Otázky pro opakování. 6. ročník

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Otázky pro opakování. 6. ročník"

Transkript

1 Otázky pro opakování 6. ročník

2 Vznik a vývoj Země 1. Jak vznikl vesmír? 2. Jak se nazývá naše galaxie a kdy pravděpodobně vznikla? 3. Jak a kdy vznikla naše Země? 4. Jak se následně vyvíjela Země? 5. Vyjmenuj planety v pořadí od slunce. 6. Popiš základní části stavby Země. 7. Co je to atmosféra a jak vznikla. 8. Co je to hydrosféra a jak vznikla. 9. Co je to litosféra? 10. Co je to pedosféra? 11. Co je to biosféra? 12. Kde vznikly první živé organismy a které to byly? 13. Co je to chemický vývoj? 14. Co je to biologický vývoj? 15. Vyjmenuj historická období a řekni, kteří živočichové a které rostliny se v tom období vyvíjeli. 16. Kdy se vyvíjel člověk? 17. Vyjmenuj projevy živých organismů. 18. Které živé organismy mohou provádět fotosyntézu? Prováděly ji první sinice? 19. Vysvětli na příkladu, co je rodové a co je druhové jméno. 20. Vyjmenuj třídění živých organismů do systému.

3 Základní stavba živých organismů 1. Kterými přístroji můžeme pozorovat drobné organismy? 2. Popiš stavbu mikroskopu. 3. Co je to buňka? 4. Popiš organely v buňce a jejich funkce. 5. Co je pletivo? 6. Co je tkáň? 7. Které jsou jednobuněčné organismy? 8. Které jsou mnohobuněčné organismy a napiš jejich třídění. 9. Co jsou to viry? 10. Jak a kde se rozmnožují viry? 11. Jak se rozmnožují bakterie? 12. Kde žijí bakterie? 13. Co je to cysta? 14. Co je to pasterizace? 15. Vyjmenuj bakteriální choroby (alespoň 3) 16. Vyjmenuj virové choroby (alespoň 3) 17. Jak se chráníme proti bakteriálním chorobám? 18. Jak se chráníme proti virovým chorobám? 19. Co je to symbióza? 20. Jaký je význam bakterií symbiotických, parazitických a rozkladných?

4 Prvoci 1. Kde všude žijí prvoci? 2. Kteří prvoci patří mezi nálevníky a proč se jim tak říká? 3. Co je to cysta? 4. Jak se prvoci rozmnožují? 5. Vyjmenuj části těla trepky velké a jejich funkce. 6. Kde žije trepka velká? 7. Jak se trepka rozmnožuje? 8. Jak trepka dýchá? 9. Jak trepka přijímá a vylučuje potravu? 10. K čemu slouží malé jádro? 11. K čemu slouží velké jádro? 12. Co je to spájení? 13. Jak se pohybuje krásnoočko? 14. Jak se pohybuje měňavka? 15. Z kterých prvoků vzniká hornina vápenec? 16. Kde žijí mřížovci a jak vypadají jejich schránky? 17. Kteří prvoci jsou nebezpeční přenosem chorob z krve? 18. Z kterého prvoka se můžeme nakazit toxoplazmózou? 19. Který prvok způsobuje v Africe spavou nemoc? 20. Který prvok je nebezpečný pro domácí králíky?

5 Žahavci 1. Proč se těmto živočichům říká žahavci? 2. Jak se nazývá přisedlá forma žahavců? 3. Jak se nazývá plovoucí forma žahavců? 4. Popiš stavbu těla nezmara hnědého. 5. Co je to láčka? 6. Jak je souměrné tělo nezmara hnědého? 7. Jak se pohybuje nezmar hnědý? 8. Čím dýchá nezmar hnědý? 9. Které buňky má nezmar na ramenech? 10. Které buňky má nezmar v láčce? 11. Čím je nezmar přichycen k podkladu? 12. Jak se nezmar rozmnožuje? 13. Co je to pučení? 14. Jaká je nervová soustava nezmara? 15. Jmenuj mořského pohyblivého žahavce ve stádiu polypa. 16. Jmenuj mořského nepohyblivého žahavce ve stádiu polypa. 17. Kteří mořští žahavci mohou být pro člověka nebezpeční? 18. Kteří žahavci vytvářejí korálové ostrovy? 19. Co je to regenerace? 20. Jak vznikají korálové ostrovy?

6 Ploštěnci a hlísti 1. Jaké je tělo ploštěnců? 2. Jaké znáš zástupce ploštěnců? 3. Kde žije ploštěnka mléčná? 4. Jaká je nervová soustava ploštěnky mléčné? 5. Jak přijímá a vylučuje potravu ploštěnka? 6. Kde žijí motolice? 7. Čím se živí motolice? 8. Kde žijí tasemnice? 9. Kterou jedinou soustavu mají vytvořenou tasemnice? 10. Jak tasemnice přijímá potravu? 11. Jak tasemnice dýchá? 12. Jak se tasemnice rozmnožuje? 13. Které hostitele střídá tasemnice dlouhočlenná? 14. Které hostitele střídá tasemnice bezbranná? 15. Co je to boubel? 16. Jak se můžeš bránit proti nákaze tasemnicí? 17. Jaké je tělo hlístů? 18. Kde žije roup dětský? 19. Kde žije škrkavka dětská? 20. Kteří hlísti žijí v půdě a tvoří humus?

7 Měkkýši 1. Jaké je tělo měkkýšů? 2. Na které skupiny dělíme měkkýše a jakou mají schránku? 3. Vyjmenuj části těla hlemýždě zahradního. 4. Čím dýchá hlemýžď? 5. Jaká je cévní soustava hlemýždě? 6. Jaká je vylučovací soustava hlemýždě? 7. Co je to radula? 8. Jaké části těla má škeble rybničná? 9. Čím dýchá škeble rybničná? 10. Jak se pohybuje škeble rybničná? 11. Co umožňuje mlžům otvírání a zavírání lastur? 12. Která skupina měkkýšů nemá hlavu? 13. Kteří měkkýši umí vytvářet perly a jak? 14. Kteří měkkýši mají komorové oči? 15. Popiš části těla hlavonožců. 16. Co udělá sépie v nebezpečí? 17. V jaké části těla se přeměnila noha u hlavonožců? 18. Vyjmenuj alespoň sladkovodního, suchozemského a mořského plže. 19. Vyjmenuj sladkovodního a mořského mlže. 20. Vyjmenuj 2 zástupce hlavonožců.

8 Kroužkovci 1. Popiš tělo kroužkovců. 2. Jaké znáš zástupce kroužkovců? 3. Kde žije žížala obecná a jaký má význam? 4. K čemu slouží žížale opasek? 5. Jaká je trávicí soustava žížaly? 6. Jaká je vylučovací soustava žížaly? 7. Jaká je cévní soustava žížaly? 8. Čím dýchá žížala? 9. Jaká je nervová soustava žížaly? 10. Co umožňuje žížale pohyb? 11. Co umožňuje žížale vnímat světlo? 12. Proč za deště vylézají žížaly na povrch? 13. Co je kokon? 14. Jak rozlišíme pohlaví u žížaly? 15. Jak se nazývá dorůstání ztracené části těla za opaskem? 16. Které kroužkovce využívají rybáři jako potravu pro ryby? 17. Kteří kroužkovci žijí částečně zahrabaní v bahně potoků? 18. Kteří kroužkovci byli dříve využívání v lékařství a proč? 19. Kteří kroužkovci parazitují přisátí na rybách? 20. Kteří kroužkovci žijí ve vodě jako dravci?

9 Členovci 1. Jaké je tělo členovců? 2. Co chrání tělo členovců? 3. Na které skupiny dělíme členovce? 4. Která je vyhynulá skupina členovců? 5. Které skupiny živočichů patří do pavoukovců? 6. Popiš základní části těla pavouků (a počet končetin). 7. Popiš trávení pavouků. 8. Čím dýchají pavouci? 9. Jaká je cévní soustava pavouků? 10. Jaká je vylučovací soustava pavouků? 11. K čemu slouží klepítka? 12. Popiš znaky sekáčů. 13. Popiš znaky štírů, co mají na zadečku? 14. Jaké znáš roztoče a čím jsou nebezpeční? 15. Popiš základní části těla korýšů ( a počet končetin). 16. Čím dýchají korýši? 17. K čemu slouží tykadlové žlázy? 18. Jaká je cévní soustava korýšů? 19. Kteří korýši tvoří plankton? 20. Vyjmenuj zástupce mořských korýšů.

10 Hmyz s proměnou nedokonalou 1. Co jsou to vzdušnice? 2. Jak dělíme vzdušnicovce? 3. Popiš tělo mnohonožky. 4. Popiš tělo stonožky. 5. Jaký je rozdíl v potravě mnohonožek a stonožek? 6. Kde žijí chvostoskoci a čím jsou užiteční? 7. Jaká stádia má proměna nedokonalá? 8. Jmenuj 2 zástupce hmyzu užitkového, užitečného a škodlivého. 9. Čím dýchá včela? 10. Jaká je trávicí soustava včely? 11. Jaká je vylučovací soustava včely? 12. Jaké včely žijí v úlu? 13. Co je to rojení u včel? 14. Jak se včely dorozumívají? 15. Jaký je význam včel? 16. Který hmyz má kožovitá přední křídla a klíšťky na zadečku? 17. Který hmyz je noční všežravec ve skladištích potravin? 18. Který hmyz parazituje ve vlasech, jak se říká jeho vajíčkům? 19. Jaké jsou rozdíly mezi sarančí a kobylkou? 20. Jmenuj několik zástupců ploštic.

11 Hmyz s proměnou dokonalou 1. Vyjmenuj stádia proměny dokonalé. 2. Popiš znaky síťokřídlých + zástupce. 3. Popiš znaky blanokřídlých + zástupce. 4. Popiš znaky dvoukřídlých + zástupce. 5. Popiš znaky brouků + zástupce. 6. Popiš znaky motýlů + zástupce. 7. Jaké ústní ústrojí má: vosa, včela, motýl, komár, čmelák, moucha, mravenec 8. U které skupiny hmyzu se vyskytuje kladélko? 9. U které skupiny hmyzu se vyskytují kyvadélka? 10. U které skupiny hmyzu se vyskytují krovky? 11. Kde se vyvíjejí larvy lumka nebo lumčíka? 12. Jaký způsob trávení mají síťokřídlí? 13. Kolik křídel mají: blanokřídlí, dvoukřídlí, brouci 14. Zařaď do příslušných skupin: čmelák, včela, moucha, komár, mravenec, motýl, lumek, bzikavka, chroust 15. Která skupina má spirálovitě stočený sosák? 16. Jaké ústní ústrojí mají blechy a čím jsou nebezpečné? 17. Pro který hmyz je nebezpečné vypalování trávy, protože si staví hnízda v zemi? 18. Kde se vyvíjejí larvy u: pěnodějky, mouchy, chrobáka, chrousta, lumka, hrobaříka 19. Vyber denní motýly: babočka - lišaj - zavíječ - otakárek - modrásek - mol 20. Vyber dravé brouky: střevlík - lýkožrout - slunéčko - svižník - červotoč - chroust

12 Sinice a nižší rostliny 1. Jak přečkávají sinice nepříznivé podmínky? 2. Čím jsou sinice nebezpečné a naopak jaký je jejich význam? 3. Jak se nazývá tělo řas? 4. Jak dělíme řasy podle převládajícího barviva? 5. Které znáš hnědé jednobuněčné řasy a jaký je jejich význam? 6. Které znáš hnědé mnohobuněčné řasy a jaký je jejich význam? 7. Jaký je význam červených řas? 8. Které znáš zelené jednobuněčné řasy? 9. Které znáš zelené mnohobuněčné řasy? 10. Které zelené řasy se mohou aktivně pohybovat a co jim k tomu slouží? 11. Které zelené řasy mohou žít mimo vodu na kůře stromů? 12. Které zelené řasy tvoří slizovité kolonie? 13. Popiš základní části těla mechu. 14. Jak se mechy rozmnožují? 15. Popiš pohlavní a nepohlavní rozmnožování mechů. 16. Co je to prvoklíček? 17. Kdy u mechů vyrůstá štět? 18. Co je v tobolce na konci štětu? 19. Které znáš zástupce mechů a játrovek? 20. Jaký je význam rašeliníků? Jaký význam mají prázdné buňky rašeliníků?

13 Cévnaté rostliny 1. Jaké funkce plní kořen? 2. Jakou funkci mají kořenové vlásky? 3. Jaké hlavní typy kořenů rozlišujeme? 4. Jaké funkce má stonek? 5. Popiš typy stonků a uveď příklad. 6. Jaké látky a kam vede lýko? 7. Jaké látky a kam vede dřevo? 8. Popiš vnitřní stavbu dřevnatého stonku. 9. Jaké funkce plní list? 10. Jaké jsou hlavní části listu? 11. Jaká může být žilnatina v listu? 12. Kde jsou v listu průduchy a k čemu slouží? 13. Jmenuj zástupce plavuní. 14. Co vzniklo z kapraďorostů a dnes využíváme? 15. Jaký je význam jarní a letní lodyhy přesliček? 16. Vyjmenuj zástupce přesliček. 17. Popiš nepohlavní rozmnožování kapradin, kde jsou uloženy výtrusnice? 18. Co vyklíčí z výtrusu kapradin? 19. Popiš pohlavní rozmnožování kapradin, kde se vytvářejí pohlavní orgány? 20. Vyjmenuj zástupce kapradin.

14 Nahosemenné rostliny 1. Které skupiny rostlin patří mezi nahosemenné? 2. Kde jsou uložena vajíčka nahosemenných rostlin? 3. Co vzniklo z nahosemenných rostlin a dnes využíváme? 4. Jaký je zástupce cykasů a kde dnes roste? 5. Jaký je význam jinanu dvoulaločného? Kde dnes roste? 6. Popiš listy u jehličnanů. 7. Jak jsou opylovány jehličnany? 8. Co vzniká po opylení z vajíčka? 9. Jakou barvu má samčí šištice, co se s ní stane po opylení? 10. Jakou barvu má samičí šištice, co se s ní stane po opylení? 11. Jaké znáš zástupce jehličnanů? 12. Který jehličnatý strom má naspodu neostrých jehlic 2 bílé proužky? 13. Který jehličnatý strom má jehlice ve svazečku po 3? 14. Který jehličnatý strom opadává? 15. Který jehličnatý strom poskytuje terpentýn a kalafunu? 16. Která část tisu není jedovatá? 17. Který jehličnatý strom má rozpadavou šištici? 18. Který jehličnatý strom má krátké ostré jehlice šroubovitě postavené? 19. Který jehličnatý strom má dlouhé jehlice po 2? 20. Který strom má mělký kořen a snadno se vyvrátí větrem?

15 Houby 1. Jak se nazývá tělo hub? 2. Které známe jednobuněčné houby? 3. Co jsou to cizopasné houby? Uveď příklad na plísni. 4. Jak se nazývá vzájemně prospěšné soužití hub s jinými organismy? Uveď příklady takového soužití. 5. Jaký význam mají rozkladné houby? 6. Popiš základní stavbu houby. 7. Jak dělíme houby podle uložení výtrusů? 8. Jak se nazývá výtrusorodá vrstva hub? 9. Jak dělíme stopkovýtrusné houby? 10. Co mají houby v zemi? Co vyrůstá za určitých vhodných podmínek nad zem? 11. Popiš stavbu plodnice. 12. Co je prsten na plodnici houby? 13. Vyjmenuj některé jedovaté houby. 14. Vyjmenuj některé jedlé houby. 15. Vyjmenuj některé léčivé houby. 16. Jaká je první pomoc při otravě z jedovatých hub? 17. Která muchomůrka je jedlá? 18. Který hřib je jedovatý? 19. Které znáš vřeckovýtrusné houby? 20. Ze které houby se vyrábí antibiotika?

Otázky pro opakování 6. ročník TESTY:

Otázky pro opakování 6. ročník TESTY: 1 Otázky pro opakování 6. ročník TESTY: 1. VZNIK A VÝVOJ ZEMĚ, ZÁKLADNÍ STAVBA ORGANISMŮ 2. PRVOCI, ŽAHAVCI 3. PLOŠTĚNCI A HLÍSTI, MĚKKÝŠI 4. KROUŽKOVCI, ČLENOVCI 5. HMYZ S PROMĚNOU NEDOKONALOU 6. HMYZ

Více

Přírodopis - 6. ročník Vzdělávací obsah

Přírodopis - 6. ročník Vzdělávací obsah Přírodopis - 6. ročník Časový Téma Učivo Ročníkové výstupy žák podle svých schopností: Poznámka Září Příroda živá a neživá Úvod do předmětu Vysvětlí pojem příroda Příroda, přírodniny Rozliší přírodniny

Více

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je L. Sinkulová

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je L. Sinkulová 1/5 5.2.02.1 Úvodní opakování 1/ V jakém prostředí se vyvíjely živé organismy? a/ na souši b/ ve vodách praoceánů c/ v atmosféře 2/ Organismy chrání před ultrafialovým zářeníma/ atmosféra b/ hydrosféra

Více

VZDĚLÁVACÍ OBOR: PŘÍRODOPIS 6. ROČNÍK

VZDĚLÁVACÍ OBOR: PŘÍRODOPIS 6. ROČNÍK VZDĚLÁVACÍ OBLAST: VZDĚLÁVACÍ OBOR: PŘEDMĚT: ČLOVĚK A PŘÍRODA PŘÍRODOPIS 6. ROČNÍK Téma, učivo Rozvíjené kompetence, očekávané výstupy Mezipředmětové vztahy Poznámky Vznik Země - dokáže vysvětlit princip

Více

Viry. Bakterie. Buňka

Viry. Bakterie. Buňka - způsobu myšlení, které vyžaduje ověřování vyslovovaných domněnek o přírodních faktech více nezávislými způsoby - dokáže jednoduše popsat vznik atmosféry a hydrosféry - vysvětlí význam Slunce, kyslíku,

Více

Předmět: PŘÍRODOPIS Ročník: 6. ŠVP Základní škola Brno, Hroznová 1. Výstupy předmětu

Předmět: PŘÍRODOPIS Ročník: 6. ŠVP Základní škola Brno, Hroznová 1. Výstupy předmětu Předmět: PŘÍRODOPIS Ročník: 6. ŠVP ákladní škola Brno, Hroznová 1 Postavení přírodopisu v rámci přírodních věd, efektivnost používání učebnice Žák se umí orientovat v učebnici, pozná učivo rozšiřující.

Více

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, 518 01 Dobruška 5.6 ČLOVĚK A PŘÍRODA - 5.6.3 PŘÍRODOPIS - Přírodopis - 7. ročník

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, 518 01 Dobruška 5.6 ČLOVĚK A PŘÍRODA - 5.6.3 PŘÍRODOPIS - Přírodopis - 7. ročník OBECNÁ BIOLOGIE A GENETIKA RVP ZV Obsah 5.6 ČLOVĚK A PŘÍRODA 5.6.3 PŘÍRODOPIS Přírodopis 7. ročník RVP ZV Kód RVP ZV Očekávané výstupy ŠVP Školní očekávané výstupy ŠVP Učivo P9101 rozliší základní projevy

Více

Šablona č. 01.09. Přírodopis. Výstupní test z přírodopisu

Šablona č. 01.09. Přírodopis. Výstupní test z přírodopisu Šablona č. 01.09 Přírodopis Výstupní test z přírodopisu Anotace: Výstupní test může sloužit jako zpětná vazba pro učitele, aby zjistil, co si žáci zapamatovali z probraného učiva za celý rok. Zároveň si

Více

Země živá planeta Vznik Země. Vývoj Země. Organické a anorganické látky. Atmosféra Člověk mění složení atmosféry. Člověk mění podnebí planety

Země živá planeta Vznik Země. Vývoj Země. Organické a anorganické látky. Atmosféra Člověk mění složení atmosféry. Člověk mění podnebí planety Vyučovací předmět Přídopis Týdenní hodinová dotace 2 hodiny Ročník Prima Roční hodinová dotace 72 hodin Výstupy Učivo Průřezová témata, mezipředmětové vztahy Žák porozumí rozdělení nebeských těles ve vesmíru

Více

Školní výstupy Učivo Průřezová témata Mezipředmětové vztahy

Školní výstupy Učivo Průřezová témata Mezipředmětové vztahy PŘEDMĚT: BIOLOGIE ROČNÍK: PRIMA Školní výstupy Učivo Průřezová témata Mezipředmětové vztahy Ţák: porovná rozdíl v pozorování pouhým okem, lupou, mikroskopem pozoruje lupou, mikroskopem rozlišuje základní

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚPICE-LÁNY PALACKÉHO 793, 542 32 ÚPICE ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ŠKOLNÍ ROK 2012-2013 RADIM ČÁP 9.B

ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚPICE-LÁNY PALACKÉHO 793, 542 32 ÚPICE ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ŠKOLNÍ ROK 2012-2013 RADIM ČÁP 9.B ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚPICE-LÁNY PALACKÉHO 793, 542 32 ÚPICE ABSOLVENTSKÁ PRÁCE LÁSKA ZVÍŘAT ANEB JAK SE ZVÍŘATA ROZMNOŽUJÍ ŠKOLNÍ ROK 2012-2013 RADIM ČÁP 9.B OBSAH I Úvod II Teoretická část 1 Bezobratlí 1.1

Více

vznik života na Zemi organické a anorganické látky a přírodními jevy ekosystémy, živé a neživé složky přírodního prostředí

vznik života na Zemi organické a anorganické látky a přírodními jevy ekosystémy, živé a neživé složky přírodního prostředí prima Země a život Ekologie vysvětlí vznik země a vývoj života na Zemi diskutuje o různých možnostech vzniku vývoje života na Zemi rozliší, co patří mezi organické a anorganické látky, a vysvětlí jejich

Více

orientuje se v přehledu vývoje organismů a rozliší základní projevy a podmínky života

orientuje se v přehledu vývoje organismů a rozliší základní projevy a podmínky života Přírodopis ZŠ Heřmánek vnímá ztrátu zájmu o přírodopis na úkor pragmatického rozhodování o budoucí profesi. Náš názor je, že přírodopis je nedílnou součástí všeobecného vzdělání, především protože vytváří

Více

P l aneta Země... 8 Jak se utvářela naše Země... 8 Putování do středu Země... 9 V znik života na Zemi... 9

P l aneta Země... 8 Jak se utvářela naše Země... 8 Putování do středu Země... 9 V znik života na Zemi... 9 OBSAH Ú v od... 5 PLANETA ZEMĚ A VZNIK ŽIVOTA NA ZEMI P l aneta Země... 8 Jak se utvářela naše Země... 8 Putování do středu Země... 9 V znik života na Zemi... 9 6 Ž IVO T NA ZEMI Projevy života... 12 Pod

Více

Hmyz s proměnou nedokonalou. Vážky (řád) Rovnokřídlí (řád) - skákací končetiny - 2 páry křídel a, tuhý b, blanitý - samec cvrká

Hmyz s proměnou nedokonalou. Vážky (řád) Rovnokřídlí (řád) - skákací končetiny - 2 páry křídel a, tuhý b, blanitý - samec cvrká Hmyz s proměnou nedokonalou - nymfa = larvální stádium Vážky (řád) - rychlý let - stát nehybně ve vzduchu - blanitá křídla - velké oči - larvy = najády Z: 1. vážka ploská 2. šídlo červené 3. motýlice lesklá

Více

I. Sekaniny1804 Přírodopis

I. Sekaniny1804 Přírodopis Přírodopis Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové, organizační a časové vymezení Vyučovací předmět Přírodopis je součástí vzdělávací oblasti Člověk a příroda. Vzdělávání v předmětu Přírodopis směřuje

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM. D. Kvasničková a kol.: Ekologický přírodopis pro 7. ročník ZŠ a nižší ročníky víceletých gymnázií, 1. a 2.

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM. D. Kvasničková a kol.: Ekologický přírodopis pro 7. ročník ZŠ a nižší ročníky víceletých gymnázií, 1. a 2. Vyučovací předmět : Období ročník : Učební texty : Přírodopis 3. období 7. ročník D. Kvasničková a kol.: Ekologický přírodopis pro 7. ročník ZŠ a nižší ročníky víceletých gymnázií, 1. a 2. část Očekávané

Více

PŘÍRODOPIS. 6. 9. ročník. Charakteristika předmětu. Obsahové, časové a organizační vymezení

PŘÍRODOPIS. 6. 9. ročník. Charakteristika předmětu. Obsahové, časové a organizační vymezení Charakteristika předmětu PŘÍRODOPIS 6. 9. ročník Obsahové, časové a organizační vymezení Předmět Přírodopis je vyučován jako samostatný předmět v 6., 7., 8., a 9., ročníku po 2 vyučovacích hodinách týdně.

Více

Vzdělávací obor Přírodopis - obsah 6.ročník

Vzdělávací obor Přírodopis - obsah 6.ročník 6.ročník Hlavní kompetence Učivo Navázání na dosažené kompetence Metody práce obor navázání na již zvládnuté ročník 1. OBECNÁ Kompetence k učení, k řešení problémů, 1.1 Vznik a vývoj života Vlastivěda

Více

BIOLOGIE. Gymnázium Nový PORG

BIOLOGIE. Gymnázium Nový PORG BIOLOGIE Gymnázium Nový PORG Biologii vyučujeme na gymnáziu Nový PORG jako samostatný předmět od primy do tercie a v kvintě a sextě. Biologii vyučujeme v češtině a rozvíjíme v ní a doplňujeme témata probíraná

Více

Reálné gymnázium a základní škola města Prostějova Školní vzdělávací program pro ZV Ruku v ruce

Reálné gymnázium a základní škola města Prostějova Školní vzdělávací program pro ZV Ruku v ruce 6 ČLOVĚK A PŘÍRODA UČEBNÍ OSNOVY 6. 3 Přírodopis Časová dotace 6. ročník 2 hodiny 7. ročník 2 hodiny 9. ročník 2 hodiny Celková dotace na 2. stupni je 6 hodin. Charakteristika: Obsah předmětu navazuje

Více

ŠVP ZŠ Luštěnice, okres Mladá Boleslav verze 2012/2013

ŠVP ZŠ Luštěnice, okres Mladá Boleslav verze 2012/2013 5.6.3 Přírodopis Charakteristika vyučovacího předmětu PŘÍRODOPIS I. Obsahové vymezení Vyučovací předmět Přírodopis vychází z obsahu vzdělávacího oboru Člověk a příroda a je v některých ročnících částečně

Více

Očekávané výstupy podle RVP ZV Učivo předmětu Přesahy, poznámky. Poznáváme přírodu

Očekávané výstupy podle RVP ZV Učivo předmětu Přesahy, poznámky. Poznáváme přírodu Předmět: PŘÍRODOPIS Ročník: 6. Časová dotace: 2 hodiny týdně Očekávané výstupy podle RVP ZV Učivo předmětu Přesahy, poznámky Konkretizované tematické okruhy realizovaného průřezového tématu Poznáváme přírodu

Více

Úvod do předmětu. třídí organismy a zařadí je do říší a nižších taxonomických jednotek

Úvod do předmětu. třídí organismy a zařadí je do říší a nižších taxonomických jednotek A B C D E F Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis 3 Ročník: 6. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) 5 Kompetence k učení vyhledává a třídí informace a na základě jejich pochopení

Více

Biologická olympiáda, 46. ročník, školní rok 2011 2012 okresní kolo kategorie C soutěžící číslo

Biologická olympiáda, 46. ročník, školní rok 2011 2012 okresní kolo kategorie C soutěžící číslo TEORETICKÁ ČÁST test 1. Žlutočerně zbarvenou pestřenku obvykle predátoři neloví, protože: a) Její tělní tekutina obsahuje jedovatou látku. b) Má ţihadlo. c) Má ostrá kusadla. d) Ji povaţují za nebezpečnou

Více

Přírodopis 6. třída. Základní škola Volyně. (Nebuněčné a jednobuněčné organismy. Mnohobuněčné organismy bezobratlí, nižší rostliny a houby)

Přírodopis 6. třída. Základní škola Volyně. (Nebuněčné a jednobuněčné organismy. Mnohobuněčné organismy bezobratlí, nižší rostliny a houby) Základní škola Volyně Učební materiál - pracovní listy Přírodopis 6. třída (Nebuněčné a jednobuněčné organismy. Mnohobuněčné organismy bezobratlí, nižší rostliny a houby) zpracovaný v rámci šablony V/2

Více

Environmentální výchova základní podmínky života, ekosystémy, lidské aktivity a problémy životního prostředí, vztah člověka k prostředí

Environmentální výchova základní podmínky života, ekosystémy, lidské aktivity a problémy životního prostředí, vztah člověka k prostředí Předmět: PŘÍRODOPIS Vzdělávací oblast: ČLOVĚK A PŘÍRODA Charakteristika předmětu Časové a organizační vymezení předmětu Průřezová témata Metody a formy práce Předmět vede žáky k seznámení s živou i neživou

Více

STANDARDY PRO ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ. Přírodopis

STANDARDY PRO ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ. Přírodopis STANDARDY PRO ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Přírodopis Zpracováno dle upraveného RVP ZV platného od 1. 9. 2013 Vypracovala skupina pro přípravu standardů vzdělávacího oboru Přírodopis ve složení: RNDr. Danuše Kvasničková,

Více

ročník 7. č. 22 název

ročník 7. č. 22 název č. 22 název Ploštěnci a hlísti anotace V pracovních listech žáci probírají učivo o ploštěncích a hlístech. Testovou i zábavnou formou si prohlubují znalosti na dané téma. Součástí pracovního listu je i

Více

Očekávaný výstup: Žák zařadí probrané druhy živočichů do systému, popíše stavbu těla typických zástupců, vysvětlí příčiny ohrožení bezobratlých

Očekávaný výstup: Žák zařadí probrané druhy živočichů do systému, popíše stavbu těla typických zástupců, vysvětlí příčiny ohrožení bezobratlých Autor: Mgr. Vlastimila Knappová Datum vytvoření: 25. 10. 2012 Škola: Základní škola a mateřská škola Jesenice, okr. Rakovník Předmět: Přírodopis Téma: Bezobratlí živočichové - test Ročník: 8. Anotace:

Více

Biologická olympiáda

Biologická olympiáda Česká zemědělská univerzita v Praze Ústřední komise Biologické olympiády Biologická olympiáda 50. ročník školní rok 2015 2016 Zadání školního kola kategorie D Praha 2015 Teoretická část test V otázkách

Více

Hmyz * * * * * * tři páry nožek = 6 nožek vyrůstají vždy zespodu hrudi křídla, pokud jsou, tak vyrůstají vždy nahoře z hrudi * * *

Hmyz * * * * * * tři páry nožek = 6 nožek vyrůstají vždy zespodu hrudi křídla, pokud jsou, tak vyrůstají vždy nahoře z hrudi * * * Hmyz * * * toto je pomoc pro ty, kdo byli vybráni do soutěže Poznej a chraň- téma všechno lítá co má i nemá peří Není nutné se naučit všechno!! Prostě se bavte a zajímejte, prohlédněte si to, co vás zajímá...

Více

Otázka 16 Žahavci, ploštěnci, hlísti Charakteristika jednotlivých tříd a jejich zástupců

Otázka 16 Žahavci, ploštěnci, hlísti Charakteristika jednotlivých tříd a jejich zástupců Otázka 16 Žahavci, ploštěnci, hlísti Charakteristika jednotlivých tříd a jejich zástupců kmen: Žahavci jsou to vodní organismy (většinou mořské) s paprsčitě souměrným tělem mají láčku (slepě končící trávicí

Více

VY_32_INOVACE_08.01 1/6 3.2.08.1 Botanika systém rostlin Botanika nauka o rostlinách

VY_32_INOVACE_08.01 1/6 3.2.08.1 Botanika systém rostlin Botanika nauka o rostlinách 1/6 3.2.08.1 Botanika nauka o rostlinách Cíl chápat význam systému rostlin - vysvětlit vývoj rostlin - používat osvojenou odbornou terminologii - vysvětlit přizpůsobení rostlin životu na souši - odvodit

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Téma / kapitola Dělnická 6. 7. třídy ZŠ základní

Více

Biologická olympiáda, 47. ročník, školní rok 2012 2013, okresní kolo kategorie C. a)... b)..

Biologická olympiáda, 47. ročník, školní rok 2012 2013, okresní kolo kategorie C. a)... b).. TEORETICKÁ ČÁST test 1. Vylušti rodové názvy rostlin plovoucích na hladině: a) EEHKOŘK.. b) CIKOTVE.. c) KAPUKALNE.. d) AKVIZÁT.. 2. Napiš rodový i druhový název rostliny, která vytváří dvě formy. Jedna

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Téma / kapitola Dělnická 6. 7. tř. ZŠ základní

Více

Základní škola, Ostrava Poruba, Bulharská 1532, příspěvková organizace

Základní škola, Ostrava Poruba, Bulharská 1532, příspěvková organizace Přírodopis - 6. ročník vznik, vývoj, rozmanitost, projevy života a jeho význam - výživa - dýchání - růst - rozmnožování - názory na vznik života OBECNÁ BIOLOGIE A GENETIKA Rozliší základní projevy a podmínky

Více

Srovnávací písemná práce 7. ročník

Srovnávací písemná práce 7. ročník Srovnávací písemná práce 7. ročník I. Rozmanitost polních ekosystémů 1. Na konkrétním příkladě vysvětli pojem společenstvo organismů 2. Čím je tvořen ekosystém? 3. Uveď dva základní typy ekosystémů. 4.

Více

VY_32_INOVACE_ / Prvoci Prvoci jednobuněční živočichové

VY_32_INOVACE_ / Prvoci Prvoci jednobuněční živočichové 1/7 3.2.02.9 jednobuněční živočichové cíl - popsat stavbu, tvar, pohyb, výskyt a rozmnožování prvoků - uvést zástupce - jednobuněční živočichové, tvoří je jedna buňka, která vykonává všechny životní funkce

Více

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Přírodopis 6. ročník Zpracovala: RNDr. Šárka Semorádová Obecná biologie rozliší základní projevy a podmínky života, orientuje se v daném přehledu vývoje organismů

Více

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Přírodopis 7. ročník Zpracovala: RNDr. Šárka Semorádová Biologie porovná základní vnější a vnitřní stavbu vybraných a vysvětlí funkci jednotlivých orgánů rozlišuje

Více

VY_32_INOVACE_02.11 1/8 3.2.02.11 Ploštěnci, hlísti Ploštěnci živočichové s plochým tělem

VY_32_INOVACE_02.11 1/8 3.2.02.11 Ploštěnci, hlísti Ploštěnci živočichové s plochým tělem 1/8 3.2.02.11 Ploštěnci živočichové s plochým tělem cíl - popsat stavbu těla, orgánové soustavy, rozmnožování - uvést příklad cizopasných ploštěnců - objasnit vývoj - chápat význam hygieny a nutnost prevence

Více

1. Houby. 2. Areály. 3. Sopečná činnost. 4. Mineralogie. význam, rozdělení a nejdůležitější zástupci. reliktní a synantropní druh. činností.

1. Houby. 2. Areály. 3. Sopečná činnost. 4. Mineralogie. význam, rozdělení a nejdůležitější zástupci. reliktní a synantropní druh. činností. 1. Houby ANOTACE: Prezentace seznamuje žáky s charakteristikou říše hub buňka hub, výživa, význam, rozdělení a nejdůležitější zástupci. KLÍČOVÁ SLOVA: stélka, hyfy, mycelium, plodnice, saprofytismus, parazitismus,

Více

Člověk a příroda přírodopis volitelný předmět

Člověk a příroda přírodopis volitelný předmět Vyučovací předmět : Období ročník : Učební texty : Člověk a příroda přírodopis volitelný předmět 3. období 9. ročník Jan Stoklasa a kol. : Organismy, prostředí, člověk /učebnice přírodopisu pro 9. roč.

Více

9. PRVOÚSTÍ - CHARAKTERISTIKA A VÝZNAM (BEZ ČLENOVCŮ)

9. PRVOÚSTÍ - CHARAKTERISTIKA A VÝZNAM (BEZ ČLENOVCŮ) 9. PRVOÚSTÍ - CHARAKTERISTIKA A VÝZNAM (BEZ ČLENOVCŮ) A. Charakteristika prvoústých B. Systematické třídění, charakteristika a zástupci jednotlivých kmenů C. Vznik 3. zárodečného listu, organogeneze A.

Více

Biologie - Sexta, 2. ročník

Biologie - Sexta, 2. ročník - Sexta, 2. ročník Biologie Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k řešení problémů Kompetence komunikativní Kompetence občanská Kompetence sociální a personální Kompetence k podnikavosti Kompetence

Více

VÝCHOVNÉ A VZDĚLÁVACÍ STRATEGIE, které vyučující používá pro:

VÝCHOVNÉ A VZDĚLÁVACÍ STRATEGIE, které vyučující používá pro: VZDĚLÁVACÍ OBLAST ČLOVĚK A PŘÍRODA VZDĚLÁVACÍ OBOR PŘÍRODOPIS VYUČOVACÍ PŘEDMĚT PŘÍRODOPIS Charakteristika vyučovacího předmětu: Přírodopis svým obsahem navazuje na výstupy vzdělávací oblasti Člověk a

Více

2. a) Napiš pod obrázky rodový název živočicha, kterému ulita patří. b) Doplň, jestli její obyvatel žije na souši (S), nebo ve vodě (V).

2. a) Napiš pod obrázky rodový název živočicha, kterému ulita patří. b) Doplň, jestli její obyvatel žije na souši (S), nebo ve vodě (V). TEORETICKÁ ČÁST Test U otázek s volbou odpovědi je jen jedna odpověď správná. 1. Která dvojice organismů patří mezi prvoky? a) buchanka a ploštěnka b) trepka a měňavka c) trepka a perloočka d) nezmar a

Více

Tematický plán učiva BIOLOGIE

Tematický plán učiva BIOLOGIE Tematický plán učiva BIOLOGIE Třída: Prima Počet hodin za školní rok: 66 h 1. POZNÁVÁME PŘÍRODU 2. LES 2.1 Rostliny a houby našich lesů 2.2 Lesní patra 2.3 Živočichové v lesích 2.4 Vztahy živočichů a rostlin

Více

Přijímací zkouška z biologie šk. r. 2003/2004 Studijní obor: Učitelství biologie SŠ. Skupina A

Přijímací zkouška z biologie šk. r. 2003/2004 Studijní obor: Učitelství biologie SŠ. Skupina A Katedra biologie a ekologie PřF OU Přijímací zkouška z biologie šk. r. 2003/2004 Studijní obor: Učitelství biologie SŠ Skupina A 1. Co vyrůstá ze spóry výtrusných rostlin? a) embryo b) vajíčko c) prvoklíček

Více

SOUHRN BEZOBRATLÝCH II.

SOUHRN BEZOBRATLÝCH II. Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou DUM VY_32_INOVACE_02_2_01_BI2 SOUHRN BEZOBRATLÝCH II. NERVOVÉ SOUSTAVY A SMYSLOVÉ ORGÁNY Smyslové orgány: smyslové buňky vznikají přeměnou neuronů

Více

Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání - VLNKA Učební osnovy / Člověk a příroda / P

Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání - VLNKA Učební osnovy / Člověk a příroda / P Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání - VLNKA Učební osnovy / Člověk a příroda / P I. název vzdělávacího oboru: PŘÍRODOPIS (P) II. charakteristika vzdělávacího oboru: a) organizace: Vzdělávací

Více

Otázka: Jednobuněční živočichové - prvoci. Předmět: Biologie. Přidal(a): Krista PRVOCI. Obecné znaky:

Otázka: Jednobuněční živočichové - prvoci. Předmět: Biologie. Přidal(a): Krista PRVOCI. Obecné znaky: Otázka: Jednobuněční živočichové - prvoci Předmět: Biologie Přidal(a): Krista Obecné znaky: PRVOCI starobylé organismy velikost v mm a menší (mikroskopická velikost) kosmopolitní výskyt tělo=1 buňka eukaryotická

Více

Biologická olympiáda

Biologická olympiáda Česká zemědělská univerzita v Praze Ústřední komise Biologické olympiády Biologická olympiáda 50. ročník školní rok 2015 2016 Zadání okresního kola kategorie C Praha 2016 Teoretická část test 1. Na obrázcích

Více

Biologie nižší gymnázium

Biologie nižší gymnázium Biologie nižší gymnázium Obsahové vymezení Vyučovací předmět Biologie vychází ze vzdělávacího obsahu vzdělávací oblasti Člověk a příroda, vzdělávacího oboru Přírodopis. V rámci tohoto předmětu je realizována

Více

Přírodopis. 6. ročník. Obecná biologie a genetika

Přírodopis. 6. ročník. Obecná biologie a genetika list 1 / 7 Př časová dotace: 2 hod / týden Přírodopis 6. ročník (P 9 1 01) (P 9 1 01.1) (P 9 1 01.4) (P 9 1 01.5) (P 9 1 01.6) (P 9 1 01.7) (P 9 1 02) P 9 1 02.1 rozliší základní projevy a podmínky života,

Více

PŘÍRODOPISNÝ SEMINÁŘ. A/ Charakteristika vyučovacího předmětu. Obsahové vymezení

PŘÍRODOPISNÝ SEMINÁŘ. A/ Charakteristika vyučovacího předmětu. Obsahové vymezení PŘÍRODOPISNÝ SEMINÁŘ A/ Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové vymezení Přírodopisný seminář navazuje na předmět Člověk a jeho svět, který se vyučuje v 1. - 5. ročníku. Je předmětem integrovaným

Více

1. hodina Pozorování stavby květu lupou

1. hodina Pozorování stavby květu lupou 1. hodina Pozorování stavby květu lupou 1) Vzít s sebou lupy 2) Vzít s sebou květy 3) Květ položit na světlou podložku: a) Pozorovat ho pouhým okem uprostřed květu je pestík - kolem něj tyčinky 4) zápis:

Více

11 přírodopisný seminář

11 přírodopisný seminář 11 přírodopisný seminář 11.1 Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové vymezení Přírodopisný seminář navazuje na předmět Člověk a jeho svět, který se vyučuje v 1. - 5. ročníku. Je předmětem integrovaným

Více

Učební osnovy předmětu Biologie

Učební osnovy předmětu Biologie (kvinta a sexta) Učební osnovy předmětu Biologie Charakteristika předmětu Vyučovací předmět vychází ze vzdělávací oblasti Člověk a příroda, vzdělávacích oborů Biologie a Geologie. Integruje část vzdělávacího

Více

Ekosystémy přirozené a umělé (odlišnosti,vliv člověka) Polní ekosystém

Ekosystémy přirozené a umělé (odlišnosti,vliv člověka) Polní ekosystém 1 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda PŘÍRODOPIS ročník: sedmý Výstupy Učivo Mezipředmětové vztahy - zná základní podmínky a projevy života Okolí lidských sídel - vysvětlí funkci základních orgánů živých

Více

Říše Prvoci. (Protozoa) Autor: Katka www.nasprtej.cz Téma: Prvoci Ročník: 2. Opora, ochrana. Pohyb. o Pouze pokud nemají pelikulu.

Říše Prvoci. (Protozoa) Autor: Katka www.nasprtej.cz Téma: Prvoci Ročník: 2. Opora, ochrana. Pohyb. o Pouze pokud nemají pelikulu. Říše Prvoci (Protozoa) - Mikroorganismy - Jednobuněční - Jedná se o živočišnou buňku s dalšími (rozšiřujícími) strukturami Opora, ochrana - Pelikula - tuhá blanka na povrchu (nemají ji měňavky) - Schránka

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol. Ploštěnci - opakování

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol. Ploštěnci - opakování Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol ZŠ Litoměřice, Ladova Ladova 5 412 01 Litoměřice www.zsladovaltm.cz vedeni@zsladovaltm.cz Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0948

Více

VY_52_INOVACE_PR02. Název: Vědomostní hra Riskuj. Autor: Klára Raurová. Vhodné zařazení: - předmět: přírodopis. - ročník: opakování učiva 6.

VY_52_INOVACE_PR02. Název: Vědomostní hra Riskuj. Autor: Klára Raurová. Vhodné zařazení: - předmět: přírodopis. - ročník: opakování učiva 6. VY_52_INOVACE_PR02 Název: Vědomostní hra Riskuj Autor: Klára Raurová Vhodné zařazení: - předmět: přírodopis - ročník: opakování učiva 6. třídy Časová náročnost: 45 minut Třída: 6 Ověření: 23.6.2011, 6.B

Více

Správně zařazuje organismy do systému organismů a porovná je na úrovni říší a kmenů. Popíše a vysvětlí průběh fotosyntézy a dýchání u organismů.

Správně zařazuje organismy do systému organismů a porovná je na úrovni říší a kmenů. Popíše a vysvětlí průběh fotosyntézy a dýchání u organismů. Vyučovací předmět: Ročník Předmět 6 P 6 Průřezová témata Mezipředmět. vazby (ovzduší, voda, F, Z Přírodopis (P) Školní výstupy Učivo (pojmy) Poznámka Vysvětlí vznik atmosféry, hydrosféry a života na Zemi.

Více

Soutěž Život kolem nás 2016 I. kolo

Soutěž Život kolem nás 2016 I. kolo Soutěž Život kolem nás 2016 I. kolo Identifikace školy, obec: Třídní kolektiv: 1. Velkým tématem prvního kola soutěže bude hmyz. Abyste věděli, jak se hmyz pozná, doplňte následující slova nebo slovní

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz. III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz. III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: Typ materiálu: Předmět, ročník, obor: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28.

Více

Tvorba trvalého preparátu

Tvorba trvalého preparátu BIOLOGIE Tvorba trvalého preparátu V rámci následujícího laboratorního cvičení se studenti seznámí s technikou tvorby trvalých preparátů členovců. Gymnázium Frýdlant, Mládeže 884, příspěvková organizace

Více

ZŠA MŠNOVÁCEREKEV LEPŠÍVÝUKA V NOVÉCEREKVI

ZŠA MŠNOVÁCEREKEV LEPŠÍVÝUKA V NOVÉCEREKVI Tento výukový materiál vznikl v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. ZŠA MŠNOVÁCEREKEV LEPŠÍVÝUKA V NOVÉCEREKVI Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3771 Základní škola

Více

TEMATICKÝ PLÁN. září. říjen listopad prosinec

TEMATICKÝ PLÁN. září. říjen listopad prosinec Přírodopis 1- Černík a kol. Zoologie pracovní sešit - D. Králová Botanika pracovní sešit - D. Králová Přírodopis 6 pracovní sešit - Zapletal a kol.: 1. Země a život - vznik Země - slunce, atmosféra - fotosyntéza

Více

Výstupy Učivo Průřezová témata

Výstupy Učivo Průřezová témata 5.2.10.2 Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda PŘEDMĚT: Přírodopis ROČNÍK: 6. Výstupy Učivo Průřezová témata - zná stavbu planety - vysvětlí, co zkoumají jednotlivé

Více

5.6.3 Přírodopis povinný předmět

5.6.3 Přírodopis povinný předmět 5.6.3 Přírodopis povinný předmět Učební plán předmětu 1. ročník 2. ročník 3. ročník 4. ročník 5. ročník 6. ročník 7. ročník 8. ročník 9. ročník 0 0 0 0 0 2 2 2 0+1 Předmět Přírodopis se vyučuje v dotaci

Více

Školní výstupy Učivo (pojmy) Poznámka

Školní výstupy Učivo (pojmy) Poznámka Vyučovací předmět: Přírodopis (P) Ročník Předmět Průřezová témata Mezipředmět. vazby Školní výstupy Učivo (pojmy) Poznámka Období splnění Metodická poznámka Rozsah vyžadovaného učiva Návrhy učiva pro nadané

Více

Výstupy Učivo Mezipředmětové vztahy Z-planeta Země projevy života

Výstupy Učivo Mezipředmětové vztahy Z-planeta Země projevy života 1 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda PŘÍRODOPIS ročník: šestý Výstupy Učivo Mezipředmětové vztahy - zná základní podmínky a Poznávání přírody(přír.soustavy- ekosystémy) Z-planeta Země projevy života -

Více

Hana Šmardová. Opakovací test na téma ploštěnci a hlísti

Hana Šmardová. Opakovací test na téma ploštěnci a hlísti VY_52_INOVACE_HS41 Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace Hana Šmardová Březen 6. roč. Člověk

Více

II. Nástroje a metody, kterými ověřujeme plnění cílů

II. Nástroje a metody, kterými ověřujeme plnění cílů BIOLOGIE Gymnázium Nový PORG Biologii vyučujeme na gymnáziu Nový PORG jako samostatný předmět od primy do tercie a v kvintě a sextě. Biologii vyučujeme v češtině a rozvíjíme v ní a doplňujeme témata probíraná

Více

J i h l a v a Základy ekologie

J i h l a v a Základy ekologie S třední škola stavební J i h l a v a Základy ekologie 06. Základní vztahy v ekosystému Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Tomáš Krásenský

Více

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.6 ČLOVĚK A PŘÍRODA PŘÍRODOPIS Přírodopis - 6. ročník

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.6 ČLOVĚK A PŘÍRODA PŘÍRODOPIS Přírodopis - 6. ročník OBECNÁ BIOLOGIE A GENETIKA RVP ZV Obsah 5.6 ČLOVĚK A PŘÍRODA 5.6.3 PŘÍRODOPIS Přírodopis 6. ročník RVP ZV Kód RVP ZV Očekávané výstupy ŠVP Školní očekávané výstupy ŠVP Učivo P9101 rozliší základní projevy

Více

Hana Šmardová. Březen 2013. Opakovací cvičení na znalosti kap. Kroužkovci

Hana Šmardová. Březen 2013. Opakovací cvičení na znalosti kap. Kroužkovci VY_52_INOVACE_HS48 Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace Hana Šmardová Březen 2013 6. roč.

Více

- oddělení Rhyniofyta (+protracheophyta, zosterophyllophyta, trimerophyta)

- oddělení Rhyniofyta (+protracheophyta, zosterophyllophyta, trimerophyta) Otázka: Vyšší rostliny Předmět: Biologie Přidal(a): Lucka J. SYSTÉM - Vývojová větev vyšší rostliny (není to taxon): 1. Vývojový stupeň psilofytní rostliny - oddělení Rhyniofyta (+protracheophyta, zosterophyllophyta,

Více

Základní škola a mateřská škola, Ostrava-Hrabůvka, Mitušova 16, příspěvková organizace Školní vzdělávací program 2. stupeň, Člověk a příroda

Základní škola a mateřská škola, Ostrava-Hrabůvka, Mitušova 16, příspěvková organizace Školní vzdělávací program 2. stupeň, Člověk a příroda Základní škola a mateřská škola, Ostrava-Hrabůvka, Mitušova 16, příspěvková organizace Přírodopis 7. ročník Výstupy ŠVP Učivo Přesahy, metody a průřezová témata Žák 1. Zoologie chápe, proč obratlovce řadíme

Více

Maturitní témata - BIOLOGIE 2018

Maturitní témata - BIOLOGIE 2018 Maturitní témata - BIOLOGIE 2018 1. Obecná biologie; vznik a vývoj života Biologie a její vývoj a význam, obecná charakteristika organismů, přehled živých soustav (taxonomie), Linného taxony, binomická

Více

NA LOUCE živo ichové- bezobratlí ela medonosná melák zemní

NA LOUCE živo ichové- bezobratlí ela medonosná melák zemní NA LOUCE živočichové- bezobratlí Na loukách se vyskytují převážně zástupci ze světa hmyzu. Všimneme si včel a čmeláků, ale nektarem a pylem se živí daleko větší množství bezobratlých motýli a mnohé druhy

Více

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P rozlišit jednotlivé skupiny živočichů a znát hlavní zástupce ročník 8. č. 2 název

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P rozlišit jednotlivé skupiny živočichů a znát hlavní zástupce ročník 8. č. 2 název č. 2 název anotace očekávaný výstup druh učebního materiálu Pracovní list druh interaktivity Aktivita ročník 8. Významní zástupci prvoci, bezobratlí, obratlovci V pracovních listech se žáci seznámí s významnými

Více

Ekologická, fyziologická a fylogenetická charakteristika přírody, zoologie Druhý ročník a sexta

Ekologická, fyziologická a fylogenetická charakteristika přírody, zoologie Druhý ročník a sexta Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Biologie Ekologická, fyziologická a fylogenetická charakteristika přírody, zoologie Druhý ročník a sexta 2 hodiny týdně ACTIV Board, laboratoř, didaktické pomůcky

Více

Jméno autora: Mgr. Hana Vlková Datum: 5. 3. 2012 Ročník: 6. A Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis Tematický okruh:

Jméno autora: Mgr. Hana Vlková Datum: 5. 3. 2012 Ročník: 6. A Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis Tematický okruh: Jméno autora: Mgr. Hana Vlková Datum: 5. 3. 2012 Ročník: 6. A Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis Tematický okruh: Třídění bezobratlých živočichů Téma: Šestinozí Metodický list/anotace:

Více

Dodatek ke Školnímu vzdělávacímu programu. Základní školy Březenecká 4679, Chomutov, platnému od zapsán pod č.j.

Dodatek ke Školnímu vzdělávacímu programu. Základní školy Březenecká 4679, Chomutov, platnému od zapsán pod č.j. Dodatek ke Školnímu vzdělávacímu programu Základní školy Březenecká 4679, 430 04 Chomutov, platnému od 1. 9. 2016 zapsán pod č.j. ZŠ CV B/2018 4 Škola: Základní škola Chomutov, Březenecká 4679 Ředitelka

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ107/1400/213149 Šablona: V/2 Jméno autora: Třída/ročník: Datum vytvoření: č materiálu: VY_52_INOVACE_033 Irena

Více

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je L. Sinkulová

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je L. Sinkulová 1/7 3.2.08.9 pokračování rodu - rozeznáváme pohlavní a nepohlavní /střídají se v průběhu života každé rostliny/ - samčí a samičí buňky splynou /oplození/ = zygota, vzniká nová rostlina uložená v semeni

Více

Ekosystémy. Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055. (interaktivní tabule)

Ekosystémy. Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055. (interaktivní tabule) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Ekosystémy (interaktivní tabule) Označení: EU-Inovace-Prv-2-05 Předmět: Prvouka Cílová skupina: 2. třída Autor: Zuzana

Více

Reálné gymnázium a základní škola města Prostějova Školní vzdělávací program pro ZV Ruku v ruce

Reálné gymnázium a základní škola města Prostějova Školní vzdělávací program pro ZV Ruku v ruce 6 ČLOVĚK A PŘÍRODA UČEBNÍ OSNOVY 6. 3 Přírodopis Časová dotace 6. ročník 2 hodiny 7. ročník 2 hodiny 9. ročník 2 hodiny Celková dotace na 2. stupni je 6 hodin. Charakteristika: Obsah předmětu navazuje

Více

1. Chloroplasty jsou: a. v buňkách rostlin b. v buňkách živočichů c. v buňkách bakterií

1. Chloroplasty jsou: a. v buňkách rostlin b. v buňkách živočichů c. v buňkách bakterií 1. Chloroplasty jsou: a. v buňkách rostlin b. v buňkách živočichů c. v buňkách bakterií 2. Rostlinná buňka je: a. autotrofní b. heterotrofní c. schopna fagocytózy 3. Splynutím pohlavních buněk vzniká:

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda. Vyučovací předmět: Biologie. Třída: Sekunda. Očekávané výstupy. Poznámky. Přesahy. Průřezová témata.

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda. Vyučovací předmět: Biologie. Třída: Sekunda. Očekávané výstupy. Poznámky. Přesahy. Průřezová témata. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vyučovací předmět: Biologie Třída: Sekunda Očekávané výstupy Žák: Vyjmenuje společné znaky strunatců Rozlišuje a porovnává základní vnější a vnitřní stavbu vybraných

Více

VY_32_INOVACE_PRV3_16_18. Šablona III / 2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT HOUBY

VY_32_INOVACE_PRV3_16_18. Šablona III / 2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT HOUBY VY_32_INOVACE_PRV3_16_18 Šablona III / 2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT HOUBY VY_32_INOVACE_PRV3_16_18 Anotace: materiál obsahuje 2 listy anotace, 4 listy prezentace, 2 listy s úkoly,

Více

EKOSYSTÉM LES. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a organismy ekosystému lesa.

EKOSYSTÉM LES. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a organismy ekosystému lesa. EKOSYSTÉM LES Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a organismy ekosystému lesa. Ekosystém lesa produkují velké množství kyslíku jsou zásobárnou

Více

Podmínky pro hodnocení žáka v předmětu biologie

Podmínky pro hodnocení žáka v předmětu biologie Podmínky pro hodnocení žáka v předmětu biologie 1. ročník čtyřletého všeobecného a 5. ročník osmiletého studia všech daných okruhů a kontrola úplnosti sešitu. Do hodnocení žáka se obecné základy biologie

Více