Výstup z Dopravní konference s BESIPEM & Fondem zábrany škod, Středočeský kraj, 2018

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Výstup z Dopravní konference s BESIPEM & Fondem zábrany škod, Středočeský kraj, 2018"

Transkript

1 Výstup z Dopravní konference s BESIPEM & Fondem zábrany škod, Středočeský kraj, ročník Dopravní konference s BESIPEM & Fondem zábrany škod se pro Středočeský kraj uskutečnil v hotelu Wellness Step Praha. Opět i v letošním roce byl o konferenci zájem a zúčastnilo se jí na 50 účastníků. Záštitu k Dopravní konferenci udělili mimo jiné i hejtmanka Středočeského kraje Ing. Jaroslava Pokorná Jermanová. I. blok konference V tomto bloku se postupně uskutečnily tyto prezentace: BESIP - Ing. Miroslav Polách (Aktuální kampaně BESIP, revize Národní strategie bezpečnosti silničního provozu - NSBSP). Policie ČR - kpt. Ing. Petr Bejsta (Dopravní nehodovost v kraji v roce 2017, nejzávažnější dopravní nehody a priority PČR v roce 2018). CDV v. v. i. - Mgr. Zuzana Strnadová (Nasazování systému ITS pro monitorování a řízení provozu v revizi NSBSP ). JK grant s.r.o. - Ing. Jiří Knopp (Financování dopravních staveb). DEKRA CZ a.s. Pavel Lacina (Moderní bezpečnostní systémy a jejich účinnost v automobilech). TYTO PREZENTACE SI MŮŽETE STÁHNOUT A PROHLÉDNOUT V SEKCI KE STAŽENÍ.

2 II. blok konference RSE Project s.r.o. Ing. Martin Kostelenec - Zhodnocení vývoje opatření na rizikových místech z Dopravních konferencí v letech U těchto míst z Středočeského kraje se již v minulosti opatření podařila realizovat: Opatření k těmto místům bylo podrobněji prezentováno již na loňské konferenci. Podrobnosti k místům naleznete v mapě rizikových míst zde po kliknutí na ikonu místa a název místa. Křižovatka silnice II/605 a sjezdu z D5 Křižovatka silnic II/125 a III/12550 u obchvatu Kolína Křižovatka silnic I/2 x II/125, Poďousy K těmto místům se nikdo další na Dopravní konferenci nevyjádřil. Úsek silnice II/272 u Jiřic opatření se připravuje Úsek silnice II/272 u Jiřic 2016 došlo k obnově VDZ krajních čar, SDZ Z3 doplněno reflexním límcem předpoklad dokončení PD na úpravu úseku v délce asi 3,5 km mělo by dojít k narovnání oblouku, k úpravě povrchu a spádových poměrů vozovky. 11/2017- Výkup pozemků je před dokončením, předpoklad vydání stavebního povolení v roce 2018.

3 2018 Bylo vydáno stavební povolení, bude proveden výběr dodavatele stavby, realizace stavby Křižovatka silnic II/111 a II/112 u obce Struhařov opatření se připravuje Křižovatka silnic II/111 a II/112 u obce Struhařov výstavba chodníku podél silnice II/111, nových BUS zastávek, místo pro přecházení probíhá zpracování PD na okružní křižovatku -> problém s výkupy pozemků. 11/2017-Probíhá výkup pozemků, nová projektová dokumentace na rozšíření a narovnání komunikace, snaha o opravu stávající komunikace. Dle PČR došlo zde k omezení rizika a v současné době je v průměru Probíhá územní řízení na okružní křižovatku dochází k výkupu pozemků. Realizace stavby v roce 2020.

4 Úsek silnice I/3 u Olbramovic opatření se připravuje Úsek silnice I/3 u Olbramovic proběhla obnova VDZ, doplnění a zvýraznění SDZ -> vodících tabulí Z3 a prořezání stromů připravuje se obchvat Olbramovic -> narovnání úseku je již nereálné. Zpracovaná PD DUR, připravuje se DSP, vykupují se pozemky výkup pozemků není dokončen, posunutí začátku stavby Byl proveden výkup pozemků, probíhá stavební řízení, ze strany vlastníků pozemku došlo k odvolání. Realizace stavby možná 2020.

5 Větev mimoúrovňové křižovatky D0 a D6 - Řepy opatření se připravuje Větev mimoúrovňové křižovatky D0 a D6 - Řepy 2016 připravuje se úprava DZ, čeká se na návrhy řešení. Předpoklad realizace úprav podzim došlo k instalaci SDZ k omezení rychlosti Došlo k výměně povrchu, provedeno nové VDZ, ŘSD připravuje zkapacitnění dálnice D6 na třípruh.

6 Větev MÚK D7 x III/2405, Kněževes opatření se připravuje Větev MÚK D7 x III/2405, Kněževes 10/ V roce 2016 došlo alespoň ke snížení rychlosti na D7 na 110 km/hod. Návrhy opatření : Zřízení připojovacího pruhu, Označení uspořádání stávajícího napojení (IP 17), Omezení rychlosti na R7 10/2017 označení uspořádání napojení, proběhla výměna povrchu vozovky 2018 Plánuje se výstavba nového MUK realizace možná Poté bude toto MUK zrušeno.

7 Úsek silnice I/16, Jizerní Vtelno opatření se připravuje Úsek silnice I/16,Jizerní Vtelno 2015 Ministerstvo dopravy ČR schválilo realizaci obchvatu přeložku silnice I/16 -> vybudování tunelu o délce 214 m, příprava podkladů k vypracování PD DÚR probíhaly geologické průzkumy v rámci připravované stavby kanalizace bude provedena i úprava stávající komunikace. U přeložky silnice I/16 ještě není dokončen geologický průzkum Bylo vydáno územní rozhodnutí na přeložku silnice I/16. Možná realizace stavby V roce 2019 je plánována výměna povrchu na stávající komunikaci.

8 Úsek silnice II/112 u Vlašimi opatření se připravuje Úsek silnice II/112 u Vlašimi Připravuje se PD na rekonstrukci komunikace, pravděpodobná realizace Rekonstrukce komunikace je součásti projektu 2S12 Jemniště-Domašín na který je požádáno o dotaci. Realizace pravděpodobně 2021.

9 Křižovatka silnic I/4, III/0046-a u Mýšlovic opatření se připravuje Křižovatka silnic I/4, III/0046-a u Mýšlovic Návrhy opatření - Výstavba D4 MÚK, Instalace bezpečnostní protismykové úpravy, Zvýraznění křižovatky 2017 ŘSD provede zvýraznění VDZ a provede instalaci baliset, realizace jaro Došlo k výměně povrchu, provedeno zvýraznění VDZ a SDZ, balisety na místě instalovány nebudou.

10 Úsek silnice III/2595 u obce Bukovno opatření se připravuje Úsek silnice III/2595 u obce Bukovno 2018 Došlo k vykácení náletových dřevin, bude provedena výměna povrchu komunikace a doplněno VDZ. Realizace v roce 2019.

11 Křižovatka silnic II/611 a III/6111 u obce Jirny opatření se připravuje Křižovatka silnic II/611 a III/6111 u obce Jirny Návrhy opatření - Výstavba D4 MÚK, Instalace bezpečnostní protismykové úpravy, Zvýraznění křižovatky 2017 ŘSD provede zvýraznění VDZ a provede instalaci baliset, realizace jaro Probíhá příprava PD pro vydání stavebního povolení na úpravu odbočovacího pruhu křižovatky.

12 Křižovatka silnic III/10145, III/00719 u exitu Bouchalka opatření se připravuje Křižovatka silnic III/10145, III/00719 u exitu Bouchalka 2018 probíhá zpracování PD na okružní křižovatku. Realizace okružní křižovatky v roce 2020.

13 Železniční přejezd P5901 na silnici I/38H v Kolíně zatím neřešeno Železniční přejezd P5901 na silnici I/38H v Kolíně 2017 ŘSD převádí komunikaci pod Krajský úřad, před předáním dojde k opravě mostu termín 2018 Zpracována PD na opravu mostu, dojde k vydání stavebního povolení, možné předání komunikace již v roce RSE Project s.r.o. Ing. David Pauk - Opatření ke zvýšení bezpečnosti silničního provozu v kraji Směrový oblouk na I/9 u obce Tupadly Směrový oblouk malého poloměru na silnici I/9 v extravilánu. Silnice I/9 je spojnice Prahy (D8), Mělníka (I/16), České Lípy, Rumburka s Německem. Kříží další tahy I. třídy (I/38,I/13). Samotný oblouk se nachází mezi Mělníkem a křižovatkou v Jestřebí (I/38) nedaleko České Lípy. Jedná se o dvoupruhovou směrově nedělenou silnici v extravilánu se směrovým obloukem s mezní rychlostí 50 km/h (dle ČSN vn 40 km/h), vedoucí dnem úzkého a hlubokého údolí s vodní tokem. Ve směru od Prahy předchází oblouku přímý úsek cca 300m dále ve směru na Prahu vyskytují oblouky s většími poloměry oblouků. Ve směru od České Lípy předchází problémovému oblouku směrový oblouk opačného smyslu s poloměrem značně větším s mezní rychlostí 80 km/h. Tomuto oblouku také předcházejí oblouky obdobného charakteru. Komunikace kopíruje terén určený úzkým hlubokým údolím vytvořeném vodním tokem. Svahy údolí jsou zalesněny až ke komunikaci s občasnými loukami mezi komunikací a vodním tokem. V polovině délky oblouku je umístěn propustek pod komunikací. Svodidlo na vnitřní straně oblouku pouze v místě propustku, na vnější straně je svodidlo v celé délce oblouku. Rychlost neomezena místní úpravou, plná dělicí

14 čára nejen v oblouku ale i v navazujících úsecích. Přechodné značení Směrové vedení tvořeno vodicími čarami (0,25) a směrovými sloupky. Počet nehod řešených Policií ČR od roku 2013: 27x; 1 osoba usmrcena, 2 osoby těžce zraněny a 2 osoby lehce zraněno. Navržená opatření: Ověření PVV -> opatření Výstražné značení a doporučená rychlost Zvýraznění oblouku Z3 Přeložka Diskuze k tomuto místu: ŘSD Toto místo je pro nás velice známé, byl zde požadavek na umístění SDZ Z3 v retroreflexi, kdy s tímto opatřením máme velice dobré zkušenosti. Stejná situace, kdy na Severní Moravě bylo více nehod za mokra v určité lokalitě a velmi toto opatření pomohlo, nehody úplně zmizely. Na Jaře 2019 budeme mít bezpečnostní komisi a budeme urgovat, aby co nejdříve bylo instalováno toto opatření. Ing. Zora Šachlová Z mého pohledu by se zde při úpravě zvětšit příčný sklon. Dále by se při úpravě a instalaci rozbindy by se měla posunout více před oblouk, kdy řidič začíná již brzdit před obloukem a né až v oblouku. Z pléna Já bych se zde chtěl dotazovat, jestli se tyto opatření koordinují i s ostatními kraji, jelikož toto rizikové místo se nachází na hranici Libereckého kraje. ŘSD Určitě ano, místa se projednávají v jednotlivých krajích a spolupráce s Libereckým krajem je na dobé úrovni, takže určitě se to řeší komplexně. Směrový oblouk na I/9 u obce Tupadly aktuální stav

15 Směrový oblouk na I/9 u obce Tupadly navržené opatření na Dopravní konferenci Směrový oblouk na I/9 u obce Tupadly navržené opatření na Dopravní konferenci

16 Křižovatka na II/328 u sjezdu z dálnice D11 Průsečná křižovatka na silnici II. třídy (II/328) jako součást mimoúrovňového křížení s dálnicí D11 a napojení odpočívky a ČSPH. Dálnice D11 (Praha HK), součást trasy E67 (Praha, Varšava, Tallinn, Helsinky). Silnice II/328 vede od Kolína přes Městec Králové až k Jičínu (severojižní trasování). Křižuje silnici I/11 a několik silnic II. třídy v západovýchodním trasování. Předmětná křižovatka leží v úseku mezi Kolínem a dálnicí D11, a jedná se o jednu z příjezdových cest k areálu automobilky TCPA od dálnice D11. Přednost je určena svislým značením P4 a P6. Hlavní větve (II/328) je umístěna ve směrovém oblouku velkého poloměru, je dvoupruhová s levými odbočovacími pruhy. Výškově kopíruje terén ve směru od Kolína a přes dálnici je vedena na mostě, což se projevuje už v oblasti křižovatky. Ve směru od Jičína je rychlost snížena na 70 km/h. Vedlejší větve tvoří sjezd z dálnice a výjezd od odpočívky s čerpací stanicí pohonných hmot (ČSPH). Větve jsou dvoupruhové bez přídatných pruhů. Úhel křížení je 90. Od dálnice (exit 50, Dobšice) je přednost určena značkou P4, od odpočívky P6 na zvýrazněném podkladu. Pohyby a směry na vedlejších větvích jsou určeny pomocí dopravních stínů. Okolí tvoří spíše otevřená krajina, křižovatka bez osvětlení, ploch pro pěší. Počet nehod řešených Policií ČR od roku 2013: 29x; 2 osoby těžce zraněny a 30 osob lehce zraněno. Navržená opatření: Doplnění DZ Odstranění reklamních zařízení Přestavba křižovatky Diskuze k tomuto místu: Policie ČR - V případě této křižovatky a dopravní nehodovosti tak největším počtem dopravních nehod jsou právě nehody s příjezdu od dálnice. Kdy se opakovaně vyjadřují účastníci dopravních nehod, že si nebyli vědomi toho, že jsou na vedlejší komunikaci. Tímto se určitě ztotožňujeme s tímto návrhem opatření doplnění dopravního značení, odstranění reklamních bilboardu by bylo také vhodné. Ing. Zora Šachlová Musím říci, že to je docela smutné. Všechno toto vybavení, které má být na silniční síti. Zapuštěné směrové sloupky, středový ostrůvek a stop čáry, jsou již co pamatuji nejméně 40 let ve všech technických předpisech, které máme pro stavbu silnic. Takže je hrozné, že na silnicích I tř. takovéto základní prvky chybí a to i přes to že jsou uvedeny v zákoně jako povinná součást komunikace. Doufám, že se to do budoucna zlepší.

17 Křižovatka na II/328 u sjezdu z dálnice D11 aktuální stav Křižovatka na II/328 u sjezdu z dálnice D11 navržené opatření na Dopravní konferenci

18 Křižovatka na II/328 u sjezdu z dálnice D11 navržené opatření na Dopravní konferenci Úsek silnice III/2385 u obce Velká Dobrá Průsečná křižovatka silnic III/10145 a III/00719 v extravilánu nedaleko Buštěhradu. Křižovatka je součástí mimoúrovňové křižovatky s dálnicí D7. Exit 9 Bouchalka tvoří napojení oblasti severně od exitu s dálnicí D7. další exit na dálnici D7 je vzdálen 10km. Silnice III/10145 spojnice exitu dálnice s obcí Stehelčeves, skrze kterou prochází silnice II/101 spojující Kladno s Kralupy nad Vltavou. Na silnici III/10145 je v blízkosti křižovatky napojena odpočívka s ČSPH a restaurací. Silnice III/00719 tvoří spojnici Buštěhradu s dálnicí D7 (směr Chomutov) s obcí Libochovičky. Hlavní komunikaci tvoří silnice III/00719, která je dvoupruhová, v místě MÚK rozšířená o levé odbočovací pruhy. V místě křižovatky je směrově mírně lomená ve směrově přímém úseku, v křižovatce dochází také k významné redukci šířky hlavní komunikace. Rychlost na hlavní neomezena, přídatný pruh pro odbočení z hlavní pouze z mostu nad dálnicí D7. Přednost určena SDZ P4 Dej přednost v jízdě. Vedlejší komunikace dvoupruhová, s krátkými pruhy pro pravé odbočení vymezené vodorovným značením. Křižovatka se nachází ve vrcholovém oblouku s razantnějším stoupáním od Dálnice D7 ve směru na Prahu. Počet nehod řešených Policií ČR od roku 2011: 18x; 13 osob lehce zraněno. Navržená opatření: Obchvat Buštěhradu úprava křižovatky Směrové vedení průjezdu křižovatkou Diskuze k tomuto místu: Ludmila Poupětová, Krajská správa a údržba silnic Středočeského kraje - V současné době k tomuto místu nemáme žádné opatření a budeme se tímto místem zabývat. Pravděpodobně zadáme studii k tomuto místu a poté budeme řešit další možnosti.

19 Z pléna Já bych chtěl jenom uvést něco k záchytnému systému. Není to samospásné, protože při dopravní nehodě v případě že tam nejsou svodidla dojde k vyklizení vozidla mimo komunikaci. V případě umístění svodidel se zvyšuje riziko druhotného následku a vozidlo může ohrozit další účastníky silničního provozu. Ing. Zora Šachlová Souhlasím s tím, že umístění svodidel může způsobit i druhotné riziko při dopravní nehodě ale také jak jsme viděli u přednášky DEKRY, někdy je lepší čelní než boční náraz do překážky. Je to bohužel o osobním štěstí. Úsek silnice III/2385 u obce Velká Dobrá - aktuální stav Úsek silnice III/2385 u obce Velká Dobrá navržené opatření na Dopravní konferenci

20 Dále bylo účastníkům promítnuto krátké prezentační video Ocel generálního partnera konference ArcelorMittal Ostrava a.s. I TUTO PREZENTACI SI MŮŽETE STÁHNOUT A PROHLÉDNOUT V SEKCI KE STAŽENÍ. Závěrem celé Dopravní konference s BESIPEM & Fondem zábrany škod byli vylosováni dva účastníci, kterým pořadatel konference věnoval upomínkové předměty a jeden účastník, kterému společnost DEKRA CZ věnovala poukaz na kurz bezpečné jízdy na polygonu.

Výstup z Dopravní konference s BESIPEM & Fondem zábrany škod, Ústecký kraj, 2018

Výstup z Dopravní konference s BESIPEM & Fondem zábrany škod, Ústecký kraj, 2018 Výstup z Dopravní konference s BESIPEM & Fondem zábrany škod, Ústecký kraj, 2018 6. ročník Dopravní konference s BESIPEM & Fondem zábrany škod se pro Ústecký kraj uskutečnil 10. 5. 2018 v Ústí nad Labem.

Více

Výstup z Dopravní konference s BESIPEM & Fondem zábrany škod, Královéhradecký kraj, 2018

Výstup z Dopravní konference s BESIPEM & Fondem zábrany škod, Královéhradecký kraj, 2018 Výstup z Dopravní konference s BESIPEM & Fondem zábrany škod, Královéhradecký kraj, 2018 6. ročník Dopravní konference s BESIPEM & Fondem zábrany škod se pro Královéhradecký kraj uskutečnil 14. 6. 2018

Více

Výstup z Dopravní konference s BESIPEM & Fondem zábrany škod, Karlovarský kraj, 2018

Výstup z Dopravní konference s BESIPEM & Fondem zábrany škod, Karlovarský kraj, 2018 Výstup z Dopravní konference s BESIPEM & Fondem zábrany škod, Karlovarský kraj, 2018 6. ročník Dopravní konference s BESIPEM & Fondem zábrany škod se pro Karlovarský kraj uskutečnil 4. 9. 2018 v Hotelu

Více

Výstup z Dopravní konference s BESIPEM & Fondem zábrany škod, Plzeňský kraj, 2018

Výstup z Dopravní konference s BESIPEM & Fondem zábrany škod, Plzeňský kraj, 2018 Výstup z Dopravní konference s BESIPEM & Fondem zábrany škod, Plzeňský kraj, 2018 6. ročník Dopravní konference s BESIPEM & Fondem zábrany škod se pro Plzeňský kraj uskutečnil 31. 5. 2018 v Plzni. Opět

Více

ČERNÁ HORA. II/377, směr Rájec-Jestřebí. Černá Hora. I/43, směr Brno. II/377, směr Rájec-Jestřebí. II/377, směr Černá Hora, Tišnov

ČERNÁ HORA. II/377, směr Rájec-Jestřebí. Černá Hora. I/43, směr Brno. II/377, směr Rájec-Jestřebí. II/377, směr Černá Hora, Tišnov I/43 x II/377 Okružní křižovatka I/43, směr Svitavy okružní křižovatka II/377, směr Tišnov II/377, směr Rájec-Jestřebí Černá Hora I/43, směr Brno 1. Celková situace Sledovaná čtyřramenná okružní křižovatka

Více

Výstup z Dopravní konference s BESIPEM & Fondem zábrany škod, Liberecký kraj, 2018

Výstup z Dopravní konference s BESIPEM & Fondem zábrany škod, Liberecký kraj, 2018 Výstup z Dopravní konference s BESIPEM & Fondem zábrany škod, Liberecký kraj, 2018 6. ročník Dopravní konference s BESIPEM & Fondem zábrany škod se pro Liberecký kraj uskutečnil 20. 9. 2018 v Hotelu Clarion

Více

Výstup z Dopravní konference s BESIPEM & Fondem zábrany škod, Jihomoravský kraj, 2018

Výstup z Dopravní konference s BESIPEM & Fondem zábrany škod, Jihomoravský kraj, 2018 Výstup z Dopravní konference s BESIPEM & Fondem zábrany škod, Jihomoravský kraj, 2018 6. ročník Dopravní konference s BESIPEM & Fondem zábrany škod se pro Jihomoravský kraj uskutečnil 3. 10. 2018 v Brně

Více

Výstup z Dopravní konference s BESIPEM & Fondem zábrany škod, Zlínský kraj, 2017

Výstup z Dopravní konference s BESIPEM & Fondem zábrany škod, Zlínský kraj, 2017 Výstup z Dopravní konference s BESIPEM & Fondem zábrany škod, Zlínský kraj, 2017 5. ročník Dopravní konference s BESIPEM & Fondem zábrany škod se pro Zlínský kraj uskutečnil 12. 10. 2017 v Kongresovém

Více

1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE

1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE Stavba Název stavby: Druh stavby: Místo stavby: SILNICI I/14 HORNÍ SYTOVÁ HRABAČOV obnova krytu vozovky kraj liberecký, obce Víchová nad Jizerou a Jilemnice Katastrální území: Horní

Více

Speciální bezpečnostní inspekce Silnice II/385 Kuřim - Čebín

Speciální bezpečnostní inspekce Silnice II/385 Kuřim - Čebín Speciální bezpečnostní inspekce Silnice II/385 Kuřim - Čebín OBSAH: 1. ÚVOD... 3 2. VÝSLEDKY BEZPEČNOSTNÍ INSPEKCE... 5 3. ZÁVĚR... 9 1. ÚVOD Tato zpráva popisuje Speciální bezpečnostní inspekci, extravilánového

Více

Návrh byl projednán a schválen na odboru dopravy a silničního hospodářství Krajského úřadu Moravskoslezského kraje.

Návrh byl projednán a schválen na odboru dopravy a silničního hospodářství Krajského úřadu Moravskoslezského kraje. Identifikac nı u daje Název akce: Vymezení tranzitní nákladní dopravy nad 12t ze silnic II/473 a II/477 Objednatel: Obec Václavovice, Obecní č. 130, 739 34 Václavovice Zpracovatel: RSE Project, s.r.o.,

Více

Výstup z Dopravní konference s BESIPEM & Fondem zábrany škod, Kraj Vysočina, 2018

Výstup z Dopravní konference s BESIPEM & Fondem zábrany škod, Kraj Vysočina, 2018 Výstup z Dopravní konference s BESIPEM & Fondem zábrany škod, Kraj Vysočina, 2018 6. ročník Dopravní konference s BESIPEM & Fondem zábrany škod se pro Kraj vysočina uskutečnil 8. 11. 2018 v EA Business

Více

KŘIŽOVATKY Úrovňové křižovatky (neokružní). Návrhové prvky

KŘIŽOVATKY Úrovňové křižovatky (neokružní). Návrhové prvky KŘIŽOVATKY Úrovňové křižovatky (neokružní). Návrhové prvky KŘIŽ 04 Úrovňové Rozhledy.ppt 2 Související předpis ČSN 73 6102 Projektování křižovatek na pozemních komunikacích, listopad 2007 kapitola 5.2.9

Více

ZVÝRAZNĚNÍ ZAČÁTKU OBCE

ZVÝRAZNĚNÍ ZAČÁTKU OBCE ZVÝRAZNĚNÍ ZAČÁTKU OBCE DOPRAVNÍ OSTRŮVEK S VYCHÝLENÍM JEDNOHO SMĚRU 1.1.B ZVÝRAZNĚNÍ ZAČÁTKU OBCE DOPRAVNÍ OSTRŮVEK S VYCHÝLENÍM JEDNOHO SMĚRU Umístění Rozměr Materiál Nutné bezpečnostní prvky Doplňkové

Více

Přednáška č. 3 UMÍSŤOVÁNÍ AUTOBUSOVÝCH A TROLEJBUSOVÝCH ZASTÁVEK

Přednáška č. 3 UMÍSŤOVÁNÍ AUTOBUSOVÝCH A TROLEJBUSOVÝCH ZASTÁVEK Přednáška č. 3 UMÍSŤOVÁNÍ AUTOBUSOVÝCH A TROLEJBUSOVÝCH ZASTÁVEK 1. Všeobecné požadavky Umístění a stavební uspořádání zastávky musí respektovat bezpečnost a plynulost provozu: a) stavebně přiměřeným řešením

Více

ÚROVŇOVÉ KŘIŽOVATKY. Michal Radimský

ÚROVŇOVÉ KŘIŽOVATKY. Michal Radimský ÚROVŇOVÉ KŘIŽOVATKY Michal Radimský OBSAH PŘEDNÁŠKY: Definice, normy, názvosloví Rozdělení úrovňových křižovatek Zásady pro návrh křižovatek Návrhové prvky úrovňových křižovatek Typy úrovňových křižovatek

Více

Výstup z Dopravní konference s BESIPEM & FZŠ, Moravskoslezský kraj, 2018

Výstup z Dopravní konference s BESIPEM & FZŠ, Moravskoslezský kraj, 2018 Výstup z Dopravní konference s BESIPEM & FZŠ, Moravskoslezský kraj, 2018 6. ročník Dopravní konference s BESIPEM & Fondem zábrany škod se pro Moravskoslezský kraj uskutečnil 20. 3. 2018 v Ostravě. Opět

Více

DOPRAVNÍ CESTA I. Křižovatky Úvod do problematiky

DOPRAVNÍ CESTA I. Křižovatky Úvod do problematiky 2 Základní předpisy pro křižovatky DOPRAVNÍ CESTA I. Křižovatky Úvod do problematiky Zákon č. 13/1997 Sb. o pozemních komunikacích (Silniční zákon) Vyhláška č. 104/1997 Sb., kterou se provádí zákon o pozemních

Více

CYKLISTICKÁ DOPRAVA PŘEVEDENÍ CYKLISTŮ Z JÍZDNÍHO PRUHU (HDP) NA STEZKU PRO CYKLISTY

CYKLISTICKÁ DOPRAVA PŘEVEDENÍ CYKLISTŮ Z JÍZDNÍHO PRUHU (HDP) NA STEZKU PRO CYKLISTY PŘEVEDENÍ CYKLISTŮ Z JÍZDNÍHO PRUHU (HDP) NA STEZKU PRO CYKLISTY 60% 3.1.1.A Technické parametry Umístění dle potřeby Rozměr délka 10 m, šířka 3 m, Materiál Nutné bezpečnostní prvky Doplňkové bezpečnostní

Více

BM03 MĚSTSKÉ KOMUNIKACE

BM03 MĚSTSKÉ KOMUNIKACE BM03 MĚSTSKÉ KOMUNIKACE 3. týden Rozhledy, přechody pro chodce a místa pro přecházení, zastávky autobusu Miroslav Patočka kancelář C330 email: patocka.m@fce.vutbr.cz Martin Novák kancelář C331 email: novak.m@fce.vutbr.cz

Více

1 ÚVOD ŘEŠENÍ DIO SEZNAM POUŽITÉHO VYBAVENÍ PRO DIO... 5

1 ÚVOD ŘEŠENÍ DIO SEZNAM POUŽITÉHO VYBAVENÍ PRO DIO... 5 1 ÚVOD... 2 2 ŘEŠENÍ DIO... 2 2.1 základní informace... 2 2.1.1 fáze 0... 2 2.1.2 fáze 1... 3 2.1.3 fáze 2... 3 2.1.4 fáze 3... 4 2.2 dopravní značky... 4 2.3 schéma řízení provozu... 4 3 SEZNAM POUŽITÉHO

Více

Silnicei/9 S52. informační leták, stav k 08/2011. Líbeznice obchvat

Silnicei/9 S52. informační leták, stav k 08/2011. Líbeznice obchvat Silnicei/ informační leták, stav k 08/2011 244 S52 243 Silnice I/ Dopravní význam stavby Obchvat obce Líbeznice, kudy vede převážně tranzitní doprava s velkým podílem těžké nákladní dopravy patří do souboru

Více

Dopravní stavitelství Přednáška 4. Doc. Ing. Miloslav Řezáč, Ph.D. Katedra dopravního stavitelství, Fakulta stavební, VŠB-TU Ostrava

Dopravní stavitelství Přednáška 4. Doc. Ing. Miloslav Řezáč, Ph.D. Katedra dopravního stavitelství, Fakulta stavební, VŠB-TU Ostrava Dopravní stavitelství Přednáška 4 Doc. Ing. Miloslav Řezáč, Ph.D. Katedra dopravního stavitelství, Fakulta stavební, VŠB-TU Ostrava Odstavné a parkovací plochy silničních vozidel ČSN 73 6056 - březen 2011

Více

Přednáška předmětu K612PPMK Provoz a projektování místních komunikací DOPRAVNÍ ZNAČENÍ

Přednáška předmětu K612PPMK Provoz a projektování místních komunikací DOPRAVNÍ ZNAČENÍ Přednáška předmětu K612PPMK Provoz a projektování místních komunikací DOPRAVNÍ ZNAČENÍ SOUVISEJÍCÍ PŘEDPISY Zásady pro dopravní značení na pozemních komunikacích TP 65 Zásady pro vodorovné dopravní značení

Více

Tisková zpráva. Avízo odborné konference

Tisková zpráva. Avízo odborné konference Tisková zpráva Avízo odborné konference Statistiky dopravních nehod v ČR v posledních dvou letech zaznamenaly nárůst počtu usmrcených. V Libereckém kraji se v roce 2015 snížil počet usmrcených o bezmála

Více

Příklady řešených nehodových lokalit Pavel Skládaný

Příklady řešených nehodových lokalit Pavel Skládaný Příklady řešených nehodových lokalit Pavel Skládaný Pilot4Safety is supported by funding from the DG MOVE of the European Commission under grant agreement: MOVE/SUB/2010/D3/3001/SI2.560087/PILOT4SAFETY

Více

I/19. Silnice. křižovatka s I/20 Spálené Poříčí. INFORMAČNÍ LETÁK, stav k 03/2019. Silnice I/19. stavba. Plzeň. stavba I/20 Losiná, obchvat Šťáhlavy

I/19. Silnice. křižovatka s I/20 Spálené Poříčí. INFORMAČNÍ LETÁK, stav k 03/2019. Silnice I/19. stavba. Plzeň. stavba I/20 Losiná, obchvat Šťáhlavy I/ Silnice INFORMAČNÍ LETÁK, stav k 03/ stavba I/ křižovatka s I stavba I/ Losiná, obchvat Šťáhlavy 1. úsek (křiž. s I/ Nezvěstice) Šťáhlavice Nezbavětice 2. úsek (Nezvěstice obchvat) Chválenice stavba

Více

I/14 RYCHNOV NAD KNĚŽNOU, OBCHVAT AKTUALIZACE

I/14 RYCHNOV NAD KNĚŽNOU, OBCHVAT AKTUALIZACE I/14 RYCHNOV NAD KNĚŽNOU, OBCHVAT AKTUALIZACE Vypracoval ING. M. KOLOUŠEK Zak. číslo 15LI320004 Zodp. projektant ING. M. KOLOUŠEK Datum 10/2015 Tech. kontrola ING. M. KOLOUŠEK Stupeň STUDIE Č. přílohy

Více

PŘELOŽKA KŘIŽOVATKY SILNIC I/3 A II/110 U TOPOLU (BENEŠOV)

PŘELOŽKA KŘIŽOVATKY SILNIC I/3 A II/110 U TOPOLU (BENEŠOV) SOUŘADNICOVÝ SYSTÉM VÝŠKOVÝ SYSTÉM Vypracoval: Semestr: Katedra: Předmět: Název projektu: Název přílohy: : S-JTSK : Bpv Bc. MAREK SEDLÁČEK ZIMNÍ Vedoucí diplomové práce: Akademický rok: K136 - KATEDRA

Více

ČÁST B ORIENTAČNÍ DOPRAVNÍ ZNAČENÍ V OBCI

ČÁST B ORIENTAČNÍ DOPRAVNÍ ZNAČENÍ V OBCI ČÁST B ORIENTAČNÍ DOPRAVNÍ ZNAČENÍ V OBCI 1 UŽITÍ A PROVEDENÍ DOPRAVNÍCH ZNAČEK 1.1 Všeobecně V této části jsou stanoveny zásady pro užití jednotlivých dopravních značek ODZ včetně příkladů jejich provedení.

Více

Novelizace technických podmínek upravujících dopravní značení

Novelizace technických podmínek upravujících dopravní značení Novelizace technických podmínek upravujících dopravní značení Ing. Antonín Seidl 19.5.2015, hotel STEP, Praha Technické podmínky revize Zásady pro dopravní značení na pozemních komunikacích TP 65 Zásady

Více

Na stavbu: Studie proveditelnosti přeložky silnice II/154 a železniční tratě v Třeboni včetně napojení na silnici I/34, 2. etapa,

Na stavbu: Studie proveditelnosti přeložky silnice II/154 a železniční tratě v Třeboni včetně napojení na silnici I/34, 2. etapa, Příloha C.1.1 Bezpečnostní audit Na stavbu: Studie proveditelnosti přeložky silnice II/154 a železniční tratě v Třeboni včetně napojení na silnici I/34, 2. etapa, Zhotovitel: Ing. Michal Radimský Ateliér

Více

PRŮVODNÍ ZPRÁVA STUDIE OBCHVATU SILNICE I/2 V PŘELOUČI (SEVERNÍ OBCHVAT)

PRŮVODNÍ ZPRÁVA STUDIE OBCHVATU SILNICE I/2 V PŘELOUČI (SEVERNÍ OBCHVAT) 2 PRŮVODNÍ ZPRÁVA STUDIE OBCHVATU SILNICE I/2 V PŘELOUČI (SEVERNÍ OBCHVAT) VŠEOBECNÉ ÚDAJE Předmětem řešení bylo na základě požadavku Městského úřadu a městského zastupitelstva v Přelouči vypracovat studií

Více

Letovice. Silnice I/43, II/365 a III/3744 Okružní křižovatka a přilehlé úseky. I/43 směr Svitavy

Letovice. Silnice I/43, II/365 a III/3744 Okružní křižovatka a přilehlé úseky. I/43 směr Svitavy Silnice I/43, II/365 a III/3744 Okružní křižovatka a přilehlé úseky okružní křižovatka + upravený úsek I/43 směr Svitavy I/43 směr Brno Letovice 1. Celková situace Sledovaná čtyřramenná okružní křižovatka

Více

ÚS TŘI KŘÍŽE DOPRAVNÍ ŘEŠENÍ

ÚS TŘI KŘÍŽE DOPRAVNÍ ŘEŠENÍ ÚS Tři Kříže, Dopravní řešení - 1 - ÚS TŘI KŘÍŽE DOPRAVNÍ ŘEŠENÍ ÚS Tři Kříže, Dopravní řešení - 2 - IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE NÁZEV: ÚS Tři Kříže, DOPRAVNÍ ŘEŠENÍ STUPEŇ: Studie MÍSTO: Neštěmice OBJEDNATEL:

Více

SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY

SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY 1. Výstražné dopravní značky SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY Příloha č. 3 k vyhlášce č. 30/2001 Sb. A 1a Zatáčka vpravo A 1b Zatáčka vlevo A 2a Dvojitá zatáčka, první vpravo A 2b Dvojitá zatáčka, první vlevo A

Více

Silnicei/38 J67. informační leták, 10/2013 uvedeno do provozu. Pávov. Bedøichov. Jihlava, MÚK Pávov. zrušené napojení na I/38.

Silnicei/38 J67. informační leták, 10/2013 uvedeno do provozu. Pávov. Bedøichov. Jihlava, MÚK Pávov. zrušené napojení na I/38. 352 Silnicei/38 informační leták, 10/2013 uvedeno do provozu zrušené napojení na I/38 38 J67 Bedøichov Dopravní význam stavby Dostavbou mimoúrovňové křižovatky na silnici I/38 v Jihlavě u místní části,

Více

VYHLEDÁVACÍ STUDIE OBCHVATU CENTRA MĚSTA, SILNICE II/374

VYHLEDÁVACÍ STUDIE OBCHVATU CENTRA MĚSTA, SILNICE II/374 VYHLEDÁVACÍ STUDIE OBCHVATU CENTRA MĚSTA, SILNICE II/374 Projekční kancelář Matula 10/2016 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE NÁZEV: OBJEDNATEL: Město Boskovice, Masarykovo nám. 4/2, 680 18 Boskovice ZHOTOVITEL: projekční

Více

Výstup z Dopravní konference s BESIPEM & Fondem zábrany škod, Olomoucký kraj, 2018

Výstup z Dopravní konference s BESIPEM & Fondem zábrany škod, Olomoucký kraj, 2018 Výstup z Dopravní konference s BESIPEM & Fondem zábrany škod, Olomoucký kraj, 2018 6. ročník Dopravní konference s BESIPEM & Fondem zábrany škod se pro Olomoucký kraj uskutečnil 5. 4. 2018 v Olomouci.

Více

ZADÁVACÍ KARTA CYKLOTRASY

ZADÁVACÍ KARTA CYKLOTRASY ZADÁVACÍ KARTA CYKLOTRASY Název akce: Délka tras: Projektový stupeň: Evidenční číslo TSK: Veleslavínská Stamicova (A XXX) 1,5 km DIR 2.950.xxx Datum vyhotovení: 15.5.2009 Zpracování: Přílohy: KCD (www.praha-mesto.cz/cyklo,

Více

KŘIŽOVATKY Úvod

KŘIŽOVATKY Úvod KŘIŽOVATKY Úvod Ing. Vladislav Křivda, Ph.D. Katedra dopravního stavitelství, Fakulta stavební, VŠB TU Ostrava KŘIŽ 01 Úvod.ppt 2 Základní předpisy pro křižovatky Zákon č. 13/1997 Sb. o pozemních komunikacích

Více

Nadace Partnerství a její dopravní program

Nadace Partnerství a její dopravní program a její dopravní program Ing.Petr Šmíd / Tel./fax: 274 816 727 3 základní témata Posilování občanské společnosti - Škola pro udržitelný život - Vzdělávací programy Ochrana přírody - Strom života Udržitelný

Více

silnice I/35 Holice obchvat 12/2008 uvedeno do provozu

silnice I/35 Holice obchvat 12/2008 uvedeno do provozu silnice I/35 Holice obchvat 12/2008 uvedeno do provozu DOPRAVNÍ VÝZNAM STAVBY Silnice I/35 je zařazena do vybrané silniční sítě, protože tvoří důležitou spojnici mezi východní částí Čech s Moravou. V současné

Více

POZEMNÍ KOMUNIKACE VE MĚSTECH A OBCÍCH

POZEMNÍ KOMUNIKACE VE MĚSTECH A OBCÍCH Obsah: POZEMNÍ KOMUNIKACE VE MĚSTECH A OBCÍCH 1. Předpisy 2. Rozdělení pozemních komunikací 3. Připojování pozemních komunikací 4. Rozhledové poměry 5. Výhybny a obratiště 6. Odstavné a parkovací plochy

Více

OBSAH. STPÚ trasy dokončení SOKP Regionální alternativy. 1. Úvod. 2. Varianta Libčice nad Vltavou. 3. Varianta Brandýs nad Labem

OBSAH. STPÚ trasy dokončení SOKP Regionální alternativy. 1. Úvod. 2. Varianta Libčice nad Vltavou. 3. Varianta Brandýs nad Labem OBSAH 1. Úvod 2. Varianta Libčice nad Vltavou 3. Varianta Brandýs nad Labem 4. Přeložka silnice I/12 5. Související zařízení 6. Realizace Červen 2015 Stránka 1 1. Úvod Technické řešení studie proveditelnosti

Více

silnice I/35 Valašské Meziříčí Lešná, 2. a 3. etapa

silnice I/35 Valašské Meziříčí Lešná, 2. a 3. etapa silnice I/ Valašské Meziříčí Lešná, 2. a 3. etapa informační leták, stav k 11/2009 DOPRAVNÍ VÝZNAM STAVBY Předmětem staveb I/ Valašské Meziříčí Lešná, 2. a 3. etapa, je přeložka silnice I/ do nové trasy.

Více

Návrh opatření pro zvýšení bezpečnosti a komfortu pěších v obci Přišimasy OBLAST 1

Návrh opatření pro zvýšení bezpečnosti a komfortu pěších v obci Přišimasy OBLAST 1 Návrh opatření pro zvýšení bezpečnosti a komfortu pěších v obci Přišimasy Dne 17.7.2012 byl proveden průzkum všech lokalit obce Přišimasy, v kterých připadá v úvahu výstavba chodníků, včetně fotodokumentace.

Více

ČÁST C ORIENTAČNÍ DOPRAVNÍ ZNAČENÍ MIMO OBEC

ČÁST C ORIENTAČNÍ DOPRAVNÍ ZNAČENÍ MIMO OBEC Pracovní verze pro1. připomínky. Srpen 2014. ČÁST C ORIENTAČNÍ DOPRAVNÍ ZNAČENÍ MIMO OBEC 1 UŽITÍ A PROVEDENÍ DOPRAVNÍCH ZNAČEK 1.1. Všeobecně V této části jsou stanoveny zásady pro užití jednotlivých

Více

Přednáška č. 4 NAVRHOVÁNÍ KŘIŽOVATEK

Přednáška č. 4 NAVRHOVÁNÍ KŘIŽOVATEK Navrhování křižovatek Přednáška č. 4 NAVRHOVÁNÍ KŘIŽOVATEK 1. ZÁSADY NÁVRHU KŘIŽOVATKY Návrhové období 20 let od uvedení křižovatky do provozu, pokud orgány státní správy a samosprávy nestanoví jinak.

Více

CYKLOSTEZKA KAROLÍNY SVĚTLÉ V PODJEŠTĚDÍ (LIBERECKÝ KRAJ)

CYKLOSTEZKA KAROLÍNY SVĚTLÉ V PODJEŠTĚDÍ (LIBERECKÝ KRAJ) CYKLOSTEZKA KAROLÍNY SVĚTLÉ V PODJEŠTĚDÍ (LIBERECKÝ KRAJ) I. ETAPA - CYKLOSTEZKA PODÉL SILNIC II / 277, 278 ČESKÝ DUB VLČETÍN (BÍLÁ) HODKOVICE N. M. INFORMACE O ZÁMĚRU Ing. Jiří Rutkovský ÚNOR 2018 KOORDINÁTOR

Více

Část E ORIENTAČNÍ DOPRAVNÍ ZNAČENÍ OBSLUŽNÝCH DOPRAVNÍCH ZAŘÍZENÍ

Část E ORIENTAČNÍ DOPRAVNÍ ZNAČENÍ OBSLUŽNÝCH DOPRAVNÍCH ZAŘÍZENÍ Část E ORIENTAČNÍ DOPRAVNÍ ZNAČENÍ OBSLUŽNÝCH DOPRAVNÍCH ZAŘÍZENÍ Naformátováno: Vlevo: 2,5 cm, Vpravo: 2,25 cm, Nahoře: 2 cm, Dole: 2,5 cm, Šířka: 21 cm, Výška: 29,7 cm, Vzdálenost zápatí od okraje: 1,55

Více

ČÁST B ORIENTAČNÍ DOPRAVNÍ ZNAČENÍ V OBCI

ČÁST B ORIENTAČNÍ DOPRAVNÍ ZNAČENÍ V OBCI ČÁST B ORIENTAČNÍ DOPRAVNÍ ZNAČENÍ V OBCI 1 UŽITÍ A PROVEDENÍ DOPRAVNÍCH ZNAČEK 1.1 Všeobecně V této části jsou stanoveny zásady pro užití jednotlivých dopravních značek ODZ včetně příkladů jejich provedení.

Více

* * Městský úřad Týn nad Vltavou Odbor regionálního rozvoje náměstí Míru 2, Týn nad Vltavou

* * Městský úřad Týn nad Vltavou Odbor regionálního rozvoje náměstí Míru 2, Týn nad Vltavou 00507345 *00507345* Městský úřad Týn nad Vltavou Odbor regionálního rozvoje náměstí Míru 2, 375 01 Týn nad Vltavou IČ 245585, DIČ CZ-00245585 Číslo jednací: MÚT/02721/2014 Spisová značka: MÚT/14316/2013/ORR/Tr.

Více

Komplexní pozemková úprava katastrální území Verneřice okres Děčín

Komplexní pozemková úprava katastrální území Verneřice okres Děčín Technická zpráva Komplexní pozemková úprava katastrální území Verneřice okres Děčín Etapa: Plán společných zařízení Posouzení připojení polních cest na silniční síť Investor: Ministerstvo zemědělství ČR

Více

Část E ORIENTAČNÍ DOPRAVNÍ ZNAČENÍ OBSLUŽNÝCH DOPRAVNÍCH ZAŘÍZENÍ

Část E ORIENTAČNÍ DOPRAVNÍ ZNAČENÍ OBSLUŽNÝCH DOPRAVNÍCH ZAŘÍZENÍ Pracovní verze pro1. připomínky. Srpen 2014. Část E ORIENTAČNÍ DOPRAVNÍ ZNAČENÍ OBSLUŽNÝCH DOPRAVNÍCH ZAŘÍZENÍ 1 ZÁKLADNÍ POJMY 1.1 Všeobecně V této části jsou stanoveny zásady pro užití, provedení a umístění

Více

JČU-ZF, KATEDRA KRAJINNÉHO MANAGEMENTU DOPRAVNÍ STAVBY KŘIŽOVATKY 2/2

JČU-ZF, KATEDRA KRAJINNÉHO MANAGEMENTU DOPRAVNÍ STAVBY KŘIŽOVATKY 2/2 JČU-ZF, KATEDRA KRAJINNÉHO MANAGEMENTU DOPRAVNÍ STAVBY KŘIŽOVATKY 2/2 1. Principy dispozičního uspořádání křižovatek Princip A - Volba typu a geometrických prvků podle intenzity dopravy Princip B - Odbočování

Více

Novostavba výrobního areálu Značky Morava, Brantice

Novostavba výrobního areálu Značky Morava, Brantice Dokumentace pro stavební povolení dle vyhlášky č. 146/2008 Sb. ve znění pozdějších předpisů C03.e.1 TECHNICKÁ ZPRÁVA Název zakázky: Místo stavby: Obec Brantice, k.ú. Brantice [609480] Investor: Stupeň

Více

ZÁSADY PRO VODOROVNÉ DOPRAVNÍ ZNAČENÍ NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH

ZÁSADY PRO VODOROVNÉ DOPRAVNÍ ZNAČENÍ NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH TP 133, Dodatek č. 1 MINISTERSTVO DOPRAVY ZÁSADY PRO VODOROVNÉ DOPRAVNÍ ZNAČENÍ NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH TECHNICKÉ PODMÍNKY Dodatek č. 1 k II. vydání Schváleno Ministerstvem dopravy pod č.j. 22/2012-120-STSP/2

Více

ČÁST B ORIENTAČNÍ DOPRAVNÍ ZNAČENÍ V OBCI

ČÁST B ORIENTAČNÍ DOPRAVNÍ ZNAČENÍ V OBCI ČÁST B ORIENTAČNÍ DOPRAVNÍ ZNAČENÍ V OBCI 1 UŽITÍ A PROVEDENÍ DOPRAVNÍCH ZNAČEK 1.1 Všeobecně V této části jsou stanoveny zásady pro užití jednotlivých značek ODZ v obci včetně příkladů jejich provedení.

Více

CENTRUM DOPRAVNÍHO VÝZKUMU,

CENTRUM DOPRAVNÍHO VÝZKUMU, VIII. Setkání starostů a místostarostů Moravskoslezského kraje Nástroje na zvyšování bezpečnosti a efektivity úprav na pozemních komunikacích v obcích Ing. Alena Daňková CENTRUM DOPRAVNÍHO VÝZKUMU, v.v.i.

Více

Přednáška č.12 ZKLIDŇOVÁNÍ DOPRAVY NA MÍSTNÍCH KOMUNIKACÍCH

Přednáška č.12 ZKLIDŇOVÁNÍ DOPRAVY NA MÍSTNÍCH KOMUNIKACÍCH Přednáška č.12 ZKLIDŇOVÁNÍ DOPRAVY NA MÍSTNÍCH KOMUNIKACÍCH PRVKY MÍSTNÍCH KOMUNIKACÍ PRO ZKLIDŇOVÁNÍ DOPRAVY Rozdělení: - psychologické prvky - fyzické prvky - prvky na křižovatkách 1. PSYCHOLOGICKÉ PRVKY

Více

Část E ORIENTAČNÍ DOPRAVNÍ ZNAČENÍ OBSLUŽNÝCH DOPRAVNÍCH ZAŘÍZENÍ

Část E ORIENTAČNÍ DOPRAVNÍ ZNAČENÍ OBSLUŽNÝCH DOPRAVNÍCH ZAŘÍZENÍ Část E ORIENTAČNÍ DOPRAVNÍ ZNAČENÍ OBSLUŽNÝCH DOPRAVNÍCH ZAŘÍZENÍ 1 ZÁKLADNÍ POJMY 1.1 Všeobecně V této části jsou stanoveny zásady pro užití, provedení a umístění orientačních dopravních značek označujících

Více

Dopravní značení na dálnicích a silnicích I. tříd

Dopravní značení na dálnicích a silnicích I. tříd Dopravní značení na dálnicích a silnicích I. tříd Bezpečnostní prvky Michal Caudr Bezpečnostní prvky ochrana nebezpečných překážek rozštěpy křižovatek Vzhledem k tomu, že se stále častěji mluví o odpouštějící

Více

SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY

SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY 1. Výstražné dopravní značky SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY Příloha č. 3 k vyhlášce č. 30/2001 Sb. A 1a Zatáčka vpravo A 1b Zatáčka vlevo A 2a Dvojitá zatáčka, první vpravo A 2b Dvojitá zatáčka, první vlevo A

Více

Technická zpráva. k dopravnímu řešení

Technická zpráva. k dopravnímu řešení Technická zpráva k dopravnímu řešení a) Identifikační údaje objektu Název akce : Obytná zóna - II. etapa Obytná skupina Na Bábě / I. etapa / Stavební část A2 Dopravní řešení Město : Domažlice Městský úřad

Více

Dopravní stavitelství

Dopravní stavitelství Dopravní stavitelství Přednáška 8 Křižovatky Doc. Ing. Miloslav Řezáč, Ph.D. Katedra dopravního stavitelství, Fakulta stavební, VŠB-TU Ostrava Křižovatky ČSN 72 6102 Místo, v němž se pozemní komunikace

Více

Přednáška č. 7 KŘIŽOVATKY A SJEZDY NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. 1. Křižovatky

Přednáška č. 7 KŘIŽOVATKY A SJEZDY NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. 1. Křižovatky Přednáška č. 7 KŘIŽOVATKY A SJEZDY NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH 1.1 HLAVNÍ POJMY 1. Křižovatky Křížení - místo, v němž se komunikace protínají, aniž jsou vzájemně propojeny Mimoúrovňové křížení - křížení,

Více

ÚSTAV DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY

ÚSTAV DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY ÚSTAV DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY Magistrát hl. m. Prahy odbor dopravy Jungmannova 29/35 110 00 Praha 1 VÁŠ DOPIS ZNAČKY / ZE DNE NAŠE ZNAČKA VYŘIZUJE / LINKA PRAHA Obj. prací č. 12/2007

Více

silnice I/57 Semetín Bystřička, 1. stavba

silnice I/57 Semetín Bystřička, 1. stavba silnice I/57 Semetín Bystřička, 1. stavba dokončeno 06/2009 DOPRAVNÍ VÝZNAM STAVBY Silnice I/57 tvoří severojižní páteřní komunikaci spojující Opavu, Fulnek, Nový Jičín, Valašské Meziříčí, Vsetín s ukončením

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA DOPRAVNÍHO ZNAČENÍ

TECHNICKÁ ZPRÁVA DOPRAVNÍHO ZNAČENÍ Akce: Bernartice projekt svislého dopravního značení TECHNICKÁ ZPRÁVA DOPRAVNÍHO ZNAČENÍ IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE A) Označení akce Bernartice projekt svislého dopravního značení B) Objednatel dopravního řešení

Více

ZADÁVACÍ KARTA CYKLOTRASY

ZADÁVACÍ KARTA CYKLOTRASY ZADÁVACÍ KARTA CYKLOTRASY Název akce: Délka trasy: Projektový stupeň: Evidenční číslo TSK: Datum vyhotovení: 5.12.2009 Plzeňská Poštovka (A 33) úsek: Nad Hliníkem Zahradníčkova cca 300 m všechny stupně

Více

silnice I/13 Komořany Most 11/2009 uvedeno do provozu

silnice I/13 Komořany Most 11/2009 uvedeno do provozu silnice I/13 Komořany Most 11/2009 uvedeno do provozu DOPRAVNÍ VÝZNAM STAVBY Silnice I/13 je nejdůležitější silniční spojnicí Karlovarského, Ústeckého a Libereckého kraje. Důvodem jejího zkapacitnění na

Více

Dopravní infrastruktura Třinecka

Dopravní infrastruktura Třinecka Dopravní infrastruktura Třinecka RNDr. Věra Palkovská starostka města Třince 12. 11. 2008 Výstavba přeložky silnice I/68 a I/11 v úseku Třanovice Nebory Oldřichovice - Bystřice Současný stav: Zhoršující

Více

AUDIT BEZPEČNOSTI POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ

AUDIT BEZPEČNOSTI POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ AUDIT BEZPEČNOSTI POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ Zvýšení bezpečnosti dopravy v Liberci chodníky ulice kubelíkova a dělící ostrůvek přechodu ulice Řepná březen 2016 str. 1 z celkem 15 Obsah: Obsah 1. Úvod 1.1. Identifikační

Více

MODELY DOPRAVY A DOPRAVNÍ EXCESY. 3. cvičení

MODELY DOPRAVY A DOPRAVNÍ EXCESY. 3. cvičení MODELY DOPRAVY A DOPRAVNÍ EXCESY STANOVENÍ OPTIMÁLNÍ OBJÍZDNÉ TRASY 3. cvičení zadání úlohy č. 3 postup zpracování volba objízdné trasy kapacitní posouzení trasy příklady zpracování Zadání úlohy č. 3 Zadaný

Více

Valbek, spol. s r.o., středisko Plzeň Parková 1205/ Plzeň

Valbek, spol. s r.o., středisko Plzeň Parková 1205/ Plzeň Objednatel: ŘEDITELSTVÍ SILNIC A DÁLNIC ČR Ředitelství silnic a dálnic ČR Na Pankráci 56, 145 05 Praha 4 ŘSD ČR Správa Plzeň Hřímalého 37, 301 00 Plzeň Zhotovitel: Valbek, spol. s r.o., středisko Plzeň

Více

PRO VODOROVNÉ DOPRAVNÍ ZNAČENÍ NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH

PRO VODOROVNÉ DOPRAVNÍ ZNAČENÍ NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH TP 133 ZÁSADY PRO VODOROVNÉ DOPRAVNÍ ZNAČENÍ NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH (DRUHÉ VYDÁNÍ) Aktualizace 2011 Předmětem aktualizace je druhé vydání Zásad pro vodorovné dopravní značení na pozemních komunikacích

Více

Dopravní návrh obsluhy zájmové oblasti Kasárna

Dopravní návrh obsluhy zájmové oblasti Kasárna Dopravní návrh obsluhy zájmové oblasti Kasárna Ing. Patrik Horažďovský Březen 2018 Obsah Seznam obrázků... 2 Současný stav... 3 Dopravní řešení řešené oblasti... 5 Dopravní obsluha popisované oblasti...

Více

VIII. Setkání starostů a místostarostů Pardubického kraje. Praktické zkušenosti zvyšování bezpečnost dopravy v obcích

VIII. Setkání starostů a místostarostů Pardubického kraje. Praktické zkušenosti zvyšování bezpečnost dopravy v obcích VIII. Setkání starostů a místostarostů Pardubického kraje Praktické zkušenosti zvyšování bezpečnost dopravy v obcích Ing. Eva Simonová Ing. Pavel Havránek CENTRUM DOPRAVNÍHO VÝZKUMU, v.v.i. Centrum dopravního

Více

Analýza nehodovosti a návrh bezpečnostních opatření v obci Šebrov-Kateřina

Analýza nehodovosti a návrh bezpečnostních opatření v obci Šebrov-Kateřina Analýza nehodovosti a návrh bezpečnostních opatření v obci Šebrov-Kateřina (výtah ze studie) Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. 2009 Předmětem smlouvy bylo provedení analýzy nehodovosti a návrh bezpečnostních

Více

Polní cesty v k.ú. Obora u Loun a k.ú. Počedělice TECHNICKÁ ZPRÁVA. Polní komunikace C 1

Polní cesty v k.ú. Obora u Loun a k.ú. Počedělice TECHNICKÁ ZPRÁVA. Polní komunikace C 1 Polní cesty v k.ú. Obora u Loun a k.ú. Počedělice TECHNICKÁ ZPRÁVA k.ú. Obora u Loun: Polní komunikace C 1 Jedná se o kategorii P 4/30, to znamená hlavní, jednopruhová polní komunikace s návrhovou rychlostí

Více

JIŽNÍ SJEZD ZE SILNICE I/10; SILNICE III/28728 (FUÈÍKOVA ULICE) V TURNOVÌ

JIŽNÍ SJEZD ZE SILNICE I/10; SILNICE III/28728 (FUÈÍKOVA ULICE) V TURNOVÌ JI NÍ SJEZD ZE SILNICE I/10 I/35 NA SILNICI III/28728 (FUÈÍKOVA ULICE) V TURNOVÌ ; R35 10 R10 35 Objednatel: Mìsto Turnov Antonína Dvoøáka 335, 511 22 Turnov Zhotovitel TS: Valbek, spol. s r.o. Vaòurova

Více

SILNIČNÍ STAVBY. Vybavení pozemních komunikací

SILNIČNÍ STAVBY. Vybavení pozemních komunikací SILNIČNÍ STAVBY Vybavení pozemních komunikací Do vybavení PK patří: 1. Dopravní značky 2. Světelné, doprovodné akustické signály 3. Dopravní zařízení 4. Další zařízení 1. Dopravní značky a. Svislé dopravní

Více

Tento dokument je obsahově identický s oficiální tištěnou verzí. Byl vytvořen v systému TP online a v žádném případě nenahrazuje tištěnou verzi.

Tento dokument je obsahově identický s oficiální tištěnou verzí. Byl vytvořen v systému TP online a v žádném případě nenahrazuje tištěnou verzi. MINISTERSTVO DOPRAVY ODBOR POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ VZOROVÉ LISTY STAVEB POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ VL 3 KŘIŽOVATKY SCHVÁLENO MD OPK Č.J. 18/2012-120-TN/1 ZE DNE 1. 3. 2012 S ÚČINNOSTÍ OD 1. 4. 2012 SE SOUČASNÝM

Více

Výzva 53. Udržitelná doprava

Výzva 53. Udržitelná doprava Výzva 53. Udržitelná doprava Dotaz na stavební rozpočet, konkrétně na výdaje na zařízení staveniště - proč jsou tyto výdaje vedlejší ve výzvě č. 62? Ve výzvě č. 53 jsou tyto výdaje dokonce nezpůsobilé.

Více

MĚSTSKÝ ÚŘAD HOŘICE VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA. stavební úřad ÚZEMNÍ ROZHODNUTÍ. nám. Jiřího z Poděbrad 342, Hořice

MĚSTSKÝ ÚŘAD HOŘICE VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA. stavební úřad ÚZEMNÍ ROZHODNUTÍ. nám. Jiřího z Poděbrad 342, Hořice MĚSTSKÝ ÚŘAD HOŘICE stavební úřad nám. Jiřího z Poděbrad 342, 508 19 Hořice Č.j.: MUHC-SU/15949/2012/VA V Hořicích dne 17. 12. 2012 Č.spisu: 3364/2012 Vyřizuje: Telefon: Fax: E-mail: Gabriela Vaňkátová

Více

1. ÚVOD 1.1. ZÁKLADNÍ ÚDAJE: Studie problémových úseků sil.ii/449 v koridoru Červenka Smržice. Havlíčkovo nábřeží 38, Ostrava

1. ÚVOD 1.1. ZÁKLADNÍ ÚDAJE: Studie problémových úseků sil.ii/449 v koridoru Červenka Smržice. Havlíčkovo nábřeží 38, Ostrava 1. ÚVOD 1.1. ZÁKLADNÍ ÚDAJE: Název: Objednatel: Zpracovatel: Studie problémových úseků sil.ii/449 v koridoru Červenka Smržice KÚ Olomouckého kraje UDI MORAVA s.r.o., Havlíčkovo nábřeží 38, 702 00 Ostrava

Více

PŘÍLOHA. návrhu SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY, kterou se mění směrnice 2008/96/ES o řízení bezpečnosti silniční infrastruktury

PŘÍLOHA. návrhu SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY, kterou se mění směrnice 2008/96/ES o řízení bezpečnosti silniční infrastruktury EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 17.5.2018 COM(2018) 274 final ANNEX 1 PŘÍLOHA návrhu SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY, kterou se mění směrnice 2008/96/ES o řízení bezpečnosti silniční infrastruktury

Více

6. Dopravní nehodovost a zvyšování bezpečnosti dopravy

6. Dopravní nehodovost a zvyšování bezpečnosti dopravy 700. Dopravní nehodovost a zvyšování bezpečnosti dopravy.1. Dopravní nehodovost Vývoj počtu vozidel a dopravních nehod v letech 1975-2005 (rok 1975 = 100%) 00 500 400 počet vozidel % DN % 300 200 100 0

Více

Městský úřad Domažlice Odbor dopravy náměstí Míru 1, pracoviště U nemocnice Domažlice

Městský úřad Domažlice Odbor dopravy náměstí Míru 1, pracoviště U nemocnice Domažlice Městský úřad Domažlice Odbor dopravy náměstí Míru 1, pracoviště U nemocnice 579 344 20 Domažlice SPIS: OD-3680/2016 Č.J.: MeDO-20502/2016-San VYŘIZUJE: Vratislav Šantroch TEL.: 379 719 228 FAX: 379 719

Více

KŘIŽOVATKY Úrovňové křižovatky (neokružní). Společná ustanovení. Uspořádání úrovňové křižovatky závisí na tom, zda:

KŘIŽOVATKY Úrovňové křižovatky (neokružní). Společná ustanovení. Uspořádání úrovňové křižovatky závisí na tom, zda: KŘIŽOVATKY Úrovňové křižovatky (neokružní). Společná ustanovení KŘIŽ 02 Úrovňové obecně.ppt 2 Uspořádání úrovňové křižovatky závisí na tom, zda: přednost v jízdě není upravena dopravním značením (platí

Více

Vyhláška č. 294/2015 Sb., kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích

Vyhláška č. 294/2015 Sb., kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích Vyhláška č. 294/2015 Sb., kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích a která s účinností od 1. ledna 2016 nahradí vyhlášku č. 30/2001 Sb. Umístění svislých dopravních značek upravuje

Více

DOPRAVNÍ STAVBY BEZPEČNOSTNÍ ZAŘÍZENÍ

DOPRAVNÍ STAVBY BEZPEČNOSTNÍ ZAŘÍZENÍ JČU-ZF, KATEDRA KRAJINNÉHO MANAGEMENTU DOPRAVNÍ STAVBY BEZPEČNOSTNÍ ZAŘÍZENÍ Návrh v místech, kde hrozí nebezpečí úrazu sjetím vozidla, cyklisty, nebo pádem chodce z tělesa komunikace, kde hrozí střetnutí

Více

ZÁKLADY DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ

ZÁKLADY DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ ZÁKLADY DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ cvičení z předmětu 12ZYDI ZS 2015/2016 ČVUT v Praze Fakulta dopravní Ústav dopravních systému (K612) Ing. Vojtěch Novotný budova Horská, kancelář A433 novotvo4@fd.cvut.cz

Více

PRIORITY DOSTAVBY A MODERNIZACE SILNIČNÍ SÍTĚ

PRIORITY DOSTAVBY A MODERNIZACE SILNIČNÍ SÍTĚ PRIORITY DOSTAVBY A MODERNIZACE SILNIČNÍ SÍTĚ PROBÍHAJÍCÍ A PŘIPRAVOVANÁ DOSTAVBA SILNIČNÍ SÍTĚ AKTUÁLNÍ POTŘEBA ZAJIŠTĚNÍ FUNKCESCHOPNOSTI SILNIČNÍ SÍT AKTUÁLNÍ PŘÍPRAVA NÁVAZNÉ DOSTAVBY SILNIČNÍ SÍTĚ

Více

Rekonstrukce okružní křižovatky u Slávie v Náchodě 15. 3. - 15. 6. 2015

Rekonstrukce okružní křižovatky u Slávie v Náchodě 15. 3. - 15. 6. 2015 Rekonstrukce okružní křižovatky u Slávie v Náchodě 15. 3. - 15. 6. 2015 Dlouho připravovaná rekonstrukce okružní křižovatky u Slávie v Náchodě bude zahájena 15. března 2015. V rámci oprav dojde k rekonstrukci

Více

Kritéria pro hodnocení projektů v rámci Programového rámce IROP SCLLD MAS Stolové hory, opatření 2.1 Udržitelná doprava aktivita Bezpečnost dopravy

Kritéria pro hodnocení projektů v rámci Programového rámce IROP SCLLD MAS Stolové hory, opatření 2.1 Udržitelná doprava aktivita Bezpečnost dopravy Kritéria pro hodnocení projektů v rámci Programového rámce IROP SCLLD MAS Stolové hory, opatření 2.1 Udržitelná doprava aktivita Bezpečnost dopravy Kritéria pro věcné hodnocení projektů (= hodnotící funkce

Více

1... Předmět normy Citované dokumenty Termíny a značky Termíny Značky... 10

1... Předmět normy Citované dokumenty Termíny a značky Termíny Značky... 10 ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 93.080.10 2018 Projektování silnic a dálnic Září ČSN 73 6101 Design of highways and motorways Nahrazení předchozích norem Touto normou se nahrazuje ČSN 73 6101 z října 2004. Obsah

Více

Výstražné dopravní značky

Výstražné dopravní značky Podle 63 odst. 1 písm. a) zákona o silničním provozu svislé výstražné dopravní značky upozorňují na místa, kde účastníku provozu na pozemních komunikacích hrozí nebezpečí a kde musí dbát zvýšené opatrnosti.

Více

rychlostní silnice R6

rychlostní silnice R6 rychlostní silnice R6 Praha Pavlov 12/2008 uvedeno do provozu DOPRAVNÍ VÝZNAM STAVBY Silnice I/6 je zahrnuta do vybrané silniční sítě jako vybraný tah R6 Praha Karlovy Vary státní hranice se Spolkovou

Více