3110/F1LK1 Lékárenství

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "3110/F1LK1 Lékárenství"

Transkript

1 3110/F1LK1 Lékárenství Cíle studijního předmětu: Detailní seznámení s pravidly pro provádění jednotlivých lékárenských činností. Cílem další části předmětu je získání základních znalostí nejdůležitějších právních předpisů vztahujících se k výkonu povolání farmaceuta, které je nutno při práci farmaceuta dodržovat. Obsahové zaměření: Činnost výdejní, informační a konzultační, kontrolní, zásobovací, skladovací, administrativní, činnosti pomocné, příprava léčiv, nemocniční lékárenství. Práce s počítači při zpracování provozních dat a při vyhledávání odborných informací. Přehled o lékárenství v zahraničí. Praktické aspekty: návštěva distribuční firmy, laboratoře pro kontrolu léčiv, práce v počítačové laboratoři. 3120/F1FG1 - Farmakognosie I Farmakognosie učí poznávat zdroje přírodních léčiv a produkty jejich metabolismu, používané a použitelné na léčbu, profylaxi a diagnostiku v humánní a veterinární medicíně. 3130/F1LF1 - Teorie lékových forem Cíle studijního předmětu: Předmět seznamuje posluchače se základy a principy formulování léčiv, procesy využívanými při návrhu a vývoji lékových forem a stabilitními studiemi. 3140/F1TO1 Toxikologie Moderní toxikologie je interdisciplinárním vědním oborem studujícím interakce mezi xenobiotiky a živým organizmem vedoucí k jeho poškození či zániku. Předmět se opírá o řadu disciplín, které jsou tradovány v předchozích letech studia (biologie, morfologie, fyziologie a patofyziologie člověka). 3150/F1FB2 - Farmaceutická chemie II Cíle studijního předmětu: Farmaceutická chemie (též farmakochemie, angl. Medicinal Chemistry, něm. Pharmazeutische Chemie) se zabývá chemickými léčivy podle jejich zařazení do jednotlivých farmakoterapeutických skupin nebo podle zařazení léčiva z hlediska jeho účinku na molekulární úrovni (z hlediska mechanizmu jeho působení na úrovni receptoru, enzymu, iontového kanálu), studiem jeho vzniku a chemické přípravy (včetně metod molekulárního designu, QSAR nebo metod kombinatorní chemie), studiem vztahů chemické struktury a biologické aktivity, vysvětlením jeho biodynamického chování, zejména z hlediska jeho chemických a fyzikálně chemických vlastností a jiných vlastností, například chemické reaktivity, obecně všech, které vyplývají z jeho chemické struktury. Studuje biologickou aktivitu léčiva ve vztahu k jeho prostorovému uspořádání, včetně vlivu chirality na jeho účinnost a na biotransformaci.

2 1240/F1IL1 Imunologie Cílem předmětu je předat studentům znalosti organizace imunitního systému obratlovců a všech podstatných mechanismů, které se uplatňují při obraně organismu a imunologické surveillance. Výklad je orientován na obecné principy imunitních reakcí u savců se zdůrazněním druhových zvláštností. Součástí výkladu jsou i základy klinické imunologie a imunopatologie. 3110/F1EZ1 - Ekonomie zdravotní péče Cíl předmětu je seznámení studentů s principy poskytování zdravotní péče, která v současné době probíhá v podmínkách smíšené ekonomiky. Rámcový obsah předmětu tvoří problematika rozhodování ve veřejném sektoru, ekonomické aspekty poskytování zdravotnických služeb z pohledu jejich konkurenčnosti, poskytování zdravotní péče se zaměřením na efektivnost, regulace nabídky a poptávky ve zdravotnictví, typy farmakoekonomických analýz a jejich koncepce, racionální farmakoterapie z pohledu ekonomické efektivnosti. Předmět ekonomie zdravotní péče je určen studentům se zájmem o ekonomické aspekty fungování zdravotního systému se zaměřením na problematiku hodnocení ekonomické efektivnosti farmakoterapie. Struktura předmětu je 1 hodina přednášky a 1 hodina interaktivního semináře týdně k probrané problematice na přednáškách. Od studentů bude vyžadována aktivní diskuse, prezentace seminárních úloh na zadané téma a řešení vzorových příkladů. 3120/F1AO1 - Antioxidanty a volné radikály Obsahové zaměření: Předmět seznamuje studenty s farmakologickými aspekty oxidativního stresu, chemií volných radikálů, fyziologií volných radikálů, oxidativním poškozením biologicky důležitých makromolekul, obranou proti volným radikálům, úlohou volných radikálů ve vybraných nemocech, antioxidační terapií? Endogenní antioxidanty, antioxidační terapií? Léčiva s antioxidačními účinky, antioxidanty rostlinného původu, syntetickými antioxidanty a metodami stanovení oxidačního stresu. 120/F1AO2 - Antioxidanty a volné radikály praktická cvičení Obsahové zaměření: Předmět seznamuje studenty s farmakologickými aspekty oxidativního stresu, chemií volných radikálů, fyziologií volných radikálů, oxidativním poškozením biologicky důležitých makromolekul, obranou proti volným radikálům, úlohou volných radikálů ve vybraných nemocech, antioxidační terapií? Endogenní antioxidanty, antioxidační terapií? Léčiva s antioxidačními účinky, antioxidanty rostlinného původu, syntetickými antioxidanty a metodami stanovení oxidačního stresu. 3120/F1EK1 - Obecná ekologie a ekologie lidského zdraví Obecná ekologie: přednášky zahrnují přehled definic v obecné ekologii, vztah k ostatním vědám, návaznost na farmaceutickou výuku, výzkum a praxi. Zahrnuje základní pojmy a jejich hierarchii. Ekologie lidského zdraví zahrnuje základní legislativu o ekologii, charakteristiku faktorů s nepříznivým

3 důsledkem na člověka. Zahrnuje faktory přírodního a antropogenního původu ovlivňující kvalitu lidského zdraví a případné důsledky při zásahu nepříznivých faktorů do zdraví člověka. 3120/F1EP1 - Explantátové kultury Náplní předmětu je seznámení studentů s růstovými regulátory a jejich fyziologickými účinky, s explantátovámi kulturami, jejich typy a práce s nimi, se základními metodami fluorescenční mikroskopie využitelnými pro práci s explantátovými, zejména suspenzními kulturami (životnost buněk, mitotický index, růstová křivka, poruchy buněčného cyklu i procesu mitózy). 3120/F1MG1 - Metody molekulární biologie Cílem předmětu je vyložit principy základních metod molekulární biologie a procvičit základní operace v molekulární biologii používané. 3140/F1HL1 - Preklinické a klinické hodnocení léčiv Vývoj nového léčiva je interdisciplinární a uplatňují se v něm obory jak obory přírodovědné chemie, biologie, farmacie, medicína tak i vědy společensko-ekonomické a právní. Farmakologie zaujímá důležité místo jak v preklinické etapě, tak zejména v klinické etapě vývoje léčiva. Cílem výuky předmětu je poskytnout základní informace o praktických aspektech vývoje léčiv ve fázi preklinické a klinické a tím přispět k rozšíření profilu absolventa FaF, zejména pro uplatnění v klinických, farmakovigilančních i dalších specializovaných pozicích ve farmaceutickém průmyslu i ve výzkumných společnostech. 3140/F1KB1 - Klinická biochemie Výběrový předmět klinická biochemie představuje studentům farmacie principy a metody používané v klinické biochemii, základní laboratorní hodnoty a jejich klinickou interpretaci. Speciální témata se dotknou problému jako je inzulínová rezistence, obezita, zánět, infekční onemocnění, alergické reakce a sledování lékových hladin. V praktických cvičeních se studenti seznámí se základními metodikami používanými v klinické biochemii. 3120/F1FG2 - Farmakognosie II Farmakognosie učí poznávat zdroje přírodních léčiv a produkty jejich metabolismu, používané a použitelné na léčbu, profylaxi a diagnostiku v humánní a veterinární medicíně.

4 3140/F1FT1 - Farmakologie I Cíle studijního předmětu: Farmakologie je věda, studující interakce léčivých látek a organizmu na různých morfologických a fyziologických úrovních. Zabývá se mechanizmy a časovým průběhem osudu léčiv v organizmu (farmakokinetika) a mechanizmy působení léčiv na organizmus (farmakodynamika). Součástí farmakologie jsou vybrané úseky toxikologie (nauky o jedech), které se týkají nežádoucích účinků léčiv. Přehled probírané látky: Výuka předmětu je rozdělena na obecné farmakologické principy a na speciální farmakologii, tj. na lékové skupiny tříděné podle jejich vlivu na funkční systémy organizmu (farmakodynamická agens) anebo podle jejich protiinfekční (antimikrobní, antiparazitární, antivirové, ) účinnosti. 3110/F1RP1 - Řízená lékárenská praxe Cíle studijního předmětu: Uplatnění teoretických poznatků z prvních dvou let studia lékárenství i ostatních farmaceutických disciplín v provozu lékárny. Obsahové zaměření: Aplikace legislativních předpisů na provádění jednotlivých činností v lékárně. Provedení základních analytických metod k ověření totožnosti léčiva pomocí reagenčního aparátu. Osvojení si principů dokumentace a základních administrativních prací (cenotvorba, taxace atd.). Prohloubení návyků pro práci lege artis získaných během prázdninové praxe po 1. ročníku. 3120/F1BL1 - Biotechnologie léčiv Předmět je zaměřen na základy farmaceutické biotechnologie, mezioborové vědní disciplíny, která překrývá technologie nezbytné k vytvoření, výrobě a registraci biotechnologických léčiv. Studenti se seznámí se souborem procesů, které užívají živé organismy nebo jejich součásti k výrobě nebo modifikaci léčiv a s metodami umožňujícími šlechtění živočichů, rostlin nebo mikroorganismů pro specifická použití v medicíně. Hlavní důraz je kladen na rekombinantní techniky, genové a proteinové inženýrství a genové terapie. Pozornost je věnována také průmyslové biotechnologii a výrobě významných produktů - ATB, vitamínů, organických kyselin, AMK a alkaloidů. 3120/F1BL2 - Cvičení z biotechnologie léčiv Předmět je zaměřen na provedení praktických metod molekulární biologie využívaných ve farmaceutické technologii. 3120/F1FF1 Fytofarmaka Přednášky zahrnují úvod a 14 nejčastěji používaných skupin fytoléčiv (pro svůj farmakolog. účinek). Charakteristika účinku nejčastěji používaných drog v každé skupině. V každé skupině jsou jako podskupina uváděny i nejčastěji používaní zástupci parafarmaceutik - obdobného složení a stejného deklarovaného účinku.

5 3120/F1IZ1 - Práce s informačními zdroji Cíle studijního předmětu: Cílem výuky je naučit studenty získávat vědecké informace klasickou, ale zejména elektronickou formou, prostřednictvím počítačové sítě. Obsahové zaměření: Obsahem výuky je práce s primárními informačními zdroji (hlavně články ve vědeckých časopisech) a způsoby jejich získávání z veřejné sítě a ze specializovaných databází, dostupných na VFU. Součástí výuky je i práce s počítačovými programy, použitelnými při tvorbě seminárních a diplomových prací, hlavně z oblasti kreslení chemických vzorců a vytváření modelů chemických struktur. 3150/F1CF1 - Chemie farmaceutických pomocných látek Farmaceutické pomocné látky (FPL) jsou látky nezbytné k formulaci lékové formy, jež však nejsou vlastními nositeli účinku. Problematika chemie FPL bývala alespoň zčásti přednášena v rámci farmaceutické chemie a zařazována i v jejích učebnicích, pro značný nárůst počtu používaných léčiv však bylo nutno FPL z výuky tohoto předmětu vyřadit. Předmět chemie farmaceuticých pomocných látek si klade za cíl doplnit chemickou systematiku léčiv, přednášenou v předmětu farmaceutická chemie, o obdobnou systematiku FPL a snaží se postihnout i vztahy mezi strukturou a aktivitou (SAR) u FPL, u nichž lze jejich vlastní aktivitu definovat, (konzervanty, urychlovače transdermálního průniku aj.) a nevyhýbá se ani kvantifikaci těchto vztahů (QSAR). Předmět se zabývá rovněž specifickými nebo jinak zajímavými aspekty analytiky FPL, na něž lékopisy kladou z hlediska čistoty naprosto stejné požadavky, jako na léčiva. Takto navazuje na předměty farmaceutická chemie a analýza léčiv a snaží se vyplnit určité vakuum mezi nimi a farmaceutickou technologií, jež prezentuje FPL především z pohledu jejich praktické aplikace při formulaci lékových forem. 3150/F1MM1 - Základy molekulového modelování Cílem předmětu je seznámit studenty magisterského studijního programu farmacie s moderními přístupy ve výzkumu a vývoji nových léčiv s využitím současných výpočetních technik. Obsahem studia předmětu jsou praktická cvičení, v nichž se studenti seznámí s odpovídajícím programovým vybavením, umožňujícím základní i pokročilé techniky molekulové grafiky, molekulového designu a molekulového modelování. 3150/F1SB1 - Strukturně orientovaný design léčiv Po určení sekvence lidského genomu se významně rozšířily možnosti vývoje nových léčiv. Vznikla strukturní genomika pomáhající určit funkci jednotlivých genů pomocí vysokorychlostní proteinové strukturní analýzy. Experimentálně určené struktury proteinů a nukelonových kyselin a jejich komplexů s inhibitory, substráty a léčivy se staly základem pro racionální desing léčiv. Velké farmaceutické korporace vybudovaly rozsáhlé a nákladné laboratoře strukturní biologie. Z uvedených důvodů je nutné zavádět tyto progresivní metody do pedagogického procesu.

6 3150/F1ZV1 - Molekulární základy vývoje léčiv Cíle studijního předmětu: Předmět prohlubuje a rozvíjí znalosti farmaceutické chemie v kombinaci s dalšími farmaceutickými a biologickými vědami z hlediska strategie výzkumu a vývoje léčiva. Stěžejní cíl spočívá především v navržení struktury a následných optimalizací, aby nové potenciální léčivo splňovalo základní předpoklady biodostupnosti, tj. absorpce, distribuce a vazby na receptor. Obsahové zaměření: Předmět pokrývá hraniční oblast farmaceutické chemie, farmakologie, molekulární biologie a farmaceutické technologie. Pojednává o přístupech běžně využívaných při vývoji struktury léčiva, včetně QSAR, kombinatorní chemie, molekulového modelování a fragmentového přístupu. Zabývá se strukturálními faktory ovlivňujícími biologický účinek, faktory ovlivňujícími absorpci a transport léčiva na místo účinku a vazbu léčiva na receptory. Je diskutována polymorfie, vliv velikosti částic a další fyzikálně-chemické způsoby modifikace molekuly léčiva. Rovněž je podán přehled aktuálních administrativních předpisů z oblasti vývoje léčiv.

Co je na té fakultě vlastně učí?! Jan Šaloun Kurdějov

Co je na té fakultě vlastně učí?! Jan Šaloun Kurdějov Co je na té fakultě vlastně učí?! Jan Šaloun Kurdějov 16. 4. 2016 Orientační parametry FaF VFU Brno Počet přihlášek do MSP: cca 800 Směrné číslo pro přijetí: 144 Počet přijatých (obeslaných): cca 230 Počet

Více

Soulad studijního programu. Molekulární a buněčná biologie

Soulad studijního programu. Molekulární a buněčná biologie Standard studijního Molekulární a buněčná biologie A. Specifika a obsah studijního : Typ Oblast/oblasti vzdělávání Základní tematické okruhy Kód Rozlišení Profil studijního Propojení studijního s tvůrčí

Více

DOPORUČENÝ STUDIJNÍ PLÁN FAF VFU BRNO PRO AKADEMICKÝ ROK 2019/2020

DOPORUČENÝ STUDIJNÍ PLÁN FAF VFU BRNO PRO AKADEMICKÝ ROK 2019/2020 DOPORUČENÝ STUDIJNÍ PLÁN FAF VFU BRNO PRO AKADEMICKÝ ROK 2019/2020 I. rok studia Úvod do studia a dějiny farmacie 3/0/0 Zk --- 3 3110/F1UD1 Botanika I 2/2/0 Z --- 4 3120/F1BR1 prof. Babula Morfologie člověka

Více

DOPORUČENÝ STUDIJNÍ PLÁN FAF VFU BRNO PRO AKADEMICKÝ ROK 2016/2017

DOPORUČENÝ STUDIJNÍ PLÁN FAF VFU BRNO PRO AKADEMICKÝ ROK 2016/2017 DOPORUČENÝ STUDIJNÍ PLÁN FAF VFU BRNO PRO AKADEMICKÝ ROK 2016/2017 I. rok studia Úvod do studia a dějiny farmacie 3/0/0 Zk --- 3 3110/F1UD1 Dr. Ambrus Botanika I 2/2/0 Z --- 4 3120/F1BR1 Doc. Babula Morfologie

Více

FAF UK NABÍDKA SPOLUPRÁCE. Alexandr Hrabálek

FAF UK NABÍDKA SPOLUPRÁCE. Alexandr Hrabálek FAF UK NABÍDKA SPOLUPRÁCE Alexandr Hrabálek Farmaceutická fakulta UK v Hradci Králové Největší farmaceutická fakulta v ČR Jedna z vědecky nejvýkonnějších institucí v rámci UK Akreditovány 4 doktorské studijní

Více

DOPORUČENÝ STUDIJNÍ PLÁN FAF VFU BRNO PRO AKADEMICKÝ ROK 2014/2015

DOPORUČENÝ STUDIJNÍ PLÁN FAF VFU BRNO PRO AKADEMICKÝ ROK 2014/2015 DOPORUČENÝ STUDIJNÍ PLÁN FAF VFU BRNO PRO AKADEMICKÝ ROK 2014/2015 I. rok studia Úvod do studia a dějiny farmacie 3/0/0 Zk --- 3 3110/F1UD1 Dr. Ambrus Morfologie člověka 2/1/0 Z, Zk --- 4 3140/F1MC1 Dr.

Více

1240/F1MB1 Mikrobiologie

1240/F1MB1 Mikrobiologie 1240/F1MB1 Mikrobiologie Disciplína poskytuje studentovi přehled o farmaceutických a medicínských hlediscích mikrobiologie, mykologie a parazitologie. Získá základní informace o struktuře, funkci, genetice

Více

Kód Studijní program Studijní obor Studium v AJ. Forma studia Forma přijímací zkoušky. Počet přijímaných studentů

Kód Studijní program Studijní obor Studium v AJ. Forma studia Forma přijímací zkoušky. Počet přijímaných studentů P5206 Farmacie Farmaceutická analýza ano P ústní 6 Instrumentální metody používané v kvalitativní a kvantitativní analýze, základy chemické analýzy, lékopisné kontrolně-analytické metody hodnocení léčiv.

Více

Studijní program FARMACIE studijní obor Farmacie MAGISTERSKÉ STUDIUM

Studijní program FARMACIE studijní obor Farmacie MAGISTERSKÉ STUDIUM Studijní program FARMACIE studijní obor Farmacie MAGISTERSKÉ STUDIUM POVINNÉ PŘEDMĚTY 1. úsek studia Povinné předměty hodin ZS hodin LS P S C P S C Historie a organizace farmacie Babica 28 3 0 ZK 3 Biofyzika

Více

Soulad studijního programu. Bioorganická chemie a chemická biologie

Soulad studijního programu. Bioorganická chemie a chemická biologie Standard studijního Bioorganická chemie a chemická biologie A. Specifika a obsah studijního : Typ Oblast/oblasti vzdělávání Základní tematické okruhy Kód Rozlišení Profil studijního Propojení studijního

Více

FAF UK NABÍDKA SPOLUPRÁCE. Alexandr Hrabálek

FAF UK NABÍDKA SPOLUPRÁCE. Alexandr Hrabálek FAF UK NABÍDKA SPOLUPRÁCE Alexandr Hrabálek (hrabalek@faf.cuni.cz) Farmaceutická fakulta UK v Hradci Králové Největší farmaceutická fakulta v ČR Jedna z vědecky nejvýkonnějších institucí v rámci UK Akreditovány

Více

MATEMATICKÁ BIOLOGIE

MATEMATICKÁ BIOLOGIE INSTITUT BIOSTATISTIKY A ANALÝZ Lékařská a Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita MATEMATICKÁ BIOLOGIE Přírodovědecká fakulta Masarykova univerzita, Brno Studijní obor Matematická biologie Masarykova

Více

Studijní program Farmacie studijní obor farmacie

Studijní program Farmacie studijní obor farmacie Studijní program Farmacie studijní obor farmacie DOPORUČENÝ STUDIJNÍ PLÁN 1. úsek studia Předměty Přednášející ZS Historie a organizace farmacie Dohnal, 3/0 ZK 3 Valášková Etika zdravotnického pracovníka

Více

Standard studijního programu Experimentální biologie

Standard studijního programu Experimentální biologie Standard studijního Experimentální biologie A. Specifika a obsah studijního : Typ Oblast/oblasti vzdělávání Základní tematické okruhy Kód Rozlišení Profil studijního Propojení studijního s tvůrčí činností

Více

Soulad studijního programu. Bioanorganická chemie

Soulad studijního programu. Bioanorganická chemie Standard studijního Bioanorganická chemie A. Specifika a obsah studijního : Typ Oblast/oblasti vzdělávání Základní tematické okruhy Kód Rozlišení Profil studijního Propojení studijního s tvůrčí činností

Více

KLINICKÁ FARMACIE - základ pro péči farmaceuta orientovanou na pacienta PharmDr. Fialová Daniela, PhD.

KLINICKÁ FARMACIE - základ pro péči farmaceuta orientovanou na pacienta PharmDr. Fialová Daniela, PhD. KLINICKÁ FARMACIE - základ pro péči farmaceuta orientovanou na pacienta PharmDr. Fialová Daniela, PhD. Katedra sociální a klinické farmacie Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Universita Karlova v

Více

1. Definice a historie oboru molekulární medicína. 3. Základní laboratorní techniky v molekulární medicíně

1. Definice a historie oboru molekulární medicína. 3. Základní laboratorní techniky v molekulární medicíně Obsah Předmluvy 1. Definice a historie oboru molekulární medicína 1.1. Historie molekulární medicíny 2. Základní principy molekulární biologie 2.1. Historie molekulární biologie 2.2. DNA a chromozomy 2.3.

Více

Soulad studijního programu. Organická chemie. 1402T001 Organická chemie

Soulad studijního programu. Organická chemie. 1402T001 Organická chemie Standard studijního Organická chemie A. Specifika a obsah studijního : Typ Oblast/oblasti vzdělávání Základní tematické okruhy Kód Rozlišení Profil studijního Propojení studijního s tvůrčí činností či

Více

Inovace studia molekulární a buněčné biologie

Inovace studia molekulární a buněčné biologie Inovace studia molekulární a buněčné biologie Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. MBIO1/Molekulární biologie 1 Tento projekt je spolufinancován

Více

Studijní program Farmacie studijní obor farmacie

Studijní program Farmacie studijní obor farmacie Studijní program Farmacie studijní obor farmacie DOPORUČENÝ STUDIJNÍ PLÁN 1. úsek studia Historie a organizace farmacie Dohnal, Valášková 3/0 ZK 3 Etika zdravotnického pracovníka Dohnal 1/0 Z 1 Biofyzika

Více

3110/F1FP1 - Farmaceutická péče I

3110/F1FP1 - Farmaceutická péče I 3110/F1FP1 - Farmaceutická péče I Farmaceutická péče je jedním z významný podoborů farmacie v anglosasské literatuře označována jako Pharmaceutical Care. Jedná se o nový pohled na úlohu farmaceuta v lékárenské

Více

Počet kreditov. Biofyzika 6 2 2s. Výpočtová technika a informačné zdroje 3 2 2s. Biológia 7 2 2s. Všeobecná a anorganická chémia * 9 3 4s

Počet kreditov. Biofyzika 6 2 2s. Výpočtová technika a informačné zdroje 3 2 2s. Biológia 7 2 2s. Všeobecná a anorganická chémia * 9 3 4s I. rok Biofyzika 6 2 2s Výpočtová technika a informačné zdroje 3 2 2s Biológia 7 2 2s Všeobecná a anorganická chémia * 9 3 4s Farmaceutická propedeutika 0 2s Odborná latinčina 3 0 2z 0 2s Jazyk anglický

Více

Specializační vzdělávání pohledem novelizované legislativy. Pavel Škvor

Specializační vzdělávání pohledem novelizované legislativy. Pavel Škvor Specializační vzdělávání pohledem novelizované legislativy Pavel Škvor Obsah Způsobilost k výkonu povolání Samostatný výkon Obory specializace Základní kmen Specializovaný výcvik Vzdělávací programy Přechodná

Více

Soulad studijního programu

Soulad studijního programu Standard studijního Fyzikální chemie A. Specifika a obsah studijního : Typ Oblast vzdělávání Základní tematické okruhy Kód Rozlišení Profil studijního Propojení studijního s tvůrčí činností či praxí Forma

Více

Studijní program Farmacie studijní obor farmacie

Studijní program Farmacie studijní obor farmacie Studijní program Farmacie studijní obor farmacie DOPORUČENÝ STUDIJNÍ PLÁN pro ak.r. 2013/2014 1. úsek studia Předměty Přednášející ZS Historie a organizace farmacie Dohnal, 3/0 ZK 3 Valášková Etika zdravotnického

Více

187/2009 Sb. VYHLÁKA

187/2009 Sb. VYHLÁKA 187/2009 Sb. VYHLÁKA ze dne 10. června 2009 o minimálních požadavcích na studijní programy veobecné lékařství, zubní lékařství, farmacie a na vzdělávací program veobecné praktické lékařství Ministerstvo

Více

Univerzita Karlova v Praze. Farmaceutická fakulta v Hradci Králové

Univerzita Karlova v Praze. Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Univerzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Studijní program ZDRAVOTNICKÁ BIOANALYTIKA obor Odborný pracovník v laboratorních metodách MAGISTERSKÉ STUDIUM NAVAZUJÍCÍ KOMBINOVANÁ FORMA

Více

Výuka genetiky na Přírodovědecké fakultě MU

Výuka genetiky na Přírodovědecké fakultě MU MASARYKOVA UNIVERZITA Přírodovědecká fakulta Výuka genetiky na Přírodovědecké fakultě MU Jiří Doškař Ústav experimentální biologie, Oddělení genetiky a molekulární biologie 1 V akademickém roce 1964/1965

Více

PŘÍLOHA k Závěrečné zprávě projektu Interní vzdělávací agentury VFU Brno. č. 2015FaF/3110/74

PŘÍLOHA k Závěrečné zprávě projektu Interní vzdělávací agentury VFU Brno. č. 2015FaF/3110/74 PŘÍLOHA k Závěrečné zprávě projektu Interní vzdělávací agentury VFU Brno č. 2015FaF/3110/74 PRVNÍ ETAPA PŘÍPRAVY A REALIZACE FARMACEUTICKO-HISTORICKÉ EXPOZICE NA FAF VFU BRNO Veronika Deáková, PharmDr.

Více

Mgr. Veronika Papoušková, Ph.D. Brno, 20. března 2014

Mgr. Veronika Papoušková, Ph.D. Brno, 20. března 2014 Co je to CEITEC? Mgr. Veronika Papoušková, Ph.D. Brno, 20. března 2014 Pět oborů budoucnosti, které se vyplatí studovat HN 28. 1. 2013 1. Biochemie 2. Biomedicínské inženýrství 3. Průmyslový design 4.

Více

DOKTORSKÉ ( POSTGRADUÁLNÍ ) STUDIUM NA FARMACEUTICKÉ FAKULTĚ UK

DOKTORSKÉ ( POSTGRADUÁLNÍ ) STUDIUM NA FARMACEUTICKÉ FAKULTĚ UK DOKTORSKÉ ( POSTGRADUÁLNÍ ) STUDIUM NA FARMACEUTICKÉ FAKULTĚ UK Jaroslav Roh 11. 3. 2019 Studium otevřeno: absolventům magisterského studia FaF UK (Farmacie, Zdravotnická bioanalytika) absolventům magisterských

Více

analýzy dat v oboru Matematická biologie

analýzy dat v oboru Matematická biologie INSTITUT BIOSTATISTIKY A ANALÝZ Lékařská a Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita Komplexní přístup k výuce analýzy dat v oboru Matematická biologie Tomáš Pavlík, Daniel Schwarz, Jiří Jarkovský,

Více

Stáž v komunitní výživě 55 Praxe v dietním vaření 100 Základy přípravy pokrmů 60 Příprava pokrmů. Příprava léčebné výživy

Stáž v komunitní výživě 55 Praxe v dietním vaření 100 Základy přípravy pokrmů 60 Příprava pokrmů. Příprava léčebné výživy Příloha č. 1: Srovnávací tabulka odborné vzdělání (PH počet hodin) 1.LF UK v Praze VOŠZ Brno SZŠ Košice SZŠ Ostrava Předmět PH Předmět PH Předmět PH Předmět PH Anatomie 90 Anatomie a fyziologie 136 Anatomie

Více

Standard studijního programu Bioinformatika

Standard studijního programu Bioinformatika Standard studijního Bioinformatika A. Specifika a obsah studijního : Typ Navazující magisterský Oblast/oblasti vzdělávání Chemie Základní tematické okruhy Chemické disciplíny: zejména biochemie a chemická

Více

Studijní program Farmacie studijní obor farmacie DOPORUČENÝ STUDIJNÍ PLÁN pro ak. r. 2015/2016

Studijní program Farmacie studijní obor farmacie DOPORUČENÝ STUDIJNÍ PLÁN pro ak. r. 2015/2016 Studijní program Farmacie studijní obor farmacie DOPORUČENÝ STUDIJNÍ PLÁN pro ak. r. 2015/2016 1. úsek studia Historie a organizace farmacie Dohnal 2/0 ZK 2 Etika zdravotnického pracovníka Dohnal 1/0 Z

Více

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM v oboru KLINICKÁ FARMACIE

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM v oboru KLINICKÁ FARMACIE 1. Cíl specializačního vzdělávání VZDĚLÁVACÍ PROGRAM v oboru KLINICKÁ FARMACIE Cílem specializačního vzdělávání i doplňující odborné praxe je příprava samostatně pracujícího specialisty v oboru klinická

Více

Libor Hájek, , Centrum regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum, Přírodovědecká fakulta, Šlechtitelů 27, Olomouc

Libor Hájek, , Centrum regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum, Přírodovědecká fakulta, Šlechtitelů 27, Olomouc Centrum regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum Setkání ředitelů fakultních škol Centrum regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum polní pokusy OP Výzkum a vývoj pro inovace:

Více

Studijní program: Analytická a forenzní chemie

Studijní program: Analytická a forenzní chemie Studijní program: Analytická a forenzní chemie Studijní program: Analytická a forenzní chemie První rok je studium společné a dělí se až od druhého roku na specializace Specializace 1: Analytická chemie,

Více

Vývoj nového léčiva. as. MUDr. Martin Votava, PhD.

Vývoj nového léčiva. as. MUDr. Martin Votava, PhD. Vývoj nového léčiva as. MUDr. Martin Votava, PhD. Příprava na vývoj a registraci LP Náklady na vývoj: 800 mil USD Doba vývoje: 10 let Úspěšnost: 0,005% - 0,001% Vývoj nového léčivého přípravku IND NDA

Více

Počet kreditov. Odborná latinčina 3 0 2z 0 2zs. Jazyk anglický / nemecký 4 0 2z 0 2zs. Fyzikálna chémia * 8 3 3zs. Základy anatómie * 6 2 3zs

Počet kreditov. Odborná latinčina 3 0 2z 0 2zs. Jazyk anglický / nemecký 4 0 2z 0 2zs. Fyzikálna chémia * 8 3 3zs. Základy anatómie * 6 2 3zs I. rok Biofyzika 6 2 2zs Výpočtová technika a informačné zdroje 3 2 2zs Biológia 7 2 2zs Všeobecná a anorganická chémia * 9 3 4zs Farmaceutická propedeutika 5 0 2zs Odborná latinčina 3 0 2z 0 2zs Jazyk

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. KFC/ZCLL1 Základy chemie léčivých látek 1 Vyučující: Mgr.

Více

Standard studijního programu Experimentální biologie rostlin

Standard studijního programu Experimentální biologie rostlin Standard studijního Experimentální biologie rostlin A. Specifika a obsah studijního : Typ Oblast/oblasti vzdělávání Základní tematické okruhy Kód Rozlišení Profil studijního Propojení studijního s tvůrčí

Více

VÝBĚROVÁ ŘÍZENÍ CENTRUM REGIONU HANÁ PROJEKT EXCELENTNÍ VÝZKUM (OP VVV)

VÝBĚROVÁ ŘÍZENÍ CENTRUM REGIONU HANÁ PROJEKT EXCELENTNÍ VÝZKUM (OP VVV) VÝBĚROVÁ ŘÍZENÍ CENTRUM REGIONU HANÁ PROJEKT EXCELENTNÍ VÝZKUM (OP VVV) Oddělení biofyziky - absolvování magisterského studia v oboru biofyzika, biochemie nebo v biologickém oboru - prezenční Ph.D. studium

Více

Biochemie Ch52 volitelný předmět pro 4. ročník

Biochemie Ch52 volitelný předmět pro 4. ročník Biochemie Ch52 volitelný předmět pro 4. ročník Charakteristika vyučovacího předmětu Vyučovací předmět vychází ze vzdělávací oblasti Člověk a příroda, vzdělávacího oboru Chemie. Mezipředmětové přesahy a

Více

Studijní program Zdravotnická bioanalytika studijní obor zdravotní laborant BAKALÁŘSKÉ STUDIUM kombinovaná forma studia

Studijní program Zdravotnická bioanalytika studijní obor zdravotní laborant BAKALÁŘSKÉ STUDIUM kombinovaná forma studia Studijní program Zdravotnická bioanalytika studijní obor zdravotní laborant BAKALÁŘSKÉ STUDIUM kombinovaná forma studia Vysvětlivky ke studijnímu programu kombinovaná forma: P - přednášky C - cvičení nebo

Více

Studijní obor: Bioanalytik odborný pracovník v laboratorních metodách

Studijní obor: Bioanalytik odborný pracovník v laboratorních metodách Magisterský studijní program Biochemie (doplněk ke studijnímu katalogu zveřejněnému na webových stránkách fakultu http://www.sci.muni.cz/katalog/katalog2015/katalogbch.pdf) Garant studijního programu Prof.

Více

4.9.60. Seminář a cvičení z chemie

4.9.60. Seminář a cvičení z chemie 4.9.60. Seminář a cvičení z chemie Jednoletý Seminář a cvičení z chemie si mohou žáci zvolit ve čtvrtém ročníku. Navazuje na povinný předmět chemie a je určen žákům s hlubším zájmem o chemii. Umožňuje

Více

Zkušební okruhy k přijímací zkoušce do magisterského studijního oboru:

Zkušební okruhy k přijímací zkoušce do magisterského studijního oboru: Biotechnologie interakce, polarita molekul. Hydrofilní, hydrofobní a amfifilní molekuly. Stavba a struktura prokaryotní a eukaryotní buňky. Viry a reprodukce virů. Biologické membrány. Mikrobiologie -

Více

Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků JmK v přírodních vědách a informatice CZ.1.07/1.3.10/ Brožura dobré praxe.

Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků JmK v přírodních vědách a informatice CZ.1.07/1.3.10/ Brožura dobré praxe. Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků JmK v přírodních vědách a informatice CZ.1.07/1.3.10/02.0024 Brožura dobré praxe Chemie Projekt Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických

Více

Garant/studijní poradce: Předmět Garant Doporučený ročník Semestr P S C Forma kontroly Kredity Poznámka 14 ZK 4

Garant/studijní poradce: Předmět Garant Doporučený ročník Semestr P S C Forma kontroly Kredity Poznámka 14 ZK 4 Farmaceutická analýza Doc. Kovaříková Doc. Sklenářová Předmět Garant Doporučený ročník Semestr P S C Plánované zavedení od Speciální metody instrumentální analýzy přednášky, SMIA-P Sklenářová, Šatínský

Více

prof. M. Doležal Doporučený úsek Forma kontroly Technologie syntetických léčiv Doležal M. 3 L ZK 3

prof. M. Doležal Doporučený úsek Forma kontroly Technologie syntetických léčiv Doležal M. 3 L ZK 3 Farmaceutická chemie prof. M. Doležal úsek Technologie syntetických léčiv Doležal M. 3 L 28 0 14 ZK 3 Technologie přírodních léčiv Spilková 3 L 28 0 14 ZK 3 Pokročilá organická chemie Pour 3 Z 0 42 0 ZK

Více

Soulad studijního programu. Chemie

Soulad studijního programu. Chemie Standard studijního Chemie A. Specifika a obsah studijního : Typ Oblast vzdělávání Základní tematické okruhy Kód Rozlišení Profil studijního Propojení studijního s tvůrčí činností či praxí Forma studia

Více

Projekt FR-TI2/075 MPO příklad spolupráce farmaceutů s komerčním sektorem. Milan Bartoš. Forum veterinarium, Brno 2010

Projekt FR-TI2/075 MPO příklad spolupráce farmaceutů s komerčním sektorem. Milan Bartoš. Forum veterinarium, Brno 2010 Projekt FR-TI2/075 MPO příklad spolupráce farmaceutů s komerčním sektorem Milan Bartoš Forum veterinarium, Brno 2010 Vývoj farmakogenetické diagnostické soupravy pro stanovení genetických polymorfismů

Více

ÚSTAV ORGANICKÉ TECHNOLOGIE

ÚSTAV ORGANICKÉ TECHNOLOGIE LABORATOŘ OBORU ÚSTAV ORGANICKÉ TECHNOLOGIE (111) M FORMULACE LÉČIVÝCH PŘÍPRAVKŮ Vedoucí práce: Ing. Barbora A. Čuříková Dr. rer. nat. Jarmila Zbytovská Umístění práce: laboratoř A73 Úvod Formulace léčiv

Více

KATEDRA SPECIÁLNÍ PRODUKCE ROSTLINNÉ

KATEDRA SPECIÁLNÍ PRODUKCE ROSTLINNÉ KATEDRA SPECIÁLNÍ PRODUKCE ROSTLINNÉ září 2014 KATEDRA SPECIÁLNÍ PRODUKCE ROSTLINNÉ prof. Ing. Vladislav Čurn, Ph.D. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zemědělská fakulta, Katedra speciální produkce

Více

Molekulární medicína v teorii a praxi

Molekulární medicína v teorii a praxi Molekulární medicína v teorii a praxi Doc. MUDr. Viktor Kožich, CSc. Společný projekt UK-1.LF a biotechnologické společnosti Genzyme Medicína 21.století Komplexní a nákladná Založená na znalosti molekulových

Více

1. ZÁVAZNÉ PŘEDMĚTY. Ekonomická teorie. Matematicko statistické metody v ekonomii 2. POVINNĚ VOLITELNÉ PŘEDMĚTY

1. ZÁVAZNÉ PŘEDMĚTY. Ekonomická teorie. Matematicko statistické metody v ekonomii 2. POVINNĚ VOLITELNÉ PŘEDMĚTY SLEZSKÁ UNIVERZITA V OPAVĚ OBCHODNĚ PODNIKATELSKÁ FAKULTA V KARVINÉ ÚSTAV DOKTORSKÝCH STUDIÍ 1. ZÁVAZNÉ PŘEDMĚTY Ekonomická teorie Matematicko statistické metody v ekonomii 2. POVINNĚ VOLITELNÉ PŘEDMĚTY

Více

Výuka genetiky na Přírodovědecké fakultě UK v Praze

Výuka genetiky na Přírodovědecké fakultě UK v Praze Výuka genetiky na Přírodovědecké fakultě UK v Praze Studium biologie na PřF UK v Praze Bakalářské studijní programy / obory Biologie Biologie ( duhový bakalář ) Ekologická a evoluční biologie ( zelený

Více

Reálné gymnázium a základní škola města Prostějova 5.26 Učební osnovy: Seminář a cvičení z biologie

Reálné gymnázium a základní škola města Prostějova 5.26 Učební osnovy: Seminář a cvičení z biologie Zpracování osnovy semináře a cvičení z biologie koordinoval Mgr. Martin Šnévajs. Časová dotace Vyšší gymnázium: 4. V 2hod. 6. N 2hod. Charakteristika semináře: Seminář a cvičení biologie je volitelný předmět

Více

233/2008 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 23. června 2008. o oborech specializačního vzdělávání lékařů, zubních lékařů a farmaceutů

233/2008 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 23. června 2008. o oborech specializačního vzdělávání lékařů, zubních lékařů a farmaceutů 233/2008 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 23. června 2008 o oborech specializačního vzdělávání lékařů, zubních lékařů a farmaceutů Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle 37 odst. 1 písm. a) zákona č. 95/2004 Sb.,

Více

Informace o studiu. Životní prostředí a zdraví Matematická biologie a biomedicína. studijní programy pro zdravou budoucnost

Informace o studiu. Životní prostředí a zdraví Matematická biologie a biomedicína. studijní programy pro zdravou budoucnost Informace o studiu Životní prostředí a zdraví Matematická biologie a biomedicína studijní programy pro zdravou budoucnost Proč RECETOX? Výzkumné centrum RECETOX poskytuje vzdělání v zajímavých oborech

Více

Studijní program Zdravotnická bioanalytika studijní obor zdravotní laborant BAKALÁŘSKÉ STUDIUM - prezenční forma studia

Studijní program Zdravotnická bioanalytika studijní obor zdravotní laborant BAKALÁŘSKÉ STUDIUM - prezenční forma studia Studijní program Zdravotnická bioanalytika studijní obor zdravotní laborant BAKALÁŘSKÉ STUDIUM - prezenční forma studia 1. úsek studia DOPORUČENÝ STUDIJNÍ PLÁN Předměty Přednášející ZS kreditů Základy

Více

Studium chemie na PřF UPOL. Mgr. Eva Schütznerová Katedra organické chemie

Studium chemie na PřF UPOL. Mgr. Eva Schütznerová Katedra organické chemie Studium chemie na PřF UPOL Mgr. Eva Schütznerová Katedra organické chemie Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého Olomouc Fakulty Město Olomouc 2 Přírodovědecká fakulta 3 Formy studia: prezenční kombinované

Více

15 hodin praktických cvičení

15 hodin praktických cvičení Studijní program : Zubní lékařství Název předmětu : Základy imunologie Rozvrhová zkratka : KIM/ZUA1 Rozvrh výuky : 15 hodin přednášek 15 hodin praktických cvičení Zařazení výuky : 4. ročník, 7. semestr

Více

JIC, zájmové sdružení právnických osob Brno, U Vodárny 2, PSČ 616 00 tel. +420 511 205 330 fax +420 541 143 011 e-mail jic@jic.cz www.jic.

JIC, zájmové sdružení právnických osob Brno, U Vodárny 2, PSČ 616 00 tel. +420 511 205 330 fax +420 541 143 011 e-mail jic@jic.cz www.jic. JIC, zájmové sdružení právnických osob Brno, U Vodárny 2, PSČ 616 00 tel. +420 511 205 330 fax +420 541 143 011 e-mail jic@jic.cz www.jic.cz zprostředkovávání zaměstnanců na pracovní pozice v top, nižším

Více

INOVATIVNÍ KURZY IMUNOANALÝZY A ENDOKRINOLOGIE PRO VĚDECKÉ PRACOVNÍKY- PILOTNÍ ZKUŠENOSTI LÉKAŘSKÉ FAKULTY V PLZNI

INOVATIVNÍ KURZY IMUNOANALÝZY A ENDOKRINOLOGIE PRO VĚDECKÉ PRACOVNÍKY- PILOTNÍ ZKUŠENOSTI LÉKAŘSKÉ FAKULTY V PLZNI INOVATIVNÍ KURZY IMUNOANALÝZY A ENDOKRINOLOGIE PRO VĚDECKÉ PRACOVNÍKY- PILOTNÍ ZKUŠENOSTI LÉKAŘSKÉ FAKULTY V PLZNI RNDr. Marie Karlíková, PhD. Prof. MUDr. Ondřej Topolčan, CSc. Univerzita Karlova - Lékařská

Více

Studijní program Zdravotnická bioanalytika studijní obor zdravotní laborant BAKALÁŘSKÉ STUDIUM - prezenční forma studia

Studijní program Zdravotnická bioanalytika studijní obor zdravotní laborant BAKALÁŘSKÉ STUDIUM - prezenční forma studia Studijní program Zdravotnická bioanalytika studijní obor zdravotní laborant BAKALÁŘSKÉ STUDIUM - prezenční forma studia DOPORUČENÝ STUDIJNÍ PLÁN 1. úsek studia kreditů Povinné: Základy zdravotnictví Dohnal

Více

Vývoj léků a spolupráce průmyslu s akademií. Tisková konference 5. dubna 2017

Vývoj léků a spolupráce průmyslu s akademií. Tisková konference 5. dubna 2017 Vývoj léků a spolupráce průmyslu s akademií Tisková konference 5. dubna 2017 Univerzita Karlova a biomedicínský výzkum Ø Univerzita Karlova je nejvýkonnější vědeckou institucí v České republice Ø MFF UK,

Více

Pevná fáze ve farmacii

Pevná fáze ve farmacii Úvod - Jaké jsou hlavní technologické operace při výrobě léčivých přípravků? - Co je to API, excipient, léčivý přípravek, enkapsulace? - Proč se provádí mokrá granulace? - Jaké hlavní normy se vztahují

Více

Postgraduální studium v oboru jaké jsou možnosti? Pavel Michálek, KARIM 1.LF a VFN Praha. University of East Anglia, Norwich, UK

Postgraduální studium v oboru jaké jsou možnosti? Pavel Michálek, KARIM 1.LF a VFN Praha. University of East Anglia, Norwich, UK Postgraduální studium v oboru jaké jsou možnosti? Pavel Michálek, KARIM 1.LF a VFN Praha. University of East Anglia, Norwich, UK Ph.D. studium Kapesní průvodce inteligentního mladého lékaře vlastním osudem

Více

Studijní program Zdravotnická bioanalytika studijní obor zdravotní laborant BAKALÁŘSKÉ STUDIUM - prezenční forma studia

Studijní program Zdravotnická bioanalytika studijní obor zdravotní laborant BAKALÁŘSKÉ STUDIUM - prezenční forma studia Studijní program Zdravotnická bioanalytika studijní obor zdravotní laborant BAKALÁŘSKÉ STUDIUM - prezenční forma studia DOPORUČENÝ STUDIJNÍ PLÁN 1. úsek studia Předměty Přednášející ZS kreditů Základy

Více

Obsah 1 Úvod 2 Variabilita lékové odpovědi 3 Klinické využití určování koncentrace léčiv

Obsah 1 Úvod 2 Variabilita lékové odpovědi 3 Klinické využití určování koncentrace léčiv Obsah 1 Úvod... 11 2 Variabilita lékové odpovědi... 14 2.1 Faktory variability... 14 2.2 Vliv onemocnění... 17 2.2.1 Chronické srdeční selhání... 17 2.2.2 Snížená funkce ledvin... 18 2.2.3 Snížená funkce

Více

Zdravotnická škola v Hradci Králové

Zdravotnická škola v Hradci Králové Nabízíme přátelské prostředí, umíme naslouchat. Vychováváme odborníky. Jsme centrem celoživotního vzdělávání. Nabízíme jistotu uplatnění na trhu práce. Zdravotník má místo jisté Naše škola je zařazena

Více

Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků JmK v přírodních vědách a informatice CZ.1.07/1.3.10/ Brožura dobré praxe

Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků JmK v přírodních vědách a informatice CZ.1.07/1.3.10/ Brožura dobré praxe Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků JmK v přírodních vědách a informatice CZ.1.07/1.3.10/02.0024 Brožura dobré praxe Biologie V rámci projektu Modulární systém dalšího vzdělávání

Více

Věstník MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY OBSAH: 1. Vzdělávací program oboru KLINICKÁ FARMACIE... 2

Věstník MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY OBSAH: 1. Vzdělávací program oboru KLINICKÁ FARMACIE... 2 Věstník Ročník 2015 MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY Částka 3 Vydáno: 1. BŘEZNA 2015 Cena: 69 Kč OBSAH: 1..... 2 2. Společný základ pro vzdělávací programy oborů klinická farmacie, nemocniční

Více

Výuka genetiky na PřF OU K. MALACHOVÁ

Výuka genetiky na PřF OU K. MALACHOVÁ Výuka genetiky na PřF OU K. MALACHOVÁ KATEDRA BIOLOGIE A EKOLOGIE BAKALÁŘSKÉ STUDIJNÍ PROGRAMY Experimentální Systematická Aplikovaná (prezenční, kombinovaná) Jednooborová Dvouoborová KATEDRA BIOLOGIE

Více

Cesta ke standardizaci klinickofarmaceutické péče ve zdravotnickém systému ČR

Cesta ke standardizaci klinickofarmaceutické péče ve zdravotnickém systému ČR Cesta ke standardizaci klinickofarmaceutické péče ve zdravotnickém systému ČR J. Gregorová, Oddělení klinické farmacie, Nemocnice Na Bulovce, Praha, Ústav aplikované farmacie, Farmaceutická fakulta VFU,

Více

Studijní obor: Experimentální biologie Studium: Prezenční Specializace: 00 Etapa: první Verze: 2016 Kreditní limit: 162 kr.

Studijní obor: Experimentální biologie Studium: Prezenční Specializace: 00 Etapa: první Verze: 2016 Kreditní limit: 162 kr. 1 Studijní program: B1501 Biologie Akademický rok: 2017/18 Kreditní limit: 180 kr. Studijní obor: Experimentální biologie Studium: Prezenční Specializace: 00 Etapa: první Verze: 2016 Kreditní limit: 162

Více

INDIKATIVNÍ TABULKA SE SEZNAMEM PŘÍJEMCŮ V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST. POŽADOVANÉ FINANČNÍ PROSTŘEDKY ŽADATELEM (Kč)

INDIKATIVNÍ TABULKA SE SEZNAMEM PŘÍJEMCŮ V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST. POŽADOVANÉ FINANČNÍ PROSTŘEDKY ŽADATELEM (Kč) INDIKATIVNÍ TABULKA SE SEZNAMEM PŘÍJEMCŮ V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ČÍSLO VÝZVY: ČÍSLO A NÁZEV PRIORITNÍ OSY: ČÍSLO A NÁZEV OBLASTI PODPORY: VYHLAŠOVATEL VÝZVY: 28 (1.

Více

Návrh VYHLÁŠKA. ze dne 2016, kterou se mění vyhláška č. 243/2009 Sb., o stanovení seznamu osob s uvedením jejich

Návrh VYHLÁŠKA. ze dne 2016, kterou se mění vyhláška č. 243/2009 Sb., o stanovení seznamu osob s uvedením jejich II. Návrh VYHLÁŠKA ze dne 2016, kterou se mění vyhláška č. 243/2009 Sb., o stanovení seznamu osob s uvedením jejich pracovišť, pro jejichž činnost se nevyžaduje povolení k zacházení s návykovými látkami

Více

Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko výzkumnou kariéru CZ.1.07/2.3.00/ Klíčová aktivita č.

Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko výzkumnou kariéru CZ.1.07/2.3.00/ Klíčová aktivita č. Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko výzkumnou kariéru CZ.1.07/2.3.00/20.005 Klíčová aktivita č. 02 Interdisciplinární vzdělávání pracovníků Na realizaci se podílí:

Více

Chemie na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze. www.natur.cuni.cz/chemie

Chemie na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze. www.natur.cuni.cz/chemie Chemie Chemie na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze www.natur.cuni.cz/chemie 3 4 Jaká je moderní chemie? Chemie je už od dob svého vzniku jako vědního oboru nesmírně poutavá věda, která

Více

129/2010 Sb. VYHLÁŠKA

129/2010 Sb. VYHLÁŠKA 129/2010 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 23. dubna 2010, kterou se mění vyhláška č. 39/2005 Sb., kterou se stanoví minimální požadavky na studijní programy k získání odborné způsobilosti k výkonu nelékařského zdravotnického

Více

Volitelné semináře ve 3. ročníku

Volitelné semináře ve 3. ročníku Volitelné semináře ve 3. ročníku Seminář českého jazyka a literatury (3. ročník) - dvouhodinový Výuka zahrnuje literární výchovu a jazykovou a komunikační výchovu, které se vzájemně doplňují a prolínají.

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ LÉKAŘSKÁ FAKULTA

MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ LÉKAŘSKÁ FAKULTA MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ LÉKAŘSKÁ FAKULTA Navazující magisterský studijní program 5345T SPECIALIZACE VE ZDRAVOTNICTVÍ Studijní obor LF 5342T009 REHA LÉČEBNÁ REHABILITACE A FYZIOTERAPIE Prezenční forma

Více

BMII. B i o m e d i c a l D a t a P r o c e s s i n g G r o u p

BMII. B i o m e d i c a l D a t a P r o c e s s i n g G r o u p BMII České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Magisterský program Biomedicínské inženýrství a informatika na ČVUT FEL Praha Olga Štěpánková (Kat.kybernetiky), step@labe.felk.cvut.cz

Více

Doporučený úsek. Forma kontroly Technologie syntetických léčiv Doležal M. 3 L ZK 3. Technologie přírodních léčiv Spilková 3 L ZK 3

Doporučený úsek. Forma kontroly Technologie syntetických léčiv Doležal M. 3 L ZK 3. Technologie přírodních léčiv Spilková 3 L ZK 3 Farmaceutická chemie prof. M. Doležal úsek Technologie syntetických léčiv Doležal M. 3 L 28 0 14 ZK 3 Technologie přírodních léčiv Spilková 3 L 28 0 14 ZK 3 Pokročilá organická chemie Pour 3 Z 0 42 0 ZK

Více

Gymnázium Uherské Hradiště Charakteristika volitelných předmětů 3. ročník (dvouhodinové předměty, žák si vybírá dva)

Gymnázium Uherské Hradiště Charakteristika volitelných předmětů 3. ročník (dvouhodinové předměty, žák si vybírá dva) Gymnázium Uherské Hradiště Charakteristika volitelných předmětů 3. ročník (dvouhodinové předměty, žák si vybírá dva) Seminář z českého jazyka Rozšiřuje, prohlubuje a procvičuje učivo gramatiky, slohu a

Více

Mikrobiologický ústav AV ČR (MBÚ)

Mikrobiologický ústav AV ČR (MBÚ) Mikrobiologický ústav AV ČR (MBÚ) INSTITUTE OF MICROBIOLOGY, ASCR IČ: 61388971 5. sekce věd HS: MBÚ adresa: telefon: 296 441 111 Vídeňská 1083 fax: 244 471 286 142 20 Praha 4 e-mail: mbu@biomed.cas.cz

Více

Zdravotně sociální fakultě Jihočeské univerzity

Zdravotně sociální fakultě Jihočeské univerzity Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta Obor Zdravotní laborant na Zdravotně sociální fakultě Jihočeské univerzity Miroslav Šíp katedra laboratorních metod a zdravotnické

Více

Vývoj nových léčiv. Preklinický výzkum Klinický výzkum

Vývoj nových léčiv. Preklinický výzkum Klinický výzkum Vývoj nových léčiv Preklinický výzkum Klinický výzkum Úvod Léčivo = nejprověřenější potravina vstupující do organismu Ideální léčivo kvalitní, účinné, bezpečné a dostupné Financování výzkumu léčiv souvislost

Více

Studium Ekotoxikologie na PřF MU v Brně. Základní informace

Studium Ekotoxikologie na PřF MU v Brně. Základní informace Studium Ekotoxikologie na PřF MU v Brně Základní informace www.recetox.cz www.sinice.cz CHEMIKÁLIE V PŘÍRODĚ a člověk CHEMIKÁLIE V PŘÍRODĚ a organismy toxicita není jen smrt Chemikálie a nepřímá toxicita

Více

Soulad studijního programu. Anorganická chemie / Inorganic Chemistry

Soulad studijního programu. Anorganická chemie / Inorganic Chemistry Standard studijního Anorganická chemie / Inorganic Chemistry A. Specifika a obsah studijního : Typ Oblast/oblasti vzdělávání Základní tematické okruhy Kód Rozlišení Profil studijního Propojení studijního

Více

Úloha protein-nekódujících transkriptů ve virulenci patogenních bakterií

Úloha protein-nekódujících transkriptů ve virulenci patogenních bakterií Téma bakalářské práce: Úloha protein-nekódujících transkriptů ve virulenci patogenních bakterií Nové odvětví molekulární biologie se zabývá RNA molekulami, které se nepřekládají do proteinů, ale slouží

Více

Sociální farmacie multidisciplinární obor v přípravě farmaceutů

Sociální farmacie multidisciplinární obor v přípravě farmaceutů Sociální farmacie multidisciplinární obor v přípravě farmaceutů J. Kolář, J. Kotlářová, J. Babica Katedra sociální a klinické farmacie Farmaceutická fakulta UK v Hradci Králové Hradec Králové 05. 02. 2014

Více

Standard studijního programu Didaktika chemie

Standard studijního programu Didaktika chemie Standard studijního Didaktika chemie A. Specifika a obsah studijního : Typ doktorský Oblast/oblasti vzdělávání Chemie/Učitelství, 40 %/60 % Základní tematické okruhy obecná chemie, anorganická chemie,

Více

Seznam akreditovaných oborů pro habilitační a jmenovací řízení

Seznam akreditovaných oborů pro habilitační a jmenovací řízení Seznam akreditovaných oborů pro habilitační a jmenovací řízení Na RUK byly předloženy v roce 2016 žádosti o re/akreditaci pro 4 obory habilitačního řízení a 3 obory řízení ke jmenování profesorem, jež

Více

Nabídka seminářů pro 7.A a 3.B ve školním roce 2015/2016

Nabídka seminářů pro 7.A a 3.B ve školním roce 2015/2016 Nabídka seminářů pro 7.A a 3.B ve školním roce 2015/2016 Studenti si volí semináře s celkovou dotací 4 hodiny týdně. Nabízené semináře mají dotaci 1 hodinu, resp. 2 hodiny týdně. Student si tedy může navolit

Více

Mikrobiologie a molekulární biotechnologie

Mikrobiologie a molekulární biotechnologie Mikrobiologie a molekulární biotechnologie Mikrobiologie Co je důležité, je očím neviditelné S. Exupery Mikrobiologie Bakterie Helicobacter Bacillus Escherichia coli Pseudomonas mirabilis Archaea Halobacterium

Více

LABORATOŘ KOVŮ A KOROZE VZDĚLÁVÁNÍ ODBORNÉ KURZY A SEMINÁŘE

LABORATOŘ KOVŮ A KOROZE VZDĚLÁVÁNÍ ODBORNÉ KURZY A SEMINÁŘE ODBORNÉ KURZY A SEMINÁŘE Vysoké učení technické v Brně Fakulta chemická Purkyňova 464/118 612 00 Brno wasserbauer@fch.vutbr.cz Využijte bohaté know-how odborných pracovníků Laboratoře kovů a koroze při

Více