IZOLAČNÍ PRAXE Č VYUŽITÍ EPS ODPADŮ S DŮRAZEM NA SYSTÉM ETICS

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "IZOLAČNÍ PRAXE Č. 13 - VYUŽITÍ EPS ODPADŮ S DŮRAZEM NA SYSTÉM ETICS"

Transkript

1 IZOLAČNÍ PRAXE Č VYUŽITÍ EPS ODPADŮ S DŮRAZEM NA SYSTÉM ETICS Související literatura: - Šilarová, Š., Recyklace systémů ETICS, Izolační praxe č.8, Sdružení EPS ČR, 12/ Vörös, F., Zateplování budov stále na vzestupu, TOB, 2012, č.1, str.11 - Vörös, F., Izolace budov v konferenčním zrcadle, část VII: Klima, TOB, 2015, č.1, str - Vörös, F., Udržitelnost budov si nelze představit bez aplikací plastů a využití odpadů, TOB, 2014, č.4, str.34 - Vörös, F., Odpadní pěnový polystyren, VECAP reports show significant reduction of brominated flame retardants emissions in Europe, Vörös, F., Snižování hořlavosti EPS izolací, Izolační praxe č.12, Sdružení EPS ČR, Lukas, CH. a kol.: New class of brominated polymeric flame retardants for use in PS foams, konf. Interflam 2013, , Egham, VB - BASF: Submission of information on alternatives- žádost na ECHA k používání retardéru hoření Polymeric FR pro EPS a XPS, Vörös, F., Retardéry hoření brání recyklaci pěnového PS, Odpady, 2015, č. 7-8, str.19 - Nie, Z. a kol.: Environmental risk sof HBCD from construction and demolition waste: a contemporary and future issue, Environ Sci Pollut Res, 2015, October Smoluch, M. a kol., Determination of HBCD by flowing atmosperic pressure afterglow mass spectromety, Talanta 2014, č.128, str. 58 ( - Schlummer, M., Rapid identification of PS foam Wales containing HBCD or its alternative PolyFR by X-ray fluorescence spectoroseopy (XRF), , - Mark, F.E. a kol.: Destruction of the flame retardant HBCD in full scale municipal solid waste incinerator, Waste Managment & Research, 2015, č.33, str.165, Albrecht, W., Schwitalla, Ch., Rückbau, Recycling und Verwertung von WDVS, Frauenhofer Institut für Bauphysik IBF, Vörös, F., Pomohou nám červi při řešení EPS odpadů, Odpady, 2016 (předáno k publikaci) 1. ÚVOD Jedním z velkých světových problémů je dekarbonizace ekonomiky a snižování exhalací CO 2. Globální úsilí o nepřekročení průměrné teploty o více než 2 0 C proti hodnotě před průmyslovou revolucí se promítlo v EU do známého balíčku EU schváleného I když je Kjótský protokol z roku 1997, jehož platnost vyprší v roce 2020, pro signatáře závazný, pokrývá jen 15 % celosvětových emisí skleníkových plynů, protože USA nikdy neratifikovaly dohodu a dohoda nezahrnovala Čínu a Indii, v současnosti největšího a třetího největšího znečišťovatele ovzduší obr.č.1. Obr.č.1 Podíl emisí skleníkových plynů v roce 1990 a 2014 ve vybraných státech a regionech. Zdroj: EUMEPS.

2 EU má světově nejvíce ambiciózní a právně závazné cíle týkající se změny klimatu. Při růstu ekonomiky v období o 46% došlo k poklesu emisí skleníkových plynů o 23%. Do roku 2030 se EU zavázala snížit emise skleníkových plynů nejméně o 40%, zvýšit podíl obnovitelných zdrojů energie minimálně o 27% a zlepšit energetickou účinnost o 27%. Do roku 2050 má EU ambice snížit emise skleníkových plynů o 60% proti roku 2010 a výrazně dekarbonizovat ekonomiku do konce roku Budovy mají na svědomí 40% přímých a nepřímých emisí obr.č.2. Vysoké nároky budov na energie vedly EK a EP v květnu 2010 k přijetí Novely evropské směrnice o energetické náročnosti budov (EPBD II). Tuto směrnici byla implementovaná do národní legislativy. Cílovým rokem pro nové veřejné budovy s energetickou spotřebou blízko nule je a ostatní budovy od Obr.č.2 Podíl budov, dopravních prostředků a průmyslu na spotřebě energií v EU. Nové budovy však tvoří pouze 1% z bytového fondu EU. Úsilí je proto nutno zaměřit i na rekonstrukce a zateplení stávajících budov. Významným stimulem v ČR jsou programy Zelená úsporám a Nová zelená úsporám. Základem pro splnění cílů v EU by měla být evropská energetická unie, představená počátkem roku Zprávu o stavu plnění a výhledu na rok 2016 prezentoval v ČR v listopadu 2015 eurokomisař Šefcovic. Zdůraznil nutnost přechodu k nízkoenergetické ekonomice, sociální spravedlnost a důraz na roli spotřebitelů, energetickou bezpečnost a zejména zvyšování energetické účinnosti. Počítá se s novými cíli pro snižování emisí v budovách, konkrétně se budou novelizovat směrnice o energetické náročnosti budov (EPBD) a o energetické účinnosti (EED). Zatímco v oblasti snižování emisí CO 2 a podílu obnovitelných zdrojů v energetice ČR cíle do roku 2020 splní a přesáhne, v úsporách energií hrozí nesplnění závazku. Závazek z roku 2013 představuje úspory 47,84 PJ, z toho 29% připadá na budovy. Za rok 2014 bylo dosaženo celkem 7 PJ a v současné době se v plnění jeví cca 2letý skluz, nejasnosti panují o povinnosti renovovat každoročně 3% veřejných budov. V EU je 75% budov energeticky neefektivních. Dobrovolné závazky ke snižování emisí skleníkových plynů pro období po skončení Kjótského protokolu připravilo pro prosincový pařížský summit 173 států. Týkají se 86% světových emisí. Vlastního jednání v Paříži se zúčastnilo 150 hlav států a vlád a dalších 50 tis. expertů. Jednání podpořila řada institucí. Lze akceptovat řadu připomínek k dohodě z Paříže, jako nezávaznost vymahatelnosti, financování apod., nyní je však na řadě urychlená ratifikace a plnění závazků na národní úrovni. Před vstupem v platnost je nutno, aby byla dohoda schválena nejméně v 55 zemích, které se podílejí nejméně 55% na světových emisích skleníkových plynů.

3 2. PLASTY VE STAVEBNICTVÍ Udržitelný rozvoj průmyslových odvětví a stavebnictví se stává prioritním zájmem firem. V některých publikacích je považováno řešení udržitelnosti za další průmyslovou revoluci. Největší výzvou a aktuálním trendem je pak její aplikace už při samotném vývoji a výrobě stavebních materiálů. Nejde přitom jen o energetickou efektivitu výsledného materiálu, ale o co nejmenší ekologickou stopu při jeho výrobě, zpracování, aplikaci a v celém jeho životním cyklu. Míněno tím i využití odpadů. Stavebnictví spotřebovává jednu pětinu veškeré produkce plastů - v Evropě to představuje 11 mil.tun. Je sektorem s druhou nejvyšší spotřebou plastů po obalech. S ohledem na dlouholetou životnost plastů ve stavebních aplikacích (až 100 let) je současný výskyt odpadních plastů nižší než je jejich podíl na aplikacích činí pouze 6% - 1,4 mil.tun, viz obr.č.3. Total post-consumer plastic waste by application EU Others (Furniture etc.) 3,597 14% Agriculture 1,357 5% House wares, Leisure, Sports etc % WEEE 1,291 5% Automotive 1,256 5% Building/ Construction 1,458 6% Packaging 15,949 62% Packaging Building/ Construction Automotive WEEE House wares, Leisure, Sports etc. Agriculture Others (Furniture etc.) Obr.č.3 Výskyt post-uživatelských odpadních plastů v 29 zemích Evropy podle aplikací vyjádřeno v tisíci tunách a procentech v roce Zdroj Plastics Europe. 3. EPS SUROVINA A PĚNOVÝ VÝROBEK Pěnový PS patří na třetí místo mezi používanými plasty v evropském stavebnictví (za PVC a PE) obr.č.4. Obr.č.4 Spotřeba plastů v EU + NO/CH v roce 2014 v množství 47,8 mil.tun v členění dle aplikací a typů. Zdroj Plastics Europe

4 Světová spotřeba izolačních materiálů se má dle agentury Research and Market zvyšovat v období o 8,2% ročně. Průzkum se týkal: kamenné a skleněné vlny, plastových izolací a ostatních izolantů, jako je ovčí vlna, celuloza, korek a sláma. V Evropě se má dle IAL Consultants zvýšit spotřeba termálních izolací ze 193 mil m 3 v roce 2012 na 213 mil.tun m 3 v roce 2017 v členění dle obr.č.5. Obr.č.5 Podíl tepelných izolantů v Evropě v roce Do skupiny pěnových polystyrenů se řadí tzv. XPS desky, jejichž historie výroby spadá do roku 1941, kdy u americké firmy Dow byl vyroben vytlačováním první lehčený PS. Jejich původní uplatnění bylo jako součást záchranných vest amerických námořníků. Od 50-tých let minulého století se uplatňují jako izolace ve stavebnictví. V roce 1949 byl u německé firmy BASF vynalezen způsob výroby zpěňovatelných (expandovatelných) polystyrénových kuliček (EPS) suspenzní polymerací, které nalezly uplatnění v obalovém průmyslu a ve stavebnictví jako izolační materiál. Do kategorie pěnových polystyrenových výrobků patří od 70-tých let minulého století i vyfukované pěnové polystyrenové folie o tloušťce 1 5mm, které po vytlačování a vytvarování slouží jako podnosy pod ovoce, zeleninu, vejce, ale i jako krabičky pro teplé potraviny v restauracích rychlého občerstvení. Uplatnění pěnových PS má výraznou dynamiku, když v roce 1960 se ve světě aplikovalo 35 tis.tun EPS, v současnosti se jedná o více než 6 mil.tun, do roku 2020 budou instalovány kapacity 11 mil.tun. Do roku 2050 se očekává světová spotřeba EPS ve výši mil.tun. K současné evropské spotřebě EPS necelých 2 mil.tun je nutno pro účely řízení odpadů připočítat 400 tis.tun XPS desek a cca 100 tis.tun pěnových PS folií, používaných jako podnosy pro potraviny. Při nízké objemové hmotnosti se jedná o pěknou horu odpadů. Hlavním aplikačním segmentem pro EPS jsou izolace ve stavebnictví, kde se uplatňuje dlouhodobá izolační schopnost více než 50 let obr.č.6. Na těchto aplikacích se podílí spotřeba EPS 50% v Asii, ale ze 78% v Evropě a v ČR dokonce z 88%. Zbývající část EPS se uplatňuje v obalech pro citlivé elektronické zboží, ale i potraviny, zejména jako přepravky pro čerstvé ryby. Obalový aplikační segment nevyžaduje dlouhodobou životnost EPS ani retardaci proti hoření.

5 Obr.č.6 Piktogram možností aplikací EPS v budovách. I když se EPS izolace v budovách uplatňují v různých aplikacích, většinu spotřeby tvoří aplikace vnějšího tepelně-izolačního kontaktního systému ETICS obr.č.7. Obr.č.7 Schematické znázornění systému ETICS. Zdroj: Sdružení EPS ČR. Izolace z EPS se podílejí na aplikacích ETICS ze 79% v EU, ve střední Evropě z 83%. Tímto systémem již byla v Evropě izolována plocha budov větší než 2 miliardy m 2 a ročně přibývá 150 mil.m 2 s tím, že tloušťka izolace se zvyšuje až k 300 mm. V ČR se systémem ETICS zatepluje kolem 14 mil. m 2 ročně obr.č.8.

6 mil. m Obr.č.8 Zateplování systémem ETICS v ČR v období Zdroj: Cech pro zateplování budov. Jediný výrobce suroviny pro pěnový PS i XPS v ČR je společnost Synthos (dříve Kaučuk) Kralupy. Od zahájení výroby EPS perliček v roce 1962 výroba výrazně vzrostla obr.č.9 tuny tuny Obr.č.9 Výroba EPS v ČR ( ). Zdroj: Sdružení EPS ČR. Proces zpracování EPS na pěnové PS výrobky je patrný z obr.č.10. Většina výrobců jsou členy Sdružení EPS ČR se sídlem v Kralupech nad Vltavou.

7 Obr.č.10 Schematické znázornění EPS na pěnové výrobky. Zdroj: Sdružení EPS ČR. 4. EPS A HOŘLAVOST Požadavky stavebnictví na snížení hořlavosti EPS izolací vedly k vývoji tzv. samozhášivých typů EPS. Tyto jsou dodávány na trh více jak 50 let první izolace budovy s 4 cm pěnového PS byla realizována v roce 1959 v Berlíně. Odolnost proti hoření se posuzuje dle EN Pro většinu aplikací v budovách je požadováno třída reakce na oheň E. Toho lze docílit přídavkem max. 0,7% retardéru hoření typy hexabromcyklododekan (HBCD). EPS typy bez retardéru hoření jsou charakterizovány třídou reakce hoření F dle EN a používají se převážně v obalových aplikacích. HBCD je vyráběn od roku 1960, evropská spotřeba přesáhla 13 tis.tun, avšak výrazně klesá a výrobny se postupně zavírají. Již v roce 1966 byl požádán švédský chemický institut KEMI o vypracování komplexní zprávy o rizicích při výrobě, použití a aplikacích HBCD. Od té doby se diskutují výsledky, polemizuje se, ale taktéž se koná. Dnes je HBCD považován za nejvíce kontrolovanou chemikálii, která se používá v průmyslovém měřítku. HBCD jsou přisuzovány perzistentní vlastnosti. Usazování HBCD v sedimentech při ústí řek a v mořích způsobuje, že se HBCD přes mořské živočichy dostává do potravinového řetězce. Přibližně 90% vyrobeného HBCD se aplikovalo při retardacích EPS a XPS, zbytek k retardaci textilu. V případě EPS je retardér vázán s polymerní matricí natolik pevně, že neemituje do ovzduší a není vyluhován vodou. Dokladem je skutečnost, že 90% emisí HBCD pochází z textilu. Uživatelé HBCD v EU přijali před 10 lety dobrovolný program ke kontrole a snižování emisí HBCD. Jde o VECAP Voluntary Emission Control Action Program, který spolu s programem SECURE napomáhá ke snižování emisí HBCD do ovzduší, odpadních a povrchových vod, při manipulaci s hotovými výrobky během jejich aplikací a po skončení životnosti. Výsledky ukazují na postupné snižování emisí HBCD v Evropě. Jestliže v roce 2008 dosahovaly emise HBCD v EU do půdy, vody a vzduchu 212g/tunu výrobku, pak v roce 2014 to bylo 19g/tunu.

8 Během 50-ti leté aplikace HBCD byla provedena řada měření nezávislými instituty. Např. německý Fraunhofer Institut a Výzkumný ústav pro izolace (FIW) potvrdily, že HBCD netěká z EPS izolací a není vymýván vodou. Totéž potvrdila měření po skončení životnosti zateplených domů a po dlouholetých aplikacích bloků EPS - Geofoam v silnicích v extrémních severských podmínkách. Rizika pro člověka a životní prostředí při zpracování a demolicích EPS nebyla zjištěna. To vyplývá i ze schválených environmentálních produktových deklarací (EPD) dle ISO pro sedm typů EPS výrobků, čímž je potvrzeno, že EPS izolační desky odpovídají kriteriím pro zdravotně nezávadné stavební výrobky a nejsou tedy nebezpečné. V Německu se odpad EPS s HBCD vykazuje pod číslem jako nerecyklovatelný. V říjnu 2008 byl HBCD navržen na kandidátní listinu látek pro přednostní autorizaci v rámci evropského chemického zákona REACH. Následně v únoru 2011 byl zařazen do přílohy XIV dle REACH s termínem ukončení autorizace do V květnu 2013 na zasedání komise členských států Stockholmské úmluvy došlo k zařazení HBCD do přílohy I k celosvětovému seznamu dosud zakázaných 22 POP persistentních organických látek. Důležitou informací je, že bylo schváleno pětileté přechodné období pro možné používání HBCD pro retardaci EPS a XPS v aplikacích v budovách. Evropská komise rozhodla, že o ratifikaci této úmluvy rozhodne za všechny své členy po skončení autorizace HBCD v rámci REACH. Autorizace byla ukončena se zpožděním 13. ledna 2016 s tím, že pro 10 výrobců EPS bylo, s ohledem na nedostatek náhradního materiálu na trhu, povoleno použití do Žadatelé však musí podávat čtvrtletní hlášení o postupu náhrady HBCD. Od roku 2003 hledají výrobce EPS suroviny náhradu za HBCD. Patentované a ověřené řešení náhrady produktem Polymeric FR zveřejnila americká firma Dow v březnu Jedná se o bromovaný polymerní produkt, který není persistentní a při dávkování cca 1% splňuje požadavky na samozhášivost EPS izolací. Bromované retardéry hoření dominují ve světové spotřebě - obr.č.11. hydroxid hlinitý 16% kysličník antimonitý 19% bromov ané retardéry hoření 41% organické fosfáty 24% Obr.č.11 Podíl retardérů hoření. Zdroj: Sdružení EPS ČR I když k nim mají někteří ekologové výhrady, silným argumentem je zjištění vědců z Vanderbilt Univerzity, zveřejněné v časopisu Cell, že brom, který je jedním z 92 ve vesmíru se přirozeně vyskytujících chemických prvků, je 28. prvkem, který je zásadní pro vývoj tkání u všech zvířat, od primitivních tvorů v moři až po lidi. Bez bromu by neexistovali žádní živočichové. V roce 2005 se na světě spotřebovalo 311 tis.tun bromovaných retardérů, podíl HBCD dosáhl 23 tis.tun.

9 Licenci na výrobu zakoupily tři firmy, přičemž Chemtura již začala produkt ze svých jednotek v Arkansasu (USA) dodávat na trh. Firmy Albermale a ICL budou následovat. Od roku 2012 probíhají testy nového produktu jak u výrobců EPS, tak u zpracovatelů EPS. V období bude fáze koexistence na trhu, kdy budou nabízeny na trhu EPS s HBCD a s novým retardérem. Finančně náročné testy náhrad prokázaly, že náhrada pomocí Polymeric FR je efektivní a EPS má srovnatelné vlastnosti jako při aplikaci HBCD a není tedy nutno provádět jeho nové testování. 5. ODPADNÍ EPS Celý řetězec od výroby EPS suroviny po výrobu pěnových PS tvarovek a izolačních desek se musí vypořádat s využitím tzv. průmyslových odpadů. V hierarchii odpadového hospodářství se jedná především o prevenci vzniku, event. jeho efektivního využití znovuužitím, recyklací nebo energeticky. Výrobci polymerního EPS mají zpracované interní předpisy (know-how) k efektivnímu využití odpadního EPS v procesu výroby. Zkoumáním jsme zjistili, že takto vzniká max. 0,1% hm. znečištěných produktů z celkové výroby, ty se využívají ve spalovnách průmyslových odpadů. V roce 2013 zahájili výrobci polymerů program nulových ztrát perliček nebo granulí jako prevenci proti zamořování řek a moří plastovými produkty. Za preventivní opatření vzniku odpadů, resp. jejich znovuužití u zpracovatelů EPS na pěnové výrobky je možno považovat využití odpadních produktů z předěňovadel z vypěnění a řezání bloků po rozdrcení a vrácení do procesu vypěnění v množství až do 20%. Při realizaci ETICS vzniká 4 7% odpadů, které lze ve vytříděné formě vrátit do procesu výroby. Všechny postuživatelské EPS odpady jsou technicky snadno recyklovatelné, pokud jsou dobře vytříděné. Schematicky jsou možnosti využití odpadních EPS znázorněny na obr.č.12. Obr.č.12 Možnosti využití EPS odpadů. Zzdroj: Sdružení EPS ČR Střechová organizace národních asociací zpracovatelů EPS - EUMEPS - zadala firmě Consultic studie o využití EPS odpadů v jednotlivých státech. Studie byla vypracována v listopadu Ze stavebnictví v EU bylo získáno 136 tis.tun odpadního EPS, z čehož bylo 40% uloženo na skládky, 52% využito energeticky a 8% recyklováno.

10 Podle této studie bylo v ČR vytříděno 8,1 tis.tun EPS odpadů, z toho 2,6 tis.tun ze stavebnictví. Mechanickou recyklací jako EPS bylo využito 1,0 tis.tun, z toho 0,2 tis.tun ze stavebnictví, energeticky 2,2 tis.tun (stavebnictví 0,9) a skládkováno 4,8 tis.tun (1,7 ze stavebnictví). Na Slovensku bylo generováno 5 mil.tun odpadů EPS, ze stavebnictví 2,1 tis.tun odpadního EPS, z toho 14,3% bylo recyklováno, 9,5% využito energeticky a zbytek skončil na skládkách. Závažným důsledkem zákazu používání HBCD bude složité řešení odpadů z EPS. Odpady EPS bez HBCD bude možno recyklovat stávajícím způsobem, tj. postupem dle obr.č.12. O možnostech recyklací EPS odpadů s HBCD bude rozhodnuto v rámci tzv. Basilejské konvence o odpadech produktů s POP látkami. Dosud převažující ukládání EPS odpadů na skládkách nebude dále možné. BASF jako první výrobce EPS a XPS přešel zcela od na výrobky bez HBCD. Následovala firma Sunpor (Rakosko) a Synthos (ČR, Polsko). Od poloviny roku 2014 nezpracovává EPS s HBCD německá asociace zpracovatelů EPS IVH, následována Rakouskem a Švýcarskem. V první řadě je nutno řešit oddělení vytříděných odpadů EPS s HBCD. V ČR výrobci ze Sdružení EPS ČR nezpracovávají EPS surovinu s HBCD od Zároveň přešli na nový způsob barevného značení EPS desek obr.č.13 a tím odlišili desky bez HBCD. Obr.č.13 Nové barevné značení EPS desek. Zdroj: Sdružení EPS ČR Čisté odpady z obalových aplikací EPS, které neobsahují HBCD jsou snadno použitelné pro mechanickou recyklaci. V některých zemích jsou samostatně shromažďovány v kontejnerech u obchodních domů, v českém Eko-kom systému jsou součástí třídění odpadů z plastů. Totéž se týká nekontaminovaných EPS odpadů bez HBCD z realizace staveb. Tyto odpady se komprimují na vyšší objemovou hmostnost, podrtí a zgranulují na speciálních extrudérech na PS, který má další uplatnění v procesu vstřikování. Kapacitou pro tuto technologii ve výši 2000 tun disponuje společnost Remiva Chropyně, menší (50 tun/rok) pak firma Fermet Chrást u Plzně. V roce 2006 podepsalo Sdružení EPS dohodu o přistoupení k mezinárodní úmluvě o recyklaci pěnového polystyrenu. Týká se využití drtě pro výrobu malt a omítek, lehčených cihel a betonu, drenážní zásypy, recyklace, včetně získání polystyrenu. Do této kategorie patří i geoaplikace EPS rozměrných bloků při stavbě silnic, dálnic, plovoucích domů a základů budov v seismických oblastech. EPS bloky (geofoam s objemovou hmotností kg/m 3 ), obsahující až 50 % odpadní EPS drtě, se aplikují v těžkých terénech v zemním tělese pozemních komunikací jako výplňový, vylehčující a zpevňující základní materiál.

11 Polovina ze 2 miliard m 2 ETICS aplikací je realizována v Německu. Značnou pozornost tam věnují separaci EPS z demolic. Příklady řešení jsou na obr.č.14. Obr.č.14 Možnosti odstranění ETICS. Zdroj: Eumeps. U postuživatelských EPS odpadů ze stavebnictví bude nutno po důsledném vytřídění a před určením dalšího využití zjistit, zda a kolik obsahují HBCD. Diskuse se vede o limitech ppm. V současné době není standardizována metodika pro analýzu HBCD v EPS. Vědci využívají několik metod, nejčastěji plynovou a kapalinovou chromatografii, hmotnostní spektrometrii a nukleární magnetickou rezonanci. Nezávislá obalová laboratoř VŠCHT Praha (doc. J. Dobiáš) má zpracovanou a využívá metodiku stanovení malých množství (ppm - ppb) HBCD v odpadních kalech, mateřském mléce, v interiérech budov apod. Využívá metodu plynové chromatografie, přičemž postup je časově, finančně i odborně náročný a nemá pro účely mechanických recyklací EPS význam. Kolektiv p. Schlummera z německého Fraunhofer Institutu ve spolupráci s BASF vyvinuli rychlou metodu pro identifikaci HBCD z odpadů s využitím radiální fluorescenční spektografie. Lze ji uplatnit formou přenosného přístroje při demolicích nebo ve sběrných místech EPS odpadů obr.č.15. Obr.č.15 Přenosné přístroje pro stanovení přítomnosti HBCD v EPS izolacích. Zdroj: IVH. Na příkladu z Německa lze deklarovat, že ve stavebnictví vzniká největší množství odpadů obr.č.16. V současné době je podíl EPS/XPS ve stavebních odpadech zanedbatelný s ohledem na jejich životnost a neměnnost jejich vlastnosti min. 50 let.

12 Obr.č.16 Množství odpadů v Německu v roce Zdroj: Fraunhofer IBP. Problematika využití EPS izolací po skončení jejich životnosti se tak posouvá do dalších období, a v budoucnu se budeme nuceni zabývat průmyslovým způsobem třídění a využití těchto odpadů viz obr.č.17. Obr.č.17 Množství zabudovaného EPS (v tunách) v rámci ETICS v letech a očekávané množství odpadů EPS při životnosti 40, resp. 50 let (zleva) v Německu. Zdroj: Fraunhofer IBP. V Německu je skládkování plastových odpadů zakázáno. Skládkování odpadních EPS izolací s HBCD bude zakázáno ještě v roce 2016 v EU-28. Jedinou povolenou možností bude energetické využití. Spalné teplo EPS je 40MJ/kg. Před spalováním se EPS komprimuje na objemovou hmotnost kg/m 3 a následně se drtí. Publikované výsledky ze spalování EPS a XPS desek s HBCD v zařízení pro spalování komunálního odpadu ve Würzburgu obr.č.18 potvrzují výzkumná měření, že při spalovacích teplotách o C dojde k totálnímu rozkladu HBCD z více než 99,999%.

13 Obr.č.18 Schéma spalování komunálních odpadů v Würburgu. Zdroj:Plastics Europe. Nevznikají nebezpečné zplodiny jako jsou furany nebo dioxiny. Spalováním komunálního odpadu s EPS se nezvyšují koncentrace kovů, halogenidů a síry tabulka I. Tabulka I. - Koncentrace kovů, halogenidů a síry (mg/kg) Cu Mn Ni Sr Ti Zn Br Cl F S EPS < XPS (1) < 50 < 50 XPS (2) < 50 < Odpady - průměr Zajímavou možností řešení odpadů EPS je chemická recyklace. Poloprovozní zařízení procesu CreaSolv, vyvinutý německým Fraunhofer Institutem, využívá rozpouštění polystyrenu a separaci HBCD a jejich následné využití (v případě HBCD rozkladem na brom). K průmyslovému využití tohoto procesu byla založena nezisková nadace Polystyrene Loop v holandském Terneuzenu. Členy jsou Synbra (NL), Sunpor (AT), EUMEPS (Belgie) a ICL (NL). Cílem je zprovoznit proces Solvolýzy rozpouštěním odpadních EPS o kapacitě 1 3 tis.tun a jeho zpětné využití na samostatném zařízení pro výrobu EPS. Zároveň separovat HBCD a na samostatném zařízení z něj izolovat brom pro výrobu retardéru Polymeric FR. Zařízení by měla být uvedena do provozu v roce 2018.

14 Do kategorie snů pro využití EPS odpadů lze zařadit výsledky vědců z 2.poloviny Kolektiv 9 vědců rozdělený do tří týmů, první tým v čele s p.yu z pekingské univerzity, druhý tým v čele s p. Jiao z univerzity v Shenzhen (Čína) a třetí tým v čele s p. Wei ze Standfordské univerzity v Kalifornii publikoval v odborném časopisu Environmental Science & Technology dvě statě o biodegradaci a mineralizaci pěnového polystyrenu působením červů. Dosud se uvádělo, že PS není degradovatelný pomocí mikroorganismů. Testovalo se neúspěšně mnoho půdních bezobratlých živočichů, jako žížaly, mnohonožky, slimáci, šneci s ohledem na možnost požírat PS. Některý hmyz byl schopen žvýkat a jíst folie z PVC, PE a PP. Mnoho informací se však nezískalo. Výsledky pokusů s larvami potemníka moučného nebo Tenebrio molitor Linnaeus jsou nadějnější i proto, že se jedná o larvy s délkou 25 mm. Tento škodlivý brouk má čtyři stádia života: vajíčka, larva, kukla a brouk. Larvy bývají běžně k dispozici v obchodech specializovaných pro zvířata a jejich životnost je kolem 30 dní. Vědecké týmy prováděly pokusy při 4, 8, 12 a 16 denním působení larev na desky z pěnového PS obr.č.19. Již po 4 dnech došlo k přeměně použitého EPS na CO 2 z 20,7%, po 16 dnech již z 47,7% a vyloučený zbytek tvořil biomasu ve formě lipidů. Tato strava nezpůsobovala larvám zkrácení života. Za jeden den je schopno 100 červů sníst miligramů EPS. Obr.č.19 Larvy potemníka moučného při konzumaci pěnového polystyrenu (EPS). Zdroj: Environmental Science & Technology. Zkoumány a izolovány byly účinné střevní bakterie larev brouka potemníka moučného typu Exiguobacterium sp. strain YT2, které i samostatně způsobují biodegradaci a mineralizaci PS. Proces je však pomalejší než působením larev. Po zveřejnění těchto šokujících vědeckých pokusů se v tisku objevila řada nadšených článků o možnostech snižování odpadních EPS plastů. K průmyslovému využití je cesta daleká. 6. ZÁVĚR Spotřeba EPS izolací se bude nadále dynamicky rozvíjet, neboť aplikace v budovách přispívají ke snižování emisí CO 2. K procesu využití odpadních EPS je nutno využít principy oběhové ekonomiky s důrazem na zamezení skládkování objemného, kaloricky hodnotného

15 materiálu. Stavebnictví vyžaduje a i v budoucnu bude vyžadovat EPS s retardéry hoření. Náhrada HBCD, který je zařazen mezi perzistentní látky, novými produkty umožní recyklaci EPS na granulát krystalového PS. Dřívější aplikace EPS s HBCD bude nutno, po identifikaci, zejména z demolovaných budov, pouze spalovat na stávajících spalovnách komunálních odpadů. O využití procesů chemické recyklace EPS s retardéry hoření se rozhodne po vyhodnocení demonstrativních procesů. Naprostou hudbou budoucnosti je použití živočichů a mikroorganismů při likvidaci odpadního EPS. Zpracoval: Ing. František Vörös, leden 2016

VYUŽITÍ ODPADŮ Z PĚNOVÉHO POLYSTYRENU

VYUŽITÍ ODPADŮ Z PĚNOVÉHO POLYSTYRENU VYUŽITÍ ODPADŮ Z PĚNOVÉHO POLYSTYRENU Ing. František Vörös: Sdružení EPS ČR, kancelář Na Cukrovaru 74, Kralupy nad Vltavou, email: info@epscr.cz Česká technologická platforma plasty, Dělnická 12, 170 00

Více

Obalové hospodářství

Obalové hospodářství Část F Obalové hospodářství podle zákona č. 477/2001 Sb., o obalech Obsah Povinnosti firem v podnikové ekologii 1. Úvod...1 2. Základní pojmy...3 3. Povinné osoby...5 4. Přehled povinností...7 5. Právní

Více

Recyklace stavebních hmot ekologický pohled (pomocný doprovodný materiál k zamyšlení) k předmětu CZ51 Environmentalistika a stavitelství

Recyklace stavebních hmot ekologický pohled (pomocný doprovodný materiál k zamyšlení) k předmětu CZ51 Environmentalistika a stavitelství TENTO DOKUMENT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Recyklace stavebních hmot ekologický pohled (pomocný doprovodný materiál k zamyšlení) k předmětu CZ51 Environmentalistika

Více

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ Brusel, 29. 6. 1999 COM(1999) 317 final SDĚLENÍ KOMISE RADĚ, EVROPSKÉMU PARLAMENTU, HOSPODÁŘSKÉMU A SOCIÁLNÍMU VÝBORU A VÝBORU REGIONŮ Rozvoj krátké námořní dopravy v Evropě

Více

TECHNICKÝ INFORMAČNÍ LIST

TECHNICKÝ INFORMAČNÍ LIST PŘÍLOHA Č. 1 Sdružení EPS ČR TECHNICKÝ INFORMAČNÍ LIST Pěnový polystyren (EPS), typ s retardérem hoření PolyFR (neobsahuje HBCD) Datum 1. vydání: leden 2009 Datum 2. vydání: leden 2016 1. Označení látky

Více

Obecně závazná vyhláška obcí Plaňany, Poboří, Hradenín a Blinka. č. 4/2003 ze dne 4.11.2003

Obecně závazná vyhláška obcí Plaňany, Poboří, Hradenín a Blinka. č. 4/2003 ze dne 4.11.2003 Obecně závazná vyhláška obcí Plaňany, Poboří, Hradenín a Blinka č. 4/2003 ze dne 4.11.2003 O nakládání s komunálním odpadem a stavebním odpadem na uzemí obcí Plaňany, Blinka, Hradenín a Poboří Zastupitelstvo

Více

Zákon o obalech č. 477/2001 Sb. - povinnosti týkající se povinných osob a způsoby jejich plnění v praxi

Zákon o obalech č. 477/2001 Sb. - povinnosti týkající se povinných osob a způsoby jejich plnění v praxi Zákon o obalech č. 477/2001 Sb. - povinnosti týkající se povinných osob a způsoby jejich plnění v praxi Mgr. Ing. Ladislav Trylč Hradec Králové, 26. listopadu 2013 Obsah přednášky Povinnosti zákona o obalech

Více

Program EFEKT- Státní program na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie MPO, STEO, SMO www.odpadjeenergie.cz

Program EFEKT- Státní program na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie MPO, STEO, SMO www.odpadjeenergie.cz Program EFEKT- Státní program na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie MPO, STEO, SMO www.odpadjeenergie.cz ÚVOD Českárepublika se díky politice MŽP dostávádo problému skomunálními

Více

Platné znění dotčených částí zákona o obalech s vyznačením navrhovaných změn. 1 Účel a předmět zákona

Platné znění dotčených částí zákona o obalech s vyznačením navrhovaných změn. 1 Účel a předmět zákona Platné znění dotčených částí zákona o obalech s vyznačením navrhovaných změn 1 Účel a předmět zákona (1) Účelem tohoto zákona je chránit životní prostředí předcházením vzniku odpadů z obalů, a to zejména

Více

Č.j.: VP/S 41/02-160 V Brně dne 20. května 2002

Č.j.: VP/S 41/02-160 V Brně dne 20. května 2002 Č.j.: VP/S 41/02-160 V Brně dne 20. května 2002 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v řízení zahájeném dne 25. 3. 2002 na základě žádosti České republiky - Ministerstva průmyslu a obchodu ČR ze dne 20.

Více

Uplatňování nařízení o vzájemném uznávání u předmětů z drahých kovů

Uplatňování nařízení o vzájemném uznávání u předmětů z drahých kovů EVROPSKÁ KOMISE GENERÁLNÍ ŘEDITELSTVÍ PRO PODNIKY A PRŮMYSL Pokyny 1 V Bruselu dne 1. února 2010 - Uplatňování nařízení o vzájemném uznávání u předmětů z drahých kovů 1. ÚVOD Účelem tohoto dokumentu je

Více

Česká zemědělská univerzita v Praze Fakulta provozně ekonomická. Obor veřejná správa a regionální rozvoj. Diplomová práce

Česká zemědělská univerzita v Praze Fakulta provozně ekonomická. Obor veřejná správa a regionální rozvoj. Diplomová práce Česká zemědělská univerzita v Praze Fakulta provozně ekonomická Obor veřejná správa a regionální rozvoj Diplomová práce Problémy obce při zpracování rozpočtu obce TEZE Diplomant: Vedoucí diplomové práce:

Více

Metodika pro nákup kancelářské výpočetní techniky

Metodika pro nákup kancelářské výpočetní techniky Příloha č. 2 Metodika pro nákup kancelářské výpočetní techniky 1. Vymezení skupin výrobků Kancelářská výpočetní technika, jak o ni pojednává tento dokument, zahrnuje tři skupiny výrobků: počítače osobní

Více

Ovoce do škol Příručka pro žadatele

Ovoce do škol Příručka pro žadatele Ve smečkách 33, 110 00 Praha 1 tel.: 222 871 556 fax: 296 326 111 e-mail: info@szif.cz Ovoce do škol Příručka pro žadatele OBSAH 1. Základní informace 2. Schválení pro dodávání produktů 3. Stanovení limitu

Více

Environmentální prohlášení o produktu (Environmental Product Declaration) STAVEBNÍ VÝROBKY

Environmentální prohlášení o produktu (Environmental Product Declaration) STAVEBNÍ VÝROBKY Environmentální prohlášení o produktu (Environmental Product Declaration) STAVEBNÍ VÝROBKY 12/05/2014 1 Oč jde? 2 Environmentální značení a prohlášení typy typ I ekologicky šetrné produkty ČSN ISO 14024:2000

Více

RADA EVROPSKÉ UNIE. Brusel 12. července 2013 (16.07) (OR. en) 12263/13. Interinstitucionální spis: 2013/0235 (NLE) ENV 700 ENT 221

RADA EVROPSKÉ UNIE. Brusel 12. července 2013 (16.07) (OR. en) 12263/13. Interinstitucionální spis: 2013/0235 (NLE) ENV 700 ENT 221 RADA EVROPSKÉ UNIE Brusel 12. července 2013 (16.07) (OR. en) Interinstitucionální spis: 2013/0235 (NLE) 12263/13 ENV 700 ENT 221 NÁVRH Odesílatel: Evropská komise Ze dne: 9. července 2013 Č. dok. Komise:

Více

RAPEX závěrečná zpráva o činnosti systému v roce 2012 (pouze výtah statistických údajů)

RAPEX závěrečná zpráva o činnosti systému v roce 2012 (pouze výtah statistických údajů) Evropská komise GŘ pro zdraví a spotřebitele (SANCO) 5/2013 Dokument D 108 RAPEX závěrečná zpráva o činnosti systému v roce 2012 (pouze výtah statistických údajů) 1. Vývoj počtu oznámení o nebezpečných

Více

POZVÁNKA NA MIMOŘÁDNOU VALNOU HROMADU

POZVÁNKA NA MIMOŘÁDNOU VALNOU HROMADU Do vlastních rukou akcionářů DEK a.s. POZVÁNKA NA MIMOŘÁDNOU VALNOU HROMADU Představenstvo společnosti DEK a.s., se sídlem Tiskařská 10/257, PSČ 108 00, IČ: 276 36 801, zapsané v obchodním rejstříku, vedeném

Více

Long list ochrana životního prostředí

Long list ochrana životního prostředí Posouzení vlivů Programu územního obvodu Moravskoslezského kraje Long list ochrana životního Tabulka 1: Long list ochrana životního 1. Zvyšovat atraktivitu krajiny pro turistické využití a rekreaci. Chránit

Více

EVROPSKÝ PARLAMENT 2014-2019. Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin NÁVRH STANOVISKA

EVROPSKÝ PARLAMENT 2014-2019. Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin NÁVRH STANOVISKA EVROPSKÝ PARLAMENT 2014-2019 Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin 4. 3. 2015 2014/0255(COD) NÁVRH STANOVISKA Výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin

Více

Reklamační řád. Uplatnění reklamace

Reklamační řád. Uplatnění reklamace Reklamační řád Obchodní společnosti t - italy s.r.o., se sídlem, Slovenská 891/5, Vinohrady, 120 00, Praha 2, IČO: 28943619, DIČ: CZ28943619, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze

Více

ODPOVĚDI KOMISE NA VÝROČNÍ ZPRÁVU ÚČETNÍHO DVORA ZA ROK 2011 KAPITOLA 6 ZAMĚSTNANOST A SOCIÁLNÍ VĚCI

ODPOVĚDI KOMISE NA VÝROČNÍ ZPRÁVU ÚČETNÍHO DVORA ZA ROK 2011 KAPITOLA 6 ZAMĚSTNANOST A SOCIÁLNÍ VĚCI EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 30.8.2012 COM(2012) 479 final ODPOVĚDI KOMISE NA VÝROČNÍ ZPRÁVU ÚČETNÍHO DVORA ZA ROK 2011 KAPITOLA 6 ZAMĚSTNANOST A SOCIÁLNÍ VĚCI CS CS ÚVOD ODPOVĚDI KOMISE NA VÝROČNÍ ZPRÁVU

Více

Technická dokumentace pro obal: EUR paleta

Technická dokumentace pro obal: EUR paleta Záznam č. 4-01193 S5 Technická dokumentace pro obal: EUR paleta Stav k 1. červnu 2010 Technická dokumentace obsahuje: 1. Popis obalu. 2. Dokumenty prokazující splnění požadavků stanovených v 3 a 4 zákona

Více

Změny zákona o integrované prevenci v souvislosti transpozicí směrnice o průmyslových emisích

Změny zákona o integrované prevenci v souvislosti transpozicí směrnice o průmyslových emisích Změny zákona o integrované prevenci v souvislosti transpozicí směrnice o průmyslových emisích Jan Maršák / Jan Slavík Odbor posuzování vlivů na životní prostředí a IPPC Ministerstvo životního prostředí

Více

I. OBECNÁ USTANOVENÍ II. POSTUP PŘI UZAVÍRÁNÍ SMLOUVY

I. OBECNÁ USTANOVENÍ II. POSTUP PŘI UZAVÍRÁNÍ SMLOUVY I. OBECNÁ USTANOVENÍ Tyto obchodní podmínky platí pro nákup v internetovém obchodě prostřednictvím webového rozhraní na adrese www.nakupni-dum.cz/lekarna. Podmínky blíže vymezují a upřesňují práva a povinnosti

Více

Veterinární a hygienické podmínky prodeje živočišných produktů v tržnicích a na tržištích

Veterinární a hygienické podmínky prodeje živočišných produktů v tržnicích a na tržištích Veterinární a hygienické podmínky prodeje živočišných produktů v tržnicích a na tržištích v tržnicích a na tržištích, kde byl příslušnými orgány povolen prodej živočišných produktů, lze prodávat jen zdravotně

Více

účetních informací státu při přenosu účetního záznamu,

účetních informací státu při přenosu účetního záznamu, Strana 6230 Sbírka zákonů č. 383 / 2009 Částka 124 383 VYHLÁŠKA ze dne 27. října 2009 o účetních záznamech v technické formě vybraných účetních jednotek a jejich předávání do centrálního systému účetních

Více

Brusel 8. června 2012 (OR. en) RADA EVROPSKÉ UNIE 10274/1/12 REV 1. Interinstitucionální spis: 2011/0195 (COD) LIMITE PECHE 179 CODEC 1405

Brusel 8. června 2012 (OR. en) RADA EVROPSKÉ UNIE 10274/1/12 REV 1. Interinstitucionální spis: 2011/0195 (COD) LIMITE PECHE 179 CODEC 1405 RADA EVROPSKÉ UNIE Brusel 8. června 2012 (OR. en) Interinstitucionální spis: 2011/0195 (COD) 10274/1/12 REV 1 LIMITE PECHE 179 CODEC 1405 REVIDOVANÁ POZNÁMKA Odesílatel: Generální ředitel pro rybolov Příjemce:

Více

STATUTÁRNÍ MĚSTO ÚSTÍ NAD LABEM Adresa: Magistrát města Ústí nad Labem; Velká Hradební 2336/8; 401 00 Ústí nad Labem; Tel.

STATUTÁRNÍ MĚSTO ÚSTÍ NAD LABEM Adresa: Magistrát města Ústí nad Labem; Velká Hradební 2336/8; 401 00 Ústí nad Labem; Tel. STATUTÁRNÍ MĚSTO ÚSTÍ NAD LABEM Adresa: Magistrát města Ústí nad Labem; Velká Hradební 2336/8; 401 00 Ústí nad Labem; Tel.: 475271111 č. jednací : MM/ORM/35979/2014 č. evidenční:.../2014, 81/14 vyřizuje

Více

OBEC HORNÍ MĚSTO Spisový řád

OBEC HORNÍ MĚSTO Spisový řád OBEC HORNÍ MĚSTO Spisový řád Obsah: 1. Úvodní ustanovení 2. Příjem dokumentů 3. Evidence dokumentů 4. Vyřizování dokumentů 5. Podepisování dokumentů a užití razítek 6. Odesílání dokumentů 7. Ukládání dokumentů

Více

HODNOCENÍ VÝVOJE NEHODOVOSTI V ROCE 2012 A POROVNÁNÍ SE STÁTY EU

HODNOCENÍ VÝVOJE NEHODOVOSTI V ROCE 2012 A POROVNÁNÍ SE STÁTY EU HODNOCENÍ VÝVOJE NEHODOVOSTI V ROCE 2012 A POROVNÁNÍ SE STÁTY EU Ing. Petr Pokorný, Mgr. Zuzana Strnadová, Centrum dopravního výzkumu, v.v.i, červen 2013 Email: petr.pokorny@cdv.cz, zuzana.strnadova@cdv.cz

Více

-1- N á v r h ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ. 1 Předmět úpravy

-1- N á v r h ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ. 1 Předmět úpravy -1- I I. N á v r h VYHLÁŠKY ze dne 2009 o účetních záznamech v technické formě vybraných účetních jednotek a jejich předávání do centrálního systému účetních informací státu a o požadavcích na technické

Více

Č.j.: VP/S 158/03-160 V Brně dne 17. února 2004

Č.j.: VP/S 158/03-160 V Brně dne 17. února 2004 Č.j.: VP/S 158/03-160 V Brně dne 17. února 2004 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení zahájeném dne 1.12.2003 na základě žádosti Města Třebíč o povolení výjimky ze zákazu veřejné podpory

Více

Občanské sdružení PLZEŇANÉ PROTI SPALOVNĚ CHOTÍKOV IČ 22869867 Studentská 69, 323 00 Plzeň e-mail: nespalovne@email.cz

Občanské sdružení PLZEŇANÉ PROTI SPALOVNĚ CHOTÍKOV IČ 22869867 Studentská 69, 323 00 Plzeň e-mail: nespalovne@email.cz Občanské sdružení PLZEŇANÉ PROTI SPALOVNĚ CHOTÍKOV IČ 22869867 Studentská 69, 323 00 Plzeň e-mail: nespalovne@email.cz Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor životního prostředí Škroupova 18 306 13 Plzeň

Více

ODSTRAŇOVÁNÍ CHLOROVODÍKU ZE SPALIN PŘI ENERGETICKÉM ZPRACOVÁNÍ PLASTŦ

ODSTRAŇOVÁNÍ CHLOROVODÍKU ZE SPALIN PŘI ENERGETICKÉM ZPRACOVÁNÍ PLASTŦ Energie z biomasy XI. odborný seminář Brno 2010 ODSTRAŇOVÁNÍ CHLOROVODÍKU ZE SPALIN PŘI ENERGETICKÉM ZPRACOVÁNÍ PLASTŦ Kateřina Bradáčová, Pavel Machač,Helena Parschová, Petr Pekárek, Václav Koza Tento

Více

OBCHODNÍ PODMÍNKY ÚVODNÍ USTANOVENÍ

OBCHODNÍ PODMÍNKY ÚVODNÍ USTANOVENÍ OBCHODNÍ PODMÍNKY obchodní společnosti Ing. Petr Anděl se sídlem Jasmínová 2664, 106 00 Praha 10 identifikační číslo: 47624990, neplátce DPH Živnostenské oprávnění vydáno: Úřad městské části Praha 10,

Více

Univerzitní 2732/8, 306 14 Plzeň. doc. Dr. RNDr. Miroslavem Holečkem, rektorem IČO: 49777513

Univerzitní 2732/8, 306 14 Plzeň. doc. Dr. RNDr. Miroslavem Holečkem, rektorem IČO: 49777513 Výzva k podání nabídek na veřejnou zakázku Dodávky kancelářských potřeb 008-2016 zadávanou v dynamickém nákupním systému DNS na dodávky kancelářských potřeb Zadavatel: Název zadavatele: Západočeská univerzita

Více

Implementace směrnice 2012/27/EU o energetické účinnosti v podmínkách ČR

Implementace směrnice 2012/27/EU o energetické účinnosti v podmínkách ČR o energetické účinnosti v podmínkách Odborný seminár a diskusné fórum Implemantácia smernice 2012/27/EU o energetickej efektívnosti Bratislava, Výstavisko Incheba, 26. 3. 2013 Obsah Rámec přijetí směrnice

Více

LETTER 3/2016 NEWSLETTER 3/2016. Novela zákona o významné tržní síle

LETTER 3/2016 NEWSLETTER 3/2016. Novela zákona o významné tržní síle LETTER 3/2016 NEWSLETTER 3/2016 Novela zákona o významné tržní síle NOVELA ZÁKONA O VÝZNAMNÉ TRŽNÍ SÍLE PŘI PRODEJI ZEMĚDĚLSKÝCH A POTRAVINÁŘSKÝCH PRODUKTŮ A JEJÍM ZNEUŽITÍ Obsah: I. Úvodem II. Předchozí

Více

ÚPLNÉ ZNĚNÍ NAŘÍZENÍ VLÁDY

ÚPLNÉ ZNĚNÍ NAŘÍZENÍ VLÁDY ÚPLNÉ ZNĚNÍ NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 478/2009 Sb., o stanovení některých podmínek pro poskytování podpory na ovoce a zeleninu a výrobky z ovoce, zeleniny a banánů dětem ve vzdělávacích zařízeních ze dne 21. prosince

Více

MĚSTO KAMENICE NAD LIPOU nám. Čsl. armády 52, 394 81 Kamenice nad Lipou

MĚSTO KAMENICE NAD LIPOU nám. Čsl. armády 52, 394 81 Kamenice nad Lipou MĚSTO KAMENICE NAD LIPOU nám. Čsl. armády 52, 394 81 Kamenice nad Lipou VNITŘNÍ SMĚRNICE MĚSTA č. 1/2015 SYSTÉM NÁLEŽITÉ PÉČE o majetek města Kamenice nad Lipou, jako hospodářského subjektu uvádějícího

Více

21 SROVNÁVACÍ LCA ANALÝZA KLASICKÝCH ŽÁROVEK A KOMPAKTNÍCH ZÁŘIVEK

21 SROVNÁVACÍ LCA ANALÝZA KLASICKÝCH ŽÁROVEK A KOMPAKTNÍCH ZÁŘIVEK 21 SROVNÁVACÍ LCA ANALÝZA KLASICKÝCH ŽÁROVEK A KOMPAKTNÍCH ZÁŘIVEK Pavel Rokos ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta elektrotechnická Katedra elektrotechnologie Úvod Světelné zdroje jsou jedním

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE MEŠNO č. 2/2012

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE MEŠNO č. 2/2012 OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE MEŠNO č. 2/2012 O SYSTÉMU SHROMAŽĎOVÁNÍ, SBĚRU, PŘEPRAVY, TŘÍDĚNÍ, VYUŽÍVÁNÍ A ODSTRAŇOVÁNÍ KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ VČETNĚ SYSTÉMU NAKLÁDÁNÍ SE STAVEBNÍM ODPADEM Zastupitelstvo

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE Příloha č. 7 ZADÁVACÍ DOKUMENTACE pro veřejnou zakázku na stavební práce mimo režim zákona o veřejných zakázkách č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách v platném znění, a dle Závazných pokynů pro žadatele

Více

Výzva k podání nabídky

Výzva k podání nabídky Výzva k podání nabídky Veřejný zadavatel, obec Bohuňovice, si Vás dovoluje vyzvat k podání nabídky na vypracování projektové dokumentace na akci Modernizace a intenzifikace ČOV Bohuňovice, která je podporována

Více

Platné znění části zákona s vyznačením navrhovaných změn

Platné znění části zákona s vyznačením navrhovaných změn Platné znění části zákona s vyznačením navrhovaných změn 11 (5) Pokud by provozem stacionárního zdroje označeného ve sloupci B v příloze č. 2 k tomuto zákonu nebo vlivem umístění pozemní komunikace podle

Více

S 182/03-4706/03 V Brně dne 19. prosince 2003

S 182/03-4706/03 V Brně dne 19. prosince 2003 S 182/03-4706/03 V Brně dne 19. prosince 2003 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení č.j. S 182/03, zahájeném dne 2. října 2003 podle 18 zákona č. 71/1967 Sb., o správním řízení (správní

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE ZADÁVACÍ DOKUMENTACE dle Pravidel, kterými se stanovují podmínky pro poskytování dotace na projekty PRV ČR na období 2007-2013, Opatření IV.1.2 Realizace místní rozvojové strategie Název veřejné zakázky

Více

Směrnice Rady města č. 2/2011

Směrnice Rady města č. 2/2011 1 Směrnice Rady města č. 2/2011 PRO VYŘIZOVÁNÍ A EVIDENCI STÍŽNOSTÍ, PETIC, KVALIFIKOVANÉ ŽÁDOSTI, HROMADNÉ PŘIPOMÍNKY A MÍSTNÍHO REFERENDA (TJ. PODÁNÍ PRÁVNICKÝCH A FYZICKÝCH OSOB - DÁLE JEN PODÁNÍ) Vyřizování

Více

NAŘÍZENÍ VLÁDY. ze dne 22. prosince 2014. o Plánu odpadového hospodářství České republiky pro období 2015-2024

NAŘÍZENÍ VLÁDY. ze dne 22. prosince 2014. o Plánu odpadového hospodářství České republiky pro období 2015-2024 č. 352/2014 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 22. prosince 2014 o Plánu odpadového hospodářství České republiky pro období 2015-2024 Vláda nařizuje podle 42 odst. 4 zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně

Více

Změny dispozic objektu observatoře ČHMÚ v Košeticích

Změny dispozic objektu observatoře ČHMÚ v Košeticích O D Ů V O D N Ě N Í V E Ř E J N É Z A K Á Z K Y Dokument slouží ke správnému zpracování odůvodnění veřejné zakázky podle ustanovení 86 odst. 2 a 156 ZVZ, ve smyslu vyhlášky Ministerstva pro místní rozvoj

Více

Řízení kalibrací provozních měřicích přístrojů

Řízení kalibrací provozních měřicích přístrojů Řízení kalibrací provozních měřicích přístrojů Přesnost provozních přístrojů je velmi důležitá pro spolehlivý provoz výrobního závodu a udržení kvality výroby. Přesnost měřicích přístrojů narušuje posun

Více

PŘÍRUČKA K PŘEDKLÁDÁNÍ PRŮBĚŽNÝCH ZPRÁV, ZPRÁV O ČERPÁNÍ ROZPOČTU A ZÁVĚREČNÝCH ZPRÁV PROJEKTŮ PODPOŘENÝCH Z PROGRAMU BETA

PŘÍRUČKA K PŘEDKLÁDÁNÍ PRŮBĚŽNÝCH ZPRÁV, ZPRÁV O ČERPÁNÍ ROZPOČTU A ZÁVĚREČNÝCH ZPRÁV PROJEKTŮ PODPOŘENÝCH Z PROGRAMU BETA č. j.: TACR/14666/2014 PŘÍRUČKA K PŘEDKLÁDÁNÍ PRŮBĚŽNÝCH ZPRÁV, ZPRÁV O ČERPÁNÍ ROZPOČTU A ZÁVĚREČNÝCH ZPRÁV PROJEKTŮ PODPOŘENÝCH Z PROGRAMU BETA Schválil/a: Lenka Pilátová, vedoucí oddělení realizace

Více

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ ZPRÁVA KOMISE. Výroční zpráva o činnostech v rámci výzkumu a technického rozvoje v Evropské unii za rok 2003

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ ZPRÁVA KOMISE. Výroční zpráva o činnostech v rámci výzkumu a technického rozvoje v Evropské unii za rok 2003 KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ V Bruselu dne 03.06.2005 KOM(2005) 233 v konečném znění ZPRÁVA KOMISE Výroční zpráva o činnostech v rámci výzkumu a technického rozvoje v Evropské unii za rok 2003 [SEC(2005)

Více

Ekonomika AOS a vliv nové legislativy

Ekonomika AOS a vliv nové legislativy Ekonomika AOS a vliv nové legislativy Základní zákonné podmínky činnosti AOS Maximální počet obyvatel na jedno sběrné místo 200 Zpětný odběr v každém místě, kde je prodejna Minimální ověřený informační

Více

170/2010 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 21. května 2010

170/2010 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 21. května 2010 170/2010 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 21. května 2010 o bateriích a akumulátorech a o změně vyhlášky č. 383/2001 Sb., o podrobnostech nakládání s odpady, ve znění pozdějších předpisů Ministerstvo životního prostředí

Více

Hydrogeologie a právo k 1.1. 2012

Hydrogeologie a právo k 1.1. 2012 Hydrogeologie a právo k 1.1. 2012 - pracovní seminář určený hydrogeologům (16.2.2012) 1. ÚVOD do změn právních předpisů Právní předpisy nemohou postihnout rozmanitosti případů z každodenní praxe. Zde proto

Více

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY Výzva k podání nabídky a prokázání kvalifikace pro veřejnou zakázku: KOUTEX 2014 (recyklace textilního odpadu) - zadávanou jako zakázku malého rozsahu nespadající pod aplikaci zákona

Více

OBCHODNÍ PODMÍNKY 1. ÚVODNÍ USTANOVENÍ

OBCHODNÍ PODMÍNKY 1. ÚVODNÍ USTANOVENÍ OBCHODNÍ PODMÍNKY občanského sdružení Otevíráme, o.s. se sídlem Dobrovského 1483/31, 17000 Praha 7 IČ: 227 35 291 pro prodej zboží prostřednictvím on-line obchodu umístěného na internetové adrese http://eshop.sciencecafe.cz

Více

Pokyn D - 293. Sdělení Ministerstva financí k rozsahu dokumentace způsobu tvorby cen mezi spojenými osobami

Pokyn D - 293. Sdělení Ministerstva financí k rozsahu dokumentace způsobu tvorby cen mezi spojenými osobami PŘEVZATO Z MINISTERSTVA FINANCÍ ČESKÉ REPUBLIKY Ministerstvo financí Odbor 39 Č.j.: 39/116 682/2005-393 Referent: Mgr. Lucie Vojáčková, tel. 257 044 157 Ing. Michal Roháček, tel. 257 044 162 Pokyn D -

Více

Všeobecné obchodní podmínky

Všeobecné obchodní podmínky Všeobecné obchodní podmínky 1. Definice pojmů Pro účely těchto Všeobecných obchodních podmínek se následujícími pojmy rozumí: 1.1. 1.2. 1.3. 1.4. 1.5. 1.6. 1.7. 1.8. 1.9. 2. 2.1 2.2 2.3 2.4 2.5 3. 3.1

Více

Silnice č. II/635 Mohelnice Litovel (kř. Červená Lhota)

Silnice č. II/635 Mohelnice Litovel (kř. Červená Lhota) PRŮVODNÍ ZPRÁVA 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE Identifikační údaje stavby: Název stavby: Silnice č. II/635 Mohelnice Litovel (kř. Červená Lhota) Název stavebního objektu: SO102 - km 3,810-6,875 Katastrální území:

Více

Vyhlášení opakované veřejné soutěže 1/6

Vyhlášení opakované veřejné soutěže 1/6 Vyhlášení opakované veřejné soutěže 1/6 MINISTERSTVO OBRANY ČR SEKCE VYZBROJOVÁNÍ V Y H L Á Š E N Í OPAKOVANÉ VEŘEJNÉ SOUTĚŽE III. VE VÝZKUMU, VÝVOJI A INOVACÍCH NA VÝBĚR PROJEKTŮ DO PROGRAMU OBRANNÉHO

Více

Mateřská škola Dukelská DOKUMENTACE PRO STAVEBNÍ POVOLENÍ. F.1.1.01 Technická zpráva

Mateřská škola Dukelská DOKUMENTACE PRO STAVEBNÍ POVOLENÍ. F.1.1.01 Technická zpráva Mateřská škola Dukelská DOKUMENTACE PRO STAVEBNÍ POVOLENÍ F.1.1.01 Technická zpráva Technická zpráva, Mateřská škola Dukelská 1 OBSAH: AGE project, s.r.o. a) Účel objektu... 3 b) Zásady architektonického,

Více

OPRAVA FASÁDY BYTOVÉHO DOMU TECHNICKÁ ZPRÁVA. Area Projekt s.r.o. Z2 Z1 KATASTRÁLNÍ ÚZEMÍ ROKYCANY OPRAVA FASÁDY. Vypracoval

OPRAVA FASÁDY BYTOVÉHO DOMU TECHNICKÁ ZPRÁVA. Area Projekt s.r.o. Z2 Z1 KATASTRÁLNÍ ÚZEMÍ ROKYCANY OPRAVA FASÁDY. Vypracoval Z2 Z1 DATUM PODPIS Vypracoval Area Projekt s.r.o. Chudenická 1059/30, 102 00 Praha 10 tel. 371 727 036, www.areaprojekt.cz Zasílací adresa : ulice Miru 21, sekretariat@areaprojekt.cz AREA ROJEKT Místo

Více

Problematika negativního dopadu intenzivní chemické ochrany polních plodin

Problematika negativního dopadu intenzivní chemické ochrany polních plodin Klasifikace: Draft Pro vnitřní potřebu VVF Oponovaný draft Pro vnitřní potřebu VVF Finální dokument Pro oficiální použití Deklasifikovaný dokument Pro veřejné použití Název dokumentu: Problematika negativního

Více

Všeobecné podmínky provozu sběrných míst kolektivního systému Eltma

Všeobecné podmínky provozu sběrných míst kolektivního systému Eltma Všeobecné podmínky provozu sběrných míst kolektivního systému Eltma 1. ZŘÍZENÍ SM Kolektivní systém 1.1. ELT Management Company Czech Republic s.r.o. ( Eltma ) je provozovatelem neziskového kolektivního

Více

499/2004 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ ARCHIVNICTVÍ A SPISOVÁ SLUŽBA

499/2004 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ ARCHIVNICTVÍ A SPISOVÁ SLUŽBA Obsah a text 499/2004 Sb. - stav k 31.12.2013 Změna: 413/2005 Sb., 444/2005 Sb. Změna: 112/2006 Sb. Změna: 181/2007 Sb. Změna: 296/2007 Sb. Změna: 32/2008 Sb. Změna: 190/2009 Sb. Změna: 227/2009 Sb. Změna:

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE BYZHRADEC ČÍSLO 6

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE BYZHRADEC ČÍSLO 6 OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE BYZHRADEC ČÍSLO 6 o systému sběru, třídění, využívání a zneškodňování komunálních a stavebních odpadů vznikajících na území obce Byzhradec Obecního zastupitelstvo obce Byzhradec

Více

118/2000 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ

118/2000 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ 118/2000 Sb. ZÁKON ze dne 6. dubna 2000 o ochraně zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatele a o změně některých zákonů Změna: 436/2004 Sb. Změna: 73/2006 Sb. Změna: 296/2007 Sb. Změna: 217/2009

Více

Město Vamberk. Část první. Článek I. Úvodní ustanovení

Město Vamberk. Část první. Článek I. Úvodní ustanovení Město Vamberk Obecně závazná vyhláška č. 1/2014, kterou se stanoví podmínky k zabezpečení požární ochrany při akcích, kterých se účastní větší počet osob Zastupitelstvo města Vamberk se na svém 19. veřejném

Více

pro prodej second hand zboží prostřednictvím on-line obchodu umístěného na internetové adrese www.bazar-secondhand.cz

pro prodej second hand zboží prostřednictvím on-line obchodu umístěného na internetové adrese www.bazar-secondhand.cz Obchodní podmínky obchodní společnosti Tereza Hynková se sídlem Sedlec 60, Mšeno 277 35 identifikační číslo: 87796155 nejsem plátce DPH pro prodej second hand zboží prostřednictvím on-line obchodu umístěného

Více

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ. Č. j.: ÚOHS-S0740/2015/KS-40547/2015/840/MWi Brno 23. 11. 2015

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ. Č. j.: ÚOHS-S0740/2015/KS-40547/2015/840/MWi Brno 23. 11. 2015 *UOHSX007UAGF* UOHSX007UAGF ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ Č. j.: ÚOHS-S0740/2015/KS-40547/2015/840/MWi Brno 23. 11. 2015 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení sp. zn.

Více

KUPNÍ SMLOUVA. č. IRAP: uzavřená podle ustanovení 2079 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník (dále také občanský zákoník )

KUPNÍ SMLOUVA. č. IRAP: uzavřená podle ustanovení 2079 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník (dále také občanský zákoník ) KUPNÍ SMLOUVA č. IRAP: uzavřená podle ustanovení 2079 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník (dále také občanský zákoník ) mezi těmito smluvními stranami Česká republika - Správa státních hmotných

Více

120/2002 Sb. ZÁKON. ze dne 8. března 2002. o podmínkách uvádění biocidních přípravků a účinných látek na trh a o změně některých souvisejících zákonů

120/2002 Sb. ZÁKON. ze dne 8. března 2002. o podmínkách uvádění biocidních přípravků a účinných látek na trh a o změně některých souvisejících zákonů 120/2002 Sb. ZÁKON ze dne 8. března 2002 o podmínkách uvádění biocidních přípravků a účinných látek na trh a o změně některých souvisejících zákonů Změna: 120/2002 Sb. (část) Změna: 120/2002 Sb. (část)

Více

OBEC VITĚJOVICE. Obecně závazná vyhláška č. 1/2012, o místních poplatcích ČÁST I. ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ

OBEC VITĚJOVICE. Obecně závazná vyhláška č. 1/2012, o místních poplatcích ČÁST I. ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ OBEC VITĚJOVICE Obecně závazná vyhláška č. 1/2012, o místních poplatcích Zastupitelstvo Obce Vitějovice se na svém zasedání dne 31.10.2012 usnesením č. 63/2012 usneslo vydat na základě 14 odst. 2 zákona

Více

VŠEOBECNÉ PODMÍNKY PRODEJE, DODÁVKY A SLUŽEB platné od 1. 1. 2016

VŠEOBECNÉ PODMÍNKY PRODEJE, DODÁVKY A SLUŽEB platné od 1. 1. 2016 VŠEOBECNÉ PODMÍNKY PRODEJE, DODÁVKY A SLUŽEB platné od 1. 1. 2016 I. Všeobecná ustanovení 1.1. Tyto obchodní podmínky upravují vzájemná práva a povinnosti vzniklá mezi prodávajícím a kupujícím v souvislosti

Více

Odpadové hospodářství (náměty k zamyšlení)

Odpadové hospodářství (náměty k zamyšlení) TENTO DOKUMENT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Odpadové hospodářství (náměty k zamyšlení) Seznamte se s následujícím textem. Vyslovte názory, postoje,

Více

Příspěvky poskytované zaměstnavatelům na zaměstnávání osob se zdravotním postižením Dle zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, v platném znění.

Příspěvky poskytované zaměstnavatelům na zaměstnávání osob se zdravotním postižením Dle zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, v platném znění. 6 Právní postavení a ochrana osob se zdravotním postižením Příspěvky poskytované zaměstnavatelům na zaměstnávání osob se zdravotním postižením Dle zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, v platném znění.

Více

Kontrola správnosti sledování a měření objemu vypouštěných odpadních vod dle 92 vodního zákona

Kontrola správnosti sledování a měření objemu vypouštěných odpadních vod dle 92 vodního zákona Kontaktní osoba: Jan Brychta Tel.: 267 994 407 Fax: 272 936 597 E-mail: verejnazakazka@sfzp.cz Zadávací dokumentace dle ustanovení 44 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Název veřejné zakázky

Více

NEJČASTĚJŠÍ POCHYBENÍ PŘI PODÁNÍ ŽÁDOSTI O PODPORU V RÁMCI INTEGROVANÉHO REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU, SC 2.5, VÝZVA Č

NEJČASTĚJŠÍ POCHYBENÍ PŘI PODÁNÍ ŽÁDOSTI O PODPORU V RÁMCI INTEGROVANÉHO REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU, SC 2.5, VÝZVA Č NEJČASTĚJŠÍ POCHYBENÍ PŘI PODÁNÍ ŽÁDOSTI O PODPORU V RÁMCI INTEGROVANÉHO REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU, SC 2.5, VÝZVA Č. 16 ENERGETICKÉ ÚSPORY V BYTOVÝCH DOMECH S ohledem na zjištění učiněná při posuzování

Více

Všeobecné obchodní podmínky e-shopu korporace:

Všeobecné obchodní podmínky e-shopu korporace: Všeobecné obchodní podmínky e-shopu korporace: Realsan Group SE, Ruprechtická 732/8, Liberec, PSČ 46001, IČO: 28701062, DIČ: CZ28701062, zapsaná v oddílu H, vložka 5 u Krajského soudu v Ústí nad Labem.

Více

MDT xxx TECHNICKÁ NORMA ŽELEZNIC Schválena: 01.06.1979. Ochrana zabezpečovacích zařízení před požárem

MDT xxx TECHNICKÁ NORMA ŽELEZNIC Schválena: 01.06.1979. Ochrana zabezpečovacích zařízení před požárem MDT xxx TECHNICKÁ NORMA ŽELEZNIC Schválena: 01.06.1979 TNŽ 34 2612 Generální Ředitelství Českých drah Ochrana zabezpečovacích zařízení před požárem TNŽ 34 2612 Tato oborová norma stanoví základní technické

Více

OBCHODNÍ PODMÍNKY 1. ÚVODNÍ USTANOVENÍ

OBCHODNÍ PODMÍNKY 1. ÚVODNÍ USTANOVENÍ OBCHODNÍ PODMÍNKY obchodní společnosti Jan Skopka - Rybářské potřeby Praha 4 - Podolí se sídlem Čenětická 4/2133, 14900 Praha 11 provozovna Rybářské potřeby Praha 4, Podolská 158/33, 147 00 Praha 4 - Podolí

Více

MĚSTO BENEŠOV. Rada města Benešov. Vnitřní předpis č. 16/2016. Směrnice k zadávání veřejných zakázek malého rozsahu. Čl. 1. Předmět úpravy a působnost

MĚSTO BENEŠOV. Rada města Benešov. Vnitřní předpis č. 16/2016. Směrnice k zadávání veřejných zakázek malého rozsahu. Čl. 1. Předmět úpravy a působnost MĚSTO BENEŠOV Rada města Benešov Vnitřní předpis č. 16/2016 Směrnice k zadávání veřejných zakázek malého rozsahu I. Obecná ustanovení Čl. 1 Předmět úpravy a působnost 1) Tato směrnice upravuje závazná

Více

Podpora výroby elektřiny z biomasy a bioplynu (z pohledu ERÚ) Petr Kusý Odbor elektroenergetiky Energetický regulační úřad www.eru.

Podpora výroby elektřiny z biomasy a bioplynu (z pohledu ERÚ) Petr Kusý Odbor elektroenergetiky Energetický regulační úřad www.eru. Podpora výroby elektřiny z biomasy a bioplynu (z pohledu ERÚ) Petr Kusý Odbor elektroenergetiky Energetický regulační úřad www.eru.cz Obsah prezentace Stručné představení ERÚ Zákon č. 180/2005 Sb. o podpoře

Více

Slovník pojmů. z oblasti krizového řízení

Slovník pojmů. z oblasti krizového řízení Slovník pojmů z oblasti krizového řízení Aktuální toxicita je krátkodobé působení vyšší dávky jedovaté (toxické) látky na zdraví člověka nebo jiných živých organismů. Může se projevit při havárii s toxickou

Více

KVALIFIKAČNÍ DOKUMENTACE k veřejné zakázce zadávané podle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, v platném znění

KVALIFIKAČNÍ DOKUMENTACE k veřejné zakázce zadávané podle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, v platném znění KVALIFIKAČNÍ DOKUMENTACE k veřejné zakázce zadávané podle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, v platném znění název veřejné zakázky: Rekonstrukce VZT zařízení č. 1, 2 a 3 v OZ druh zadávacího

Více

S 110/03-2580/03 V Brně dne 16. července 2003

S 110/03-2580/03 V Brně dne 16. července 2003 S 110/03-2580/03 V Brně dne 16. července 2003 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení č.j. S 110/03, zahájeném dne 16. června 2003 podle 18 zákona č. 71/1967 Sb., o správním řízení (správní

Více

Obce a DPH. po 1. 1. 2009

Obce a DPH. po 1. 1. 2009 Obce a DPH po 1. 1. 2009 Není to tak dávno, co jsem se na stránkách Veřejné správy zabýval problematikou daně z přidané hodnoty u obcí (Veřejná správa číslo 5/2008). V té době díky definici obratu pro

Více

OBEC HORNÍ BOJANOVICE obecně závazná vyhláška č. 05/2005

OBEC HORNÍ BOJANOVICE obecně závazná vyhláška č. 05/2005 OBEC HORNÍ BOJANOVICE obecně závazná vyhláška č. 05/2005 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy a třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů vznikajících na území obce Horní Bojanovice,

Více

I. Objemové tíhy, vlastní tíha a užitná zatížení pozemních staveb

I. Objemové tíhy, vlastní tíha a užitná zatížení pozemních staveb I. Objemové tíhy, vlastní tíha a užitná zatížení pozemních staveb 1 VŠEOBECNĚ ČSN EN 1991-1-1 poskytuje pokyny pro stanovení objemové tíhy stavebních a skladovaných materiálů nebo výrobků, pro vlastní

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE. k zakázce malého rozsahu: ZAKÁZKA MALÉHO ROZSAHU NA DODÁNÍ NÁBYTKU V RÁMCI PROJEKTU KVALITNÍ A EFEKTIVNÍ VÝUKA.

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE. k zakázce malého rozsahu: ZAKÁZKA MALÉHO ROZSAHU NA DODÁNÍ NÁBYTKU V RÁMCI PROJEKTU KVALITNÍ A EFEKTIVNÍ VÝUKA. ZADÁVACÍ DOKUMENTACE k zakázce malého rozsahu: ZAKÁZKA MALÉHO ROZSAHU NA DODÁNÍ NÁBYTKU V RÁMCI PROJEKTU KVALITNÍ A EFEKTIVNÍ VÝUKA Stránka 1 z 15 Název zakázky: Zakázka malého rozsahu na dodání nábytku

Více

2. UZAVŘENÍ KUPNÍ SMLOUVY

2. UZAVŘENÍ KUPNÍ SMLOUVY OBCHODNÍ PODMÍNKY obchodní společnosti Nářadí Slavkov, s.r.o. se sídlem Slavkov u Brna, Zborovská 26, PSČ 694 01 identifikační číslo: 262 59 479 zapsané v obchodním rejstříku vedeném Krajským soudem v

Více

Makroekonomie I. Přednáška 2. Ekonomický růst. Osnova přednášky: Shrnutí výpočtu výdajové metody HDP. Presentace výpočtu přidané hodnoty na příkladě

Makroekonomie I. Přednáška 2. Ekonomický růst. Osnova přednášky: Shrnutí výpočtu výdajové metody HDP. Presentace výpočtu přidané hodnoty na příkladě Přednáška 2. Ekonomický růst Makroekonomie I Ing. Jaroslav ŠETEK, Ph.D. Katedra ekonomiky Osnova přednášky: Podstatné ukazatele výkonnosti ekonomiky souhrnné opakování předchozí přednášky Potenciální produkt

Více

2002, str. 252. 1 Jírová, H.: Situace na trhu práce v České republice. Transformace české ekonomiky. Praha, LINDE,

2002, str. 252. 1 Jírová, H.: Situace na trhu práce v České republice. Transformace české ekonomiky. Praha, LINDE, Úkolem diplomové práce, jejíž téma je Politika zaměstnanosti (srovnání podmínek v ČR a EU), je na základě vyhodnocení postupného vývoje nezaměstnanosti v České republice od roku 1990 analyzovat jednotlivé

Více

Odůvodnění veřejné zakázky. Přemístění odbavení cestujících do nového terminálu Jana Kašpara výběr generálního dodavatele stavby

Odůvodnění veřejné zakázky. Přemístění odbavení cestujících do nového terminálu Jana Kašpara výběr generálního dodavatele stavby Odůvodnění veřejné zakázky Veřejná zakázka Přemístění odbavení cestujících do nového terminálu Jana Kašpara výběr generálního dodavatele stavby Zadavatel: Právní forma: Sídlem: IČ / DIČ: zastoupen: EAST

Více

Název veřejné zakázky: Sdružené služby dodávky zemního plynu pro Mikroregion Střední Haná na rok 2013

Název veřejné zakázky: Sdružené služby dodávky zemního plynu pro Mikroregion Střední Haná na rok 2013 ZADÁVACÍ DOKUMENTACE nadlimitní veřejné zakázky zadávané druhem otevřeného řízení dle 27 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách (dále jen zákon ) Název veřejné zakázky: Sdružené služby dodávky zemního

Více

Metodika kurzu Fiktivní firma

Metodika kurzu Fiktivní firma Metodika kurzu Fiktivní firma Autor: Lucie Václavková Organizace: GLE o. p. s. Tyršova 1832/7 120 00 Praha 2 říjen, 2013 Obsah Obsah... 1 Úvod... 2 1 Základní identifikace projektu... 3 Realizátor projektu...

Více