OD 13 DO 17 HODIN. Zpracoval tým, DC

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "OD 13 DO 17 HODIN. Zpracoval tým, DC"

Transkript

1 OD 13 DO 17 HODIN Zpracoval tým, DC

2 Dubnový kalendář narozenin našich kamarádů. NAŠE POCITY JSOU POUTA, KTERÁ VŠICHNI SDÍLÍME A KTERÁ NÁS SPOJUJÍ DOHROMADY JAKO LIDSKOU RODINU. Ahoj děti, tento měsíc se zaměříme na naše ruce. Heslo bude Ruce mají pomáhat a ne škodit. V tomto měsíci si uděláme Knihu přátelství. Do této knihy každý nakreslí svého kamaráda. Pak si uděláme besedu o tom, jak naše ruce pomáhají a mohou pomoci. A vzpomeneme na Milanovu partu, jak ruce mohou také škodit. S našima rukama budeme dělat mnoho dobrého. Také se do toho zapojíme jako srdíčkoví indiáni. Dbáme na společenské chování. Oslovuj kamaráda jménem, popros a poděkuj. Zdravíme se navzájem. Stále poznávám tebe v různých situacích a ty poznáváš mne. Učíme se naslouchat jeden druhému. Je to velmi těžké. Začínám se učit, co je to respektování druhého, i když nepoužívám toto slovo, protože jsem ještě malý. A co my, dospělí? Rozvíjíme vzájemné citové vztahy. I já jsem byla malá. Učit děti sebereflexi a zbavovat je stresu a spěchu. My v Srdíčku nespěcháme. Vytváříme u všech dětí pocit bezpečí. Učíme se vychovávat děti bez napomínání. VYTVÁŘET DOMOV ZNAMENÁ PŘEDEVŠÍM NEUSTÁLE NAROVNÁVAT NAŠE VZTAHY MEZI SEBOU JAKO RODIČE A TAKÉ LIDÉ, KTEŘÍ DĚTI OBKLOPUJÍ. Přejeme vám hodně odvahy a trpělivosti k tomuto stále těžšímu úkolu.

3 Slovo pro dospělé. V TOMTO A DALŠÍM MĚSÍCI SE BUDOU DĚTI SETKÁVAT S RŮZNÝMI PŘÍBĚHY, KTERÉ JIM BUDOU PŘIBLIŽOVAT MISTRA JANA HUSA. Řeknete si proboha, takové malé děti, co mají společného v tomto věku s mistrem Janem Husem? Tak se na to podíváme z jiného úhlu. Mistr Jan Hus byl upálen kvůli hlásání pravdy. Označoval okolní skutečnost a její zlořády pravými slovy, pravým jménem. Po staletí byly likvidováni takové lidé jako on. Mocní se vždy dělili na ty, kteří svou mocí posilovali národní vědomí a národní zájmy a na ty, kteří ji zneužívali ve svůj prospěch bez ohledu na lidskost. Hus se zapsal do českých dějin a zrovna tak Jeroným Pražský tím, že než by si zachránili život, aby popřeli pravdu, tak ho za ni položili. Už od dětství má být dítě vedeno tak, aby vyrostlo v osobnost, která má rovný charakter. Součástí dobrého charakteru je smysl pro pravdu. Jak asi hodnotíte naše politiky? Podle jejich slov a podle skutečnosti co hlásají ve prospěch národa a člověka a jak to doopravdy naplňují. Proč bychom na naše děti nepůsobili jako rodiče i jako lidé, kteří přijdou s jejich výchovou do styku, aby z nich vyrostli lidé čestní, kteří se nedají koupit pro svůj prospěch třeba i ve svém prostém životě. A děti potřebují vzor. Potřebují přiblížit všechny ty abstraktní pojmy, které slyší od nejútlejšího věku aniž by si je mohli propojit se skutečností. A tak my přicházíme s obyčejnými dětskými příběhy, které jim jednak přiblíží jedinečnou postavu našich českých dějin a jednak i pojem pravdy. Co je opakem pravdy, lež, podvod, chytračení, ale i lhostejnost, nezájem ap. Co všechno právě může slovo vyjádřit, krásně zpracovala pro větší děti ve své přednášce naše Kateřina Ortmanová. Naše děti se budou seznamovat s Husovými výroky o pravdě tak, aby je to bavilo, porozuměly jejich obsahu a mohly své pocity vyjádřit i výtvarně. Věříme, že se nám to povede a že naše práce s dětmi přinese i když malé, tak významné seménko do jejich povědomí. M.N.

4 SVĚT KOLEM NÁS Tento měsíc zkusíme pracovat s příběhy dětí a budeme se učit co je to vlastně pravda. Poznáme kdo to byl Mistr Jan Hus a poslechneme si jeho příběhy s dětmi. Děti, říkali jsme si, že když někdo mluví pravdu, nemají ho lidé, kteří dělají špatné věci rádi. Tak to bylo s Mistrem Janem Husem, který se nikdy nebál takovým lidem říci, že se chovají špatně. Proto musel opustit Prahu a putovat do vyhnanství na Krakovec. Cesta byla daleká a Mistr Jan byl často unaven. Lidé ho znali, když promlouval k lidem v betlémské kapli a tak neměl nouzi při svém putování. Měli ho rádi chudí i bohatí. Zvali ho do svých rodin, dostal jídlo i nocleh. Když přicházel do jedné vesničky, unavený sedl si pod strom a naslouchal dětem, které se radily, co si vymyslí, že nešly do školy a raději si hrály u lesa. Řekneme, že nás někdo přepadl, to né, to by hned pan učitel věděl, že to není pravda. Tak třeba, že jsme našli zraněného člověka, a že jsme mu museli pomoci, řekl Honzík. Nó, to by šlo, řekli Jiřík a Vašík. Vtom se u nich objevil Mistr Jan. Myslíte si chlapci, že jste se rozhodli správně? To, co říkáte je přeci lež. Chlapci se zarazili, když se u nich objevil neznámý člověk. A co máme teď dělat, pan učitel nás potrestá, když mu řekneme pravdu. Myslím, že ne. Bude rád, že má ve třídě chlapce, kteří umí říci pravdu, i když jim hrozí pokárání nebo trest. Mluvit pravdu se musíte učit. Není to vždy lehké, ale vyrostou z vás pravdomluvní lidé a ne lháři. Jestli chcete, půjdu s Vámi. Tak co máme říci, ptal se Vašík. Pravdu, řekl Mistr Jan, že jste si hráli, zapomněli na čas a jdete pozdě do školy. Tak se chlapci rozhodli že ano, že se budou učit říkat pravdu. Řekli panu učiteli, jak se to stalo, a světe div se, pan učitel se usmál a řekl tak chlapci, příště až půjdete so školy tak si cestou nehrajte všechno si o přestávce dopište, ale jsem rád, že jste mi řekli pravdu Čeháková

5 Všechno v přírodě je živé. Všechno slouží všem, pro jejich oči a uši i užitek Co znamená chránit? To se stále učíme.. Poznávat její krásu a její dary znamená všechno vidět svýma očima. Duben. Chvilku prší, chvilku zebe. Chvilku padá břečka z nebe. Chvilku svítí sluníčko. Vstávej, vstávej, vstávej, travičko. Za chviličku prší znova, Je to doba aprílová. Indiáni rozuměli přírodě, rostlinám i živočichům a my se to učíme také. Vypravíme se do domova rostlinek a zvířátek. Budeme se tam vždy chovat jako v jejich domově. Zkusme si představit, že jsme jedni z nich. Zkusíme to ve hře Kdo jsi? Spadly džbánky do studánky,v trávě řádí harampádí.dávej pozor zajíčku, rozřízneš si nožičku. Parta dětí sbírá smetí, za nepořádníky se stydí.škodu rychle napraví i voda se uzdraví. První jarní květy, které v přírodě poznáme budeme hledat i v našem kalendáři přírody. Jak prožijeme návrat jara? V tomto měsíci plánujeme více vycházek, tak nejlépe poznáme, co se v přírodě mění.

6 DUBEN, to je roztodivný měsíc, říká se mu Apríl a my si s ním zahrajeme hru. Jak to vypadá v přírodě? My, srdíčkoví indiáni, si uděláme kalendář dubnových rostlinek. Nezapomeneme ani na mláďátka. Hádanky pro chytré hlavičky. Tak to vás bude určitě bavit.

7 Když je volná chvilka hodí se různé říkačky a jazykolamy. Metodický list

8 SVĚT, JAK HO VIDÍ DÍTĚ

9 SVĚT, JAK HO VIDÍ DÍTĚ Po stopách Mistra Jana Husa v historii našich míst.

10 Co všechno v Srdíčku prožijeme, to si nakreslíme, namalujeme a také vymodelujeme. Jak se kreslí a maluje radost, pravda? Třeba jako slunce. rozkvetlá louka nebo duha.

11 Venku i doma Ve hře hledej zálibu holduj tanci pohybu rytmicky la la la srdce pracovat má! Kdo se sportem rozjaří mívá růže ve tváři sportuje la la la rukama nohama!

12 Cvičení rovnováhy na čtyřech 1. Děti mají na zádech nějaký lehký předmět se širokou základnou (např. molitanovou hrací kostku, destičku pro výuku plavání, nafukovací hračku apod.) a úkolem je lezení po čtyřech tak, aby nesený předmět nespadl. Hrajeme si při tom na velblouda (nese hrb), želvu (má krunýř), koníka nebo oslíka nesoucího náklad. Důležité jsou zpočátku pomalé pohyby. Toto lezení později ztěžujeme jednoduchými nízkými překážkami, které je nutno přelézt. Při lezení jsou jednotlivé končetiny vždy zvednuté jen nízko a relativně krátkou dobu, takže dítě je stabilní a méně stabilní je pouze předmět, nesený na zádech. 2. Opět v poloze na čtyřech pomalu zvedáme jednotlivé končetiny do výšky. Tohle je na rovnováhu obtížnější, protože opora pouze o tři končetiny je delší dobu. Hrajeme si na brodění vodou, přes řeku apod., kdy zvířata přirozeně zvedají nohy vysoko. Cvičíme na místě nebo při pomalém lezení. Končetiny lze zvedat i do stran. 3. V obtížnější variantě stojíme na čtyřech na místě a zvedáme vždy dvě končetiny současně, pravou paži zároveň s levou nohou a levou paži zároveň s pravou nohou, ale nenutíme děti k výdrži. Opora s podložkou jsou vždy jen dvě končetiny. 4. Kůň mimochodník zvedáme současně levou ruku s levou nohu a pak pravou ruku současně s pravou nohu. Poslední tři cvičení provádíme nejprve bez předmětu na zádech, později jej využijeme a úkolem je, aby ze středu zad nespadl

13 CO NÁS ČEKÁ.. A CO NÁS NEMINE? A na co se budeme těšit? Když je tma a nevidím zkouška našich smyslů. Naše oči jsou zdrojem informací o světě okolo nás, spojují nás s ním. A to co vidíme, nám nezřídka přináší potěšení. Teprve, když nic nevidíme, uvědomujeme si, jak jsme bezbranní. Jak je vše náhle složité a těžké Srdíčkoví INDIÁNI mají odvahu setrvat alespoň chvíli nic nevidíc zavážeme si oči a budeme pozorovat, co se v nás děje. A co nám říkají zbývající smysly. A na konci měsíce Se těšíme na den s maminkami v Srdíčku na čarodějnické párty,, Čarodějnické řádění A možná pojedeme na výlet.

14 Šimon připomíná dětem rozdíl mezi dobrem a zlem. Připomíná chování dětí a kamarádů Tomáše z příběhu Tomášovo tajemství. Připomíná jednání Milana a jeho party v příběhu Jak si Jakub splnil přání. Co všechno Pán Ježíš dělal, aby naučil lidi se správně chovat a mít se rádi. Přát jim všechno dobré. Umět odpustit. Kdo pomáhal Pánu Ježíši! Jeho žáci, kterým se říkalo apoštolové. Připomenout příběh: Uzdravení dcery Jairovy Utišení bouře na moři Velký výlov rybářů. Práce s programem a metodikou misijní katecheze

15 ŠIMON VYPRÁVÍ DĚTEM PŘÍBĚHY PÁN JEŽÍŠ UZDRAVUJE! Uzdravení dcery Jairovy Pánem Ježíšem Klíčová slova: Moc uzdravovat, víra, láska, vděk poděkování Příběh dětí: Jak si Jakub splnil své přání Klíčová slova: špatné rozhodnutí, pokažená radost, náprava, odpuštění. Biblický příběh: O MARNOTRATNÉM SYNU Klíčová slova: učitel, podobenství, špatné rozhodnutí, lítost, odpuštění Metody: Vyprávění, problémové otázky, zpěv katechety. 15

Zpracovala Nová Milena - příběhy Čeháková Ludmila korektura Ing. Vlach

Zpracovala Nová Milena - příběhy Čeháková Ludmila korektura Ing. Vlach Celý měsíc se budeme seznamovat s pojmem láska. Musíme poznat co to slovo znamená. Před každým křesťanským kruhem si budeme vyprávět jeden mini příběh a vy samy děti určíte, zda je to láska a pohoda nebo

Více

Zpracovala Nová Milena a tým DC

Zpracovala Nová Milena a tým DC Milé děti, od měsíce února si bude s vámi hrát a pracovat nejen Kateřina, Naďa a Terezka, Petra, ale i nová teta Regina. Je mladá, hezká, veselá a pracovala s dětmi jako jste vy. Budete jí mít určitě rády.

Více

OD 13 DO 17 HODIN. Zpracovala Nová Milena, spolupracuje Jana Šmardová Koulová korektura webmaster Ing. Vlach

OD 13 DO 17 HODIN. Zpracovala Nová Milena, spolupracuje Jana Šmardová Koulová korektura webmaster Ing. Vlach OD 13 DO 17 HODIN Zpracovala Nová Milena, spolupracuje Jana Šmardová Koulová korektura webmaster Ing. Vlach Květnový kalendář narozenin našich kamarádů. Ahoj děti, Minulý měsíc jsme si vytvořily Knihu

Více

Zpracovala Nová Milena - spolupráce Ortmanová Katka - příběhy Čeháková Ludmila - korektura webmaster Ing. Vlach

Zpracovala Nová Milena - spolupráce Ortmanová Katka - příběhy Čeháková Ludmila - korektura webmaster Ing. Vlach Zpracovala Nová Milena - spolupráce Ortmanová Katka - příběhy Čeháková Ludmila - korektura webmaster Ing. Vlach POHYB-JÓGA MUZIKOTERAPIE POHYBOVÉ HRY INDIVIDUELNÍ PÉČE- HRY KŘESŤANSKÝ KRUH SVAČINA ZÁJMOVÉ

Více

POKRAČUJEME v naší hře Záchranáři. Tento měsíc naplníme také projekt spolupráce s SZŠ v Žebráku

POKRAČUJEME v naší hře Záchranáři. Tento měsíc naplníme také projekt spolupráce s SZŠ v Žebráku POKRAČUJEME v naší hře Záchranáři Tento měsíc naplníme také projekt spolupráce s SZŠ v Žebráku My, děti ze Srdíčka, jsme moc rády, že máme nové kamarády ze školy v Žebráku. Těšíme se na setkání a připravujeme

Více

MRAVNÍ VÝCHOVA A KATECHEZE. Učíme se znát jejich pocity a respektovat je. Pomáháme jim, když jsou s námi.

MRAVNÍ VÝCHOVA A KATECHEZE. Učíme se znát jejich pocity a respektovat je. Pomáháme jim, když jsou s námi. MRAVNÍ VÝCHOVA A KATECHEZE JÁ A TY. TO JSME MY. DŮVĚŘUJEME SI, NEUBLIŽUJEME SI, NAŠE RUCE SI VZÁJEMNĚ POMÁHAJÍ, NEŠKODÍ. MÁM SVÉ POCITY A RESPEKTUJI POCITY DRUHÝCH, V ČEM JSME STEJNÍ A V ČEM JINÍ. UČÍME

Více

OD 13 DO 17 HODIN MĚSÍC LISTOPAD PLNÝ PŘEKVAPENÍ A ZÁBAVY A TAKÉ POZNÁVÁNÍ

OD 13 DO 17 HODIN MĚSÍC LISTOPAD PLNÝ PŘEKVAPENÍ A ZÁBAVY A TAKÉ POZNÁVÁNÍ OD 13 DO 17 HODIN MĚSÍC LISTOPAD PLNÝ PŘEKVAPENÍ A ZÁBAVY A TAKÉ POZNÁVÁNÍ Přivítali jsme opět mezi nás své kamarády z lesa, vody a vůbec z celé přírody. VÁŽENÍ RODIČE, V MĚSÍCI ŘÍJNU JSME VÁS NESVOLALI,

Více

PŘÍBĚHY NOVÉHO ZÁKONA

PŘÍBĚHY NOVÉHO ZÁKONA Vážení rodiče, už jsme v druhém pololetí misijní katecheze. Sami jste se přesvědčili, že se nejedná o výuku náboženství, ale o seznámení s pojmy křesťanské skutečnosti. Děti milují příběhy jak svých kamarádů

Více

Bible pro děti představuje. Ježíš si vybírá dvanáct pomocníků

Bible pro děti představuje. Ježíš si vybírá dvanáct pomocníků Bible pro děti představuje Ježíš si vybírá dvanáct pomocníků Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: Byron Unger; Lazarus Upravili: E. Frischbutter; Sarah S. Přeložila: Majka Alcantar Vydala: Bible for Children

Více

MISIJNÍ KATECHEZE ROK ZÁŘÍ - ŘÍJEN DĚTSKÉ CENTRUM SRDÍČKO

MISIJNÍ KATECHEZE ROK ZÁŘÍ - ŘÍJEN DĚTSKÉ CENTRUM SRDÍČKO MISIJNÍ KATECHEZE ROK ZÁŘÍ - ŘÍJEN DĚTSKÉ CENTRUM SRDÍČKO VÁŽENÍ RODIČE, v tomto roce se budou naše děti setkávat v Srdíčku s příběhy, které jsou obsaženy ve Starém a Novém Zákoně.Vedle volnočasových aktivit

Více

POKRAČUJEME. Slibuji, že se budu snažit jako pravý rytíř, slabší chránit, druhým pom áhat

POKRAČUJEME. Slibuji, že se budu snažit jako pravý rytíř, slabší chránit, druhým pom áhat POKRAČUJEME Tento měsíc naplníme projekt spolupráce s SZŠ v Žebráku Slibuji, že se budu snažit jako pravý rytíř, slabší chránit, druhým pom áhat a o přírodu pečovat. My, děti ze Srdíčka, jsme moc rády,

Více

Zpracovala Milena Nová

Zpracovala Milena Nová Zpracovala Milena Nová Osobnost Mistra Jana Husa je pro Dětské centrum Srdíčko a i pro NO CČSH v Žebráku každoročně pramenem inspirací, jak se dotknout nejen životního osudu Mistra Jana, ale především

Více

ROK STATEČNÝCH RYTÍŘŮ ROK POMOCI DRUHÉMU. Zpracovala Nová Milena, Čeháková Ludmila - návrh a ilustrace Šmardová Jana, korektura Ing.

ROK STATEČNÝCH RYTÍŘŮ ROK POMOCI DRUHÉMU. Zpracovala Nová Milena, Čeháková Ludmila - návrh a ilustrace Šmardová Jana, korektura Ing. ROK STATEČNÝCH RYTÍŘŮ ROK POMOCI DRUHÉMU Zpracovala Nová Milena, Čeháková Ludmila - návrh a ilustrace Šmardová Jana, korektura Ing. Vlach Námětem této hry bude výchova mravních vlastností dětí a rasové

Více

Podívejte se na Měsíc, vypadá jako písmenko D, zavolal Lukáš.

Podívejte se na Měsíc, vypadá jako písmenko D, zavolal Lukáš. Měsíc Do kluků jídlo doslova padalo. Jednak měli hlad jako vlci, ale také se už nemohli dočkat, až začnou pozorovat. Sotva dojedli poslední sousto, poprosili tatínka, aby jim dalekohled vynesl na zahradu.

Více

Autoři sborníku: Děti ZŠ Prostějov, Dr. Horáka 24 a klienti Centra sociálních služeb v Prostějově, Lidická 86 Školní rok: 2017/2018

Autoři sborníku: Děti ZŠ Prostějov, Dr. Horáka 24 a klienti Centra sociálních služeb v Prostějově, Lidická 86 Školní rok: 2017/2018 Autoři sborníku: Děti ZŠ Prostějov, Dr. Horáka 24 a klienti Centra sociálních služeb v Prostějově, Lidická 86 Školní rok: 2017/2018 Zpracovala: Naděžda Kalábová Žil byl jeden skřítek a jmenoval se Jurda.

Více

1. Cíl projektu. K 1. lednu 2016 jsme ukončili pětileté období naplněním stanoveného modelu volnočasových aktivit dětí. Naším cílem bylo vyplnit čas

1. Cíl projektu. K 1. lednu 2016 jsme ukončili pětileté období naplněním stanoveného modelu volnočasových aktivit dětí. Naším cílem bylo vyplnit čas 1. Cíl projektu. K 1. lednu 2016 jsme ukončili pětileté období naplněním stanoveného modelu volnočasových aktivit dětí. Naším cílem bylo vyplnit čas dětí smysluplnými zájmovými činnostmi. Ne vždy se dařilo.

Více

3. DUBNA 2016 JAK BÝT SPOKOJENÝM RODIČEM WEBINÁŘ LUCIE KÖNIGOVÉ. MARTINA VOKURKOVÁ CHOCOVÁ HOST NA WEBINÁŘI

3. DUBNA 2016 JAK BÝT SPOKOJENÝM RODIČEM WEBINÁŘ LUCIE KÖNIGOVÉ.  MARTINA VOKURKOVÁ CHOCOVÁ HOST NA WEBINÁŘI 3. DUBNA 2016 JAK BÝT SPOKOJENÝM RODIČEM WEBINÁŘ LUCIE KÖNIGOVÉ MARTINA VOKURKOVÁ CHOCOVÁ HOST NA WEBINÁŘI Jak být spokojeným rodičem 1 Jak neopakovat chyby svých rodičů? Které to nejčastěji jsou? Jak

Více

MISIJNÍ KATECHEZE ROK 2011/2012 DĚTSKÉ CENTRUM SRDÍČKO

MISIJNÍ KATECHEZE ROK 2011/2012 DĚTSKÉ CENTRUM SRDÍČKO MISIJNÍ KATECHEZE ROK 2011/2012 DĚTSKÉ CENTRUM SRDÍČKO VÁŽENÍ RODIČE, v tomto roce se budou naše děti setkávat v Srdíčku s příběhy, které jsou obsaženy ve Starém a Novém Zákonu. Vedle volnočasových aktivit

Více

Malý Ježíš měl také malé kamarády. Nazaretské děti si s ním rády hrály. Ježíš se vždycky nejdříve zeptal maminky a teprve potom si šel ven hrát. Chlap

Malý Ježíš měl také malé kamarády. Nazaretské děti si s ním rády hrály. Ježíš se vždycky nejdříve zeptal maminky a teprve potom si šel ven hrát. Chlap JEŽÍŠOVO DĚTSTVÍ O Ježíšově dětství toho mnoho nevíme. Víme jen tolik, že bydlel v Nazaretě, ve vesnici, kde byla doma Panna Maria, a že by velmi poslušný. Když zemřel zlý král Herodes, Svatá Rodina se

Více

Keramika - vede Naďa Procházková

Keramika - vede Naďa Procházková Keramika - vede Naďa Procházková V naší práci není místa pro soutěže. Vytváříme bezpečné sociální klima. Schopnost se samostatně rozhodovat. Zaměřujeme se na bezpečnost dětí, na vytváření návyku dětí se

Více

Děti a Velikonoce. Martina D. Moriscoová

Děti a Velikonoce. Martina D. Moriscoová 0 Děti a Velikonoce Martina D. Moriscoová 1 Velikonoce Kdy bude první jarní úplněk, vědí nejen hvězdáři, ale vědí to i ti, kdo počítají kalendáře. My, co nemáme v hlavě ani hvězdy ani matematiku, víme

Více

Zpracovala Nová Milena - - Ortmanová Kateřina webmaster Vlach Jaroslav

Zpracovala Nová Milena - - Ortmanová Kateřina webmaster Vlach Jaroslav Vánoční Betlémská světýlka nesou se tmou, na stromech září s oblohou, šedý mráz přírodě korunu strojí, na oknech ledové obrazce zdobí. V červeném jablíčku uvidíš hvězdičku, po vodě pustíš z oříšku lodičku,

Více

Jazyková výchova. Materiál slouží k procvičení abecedy. Předpokládá se, že žáci již umí abecedu zpaměti.

Jazyková výchova. Materiál slouží k procvičení abecedy. Předpokládá se, že žáci již umí abecedu zpaměti. Šablona č. Ii, sada č. 2 Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Český jazyk a literatura Jazyková výchova Abeceda Řazení slov podle abecedy Ročník 2. Anotace Materiál slouží k procvičení

Více

ROK STATEČNÝCH RYTÍŘŮ ROK POMOCI DRUHÉMU

ROK STATEČNÝCH RYTÍŘŮ ROK POMOCI DRUHÉMU ROK STATEČNÝCH RYTÍŘŮ ROK POMOCI DRUHÉMU Zpracovala Nová Milena, Čeháková Ludmila Ortmanová Kateřína -návrh a ilustrace Šmardová Jana, korektura Ing. Vlach Námětem této hry bude výchova mravních vlastností

Více

Základní škola a Mateřská škola Tetčice, okres Brno venkov, příspěvková organizace, Palackého 52, Tetčice. Odloučené pracoviště: Mateřská škola

Základní škola a Mateřská škola Tetčice, okres Brno venkov, příspěvková organizace, Palackého 52, Tetčice. Odloučené pracoviště: Mateřská škola Základní škola a Mateřská škola Tetčice, okres Brno venkov, příspěvková organizace, Palackého 52, Tetčice Odloučené pracoviště: Mateřská škola Tyršova 304 Tetčice 664 17 Názvy měsíčních tematických celků

Více

Je pro tebe lépe, abys vešel do života bez ruky, než abys přišel s oběma rukama do neuhasitelného ohně.

Je pro tebe lépe, abys vešel do života bez ruky, než abys přišel s oběma rukama do neuhasitelného ohně. Je pro tebe lépe, abys vešel do života bez ruky, než abys přišel s oběma rukama do neuhasitelného ohně. 26. neděle v liturgickém mezidobí cyklu B Evangelium (Mk 9,38-43.45.47-48) Jan řekl Ježíšovi: Mistře,

Více

příběhy L.Čeháková - korektura Ing. Vlach

příběhy L.Čeháková - korektura Ing. Vlach měsíc loučení se zimou, měsíc prožívání návratu jara, měsíc našich prvních slavností jara, měsíc otevřených srdcí pro vše živé v přírodě, měsíc velikonočních příběhů a poezie. Kniha je můj kamarád. Měsíc

Více

ROK STATEČNÝCH RYTÍŘŮ ROK POMOCI DRUHÉMU

ROK STATEČNÝCH RYTÍŘŮ ROK POMOCI DRUHÉMU ROK STATEČNÝCH RYTÍŘŮ ROK POMOCI DRUHÉMU Zpracovala Nová Milena, spolupracuje Čeháková Ludmila,Ortmanová Kateřina -návrh a ilustrace Šmardová Jana, korektura Ing. Vlach Námětem této hry bude výchova mravních

Více

O V O C E B O Ž Í H O D U C H A

O V O C E B O Ž Í H O D U C H A O V O C E B O Ž Í H O D U C H A VERŠE K NAUČENÍ: Galatským 5:22-23a Ovoce Božího Ducha však je láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, věrnost, tichost a sebeovládání. 1. Korintským 13:4

Více

Jak mluvit s nejmenšími o Bohu?

Jak mluvit s nejmenšími o Bohu? Jak mluvit s nejmenšími o Bohu? Rada č. 1 Pracujme především na sobě, dítě je spolehlivé zrcadlo. Víra dítěte roste jeho účastí na víře rodičů. Malé děti se učí jednoduchým napodobováním a dítě důvěřuje.

Více

KVN AP, Přímluvce, Duch svatý, kterého Otec pošle ve jménu mém, ten vás naučí všemu a připomene vám všechno ostatní, co jsem vám řekl já.

KVN AP, Přímluvce, Duch svatý, kterého Otec pošle ve jménu mém, ten vás naučí všemu a připomene vám všechno ostatní, co jsem vám řekl já. Přímluvce, Duch svatý, kterého Otec pošle ve jménu mém, ten vás naučí všemu a připomene vám všechno ostatní, co jsem vám řekl já. Přímluvce, Duch svatý, kterého Otec pošle ve jménu mém, ten vás naučí všemu

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

KDYŢ SLUNÍČKO HŘEJE, KAŢDÝ SE RÁD SMĚJE

KDYŢ SLUNÍČKO HŘEJE, KAŢDÝ SE RÁD SMĚJE I.oddělení KDYŢ SLUNÍČKO HŘEJE, KAŢDÝ SE RÁD SMĚJE Témata na červen Na světě je plno dětí Pozor,to se nesmí Máme se jak v pohádce Už jedeme na prázdniny Písničky Opičí kapela Svátek zvířátek Pohybové hry

Více

Hanička jde do školy

Hanička jde do školy Hanička jde do školy kapitola 11 z knihy Hanička a skřítek Rozmarýnek Autorka textu i ilustrací: Irena Kovářová Kniha byla napsána před 20 lety autorkou, pro její milovanou dceru Haničku. V roce 2018 vydáno

Více

HODNOTY. svoboda krása úspěch soucit odvaha vzdělání fyzická kondice pokora humor láska loajalita trpělivost respekt duchovnost rodina

HODNOTY. svoboda krása úspěch soucit odvaha vzdělání fyzická kondice pokora humor láska loajalita trpělivost respekt duchovnost rodina Cvičení 1: Vyjasněte si své hodnoty HODNOTY Žijete v souladu se svými hodnotami? Jste si vědomi svých hodnot? Dali jste si někdy čas na jasné definování a sepsání svých hodnot? Naplánovali jste si, že

Více

Vyberte u každé otázky jednu možnost a zapište si písmenko za vybranou možností. 1. Rád/a slyším pochvalné poznámky. A

Vyberte u každé otázky jednu možnost a zapište si písmenko za vybranou možností. 1. Rád/a slyším pochvalné poznámky. A 5 JZYKŮ LÁSKY Vyberte u každé otázky jednu možnost a zapište si písmenko za vybranou možností. 1. Rád/a slyším pochvalné poznámky. Jsem rád/a, když mě někdo obejme. 2. Rád/a trávím čas o samotě s člověkem,

Více

Samuel van Tongel. Nevinnosti I

Samuel van Tongel. Nevinnosti I Samuel van Tongel Nevinnosti I Studený vítr ochlazoval jinak teplý večer při svitu zapadajícího slunce, jehož barva se měnila při každém mraku, který se na překrásném oranžovo-modrém nebi ocitl. Na stromech

Více

Keramika - vede Naďa Procházková

Keramika - vede Naďa Procházková Keramika - vede Naďa Procházková měsíc loučení se zimou, měsíc prožívání návratu jara, měsíc našich prvních slavností jara, měsíc otevřených srdcí pro vše živé v přírodě, měsíc velikonočních příběhů a

Více

TŘÍDNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

TŘÍDNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM TŘÍDNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MATEŘSKÁ ŠKOLA NOVÁ VES Je zpracován v souladu s Rámcovým programem pro předškolní vzdělávání. Každé podtéma TVP rozvíjí všech pět oblastí předškolního vzdělávání: biologickou,

Více

PŘEDLOŽKY, SPOJKY, ČÁSTICE A CITOSLOVCE. Jméno Datum. 1. Ke stolečku vymysli a dopiš předložky tak, aby byly na správném místě.

PŘEDLOŽKY, SPOJKY, ČÁSTICE A CITOSLOVCE. Jméno Datum. 1. Ke stolečku vymysli a dopiš předložky tak, aby byly na správném místě. PŘEDLOŽKY, SPOJKY, ČÁSTICE A CITOSLOVCE Jméno Datum 1. Ke stolečku vymysli a dopiš předložky tak, aby byly na správném místě. 2. Vyhledej ve větách předložky a barevně je podtrhni. V rybníku se proháněli

Více

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Pomoc druhým Časový rozsah lekce Dvě ihned navazující hodiny Věková skupina (ročník) 1.třída

Více

Autorem materiálu je Mgr. Renáta Lukášová, Waldorfská škola Příbram, Hornická 327, Příbram, okres Příbram Inovace školy Příbram, EUpenizeskolam.

Autorem materiálu je Mgr. Renáta Lukášová, Waldorfská škola Příbram, Hornická 327, Příbram, okres Příbram Inovace školy Příbram, EUpenizeskolam. Šablona č. 7, sada č. 1 Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Člověk a jeho svět Člověk a jeho svět Rodina Příbuzenské vztahy v rodině, orientace v čase, život ve městě x vesnici Ročník

Více

Augustínek. MŠ a ZŠ sv. Augustina: Škola všemi smysly, rozumem a srdcem

Augustínek. MŠ a ZŠ sv. Augustina: Škola všemi smysly, rozumem a srdcem Augustínek MŠ a ZŠ sv. Augustina: Škola všemi smysly, rozumem a srdcem Letní tábor ve Sv. Dobrotivé, 2012 Školní družina 2 Augustínek, 2012 VYCHOVÁVAT MÁ BÝT RADOST! Milí rodiče a přátelé naší školy sv.

Více

Plán EVVO ZŠ a MŠ Křetín 2014-2015

Plán EVVO ZŠ a MŠ Křetín 2014-2015 Plán EVVO ZŠ a MŠ Křetín 2014-2015 Počet žáků: 55. Ředitelka školy: Mgr. Ivana Pfefrová Koordinátor environmentální výchovy: Ludmila Kroupová Zpracovala: Ludmila Kroupová 1. Charakteristika EVVO 2. Cíle

Více

PRÁZDNINY PLNÉ ZÁŽITKŮ

PRÁZDNINY PLNÉ ZÁŽITKŮ PRÁZDNINY PLNÉ ZÁŽITKŮ KinderGarten Střížkov, Habartická 576/1b, 190 00 Praha 9 LETNÍ PROGRAM 2017 PIKNIKOVÝ TÝDEN 3. 7. 7. 7. 2017 (zavřeno 5. 7. 6. 7.) - osvojení si poznatků důležitých k podpoře zdraví,

Více

Časy jsou přibližné - respektujeme zájem a aktivity dětí.

Časy jsou přibližné - respektujeme zájem a aktivity dětí. INDIVIDUELNÍ PÉČE- HRY KŘESŤANSKÝ KRUH SVAČINA POHYB-JÓGA MUZIKOTERAPIE POHYBOVÉ HRY ZÁJMOVÉ ČINNOSTI Časy jsou přibližné - respektujeme zájem a aktivity dětí. DĚTSKÉ CENTRUM SE HLÁSÍ K ALTERNATIVNÍMU

Více

Člověk je tvor společenský Metodický list

Člověk je tvor společenský Metodický list Člověk je tvor společenský Metodický list práce s interaktivní tabulí a sešitem - skupiny živočichů, odlišnost sociálních skupin, pravidla kamarádství diskuse - důvody lidské potřeby společnosti Obecné

Více

Příprava na vyučování oboru Člověk a jeho svět s cíli v oblastech EV a čtenářství

Příprava na vyučování oboru Člověk a jeho svět s cíli v oblastech EV a čtenářství Rostliny stavba těla Příprava na vyučování oboru Člověk a jeho svět s cíli v oblastech EV a čtenářství Název učební jednotky (téma) Rostliny stavba těla Stručná anotace učební jednotky Ţáci se seznamují

Více

Památka svaté Terezie od Dítěte Ježíše a svaté Tváře, učitelky církve 1. října

Památka svaté Terezie od Dítěte Ježíše a svaté Tváře, učitelky církve 1. října Památka svaté Terezie od Dítěte Ježíše a svaté Tváře, učitelky církve 1. října Svatá Terezie poznala Boha jako milosrdnou Lásku, která se k nám sklání a ke které smíme přistupovat. S touto důvěrou se obraťme

Více

Metodický list. Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti (I/2)

Metodický list. Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti (I/2) Sportovní 300, 789 63 Ruda nad Moravou Zařazení materiálu: Metodický list Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti (I/2) Sada: 1 Číslo: EU-OPVK-ČIG-1ST-35

Více

ŠKOLNÍ ROK 2017/2018 ŠVP BÝT SÁM SEBOU I S VÁMI

ŠKOLNÍ ROK 2017/2018 ŠVP BÝT SÁM SEBOU I S VÁMI Neděle, 08 Únor 2009 20:12 Aktualizováno Sobota, 14 Říjen 2017 18:51 ŠKOLNÍ ROK 2017/2018 ŠVP BÝT SÁM SEBOU I S VÁMI Mateřská škola Pionýrská se od nového školního roku 2017/2018 snaží do svých vzdělávacích

Více

Bible pro děti. představuje. Princ z řeky

Bible pro děti. představuje. Princ z řeky Bible pro děti představuje Princ z řeky Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: M. Maillot; Lazarus Upravili: M. Maillot; Sarah S. Přeložila: Majka Alcantar Vydala: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box

Více

RAMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PLÁN PRO ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 - RVP PV

RAMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PLÁN PRO ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 - RVP PV RAMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PLÁN PRO ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 - RVP PV Péče o dítě v dětské skupině Obecná část zpracovaly Lenka Zuczková, DiS Šárka Žluvová, DiS Obsah Specifikace, metody a forma práce...3 Rámcový

Více

Petra Braunová. O chlapci, který spadl z nebe

Petra Braunová. O chlapci, který spadl z nebe Albatros Petra Braunová O chlapci, který spadl z nebe Petra Braunová Ilustrovala Magda Veverková O chlapci, který spadl z nebe Albatros 5 Petra Braunová, 2012 Illustrations Magda Veverková Hrnčířová,

Více

ZÁKLADNÍ ZÁSADY POBYTU V PŘÍRODĚ

ZÁKLADNÍ ZÁSADY POBYTU V PŘÍRODĚ Smyslová výchova 1.- 3. ročník pomocná třída Průřezové téma - Rozmanitost přírody ZÁKLADNÍ ZÁSADY POBYTU V PŘÍRODĚ Mgr. Ivana Pattermanová, ZŠ Rýmařovská 15, Bruntál, př. org. říjen 2012 Příroda je náš

Více

Atletika. Posilování svalového aparátu

Atletika. Posilování svalového aparátu Atletika Posilování svalového aparátu http://www.shave.cz/jak-se-zbavit-pivniho-mozolu-104/ Cvičení a cviky na břicho Hodně lidí by chtělo mít na pláži krásně vyrýsované břicho. Na to potřebujete nejen

Více

Třídní měsíční plán přípravné třídy Měsíc : duben 2012. Téma : Příběhy včelích medvídků, Maxipes Fík, Dášeňka

Třídní měsíční plán přípravné třídy Měsíc : duben 2012. Téma : Příběhy včelích medvídků, Maxipes Fík, Dášeňka Třídní měsíční plán přípravné třídy Měsíc : duben 2012 Téma : Příběhy včelích medvídků, Maxipes Fík, Dášeňka Mláďátka Domácí zvířátka u nás na statku Moje rodina Cíle : - Osvojení poznatků a dovedností

Více

třídní učitelka: Bc. Kateřina Sedláčková, asistence: Bc. Šárka Klímová

třídní učitelka: Bc. Kateřina Sedláčková, asistence: Bc. Šárka Klímová Výroční zpráva, školní rok 2013 2014, 8. třída třídní učitelka: Bc. Kateřina Sedláčková, asistence: Bc. Šárka Klímová Tento školní rok byl pro osmáky velmi důležitý především v přípravě ročníkových prací.

Více

Pedagog pouze kontroluje a fixuje správné držení těla a správný úchop pastelky. Individuálně napomáhá.

Pedagog pouze kontroluje a fixuje správné držení těla a správný úchop pastelky. Individuálně napomáhá. VČELKY LETÍ DO ÚLU Na obrázku poletují včelky s košíčky na zádech kolem kruhového úlu. Ve skutečnosti dovnitř úlu nevidíme, proto nám ho malíř namaloval zevnitř. Tento úl má tři komůrky. Velkou, menší

Více

Legenda o třech stromech

Legenda o třech stromech Legenda o třech stromech Legenda o třech stromech je v tomto setkání s malými metodickými úpravami zpracována v rámci jednoho setkání pro skupinu mládeže a dospělých včetně seniorů. Ve středu zájmu není

Více

poznejbibli biblické příběhy pro děti

poznejbibli biblické příběhy pro děti Vyplň následující údaje Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: Vedoucí skupiny: 1. Příběh: Slepec vidí poznejbibli biblické příběhy pro děti Přečti si: Lukáš 18,35-43 Klíčový verš: Lukáš 18,43 Požádej někoho,

Více

28. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 10,17-30

28. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 10,17-30 28. neděle v mezidobí Cyklus B Mk 10,17-30 Hosana 1. /:Hosana, hosana, hosana Bohu na nebi!:/ Jméno slavíme Tvé (hosana aleluja), chválí Tě srdce mé (hosana aleluja), vyvýšen buď, ó Bože náš, hosana Bohu

Více

Básničky pro holky. Dupy, dupy, dupy, dupy, už jdou chlapci do chalupy. Už jdou chlapci s pomlázkami, schovejte se, maminečko, schovejte se s námi.

Básničky pro holky. Dupy, dupy, dupy, dupy, už jdou chlapci do chalupy. Už jdou chlapci s pomlázkami, schovejte se, maminečko, schovejte se s námi. Básničky pro holky Malujeme vajíčka, pro bratrance, pro strýčka. To nejhezčí tatínkovi, taky jedno dědečkovi. Ještě klukům ze školky, žádná nejsou pro holky. Však vajíčka z čokolády, máme i my holky rády

Více

2. Bezpečná cesta do školy Školní řád Seznamujeme se s prostory školy Dbáme na hygienu a správné stolování

2. Bezpečná cesta do školy Školní řád Seznamujeme se s prostory školy Dbáme na hygienu a správné stolování Září 1. Zahájení školního roku 2015 2016 Zážitky z prázdnin Představujeme se Aktivní odpočinek (na hřišti) Bezpečnost ve ŠD a venku 2. Bezpečná cesta do školy Školní řád Seznamujeme se s prostory školy

Více

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU Projekt MOTIVALUE Jméno: Třida: Pokyny Prosím vyplňte vaše celé jméno. Vaše jméno bude vytištěno na informačním listu s výsledky. U každé ze 44 otázek vyberte a nebo

Více

Oslava dne dětí na téma: Čaruji, čaruji, velké kouzlo!

Oslava dne dětí na téma: Čaruji, čaruji, velké kouzlo! Oslava dne dětí na téma: Čaruji, čaruji, velké kouzlo! Charakteristika integrovaného bloku Smyslem realizace projektu je seznámit děti s přírodou, porozumět některým přírodním zákonům a utvořit si vztah

Více

Bůh podrobuje Abrahama zkoušce lásky

Bůh podrobuje Abrahama zkoušce lásky Bible pro děti představuje Bůh podrobuje Abrahama zkoušce lásky Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: Byron Unger; Lazarus Upravili: M. Maillot; Tammy S. Přeložila: Majka Alcantar Vydala: Bible for Children

Více

ALBATROS MaS ve skole_ _cz.indd :30:45

ALBATROS MaS ve skole_ _cz.indd :30:45 ALBATROS Miloš Macourek Adolf Born Mach a Šebestová ve škole Mach a Šebestová ve škole MILOŠ MACOUREK ADOLF BORN Albatros Miloš Macourek heir, 1982 Illustrations Adolf Born, 1982 ISBN 978-80-00-02867-5

Více

Soused konečně otevřel dveře a řekl, aby byl zticha a nebudil mu děti: Dám ti třeba i dva chleby, jen rychle zase jdi!

Soused konečně otevřel dveře a řekl, aby byl zticha a nebudil mu děti: Dám ti třeba i dva chleby, jen rychle zase jdi! JEŽÍŠ UČITEL Když začal Ježíš kázat, učil lidi, co mají dělat, aby byli dobří, a aby jim za to Pán Bůh žehnal. Říkal lidem: Máte v nebi dobrého Otce. Mějte ho rádi a takto se k němu modlete: Otče náš,

Více

PLÁN VÝCHOVY, PÉČE A VZDĚLÁVÁNÍ. Dětská skupina Malíček

PLÁN VÝCHOVY, PÉČE A VZDĚLÁVÁNÍ. Dětská skupina Malíček PLÁN VÝCHOVY, PÉČE A VZDĚLÁVÁNÍ Dětská skupina Malíček Při definování Plánu výchovy, péče a vzdělávání jsme se inspirovali v Rámcovém programu pro předškolní vzdělávání. Začlenili jsme zde také filozofie,

Více

Malované čtení Mraveneček Neposeda a jiné příběhy

Malované čtení Mraveneček Neposeda a jiné příběhy Malované čtení Mraveneček Neposeda a jiné příběhy Eva Dienerová Daniela Ondreičková KNIŽ N Í K LU B mravenecek vetsi.indd 1 16/11/16 14:14 ÚVOD Malované čtení je barevné vyprávění pro děti. Mohou si je

Více

Habermaaß-hra 5656A /4676N. Moje první hra Večer na farmě

Habermaaß-hra 5656A /4676N. Moje první hra Večer na farmě CZ Habermaaß-hra 5656A /4676N Moje první hra Večer na farmě Moje první hra Večer na farmě Hra na dobrou noc se zvířátky pro 1-4 děti od 2 let. Obsahuje i soutěžní variantu. Autor a design: Anna Lena Räckers

Více

Tematický plán pro školní družinu 2017/2018

Tematický plán pro školní družinu 2017/2018 Tematický plán pro školní družinu 2017/2018 Září měsíc přátelství a seznamování seznamujeme se - hrajeme seznamovací hry ve třídě i na školním hřišti (prvňáčci), povídáme si, jak jsme prožili prázdniny

Více

31. neděle v mezidobí. Cyklus A Mt 23,1-12

31. neděle v mezidobí. Cyklus A Mt 23,1-12 31. neděle v mezidobí Cyklus A Mt 23,1-12 Čtení z listu svatého apoštola Pavla Římanům. Bratři! Mluvím pravdu vždyť jsem Kristův nelžu, a totéž mi dosvědčuje i svědomí osvícené Duchem svatým: velký zármutek

Více

1 (AT) Heidenreichstein - Litschau 13,1 km

1 (AT) Heidenreichstein - Litschau 13,1 km 1 (AT) Heidenreichstein - Litschau 13,1 km 12 Itinerář Informace celk. dist. místo 0,0 0,0 Heidenreichstein, Tagesstätte Zuversicht 0,1 0,1 Heidenreichstein, Güterweg Altmanns 1,4 1,3 Altmanns, Altmannser

Více

Malá knížka o Amálce

Malá knížka o Amálce Malá knížka o Amálce Ahoj, jmenuji se Amalthea, ale říkají mi Amálka. Jsem bájná koza, první pěstounka, která se starala o malého Dia, když se o něj nemohla postarat jeho vlastní maminka. Proto podle mne

Více

,,Škola nás baví CZ. 1.07/1.4.00/ VY_52_INOVACE_Vl.Am.35

,,Škola nás baví CZ. 1.07/1.4.00/ VY_52_INOVACE_Vl.Am.35 ,,Škola nás baví CZ. 1.07/1.4.00/21.1342 VY_52_INOVACE_Vl.Am.35 AutoSave 1 Vlastivěda 4.ročník Jan Hus a jeho doba Jindřiška Ambrozová AutoSave 2 Předmět a ročník: vlastivěda 4. ročník Téma: Jan Hus a

Více

KIDSCREEN-52. Dotazník o zdraví pro děti a mládež. Verze pro rodiče

KIDSCREEN-52. Dotazník o zdraví pro děti a mládež. Verze pro rodiče KIDSCREEN-52 Dotazník o zdraví pro děti a mládež Verze pro rodiče Page 1 of 7 Datum: Měsíc Rok Milí rodiče, Jak se daří vašemu dítěti? Jak se cítí? To je to, co bychom se od vás rádi dověděli. Prosíme

Více

NOVÉ KOMUNITNÍ PŘÍRODNÍ ZAHRADY NAŠE ZAHRÁDKA

NOVÉ KOMUNITNÍ PŘÍRODNÍ ZAHRADY NAŠE ZAHRÁDKA PŘEDSTAVENÍ NOVÉ KOMUNITNÍ PŘÍRODNÍ ZAHRADY NAŠE ZAHRÁDKA KDO JSME TEN MOMENT, KTERÝ VŠECHNO SPUSTIL Aktuální fotografie pozemku Naší zahrádky z.s. z podzimu 2016 Stalo se to v září roku 2015. Byl to den,

Více

Environmentální výchova v naší školce

Environmentální výchova v naší školce Environmentální výchova v naší školce Environmentální výchova je nauka o světě o prostředí a člověku v něm. Je to tedy něco, co se dotýká každého z nás. Náš vztah k prostředí odráží naše potřeby i to,

Více

Tematický plán školní družiny 2018/2019 II. oddělení POZNÁVÁME ZVÍŘATA

Tematický plán školní družiny 2018/2019 II. oddělení POZNÁVÁME ZVÍŘATA Tematický plán školní družiny 2018/2019 II. oddělení POZNÁVÁME ZVÍŘATA Děti budou společně během celého školního roku poznávat zvířata z různých koutů světa. Výsledkem bude poznání společně vyrobená malá

Více

Podle zákona č.561/2004 Sb.(školský zákon), 5, ve znění pozdějších předpisů vydává ředitelka mateřské školy tento školní vzdělávací program.

Podle zákona č.561/2004 Sb.(školský zákon), 5, ve znění pozdějších předpisů vydává ředitelka mateřské školy tento školní vzdělávací program. Podle zákona č.561/2004 Sb.(školský zákon), 5, ve znění pozdějších předpisů vydává ředitelka mateřské školy tento školní vzdělávací program. Celý ŠVP je veřejně přístupný v mateřské škole. Školní vzdělávací

Více

Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi

Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz František Ber Jak Ježíšek naděloval radost e-kniha Copyright Fragment, 2014 Všechna práva vyhrazena. Žádná část této

Více

Sedm sněhuláků a jiné detektivní případy pro začínající detektivy. Cílem je pozorné čtení textu, sledování obrázků, hledání a dokazování řešení.

Sedm sněhuláků a jiné detektivní případy pro začínající detektivy. Cílem je pozorné čtení textu, sledování obrázků, hledání a dokazování řešení. Metodický pokyn Text z knihy Svatopluka Hrnčíře Sedm sněhuláků a jiné detektivní případy pro začínající detektivy Pro lepší orientaci jsou části textu očíslovány. Cílem je pozorné čtení textu, sledování

Více

Plán činností zaměřených na environmentální výchovu v mateřské škole Tlumačov v kostce

Plán činností zaměřených na environmentální výchovu v mateřské škole Tlumačov v kostce Plán činností zaměřených na environmentální výchovu v mateřské škole Tlumačov v kostce ( Příloha k ŠVP PV - Jen si děti všimněte, co je krásy na světě Enviromentální výchova je veškeré výchovné a vzdělávací

Více

Básničky ZÁŘÍ. Pravidla

Básničky ZÁŘÍ. Pravidla ZÁŘÍ Básničky Podzimní barvičky Dovedeš to jako podzim radovat se z barviček? Půjčil si je od sluníčka, a posledních kytiček. Rozdával je trávě, stromům, také šípkům na keři, ať se dobře kolem dívá, kdo

Více

Vaše dítě už umí plavat, ještě to však neznamená, že UMÍ plavat. Velice často se potkávám s rodiči, kteří hrdě hlásí: mé dítě už umí plavat.

Vaše dítě už umí plavat, ještě to však neznamená, že UMÍ plavat. Velice často se potkávám s rodiči, kteří hrdě hlásí: mé dítě už umí plavat. Vaše dítě už umí plavat, ještě to však neznamená, že UMÍ plavat. Velice často se potkávám s rodiči, kteří hrdě hlásí: mé dítě už umí plavat. I já jsem stejně hrdá máma. A když mé děti udělaly první tempa,

Více

Bible pro děti představuje. Narození Ježíše

Bible pro děti představuje. Narození Ježíše Bible pro děti představuje Narození Ježíše Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: M. Maillot Upravili: E. Frischbutter; Sarah S. Přeložila: Jana Jersakova Vydala: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible

Více

Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.:

Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník  tel.: Téma: Příroda kolem nás Ročník: 1 Počet vyučovacích hodin: 4 Aktivita - název Popis aktivity: Pomůcky: Motivace Můžete děti rozdělit do skupin mohou soutěžit Tajenka Návštěvníci a spolubydlící Kde kdo

Více

Měsíc: březen Týden: Třída: myšky Příjmení: Gondeková. Téma: JARO UŽ JE TU

Měsíc: březen Týden: Třída: myšky Příjmení: Gondeková. Téma: JARO UŽ JE TU Měsíc: březen Týden: 1. 3. - 5. 3. 2010 Třída: myšky Příjmení: Gondeková Téma: JARO UŽ JE TU Podtémata: Jak vypadá jaro - rozlišit a prohloubit poznatky dětí o změnách v přírodě v jarním období Okno počasí

Více

Bible pro děti představuje. Nebe, Boží nádherný domov

Bible pro děti představuje. Nebe, Boží nádherný domov Bible pro děti představuje Nebe, Boží nádherný domov Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: Lazarus Upravili: Sarah S. Přeložila: Jana Jersakova Vydala: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for Children,

Více

(pozn. autora: lidé, kteří jsou označeni rámečkem, přežili) 446 - Petr Ginz) viz. vlastní foto

(pozn. autora: lidé, kteří jsou označeni rámečkem, přežili) 446 - Petr Ginz) viz. vlastní foto !" #$ #%"!& Památníku Terezín převzato (č... /+ 01 1 '#( ) #%"!&* + (č. 596!( # #%"!&, (č.968 2 B / 2 2 3 4viz. Lagus, ?@

Více

Bc. Jarmila Kuchařová Mgr. Jana Pavlíková Základní školy 1.stupeň

Bc. Jarmila Kuchařová Mgr. Jana Pavlíková Základní školy 1.stupeň Bc. Jarmila Kuchařová Mgr. Jana Pavlíková 599 522 140 Základní školy 1.stupeň Vážená paní učitelko, pane učiteli, pro letošní školní rok 2018/2019 Vám nabízíme LITERÁRNÍ BESEDY a LEKCE INFORMAČNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ

Více

Doplnění: při hodině výtvarné výchovy žáci vybarví příslušné pracovní listy, doplní je ilustracemi a jako příběh přišpendlí na nástěnku.

Doplnění: při hodině výtvarné výchovy žáci vybarví příslušné pracovní listy, doplní je ilustracemi a jako příběh přišpendlí na nástěnku. PŘÍPRAVA NA HODINU ČTENÍ Struktura hodiny: četba veršované pohádky Zvířátka a loupežníci, rozdání pracovních listů doplnění rýmů, vyhodnocení správného vyřešení, (do dvojic, trojic) rozdání papírů s úryvky

Více

22. základní škola Plzeň

22. základní škola Plzeň 22. základní škola Plzeň Třída: 7. A Jméno: Lenka Hirmanová Datum:29. 11. 2008 1 Skoro každý měl ve školce stejný sen, co by chtěl dělat Jako malá jsem měla různé zájmy, i když některé se moc nezměnily.

Více

Bulletin obecně prospěšné společnosti. Zajíček na koni. Září až prosinec 2015 u Zajíčka na koni

Bulletin obecně prospěšné společnosti. Zajíček na koni. Září až prosinec 2015 u Zajíčka na koni Bulletin obecně prospěšné společnosti Zajíček na koni Září až prosinec 2015 u Zajíčka na koni www.zajiceknakoni.cz Obsah: Úvodní slovo... 3 Podzim v Bleu de Ciel... 4 KPZ nezná zimní spánek... 5 Kavárna

Více

Speciální vzdělávací Lehké mentální postižení

Speciální vzdělávací Lehké mentální postižení notace Pracovní list k procvičení a upevnění znalostí učiva podstatných jmen rodu ženského utor Marcela Zemanová Jazyk Čeština Očekávaný Správně určovat číslo, pády a vzory podstatných jmen rodu výstup

Více

Metodika vedení čtenářské dílny 1

Metodika vedení čtenářské dílny 1 Metodika vedení čtenářské dílny 1 Iva Procházková, Hlavní výhra Věková skupina žáků: 9 10 let Úroveň čtenáře: Čtenář průzkumník zpracování informací, hodnocení textu Cíl aktivity: Žák už při čtení předvídá,

Více

Upevňovat a rozvíjet získané vědomosti, dovednosti a návyky účastníka silničního provozu v roli chodce i cyklisty

Upevňovat a rozvíjet získané vědomosti, dovednosti a návyky účastníka silničního provozu v roli chodce i cyklisty 1 V. ROČNÍK UČIVO Upevňovat a rozvíjet získané vědomosti, dovednosti a návyky účastníka silničního provozu v roli chodce i cyklisty Poznávám vztahy mezi účastníky provozu na pozemních komunikacích, uvědomuji

Více

Mateřská škola Oáza v Praze 12. Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání

Mateřská škola Oáza v Praze 12. Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Mateřská škola Oáza v Praze 12 Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Název: Zvídálkovo putování Naše motto: JARO, LÉTO, PODZIM, ZIMA Jaro chystá radovánky, pro naše kluky i holky Léto sluncem

Více