Příloha 1 Přepis rozhovoru klienta Davida. Interpretace šetření klient David. Cestování

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Příloha 1 Přepis rozhovoru klienta Davida. Interpretace šetření klient David. Cestování"

Transkript

1 Seznam příloh Příloha 1 Přepis rozhovoru klienta Davida Příloha 2 Přepis rozhovoru klienta Tomáše Příloha 3 Přepis rozhovoru klientky Tamary Příloha 4 Přepis rozhovoru klientky Moniky Příloha 5 Přepis rozhovoru klientky Mirky Příloha 6 Domácí řád chráněného bydlení Příloha 7 Recept z obrázkové kuchařky

2 Příloha 1 Přepis rozhovoru klienta Davida Interpretace šetření klient David Cestování 1. Cestujete sám? Kam a s asistentkou? Do blízkého města k lékaři, do lékárny, na kole na ryby a projet se. S asistentkou za bratrem, na dovolenou, k moři jsem jel s ostatními lidmi z jiného domova. 2. Víte, jak koupit jízdenku, popř. ji označit? Ano, optám se paní v pokladně, kolik to stojí, a potom ji (jízdenku) označím v tom strojku. 3. Nebojíte se cestovat sám? Nebojím, ani na kole, ani autobusem a vlakem. 4. Ztratil jste se někdy? Spletl jste si cestu? Tady ještě ne (chráněné bydlení), jednou jsem nevěděl, co dál, tak jsem zavolal telefonem P (asistence) a ona mi poradila, ať počkám. 5. Proč si myslíte, že je to důležité umět cestovat sám? Jste rád, že to umíte? Jsem rád, jsu šikovný a zvládám to. Důležité je to proto, abych se neztratil, mám svůj domov barák a chcu tady bydlet. Domácí práce Úklid 1. Co všechno uklízíte a jak? Svůj byt (garsoniéru) umývám okna, pouklízím prach, koupelnu a naposled udělám podlahu. Taky se podívám do ledničky, jestli tam není něco zkaženého, co mám vyhodit. 2. Kdy uklízíte? Když mám čas a nejsem v práci, když prší a jsem doma, většinou ve čtvrtek nebo v pátek.

3 3. Proč si myslíte, že je důležité umět uklízet? Uklízím, aby člověk byl zdravý a nebyly tu bacily. Vaření 1. Vaříte rád? Nevařil jsem, ale teď jsem rád, že se učím vařit. Doma v bytě (garsoniéra) si vařím brambory a na oleji párky. 2. Umíte si vše k vaření připravit? Co vám pomáhá při vaření? Půjčuju si kuchařku (obrázkovou) a vařím podle obrázků, tam je, jak si to mám všechno nachystat. 3. Proč si myslíte, že je důležité umět vařit? Abych mohl bydlet sám, vařil si. Kdybych měl holku, abych jí uvařil, kdyby byla nemocná. Péče o prádlo 1. Perete si sám? Sám peru. 2. Umíte správně vytřídit prádlo? Jo, třídím na bílé, modré, hnědé a červené (prádlo). 3. Umíte dávkovat prací prášek a zapnout pračku? Prášek se dává jeden kelímek. Zapnu ji (pračku) sám, peru na 60 C, na svetr program 30 C, aby se to nesrazilo. 4. Věšíte a žehlíte prádlo sám? Sám, venku nebo na sušák. I do sušičky dávám, je naštelovaná. Žehlím, na žehličce je 3, 2, 1, vím, jak žehlit. Něco žehlím i přes mokrý kapesník. 5. Proč si myslíte, že je důležité umět prát? Důležité je vyprat, bacile, aby nebyly. Chci sám bydlet, musím sám prát. Nákup a hospodaření s penězi 1. Co nakupujete sám? S lístečkem, nebo bez lístečku? Nakupuju šampon, sprej, prášek na praní, kafe, CD a všechno. S lístečkem, co máme objednané na vaření v obchodě. P (asistentka) mi dá lísteček.

4 2. Poznáte peníze? Umíte si peníze spočítat?,,peníze poznám do 1000, počítám do Kde máte uložené peníze? U sebe, v pokladně na zámek. 4. Na co si šetříte? Na Vánoce, varnou konvici, pánvičku na vajíčka, flešku, drogérku, překvapení pro svoji holku. 5. Co je důležité vědět o nakupování? Důležité je, abych se naučil počítat peníze, aby mě neošidili. Zaměstnávání 1. Baví vás práce, zaměstnání? Já rád pracuju. 2. Co v práci děláte? Teď jsme podávali křidlice, jinak kopeme, zametáme, sekáme haluze, co rostou (při úklidu). V baráku uklízím, podávám zedníkům cihle, mícháme maltu, beton, vozíme to (malta, beton) na kolečku. 3. Jak Vás přijal kolektiv v práci? Dobře, někdy mě upozorní, abych nespadl, i pochválí mě. 4. Proč je pro člověka důležité pracovat? Důležité pracovat je, abych měl peníze, zaplatil elektriku, plyn, nájem, na zájezd, pro sebe, na jídlo. Integrace do běžného prostředí 1. Kam nejraději chodíte, jezdíte? Nejraději na ryby a nebo vydělávat peníze. Pak taky za bráchou do H., na hřbitov na dušičky. 2. Jak Vás lidé v obci přijali? Jak se k Vám chovají? Lidé nás přijali. Seznámili jsme se, když sme chodili na vycházku. Zeptal jsem se sám, s čím chce (kdo) pomoct, povykládáme si.

5 3. Máte tu kamarády, kamarádky? Zahradník, co dělá vedle (jiné soc. zařízení), s jinýma si povídám z vesnice. Mám známé a kamarády i v H. (vedlejší vesnice). 4. Setkal jste se někdy s posměchem nebo špatným chováním druhých lidí k Vám? si. Na začátku možná trošku se smáli, teď už ne. Zdraví mě, jak se máš a povykládáme

6 Příloha 2 Přepis rozhovoru klienta Tomáše Interpretace šetření klient Tomáš Cestování 1. Kam cestujete sám? Kam s asistentkou? Do B. (do DOZP), za mamkou i s přestoupením (120 km vzdálené město), k doktorovi, do lékárny, do H. (vesnice v okolí). S asistentkou k odborným lékařům. 2. Víte, jak koupit jízdenku, popř. ji označit? Vím a znám i zóny a jízdenku vím, jak označit. 3. Nebojíte se cestovat sám? Nebojím vůbec, zvládám to! 4. Ztratil jste se někdy? Spletl jste si cestu? Nikdy jsem se neztratil, cestu znám, v B. na mě čeká mamka. 5. Proč si myslíte, že je to důležité umět cestovat sám? Jste rád, že to umíte? Jsem rád, to jo, proč? Protože jsem pán z chráněného bydlení. Domácí práce Úklid 1. Co všechno uklízíte a jak? Z uklízení jsem nemocný (rád uklízí až moc). Uklízím svůj byt (garsoniéru) umývám okna, vyleštím nábytek, vysaju, vytřu, v koupelně vyleštím kachličky. Uklízíme taky chodby, kuchyň když vaříme. 2. Kdy uklízíte? Když něco spadne ze stolu, uklízím hned, jinak vždycky, když se mi zdá, že tu není čisto (třeba každý druhý den). 3. Proč si myslíte, že je důležité umět uklízet? Já nesnáším špínu, důležité je držet čistotu v domácnosti. Nesnáším mikroby to jsou malí brouci.

7 Vaření 1. Vaříte rád? Vařím taky rád. 2. Umíte si vše k vaření připravit? Co vám pomáhá při vaření? Podle obrázků (obrázková kuchařka) si nachystám večeři, nakrájím cibuli pozor!, abych se neřízl. Když musím něco koupit, jdu to koupit do obchodu. 3. Proč si myslíte, že je důležité umět vařit? Je to můj cíl. Péče o prádlo 1. Perete sám? Ano, peru sám. 2. Umíte správně vytřídit prádlo? Třídím prádlo, vím barvy červená, modrá, bílá, věci do práce. 3. Umíte dávkovat prací prášek a zapnout pračku? Prášek si kupujeme, dávám do pračky dvě lžíce. Pračku zapínám sám, jen teplotu mi radí asistentka. 4. Věšíte a žehlíte prádlo sám? Ano, pověsím ho i sám ven, a když je počasí a prší, padá sníh, dám ho do sušičky. Tu mi pomáhá zapnout asistentka. Žehlit umím, žehlení je můj koníček, musí člověk dávat pozor na žehličku, aby se nespálil, né koukat z okna. 5. Proč si myslíte, že je důležité umět prát? Už jsem normální člověk, je ze mě pán, cítím se tak. 6. Co nakupujete sám? S lístečkem nebo bez lístečku? Pro sebe všechno, na co mám chuť. Když mám službu, dám papírek prodavačce, ona to nachystá. Zaplatím a peníze dám asistentce. 7. Poznáte peníze? Umíte si peníze spočítat? Peníze poznám do 1000 Kč. 8. Kde máte uložené peníze? Peníze mám v kasičce u asistentek. Mám svoje klíče, zamču a hotovo nikdo se tam nedostane.

8 9. Na co si šetříte? Peníze šetřím na Vánoce, dárky pro rodinu, myslím na ně. Utrácím za oblečení a boty. 10. Co je důležité vědět o nakupování? Vědet, kolik to stojí. Zaměstnávání 1. Baví Vás práce, zaměstnání? Baví, hrozně, když je člověk doma, nejde to vydržet, musím pořád něco dělat. 2. Co v práci děláte? Ryju zahrady, vozíme kolečkama hlínu nebo materiály. Když mě potřebujou někdy obec, pomůžu jim oklepávám cihle, před setím trávy jsme vytrhávali starou trávu. Odhrnovali jsme sníh a zametali. 3. Jak Vás přijal kolektiv v práci?,,dobře. 4. Proč je pro člověka důležité pracovat? Aby si člověk vydělal peníze. Integrace do běžného prostředí 1. Kam nejraději chodíte, jezdíte? Projdu vesnici a jdu zpátky (vycházka). Taky jezdím za mamkou. Nejraději pomáhám na Z. (do DOZP). 2. Jak Vás lidé v obci přijali? Jak se k Vám chovají? Jsou hodní, jsou rádi, že jsme tady. Nesmíme si udělat ostudu. 3. Máte tu kamarády, kamarádky? Mám, Z. (kamarád z chráněného bydlení). 4. Setkal jste se někdy s posměchem nebo špatným chováním druhých lidí k Vám? To já poznám na očích když je má člověk zlé, odejdu. Nikdo se mi nesmál. Jsem rád, že jsem tady.

9 Příloha 3 Přepis rozhovoru klientky Tamary Interpretace šetření klientka Tamara Cestování 1. Kam cestujete sama? Kam s asistentkou? Do V., za opatrovnicí, do práce, do M. na výlet (město vzdálené do 60 km), k lékaři, do lékárny. S asistentkou na výlety dál (do vzdálených míst), na dovolenou! 2. Víte, jak koupit jízdenku, popř. jí označit? Mám průkazku, sama si ju kupuju, ta se neoznačuje. 3. Nebojíte se cestovat sama? Nebojím se. 4. Ztratila jste se někdy? Spletla jste si cestu? Zatím jsem se neztratila, ani se nechci ztratit! 5. Proč si myslíte, že je to důležité umět cestovat sama? Jste ráda, že to umíte? Jsem ráda, důležité je tak, kdyby mě pozvala kamarádka, abych věděla, jak cestovat. Domácí práce Úklid 1. Co všechno uklízíte a jak? Uklízet mě baví, nemám ráda prach a špinavá okna. Uklízím pokojík s M. (spolubydlící), prach a zem, taky koupelnu. 2. Kdy uklízíte? Když dojdu z práce, velký úklid v sobotu. 3. Proč si myslíte, že je důležité umět uklízet? Protože když někdo dojde, je tu uklizeno.

10 Vaření 1. Vaříte ráda? Ráda, něco lehkého u sebe tady na sporáku. Něco těžšího o víkendech vedle (vedlejší domek, kde klienti vaří o víkendech). 2. Umíte si vše k vaření připravit? Co vám pomáhá při vaření? Jo, umím, vařím podle receptu. 3. Proč si myslíte, že je důležité umět vařit?,,abych to do budoucna uměla, když budu sama bydlet. Péče o prádlo 1. Perete sama? Ano. 2. Umíte správně vytřídit prádlo? Ano, na světlé, tmavé a barevné. 3. Umíte dávkovat prací prášek a zapnout pračku? Já si to dělám podle svého, beru si odměrku, zapnout pračku je jednoduché, máme teplotu nastavenou. 4. Věšíte a žehlíte prádlo sama? Ano, na sušák nebo když je zima do sušičky. Teplotu na žehličce mám na max, něco nežehlím. 5. Proč si myslíte, že je důležité umět prát?,,kvůli podporovanému bydlení. Nákup a hospodaření s penězi 1. Co nakupujete sama? S lístečkem nebo bez lístečku? Sama si kupuju oblečení, šperky, drogerii, toaleťák, prášek na praní, aviváž, vaniš, parfémy, šampon. Boty si vyzkouším a koupím. Nakupuju bez lístečku. 2. Poznáte peníze? Umíte si peníze spočítat?,,peníze poznám, počítám do Kde máte uložené peníze?

11 V kanceláři v trezorku (u asistentek), nechci je mít u sebe, nevěřím si, mohla bych je utratit. 4. Na co si šetříte? Šetřím na dárky na Vánoce, dárky pro sebe, něco do kuchyňky a flešku a překvapení to nevím. 5. Co je důležité vědět o nakupování? Nakupujeme, abysme to všechno měli, abysme hospodařili a uměli se postarat, když budeme sami bydlet, v budoucnu. Zaměstnávání 1. Baví vás práce, zaměstnání? Ano, baví. 2. Co v práci děláte? Stříháme nitky a navlékání šňůrek do děr (do pásků na kalhotech). 3. Jak Vás přijal kolektiv v práci? V pohodě, vždycky děláme srandy. 4. Proč je pro člověka důležité pracovat? Vydělávat si peníze na budoucnost, na nákupy, koupila jsem si detektor kovu baví mě archeologie, historie, středověk. Integrace do běžného prostředí 1. Kam nejraději chodíte, jezdíte? S detektorem po okolí, za tetou, na výlet na židovský hřbitov, na ples, hody, do kostela, do práce a na brigádu. 2. Jak Vás lidé v obci přijali? Jak se k Vám chovají? Jsou hodní, dobře se chovají. 3. Máte tu kamarádky, kamarády? Kamarádky mám v práci, u tety (opatrovatelky), její známé. 4. Setkala jste se někdy s posměchem nebo špatným chováním druhých lidí k Vám?

12 Stává se to, když jedeme se školáky, sprostě mluví. Jednou, když jsem jela do práce mě řekla jedna cizí holka škaredě.

13 Příloha 4 Přepis rozhovoru klientky Moniky Interpretace šetření klientka Monika Cestování 1. Kam cestujete sama? Kam s asistentkou? K lékaři, do lékárny, do B. (do DOZP). S asistentkou na výlety, na dovolenou. 2. Víte, jak koupit jízdenku, popř. ji označit? Vím, jak si ji koupit. Mám taky průkazku (do zaměstnání). 3. Nebojíte se cestovat sama? Nebojím se. 4. Ztratila jste se někdy? Spletla jste si cestu? Neztratila jsem se. 5. Proč si myslíte, že je to důležité umět cestovat sama? Jste ráda, že to umíte? Jsem ráda, že můžu jezdit do práce. Domácí práce Úklid 1. Co všechno uklízíte a jak? Uklízím ráda pokojíček. Umývám okno, koupelnu, nábytek, prach, pavučiny a podlahu. Kuchyň, když vařím a chodbu. 2. Kdy uklízíte? Když mám službu, pokojíček jednou týdně. 3. Proč si myslíte, že je důležité umět uklízet? Musím to mít čisté, lepší je být v uklizeném, voňavém. Vaření 1. Vaříte ráda? Vařím ráda.

14 2. Umíte si vše k vaření připravit? Co vám pomáhá při vaření? Umím, podle kuchařky (obrazová), když nevím tak se zeptám. 3. Proč si myslíte, že je důležité umět vařit? Abych uměla příteli uvařit. Péče o prádlo 1. Perete sama? Peru. 2. Umíte správně vytřídit prádlo? Třídím na černé, červené a bílé.. 3. Umíte dávkovat prací prášek a zapnout pračku? Prášek umím dát, jednu odměrku, mám ho u sebe. Pračku zapínají asistentky, protože je nová. 4. Věšíte a žehlíte prádlo sama? Věším sama na šňůru, když je zima do sušičky. Žehlím sama, mám žehličku na nízko, když je potřeba otočím na knoflíku na víc. 5. Proč si myslíte, že je důležité umět prát? Jsem čistotná, převlékám se. Nákup a hospodaření s penězi 1. Co nakupujete sama? S lístečkem nebo bez lístečku? Sama nakupuju prášek na praní, kafe, šampon, mýdlo. S lístečkem velký nákup. 2. Poznáte peníze? Umíte si peníze spočítat? Ne. 3. Kde máte uložené peníze? Peníze mám u asistentek, ptám se, jestli si to můžu koupit. 4. Na co si šetříte? Na dárky na Vánoce, i pro sebe oblečení, prstýnky. 5. Co je důležité vědět o nakupování? Na otázku neví, co odpovědět.

15 Zaměstnávání 1. Baví vás práce, zaměstnání? Práce mě baví. 2. Co v práci děláte? Uklízím koupelny (soc. zařízení), schody, umývám kancelář i šatnu, vytírám podlahy. 3. Jak Vás přijal kolektiv v práci? Dobře, jsou tam srandovní. 4. Proč je pro člověka důležité pracovat? Vydělávám penízky, šetřím na dárky. Integrace do běžného prostředí 1. Kam nejraději chodíte, jezdíte? Po vesnici na procházku, do obchodu koupit kafe, na hody. 2. Jak Vás lidé v obci přijali? Jak se k Vám chovají? Moc si jich (lidí) nevšímám. 3. Máte tu kamarádky, kamarády? Z. (přítele). 4. Setkala jste se někdy s posměchem nebo špatným chováním druhých lidí k Vám? Z vesnice se mi nikdo neposmíval.

16 Příloha 5 Přepis rozhovoru klientky Mirky Interpretace šetření klientka Mirka Cestování 1. Kam cestujete sama? Kam s asistentkou? Do práce, k lékaři, do B. (do DOZP). S asistentkou za opatrovnicí, na výlety, na dovolenou. 2. Víte, jak koupit jízdenku, popř. ji označit? V autobuse si koupím (jízdenku). Mám taky průkazku. 3. Nebojíte se cestovat sama? Nebojím. 4. Ztratila jste se někdy? Spletla jste si cestu? Jednou jsem volala P. (asistentka), poradila mi, počkala jsem na nádraží. 5. Proč si myslíte, že je to důležité umět cestovat sama? Jste ráda, že to umíte? Jsem ráda, že to umím a naučili nás to. Domácí práce Úklid 1. Co všechno uklízíte a jak? se. Baví mě uklízet pokojíček. Prach si utřu, zem umyju. Když jsou služby, střídáme 2. Kdy uklízíte? V sobotu. 3. Proč si myslíte, že je důležité umět uklízet? Chceme mít čisto. Vaření 1. Vaříte ráda? Baví mě to.

17 2. Umíte si vše k vaření připravit? Co vám pomáhá při vaření? Vždycky chodíme do obchodu, a potom vaříme (hlavní přípravu spatřuje v nákupu surovin) Kuchařka. 3. Proč si myslíte, že je důležité umět vařit? Postarám se o sebe. Péče o prádlo 1. Perete sama? Peru sama. 2. Umíte správně vytřídit prádlo? Třídím na bílé, červené, modré a černé. 3. Umíte dávkovat prací prášek a zapnout pračku? Dám si prášek, je v koupelně jednu odměrku. Zapíná ji asistentka, protože je nová, u staré jsme to měli nastavené. 4. Věšíte a žehlíte prádlo sama? Věším na šnůru a sušák, taky do sušičky. Žehlím sama, žehličku mám nastavenou, poznám i silon, když nevím, radím se. 5. Proč si myslíte, že je důležité umět prát? Museli jsme se naučit, když jsme tady. Sama jsem chtěla. Nákup a hospodaření s penězi 1. Co nakupujete sama? S lístečkem nebo bez lístečku? Nakoupím si, sama kafe a čaj. S lístečkem šampon, sprej prášek na praní, pastu na zuby. 2. Poznáte peníze? Umíte si peníze spočítat? Ne. 3. Kde máte uložené peníze? Peníze mám u sebe v trezorku na zámek. 4. Na co si šetříte? Na dárky, pro pejska, na rámeček na fotku. 5. Co je důležité vědět o nakupování?

18 Na otázku neví co odpovědět. Zaměstnávání 1. Baví vás práce, zaměstnání? Práce se mi líbí. 2. Co v práci děláte? Stříhám nitky, navlékám šnůrky, navleču jehlu,sukuju nitky. 3. Jak Vás přijal kolektiv v práci? Jsou na nás hodní. 4. Proč je pro člověka důležité pracovat? Protože mě to baví, ráda pracuju. Integrace do běžného prostředí 1. Kam nejraději chodíte, jezdíte? Na vycházku s pejskem po vesnici, na hody, taky do H., do obchodu, za kamarádkama. 2. Jak Vás lidé v obci přijali? Jak se k Vám chovají? Dobře nás přijali. 3. Máte tu kamarádky, kamarády? Mám, všichni, co tu bydlí (myšleno chráněné bydlení). 4. Setkala jste se někdy s posměchem nebo špatným chováním druhých lidí k Vám? Chovají se normálně, povykládáme si.

19 Příloha 6 Domácí řád chráněného bydlení Dopoledne Denní režim 7,00 hod. hurá, je tu nový den, hopla z postele ven 7,30 8,30 hod. snídaně 7,00-7,30 hod. zuby, vlasy, očka, ať jsi šikovný borec a kočka 8,30 11,00 hod. dopolední aktivity 12,00 12,30 hod. oběd Odpoledne 12,30 17,30 hod. odpolední aktivity 18,00 18,30 hod. příprava večeře 18,30 19,00 hod. večerní hygiena 19,00 22,00 hod. telka 22,00 hod. na kutě Služby pro obyvatele CHB

20 1. Dohled nad zdravím -náš praktický lékař je pan MUDr... -ordinaci má v... -návštěvy u pana doktora si vykonáváme sami, kdo si netroufne, doprovodí ho asistentka -zubní vyšetření pro nás zajišťuje MUDr... -objednání u pana doktora provádí asistentka hned pokud nás bolí zuby, hlídá i preventivní prohlídky POSTUP: - sdělíme asistentce, co nás bolí - asistentka volá lékaři, aby nás objednala - jedeme autobusem k lékaři

21 Ad.1. Infekční onemocnění - pokud lékař stanoví uživateli, že má infekční onemocnění, musí se uživatel zdržovat jen v určeném /izolovaném/ prostoru tj. ve svém pokoji/bytu - nesmí chodit mezi ostatní uživatele z důvodu šíření - infekčního onemocnění

22 2. Stravování - přes týden dovážíme obědy z... - naší povinností je si oběd v případě potřeby (odjezd k rodině, výlet) odhlásit písemně den předem - snídaně a večeře si připravujeme sami - o víkendech jíme společně v jídelně ve společné kuchyni se učíme samostatně vařit podle předem připraveného jídelníčku suroviny na vaření si nakoupíme v místní samoobsluze nebo jezdíme na větší nákupy do...

23 3. Individuální aktivity ZAMĚSTNÁVÁNÍ, STUDIUM -někteří z nás chodí do práce-brigády na dohodu -do...do vzdělávacího kurzu dojíždí za vzděláním jedna klientka - na hypoterapii a práci v hospodářství v... jezdí dvě děvčata - ale ani ostatní nezahálí, kolem našeho bydlení je také spousta práce, abychom tu měli pěkně čisto 4. Využíváme i služeb odborníků - o naše účesy a pěkné střihy vlasů se stará kadeřník, kterého navštěvujeme v místě bydliště - POSTUP: - když se chceme zkrášlit, nahlásíme asistentce náš požadavek telefonicky nás objedná - ve stanovený den jdeme - důležitá je i návštěva pedikérky POSTUP: -asistentce oznámímepotřebu pedikéry -objedná nám návštěvu - ve stanovený den jedeme,

24 5. Péče o domácnost - pečujeme o čistotu ve svém bytě či pokoji - pravidelně každý den si uklízíme svoje obydlí, ale i společné prostory (chodbu, kuchyň, WC) - učíme se správně používat saponáty a ochranné pomůcky - sami si pereme a žehlíme podle předem daného plánu, který si dopředu stanovíme s asistentkou - učíme se správně roztřídit prádlo - dávkujeme prací prášek i aviváž - prádlo sušíme na venkovním sušáku, na který pěkně prádlo rozvěsíme - v čistotě a pořádku udržuje i okolí našich domečků a zahrádku - sami si pěstujeme zeleninu a ovoce - udržujeme i dřevěný domek na nářadí a kola

25 7. Nakupování - nakupujeme v místní samoobsluze, kde už se každý z nás celkem orientuje - málo kdo z nás si pamatuje při nákupu více věcí naráz, proto poprosíme asistentku o lísteček s nákupem POSTUP: - poprosíme asistentku o seznam nákupu a peníze - dostaneme seznam i peníze - jdeme nakupovat - důležité je, abychom uměli i šetřit, neutrácet peníze za zbytečnosti POZOR! - nesmíme zapomenout říct si při každém nákupu o doklad o zaplacení s razítkem

26 8. Péče o vlastní osobu - každý dbá o čistotu těla - každodenní osobní hygiena je NUTNOSTÍ!!! - samozřejmostí je i ústní hygiena - nákup drogérie, hygienických potřeb si zajišťuje každý sám - musíme si hlídat i praní a výměnu ložního a osobního prádla 9. Cestování - k cestování používáme všechny dostupné dopravní prostředky - podle schopností každého jedince je cestování samostatné - pokud chceme cestovat, musíme si koupit platnou jízdenku POSTUP: - požádáme o jízdenku - informujeme se u průvodčí, pokud potřebujeme radu - bezpečně se pohybujeme po peróně - chováme se slušně v dopravním prostředku - pokud jedeme na kole, dbáme na dopravní předpisy a jízdy si vedeme v dokumentaci

27 Příloha 7 Recept z obrázkové kuchařky Rajská omáčka Připravíme si: 2 velké rajské protlaky, cukr, vodu, masox, sůl, zásmažku a uzeniny /špekáčky/... rajský protlak zalejeme vodou a přidáme 4 lžíce cukru přidáme 2 kostky masoxu a povaříme přivedli jsme do varu a zahustíme zásmažkou /viz. recept na přípravu zásmažky/;. dle chuti osolíme.

28 ... špekáčky si nakrájíme na ježky a opečeme na pánvičce vkládáme do rozpáleného tuku dnes podáváme s kolínky, můžeme i s kynutým knedlíkem....

Dotazník uživatelé. Děkuji Vám za váš čas a spolupráci. S přáním pěkného dne Monika Hurtová. 1. Jaké je vaše pohlaví? a) muž.

Dotazník uživatelé. Děkuji Vám za váš čas a spolupráci. S přáním pěkného dne Monika Hurtová. 1. Jaké je vaše pohlaví? a) muž. Dotazník uživatelé Dobrý den, jmenuji se Monika Hurtová a jsem studentka 2. ročníku magisterského navazujícího studia na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity. Chtěla bych Vás požádat o vyplnění tohoto

Více

DOMOVNÍ ŘÁD DOMOV PRO OSOBY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM TÝDENNÍ STACIONÁŘ

DOMOVNÍ ŘÁD DOMOV PRO OSOBY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM TÝDENNÍ STACIONÁŘ DOMOVNÍ ŘÁD DOMOV PRO OSOBY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM TÝDENNÍ STACIONÁŘ Domovní řád jsou pravidla. Podle pravidel se chová klient i personál. V domově žijí lidé, kteří potřebují v životě pomáhat a radit.

Více

Manuál studentských praxí

Manuál studentských praxí Manuál studentských praxí pomůcka pro praxe studentů Vytvořeno: 5.10.2012 pro potřeby DS Tovačov, p.o. Aktualizováno: Vážení studenti, dovolte mi, abych vás přivítala a blíže seznámila s naším zařízením

Více

Pravidla poskytování jednotlivých úkonů pečovatelské služby.

Pravidla poskytování jednotlivých úkonů pečovatelské služby. Agentura domácí péče ČČK ALICE České Budějovice PEČOVATELSKÁ SLUŽBA Pravidla poskytování jednotlivých úkonů pečovatelské služby. Všechny uvedené úkony jsou poskytovány v domácnosti klienta. Rozsah poskytovaných

Více

Lekce 18 Na návštěvě. V jídelně.

Lekce 18 Na návštěvě. V jídelně. Lekce 18 Na návštěvě. V jídelně. 18.1 Struktury Co bude k obědu/k večeři? Dejte mi míň masa. Můžu dostat víc knedlíků? Proč nechceš jíst vepřové? Nesmím jíst vepřové, protože jsem muslim. Olga se seznámila

Více

Pečovatelská služba, příspěvková organizace Nad Výtopnou 1010, Horní Slavkov

Pečovatelská služba, příspěvková organizace Nad Výtopnou 1010, Horní Slavkov Pečovatelská služba, příspěvková organizace Nad Výtopnou 1010, Horní Slavkov Vnitřní pravidla pro poskytování pečovatelské služby na území města Horního Slavkova a Krásna Pečovatelská služba se poskytuje

Více

Autorky : Luss Merhautová & Baruš Vosk

Autorky : Luss Merhautová & Baruš Vosk červen 2012 Závěrem školního roku probírali žáci devátých ročníků v hodinách slohu publicistické útvary a dostali za úkol napsat konkrétní typ článku a ze všech pak sestavit jedno mimořádné číslo školního

Více

příspěvková organizace Věstonická 4304/1, 628 00 Brno Domácí řád

příspěvková organizace Věstonická 4304/1, 628 00 Brno Domácí řád příspěvková organizace Věstonická 4304/1, 628 00 Brno Domácí řád Poskytovaná služba: Domov se zvláštním režimem Dokument: K dokumentu: Název: Domácí řád Název: Platnost od: 1. 2. 2016 do : Aktualizace

Více

Popis realizace sociální služby Pečovatelská služba S účinností od: prosinec 2014

Popis realizace sociální služby Pečovatelská služba S účinností od: prosinec 2014 1. Poslání organizace Pečovatelská služba, příspěvková organizace Nad Výtopnou 1010, Horní Slavkov telefon: 352 698 316, 602 297 606 Popis realizace sociální služby Pečovatelská služba S účinností od:

Více

1 NA CHALUPU, KAM NECHCI

1 NA CHALUPU, KAM NECHCI 1 NA CHALUPU, KAM NECHCI Za výzo jsem dostal od mámy a Richarda Nintendo. Chtěl jsem ho nechat doma, aby bylo jasný, že si mě za dárek, i když je suprovej, nemůžou koupit. Stejně to vymyslel on, mamka

Více

Provozní řád. Všeobecná ustanovení

Provozní řád. Všeobecná ustanovení Provozní řád Všeobecná ustanovení 1. název organizace: Správa zdravotních a sociálních služeb Cheb 2. se sídlem: Pastýřská 4, 350 02 Cheb 3. IČ: 70887985 4. právní forma: příspěvková organizace 5. zřizovatel:

Více

Říjen - 2007 3 speciál

Říjen - 2007 3 speciál Říjen - 2007 3 speciál Co se nám ve Štěpánkovicích líbí nelíbí! Vážení spouobčané, dostává se Vám do rukou mimořádné číslo našeho zpravodaje. Na přípravě tohoto vydání zpravodaje se podíleli především

Více

Hledáte si i během trvání rekvalifikace práci?

Hledáte si i během trvání rekvalifikace práci? Účastnice A: No asi nic moc, protože jsem neměla práci a nikde jsem ji nemohla najít. No doufám, že mi pomůže? Myslíte jako najít práci nebo obecně? No hlavně tu práci, no a pak se budu mít jako celkově

Více

MARTIN SICHINGER SMRT KRÁLE ŠUMAVY DO NITRA HOR PO DÁVNÝCH STEZKÁCH KE STARÝM PŘÍBĚHŮM 65. POLE

MARTIN SICHINGER SMRT KRÁLE ŠUMAVY DO NITRA HOR PO DÁVNÝCH STEZKÁCH KE STARÝM PŘÍBĚHŮM 65. POLE MARTIN SICHINGER SMRT KRÁLE ŠUMAVY DO NITRA HOR PO DÁVNÝCH STEZKÁCH KE STARÝM PŘÍBĚHŮM 65. POLE 1 2 www.65pole.cz SMRT KRÁLE ŠUMAVY EDICE TAH SVAZEK 1 MARTIN SICHINGER SMRT KRÁLE ŠUMAVY DO NITRA HOR

Více

Vincentinum poskytovatel sociálních služeb Šternberk, p.o. ML číslo: 05

Vincentinum poskytovatel sociálních služeb Šternberk, p.o. ML číslo: 05 Vincentinum poskytovatel sociálních služeb Šternberk, p.o. ML číslo: 05 Metodický list: PŘÍPRAVA NA ZAMĚSTNÁNÍ Metodický okruh: 05. PŘÍPRAVA NA ZAMĚSTNÁNÍ Téma: 05.01 až 05.3. Aktivity: Dle popisu aktivit

Více

T.O. Zlatý list. plackovací práce. Táborová kuchyně. 2016 Jaromír Bláha - Ježek

T.O. Zlatý list. plackovací práce. Táborová kuchyně. 2016 Jaromír Bláha - Ježek T.O. Zlatý list plackovací práce 2016 Jaromír Bláha - Ježek Úvod Úvod V této práci popíši práci vedoucích a přípravu jídla v táborové kuchyni a její vybavení. Již několikátým rokem dělám vedoucího v kuchyni

Více

JMENUJI SE: To je otisk mé ruky: Baví mě: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá.

JMENUJI SE: To je otisk mé ruky: Baví mě: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá. To jsem JÁ 1I JMENUJI SE: Baví mě: To je otisk mé ruky: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá. 2I Jmenuji se......... a je mi... let. Žiju společně s: Bydlím v: Nejvíc

Více

V n i t ř n í p r a v i d l a

V n i t ř n í p r a v i d l a Městský ústav sociálních služeb Klatovy, příspěvková organizace vydává V n i t ř n í p r a v i d l a D o m o v a p r o s e n i o r y v Klatovech, Podhůrecká 815/III platná od 1.7.2015 Článek 1 Vnitřní

Více

ZPRAVODAJ CHRÁNĚNÉHO

ZPRAVODAJ CHRÁNĚNÉHO ZPRAVODAJ CHRÁNĚNÉHO BYDLENÍ ZÁŘÍ 2012 ČÍSLO ZDARMA Havaj - druhý ročník Sobotecký jarmark Jako každý rok se i letos v Sobotce konal jarmark. Ten loňský nám bohužel nevyšel, o to víc jsme se těšili na

Více

Jsme v Evropě. U nás doma v České republice. Je sedm hodin ráno. Maminka v kuchyni připravuje snídani a volá: Aničko, vstávat! Volá už potřetí.

Jsme v Evropě. U nás doma v České republice. Je sedm hodin ráno. Maminka v kuchyni připravuje snídani a volá: Aničko, vstávat! Volá už potřetí. Jsme v Evropě. U nás doma v České republice. Je sedm hodin ráno. Maminka v kuchyni připravuje snídani a volá: Aničko, vstávat! Volá už potřetí. Aničce se z jejího pelíšku moc nechce. Jsme v Africe. Je

Více

Co by Vás mohlo zajímat

Co by Vás mohlo zajímat Co by Vás mohlo zajímat Jak začne první školní den? V pondělí 2. září 2013 se sejdeme v 8 hodin před školou. Rádi přivítáme rodiče a další příbuzné našich prvňáčků. Nezapomeňte na fotoaparát nebo kameru.

Více

Ne. Například tentokrát,

Ne. Například tentokrát, Jsem zasvěcená 12 let Ne. Například tentokrát, být loajální k mojí matce a moje matka je alkoholička i můj bratr je alkoholik. (Ano.) A já nevím co je se mnou špatně, že se mi nedaří je pozitivním způsobem

Více

V telefonu slyším nervózní hlas sestřičky: Chcete přijít Markétkou, že? Přijďte. Jo, tak, jak říkáte.

V telefonu slyším nervózní hlas sestřičky: Chcete přijít Markétkou, že? Přijďte. Jo, tak, jak říkáte. 1 Markétka Hotovo! Konečně! Prosluněný vánek provívá byt, v pračce to bublá, kytky jsou zalité, telefonáty vyřízené. Pomyslná výhybka mne přesměrovala z dovolenkového režimu do běžného, sjetého, normálního.

Více

DOMOV PRO OSOBY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM V ČESKÉ KAMENICI SE PŘEDSTAVUJE ZÁJEMCŮM O SOCIÁLNÍ SLUŽBY

DOMOV PRO OSOBY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM V ČESKÉ KAMENICI SE PŘEDSTAVUJE ZÁJEMCŮM O SOCIÁLNÍ SLUŽBY DOMOV PRO OSOBY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM V ČESKÉ KAMENICI SE PŘEDSTAVUJE ZÁJEMCŮM O SOCIÁLNÍ SLUŽBY HISTORIE MĚSTA ČESKÁ KAMENICE ČESKÁ KAMENICE JE STAROBYLÉ MĚSTO S BOHATOU HISTORIÍ, KTERÁ SAHÁ AŽ DO

Více

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny?

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Nikdo si mě za celý týden ani nevšiml. Jsem jen další nová studentka na nové škole. Přestoupila jsem z té minulé z toho důvodu, že se

Více

Kde všude najdeš hodiny?

Kde všude najdeš hodiny? Dagmar Košková malá ručička ukazuje hodinu Jak je dlouhý den? Den má 24 hodin. Jak se dělí čas? 1 hodina má 60 minut. 1 minuta má 60 vteřin. velká ručička ukazuje minuty a část hodiny Den se dělí na: ráno

Více

Lehká Středně těžká Těžká Hluboká

Lehká Středně těžká Těžká Hluboká Příloha A Mentální retardace Neuropsychický vývoj Lehká Středně těžká Těžká Hluboká Omezený, opožděný Omezený, výrazně opožděný Celkově omezený Výrazně omezený Somatická postižení Poruchy motoriky Ojedinělá

Více

VNITŘNÍ PRAVIDLA SPOLEČNÉHO SOUŽITÍ A POSKYTOVANÉ SLUŽBY

VNITŘNÍ PRAVIDLA SPOLEČNÉHO SOUŽITÍ A POSKYTOVANÉ SLUŽBY Domovy pro osoby se zdravotním postižením Oleška-Kamenice příspěvková organizace Stará Oleška 131, 405 02 Děčín IČ: 47274522 Adresa poskytované služby: DOZP Česká Kamenice, p. o. U Kaple 494, 407 21 Česká

Více

MÁM HLAD, MÁM CHUŤ. CUKROVKA A JÍDLO

MÁM HLAD, MÁM CHUŤ. CUKROVKA A JÍDLO MÁM HLAD, MÁM CHUŤ. CUKROVKA A JÍDLO K Výtvarné soutěži s Novo Nordiskem Postřehy dětí z různých věkových kategorií na téma jídlo v rámci letního tábora Štědronín 2015 Dívka, 10 let Mám hlad, mám chuť

Více

Učení dětí pomocí přednášek a programu z Tábornických škol

Učení dětí pomocí přednášek a programu z Tábornických škol Učení dětí pomocí přednášek a programu z Tábornických škol Hana Kuklíková Česká Tábornická Unie D.T.K. POUTNÍCI Praha Plackování 2014 Úvod Volný čas dětí by neměl být pouze výplní mezi školou a dětskými

Více

PODZIMNÍ SBOROVÝ DOPIS 2015

PODZIMNÍ SBOROVÝ DOPIS 2015 PODZIMNÍ SBOROVÝ DOPIS 2015 Zbožnost, která se spokojí s tím, co má, je už sama velké bohatství. Nic jsme si totiž na svět nepřinesli, a také si nic nemůžeme odnést. Máme-li jídlo a oděv, spokojme se s

Více

DOMOV SV. KARLA BOROMEJSKÉHO Poskytovatel sociálních služeb - odlehčovací pobytové služby K Šancím 50/6, 163 00 Praha 17 Řepy VNITŘNÍ ŘÁD DOMOVA

DOMOV SV. KARLA BOROMEJSKÉHO Poskytovatel sociálních služeb - odlehčovací pobytové služby K Šancím 50/6, 163 00 Praha 17 Řepy VNITŘNÍ ŘÁD DOMOVA DOMOV SV. KARLA BOROMEJSKÉHO Poskytovatel sociálních služeb - odlehčovací pobytové služby K Šancím 50/6, 163 00 Praha 17 Řepy VNITŘNÍ ŘÁD DOMOVA Vážená paní, vážený pane, vítáme Vás v našem Domově a přejeme

Více

Recenze klientů Lůžkového oddělení následné péče

Recenze klientů Lůžkového oddělení následné péče Recenze klientů Lůžkového oddělení následné péče r. 2015 - Zdravotnický personál dělá vše pro to, aby pacient opět dostal chuť do života podle stávajících možností. - Dodržování doby návštěv. Ve 14 hod.

Více

Výtvarná soutěž ŽÍZEŇ ANEB VODA NAD ZLATO. Vím Chci vědět Dozvěděl/a jsem se VÍM CHCI VĚDĚT DOZVĚDĚL/A JSEM SE

Výtvarná soutěž ŽÍZEŇ ANEB VODA NAD ZLATO. Vím Chci vědět Dozvěděl/a jsem se VÍM CHCI VĚDĚT DOZVĚDĚL/A JSEM SE Výtvarná soutěž ŽÍZEŇ ANEB VODA NAD ZLATO Vím Chci vědět Dozvěděl/a jsem se VÍM CHCI VĚDĚT DOZVĚDĚL/A JSEM SE Kvíz k vodě 1. Kolik vody zaujímá povrch planety? a) 61% b) 81% c) 71% 2. Jaký je chemický

Více

MÁTE ZÁJEM O ŽIVOT V CHRÁNĚNÉM BYDLENÍ?

MÁTE ZÁJEM O ŽIVOT V CHRÁNĚNÉM BYDLENÍ? Harmonie, příspěvková organizace Krnov, Pod Cvilínem, Chářovská 785/85, PSČ 794 01 Pracoviště: Chráněné bydlení, Slunečná 181, Osoblaha 793 99 MÁTE ZÁJEM O ŽIVOT V CHRÁNĚNÉM BYDLENÍ? Chráněné bydlení,

Více

[PENÍZE - MANAŽEŘI] 28. října 2007

[PENÍZE - MANAŽEŘI] 28. října 2007 Úvod Zdravím vás všechny a vítám vás. Jsem moc rád, že jste dnes dorazili. Dnes začneme spolu mluvit o penězích. Vím, že je to velice kontroverzní téma. Ne jenom z pohledu lidí mimo církev. Nedávno zveřejnili

Více

JAK NA POHODOVÉ RÁNO SE ŠKOLÁKEM. Lída Leinweberová

JAK NA POHODOVÉ RÁNO SE ŠKOLÁKEM. Lída Leinweberová JAK NA POHODOVÉ RÁNO SE ŠKOLÁKEM Lída Leinweberová JSEM V 1. TŘÍDĚ Vím, že jako prvňačka zrovna nevypadám, ale věřte mi, myslím to vážně. JSEM V PRVNÍ TŘÍDĚ asi tak po desáté sama jsem úspěšně absolvovala

Více

Vánoce Výlet Pendolinem Vánoční prázdniny

Vánoce Výlet Pendolinem Vánoční prázdniny Silvestr 2012 - Ondra Polcar Na Silvestra jsme se sestrou Zuzankou byli ve Všetatech u babičky a dědy.zuzka usnula brzo,ale my s bratrancem Adamem jsme se dívali na televizi a ujídali dobroty co babička

Více

pro osoby se zdravotním postižením Ústí nad Labem DOMOVY1

pro osoby se zdravotním postižením Ústí nad Labem DOMOVY1 pro osoby se zdravotním postižením Ústí nad Labem DOMOVY1 Podpora transformace domova Hliňany DOMOVY pro osoby se zdravotním postižením Ústí nad Labem ZpracovalI: Jana Červinková, Pavol Dobiš, Lenka Reichelová,

Více

Domovní řád Chráněného bydlení Vejprty

Domovní řád Chráněného bydlení Vejprty Domovní řád Chráněného bydlení Vejprty Poskytovatel: Městská správa sociálních služeb Vejprty S.K.Neumanna 842/2 43191 Vejprty Služba je poskytována na adrese. Chráněné bydlení Vejprty Vysoká 936/11 Vejprty

Více

Zítřek může přijít. Dagmar Mancová

Zítřek může přijít. Dagmar Mancová Zítřek může přijít Chci změnit Váš pohled na finanační poradenství. Zjistíte co všechno s vámi u kávy či v klidu domova finanační poradce probere. www.dagmarmancova.cz 2016 Zítřek může přijít Chci změnit

Více

Petra Soukupová. K moři

Petra Soukupová. K moři Petra Soukupová K moři Brno 2011 Petra Soukupová, 2007 Host vydavatelství, s. r. o., 2007, 2011 (elektronické vydání) ISBN 978 80 7294 420 0 Rodičům PETROVY DVĚ ŽENY 1/ Petr a Magda se potkávají Magda

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více

Manuál studentských praxí. pomůcka pro praxe studentů CARITAS-VOŠs

Manuál studentských praxí. pomůcka pro praxe studentů CARITAS-VOŠs Manuál studentských praxí pomůcka pro praxe studentů CARITAS-VOŠs Vytvořeno: 5.10.2012 pro potřeby DS Tovačov, p.o. Aktualizováno: 8. 9. 2015 Vážení studenti, dovolte mi, abych vás přivítala a blíže seznámila

Více

HRAVÁ ŠKOLA VAŘENÍ. Zuzana Pospíšilová Ilustrace Drahomír Trsťan. Z. Pospíšilová / D. Trsťan

HRAVÁ ŠKOLA VAŘENÍ. Zuzana Pospíšilová Ilustrace Drahomír Trsťan. Z. Pospíšilová / D. Trsťan Pro děti od P ro d ěti o d 6 let. le et. Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 234 264 401, fax: +420 234 264 400 e-mail: obchod@grada.cz Z. Pospíšilová / D. Trsťan Nebojte vaření!

Více

Vážení obyvatelé Domova, Lucie Pešlová Společné vaření

Vážení obyvatelé Domova, Lucie Pešlová Společné vaření Vážení obyvatelé Domova, protože se už výrazně ochladilo, určitě nadešel čas, abychom rozšířily nabídku činností. Plánujeme, že začneme vyrábět ozdoby na Vánoce a další velice zajímavé věci sledujte nástěnky.

Více

2. velikonoční vydání školního časopisu Lusk!

2. velikonoční vydání školního časopisu Lusk! 2. velikonoční vydání školního časopisu Lusk! Milí žáci a žákyně, toto číslo vám přináší velikonoční tradice a zvyky různých zemí, hádanky, komiks Speciální agent i pohled na Velikonoce očima vašich spolužáků,

Více

Výroční zpráva o činnosti mateřské školy a evaluaci výchovně- vzdělávacího procesu za školní rok 2007/2008

Výroční zpráva o činnosti mateřské školy a evaluaci výchovně- vzdělávacího procesu za školní rok 2007/2008 Základní škola a mateřská škola Přerov nad Labem, okres Nymburk zastoupená ředitelkou školy PaedDr. Irenou Jarešovou Přerov nad Labem 112, 289 16 Přerov nad Labem Výroční zpráva o činnosti mateřské školy

Více

VNITŘNÍ ŘÁD DOMOVA MLÁDEŽE

VNITŘNÍ ŘÁD DOMOVA MLÁDEŽE SOŠ a SOU strojírenské a stavební Jeseník, Dukelská 1240 VNITŘNÍ ŘÁD DOMOVA MLÁDEŽE Základní ustanovení DM je mimoškolní výchovné zařízení, které poskytuje žákům středních škol ubytování, výchovně vzdělávací

Více

Titul: TV_1303_Duchovné praktikovanie a úprimnosť pomáhajú planéte_iii Zdravím, Mistryně! (Ahoj.) Ano?

Titul: TV_1303_Duchovné praktikovanie a úprimnosť pomáhajú planéte_iii Zdravím, Mistryně! (Ahoj.) Ano? Zdravím, Mistryně! (Ahoj.) Ano? Dělám to teď dobře. Velice ráda Vás vidím! Já také, drahá, já také. Jste tak hezká! A toto je moje tchýně. Och, ano? Celá rodina je tady, dobrá! Dobrá, zpět k vaší poezii.

Více

Směrnice č. DOZPNV100 Domácí řád

Směrnice č. DOZPNV100 Domácí řád Domovy sociálních služeb Háj a Nová Ves, příspěvková organizace Kubátova 269 417 22 Háj u Duchcova Směrnice č. DOZPNV100 Domácí řád Služba: Zpracoval: Schválil: Aktualizace: Datum zpracování: 23. 7. 2015

Více

Mým nejoblíbenějším fotbalovým týmem je Real Madrid. Mezi oblíbené hráče patří Ronaldo, Őzil, Ramos a Zidan.

Mým nejoblíbenějším fotbalovým týmem je Real Madrid. Mezi oblíbené hráče patří Ronaldo, Őzil, Ramos a Zidan. Kdo jsme? Jmenuji se Jaromír Andrýsek. Mám rád fotbal. Ve škole jsou nejlepší hodiny tělocvik, matematika, anglický a český jazyk. Volný čas využívám tak, že si jdu na hřiště zakopat s kamarády. Jsem hodně

Více

Mateřská škola Sluníčko, Praha 9 Újezd nad Lesy, Polesná 1690, 190 16, IČO: 75113961, tel.:281011521, e-mail: huttova@mspolesna.

Mateřská škola Sluníčko, Praha 9 Újezd nad Lesy, Polesná 1690, 190 16, IČO: 75113961, tel.:281011521, e-mail: huttova@mspolesna. I. Informace o zařízení: PROVOZNÍ ŘÁD Směrnice pro škol.r. 2014/2015 Název školy Mateřská škola SLUNÍČKO Adresa školy Polesná 1690, Praha 9 Újezd nad Lesy Telefon 281011521 E-mail huttova@mspolesna.cz

Více

DOMÁCÍ ŘÁD PRO SLUŽBU DOMOV PRO OSOBY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM

DOMÁCÍ ŘÁD PRO SLUŽBU DOMOV PRO OSOBY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM NADĚJE, POBOČKA NEDAŠOV DOMÁCÍ ŘÁD PRO SLUŽBU DOMOV PRO OSOBY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM ROZSAH POSKYTOVANÝCH SLUŽEB Služba se klientům poskytuje na základě Smlouvy, ve které jsou individuálně dohodnuty

Více

Soustředění v Lublině - Ondra Polcar

Soustředění v Lublině - Ondra Polcar Soustředění v Lublině - Ondra Polcar Ve dnech 13.3. 15.3. jsme se zúčastnili s naším oddílem SK Pavlíkov fotbalového soustředění v Liblíně. Byli jsme tam my, mladší žáci společně s mužstvem starších žáků.

Více

Život ženy. Už vím! Srozumitelně o těle a duši pro ženy s mentálním postižením

Život ženy. Už vím! Srozumitelně o těle a duši pro ženy s mentálním postižením Život ženy Už vím! Srozumitelně o těle a duši pro ženy s mentálním postižením Děkujeme Yvettě Vrublové za odbornou konzultaci a cennou pomoc při přípravě této brožury. Společnost pro podporu lidí s mentálním

Více

MOJE TĚLO. Anna Pfeifferová. Ilustrace: Ulla Bartlová

MOJE TĚLO. Anna Pfeifferová. Ilustrace: Ulla Bartlová MOJE TĚLO Anna Pfeifferová Ilustrace: Ulla Bartlová Vem si tužku na panáčka, nakresli ho, je to hračka: Tečky, čárka, dole proužek, kolem toho ještě kroužek. Po stranách mu přidej ouška, ať ví dobře, co

Více

1. Pomoc při zvládání běžných úkonů péče o vlastní osobu

1. Pomoc při zvládání běžných úkonů péče o vlastní osobu PODROBNÝ POPIS ÚKONŮ PEČOVATELSKÉ SLUŽBY Lázně Libverda 1. Pomoc při zvládání běžných úkonů péče o vlastní osobu 1.1. Pomoc a podpora při podávání jídla a pití Úkon obnáší nakrájení stravy na sousta, ohřátí

Více

Garantovaná nabídka Pečovatelská služba. organizační složka

Garantovaná nabídka Pečovatelská služba. organizační složka Garantovaná nabídka Pečovatelská služba organizační složka Město Rokytnice v O.h. Způsob a rozsah provádění služeb včetně obvykle potřebného času na zajištění jednotlivých úkonů Pečovatelská služba Rokytnice

Více

NABÍDKA UBYTOVÁNÍ V SOUKROMÍ 2012

NABÍDKA UBYTOVÁNÍ V SOUKROMÍ 2012 MěDK Elektra, příspěvková organizace Městské a turistické informační centrum Masarykova 950, 763 26 Luhačovice Tel.: 577 133 980 www.luhacovice.cz E-mail: luhainfo2@mdkelektra.cz NABÍDKA UBYTOVÁNÍ V SOUKROMÍ

Více

PEČOVATELSKÁ SLUŽBA OKŘÍŠKY

PEČOVATELSKÁ SLUŽBA OKŘÍŠKY Městys Okříšky, Jihlavská 1, 675 21 Okříšky PEČOVATELSKÁ SLUŽBA OKŘÍŠKY PODROBNÝ POPIS ÚKONŮ PEČOVATELSKÉ SLUŽBY 1. Pomoc při zvládání běžných úkonů péče o vlastní osobu 1.1. Pomoc a podpora při podávání

Více

Tábor 2015 Hrádek u Sušice

Tábor 2015 Hrádek u Sušice Tábor 2015 Hrádek u Sušice Vážení rodiče, Vedoucí našeho oddílu již začínají připravovat tábor 2015. Proto jsme pro vás připravili krátký sešit s prvními informacemi o táboře. Podrobnější informace přijdou

Více

STUDENT NAŠÍ ŠKOLY VYHRÁL ELEKTROTECHNICKOU OLYMPIÁDU

STUDENT NAŠÍ ŠKOLY VYHRÁL ELEKTROTECHNICKOU OLYMPIÁDU STUDENT NAŠÍ ŠKOLY VYHRÁL ELEKTROTECHNICKOU OLYMPIÁDU Strouhal Martin Student 2.D Martin je na naší škole něco přes rok a půl, přesto toho již stihl hodně. V roce 2014 se stal druhým nejlepším studentem

Více

Èíslo 42 ze dne 25. 4. 2000 OBSAH. Na str. 4 si pøeètìte povídání o letošní kouzelnické galapøehlídce.

Èíslo 42 ze dne 25. 4. 2000 OBSAH. Na str. 4 si pøeètìte povídání o letošní kouzelnické galapøehlídce. Šprdzpravodaj Sdružení dìtí a mládeže pro volný èas, pøírodu a recesi Interní nepravidelník sdružení Vychází jednou za uherský mìsíc Èíslo 42 ze dne 25. 4. 2000 Nikdo neví, kam se jede Cyklistický jídelníèek

Více

www.cestovanisvetem.cz

www.cestovanisvetem.cz Kolymbia, hotel Marathon turistické středisko Letovisko Kolymbia (též Kolimpia) Kolymbia se nachází na východní části ostrova Rhodos. Letovisko je vybudované především pro turistickou sezónu, takže na

Více

Komplexní program pro prevenci nadváhy a obezity a pro aktivní život v MŠ a družinách základních škol.

Komplexní program pro prevenci nadváhy a obezity a pro aktivní život v MŠ a družinách základních škol. Komplexní program pro prevenci nadváhy a obezity a pro aktivní život v MŠ a družinách základních škol. Dnešní děti žijí na jiné planetě než na jaké vyrůstali jejich rodiče a prarodiče. Zdravý selský rozum

Více

Domov seniorů Břeclav příspěvková organizace Na Pěšině 2842/13, 690 03 Břeclav ZÁKLADNÍ INFORMACE. k pobytové sociální službě

Domov seniorů Břeclav příspěvková organizace Na Pěšině 2842/13, 690 03 Břeclav ZÁKLADNÍ INFORMACE. k pobytové sociální službě Domov seniorů Břeclav příspěvková organizace Na Pěšině 2842/13, 690 03 Břeclav ZÁKLADNÍ INFORMACE k pobytové sociální službě Domov se zvláštním režimem 1 Poslání domova se zvláštním režimem poskytování

Více

Popis realizace poskytování sociálních služeb v Domově pro seniory SPÁLENIŠTĚ v Chebu, příspěvková organizace

Popis realizace poskytování sociálních služeb v Domově pro seniory SPÁLENIŠTĚ v Chebu, příspěvková organizace Popis realizace poskytování sociálních služeb v Domově pro seniory SPÁLENIŠTĚ v Chebu, příspěvková organizace Účinnost: od 1. 9. 2014 Sídlo: Mírová 2273/6, 350 02 Cheb IČ: 71175253 Zřizovatel: Karlovarský

Více

2016 LEDEN - BŘEZEN. Písek

2016 LEDEN - BŘEZEN. Písek 2016 LEDEN - BŘEZEN Písek 1 SLOVO ŘEDITELKY Vážení a milí, zhluboka se nadechněte. Cítíte ve vzduchu tu vůni jara? To letošní podle astrologického kalendáře začalo přesně 20. března v 5 hodin a třicet

Více

Pravidla společného soužití Domovní řád chráněného bydlení Platného od

Pravidla společného soužití Domovní řád chráněného bydlení Platného od Pravidla společného soužití Domovní řád chráněného bydlení Platného od 1.11.2018 Služba je poskytována na adrese: Chráněné bydlení T.G.Masaryka 992/7 431 91 Vejprty Chráněné bydlení Husova 571/7 431 91

Více

DOMÁCÍ ŘÁD 2. KOMUNITY

DOMÁCÍ ŘÁD 2. KOMUNITY DOMÁCÍ ŘÁD 2. KOMUNITY Naše komunita je zřízená od ledna 2007. Bydlí v ní 10 uživatelů ve čtyřech dvoulůžkových pokojích a dvou jednolůžkových pokojích. Všichni naši obyvatelé jsou částečně samostatní

Více

VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY ZŠ PERLIČKA

VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY ZŠ PERLIČKA VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY ZŠ PERLIČKA ČÍSLO JEDNACÍ: 038 /2015 PLATNOST: 1.9.2015 ZPRACOVALY: Mgr. Martina Schejbalová, MUDr. Darina Gurutidu OBSAH: 1. JAKÁ MÁM PRÁVA JAKO ŽÁK NAVŠTĚVUJÍCÍ ŠKOLNÍ DRUŽINU

Více

Závěrečná zpráva ze stáže v Londýně

Závěrečná zpráva ze stáže v Londýně Závěrečná zpráva ze stáže v Londýně Místo konání: The Garden Nursery, Londýn Termín stáže: 28. 9. 3. 10. 2014 Stážistky: Mgr. Lenka Špittová, Mgr. Lenka Iserová Přip pracovní stáži v Londýně jsme měla

Více

Gram dobrého příkladu váží více než cent dobrých slov.

Gram dobrého příkladu váží více než cent dobrých slov. ročník 4 2012/prosinec 14 Gram dobrého příkladu váží více než cent dobrých slov. Hana Pinknerová citát vybral Víťa Graubner Sociální služba je realizována v rámci projektu Zajištění vybraných služeb sociální

Více

Náš Domov 22/2016. Únor 2016

Náš Domov 22/2016. Únor 2016 Náš Domov 22/2016 Únor 2016 1 Únor narozeniny budou slavit Kuželová Elfriede 02.02.1932 84 let Hráská Marie 12.02.1937 79 let Steidlarová Jiřina 15.02.1920 96 let Tomešová Eva 16.02.1946 70 let Homolka

Více

Zahraniční stáž v Namibii Keetmanshoop

Zahraniční stáž v Namibii Keetmanshoop Zahraniční stáž v Namibii Keetmanshoop 15. 5. 13. 8. 2014 Julie Dvořáková (RPB) a Hanka Klyncyparová (VS) Základní informace před odjezdem: Před odjezdem je nezbytné zařídit očkování, vízum, letenky a

Více

Projekt: EU peníze školám - OP VK oblast podpory 1.4 s názvem

Projekt: EU peníze školám - OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Název projektu : OP VK 1.4 60610221 I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Projekt: EU peníze školám - OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních

Více

20.10.2014: Den čtvrtý první bodík pro Aničku, marný maratón Elišky a štěstí v neštěstí pro tátu

20.10.2014: Den čtvrtý první bodík pro Aničku, marný maratón Elišky a štěstí v neštěstí pro tátu 20.10.2014: Den čtvrtý první bodík pro Aničku, marný maratón Elišky a štěstí v neštěstí pro tátu I přes večerní předsevzetí, že ráno vstaneme dřív, se to příliš nedaří a z postele se soukáme asi v 9.30.

Více

Vnitřní řád zařízení školního stravování

Vnitřní řád zařízení školního stravování MATEŘSKÁ ŠKOLA Motýlek Pardubice, Josefa Ressla 1992 Vnitřní řád zařízení školního stravování Část I. Všeobecná ustanovení Vnitřní řád zařízení školního stravování (dále jen školní jídelna), které je součástí

Více

Už kráčí anděl kolem domečku, v každé ruce zlatou svíčičku, také však nese velkou knihu, a teď už spíme v Ježíšově jménu.

Už kráčí anděl kolem domečku, v každé ruce zlatou svíčičku, také však nese velkou knihu, a teď už spíme v Ježíšově jménu. Kajsa Nebojsa Přála bych vám vidět domek, v kterém bydlela Kaj sa Ne bojsa. Byl tak maličký a tak milý, že by člověk skoro uvěřil, že je to domeček z pohádky, kde žijí trpaslíci a skřítkové. Stál v úzké

Více

Základní škola Valašské Meziříčí, Křižná 167, okres Vsetín, příspěvková organizace

Základní škola Valašské Meziříčí, Křižná 167, okres Vsetín, příspěvková organizace ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍ DRUŽINA Základní škola Valašské Meziříčí, Křižná 167, okres Vsetín, příspěvková organizace MOTTO: PLNÉ ÚLY, SPOUSTA HER, DO DRUŽINY ZAVÍTEJ! IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE Údaje o

Více

Vnitřní pravidla pro poskytování pečovatelské služby. A) Popis rozsahu základních činností

Vnitřní pravidla pro poskytování pečovatelské služby. A) Popis rozsahu základních činností Vnitřní pravidla pro poskytování pečovatelské služby A) Popis rozsahu základních činností Rozsah základních činností pečovatelské služby je dán platnou legislativou zákonem č. 108/2006Sb., Sb., o sociálních

Více

Kapitola první. si, že ho při tom nikdo nevidí. Nebo jak se naše ššššš! se s námi kvůli něčemu pohádá, schovává za rozvěšeným.

Kapitola první. si, že ho při tom nikdo nevidí. Nebo jak se naše ššššš! se s námi kvůli něčemu pohádá, schovává za rozvěšeným. Kapitola první Už jste si někdy všimli, jak si všímáte věcí ko - lem sebe? Někdy si všímám toho, jak si všímám, tak moc, že mě to všímání si všímání dočista pohltí. Ráda si všímám všeho možného. Třeba

Více

Prvouka. 1. úkol. 2. úkol. Tip Prostírání je domácí práce, o kterou se už můžeš postarat sám/sama.

Prvouka. 1. úkol. 2. úkol. Tip Prostírání je domácí práce, o kterou se už můžeš postarat sám/sama. Prvouka + Tip Prostírání je domácí práce, o kterou se už můžeš postarat sám/sama. 1. úkol U nedělní snídaně pomáhají všichni při prostírání. Napiš na řádky, co už je na stole. Je to opravdu všechno? Dokresli

Více

Školní řád. Zápis. Práva rodičů, zákonných zástupců. Konzultace. Projednán na pedagogické radě dne platný pro školní rok 2013-14

Školní řád. Zápis. Práva rodičů, zákonných zástupců. Konzultace. Projednán na pedagogické radě dne platný pro školní rok 2013-14 Školní řád Projednán na pedagogické radě dne platný pro školní rok 2013-14 Zápis Zápis do mateřské školy se provádí v měsíci dubnu, kdy je škola přístupna zákonným zástupcům a jejich dětem, k prohlídce

Více

Zimní èíslo. č. 4/2011. Informaèní listy pro rodièe, pøátele a známé

Zimní èíslo. č. 4/2011. Informaèní listy pro rodièe, pøátele a známé Zimní èíslo č. 4/2011 Informaèní listy pro rodièe, pøátele a známé Vydává:... Domov na rozcestí Svitavy T.G.Masaryka 9/33 568 02 SVITAVY... Evidenční číslo MK ČR E 14 842 Obsah: 3. strana Informace ředitelky

Více

Na člověka zaměřené riziko. Julie Allen, Max Neill, Neil Woodhead, Stephen Reid, Lori Erwin and Helen Sanderson

Na člověka zaměřené riziko. Julie Allen, Max Neill, Neil Woodhead, Stephen Reid, Lori Erwin and Helen Sanderson Na člověka zaměřené riziko Julie Allen, Max Neill, Neil Woodhead, Stephen Reid, Lori Erwin and Helen Sanderson Na člověka zaměřené riziko Riziko je součástí každodenního života člověka. Každá příležitost

Více

PŘIHLÁŠKA DÍTĚTE DO LETNÍHO TÁBORA

PŘIHLÁŠKA DÍTĚTE DO LETNÍHO TÁBORA PŘIHLÁŠKA DÍTĚTE DO LETNÍHO TÁBORA Místo tábora: Dvorce na Moravě Pořadatel: ATOM 4335 Sylvatik Termín: 19. 7. - 2. 8. 2014 Vyplní rodiče Jméno dítěte: Datum narození: Adresa bydliště: Pojištěn u: Zákonný

Více

PLÁN VÝCHOVY, PÉČE A VZDĚLÁVÁNÍ. Dětská skupina Malíček

PLÁN VÝCHOVY, PÉČE A VZDĚLÁVÁNÍ. Dětská skupina Malíček PLÁN VÝCHOVY, PÉČE A VZDĚLÁVÁNÍ Dětská skupina Malíček Při definování Plánu výchovy, péče a vzdělávání jsme se inspirovali v Rámcovém programu pro předškolní vzdělávání. Začlenili jsme zde také filozofie,

Více

MŮJ ŽIVOT S JERRYM PAVLA TOOLE

MŮJ ŽIVOT S JERRYM PAVLA TOOLE MŮJ ŽIVOT S JERRYM PAVLA TOOLE Copyright 2016 Pavla Toole Grafická úprava a sazba Lukáš Vik, 2016 1. vydání Lukáš Vik, 2016 ISBN epub formátu: 978-80-7536-065-6 (epub) ISBN mobi formátu: 978-80-7536-066-3

Více

Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam

Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam FAJN TROCHU OČISTNÉ ANO Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam se chtěl zamyslet nad možnými důsledky. Ve světle její reakce považoval za nutné to probrat detailněji. Nekaz to kouzlo, požádala

Více

Vnitřní řád domova mládeže

Vnitřní řád domova mládeže Vnitřní řád domova mládeže Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Emanuela Pöttinga a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Olomouc U Sportovní haly 1, 779 00 Olomouc Vnitřní

Více

Julinka a její zvířátka Školní mazlíčci

Julinka a její zvířátka Školní mazlíčci Julinka a její zvířátka Školní mazlíčci Vyšlo také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz www.albatrosmedia.cz Rebecca Johnson Julinka a její zvířátka Školní mazlíčci e-kniha Copyright Fragment,

Více

Červen. 1.6. jeli žáci VI., VII. a VIII. A na výlet do Tábora, kde navštívili Husitské muzeum a Muzeum čokolády a marcipánu.

Červen. 1.6. jeli žáci VI., VII. a VIII. A na výlet do Tábora, kde navštívili Husitské muzeum a Muzeum čokolády a marcipánu. Červen 1.6. jeli žáci VI., VII. a VIII. A na výlet do Tábora, kde navštívili Husitské muzeum a Muzeum čokolády a marcipánu. V pondělí na Den dětí jsme byli na školním výletě. Byla tam naše třída, třída

Více

5.1.4.1 Plánování podpory vedoucí k udržení pracovního místa

5.1.4.1 Plánování podpory vedoucí k udržení pracovního místa 5.1.4.1 Plánování podpory vedoucí k udržení pracovního místa Při plánování podpory potřebné k udržení pracovního místa sociální pracovník (dále jen pracovník) spolu s uživatelem a zaměstnavatelem volí

Více

VNITŘNÍ PRAVIDLA Dům sociálních služeb Bojčenkova

VNITŘNÍ PRAVIDLA Dům sociálních služeb Bojčenkova VNITŘNÍ PRAVIDLA Dům sociálních služeb Bojčenkova Vnitřní pravidla Domova pro seniory (dále jen Domova)je vydán v souladu se zákonem 108/2006 Sb., o sociálních službách, v platném znění a prováděcí vyhláškou

Více

Následovala malá chvíle ticha. Pak ze mě vypadlo: Sáro? Kdy má vlastně Libor přijít? Za 10 minut, řekla Sára. Čekání na Libora jsme si krátily tím, že jsme probíraly takové typické holčičí věci. Najednou

Více

2. Bezpečná cesta do školy Školní řád Seznamujeme se s prostory školy Dbáme na hygienu a správné stolování

2. Bezpečná cesta do školy Školní řád Seznamujeme se s prostory školy Dbáme na hygienu a správné stolování Září 1. Zahájení školního roku 2015 2016 Zážitky z prázdnin Představujeme se Aktivní odpočinek (na hřišti) Bezpečnost ve ŠD a venku 2. Bezpečná cesta do školy Školní řád Seznamujeme se s prostory školy

Více

Čtenářská anketa. Děkujeme žákům 3. 9. tříd ZŠ Marie Kudeříkové ve Strážnici, že si dali tu práci a dotazník vyplnili!

Čtenářská anketa. Děkujeme žákům 3. 9. tříd ZŠ Marie Kudeříkové ve Strážnici, že si dali tu práci a dotazník vyplnili! Čtenářská anketa Děkujeme žákům 3. 9. tříd ZŠ Marie Kudeříkové ve Strážnici, že si dali tu práci a dotazník vyplnili! Celkem se zúčastnilo 195 žáků, z toho pouze 2 si nemohli vzpomenout, do které chodí

Více

49. ČEZ Jizerská 50 8. 10. 1. 2 0 1 6

49. ČEZ Jizerská 50 8. 10. 1. 2 0 1 6 49. ČEZ Jizerská 50 8. 10. 1. 2 0 1 6 Již po 49. se letos konala v Bedřichově Jizerská 50. Bohužel bylo málo sněhu a musela být uzpůsobena speciální 4km trať, lépe řečeno okruh, který byl zasněžován a

Více