Zpráva o činnostech Odboru bezpečnosti krmiv a půdy za rok 2011

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Zpráva o činnostech Odboru bezpečnosti krmiv a půdy za rok 2011"

Transkript

1 Sekce úřední kontroly Strana 1 /24 Zpráva o činnostech Odboru bezpečnosti krmiv a půdy za rok 2011 Upozornění Tento dokument včetně příloh je výhradně duševním vlastnictvím Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského. Zpracovali Schválil Jméno MVDr. Verena Aberlová Ing. Miroslav Florián, Ph.D. Mgr. Šárka Poláková, Ph.D. Ing. Vladimír Klement, Csc. Ing. Jiří Fiala, Ph.D. Ing. Michal Beránek Ing. Jaroslav Houček Ing. Martin Prudil, Ph.D. Datum

2 Sekce úřední kontroly Strana 2 /24 1. Úvod Odbor bezpečnosti krmiv a půdy (OBKP) k zanikl. Jeho činnost však nadále plní samostatná oddělení v rámci Sekce úřední kontroly. V roce 2011, stejně jako v současné době, vykonávala tato oddělení svoji specializovanou činnost a zajišťovala v rámci svých činností také metodické vedení Odboru zemědělské inspekce tvorbou metodických pokynů. Byl také zpracován roční plán kontrolní a analytické činnosti za účelem zajištění koordinace kontrolní činnosti v oblasti krmiv, hnojiv, ekologického zemědělství a živočišné výroby. Dále se jednotlivá oddělení podílela na legislativě (národní i evropské), organizovala vzdělávací akce, vykazovala publikační činnost a poskytovala informace podle příslušných právních předpisů. Tato zpráva uvádí přehled stěžejních činností na jednotlivých odděleních OBKP v roce Oddělení hodnocení krmiv a doplňkových látek (OHKDL) (v současnosti Oddělení krmiv) 2.1 Odborná činnost Kontrolní činnost ÚKZÚZ v oblasti bezpečnosti krmiv je prováděna formou úředních kontrol registrovaných nebo schválených provozů a dále v podobě cílených kontrol a monitoringu přítomnosti zakázaných nebo nežádoucích látek v produktech určených pro výživu zvířat. Úřední kontroly provozů jsou zaměřeny na ověření dodržování aktuálních legislativních předpisů u činností spojených s výrobou a uváděním krmiv na trh. Součástí plánovaných kontrol může být odběr vzorku krmiva pro ověření jejich bezpečnosti nebo jakosti. Frekvence kontrol u jednotlivých typů krmivářských provozů za rok je plánována s ohledem na rozsah registrovaných činností a možné riziko ohrožení potravinového řetězce. 2.2 Úřední kontroly V roce 2011 ÚKZÚZ provedl 2994 úředních kontrol. Inspekce v terénu zaznamenala 42 závad neodstranitelných v průběhu kontroly a v souladu s článkem 54 Nařízení (ES) č. 882/2004 bylo uloženo 26 zvláštních opatření k zajištění bezpečnosti krmiv nebo k dodržení právních předpisů v oblasti krmiv.

3 Sekce úřední kontroly Strana 3 /24 Činnost Počet kontrol provedených v roce 2011 u jednotlivých typů provozů Počet provedených kontrol Počet kontrol na 1 provoz Výrobci krmných surovin 273 0,9 Výrobci krmných směsí registrovaní 624 2,9 Výrobci krmných směsí schválení 556 4,2 Výrobci doplňkových látek registrovaní 17 1,4 Výrobci doplňkových látek schválení 7 1,0 Výrobci premixů registrovaní 20 2,2 Výrobci premixů schválení 78 3,5 Mobilní výrobny 52 0,7 Dovozci registrovaní 219 1,3 Dovozci schválení 68 1,3 Distributoři a dodavatelé registrovaní ,1 Distributoři a dodavatelé schválení 355 1,4 Dopravci 5 Prvovýrobci 434 Odebráno a zbožíznalecky posouzeno bylo 963 vzorků krmiv, z toho bylo zastoupeno 65,7 % krmných směsí, 27,1 % krmných surovin a 7,1 % doplňkových látek a premixů. Celkem 146 vzorků (15,2 %) bylo hodnoceno jako nevyhovující. Krmné suroviny nevyhověly zejména parametry kvalitativních znaků (dusíkaté látky, vláknina). U premixů byly nejčastěji překročeny limity stopových prvků (Cu, Zn, Mn) a vitamínů A a E. V případě krmných směsí byly přeneseny nedostatky ze surovin a premixů, nejčastějšími nevyhovujícími parametry byly tudíž výše zmíněné obsahy stopových prvků, vitaminů a kvalitativních znaků.

4 Sekce úřední kontroly Strana 4 /24 Souhrn odebraných a nevyhovujících vzorků krmiv v rámci úřední kontroly 2011 Vzorek Odebráno Nevyhovující Podíl (%) Krmné suroviny Obiloviny ,5 Olejniny ,9 Hlízy a kořeny Pícniny ,7 Ostatní rostliny Mléčné suroviny Živočišné suroviny ,5 Rybí suroviny Minerální suroviny Ostatní suroviny ,8 CELKEM ,7 Krmné směsi Kompletní KS pro hospodářská zvířata ,3 Kompletní KS pro domácí a ostatní zvířata ,5 Doplňkové KS pro hospodářská zvířata ,7 Doplňkové KS pro domácí a ostatní zvířata ,1 CELKEM ,7 Ostatní Premixy ,8 Doplňkové látky Minerální krmiva Ostatní CELKEM CELKEM VZORKŮ ,2 2.3 Cílené kontroly a monitoring Plán cílených kontrol a monitoringu nežádoucích látek je každý rok upravován na základě výsledků zjištěných v předchozích letech a podle aktuálních rizik pro bezpečnost potravinového řetězce. V roce 2011 bylo odebráno a zbožíznalecky posouzeno 1396 vzorků krmiv. V této skupině bylo zastoupeno 805 vzorků krmných směsí (z toho 3,0 % nevyhovujících), 508 vzorků krmných surovin (1,2 % nevyhovujících) a 83 vzorků doplňkových látek a premixů (7,2 % nevyhovujících). Cílená kontrola přítomnosti zpracovaných živočišných bílkovin v krmivech Kontrola je zaměřená na možnou kontaminaci krmiv zpracovanými živočišnými bílkovinami (PAP). U rybí moučky byla zjišťována kontaminace suchozemskými tkáněmi.

5 Sekce úřední kontroly Strana 5 /24 Bylo zkontrolováno celkem 235 krmných směsí a surovin. Přítomnost nepovolených zpracovaných živočišných bílkovin nebyla v žádném vzorku zjištěna. Cílená kontrola rybí moučky na přítomnost tkání suchozemských živočichů Cílem kontroly je zachytit přítomnost tkání suchozemských živočichů v rybí moučce, zvláště v souvislosti s povolením používat rybí moučku do mléčných krmných směsí. Mikroskopicky bylo zkontrolováno 50 vzorků rybí moučky nebo krmných směsí, v žádné nebyly nalezeny tkáně suchozemských živočichů. Monitoring vybraných perzistentních organických polutantů (POP) V rámci kontroly bylo analyzováno 26 vzorků krmiv a krmných surovin, žádný vzorek nebyl vyhodnocen jako nevyhovující. PCB byly sledovány zároveň s dioxiny, aby bylo možné posoudit expozici zvířete všem těmto toxinům. Naměřené hodnoty byly velmi nízké, většinou pod mezí detekce 0,5 µg. Pro PCB dosud nebyly stanoveny prahové hodnoty. Cílená kontrola dioxinů, furanů a PCB dioxinového typu V rámci cílené kontroly bylo analyzováno celkem 38 vzorků, zejména rybí moučka, sušená krmiva a doplňkové látky. Stanovené limity se pohybují od 0,75 do 6 ng WHO-TEQ/kg podle druhu krmiva pro dioxiny a od 1,25 do 24 ng WHO-TEQ/kg podle druhu krmiva pro sumu dioxinů a PCB. Jeden vzorek rybí moučky byl nevyhovující (suma PCDD a PCDF 3,40 ng, norma 1,2 ng.kg -1 WHO-TEQ/kg). Monitoring mykotoxinů V rámci této kontroly se zjišťuje přítomnost aflatoxinu B1, zearalenonu, ochratoxinu A, fumonisinů B1 a B2, T2 a HT2 toxinu. Bylo odebráno 100 vzorků krmiv a krmných surovin. Většina zjištěných hodnot byla pod mezí stanovitelnosti, avšak v jednom vzorku kompletní krmné směsi pro ptáky obsah aflatoxinu B1 dosáhl 21,78 µg.kg -1 a překročil stanovený limit 10 µg.kg -1. S výrobcem krmné směsi bylo zahájeno správní řízení. Cílená kontrola přítomnosti těžkých kovů v krmivech Inspektoři odebrali 176 vzorků obilovin, olejnin, minerálních látek, rybí moučky a objemných krmiv pro zjištění nežádoucího obsahu těžkých kovů. Byl sledován obsah olova, kadmia, arsenu a rtuti. U žádného vzorku nebylo zjištěno překročení stanoveného limitu. Cílená kontrola používání kokcidiostatik Kontroluje se, zda se doplňkové látky nevyskytují v krmivech pro druhy či kategorie zvířat, pro které nejsou povoleny nebo zda jejich obsah nepřekračuje povolený limit. V rámci kontroly bylo odebráno celkem 335 vzorků kompletních, doplňkových a minerálních krmných směsí a premixů. Z této skupiny bylo 5 vzorků krmiv vyhodnoceno jako nevyhovující. Nejčastěji byly překročeny povolené limity reziduí pro salinomycinát sodný.

6 Sekce úřední kontroly Strana 6 /24 Cílená kontrola obsahu mědi a zinku pro prasata Cílem této kontroly bylo sledování, zda je dodržován maximální povolený obsah mědi a zinku v krmivech pro prasata a selata. Inspektoři odebrali 52 vzorků krmiv, požadovanému obsahu mědi nevyhověly 3 vzorky krmných směsí, obsah zinku byl nevyhovující u 4 vzorků krmiv. Cílená kontrola dodržování dalších limitů doplňkových látek Při této kontrole se sledovalo dodržování maximálních limitů vitaminu A, vitaminu D 3, železa, jódu, mědi, manganu, selenu a zinku. Odebráno bylo 64 vzorků krmných směsí, 2 vzorky byly posouzeny jako nevyhovující, oba překročily povolený limit manganu a selenu. Cílená kontrola pesticidů Přítomnost pesticidů byla zjišťována v 61 vzorcích obilovin, olejnin a rybí moučky. V jednom vzorku kompletní krmné směsi pro kuřata byl zjištěn nepovolený obsah thiabendazolu (0,2653 mg/kg při povoleném limitu 0,01 mg/kg), krmivo bylo zakázáno zkrmovat a s provozovatelem bylo zahájeno správní řízení. Většina ostatních hodnot se pohybovala pod mezí stanovitelnosti. Cílená kontrola přítomnosti a označování GMO V rámci této kontroly jsou sledovány genetické modifikace v krmných surovinách a krmivech. Jedná se zejména o kukuřici, řepku, sóju, rýži a kompletní i doplňkové krmné směsi. Část vzorků byla analyzována v laboratoři VÚRV Ruzyně. Bylo prověřeno 59 vzorků krmiv, jedna kompletní krmná směs pro kachny byla nevyhovující pro obsah 27,55 % nedeklarované geneticky modifikované kukuřice (MON810). 2.4 Mimořádné kontroly V systému RASFF byly v průběhu roku přijaty 4 podněty k provedení kontrol krmivářských provozů na území ČR. Bylo posuzováno riziko výskytu krmných tuků s nadlimitním obsahem dioxinů, premix doplňkových látek s rizikem obsahu chloramfenikolu, krmné směsi pro psy s podezřením na nepovolený zdroj proteinů a rybí moučka pro ověření obsahu dioxinů. Všechny případy byly koordinovaně prověřeny a výsledky byly poskytnuty dalším členským státům EU. ÚKZÚZ rovněž předložil dvě oznámení do systému RASFF, které se týkaly dovozu rybí moučky s nadlimitním obsahem dioxinů z Litvy respektive exportem krmné směsi pro nosnice s nadlimitním obsahem salinomycinátu sodného do Polska. Oba tyto případy byly rovněž ve spolupráci s dotyčnými zeměmi uzavřeny.

7 Sekce úřední kontroly Strana 7 / Semináře Dne pořádal OBKP na půdě MZe odborný seminář Výsledky úředních kontrol krmiv a pravidla jejich označování. Na akci byly prezentovány aktuální výsledky hodnocení bezpečnosti a kvality krmiv uváděných na trh, rozsah a zaměření kontrol krmivářských provozů, pravidla označování krmných směsí, doplňkových látek, premixů i krmiv používaných v režimu ekologického zemědělství a byly diskutovány i další aspekty s kontrolou krmiv související. Semináře se zúčastnilo 68 odborníků z praxe i státní správy. Kontakt pro případné dotazy a další informace Ing. Miroslav Vyskočil miroslav.vyskocil@ukzuz.cz Klasifikace jatečně upravených těl (JUT) jatečných zvířat V roce 2011 bylo provedeno 569 kontrol klasifikace JUT skotu a 654 kontrol klasifikace JUT prasat, dále bylo oznámeno zástupcům Komise DG AGRI využití alternativního umístění etiket pro označování výsledku klasifikace JUT skotu v ČR na přední a zadní kližku. Metodický pracovník se pravidelně zúčastňuje zasedání Rady SEUROP, v roce 2011 byl jako pozorovatel na kontrolni Misi DG AGRI v Irsku a Severním Irsku. V červnu tohoto roku proběhla i kontrolní Mise DG AGRI v České republice. Plán kontrol a jeho plnění jednotlivými inspektory OZI a OBKP i v rámci poboček byl pravidelně sledován a čtvrtletně vyhodnocován, toto se týká i výsledků kontrol uváděných v jednotlivých protokolech. Byla zajišťována rotace inspektorů OZI a OBKP dle požadavků EU. Byla provedena 2 praktická školení inspektorů OZI a OBKP za účasti školitelů z VÚŽV Uhříněves a Mze ČR. Byl připraven plán úředních kontrol na rok 2012, kde byl akceptován požadavek ke snížení těchto kontrol. Rovněž byla zpracována zpráva z úředních kontrol za rok 2011 a dotazník DG AGRI pro kontroly klasifikace JUT skotu a prasat. Kontakt pro případné dotazy a další informace MVDr.Verena Aberlová verena.aberlova@ukzuz.cz

8 Sekce úřední kontroly Strana 8 / Úřední kontroly ekologického zemědělství Na základě požadavků nové evropské legislativy vykonává ÚKZÚZ na základě pověření Ministerstva zemědělství od úřední kontroly ekologického zemědělství. Od stejného data ÚKZÚZ od privátních kontrolních organizací převzal provádění delegovaných kontrol v ekologickém zemědělství pro potřeby Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF). Ekologické zemědělství je jedním z dotačních titulů, obsažených v nařízení vlády č. 79/2007 Sb., o podmínkách provádění agroenvironmentálních opatření. V roce 2011 ÚKZÚZ provedl celkem 251 kontrol v oblasti ekologické prvovýroby. Úřední kontrola ekologické prvovýroby sestává z kontroly dokumentace včetně účetních dokladů a z fyzické kontroly podniku. Tato zahrnuje především kontrolu rostlinné produkce (stav obhospodařovaných pozemků, skladovacích zařízení, používání hnojiv a přípravků na ochranu rostlin), živočišné produkce (welfare zvířat, ustajovací prostory, krmiva) a správnosti označování bioproduktů. Část podniků ke kontrole vybírá přímo ÚKZÚZ a část podniků v rámci delegovaných kontrol pro ÚKZÚZ vybírá SZIF. V roce 2011 ÚKZÚZ vybral ke kontrole 46 podniků a SZIF 205 podniků (zde jsou zahrnuty i kontroly na podnět a následné kontroly). Z důvodu smysluplného cílení kontrol ÚKZÚZ vybírá podniky ke kontrole v několika kolech rizikové analýzy v průběhu roku. V roce 2011 ÚKZÚZ provedl tři kola rizikové analýzy. V prvním kole bylo vybráno 28 podniků s chovem zvířat bez zimního ustájení, přičemž kontroly těchto podniků proběhly v průběhu února až dubna. Ve druhém kole bylo vybráno 11 podniků hospodařících na orné půdě s tím, že kontroly se uskutečnily během dubna až května. Poslední kolo rizikové analýzy bylo zaměřeno na ekologické vinaře, přičemž kontroly u sedmi vybraných podniků probíhaly během července až září. Během úředních kontrol ekologické prvovýroby bylo zjištěno celkem 11 porušení pravidel ekologické produkce. Na Ministerstvo zemědělství bylo podáno celkem 6 návrhů na zahájení správního řízení, přičemž další porušení pravidel ekologické produkce byla řešena uložením nápravného opatření, jehož splnění bylo ověřeno následnou kontrolou. Mezi zjištěná porušení patřilo používání nepovolených přípravků na ochranu rostlin, použití konvenčního osiva bez platné výjimky, nepovolené úpravy zvířat (odrohování telat), nedostatky v záznamech o hnojivech, resp. o zvířatech, chybějící ušní známky u zvířat, nevhodné skladování statkových hnojiv nebo nedostatky v ustájení zvířat (chybějící podestýlka). Součástí úředních kontrol ekologického zemědělství byl i odběr vzorků za účelem případného odhalení porušování pravidel ekologické produkce. Za rok 2011 bylo odebráno celkem 40 vzorků z ekologického zemědělství. Z toho 7 vzorků krmiv bylo analyzováno na přítomnost GMO, 1 vzorek krmiva na přítomnost skladištních pesticidů a 32 vzorků listů a hroznů vinné révy na přítomnost reziduí pesticidů nepovolených v ekologické produkci. Ve vzorcích krmiv nebyla ani v jednom případě zjištěna přítomnost GMO v takovém množství, aby se jednalo o porušení pravidel ekologické produkce. Naopak byla v testovaném

9 Sekce úřední kontroly Strana 9 /24 vzorku skladovaného krmiva zjištěna přítomnost v ekologickém zemědělství nepovoleného chlorpyrifos-methylu, v tomto případě tedy šlo o porušení pravidel ekologické produkce. Použití nepovolených přípravků na ochranu rostlin ve vzorcích listů a hroznů vinné révy nebylo prokázáno a v porovnání se vzorky z běžné konvenční produkce byly zjištěné hladiny pesticidů výrazně nižší, přičemž ve vzorcích hroznů nebyla rezidua pesticidů prakticky detekována vůbec. Zdrojem kontaminace porostů byla chemická ochrana rostlin prováděná v sousedních konvenčně obhospodařovaných vinohradech. Kontakt pro případné dotazy a další informace Ing. Martin Prudil Ph.D. martin.prudil@ukzuz.cz Oddělení registrace a kontroly krmiv (ORKK) (v současnosti Oddělení krmiv) 3.1 Evidence krmivářských provozů V registračním systému ÚKZÚZ bylo k evidováno právnických nebo fyzických osob, které požádaly o registraci krmivářských provozů pro činnost výroba, uvádění do oběhu, prvovýroba nebo doprava krmiv. Celkem bylo k tomuto datu evidováno provozů, z toho schválených bylo 325 a registrovaných bylo provozů. V roce 2011 bylo nově schváleno 44 a registrováno 820 provozů. Změny v evidenci byly provedeny u 69 schválených a 432 registrovaných provozů. Z evidence bylo vyjmuto 507 provozů, z toho 31 schválených a 476 registrovaných provozů. Ukončení činnosti provozů bylo převážně z důvodů zániku právních subjektů a částečně fúzemi firem a převodem provozů pod jiný právní subjekt. K významnému meziročnímu nárůstu (téměř 90 %) došlo u počtu subjektů, které uvádějí do oběhu premixy, dále u subjektů uvádějících do oběhu doplňkové látky (nárůst 80 %) a distributorů (nárůst 32,0 %) krmiv. 3.2 Správní činnost na základě zjištění porušení právních předpisů Z důvodu porušení požadavků legislativy nebyla v roce 2011 pozastavena ani zrušena žádná z registrací. V průběhu roku bylo vydáno 30 rozhodnutí ve správním řízení. Tři subjekty podaly proti rozhodnutí odvolání. V jednom případě bylo správní řízení zastaveno a rozhodnutí o pokutě bylo v rámci autoremedury zrušeno. V jednom případě byla pokuta snížena. Výše pravomocně uložených pokut za rok 2011 činila ,- Kč. Nejvyšší uložená pokuta dosáhla výše ,- Kč, nejnižší částka činila 2 000,- Kč.

10 Sekce úřední kontroly Strana 10 /24 Počty provozů v systému registrace ÚKZÚZ (stav k ) Druh činnosti Schválené Registrované Celkem ČR Výrobci krmných surovin Výrobci doplňkových látek Výrobci premixů Výrobci krmných směsí Mobilní výrobny Faremní míchárny Prvovýroba - všeobecně Dovozci krmiv Dodavatelé krmiv Distributoři Dopravci Uvádění do oběhu - suroviny Uvádění do oběhu krmné směsi Uvádění do oběhu DL Uvádění do oběhu premixy Kontrola sušárenských provozů ORKK se v roce 2011 také podílelo na koordinaci činnosti na úseku kontroly sušárenských provozů ve spolupráci s OZI, NRL a Státním zemědělským intervenčním fondem (SZIF). Kontrolní činnost na úseku sušených krmiv se řídí zákonem č. 91/1996 Sb., o krmivech, ve znění pozdějších předpisů, prováděcí vyhláškou k němu č. 356/2008, nařízením rady (ES) č. 1234/2007, nařízením komise (ES) č. 382/2005, smlouvou o součinnosti mezi ÚKZÚZ a SZIF a aktuálním metodikým pokynem. V souladu s metodikou bylo u 18ti provozovatelů pracovníky OZI provedeno schválení 19ti sušárenských provozů. Z uvedeného počtu tři provozy v roce 2011 sušárenskou činnost nezahájily. Pro potřebu sušárenských podniků v r zajistil OBKP ve spolupráci s OZI školení, zaměřené na odběru vzorků a jejich konečnou úpravu. Součástí školení jsou i změny v legislativě. Od do bylo provedeno celkem 101 kontrol sušárenských provozů a bylo při nich odebráno a analyzováno 98 vzorků sušených krmiv. Závady nebyly zjištěny.

11 Sekce úřední kontroly Strana 11 /24 Závěrečná zpráva o činnosti na úseku sušených krmiv je zpracovávána vždy až po ukončení hospodářského roku, tj. po Kontakt pro případné dotazy a další informace Ing. Michal Beránek michal.beranek@ukzuz.cz Oddělení registrace hnojiv (ORH) V roce 2011 pokračovala registrace hnojiv a pomocných látek podle zákona č. 156/1998 Sb., o hnojivech. Kromě registrace pracovníci ORH evidují hnojiva a pomocné látky uváděné do oběhu i dalšími 3 legálními způsoby, tzn. v režimu ohlášení (podle zákona č. 156/1998 Sb., o hnojivech), vzájemného uznávání (podle Nařízení EP a Rady (ES) č. 764/2008) a HNOJIV ES (podle Nařízení EP a Rady (ES) č. 2003/2003). HNOJIVA ES jsou však evidována a následně zveřejněna v Registru hnojiv pouze na základě žádosti výrobce resp. dodavatele, protože tato hnojiva ze své podstaty žádné evidenci ani povinnému hlášení nepodléhají. V režimu registrace bylo vydáno celkem 386 rozhodnutí, z toho 153 rozhodnutí o registraci, 125 prodloužení platnosti registrace a v 108 případech bylo vydáno rozhodnutí o změně žádosti o registraci. Dále bylo ohlášeno 68 hnojiv a v 4 případech bylo vydáno rozhodnutí o zamítnutí žádosti o ohlášení hnojiva. V režimu vzájemného uznávání bylo evidováno 30 výrobků, v režimu HNOJIV ES pak 9 hnojiv. V rámci odborného dozoru bylo odebráno celkem 275 vzorků (190 registrovaných hnojiv a pomocných látek, 12 ohlášených hnojiv a 73 HNOJIV ES). Na základě výsledků analýz vzorků bylo zrušeno 10 rozhodnutí o registraci a 1 souhlas s uvedením ohlášeného hnojiva do oběhu. Důvodem bylo kromě nevyhovujících jakostních ukazatelů také 9 případů překročení limitů rizikových prvků (tab. 1). Dále bylo zahájeno 1 správní řízení u HNOJIVA ES (chybná deklarace + nevyhovující jakostní ukazatele). Cílené kontroly (tab. 2) zaměřené na průmyslové komposty, digestáty a statková hnojiva byly prováděny jednak u registrovaných a ohlášených výrobků (jako součást odborného dozoru), jednak jako kontrola výrobků určených pro vlastní potřebu. V rámci cílených kontrol bylo rovněž odebráno 10 tzv. sušených hnojů (drůbeží, kravské, koňský) kromě standardních stanovení bylo nově vyvinutou metodou na detekci kyseliny močové ověřováno, zda koňský resp. kravské hnoje neobsahují větší podíl drůbežího hnoje než deklarovaných max. 15% (ve 4 případech byl skutečně větší a z toho ve 2 případech většinový - podíl drůbežího hnoje stanoven).

12 Sekce úřední kontroly Strana 12 /24 Tab. 1 Hnojiva, u nichž byly v roce 2011 zjištěny nadlimitní obsahy rizikových prvků *) Výrobek Žadatel/výrobce Překročení limitů rizik. prvků (v mg prvku/kg vysuš. vz.) Průmyslový kompost, organické hnojivo Fertila-A, průmyslový kompost EKOSO kompost, průmyslový kompost, organické hnojivo Sulfammo 23 Mesactyl NPRO N (MgO,SO3) 23 (+3,+31) *) červeně vyznačen limit TK RUMPOLD s.r.o., Klimentská 1746/52, Praha 1, Provozovna Ostrava, Řízená kompostárna Bruntál - Moravský Kočov BioImpro s.r.o., Lipská 4705, Chomutov, výrobna Ahníkov EKOSO Trhový Štěpánov, s.r.o., Lhotecká 372, Trhový Štěpánov TIMAC AGRO CZECH s.r.o., Znojemská 949/84, Jihlava/ TIMAC AGRO, Dungemittelproduktions - und HandelsgmbH, Industrielgelände Pischelsdorf, Zwentendorf, Rakousko Hg (1,22/1) As (29,5/20) Ni (65,5/50) Cd (9,1/1) Tab. 2 Cílené kontroly v roce průmyslové komposty, digestáty, statková hnojiva, sušené hnoje *) Počet odebraných vzorků (překroč. limitů rizik. prvků/ nedodržení jakostních ukazatelů) Překročení limitů rizik. prvků (v mg prvku/ kg vysuš. vzorku) Prům. komposty Hg (1,22/1) 42 (3/8) As (29,5/20) Ni (65,5/50) Digestáty 33 (1/0) Zn (1360/1200) Statková hnojiva 34 (1/-) Zn (1350/1200) Sušené hnoje 10 (0/4) *) červeně vyznačen limit TK Kontakt pro případné dotazy a další informace Ing. Jaroslav Houček jaroslav.houcek@ukzuz.cz

13 Sekce úřední kontroly Strana 13 /24 5. Oddělení biologických testací (OBT) V oblasti agrochemického zkoušení zemědělských půd (AZZP) bylo v roce 2011 prozkoušeno celkem ha z.p., což představuje 99,0 % celoročního plánu a bylo odebráno půdních vzorků (100,1%). Pro MZe byla za tuto oblast vypracována výroční zpráva Výsledky agrochemického zkoušení zemědělských půd za období V oblasti vegetačních zkoušek a testů v roce 2011 byly na 13 odrůdových stanicích vedeny tři stacionární polní zkoušky, celkem na pokusných parcelách. Tyto zkoušky dlouhodobě hodnotí různé způsoby a stupňované intenzity základního hnojení a různé způsoby organického hnojení při omezeném používání minerálních hnojiv ve vztahu k výnosu a kvalitě pěstovaných plodin a v neposlední řadě hodnotí půdní vlastnosti. Na 13 lyzimetrických stanovištích v odlišných klimatických a půdních podmínkách jsou dlouhodobě sledovány vstupy živin a doprovodných látek do půdy z organických i minerálních hnojiv, ze srážkových vod, případně závlahové vody a výstupy živin odčerpaných sklizní a ztráty živin zjištěné v eluátu. Ve zranitelné oblasti na třech lokalitách byla založena víceletá polních zkouška s diferencovanými dávkami hnojení minerálními živinami a organickými hnojivy (kejda, digestát, kompost). Ve vegetační hale v Brně byly založeny čtyři nádobové zkoušky v 665 nádobách. Ukončena byla tříletá registrační zkouška hrubě mletého vápence z Vápenky Čertovy schody. Na pelargonium zonale a paprice byl ověřován vliv kapalných hnojiv z cytokininovými deriváty pro Fosfu a.s. Pro vlastní potřebu byly ověřovány čtyři pomocné rostlinné přípravky na bázi huminových látek na výnos a kvalitu dvou pěstovaných plodin. Rovněž pro interní účely bylo ověřováno již registrované hnojivo Rošťák na bázi rostlinného popele, které má charakter organominerálního draselno-vápenatého hnojiva. Pozornost byla zaměřena na možný transfer rizikových prvků a polyaromatických uhlovodíků do konzumních částí pěstovaných plodin, stejně jako jejich výskyt v půdě. Kontakt pro případné dotazy a další informace Ing. Michalela Smatanová Ph.D. michaela.smatanova@ukzuz.cz V oblasti biologického zkoušení krmiv (BZK) byla v roce 2011 navázána spolupráce s Českou zemědělskou univerzitou v Praze a byl proveden zkušební test k testování KS pro nutrie ( test probíhá i v současné době). Na zrekonstruované BTS Lípa dále proběhl v rámci ověření produkční účinnosti kompletních krmných směsí test na výkrm prasat pro Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i. Praha Uhříněves. Kromě výkrmové části testace, byla také následně sledována a vyhodnocena jatečná hodnota prasat. Po porážce byla prasata zvážena a zatříděna přístrojem UFOM podle klasifikační stupnice SEUROP. Následně byla u vybraných kusů provedena jatečná disekce.

14 Sekce úřední kontroly Strana 14 /24 V rámci biologických testací kompletních krmných směsí pro kuřata chovaná na maso probíhaly také v průběhu roku testace pro Mendelovu univerzitu v Brně. První byla zaměřena na vliv řepkového semene v krmné směsi na intenzitu růstu. Ve dvou následujících testacích byly do krmných směsí zařazeny kukuřičné výpalky (tzv. DDGS (dried distillers grains with solubles), což jsou výpalky, které se suší spolu s jejich tekutou frakcí). Cílem těchto pokusů bylo zjistit vliv částečné náhrady sojového extrahovaného šrotu (SEŠ) kukuřičnými výpalky (DDGS) na intenzitu růstu a konverzi krmiva u kuřat hybridní kombinace Ross 308 a Cobb 500. V rámci testování netradičních surovin byly provedeny dílčí biologické pokusy na : Králících : odstav, výkrm, testována nať topinamburů - granule Kachnách : výluh z úsušku hlíz a granulí natě topinamburu Selatech : výluh z natě topinamburu Kontakt pro případné dotazy a další informace Ing. Robert Tůma robert.tuma@ukzuz.cz Výsledky agrochemického zkoušení zemědělských půd za období AZZP je pravidelné zjišťování vybraných parametrů půdní úrodnosti; provádí se v šestiletých cyklech a zahrnuje odběr vzorků, jejich chemický rozbor a vyhodnocení výsledků. AZZP je prováděno na základě zákona č.156/1998 Sb., o hnojivech, ve znění pozdějších předpisů a vyhlášky č. 275/1998 Sb., o agrochemickém zkoušení zemědělských půd, ve znění pozdějších předpisů. Na zkoušených pozemcích se stanovují u všech vzorků tyto agrochemické vlastnosti: půdní reakce, obsah přístupného fosforu, draslíku, hořčíku a vápníku. Dále se vypočítává aktuální kationtová výměnná kapacita, potřeba vápnění a poměr K: Mg. Základní agrochemické půdní vlastnosti jsou hodnoceny samostatně pro ornou půdu, trvalé travní porosty, vinice, intenzivní sady a chmelnice. Úroveň výživy rostlin je dána obsahem přístupných živin v půdě, hodnotami půdní kyselosti a aplikovanými dávkami živin prostřednictvím minerálních a organických hnojiv. V roce 2010 byla celková spotřeba minerálních hnojiv v České republice 93,1 kg čistých živin na hektar zemědělské půdy. Z uváděného množství však naprostou většinu tvořil dusík (76,7 kg), spotřeba fosforečných a draselných hnojiv (8,9 kg P 2 O 5 a 7,5 kg K 2 O) je dlouhodobě nízká. Ve srovnání s rokem 2009 došlo k mírnému zvýšení spotřeby minerálních hnojiv.

15 Sekce úřední kontroly Strana 15 /24 Výsledky agrochemického zkoušení zemědělských půd za období : Průměrná hodnota půdní reakce zemědělské půdy v ČR je 6,0 stupně ph. Vývoj výměnné půdní reakce má dlouhodobě negativní trend vedoucí k postupnému okyselování zemědělské půdy Průměrná zásoba přístupného fosforu v zemědělské půdě ČR činí podle výsledků této zprávy 88 mg.kg -1. Půdní zásoba přístupného fosforu dlouhodobě mírně klesá a také srovnání podle kritérií hodnocení má negativní trend Průměrný obsah přístupného draslíku v zemědělské půdě ČR je v současné době 238 mg.k g-1. Obsah přístupného draslíku v zemědělské půdě ČR v posledních letech mírně stoupá a také srovnání podle kritérií hodnocení vykazuje mírně pozitivní trend Průměrný obsah přístupného hořčíku v zemědělské půdě ČR je 189 mg.kg -1. Vývojový trend obsahu přístupného hořčíku není zcela jednoznačný, vykazuje stagnaci, ale i mírné snížení nebo zvýšení. Tento stav do jisté míry souvisí se zastoupením jiných kationtů v sorpčním komplexu (především draslíku) a tím lepším nebo horším uplatněním méně aktivního hořčíku Průměrný obsah přístupného vápníku v zemědělské půdě ČR je mg.kg -1. Půdní zásoba přístupného vápníku postupně klesá. Tento trend není výrazný, ale je jednoznačný a plně koresponduje s poklesem půdní reakce Současný stav zásobenosti zemědělských půd ČR draslíkem a hořčíkem se pozitivně projevuje v zužování poměru těchto dvou kationtů, což však při velmi úzkém poměru navozuje problém ve výživě draslíkem a potřebu zvýšeného hnojení touto živinou Na základě výsledků z dlouhodobých polních zkoušek je prokázáno, že pro udržení obsahu fosforu v půdě na počátečním stavu postačuje v řepařské i bramborářské výrobní oblasti průměrná roční dávka přibližně 30 kg P 2 O 5.ha -1. Obdobně pro udržení počátečního stavu přístupného draslíku v půdě postačuje v řepařské oblasti dávka asi 100 kg K 2 O.ha -1 a v bramborářské až 150 kg K 2 O.ha -1. Při zpětném zapravení vedlejších produktů do půdy je dostatečná (podle výrobních oblastí) hladina hnojení na úrovni 40 až 60 kg K 2 O.ha -1. Pro stanovení úrovně minerálního hnojení je možné považovat za účelnou, z hlediska dosahované produkce i zásobenosti půdy, průměrnou roční dávku 100 až 120 kg N, 30 kg P 2 O 5 a 50 až 150 kg K 2 O. Horní hranice uvedeného rozpětí by měla být s ohledem na draslík preferována na půdách v bramborářské oblasti. Kontakt pro případné dotazy a další informace Ing. Vladimír Klement CSc. vladimir.klement@ukzuz.cz

16 Sekce úřední kontroly Strana 16 /24 6. Oddělení bezpečnosti půdy a lesnictví (OBPL) 6.1 Bezpečnost půdy Bazální monitoring půd (BMP) V roce 2011 proběhly každoroční odběry půdních vzorků ornice a podorničí na 40 stálých plochách Bazálního monitoringu zemědělských půd a 3 plochách v chráněných územích (CHÚ) určených ke stanovení organických polutantů. Celkem bylo odebráno 80 vzorků půd na zemědělsky obhospodařovaných plochách a 11 vzorků půd na plochách v chráněných územích. V těchto vzorcích byl stanoven obsah polychlorovaných bifenylů (PCB), polycyklických aromatických uhlovodíků (PAH) a organochlorových pesticidů hexachlorhexanu (HCH), hexachlorbenzenu (HCB) a látek skupiny DDT. Mediány obsahů organických polutantů v půdních vzorcích, , ornice / svrchní horizont, μg.kg -1 suš. (ppb) PCB 16 EPA PAH HCB Látky skupiny DDT Orná půda 2, ,27 22,5 Chmelnice 4, , TTP 3, ,95 15,7 CHKO 2, ,60 3,58 Dále byly v rámci BMP odebírány vzorky rostlin pro stanovení celkového obsahu rizikových prvků na vybraných 25 plochách základního subsytému BMP a 27 plochách subsystému kontaminovaných ploch BMP. Celkem bylo odebráno 90 vzorků rostlinného materiálu. Obsahy rizikových prvků v odebraných vzorcích byly hodnoceny na základě vyhlášky č. 305/2004 Sb. a Nařízení Komise (ES) č. 1881/2006 (hodnocení z hlediska potravin) a podle vyhlášky č. 356/2008 Sb., ve znění pozdějších předpisů (hodnocení z hlediska krmiv). Na 40 monitorovacích plochách BMP byly v prvním říjnovém týdnu odebrány půdní vzorky určené pro stanovení půdních mikrobiálních vlastností. Sada stanovovaných parametrů zahrnuje metody charakterizující biomasu, aktivitu a diverzitu půdních mikrobiálních společenstev. V první polovině roku 2011 byly shromážděny a do databáze uloženy informace o hnojení, použitých přípravcích na ochranu rostlin a pěstovaných plodinách ze všech monitorovacích ploch BMP.

17 Sekce úřední kontroly Strana 17 /24 Registr těžkých kovů Pro Registr těžkých kovů bylo v roce 2011 vybráno ze vzorků AZZP celkem 1142 vzorků půd, z toho v rámci agendy zahušťování na zemědělských půdách 820 vzorků půd a v rámci agendy ekologičtí zemědělci 284 vzorků půd a 38 vzorků půd z pozemků po aplikaci kalů. Stanovení prvků ve výluhu 2M HNO 3 bylo v roce 2009 ukončeno, závěrečná zpráva a kartogramy byly vydány v říjnu V roce 1998 započala tvorba 2. části databáze obsahy prvků byly stanovovány po extrakci lučavkou královskou a v této činnosti se pokračuje i nadále. Od začátku monitorování rizikových prvků proběhl nejdříve velkoplošný průzkum po 100 ha prostorách, na který navázalo zahušťování (7 ha) v místech nalezení kontaminované půdy tak, aby se získal přesný obrys kontaminované plochy, a současně odběr vzorků u ekologických zemědělců. Z Registru kontaminovaných ploch lze pro výluh 2M HNO 3 přibližně odvodit, že podíl kontaminované zemědělské plochy se pohybuje kolem 0,8 % zemědělské půdy. Hodnocení bylo provedeno podle vyhlášky č. 13/1994 Sb. Monitoring kalů ČOV V roce 2011 bylo odebráno 90 vzorků kalů z čistíren odpadních vod, jejichž produkce je dále využívána v zemědělství, nebo se jedná o velké a dlouhodobě monitorované ČOV. V těchto vzorcích je stanoven obsah těžkých kovů a ve vybraných 21 organické polutanty (PCB, 16 EPA PAH, AOX, HCH, HCB, látky skupiny DDT a nově PBDE pouze v 10 vzorcích). PCB (suma 6 kong.) Mediány obsahů organických polutantů v kalech g.kg -1 suš. (ppb) mg.kg EPA Látky PBDE HCB HCH PAH skupiny DDT (suma 9 kong.) AOX ,55 1,00 45,3 31,7 230 Vzájemný poměr látek skupiny DDT v kalech a orné půdě kaly ČOV orná půda - ornice 35% DDD 8% DDT 57% DDE DDT 55% DDE 40% DDD 5%

18 Sekce úřední kontroly Strana 18 /24 Monitoring kvality půdy a rostlin po aplikaci kalů Od roku 2010 se vzorky půd po aplikaci kalů neodebírají v terénu, ale stejně jako vzorky pro Registr těžkých kovů, se vybírají ze vzorků AZZP. Organické polutanty se již nestanovují. Vzorky rostlin se odebírají z ploch po aplikaci kalů, na kterých byly v předchozích letech zjištěny nadlimitní obsahy prvků. V roce 2011 bylo vybráno 38 vzorků půd a 12 vzorků rostlin. Sedimenty Od roku 1995 do konce roku 2011 bylo odebráno a zanalyzováno celkem 411 vzorků sedimentů (v roce 2011: 31 vzorků). Z uvedeného počtu je 227 rybníků polních a 125 rybníků návesních, 40 rybníků lesních a 19 sedimentů z toků. V sedimentech se provádí stanovení výměnného ph, zrnitosti, přístupných živin, dále stanovení obsahu těžkých kovů, PCB, 16 EPA PAH, AOX, HCH, HCB, látky skupiny DDT a nově PBDE. Aktivní biomonitoring Aktivní biomonitoring je jednou z možných metod vedoucích ke zjištění aktuálních atmosférických depozičních zátěží krajiny a především zemědělské produkce vybranými prvky, spočívající v cíleném vystavení vybraných rostlin atmosférickým vlivům v zájmovém území a sledování jejich reakce. Jako bioindikátory slouží rostliny jílku mnohokvětého a borovice černé. V roce 2011 byl aktivní biomonitoring provozován na 7 stanovištích. Vzorky jílku jsou odebírány v pravidelných 4 týdenních intervalech, vzorky jehličí se odebírají 2x ročně. V roce 2011 bylo odebráno a analyzováno 23 vzorků jílku a 8 vzorků jehličí. Ve všech vzorcích jsou stanoveny obsahy těžkých kovů a 16 EPA PAH. Stanoviště aktivního biomonitoringu a pěstované bioindikátory v roce 2011 Plzeň Závišín Přerov n./l. Opava Vratimov Lípa Jaroměřice Jílek x x ano ano x ano ano Borovice ano ano x ano ano x x Odběry vzorků (a shromažďování informací o plochách BMP) provádí ve většině případů ispektoři regionálních Oddělení zemědělské inspekce, část vzorků odebírají pracovníci Oddělení bezpečnosti půdy a lesnictví a pracovníci Oddělení mikrobiologie a biochemie. Veškeré výsledky chemických analýz jsou shromažďovány v příslušných databázích, jejichž struktura je přímo uzpůsobena potřebám oddělení. Každá oblast činnosti má svou vlastní agendu. SW je vyvíjen přímo na pracovišti. V roce 2011 byly započaty práce na nové agendě BMP_SONDY, ve které budou shromážďovány veškeré informace týkající se pedologických sond BMP.

19 Sekce úřední kontroly Strana 19 /24 Ke všem oblastem činnosti jsou zpracovány zprávy, které jsou v úplném nebo částečném znění přístupné na webových stránkách ústavu. Kontakt pro případné dotazy a další informace Mgr. Šárka Poláková Ph.D. sarka.polakova@ukzuz.cz Činnost lesnická Průzkum výživy lesa a hodnocení účinnosti leteckého vápnění Předmětem průzkumu výživy lesa byla v roce 2011 přírodní lesní oblast (PLO) č. 29 Nízký Jeseník. Průzkum postihuje celou oblast o rozloze ha, reprezentativnost je jedno odběrné místo na 190 ha porostní půdy (400 odběrných míst). Kontrole kvality a účinnosti vápnění po dvou, pěti a deseti letech od letecké aplikace bylo věnováno 100 odběrných míst. Toto množství odpovídá postihnutí vápněných lokatit v Krušných horach a v Předhoří Orlických hor s příslušným počtem kontrolních odběrů. Vzorkování prováděli proškolení zaměstnanci ÚHÚL Brandýs nad Labem podle příslušného metodického pokynu OBKP. Zpracování závěreční zprávy se týkalo PLO č. 1: Krušné hory, ve které proběhl terénní odběr vzorků v roce Kromě hodnocení chemizmu půdního prostředí a úrovně výživy lesa, zde proběhlo hodnocení účinnosti vápnění po dvou a deseti letech od doby aplikace. Během roku bylo dokončeno zpracování průzkumu v PLO č Karlovarská vrchovina a č Předhoří Českomoravské vrchoviny. Obr. č. 1. Přírodní lesní oblasti ČR - zpracování v roce 2011

20 horizont Ústřední kontrolní a zkušební Sekce úřední kontroly Strana 20 /24 Ve studované přírodní lesní oblasti č.1: Krušné hory byly zjištěny následující hodnoty půdních charakteristik: Tab. č. 1. Přírodní lesní oblast č. 01: Krušné hory hodnoty mediánů půdní vlastnost ph vým N tot (%) P* (mg/kg) K* (mg/kg) Ca* (mg/kg) Mg* (mg/kg) organický 3,4 1, ,3 20 organominerální 3,3 0, < ,9 21 minerální 3,9 0, < ,5 18 *P,K,Ca,Mg: organický horizont - výluh HNO 3 ; min. horizonty - výluh Mehlich III (přístupné obsahy) C ox (%) C/N Nezbytným podkladem pro kontrolu účinnosti vápnění je evidence odběrných míst a dále aktuální databáze všech dosud meliorovaných ploch v zájmovém území. Tato evidence je vedena na základě mapových podkladů, získaných zejm. na MZe. Zákresy území porovnáváme s evidencí vlastníků lesa, kteří ji vyhotovují ve smyslu Zákona č. 156 Sb., o hnojivech. Obr. č. 2. Zobrazení meliorovaných ploch a odběrných míst v PLO č.1: Krušné hory

21 Sekce úřední kontroly Strana 21 /24 Průzkum v genových základnách dubu a buku V lesních komplexech s posláním ochrany přírodní diversity a genetické hodnoty dřevin - genových základnách dubu a buku je každoročně sledován zdravotní stav a úroveň výživy dřevin ve vybraných porostních skupinách. V roce 2011 bylo v genových základnách přírodních lesních oblastí Křivoklátsku a Západočeská pahorkatina odebráno 50 organických a 100 minerálních vzorků půd a 50 vzorků listí. Trvalé zkusné plochy Ústav dále provádí chemické analýzy půdních vzorků z trvalých zkusných ploch, které jsou nástrojem pro dlouhodobé sledování vlivu imisí na lesní ekosystémy. Byla dokončena a odevzdána zpráva z rozborů na těchto plochách. Odběr byl proveden na 141 odběrných místech, umístěných v pravidelné síti na území ČR. Byly zpracovány výsledky analýz ze 408 vzorků organické a 171 vzorků minerální půdy. Test dřevin ve Stachách na Šumavě Pěstování lignikultury ve Stachách na Šumavě si vyžádalo ošetření proti hlodavcům, listožravému hmyzu a především ožínání buřeně. Na podzim proběhlo pravidelné měření výšky sazenic. Výsledky lesnických průzkumů i dalších speciálních činností, kterými je ústav pověřován, jsou zpracovány do závěrečných zpráv, odevzdány MZe a publikovány v odborném tisku. Kontakt pro případné dotazy a další informace Dr. Ing. Přemysl Fiala premysl.fiala@ukzuz.cz Funkční úkoly Sledování vývoje zhutňování půdy pomocí penetrometru na vybraných plochách Bazálního monitoringu půd ( ) sledování utuženosti zemědělských půd bylo prováděno na 12 lokalitách BMP. Celkem bylo odebráno 160 vzorků půd určených ke stanovení vlhkosti. V roce 2011 byl úkol ukončen. Cílená kontrola závislosti mezi zvýšenými obsahy kadmia (Cd) v půdě a krmivech a v ledvinách skotu, prováděná ÚKZÚZ ve spolupráci se SVS ČR: Obsah kadmia (Cd) v půdě a rostlinách, navazující projekt ( ) - V roce 2010 byl zahájen společný projekt ÚKZÚZ a SVS ČR, jehož cílem bylo/je potvrdit, nebo vyvrátit domněnku, že krmiva a krmné suroviny (včetně pastvy) jsou možným zdrojem kadmia a způsobují tak kontaminaci ledvin skotu. Projekt probíhal na 9 vybraných zemědělských

22 Sekce úřední kontroly Strana 22 /24 podnicích. K došetření přestupu Cd z půdy do rostliny byly v roce 2011 provedeny odběry 27 vzorků půd a příslušných 27 vzorků rostlin. V roce 2011 byl úkol ukončen. Stanovení aktivit 137 Cs v půdách vybraných lokalit BMP dlouhodobý úkol prováděný ve spolupráci s MENDELU. Činnost ÚKZÚZ je zde omezena na odběr 23 půdních vzorků. Závislost obsahů POPs v rostlinách na obsahu POPs v půdě ( ) probíhá na 14 vybraných lokalitách BMP s trvale zvýšenými obsahy POPs v půdě, aby bylo možné vysledovat případnou závislost obsahů těchto látek v rostlinách na obsahu v půdě. Hlavním důvodem rozšíření stávajícího monitoringu bylo zvýšit úroveň našeho poznání týkající se obsahů POPs v rostlinách a množící se dotazy (nejen) odborné veřejnosti. Bylo odebráno 17 vzorků rostlin. Výkop a popis pedologických sond na pozorovacích plochách Bazálního monitoringu půd (2011-??) cílem úkolu je sjednotit použitou klasifikaci půdních typů (půdní typy na monitorovaných plochách), neboť v průběhu trvání monitoringu půd došlo dvakrát ke změně klasifikačního systému půd. Dosud bylo znovuvykopáno 14 pedologických sond. 6.4 Žádosti orgánů státní správy V rámci odborné činnosti byly na žádost orgnánů státní správy vypracovány tři odborné zprávy týkající se kontaminance půd: Vyhodnocení výsledků odběrů půdních vzorků ze zemědělských pozemků zasažených kouřovou vlečkou z požáru firmy REMIVA v Chropyni. Vyhodnocení výsledků odběrů půdních a rostlinných vzorků ze zemědělských pozemků zasažených kouřovou vlečkou z požáru skládky pneumatik v Boru u Skutče. Vyhodnocení výsledků odběrů půdních vzorků ze zemědělských pozemků z okolí střelnice u obce Podlesí Němčí Turov. 6.5 Prezentace na odborných akcích, přednášky V květnu 2011 se v prostorách ÚKZÚZ Brno uskutečnil seminář k 15. výročí trvání monitoringu půd, na kterém byly prezentovány dosažené výsledky. Výsledky BMP, včetně metodiky byly zpracovány do volně šiřitelné publikace.

23 Sekce úřední kontroly Strana 23 /24 Na podzim 2011 bylo dokončeno zpracování výsledků rozborů půdních vzorků Registru kontaminovaných ploch (výluh 2M HNO 3 ) z let a byl vydán nově zpracovaný soubor kartogramů. Kontakt pro případné dotazy a další informace Mgr. Šárka Poláková Ph.D. sarka.polakova@ukzuz.cz

24 Sekce úřední kontroly Strana 24 /24 7. Publikační aktivity OBKP Pracovníci odboru vydali velké množství článků, seznam je dostupný u vedoucích oddělení. Zúčastnili se také řady přednášek, na které byli přizváni jako přednášející, případně je ústav pořádal sám (přednášky jsou k dispozici v elektronické podobě).

www.ukzuz.cz Mgr. Šárka Poláková, Ph.D.

www.ukzuz.cz Mgr. Šárka Poláková, Ph.D. Mgr. Šárka Poláková, Ph.D. je specializovaný úřad státní správy zřízený zákonem č. 147/2002 Sb. je organizační složkou státu je správním úřadem, podřízeným Ministerstvu zemědělství je držitelem certifikátu

Více

STARÉ ZÁTĚŽE. ÚKZÚZ sleduje hladiny obsahů hladiny obsahů (nikoli hladiny kontaminace) RP a látek v zemědělských půdách

STARÉ ZÁTĚŽE. ÚKZÚZ sleduje hladiny obsahů hladiny obsahů (nikoli hladiny kontaminace) RP a látek v zemědělských půdách STARÉ ZÁTĚŽE (www.mzp.cz, 1. 9. 2014) Za starou ekologickou zátěž je považována závažná kontaminace horninového prostředí, podzemních nebo povrchových vod, ke které došlo nevhodným nakládáním s nebezpečnými

Více

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně Sekce úřední kontroly

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně Sekce úřední kontroly Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně Sekce úřední kontroly Zpráva o úředních kontrolách krmivářských podniků provedených pracovníky ÚKZÚZ v roce 2012 Zpracoval: Ing. Miroslav Vyskočil

Více

Systém zajištění bezpečnosti potravin

Systém zajištění bezpečnosti potravin Systém zajištění bezpečnosti potravin Ing. Jitka Götzová Světový den výživy Praha 20.10.2015 bezpečnost potravin je základním principem evropské potravinové politiky, který zaručuje ochranu zdraví spotřebitelů

Více

ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ

ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ Polní lyzimetry Praktický význam výše zmíněného spočívá zejména v tom, že: Lyzimetry poskytují detailní informace o vodním režimu včetně bilance rozpuštěných chemických látek v půdním profilu v rozdílných

Více

I. Úvod koncept kontroly vstupů II. Kontrola a monitoring půdy. III. Kontrola vstupů do půdy. IV. Závěr

I. Úvod koncept kontroly vstupů II. Kontrola a monitoring půdy. III. Kontrola vstupů do půdy. IV. Závěr I. Úvod koncept kontroly vstupů II. Kontrola a monitoring půdy Monitoring zemědělských půd Registr kontaminovaných ploch monitoring vybraných vstupů do půdy III. Kontrola vstupů do půdy hnojiva (minerální,

Více

ÚKZÚZ úřední kontroly ekologických vinařů a hodnocení vzorků odebraných v rámci těchto kontrol

ÚKZÚZ úřední kontroly ekologických vinařů a hodnocení vzorků odebraných v rámci těchto kontrol ÚKZÚZ úřední kontroly ekologických vinařů a hodnocení vzorků odebraných v rámci těchto kontrol Martin Prudil Školení IP réva vinná, 17.2. 2017 Mikulov Ekologické vinohradnictví v ČR Celková výměra půdy

Více

BEZPEČNOST A KVALITA KRMIV

BEZPEČNOST A KVALITA KRMIV jater, kůže, jsou rizikové v době těhotenství a mají karcinogenní účinky. ÚKZÚZ průběžně provádí cílené kontroly obsahu dioxinů a PCB dioxinového typu u přibližně 40 vzorků krmiv ročně, v posledních 3

Více

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně Sekce zemědělských vstupů

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně Sekce zemědělských vstupů Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně Sekce zemědělských vstupů Zpráva z úředních kontrol krmivářských podniků, provedených pracovníky ÚKZÚZ v roce 14 Zpracovali: Ing. Jiří Fiala, Ph.D.

Více

Monitoring kalů a jejich použití v zemědělství. Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Brno

Monitoring kalů a jejich použití v zemědělství. Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Brno Monitoring kalů a jejich použití v zemědělství Kubík Ladislav Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Brno Kaly nevyhnutelný odpad při čištění odpadních vod před použitím nutná úprava kalů různá

Více

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně Sekce úřední kontroly

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně Sekce úřední kontroly Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně Sekce úřední kontroly Zpráva z úředních kontrol krmivářských podniků, provedených pracovníky ÚKZÚZ v roce 03 Zpracoval: Ing. Miroslav Vyskočil Ing.

Více

Zpráva z úředních kontrol krmivářských podniků, provedených pracovníky ÚKZÚZ v roce 2013

Zpráva z úředních kontrol krmivářských podniků, provedených pracovníky ÚKZÚZ v roce 2013 ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ Sekce zemědělských vstupů Zpráva z úředních kontrol krmivářských podniků, provedených pracovníky ÚKZÚZ v roce 2013 Zpracoval: Ing. Miroslav Vyskočil Ing.

Více

č.. 156/1998 o hnojivech ové principy

č.. 156/1998 o hnojivech ové principy Zákon č.. 156/1998 o hnojivech Klíčov ové principy Jaroslav Houček Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Oddělení registrace hnojiv Zákon a prováděcí vyhláš ášky Zákon č. 156/1998 Sb., o hnojivech,

Více

REGISTR KONTAMINOVANÝCH PLOCH

REGISTR KONTAMINOVANÝCH PLOCH REGISTR KONTAMINOVANÝCH PLOCH Podle zákona č. 156/1998 Sb., o hnojivech, ve znění pozdějších předpisů, provádí ÚKZÚZ v rámci agrochemického zkoušení zemědělských půd (AZZP) také sledování obsahů rizikových

Více

Výsledky agrochemického zkoušení zemědělských půd za období

Výsledky agrochemického zkoušení zemědělských půd za období Česká republika - Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Odbor bezpečnosti krmiv a půdy Výsledky agrochemického zkoušení zemědělských půd za období 2005-2010 Zpracoval: Ing. Vladimír Klement CSc.

Více

ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ ÚŘEDNÍ KONTROLY. Kontrola hnojiv a vstupů do půdy. Kontrola krmiv. Kontroly podmíněnosti

ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ ÚŘEDNÍ KONTROLY. Kontrola hnojiv a vstupů do půdy. Kontrola krmiv. Kontroly podmíněnosti Kontrola přípravků na ochranu rostlin Organizační struktura Odboru kontroly zemědělských vstupů ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ Výkon úřední kontroly výroby, dovozu, uvádění přípravků na

Více

Přednáška probíhá v rámci projektu CZ.1.07/2.2.00/28.0302 Inovace studijních programů AF a ZF MENDELU směřující k vytvoření mezioborové integrace.

Přednáška probíhá v rámci projektu CZ.1.07/2.2.00/28.0302 Inovace studijních programů AF a ZF MENDELU směřující k vytvoření mezioborové integrace. Přednáška probíhá v rámci projektu CZ.1.07/2.2.00/28.0302 Inovace studijních programů AF a ZF MENDELU směřující k vytvoření mezioborové integrace. AF MENDELU 7.5.2013 Ing. Jiří Kolouch je specializovaný

Více

Výsledky agrochemického zkoušení zemědělských půd za období

Výsledky agrochemického zkoušení zemědělských půd za období Česká republika - Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Sekce úřední kontroly Výsledky agrochemického zkoušení zemědělských půd za období 2006-2011 Zpracoval: Ing. Vladimír Klement CSc. vedoucí

Více

Výsledky agrochemického zkoušení zemědělských půd za období

Výsledky agrochemického zkoušení zemědělských půd za období Česká republika - Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Sekce zemědělských vstupů Výsledky agrochemického zkoušení zemědělských půd za období 2008-2013 Zpracoval: Ing. Vladimír Klement CSc. vedoucí

Více

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně Odbor bezpečnosti krmiv a půdy REGISTR KONTAMINOVANÝCH PLOCH

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně Odbor bezpečnosti krmiv a půdy REGISTR KONTAMINOVANÝCH PLOCH Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně Odbor bezpečnosti krmiv a půdy REGISTR KONTAMINOVANÝCH PLOCH 1990-2008 Zpracoval: Ing. Ladislav Kubík, Ph.D. Schválil: Mgr. Šárka Poláková, Ph.D. vedoucí

Více

AZZP, výživářské pokusy a význam hnojiv

AZZP, výživářské pokusy a význam hnojiv AZZP, výživářské pokusy a význam hnojiv Miroslav Florián Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Lidstvo, produkce potravin a půda Světová populace přes 7 miliard Produkce potravin roste Výměra

Více

Výsledky agrochemického zkoušení zemědělských půd za období

Výsledky agrochemického zkoušení zemědělských půd za období Česká republika - Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Odbor bezpečnosti krmiv a půdy Výsledky agrochemického zkoušení zemědělských půd za období 2004-2009 Zpracoval: Ing. Vladimír Klement CSc.

Více

Sledování zakázaných a nežádoucích látek a produktů a znečisťujících doplňkových látek v krmných produktech

Sledování zakázaných a nežádoucích látek a produktů a znečisťujících doplňkových látek v krmných produktech Sledování zakázaných a nežádoucích látek a produktů a znečisťujících doplňkových látek v krmných produktech V roce 2012 prováděl Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský sledování cizorodých zakázaných

Více

APLIKOVANÉ METODICKÉ POSTUPY. Šárka Poláková, Ladislav Kubík

APLIKOVANÉ METODICKÉ POSTUPY. Šárka Poláková, Ladislav Kubík APLIKOVANÉ METODICKÉ POSTUPY Šárka Poláková, Ladislav Kubík 1992 190 základní subsystém 1995 1997 27 subsystém kontaminovaných ploch Hlavní zásady výběru monitorovacích ploch v základním subsystému dodržení

Více

Seminář Krmiva kontrola a hodnocení Mze ČR

Seminář Krmiva kontrola a hodnocení Mze ČR Seminář Krmiva kontrola a hodnocení Mze ČR 29. 1. 2015 Zákon č.61/1964 Sb. o rozvoji rostlinné výroby ČSN 467005 - požadavky na jakost krmných směsí - seznam krmných surovin vhodných pro výrobu KS - omezení

Více

Výsledky agrochemického zkoušení zemědělských půd za odbobí

Výsledky agrochemického zkoušení zemědělských půd za odbobí Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Central Institute for Supervising and Testing in Agriculture Výsledky agrochemického zkoušení zemědělských půd za odbobí 2007 2012 Sekce úřední kontroly Brno,

Více

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně. Zpráva z úředních kontrol krmiv v roce 2015

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně. Zpráva z úředních kontrol krmiv v roce 2015 Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně Sekce zemědělských vstupů Oddělení krmiv Zpráva z úředních kontrol krmiv v roce 2015 Zpracoval: Ing. Jiří Fiala, Ph.D. Brno, únor 2016 Obsah Úvod...

Více

Provázanost zkušebnictví, výzkumu a vzdělávání v praxi

Provázanost zkušebnictví, výzkumu a vzdělávání v praxi Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Provázanost zkušebnictví, výzkumu a vzdělávání v praxi doc. Ing. Pavel Ryant, Ph.D. Den zemědělského zkušebnictví strana 1 Osnova Mendelova univerzita v roce

Více

Registrace a ohlašov kompostu a digestátu tu využitelných

Registrace a ohlašov kompostu a digestátu tu využitelných Registrace a ohlašov ování kompostu a digestátu tu využitelných na zemědělsk lské půdě Jaroslav Houček Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Oddělení registrace hnojiv Náměšť n Oslavou, 20.9.2012

Více

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně. Zpráva z úředních kontrol krmiv v roce 2017

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně. Zpráva z úředních kontrol krmiv v roce 2017 Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně Sekce zemědělských vstupů Oddělení krmiv Zpráva z úředních kontrol krmiv v roce 217 Zpracoval: Ing. Jiří Fiala, Ph.D. Brno, únor 218 Obsah Úvod...

Více

Problematika dioxinů v krmivech. Miroslav Vyskočil

Problematika dioxinů v krmivech. Miroslav Vyskočil Problematika dioxinů v krmivech Miroslav Vyskočil Obsah prezentace Dioxiny vznik, výskyt, dopady Dioxiny v potravinovém řetězci Nařízení Komise 225/2012 Kontrola přítomnosti dioxinů vkrmivech Dioxiny Dioxiny

Více

Digestát jako hnojivo

Digestát jako hnojivo Digestát jako hnojivo Ing. Veronika Večeřová Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský říjen 2008 Jak můžeme digestáty rozdělovat? podle toho z jakých vstupních surovin vzniká podle způsobu použití

Více

Odebrané vzorky. Celkem zatím Nevyhovuje. 1655 133 tj. 8 % Stanovení: Jakostních znaků Bezpečnostních ukazatelů

Odebrané vzorky. Celkem zatím Nevyhovuje. 1655 133 tj. 8 % Stanovení: Jakostních znaků Bezpečnostních ukazatelů VZORKY krmiv 2013 Odebrané vzorky Celkem zatím Nevyhovuje 1655 133 tj. 8 % Stanovení: Jakostních znaků Bezpečnostních ukazatelů Živočišné tkáně (PAP) Nežádoucí látky Kontaminace kokcidiostatiky, léčivy

Více

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně. Zpráva z úředních kontrol krmiv v roce 2016

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně. Zpráva z úředních kontrol krmiv v roce 2016 Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně Sekce zemědělských vstupů Oddělení krmiv Zpráva z úředních kontrol krmiv v roce 2016 Zpracoval: Ing. Jiří Fiala, Ph.D. Brno, duben 2017 Obsah Úvod...

Více

Zákony pro lidi - Monitor změn (https://apps.odok.cz/attachment/-/down/2ornajdelrvd) IV.

Zákony pro lidi - Monitor změn (https://apps.odok.cz/attachment/-/down/2ornajdelrvd) IV. IV. Platné znění části vyhlášky č. 377/2013 Sb., o skladování a způsobu používání hnojiv, ve znění vyhlášky č. 131/2014 Sb., s vyznačením navrhovaných změn *** 7 Používání hnojiv, pomocných látek a substrátů

Více

7 Používání hnojiv, pomocných látek a substrátů

7 Používání hnojiv, pomocných látek a substrátů (platí od 151. 8. 2014 do 14. 8. 2017) 377/2013 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 25. listopadu 2013 o skladování a způsobu používání hnojiv ve znění vyhlášky č. 131/2014 Sb. a vyhlášky č. 229/2017 Sb. 7 Používání hnojiv,

Více

Zpráva o činnostech Sekce zemědělských vstupů za rok 2014

Zpráva o činnostech Sekce zemědělských vstupů za rok 2014 ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ Sekce zemědělských vstupů Zpráva o činnostech Sekce zemědělských vstupů za rok 2014 Zpracovali: Schválil dne: 8. 6. 2015 Mgr. Šárka Poláková, PhD. Ing. Vladimír

Více

29. 9. 2015. výstupydlepříl.č.6vyhl.č.341/2008 Sb. zákonč.156/1998sb.,ohnojivech. 4 skupiny, 3 třídy pouze mimo zemědělskou půdu

29. 9. 2015. výstupydlepříl.č.6vyhl.č.341/2008 Sb. zákonč.156/1998sb.,ohnojivech. 4 skupiny, 3 třídy pouze mimo zemědělskou půdu Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský výstupydlepříl.č.6vyhl.č.341/2008 Sb. 4 skupiny, 3 třídy pouze mimo zemědělskou půdu zákonč.156/1998sb.,ohnojivech 2 a) hnojivo látka způsobilá poskytnout

Více

Monitoring cizorodých látek

Monitoring cizorodých látek Monitoring cizorodých látek Ministerstvo zemědělství ČR Ing. Jitka Götzová ředitelka odboru bezpečnosti potravin Ministerstvo zemědělství ČR SAS Roadshow 2014 Veřejný sektor 15. 10. 2014 Praha Znepokojující

Více

Česká Republika Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský organizační složka státu, Hroznová 2, Brno www.ukzuz.cz

Česká Republika Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský organizační složka státu, Hroznová 2, Brno www.ukzuz.cz Česká Republika Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský organizační složka státu, Hroznová 2, Brno www.ukzuz.cz POUŽÍVÁNÍ ORGANICKÝCH A ORGANOMINERÁLNÍCH HNOJIV (KOMPOSTŮ) VYROBENÝCH PŘI POUŽITÍ

Více

Použití a evidence hnojiv

Použití a evidence hnojiv Použití a evidence hnojiv Používání hnojiv, pomocných látek, upravených kalů a sedimentů v souladu se zákonem o hnojivech, zákonem o odpadech, zákonem o ochraně zemědělského půdního fondu; při jejich používání

Více

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně KONTROLA A MONITORING CIZORODÝCH LÁTEK V POTRAVNÍCH ŘETĚZCÍCH

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně KONTROLA A MONITORING CIZORODÝCH LÁTEK V POTRAVNÍCH ŘETĚZCÍCH Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně Sekce zemědělských vstupů KONTROLA A MONITORING CIZORODÝCH LÁTEK V POTRAVNÍCH ŘETĚZCÍCH Zpráva za rok 2013 Zpracoval: Předkládá: Mgr. Šárka Poláková,

Více

Dlouhodobý pokus ekologického zemědělství v ÚKZÚZ

Dlouhodobý pokus ekologického zemědělství v ÚKZÚZ Dlouhodobý pokus ekologického zemědělství v ÚKZÚZ Jiří Urban, Milan Gruber, Martin Prudil Ochrana půdy Hypotéza: Dlouhodobý pokus ekologického zemědělství Cíleným využíváním agrotechnických prostředků

Více

Právní předpisy pro oblast hnojiv a hnojení

Právní předpisy pro oblast hnojiv a hnojení Právní předpisy pro oblast hnojiv a hnojení Miroslav Florián Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Hroznová 2, 656 06 Brno Zákon č. 156/1998 Sb., o hnojivech, ve znění pozdějších předpisů Vyhláška

Více

9 Ověření agrochemických účinků kalů z výroby bioplynu (tekuté složky digestátu) pro aplikaci na půdu

9 Ověření agrochemických účinků kalů z výroby bioplynu (tekuté složky digestátu) pro aplikaci na půdu 9 Ověření agrochemických účinků kalů z výroby bioplynu (tekuté složky digestátu) pro aplikaci na půdu V letech 2005 a 2006 byly získány pro VÚRV Praha od spoluřešitelské organizace VÚZT Praha vzorky kalů

Více

Obecná pravidla produkce

Obecná pravidla produkce Obecná pravidla produkce Zákaz používání GMO - zákaz se týká potravin, krmiv, činidel, přípravků na ochranu rostlin, hnojiv a pomocných půdních látek, osiva a sadby, mikroorganismů a živočichů - povinnost

Více

Úřední kontroly EZ z pohledu reziduí pesticidů

Úřední kontroly EZ z pohledu reziduí pesticidů Úřední kontroly EZ z pohledu reziduí pesticidů Přednáška pro Bioakademii v Lednici na Moravě dne 11. září 2014 Jako součást semináře: Nepovolené látky v ekologické produkci a rizika kontaminace Autoři

Více

Principy výživy rostlin a poznatky z výživářských. Miroslav Florián ředitel Sekce úředníkontroly ÚKZÚZ Brno

Principy výživy rostlin a poznatky z výživářských. Miroslav Florián ředitel Sekce úředníkontroly ÚKZÚZ Brno Principy výživy rostlin a poznatky z výživářských zkoušek ÚKZÚZ Miroslav Florián ředitel Sekce úředníkontroly ÚKZÚZ Brno Zacílení prezentace Hlavní trendy hospodaření v ČR Osevní sledy ideál versus realita

Více

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský 2013 Cíl Posouzení technologie výroby krmiv zabránit přenosu křížové kontaminace Pozornost zaměřena na doplňkové látky s reziduálním efektem v potravinovém

Více

Zjištění: Kontrolovaný subjekt nepředložil dne fyzicky žádné doklady požadované pro

Zjištění: Kontrolovaný subjekt nepředložil dne fyzicky žádné doklady požadované pro Kontrolní list - Ekologické zemědělství Příloha č.... k protokolu o kontrole Nařízení rady (ES) č.834/2007 Nařízení komise (ES) č.889/2008 Nařízení vlády č.76/2015 Sb. Nařízení vlády č.262/2012 Sb. Zákon

Více

Mgr. Šárka Poláková, Ph.D.

Mgr. Šárka Poláková, Ph.D. Mgr. Šárka Poláková, Ph.D. Sekce úřední kontroly Organizační schéma Sekce úřední kontroly Sekce úřední kontroly Hnojiva (registrace, přezkušování, dozor) Krmiva (kontrola krmivářských podniků + jejich

Více

Lesnická činnost ÚKZÚZ Brno

Lesnická činnost ÚKZÚZ Brno Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Oddělení bezpečnosti půdy a lesnictví Lesnická činnost ÚKZÚZ Brno Přehled dosavadní činnosti Průzkum výživy lesa na území České republiky 1996 2011 Autorský

Více

Informace pro tiskovou konferenci: MĚSÍC BIOPOTRAVIN a EZ 2012. Praha 3. září 2012

Informace pro tiskovou konferenci: MĚSÍC BIOPOTRAVIN a EZ 2012. Praha 3. září 2012 Informace pro tiskovou konferenci: MĚSÍC BIOPOTRAVIN a EZ 2012 Praha 3. září 2012 Zapojením ÚKZÚZ do úřední kontroly EZ je zajištěna transparentnost a efektivita kontrol ekologických podniků S ohledem

Více

Využití a registrace popela ze spalování biomasy jako hnojiva Tomáš Rosenberg

Využití a registrace popela ze spalování biomasy jako hnojiva Tomáš Rosenberg Klastr bioplyn, z.s.p.o. Hájecká 215 273 51 Červený Újezd tel : +420 732711998 e-mail: info@klastrbioplyn.cz Využití a registrace popela ze spalování biomasy jako hnojiva Tomáš Rosenberg Popel ze spalování

Více

Miroslav Florián. Odbor bezpečnosti krmiv a půdy. Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský

Miroslav Florián. Odbor bezpečnosti krmiv a půdy. Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Vápenatá a vápenatohořečnatá hnojiva Uvádění na trh v ČR Miroslav Florián Odbor bezpečnosti krmiv a půdy Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Úvod rozdělení hnojiva minerální jednosložková kombinovaná

Více

Z K. Agrochemické zkoušení zemědělských půd a význam vápnění. AZZP Hlavní principy. Miroslav Florián ředitel Sekce zemědělských vstupů

Z K. Agrochemické zkoušení zemědělských půd a význam vápnění. AZZP Hlavní principy. Miroslav Florián ředitel Sekce zemědělských vstupů Z Ú Z K Ú šeb í a zku ntroln dní ko e tř s Ú ký ěděls v zem ní ústa Agrochemické zkoušení zemědělských půd a význam vápnění Miroslav Florián ředitel Sekce zemědělských vstupů AZZP Hlavní principy Zjišťování

Více

ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ DIGESTÁTY A JEJICH VYUŽITÍ V ZEMĚDĚLSTVÍ

ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ DIGESTÁTY A JEJICH VYUŽITÍ V ZEMĚDĚLSTVÍ ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ DIGESTÁTY A JEJICH VYUŽITÍ V ZEMĚDĚLSTVÍ Co je digestát Digestát je fermentační zbytek po anaerobní digesci vstupních materiálů při výrobě bioplynu v bioplynové

Více

Česká Republika Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský organizační sloţka státu, Hroznová 2, Brno

Česká Republika Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský organizační sloţka státu, Hroznová 2, Brno Česká Republika Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský organizační sloţka státu, Hroznová 2, Brno www.ukzuz.cz MONITORING KVALITY A VYUŢITÍ SEDIMENTŮ NA ZEMĚDĚLSKÉ PŮDĚ Dr. Ing. Pavel Čermák mgr.

Více

PCB HCB HCH Látky skupiny DDT PAH. PAHs dálkový transport lipofilita metabolické změny. POPs perzistence lipofilita bioakumulace dálkový transport

PCB HCB HCH Látky skupiny DDT PAH. PAHs dálkový transport lipofilita metabolické změny. POPs perzistence lipofilita bioakumulace dálkový transport PCB HCB HCH Látky skupiny DDT PAH POPs perzistence lipofilita bioakumulace dálkový transport PAHs dálkový transport lipofilita metabolické změny Současný stav: 40 ploch BMP + 5 ploch v CHÚ Historický vývoj:

Více

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Oddělení půdy a lesnictví

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Oddělení půdy a lesnictví Ústřední a zkušební ústav zemědělský Oddělení půdy a lesnictví Analýza a vyhodnocení účinnosti leteckého vápnění, provedeného v roce 2008 v Krušných horách v okolí Horního Jiřetína, po pěti letech od data

Více

Odrůdové zkušebnictví ÚKZÚZ Lípa,

Odrůdové zkušebnictví ÚKZÚZ Lípa, Odrůdové zkušebnictví ÚKZÚZ Lípa, 12.7.2012 Daniel Jurečka Radmila Šafaříková a kol. > 600.000 41.565 85.000 Odrůd v registru genových zdrojů (PGRFA) Odrůd v katalozích EU Počet zkušebních parcel ÚKZÚZ

Více

ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ

ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ Sekce úřední kontroly Význam agrochemického zkoušeni zemědělských půd pro zemědělskou praxi Vladimír Klement Seminář k výročím 50 let AZZP v České republice

Více

Zpráva o činnostech Sekce úřední kontroly za rok 2013

Zpráva o činnostech Sekce úřední kontroly za rok 2013 ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ Sekce zemědělských vstupů Zpráva o činnostech Sekce úřední kontroly za rok 2013 Zpracovali: Schválil dne: 7. 7. 2014 Mgr. Šárka Poláková, PhD. Ing. Vladimír

Více

Systém kontroly a monitoringu mykotoxinů v krmivářské praxi. Miroslav Florián ředitel Sekce úředníkontroly ÚKZÚZ Brno

Systém kontroly a monitoringu mykotoxinů v krmivářské praxi. Miroslav Florián ředitel Sekce úředníkontroly ÚKZÚZ Brno Systém kontroly a monitoringu mykotoxinů v krmivářské praxi Miroslav Florián ředitel Sekce úředníkontroly ÚKZÚZ Brno Mykotoxiny v krmivech Mykotoxiny jsou nejvíce produkovány rody mikroskopických hub Aspergillus,

Více

Bazální monitoring půd

Bazální monitoring půd 2) Výskyt POPs v pedosféře ČR V textu jsou prezentovány aktivity Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského v Brně. Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně http://www.ukzuz.cz

Více

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně Odbor bezpečnosti krmiv a půdy

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně Odbor bezpečnosti krmiv a půdy Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně Odbor bezpečnosti krmiv a půdy MONITORING RYBNIČNÍCH A ŘÍČNÍCH SEDIMENTŮ, PRŮBĚŽNÁ ZPRÁVA 199-28 Zpracoval: Ing. Ladislav Kubík, Ph.D. Schválil: Mgr.

Více

Sledování zátěže životního prostředí metodou aktivního biomonitoringu metodika a zkušenosti.

Sledování zátěže životního prostředí metodou aktivního biomonitoringu metodika a zkušenosti. Sledování zátěže životního prostředí metodou aktivního biomonitoringu metodika a zkušenosti. Ing. Lenka Klementová ÚKZÚZ, OdKZV Opava Mezinárodní konference - 25 let monitoringu půd v České republice 1.-2.2.2017

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Strana 624 Sbírka zákonů č. 61 / 2017 61 ZÁKON ze dne 19. ledna 2017, kterým se mění zákon č. 156/1998 Sb., o hnojivech, pomocných půdních látkách, pomocných rostlinných přípravcích a substrátech a o agrochemickém

Více

Faktory udržitelné půdní úrodnosti Habilitační přednáška

Faktory udržitelné půdní úrodnosti Habilitační přednáška Faktory udržitelné půdní úrodnosti Habilitační přednáška Petr Škarpa Ústav agrochemie, půdoznalství, mikrobiologie a výživy rostlin 9. 3. 2015 Struktura habilitační přednášky: I. Odborná část Úvod, půdní

Více

Pozvánka na pole. Pokusy na výživářské bázi Lípa POLNÍ DEN ÚKZÚZ 2015 PŮDA A JEJÍ ÚRODNOST. Michaela Smatanová

Pozvánka na pole. Pokusy na výživářské bázi Lípa POLNÍ DEN ÚKZÚZ 2015 PŮDA A JEJÍ ÚRODNOST. Michaela Smatanová www.ukzuz.cz Pozvánka na pole Pokusy na výživářské bázi Lípa Michaela Smatanová POLNÍ DEN ÚKZÚZ 2015 PŮDA A JEJÍ ÚRODNOST Přínosy výživářských pokusů: informace o dlouhodobém vlivu organických a minerálních

Více

ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ. Pravidla používání hnojiv a přípravků na ochranu rostlin v podmínkách ekologického zemědělství

ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ. Pravidla používání hnojiv a přípravků na ochranu rostlin v podmínkách ekologického zemědělství Pravidla používání hnojiv a přípravků na ochranu rostlin v podmínkách ekologického zemědělství Martin Prudil Školení IP réva vinná, 17.2. 2017 Mikulov Ekologické zemědělství (EZ) v ČR Celková výměra půdy

Více

Systém úřední kontroly v ČR

Systém úřední kontroly v ČR Systém úřední kontroly v ČR Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné orgány státního dozoru (dozorové orgány ) v působnosti

Více

KONTROLA A MONITORING CIZORODÝCH LÁTEK V ZEMĚDĚLSKÉ PŮDĚ A VSTUPECH DO PŮDY

KONTROLA A MONITORING CIZORODÝCH LÁTEK V ZEMĚDĚLSKÉ PŮDĚ A VSTUPECH DO PŮDY Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně Odbor agrochemie, půdy a výživy rostlin KONTROLA A MONITORING CIZORODÝCH LÁTEK V ZEMĚDĚLSKÉ PŮDĚ A VSTUPECH DO PŮDY Zpráva za rok Zpracoval: Ing. Lenka

Více

Statistika a trendy vývoje ekologického zemědělství v ČR

Statistika a trendy vývoje ekologického zemědělství v ČR Statistika a trendy vývoje ekologického zemědělství v ČR Ing. Andrea Hrabalová, konzultant ČTPEZ Ing. Hana Šejnohová, Ph.D., ÚZEI 2. září 2015, konference Biosummit, Praha Vývoj ekologického zemědělství

Více

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně Odbor bezpečnosti krmiv a půdy

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně Odbor bezpečnosti krmiv a půdy Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně Odbor bezpečnosti krmiv a půdy ZÁVISLOST OBSAHŮ POPs V ROSTLINÁCH NA OBSAHU POPs V PŮDĚ Zpráva za rok 2010 Zpracovala: Mgr. Šárka Poláková, Ph.D. Ing.

Více

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně Odbor bezpečnosti krmiv a půdy

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně Odbor bezpečnosti krmiv a půdy Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně Odbor bezpečnosti krmiv a půdy MONITORING RYBNIČNÍCH A ŘÍČNÍCH SEDIMENTŮ Průběžná zpráva 1995-2010 Zpracoval: Ing. Ladislav Kubík, Ph.D. Schválila:

Více

UPRAVENÉ KALY A JEJICH VYUŽITÍ V ZEMĚDĚLSTVÍ. Ing. Josef Svoboda, Ph.D. Odbor kontroly zemědělských vstupů ÚKZÚZ

UPRAVENÉ KALY A JEJICH VYUŽITÍ V ZEMĚDĚLSTVÍ. Ing. Josef Svoboda, Ph.D. Odbor kontroly zemědělských vstupů ÚKZÚZ UPRAVENÉ KALY A JEJICH VYUŽITÍ V ZEMĚDĚLSTVÍ Ing. Josef Svoboda, Ph.D. Odbor kontroly zemědělských vstupů ÚKZÚZ Charakteristika kalu 2 VZNIK UPRAVENÉHO KALU Čistírenské kaly vznikají při různých procesech

Více

11. funkční období. (Navazuje na sněmovní tisk č. 669 ze 7. volebního období PS PČR) Lhůta pro projednání Senátem uplyne 19.

11. funkční období. (Navazuje na sněmovní tisk č. 669 ze 7. volebního období PS PČR) Lhůta pro projednání Senátem uplyne 19. 36 11. funkční období 36 Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 156/1998 Sb., o hnojivech, pomocných půdních látkách, pomocných rostlinných přípravcích a substrátech a o agrochemickém zkoušení zemědělských

Více

značné množství druhů a odrůd zeleniny ovocné dřeviny okrasné dřeviny květiny travní porosty.

značné množství druhů a odrůd zeleniny ovocné dřeviny okrasné dřeviny květiny travní porosty. o značné množství druhů a odrůd zeleniny ovocné dřeviny okrasné dřeviny květiny travní porosty. Podobné složení živých organismů Rostlina má celkově více cukrů Mezidruhové rozdíly u rostlin Živočichové

Více

ANALYTICKÉ ZKUŠEBNICTVÍ

ANALYTICKÉ ZKUŠEBNICTVÍ Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský ANALYTICKÉ ZKUŠEBNICTVÍ DEN ZEMĚDĚLSKÉHO ZKUŠEBNICTVÍ, LÍPA, 12.7.2012 Základní legislativa Zákon č. 147/2002 Sb. ze dne 20. března 2002 o Ústředním kontrolním

Více

Zpráva o činnosti Sekce zemědělských vstupů za rok 2018

Zpráva o činnosti Sekce zemědělských vstupů za rok 2018 Zpráva o činnosti Sekce zemědělských vstupů za rok 2018 Zpracovali: Mgr. Šárka Poláková, Ph.D. Ing. Michaela Smatanová, Ph.D. Ing. Jaroslav Houček Ing. Jiří Fiala, Ph.D. Ing. Michal Beránek Dr., Ing. Přemysl

Více

Rezidua pesticidů v potravinách, maximální limity reziduí a jejich dodržování a kontrola. Karel Pepperný Státní zdravotní ústav

Rezidua pesticidů v potravinách, maximální limity reziduí a jejich dodržování a kontrola. Karel Pepperný Státní zdravotní ústav Rezidua pesticidů v potravinách, maximální limity reziduí a jejich dodržování a kontrola Karel Pepperný Státní zdravotní ústav Rezidua pesticidů Účinné látky, jejich metabolity a reakční a rozkladné produkty,

Více

Rozdílová tabulka návrhu předpisu ČR s legislativou EU. Obsah Celex č. Ustanovení (čl., odst., písm., bod., apod.)

Rozdílová tabulka návrhu předpisu ČR s legislativou EU. Obsah Celex č. Ustanovení (čl., odst., písm., bod., apod.) Ustanovení (část,, odst., písm., apod.) Navrhovaný právní předpis (resp. jiný právní předpis) Rozdílová tabulka návrhu předpisu ČR s legislativou EU Obsah Celex č. Ustanovení (čl., odst., písm., bod.,

Více

Dozor nad potravinami

Dozor nad potravinami Hejmalová Michaela Dozor nad potravinami Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné orgány státního dozoru (dozorové orgány) v působnosti:

Více

Sledování vlivu stupňované intenzity hnojení na výnosy plodin, na agrochemické vlastnosti půd a na bilanci živin

Sledování vlivu stupňované intenzity hnojení na výnosy plodin, na agrochemické vlastnosti půd a na bilanci živin Č.j. UKZUZ 025902/2019 Česká republika - Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský organizační složka státu, se sídlem v Brně Sekce zemědělských vstupů Oddělení výživy rostlin Sledování vlivu stupňované

Více

VYHLÁŠKA ze dne 25. listopadu 2013 o skladování a způsobu používání hnojiv

VYHLÁŠKA ze dne 25. listopadu 2013 o skladování a způsobu používání hnojiv Strana 6694 Sbírka zákonů č. 377 / 2013 377 VYHLÁŠKA ze dne 25. listopadu 2013 o skladování a způsobu používání hnojiv Ministerstvo zemědělství stanoví podle 8 odst. 5 a 9 odst. 9 zákona č. 156/1998 Sb.,

Více

Zpráva o činnostech Sekce zemědělských vstupů za rok 2015

Zpráva o činnostech Sekce zemědělských vstupů za rok 2015 Zpráva o činnostech Sekce zemědělských vstupů za rok 2015 Zpracovali: Mgr. Šárka Poláková, PhD Ing. Michaela Smatanová, Ph.D. Ing. Jaroslav Houček Ing. Jiří Fiala, Ph.D. Ing. Michal Beránek Dr., Ing. Přemysl

Více

Zpráva o činnostech Sekce zemědělských vstupů za rok 2016

Zpráva o činnostech Sekce zemědělských vstupů za rok 2016 Zpráva o činnostech Sekce zemědělských vstupů za rok 2016 Zpracovali: Mgr. Šárka Poláková, PhD Ing. Michaela Smatanová, Ph.D. Ing. Jaroslav Houček Ing. Jiří Fiala, Ph.D. Ing. Michal Beránek Dr., Ing. Přemysl

Více

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně Odbor bezpečnosti krmiv a půdy REGISTR KONTAMINOVANÝCH PLOCH 2M HNO 3 ( )

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně Odbor bezpečnosti krmiv a půdy REGISTR KONTAMINOVANÝCH PLOCH 2M HNO 3 ( ) Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně Odbor bezpečnosti krmiv a půdy REGISTR KONTAMINOVANÝCH PLOCH 2M HNO 3 (1990 2009) Zpracovali: Mgr. Šárka Poláková, Ph.D. Ing. Kristina Hutařová Ing.

Více

Kontaminanty z prvovýroby se zaměřením na chlorečnany a chloristany

Kontaminanty z prvovýroby se zaměřením na chlorečnany a chloristany Kontaminanty z prvovýroby se zaměřením na chlorečnany a chloristany Ing. Jan Pivoňka, Ph.D. Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Společnost pro výživu Stručný přehled kontaminantů Vzduch: radionuklidy

Více

Právní předpisy v ochraně životního prostředí

Právní předpisy v ochraně životního prostředí Právní předpisy v ochraně životního prostředí zákon č. 17/1992 Sb., o životním prostředí zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny vyhláška č. 395/1992 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení

Více

VÝNOS A KVALITA SLADOVNICKÉHO JEČMENE PŘI HNOJENÍ DUSÍKEM A SÍROU. Ing. Petr Babiánek

VÝNOS A KVALITA SLADOVNICKÉHO JEČMENE PŘI HNOJENÍ DUSÍKEM A SÍROU. Ing. Petr Babiánek Mendelova univerzita v Brně Ústav agrochemie, půdoznalství, mikrobiologie a výživy rostlin VÝNOS A KVALITA SLADOVNICKÉHO JEČMENE PŘI HNOJENÍ DUSÍKEM A SÍROU Ing. Petr Babiánek Školitel: doc. Ing. Pavel

Více

ČÁST PRVNÍ SKLADOVÁNÍHNOJIV A STATKOVÝCH HNOJIV. Skladovánítuhých hnojiv

ČÁST PRVNÍ SKLADOVÁNÍHNOJIV A STATKOVÝCH HNOJIV. Skladovánítuhých hnojiv Úplné znění vyhlášky č. 274/1998 Sb., o skladování a způsobu používání hnojiv, jak vyplývá ze změn provedených vyhláškou č. 476/2000 Sb., vyhláškou č. 473/2002 Sb. a vyhláškou č. 399/2004 Sb. Ministerstvo

Více

Ochrana Ing. Michaela BUDŇÁKOVÁ. e-mail: budnakova@mze.cz

Ochrana Ing. Michaela BUDŇÁKOVÁ. e-mail: budnakova@mze.cz Vývoj české a evropské legislativy ve vztahu k organickým hnojivům, možnosti financování systémů na zpracování bioodpadů a použití organických hnojiv ze státních a evropských zdrojů, informace o proběhlých

Více

Hnojiva použitelná v ekologickém zemědělství

Hnojiva použitelná v ekologickém zemědělství Hnojiva použitelná v ekologickém zemědělství Jaká hnojiva může ekozemědělec použít? hnojiva uváděná do oběhu - 4 legální režimy (ohlášení, registrace česká legislativa; HNOJIVA ES, vzájemné uznání legislativa

Více

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně KONTROLA A MONITORING CIZORODÝCH LÁTEK V POTRAVNÍCH ŘETĚZCÍCH

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně KONTROLA A MONITORING CIZORODÝCH LÁTEK V POTRAVNÍCH ŘETĚZCÍCH Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně Sekce zemědělských vstupů KONTROLA A MONITORING CIZORODÝCH LÁTEK V POTRAVNÍCH ŘETĚZCÍCH Zpráva za rok 2015 Zpracovali: Mgr. Šárka Poláková, Ph.D. Ing.

Více

Zpráva o činnosti Sekce zemědělských vstupů za rok 2017

Zpráva o činnosti Sekce zemědělských vstupů za rok 2017 Zpráva o činnosti Sekce zemědělských vstupů za rok 2017 Zpracovali: Mgr. Šárka Poláková, Ph.D. Ing. Michaela Smatanová, Ph.D. Ing. Jaroslav Houček Ing. Jiří Fiala, Ph.D. Ing. Michal Beránek Dr., Ing. Přemysl

Více

Prokazování použití nepovolených přípravků na ochranu rostlin (POR) v ekologickém zemědělství (EZ)

Prokazování použití nepovolených přípravků na ochranu rostlin (POR) v ekologickém zemědělství (EZ) Prokazování použití nepovolených přípravků na ochranu rostlin (POR) v ekologickém zemědělství (EZ) Ing. Jiří Urban, Ing. Martin Prudil, Ph.D. ÚKZÚZ Organizace systému kontrol ekologického zemědělství v

Více

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně Odbor krmiv, hnojiv a půdy REGISTR KONTAMINOVANÝCH PLOCH celkové obsahy rizikových prvků v zemědělských půdách průběžná zpráva (1998 2013) Zpracovali:

Více

Rostlinná výroba a Cross Compliance Příprava na kontrolu SZPI

Rostlinná výroba a Cross Compliance Příprava na kontrolu SZPI Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Rostlinná výroba a Cross Compliance Příprava na kontrolu SZPI Podklady pro školení Říjen 2013 PV-Agri s.r.o., 2013 http://www.pvagri.cz

Více