VYHODNOCENÍ PILOTNÍHO NASAZENÍ PREDIKTIVNÍHO ŘÍZENÍ V RÁMCI PROJEKTU GEOTABS

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "VYHODNOCENÍ PILOTNÍHO NASAZENÍ PREDIKTIVNÍHO ŘÍZENÍ V RÁMCI PROJEKTU GEOTABS"

Transkript

1 Konference Vytápění Třeboň až 16. května 2013 VYHODNOCENÍ PILOTNÍHO NASAZENÍ PREDIKTIVNÍHO ŘÍZENÍ V RÁMCI PROJEKTU GEOTABS Ing. Jan Široký 1, Doc. Ing. Lukáš Ferkl, Ph.D. 2, Ing. Tomáš Vízner 3 1 ENERGOCENTRUM PLUS, s.r.o 2 ČVUT, Univerzitní centrum energeticky efektivních budov 3 MIKROKLIMA, s.r.o. ANOTACE V článku jsou shrnuty dosavadní výsledky z pilotního nasazení prediktivního sálavého vytápění, které bylo realizováno v rámci mezinárodního výzkumného projektu Geotabs. Tento projekt byl zaměřen na spojení sálavého vytápění a tepelných čerpadel země/voda. Jedním z klíčových úkolů byl návrh optimální strategie. Bylo zvoleno prediktivní, které umožňuje zohlednit velmi pomalou dynamiku budov se sálavým vytápěním a maximálně tak využít vlastností propojení sálavého vytápění a tepelného čerpadla země/voda. Návrh prediktivní strategie byl nejdříve ověřen simulačně a poté aplikován na reálné budově v Belgii. Článek popisuje aplikaci na reálné budově. ÚVOD Článek se zabývá pilotním nasazením prediktivního regulátoru, které bylo realizováno v rámci mezinárodního výzkumného projektu Geotabs. Mezinárodní projekt Geotabs (řešený od do ) byl zaměřen na využívání teplených čerpadel země/voda a sálavého vytápění a chlazení. V rámci projektu a pilotního ověření jsme se zaměřili na vytápění, tudíž se v popisu dále omezíme pouze na vytápění, nicméně, většina dále uvedených informací se týká i chlazení. Tepelná čerpadla země/voda i sálavé vytápění jsou v dnešní době populární technologie a zejména v západní Evropě je možné se setkat s budovami, které využívají obě zmíněné technologie najednou. Toto energeticky efektivní řešení vytápění má i svá úskalí, zejména zvýšené nároky na návrh řídicí strategie. V rámci projektu Geotabs byla na pilotní budově v Belgii úspěšně aplikováno prediktivní, které umožňuje plně využít potenciálu spojení tepelných čerpadel země/voda a sálavého vytápění. Představení pilotní budovy Pilotní budova se nachází v městě Hasselt v Belgii (viz. Obr. 1). Budova má pět podlaží: podzemní garáže, tři kancelářská podlaží a jeden byt na střeše. V rámci nasazení prediktivního jsme se zaměřili pouze na tři kancelářská podlaží, která spotřebují naprostou většinu dodávaného tepla. Celková podlahová plocha třech kancelářských podlaží je m 2. Topení je zajištěno primárně pomocí sálavého vytápění. Systém topných hadů je zabudován ve dvou vrstvách (double layer thermally activated building systems) v každé podlaze kromě přízemí kde je výtápění zajišťováno pomocí podlahového topení zabudovaného těsně pod povrchem. Při konstrukci budovy bylo využito odlehčení betonové konstrukce založeného na patentované technologii firmy AirDeck (viz. Obr. 2). Budova je také vybavena vzduchotechnickou jednotkou, která slouží primárně k výměně vzduchu, nikoliv k topení.

2 Obr. 1 Pilotní budova ve městě Hasselt, Belgie. Dodávku tepla zajišťuje tepelné čerpadlo země/voda využívající systém 22 vrtů hlubokých 75 metrů. Systém topení je doplněn také záložním kotlem s elektrickým ohřevem, nicméně naprostá většina dodávané energie je dodávána tepelným čerpadlem. Řízení systému sálavého vytápění bylo založeno na standardních postupech využívajících ekvitermní křivky a nočních a víkendových útlumů. Tato strategie bude v článku dále označována jako neprediktivní. V rámci projektu Geotabs byl vyvinut prediktivní regulátor (Model-based Predictive Control MPC), který byl během podzimu 2012 nasazen v testovacím provozu a od počátku roku 2013 řídí budovu v rutinním provozu. Bližšímu popisu prediktivního regulátoru je věnována následující kapitola. Obr. 2 Systém odlehčení betonových podlah využitý na pilotní budově. NÁVRH PREDIKTIVNÍHO REGULÁTORU Prediktivní se v průmyslu používá od sedmdesátých let 20. století, kdy tento regulátor vznikl na základě požadavků ropných plošin. Dnes je rozšířený především v chemickém průmyslu, energetice, ale například i v automobilech. V posledních letech se prediktivní úspěšně prosazuje i při budov [1,2]. Prediktivní regulátor využívá termodynamický model budovy a předpovědi počasí. Díky tomu je možné předpovídat vývoj vnitřních teplot v krátkodobém horizontu a na základě toho hledat nastavení parametrů regulace tak, aby byly splněny požadavky na hodnoty vnitřních teplot a přitom byla minimalizována energetická náročnost. Jádrem algoritmu prediktivního je řešení optimalizační úlohy s daným kritériem optimality a modelem procesu (viz. Obr. 3). Kritérium optimality je voleno podle konkrétní řešené úlohy. V průmyslu to typicky bývá požadavek na maximalizaci objemu výroby a zisku, minimalizaci vstupních nákladů, minimalizaci množství vedlejších produktů apod. V případě vytápění budovy je to dodržení požadovaných vnitřních teplot a minimalizace energie potřebné k vytápění. Dále je možné

3 definovat omezení jako například maximální množství energie, které je schopné dodat teplené čerpadlo. Prediktivní regulátor také umožňuje zohlednit v čase proměnou cenu energie. Tato vlastnost byla uplatněna díky tomu, že cena elektřiny odebírané tepleným čerpadlem byla dána denním resp. nočním tarifem. Prediktivní regulátor navrhoval dodávku energie tak, aby bylo optimálně využito levnějšího nočního tarifu. Dále byl prediktivním regulátorem zohledněn požadavek na minimalizaci počtu vypnutí a zapnutí tepelného čerpadla. Díky pozvolnějším změnám v požadovaném množství dodávané energie byl výrazně snížen počet vypnutí a zapnutí (dle předběžných výsledků přibližně o třetinu). Obr. 3 Základní princip MPC regulátoru. Podle systému (v našem případě budovy) se nalezne model, který pak slouží jako podklad pro optimalizaci, která hledá takové, aby byla spotřeba budovy minimální a zároveň byl zachován tepelný komfort. ZHODNOCENÍ Zatím není možné udělat komplexnější vyhodnocení celé topné sezóny vzhledem k tomu, že je budova řízena prediktivním regulátorem pouze několik týdnů. Nicméně je možné sledovat některé zásadní odlišnosti mezi prediktivní a neprediktivní strategií. Budova má značnou tepelnou setrvačnost a v některých případech je nutné začít topit více než den předem. Na druhou stranu, v některých situacích je dostačující zapnout topení pouze na pár hodin před pracovní dobou. Tuto variabilitu není neprediktivní regulátor schopen postihnout, a proto často dochází k porušení komfortu, případně mírnému přetápění celé budovy. Prediktivní strategie přispěla k výraznému zlepšení vnitřního komfortu a zároveň bylo dosaženo snížení nároků na vytápění budovy. Obě strategie jsou porovnány a blíže komentovány na obrázcích 4 a 5. Pokusili jsme se kvantifikovat míru úspor a zlepšení komfortu. Za tímto účelem byly vybrány dva měsíční úseky dat s podobným charakterem počasí. V jednom úseku byla budova řízena pomocí prediktivní strategie, v druhém úseku byla řízena pomocí předchozí, neprediktivní strategie. Výsledky jsou shrnuté v tabulce 1. Je patrné, že bylo dosaženo více než šestinásobného snížení porušení komfortu a zároveň více než 17 % úspory energie na vytápění. Při interpretaci dosažených výsledků je třeba brát v úvahu fakt, že průměrná teplota v období, kdy byla budova řízena pomocí prediktivní strategie, byla o 0.36 C vyšší, než v případě neprediktivní strategie. Nicméně i při opačném poměru venkovních průměrných teplot prediktivní vykazuje podobné úspory energie.

4 kw C kw C teplota přízemí teplota 1. patro teplota 2. patro požadovaná min. teplota Prediktivní (MPC) /03 02/04 02/05 02/06 02/07 02/08 02/09 dodaná energie 02/03 02/04 02/05 02/06 02/07 02/08 02/09 Obr. 4 Typický týdenní průběhy vnitřních teplot a dodané energie při použití prediktivní strategie. Zobrazený úsek začíná víkendem, kdy není dodáváno téměř žádné teplo. Již v neděli večer začíná prediktivní regulátor budovu topit tak, aby bylo v pondělí ráno dosaženo požadovaného komfortu. Během celého týdne jsou udržovány relativně vyrovnané teploty (vyšší teploty v 2. patře jsou dané tepelnými zisky, které není možné systémem ovlivnit) teplota přízemí teplota 1. patro teplota 2. patro požadovaná min. teplota Neprediktivní /16 01/17 01/18 01/19 01/20 01/21 01/22 dodaná energie 01/16 01/17 01/18 01/19 01/20 01/21 01/22 Obr. 5 Typický týdenní průběhy vnitřních teplot a dodané energie při použití neprediktivní strategie. Během víkendu je dodáváno teplo, aby se zmírnilo vychládání a bylo snadněji dosaženo komfortu v pondělí ráno. Většinou ale dojde v pondělí ráno k výraznému nedotopení budovy, jak je vidět i na vybraném úseku. Budova se během týdne den ode dne ohřívá, což často vede k neekonomickému přetopení budovy na konci týdne (tento jev není na zobrazeném úseku).

5 Tab. 1 Vyhodnocení úspor a zlepšení komfortu dosaženým prediktivním regulátorem. Úspora dosažená pomocí prediktivního Porušení komfortu v porovnávaném období Prediktivní Neprediktivní Průměrná venkovní teplota v porovnávaném období Prediktivní Neprediktivní 17,26 % 2.14 Kh 13,96 Kh 2,88 C 2,52 C ZÁVĚR V článku bylo prezentováno úspěšné nasazení prediktivního regulátoru pro sálavého vytápění ve spojení s tepleným čerpadlem. Z naměřených dat je patrné, že prediktivní přináší značné zlepšení komfortu a také výraznou úsporu nákladů na vytápění. Při použití prediktivního byl také výrazně snížen počet vypnutí a zapnutí tepelného čerpadla. Zjevnou nevýhodou jsou vyšší náklady na implementaci prediktivního regulátoru. Je proto nutné jej aplikovat na větší objekty se sálavým vytápění, kde je příznivá doba návratnosti vložených nákladů. Projekt byl podpořen z finančních prostředků Evropské unie. LITERATURA [1] ŠIROKÝ, J., OLDEWURTEL, F., CIGLER, J., PRÍVARA, S., Experimental analysis of model predictive control for an energy efficient building heating system, Applied Energy 88 (9) (2011) [2] PRÍVARA, S., ŠIROKÝ, J., FERKL, L., CIGLER, J., Model predictive control of a building heating system: The first experience, Energy and Buildings 43 (2) (2011)

OPTIMALIZACE SPOTŘEBY TEPLA REGULACÍ

OPTIMALIZACE SPOTŘEBY TEPLA REGULACÍ V současnosti používané typy regulace lze nahradit kombinovanou automatickou regulací auto adaptivní inteligentní řízení spotřeby tepla s prediktivní funkcí. Stávající regulace: Ekvitermní regulace - kvalitativní

Více

Technické systémy pro pasivní domy. Tomáš Matuška Energetické systémy budov, UCEEB Ústav techniky prostředí, Fakulta strojní ČVUT v Praze

Technické systémy pro pasivní domy. Tomáš Matuška Energetické systémy budov, UCEEB Ústav techniky prostředí, Fakulta strojní ČVUT v Praze Technické systémy pro pasivní domy Tomáš Matuška Energetické systémy budov, UCEEB Ústav techniky prostředí, Fakulta strojní ČVUT v Praze PASIVNÍ DŮM - VYTÁPĚNÍ snížení potřeby tepla na vytápění na minimum

Více

Office Centre Fenix. Porovnání spotřeby energie na vytápění v otopných obdobích říjen 2016 únor Miroslav Urban

Office Centre Fenix. Porovnání spotřeby energie na vytápění v otopných obdobích říjen 2016 únor Miroslav Urban Office Centre Fenix Porovnání spotřeby energie na vytápění v otopných obdobích říjen 2016 únor 2019 Miroslav Urban 22.3.2019 POROVNÁNÍ OTOPNÉHO OBDOBÍ 1 OBSAH 1 POROVNÁNÍ OTOPNÉHO OBDOBÍ... 3 2 KLIMATICKÉ

Více

QUERYTHERM. o krok napřed

QUERYTHERM. o krok napřed o krok napřed Kolik ušetříme??? Naše řešení umožňuje snížení nákladů na vytápění o 20% až 48% čím vynikáme.... využití vnitřních / vnějších tepelných zisků a prediktivních technologií rychlá instalace

Více

Tomáš Matuška Ústav techniky prostředí, Fakulta strojní RP2 Energetické systémy budov, UCEEB ČVUT v Praze 1/39

Tomáš Matuška Ústav techniky prostředí, Fakulta strojní RP2 Energetické systémy budov, UCEEB ČVUT v Praze 1/39 Zdroje tepla pro pasivní domy Tomáš Matuška Ústav techniky prostředí, Fakulta strojní RP2 Energetické systémy budov, UCEEB ČVUT v Praze 1/39 Pasivní domy (ČSN 73 0540-2) PHPP: měrná potřeba primární energie

Více

KOMBINACE TEPELNÝCH ČERPADEL A FOTOVOLTAICKÝCH SYSTÉMŮ

KOMBINACE TEPELNÝCH ČERPADEL A FOTOVOLTAICKÝCH SYSTÉMŮ KOMBINACE TEPELNÝCH ČERPADEL A FOTOVOLTAICKÝCH SYSTÉMŮ Tomáš Matuška a kol. Energetické systémy budov Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT v Praze Aquatherm 2018 1 34 KOMBINACE FVSYSTÉMU

Více

nzeb jako aktivní prvek energetické soustavy První poznatky!

nzeb jako aktivní prvek energetické soustavy První poznatky! nzeb jako aktivní prvek energetické soustavy První poznatky! Kvalita prostředí v nzeb měření prováděná v laboratořích ČVUT UCEEB prokázala, že i v těchto extrémně úsporných domech je zvolený typ topného

Více

Milan Trs. Název projektu: OTEVŘENÁ ZAHRADA Brno

Milan Trs. Název projektu: OTEVŘENÁ ZAHRADA Brno Milan Trs Název projektu: OTEVŘENÁ ZAHRADA Brno Objekt: PŘEDSTAVENÍ Poradenské centrum, rekonstrukce stávající administrativní budovy a přístavba nové budovy, pasivní standard, důraz na úspory energií,

Více

nzeb jako aktivní prvek energetické soustavy První poznatky!

nzeb jako aktivní prvek energetické soustavy První poznatky! nzeb jako aktivní prvek energetické soustavy První poznatky! Kvalita prostředí v nzeb měření prováděná v laboratořích ČVUT UCEEB prokázala, že i v těchto extrémně úsporných domech je zvolený typ topného

Více

Efektivní využití OZE v budovách. Tomáš Matuška RP2 Energetické systémy budov Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT v Praze

Efektivní využití OZE v budovách. Tomáš Matuška RP2 Energetické systémy budov Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT v Praze Efektivní využití OZE v budovách Tomáš Matuška RP2 Energetické systémy budov Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT v Praze OBNOVITELNÉ ZDROJE TEPLA sluneční energie základ v podstatě veškerého

Více

Forarch

Forarch OPTIMALIZACE ENERGETICKÉHO KONCEPTU ADMINISTRATIVNÍ BUDOVY FENIX GROUP Miroslav Urban Tým prof. Karla Kabeleho Laboratoř vnitřního prostředí, Univerzitní centrum energeticky efektivních budov, ČVUT CÍLE

Více

VLIV KONCEPCE VYTÁPĚNÍ NA ENERGETICKOU NÁROČNOST BUDOVY. Ing. Miroslav Urban, Ph.D.

VLIV KONCEPCE VYTÁPĚNÍ NA ENERGETICKOU NÁROČNOST BUDOVY. Ing. Miroslav Urban, Ph.D. VLIV KONCEPCE VYTÁPĚNÍ NA ENERGETICKOU NÁROČNOST BUDOVY Ing. Miroslav Urban, Ph.D. UNIVERZITNÍ CENTRUM ENERGETICKY EFEKTIVNÍCH BUDOV KATEDRA TZB, FAKULTA STAVEBNÍ, ČVUT V PRAZE Společné výzkumné a vývojové

Více

Potenciál úspor energie ve stávající bytové výstavbě

Potenciál úspor energie ve stávající bytové výstavbě Potenciál úspor energie ve stávající bytové výstavbě Jindra Bušková V době hospodářské krize Česká vláda hledá, kde je všude možné ušetřit. Škrty v rozpočtu se dotkly všech odvětví hospodářství. Jak je

Více

Zjednodušená měsíční bilance tepelné soustavy s tepelným čerpadlem BilanceTC 2017/v2

Zjednodušená měsíční bilance tepelné soustavy s tepelným čerpadlem BilanceTC 2017/v2 Zjednodušená měsíční bilance tepelné soustavy s tepelným čerpadlem BilanceTC 2017/v2 Tomáš Matuška Fakulta strojní, České vysoké učení technické v Praze Univerzitní centrum energeticky efektivních budov,

Více

SOLÁRNÍ SYSTÉM S DLOUHODOBOU AKUMULACÍ TEPLA VE SLATIŇANECH ANALÝZA PROVOZU

SOLÁRNÍ SYSTÉM S DLOUHODOBOU AKUMULACÍ TEPLA VE SLATIŇANECH ANALÝZA PROVOZU SOLÁRNÍ SYSTÉM S DLOUHODOBOU AKUMULACÍ TEPLA VE SLATIŇANECH ANALÝZA PROVOZU Martin Kny student Ph.D., ČVUT v Praze, fakulta stavební, katedra technických zařízení budov martin.kny@fsv.cvut.cz Konference

Více

Snížení energetické náročnosti ZŠ Dolní Újezd (okr. Svitavy)

Snížení energetické náročnosti ZŠ Dolní Újezd (okr. Svitavy) Snížení energetické náročnosti ZŠ Dolní Újezd (okr. Svitavy) Trochu historie První žáci vstoupili do ZŠ v září 1910. Škola měla 7 tříd vytápělo se v kamnech na uhlí. V roce 1985 byl zahájen provoz nových

Více

Návrh energetických opatření a uplatnění OZE při rekonstrukci objektu Matematicko-fyzikální fakulty UK v Praze

Návrh energetických opatření a uplatnění OZE při rekonstrukci objektu Matematicko-fyzikální fakulty UK v Praze Návrh energetických opatření a uplatnění OZE při rekonstrukci objektu Matematicko-fyzikální fakulty UK v Praze Doc. Ing. Jiří Sedlák, CSc., Ing. Radim Bařinka, Ing. Petr Klimek Czech RE Agency, o.p.s.

Více

Přirozená ombinace SYSTÉM HYBRIDNÍHO TEPELNÉHO ČERPADLA DAIKIN ALTHERMA VYTÁPĚNÍ A OHŘEV TEPLÉ UŽITKOVÉ VODY

Přirozená ombinace SYSTÉM HYBRIDNÍHO TEPELNÉHO ČERPADLA DAIKIN ALTHERMA VYTÁPĚNÍ A OHŘEV TEPLÉ UŽITKOVÉ VODY Přirozená ombinace SYSTÉM HYBRIDNÍHO TEPELNÉHO ČERPADLA DAIKIN ALTHERMA VYTÁPĚNÍ A OHŘEV TEPLÉ UŽITKOVÉ VODY 2 Budoucnost je tady 3 a je ohleduplnější k životnímu prostředí, energeticky účinnější a nákladově

Více

Energetický management na Vašem objektu

Energetický management na Vašem objektu Energetický management na Vašem objektu Úkolem Energetického managementu je dosažení optimalizace provozu budov a areálu s dosažením co nejnižších nákladů na energie v souladu s platným energetickým zákonem

Více

Tepelná čerpadla. levné teplo z přírody. Tepelná čerpadla

Tepelná čerpadla. levné teplo z přírody. Tepelná čerpadla Tepelná čerpadla levné teplo z přírody Tepelná čerpadla 1 Tepelná čerpadla Levné, čisté a bezstarostné teplo pro rodinné domy i průmyslové objekty. Přinášíme vám kompletní řešení vytápění. Tepelné čerpadlo

Více

Vliv zateplení objektů na vytápěcí soustavu, nové provozní stavy a topné křivky

Vliv zateplení objektů na vytápěcí soustavu, nové provozní stavy a topné křivky Vliv zateplení objektů na vytápěcí soustavu, nové provozní stavy a topné křivky V současnosti se u řady stávajících bytových objektů provádí zvyšování tepelných odporů obvodového pláště, neboli zateplování

Více

TEPELNÁ ČERPADLA VZUCH - VODA

TEPELNÁ ČERPADLA VZUCH - VODA TEPELNÁ ČERPADLA VZUCH - VODA www.hokkaido.cz Budoucnost patří ekologickému a ekonomickému vytápění Tepelné čerpadlo vzduch - voda Omezení emisí CO 2 Spotřeba energie Životní prostředí Principem každého

Více

Anhydritový potěr s podlahovým topením. Elektrické nízkoteplotní vytápění

Anhydritový potěr s podlahovým topením. Elektrické nízkoteplotní vytápění Anhydritový potěr s podlahovým topením Elektrické nízkoteplotní vytápění ANHYLEVEL a se řadí mezi nejefektivnější podlahové topné systémy současnosti. Využití nanotechnologie karbonu pro elektrické topné

Více

nzeb jako aktivní prvek energetické soustavy První poznatky II.

nzeb jako aktivní prvek energetické soustavy První poznatky II. nzeb jako aktivní prvek energetické soustavy První poznatky II. Jeseník, February 2017 Cyril Svozil Office center - budova s parametry nzeb Plně elektrifikovaná budova jako aktivní prvek sítě Zahájení

Více

ing. Roman Šubrt PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI

ing. Roman Šubrt PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI ing. Roman Šubrt Energy Consulting o.s. PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI e-mail: web: roman@e-c.cz www.e-c.cz tel.: 777 196 154 1 PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY Zákon 406/2000 Sb. v aktuálním znění

Více

Efektivní využití kogeneračních jednotek v sítích SMART HEATING AND COOLING NETWORKS

Efektivní využití kogeneračních jednotek v sítích SMART HEATING AND COOLING NETWORKS Efektivní využití kogeneračních jednotek v sítích SMART HEATING AND COOLING NETWORKS Pavel MILČÁK 1,2, Patrik UHRÍK 2 1 VÍTKOVICE ÚAM a.s., Ruská 2887/101, 703 00 Ostrava, Česká republika 2 VUT v Brně,

Více

Hlavní zásady pro používání tepelných čerpadel

Hlavní zásady pro používání tepelných čerpadel Co je třeba vědět o tepelném čerpadle ALTERNATIVNÍ ENERGIE 2/2002 Co je vlastně tepelné čerpadlo a jaký komfort můžeme očekávat Tepelné čerpadlo se využívá jako zdroj tepla pro vytápění, ohřev teplé užitkové

Více

Tepelná čerpadla HERZ. commotherm 5-15

Tepelná čerpadla HERZ. commotherm 5-15 I Tepelná čerpadla HERZ commotherm 5-15 Budoucnost vytápění - tepelná čerpadla HERZ Firma HERZ Armaturen Ges.m.b.H., založena v roce 1896 disponuje víc jak 110 letou historií působení na trhu. HERZ Armaturen

Více

Prediktivní regulace pro energetiku

Prediktivní regulace pro energetiku Prediktivní regulace pro energetiku Energetická a ekonomická efektivita výroby a distribuce tepla v CZT: pomůže pokročilá regulace? Dny teplárenství a energetiky 2017 Ing. Jiří Cigler, Ph.D., Feramat Cybernetics

Více

KONSTRUOVÁNÍ S PODPOROU POČÍTAČŮ

KONSTRUOVÁNÍ S PODPOROU POČÍTAČŮ KONSTRUOVÁNÍ S PODPOROU POČÍTAČŮ vypracoval: Tomáš Hodný SMAD Jičín Olešnice u RK čp. 59 517 36 e-mail: tomas.hodny@unet.cz mobilní tel.: 603 701 199 1. Tepelné čerpadlo Ke své seminární práci jsem si

Více

Zpráva o stavu managementu hospodaření s energií v Zentiva, k. s.

Zpráva o stavu managementu hospodaření s energií v Zentiva, k. s. Zpráva o stavu managementu hospodaření s energií v Zentiva, k. s. Obsah 1. Přínos implementace standardu ISO 50 001... 3 2. Popis současného stavu používání energií... 3 2.1. Nakupované energie... 3 2.2.

Více

Speciální aplikace FV systémů. Tomáš Matuška RP2 Energetické systémy budov Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT v Praze

Speciální aplikace FV systémů. Tomáš Matuška RP2 Energetické systémy budov Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT v Praze Speciální aplikace FV systémů Tomáš Matuška RP2 Energetické systémy budov Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT v Praze Fotovoltaický ohřev vody (a jeho porovnání s fototermickým...) CÍL

Více

Vyberte si kondenzační kotel Panther Condens

Vyberte si kondenzační kotel Panther Condens Panther Condens nová řada závěsných kondenzačních plynových kotlů pro vytápění s možností přípravy teplé vody v externím zásobníku nebo průtokovým ohřevem Vyberte si kondenzační kotel Panther Condens kondenzační

Více

nzeb jako aktivní prvek smart grids

nzeb jako aktivní prvek smart grids nzeb jako aktivní prvek smart grids Struktura případové studie 1. Základní fakta: a. Olomouc/Zlín, Jeseník b. nzeb jako aktivní prvek smart grids c. Oblast případové studie z pohledu Smart City - Chytré

Více

Panther Condens nová řada závěsných kondenzačních plynových kotlů

Panther Condens nová řada závěsných kondenzačních plynových kotlů Panther Condens nová řada závěsných kondenzačních plynových kotlů Vyberte si kondenzační kotel Panther Condens kondenzační kotle mají mnohem vyšší stupeň využití než tradiční kotle možná instalace na stávající

Více

Simulace letního a zimního provozu dvojité fasády

Simulace letního a zimního provozu dvojité fasády Simulace letního a zimního provozu dvojité fasády Miloš Kalousek, Jiří Kala Anotace česky: Příspěvek se snaží srovnat vliv dvojité a jednoduché fasády na energetickou náročnost a vnitřní prostředí budovy.

Více

KAPILÁRNÍ SYSTÉM PRO VYTÁPĚNÍ A CHLAZENÍ Ing. Vladimír Zmrhal, Ph.D. 1), Ing. Daniel Veselý 2) 1) ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav techniky prostředí, Technická 4, 166 07 Praha 6 2) Instaplast AISEO

Více

Regulace Základní způsoby regulace vytápění a jejich přínosy

Regulace Základní způsoby regulace vytápění a jejich přínosy Sonda venkovní teploty Regulace Základní způsoby regulace vytápění a jejich přínosy Řídící jednotky Immergas Vhodně zvolená regulace přináší vždy výhody Úspory nákladů za plyn (energii) Komfortní vnitřní

Více

ATREA přední český výrobce zařízení pro větrání, chlazení a teplovzdušné vytápění 25.10.2013 1

ATREA přední český výrobce zařízení pro větrání, chlazení a teplovzdušné vytápění 25.10.2013 1 ATREA přední český výrobce zařízení pro větrání, chlazení a teplovzdušné vytápění 25.10.2013 1 ATREA s.r.o. Jablonec nad Nisou 2 Náklady (Kč/rok) Náklady ( Kč/rok) Náklady ( Kč/rok) Parametry objektů EPD

Více

Tepelná čerpadla Master Therm v průmyslovém podniku

Tepelná čerpadla Master Therm v průmyslovém podniku Tepelná čerpadla v průmyslovém podniku Ing. Jiří Svoboda Co je tepelné čerpadlo? Zařízení umožňující využít nízkoteplotní energii okolí 1 000 kwh/m2/rok země voda vzduch Princip funkce tepelného čerpadla

Více

Gepard Condens. Závěsné kondenzační plynové kotle pro vytápění s možností přípravy teplé vody v externím zásobníku nebo průtokovým ohřevem

Gepard Condens. Závěsné kondenzační plynové kotle pro vytápění s možností přípravy teplé vody v externím zásobníku nebo průtokovým ohřevem Gepard Condens Závěsné kondenzační plynové kotle pro vytápění s možností přípravy teplé vody v externím zásobníku nebo průtokovým ohřevem Vyberte si kondenzační kotel Gepard Condens Nikdy to nebylo tak

Více

PŘÍLOHY NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /...,

PŘÍLOHY NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /..., EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 4.3.2019 C(2019) 1616 final ANNEXES 1 to 2 PŘÍLOHY NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /..., kterým se mění přílohy VIII a IX směrnice 2012/27/EU, pokud jde o obsah

Více

Studie efektivního využívání kogeneračních jednotek v Nemocnici Pelhřimov, Slovanského bratrství 710, 393 38 Pelhřimov

Studie efektivního využívání kogeneračních jednotek v Nemocnici Pelhřimov, Slovanského bratrství 710, 393 38 Pelhřimov Studie efektivního využívání kogeneračních jednotek v Nemocnici Pelhřimov, Slovanského bratrství 710, 393 38 Pelhřimov Energetická agentura Vysočiny Nerudova 1498/8, 586 01 Jihlava zpracoval: Jaroslav

Více

UES: Softwarová optimalizace v oblasti výroby elektřiny a tepla

UES: Softwarová optimalizace v oblasti výroby elektřiny a tepla UES: Softwarová optimalizace v oblasti výroby elektřiny a tepla Bystrá, Liptovský Ján, Slovensko, 18.-20.5.2004 Jáchym Vohryzek Optimalizace a procesní řízení SW řešení: Pokročilé řízení/ Optimalizace

Více

prostředků při minimálních provozních nákladech. Inteligentní budovy jsou označovány EIBG European Intelligent Building Group.

prostředků při minimálních provozních nákladech. Inteligentní budovy jsou označovány EIBG European Intelligent Building Group. Systémová technika budov Ing. Tomáš Mlčák, Ph.D. Fakulta elektrotechniky a informatiky VŠB TUO Katedra elektrotechniky www.fei.vsb.cz/kat452 Technická zařízení budov III Fakulta stavební Inteligentní budova

Více

Ing. Jakub Kirchner EKONOMIKA PROVOZU TEPELNÝCH ČERPADEL A ZAJÍMAVÉ INSTALACE 2013

Ing. Jakub Kirchner EKONOMIKA PROVOZU TEPELNÝCH ČERPADEL A ZAJÍMAVÉ INSTALACE 2013 Ing. Jakub Kirchner EKONOMIKA PROVOZU TEPELNÝCH ČERPADEL A ZAJÍMAVÉ INSTALACE 2013 VÝVOJ CEN ENERGIÍ V ČR 1991 2011 100 000 90 000 80 000 Zemní plyn Elektřina Tepelné čerpadlo Ceny energií dále porostou

Více

Premisa: Lidé vždy pečovali o své bohatství. 21. století je doba energií a zdrojů

Premisa: Lidé vždy pečovali o své bohatství. 21. století je doba energií a zdrojů Energetická linie Premisa: Lidé vždy pečovali o své bohatství 21. století je doba energií a zdrojů Zajistíme klientům snížení výdajů za energie a tím prostor pro INVESTICE V historii byla hospodářství

Více

OEM. Přehled sortimentu. Siemens Building Technologies HVAC Products. Albatros 2. Sortiment součástí pro 1- stupňový kotel

OEM. Přehled sortimentu. Siemens Building Technologies HVAC Products. Albatros 2. Sortiment součástí pro 1- stupňový kotel OEM lbatros 2 Přehled sortimentu Sortiment součástí pro 1- stupňový kotel Sortiment lbatros 2 tvoří rozsáhlou řadu přístrojů. Nabízí řešení pro jednoduché i komplexní zařízení pro vytápění s dálkově ovládanými

Více

Panther v. 19. nová řada závěsných plynových kotlů pro vytápění s možností přípravy teplé vody v externím zásobníku nebo průtokovým ohřevem

Panther v. 19. nová řada závěsných plynových kotlů pro vytápění s možností přípravy teplé vody v externím zásobníku nebo průtokovým ohřevem Panther v. 19 nová řada závěsných plynových kotlů pro vytápění s možností přípravy teplé vody v externím zásobníku nebo průtokovým ohřevem Panther nová řada závěsných plynových kotlů elegantní design pro

Více

Univerzitní centrum energeticky efektivních budov, České vysoké učení technické, Buštěhrad

Univerzitní centrum energeticky efektivních budov, České vysoké učení technické, Buštěhrad Zjednodušená měsíční bilance solární tepelné soustavy BILANCE 2015/v2 Tomáš Matuška, Bořivoj Šourek Univerzitní centrum energeticky efektivních budov, České vysoké učení technické, Buštěhrad Úvod Pro návrh

Více

Panther nová řada závěsných plynových kotlů

Panther nová řada závěsných plynových kotlů Panther nová řada závěsných plynových kotlů Panther nová řada závěsných plynových kotlů elegantní design pro harmonické zakomponování do interiéru kotle pro vytápění nebo s průtokovým ohřevem s funkcí

Více

Panther Condens. Závěsné kondenzační plynové kotle pro vytápění s možností přípravy teplé vody v externím zásobníku nebo průtokovým ohřevem

Panther Condens. Závěsné kondenzační plynové kotle pro vytápění s možností přípravy teplé vody v externím zásobníku nebo průtokovým ohřevem Panther Condens Závěsné kondenzační plynové kotle pro vytápění s možností přípravy teplé vody v externím zásobníku nebo průtokovým ohřevem Panther Condens Závěsné kondenzační plynové kotle Závěsné kondenzační

Více

Příspěvek na tepelné čerpadlo

Příspěvek na tepelné čerpadlo Energeticky úsporná řešení Příspěvek na tepelné čerpadlo Chcete ušetřit více než 50 % nákladů na energie? Chcete mít kvalitní a ekologický systém vytápění a ohřevu vody? Proč tepelné čerpadlo? Mnoho prozíravých

Více

Vitocal: využijte naši špičkovou technologii tepelných čerpadel pro vaše úspory.

Vitocal: využijte naši špičkovou technologii tepelných čerpadel pro vaše úspory. Zvýhodněné sestavy tepelných čerpadel Topné systémy skládající se z tepelného čerpadla v kombinaci se zásobníkovým ohřívačem teplé vody a dalším instalačním příslušenstvím. Vitocal: využijte naši špičkovou

Více

Prediktivní řízení budov

Prediktivní řízení budov Prediktivní řízení budov Jiří Cigler 20. dubna 2012 Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 1 Motivace Proč se tímto tématem zaobírat? 2 Energetické

Více

Tepelná čerpadla. špičková kvalita a design... vzduch / voda země / voda voda / voda. www.kostecka.eu

Tepelná čerpadla. špičková kvalita a design... vzduch / voda země / voda voda / voda. www.kostecka.eu Tepelná čerpadla vzduch / voda země / voda voda / voda špičková kvalita a design... www.kostecka.eu VZDUCH-VODA Vzduch je nejdostupnější a neomezený zdroj tepla s celoročním využitím pro vytápění, ohřev

Více

EU peníze středním školám digitální učební materiál

EU peníze středním školám digitální učební materiál EU peníze středním školám digitální učební materiál Číslo projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Tematická oblast, název DUMu: Autor: CZ.1.07/1.5.00/34.0515 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky

Více

EKONOMICKO-ENVIRONMENTÁLNÍ ANALÝZA NÁVRHU VZT JEDNOTEK PRO TEPLOVZDUŠNÉ VYTÁPĚNÍ PŘÍPADOVÁ STUDIE

EKONOMICKO-ENVIRONMENTÁLNÍ ANALÝZA NÁVRHU VZT JEDNOTEK PRO TEPLOVZDUŠNÉ VYTÁPĚNÍ PŘÍPADOVÁ STUDIE Konference Vytápění Třeboň 2013 14. až 16. května 2013 EKONOMICKO-ENVIRONMENTÁLNÍ ANALÝZA NÁVRHU VZT JEDNOTEK PRO TEPLOVZDUŠNÉ VYTÁPĚNÍ PŘÍPADOVÁ STUDIE Milan Drda 1, Ondřej Šikula 2, Josef Plášek 2 ANOTACE

Více

Energetická rozvaha. bytových domů. HANA LONDINOVÁ energetický auditor. Zpracovatel:

Energetická rozvaha. bytových domů. HANA LONDINOVÁ energetický auditor. Zpracovatel: bytových domů Zpracovatel: HANA LONDINOVÁ energetický auditor leden 2010 Obsah Obsah... 2 1 Úvod... 3 1.1 Cíl energetické rozvahy... 3 1.2 Datum vyhotovení rozvahy... 3 1.3 Zpracovatel rozvahy... 3 2 Popsání

Více

Regulace jednotlivých panelů interaktivního výukového systému se dokáže automaticky funkčně přizpůsobit rozsahu dodávky

Regulace jednotlivých panelů interaktivního výukového systému se dokáže automaticky funkčně přizpůsobit rozsahu dodávky KLÍČOVÉ VLASTNOSTI SYSTÉMU POPIS SOUČASNÉHO STAVU 1. Regulace jednotlivých panelů interaktivního výukového systému se dokáže automaticky funkčně přizpůsobit rozsahu dodávky 2. Jednotlivé panely interaktivního

Více

Tiger Condens nová řada vysoce účinných kondenzačních kotlů s vestavěným nerezovým zásobníkem s vrstveným ukládáním teplé vody

Tiger Condens nová řada vysoce účinných kondenzačních kotlů s vestavěným nerezovým zásobníkem s vrstveným ukládáním teplé vody Tiger Condens nová řada vysoce účinných kondenzačních kotlů s vestavěným nerezovým zásobníkem s vrstveným ukládáním teplé vody Vyberte si kondenzační kotel Tiger Condens s vestavěným zásobníkem teplé vody

Více

Téma prezentace. Kontrola energií a ekonomická návratnost inteligentních budov

Téma prezentace. Kontrola energií a ekonomická návratnost inteligentních budov Téma prezentace Kontrola energií a ekonomická návratnost inteligentních budov Asociace chytrého bydlení POSLÁNÍ Asociace chytrého bydlení je spojením odborníků a firem, které mají prokazatelné zkušenosti

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 0 0 8 8 Copyright U k á z k

Více

KVALITA VNITŘNÍHO PROSTŘEDÍ A HODNOCENÍ PROVOZU ENERGETICKY ÚSPORNÝCH STAVEB Miroslav Urban

KVALITA VNITŘNÍHO PROSTŘEDÍ A HODNOCENÍ PROVOZU ENERGETICKY ÚSPORNÝCH STAVEB Miroslav Urban KVALITA VNITŘNÍHO PROSTŘEDÍ A HODNOCENÍ PROVOZU ENERGETICKY ÚSPORNÝCH STAVEB 2016 2017 Miroslav Urban Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Dřevostavba RD shrnutí ročního provozu (2.pol 2016

Více

Tepelná čerpadla v souvislostech

Tepelná čerpadla v souvislostech Efektivní výroba a využití elektrické energie Tepelná čerpadla v souvislostech Ing. Josef Slováček Asociace pro využití tepelných čerpadel Brno, 8.10.2013 Tepelná čerpadla jsou zařízení, která svým principem

Více

Obsah: ÚVOD:... 4 TEPELNÉ ČERPADLO... 5 PRINCIP TEPELNÉHO ČERPADLA VZDUCH- VODA... 6 9 DŮVODŮ, PROČ TOPIT TEPELNÝM ČERPADLEM... 7

Obsah: ÚVOD:... 4 TEPELNÉ ČERPADLO... 5 PRINCIP TEPELNÉHO ČERPADLA VZDUCH- VODA... 6 9 DŮVODŮ, PROČ TOPIT TEPELNÝM ČERPADLEM... 7 Obsah: ÚVOD:... 4 TEPELNÉ ČERPADLO... 5 PRINCIP TEPELNÉHO ČERPADLA VZDUCH- VODA... 6 9 DŮVODŮ, PROČ TOPIT TEPELNÝM ČERPADLEM... 7 KOLIK UŠETŘÍ TEPELNÉ ČERPADLO?... 8 VLASTNÍ ZKUŠENOSTI?... 9 TEPELNÉ ČERPADLO

Více

Novela zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií

Novela zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií Novela zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií 1 Novela zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií energetickým posudkem písemná zpráva obsahující informace o posouzení plnění předem stanovených

Více

Hodnocení energetické náročnosti z pohledu primární energie - souvislosti s KVET

Hodnocení energetické náročnosti z pohledu primární energie - souvislosti s KVET 1/54 Hodnocení energetické náročnosti z pohledu primární energie - souvislosti s KVET Tomáš Matuška Ústav techniky prostředí, Fakulta strojní ČVUT v Praze Hodnocení energetické náročnosti budov 2/54 potřeby

Více

Posudek budovy - MŠ Chrastava

Posudek budovy - MŠ Chrastava Posudek budovy - MŠ Chrastava 1. Základní popis typ výstavby: mateřská škola železobetonový skelet MS 66; obvodový plášť CDK cihly, nebo plynosilikát rok výstavby: 1972 počet podlaží (obytná, technická,

Více

STÍNICÍ TECHNIKA A JEJÍ VLIV NA ENERGETICKOU NÁROČNOST BUDOV

STÍNICÍ TECHNIKA A JEJÍ VLIV NA ENERGETICKOU NÁROČNOST BUDOV STÍNICÍ TECHNIKA A JEJÍ VLIV NA ENERGETICKOU NÁROČNOST BUDOV PREZENTACE Sdružení výrobců stínicí techniky a jejích částí (SVST) na konferenci ČKLOP Praha, 10. 5. 2011 DELFTSKÁ STUDIE Prof dr ir A.H.C.

Více

Tabulka provozních nastavení

Tabulka provozních nastavení 1/9 Příslušné vnitřní jednotky *HBH4CB3V *HBH8CB3V *HBH11CB3V *HBH16CB3V *HBX4CB3V *HBX8CB3V *HBX11CB3V *HBX16CB3V *HBH8CB9W *HBH11CB9W *HBH16CB9W *HBX8CB9W *HBX11CB9W *HBX16CB9W *HVH4S18CB3V *HVH8S18CB3V

Více

Téma dizertační práce - Strategie ŠKODA AUTO pro čínský trh

Téma dizertační práce - Strategie ŠKODA AUTO pro čínský trh Téma dizertační práce - Strategie ŠKODA AUTO pro čínský trh - Spolupráce při stanovování dlouhodobé strategie ŠKODA AUTO pro čínský trh se zaměřením na produktový management - Analýza současné pozice ŠKODA

Více

Chytré bydlení TRIGEMA 11/2016 autor: Jan Vostoupal

Chytré bydlení TRIGEMA 11/2016 autor: Jan Vostoupal Chytré bydlení TRIGEMA 11/2016 autor: Jan Vostoupal OBSAH: A. Představení produktu 1) Obálka budovy v souvislosti s PENB 2) Větrání bytů v souvislostech 3) Letní stabilita bytů 4) Volba zdroje tepla pro

Více

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda)

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda) Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda) Nabídka č. 2310201319 Investor: pan Peter Kovalčík RD Ruda 15, Velké Meziříčí email: peter.kovalcik@seznam.cz

Více

P R O D E J N Í C E N Í K 2010

P R O D E J N Í C E N Í K 2010 P R O D E J N Í C E N Í K 2010 Š V É D S K Á T E P E L N Á Č E R P A D L A TEPELNÁ ČERPADLA vzduch/voda NIBE F2025 Kompaktní venkovní jednotka se scroll kompresorem, automatický dvoustupňový regulátor

Více

Nezávislost na dodavatelích tepla možnosti, příklady. Tomáš Matuška Ústav techniky prostředí Fakulta strojní, ČVUT v Praze

Nezávislost na dodavatelích tepla možnosti, příklady. Tomáš Matuška Ústav techniky prostředí Fakulta strojní, ČVUT v Praze Nezávislost na dodavatelích tepla možnosti, příklady Tomáš Matuška Ústav techniky prostředí Fakulta strojní, ČVUT v Praze Volně dostupné zdroje tepla sluneční energie základ v podstatě veškerého přírodního

Více

INTERNETOVÝ MAGAZÍN TEPELNÝCH ČERPADEL IVT

INTERNETOVÝ MAGAZÍN TEPELNÝCH ČERPADEL IVT NABÍDKA NA TENTO MĚSÍC Mimořádná příležitost realizovat váše plány levněji SEZNAMTE SE S NOVINKAMI Tepelné čerpadlo vzduch/voda IVT AIR 10 let záruka Nepřehlédněte: Do 31. května 2011 získáte tepelné čerpadlo

Více

EFEKTIVNÍ ENERGETICKÝ REGION DOLNÍ BAVORSKO

EFEKTIVNÍ ENERGETICKÝ REGION DOLNÍ BAVORSKO EFEKTIVNÍ ENERGETICKÝ REGION JIŽNÍČECHY DOLNÍ BAVORSKO Vytápěnía využitíobnovitelných zdrojůenergie se zaměřením na nízkoenergetickou a pasivní výstavbu OTOPNÁ SOUSTAVA Investice do Vaší budoucnosti Projekt

Více

Příspěvek na tepelné čerpadlo

Příspěvek na tepelné čerpadlo Energeticky úsporná řešení Příspěvek na tepelné čerpadlo Chcete ušetřit více než 50 % nákladů na energie? Chcete mít kvalitní a ekologický systém vytápění a ohřevu vody? Proč tepelné čerpadlo? Mnoho prozíravých

Více

Tepelná čerpadla ecogeo. pro topení a chlazení

Tepelná čerpadla ecogeo. pro topení a chlazení Tepelná čerpadla ecogeo pro topení a chlazení Představení výrobce ECOFOREST Španělská technologická společnost Specialista na obnovitelné zdroje energie pro vytápění a chlazení Držitel řady ocenění za

Více

VÍCE-VÝMĚNÍKOVÁ TEPELNÁ ČERPADLA

VÍCE-VÝMĚNÍKOVÁ TEPELNÁ ČERPADLA VÍCE-VÝMĚNÍKOVÁ TEPELNÁ ČERPADLA ForArch 2015 Ing. Jan Sedlář, Univerzitní Centrum Energeticky Efektivních Budov České Vysoké Učení Technické v Praze OBSAH Motivace k vývoji tepelných čerpadel pokročilejších

Více

PROGRAM REKUPERACE. Tabulky Úspora emise znečišťujících látek při využití rekuperace...4 Úspora emisí skleníkových plynů při využití rekuperace...

PROGRAM REKUPERACE. Tabulky Úspora emise znečišťujících látek při využití rekuperace...4 Úspora emisí skleníkových plynů při využití rekuperace... PROGRAM REKUPERACE Obsah 1 Proč využívat rekuperaci...2 2 Varianty řešení...3 3 Kritéria pro výběr projektu...3 4 Přínosy...3 4.1. Přínosy energetické...3 4.2. Přínosy environmentální...4 5 Finanční analýza

Více

Inovativní rekonstrukce školy v nulovém energetickém standardu

Inovativní rekonstrukce školy v nulovém energetickém standardu Inovativní rekonstrukce školy v nulovém energetickém standardu Střední škola - Centrum odborné přípravy technickohospodářské Českobrodská 32a, Praha 9 MOTTO: Smart City / chytré město Smart Building/ chytrá

Více

Technické normalizační informace TNI 73 0302 (revize 2014) solární soustavy TNI 73 0351 (nová 2014) tepelná čerpadla

Technické normalizační informace TNI 73 0302 (revize 2014) solární soustavy TNI 73 0351 (nová 2014) tepelná čerpadla Technické normalizační informace TNI 73 0302 (revize 2014) solární soustavy TNI 73 0351 (nová 2014) tepelná čerpadla Tomáš Matuška RP2 Energetické systémy budov Univerzitní centrum energeticky efektivních

Více

Tepelná čerpadla IVT s.r.o.,průmyslová 5, 108 21 PRAHA 10 Tel: 272 088 155, Fax: 272 088 166, E-mail: ivt@veskom.cz www.cerpadla-ivt.

Tepelná čerpadla IVT s.r.o.,průmyslová 5, 108 21 PRAHA 10 Tel: 272 088 155, Fax: 272 088 166, E-mail: ivt@veskom.cz www.cerpadla-ivt. Tepelná čerpadla IVT s.r.o.,průmyslová 5, 108 21 PRAHA 10 Tel: 272 088 155, Fax: 272 088 166, E-mail: ivt@veskom.cz www.cerpadla-ivt.cz Obsah: Tepelná čerpadla pro rodinné domy a menší objekty Vzduch /

Více

Nařízení pro elektrické radiátory na EcoDesign od

Nařízení pro elektrické radiátory na EcoDesign od Nařízení pro elektrické radiátory na EcoDesign od 1.1.2018 V souladu s trendem snižování energetické náročnosti budov a dopadů na životní prostředí platí od 1.1. 2018 nové nařízení Evropské unie, stanovující

Více

[PENB] PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY. (dle vyhl. č. 78/2013 Sb. o energetické náročnosti budovy)

[PENB] PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY. (dle vyhl. č. 78/2013 Sb. o energetické náročnosti budovy) [] PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY (dle vyhl. č. 78/2013 Sb. o energetické náročnosti budovy) Objekt: Adresa: Majitel: Bytový dům Raichlova 2610, 155 00, Praha 5, Stodůlky kraj Hlavní město Praha

Více

KONFERENCE TZB 2012 Aqua-therm 2012

KONFERENCE TZB 2012 Aqua-therm 2012 KONFERENCE TZB 2012 Aqua-therm 2012 Příklady realizovaných termických systémů a jejich monitoringu Stanislav Němec Důvody monitoringu a vyhodnocování Optimalizace chodu samotné solární soustavy Zjištění

Více

Nabídka dodávky a instalace švédského tepelného čerpadla

Nabídka dodávky a instalace švédského tepelného čerpadla Nabídka dodávky a instalace švédského tepelného čerpadla Vytápění, ohřev teplé vody a řízené větrání se zpětným ziskem energie v rodinném domě tepelným čerpadlem NIBE s plynulou regulací výkonu 3,5-12kW

Více

Ověřovací nástroj PENB MANUÁL

Ověřovací nástroj PENB MANUÁL Ověřovací nástroj PENB MANUÁL Průkaz energetické náročnosti budovy má umožnit majiteli a uživateli jednoduché a jasné porovnání kvality budov z pohledu spotřeb energií Ověřovací nástroj kvality zpracování

Více

Energetický audit a energetická náročnost budov, legislativa, seznámení s předmětem

Energetický audit a energetická náročnost budov, legislativa, seznámení s předmětem České vysoké učení technické v Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit a energetická náročnost budov, legislativa, seznámení s předmětem prof.ing.karel 1 Energetický audit

Více

Možnosti větrání tepelnými čerpadly v obytných budovách

Možnosti větrání tepelnými čerpadly v obytných budovách www.tzb-info.cz 3. 9. 2018 Možnosti větrání tepelnými čerpadly v obytných budovách Možnosti větrání tepelnými čerpadly v obytných budovách Uvedený příspěvek je zaměřený na možnosti využití tepelných čerpadel

Více

Bydlíme s fyzikou. včera, dnes i zítra

Bydlíme s fyzikou. včera, dnes i zítra Bydlíme s fyzikou včera, dnes i zítra Povídání o genezi problému, motivaci a inspiraci Návrh pro standard pasivního domu vznikl mezi stavebními fyziky švédem prof.adamsonem a němcem Wolfgangem Feistem

Více

Švédská tepelná. čerpadla. pro vytápění, ohřev teplé užitkové vody, větrání a klimatizaci. www.cerpadla-ivt.cz. Přehled sortimentu a ceník 2005

Švédská tepelná. čerpadla. pro vytápění, ohřev teplé užitkové vody, větrání a klimatizaci. www.cerpadla-ivt.cz. Přehled sortimentu a ceník 2005 www.cerpadla-ivt.cz Švédská tepelná čerpadla pro vytápění, ohřev teplé užitkové vody, větrání a klimatizaci 5 5 let garance 5 let záruka na tepelné čerpadlo, včetně nákladů na záruční opravu. Tato záruka

Více

YTONG DIALOG Blok I: Úvod do problematiky. Ing. Petr Simetinger. Technický poradce podpory prodeje

YTONG DIALOG Blok I: Úvod do problematiky. Ing. Petr Simetinger. Technický poradce podpory prodeje YTONG DIALOG 2017 Blok I: Úvod do problematiky Ing. Petr Simetinger Technický poradce podpory prodeje V uzavřených místnostech tráví většina z nás 90 % života. Změny, které by nás měly změnit Legislativní

Více

Měření parametrů vnitřního prostředí v pasivní dřevostavbě MSDK

Měření parametrů vnitřního prostředí v pasivní dřevostavbě MSDK Měření parametrů vnitřního prostředí v pasivní dřevostavbě MSDK Měřící úloha č. 1 měření vnitřní teploty vzduchu Měřící úloha č. 2 měření vnitřní relativní vlhkosti vzduchu Měřící úloha č. 3 měření globální

Více

A new generation of heat pumps DESIGNED FOR EARTH PRODEJNÍ CENÍK ŠVÉDSKÁ TEPELNÁ ČERPADLA

A new generation of heat pumps DESIGNED FOR EARTH PRODEJNÍ CENÍK ŠVÉDSKÁ TEPELNÁ ČERPADLA A new generation of heat pumps DESIGNED FOR EARTH PRODEJNÍ CENÍK 2011 ŠVÉDSKÁ TEPELNÁ ČERPADLA VZDUCH/VODA NIBE F2025 Kompaktní venkovní jednotka se scroll kompresorem, automatický dvoustupňový regulátor

Více

Termodynamické panely = úspora energie

Termodynamické panely = úspora energie Termodynamické panely = úspora energie EnergyPanel se zabývá vývojem a výrobou termodynamických a solárních systémů. Tvoří součást skupiny podniků Macral s podnikatelskou působností více než 20-ti let.

Více

Tiger Condens. Vysoce účinné kondenzační kotle s vestavěným nerezovým zásobníkem s vrstveným ukládáním teplé vody

Tiger Condens. Vysoce účinné kondenzační kotle s vestavěným nerezovým zásobníkem s vrstveným ukládáním teplé vody Tiger Condens Vysoce účinné kondenzační kotle s vestavěným nerezovým zásobníkem s vrstveným ukládáním teplé vody Vyberte si kondenzační kotel Tiger Condens s vestavěným zásobníkem teplé vody Hlavní vlastnosti

Více

TEPELNÁ ČERPADLA VZUCH - VODA

TEPELNÁ ČERPADLA VZUCH - VODA TEPELNÁ ČERPDL VZUCH - VOD www.hokkaido.cz Budoucnost patří ekologickému a ekonomickému vytápění Tepelné čerpadlo vzduch - voda Principem každého tepelného čerpadla vzduch - voda je přenos tepla z venkovního

Více