AIRSOFT tactic team liberec Česko Italský Airsoft Team

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "AIRSOFT tactic team liberec Česko Italský Airsoft Team"

Transkript

1 AIRSOFT tactic team liberec Česko Italský Airsoft Team Převzato z knihy Bojový manuál. Staženo ze serveru

2 Přiblížení a vstup do budovy Pro přípravu akce je důležitá rekognoskace terénu a objektu. Rekognoskace je způsob získávání informací o daném místu incidentu. Místu incidentu se říká lokalitě, kde je předpoklad, že se zde zdržují osoby nebo pachatelé závažné trestné činnosti. Rekognoskace terénu a objektu musí zpravidla zahrnovat souhrn veškerých dostupných informací o daném místě a údaje budou rozšířeny též o stručný nákres této lokality, který bude zachycovat vyvážený výčet možností zejména pro přiblížení a možnost vstupu do objektu. Informace musí přesně identifikovat to místo, na které se bude provádět zákrok, nebo prohlídka budovy, terénu apod. (z praxe jsou známé případy, kdy byl mylně označen jiný objekt). Popis objektu, určení hlavního vchodu, popis stran. A je vždy hlavní vstup do budovy, a to i v případě, že je do objektu více vchodů, jeden je vždy hlavní. Zbytek je pode hodinových ručiček. Před zahájením vlastního přiblížení k místu incidentu, je důležité zajištění všech rizikových prostor v bezprostřední blízkosti objektu. Možností, jak tento úkol provést, je součinností spolupráce např. s policií, která provede širší uzávěrku a zajistí veškeré příjezdové komunikace a možné přístupové cesty k místu provádění zákroku. Zásahová skupina bude vycházet z výsledků, které jsou dostupné o místě určení, a sestaví vlastní postup zajištění tak, aby byly pokryty veškeré rizikové sektory v dané oblasti, např. okna, dveře a okolí v blízkosti zájmové budovy. V průběhu přesunu k objektu a zejména při tiché variantě přiblížení, je nutné vyhýbat se takovým překážkám, které jsou v blízkosti, a mohli udělat hluk: Akce by se mohla narušit, a akce by nabrala úplně jiný směr. Zásahová skupina se musí velmi pečlivě seznámit s těmito skutečnostmi a zejména s prostředím, ve kterém se bude pohybovat. Postup bude vyházet z dosažených informací, které si zásahový tým obstaral před zahájením akce. Nesmíme opomenout roli pozorovatele, nebo umístění odstřelovače, který v případě náhlé změny, v blízkosti objektu bude upozorňovat zásahový team na podobnou skutečnost. Skupina se musí přizpůsobit náhlím změnám, aby neprozradila svoji přítomnost a v případě potřeby zvolila jinou variantu nebo zahájila okamžitý útok na budovu. Výhled pachatele z okna. Tento případ musí vždy zaznamenat pozorovatel a odstřelovač by měl na změnu měl okamžitě reagovat. Důležité je mít smluvené a nacvičené signály např. OPU zelená: Tento signál je pro odstřelovače který má zelenou, zásahoví tým pouze sníží svoji pozici a jistá další prostory. Přiblížení k objektu. První fáze útoku zahrnuje širší zajištění venkovního prostoru před budovou, dalším úkolem je přesun k objektu a přední jištění tvoří vnější uzávěru až do místa vhodné pozice tzv. výchozího bodu.

3 Tiché přiblížení k objektu nám ve fázi útoku umožní dokonalé využít momentu překvapení. Pachatelé nebo osoby uvnitř objektu nesmí mít tušení, že se proti nim vede skutečný zákrok. V případě tiché varianty jsou důležité taktické zásady chování pohybu ve skupině. Obecné zásady jsou především tichá chůze, nášlapy, pomalé pohyby, prvky neverbální komunikace, vzájemné zajišťování a přecházení rizikových prostor atd. K objektu se přibližuje vždy z boku. Vstup dveřmi Vstup do budovy hlavním vchodem (dveřmi). Jedná se o variantu vstupu vybranou na základě důkladného průzkumu a rekognoskace, kde není jiná možnost ke vniku do budovy. Tato varianta není příliš vhodná, ale v případě z prodlení je tento vstup v dané situaci správné rozhodnutí. Vstup hlavním vchodem je velmi riziková varianta taktického rozvinutí postupu. Hlavním důvodem je že osoby uvnitř budovy očekávají právě tuto možnost příchodu zásahové jednotky, dalším faktorem je velmi členitý prostor vestibulu, který ústí do dalších přilehlých prostor, jako jsou schody, chodby, a v posledním případě místnosti. Obecně vstup hlavním vchodem, můžeme tedy označit jako velmi rizikový, neboť pachatel se soustřeďuje na hlavní vchod a budeme muset počítat s nástražnými systémy umístěnými v tomto prostoru. Taktický postup bude vycházet se zajištěných prostor, jako jsou například okna, vstup apod. Vstupy do objektů. Hlavní vchod se nachází vždy na straně A. Při taktickém postupu je důležité zajistit všechny možné prostory: jako např. okna, dveře, sklepy, půdy, atd. Skupina se rozdělí na dvě části na zajišťovací podskupinu a na skupinu, která bude tvořit vnitřní zajištění objektu. Při rozvíjení taktického vstupování se nesmí tento pohyb zastavit. Tento moment by pachatel mohl využít ve svůj prospěch a mohl by zmařit celou akci. Cestou nejmenšího odporu Volba vstupu jak proniknout do objektu je velmi důležitá prodavší postup zásahového týmu a rozvíjení taktického postupu v objektu. Ve fázi útoku jde o čas, který musí být velmi krátký pro obsazení celé budovy. Čas se v tomto případě bude počítat na vteřiny, kterým dosáhneme co nejúčinnějším způsobem využít momentu překvapení. V případě, že se vstup do objektu určí nevhodným způsobem, může to zmařit i celou akci, a to zejména půjde li o záchrannou operaci tento chybný manévr může mít nedozírné následky pro rukojmí. Další taktickou zásadou ve fázi obsazení objektu může být neustále v pohybu a nezastavovat se v nezajištěném prostoru. Tam, kde člověk si není jist dalším správný (taktickým) postupem, je dobré nahradit myšlenkový tok spíš za rychlí pohyb (přesun). Následný děj se potom vyvine a doplní jiným vhodným způsobem. Rekognoskace objektu se dělí na dvě části. Z praxe, ale vím, tato rekognoskace omezuje pouze na jednu její část. Akce si vyžaduje velmi rychlé jednání a není dostatečný prostor pro

4 vytvoření a nashromáždění tolik informací o vnitřní části objektu, aby se dali využít. Ve výcviku se tato varianta nacvičuje a budeme ji považovat za pohyb v neznámém prostředí (objekt) V ostré akci budeme vyházet pouze z výsledků vnější rekognoskace. V případě vnější rekognoskace si zadáme postup a způsob, jak se přiblížit a kudy vniknout do objektu. V případě že máme i vnitřní reko, je vhodné si stanovit postup ve vnitřní části objektu a eventuelně rozdělit team na několik částí. V případě členité a rozsáhlé budovy je tato varianta celkem běžnou praxí. CQB (I. část - všeobecné) Osvětlení Jelikož většinou při zásahu bývá vypnutý elektrický proud je důležité osvětlení například baterka přidělaná na boku zbraně. Má to dva významy, jeden důležitý, když ve tmě na vás posvítí někdo baterkou, jste dezorientován ochromen, a nevidíte kdo je před vámi, kolik lidí atd. A druhý účel je, že vidíte tam, kde je tma :-) Svítilna se taky hodí např. v kouři či slzném plynu. Ale každopádně se i k baterce hodí kvalitní kolimátor. Neprůstřelné štíty Někdy při obsazování schodů či jiných záludností je potřeba neprůstřelného štítu, tyto štíty mají nějaké výhody a nevýhody jednou z nevýhod je že nejste chráněni z vrchu, a ani vaše nohy nejsou kryté. Přesto existují různé fígle, kde se těmto nepříjemnostem dá zabránit. Schody, kde hrozí napadení z obou stran, vytvoří dva muži ze štítů písmeno V. Chodba, kde hrozí napadení z jedné strany, sestaví muži ze dvou štítů L. Napadení shora, tam kde hrozí napadení shora, se dá udělat tzv. želva přičemž jeden muž drží štít nad hlavami, a druhý směrem dopředu. Na tyto štíty je důležitý výcvik pro koordinaci pohybu. Vnikání do místností BUTTONHOOK Buttonhook je taktika kde se silueta postavy objeví ve dveřích pouze na malinkou chvilku. Ale chce to cvik, jelikož je těžké mířit do místnosti a k tomu zabočovat za zeď, kde jste stáli.

5 Vnikání do místností CROSS-BUTTON Cross-button je účinným manévrem v situaci, kdy jsou dveře v blízkosti zdi a oba muži musí vstupovat ze stejné strany. Je bohužel pomalý.

6 Vnikání do místností CRISSCROSS Manévr Crisscross má tu výhodu že každý z mužů vidí tu část místnosti, do které má vstoupit. Při vniknutí dovnitř by měl postoupit do takového místa odkad může ovládat svoji polovinu. Tato technika vyžaduje cvik aby jste do sebe nevráželi. Přiblížení k baráku Nejlepší je 7 členná skupinka, pokud se ovšem nejedná o nějaký mega barák. K baráku běžte pokud možno co nejrychlejší cestou, a co nejsvižnějším krokem, až skoro během!! Snažte se krýt to místo kam běžíte, levou a pravou stranu + vrchní patra. V zadu nechte poslední dva členy, jeden kryje druhé patro, a druhý mu kryje záda. Nechte je pokud možno někde na rohu baráku, ale někde v křoví, a tak daleko aby pohodlně viděli na obě strany baráku a do druhých pater. U baráku U baráku se rozmístěte tak že, 1. Kryje vše před sebou (podél stěny), ale nekryje druhé patro! 2. Kryje druhé patro, nad prvním a až nad sebe 3. Kryje prostor od baráku, tzn. kryje skupinu proti napadení mimo barák. 4. Kryje znovu vrchní patra ale zády k prvnímu a druhému 5. Poslední kryje skupině záda.

7 Je to v podstatě takový zrcadlový obrázek Vnikání do baráku Předchozí formaci u baráku se snažte držet v podstatě až do té chvíle než vlezete do baráku. 1. Muž v čele. Nejlepší je mít pouze pistoli, aby měl jednu ruku volnou pro práci se zrcátkem, aby mohl prozkoumat co je za rohem, nebo na házení granátů. Je v podstatě první, proto reaguje jako první na nepřátelskou palbu při vstupu do místnosti. 2. Střelec. Muž, který postupuje jako druhý, nejlépe s automatem a při vstupu zaměřuje na případné další cíle. Muž číslo jedna a dvě musí spolu cvičit, a trénovat střelbu aby neohrozili jeden druhého. 3. Velitel teamu. U velitele je jedno jakou má zbraň, ať už krátkou nebo automat, hraje roli dalšího střelce, který se zaměří na nebezpečí, jež se zatím nepodařilo eliminovat prvním dvěma mužům. Jeho pozice mu umožňuje rychle reagovat na momentální situaci změnou taktiky vstupu. Dále pomáhá přemoci nepřítele, aby mohli první dva muži postupovat dál. 4. Střelec. Čtvrtý muž teamu je vyzbrojen samopalem nebo brokovnicí na vyrážení zámků (v as nereálné, nebo pokud jste opravdu dobře finančně založená jednotka tak možná) V případě, že jsou držení rukojmí (v AS asi těžko) tak střílí pouze pistolí (jelikož by ho tou brokovnicí přizabil) dále má za úkol péèi o podezřelé. 5. Zadní hlídka. Pátý muž většinou bývá vybaven beranidlem či něčím podobným na vyrážení dveří, které po použití odhodí a připojuje se k teamu. Zajišťuje team zezadu a hlavně zaskakuje tam kde je třeba.

8 Vstup pěti mužů Při vstupu pětičlenného teamu muži č. 1 a č. 2 pronikají do první místnosti technikou Gross- Button ostatní zajišťují chodbu za nimi. Č. 1 který vstupuje do místnosti jako první útočí na nepřítele, a číslo dvě (muž ze samopalem) zahajuje palbu. Jakmile první místnost, muži 3,4 postupují do druhé místnosti Muži 1,2 zajistí podezřelého a celou místnost. Muž 5 zajišťuje východy z ostatních místností.

9 Další věc která se dá u dobývání baráku je slaňování ale jelikož asi nikdo z nás nevlastní vrtulník, tak se to v AS moc nevyužije. Správný postup k nepřehlednému rohu

10 Outdoor Cesty Přesun po cestě se používá, pouze když je potřeba rychlého přesunu. Jde se ve dvojičkách každý na jedné straně cesty nebo každý v jedné koleji. Ve předu jdou dva pointmani, pokud možno co nejdál od skupiny, ale aby na ně skupina viděla a rozpoznala signály. Skupina se řídí pokyny pointmanů, naučte se signály, jelikož při přesunu by se nemělo mluvit, pokud to není důležité. Další důležitá osoba nebo dvě při přesunu je zadák zadní hlídka Zadní hlídka hlídá záda skupiny odkud je vždy nejpředpokládanější kontakt (proto tam musí být někdo spolehlivý). Skupina se opět řídí rychlostí zadáků, kteří neustále kryjí záda. Zadáci mají rozestup kolem jednoho metru :::::::: : takováhle formace přibližně. Louky, pole Když není jiná možnost přesunutí než přes pole tak mějte co největší rozestupy (10m+), pokud se chcete pouze přesunout použijte formaci O něco jako kruhová obrana akorát v pohybu, samozřejmě jsou zde zadáci. A nebo, pokud máte v nejbližším lese nějaký cíl (na něco zaútočit,.) Tak jděte pokud možno v šipce > a mějte na paměti pořád zadáky a před začátkem lesa jedno křídlo oddělte a objekt obkličte Nebo ještě jedna varianta, pošlete na druhou stranu pole, 2 člennou hlídku ať prozkoumá okolí, a jakmile dá hlídka signál, že je vše v pořádku, tak skupina přeběhne pole. V případě když skupina narazí na plot, ohradník, atd Tak jej první ve skupině podrží, zbraní, nahoře, ať může podlézt skupina. Mějte na paměti, že na poli jste nejvíc ohrožení odstřelovači!! Ústupová léčka V případě kontaktu s nepřátelskou skupinou se používají tzv. ústupové léčky. Ta se dělá ták že pointmani, se budou snažit dělat odpor nepříteli a pomalu ustupovat, mezitím zadní část skupiny se schová (ne proti sobě!! Ale jak na šachovnici). A přední skupina + pointmani co jediní kladou odpor, couvají, couvají, až budou za schovanými vojáky no a ti už zničí nepřátelskou skupinu.

11 Průzkum Při průzkumu si pokud možno světlé věci zatemněte (např. hodinky), zamaskujte se, a omezte co nejvíc hluk výstroje (v AS kuličky odhlučníte na minimum tak že do balíčku dáte kousek hadru, a pečlivě obalíte (ale je to nepraktické). Snažte se našlapovat opatrně patou a vystupovat špičkou. Postup je skoro stejný jako po cestě ovšem tichý a pomalí, a nejste ve dvojičkách, ale za sebou a kryjete prostor ZIPově (viz. článek CQB!). Na průzkumnou misi jsou specialisti, a jejich počet je kolem 6 lidí, speciálně vycvičených. Velitel skupiny by měl chodit přibližně uprostřed před ním kulomet, za velitelem radista, a zdravotník, a poslední zadák, který má nejlépe brokovnici, aby měl co největší rozptyl střeli, no a ve předu pointman. Každý z mužů ovládá, zdravovědu, práci z výbušninami, radiokomunikaci, atd A někteří jsou na to v teamu víc zaměření (tohle bylo tak trochu mimo téma, a spíš jak je to o reálných průzkumnících) Postup terénem pole, cesta, les Pole: nejlepší je poslat dva pointmany aby přibližně prozkoumali místo kam jdete, pak je dobré jít přes pole buď ve formaci Kruh (O) rozestupy něco kolem 10 metrů. Nebo jít v šipce (>) bez ocásku, taktéž velké rozestupy. Šipka je nejlepší když chcete v lese obejít nějaký bod ze dvou stran, tak se jedno křídlo ke konci oddělí a jde to obejít...! Cesta: Pokud nemáte čas aby jste se pohybovali v lese musíte se přesunout po cestě, nejlepší je jít v této formaci (:::::: : ) tzn. dva pointmani kteří jsou metrů od skupiny napřed, ale aby na sebe viděli, a mohli dávat signály. Pak je skupina, a vzadu jsou dva zadáci, kteří jdou po boku, a hlídají svůj půlkruh zády ke skupině, jdou neustále zády (případně bokem) ke skupině, občas se jeden z nich podívá na skupinu, a skupina na ně (kvůli signálům). Zadáci musí být zodpovědní lidé, a skupina musí jít takovou rychlostí, jako jdou zadáci. Zadáci jsou hned po veliteli nejdůležitější lidi (a jsou ve velmi malém rozestupu za poslední dvojicí). Zážitek z výcviku: když jsem byl ještě s jedním elektrikářem požádán, abychom přepadli 16 člennou skupinu!

12 Schoval jsem se do obrovského houští a nechal si projít skupinu i zadáky! Druhý kolega se zakempil před skupinu a začal střílet po pointmanech (záměrně, jinak se to nikdy nedělá!!) Jakmile prošla skupina potichu jsem eliminoval zadáka, jelikož to byl manualista, a moc toho nezmohl (chyba byla ta že si dozadu nedali AEGcko) A zapojil jsem se jako bych byl člen skupiny, no a pak už jsem poslal dlouhou dávku a bylo postaráno, zabil jsem asi 12 lidi, zbytek dodělal kolega, takhle jsme ve dvou zlikvidovali 16 clenou skupinu!!!! Mno zpět k postupu, skupina kryje svoji stranu, tzn. všichni na levo se koukají na levo a na pravo se dívají napravo, jednoduché. Když se cokoli stane, celá skupina zaujímá kruhovou obranu, a pointmani to jdou prozkoumat, v případě útoku se dělají léčky, útoky, ale to až zas někdy. V lese se pohybujte pokud možno co nejtišeji, nejde o rychlost, ale o tichost při přesunu našlapujte patou a opatrně končete špičkou nohy, zadák to má těžké musí to hodně trénovat... Přepady a léčky Jednotky zvláštního určení operují hluboko v srdci území obsazeného nepřítelem, kde provádějí aktivní i pasivní činnost. Typická pasivní operace zahrnuje zaujetí postavení v naprostém utajení, vybudování skrytého a bezpečného pozorovacího stanoviště a odesílání zpráv o silách a pohybech nepřítele. Aktivní operace jako přepady a léčky vyžadují odlišný druh odvahy, smělost namísto trpělivosti, rozhodnost namísto opatrnosti. Tento díl je věnován operačním technikám sil zvláštního určení a zabývá se prováděním přepadů a léček. Přepad se člení do těchto fází: 1. Utajený příchod 2. Krátký a intenzivní boj 3. Rychlé odpoutání 4. Urychlený a rozhodný odchod Přepady slouží ke zničení prostředků a zařízení nepřítele, jako jsou velitelská stanoviště, spojovací uzly a skladiště, dále k ukořistění materiálu, zbraní a braní zajatců. Nebo prostě ke způsobení co největších ztrát a škod nepřítele. Mohou se použít pro záchranu vlastních jednotek nebo spojeneckých partyzánů, a poslouží také k odvedení pozornosti od jiných operací.

13 Příprava přepadu Účel akce, druhu objektu a poznatky o nepříteli budou mít vliv na velikost nasazené skupiny. Ale při jakékoliv velikosti se vždy dělí na dvě hlavní části přepadovou podskupinu a zabezpečovací podskupinu. Přepadová skupina provádí vlastní akci. Tou jsou vojska, která jdou a zničí zařízení, vysvobodí zajatce, ukradnou plány či šifry nebo udělají cokoliv, co je smyslem akce. Vedle ryzích bojovníků může mít v sestavě experty na demolice, elektroniku nebo kohokoliv kdo je potřeba. Zabezpečovací skupina zajišťuje jejich krytí, zabezpečuje okolí a braní nepřátelským posilám v zapojení do akce, zastavuje případné uprchlíky a kryje odchod přepadové skupiny. Jednotky zvláštního určení jsou po zásluze pověstní tvrdostí a rozhodností. Žádný z jejích příslušníků netouží zbytečně ztrácet čas, a tak neustále pátrají po potencionálních objektech útoku. Každý z nich je posuzován z hlediska jeho významu, možnosti příchodu a odchodu s přihlédnutím ke vzdálenosti a terénu, potřebné velikosti přepadové skupiny, a pak začíná příprava operace Místní represálie Dalším důležitým faktorem je pravděpodobný dopad na spřátelené i ostatní obyvatelstvo v důsledku přepadu. Existují nesčetné příklady poprav desítek místních obyvatel za každého zabitého okupačního vojáka. Zvažování této možnosti je vždy součástí přípravy přepadu, a specialisté na psychologickou válku budou také připraveni plně využít dosažené úspěchy. Jednoduchost Přestože plán akce musí být pečlivě zpracován do posledního detailu, musí být v zásadě jednoduchý. Kdyby měl úspěch záviset na souhře mnoha faktorů, pak by změna kteréhokoliv z nich mohla zmařit celou operaci. Doba akce denní i roční je vždy kritickým faktorem. Jestliže je operace jednoduchá a uspořádání objektů útoku je dobře známo, je spíše vhodné operovat za tmy. Nejsou-li zpravodajské poznatky úplné, udeřte za svítání nebo za soumraku. Odchod Soumrak je nejvhodnější dobou k odchodu poskytuje vám výhodu posledních minut denního světla k opuštění prostoru samotné operace a tma zpomalí nepřítele při pronásledování. V každém případě však vybírejte čas velmi pečlivě, abyste si zajistili maximální možnou výhodu.

14 Význam přesného zpravodajského zajištění se jeví samozřejmým a nelze jej přecenit. Hlavni zdroje poznatků: Největší význam má místní znalost. Kde je to jen možné, měli by se zverbovat spřátelení místní obyvatelé jako průvodci, a pokud to bezpečnostní situace dovolí, mohou se použít i v samotné přepadové skupině. Při pohybu k objektu útoku je nutno činit veškerá opatření proti vyzrazení vlastní přítomnosti. Vyhýbejte se jakémukoliv setkaní s nepřítelem, ale pokud dojde k nejhoršímu a střetnete se s ním, musíte zajistit, aby jeho ztráty byly 100%. Léčka Léčka je přepad pohyblivého objektu. Jediný skutečný rozdíl je v tom, že harmonogram operace je neúplný a nespolehlivý. Ani vynikající zpravodajské zdroje nemohou předpovědět skutečnou dobu jednotlivých kroků nepřítele, takže přepadová skupina bude často na místě nějakou dobu před příchodem objektu útoku, což významně zvyšuje riziko prozrazení. Léčky se zřizují s cílem zničit nebo zajmout živou sílu a materiál nepřítele nebo omezit jejich pohyb. Systematický postup může usměrnit trasy přesunu vojsk či zásobovacích operací nepřítele a donutit jej k soustředění svých pohybů na hlavní silniční a železniční trasy, kde bude mnohem zranitelnější, zvláště za vzduchu. Samostatné železnice jsou vždy relativně odkrytým cílem. Například pouhé odstranění kolejnic zastaví celý systém a naruší dopravu materiálu a vojsk. Okamžitá léčka Je plánovaná nacvičená operace podložená zpravodajským hlášením. Za ideálních podmínek byste měli terén prostudovat nejdříve z mapy a leteckých snímků a potom ho osobně prozkoumat. Čím pečlivější bude příprava a čím důkladnější nácvik, tím větší škodu nepříteli způsobíte. Používá se tehdy, když znáte směr, odkud se nepřítel přiblíží. Při záměrné léčce to samozřejmě vyžaduje dobrou zpravodajskou znalost úmyslu nepřítele. Přímočarou léčku použijete, když vidíte, co nepřítel dělá. V obou případech však musíte být připraveni, že se nepřítel může nenadále objevit z kteréhokoliv směru. Jinak se může stát, že do léčky padnete sami.

15 Prostorová léčka Používá se tehdy, když víte, že nepřítel se přiblíží k postavení, ale nevíte z kterého směru. Prostorovou léčku tvoří několik zálohových skupin, každá čeká v úkrytu v dané ose na nepřítele. Příprava je složitější, protože velice snadno by se mohlo stát, že ve zmatku střílí jeden na druhého. Ale při dobrém řízení můžete vehnat nepřítele z jedné léčky do druhé. Založení léčky Léčka se může připravit a uplatnit během několika hodin, nebo to může být dlouhodobá operace uskutečněná po několikadenním hlídkování. Může jí uplatnit hlídka operující hluboko za nepřátelskými liniemi a podporovaná z hlídkové základny, stejně jako průzkumné hlídky, o kterých byla řeč dříve. Typické prostory pro léčku jsou následující: Známé trasy, které nepřítel pravidelně používá Týlové nepřátelské prostory, jako zásobování vodou, sklady atd. Významné body na mapě: mosty, křižovatky, silnice Přístup k vlastním obranným postavením Přístup k vesnicím Budete-li muset zalehnout a čekat déle než jednu noc, budete muset rozdělit své lidi do dvou skupin jedna obsadí léčku a druhá bude odpočívat. Musíte být nudné hodiny ve střehu, pozorovat výhled a nepolevovat. Jestliže posádka zálohy klímá, často se z lovce stane štvanec. Individuální kázeň je životně důležitá proto: Přesun do zálohy musí být tichý a postřehnutelný Hluk a pohyb omezte na minimum Nekašlete, nefrkejte, nevrte se Nevařte, mějte tedy dostatek studené potravy Mějte zbraně v pohotovosti Posádka léčky je většinou rozdělena do několika družstev. Úderná skupina má za úkol boj ze zálohy. Ochranná skupina na křídle dává včasnou výstrahu o postupujícím nepříteli a braní nepřátelskému útoku z křídla. Může také zabránit nepřátelských vojáků z bojového prostoru. Zadní ochranná skupina chrání týl úderné skupiny a střeží ostatní výzbroj skupiny.

16 Místo kde léčku postavíte by mělo: Být skryté nepříteli Být bez zjevné únikové cesty Poskytnout vám krytý přístup a ústup Umožnit včasné varování před blížícím se nepřítelem Mít dobré palebné pole Důvody možného selhání léčky: Cvakot napínání kohoutku, natahování závěrů Zvuk rádia ze smrtící zóny Nedostatečné maskování Příliš mnoho pohybů v postavení Nedostatečné spojení mezi skupinami Zaseknutí zbraně Příliš časné zahájení palby Všichni střílejí na stejný cíl, část nepřátel není zasažena

Taktika boje. Přiblížení a vstup do budovy

Taktika boje. Přiblížení a vstup do budovy Taktika boje Přiblížení a vstup do budovy Pro přípravu akce je důležitá rekognoskace terénu a objektu. Rekognoskace je způsob získávání informací o daném místu incidentu. Místu incidentu se říká lokalitě,

Více

AUTOHYPNÓZA A REGRESNÍ TERAPIE

AUTOHYPNÓZA A REGRESNÍ TERAPIE AUTOHYPNÓZA A REGRESNÍ TERAPIE Budeme-li vycházet ze skutečnosti, že váš nejlepší osobní hypnotizér sídlí ve vašem nitru, lze předpokládat, že se na tohoto vnitřního odborníka zaměří i nejúčinnější regresní

Více

Jak na první airsoftovou akci? (díl. 3)

Jak na první airsoftovou akci? (díl. 3) Jak na první airsoftovou akci? (díl. 3) Dnešní díl se bude věnovat balení a cestování na akci. Na co si dát pozor, na co nezapomenout. Balení na akci Předpokládejme, že nejedete autem, protože jinak je

Více

Vietnam War Games Battle Field Rules and Regulations

Vietnam War Games Battle Field Rules and Regulations Vietnam War Games Battle Field Rules and Regulations - version 2010 - Vojáku, Vrchní velení Vám gratuluje k vašemu dobrovolnému rozhodnutí pro nástup do 16. regimentu Válečných her na polích Vietnamu.

Více

Implementace A* algoritmu na konkrétní problém orientace v prostoru budov

Implementace A* algoritmu na konkrétní problém orientace v prostoru budov Implementace A* algoritmu na konkrétní problém orientace v prostoru budov Popis problému Orientaci ve známém prostředí lze převést na problém nalezení cesty z místa A do místa B. Obecně platí, že robot

Více

STAGE Č. 1: SKRZ KATR (střelnice 50 m, stanoviště 1)

STAGE Č. 1: SKRZ KATR (střelnice 50 m, stanoviště 1) POPIS DISCIPLIN SOUTĚŽE VELKÁ CENA UNIONU V AKČNÍ STŘELBĚ Z PISTOLE KONANÉ DNE 8. LISTOPADU 2014 V POŘÍČANECH STAGE Č. 1: SKRZ KATR (střelnice 50 m, stanoviště 1) 1. POPPER 2x 2. GONG 3x 3. JAREŠ 3x 4.

Více

PŘIHRÁVKY, PŘÍJEM MÍČKU A HRY SE STŘELBOU

PŘIHRÁVKY, PŘÍJEM MÍČKU A HRY SE STŘELBOU PŘIHRÁVKY, PŘÍJEM MÍČKU A HRY SE STŘELBOU Kromě přesných přihrávek pomocí různých technik, dobré kontroly míče forhendem i bekhendem má zásadní význam jak byla provedena přihrávka od spoluhráče ke spoluhráči:

Více

POVINNOSTI A ÚKOLY HASIČE V JEDNOTCE PO NA MÍSTĚ ZÁSAHU

POVINNOSTI A ÚKOLY HASIČE V JEDNOTCE PO NA MÍSTĚ ZÁSAHU POVINNOSTI A ÚKOLY HASIČE V JEDNOTCE PO NA MÍSTĚ ZÁSAHU Základní povinnosti činnost hasičů na místě zásahu ( 25 vyhl. č. 247/2001 Sb., o organizaci a činnosti jednotek PO, ve znění pozdějších předpisů)

Více

ÚKOLY PRO STAVITELE HRADU

ÚKOLY PRO STAVITELE HRADU 1 V následujících listech si zahrajete na stavitele, jejichž hrad musí odolat útoků nepřítele. Budete muset najít nejlepší místo na jeho stavbu, vymyslet co nejlepší podobu, zvolit nejlepší taktiku obrany.

Více

Erik vypjal hru, upravil si baseballovou čepici a vyrazil dlouhými kroky otevřenou branou dovnitř.

Erik vypjal hru, upravil si baseballovou čepici a vyrazil dlouhými kroky otevřenou branou dovnitř. DŮM ČÍSLO 12076 Tys byl odjakživa hrozný paličák, Dominiku! řekla Tina Erikovi. Nesmysl, jste nějak moc moudrá, paní profesorko Patti! opáčil hbitě Erik. Cha, ona není Patti, ale Erik, zvolala pravá Patti

Více

7. klání S.E.B.U. v bojové a lovecké lukostřelbě

7. klání S.E.B.U. v bojové a lovecké lukostřelbě 7. klání S.E.B.U. v bojové a lovecké lukostřelbě hrad Zvíkov 15. června 2013 ORGANIZACE Spolek Evropských Bojových Umění (S.E.B.U.) SLOVO K SOUŤĚŽI Podporovatelé Státní hrad Zvíkov Hotel Zvíkov COOP obec

Více

fitness...tradiční značka sportovního vybavení průvodce cvičením

fitness...tradiční značka sportovního vybavení průvodce cvičením fitness...tradiční značka sportovního vybavení průvodce cvičením průvodce cvičením Závěsný systém ARTIS fitness X-trainer představuje kompletní cvičební pomůcku pro trénink celého těla za méně než 30 minut.

Více

OPERACE: Work the Angles

OPERACE: Work the Angles OPERACE: Work the Angles Briefing: Říše objevila záhadný objekt, který by mohl znamenat porážku Unie. Unie musí zabránit kurýrovi v předání předmětu do rukou Císaře. Říše musí dostat předmět k agentovi

Více

Polní opevňovací objekty americké armády z období druhé světové války. 1. část

Polní opevňovací objekty americké armády z období druhé světové války. 1. část Polní opevňovací objekty americké armády z období druhé světové války 1. část Obsah: 1. Okopy pro pěchotu 1.1 Okop pro jednotlivce 1.2 Okop pro dvojici 1.2 Okop jednotlivce pro ukrytí vleže 1.4 Spojovací

Více

Taktika dělostřelectva

Taktika dělostřelectva Taktika dělostřelectva Použití dělostřelecké čety a baterie (oddílu) v defenzivních taktických činnostech Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního

Více

techniky lovu a vybavení Lov z ukotvené lodě

techniky lovu a vybavení Lov z ukotvené lodě Lov z ukotvené lodě Pro rybaření na vodní hladině je v podstatě zapotřebí pouze dvou věcí, a to lodě a nějakého pohonu (motor, vesla). Říkám však raději v podstatě, protože nic z toho vám není platné,

Více

Fotoaparáty a vybavení

Fotoaparáty a vybavení 10 Technická kritéria / Fotoaparáty a vybavení Fotoaparáty a vybavení Jaký druh fotoaparátu potřebujete? Ačkoliv mnoho technik, o kterých pojednává tato kniha, zvládnete s jakýmkoliv fotoaparátem, fotíte-li

Více

A7B39MVR - Virtuální realita Playground

A7B39MVR - Virtuální realita Playground A7B39MVR - Virtuální realita Playground Bc. Jaroslav Mach, Martin Porostlý, Tomáš Vancl, Jan Wágner 16. prosince 2010 1 Obsah 1 Zadání 3 1.1 Zadání projektu.......................... 3 1.2 Zadavatel.............................

Více

Jste v obývacím pokoji. "Napadá vás co dál?" ptá se Bobík. 87 Jít do kuchyně 35 Jít do předsíně 48 Zeptat se Čtyřlístku na zmizení Pindi

Jste v obývacím pokoji. Napadá vás co dál? ptá se Bobík. 87 Jít do kuchyně 35 Jít do předsíně 48 Zeptat se Čtyřlístku na zmizení Pindi Z Vítejte ve světě českého komiksu! Nyní budete přeneseni do Třeskoprsk, kde na vás čeká Čtyřlístek se svou záhadou. Je velmi pravděpodobné, že za jejich problémy stojí stejný pachatel jako za našimi problémy.

Více

ŽS/16 Rozvoj koordinace

ŽS/16 Rozvoj koordinace Obsah: Nespecifická volejbalová cvičení pro rozvoj koordinačních schopností (KK 1) Specifická volejbalová cvičení pro rozvoj koordinačních schopností (KK 2) 475 Nespecifická volejbalová cvičení pro rozvoj

Více

Kapitola č. 3 Výběr obuvi dle typu nohy

Kapitola č. 3 Výběr obuvi dle typu nohy 1 Kapitola č. 3 Výběr obuvi dle typu nohy Vážení přátelé, každý odborník přes nohy ví, že různé problémy, které se vyskytují na noze či na chodidle, jsou velmi často důsledkem nošení nevhodné obuvi. Jaká

Více

Část III - Disciplíny

Část III - Disciplíny Část III - Disciplíny 14. Pohybová skladba 14.1 Požadavky disciplíny 14.1.1 Obecně Volitelný program bez náčiní s hudebním doprovodem. Všichni akreditovaní gymnasté kromě náhradníků se musí účastnit pohybové

Více

Pravidla Závodu vlčat a světlušek 2010 o putovní totem náčelníka a putovní vlajku náčelní

Pravidla Závodu vlčat a světlušek 2010 o putovní totem náčelníka a putovní vlajku náčelní Pravidla Závodu vlčat a světlušek 2010 o putovní totem náčelníka a putovní vlajku náčelní Junák svaz skautů a skautek ČR, Odbor pro výchovu vlčat a světlušek http://www.skaut.cz/zvas 1. Úvod (1) Junák

Více

UŽIVATELSKÝ MANUÁL CZ IN 7766 MultiTrainer insportline Advance (TR8)

UŽIVATELSKÝ MANUÁL CZ IN 7766 MultiTrainer insportline Advance (TR8) UŽIVATELSKÝ MANUÁL CZ IN 7766 MultiTrainer insportline Advance (TR8) 1 OBSAH BEZPEČNOSTNÍ POKYNY... 3 ÚDRŽBA... 4 POKYNY KE CVIČENÍ... 4 SESTAVENÍ A MOŽNOST PŘESTAVENÍ... 5 PŘIPEVNĚNÍ... 6 ZÁRUČNÍ PODMÍNKY,

Více

1. BITVY ODDÍLŮ... 3 2. SANDBOX... 6

1. BITVY ODDÍLŮ... 3 2. SANDBOX... 6 Dodatek č.4 verze 1.1 vytvořil Gediman 2014 Void: Sci-Fantasy, jejímž autorem je Gediman, podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-neužívejte dílo komerčně-nezasahujte do díla 3.0 Česko 1 1. BITVY

Více

Bílý. kámen. 1. Bílý kámen (P. Lochman, J. rejent / V. Kočandrle, I. Bartošová) 2. Lípo stoletá (V. kočandrla / V. Kočandrle)

Bílý. kámen. 1. Bílý kámen (P. Lochman, J. rejent / V. Kočandrle, I. Bartošová) 2. Lípo stoletá (V. kočandrla / V. Kočandrle) kámen Bílý 1. Bílý kámen (P. Lochman, J. rejent / V. Kočandrle, I. Bartošová) 2. Lípo stoletá (V. kočandrla / V. Kočandrle) 3. Poklad ( J. Škorpík / V. Kočandrle, I. Bartošová) 4 Jeskyně (V. Kočandrle,

Více

Karburátor MIKUNI BST 40 - vyčištění a seřízení

Karburátor MIKUNI BST 40 - vyčištění a seřízení Karburátor MIKUNI BST 40 - vyčištění a seřízení Kdyby se to někomu hodilo, našel jsem pěkný postup na www.advrider.com, ale byl v angličtině, takže jsem si k tomu odpoledne sednul a máme to i česky Seřízení

Více

Vítám Tě na Červené Lhotě!

Vítám Tě na Červené Lhotě! Vítám Tě na Červené Lhotě! Jmenuju se Anton a jsem tu po staletí už komorníkem. Někteří z mých pánů se sice zpočátku podivovali mým způsobům, ale nakonec všichni pochopili, že na vodním zámku si lepšího

Více

Jací jsme? Dokážete správně napsat jména na popisky u výběhů opic v liberecké ZOO?

Jací jsme? Dokážete správně napsat jména na popisky u výběhů opic v liberecké ZOO? Dokážete správně napsat jména na popisky u výběhů opic v liberecké ZOO? PAVIÁNI Jací jsme? Na Zemi přilétá delegace ze spřátelené části vesmíru, která se velmi zajímá o život na naší planetě. Úkolem vašeho

Více

PROPOZICE pro starší a mladší přípravky v roč. 2014-2015

PROPOZICE pro starší a mladší přípravky v roč. 2014-2015 PROPOZICE pro starší a mladší přípravky v roč. 2014-2015 Systém soutěže: OP - starší: OP - mladší: turnajově turnajově Starší: 4 skupiny A-B-C-D dvoukolový systém turnajů (podzim) Mladší: 6 skupin A-B-C-D-E-F

Více

Cyklostezky nejen pro cyklisty, aneb jak se na nich správně chovat?

Cyklostezky nejen pro cyklisty, aneb jak se na nich správně chovat? Cyklostezky nejen pro cyklisty, aneb jak se na nich správně chovat? Právní ukotvení cyklistických stezek vychází ze zákona č. 13/1997, Sb., o pozemních komunikacích, v platném znění a ze zákona č. 361/2000

Více

2. Kapitola - Útěk. Kurtis:,,Mě se neptej..." Já:,,A jak ale mohl vzít roha?"

2. Kapitola - Útěk. Kurtis:,,Mě se neptej... Já:,,A jak ale mohl vzít roha? 2. Kapitola - Útěk,,Pink..probuď se!!" Já:,,Ehh...coo?? Nazdar Kurte.." Kurt:,,Pink, máme problém..pamatuješ na toho včerejšího návštěvníka?" Já:,,Na toho se nedá zapomenout...*zíív*" Kurt:,,Výborně..je

Více

Přijeli jsme na tábor asi v 17 hodin a Upírovo strejda s Upírem a Žralokem už tam byli a sekali trávu sekačkou, co byla Upírovo strejdy, protože tu

Přijeli jsme na tábor asi v 17 hodin a Upírovo strejda s Upírem a Žralokem už tam byli a sekali trávu sekačkou, co byla Upírovo strejdy, protože tu Přijeli jsme na tábor asi v 17 hodin a Upírovo strejda s Upírem a Žralokem už tam byli a sekali trávu sekačkou, co byla Upírovo strejdy, protože tu sekačku, co měl vždycky Jarda půjčenou přes Peprníka

Více

Dříve než začnete zacházet se zbraní, seznamte se s tímto návodem a zvláště s následujícími bezpečnostními pokyny. OBSAH

Dříve než začnete zacházet se zbraní, seznamte se s tímto návodem a zvláště s následujícími bezpečnostními pokyny. OBSAH Dříve než začnete zacházet se zbraní, seznamte se s tímto návodem a zvláště s následujícími bezpečnostními pokyny. Nesprávné a nedbalé zacházení se zbraní může způsobit neúmyslný výstřel, který může mít

Více

FOOLBALL.paragrafy Proč? HLAVA PRVNÍ Kapitola první technické podmínky Kapitola druhá počet hráčů Oddíl první

FOOLBALL.paragrafy Proč? HLAVA PRVNÍ Kapitola první technické podmínky Kapitola druhá počet hráčů Oddíl první 1 FOOLBALL.paragrafy Proč? Pravidla této hry jsem vymyslel proto, že se myslím, že na fotbalovém hřišti se dají provozovat i jiné hry než je fotbal. Podle nových pravidel půjde o hru, která nebude svázaná

Více

CVIK 1 Odložení vsedě ve skupině po dobu 30 sek., psovod v dohledu [Koef. 3]

CVIK 1 Odložení vsedě ve skupině po dobu 30 sek., psovod v dohledu [Koef. 3] I CVIKY A KOEFICIENTY Zkouška OB-Z - základní vstupní zkouška pro účast na soutěžích Obedience v ČR. Splnění této zkoušky min. na dobře opravňuje k postupu do vyšší soutěžní třídy OB1. Zvláštní směrnice

Více

Habermaaß-hra 5581. Život na farmě Velká sada

Habermaaß-hra 5581. Život na farmě Velká sada CZ Habermaaß-hra 5581 Život na farmě Velká sada Vážení rodiče, gratulujeme k zakoupení hry z cyklu "Moje první hra - Farma". Učinili jste správné rozhodnutí a umožnili svému dítěti učit se prostřednictvím

Více

Lateralita (Carter, P., Russell, K.: Testy osobnosti 2. Computer Press, Brno, 2004, ISBN 80-722-6997-6, str. 101-108)

Lateralita (Carter, P., Russell, K.: Testy osobnosti 2. Computer Press, Brno, 2004, ISBN 80-722-6997-6, str. 101-108) TEST: Lateralita (Carter, P., Russell, K.: Testy osobnosti 2. Computer Press, Brno, 2004, ISBN 80-722-6997-6, str. 101-108) Následující test zjišťuje, zda přednostně využíváte pravou či levou mozkovou

Více

1. BAZILIŠEK. (Původní název AMÉBA ) Dvůr, hřiště, lesní prostranství, louka. Cíle

1. BAZILIŠEK. (Původní název AMÉBA ) Dvůr, hřiště, lesní prostranství, louka. Cíle 1. BAZILIŠEK (Původní název AMÉBA ) Žádný Žádné Dvůr, hřiště, lesní prostranství, louka 20 minut Hráči vytvoří 2 skupiny (vymyslet názvy viz Harry Potter). Každá skupina tvoří buňku. Stěnu vytvoří hráči,

Více

PŘEHLED PRAVIDEL STOP! Výkladový slovník strany 2 10 Hlavní část přehledu, ve které naleznete podrobný popis všech pravidel v abecedním pořadí.

PŘEHLED PRAVIDEL STOP! Výkladový slovník strany 2 10 Hlavní část přehledu, ve které naleznete podrobný popis všech pravidel v abecedním pořadí. PŘEHLED PRAVIDEL d JAK POUŽÍVAT TENTO PŘEHLED d Tento přehled pravidel je určen jako odpověď ke všem dotazům, které se týkají pravidel hry. Na rozdíl od průvodce hrou se podle přehledu pravidel nenaučíte

Více

Narovnej se! 3 prostě a jednoduše

Narovnej se! 3 prostě a jednoduše Narovnej se! Kolikrát jsme všichni slyšeli tato slova od svých rodičů a kolikrát je říkáme našim dětem. Stále jsou aktuální a možná v současnosti ještě více. Statistiky říkají, že třetina našich školáků

Více

Kurzy poslušnosti na KK VFU

Kurzy poslušnosti na KK VFU Kurzy poslušnosti na KK VFU Absolvovali jste úvodní hodinu kurzu a rozhodli se, že budete pokračovat se cvičením v našem klubu a já vám děkuji za vaši důvěru. Pro krátké zopakování: cvičit budeme bez fyzických

Více

Struktura povelu náčelníka střediska řízení palby dělostřeleckého oddílu

Struktura povelu náčelníka střediska řízení palby dělostřeleckého oddílu Struktura povelu náčelníka střediska řízení palby dělostřeleckého oddílu Autoři článku seznamují čtenáře s podrobnou strukturou nařízení pro řízení palby a následnou činností participujících funkcionářů

Více

TP 179 & ERA 2010 TÉMA: Parkování pro jízdní kola

TP 179 & ERA 2010 TÉMA: Parkování pro jízdní kola TP 179 & ERA 2010 TÉMA: Parkování pro jízdní kola Česko stále čeká na schválení nových Technických podmínek Navrhování komunikací pro cyklisty (TP 179), které jsou sice už více jak tři roky zpracované,

Více

Metodické pokyny k pracovnímu listu č. 35 Photoshop Fotografování - Krajina. Učivo: Naučit se základním zásadám při pořizování fotografie krajiny.

Metodické pokyny k pracovnímu listu č. 35 Photoshop Fotografování - Krajina. Učivo: Naučit se základním zásadám při pořizování fotografie krajiny. Metodické pokyny k pracovnímu listu č. 35 Photoshop Fotografování - Krajina Třída: 9. Učivo: Naučit se základním zásadám při pořizování fotografie krajiny. Obsah inovativní výuky: Žáci se seznámí se základními

Více

Co ANO při čtení dětem

Co ANO při čtení dětem Co ANO při čtení dětem Dobré rady pro rodiče, prarodiče, učitele a všechny, kteří mají chuť číst dětem. Dětem začněte číst co nejdříve. Čím dříve je motivujete, tím je to snazší a lepší. Využívejte dětské

Více

PROSTOROVÁ ORIENTACE A MATEMATICKÉ PŘEDSTAVY PŘEDŠKOLNÍHO DÍTĚTE

PROSTOROVÁ ORIENTACE A MATEMATICKÉ PŘEDSTAVY PŘEDŠKOLNÍHO DÍTĚTE Metodická příručka PROSTOROVÁ ORIENTACE A MATEMATICKÉ PŘEDSTAVY PŘEDŠKOLNÍHO DÍTĚTE Mgr. Jiřina Bednářová Obsah Projekt Skládám, tvořím myslím...4 Prostorová orientace...5 Oslabení prostorového vnímání...7

Více

PŘÍRUČKA KADETA. Autoři: Petr Scheirich Josef Dvorský Dan Rosecký

PŘÍRUČKA KADETA. Autoři: Petr Scheirich Josef Dvorský Dan Rosecký PŘÍRUČKA KADETA Autoři: Petr Scheirich Josef Dvorský Dan Rosecký ZÁKLADNÍ NÁZVOSLOVÍ RÁHEN, KOŠŮ A PLACHET STĚŽNĚ Hlavní stěžeň: 1. Hlavní peň 2. Hlavní košová čnělka 3. Hlavní brámová čnělka Přední stěžeň:

Více

Nečinnost ohrožuje naše tělo

Nečinnost ohrožuje naše tělo » Pohyb patří k jaru. Nejlepší jsou denní procházky a víkendové pěší túry. I na ty je však třeba se připravit. Nečinnost ohrožuje naše tělo aneb s turistikou od jara až do podzimu Jaro! Konečně je zde!

Více

Varování! Hry jsou nevhodné pro děti do 3 let. Výrobce: BEX Sport AB, Švédsko. Dovozce: STOA-Zahradní minigolf s.r.o.

Varování! Hry jsou nevhodné pro děti do 3 let. Výrobce: BEX Sport AB, Švédsko. Dovozce: STOA-Zahradní minigolf s.r.o. Výrobce: BEX Sport AB, Švédsko Dovozce: STOA-Zahradní minigolf s.r.o. Údržba: Skladujte na suchém místě uložené ve vaku/boxu, který je součástí balení. Výrobky odpovídají normě EN-71. Distributor: Varování!

Více

EM-kit Empowerment of immigrant women

EM-kit Empowerment of immigrant women RADA PRVNÍ: Jak se vypořádat se stresem způsobeným ztrátou zaměstnání Neotáčejte se ke svým pocitům zády Jak přežít stres spojený se ztrátou zaměstnání Vypište se ze svých pocitů. Vyjádřete vše, co cítíte

Více

Já se taky zpovídám!

Já se taky zpovídám! tonino Lasconi Já se taky zpovídám! Příprava na slavnost svátosti smíření Takže Odkud mám začít? Ilustrace GiUSY capizzi kluci a holky to je kniha pro vás! kniha Já se taky zpovídám! je tady pro vás, kdo

Více

Provozní řád střelnice

Provozní řád střelnice PS AVZO Křinec, okr. Nymburk Výtisk číslo: NÁVRH Počet výtisků : 1 Počet listů/ stran: 5/10 Přílohy : 2 TSČ - ČESKÉ AVZO REPUBLIKY Provozní řád střelnice PS AVZO Křinec okres Nymburk zpracovaný v členění

Více

Vzorová přihláška do programu SmartUp 1. úroveň

Vzorová přihláška do programu SmartUp 1. úroveň Vzorová přihláška do programu SmartUp 1. úroveň Registrace osoby Jméno Příjmení Jana Nová Datum narození 01. 01. 1991 Uveďte jméno a příjmení osoby, která registruje projekt a bude zároveň 1. členem týmu,

Více

P O S T O P Á C H P Ř E D K Ů. a n e b n e t r a d i č n í p u t o v á n í p o h o l e š o v s k ý c h p a m á t k á c h

P O S T O P Á C H P Ř E D K Ů. a n e b n e t r a d i č n í p u t o v á n í p o h o l e š o v s k ý c h p a m á t k á c h P O S T O P Á C H P Ř E D K Ů a n e b n e t r a d i č n í p u t o v á n í p o h o l e š o v s k ý c h p a m á t k á c h Památky k návštěvě každého lákají, vícero podob však v sobě skrývají. Vydej se proto

Více

PROVOZNÍ ŘÁD. střelnice SSK Přelouč PŘÍLOHY: Sportovně střelecký klub Přelouč. Výtisk číslo: Počet výtisků : 4 Počet listů: 7 Přílohy : 6

PROVOZNÍ ŘÁD. střelnice SSK Přelouč PŘÍLOHY: Sportovně střelecký klub Přelouč. Výtisk číslo: Počet výtisků : 4 Počet listů: 7 Přílohy : 6 Sportovně střelecký klub Přelouč Výtisk číslo: Počet výtisků : 4 Počet listů: 7 Přílohy : 6 PROVOZNÍ ŘÁD střelnice SSK Přelouč PŘÍLOHY: Situace střelnice - výkres v měřítku 1 : 500 Seznam osob oprávněných

Více

STAVÍME HRAD DOBÝVÁME HRAD HERNÍ KARTY PRO DOBYVATELE HRADU

STAVÍME HRAD DOBÝVÁME HRAD HERNÍ KARTY PRO DOBYVATELE HRADU HERNÍ KARTY PRO DOBYVATELE HRADU Na následujících stránkách najdete jednotlivé karty vyobrazující zbraně či bojovníky, které si družstvo DOBYVATELÉ volí během hry. Na každé kartě je napsáno PŘEDNÍ STRANA

Více

Směrnice FEI pro stavbu terénních tratí

Směrnice FEI pro stavbu terénních tratí Verze 1.4 12.dubna 2010 Obsah Směrnice FEI pro stavbu terénních tratí Úvod Cíl a základní principy Obecná pravidla a úrovně o Jedna hvězda o Dvě hvězdy o Tři hvězdy o Čtyři hvězdy Průběh a měření tratě

Více

ČAS PROMĚN. Záměr: Anotace: Cíle: Cílová skupina: Počet účastníků: Místo:

ČAS PROMĚN. Záměr: Anotace: Cíle: Cílová skupina: Počet účastníků: Místo: ČAS PROMĚN Záměr: Za většinu současných proměn krajiny je zodpovědný člověk tím, jak v krajině hospodaří a jak ji využívá. Anotace: Tento výukový program vznikl jako součást projektu Venkovská krajina

Více

Odkaz: http://www.volny.cz/drakite2007/ Záložka ODKAZ a Komorový drak

Odkaz: http://www.volny.cz/drakite2007/ Záložka ODKAZ a Komorový drak Odkaz: http://www.volny.cz/drakite2007/ Záložka ODKAZ a Komorový drak Komorový drak je vysokou zárukou pohodového létání, tudíž budete se svou stavbou spokojeni a Vás potomek nebude určitě šetřit chválou.

Více

Uživatelský manuál CZ. IN 6609 Longboard WORKER Longbay. IN 6610 Longboard WORKER Surfbay

Uživatelský manuál CZ. IN 6609 Longboard WORKER Longbay. IN 6610 Longboard WORKER Surfbay Uživatelský manuál CZ IN 6609 Longboard WORKER Longbay IN 6610 Longboard WORKER Surfbay NÁVOD NA SESTAVENÍ A POUŽÍVÁNÍ Přečtěte si pozorně celý manuál. Tento manuál tvoří nedílnou součást výrobku, proto

Více

6. otevřené mistrovství České republiky v bojové a lovecké lukostřelbě

6. otevřené mistrovství České republiky v bojové a lovecké lukostřelbě 6. otevřené mistrovství České republiky v bojové a lovecké lukostřelbě Kladno 27. 28. srpna 2011 ORGANIZACE Spolek Evropských Bojových Umění (S.E.B.U.) MÍSTO KONÁNÍ Podporovatelé Palaba, a.s. Město Kladno

Více

Co je správně? Doplňte slovesa v imperativu. obléknout si obout se. nesvlékat se nezouvat se. svléknout si zout se

Co je správně? Doplňte slovesa v imperativu. obléknout si obout se. nesvlékat se nezouvat se. svléknout si zout se Co je správně? 179/6 1. slunce zuří / září 2. rozzlobený člověk zuří / září 3. člověk, který chce to nejlepší, je náročný / špičkový 4 zboží, které má tu nejlepší kvalitu, je náročné / špičkové 5. situace

Více

Balancéry Tecna typ 9354 9359

Balancéry Tecna typ 9354 9359 Balancéry Tecna typ 9354 9359 Návod k obsluze a údržbě Nosnost 9354 9355 9356 9357 9358 9359 4 7 7 0 0 4 4 8 8 5 Délka Váha Váha lanka balancéru s obalem 000 5 5,8 000 5,5 6,3 000 5,5 6,3 000 6,5 7,3 000

Více

Obsah. Dětský pohled Lillian Alnev 117 Jak mohu pomoci? Joanne Friday 121 Skutečné já Glen Schneider 125 Praxe s přítelem Elmar Vogt 129

Obsah. Dětský pohled Lillian Alnev 117 Jak mohu pomoci? Joanne Friday 121 Skutečné já Glen Schneider 125 Praxe s přítelem Elmar Vogt 129 Obsah ÚVOD DÍTĚ V NAŠEM NITRU 7 ČÁST PRVNÍ UČENÍ O LÉČBĚ A UZDRAVENÍ 1. Energie uvědomění 15 2. Jsme našimi předky i našimi dětmi 23 3. Prvotní strach, prvotní touha 33 4. Jak dýchat, chodit a nechat věci

Více

Téma: žák se seznamuje s úryvkem knihy Hobit, odpovídá na otázky, vybírá vhodné

Téma: žák se seznamuje s úryvkem knihy Hobit, odpovídá na otázky, vybírá vhodné VY_12_INOVACE_číslo přílohy 1_ČJ_5B_24 Úvodní část seznámení s cílem hodiny - Hobit J. R. R. Tolkien Hlavní část žák se seznamuje s knihou Hobit, pracuje s textem Závěrečná část zpětná vazba probrané látky

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více

Odkládáme-li lásku k sobě. samým na dobu, kdy. budeme dokonalí, promarníme život. Už jsme. dokonalí právě tady a. právě nyní.

Odkládáme-li lásku k sobě. samým na dobu, kdy. budeme dokonalí, promarníme život. Už jsme. dokonalí právě tady a. právě nyní. Jsem dokonalý takový, jaký jsem. Odkládáme-li lásku k sobě samým na dobu, kdy budeme dokonalí, promarníme život. Už jsme dokonalí právě tady a právě nyní. Nejsem ani příliš mnoho, ani příliš málo. Nikomu

Více

4.1 Činnost... 5 4.2 Speciální pravomoce... 5 5 Vozidla... 5 5.1 Střelba na vozidla... 5 5.2 Bojová vozidla... 5 5.3 Posádka vozidel... 5 5.

4.1 Činnost... 5 4.2 Speciální pravomoce... 5 5 Vozidla... 5 5.1 Střelba na vozidla... 5 5.2 Bojová vozidla... 5 5.3 Posádka vozidel... 5 5. Obsah 1 Bojové operace... 3 1.1 Čas a místo... 3 1.2 Přerušení operace... 3 2 Střelba... 3 2.1 Zbraně... 3 2.2 Zásahy... 3 2.2.1 Zásah do těla... 3 2.2.2 Zásah do zbraně... 3 2.2.3 Zásah do výstroje...

Více

Semestrální projekt Hear me. Intermediální tvorba a technologie 1

Semestrální projekt Hear me. Intermediální tvorba a technologie 1 Semestrální projekt Hear me Intermediální tvorba a technologie 1 ČVUT FEL FAMU Karel Antonín Anastasia Kozitsyna Jiří Nižník Dina Chernova 1. Úvod Cílem naší instalace je zprostředkovat jejím návštěvníkům

Více

Swing Nordic Walking Stepper. návod k použití

Swing Nordic Walking Stepper. návod k použití Swing Nordic Walking Stepper návod k použití Obsah Rozsah dodávky 3 Účel použití 3 Prohlášení o shodě 3 Informace o bezpečnosti 4 Montáž 6 Informace o cvičení 8 Použití počítače 9 Zapínání/vypínání 9 Výběr

Více

CÍL HRY HERNÍ MATERIÁL PŘÍPRAVA HRY

CÍL HRY HERNÍ MATERIÁL PŘÍPRAVA HRY VÝSTAVBA PRVNÍ ČÁSTI POBŘEŽÍ Začíná hráč se světlými figurkami. Táhne vrchní krajinu z balíčku a přiloží ji ke krajině s delfínem uprostřed stolu. Nakonec položí jednoho svého Řeka do města, jednu svou

Více

Běhám, běháš, běháme

Běhám, běháš, běháme metodická PŘÍLOha ČaSOPISU ČaSPV POhyB Je život 1/2008 Příloha č. 43 Běhám, běháš, běháme Bc. Antonín Morávek Grafická úprava Olga Pokorná pohyb_2_08_priloha.indd 1 19.5.2008 13:59:42 Pohyb je život www.caspv.cz

Více

MINISTRANTSKÝ MANUÁL

MINISTRANTSKÝ MANUÁL MINISTRANTSKÝ MANUÁL 2 Nedělní mše Ministrantský manuál 1. Nástup Ministranti vycházejí ze sakristie seřazeni ve dvojicích. Po otevření dveří se první dvojice zastaví u zvonku a pravý ministrant zazvoní.

Více

Pilates cvičení pro každého jaro je za dveřmi!

Pilates cvičení pro každého jaro je za dveřmi! » Nebolestivá bederní páteř a pohybovně volná pánev jsou důležité pro správnou chůzi. undrey/fotky & Foto Pilates cvičení pro každého jaro je za dveřmi! Také se těšíte na jaro až odložíte čepice, šály

Více

Všechny meditace se vás snaží lehce opít udělat z vás pijáky božství.

Všechny meditace se vás snaží lehce opít udělat z vás pijáky božství. Všechny meditace se vás snaží lehce opít udělat z vás pijáky božství. První věc, kterou je dobré ráno udělat, je smát se, protože to udá směr celému vašemu dni. Pokud budete vstávat se smíchem na rtech,

Více

Provozní řád střelnice

Provozní řád střelnice Výtisk číslo: Počet výtisků: 3 Počet stran/listů: 10/5 Přílohy : 4 Provozní řád střelnice Malý Újezd PŘÍLOHY: Příloha č.1: Situace střelnice s vyznačením bezpečnostních prvků Příloha č.2: Vzor označení

Více

T.O. Zlatý list. plackovací práce. Táborová kuchyně. 2016 Jaromír Bláha - Ježek

T.O. Zlatý list. plackovací práce. Táborová kuchyně. 2016 Jaromír Bláha - Ježek T.O. Zlatý list plackovací práce 2016 Jaromír Bláha - Ježek Úvod Úvod V této práci popíši práci vedoucích a přípravu jídla v táborové kuchyni a její vybavení. Již několikátým rokem dělám vedoucího v kuchyni

Více

Příběh: Skákal pes, přes oves

Příběh: Skákal pes, přes oves Příběh: Skákal pes, přes oves 1. Jak schováme myslivce a pírko? (1) Otevři soubor skakal_pes_0a.sb (2) Ve skriptu pro myslivce: VZHLED -> schovej se (ukaž se) (3) Ve skriptu pro pírko: VZHLED -> schovej

Více

CZ 512 samonabijecí malorážka v ráži.22 LR Napsal John Kiriakidis

CZ 512 samonabijecí malorážka v ráži.22 LR Napsal John Kiriakidis CZ 512 samonabijecí malorážka v ráži.22 LR Napsal John Kiriakidis Je o mně dobře známo, že jsem fanoušek Rugeru 10/22 a setkání s jiným výrobkem, který poskytuje spolehlivost nebo přesnost jako tato samonabijecí

Více

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 294/2015 Sb.

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 294/2015 Sb. Sbírka zákonů ČR Předpis č. 294/2015 Sb. Vyhláška, kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích Účinnost od 01.01.2016 Aktuální verze 294 VYHLÁŠKA ze dne 27. října 2015, kterou se provádějí

Více

Office 2013. podrobný průvodce. Tomáš Šimek

Office 2013. podrobný průvodce. Tomáš Šimek Office 2013 podrobný průvodce Tomáš Šimek Seznámení se společnými postupy při práci s dokumenty Office Popis základních a pokročilejších postupů při práci s Wordem, Excelem, PowerPointem a OneNote Možnosti

Více

Jedenáctá kapitola. Narození mezi západem Slunce a půlnocí

Jedenáctá kapitola. Narození mezi západem Slunce a půlnocí Jedenáctá kapitola Narození mezi západem Slunce a půlnocí Okamžik, který je uprostřed mezi západem Slunce a půlnocí, se může velice lišit, protože v zimě může Slunce v severních zeměpisných šířkách zajít

Více

Pokyny pro družiny krajského kola SZ Ústeckého kraje 2015 v Krušných horách Litvínov Most, 5. - 7. 6. 2015

Pokyny pro družiny krajského kola SZ Ústeckého kraje 2015 v Krušných horách Litvínov Most, 5. - 7. 6. 2015 Pokyny pro družiny krajského kola SZ Ústeckého kraje 2015 v Krušných horách Litvínov Most, 5. - 7. 6. 2015 Případné další informace hledejte/volejte na: www.skauting.cz/most Hlavní rozhodčí závodu (komunikace

Více

děkuji Vám, že jste mi

děkuji Vám, že jste mi Mistryně, děkuji Vám, děkuji Vám, že jste mi Rádo se stalo. že jste mi sem pomohla přivést devět starších lidí v jejich 60 nebo 70 letech, aby Vás tentokrát viděli. Přeji Vám stále dobré zdraví a krásu.

Více

PROVOZNÍ ŘÁD. střelnice SK Přelouč PŘÍLOHY: Střelecký klub Přelouč. Výtisk číslo: Počet výtisků: 3 Počet listů/stran: 7/13 Přílohy: 4

PROVOZNÍ ŘÁD. střelnice SK Přelouč PŘÍLOHY: Střelecký klub Přelouč. Výtisk číslo: Počet výtisků: 3 Počet listů/stran: 7/13 Přílohy: 4 Střelecký klub Přelouč Výtisk číslo: Počet výtisků: 3 Počet listů/stran: 7/13 Přílohy: 4 PROVOZNÍ ŘÁD střelnice SK Přelouč PŘÍLOHY: Situace střelnice zákres do katastrální ortofotomapy v měřítku 1 : 750

Více

Technika. Útočné herní činnosti jednotlivce. 1. Podání (kin. 1)

Technika. Útočné herní činnosti jednotlivce. 1. Podání (kin. 1) Úvod Fotbal tenis je velmi mladý sport mezinárodní asociace IFTA (International FootballTennis Association) byla ustavena teprve v roce 1987 ve Švýcarsku. Fotbaltenis je přímo ideální jako sport pro všechny

Více

ORGANIZAČNÍ POKYNY A POPIS PĚŠÍ

ORGANIZAČNÍ POKYNY A POPIS PĚŠÍ ORGANIZAČNÍ POKYNY A POPIS PĚŠÍ TRASY VH 50 Pátek 11. 9. 2015 16:30 20:00 Příjezd účastníků, registrace a ubytování Masarykova kolej, Thákurova 1, 160 41, Praha 6. Účastnící obdrží startovní balíček s

Více

Cvičební řád jednotek požární ochrany - technický výcvik

Cvičební řád jednotek požární ochrany - technický výcvik Ministerstvo vnitra - ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky Cvičební řád jednotek požární ochrany - technický výcvik Obecná činnost členů družstva +5 Metodický list číslo Vydáno dne..996

Více

Zpravodajské zabezpečení a průzkum

Zpravodajské zabezpečení a průzkum Zpravodajské zabezpečení a průzkum Způsoby získávání informací Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu

Více

Kymco Grand Dink 125i - nová "štika" u Kymca

Kymco Grand Dink 125i - nová štika u Kymca http://www.skutrportal.cz/498-kymco-grand-dink-125i-nova-stika-u-kymca.html Kymco Grand Dink 125i - nová "štika" u Kymca Dostal jsem možnost otestovat jako první v ČR novinku od Kymca s názvem Grand Ding

Více

Metodické poznámky k souboru úloh Optika

Metodické poznámky k souboru úloh Optika Metodické poznámky k souboru úloh Optika Baterka Teoreticky se světlo šíří "nekonečně daleko", intenzita světla však klesá s druhou mocninou vzdálenosti. Děti si často myslí, že světlo se nešíří příliš

Více

Test základních znalostí členů Zásahové jednotky SDH

Test základních znalostí členů Zásahové jednotky SDH Test základních znalostí členů Zásahové jednotky SDH Jméno:..datum.201 1. Když je velitel jednotky na průzkumu, udržuje s ním spojení: a) strojník b) hasič c) starší hasič 2. Hadice B má průměr a) 75 mm

Více

ÚVODEM BEZPEČNOST OBSAH. Instalace baterií

ÚVODEM BEZPEČNOST OBSAH. Instalace baterií MANUÁL Věk 14+ -2- pečlivě Děkujeme, přečtěte že tento jste manuál si zakoupili a uschovejte tento produkt. ho pro Pro případ správné dalšího a bezpečné nahlédnutí. použití si prosím, ÚVODEM 12..Tento

Více

Rozhovor s Petrem Kláskem 2. 3. 2010 napsali: Ricci a Petr Klásek

Rozhovor s Petrem Kláskem 2. 3. 2010 napsali: Ricci a Petr Klásek Rozhovor s Petrem Kláskem 2. 3. 2010 napsali: Ricci a Petr Klásek Využil jsem nečekané příležitosti a položil několik otázek jednomu z našich předních závodníků Petru Kláskovi, který je současně členem

Více

Play book aneb jak hrát základní věci ženy jaro 2015

Play book aneb jak hrát základní věci ženy jaro 2015 Play book aneb jak hrát základní věci ženy jaro 2015 Děvčata, když následující prvky budete znát v každodenní životní situaci, před spaním, po sprše, při vaření, po napínavém seriálu v televizi, bude to

Více

2.1.9 Zrcadlo III. Předpoklady: 020108. Pomůcky: zrcátka (každý žák si přinese z domova),

2.1.9 Zrcadlo III. Předpoklady: 020108. Pomůcky: zrcátka (každý žák si přinese z domova), 2.1.9 Zrcadlo III Předpoklady: 020108 Pomůcky: zrcátka (každý žák si přinese z domova), Př. 1: Nakresli vnitřní konstrukci periskopu (zařízení, které umožňuje částečně potopené ponorce sledovat situaci

Více

ČESKÝ SVAZ HÁZENÉ. Pravidla miniházené. www.molten.cz

ČESKÝ SVAZ HÁZENÉ. Pravidla miniházené. www.molten.cz ČESKÝ SVAZ HÁZENÉ Pravidla miniházené www.molten.cz 2007 Rozhodčí Pravidla miniházané Na utkání bude jmenován jeden oficiální hlavní rozhodčí, který má práva a povinnosti jako při běžném mistrovském utkání

Více

ISO 400 1/250 sekundy f/2,8 ohnisko 70 mm. 82 CANON EOS 550D: Od momentek k nádherným snímkům

ISO 400 1/250 sekundy f/2,8 ohnisko 70 mm. 82 CANON EOS 550D: Od momentek k nádherným snímkům 4 ISO 400 1/250 sekundy f/2,8 ohnisko 70 mm 82 CANON EOS 550D: Od momentek k nádherným snímkům Kreativní zóna DOSTAŇTE SE NA VYŠŠÍ ÚROVEŇ Kreativní zóna je název, který Canon vybral pro pokročilejší fotografické

Více

Obr. 3 Postranní vazy (Gross, Fetto, Rosen, 2005) (Gross, Fetto, Rosen, 2005)

Obr. 3 Postranní vazy (Gross, Fetto, Rosen, 2005) (Gross, Fetto, Rosen, 2005) I. Anatomie kolenního kloubu Obr. 1 Pohled na kloubní plochu tibie s menisky (Drugová, Kolář, 1974) Obr. 2 Zkřížené vazy Obr. 3 Postranní vazy (Gross, Fetto, Rosen, 2005) (Gross, Fetto, Rosen, 2005) Obr.

Více