Laboratoř řídicích systémů EB306

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Laboratoř řídicích systémů EB306"

Transkript

1 Katedra kybernetiky a biomedicínského inženýrství Laboratoř řídicích systémů EB306 Správce: doc. Ing. Štěpán Ožana, Ph.D.

2 Katedra kybernetiky a biomedicínského inženýrství

3 Katedra kybernetiky a biomedicínského inženýrství

4 ZAMĚŘENÍ LABORATOŘE ÚVOD Laboratoř řídicích systémů je zaměřena na návrh, simulaci, realizaci a vizualizaci řídicích algoritmů určených pro lineární i nelineární dynamické systémy, přičemž je jejich činnost demonstrována na reálných fyzikálních výukových modelech. Laboratoř je primárně určena pro výuku cvičení oborových předmětů katedry z oblasti technické kybernetiky v bakalářském i navazujícím magisterském studiu, ale také je používána pro semestrální projekty, bakalářské či diplomové práce. Laboratoř se zabývá realizací číslicových řídicích systémů, tj. HW prostředků na bázi procesoru. Laboratoř je zaměřena na úzkou skupinu řídicích systémů, které je možno zařadit do kategorie SoftPLC (tj. PC doplněný o I/O periferie) podle normy IEC 61131, která se zabývá obecným programováním automatizačních prostředků.

5 ZAMĚŘENÍ LABORATOŘE VYMEZENÍ ŘEŠENÉ PROBLEMATIKY problematika návrhu a realizace řídicích systémů moderní úrovně je komplexní, vyžaduje znalosti z teorie řízení, znalost HW i programovacích technik realizaci předchází: identifikace regulované soustavy, syntéza regulátorů, ověření v simulaci provádí se volba vhodné platformy: - technické prostředky (HW) + programové prostředky (SW) platforma pro realizaci číslicového řídicího systému vychází z konkrétního zadání a požadavků, například: - PLC, PAC, mpc, FPGA, DSP, softplc (+ příslušné SW prostředky) následuje fáze realizace navržených řídicích algoritmů do reálného prostředí

6 ZAMĚŘENÍ LABORATOŘE MODERNÍ PROSTŘEDKY ŘÍZENÍ moderní prostředky pro řízení: prostředky pro realizaci číslicových algoritmů odpovídající vysokým nárokům a standardům kladeným na digitální techniku a na kvalitu procesu řízení základní kritéria a nároky na moderní prostředky řídicích systémů: - spolehlivost, vysoký výkon - podpora průmyslových standardů a moderních funkcí pro komunikaci, vizualizaci dat, archivaci dat - interaktivita, modularita, otevřenost - podpora různých typů programovacích prostředků: (LD - ladder diagram, IL - instruction list, ST - structured text, a FBD - jazyk blokových funkčních schémat)

7 ZAMĚŘENÍ LABORATOŘE MODERNÍ PROSTŘEDKY ŘÍZENÍ další kritéria a nároky: - návaznost na vyšší vrstvy řízení (zpracování a ukládání dat, například do databáze, dále vizualizace, zabezpečení úrovní řízení) - malé rozměry odpovídající dlouhodobému trendu miniaturizace (v souladu s rozvojem a rozšířením vestavěných systémů) - robustnost, zejména při použití v průmyslu - příznivý poměr cena/výkon - podpora moderních technik pro návrh řídicích systémů, například PIL (processor-in-the-loop), HIL (hardware-in-the-loop)

8 KONCEPT VÝVOJE LABORATOŘE Rozvoj laboratoře je především zaměřen na sjednocení HW a SW prostředků používaných pro implementaci a vizualizaci řídicích algoritmů, konkrétně s použitím řídicího systém REX. Tento řídicí systém, využívající vlastní rozsáhlé knihovny funkčních bloků, je určen pro návrh a realizaci komplexních algoritmů automatického řízení. Jádro tohoto systému běží v reálném čase na mnoha podporovaných platformách, zejména Windows XP/Vista/7, Linux, Linux/Xenomai. Způsob realizace řídicích algoritmů je podobný prostředí Simulinku, se kterým je také kompatibilní. Softwarové nástroje řídicího systému umožňují simulaci navržených algoritmů ještě před samotnou realizací.

9 PREZENTACE VYBRANÉ PLATFORMY (REX) Řídicí systém REX = multiplatformní systém kategorie softplc

10 PREZENTACE VYBRANÉ PLATFORMY (REX) možnost řídicí algoritmy kompletně simulovat před jejich nasazením (zaručeno pomocí knihovny RexLib pro Matlab&Simulink i pro REX) podpora OPC, tj. vizualizace ve všech běžných SCADA/HMI systémech (PROMOTIC, Genesis, Labview, Indusoft, Reliance) podpora HMI a virtuálních laboratoří, tj. vzdálený přístup k zařízení a automatické generování HTML vizualizace podpora komunikace pomocí technologie WebSocket, tj. pro tvorbu HMI je možné využít přímo jádro prohlížeče včetně všech možností standardu HTML5 otevřenost systému, tj. snadné doplnění, rozšíření a přizpůsobení uživateli (nové bloky v jazyce C nebo pomocí bloku REXLANG) podpora nových I/O zařízení, podpora real-time OS

11 PREZENTACE VYBRANÉ PLATFORMY (REX) Vybrané podporované HW prostředky: jednodeskový počítač (SBC) Alix + I/Omoduly X20 B&R Automation kompaktní programovatelný automat typu PAC (WinPAC, XPAC) průmyslový počítač (např. MOXA) + I/O periferie počítač Raspberry Pi + I/O periferie (Arduino, Intellisys PIO, UniPi)

12 PREZENTACE VYBRANÉ PLATFORMY (REX) - UKÁZKA Jednodeskový počítač + I/O moduly B&R Automation, řada X20 + REX (ukázka s konkrétním fyzikálním modelem)

13 PREZENTACE VYBRANÉ PLATFORMY (REX) - UKÁZKA Raspberry Pi + Arduino + REX = REXduino

14 PREZENTACE VYBRANÉ PLATFORMY (DALŠÍ PERIFERIE) Raspberry Pi: další použitelné periferie (nové technologie - intenzivní rozvoj v r. 2014) Raspberry Pi + deska Intellisys PIO deska UniPi

15 VYUŽITÍ VE VÝUCE -bakalářské studium: demonstrace základních pojmů z oblasti automatického řízení a analýzy systémů -magisterské studium: syntéza a realizace regulačních obvodů metodami klasické syntézy (PID řízení) nebo metodami tzv. moderní teorie řízení (LQG, LQR, robustní řízení, adaptivní řízení, prediktivní řízení, časově a kvadraticky optimální řízení, fuzzy řízení, samonastavující se regulátory) VYUŽITÍ FYZIKÁLNÍCH VÝUKOVÝCH MODELŮ V laboratoři jsou používány fyzikální výukové modely, například lineární inverzní kyvadlo, rotační inverzní kyvadlo, magnetická levitace, vzduchová levitace, tři nádrže, kulička na rampě, kulička na plošině, míč na rotující cívce, vrtulník. K uvedeným modelům jsou k dispozici řídicí systémy, realizované s použitím moderních softwarových i hardwarových prostředků.

16 MÍČ NA ROTUJÍCÍM VÁLCI Tato úloha představuje složitý mechatronický nelineární systém, který se řídí pomocí experimentálně navrženého regulátor. Cílem je udržet míč ve vertikální poloze, čehož je dosaženo otáčením válce, jehož osa je spojena s hřídelí stejnosměrného motoru, jehož pohyb je ovládán regulátorem prostřednictvím výkonové jednotky. Mechanická konstrukce dále sestává z ultrazvukového senzoru, který zajišťuje zpětnou vazbu v regulačním obvodě.

17 VRTULNÍK Tato úloha představuje ukázku mechatronického systému se dvěma vstupy a dvěma výstupy, a cílem je regulovat pozici kokpitu v určené vertikální a horizontální poloze. Mechanická konstrukce dále sestává z těla kokpitu, které se otáčí ve vertikálním i horizontálním směru. Model je vybaven dvěma IRC snímači, které zajišťují zpětnou vazbu v regulačním obvodě. Akčním zásahem jsou PWM signály pro ovládání servomotorů hlavní a zadní vrtule.

18 MAGNETICKÁ LEVITACE Tato úloha představuje ukázku mechatronického systému s jedním vstupem a jedním výstupem, a cílem je regulovat pozici ocelové kuličky levitující v magnetickém poli. Mechanická konstrukce sestává z cívky a indukčního snímače, který zajišťuje zpětnou vazbu v regulačním obvodě. Akčním zásahem je hodnota proudu protékající cívkou, podle jehož hodnoty je ocelová kulička méně nebo více přitahována.

19 KULIČKA NA PLOŠINĚ Soustava je tvořena rovinou nakláněnou ve dvou úhlech krokovými motory dle obrázku. Na ploše je umístěn míček s velmi malým momentem setrvačnosti. Scénu snímá CCD nebo webová kamera, generovaný obraz je poté digitalizován a zpracováván. Cílem je udržet míček na zadané pozici.

20 TŘI NÁDRŢE Tato úloha demonstruje ukázku reálného nelineárního systému popsaného třemi nelineárními diferenciálními rovnicemi. Sestává ze tří vzájemně propojených válců. Do prvního z nich je přiváděna kapalina prostřednictvím čerpadla, které je ovládáno PWM signálem, což je v tomto případě akční zásah. Úkolem je regulovat výšku hladiny ve třetí nádrži. Zpětnou vazbu do regulačního obvodu zajišťuje laserový snímač umístěný nad třetí nádrží.

21 SS MOTOR S BRZDOU Tato úloha představuje složitý mechatronický systém, který se řídí pomocí experimentálně navrženého regulátoru. Cílem je udržet otáčky stejnosměrného motoru. Model tvoří hnací stejnosměrný motor, spojený kovovou spojkou s jiným stejnosměrným motorem, sloužícím jako brzda. Akčním zásahem je zde PWM signál, prostřednictvím kterého se řídí otáčky.

22 VZDUCHOVÁ LEVITACE Tato úloha představuje složitý mechatronický nelineární systém, který se řídí pomocí experimentálně navrženého regulátoru. Cílem je udržet levitující míč v zadané vertikální poloze, čehož je dosaženo regulací otáček stejnosměrného motoru, na jehož hřídeli je upevněn ventilátor způsobující proud vzduchu. Mechanická konstrukce dále sestává z ultrazvukového senzoru, který zajišťuje zpětnou vazbu v regulačním obvodě.

23 KULIČKA NA RAMPĚ Tato úloha představuje složitý mechatronický systém, který se řídí pomocí analyticky navrženého regulátor. Cílem je udržet kuličku v zadané horizontální poloze, čehož je dosaženo zvedáním ramene, po kterém se kulička pohybuje, pomocí servomotoru. Tento servomotor je ovládán prostřednictvím akční veličiny-pwm signálu. Mechanická konstrukce dále sestává z ultrazvukového senzoru, který zajišťuje zpětnou vazbu v regulačním obvodě.

24 LINEÁRNÍ INVERZNÍ KYVADLO Inverzní kyvadlo je klasickým problémem v teorii řízení. Jedná se o systém, který je nestabilní a nelineární. Princip inverzního kyvadla se používá například u různých robotů, navádění řízených raket nebo také u známého vozítka Segway a mnoha jiných zařízení. Princip inverzního kyvadla lze demonstrovat na tyči připevněnou přes pohyblivý kloub na vozíku, který se pohybuje pouze dvěma směry, doleva a doprava. Cílem je pomocí pohybu vozíku udržovat tyč ve vzpřímené poloze. Udržet tyč ve vztyčené poloze je bez působení vnější síly nemožné. Pokud přemístíme tyč z její spodní stabilní polohy do horní nestabilní, začne bez působení vnější síly okamžitě padat. Úkolem tedy je vytvořit řízení, které by působením síly na vozík udržovalo tyč ve vzpřímené poloze. Také je nutné, aby bylo kyvadlo odolné proti působení vnější síly (rušení) na kyvadlo. Řídicí systém musí dostatečně rychle a přesně reagovat a přes akční mechanismus působit na vozík silou tak, aby byla tyč vždy ve vzpřímené poloze.

25 LINEÁRNÍ INVERZNÍ KYVADLO

26 ROTAČNÍ INVERZNÍ KYVADLO Tato úloha demonstruje nelineární soustavu, která je po linearizaci řízena navrženým stavovým regulátorem typu LQR. Hlavním úkolem je navrhnout a realizovat regulátor a prostřednictvím řídicího systému regulovat rotační invertní kyvadlo do vertikální polohy vůči zemi.

27 ZÁVĚR ze široké množiny prostředků pro realizaci řídicích systémů je laboratoř orientována na kategorii moderních softplc systémů zdůraznění vlastností vybrané platformy: malé rozměry, tvorba řídicích schémat pomocí funkčních bloků (analogie Simulinku), automatické generování HTML vizualizace, cenová dostupnost, použití nejen pro regulační úlohy, ale i pro systémy určené pro sběr a zpracování dat prezentované moderní prostředky pro realizaci číslicových řídicích systémů jsou používány a rozvíjeny v rámci přímé i nepřímé výuky, i v rámci projektů, např. projekt Vývoj automatických parkovacích systémů (2013): aplikace metody PIL na ADC VŠB-TUO

Název laboratorní úlohy: Popis úlohy: Fotografie úlohy:

Název laboratorní úlohy: Popis úlohy: Fotografie úlohy: Míč na rotujícím válci Tato úloha představuje složitý mechatronický nelineární systém, který se řídí pomocí experimentálně navrženého regulátor. Cílem je udržet míč ve vertikální poloze, čehož je dosaženo

Více

Řídicí systém pro každého

Řídicí systém pro každého Akce: Přednáška, KA 5 Téma: ŘÍDICÍ SYSTÉM PRO KAŽDÉHO Lektor: Ing. Balda Pavel, Ph.D. Třída/y: 3ME, 4ME Datum konání: 11. 3. 2014 Místo konání: malá aula Čas: 5. a 6. hodina; od 11:50 do 13:30 Řídicí systém

Více

Vestavné počítače PAC

Vestavné počítače PAC Vestavné počítače PAC Typické vlastnosti systémů PAC Současné provozování různých úloh Různé aplikační oblasti Otevřené standardy Víceúlohové systémy Modulární architektura Kompatibilita mezi výrobci Standarní

Více

Topologická struktura měřicích systémů

Topologická struktura měřicích systémů Počítačové systémy Číslicové měricí a řídicí systémy Sestava přístrojů a zařízení umožňující komplexní řešení měřicí úlohy a její automatické provedení. laboratorní průmyslové lokální rozsáhlé Topologická

Více

NÁVRH LQG ŘÍZENÍ PRO FYZIKÁLNÍ MODEL KULIČKY NA TYČI

NÁVRH LQG ŘÍZENÍ PRO FYZIKÁLNÍ MODEL KULIČKY NA TYČI NÁVRH LQG ŘÍZENÍ PRO FYZIKÁLNÍ MODEL KULIČKY NA TYČI Petr Vojčinák, Martin Pieš, Radovan Hájovský Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra měřicí a

Více

Laborato regula ních systém a prost edk Název prezentace ídicích systém Umíst ní laborato E228 Správce laborato Ing. Št pán O ana, Ph.D.

Laborato regula ních systém a prost edk Název prezentace ídicích systém Umíst ní laborato E228 Správce laborato Ing. Št pán O ana, Ph.D. Laboratoř regulačních systémů a prostředků Náev preentace řídicích systémů Umístění laboratoře: E228 Správce laboratoře: Ing. Štěpán Ožana, Ph.D. Zaměření laboratoře Návrh a realiace měřicích a řídicích

Více

SYNERGICKÝ EFEKT VE VÝUCE AUTOMATIZACE S VYUŽITÍM APLIKAČNÍCH KNIHOVEN MATLABU A SIMULINKU

SYNERGICKÝ EFEKT VE VÝUCE AUTOMATIZACE S VYUŽITÍM APLIKAČNÍCH KNIHOVEN MATLABU A SIMULINKU SYNERGICKÝ EFEKT VE VÝUCE AUTOMATIZACE S VYUŽITÍM APLIKAČNÍCH KNIHOVEN MATLABU A SIMULINKU Š.Ožana,M.Pieš Vysoká škola báňská-technická univerzita Ostrava Abstract Tento příspěvek má rešeršní charakter

Více

Zkoušky vnitřním přetlakem > 100 bar

Zkoušky vnitřním přetlakem > 100 bar Zkoušky vnitřním přetlakem > 100 bar Září 2006 1 Zkoušky vnitřním přetlakem v laboratoři plastových potrubních systémů Zkoušky statickým vnitřním přetlakem (zkušební teplota, prostředí, tlakové médium)

Více

Obsah přednášky. Úvod. Úvod

Obsah přednášky. Úvod. Úvod Obsah přednášky Diagnostika a HiL testování elektronických systémů automobilů Ing. Michal Kubík 2. 5. 200 ZČU-FST-KKS Plzeň Přednáška v rámci r projektu CZ..07/2.3.00/09.0086 Podpora VaV a vzdělávání pro

Více

Konfigurace řídicího systému technikou Hardware In The Loop

Konfigurace řídicího systému technikou Hardware In The Loop 1 Portál pre odborné publikovanie ISSN 1338-0087 Konfigurace řídicího systému technikou Hardware In The Loop Szymeczek Michal Elektrotechnika, Študentské práce 20.10.2010 Bakalářská práce se zabývá konfigurací

Více

Obsah DÍL 2 KAPITOLA 6. 6 Automatická regulace 9. 6.1 Základní terminologie historické souvislosti 12

Obsah DÍL 2 KAPITOLA 6. 6 Automatická regulace 9. 6.1 Základní terminologie historické souvislosti 12 Obsah DÍL 2 KAPITOLA 6 6 Automatická regulace 9 6.1 Základní terminologie historické souvislosti 12 6.2 Dynamický systém, nástroje a metody jeho analýzy 18 6.2.1 Popis dynamického systému 19 6.2.2 Simulace

Více

Výukové texty. pro předmět. Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma

Výukové texty. pro předmět. Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma Výukové texty pro předmět Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma Tvorba grafické vizualizace shodných znaků jednotlivých zařízení (výrobní stroj, manipulátor, robot, ostatní zařízení) Autor:

Více

TECHNICKÁ DOKUMENTACE... 3 POČÍTAČOVÉ NAVRHOVÁNÍ (ECAD)... 4 ELEKTROTECHNIKA A ELEKTRONIKA I... 5 ELEKTROTECHNIKA A ELEKTRONIKA II...

TECHNICKÁ DOKUMENTACE... 3 POČÍTAČOVÉ NAVRHOVÁNÍ (ECAD)... 4 ELEKTROTECHNIKA A ELEKTRONIKA I... 5 ELEKTROTECHNIKA A ELEKTRONIKA II... 0 Obsah TECHNICKÁ DOKUMENTACE... 3 POČÍTAČOVÉ NAVRHOVÁNÍ (ECAD)... 4 ELEKTROTECHNIKA A ELEKTRONIKA I.... 5 ELEKTROTECHNIKA A ELEKTRONIKA II.... 6 ELEKTROTECHNIKA A ELEKTRONIKA III.... 7 ELEKTROTECHNIKA

Více

Řídící systém směšovacího ventilu automatického kotle

Řídící systém směšovacího ventilu automatického kotle Řídící systém směšovacího ventilu automatického kotle Studentská vědecká konference 2013 Martin Švejda ZČU v Plzni, FAV, Katedra kybernetiky 23. 5. 2013 Úvod - formulace problému (1/3) Čím vytápět rodinné

Více

VÝVOJ ŘÍDICÍCH ALGORITMŮ HYDRAULICKÝCH POHONŮ S VYUŽITÍM SIGNÁLOVÉHO PROCESORU DSPACE

VÝVOJ ŘÍDICÍCH ALGORITMŮ HYDRAULICKÝCH POHONŮ S VYUŽITÍM SIGNÁLOVÉHO PROCESORU DSPACE VÝVOJ ŘÍDICÍCH ALGORITMŮ HYDRAULICKÝCH POHONŮ S VYUŽITÍM SIGNÁLOVÉHO PROCESORU DSPACE Přednáška na semináři CAHP v Praze 4.9.2013 Prof. Ing. Petr Noskievič, CSc. Ing. Miroslav Mahdal, Ph.D. Katedra automatizační

Více

Soft-PLC systémy ICP DAS se softwarem ISaGRAF

Soft-PLC systémy ICP DAS se softwarem ISaGRAF Soft-PLC systémy ICP DAS se softwarem ISaGRAF Přehled produktů ICP DAS Prostředky pro měřm ěření a sběr r dat Zásuvné karty pro ISA a PCI sběrnici Externí vstupy a výstupy pro sběrnici RS-485 s ASCII protokolem

Více

Vývojové práce v elektrických pohonech

Vývojové práce v elektrických pohonech Vývojové práce v elektrických pohonech Pavel Komárek ČVUT Praha, Fakulta elektrotechnická, K 31 Katedra elektrických pohonů a trakce Technická, 166 7 Praha 6-Dejvice Konference MATLAB 001 Abstrakt Při

Více

ZÁKLADY ROBOTIKY Pohony a věci s tím související

ZÁKLADY ROBOTIKY Pohony a věci s tím související ZÁKLADY ROBOTIKY Pohony a věci s tím související Ing. Josef Černohorský, Ph.D. TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Tento materiál vznikl v rámci projektu

Více

Kompaktní procesní stanice

Kompaktní procesní stanice MXPLC Kompaktní procesní stanice Shrnutí MXPLC je kompaktní procesní stanice s integrovaným I/O modulem se skladbou I/O optimalizovanou pro aplikace VVK a domovní techniky. Stanice může být po sběrnici

Více

Zvyšování kvality výuky v elektrotechnických oborech

Zvyšování kvality výuky v elektrotechnických oborech Úprava ŠVP Elektrikář v rámci projektu Zvyšování kvality výuky v elektrotechnických oborech Předmět Automatizace 3 hodiny týdně celkem 99 hodin 1. Automatizace, základní pojmy Dotace učebního bloku: 1

Více

MATURITNÍ OKRUHY STAVBA A PROVOZ STROJŮ TŘÍDA: 4SB ŠKOLNÍ ROK: 2015-2016 SPEZIALIZACE: TECHNICKÝ SOFTWARE

MATURITNÍ OKRUHY STAVBA A PROVOZ STROJŮ TŘÍDA: 4SB ŠKOLNÍ ROK: 2015-2016 SPEZIALIZACE: TECHNICKÝ SOFTWARE 1.A. VALIVÁ LOŽISKA a) dělení ložisek b) skladba ložisek c) definice základních pojmů d) výpočet ložisek d) volba ložisek 1.B. POHYBLIVÉ ČÁSTI PÍSTOVÉHO STROJE a) schéma pohyblivých částí klikového mechanismu

Více

10. Servomechanismy a hydrodynamické mechanismy

10. Servomechanismy a hydrodynamické mechanismy Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT HYDRAULICKÉ A PNEUMATICKÉ MECHANISMY 10. Servomechanismy a hydrodynamické

Více

Programování LEGO MINDSTORMS s použitím nástroje MATLAB a Simulink

Programování LEGO MINDSTORMS s použitím nástroje MATLAB a Simulink 26.1.2018 Praha Programování LEGO MINDSTORMS s použitím nástroje MATLAB a Simulink Jaroslav Jirkovský jirkovsky@humusoft.cz www.humusoft.cz info@humusoft.cz www.mathworks.com Co je MATLAB a Simulink 2

Více

1 VZNIK, VÝVOJ A DEFINICE MECHATRONIKY

1 VZNIK, VÝVOJ A DEFINICE MECHATRONIKY 1 VZNIK, VÝVOJ A DEFINICE MECHATRONIKY 1.1 VÝVOJ MECHATRONIKY Ve vývoji mechatroniky lze vysledovat tři období: 1. etapa polovina 70. let, Japonsko, založení nového oboru shrnuje poznatky z mechaniky,

Více

Obsah DÍL 1. Předmluva 11

Obsah DÍL 1. Předmluva 11 DÍL 1 Předmluva 11 KAPITOLA 1 1 Minulost a současnost automatizace 13 1.1 Vybrané základní pojmy 14 1.2 Účel a důvody automatizace 21 1.3 Automatizace a kybernetika 23 Kontrolní otázky 25 Literatura 26

Více

Maturitní témata - PRT 4M

Maturitní témata - PRT 4M Maturitní témata - PRT 4M ústní zkouška profilové části Maturita - školní rok 2015/2016 1. Architektura mikrořadičů a PC 2. Popis mikrořadičů řady 51 3. Zobrazovací jednotky 4. Řadiče Atmel 5. Hradlová

Více

Úloha č. 2: Měření voltampérových charakteristik elektrických prvků pomocí multifunkční karty

Úloha č. 2: Měření voltampérových charakteristik elektrických prvků pomocí multifunkční karty Úloha č. 2: Měření voltampérových charakteristik elektrických prvků pomocí multifunkční karty Úvod Laboratorní úloha se zabývá měřením voltampérových charakteristik vybraných elektrických prvků pomocí

Více

Vypracovat přehled způsobů řízení paralelních kinematických struktur s nadbytečnými pohony

Vypracovat přehled způsobů řízení paralelních kinematických struktur s nadbytečnými pohony Autor DP: Vedoucí práce: Bc. Tomáš Kozák Ing. Jan Zavřel, Ph.D. Vypracovat přehled způsobů řízení paralelních kinematických struktur s nadbytečnými pohony Vytvořit model jednoduchého redundantního mechanismu

Více

MODELOVÁNÍ TECHNOLOGICKÝCH PROCESŮ VE VÝUCE AUTOMATIZACE

MODELOVÁNÍ TECHNOLOGICKÝCH PROCESŮ VE VÝUCE AUTOMATIZACE MODELOVÁNÍ TECHNOLOGICKÝCH ROCESŮ VE VÝUCE AUTOMATIZACE J. Šípal Fakulta výrobních technologií a managementu; Univerzita Jana Evangelisty urkyně Abstrakt Článek představuje využití programu Matlab a jeho

Více

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Fakulta chemicko-inženýrská Ústav fyziky a měřicí techniky

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Fakulta chemicko-inženýrská Ústav fyziky a měřicí techniky Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Fakulta chemicko-inženýrská Ústav fyziky a měřicí techniky Návod na laboratorní úlohu Řízení plnění a vyprazdňování nádrží pomocí PLC Teoretický úvod Programovatelný

Více

Magie 21. století, aneb zabudované systémy. V. Kushpil (ÚJF AV CR)

Magie 21. století, aneb zabudované systémy. V. Kushpil (ÚJF AV CR) Magie 21. století, aneb zabudované systémy Opravdu vysoce vyvinutá technologie vypadá jako magie... Artur Klark Opravdu vysoce vyvinutá technologie vypadá jako magie... Artur Klark Zabudované systémy?

Více

Inovace výuky předmětu Robotika v lékařství

Inovace výuky předmětu Robotika v lékařství Přednáška 7 Inovace výuky předmětu Robotika v lékařství Senzory a aktuátory používané v robotických systémech. Regulace otáček stejnosměrných motorů (aktuátorů) Pro pohon jednotlivých os robota jsou často

Více

WORKSHOP oboru Jaderná energetika

WORKSHOP oboru Jaderná energetika WORKSHOP oboru Jaderná energetika Zajištění bezpečného a spolehlivého provozu systému PCS a IN-CORE na 1. - 4. reaktorovém bloku jaderné elektrárny Dukovany ZD 2018, ZAT Příbram, 25. 1.2018 PCS a IN-CORE

Více

VÝVOJ NOVÉHO REGULAČNÍHO ALGORITMU KOTLE VERNER S PODPOROU PROGRAMU MATLAB

VÝVOJ NOVÉHO REGULAČNÍHO ALGORITMU KOTLE VERNER S PODPOROU PROGRAMU MATLAB VÝVOJ NOVÉHO REGULAČNÍHO ALGORITMU KOTLE VERNER S PODPOROU PROGRAMU MATLAB Úvod S. Vrána, V. Plaček Abstrakt Kotel Verner A25 je automatický kotel pro spalování biomasy, alternativních pelet, dřevních

Více

Řídící systémy hydraulických procesů. Cíl: seznámení s možnostmi řízení, regulace a vizualizace procesu.

Řídící systémy hydraulických procesů. Cíl: seznámení s možnostmi řízení, regulace a vizualizace procesu. Řídící systémy hydraulických procesů Cíl: seznámení s možnostmi řízení, regulace a vizualizace procesu. Hydraulický systém Vysoký výkon a síla při malých rozměrech Robustní a levné lineární pohony Regulace

Více

Administrace počítačových sítí. WEB a LPT

Administrace počítačových sítí. WEB a LPT Administrace počítačových sítí WEB a LPT Ovládání výstupů z počítače, například několika LED připojených na paralelní port, pomocí webové stránky s metodou GET Jaroslav Bušek 2010 1/15 Výběr komponent

Více

Aplikace číslicového řízení

Aplikace číslicového řízení Aplikace číslicového řízení Učební text VOŠ a SPŠ Kutná Hora Řízení spotřeby Proč regulovat spotřebu obtížná regulace velkých energetických zdrojů převedení regulace na stranu odběratele tarifní systém

Více

Mechatronika. učebn ice. Ladislav Maixner a kolektiv. Computer Press Brno 2006

Mechatronika. učebn ice. Ladislav Maixner a kolektiv. Computer Press Brno 2006 Mechatronika učebn ice Ladislav Maixner a kolektiv Computer Press Brno 2006 Obsah Predmluva l Úvod Úwd 3 Ing Gunnar Kunzel 1 Úvod do mechatroniky 5 obebezbez 11 Vznik,vývoj a definicemechatroniky 5 12

Více

TEAM DESIGN ABB CHALLENGE. EBEC Brno 2012 5. 8. března 2012 www.ebec.cz

TEAM DESIGN ABB CHALLENGE. EBEC Brno 2012 5. 8. března 2012 www.ebec.cz ABB CHALLENGE Automatický záskok napájení Úvod Zadání se věnuje problematice automatického záskoku napájení, které se používá v systémech se dvěma izolovanými napájecími vedeními, připojenými ke dvěma

Více

Zaměření Pohony a výkonová elektronika. verze 9. 10. 2014

Zaměření Pohony a výkonová elektronika. verze 9. 10. 2014 Otázky a okruhy problematiky pro přípravu na státní závěrečnou zkoušku z oboru PE v navazujícím magisterském programu strukturovaného studia na FEL ZČU v ak. r. 2015/16 Soubor obsahuje tematické okruhy

Více

VŘS PŘISTÁVÁNÍ RAKETY V GRAVITAČNÍM POLI ZEMĚ

VŘS PŘISTÁVÁNÍ RAKETY V GRAVITAČNÍM POLI ZEMĚ VŘS PŘISTÁVÁNÍ RAKETY V GRAVITAČNÍM POLI ZEMĚ Tomáš Dvořák A05051 tdvorak@students.zcu.cz 23.8.2009 Zadání Přistávání rakety v gravitačním poli země Gravitační síla působící na těleso o hmotnosti m ve

Více

HIL simulace Radek Havlík, Jan Svoboda

HIL simulace Radek Havlík, Jan Svoboda HIL simulace Radek Havlík, Jan Svoboda Mladá Boleslav, 13.11.2009 HIL simulace Hardware In the Loop (HIL) simulace- testovaný objekt je připojen k simulátoru, který v reálném čase simuluje skutečné elektrické

Více

KONTAKT Autor: Tomáš. Kohout Vedoucí: : Ing. Pavel Burget, Ph.D. .D. fel.cvut.cz) Kohout

KONTAKT Autor: Tomáš. Kohout Vedoucí: : Ing. Pavel Burget, Ph.D. .D. fel.cvut.cz) Kohout KONTAKT 2011 Model Žonglér r pro vzdálenou výuku a řízení CNC stroje Autor: Tomáš Kohout Vedoucí: : Ing. Pavel Burget, Ph.D. Kohout (kohouto4@fel.cvut.cz fel.cvut.cz).d. (pavel.burget@fel.cvut.cz) Katedra

Více

UNIVERZITA PARDUBICE. Fakulta elektrotechniky a informatiky. Testovací plošina inerciální navigace Jiří Vejvoda

UNIVERZITA PARDUBICE. Fakulta elektrotechniky a informatiky. Testovací plošina inerciální navigace Jiří Vejvoda UNIVERZITA PARDUBICE Fakulta elektrotechniky a informatiky Testovací plošina inerciální navigace Jiří Vejvoda Diplomová práce 2013 Prohlášení autora Prohlašuji, že jsem tuto práci vypracoval samostatně.

Více

ICT plán školy 2013/2014

ICT plán školy 2013/2014 Základní škola a Základní umělecká škola, Šmeralova 336/15, příspěvková organizace ICT plán školy 2013/2014 1. Základní údaje o škole Název školy: Základní škola a Základní umělecká škola, Šmeralova 336/15,

Více

New Automation Technology. Beckhoff I/O. Průmyslová PC. Beckhoff Image 1

New Automation Technology. Beckhoff I/O. Průmyslová PC. Beckhoff Image 1 New Automation Technology Beckhoff Průmyslová PC Software I/O Pohony Beckhoff Image 1 Beckhoff Automation Vývoj celosvětového obratu Beckhoff Image 2 PC-based Control Architektura pro otevřené řízení HMI

Více

Stud. skupina: 3E/96 Číslo úlohy: - FSI, ÚMTMB - ÚSTAV MECHANIKY TĚLES, MECHATRONIKY A BIOMECHANIKY REAL TIME CONTROL

Stud. skupina: 3E/96 Číslo úlohy: - FSI, ÚMTMB - ÚSTAV MECHANIKY TĚLES, MECHATRONIKY A BIOMECHANIKY REAL TIME CONTROL Předmět: RDO ŘÍZENÉ DYNAMICKÉ SOUSTAVY Jméno: Ročník: 3 Datum: 5. 5. 2013 Stud. skupina: 3E/96 Číslo úlohy: - Ústav: FSI, ÚMTMB - ÚSTAV MECHANIKY TĚLES, MECHATRONIKY A BIOMECHANIKY Název úlohy: REAL TIME

Více

Modelování elektromechanického systému

Modelování elektromechanického systému Síla od akčního členu Modelování elektromechanického systému Jaroslav Jirkovský 1 O společnosti HUMUSOFT Název firmy: Humusoft s.r.o. Založena: 1990 Počet zaměstnanců: 15 Sídlo: Praha 8, Pobřežní 20 MATLAB,

Více

Témata bakalářských a diplomových prací @mechlab. Ústav mechaniky těles, mechatroniky a biomechaniky

Témata bakalářských a diplomových prací @mechlab. Ústav mechaniky těles, mechatroniky a biomechaniky Témata bakalářských a diplomových prací @mechlab Ústav mechaniky těles, mechatroniky a biomechaniky Fakulta strojního inženýrství, Vysoké učení technické v Brně 2014 Obsah prezentace 1. Stručné představení

Více

Moderní nástroje pro vývoj elektronických řídicích jednotek

Moderní nástroje pro vývoj elektronických řídicích jednotek Moderní nástroje pro vývoj elektronických řídicích jednotek Jiří Sehnal Humusoft spol. s r.o. sehnal@humusoft.com EVV 2008 Automobilová elektronika Brno, 17. - 18. 6. 2008 Jiří Sehnal, Humusoft spol. s

Více

Automatizační a měřicí technika (B-AMT)

Automatizační a měřicí technika (B-AMT) Ústav automatizace a měřicí techniky Bakalářský studijní program Automatizační a měřicí technika () Specializace oboru Řídicí technika Měřicí technika Průmyslová automatizace Robotika a umělá inteligence

Více

- technologická úroveň - snímače a akční členy (sběr dat-ovládání technologie)

- technologická úroveň - snímače a akční členy (sběr dat-ovládání technologie) Řídicí systémy dodávané naší společností jsou projektovány "na míru" dle požadavku zákazníka a dané technologie. Typický řídicí systém můžeme rozdělit do následujících celků: - technologická úroveň - snímače

Více

KYBERNETIKA. Prof. Ing. Vilém Srovnal, CSc. Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava

KYBERNETIKA. Prof. Ing. Vilém Srovnal, CSc. Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava KYBERNETIKA Prof. Ing. Vilém Srovnal, CSc. Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava 28 . ÚVOD DO TECHNICKÉ KYBERNETIKY... 5 Co je to kybernetika... 5 Řídicí systémy... 6 Základní pojmy z teorie

Více

Vybrané, speciální zkoušky: automobilový průmysl

Vybrané, speciální zkoušky: automobilový průmysl Vybrané, speciální zkoušky: automobilový průmysl 17. 03. 2011 Roman Dlabaja Obsah Specifika zkušebnictví v oblasti automobilového průmyslu Použiti SW a HW v laboratořích ITC Příklady řešení některých testů

Více

8.5.2 Reflexní snímaèe...206 8.5.3 Refrakèní snímaèe...206 8.6 Ultrazvukové hladinomìry...207 8.6.1 Vlastnosti ultrazvuku...207 8.6.

8.5.2 Reflexní snímaèe...206 8.5.3 Refrakèní snímaèe...206 8.6 Ultrazvukové hladinomìry...207 8.6.1 Vlastnosti ultrazvuku...207 8.6. OBSAH Summary... 4 Pøedmluva... 5 ÈÁST I. ÚVOD DO PROBLEMATIKY MÌØENÍ A ØÍZENÍ PROCESÙ, MATEMATICKÉ MODELOVÁNÍ SYSTÉMÙ... 17 1. Úvod do problematiky mìøení a øízení (Karel Kadlec)...19 1.1 Úkoly mìøení

Více

Proporcionální řízení: průvodce pro uživatele

Proporcionální řízení: průvodce pro uživatele F001-5/C Proporcionální řízení: průvodce pro uživatele 1 2 3 Co je to proporcionální řízení? Elektrohydraulické proporcionální řízení moduluje hydraulické parametry v souladu s elektronickými referenčními

Více

Ústav automatizace a měřicí techniky.

Ústav automatizace a měřicí techniky. www.feec.vutbr.cz Specializace studijního oboru Automatizační a Měřicí Technika: Řídicí technika Moderní algoritmy řízení, teorie řízení Modelování a identifikace parametrů řízených systémů Pokročilé metody

Více

KONKURENCESCHOPNOST na všech frontách NOVÝ ROBOT od TOSHIBA MACHINE pro každé použití

KONKURENCESCHOPNOST na všech frontách NOVÝ ROBOT od TOSHIBA MACHINE pro každé použití KONKURENCESCHOPNOST na všech frontách NOVÝ ROBOT od TOSHIBA MACHINE pro každé použití Typ První z nové generace SCARA S bezkonkurenčním časem cyklu 0,29 sekundy je THP550 SCARA první z nové řady robotů

Více

MONITORING A ANALÝZA KVALITY ELEKTŘINY

MONITORING A ANALÝZA KVALITY ELEKTŘINY MONITORING A ANALÝZA KVALITY ELEKTŘINY Doc. Ing. Jan Žídek, CSc. Kvalitativní stránka elektřiny dnes hraje čím dál významnější roli. Souvisí to jednak s liberalizací trhu s elektrickou energii a jednak

Více

Řízení tepelné soustavy pomocí PLC Siemens

Řízení tepelné soustavy pomocí PLC Siemens Řízení tepelné soustavy pomocí PLC Siemens Martin Kopal TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Tento materiál vznikl v rámci projektu ESF CZ.1.07/2.2.00/07.0247,

Více

SYSTÉMY NAČIPU MI-SOC

SYSTÉMY NAČIPU MI-SOC Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti SYSTÉMY NAČIPU MI-SOC doc. Ing. Hana Kubátová, CSc. Katedra číslicového návrhu Fakulta informačních technologii ČVUT v Praze Hana Kubátová

Více

STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ ŽĎÁR NAD SÁZAVOU MECHATRONIKA. Střední škola technická je držitelem certifikátu kvality dle ČSN EN ISO 9001

STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ ŽĎÁR NAD SÁZAVOU MECHATRONIKA. Střední škola technická je držitelem certifikátu kvality dle ČSN EN ISO 9001 STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ ŽĎÁR NAD SÁZAVOU MECHATRONIKA Střední škola technická je držitelem certifikátu kvality dle ČSN EN ISO 9001 PROJEKT OP VK IMPLEMENTACE MECHATRONIKY DO VÝUKY TECHNICKÝCH OBORŮ NA

Více

Elektronická kapacitní dekáda - BASIC

Elektronická kapacitní dekáda - BASIC Elektronická kapacitní dekáda - BASIC Stručná charakteristika: Plně elektronizovaná kapacitní dekáda s širokým rozsahem hodnot. Indikuje velké množství parametrů nastaveného kapacity včetně lokálních teplot.

Více

Řídicí systémy řady 400 str.2 z 16 MICROPEL

Řídicí systémy řady 400 str.2 z 16 MICROPEL Řídicí systémy řady 400 2. verze dokumentu, MICROPEL s.r.o. 01.2014 - opravena chyba v číslování svorek I/O na str.7 - aktualizovány všechny ilustrace na změněné umístění portu Řídicí systémy řady 400

Více

Dny vědy a techniky v Plzni 2009 (14. 19. 9. 2009)

Dny vědy a techniky v Plzni 2009 (14. 19. 9. 2009) Dny vědy a techniky v Plzni 2009 (14. 19. 9. 2009) Tisková zpráva ze dne 8. 9. 2009 Dny vědy a techniky v Plzni 2009 jsou již čtvrtým ročníkem úspěšné populárně naučné výstavy, kterou pořádá Západočeská

Více

OPC server systému REXYGEN. Uživatelská příručka

OPC server systému REXYGEN. Uživatelská příručka www.rexygen.com OPC server systému REXYGEN Uživatelská příručka REX Controls s.r.o. Verze 2.50.7 Plzeň 28.3.2018 Obsah 1 OPC server systému REXYGEN 2 2 Co dělat při problémech 5 1 Kapitola 1 OPC server

Více

CENTRUM ROZVOJE STROJÍRENSKÉHO VÝZKUMU LIBEREC

CENTRUM ROZVOJE STROJÍRENSKÉHO VÝZKUMU LIBEREC CENTRUM ROZVOJE STROJÍRENSKÉHO VÝZKUMU LIBEREC 1 ZÁKLADNÍ ÚDAJE O PROJEKTU CRSV Registrační číslo: CZ.1.05/2.1.00/03.0096 Zahájení projektu: 01.01.2009 Ukončení projektu: 31.12.2012 Celková dotace: Cíl

Více

Příloha1) Atributy modulu

Příloha1) Atributy modulu Příloha1) Atributy modulu Název realizovaného modulu Kontaktní údaje garanta: Hydraulika a pneumatika doc. Ing. Bohuslav 597324382 bohuslav.pavlok@vsb.cz Pavlok, CSc. Jméno a příjemní telefon e-mail Požadované

Více

DÁLKOVÁ SPRÁVA ŘÍDICÍCH SYSTÉMŮ V PROSTŘEDÍ CONTROL WEB 5

DÁLKOVÁ SPRÁVA ŘÍDICÍCH SYSTÉMŮ V PROSTŘEDÍ CONTROL WEB 5 1 DÁLKOVÁ SPRÁVA ŘÍDICÍCH SYSTÉMŮ V PROSTŘEDÍ CONTROL WEB 5 VŠB - Technická Univerzita Ostrava, Katedra automatizační techniky a řízení Příspěvek popisuje způsoby přístupů k řídicím systémům na nejnižší

Více

2.2 VÁLEČKOVÝ DOPRAVNÍK

2.2 VÁLEČKOVÝ DOPRAVNÍK Katedra konstruování strojů Fakulta strojní K 9 MANIPULAČNÍ ZAŘÍZENÍ PRO HUTNÍ PRŮMYSL 2.2 VÁLEČKOVÝ DOPRAVNÍK VÝPOČTOVÁ ZPRÁVA doc. Ing. Martin Hynek, PhD. a kolektiv verze - 1.0 Tento projekt je spolufinancován

Více

Automatizace úlohy Měření úhlu natočení pomocí IRC

Automatizace úlohy Měření úhlu natočení pomocí IRC Automatizace úlohy Měření úhlu natočení pomocí IRC Marvin Gjepali TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Tento materiál vznikl v rámci projektu ESF CZ.1.07/2.2.00/07.0247,

Více

Ovladače motorů CMMD-AS, pro servomotory

Ovladače motorů CMMD-AS, pro servomotory Srovnání ovladačů motoru ovladač motoru CMMD-AS CMMS-AS CMMP-AS CMMS-ST pro druh motoru servomotor servomotor servomotor krokový motor počet polohovacích pohybů v paměti 2x 63 63 255 63 odměřovací systém

Více

Osnova přednášky. Programové prostředky řízení Vzdálené a virtuální laboratoře. Úvod. Co je vzdálená a virtuální laboratoř?

Osnova přednášky. Programové prostředky řízení Vzdálené a virtuální laboratoře. Úvod. Co je vzdálená a virtuální laboratoř? Osnova přednášky Programové prostředky řízení Vzdálené a virtuální laboratoře Pavel Balda Západočeská univerzita v Plzni, FAV, KKY Struktury virtuálních laboratoří Struktury vzdálených laboratoří Vzdálená

Více

Prostředky automatického řízení Úloha č.5 Zapojení PLC do hvězdy

Prostředky automatického řízení Úloha č.5 Zapojení PLC do hvězdy VŠB-TU OSTRAVA 2005/2006 Prostředky automatického řízení Úloha č.5 Zapojení PLC do hvězdy Jiří Gürtler SN 7 Zadání:. Seznamte se s laboratorní úlohou využívající PLC k reálnému řízení a aplikaci systému

Více

Moderní metody projektování. Siemens + Eplan

Moderní metody projektování. Siemens + Eplan Moderní metody projektování Siemens + Eplan Listopad 2014, Praha, Ostrava SIRIUS Safety SIRIUS SIMOCODE Zdeněk Bekr Luboš Holubec Tel: 499 903 131 E-mail: zdenek.bekr@siemens. @siemens.com, Tel.: 499 903

Více

Kombinační vícehlavé váhy MBP

Kombinační vícehlavé váhy MBP Kombinační vícehlavé váhy MBP Petruzalek s.r.o. Bratislavská 50 690 02 Břeclav Tel.: 519 365 111 www.petruzalek.cz Kombinační vícehlavé váhy MBP Firma MBP se specializuje na navrhování a výrobu kombinačních

Více

MATLAB a Simulink R2015b

MATLAB a Simulink R2015b MATLAB a Simulink R2015b novinky ve výpočetním systému Jan Houška HUMUSOFT s.r.o. houska@humusoft.cz 1 >> 2016 1991 ans = 25 2 Release 2015a a 2015b tradiční dvě vydání do roka březen a září 2015 R2015a

Více

Vypracovat přehled paralelních kinematických struktur. Vytvořit model a provést analýzu zvolené PKS

Vypracovat přehled paralelních kinematických struktur. Vytvořit model a provést analýzu zvolené PKS Autor BP: Vedoucí práce: Tomáš Kozák Ing. Jan Zavřel, Ph.D. Vypracovat přehled paralelních kinematických struktur Vytvořit model a provést analýzu zvolené PKS Provést simulaci zvolené PKS Provést optimalizaci

Více

Úloha s tepelným tokem řízená pomocí PAC Rockwell a PC

Úloha s tepelným tokem řízená pomocí PAC Rockwell a PC Úloha s tepelným tokem řízená pomocí PAC Rockwell a PC Autor: Bc. Jaroslav Antoš Vedoucí DP: Ing. Petr Mrázek, Ph.D. Konzultant DP: Ing. Jan Koprnický, Ph.D. TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky,

Více

Střední průmyslová škola, Ústí nad Labem, Resslova 5, příspěvková organizace

Střední průmyslová škola, Ústí nad Labem, Resslova 5, příspěvková organizace Číslo zadání: 1 Název zadání : Kombinační automat dvoubitová binární sčítačka Navrhněte LO pro dvoubitovou binární sčítačku z TTL obvodů Dílčí úkoly : a) Proveďte analýzu zadané úlohy. b) Navrhněte sčítačku

Více

ZVLÁŠTNOSTI : UTAHOVACÍ MOMENTY (dan.m)

ZVLÁŠTNOSTI : UTAHOVACÍ MOMENTY (dan.m) Motory : NFV NFZ Zavěšení poháněcí soustavy 1 2 5,5 ± 0,5 3 4 6,5 ± 0,6 5 2,2 ± 0,2 6 3,3 ± 0,3 7 2,7 ± 0,2 8 4,6 ± 0,4 9 10 4,5 ± 0,4 Použít tuk G7 : 3 gramy v místě «a». B1BP21HP 94 Motory : NFU N6A

Více

1 SYSTÉMY INTEGROVANÉ AUTOMATIZACE... 9 2 ÚVOD CENTRÁLNÍ JEDNOTKY... 13 3 TECHNICKÉ PROSTŘEDKY VELKÝCH POČÍTAČŮ... 14

1 SYSTÉMY INTEGROVANÉ AUTOMATIZACE... 9 2 ÚVOD CENTRÁLNÍ JEDNOTKY... 13 3 TECHNICKÉ PROSTŘEDKY VELKÝCH POČÍTAČŮ... 14 Obsah 1 SYSTÉMY INTEGROVANÉ AUTOMATIZACE... 9 2 ÚVOD CENTRÁLNÍ JEDNOTKY... 13 3 TECHNICKÉ PROSTŘEDKY VELKÝCH POČÍTAČŮ... 14 3.1 KONSTRUKCE FC... 15 3.2 PROCESORY PRO FC... 17 3.3 DATOVÁ ÚLOŽIŠTĚ... 18

Více

Univerzální diferenciální ochrana RED 521*1.0

Univerzální diferenciální ochrana RED 521*1.0 Univerzální diferenciální ochrana RED 521*1.0 1MRK 505 031-BCZ Strana 1 Vydáno: Únor 2001 Stav: Nová dokumentace Data mohou být změněna bez předběžného oznámení Třífázový terminál Tři jednofázové terminály

Více

Centrum kompetence automobilového průmyslu Josefa Božka - AutoSympo a Kolokvium Božek až , Roztoky -

Centrum kompetence automobilového průmyslu Josefa Božka - AutoSympo a Kolokvium Božek až , Roztoky - Popis obsahu balíčku WP17: Agregáty s dělením toku výkonu pro vysoce účinné WP017: Agregáty s dělením toku výkonu pro vysoce účinné mechanismy CVT/IVT, hybridní vozy a vozidlové diferenciály Vedoucí konsorcia

Více

21.6.2011. Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují

21.6.2011. Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují s finanční podporou v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Královéhradeckého kraje MODUL 03-TP ing. Jan Šritr ing. Jan Šritr 2 1 ing. Jan

Více

Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb. Teorie měření a regulace. strojové vidění. p. 3q. ZS 2015/2016. 2015 - Ing. Václav Rada, CSc.

Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb. Teorie měření a regulace. strojové vidění. p. 3q. ZS 2015/2016. 2015 - Ing. Václav Rada, CSc. Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Teorie měření a regulace strojové vidění p. 3q. ZS 2015/2016 2015 - Ing. Václav Rada, CSc. foto-snímače Obrazová analýza je proces, který lidstvo využívalo

Více

Vývoj a testování elektronických řídicích jednotek pro automobily

Vývoj a testování elektronických řídicích jednotek pro automobily Vývoj a testování elektronických řídicích jednotek pro automobily Jiří Sehnal Humusoft spol. s r.o. sehnal@humusoft.com EVV 2011 Automobilová elektronika Praha, 7. 6. 2011 Jiří Sehnal, Humusoft spol. s

Více

Prezentace diplomové práce: Návrh zařízení pro sledování odchylky kolmosti pilového pásu Student: Konzultant: Zadavatel: Klíčová slova:

Prezentace diplomové práce: Návrh zařízení pro sledování odchylky kolmosti pilového pásu Student: Konzultant: Zadavatel: Klíčová slova: Prezentace diplomové práce: Návrh zařízení pro sledování odchylky kolmosti pilového pásu Student: Konzultant: Zadavatel: Klíčová slova: Anotace: Cíle práce: ULDRICH Robert Jaroslava Jírová,Ing.Uldrich

Více

SPA 01. Popis konstrukce a funkce HC 7111 07/2014. Hydraulický agregát s ponořeným motorem. Nahrazuje HC 7111 12/2009

SPA 01. Popis konstrukce a funkce HC 7111 07/2014. Hydraulický agregát s ponořeným motorem. Nahrazuje HC 7111 12/2009 Hydraulický agregát s ponořeným motorem SA 01 p max 250 bar Q max 17 dm 3 min -1 HC 7111 07/2014 Nahrazuje HC 7111 12/2009 Malý kompaktní agregát pro zdvihací plošiny, stoly, rampy a další aplikace 3 základní

Více

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJNICKÁ A STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA PROFESORA ŠVEJCARA, PLZEŇ, KLATOVSKÁ 109. Josef Gruber MECHANIKA

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJNICKÁ A STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA PROFESORA ŠVEJCARA, PLZEŇ, KLATOVSKÁ 109. Josef Gruber MECHANIKA STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJNICKÁ A STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA PROFESORA ŠVEJCARA, PLZEŇ, KLATOVSKÁ 109 Josef Gruber MECHANIKA SOUBOR PŘÍPRAV PRO 2. R. OBORU 26-41-M/01 ELEKTRO- TECHNIKA - MECHATRONIKA Vytvořeno

Více

PLC systémy ve virtuálních a fyzikálních úlohách

PLC systémy ve virtuálních a fyzikálních úlohách PLC systémy ve virtuálních a fyzikálních úlohách Autor: Tomáš Snětivý Vedoucí: Ing. Jan Koprnický, Ph.D. TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Tento materiál

Více

Virtuální instrumentace I. Měřicí technika jako součást automatizační techniky. Virtuální instrumentace. LabVIEW. měření je zdrojem informací:

Virtuální instrumentace I. Měřicí technika jako součást automatizační techniky. Virtuální instrumentace. LabVIEW. měření je zdrojem informací: Měřicí technika jako součást automatizační techniky měření je zdrojem informací: o stavu technologického zařízení a o průběhu výrobního procesu, tj. měření pro primární zpracování informací o bezpečnostních

Více

Přidělování paměti I Mgr. Josef Horálek

Přidělování paměti I Mgr. Josef Horálek Přidělování paměti I Mgr. Josef Horálek = Paměť = operační paměť je paměť, kterou přímo využívají procesory při zpracováni instrukci a dat; Paměť Funkce modulu přidělování paměti = Sledování stavu každého

Více

VYUŽITÍ KNIHOVNY SWING PROGRAMOVACÍHO JAZYKU JAVA PŘI TVORBĚ UŽIVATELSKÉHO ROZHRANÍ SYSTÉMU "HOST PC - TARGET PC" PRO ŘÍZENÍ POLOVODIČOVÝCH MĚNIČŮ

VYUŽITÍ KNIHOVNY SWING PROGRAMOVACÍHO JAZYKU JAVA PŘI TVORBĚ UŽIVATELSKÉHO ROZHRANÍ SYSTÉMU HOST PC - TARGET PC PRO ŘÍZENÍ POLOVODIČOVÝCH MĚNIČŮ VYUŽITÍ KNIHOVNY SWING PROGRAMOVACÍHO JAZYKU JAVA PŘI TVORBĚ UŽIVATELSKÉHO ROZHRANÍ SYSTÉMU "HOST PC - TARGET PC" PRO ŘÍZENÍ POLOVODIČOVÝCH MĚNIČŮ Stanislav Flígl Katedra elektrických pohonů a trakce (K13114),

Více

Robot Lego Mindstorms NXT doplněný o kamerku a software v jazyce C#

Robot Lego Mindstorms NXT doplněný o kamerku a software v jazyce C# Stdoškolská technika 2011 Setkání a prezentace prací stdoškolských studentů na ČVUT Robot Lego Mindstorms NXT doplněný o kamerku a software v jazyce C# Matěj Kaňuk Cíl práce Stdní průmyslová škola elektrotechnická

Více

Střední průmyslová škola, Ústí nad Labem, Resslova 5, příspěvková organizace

Střední průmyslová škola, Ústí nad Labem, Resslova 5, příspěvková organizace Číslo zadání: 1 Název zadání : Kombinační automat dvoubitová binární sčítačka Zadání : Navrhněte LO pro dvoubitovou binární sčítačku z TTL obvodů a) Proveďte analýzu zadané úlohy. b) Navrhněte sčítačku

Více

CELEK MOTOR A SPODNĺ STRANA MOTORU Názorná zobrazení motoru

CELEK MOTOR A SPODNĺ STRANA MOTORU Názorná zobrazení motoru CELEK MOTOR A SPODNĺ STRANA MOTORU Názorná zobrazení motoru 10 CELEK MOTOR A SPODNĺ STRANA MOTORU Názorná zobrazení motoru 10 CELEK MOTOR A SPODNĺ STRANA MOTORU Názorná zobrazení motoru 10 CELEK MOTOR

Více

Servozesilovače. Digitální servozesilovače TGA, TGP

Servozesilovače. Digitální servozesilovače TGA, TGP Servozesilovače Digitální servozesilovače TGA, TGP Digitální servozesilovače TGA 300 Digitální servozesilovače TGA 300 jsou určené pro řízení synchronních rotačních a lineárních servomotorů. Servozesilovače

Více

Skupina oborů: Elektrotechnika, telekomunikační a výpočetní technika (kód: 26)

Skupina oborů: Elektrotechnika, telekomunikační a výpočetní technika (kód: 26) Mechatronik (kód: 26-022-M) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Elektrotechnika, telekomunikační a výpočetní technika (kód: 26) Týká se povolání: Mechatronik Kvalifikační

Více

KONTAKT Řízení motorů pomocí frekvenčních měničů. Autor: Bc. Pavel Elkner Vedoucí: Ing. Jindřich Fuka

KONTAKT Řízení motorů pomocí frekvenčních měničů. Autor: Bc. Pavel Elkner Vedoucí: Ing. Jindřich Fuka KONTAKT 2010 Řízení motorů pomocí frekvenčních měničů Autor: Bc. Pavel Elkner (elknerp@seznam.cz) Vedoucí: Ing. Jindřich Fuka (fuka@fel.cvut.cz) 1/5 Hardware Model s asynchronním motorem Modul s automatem

Více