Řád Pandanales pandánotvaré Dřeviny i byliny s cévami jen schodovitě perforovanými. Listy mají pochvaté dvouřadě nebo trojřadě uspořádané.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Řád Pandanales pandánotvaré Dřeviny i byliny s cévami jen schodovitě perforovanými. Listy mají pochvaté dvouřadě nebo trojřadě uspořádané."

Transkript

1 Řád Pandanales pandánotvaré Dřeviny i byliny s cévami jen schodovitě perforovanými. Listy mají pochvaté dvouřadě nebo trojřadě uspořádané. Jednopohlavné květy v palicích podpíraných listenci. Květy s neustálenými počty tyčinek a plodolistů. Celkem zahrnuje tento řád čtyři čeledi:

2 Cyclanthaceae (stromy, byliny nebo liány podobné palmám domácí v tropické Americe), Carludovica palmata

3 Pandanaceae tropické stromy a keře s opěrnými vzdušnými kořeny, listy na kýlu a okrajích ostře pilovitými a kulovitými květenstvími,

4 Stemonaceae (malá čeleď, zahrnující asi 30 tropických druhů; Stemona japonica domácí v Číně obsahuje v kořenech insekticidní látky, účinkující také proti kožním a střevním parazitům) Stemona sp.

5 Velloziaceae (170 druhů význačných pro jihoamerické stepi, brazilské savany a campos). Talbotia elegans

6 Řád Arecales arekotvaré s jedinou čeledí Arecaceae arekovité Atypicky tloustnoucí dřeviny palmy. 210/2500,

7 Vyskytují se zejména v tropech, popř. subtropech celého světa; s výraznou diferenciací také v rámci ostrovů Indického a Tichého oceánu.

8 Kmen zpravidla nevětvený Listy velké (až 20 m dlouhé!), v chocholu na vrcholu kmene, řapíkaté, s jazýčkem, Roystonea

9 čepel zpeřeně nebo dlanitě členěná

10 Listy mívají mohutné pochvy objímající kmen

11 Květy drobné, aktinomorfní, zpravidla jednopohlavné, často homochlamydní nebo achlamydní, v bohatých latovitých květenstvích

12 Okvětí zpravidla nenápadně zbarvené 3+3 Tyčinky 3+3 Pestík často (3) Semeník svrchní

13 Plod tobolka nebo peckovice.

14 Prastarou užitkovou palmou je palma datlová (Phoenix dactylifera), původem snad z jihu Přední Asie.

15 Jediným původním druhem Evropy je středomořská žumara nízká (Chamaerops humilis).

16 Největší semena (maledivské ořechy až 40 cm dlouhé, až 18 kg těžké, vyvíjející se až 7 let) mezi rostlinami má pověstná seychellská palma (Lodoicea seychellarum) jméno mají podle Maledivských ostrovů kam je ze Seychellských ostrovů odnášely mořské proudy.

17 Kokosové ořechy rostou na palmě kokosové (Cocos nucifera) původem snad z Oceánie.

18 Embryo kokosu klíčí skrz otvor v pecce

19 Betelové oříšky rostou betelové palmě (Areca catechu) v indomalajské oblasti.

20 Palmové víno a arak se vyrábí z druhů rodů Borassus

21 a Caryota.

22 Škrobnatou kmenovou dřeň zvanou ságo poskytuje druh Metroxylon rumphii, rovněž z indomalajské oblasti.

23 Liánovitou palmou s až 200 m dlouhým stonkem, významnou pro nábytkářství, je Calamus rotang z Cejlonu a Indie, z něhož se vyrábí ratanový (= rotanový) pletený nábytek, rákosky nebo klepadla na koberce.

24 Dalším rekordmanem mezi rostlinami, tentokrát v délce květenství je Corypha umbraculifera z indomalajské oblasti jejíž lata je až 14 m dlouhá a až 12 m široká.

25 Řád Commelinales S jedinou významnější čeledí Commelinaceae, vyznačující se mírnou sukulencí, bylinnými stonky s kolénky převážně tropických druhů.

26 Listy střídavé, dužnaté, eliptické, s pochvou Tradescantia sillamontana Tradescantia navicularis

27 Květy heterochlamydní, 3četné a 5cyklické Tradescantia virginiana

28 i zygomorfní

29 Okvětní 3 vnější lístky zelené,

30 3 vnitřní korunovitě zbarvené fialové, modré nebo bílé

31 Tyčinky 3+3, nitky často oděné zbarvenými trichomy, jeden kruh bývá často staminoidní

32 Pestík (3). Semeník svrchní.

33 Plody tobolky nebo bobule. Dichorisandra thyrsiflora

34 U nás zplaňuje jeden na zahrádkách občas pěstovaný druh Tradescantia virginiana původem ze Sev. Ameriky, jejíž listy bývají užívány také do salátů.

35 Oblíbenými pokojovými druhy s pestrými listy jsou např. poděnka = blázen (Tradescantia pendula) nebo také Zebrina pendula

36 a Rhoeo discolor.

37 Další tři čeledi patřící do řádu Commelinales jsou: Pontederiaceae Tropické a subtropické byliny na povrchu stojatých vod.

38 Do této čeledi patří plevelný druh vodních cest v USA, Austrálii a v Africe vodní hyacint (Eichhornia crassipes), plovoucí v hustých porostech na hladinách řek, díky břichatě ztlustlým, aerenchymem vyplněným řapíků.

39

40

41 Haemodoraceae Byliny s pouze třemi tyčinkami, vnitřního kruhu, rozšířené hlavně na jižní polokouli.

42 Philydraceae Byliny s cévami omezenými jen na kořeny, zygomorfními oboupohlavnými květy, okvětím 3+2, jednou tyčinkou, G (3), vázané na Austrálii a Indomalajskou oblast.

43 Řád Zingiberales zázvorníkotvaré Zahrnují 8 blízce příbuzných čeledí, především oddenkatých, mohutných bylin s dvouřadými řapíkatými listy se zpeřenou žilnatinou. Květenství dvouřadé s listeny, často nápadně zbarvené. Květy bývají zygomorfní, heterochlamydeické a mají spodní semeník.

44 Mezi nejvýznamnější patří zřejmě: čel. Musaceae banánovníkovité Mohutné (až 15 m vysoké) byliny s velkými listy; 2/50 v tropech.

45 hustě sevřené pochvy tvoří často nepravý kmen.

46 Listy velké, oválné, řapíkaté, se silnou střední žilkou a souběžnými bočními žilkami. Musa acuminata

47 Květy zygomorfní, v převislém (až 3 m dlouhém) klasovitém květenství.

48 Tyčinek pět (+ 1 staminodium)

49 Gyneceum synkarpní, ze 3 plodolistů Semeník spodní

50 Plod tobolka nebo bobule Více různých druhů z jv. Asie se podílelo na vzniku kulturních odrůd banánovníků (Musa), které mají bezsemenné protáhlé žluté bobule. Musa acuminata

51 Příbuznými jsou čeledi: Zingiberaceae, zahrnující vytrvalé tropické byliny s hlízovitými kořeny, v pletivech s éterickými oleji. 50/700 pantropického rozšíření.

52 Listy střídavé, přisedlé nebo krátce řapíkaté.

53 Květenství šišticovitá s masitými listeny podpírajícími květy

54 nebo květenství hroznovitá. Květy synsepalní a sympetalní. Alpinia

55 Jedna fertilní tyčinka vnitřního kruhu se přimyká k čnělce, která je uložena ve žlábku mezi pranými váčky, další dvě staminodia tvoří široký, nápadně zbarvený pysk, dvě staminodia vnějšího kruhu jsou petaloidní, zbývající tyčinka vnějšího kruhu zcela redukovaná. Semeník spodní.

56 Gyneceum (3), plodem dužnatá tobolka Zingiber sp.

57 Patří sem zázvorník lékařský (Zingiber officinale) z jv. Asie, z jehož oddenků se získává koření.

58 Do této čeledi patří i kurkumovník dlouhý (Curcuma longa), jehož oddenky, obsahující žluté barvivo jsou podstatnou součástí směsi koření kari,

59 dále pak také kardamomovník obecný (Elettaria cardamomum), poskytující kardamon užívaný v cukrářství, při výrobě likérů a whisky.

60 Sterlitziaceae podobně jako Musaceae mají 5 tyčinek; zahrnují okrasné rostliny např. Sterlitzia reginae.

61 Do této čeledi patří také mohutná tzv. palma poutníků (Ravenala madagascariensis) až 30 m vysoká, s vějířem dlouhých listů.

62 Heliconiaceae

63 Heliconia sp.

64 Cannaceae dosnovité, tropické a subtropické byliny 1/60 s asymetrickými heterochlamydeickými (K3, C3)

65 květy s jedinou tyčinkou vnitřního kruhu (zbývající dvě přeměněné v petaloidní staminodia),

66 spodním semeníkem a plodem tobolkou.

67 u nás se vzácně pěstuje na zahradách pro okrasu dosna indická (Canna indica) s velkými červenými nebo žlutými květy, původem z Mexika.

68 Z Peru pochází dosna jedlá (Canna edulis) pěstovaná pro hlízovitě ztlustlý škrobnatý oddenek.

69 Marantaceae marantovité, tropické byliny lišící se od dosnovitých na bázi kloubovitě ztlustlým řapíkem. 26/370 v tropech. Patří sem středoamerická maranta třtinová (Maranta arundinacea) užívaná v potravinářství a v lékařství. Druhy rodu Calathea jsou pěstovány pro jejich ornamentální listy

70

71 Costaceae byliny bez aromatických látek, s listy ve šroubovici, jednou tyčinkou (ostatní staminoidní); 4 rody pantropického rozšíření.

72 Lowiaceae jediný rod Orchidantha se třemi druhy v Indomalajské oblasti. Orchidantha maxillarioides

73 Bromeliaceae broméliovité Často epifytické byliny s redukovaným stonkem a redukovanými kořeny. 60/1500 v tropech a subtropech Střední a Jižní Ameriky, vzácně také v západní Africe (rod Pitcairnia jako relikt dřívějšího gondwanského rozšíření). Tvoří sesterskou linii řádu Poales.

74 Listy xeromorfní, pochvaté, často v růžici, vytvářejí žlábky k jímání vody

75 Květy oboupohlavné, v klasovitém květenství, heterochlamydní, velmi často s nápadně barevnými listeny (entomogamie), 3četné

76 Okvětí volné, 3 vnější lístky zelené, 3 vnitřní korunovitě zbarvené Tyčinky 3+3 Pestík (3) Semeník svrchní i spodní Dickia ferrox

77 Plod tobolka nebo bobule, nebo plodenství tvořené celým květenstvím, jeho osou a masitými listeny.

78 Známým užitkovým druhem je ananasovník chocholatý (Ananas comosa), víceletá bylina s růžicí mečovitých listů, původem z Brazílie jejíž plodenství ananas je tvořeno srůstem dužnaté osy květenství, masitých listenů a bobulí.

79 K oblíbeným pěstovaným epifytům patří zejména zástupci rodů Bromelia,

80 Aechmea nidularioides Aechmea, Aechmea miniata Aechmea fasciata

81 Billbergia Billbergia sp.

82 nebo Vriesea.

83 Tillandsia,

84 Extrémní xeromorfní adaptace na epifytismus umožňuje masový výskyt španělského mechu (Tillandsia usnoides) na větvích stromů i na kabelech telefonního vedení.

85 Pravděpodobně blízce příbuzné broméliovitým jsou čeledi Abolbodaceae, Dasypogonaceae, Hanguanaceae, Mayacaceae a Rapateaeceae.

86 Řád Poales lipnicotvaré Byliny, většinou trávovitého (graminoidního) vzhledu. Listy často čárkovité, bez řapíku, rozčleněné v pochvu a čepel, často s jazýčkem. Tracheje ve všech částech těla. Květy často drobné, s tendencemi k četným redukcím (hlavně v okvětí) a tvorbě bohatých, často složených květenství, anemogamní. Gyneceum cénokarpní, u odvozenějších typů až pseudomonomerní. Vajíčka zpravidla se 2 integumenty.

87 Řád zahrnuje zhruba 16 (podle šíře pojetí) čeledí, některých druhově velmi rozsáhlých (Poaceae, Cyperaceae), ale také velmi drobných. Příbuzenské vztahy a návaznost naznačuje následující schéma:

88 Juncaceae sítinovité Trávovité byliny. 9/400 s těžištěm v mírných a studených pásmech severní polokoule, na jižní polokouli zejména v Austrálii

89 Stonek zpravidla oblý Listy trojřadě uspořádané, čárkovité, ploché, nebo trubkovité Luzula variegata

90 Květy drobné, v kruželových květenstvích, často stažených, podepřených listeny

91 Květy oboupohlavné, aktinomorfní. Okvětí 3+3 volné, drobné, nenápadných barev hnědé až černavé, bělavé, zelenavé. Tyčinky 3+3 nebo 3;

92 Pyl se vyvíjí v tetrádách má proto tvar čtyřstěnu

93 Pestík (3) s mnoha vajíčky; Semeník svrchní Juncus balticus

94 Plod tobolka. Semena mívají masíčko. Luzula campestris Luzula sp. Juncus sp. Juncus compressus

95 Chromozómy bez vyznačené centromery (holocentrické) holocentrické chromosomy (Eleocharis, Cyperaceae) monocentrické chromosomy

96 u nás 2/30 rody sítina (Juncus) s pochvami nesrostlými, mnohosemennými tobolkami a bika (Luzula) s pochvami srostlými a tobolkami trojsemennými.

97 K hojnějším patří na vlhkých místech zejména sítina rozkladitá (Juncus effusus)

98 a sítina článkovaná (Juncus articulatus)

99 spolu s druhem bika mnohokvětá (Luzula multiflora),

100 na sušších stráních je častá bika ladní (Luzula campestris),

101 v lesích pak bika hajní (Luzula nemorosa)

102 nebo bika chlupatá (Luzula pilosa),

103 na lesních cestách u nás zdomácněla severoamerická sítina tenká (Juncus tenuis).

104 Cyperaceae šáchorovité Trávovité byliny. 90/4000 převážně v mírných a studených pásmech, hlavně na severní polokouli; u nás domácích 20/130. Preferují vlhčí stanoviště, často na březích vod.

105 Stonek zpravidla trojhranný. Cyperus esculentus Scirpus californicus Cyperus esculentus

106 Listy čárkovité, ploché, střídavé, často trojřadě uspořádané, zpravidla se srostlou pochvou

107

108 Květy drobné v klasovitých květenstvích jednopohlavné,

109 Eleocharis nebo oboupohlavné,

110 každý květ podepřen jednotlivým listenem

111 Eleocharis mamillata Trichophorum Okvětí redukované na štětinky nebo zcela chybějící

112 Tyčinky většinou 3, pylová zrna v tetrádách, které obsahují pouze jediné fertilní pylové zrno

113 Pestík (2-3), lyzikarpní, s jediným vajíčkem Semeník svrchní

114 Plod nažka

115 Chromozómy bez vyznačené centromery (holocentrické) Eleocharis holocentrické chromosomy chromosomy s vyznačenou centromerou - monocentrické

116 Jednopohlavnými květy se vyznačuje zejména rozsáhlý rod ostřice (Carex), která má celosvětově rozšířených téměř 3000 druhů; její nažky jsou zcela obalené a chráněné mošničkou listenového původu.

117 Také klásky ostřic mohou být pohlavně diferencované Carex acutiformis Carex pulicaris Carex dioica

118 Na vlhkých loukách je častá skřípina lesní (Scirpus sylvaticus);

119 v listnatých lesích pak roste ostřice prstnatá (Carex digitata),

120 ostřice lesní (Carex sylvatica);

121 na březích vod se vytvářejí souvislé porosty: mohutný skřípinec jezerní (Schoenoplectus lacustris),

122 bahnička bahenní (Eleocharis palustris)

123 a ostřice měchýřkatá (Carex vesicaria)

124 ostřice štíhlá (Carex gracilis),

125 na rašelinných loukách jsou časté: ostřice černá (Carex nigra)

126 a suchopýr úzkoliský (Eriophorum angustifolium), jehož okvětí se přeměňuje v dlouhý bílý chmýr.

127 Na vrchovištích najdeme často suchopýr pochvatý (Eriophorum vaginatum)

128 Ve starověkém Egyptě bylo dřeňové aerenchymatické pletivo stonků šáchoru papírodárného (Cyperus papyrus) základní surovinou pro výrobu papyru.

129 K oblíbeným druhům pěstovaným v květináčích patří zejména šáchor střídavolistý (Cyperus alternifolius), původem z Austrálie.

130 Poaceae lipnicovité Trávovité byliny. 600/10000 kosmopolitně; u nás původních 80/200.

131 Tvoří časté dominanty v savanách, pampách, prériích stepích, v tundře, v subalpínském stupni pohoří na loukách i pobřežích vod

132 Stonek zpravidla duté, oblé stéblo s kolénky (interkalární meristémy)

133 Listy čárkové, dvouřadě uspořádané

134 listy s výraznou, zpravidla nesrostlou, pochvou a často také s jazýčkem

135 někdy také s oušky (auriculae) jazýček v ústí pochvy ouška

136 Listy často drsné díky inkrustaci křemičitými tělísky, které při neopatrné manipulaci mohou pořezat prsty

137 Květy drobné, nejčastěji oboupohlavné, s výrazně redukovaným okvětím v kláscích, skládajících složitá lichoklasovitá nebo latnatá květenství.

138 Klásky jedno- až vícekvěté, charakteristické stavby: klásek je podepřen listenem, nazývaným pleva; každý jeden květ klásku je pak chráněn dvěma šupinovitými k sobě sevřenými útvary, z nichž vnější je podpůrným listenem květu a nazývá se plucha (často je opatřená osinou), druhá vnitřní vznikla srůstem 2 lístků vnějšího kruhu okvětí a nazývá se pluška (nemívá osinu ale zoubky, třetí lístek vnějšího okvětního kruhu zanikl);

139 v době květu se plucha a pluška oddálí (květ se otevře) stane se tak tím, že v této době zduří 2 plenky, vzniklé přeměnou 2 lístků vnitřního kruhu okvětí (třetí lístek vnitřního okvětního kruhu abortoval).

140

141 Tyčinky 3, s dlouhými nitkami a vrtivými prašníky; nitka je vetknuta uprostřed, nikoli jako obvykle na konci konektivu a je navíc připojena kloubovým mechanismem umožňujícím pohyb vrtění prašníku.

142 Pestík (3-2), pseudomonomerní s jediným vajíčkem, s 3-2 stylodii a pérovitě větvenými bliznami; Semeník svrchní

143 Plod zpravidla obilka (caryopsis)

144 Chromozómy s vyznačenou centromerou (monocentrické) Čeleď zahrnuje nejvýznamnější užitkové rostliny obiloviny v Evropě byly nejdříve pěstovány ty, které pocházely z Přední Asie: ječmen setý (Hordeum vulgare),

145 žito seté (Secale cereale),

146 pšenice obecná (Triticum aestivum),

147 oves setý (Avena sativa);

148 z jv. Asie pochází rýže (Oryza sativa)

149 a proso seté (Panicum miliaceum);

150 z Afriky pochází čirok sudánský (Sorghum sudanense),

151 z Ameriky pak kukuřice setá (Zea mays).

152 Potravinářsky významným druhem je také cukrová třtina (Saccharum officinarum) původem z Indie, dnes pěstovaná v subtropech celého světa.

153 Také bambus (Bambusa arundinacea) patří ve své domovině jv. Asii mezi významné užitkové druhy.

154 Častými dominantami lučních porostů jsou ovsík vyvýšený (Arrhenatherum elatius),

155 lipnice luční (Poa pratensis),

156 trojštět žlutavý (Trisetum flavescens),

157 kostřava luční (Festuca pratensis),

158 srha říznačka (Dactylis glomerata),

159 tomka vonná (Anthoxanthum odoratum),

160 psárka luční (Alopecurus pratensis),

161 bojínek luční (Phleum pratense),

162 třeslice prostřední (Briza media);

163 na sešlapávaných místech je častý jílek vytrvalý (Lolium perenne)

164 a lipnice roční (Poa annua);

165 na pastvinách dominuje často smilka tuhá (Nardus stricta),

166 nebo kostřava červená (Festuca rubra)

167 nebo kostřava ovčí (Festuca ovina);

168 na vlhčích místech je častá metlice trsnatá (Deschampsia cespitosa);

169 na ruderálních místech jsou v teplejších oblastech hojné sveřep střešní (Bromus tectorum),

170 a také sveřep jalový (Bromus sterilis);

171 v listnatých lesích je běžná lipnice hajní (Poa nemoralis);

172 v jehličnatých lesích pak vytváří jemné koberce metlička křivolaká (Avenella flexuosa),

173 na pasekách roste hojně třtina křovištní (Calamagrostis arundinacea);

174 na březích vod nalezneme často mohutné porosty chrastice rákosovité (Phalaris arundinacea);

175 rozsáhlé až 3 m vysoké rákosiny vytváří na vlhkých místech rákos obecný (Phragmites australis).

176 Sparganiaceae zevarovité Bahenní nebo vodní byliny s oddenky a olistěnými stonky.

177 Listy čárkovité, střídavé, s pochvami.

178 Květy jednopohlavné, drobné, v kulovitých květenstvích, z nichž horní obsahují samčí, dolní samičí květy. Okvětí šupinovité; Tyčinky zpravidla 3; Gyneceum pseudomonomerní

179 Plody nažky v kulovitém souplodí

180 Jediný rod s 20 druhy v mírném pásmu severní polokoule a v Austrálii, u nás zastoupený 4 druhy. Sparganium emersum Sparganium erectum

181 Typhaceae orobincovité Bahenní rostliny s oddenky, z něhož dvouřadě vyrůstají listy a bezlistý stonek.

182 Listy čárkovité, zpravidla velmi dlouhé.

183 Květy nepatrné, jednopohlavné, bezobalné (pouze se štětinkami, snad vzniklými přeměnou okvětí), Tyčinky 3 Gyneceum monomerní Plody nažky.

184 jsou nahloučené v jednopohlavné husté, válcovité palice (nahoře samčí, dole samičí).

185 Pyl v tetrádách produkován ve velkém množství sbírán také včelami Typha latifolia

186 Oddenek orobinců a jeho bohatý pyl byly v dobách hladomorů přidávány do mouky.

187 Jediný kosmopolitně rozšířený rod s 15 druhy, u nás snad 4 druhy domácí.

188

189

190 Nažky opatřené chmýrem jsou rozšiřovány anemochorně.

191 Zbývající tři čeledi řádu Poales jsou tropické, na druhy bohaté čeledi jsou: Eriocaulaceae ca 600 druhů většinou bělokvětých rostoucích v močálech a vodách hlavně v Brazílii, výjimečně i v mírném pásmu (Skotsko, Irsko); Květenství tvořené mázdřitými listeny

192 Trávovitého vzhledu jsou žlutokvěté Xyridaceae, jejichž zástupci tvoří důležitou složku vegetace v Kapské oblasti jižní Afriky.

193 Také stepní Restionaceae tvoří důležitou složku vegetace v Kapské oblasti jižní Afriky.

194 Mezi jednoděložné patří také čeledi bez jednoznačného fylogenetického zařazení jako jsou: Corsiaceae,

195 Japonoliriaceae, Japonolirion osense

196 Nartheciaceae, Narthecium ossifragum

197 Petrosaviaceae,

198 Triuridaceae saprofytické žlutavé nebo růžové byliny s šupinovitými listy P3-9, A3-9, G mnoho; 7/80 v Brazílii, na Madagaskaru a v Indomalajské oblasti.

Poaceae (lipnicovité) Cyperaceae (šáchorovité) Asteraceae (hvězdnicovité)

Poaceae (lipnicovité) Cyperaceae (šáchorovité) Asteraceae (hvězdnicovité) Poaceae (lipnicovité) Cyperaceae (šáchorovité) Asteraceae (hvězdnicovité) Poaceae lipnicovité Druhově velmi početná čeleď, 7 % flóry ČR Systematické zařazení: Oddělení: Magnoliophyta krytosemenné Třída:

Více

Caryophyllaceae (hvozdíkovité)

Caryophyllaceae (hvozdíkovité) Byliny, vzácně keře Jednoleté i vytrvalé Caryophyllaceae (hvozdíkovité) Arenaria serpyllifolia (písečnice douškolistá) Dianthus deltoides (hvozdík kropenatý) Caryophyllaceae (hvozdíkovité) Byliny, vzácně

Více

Rozlišování semen jednotlivých druhů trav

Rozlišování semen jednotlivých druhů trav Rozlišování semen jednotlivých druhů trav Bc. Hana Potyšová květen 2010 Lázně Bohdaneč Bojínek luční Phleum pratense L obilka vejčitého tvaru bez střední rýhy, mírně zašpičatělá, bělavá, velmi často vypadává

Více

zásobní cibule zdužnatělé spodní části listů podpučí velmi krátký stonek

zásobní cibule zdužnatělé spodní části listů podpučí velmi krátký stonek Rostliny jednoděložné Hlavní znaky jednoděložných rostlin: v semenu je jedna děloha květní obaly nerozlišené květní lístky tvoří okvětí listy mají souběžnou žilnatinu svazčité kořeny LILIOVITÉ - vytrvalé

Více

Otázka: Dvouděložné rostliny. Předmět: Biologie. Přidal(a): Jarys. Dvouděložné rostliny. ČELEĎ: ŠÁCHOLANOVITÉ (Magnoliaceae)

Otázka: Dvouděložné rostliny. Předmět: Biologie. Přidal(a): Jarys. Dvouděložné rostliny. ČELEĎ: ŠÁCHOLANOVITÉ (Magnoliaceae) Otázka: Dvouděložné rostliny Předmět: Biologie Přidal(a): Jarys Dvouděložné rostliny ČELEĎ: ŠÁCHOLANOVITÉ (Magnoliaceae) Jsou to dřeviny, patří k vývojově nejstarším, v pletivech mají jedovaté látky, květní

Více

Vybrané skupiny lipnicovitých (Poaceae) Kurs ekologické floristiky 19.1.2009

Vybrané skupiny lipnicovitých (Poaceae) Kurs ekologické floristiky 19.1.2009 Vybrané skupiny lipnicovitých (Poaceae) Kurs ekologické floristiky 19.1.2009 Lipnicovité čili trávy (Poaceae = Gramineae) redukované květní obaly složené květenství stéblo, kolénka, jazýček, ouška plod:

Více

Pastevní biotopy pro rizikové koně.

Pastevní biotopy pro rizikové koně. Pastevní biotopy pro rizikové koně. Většina z nás, kteří vlastní koule na krátkých nožkách s výrazným sklonem k obezitě při pouhém pohledu na zelenou pastvinu a tím pádem i větší náchylností ke schvácení

Více

LIPNICOVITÉ (POACEAE)

LIPNICOVITÉ (POACEAE) LIPNICOVITÉ (POACEAE) pracovní list Zástupci čeledi lipnicovitých jsou také nazýváni trávy. Jsou to jednoleté až vytrvalé byliny s kolénkatými stébly. Listy jsou čárkovité se souběžnou žilnatinou. Na rozhraní

Více

BOT/UCCA 2013

BOT/UCCA 2013 BOT/UCCA 2013 http://flora.upol.cz/vyuka.html vyučující 2013: R.J. Vašut. V. Dvořák, a kol. Harmonogram zimní semestr 2013 26.9. R. J. Vašut úvod, organizace výuky 3.10. R. J. Vašut Stipa, Koeleria, Trisetum,

Více

Portál České Flóry - edukační moduly pro výuku botaniky CZ.1.07/2.2.00/15.0269

Portál České Flóry - edukační moduly pro výuku botaniky CZ.1.07/2.2.00/15.0269 Témata pro seminární prezentace Témata jsou poměrně volná, závazný je pouze tučný titulek, doplňující informace pod titulkem mohou (ale nemusí) být vodítkem pro samotnou prezentaci. Prezentace by měla

Více

Stavba těla rostlin. VY_32_Inovace_05_10_stavba_těla_rostlin_2.notebook. March 23, 2013. Škola. Vzdělávací oblast. Anotace.

Stavba těla rostlin. VY_32_Inovace_05_10_stavba_těla_rostlin_2.notebook. March 23, 2013. Škola. Vzdělávací oblast. Anotace. Pořadové číslo a název projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2671 "Učení nás baví" Stavba těla rostlin Škola Základní škola praktická, Liberecká 31, Jablonec nad Nisou, příspěvková organizace Autor Mgr. Zuzana Drahotová

Více

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je L. Sinkulová

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je L. Sinkulová 1/14 3.2.08.16 Krytosemenné rostliny - jednoděložné Liliovité - vytrvalé byliny /cibule, oddenek, hlíza/ - květy oboupohlavné, 6 okvětních lístků, 6 tyčinek, 1 pestík - plodem je tobolka nebo bobule -

Více

EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS. Tématický celek: UMĚLÉ EKOSYSTÉMY. Téma: OBILNINY. Ročník: 7. Autor: Mgr. Martina Kopecká

EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS. Tématický celek: UMĚLÉ EKOSYSTÉMY. Téma: OBILNINY. Ročník: 7. Autor: Mgr. Martina Kopecká Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, 276 01 Mělník www.zsjm-me.cz tel.: 315 623 015 EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: UMĚLÉ EKOSYSTÉMY Téma: OBILNINY Ročník:

Více

Dvouděložné rostliny 1) čeleď Pryskyřníkovité 1) pryskyřníky (prudký, plazivý) 2) orsej jarní 3) sasanka hajní 4) hlaváček jarní 5) koniklece

Dvouděložné rostliny 1) čeleď Pryskyřníkovité 1) pryskyřníky (prudký, plazivý) 2) orsej jarní 3) sasanka hajní 4) hlaváček jarní 5) koniklece Dvouděložné rostliny 1) čeleď Pryskyřníkovité - vytrvalé byliny (oddenky, hlízy) - pětičetné, oboupohlavné květy (mnoho tyčinek a pestíků) - plody - nažky, měchýřky - jedovaté (farmaceutický průmysl) -

Více

7. VYŠŠÍ ROSTLINY - CHARAKTERISTIKA A VÝZNAM KRYTOSEMENNÝCH ROSTLIN

7. VYŠŠÍ ROSTLINY - CHARAKTERISTIKA A VÝZNAM KRYTOSEMENNÝCH ROSTLIN 7. VYŠŠÍ ROSTLINY - CHARAKTERISTIKA A VÝZNAM KRYTOSEMENNÝCH ROSTLIN A) Charakteristika, květ krytosemenných rostlin, květní vzorec, diagram, opylení, oplození, stavba semene, plody + typy B) Rozdíly mezi

Více

A. kolomikta. A. arguta

A. kolomikta. A. arguta Užitkové rostliny IIIa Vít Grulich Ovoce Zdroj vitamínů a minerálních látek Sacharidy, bílkoviny, tuky Ovocné rostliny často vedlejší produkty Oleje, zelenina, textilní vlákna, stavební materiál, palivo

Více

EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA. 1. datle

EXOTICKÉ OVOCE A ZELENINA. 1. datle 1. datle Datle Datlovník pravý patří k nejstarším pěstovaným rostlinám, zmínky o něm nalézáme v Bibli archeologické výzkumy dokládají jeho úmyslné pěstění už v mladší době kamenné. Datle Datlová semena

Více

LILIOPSIDA jednoděložné

LILIOPSIDA jednoděložné LILIOPSIDA jednoděložné Embryo má zpravidla jedinou dělohu. Hlavní kořen obvykle záhy zakrní a místo něho se vyvinou z báze hypokotylu adventivní kořínky. Časté jsou oddenky, hlízy a cibule, vesměs s adventivními

Více

Gymnospermické rostliny. (nahosemenné)

Gymnospermické rostliny. (nahosemenné) Gymnospermické rostliny (nahosemenné) Dokonalá převaha sporofytu nad gaetofytem Dřeviny s otevřenými kolaterálními svazky Listy stálezelené, zřídka každoročně opadavé Květy jednopohlavné, bezobalné v šišticových

Více

Semeno a plod krytosemenných

Semeno a plod krytosemenných Semeno a plod krytosemenných Vývoj a stavba semene Z oplozené vaječné buňky vzniká zygota, z které se vyvíjí embrio. Osemení může být různě zabarveno. Velikost semen je dána geneticky a je neměnná. S velikostí

Více

MORFOLOGIE ROSTLIN semena a plody. Semeno. vajíčko a vaječné obaly se vyvíjí v semeno osemení (testa)

MORFOLOGIE ROSTLIN semena a plody. Semeno. vajíčko a vaječné obaly se vyvíjí v semeno osemení (testa) MORFOLOGIE ROSTLIN semena a plody Semeno vajíčko a vaječné obaly se vyvíjí v semeno osemení (testa) Plody vznik z osemení exokarp mezokarp endokarp suché plody - všechny vrstvy oplodí za zralosti suché

Více

Krytosemenné rostliny. Vít Grulich

Krytosemenné rostliny. Vít Grulich Krytosemenné rostliny Vít Grulich Jednoděložné Acorales Liliidová větev Acoraceae Araceae Alismatales Tofieldiaceae Alismataceae Hydrocharitaceae Butomaceae Scheuchzeriaceae Juncaginaceae Commeliidová

Více

Mate ská kola, Základní kola a D tský domov, Ivan ice, iroká 42

Mate ská kola, Základní kola a D tský domov, Ivan ice, iroká 42 Mate ská kola, Základní kola a D tský domov, Ivan ice, iroká 42 Autor: Mgr. Hana Schwarzová III/2 Inovace a zkvalitn ní výuky prost ednictvím ICT Vzd lávací oblast: lov k a p íroda P edm t: P írodopis

Více

A) Rostliny pro užitek: Jabloň, hrušeň, jeřáb - plodem malvice

A) Rostliny pro užitek: Jabloň, hrušeň, jeřáb - plodem malvice Prir2-III-30 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Anotace: Materiál slouží jako pomůcka k probíranému tématu - tř. dvouděložné rostliny (7. ročník) třída: Dvouděložné rostliny čeleď: Pryskyřníkovité

Více

Nároky na stanoviště

Nároky na stanoviště Základní rozdělení Vzplývavé (lekníny, stulíky, ) Submerzní ponořené (pramenička, vodní mor kanadský) Plovoucí (voďanka, kotvice, tokozelka) Pobřežní (většina vlhkomilných trvalek) Nároky na stanoviště

Více

Krytosemenné rostliny. Vít Grulich

Krytosemenné rostliny. Vít Grulich Krytosemenné rostliny Vít Grulich Rosidová větev Zygophyllales Crossomatales Staphyleaceae Zygophyllales Pravé Rosidy II Geraniales Geraniaceae Pravé Rosidy I Zygophyllaceae Byliny i dřeviny Listy vstřícné

Více

Copyright 2017 Autorské fotografie Všechna práva vyhrazena

Copyright 2017 Autorské fotografie Všechna práva vyhrazena Obilniny Seznam rostlin: čirok dvoubarevný ječmen obecný (Hordeum vulgare) kukuřice setá (Zea mays) oves setý (Avena sativa) pšenice setá (Triticum aestivum) žito seté (Secale cereale) Copyright 2017 Autorské

Více

ČELEĎ: lipnicovité (Poaceae)

ČELEĎ: lipnicovité (Poaceae) ČELEĎ: lipnicovité (Poaceae) vytrvalé nebo jednoleté byliny KOŘENOVÁ SOUSTAVA: svazčitá (homorhizie) STONEK: většinou dutý, kolénkatý (stéblo) LISTY: -dvouřadé, střídavé, čárkovité, s listovou pochvou,

Více

Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/07.0354

Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/07.0354 Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/07.0354 LRR/OBBC LRR/OBB Obecná biologie Orgány rostlin II. Mgr. Lukáš Spíchal, Ph.D. Cíl přednášky Popis anatomie, morfologie a funkce

Více

Mendelova univerzita v Brně. Zahradnická fakulta v Lednici

Mendelova univerzita v Brně. Zahradnická fakulta v Lednici Mendelova univerzita v Brně Zahradnická fakulta v Lednici Problematika travních směsí v zahradní a krajinářské tvorbě Bakalářská práce Vedoucí diplomové práce: Ing. Stanislav Vilím, Ph.D. Vypracoval: Ing.

Více

Užitkové rostliny IV. Vít Grulich

Užitkové rostliny IV. Vít Grulich Užitkové rostliny IV Vít Grulich Koření Přísady do pokrmů nebo nápojů s charakteristickou vůní Často dráždivá chuť Silice, alkaloidy, glykosidy Uplatnění v parfumerii, kosmetice, farmacii a medicíně Chuťová

Více

ROSTLINY. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky, stavbou a dělením rostlin.

ROSTLINY. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky, stavbou a dělením rostlin. ROSTLINY Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky, stavbou a dělením rostlin. Rostliny samy si umí vyrobit ústrojné látky z neústrojných (fotosyntéza)

Více

Krytosemenné rostliny. Vít Grulich

Krytosemenné rostliny. Vít Grulich Krytosemenné rostliny Vít Grulich Okruh čeledí kolem Rosaceae Cucurbitales Fabales Fabaceae Polygalaceae Rosales Rosaceae Cucurbitaceae Urticaceae Fagales Rhamnaceae Cannabaceae Ulmaceae Fagaceae Betulaceae

Více

KRYTOSEMENNÉ ROSTLINY

KRYTOSEMENNÉ ROSTLINY KRYTOSEMENNÉ ROSTLINY DVOUDĚLOŽNÉ ROSTLINY VYBRANÉ ČELEDI obr. č. 1 znaky: rostlina ze semene klíčí 2 dělohami kořeny rozlišeny na hlavní a vedlejší listy se síťnatou žilnatinou květ pětičetný nebo čtyřčetný

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Zpracoval (tým 3) Borovského žáky

Více

Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT

Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: Název projektu: Číslo projektu: Autor: Tematická oblast: Název DUMu: Kód: III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN

Více

Liliovité (Liliaceae)

Liliovité (Liliaceae) Jednoděložné rostliny (Liliopsida) Krytosemenné rostliny obsahují asi 250 000 druhů rostlin. Můžeme je rozdělit na dvouděložné rostliny (asi 175 000 druhů) a jednoděložné rostliny (asi 75 OOO druhů). Liliovité

Více

Vodních a mokřadních rostlin

Vodních a mokřadních rostlin Vodních a mokřadních rostlin Litorál Litorál pobřežní pásmo, vymezeno fotickou zónou Ripál pobřežní pásmo tekoucích vod Sublitorál vymezen letní hladinou podzemní vody, natantní a submerzní hydrofyty hlouběji,

Více

Sešit pro laboratorní práci z biologie

Sešit pro laboratorní práci z biologie Sešit pro laboratorní práci z biologie téma: Není tráva jako tráva autor: Viktor Pluhař vytvořeno při realizaci projektu: Inovace školního vzdělávacího programu biologie a chemie registrační číslo projektu:

Více

Rostlinné orgány. Na podélné stavbě kořene můžeme rozlišit několik zón:

Rostlinné orgány. Na podélné stavbě kořene můžeme rozlišit několik zón: Rostlinné orgány - orgány jsou soubory pletiv s určitou charakteristickou funkcí - obor, který se zabývá orgány, se označuje organologie podle funkce můžeme orgány rozdělit na: - vegetativní zabezpečují

Více

Správná příprava čaje

Správná příprava čaje Správná příprava čaje Bylinný čaj převzal své označení čaj od čajovníku čínského (Camellia sinensis), když se dostal v 16. století do Evropy. Ze sociální a náboženské kultury čaje toho však do Okcidentu,

Více

Systém a evoluce vyšších rostlin Bazální jednoděložné; liliidní linie Petr Bureš

Systém a evoluce vyšších rostlin Bazální jednoděložné; liliidní linie Petr Bureš MODULARIZACE VÝUKY EVOLUČNÍ A EKOLOGICKÉ BIOLOGIE CZ.1.07/2.2.00/15.0204 Systém a evoluce vyšších rostlin Bazální jednoděložné; liliidní linie Petr Bureš 2. třída Monocotyledonae jednoděložné (Liliopsida)

Více

KRYTOSEMENNÉ ROSTLINY

KRYTOSEMENNÉ ROSTLINY KRYTOSEMENNÉ ROSTLINY JEDNODĚLOŽNÉ ROSTLINY VYBRANÉ ČELEDI obr. č. 1 znaky: rostlina ze semene klíčí 1 dělohou kořeny svazčité listy se souběžnou žilnatinou květ tříčetný, tříčetný ve 2 kruzích cévní svazky

Více

1966L0402 CS 04.07.2009 013.001 1. SMĚRNICE RADY ze dne 14. června 1966 o uvádění osiva obilovin na trh (66/402/EHS)

1966L0402 CS 04.07.2009 013.001 1. SMĚRNICE RADY ze dne 14. června 1966 o uvádění osiva obilovin na trh (66/402/EHS) 1966L0402 CS 04.07.2009 013.001 1 Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah B SMĚRNICE RADY ze dne 14. června 1966 o uvádění osiva obilovin

Více

Využitípoloparazitických rostlin rodu kokrhel (Rhinanthusspp.) k potlačeníkompetičněsilných trav (třtiny křovištnía kostřavy červené)

Využitípoloparazitických rostlin rodu kokrhel (Rhinanthusspp.) k potlačeníkompetičněsilných trav (třtiny křovištnía kostřavy červené) Využitípoloparazitických rostlin rodu kokrhel (Rhinanthusspp.) k potlačeníkompetičněsilných trav (třtiny křovištnía kostřavy červené) Jan Mládek 1,2, Jakub Těšitel 2, Pavla Mládková 3, Stanislav Hejduk

Více

Užitkové rostliny. Vít Grulich

Užitkové rostliny. Vít Grulich Užitkové rostliny Vít Grulich Užitkové rostliny Provázejí člověka od prehistorie Zprvu sběračství Potrava Farmaka Magické rostliny Později přechod k záměrnému pěstování Organizace zemědělství vedla ke

Více

Foto katalog zachycených, alergologicky významných druhů dřevin, bylin a trav na území města Olomouce

Foto katalog zachycených, alergologicky významných druhů dřevin, bylin a trav na území města Olomouce Foto katalog zachycených, alergologicky významných druhů dřevin, bylin a trav na území města Olomouce Jonáš Gazdík 2014 0 Název česky: Bez černý Název latinsky: Sambucus nigra Alergologický význam (doba

Více

KRYTOSEMENNÉ ROSTLINY

KRYTOSEMENNÉ ROSTLINY KRYTOSEMENNÉ ROSTLINY JEDNODĚLOŽNÉ ROSTLINY VYBRANÉ ČELEDI obr. č. 1 znaky: rostlina ze semene klíčí 1 dělohou kořeny svazčité listy se souběžnou žilnatinou květ tříčetný, tříčetný ve 2 kruzích cévní svazky

Více

Význam, funkce a kritéria rozdělení plodů

Význam, funkce a kritéria rozdělení plodů PLODY Význam, funkce a kritéria rozdělení plodů Plod - rozmnožovací orgán krytosemenných rostlin - je přeměněný semeník rostliny, který uzavírá a chrání jedno nebo více semen. - je kryt oplodím (perikarp),

Více

Inovace studia molekulární a buněčné biologie

Inovace studia molekulární a buněčné biologie Investice do rozvoje vzdělávání Inovace studia molekulární a buněčné biologie Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Investice do rozvoje vzdělávání

Více

kapitola 12 - tabulková část

kapitola 12 - tabulková část 1200 00 00 00/80 OLEJNATÁ SEMENA A OLEJNATÉ PLODY; RŮZNÁ ZRNA, SEMENA A PLODY; PRŮMYSLOVÉ NEBO LÉČIVÉ ROSTLINY; SLÁMA A PÍCNINY 1201 00 00 00/80 Sójové boby, též drcené 1201 10 00 00/80 - Semena - 0 N4,F7

Více

PŘEDKLÁDACÍ ZPRÁVA. Vyhodnocení meziresortního připomínkového řízení bude doplněno.

PŘEDKLÁDACÍ ZPRÁVA. Vyhodnocení meziresortního připomínkového řízení bude doplněno. I. PŘEDKLÁDACÍ ZPRÁVA K projednání v pracovních komisích Legislativní rady vlády se předkládá návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. č. 449/2006 Sb., o stanovení metodik zkoušek odlišnosti, uniformity,

Více

- oddělení Rhyniofyta (+protracheophyta, zosterophyllophyta, trimerophyta)

- oddělení Rhyniofyta (+protracheophyta, zosterophyllophyta, trimerophyta) Otázka: Vyšší rostliny Předmět: Biologie Přidal(a): Lucka J. SYSTÉM - Vývojová větev vyšší rostliny (není to taxon): 1. Vývojový stupeň psilofytní rostliny - oddělení Rhyniofyta (+protracheophyta, zosterophyllophyta,

Více

K Na konci listů visí na úponkách nápadné pasti džbánečkovitého tvaru zvané láčky.

K Na konci listů visí na úponkách nápadné pasti džbánečkovitého tvaru zvané láčky. Některé druhy těchto masožravých rostlin vytvářejí pasti o objemu až 2 litry. G K Na konci listů visí na úponkách nápadné pasti džbánečkovitého tvaru zvané láčky. Její obvyklou kořistí je hmyz o velikosti

Více

Krytosemenné rostliny. Vít Grulich

Krytosemenné rostliny. Vít Grulich Krytosemenné rostliny Vít Grulich Liliidová větev Melanthiaceae Liliales Asparagales Liliaceae Trilliaceae Colchicaceae Alliaceae Asparagaceae Convallariaceae Orchidaceae Iridaceae Amaryllidaceae Agapanthaceae

Více

List (fylom) Welwitschia mirabilis (Namibie)

List (fylom) Welwitschia mirabilis (Namibie) List (fylom) Postranní orgán prýtu, rozšířený do plochy, omezeného růstu (výjimkou Welwitschia). Primární funkce: fotosyntéza, transpirace a výměna plynů Ontogeneze listu: Vyvíjí se exogenně na vzrostném

Více

Lamiaceae - hluchavkovité. Ranunculaceae - pryskyřníkovité. Geraniaceae - kakostovité

Lamiaceae - hluchavkovité. Ranunculaceae - pryskyřníkovité. Geraniaceae - kakostovité Apiaceae - miříkovité Lamiaceae - hluchavkovité Ranunculaceae - pryskyřníkovité Geraniaceae - kakostovité Scrophulariaceae - krtičníkovité Apiaceae - miříkovité Byliny, vzácně keře Listy střídavé, zpravidlačleněné

Více

Vybrané skupiny lipnicovitých (Poaceae) Kurs ekologické floristiky

Vybrané skupiny lipnicovitých (Poaceae) Kurs ekologické floristiky Vybrané skupiny lipnicovitých (Poaceae) Kurs ekologické floristiky 27.10.2009 Lipnicovité čili trávy (Poaceae = Gramineae) redukované květní obaly složené květenství stéblo, kolénka, jazýček, ouška plod:

Více

ROSTLINNÉ ORGÁNY - LIST

ROSTLINNÉ ORGÁNY - LIST Gymnázium a Střední odborná škola pedagogická, Čáslav, Masarykova 248 M o d e r n í b i o l o g i e reg. č.: CZ.1.07/1.1.32/02.0048 TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM

Více

Rostlinné orgány. Kořen (radix)

Rostlinné orgány. Kořen (radix) - jsou tvořeny soubory pletiv - vyznačují se určitou funkcí a stavbou Rostlinné orgány Rostlinné orgány vegetativní (vyživovací) kořen, stonek, list - funkce : zajištění výživy, růstu a výměny látek s

Více

Botanika (nejen) pro včelaře. RNDr. Václav Švamberk

Botanika (nejen) pro včelaře. RNDr. Václav Švamberk Botanika (nejen) pro včelaře RNDr. Václav Švamberk Jedinečná kolekce 544 včelařsky významných rostlin ČR s podrobným popisem a určením Nektarodárnost, pylodárnost, fenologická specifikace rostlin Ku potěše

Více

většina druhů stálezelenné i zatahující druhy v létě: metání (kvetení) rychle rostoucí druhy

většina druhů stálezelenné i zatahující druhy v létě: metání (kvetení) rychle rostoucí druhy Poaceae - lipnicovité většina druhů zahrnuje i mrazuvzdorné bambusy stálezelenné i zatahující druhy výrazná růstová období (jaro, podzim) v létě: metání (kvetení) rychle rostoucí druhy Cyperaceae - šáchorovité

Více

Krytosemenné rostliny. Vít Grulich

Krytosemenné rostliny. Vít Grulich Krytosemenné rostliny Vít Grulich Rosidová větev Crossomatales Staphyleaceae Geraniales Pravé Rosidy II - malvidy Pravé Rosidy I Geraniaceae Geraniaceae Převážně byliny, vzácně malé keře Listy střídavé

Více

II. N á v r h VYHLÁŠKA,

II. N á v r h VYHLÁŠKA, II. N á v r h VYHLÁŠKA, kterou se mění vyhláška č. 449/2006 Sb., o stanovení metodik zkoušek odlišnosti, uniformity, stálosti a užitné hodnoty odrůd, ve znění pozdějších předpisů Ministerstvo zemědělství

Více

Užitkové rostliny VII. Vít Grulich

Užitkové rostliny VII. Vít Grulich Užitkové rostliny VII Vít Grulich Rostliny přadné Vytvářejí vlákna, která lze spřádat Vlákna na semenech Svazky cévní Cenné vlastnosti: Délka vlákna Pevnost vlákna Snadnost spřádání Zásadní význam má 8

Více

Cornus mas, Dřín jarní (obecný)

Cornus mas, Dřín jarní (obecný) Cornus mas, Dřín jarní (obecný) Dřín obecný je rozkladitý keř dorůstající výšky až 7 metrů. Dřevo je velmi tvrdé. Borka je tmavě hnědá, odlupující se v tenkých plochých šupinách. Listy jsou vstřícné, eliptické,

Více

Juncus (sítina) podobné zejména druhy kolem J. articulatus a J. bufonius znaky často minuciézní. kombinovaná prezentace Hrouda - Boublík

Juncus (sítina) podobné zejména druhy kolem J. articulatus a J. bufonius znaky často minuciézní. kombinovaná prezentace Hrouda - Boublík Juncus (sítina) podobné zejména druhy kolem J. articulatus a J. bufonius znaky často minuciézní kombinovaná prezentace Hrouda - Boublík Trávy a trávoidy I všechny mají podobnou vegetativní fyziognomii

Více

BIOLOGIE PROJEKT OVOCNÝ STROM AKTIVITA:

BIOLOGIE PROJEKT OVOCNÝ STROM AKTIVITA: BIOLOGIE PROJEKT OVOCNÝ STROM AKTIVITA: JAK SE JMENUJI? POZOROVÁNÍ A POPIS PŘÍRODNIN: Najdi min. 3 indicie, které k sobě patří = charakterizují ovocnou rostlinu: (např. narašená větvička barva dřeva, struktura

Více

Terénní floristika část VII

Terénní floristika část VII Terénní floristika část VII Indikační druhy čeledí Juncaceae a Poaceae Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018 Juncaceae sítinovité

Více

Krajinně ekologické hodnocení okolí krušnohorské obce Suchá

Krajinně ekologické hodnocení okolí krušnohorské obce Suchá Seminární práce k předmětu Ekologie krajiny (HEN 414) Krajinně ekologické hodnocení okolí krušnohorské obce Suchá Vypracovala: E-mail: Obor: Lucie Smutná mmela@seznam.cz Humanitní environmentalistika (mgr.

Více

Makrotyta vyšší rostliny

Makrotyta vyšší rostliny VODNÍ MAKROFYTA cvičení Makrotyta vyšší rostliny primárním článkem potravního řetězce tvorba organické hmoty produkce kyslíku při fotosyntéze Miloslav Petrtýl http://home.czu.cz/petrtyl/ Specifika vodního

Více

Př P e ř h e l h ed e d vyb y r b a r n a ých čel e ed e í d Ro R sa s ce c ae, Fabace c ae, Sola l na n ce c ae, Asteraceae Pavel l V e V selý

Př P e ř h e l h ed e d vyb y r b a r n a ých čel e ed e í d Ro R sa s ce c ae, Fabace c ae, Sola l na n ce c ae, Asteraceae Pavel l V e V selý Přehled vybraných čeledí Rosaceae, Fabaceae, Solanaceae, Asteraceae Pavel Veselý Rosaceae růžovité Systematické zařazení: Oddělení: Magnoliophyta krytosemenné Třída: Rosopsida pravé dvouděložné Podtřída:

Více

"Učení nás bude více bavit aneb moderní výuka oboru lesnictví prostřednictvím ICT ". Oplození

Učení nás bude více bavit aneb moderní výuka oboru lesnictví prostřednictvím ICT . Oplození "Učení nás bude více bavit aneb moderní výuka oboru lesnictví prostřednictvím ICT ". Oplození 1/66 Oplození = splynutí samčí pohlavní buňky s pohlavní buňkou samičí, při čemž vzniká diploidní zygota středa,

Více

Oddělení Liliopsida (jednoděložné rostliny)

Oddělení Liliopsida (jednoděložné rostliny) Oddělení Liliopsida (jednoděložné rostliny) monofyletická skupina 52 000 druhů většinou byliny, pokud dřeviny, pak tloustnou atypicky pomocí listových pochev adventivní kořeny cibule, hlízy, oddenky cévní

Více

SKOŘICE JE KŮRA SKOŘICOVNÍKŮ.

SKOŘICE JE KŮRA SKOŘICOVNÍKŮ. SKOŘICOVNÍK SKOŘICE JE KŮRA SKOŘICOVNÍKŮ. TYTO STROMY SE PĚSTUJÍ NA PLANTÁŽÍCH V TROPECH A SUBTROPECH (V ČÍNĚ, THAJSKU, INDONÉSII, CEJLONU, MADAGASKARU, BRAZÍLII, NA JÁVĚ, SUMATŘE). EXISTUJE SKOŘICOVNÍK

Více

,,Škola nás baví CZ. 1.07/1.4.00/21.1342

,,Škola nás baví CZ. 1.07/1.4.00/21.1342 ,,Škola nás baví CZ. 1.07/1.4.00/21.1342 VY_52_INOVACE_Př.Ma.15 AutoSave 1 Základní škola a Mateřská škola Dolní Hbity, okres Příbram PŘÍRODOPIS 7. ročník KVĚT A KVĚTENSTVÍ Vypracovala: Ing. Miroslava

Více

Plán péče o PP Sochorov

Plán péče o PP Sochorov Mgr. Jiří Juřička, Štoky 406, 582 53 Štoky Juricka.J@seznam.cz, tel. 724 054 609 Plán péče o PP Sochorov na období 2012 2022 Návrh na vyhlášení 1. Základní identifikační a popisné údaje 1.1 Základní identifikační

Více

Zambie. Tomáš Kopta, Jindřiška Vábková

Zambie. Tomáš Kopta, Jindřiška Vábková Posílení konkurenceschopnosti absolventů MENDELU v oblasti rozvojové spolupráce a managementu přírodních zdrojů v zemích třetího světa, reg. číslo: CZ.1.07/2.4.00/17.0028 Zambie Tomáš Kopta, Jindřiška

Více

MORFOLOGIE ROSTLIN semena a plody. Semeno. vajíčko a vaječné obaly se vyvíjí v semeno osemení (testa) Lodoicea maldivica

MORFOLOGIE ROSTLIN semena a plody. Semeno. vajíčko a vaječné obaly se vyvíjí v semeno osemení (testa) Lodoicea maldivica MORFOLOGIE ROSTLIN semena a plody Semeno vajíčko a vaječné obaly se vyvíjí v semeno osemení (testa) Lodoicea maldivica MORFOLOGIE CÉVNATÝCH ROSTLIN Květ parakarpní lyzikarpní TYPY GYNECEA apokarpní synkarpní

Více

Krytosemenné rostliny. Vít Grulich

Krytosemenné rostliny. Vít Grulich Krytosemenné rostliny Vít Grulich Pravé Asteridy II Aquifoliales Apiales Asterales Apiaceae Araliaceae Dipsacales Asteraceae Adoxaceae Caprifoliaceae Campanulaceae Dipsacaceae Menyanthaceae Valerianaceae

Více

Dictamnus L. třemdava

Dictamnus L. třemdava Dictamnus L. třemdava Rutaceae Rod zastoupený jedním druhem Dictamnus albus L. Dictamnus albus L. třemdava bílá (syn. Dictamnus fraxinella Pers.) Původ: Eurasijský druh - jižní a střední Evropa, západní

Více

SMĚRNICE. (Text s významem pro EHP)

SMĚRNICE. (Text s významem pro EHP) 2.12.2016 CS L 327/59 SMĚRNICE PROVÁDĚCÍ SMĚRNICE KOMISE (EU) 2016/2109 ze dne 1. prosince 2016, kterou se mění směrnice Rady 66/401/EHS, pokud jde o zahrnutí nových druhů a botanický název druhu Lolium

Více

MORFOLOGIE CÉVNATÝCH ROSTLIN

MORFOLOGIE CÉVNATÝCH ROSTLIN 1. Klíčení rostlin: MORFOLOGIE CÉVNATÝCH ROSTLIN - Kořen Děloha Stonek Děloha Osemení Radicula Hypokotyl Osemení Kořen Dělohy 1. Základ kořenu v zárodku jednoděložných a dvouděložných rostlin Stavba semene:

Více

Podmínky pro dodávání a dopravu osiva:

Podmínky pro dodávání a dopravu osiva: Vážení pěstitelé, Představujeme Vám nabídku osiv jarních plodin vhodných pro použití v ekologickém pěstování rostlin. Při podzimním zpracování osiv ozimů se u obilovin ve velké míře projevily problémy

Více

Obnova ploch poškozených důlní činností - těžbou černého uhlí

Obnova ploch poškozených důlní činností - těžbou černého uhlí Obnova ploch poškozených důlní činností - těžbou černého uhlí Ing. Jana Kašparová, Ing. ohumír agaš, Sc., Ing. Radek Macháč OSEV PRO s.r.o., Výzkumná stanice travinářská Rožnov-Zubří Důlní těžba v Ostravsko-Karvinském

Více

Florogeneze. Vít Joza joza@zf.jcu.cz

Florogeneze. Vít Joza joza@zf.jcu.cz Florogeneze Vít Joza joza@zf.jcu.cz Květena území květeny různých území nejsou shodné a mají různou míru odlišnosti, a to jak v počtu taxonů, tak soubor různých geoelementů (= geografických elementů) výsledek

Více

PROHLÍDKA SKLENÍKU FATA MORGANA aneb Letem exotickým světem

PROHLÍDKA SKLENÍKU FATA MORGANA aneb Letem exotickým světem Pracovní listy pro projekt Křížem krážem Botanickou zahradou hl. m. Prahy práce ve skleníku Fata Morgana PROHLÍDKA SKLENÍKU FATA MORGANA aneb Letem exotickým světem Krajina jest obrovský, divoký, nepořádný,

Více

Příloha 7a Lesnická mapa typologická chráněného území. Zdroj:

Příloha 7a Lesnická mapa typologická chráněného území. Zdroj: Příloha 7a Lesnická mapa typologická chráněného území. Zdroj: www.uhul.cz Příloha 7b Porostní mapa chráněného území. Zdroj: OZP MHMP. Příloha 7c Změny lesních společenstev na opakovaných plochách podle

Více

Weigela florida 'Red Prince' Vajgélie květnatá

Weigela florida 'Red Prince' Vajgélie květnatá Weigela florida 'Red Prince' Vajgélie květnatá stanoviště: přímé slunce výška: 1,5-2 m použití: soliterní, skupinová výsadba tvar: rozložitý olistění: opadavé barva listu: světle zelená barva květu: červená

Více

VY_52_INOVACE_88 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7.

VY_52_INOVACE_88 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. VY_52_INOVACE_88 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Řepík lékařský Řepík lékařský Agrimonia eupatoria L. Růžovité ( Rosaceae ) Charakteristika

Více

Květena Těšovských pastvin

Květena Těšovských pastvin Sborník muzea Karlovarského kraje 16 / 2008 267 Květena Těšovských pastvin Jiří Brabec, Přemysl Tájek & Harald Hertel ÚVOD Výslunné orchidejové louky jsou v nejzápadnější části České republiky poměrně

Více

Pracovní verze. Návrh VYHLÁŠKA. ze dne.. 2010, kterou se stanoví druhový seznam

Pracovní verze. Návrh VYHLÁŠKA. ze dne.. 2010, kterou se stanoví druhový seznam Pracovní verze Návrh VYHLÁŠKA ze dne.. 2010, kterou se stanoví druhový seznam Ministerstvo zemědělství stanoví podle 3 odst. 11 písm. e) zákona č. 219/2003 Sb., o uvádění do oběhu osiva a sadby pěstovaných

Více

Krytosemenné rostliny. Vít Grulich

Krytosemenné rostliny. Vít Grulich Krytosemenné rostliny Vít Grulich Jádrové trikoplátní Asteridová větev Saxifragales Vitales Saxifragaceae Grossulariaceae Crassulaceae Caryophyllidová větev Santalales Rosidová větev Haloragaceae Vitaceae

Více

květy široce otevřené asi 10 cm v průměru, bílé, někdy slabě načervenalé s 9-12 okvětními lístky (počet se liší podle variet) Univerzita 3.

květy široce otevřené asi 10 cm v průměru, bílé, někdy slabě načervenalé s 9-12 okvětními lístky (počet se liší podle variet) Univerzita 3. květy široce otevřené asi 10 cm v průměru, bílé, někdy slabě načervenalé s 9-12 okvětními lístky (počet se liší podle variet) Univerzita 3. věku zralé růžově červené s oranžově červenými 5 mm dlouhými

Více

2. Ostatní dvoudìložné byliny I 1/7

2. Ostatní dvoudìložné byliny I 1/7 2. Ostatní dvoudìložné byliny I 1/7 2.1 Napiš k jednotlivým kresbám dvoudìložných rostlin jejich správný název.... pomnìnka lesní mák vlèí... violka trojbarevná....... kostival lékaøský... Nápovìda:, violka

Více

WWW.HOLUB-CONSULTING.DE

WWW.HOLUB-CONSULTING.DE WWW.HOLUB-CONSULTING.DE Kukuřice jako monokultura způsobující ekologické problémy Jako například: půdní erozi díky velkým rozestupům mezi jednotlivými řadami a pozdnímu pokrytí půdy, boj proti plevelu

Více

Text části článku 12 Mezinárodní smlouvy o rostlinných genetických zdrojích pro zemědělství a výživu (autorizovaný překlad)

Text části článku 12 Mezinárodní smlouvy o rostlinných genetických zdrojích pro zemědělství a výživu (autorizovaný překlad) Dokumenty vztahující se k Dohodě o poskytování vzorků genetických zdrojů rostlin pro výživu a zemědělství Text části článku 12 Mezinárodní smlouvy o rostlinných genetických zdrojích pro zemědělství a výživu

Více

Nejnebezpečnější invazní druhy naší flóry

Nejnebezpečnější invazní druhy naší flóry Nejnebezpečnější invazní druhy naší flóry Invaze a její důsledky invazní (zavlečené, nepůvodní, introdukované) rostliny nejsou na daném území původní (domácí) a byly do něho člověkem úmyslně nebo neúmyslně

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149 Šablona: V/2 č. materiálu: Jméno autora: VY_52_INOVACE_018 Irena Prexlová Třída/ročník: IV.(4.)

Více