Výukové texty. pro předmět. Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Výukové texty. pro předmět. Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma"

Transkript

1 Výukové texty pro předmět Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma Tvorba grafické vizualizace shodných znaků jednotlivých zařízení (výrobní stroj, manipulátor, robot, ostatní zařízení) Autor: Doc. Ing. Josef Formánek, Ph.D.

2 Tvorba grafické vizualizace shodných znaků jednotlivých zařízení (výrobní stroj, manipulátor, robot, ostatní zařízení) Znaková shodnost (komponenty, snímače, pohony apod.) U technických zařízení lze nalézt a zatřídit shodnost některých znaků. Tyto znaky mají shodnou funkci, rozměry i využití a to např. snímače veličin, pohonné systémy, řídící systémy, odměřovací systémy atd. Možnost přenosu funkčních poznatků není dnes již neznámým pojmem. K tomu se využívá široká paleta nejrůznějších katalogových listů a databází (počítačové nebo kartotékové apod.), z kterých lze přímo vybrat potřebnou strojní část nebo součást pro konkrétní řešení tradiční konstrukce (pouze na základě schopností konstruktéra), např. u hydraulických nebo pneumatických komponent, snímačů atd.. Toto je již běžný nástroj nebo běžně používaný postup neboť je velké množství technických prvků unifikována (např. u snímačů je unifikovaný výstupní signál, řídící systémy mají unifikované vstupy a výstupy atd.) Př. 1: Mikročipový řídící systém různé aplikace Jednoduchý řídící systém mikrokontroler: Jádrem každého mikrokontroléru je logický obvod, který dokáže zpracovat sadu jednoduchých mikroinstrukcí (jednoduché příkazy). Jde o samostatný minipočítač (viz obr. 1) který pracuje podle člověkem vytvořeného programu. Ke své činnosti a vykonávání zadaných úkolů potřebuje energii, která je ve formě elektrické energie (stejnosměrné napětí od 1,8 do 6,25 V). Mezi jednotlivými vnitřními oddíly (viz obr. 1.1) si sám komunikuje mikrokontrolér pomocí sběrnic, kterými proudí data, adresy nebo řídící signály (adresové, datové, řídící sběrnice). S okolním prostředím komunikuje mikrokontrolér pomocí sběrnic I/O (input/output vstup/výztup), kterými proudí data, informační nebo řídící signály z i do připojených (přiřazených) okolních zařízení nebo systémů. Samostatný mikroprocesor je jen výrobek (komponenta nebo tj. samostatný subsystém), která čeká na integraci do celkového většího nebo menšího systému. Bez nebo s přivedením energie zůstává pořád stejnou komponentou. Po vložení programu (vložení jeho životní funkce) se teprve mění na systém pracující podle vloženého programu a dané informační struktury.

3 Obr. 1. Mikrokontroler (samostatný minipočítač) Obr Hlavní oddíly každého mikroprocesoru Pro využívání funkcí jsou důležité následující další kroky: a) Před použitím (před integrací nebo po integraci) je nutné naplnit subsystém informacemi jak má podle požadavků pracovat. Toto obstarává člověk (programátor), který komunikuje s mikroprocesorem jeho jazykem. b) Po přivedení energie a naplnění vložení požadovaného programu (sadě příkazů) následuje testovací režim a doladěni subsystému na jeho požadovanou funkci. c) Po testování a zpětné integraci do celkového systému plní subsystém svoji funkci, která je od něho očekávána v celkovém systému. d) Po ukončení životního cyklu pracovního režimu systému nebo subsystému (ukončení využití požadované funkce) lze subsystém vyjmout z daného systému a integrovat jej do jiného s kroky a až c. e) Po poruše systému dojde k definitivnímu vyřazení a recyklaci daného systému/subsystému Takto naprogramovaný mikrokontroler ve kterém dojde ke spojení hardware a software tvoří samostatnou jednotku modul (modul mikropočítače). Tyto moduly mohou pracovat jako komponenta v systému, kde mají svoji funkci danou svým programem nebo pracují samostatně, opět s funkcí danou svým programem. Změna funkce systému se provede buď záměnou za jiný modul s daným programem, nebo lépe pouze změnou na nový program (viz obr. 1.2) a tím není potřeba měnit hardware modulu za jiný s jinou funkcí. Takto se dá modul snáze zaměňovat do jiných aplikací, kde je potřeba stejného modulu, ale s jiným programem a pro požadované funkce.

4 SW v.1 SW v.2 SW v.3 mikrokontroler (např. PIC) Aplikace v.1 Aplikace v.2 Aplikace v.3 (řízení zobrazovače) (řízení motoru) (řízení manipulátoru) Obr. 1.2 Model možnosti aplikovatelnosti mikrokontrolerového řízení na jednotlivé aplikace Př. 2) Aplikace přenosu snímacího modulu CCD modulární provedení kamery Modulární systém se skládá ze samostatných funkčních celků modulů. Tyto moduly mohou pracovat v systému, kde mají svoji danou funkci anebo pracují jako samostatné moduly a tím se proto dají využít i do jiných aplikací, kde je potřeba stejné funkce jakou disponují. Nejznámějším modulem je CCD kamera, existují různé druhy velké malé, s klasickým snímacím prvkem nebo již zmíněným CCD snímací prvkem, který má dán svoji neměnnou funkci. Tato funkce kamery (např. minikamera) obsahuje snímací prvek, který má známou funkci snímání obrazu. Pokud je známa tato funkce modulu(ů), lze tento modul i s touto funkcí přenést do jiné aplikace (viz obr. 1.3).

5 Obr. 1.3 Model transferu know how mezi technickými obory Jak je uvedeno na obr. 1.3 je možnost přes tzv. přenosový box (TrB) přenést celý modul s jeho funkcí na další aplikace, ve kterých je funkce využita pro aplikaci jinou. V tomto příkladu je kamerový modu použit pro snímání pracovního prostoru nebo procesu stroje v oboru výrobních strojů. Stejný modul o dané funkci je použit pro sledování prostoru před naběrákem vysokozdvižného vozíku pro správnou manipulaci s přepravovaným nákladem v oboru dopravní techniky a použití stejné funkce snímacího modulu s přidáním dalších požadavků, pro sledování stavu orgánů u pacientů endoskopie ve zdravotnické technice nebo další možnost využití tohoto kamerového modulu pro ochranu objektů apod. Ze znalostí konstrukční nauky a systematiky konstrukčního procesu, lze tento transfer knowhow snadno pochopit a užívat, jako např. postup pro nově navrhovaný výrobek apod.

6 Př. 3) Aplikace řídícího systému Jádrem každého elektronického řídícího systému je tzv. samostatný počítač, který dokáže zpracovat sadu jednoduchých i složitých instrukcí (příkazy) a to podle člověkem vytvořeného programu. Využitelnost takového systému na základě počítačové technicky je dnes v každém technickém zařízení od přehrávače medii, mobilní telefony, domácí spotřebiče až po energetickou oblast, strojírenství, letecké techniky, zdravotní technicky atd. Na tomto příkladu je ukázána možnost integrace tzv. řídícího systému se shodnými znaky (vstupy, výstupy, jádro počítače atd.) s tím, že každá aplikace vyžaduje v základu stejný, ale trochu odlišný řídící software. [17] [16] Obr. 1. Příklady modelového přenosu řídícího systému mezi technickými obory

7 Př. 4) Diagnostické informace o technickém zařízení Diagnostika je podává informaci o technickém stavu diagnostikovaného objektu nebo jeho částí. Tohoto se využívá nejenom pro určení stavu technického zařízení, nalezení příčiny a její odstranění, ale např. v lékařství kde je vyšetření pacienta bráno jako stanovení jeho diagnózy a je to opětovné v tom, že jde o určení jeho zdravotního stavu, nalezení příčiny a její léčení. Pokud lze definovat slovo Diagnóza (u technických oborů), tak se jedná o vyhodnocení provozuschopnosti objektu za daných podmínek (tj. okamžitý stav technického zařízení). Diagnóza vede k řešení dvou základních úkonů: detekce poruchy, tj. identifikace poruchy zařízení nebo jeho části. Rozlišuje se stav zařízení na poruchový a bezporuchový z hlediska použitelnosti. lokalizace poruchy, tj. určení místa poruchy zařízení. S lokalizací souvisí diagnostické rozlišení, které udává počet detekovaných poruch daným diagnostickým algoritmem. Prognóza je určení budoucího vývoje technického stavu objektu. Přitom se vychází ze statistických vyhodnocení pravděpodobnosti bezporuchového stavu. Geneze je analýza možných příčin poruch nebo předčasného zhoršení technického stavu zařízení. Diagnostické prostředky jsou technická zařízení a pracovní postupy pro měření, analýzu a vyhodnocení diagnostikovaného zařízení. Pracovními postupy jsou pak tzv. diagnostické algoritmy a to od prostudování zařízení, jeho definicí systému, seznamem možných sledovaných poruch, realizací modelu zařízení, volbu diagnostického algoritmu až po volbu diagnostických prostředků a zařízení a realizaci experimentálního měření. Diagnostický model je zjednodušené zobrazení originálu zařízení a využívá se ke sledování chování systému a hlavně k jeho simulaci (tj. řízené sledování vlastností volbou vstupních veličin na modelu). Simulací se nahrazuje velmi nákladné nebo nerealizovatelné experimentální měření na skutečném technickém zařízení.

8 Poděkování Investice do rozvoje vzdělávání. Tento výukový text je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky v rámci projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Inovace výuky podpořená praxí. Literatura [1] Häberle, H.: Průmyslová elektronika a informační technologie, Europa Sobotáles, Praha, 2003, ISBN [2] Kreidl, M., Šmíd, R.: Technická diagnostika senzory, metody, analýza signálu, BEN, Praha, 2006, ISBN [3] Martinek: Senzory v průmyslové praxi, BEN, Praha, 2004, ISBN [4] Schmidt, D.: Řízení a regulace pro strojírenství a mechatroniku, Europa Sobotáles, Praha, 2005, ISBN [5] FORMÁNEK, J.: Transfer of Mechatronic Systems among Different Branches. INŽENÝRSKÁ MECHANIKA 2005, národní konference s mezinárodní účastí, Svratka, Česká Republika, 2005, ISBN

Výukové texty. pro předmět. Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma. Podklady k ovládacím prvkům strojního zařízení

Výukové texty. pro předmět. Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma. Podklady k ovládacím prvkům strojního zařízení Výukové texty pro předmět Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma Podklady k ovládacím prvkům strojního zařízení Autor: Doc. Ing. Josef Formánek, Ph.D. Podklady k ovládacím prvkům strojního

Více

Výukové texty. pro předmět. Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma

Výukové texty. pro předmět. Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma Výukové texty pro předmět Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma Podklady k celkovému uspořádání a začlenění řídícího systému ve výrobním stroji a okolí Autor: Doc. Ing. Josef Formánek,

Více

Výukové texty. pro předmět. Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma

Výukové texty. pro předmět. Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma Výukové texty pro předmět Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma Tvorba grafické vizualizace principu krokového motoru a jeho řízení Autor: Doc. Ing. Josef Formánek, Ph.D. Tvorba grafické

Více

Výukové texty. pro předmět. Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma

Výukové texty. pro předmět. Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma Výukové texty pro předmět Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma Tvorba grafické vizualizace principu řídícího systému - analogové systémy v řízení výrobních strojů Autor: Doc. Ing. Josef

Více

Výukové texty. pro předmět. Měřící technika (KKS/MT) na téma. Základní charakteristika a demonstrování základních principů měření veličin

Výukové texty. pro předmět. Měřící technika (KKS/MT) na téma. Základní charakteristika a demonstrování základních principů měření veličin Výukové texty pro předmět Měřící technika (KKS/MT) na téma Základní charakteristika a demonstrování základních principů měření veličin Autor: Doc. Ing. Josef Formánek, Ph.D. Základní charakteristika a

Více

Výukové texty. pro předmět. Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma

Výukové texty. pro předmět. Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma Výukové texty pro předmět Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma Tvorba grafické vizualizace principu zástavby jednotlivých prvků technického zařízení Autor: Doc. Ing. Josef Formánek, Ph.D.

Více

Výukové texty. pro předmět. Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma

Výukové texty. pro předmět. Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma Výukové texty pro předmět Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma Základní charakteristika a demonstrování systému spojení mechanický stroj-řídící systém stroje Autor: Doc. Ing. Josef Formánek,

Více

Výukové texty. pro předmět. Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma

Výukové texty. pro předmět. Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma Výukové texty pro předmět Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma Tvorba grafické vizualizace principu DC motoru a DC servomotoru Autor: Doc. Ing. Josef Formánek, Ph.D. Tvorba grafické vizualizace

Více

Výukové texty. pro předmět. Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma

Výukové texty. pro předmět. Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma Výukové texty pro předmět Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma Podklady a grafická vizualizace k určení souřadnicových systémů výrobních strojů Autor: Doc. Ing. Josef Formánek, Ph.D.

Více

Výukové texty. pro předmět. Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma

Výukové texty. pro předmět. Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma Výukové texty pro předmět Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma Podklady k uspořádání řídícím systémům i řízení manipulátorů a robotů Autor: Doc. Ing. Josef Formánek, Ph.D. Podklady k

Více

REGIONÁLN CENTRUM ELEKTROTECHNIKY RICE

REGIONÁLN CENTRUM ELEKTROTECHNIKY RICE REGIONÁLN LNÍ INOVAČNÍ CENTRUM ELEKTROTECHNIKY RICE Regionální inovační centrum elektrotechniky FEL ZČU v Plzni Základní cíle projektu: Výstavba výzkumného centra Pořízení infrastruktury Nová pracovní

Více

1 VZNIK, VÝVOJ A DEFINICE MECHATRONIKY

1 VZNIK, VÝVOJ A DEFINICE MECHATRONIKY 1 VZNIK, VÝVOJ A DEFINICE MECHATRONIKY 1.1 VÝVOJ MECHATRONIKY Ve vývoji mechatroniky lze vysledovat tři období: 1. etapa polovina 70. let, Japonsko, založení nového oboru shrnuje poznatky z mechaniky,

Více

Výukové texty. pro předmět. Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma

Výukové texty. pro předmět. Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma Výukové texty pro předmět Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma Tvorba grafické vizualizace principu řídícího systému na bázi počítačových systémů Autor: Doc. Ing. Josef Formánek, Ph.D.

Více

Výukové texty. pro předmět. Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma

Výukové texty. pro předmět. Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma Výukové texty pro předmět Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma Podklady a grafická vizualizace k určení souřadnicových systémů výrobních strojů Autor: Doc. Ing. Josef Formánek, Ph.D.

Více

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky 1 Monitorovací indikátor: 06.43.10 Počet nově vytvořených/inovovaných produktů Akce: Přednáška, KA 5 Číslo přednášky: 40 Téma: Výukové systémy FESTO Lektor: Ing. Petr Hůla, Ph.D. Třída/y: 3ME, 3MSA, 4ST

Více

Ramac. www.petruzalek.cz. - balení technických předmětů. Petruzalek s.r.o. Bratislavská 50 690 02 Břeclav Tel.: 519 365 111

Ramac. www.petruzalek.cz. - balení technických předmětů. Petruzalek s.r.o. Bratislavská 50 690 02 Břeclav Tel.: 519 365 111 - balení technických předmětů Petruzalek s.r.o. Bratislavská 50 690 02 Břeclav Tel.: 519 365 111 www.petruzalek.cz Ramac Společnost RAMAC působí v oblasti balení již od roku 1976 a svým zákazníkům zajišťuje

Více

Výukové texty. pro předmět. Měřící technika (KKS/MT) na téma

Výukové texty. pro předmět. Měřící technika (KKS/MT) na téma Výukové texty pro předmět Měřící technika (KKS/MT) na téma Tvorba grafické vizualizace principu měření ionizujícího záření a bezpečnostní náležitosti Autor: Doc. Ing. Josef Formánek, Ph.D. Tvorba grafické

Více

Vestavné systémy BI-VES Přednáška 1

Vestavné systémy BI-VES Přednáška 1 Vestavné systémy BI-VES Přednáška 1 Ing. Miroslav Skrbek, Ph.D. Katedra počítačových systémů Fakulta informačních technologií České vysoké učení technické v Praze Miroslav Skrbek 2010,2011 ZS2010/11 Evropský

Více

Aplikace číslicového řízení

Aplikace číslicového řízení Aplikace číslicového řízení Učební text VOŠ a SPŠ Kutná Hora Řízení spotřeby Proč regulovat spotřebu obtížná regulace velkých energetických zdrojů převedení regulace na stranu odběratele tarifní systém

Více

Technická specifikace

Technická specifikace Základní informace k předmětu plnění veřejné zakázky Technické podmínky Požadavkem pro realizaci jednotlivých stanovišť je provedení vizualizace úloh na počítači s ovládáním jednotlivých aktivních prvků

Více

Strojové vidění Pokročilé vybírání sypaných dílů a obecná manipulace s materiálem. 3D Area Sensor

Strojové vidění Pokročilé vybírání sypaných dílů a obecná manipulace s materiálem. 3D Area Sensor Strojové vidění Pokročilé vybírání sypaných dílů a obecná manipulace s materiálem 3D Area Sensor Produktivní automatizovaná manipulace pro větší efektivitu a flexibilitu Roboty vybavené FANUC 3D Area Senzorem

Více

STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ ŽĎÁR NAD SÁZAVOU MECHATRONIKA. Střední škola technická je držitelem certifikátu kvality dle ČSN EN ISO 9001

STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ ŽĎÁR NAD SÁZAVOU MECHATRONIKA. Střední škola technická je držitelem certifikátu kvality dle ČSN EN ISO 9001 STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ ŽĎÁR NAD SÁZAVOU MECHATRONIKA Střední škola technická je držitelem certifikátu kvality dle ČSN EN ISO 9001 PROJEKT OP VK IMPLEMENTACE MECHATRONIKY DO VÝUKY TECHNICKÝCH OBORŮ NA

Více

Technické vzdělávání na Jihočeské univerzitě

Technické vzdělávání na Jihočeské univerzitě Technické vzdělávání na Jihočeské univerzitě Přírodovědecká fakulta JU, Ústav fyziky a biofyziky Měřicí a výpočetní technika, Mechatronika České Budějovice, 15. 01. 2016 www.prf.jcu.cz/ufy Technicky orientované

Více

Mechatronika. učebn ice. Ladislav Maixner a kolektiv. Computer Press Brno 2006

Mechatronika. učebn ice. Ladislav Maixner a kolektiv. Computer Press Brno 2006 Mechatronika učebn ice Ladislav Maixner a kolektiv Computer Press Brno 2006 Obsah Predmluva l Úvod Úwd 3 Ing Gunnar Kunzel 1 Úvod do mechatroniky 5 obebezbez 11 Vznik,vývoj a definicemechatroniky 5 12

Více

Výukové texty. pro předmět. Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma

Výukové texty. pro předmět. Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma Výukové texty pro předmět Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma Podklady k základním pojmům principu řídicích systémů u výrobních strojů Autor: Doc. Ing. Josef Formánek, Ph.D. Podklady

Více

Výukové texty. pro předmět. Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma

Výukové texty. pro předmět. Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma Výukové texty pro předmět Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma Podklady k základním pojmům principu odměřovacích systémů (přírůstkový, absolutní) Autor: Doc. Ing. Josef Formánek, Ph.D.

Více

Systémové elektrické instalace EIB/KNX Ing. Josef Kunc

Systémové elektrické instalace EIB/KNX Ing. Josef Kunc Systémové elektrické instalace EIB/KNX Ing. Josef Kunc Úvod S rostoucími nároky na elektrické instalace se klasické ukládání vnitřních elektrických rozvodů stávalo stále komplikovanějším. Při vysokých

Více

Architektura počítače

Architektura počítače Architektura počítače Výpočetní systém HIERARCHICKÁ STRUKTURA Úroveň aplikačních programů Úroveň obecných funkčních programů Úroveň vyšších programovacích jazyků a prostředí Úroveň základních programovacích

Více

ETX 513/515. Elektrický vysokozdvižný vozík pro třístranné zakládání s bočně sedícím řidičem (1.200/1.250/1.500 kg)

ETX 513/515. Elektrický vysokozdvižný vozík pro třístranné zakládání s bočně sedícím řidičem (1.200/1.250/1.500 kg) Až dvě směny bez nutnosti výměny baterie díky rekuperaci a efektivnímu energetickému managementu Moduly pro procesní integraci: Technika RFID, redundantní měření výšky zdvihu a dráhy pojezdu, logistické

Více

DISTRIBUOVANÉ ZABEZPEČOVACÍ ZAŘÍZENÍ SIRIUS

DISTRIBUOVANÉ ZABEZPEČOVACÍ ZAŘÍZENÍ SIRIUS DISTRIBUOVANÉ ZABEZPEČOVACÍ ZAŘÍZENÍ SIRIUS Ing. Jaroslav Mládek, Ing. Jiří Holinger Starmon s.r.o. Choceň 1. ÚVOD Systémové řešení SIRIUS (jak už z jeho názvu vyplývá - Starmon Innovative Railway Interlocking

Více

Vše otestováno. Ústředna EZS - Easy Series Snadné zabezpečení s využitím wlsn* * bezdrátová lokální bezpečnostní síť

Vše otestováno. Ústředna EZS - Easy Series Snadné zabezpečení s využitím wlsn* * bezdrátová lokální bezpečnostní síť Vše otestováno Ústředna EZS - Easy Series Snadné zabezpečení s využitím wlsn* * bezdrátová lokální bezpečnostní síť 2 Výkonná a přesto jednoduchá Ústředna EZS Výkonná ústředna EZS nemusí být složitá. Vynikajícím

Více

MORE THAN A VISION NA INTELIGENTNÍ OTÁZKY NEEXISTUJE POUZE JEDNA ODPOVĚĎ. Naše řešení pro akreditovanou inspekci.

MORE THAN A VISION NA INTELIGENTNÍ OTÁZKY NEEXISTUJE POUZE JEDNA ODPOVĚĎ. Naše řešení pro akreditovanou inspekci. MORE THAN A VISION NA INTELIGENTNÍ OTÁZKY NEEXISTUJE POUZE JEDNA ODPOVĚĎ Naše řešení pro akreditovanou inspekci. MORE THAN A VISION More than a vision MORE THAN A VISION Bezpečné a spolehlivé snímání reality

Více

Systémové elektrické instalace KNX/EIB (9. část) Ing. Josef Kunc

Systémové elektrické instalace KNX/EIB (9. část) Ing. Josef Kunc Systémové elektrické instalace KNX/EIB (9. část) Ing. Josef Kunc Akční členy Akčními členy jsou přístroje v silových obvodech, které vykonávají příkazy snímačů. V závislosti na ovládané funkci, nebo také

Více

Výukové texty pro předmět Měřící technika (KKS/MT) na téma Podklady k principu měření otáček a úhlové rychlosti

Výukové texty pro předmět Měřící technika (KKS/MT) na téma Podklady k principu měření otáček a úhlové rychlosti Výukové texty pro předmět Měřící technika (KKS/MT) na téma Podklady k principu měření otáček a úhlové rychlosti Autor: Doc. Ing. Josef Formánek, Ph.D. Podklady k principu měření otáček a úhlové rychlosti

Více

Regulátor krokových motorů

Regulátor krokových motorů http://www.coptkm.cz/ Regulátor krokových motorů Roztočit stejnosměrný motor je velmi jednoduché, ale s krokovým motorem již je to složitější. V minulosti bylo publikováno mnoho nejrůznějších zapojení,

Více

DÁLKOVÁ SPRÁVA ŘÍDICÍCH SYSTÉMŮ V PROSTŘEDÍ CONTROL WEB 5

DÁLKOVÁ SPRÁVA ŘÍDICÍCH SYSTÉMŮ V PROSTŘEDÍ CONTROL WEB 5 1 DÁLKOVÁ SPRÁVA ŘÍDICÍCH SYSTÉMŮ V PROSTŘEDÍ CONTROL WEB 5 VŠB - Technická Univerzita Ostrava, Katedra automatizační techniky a řízení Příspěvek popisuje způsoby přístupů k řídicím systémům na nejnižší

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Pracovní list č.3 k prezentaci Rozvody tlakového vzduch - sítě

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Pracovní list č.3 k prezentaci Rozvody tlakového vzduch - sítě Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0514 Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast Technologie montáží, vy_32_inovace_ma_21_06 Autor Ing.

Více

Laboratoř řídicích systémů EB306

Laboratoř řídicích systémů EB306 Katedra kybernetiky a biomedicínského inženýrství Laboratoř řídicích systémů EB306 Správce: doc. Ing. Štěpán Ožana, Ph.D. Katedra kybernetiky a biomedicínského inženýrství Katedra kybernetiky a biomedicínského

Více

Konfigurace řídicího systému technikou Hardware In The Loop

Konfigurace řídicího systému technikou Hardware In The Loop 1 Portál pre odborné publikovanie ISSN 1338-0087 Konfigurace řídicího systému technikou Hardware In The Loop Szymeczek Michal Elektrotechnika, Študentské práce 20.10.2010 Bakalářská práce se zabývá konfigurací

Více

VÝVOJ NOVÉHO REGULAČNÍHO ALGORITMU KOTLE VERNER S PODPOROU PROGRAMU MATLAB

VÝVOJ NOVÉHO REGULAČNÍHO ALGORITMU KOTLE VERNER S PODPOROU PROGRAMU MATLAB VÝVOJ NOVÉHO REGULAČNÍHO ALGORITMU KOTLE VERNER S PODPOROU PROGRAMU MATLAB Úvod S. Vrána, V. Plaček Abstrakt Kotel Verner A25 je automatický kotel pro spalování biomasy, alternativních pelet, dřevních

Více

VYUŽITÍ KNIHOVNY SWING PROGRAMOVACÍHO JAZYKU JAVA PŘI TVORBĚ UŽIVATELSKÉHO ROZHRANÍ SYSTÉMU "HOST PC - TARGET PC" PRO ŘÍZENÍ POLOVODIČOVÝCH MĚNIČŮ

VYUŽITÍ KNIHOVNY SWING PROGRAMOVACÍHO JAZYKU JAVA PŘI TVORBĚ UŽIVATELSKÉHO ROZHRANÍ SYSTÉMU HOST PC - TARGET PC PRO ŘÍZENÍ POLOVODIČOVÝCH MĚNIČŮ VYUŽITÍ KNIHOVNY SWING PROGRAMOVACÍHO JAZYKU JAVA PŘI TVORBĚ UŽIVATELSKÉHO ROZHRANÍ SYSTÉMU "HOST PC - TARGET PC" PRO ŘÍZENÍ POLOVODIČOVÝCH MĚNIČŮ Stanislav Flígl Katedra elektrických pohonů a trakce (K13114),

Více

SPÍNAČE NÍZKÉHO NAPĚTÍ 3. PŘEPÍNAČE

SPÍNAČE NÍZKÉHO NAPĚTÍ 3. PŘEPÍNAČE Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce EU peníze středním školám - OP VK 1.5. Výuková sada ELEKTROINSTALACE, DUM č. 03

Více

SVĚT STROJÍRENSKÉ TECHNIKY OBSAH ČÍSLA: Věda a výzkum Strategie oboru obráběcí stroje pro období 2010-2015-VCSVTT... 2

SVĚT STROJÍRENSKÉ TECHNIKY OBSAH ČÍSLA: Věda a výzkum Strategie oboru obráběcí stroje pro období 2010-2015-VCSVTT... 2 SVĚT STROJÍRENSKÉ TECHNIKY OBSAH ČÍSLA: Vážení čtenáři a vážení obchodní přátelé, otevíráte v pořadí již třetí číslo našeho časopisu v roce 2008. Stejně jako v předchozích číslech se ve značném rozsahu

Více

Výukové texty pro předmět Měřící technika (KKS/MT) na téma Tvorba grafické vizualizace principu měření tlaku (podtlak, přetlak)

Výukové texty pro předmět Měřící technika (KKS/MT) na téma Tvorba grafické vizualizace principu měření tlaku (podtlak, přetlak) Výukové texty pro předmět Měřící technika (KKS/MT) na téma Tvorba grafické vizualizace principu měření tlaku (podtlak, přetlak) Autor: Doc. Ing. Josef Formánek, Ph.D. Tvorba grafické vizualizace principu

Více

Řídící systémy hydraulických procesů. Cíl: seznámení s možnostmi řízení, regulace a vizualizace procesu.

Řídící systémy hydraulických procesů. Cíl: seznámení s možnostmi řízení, regulace a vizualizace procesu. Řídící systémy hydraulických procesů Cíl: seznámení s možnostmi řízení, regulace a vizualizace procesu. Hydraulický systém Vysoký výkon a síla při malých rozměrech Robustní a levné lineární pohony Regulace

Více

Unidrive M. Řada univerzálních frekvenčních měničů a servoměničů

Unidrive M. Řada univerzálních frekvenčních měničů a servoměničů Unidrive M Řada univerzálních frekvenčních měničů a servoměničů Unidrive M100 Unidrive M200 Unidrive M300 Unidrive M400 Unidrive M600 Unidrive M700 Unidrive M800 0,25 kw - 1,2 MW (0,33 hp - 1600 hp) 100

Více

Architektury CISC a RISC, uplatnění v personálních počítačích

Architektury CISC a RISC, uplatnění v personálních počítačích Architektury CISC a RISC, uplatnění v personálních počítačích 1 Cíl přednášky Vysvětlit, jak pracují architektury CISC a RISC, upozornit na rozdíly. Zdůraznit, jak se typické rysy obou typů architektur

Více

Výukové texty. pro předmět. Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma

Výukové texty. pro předmět. Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma Výukové texty pro předmět Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma Podklady k vkládání částečné "chytrosti" nebo "inteligence" do technických řízení Autor: Doc. Ing. Josef Formánek, Ph.D.

Více

Automatizovaný systém velení a řízení pro malé jednotky. Automated command and control system for the small units

Automatizovaný systém velení a řízení pro malé jednotky. Automated command and control system for the small units Univerzita obrany Fakulta ekonomiky a managementu Katedra vojenského managementu a taktiky Softwarová dokumentace Automatizovaný systém velení a řízení pro malé jednotky Automated command and control system

Více

NADČASOVÉ ROBOTICKÉ SYSTÉMY V MEDICÍNĚ

NADČASOVÉ ROBOTICKÉ SYSTÉMY V MEDICÍNĚ MECHATRONICKÉ SYSTÉMY V PRŮMYSLOVÉ VÝROBĚ A FINÁLNÍCH PRODUKTECH Mechatronické aplikace ve zdravotní technice NADČASOVÉ ROBOTICKÉ SYSTÉMY V MEDICÍNĚ (ZÁCHRANA TRANSPORT REHABILITACE) ROBOTSYSTEM, s.r.o.

Více

New Automation Technology. Beckhoff I/O. Průmyslová PC. Beckhoff Image 1

New Automation Technology. Beckhoff I/O. Průmyslová PC. Beckhoff Image 1 New Automation Technology Beckhoff Průmyslová PC Software I/O Pohony Beckhoff Image 1 Beckhoff Automation Vývoj celosvětového obratu Beckhoff Image 2 PC-based Control Architektura pro otevřené řízení HMI

Více

Doc. Ing. Stanislav Kocman, Ph.D.

Doc. Ing. Stanislav Kocman, Ph.D. 7. LOGICKÉ ŘÍZENÍ Doc. Ing. Stanislav Kocman, Ph.D. 2. 2. 2009, Ostrava Stýskala, 2002 Osnova přednp ednášky Úvod, rozdělení Kontaktní logické řízení Bezkontaktní logické řízení Bezpečnostní části ovládacích

Více

Technická příprava. ochrana životního prostředí analytická chemie chemická technologie Forma vzdělávání:

Technická příprava. ochrana životního prostředí analytická chemie chemická technologie Forma vzdělávání: Studijní obor: Aplikovaná chemie Učební osnova předmětu Technická příprava Zaměření: ochrana životního prostředí analytická chemie chemická technologie Forma vzdělávání: denní Celkový počet vyučovacích

Více

Studentská 1402/2 461 17 Liberec 1 tel.: +420 485 353 006 cxi.tul.cz

Studentská 1402/2 461 17 Liberec 1 tel.: +420 485 353 006 cxi.tul.cz TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Ústav pro nanomateriály, pokročilé Technologie a inovace TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta strojní Katedra částí a mechanismů strojů Oddělení aplikované mechaniky Představení

Více

GRAFICKÉ ROZHRANÍ V MATLABU PRO ŘÍZENÍ DIGITÁLNÍHO DETEKTORU PROSTŘEDNICTVÍM RS232 LINKY

GRAFICKÉ ROZHRANÍ V MATLABU PRO ŘÍZENÍ DIGITÁLNÍHO DETEKTORU PROSTŘEDNICTVÍM RS232 LINKY GRAFICKÉ ROZHRANÍ V MATLABU PRO ŘÍZENÍ DIGITÁLNÍHO DETEKTORU PROSTŘEDNICTVÍM RS232 LINKY Jiří Šebesta Ústav radioelektroniky, Fakulta elektroniky a komunikačních technologií Vysoké učení technické v Brně

Více

Zvyšování kvality výuky v elektrotechnických oborech

Zvyšování kvality výuky v elektrotechnických oborech Úprava ŠVP Elektrikář v rámci projektu Zvyšování kvality výuky v elektrotechnických oborech Předmět Automatizace 3 hodiny týdně celkem 99 hodin 1. Automatizace, základní pojmy Dotace učebního bloku: 1

Více

SOFTWARE NA ZPRACOVÁNÍ MRAČEN BODŮ Z LASEROVÉHO SKENOVÁNÍ. Martin Štroner, Bronislav Koska 1

SOFTWARE NA ZPRACOVÁNÍ MRAČEN BODŮ Z LASEROVÉHO SKENOVÁNÍ. Martin Štroner, Bronislav Koska 1 SOFTWARE NA ZPRACOVÁNÍ MRAČEN BODŮ Z LASEROVÉHO SKENOVÁNÍ SOFTWARE FOR PROCESSING OF POINT CLOUDS FROM LASER SCANNING Martin Štroner, Bronislav Koska 1 Abstract At the department of special geodesy is

Více

Laboratoře pro vývoj a realizaci Fakulta elektrotechnická České vysoké učení technické v Praze informace o laboratoři

Laboratoře pro vývoj a realizaci Fakulta elektrotechnická České vysoké učení technické v Praze informace o laboratoři Laboratoře pro vývoj a realizaci Fakulta elektrotechnická České vysoké učení technické v Praze informace o laboratoři Proč s námi spolupracovat? Laboratoře pro vývoj a realizaci na ČVUT FEL v Praze jsou

Více

E.C.S. řada 900 - nová generace obrat o 360 ( Systém vyvinut ve Florencii v r.2009 )

E.C.S. řada 900 - nová generace obrat o 360 ( Systém vyvinut ve Florencii v r.2009 ) E.C.S. řada 900 - nová generace obrat o 360 ( Systém vyvinut ve Florencii v r.2009 ) Filozofie vývoje nové řady E.C.S. CNC klade důraz především na vyspělou technologii a nadčasový vzhled. Vývoji nového

Více

Krokové motory. Klady a zápory

Krokové motory. Klady a zápory Krokové motory Především je třeba si uvědomit, že pokud mluvíme o krokovém motoru, tak většinou myslíme krokový pohon. Znamená to, že se skládá s el. komutátoru, výkonového spínacího a napájecího prvku,

Více

Návrh konstrukce odchovny 1. dil

Návrh konstrukce odchovny 1. dil 1 Portál pre odborné publikovanie ISSN 1338-0087 Návrh konstrukce odchovny 1. dil Pikner Michal Elektrotechnika 05.01.2011 Mnoho let se osobně zabývám chovem velkých papoušků. Jejich odchov není tak jednoduchý.

Více

Experimentální metody I

Experimentální metody I Vysoké učení technické v Brně Fakulta strojního inženýrství Energetický ústav Odbor termomechaniky a techniky prostředí Experimentální metody I Podklady ke cvičení VIZUALIZACE PROUDĚNÍ S VÝSKYTEM COANDOVA

Více

Odborná školení I. pololetí 2016

Odborná školení I. pololetí 2016 Odborná školení I. pololetí 2016 Termíny školení pro I. pololetí 2016 Datum Kód školení Název Místo Cena (Kč bez DPH) 10. 2. Ptech-H Přijímací technik 3.500,- * 16. 2. ATE-H Brzdové systémy 800,- 18. 2.

Více

Chcete jednodušší a efektivnější automatizaci u-remote maximalizuje váš výkon Let s connect.

Chcete jednodušší a efektivnější automatizaci u-remote maximalizuje váš výkon Let s connect. Chcete jednodušší a efektivnější automatizaci u-remote maximalizuje váš výkon Let s connect. Technologie elektronického rozhraní - Remote I/O ve třídě IP 20 Snadná instalace Úsporná a flexibilní konfigurace

Více

07-TECHNICKÉ SPECIFIKACE

07-TECHNICKÉ SPECIFIKACE Katedra konstruování strojů Fakulta strojní K 8 HYDRAULICKÝ LIS 07-TECHNICKÉ SPECIFIKACE doc. Ing. Martin Hynek, PhD. a kolektiv verze - 1.0 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem

Více

ZÁKLADY ROBOTIKY Pohony a věci s tím související

ZÁKLADY ROBOTIKY Pohony a věci s tím související ZÁKLADY ROBOTIKY Pohony a věci s tím související Ing. Josef Černohorský, Ph.D. TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Tento materiál vznikl v rámci projektu

Více

Inovace výuky předmětu Robotika v lékařství

Inovace výuky předmětu Robotika v lékařství Přednáška 7 Inovace výuky předmětu Robotika v lékařství Senzory a aktuátory používané v robotických systémech. Regulace otáček stejnosměrných motorů (aktuátorů) Pro pohon jednotlivých os robota jsou často

Více

TECHNICKÁ DOKUMENTACE... 3 POČÍTAČOVÉ NAVRHOVÁNÍ (ECAD)... 4 ELEKTROTECHNIKA A ELEKTRONIKA I... 5 ELEKTROTECHNIKA A ELEKTRONIKA II...

TECHNICKÁ DOKUMENTACE... 3 POČÍTAČOVÉ NAVRHOVÁNÍ (ECAD)... 4 ELEKTROTECHNIKA A ELEKTRONIKA I... 5 ELEKTROTECHNIKA A ELEKTRONIKA II... 0 Obsah TECHNICKÁ DOKUMENTACE... 3 POČÍTAČOVÉ NAVRHOVÁNÍ (ECAD)... 4 ELEKTROTECHNIKA A ELEKTRONIKA I.... 5 ELEKTROTECHNIKA A ELEKTRONIKA II.... 6 ELEKTROTECHNIKA A ELEKTRONIKA III.... 7 ELEKTROTECHNIKA

Více

Externí filtrová kola pro kamery G2, G3 a G4

Externí filtrová kola pro kamery G2, G3 a G4 Externí filtrová kola pro kamery G2, G3 a G4 Uživatelská příručka Verze 1.0 Modifikováno 6. listopadu 2013 Tato publikace byla vytvořena ve snaze poskytnout přesné a úplné informace. Společnost Moravské

Více

SBĚRNICOVÝ SYSTÉM NIKOBUS SVĚTELNÁ DOMOVNÍ INSTALACE

SBĚRNICOVÝ SYSTÉM NIKOBUS SVĚTELNÁ DOMOVNÍ INSTALACE Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a elektrotechniky, VŠB TU Ostrava SBĚRNICOVÝ SYSTÉM NIKOBUS SVĚTELNÁ DOMOVNÍ INSTALACE Návod do měření Ing. Jan Vaňuš listopad 2006 1 Úkol měření:

Více

ŘPS Průmyslový Ethernet

ŘPS Průmyslový Ethernet Ing. Josef Grosman TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Tento materiál vznikl v rámci projektu ESF CZ.1.07/2.2.00/07.0247, který je spolufinancován Evropským

Více

2. Mechatronický výrobek 17

2. Mechatronický výrobek 17 Předmluva 1 Úvod 3 Ing. Gunnar Künzel 1. Úvod do mechatroniky 5 1.1 Vznik, vývoj a definice mechatroniky 5 1.2 Mechatronická soustava a její komponenty 9 1.3 Mechatronický systém a jeho struktura 11 1.4

Více

CENTRUM ROZVOJE STROJÍRENSKÉHO VÝZKUMU LIBEREC

CENTRUM ROZVOJE STROJÍRENSKÉHO VÝZKUMU LIBEREC CENTRUM ROZVOJE STROJÍRENSKÉHO VÝZKUMU LIBEREC 1 ZÁKLADNÍ ÚDAJE O PROJEKTU CRSV Registrační číslo: CZ.1.05/2.1.00/03.0096 Zahájení projektu: 01.01.2009 Ukončení projektu: 31.12.2012 Celková dotace: Cíl

Více

Další aspekty architektur CISC a RISC Aktuálnost obsahu registru

Další aspekty architektur CISC a RISC Aktuálnost obsahu registru Cíl přednášky: Vysvětlit principy práce s registry v architekturách RISC a CISC, upozornit na rozdíly. Vysvětlit možnosti využívání sad registrů. Zabývat se principy využívanými v procesorech Intel. Zabývat

Více

DUM 01 téma: Rozdělení pohonů výklad

DUM 01 téma: Rozdělení pohonů výklad DUM 01 téma: Rozdělení pohonů výklad ze sady: 02 Pohony automatických linek ze šablony: 02 Automatizační technika II Určeno pro 1. ročník vzdělávací obor: 26-41-M/01 Elektrotechnika ŠVP automatizační technika

Více

Systémové elektrické instalace KNX/EIB (11. část) Ing. Josef Kunc

Systémové elektrické instalace KNX/EIB (11. část) Ing. Josef Kunc Systémové elektrické instalace KNX/EIB (11. část) Ing. Josef Kunc Stmívací akční členy Hlavním úkolem těchto přístrojů je spínání a stmívání světelného zdroje. Stejně jako v klasických elektrických instalacích

Více

PŘÍLOHA. nařízení Komise v přenesené pravomoci,

PŘÍLOHA. nařízení Komise v přenesené pravomoci, EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 12.10.2015 C(2015) 6823 final ANNEX 1 PART 9/11 PŘÍLOHA nařízení Komise v přenesené pravomoci, kterým se mění nařízení Rady (ES) č. 428/2009, kterým se zavádí režim Společenství

Více

>pdrive< >pdrive< Měniče kmitočtu. >pdrive< MX pro. >pdrive< MX multi

>pdrive< >pdrive< Měniče kmitočtu. >pdrive< MX pro. >pdrive< MX multi >pdrive< MX >pdrive< Měniče kmitočtu >pdrive< MX eco >pdrive< MX pro >pdrive< MX multi >pdrive< MX Inovace inspirované praxí Měniče kmitočtu >pdrive< se díky svojí jedinečné koncepci ovládání a spolehlivosti

Více

Základní koncept programu Smart cities. Prof. Dr. Ing. Miroslav Svítek, dr.h.c. Fakulta dopravní, ČVUT Konviktská 20 110 00 Praha 1 svitek@fd.cvut.

Základní koncept programu Smart cities. Prof. Dr. Ing. Miroslav Svítek, dr.h.c. Fakulta dopravní, ČVUT Konviktská 20 110 00 Praha 1 svitek@fd.cvut. Základní koncept programu Smart cities Prof. Dr. Ing. Miroslav Svítek, dr.h.c. Fakulta dopravní, ČVUT Konviktská 20 110 00 Praha 1 svitek@fd.cvut.cz Problematika chytrých měst a regionů OBYVATELÉ Komerční

Více

Témata doktorských disertačních prací pro zahájení studia v DSP v akademickém roce 2012/2013. P2649 Elektrotechnika. 3907V001 Obor Elektroenergetika

Témata doktorských disertačních prací pro zahájení studia v DSP v akademickém roce 2012/2013. P2649 Elektrotechnika. 3907V001 Obor Elektroenergetika VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A INFORMATIKY Témata doktorských disertačních prací pro zahájení studia v DSP v akademickém roce 2012/2013 P2649 Elektrotechnika

Více

SILNOPROUDÁ ELEKTROTECHNIKA A ELEKTROENERGETIKA. www.uvee.feec.vutbr.cz www.ueen.feec.vutbr.cz

SILNOPROUDÁ ELEKTROTECHNIKA A ELEKTROENERGETIKA. www.uvee.feec.vutbr.cz www.ueen.feec.vutbr.cz SILNOPROUDÁ ELEKTROTECHNIKA A ELEKTROENERGETIKA www.uvee.feec.vutbr.cz www.ueen.feec.vutbr.cz FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ Bakalářský studijní program B-SEE Bakalářský studijní program

Více

45.016/1. LRA 4**: Elektronická prostorová ovládací jednotka 868 MHz. Sauter Components

45.016/1. LRA 4**: Elektronická prostorová ovládací jednotka 868 MHz. Sauter Components 45.16/1 LRA 4**: Elektronická prostorová ovládací jednotka 868 MHz Vaše výhoda pro dosažení vyšší energetické účinnosti Optimální využití energie díky přesnému dodržování žádané hodnoty. Oblasti použití

Více

11-15% Využijte maximum - a ještě trochu víc! Jedno kolečko jeden krok vpřed. Záleží nám na vašem úspěchu www.danfoss.cz

11-15% Využijte maximum - a ještě trochu víc! Jedno kolečko jeden krok vpřed. Záleží nám na vašem úspěchu www.danfoss.cz MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Využijte maximum - a ještě trochu víc! Jedno kolečko jeden krok vpřed Regulátor ECL Comfort společnosti Danfoss vysoký výkon pro dálkové vytápění 11-15% Úspora energie a něco

Více

PLNĚ ELEKTRICKÉ VYSOCE PRODUKTIVNÍ, ČISTÉ A PŘESNÉ. Vstřikovací stroje řady EX

PLNĚ ELEKTRICKÉ VYSOCE PRODUKTIVNÍ, ČISTÉ A PŘESNÉ. Vstřikovací stroje řady EX PLNĚ ELEKTRICKÉ VYSOCE PRODUKTIVNÍ, ČISTÉ A PŘESNÉ Vstřikovací stroje řady EX PARTNER PRŮMYSLU KraussMaffei je prémiový partner zpracovatelského průmyslu plastů a pryže s celosvětovou působností. Automobilový

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Střídavé motory. Název:

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Střídavé motory. Název: Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Číslo: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Střídavé motory Rozběh kotvy nakrátko (statorové

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta elektrotechnická Fakulta stavební Fakulta strojní. Mezifakultní magisterský studijní program

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta elektrotechnická Fakulta stavební Fakulta strojní. Mezifakultní magisterský studijní program ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta elektrotechnická Fakulta stavební Fakulta strojní Mezifakultní magisterský studijní program Inteligentní budovy má první absolventy Petr Kašpar kaspar@fel.cvut.cz

Více

EVIDENČNÍ FORMULÁŘ. FTVS-UK evidence VaV výsledků nepodléhající řízení o zápisu u ÚPV v Praze

EVIDENČNÍ FORMULÁŘ. FTVS-UK evidence VaV výsledků nepodléhající řízení o zápisu u ÚPV v Praze EVIDENČNÍ FORMULÁŘ Název výsledku: Software pro ovládání měřiče mechanických vlastností měkkých tkání 1. Informace o projektu Název projektu, v rámci kterého předkládaný výsledek vznikl: TAČR - TA 01010806,

Více

Pavel Valášek, Roman Loskot Polovodièové pamìti Kniha známých autorù pokrývá celou oblast polovodièových pamìtí soudobých mikropoèítaèù a mikrokontrolérù Seznamuje se základními architekturami pamìtí,

Více

NÁVRH A REALIZACE NC ŘÍZENÍ PRO PODÉLNOU A PŘÍČNOU OSU SOUSTRUHU SVOČ FST 2010

NÁVRH A REALIZACE NC ŘÍZENÍ PRO PODÉLNOU A PŘÍČNOU OSU SOUSTRUHU SVOČ FST 2010 NÁVRH A REALIZACE NC ŘÍZENÍ PRO PODÉLNOU A PŘÍČNOU OSU SOUSTRUHU SVOČ FST 2010 Vít Veselý, Západočeská univerzita v Plzni, Univerzitní 8, 306 14 Plzeň Česká republika ABSTRAKT Tématem bakalářské práce

Více

Kompaktní procesní stanice

Kompaktní procesní stanice MXPLC Kompaktní procesní stanice Shrnutí MXPLC je kompaktní procesní stanice s integrovaným I/O modulem se skladbou I/O optimalizovanou pro aplikace VVK a domovní techniky. Stanice může být po sběrnici

Více

(R)evoluce v softwaru Budoucnost je fl exibilní: modulární technické vybavení požární signalizace ESSER

(R)evoluce v softwaru Budoucnost je fl exibilní: modulární technické vybavení požární signalizace ESSER NEWTON21 Váš specializovaný podnik: Novar GmbH a Honeywell Company Dieselstraße 2 41469 Neuss Tel.: +49 2137 17-0 (správa) Tel.: +49 2137 17-600 (středisko péče o zákazníky) Fax: +49 2137 17-286 Internet:

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Pro vzdělanější Šluknovsko. 32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. 0210 Bc. David Pietschmann.

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Pro vzdělanější Šluknovsko. 32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. 0210 Bc. David Pietschmann. VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Číslo a název materiálu Anotace Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková

Více

Řízení životního cyklu Zachování vašeho zaskladňovacího a vyskladňovacího systému Kardax Remstar na vrcholu jeho výkonnostních možností

Řízení životního cyklu Zachování vašeho zaskladňovacího a vyskladňovacího systému Kardax Remstar na vrcholu jeho výkonnostních možností Essential Plus Extra Řízení životního cyklu Zachování vašeho zaskladňovacího a vyskladňovacího systému Kardax Remstar na vrcholu jeho výkonnostních možností Servis Kardex Remstar: Zajištění dlouhodobě

Více

Převodníky SensoTrans DMS P32200, A 20220 pro tenzometry

Převodníky SensoTrans DMS P32200, A 20220 pro tenzometry Převodníky SensoTrans DMS P32200, A 20220 pro tenzometry Univerzální napájení (P 32200) Infraport pro komunikaci (P 32200) Montáž na DIN lištu Šířka modulu 6 mm POPIS Převodníky SensoTrans DMS P 32200

Více

Skupina oborů: Elektrotechnika, telekomunikační a výpočetní technika (kód: 26)

Skupina oborů: Elektrotechnika, telekomunikační a výpočetní technika (kód: 26) Mechatronik (kód: 26-022-M) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Elektrotechnika, telekomunikační a výpočetní technika (kód: 26) Týká se povolání: Mechatronik Kvalifikační

Více

PŘEHLED SENZORIKA AUTOMATIZACE

PŘEHLED SENZORIKA AUTOMATIZACE PŘEHLED SENZORIKA AUTOMATIZACE AUTOMATIZACE PROGRAMOVATELNÉ AUTOMATY S OPERÁTORSKÝM PANELEM textový nebo barevný grafický displej s dotykovou obrazovkou nebo klávesnicí KOMUNIKAČNÍ ROZHRANÍ Ethernet (TCP/IP),

Více

INFORMAČNÍ A ŘÍDÍCÍ SYSTÉMY PRO TECHNOLOGICKÉ PROCESY (Soudobé vážicí systémy se zaměřením na zemědělskou výrobu)

INFORMAČNÍ A ŘÍDÍCÍ SYSTÉMY PRO TECHNOLOGICKÉ PROCESY (Soudobé vážicí systémy se zaměřením na zemědělskou výrobu) INFORMAČNÍ A ŘÍDÍCÍ SYSTÉMY PRO TECHNOLOGICKÉ PROCESY (Soudobé vážicí systémy se zaměřením na zemědělskou výrobu) Jan Havel Ing. Jan Havel, DrSc., TONAVA, a.s. Úpice Anotace: Problematika informačních

Více

Průvodce Bosch IP síťovými video produkty. Představení IP technologie a budoucnosti průmyslové televize.

Průvodce Bosch IP síťovými video produkty. Představení IP technologie a budoucnosti průmyslové televize. Průvodce Bosch IP síťovými video produkty Představení IP technologie a budoucnosti průmyslové televize. Motivací vývoje technologie průmyslové televize jsou tři hlavní požadavky. Prvním je požadavek na

Více

Vývojové práce v elektrických pohonech

Vývojové práce v elektrických pohonech Vývojové práce v elektrických pohonech Pavel Komárek ČVUT Praha, Fakulta elektrotechnická, K 31 Katedra elektrických pohonů a trakce Technická, 166 7 Praha 6-Dejvice Konference MATLAB 001 Abstrakt Při

Více