Liberecký kraj resort rozvoje venkova, zemědělství, životního prostředí a informatiky. SBORNÍK REFERÁTŮ z

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Liberecký kraj resort rozvoje venkova, zemědělství, životního prostředí a informatiky. SBORNÍK REFERÁTŮ z"

Transkript

1 Liberecký kraj resort rozvoje venkova, zemědělství, životního prostředí a informatiky SBORNÍK REFERÁTŮ z KONFERENCE konané v rámci KRAJSKÝCH DNŮ lesa a myslivosti dne 27.října 2006 v areálu Lidové sady v Liberci s názvem MYSLIVECKÁ KONFERENCE 2006 Ve spolupráci s Asociací profesionálních myslivců ČR a Okresní agrární komorou pro Liberec a Jablonec n.n.

2 Obsah: 1. Úvodem Jindřich Kvapil, místopředseda výboru pro rozvoj venkova, zemědělství a životního prostředí Libereckého kraje 2. Anketa pro myslivce a o myslivosti Ing. Zuzana Wudyová, Krajský úřad Libereckého kraje, ORVZŽP 3. Možnosti získání finančních podpor z Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova (EAFRD) pro lesní hospodářství v období Ing. Luboš Beran, ÚHÚL Jablonec n.n. 4. Podpora myslivosti z veřejných rozpočtů Ing. Karel Pop, Krajský úřad Libereckého kraje, ORVZŽP 5. Myslivci a státní správa - Josef Žďárský, ČMMJ, Okresní myslivecký spolek Liberec 6. Návrh diskusního příspěvku OMS Česká Lípa na Mysliveckou konferenci Josef Havelka, ČMMJ, Okresní myslivecký spolek Česká Lípa 7. Zvěř Libereckého kraje, myslivecká statistika, vývoj početních stavů zvěře a hodnocení lovu Jiří Černý, Krajský úřad Libereckého kraje, ORVZŽP 8. Myslivost včera a dnes Jiří Černý, Krajský úřad Libereckého kraje, ORVZŽP 9. Aktuální stav lovu černé zvěře v roce Jiří Černý, Krajský úřad Libereckého kraje, ORVZŽP 10. Předcházení škod spárkatou zvěří na kulturních porostech u VLS ČR Ing. Jiří Janota, ředitel divize Mimoň, Vojenské lesy a statky s.p., Praha 11. Závěry a doporučení Ing. Zdeněk Besta, pracovní předsednictvo konference 12. Závěrem - Ing. Karel Pop, Krajský úřad Libereckého kraje, ORVZŽP Vysvětlivka: ORVZŽP = odbor rozvoje venkova, zemědělství a životního prostředí Krajského úřadu Libereckého kraje

3 Úvodem Jindřich Kvapil, místopředseda výboru pro rozvoj venkova, zemědělství a životního prostředí Libereckého kraje Dnešní konference je v pořadí již třetí. První konference se konala pod názvem Černá zvěř Druhá konference se konala pod názvem Myslivecká konference Tyto předešlé konference byly velice úspěšné. Účast se pohybovala okolo 100 lidí. Myslivecké konference se v minulých letech zabývaly především ochranou zemědělských ploch před působením škod zvěří. Tyto problémy budou zřejmě i nadále přetrvávat a k hodnocení spolupráce mezi myslivci a zemědělci bude dán prostor i v odpolední části konference. Původní záměr, aby Myslivecká konference 2006 byla součástí akce Krajské dny lesa a myslivosti se nepodařil zcela naplnit. Důvodem jsou především finanční potíže, které nám, jako pořadatelům, neumožnily pořádat Krajské dny po oba dny a seznámit tak širokou nemysliveckou veřejnost s aktivitou myslivců v péči o zvěř. Taktéž měla být prezentována činnost lesníků v jejich pěstební činnosti. V programu měly být ukázky těžební techniky a zručnosti lesníků při opracování dřeva Doprovodný program měl být dále rozšířen o předvedení mysliveckých dovedností a soutěže pro děti i dospělé. Nosným programem Krajských dnů zůstala Myslivecká konference 2006 a od předchozích konferencí se liší tím, že je více otevřena myslivecké i nemyslivecké veřejnosti, aby byl tzv. slyšet hlas lidu. Cílem je získat názory mysliveckých organizací, držitelů a uživatelů honiteb a dalších subjektů, co je tíží a co by rádi slyšeli a chtěli řešit na podobných akcích. Po kladném hodnocení loňské části programu, která se zabývala zaječí zvěří, se podařilo zejména aktivitou výboru pro rozvoj venkova, zemědělství a životního prostředí, současně s agrární komorou zajistit vydání publikace Zajíc včera, dnes a zítra. V dopolední části bude provedena prezentace této publikace autory, kteří do našeho kraje rádi zavítali. Tím je mezi námi vítám a děkuji jim za celoživotní aktivitu, kterou zaječí zvěři věnují a o získané zkušenosti se s námi dnes podělí.

4 Anketa pro myslivce a o myslivosti Ing. Zuzana Wudyová, krajský úřad Libereckého kraje, ORVZŽP Pořadatelé Myslivecké konference 2005 dospěli mimo jiné i k názoru, že je nutné získat více informací nejen od držitelů a uživatelé honiteb, ale i od samotných myslivců a dalších osob a subjektů, zajímajících se o problematiku myslivosti na území Libereckého kraje, s cílem přispět k větší informovanosti myslivecké a nemyslivecké veřejnosti a tím zvýšit větší vzdělanost v oblasti myslivosti. Proto byla vytvořena tato anketa na začátku tohoto roku. Anketní otázky Konání akcí Mají se pro mysliveckou veřejnost konat podobné akce ano ne nevím Akce pro myslivce zaměřené jen na myslivost Akce mimo oblast myslivosti rozšířit i o další okruhy (ochrana přírody a krajiny, veterina, zemědělství, lesní hospodářství, právní normy, vzdělávací soutěže a práce s mládeží) Termíny Akce konat všední den sobota neděle Období Jaro podzim zima z toho v měsíci: Místo konání: Liberec střídavě okresní města střídavě podle oblastí-regionů Spolupořadatelství Je pro Vaši neúčast překážkou spolupořadatelství na akci uvedených subjektů ano ne Agrární komora Asociace profesionálních myslivců Je to věc pořadatele Téma Všeobecné se širší problematikou Konkrétné problematika, uvést jaká: Opakující se navazující nebo vždy jiná Fin. příspěvek Má pořadatel požadovat vložné ano ne max. do výše Vydání sborníku ano ne jen pokud bude vyžadováno vložné postačí prezentace na web. stránkách nedokážu posoudit K organizaci již konaných akcí mám tyto výhrady: Děkujeme Vám, za vyplnění a vrácení anketního lístku na níže uvedenou adresu nebo e- mailové kontakty: Krajský úřad Libereckého kraje, Odbor rozvoje venkova, zemědělství a životního prostředí U Nisy Liberec 2 I nevrácený či nevyplněný anketní list je pro nás odpovědí. Pokud je odpověď variantní, nehodící se škrtněte, příp. Vaši odpověď zakroužkujte. Další podněty a návrhy, které chcete pracovníkům úřadu sdělit:

5 Tato anketa byla předána jednotlivým OMS v Libereckém kraji k distribuci na jednotlivé uživatele honiteb a dále byla na internetových stránkách Libereckého kraje. Celkem bylo vráceno 40 anketních lístků. Což z počtu 209 honiteb není vysoký počet. Výsledky: 80 % je pro konání těchto akcí, 12 % ne a 8 % neví 64 % chce rozšíření i o další okruhy, 36 % jen myslivecky zaměřené 73 % termín konání v sobotu, 22 % všední den, 5 % neděle 46 % období zima, 30 % jaro a 24 % podzim nejčastějšími měsíci byly uvedeny: březen, duben, říjen 57 % místo konání Liberec, 26 % podle oblastí a 17 % okresní města 76 % nemá problém se spolupořadatelstvím 47 % všeobecná témata, 29 % opakující se témata, 24 % konkrétní téma 50 % pro placení finančního příspěvku, 50 % proti ( ze 70 % uvedeno 100 Kč) 70 % pro vydání sborníku (s prezentací na internetových stránkách) Uváděné výhrady: 1. akce pro myslivce, nejen pro myslivecké hospodáře 2. málo odborných přednášek, málo času na diskusi 3. malé zapojení OMS 4. informace o konání alespoň 2 měsíce předem Uváděné podněty pro další konference: 1. kontrola zvyšujících se stavů dravců 2. výpomoc OMS při zazvěřování 3. řešení škod způsobených zvěří 4. problematika drobné zvěře 5. koordinace vlivu chování lidí na přírodu (pytláctví, vandalismus, motorkáři, psi) 6. právní informace 7. veterinární problematika 8. zjednodušení myslivecké agendy (výkazy) 9. dobrá příprava adeptů myslivosti (etika, poctivost, čestnost) 10. myslivost v okolních zemích I když byl vrácen malý počet anketních lístků, anketa přinesla mnoho podnětů pro další činnost, ale samozřejmě i výhrad. Což je v pořádku. Ze strany naší, tedy státní správy na úseku myslivosti, bude snaha pokusit se splnit nastolené podněty a vyvarovat se uvedených výhradá. Chceme ale touto cestou upozornit, že letošní, ani předešlé konference v žádném případě nebyly připraveny pouze jen pro vybrané jedince či pouze pro myslivecké hospodáře. Možná je to nepochopením ze strany myslivců (nejen mysliveckých hospodářů), ale i špatnou propagací myslivecké konference ze strany státní správy. V loňských letech byla informace o konferenci předána na jednotlivé OMS s tím, že ji dále předají uživatelům honiteb. V průměru přišlo 100 lidí. Letos byla informace o konferenci navíc rozeslána jednotlivým uživatelům honiteb k rukám mysliveckých hospodářů nebo předsedům MS. To se zdálo jako lepší přístup k podání informace o konané konferenci. Bohužel se tento předpoklad nesplnil. Letos se zúčastnilo celkem 70 lidí. Je to snad leností myslivců či nízkou potřebou o získání nových informací či upevnění si informací starých? Z ankety vyplynulo, že převážná část by uvítala, kdyby se konference konala v sobotu. Je to logické a mohu zde slíbit, pokud nebudou komplikace, bude snaha o konání konference 2007 již v sobotu. To snad přispěje k vyšší účasti ze strany všech myslivců (nejen mysliveckých hospodářů) a ke snaze o podání nových či starých informací, týkající se myslivosti a problematiky kolem myslivosti.

6 Možnosti získávání finančních podpor z Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova (EAFRD) pro lesní hospodářství v období Ing. Luboš Beran, Ústav pro hospodářskou úpravu lesů, Jablonec nad Nisou Evropská unie stanovila hlavní strategické priority rozvoje evropského venkova pro léta nařízením Rady (ES) č. 1698/2005 o podpoře pro rozvoj venkova z Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova (EAFRD). Na základě tohoto nařízení byl v České republice vypracován Národní strategický plán rozvoje venkova specifikující obecné priority Evropské unie v podmínkách České republiky. Tento plán je východiskem pro vlastní prováděcí pravidla - Program rozvoje venkova České republiky, umožňující prostřednictvím konkrétních opatření čerpání prostředků z EAFRD. Jednotlivá opatření jsou rozdělena do tří os, z nichž opatření v lesnictví je obsaženo v ose I. a v ose II. Jedná o tato opatření: V ose I Zlepšení konkurenceschopnosti v zemědělství a lesnictví: I.1.2. Investice do lesů, I.2.1. Seskupení producentů, I.3.1. Odborné vzdělávání a informační činnost, I.3.4. Využívání poradenských služeb. V ose II Zlepšování životního prostředí a krajiny: II První zalesnění zemědělské půdy, II Založení porostů rychle rostoucích dřevin pro energetické využití, II Zachování hospodářského souboru lesního porostu z předchozího produkčního cyklu, II Zlepšování druhové skladby lesních porostů, II Obnova lesnického potenciálu a zavádění preventivních opatření, II Neproduktivní investice v lesích.

7 Podpora myslivosti z veřejných rozpočtů Ing. Karel Pop, Krajský úřad Libereckého kraje, ORVZŽP Myslivost je naší legislativou postavena na rozhraní mezi veřejně prospěšnou činnost a zájmovou činnost. V minulosti byla i současnosti je myslivost částečně podporována, jedná se však o poměrně malou a ne zcela systematickou podporu. V období do r byla myslivost příležitostně podporována okresními úřady např. poskytováním dotací na veterinární přípravky a podporou při pořádání chovatelských přehlídek. Tato činnost nebyla systematická a nebyla nikým koordinována. Mezi jednotlivými okresními úřady byly velké rozdíly v přístupu. Státní systematická podpora myslivosti byla zahájena v roce 1998 v rámci příspěvků na hospodaření v lesích dle 46 lesního zákona. Tento princip byl podepřen zákonem o myslivosti č. 449/2001, kde se v 62 uvádí, že podpora myslivosti státem bude prováděna prostřednictvím přílohy zákona o státním rozpočtu příspěvky na hospodaření v lesích. Tento dotační titul je standardně označen jako G Podpora ohrožených druhů zvěře (od r přejmenován na Příspěvky na vybrané činnosti mysliveckého hospodaření).v letech bylo postupně vyplaceno: rok vyplacené prostředky v tis. Kč z toho v Libereckém kraji Od roku 2003 byly dotační tituly rozšířeny o titul K - Chov a výcvik národních plemen loveckých psů a loveckých dravců. V roce 2003 bylo vyplaceno 258 tis. Kč (z toho v Libereckém kraji 3 tis. Kč) a v roce tis. Kč (z toho v Libereckém kraji 20 tis. Kč). Rok 2005 byl rokem výjimečným. Zákonem č. 1/2005 byly krajům zvýšeny předpokládané daňové příjmy za účelem, aby kraje hradily náhrady v lesním hospodářství a příspěvky na hospodaření v lesích (potažmo i myslivost). Povinnost (respektive možnost) úhrady však zůstala na státu. Liberecký kraj, podobně jako jiné kraje, tedy platil příspěvky dobrovolně, v samostatné působnosti, dle zákona o krajích. V poskytování mysliveckých dotací v roce 2005 byl Liberecký kraj osamocen. V naprosté většině krajů se nevyplácely. V rámci titulu G bylo vyplaceno 182 tis. Kč (tedy výrazně nejvíce v dosavadní historii) a v rámci titulu K 42 tis. Kč (též nejvíce). V roce 2006 plánoval Liberecký kraj pokračování dotačního programu. K hrazení mysliveckých dotací se však přihlásilo Ministerstvo zemědělství. Možná i kvůli zmatkům s obsahem příspěvků bylo podáno poměrně málo žádostí, pouze v hodnotě 133 tis. Kč. Přestože termín pro podání žádostí titulu G byl a všechny požadavky byly ihned odeslány na MZe, až jsme obdrželi oznámení o stanovení finančních limitů. Ministerstvem byly přislíbeny všechny požadované prostředky. Žádosti by měly být zúřadovány a proplaceny do konce roku 2006.

8 podpora myslivosti v LK stát kraj stát kraj 224 Graf celková podpora myslivosti v Libereckém kraji v tis. Kč. Pro další období je situace nepřehledná. Liberecký kraj požádal Evropskou komisi o notifikaci příspěvků na hospodaření v lesích na období , v rámci tohoto programu byly i stávající myslivecké dotace G a K. O notifikaci mysliveckých dotací však požádalo i MZe. Evropskou komisí jsme na toto byli upozorněni a bylo po nás požadováno, abychom uvedli do souladu státní podporu s krajskou. To jsme pro urychlení notifikačního procesu učinili. MZe však po konzultacích s Evropskou komisí dospělo k názoru, že tyto příspěvky ve skutečnosti nejsou veřejnou podporou a v tom smyslu zaslalo Evropské komisi dopis a zároveň stáhlo požadavek na notifikaci. Může tak teoreticky nastat situace, že Evropská komise dospěje k názoru, že se o veřejnou podporu jedná a notifikace nebude provedena. Pak by podpora myslivosti musela být prováděna na základě principu de minimis. Předpokládá se však, že k tomu nedojde. Ministerstvo zemědělství je údajně připraveno podporu myslivosti v dalších letech realizovat. Liberecký kraj by se pak logicky z této podpory stáhl. Základní parametry navrhované podpory myslivosti od : - zachována dosavadní struktura titulů G a K - prostředky poskytuje MZe (mimo KRNAP a jeho OP), žádosti vyřizuje krajský úřad - žádosti G do 31.5, vyúčtování do ; K do formuláře obdobné, budou na webu kraje a budou včas rozeslány Příspěvky G políčko zřízení políčko udržování zřízení napajedla vypouštění koroptví vypouštění tetřívků vypouštění tetřevů 4000 Kč/ha 2000 Kč/ha 1000 Kč/kus (1 napajedlo na 250 ha honitby) 200 Kč/kus Kč/kus Kč/kus

9 pořízení a instalace betonové nory pořízení a instalace lapacího zařízení pořízení a umístění krytu pro koroptve komorování koroptví pořízení a instalace budky pro vod. ptáky oborní chov bílého jelena oborní chov kozy bezoárové hnízdní podložky či budky pro dravce berličky pro dravce Medikované premixy 2500 Kč/kus 1000 Kč/kus 500 Kč/kus 200 Kč/ks 1000 Kč/ks 2500 Kč/ks 1500 Kč/ks 500 Kč/kus 40 Kč/ks 100 Kč/kg Příspěvky K vykonaná zkouška českého teriéra a fouska 2000 Kč/kus umělý odchov jestřáb lesní 7000 Kč/kus umělý odchov sokol stěhovavý 5000 Kč/kus umělý odchov raroh, velký 5000 Kč/kus umělý odchov orel skalní 5000 Kč/kus

10 Příloha: Návrh Pravidel pro rok 2007 Závazná pravidla poskytování finančních příspěvků na hospodaření v lesích v roce 2007 a způsobu kontroly jejich využití [podle 46 odst. 5 zákona č. 289/1995 Sb., o lesích a o změně a doplnění některých zákonů (lesní zákon), ve znění pozdějších předpisů] 1. Obecné podmínky (1) Podle těchto Závazných pravidel poskytování finančních příspěvků na hospodaření v lesích v roce 2007 a způsobu kontroly jejich využití (dále jen pravidla ) se poskytují finanční příspěvky (dále jen příspěvky ) na a) obnovu lesů poškozených imisemi, b) obnovu, zajištění a výchovu lesních porostů, c) sdružování vlastníků lesů malých výměr, d) ekologické a k přírodě šetrné technologie, e) (neobsazeno) f) (neobsazeno) g) vybrané činnosti mysliveckého hospodaření 1), h) vyhotovení lesních hospodářských plánů 2) (dále jen plán ) v digitální formě, i) ostatní hospodaření v lesích, j) (neobsazeno) k) chov a výcvik národních plemen loveckých psů a loveckých dravců 1). (2) Příspěvky podle odstavce 1 písm. a) až i) poskytuje a) Ministerstvo životního prostředí, jde-li o pozemky v národních parcích a jejich ochranných pásmech 3), b) Ministerstvo obrany, jde-li o pozemky důležité pro obranu státu 4), c) Ministerstvo zemědělství, jde-li o příspěvky podle odstavce 1 písm. g) a h) a současně se jedná o pozemky neuvedené v písm. a) a b) tohoto odstavce. (3) Příspěvky podle odst. 1 písm. k) poskytuje Ministerstvo zemědělství. (4) Pokud je žadatelem obec nebo kraj, přikládá k žádosti Výpočet ukazatele dluhové služby, a to v rozsahu údajů podle vzoru formuláře uvedeného v části 3. (5) V případě, že pozemky jsou ve spoluvlastnictví více osob, je žadatelem o příspěvek vždy osoba, která a) má většinový spoluvlastnický podíl 5), nebo b) je zmocněna písemnou ověřenou plnou mocí dalšími spoluvlastníky, kteří mají spolu se žadatelem na pozemku většinový podíl počítaný podle velikosti podílů. (6) Pokud je žadatelem nájemce, přikládá k žádosti nájemní smlouvu, která musí obsahovat i souhlas vlastníka pozemku s poskytnutím příspěvku nájemci, v případě investičního příspěvku i způsob nakládání s pořízenou investicí. (7) Pokud je pozemek, na který je žádán příspěvek, na území národního parku, přikládá žadatel k žádosti stanovisko správy národního parku. 1) 62 zákona č. 449/2001 Sb., o myslivosti. 2) 24 zákona č. 289/1995 Sb., o lesích a o změně a doplnění některých zákonů (lesní zákon). 3) Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů. 4) Zákon č. 222/1999 Sb., o zajišťování obrany České republiky, ve znění zákona č. 320/2002 Sb. 5) 139 zákona č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, ve znění zákona č. 509/1991 Sb.

11 (8) Příspěvky jsou poskytovány sazbou na technickou jednotku (dále jen sazbové příspěvky ) nebo na základě vyúčtování skutečně vynaložených nákladů (dále jen nákladové příspěvky ). Rozhodujícím dokladem pro přiznání sazbových příspěvků je dodržení účelu a podmínek stanovených v pravidlech a v rozhodnutí, skutečně vynaložené náklady se neprokazují. (9) Žadatel vypočte požadovanou výši příspěvku způsobem uvedeným u příslušného předmětu příspěvku a zaokrouhluje ji vždy na celé koruny dolů. (10) Příspěvek se neposkytne v případě, že a) žadatel v době podání žádosti o poskytnutí příspěvku podle části 2. písmen A, B, C, D a I nehospodaří podle platného plánu nebo podle převzaté platné lesní hospodářské osnovy, b) celková výše příspěvku vypočtená podacím místem je nižší než Kč. (11) Žádost o poskytnutí příspěvku, jakož i vyúčtování příspěvku podle těchto pravidel podává žadatel podacímu místu. Podacím místem se rozumí a) jde-li o pozemky podle odstavce 2 písm. a), odbor výkonu státní správy Ministerstva životního prostředí, v jehož územním obvodu se nachází předmětný pozemek, b) jde-li o pozemky podle odstavce 2 písm. b), Ministerstvo obrany, c) jde-li o pozemky podle odstavce 2 písm. c), krajský úřad, do jehož územní působnosti patří katastrální území, na němž se pozemky nacházejí; nacházejí-li se pozemky v územní působnosti dvou nebo více krajů 6), je příslušný ten krajský úřad, v jehož územní působnosti se nachází největší část honitby, d) u příspěvku podle odst. 1 písm. k), krajský úřad, v jehož územní působnosti se nachází trvalé bydliště majitele loveckého psa, resp. majitele loveckého dravce. (12) Podací místo zaeviduje žádost dnem přijetí. (13) Je-li předložená žádost neúplně nebo nesprávně vyplněna, vyzve podací místo žadatele k odstranění nedostatků. Pokud žadatel neodstraní všechny uvedené nedostatky do 30 kalendářních dnů ode dne doručení výzvy, bude žádost zamítnuta. Zaregistrování žádosti do pořadí pro projednání bude provedeno až po odstranění všech nedostatků. (14) Žádosti jsou projednávány podacím místem v pořadí, v jakém byly zaregistrovány. (15) Příspěvky jsou přiznávány do vyčerpání finančních limitů stanovených podacímu místu příslušným ministerstvem podle odstavce 2 a odstavce 3 pro jednotlivá písmena příspěvků. (16) Žadatel je o přiznání příspěvku vyrozuměn podacím místem formou rozhodnutí. Kopii rozhodnutí o přiznání příspěvku zasílá podací místo příslušnému finančnímu úřadu. Na toto rozhodování se nevztahují obecné předpisy o správním řízení 7), 8). V případě neposkytnutí příspěvku podací místo tuto skutečnost písemně oznámí žadateli s uvedením důvodu. (17) Příspěvky jsou poukazovány bezhotovostně přímo na účet žadatele, a to: a) u příspěvků poskytovaných podle části 2. písmen A, B, C, D, G odstavec 1, H a K po splnění podmínek a po přiznání příspěvku, b) u příspěvků poskytovaných podle části 2. písmen G odstavec 2 a I na základě předloženého vyúčtování po provedení prací a po přiznání příspěvku. 6) Zákon č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů. 7) Zákon č.500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů. 8) 46 odst. 2 zákona č. 289/1995 Sb.

12 (18) Je-li poskytnut příspěvek podle těchto pravidel, nelze na stejný předmět příspěvku poskytnout v témže roce jinou podporu z veřejných zdrojů nebo z fondů Evropské unie. (19) Důvodem k zamítnutí žádosti podle těchto pravidel může být skutečnost, že byla žadateli, v období tří let před doručením žádosti o finanční příspěvek na hospodaření v lesích podacímu místu, pravomocně uložena sankce za porušení lesního zákona. (20) Kontrola dodržení podmínek stanovených těmito pravidly je vykonávána podle zvláštních právních předpisů 9). (21) Při zjištění, že provedení prací neodpovídá uvedenému rozsahu, účelu nebo kvalitě nebo došlo k neohlášené změně v projektové dokumentaci nebo uvedení nepravdivých údajů, postupuje se podle zvláštního právního předpisu 10). (22) Fyzické osoby, které v rámci svého pracovního nebo obdobného poměru přicházejí do styku s osobními daty žadatelů uvedenými na žádostech, mají povinnost zachovávat mlčenlivost o těchto informacích podle zvláštního právního předpisu 11). (23) Příspěvek může být poskytnut pouze za předpokladu, že žadatel písemně potvrdí na žádosti o příspěvek svým podpisem souhlas se zveřejněním údajů v následujícím rozsahu: a) jméno popř. jména a příjmení žadatele, popř. obchodní firma; název právnické osoby, b) identifikační číslo (bylo-li přiděleno), c) adresa místa trvalého pobytu; adresa místa podnikání, d) předmět příspěvku, e) výše poskytnutého příspěvku. (24) V případě, že žadatel nemůže dodržet skutečnosti uvedené v žádosti a stanovené v rozhodnutí, požádá podací místo o jejich změnu, kterou doloží příslušnými doklady. (25) Působnosti stanovené krajskému úřadu podle těchto pravidel jsou výkonem přenesené působnosti. G. Příspěvek na vybrané činnosti mysliveckého hospodaření Předmět příspěvku: Odstavec 1 a) zlepšování životního prostředí zvěře - založení zvěřních políček pro spárkatou zvěř nebo biopásů pro drobnou zvěř, včetně osetí, údržby a obnovy kultury v dalších letech, - zřizování napajedel pro zvěř v maximálním počtu 1 ks na každých 250 ha honitby. 9) Například zákon č. 552/1991 Sb., o státní kontrole, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole, ve znění pozdějších předpisů. 10) Například 15 odst. 1 zákona č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů (rozpočtová pravidla), ve znění pozdějších předpisů. 11) 15 zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů.

13 b) podpora ohrožených druhů zvěře - vypuštění nakoupených nebo odchovaných jedinců ohrožených druhů zvěře (tetřeva hlušce, tetřívka obecného, koroptve polní) v lokalitách jejich přirozeného výskytu, - pořízení a instalace nebo výroba a instalace nových betonových nor na odchyt lišek v počtu maximálně 1 ks na 250 ha honitby, - pořízení a instalace nebo výroba a instalace nových lapacích zařízení splňujících podmínky zvláštních právních předpisů 25), na nepůvodní druhy zvěře v přírodě nežádoucí, v blízkosti vodního zdroje v počtu maximálně 1 ks na 250 ha honitby, - pořízení nebo výroba a umístění nových přenosných přístřešků pro koroptve v počtu maximálně 1 ks na 100 ha honitby, - komorování koroptví přes zimu, - pořízení nebo výroba a instalace nových hnízdních budek pro vodní ptáky, kteří jsou zvěří, v maximálním počtu 5 kusů na 1 ha vodní plochy. c) oborní chovy zvěře se vzácnými druhy nebo poddruhy (koza bezoárová a bílý jelen), d) použití dravců v ochraně rostlin - ochrana zemědělských kultur proti hlodavcům - výroba a instalace hnízdních podložek a budek pro ptáky, kteří jsou zvěří, - výroba a rozmístění loveckých stanovišť pro dravce (berličky) v maximálním počtu 5 berliček na 1 ha zemědělské půdy v honitbě. e) preventivní veterinárně léčebné akce a zdolávání nákaz v chovech zvěře - medikované premixy pro přidávání do krmiv pro léčbu a prevenci parazitóz u spárkaté zvěře; příspěvek se poskytuje na základě nálezu parazitóz, provedeného laboratoří s povolenou činností pro laboratorní diagnostiku. Odstavec 2 - veterinární vyšetření směřující ke zdolávání nákaz v chovech zvěře mimo vyšetření nákaz hrazených státní veterinární správou (serologické, virologické vyšetření nákazy a parazitologické vyšetření), vyšetření bude provedeno pouze laboratoří s povolenou činností pro laboratorní diagnostiku. 25) 45 zákona č. 449/2001 Sb. 14 zákona č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání.

14 Výše příspěvku a způsob výpočtu: Podle odstavce 1: Čís. Předmět příspěvku řád. 1. Zakládání zvěřních políček pro spárkatou zvěř nebo pro drobnou zvěř - první založení - udržování a obnova zvěřních políček v dalších letech Zřizování napajedel pro zvěř 2. Vypuštění nakoupených nebo odchovaných jedinců ohrožených druhů zvěře v lokalitách jejich přirozeného výskytu - tetřev hlušec - tetřívek obecný - koroptev polní Pořízení a instalace nebo výroba a instalace nové betonové nory Pořízení a instalace nebo výroba a instalace nových lapacích zařízení Pořízení nebo výroba a umístění přenosných přístřešků pro koroptve Komorování koroptví Pořízení nebo výroba a instalace nových hnízdních budek pro vodní ptáky 3. Oborní chovy zvěře se vzácnými druhy nebo poddruhy - kozy bezoárové - bílého jelena 4. Použití dravců v ochraně rostlin ochrana zemědělských kultur proti hlodavcům - výroba a instalace hnízdních podložek a budek - výroba a rozmístění loveckých stanovišť pro dravce (berličky) na zemědělské půdě Technic ké jednotky Kč/ha Kč/ha Kč/ks Kč/ks Kč/ks Kč/ks Kč/ks Kč/ks Kč/ks Kč/ks Kč/ks Kč/ks Kč/ks Kč/ks Kč/ks G G G G G G G G G G G G G G G Indikace a a a b b b b b b b b c c d d Sazba Medikované premixy pro přidávání do krmiv pro léčbu a prevenci parazitóz u spárkaté zvěře Kč/kg G e výše příspěvku se stanoví součinem sazby a počtu technických jednotek; u příspěvku podle písm. c) a e) je rozhodující počet kusů k 31. březnu běžného roku maximálně však do výše normovaného stavu stanoveného orgánem státní správy myslivosti. Podle odstavce 2: - do 80% skutečně vynaložených nákladů na laboratorní vyšetření, - výši příspěvku v procentech na předmět příspěvku stanoví podací místo na začátku běžného roku, - žadatel, který je plátcem daně z přidané hodnoty, uvádí výši příspěvku bez daně z přidané hodnoty,

15 - příspěvek může být poskytnut pouze na laboratorní vyšetření provedené a vyúčtované v běžném roce. Podmínky přiznání příspěvku: - hospodárné využití prostředků. Podle odstavce 1 písm. a) - kultura, na kterou je poskytnut příspěvek, nesmí být předmětem zemědělské komerční činnosti a musí sloužit svému účelu, - pro přiznání příspěvku je rozhodující období, ve kterém začne zvěřní políčko nebo biopás sloužit svému účelu, - minimální výměra zakládaného zvěřního políčka nebo biopásu je 0,1 ha, maximální výměra je 1ha, - počet zvěřních políček nebo biopásů je maximálně 0,5 ha na 100 ha honitby, - popis a rozmístění napajedel pro zvěř, včetně zakreslení do mapy v měřítku 1: písm. b) - zvěř, na kterou je poskytnut příspěvek, nesmí být předmětem komerční činnosti (např. prodej, poplatkový odstřel), - chov a vypuštění zvěře musí splňovat podmínky zvláštního právního předpisu 26), - všichni jedinci budou trvale označeni značkami a bude o nich vedena evidence stavu, - vypuštění jedinců do honitby bude provedeno za účasti zástupce podacího místa a o provedeném vypuštění bude vypracován zápis, - minimální počet jedinců vypouštěných do honitby je 30 ks koroptve polní, - při vypouštění tetřeva hlušce dodržet minimální poměr pohlaví 1:1 a při vypouštění tetřívka obecného dodržet minimální poměr 1:4 ve prospěch slepic, - příspěvek na umělou noru, lapací zařízení, nebo hnízdní budku pro vodní ptáky lze poskytnout jednou za 10 let a o instalaci bude zástupcem podacího místa vypracován zápis, - příspěvek na přenosný přístřešek pro koroptve lze poskytnout jednou za 10 let, - příspěvek se poskytne na každý živý kus koroptve polní znovu vypuštěný do volné přírody, - žadatel musí doložit povolení k odchytu koroptve polní za účelem komorování vydané podle zvláštního právního předpisu 27), - vypuštění komorovaných jedinců koroptve polní do honitby bude provedeno za účasti zástupce podacího místa a o provedeném vypuštění bude vypracován zápis. písm. c) - žadatel hospodaří podle plánu mysliveckého hospodaření na rok ), - žadatel vede evidenci chovaných jedinců. písm. e) - žadatel hospodaří podle plánu mysliveckého hospodaření na rok ). Podle odstavce 2 - žadatel hospodaří podle plánu mysliveckého hospodaření na rok ). Žadatel: - uživatel honitby 26) 56 zákona č. 114/1992 Sb. 5 zákona č. 449/2001 Sb. 27) 40 zákona č. 449/2001 Sb. 56 zákona č. 114/1992 Sb. 28) 36 zákona č. 449/2001 Sb.

16 Základní náležitosti žádosti: - formulář žádosti podle vzoru v části 3., - formulář přílohy k žádosti podle vzoru v části 3., Podle odstavce 1 písm. a) - písemný souhlas vlastníka nebo nájemce pozemku, pokud uživatel honitby není vlastníkem pozemku, - zákres do mapy v měřítku 1: písm. b) - koncepce podpory ohroženého druhu, - zpracovaný plán opatření a způsobu vypouštění na běžný rok, - v případě instalace nových betonových nor, technická dokumentace k výrobě a zabudování nor včetně zakreslení do mapy 1:25 000, - v případě vypouštění nakoupených nebo odchovaných jedinců ohrožených druhů zvěře a komorování koroptví pravomocný souhlas či výjimku dle 54 odst. 3 či 56 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, písm. c) - koncepce podpory ohroženého druhu a v souladu s ní schválený plán mysliveckého hospodaření na rok ), písm. d) - projekt ochrany konkrétních ploch dravci, včetně zakreslení rozmístnění hnízdních podložek, budek nebo berliček do mapy 1: se zřetelným označením budek nebo berliček rozmístěných v minulých letech, na které byl poskytnut příspěvek a nově instalovaných, na které je žádán příspěvek, písm. e) - protokol o laboratorním vyšetření, - schválený plán mysliveckého hospodaření na rok ). Termín podání žádosti o příspěvek: - žadatel podává jednu žádost do 31. května Termín předložení vyúčtování skutečně vynaložených přímých nákladů s výpočtem výše příspěvku u předmětu příspěvku podle odstavce 2 a termín předložení zápisu o vypouštění podle odst. 1 b): - do 15. listopadu K. Chov a výcvik národních plemen loveckých psů a loveckých dravců Předmět příspěvku: a) úspěšně vykonaná zkouška psa z výkonu v roce podání žádosti o příspěvek u plemen psů český teriér a český fousek, b) úspěšný odchov loveckého dravce 29) vyvedeného z umělého chovu (jestřáb lesní, sokol stěhovavý, raroh velký, orel skalní). 29) 44 zákona č. 449/2001 Sb.

17 Sazba příspěvku: Čís. Předmět příspěvku řád. 1. Úspěšně vykonaná zkouška psa z výkonu u plemen psů - český teriér - český fousek 2. Úspěšný odchov dravce vyvedeného z umělého chovu - jestřáb lesní - sokol stěhovavý - raroh velký - orel skalní Technic ké jednotky Kč/zkou ška Kč/zkou ška Kč/ks Kč/ks Kč/ks Kč/ks K K K K K K Indikace a a b b b b Sazba Způsob výpočtu příspěvku: - výše příspěvku se stanoví součinem sazby a počtu technických jednotek. Podmínky přiznání příspěvku: - lovečtí dravci budou trvale nezaměnitelně označeni, - příspěvek se poskytuje na plně opeřeného loveckého dravce v dobrém zdravotním stavu a dobré fyzické kondici ve věku od 3 do 7 měsíců. Žadatel: - majitel loveckého psa nebo majitel umělého chovu loveckého dravce. Základní náležitosti žádosti: - formulář žádosti podle vzoru v části 3. U příspěvků podle písm. a) - potvrzení o úspěšně vykonaných zkouškách psa z výkonu, U příspěvků podle písm. b) - osvědčení nebo výjimka ze základních podmínek zvláště chráněných živočichů 30), - potvrzení o složení sokolnické zkoušky, - potvrzení o členství v sokolnické organizaci. Termín podání žádosti o příspěvek: do 29. října ) 54 nebo 56 zákona č. 114/1992 Sb.

18 Myslivci a státní správa Josef Žďárský, ČMMJ, Okresní myslivecký spolek Liberec Většina myslivců, vykonávajících právo myslivosti na území okresu Liberec je členy ČMMJ a OMS Liberec, který pro ně zajišťuje veškerý servis. Nejedná se pouze o vybírání členských příspěvků, ale i pořádání kulturních, střeleckých, kynologických a mysliveckých akcí včetně akcí pro mládež. Změny v zákonech se dotkly činnosti OMS i uživatelů honiteb a mnohdy přinesly zhoršení vztahů mezi myslivci ale i spolupráce jak OMS tak uživatelů honiteb se státní správou, která je nyní roztříštěná do několika správních obvodů v nichž je názor na myslivost mnohdy i rozdílný. Nejvíce se změny dotkly spolupráce OMS se státní správou v otázce samotného mysliveckého hospodaření.. Myslivecká komise OMS, která byla dříve poradním orgánem státní správy a měla možnost víceméně ovlivňovat na základě znalostí regionu myslivecké hospodaření v rámci své působnosti byla se změnou zákona z této činnosti vyřazena a nemá možnost nijak do rozhodování oficielně zasahovat. Pouze díky přístupu některých pracovníků státní správy, kteří se jednání komise zúčastňují se daří některé problémy řešit a uvádět do života. Jedná se zejména o stanovení chovatelských kriterií pro spárkatou zvěř či její lov v honitbách kde není plánována tak, aby nebyly porušovány chovatelské zásady.zpočátku se jevilo velkým problémem pořádání chovatelských přehlídek, ale tento problém byl zčásti vyřešen díky přístupu státní správy myslivosti Magistrátu města Liberec, který tuto akci zastřešil a ta je nadále pořádána v rozsahu působnosti OMS. Bohužel je to opět pouze na dobré vůli pracovníků státní správy. Myslíme si, že pořádání chovatelských přehlídek je velmi důležité nejen pro posouzení správnosti lovu v daných honitbách, ale je i důležitou akcí pro vzdělávání myslivců a propagaci myslivosti u laické veřejnosti, která tuto akci navštíví společně se svodem psů.. Z tohoto důvodu by nemělo být tolerováno nepředložení trofejí a státní správa by měla nekompromisně trvat na jejich předkládání od všech uživatelů honiteb. Celkově lze říci, že spolupráce OMS a státní správy je v rámci platných zákonů na dobré úrovni,ale jsou samozřejmě oblasti v níž ji je možno rozšiřovat a zlepšovat. Je to zejména oblast ochrany přírody a myslivosti / motorkáři apod/, podpora práce s mládeží, propagace myslivosti mezi veřejností či podpora zlepšování životního prostředí zvěře. U samotných uživatelů honiteb se názory na činnost státní správy různí. Je to zřejmě dáno osobními zkušenostmi osob přicházejících do styku se státní správou. Výrazné negativní ohlasy na činnost státní správy ze strany uživatelů nejsou. Nejvíce se poukazuje je zdlouhavé vyřizování některých žádostí a dosud nevyřízená některá rozhodnutí o honitbách. Mnozí uživatelé mají problémy s řešením škod působených zvěří. Do těchto jednání však OMS nezasahuje, protože mu to právní předpisy nedovolují. Samotnou kapitolou je pytláctví, které se dlouhodobě nedaří eliminovat a mnozí uživatelé s ním mají velké problémy. Bohužel není v jejich silách tomuto nešvaru nijak výrazně zabránit. Uživatelé i OMS mají omezené možnosti a spolupráce s policií je problematická.je to oblast v níž by se měla více zainteresovat i státní správa. Závěrem lze říci, že i přes problémy, které nové právní předpisy způsobily se daří spolupráce se všemi stranami zlepšovat a lze si jen přát, aby tomu tak bylo i nadále. Myslivosti zdar!

19 Diskusní příspěvek OMS Česká Lípa na Mysliveckou konferenci Liberec 2006 Josef Havelka, ČMMJ, Okresní myslivecký spolek Česká Lípa OMS v České Lípě je organizací ČMMJ, která sdružuje v bývalém okrese asi 900 členů a vykonává servis pro 72 mysliveckých spolků. Tyto vykonávají právo myslivosti v 70 honitbách. Prostřednictvím odborných komisí organizujeme kynologické akce, kterých je asi 12 ročně, provádíme výuku a zkoušky mysliveckých adeptů i mysliveckých hospodářů, každoročně pořádáme chovatelské přehlídky trofejí, angažujeme se i na základních školách při propagaci myslivosti a výchově ve vztahu k přírodě. Na dnešní konferenci chceme poukázat na současný stav v myslivosti a zamyslet se nad problémy, které práci a postavení myslivců ztěžují. Jsme toho názoru, že mnoho se dá zlepšit, jenom často chybí dobrá vůle. Na českolipsku je z celkového počtu honiteb pouze 10 honiteb společenstevních a to i přesto, že zákon č. 449/2001 Sb., o myslivosti, ve znění pozdějších předpisů platí už 5 let. Zákon měl řešit hlavně postavení vlastníků pozemků ve vztahu k mysliveckým spolkům a k výkonu práva myslivosti. Naplňování zákona je neobyčejně složité především pro neúměrnou administrativu. Kdo se podílel např. na ustaveni honebního společenstva, ví, co máme na mysli. Zákon nestanovuje minimální výměry pro vlastníky pozemků a tak není žádnou výjimkou, že na honitbě 1000 ha eviduje Katastrální úřad 200 i 300 vlastníků a se všemi se musí jednat. Je hrubou chybou zákona, že nestanovil min. výměru vlastníka např. 1 ha. Nejde však jenom o složitou administrativu, jde také o výši nájemného z honiteb, které je jinak stanoveno většinou PF ČR a je zpravidla několikanásobně vyšší, než nájemné dohodnuté s honebním společenstvem. Toto je bohužel realita. Dalším palčivým a myslivci kritizovaným problémem jsou nájmy honiteb od Lesů ČR. Podmínky stanovené GŘ v Hradci Králové pro výběrová řízení jednoznačně preferují vyšší cenu nájmu. A tak se stalo, že byla pronajata honitba LČR o výměře 590 ha s navrženými stavy zvěře : daňčí 5 ks, srnčí 19 ks, prase 5 ks, zajíc 5 ks, bažant 5 ks, za cca 600 tis. Kč ročně! Tím LČR proměnily honitbu v komerční střelnici. Někde se na nájem přece vydělat musí. Dlouholetým a narůstajícím problémem nejen pro myslivce ale i pro další návštěvníky honiteb je pytláctví, profesionálně organizované a výnosné. Tak dlouho se okolo pytláků přešlapovalo a tolik let nechtěl nikdo myslivcům naslouchat, až to všem přerostlo přes hlavu. Žádný z orgánů státní správy to neřeší. K čemu je zákon, který je bezzubý, kde vymahatelnost práva je nicotná? Za velkého přispění a odvahy myslivců byli i u nás pytláci usvědčeni. A výsledek? Směšné rozsudky, nástupy trestu v nedohlednu, pytlačí se vesele dál. Ale hlavně obrovské zklamání těch odvážných, co k odhalení pytláků přispěli. Někdo může namítnout, že jsou ustaveny Myslivecké stráže. Jenomže dnes do konfliktu s pytláky nikdo nepůjde, každý se raději vyhne, ani Policie přes řadu upozornění se výrazně neangažuje. Asi moc dobře vědí proč. Ale nejsou jen věci negativní. Za dobrou věc považujeme spolupráci s vedením LČR v České Lípě, oceňujeme, že se jejich zaměstnanci angažují při výuce a zkouškách mysliveckých adeptů i hospodářů, jsou uznávanými odborníky v hodnotitelských komisích na chovatelských přehlídkách. Totéž ovšem nelze říci o orgánu státní správy na MěÚ v České Lípě. Nepamatujeme, že by za poslední léta přišel někdo z MěÚ na okresní sněm a delegáty pozdravil, nebo dokonce poděkoval za ty tisíce hodin odpracovaných zdarma pro zvěř a přírodu. Posledním hostem na okresním sněmu byl tehdejší starosta České Lípy, dnes krajský hejtman pan Petr Skokan. Ať se to komu líbí, nebo nelíbí, myslivci to vnímají jako pohrdání mysliveckým stavem. A v tisícovce mysliveckých rodin jsou i voliči.

20 Máme ovšem také vlastní problémy. Stárneme. Průměrný věk se přehoupnul v okrese přes 60 let. Staří odchází a mladí se nehrnou. Za posledních 10 let nás asi 300 ubylo, co bude za dalších 10 let se snadno odhadne. Dnes se velice těžko získávají noví členové, když je čeká spousta celoroční práce a minimum loveckých zážitků. Nese to doba, každý počítá co musí dát a co za to dostane. Drobná zvěř se prakticky neloví, stavy spárkaté po zimě prudce poklesly. Ještě 2 3 takové zimy jako letošní a budeme mnohde na minimálních stavech zvěře. Budou zcela chybět ruce na práci. O to více si važme těch, co v myslivosti a v ochraně přírody nalezli poslání. Nutno přiznat, že i na ústředí ČMMJ v Praze se situace vyhrocuje, nastoupili nově zvolení funkcionáři a mají mnoho co vysvětlovat o hospodaření v minulých letech. Nechme se překvapit. Pro zlepšení péče o zvěř by mohl udělat také více příslušný odbor Krajského úřadu. Zastáváme názor, že by se mohly v celém kraji vyhlásit, nebo doporučit jednotné termíny na předkládání medicinálních přípravků. To nemůže být přece žádný problém, všichni víme, že je důležité tato léčiva dávat plošně a pokud možno najednou. Když lze vyhlásit termíny např. pro jarní sčítání, lze vyhlásit i toto. Naprosto ideální by bylo i poskytování dotací na tyto přípravky. Pro 4 okresy v kraji to představuje částku cca tis. Kč ročně. Ale hlavně nechtějte po mysliveckých sdruženích, kterých bude v kraji taky asi 300 jednotlivé projekty se spoustou formulářů a hromadu zdůvodnění. V Čechách jsme na to mistři. Vezměte to jako trvalou akci KÚ pro ozdravení spárkaté zvěře, nejenom lišek. Ale hlavně nám teď neodpovídejte, že to nejde. Kdosi chytrý prohlásil, že ten kdo chce něco vykonat, hledá si způsoby. Kdo nechce vykonat nic, hledá si důvody. Vážené dámy a pánové, na této konferenci není prostor pro další dalekosáhlé vypočítávání nedostatků a problémů, které současnou myslivost provázejí. Bylo by možné mluvit o neustálém poškozování mysliveckých zařízení, vandalizmu, ekologických škodách, volném pobíhání psů v honitbách, vyvážení odpadků do lesů, nehorázným chováním pasteveckých firem na pozemcích PF, kdy vidina dotací nekompromisně likviduje zvěř apod. Věříme, že v našem příspěvku jsme vyslovili také něco konkrétního a poučného ke zlepšení současného stavu.

21 Myslivecká statistika 2005 Jiří Černý, krajský úřad Libereckého kraje, ORVZŽP ROČNÍ VÝKAZ O HONITBÁCH, STAVU A LOVU ZVĚŘE V LIBERECKÉM KRAJI OD DO Roční statistický výkaz o honitbě, lovu a stavu zvěře je důležitým dokumentem, podle kterého lze zejména v delším časovém období zhodnotit nejen stav honitby, myslivecké hospodaření ze určité období, vývoj počtů jednotlivých druhů zvěře, ale i posoudit, jak jsou dodržovány počty zvěře mezi stavy minimálními a normovanými a vykazovanými sčítanými stavy zvěře v porovnání s lovem zvěře, a to nejen normovaných, ale všech druhů zvěře. Každý držitel i uživatel honitby by měl údaje z výkazu sledovat a využívat k naplnění záměrů, které společně přijali při tvorbě honitby a těchto údajů využít pro další vývoj zvěře. Tyto údaje jistě poslouží i dalším subjektům k hodnocení stavu mysliveckého hospodaření v honitbách Libereckého kraje a napomohou přijmout taková opatření, aby mohlo být dosaženo normovaných stavů nejen spárkaté zvěře, ale i zvěře drobné. Pokud došlo k takovým změnám stavu přírody a podmínek, které neumožňují naplnit stanovené záměry a cíle, mělo by dojít k přehodnocení současného stavu a stanovit nové početní stavy v souladu s platnou legislativou. Přehled mysliveckého hospodaření v honitbách Libereckého kraje, přednesený na Myslivecké konferenci 2006, v rámci Krajských dnů, byl v prezentaci rozšířen o grafické posouzení, které do sborníku nebylo úsporných důvodů zahrnuto. Pro lepší přehlednost byly do sborníku zařazeny údaje v tabulkové formě a je na každém čtenáři, aby si utvořil názor o stavech zvěře, jejím nepříznivém vývoji k honitbách Libereckého kraje a našel vlastní postupy ke zlepšení a narovnání tohoto stavu. INFORMACE O HONITBÁCH DRUH HONITBY HONITBA (VOLNÁ) OBORA SAMOSTATNÁ BAŽANTNICE ČESKÁ LÍPA JABLONEC LIBEREC SEMILY CELKEM N. N CELKEM Z výše uvedených honiteb není dosud pravomocně uznáno 10 honiteb. POROVNÁNÍ PRŮMĚRNÝCH VÝMĚR HONITEB V ROCE 2005 Druh Liberecký kraj Česká republika honitby Počet Výměra v ha Počet Výměra v ha Tzv. volná Obory Samost.bažantnice Celkem honitby

22 NORMOVANÉ STAVY VYBRANÝCH DRUHŮ ZVĚŘE ČESKÁ ZVĚŘ LÍPA JABLONEC LIBEREC SEMILY CELKEM N. N. JELENÍ DANČÍ MUFLONÍ SRNČÍ ČERNÁ KOZA BEZOÁROVÁ ZAJEČÍ BAŽANTÍ JARNÍ SČÍTANÉ STAVY VYBRANÝCH DRUHŮ ZVĚŘE K ZVĚŘ ČESKÁ LÍPA JABLONEC LIBEREC SEMILY CELKEM N. N. JELENÍ DANČÍ MUFLONÍ SRNČÍ ČERNÁ ZAJEČÍ BAŽANTÍ KACHNY

23 LOV JEDNOLTIVÝCH DRUHŮ ZVĚŘE (MIMO ÚHYN) K ZVĚŘ ČESKÁ LÍPA JABLONEC LIBEREC SEMILY CELKEM N. N. JELENÍ DANČÍ MUFLONÍ SRNČÍ ČERNÁ ZAJEČÍ BAŽANTÍ KACHNY Vývoj stavů vybraných druhů zvěře za období od r do r (bez grafů prezentovaných na Myslivecké konferenci 2006) JELENÍ ZVĚŘ ROK NORMOVANÝ SČÍTANÝ LOV DANČÍ ZVĚŘ ROK NORMOVANÝ SČÍTANÝ LOV MUFLONÍ ZVĚŘ ROK NORMOVANÝ SČÍTANÝ LOV

24 SRNČÍ ZVĚŘ ROK NORMOVANÝ SČÍTANÝ LOV ČERNÁ ZVĚŘ ROK NORMOVANÝ SČÍTANÝ LOV ZAJEČÍ ZVĚŘ ROK NORMOVANÝ SČÍTANÝ LOV BAŽANTÍ ZVĚŘ (VČETNĚ BAŽANTNIC) ROK NORMOVANÝ SČÍTANÝ LOV

25 Výpis z Ročního výkazu o honitbách, stavu a lovu zvěře od do v honitbách Libereckého kraje III. VÝSLEDKY MYSLIVECKÉHO HOSPODAŘENÍ 1. Lov zvěře, zazvěřování a jarní kmenové stavy zvěře ( k ) Druh zvěře Číslo řádku Plán lovu zvěře Skutečný lov zvěře bez ohledu na druh honitby (odstřel i odchyt) Odstřel Odchyt z toho lov v oboře Úhyn celkem Provedené zazvěřování (výhradně dospělou zvěří) Vypuštěná mladá zvěř z krotkých a polodivokých chovů pro účely zazvěřování Jarní kmenový stav zvěře k (sčítaný) A b Jelen evropský Laň Kolouch Zvěř jelení celkem Daněk skvrnitý Danělka Daňče Zvěř celkem Muflon Muflonka Muflonče daňčí Zvěř mufloní celkem Srnec obecný Srna Srnče Zvěř srnčí celkem Kňour Bachyně Lončák Sele Zvěř celkem černá

26 Kamzík horský Kamzice Kamzíče Zvěř kamzičí celkem Koza bezoárová Polák velký chocholačka Lyska černá Bažant obecný kohout Bažant slepice Bažant královský Zvěř bažantí celkem Krocan divoký Kachna divoká Husa polní, běločelá a velká Výskyt dalších druhů zvěře a jejich lov Druh zvěře Číslo řádku Početní stav v honitbě Lov a b Liška obecná celkem Liška s pomocí norníků Jezevec lesní Kuna lesní a skalní Ondatra pižmová Holub hřivnáč Straka obecná Vrána obecná Tchoř tmavý a stepní Hrdlička zahradní Špaček obecný

27 IV. VÝSKYT DALŠÍCH DRUHŮ ZVĚŘE A JEJICH LOV POKUD BYLA UDĚLENA VÝJIMKA Druh zvěře Číslo řádku Početní stav v honitbě Lov Druh zvěře Číslo řádku Početní stav v honitbě Lov Bobr evropský A b a b Kočka divoká Los evropský Medvěd hnědý Rys ostrovid Vlk euroasijský Vydra říční Čírka modrá a obecná Poštolka obecná Racek chechtavý Raroh velký Sluka lesní Sojka obecná Sokol stěhovavý Tetřev hlušec Havran polní Holub doupňák Jeřábek lesní Jestřáb lesní Káně lesní a rousná Kopřivka obecná Kormorán velký Koroptev polní Krahujec obecný Krkavec velký Křepelka polní Lžičák pestrý Moták pochop Tetřívek obecný Volavka popelavá Výr velký V. LOV DALŠÍCH ŽIVOČICHŮ Druh živočicha Čísl o řádk u a b Mýval severní Psík mývalovitý Norek americký Lov Nutrie říční Toulavý pes Toulavá kočka Ucelený přehled výsledků mysliveckého hospodaření za rok 2005 lze najít na webových stránkách Libereckého kraje: v odboru rozvoje venkova, zemědělství a životního prostředí v části myslivost a rybářství.

Příspěvky poskytnuté sazbou

Příspěvky poskytnuté sazbou Zákon č. 455/2011Sb., o státním rozpočtu na rok 2012 Příloha č. 9 G. Příspěvky na vybrané činnosti mysl. hospodaření K. Chov a výcvik národních plemen loveckých psů a loveckých dravců G. Příspěvky na vybrané

Více

Základní údaje o honitbách, stavu a lovu zvěře 2015

Základní údaje o honitbách, stavu a lovu zvěře 2015 Základní údaje o honitbách, stavu a lovu zvěře 2015 Metodické vysvětlivky I. Základní údaje o honitbách II. Klasifikace honiteb normované a minimální stavy zvěře a výměra honebních ploch podle jakostních

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:

Více

Využívání příspěvků v předchozích letech

Využívání příspěvků v předchozích letech Dotace pro myslivost v roce 2011 20.3.2011 Ing. Jaroslav Růžička - MZe Mnoho uživatelů honiteb jistě sledovalo po celý průběh loňského roku, zda se úsporná ekonomická opatření přijímaná pro zdolávání ekonomické

Více

Příloha č. 9 k zákonu č.../2008 Sb.

Příloha č. 9 k zákonu č.../2008 Sb. 56 Příloha č. 9 k zákonu č.../2008 Sb. Závazná pravidla poskytování finančních příspěvků na hospodaření v lesích v roce 2009 a způsobu kontroly jejich využití [podle 46 odst. 5 zákona č. 289/1995 Sb.,

Více

Metodická příručka pro žadatele o příspěvky na vybrané myslivecké činnosti

Metodická příručka pro žadatele o příspěvky na vybrané myslivecké činnosti Metodická příručka pro žadatele o příspěvky na vybrané myslivecké činnosti = pravidla pro poskytování finančních příspěvků na vybrané činnosti mysliveckého hospodaření a způsobu kontroly jejich využití

Více

Poskytovatel: Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, ŽÁDOST O POSKYTNUTÍ FINANČNÍCH PŘÍSPĚVKŮ POSKYTOVANÝCH UŽIVATELŮM HONITEB

Poskytovatel: Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, ŽÁDOST O POSKYTNUTÍ FINANČNÍCH PŘÍSPĚVKŮ POSKYTOVANÝCH UŽIVATELŮM HONITEB šedé položky vyplňuje podací místo ŽÁDOST O POSKYTNUTÍ FINANČNÍCH PŘÍSPĚVKŮ POSKYTOVANÝCH UŽIVATELŮM HONITEB 1. podací místo 2. otisk podacího razítka 3. reg. číslo žádosti 4. počet příloh 5. počet listů

Více

Poskytovatel: Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, ŽÁDOST O POSKYTNUTÍ FINANČNÍCH PŘÍSPĚVKŮ POSKYTOVANÝCH UŽIVATELŮM HONITEB

Poskytovatel: Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, ŽÁDOST O POSKYTNUTÍ FINANČNÍCH PŘÍSPĚVKŮ POSKYTOVANÝCH UŽIVATELŮM HONITEB šedé položky vyplňuje podací místo ŽÁDOST O POSKYTNUTÍ FINANČNÍCH PŘÍSPĚVKŮ POSKYTOVANÝCH UŽIVATELŮM HONITEB 1. podací místo 2. otisk podacího razítka 3. reg. číslo žádosti 4. počet příloh 5. počet listů

Více

vzorový formulář žádosti najdete na EAGRI.CZ/PRISPEVKY.MYSLIVOST ŽÁDOST O POSKYTNUTÍ FINANČNÍCH PŘÍSPĚVKŮ POSKYTOVANÝCH UŽIVATELŮM HONITEB

vzorový formulář žádosti najdete na EAGRI.CZ/PRISPEVKY.MYSLIVOST ŽÁDOST O POSKYTNUTÍ FINANČNÍCH PŘÍSPĚVKŮ POSKYTOVANÝCH UŽIVATELŮM HONITEB ŽÁDOST O POSKYTNUTÍ FINANČNÍCH PŘÍSPĚVKŮ POSKYTOVANÝCH UŽIVATELŮM HONITEB Žádost vyplňte strojem, čitelným písmem nebo ji nahraďte sestavou stejné struktury. Šedé položky jsou vyhrazeny pro potřeby poskytovatele

Více

Změny v dobách lovu zvěře 2016

Změny v dobách lovu zvěře 2016 Změny v dobách lovu zvěře 2016 RNDr. Jiří ZBOŘIL, člen Myslivecké rady ČMMJ Od 1.1.2016 bude účinná vyhláška o době lovu jednotlivých druhů zvěře a o bližších podmínkách provádění lovu č. 343/2015. Původní

Více

Náležitosti k žádosti dle NV č. 30/2014 Sb.,

Náležitosti k žádosti dle NV č. 30/2014 Sb., Náležitosti k žádosti dle NV č. 30/2014 Sb., k 1. 4. 2015 Obsah Úvodní ustanovení str. 2 Finanční příspěvky poskytované uživatelům honiteb str. 2 Obecné podmínky str. 2 Finanční příspěvek na zlepšování

Více

8. Titul před (FO) 9. Příjmení žadatele (FO) 10. Jméno, popř. jména žadatele (FO) 11. Titul za (FO)

8. Titul před (FO) 9. Příjmení žadatele (FO) 10. Jméno, popř. jména žadatele (FO) 11. Titul za (FO) 78 Žádost o poskytnutí finančního příspěvku na hospodaření v lesích podle písmen A až D přílohy č. 9 k zákonu č. /2008 Sb., o státním rozpočtu České republiky na rok 2009 1. Podací místo 2. Reg. č. žádosti

Více

Myslivecká statistika 2015/2016 rekordy bez radosti

Myslivecká statistika 2015/2016 rekordy bez radosti Myslivecká statistika 2015/2016 rekordy bez radosti Zveřejněné statistické údaje objektivně uvádí současnou situaci v oblasti lovné zvěře, která je charakterizovaná stále se zvyšujícími stavy spárkaté

Více

Ministerstvo zemědělství stanoví podle 36 odst. 6 zákona č. 449/2001 Sb., o myslivosti, ve znění zákona č. 59/2003 Sb., (dále jen "zákon"):

Ministerstvo zemědělství stanoví podle 36 odst. 6 zákona č. 449/2001 Sb., o myslivosti, ve znění zákona č. 59/2003 Sb., (dále jen zákon): 553/2004 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zemědělství ze dne 26. října 2004 o podmínkách, vzoru a bližších pokynech vypracování plánu mysliveckého hospodaření v honitbě Ministerstvo zemědělství stanoví podle

Více

Českomoravská myslivecká jednota, z.s. Okresní myslivecký spolek Benešov

Českomoravská myslivecká jednota, z.s. Okresní myslivecký spolek Benešov Českomoravská myslivecká jednota, z.s. Okresní myslivecký spolek Benešov MYSLIVECKÁ KOMISE Lov vybraných druhů zvěře na okrese Benešov od roku do roku v grafech ORP Benešov 62 689 ha ORP Votice 23 93 ha

Více

Metodická příručka pro žadatele o finanční příspěvky na vybrané myslivecké činnosti (platná od 1. července 2016)

Metodická příručka pro žadatele o finanční příspěvky na vybrané myslivecké činnosti (platná od 1. července 2016) Metodická příručka pro žadatele o finanční příspěvky na vybrané myslivecké činnosti (platná od 1. července 2016) Pravidla pro poskytování finančních příspěvků na vybrané myslivecké činnosti podle nařízení

Více

553/2004 Sb. VYHLÁŠKA. Strana 1 / 26. ze dne 26. října 2004

553/2004 Sb. VYHLÁŠKA. Strana 1 / 26. ze dne 26. října 2004 553/2004 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 26. října 2004 o podmínkách, vzoru a bližších pokynech vypracování plánu mysliveckého hospodaření v honitbě Ministerstvo zemědělství stanoví podle 36 odst. 6 zákona č. 449/2001

Více

Okresní myslivecký spolek Benešov z.s. Lov vybraných druhů zvěře na okrese Benešov od roku 1994 do roku 2014 v grafech

Okresní myslivecký spolek Benešov z.s. Lov vybraných druhů zvěře na okrese Benešov od roku 1994 do roku 2014 v grafech Okresní myslivecký spolek Benešov z.s. MYSLIVECKÁ KOMISE Lov vybraných druhů zvěře na okrese Benešov od roku do roku 214 v grafech Zpracoval: Zdeněk Kůta Zdroj dat: ÚHÚL a ORP Benešov, Vlašim a Votice

Více

8. Titul před (FO) 9. Příjmení žadatele (FO) 10. Jméno, popř. jména žadatele (FO) 11. Titul za (FO)

8. Titul před (FO) 9. Příjmení žadatele (FO) 10. Jméno, popř. jména žadatele (FO) 11. Titul za (FO) 87 Žádost o poskytnutí finančního příspěvku na hospodaření v lesích podle písmen A až D přílohy č. 9 k zákonu č. /2012 Sb., o státním rozpočtu České republiky na rok 2013 1. Podací místo 2. Reg. č. žádosti

Více

Myslivecké plánování a statistika. Ing. Zdeněk Vala, Ph.D.

Myslivecké plánování a statistika. Ing. Zdeněk Vala, Ph.D. Myslivecké plánování a statistika Ing. Zdeněk Vala, Ph.D. Plán mysliveckého hospodaření, myslivecká evidence a statistika Právní předpisy 36, 37, 38 zákona č. 449/2001 Sb. ve znění pozdějších předpisů

Více

Metodická příručka pro žadatele o finanční příspěvky na vybrané myslivecké činnosti (platná od 1. září 2016)

Metodická příručka pro žadatele o finanční příspěvky na vybrané myslivecké činnosti (platná od 1. září 2016) Metodická příručka pro žadatele o finanční příspěvky na vybrané myslivecké činnosti (platná od 1. září 2016) Pravidla pro poskytování finančních příspěvků na vybrané myslivecké činnosti podle nařízení

Více

Příloha č. 9 k zákonu č.

Příloha č. 9 k zákonu č. 63 Příloha č. 9 k zákonu č. /2012 Sb. Závazná pravidla poskytování finančních příspěvků na hospodaření v lesích v roce 2013 a způsobu kontroly jejich využití [podle 46 odst. 5 zákona č. 289/1995 Sb., o

Více

Ing. Kamil Peichl. odbor životního prostředí a zemědělství

Ing. Kamil Peichl. odbor životního prostředí a zemědělství Závazná pravidla poskytování finančních příspěvků na hospodaření v lesích v roce 2011 a způsobu kontroly jejich využití (příloha č. 9 k zákonu 433/2010 Sb., o státním rozpočtu na rok 2011) Ing. Kamil Peichl

Více

245/2002 Sb. VYHLÁŠKA. Ministerstva zemědělství

245/2002 Sb. VYHLÁŠKA. Ministerstva zemědělství 245/2002 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zemědělství ze dne 7. června 2002 o době lovu jednotlivých druhů zvěře a o bližších podmínkách provádění lovu Změna: 480/2002 Sb. Změna: 245/2002 Sb. (část) Ministerstvo

Více

30/2014 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ

30/2014 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ 30/2014 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 19. února 2014 o stanovení závazných pravidel poskytování finančních příspěvků na hospodaření v lesích a na vybrané myslivecké činnosti Změna: 308/2014 Sb. Změna: 308/2014

Více

Příloha č.10 k zákonu č. 543/2005 Sb.

Příloha č.10 k zákonu č. 543/2005 Sb. Příloha č.10 k zákonu č. 543/2005 Sb. Závazná pravidla poskytování finančních příspěvků na hospodaření v lesích v roce 2006 a způsobu kontroly jejich využití [podle 46 odst. 5 zákona č. 289/1995 Sb., o

Více

Zásady pro poskytování finančních podpor na hospodaření v lesích z rozpočtu Pardubického kraje a způsobu kontroly jejich využití pro roky 2019 až 2020

Zásady pro poskytování finančních podpor na hospodaření v lesích z rozpočtu Pardubického kraje a způsobu kontroly jejich využití pro roky 2019 až 2020 Příloha č. 1 Zásady pro poskytování finančních podpor na hospodaření v lesích z rozpočtu Pardubického kraje a způsobu kontroly jejich využití pro roky 2019 až 2020 Finanční podpora na hospodaření v lesích

Více

Název prezentace. Zásady pro poskytování finančních příspěvků. Moravskoslezského kraje. Ing. David Mlčoch, Ing. Anna Bulová

Název prezentace. Zásady pro poskytování finančních příspěvků. Moravskoslezského kraje. Ing. David Mlčoch, Ing. Anna Bulová Zásady pro poskytování finančních příspěvků na hospodaření v lesích v roce 2012 z rozpočtu Moravskoslezského kraje Ing. David Mlčoch, Ing. Anna Bulová odbor životního prostředí a zemědělství Vývoj požadavků

Více

předmětem žádosti poskytnutí finančního příspěvku FINANČNÍ PŘÍSPĚVEK NA EKOLOGICKÉ A K PŘÍRODĚ ŠETRNÉ TECHNOLOGIE PŘI HOSPODAŘENÍ V LESE

předmětem žádosti poskytnutí finančního příspěvku FINANČNÍ PŘÍSPĚVEK NA EKOLOGICKÉ A K PŘÍRODĚ ŠETRNÉ TECHNOLOGIE PŘI HOSPODAŘENÍ V LESE Sbírka zákonů č. 30 / 2014 Strana 253 30 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 19. února 2014 o stanovení závazných pravidel poskytování finančních příspěvků na hospodaření v lesích a na vybrané myslivecké činnosti Vláda

Více

Péče o zvěř I. Ing. Zdeněk Vala, Ph.D.

Péče o zvěř I. Ing. Zdeněk Vala, Ph.D. Péče o zvěř I. Ing. Zdeněk Vala, Ph.D. Chov a ochrana zvěře zákon o myslivosti č. 449/2001 Sb. vyhláška 491/2002 Sb. o způsobu stanovení minimálních a normovaných stavů zvěře a o zařazování honiteb nebo

Více

LESNICTVÍ A MYSLIVOST

LESNICTVÍ A MYSLIVOST LESNICTVÍ A MYSLIVOST Jiří Hrbek Josef Kahuda Tisková konference, 24. září 215, ČSÚ Praha ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, 1 82 Praha 1 www.czso.cz mil. ha Lesní pozemky Lesní pozemky k 31. 12.

Více

Královéhradecký kraj

Královéhradecký kraj Královéhradecký kraj Závazná pravidla Královéhradeckého kraje pro poskytování finančních příspěvků na hospodaření v lesích a způsobu kontroly jejich využití v roce 2015 Obsah: Část I. - Obecné podmínky.

Více

Zásady pro poskytování finančních příspěvků na hospodaření v lesích v roce 2011 z rozpočtu Moravskoslezského kraje a způsobu kontroly jejich využití

Zásady pro poskytování finančních příspěvků na hospodaření v lesích v roce 2011 z rozpočtu Moravskoslezského kraje a způsobu kontroly jejich využití Zásady pro poskytování finančních příspěvků na hospodaření v lesích v roce 2011 z rozpočtu Moravskoslezského kraje a způsobu kontroly jejich využití Ing. Bc. David Mlčoch, Ing. Anna Bulová odbor životního

Více

ŽÁDOST O POSKYTNUTÍ FINANČNÍCH PŘÍSPĚVKŮ POSKYTOVANÝCH UŽIVATELŮM HONITEB

ŽÁDOST O POSKYTNUTÍ FINANČNÍCH PŘÍSPĚVKŮ POSKYTOVANÝCH UŽIVATELŮM HONITEB ŽÁDOST O POSKYTNUTÍ FINANČNÍCH PŘÍSPĚVKŮ POSKYTOVANÝCH UŽIVATELŮM HONITEB Žádost vyplňte strojem, čitelným písmem nebo ji nahraďte sestavou stejné struktury. Šedé položky jsou vyhrazeny pro potřeby poskytovatele

Více

Poskytovatel: Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1,

Poskytovatel: Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, ŽÁDOST O POSKYTNUTÍ FINANČNÍCH PŘÍSPĚVKŮ POSKYTOVANÝCH VLASTNÍKŮM LOVECKÝCH PSŮ A LOVECKÝCH DRAVCŮ šedé položky vyplňuje podací místo 1. podací místo 2. otisk podacího razítka 3. reg. číslo žádosti 4.

Více

62 zákona č. 449/2001 Sb., o myslivosti, ve znění pozdějších předpisů. 2)

62 zákona č. 449/2001 Sb., o myslivosti, ve znění pozdějších předpisů. 2) Zásady pro poskytování finančních podpor na hospodaření v lesích z rozpočtu Pardubického kraje a způsob kontroly jejich využití pro roky 2014 až 2020 změna č. 1 ke dni 30. 6. 2015 Finanční podpora na hospodaření

Více

ŽÁDOST O POSKYTNUTÍ FINANČNÍCH PŘÍSPĚVKŮ POSKYTOVANÝCH VLASTNÍKŮM LOVECKÝCH PSŮ A LOVECKÝCH DRAVCŮ

ŽÁDOST O POSKYTNUTÍ FINANČNÍCH PŘÍSPĚVKŮ POSKYTOVANÝCH VLASTNÍKŮM LOVECKÝCH PSŮ A LOVECKÝCH DRAVCŮ ŽÁDOST O POSKYTNUTÍ FINANČNÍCH PŘÍSPĚVKŮ POSKYTOVANÝCH VLASTNÍKŮM LOVECKÝCH PSŮ A LOVECKÝCH DRAVCŮ Žádost vyplňte strojem, čitelným písmem nebo ji nahraďte sestavou stejné struktury. Šedé položky jsou

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2003 IV. volební období. návrh zastupitelstva Královéhradeckého kraje. na vydání

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2003 IV. volební období. návrh zastupitelstva Královéhradeckého kraje. na vydání PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2003 IV. volební období 330 návrh zastupitelstva Královéhradeckého kraje na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 449/2001 Sb., o myslivosti, ve znění zákona

Více

Dotace do lesů a myslivosti v roce 2013

Dotace do lesů a myslivosti v roce 2013 Dotace do lesů a myslivosti v roce 2013 Datum: 5. a 6.2. 2013 Program: úvod dotační program Poskytování příspěvků na podporu hospodaření v lesích v Moravskoslezském kraji pro rok 2013 příloha č. 9 k zákonu

Více

10. Přílohy. Příloha 1. Fotodokumentace

10. Přílohy. Příloha 1. Fotodokumentace 10. Přílohy Příloha 1. Fotodokumentace Reprodukce Z přiložených fotografií č. 1-2 je patrné, že u zkoumaných úhynů zaječek bylo podle gravidity nebo podle mléčných žláz zjištěno, že se účastnily reprodukce.

Více

M Ě S T S K Ý Ú Ř A D B L A N S K O

M Ě S T S K Ý Ú Ř A D B L A N S K O str. 1 M Ě S T S K Ý Ú Ř A D B L A N S K O odbor životního prostředí nám. Republiky 1, 678 01 Blansko Mysl / 1 Evid. číslo honitby Počet příloh Honitba (název) PLÁN MYSLIVECKÉHO HOSPODAŘENÍ V HONITBĚ ČÁST

Více

Aktiv mysliveckých hospodářů

Aktiv mysliveckých hospodářů ČMMJ, z.s. - Okresní myslivecký spolek Benešov Aktiv mysliveckých hospodářů Benešov 16. 10. 2018 Program Prezentace od 16.00 do 16.30 hod. Zahájení a přivítání v 16.30 hod. Představení nových produktů

Více

Držitel honitby (jméno, popř. jména, obchodní firma nebo název / adresa trvalého pobytu, popř. u cizinců adresa pobytu / sídlo) ...

Držitel honitby (jméno, popř. jména, obchodní firma nebo název / adresa trvalého pobytu, popř. u cizinců adresa pobytu / sídlo) ... Příloha 1/str. 1 Obecní úřad obce s rozšířenou působností: Příloha č. 1 k vyhlášce č. 553/2004 Sb. Mysl/1 Evid. číslo honitby Počet příloh PLÁN MYSLIVECKÉHO HOSPODAŘENÍ V HONITBĚ ČÁST PLÁN CHOVU A LOVU

Více

ÚSTECKÝ KRAJ. Program pro poskytování příspěvků na hospodaření v lesích Ústeckého kraje na období 2014 až Čl. 1 Základní princip

ÚSTECKÝ KRAJ. Program pro poskytování příspěvků na hospodaření v lesích Ústeckého kraje na období 2014 až Čl. 1 Základní princip ÚSTECKÝ KRAJ Program pro poskytování příspěvků na hospodaření v lesích Ústeckého kraje na období 2014 až 2020 Čl. 1 Základní princip 1) Vyhlašovatelem Programu pro poskytování příspěvků na hospodaření

Více

ÚSTECKÝ KRAJ. Program pro poskytování příspěvků na hospodaření v lesích Ústeckého kraje na období 2014 až Čl. 1 Základní princip

ÚSTECKÝ KRAJ. Program pro poskytování příspěvků na hospodaření v lesích Ústeckého kraje na období 2014 až Čl. 1 Základní princip ÚSTECKÝ KRAJ Program pro poskytování příspěvků na hospodaření v lesích Ústeckého kraje na období 2014 až 2020 Čl. 1 Základní princip 1) Vyhlašovatelem Programu pro poskytování příspěvků na hospodaření

Více

ÚSTECKÝ KRAJ. Program pro poskytování příspěvků na hospodaření v lesích Ústeckého kraje na období 2014 až Čl. 1 Základní princip

ÚSTECKÝ KRAJ. Program pro poskytování příspěvků na hospodaření v lesích Ústeckého kraje na období 2014 až Čl. 1 Základní princip ÚSTECKÝ KRAJ Program pro poskytování příspěvků na hospodaření v lesích Ústeckého kraje na období 2014 až 2020 Čl. 1 Základní princip 1) Vyhlašovatelem Programu pro poskytování příspěvků na hospodaření

Více

ÚSTECKÝ KRAJ. Program pro poskytování příspěvků na hospodaření v lesích Ústeckého kraje na období 2014 až Čl. 1 Základní princip

ÚSTECKÝ KRAJ. Program pro poskytování příspěvků na hospodaření v lesích Ústeckého kraje na období 2014 až Čl. 1 Základní princip Bod 55 - Příloha č.1 ÚSTECKÝ KRAJ Program pro poskytování příspěvků na hospodaření v lesích Ústeckého kraje na období 2014 až 2020 Čl. 1 Základní princip 1) Vyhlašovatelem Programu pro poskytování příspěvků

Více

Zásady pro poskytování finančních podpor na hospodaření v lesích z rozpočtu Pardubického kraje a způsobu kontroly jejich využití

Zásady pro poskytování finančních podpor na hospodaření v lesích z rozpočtu Pardubického kraje a způsobu kontroly jejich využití Zásady pro poskytování finančních podpor na hospodaření v lesích z rozpočtu Pardubického kraje a způsobu kontroly jejich využití 1. Obecné podmínky (1) Podle těchto Zásad pro poskytování finančních podpor

Více

SESTAVOVÁNÍ PLÁNU MYSLIVECKÉHO HOSPODAŘENÍ a NÁRODNÍ LESNICKÝ PROGRAM II

SESTAVOVÁNÍ PLÁNU MYSLIVECKÉHO HOSPODAŘENÍ a NÁRODNÍ LESNICKÝ PROGRAM II SESTAVOVÁNÍ PLÁNU MYSLIVECKÉHO HOSPODAŘENÍ a NÁRODNÍ LESNICKÝ PROGRAM II NÁRODNÍ LESNICKÝ PROGRAM II Nejvyšší koncepční materiál lesního hospodářství Pro období do roku 2013 Schválen vládou ČR 1. 10. 2008

Více

Pravidla pro poskytování finanční podpory na hospodaření v lesích v Jihomoravském kraji 2013-2019

Pravidla pro poskytování finanční podpory na hospodaření v lesích v Jihomoravském kraji 2013-2019 Pravidla pro poskytování finanční podpory na hospodaření v lesích v Jihomoravském kraji 0309 Pravidla pro poskytování finanční podpory na hospodaření v lesích v Jihomoravském kraji 0309 Zastupitelstvo

Více

JIHOČESKÝ KRAJ. ČÍSLO: SM/23/ZK ZMĚNA Č. : 7 PLATNÁ OD: 1.1. 2010 ROZSAH PŮSOBNOSTI: území Jihočeského kraje

JIHOČESKÝ KRAJ. ČÍSLO: SM/23/ZK ZMĚNA Č. : 7 PLATNÁ OD: 1.1. 2010 ROZSAH PŮSOBNOSTI: území Jihočeského kraje JIHOČESKÝ KRAJ NÁZEV: Pravidla poskytování finančních příspěvků na hospodaření v lesích Jihočeským krajem na období 007013 (notifikováno u EK pod č. N 563/06) ČÍSLO: SM/3/ZK ZMĚNA Č. : 7 PLATNÁ OD: 1.1.

Více

Novela zákona o myslivosti a související předpisy

Novela zákona o myslivosti a související předpisy Novela zákona o myslivosti a související předpisy Ing. Jiří Pondělíček, Ph.D pondelicek@akcr.cz 15. září 2016 Zákon o myslivosti a jeho prováděcí předpisy zákon č. 449/2001 Sb., o myslivosti 13x novelizován

Více

Aktiv mysliveckých hospodářů

Aktiv mysliveckých hospodářů ČMMJ, z.s. Okresní myslivecký spolek Benešov Aktiv mysliveckých hospodářů Benešov 11. 10. 2016 Program Prezentace od 16.00 do 16.30 hod. Zahájení a přivítání v 16.30 hod. Informace od zástupců státní správy

Více

SOKOLNICTVÍ a PRÁVO. Bc. Marcela Medková

SOKOLNICTVÍ a PRÁVO. Bc. Marcela Medková SOKOLNICTVÍ a PRÁVO Bc. Marcela Medková SOKOLNICTVÍ a PRÁVO Sokolnictví není upraveno 1 právním předpisem, právní předpisy, které ho upravují lze rozdělit do 3 skupin podle oblasti, kterou upravují a)

Více

PODPORA OCHRANY LESA V PK 2017+

PODPORA OCHRANY LESA V PK 2017+ PODPORA OCHRANY LESA V PK 2017+ Změna č. Předmět změny Usnesení Platnost od 1 Administrativní úpravy, změna udržitelnosti, 1702/18 01.04.2018 úprava přílohy č. 3 a 5 Schváleno RPK Usnesením č.: 343/17

Více

Závazná pravidla poskytování finančních příspěvků na hospodaření v lesích v roce 2005 a způsobu kontroly jejich využití

Závazná pravidla poskytování finančních příspěvků na hospodaření v lesích v roce 2005 a způsobu kontroly jejich využití Příloha č. 10 k zákonu č. 675/2004 Sb. Závazná pravidla poskytování finančních příspěvků na hospodaření v lesích v roce 2005 a způsobu kontroly jejich využití [podle 46 odst. 5 zákona č. 289/1995 Sb.,

Více

PŘÍSPĚVKY NA VYBRANÉ ČINNOSTI MYSLIVECKÉHO HOSPODAŘENÍ 2010

PŘÍSPĚVKY NA VYBRANÉ ČINNOSTI MYSLIVECKÉHO HOSPODAŘENÍ 2010 2010 PŘÍSPĚVKY NA VYBRANÉ ČINNOSTI MYSLIVECKÉHO HOSPODAŘENÍ Pro odbor rybářství, myslivosti a včelařství MZe ČR zpracovali: Petr Šeplavý, Ing. Pavel Vovesný, Ing. Jaroslav Růžička, Ing. František Havránek,

Více

JIHOČESKÝ KRAJ SMĚRNICE. NÁZEV: Pravidla poskytování finančních příspěvků na hospodaření v lesích v roce 2006

JIHOČESKÝ KRAJ SMĚRNICE. NÁZEV: Pravidla poskytování finančních příspěvků na hospodaření v lesích v roce 2006 JIHOČESKÝ KRAJ SMĚRNICE NÁZEV: Pravidla poskytování finančních příspěvků na hospodaření v lesích v roce 2006 ČÍSLO: SM/23/ZK (ev.č. 07/06) ZMĚNA Č. : 4 PLATNÁ OD: 7. 3. 2006 ROZSAH PŮSONOSTI: území Jihočeského

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2014 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 13 Rozeslána dne 28. února 2014 Cena Kč 90, O B S A H :

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2014 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 13 Rozeslána dne 28. února 2014 Cena Kč 90, O B S A H : Ročník 2014 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Částka 13 Rozeslána dne 28. února 2014 Cena Kč 90, O B S A H : 29. Nařízení vlády, kterým se mění nařízení vlády č. 75/2007 Sb., o podmínkách poskytování plateb

Více

III. Návrh NAŘÍZENÍ VLÁDY. ze dne... 2015,

III. Návrh NAŘÍZENÍ VLÁDY. ze dne... 2015, III. Návrh NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne... 2015, kterým se mění nařízení vlády č. 30/2014 Sb., o stanovení závazných pravidel poskytování finančních příspěvků na hospodaření v lesích a na vybrané myslivecké činnosti,

Více

JIHOČESKÝ KRAJ. ČÍSLO: SM/23/ZK ZMĚNA Č.: 11 PLATNÁ OD: ROZSAH PŮSOBNOSTI: území Jihočeského kraje

JIHOČESKÝ KRAJ. ČÍSLO: SM/23/ZK ZMĚNA Č.: 11 PLATNÁ OD: ROZSAH PŮSOBNOSTI: území Jihočeského kraje JIHOČESKÝ KRAJ NÁZEV: Pravidla poskytování finančních příspěvků na hospodaření v lesích Jihočeským krajem na období 01400 (notifikováno u EK pod č. SA.36748 (013/N) ČÍSLO: SM/3/ZK ZMĚNA Č.: 11 PLATNÁ OD:

Více

Záznam o poskytnutí informace

Záznam o poskytnutí informace Záznam o poskytnutí informace dle ustanovení 14, odst. 6, zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů a dle ustanovení čl. 15, odst. 2, Pravidel ke stanovení

Více

Školení lektorů a zkušebních komisařů ČMMJ, z.s. II. skupina - Myslivost a legislativa

Školení lektorů a zkušebních komisařů ČMMJ, z.s. II. skupina - Myslivost a legislativa Školení lektorů a zkušebních komisařů ČMMJ, z.s. II. skupina - Myslivost a legislativa Obecné poznámky Cíl Seznámit uchazeče se základními právními předpisy týkající se výkonu myslivecké praxe v honitbě

Více

Vyhláška o způsobu stanovení minimálních a normovaných stavů zvěře a o zařazování honiteb nebo jejich částí do jakostních tříd

Vyhláška o způsobu stanovení minimálních a normovaných stavů zvěře a o zařazování honiteb nebo jejich částí do jakostních tříd Vyhláška o způsobu stanovení minimálních a normovaných stavů zvěře a o zařazování honiteb nebo jejich částí do jakostních tříd Citace: 491/2002 Sb. Částka: 171/2002 Sb. Na straně (od-do): 9610-9650 Rozeslána

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:

Více

Metodický pokyn orgánům státní správy pro redukci početních stavů spárkaté zvěře na území České republiky

Metodický pokyn orgánům státní správy pro redukci početních stavů spárkaté zvěře na území České republiky V PRAZE DNE 4. ČERVENCE 2008 Č.J.: 23485/2008-16200 Všem krajským úřadům a Magistrátu hlavního města Prahy Metodický pokyn orgánům státní správy pro redukci početních stavů spárkaté zvěře na území České

Více

Zásady Zastupitelstva Kraje Vysočina pro poskytování dotací na novou drobnou lesní techniku

Zásady Zastupitelstva Kraje Vysočina pro poskytování dotací na novou drobnou lesní techniku Zastupitelstvo Kraje Vysočina Zásady Zastupitelstva Kraje Vysočina pro poskytování dotací na novou drobnou lesní techniku Opatření Programu rozvoje kraje 4.3 Trvale udržitelný rozvoj lesního hospodářství

Více

Zásady městyse Dřevohostice č. 1/2014 pro poskytování příspěvků na podporu spolkového života a volnočasových aktivit z rozpočtu městyse Dřevohostice

Zásady městyse Dřevohostice č. 1/2014 pro poskytování příspěvků na podporu spolkového života a volnočasových aktivit z rozpočtu městyse Dřevohostice Zásady městyse Dřevohostice č. 1/2014 pro poskytování příspěvků na podporu spolkového života a volnočasových aktivit z rozpočtu městyse Dřevohostice Počet stran: 5 Účinnost od 1. 1. 2015 Tyto zásady slouží

Více

Zásady Zastupitelstva Kraje Vysočina pro poskytování dotací na novou drobnou lesní techniku

Zásady Zastupitelstva Kraje Vysočina pro poskytování dotací na novou drobnou lesní techniku Zastupitelstvo Kraje V ysočina Zásady Zastupitelstva Kraje Vysočina pro poskytování dotací na novou drobnou lesní techniku Opatření Programu rozvoje kraje 4.3 Trvale udržitelný rozvoj lesního hospodářství

Více

Žádost o poskytnutí příspěvku dle dotačního programu

Žádost o poskytnutí příspěvku dle dotačního programu Žádost o poskytnutí příspěvku dle dotačního programu Příloha č. 1 Poskytování příspěvků na podporu hospodaření v lesích v Moravskoslezském kraji pro rok 2013 OBECNÁ ČÁST Podací místo Reg. číslo Otisk razítka

Více

Oblasti chovu zvěře. jako. management populací

Oblasti chovu zvěře. jako. management populací Oblasti chovu zvěře jako management populací Zákon č. 449/2001 Sb., o myslivosti Ing. František Malý Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018

Více

DYNAMIKA SKLADBY LOVU ZVĚŘE

DYNAMIKA SKLADBY LOVU ZVĚŘE IV. DYNAMIKA SKLADBY LOVU ZVĚŘE Kapitola analyzuje myslivecké hospodaření v členění podle kategorií samčí, samičí a mladá zvěř. Porovnání ČR a OK je ve dvou rovinách: První dva grafy znázorňují vykázaný

Více

Dotační program Podpora hospodaření v lesích

Dotační program Podpora hospodaření v lesích Dotační program Podpora hospodaření v lesích Článek I. Obecné podmínky (1) Podle dotačního programu nazvaného Podpora hospodaření v lesích (dále jen Program ) se poskytují dotace uvedené v Článku II. Program

Více

PROGRAM PRO POSKYTOVÁNÍ DOTACE NA PODPORU VČELAŘSTVÍ Z ROZPOČTU KARLOVARSKÉHO KRAJE ODBORU ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ A ZEMĚDĚLSTVÍ

PROGRAM PRO POSKYTOVÁNÍ DOTACE NA PODPORU VČELAŘSTVÍ Z ROZPOČTU KARLOVARSKÉHO KRAJE ODBORU ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ A ZEMĚDĚLSTVÍ PROGRAM PRO POSKYTOVÁNÍ DOTACE NA PODPORU VČELAŘSTVÍ Z ROZPOČTU KARLOVARSKÉHO KRAJE ODBORU ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ A ZEMĚDĚLSTVÍ Rada Karlovarského kraje (dále jen rada kraje ) se usnesla na těchto pravidlech

Více

Dodatek č. 1 k Přílohám I Směrnice Ministerstva životního prostředí

Dodatek č. 1 k Přílohám I Směrnice Ministerstva životního prostředí Dodatek č. 1 k Přílohám I Směrnice Ministerstva životního prostředí č. 13/2006 o poskytování finančních prostředků ze Státního fondu životního prostředí ČR platným od 1. listopadu 2008 Dodatek č. 1 k Přílohám

Více

Dotační program Podpora hospodaření v lesích

Dotační program Podpora hospodaření v lesích Dotační program Podpora hospodaření v lesích Článek I. Obecné podmínky (1) Podle dotačního programu nazvaného Podpora hospodaření v lesích (dále jen Program ) se poskytují dotace uvedené v Článku II. Program

Více

Dotační program obce Bludov na rok 2017

Dotační program obce Bludov na rok 2017 Dotační program obce Bludov na rok 2017 Úvod Zastupitelstvo obce Bludov rozhodlo vyčlenit část rozpočtových příjmů obce na rozvoj občanské společnosti v obci Bludov. Zastupitelstvo si je vědomo důležitosti

Více

ŽÁDOST O POSKYTNUTÍ FINANČNÍHO PŘÍSPĚVKU NA EKOLOGICKÉ A K PŘÍRODĚ ŠETRNÉ TECHNOLOGIE PŘI HOSPODAŘENÍ V LESE

ŽÁDOST O POSKYTNUTÍ FINANČNÍHO PŘÍSPĚVKU NA EKOLOGICKÉ A K PŘÍRODĚ ŠETRNÉ TECHNOLOGIE PŘI HOSPODAŘENÍ V LESE ŽÁDOST O POSKYTNUTÍ FINANČNÍHO PŘÍSPĚVKU NA EKOLOGICKÉ A K PŘÍRODĚ ŠETRNÉ TECHNOLOGIE PŘI HOSPODAŘENÍ V LESE Žádost vyplňte strojem, čitelným písmem nebo ji nahraďte sestavou stejné struktury. Šedé položky

Více

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova (EZFRV) (European Agricultural Fund for Rural Development - EAFRD)

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova (EZFRV) (European Agricultural Fund for Rural Development - EAFRD) Program rozvoje venkova Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova (EZFRV) (European Agricultural Fund for Rural Development - EAFRD) Program rozvoje venkova České republiky na období 2007-2013 vychází

Více

ŽÁDOST O POSKYTNUTÍ FINANČNÍHO PŘÍSPĚVKU NA VYHOTOVENÍ LESNÍCH HOSPODÁŘSKÝCH PLÁNŮ

ŽÁDOST O POSKYTNUTÍ FINANČNÍHO PŘÍSPĚVKU NA VYHOTOVENÍ LESNÍCH HOSPODÁŘSKÝCH PLÁNŮ ŽÁDOST O POSKYTNUTÍ FINANČNÍHO PŘÍSPĚVKU NA VYHOTOVENÍ LESNÍCH HOSPODÁŘSKÝCH PLÁNŮ Žádost vyplňte strojem, čitelným písmem nebo ji nahraďte sestavou stejné struktury. Šedé položky jsou vyhrazeny pro potřeby

Více

*** INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNí. KUPNí SMLOUVA

*** INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNí. KUPNí SMLOUVA «««~ evropský * * *** fond v CR EVROPSKÁ UNIE MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY sociální MINISTERSTVO ŠKOLSTVí. INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNí o I. '. A T ~ OP Vzděláváni pro konkurenceschopnost KUPNí SMLOUVA Smluvní

Více

Informace pro Vás 2 INFORMACE

Informace pro Vás 2 INFORMACE Informace pro Vás 2 INFORMCE Přehled finančních příspěvků na hospodaření v lesích poskytovaných Ministerstvem zemědělství Ministerstvo zemědělství podle nařízení vlády poskytuje finanční příspěvky na:

Více

Dotační program obce Bludov na rok 2019

Dotační program obce Bludov na rok 2019 Dotační program obce Bludov na rok 2019 Úvod Zastupitelstvo obce Bludov rozhodlo vyčlenit část rozpočtových příjmů obce na rozvoj občanské společnosti v obci Bludov. Zastupitelstvo si je vědomo důležitosti

Více

Novela zákona o myslivosti Ministerstvo zemědělství

Novela zákona o myslivosti Ministerstvo zemědělství Novela zákona o myslivosti Ministerstvo zemědělství 9. 3. 2016 162r 1 Obsah Zadání k novelizaci zákona Plán mysliveckého hospodaření Kontrola plnění plánu lovu Škody způsobované zvěří narovnání Doby lovu,

Více

Poskytovatel: Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1,

Poskytovatel: Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, ŽÁDOST O POSKYTNUTÍ FINANČNÍHO PŘÍSPĚVKU NA VYHOTOVENÍ LESNÍCH HOSPODÁŘSKÝCH PLÁNŮ ZA PODMÍNKY POSKYTNUTÍ DAT LESNÍCH HOSPODÁŘSKÝCH PLÁNŮ V DIGITÁLNÍ FORMĚ PRO POTŘEBY STÁTNÍ SPRÁVY LESŮ šedé položky vyplňuje

Více

Vážení přátelé myslivosti, lovu a přírody

Vážení přátelé myslivosti, lovu a přírody Vážení přátelé myslivosti, lovu a přírody Jsme upřímně rádi, že si Okresní myslivecký spolek ČMMJ vybral pro chovatelskou přehlídku trofejí právě naši obec. Drnovice jsou jednou z největších a nejstarších

Více

JIHOČESKÝ KRAJ. ČÍSLO: SM/23/ZK ZMĚNA Č.: 14 PLATNÁ OD: ROZSAH PŮSOBNOSTI: území Jihočeského kraje

JIHOČESKÝ KRAJ. ČÍSLO: SM/23/ZK ZMĚNA Č.: 14 PLATNÁ OD: ROZSAH PŮSOBNOSTI: území Jihočeského kraje JIHOČESKÝ KRAJ NÁZEV: Pravidla poskytování dotací na hospodaření v lesích Jihočeským krajem na období 20142020 (notifikováno u EK pod č. SA.36748 (2013/N) ČÍSLO: SM/23/ZK ZMĚNA Č.: 14 PLATNÁ OD: 17. 12.

Více

PODPORA OCHRANY LESA V PK 2017+

PODPORA OCHRANY LESA V PK 2017+ PODPORA OCHRANY LESA V PK 2017+ Změna č. Předmět změny Usnesení Platnost od 1 Administrativní úpravy, změna udržitelnosti, 1702/18 01.04.2018 úprava přílohy č. 3 a 5 2 Administrativní úpravy, rozšíření

Více

Čl. I. Úvodní ustanovení. Čl. II. Podmínky poskytování dotací

Čl. I. Úvodní ustanovení. Čl. II. Podmínky poskytování dotací Závazná metodika pro hodnocení žádostí a poskytování dotací z rozpočtu Libereckého kraje odboru rozvoje venkova, zemědělství a životního prostředí na realizaci drobných vodohospodářských ekologických akcí

Více

Odbor životního prostředí (OŽP)

Odbor životního prostředí (OŽP) Odbor životního prostředí (OŽP) 1) Lesní hospodářství a ochrana lesa Státní správa lesů z. č. 289/1995 Sb., o lesích a) Rozhodování o pochybnostech a prohlášení pozemků za pozemky určené k plnění funkcí

Více

ŽÁDOST O POSKYTNUTÍ FINANČNÍHO PŘÍSPĚVKU NA OCHRANU LESA

ŽÁDOST O POSKYTNUTÍ FINANČNÍHO PŘÍSPĚVKU NA OCHRANU LESA ŽÁDOST O POSKYTNUTÍ FINANČNÍHO PŘÍSPĚVKU NA OCHRANU LESA Žádost vyplňte strojem, čitelným písmem nebo ji nahraďte sestavou stejné struktury. Šedé položky jsou vyhrazeny pro potřeby poskytovatele nebo podacího

Více

Zpráva o hospodaření ČMMJ OMS Louny za rok 2015 Zpracovaná pro jednání Okresního sněmu ČMMJ OMS Louny, konaném dne 2. června 2016 v Podbořanech.

Zpráva o hospodaření ČMMJ OMS Louny za rok 2015 Zpracovaná pro jednání Okresního sněmu ČMMJ OMS Louny, konaném dne 2. června 2016 v Podbořanech. Zpráva o hospodaření ČMMJ OMS Louny za rok 2015 Zpracovaná pro jednání Okresního sněmu ČMMJ OMS Louny, konaném dne 2. června 2016 v Podbořanech. Vážení hosté, členové OMS Louny a přítomní myslivci. Rozpočet

Více

Hodnoticí standard. Lesní technik myslivec (kód: M) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41)

Hodnoticí standard. Lesní technik myslivec (kód: M) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41) Lesní technik myslivec (kód: 41-056-M) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41) Týká se povolání: Lesní technik lesník Kvalifikační úroveň NSK - EQF:

Více

ŽÁDOST O POSKYTNUTÍ FINANČNÍHO PŘÍSPĚVKU NA OBNOVU, ZAJIŠTĚNÍ A VÝCHOVU LESNÍCH POROSTŮ DO 40 LET VĚKU

ŽÁDOST O POSKYTNUTÍ FINANČNÍHO PŘÍSPĚVKU NA OBNOVU, ZAJIŠTĚNÍ A VÝCHOVU LESNÍCH POROSTŮ DO 40 LET VĚKU ŽÁDOST O POSKYTNUTÍ FINANČNÍHO PŘÍSPĚVKU NA OBNOVU, ZAJIŠTĚNÍ A VÝCHOVU LESNÍCH POROSTŮ DO 40 LET VĚKU Žádost vyplňte strojem, čitelným písmem nebo ji nahraďte sestavou stejné struktury. Šedé položky jsou

Více

Rada Karlovarského kraje (dále jen rada kraje ) se usnesla na těchto pravidlech pro poskytování příspěvků z rozpočtu Karlovarského kraje.

Rada Karlovarského kraje (dále jen rada kraje ) se usnesla na těchto pravidlech pro poskytování příspěvků z rozpočtu Karlovarského kraje. PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ ŽÁDOSTÍ A POSKYTOVÁNÍ FINANČNÍCH PŘÍSPĚVKŮ NA PODPORU VČELAŘSTVÍ Z ROZPOČTU KARLOVARSKÉHO KRAJE ODBORU ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ A ZEMĚDĚLSTVÍ NA ROK 2015 Rada Karlovarského kraje (dále

Více

N á v r h ZÁKON. ze dne. 2013, Čl. I

N á v r h ZÁKON. ze dne. 2013, Čl. I N á v r h ZÁKON ze dne. 2013, kterým se mění zákon č. 449/2001 Sb., o myslivosti, ve znění pozdějších předpisů Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Čl. I Zákon č. 449/2001 Sb., o myslivosti,

Více

Dozor v myslivosti. Zákon č. 449/2001 Sb., o myslivosti. Ing. František Malý

Dozor v myslivosti. Zákon č. 449/2001 Sb., o myslivosti. Ing. František Malý Dozor v myslivosti Zákon č. 449/2001 Sb., o myslivosti Ing. František Malý Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018 V roce 2006 byl

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:

Více

Směrnice pro přidělování bytů v majetku města Jirkova

Směrnice pro přidělování bytů v majetku města Jirkova Č. 16/2011 Městský úřad v Jirkově VNITŘNÍ PŘEDPISY A NORMY Č. 16/2011 Směrnice pro přidělování bytů v majetku města Jirkova Obsah: I. Úvodní ustanovení II. Přijetí a evidence žádostí o nájem bytu III.

Více

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018 Dozory v myslivosti Ing. František Malý, kú Olomouckého kraje V roce 2006 byl z velké části

Více