PHOTO SCORE ULTIMATE Metodika práce

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "PHOTO SCORE ULTIMATE Metodika práce"

Transkript

1 1 PHOTO SCORE ULTIMATE Metodika práce Úvod Instalace Pokud není zakoupena multilicence, jedna licence je určena pouze pro jednu instalaci (na jeden počítač). Popis Program PhotoScore Ultimate je určený pro skenování tištěné nebo ručně psané partitury. Dokáže přečíst (rozpoznat) všechny hudební značky, kytarové tabulatury a perkusní osnovy. Vhodné originály: Předloha nesmí být větší, než dovoluje skener, tedy v tomto případě maximálně rozměr A4. Nejmenší šířka skenované osnovy je 3mm Předloha by měla být pokud možno výrazná, čitelná, čistá, Nedoporučuje se skenovat fotokopie originálů Rukopisy Program PhotoScore Ultimate dokáže skenovat ručně psanou partituru. Je podporována řada rukopisných stylů, není třeba popisovat styl, program PhotoScore jej rozpozná automaticky. Autorská práva Je třeba vědět, že skenováním partitury bez povolení autora je bráno, jako porušování autorských práv. Hudba, která byla vytvořena žijícím nebo zesnulým autorem a není starší, než 70 roků, podléhá autorským právům. Hudební aranžmá hudby, která již nepodléhá autorským právům, podléhá autorským právům do 70 roků po smrti aranžéra, ačkoliv originální hudba, která byla aranžována zůstává mimo autorská práva. Ediční značení v hudbě, která je jinak mimo autorská práva, podléhá autorským právům do 70 roků po úmrtí editora. Odstranění tohoto značení je považováno za porušení autorského práva. Písňový text podléhá autorským právům do 70 roků po úmrtí autora textu. Typografické úpravy hudby, která je již mimo autorská práva, podléhají několik roků po publikaci autorským právům. Ačkoliv nová sazba nebo přeformátování hudby neporušuje autorský zákon. Ve většině zemí (ne však v USA) podléhá autorským zákonům každá komponovaná, aranžovaná nebo editovaná hudba automaticky, bez nutnosti její registrace nebo speciálního značení.

2 2 První spuštění Spusťte skenovací program PhotoScore Kliknutí na ikony je stejné, jako výběr daných funkcí z nabídky: o File Scan Pages skenování stránek předlohy o File Open PDF převod PDF souborů na hudební soubory o File Open otevření uložených naskenovaných obrázků a souborů programu PhotoScore o File - Preferences nastavení parametrů činnosti program PhotoScore o Help Neuratron PhotoScore Help nápověda ve formátu PDF o Help Neuratron Web Site internetové stránky výrobce Neuratron Rozlišení obrazovky a barvy Doporučuje se rozlišení obrazovky 1024x768 nebo 1280x1024. Nejnižší kvalita barev se doporučuje 16-bit barvy. Tři fáze činnosti programu PhotoScore: 1. Scanning - skenování - ofocení originální předlohy notového zápisu 2. Reading - čtení (rozpoznávání) oskenovaných stránek rozpoznání not a dalších hudebních značek 3. Editing - editace úpravy rozpoznaného notového zápisu, opravy chyb, možnosti jsou podobné, jako v prostředí programu Sibelius. Po těchto třech fázích je možné již rozpoznanou partituru transponovat, přehrávat, přeformátovávat, rozepisovat party, tisknout, převést na zvuk atd.

3 3 Skenování Mac uživatelé: Je třeba mít nainstalovaný Mac OS X TWAIN ovladač pro váš skener, pokud chcete skenovat přímo z programu PhotoScore. (Klasický Mac OS TWAIN ovladač nebude pracovat). Jinak nebude váš skener rozpoznávat. Pokud byste chtěli použít automatické nebo PhotoScore skenování, ovladač navíc potřebuje podporovat Mac OS X Image Capture. Doporučuje se ověřit aktuálnost ovladače na internetových stránkách výrobce. Pokud není k dispozici Mac OS X TWAIN ovladač, je třeba skenovat a uložit TIFF soubory prostřednictvím programu, který byl dodaný společně se skenerem a importovat jej do programu PhotoScore použitím File Open Tři skenovací rozhraní V závislosti na tom, jakou kontrolu nad nastavením skeneru požadujete, program PhotoScore nabízí tři různá rozhraní pro skenování v závislosti na použité verzi operačního systému a možnostech vašeho skeneru. Ověřte, zda je váš program pro skener instalován, skener je zapnutý a připojený k počítači. Pak klikněte na Scanner Setup z nabídky File. Automatic scanning - automatické skenování (není obsaženo v Lite verzi). Program PhotoScore automaticky zvolí vhodné nastavení a bezprostředně provede skenování a automaticky upraví oskenovaný obraz. Pokud skener příliš dlouho skenuje a přitom neskenuje rukopis, zatrhněte volbu Scan more quickly a skener bude skenovat s nižší kvalitou rozlišení (200dpi místo 300dpi).

4 4 PhotoScore - pokud je k dispozici, tato volba umožní zvolit minimální výšku osnov na dané skenované stránce. Pokud skenujete pomocí deskového skeneru, je možné zvolit oblast, která se má skenovat. Toto je užitečné v případě, že například skenujete A5 knihy. TWAIN - Toto je standardní nastavení, kterou můžete znát ze skenování pomocí jiného programu. Toto obecně dovolí dokonalejší nastavení skeneru, například jas, kontrast. Tato volba je vhodná pro skenování příliš výrazně nebo nevýrazně tištěné předlohy, kde se jas nastavuje společně. Uvědomte si, že program PhotoScore akceptuje pouze skenování s rozlišením mezi 200 až 600dpi a černobíle nebo v 256-ti odstínech šedi. Nepoužívejte barvu, 12-bit, 24-bit nebo 32-bit. Každá volba měřítka je nastavena na 100% nebo 1:1 pro zamezení změny rozměru před skenováním. Doporučená rozlišení v závislosti na minimální výšce osnovy a typu skenované hudby. (Ručně psaná hudba by měla být vždycky skenována s rozlišením 300dpi.) Výška/typ osnovy Rozlišení ¼ (6mm) nebo více 200dpi 3/16 ¼ (4-6mm) 300dpi 1/8 3/16 (3-4mm) 400dpi Rukopis 300dpi Skenování jedné stránky zápisu hudby Pro první skenování použijte stránku nebo dvě stránky klávesové hudby nebo něco podobného. Některé z těchto instrukcí lze použít pouze pro deskový skener bez automatického podavače papíru. Pokud chcete pracovat s podavačem papíru, postupujte podle následujících pokynů: Vložte originální stránku notového zápisu do skeneru, zápisem dolů a horním okrajem stránky od sebe. Okraje stránky přiložte k vyvýšeným okrajům skla skeneru. Program PhotoScore automaticky otočí stránku o 90 stupňů, pokud je to třeba. Pokud skenujete v odstínech šedé, nemusí být stránka položena zcela přesně rovně, program PhotoScore automaticky upraví úrovně beze ztráty detailu. Při skenování černobílém nebude provedena rotace, což může způsobit ztrátu detailu a následně nižší přesnost rozpoznání. Klikněte na Scan Pages z nabídky File nebo z lišty pracovních nástroj. Co se dále stane, závisí na nastavení v File Scanner Setup: o Automatic scanning - Skener začne pracovat téměř okamžitě (v případě, že delší dobu skener nepracoval, může chvíli trvat, než se zahřeje)

5 5 o PhotoScore Klikněte na tlačítko Select region to scan (není k dispozici, pokud používáte automatický podavač papíru) pro oskenování celé plochy skla skeneru. Objeví se náhled na oskenovanou předlohu, pomocí tažení myší označte oblast, kterou chcete, aby program PhotoScore přečetl, rozpoznal. Pro nastavení již vybrané oblasti, regionu použijte tažení okrajů oblasti. Klikněte na Scan selected region na pracovní liště, čímž se vrátíte do původního okna viz výše. Vámi vybraná oblast bude použita pro všechna další čtení, rozpoznávání, prováděná pomocí PhotoScore metody. Nakonec zvolte minimální výšku notové osnovy a klikněte Scan. Klikněte na Cancel pro zrušení skenování. o TWAIN - zvolte požadovanou oblast, region, rozlišení, pixel typ, jas, atd. (Prostudujte uživatelskou příručku vašeho skeneru, mohou být rozdíly u různých typů a výrobců skenerů.) Klikněte na tlačítko Scan (nebo podobné). Po chvíli skener začne být aktivní a převede stránku notového zápisu do vašeho počítače. Pokud skenujete příliš silnou knihu, opatrně přitiskněte víko skeneru (nebo knihu). Při použití metody Automatic scanning se objeví dialogové okno pro zadání názvu skenované stránky. Pak klikněte na OK. Další stránky budou automaticky pojmenovány a vzestupně číslovány, dialogové okno se již nebude zobrazovat. Počkejte několik sekund než program PhotoScore nastaví parametry pro skenování a vyhledá osnovy Program PhotoScore je nyní připraven ke skenování další stránky, počkejte, až skener dokočí činnost a vložte další stránku ke skenování do skeneru. Klikněte na Scan (nebo podobně) a pokračujte, jako u první skenované stránky. Pokud se nezobrazí skenovací prostředí, klikněte znovu na Scan Pages v nabídce File nebo na pracovní liště.

6 6 Skenování shrnutí Když již máte oskenováno několik stránek, získáte v tom zkušenost. Celý postup lze shrnout následovně: Vložte předlohu notového zápisu do skeneru Klikněte na Scan Pages v nabídce File nebo na pracovní liště Pokud nepoužíváte Automatic scanning, zadejte velikost notové osnovy nebo rozlišení a pokud používáte TWAIN, použijte skenování ve stupních šedi (doporučeno) nebo černobíle. Pokud nepoužíváte Automatic scanning, klikněte na Scan nebo podobné tlačítko. Pokud nepoužíváte Automatic scanning, zadejte název skenované stránky nebo nechejte původní, výchozí název. Jděte na další stránku Katalog skenovaných stránek Je důležité si přidat naskenované stránky předlohy do katalogu pro jejich případné pozdější použití. Pokud nepotřebujete ukládat vaše naskenované stránky nebo katalog, budou uloženy na pevný disk automaticky. To znamená, že vždycky, když spustíte program PhotoScore, budou k dispozici dříve naskenované stránky předlohy. Je možné vymazat stránky, které jste delší dobu nepoužívali. Katalog lze prohlédnout na panelu stránek. Užitečné rady pro skenování Pokud chcete číst stránky předlohy notového zápisu, které jsou menší, než skener, je třeba zajistit, aby se skenovala pouze tato oblast notového zápisu. Při použití režimu TWAIN je třeba v tomto případě pročíst dodanou dokumentaci ovladače TWAIN, kde se dozvíte, jak skenovat jen určitou oblast stránky předlohy. Toto většinou vyžaduje použití preview (náhled). Pokud je k dispozici. Přesvědčte se, že kompletní notový zápis předlohy je položený na skle skeneru. Vlastní papír může být větší, než sklo skeneru (A4), ale notový zápis musí rozměrově souhlasit se sklem skeneru (A4). Pokud je skenovaná stránka menší než A4, nezáleží na tom, kam na sklo skeneru umístíte předlohu. Nicméně pomůže, pokud položíte hrany papíru na hrany skla skeneru. Pokud první skenovaná stránka má číslo 3, je výhodné pojmenovávat skenovanou stránku Piano p3 než Piano 1. Pokud skenujete malou knížku, můžete chtít skenovat obě současně. Ale nedělejte to, program PhotoScore je stavěný pouze na skenování po jedné stránce. Skenujte každou stránku samostatně a odděleně. Pro jednoduchost doporučujeme skenovat všechny stránky dané skladby předtím, než je začnete číst (rozpoznávat). Dlouhé partitury Pokud potřebujete skenovat více, než jen několik stránek, oskenujte a přečtěte (rozpoznejte) nejdříve jednu vzorovou stránku pro ověření správnosti nastavení skeneru. Pokud je všechno v pořádku, pokračujte ve skenování dalších stránek. Program PhotoScore může skenovat až 400 stránek (Verze PhotoScore Lite jen 20 stránek). Nicméně pro skenování více než 40 stránek se doporučuje skenování rozdělit na více částí.

7 7 Otevření.bmp a TIFF souborů Program PhotoScore může otevřít soubory typu TIFF a.bmp. Toto je užitečné v případě, že skener je připojený k jinému počítači než kde je nainstalovaný program PhotoScore. V tomto případě je možné oskenovat předlohu a uložit jako grafický soubor, který lze přenést na počítač s nainstalovaným programem PhotoScore. Soubor pak otevřeme v File Open Je třeba se přesvědčit, zda je daný typ grafického souboru podporován v podnabídce Files of type. Tyto soubory musí být skenovány ve vhodném rozlišení a černobíle nebo v 256 odstínech šedé. Je možné otevřít více souborů současně. Také je možné otevřít TIFF soubory obsahující více naskenovaných předloh. Otevření PDF souborů Program PhotoScore dokáže otevřít a přečíst (rozpoznat) soubory typu PDF. Otevření PDF souborů lze provést v File-Open PDFs. Pokud je soubor chráněný, program PhotoScore vás vyzve k zadání hesla. V případě PDF souborů, které obsahují více stránek je možnost zadat programu PhotoScore, kolik stránek má být otevřeno a rozpoznáno. Tímto lze určit, které stránky mají být zpracovány (lze např. vyloučit úvodní stránky bez osnov atd.) Chcete-li otevřít všechny stránky, jednoduše klikněte na OK. Pro otevření určitého rozsahu stránek zadejte číslo první a poslední stránky s pomlčkou mezi nimi. Jednotlivou stránku lze otevřít zadáním jejího čísla, více stránek lze zadat jejich čísly oddělenými čárkou a více oddělených rozsahů lze zadat jejich číselnými rozsahy oddělenými čárkou (tedy kombinací pomlček a čárek).kliknutím na OK se spustí proces otevírání souborů. Zastavit lze klávesou Esc. Současně lze otevřít více souborů PDF. Pro každý PDF soubor bude vytvořena partitura na panelu Read Pages. Pokud jsou soubory PDF pro jejich otevření taženy myší do programu PhotoScore nebo je nastaveno jejich automatické čtení programem PhotoScore, každá partitury bude automaticky uložena. Tímto lze program PhotoScore použít na celou knihovnu souborů PDF bez nutnosti přítomnosti uživatele, třeba přes noc.

8 8 Čtení - rozpoznávání Čtení (rozpoznávání) je proces, při kterém program PhotoScore rozpoznává ze skenované předlohy, což je v podstatě grafický formát (obrázek), noty a další hudební značky. Čtení a panel stránek V levé části obrazovky je zobrazený panel stránek předlohy. Pokud není, pak jej zobrazíte pomocí View-Toggle Pages Pane. Jinak je možné tento panel také upravit poklepáním myší nebo tažením myší jeho pravého okraje. Panel stránek je rozdělený na dvě části, Pending Pages (doposud nepřečtené stránky) a Read Pages (přečtené, rozpoznané stránky. Pending Pages (doposud nepřečtené stránky) V horní části panelu je možné zvolit, zda se má následující stránka číst, jako tištěná nebo ručně psaná (není k dispozici v Lite verzi). Je velice důležité tuto volbu provést správně ještě před vlastním otevřením, skenováním nebo čtením notového zápisu. Jinak bude přesnost rozpoznání velice nízká. Dále je na panelu zobrazen seznam stránek notového zápisu, které byly skenovány nebo otevřeny z PDF, TIFF nebo BMP souborů, ale doposud nebyly čteny (rozpoznány) programem PhotoScore. Pokud se pohybujete kurzorem myši přes tyto položky, je zobrazena miniatura dané stránky. Kliknutím na miniaturu nebo poklepáním na název dané stránky se v pravé části okna zobrazí původní stránka notového zápisu. Toto je užitečné pro kontrolu správnosti skenování stránky. Pohybováním myší nad položkou se vpravo zvětší zatrhávací políčko Read. Pokud je toto políčko zelené, daná stránky čeká na přečtení (rozpoznání). Program PhotoScore bude číst stránky se zeleným políčkem v pořadí shora dolů.

9 9 Jednotlivé stránky se budou číst automaticky, pokud je zatržena volba Read pages after scanning/mening v preferencích. Pořadí stránek a tím i pořadí jejich čtení je možné měnit přetažením myší. Během čtení stránky notového zápisu je tento proces indikován zelenou výplní odpovídající položky v seznamu. Přidržením myši nad danou stránkou je možné zastavit čtení kliknutím na Cancel. Ukončení čtení může chvíli trvat, je zobrazeno Cancellig a zatrhávací políčko je zbarveno červeně. Kliknutí na název stránky ji vybere a zabarví modře. Další stránky lze označovat kliknutím při stisknuté klávese Ctrl pro individuální volbu nebo Shift pro více stránek po sobě následujících. Kliknutím na Read nebo Cancel určité stránky způsobí stejnou akci na všechny ostatní označené stránky. Kliknutí na Remove odstraníte všechny označené stránky. Po přečtení stránky se rozpoznaná partitura zobrazí v pravé části okna. Tuto partituru je možné již upravovat i během čtení zbývajících stránek. Přečtená (rozpoznaná) stránka je přesunuta z horní části Pending Pages do dolní části Read Pages. Read pages (přečtené, rozpoznané stránky) Jakmile je stránka přečtena, je přesunuta do této oblasti panelu. Stránky jsou seřazeny do partitur pro jejich snazší organizaci. Stránky patřící dané partituře mohou být zobrazeny nebo skryty kliknutím na +/- vlevo od názvu partitury. Poklepáním na název partitury se otevře příslušný soubor a budou zobrazeny stránky, které jej tvoří. Je-li partitura otevřena, kliknutím na Remove bude odstraněna ze seznamu přečtených stránek. Pokud je program PhotoScore nastaven na automatické čtení stránek nebo pokud se soubory otevírají jejich tažením myší do programu PhotoScore, všechny partitury budou automaticky uloženy včetně dalších provedených úprav. Klinutím na Remove vpravo od partitury dojde k jejímu odstranění. Chcete-li uložit partituru do jiného místa, zvolte File-Save As Pokud toto provedete, nebudou již případné změny automaticky ukládány. Kliknutí na Remove již nebude odstraňovat partituru. Pokud chcete číst stránky do nové partitury, pak je třeba nejdříve zavřít aktuální partituru File-Close Score nebo kliknout na malý křížek v pravém horním rohu okna. Nově přečtené stránky se budou zobrazovat pod modrou hlavičkou. Posunem kurzoru myši nad přečtenými stránkami se zobrazí miniatura původní předlohy vlevo a rozpoznaná partitura vpravo. Kliknutím na miniaturu se zobrazí původní předloha vpravo, což je užitečné pro kontrolu. Všechny osnovy budou zvýrazněny modře se správným počtem linek osnovy a všechny osnovy určitého systému budou spojeny červenou linkou. Kliknutím na miniaturu vpravo se zobrazí výstupní stránka v pravém okně. Pokud nesouhlasí stránka s aktuálním zobrazením partitury, bude zavřena a zobrazena jiná správná, odpovídající. V daném okamžiku může být otevřen jen jeden soubor v programu PhotoScore. Stránky, které byly přečteny (rozpoznány), ale nebyly editovány, jsou označeny hvězdičkou (*) vlevo vedle názvu stránky. Pokud je název stránky zobrazen výrazně, je tato stránka právě zobrazena vpravo. Kliknutím na Remnove označené stránky v části Pending Pages dojde k odstranění stránky z pevného disku vašeho počítače. Pokud se toto provede v části Read Pages, program PhotoScore tuto stránku zachová po dobu jednoho týdne a pak ji odstraní. Stránka je zobrazena pouze, pokud je její příslušná partitura otevřena. V tomto případě je místo Remove zobrazeno Keep, což lze využít k zabránění vymazání. Toto lze využít, pokud odstraňujete jednu nebo více stránek, ale pak zjistíte, že je chcete ještě použít.

10 10 Co PhotoScore čte tištěné noty Noty a akordy (včetně směru nožiček, trámců a praporků), pomlky. Verze Ultimate čte také melodické ozdoby a noty přes více osnov. Posuvky. Verze Ultimate čte také artikulační značky. Klíče, předznamenání, takt Systémy, 5-ti linkové osnovy (normální i malé), 6-ti linkové kytarové tabulatury, standardní taktové čáry. Verze Ultimate čte také jedno, dvoj, troj, čtyř a pěti linkové bicí osnovy, dvojité a repetiční taktové čáry. Formát stránky, včetně rozměru papíru, velikosti osnovy, okraje a konce systémů. Ligatury. Verze Ultimate čte také legáta a znaky šipek pro zesilování a zeslabování. Nepravidelné rytmické útvary (Lite verze jen jednoduché trioly). Aby program PhotoScore četl nepravidelné rytmické útvary, je třeba toto zapnout Tuplets. Jen pro verzi Ultimate: Text včetně zpěvního textu, dynamická znaménka, tempo, názvy hudebních nástrojů, název partitury, autora hudby, kytarové akordy, prstoklady. Kytarové akordové diagramy (hmaty). Lze vypnout/zapnout. Další značení, jako coda, segno, pedalizace, Program PhotoScore ignoruje některé znaky, jako 8va, speciální notové hlavičky a tremola. Tyto znaky lze přidat později přímo v programu Sibelius. Co PhotoScore čte ručně psané noty Noty a akordy (včetně směru nožiček, trámců a praporků, rytmických teček), pomlky. Posuvky Předznamenání Takt (taktové předznamenání) je vypočítáváno z partitury, není speciálně čteno. Systémy, pěti linkové osnovy, taktové čáry Ligatury a legáta. Lze vypnout/zapnout. Formát stránky, včetně rozměru papíru, velikosti osnovy, okraje a konce systémů.

11 11 Editace - úpravy Po přečtení (rozpoznání) předlohy je výsledek partitura zobrazena v pravé části okna. Zde je také možné provádět editaci úpravy a opravy. Rychlá editace Označení objektu klikněte na objekt, změní se jeho barva. Pro změnu označení noty v rámci akordu stiskněte a držte klávesu Alt a použijte klávesy editačních šipek pro posun označení nahoru/dolů. Pro označení celého akordu poklepejte myší na střed akordu. Noty lze posouvat nahoru/dolů pomocí tažení myší nebo editačními klávesami. Pro přidání noty - zvolte délku noty na pomocné klávesnici Keypad v pravém dolním rohu obrazovky, pak klikněte do osnovy pro vložení výšky noty, podle místa, do kterého kliknete. Tlačítko na pomocné klávesnici zůstane stisknuté, tedy je možné vkládat více not stejné délky do osnovy. Pro vytvoření akordu vložte více not nad sebou. Pro zrušení režimu vkládání not stiskněte klávesu Esc, čímž se deaktivují všechna tlačítka na pomocné klávesnici Keypad. Rychle lze vložit další notu do již existujícího akordu poklepáním myší do požadovaného místa. Editace not - je možné označit notu a upravovat směr nožičky, artikulaci, posuvky atd. jednoduše volbou příslušného tlačítka klávesnice Keypad. Praporek a trámec lze také měnit tímto způsobem. Pomocí kláves editačních šipek na klávesnici počítače se lze pohybovat mezi notami ve vodorovném směru. Přidání, úprava pomlk pro vkládání pomlk postupujte stejně, jako u not, jen stiskněte tlačítko pomlky na pomocné klávesnici Keypad. Editace se provádí stejně, jako u not. Další symboly klikněte na horní tlačítka pomocné klávesnice Keypad. Pro změnu hlasu not nebo pomlk - klikněte na tlačítky označená 1, 2, 3, 4 v dolní části klávesnice Keypad. Ve verzi Lite jsou k dispozici pouze dva hlasy 1 a 2. Jednotlivé noty akordu je možné rozdělit do různých hlasů a akordy s různými hlasy lze spojit do jednoduchého akordu. Kopírování a vkládání - použijte standardní klávesové zkratky pro práci se schránkou - Ctrl+C a Ctrl+V. Jednodušší varianta je označit objekt ke kopírování přidržet klávesu Alt a kliknout do místa, kam se má objekt zkopírovat. Lze použít na jakýkoliv objekt noty, pomlky, text, skupiny not Pro vymazání objektu - označte objekt a stiskněte klávesu Delete. Úprava kytarové tabulatury číslo pražce (polohy) se vkládá pomocí numerických kláves klávesnice počítače. Úprava dalších objektů - hudební klíče, předznamenání, taktové čáry, lze měnit poklepáním na ně nebo kliknutím pravým tlačítkem myši, čímž se dostaneme do příslušného dialogového okna. Vytvoření dalších objektů - pomocí nabídky Create, do které lze také přejít pomocí Ctrl+klik nebo kliknutím pravým tlačítkem myši. Zvolte požadovaný objekt z nabídky a klikněte do místa partitury pro jeho vytvoření. Změna pozice/velikosti - většinu objektů je možné přesouvat kliknutím a tažením myší počítače. Některé objekty, jako např. legáta a dynamické šipky lze upravovat kliknutím a tažením jejich levého nebo pravého okraje. Horní část okna zobrazuje původní předlohu oskenovaného notového zápisu. Spodní část okna zobrazuje přečtenou, rozpoznanou partituru programem PhotoScore. Přesnost rozpoznání závisí na několika faktorech, jako kvalita tisku předlohy, rozlišení skeneru atd. Tato spodní část okna ukazuje případné chyby rozpoznávání. Pokud není možné zobrazit horní část okna, to znamená, že program PhotoScore nemůže najít původní předlohu notového zápisu (např. pokud byla smazána), celé okno partitury bude bíle.

12 12 V levém horním rohu okna se lze pomocí šipek přesouvat přes všechny stránky, které byly přečteny (rozpoznány). Takto lze upravit první stránku a pokračovat dál v úpravách stránek dalších. Velikost zobrazení lze nastavit na přizpůsobení stránce, 100% nebo 200%. V pravém dolním rohu je pomocná klávesnice Keypad. Tuto lze přemístit přetažením myší za horní okraj. Další záložky pomocné klávesnice Keypad lze zobrazit kliknutím na ikonu dvojité šipky vpravo dole. Jednotlivá tlačítka pomocné klávesnice Keypad korespondují s klávesami numerické části počítačové klávesnice, kterou lze také využít. Také lze kombinovat klávesy, např / pro čtvrťovou notu s tečkou s tenutem a akcentem. V pravém horním rohu obrazovky je okno zobrazující detail původní předlohy notového zápisu podle aktuální pozice ukazatele myši. Toto okno lze přesouvat, měnit jeho velikost. Obě pomocná okna okno detailu i Keypad lze skrýt pomocí volby v nabídce View. Na pracovní liště je k dispozici nabídka Create, která je podobná nabídce v programu Sibelius. Editační funkce, které nejsou určeny pro program PhotoScore byly vynechány. Co opravovat? Minimálně se doporučuje před převodem do programu Sibelius opravit chyby rytmické a chyby v předznamenání. Ostatní chyby lze opravit později. Zkušenější uživatelé mohou provádět kompletní úpravy a opravy v prostředí programu PhotoScore před převodem do jiného programu. Výhodou je, že můžete bezprostředně sledovat původní předlohu notového zápisu v jednom pracovním okně. Hledání chyb Chyby se vyhledávají vizuální kontrolou a porovnáváním spodní přečtené a rozpoznané partitury s horním oknem, kde je zobrazena původní předvolba notového zápisu. Původní předloha se automaticky posouvá s posunem kurzoru myši v dolním okně rozpoznané partitury. Neporovnávejte rozpoznanou partituru s tištěnou předlohou na papíře. Je to časově náročnější. Myš a klávesy Označte a posuňte objekty pomocí levého tlačítka myši Kopírujte objekty pomocí Alt+klik nebo pomocí prostředního tlačítka myši Vytvářejte objekty pomocí nabídky Create Odstraňujte objekty pomocí klávesy Delete Upravujte noty pomlky pomocí klávesnice Keypad Označování, výběr Ukažte na objekt bude zvýrazněn purpurovým ohraničením Klikněte levým tlačítkem myši na objekt, označení bude modré pro 1. hlas, zelené pro 2. hlas oranžové pro 3. hlas a purpurové pro 4. hlas. Posunem pomocí kláves editačních šipek lze také označovat objekty. Přidržením klávesy Ctrl se lze pohybovat větším krokem - po taktech. Pouze osnova, na které se nachází kurzor myši v dolním okně je zvýrazněna bíle. Tato osnova odpovídá části předlohy zobrazené v okně horním.

13 13 Vícenásobné označení, výběr Stisknutým levým tlačítkem myši a tažením lze označit více objektů současně. Pak je možné provést požadovanou úpravu na označených objektech. Přidržením klávesy Ctrl a kliknutím lze označit více objektů nebo pomocí stisknuté klávesy Shift více objektů po sobě následujících. Opakované čtení (rozpoznání) stránky Pokud je požadavek na opětovné přečtení (rozpoznání) stránky, poklepejte na nažloutlou horní část spodního okna. Pak klikněte na Read this page. Můžete také zadat, kde má výsledná stránka skončit kliknutím na malou šipku hned vpravo od Read this page a zvolit jednu z nabízených možností. Opakované skenování stránky Pokud chcete provést znovu skenování předvolby po jejím přečtení a rozpoznání, poklepejte na nažloutlou horní část spodního okna a klikněte na Re-scan. Po oskenování klikněte na Read this page v horní části okna. Odstranění stránky Právě zobrazenou stránku lze odstranit volbou Edit Delete page. Tuto možnost nepoužívejte v případě, že chcete znovu oskenovat stránku. Program PhotoScore přidá nově oskenovanou stránku na konec jednodušeji, než někam doprostřed.

14 14 Další vlastnosti a funkce Vylepšení formátování Zvolte Notes Rescore nastavit požadované parametry (Page size, ) a klik na OK. Odstranění osnov Klikněte na název osnovy v seznamu Staves and voices to include. Dalším kliknutím osnovu opět vrátíme do seznamu. Odstranění hlasu Klikněte na číslo hlasu dané osnovy. Opětovným kliknutím hlas přidáte. Transpozice Pro transpozici celé partitury nebo jen jednoho nástroje zvolte Notes Transpose Nejdříve označte celou partituru nebo nástroj, který chcete transponovat v horním rámečku. Pak zvolte interval, o který chcete transponovat kliknutím na Up/Down a volbou intervalu vpravo. Vlevo zvolte kvalitu intervalu. Zvolte Transpose key signature, pokud chcete transponovat i předznamenání. Tisk (Nelze ve verzi Lite) Lze tisknout jednu nebo více stránek, zvolte Fiel-Print. Ve standardním dialogu zvolte další možnosti tisku. Přehrávání Program PhotoScore umí přehrávat přečtenou, rozpoznanou partituru. Je k tomu třeba zvuková banka a potřebné ovladače nainstalované na vašem počítači. Zobrazte stránku, kterou chcete přehrát. Pro přehrání od začátku do konce je třeba zrušit veškerá označení v partituře. Toto provedete kliknutím do prázdného místa partitury nebo stisknutím klávesy Esc. Klikněte na zelený trojúhelník tlačítko pro přehrávání v levém horním rohu spodního okna. Také lze zvolit Play/Pause z nabídky Play nebo stisknout mezerník na klávesnici počítače. Stejně lze přehrávání pozastavit. Zastavit přehrávání lze kliknutím na modré tlačítko stop nebo zvolit Play/Stop nebo stiskněte klávesu Esc. Přehrávání od určitého místa lze provést označením noty nebo pomlky v místě, odkud se má přehrávat. Pokud chcete přehrávat jen některé osnovy, zrušte volbu Always play whole system v předvolbách Advanced a označte požadované osnovy k přehrávání. Ve stejné nabídce lze zvolit Ignore repeats pro přehrávání bez repetic. Výrazové přehrávání - v nabídce Play Espressivo, Swing a Reverb Změna nástroje poklepání vlevo od názvu nástroje, volba Rename Změna tempa nebo dynamiky nabídka Create Tempo nebo Expression text.

15 15 Uložení Pokud je program PhotoScore nastaven pro automatické ukládání, bude se partitura ukládat automaticky. Pro uložení do jiného místa zvolte File Save As Tímto se však zruší funkce automatického ukládání. Výchozí formát je.opt. tento formát zná pouze program PhotoScore a program Sibelius. Lze také zvolit jiný z nabídky (MIDI), ale nemusí být jiným formátem podporovány všechny použité objekty v partituře a může pak dojít k jejich ztrátě. Pokud je na počítači nainstalovaný program Sibelius, je možné použít funkci Send to Sibelius na horní pracovní liště. Partitura bude převedena do formátu programu Sibelius. Pozor na různé verze programu Sibelius a programu PhotoScore! MusicXML a NIFF soubory Ve formátu MusicXML a NIFF lze uložit partituru, pokud ji bude třeba otevřít v jiných notačních programech, např. Finale. MIDI soubory Při ukládání partitury jako MIDI soubor jsou k dispozici dvě volby: Optimize for playback - soubor je uložen s repeticemi, výrazem, swingováním nebo reverbem (dozvukem), pokud byly použity tyto volby pro přehrávání partitury. Create a track for each voice použijte pro případ, kdy je třeba oddělit hlasy do různých MIDI stop (není k dispozici ve verzi Lite). Při ukládání do MIDI souboru: Pokud bude MIDI soubor otevírán v notačním programu, je třeba zrušit volbu Optimize for playback. Zvýší se přesnost. Do MIDI souboru nebude uloženo: o Směr notových nožiček a trámců o Konec osnovy a stránky o Velikost osnovy o Více hlasů v osnově o Legáta a ligatury o Změny hudebních klíčů o Artikulace o Noty s tečkou o Nepravidelné rytmické útvary o Značení výrazu a dynamiky I když budou některé objekty do MIDI souboru uloženy, nemusí je cílová hudební aplikace umět interpretovat. Hudební nástroje jsou ukládány pro každou osnovu podle General MIDI standardu. Chcete-li změnit hudební nástroj, poklepejte na jeho název vlevo a zvolte Rename Soubor MIDI bude obsahovat výraz pro přehrávání (ne ve verzi Lite). Lze zvolit různé stupně výrazu z nabídky Esperssivo: Meccanico, Senza espress, Poco espress, Espressivo, Molto espressivo. Pokud bude pro přehrávání použito swingové přehrávání (ne ve verzi Lite) nastavené v nabídce Play, bude uloženo do MIDI souboru. Možnosti: None, Light/standard/Heavy, Notes Inégales, Dotted Eighths. Pokud bude pro přehrávání použito simulace prostoru (ne ve verzi Lite), bude uložena do MIDI souboru. Možnosti: Dead, Cathedral.

16 16 Wave a AIFF zvukové soubory Pro využití této možnosti uložení, jako zvukový soubor, musí být na počítači nainstalován DirectX 8.1 nebo vyšší. Soubory Wave (Windows) nebo AIFF (Mac) jsou potřebné pro případ, že chcete vypálit svou hudbu na CD nebo převést na MP3. Kvalita zvuku závisí na kvalitě MIDI zařízení. Program PhotoScore přehrává hudbu a současně ji zaznamenává, proto nebudete nic slyšet. Doba převodu je stejná, jako přehrávání partitury v reálném čase. Vypálení audio CD Mac použijte program itunes Windows použijte program Windows Media Player Převod na MP3 Mac použijte program itunes Windows použijte nějaký program pro převod na MP3 (MP3 encoder) Uložení jako grafický soubor BMP nebo TIFF Zvolte View- Toggle Pages Pane Klikněte na miniaturu dané stránky, které se objeví pohybem kurzoru myši nad ní Klikněte na File-Save As Zvolte název souboru, do kterého chcete partituru převést Zvolte typ souboru TIFF (Mac) nebo BMP (Windows) z nabídky File of type Čištění Zavření partitury File-Close score nebo klik na křížek v pravém horním rohu okna Odstranění nepotřebných stránek Pokud není požadovaná stránka právě v seznamu na panelu, zvolte View-Toggle Pages Pane Označte stránky na panelu, které chcete odstranit (pomocí Ctrl nebo Shift) Klikněte na Remove na jedné z označených stránek

17 17 Zkratkové klávesy Ctrl+A Označení všech objektů, celé partitury Ctrl+C... Kopírování označeného objektu do schránky Ctrl+F..Vyhledání a nahrazení Ctrl+X..Přesun označeného objektu do schránky Ctrl+V...Vložení objektu ze schránky do partitury Ctrl+Z Vrácení poslední provedené operace Ctrl+Y. Znovu provedení již zrušené operace F7. Zobrazení běžných not na klávesnici Keypad F8 Zobrazení dalších not na klávesnici Keypad F9....Zobrazení trámců na klávesnici Keypad F10.. Zobrazení artikulace na klávesnici Keypad F12.. Zobrazení posuvek na klávesnici Keypad Tab. Označení dalšího objektu Shift+Tab. Označení předchozího objektu Editační klávesy šipka vlevo/vpravo. Označení předchozího/dalšího objektu Ctrl+Editační klávesy šipka vlevo/vpravo. Označení prvního objektu předchozího/dalšího taktu Shift+Editační klávesy šipka vlevo/vpravo. Rozšíření označení předchozího/dalšího objektu Ctrl+Shift+Editační klávesy šipka vlevo/vpravo. Rozšíření označení na předchozí/další taktovou čáru Delete nebo Backspace...Smazání označeného objektu Ctrl+numerická klávesnice +.. Zvětšení zobrazení Ctrl+numerická klávesnice -.. Zmenšení zobrazení Q.. Zobrazení nabídky hudebních klíčů K...Zobrazení nabídky předznamenání L. Zobrazení nabídky linek T.. Zobrazení nabídky taktového předznamenání Alt+B.. Zobrazení nabídky vícetaktových pomlk H....Vytvoření dynamické šipky crescendo Shift+H. Vytvoření dynamické šipky decrescendo S Vytvoření legáta nad osnovou Shift+S Vytvoření legáta pod osnovou Ctrl+Alt+T. Vytvoření textu pro tempo Ctrl+L. Vytvoření písňového textu Ctrl+B. Vytvoření taktové pomlky Shift+K..Vytvoření akordového diagramu Ctrl+K. Vytvoření akordového symbolu Ctrl+2 až 9. Vytvoření nepravidelného rytmického útvaru 2 až 9. Přidání svrchního intervalu k označené notě Shift+2 až 9. Přidání spodního intervalu k označené notě 0 až 9 Číslo pražce (polohy) označené noty X... Otočení směru notové nožičky Editační klávesy šipka nahoru/dolů.. Posun označené noty nahoru/dolů Alt+Editační klávesy šipka nahoru/dolů.. Označení noty v akordu P... Spuštění přehrávání partitury

TIP: Pro vložení konce stránky můžete použít klávesovou zkratku CTRL + Enter.

TIP: Pro vložení konce stránky můžete použít klávesovou zkratku CTRL + Enter. Dialogové okno Sloupce Vložení nového oddílu Pokud chcete mít oddělené jednotlivé části dokumentu (například kapitoly), musíte roz dělit dokument na více oddílů. To mimo jiné umožňuje jinak formátovat

Více

rozlišení obrazovky 1024 x 768 pixelů operační systém Windows 2000, Windows XP, Windows Vista 1 volný sériový port (volitelný) přístup na internet

rozlišení obrazovky 1024 x 768 pixelů operační systém Windows 2000, Windows XP, Windows Vista 1 volný sériový port (volitelný) přístup na internet 1. Úvod Tato příručka obsahuje všechny informace, které budete potřebovat k práci s programem OmegaDirect. Pomocí příkladů bude v této příručce vysvětleno: zadání objednávky, správa a evidence objednávek,

Více

Uživatelská dokumentace

Uživatelská dokumentace Uživatelská dokumentace k projektu Czech POINT Provozní řád Konverze dokumentů z elektronické do listinné podoby (z moci úřední) Vytvořeno dne: 29.11.2011 Verze: 2.0 2011 MVČR Obsah 1. Přihlášení do centrály

Více

Uživatelský manuál pro práci se stránkami OMS a MS provozované portálem Myslivost.cz. Verze 1.0

Uživatelský manuál pro práci se stránkami OMS a MS provozované portálem Myslivost.cz. Verze 1.0 Uživatelský manuál pro práci se stránkami OMS a MS provozované portálem Myslivost.cz Verze 1.0 Obsah Základní nastavení stránek po vytvoření... 3 Prázdný web... 3 Přihlášení do administrace... 3 Rozložení

Více

Manuál Kentico CMSDesk pro KDU-ČSL

Manuál Kentico CMSDesk pro KDU-ČSL Manuál Kentico CMSDesk pro KDU-ČSL 2011 KDU-ČSL Obsah 1 Obecně... 3 1.1 Přihlašování... 3 1.2 Uživatelské prostředí... 4 2 Stránky... 4 2.1 Vytvoření nové stránky... 4 2.1.1 Texty... 7 2.1.2 Styly textu...

Více

DATABÁZE 2007. DŮLEŽITÉ: Před načtením nové databáze do vaší databáze si prosím přečtěte následující informace, které vám umožní:

DATABÁZE 2007. DŮLEŽITÉ: Před načtením nové databáze do vaší databáze si prosím přečtěte následující informace, které vám umožní: DATABÁZE 2007 DŮLEŽITÉ: Před načtením nové databáze do vaší databáze si prosím přečtěte následující informace, které vám umožní: - jednoduše a rychle provést úpravy ve struktuře vaší databáze podle potřeby

Více

Používání klávesnice. Zobrazit vše. V tomto článku

Používání klávesnice. Zobrazit vše. V tomto článku Stránka č. 1 z 7 Zobrazit vše Používání klávesnice V tomto článku Jak jsou klávesy uspořádány? Psaní textu Použití klávesových zkratek Používání navigačních kláves Použití numerické klávesnice Tři zvláštní

Více

EMC2399. Programové vybavení pro řízení, sběr a zpracování dat pro EMC měření spektrálním analyzátorem Aeroflex řady 2399

EMC2399. Programové vybavení pro řízení, sběr a zpracování dat pro EMC měření spektrálním analyzátorem Aeroflex řady 2399 EMC2399 Programové vybavení pro řízení, sběr a zpracování dat pro EMC měření spektrálním analyzátorem Aeroflex řady 2399 Uživatelská příručka EMPOS spol. s r.o. 1. Obsah 1. Obsah... 2 2. Určení programového

Více

Záloha a obnovení Uživatelská příručka

Záloha a obnovení Uživatelská příručka Záloha a obnovení Uživatelská příručka Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je ochranná známka společnosti Microsoft Corporation registrovaná v USA. Informace uvedené v této

Více

Jak pracovat s kalkulačním programem HELUZ komín

Jak pracovat s kalkulačním programem HELUZ komín Jak pracovat s kalkulačním programem HELUZ komín Aplikace Heluz komíny je určena pro výpočet potřebných komponentů zvoleného komínového systému a pro zjištění jeho ceníkové ceny. V levém sloupci je nabídka:

Více

WEBDISPEČINK NA MOBILNÍCH ZAŘÍZENÍCH PŘÍRUČKA PRO WD MOBILE

WEBDISPEČINK NA MOBILNÍCH ZAŘÍZENÍCH PŘÍRUČKA PRO WD MOBILE WEBDISPEČINK NA MOBILNÍCH ZAŘÍZENÍCH PŘÍRUČKA PRO WD MOBILE Úvodem WD je mobilní verze klasického WEBDISPEČINKU, která je určena pro chytré telefony a tablety. Je k dispozici pro platformy ios a Android,

Více

Zabezpečení Uživatelská příručka

Zabezpečení Uživatelská příručka Zabezpečení Uživatelská příručka Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft a Windows jsou registrované ochranné známky společnosti Microsoft Corporation v USA. Informace uvedené

Více

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA PRO INTERNETBANKING PPF banky a.s.

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA PRO INTERNETBANKING PPF banky a.s. UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA PRO INTERNETBANKING PPF banky a.s. PPF banka a.s., Evropská 2690/17, P.O. Box 177, 160 41 Praha 6 1/17 Obsah: 1. Všeobecné informace... 3 2. Způsoby přihlášení do Internetbankingu

Více

MyQ samoobslužný tisk

MyQ samoobslužný tisk MyQ samoobslužný tisk Uživatelský manuál Obsah 1. Co je MyQ... 1 2. Webové rozhraní... 1 2.1. Přihlášení do systému... 1 2.2. Uživatelské rozhraní aplikace... 1 2.3. Moje nastavení... 1 2.4. Upload souborů

Více

1. Požadavky na provoz aplikací IISPP

1. Požadavky na provoz aplikací IISPP 1. Požadavky na provoz aplikací IISPP 1.1. Podporované prohlížeče Aplikace IISPP jsou primárně vyvíjeny a testovány v prohlížečích Internet Explorer a Mozilla Firefox. V jiných než uvedených prohlížečích

Více

Rozšířená nastavení. Kapitola 4

Rozšířená nastavení. Kapitola 4 Kapitola 4 Rozšířená nastavení 4 Nástroje databáze Jak již bylo zmíněno, BCM používá jako úložiště veškerých informací databázi SQL, která běží na všech lokálních počítačích s BCM. Jeden z počítačů nebo

Více

Manuál uživatele čipové karty s certifikátem

Manuál uživatele čipové karty s certifikátem Manuál uživatele čipové karty s certifikátem Obsah 1 Úvod... 3 2 Instalace čipové karty s certifikátem... 5 3 Instalace čtečky čipových karet... 10 3.1 Instalace z Windows Update... 10 3.2 Manuální instalace

Více

Microsoft Office Project 2003 Úkoly projektu 1. Začátek práce na projektu 1.1 Nastavení data projektu Plánovat od Datum zahájení Datum dokončení

Microsoft Office Project 2003 Úkoly projektu 1. Začátek práce na projektu 1.1 Nastavení data projektu Plánovat od Datum zahájení Datum dokončení 1. Začátek práce na projektu Nejprve je třeba pečlivě promyslet všechny detaily projektu. Pouze bezchybné zadání úkolů a ovládání aplikace nezaručuje úspěch projektu jako takového, proto je přípravná fáze,

Více

Obsah. Obsah. Úvod... 7

Obsah. Obsah. Úvod... 7 Obsah Obsah Úvod... 7 1. Digitální fotografie... 10 1.1 Prohlížení obrázků pomocí Nero PhotoSnap Viewer... 10 1.1.1 Zobrazení na celou obrazovku...12 1.1.2 Jak zjednodušit přechod do jiné složky...13 1.1.3

Více

Android Elizabeth. Verze: 1.3

Android Elizabeth. Verze: 1.3 Android Elizabeth Program pro měření mezičasů na zařízeních s OS Android Verze: 1.3 Naposledy upraveno: 12. března 2014 alesrazym.cz Aleš Razým fb.com/androidelizabeth Historie verzí Verze Datum Popis

Více

Zálohování a zotavení Uživatelská příručka

Zálohování a zotavení Uživatelská příručka Zálohování a zotavení Uživatelská příručka Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je USA registrovaná ochranná známka společnosti Microsoft Corporation. Informace uvedené v této

Více

Návod k používání registračního systému ČSLH www.hokejovaregistrace.cz

Návod k používání registračního systému ČSLH www.hokejovaregistrace.cz Návod k používání registračního systému ČSLH www.hokejovaregistrace.cz Osnova Přihlášení do systému Základní obrazovka Správa hráčů Přihlášky hráčů k registraci Žádosti o prodloužení registrace Žádosti

Více

Zálohování a obnova Uživatelská příručka

Zálohování a obnova Uživatelská příručka Zálohování a obnova Uživatelská příručka Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je ochranná známka Microsoft Corporation registrovaná v USA. Informace uvedené v této příručce

Více

Poukázky v obálkách. MOJESODEXO.CZ - Poukázky v obálkách Uživatelská příručka MOJESODEXO.CZ. Uživatelská příručka. Strana 1 / 1. Verze aplikace: 1.4.

Poukázky v obálkách. MOJESODEXO.CZ - Poukázky v obálkách Uživatelská příručka MOJESODEXO.CZ. Uživatelská příručka. Strana 1 / 1. Verze aplikace: 1.4. MOJESODEXO.CZ Poukázky v obálkách Verze aplikace: 1.4.0 Aktualizováno: 22. 9. 2014 17:44 Strana 1 / 1 OBSAH DOKUMENTU 1. ÚVOD... 2 1.1. CO JSOU TO POUKÁZKY V OBÁLKÁCH?... 2 1.2. JAKÉ POUKÁZKY MOHOU BÝT

Více

Ovládání TV platformy a funkce Chytrá TV

Ovládání TV platformy a funkce Chytrá TV Ovládání TV platformy a funkce Chytrá TV Obsah Popis dálkového ovladače 3 Ovládání TV služby 4 1. Informace o pořadu 4 2. Seznam TV kanálů 5 3. Možnosti kanálů 5 4. Programový průvodce 6 5. Změna pořadí

Více

SAUT 3.1. program pro vyhodnocení výsledků zkoušení impulzní odrazovou metodou

SAUT 3.1. program pro vyhodnocení výsledků zkoušení impulzní odrazovou metodou SAUT 3.1 program pro vyhodnocení výsledků zkoušení impulzní odrazovou metodou Úvod Program SAUT 3.1 je určen k zobrazení a vyhodnocení výsledků automatizovaného zkoušení ultrazvukem přístroji Microplus

Více

Školní knihovna pro Windows. Verze 2.0

Školní knihovna pro Windows. Verze 2.0 Školní knihovna pro Windows Verze 2.0 Uživatelská pøíruèka 1999 1 Copyright 1999 Ing. Radomír Kadlec 2 Školní knihovna pro Windows Obsah Úvod... 5 Instalace a spuštìní programu... 7 Požadavky na technické

Více

Pokyny k instalaci FRIATRACE Verze 5.3

Pokyny k instalaci FRIATRACE Verze 5.3 FRIATOOLS CS Pokyny k instalaci FRIATRACE Verze 5.3 1 1 Obsah 1. Představení softwaru FRIATRACE 3 2. Instalace softwaru FRIATRACE 4 3. Instalační program 4 4. Instalace v systémech Microsoft Windows 2000,

Více

Digitální album návod k použití

Digitální album návod k použití Digitální album návod k použití ALBUM je schopné stahovat (nahrávat) fotografie přímo z digitálního fotoaparátu bez použití počítače. Pojme více než 20 tisíc fotografií ve formátu JPG, optimalizovaných

Více

Aktualizace softwaru Uživatelská příručka

Aktualizace softwaru Uživatelská příručka Aktualizace softwaru Uživatelská příručka Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je ochranná známka Microsoft Corporation registrovaná v USA. Informace uvedené v této příručce

Více

IP kamerový systém - uživatelský návod k obsluze

IP kamerový systém - uživatelský návod k obsluze IP kamerový systém - uživatelský návod k obsluze _ Připoj se k nám! Obsah Úvod 2 Přístup do systému 2 Počítač s Windows 2 Prvotní instalace 2 Ovládání kamerového systému na počítači 3 Živý náhled...................................................

Více

TRANSFORMACE. Verze 4.0

TRANSFORMACE. Verze 4.0 TRANSFORMACE Verze 4.0 Obsah: 1. Instalace 1.1. Požadavky programu 1.2. Ochrana programu 1.3. Instalace 2. Rastr 2.1 Rastrové referenční výkresy 2.1.1 Menu Nástroje 3. Transformace rastru 3.1 Otevřít 3.2

Více

Úvodní příručka k aplikaci Novell Messenger 3.0.1 Mobile

Úvodní příručka k aplikaci Novell Messenger 3.0.1 Mobile Úvodní příručka k aplikaci Novell Messenger 3.0.1 Mobile Květen 2015 Program Novell Messenger 3.0.1 a novější je k dispozici pro podporovaná mobilní zařízení ios, Android BlackBerry. Protože k systému

Více

HP Scanjet N6350. Uživatelská příručka

HP Scanjet N6350. Uživatelská příručka HP Scanjet N6350 Uživatelská příručka Obsah 1 Používání skeneru Přehled softwaru pro skenování HP...4 Přehled ovládání a příslušenství skeneru...5 Ovládací panel skeneru...6 Automatický podavač dokumentů

Více

Uživatelské postupy v ISÚI Založení ulice a změna příslušnosti adresního místa k ulici

Uživatelské postupy v ISÚI Založení ulice a změna příslušnosti adresního místa k ulici Uživatelské postupy v ISÚI Založení ulice a změna příslušnosti adresního místa k ulici Založení ulice a změna příslušnosti adresního místa k ulici Strana 1/17 Obsah 1) Založení nového návrhu změny... 3

Více

BRICSCAD V16. Modelování strojírenských sestav

BRICSCAD V16. Modelování strojírenských sestav BRICSCAD V16 Modelování strojírenských sestav Protea spol. s r.o. Makovského 1339/16 236 00 Praha 6 - Řepy tel.: 235 316 232, 235 316 237 fax: 235 316 038 e-mail: obchod@protea.cz web: www.protea.cz Copyright

Více

Nastavení telefonu T-Mobile MDA Touch

Nastavení telefonu T-Mobile MDA Touch Nastavení telefonu T-Mobile MDA Touch Telefon s integrovaným kapesním počítačem T-Mobile MDA Touch, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití

Více

Pomocník diabetika Uživatelská příručka

Pomocník diabetika Uživatelská příručka Pomocník diabetika Uživatelská příručka Úvod Pomocník diabetika je označení pro webovou aplikaci určenou pro diabetiky zejména prvního typu. Webová aplikace je taková aplikace, se kterou můžete pracovat

Více

Vizualizace v ArConu (1.část) světla a stíny

Vizualizace v ArConu (1.část) světla a stíny Vizualizace v ArConu (1.část) světla a stíny Při vytváření návrhu v ArConu chcete určitě docílit co nejvíce reálnou (nebo někdy stylizovanou) vizualizaci. Na výsledek vizualizace mají kromě samotného architektonického

Více

Komfortní datová schránka

Komfortní datová schránka Komfortní datová schránka Obsah 1. Komfortní datová schránka... 2 2. Záložka Schránky... 2 2.1. Přidání datové schránky... 2 2.2. Přidání složky do evidence datové schránky... 4 2.3. Přidání dalšího uživatele

Více

Multifunkční laserové zařízení

Multifunkční laserové zařízení Multifunkční laserové zařízení Stručná referenční příručka Kopírování Zhotovení pohotové kopie skleněnou 3 Na ovládacím panelu tiskárny stiskněte tlačítko. 4 Pokud jste umístili dokument na sklo skeneru,

Více

Dálkové ovládání HP Media remote control (pouze u vybraných modelů) Uživatelská příručka

Dálkové ovládání HP Media remote control (pouze u vybraných modelů) Uživatelská příručka Dálkové ovládání HP Media remote control (pouze u vybraných modelů) Uživatelská příručka Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows a Windows Vista jsou registrované ochranné známky

Více

Úprava tabulek v MS Word. Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

Úprava tabulek v MS Word. Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Úprava tabulek v MS Word Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Jestli-že chcete uspořádat informace do pravidelných řádků a

Více

Tekla Structures Multi-user Mode

Tekla Structures Multi-user Mode Tekla Structures Multi-user Mode Úvod V programu Tekla Structures můžete pracovat buď v režimu jednoho uživatele (single-user) nebo v režimu sdílení modelu (multi-user mode). Sdílení modelu umožňuje současný

Více

WEBMAP Mapový server PŘÍRUČKA PRO WWW UŽIVATELE. 2005-2008 Hydrosoft Veleslavín, s.r.o., U Sadu 13, Praha 6 www.hydrosoft.eu

WEBMAP Mapový server PŘÍRUČKA PRO WWW UŽIVATELE. 2005-2008 Hydrosoft Veleslavín, s.r.o., U Sadu 13, Praha 6 www.hydrosoft.eu WEBMAP Mapový server PŘÍRUČKA PRO WWW UŽIVATELE 2005-2008 Hydrosoft Veleslavín, s.r.o., U Sadu 13, Praha 6 www.hydrosoft.eu Obsah Obsah 1 1.1 3 Internetový... prohlížeč map 4 Rozložení ovládacích... prvků

Více

téma: Formuláře v MS Access

téma: Formuláře v MS Access DUM 06 téma: Formuláře v MS Access ze sady: 3 tematický okruh sady: Databáze ze šablony: 07 - Kancelářský software určeno pro: 2. ročník vzdělávací obor: vzdělávací oblast: číslo projektu: anotace: metodika:

Více

INTERNETOVÝ TRH S POHLEDÁVKAMI. Uživatelská příručka

INTERNETOVÝ TRH S POHLEDÁVKAMI. Uživatelská příručka INTERNETOVÝ TRH S POHLEDÁVKAMI Uživatelská příručka 1. března 2013 Obsah Registrace... 3 Registrace fyzické osoby... 3 Registrace právnické osoby... 6 Uživatelské role v systému... 8 Přihlášení do systému...

Více

Měřič plochy listu Návod k použití

Měřič plochy listu Návod k použití Měřič plochy listu Návod k použití strana 1 Obsah 1. Úvod... 3 1.1. Popis... 3 1.2 Ovládací prvky a indikátory... 4 1.2.1 Hlavní jednotka... 4 1.2.2 Skener... 5 1.3 Nastavení... 5 1.4 Nastavení rukojeti...

Více

Novinky verzí SKLADNÍK 4.24 a 4.25

Novinky verzí SKLADNÍK 4.24 a 4.25 Novinky verzí SKLADNÍK 4.24 a 4.25 Zakázky standardní přehled 1. Možnosti výběru 2. Zobrazení, funkce Zakázky přehled prací 1. Možnosti výběru 2. Mistři podle skupin 3. Tisk sumářů a skupin Zakázky ostatní

Více

Zabezpečení. Uživatelská příručka

Zabezpečení. Uživatelská příručka Zabezpečení Uživatelská příručka Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft a Windows jsou registrované ochranné známky společnosti Microsoft Corporation v USA. Informace uvedené

Více

Bezpečnostní pokyny. Nepoužívejte tablet v mimořádně studeném nebo horkém, prašném, vlhkém nebo suchém prostředí. Zabraňte pádu zařízení.

Bezpečnostní pokyny. Nepoužívejte tablet v mimořádně studeném nebo horkém, prašném, vlhkém nebo suchém prostředí. Zabraňte pádu zařízení. Bezpečnostní pokyny Nepoužívejte tablet v mimořádně studeném nebo horkém, prašném, vlhkém nebo suchém prostředí. Zabraňte pádu zařízení. Prosím, nabíjejte baterie, když: o symbol baterie ukazuje, že je

Více

Testovací aplikace Matematika není věda

Testovací aplikace Matematika není věda Testovací aplikace Matematika není věda Příručka k http://matematika.komenacek.cz/ Příručka k portálu http://matematika.komenacek.cz/ 2 Uživatelská příručka k portálu 202 BrusTech s.r.o. Všechna práva

Více

DigiTape DT-01. Návod k obsluze Prohlášení o shodě k tomuto zařízení naleznete na adrese: www.technaxx.de/ (ve spodní liště Konformitätserklärung )

DigiTape DT-01. Návod k obsluze Prohlášení o shodě k tomuto zařízení naleznete na adrese: www.technaxx.de/ (ve spodní liště Konformitätserklärung ) Technaxx Úvod DigiTape DT-01 Návod k obsluze Prohlášení o shodě k tomuto zařízení naleznete na adrese: www.technaxx.de/ (ve spodní liště Konformitätserklärung ) Objevujte znovu staré písničky se zařízením

Více

TECHNICKÁ DOKUMENTACE NA PC

TECHNICKÁ DOKUMENTACE NA PC TECHNICKÁ DOKUMENTACE NA PC Vypracovala: Jitka Chocholoušková 1 Obsah: 1. Uživatelské prostředí... 4 2. Tvorba objektů... 7 3. Tvorba úsečky... 10 4. Tvorba kružnice a oblouku... 15 4.1. Tvorba kružnice...

Více

NÁVRHOVÝ PROGRAM VÝMĚNÍKŮ TEPLA FIRMY SECESPOL CAIRO 3.5.5 PŘÍRUČKA UŽIVATELE

NÁVRHOVÝ PROGRAM VÝMĚNÍKŮ TEPLA FIRMY SECESPOL CAIRO 3.5.5 PŘÍRUČKA UŽIVATELE NÁVRHOVÝ PROGRAM VÝMĚNÍKŮ TEPLA FIRMY SECESPOL CAIRO 3.5.5 PŘÍRUČKA UŽIVATELE 1. Přehled možností programu 1.1. Hlavní okno Hlavní okno programu se skládá ze čtyř karet : Projekt, Zadání, Výsledky a Návrhový

Více

Příručka pro uživatele ČSOB InternetBanking 24 a ČSOB BusinessBanking 24 Online s čipovou kartou v operačním systému Mac OS X

Příručka pro uživatele ČSOB InternetBanking 24 a ČSOB BusinessBanking 24 Online s čipovou kartou v operačním systému Mac OS X Příručka pro uživatele ČSOB InternetBanking 24 a ČSOB BusinessBanking 24 Online s čipovou kartou v operačním systému Mac OS X Obsah 1 Úvod podmínky pro úspěšné přihlášení do služby... 2 2 Instalace SecureStore

Více

Návod k použití aplikace jízdního řádu v mobilním telefonu. Stažení

Návod k použití aplikace jízdního řádu v mobilním telefonu. Stažení Návod k použití aplikace jízdního řádu v mobilním telefonu Stažení Z našich stránek nebo z www.mhdvmobilu.cz si stáhněte do počítače kompletní soubory aplikace v archivu ZIP. V počítači ho rozbalte a dva

Více

primární tlačítko (obvykle levé). Klepnutí se nejčastěji používá k výběru (označení) položky nebo k otevření nabídky.

primární tlačítko (obvykle levé). Klepnutí se nejčastěji používá k výběru (označení) položky nebo k otevření nabídky. Říjen Myš Pokud na něco myší ukážeme, e, často se zobrazí krátký popis položky. Pokud například ukážeme na složku Koš na ploše, zobrazí se následující popis: Obsahuje smazané soubory a složky. Takzvaná

Více

Textové editory a procesory

Textové editory a procesory Textové editory a procesory Textové editory a procesory... Chyba! Záložka není definována. 1. Úvod... 3 1.1 Textové procesory... 3 1.2 Způsob psaní dokumentu... 3 1.3 Označování... 4 1.4 Lupa... 4 1.5

Více

Za ízení TouchPad aklávesnice

Za ízení TouchPad aklávesnice Za ízení TouchPad aklávesnice Číslo dokumentu: 430406-221 Leden 2007 Tato příručka popisuje funkce zařízení TouchPad a klávesnice počítače. Obsah 1 Za ízení TouchPad Popis zařízení TouchPad.........................

Více

Česky. Funkce zařízení WideCam F100

Česky. Funkce zařízení WideCam F100 Obsah Funkce zařízení WideCam F100 1 Nastavení zařízení 2 Nastavení IPM (Mechanismu ochrany snímků) 3 Webcam Companion 4 (pro HD nahrávání) 4 Jak používat aplikaci Webcam Companion 4 5-12 Řešení problémů

Více

Zámkový systém pro trez ory

Zámkový systém pro trez ory Zámkový systém pro trez ory NÁVOD K PROGRAMOVÁNÍ A OBSLUZE Informace o TechMaster 4 1. Master Menu 7 1.1. Nastavení asu a data 7 1.2. asový zámek 7 1.2.1. asový zámek dodatek 7 1.2.2. asový zámek ov ení

Více

Zadání. Založení projektu

Zadání. Založení projektu Zadání Cílem tohoto příkladu je navrhnout symetrický dřevěný střešní vazník délky 13 m, sklon střechy 25. Materiálem je dřevo třídy C24, fošny tloušťky 40 mm. Zatížení krytinou a podhledem 0,2 kn/m, druhá

Více

Deep Focus 3.1. Uživatelská příručka

Deep Focus 3.1. Uživatelská příručka Deep Focus 3.1 Uživatelská příručka Deep Focus 3.1 Deep Focus 3.1 Copyright 2009 PROMICRA, s.r.o. Obsah Úvod... 5 Instalace modulu Deep Focus 3.1... 7 Nastavení pro automatizované snímání... 9 Manuální

Více

1 - Prostředí programu WORD 2007

1 - Prostředí programu WORD 2007 1 - Prostředí programu WORD 2007 Program WORD 2007 slouží k psaní textů, do kterých je možné vkládat různé obrázky, tabulky a grafy. Vytvořené texty se ukládají jako dokumenty s příponou docx (formát Word

Více

Skenery. ScanMate. i1150 / i1180. Příručka nastavení skenování pro ovladač ISIS. A-61820_cs

Skenery. ScanMate. i1150 / i1180. Příručka nastavení skenování pro ovladač ISIS. A-61820_cs Skenery ScanMate i1150 / i1180 Příručka nastavení skenování pro ovladač ISIS A-61820_cs Příručka nastavení skenování pro ovladač ISIS Obsah Použití ovladače ISIS... 1 Spuštění nástroje pro diagnostiku/ověření

Více

Vodafone promo kit uživatelský manuál http://promo.vodafone.cz/ Uživatelský manuál pro aplikaci. Vodafone promo kit. Verze dokumentu: 2.

Vodafone promo kit uživatelský manuál http://promo.vodafone.cz/ Uživatelský manuál pro aplikaci. Vodafone promo kit. Verze dokumentu: 2. Uživatelský manuál pro aplikaci Vodafone promo kit Verze dokumentu: 2.1 Vytvořeno: V Praze dne 8. 9. 2011 1 Obsah Vodafone promo kit uživatelský manuál Webové rozhraní aplikace Vodafone promo kit... 4

Více

ISDN telefony AVAYA 1408 / 1416 připojené na Integral Enterprise. Návod na obsluhu

ISDN telefony AVAYA 1408 / 1416 připojené na Integral Enterprise. Návod na obsluhu ISDN telefony AVAYA 1408 / 1416 připojené na Integral Enterprise Návod na obsluhu 2 Obsah str.: Důležitá upozornění a informace. 4 Seznamte se s Vaším telefonem Přehled funkcí a tlačítek telefonů ; Signální

Více

Podrobný postup pro vygenerování a zaslání Žádosti o podporu a příloh OPR přes Portál farmáře

Podrobný postup pro vygenerování a zaslání Žádosti o podporu a příloh OPR přes Portál farmáře Podrobný postup pro vygenerování a zaslání Žádosti o podporu a příloh OPR přes Portál farmáře 3. a 4. výzva příjmu žádostí Operačního programu Rybářství (2014 2020) V následujícím dokumentu je uveden podrobný

Více

Manuál pro WebRSD. verze 2.0 z 14. 10. 2011

Manuál pro WebRSD. verze 2.0 z 14. 10. 2011 Manuál pro WebRSD verze 2.0 z 14. 10. 2011 Tento manuál je inovací předchozího manuálu z 15. října 2005. Je vytvořen, aby pomáhal vedoucím soutěží prezentovat výsledky a další informace na webu ŠSČR. Ke

Více

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA PRO WEBOVOU KAMERU HP WEBCAM HD

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA PRO WEBOVOU KAMERU HP WEBCAM HD UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA PRO WEBOVOU KAMERU HP WEBCAM HD Copyright 2012 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft, Windows a Windows Vista jsou registrovanými ochrannými známkami společnosti Microsoft

Více

TVORBA MULTIMEDIÁLNÍCH PREZENTACÍ. Mgr. Jan Straka

TVORBA MULTIMEDIÁLNÍCH PREZENTACÍ. Mgr. Jan Straka TVORBA MULTIMEDIÁLNÍCH PREZENTACÍ Mgr. Jan Straka Nejčastěji používaný program pro tvorbu multimediálních prezentací je PowerPoint. V naší škole v současné době užíváme verzi 2010, budeme se tedy věnovat

Více

DUM 05 téma: Základy obsluha Gimp

DUM 05 téma: Základy obsluha Gimp DUM 05 téma: Základy obsluha Gimp ze sady: 02 tematický okruh sady: Bitmapová grafika ze šablony: 09 Počítačová grafika určeno pro: 2. ročník vzdělávací obor: 18-20-M/01 Informační technologie - Aplikace

Více

Instalace modemu Axesstel MV110H na Mac OS X

Instalace modemu Axesstel MV110H na Mac OS X Instalace modemu Axesstel MV110H na Mac OS X Aby bylo možné se s modemem Axesstel MV110H připojit k internetu na počítači s operačním systémem Mac OS X, je potřeba nejdříve nainstalovat ovladač Axesstel

Více

Tablet Android 4.0 (cz)

Tablet Android 4.0 (cz) Tablet Android 4.0 (cz) LTLM S7 Děkujeme, že jste si zakoupili náš tablet. Prosím, pečlivě si přečtěte tento manuál, předtím než začnete zařízení používat. Uchovejte tento manuál k pozdějšímu nahlédnutí.

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Rádiem řízený budík se slunečním modulem. Obj.č.: 640 037

NÁVOD K OBSLUZE. Rádiem řízený budík se slunečním modulem. Obj.č.: 640 037 NÁVOD K OBSLUZE Rádiem řízený budík se slunečním modulem Obj.č.: 640 037 DCF signál pro rádiem řízené hodiny s volbou ručního nastavování 24 hodinový ukazovací cyklus Kalendářní údaje: Datum dne a měsíce

Více

NÁVOD K HODINKÁM S KAMEROU 1. Úvod Dostává se Vám do rukou kamera s mikrofonem, záznamem obrazu a zvuku skrytá v náramkových hodinkách.

NÁVOD K HODINKÁM S KAMEROU 1. Úvod Dostává se Vám do rukou kamera s mikrofonem, záznamem obrazu a zvuku skrytá v náramkových hodinkách. NÁVOD K HODINKÁM S KAMEROU 1. Úvod Dostává se Vám do rukou kamera s mikrofonem, záznamem obrazu a zvuku skrytá v náramkových hodinkách. Připojení k PC je pomocí USB konektoru na rekordéru, z PC je rekordér

Více

Programový komplet pro evidence provozu jídelny v. 2.55. modul Sklad. 2001 Sviták Bechyně Ladislav Sviták hotline: 608/253 642

Programový komplet pro evidence provozu jídelny v. 2.55. modul Sklad. 2001 Sviták Bechyně Ladislav Sviták hotline: 608/253 642 Programový komplet pro evidence provozu jídelny v. 2.55 modul Sklad 2001 Sviták Bechyně Ladislav Sviták hotline: 608/253 642 Obsah 1 Programový komplet pro evidenci provozu jídelny modul SKLAD...3 1.1

Více

1. PROSTŘEDÍ PROGRAMU. Pás karet se záložkami (na obrázku aktivovaná karta Domů ) Hlavní okno, ve kterém se edituje aktuální snímek prezentace

1. PROSTŘEDÍ PROGRAMU. Pás karet se záložkami (na obrázku aktivovaná karta Domů ) Hlavní okno, ve kterém se edituje aktuální snímek prezentace Práce v PowerPointu 2007 PowerPoint je program z balíčku programů MS Office, který slouží pro tvorbu tzv. prezentací. Prezentace je určená k promítání při různých konferencí, veletrzích, přednáškách apod.

Více

Kingston DataTraveler Locker+ G3. Instalační příručka. Kingston DataTraveler Locker+ G3

Kingston DataTraveler Locker+ G3. Instalační příručka. Kingston DataTraveler Locker+ G3 Instalační příručka Kingston DataTraveler Locker+ G3 Obsah O této instalační příručce... 4 Systémové požadavky... 4 PC platforma... 4 Mac platforma... 4 Doporučení... 4 Nastavení (prostředí Windows)...

Více

NSA310. Příručka k rychlé instalaci. Multimediální server s jedním diskem. Výchozí přihlašovací údaje. Webová adresa: nsa310 Heslo: 1234

NSA310. Příručka k rychlé instalaci. Multimediální server s jedním diskem. Výchozí přihlašovací údaje. Webová adresa: nsa310 Heslo: 1234 NSA310 Multimediální server s jedním diskem Výchozí přihlašovací údaje Webová adresa: nsa310 Heslo: 1234 Příručka k rychlé instalaci Firmware 4.21 Vydání 1, 6/2011 Obsah Přední a zadní panel... 1 Úvod...

Více

V této části manuálu bude popsán postup jak vytvářet a modifikovat stránky v publikačním systému Moris a jak plně využít všech možností systému.

V této části manuálu bude popsán postup jak vytvářet a modifikovat stránky v publikačním systému Moris a jak plně využít všech možností systému. V této části manuálu bude popsán postup jak vytvářet a modifikovat stránky v publikačním systému Moris a jak plně využít všech možností systému. MENU Tvorba základního menu Ikona Menu umožňuje vytvořit

Více

FAQ Aplikace GRIS 2017

FAQ Aplikace GRIS 2017 FAQ Aplikace GRIS 2017 Uživatelská příručka aplikace GRIS Uživatelskou příručku k aplikaci GRIS naleznete na webových stránkách GA ČR na adrese https://gacr.cz/vyhlaseni-verejne-souteze-standardni-projekty-2017/

Více

Instalační příručka. Barevný monitor LCD

Instalační příručka. Barevný monitor LCD Instalační příručka Barevný monitor LCD Symboly týkající se bezpečnosti V této příručce se používají následující symboly. Označují důležité informace. Pečlivě si je přečtěte. VAROVÁNÍ Pokud se informacemi

Více

NÁVOD K OBSLUZE MODULU VIDEO 64 ===============================

NÁVOD K OBSLUZE MODULU VIDEO 64 =============================== NÁVOD K OBSLUZE MODULU VIDEO 64 =============================== Modul VIDEO 64 nahrazuje v počítači IQ 151 modul VIDEO 32 s tím, že umožňuje na obrazovce připojeného TV monitoru nebo TV přijímače větší

Více

Zákaznická linka: +420 585 496 211. Uživatelský manuál mobilní aplikace. Patriot EU

Zákaznická linka: +420 585 496 211. Uživatelský manuál mobilní aplikace. Patriot EU Zákaznická linka: +420 585 496 211 Uživatelský manuál mobilní aplikace Patriot EU 1.4.2016 1. OBSAH 1. OBSAH... 2 2. APLIKACE PATRIOT EU... 3 2.1 Stažení a instalaci aplikace... 3 2.2 Přidání vozidel do

Více

Automatická regulace hoření Reg 200

Automatická regulace hoření Reg 200 Automatická regulace hoření Reg 200 Uživatelský manuál 1.0 Obecná ustanovení 2 1.1 Technické parametry 3 1.2 Mechanické údaje 3 2.0 Popis Automatické regulace Reg 200 4 3.0 Blokové schéma 6 4.0 Ovládání

Více

LASERJET PRO CM1410 COLOR MFP SERIES. Stručná referenční příručka

LASERJET PRO CM1410 COLOR MFP SERIES. Stručná referenční příručka LASERJET PRO CM1410 COLOR MFP SERIES Stručná referenční příručka Tisk na zvláštní papír, štítky a průhledné fólie 1. V nabídce Soubor používaného programu klikněte na položku Tisk. 2. Vyberte produkt a

Více

TRUST SILVERLINE DIRECT ACCESS

TRUST SILVERLINE DIRECT ACCESS Návod k prvnímu použití zařízení Kapitola 1. Připojení (3.1) 2. Odinstalování starších ovladačů a zařízení (3.2) 3. Instalace v systému Windows (3.3) 4. Kontrola (3.4) 5. Testování (3.5)! 1 Úvod Tento

Více

KNIHY 2.0. (Program pro evidenci knih a jejich výpůjček)

KNIHY 2.0. (Program pro evidenci knih a jejich výpůjček) KNIHY 2.0 (Program pro evidenci knih a jejich výpůjček) Tento program dokáže vést kompletní evidenci o knihách a o jejich výpůjčkách. Umožňuje uchovávat data o knihách (autor, název, cena, klíčová slova

Více

1.Kontrola instalace MSDE SQL 2000

1.Kontrola instalace MSDE SQL 2000 Návod je určen pro systémy Windows 2000, XP, Vista a 7 32-bit, kde postačí SQL server MSDE 2000. Postup instalace pro 64-bitové systémy naleznete v jiném příslušném návodu. Náhledy pro tento návod byly

Více

Odpájecí stanice pro SMD. Kontrola teploty, digitální displej, antistatické provedení SP-HA800D

Odpájecí stanice pro SMD. Kontrola teploty, digitální displej, antistatické provedení SP-HA800D Odpájecí stanice pro SMD Kontrola teploty, digitální displej, antistatické provedení SP-HA800D Upozornění Teplota trysek je 400 C a v případě nesprávného zacházení s přístrojem může dojít ke zranění, požáru

Více

Počáteční nastavení aplikace WiFiS

Počáteční nastavení aplikace WiFiS Počáteční nastavení aplikace WiFiS Tento dokument Vás provede základním nastavením aplikace a celkovým uvedením do provozu. Po dosažení konce tohoto návodu budou všechny části aplikace WiFiS připravené

Více

Uživatelská p íru ka UMAX VisionBook 7Q Plus

Uživatelská p íru ka UMAX VisionBook 7Q Plus Uživatelská p íru ka UMAX VisionBook 7Q Plus Uživatelská p íru ka Uživate ská príru ka VisionBook 7Q Plus Popis za ízení 1. Tla ítko zapnutí / vypnutí (Power) 2. Tla ítka pro ovládání hlasitosti 3. Micro

Více

Vrchem plněná pračka CTG 125. Návod na obsluhu

Vrchem plněná pračka CTG 125. Návod na obsluhu Vrchem plněná pračka CTG 125 Návod na obsluhu PRAČKA CTG 125 A B1 B2 C1 C2 G H p S V VOLIČ PROGRAMU/TEPLOTY VOLIČ RYCHLOSTI ODSTŘEĎOVÁNÍ TLAČÍTKO ODLOŽENÉHO STARTU & ODSTRAŇOVÁNÍ SKVRN TLAČÍTKO AQUAPLUS

Více

Pračka EVOGT 14064D3. Návod k použití

Pračka EVOGT 14064D3. Návod k použití Pračka EVOGT 14064D3 Návod k použití 1 A VOLIČ PROGRAMŮ Použijte tento ovladač na výběr požadovaného pracího programu. Otočte voličem programů (lze jim otáčet do obou směrů) tak, aby byl program naproti

Více

Seznámení žáků s pojmem makra, možnosti využití, praktické vytvoření makra.

Seznámení žáků s pojmem makra, možnosti využití, praktické vytvoření makra. Metodické pokyny k pracovnímu listu č. 11 Používání maker Třída: 8. Učivo: Základy vytváření maker Obsah inovativní výuky: Seznámení žáků s pojmem makra, možnosti využití, praktické vytvoření makra. Doporučený

Více

HD satelitní přijímač SLOTH Opticum Ultra plus

HD satelitní přijímač SLOTH Opticum Ultra plus HD satelitní přijímač SLOTH Opticum Ultra plus recenze přijímače strana 1/16 Obsah: Představení přijímače... 3 Balení... 3 Přijímač... 4 Přední strana přijímače... 4 Zadní strana přijímače... 4 Levá strana

Více

Online travel solutions s.r.o. YONAD.CZ. Uživatelská příručka. Verze červen 2009

Online travel solutions s.r.o. YONAD.CZ. Uživatelská příručka. Verze červen 2009 Online travel solutions s.r.o. YONAD.CZ Uživatelská příručka Verze červen 2009 OBSAH 1. Úvod 2. Zprávy 3. Nastavení 3.1. Přidat nový typ pokoje 3.2. Editovat či smazat již stávající typ pokoje 3.3. Sezóny

Více

Chronis IB / IB L Programovatelné spínací hodiny

Chronis IB / IB L Programovatelné spínací hodiny Abyste mohli optimálně využít všech výhod programovatelných spínacích hodin Chronis IB / IB L, přečtěte si pozorně následující návod k obsluze a provozu. Chronis IB / IB L jsou programovatelné spínací

Více