SLOVO O AUTOROVI NÌKOLIK SLOV ÚVODEM

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "SLOVO O AUTOROVI NÌKOLIK SLOV ÚVODEM"

Transkript

1

2

3

4 Obsah Obsah SLOVO O AUTOROVI...11 NÌKOLIK SLOV ÚVODEM OBDOBÍ PØED PORODEM...15 Jak si vybrat porodnici?...15 Jak se zachovat pøi porodu v jiné porodnici?...17 Co si vzít s sebou do porodnice?...18 Už máte vybrané jméno?...19 Jak se stanovuje termín porodu?...21 Jaký význam má urèení termínu porodu?...22 Jaký je význam pøípravného cvièení k porodu? Jak se provádí trénink dýchání v první a druhé porodní dobì?...24 Jak se uvolnit a odpoèívat pøed porodem?...24 Mùže být otok pøíznakem žilní trombózy? V èem spoèívá riziko trombózy v tìhotenství?...26 Mùže být otok i pøíznakem dalších komplikací? OTEC U PORODU...29 Má být otec u porodu?...29 Mùže mít pøítomnost otce u porodu vliv na sexuální život partnerù?...30 Mìl by nastávající otec absolvovat pøedporodní kurzy?...30 Je dobré nastávajícího otce k pøítomnosti u porodu pøemlouvat?.. 31 Jaké jsou výhody pøítomnosti otce u porodu pro matku? PØÍJEZD DO PORODNICE A PØÍPRAVA NA POROD...33 Jakými pocity je žena ovlivnìna pøi pøíjezdu do porodnice?...33 Co se dìje po pøíjezdu do porodnice?...34 Co je to amnioskopie?

5 edice PRO RODIÈE Je nutné dostat pøed porodem klystýr?...35 Jak dlouho je rodièka na èekatelském pokoji? ZAÈÁTEK PORODU...37 Jak se pozná zaèátek porodu?...37 Opravdu lze zaèátek porodu poznat? Co dìlat pøi odtoku plodové vody?...38 Jaké jsou falešné známky poèínajícího porodu? POROD...41 Jaké je správné uložení plodu v dìloze?...41 Co jsou to porodní doby?...42 Co se dìje v první porodní dobì?...42 Je nutné v první porodní dobì ležet?...43 Jak dlouho trvá první doba porodní a co ovlivòuje její délku?...43 Kdy je tøeba podávat infuze k posílení stahù?...44 Co je to oxytocin?...44 Co je to dirupce?...45 Jak vypadá nesprávné dýchání v první dobì?...46 Jak se má správnì dýchat?...47 Jak èasto se v první porodní dobì provádí gynekologické vyšetøení?...47 Co znamená pojem zašlá branka? Co je to kardiotokografie? Co je to pulzní oxymetrie?...49 Jak dlouho trvá druhá porodní doba?...50 Jak se má správnì tlaèit?...51 Jaký význam má poloha rodièky ve druhé porodní dobì?...51 Jaký význam má placenta?...52 Co se dìje ve tøetí porodní dobì?...53 Co znamená revize dìložní dutiny po porodu? Kdy se provádí tzv. manuální vybavení placenty? Co je to episiotomie?...54 Kdy se provádí nástøih?...55 Jsou situace, kdy se má nástøih provést vždy?

6 Obsah Jak se nástøih provádí?...56 Co se mùže stát, když pochva praskne bez nástøihu?...56 Jaký význam má masáž hráze pøed porodem?...57 Mùže se po porodu rozvinout moèová inkontinence?...58 Co jsou to oèistky?...58 Rodí vícerodièka rychleji?...59 Trvá porod dìvèátka kratší dobu? BOLEST U PORODU...63 Jak zvládat bolesti pøi porodu? Existuje pøirozená metoda tišení bolesti?...64 Jaké jsou medikamentózní možnosti tlumení bolesti? Proè je epidurální analgezie pøi porodu tak žádaná?...66 Jaké jsou další metody tlumení bolesti?...67 Kterou metodu tlumení bolesti si vybrat? KOMPLIKACE V ZÁVÌRU TÌHOTENSTVÍ A PØI PORODU...69 Co je to vcestné lùžko a mùže být pøekážkou porodu?...69 Jak nebezpeèné je pøedèasné odluèování placenty?...70 Kolik krve ztratí rodièka pøi porodu?...70 Co se stane, jestliže po porodu hlavièky dojde k zaklínìní ramének?...72 Co znamená pojem pøekotný porod? Mùže pøi porodu prasknout dìloha?...74 Jaké jsou pøíznaky prasknutí dìlohy v graviditì?...75 Jak vzniká a co zpùsobuje obtoèení pupeèníku kolem èásti tìla dítìte v dìloze?...76 Co znamená pojem inverze dìlohy?...77 Jak závažnou komplikací porodu je preeklampsie? Jak se preeklampsie léèí?...79 Co znamená, když se øekne HELLP syndrom?...79 Co s infekcí probíhající bìhem tìhotenství a porodu?...80 Žena je Rh-negativní a partner Rh-pozitivní je to z hlediska tìhotenství a porodu nìjaký problém?

7 edice PRO RODIÈE Mùže se problém s Rh-faktorem projevit již v první graviditì? Lze v tìhotenství pøedejít této komplikaci? CÍSAØSKÝ ØEZ...85 Co je to císaøský øez a jak èasto se provádí?...85 Proè se užívá název císaøský øez?...86 Musí být rodièka pøi císaøském øezu uspaná?...86 Za jakých okolností se císaøský øez provádí? Je možné provést císaøský øez na pøání rodièky?...88 Mùže žena po císaøském øezu pøi další graviditì rodit pøirozenou cestou? ZVLÁŠTNÍ PØÍPADY PORODU...91 Jaké jsou možnosti pomoci v druhé porodní dobì?...91 Jak se provádí klešťový porod? Co je to vakuová extrakce?...92 Jaké jsou zvláštnosti porodu koncem pánevním? V èem je porod koncem pánevním jiný?...93 Je nìco zvláštního na porodu dvojèat? Jak se pozná zúžená pánev? PØEDÈASNÝ POROD...99 Co znamená pøedèasný porod a jaká je hranice pøežití dítìte? Jaké problémy má nezralý novorozenec? Mùže se rodit pøedèasnì v jakékoli porodnici? Je možné poznat hrozící pøedèasný porod? Které pøíèiny pøedèasného porodu jsou nejèastìjší? Existuje nìjaká vìková predispozice pro pøedèasný porod? PRODLOUŽENÉ TÌHOTENSTVÍ Kdy se mluví o prodlouženém tìhotenství? Co znamená pojem indukce porodu a kdy se provádí? Musí se pøi indukci porodu ležet? Co znamená pojem preindukce? Jak se provádí indukce porodu?

8 Obsah 12. ALTERNATIVNÍ MOŽNOSTI PORODU Je porod do vody riskantní? Je možné rodit doma? DÍTÌ PO PORODU Co se dìje s dítìtem po porodu? Co je to Apgar skóre? Proè miminko køièí? MATKA PO PORODU Komu by mìla maminka své miminko ukázat? Jak probíhá pobyt v nemocnici po porodu? Kdy se propouští z porodnice domù? KOJENÍ A UMÌLÁ VÝŽIVA Kdy zaèíná kojení a jak se tvoøí mateøské mléko? Proè je kojení lepší než ostatní zpùsoby výživy novorozence? Závisí tvorba mléka na velikosti prsù? Jaká je správná technika kojení? Jaký je souèasný postoj k umìlé výživì dítìte? ŠESTINEDÌLÍ Co se dìje s maminkou po porodu? Proè po porodu nìkdy bolí hlava? Co mùže zpùsobit zvýšenou teplotu po porodu? Co dìlat s poporodními zmìnami nálad? Proè se objevují na kùži strie? Je možná prevence vzniku strií? Jak se po porodu a v šestinedìlí stravovat? Kdy se objeví první menstruace po porodu? Musí být menstruaèní krvácení hned pravidelné? Mùže se stát menstruace po porodu nebolestivou? Jak a kdy zaèít se sexuálním životem po porodu? Je nutná antikoncepce i bìhem kojení? Je vhodné vèasné zapojení maminky po porodu do pracovního procesu?

9 Slovo o autorovi Slovo o autorovi MUDr. Roman Chmel (nar. 1964) nastoupil v roce 1989 po ukonèení studia na Fakultì všeobecného lékaøství Univerzity Karlovy v Praze na Gynekologickoporodnické oddìlení FN Motol v Praze, kde v roce 1992 složil I. atestaci v oboru gynekologie a porodnictví. V roce 1995 se stal èlenem týmu pøestìhované Gynekologicko-porodnické kliniky 2. LF UK se sídlem v Motole. Po zvládnutí celé šíøe oboru gynekologie a porodnictví absolvoval v roce 1997 atestaci II. stupnì. MUDr. Chmel se plnì vìnuje ženám v celém rozsahu oboru gynekologie a porodnictví. Nezabývá se jen lékaøskou péèí o tìhotné, ale také péèí o gynekologicky nemocné pacientky. Specializuje se na diagnostiku a léèbu moèové inkontinence a na rekonstrukèní operace poklesu dìlohy a poševních stìn. Od roku 2003 je MUDr. Roman Chmel zdravotnickým zástupcem pøednosty Gynekologicko-porodnické kliniky FN Motol. Jako odborný asistent 2. lékaøské fakulty UK se v rámci výuky studentù vìnuje i pedagogické èinnosti. Pøednáší a je autorem øady odborných a populárnì-vìdeckých publikací. 11

10 Nìkolik slov úvodem Nìkolik slov úvodem V prùbìhu dvacátého století byla lékaøská vìda schopna vysvìtlit a vyøešit mnoho závažných problémù, což vedlo k vìtší úspìšnosti léèby mnoha do té doby neléèitelných onemocnìní. Konec dvacátého a zaèátek dvacátého prvního století je orientován stále více na èlovìka, na respektování jeho individuality a na snahu o široké vysvìtlování a propagaci mnoha postupù, které se v péèi o jedince odehrávají na poli medicíny. Významným apelem souèasnosti je zájem o zvýšení kvality života a právo na širokou dostupnost kvalitních informací. V souvislosti s tím nelze opomenout tak bìžné a zároveò tak neopakovatelné okamžiky, jakými jsou tìhotenství a porod. Svým významem je to jeden z nejunikátnìjších momentù v životì každého èlovìka, a to pro muže i ženy bez rozdílu. I pøes velké pokroky zùstává na poli porodnictví stále nìkolik tajemství. Již samotný akt oplození je svým zpùsobem fantastické dílo pøírody. Pokud pùsobí zázraènì samotné otìhotnìní, tak ještì ménì pochopitelné jsou dokonale naprogramované, jakoby miniaturním poèítaèem øízené, kroky ve vývoji zárodku, zahrnující jak tvorbu samotných orgánù, tak i jejich dokonalou funkci. Jestliže tento vývoj probíhá podle pravidel, je všechno v poøádku. Dokonalé a obdivuhodné je však zejména to, že fungují i kontrolní mechanismy tohoto procesu. Závažná porucha vývoje plodu je v pøevážné vìtšinì pøípadù kontrolními mechanismy zaregistrována, tìhotenství se dále nevyvíjí a již v prvních mìsících po oplození samovolnì konèí. Klobouk dolù pøed matkou pøírodou, umí to zaøídit dokonale! A s velkou dávkou pokory je tøeba øíci: Buïme jí za to vdìèni. Velmi dobøe totiž ví, co dìlá. I porod je do jisté míry obestøen rouškou tajemství. Dosud nejsou jednoznaènì známé pøíèiny jeho zaèátku. Jsou tyto pøíèiny na stranì nastávající matky, èi na stranì plodu? Kdo ví Lidstvo má naštìstí (jen doufám, že se 13

11 edice PRO RODIÈE nemýlím, když øíkám naštìstí, protože vše je zneužitelné) jednu dobrou vlastnost: Chce pøijít všemu na kloub, chce se zdokonalovat, vymýšlet stále nové postupy a metody èi konstruovat pøístroje, které napomáhají touhu jednotlivcù i spoleènosti po poznání naplnit. Dokonalé odhalení všech tajù porodu je však, i pøes veškerou snahu, pro souèasnou vìdu stále nedostupné. Péèe o tìhotné a maminky u porodu je pøesto velmi kvalitní. Èím to je? Není všechno jen v poznání, ale také v citlivém a lidském pøístupu podloženém kvalitními schopnostmi porodníkù, dìtských lékaøù, porodních asistentek a dìtských sester a všech bezejmenných a neviditelných lidí v zázemí porodnic, kteøí spoleènì peèují o maminku a její dìťátko od poèetí až do chvíle propuštìní z porodnice. Tato knížka vám má, milé nastávající maminky a tatínkové, pomoci k získání teoretických informací, které budete moci s pomocí personálu porodnice prakticky aplikovat pøi porodu a následném pobytu na oddìlení šestinedìlí. Knížka vám osvìtlí prùbìh porodu a odpoví na rùzné otázky, které se bìhem porodu èasto objevují. Pokud byste nìjakou zajímavou, pro vás dùležitou nezodpovìzenou otázku v publikaci nenašli, neváhejte a kontaktujte mne (autora), aby bylo možné v pøípadném následujícím vydání knihy tuto otázku i s odpovìdí zakomponovat do textu a poodhalit nìkterá další porodní tajemství èi nejasnosti. Když už ne vám, tak aspoò všem nastávajícím maminkám, které se budou v budoucnu pøipravovat na porod a budou mít v ruce tuto knížku. Tak ať se vám dobøe ète a váš porod ať bìží jako po másle! Autor 14

12 Období pøed porodem Období pøed porodem 1 Jak si vybrat porodnici? Tìhotná žena se s blížícím se termínem stále více zamýšlí nad tím, kam se má vydat, až zaène opravdová porodní èinnost. Pokud je ve vašem okolí široko daleko pouze jedna porodnice, není o èem pøemýšlet. Problém s rozhodováním však mùže nastat ve chvíli, kdy je možností více. Výbìr porodnice, ve které budete rodit, obvykle závisí na mnoha faktorech. Nìkteré z nich jsou subjektivní, jiné objektivní. Lidé mohou mít na rùzné vìci odlišné názory, a proto volba nemusí být hned od poèátku jednoznaèná. Každý má své priority, podle kterých se rozhoduje a které jsou pro nìj ty nejdùležitìjší. Výbìr porodnice je nejèastìji ovlivnìn místem bydlištì, vlastní zkušeností, zkušenostmi èi názory pøíbuzných a známých, doporuèením lékaøe anebo úplnì jiným, pro nastávající maminku velmi dùležitým individuálním momentem. Podle místa trvalého bydlištì máte k dispozici spádovou porodnici, kde byste mìla mít dveøe otevøené vždy. Proè nìco takového jako spádová porodnice vlastnì existuje? Má to svùj velký praktický význam. Nemùžeme být totiž všichni léèeni v námi vysnìné nemocnici na kraji mìsta a stejnì tak nemohou všechny tìhotné ženy rodit v jedné jediné porodnici v daném regionu. Pokud by tedy neexistovala urèitá regulace, nastal by chaos, který by se mohl obrátit proti všem. Žádná porodnice se nedá stavebnì zvìtšovat a zmenšovat podle potøeby, poèet lùžek pro maminky i miminka je daný a porodní sál má pouze urèitý poèet porodních postelí. Život samotný je kompromis, a proto pokud nechcete rodit ve spádové porodnici, urèete si vlastní kritéria a vybírejte. Pøi výbìru se snažte uvažovat prakticky. Nezapomínejte na to, že pøeplnìnost 15

13 edice PRO RODIÈE všemi oblíbené porodnice mùže znamenat menší komfort pøi pobytu a výhodou zaøízení ménì populárního mùže být napø. to, že na vás budou mít lékaøi i sestry více èasu, a mohou se vám tudíž více vìnovat. Po letech stagnace èi dokonce poklesu poètu porodù v naší zemi v devadesátých letech 20. století se v posledních nìkolika málo letech dostáváme do období všeobecného nárùstu poètu porodù. Stále více párù se rozhoduje pro založení rodiny. A to je dobøe. Zaèínáme asi myslet ménì na kariéru a více na osobní život a na potomky. K tomuto staronovému poznání a životnímu postoji jsme postupnì zákonitì dospìli. Zdá se, že osobní život pro nás opìt zaèíná být dùležitìjší než profesní kariéra. Na celý komplex sociálních zmìn, který v naší zemi probìhl v devadesátých letech, jsme se už zøejmì dobøe adaptovali a zaèínáme myslet stejnì standardnì jako obyvatelé okolních státù, v nichž je demokracie zabìhlá již po mnoho desetiletí. Co vyplývá z toho, že se rodí více miminek? Negativem souèasného èeského porodnického boomu je zejména pøeplnìnost velké èásti porodnic, zejména ve vìtších mìstských aglomeracích, s èímž mùže být spojen i èásteèný diskomfort maminek, který se však snaží lékaøi a sestry vždy maximálnì zmírnit pøívìtivým a vstøícným chováním. Na porodních sálech a oddìleních šestinedìlí se dnes novopeèené maminky pøíliš neohøejí. Jen málokdy se stává, že je na oddìlení šestinedìlí pøebyteèná volná lùžková kapacita. Na tento zvýšený pohyb v porodnici by se mìly všechny nastávající maminky již pøed porodem psychicky pøipravit. Taková pøíprava je ovšem velmi obtížná. Všichni požadujeme naopak stále vìtší a vìtší komfort a s jakýmkoli nepohodlím se jen tìžko vyrovnáváme. Jak tedy pøi výbìru porodnice postupovat? Univerzální rada neexistuje, ale vybírejte podle toho, jaké máte vlastní priority. Pokud chcete rodit v klidném prostøedí, zvolte komornìjší porodnici, obvykle v menším mìstì, kde je zdravotní péèe zajisté kvalitní, ale zdi pokojù nemusí být vymalované tìmi nejzáøivìjšími moderními barvami a kliky dveøí nemusí být ze zlata. Není všechno zlato, co se tøpytí. Váš gynekolog je o situaci v okolí dobøe informován, proto se s ním poraïte, zajisté vám doporuèí vhodné místo, které splní vaše oèekávání a pøitom ne- 16

14 Období pøed porodem bude ve velké vzdálenosti od vašeho bydlištì. Vybírejte rozumnì, neøiïte se pouze radami jiných, ale zejména vlastní intuicí. Jak se zachovat pøi porodu v jiné porodnici? Do jiné porodnice se nastávající maminka nemùže dostat omylem. Kdy mùže taková situace nastat? Nejèastìji k tomu dochází v akutních pøípadech, když je pùvodnì vybraná porodnice ve velké vzdálenosti od místa zavolání a existují opodstatnìné obavy z prodlení pøi poskytnutí odborné péèe. To se dìje tehdy, když rodièka nahlásí personálu sanity RZP nìkteré ze známek akutnì se blížícího porodu napøíklad velmi èasté dìložní stahy èi tlaky do koneèníku. V takové situaci musí zdravotníci zvážit, zda není riziko pøevozu do vzdálenìjší porodnice pøíliš vysoké. Porod v sanitì by mohl být spojen s komplikacemi, které je tøeba výbìrem bližší porodnice eliminovat. Rodièku pøivezenou RZP v náhradní porodnici vždy vyšetøí a odbornì posoudí celou situaci. Èasto si nastávající maminku v porodnici ponechají, ale pokud se jedná napøíklad o pøedporodní bolesti, které nemají vliv na otevírání porodních cest nebo se jedná o poslíèky, mùže být rodièce dovoleno odjet domù. V každé porodnici se bìžnì setkávají s rodièkami pøivezenými sanitou RZP, které chtìly rodit v porodnici jiné. Takto vzniklá situace není žádným zásadním problémem, zejména pokud má rodièka s sebou tìhotenský prùkaz, ve kterém jsou zaznamenány všechny potøebné údaje o provedených vyšetøeních v prùbìhu tìhotenství. Pøíjezd do jiné porodnice je hlavnì psychickým problémem každé rodièky, která si musí rychle zvyknout na zcela neznámé prostøedí. Lékaøské vedení porodu je všude více èi ménì stejné. Nemìjte tedy zbyteèné obavy, vše dopadne dobøe. 17

15 edice PRO RODIÈE Co si vzít s sebou do porodnice? Pøi jedné z prvních kontrol v poradnì pro tìhotné obdržíte seznam osobních vìcí, které budete potøebovat v nemocnici k porodu a k pobytu na oddìlení šestinedìlí. Tento soupis by se mìl spolu s ostatními obdrženými pokyny a doporuèeními respektovat. Pøece jen jste v porodnici do jisté míry na návštìvì a je dobré znát zvyklosti domácí paní. Požadavky jednotlivých porodnic se mohou v nìkterých bodech lišit, ale všude budou zapotøebí hygienické pomùcky (dva ruèníky, osuška, mýdlo, zubní kartáèek a pasta, krém na oblièej, masážní krém, høeben, vložky nejlépe vatové), omyvatelná domácí obuv, síťované kalhotky a podprsenka pro kojící maminky. Pøi jejím výbìru nezapomínejte, že se prsy s tvorbou mléka ještì zvìtší! K tomu, aby mìl porodník informace o dosavadním prùbìhu gravidity, k vystavení rodného listu dítìte na matrice a k vyøízení dalších administrativních záležitostí, je tøeba k porodu pøinést i nìkteré dokumenty: tìhotenský prùkaz, obèanský prùkaz, prùkaz zdravotní pojišťovny a oddací list (u svobodných žen rodný list). Ve vìtšinì tìhotenských poraden obvykle dostanete rovnìž dotazník, který spolu s dalšími dokumenty slouží jako podklad pro vystavení rodného listu vašeho dítìte na matrice. V dotazníku vás nesmí pøekvapit kolonky, do nichž byste mìla vypsat dívèí a chlapecké jméno vašeho potomka. Proè obì jména, když èekáte jen jedno dìťátko a navíc z ultrazvuku víte, jakého je pohlaví? Jednak proto, že požadavkùm úøadu je tøeba v zájmu vlastního klidu radìji vyhovìt, ale také proto, že ultrazvukové vyšetøení není vždy schopné pohlaví spolehlivì odhalit a možnost porození dìťátka opaèného pohlaví, než vám øeknou na ultrazvuku, je vždy reálná. Dotazník peèlivì vyplòte a pøineste s sebou k porodu! Ušetøí vám to mnoho zbyteèných starostí v dobì, kdy budete mít již plné ruce práce sama se sebou a s miminkem. Pøípravu vìcí k porodu nenechávejte nikdy na poslední chvíli. Porod mùže totiž zaèít neèekanì i nìkolik dnù èi dokonce týdnù pøed termínem. Proto nelze vylouèit, že budete pospíchat, a v rychlosti byste mohla na nìco zapo- 18

16 Období pøed porodem menout. Je tedy vhodné mít pøedem zabalenou tašku s vìcmi do porodnice, kterou budete mít v pøípadì náhlého stavu ihned po ruce. Porodnice není místem, kde by se èlovìk pohyboval dennì, a proto bude-li nastávající maminka na všechno dobøe pøipravena, zmírní se psychický stres z pobytu v cizím prostøedí a bude se cítit mnohem lépe a bezpeènìji. Už máte vybrané jméno? Pojmenování dìťátka bývá èasto problémem, kvùli nìmuž musí témìø zasedat rodinná rada. Pøi výbìru jména se èasto pøemýšlí o mnoha souvislostech. Bude se vybrané jméno hodit k pøíjmení? Nebude pøíliš staromódní èi naopak do našich pomìrù pøíliš extravagantní? Jméno bude potomka provázet celý život, bude mu vyhovovat nejen v dìtství, ale i v dospìlosti? Jak budeme dìťátko dennì oslovovat? Zkráceninou jména? Je dùstojná? Nebude jméno pøíliš dlouhé? A pokládané otázky tímto výètem rozhodnì nekonèí. Mnoho rodièù je více èi ménì a zároveò vìdomì èi nevìdomì ovlivnìno souèasnou módou. Jméno se mùže stát populární doslova ze dne na den, ale rovnìž stejnì rychle mùže zapadnout do ústraní. Je tìžké pøedpovìdìt, zda jméno, které je dnes obraznì øeèeno in, nebude zítra out. Osud moderních jmen je nevyzpytatelný, jen nìkterá jména z aktuálních hitù se stanou stálicemi, a proto se mnoho nastávajících rodièù vrací k tradicím a sází radìji na jistotu. Nemálo z nás se však pøi výbìru jména øídí momentálním pocitem. Takto se dává potomkovi jméno po èlenovi rodiny, oblíbeném pøíteli, prarodièích, ale také po celebritách, v souèasnosti zejména populárních zpìvácích èi zpìvaèkách, v minulosti spíše hercích èi hereèkách. V nìkterých státech svìta, kde jsou populárními osobnostmi politici, se mùžeme setkat i s masivním výskytem tìchto momentálnì aktuálních jmen (Vladimír, George, Bill, Helmut, Francois, Silvio ). U nás jsme naštìstí tuto tendenci v souèasnosti èi nedávné minulosti nezaregistrovali. Rozhodnì si nejsem pøi letmém pohledu na jména lídrù øebøíèkù naší politické scény a porodních knih vìdom, že by se u nás ro- 19

17 - edice PRO RODIÈE dilo abnormálnì více Václavù, Jirkù, Mirkù, Standù èi Petrušek (na Slovensku napøíklad Vladimírù, Mikulášù èi Robertù). Považuji to za dobrý trend a dùkaz zdravého rozumu obyvatel našeho regionu. Kdo by se chtìl podívat na souèasný trend nejèastìjších jmen dìtí v Èeské republice, dostane se pøes vyhledávaè na internetové stránky Èeského statistického úøadu, kde se mùže seznámit se všemi aktualitami. Jak je to tedy se jmény dìtí u nás v posledních letech? U chlapeèkù se v posledních sedmi letech støídají ve vedení Jakub (2 a souèasný lídr celé tabulky) a Jan (5x), bronzovou pozici dlouhodobì úspìšnì obhajuje Tomáš. Je zajímavé srovnat poøadí jmen dnes rozených synù se jmény jejich otcù. Mezi otci vedou Petr, Pavel a Jiøí. Je pozoruhodné, že tato jména se dnes vùbec nevyskytují v top ten žebøíèku jejich synù. Mezi dìvèátky je v posledních sedmi letech trvalým držitelem zlaté medaile Tereza, jejíž pozice se zdá být neotøesitelná. Další èásteènou stálicí je Kateøina (5 druhá), její popularita ovšem v posledních dvou letech nepatrnì klesla. O bronzové pøíèky se dìlí vždy nìkdo jiný. Zvyšuje se popularita Adélky. Maminky dnes narozených dìvèátek nosí nejèastìji jména Jana, Petra a Lenka, pøièemž tato jména nefigurují dokonce ani mezi dvaceti nejoblíbenìjšími souèasnými jmény. Pokud jsme výše psali, že se svìt pøi výbìru pojmenování dítìte inspiruje jmény populárních popových zpìvaèek èi zpìvákù, tak pøi pohledu na poøadí jmen novì narozených dìvèátek v roce 2005 mùžeme øíci, že jsme se alespoò doèasnì stali svìtovými. Raketový vzestup v tomto roce (v následujícím roce opìtovný pokles) totiž zaznamenala Aneta! Které jméno televizní seriálové hrdinky èi jiné herecké celebrity se prosadí v žebøíèku popularity v následujících letech? Ivanka, Zdeòka? Uvidíme! Jméno, které bude mít vaše dìťátko zapsané v rodném listu, jej bude provázet celý život. Pokud vám zní jméno i pøíjmení spolu dobøe, neváhejte a nekoukejte na to, jedná-li se o jméno moderní èi tradièní. Alespoò malou pøípravu pøed porodem byste však spolu s otcem mìli výbìru jména vašeho potomka vìnovat. Pamatujte ovšem, že vaše názory se mohou rùznit a buïte pøipraveni na pøípadný kompromis takový je celý život! 20

18 Období pøed porodem Jak se stanovuje termín porodu? Datum termínu porodu, které bylo vypoèteno na zaèátku tìhotenství podle data poslední menstruace nebo pomocí ultrazvuku, nemusí být, a obvykle ani nebývá, dnem, kdy pøijde miminko na svìt. Jedná se jen o datum orientaèní a rozhodnì to neznamená, že pravidelné kontrakce se dostaví právì v tento den. Pokud se dítì narodí dva týdny pøed vypoèítaným termínem porodu nebo dva týdny po nìm, øíká se, že se narodilo v termínu. Pøedpokládaný termín porodu se nejèastìji stanovuje tak, že se od data poslední menstruace odeètou tøi mìsíce a k tomuto výsledku se následnì pøiète sedm dní. Pøipoèítat totiž 280 dní, což pøedstavuje deset tzv. lunárních mìsícù po 28 dnech, k prvnímu dni poslední menstruace je nepochybnì složitìjší. Nejpøesnìji se termín porodu odhaduje podle data oplozující soulože. V takovém pøípadì se k tomuto datu pøipoèítává 267 dní. U žen s nepravidelným cyklem je tento zpùsob urèení termínu porodu nejvýhodnìjší. V praktickém životì, pokud má žena pohlavní styk èastìji než jednou mìsíènì (a to žena toužící po dítìti obvykle má!), však bývá urèení data oplozující soulože ponìkud obtížnìjší. Mezi pomocné metody urèení pøibližného termínu porodu patøí napøíklad výpoèet založený na prvních pohybech plodu. Prvorodièka cítí pohyby nejdøíve okolo 20. týdne. Vícerodièka mùže cítit první pohyby již okolo 18. týdne. Pøiètením 20, respektive 22 týdnù k datu prvních pohybù se následnì urèí orientaèní datum porodu. U nepravidelnì menstruujících žen se využívá stanovení termínu porodu pomocí ultrazvuku. Ultrasonografické vyšetøení v prvních dvou až tøech mìsících gravidity totiž umožní pomìrnì pøesnì urèit stáøí tìhotenství a dobu otìhotnìní. 21

19 edice PRO RODIÈE Jaký význam má urèení termínu porodu? Jak již bylo zdùraznìno, jakýmkoli zpùsobem stanovený termín porodu je nutné vždy považovat pouze za orientaèní. Porodit dva týdny pøed termínem èi po nìm je úplnì normální a porod pøesnì v termínu je spíše náhodou než pravidlem. Urèení termínu porodu má své praktické osobní dùvody nákup koèárku a výbavièky, pøíprava bytu na pøíchod nového èlena rodiny nebo upozornìní pøíbuzných na dlouho oèekávaný den D. Znalost termínu porodu je ovšem velmi dùležitá i z dùvodù medicínských. V závislosti na stáøí tìhotenství a pøedpokládaném termínu porodu se totiž individuálnì rùznì øeší rozmanité problémy a komplikace, které se bìhem gravidity nezøídka objevují: onemocnìní nastávající maminky, zpomalení rùstu plodu èi jakékoli závažné ohrožení miminka v dìloze nutící porodníka k zamyšlení nad ukonèením tìhotenství. Správnì vypoèítaný termín porodu je také vodítkem pro rozpoznání prodloužené gravidity a pro stanovení chvíle, kdy je nutné vyvolat porod umìle, tzv. indukcí. Nepravidelný menstruaèní cyklus pøed otìhotnìním (a to jak zkrácený, tak i prodloužený) èasto zpùsobuje nepøesnosti v urèení pøibližnì pøesného termínu porodu, který se pak stanovuje spíše orientaènì. I dva lékaøi se mohou v takovýchto pøípadech pøi urèování dne D rùznit. A není divu! V úvahu se bere nìkolik faktorù (napøíklad datum poslední menstruace, datum pravdìpodobné oplozující soulože, první pozitivita krevního tìhotenského testu, první ultrazvuk) a z èasto protichùdných informací se pøibližnì pøesné datum porodu mùže mezi jednotlivými porodníky lišit i o nìkolik dnù. Jaká je v takové situaci nejlepší rada? Dùvìøujte lékaøi a nebuïte pøíliš pøekvapená, že se bìhem tìhotenství názor na termín vašeho porodu ponìkud zmìní. 22

20 Období pøed porodem Jaký je význam pøípravného cvièení k porodu? Porod mùžeme pøirovnat k plánovanému sportovnímu výkonu, na který je možné se pøedem pøipravit. Olympionik se na vrcholný výkon, který trvá èasto jen nìkolik desítek vteøin, pøipravuje ètyøi roky. A porod není nic menšího. Dobrá fyzická kondice pøed otìhotnìním je proto vynikajícím pøedpokladem zvládání zvýšených fyzických nárokù v souvislosti s tìhotenstvím a porodem. Každý èlovìk by mìl žít fyzicky aktivnì, není nutné vrcholovì sportovat. Svaly totiž vykonávají práci pøi jakémkoli pohybu. Když jedna svalová skupina pracuje, druhá relaxuje. Pokud na tom budete dobøe fyzicky, budete mít pøi porodu sílu na tlaèení. A èím lépe budete schopna tlaèit, tím je menší pravdìpodobnost, že budete muset v druhé porodní dobì využít pomoci porodníka, který by v zájmu vyøešení situace musel vzít do ruky napøíklad porodnické kleštì. Stojí tedy za to být v kondici! Cvièení rovnìž pøispívá k natrénování èinností, které mohou pøíznivì ovlivnit prùbìh porodu a vnímání porodních bolestí. Posilování bøišních a prsních svalových skupin a svalù pánevního dna spolu s nácvikem hlubokého nádechu a povrchního dýchání má prokazatelný vliv na nekomplikovaný prùbìh první porodní doby a kvalitu tlaèení v druhé dobì. Velmi dùležité je také relaxaèní cvièení. Napomáhá totiž lépe zvládnout uvolnìní pøi bolestivých kontrakcích, èímž se zlepší spolupráce rodièky s porodníky a porodními asistentkami. Relaxaèní cvièení napomáhá též k uvolnìní budoucí maminky pøi porodu, zejména pak pøi zvládání úzkosti a strachu ve vypjaté situaci. Nacvièujte ho tak, že budete ležet na boku a napínat a uvolòovat postupnì svaly celého tìla. Cviète minut, poté se úplnì uvolnìte a odpoèiòte si. 23

SLOVO O AUTOROVI NÌKOLIK SLOV ÚVODEM

SLOVO O AUTOROVI NÌKOLIK SLOV ÚVODEM Obsah SLOVO O AUTOROVI...11 NÌKOLIK SLOV ÚVODEM...13 1. OBDOBÍ PØED PORODEM...15 Jak si vybrat porodnici?...15 Jak se zachovat pøi porodu v jiné porodnici?...17 Co si vzít s sebou do porodnice?...18 Už

Více

SLOVO O AUTOROVI NÌKOLIK SLOV ÚVODEM

SLOVO O AUTOROVI NÌKOLIK SLOV ÚVODEM Obsah SLOVO O AUTOROVI...11 NÌKOLIK SLOV ÚVODEM...13 1. OBDOBÍ PØED PORODEM...15 Jak si vybrat porodnici?...15 Jak se zachovat pøi porodu v jiné porodnici?...17 Co si vzít s sebou do porodnice?...18 Už

Více

MUDr. Stanislav Trèa, CSc. PLÁNOVANÉ RODIÈOVSTVÍ Nejlepší cesta k narození zdravého dítìte

MUDr. Stanislav Trèa, CSc. PLÁNOVANÉ RODIÈOVSTVÍ Nejlepší cesta k narození zdravého dítìte MUDr. Stanislav Trèa, CSc. PLÁNOVANÉ RODIÈOVSTVÍ Nejlepší cesta k narození zdravého dítìte Vydala Grada Publishing, a.s. U Prùhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 220 386 401, fax: +420 220 386 400 www.grada.cz

Více

MUDr. Stanislav Trèa, CSc. PLÁNOVANÉ RODIÈOVSTVÍ Nejlepší cesta k narození zdravého dítìte

MUDr. Stanislav Trèa, CSc. PLÁNOVANÉ RODIÈOVSTVÍ Nejlepší cesta k narození zdravého dítìte MUDr. Stanislav Trèa, CSc. PLÁNOVANÉ RODIÈOVSTVÍ Nejlepší cesta k narození zdravého dítìte Vydala Grada Publishing, a.s. U Prùhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 220 386 401, fax: +420 220 386 400 www.grada.cz

Více

MUDr. Stanislav Trèa, CSc. PLÁNOVANÉ RODIÈOVSTVÍ Nejlepší cesta k narození zdravého dítìte

MUDr. Stanislav Trèa, CSc. PLÁNOVANÉ RODIÈOVSTVÍ Nejlepší cesta k narození zdravého dítìte MUDr. Stanislav Trèa, CSc. PLÁNOVANÉ RODIÈOVSTVÍ Nejlepší cesta k narození zdravého dítìte Vydala Grada Publishing, a.s. U Prùhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 220 386 401, fax: +420 220 386 400 www.grada.cz

Více

PLÁNOVANÝ POROD CÍSAŘSKÝM ŘEZEM ANEB CO MOHU OČEKÁVAT?

PLÁNOVANÝ POROD CÍSAŘSKÝM ŘEZEM ANEB CO MOHU OČEKÁVAT? FAKULTNÍ NEMOCNICE OLOMOUC PLÁNOVANÝ POROD CÍSAŘSKÝM ŘEZEM ANEB CO MOHU OČEKÁVAT? EDUKAČNÍ MATERIÁL POROD CÍSAŘSKÝM ŘEZEM Císařský řez patří mezi základní porodnické operace a provádí se na základě komplexního

Více

(Ne)plánovaný císařský řez očima rodičky. MUDr. Kateřina Vítková

(Ne)plánovaný císařský řez očima rodičky. MUDr. Kateřina Vítková (Ne)plánovaný císařský řez očima rodičky MUDr. Kateřina Vítková Sectio caesara - S.C. operační ukončení porodu - porodnická operace, během které je novorozenec vybaven z děložní dutiny cestou chirurgicky

Více

Vysoká škola zdravotnická, o. p. s.

Vysoká škola zdravotnická, o. p. s. Vysoká škola zdravotnická, o. p. s. Praha 5, Duškova 7, PSČ 150 00 OŠETŘOVATELSKÁ DOKUMENTACE PRO PORODNÍ SÁL Místo odborné praxe: Jméno a příjmení studenta: Studijní obor: Ročník studia: Akademický rok:

Více

CENTRUM PÉČE O MATKU A DÍTĚ Vítkovická porodnice. Baby Friendly Hospital INFORMACE PRO NASTÁVAJÍCÍ MAMINKY

CENTRUM PÉČE O MATKU A DÍTĚ Vítkovická porodnice. Baby Friendly Hospital INFORMACE PRO NASTÁVAJÍCÍ MAMINKY CENTRUM PÉČE O MATKU A DÍTĚ Vítkovická porodnice Baby Friendly Hospital INFORMACE PRO NASTÁVAJÍCÍ MAMINKY Informace pro nastávající maminky Milá maminko, právě prožíváte jedno z nejkrásnějších období ve

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 1 1 6 5 U k á z k a k n i h

Více

Fetomaternální hemoragie (FMH)

Fetomaternální hemoragie (FMH) Fetomaternální hemoragie (FMH) Neinvazivní prenatální diagnostika RHD a KELL genotypu plodu: Autor: Vít Musil, Školitel: Doc. MUDr. Ľubušký M., Ph.D. Porodnicko-gynekologická klinika LF UP a FN Olomouc

Více

Příloha 1 respondentkami uváděná zařízení poskytující předporodní kurzy

Příloha 1 respondentkami uváděná zařízení poskytující předporodní kurzy Příloha 1 respondentkami uváděná zařízení poskytující předporodní kurzy Respondentky našeho výzkumu uváděly, že kurzy předporodní přípravy absolvovaly buď v porodnicích, kde později i rodily, anebo soukromých

Více

Život ženy. Už vím! Srozumitelně o těle a duši pro ženy s mentálním postižením

Život ženy. Už vím! Srozumitelně o těle a duši pro ženy s mentálním postižením Život ženy Už vím! Srozumitelně o těle a duši pro ženy s mentálním postižením Děkujeme Yvettě Vrublové za odbornou konzultaci a cennou pomoc při přípravě této brožury. Společnost pro podporu lidí s mentálním

Více

odborná příloha časopisu INFOLISTY

odborná příloha časopisu INFOLISTY odborná příloha časopisu INFOLISTY 6 / 2015 www.kzcr.eu společnosti Krajská zdravotní, a. s. nemocnice Ústeckého kraje Děčín Ústí nad Labem Teplice Most Chomutov ISSN 1803-1072 GYNEKOLOGIE A PORODNICTVÍ

Více

Aktuální gynekologie a porodnictví

Aktuální gynekologie a porodnictví Aktuální gynekologie a porodnictví DOPORUČENÝ POSTUP Ultrazvukové vyšetření v porodnictví a gynekologii: třístupňová koncepce a certifikace Ultrasound certification in obstetrics and gynecology: a three

Více

Výchova k reprodukčnímu zdraví: INTERRUPCE

Výchova k reprodukčnímu zdraví: INTERRUPCE Výchova k reprodukčnímu zdraví: INTERRUPCE Určeno: studentům víceletého gymnázia Účel: Cíle: poučit je o podmínkách, průběhu a rizicích interrupce Studenti budou seznámeni s danou problematikou Přednáška

Více

1) Do jaké věkové kategorie patříte? A. 18 25 let B. 26 30 let C. 31 40 let D. Více než 40 let

1) Do jaké věkové kategorie patříte? A. 18 25 let B. 26 30 let C. 31 40 let D. Více než 40 let Příloha A anonymní dotazník pro ženy od 18 let Dotazník Milé ženy, jmenuji se Gabriela Kapounová a jsem studentkou 3. ročníku oboru Všeobecná sestra na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Součástí

Více

Přehled zpráv 19.2.2014-20.2.2014

Přehled zpráv 19.2.2014-20.2.2014 Přehled zpráv 19.2.2014-20.2.2014 Betynka Vybíráte porodnici?... 2 19.2.2014 Betynka str. 56 Miminko Českolipský deník Na okrese se šíří zaječí mor. Nejvíc u Brenné... 3 20.2.2014 Českolipský deník str.

Více

ZDRAVOTNÍ PROGRAMY PRO POJIŠTĚNCE ZPŠ. Využívejte osobní elektronický účet pojištěnce KARTA MÉHO SRDCE.

ZDRAVOTNÍ PROGRAMY PRO POJIŠTĚNCE ZPŠ. Využívejte osobní elektronický účet pojištěnce KARTA MÉHO SRDCE. ZDRAVOTNÍ PROGRAMY PRO POJIŠTĚNCE ZPŠ Využívejte osobní elektronický účet pojištěnce KARTA MÉHO SRDCE. 2016 Zdravotní programy 2016 Zdravotní programy 2016 jsou určeny pro pojištěnce Zaměstnanecké pojišťovny

Více

TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE AKADEMICKÝ ROK

TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE AKADEMICKÝ ROK TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE AKADEMICKÝ ROK 2010/2011 STUDIJNÍ PROGRAM: PORODNÍ ASISTENCE STUDIJNÍ OBOR: PORODNÍ ASISGTENTKA FORMA STUDIA: PREZENČNÍ PŘEDMĚT: OŠETŘOVATELSTVÍ V PORODNICTVÍ

Více

MUDr. Karel Řežábek, CSc. LÉČBA NEPLODNOSTI 4., aktualizované vydání

MUDr. Karel Řežábek, CSc. LÉČBA NEPLODNOSTI 4., aktualizované vydání MUDr. Karel Řežábek, CSc. LÉČBA NEPLODNOSTI 4., aktualizované vydání Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 220 386 401, fax: +420 220 386 400 www.grada.cz jako svou 3182.

Více

Předporodní kurz. Gynekologicko-porodnická klinika FNKV

Předporodní kurz. Gynekologicko-porodnická klinika FNKV Předporodní kurz Gynekologicko-porodnická klinika FNKV Proč FNKV? Malá porodnice rodinného typu Individuální přístup Krátká doba hospitalizace po porodu Zázemí velkého klinického pracoviště Prenatální

Více

MOČOVÁ INKONTINENCE. Charakteristika a příčiny inkontinence. Typy inkontinence

MOČOVÁ INKONTINENCE. Charakteristika a příčiny inkontinence. Typy inkontinence MOČOVÁ INKONTINENCE Močová inkontinence představuje zdravotní problém spojený zejména s vyšším věkem. Tato diagnóza se však nevyhýbá ani ženám, mužům či dětem všech věkových kategoriích a negativně ovlivňuje

Více

STATISTIKA PORODNICE 2012

STATISTIKA PORODNICE 2012 STATISTIKA PORODNICE 2012 Nemocnice Český Krumlov a.s. MUDr. Hana Bartoňová PORODNICE V ČESKÉM KRUMLOVĚ Byla založena v roce 1953 Dlouhodobě se profiluje jako malá porodnice s cca 600 700 porody za rok

Více

4 Porodnost a plodnost

4 Porodnost a plodnost 4 Porodnost a plodnost Od roku 2009 se počet živě narozených v ČR snižuje. V roce 2013 se živě narodilo 106,8 tisíce dětí. Poprvé v historii se na území Česka narodila paterčata. Podíl dětí narozených

Více

Budeme se zajímat o léčbu bolesti? Mamma HELP, sdružení pacientek s nádorovým onemocněním prsu, o. s.

Budeme se zajímat o léčbu bolesti? Mamma HELP, sdružení pacientek s nádorovým onemocněním prsu, o. s. Budeme se zajímat o léčbu bolesti? Mamma HELP, sdružení pacientek s nádorovým onemocněním prsu, o. s. Mamma HELP Mamma HELP je největším sdružením žen s rakovinou prsu v ČR, s celostátní působností Vznikl

Více

SEVEROčESKÉ SYMPOZIUM GYNEKOLOGů

SEVEROčESKÉ SYMPOZIUM GYNEKOLOGů SEVEROčESKÉ SYMPOZIUM GYNEKOLOGů ZABÝVAJÍCÍCH SE ULTRAZVUKOVOU DIAGNOSTIKOU FINÁLNÍ INFORMACE www.bos-congress.cz/gyn2014 TERMÍN A MÍSTO KONÁNÍ 11. 13. dubna 2014, BEST WESTERN Hotel VLADIMIR, Masarykova

Více

http://www.vrozene-vady.cz

http://www.vrozene-vady.cz Primární prevence vrozených vývojových vad MUDr. Antonín Šípek,CSc., odd. lékařské genetiky, Fakultní Thomayerova nemocnice v Praze Vrozená vada je následek nebo projev abnormálních vývojových pochodů,

Více

Gynekologická prohlídka

Gynekologická prohlídka Gynekologická prohlídka Co se v této brožuře dozvíte? Co je to gynekologická prohlídka Jak se připravit na gynekologickou prohlídku Co Vás čeká na gynekologické prohlídce S jakými problémy můžete jít ke

Více

- spermie vznikají spermatogenezí ze spermatocytů - redukčním dělením

- spermie vznikají spermatogenezí ze spermatocytů - redukčním dělením Otázka: Rozmnožovací soustava Předmět: Biologie Přidal(a): Petra - zajišťuje vznik nového jedince - přenos genetické informace - tvořena pohlavními žlázami a pohlavními vývojovými cestami Mužská pohlavní

Více

VYSOKÁ ŠKOLA POLYTECHNICKÁ JIHLAVA Porodní asistentka. Problematika potermínové gravidity

VYSOKÁ ŠKOLA POLYTECHNICKÁ JIHLAVA Porodní asistentka. Problematika potermínové gravidity VYSOKÁ ŠKOLA POLYTECHNICKÁ JIHLAVA Porodní asistentka Problematika potermínové gravidity Bakalářská práce Autor: Markéta Roubíčková Vedoucí práce: Mgr. Marie Dočekalová Jihlava 2013 Anotace V této práci

Více

Plánujete miminko? Připravte se včas

Plánujete miminko? Připravte se včas Press kit Plánujete miminko? Připravte se včas 1 Několik zásad na začátek Každá nastávající maminka si prochází složitým obdobím, kdy se snaží dbát na to, aby svému tělu dodala vše potřebné pro správný

Více

Epidurální analgezie u porodu

Epidurální analgezie u porodu Epidurální analgezie u porodu Epidurální analgezie je jednou z metod používaných ke zmírnění porodních bolestí. Jde o metodu dobře ověřenou a zároveň nejčastěji používanou. Následující text přináší o této

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU PREPIDIL 0,5 mg, endocervikální gel 2. KVALITATIVNÍ I KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ 3 gramy endocervikálního gelu obsahují dinoprostonum 0,5 mg. Úplný seznam pomocných

Více

Náhradní rodinná péče

Náhradní rodinná péče Náhradní rodinná péče Systém náhradní rodinné péče byl do konce roku 2013 upraven v zákoně č. 94/1963 Sb., o rodině, ve znění pozdějších předpisů. Od 01.01.2014 nabyl účinnosti zákon č. 82/2012 Sb., občanský

Více

Specifka urgentních stavů v gynekologii a porodnictví

Specifka urgentních stavů v gynekologii a porodnictví Gynekologicko-porodnická klinika Masarykovy univerzity a FN Brno Přednosta: prof. MUDr. Pavel Ventruba, DrSc. MBA Specifka urgentních stavů v gynekologii a porodnictví Papíková Z., Janků P. KUM 14.4.2018

Více

Dobrý den, Dobrý den, doprovod rodiny u vyšetření je u nás zcela běžný, některé maminky si sebou berou i budoucí babičky a dědečky.

Dobrý den, Dobrý den, doprovod rodiny u vyšetření je u nás zcela běžný, některé maminky si sebou berou i budoucí babičky a dědečky. jsem k Vám objednaná na ultrazvukové vyšetření ve 20. týdnu. Chci se zeptat, jestli je možné, aby mě doprovázel manžel s dcerou (11 let). Děkuji Vám za odpověď a přeji pěkný den. doprovod rodiny u vyšetření

Více

Novinky v doporučených postupech. MUDr. Jana Landsmanová GPK FN Plzeň

Novinky v doporučených postupech. MUDr. Jana Landsmanová GPK FN Plzeň Novinky v doporučených postupech MUDr. Jana Landsmanová GPK FN Plzeň 1. Prenatální péče do 28. týdne gravidity včetně v intervalu 4-6 týdnů 29. 36. týden gravidity včetně v intervalu 3 4 týdnů od 37. týdne

Více

NEWSLETTER. obsah. Nové kultivační médium EMBRYOGEN... 2 Výsledky 2012... 3 Výsledky IVF... 3 Výsledky PRENASCAN... 4

NEWSLETTER. obsah. Nové kultivační médium EMBRYOGEN... 2 Výsledky 2012... 3 Výsledky IVF... 3 Výsledky PRENASCAN... 4 Duben 2013 4 NEWSLETTER obsah Nové kultivační médium EMBRYOGEN... 2 Výsledky 2012... 3 Výsledky IVF... 3 Výsledky PRENASCAN... 4 Nové ceníky pro rok 2013... 4 Úprava prostoru čekáren pro pacienty... 4

Více

OBSAH PŘEDMLUVA 9 PLÁNOVANÉ TĚHOTENSTVÍ 11 I. TRIMESTR (0. AŽ 12. TÝDEN) 20

OBSAH PŘEDMLUVA 9 PLÁNOVANÉ TĚHOTENSTVÍ 11 I. TRIMESTR (0. AŽ 12. TÝDEN) 20 OBSAH PŘEDMLUVA 9 PLÁNOVANÉ TĚHOTENSTVÍ 11 VĚK OBOU PARTNERŮ 11 ZDRAVOTNÍ STAV 12 Epilepsie 12 Diabetes mellitus 13 Srdeční choroby 13 Astma 13 Onemocnění ledvin 13 Herpes simplex II (genitální opar) 14

Více

POZNÁVÁME HOMEOPATII Jak se léèit šetrnì

POZNÁVÁME HOMEOPATII Jak se léèit šetrnì MUDr. Kateøina Formánková MUDr. Miriam Kabelková MUDr. Ilona Ludvíková POZNÁVÁME HOMEOPATII Jak se léèit šetrnì Vydala Grada Publishing, a.s. U Prùhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 220 386 401, fax: +420

Více

Vysoká škola zdravotnická, o. p. s.

Vysoká škola zdravotnická, o. p. s. Vysoká škola zdravotnická, o. p. s. Praha 5, Duškova 7, PSČ 150 00 OŠETŘOVATELSKÁ DOKUMENTACE PORODNÍ SÁL Místo odborné praxe: Jméno a příjmení studenta: Studijní obor: Podpis studenta: Ročník studia:

Více

ODBORNÁ PRAXE POVINNOSTI STUDENTA NA PRAXI

ODBORNÁ PRAXE POVINNOSTI STUDENTA NA PRAXI PORTFOLIO STUDENTA OBSAH 1. Strukturovaný životopis (+ členství v profesní organizaci) 2. Vzdělávání (kopie vysvědčení, diplomy absolvovaných škol) 3. Praxe (absolvovaná praxe = zaměstnání ve zdravotnickém

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz (elektronická (tištěná ISBN Grada 978-80-247-6906-6 Publishing, verze ve verze) formátu a.s. 2011 PDF) U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o

Více

below belly button gynekologická ambulance mudr. simona vlčková

below belly button gynekologická ambulance mudr. simona vlčková Paní doktorka Simona Vlčková oslovila Krasavice inteligentní, aby pro ni vytvořily redesign jejích merkantilií. V té době ambulance neměla ani název, ani to, co bychom mohli označit za jednotný vizuální

Více

Narození vašeho dítěte je neopakovatelná šance k uchování pokladu

Narození vašeho dítěte je neopakovatelná šance k uchování pokladu Narození vašeho dítěte je neopakovatelná šance k uchování pokladu www.natic.cz, bezplatná infolinka: 0800 NTC LAB (0800 682 522) Národní Tkáňové Centrum je zárukou uložení pupečníkové krve na špičkové

Více

XXVIII. Konference. Sekce perinatální medicíny. České gynekologické a porodnické společnosti ČLS JEP

XXVIII. Konference. Sekce perinatální medicíny. České gynekologické a porodnické společnosti ČLS JEP XXVIII. Konference Sekce perinatální medicíny České gynekologické a porodnické společnosti ČLS JEP 6. 8. 4. 20 Kongresové centrum hotelu Parkhotel Pořadatelé: Sekce perinatální medicíny ČGPS ČLS JEP Gynekologicko-porodnická

Více

PŘEDMLUVA KE ČTVRTÉMU VYDÁNÍ PODĚKOVÁNÍ ANEB JAK KNIHA VZNIKALA PŘEDSTAVENÍ AUTORA ÚVOD

PŘEDMLUVA KE ČTVRTÉMU VYDÁNÍ PODĚKOVÁNÍ ANEB JAK KNIHA VZNIKALA PŘEDSTAVENÍ AUTORA ÚVOD PŘEDMLUVA KE ČTVRTÉMU VYDÁNÍ PODĚKOVÁNÍ ANEB JAK KNIHA VZNIKALA PŘEDSTAVENÍ AUTORA ÚVOD PLÁNOVANÉ RODIČOVSTVÍ Co je plánované rodičovství Co jsou plodné a neplodné dny Zdravotní stav rodičů Věk partnerů

Více

Příbalová informace: informace pro uživatele Engerix-B 20 µg. antigenum tegiminis hepatitidis B injekční suspenze

Příbalová informace: informace pro uživatele Engerix-B 20 µg. antigenum tegiminis hepatitidis B injekční suspenze sp.zn. sukls204563/2014 Příbalová informace: informace pro uživatele Engerix-B 10 µg Engerix-B 20 µg antigenum tegiminis hepatitidis B injekční suspenze Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve,

Více

Předčasný porod jako potenciálně traumatizující situace postřehy klinického psychologa Hana Jahnová, Jana Míchalová Fakultní nemocnice Brno

Předčasný porod jako potenciálně traumatizující situace postřehy klinického psychologa Hana Jahnová, Jana Míchalová Fakultní nemocnice Brno Předčasný porod jako potenciálně traumatizující situace postřehy klinického psychologa Hana Jahnová, Jana Míchalová Fakultní nemocnice Brno XIX. Neonatologické setkání XIII. Hanákovy dny 3. - 5. června

Více

Sbíraná data o porodu, zdraví a úmrtí novorozenců v ČR a EU Mgr. Markéta Pavlíková

Sbíraná data o porodu, zdraví a úmrtí novorozenců v ČR a EU Mgr. Markéta Pavlíková Sbíraná data o porodu, zdraví a úmrtí novorozenců v ČR a EU Mgr. Markéta Pavlíková Sběr údajů o novorozenci a jeho matce probíhá v ČR dvěma základními způsoby. Jednu linii sběru provádí Český statistický

Více

I. Fyziologie těhotenství 8

I. Fyziologie těhotenství 8 Obsah I. Fyziologie těhotenství 8 1.1 Oplození a další vývoj oplozeného vejce 8 1.2 Období embryogeneze 8 1.3 Vývoj embrya 10 1.4 Vývoj placenty 11 1.5 Období fetální 12 1.6 Placenta 13 1.7 Fetoplacentámí

Více

Kompresivní terapie je výhradně v rukách sestry

Kompresivní terapie je výhradně v rukách sestry Kompresivní terapie je výhradně v rukách sestry Langová M., Nováková B., Oddělení klinické farmakologie FN PLZEŇ Kompetentní personál Druh, způsob a dobu přiložení bandáže vždy určuje lékař! Všeobecná

Více

Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru KOMUNITNÍ PÉČE V PORODNÍ ASISTENCI

Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru KOMUNITNÍ PÉČE V PORODNÍ ASISTENCI Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru KOMUNITNÍ PÉČE V PORODNÍ ASISTENCI 1 Cíl specializačního vzdělávání... 2 2 Vstupní podmínky a průběh specializačního vzdělávání... 2 3 Učební plán...

Více

V roce 1981 byly v USA poprvé popsány příznaky nového onemocnění, které později dostalo jméno AIDS /Acquired Immune Deficiency Syndrome/ neboli

V roce 1981 byly v USA poprvé popsány příznaky nového onemocnění, které později dostalo jméno AIDS /Acquired Immune Deficiency Syndrome/ neboli Lenka Klimešová V roce 1981 byly v USA poprvé popsány příznaky nového onemocnění, které později dostalo jméno AIDS /Acquired Immune Deficiency Syndrome/ neboli Syndrom získaného imunodeficitu. V roce 1983

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 0 6 1 1 Tato práce byla podpoøena

Více

Dodatek k výroční zprávě 2014

Dodatek k výroční zprávě 2014 Dodatek k výroční zprávě 2014 Nad rámec informací ve výroční zprávě za rok 2014 zde uvádíme některé další zajímavosti. ARO CEDR GAST GYP V roce 2014 byl zakoupen nový defibrilátor, transportní ventilátor

Více

20 mikrogramů/24 hodin, intrauterinní inzert

20 mikrogramů/24 hodin, intrauterinní inzert sp.zn.sukls206879/2010 Příbalová informace: informace pro uživatele 20 mikrogramů/24 hodin, intrauterinní inzert (levonorgestrelum) Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento

Více

Pro Hané. Kniha vyšla díky laskavé podpoøe firem. doc. MUDr. Eliška Sovová, Ph.D., MBA 100+1 OTÁZEK A ODPOVÌDÍ O KREVNÍM TLAKU

Pro Hané. Kniha vyšla díky laskavé podpoøe firem. doc. MUDr. Eliška Sovová, Ph.D., MBA 100+1 OTÁZEK A ODPOVÌDÍ O KREVNÍM TLAKU Podìkování Dìkuji všem, kteøí byli nápomocni pøi vzniku této knihy pacientùm za zvídavé dotazy, rodinì, že to se mnou vydržela, a dceøi Markétce, která pomohla pøevést doktorštinu do èeštiny. Autorka Kniha

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2007 V. volební období

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2007 V. volební období PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2007 V. volební období 142 Návrh poslanců Borise Šťastného, Olgy Zubové a Jiřího Carbola na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 379/2005 Sb., o opatřeních

Více

Absolventská práce. Masarykovo gymnázium Střední zdravotnická škola Vyšší odborná škola zdravotnická Vsetín. ,, Porod doma nebo v nemocnici?

Absolventská práce. Masarykovo gymnázium Střední zdravotnická škola Vyšší odborná škola zdravotnická Vsetín. ,, Porod doma nebo v nemocnici? Masarykovo gymnázium Střední zdravotnická škola Vyšší odborná škola zdravotnická Vsetín,, Porod doma nebo v nemocnici? Absolventská práce (PRŮZKUMNO VÝZKUMNÁ ČÁST) Zpracovala: Michaela Šimoníková Studentka

Více

Příbalová informace: informace pro pacienta. Atosiban Accord 37,5 mg/5 ml koncentrát pro infuzní roztok. atosibanum

Příbalová informace: informace pro pacienta. Atosiban Accord 37,5 mg/5 ml koncentrát pro infuzní roztok. atosibanum Sp.zn.sukls113617/2014 Příbalová informace: informace pro pacienta Atosiban Accord 37,5 mg/5 ml koncentrát pro infuzní roztok atosibanum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete

Více

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz MUDr. Erika Matìjková ØEŠÍME PARTNERSKÉ PROBLÉMY Vydala Grada Publishing, a.s. U Prùhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 220 386 401, fax: +420 220

Více

Prezentace je využitelná i při přípravě studentů na MZ, u příslušného maturitního okruhu Pohlavní soustava.

Prezentace je využitelná i při přípravě studentů na MZ, u příslušného maturitního okruhu Pohlavní soustava. Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tematická Vylučovací soustava Společná pro celou sadu oblast

Více

REKONSTRUKČNÍ VÝKONY NA TEPNÁCH DOLNÍCH KONČETIN AORTOBIFEMORÁLNÍ BYPASS AORTOFEMORÁLNÍ BYPASS ILIKOFEMORÁLNÍ BYPASS EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY

REKONSTRUKČNÍ VÝKONY NA TEPNÁCH DOLNÍCH KONČETIN AORTOBIFEMORÁLNÍ BYPASS AORTOFEMORÁLNÍ BYPASS ILIKOFEMORÁLNÍ BYPASS EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY FAKULTNÍ NEMOCNICE OLOMOUC REKONSTRUKČNÍ VÝKONY NA TEPNÁCH DOLNÍCH KONČETIN AORTOBIFEMORÁLNÍ BYPASS AORTOFEMORÁLNÍ BYPASS ILIKOFEMORÁLNÍ BYPASS EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY REKONSTRUKČNÍ VÝKONY NA TEPNÁCH

Více

Press kit Těhotenskou cukrovku se nevyplácí podceňovat

Press kit Těhotenskou cukrovku se nevyplácí podceňovat Press kit Těhotenskou cukrovku se nevyplácí podceňovat 1 VÝSKYT TĚHOTENSKÉ CUKROVKY SE STÁLE ZVYŠUJE Těhotenská cukrovka je porucha metabolismu sacharidů v těhotenství, která je způsobena negativním vlivem

Více

Motivy žen k plánovanému porodu mimo zdravotnická zařízení v ČR

Motivy žen k plánovanému porodu mimo zdravotnická zařízení v ČR Motivy žen k plánovanému porodu mimo zdravotnická zařízení v ČR Michaela Mrowetz Ordinace klinické psychologie a psychoterapie Ostrava Bonding a jeho podpora v českém porodnictví- témata výzkumu - problematika

Více

S doc. MUDr. Martinem Vališem, Ph.D.

S doc. MUDr. Martinem Vališem, Ph.D. Převzato z časopisu PARKINSON č. 46 S doc. MUDr. Martinem Vališem, Ph.D. hovořila Zdislava Freund Už je to deset let, co jsem se strachem poprvé vkročila do extrapyramidové poradny Neurologické kliniky

Více

Informovaný souhlas s epidurální analgezií u porodu

Informovaný souhlas s epidurální analgezií u porodu Informovaný souhlas s epidurální analgezií u porodu Epidurální analgezie je jednou z metod používaných ke zmírnění porodních bolestí. Na naší klinice jde o metodu dobře ověřenou a zároveň nejčastěji používanou.

Více

Informace pro nastávající maminky

Informace pro nastávající maminky Informace pro nastávající maminky Vážené nastávající maminky, připravili jsme pro Vás několik cenných rad a informací pro Váš budoucí pobyt v naší porodnici. Důležitá telefonní čísla: Porodní sál: 377

Více

XXV. CELOSTÁTNÍ KONFERENCE OŠETŘOVATELSKÝCH PROFESÍ PRACUJÍCÍCH V PÉČI O NOVOROZENCE

XXV. CELOSTÁTNÍ KONFERENCE OŠETŘOVATELSKÝCH PROFESÍ PRACUJÍCÍCH V PÉČI O NOVOROZENCE Neonatologické oddělení XXV. CELOSTÁTNÍ KONFERENCE OŠETŘOVATELSKÝCH PROFESÍ PRACUJÍCÍCH V PÉČI O NOVOROZENCE České Budějovice CONGRESS HOTEL CLARION PRAŽSKÁ 14, ČESKÉ BUDĚJOVICE 12. 13. 5. 2016 Neonatologické

Více

Domov seniorů Břeclav příspěvková organizace Na Pěšině 2842/13, 690 03 Břeclav ZÁKLADNÍ INFORMACE. k ambulantní sociální službě.

Domov seniorů Břeclav příspěvková organizace Na Pěšině 2842/13, 690 03 Břeclav ZÁKLADNÍ INFORMACE. k ambulantní sociální službě. Domov seniorů Břeclav příspěvková organizace Na Pěšině 2842/13, 690 03 Břeclav ZÁKLADNÍ INFORMACE k ambulantní sociální službě Denní stacionář Co je denní stacionář Je to ambulantní sociální služba, jejímž

Více

Celoživotní vzdělávání v gynekologii a porodnictví

Celoživotní vzdělávání v gynekologii a porodnictví Celoživotní vzdělávání v gynekologii a porodnictví R. Hudeček, M. Petrenko, J. Chovanec, P. Ventruba Gynekologicko porodnická připravila pro gynekology a SZP program postgraduálního a celoživotního vzdělávání.

Více

Věstník MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY OBSAH: 1. Specifické léčebné programy odsouhlasené Ministerstvem zdravotnictví ČR

Věstník MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY OBSAH: 1. Specifické léčebné programy odsouhlasené Ministerstvem zdravotnictví ČR Věstník Ročník 2014 MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY Částka 2 Vydáno: 29. DUBNA 2014 Cena: 56 Kč OBSAH: Specifické léčebné programy odsouhlasené Ministerstvem zdravotnictví ČR v období leden

Více

Příloha č. 3 k rozhodnutí o prodloužení registrace sp.zn. sukls167902/2010 a příloha k sp. zn. sukls16927/2011 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

Příloha č. 3 k rozhodnutí o prodloužení registrace sp.zn. sukls167902/2010 a příloha k sp. zn. sukls16927/2011 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU Příloha č. 3 k rozhodnutí o prodloužení registrace sp.zn. sukls167902/2010 a příloha k sp. zn. sukls16927/2011 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU Rhophylac 300 mikrogramů/2 ml, injekční roztok

Více

Co Vám tedy balíček "Genetická analýza DNA pro ženy" může přinést?

Co Vám tedy balíček Genetická analýza DNA pro ženy může přinést? Genetická analýza DNA pro ženy V naší ordinaci nyní nabízíme Na konci novou této službu stránky celkové pak, která najdete, analýzy je možné DNA. celkový u nás V rámci seznam provést této a genetických

Více

Zpráva o průběhu přijímacího řízení na Fakultě zdravotnických studií Univerzity Pardubice pro akademický rok 2014/2015

Zpráva o průběhu přijímacího řízení na Fakultě zdravotnických studií Univerzity Pardubice pro akademický rok 2014/2015 Zpráva o průběhu přijímacího řízení na Fakultě zdravotnických studií Univerzity Pardubice pro akademický rok 2014/2015 Číslo a název studijního programu: B5341 Obor: 5341R009 B5349 Obor: 5341R007 B5345

Více

SYNDROM VYHOŘENÍ více než populární pojem?

SYNDROM VYHOŘENÍ více než populární pojem? SYNDROM VYHOŘENÍ více než populární pojem? Realizace semináře je hrazena z prostředků OPPA v rámci Projektu podpory rodičů při slaďování pracovního a rodinného života se zaměřením na region Praha 11 Benjaminek

Více

založena v roce 1953 dlouhodobě se profiluje jako malá porodnice s cca 600 porody za rok s vysoce osobním přístupem k rodičkám i jejich doprovodu

založena v roce 1953 dlouhodobě se profiluje jako malá porodnice s cca 600 porody za rok s vysoce osobním přístupem k rodičkám i jejich doprovodu založena v roce 1953 dlouhodobě se profiluje jako malá porodnice s cca 600 porody za rok s vysoce osobním přístupem k rodičkám i jejich doprovodu mimo jiné nabízíme: porody do vody ambulantní porody epidurální

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE INFORMACE PRO UŽIVATELE. MYGREF 250 MG tvrdá tobolka. mofetilis mycophenolas

PŘÍBALOVÁ INFORMACE INFORMACE PRO UŽIVATELE. MYGREF 250 MG tvrdá tobolka. mofetilis mycophenolas Sp.zn. sukls82417/2013 PŘÍBALOVÁ INFORMACE INFORMACE PRO UŽIVATELE MYGREF 250 MG tvrdá tobolka mofetilis mycophenolas Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek užívat.

Více

Deset let ombudsmana jako národního preventivního mechanismu

Deset let ombudsmana jako národního preventivního mechanismu Deset let ombudsmana jako národního preventivního mechanismu Od roku 2006 provádí ochránce systematických návštěv zařízení, kde se nacházejí osoby omezené na osobní svobodě, a posiluje jejich ochranu před

Více

Základní příčiny: Jiné hledisko třídění příčin: 1) genetická vnímavost

Základní příčiny: Jiné hledisko třídění příčin: 1) genetická vnímavost Je důležité pochopit, že autistické spektrum je důsledkem vícero příčin, je to tzv. multikauzální choroba. To, kdy se vyvine choroba nebo jak bude vážná, záleží v zásadě na citlivosti každého jednotlivce.

Více

Program Prevence. Nabízíme Vám více

Program Prevence. Nabízíme Vám více Nabízíme Vám více Co si představit pod pojmem prevence? Jaké výhody přináší preventivní návštěva veterináře pro zdraví mého zvířete? Co to přinese mě, jako chovateli? Proč nepodceňovat význam prevence?

Více

Prenatální diagnostika kongenitální toxoplasmózy a její úskalí

Prenatální diagnostika kongenitální toxoplasmózy a její úskalí Prenatální diagnostika kongenitální toxoplasmózy a její úskalí Markéta Geleneky Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí.lfuk a Nemocnice Na Bulovce Praha Toxoplasmóza v graviditě Původce:

Více

Pupečníková krev Vaše pojistka pro zdraví dítěte Narození Vašeho dítěte je neopakovatelná šance k uchování pokladu

Pupečníková krev Vaše pojistka pro zdraví dítěte Narození Vašeho dítěte je neopakovatelná šance k uchování pokladu Pupečníková krev Vaše pojistka pro zdraví dítěte Narození Vašeho dítěte je neopakovatelná šance k uchování pokladu www.natic.cz / pupecnikova.krev@natic.cz bezplatná infolinka: 800 NTC LAB (800 682 522)

Více

Informace ze zdravotnictví Hlavního města Prahy

Informace ze zdravotnictví Hlavního města Prahy Informace ze zdravotnictví Hlavního města Prahy Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Hlavní město Praha 3 7.6.2004 Gynekologická péče - činnost v oboru v Hlavním městě Praze v roce

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Jitka Bejdáková CVIČENÍ A SPORT V TĚHOTENSTVÍ Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 220 386 401, fax: +420 220 386

Více

Fotoreportáž z Gynekologicko-porodnického oddělení Orlickoústecké nemocnice, a.s.

Fotoreportáž z Gynekologicko-porodnického oddělení Orlickoústecké nemocnice, a.s. Fotoreportáž z Gynekologicko-porodnického oddělení Orlickoústecké nemocnice, a.s. Východočeské okresní město Ústí nad Orlicí leží na soutoku řek Tiché Orlice a Třebovky v Pardubickém kraji. Vchod do nemocnice

Více

Naším prvním úkolem a samozřejmě i všech

Naším prvním úkolem a samozřejmě i všech Část 1 NAROZENÍ DÍTĚTE LÁSKY Jak se narodí dítě lásky? Naším prvním úkolem a samozřejmě i všech účastníků tréninku je přijít vědomě do pozemského života v podobě dítěte lásky. Kdo je dítě lásky? Obvykle

Více

LOGBOOK. Specializační vzdělávání v oboru

LOGBOOK. Specializační vzdělávání v oboru LOGBOOK Specializační vzdělávání v oboru KOMUNITNÍ PÉČE V PORODNÍ ASISTENCI Ministerstvo zdravotnictví České republiky Palackého náměstí 4, 128 01 Praha 2 tel.: + 420 224 971 111, e-mail: onp@mzcr.cz,

Více

KVALITA OČIMA PACIENTŮ

KVALITA OČIMA PACIENTŮ KVALITA OČIMA PACIENTŮ Měření kvality zdravotní péče prostřednictvím zkušenosti pacientů Prosinec 2012 / Závěrečná zpráva/ Řešitel projektu: RNDr. Tomáš RAITER/ www.hodnoceni-nemocnic.cz Fakultní nemocnice

Více

Studijní program : Bakalář ošetřovatelství - prezenční forma

Studijní program : Bakalář ošetřovatelství - prezenční forma Studijní program : Bakalář ošetřovatelství - prezenční forma Zařazení výuky : 2. ročník, 3. semestr Rozvrh výuky : 24 hodin seminářů Způsob ukončení : Zkouška po ukončení praktické části výuky v letním

Více

Diagnostický ústav, jeho funkce a struktura

Diagnostický ústav, jeho funkce a struktura I Použi tá literatúra: Bojarová, M.: Poradenský klub forma psychologického servisu ObPPP Bratislava V. Referát na konferenci pri príležitosti výročia založenia KPPP v Košiciach. Košice 1989 Bojarová, M.:

Více

PŘÍPRAVA OTCŮ K PORODU OTEC U PORODU

PŘÍPRAVA OTCŮ K PORODU OTEC U PORODU PŘÍPRAVA OTCŮ K PORODU OTEC U PORODU ZÁKLADNÍ POJMY: PLACENTA: - plodový koláč o průměru 20 cm a váze 400 600 g - pevně přichycena ke stěně dělohy - zajišťuje miminku výživu a kyslík - filtruje (částečně)

Více

ELEKTRONICKÁ PORODNÍ KNIHA POPIS APLIKACE Michal Huptych, Petr Janků, Lenka Lhotská

ELEKTRONICKÁ PORODNÍ KNIHA POPIS APLIKACE Michal Huptych, Petr Janků, Lenka Lhotská ELEKTRONICKÁ PORODNÍ KNIHA POPIS APLIKACE Michal Huptych, Petr Janků, Lenka Lhotská Anotace Tento příspěvek popisuje aplikaci, která je převodem tzv. porodní knihy do elektronické podoby. Aplikace vzniká

Více

12. ČESKO-SLOVENSKÁ KONFERENCE 23. SYMPOZIUM OZNÁMENÍ 12. 13. LISTOPADU 2013 BRNO, HOTEL INTERNATIONAL

12. ČESKO-SLOVENSKÁ KONFERENCE 23. SYMPOZIUM OZNÁMENÍ 12. 13. LISTOPADU 2013 BRNO, HOTEL INTERNATIONAL 12. ČESKO-SLOVENSKÁ KONFERENCE 23. SYMPOZIUM OZNÁMENÍ 12. 13. LISTOPADU 2013 BRNO, HOTEL INTERNATIONAL Sekce asistované reprodukce ČGPS ČLS JEP Gynekologicko-porodnická klinika MU a FN Brno www.ivfbrno.cz

Více

Výživa u dětí. MUDr. Vladimír Volf Klinika dětí a dorostu 3. LF UK a FNKV volf@fnkv.cz

Výživa u dětí. MUDr. Vladimír Volf Klinika dětí a dorostu 3. LF UK a FNKV volf@fnkv.cz Výživa u dětí MUDr. Vladimír Volf Klinika dětí a dorostu 3. LF UK a FNKV volf@fnkv.cz Výživa:. přirozená. umělá. smíšená Rozdíly mezi MM a KM bílkoviny 1,5 g /100 ml - převaha laktalbumin / kasein bílkoviny

Více

Ceník placených úkonů a služeb a zdravotních prostředků nehrazených z veřejného zdravotního pojištění

Ceník placených úkonů a služeb a zdravotních prostředků nehrazených z veřejného zdravotního pojištění číslo úkonu placený úkon posl.aktualizace ke dni: 1.2.2016 a 1.3.2016 cena včetně DPH (Kč) sazba DPH (%) 002 zapůjčení zdrav. dokumentace na vyžádání: (jen opis nebo fotokopie) 100,00 21 003 RTG snímky

Více

Ceník placených úkonů a služeb a zdravotních prostředků nehrazených z veřejného zdravotního pojištění

Ceník placených úkonů a služeb a zdravotních prostředků nehrazených z veřejného zdravotního pojištění číslo úkonu placený úkon posl.aktualizace ke dni: 01.03.2016 002 zapůjčení zdrav. dokumentace na vyžádání: (jen opis nebo fotokopie) 100,00 21 003 RTG snímky (netýká se pacientů) 100,00 21 lékařská zpráva,

Více

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI PEDAGOGICKÁ FAKULTA Katedra antropologie a zdravovědy. Bakalářská práce. Pavla Šudřichová

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI PEDAGOGICKÁ FAKULTA Katedra antropologie a zdravovědy. Bakalářská práce. Pavla Šudřichová UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI PEDAGOGICKÁ FAKULTA Katedra antropologie a zdravovědy Bakalářská práce Pavla Šudřichová Kvalita péče o těhotné ženy v současné společnosti Olomouc 2012 Vedoucí práce: MUDr.

Více