Pedagog pouze kontroluje a fixuje správné držení těla a správný úchop pastelky. Individuálně napomáhá.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Pedagog pouze kontroluje a fixuje správné držení těla a správný úchop pastelky. Individuálně napomáhá."

Transkript

1 VČELKY LETÍ DO ÚLU Na obrázku poletují včelky s košíčky na zádech kolem kruhového úlu. Ve skutečnosti dovnitř úlu nevidíme, proto nám ho malíř namaloval zevnitř. Tento úl má tři komůrky. Velkou, menší a nejmenší. V nejmenší komůrce, nejlépe ukryté uprostřed úlu, schovávají včelky med. Každá včelka musí donést nektar (sladkou šťávu) z květů do nejmenší komůrky. Aby to dokázala, projde nejdříve dvířky, která mají různý tvar. Pozor! Dvířka pustí dovnitř jen tu včelku, která nese košíček označený shodným tvarem, jako mají dvířka. Když se včelce podaří projít prvními dvířky, čeká ji druhý vstup, který má různou barvu. Včelka musí opět najít dvířka takové barvy, jakou má její košíček. Aby se dostala do komůrky, kam se nektar ukládá, najde poslední dvířka s tečkami (1 3). Počet teček (počet květů, které včelka navštívila při sběru nektaru) na dvířkách musí souhlasit s počtem teček, které má včelka na košíčku. Teprve když projde i posledním vstupem, může včelka uprostřed úlu složit svůj náklad nektaru, z kterého se vytvoří med. Při práci děti (včelky) postupují podle vzoru žluté včelky. Děti pracují s pastelkami shodných barev s barvou košíčků. Děti mají na svůj úkol dostatek času (dle situace). Cvičení může být pro některé nezkušené mladé včelky poněkud obtížné. Pokud pedagog může, zajistí si pomocný dohled. Během práce pedagog dohlíží a napomáhá. Na závěr děti (včelky) individuálně hodnotí vlastní práci. Pedagog jistě rád včelky pochválí za píli a pozornost. (Pozor: Ne všechny včelky smějí do úlu. Pedagog sám uváží, zda tuto informaci před zahájením cvičení dětem sdělí či ne. Některé včelky mají takovou kombinaci tvaru, barvy a počtu teček na svém košíčku, která znamená, že se zatoulaly z jiného úlu.) Ve třídě nebo venku si děti zahrají na včelky, které nesou nektar do úlu. Vstupy do úlu mohou tvořit volně položené barevné papíry zastřižené do určitých tvarů (hranaté, oblé atd.). Třídu rozdělíme do skupin po třech až pěti dětech včelkách. Děti mají k dispozici drobné předměty různých barev a tvarů, kterých ve třídě nalezneme jistě dost. Pro každou skupinu je připraven jeden úl. Děti spolupracují a soutěží, který úl shromáždí nejvíce medu. Včela královna (pedagog) dohlíží a na závěr s dětmi hodnotí, počítá a diskutuje nad správností umístění předmětů k jednotlivým vstupům. Děti po skončení cvičení vrátí předměty na místo.

2 DOKRESLOVÁNÍ TVARŮ Jaké jsou to na stránce podivné obrázky? V tiskárně je asi špatně vytiskli. Poznáte i přesto, co obrázky představují? Ano, tohle je přece míč, to jsou nůžky, támhleto je hvězda (pěticípá) a ještě motýl. Tak, děti, vezměte si do ruky pastelku a dokreslete to, co si myslíte, že na obrázku chybí. Pedagog pouze kontroluje a fixuje správné držení těla a správný úchop pastelky. Individuálně napomáhá. Pokračujeme cvičením, ve kterém děti, rozdělené do skupin, budou skládat roztrhané (rozstříhané) stránky časopisu. Potřebujeme barevné časopisy, lepidlo a papír, na který budou děti správně poskládané části stránek lepit. Každé skupině dáme shodně 3 5 roztrhaných stránek. Děti budou pracovat v časovém limitu. V tomto případě ho není nutné striktně dodržovat, spíše ho protáhneme tak, aby se dětem podařilo poskládat stránek co nejvíc. Časový limit proto před dětmi stanovíme především proto, abychom je motivovali. Pedagog společně s dětmi hodnotí, kdo pracoval dobře, kdo lépe, kdo nejlépe... (Hodnotíme počet znovu poskládaných stránek a čistotu a přesnost nalepení.) Včelička doporučuje: Je výhodné použít 3 5 stejných časopisů a z nich vzít materiál. Skupiny tak budou mít shodné podmínky pro práci.

3 HRÁCH A ČOČKA Hroch a kočka spletli trička. Hroší kůže kočku svědí a hroch si s chlupy rady neví. Rozsypaný a promíchaný hrách a čočka... Kterou pohádku to jenom připomíná? Děti budou třídit s pastelkami dvou barev. Jednou barvou kroužkují hrách a druhou barvou čočku. Tak je roztřídí na dvě hromádky. Pro ztížení úkolu jsou hrách a čočka rozsypány na barevném ubrusu. Pedagog už před začátkem cvičení nastolí uvolněnou, pozitivní, ale klidnou a soustředěnou atmosféru, která panuje po celý průběh cvičení. PO TÝDNU SE KE CVIČENÍ VRÁTÍME A ROZTŘÍDÍME I ČERNÉ A BÍLÉ FAZOLE. Toto cvičení budou děti (podobně jako Popelka a holoubci) provádět v časovém limitu (než se macecha s dcerou vrátí z plesu). Před zahájením cvičení pedagog sdělí dětem (holoubkům), že mají na práci pouze určitý čas. Pokyn pro začátek budiž jedno tlesknutí hlasitěji a pokyn pro konec tři tlesknutí tišeji. Pedagog neinformuje děti, kolik času jim ještě zbývá. Řekněme, že to pro tuto chvíli není důležité. Důležité je dětem pouze předem říci, jaký časový úsek budou mít na to, aby úkol splnily. Stanovení délky časového úseku, v němž budou děti (holoubci) třídit hrách a čočku, nechává Včelička na pedagogovi. Ráz cvičení zachováme veselý. Vůbec nevadí, pokud některý holoubek nestihne vše roztřídit. Je to jen hra a příště už mu to určitě půjde lépe. Po ukončení zkontroluje práci holoubků zlá macecha (nebo hodná Popelka). A určitě nakonec bude spokojená, protože cílem tohoto cvičení byl nácvik udržení pozornosti při práci v časovém limitu. Ti, kteří byli nejvíce pozorní, budou ve hře na babu (jestřába, macechu), kterou si zahrajeme venku, honit holoubky jako první. Včelička doporučuje hrách i čočku skutečně koupit, děti rozdělit do skupin a vyhlásit závod. Skupinky (3 5 dětí) si sednou kolem stolků, na kterých už bude připravena smíchaná čočka a hrách a dva hluboké talíře. Začínáme: teď! Skupinka, která vše roztřídí nejdříve, vyhrává.

4 ČTYŘI ULITY V ulitách šnečci stulení své sny šneččí tiše sní, než jasné slunce potemní a chládek přijde večerní. Pak šnečci slušně vyspaní jdou shlédnout něco k spasení. (jazykolam) Toto cvičení budou děti provádět nejprve pravou a poté levou rukou (není třeba časově oddělovat). Děti mají za úkol pastelkou zajet dovnitř ulity a pak s ní zase vyjet ven. Má to ale malý háček. Linka, kterou pastelka zanechává, by se neměla ničeho dotknout. Kdyby se špička pastelky dotkla ulity, šnek by se probudil a byl by mrzutý. Takže dávejte, děti, bedlivý pozor a nepospíchejte... Také přece nejste rády, když vás někdo budí. Pedagog v průběhu cvičení kontroluje a opravuje nevhodné držení těla a nevhodný úchop pastelky. Všímá si kvality provedení cvičení pravou a levou rukou. Na konci cvičení se u nevyhraněných projevů individuálně ptá dětí, kterou rukou se jim pracovalo lépe a kterou rukou víckrát probudily šneka. Cvičení doplníme hrou, při které děti rozdělíme na skupiny. Pedagog na vhodném podkladu vyznačí ulitu šneka tak, jak je zobrazeno na ilustraci. Děti skáčou po jedné noze od kraje až do středu a nazpět bez šlápnutí. Komu se to podaří, může si vybrat kteroukoliv přihrádku ulity a udělat ji svým domečkem, kde si při dalším kole může oddechnout (postavit se na obě nohy). Do této přihrádky napíše své jméno nebo ji označí předem domluvenou značkou. Ostatní hráči pak musejí tento domeček přeskakovat. Hra skončí, když je domečků tolik, že je již nelze přeskočit. Vyhrává ten, kdo má největší počet domečků.

5 POČÍTÁNÍ Čtyři rohy, čtyři nohy, nechodí to, ani netrká. Co to je? (stůl) Po čem padá déšť? (po kapkách) Čtyři rohy, žádné nohy, na prostředku břicho. Co je to? (peřina) Čtyři nohy, dva krkouny, pátý ometač. Co je to? (kráva) Na obrázku vidíme položené hrací kostky do dlouhých řad. Počet teček na hrací kostce asi už budou děti umět spočítat. Jestliže ne, tak už určitě vědí, že když k jedné tečce přidáme další, bude tam o jednu tečku víc. A to by mělo pro správné splnění cvičení také stačit. Děti mají za úkol vzít si do ruky pastelku a v řadě kostek najít první kostku, která má jednu tečku. Až ji najdou, budou v následujících kostkách hledat kostku, která má o jednu tečku víc. Tyto dvě kostky propojí můstkem. Ve stejném směru pokračují a propojují po řadě dále ( ), dokud nenajdou kostku se šesti tečkami. Pokud děti dokážou počet teček na kostce i spočítat a pojmenovat, bude to báječné. Včelička předkládá tři řady kostek. Děti ke cvičení alespoň dvakrát vrátíme, pokaždé s jinou barvou pastelky. Při opakování můžeme postupovat stejně nebo změnit zadání: Hledejte kostky, které mají o dvě tečky víc, než má ta předchozí (2-4-6//1-3-5) nebo seřaďte kostky sestupně od nejvyššího počtu teček k nejnižšímu ( ). Cvičení může být pro některé děti velmi obtížné. Pedagog zváží, zda se takovým jedincům může individuálně věnovat. Pokud ne, nenutí děti do cvičení a zadá jim jinou činnost (třeba zakroužkovat všechny tečky v kostičkách...). Cvičení je veselé, vzrušené, hlasité děti mohou mluvit a vzájemně si radit. Pedagog děti v průběhu cvičení motivuje tak, aby měly chuť se po týdnu vrátit. Proto pomněte, že žádné řešení není vždy úplně špatné. Cvičení doplníme veselou hrou na stavitele. Každé dítě bude mít k dispozici cca 10 kostek (nejméně 5). Pedagog vyřkne jen číslovku (1 x) a děti již budou vědět, co mají za úkol. Úkolem bude co nejdříve postavit z určeného množství kostek stavbu libovolného tvaru a zdvihnout ruku na znamení splněného úkolu. Pedagog sám usoudí, kdy stavbu ukončí, zda bude čekat i na posledního nebo hned, jak ji dostaví první. Ve hře pokračujeme do omrzení. Atmosféra je horečnatá, soutěživá, nadšená a hlasitá.

HÁDANKA (stará česká): Tázala se hryzka, je-li chňapka doma. (Myš a kočka)

HÁDANKA (stará česká): Tázala se hryzka, je-li chňapka doma. (Myš a kočka) MYŠKY V kuchyni se objevil kocour a myšky o překot uhánějí do bezpečí. Musejí včas zaběhnout do díry. Proč? Ano, myšku, která otálí nebo se loudá, kocour uloví. Proto musí být každá myška rychlá a utíkat

Více

JAZYKOLAM Peříčko vzal větříček. Peru peří, deru peří. Kolik peří, kolik měří?

JAZYKOLAM Peříčko vzal větříček. Peru peří, deru peří. Kolik peří, kolik měří? PEŘÍČKA Peří je srst ptáčků. Je tak lehké a měkké... Když ptáčkovi vypadne peříčko, nepadá přímo k zemi, třeba jako kamínek, ale snáší se. Proč se peříčko snáší tak pomalu? Co ještě padá pomalu? Co padá

Více

Obří prvky: jak postavit větší kostky

Obří prvky: jak postavit větší kostky Obří prvky: jak postavit větší kostky KAPITOLA 5 V této kapitole: Zvětšení měřítka: jak na to Ostatní měřítka: která fungují a proč Shrnutí: obří kostky jsou jen začátek V kapitole 3 jsme pracovali s měřítkem

Více

HÁDANKA Chodí pod korunou král není, nosí ostruhy rytíř není, barevný šat šašek není, k ránu budívá ponocný není. (kohout)

HÁDANKA Chodí pod korunou král není, nosí ostruhy rytíř není, barevný šat šašek není, k ránu budívá ponocný není. (kohout) CO PEJSEK VIDĚL Víte, děti, že i pejskové mají sny? Jako náš pejsek na obrázku. Zdálo se mu, že je hlídačem v hlavní bráně zoologické zahrady. Byla noc, jen měsíček svítil, a tu najednou, co to pejsek

Více

Zadání úkolů - listopad 2014

Zadání úkolů - listopad 2014 Osmiměsíční soutěž pro dětské týmy Co se skrývá za vůní MEDU Kategorie MŠ Zadání úkolů - listopad 2014 Pozor: Tentokrát není pracovní list vše stačí vyfotit. 1. úkol včelí rodina Cíl úkolu: Pochopit, co

Více

PLÁN PRÁCE ZÁKLADNÍ PRINCIPY

PLÁN PRÁCE ZÁKLADNÍ PRINCIPY PLÁN PRÁCE ZÁKLADNÍ PRINCIPY Štěpán Boháč RS POZNEJ SVŮJ ODDÍL Než může vůdce začít plánovat program svého oddílu, musí jej dobře poznat, aby program odpovídal potřebám jeho svěřenců. Vůdce oddílu však

Více

CÍL HRY HERNÍ MATERIÁL PŘÍPRAVA HRY

CÍL HRY HERNÍ MATERIÁL PŘÍPRAVA HRY VÝSTAVBA PRVNÍ ČÁSTI POBŘEŽÍ Začíná hráč se světlými figurkami. Táhne vrchní krajinu z balíčku a přiloží ji ke krajině s delfínem uprostřed stolu. Nakonec položí jednoho svého Řeka do města, jednu svou

Více

Zadání úloh. Úloha 2.1 Trojice. Úloha 2.2 Čerpadlo. (4b) (4b) matematicko-fyzikální časopis ročníkxiv číslo2

Zadání úloh. Úloha 2.1 Trojice. Úloha 2.2 Čerpadlo. (4b) (4b) matematicko-fyzikální časopis ročníkxiv číslo2 Studentský matematicko-fyzikální časopis ročníkxiv číslo2 Ahoj kamarádky a kamarádi, amámetupodzim.veškolejsteužstihlizapadnoutdozajetýchkolejí a venku začíná být škaredě. Přesně tak, jak říká jeden náš

Více

NENÍ VČELA, JAKO VČELA...

NENÍ VČELA, JAKO VČELA... JAK PŘICHÁZÍ VČELA NA SVĚT? Než přijde včela na svět, čeká ji několik proměn. Očísluj obrázky podle toho, jak se včela vyvíjí. 1. VAJÍČKO 2. LARVA 3. KUKLA NENÍ VČELA, JAKO VČELA... Ve včelím roji se můžeš

Více

Habermaaß-hra 4089 CZ

Habermaaß-hra 4089 CZ CZ Habermaaß-hra 4089 Schuhbidu Dvě barevné hry rozvíjející pozorování a reakci pro 2-4 hráče ve věku od 4 do 99 let. Autoři: Christian Barnikel & Heike Rosskopf Ilustrace: Clara Suetens Délka hry: cca.

Více

Marielle Seitz Napiš to do písku Hravé kreslení pro rozvoj koncentrace, jemné motoriky a koordinace pohybů

Marielle Seitz Napiš to do písku Hravé kreslení pro rozvoj koncentrace, jemné motoriky a koordinace pohybů Marielle Seitz Napiš to do písku Hravé kreslení pro rozvoj koncentrace, jemné motoriky a koordinace pohybů Téměř všichni lidé se cítí přitahování teplým, jemným pískem. Ve vlhkém stavu je písek hutný a

Více

Před první hrou setřiďte karty podle přiloženého pořadníku do drážek v krabici. 500 karet 130 karet peněz Název

Před první hrou setřiďte karty podle přiloženého pořadníku do drážek v krabici. 500 karet 130 karet peněz Název Něco visí ve vzduchu. Správce vypadá, jako by skrýval tajemství. Tvůj věrný sluha tě však varuje. Chystá se spiknutí. Tohle si přece nenecháš líbit. Vymysli vlastní plán, využij svého vlivu a známostí.

Více

T.O. Zlatý list. plackovací práce. Táborová kuchyně. 2016 Jaromír Bláha - Ježek

T.O. Zlatý list. plackovací práce. Táborová kuchyně. 2016 Jaromír Bláha - Ježek T.O. Zlatý list plackovací práce 2016 Jaromír Bláha - Ježek Úvod Úvod V této práci popíši práci vedoucích a přípravu jídla v táborové kuchyni a její vybavení. Již několikátým rokem dělám vedoucího v kuchyni

Více

Hráč, který je na tahu musí vyložit předem daný počet karet z ruky. Počet karet je určen počtem symbolů

Hráč, který je na tahu musí vyložit předem daný počet karet z ruky. Počet karet je určen počtem symbolů EMANUELLE ORNELLA OLTRE MARE BENÁTŠTÍ OBCHODNÍCI MEZI ORIENTEM A ZÁPADEM HERNÍ MATERIÁL 98 karet zboží sedmi druhů (8x drahokamy, 10x svitky, 12x hedvábí, 14x sůl, 16x keramika, 18x olivy, 20x obilí) 1

Více

Třídní vzdělávací plán ŠVP PV Rok s kocourkem Matyášem

Třídní vzdělávací plán ŠVP PV Rok s kocourkem Matyášem Třídní vzdělávací plán ŠVP PV Rok s kocourkem Matyášem Integrovaný blok Tématický okruh (celek) Témata Co je nám nejblíže To jsou moji kamarádi CO JE KOLEM NÁS Co najdeme v naší třídě Už znáš celou školku

Více

NĚCO ² JE VE VZDUCHU A STROM TO POTŘEBUJE

NĚCO ² JE VE VZDUCHU A STROM TO POTŘEBUJE ETODIKA NĚCO ² JE VE VZDUCHU A STRO TO POTŘEBUJE 3. 5. třída ZŠ 90 minut Velká myšlenka Ve vzduchu je neviditelný uhlík, který strom dokáže vstřebávat a přeměnit ho ve své zcela hmatatelné tělo listy a

Více

Co by Vás mohlo zajímat

Co by Vás mohlo zajímat Co by Vás mohlo zajímat Jak začne první školní den? V pondělí 2. září 2013 se sejdeme v 8 hodin před školou. Rádi přivítáme rodiče a další příbuzné našich prvňáčků. Nezapomeňte na fotoaparát nebo kameru.

Více

Metodická příručka UČENÍ NENÍ MUČENÍ. Program odpolední aktivity v rámci projektu. Víme jak na to, aneb škola je kamarád

Metodická příručka UČENÍ NENÍ MUČENÍ. Program odpolední aktivity v rámci projektu. Víme jak na to, aneb škola je kamarád Metodická příručka UČENÍ NENÍ MUČENÍ Program odpolední aktivity v rámci projektu Víme jak na to, aneb škola je kamarád Zpracovala a realizovala Jana Dušková a Jarmila Štěpánová Základní škola, Vítkov,

Více

Z á k l a d n í š k o l a D o l o p l a z y, o k r e s O l o m o u c příspěvková organizace

Z á k l a d n í š k o l a D o l o p l a z y, o k r e s O l o m o u c příspěvková organizace Příklad dobré praxe 1 Název lekce: Plnění kompetencí za dané období Téma: Hodnocení stanovených kompetencí Cíl: Žák zhodnotí stanovené kompetence, pojmenuje a posoudí výsledky své práce. Metoda: Čtyři

Více

Obsah herní sady: 40x dřevěný kámen hrací deska návod

Obsah herní sady: 40x dřevěný kámen hrací deska návod Obsah herní sady: 40x dřevěný kámen hrací deska návod www.shogi.cz info@shogi.cz /Shogicz Online návod: http://www.shogi.cz/zviratkanavod.pdf CZ Rychlá pravidla 1 Rozestavění kamenů 3 Hrací kameny a pohyb

Více

Zrcadlo reality aneb kde je zakopaný pes?

Zrcadlo reality aneb kde je zakopaný pes? Zrcadlo reality aneb kde je zakopaný pes? Tento článek bych nechtěl, aby byl vnímán čtenáři jako reakce na 2 ne zrovna povedené poslední víkendové turnaje (ne vždy se daří a vyhrává, i hokej je jen sport

Více

Kudy prochází tepna včely : Její přední konec se nachází : a to mezi a.

Kudy prochází tepna včely : Její přední konec se nachází : a to mezi a. 12. pracovní list Jméno: PŘEČTI SI : Srdce a krevní oběh. Včela má otevřený systém krevního oběhu jen s jednou krevní cévou, srdcem. Je to tenká rourka s pěti za sebou ležícími komorami uloženými v zadečku.

Více

Horizontální vstup (3 asistenti) - podpora pro osoby se ztíženým držením hlavy, končetin a celkovým ovládáním těla motorikou

Horizontální vstup (3 asistenti) - podpora pro osoby se ztíženým držením hlavy, končetin a celkovým ovládáním těla motorikou VSTUP DO BAZÉNU horizontální, vertikální vertikální vstup do bazénu Čelní vstup s plnou podporou Čelní vstup s podporou předloktí Čelní vstup s podporou dlaní Čelní vstup s fiktivní podporou Samostatný

Více

Tematické pracovní listy s metodikou pro mateřské školy RODINA A LIDÉ

Tematické pracovní listy s metodikou pro mateřské školy RODINA A LIDÉ Tematické pracovní listy s metodikou pro mateřské školy RODINA A LIDÉ KAFOMETÍK Tematické pracovní listy pro mateřské školy RODINA A LIDÉ Vydala INFRA, s.r.o. vydavatelství a nakladatelství Tyršova 241

Více

Podpůrný výukový materiál s využitím ICT* Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny * Nácvik dodržování hranice slov ve větě

Podpůrný výukový materiál s využitím ICT* Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny * Nácvik dodržování hranice slov ve větě Podpůrný výukový materiál s využitím ICT* Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny * Název: Autor: Nácvik dodržování hranice slov ve větě Mgr. Jana Hornychová Datum vzniku: 26.4.2015 Obsah: Krycí list,

Více

01 Včela medonosná Metodický list

01 Včela medonosná Metodický list Projekt CZ.1.07/1.1.00/08.0094 Vzdělávání pro udržitelný rozvoj v environmentálních a ekonomických souvislostech Asociace pedagogů základního školství České republiky www.vcele.eu 01 Včela medonosná Metodický

Více

Projekt Podpora rozvoje emočního vývoje, předčtenářských dovedností a moderních metod vzdělávání v MŠ reg. č.: CZ.1.07/1.3.50/02.0011.

Projekt Podpora rozvoje emočního vývoje, předčtenářských dovedností a moderních metod vzdělávání v MŠ reg. č.: CZ.1.07/1.3.50/02.0011. Stavitelé Mgr. et Bc. Iva Novotná Cíl: prostorová hra podporující spolupráci na společném díle, rozvíjí komunikační dovednosti a schopnost přijímat návrhy druhých, cvičení trpělivosti, procvičení a pojmenování

Více

10. Editor databází dotazy a relace

10. Editor databází dotazy a relace 10. Editor databází dotazy a relace Dotazy Dotazy tvoří velkou samostatnou kapitolu Accessu, která je svým významem téměř stejně důležitá jako oblast návrhu a úpravy tabulek. Svým rozsahem je to ale oblast

Více

Příprava hry. Průběh hry

Příprava hry. Průběh hry Ve Vikings: Warriors of the North se hráči ujímají rolí vikingských jarlů, kteří bojují o nadvládu nad severem a korunu Konunga. Moc získá ten, kterému se jako prvnímu podaří vyloupit všechny vesnice a

Více

Legenda o třech stromech

Legenda o třech stromech Legenda o třech stromech Legenda o třech stromech je v tomto setkání s malými metodickými úpravami zpracována v rámci jednoho setkání pro skupinu mládeže a dospělých včetně seniorů. Ve středu zájmu není

Více

18 tabulek 6 ostrovů 6 pirátských lodí 6 domorodých vesnic 30 žetonů mincí 20 žetonů embarga 26 podkladových karet

18 tabulek 6 ostrovů 6 pirátských lodí 6 domorodých vesnic 30 žetonů mincí 20 žetonů embarga 26 podkladových karet Zde je tvá loď a posádka, co netrpělivě čeká na svého kapitána... Konečně můžeš vyplout na širé moře. Čeká tě dlouhá a náročná cesta ke vzdáleným přístavům. Během plavby budeš čelit nástrahám pirátů, kteří

Více

Habermaaß-hra 5591. Velká vkládačka Na farmě

Habermaaß-hra 5591. Velká vkládačka Na farmě CZ Habermaaß-hra 5591 Velká vkládačka Na farmě Vážení rodiče, gratulujeme k zakoupení hry z cyklu "Moje první hra - Farma". Učinili jste správné rozhodnutí a umožnili svému dítěti učit se prostřednictvím

Více

Hry a cvičení se zvuky

Hry a cvičení se zvuky Hry a cvičení se zvuky 1. Podmíněná reakce na zvuk - reakce na zvuk určitým pohybem - zjištění, jaké zvuky je dítě schopno vnímat - nezbytná při audiometrickém vyšetření - Pomůcky: bubínek, kostka, krabice(kbelík,..)

Více

PdF MU Brno Učitelství 1. stupně ZŠ

PdF MU Brno Učitelství 1. stupně ZŠ PdF MU Brno Učitelství 1. stupně ZŠ ZDRAVÍ ANEB MY STONÁME NERADI I. NÁVRH PROJEKTU Název: ZDRAVÍ ANEB MY STONÁME NERADI Autoři: Zuzana Křížová, Šárka Zemanová, Jitka Novohradská Školní rok: 2007/2008

Více

Instrukce pro administrátora

Instrukce pro administrátora nomi Instrukce pro administrátora POTŘEBNÝ PODNĚTOVÝ MATERIÁL: 4 hrací kostky 1 tužka obyčejná volný papír k testu vytvořené sady obrázků I. Počty A) Auta s koly Popis úkolu: V podnětovém materiálu má

Více

Varování! Hry jsou nevhodné pro děti do 3 let. Výrobce: BEX Sport AB, Švédsko. Dovozce: STOA-Zahradní minigolf s.r.o.

Varování! Hry jsou nevhodné pro děti do 3 let. Výrobce: BEX Sport AB, Švédsko. Dovozce: STOA-Zahradní minigolf s.r.o. Výrobce: BEX Sport AB, Švédsko Dovozce: STOA-Zahradní minigolf s.r.o. Údržba: Skladujte na suchém místě uložené ve vaku/boxu, který je součástí balení. Výrobky odpovídají normě EN-71. Distributor: Varování!

Více

Pravidla hry. Herní materiál

Pravidla hry. Herní materiál Průmyslovou revoluci v Americe by si bez železnice snad ani nikdo nedokázal představit. Rozvíjet tak velkou zemi bez možnosti přepravovat potřebný materiál na velké vzdálenosti zkrátka nejde. Železniční

Více

Mateřská škola Nové Lublice, příspěvková organizace ŠKOLNÍ ŘÁD. Závaznost: Školní řád je závazný pro všechny zaměstnance MŠ a rodiče

Mateřská škola Nové Lublice, příspěvková organizace ŠKOLNÍ ŘÁD. Závaznost: Školní řád je závazný pro všechny zaměstnance MŠ a rodiče Mateřská škola Nové Lublice, příspěvková organizace ŠKOLNÍ ŘÁD Závaznost: Školní řád je závazný pro všechny zaměstnance MŠ a rodiče Vydal: Bc. Kamila Ščigelová Účinnost: 01. 09. 2013 A, Školní řád Mateřská

Více

Výtvarné nápady na celý rok

Výtvarné nápady na celý rok Výtvarné nápady na celý rok Petra Vondrová CPress, Brno 2014 Výtvarné nápady na celý rok Petra Vondrová Fotografie: Petra Vondrová Jazyková korektura: Michal Bečvář Vnitřní úprava, sazba a obal: Karel

Více

Program Podnikání 5. týden. a produktivita

Program Podnikání 5. týden. a produktivita Program Podnikání 5. týden Systémy a produktivita Vítám vás u nového modulu našeho programu! Tentokrát se vrhneme na trochu nudnější téma, které je ale v podnikání zcela nezbytné. Když podnikáme, máme

Více

Naše dítě školákem. Informace pro prvňáčky a jejich rodiče

Naše dítě školákem. Informace pro prvňáčky a jejich rodiče Naše dítě školákem Informace pro prvňáčky a jejich rodiče Školní rok 2015 2016 Moje školní desatero: 1. Vím, jak se jmenuji jménem i příjmením a znám jména svých rodičů 2. Umím se obléknout i převléknout

Více

NUNO FILCOVÁNÍ. tkaninové plstění ALENA ISABELLA GRIMMICHOVÁ

NUNO FILCOVÁNÍ. tkaninové plstění ALENA ISABELLA GRIMMICHOVÁ NUNO FILCOVÁNÍ tkaninové plstění ALENA ISABELLA GRIMMICHOVÁ 6pt;font-style:normal;color:grey;font-family:Verdana,Geneva,Kalimati,sans-serif;text-decoration:none;text-align:center;font-variant:n NUNO FILCOVÁNÍ

Více

TENKRÁT V ORIENTU (Da geht was ab im Morgenland)

TENKRÁT V ORIENTU (Da geht was ab im Morgenland) TENKRÁT V ORIENTU (Da geht was ab im Morgenland) Mark Krimsu Sienholz Obsah: 110 karet: = 15 karet pokladů (Schatz(-kammer)-Karten): 5 odznaků moci (Insignien der Macht), 10 cenností (Kostbarkeiten)) +

Více

ČAS PROMĚN. Záměr: Anotace: Cíle: Cílová skupina: Počet účastníků: Místo:

ČAS PROMĚN. Záměr: Anotace: Cíle: Cílová skupina: Počet účastníků: Místo: ČAS PROMĚN Záměr: Za většinu současných proměn krajiny je zodpovědný člověk tím, jak v krajině hospodaří a jak ji využívá. Anotace: Tento výukový program vznikl jako součást projektu Venkovská krajina

Více

SOVA PLETENÁ Z PAPÍRU

SOVA PLETENÁ Z PAPÍRU SOVA PLETENÁ Z PAPÍRU VELIKOST: výška 27 cm SPOTŘEBA: 120 150 ruliček cca 45 cm dlouhých, předem namořených, tekuté lepidlo, drát 1 1,3 mm, dvě kulaté formy na tělo a hlavičku obvod 31 a 42 cm (polystyrénové

Více

Habermaaß-hra 4646. Chutná nebo nechutná?

Habermaaß-hra 4646. Chutná nebo nechutná? CZ Habermaaß-hra 4646 Chutná nebo nechutná? Chutná nebo nechutná? Hra podporující exekutivní funkce pro 2 4 hráče ve věku od 4 do 99 let. Využívá Fex-efekt na zvýšení stupně obtížnosti hry. Autoři: Markus

Více

P O S T O P Á C H P Ř E D K Ů. a n e b n e t r a d i č n í p u t o v á n í p o h o l e š o v s k ý c h p a m á t k á c h

P O S T O P Á C H P Ř E D K Ů. a n e b n e t r a d i č n í p u t o v á n í p o h o l e š o v s k ý c h p a m á t k á c h P O S T O P Á C H P Ř E D K Ů a n e b n e t r a d i č n í p u t o v á n í p o h o l e š o v s k ý c h p a m á t k á c h Památky k návštěvě každého lákají, vícero podob však v sobě skrývají. Vydej se proto

Více

Regionální kolo soutěže Mladý programátor 2013, kategorie A, B

Regionální kolo soutěže Mladý programátor 2013, kategorie A, B Pokyny: 1. Kategorie A řeší jen úlohy 1, 2, 3 a kategorie B jen úlohy 2, 3, 4! 2. Řešení úloh ukládejte do složky, která se nachází na pracovní ploše počítače. Její název je stejný, jako je kód, který

Více

THE FORGOTTEN PLANET. Hra pro 2-4 hráče od 12 let

THE FORGOTTEN PLANET. Hra pro 2-4 hráče od 12 let THE FORGOTTEN PLANET Hra pro 2-4 hráče od 12 let Po celém vesmíru probíhá nekonečná honba za energetickými krystaly. Velká obchodní gilda platí ohromné sumy peňez a tak existuje spousta pátračů, kteří

Více

Specifický cíl: kooperace ve skupině, hledání vhodných argumentů, pochopení toho, že nemusí existovat jen jedno správné řešení

Specifický cíl: kooperace ve skupině, hledání vhodných argumentů, pochopení toho, že nemusí existovat jen jedno správné řešení Název: Výukové materiály Téma: Ochrana přírody, využití lesa Úroveň: 1. stupeň ZŠ Tematický celek: Příroda a její ochrana Předmět (obor): prvouka, přírodověda Doporučený věk žáků: 1. 5. třída Doba trvání:

Více

Na hraně. Ryze český chov landseera v Česku neexistuje

Na hraně. Ryze český chov landseera v Česku neexistuje Ryze český chov landseera v Česku neexistuje Pokud bychom chtěli skutečně ryze český chov landseera, pak bychom museli mít v PP uvedeny 4 generace landseerů otců a matek pocházejících z českého chovu.

Více

JAK NA POHODOVÉ RÁNO SE ŠKOLÁKEM. Lída Leinweberová

JAK NA POHODOVÉ RÁNO SE ŠKOLÁKEM. Lída Leinweberová JAK NA POHODOVÉ RÁNO SE ŠKOLÁKEM Lída Leinweberová JSEM V 1. TŘÍDĚ Vím, že jako prvňačka zrovna nevypadám, ale věřte mi, myslím to vážně. JSEM V PRVNÍ TŘÍDĚ asi tak po desáté sama jsem úspěšně absolvovala

Více

COMENIUS S. Sport ohne Grenzen -- Sport bed hranic - Sports without frontiers. - Peilstein. Oberviechtach. Pobězovice.

COMENIUS S. Sport ohne Grenzen -- Sport bed hranic - Sports without frontiers. - Peilstein. Oberviechtach. Pobězovice. COMENIUS COM ENIU S Oberviechtach - Peilstein Pobězovice Sport ohne Grenzen - Sport hranic - Sports without frontiers Oberviechtach - - - bez - Peilstein - - - Pobezovice Sport ohne Grenzen -- Sport bed

Více

Prvouka. 1. úkol. 2. úkol. Tip Prostírání je domácí práce, o kterou se už můžeš postarat sám/sama.

Prvouka. 1. úkol. 2. úkol. Tip Prostírání je domácí práce, o kterou se už můžeš postarat sám/sama. Prvouka + Tip Prostírání je domácí práce, o kterou se už můžeš postarat sám/sama. 1. úkol U nedělní snídaně pomáhají všichni při prostírání. Napiš na řádky, co už je na stole. Je to opravdu všechno? Dokresli

Více

Jsou okamžiky, kdy dlouze vyhráváš, pak štěstí se přikloní na moji stranu, možná jen, že mi ve hře šanci dáváš, kterou jinde tak snadno nedostanu...

Jsou okamžiky, kdy dlouze vyhráváš, pak štěstí se přikloní na moji stranu, možná jen, že mi ve hře šanci dáváš, kterou jinde tak snadno nedostanu... 1. Hrajeme spolu tu partii podivnou zase, bez figurek na šachovnici žlutohnědé, bez vnímání prostoru v prázdném čase, červenají při ní tváře pře tím tak bledé... Nehrajeme na remízu, ale na vyhrání, jen

Více

PiŠtinoviny. PiŠtinoviny

PiŠtinoviny. PiŠtinoviny 1 1 Vážení rodiče flétnistů (a snad i již čtenářsky zdatní flétnisté samotní), velikonoční svátky snad definitivně uzavřely zimní období a s nastupujícími jarními dny přicházíme s dalším číslem našeho

Více

Hry a rošťárny pro kluky a holky

Hry a rošťárny pro kluky a holky Hry a rošťárny pro kluky a holky Vyšlo také v tištěné verzi www.fragment.cz Hry a rošťárny pro kluky a holky e-kniha Vybrala a uspořádala Hana Janoušková Ilustroval Antonín Šplíchal Copyright Fragment,

Více

Tato zkušební kabelka je vyztužena pouze ronopastem a plátnem: Je měkčí a nedrží tolik tvar. Ale na škodu to tolik není. Každopádně se krásně šije.

Tato zkušební kabelka je vyztužena pouze ronopastem a plátnem: Je měkčí a nedrží tolik tvar. Ale na škodu to tolik není. Každopádně se krásně šije. Originál návod a střih je podle AMY Butler, jedná se o volně stažitelný střih: http://sewmamasew.com/blog2/2010/09/free-amy-butler-pattern-blossom-handbagshoulderbag/ Nejedná se o překlad originálu, ale

Více

Soutěž Život kolem nás 2016 I. kolo

Soutěž Život kolem nás 2016 I. kolo Soutěž Život kolem nás 2016 I. kolo Identifikace školy, obec: Třídní kolektiv: 1. Velkým tématem prvního kola soutěže bude hmyz. Abyste věděli, jak se hmyz pozná, doplňte následující slova nebo slovní

Více

Najdete zde. Desatero pro prvňáčka

Najdete zde. Desatero pro prvňáčka Najdete zde - desatero pro prvňáčka - rady a informace pro rodiče prvňáčků - co by mělo umět dítě, které jde do školy - co potřebuje prvňák od rodičů - pomůcky pro žáky 1. ročníku ZŠ - školní zralost Desatero

Více

Matematický KLOKAN 2005 (A) 2 005 002 005 (B) 20 052 005 (C) 2 007 005 (D) 202 555 (E) 202 505 (A) 8 (B) 6 (C) 4 (D) 2 (E) 1

Matematický KLOKAN 2005 (A) 2 005 002 005 (B) 20 052 005 (C) 2 007 005 (D) 202 555 (E) 202 505 (A) 8 (B) 6 (C) 4 (D) 2 (E) 1 Matematický KLOKAN 2005 kategorie Benjamín Úlohy za 3 body 1. Vypočítej 2 005. 100 + 2 005. (A) 2 005 002 005 (B) 20 052 005 (C) 2 007 005 (D) 202 555 (E) 202 505 2. Anička a Bětka mají dohromady 10 bonbonů.

Více

POČTENÍČKO PRO PŘEDŠKOLÁKY

POČTENÍČKO PRO PŘEDŠKOLÁKY POČTENÍČKO PRO PŘEDŠKOLÁKY a jejich rodiče Ahoj kamarádi, vítejte na palubě lodi Veselá plachta, jejímž cílem je Ostrov. Mé jméno je Tom a jsem na této lodi plavčíkem. Během plavby vás seznámím se životem

Více

Zadání úkolů leden 2015

Zadání úkolů leden 2015 Osmiměsíční soutěž pro dětské týmy Co se skrývá za vůní MEDU Kategorie MŠ Zadání úkolů leden 2015 1. úkol včelař a jeho nářadí Cíl úkolu: Seznámit se se základními včelařskými pomůckami. Pozadí úkolu:

Více

Mgr. Petra Vondrová, Ph.D. VÝTVARNÉ HRÁTKY A POHÁDKY Pro děti od 2 let

Mgr. Petra Vondrová, Ph.D. VÝTVARNÉ HRÁTKY A POHÁDKY Pro děti od 2 let Mgr. Petra Vondrová, Ph.D. VÝTVARNÉ HRÁTKY A POHÁDKY Pro děti od 2 let Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 220 386 401, fax: +420 220 386 400 www.grada.cz jako svou 3212.

Více

TÝDEN SE ZVÍŘÁTKY DNÍ. Let. Účastníků. Tematická oblast (odbornost) Příměstské tábory. Jana Jelínková a kolektiv. Místo konání Praha 2012

TÝDEN SE ZVÍŘÁTKY DNÍ. Let. Účastníků. Tematická oblast (odbornost) Příměstské tábory. Jana Jelínková a kolektiv. Místo konání Praha 2012 5 DNÍ 7 11 Let 20 Účastníků TÝDEN SE ZVÍŘÁTKY Tematická oblast (odbornost) Autor Odbornostní setkání Příměstské tábory Jana Jelínková a kolektiv Praha, Středočeský kraj Místo konání Praha 2012 Průřezové

Více

Královská zahrada. Cíl hry. Hra pro 2 4 hráče

Královská zahrada. Cíl hry. Hra pro 2 4 hráče Královská zahrada Hra pro 2 4 hráče Úvod Jako mocní králové hledáte nová místa pro rozšíření své velkolepé zahrady. Je třeba prozkoumat všechny druhy krajiny - obilná pole, nehostinné skály i rozlehlá

Více

Vydala Pionýrská skupina desátníka Stanislava Roubala Vítězná 315,Habartov Roku 2004

Vydala Pionýrská skupina desátníka Stanislava Roubala Vítězná 315,Habartov Roku 2004 Vydala Pionýrská skupina desátníka Stanislava Roubala Vítězná 315,Habartov Roku 2004 Jméno Přezdívka Adresa Oddíl 1 42 Místo pro záznamy Prosba lesa 41 2 Brontík Odvahy Barva černá Datum Na akci Podpis

Více

Křížový úder kros. Jak dokonale zvládnout Squash. Forhendový kros

Křížový úder kros. Jak dokonale zvládnout Squash. Forhendový kros Křížový úder kros Tento úder slouží k přenesení hry z levé části kurtu do pravé a naopak. Dá se hrát jak z přední, tak i ze zadní části kurtu. Tento úder má tu výhodu, že je při něm vysoká pravděpodobnost

Více

Informace pro rodiče

Informace pro rodiče Informace pro rodiče časopis MŠ Brouček listopad 2014 Vydává: Mateřská škola Brouček Prackovice nad Labem Tel: 416 539 112 http://www.msbroucek.eu e-mail: msbroucek@seznam.cz Platby v MŠ Platbu inkasem

Více

Kontrola pravopisných chyb. Kontrola pravopisu Kontrola gramatiky Nastavení jazyka dokumentu Tezaurus Překlad textu

Kontrola pravopisných chyb. Kontrola pravopisu Kontrola gramatiky Nastavení jazyka dokumentu Tezaurus Překlad textu 4 Kontrola pravopisných chyb Kontrola pravopisu Kontrola gramatiky Nastavení jazyka dokumentu Tezaurus Překlad textu Microsoft Word 2010 Rychle hotovo! Kontrola pravopisu Kontrola pravopisu. Dokument byste

Více

zve na výtvarné a dramatické vzdělávací programy na 1. pololetí ŠR 2015/2016

zve na výtvarné a dramatické vzdělávací programy na 1. pololetí ŠR 2015/2016 Středisko služeb školám a Zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Brno, příspěvková organizace Hybešova 15, 602 00 Brno www.sssbrno.cz zve na výtvarné a dramatické vzdělávací programy na

Více

Osl a v y p r o v á z e j í radostné události, například narozeniny,

Osl a v y p r o v á z e j í radostné události, například narozeniny, Kapitola druhá N a s l a v n o s t n í n o t u Osl a v y p r o v á z e j í radostné události, například narozeniny, křtiny, výročí svatby, promoce a tradiční svátky roku. Někdy zčistajasna dostaneme chuť

Více

Změna není vždy jen o penězích, ale i o způsobu myšlení

Změna není vždy jen o penězích, ale i o způsobu myšlení 7 2 7:41 To je úlet holky co? Změna není vždy jen o penězích, ale i o způsobu myšlení 2015 Modrý kůň Kalendář na rok 2015 je inspirovaný kampaní, která se již tradičně koná u příležitosti Týdnů duševního

Více

Pat a Mat na výletě 3.4 Na hracím plánu jsou dvě takové dopravní

Pat a Mat na výletě 3.4 Na hracím plánu jsou dvě takové dopravní Hra obsahuje: Hrací plán, hrací kostka. Hra je určena pro dva až čtyři hráče, ve hře tak mohou být dvě postavičky Pata a dvě Mata, které jsou odlišeny barvou podstavce. Příprava hry 1.1 Hráči si vyberou

Více

Příprava na vyučování oboru Člověk a jeho svět s cíli v oblasti OSV

Příprava na vyučování oboru Člověk a jeho svět s cíli v oblasti OSV Pánem svého času Příprava na vyučování oboru Člověk a jeho svět s cíli v oblasti OSV Název učební jednotky (téma) Pánem svého času Stručná anotace učební jednotky Učební jednotka nabízí žákům možnost samostatně

Více

Píšete dětem černé puntíky, když něco zapomenou? Nebo jim dáváte jiný trest?

Píšete dětem černé puntíky, když něco zapomenou? Nebo jim dáváte jiný trest? Rozhovor s... Zajímá nás i to, co se děje na prvním stupni. Proto jsme vyzpovídali paní učitelku Janásovou a paní učitelku Drštičkovou. Chtěli jsme hlavně vědět, jak se daří jim a jejich prvňáčkům. PANÍ

Více

Kategorie mladší. Řešení 1. kola VI. ročník

Kategorie mladší. Řešení 1. kola VI. ročník Kategorie mladší Úloha 1A Korálky Řešení 1. kola Způsobů, jak korálky při splnění všech Heleniných podmínek navléci, je celá řada a dá se říci, že správné jsou všechny postupy, které nakonec vedou ke správnému

Více

Maticové operace projekt č. 3

Maticové operace projekt č. 3 Dokumentace k projektu pro předměty IZP a IUS Maticové operace projekt č. 3 9.12.2007 Autor: Václav Uhlíř, xuhlir04@stud.fit.vutbr.cz Fakulta Informačních Technologii Vysoké Učení Technické v Brně Obsah

Více

EmoTrance slabikář (Dr. Silvia Hartmann, tvůrkyně metody EmoTrance)

EmoTrance slabikář (Dr. Silvia Hartmann, tvůrkyně metody EmoTrance) EmoTrance slabikář (Dr. Silvia Hartmann, tvůrkyně metody EmoTrance) 1. Emoce jsou velmi důležité. - Emoce působí na naše tělo a mohou vyvolat onemocnění. - Emoce působí na naši mysl a mohou způsobit, že

Více

Autor: Sébastien Pauchon Výtvarník: Arnaud Demaegd Hra pro 2-4 hráčů od 8 let. Doba hraní 45-60 minut. Herní materiál

Autor: Sébastien Pauchon Výtvarník: Arnaud Demaegd Hra pro 2-4 hráčů od 8 let. Doba hraní 45-60 minut. Herní materiál 1 herní plán - město Autor: Sébastien Pauchon Výtvarník: Arnaud Demaegd Hra pro 2-4 hráčů od 8 let. Doba hraní 45-60 minut. Herní materiál 1 herní plán - karavana 1 herní plán - věž 4 herní plány hráčů

Více

OBSAH BALENÍ PREHLED ˇ A CÍL HRY. Kupujte nejlepší domy, když jsou levné, protihráče přinuťte hodně utrácet a svůj majetek prodávejte s velkým ziskem!

OBSAH BALENÍ PREHLED ˇ A CÍL HRY. Kupujte nejlepší domy, když jsou levné, protihráče přinuťte hodně utrácet a svůj majetek prodávejte s velkým ziskem! PRAVIDLA HRY 1 Kupujte nejlepší domy, když jsou levné, protihráče přinuťte hodně utrácet a svůj majetek prodávejte s velkým ziskem! OBSAH BALENÍ 30 karet domů očíslovaných od 1 do 30. 15 17 1 19 22 21

Více

Most do páté dimenze. Tattatuo

Most do páté dimenze. Tattatuo Motto: Nezapomeňte! Každá nemoc a problém je nevyjádřená síla, která se zhmotnila, abychom jí prošli. Je to síla, která se obrátila dovnitř místo ven. Anita Moorjani Podzim 2015 Stránka 1 I. Úvod Milí

Více

Jak na dokumentaci. Pozn.: Update 14. 4. 2009

Jak na dokumentaci. Pozn.: Update 14. 4. 2009 Jak na dokumentaci Pozn.: Update 14. 4. 2009 Tento kousek textu by vám měl ukázat směr, jakým je dobré postupovat při pořizování dokumentace trati. Existuje jistě vícero způsobů, já se budu věnovat tomu,

Více

Habermaaß-hra 5581. Život na farmě Velká sada

Habermaaß-hra 5581. Život na farmě Velká sada CZ Habermaaß-hra 5581 Život na farmě Velká sada Vážení rodiče, gratulujeme k zakoupení hry z cyklu "Moje první hra - Farma". Učinili jste správné rozhodnutí a umožnili svému dítěti učit se prostřednictvím

Více

Příklad dobré praxe na téma. DŮM ZDRAVÍ (soutěž družstev)

Příklad dobré praxe na téma. DŮM ZDRAVÍ (soutěž družstev) Podpora zdravého životního stylu ve školách v Kraji Vysočina projekt číslo CZ.1.07/1.1. 00/02.0014 Příklad dobré praxe na téma DŮM ZDRAVÍ (soutěž družstev) Jméno autora Zdena Jiráková Název příkladu dobré

Více

O B J E D N A N Ý B A L Í Č E K "50 ODSTÍNŮ DUŠE" VÁŠ OSOBNÍ REPORT. Dušan Marný 10 18.1.2016. Celkový počet účastníků:

O B J E D N A N Ý B A L Í Č E K 50 ODSTÍNŮ DUŠE VÁŠ OSOBNÍ REPORT. Dušan Marný 10 18.1.2016. Celkový počet účastníků: O B J E D N A N Ý B A L Í Č E K "50 ODSTÍNŮ DUŠE" VÁŠ OSOBNÍ REPORT Dušan Marný 10 18.1.2016 Celkový počet účastníků: OBSAH VAŠEHO OSOBNÍHO REPORTU Každá stránka reportu se zabývá jedním z deseti témat

Více

VYSOKÁ ŠKOLA EKONOMICKÁ V PRAZE. Optimalizace trasy při revizích elektrospotřebičů

VYSOKÁ ŠKOLA EKONOMICKÁ V PRAZE. Optimalizace trasy při revizích elektrospotřebičů VYSOKÁ ŠKOLA EKONOMICKÁ V PRAZE FAKULTA INFORMATIKY A STATISTIKY Hlavní specializace: Ekonometrie a operační výzkum Název diplomové práce Optimalizace trasy při revizích elektrospotřebičů Diplomant: Vedoucí

Více

Za případné drobné chybky a nepřesnosti v textu se omlouvám. Jednoduché úročení

Za případné drobné chybky a nepřesnosti v textu se omlouvám. Jednoduché úročení Jednoduché úročení 1. Jednoduchý příklad na výpočet úrokové sazby ze základní rovnice jednoduchého úročení: FV=PV*(1+r*t). Aby úroková sazba vyšla v p.a., je nutno časovou proměnnou (t) uvažovat v letech

Více

Dotazníkové šetření spokojenosti se sociální pobytovou službou Domova důchodců Horní Planá. Vyhodnocení Dotazníků pro obyvatele Domova důchodců

Dotazníkové šetření spokojenosti se sociální pobytovou službou Domova důchodců Horní Planá. Vyhodnocení Dotazníků pro obyvatele Domova důchodců Dotazníkové šetření spokojenosti se sociální pobytovou službou Domova důchodců Horní Planá Vyhodnocení Dotazníků pro obyvatele Domova důchodců Horní Planá Vyplněných dotazníků bylo navráceno celkem 56,

Více

Krajkový 1. K zabalení dárku potřebujeme: papírové krajkové. 2. Dárek zabalíme do balicího papíru. Kulatou krajkovou

Krajkový 1. K zabalení dárku potřebujeme: papírové krajkové. 2. Dárek zabalíme do balicího papíru. Kulatou krajkovou Krajkový 1. K zabalení dárku potřebujeme: papírové krajkové podložky, balicí papír, lepidlo, stuhu, nůžky a děrovačku. Papírové krajkové podložky zakoupíme v supermarketech nebo papírnictvích. 2. Dárek

Více

a nečinně přihlížet. Přestaň zevlovat a přidej se. Uštědříme jim typickou reptačí lekci!

a nečinně přihlížet. Přestaň zevlovat a přidej se. Uštědříme jim typickou reptačí lekci! . KAPITOLA Hledání začíná Kamaráde, jsou pryč Všechna jsou pryč! Zatímco jsme stavěli hnízdo, banda prasat nám ukradla vzácná vejce. Nehodláme se s tím smířit a nečinně přihlížet. Přestaň zevlovat a přidej

Více

Ladislava Horová OBRÁZKOVÉ Č TENÍ. Na ulici. ilustrace Petra Řezníčková

Ladislava Horová OBRÁZKOVÉ Č TENÍ. Na ulici. ilustrace Petra Řezníčková Ladislava Horová OBRÁZKOVÉ Č TENÍ Na ulici ilustrace Petra Řezníčková Ladislava Horová OBRÁZKOVÉ Č TENÍ Na ulici ilustrace Petra Řezníčková GRADA PUBLISHING Ladislava Horová OBRÁZKOVÉ Č TENÍ Na ulici

Více

FragHammer v0.1 freečkový FANbase MOD pro hráče WH40k, Necromunda apod. her.

FragHammer v0.1 freečkový FANbase MOD pro hráče WH40k, Necromunda apod. her. FragHammer v0.1 freečkový FANbase MOD pro hráče WH40k, Necromunda apod. her. Popis hry: FragHammer v0.1(dále jen FH) je MOD založený na pravidlech GW her WH40k či Necromunda s volně upravovatelnými pravidly,

Více

Noviny městyse. vydává Rada městyse jako nepravidelný zpravodaj

Noviny městyse. vydává Rada městyse jako nepravidelný zpravodaj Prosinec 2015 Noviny městyse MĚSTYS LITULTOVICE vydává Rada městyse jako nepravidelný zpravodaj Vážení spoluobčané, před koncem roku je zvykem skládat účty, proto i já bych Vás chtěl krátce seznámit s

Více

Datum : 5. 3. 2012. Ročník: 3. Tematický okruh: Číslo a početní operace Znáte české bankovky? Papírové mince a bankovky pro každého žáka.

Datum : 5. 3. 2012. Ročník: 3. Tematický okruh: Číslo a početní operace Znáte české bankovky? Papírové mince a bankovky pro každého žáka. VY_62_INOVACE_1KOT35 Autor: Diana Kotová Datum : 5. 3. 2012 Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Matematika a její aplikace Ročník: 3. Tematický okruh: Téma: Číslo a početní operace

Více

Pravidla hry 1. Nalejvárna (pro 1 hráče) 2. Nalejvárna ve dvou (pro 2 hráče)

Pravidla hry 1. Nalejvárna (pro 1 hráče) 2. Nalejvárna ve dvou (pro 2 hráče) návod blackbox BlackBox Právě jste otevřeli BlackBox. Jedná se o stolní karetní hru, která by vám měla pomoci zorientovat se v oboru informačních studií a knihovnictví. Hra se skládá z celkem 17 odborných

Více

OSTRUZINY.cz. Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz LISTOPAD 2007

OSTRUZINY.cz. Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz LISTOPAD 2007 OSTRUZINY.cz Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz LISTOPAD 2007 1. Polibek na skle (od Severka) 2. Vosková (od moonell) 3. Zahazujem (od prostějanek) 4. Brána (od otazník) 5. Šerosvit... (od Ayla) 6. I don't

Více

Popis realizace poskytování sociálních služeb dle Zákona č.108/2006 Sb.: 46 Denní stacionář

Popis realizace poskytování sociálních služeb dle Zákona č.108/2006 Sb.: 46 Denní stacionář Příloha žádosti o registraci Počet stran 9 o.s. Sluneční zahrada Popis realizace poskytování sociálních služeb dle Zákona č.108/2006 Sb.: 46 Denní stacionář Projekt : Chráněná dílna svatý Prokop u červeného

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Určování tlaku v praktických životních situacích Časový rozsah lekce 2 vyučovací hodiny (nemusí

Více

Smlouva mezi ZÁKONNÝM ZÁSTUPCEM a Perceptio o. s. o poskytování péče o dítě/děti

Smlouva mezi ZÁKONNÝM ZÁSTUPCEM a Perceptio o. s. o poskytování péče o dítě/děti Smlouva mezi ZÁKONNÝM ZÁSTUPCEM a Perceptio o. s. o poskytování péče o dítě/děti Smlouva se uzavírá mezi zákonným zástupcem dítěte (vztah k dítěti): Jméno a příjmení zákonného zástupce:...... Trvalé bydliště:.....

Více