Deset rad pro duši Pragomedica Cvičení při bolestech zad Recenze: Od té doby, co mám rakovinu

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Deset rad pro duši Pragomedica Cvičení při bolestech zad Recenze: Od té doby, co mám rakovinu"

Transkript

1 4 / 2002 DUBEN Deset rad pro duši Pragomedica Cvičení při bolestech zad Recenze: Od té doby, co mám rakovinu

2 SLOVO DO DUŠE Deset rad pro duši 1. Směj se co nejčastěji. Aktivují se při tom hormony štěstí endorfiny a posilují tvůj imunitní systém. 2. Ber se taková, jaká jsi. Dobrý vzhled není jen otázkou oblečení, nalíčení, či účesu, ale i osobního vyladění a sebejistoty. 3. Nenechávej si své mínění pro sebe. Když tě něco rozzlobí, řekni klidně svému okolí, co si myslíš. 4. Stejně jako smích patří k nejdůležitějším pocitům i pláč. Když se ti chce brečet, slzy nepotlačuj. 5. Splnit všechny úkoly, které na nás klade všední den, je mnohdy těžké. Touha být ve všem perfektní ale vede jen ke stresu. 6. Zjisti, jak dlouhý spánek ti nejvíc vyhovuje (někomu pět, jinému devět hodin) a tuto dobu se snaž dodržet. 7. I přesto, že ti všichni říkají něco jiného, gestikuluj! Řeč těla rozvíjí temperament i osobnost, a navíc pomáhá ven emocím. 8. Když tě něco rozčílí, prašť telefonním sluchátkem, křič, kopni do skříně nebo hlasitě zpívej! Kdo se umí pořádně rozzlobit, rychle se taky uklidní. (Takový způsob vypouštění páry je ovšem už značně osobní záležitostí proto bys u toho raději měla být úplně sama ) 9. Mnozí lidé v duchu žijí již v daleké budoucnosti plánují nejen na zítřek, ale i na příští roky, pořád se těší jen na potom a neužijí si dnešní den. Těš se například na dobrou večeři! 10. Každý potřebuje nějak komunikovat s ostatními. Kdo žije velmi osamoceně, trpí stresem častěji než ten, kdo se o své starosti i radosti podělí. Nečekej na nic a přijď mezi nás! Tohle desatero (jen nepatrně jsem ho upravila) visí v převlékací kabince MAMMA CENTRA na Zeleném pruhu přečtu si ho vždycky, když jdu na svou pravidelnou kontrolu. A tak věřím, že povzbudí i vás. A nesmím zapomenout vyřídit pozdrav od lékařek a sester z DTC i jejich přání, ať se nám všem dobře vede! Jana SERIÁL Co pro sebe můžeme udělat my samy? 3. část V textu je použit článek Výživové faktory v prevenci nádorových onemocnění autorů J. Fialy a Z. Brázdové, vydaný MOÚ Brno. Dnes budeme pokračovat v povídání o potravinách a nápojích. 2

3 Cereálie Výsledky studií zabývajících se vlivem konzumace cereálií nejsou zatím ucelené. Je to hlavně tím, že dosud nebyl brán v úvahu i vliv zpracování cereálií. Vláknina, vitamíny, minerálie a ostatní bioaktivní látky jsou totiž v cereáliích koncentrovány především ve slupce a jejich obsah tedy závisí na stupni vymletí a dalším zpracování. Dosavadní důkazy zatím svědčí o pravděpodobném vlivu na snížení rizika onemocnění žaludku, ale další výsledky již opravňují k doporučení málo zpracovaných cereálií jako základního pilíře stravy. Měly by tvořit % celkového energetického příjmu, denní konzumace by měla představovat 5-10 porcí, tj g. Zelenina a ovoce Zelenina a ovoce snižují riziko mnoha typů nádorů a zřejmě onkologických onemocnění obecně. Důkazy o tomto efektu jsou vůbec nejrozsáhlejší a nejpřesvědčivější. V současné době již existuje tolik studií, že je možné výsledky zobecnit. V 78 % studií bylo zjištěno snížení rizika onkologického onemocnění následkem vyššího příjmu alespoň jedné z hodnocených kategorií zeleniny a/nebo ovoce (byly vybrány: zelenina a ovoce obecně, syrová zelenina, brukvovitá zelenina, zelenina druhu Allium - česnek, cibule, atd., zelená zelenina, mrkev, rajčata, citrusy). Nejpřesvědčivější výsledky jsou u snížení počtu onemocnění ústní dutiny, krku, jícnu, plic, žaludku a tlustého střeva, ale poměrně silné důkazy jsou i pro snížení dalších onkologických onemocnění. Zelenina a ovoce jsou ideální jednak pro svou kombinaci vlákniny, vitaminů a minerálních látek, a jednak pro velké množství dosud málo prozkoumaných bioaktivních látek. Právě tento komplex mnoha faktorů působících souběžně a ve vzájemném ovlivňování je pro zeleninu a ovoce jedinečný a nenahraditelný jinými preparáty. Tomu také odpovídá význam doporučení celoroční konzumace rozmanitých druhů zeleniny a ovoce, poskytující minimálně 7 % celkového příjmu energie. Denní konzumace by měla představovat minimálně 400 g (bez brambor a luštěnin), tj. alespoň 5 porcí. Maso, drůbež, ryby a vejce Jako relativně nepříznivé se jeví především tzv. červené maso (vepřové, hovězí, skopové). Dieta obsahující značné množství červeného masa pravděpodobně zvyšuje riziko onkologického onemocnění slinivky, prsu, prostaty a ledvin. Riziko onemocnění střev a konečníku může také zvyšovat i nadměrná konzumace vajec. Pro nepříznivé účinky drůbeže a ryb žádné známky nejsou. Vysvětlení dosažených výsledků je však poněkud komplikované, protože hovoříme-li o mase, musíme vždy vzít v úvahu také obsah tuku v mase a způsob kuchyňské úpravy (obecně tuk a zvýšený energetický příjem je rizikovým faktorem, a o vhodných a nevhodných způsobech úpravy masa bude pojednáno v dalších kapitolách). Je doporučeno omezit konzumaci červeného masa na méně než 80 g/denně (tj. méně než 1 porce) a nahradit ji více drůbeží a rybami. Maso červené by mělo dávat méně než 10 % celkové energie. 3

4 Mléko a mléčné výrobky Této potravinové skupině bylo zatím věnováno málo pozornosti. Zatím platí obecnější doporučení. Dáváme přednost méně tučným mléčným výrobkům. A to z důvodů snížení příjmu energie ve stravě, což je důležité nejen z onkologického hlediska, ale také v prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Alkohol Studie jednoznačně dokazují, že konzumace alkoholu zvyšuje riziko řady nádorů. Nejvýraznější potvrzení platí pro ústní dutinu, krk, jícen a játra. Pokud je vliv alkoholu ještě umocňován kouřením, zvyšuje se i riziko onemocnění prsu, plic a střev. Obecně u konzumace alkoholu neexistuje bezpečné množství. Zejména u nádorů prsu se riziko významně zvyšuje již při velmi nízké úrovni konzumace. Např. již příjem 20 g etanolu denně zvyšuje riziko o %. Alkoholické nápoje byly hodnoceny jako karcinogeny první třídy. Předpokládaný mechanizmus účinků může být různorodý. Jde o vliv přímý a nepřímý. Přímý vliv je vliv alkoholu na tkáně (zejména trávicího traktu) a vliv na změnu metabolizmu karcinogenů, nepřímý vliv zahrnuje změnu jaterních funkcí, změnu hladiny hormonů a případný nedostatek základních živin. Vzhledem ke zjištěným faktům se konzumace alkoholu nedoporučuje vůbec. Protože však údaje o vlivu alkoholu na nádory jsou částečně v rozporu s údaji o preventivním účinku mírných dávek alkoholu vzhledem ke kardiovaskulárním nemocem, kde se hovoří o redukci koronárního rizika při 1 dávce alkoholu ob den, je vhodné těm, kteří se ke konzumaci alkoholu rozhodnou, doporučit maximální množství 2 dávky za den pro muže a 1 dávka za den pro ženy. Ženy s vyšším rizikem rakoviny prsu by se měly přiklonit k úplné abstinenci. (1 dávka alkoholu = 250 ml piva, 100 ml vína nebo 25 ml lihoviny) Káva, čaj Většina studií o kávě neukázala významný vztah k nádorovému riziku. Jedinou výjimkou je možný příspěvek k onkologickému onemocnění močového měchýře, ale ani zde nejde oddělit od kávy další ovlivňující faktory jako např. kouření. Možné riziko by se navíc týkalo vysoké konzumace, přesahující 5 šálků denně. V případě čaje jsou naopak očekávány spíše příznivé účinky. Jsou známky, že pravidelné pití zeleného čaje snižuje riziko onemocnění žaludku. V případě dalších nádorů studie zatím spíše potvrzují, že podstatný vztah k riziku při běžné konzumaci čaje není. (A dnes poslední doporučení - pokud jste dočetli článek trpělivě až do konce, udělejte si za odměnu šálek voňavého čaje a zakousněte k němu něco malého a velmi dobrého, a mějte se prima. Příště o zpracování, uchovávání a přípravě potravin) Seriál připravuje Ida 4

5 je před námi valná hromada! HLÁSÍME, ŽE Jako každoročně nastal čas bilancování a tak si dovoluji vás jménem výkonného výboru sdružení a jeho předsedy MUDr. Václava Pechy pozvat na již čtvrtou valnou hromadu, která se bude jako každoročně konat v posluchárně 3. lékařské fakulty (budova pod FNKV), Ruská č. 87, Praha 10 a to dne 13. května Začátek je v hodin a pokud jde o program, předložíme ke schválení zprávu výboru o celoroční práci organizace, zprávu dozorčí rady o kontrole hospodaření, navrhneme vám, co bychom chtěli udělat letos a začátkem příštího roku a požádáme vás o doplnění dosavadních orgánů výboru i dozorčí rady - o další ochotné spolupracovníky. Nezapomeňte prosím, že podle stanov lze o těchto věcech jednat jen při dostatečném počtu přítomných a že účast na tomto jednání je nejen vaším právem, ale také (kromě dobrovolného finančního příspěvku) vaší jedinou členskou povinností (Potřebuje-li některá z vás, mimopražských, v Praze při této příležitosti přespat, je to snadné místa je dost, stačí jen zavolat předem.) Těšíme se na vás! Další květnovou událostí bude vzápětí hned ve středu známý Květinový den. Prosím všechny přihlášené, aby si přišly předem pro kytičky, kasičky a letáky, jejichž text se letos týká prevence rakoviny konečníku a tlustého střeva. Plakát a jeho zmenšenina na letáčkách jsou vskutku originální uvidíte sami! Věřím, že i letos dobře uspějeme a přidáme tak i něco do společné kasy. Jako vloni vyzývám ty, které to budou dělat poprvé nebojte se nic, bude se vám to líbit, zvládnete to snadno, jako my, co už to máme nacvičené. V dubnu byla největší událostí naše účast na Pragomedice zaslouží si samostatný článek. Jen chci zdůraznit, že i ta děvčata, která s námi ve stánku stála poprvé, brzy ztratila ostych a vžila se do role zkušených hostesek až mi to nostalgicky připomnělo naši první veřejnou prezentaci MAMMA ARTu v Kotvě to nás tehdy ještě dobrá polovina byla na chemoterapii Naše odpolední čtvrteční komunity jsou stále hojněji navštěvovány naposledy se značnému zájmu těšily přednáška MUDr. Jana Novotného na téma K čemu je nám genetika, hodně vás mělo zájem o možnosti reflexní terapie i dalších způsobů rehabilitace naší tělesné schránky. Jistě i vy si něco zajímavého v programu najdete. Děkuji všem, které zareagovaly na naši výzvu snášejí do hnízda. Přinesly jste několikery záclony, závěsy, garnýže, květiny, nádobí v Sudoměřské to bude brzy stejně útulné jako v modrém pokojíčku MH Centra! Mohu-li vás ještě o něco poprosit, tak momentálně by se například hodilo něco tak prozaického, jako je toaletní papír (nakupuje-li váš zaměstnavatel ve velkoobchodu a nebyl by pro něj jeden pytel toaleťáku navíc zas tak velkou položkou, stačil by nám na dlouho) chodí k nám totiž stále víc lidí a spotřeba je značná 5

6 Pragomedica Na letošní Pragomedice se poprvé představila vlastním stánkem Aliance českých organizací a žen s rakovinou prsu a já musím nejprve poděkovat všem, kteří ten úspěšný start umožnili, tedy agentuře DNA Advertising, Inchebě Praha a firmě Eclipse (díky nim jsme měly krásný stánek i panely), všem, kteří nám dodali brožurky a letáčky (Masarykův onkologický ústav Brno, Liga proti rakovině Praha, Státní zdravotní ústav, ŽAP a další), ale především všem děvčatům, co tam statečně stály a mluvily a mluvily a také naučily spoustu zájemců vyšetřovat prsa na našem silikonovém modelu, zprostředkovaly spoustu kontaktů na pacientské organizace lékařům ze všech regionů, kteří o nich dosud nic nevěděli, a poskytly spoustu dalších užitečných rad a informací, například o projektu mammární diagnostiky, kterým si VZP ověřuje možnosti preventivních prohlídek. Počet osob, který ten stánek navštívily, jsme odhadly na 2 2,5 tisíce. Od deseti dopoledne do pěti odpoledne se hostesky neposadily a to nás tam v každou chvíli bylo nejméně pět, takový byl o nás zájem. Za Mamma Help si to odsloužily Marcela, Jindra, Věrka, Jarka, Marie, Majka, Marta, Štěpánka, Ida a Jana, (a Jarka v pondělí alespoň donesla z tiskárny ještě teplé nové mammahelpské brožurky), za Žapky, které měly navíc i vlastní expozici ve stánku s ing. Kopsou, ( a tudíž spoustu další práce) Eva a Miluška, za Benkon přijely z Benešova Hanka, Jana a Alena, za Centrum Portus z Teplic Eva. Alen měl vlastní vystoupení v panelové diskusi na doprovodném programu výstavě Handicap v Křižíkově pavilonu a tak samozřejmě pozval všechny i na stánek Aliance zkrátka snažily jsme se všechny dohromady, což také byl účel, upozornit veřejnost na to, že jsme schopné také pracovat společně. Na panelu ve stánku Aliance ostatně každý mohl na mapě ČR najít nejen zakladatelské organizace, ale všechny, o kterých víme a něž máme kontakty. Snažily jsme se také upozornit na projekt Aliance určený veřejnosti celostátní kampaň k prevenci, a využít výstavy ke kontaktům s případnými sponzory. Brzy se ukáže, zda projekt MAMMA je i pro komerční subjekty dostatečně přitažlivý a do jaké míry si můžeme dovolit plánovat Co je však již v této chvíli jisté, je, že jsme si ověřily, že tímto způsobem dokážeme spolupracovat. Jen mne trochu mrzí takové drobnosti, jako že například své informační tiskové materiály poslala asi jen desítka oslovených organizací přitom nešlo o nic jiného, než na kopírce namnožit adresu a telefon Ty, které to pochopily, a poslaly nám i něco navíc, nám umožnily udělat jim lepší reklamu barevnými materiály a fotkami jsme polepily sloup, kde se lidé zhusta zastavovali a těm, kdo projevili zájem, jsme mohli dát adresu do ruky. V řadě případů jsme takový letáček bohužel postrádaly a tak jsme adresu opisovaly ze seznamu všech organizací. Věřím ale, že příště už podobné zádrhele nebudou a až pojedeme do Brna na MEFU a REHAPROTEX, využijí tuhle možnost ke zviditelnění, která navíc nic než kousek práce nestojí, opravdu všichni! Radost nám naopak dělaly spontánní nabídky spoluvystavovatelů například ing. Hana Santolíková z firmy P-LAB, která měla stánek kousek od nás, nabídla Alianci bezplatné překlady z angličtiny i francouzštiny. I Mamma HELPu samotnému se na výstavě dařilo podařilo se nám kupříkladu domluvit se s další vystavující firmou, Argochemem Praha s.r.o., že si svůj přístroj na pitnou vodu ještě na výstavě objedná od firmy Fontána, která se stejně jako vloni také Pragomediky účastnila, a že se tedy i my konečně dočkáme slíbeného provizního 6

7 přístroje! (Kdo jste něco v tomto směru rozjednali, prosím, zavolejte najdeme jistě jinou možnost, jak budete také moci Mamma HELPU prospět!) 7

8 ZAPIŠTE SI DO DIÁŘE čtvrtek 2. května od 17 hodin: Kosmetika RYOR a také vyrábíme dárky s Lidkou čtvrtek 9. května od 17 hodin: Naučíme vás drátkovat (přineste si plochý kamínek, malou lahvičku nebo jiný předmět, který chcete oplést, drátek zajistíme) čtvrtek 16. května od 17 hodin: Jak nám mohou pomoci na sociálním odboru? Bc.Šťastná, ved. sociálního odboru Praha 3 čtvrtek 23. května od 17 hodin: Chcete se ochladit? Chcete se ohřát? Mazel je tu pro vás! Nabídka víceúčelové pomůcky neděle 2. června Happening pro rodiny s dětmi na vrchu Svatého Kříže, Praha 3 Zveme vás na VALNOU HROMADU která se koná v pondělí 13. května od 16 hodin v posluchárně 3. lékařské fakulty (budova pod FNKV), Ruská č. 87, Praha 10. HORKÁ LINKA V tomto čísle bulletinu máte všichni vložený lístek poukázku do obchodu DVORT ANITA ve Spálené 12, Praha 1. Není to tak dávno, co jsme nabídku této firmy představovali, konkrétně v loňském bulletinu 10-11, několik z vás si k nám pro poukázku přišlo, ale uznáváme, že to nebyl zrovna nejlepší nápad, zvláště pokud jde o vás, kdo máte vzdálenější bydliště. Připomínáme tedy jen, že s touto poukázkou můžete v ANITĚ nakoupit nejen prádlo podprsenky a plavky ale také epitézy nejrozmanitějšího provedení, (nezapomeňte, že máte každý druhý rok nárok na novou epitézu a každoročně na poukaz na obal a kapsu, což vám zlevní cenu prádla), že si určitě vyberete a že budete spokojené i s obsluhou, a že předložení této poukázky přinese Mamma HELPU značnou finanční částku zatím jsme tímto způsobem vydělali něco kolem dvou tisíc korun, které použijeme na příspěvek na rekondiční pobyty. I vy tak můžete svým nákupem v Anitě do pokladny Mamma HELPU přispět. Hlavně si nezapomeňte poukázku doma! Pojďte s námi pochodovat Prahou podpořte boj proti nádorovému onemocnění prsu! V bulletinu máte vložený leták firmy AVON, která (stejně jako vloni) - pořádá 8. června pochod růžových triček kdo si ho koupí, přispěje na fond. Tričko za 200,- Kč (startovné) je zároveň vstupenkou na odpolední zábavný program na Petříně. 7

9 Bolesti v zádech Po operaci máme často problémy se správným držením těla. Projevují se bolestmi v zádech a ramenních a šíjových svalů. Doporučujeme vám proto denně cvičit několik následujících cviků, maximálně 10 až 15 minut, cvičení nepřepínejte. Sezení na rehabilitačním balonu není nutné, ale je velmi příjemné a k lepšímu držení těla přispívá

10 1. Kmitání rukou Uvolněně se posaďte, hlavu a páteř držte zpříma a kmitejte zároveň oběma rukama dopředu a dozadu. 2. Půlkruhy Začněte ve vzpřímené pozici. Ruce jsou uvolněné po stranách sedícího těla. Rameny udělejte půlkruh dopředu, přičemž dlaně otočte dozadu. Poté zakružte rameny dozadu a dlaně zároveň otočte dopředu. Cvičení několikrát opakujte. 3. Kulatá záda Posaďte se zpříma a pak z této polohy uvolněte a ohněte záda. Ruce odpočívají v klidu podél těla. Z této polohy se pomalu narovnávejte a přitom vytahujte narovnané ruce co nejvýše nad hlavu. Z napřímené pozice se opět uvolněte, ohněte záda a cvik opakujte. 4. Pohled na měsíc Posaďte se zpříma. Na levé koleno přeložte pravou ruku přes levou. Z této pozice pohybujte nataženou pravou paží dozadu za hlavu. Pohyb ruky sledujte očima. Poté prohoďte ruce a kolena. Cvičení několikrát opakujte. 5. Špičaté lokty Seďte zpříma, ruce sepněte za hlavou. Lokty vytáčejte dozadu a v této poloze chvíli vydržte. Poté tlačte lokty co nejvíce k sobě, aniž ruce rozpojíte. Celý cvik několikrát opakujte. 6. Protahování Ve vzpřímené pozici položte volně natažené paže na stehna, ruce sepněte. Pak vytahujte natažené paže pomalu nad hlavu, ruce stále sepnuté. V této pozici chvíli vydržte. Pak paže uvolněte, nechte volně klesnout a začněte od začátku. 7. Ručník Posaďte se rovně, ale uvolněně. Uchopte konce ručníku oběma rukama. Zvedněte natažené paže nad hlavu tak, aby ručník zůstal stále napnutý. Pohybujte pažemi ze strany na stranu, ale neohýbejte je v loktech. Gratulace těm z nás, které oslaví v květnu své narozeniny: Ludmila K. a Anna V. 1.5., Dana B., Zuzana D. a Ivana S. 6.5., Jiřina K. 9.5., Eva Š , Eva G., Danuše K. a Marcela P , Alena Š. (65) 15.5., Anna J. a PhDr. Joy K , Ludmila B , Ivana A. (55) a Věra K , Mgr. Iveta B. a Ellen U , Jaroslava B. a Anna F. (60) 26.5., Jana A. (50) 27.5., Jindřiška B. a Zdeňka K. (55) 29.5., MUDr. Jana Třicátníková

11 RECENZE John Robert McFarland: Od té doby, co mám rakovinu (Úvahy pro lidi nemocné rakovinou a pro ty, kteří je milují) Milá děvčata, od té doby, co mám rakovinu, se občas přistihnu, že plno věcí kolem vidím úplně jinýma očima! Já vím, není to tak originální zjištění, řeklo to už spousta lidí přede mnou, víte to nejlépe i vy samy, že se vaše uvažování, smýšlení, hodnocení a co já vím co ještě docela podstatně změnilo, když se kvůli nemoci změnila i naše perspektiva nazírání smyslu bytí, mám-li to říci vznešeně Přesto jsem byla ohromena hlubokou moudrostí, originalitou a zároveň geniální jednoduchostí úvah pana McFarlanda, amerického kazatele spojené metodistické církve. Chci předeslat, že mám odjakživa silnou averzi k nyní populárním překladům amerických autorů z církevních kruhů, už jen proto, že blátivé a silně ohlupující spisky, které se na náš knižní trh v předtuše snadné prodejnosti a ještě snadnějšího zisku v poslední době dostávají, nečte doopravdy snad nikdo ani v zemi jejich původu. I když znám osobně nakladatele, který tuhle knihu v Čechách vydal, a vím, že je to kultivovaný muž, trvalo mi přesto víc jak dva roky, co jsem o knize věděla, než jsem ji vzala do ruky. Sypu si popel na hlavu!!! Něco tak výstižného, otevřeného a přitom laskavého a srozumitelného jsem dlouho nečetla! Co vám mám povídat: listuju v té knížce, když se potřebuju potěšit, když se potřebuju zasmát, když mám plnou hlavu svých osobních obav a traumat a když mi přerůstají přes hlavu traumata vaše a vždycky najdu spolehlivou radu, pomoc, návod, povzbuzení Nemá cenu plýtvat superlativy. Je to čtení ze života nás, co se teprve s rakovinou vyrovnáváme, od člověka, co se už vyrovnal, a hlavně porozuměl (a dovedl to navíc srozumitelně a ještě i vtipně popsat). Snad mi odpustí (i jeho vydavatel, Vlastimil Talaš), když si dovolím aspoň jednu kapitolu ocitovat: Od té doby, co mám rakovinu dělá se mi zle pokaždé, když vidím Becky. Becky je vrchní sestra na onkologii a je to také sestra, která mi zavádí injekční jehlu transfuze s chemoterapií. Mám Becky rád. Ví vždycky, co má udělat, je velmi příjemná a úžasně pěkná. Vydržel bych se na ni dívat celé hodiny, až na to, že se stačí na ni podívat a je mi zle! Marie je také sestra na onkologii. Jednoho dne se tato hezká a velmi rafinovaně vyhlížející dáma vydala na nákup. V obchodě s potravinami vrazila do pacientky z onkologie. Ta se na ni podívala a promptně ji pozvracela od hlavy až k patě. Americký onkolog byl na dovolené v Paříži. Procházel se po ulici a potkal jakousi mladou ženu. Podíval se na ni a ona na něj a zlomila se v půli a začala zvracet. Přiskočil k ní a chtěl jí pomoct a při pohledu do jejího obličeje si uvědomil, že to byla jeho bývalá pacientka, kterou léčil před osmi lety v Americe. Stačil jeden jediný pohled do obličeje a večeře byla na chodníku. Mám kamarádku, která jí sušenky celých 45 mil, které absolvuje při cestě na chemoterapii. protože jakmile natočí auto směrem na sever, tedy k chemoterapii, začne se jí dělat špatně a sušenky prý pomáhají. A je čas se vrátit k naší šlechetné Becky, která snáší takové příhody už patnáct let. Když přijíždím na chemoterapii, tak vždy zaparkuji 10

12 auto a po schodech projdu do tunelu na onkologii. Každým krokem můj pocit na zvracení prudce narůstá. Vejdu na oddělení, spatřím Becky a vyrazím zatelefonovat bráchovi (je to obdivuhodné, kolik eufemismů se dá vymyslet pro pouhé zvracení ). Říká se tomu anticipační zvracení a připomíná nám to jednotu myšlenky a těla. Nic mi do těla ještě nedali, aby mi mohlo být na zvracení v okamžiku, kdy vidím Becky. Dokonce bych mohl být na míle vzdálen svého od posledního zvracivého léčení, ale když vidím Becky, Můj mozek ví, co nás čeká. Má vždy nějaký důvod, a to i v případě, že tělo žádný nemá. Někteří lidé říkají, že je hloupé pociťovat bolest v době, kdy se vašim tělům ještě nic nepřihodilo. To jste si jenom vsugerovali, to je jen ve vašich mozcích, říkají, a tak se mi zřejmě snaží naznačit, že mozek není součástí mého těla. Co se vám odehrává v hlavě, se samozřejmě počítá, stejně tak jako se počítá, co se děje s vašimi smyslovými orgány. Psycholog William Redd, který se hodně zabýval výzkumem této oblasti a pracoval také jako poradce pro velké výrobce voňavek, prohlásil: Jestliže máte zájem na tom, aby se váš výrobek prodával, pak se budete muset ujistit, že ho nenosí zdravotní sestry! Jsou způsoby, kterými se dá do jisté míry předejít anticipačnímu zvracení. Hypnóza, meditace, relaxační techniky a představování si mohou do značné míry pomoci. Některé nemocnice už dokonce začaly přednášet tyto techniky svým pacientům. Nejjednodušší pomoc asi bude přenést se, alespoň myšlenkami, do míst, ve kterých byste se zrovna v tom okamžiku nacházeli raději. Takže když parkuji auto, jsem v duchu na parkovišti Riverfront Stadium, kam se chodívám koukat na baseballové západy Reds. Když procházím tunelem, tak jdu tunelem, který vede kolem sedadel přímo na hřiště. Když vkročím na oddělení, tak mě spoluhráči vítají a jsou radostí bez sebe, protože jsem konečně dorazil a oni vědí, že jsem přišel zachránit zápas. Myšlení je úžasný dar od Boha, a co je zejména obdivuhodné, je představivá schopnost myšlení spojená s jeho hravostí. Nicméně musíme s tím být dost opatrní, protože by nás to také mohlo dostat do nepříjemností. Je to ovšem také jeden ze způsobů hojení. Anticipační zvracení nám připomíná, že jsme ucelené osoby, které si musí hojit tělo i ducha najednou, jako celek. Přiznávám, že Becky vypadá v červeném dresu Reds poměrně nezvykle, ale aspoň mi z ní není na zvracení! Rada nakonec: Neváhejte, běžte si pro tu knížku, koupíte ji za pakatel ve zlevněných knihách! Pospěšte, než bude zcela vyprodaná! Jana Bulletin MAMMA HELP! vydává Sdružení pacientek s nádorovým onemocněním prsu Adresa: U vinohradské nemocnice 4/2256, Praha 3 Tel. 02/ , , , , Redakce: Jana Drexlerová, Ida Bartošová, grafika: Helena Fialová Tisk: UNITISK Kněževes 11

13 Neseďte doma: přijďte 13. května 2002 na valnou hromadu!

Výsledky projektu Zdraví do firem

Výsledky projektu Zdraví do firem Výsledky projektu Zdraví do firem Naměřené hodnoty Posluchačky měly možnost se během přednášky změřit na bioimpedančním přístroji In Body, který měří tělesné hodnoty. Vybrali jsme 4 z nejdůležitějších

Více

Stravování sestry v třísměnném a nepřetržitém provozu. Danuše Hrbková nutriční terapeutka

Stravování sestry v třísměnném a nepřetržitém provozu. Danuše Hrbková nutriční terapeutka Stravování sestry v třísměnném a nepřetržitém provozu Danuše Hrbková nutriční terapeutka Směnný provoz narušení cirkadiánního rytmu dopad na zdraví člověka vyšší riziko koronárního postižení nárůst hladiny

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

/Předmluva...str.3. /Proč cvičit...str.4. /Gymnastika obličeje.. str.6. Rozehřívání a uvolnění. str.6. Krk..str.6

/Předmluva...str.3. /Proč cvičit...str.4. /Gymnastika obličeje.. str.6. Rozehřívání a uvolnění. str.6. Krk..str.6 Obsah /Předmluva....str.3 /Proč cvičit.....str.4 /Co získáte a ztratíte obličejovou gymnastikou... str.5 /Gymnastika obličeje.. str.6 Rozehřívání a uvolnění. str.6 Krk..str.6 Pro hladší krk..str.6 Co dělat

Více

Správná životospráva školáka

Správná životospráva školáka Správná životospráva školáka Co je správná životospráva Správná životospráva zahrnuje dostatečnou pohybovou aktivitu a vyvážený pestrý jídelníček. Kvalitní strava je v dětském věku velice důležitá k zajištění

Více

Nečinnost ohrožuje naše tělo

Nečinnost ohrožuje naše tělo » Pohyb patří k jaru. Nejlepší jsou denní procházky a víkendové pěší túry. I na ty je však třeba se připravit. Nečinnost ohrožuje naše tělo aneb s turistikou od jara až do podzimu Jaro! Konečně je zde!

Více

Budeme se zajímat o léčbu bolesti? Mamma HELP, sdružení pacientek s nádorovým onemocněním prsu, o. s.

Budeme se zajímat o léčbu bolesti? Mamma HELP, sdružení pacientek s nádorovým onemocněním prsu, o. s. Budeme se zajímat o léčbu bolesti? Mamma HELP, sdružení pacientek s nádorovým onemocněním prsu, o. s. Mamma HELP Mamma HELP je největším sdružením žen s rakovinou prsu v ČR, s celostátní působností Vznikl

Více

dovolujeme si obrátit se na Vás znovu po roce se žádostí o pomoc - předání

dovolujeme si obrátit se na Vás znovu po roce se žádostí o pomoc - předání Vážení přátelé - dobrovolní hasiči, dovolujeme si obrátit se na Vás znovu po roce se žádostí o pomoc - předání informací o letošním ročníku veřejné sbírky a preventivní akce Ligy proti rakovině Praha,

Více

Domov pro seniory Pyšely Náměstí T.G.Masaryka č. l, 25l 67 Pyšely zřizovatel : Hlavní město Praha

Domov pro seniory Pyšely Náměstí T.G.Masaryka č. l, 25l 67 Pyšely zřizovatel : Hlavní město Praha září 2011 8. ročník, č. 9 pro potřeby klientů Domova pro seniory Pyšely Domov pro seniory Pyšely Náměstí T.G.Masaryka č. l, 25l 67 Pyšely zřizovatel : Hlavní město Praha Milí přátelé, prázdniny utekly

Více

Tréninkový deník na prázdniny 2014. nejméně sladkosti. Lepší svačinou než limonáda a sušenka je neslazený čaj TRÉNINK

Tréninkový deník na prázdniny 2014. nejméně sladkosti. Lepší svačinou než limonáda a sušenka je neslazený čaj TRÉNINK Tréninkový deník na prázdniny 2014 Milý ragbisto, DOBŘE O SEBE PEČUJ Správný trénink jde ruku v ruce se správnou životosprávou a výživou. máš před sebou úžasné dva měsíce prázdnin. Zažiješ určitě spoustu

Více

Vážení přátelé a příznivci Klubu ŽAP,

Vážení přátelé a příznivci Klubu ŽAP, Vážení přátelé a příznivci Klubu ŽAP, přišla chvíle, kdy hodnotíme právě uplynulý rok 2014. Předkládáme Vám účet z činnosti, a zpovídáme se z hospodaření s finančními prostředky. Chceme být stručné, ale

Více

Osm Kusů Brokátu. Vyprávění cestovatele po mořích a horách.

Osm Kusů Brokátu. Vyprávění cestovatele po mořích a horách. Vyprávění cestovatele po mořích a horách. Osm Kusů Brokátu Zeptal jsem se, k čemu se používá. Řekl na to : "K zahnání nemoci - to je první použití. Nikdy neonemocnět - druhé. Celý život být silný muž -

Více

VSTUPNÍ DOTAZNÍK. petra.cupcova@atlas.cz ČUPCOVÁ 774 958 288. Základní informace o klientovi. Jméno a příjmení. Telefonní kontakt.

VSTUPNÍ DOTAZNÍK. petra.cupcova@atlas.cz ČUPCOVÁ 774 958 288. Základní informace o klientovi. Jméno a příjmení. Telefonní kontakt. VSTUPNÍ DOTAZNÍK Jméno a příjmení Telefonní kontakt E-mail Povolání, popř. směnnost Základní informace o klientovi Doplňující informace o klientovi Věk Výška Váha BMI Vyplňte prosím dotazník co nejpečlivěji

Více

Dobrý den, Dobrý den vážení lidé,

Dobrý den, Dobrý den vážení lidé, Může se však stát, že takové štěstí mít nebudete a lékař vám oznámí, že narazil na zdravotní potíže onkologického charakteru a je třeba je řešit. Sám si dost těžko dokážu představit, co v této chvíli může

Více

Popis výukového materiálu

Popis výukového materiálu Popis výukového materiálu Číslo šablony III/2 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_I.2.2 Autor Předmět, ročník Tematický celek Téma Druh učebního materiálu Anotace (metodický pokyn, časová náročnost, další pomůcky

Více

Prevence rakoviny. doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU

Prevence rakoviny. doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Prevence rakoviny doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU 1 EPIDEMIOLOGIE Osnova = Výskyt u nás a ve světě, časový vývoj, souvislosti s rizikovými faktory ETIOLOGIE = Příčiny

Více

snídaně Chléb (100 g) se sýrem, šunkou, zeleninová obloha, hrnek čaje

snídaně Chléb (100 g) se sýrem, šunkou, zeleninová obloha, hrnek čaje Atlas p rcí Právě se vám do rukou dostává brožurka nazvaná Atlas porcí. Jde o soubor fotografií jídel normálních porcí, které konzumuje průměrný zdravý člověk. K vytvoření této brožurky nás vedlo zjištění,

Více

Název: Zdravý životní styl 2

Název: Zdravý životní styl 2 Název: Zdravý životní styl 2 Výukové materiály Autor: Mgr. Blanka Machová Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: Biologie Ročník: 4. a 5. (2. a 3. vyššího

Více

Recenze klientů Lůžkového oddělení následné péče

Recenze klientů Lůžkového oddělení následné péče Recenze klientů Lůžkového oddělení následné péče r. 2015 - Zdravotnický personál dělá vše pro to, aby pacient opět dostal chuť do života podle stávajících možností. - Dodržování doby návštěv. Ve 14 hod.

Více

8-týdenní program. Do formy a do plavek! Naučíme vás běhat nebudete věřit, jak snadné to je! Žádné diety a jo jo efekty, půjdeme na to zdravě

8-týdenní program. Do formy a do plavek! Naučíme vás běhat nebudete věřit, jak snadné to je! Žádné diety a jo jo efekty, půjdeme na to zdravě 16/2/2015 5. vydání týdeníku pro všechny registrovné uživatele slevového serveru Vykupto.cz Neprodejné Všechna práva vyhrazena 2015 Vykupto.cz s.r.o. 6 Slevy triky návody Do formy a do plavek! V y k u

Více

Člověk a zdravý životní styl

Člověk a zdravý životní styl Člověk a zdravý životní styl 6. www.isspolygr.cz Vytvořil: Bohumil Smrček Integrovaná Brno, Šmahova střední 110 škola polygrafická, Brno, Šmahova Šmahova 110, 627 110 00 Brno Interaktivní metody zdokonalující

Více

2. Cviky s činkami. Cviky na šíji a ramena. K 10: Tlak s jednoručními činkami v sedu

2. Cviky s činkami. Cviky na šíji a ramena. K 10: Tlak s jednoručními činkami v sedu Cviky na šíji a ramena 39 K 10: Tlak s jednoručními činkami v sedu ramenní svaly, především jejich boční část šíjové svaly a svaly zadní části paže Posaďte se vzpřímeně na židli. Paže zvedněte a ohněte

Více

PRIMÁRNÍ PREVENCE JAKO SOUČÁST PRIMÁRNÍ LÉKAŘSKÉ PÉČE

PRIMÁRNÍ PREVENCE JAKO SOUČÁST PRIMÁRNÍ LÉKAŘSKÉ PÉČE PRIMÁRNÍ PREVENCE JAKO SOUČÁST PRIMÁRNÍ LÉKAŘSKÉ PÉČE doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc., MUDr. Věra Kernová, MUDr. Jarmila Rážová Státní zdravotní ústav, Praha ÚVOD A DEFINICE Primární prevence by měla být

Více

ZAZNAMNÍK JMÉNO DATUM KONTAKT NA VÝŽIVOVÉHO PORADCE

ZAZNAMNÍK JMÉNO DATUM KONTAKT NA VÝŽIVOVÉHO PORADCE Poradna pro zdravou výživu a odvykání kouření MOJE ZMĚNA ŽIVOTNÍHO STYLU ZAZNAMNÍK JMÉNO DATUM KONTAKT NA VÝŽIVOVÉHO PORADCE Výchozí hmotnost Cílová hmotnost Cíle krátkodobé: 1. měsíc... 2. měsíc... 3.

Více

Stačí 15 minut! Dnešních 15 minut bude o letním plavání

Stačí 15 minut! Dnešních 15 minut bude o letním plavání » Pobyt u vody a na sluníčku vleže na dece přímo vybízí ke zdravému pohybu. Stačí 15 minut! Dnešních 15 minut bude o letním plavání Přenesme se do reality roku 2013 červen: povodně, červenec: tropická

Více

Otázky a odpovědi Co je to parterní gymnastika? Může se cvičit při osteoporóze?

Otázky a odpovědi Co je to parterní gymnastika? Může se cvičit při osteoporóze? Otázky a odpovědi Co je to parterní gymnastika? Je to soubor cvičení, která se provádějí na rovné podložce v horizontální poloze. Hlavní výhoda a přednost před ostatními cvičeními pohybového ústrojí je

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL škola Střední škola F. D. Roosevelta pro tělesně postižené, Brno, Křižíkova 11 číslo projektu číslo učeb. materiálu předmět, tematický celek CZ.1.07/1.5.00/34.1037 VY_32_INOVACE_LUK_PS_1_01

Více

JÍDELNÍČEK, SLOŽENÍ TĚLA A JEHO VLIV NA VÝKON SPORTOVCE, FOTBALISTY. Pavel Suchánek

JÍDELNÍČEK, SLOŽENÍ TĚLA A JEHO VLIV NA VÝKON SPORTOVCE, FOTBALISTY. Pavel Suchánek JÍDELNÍČEK, SLOŽENÍ TĚLA A JEHO VLIV NA VÝKON SPORTOVCE, FOTBALISTY Pavel Suchánek JAKÉ JSOU POŽADAVKY NA SPORTOVCE? TRÉNINK A JEHO PRAVIDELNOST - TRENÉŘI REGENERACE - KONDIČNÍ TRENÉŘI A FYZIOTERAPEUTI

Více

Cviky na uvolnění páteře

Cviky na uvolnění páteře Cviky na uvolnění páteře Nabízím Vám několik základních uvolňovacích cviků. Při cvičení je ale třeba řídit se určitými pravidly: Cvičení provádějte pravidelně, nejlépe 2x denně alespoň 10 minut. Cvičte

Více

SEZNAM PŘÍLOH. Příloha č. 1: Seznam respondentů (tabulka) Příloha č. 2: Ukázka rozhovorů a pozorování (přepis)

SEZNAM PŘÍLOH. Příloha č. 1: Seznam respondentů (tabulka) Příloha č. 2: Ukázka rozhovorů a pozorování (přepis) SEZNAM PŘÍLOH Příloha č. 1: Seznam respondentů (tabulka) Příloha č. 2: Ukázka rozhovorů a pozorování (přepis) 2 Příloha č. 1: Seznam všech respondentů a jejich základních charakteristik (tabulka) Jméno

Více

Celostátní setkání pacientů 19. 10. 2012. LYMFOM HELP, o.s.

Celostátní setkání pacientů 19. 10. 2012. LYMFOM HELP, o.s. Celostátní setkání pacientů 19. 10. 2012 LYMFOM HELP, o.s. OBSAH 1. O sdružení a hlavní oblasti činnosti 2. Významné projekty a aktivity v roce 2012 3. Výhled do roku 2013 O SDRUŽENÍ A HLAVNÍ OBLASTI ČINNOSTI

Více

Obsah MILOST. Milost je projevem Boží lásky k nám. UCTÍVÁNÍ. Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. SPOLEČENSTVÍ

Obsah MILOST. Milost je projevem Boží lásky k nám. UCTÍVÁNÍ. Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. SPOLEČENSTVÍ Obsah MILOST Milost je projevem Boží lásky k nám. 1. Máš přednost 9 2. Veliká bouřka 13 3. Žena u studny 17 4. Snídaně s Ježíšem 21 UCTÍVÁNÍ Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. 5. Kdykoli

Více

GDA navigace ve světě živin a kalorií, http://www.gda.cz/data/sharedfiles/brozura_gda.pdf, cit., 26.4. 2011

GDA navigace ve světě živin a kalorií, http://www.gda.cz/data/sharedfiles/brozura_gda.pdf, cit., 26.4. 2011 Předmět Přírodověda Třída 5. Autor Dagmar Šnajdarová Anotace Práce s textem týkající se živin a kalorií v potravinách. Soubor obsahuje 5 stran pro žáky a 4 strany pro učitele s řešením. Očekávaný výstup

Více

Vhodnost. Je vyráběna ve Švýcarsku firmou Puris AG. Pro více informací navštivte www.puris.ch.

Vhodnost. Je vyráběna ve Švýcarsku firmou Puris AG. Pro více informací navštivte www.puris.ch. O kúře CO JE DETOXIKACE? Detoxikace je proces, který tělo denně vykonává, kdy jsou toxiny uvolňovány a odstraňovány pomocí jater, plic, ledvin, lymfatického systému a kůže. Dnešní strava s vysokým obsahem

Více

Krční páteř vsedě. Ať už záda nebolí - uvolňovací cviky. Před cvičením...

Krční páteř vsedě. Ať už záda nebolí - uvolňovací cviky. Před cvičením... Stránka 1 z 11 Stránka 2 z 11 Ať už záda nebolí - uvolňovací cviky Pochází z letáku firmy Boehringer-Ingelheim k preparátu Movalis. Před cvičením... Krční páteř vsedě Cviky provádějte vsedě na židli s

Více

Doporučujeme vyhnout se komunikaci, která je: příliš složitá nepoužívejte dlouhé, komplikované věty

Doporučujeme vyhnout se komunikaci, která je: příliš složitá nepoužívejte dlouhé, komplikované věty PŘÍRUČKA PRO SNADNĚJŠÍ POROZUMĚNÍ S CIZINCEM Tato příručka vznikla s cílem usnadnit komunikaci mezi Vámi a cizincem. Konkrétními ukázkami komunikace s cizincem se snažíme předejít zbytečným neporozuměním.

Více

Seznam příloh. Příloha 1 Žádost o dotazníkovou akci Příloha 2 Dotazník Příloha 3 5 pravidel pro zdraví

Seznam příloh. Příloha 1 Žádost o dotazníkovou akci Příloha 2 Dotazník Příloha 3 5 pravidel pro zdraví Seznam příloh Příloha 1 Žádost o dotazníkovou akci Příloha 2 Dotazník Příloha 3 5 pravidel pro zdraví Příloha 1 Příloha 2 Dotazník Vážená paní/ vážený pane, jmenuji se Veronika Kuncířová a jsem studentkou

Více

ORTHEO DISC základní cvičební program pro záda

ORTHEO DISC základní cvičební program pro záda ORTHEO DISC základní cvičební program pro záda 2 ORTHEO DISC Návod k použití Děkujeme Vám za zakoupení tohoto výrobku. Prosím, přečtěte si pečlivě návod k obsluze. Předáváte-li tento produkt další osobě,

Více

MOJE TĚLO. Anna Pfeifferová. Ilustrace: Ulla Bartlová

MOJE TĚLO. Anna Pfeifferová. Ilustrace: Ulla Bartlová MOJE TĚLO Anna Pfeifferová Ilustrace: Ulla Bartlová Vem si tužku na panáčka, nakresli ho, je to hračka: Tečky, čárka, dole proužek, kolem toho ještě kroužek. Po stranách mu přidej ouška, ať ví dobře, co

Více

5 ŘEŠITELKOU NAVRHOVANÁ DIETÁRNÍ OPATŘENÍ PŘI LÉČBĚ DM. 5.1 Dietární opatření při prevenci vzniku DM

5 ŘEŠITELKOU NAVRHOVANÁ DIETÁRNÍ OPATŘENÍ PŘI LÉČBĚ DM. 5.1 Dietární opatření při prevenci vzniku DM 5 ŘEŠITELKOU NAVRHOVANÁ DIETÁRNÍ OPATŘENÍ PŘI LÉČBĚ DM 5.1 Dietární opatření při prevenci vzniku DM Dieta při diabetu je nejvýznamnější faktor při prevenci vzniku diabetu. Existují poznatky, že nesprávně

Více

Katedra chemie FP TUL www.kch.tul.cz. Typy výživy

Katedra chemie FP TUL www.kch.tul.cz. Typy výživy Typy výživy 1. Dle energetických nároků (bazální metabolismus, typ práce, teplota okolí) 2. Dle potřeby živin (věk, zaměstnání, pohlaví) 3. Dle stravovacích zvyklostí, tradic, tělesného typu 4. Dle zdravotního

Více

Procvičování kloubů CX - 01

Procvičování kloubů CX - 01 Procvičování kloubů CX - 01 Typ produktu: Cvičení a relaxace Funkce: Posilování, rozvoj a zlepšování svalů ramen. Zlepšuje celkovou ohebnost kloubů ramen, zápěstí, loktů a klíčních kostí. Použití: Přidržte

Více

Blahopřejeme Všem, kteří se narodili v srpnu, přejeme vše nejlepší a splnění přání v dalším roce.

Blahopřejeme Všem, kteří se narodili v srpnu, přejeme vše nejlepší a splnění přání v dalším roce. Spolek neslyšících Břeclav, o.s., Kapusty 12, 690 06 Břeclav sociální služby - 17. listopadu 1a, 690 02 Břeclav člen Českomoravské jednoty neslyšících www.cmjn.cz, www.snbreclav.cz tel/fax: 519 332 251,

Více

Vzdělávací materiál pro pacienty a personál Nemocnice následné péče Moravská Třebová

Vzdělávací materiál pro pacienty a personál Nemocnice následné péče Moravská Třebová Vzdělávací materiál pro pacienty a personál Nemocnice následné péče Kolektiv pracovníků rehabilitace 2015 1 Bolesti zad jsou v současnosti jedním z nejčastějších důvodů pracovní neschopnosti. Tímto problémem

Více

Zdravý životní styl předškolních dětí

Zdravý životní styl předškolních dětí Zdravý životní styl předškolních dětí Charakteristika předškolního věku dynamika vývoje a rozvoj dovedností ve všech oblastech, zejména v oblasti motorické, kognitivní, řečové a sociální rychlost růstu

Více

Mgr. Miloslava Matoušová Ivan Matouš

Mgr. Miloslava Matoušová Ivan Matouš Mgr. Miloslava Matoušová Ivan Matouš Afirmace s Empatií Prvek - Dřevo Na každý týden jedna afirmace Pro období prvku Dřevo. www.empatia.cz www.akademiecelostnihozdravi.cz 2014 Věnování a poděkování Tuto

Více

Elipsovité zařízení SF - 05

Elipsovité zařízení SF - 05 Elipsovité zařízení SF - 05 Cvičební a rozvoj koordinace těla Zvyšuje pohyblivost horních i dolních končetin a zlepšuje ohebnost kloubů. Pevně uchopte rukojeti oběma rukama a postavte se na pedály. Pohybujte

Více

Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup

Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup Kód: Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup Název vzdělávacího materiálu Výživa Živiny Anotace Pracovní list týkající se základních a dalších druhů živin důležitých pro organismus,

Více

Arteriální hypertenze vysoký krevní tlak

Arteriální hypertenze vysoký krevní tlak Arteriální hypertenze vysoký krevní tlak Onemocnění charakterizované zvýšeným tepenným tlakem ve velkém krevním oběhu je hypertenze arteriální. Jedno z nejčastějších onemocnění, jehož příčina není známa.

Více

Výroční zpráva za rok 2014

Výroční zpráva za rok 2014 Výroční zpráva za rok 2014 zapsaný spolek MYGRA-CZ Obsah výroční zprávy: 1) Úvodní slovo 2) Základní údaje 3) Vedení organizace a kontakty 4) Členství v organizacích 5) Přehled činnosti sdružení za rok

Více

Pilates Míč Návod k použití

Pilates Míč Návod k použití Pilates Míč Návod k použití Děkujeme za zakoupení našeho produktu. Upřímně doufáme, že s používáním tohoto sportovně-terapeutického náčiní budete spokojeni. Před prvním použitím si prosím přečtěte tento

Více

prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc. prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc. DOBA

prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc. prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc. DOBA prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc. prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc. DOBA jedová To nejdůležitější z Doby jedové 2 Když jsme psali Dobu jedovou, chtěli jsme čtenářům ukázat, že mnohé z věcí, o kterých si

Více

JAK PŮSOBÍ AKTIVNÍ SED NA ŽIDLI THERAPIA?

JAK PŮSOBÍ AKTIVNÍ SED NA ŽIDLI THERAPIA? JAK PŮSOBÍ AKTIVNÍ SED NA ŽIDLI THERAPIA? Zpracovala Zuzana Beranová fyzioterapeutka rehabilitace Zdravíčko Krnov 2009-03-04 a M1 dodává: spoluautorka židle THERAPIA (paní Beranová je příliš skromná) CÍL

Více

Výsledky měření po použití Amethyst Bio-Mat na přístroji EAV ze dne 20.9.2012

Výsledky měření po použití Amethyst Bio-Mat na přístroji EAV ze dne 20.9.2012 2012 Výsledky měření po použití Amethyst Bio-Mat na přístroji EAV ze dne 20.9.2012 Alfida s.r.o., Čelákovice Staré Splavy, hotel Borný 20.9.2012 Výsledky měření na přístroji EAV z 20. 9. 2012 Rekondiční

Více

ABC BRANÍK STREČINK. Autor Ivana Králová

ABC BRANÍK STREČINK. Autor Ivana Králová ABC BRANÍK STREČINK Autor Ivana Králová Strečink ve fotbale a jeho význam: - kompenzační prostředek, který v rámci regenerace při pravidelné aplikaci pozitivně ovlivňuje negativní vlivy jednostranného

Více

Současné trendy v epidemiologii nádorů se zaměřením na Liberecký kraj

Současné trendy v epidemiologii nádorů se zaměřením na Liberecký kraj Institut biostatistiky a analýz, Lékařská a přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita, Brno Současné trendy v epidemiologii nádorů se zaměřením na Mužík J. Epidemiologie nádorů v ČR Epidemiologická

Více

Paraple 1 / PROTAŽENÍ BOČNÍ STRANY ŠÍJE. Provedení pohybu: Výchozí poloha: Poznámky: Chyby:

Paraple 1 / PROTAŽENÍ BOČNÍ STRANY ŠÍJE. Provedení pohybu: Výchozí poloha: Poznámky: Chyby: C V I Č E N Í N A D O M A M A G A Z Í N Chceme vám pravidelně představovat série cviků pro domácí využití. Jako první jsme zvolili základní cviky používané na našich rozcvičkách, zaměřené na protažení

Více

Procvičování kloubů LK - 01

Procvičování kloubů LK - 01 Procvičování kloubů LK - 01 Typ produktu: Cvičení a relaxace Funkce: Procvičování, posilování a rozvoj svalů ramen a rukou. Zlepšuje celkovou ohebnost kloubů ramen, zápěstí, loktů a klíčních kostí. Použití:

Více

Ve středu 21. května 2014 nás opět potěšili svojí návštěvou žáci ze Základní školy z Deblína. Klienti, kteří tráví rádi svůj čas v jejich

Ve středu 21. května 2014 nás opět potěšili svojí návštěvou žáci ze Základní školy z Deblína. Klienti, kteří tráví rádi svůj čas v jejich Ve středu 21. května 2014 nás opět potěšili svojí návštěvou žáci ze Základní školy z Deblína. Klienti, kteří tráví rádi svůj čas v jejich společnosti, si s nimi tentokrát zahráli venkovní hru Člověče,

Více

Liga proti rakovině Praha

Liga proti rakovině Praha Liga proti rakovině Praha 22 let činnosti Ligy Prof. MUDr. Zdeněk Dienstbier, DrSc. Tři hlavní dlouhodobé programy: Soustavná informovanost veřejnosti o nádorové prevenci Snaha o zlepšení kvality života

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Zpracoval (tým 1) U Studny, Karviná

Více

Proč nám chutná Nezdravé?

Proč nám chutná Nezdravé? Proč nám chutná Nezdravé? Česká společnost pro Výživu a vegetariánství stavíme mosty k vegetariánství Každý kdo chce udělat jeden nebo deset kroků směrem ke zdravé výživě Musí jít tou cestou, kterou již

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0387 Krok za krokem Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tématická Nauka o výživě Společná pro celou sadu oblast DUM č.

Více

www.zlinskedumy.cz STRAVOVÁNÍ - DIETY Odborné učiliště Kelč Název školy Název projektu Číslo projektu Název šablony Stupeň a typ vzdělání

www.zlinskedumy.cz STRAVOVÁNÍ - DIETY Odborné učiliště Kelč Název školy Název projektu Číslo projektu Název šablony Stupeň a typ vzdělání STRAVOVÁNÍ - DIETY Název školy Název projektu Číslo projektu Název šablony Stupeň a typ vzdělání Odborné učiliště Kelč Rozvoj handicapovaných žáků a ICT CZ.1.07/1.5.00/34.0736 III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

Strečink - ohybače kyčlí a hýžďové svaly - 2.

Strečink - ohybače kyčlí a hýžďové svaly - 2. svaly - 1. Položte se na záda na kraj lavice tak, aby bérce obou kolenou pokrčených dolních končetin - visely dolů. S nádechem zvedněte jedno koleno k hrudníku. S dalším nádechem oběma rukama přitáhněte

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 2 1 3 6 0 5 U MUDr. Martin Gregora,

Více

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P popsat stavbu orgánů a orgánových soustav lidského těla a jejich funkce ročník 8. č.

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P popsat stavbu orgánů a orgánových soustav lidského těla a jejich funkce ročník 8. č. č. 17 název anotace očekávaný výstup druh učebního materiálu Pracovní list druh interaktivity Aktivita ročník 8. Lidské tělo trávicí a vylučovací soustava V pracovních listech se žáci seznamují s trávicí

Více

112 CVIČENÍ PRO ZDRAVÁ ZÁDA ANATOMIE CVIČENÍ BEDERNÍ PÁTEŘE

112 CVIČENÍ PRO ZDRAVÁ ZÁDA ANATOMIE CVIČENÍ BEDERNÍ PÁTEŘE 112 CVIČENÍ PRO ZDRAVÁ ZÁDA ANATOMIE 113 Bolest bederní neboli dolní části zad je jedním z nejběžnějších problémů, se kterým se potýká v některé části svého života většina dospělých. Těm z nás, kteří se

Více

VÝŢIVA SPORTOVCE ŠTĚPÁN POSPÍŠIL. 4. 11. 8.2012 Jilemnice

VÝŢIVA SPORTOVCE ŠTĚPÁN POSPÍŠIL. 4. 11. 8.2012 Jilemnice VÝŢIVA SPORTOVCE ŠTĚPÁN POSPÍŠIL 4. 11. 8.2012 Jilemnice VÝŽIVA > stejně důleţitá sloţka přípravy jako trénování > výţiva není pouze o svalové tkáni, ale i ostatních tkáních a orgánech > sportovec musí

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

Asociace mamodiagnostiků České republiky, o. s. VÝROČNÍ ZPRÁVA

Asociace mamodiagnostiků České republiky, o. s. VÝROČNÍ ZPRÁVA Asociace mamodiagnostiků České republiky, o. s. VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014 H I S T O R I E A P O S L Á N Í S D R U Ž E N Í Při jednáních, která byla vedena v minulých letech na Ministerstvu zdravotnictví ČR a

Více

Asociace mamodiagnostiků České republiky VÝROČNÍ ZPRÁVA

Asociace mamodiagnostiků České republiky VÝROČNÍ ZPRÁVA Asociace mamodiagnostiků České republiky VÝROČNÍ ZPRÁVA 2010 H I S T O R I E A P O S L Á N Í S D R U Ž E N Í Při jednáních, která byla vedena v minulých letech na Ministerstvu zdravotnictví ČR a na VZP

Více

2. velikonoční vydání školního časopisu Lusk!

2. velikonoční vydání školního časopisu Lusk! 2. velikonoční vydání školního časopisu Lusk! Milí žáci a žákyně, toto číslo vám přináší velikonoční tradice a zvyky různých zemí, hádanky, komiks Speciální agent i pohled na Velikonoce očima vašich spolužáků,

Více

LÉKAŘSKÉ OBORY A JEJICH NÁPLŇ

LÉKAŘSKÉ OBORY A JEJICH NÁPLŇ LÉKAŘSKÉ OBORY A JEJICH NÁPLŇ LÉKAŘSTVÍ (MEDICÍNA) jedná se o vědu, která se zaobírá zdravím člověka, chorobnými stavy a procesy, které v lidském těle probíhají. Zabývá se možnostmi jejich předcházení,

Více

1. Jméno. jméno. příjmení. mapa. Jaroslav. stůl. Antonín. moře. Vladimír. Jan. vana. sprcha. Blanka. Trénink funkcionální komunikace I.

1. Jméno. jméno. příjmení. mapa. Jaroslav. stůl. Antonín. moře. Vladimír. Jan. vana. sprcha. Blanka. Trénink funkcionální komunikace I. 1. Jméno 1 Václav Procházka jméno příjmení 1. VYBERTE JENOM JMÉNA. mapa Antonín moře Jan sprcha Jaroslav stůl Vladimír vana Blanka 1 2. JAK SE JMENUJE AUTOR TOHOTO TEXTU. Dobrý den, jmenuji se Robert Kouba,

Více

S doc. MUDr. Martinem Vališem, Ph.D.

S doc. MUDr. Martinem Vališem, Ph.D. Převzato z časopisu PARKINSON č. 46 S doc. MUDr. Martinem Vališem, Ph.D. hovořila Zdislava Freund Už je to deset let, co jsem se strachem poprvé vkročila do extrapyramidové poradny Neurologické kliniky

Více

Střední škola logistiky a chemie, Olomouc, U Hradiska 29

Střední škola logistiky a chemie, Olomouc, U Hradiska 29 Střední škola logistiky a chemie, Olomouc, U Hradiska 29 Seminární práce Kouřím, no a co! Vypracoval: Filip Vočka Školní rok: 2009/2010 Třída: 1. E Prohlašuji, že jsem tuto práci vypracoval samostatně

Více

Lekce 18 Na návštěvě. V jídelně.

Lekce 18 Na návštěvě. V jídelně. Lekce 18 Na návštěvě. V jídelně. 18.1 Struktury Co bude k obědu/k večeři? Dejte mi míň masa. Můžu dostat víc knedlíků? Proč nechceš jíst vepřové? Nesmím jíst vepřové, protože jsem muslim. Olga se seznámila

Více

Jak pečovat o své srdce

Jak pečovat o své srdce Žijeme v době, která je uspěchaná. Často se stává, že ve shonu nebo ze svého pohodlí odsuneme péči o své srdce na,,druhou kolej, proto pečujme o své srdce, dříve než nás zastaví nemoc. Jak na to se dozvíte

Více

Tato příbalová informace vysvětluje, jak National Health Service (NHS), práce v

Tato příbalová informace vysvětluje, jak National Health Service (NHS), práce v National Health Service Tato příbalová informace vysvětluje, jak National Health Service (NHS), práce v UK. Národní zdravotní služba poskytuje zdravotní péči ve Velké Británii a je financován zdanění.

Více

Ahoj kamarádi, tak co íkáte na ty dva hlupáky a vykutálence, kte í malému Jakubovi tak moc ublížili? Taky je vám z toho smutno? No aby nebylo!

Ahoj kamarádi, tak co íkáte na ty dva hlupáky a vykutálence, kte í malému Jakubovi tak moc ublížili? Taky je vám z toho smutno? No aby nebylo! Ahoj kamarádi, tak co říkáte na ty dva hlupáky a vykutálence, kteří malému Jakubovi tak moc ublížili? Taky je vám z toho smutno? No aby nebylo! Vždyť je to ostuda, když se lidi k sobě chovají tak surově

Více

Rakovina není náhoda

Rakovina není náhoda Rakovina není náhoda Výsledky průzkumu rizikových onkologických faktorů mezi studenty středních škol Agentura J.L.M. VII/2011 Výsledky průzkumu mezi studenty středních škol v rámci osvětové akce Rakovina

Více

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD SPOTŘEBA POTRAVIN Jiří Hrbek Tisková konference,. prosince 21, ČSÚ Praha ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 1, 1 2 Praha 1 www.czso.cz Spotřeba potravin v ČR v dlouhodobém srovnání 2 Celková spotřeba

Více

Duševní hygiena. Mgr. Kateřina Vrtělová. Občanské sdružení Gaudia proti rakovině v Praze a v Brně. www.gaudia.org./rakovina

Duševní hygiena. Mgr. Kateřina Vrtělová. Občanské sdružení Gaudia proti rakovině v Praze a v Brně. www.gaudia.org./rakovina Duševní hygiena Mgr. Kateřina Vrtělová Občanské sdružení Gaudia proti rakovině v Praze a v Brně www.gaudia.org./rakovina Co je to duševní hygiena? Často nás přinutí přemýšlet nad touto otázkou až nepříznivé

Více

Psychologie výživy a energie wellness jídla

Psychologie výživy a energie wellness jídla Psychologie výživy a energie wellness jídla Wellness jídlo Co je Wellness jídlo??? Jídlo, které vám dá víc energie než kolik má kalorií!!! Stupně stravovací úrovně Stupně stravovací úrovně jsou kvalitativně

Více

Výživa při onkologických onemocněních. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

Výživa při onkologických onemocněních. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Výživa při onkologických onemocněních Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Zásady výživy 1 energeticky bohatá zároveň vysoce biologicky hodnotná zajištěno pestrostí dieta proto: dostatek bílkovin

Více

Zdeněk Kobes. Tisková konference, 5. prosince 2013, Praha

Zdeněk Kobes. Tisková konference, 5. prosince 2013, Praha SPOTŘEBA POTRAVIN Jiří Hrbek Zdeněk Kobes Tisková konference,. prosince 201, Praha ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 1, 0 2 Praha www.czso.cz 120 SPOTŘEBA OBILOVIN V HODNOTĚ MOUKY STRUKTURA SPOTŘEBY

Více

Vše co potřebujete vědět o hemoroidech. Rady pro pacienty

Vše co potřebujete vědět o hemoroidech. Rady pro pacienty Vše co potřebujete vědět o hemoroidech Rady pro pacienty CO? CO? JAK? JAK? KDY? KDY? PROČ? PROČ? CO CO jsou hemoroidy? je hemoroidální onemocnění? Anatomie řitního kanálu a konečníku Hemoroidy jsou přirozenou

Více

I.Ortopedická klinika Lékařské fakulty Masarykovy univerzity. Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. pořádá pod záštitou

I.Ortopedická klinika Lékařské fakulty Masarykovy univerzity. Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. pořádá pod záštitou I.Ortopedická klinika Lékařské fakulty Masarykovy univerzity Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně pořádá pod záštitou České společnosti pro ortopedii a traumatologii Profesní odborové unie zdravotních

Více

Dotazník k určení metabolického typu

Dotazník k určení metabolického typu 1 Dotazník k určení metabolického typu dle Billa Wolcotta U každé otázky si vyberte pouze jednu odpověď, která vám nejvíce vyhovuje. Pokud na vás neodpovídá ani jedna z nabízených odpovědí, na otázku neodpovídejte.

Více

Prevence rakoviny. doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU

Prevence rakoviny. doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Prevence rakoviny doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU 1 EPIDEMIOLOGIE Osnova = Výskyt rakoviny u nás a ve světě, časový vývoj, souvislosti s rizikovými faktory ETIOLOGIE

Více

MODERNÍ VÝUKA ONKOLOGIE JAKO SOUČÁST NÁRODNÍHO ONKOLOGICKÉHO PROGRAMU. J. Vorlíček Česká onkologická společnost ČLS JEP

MODERNÍ VÝUKA ONKOLOGIE JAKO SOUČÁST NÁRODNÍHO ONKOLOGICKÉHO PROGRAMU. J. Vorlíček Česká onkologická společnost ČLS JEP MODERNÍ VÝUKA ONKOLOGIE JAKO SOUČÁST NÁRODNÍHO ONKOLOGICKÉHO PROGRAMU J. Vorlíček Česká onkologická společnost ČLS JEP I. Proč je v současné onkologii tak potřebná výuka S čím dnes musí počítat řízení

Více

Variace. Zdravý životní styl

Variace. Zdravý životní styl Variace 1 Zdravý životní styl Autor: Mgr. Jaromír JUŘEK Kopírování a jakékoliv další využití výukového materiálu je povoleno pouze s uvedením odkazu na www.jarjurek.cz. 1. Zdravý životní styl Zdravý životní

Více

L.Prokopová. Interní hepatogastroenterologická klinika FN Brno - Bohunice Masarykova univerzita Brno

L.Prokopová. Interní hepatogastroenterologická klinika FN Brno - Bohunice Masarykova univerzita Brno L.Prokopová Interní hepatogastroenterologická klinika FN Brno - Bohunice Masarykova univerzita Brno udání hlášení INFORMACE vědomosti znalosti poučení sdělení LÉKAŘ x NEMOCNÝ IBD INFORMACE LIMITOVÁNY SOUČASNÝM

Více

Životní styl školních dětí - studie HBSC 2010 MUDr. Jarmila Rážová, Ph.D. Hygienická stanice hl. m. Prahy Národní síť podpory zdraví, o. s.

Životní styl školních dětí - studie HBSC 2010 MUDr. Jarmila Rážová, Ph.D. Hygienická stanice hl. m. Prahy Národní síť podpory zdraví, o. s. Životní styl školních dětí - studie HBSC 2010 MUDr. Jarmila Rážová, Ph.D. Hygienická stanice hl. m. Prahy Národní síť podpory zdraví, o. s. 1 KD HDM SZÚ, 6 10.2011 Stručně o studii HBSC Studie HBSC (The

Více

ALKOHOL A TABÁK KONZUMUJÍ V ČR NEJČASTĚJI MLADÍ LIDÉ VE VĚKU 15 24 LET

ALKOHOL A TABÁK KONZUMUJÍ V ČR NEJČASTĚJI MLADÍ LIDÉ VE VĚKU 15 24 LET Praha, 17. 6. 2013 ALKOHOL A TABÁK KONZUMUJÍ V ČR NEJČASTĚJI MLADÍ LIDÉ VE VĚKU 15 24 LET TABÁK KOUŘÍ TŘETINA ČECHŮ A ČTVRTINA ČEŠEK - NEJVÍCE KOUŘÍ MLADÍ LIDÉ Počet kuřáků v České republice neklesá, jejich

Více

Cvičení na vytrvalost

Cvičení na vytrvalost Cvičení na vytrvalost Vytrvalost přesahuje oddělené výbuchy síly, každodenní vytrvalé a výkonné využití kardiovaskulárního systému nám umožňuje cítit se silnějšími a lépe fungovat. Následující cvičení

Více

Co je to tvrzení...?

Co je to tvrzení...? Co je to tvrzení...? tvrzení je sdělení, které není z hlediska označování povinné živiny jsou bílkoviny, tuky, sacharidy, vláknina, vitaminy, minerální látky (spec. sodík), jiné látky látky další s fysiologickým

Více

Samovyšetření prsní žlázy

Samovyšetření prsní žlázy Samovyšetření prsní žlázy SAMOVYŠETŘENÍ PRSNÍ ŽLÁZY Není samovyšetření prsu v době moderní techniky již přežitkem? Samovyšetření prsu má i nadále mezi ostatními diagnostickými metodami nezastupitelné místo.

Více

Podpora samostatného bydlení

Podpora samostatného bydlení Život s podporou Podpora samostatného bydlení Každý člověk má mít možnost žít život podle svých představ Bydlet tam kde chce a s tím, koho si vybral a je mu s ním dobře Co je služba Podpora samostatného

Více