Krajinně ekologické hodnocení okolí krušnohorské obce Suchá

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Krajinně ekologické hodnocení okolí krušnohorské obce Suchá"

Transkript

1 Seminární práce k předmětu Ekologie krajiny (HEN 414) Krajinně ekologické hodnocení okolí krušnohorské obce Suchá Vypracovala: Obor: Lucie Smutná mmela@seznam.cz Humanitní environmentalistika (mgr. program FSS MU)

2 Osnova: 1) ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA ÚZEMÍ 2) ŠIRŠÍ ÚZEMNÍ VZTAHY (PŘÍRODNÍ A SOCIOEKONOMICKÉ SLOŽKY KRAJINY, VÝVOJ ÚZEMÍ A VYUŽITÍ KRAJINY). 3) PŘEHLED A STRUČNÁ CHARAKTERISTIKA BIOTOPŮ 4) CHARAKTERISTIKA EKOLOGICKY VÝZNAMNÝCH PRVKŮ KRAJINY 5) NÁVRH ZÁSAD TRVALE UDRŽITELNÉ KRAJINY 6) MAPOVÉ A OBRAZOVÉ PŘÍLOHY 7) ZDROJE A POUŽITÁ LITERATURA 1) ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA ÚZEMÍ Sledovaná lokalita leží v okolí obce Suchá (konkrétněji její horní část), která se nachází v západním podkrušnohoří cca 3 km jižně od města Nejdek a cca 20 km západně od Karlových Varů. Výškově je disponována okolo m, přičemž, jak již bylo nastíněno, horopisně území spadá do oblasti Krušných hor - do jejich západní části. Zkoumané území je charakteristické poměrně velkým zastoupením jehličnatých lesů, částečně monokulturních smrčin a taktéž množstvím luk. Nezanedbatelný je taktéž výskyt sušších celků s drobnými skalkami. Z hlediska ekologie je oblast zajímavá výskytem několika chráněných druhů rostlin a poměrně hojným zastoupením památných stromů (Oblast Nejdecka, ovšem ne přímo ve zkoumané lokalitě).

3 Mapa sledované lokality (okolí obce Suché, severně pak město Nejdek): 2) ŠIRŠÍ ÚZEMNÍ VZTAHY (PŘÍRODNÍ A SOCIOEKONOMICKÉ SLOŽKY KRAJINY, VÝVOJ ÚZEMÍ A VYUŽITÍ KRAJINY). Biogeografické zařazení Z pozice biogeografického zařazení tvoří zkoumanou oblast především jehličnaté lesy, a to jak druhy acidofilní, jež doprovází sekundární podhorská a horská vřesoviště - T8.2 (T8.2B = sekundární podhorská a horská vřesoviště bez výskytu jalovce obecného), tak rašelinné a podmáčené smrčiny L9.2 ( L9.2A = rašelinné, L9.2B = podmáčené). Další skupinu dále tvoří časté louky, konkrétně horské trojštětové louky T1.2 kombinované s horskými a podhorskými smilkovými trávníky T2.3 a mezofilními ovsíkovými loukami (T1.1). Své zastoupení zde mají taktéž biotopy silně ovlivněné nebo vytvořené člověkem v podobě obecní vodní nádrže klasifikované jako X14 vodní toky a nádrže bez ochranářsky významné vegetace, nebo X12 nálety pionýrských dřevin.

4 Geologie, půdní poměry Geologické podloží Nejdecka tvoří žuly karlovarského plutonu. Charakteristickým znakem krušnohorské žuly je greisenizace. 1 Již od středověku byly greisenové zóny vyhledávány a těženy, zejména díky přítomnosti cínovce. Žulový základ je dobře patrný na zvětrávajících tvarech v podobě skalních hradů i izolovaných skal na vrcholech a úbočích okolních kopců. Nejmladšími geologickými procesy, probíhajícími od posledního pleistocenního zalednění, je vývoj horských rašelinišť vrchovišť. Převládajícím půdním typem zde jsou podzoly kambické a kambizemě dystrické. Na několika místech se vytvořila drobná ložiska rašeliny. Historie území: Jak již bylo v úvodu nastíněno, leží sledované území v okolí malé podhorské obce Suchá na Karlovarsku. (Přesněji se jedná o Suchou u města Nejdek, v západním Krušnohoří totiž ještě jedna víska s tytéž jménem, ovšem ta se nachází u Jáchymova pod Klínovcem.) Suchá u Nejdku je jednou ze starých sudetských obcí. Pod německým názvem Thierbach existovala již kolem první poloviny 19. Století. Její život je víceméně spjat se tří kilometry vzdáleným dříve hornickým městem Nejdek (dříve Neudek). Na sledované lokalitě se však nenachází žádná z bývalých štol. Život v těchto končinách nebyl lehký. Vyšší poloha ruku v ruce s ne příliš vlídnými klimatickými poměry (Z klimatického hlediska jsou Krušné hory řazeny do chladné oblasti s průměrnou roční teplotou 4-5 stupňů, ve vegetačním období (duben až září) 8-10 stupňů. Roční průměr srážek je kolem 1000 mm.) neposkytovala příliš možností obživy. Přesto však dřívější ráz krajiny vypadal oproti dnešnímu jinak a to zejména přítomností větších či menších políček, které byly disponovány i v těch nejprudších svazích. Odchodem původního německého obyvatelstva v letech se však ztratil zájem dále o ně nadále pečovat. A to nejen o ně, ale i o celé vesnice, které po stovkách díky pasivitě ve znovuosidlovací éře českým obyvatelstvem zmizely, nebo byly dokonce zbourány. Tak docházelo k plošnějšímu zalesňování. Dnes má území vesměs lesní charakter, přítomny jsou ale také časté louky a pastviny. 1 Proces, při kterém se horkými plyny a parami unikajícími z magmatických krbů vyvolávají změny minerálního složení již utuhlé žuly.

5 3) PŘEHLED A STRUČNÁ CHARAKTERISTIKA BIOTOPŮ V úvodu je nutné poznamenat, že z hlediska biotopů vybraná oblast nedisponuje striktně konkrétními čistými biotopy na velké ploše. Je spíše jejich směskou, kde se jednotlivé typy prolínají. Lze je obecně charakterizovat jako biotop luk, lesů a vzhledem k faktu, že se bádaná oblast nachází v okolí obce, nechybí zde biotopy zasažené či vytvořené člověkem. Biotop louky: Horské trojštětové louky T1.2 Tento biotop, který se vyskytuje často v blízkosti horských a podhorských sídel ve vyšších polohách- od 600 výškových metrů, kde jsou půdy středně zásobeny vodou i vlhčí. V dané lokalitě se konkrétně objevuje severozápadně od obce mezi lesy. Místy tvoří přechody k ovsíkovým loukám (T1.1), nechybí zde ani přítomnost horských a podhorských smilkových trávníků (T2.3). Co se týče druhového složení, tak je pro trojštětové louky typický výskyt dominantních trav typu psineček obecný (Agrostis capillaris), tomka vonná (Anthoxanthum odoratum), kostřava červená (Festuca rubra s. lat.), lipnice širokolistá ( Poa chaixii) či trojštět žlutavý (Trisetum flavescens (L.)P.B.). Typičtí bylinní zástupci (obr. č. 1) jsou rdesno hadí kořen (Bistorta major), pcháč různolistý (Cirsium heterophyllum), kakost lesní (Geranium sylvaticum), koprník štětinolistý (Meum athamanticum), který je obzvláště typický pro oblast Krušnohoří, zvonečník černý (Phyteuma nigrum), ale také zlatobýl obecný (Solidago virgaurea), který je typický pro smilkovité trávníky a silenka nadmutá (Silene vulgaris), která se běžně vyskytuje ve vysokobylinných nivách. Horské a podhorské smilkové trávníky T2.3 Již výše byl zmíněn tento biotop v souvislosti s trojštětovými loukami. Ve sledované lokalitě taktéž dochází na několika místech k jeho výskytu. Představuje zde pastviny, které se nacházejí na sušších severovýchodních svazích oblasti. Mnohdy jsou ale také disponovány na vlhčích místech hraničících s rašelinovými loukami hraničícími s lesem (severně od obce).

6 Druhové složení horských a podhorských trávníků představují traviny jako je smilka tuhá (Nardus striga) - (obr. č. 2), trojzubec poléhavý (Danthopia decumbens) či mnoha druhů kostřav. Z bylinných zástupců lze jmenovat krásný zvonek okrouhlolistý (Campanula rotundifolia), hvozdík kropenatý (Dianthus deltoides), bedrník obecný (Pimpinella saxifraga) nebo hadí mord nízký (Scorzonera humilis), mateřídouška vejčitá (Thymus pulegioides). Své zastoupení zde mají i mechy a to měřík příbuzný (Plagiomnium affine) či kostrbatec zelený (Rhytidiadelphus squarrosus). Na některých menších plochách sledované lokality se taktéž vyskytují malá prameniště, která způsobují vydatné provlhčení svého okolí. Mají zpravidla podobu malých potůčků v lesích a při jejich okrajích, ale vyskytují se také na plochách luk. Možno je ovšem díky svému malému rozsahu klasifikovat podle příslušné literatury jako méně vydatná prameniště, které svou vegetací spadají do podjednotek T1.5 vlhké pcháčové louky, nebo T1.6 tužebníková lada. V těchto případech je možno spatřit zástupce flory jako blatouch bahenní (Caltha palustris), lipnice bahenní (Poa palustris), kakost bahenní (Geranium balustre), pcháč různolistý (Cirsium heterophyllum) či kosatec žlutý (Iris pseudacorus L.), (obr. č. 4). Mezofilní Ovsíkové louky T1.1 Vyskytují se společně s dvěma předešlými typy po celém nezalesněném území oblasti. Často obklopují poslední lidská sídla obce ale i místní pastviny. V těchto loukách nížin a pahorkatin dominuje již z názvu patrný ovsík vyvýšený (Arrhenatherum elativ), typické jsou druhy trav jako psineček luční (Agrostis capillaris), kostřava červená (Festuca rubra s. lat.), srha laločnatá (Dactylis glomerata) nebo lipnice luční (Poa pratensis s. lat.). V bylinném patře pak dominuje širokolistý na živiny náročný kakost luční (Geranium pretense), jetel luční (Triforium pretense), zvonek rozkladitý (Campanula patula) nebo chrastavec polní (Knautia arvensis, L.) aj. (obr. č. 3) Lesní biotop: Celé zkoumané území v okolí obce Suché je poměrně hojné na jehličnaté lesy. Tvoří tak poměrně velkou část, která je také co do klasifikace lesů poměrně druhově bohatá. Opět zde platí v úvodu zmíněná poznámka o kombinaci biotopů na menších celcích.

7 Rašelinné a podmáčené smrčiny L9.2 Na několika místech jihovýchodních částech lokality lze spatřit podskupinu tohoto biotopu podmáčené smrčiny L9.2B (obr. č. 5), jež je typická pro extrémně zamokřenou půdu. Vyskytuje se právě v okolí malých pramenišť. Netvoří zde však souvislou rozsáhlou plochu, představuje spíše ostrůvky v polokulturních lesích. Dominantní druh ve stromovém patře je smrk ztepilý (Pice abies), dále se zde vyskytuje jedle bělokorá (Abies alba) a ojediněle také bříza bělokorá (Betula pendula). Keřové patro je zpravidla tvořeno zmlazujícími se dřevinami stromového patra. Bylinné zástupce představuje přeslička lesní (Equisetum sylvaticum), plavuň pučivá (Lycopodium annoticum), bika chlupatá (Luzula pilosa (L.) Willd.), ale také papradka samičí (Athirium filix-femina), metlička křivolatá (Avenella flexuosa) či šťavel kyselý (Oxalis acetosella). Co se týče mechového zastoupení, je poměrně bohaté ploník obecný (Polytrichum commune), rohozec trojlaločný (Bazzania tribolata) a rašeliníky (Sphagnum). Sekundární podhorská a horská vřesoviště - T8.2 Tento typ biotopu se ve sledované lokalitě vyskytuje taktéž na poměrně malém území. Jedná se o jižní část tvořenou kamenným snosem, který se táhne v koridoru pod elektrickým vedením. Budeme-li přesní, pak přesná kategorie zní sekundární podhorská a horská vřesoviště - T8.2B bez výskytu jalovce obecného. Výskyt je vázán na částečné odlesnění jehličnatého porostu z důvodu elektrického vedení, poměrně kyselým půdám a suchému slunnému prostředí, jež se na kamenném snosu nachází. Dominantními bylinami v tomto případě jsou vřes obecný (Calluna vulgarit) spolu s borůvkou (Vaccinium myrtillus) a brusinkou (Vaccinium vitis-idaea), (obr. č. 6) Doprovodnými bylinami jsou kupříkladu mochna nátržník (Potentilla erecta), prha arnika (arnica montana) nebo černýš luční (Melampyrum pretense). Poměrně vyvinuté je taktéž mechové a lišejníkové patro ploník obecný (Polytrichum commune), brvitec chlupatý (Ptilidium ciliare (L.) Hampe), dutohlávka lesní (Cladonia arbuscula) či dutohlávka sobí (Cladonia rangifenina).

8 Pro úplnost je třeba poznamenat, že se v lokalitě taktéž vyskytuje lesní biotop klasifikace X konkrétně X9 lesní kultury s nepůvodními dřevinami (9XA lesní kultury s nepůvodními jehličnatými dřevinami). Jedná se o monokulturní lesy v západní části lokality, jež jsou obhospodařovány loketskou správou (město Loket nad Ohří). Biotopy silně ovlivněné nebo vytvořené člověkem: Vodní toky a nádrže bez ochranářsky významné vegetace X14 Do této kategorie lze zařadit obecní požární nádrž (obr. č. 7), jež zde byla vybudována koncem 60. let. Vodní dílko, jež je zpevněné pouze sypanou hrází (nedá se vypustit, nelze tak sloužit jako chovný rybník) má rozlohu 20 arů, bylo umístěno do jižního cípu obce. Dnes však již slouží spíše k rekreačním účelům (konkrétněji k zimním radovánkám místních, voda pro letní šplouchání příliš čistá není). Co se týče floristického zastoupení ve stromovém patře dominuje bříza bělokorá (Betula pendula), olše lepkavá (Alnus glutinosa) a javor mléč (Acer platanoides). Keřové patro tvoří pak skupinky malých smrčků (Picea abies) a zmlazující dřeviny stromového patra. Bylinní zástupci nejsou nějak výrazní - blatouch bahenní (Caltha palustris), lipnice bahenní (Poa palustris), bahnička mokřadní (Eleocharis palustris), nebo druhy ostřic (Carex). Přesto, že toto vodní dílo bylo vytvořeno pro požární účely, tedy nekorespondovaly v jeho vzniku žádné ochranářské snahy, nachází zde útočiště hned několik zástupců vodní i obojživelné fauny. Jedná se o kapra obecného (Cyprinus Carpio), lína obecného (Tinca tinca), karase obecného (Carassius carassius), ropuchu obecnou (Bufo bufo), nebo skokana hnědého (Rana temporaria).

9 Nálety pionýrských dřevin X12 Dalším příkladem biotopu, jenž ovlivnila lidská přítomnost, se nachází v jižních končinách obce i sledované lokality. Dříve se na tomto území rozprostírala luka či pole, ovšem díky jejich opuštění docházelo na těchto místech zarůstání. Jde tedy o menší lesík vzniklý na původně nelesní půdě. Pionýrské dřeviny v tomto případě představují směs olše (Alnus glutinosa), břízy (Betula pendula), jeřábu ptačího obecného (Sorbus arcuparia) a třešně ptačí (Cerasus avium).(obr. č. 8)

10 4) CHARAKTERISTIKA EKOLOGICKY VÝZNAMNÝCH PRVKŮ KRAJINY Významné krajinné prvky (VKP) definuje zákon jako ekologicky, geomorfologicky nebo esteticky hodnotnou část krajiny, která utváří její typický vzhled nebo přispívá k udržení její stability. Významnými krajinnými prvky jsou lesy, rašeliniště, vodní toky, rybníky, jezera, údolní nivy. ( Ekologicky významné segmenty lze pak na základě funkčních charakteristik definovat jako biocentra, biokoridory, integrační prvky nebo ochranné zóny biocenter a biokoridorů. ( V případě sledovaného území se tedy jedná o: Oblast lesů: Území rozkládající se na poměrně velké ploše bádané lokality je možné dle výše zmíněných údajů definovat jako biocentrum, ale i jako biokoridor pro zástupce místní fauny. Rozsáhlé porosty převážně smrkových lesů obývá například jelen evropský (Cervus elaphus), srnec obecný (Capreolus capreolus), vyskytuje se zde i prase divoké (Sus scrofa). Z šelem je hojná především liška obecná (Vulpes vulpes) a oba druhy našich kun - kuna lesní (Martes martes) a skalní (Martes foina). Své útočiště zde nachází také několik druhů netopýrů -netopýr velký (Myotis myotis), netopýr černý (Barbastella barbastellus), netopýr vodní (Motis daubentonii), netopýr ušatý (Plecotus auritus) nebo netopýr skalní (Barbastella leucomelas). Z ptactva zahlédneme křivku obecnou (Loxia curvirostra), ořešníka kropenatého (Nucifraga caryocatactes), sýkoru uhleníček (Parus ater) a parukářku (parus cristatus) nebo datla černého (Dryocopus martius). Lesní ekoton lesa a přilehlých luk: Ekologicky významné liniové společenstvo sloužící jako ochranná zóna biocenter a biokoridorů. Z dřevin je možno identifikovat mladé břízky (Betula pendula), javory (Acer platanoides) ale i bez černý (Sambucus nigra). Rybník nádrž a jeho okolí:

11 Jeho specifické zastoupení fauny je uvedeno výše (viz Vodní toky a nádrže bez ochranářsky významné vegetace X14). Zákonem chráněná flóra: Během mapování sledovaného území bylo nalezeno a identifikováno hned několik zástupců bylinného patra - především luk, které jsou více či méně chráněni zákonem. Jedná se o: Prsnatec Fuchsův (Dactilorhyza fuchsii), (obr. č. 11,12), jenž jsem (po upozornění paní muzeářky v Nejdeckém muzeum, které jsem v rámci sběru informací navštívila), nalezla v opuštěné zahradě severní části obce. Prsnatec Fuchsův je jeden z druhů, které patří ke zvláště chráněným rostlinám ČR, mezinárodně je také zahrnut do úmluvy CITES 2. V lokalitě kde byl nalezen, se vyskytoval v cca 30 exemplářích převážně ještě v nekvetoucí formě. Jeho identifikace je však nesporná díky jeho skvrnitým listům. Stejným stupněm ochrany je hodnocena prha arnika (Arnica montana), (obr. č. 13), která taktéž patří k našim zvláště chráněným rostlinám, a která se nachází na přilehlých loukách sledované oblasti. Na červeném seznamu je klasifikována jako druh se slabším, ale trvalým ústupem. Taktéž výskyt koprníku štětinolistého (Meum athamanticum), (obr. č. 14) je charakterizován jako zvláště chráněný. Jeho východní hranice prochází Českou republikou a především v Krušných horách roste téměř všude. Právě pastviny a horské louky představují typický biotop koprníku. Obdobně vřesovec pleťový (Erica carnea), (obr. č. 15), který je možno spatřit ve světlých částech suššího lesa lokality, spadá do skupiny zvláště chráněných rostlin ČR. Kvetoucí rostlinu lze spatřit ovšem již brzy z jara, často ještě zapadanou ve sněhu. Cídivka peřestá (Hippochaete variegata), (obr. č. 16) je dokonce na seznamu kriticky ohrožených druhů a dnes se vyskytuje již jen na devíti posledních místech v ČR. Její výskyt není přímo ve sledované lokalitě znám, ovšem místo výskytu, kde byla 2 CITES je oficiálně používaná zkratka pro Úmluvu o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin Convention of International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora. (

12 zaznamenána, je nedaleko od ní. Je tedy možné, že vzhledem k podobnosti terénu může být spatřena i na bádaném území.

13 5) NÁVRH ZÁSAD TRVALE UDRŽITELNÉ KRAJINY Hospodaření a péče o výše charakterizovaný úsek území by měla vycházet z nároků a potřeb jednotlivých biotopů. Začneme li od biotopu horské trojštětové louky (T1.2), pak ohrožení pro tento biotop představuje nepřiměřené hnojení, opouštění a následné zarůstání pozemků. Management pro trvalé udržení tedy spočívá v pravidelném kosení a příležitostném přepásání. Ke hnojení by se mělo přistupovat tehdy, když se začnou objevovat druhy smilkových trávníků. (Což je přesně případ na některých částech lokality). Ohrožení pro horské a podhorské smilkové trávníky (T2.3) spočívá v eutrofizaci, opouštění luk a pastvin a lokálním zalesňování. K udržení těchto trávníků přispívá pravidelné kosení, nepravidelná pastva a přihnojování. Údržbu mezofilních ovsíkových luk (T1.1) lze zaopatřit hlavně pravidelním kosením, protože nebezpečí pro tento biotop spočívá v opuštění pozemků a následném zarůstáním, přehnojováním a ruderalizací. Co se týče biotopu podmáčených smrčin (L9.2B) lze ho lépe udržet zachováním existujícího vodního režimu a podporou přirozené obnovy. Naopak hrozbou podmáčených smrčin je odvodnění, imise a kůrovcové kalamity. Sekundární horská a podhorská vřesoviště (T8.2) omezuje zarůstání stromy a keři, obohacování dusíkem z atmosférických spadů či vypalování a jiného narušování porostů. Vhodným managementem je tedy umělé obnažování půdního povrchu nebo odstraňování náletových dřevin.

14 7) ZDROJE A POUŽITÁ LITERATURA Tiskové zdroje: CHYTRÝ. M., KUČERA, T., KOČÍ, M.: Katalog biotopů České republiky, Agentura ochrany přírody, Praha 2001, ISBN: MIKŠÍČEK, P: Sudetská pouť aneb Waldgang, Praha: Nakladatelství Dokořán 2005, ISBN: MIKŠÍČEK, P.: Zmizelé Sudety/Das verschwudene Sudetenland, Nakladatelství Český les 2003, ISBN: Internetové zdroje: Ústní zdroje: Miroslav Handšuh informátor o obecních poměrech Suché Muzeum města Nejdek

Pastevní biotopy pro rizikové koně.

Pastevní biotopy pro rizikové koně. Pastevní biotopy pro rizikové koně. Většina z nás, kteří vlastní koule na krátkých nožkách s výrazným sklonem k obezitě při pouhém pohledu na zelenou pastvinu a tím pádem i větší náchylností ke schvácení

Více

Louka v Jinošovském údolí

Louka v Jinošovském údolí Ochranářský plán Louka v Jinošovském údolí 2015-2024 Pozemkový spolek pro přírodu a památky Podblanicka 1. Základní údaje 1.1. Název lokality Jinošovské údolí 1.2. Lokalizace Kraj: Středočeský Okres: Benešov

Více

Plány péče o území ve správě pozemkových spolků. Na pramenech

Plány péče o území ve správě pozemkových spolků. Na pramenech Plány péče o území ve správě pozemkových spolků Pozemkový spolek pro přírodu a památky Podblanicka Na pramenech 1. Základní údaje 1.1. Název území Na pramenech je převzatý pomístní název. 1.2. Lokalizace

Více

O poznání méně pozornosti přitahuje Nízký Jeseník, jehož nadmořská výška dosahuje pouze 800 m nad mořem.

O poznání méně pozornosti přitahuje Nízký Jeseník, jehož nadmořská výška dosahuje pouze 800 m nad mořem. Jeseníky Hrubý Jeseník je geomorfologický celek a dominantní pohoří Slezska a části severní Moravy, které patří ke Krkonošsko-jesenické subprovincii (respektive k Sudetům) jako jejich nejvýchodnější část.

Více

Písečný přesyp u Píst

Písečný přesyp u Píst Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu Písečný přesyp u Píst CZ0210064 1. Základní identifikační a popisné údaje 1.1 Základní údaje Název: Písečný přesyp u Píst Kód lokality: CZ0210064

Více

TEB01 Sileno vulgaris-nardetum strictae Krahulec 1990 Smilkové trávníky horského stupně Krkonoš

TEB01 Sileno vulgaris-nardetum strictae Krahulec 1990 Smilkové trávníky horského stupně Krkonoš Nardo strictae-agrostion tenuis TEB01 Sileno vulgaris-nardetum strictae Krahulec 1990 Smilkové trávníky horského stupně Krkonoš Tabulka 8, sloupec 3 (str. 289) Orig. (Krahulec 1990b): Sileno vulgari-nardetum

Více

Dřeviny ČR Smrčiny a subalpinské křoviny

Dřeviny ČR Smrčiny a subalpinské křoviny Dřeviny ČR Smrčiny a subalpinské křoviny Pozn.: Do smrčin a subalpinských křovin v přírodě zasahují i dřeviny nižších poloh, uvedené v dalších souborech. V tomto souboru jsou uvedeny dřeviny, které ve

Více

H O L Á S E C K Á J E Z E R A

H O L Á S E C K Á J E Z E R A Přírodní památka H O L Á S E C K Á J E Z E R A Botanický průzkum Autor: Ing. Jindřich Šmiták Česká 32 602 00 Brno Datum zpracování: duben-červenec 2012 1. Stručná charakteristika Přírodní památka Holásecká

Více

Svaz TEB Nardo strictae-agrostion tenuis Sillinger 1933* Horské smilkové trávníky s alpínskými druhy

Svaz TEB Nardo strictae-agrostion tenuis Sillinger 1933* Horské smilkové trávníky s alpínskými druhy Nardo strictae-agrostion tenuis Svaz TEB Nardo strictae-agrostion tenuis Sillinger 1933* Horské smilkové trávníky s alpínskými druhy Orig. (Sillinger 1933): Nardeto-Agrostidion tenuis (Nardus stricta)

Více

Příloha I. Název zvláště chráněného území: U Hamrů

Příloha I. Název zvláště chráněného území: U Hamrů Příloha I. A. Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území PŘÍRODNÍ PAMÁTKA U HAMRŮ (dle 40 odst. 1 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, dále též jen zákon ) Název zvláště chráněného území:

Více

Plán péče o PP Sochorov

Plán péče o PP Sochorov Mgr. Jiří Juřička, Štoky 406, 582 53 Štoky Juricka.J@seznam.cz, tel. 724 054 609 Plán péče o PP Sochorov na období 2012 2022 Návrh na vyhlášení 1. Základní identifikační a popisné údaje 1.1 Základní identifikační

Více

Využitípoloparazitických rostlin rodu kokrhel (Rhinanthusspp.) k potlačeníkompetičněsilných trav (třtiny křovištnía kostřavy červené)

Využitípoloparazitických rostlin rodu kokrhel (Rhinanthusspp.) k potlačeníkompetičněsilných trav (třtiny křovištnía kostřavy červené) Využitípoloparazitických rostlin rodu kokrhel (Rhinanthusspp.) k potlačeníkompetičněsilných trav (třtiny křovištnía kostřavy červené) Jan Mládek 1,2, Jakub Těšitel 2, Pavla Mládková 3, Stanislav Hejduk

Více

A. Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území PŘÍRODNÍ PAMÁTKA NA OSTRÁŽNÉ (dle 40 odst. 1 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny)

A. Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území PŘÍRODNÍ PAMÁTKA NA OSTRÁŽNÉ (dle 40 odst. 1 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny) Příloha I. A. Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území PŘÍRODNÍ PAMÁTKA NA OSTRÁŽNÉ (dle 40 odst. 1 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny) Název zvláště chráněného území: Na Ostrážné Předměty

Více

INDEX QBR Datový list do terénu

INDEX QBR Datový list do terénu INDEX QBR Datový list do terénu Kvalita břehového biotopu Skóre pro jednotlivé části nemůţe být negativní, ani překročit 25 Celkový říční kryt Skóre 25 80 % břeţního krytu (kromě jednoletých rostlin) 50-80

Více

A) Niva Hamerského potoka nad rybníkem Vajgar

A) Niva Hamerského potoka nad rybníkem Vajgar Dokumentace vybraných mokřadů na Jindřichohradecku A) Niva Hamerského potoka nad rybníkem Vajgar Mokřad s olšinou se nachází nad levým břehem Hamerského potoka v jeho zamokřené nivě nad ústím Hamerského

Více

CZ.1.07/2.2.00/

CZ.1.07/2.2.00/ Kurz typologie temperátních a oreoboreálních lesů (14) PODMÁČENÉ SMRČINY (SMpal) Skladba synuzie dřevin Skladba synuzie podrostu Vazba na abiotické prostředí Přehled skupin typů geobiocénů Přehled stanovištních

Více

Syntaxonomie jehličnatých lesů obecně

Syntaxonomie jehličnatých lesů obecně Syntaxonomie jehličnatých lesů obecně Erico-Pinetea Erico-Pinion Pulsatillo-Pinetea sylvestris Cytiso ruthenici-pinion sylvestris Vaccinio-Piceetea Dicrano-Pinion Piceion excelsae Pinion mugo Athyrio alpestris-piceion

Více

Flóra agrárních valů a teras Krušných hor

Flóra agrárních valů a teras Krušných hor Flóra agrárních valů a teras Krušných hor The flora of the hedgerows and agricultural terraces in the Krušné hory mountains Machová Iva, FŽP, UJEP, Ústí n. L.iva.machova@ujep.cz, Synek Václav, FŽP, UJEP,

Více

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Trhovky CZ0213078

Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu. Trhovky CZ0213078 Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu Trhovky CZ0213078 1. Základní identifikační a popisné údaje 1.1 Základní údaje Název: Trhovky Kód lokality: CZ0213078 Kód lokality v ÚSOP: 2606

Více

Vyhodnocení předpokládaných důsledků navrhovaného řešení na zemědělský půdní fond (dle příl. č.3 k vyhlášce 13/1994 Sb. o ochraně půdního fondu)

Vyhodnocení předpokládaných důsledků navrhovaného řešení na zemědělský půdní fond (dle příl. č.3 k vyhlášce 13/1994 Sb. o ochraně půdního fondu) Vyhodnocení předpokládaných důsledků navrhovaného řešení na zemědělský půdní fond (dle příl. č.3 k vyhlášce 13/1994 Sb. o ochraně půdního fondu) (Zemědělská příloha) OBSAH: 1. Údaje o pozemcích dotčené

Více

CZ.1.07/2.2.00/

CZ.1.07/2.2.00/ Lesnická fytocenologie a typologie HS 57 oglejená stanoviště vyšších poloh HS 59c podmáčená stanoviště vyšších a středních poloh HS 77a oglejená stanoviště horských poloh Tento projekt je spolufinancován

Více

Plán péče o přírodní památku Kynžvartský kámen. na období 1. 1. 2014 31. 12. 2024

Plán péče o přírodní památku Kynžvartský kámen. na období 1. 1. 2014 31. 12. 2024 Plán péče o přírodní památku Kynžvartský kámen na období 1. 1. 2014 31. 12. 2024 1. Základní údaje o zvláště chráněném území 1.1 Základní identifikační údaje evidenční číslo: 1258 kategorie ochrany: přírodní

Více

Monitoring Buxbaumia viridis v Beskydech

Monitoring Buxbaumia viridis v Beskydech Monitoring Buxbaumia viridis v Beskydech Vítězslav Plášek, 2013 Lokality a termíny návštěv na jednotlivých lokalitách Černá Ostravice 1 střední Staré Hamry 14.9.2013 Černá Ostravice 2 horní Staré Hamry

Více

VEGETACE PRO EXTENZIVNÍ ZELENÉ STŘECHY

VEGETACE PRO EXTENZIVNÍ ZELENÉ STŘECHY Ing. Samuel Burian Průhonice 2015 VEGETACE PRO EXTENZIVNÍ ZELENÉ STŘECHY CO JSOU EXTENZIVNÍ ZELENÉ STŘECHY? ZELENÉ STŘECHY podle mocnosti substrátu STŘEŠNÍ ZAHRADY EXTENZIVNÍ A INTENZIVNÍ DVA PROTICHŮDNÉ

Více

Plán péče o přírodní památku Kačenčina zahrádka. na období 2016-2025

Plán péče o přírodní památku Kačenčina zahrádka. na období 2016-2025 Plán péče o přírodní památku Kačenčina zahrádka na období 2016-2025 listopad 2015 1. Základní údaje o zvláště chráněném území 1.1 Základní identifikační údaje evidenční číslo: 2501 kategorie ochrany: přírodní

Více

PLÁN PÉČE O PŘÍRODNÍ PAMÁTKU NA LOUČKÁCH. na období 2012-2021. Návrh

PLÁN PÉČE O PŘÍRODNÍ PAMÁTKU NA LOUČKÁCH. na období 2012-2021. Návrh PLÁN PÉČE O PŘÍRODNÍ PAMÁTKU NA LOUČKÁCH na období 2012-2021 Návrh 1. Základní údaje o zvláště chráněném území 1.1 Základní identifikační údaje evidenční číslo: --- kategorie ochrany: název území: druh

Více

Věc: Návrh na vyhlášení přírodní rezervace Klánovický les

Věc: Návrh na vyhlášení přírodní rezervace Klánovický les HLAVNÍ MĚSTO PRAHA MAGISTRÁT HLAVNÍHO MĚSTA PRA HY ODBOR OCHRANY PROSTŘEDÍ - dle rozdělovníku - Váš dopis zn. SZn. Vyřizuje / linka Datum S-MHMP- 0054920/2011/OOP/VII/314 Ing.Stehlíková/4217 27.1. 2011

Více

Inventarizační průzkum lokality Vranovice z oboru ornitologie (ptáci)

Inventarizační průzkum lokality Vranovice z oboru ornitologie (ptáci) Inventarizační průzkum lokality Vranovice z oboru ornitologie (ptáci) Kód ZCHÚ: - Řešitel: SAGITTARIA - sdružení pro ochranu přírody střední Moravy, občanské sdružení registrované MV ČR pod č.j. VSP/1-4865/91-R

Více

CZ.1.07/2.2.00/

CZ.1.07/2.2.00/ Lesnická fytocenologie a typologie HS 77b oglejená stanoviště horských poloh HS 79 podmáčená stanoviště horských poloh HS 39 podmáčená chudá stanoviště Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním

Více

Vlhká louka SEČENÁ. Doporučený výsev: - pro ruční setí... 2g na 1m 2 - setí secím strojem... 1g na 1m 2

Vlhká louka SEČENÁ. Doporučený výsev: - pro ruční setí... 2g na 1m 2 - setí secím strojem... 1g na 1m 2 Vlhká louka SEČENÁ Luční květiny 60% % bedrník větší (Pimpinella major) 1,5 blatouch bahenní (Caltha palustris) 0,2 blešník úplavičný (Pulicaria dysenterica) 0,1 čertkus luční (Succisa pratensis) 0,5 česnek

Více

Územní systém ekologické stability (ÚSES)

Územní systém ekologické stability (ÚSES) Ochrana přírody v Čelákovicích I ve zdánlivě jednotvárné České křídové tabuli, kam spadáme, se místy ještě zachovala říční krajina s dnes již mrtvými rameny (tj. postupně zazemňovanými úseky řeky oddělenými

Více

BOTANICKÝ PRŮZKUM LOKALITY NIVY

BOTANICKÝ PRŮZKUM LOKALITY NIVY BOTANICKÝ PRŮZKUM LOKALITY NIVY Zpracovatel: Ing. Aleandra MASOPUSTOVÁ Kladenská 273, 357 47 Krásno 608 663 998, a.masopustova@seznam.cz IČO 722 389 33 Datum: červenec 2009 Ing. Aleandra Masopustová 1

Více

vytrvalé Rostliny pocházející z oblastí mírného klimatu a v našich podmínkách vytrvávají na Každý rok opakovaně kvetou a Na zimu zatahují do země nebo

vytrvalé Rostliny pocházející z oblastí mírného klimatu a v našich podmínkách vytrvávají na Každý rok opakovaně kvetou a Na zimu zatahují do země nebo Trvalky = pereny Druhy nedřevnatějící í (byliny), vytrvalé Rostliny pocházející z oblastí mírného klimatu a v našich podmínkách vytrvávají na stanovišti více jak 3 roky. Každý rok opakovaně kvetou a tvoří

Více

Květena Těšovských pastvin

Květena Těšovských pastvin Sborník muzea Karlovarského kraje 16 / 2008 267 Květena Těšovských pastvin Jiří Brabec, Přemysl Tájek & Harald Hertel ÚVOD Výslunné orchidejové louky jsou v nejzápadnější části České republiky poměrně

Více

Nové lokality šikouška zeleného v roce 2013

Nové lokality šikouška zeleného v roce 2013 Nové lokality šikouška zeleného v roce 2013 2013 Štěpán Koval & Magda Zmrhalová Monitoring a zpracování výsledků Štěpán Koval, Magda Zmrhalová Fotodokumentace Štěpán Koval (ŠK), Magda Zmrhalová (MZ) Grafické

Více

Příloha 7a Lesnická mapa typologická chráněného území. Zdroj:

Příloha 7a Lesnická mapa typologická chráněného území. Zdroj: Příloha 7a Lesnická mapa typologická chráněného území. Zdroj: www.uhul.cz Příloha 7b Porostní mapa chráněného území. Zdroj: OZP MHMP. Příloha 7c Změny lesních společenstev na opakovaných plochách podle

Více

Cílem je realizace inventarizačních průzkumů vybraných skupin organismů na níže uvedených lokalitách.

Cílem je realizace inventarizačních průzkumů vybraných skupin organismů na níže uvedených lokalitách. Cílem je realizace inventarizačních průzkumů vybraných skupin organismů na níže uvedených lokalitách. motýli Průzkum bude zaměřen na denní i noční motýly. Výstupem bude zpráva se seznamem nalezených druhů

Více

PLÁN PÉČE PŘÍRODNÍ REZERVACE KOZÍ STRÁŇ PRO OBDOBÍ Ilustrační foto

PLÁN PÉČE PŘÍRODNÍ REZERVACE KOZÍ STRÁŇ PRO OBDOBÍ Ilustrační foto PLÁN PÉČE PŘÍRODNÍ REZERVACE KOZÍ STRÁŇ PRO OBDOBÍ 2019 2028 Ilustrační foto 1.1 Základní identifikační údaje 1. Základní údaje o zvláště chráněném území evidenční číslo: 5317 kategorie ochrany: Přírodní

Více

VY_12_INOVACE_05_PRIRODNI_ZDROJE_VEROVIC. Časová dotace: 45 min Datum ověření: 27. 4. 2012

VY_12_INOVACE_05_PRIRODNI_ZDROJE_VEROVIC. Časová dotace: 45 min Datum ověření: 27. 4. 2012 Kód materiálu: VY_12_INOVACE_05_PRIRODNI_ZDROJE_VEROVIC Název materiálu: Předmět: Přírodní zdroje Veřovic Zeměpis, environmentální výchova Ročník: 7. Časová dotace: 45 min Datum ověření: 27. 4. 2012 Jméno

Více

Vývoj lesního ekosystému v oblasti Trojmezí (Šumava) Karel Matějka IDS, Na Komořsku 2175/2a, 143 00 Praha 4

Vývoj lesního ekosystému v oblasti Trojmezí (Šumava) Karel Matějka IDS, Na Komořsku 2175/2a, 143 00 Praha 4 Vývoj lesního ekosystému v oblasti Trojmezí (Šumava) Karel Matějka IDS, Na Komořsku 2175/2a, 143 00 Praha 4 Na začátku devadesátých let byla založena na lesní správě Stožec plocha T (Trojmezí). Na počátku

Více

Příloha I. Charakteristiky zkusných ploch

Příloha I. Charakteristiky zkusných ploch Příloha I Charakteristiky zkusných ploch Plocha č. 1 - charakteristika Porostní skupina: 488 A 7 Plocha porostní skupiny: 3,59 ha Katastrální území: Jeřice Věk: 76 let Pásmo ohrožení imisemi: D Hospodářský

Více

1. Palkovické hůrky se zvedají z údolí Ostravice hned za městem.

1. Palkovické hůrky se zvedají z údolí Ostravice hned za městem. 17. Krajinou Palkovických hůrek Palkovické hůrky jsou při pohledu z Ostravské pánve směrem k jihu k Moravskoslezským Beskydám prvním vyšším horským pásmem prudce se zvedajícím nad mírně zvlněnou plošinou.

Více

Vody vznikající v souvislosti s těžbou uhlí

Vody vznikající v souvislosti s těžbou uhlí I. Přikryl, ENKI, o.p.s., Třeboň Vody vznikající v souvislosti s těžbou uhlí Abstrakt Práce hodnotí různé typy vod, které vznikají v souvislosti s těžbou uhlí, z hlediska jejich ekologické funkce i využitelnosti

Více

CZ.1.07/2.2.00/28.0018

CZ.1.07/2.2.00/28.0018 Kurz typologie temperátních a oreoboreálních lesů (0) SUCHÉ BORY (BO) Skladba synuzie Skladba synuzie podrostu Vazba na abiotické prostředí Přehled skupin typů geobiocénů Přehled stanovištních jednotek

Více

Floristický a vegetační nástin botanicky opomíjené lokality Rotavské varhany. Outline of the flora and vegetation of the Rotavské varhany stone organ

Floristický a vegetační nástin botanicky opomíjené lokality Rotavské varhany. Outline of the flora and vegetation of the Rotavské varhany stone organ Publikováno 8. 9. 2009 Příroda Kraslicka, 2: 89-102, 2009 Floristický a vegetační nástin botanicky opomíjené lokality Rotavské varhany Outline of the flora and vegetation of the Rotavské varhany stone

Více

Rozlišování semen jednotlivých druhů trav

Rozlišování semen jednotlivých druhů trav Rozlišování semen jednotlivých druhů trav Bc. Hana Potyšová květen 2010 Lázně Bohdaneč Bojínek luční Phleum pratense L obilka vejčitého tvaru bez střední rýhy, mírně zašpičatělá, bělavá, velmi často vypadává

Více

Je-li rostlinné společenstvo tvořeno pouze jedinci jedné populace, mluvíme o monocenóze nebo také o čistém prostoru.

Je-li rostlinné společenstvo tvořeno pouze jedinci jedné populace, mluvíme o monocenóze nebo také o čistém prostoru. EKOLOGIE SPOLEČENSTVA (SYNEKOLOGIE) Rostlinné společenstvo (fytocenózu) můžeme definovat jako soubor jedinců a populací rostlin rostoucích společně na určitém stanovišti, které jsou ovlivňovány svým prostředím,

Více

Kurz typologie temperátních a oreoboreálních lesů (14) RAŠELINNÉ LESY (TURF)

Kurz typologie temperátních a oreoboreálních lesů (14) RAŠELINNÉ LESY (TURF) Kurz typologie temperátních a oreoboreálních lesů (14) RAŠELINNÉ LESY (TURF) Skladba synuzie dřevin Skladba synuzie podrostu Vazba na abiotické prostředí Přehled skupin typů geobiocénů Přehled stanovištních

Více

Biocentrum BC5 včetně IP27 k.ú. Lučice na Moravě aktualizace projektové dokumentace DPS 07/09

Biocentrum BC5 včetně IP27 k.ú. Lučice na Moravě aktualizace projektové dokumentace DPS 07/09 C.1 Technická zpráva a) účel stavby Cílem (účelem) projektu je vybudování části společných zařízení v KPÚ Lučice na Moravě, tj. uskutečnění optimální organizace půdního fondu na pozemcích vyčleněných komplexní

Více

8. Za památnými stromy Újezdu nad Lesy a Klánovic

8. Za památnými stromy Újezdu nad Lesy a Klánovic VLASTIVÌDNÉ VYCHÁZKY PRAHOU 8. Za památnými stromy Újezdu nad Lesy a Klánovic Celková délka trasy: 5,5 km Poèet stromù: 4 Trasa vycházky Hranice chránìného území Památný strom Významný nepamátný strom

Více

1. Základní identifikační a popisné údaje

1. Základní identifikační a popisné údaje 1. Základní identifikační a popisné údaje 1.1 Evidenční kód ZCHÚ, kategorie, název a kategorie IUCN Evidenční kód: 1095 Kategorie: přírodní rezervace Název: Mýto Kategorie IUCN: IV. - řízená rezervace

Více

Terestrické biotopy obojživelníků

Terestrické biotopy obojživelníků Terestrické biotopy obojživelníků - ochrana a péče Jaromír Maštera Havlíčkův Brod, leden 2012 Ochrana obojživelníků = Ochrana a péče o biotopy rozmnožování = vodní biotopy + Ochrana a péče o biotopy mimo

Více

Monitoring aluviálních ekosystémů

Monitoring aluviálních ekosystémů Monitoring aluviálních ekosystémů součást projektu VaV 610/4/01 Zpráva pro AOPK ČR DAPHNE ČR - Institut aplikované ekologie zpracoval: Bc. Záboj Hrázský České Budějovice 2004 Tato práce je součástí projektu

Více

Bučin. tj. vyšších středních poloh. Dřeviny Širší stupeň

Bučin. tj. vyšších středních poloh. Dřeviny Širší stupeň Dřeviny Širší stupeň Bučin tj. vyšších středních poloh Pozn.: Do širšího stupně bučin v přírodě zasahují dřeviny nižších poloh i druhy smrčin, uvedené v dalších souborech. V tomto souboru jsou uvedeny

Více

D.3 Dendrologický průzkum

D.3 Dendrologický průzkum ČESKÁ LÍPA OKRUŽNÍ KŘIŽOVATKA ROHÁČE Z DUBÉ - ČESKOKAMENICKÁ D. Dendrologický průzkum OBSAH:. Průvodní zpráva. Situace : 500 Vypracoval: Hl. inž. projektu: Ing. Szénási Ing. Čamrová Průvodní zpráva AKCE:

Více

Plán péče o přírodní památku Studánky u Cerhovic

Plán péče o přírodní památku Studánky u Cerhovic o přírodní památku Studánky u Cerhovic na období 2016-2025 Petr Karlík listopad 2015-1 - Schváleno příslušným orgánem ochrany přírody, Krajským úřadem Středočeského kraje, odborem životního prostředí a

Více

PRŮVODNÍ A SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA

PRŮVODNÍ A SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA PRŮVODNÍ A SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA Projekt pro provedení stavby 1 Dipl.-Ing. Lenka Červinková, Evropská 33, 350 01 Cheb; 777632 781, 1. Identifikace stavby objednatel: Ministerstvo zemědělství České

Více

Obnova biotopů na Pístovských mokřadech

Obnova biotopů na Pístovských mokřadech Pobočka České společnosti ornitologické na Vysočině Úvoz 23, 586 01 Jihlava, IČO 75107988 www.cso.cz/vysocina.html Obnova biotopů na Pístovských mokřadech Závěrečná zpráva projektu Foto: A. Mašterová Jan

Více

Základní škola Kaznějov, příspěvková organizace, okres Plzeň-sever

Základní škola Kaznějov, příspěvková organizace, okres Plzeň-sever Základní škola Kaznějov, příspěvková organizace, okres Plzeň-sever DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Název projektu Registrační číslo projektu UČENÍ JE SKRYTÉ BOHATSTVÍ INOVACE VÝUKY ZŠ KAZNĚJOV CZ.1.07/1.1.12/02.0029

Více

Cla- donia uncialis Calluna vulgaris , Hieracium pilosella Calluna vulgaris skup. Jasione montana skup. Potentilla arenaria skup.

Cla- donia uncialis Calluna vulgaris , Hieracium pilosella  Calluna vulgaris skup. Jasione montana skup. Potentilla arenaria skup. humilis-callunetum Ambrozek et Chytrý 1990, Agrostio vinealis-genistetum pilosae Ambrozek et Chytrý 1990 Diagnostické druhy: Calluna vulgaris, Hieracium pilosella, Jasione montana, Rumex acetosella; Cladonia

Více

Svaz TDB Polygono bistortae-trisetion flavescentis Br.-Bl. et Tüxen ex Marschall 1947* Horské trojštětové louky

Svaz TDB Polygono bistortae-trisetion flavescentis Br.-Bl. et Tüxen ex Marschall 1947* Horské trojštětové louky 188 Svaz TDB Polygono bistortae-trisetion flavescentis Br.-Bl. et Tüxen ex Marschall 1947* Horské trojštětové louky Nomen inversum propositum Orig. (Marschall 1947): Triseto-Polygonion bistortae (Trisetum

Více

Text: Jan Moravec. Co cestou uvidíme? Především velice pestrou ukázku vesměs teplomilných přírodních společenstev. V S O U L A D U S P Ř Í R O D O U

Text: Jan Moravec. Co cestou uvidíme? Především velice pestrou ukázku vesměs teplomilných přírodních společenstev. V S O U L A D U S P Ř Í R O D O U Text: Jan Moravec Chlum je v naší republice poměrně běžné jméno, znamená totiž zalesněné návrší. Tak i naučných stezek s tímto názvem najdeme několik. Ta asi nejznámější vede dějištěm Bitvy u Hradce Králové,

Více

Základní škola a mateřská škola, Ostrava-Hrabůvka, Mitušova 16, příspěvková organizace Školní vzdělávací program 2. stupeň, Člověk a příroda

Základní škola a mateřská škola, Ostrava-Hrabůvka, Mitušova 16, příspěvková organizace Školní vzdělávací program 2. stupeň, Člověk a příroda Základní škola a mateřská škola, Ostrava-Hrabůvka, Mitušova 16, příspěvková organizace Přírodopis 7. ročník Výstupy ŠVP Učivo Přesahy, metody a průřezová témata Žák 1. Zoologie chápe, proč obratlovce řadíme

Více

Změna č. 6 ÚP obce Dolní Morava

Změna č. 6 ÚP obce Dolní Morava VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA UDRŽITELNÝ ROZVOJ ÚZEMÍ část B Hodnocení vlivů na lokality soustavy Natura 2000 dle 45i zákona č. 114/1992 Sb. Změna č. 6 ÚP obce Dolní Morava Jan Losík, Alice Háková říjen 2013 2

Více

Gymnázium Chotěboř, Jiráskova 637, 583 01 Chotěboř. Závěrečná zpráva. projektu Voda živá tok Barovka

Gymnázium Chotěboř, Jiráskova 637, 583 01 Chotěboř. Závěrečná zpráva. projektu Voda živá tok Barovka Gymnázium Chotěboř, Jiráskova 637, 583 01 Chotěboř Závěrečná zpráva projektu Voda živá tok Barovka 1 Předmluva Vážení čtenáři, právě čtete závěrečnou zprávu obsahující naše poznatky z výzkumu na toku Barovka,

Více

KAPITOLA 9 VEŘEJNÁ ZELEŇ

KAPITOLA 9 VEŘEJNÁ ZELEŇ 9 VEŘEJNÁ ZELEŇ Tabulky 9.1 Přípravné práce 9.2 Výsadba stromů a keřů, založení květinových záhonů 9.3 Ochrana stávajících stromů bedněním 9.4 Založení trávníku 9.5 Udržovací práce 9.6 Mobiliář 9.7 Dětské

Více

Obec Vysočina Dřevíkov č.p. 55, 53901 Hlinsko

Obec Vysočina Dřevíkov č.p. 55, 53901 Hlinsko Obec Vysočina Dřevíkov č.p. 55, 53901 Hlinsko ÚZEMNÍ PLÁN VYSOČINA Projektant: Autorský kolektiv: Ing. arch. Jana Šejvlová, RNDr. Lukáš Zemánek, Ph.D., Pavel Kupka, Lucie Hostáková, Jan Harčarik, Ing.

Více

Pístovské mokřady 2009

Pístovské mokřady 2009 Pobočka České společnosti ornitologické na Vysočině 5. května 15, 586 01 Jihlava, IČO 75107988 www.cso.cz/vysocina.html Pístovské mokřady 2009 Zpráva o činnosti na pronajatých pozemcích p.č. 485/1 a 485/3

Více

TED01 Juncetum squarrosi Oberdorfer 1934 Vlhké smilkové louky se sítinou kostrbatou

TED01 Juncetum squarrosi Oberdorfer 1934 Vlhké smilkové louky se sítinou kostrbatou Summary. This alliance includes low-growing oligotrophic grasslands on wet soils, dominated by Juncus squarrosus and Nardus stricta. They are common in precipitation-rich regions of western and north-western

Více

CHARAKTERISTIKA ŠIRŠÍHO ÚZEMÍ

CHARAKTERISTIKA ŠIRŠÍHO ÚZEMÍ Výzkum možností minimalizace obsahů organických škodlivin ve zdrojích pitných vod v Krušných horách CHARAKTERISTIKA ŠIRŠÍHO ÚZEMÍ Václav Buriánek Říjen 2012 Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti,

Více

Natura 2000. Údolí Oslavy a Chvojnice. www.dedictvivysociny.cz

Natura 2000. Údolí Oslavy a Chvojnice. www.dedictvivysociny.cz Natura 2000 Natura 2000 1 Údolí Oslavy a Chvojnice Natura 2000 je celistvá evropská soustava území se stanoveným stupněm ochrany, která umožňuje zachovat typy evropských stanovišť a stanoviště evropsky

Více

Plán péče. Přírodní rezervaci Kříženecké mokřady. na období

Plán péče. Přírodní rezervaci Kříženecké mokřady. na období Plán péče o Přírodní rezervaci Kříženecké mokřady na období 2007-2016 1. Základní identifikační a popisné údaje 1.1 Evidenční kód ZCHÚ, kategorie, název a kategorie IUCN IV. Řízená rezervace 1.2. Platný

Více

REVITALIZACE ZELENĚ,,NA KOPANINÁCH" VE ŽDÍRCI NAD DOUBRAVOU

REVITALIZACE ZELENĚ,,NA KOPANINÁCH VE ŽDÍRCI NAD DOUBRAVOU REVITALIZACE ZELENĚ,,NA KOPANINÁCH" VE ŽDÍRCI NAD DOUBRAVOU A1 SOUHRNNÁ ZPRÁVA investor: Město Ždírec nad Doubravou, Školní 500, 582 63 zhotovitel: Ing. Alena Vránová, Zástřizly 41, 768 05 Koryčany tel.:

Více

CHKO Litovelské Pomoraví

CHKO Litovelské Pomoraví CHKO Litovelské Pomoraví AOPK ČR Správa chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví Správa CHKO Litovelské Pomoraví, Husova ul. 906/5, Litovel Společenský význam ZCHÚ a Správa CHKO Litovelské Pomoraví

Více

PŘÍRODNÍ REZERVACI PRAVĚTÍNSKÁ LADA

PŘÍRODNÍ REZERVACI PRAVĚTÍNSKÁ LADA PLÁN PÉČE O PŘÍRODNÍ REZERVACI PRAVĚTÍNSKÁ LADA PRO PRO OBDOBÍ 2016 2025 SPRÁVA NÁRODNÍHO PARKU ŠUMAVA 2016 0 1. Základní údaje o zvláště chráněné území 1.1 Základní identifikační údaje evidenční číslo:

Více

Oznámení záměru. podle zákona č. 100/2001 Sb.( příloha č.3) Hodnocení dopadů na evropsky významné lokality a ptačí oblasti

Oznámení záměru. podle zákona č. 100/2001 Sb.( příloha č.3) Hodnocení dopadů na evropsky významné lokality a ptačí oblasti Oznámení záměru podle zákona č. 100/2001 Sb.( příloha č.3) Hodnocení dopadů na evropsky významné lokality a ptačí oblasti podle 45i zákona č. 114/1992 Sb. Vítkovice v Krkonoších lokalita Pode Dvorem -

Více

Tabulka kácení dřevin stupeň: realizační dokumentace. Přehled dřevin dle příslušných k.ú.

Tabulka kácení dřevin stupeň: realizační dokumentace. Přehled dřevin dle příslušných k.ú. Název stavby: GSM-R Kolín Havlíčkův Brod Křižanov - Brno Příloha č.7 PS 715 Trubky HDPE v úseku žst.křížanov - Březské Tabulka kácení dřevin stupeň: realizační dokumentace KOZLOV U KŘIŽANOVA KO-1 Salix

Více

TEC01 Festuco capillatae-nardetum strictae Klika et Šmarda 1944 Mezofilní podhorské a horské smilkové trávníky. Violion caninae

TEC01 Festuco capillatae-nardetum strictae Klika et Šmarda 1944 Mezofilní podhorské a horské smilkové trávníky. Violion caninae Violion caninae Syn.: Hyperico-Polygaletum Preising ex Klapp 1951, Polygalo-Nardetum Oberdorfer 1957, Gymnadenio-Nardetum Moravec 1965 Diagnostické druhy: Antennaria dioica, Briza media, Carex pilulifera,

Více

LÖW & spol., s.r.o. Studie, plány a projekty pro krajinu a vesnici Vranovská 102, 614 00 Brno Tel.: 545575250, 545576740 Fax.: 545576250 E-mail:

LÖW & spol., s.r.o. Studie, plány a projekty pro krajinu a vesnici Vranovská 102, 614 00 Brno Tel.: 545575250, 545576740 Fax.: 545576250 E-mail: LÖW & spol., s.r.o. Studie, plány a projekty pro krajinu a vesnici Vranovská 102, 614 00 Brno Tel.: 545575250, 545576740 Fax.: 545576250 E-mail: lowaspol@lowaspol.cz IČ: 46990798 DIČ: CZ46990798 Brno 2009

Více

1. Základní identifikační a popisné údaje

1. Základní identifikační a popisné údaje 1. Základní identifikační a popisné údaje 1.1 Evidenční kód ZCHÚ, kategorie, název a kategorie IUCN Evidenční kód ZCHÚ: 397 Kategorie: PP Název: Slavkovský chlumek Kategorie IUCN: IV. 1.2 Platný právní

Více

Územní plán SMRŽOV NÁVRH TEXTOVÁ ČÁST ZÁZNAM O ÚČINNOSTI. Oprávněná úřední osoba pořizovatele : Jméno a příjmení: Ing.

Územní plán SMRŽOV NÁVRH TEXTOVÁ ČÁST ZÁZNAM O ÚČINNOSTI. Oprávněná úřední osoba pořizovatele : Jméno a příjmení: Ing. Územní plán SMRŽOV NÁVRH TEXTOVÁ ČÁST ZÁZNAM O ÚČINNOSTI Správní orgán, který UP vydal: Zastupitelstvo obce Smržov Číslo jednací : Datum vydání změny : Datum nabytí účinnosti změny : Oprávněná úřední osoba

Více

Rostlinné populace, rostlinná společenstva

Rostlinné populace, rostlinná společenstva Rostlinné populace, rostlinná společenstva Populace - soubor jedinců jednoho druhu, vyskytující se na určitém stanovišti a jsou stejného genetického původu ZNAKY POPULACE roste produkuje biomasu hustota

Více

Portál České Flóry - edukační moduly pro výuku botaniky CZ.1.07/2.2.00/15.0269

Portál České Flóry - edukační moduly pro výuku botaniky CZ.1.07/2.2.00/15.0269 Témata pro seminární prezentace Témata jsou poměrně volná, závazný je pouze tučný titulek, doplňující informace pod titulkem mohou (ale nemusí) být vodítkem pro samotnou prezentaci. Prezentace by měla

Více

Nové mlýny a okolní krajina

Nové mlýny a okolní krajina Nové mlýny a okolní krajina Nádrže Nové Mlýny V letech 1975 1988 byly na řece Dyji postaveny nádrže Nové Mlýny. Tvoří ji tři nádrže, ve kterých se rozlévá voda na více než 3000 hektarech. Vznikly jako

Více

Lesnická fytocenologie a typologie. HS 59 podmáčená stanoviště vyšších a středních poloh HS 79 podmáčená stanoviště horských poloh

Lesnická fytocenologie a typologie. HS 59 podmáčená stanoviště vyšších a středních poloh HS 79 podmáčená stanoviště horských poloh Lesnická fytocenologie a typologie HS 59 podmáčená stanoviště vyšších a středních poloh HS 79 podmáčená stanoviště horských poloh Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem

Více

TDA03 Poo-Trisetetum flavescentis Knapp ex Oberdorfer 1957* Podhorské kostřavovo- -trojštětové louky

TDA03 Poo-Trisetetum flavescentis Knapp ex Oberdorfer 1957* Podhorské kostřavovo- -trojštětové louky Arrhenatherion elatioris TDA03 Poo-Trisetetum flavescentis Knapp ex Oberdorfer 1957* Podhorské kostřavovo- -trojštětové louky Tabulka 5, sloupec 3 (str. 182) Orig. (Oberdorfer 1957): Poa-Trisetetum (Knapp

Více

TDB02 Melandrio rubri-phleetum alpini Blažková in Krahulec et al. 1997* Horské knotovkové louky. Polygono bistortae-trisetion flavescentis

TDB02 Melandrio rubri-phleetum alpini Blažková in Krahulec et al. 1997* Horské knotovkové louky. Polygono bistortae-trisetion flavescentis Polygono bistortae-trisetion flavescentis TDB02 Melandrio rubri-phleetum alpini Blažková in Krahulec et al. 1997* Horské knotovkové louky Tabulka 5, sloupec 6 (str. 182) Orig. (Krahulec et al. 1997): Melandrio-Phleetum

Více

VYHLÁŠKA ze dne 6. března 2014 o vyhlášení Národní přírodní památky Hodonínská Dúbrava a stanovení jejích bližších ochranných podmínek

VYHLÁŠKA ze dne 6. března 2014 o vyhlášení Národní přírodní památky Hodonínská Dúbrava a stanovení jejích bližších ochranných podmínek Strana 302 Sbírka zákonů č. 33 / 2014 33 VYHLÁŠKA ze dne 6. března 2014 o vyhlášení Národní přírodní památky Hodonínská Dúbrava a stanovení jejích bližších ochranných podmínek Ministerstvo životního prostředí

Více

Seznam zajímavých lokalit v katastru města Strakonic stav k 10/2015.

Seznam zajímavých lokalit v katastru města Strakonic stav k 10/2015. Seznam zajímavých lokalit v katastru města Strakonic stav k 10/2015. Tento dokument obsahuje seznam zajímavých přírodních lokalit, které je možno lokalizovat v katastru města Strakonice v souvislosti s

Více

Návrh na vyhlášení evropsky významné lokality - přírodní památky LOM VE STRÁŽI

Návrh na vyhlášení evropsky významné lokality - přírodní památky LOM VE STRÁŽI Návrh na vyhlášení evropsky významné lokality - přírodní památky LOM VE STRÁŽI Název zvláště chráněného území Přírodní památka Lom ve Stráži Předmět ochrany a jeho popis Jedná se o nejkomplexnější pohled

Více

Horniny místo pro život

Horniny místo pro život Název miniprojektu: Horniny místo pro život Škola: Základní škola náměstí E. Beneše, Varnsdorf Školní rok: 2014 / 2015 Vedoucí kroužku: Bc. Lucie Šeráková Horniny místo pro život Obsah: 1. Úvod.. 2 2.

Více

EKOLOGIE LESA Pracovní sešit do cvičení č. 8:

EKOLOGIE LESA Pracovní sešit do cvičení č. 8: EKOLOGIE LESA Pracovní sešit do cvičení č. 8: Ekologická stabilita v lesních ekosystémech Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018

Více

Lesnická fytocenologie a typologie. HS 27 oglejená a chudá stanoviště nižších a středních poloh. HS 47 oglejená stanoviště středních poloh

Lesnická fytocenologie a typologie. HS 27 oglejená a chudá stanoviště nižších a středních poloh. HS 47 oglejená stanoviště středních poloh Lesnická fytocenologie a typologie HS 27 oglejená a chudá stanoviště nižších a středních poloh HS 47 oglejená stanoviště středních poloh HS 39b podmáčená chudá stanoviště HS 59b podmáčená stanoviště vyšších

Více

Tematická oblast: Život na Zemi Přírodní společenstvo - louky a pastviny

Tematická oblast: Život na Zemi Přírodní společenstvo - louky a pastviny Základní škola a mateřská škola, Tupesy, příspěvková organizace 687 07, Tupesy 112 Tematická oblast: Život na Zemi Téma: Přírodní společenstvo - louky a pastviny Předmět: Přírodověda Ročník: 5. Autor:

Více

THE ISSUE OF TERRITORIAL SYSTEMS OF ECOLOGICAL STABILITY IN THE PROTECTED LANDSCAPE AREA

THE ISSUE OF TERRITORIAL SYSTEMS OF ECOLOGICAL STABILITY IN THE PROTECTED LANDSCAPE AREA THE ISSUE OF TERRITORIAL SYSTEMS OF ECOLOGICAL STABILITY IN THE PROTECTED LANDSCAPE AREA PROBLEMATIKA ÚZEMNÍCH SYSTÉMŮ EKOLOGICKÉ STABILITY V CHRÁNĚNÉ KRAJINNÉ OBLASTI Hálek V., Hanuš L. Ústav krajinné

Více

Lolium perenne. Lolium perenne. Phleum pratense. Vilém Pavlů

Lolium perenne. Lolium perenne. Phleum pratense. Vilém Pavlů BĚŽNÉ DRUHY TRAVNÍCH POROSTŮ Lolium perenne Vilém Pavlů Jílek vytrvalý je volně trsnatá vytrvalá tráva, která snáší sešlapávání zvířaty a dobře obrůstá po spasení. Řadí se mezi druhy náročnější na živiny

Více

Pokud není uvedeno jinak, je zdroj: snímky jsou použity se svolením šéfredaktora webu. Obsah

Pokud není uvedeno jinak, je zdroj:  snímky jsou použity se svolením šéfredaktora webu. Obsah Příloha 2 Pokud není uvedeno jinak, je zdroj: http://botany.cz/cs/rubrika/kvetena/, snímky jsou použity se svolením šéfredaktora webu. Obsah 1. Druhy acidofilní... 3 2. Druhy bazifilní... 5 3. Druhy halofilní...

Více

Salašské pěnovce návrh na vyhlášení

Salašské pěnovce návrh na vyhlášení Plán péče o přírodní památku Salašské pěnovce návrh na vyhlášení na období 2013 2023 Projekt NATURA 2000 ve Zlínském kraji, 09028956 Projekt je spolufinancován Evropskou unií Evropským fondem pro regionální

Více

datum vyřizuje číslo jednací spisová značka 20. června 2012 Ing. Miroslava Janáčková KUZL 27624/2012 KUSP 27624/2012 ŽPZE-MJ

datum vyřizuje číslo jednací spisová značka 20. června 2012 Ing. Miroslava Janáčková KUZL 27624/2012 KUSP 27624/2012 ŽPZE-MJ Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení hodnocení ekologických rizik Dle rozdělovníku datum vyřizuje číslo jednací spisová značka 20. června 2012 Ing. Miroslava Janáčková KUZL 27624/2012 KUSP

Více

Libín. Vybavenost obce Požární zbrojnice Hostinec Hřiště Knihovna Hřbitov Ubytování

Libín. Vybavenost obce Požární zbrojnice Hostinec Hřiště Knihovna Hřbitov Ubytování Libín Zpracováno v souladu s ustanoveními zákona č. 183/2006 Sb. a vyhlášky č. 500/2006 Sb. jako součást územně analytických podkladů obce s rozšířenou působností České Budějovice. Vybavenost obce Požární

Více