STROJŮ CÍLE PŘEDNÁŠKY Seznámení studentů se základními stavebními prvky strojů a strojního zařízení hřídele, uložení a spojky. OBSAH PŘEDNÁŠKY 1. Strojní součásti. 2. Hřídele a čepy.

Více

Rozpad dílů. rotační kypřič K-60

Rozpad dílů. rotační kypřič K-60 Rozpad dílů rotační kypřič K-60 Hlava válce 1 380020070-0001 šroub s límcem 4 2 120230083-0001 víčko ventilové 1 3 120250032-0001 těsnění ventilového víčka 1 4 270960014-0001 svíčka zapalovací F7TC 1 5

Více

ZKUŠEBNÍ TEST MVTV 2 technické části zkoušky způsobilosti k řízení speciálních hnacích vozidel

ZKUŠEBNÍ TEST MVTV 2 technické části zkoušky způsobilosti k řízení speciálních hnacích vozidel ZKUŠEBNÍ TEST MVTV 2 technické části zkoušky způsobilosti k řízení speciálních hnacích vozidel 1. Montážní vůz MVTV 2 má pojezd v provedení a) dvojkolí jsou vedena v rámu vozidla s vůlí v příčném směru,

Více

ČÁST 3.3. Mazání OBSAH. PDF vytvořeno zkušební verzí pdffactory www.fineprint.cz

ČÁST 3.3. Mazání OBSAH. PDF vytvořeno zkušební verzí pdffactory www.fineprint.cz ČÁST.. Mazání OBSAH. Mazací instrukce....-.. Mazání....-.. Symboly maziv....-.. Sestava pohonu stolu....-..4 Náhon stahovače a pák....-6..5 Dorážkové buňky....-7..6 Sestava třmenu....-8..7 Mechanismus

Více

NOVINKA šestistupňová mechanická převodovka 02M ve vozech

NOVINKA šestistupňová mechanická převodovka 02M ve vozech NOVINKA šestistupňová mechanická převodovka 02M ve vozech SP41_50 Na moderní automobily se kladou stále rostoucí požadavky na funkčnost, jízdní komfort, bezpečnost, šetrnost k životnímu prostředí a také

Více

SESTAVA MOTORU VERNER - 1400

SESTAVA MOTORU VERNER - 1400 SESTAVA MOTORU VERNER - 1400 SESTAVA MOTORU VERNER - 1400-24 - SESTAVA MOTORU VERNER - 1400 OBSAH Sestava 1. Kliková hřídel... 26 2. Uložení klikové hřídele... 27 3. Polovina bloku - přední... 28 4. Rozvod

Více

Ruční pohony a příslušenství. pro vnitřní spínací přístroje

Ruční pohony a příslušenství. pro vnitřní spínací přístroje Ruční pohony a příslušenství pro vnitřní spínací přístroje 1 Ruční pohony a příslušenství pro vnitřní spínací přístroje Slouží k ručnímu ovládání vnitřních spínacích přístrojů, především odpojovačů a odpínačů

Více

BDR 700. DVOUBUBNOVÁ ROTAČNÍ SEKAČKA 0005321A4 ZÁBĚR 700 mm - protisměrná převodovka foukaná kola

BDR 700. DVOUBUBNOVÁ ROTAČNÍ SEKAČKA 0005321A4 ZÁBĚR 700 mm - protisměrná převodovka foukaná kola BDR 700 DVOUBUBNOVÁ ROTAČNÍ SEKAČKA 0005321A4 ZÁBĚR 700 mm - protisměrná převodovka foukaná kola 06 / 2009 Motorová jednotka 13 22 12 23 11 9 14 10 1 8 21 20 16 7 BDR 700 Katalog č.10a / Verze 8 / Strana

Více

MODERNÍ TECHNOLOGIE A DLOUHOLETÁ ZKUŠENOST

MODERNÍ TECHNOLOGIE A DLOUHOLETÁ ZKUŠENOST MODERNÍ TECHNOLOGIE A DLOUHOLETÁ ZKUŠENOST SVA SAMONASÁVACÍ ČERPADLA SIGMA PUMPY HRANICE, s.r.o. Tovární č.p. 605, 753 01 Hranice I - Město, Česká republika tel.: 581 661 111, fax: 581 661 782 e-mail:

Více

Oprava homokinetického kloubu.

Oprava homokinetického kloubu. . Pracovní postup opravy homokinetického kloubu Postup: 1. Povolíme centrální matici poloosy před sundáním kola. 2. Demontujeme kolo. 3. Povolíme zajišťovací šrouby poloosy u převodovky postupujeme jednotlivě.

Více

E3 elektronické sdružené vstřikovače Uvolnění servisního řešení pro E3.24 a E3.27 typu EUI

E3 elektronické sdružené vstřikovače Uvolnění servisního řešení pro E3.24 a E3.27 typu EUI Technická informace NOV 2015 ELEKTRONICKÉ SDRUŽENÉ VSTŘIKOVAČE VYBAVENÍ: TÉMA: 1. ÚVOD E3 elektronické sdružené vstřikovače Uvolnění servisního řešení pro E3.24 a E3.27 typu EUI Informace popisuje nářadí

Více

VM 125 M 02/B. Výměna oleje v převodovce: 0,5 l, dop. výrobce: AUTOMATIK TRANSMISSION DEXTRON III

VM 125 M 02/B. Výměna oleje v převodovce: 0,5 l, dop. výrobce: AUTOMATIK TRANSMISSION DEXTRON III VÝROBCE: Vladimír Vácha VM MOTOR Sedláčkova 2570 397 01 Písek Tel.: 382 215 434 Fax: 382 215 434 E-mail: vmmotor@iol.cz Web.: www.vmmotor.com Technické informace: Utahování šroubů a matek motoru VM 125

Více

STAVEBNÍ VRÁTKY MINOR MILLENNIUM PLUMA 325/500 KG

STAVEBNÍ VRÁTKY MINOR MILLENNIUM PLUMA 325/500 KG STAVEBNÍ VRÁTKY PŘÍRUČKA PRO OBSLUHU A ÚDRŽBU TATO PŘÍRUČKA JE NEDÍLNOU SOUČÁSTÍ ZAŘÍZENÍ Důležité upozornění: Před začátkem používání zařízení si tuto příručku důkladně prostudujte. Všechny činnosti se

Více

Název zpracovaného celku: Spojky

Název zpracovaného celku: Spojky Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: Silniční vozidla třetí NĚMEC V. 5.5.2013 Název zpracovaného celku: Spojky Spojka je mechanismus zajišťující spojení hnací a hnané hřídele, případně umožňující krátkodobé

Více

AGATHA DS-521Z / DS-521B / DS-521. Bubnová sekačka. Seznam náhradních dílů

AGATHA DS-521Z / DS-521B / DS-521. Bubnová sekačka. Seznam náhradních dílů AGATHA DS-521Z / DS-521B / DS-521 Bubnová sekačka Seznam náhradních dílů Strana 2 Poz. Název Obj. č. Ks 1 Podvozek jednoúčelový viz strana 4 1 2 Matice M6 168516 2 3 Podložka 6,6 195530 2 4 Nýt s trnem

Více

PAX SIGMA PUMPY HRANICE VYSOKOTLAKÉ HORIZONTÁLNÍ PLUNŽROVÉ ČERPADLO

PAX SIGMA PUMPY HRANICE VYSOKOTLAKÉ HORIZONTÁLNÍ PLUNŽROVÉ ČERPADLO SIGMA PUMPY HRANICE VYSOKOTLAKÉ HORIZONTÁLNÍ PLUNŽROVÉ ČERPADLO SIGMA PUMPY HRANICE, s.r.o. Tovární 605, 753 01 Hranice tel.: 581 661 111, fax: 581 602 587 Email: sigmapumpy@sigmapumpy.com PAX-3-160 426

Více

ŘETĚZOVÉ PŘEVODY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích

ŘETĚZOVÉ PŘEVODY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích ŘETĚZOVÉ PŘEVODY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora studentů

Více

SERVISNÍ PŘÍRUČKA. Hydromotory typ MS(Y) a MLHS(Y)

SERVISNÍ PŘÍRUČKA. Hydromotory typ MS(Y) a MLHS(Y) SERVISNÍ PŘÍRUČKA Hydromotory typ MS(Y) a MLHS(Y) Rok 2005 Servisní příručka Demontáž Hydromotory typ MS(Y)... Korunová matice Podložka Korunová matice Prachovka Těleso Hřídel. těsnění Kolík Pero Ventilová

Více

Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují. s finanční podporou v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Královéhradeckého kraje

Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují. s finanční podporou v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Královéhradeckého kraje Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují s finanční podporou v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Královéhradeckého kraje MODUL 03 - TP ing. Jan Šritr ing. Jan Šritr 2 1 ing.

Více

17.2. Řetězové převody

17.2. Řetězové převody zapis_prevody_retezove,remenove08/2012 STR Cb 1 z 7 17.2. Řetězové převody Schéma řetězového převodu Napínání a tlumení řetězu 1 - #1 řetězové kolo, 2 - #2 řetězové kolo, 3 - #3 část řetězu, 4 - #4 část

Více

1 NÁPRAVY. UMÍSTNĚNÍ NA VOZIDLE Nápravy jsou umístěny pod rámem, a to podle konstrukce buď úplně (tuhé nápravy), nebo částečně (ostatní druhy).

1 NÁPRAVY. UMÍSTNĚNÍ NA VOZIDLE Nápravy jsou umístěny pod rámem, a to podle konstrukce buď úplně (tuhé nápravy), nebo částečně (ostatní druhy). 1 NÁPRAVY ÚČEL nést tíhu vozidla a přenášet ji na kola, přenášet hnací, brzdné a boční síly mezi kolem a rámem, umožnit odpružení vozidla pomocí pružin, které jsou uloženy mezi nápravami a vozidlem. UMÍSTNĚNÍ

Více

SIGMA PUMPY HRANICE VYSOKOTLAKÁ HORIZONTÁLNÍ 426 2.98 26.22

SIGMA PUMPY HRANICE VYSOKOTLAKÁ HORIZONTÁLNÍ 426 2.98 26.22 SIGMA PUMPY HRANICE VYSOKOTLAKÁ HORIZONTÁLNÍ PLUNŽROVÁ ČERPADLA SIGMA PUMPY HRANICE, s.r.o. Tovární 605, 753 01 Hranice tel.: 0642/261 111, fax: 0642/202 587 Email: sigmahra@sigmahra.cz PAX 3 60 426 2.98

Více

CARIBONI BI-ME. Bimetalické trolejové napájecí vedení měď-ocel. Montážní pokyny a údržba. 1. Montážní pokyny

CARIBONI BI-ME. Bimetalické trolejové napájecí vedení měď-ocel. Montážní pokyny a údržba. 1. Montážní pokyny CARIBONI BI-ME Bimetalické trolejové napájecí vedení měď-ocel Montážní pokyny a údržba 1. Montážní pokyny 1.1. Montáž fázových trolejí Fázové troleje se montují na izolátory. Izolátory připevněte k ocelovým

Více

45-02103 - AF 2101 TLAČENÉ ROZMETADLO NÁVOD K OBSLUZE. Model č. 45-02103. Montáž Provoz Údržba Náhradní díly

45-02103 - AF 2101 TLAČENÉ ROZMETADLO NÁVOD K OBSLUZE. Model č. 45-02103. Montáž Provoz Údržba Náhradní díly NÁVOD K OBSLUZE Model č. 45-02103 VAROVÁNÍ: Pozorně si přečtěte Pokyny a pravidla pro bezpečný provoz 45-02103 - AF 2101 TLAČENÉ ROZMETADLO Montáž Provoz Údržba Náhradní díly nejrychlejší způsob jak nakoupit

Více

AGATHA DS-521Z / DS-521B / DS-521. Bubnová sekačka

AGATHA DS-521Z / DS-521B / DS-521. Bubnová sekačka AGATHA DS-521Z / DS-521B / DS-521 Bubnová sekačka Seznam náhradních dílů 2019 Přehled modelů: Modelová řada DS-521Z DS-521B DS-521 Provedení 1004400113 1004400101 1004400146 Obrázek Výroba do konce 2018

Více

BDR 581 SL. ROTAČNÍ SEKAČKA BDR 581SL BELLA 1/2011 od roku 2011. Vladimír Bernklau

BDR 581 SL. ROTAČNÍ SEKAČKA BDR 581SL BELLA 1/2011 od roku 2011. Vladimír Bernklau BDR 581 SL ROTAČNÍ SEKAČKA BDR 581SL BELLA 1/2011 od roku 2011 Vladimír Bernklau Motor, úchyt motoru 12 11 1 9946914 MOTOR HONDA GCV160, 5,5 HP 4T OHC1Z 1 2 4051913 ŘEMENICE MOTORU 1 3 9463709 PŘÍRUBA

Více

OBSAH PODVOZEK 1 KONTROLA STAVU ŘÍDICÍHO ÚSTROJÍ, KOL A JEJICH ZAVĚŠENÍ... 11

OBSAH PODVOZEK 1 KONTROLA STAVU ŘÍDICÍHO ÚSTROJÍ, KOL A JEJICH ZAVĚŠENÍ... 11 OBSAH PODVOZEK 1 KONTROLA STAVU ŘÍDICÍHO ÚSTROJÍ, KOL A JEJICH ZAVĚŠENÍ............................... 11 1.1 Kontrola vůlí v řízení a v zavěšení kol....................... 12 1.1.1 Mechanická vůle řízení

Více

LUCINA MAX BDR-620B / BDR-620. Víceúčelový nosič s bubnovou sekačkou a příslušenstvím (VM-580, SP-800, PK-950) Seznam náhradních dílů

LUCINA MAX BDR-620B / BDR-620. Víceúčelový nosič s bubnovou sekačkou a příslušenstvím (VM-580, SP-800, PK-950) Seznam náhradních dílů LUCINA MAX BDR-620B / BDR-620 Víceúčelový nosič s bubnovou sekačkou a příslušenstvím (VM-580, SP-800, PK-950) Seznam náhradních dílů Strana 2 1 Podvozek víceúčelový MaX viz strana 4 1 2 Sestava disk MaX

Více

TVAROVÉ SPOJE HŘÍDELE S NÁBOJEM POMOCÍ PER, KLÍNŮ A DRÁŽKOVÁNÍ

TVAROVÉ SPOJE HŘÍDELE S NÁBOJEM POMOCÍ PER, KLÍNŮ A DRÁŽKOVÁNÍ TVAROVÉ SPOJE HŘÍDELE S NÁBOJEM POMOCÍ PER, KLÍNŮ A DRÁŽKOVÁNÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál

Více

Název: Konstrukce robota s mechanickým převodem I. Tematický celek: Pohyb těles. Úkol:

Název: Konstrukce robota s mechanickým převodem I. Tematický celek: Pohyb těles. Úkol: Název: Konstrukce robota s mechanickým převodem I. Tematický celek: Pohyb těles Úkol: 1. Zjistěte základní informace o mechanických převodech. 2. Navrhněte konstrukci robota tak, aby při daném výkonu motoru

Více

01 Motor s krytem 02 Čerpadlo 12 03 Rozvaděč 04 Rozvod pohonných hmot 05 Benzínová nádrž 06 Vývěva s ovládáním 07 Vývěva 12 08 Chlazení motoru 09

01 Motor s krytem 02 Čerpadlo 12 03 Rozvaděč 04 Rozvod pohonných hmot 05 Benzínová nádrž 06 Vývěva s ovládáním 07 Vývěva 12 08 Chlazení motoru 09 01 Motor s krytem 02 Čerpadlo 12 03 Rozvaděč 04 Rozvod pohonných hmot 05 Benzínová nádrž 06 Vývěva s ovládáním 07 Vývěva 12 08 Chlazení motoru 09 Chladič 10 Čistič 11 Zapalování - úplné 12 Přístrojová

Více

Pohony šicích strojů

Pohony šicích strojů Pohony šicích strojů Obrázek 1:Motor šicího stroje Charakteristika Podle druhu použitého pohonu lze rozdělit šicí stroje na stroje a pohonem: ručním, nožním, elektrickým pohonem. Motor šicího stroje se

Více

Navíjedla. Navíjedla jsou obecně charakterizována tím, že zdvíhací, resp. tažná síla se vyvozuje lanem, které dostává pohyb od bubnu, jejž opásává.

Navíjedla. Navíjedla jsou obecně charakterizována tím, že zdvíhací, resp. tažná síla se vyvozuje lanem, které dostává pohyb od bubnu, jejž opásává. Zdvihadla Pojmem zdvihadla (nebo poněkud přesněji jednoduchá zdvihadla ) rozumíme zdvihací zařízení, členěná dále do těchto tří skupin: zvedáky, kladkostroje, navíjedla. Zdvihadla jsou všeobecně charakterizována

Více

Servisní příručka. Hydromotory typ MM a MLHM

Servisní příručka. Hydromotory typ MM a MLHM Hydromotory typ MM a MLHM 1 MM a MLHM Demontáž Poz. Demontovaný díl Popis 2 Montážní příruba F, Upevněte motor svisle s hřídelí otočenou směrem vzhůru na 1 šrouby montážní desku. Šroubovákem A1,2x8 DIN5265

Více

D.A. SERVOPOHON, série AP - dvojčinný servopohon

D.A. SERVOPOHON, série AP - dvojčinný servopohon D.A. SERVOPOHON, série AP - dvojčinný servopohon Funkční princip: Otáčení hnací hřídele proti směru hodinových ručiček je dosaženo přivedením tlakového vzduchu do OTVORU A, což způsobí pohyb pístů směrem

Více

v uzavřeném provedení pro páru, plyny a tekutiny

v uzavřeném provedení pro páru, plyny a tekutiny TYP 31.1, SV I: Materiál 1.0460 /0.7043 TYP 31.1, SV II + III: Materiál 1.0460 /1.0619 TYP 31.1, SV IV: Materiál 1.0619 /1.0619 TYP 31.2: Materiál 1.4571 /1.4581 TYP 31.7: Materiál 1.4571 /1.4308 SV I

Více

Návod pro montáž lineární osy a nosné desky

Návod pro montáž lineární osy a nosné desky Lineární osa Návod pro montáž lineární osy a nosné desky 1. Oboustranná vodící kolejnice se připevní šrouby M8 na nosný profil. 2. Nosná deska s 2 excentrickými a 2 centrickými vodícími rolnami se namontuje

Více

Hlava C, plynotěsný kryt

Hlava C, plynotěsný kryt TYP 30.1, SV I: Materiál 1.0460 /0.7043 TYP 30.1, SV II + III: Materiál 1.0460, 1.0619 /1.0619 TYP 30.1, SV IV: Materiál 1.0619 /1.0619 TYP 30.2: Materiál 1.4571, 1.4581 /1.4581 TYP 30.7: Materiál 1.4571

Více

VZORY PŘÍKLADŮ KE ZKOUŠCE ZE ZK1

VZORY PŘÍKLADŮ KE ZKOUŠCE ZE ZK1 VZORY PŘÍKLADŮ KE ZKOUŠCE ZE ZK1 K uložení 13 H8/f7 stanovte rovnocenná uložení. Známe úchylky pro f7 : es = -,43, ei = -,83. Naskicujte v měřítku 1:1 a vyznačte číselně. Na čepu hřídele čerpadla 45k6

Více

PVA SIGMA PUMPY HRANICE 426 2.98 25.31

PVA SIGMA PUMPY HRANICE 426 2.98 25.31 SIGMA PUMPY HRANICE VYSOKOTLAKÉ HORIZONTÁLNÍ PÍSTOVÉ ČERPADLO PVA SIGMA PUMPY HRANICE, s.r.o. Tovární 605, 753 01 Hranice tel.: 0642/261 111, fax: 0642/2 587 Email: sigmahra@sigmahra.cz 426 2.98 25.31

Více

KATALOG NÁHRADNÍCH DÍLŮ ŠKODA 1000/1100MB, 1000MBG, 1000/1100MBX 6. část: BRZDY. Hydraulická brzda

KATALOG NÁHRADNÍCH DÍLŮ ŠKODA 1000/1100MB, 1000MBG, 1000/1100MBX 6. část: BRZDY. Hydraulická brzda Hydraulická brzda 1 Hydraulická brzda 1. 10-138-5374 Rozvodka 1 110-595461 03-4065.13 2. 10-139-5374 Zadní pevná rozvodka do 6. série (7/65) 1 110-595462 03-4065.14 2. 10-138-5374 Rozvodka od 6. série

Více

Kola. Konstrukce kola (jen kovové části)

Kola. Konstrukce kola (jen kovové části) Kola Účel: (kolo včetně pneumatiky): Umístění: - nese hmotnost vozidla - kola jsou umístěna na koncích náprav - přenáší síly mezi vozovkou a vozidlem - doplňuje pružící systém vozidla Složení kola: kovové

Více

Boční ruční přestavení Typ do jmenovitého zdvihu 30 mm. Návod k instalaci a obsluze EB CS

Boční ruční přestavení Typ do jmenovitého zdvihu 30 mm. Návod k instalaci a obsluze EB CS Boční ruční přestavení Typ 3273 do jmenovitého zdvihu 30 mm Návod k instalaci a obsluze EB 8312-2 CS Vydání říjen 2013 Význam pokynů v tomto návodu k instalaci a obsluze NEBEZPEČÍ! Varování před nebezpečnými

Více

MODERNÍ TECHNOLOGIE A DLOUHOLETÁ ZKUŠENOST

MODERNÍ TECHNOLOGIE A DLOUHOLETÁ ZKUŠENOST MODERNÍ TECHNOLOGIE A DLOUHOLETÁ ZKUŠENOST RPP ROTAČNÍ OBJEMOVÁ ČERPADLA SIGMA PUMPY HRANICE, s.r.o. Tovární č.p. 605, 753 0 Hranice I - Město, Česká republika tel.: 58 66, fax: 58 66 782 e-mail: sigmapumpy@sigmapumpy.com

Více

Hřídelové spojky. Spojky přenáší krouticí moment mezi hnacím a hnaným strojem nebo mezi jednotlivými částmi stroje či mechanismu.

Hřídelové spojky. Spojky přenáší krouticí moment mezi hnacím a hnaným strojem nebo mezi jednotlivými částmi stroje či mechanismu. Hřídelové spojky Spojky přenáší krouticí moment mezi hnacím a hnaným strojem nebo mezi jednotlivými částmi stroje či mechanismu. Další funkce spojek přerušení nebo omezení přenosu M k jako ochrana před

Více

MECHANICKÉ PŘEVODY STROJE STR A ZAŘÍZENÍ OJE ČÁSTI A MECHANISMY STROJŮ STR

MECHANICKÉ PŘEVODY STROJE STR A ZAŘÍZENÍ OJE ČÁSTI A MECHANISMY STROJŮ STR MECHANICKÉ PŘEVODY STROJE A ZAŘÍZENÍ ČÁSTI A MECHANISMY STROJŮ MECHANICKÉ PŘEVODY Mechanické převody umožňují spojení hnacích a hnaných členů ve strojích, přičemž umožňují změnu rychlosti otáčení a kroutícího

Více

Převodník norem spojovacího materiálu

Převodník norem spojovacího materiálu Převodník norem spojovacího materiálu DIN ČSN ISO Název 1 22153 2339 Kolíky kuželové 7 22150 2338 Kolíky válcové 84 21131 1207 Šrouby s válcovou hlavou 85 21137 1580 Šroub s velkou válcovou hlavou 86 21146

Více