L E T O V Ý Ř Á D. Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil Armády České republiky a Mezinárodní výstava leteckého průmyslu FLYIN

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "L E T O V Ý Ř Á D. Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil Armády České republiky a Mezinárodní výstava leteckého průmyslu FLYIN"

Transkript

1 L E T O V Ý Ř Á D Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil Armády České republiky a Mezinárodní výstava leteckého průmyslu FLYIN Letiště Leoše Janáčka Ostrava

2 1. VŠEOBECNĚ 1.1. Cíl Cílem Letového řádu je stanovení postupů, pravidel a povinností pro letové a statické ukázky, které jsou závazné pro všechny účastníky akcí Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil Armády České republiky (dále jen DN) a Mezinárodní výstavy leteckého průmyslu FLYIN (dále jen FI) Rozsah a povinnosti Letový řád je zpracován v souladu s NATO STANAG Letový řád je závazný pro všechny účastníky Letový řád schvaluje Odbor vojenského letectva Ministerstva obrany České republiky ve spolupráci s Úřadem pro civilní letectví Účastníci DN a FLYIN jsou povinni se s Letovým řádem seznámit a řídit se jím Terminologie Letecký brloh je místo komplexního zabezpečení letových osádek (doprava, ubytování, pasová a celní kontrola, místo předletového briefingu, atd.) Je umístěn v prostorách firmy LET S FLY Organizační štáb je místo koordinace letových ukázek a místo velení pozemním ukázkám Průlet je pouze průlet letadla nad drahou bez horizontálních a vertikálních manévrů až do povětrnostních minim Nízká ukázka je ukázka limitovaná spodní základnou oblačnosti, dohledností nebo množstvím oblačnosti. Pilot však může použít vhodné akrobatické manévry Zkratky LKMT ICAO zkratka Letiště Leoše Janáčka Ostrava (dříve: Letiště Mošnov) a/c letadlo ARR přílet DEP odlet ATC služba řízení letového provozu AIP CR Letecká informační příručka České republiky zdroj: STAR standardní přístrojové přílety SID standardní přístrojové odlety TRA Dočasně rezervovaný prostor vyhrazený pro letové ukázky VFR Pravidla létání za viditelnosti IFR Pravidla létání podle přístrojů TWR Letištní stanoviště řízení letového provozu VĚŽ APP Stanoviště pro radarové řízení přiblížení DN Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR) NOTAM Aktuální informace o změnách postupů nebo charakteru činnosti zařízení TWY Pojezdová dráha RWY Vzletová a přistávací dráha Strana 2 (celkem 21)

3 GA Letadla všeobecného letectví (General Aviation) 1.5. Výhrady AIP ČR data musí být zkontrolována podle aktuálního platného vydání AIP ČR před letem Připomínky a návrhy Připomínky a návrhy zasílejte letovému řediteli Dotazník pro účastníky DN Všichni účastníci Dnů NATO musí odeslat vyplněný dotazník (viz Příloha 1) před příletem. 2. MÍSTO KONÁNÍ A TERMÍNY 2.1. Místo konání Letiště Leoše Janáčka Ostrava ICAO označení: LKMT Poloha: N E 2.2. Termíny FLYIN Pátek od 7.00 do hodin UTC, neveřejný program pro odbornou veřejnost Sobota od 7.00 do hodin UTC, veřejný program Neděle od 7.00 do hodin UTC, veřejný program Nácviky letových ukázek DN Pátek od do hodin UTC Briefingy pro letové osádky Pátek ve hodin UTC pro nácviky Sobota v 7.00 hodin UTC pro vystupující před hodin UTC a v hodin UTC pro vystupující po hodin UTC Neděle v 7.00 UTC pro vystupující před hodin UTC a v hodin UTC pro vystupující po hodin UTC Veřejný program, letové a pozemní ukázky DN Sobota od 8.00 do hodin UTC Neděle od 8.00 do hodin UTC. 3. PŘÍLETY ODLETY 3.1. Všeobecné pokyny pro přílety a odlety Uveďte všechny údaje o ARR/DEP v Dotazníku Strana 3 (celkem 21)

4 Neplánujte ve Vašem letovém plánu přechod z GAT na OAT před příletem na LKMT. LKMT je civilní letiště a TWR LKMT není oprávněna řídit letadla podle OAT. Požijte STAR nebo můžete využít možnost změnit pravidla letu z IFR na VFR. V tomto případě zkontrolujte a dodržujte VFR postupy LKMT má během DN pravidelný letový provoz. Pro přílet a odlet zkontrolujte AIP ČR1 sekci AD 2 a NOTAM LKMT V dotazníku uveďte zvláštní požadavky na: speciální ARR/DEP požadavky, speciální požadavky na handling, záležitosti duty free Kontaktujte Letecký brloh, pokud dojde k nějaké změně před letem a sdělte změnu ATC LKMT, pokud se změna udála za letu Posádky po přistání seznámí místní požární a záchrannou jednotku se zvláštnostmi požárního a záchranného zacházení s letounem ARR/DEP koordinujte v Leteckém brlohu s koordinátorem ukázek TRA pro nácviky a pro letové ukázky se aktivuje jednu hodinu před začátkem nácviků nebo oficiálního programu a otevírá po přistání posledního nácviku nebo letové ukázky. V době aktivace TRA je do něj povolen vstup jen pravidelné a charterové letecké dopravě, která letí podle letového plánu a letadlům, která získala od provozovatele letiště povolení a mají rovněž podaný letový plán (viz AIP SUP 27/11) Přílety Letový ředitel vydá sloty pro přílet letadel pro koordinaci provozu na letišti jak pro účastníky DN tak pro FLYIN. Návštěvníci DN a FLYIN se řídí pokyny z AIP SUP 27/ Dne probíhají od do hodin UTC nácviky letových ukázek a v této době jsou přílety omezeny a letadla přilétávající mimo stanovené sloty musí předpokládat vyčkávání mimo CTR LKMT Pro přílet použijte STAR nebo VFR přílet. Pro VFR použijte vstupní/výstupní VFR body v souladu s AIP ČR. VFR situace je znázorněna v Příloze č. 2. Vstupní / výstupní body VFR: 1 AIP CR - Strana 4 (celkem 21)

5 Kvůli omezení hlukové zátěže nelétejte při příletu zbytečně nad letištěm Oznamte ATC, který letoun je určen na statickou a který na letovou ukázku a pojíždějte opatrně na místo stání podle pokynů Marshallera Letadla pro letové ukázky parkují na odbavovací ploše SEVER Letadla pro statické ukázky parkují na VÝSTAVNÍ PLOŠE Po zaparkování požádejte pracovníka handlingu letiště o handling (palivo, střežení, podrobnosti parkování atd.) Po zajištění letadel na odbavovací ploše se osádky účastníků DN dostaví do Leteckého brlohu, kde se organizuje doprava, ubytování, střežení, speciální požadavky a pod Přílety letadel všeobecného letectví Letadla všeobecného letectví přilétávající na LKMT musí plánovat přílet tak, aby přistála v době slotu, který jim je přidělen Je povolen přílet pouze letadel s radiostanicí, odpovídačem SSR a podaným FPL. Pro přílet skupiny letadel platí, že FPL stačí na celou skupinu, odpovídač musí mít jen jeden ze skupiny, radiostanici každé letadlo O slot žádejte v souladu s publikovaným AIP SUP 27/ Postupy pro přílet VFR jsou uvedeny v AIPu. Stručný popis příletu i s komunikací najdete na Statické ukázky na VÝSTAVNÍ PLOŠE Na VÝSTAVNÍ PLOŠE není možný pohyb letadel na vlastní pohon Omezení pohybu se spuštěnými motory platí i pro účastníky FLYIN s letadly kategorie ULL Konzultujte před letem s organizátory DN, zda je třeba vzít sebou ojátko pro tahání vašeho letadla, které je určeno ke statické ukázce Letadla na statické ukázky pojíždí na TWY G, kde vypnou motory a jsou dotažena nebo odtlačena na místo statické ukázky na VÝSTAVNÍ PLOŠE. Po dohodě s TWR, nebo pokud uvedete požadavek v dotazníku, je možné vypnout motory na jiném místě pohybové plochy letiště než TWY G a letadlo na VÝSTAVNÍ PLOCHU odtáhnout. Pokyny k pojíždění vydává TWR LKMT a na TWY G se řiďte pokyny Marshallera Spouštět motory a pojíždět je možno jen na pohybové ploše letiště podle povolení TWR Odlety Odlety koordinujte v leteckém brlohu s koordinátorem a manažerem brlohu v dostatečném předstihu, zejména: dopravu z hotelu, dopravu zavazadel a speciálního vybavení, podání letového plánu Letový provoz FLYIN Pro letové ukázky letadel účastníků FLYIN platí pravidla stanovená Letovým řádem. Strana 5 (celkem 21)

6 Všechny lety účastníků FLYIN musí být předem koordinovány s letovým ředitelem. Koordinaci zajišťuje koordinátor v Leteckém brlohu Lety DEMO ukázek v době konání FLYIN podléhají schválení letového ředitele DEMO ukázky se řídí pravidly stanovenými Letovým řádem. 4. DOČASNĚ REZERVOVANÝ PROSTOR PRO UKÁZKY (TRA) 4.1. Dočasně rezervovaný prostor pro ukázky je ohraničen: horizontálně kruhem o poloměru 14,4 km - 8 NM od středu letiště(vfr situace viz. Příloha č. 2) a AIP CR - AD 2 LKMT - VFRC, vertikálně do FL 120 a bude publikován 4.2. Během letových ukázek bude v TRA pouze provoz letadel účinkujících na DN a letadel s povolením ATC. 5. LETOVÁ SITUACE, OSY UKÁZEK A ROZMÍSTĚNÍ DIVÁKŮ viz. Příloha č Směr plných a nízkých ukázek je KOLMÝ na RWY ve směru V případě špatného počasí budou pouze průlety ve směru dráhy Display linie 230 m je vyznačena na terénu plnou bílou čarou kolmou na RWY Display linie 450 je vyznačena přerušovanou bílou čarou Od hodin do hodin UTC může být ILS GP RWY 22 mimo provoz. V této době bude vystavěn přenosný plot vymezující koridor pro pěší od parkoviště na VÝSTAVNÍ PLOCHU a zasahuje do ochranných rovin GP a není zaručena přesnost GP. Pro létání je možno použít ILS LLZ, VOR, DME, OM. Zkontrolujte NOTAM před letem. 6. PROSTORY PRO VYČKÁVÁNÍ 6.1. VFR Vyčkávání v CTR pro ukázky se provádí s povolením ATC nad VFR vyčkávacími body, kterými jsou: standardní vyčkávací body: ALPHA město Příbor, BRAVO město Studénka ALPHA a BRAVO se mohou použít je v případě, že neprobíhá žádná letová ukázka. Strana 6 (celkem 21)

7 Dočasně vymezený vyčkávací bod pouze pro DN: ROMEO město Brušperk Přílet do prostoru ukázek nesmí probíhat nad prostorem pro diváky a nad parkovištěm diváků Minimální výška vyčkávání je 1000 ft AGL pro letouny a 500 ft AGL pro vrtulníky Vyčkávání mimo letové zóny pro ukázky je v LKR 3A (viz. AIP ČR ENR 6.3 a ENR 5.1. a Příloha č. 2) Vyčkávat v LKR 3A mohou letadla jen s povolením ATC LKMT. Poloha LKR 3A 6.2. Vyčkávání IFR Vyčkávání nad VOR OTA 117,45 v souladu s IFR vyčkávacími postupy. Viz. AIP CR AD 2 LKMT - IAC 7. OMEZENÍ A VYHLÁŠENÉ OBLASTI 7.1. Nepřelétávejte obydlená území v malých výškách kvůli hlukové zátěži Nepřelétávejte Lázně Klimkovice 8 km severně LKMT ( N E) Zvýšený výskyt ptáků viz. AIP CR - AD 2 LKMT TXT 2 AD 2.23 (viz. níže kopírovaná část AIP). Strana 7 (celkem 21)

8 8. MÍSTNÍ PŘEKÁŽKY 8.1. Stožáry osvětlení na odbavovací ploše JIH, CENTRAL, SEVER 100 ft AGL Hangár JOB AIR na odbavovací ploše SEVER 150 ft AGL. 9. POSTUPY V PŘÍPADĚ NOUZE 9.1. Pokud se vyskytne jakákoli závada na letounu, pilot pocítí zdravotní problém nebo se objeví jakákoliv okolnost narušující letovou ukázku: přerušte ukázku, udělejte nezbytně nutná opatření pro pokračování v letu, nastoupejte bezpečnou výšku, oznamte situaci ATC, zhodnoťte situaci, udělejte nouzové postupy, přistaňte Letový ředitel a ATC LKMT ukončí letovou ukázku při jakémkoli nouzovém stavu, který může ohrozit bezpečnost letových ukázek a leteckého provozu na LKMT (např. ztrátu radiového spojení letadla ve vyčkávacím prostoru, nebo při letu pro záchranu lidského života) Při ztrátě radiového spojení během letové ukázky přerušte ukázku a přistaňte. Strana 8 (celkem 21)

9 9.4. Při ztrátě radiového spojení při vyčkávání nastavte 7600 na odpovídači a přistaňte v plánovaném čase přistání. 10. NÁHRADNÍ LETIŠTĚ Všeobecně Letový ředitel poskytne detaily situace na náhradních letištích během předletového briefingu Aktuální situace na náhradních letištích je k dispozici v leteckém brlohu Plánujte palivo pro ukázky s ohledem na možnost bezpečného odletu na náhradní letiště v souladu s letovou příručkou letounu Nejbližší civilní letiště Brno Tuřany ICAO označení: LKTB (viz. AIP CR AD 2 LKTB) N E Kurz a vzdálenost z LKMT: 240, 67 NM Nejbližší vojenské letiště Přerov ICAO označení: LKPO (viz. AIP CR AD 2 LKPO) Poloha ,35 N ,40 E Kurz a vzdálenost z LKMT: 240, 33 NM 11. VYPOUŠTĚNÍ PALIVA A KATAPULTÁŽ Uveďte v dotazníku, jestli Vaše letadlo potřebuje vypouštět palivo za letu a uveďte kdy Palivo se vypouští nad LKR 3A podle pokynů ATC LKMT Katapuláž Urgentní Namiřte letadlo mimo osoby a obydlená místa a katapultujte se S dostatkem času Oznamte situaci ATC Nastavte 7700 na odpovídači Leťte do prostoru LKR 3A Postupujte podle procedur pro katapultáž pro daný letoun. Strana 9 (celkem 21)

10 12. ATC A JAZYK PRO ŘÍZENÍ Jazykem pro řízení letového provozu je anglický jazyk Letový ředitel může povolit používání českého jazyka Letový ředitel koordinuje všechny aspekty DN s určenými pracovníky ATC LKMT Při řízení asistuje civilnímu personálu ATC LKMT vojenský dispečer, který je podřízen letovému řediteli a jeho zástupci Vojenský dispečer má přímé spojení s letovým ředitelem a velitelským stanovištěm. 13. FREKVENCE A VOLACÍ ZNAKY Komunikační frekvence na LKMT Řízení ukázek Mošnov TWR 120,8 MHz ATIS 118,05 MHz RADAR 125,1 MHz HANDLING 131,425 MHz Navigační frekvence (viz. AIP CR) VOR/DME OTA 117,45 MHz ILS OSV 110,95 MHz NDB NADA N 258 khz RADA R 534 khz Volací znaky Uveďte v dotazníku Váš volací znak a používejte jej po celou dobu Vašeho působení na DN - pro přílet, odlet, nácviky a letové ukázky Volací znaky organizátorů Volací znaky se požívají ve všech rádiových sítích, které jsou v provozu na DN. Na frekvencích řízení letového provozu mohou komunikovat jen osoby s oprávněním a pouze ve výjimečných případech Letový ředitel DIRECTOR Koordinátor COORDINATOR Vojenský koordinátor na TWR DISPATCHER Provoz letiště PROVOZ Handling HANDLING Strana 10 (celkem 21)

11 14. OMEZENÍ Letové ukázky jsou povoleny pouze držitelům povolením k provádění ukázek na veřejnosti, které předá osádka letovému řediteli (viz. STANAG 3533). Povolení vydává garant vystoupení, u vojenských letadel zpravidla ministerstvo obrany nebo velitelství armády státu, který je vystupující letadlu příslušný. Údaje o povolení uveďte v Dotazníku Manévry, které musí být schváleny letovým ředitelem: Manévry, při kterých se letouny křižují ve směru k divákům Průlety přes diváky. Výjimka může být udělena jen pro neakrobatické lety Vedoucí skupin musí stanovit bezpečné horizontální a vertikální rozestupy letadel ve skupině v souladu s povolením k provedení ukázky na DN Rozstupy Jedna ukázka jeden letoun nebo skupina v TRA s výjimkou vyčkávání, které je povoleno ATC Nepřekračujte rychlost M 0, RWY musí být volná v době letové ukázky letadel Během seskoků padákem se nesmí konat žádná letová aktivita v prostoru určeném pro seskoky kromě vysazujících letadel. Motory (rotory) letadel v oblasti VÝSTAVNÍ PLOCHY a severozápadně RWY musí zůstat vypnuty a RWY musí být volná, dokud poslední parašutista nepřistane. 15. MINIMÁLNÍ MEZE POVOLENÍ Minimální výšky nad překážkami Průlety Nízká ukázky Plná ukázka Vrtulníky 50 ft 100 ft 150 ft Letouny 150 ft 300 ft * 300 ft * *Pro Red Arrows minimální výška nad překážkami pro synchro pair 100 ft Pokud se výše uvedené minimální výšky liší od minimálních výšek ukázek, které má pilot uvedené v jeho povolení pro veřejné vystoupení, tak platí vyšší hodnoty minimální výšky vystoupení Minimální vzdálenosti Minimální vzdálenosti budou dodrženy v souladu se STANAG 3533, kapitola Deatils of agerrement, článek 21 Minimum horizontal distance from spectator enclosures (viz. Příloha č. 2) Strana 11 (celkem 21)

12 Display linie 230 m je označena přerušovanou čarou, která je kolmá na RWY Display linie 450 m je označena druhou přerušovanou čarou, která je kolmá na RWY Během DN používá ATC LKMT standardní procedury pro povolování ATC LKMT vydává povolení k přistání po oznámení ukončení ukázky. 16. MINIMÁLNÍ POVĚTRNOSTNÍ PODMÍNKY Obecně Pilot musí zkontrolovat aktuální stav počasí před letovou ukázkou na ATISu Průlety a nízká ukázka Vrtulníky Letouny Typ ukázky Počet letadel Dohlednost Spodní základna oblačnosti Dohlednost Spodní základna oblačnosti 1 1,0 km 200 ft 3,7 km 1000 ft Průlety 2-6 1,5 km 300 ft 3,7 km 1000 ft ,5 km 300 ft 3,7 km 1500 ft Nízká ukázka bez vertikálních manévrů 1 3,7 km 1000 ft 3,7 km 1000 ft 2-6 3,7 km 1000 ft 3,7 km 1000 ft ,7 km 1000 ft 3,7 km 1500 ft Plná akrobatická ukázka Pokrytí oblačnosti méně než 5/ Základna oblačnosti vyšší než 2000 ft AGL Akrobatické manévry jen mimo oblačnost Pilot musí vidět display linie a prostor pro diváky. 17. POSTUPY Všechna vystoupení musí být povolena letovým ředitelem Povolení je vydáno: Po předložení: Povolení pro veřejné ukázky vydané příslušným velitelem Písemného popisu a grafického znázornění vystoupení (ribbon diagram). Strana 12 (celkem 21)

13 17.3. Letový ředitel může rozhodnout, aby letová osádka předvedla letovou ukázku. Předvedení a zhodnocení ukázky se provádí v době nácviků. Na základě posouzení letové ukázky rozhodne letový ředitel o zařazení ukázky do programu DN Před nácviky a před vystoupením se velitelé osádek povinně zúčastní předletového briefingu v brifingové místnosti Leteckého brlohu. Termíny briefingů jsou uvedeny v článku Na LKMT je během DN pravidelný letový provoz, který je plánován v dobách pozemních ukázek a mezi jednotlivými letovými ukázkami Pilot rozhodne, jestli bude létat pouze průlety, nízkou nebo plnou akrobatickou ukázku podle aktuálního počasí (podle METARu - je vysílán na ATIS) a v souladu s minimy podle letového řádu Letový ředitel může nařídit osádce letět méně náročný druh letové ukázky Piloti spouští motory po povolení ATC tak, aby stihli plánovaný čas vystoupení Pilot oznámí ATC LKMT před pojížděním, jaký druh letové ukázky bude létat a po oznámení již druh ukázky nemění Letový ředitel může pilotovi po ukázce vyhodnotit let Vrtulníky mohou vzlétat a přistávat z vymezené části VÝSTAVNÍ PLOCHY (viz. Příloha č. 2) po koordinaci s letovým ředitelem, s povolením TWR a v době mimo letových ukázek. 18. PROGRAM UKÁZEK Program DN schvaluje letový ředitel Letový ředitel vydá poslední detailní plán letových ukázek DN před zahájením briefingu se zohledněním aktuálních informací o letovém provozu, o účastnících a o počasí Změny v programu letových ukázek v průběhu DN provádí pouze letový ředitel. 19. ORGANIZACE DN Místa velení a řízení Hlavní místo velení a řízení Nachází se v organizačním štábu DN Letový ředitel působí v průběhu DN na velitelském stanovišti, kde jsou po celou dobu ukázek v podřízenosti letového ředitele zástupci organizačních složek, kteří mají se svými složkami spojení. Strana 13 (celkem 21)

14 Letový ředitel a jeho štáb koordinuje letové ukázky s vojenským Dispečerem na TWR a s Koordinátorem v leteckém brlohu Nachází se zde počítačové a komunikační vybavení pro spojení s koordinátorem v Brlohu, vojenským koordinátorem na TWR a pro spojení s krizovým štábem Letecký brloh TWR Je místo pro letové osádky. Probíhá zde přijetí, celní a pasové odbavení, je zde zázemí pro letové osádky, pro přípravu, briefing letových osádek v době, kdy jsou na letišti V Leteckém brlohu působí letový koordinátor zástupce letového ředitele, který při příletu a odletu letadel účastníků DN vyřizuje veškeré letecké požadavky V době letových ukázek DN letový koordinátor koordinuje letové ukázky v souladu s pokyny letového ředitele. Může provádět předletový briefing Je vybaven spojovacím a počítačovým vybavením, které slouží k řízení a koordinování letových vystoupení a umožňuje letovým osádkám získat potřebné údaje pro vystoupení především počasí, údaje o vzdušné situaci a o průběhu nácviků nebo letových ukázek TWR je standardní místo řízení letového provozu a letových ukázek Společně s řídícími letového provozu je na TWR i vojenský dispečer, který působí jako pomocník ATC LKMT a spojka letového ředitele k ATC Management Letový ředitel (DIRECTOR) Jméno: plk. vv Ing. Leoš Liška Volací znak: DIRECTOR Spojení: GSM: liskale@seznam.cz Cestou všech rádiových sítí při DN Vojenský ATC (DISPATCHER) Hodnost, jméno, příjmení: TBD Volací znak: DISPATCHER Spojení GSM: TBD Koordinátor Hodnost, jméno, příjmení: TBD Volací znak: COORDINATOR Spojení GSM: TBD Telefon: TBD Letecký brloh Manažer leteckého brlohu: Ing. Beata Bulawová. Strana 14 (celkem 21)

15 Spojení: GSM: Vnitřní radiová síť Letiště Ostrava a.s. a radiová síť AČR V leteckém brlohu je i odpočinková zóna a občerstvení pro piloty a technický personál letových ukázek FLYIN FLYIN je výstava letadel a vybavení všeobecného letectví. Jedná se o doprovodnou akci DN Letadla účastnící se FLYINu: Jsou vystavována na VÝSTAVNÍ PLOŠE Řídí se zásadami pro pohyb po VÝSTAVNÍ PLOŠE 20. PŘÍLOHY Příloha č. 1: Náhled dotazníku (originál v samostatné příloze) Příloha č. 2: VFR situace Příloha č. 3: Mapa prostorů DN a display linie Strana 15 (celkem 21)

16 PŘÍLOHA Č. 1: NÁHLED DOTAZNÍKU (originál v samostatné příloze) Strana 16 (celkem 21)

17 Strana 17 (celkem 21)

18 Strana 18 (celkem 21)

19 Strana 19 (celkem 21)

20 PŘÍLOHA Č. 2: VFR SITUACE TRA NATO Days GND FL 120 Radius 8 NM ROMEO Strana 20 (celkem 21)

21 PŘÍLOHA Č. 3: MAPA PROSTORŮ DN A DISPLAY LINIE MAPA PROSTORŮ DN DISPLAY SITUATION DISPLAY LINIE DISPLAY LINES Strana 21 (celkem 21)

DEN LETIŠTĚ PŘEROV 16. července 2016

DEN LETIŠTĚ PŘEROV 16. července 2016 LETOVÝ ŘÁD DEN LETIŠTĚ PŘEROV 16. července 2016 Obsah 1. Všeobecně 2. Místo konání, termín 3. Přílety - odlety 4. Letová zóna pro ukázky 5. Letová situace, osa ukázek, prostor pro diváky 6. Prostory pro

Více

ENR-1 VZDUŠNÝ PROSTOR ČESKÉ REPUBLIKY

ENR-1 VZDUŠNÝ PROSTOR ČESKÉ REPUBLIKY 25 MAY 17 (1) Vzdušný prostor VFR-ENR-1-1 ENR-1 VZDUŠNÝ PROSTOR ČESKÉ REPUBLIKY 1.1 Rozdělení vzdušného prostoru 1.1.1 Vzdušné prostory ATS 1.1.1.1 Vzdušný prostor ČR je ve vztahu k rozsahu ATS, poskytovaných

Více

Nařízení letového ředitele pro létání při vystoupení na veřejnosti Aviatická pouť 2018

Nařízení letového ředitele pro létání při vystoupení na veřejnosti Aviatická pouť 2018 V Pardubicích dne 1. května 2018 Výtisk číslo: el. kopie Počet listů: 6 Počet příloh: 9 Všem vystupujícím Nařízení letového ředitele pro létání při vystoupení na veřejnosti Aviatická pouť 2018 Seznam změn:

Více

ENR-1 VZDUŠNÝ PROSTOR ČESKÉ REPUBLIKY

ENR-1 VZDUŠNÝ PROSTOR ČESKÉ REPUBLIKY 04 FEB 16 (1) Vzdušný prostor -ENR-1-1 ENR-1 VZDUŠNÝ PROSTOR ČESKÉ REPUBLIKY 1.1 Rozdělení vzdušného prostoru 1.1.1 Vzdušné prostory ATS 1.1.1.1 Vzdušný prostor ČR je ve vztahu k rozsahu ATS, poskytovaných

Více

BRIEFING PRO POSÁDKY HS2017

BRIEFING PRO POSÁDKY HS2017 BRIEFING PRO POSÁDKY HS2017 a) místo, datum, čas a průběh leteckého dne Místo: Letiště Hradec Králové Termín: 13.5.2017 Čas: 13:00 16:30 LT. b) datum a čas konání generální zkoušky Generální zkouška nebude

Více

DOPLNĚK O PŘÍLOHA 2 -PŘEDPIS L 2

DOPLNĚK O PŘÍLOHA 2 -PŘEDPIS L 2 ČR: DOPLNĚK O PODMÍNKY PRO VFR LETY PŘI PROVÁDĚNÍ LETECKÝCH PRACÍ, AKROBATICKÝCH LETECHLETŮ, VEŘEJNÝCH LETECKÝCH VYSTOUPENÍCH, LETECKÝCH SOUTĚŽÍCH LETECKÉM LETECKÉHO VÝCVIKU A PŘEZKUŠOVACÍCH LETECHLETŮ

Více

1 PRAVIDLA A OMEZENÍ MÍSTNÍHO LETOVÉHO PROVOZU

1 PRAVIDLA A OMEZENÍ MÍSTNÍHO LETOVÉHO PROVOZU 13 OCT 16 (1) BRNO/Tuřany VFR-AD-LKTB-TEXT-1 1 PRAVIDLA A OMEZENÍ MÍSTNÍHO LETOVÉHO PROVOZU 1.1 Koordinace výcvikových letů 1.1.1 Lety mezi východem a západem slunce (denní): Bezprostředně před zahájením

Více

Nařízení letového ředitele pro létání při vystoupení na veřejnosti Aviatická pouť 2016

Nařízení letového ředitele pro létání při vystoupení na veřejnosti Aviatická pouť 2016 V Pardubicích dne 1. května 2016 Výtisk číslo: el. kopie Počet listů: 7 Počet příloh: 6 Všem vystupujícím Všem leteckým návštěvníkům Nařízení letového ředitele pro létání při vystoupení na veřejnosti Aviatická

Více

DPLR. Seminář FI(A) LKPR 28.3.-29.3.2008 I.Lengál

DPLR. Seminář FI(A) LKPR 28.3.-29.3.2008 I.Lengál Seminář FI(A) LKPR 28.3.-29.3.2008 I.Lengál Obsah prezentace Bezpečnostní opatření ÚCL prostory Rozdělení vzdušného prostoru ve FIR LKAA a postupy pro VFR lety, FPL, noční lety VFR apod. Změny prostorů

Více

BRIEFING PRO POSÁDKY HS2018

BRIEFING PRO POSÁDKY HS2018 BRIEFING PRO POSÁDKY HS2018 a) místo, datum, čas a průběh leteckého dne Místo: Letiště Hradec Králové Termín: 12.5.2018 Čas: 13:00 16:00 LT. b) datum a čas konání generální zkoušky Generální zkouška nebude

Více

1 PRAVIDLA A OMEZENÍ MÍSTNÍHO LETOVÉHO PROVOZU

1 PRAVIDLA A OMEZENÍ MÍSTNÍHO LETOVÉHO PROVOZU 28 FEB 19 (1) Karlovy Vary VFR-AD-LKKV-TEXT-1 1 PRAVIDLA A OMEZENÍ MÍSTNÍHO LETOVÉHO PROVOZU 1.1 Piloti letadel o MTOM nad 5700 kg ve dne a všech letadel v noci jsou povinni využít pro vzlet celou délku

Více

ÚŘAD PRO CIVILNÍ LETECTVÍ

ÚŘAD PRO CIVILNÍ LETECTVÍ ÚŘAD PRO CIVILNÍ LETECTVÍ Letiště Ruzyně, 160 08 PRAHA 6 Sp. zn. ODO/48-2015 ASM-OOP-5 V Praze dne 25. 5. 2015 Čj. 4341-15-701 VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA N Á V R H O P A T Ř E N Í O B E C N É P O V A HY Úřad pro

Více

Školení pilotů 2015. Jaroslav Vašík

Školení pilotů 2015. Jaroslav Vašík Školení pilotů 2015 Jaroslav Vašík FIR PRAHA Třídy vzdušného prostoru Druhy vzdušných prostorů (v ČR požíváme třídy G,E,D,C) Letová informační oblast (FIR) neřízený prostor řízený prostor Řízený okrsek

Více

1 PRAVIDLA A OMEZENÍ MÍSTNÍHO LETOVÉHO PROVOZU

1 PRAVIDLA A OMEZENÍ MÍSTNÍHO LETOVÉHO PROVOZU 27 APR 17 (1) OSTRAVA/Mošnov VFR-AD-LKMT-TEXT-1 1 PRAVIDLA A OMEZENÍ MÍSTNÍHO LETOVÉHO PROVOZU 1.1 Řízení letadel na pohybové ploše 1.1.1 Plocha SEVER 3 je plochou manipulační, sloužící potřebám opravárenského

Více

Ing. Gustav Sysel

Ing. Gustav Sysel 1 Osnova dnešního školení Seznámení s aktuální situací týkající se stavby Termín dokončení stavby Nově vzniklé budovy na letišti Nově instalovaná letecká pozemní zařízení Přechodový plán pro obnovení provozu

Více

DODATEK P PŘEDPIS L 15

DODATEK P PŘEDPIS L 15 DODATEK P PŘEDPIS L 15 1. Zkratky DODATEK P - OBSAH LETECKÉ INFORMAČNÍ PŘÍRUČKY ČESKÉ REPUBLIKY AIC Letecký informační oběžník AIP Letecká informační příručka AIRAC Regulovaný systém řízení leteckých informací

Více

SLNS BRNO. Školení pilotů 2011. Část1. Jaroslav Vašík

SLNS BRNO. Školení pilotů 2011. Část1. Jaroslav Vašík SLNS BRNO Školení pilotů 2011 Část1. Jaroslav Vašík Rozdělení vzdušného prostoru ČR SLNS BRNO Druhy vzdušných prostorů (v ČR požíváme třídy G,E,D,C) Letová informační oblast (FIR) neřízený prostor řízený

Více

L E T I Š T Ě Č E S K É B U D Ě J O V I C E LKCS

L E T I Š T Ě Č E S K É B U D Ě J O V I C E LKCS L E T I Š T N Í Ř Á D L E T I Š T Ě Č E S K É B U D Ě J O V I C E LKCS Jihočeské letiště České Budějovice a.s. Letištní řád - LKCS 1.5. 2009 0.1 Zkratky použité v Letištním řádu ACC Oblastní středisko

Více

1 PRAVIDLA A OMEZENÍ MÍSTNÍHO LETOVÉHO PROVOZU

1 PRAVIDLA A OMEZENÍ MÍSTNÍHO LETOVÉHO PROVOZU 08 DEC 16 (2) Karlovy Vary VFR-AD-LKKV-TEXT-1 1 PRAVIDLA A OMEZENÍ MÍSTNÍHO LETOVÉHO PROVOZU 1.1 Piloti letadel o MTOM nad 5700 kg ve dne a všech letadel v noci jsou povinni využít pro vzlet celou délku

Více

SLNS BRNO. Školení pilotů 2012. Jaroslav Vašík

SLNS BRNO. Školení pilotů 2012. Jaroslav Vašík Školení pilotů 2012 Jaroslav Vašík Rozdělení vzdušného prostoru ČR SLNS BRNO Druhy vzdušných prostorů (v ČR požíváme třídy G,E,D,C) Letová informační oblast (FIR) neřízený prostor řízený prostor Řízený

Více

LKCS. Jihočeské letiště České Budějovice a.s.

LKCS. Jihočeské letiště České Budějovice a.s. LETIŠTNÍ LETIŠTĚ ČESKÉ ŘÁD BUDĚJOVICE LKCS Jihočeské letiště České Budějovice a.s. Schvaluji: V Českých Budějovicích dne: Ing. Ladislav Ondřich Ředitel společnosti Předseda představenstva V Praze dne:..

Více

Letištní řád neveřejného vnitrostátního letiště Kroměříž LKKM

Letištní řád neveřejného vnitrostátního letiště Kroměříž LKKM Letištní řád neveřejného vnitrostátního letiště Kroměříž Schválil: Miroslav Rakušan, vedoucí letového provozu Aeroklubu Kroměříž (odpovědná osoba letiště Kroměříž) Podpis: Datum: Ing. Jan Zona, předseda

Více

Ve FIRu se nacházejí další řízené a neřízené prostory (CTR, TMA, CTA, ATZ, TSA, TRA, D, P, R).

Ve FIRu se nacházejí další řízené a neřízené prostory (CTR, TMA, CTA, ATZ, TSA, TRA, D, P, R). Â Vzdušný prostor se označuje jako letová informační oblast (Flight information region FIR). V České republice máme jen jeden FIR a to FIR Praha, který sahá vertikálně od GND do FL660 a horizontálně kopíruje

Více

L E T I Š T N Í Ř Á D

L E T I Š T N Í Ř Á D Výtisk č. L E T I Š T N Í Ř Á D LETIŠTĚ HOŘOVICE LKHV... Mgr. Karel Plzák VLP AD Hořovice Ing.Lukáš Kolín vedoucí.oddělení.letišť 2 Z m ě n o v ý l i s t Změna S c h v á l i l Číslo Strana Vedoucí let.provozu

Více

Školení pilotů 2014. Jaroslav Vašík

Školení pilotů 2014. Jaroslav Vašík Školení pilotů 2014 Jaroslav Vašík FIR PRAHA Třídy vzdušného prostoru Druhy vzdušných prostorů (v ČR požíváme třídy G,E,D,C) Letová informační oblast (FIR) neřízený prostor řízený prostor Řízený okrsek

Více

Školení pilotů 2010 Část1.

Školení pilotů 2010 Část1. SLNS BRNO Školení pilotů 2010 Část1. Jaroslav Vašík Rozdělení vzdušného prostoru ČR SLNS BRNO Druhy vzdušných prostorů (v ČR požíváme třídy G,E,D,C) Letová informační oblast (FIR) neřízený prostor řízený

Více

ÚŘAD PRO CIVILNÍ LETECTVÍ

ÚŘAD PRO CIVILNÍ LETECTVÍ ÚŘAD PRO CIVILNÍ LETECTVÍ K letišti 1149/23, 160 08 PRAHA 6 Čj. 8834-18-701 V Praze dne 20. 07. 2018 Spis zn. ODO/48-2018 OOP VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY Úřad pro civilní letectví, jako věcně

Více

Používání neřízených letišť pro IFR provoz v Evropě

Používání neřízených letišť pro IFR provoz v Evropě Používání neřízených letišť pro IFR provoz v Evropě Magisterský projekt Filip Červený, 1 87 Obsah 1. Úvod 2. Neřízené letiště 3. IFR provoz 4. Státy, které využívají neřízené letiště pro IFR provoz 5.

Více

1 PRAVIDLA A OMEZENÍ MÍSTNÍHO LETOVÉHO PROVOZU

1 PRAVIDLA A OMEZENÍ MÍSTNÍHO LETOVÉHO PROVOZU 03 JAN 19 (1) Letňany VFR-AD-LKLT-TEXT-1 1 PRAVIDLA A OMEZENÍ MÍSTNÍHO LETOVÉHO PROVOZU 1.1 Všeobecně 1.1.1 Všichni uživatelé LKLT jsou před jeho využitím povinni se seznámit s letištním řádem LKLT, který

Více

ÚVODNÍ ČÁST PŘEDPIS L 8168

ÚVODNÍ ČÁST PŘEDPIS L 8168 ÚVODNÍ ČÁST PŘEDPIS L 8168 OBSAH KONTROLNÍ SEZNAM STRAN ÚVODNÍ USTANOVENÍ ÚČINNOST PŘEDPISU, ZMĚN A OPRAV OBSAH i ii iii ČÁST I LETOVÉ POSTUPY VŠEOBECNĚ I-1-1-1 Díl 1 Definice, zkratky a akronymy I-1-1-1

Více

ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových PRAHA 99 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA

ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových PRAHA 99 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j.: 79/05/ZZ Výtisk č. 1 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin incidentu letadla L 200 poznávací značky

Více

SLNS BRNO. Školení pilotů 2011. Jaroslav Vašík

SLNS BRNO. Školení pilotů 2011. Jaroslav Vašík Školení pilotů 2011 Jaroslav Vašík Rozdělení vzdušného prostoru ČR SLNS BRNO Druhy vzdušných prostorů (v ČR požíváme třídy G,E,D,C) Letová informační oblast (FIR) neřízený prostor řízený prostor Řízený

Více

LA - 6. Podmínky pro pořádání veřejných leteckých vystoupení SLZ. Na základě pověření vydala Letecká amatérská asociace ČR

LA - 6. Podmínky pro pořádání veřejných leteckých vystoupení SLZ. Na základě pověření vydala Letecká amatérská asociace ČR Původní znění ze dne: 1. 1. 2007 LA - 6 Podmínky pro pořádání veřejných leteckých vystoupení SLZ Na základě pověření vydala Letecká amatérská asociace ČR Ke Kablu 289, 102 00 Praha 10, tel.: 271 085 270

Více

L E T I Š T N Í Ř Á D LKCS. Jihočeské letiště České Budějovice a.s.

L E T I Š T N Í Ř Á D LKCS. Jihočeské letiště České Budějovice a.s. L E T I Š T N Í Ř Á D L E T I Š T Ě Č E S K É B U D Ě J O V I C E LKCS Jihočeské letiště České Budějovice a.s. 2 Schvaluji: V Českých Budějovicích dne: Ing. Ladislav Ondřich Ředitel společnosti Předseda

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin incidentu letadla SAAB-SAFIR 91D poznávací značky OE-KSS na letišti Brno Tuřany 11.9.

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin incidentu letadla SAAB-SAFIR 91D poznávací značky OE-KSS na letišti Brno Tuřany 11.9. ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j.: 439/05/ZZ Výtisk č. 1 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin incidentu letadla SAAB-SAFIR 91D poznávací

Více

KONTROLNÍ SEZNAM STRAN PŘEDPIS POSTUPY PRO LETOVÉ NAVIGAČNÍ SLUŽBY (L 4444) Strana Datum Strana Datum Změna č. 2/ČR a Oprava č.

KONTROLNÍ SEZNAM STRAN PŘEDPIS POSTUPY PRO LETOVÉ NAVIGAČNÍ SLUŽBY (L 4444) Strana Datum Strana Datum Změna č. 2/ČR a Oprava č. KONTROLNÍ SEZNAM STRAN PŘEDPIS POSTUPY PRO LETOVÉ NAVIGAČNÍ SLUŽBY (L 4444) Strana Datum Strana Datum i až v vi až vii viii až ix 1-1 / 1-2 1-3 až 1-5 1-6 až 1-8 1-9 až 1-10 1-11 1-12 1-13 / 1-14 a Oprava

Více

01 MAY 14 (1) Plánování letů VFR-ENR-5-1

01 MAY 14 (1) Plánování letů VFR-ENR-5-1 01 MAY 14 (1) Plánování letů VFR-ENR-5-1 ENR-5 PLÁNOVÁNÍ LETŮ 5.1 Předložení letového plánu 5.1.1 Letový plán na lety VFR musí být předložen výhradně prostřednictvím ohlašoven letových provozních služeb

Více

ÚŘAD PRO CIVILNÍ LETECTVÍ

ÚŘAD PRO CIVILNÍ LETECTVÍ ÚŘAD PRO CIVILNÍ LETECTVÍ K letišti 1149/23, 160 08 PRAHA 6 Čj. 5205-18-701 V Praze dne 07. 05. 2018 Spis zn. ODO/17-2018 OOP VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY Úřad pro civilní letectví, jako věcně

Více

4. Pravidla létání. Pavel Kovář

4. Pravidla létání. Pavel Kovář 4. Pravidla létání Pavel Kovář kovar@fel.cvut.cz Pravidla létání Definovány v ANNEX 2 Závazná bez výjimky pro letadla signatářských států ICAO Platí nad pevninou a nad volným mořem Za dodržování je odpovědný

Více

Podmínky pro pořádání leteckých veřejných vystoupení a leteckých soutěží

Podmínky pro pořádání leteckých veřejných vystoupení a leteckých soutěží Úřad pro civilní letectví, Sekce letová a provozní Podmínky pro pořádání leteckých veřejných vystoupení a leteckých soutěží Obsahově vychází z JAA AGM Section One: General Part 3: TGL Schválil Ing. Petr

Více

Novinky v letecké navigaci a komunikaci, přechod na novou kanálovou rozteč

Novinky v letecké navigaci a komunikaci, přechod na novou kanálovou rozteč Novinky v letecké navigaci a komunikaci, přechod na novou kanálovou rozteč Ing. Jiří Valenta Ministerstvo dopravy Odbor civilního letectví RADIOKOMUNIKACE 2014 1 Letecké radiokomunikační služby Letecká

Více

Směrnice pro pořádání leteckých akcí

Směrnice pro pořádání leteckých akcí Příloha k MP Ř PČR LS č. 2/2003 Policie ČR Letecká služba Letový dokument 3 Směrnice pro pořádání leteckých akcí (leteckých dnů, propagačních leteckých akcí, leteckých ukázek a předvedení) s vrtulníky

Více

L E T I Š T N Í Ř Á D LKCS. Jihočeské letiště České Budějovice a.s.

L E T I Š T N Í Ř Á D LKCS. Jihočeské letiště České Budějovice a.s. L E T I Š T N Í Ř Á D L E T I Š T Ě Č E S K É B U D Ě J O V I C E LKCS Jihočeské letiště České Budějovice a.s. 2 Schvaluji: V Českých Budějovicích dne: Ing. Ladislav Ondřich Ředitel společnosti Předseda

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin incidentu letadla Z 526 poznávací značky OK-EHO v prostoru 15 km severně Litovel 9. 5.

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin incidentu letadla Z 526 poznávací značky OK-EHO v prostoru 15 km severně Litovel 9. 5. ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j.: 155/06/ZZ Výtisk č. 1 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin incidentu letadla Z 526 poznávací

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. Č.j.: 135/05/ZZ

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. Č.j.: 135/05/ZZ ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j.: 135/05/ZZ Výtisk č. 1 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin vážného incidentu snížení stanoveného

Více

Letištní řád. veřejného vnitrostátního a neveřejného mezinárodního letiště. Přerov LKPO

Letištní řád. veřejného vnitrostátního a neveřejného mezinárodního letiště. Přerov LKPO Letištní řád veřejného vnitrostátního a neveřejného mezinárodního letiště Přerov LKPO Jméno Funkce Datum Podpis Schválil Ing. Zdeněk Haničinec Odpovědná osoba letiště Přerov Vydal Ing. Roman Planička Ředitel

Více

KONTROLNÍ SEZNAM STRAN PŘEDPIS PRAVIDLA LÉTÁNÍ (L 2) Strana Datum Strana Datum. i až vi 4.12.2014 Dod. 5-1 až Dod. 5-4 4.12.2014

KONTROLNÍ SEZNAM STRAN PŘEDPIS PRAVIDLA LÉTÁNÍ (L 2) Strana Datum Strana Datum. i až vi 4.12.2014 Dod. 5-1 až Dod. 5-4 4.12.2014 KONTROLNÍ SEZNAM STRAN PŘEDPIS PRAVIDLA LÉTÁNÍ (L 2) Strana Datum Strana Datum i až vi 4.12.2014 Dod. 5-1 až Dod. 5-4 4.12.2014 vii / viii 5.4.2015 Dopl. A - 1 až Dopl. A - 4 4.12.2014 Změna č. 1/ČR 1-1

Více

Předseda: Miroslav ŠTRAUF HLAVA I

Předseda: Miroslav ŠTRAUF HLAVA I AEROKLUB LUHAČOVICE, z.s. č.p. 1114, P.O. Box 51 Luhačovice 76326 Schváleno: V Luhačovicích dne: 27.9.2018 Předseda: Miroslav ŠTRAUF Podpis: Vedoucí letového provozu: Michal VLÁČILÍK Podpis: Obsah : Hlava

Více

Školení pilotů Jaroslav Vašík ŘLP Brno

Školení pilotů Jaroslav Vašík ŘLP Brno Školení pilotů 5.3.2016 Jaroslav Vašík ŘLP Brno 0 FIR PRAHA Třídy vzdušného prostoru 1 Třída C VFR/IFR Vis 5 km/ nad FL100 8km ŘLP Ano VFR/IFR FPL Ano VFR/IFR SSR ano VFR/IFR Rozdělení tříd vzdušných prostorů

Více

KONTROLNÍ SEZNAM STRAN PŘEDPIS PRAVIDLA LÉTÁNÍ (L 2) Strana Datum Strana Datum

KONTROLNÍ SEZNAM STRAN PŘEDPIS PRAVIDLA LÉTÁNÍ (L 2) Strana Datum Strana Datum KONTROLNÍ SEZNAM STRAN PŘEDPIS PRAVIDLA LÉTÁNÍ (L 2) Strana Datum Strana Datum i 12.10.2017 Změny č. 4/ČR a 5/ČR Dod. 5-1 až Dod. 5-4 4.12.2014 iii 4.12.2014 Dopl. A - 1 až Dopl. A - 4 4.12.2014 v 29.3.2018

Více

Školení pilotů 2015. Jaroslav Vašík

Školení pilotů 2015. Jaroslav Vašík Školení pilotů 2015 Jaroslav Vašík FIR PRAHA Třídy vzdušného prostoru Druhy vzdušných prostorů (v ČR požíváme třídy G,E,D,C) Letová informační oblast (FIR) neřízený prostor řízený prostor Řízený okrsek

Více

ÚŘAD PRO CIVILNÍ LETECTVÍ LETIŠTĚ RUZYNĚ, PRAHA 6

ÚŘAD PRO CIVILNÍ LETECTVÍ LETIŠTĚ RUZYNĚ, PRAHA 6 ÚŘAD PRO CIVILNÍ LETECTVÍ LETIŠTĚ RUZYNĚ, 160 08 PRAHA 6 Čj. 5376-14-701 V Praze dne 14. 8. 2014 Sp. zn. ASM-OOP-11-2014 VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA NÁVRH OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY Úřad pro civilní letectví, jako věcně

Více

3.9 Minima VMC dohlednosti a vzdálenosti od oblačnosti. Minima VMC dohlednosti a vzdálenosti od oblačnosti jsou obsažena v tabulce 3-1 níže.

3.9 Minima VMC dohlednosti a vzdálenosti od oblačnosti. Minima VMC dohlednosti a vzdálenosti od oblačnosti jsou obsažena v tabulce 3-1 níže. HLAVA 3 PŘEDPIS L 2 3.9 Minima VMC dohlednosti a vzdálenosti od oblačnosti Minima VMC dohlednosti a vzdálenosti od oblačnosti jsou obsažena v tabulce 3-1 níže. ČR: Tabulka 3-1 (viz 4.1) Třída vzdušného

Více

ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových PRAHA 99 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA

ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových PRAHA 99 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j.: 106/05/ZZ Výtisk č. 1 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin incidentu letadla Z 43 poznávací značky

Více

16 AUG 18 (1) Plánování letů VFR-ENR-5-1

16 AUG 18 (1) Plánování letů VFR-ENR-5-1 16 AUG 18 (1) Plánování letů VFR-ENR-5-1 ENR-5 PLÁNOVÁNÍ LETŮ 5.1 Předložení letového plánu 5.1.1 Letový plán na lety VFR musí být předložen výhradně prostřednictvím Centrální ohlašovny letových provozních

Více

HLAVA 5 PŘEDPIS L 15

HLAVA 5 PŘEDPIS L 15 HLAVA 5 PŘEDPIS L 15 HLAVA 5 - PRODUKTY LETECKÝCH INFORMACÍ A LETECKÉ INFORMAČNÍ SLUŽBY 5.1 Všeobecně 5.1.1 Letecké informace musí být poskytovány ve formě produktů leteckých informací a souvisejících

Více

Nařízení letového ředitele na letecké veřejné vystoupení v Mladé Boleslavi na den 11. 6. 2016

Nařízení letového ředitele na letecké veřejné vystoupení v Mladé Boleslavi na den 11. 6. 2016 V Mladé Boleslavi dne 1. června 2016 Nařízení letového ředitele na letecké veřejné vystoupení v Mladé Boleslavi na den 11. 6. 2016 (Informace a závazné pokyny LŘ pro provedení 11. Dobového leteckého dne)

Více

Frekvence. Poloha letiště: N E Nadmořská výška: 1247ft/380m

Frekvence. Poloha letiště: N E Nadmořská výška: 1247ft/380m LKPR Praha Ruzyně CZADIR (Michal Vorel) Letiště Praha, a. s., je provozovatelem nejvýznamnějšího mezinárodního letiště v České republice a největšího mezi novými členskými státy EU. Za rok 2008 získalo

Více

6. ATS Letecké provozní služby. Pavel Kovář

6. ATS Letecké provozní služby. Pavel Kovář 6. ATS Letecké provozní služby Pavel Kovář kovar@fel.cvut.cz Funkce ATS (leteckých provozních služeb) ATS-1: Zabránit srážkám letadel ve vzduchu ATS-2: Zabránit srážkám letadel na zemi ATS-3: Zabránit

Více

Aeroklub České republiky

Aeroklub České republiky Aeroklub České republiky Aeroklub Kolín Letiště Kolín LKKO 129,15 pořádá Soutěž o pohár starosty města Kolína v akrobacii kluzáků Kolín 21.9. 2013 1. Cíl soutěže a soutěžní kategorie Hlavním cílem soutěže

Více

DOPLNĚK X PŘEDPIS L 2

DOPLNĚK X PŘEDPIS L 2 DOPLNĚK X PŘEDPIS L 2 ČR: DOPLNĚK X BEZPILOTNÍ SYSTÉMY 1. Všeobecně 1.1 Ustanovení tohoto doplňku nabývají účinnosti dnem xx.xx.xxxx. 1.2 Účelem tohoto doplňku je stanovit národní požadavky na bezpilotní

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin vážného incidentu letounu PIPER Pa 28, pozn. zn. OK- DEV, Sokolnice dne

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin vážného incidentu letounu PIPER Pa 28, pozn. zn. OK- DEV, Sokolnice dne ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j.: 110/03/ZZ ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin vážného incidentu letounu PIPER Pa 28, pozn. zn.

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. Č.j.: 410/05/ZZ

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. Č.j.: 410/05/ZZ ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j.: 410/05/ZZ Výtisk č. 5 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin incidentu neoprávněného narušení TMA

Více

ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA

ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j.: 376/04/ZZ Výtisk č. 1 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin incidentu narušení CTA LKTB letadlem

Více

1 PRAVIDLA A OMEZENÍ MÍSTNÍHO LETOVÉHO PROVOZU

1 PRAVIDLA A OMEZENÍ MÍSTNÍHO LETOVÉHO PROVOZU 13 NOV 14 (1) PRAHA/Ruzyně VFR-AD-LKPR-TEXT-1 1 PRAVIDLA A OMEZENÍ MÍSTNÍHO LETOVÉHO PROVOZU 1.1 Řízení letadel pohybujících se na pohybové ploše 1.1.1 Na stáních 25, 50 až 75 a E1 až E7 se letadla vozidlem

Více

TECHNICKÉ ÚDAJE POUŽÍVANÉ LETECKÉ TECHNIKY (vyplňujte pouze typy, které létáte)

TECHNICKÉ ÚDAJE POUŽÍVANÉ LETECKÉ TECHNIKY (vyplňujte pouze typy, které létáte) STRANA 1 Datum odevzdání testu :. přezkušovaného:. PERIODICKÉ PŘEZKOUŠENÍ ZE ZNALOSTÍ LETOVÝCH A TECHNICKÝCH PŘÍRUČEK, TEORIE, METODIKY LÉTÁNÍ A LETECKÝCH PŘEDPISŮ PRO ROK 2016. Otázky jsou pro všechny

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin vážného incidentu letounu Piper PA letiště Praha dne

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin vážného incidentu letounu Piper PA letiště Praha dne ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j.: 17/03/ZZ ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin vážného incidentu letounu Piper PA-44-180 letiště

Více

1 PRAVIDLA A OMEZENÍ MÍSTNÍHO LETOVÉHO PROVOZU

1 PRAVIDLA A OMEZENÍ MÍSTNÍHO LETOVÉHO PROVOZU 30 APR 15 (1) BRNO/Tuřany VFR-AD-LKTB-TEXT-1 1 PRAVIDLA A OMEZENÍ MÍSTNÍHO LETOVÉHO PROVOZU 1.1 Koordinace výcvikových letů 1.1.1 Lety mezi východem a západem slunce (denní): Bezprostředně před zahájením

Více

ÚŘAD PRO CIVILNÍ LETECTVÍ LETIŠTĚ RUZYNĚ, PRAHA 6

ÚŘAD PRO CIVILNÍ LETECTVÍ LETIŠTĚ RUZYNĚ, PRAHA 6 ÚŘAD PRO CIVILNÍ LETECTVÍ LETIŠTĚ RUZYNĚ, 160 08 PRAHA 6 Čj. 3653-14-701 V Praze dne 4. 7. 2014 Sp. zn. ASM-OOP-9-2014 VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA NÁVRH OPATŘENÍ OBECN É POVAHY Úřad pro civilní letectví, jako věcně

Více

Divokým Slováckem letiště Kunovice

Divokým Slováckem letiště Kunovice Divokým Slováckem 2018 2. 6. 2018 letiště Kunovice 1) Program soutěže (čas uveden v local time) Pátek 1. 6. 2018 přílety, registrace, přílety po 16:00 nutno koordinovat Západ slunce na LKKU 1. 6. 2018

Více

LETIŠTĚ VRCHLABÍ VEŘEJNÉ VNITROSTÁTNÍ LETIŠTĚ. Letecká škola Vrchlabí a.s. LETIŠTNÍ ŘÁD LKVR. Č.j. Datum: Date: Schválil:... Zpracoval:...

LETIŠTĚ VRCHLABÍ VEŘEJNÉ VNITROSTÁTNÍ LETIŠTĚ. Letecká škola Vrchlabí a.s. LETIŠTNÍ ŘÁD LKVR. Č.j. Datum: Date: Schválil:... Zpracoval:... LETIŠTĚ VRCHLABÍ VEŘEJNÉ VNITROSTÁTNÍ LETIŠTĚ Č.j Datum: Date: Schválil:... Vladimír Machula Zpracoval:... Tomáš Zemánek LŘ Strana 1 (celkem 19) Rozdělovník Č.výtisku umístění 1 Letecká škola Vrchlabí

Více

DOPLNĚK X PŘEDPIS L 2

DOPLNĚK X PŘEDPIS L 2 DOPLNĚK X PŘEDPIS L 2 ČR: DOPLNĚK X BEZPILOTNÍ SYSTÉMY (Poznámka: viz Hlava 3, ust. 3.1.9 tohoto předpisu) 1. Definice Výrazy použité v tomto doplňku mají následující význam: Autonomní letadlo Bezpilotní

Více

ÚŘAD PRO CIVILNÍ LETECTVÍ

ÚŘAD PRO CIVILNÍ LETECTVÍ ÚŘAD PRO CIVILNÍ LETECTVÍ K letišti 1149/23, 160 08 PRAHA 6 Čj. 3054-17-701 V Praze dne 19. 3. 2018 Spis zn. ODO/13-2018-OOP VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY Úřad pro civilní letectví, jako věcně

Více

ÚŘAD PRO CIVILNÍ LETECTVÍ

ÚŘAD PRO CIVILNÍ LETECTVÍ ÚŘAD PRO CIVILNÍ LETECTVÍ Letiště Ruzyně, 160 08 PRAHA 6 Čj. 6164-15-701 V Praze dne 28. 7. 2015 Spis zn. ODO/68-2015 ASM-OOP-9 VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA N Á V R H O P A T Ř E N Í O B E C N É P O V A H Y Úřad pro

Více

ÚVODNÍ ČÁST PŘEDPIS L 2 ÚVODNÍ USTANOVENÍ PRAVIDLA LÉTÁNÍ L 2. 1. V tomto leteckém předpisu je použito textu jednoho dokumentu, a to:

ÚVODNÍ ČÁST PŘEDPIS L 2 ÚVODNÍ USTANOVENÍ PRAVIDLA LÉTÁNÍ L 2. 1. V tomto leteckém předpisu je použito textu jednoho dokumentu, a to: KONTROLNÍ SEZNAM STRAN PŘEDPIS PRAVIDLA LÉTÁNÍ (L 2) Strana Datum Strana Datum i / ii 23.11.2006 Změna č. 39 iii až iv 1.8.2011 v 25.8.2011 1-1 až 1-3 1.8.2011 1-4 25.8.2011 1-5 až 1-6 1.8.2011 1-7 25.8.2011

Více

Regionální letiště Přerov, a.s. Tř. Kosmonautů Olomouc tel:

Regionální letiště Přerov, a.s. Tř. Kosmonautů Olomouc tel: Magistrát města Přerova Ing. Jiří Lajtoch, primátor Bratrská 34 750 11 Přerov Věc: Odpověď na dopis Stanovisko k provoznímu příspěvku společnosti Vážený pane primátore, na základě Vámi zaslaného Stanoviska

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o odborném zjišťování příčin incidentu neoprávněného vstupu kluzáku VSO 10, poznávací značky OK- 9606, do CTR Brno dne 14.07.2007.

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o odborném zjišťování příčin incidentu neoprávněného vstupu kluzáku VSO 10, poznávací značky OK- 9606, do CTR Brno dne 14.07.2007. ÚSTAV PRO ODBORNÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j.: 259/07/ZZ Výtisk č. 1 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin incidentu neoprávněného vstupu kluzáku VSO 10,

Více

LETIŠTNÍ ŘÁD LETIŠTĚ STICHOVICE

LETIŠTNÍ ŘÁD LETIŠTĚ STICHOVICE Aeroklub Prostějov - Stichovice Šafaříkova 5 Prostějov PSČ 796 01 LETIŠTNÍ ŘÁD LETIŠTĚ STICHOVICE V Prostějově dne. Václav Rozehnal předseda aeroklubu Aeroklub Prostějov Stichovice V Praze dne:... Ing.

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. Květen 2011

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. Květen 2011 ÚSTAV PRO ODBORNÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 CZ-10-510 Výtisk č.6 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin incidentu nedovoleného vjezdu na aktivní RWY 13 letounem

Více

1 Výtisk číslo: LETIŠTNÍ ŘÁD LETIŠTĚ PROSTĚJOV Schváleno: V Praze dne:...2005... ÚCL Praha O b s a h : 2 Záznam o změnách Seznam zkratek Hlava I Hlava II Hlava III Hlava IV Údaje o letišti Organizace a

Více

Podmínky pro pořádání leteckých veřejných vystoupení

Podmínky pro pořádání leteckých veřejných vystoupení Sekce letová Podmínky pro pořádání leteckých veřejných vystoupení CAA-SL-101-0-16 Č. j.: 149-16-301 V Praze dne: 19. 1. 2016 Schválil (podpis): Verze: nové vydání Datum účinnosti: 1. 2. 2016 Ing. Jan Nožina

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA O ODBORNÉM ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN INCIDENTU, NARUŠENÍ ZAKÁZANÉHO PROSTORU LK P5, ZE DNE

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA O ODBORNÉM ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN INCIDENTU, NARUŠENÍ ZAKÁZANÉHO PROSTORU LK P5, ZE DNE ÚSTAV PRO ODBORNĚ TECHNICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j.: 30/03/ZZ ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA O ODBORNÉM ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN INCIDENTU, NARUŠENÍ ZAKÁZANÉHO

Více

Letištní řád. veřejného vnitrostátního a neveřejného mezinárodního letiště. Přerov LKPO

Letištní řád. veřejného vnitrostátního a neveřejného mezinárodního letiště. Přerov LKPO Letištní řád veřejného vnitrostátního a neveřejného mezinárodního letiště Přerov LKPO Schválil Vydal Nabývá účinnosti Jméno Funkce Datum Podpis Linda Tamchynová Odpovědná osoba letiště Přerov 16.4.2015

Více

NÁVRH OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY

NÁVRH OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY ÚŘAD PRO CIVILNÍ LETECTVÍ Letiště Ruzyně 160 08 PRAHA 6 Sp. zn.: ODO/32-2015 ASM-OOP-2 Čj.: 1742-15-701 V Praze dne 25. 3. 2015 VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA NÁVRH OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY Úřad pro civilní letectví,

Více

Výcviková dokumentace IR(A)/SE

Výcviková dokumentace IR(A)/SE Výcviková dokumentace IR(A)/SE Jméno a příjmení: Výcvik zahájen: Výcvik ukončen: Osobní údaje Jméno a příjmení: Adresa: Datum narození: Číslo průkazu totožnosti: Telefon: E-mail: Průkaz způsobilosti: číslo:

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA CZ , 1024, 1025

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA CZ , 1024, 1025 ÚSTAV PRO ODBORNÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 CZ-17-0909, 1024, 1025 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin opakovaného incidentu UL letounu Argo pozn. značky

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA CZ-07-178

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA CZ-07-178 ÚSTAV PRO ODBORNÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 CZ-07-178 Výtisk č. 1 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin vážného incidentu - nebezpečí srážky mezi letounem

Více

5. Vzdušný prostor. Pavel Kovář Řízení letového provozu 1. Úvod do ŘLP 1

5. Vzdušný prostor. Pavel Kovář Řízení letového provozu 1. Úvod do ŘLP 1 5. Vzdušný prostor Pavel Kovář kovar@fel.cvut.cz Řízení letového provozu 1. Úvod do ŘLP 1 Rozdělení vzdušného prostoru Členění Letové oblasti - řídí ACC Koncové řízené oblasti řídí APP Řízené okrsky, okrsky

Více

AeroRally Kyjov 2013 07.09.2013. Propozice soutěže

AeroRally Kyjov 2013 07.09.2013. Propozice soutěže 1. Program soutěže (čas uveden v UTC) Sobota 7.8.20132 Propozice soutěže Přílety, registrace 6:00 7:00 Brífink 7:30 Start na první disciplínu 9:00 Vyhlášení výsledků a předání cen (podle počtu posádek)

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin incidentu narušení TMA Praha dne 10.5.2006

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin incidentu narušení TMA Praha dne 10.5.2006 ÚSTAV PRO ODBORNÉ ZJIŠŤOVÁNÍ PŘÍČIN LETECKÝCH NEHOD Beranových 130 199 01 PRAHA 99 Č.j.:153/06/ZZ Výtisk č.1 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o odborném zjišťování příčin incidentu narušení TMA Praha dne 10.5.2006 Praha

Více

PROJEKT LETECKÉ ŠKOLY NA LETIŠTI KARLOVY VARY (LKKV)

PROJEKT LETECKÉ ŠKOLY NA LETIŠTI KARLOVY VARY (LKKV) PROJEKT LETECKÉ ŠKOLY NA LETIŠTI KARLOVY VARY (LKKV) SETKÁNÍ SE ZASTUPITELI OBCÍ A MĚSTA V OKOLÍ LETIŠTĚ LETIŠTĚ KARLOVY VARY, 14.01.2019 Projekt letecké školy na LKKV Charakteristika letiště Karlovy Vary

Více

L E T I Š T Ě K L A D N O LKKL

L E T I Š T Ě K L A D N O LKKL VÝTISK: č. 1 L E T I Š T N Í Ř Á D L E T I Š T Ě K L A D N O LKKL.... Igor Šlajchrt Jednatel BLUE SKY AIRPORT s.r.o. ZMĚNOVÝ LIST Změna S c h v á l i l Číslo Strana Vedoucí let.provozu Záznam provedl VÝTISK

Více

LETIŠTNÍ ŘÁD LKLN VEŘEJNÉ VNITROSTÁTNÍ A NEVEŘEJNÉ MEZINÁRODNÍ LETIŠTĚ PLZEŇ / LÍNĚ. V Líních dne: V Praze dne:.. PlaneStation Pilsen s.r.o.

LETIŠTNÍ ŘÁD LKLN VEŘEJNÉ VNITROSTÁTNÍ A NEVEŘEJNÉ MEZINÁRODNÍ LETIŠTĚ PLZEŇ / LÍNĚ. V Líních dne: V Praze dne:.. PlaneStation Pilsen s.r.o. LETIŠTNÍ ŘÁD VEŘEJNÉ VNITROSTÁTNÍ A NEVEŘEJNÉ MEZINÁRODNÍ LETIŠTĚ PLZEŇ / LÍNĚ LKLN Za provozovatele: Schvaluji: V Líních dne: V Praze dne:.. PlaneStation Pilsen s.r.o. (razítko, podpis) za ÚCL ČR (razítko,

Více

LETIŠTĚ MLADÁ BOLESLAV

LETIŠTĚ MLADÁ BOLESLAV LETIŠTĚ MLADÁ BOLESLAV VEŘEJNÉ VNITROSTÁTNÍ LETIŠTĚ Č.j Datum: Date: Schválil:... Zdeněk Ježek Předseda Aeroklubu Mladá Boleslav LR Strana 1 (celkem 20) Rozdělovník Č.výtisku umístění 1 AK Ml. Boleslav

Více

ÚŘAD PRO CIVILNÍ LETECTVÍ

ÚŘAD PRO CIVILNÍ LETECTVÍ ÚŘAD PRO CIVILNÍ LETECTVÍ Letiště Ruzyně 160 08 PRAHA 6 Sp. zn.: 15/730/0046/OPŘLP/01/15 Č. j.: 7579-15-701 V Praze dne 1. 10. 2015 VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA NÁVRH OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY Úřad pro civilní letectví

Více

Vyčkávání. CZ-ADIR (Michal Vorel) Pondělí, 09 Duben :39

Vyčkávání. CZ-ADIR (Michal Vorel) Pondělí, 09 Duben :39 Vyčkávání je část letu, které slouží k dočasnému zdržení daného letadla v určitém prostoru. Vyčkávání (někdy velmi laicky nazýváno "kroužení") - anglicky "holding" je předem stanovený postup, během něhož

Více

Mistrovství ČR 2016 v akrobacii kluzáků Jaroměř, Aeroklub České republiky. Aeroklub Jaroměř LKJA 119,1. pořádá. Mistrovství ČR 2016

Mistrovství ČR 2016 v akrobacii kluzáků Jaroměř, Aeroklub České republiky. Aeroklub Jaroměř LKJA 119,1. pořádá. Mistrovství ČR 2016 Aeroklub České republiky Aeroklub Jaroměř LKJA 119,1 pořádá Mistrovství ČR 2016 v akrobacii kluzáků v kategoriích Sportsman, Intermediate a Advanced 1. Cíl soutěže a soutěžní kategorie Hlavním cílem soutěže

Více

Mistrovství ČR 2018 v akrobacii kluzáků Jaroměř, Aeroklub České republiky. Aeroklub Jaroměř LKJA 119,105.

Mistrovství ČR 2018 v akrobacii kluzáků Jaroměř, Aeroklub České republiky. Aeroklub Jaroměř LKJA 119,105. Mistrovství ČR 2018 v akrobacii kluzáků Jaroměř, 23. 8. 25. 8. 2018 Aeroklub České republiky Aeroklub Jaroměř LKJA 119,105 pořádá Mistrovství ČR 2018 v akrobacii kluzáků v kategorii Sportsman a Intermediate

Více

Letištní řád LKBE Stránka 1 ze JAN 18. Výtisk číslo: LETIŠTNÍ ŘÁD. V Bystřici dne: ředitel Letiště Benešov přísp. org.

Letištní řád LKBE Stránka 1 ze JAN 18. Výtisk číslo: LETIŠTNÍ ŘÁD. V Bystřici dne: ředitel Letiště Benešov přísp. org. Letištní řád LKBE Stránka 1 ze 14 01 JAN 18 Výtisk číslo: LETIŠTNÍ ŘÁD V Bystřici dne: 1. 1. 2018 Jaromír Fatka LVP Vladimír Hadač ředitel Letiště Benešov přísp. org. Letištní řád LKBE Stránka 2 ze 14

Více