Letecké laserové skenování v ČR a možnosti využití dat. pro dokumentaci historické těžby nerostných surovin

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Letecké laserové skenování v ČR a možnosti využití dat. pro dokumentaci historické těžby nerostných surovin"

Transkript

1 Letecké laserové skenování v ČR a možnosti využití dat pro dokumentaci historické těžby nerostných surovin Karel Pavelka ČVUT v Praze, Fakulta stavební, pavelka@fsv.cvut.cz Česká republika započala s laserovým leteckým skenováním (LLS) celého území na podzim v roce 2009; na základě dat kvalitních dat LLS vzniká digitální model terénu (DMT) či též digitální model reliéfu (DMR; vzniká DMR 4G - grid 5x5m, ten je určen pro ortogonalizaci LMS a DMR 5G - TIN, ten je pro ostatní účely, jelikož respektuje i hrany, mikrotvary aj.) a digitální model povrchu (DMP). To přinese zejména možnost tvorby přesnějšího ortofota. Výškopis území České republiky pochází z původního vojenského mapování prováděného v letech a z topografického mapování v měřítku 1: prováděného v letech (vznik původního podkladu ZABAGED - výškopis - 3D vrstevnice). Po jejich naskenování dosud probíhá v 3letých cyklech aktualizace a zdokonalování metodou stereofotogrammetrie. Model je celkově nehomogenní, s nedostačující hustotou bodů (vrstevnic) a především je nedostatečně přesný. Přesnost stávajících výškových modelů limituje jejich použití v mnoha různých oblastech - projektování výstavby (dopravní infrastruktury), modelování přírodních katastrof (záplavových území), tvorba kvalitních kartografických podkladů, aplikace počítačově podporovaných technologií v zemědělství, lesnictví, vodohospodářství, ochraně životního prostředí, rozvoj simulačních technologií v resortu MO (Brázdil, 2009). Ovšem kvalitní digitální výškopisný model jistě najde své využití v mnoha dalších oblastech. Stručný název Popis Přesnost ZABAGED -výškopis Vektorizované vrstevnice ZM 10 ZABAGED -zdokonalený výškopis ZABAGED -mříž 10x10 m DMR 2,5 generace MO ČR DMR 3. generace MO ČR uložené jako 3D objekty ve formátu DGN. Aktualizované a zpřesněné vrstevnice ZM 10, doplněné o terénní hrany náspů, výkopů, břehů, nádrží, apod. Odvozený model do formy mříže (GRID) 10x10 m Výškový model ve formě mříže (GRID) 100x100 m Výškový model ve formě nepravidelné sítě TIN získaný stereofotogrammetrickou metodou. (úplná střední chyba výšky) 0,7-1,5 m v odkrytém terénu 1-2 m v intravilánech Tab. 1: Výškopisné databáze v ČR (Šíma, 2009). 2-5 m v zalesněných územích 0,7-1,5 m v odkrytém terénu 1-2 m v intravilánech 2-5 m v zalesněných územích 1,5-2,5 m v odkrytém terénu 2-3 m v intravilánech 3-7 m v zalesněných územích 3-5 m v odkrytém terénu 5-8 m v intravilánech m v zalesněných územích 1-2 m v odkrytém terénu 1-2 m v intravilánech Digitální model povrchu neexistuje neexistuje 3-7 m v zalesněných územích

2 název popis deklarovaná přesnost (úplná střední chyba výšky mh) přesnost získaná kontrolními měřeními DMR 4 generace Výškový model ve 0,3 m v odkrytém viz obr 1 formě mříže (GRID) terénu, 1 m 5x5 m v zalesněném terénu. DMR 5.generace Výškový model ve 0,18m v otevřeném viz obr 2 formě nepravidelné terénu 0,3m sítě TIN získaný z v terénech s dat LLS po manuální otevřenou vegetací kontrole DMP 1 generace Digitální model 0,4 m pro přesně není k dispozici povrchu České vymezené objekty republiky 1. (budovy) generace (DMP 1G) 0,7 m pro objekty představuje přesně neohraničené zobrazení území (lesy a další prvky včetně staveb a rostlinného pokryvu). rostlinného pokryvu ve formě nepravidelné sítě výškových bodů (TIN) Tab. 2: produkty LLS (zdroj Geoportál, ). stav aktualizace 67,9% území ČR obr 3 33,4 % území ČR Obr.4 33% území ČR Obr.5 Tab. 3: Charakteristiky přesnosti DMR 4G na různém povrchu a půdním krytu.

3 Tab. 4: Charakteristiky přesnosti DMR 5G na různém povrchu a půdním krytu. Obr. 1: Stav DMR 4G (data z let zelená, modrá, 2011 červená).

4 Obr. 2: Stav DMR 5G (data z let zelená, modrá, 2011 červená). Obr. 3: Stav DMP 1G (data z let zelená, modrá, 2011 červená).

5 Obr. 4: Ukázka TIN ZABAGED (Šíma, 2009). V souladu se světovými trendy byl již v roce 2006 v rezortu ČÚZK a za účasti Vojenského geografického a hydrometeorologického úřadu realizován pilotní projekt leteckého snímkování digitální komorou (Vexcel UltraCamD) s rozlišením 0,25 m a 0,5 m v území a současně bylo provedeno letecké laserové skenování reliéfu aparaturou Optech ALTM 3100 z výšky 2730 m. Po rozboru výsledků bylo zjištěno, že digitální model terénu, vytvořený na základě ALS z výšky přes 2000m nepřinese kýžené zlepšení v přesnosti DMT (střední chyba se pohybovalo pod 50cm) a existující DMT (ZABAGED) by byl zlepšen jen málo; z tohoto důvodu nelze současně provádět letecké digitální snímkování a zároveň letecké laserové skenování. Pro ALS je třeba použít nižších náletů. Obě perspektivní technologie ale jsou již prováděny v České republice soukromými firmami, ale zatím pouze na menších lokalitách (Šíma, 2008). Metoda leteckého laserového skenování je již ve světě hojně využívána; i když je finančně náročnější oproti klasickému leteckému snímkování, dosahuje ve srovnání s jinými metodami, použitými ve stejných podmínkách (např. pozemní laserové skenování, klasická geodézie), neporovnatelně lepších výsledků. Její velkou výhodou je možnost vyššího podílu automatického zpracování, tedy ušetření času manuální práce operátora. Stále však není vyvinut univerzální způsob automatického zpracování dat ALS roli hraje především typ terénu a hustota bodů. Projekt snímání celého území ČR metodou ALS byl představen v rámci konference Internet ve státní správě a samosprávě 2009 v Hradci Králové. Na projektu spolupracuje ČÚZK společně s Ministerstvy zemědělství a Ministerstvem obrany. Snímání začalo v omezeném rozsahu již v listopadu 2009, a to v Pásmu Střed (viz obr. 1). V letech byla naskenováno celé území pásem Střed a Západ. V roce 2012 LLS neproběhlo z důvodu generální opravy leteckého nosiče laserového skeneru. Skenování zbývající části území ČR je naplánováno na rok Laserový paprsek je schopen procházet vegetací a při měření více odrazů poslední odraz s velkou pravděpodobností udává výšku skutečného georeliéfu. Přesto však při průchodu paprsku obzvláště hustou vegetací nemusí paprsek proniknout až na zem, ale odrazí se např. od lesního podrostu; sníh a voda paprsek pohlcuje. Pro snímání je proto třeba zvolit období vegetačního klidu (jehličnaté lesní porosty, kterých je v ČR většina, asi budou stálým problémem) mimo zimu, kdy je nevhodné počasí a možnost sněhové pokrývky. Tato kritéria jsou tedy prakticky stejná jako u fotogrammetrického snímkování.

6 Obr. 5: Plán snímání ČR metodou ALS. Po zkušenostech z pilotního projektu byla nastavena základní výška letu 1500m nad terénem. V závislosti na relativní výšce a členitosti terénu byly určeny 3 absolutní výšky letu 1800, 2100 a 2400 m n. m. Dále jsou definovány lety pro střední výšku nad terénem 1250 m z důvodu hladiny obvyklé výšky oblačnosti (pod touto výškou je podstatně více vhodných dní ke snímání). Hustota bodů určených souřadnicemi x,y a nadmořské výšky H bodů se předpokládala 1 bod na m 2 Díky příčnému překrytu snímaných pásů mezi 35 až 50 % byla však dosažena průměrná hustota větší 1.6 bodu na 1 m 2. Lety zajišťuje letectvo AČR inovovaným letadlem Turbolet L- 410 FG (viz obr. 11.2). Obr. 6: L FG.

7 Vždy s odstupem půl roku až roku po nasnímání třetiny území bude k dispozici produkt DMR 4G- ve formě mříže (GRID) o rozměru 5 x 5 m vzniklý interpolací z prvotně zpracovaných měřených dat. Podrobné modely, vyznačující s vyšší přesností a podrobností, ve tvaru nepravidelné trojúhelníkové sítě (TIN) označené DMR 5G a DMP 1G vzniknou až po nasnímání celé ČR do roku Střední výšková chyba mřížového modelu bude 0.30 m v otevřeném terénu bez zástavby a vzrostlé vegetace a 1.00m v lesích a husté zástavbě. Týž parametr produktu DMR 5G má dosáhnout 0.18 m v otevřeném terénu a 0,30 m v lesích a husté zástavbě. Ze stejných souborů dat ALS lze získat poprvé i digitální model povrchu (DMP 1G) ve verzi nepravidelné trojúhelníkové sítě bodů se střední výškovou chybou 0.40 m na povrchu staveb až 0.7 m na povrchu vzrostlé vegetace. Realizace ovšem záleží na mnoha okolnostech; výše uvedené produkty jsou plánované. Ihned je vytvářen digitální model reliéfu 4. generace (DMR 4G), jakožto jeden z realizačních výstupů společného projektu Českého úřadu zeměměřického a katastrálního (ČÚZK), Ministerstva obrany (MO) a Ministerstva zemědělství (MZe) České republiky s názvem Projekt tvorby nového výškopisu České republiky (tab.2). Problematika ALS v ČR Současné výsledky ALS při relativních výškách letu 1200 a 1500m poskytují při průměrné hustotě bodů 1.6bodu/ m 2 střední výškovou chybu do 0,19m tj. cca 4-5x vyšší než vykazuje DMR ZABAGED (zde je vhodné připomenout, že pravděpodobnost výskytu střední náhodné chyby do 0,19m je 68,27 %, do jejího dvojnásobku 95,45 % a teprve náhodné chyby o velikosti větší než 3násobek střední chyby lze považovat za hrubou chybu. Za předpokladu normálního rozdělení chyb by jejich četnost neměla přesáhnout 0,27 %. Při tvorbě výškového modelu lze použít metody geodetického, stereofotogrammetrického měření nebo leteckého laserového skenování. Geodetické metody se při velkoplošné tvorbě výškových modelů neuplatní pro značné kapacitní a časové nároky. Přesnost stereofotogrammetricky určených výškových bodů klesá kvadraticky s relativní výškou letu; u ALS je to ale jinak přesnost měření vzdálenosti laserovým dálkoměrem není dramaticky závislá na relativní výšce letu. Přesnost dat ALS je především funkcí počtu bodů / m 2. Prof. Kraus sestavil empirický vzorec na základě obsáhlých zkoušek v Rakousku (koeficient b před tangentou je proměnlivý, původně se udával 50, může být až 120; pro naši oblast je vhodná konstanta 20): kde n je počet bodů na m 2, α je úhel sklonu georeliéfu. m h 6 b tg, (1) n Faktory mající vliv na přesnost leteckého laserového skenování přesnosti nejsou v současné době ještě zcela prozkoumány. Obecně přesnost dat ALS ale závisí především na přesnosti určení prvků vnější orientace a odstranění systematických chyb systému skeneru. Až při identifikaci bodů reliéfu hraje roli hustota bodů a stav vegetace. Průměr laserové stopy na zemském povrchu při užívaných výškách letu v ČR je asi 50cm. Při dopadu na řadu objektů již není možno přesně určit jejich výšku (schody, obrubníky, ploty aj. - viz obr. 11.3). Z důvodu komparace systému a zjištění či odstranění systematických chyb se pro každý blok (10x20 až 30 km) využívají zpravidla dvě komparační základny jako vhodné byly vybrány např. plochy sportovních hřišť (kompaktní větší plocha s předpokládanou rovinatostí, min 30x30m), na které byla zaměřena síť kontrolních bodů v mříži 10 x 10 m přesnou aparaturou GPS se střední souřadnicovou a výškovou chybou do 0.03 m.

8 . Obr. 7: Nejistota polohy odraženého paprsku od povrchu při širší stopě laseru. Nezanedbatelný problém představuje přesnost kalibrace aparatur pro určení prvků vnější orientace i vlastního senzoru, jejíž současné možnosti mají určitou hranici. Záleží zejména na přesnosti kalibrace jednotky IMU, offsetu aparatury GPS instalované na palubě letadla i mechanických součástek skeneru provedené výrobcem či organizací, která skenování provádí). Dalším problémem je drsnost, struktura a vegetační kryt snímaného povrchu i jeho odrazivost. Za nepříznivých okolnosti mohou vznikat chyby v řádu cm až několika dm. Korekce systematických chyb výškových modelů může být též problematická k jakým kontrolním, respektive bodům geodetických základů vzniklý model vztáhnout? Horní plocha kamenů, kterými jsou převážně stabilizovány trigonometrické body je zpravidla vyšší o m nad okolním terénem. Přímý zásah kamene laserovým paprskem by byl vysloveně náhodný. Výšky trigonometrických bodů byly většinou zaměřeny geodeticky trigonometrickým měřením výškových úhlů, které mohlo být zejména v rovinatém terénu nepříznivě ovlivněno refrakcí natolik, že chyba v určení výšky mohla dosáhnout velikosti několika decimetrů! Kontrola přesnosti laserového skenování pomocí technické nivelace, vycházející z okolních nivelačních bodů, je zejména kapacitně náročná. Také dnes velmi frekventované metody globálních navigačních družicových systémů, zejména operativních metod jako je RTK, nemusí zaručovat potřebnou přesnost výšek kontrolních bodů, pokud není k dispozici dostatečně přesný model kvazigeoidu České republiky s chybami do 0.05 m. V současnosti tudíž není a asi ani v blízké budoucnosti nebude možné dosáhnout absolutní výškové přesnosti digitálních výškových modelů vzhledem k referenčnímu výškovému systému (Balt po vyrovnání) lepší než 0.10 až 0.15 m. Relativní či lokální přesnost je samozřejmě vyšší, pokud se skenování realizuje z menší relativní výšky letu (v praxi již od 200 m). Další otázka je samozřejmě transformace laserových dat do plošného systému: zde máme starý systém JTSK s omezenou a nekompaktní přesností, zlepšený systém JTSK, WGS 84 či UTM. Transformace laserových dat, primárně referencovaných pomocí IMU do JTSK není jednoduchá (Kostelecký, 2009) a má konečnou přesnost. Naskýtá se otázka, jestli je možno vytvořit ještě přesnější výškový model ČR; na to není jednoduchá odpověď: k dosažení vyšší přesnosti by bylo třeba více letadel, jelikož v našich podmínkách je cca 300 vhodných letových hodin ročně. To by znamenalo též další letecký laserový skener (jeho cena je v desítkách milionů korun) a samozřejmě daleko více dat. Současné možnosti jsou tedy poměrně na hraně možností. Kdo by to zaplatil a komu by data s vyšší přesností sloužila; přesnost by nebyla zcela homogenní a hlavně jistá. Co vlastně letecké laserové skenování přináší? Zejména kvalitativně vyšší DMT pro tvorbu přesnějšího ortofota to je hlavní cíl projektu. Využití laserových dat ale nalezne zcela určitě celou škálu dalšího využití v lesnictví (např. výška porostů, kdy se berou z dat první

9 odrazy), archeologii (nalezení terénních příznaků historického osídlení a zemědělské činnosti zejména v lesních areálech); kvalitnější výškopis, takto vytvořený, je obecně velkým pokrokem v geodézii. Nutno dodat, že ke zpracování i využití dat je třeba přistupovat jako k nové technologii a věnovat jí nemalé vědecké úsilí. Dokumentace historických objektů Existuje mnoho aplikací nově vzniklých dat z LLS. Jedním z možných výstupů je tzv. stínovaný reliéf. Vhodným umělým osvětlením modelu (obyčejně je zdroj světla umístěn nahoře vlevo) vzniká šedotónový stínovaný reliéf. Jeho výhodou je, že vystupují i malé výškové objekty. Nevýhodou je fakt, že některé, např. lineární objekty, ve směru osvětlení nebudou příliš viditelné. Existuje celá řada možného stínování včetně jejich kombinací. Obecně stínovaný reliéf dává i neodborníkovi plastickou představu o průběhu terénu. Při pohledu z výšky a při dostatečné hustotě bodů potom lze interpretovat objekty, běžně v terénu neviditelné. To lze využít např. při letecké archeologii, dokumentaci zaniklých obcí či při hledání pozůstatků historické důlní činnosti. Terénní příznaky zůstávají na zemském povrchu velmi dlouho, samozřejmě v případě, že se nejedná o zemědělskou plochu, kde častou orbou tyto příznaky mizí. I tak lze ale najít v polích zajímavé objekty např. zbytky opevnění z rakousko pruské války u Litoměřic (obr. 8).

10 Obr. 8: Ortofoto (Geodis Brno,s.r.o., 2006, Mapy.cz,a.s. 2011,NAVTEC ), a LLS (ČÚZK, Pardubice, 2011). Obr. 9: Masivní příkop vojenského opevnění u Litoměřic (vlevo) a přiblížení situace uvnitř reduty (vpravo,vaverka, 2012). Dokumentace historické těžby nerostných surovin Z hlediska těžby nerostných surovin je situace mírně jiná. Jedná se obyčejně o lokality, které jsou v horách a ty bývají zalesněné. LLS se provádí na jaře či na podzim, kdy je doba vegetačního klidu. Pokud se jedná o listnaté porosty, laserový paprsek projde často až na zemský povrch z důvodu neexistujícího olistění. Horší je to v případě jehličnatých porostů,

11 kde je průchod laserového paprsku značně ztížen. Na zemský povrch projde i méně než 10% impulzů. Pokud je ještě provedeno skenování v době vzrostlé vegetace či v lokalitách s lesním podrostem, nemají výsledná data takovou vypovídací schopnost. Svou roli hraje i zpracování dat probíhá filtrace a klasifikace odrazů; snahou je samozřejmě odfiltrovat vegetaci a získat čistý průběh terénu, což se nedaří vždy úplně kvalitně. Data v současné době nejsou stále ještě plně k dispozici veřejnosti, jelikož není ukončeno zpracování. Obr. 10: Ortofoto (Geodis Brno,s.r.o., 2011, Mapy.cz,a.s. 2011,NAVTEC ), a LLS (ČÚZK, Pardubice, 2011). Zbytky důlní činnosti v okolí města Krupka.

12 Obr. 11: Ortofoto (Geodis Brno,s.r.o., 2011, Mapy.cz,a.s. 2011,NAVTEC ), a LLS (ČÚZK, Pardubice, 2011). Zbytky důlní činnosti v okolí Jáchymova (KV). Oblast mezi doly Eduard a Rovnost, kde se těžil uran, byla využívána již ve středověku pro těžbu kovových rud. Na spodním obrázku je jasně vidět neuvěřitelný potenciál dat LLS pro tento účel ve srovnání s ortofotem (horní obrázek). Pozemní průzkum je složitý, pomalý a nedává takovýto přehled.

13 Obr. 12: Ortofoto (Geodis Brno, s.r.o., 2011, Mapy.cz,a.s. 2011, NAVTEC ), a LLS (ČÚZK, Pardubice, 2011). Zbytky důlní činnosti v oblasti Zlatého Kopce u Božího Daru. Data LLS, překrytá polopropustnou turistickou mapou (horní obrázek) a originální stínovaný reliéf (zbytky neodfiltrované vegetace).

14 Obr. 13: Data LLS (ČÚZK, Pardubice, 2011). Zbytky důlní činnosti v oblasti Zlatého Kopce u Božího Daru.

15 Obr. 14: Data LLS (ČÚZK, Pardubice, 2011). Zbytky důlní činnosti v oblasti Zlatého Kopce u Božího Daru.

16 Obr. 14: Data LLS (ČÚZK, Pardubice, 2011). Zbytky důlní činnosti v oblasti Zlatého Kopce u Božího Daru.

17 Obr. 15: Data LLS (ČÚZK, Pardubice, 2011). Zbytky důlní činnosti v oblasti Zlatého Kopce u Božího Daru.

18 Obr. 16: Data LLS (ČÚZK, Pardubice, 2011). Zbytky důlní činnosti v oblasti Zlatého Kopce u Božího Daru. Hraniční pásmo za hranicemi naší republiky již není povoleno provádět mapovací práce. Závěr Důlní činnost je historickým projevem lidské činnosti. V oblasti Krušných hor je velmi dobře viditelná na LLS datech; najít lze středověké pozůstatky těžby až po nedávnou těžbu uranu a současnou těžbu hnědého uhlí v podkrušnohorské pánvi. Vzhledem k tomu, že ČVUT v Praze, Fakulta stavební má v nedaleké obci Mariánská objekt, který se využívá na výuku i pro rekreaci, předpokládáme, že po zpřístupnění dat LLS širší veřejnosti lze provádět v rámci závěrečných prací studentů v této oblasti zajímavé práce, spojené s verifikací zbytků historické těžby v terénu včetně propojení s odborníky geology a historiky.

19 Obr. 17: Data LLS (ČÚZK, Pardubice, 2011). Současná povrchová těžba hnědého uhlí u Chomutova. Literatura: Šíma, J. Abeceda leteckého laserového skenování. In Geobusiness. 2009, č.3. Šíma, J. Průzkum absolutní polohové přesnosti ortofotografického zobrazení celého území České republiky s rozlišením 0,50, 0,25, resp. 0,20 m v území na Západočeské univerzitě v Plzni. In Geodetický a kartografický obzor. 2009, č. 9. Šíma, J.: Nové zdroje geoprostorových dat pokrývajících celé území státu od roku 2010 první výsledky výzkumu jejich kvalitativních parametrů. In: Sborník sympozia GIS Ostrava VŠB-TU Ostrava, ISBN Šíma, J.: Příspěvek k rozboru přesnosti digitálních modelů reliéfu odvozených z dat leteckého laserového skenování celého území ČR. In: Geodetický a kartografický obzor, 2011, č. 5. Šíma, J. O skutečné přesnosti ortofotomapy. In: Geobusiness, 2012, č.2, s Faltýnová, M., Pavelka, K. Aerial Laser Scanning in Archaeology. Geoinformatics [online]. 2011, vol. 6, no. 1, p Internet: ISSN

20 Bílá, Z.,Faltýnová, M.,Pavelka, K. Discovering of human activity traces in the landscape by using ALS in the Czech Republic. In Proceedings of EARSeL Workshop Advances in Remote Sensing for Archaeology and Cultural Heritage Management. Gent: University of Gent, 2012, vol. 1. Faltýnová, M. Archeologie ve stínovaném reliéfu. In Sborník studentské vědecké konference, Telč 2012 [CD-ROM]. Praha: České vysoké učení technické v Praze, Fakulta stavební, 2012, ISBN Faltýnová, M. Letecké laserové skenování a DMT v archeologii. In Juniorstav odborná konference doktorského studia [CD-ROM]. Brno: VUT v Brně, Fakulta stavební, 2012, s ISBN Faltýnová, M., Dušánek, P. Airborne Lidar Dataset of The Czech Republic and its Use for Archaeological Survey. In Proceedings of ELMF 2012 [CD-ROM]. Nailsworth: Intelligent Exhibitions Ltd, 2012,

Topografické mapování KMA/TOMA

Topografické mapování KMA/TOMA Topografické mapování KMA/TOMA ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI Fakulta aplikovaných věd - KMA oddělení geomatiky Ing. Martina Vichrová, Ph.D. vichrova@kma.zcu.cz Vytvoření materiálů bylo podpořeno prostředky

Více

NOVÉ VÝŠKOPISNÉ MAPOVÁNÍ ČESKÉ REPUBLIKY. Petr DUŠÁNEK1

NOVÉ VÝŠKOPISNÉ MAPOVÁNÍ ČESKÉ REPUBLIKY. Petr DUŠÁNEK1 NOVÉ VÝŠKOPISNÉ MAPOVÁNÍ ČESKÉ REPUBLIKY Petr DUŠÁNEK1 1 Zeměměřický úřad, Pod sídlištěm 1800/9, 182 11, Praha, Česká republika petr.dusanek@cuzk.cz Abstrakt V roce 2008 vznikl Projekt tvorby nového výškopisu

Více

ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD. Letecké laserové skenování Nový výškopis ČR. Petr Dvořáček

ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD. Letecké laserové skenování Nový výškopis ČR. Petr Dvořáček ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD Letecké laserové skenování Nový výškopis ČR Petr Dvořáček Hradec Králové 9. 6. 2015 VÝŠKOPIS ČESKÉ REPUBLIKY (1957-1971) www.cuzk.cz 2 VÝCHODISKA - STAV VÝŠKOPISNÝCH DATABÁZÍ V ČR Stručný

Více

Západočeská univerzita v Plzni. Fakulta aplikovaných věd Katedra matematiky. Diplomová práce

Západočeská univerzita v Plzni. Fakulta aplikovaných věd Katedra matematiky. Diplomová práce Západočeská univerzita v Plzni Fakulta aplikovaných věd Katedra matematiky Diplomová práce Ověření účinnosti zpřesnění digitálního modelu reliéfu ZABAGED podle koncepce Zeměměřického úřadu v zastavěném

Více

Airborne Laser Scanning (ASL) - LIDAR (light detection and ranging)

Airborne Laser Scanning (ASL) - LIDAR (light detection and ranging) Airborne Laser Scanning (ASL) - LIDAR (light detection and ranging) Základní komponenty: laserový skener navigační systém (GPS) a INS. laserové paprsky časový interval mezi vysláním a přijetím paprskem

Více

ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD. Letecké laserové skenování Nový výškopis ČR. Petr Dvořáček

ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD. Letecké laserové skenování Nový výškopis ČR. Petr Dvořáček ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD Letecké laserové skenování Nový výškopis ČR Petr Dvořáček Ústí nad Labem 25. 10. 2016 VÝŠKOPIS ČESKÉ REPUBLIKY (1957-1971) www.cuzk.cz 2 VÝCHODISKA - STAV VÝŠKOPISNÝCH DATABÁZÍ V ČR Stručný

Více

ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD. Nový výškopis ČR již existuje. Ing. Karel Brázdil, CSc., Ing. Petr Dvořáček

ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD. Nový výškopis ČR již existuje. Ing. Karel Brázdil, CSc., Ing. Petr Dvořáček ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD Nový výškopis ČR již existuje Ing. Karel Brázdil, CSc., Ing. Petr Dvořáček Setkání GEPRO & ATLAS 24. 10. 2017 VÝCHODISKA - STAV VÝŠKOPISNÝCH DATABÁZÍ V ČR Stručný název Popis Přesnost

Více

Možnosti využití leteckého laserového skenování ve vodním hospodářství II.

Možnosti využití leteckého laserového skenování ve vodním hospodářství II. Kateřina Uhlířová Možnosti využití leteckého laserového skenování ve vodním hospodářství II. 18.11.2010 Odborný seminář VÚV Úvod Výzkum na pracovišti VÚV: VZ 0002071101 - Výzkum a ochrana hydrosféry od

Více

Z E M Ě M Ě Ř I C K Ý Ú Ř A D NOVÝ VÝŠKOPIS A ORTOFOTO ČESKÉ REPUBLIKY A MOŽNOSTI JEJICH PRAKTICKÉHO VYUŽITÍ

Z E M Ě M Ě Ř I C K Ý Ú Ř A D NOVÝ VÝŠKOPIS A ORTOFOTO ČESKÉ REPUBLIKY A MOŽNOSTI JEJICH PRAKTICKÉHO VYUŽITÍ Z E M Ě M Ě Ř I C K Ý Ú Ř A D NOVÝ VÝŠKOPIS A ORTOFOTO ČESKÉ REPUBLIKY A MOŽNOSTI JEJICH PRAKTICKÉHO VYUŽITÍ Ing. Karel Brázdil, CSc. karel.brazdil@cuzk.cz 1 Z E M Ě M Ě Ř I C K Ý Ú Ř A D NOVÝ VÝŠKOPIS

Více

POSKYTOVÁNÍ A UŽITÍ DAT Z LETECKÉHO LASEROVÉHO SKENOVÁNÍ (LLS)

POSKYTOVÁNÍ A UŽITÍ DAT Z LETECKÉHO LASEROVÉHO SKENOVÁNÍ (LLS) POSKYTOVÁNÍ A UŽITÍ DAT Z LETECKÉHO LASEROVÉHO SKENOVÁNÍ (LLS) Petr Dvořáček Zeměměřický úřad ecognition Day 2013 26. 9. 2013, Praha Poskytované produkty z LLS Digitální model reliéfu České republiky 4.

Více

Možnosti využití. Možnosti využití leteckého laserového skenování pro vodohospodářské účely. pro vodohospodářské účely. 17.6.2010 Odborný seminář VÚV

Možnosti využití. Možnosti využití leteckého laserového skenování pro vodohospodářské účely. pro vodohospodářské účely. 17.6.2010 Odborný seminář VÚV Možnosti využití Možnosti využití leteckého laserového skenování pro vodohospodářské účely pro vodohospodářské účely 17.6.2010 Odborný seminář VÚV Ing. Kateřina Uhlířová, Ph. D., uhlirova@vuv.cz, 220 197

Více

NOVÝ VÝŠKOPIS ÚZEMÍ ČR JIŽ EXISTUJE

NOVÝ VÝŠKOPIS ÚZEMÍ ČR JIŽ EXISTUJE ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD NOVÝ VÝŠKOPIS ÚZEMÍ ČR JIŽ EXISTUJE KAREL BRÁZDIL KONFERENCE GIS ESRI V ČR 2. LISTOPADU 2016 ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD ZÁMĚRY ROZVOJE ZEMĚMĚŘICTVÍ NA LÉTA 2016 AŽ 2020 S VÝHLEDEM DO ROKU 2023 KAREL

Více

(zejména na tocích a v příbřežních zónách)

(zejména na tocích a v příbřežních zónách) (zejména na tocích a v příbřežních zónách) Kateřina Uhlířová 24.2.2011 Odborný seminář VÚV T.G.M., v.v.i. Výzkum na pracovišti VÚV Úvod od 2009, VZ 0002071101 - Výzkum a ochrana hydrosféry - 3624 možnosti

Více

Z E M Ě M Ě Ř I C K Ý Ú Ř A D NOVÉ ZDROJE GEOPROSTOROVÝCH DAT POKRÝVAJÍCÍCH ÚZEMÍ STÁTU

Z E M Ě M Ě Ř I C K Ý Ú Ř A D NOVÉ ZDROJE GEOPROSTOROVÝCH DAT POKRÝVAJÍCÍCH ÚZEMÍ STÁTU Z E M Ě M Ě Ř I C K Ý Ú Ř A D NOVÉ ZDROJE GEOPROSTOROVÝCH DAT POKRÝVAJÍCÍCH ÚZEMÍ STÁTU Ing. Karel Brázdil, CSc. karel.brazdil@cuzk.cz 1 O B S A H P R E Z E N T A C E 1. Projekt nového mapování výškopisu

Více

Metody zpracování výškopisu

Metody zpracování výškopisu Workshop Příprava mapových podkladů chata Junior, Kunčice u Starého Města pod Sněžníkem 24.-25. 1. 2015 1 Metody zpracování výškopisu Způsoby zobrazení Zdroje pro OB Laserscan princip, formáty Výškopis

Více

Podkladová analýza pro následnou realizaci protipovodňových opatření včetně přírodě blízkých protipovodňových opatření v Mikroregionu Frýdlantsko

Podkladová analýza pro následnou realizaci protipovodňových opatření včetně přírodě blízkých protipovodňových opatření v Mikroregionu Frýdlantsko Podkladová analýza pro následnou realizaci protipovodňových opatření včetně přírodě blízkých protipovodňových opatření A.2. ANALÝZA SOUČASNÉHO STAVU ÚZEMÍ A.2.6. Vyjádření míry povodňového ohrožení území

Více

Laserový skenovací systém LORS vývoj a testování přesnosti

Laserový skenovací systém LORS vývoj a testování přesnosti Laserový skenovací systém LORS vývoj a testování přesnosti Ing. Bronislav Koska Ing. Martin Štroner, Ph.D. Doc. Ing. Jiří Pospíšil, CSc. ČVUT Fakulta stavební Praha Článek popisuje laserový skenovací systém

Více

ČESKÝ ÚŘAD ZEMĚMĚŘICKÝ A KATASTRÁLNÍ ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD TVORBA ORTOFOT. Ing. Karel Brázdil, CSc

ČESKÝ ÚŘAD ZEMĚMĚŘICKÝ A KATASTRÁLNÍ ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD TVORBA ORTOFOT. Ing. Karel Brázdil, CSc ČESKÝ ÚŘAD ZEMĚMĚŘICKÝ A KATASTRÁLNÍ ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD TVORBA ORTOFOT Ing. Karel Brázdil, CSc. karel.brazdil@cuzk.cz 21.10.2009 1 OBSAH PREZENTACE 1. Něco málo historie o leteckém měřickém snímkování 2.

Více

Zdroj: http://geoportal.cuzk.cz/dokumenty/technicka_zprava_dmr_4g_15012012.pdf

Zdroj: http://geoportal.cuzk.cz/dokumenty/technicka_zprava_dmr_4g_15012012.pdf Zpracování digitálního modelu terénu Zdrojová data Pro účely vytvoření digitálního modelu terénu byla použita data z Digitálního modelu reliéfu 4. Generace DMR 4G, který je jedním z realizačních výstupů

Více

Stanovení záplavového území toku Zalužanský potok

Stanovení záplavového území toku Zalužanský potok Obsah: 1 Úvod... 2 1.1 Identifikační údaje...2 1.2 Cíle studie...2 1.3 Popis zájmové oblasti...3 2 Datové podklady... 3 2.1 Topologická data...3 2.2 Hydrologická data...4 3 Matematický model... 5 3.1 Použitý

Více

Výzva k předložení nabídky na zpracování dodavatelské služby: DIGITÁLNÍ TERÉNNÍ MODEL REFERENČNÍ OBLASTI PROJEKTU ARCHAEOMONTAN, č. projekt: 100099134

Výzva k předložení nabídky na zpracování dodavatelské služby: DIGITÁLNÍ TERÉNNÍ MODEL REFERENČNÍ OBLASTI PROJEKTU ARCHAEOMONTAN, č. projekt: 100099134 Výzva k předložení nabídky na zpracování dodavatelské služby: DIGITÁLNÍ TERÉNNÍ MODEL REFERENČNÍ OBLASTI PROJEKTU ARCHAEOMONTAN, č. projekt: 100099134 1. Název zakázky, kód 2. Údaje o zadavateli sídlo

Více

LASEROVÉ SKENOVÁNÍ MOŽNOSTI VYUŽITÍ. Kusák Ivan GEOVAP, spol. s r.o.

LASEROVÉ SKENOVÁNÍ MOŽNOSTI VYUŽITÍ. Kusák Ivan GEOVAP, spol. s r.o. LASEROVÉ SKENOVÁNÍ MOŽNOSTI VYUŽITÍ Kusák Ivan GEOVAP, spol. s r.o. ZLÍNTHERM 2014 27.-29.3. 2014 Obsah Technologie a metody Mobilní 3D skenování Fy GEOVAP Tvorba a údržba mapových podkladů Příklady využití

Více

PROJEKT TVORBY NOVÉHO VÝŠKOPISU ČESKÉ REPUBLIKY

PROJEKT TVORBY NOVÉHO VÝŠKOPISU ČESKÉ REPUBLIKY ČESKÝ ÚŘAD ZEMĚMĚŘICKÝ A KATASTRÁLNÍ ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD PROJEKT TVORBY NOVÉHO VÝŠKOPISU ČESKÉ REPUBLIKY Ing. Karel Brázdil, CSc. karel.brazdil@cuzk.cz 9.4.2009 1 VÝŠKOPIS ČESKÉ REPUBLIKY -v některých lokalitách

Více

Údaje k předkládaným výsledkům pro kontrolu do RIV

Údaje k předkládaným výsledkům pro kontrolu do RIV Údaje k předkládaným výsledkům pro kontrolu do RIV Nové moderní metody neinvazního průzkumu památkových objektů č. DF13P01OVV02 programu aplikovaného výzkumu a vývoje národní a kulturní identity (NAKI)

Více

ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD. Geografická data pro podporu rozhodování veřejné správy

ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD. Geografická data pro podporu rozhodování veřejné správy ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD Geografická data pro podporu rozhodování veřejné správy Internet ve státní správě a samosprávě 1. 4. 2019 Obsah Jaké produkty/data poskytuje ČÚZK/ZÚ Informace o datech/produktech Jak lze

Více

GIS - DMR XV 2013/2014

GIS - DMR XV 2013/2014 GIS - DMR XV Zdroje Digitální modely reliéfu XIV Nový výškopis ČR: laserové skenování Brázdil, K.: Projekt tvorby nového výškopisu území České republiky. GIS Ostrava 2010. http://gis.vsb.cz/gis_ostrava/gis_ova_2010/sbornik/lists

Více

Jednotná digitální technická mapa Zlínského kraje a 3D technologie. Kusák Ivan GEOVAP, spol. s r.o. Zlín 26. září 2013

Jednotná digitální technická mapa Zlínského kraje a 3D technologie. Kusák Ivan GEOVAP, spol. s r.o. Zlín 26. září 2013 Jednotná digitální technická mapa Zlínského kraje a 3D technologie Kusák Ivan GEOVAP, spol. s r.o. Zlín 26. září 2013 Obsah WEBOVÝ PORTÁL A PROVOZ JDTM ZK VYUŽITÍ MOBILNÍHO MAPOVÁNÍ PŘI AKTUALIZACI TECHNICKÉ

Více

SPŠS Č.Budějovice Obor Geodézie a Katastr nemovitostí 4.ročník DMT DIGITÁLNÍ MODEL TERÉNU DMR DIGITÁLNÍ MODEL RELIÉFU DMP DIGITÁLNÍ MODEL POVRCHU

SPŠS Č.Budějovice Obor Geodézie a Katastr nemovitostí 4.ročník DMT DIGITÁLNÍ MODEL TERÉNU DMR DIGITÁLNÍ MODEL RELIÉFU DMP DIGITÁLNÍ MODEL POVRCHU SPŠS Č.Budějovice Obor Geodézie a Katastr nemovitostí 4.ročník DMT DIGITÁLNÍ MODEL TERÉNU DMR DIGITÁLNÍ MODEL RELIÉFU DMP DIGITÁLNÍ MODEL POVRCHU TERMINOLOGIE DMR - Digitální model reliéfu (DMR), digitální

Více

Digitální model reliéfu (terénu) a analýzy modelů terénu

Digitální model reliéfu (terénu) a analýzy modelů terénu Digitální model reliéfu (terénu) a analýzy modelů terénu Digitální modely terénu jsou dnes v geoinformačních systémech hojně využívány pro různé účely. Naměřená terénní data jsou často zpracována do podoby

Více

Proměny kulturní krajiny

Proměny kulturní krajiny Ing. Jitka Prchalová Proměny kulturní krajiny Aplikace archivních snímků v socioekonomickém průzkumu V roce 2004 získala Katedra geografie Ústavu přírodních věd Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem

Více

Laserové skenování pro tvorbu 3D modelu terénu vybrané části NP České Švýcarsko

Laserové skenování pro tvorbu 3D modelu terénu vybrané části NP České Švýcarsko Diplomová práce FŽP UJEP obor Revitalizace krajiny 2006 Laserové skenování pro tvorbu 3D modelu terénu vybrané části NP České Švýcarsko Autor: Marek Gąsior Vedoucí práce: Ing. Tomáš Dolanský, Ph.D. Úkoly

Více

PŘÍPRAVA PODKLADŮ. Bc. Ivana JANKOVIČOVÁ Geografický ústav Masarykovy univerzity Brno 2015-1 -

PŘÍPRAVA PODKLADŮ. Bc. Ivana JANKOVIČOVÁ Geografický ústav Masarykovy univerzity Brno 2015-1 - PŘÍPRAVA PODKLADŮ Bc. Ivana JANKOVIČOVÁ Geografický ústav Masarykovy univerzity Brno 2015-1 - Obsah OBSAH...- 2-1 VÝBĚR A POŘÍZENÍ PODKLADŮ...- 4-1.1 Dostupné podklady v ČR...- 4-1.1.1 ČÚZK... - 4-1.1.1.1

Více

Dobrý den, dámy a pánové, rád bych vás seznámil s posledními trendy v oblasti sběru a zpracování účelových map velkých měřítek, a to zejména

Dobrý den, dámy a pánové, rád bych vás seznámil s posledními trendy v oblasti sběru a zpracování účelových map velkých měřítek, a to zejména Dobrý den, dámy a pánové, rád bych vás seznámil s posledními trendy v oblasti sběru a zpracování účelových map velkých měřítek, a to zejména digitální technické mapy jako jedné ze součástí DMVS. 1 Posledním

Více

ČÚZK POSKYTOVATEL ZÁKLADNÍCH GEOGRAFICKÝCH PODKLADŮ

ČÚZK POSKYTOVATEL ZÁKLADNÍCH GEOGRAFICKÝCH PODKLADŮ ČÚZK POSKYTOVATEL ZÁKLADNÍCH GEOGRAFICKÝCH PODKLADŮ Ing. Petr Dvořáček Zeměměřický úřad 19. letní geografická škola 25.8.2011, Brno, Obsah prezentace Rezort Českého úřadu zeměměřického a katastrálního

Více

30. 3. 2015, Brno Připravil: Ing. Jaromír Landa, Ph.D. AGP Geografické informační systémy

30. 3. 2015, Brno Připravil: Ing. Jaromír Landa, Ph.D. AGP Geografické informační systémy 30. 3. 2015, Brno Připravil: Ing. Jaromír Landa, Ph.D. AGP Geografické informační systémy LS2015 strana 2 Co je GIS? GIS je elektronický systém pro zpracování geografických informací. Jakýkoliv soubor

Více

Dálkový průzkum Země. Ústav geoinformačních technologií Lesnická a dřevařská fakulta MENDELU

Dálkový průzkum Země. Ústav geoinformačních technologií Lesnická a dřevařská fakulta MENDELU Dálkový průzkum Země Ústav geoinformačních technologií Lesnická a dřevařská fakulta MENDELU Analogová a digitální data Fotografický snímek vs. digitální obrazový záznam Elektromagnetické záření lze zaznamenat

Více

HYDROGEOLOGICKÝ PRŮZKUM

HYDROGEOLOGICKÝ PRŮZKUM HYDROGEOLOGICKÝ PRŮZKUM Hydrogeologie Hydrogeologie je obor zabývající se podzemními vodami, jejich původem, podmínkami výskytu, zákony pohybu, jejich fyzikálními a chemickými vlastnostmi a jejich interakcí

Více

Historická ortofotomapa ČR Ing. Karel Sukup, CSc.

Historická ortofotomapa ČR Ing. Karel Sukup, CSc. ČR Ing. Karel Sukup, CSc. Tvorba dvou časových úrovní ortofotomap: - předválečných ortofotomap vybraných částí území - poválečných ortofotomap z prvního celoplošného pokrytí leteckých snímků území ČR Pro

Více

Praktické zkušenosti s využitím digitálního modelu reliéfu aplikace dat LLS v krajinné archeologii

Praktické zkušenosti s využitím digitálního modelu reliéfu aplikace dat LLS v krajinné archeologii Praktické zkušenosti s využitím digitálního modelu reliéfu aplikace dat LLS v krajinné archeologii Ondřej Malina Praha, 21. 11. 2013 obsah jak to funguje několik typů objektů a situací co vidíme a nevidíme

Více

Využití dat leteckého laserového skenování pro zpřesnění ZABAGED

Využití dat leteckého laserového skenování pro zpřesnění ZABAGED Využití dat leteckého laserového skenování pro zpřesnění ZABAGED RNDr. Jana Pressová 15. 16.5. 2014, GIVS Praha Legislativní východisko Základním legislativním východiskem pro tvorbu a správu ZABAGED je

Více

Dálkový průzkum země vmikrovlnnéčásti spektra

Dálkový průzkum země vmikrovlnnéčásti spektra Pasivní mikrovlnné snímání Dálkový průzkum země vmikrovlnnéčásti spektra Pasivní mikrovlnné snímání Těmito metodami je měřena přirozená dlouhovlnná energie vyzářená objekty na zemském povrchu. Systémy

Více

Interpretace map povodňového nebezpečí a povodňových rizik a jejich využití v praxi

Interpretace map povodňového nebezpečí a povodňových rizik a jejich využití v praxi Interpretace map povodňového nebezpečí a povodňových rizik a jejich využití v praxi Pavla Štěpánková, Výzkumný ústav vodohospodářský T.G. Masaryka, v.v.i. Jihlava, 27.5. 2014 Co je to mapa? Mapa zmenšený

Více

Seznámení s moderní přístrojovou technikou Laserové skenování

Seznámení s moderní přístrojovou technikou Laserové skenování Prohloubení nabídky dalšího vzdělávání v oblasti zeměměřictví a katastru nemovitostí ve Středočeském kraji CZ.1.07/3.2.11/03.0115 Projekt je finančně podpořen Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem

Více

ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD. Představení produktů Českého úřadu zeměměřického a katastrálního. Petr Dvořáček

ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD. Představení produktů Českého úřadu zeměměřického a katastrálního. Petr Dvořáček ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD Představení produktů Českého úřadu zeměměřického a katastrálního Petr Dvořáček Odborný seminář pracovníků stavebních úřadů Královéhradeckého kraje Hradec Králové 30. 6. 2016 Přehled základních

Více

Mapové podklady Ortofoto Vyhodnocené ortofoto Výškopis Základní mapy Mapa OB Další produkty Kombinace podkladů Kde co a jak získat?

Mapové podklady Ortofoto Vyhodnocené ortofoto Výškopis Základní mapy Mapa OB Další produkty Kombinace podkladů Kde co a jak získat? 1 Mapové podklady Ortofoto Vyhodnocené ortofoto Výškopis Základní mapy Mapa OB Další produkty Kombinace podkladů Kde co a jak získat? Workshop Příprava mapových podkladů Penzion Školka, Velké Karlovice

Více

Laserové skenování principy

Laserové skenování principy fialar@kma.zcu.cz Podpořeno z projektu FRVŠ 584/2011 Co je a co umí laserové skenování? Laserové skenovací systémy umožňují bezkontaktní určování prostorových souřadnic, 3D modelování vizualizaci složitých

Více

Diskusní příspěvek. Seminář Revize katastru nemovitostí a nové trendy v zeměměřictví. Praha, Doc. Ing. Jiří Šíma, CSc.

Diskusní příspěvek. Seminář Revize katastru nemovitostí a nové trendy v zeměměřictví. Praha, Doc. Ing. Jiří Šíma, CSc. Diskusní příspěvek Seminář Revize katastru nemovitostí a nové trendy v zeměměřictví Praha, 16. 1. 2019 Doc. Ing. Jiří Šíma, CSc. Bloky LMS pro tvorbu Ortofota ČR ve dvouletém intervalu Západ:2013 2015-2017

Více

Podpora vymezování záplavových území a studií odtokových poměrů oblast povodí Berounky

Podpora vymezování záplavových území a studií odtokových poměrů oblast povodí Berounky Podpora vymezování záplavových území a studií odtokových poměrů oblast povodí Berounky Záplavové území Úterského potoka ř. km 0,000 37,600 Technická zpráva říjen 2013 A - TECHNICKÁ ZPRÁVA 1 Základní údaje

Více

Digitální modely terénu

Digitální modely terénu Fakulta životního prostředí Univerzita Jana Evangelisty Purkyně Digitální modely terénu Jan Pacina Marcel Brejcha Ústí nad Labem 2014 Název: Autoři: Digitální modely terénu Ing. Jan Pacina, Ph.D. Ing.

Více

Zeměměřický úřad v roce Ing. Danuše Svobodová

Zeměměřický úřad v roce Ing. Danuše Svobodová Zeměměřický úřad v roce 2011 Ing. Danuše Svobodová 11. listopad 2011 Věcná působnost Zeměměřického úřadu o správa geodetických základů ČR; o zeměměřické činnosti na státních hranicích; o správa ZABAGED

Více

A - TECHNICKÁ ZPRÁVA

A - TECHNICKÁ ZPRÁVA A - TECHNICKÁ ZPRÁVA OBSAH 1. Základní údaje... 2 2. Podklady... 2 2.1. Geodetické podklady... 2 2.2. Mapové podklady... 3 2.3. Hydrologické podklady... 3 3. Popis toku... 3 3.1. Povodí toku... 3 3.2.

Více

2. MÍRA POVODŇOVÉHO OHROŽENÍ INTRAVILÁNU PÍŠTĚ A STANOVENÍ ÚROVNĚ PROTIPOVODŇOVÉ OCHRANY

2. MÍRA POVODŇOVÉHO OHROŽENÍ INTRAVILÁNU PÍŠTĚ A STANOVENÍ ÚROVNĚ PROTIPOVODŇOVÉ OCHRANY ENVICONS s.r.o. Hradecká 569 533 52 Pardubice - Polabiny IČ 275 600 15 DIČ CZ 275 600 15 info@envicons.cz www.envicons.cz 2. MÍRA POVODŇOVÉHO OHROŽENÍ INTRAVILÁNU PÍŠTĚ A STANOVENÍ ÚROVNĚ PROTIPOVODŇOVÉ

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ BAKALÁŘSKÁ PRÁCE

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ BAKALÁŘSKÁ PRÁCE ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ BAKALÁŘSKÁ PRÁCE PRAHA 2012 Petr VAVERKA ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ OBOR GEODÉZIE A KARTOGRAFIE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE VYUŽITÍ

Více

Mobilní mapovací systém

Mobilní mapovací systém Mobilní mapování Mobilní mapovací systém terminologický slovník VUGTK: zařízení určené k bezkontaktnímu podrobnému měření z mobilního prostředku, které se využívá k inventarizaci nemovitého majetku, monitorování

Více

Topografické mapování KMA/TOMA

Topografické mapování KMA/TOMA Topografické mapování KMA/TOMA ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI Fakulta aplikovaných věd - KMA oddělení geomatiky Ing. Martina Vichrová, Ph.D. vichrova@kma.zcu.cz Vytvoření materiálů bylo podpořeno prostředky

Více

Příloha P.1 Mapa větrných oblastí

Příloha P.1 Mapa větrných oblastí Příloha P.1 Mapa větrných oblastí P.1.1 Úvod Podle metodiky Eurokódů se velikost zatížení větrem odvozuje z výchozí hodnoty základní rychlosti větru, definované jako střední rychlost větru v intervalu

Více

2012, Brno Ing.Tomáš Mikita, Ph.D. Geodézie pro ZAKA

2012, Brno Ing.Tomáš Mikita, Ph.D. Geodézie pro ZAKA 2012, Brno Ing.Tomáš Mikita, Ph.D. Geodézie pro ZAKA Přednáška č.8 Mapy, rozdělení map, státní mapové dílo Mapa výsledkem většiny mapovacích prací je mapa, plán případně mapové dílo zmenšený generalizovaný

Více

Neštěmický potok - studie záplavového území, ř. km 0.000 3.646. A Technická zpráva

Neštěmický potok - studie záplavového území, ř. km 0.000 3.646. A Technická zpráva Akce: Neštěmický potok - studie záplavového území, ř. km 0.000 3.646 Část: Termín dokončení: 15. 1. 014 Objednatel: Povodí Ohře, státní podnik Bezručova 419 430 03 Chomutov Zhotovitel: Doc. Ing. Aleš Havlík,

Více

Hyperspektrální dálkový průzkum na CzechGlobe. J. Hanuš a oddělení DPZ

Hyperspektrální dálkový průzkum na CzechGlobe. J. Hanuš a oddělení DPZ Hyperspektrální dálkový průzkum na CzechGlobe J. Hanuš a oddělení DPZ Hyperspektrální obrazová data Konference GIS Esri v ČR 2014 Praha, 22.-23.10 2014 2 Hyperspektrální obrazová data Hyperspektrální data

Více

NOVÝ VÝŠKOPIS ČR JIŽ EXISTUJE

NOVÝ VÝŠKOPIS ČR JIŽ EXISTUJE ZEM M ICKÝ Ú AD NOVÝ VÝŠKOPIS ČR JIŽ EXISTUJE KAREL BRÁZDIL ISSS/V4DIS 2017 Hradec Králové, 4. 4. 2017 MOTIVACE SÉRIE POVODNÍ 2 VÝCHODISKů - STůV VÝŠKOPISNÝCH DůTůBÁZÍ V ROCE 200ř Stručný název Popis P

Více

Úpravy toků a údolní nivy jako faktor ovlivňující průběh povodní

Úpravy toků a údolní nivy jako faktor ovlivňující průběh povodní Úpravy toků a údolní nivy jako faktor ovlivňující průběh povodní jakub langhammer Vodní toky v ČR, stejně jako ve většině vyspělých zemí, byly v posledních staletích předmětem četných antropogenních úprav.

Více

Z E M Ě M Ě Ř I C K Ý Ú Ř A D NOVÝ VÝŠKOPIS ČESKÉ REPUBLIKY

Z E M Ě M Ě Ř I C K Ý Ú Ř A D NOVÝ VÝŠKOPIS ČESKÉ REPUBLIKY Z E M Ě M Ě Ř I C K Ý Ú Ř A D NOVÝ VÝŠKOPIS ČESKÉ REPUBLIKY Ing. Karel Brázdil, CSc. karel.brazdil@cuzk.cz 1 DOHODA O SPOLUPRÁCI MEZI ČÚZK, MZe ČR a MO ČR 2 PROJEKT LETECKÉHO LASEROVÉHO SKENOVÁNÍ LLS 2010-2011

Více

DIGITÁLNÍ ORTOFOTO. SPŠS Č.Budějovice Obor Geodézie a Katastr nemovitostí 4.ročník

DIGITÁLNÍ ORTOFOTO. SPŠS Č.Budějovice Obor Geodézie a Katastr nemovitostí 4.ročník DIGITÁLNÍ ORTOFOTO SPŠS Č.Budějovice Obor Geodézie a Katastr nemovitostí 4.ročník DIGITÁLNÍ SNÍMEK Ortofotomapa se skládá ze všech prvků, které byly v době expozice přítomné na povrchu snímkované oblasti.

Více

REKONSTRUKCE KRAJINY ZALOŽENÁ NA KARTOGRAFICKÝCH PRAMENECH A APLIKACI METOD GEOMATIKY

REKONSTRUKCE KRAJINY ZALOŽENÁ NA KARTOGRAFICKÝCH PRAMENECH A APLIKACI METOD GEOMATIKY REKONSTRUKCE KRAJINY ZALOŽENÁ NA KARTOGRAFICKÝCH PRAMENECH A APLIKACI METOD GEOMATIKY Ing. Zdeněk Poloprutský Katedra geomatiky; ČVUT v Praze, Fakulta stavební 22. 10. 2015 Digitální technologie v geoinformatice,

Více

Referát digitální ortofoto Fotogrammetrie 30

Referát digitální ortofoto Fotogrammetrie 30 KOMERČNĚ DOSTUPNÉ DIGITÁLNÍ MODELY TERÉNU (DMT) P. Kovářík, M. Šatánek ČVUT v Praze, Fakulta stavební, obor geodézie a kartografie petr.kovarik@fsv.cvut.cz, martin.satanek@fsv.cvut.cz Klíčová slova: digitální

Více

Termografické snímkování - Vsetín

Termografické snímkování - Vsetín Termografické snímkování - Vsetín Výsledky termografického měření jsou žádaným podkladem pro sledování tepelných ztrát s důrazem na odhalení problematických míst sledovaných objektů. Ať už jde o samotné

Více

VIZUALIZACE DIGITÁLNÍCH MODELŮ RELIÉFU VYTVOŘENÝCH Z DAT LETECKÉHO LASEROVÉHO SKENOVÁNÍ

VIZUALIZACE DIGITÁLNÍCH MODELŮ RELIÉFU VYTVOŘENÝCH Z DAT LETECKÉHO LASEROVÉHO SKENOVÁNÍ UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE Přírodovědecká fakulta Katedra aplikované geoinformatiky a kartografie Studijní program: Geografie (bakalářské studium) Studijní obor: Geografie - kartografie Jan PICEK VIZUALIZACE

Více

ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD. Poskytování dat a služeb Geoportál ČÚZK. Petr Dvořáček

ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD. Poskytování dat a služeb Geoportál ČÚZK. Petr Dvořáček ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD Poskytování dat a služeb Geoportál ČÚZK Petr Dvořáček Hradec Králové 9. 6. 2015 Formy poskytování geografických podkladů Tištěné mapy Data Mapové listy Souborová data Mapové služby WMS,

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2008 ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2008 ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD ZÚ VÝROČNÍ ZPRÁVA 008 ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD www.cuzk.cz 5 ZÚ VÝROČNÍ ZPRÁVA 008 ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD Praha, leden 009 www.cuzk.cz OBSAH Úvod... Správa geodetických základů České republiky... Zeměměřické činnosti

Více

Digitální model reliéfu (terénu) a analýzy modelů terénu

Digitální model reliéfu (terénu) a analýzy modelů terénu Digitální model reliéfu (terénu) a analýzy modelů terénu Digitální modely terénu jsou dnes v geoinformačních systémech hojně využívány pro různé účely. Naměřená terénní data jsou často zpracována do podoby

Více

Ožehavé problémy normalizace a užívání české terminologie v geoinformatice. Doc. Ing. Jiří Šíma, CSc. Praha

Ožehavé problémy normalizace a užívání české terminologie v geoinformatice. Doc. Ing. Jiří Šíma, CSc. Praha Ožehavé problémy normalizace a užívání české terminologie v geoinformatice Doc. Ing. Jiří Šíma, CSc. Praha Geoinformatika geoinformatics, Geoinformatik, геоинформатика věda a technologie, která rozvíjí

Více

Ortofoto ČR a revize katastru Možnosti a meze identifikace změn v obsahu vektorových katastrálních map. Doc. Ing. Jiří Šíma, CSc.

Ortofoto ČR a revize katastru Možnosti a meze identifikace změn v obsahu vektorových katastrálních map. Doc. Ing. Jiří Šíma, CSc. Ortofoto ČR a revize katastru Možnosti a meze identifikace změn v obsahu vektorových katastrálních map Doc. Ing. Jiří Šíma, CSc. rohy domů v úrovni terénu rohy staveb v úrovni terénu Hodnocení

Více

NOVÉ ZDROJE GEOPROSTOROVÝCH DAT POKRÝVAJÍCÍCH CELÉ ÚZEMÍ STÁTU OD ROKU 2010 PRVNÍ VÝSLEDKY VÝZKUMU JEJICH KVALITATIVNÍCH PARAMETRŮ.

NOVÉ ZDROJE GEOPROSTOROVÝCH DAT POKRÝVAJÍCÍCH CELÉ ÚZEMÍ STÁTU OD ROKU 2010 PRVNÍ VÝSLEDKY VÝZKUMU JEJICH KVALITATIVNÍCH PARAMETRŮ. GIS Ostrava 11 3. 6. 1. 11, Ostrava NOVÉ ZDROJE GEOPROSTOROVÝCH DAT POKRÝVAJÍCÍCH CELÉ ÚZEMÍ STÁTU OD ROKU 1 PRVNÍ VÝSLEDKY VÝZKUMU JEJICH KVALITATIVNÍCH PARAMETRŮ Abstrakt: Jiří ŠÍMA Oddělení geomatiky,

Více

NÁVRH METODIKY PRO PŘEDBĚŽNÉHO VYHODNOCENÍ POVODŇOVÝCH RIZIK

NÁVRH METODIKY PRO PŘEDBĚŽNÉHO VYHODNOCENÍ POVODŇOVÝCH RIZIK NÁVRH METODIKY PRO PŘEDBĚŽNÉHO VYHODNOCENÍ POVODŇOVÝCH RIZIK A NAVRŽENÍ OBLASTÍ S VÝZNAMNÝM POVODŇOVÝM RIZIKEM V RÁMCI IMPLEMENTACE SMĚRNICE EU O VYHODNOCOVÁNÍ A ZVLÁDÁNÍ POVODŇOVÝCH RIZIK Ing. Karel Drbal,

Více

Připravované výškopisné mapování

Připravované výškopisné mapování Možnosti využití laserového snímání povrchu pro vodohospodářské účely Autoři: Ing. Kateřina Uhlířová, Ph.D., Mgr. Aleš Zbořil VÚV T. G. Masaryka, v. v. i., Podbabská 2582/30, 160 00 Praha 6, uhlirova@vuv.cz,

Více

OVĚŘENÍ PŘESNOSTI LASEROVÝCH DAT Z PROJEKTU NOVÉHO MAPOVÁNÍ VÝŠKOPISU ČESKÉ REPUBLIKY

OVĚŘENÍ PŘESNOSTI LASEROVÝCH DAT Z PROJEKTU NOVÉHO MAPOVÁNÍ VÝŠKOPISU ČESKÉ REPUBLIKY Univerzita Palackého v Olomouci Přírodovědecká fakulta Katedra geoinformatiky Filip FEDRZEL OVĚŘENÍ PŘESNOSTI LASEROVÝCH DAT Z PROJEKTU NOVÉHO MAPOVÁNÍ VÝŠKOPISU ČESKÉ REPUBLIKY Bakalářská práce Vedoucí

Více

Technická dokumentace

Technická dokumentace Příloha č. 1 výzvy k podání nabídky na veřejnou zakázku malého rozsahu s názvem Doplnění účelové mapy povrchové situace Digitální technické mapy Plzeňského kraje 2015" Technická dokumentace 1/11 Úvod Tento

Více

Ing. František Kružík GEOCHEM BRIX, s.r.o. Budovatelů 2830/3 MOST

Ing. František Kružík GEOCHEM BRIX, s.r.o. Budovatelů 2830/3 MOST Ing. František Kružík GEOCHEM BRIX, s.r.o. Budovatelů 2830/3 MOST Mapa generelu BPT, se zanesenými starými dobývkami jižně od Chomutova (1998) výřez Mapa generelu BPT, se zanesenými starými dobývkami jižně

Více

Státní pozemkový úřad Husinecká 1024/11a, 130 00 Praha 3 Žižkov http://www.spucr.cz. Metodický návod k provádění pozemkových úprav

Státní pozemkový úřad Husinecká 1024/11a, 130 00 Praha 3 Žižkov http://www.spucr.cz. Metodický návod k provádění pozemkových úprav Státní pozemkový úřad Husinecká 1024/11a, 130 00 Praha 3 Žižkov http://www.spucr.cz Č.j. 10747/2010-13300 Metodický návod k provádění pozemkových úprav Schvalovatel: Ing. Svatava Maradová, MBA, ústřední

Více

Režim teploty a vlhkosti půdy na lokalitě Ratíškovice. Tomáš Litschmann 1, Jaroslav Rožnovský 2, Mojmír Kohut 2

Režim teploty a vlhkosti půdy na lokalitě Ratíškovice. Tomáš Litschmann 1, Jaroslav Rožnovský 2, Mojmír Kohut 2 Režim teploty a vlhkosti půdy na lokalitě Ratíškovice Tomáš Litschmann 1, Jaroslav Rožnovský 2, Mojmír Kohut 2 AMET, Velké Bílovice 1 Český hydrometeorologický ústav, pobočka Brno 2 Úvod: V našich podmínkách

Více

GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY 6

GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY 6 UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ FAKULTA APLIKOVANÉ INFORMATIKY GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY 6 Lubomír Vašek Zlín 2013 Obsah... 3 1. Základní pojmy... 3 2. Princip rastrové reprezentace... 3 2.1 Užívané

Více

Regulační plán NEVEKLOV SÝKOREC

Regulační plán NEVEKLOV SÝKOREC Regulační plán NEVEKLOV SÝKOREC I. NÁVRH A. TEXTOVÁ ČÁST Objednatel: Město Neveklov Stupeň : DÚR Regulační plán Neveklov Sýkorec Číslo paré: Dílčí projekt: Urbanistické a souhrnné řešení Zpracovatel: Ing.arch.DášaTůmová

Více

Souhrnná technická zpráva

Souhrnná technická zpráva 3e - PROJEKTOVÁNÍ EKOLOGICKÝCH STAVEB s. r. o. PRAŽSKÁ 455 393 01 PELHŘIMOV PROJEKTOVÁNÍ EKOLOGICKÝCH STAVEB s.r.o. EKOLOGIE EKONOMIKA ESTETIKA Rekonstrukce rybníka Podlesník v k.ú. Radňov B. Souhrnná

Více

Holečkova 8, 150 24 Praha 5 závod Berounka Denisovo nábřeží 14, 304 20 Plzeň. Horšice, Přeštice, Radkovice u Příchovic, Týniště u Horšic

Holečkova 8, 150 24 Praha 5 závod Berounka Denisovo nábřeží 14, 304 20 Plzeň. Horšice, Přeštice, Radkovice u Příchovic, Týniště u Horšic A - TECHNICKÁ ZPRÁVA 1 Základní údaje Název toku : Příchovický potok ID toku: 132 880 000 100 ID toku v centrální evidenci vodních toků: 10 108 993 Recipient: Úhlava ID recipientu: 132 140 000 100 Úsek

Více

Přehled kartografické tvorby Zeměměřického úřadu

Přehled kartografické tvorby Zeměměřického úřadu Přehled kartografické tvorby Zeměměřického úřadu Ing. Danuše Svobodová 6. září 2013, Plzeň Obsah prezentace O státním mapovém díle Státní mapové dílo = tisíce mapových listů Klady mapových listů Obsah

Více

PARK POD PLACHTAMI Nový Lískovec, Brno

PARK POD PLACHTAMI Nový Lískovec, Brno PARK POD PLACHTAMI Nový Lískovec, Brno SO 01, SO 02, SO 03 DOKUMENTACE PRO VÝBĚR DODAVATELE SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA Ing.arch. Jan ZEZŮLKA LEDEN 2011 1. strana B 1 - Charakteristika území stavby B 1.1

Více

Bezkontaktní měření vzdálenosti optickými sondami MICRO-EPSILON

Bezkontaktní měření vzdálenosti optickými sondami MICRO-EPSILON Laboratoř kardiovaskulární biomechaniky Ústav mechaniky, biomechaniky a mechatroniky Fakulta strojní, ČVUT v Praze Bezkontaktní měření vzdálenosti optickými sondami MICRO-EPSILON 1 Měření: 8. 4. 2008 Trubička:

Více

Tvorba povrchového modelu (ndsm) v časové řadě 2000-2015 a jeho využití k detekci lesní těžby

Tvorba povrchového modelu (ndsm) v časové řadě 2000-2015 a jeho využití k detekci lesní těžby Tvorba povrchového modelu (ndsm) v časové řadě 2000-2015 a jeho využití k detekci lesní těžby Filip Hájek a kol. Specializované pracoviště fotogrammetrie a DPZ ÚHÚL pobočka Frýdek-Místek hajek.filip@uhul.cz

Více

KONCEPCE ROZVOJE ZEMĚMĚŘICTVÍ V LETECH 2015 AŽ 2020

KONCEPCE ROZVOJE ZEMĚMĚŘICTVÍ V LETECH 2015 AŽ 2020 ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD KONCEPCE ROZVOJE ZEMĚMĚŘICTVÍ V LETECH 2015 AŽ 2020 KAREL BRÁZDIL NEMOFORUM 2015 16. ŘÍJNA 2015 1. SPRÁVA GEODETICKÝCH ZÁKLADŮ ČR 74 800 trigonometrických a zhušťovacích bodů 35 600 přidružených

Více

VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA ATMOSFÉRICKÉ A TOPOGRAFICKÉ KOREKCE DIGITÁLNÍHO OBRAZU ZE SYSTÉMU SPOT 5 V HORSKÝCH OBLASTECH

VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA ATMOSFÉRICKÉ A TOPOGRAFICKÉ KOREKCE DIGITÁLNÍHO OBRAZU ZE SYSTÉMU SPOT 5 V HORSKÝCH OBLASTECH VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA Hornicko-geologická fakulta Institut geoinformatiky ATMOSFÉRICKÉ A TOPOGRAFICKÉ KOREKCE DIGITÁLNÍHO OBRAZU ZE SYSTÉMU SPOT 5 V HORSKÝCH OBLASTECH příspěvek

Více

ZABAGED Mgr. Petr Neckář

ZABAGED Mgr. Petr Neckář ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD ZABAGED Mgr. Petr Neckář Zeměměřický úřad 27. 4. 2017, Pardubice ZABAGED ZÁKLADNÍ BÁZE GEOGRAFICKÝCH DAT digitální geografický model území České republiky, který je spravován Zeměměřickým

Více

DOPADY NA MIKROKLIMA, KVALITU OVZDUŠÍ, EKOSYSTÉMY VODY A PŮDY V RÁMCI HYDRICKÉ REKULTIVACE HNĚDOUHELNÝCH LOMŮ

DOPADY NA MIKROKLIMA, KVALITU OVZDUŠÍ, EKOSYSTÉMY VODY A PŮDY V RÁMCI HYDRICKÉ REKULTIVACE HNĚDOUHELNÝCH LOMŮ DOPADY NA MIKROKLIMA, KVALITU OVZDUŠÍ, EKOSYSTÉMY VODY A PŮDY V RÁMCI HYDRICKÉ REKULTIVACE HNĚDOUHELNÝCH LOMŮ Milena Vágnerová 1), Jan Brejcha 1), Michal Řehoř 1), Zbyněk Sokol 2), Kristýna Bartůňková

Více

Dostupné zdroje geodat v ČR

Dostupné zdroje geodat v ČR Dostupné zdroje geodat v ČR Geografická data nekomerční nebo volně dostupná komerční státní správa privátní sféra všeobecná specializovaná pokrývají celé území pokrývají zájmovou oblast Volně dostupná

Více

SLUŽBY GEOPORTÁLU ČÚZK. Ing. Petr Dvořáček

SLUŽBY GEOPORTÁLU ČÚZK. Ing. Petr Dvořáček ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD SLUŽBY GEOPORTÁLU ČÚZK Ing. Petr Dvořáček 54. GEODETICKÉ INFORMAČNÍ DNY BRNO, 6. 3. 2019 Přehled informací Úvod působnost ZÚ Geoportál ČÚZK metadata a síťové služby Data na Geoportálu

Více

GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY 12

GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY 12 UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ FAKULTA APLIKOVANÉ INFORMATIKY GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY 12 Lubomír Vašek Zlín 2013 Tento studijní materiál vznikl za finanční podpory Evropského sociálního fondu (ESF)

Více

Topografické mapování KMA/TOMA

Topografické mapování KMA/TOMA Topografické mapování KMA/TOMA ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI Fakulta aplikovaných věd - KMA oddělení geomatiky Ing. Martina Vichrová, Ph.D. vichrova@kma.zcu.cz Vytvoření materiálů bylo podpořeno prostředky

Více

10. SOUDOBÉ TOPOGRAFICKÉ MAPY

10. SOUDOBÉ TOPOGRAFICKÉ MAPY 102 10. Soudobé topografické mapy 10. SOUDOBÉ TOPOGRAFICKÉ MAPY V této kapitole se seznámíme se dvěmi soudobými státními mapovými díly topografické povahy. Bude se jednat o vojenskou topografickou mapu

Více

1/41 Workshop Příprava mapových podkladů 24. 25. 1. 2015. Bc. Ivana JANKOVIČOVÁ

1/41 Workshop Příprava mapových podkladů 24. 25. 1. 2015. Bc. Ivana JANKOVIČOVÁ 1/41 Workshop Příprava mapových podkladů 24. 25. 1. 2015 Bc. Ivana JANKOVIČOVÁ 2/41 Workshop Příprava mapových podkladů 24. 25. 1. 2015 1. 2. Diplomová práce 3. Diskuse 3/41 Workshop Příprava mapových

Více

Porovnání obsahu normy ISO 230-1:2012 a ČSN ISO 230-1:1998

Porovnání obsahu normy ISO 230-1:2012 a ČSN ISO 230-1:1998 Datum vydání zprávy: 11.2.2013 Druh zprávy: průběžná Číslo zprávy: V-13-001 Publikovatelnost: veřejná NÁZEV ZPRÁVY Porovnání obsahu normy ISO 230-1:2012 a ČSN ISO 230-1:1998 PROJEKT VUT.12.01 ZpusStroj

Více

GEODATA (využití území a veřejné portály) Josef Krása

GEODATA (využití území a veřejné portály) Josef Krása GEODATA (využití území a veřejné portály) Josef Krása Katedra hydromeliorací a krajinného inženýrství, Fakulta stavební ČVUT v Praze 1 Geodata Na kvalitě geodat záleží! Geodata jejich objem a podrobnost

Více