Analýza vybraných jevů ve volbách do Zastupitelstva hlavního města Prahy

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Analýza vybraných jevů ve volbách do Zastupitelstva hlavního města Prahy"

Transkript

1 Analýza vybraných jevů ve volbách do Zastupitelstva hlavního města Prahy Zpracováno na žádost Ústavního soudu České republiky Pl. ÚS 54/10 vypracoval Doc. PhDr. Tomáš Lebeda, Ph.D. 1 Katedra politologie a evropských studií Filozofická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci Následující analýza obsahuje odpovědi na pět otázek, které autorovi položil Ústavní soud. Úvodem představuji souhrnnou charakteristiku voleb do Zastupitelstva hlavního města Prahy, v podobě tabulky 1. Tabulka shrnuje počty hlasů stran, které překročily 5% uzavírací klauzuli, a počty mandátů, které získaly. Představuje, jaký průměrný počet hlasů musela strana získat na jeden mandát, a v případě stran, které mandáty neobdržely, představuje počet hlasů, na základě kterých nebyly alokovány žádné mandáty. Tabulka 1 Volby Základní charakteristika volebních výsledků a průměrný počet hlasů na mandát podle kandidujících stran. TOP 09 ODS ČSSD KSČM SZ+ED VV ostatní Hlasů: Mandátů: Hlasů na jeden mandát: Hlasů na žádný mandát: Otázka č. 1: Kolik hlasů bylo potřeba k získání mandátů v jednotlivých volebních obvodech v roce 2010 a jak velké procentuální rozdíly vznikaly mezi jednotlivými obvody? Jednou z diskutabilních otázek je, zda byl v případě voleb do Zastupitelstva hlavního města Prahy důsledně dodržen princip rovnosti volebního práva. Všech sedm volebních obvodů totiž dostalo předem přidělený stejný počet mandátů. Jednalo se o minimální přípustný počet mandátů a to devět (M = 9). V této souvislosti je legitimní otázka, jaký byl průměrný počet platných hlasů na jeden mandát v jednotlivých volebních obvodech. Odpověď na tuto otázku nabízí tabulka 2. Průměrný počet platných hlasů na jeden mandát na území celého hlavního města Prahy představoval hlasů. Od tohoto celopražského průměru se průměrné počty hlasů na jeden mandát v jednotlivých obvodech v různé míře lišily. Nejvyšší průměr byl zaznamenán v obvodě 3 ( hlasů), což je o 8,17 % více než činí průměr v celém hlavním městě. Naopak nejnižší průměrný počet platných hlasů na jeden mandát jsem zaznamenal v obvodě 6 ( hlasů), což představuje o 7,51 % méně, než je celopražský průměr. Rozdíl mezi celkovým počtem platných hlasů v největším a nejmenším obvodě ( ) činí hlasů. To je 1,4 násobek průměrné hodnoty platných 1 Kontakt. tomas.lebeda@upol.cz, Podklady pro autorovy výpočty shromáždil Mgr. Michal Brumar, doktorand KPES FF UP.

2 hlasů na jeden mandát v celém hlavním městě. Z toho vyplývá, že rozdíl v počtu mandátů mezi největším a nejmenším volebním obvodem by měl představovat minimálně jeden mandát. Ve skutečnosti však všech sedm obvodů disponuje stejným počtem mandátů, tedy M = 9. Tabulka 2 Obvod Volby Průměrný počet hlasů na jeden mandát v jednotlivých obvodech a procentuální odchylky jednotlivých obvodů od průměru Velikost obvodu M Platných hlasů Průměrný počet hlasů Odchylka od průměru za celou Prahu na jeden mandát hlasy % , ,7 + 5, , ,1-7, , ,4 + 8, ,9 + 43,5 + 0, ,8-667,6-1, , ,1-7, , ,2 + 1,89 celá Praha ,4 0 0 Procentuální odchylka od průměru však není v prostředí vícemandátových volebních obvodů vhodným ukazatelem nerovnosti. Standardně se používá pouze jako ukazatel v jednomandátových obvodech, kde bývá přípustný rozptyl např % jako je tomu ve volbách do českého Senátu. Musíme si ale uvědomit, že v takovém případě se jedná o odchylku na jediný mandát. Ve vícemandátovém obvodě je odchylka vztažena k průměru z většího počtu mandátů. A tak i odchylka 5 % může představovat zásadní nerovnost. Jedná-li se např. o obvod o velikosti 21 mandátů, odchylka + 5 % znamená, že v tomto obvodě přebývá celý jeden mandát. Nelze tedy stanovit přijatelnou procentuální odchylku ve vícemandátových volebních obvodech, aniž bychom zohlednili počet mandátů. Problém požadavku na regionální rovnost se ve vícemandátových obvodech řeší pomocí poměrného rozdělování mandátů mezi volební obvody (již od konce 18 století od dob vzniku Sněmovny reprezentantů v USA). Takovýmto způsobem je řešena velikost volebních krajů i ve volbách do Poslanecké sněmovny PČR. Námitku formulovanou v souvislosti s výsledky tabulky 2 tak lze lépe ošetřit a ověřit pomocí výpočtu, který bude simulovat postup, jakými jsou standardně v poměrných volebních systémech rozdělovány mandáty mezi volební obvody. Existují tři standardně používané metody. Buď je výpočet proveden na základě počtu obyvatel, nebo na základě počtu registrovaných voličů, nebo na základě počtu voličů, kteří se k volbám dostavili. První možnost zcela nereflektuje povahu volebního práva, které náleží občanům od určitého věku splňující další zákonem dané podmínky a proto ji vynechávám. Druhou možnost, vycházející z počtu registrovaných voličů, představuje výpočet v tabulce 3. Pro výpočet jsem použil Hareovu kvótu kombinovanou s metodou největších průměrů, jelikož se jedná identický o postup, který je v ČR tradičně a dlouhodobě používán ke stejnému účelu (tedy k rozdělování mandátů mezi volební kraje) ve volbách do Poslanecké sněmovny 2. Tento výpočet nereflektuje platné hlasy, které jsou ovlivněny rozdílnou mírou volební účasti v jednotlivých volebních obvodech, jako tomu bylo v tabulce 2, ale počty registrovaných voličů. 2 Popis fungování požitých formulí je v příloze 2.

3 Z hlediska počtu registrovaných voličů je nejmenší obvod 2 a největší obvod 3. Tomu odpovídá i vypočtená distribuce mandátů. Pět obvodů by při tomto výpočtu mělo mít po devíti mandátech, nejmenšímu obvodu 2 by mělo náležet osm mandátů a největšímu obvodu 3 deset mandátů. Obvod č. 2 by se však tímto způsobem dostal pod minimální zákonem stanovenou hranici devíti mandátů. To je důsledkem toho, že počet mandátů Zastupitelstva hlavního města Prahy byl před volbami 2010 snížen ze 70 na 63. Tato změna zcela vymazala prostor pro jakoukoli případnou reflexi rozdílného počtu registrovaných voličů v množství přidělených mandátů jednotlivým obvodům. Součin počtu obvodů (7) a minimální velikosti obvodu dané za zákona (M = 9) totiž představuje právě velikost Zastupitelstva, tj. 63. Tabulka 3 Volby 2010 Proporční rozdělení mandátů mezi jednotlivé obvody na základě počtu registrovaných voličů Obvod Registrovaných Mandátů Zbytek hlasů Mandátů Mandátů Podíl kvóty voličů 1. výpočet po 1. výpočtu 2. výpočet celkem , , , , , , , Celkem Q = ,87 Rozdělení mandátů proběhlo pomocí Hareovy kvóty a metody největších zbytků Takto jsou zvýrazněny obvody, kde se vypočítané množství mandátů liší od počtu mandátů reálně použitých ve volbách. Třetí, podle názoru autora této analýzy nejvhodnější, postup představuje výpočet založený na počtu voličů, kteří se zúčastnili voleb (tabulka 4). Tento postup je v prostředí ČR tradiční, jelikož je využíván ve volbách do Poslanecké sněmovny PČR. K výpočtu byla opět použita pro tento účel u nás tradiční Hareova kvóta kombinovaná s metodou největších zbytků (viz přílohu 2). Výsledek se v tomto případě ještě více odchyluje od rovného počtu devíti mandátů pro každý obvod. Pouze tři ze sedmi obvodů by měly disponovat tímto počtem mandátů (obvody č. 4, 5 a 7). Dva obvody by měly mít velikost 10 mandátů (obvody č. 1 a 3) a dva obvody by měly rozdělovat pouze osm mandátů (obvody č. 2 a 4). I zde však platí poznámka, že by se však tímto způsobem dostaly pod minimální zákonem stanovenou hranici devíti mandátů. Opět jako důsledek toho, že počet mandátů Zastupitelstva hlavního města Prahy byl před volbami 2010 snížen ze 70 na 63 a není zde prostor pro rozdílnou distribuci mandátů na základě, v tomto případě, počtu zúčastněných voličů. Tato metoda je vhodná jako analytický nástroj pro posouzení nerovnosti mezi obvody. Problém této metody však spočívá v tom, že by nebyla aplikovatelná jako systémový prvek do prostředí českých komunálních voleb. V nich totiž volič disponuje různým počtem hlasů v závislosti na počtu zastupitelů volených do zastupitelstva, případně volených v obvodu (pokud existuje). Nebyl by tak předem znám počet hlasů, které má volič k dispozici.

4 Tabulka 4 Volby 2010 Proporční rozdělení mandátů mezi jednotlivé obvody na základě volební účasti (vydané obálky) Obvod Vydaných Mandátů Zbytek hlasů Mandátů Mandátů Podíl kvóty obálek 1. výpočet po 1. výpočtu 2. výpočet celkem , , , , , , , Celkem Q = 6 663,30 Rozdělení mandátů proběhlo pomocí Hareovy kvóty a metody největších zbytků Takto jsou zvýrazněny obvody, kde se vypočítané množství mandátů liší od počtu mandátů reálně použitých ve volbách. Otázka č. 2: Vedlo rozdělení území hlavního města na sedm obvodů k faktickému navýšení 5% omezovací klauzule, případně o kolik? V odpovědi na tuto otázku budu na místo pojmu faktická uzavírací klauzule používat pojem volební práh (electoral threshold), jelikož se jedná o pojem, který k tomuto účelu politická věda standardně používá. Podstatu přirozeného prahu a detaily k jeho výpočtu vysvětluje příloha 1. Reálný práh není možné před volbami jednoznačně určit, lze však přesně vypočítat, v jakém intervalu se bude pohybovat. V našem případě představují interval, ve kterém se reálně přirozené prahy jednotlivých obvodů nacházely, hodnoty T I a T E v tabulce 5. Do výpočtu již byl zahrnut vliv počtu propadlých hlasů, který hodnoty T I a T E ovlivňuje. Vzorce pro jejich výpočet totiž vycházejí z předpokladu, že se skrutinia účastní strany, jejichž zisk hlasů dohromady tvoří 100 %. Ve skutečnosti však část hlasů propadne ještě před rozdělováním mandátů ve skrutiniu. Dolní práh T I se v jednotlivých obvodech pohyboval mezi 6,03 a 6,7 % - detailní informace viz příslušný sloupec v tabulce 5. To znamená, že nebylo ani teoreticky možné, aby jakákoli strana získala mandát s nižším procentem hlasů. V případě všech sedmi obvodů je tato nezpochybnitelná hranice vyšší než zákonem stanovená 5% klauzule. Horní práh T E garantuje, že po jeho překročení strana mandát získá. Tuto jistotu mají strany v závislosti na jednotlivých obvodech mezi 8,44 % a 9,17 %. S jistotou lze říci, že reálný práh se v každém obvodě nachází mezi dolním a horním prahem (viz tabulku 5). Efektivní práh T eff pak v každém obvodě představuje průměr dolního a horního prahu, tedy statisticky nejpravděpodobnější hodnotu reálného prahu. Ty v jednotlivých obvodech osciluje mezi 6,98 % a 7,74 % platných hlasů. Tato hodnota je pro jednotlivé obvody odlišná i přes to, že měly stejnou velikost, tedy stejný počet mandátů M = 9. Rozdíly jsou dány odlišným počtem stran ve skrutiniu a zejména odlišným procentem propadlých hlasů stran, které se do skrutinia vůbec nedostaly. Výpočet reálného není snadný a mezi odborníky nepanuje na postupu jednoznačná shoda. Proto uvádím dvě různé hodnoty výsledných prahů (poslední dva sloupce tabulky 5). První výpočet (T předposlední sloupec tabulky) vychází pouze z tzv. posledního účinného podílu. Tedy z podílu hlasů, na základě kterého byl některé ze stran přisouzen poslední z devíti rozdělovaných mandátů. Ten byl převeden na procento platných hlasů a vyjadřuje

5 přirozený práh. Existují však situace, kdy tento podíl náleží straně, která získala jediný mandát a lze si představit, že by mohla získat dokonce i menší počet hlasů a přesto by o mandát nepřišla. Tento počet musí být alespoň o jeden hlas vyšší, než je největší neúčinný podíl, tedy největší podíl hlasů, na základě kterého již nebyl některé jiné straně mandát alokován. V takovém případě je pak hodnota přirozeného prahu nižší. K této situaci došlo ve třech ze sedmi obvodů a výsledné prahy (T adj ) představuje poslední sloupec tabulky. Osobně bych za těchto okolností spíše přihlédnul k předposlednímu sloupci, který je teoreticky nezpochybnitelný. Hodnoty přirozeného prahu v jednotlivých obvodech ve volbách do Zastupitelstva hlavního města Prahy v roce 2010 oscilovaly mezi 7,04 % a 7,82 % platných hlasů. To představuje o 2,04 až 2,82 % více než je hodnota zákonem stanovené uzavírací klauzule. Tabulka 5 Volby 2010 Hodnoty přirozených prahů v jednotlivých volebních obvodech Obvod Stran Velikost Procento propadlých Reálný interval Výsledné prahy (p) obvodu (M) hlasů pod 5% klauzulí T I T E T eff T T adj ,94 6,70 8,71 6,98 7,25 7, ,90 6,44 9,01 7,72 7,82 7, ,34 6,55 9,17 7,86 7,69 7, ,92 6,43 9,01 7,72 7,45 6, ,69 6,45 9,03 7,74 7,46 7, ,23 6,41 8,98 7,69 7,45 7, ,59 6,03 8,44 7,24 7,04 7,04 Otázka č. 3: Kolik hlasů bylo třeba pro získání mandátů při rozdělení Prahy do více volebních obvodů v minulosti a jak velké procentuální rozdíly tehdy vznikaly mezi obvody? Touto otázkou se opět dostáváme k problému nastolenému již v otázce č. 1, avšak vracíme se zpět k volbám 1998 a Ve volbách 1994 a 2006 totiž byla Praha jedním volebním obvodem. Ve volbách 2002 byla Praha rozdělena na pět obvodů o stejné velikosti 14 mandátů. Nebudu již detailně rozepisovat postup výpočtu analogický s výpočty tabulkách 2, 3 a 4 popsaný v odpovědi na otázku 1. V roce 2002 došlo v Praze k extrémní podreprezentaci obvodu č. 1. Ten měl o 14,4 % vyšší průměr na jeden mandát, než činil průměr v celém hlavním městě. Všechny ostatní obvody měly průměrné hodnoty nižší. Viz tabulku 6. Tabulka 6 Obvod Volby Průměrný počet hlasů na jeden mandát v jednotlivých obvodech a procentuální odchylky jednotlivých obvodů od průměru Velikost obvodu M Platných hlasů Průměrný počet hlasů Odchylka od průměru za celou Prahu na jeden mandát hlasy % , ,9 + 14, , ,1-6, , ,0-2, ,4-411,0-0, , ,8-4,56 celá Praha ,4 0,0 0,00

6 Rozdělení mandátů jednotlivým obvodům na základě počtu registrovaných voličů (vypočítané stejným způsobem jako v tabulce 3) ukazuje, že obvod č. 1 měl získat o jeden mandát více (15 namísto 14ti) a naopak obvod č. 3 o jeden mandát méně (13 namísto 14ti). Viz tabulku 7. Tabulka 7 Volby 2002 Proporční rozdělení mandátů mezi jednotlivé obvody na základě počtu registrovaných voličů Obvod Registrovaných Mandátů Zbytek hlasů Mandátů Mandátů Podíl kvóty voličů 1. výpočet po 1. výpočtu 2. výpočet celkem , , , , , Celkem Q = ,46 Rozdělení mandátů proběhlo pomocí Hareovy kvóty a metody největších zbytků Takto jsou zvýrazněny obvody, kde se vypočítané množství mandátů liší od počtu mandátů reálně použitých ve volbách. Rozdělení mandátů jednotlivým obvodům na základě počtu zúčastněných voličů (vypočítané stejným způsobem jako v tabulce 4) opět ještě více akcentuje nerovnosti. Obvod č. 1 měl získat o dva mandáty více (16 namísto 14ti) a naopak obvody č. 2 a 3 měly mít o jeden mandát méně (vždy 13 namísto 14ti). Viz tabulku 8. Tabulka 8 Volby 2002 Proporční rozdělení mandátů mezi jednotlivé obvody na základě volební účasti (vydané obálky) Obvod Vydaných Mandátů Zbytek hlasů Mandátů Mandátů Podíl kvóty obálek 1. výpočet po 1. výpočtu 2. výpočet celkem , , , , , Celkem Q = 4 966,16 Rozdělení mandátů proběhlo pomocí Hareovy kvóty a metody největších zbytků Takto jsou zvýrazněny obvody, kde se vypočítané množství mandátů liší od počtu mandátů reálně použitých ve volbách. Ve volbách 1998 byla Praha rozdělena na deset obvodů o nestejné velikosti 5 nebo 6 mandátů. Je to jediný případ, kdy se tvůrci volebních obvodů (snad) pokusili reflektovat odlišné počty voličů. Přesto došlo k extrémní podreprezentaci obvodu č. 8. Ten měl o 16,8 % vyšší průměr platných hlasů na jeden mandát, než činil průměr v celém hlavním městě. V obvodu č. 6 naopak došlo k významné nadreprezentaci, jelikož průměrný počet platných hlasů byl o 9,96 % nižší než celopražský průměr. Viz tabulku 9.

7 Tabulka 9 Obvod Volby Průměrný počet hlasů na jeden mandát v jednotlivých obvodech a procentuální odchylky jednotlivých obvodů od průměru Velikost obvodu M Platných hlasů Průměrný počet hlasů Odchylka od průměru za celou Prahu na jeden mandát hlasy % , ,2-4, ,2-934,7-2, ,4-117,4-0, ,5-566,3-1, ,8 499,0 1, , ,4-9, ,3-514,5-1, , ,3 16, ,8-829,0-2, ,2 751,4 1,99 celá Praha ,8 Rozdělení mandátů jednotlivým obvodům na základě počtu platných hlasů (vypočítané podobným způsobem jako v tabulce 3 a 7) ukazuje, že obvod č. 8 měl získat o jeden mandát více (7 namísto 6ti) a naopak obvod č. 6 o jeden mandát méně (4 namísto 5ti). To by však již bylo porušení tehdejší zákonem stanovené minimální velikosti volebního obvodu. Pro výpočet musely být tentokrát použité počty platných hlasů, jelikož v roce 1998 ČSÚ nezveřejňoval ani počet registrovaných voličů, ani počet vydaných obálek v jednotlivých volebních obvodech. Viz tabulku 10. Tabulka 10 Volby 1998 Proporční rozdělení mandátů mezi jednotlivé obvody na základě počtu platných hlasů* Obvod Mandátů Zbytek hlasů Mandátů Mandátů Platných hlasů* Podíl kvóty 1. výpočet po 1. výpočtu 2. výpočet celkem , , , , , , , , , , Celkem Q = ,84 Rozdělení mandátů proběhlo pomocí Hareovy kvóty a metody největších zbytků * Základem pro výpočet se staly počty platných hlasů odevzdaných všem stranám v jednotlivých volebních obvodech, jelikož v roce 1998 ČSÚ nezveřejňoval ani počet registrovaných voličů, ani počet vydaných obálek v jednotlivých volebních obvodech. Takto jsou zvýrazněny obvody, kde se vypočítané množství mandátů liší od počtu mandátů reálně použitých ve volbách.

8 Otázka č. 4: Je možné říci, že obecně tedy bez vztahu ke konkrétním politických subjektům rozdělení hlavního města do sedmi obvodů pro účely voleb bylo pro politické subjekty, jejichž preference oscilují okolo 5 %, výhodou, nevýhodou, anebo to mělo pro volby marginální význam? Pravděpodobně nejlepší kniha zabývající se volební matematikou říká: Počet mandátů přidělovaných ve volebním obvodě má silnější dopad na proporcionalitu, než jakékoli další faktory [Taagepera a Shugart, 1989: 112]. Jakékoli zvýšení počtu volebních obvodů a tím snížení velikosti obvodu (počtu rozdělovaných mandátů), případně snížení počtu mandátů voleného sboru nutně a nezpochybnitelně vede k nárůstu přirozeného prahu a tím i ke složitějšímu přístupu malých stran k mandátům. Výsledkem je podreprezentace nebo naprostá nereprezentace malých stran. Pokud je přirozený práh vyšší než zákonem stanovená 5% klauzule, což bylo výše prokázáno (tabulka 5), je nezpochybnitelné, že pro strany oscilující okolo 5 % je rozdělení města na menší obvody nevýhodou. V našem případě postihuje toto rozdělení strany do velikosti cca 7 až 8 %. Pro detaily viz tabulku 5. Otázka č. 5: Lze na základě stávajících výsledků voleb zjistit (případně s jakou mírou pravděpodobnosti), jak by předmětné volby dopadly, bez územního rozčlenění provedeného usnesením zastupitelstva č. 39/17 ze dne ? Volby do zastupitelstva hlavního města Prahy proběhly v sedmi volebních obvodech, ve kterých každá strana postavila různé kandidátní listiny. Právě role osob při rozdělování hlasů voliči poněkud komplikuje úvahu o tom, jak by byly rozděleny mandáty, hlasovalo-li by se pouze v jediném volebním obvodě, jako tomu bylo např. ve volbách Významnější roli by zde pravděpodobně sehráli lídři jednotlivých stran, kteří by stáli v čele celopražské kandidátní listiny a nikoli pouze jedné ze sedmi listin. Na druhou stranu, nelze očekávat, že by toto mělo mít zásadní dopad na celkovou distribuci hlasů a potažmo tak i mandátů. Volební chování ve velkém městě, jakým je Praha se mnohem více blíží vzorcům volebního chování známým z voleb do Poslanecké sněmovny nebo krajů. Ostatně Praha je svým statusem krajem a patří dokonce mezi ty největší. Proto bych nepovažoval za nekorektní, použít celkové počty hlasů odevzdaných v celé Praze za základ pro výpočet modelu založeného na principu jediného obvodu. Výpočet v tomto případě usnadňuje fakt, že ve všech sedmi volebních obvodech v roce 2010 disponovali voliči stejným počtem hlasů. Nemusíme tak zohledňovat rozdíly mezi obvody. Model rozdělení mandátů v jediném obvodě přináší tabulka 11. Použita byla identická metoda výpočtu, jakou stanovuje zákon. Jedná se o d Hondtův volební dělitel (viz přílohu 2).

9 Tabulka 11 Volby 2010 Model rozdělení mandátů v rámci jediného volebního obvodu celého hlavního města TOP 09 ODS ČSSD KSČM SZ+ED VV Hlasů: Dělitelé , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,8 ** , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,5 * , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,1 TOP 09 ODS ČSSD KSČM SZ+ED VV Mandátů: * Poslední účinný podíl ** První neúčinný podíl Výsledné složení zastupitelstva by se poměrně významně lišilo, jak ukazuje tabulka 12. Oba malé kandidující subjekty (VV a koalice SZ a ED) by získaly po čtyřech mandátech. Reálný výsledek ve volbách 2010 jim nepřisoudil ani jediný. Tyto mandáty by shodně ztratily dvě nejsilnější strany TOP 09 a ODS. Jeden mandát by se přesunul od ČSSD ke KSČM. Zásadní rozdíl by výsledek přinesl pro koaliční vyjednávání, jelikož dnes vládnoucí koalice ODS a ČSSD by nezískala potřebnou nadpoloviční většinu v zastupitelstvu. Celkově by bylo alokováno jiným způsobem 9 z 63 mandátů, což představuje 14,3 % počtu členů zastupitelstva. Mandáty přidělené konkrétním kandidátům by se pak mohli lišit ještě významněji.

10 Tabulka 12 Volby 2010 model jediného obvodu a porovnání s reálným výsledkem TOP 09 ODS ČSSD KSČM SZ+ED VV Model jediný obvod: Reálný výsledek 7 obvodů: Rozdíl při jediném obvodu: Literatura (včetně příloh): Gallagher, M. (1992). Comparing Proportional Representation Electoral Systems: Quotas, Thresholds, Paradoxes and Majorities. British Journal of Political Science, vol.22, no.4, pp Lebeda, T. (2008). Volební systémy poměrného zastoupení: Mechanismy, proporcionalita a politické konsekvence. Karolinum, Praha. Lijphart, A. (1994). Electoral Systems and Party Systems: A Study of Twenty-seven Democracies, Oxford University Press, New York. Taagepera, R. (1998a). Effective magnitude and effective thresholds. Electoral studies, vol.17, no.4, pp Taagepera, R., M. S. Shugart (1989). Seats and Votes: The Effects and Determinants of Electoral systems. Yale University Press, New Haven.

11 Příloha 1 Přirozený práh Přirozený práh (T) je velmi důležitým ukazatelem pro hodnocení vlastností volebních systémů, zejména ve vztahu k reprezentaci malých stran. Udává nejmenší možné procento hlasů, které strana ve volebním obvodě musí získat, aby obdržela alespoň jeden mandát. Velikost přirozeného prahu je závislá na více faktorech, rozhodujícím z nich je velikost volebních obvodů. Čím je velikost volebního obvodu (M) menší, tím se zvyšuje hodnota přirozeného prahu. Přirozený práh, jako hranice vyjádřená procenty hlasů znemožňující malým stranám získat mandát, je de facto v přímém konkurenčním vztahu vůči jiné procentní hranici, kterou je uzavírací klauzule. Uzavírací klauzule, která udává nezbytné minimální procento hlasů nutné k účasti strany ve skrutiniu, je primární proměnnou. Není závislá na jiných proměnných, ale pouze na vůli tvůrce volebních pravidel. Zvláště ve volebních systémech s malými obvody může být hodnota uzavírací klauzule nižší, než je přirozený práh. Příkladem může být většina volebních obvodů ve Španělsku. V takovém případě, jestliže politická strana zdolá uzavírací klauzuli, nemusí stále získat mandát. Někdy bývá vliv velikosti obvodu ještě více podpořen, nebo naopak mírně oslaben, určitým typem volební formule. Do výše přirozeného prahu se promítají i další faktory jako například počet kandidujících stran či jejich vzájemná poměrná velikost. Hodnota přirozeného prahu pro konkrétní velikost volebního obvodu vždy osciluje mezi dvěma krajními hranicemi. Jedná se o práh nejnižšího zastoupení (T I ) threshold of inclusion (representation) a práh nejvyššího vyloučení (T E ) - threshold of exclusion [Lijphart 1994: 25, Taagepera 1998a: 395]. Ekvivalentem může být označení dolní a horní práh. Práh nejnižšího zastoupení (T I ) - udává nejmenší možné procento hlasů, které strana potřebuje k zisku jediného mandátu za absolutně nejpříznivějších podmínek. Práh nejvyššího vyloučení (T E ) - můžeme definovat jako nejvyšší procento hlasů, které za maximálně nepříznivých podmínek může způsobit, že strana nezíská žádný mandát. Když strana zdolá spodní práh je možné, že získá mandát; když zdolá horní práh je jisté, že získá mandát [Lijphart 1994: 25]. Reálná hodnota přirozeného prahu se tedy bude vždy pohybovat mezi těmito dvěma krajními hranicemi. Ty jsou však pochopitelně proměnlivé, v závislosti na výše zmíněných faktorech (zejména na velikosti obvodu). Panuje celkem široká shoda, že se skutečné hodnoty přirozeného prahu budou nejpravděpodobněji blížit střední hodnotě, která se nachází přibližně uprostřed mezi spodním a horním prahem [Taagepera 1998a: 395]. Takto teoreticky definovaný práh nazýváme efektivní práh - effective threshold a označujeme jej T případně T eff. Vyjadřuje nejpravděpodobnější hodnotu přirozeného prahu za předem definovaných podmínek. Tabulka 13 Vzorce pro výpočet hodnot horních a dolních prahů pro jednotlivé volební formule Dolní práh T I Horní práh T E Vzorce platné pro D Hondtův dělitel (volební formule používaná v ČR pro volby do obecních zastupitelstev) M + p 1 M + 1 M udává velikost obvodu, tedy počet mandátů, které mají být v obvodě rozděleny p udává počet stran, které se rozdělování mandátů účastní Zdroje: Gallagher Vzorce přirozeného prahu jsou specifické pro každou volební formuli. Pracují s velikostí volebního obvodu (M) a s počtem stran, které se v daném obvodě budou rozdělování mandátů

12 účastnit (p). Tyto vzorce dokáží naprosto přesně definovat interval, kde se bude pohybovat reálný přirozený práh. Jimi zjištěné hranice dolního a horního prahu jsou naprosto přesné a neexistuje žádná situace, při které by reálná hodnota přirozeného prahu ležela mimo stanovený interval. Na základě hodnot dolního a horního prahu lze vypočítat hodnotu efektivního prahu (T ). T I + T T = E 2 To však platí pouze za předpokladu, že nejpravděpodobnější hodnota přirozeného prahu skutečně leží uprostřed mezi hodnotou horního a dolního prahu. To zatím nikdo bezpečně neprokázal. Předpokládáme však, že se tato úvaha významně blíží realitě.

13 Příloha 2 Použité volební formule Hareova kvóta Je jedna ze základních volebních formulí pro užívaná poměrné rozdělování mandátů mezi strany, případně mezi volební obvody. Tato formule dělí počet všech platných hlasů (V) počtem všech mandátů, které mají být přiděleny (S), aby z nich zjistila, kolik hlasů připadá na jeden mandát, jinými slovy, aby zjistila výši kvóty (Q). Q = V S Přidělování mandátů probíhá tak, že každá strana obdrží tolik mandátů, kolikrát se celá hodnota kvóty vejde do počtu hlasů, které strana získala. Jelikož takto obvykle nejsou rozděleny všechny mandáta, zbývající musejí být dodatečně alokovány pomocí metody největších zbytků. Jde o tradiční a převažující postup. Zbylé mandáty připadnou těm stranám, které mají největší absolutní počet nevyužitých hlasů. Jednoduše jsou porovnány počty zbylých hlasů, které nepřekročily hodnotu původní kvóty. Pomocí této metody nelze přidělit jedné straně více než jeden mandát. V České republice je Hareova kvóta používána pro výpočet republikového mandátového čísla ve volbách do Poslanecké sněmovny, na jehož základě jsou volebním krajům (tj. volebním obvodům) přidělovány počty mandátů. Bylo tomu shodně jak v předchozím volebním systému pro volby do Poslanecké sněmovny (do voleb 1998), tak v dnešním (od voleb 2002). Hareova kvóta bývá obecně hodnocena jako jedna z nejproporčnějších volebních formulí. D Hondtův dělitel Jedná se o formuli, kterou můžeme také označit za metodu největších průměrů. Vychází ze zásady, že není spravedlivé, aby jakákoli strana obdržela mandát dříve, dokud má nižší průměrný počet hlasů na jeden mandát než kterákoli jiná strana. Tato formule je protipólem Hareovy kvóty a jejího konceptu proporcionality založeného na minimalizaci absolutních rozdílů mezi procenty hlasů a procenty mandátů. Mandát je vždy přisouzen straně, která aktuálně vykazuje nejvyšší průměrný počet hlasů. Samotná alokační procedura probíhá následovně: Počet platných hlasů každé strany je vydělen řadou celých čísel (dělitelů) počínaje jedničkou: 1; 2; 3; 4;... atd. Ze všech vypočtených podílů je vybrán takový počet nejvyšších, kolik má být rozděleno mandátů. Každá strana získá tolik mandátů, kolik jejích podílů bylo vybráno. Účinek D Hondtova dělitele je většinou odborníků označován jako disproporční ve prospěch velkých stran. Tento závěr je v současnosti převažující, avšak nikoli zcela jednoznačný. A tak je vhodnější říci, že oproti Hareově kvótě a většině jiných formulí častěji pomůže k zisku mandátu silnější straně a tím oslabí stranu menší. D Hondtův dělitel je absolutně nejrozšířenější volební formulí poměrných systémů. Aplikován je i v České republice a to jak ve volbách sněmovních, tak evropských i komunálních.

7. Domy a byty. 7.1. Charakteristika domovního fondu

7. Domy a byty. 7.1. Charakteristika domovního fondu 7. Domy a byty Sčítání lidu, domů a bytů 2011 podléhají všechny domy, které jsou určeny k bydlení (např. rodinné, bytové domy), ubytovací zařízení určená k bydlení (domovy důchodců, penziony pro důchodce,

Více

STEM VOLEBNÍ PREFERENCE ZÁŘÍ 2015

STEM VOLEBNÍ PREFERENCE ZÁŘÍ 2015 STEM VOLEBNÍ PREFERENCE ZÁŘÍ 20 Obraz preferencí ze září 20 ukazuje, že naše politická scéna se postupně proměňuje. Do parlamentu by se sice i nadále dostalo šest stran, ale postavení dvou hlavních stran,

Více

Dne 12. 7. 2010 obdržel zadavatel tyto dotazy týkající se zadávací dokumentace:

Dne 12. 7. 2010 obdržel zadavatel tyto dotazy týkající se zadávací dokumentace: Dne 12. 7. 2010 obdržel zadavatel tyto dotazy týkající se zadávací dokumentace: 1. na str. 3 požadujete: Volání a SMS mezi zaměstnanci zadavatele zdarma bez paušálního poplatku za tuto službu. Tento požadavek

Více

Posilování sociálního dialogu v místním a regionálním správním sektoru. Diskusní dokument

Posilování sociálního dialogu v místním a regionálním správním sektoru. Diskusní dokument EPSU/CEMR seminář 11. prosince 2008, Bratislava 1) Co je sociální dialog? Je důležité vysvětlit, co znamená sociální dialog, protože tento termín se obvykle nepoužívá ve všech evropských zemích pro popis

Více

ČÁST PÁTÁ POZEMKY V KATASTRU NEMOVITOSTÍ

ČÁST PÁTÁ POZEMKY V KATASTRU NEMOVITOSTÍ ČÁST PÁTÁ POZEMKY V KATASTRU NEMOVITOSTÍ Pozemkem se podle 2 písm. a) katastrálního zákona rozumí část zemského povrchu, a to část taková, která je od sousedních částí zemského povrchu (sousedních pozemků)

Více

Volební model MEDIAN (březen - duben 2012)

Volební model MEDIAN (březen - duben 2012) VÝZKUM TRHU, MÉDIÍ a VEŘEJNÉHO MÍNĚNÍ, VÝVOJ SOFTWARE MEDIAN, Národních hrdinů 73, 190 12 Praha 9, tel.: 225 301 111, fax: 225 301 101, http: //www.median.cz, e-mail: median@median.cz oficiální partner

Více

ČESKÝ VOLIČ. Červenec 2013

ČESKÝ VOLIČ. Červenec 2013 ČESKÝ VOLIČ Červenec 2013 Herzmann s.r.o., Otopašská 12/806, 158 00 Praha 5, zapsaná v obchodním rejstříku, vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 147461, IČ 285 18 390, DIČ CZ 285 18 390 Úvod

Více

Stanovy horolezeckého oddílu "ROT SPORT"

Stanovy horolezeckého oddílu ROT SPORT Stanovy horolezeckého oddílu "ROT SPORT" Horolezecký oddíl "ROT SPORT" je dobrovolným občanským sdružením zájemců o horolezecký sport, navazující na sportovní a duchovní hodnoty českých a saských horolezců

Více

PRŮZKUM PRODEJE INJEKČNÍHO MATERIÁLU. v lékárnách ORP Zlín, ORP Vizovice a ORP Otrokovice

PRŮZKUM PRODEJE INJEKČNÍHO MATERIÁLU. v lékárnách ORP Zlín, ORP Vizovice a ORP Otrokovice PRŮZKUM PRODEJE INJEKČNÍHO MATERIÁLU v lékárnách ORP Zlín, ORP Vizovice a ORP Otrokovice Zlín, 2008 Cíle průzkumu Hlavní cílem projektu bylo shromáždění dat o prodeji injekčního materiálu lékárnami ve

Více

1 METODICKÉ POKYNY AD HOC MODUL 2007: Pracovní úrazy a zdravotní problémy související se zaměstnáním

1 METODICKÉ POKYNY AD HOC MODUL 2007: Pracovní úrazy a zdravotní problémy související se zaměstnáním 1 METODICKÉ POKYNY AD HOC MODUL 2007: Pracovní úrazy a zdravotní problémy související se zaměstnáním Ad hoc modul 2007 vymezuje Nařízení Komise (ES) č. 431/2006 z 24. února 2006. Účelem ad hoc modulu 2007

Více

DAŇ Z PŘÍJMŮ FYZICKÝCH OSOB

DAŇ Z PŘÍJMŮ FYZICKÝCH OSOB DAŇ Z PŘÍJMŮ FYZICKÝCH OSOB Předmět daně z příjmů fyzických osob Fyzická osoba zdaňuje všechny své příjmy jedinou daní a přitom tyto příjmy mohou mít různý charakter. Příjmy fyzických osob se rozdělují

Více

úzkým propojením se rozumí stav, kdy jsou dvě nebo více fyzických či právnických osob spojeny:

úzkým propojením se rozumí stav, kdy jsou dvě nebo více fyzických či právnických osob spojeny: Příloha č. 1 Srovnávací tabulka k návrhu zákona o finančních konglomerátech s legislativou ES Ustanovení zákona Navrhovaný předpis ČR 36 Změna zákona o bankách 4 V 4 odst. 5 písm. g) se slova s úzkým propojením,

Více

Rychnov nad Kněžnou. Trutnov VÝVOJ BYTOVÉ VÝSTAVBY V KRÁLOVÉHRADECKÉM KRAJI V LETECH 1998 AŽ 2007 29

Rychnov nad Kněžnou. Trutnov VÝVOJ BYTOVÉ VÝSTAVBY V KRÁLOVÉHRADECKÉM KRAJI V LETECH 1998 AŽ 2007 29 3. Bytová výstavba v okresech Královéhradeckého kraje podle fází (bez promítnutí územních změn) Ekonomická transformace zasáhla bytovou výstavbu velmi negativně, v 1. polovině 90. let nastal rapidní pokles

Více

5.6.6.3. Metody hodnocení rizik

5.6.6.3. Metody hodnocení rizik 5.6.6.3. Metody hodnocení rizik http://www.guard7.cz/lexikon/lexikon-bozp/identifikace-nebezpeci-ahodnoceni-rizik/metody-hodnoceni-rizik Pro hodnocení a analýzu rizik se používají různé metody. Výběr metody

Více

DODATEČNÉ INFORMACE Č. 4 K ZADÁVACÍM PODMÍNKÁM VEŘEJNÉ ZAKÁZKY

DODATEČNÉ INFORMACE Č. 4 K ZADÁVACÍM PODMÍNKÁM VEŘEJNÉ ZAKÁZKY DODATEČNÉ INFORMACE Č. 4 K ZADÁVACÍM PODMÍNKÁM VEŘEJNÉ ZAKÁZKY Komplexní servis prádla a oděvů pro Nemocnici Jihlava Nadlimitní zakázka na služby zadávaná v otevřeném řízení dle zákona 137/2006 Sb., o

Více

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ. Č. j.: ÚOHS-S0740/2015/KS-40547/2015/840/MWi Brno 23. 11. 2015

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ. Č. j.: ÚOHS-S0740/2015/KS-40547/2015/840/MWi Brno 23. 11. 2015 *UOHSX007UAGF* UOHSX007UAGF ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ Č. j.: ÚOHS-S0740/2015/KS-40547/2015/840/MWi Brno 23. 11. 2015 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení sp. zn.

Více

Ukázka analýzy zpravodajství Českého rozhlasu za období 03.10.14-09.10.14

Ukázka analýzy zpravodajství Českého rozhlasu za období 03.10.14-09.10.14 Ukázka analýzy zpravodajství Českého rozhlasu za období 03.10.14-09.10.14 Obsah 1 Zdrojová data a metodika... 2 2 Kontext sledovaného období... 3 3 Zastoupení reprezentantů české politiky... 4 4 Zastoupení

Více

STEM VOLEBNÍ PREFERENCE LISTOPAD 2015

STEM VOLEBNÍ PREFERENCE LISTOPAD 2015 STEM VOLEBNÍ PREFERENCE LISTOPAD 2015 Listopadový výzkum provedený ještě před pařížským teroristickým útokem zračí oproti září ve větší míře nerozhodnost a váhání části voličů. Může se na tom podílet zostřená

Více

VÝKLADOVÁ PRAVIDLA K RÁMCOVÉMU PROGRAMU PRO PODPORU TECHNOLOGICKÝCH CENTER A CENTER STRATEGICKÝCH SLUŽEB

VÝKLADOVÁ PRAVIDLA K RÁMCOVÉMU PROGRAMU PRO PODPORU TECHNOLOGICKÝCH CENTER A CENTER STRATEGICKÝCH SLUŽEB VÝKLADOVÁ PRAVIDLA K RÁMCOVÉMU PROGRAMU PRO PODPORU TECHNOLOGICKÝCH CENTER A CENTER STRATEGICKÝCH SLUŽEB Rámcový program pro podporu technologických center a center strategických služeb schválený vládním

Více

Výzva k podání nabídky na plnění veřejné zakázky malého rozsahu

Výzva k podání nabídky na plnění veřejné zakázky malého rozsahu Zadávací dokumentace Výzva k podání nabídky na plnění veřejné zakázky malého rozsahu 1. Název veřejné zakázky Název veřejné zakázky Evidenční číslo VZ VZ 2016/430/20 Druh zadávacího řízení Propagace domácího

Více

M Ě S T O I V A N Č I C E Palackého náměstí 196/6, 664 91 Ivančice

M Ě S T O I V A N Č I C E Palackého náměstí 196/6, 664 91 Ivančice M Ě S T O I V A N Č I C E Palackého náměstí 196/6, 664 91 Ivančice Vaše značka/dopis ze dne: Č.j.: Vyřizuje/linka: V Ivančicích dne: OTI Ing. Josef Janíček 4. 6. 2010 Věc: Výzva k podání nabídky-veřejná

Více

VÝZKUM. KRAJE V ČESKÉ REPUBLICE: vytvoření modelu efektivity. Moravská vysoká škola Olomouc Grantová agentura České republiky

VÝZKUM. KRAJE V ČESKÉ REPUBLICE: vytvoření modelu efektivity. Moravská vysoká škola Olomouc Grantová agentura České republiky VÝZKUM KRAJE V ČESKÉ REPUBLICE: vytvoření modelu efektivity Moravská vysoká škola Olomouc Grantová agentura České republiky Vážená paní zastupitelko, vážený pane zastupiteli, v zimě jsme se na Vás obrátili

Více

Osvětlovací modely v počítačové grafice

Osvětlovací modely v počítačové grafice Západočeská univerzita v Plzni Fakulta aplikovaných věd Semestrální práce z předmětu Matematické modelování Osvětlovací modely v počítačové grafice 27. ledna 2008 Martin Dohnal A07060 mdohnal@students.zcu.cz

Více

PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ. Strana

PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ. Strana PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ Strana Vyhledávání textu - přidržte klávesu Ctrl, kurzor umístěte na příslušný řádek a klikněte levým tlačítkem myši. 1. Právní předpisy upravující přijímací řízení ke studiu ve střední

Více

VI. Finanční gramotnost šablony klíčových aktivit

VI. Finanční gramotnost šablony klíčových aktivit VI. Finanční gramotnost šablony klíčových aktivit Číslo klíčové aktivity VI/2 Název klíčové aktivity Vazba na podporovanou aktivitu z PD OP VK Cíle realizace klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky

Více

3. NEZAMĚSTNANOST A VOLNÁ PRACOVNÍ MÍSTA

3. NEZAMĚSTNANOST A VOLNÁ PRACOVNÍ MÍSTA 3. NEZAMĚSTNANOST A VOLNÁ PRACOVNÍ MÍSTA V České republice je nezaměstnanost definována dvojím způsobem: Národní metodika, používaná Ministerstvem práce a sociálních věcí (MPSV), vychází z administrativních

Více

HLAVNÍ ZJIŠTĚNÍ. Populace a oblast testování Žáci 4. ročníku Čtenářská gramotnost Žáci 4. ročníku Žáci 8. ročníku Cyklus Pětiletý Čtyřletý

HLAVNÍ ZJIŠTĚNÍ. Populace a oblast testování Žáci 4. ročníku Čtenářská gramotnost Žáci 4. ročníku Žáci 8. ročníku Cyklus Pětiletý Čtyřletý PIRLS 2011 & TIMSS 2011 HLAVNÍ ZJIŠTĚNÍ Oba projekty organizuje Mezinárodní asociace pro hodnocení výsledků vzdělávání IEA se sídlem v Amsterodamu. Do šetření PIRLS 2011 se zapojilo celkem 45 zemí, šetření

Více

Dodatečné informace č. 3 k zadávacím podmínkám

Dodatečné informace č. 3 k zadávacím podmínkám Dodatečné informace č. 3 k zadávacím podmínkám Zakázka: Zadavatel: Evropské domy v krajích stavební úpravy objektu Nový Hluchák budova bez č.p. v areálu Pospíšilova 365, Hradec Králové Královéhradecký

Více

STEM VOLEBNÍ PREFERENCE BŘEZEN 2015

STEM VOLEBNÍ PREFERENCE BŘEZEN 2015 STEM VOLEBNÍ PREFERENCE BŘEZEN 2015 Na konci března by se do Poslanecké sněmovny dostalo 6 stran. Data ukazují na stabilní postavení hnutí ANO na čele žebříčku preferencí. I ČSSD má ve stranických preferencích

Více

Poslanecká sněmovna 2013 VI. volební období... Návrh Zastupitelstva Moravskoslezského kraje. na vydání

Poslanecká sněmovna 2013 VI. volební období... Návrh Zastupitelstva Moravskoslezského kraje. na vydání PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2013 VI. volební období... Návrh Zastupitelstva Moravskoslezského kraje na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší tel.: 595

Více

Metoda Lokální multiplikátor LM3. Lokální multiplikátor obecně. Ing. Stanislav Kutáček. červen 2010

Metoda Lokální multiplikátor LM3. Lokální multiplikátor obecně. Ing. Stanislav Kutáček. červen 2010 Metoda Lokální multiplikátor LM3 Ing. Stanislav Kutáček červen 2010 Lokální multiplikátor obecně Lokální multiplikátor 1, vyvinutý v londýnské New Economics Foundation (NEF), 2 pomáhá popsat míru lokalizace

Více

Tabulka přípravy učební jednotky s cíli v oblasti průřezových témat a čtenářství

Tabulka přípravy učební jednotky s cíli v oblasti průřezových témat a čtenářství Tabulka přípravy učební jednotky s cíli v oblasti průřezových témat a čtenářství Učební jednotka Příprava na vyučování Globální výchovy s cíli v oblastech EV a čtenářství Název učební jednotky (téma) Varování

Více

Jihočeský vodárenský svaz S. K. Neumanna 19, 370 01 České Budějovice

Jihočeský vodárenský svaz S. K. Neumanna 19, 370 01 České Budějovice ZADÁVACÍ DOKUMENTACE : na realizaci veřejné zakázky na stavební práce stavby č. 8514 a 8520 Vodovod průmyslová zóna Sezimovo Ústí a Vodovodní přípojka C Energy Zadavatel: Jihočeský vodárenský svaz S. K.

Více

Zadávací dokumentace

Zadávací dokumentace Zadávací dokumentace zpracovaná v souladu se zákonem č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon ), pro nadlimitní veřejnou zakázku na dodávky zadávanou v otevřeném

Více

4.5.1 Magnety, magnetické pole

4.5.1 Magnety, magnetické pole 4.5.1 Magnety, magnetické pole Předpoklady: 4101 Pomůcky: magnety, kancelářské sponky, papír, dřevěná dýha, hliníková kulička, měděná kulička (drát), železné piliny, papír, jehla (špendlík), korek (kus

Více

2.2.10 Slovní úlohy vedoucí na lineární rovnice I

2.2.10 Slovní úlohy vedoucí na lineární rovnice I Slovní úlohy vedoucí na lineární rovnice I Předpoklady: 0, 06 Pedagogická poznámka: Řešení slovních úloh představuje pro značnou část studentů nejobtížnější část matematiky Důvod je jednoduchý Po celou

Více

Město Mariánské Lázně

Město Mariánské Lázně Město Mariánské Lázně Pravidla pro poskytování dotací na sportovní činnost Město Mariánské Lázně rozhodlo dne 11.12.2012 usnesením zastupitelstva města č. ZM/481/12 vydat tato Pravidla pro poskytování

Více

Právní úprava spolků dle nového občanského zákoníku

Právní úprava spolků dle nového občanského zákoníku Právní úprava spolků dle nového občanského zákoníku Konkrétní doporučení pro sportovní organizace občanská sdružení Legislativní rada Českého olympijského výboru 2013 Právní úprava spolků dle nového občanského

Více

Výsledky osvětové kampaně Bezpečnost za volantem péče o zrak

Výsledky osvětové kampaně Bezpečnost za volantem péče o zrak Výsledky osvětové kampaně Bezpečnost za volantem péče o zrak Screening zraku řidičů aneb jak dobře na českých silnicích vidíme Od druhé poloviny dubna do začátku června tohoto roku probíhala na našich

Více

Oprava střechy a drenáže, zhotovení a instalace kované mříže kostel Sv. Václava Lažany

Oprava střechy a drenáže, zhotovení a instalace kované mříže kostel Sv. Václava Lažany Zadávací dokumentace na podlimitní veřejnou zakázku na stavební práce zadávanou dle zákona 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, v platném znění: Zadavatel: Římskokatolická farnost děkanství Skuteč Tyršova

Více

METODICKÝ POKYN NÁRODNÍHO ORGÁNU

METODICKÝ POKYN NÁRODNÍHO ORGÁNU Ministerstvo pro místní rozvoj METODICKÝ POKYN NÁRODNÍHO ORGÁNU Program přeshraniční spolupráce Cíl 3 Česká republika Svobodný stát Bavorsko 2007-2013 MP číslo: 2/Příručka pro české žadatele, 5. vydání

Více

POSOUZENÍ STAVU HLAVNÍHO OBJEKTU BUDOVY Č. OR. 10 V JEZDECKÉ ULICI V PROSTĚJOVĚ

POSOUZENÍ STAVU HLAVNÍHO OBJEKTU BUDOVY Č. OR. 10 V JEZDECKÉ ULICI V PROSTĚJOVĚ z.č.: 13-1672-81 POSOUZENÍ STAVU HLAVNÍHO OBJEKTU BUDOVY Č. OR. 10 V JEZDECKÉ ULICI V PROSTĚJOVĚ Vypracoval: Ing. Daniel Lemák, Ph.D. Zhotovitel: Zakázkové číslo: 13-1672-81 Objednatel: STATIKA Olomouc,

Více

DAŇ Z PŘÍJMŮ FYZICKÝCH OSOB

DAŇ Z PŘÍJMŮ FYZICKÝCH OSOB DAŇ Z PŘÍJMŮ FYZICKÝCH OSOB Zdanění daně z příjmů fyzických osob upravují dva zákony: zákon ze dne 26. července 1991 o dani z příjmů fyzických osob (Sb.Polské republiky 2000, č. 14, pol. 176 ve znění pozd.

Více

22 Cdo 2694/2015 ze dne 25.08.2015. Výběr NS 4840/2015

22 Cdo 2694/2015 ze dne 25.08.2015. Výběr NS 4840/2015 22 Cdo 2694/2015 ze dne 25.08.2015 Výběr NS 4840/2015 22 Cdo 209/2012 ze dne 04.07.2013 C 12684 Bezúplatné nabytí členského podílu v bytovém družstvu jedním z manželů od jeho rodičů nepředstavuje investici

Více

Velikost pracovní síly

Velikost pracovní síly Velikost pracovní síly Velikost pracovní síly v kraji rostla obdobně jako na celorepublikové úrovni. Velikost pracovní síly 1 na Vysočině se v posledních letech pohybuje v průměru kolem 257 tisíc osob

Více

veřejná zakázka na stavební prace s názvem: Sdružená kanalizační přípojka - Město Lázně Bělohrad

veřejná zakázka na stavební prace s názvem: Sdružená kanalizační přípojka - Město Lázně Bělohrad Zadávací dokumentace pro veřejnou zakázku malého rozsahu na stavební prace mimo režim zák. č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, v platném znění (dále jen zákon ) veřejná zakázka na stavební prace s

Více

STRUKTURA OBCHODŮ BANKY JAKO FAKTOR ÚSPĚŠNOSTI BANKOVNÍ ČINNOSTI

STRUKTURA OBCHODŮ BANKY JAKO FAKTOR ÚSPĚŠNOSTI BANKOVNÍ ČINNOSTI STRUKTURA OBCHODŮ BANKY JAKO FAKTOR ÚSPĚŠNOSTI BANKOVNÍ ČINNOSTI Jan Černohorský Univerzita Pardubice, Fakulta ekonomicko-správní, Ústav ekonomiky a managementu Abstract The aim of this paper is to define

Více

9.4.2001. Ėlektroakustika a televize. TV norma ... Petr Česák, studijní skupina 205

9.4.2001. Ėlektroakustika a televize. TV norma ... Petr Česák, studijní skupina 205 Ėlektroakustika a televize TV norma.......... Petr Česák, studijní skupina 205 Letní semestr 2000/200 . TV norma Úkol měření Seznamte se podrobně s průběhem úplného televizního signálu obrazového černobílého

Více

RECTE.CZ, s.r.o., Matiční 730/3, 702 00 Ostrava Moravská Ostrava

RECTE.CZ, s.r.o., Matiční 730/3, 702 00 Ostrava Moravská Ostrava Seznam vyzvaných zájemců podle rozdělovníku Ostrava, vypraveno dne: 4. 12. 2014 Písemná výzva k předložení nabídky k veřejné zakázce na zhotovitele stavby Chodníky od ul. Plavební až do Frýdku Zadavatel:

Více

PŘÍLOHA 1.7 SMLOUVY O PŘÍSTUPU K VEŘEJNÉ PEVNÉ KOMUNIKAČNÍ SÍTI PROGRAM ZVYŠOVÁNÍ KVALITY

PŘÍLOHA 1.7 SMLOUVY O PŘÍSTUPU K VEŘEJNÉ PEVNÉ KOMUNIKAČNÍ SÍTI PROGRAM ZVYŠOVÁNÍ KVALITY PŘÍLOHA 1.7 SMLOUVY O PŘÍSTUPU K VEŘEJNÉ PEVNÉ KOMUNIKAČNÍ SÍTI PROGRAM ZVYŠOVÁNÍ KVALITY (PŘÍSTUP K ŠIROKOPÁSMOVÝM SLUŽBÁM) Obsah 1. ÚČEL PROGRAMU 3 2. UZAVŘENÍ DOHODY O PROGRAMU 3 3. DÍLČÍ ZÁVAZKY V

Více

ŘÁD UPRAVUJÍCÍ POSTUP DO DALŠÍHO ROČNÍKU

ŘÁD UPRAVUJÍCÍ POSTUP DO DALŠÍHO ROČNÍKU 1. Oblast použití Řád upravující postup do dalšího ročníku ŘÁD UPRAVUJÍCÍ POSTUP DO DALŠÍHO ROČNÍKU na Německé škole v Praze 1.1. Ve školském systému s třináctiletým studijním cyklem zahrnuje nižší stupeň

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE Příloha č. 7 ZADÁVACÍ DOKUMENTACE pro veřejnou zakázku na stavební práce mimo režim zákona o veřejných zakázkách č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách v platném znění, a dle Závazných pokynů pro žadatele

Více

Graf 21: Rozvody v ČR a podíl rozvodů cizinců v letech 1995 2008 (Pramen: ČSÚ) 36 000 6,0 28 000 3,0

Graf 21: Rozvody v ČR a podíl rozvodů cizinců v letech 1995 2008 (Pramen: ČSÚ) 36 000 6,0 28 000 3,0 4.Rozvody cizinců Třetím analyzovaným procesem je rozvodovost. Zatímco se počet sňatků pohyboval na úrovni minimálně 5 tis. ročně, z grafu 21 je patrné, že počet rozvodů je nižší. Ročně dojde k rozvodu

Více

Odůvodnění veřejné zakázky. Přemístění odbavení cestujících do nového terminálu Jana Kašpara výběr generálního dodavatele stavby

Odůvodnění veřejné zakázky. Přemístění odbavení cestujících do nového terminálu Jana Kašpara výběr generálního dodavatele stavby Odůvodnění veřejné zakázky Veřejná zakázka Přemístění odbavení cestujících do nového terminálu Jana Kašpara výběr generálního dodavatele stavby Zadavatel: Právní forma: Sídlem: IČ / DIČ: zastoupen: EAST

Více

269/2015 Sb. VYHLÁŠKA

269/2015 Sb. VYHLÁŠKA 269/2015 Sb. - rozúčtování nákladů na vytápění a příprava teplé vody pro dům - poslední stav textu 269/2015 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 30. září 2015 o rozúčtování nákladů na vytápění a společnou přípravu teplé

Více

29 Evidence smluv. Popis modulu. Záložka Evidence smluv

29 Evidence smluv. Popis modulu. Záložka Evidence smluv 29 Evidence smluv Uživatelský modul Evidence smluv slouží ke správě a evidenci smluv organizace s možností připojení vlastní smlouvy v elektronické podobě včetně přidělování závazků ze smluv jednotlivým

Více

21 SROVNÁVACÍ LCA ANALÝZA KLASICKÝCH ŽÁROVEK A KOMPAKTNÍCH ZÁŘIVEK

21 SROVNÁVACÍ LCA ANALÝZA KLASICKÝCH ŽÁROVEK A KOMPAKTNÍCH ZÁŘIVEK 21 SROVNÁVACÍ LCA ANALÝZA KLASICKÝCH ŽÁROVEK A KOMPAKTNÍCH ZÁŘIVEK Pavel Rokos ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta elektrotechnická Katedra elektrotechnologie Úvod Světelné zdroje jsou jedním

Více

Pracovní návrh. VYHLÁŠKA Ministerstva práce a sociálních věcí. ze dne.2013. o hygienických požadavcích na prostory a provoz dětské skupiny do 12 dětí

Pracovní návrh. VYHLÁŠKA Ministerstva práce a sociálních věcí. ze dne.2013. o hygienických požadavcích na prostory a provoz dětské skupiny do 12 dětí Pracovní návrh VYHLÁŠKA Ministerstva práce a sociálních věcí ze dne.2013 o hygienických požadavcích na prostory a provoz dětské skupiny do 12 dětí Ministerstvo práce a sociálních věcí stanoví podle 26

Více

STANOVISKO č. STAN/1/2006 ze dne 8. 2. 2006

STANOVISKO č. STAN/1/2006 ze dne 8. 2. 2006 STANOVISKO č. STAN/1/2006 ze dne 8. 2. 2006 Churning Churning je neetická praktika spočívající v nadměrném obchodování na účtu zákazníka obchodníka s cennými papíry. Negativní následek pro zákazníka spočívá

Více

Zá sády pro poskytová ní neinvestič ní čh dotáčí ná záčhová ní á obnovu kulturní pámá tky z rozpoč tu státutá rní ho me stá Ostrávy

Zá sády pro poskytová ní neinvestič ní čh dotáčí ná záčhová ní á obnovu kulturní pámá tky z rozpoč tu státutá rní ho me stá Ostrávy Zá sády pro poskytová ní neinvestič ní čh dotáčí ná záčhová ní á obnovu kulturní pámá tky z rozpoč tu státutá rní ho me stá Ostrávy I. Základní ustanovení 1. Poskytování a použití dotací se řídí obecně

Více

Názory obyvatel na přijatelnost půjček leden 2016

Názory obyvatel na přijatelnost půjček leden 2016 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 286 840 129 E-mail: milan.tucek@soc.cas.cz Názory obyvatel na přijatelnost půjček leden 2016

Více

VĚTŠINOVÝ VOLEBNÍ SYSTÉM V PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH V RŮZNÝCH STÁTECH

VĚTŠINOVÝ VOLEBNÍ SYSTÉM V PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH V RŮZNÝCH STÁTECH VĚTŠINOVÝ VOLEBNÍ SYSTÉM V PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH V RŮZNÝCH STÁTECH JUDr. Jindřiška Syllová, CSc. aktualizace: Lenka Dražanová Parlament České republiky Kancelář Poslanecké sněmovny Parlamentní institut

Více

Zásady pro prodej bytových domů Městské části Praha 5

Zásady pro prodej bytových domů Městské části Praha 5 Zásady pro prodej bytových domů Městské části Praha 5 Základní pojmy Pro účely těchto Zásad pro prodej nemovitostí (pozemků, jejichž součástí jsou bytové domy) Městské části Praha 5 (dále jen Zásady )

Více

Ovoce do škol Příručka pro žadatele

Ovoce do škol Příručka pro žadatele Ve smečkách 33, 110 00 Praha 1 tel.: 222 871 556 fax: 296 326 111 e-mail: info@szif.cz Ovoce do škol Příručka pro žadatele OBSAH 1. Základní informace 2. Schválení pro dodávání produktů 3. Stanovení limitu

Více

Koncepce hospodaření s bytovým fondem Městské části Praha 5

Koncepce hospodaření s bytovým fondem Městské části Praha 5 Koncepce hospodaření s bytovým fondem Městské části Praha 5 Záměrem této koncepce je co nejefektivněji a nejúčelněji využít nemovitý majetek MČ P5 (byty a nebyty) a to cestou komplexního přístupu k tomuto

Více

Zadávací dokumentace

Zadávací dokumentace Zadávací dokumentace Název veřejné zakázky: Fotovoltaická elektrárna Cítov Identifikační údaje zadavatele: Obec Cítov Cítov 203 277 04 Cítov IČ: 00236764 Osoba oprávněná jednat za zadavatele: Ing. Marie

Více

ZPRÁVA O VÝSLEDKU PŘEZKOUMÁNÍ HOSPODAŘENÍ

ZPRÁVA O VÝSLEDKU PŘEZKOUMÁNÍ HOSPODAŘENÍ TEL: +420 602 157 517 E-MAIL: INFO@ADU.CZ WWW.ADU.CZ ZPRÁVA O VÝSLEDKU PŘEZKOUMÁNÍ HOSPODAŘENÍ podle zákona č. 93/2009 Sb., o auditorech a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, auditorského

Více

PRAVIDLA PRO PRODEJ BYTŮ A NEBYTOVÝCH PROSTOR V MAJETKU MĚSTA VRBNO POD PRADĚDEM

PRAVIDLA PRO PRODEJ BYTŮ A NEBYTOVÝCH PROSTOR V MAJETKU MĚSTA VRBNO POD PRADĚDEM PRAVIDLA PRO PRODEJ BYTŮ A NEBYTOVÝCH PROSTOR V MAJETKU MĚSTA VRBNO POD PRADĚDEM Čl. I Základní ustanovení 1) Těmito Pravidly se stanoví postup při prodeji bytů a nebytových prostor, které jsou dosud ve

Více

PRACOVNÍ SKUPINA PRO OCHRANU ÚDAJŮ ZŘÍZENÁ PODLE ČLÁNKU 29

PRACOVNÍ SKUPINA PRO OCHRANU ÚDAJŮ ZŘÍZENÁ PODLE ČLÁNKU 29 PRACOVNÍ SKUPINA PRO OCHRANU ÚDAJŮ ZŘÍZENÁ PODLE ČLÁNKU 29 00664/11/CS WP 181 Stanovisko č. 10/2011 k návrhu směrnice Evropského parlamentu a Rady o používání údajů ze jmenné evidence cestujících pro prevenci,

Více

Definice, metody měření a výpočtu

Definice, metody měření a výpočtu Číslo Parametr znění Definice, metody měření a výpočtu Subjekt 1 Průměrná doba, za kterou je zřízeno připojení v pevném místě k veřejné telefonní síti Doba, za kterou je zřízeno připojení v pevném místě

Více

0% ANO ČSSD nevím KSČM KDU-ČSL ODS TOP 09 STAN ostatní Úsvit Piráti SZ Svobodní

0% ANO ČSSD nevím KSČM KDU-ČSL ODS TOP 09 STAN ostatní Úsvit Piráti SZ Svobodní Preference duben 201 sběr 20.3-4.4.201 S 1 1/ Přehled politických subjektů 30% 26% 20% 18% 10% 127% 102% 77% 68% 6% % 22% 2 18% 1 0% ANO ČSSD nevím KSČM KDU-ČSL ODS TOP 09 STAN ostatní Úsvit Piráti SZ

Více

PODMÍNKY VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ

PODMÍNKY VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ PODMÍNKY VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ I. Vyhlašovatel výběrového řízení Vyhlašovatelem výběrového řízení je společnost ČEPS, a.s., se sídlem Elektrárenská 774/2, 101 52 Praha 10, IČ 25702556, DIČ CZ25702556, zapsaná

Více

Obchodní podmínky státního podniku Lesy České republiky, s.p., ke Kupním smlouvám na dodávku dříví formou elektronických aukcí

Obchodní podmínky státního podniku Lesy České republiky, s.p., ke Kupním smlouvám na dodávku dříví formou elektronických aukcí Obchodní podmínky státního podniku Lesy České republiky, s.p., ke Kupním smlouvám na dodávku dříví formou elektronických aukcí č. 2014/02, účinné pro aukce vyhlášené od 26.11.2014 včetně 1. Předmět obchodních

Více

ODPOVĚDI KOMISE NA VÝROČNÍ ZPRÁVU ÚČETNÍHO DVORA ZA ROK 2011 KAPITOLA 6 ZAMĚSTNANOST A SOCIÁLNÍ VĚCI

ODPOVĚDI KOMISE NA VÝROČNÍ ZPRÁVU ÚČETNÍHO DVORA ZA ROK 2011 KAPITOLA 6 ZAMĚSTNANOST A SOCIÁLNÍ VĚCI EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 30.8.2012 COM(2012) 479 final ODPOVĚDI KOMISE NA VÝROČNÍ ZPRÁVU ÚČETNÍHO DVORA ZA ROK 2011 KAPITOLA 6 ZAMĚSTNANOST A SOCIÁLNÍ VĚCI CS CS ÚVOD ODPOVĚDI KOMISE NA VÝROČNÍ ZPRÁVU

Více

Pokyny pro dodržování soutěžního práva

Pokyny pro dodržování soutěžního práva Translation by courtesy of Pokyny pro dodržování soutěžního práva Naše obchodní asociace sdružuje dodavatele a další strany, které se podílejí na činnosti evropského zdravotnického sektoru, aby diskutovali

Více

Oblastní stavební bytové družstvo, Jeronýmova 425/15, Děčín IV

Oblastní stavební bytové družstvo, Jeronýmova 425/15, Děčín IV Oblastní stavební bytové družstvo, Jeronýmova 425/15, Děčín IV Směrnice pro vyúčtování služeb spojených s bydlením Platnost směrnice: - tato směrnice je platná pro městské byty ve správě OSBD, Děčín IV

Více

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY VE VEŘEJNÉ SOUTĚŽI O nejvhodnější návrh na uzavření pachtovní smlouvy na restauraci Oceán a přilehlé stánky

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY VE VEŘEJNÉ SOUTĚŽI O nejvhodnější návrh na uzavření pachtovní smlouvy na restauraci Oceán a přilehlé stánky VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY VE VEŘEJNÉ SOUTĚŽI O nejvhodnější návrh na uzavření pachtovní smlouvy na restauraci Oceán a přilehlé stánky KONTAKTNÍ ÚDAJE VYHLAŠOVATELE 1.1. ZÁKLADNÍ ÚDAJE Název: Zoologická zahrada

Více

Město Mariánské Lázně

Město Mariánské Lázně Město Mariánské Lázně Městský úřad, odbor investic a dotací adresa: Městský úřad Mariánské Lázně, Ruská 155, 353 01 Mariánské Lázně telefon 354 922 111, fax 354 623 186, e-mail muml@marianskelazne.cz,

Více

Vyvažování tuhého rotoru v jedné rovině přístrojem Adash 4900 - Vibrio

Vyvažování tuhého rotoru v jedné rovině přístrojem Adash 4900 - Vibrio Aplikační list Vyvažování tuhého rotoru v jedné rovině přístrojem Adash 4900 - Vibrio Ref: 15032007 KM Obsah Vyvažování v jedné rovině bez měření fáze signálu...3 Nevýhody vyvažování jednoduchými přístroji...3

Více

Leadership JudgementIndicator -LJI (Test stylůvedení)

Leadership JudgementIndicator -LJI (Test stylůvedení) Leadership JudgementIndicator -LJI (Test stylůvedení) Hogrefe Testcentrum, Praha 2012 Autoři: M. Lock, R. Wheeler Autořičeskéverze:R. Bahbouh, V. Havlůj(ed.), M. Konečný, H. Peterková, E. Rozehnalová LJI

Více

1.2.7 Druhá odmocnina

1.2.7 Druhá odmocnina ..7 Druhá odmocnina Předpoklady: umocňování čísel na druhou Pedagogická poznámka: Probrat obsah této hodiny není možné ve 4 minutách. Já osobně druhou část (usměrňování) probírám v další hodině, jejíž

Více

NAŘÍZENÍ RADY (ES) č. 1264/1999 ze dne 21. června 1999, kterým se mění nařízení (ES) č. 1164/94 o zřízení Fondu soudržnosti RADA EVROPSKÉ UNIE, s

NAŘÍZENÍ RADY (ES) č. 1264/1999 ze dne 21. června 1999, kterým se mění nařízení (ES) č. 1164/94 o zřízení Fondu soudržnosti RADA EVROPSKÉ UNIE, s NAŘÍZENÍ RADY (ES) č. 1264/1999 ze dne 21. června 1999, kterým se mění nařízení (ES) č. 1164/94 o zřízení Fondu soudržnosti RADA EVROPSKÉ UNIE, s ohledem na Smlouvu o založení Evropského společenství,

Více

Preference v u ívání prost edk elektronické komunikace áky a studenty

Preference v u ívání prost edk elektronické komunikace áky a studenty Preference v u ívání prost edk elektronické komunikace áky a studenty (dotazníkový pr zkum) Zuzana Pustinová Dne ní doba nabízí mnohé mo nosti, jak komunikovat, ani by se ú astníci hovoru nacházeli na

Více

Pracovní právo seminární práce

Pracovní právo seminární práce Pracovní právo seminární práce 1. Úvod do problematiky Tématem mé seminární práce je problematika pracovního práva a jeho institutů. V několika nadcházejících kapitolách bych se chtěl zabývat obecnou systematikou

Více

Uplatňování nařízení o vzájemném uznávání u předmětů z drahých kovů

Uplatňování nařízení o vzájemném uznávání u předmětů z drahých kovů EVROPSKÁ KOMISE GENERÁLNÍ ŘEDITELSTVÍ PRO PODNIKY A PRŮMYSL Pokyny 1 V Bruselu dne 1. února 2010 - Uplatňování nařízení o vzájemném uznávání u předmětů z drahých kovů 1. ÚVOD Účelem tohoto dokumentu je

Více

V Černošicích dne 30. 9. 2014. Výzva k podání nabídky na veřejnou zakázku malého rozsahu s názvem: Nákup a pokládka koberců OŽÚ.

V Černošicích dne 30. 9. 2014. Výzva k podání nabídky na veřejnou zakázku malého rozsahu s názvem: Nákup a pokládka koberců OŽÚ. Město Černošice IČ: 00241121 Riegrova 1209 252 28 Černošice V Černošicích dne 30. 9. 2014 Výzva k podání nabídky na veřejnou zakázku malého rozsahu s názvem: Nákup a pokládka koberců OŽÚ. Město Černošice

Více

DRAŽEBNÍ ŘÁD PRO DRAŽBU NEMOVITOSTÍ

DRAŽEBNÍ ŘÁD PRO DRAŽBU NEMOVITOSTÍ DRAŽEBNÍ ŘÁD PRO DRAŽBU NEMOVITOSTÍ Článek 1. Základní ustanovení Tento Dražební řád stanoví organizaci a průběh dražby nemovitostí (dále jen dražba) realizované soudním exekutorem při provádění exekucí

Více

URBACT Věstník Listopad 2010 #10

URBACT Věstník Listopad 2010 #10 URBACT Věstník Listopad 2010 #10 AKTUALITY - URBACTu Jak mohou města získat co nejvíce z PPP projektů. Propojení územního plánování a obnovy města projekt NODUS. Dopady programu URBACT na lokální politiky

Více

Volební systémy. Jan Šmíd

Volební systémy. Jan Šmíd Volební systémy Jan Šmíd Struktura tématického bloku Základní kritéria pro rozdělení volebních systémů Volební formule Velikost volebního obvodu Dodatečné přidělování poslaneckých křesel Volební kvorum

Více

Průzkum veřejného mínění věcné hodnocení

Průzkum veřejného mínění věcné hodnocení Příloha č. 2 ke Zprávě o posouzení a hodnocení nabídek Průzkum veřejného mínění věcné hodnocení 1. FACTUM INVENIO ad 2. Popis metodiky průzkumu 80 bodů Hodnotící komise posoudila nabídku uchazeče v tomto

Více

A. PODÍL JEDNOTLIVÝCH DRUHŮ DOPRAVY NA DĚLBĚ PŘEPRAVNÍ PRÁCE A VLIV DÉLKY VYKONANÉ CESTY NA POUŽITÍ DOPRAVNÍHO PROSTŘEDKU

A. PODÍL JEDNOTLIVÝCH DRUHŮ DOPRAVY NA DĚLBĚ PŘEPRAVNÍ PRÁCE A VLIV DÉLKY VYKONANÉ CESTY NA POUŽITÍ DOPRAVNÍHO PROSTŘEDKU A. PODÍL JEDNOTLIVÝCH DRUHŮ DOPRAVY NA DĚLBĚ PŘEPRAVNÍ PRÁCE A VLIV DÉLKY VYKONANÉ CESTY NA POUŽITÍ DOPRAVNÍHO PROSTŘEDKU Ing. Jiří Čarský, Ph.D. (Duben 2007) Komplexní přehled o podílu jednotlivých druhů

Více

Výsledky testování školy. Druhá celoplošná generální zkouška ověřování výsledků žáků na úrovni 5. a 9. ročníků základní školy. Školní rok 2012/2013

Výsledky testování školy. Druhá celoplošná generální zkouška ověřování výsledků žáků na úrovni 5. a 9. ročníků základní školy. Školní rok 2012/2013 Výsledky testování školy Druhá celoplošná generální zkouška ověřování výsledků žáků na úrovni 5. a 9. ročníků základní školy Školní rok 2012/2013 Základní škola Obříství, okres Mělník Termín zkoušky: 13.

Více

Zadávací dokumentace. Programátorské práce na rozšíření systému pro digitalizaci knihovních dokumentů. ve zjednodušeném podlimitním řízení

Zadávací dokumentace. Programátorské práce na rozšíření systému pro digitalizaci knihovních dokumentů. ve zjednodušeném podlimitním řízení Zadávací dokumentace k podlimitní veřejné zakázce na služby Programátorské práce na rozšíření systému pro digitalizaci knihovních dokumentů Veřejná zakázka je zadávána dle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných

Více

Zadávací dokumentace k výběrovému řízení č. 0224002876 na: DODÁVKY KOŘENÍ. (dále jen Zadávací dokumentace )

Zadávací dokumentace k výběrovému řízení č. 0224002876 na: DODÁVKY KOŘENÍ. (dále jen Zadávací dokumentace ) Zadávací dokumentace k výběrovému řízení č. 0224002876 na: DODÁVKY KOŘENÍ (dále jen Zadávací dokumentace ) Obchodní firma: Letiště Praha, a. s. se sídlem: Praha 6, K Letišti 6/1019, PSČ 160 08 zapsaná

Více

Názory na bankovní úvěry

Názory na bankovní úvěry INFORMACE Z VÝZKUMU STEM TRENDY 1/2007 DLUHY NÁM PŘIPADAJÍ NORMÁLNÍ. LIDÉ POKLÁDAJÍ ZA ROZUMNÉ PŮJČKY NA BYDLENÍ, NIKOLIV NA VYBAVENÍ DOMÁCNOSTI. Citovaný výzkum STEM byl proveden na reprezentativním souboru

Více

SMLOUVA O POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY č.../2013

SMLOUVA O POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY č.../2013 SMLOUVA O POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY č.../2013 Poskytovatelem sociální služby: Adresa: Sídlo: DOMOV PRO SENIORY JAVORNÍK, p. o., Školní 104, 790 70 J a v o r n í k J A V O R N Í K IČO: 75004101 Zapsán:

Více

Všeobecné požadavky na systém analýzy nebezpe í a stanovení kritických kontrolních bod (HACCP) a podmínky pro jeho certifikaci

Všeobecné požadavky na systém analýzy nebezpe í a stanovení kritických kontrolních bod (HACCP) a podmínky pro jeho certifikaci Ministerstvo zem d lství Komoditní úsek Sekce potraviná ských výrob - Ú ad pro potraviny j.: 18559/2010-17000 V Praze dne 1. 9. 2010 1 ÚVOD Všeobecné požadavky na systém analýzy nebezpe í a stanovení kritických

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y č. j. 6 As 20/2007-61 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedy JUDr. Bohuslava Hnízdila a soudkyň JUDr. Brigity Chrastilové

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE K VEŘEJNÉ ZAKÁZCE ZADÁVANÉ PODLE ZÁKONA Č. 137/2006 SB., O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH, VE ZNĚNÍ POZDĚJŠÍCH PŘEDPISŮ (DÁLE JEN ZÁKON )

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE K VEŘEJNÉ ZAKÁZCE ZADÁVANÉ PODLE ZÁKONA Č. 137/2006 SB., O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH, VE ZNĚNÍ POZDĚJŠÍCH PŘEDPISŮ (DÁLE JEN ZÁKON ) ZADÁVACÍ DOKUMENTACE K VEŘEJNÉ ZAKÁZCE ZADÁVANÉ PODLE ZÁKONA Č. 137/2006 SB., O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH, VE ZNĚNÍ POZDĚJŠÍCH PŘEDPISŮ (DÁLE JEN ZÁKON ) 1. NÁZEV VEŘEJNÉ ZAKÁZKY Název veřejné zakázky: EXPOZICE

Více

EXPERTNÍ POSUDEK Doc. RNDr. Martin Ouředníček, Ph.D. Stručný výtah z posudku.

EXPERTNÍ POSUDEK Doc. RNDr. Martin Ouředníček, Ph.D. Stručný výtah z posudku. EXPERTNÍ POSUDEK Doc. RNDr. Martin Ouředníček, Ph.D. Stručný výtah z posudku. EXPERTNÍ POSUDEK SE BUDE ZABÝVAT NÁSLEDUJÍCÍMI OTÁZKAMI TÝKAJÍCÍMI SE METOD ZPRACOVÁNÍ RURÚ: a. zjistit shodné metodické přístupy

Více