Komunikační procesy a jejich dopad do firemního prostředí

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Komunikační procesy a jejich dopad do firemního prostředí"

Transkript

1

2 Komunikační procesy a jejich dopad do firemního prostředí L 11 Ing. Jiří Šnajdar 2015

3 Komunikační procesy a jejich dopad do firemního prostředí specifika manažérských procesů. Základem mezilidské interakce je komunikace. Tato věta je často uváděná v různých učebnicích sociální psychologie, avšak definování pojmů "interakce" a komunikace" bývá u různých autorů velmi odlišné.

4 Interakce je činnost, která probíhá mezi minimálně dvěma jedinci. Činnost je zde však chápána velmi široce jako taková činnost, při níž se s existencí druhého člověka počítá, a to buď implicitně (reálně, skutečně) nebo jen potencionálně, tj. počítá se s tím, že by to mohlo mít na druhého člověka určitý vliv." (J.Křivohlavý).

5 Sociální percepce je proces, kdy jedinec poznává sociální realitu (lidi, skupiny, interpersonální situace, vztahy apod.). Aby sociální percepce mohla proběhnout, vyžaduje na straně percipujícího určitou úroveň smyslů a sociální senzitivitu. V průběhu procesu sociální percepce je nutno mít na vědomí, že celý proces je zatížen subjektivitou.

6 Interakce mezi jedinci je prováděná pomocí symbolů. Symbol může mít podobu mluveného slova, gest, písma, činu - vždy je však vyjádřením vzniklého vztahu. Symbolickým vyjádřením interakce je tedy komunikace. Z. Vybíral ( VybíraL 2000) shromáždil definice, snažící se vyjádřit co nejpřesněji pojem "komunikace'' a rozdělil je do tří části: a) V první skupině byly zařazeny definice s technicistním přístupem. Zúžily komunikování na předávání informací, zkoumaly zejména kódování, komunikační kanály, kapacitu komunikace, ruchy, jazykové jevy z pohledu statistiky.

7 b) Ve druhé skupině jsou zařazeny definice s široce humanistickým pojetím, s přeceněním pragmatického rámce. Zabývaly se zejména vzájemným kontaktem, vztahem mezi vysílajícím a příjemcem, porozuměním závěru, ovlivňováním, přesvědčováním, odmítáním apod. c) Třetí skupina je zastoupení výrokem H. Lasswella, který komunikaci definoval jako,kdo říká co jakým kanálem ke komu s jakým účinkem". Vyjádřený pohled vyhovoval politickému a sociologickému pohledu, zdůraznil jak je důležité vymezit přesně osobu vysílajícího i příjemce, volit prostředky. K tomuto modelu přibylo postupem času i "proč" a "s jakým záměrem".

8 J. Řezáč definuje pojem "komunikace": "Komunikace je výpověď o tom, jak člověk chápe, "vidí", interpretuje sebe, jiné lidi a vztahy mezi nimi. Výpověď člověka je vždy subjektivní a vždy je zároveň jak sdělením druhému, tak i výpovědí o sobě. Shrneme-li hlavní charakteristiky komunikace, lze je formulovat takto: Interakce je prováděná pomocí symbolů, tj. pomocí slov, gest, písma, činů apod.

9 pokrč Komunikaci lze definovat jako "kdo říká co jakým kanálem ke komu a s jakým účinkem proč s jakým záměrem. Komunikace je sociální psychologií chápána jako jeden ze základních sociálně psychologických procesů.

10 Komunikační proces Zajímavý méně obvyklý pohled na definici komunikace přináší F. S. von Thun (in Von Thun, str. 19). Komunikaci nazývá "anatomii sdělení". Dělí ji na základní proces a čtyř obsažné sdělení. "Je tu zdroj, který chce něco sdělit. Svůj záměr zakóduje do rozpoznatelných znaků; to, co sděluje, nazýváme sdělením. Příjemce pak má tento vnímaný útvar dekódovat. Zpravidla spolu vyslané a přijaté sdělení obstojně souhlasí, takže dojde k porozumění."

11 Příjemce vysílá ve své zprávě zvýrazněnou jednu ze stránek, příjemce tuto zprávu přijme také v jedné z nich- může se však stát, že každý bude pracovat se zprávou na jiné úrovni. Věcný obsah sděluje, o čem chce vysílající příjemce zpravit. Jedná se o skutečně věcnou informaci. Zejména v profesní oblasti by měla být tato stránka co nejčastěji v popředí.

12 Sebeprojev je ta část informace, která uvádí, co všechno chce příjemce sdělit o sobě. Sděluje, jak jedinec vystupuje a prezentuje se, jakou má náladu, jak se umí vyjadřovat, jak rozvíjí své myšlenky. Tuto stránku často používáme při různých "hrách", kdy se potřebujeme nebo chceme prezentovat v lepším světle, získat výhodu apod.

13 Vztah je ta část, která dává na vědomí, co si jedinec o svém protějšku myslí a jaký je mezi nimi opravdu vztah, jaký má postoj k jeho osobě. Vysílající to dává najevo tónem, formulací, neverbální komunikací. Vztahovou stránku sdělení je potřeba vnímat jako "poselství o tobě", ale také poselství o mně samotném. Příjemce jakékoliv impulsy v této oblasti velmi citlivě vnímá a reaguje na ně.

14 Výzva je ta stránka, která pobízí, snaží se zapůsobit na chování příjemce. Tato snaha je více nebo méně skrytá, zpravidla záleží na situaci a možnostech vysílajícího, jak otevřenou formu zvolí. Jedno sdělení obsahuje všechny čtyři stránky. Je to jakýsi balíček s poselstvím. Zpráva v poselství může být vyjádřena implicitně (tj. nevyjádřená slovně, otevřeně, ale je skryta, jako podsunutá informace) nebo explicitně (tj. výslovně vyjádřená).

15 Teorie uvádí, že každý člověk inklinuje k vyzvedávání jedné ze stránek sdělení, a to u přijímání i vysílání zprávy. Znamená to, že se mohou v komunikačním aktu dostat do interakce lidé. kteří mají úplně jinou percepci ve stejné situaci, např. jedinec s preferencí vztahové stránky a věcné stránky. Představme si, že "věcně" založený manažer komunikuje se.. vztahově" zaměřeným kolegou. Sdělí mu: "Vaše oddělení nedodalo včas dohodnutý počet výrobků pro zákazníka."

16 F. S. von Thun se zamýšlí i nad "základním zákonem" komunikace, že každé chování je zároveň sdělení. Nelze tedy nekomunikovatabych komunikoval, nemusím nutně hovořit. Podle jeho schématu i pouhé mlčení je sdělení. Jeho možný význam je na následujícím grafu (in Von Thun, 2005, str. 26): MLČENÍ chci mít svůj klid mluv na mě nejste pro mne zajímavým partnerem k rozhovoru

17 V komunikačním procesu je obsaženo mnoho sdělení; tato sdělení je možno rozdělit do čtyř stránek: věcný obsah, sebeprojev, vztah, význam. Při zapojení se do komunikačního procesu upřednostňuje vysílající i přijímající jednu z těchto stránek. I člověk, který mlčí, sděluje všechny čtyři stránky projevu- podle situačního kontextu je jedna z nich upřednostňována.

18 Komunikační akt obsahuje význam, obsah komunikace, sdílení a spojení. (Janoušek) Pod pojmem význam můžeme chápat informace, emoce, hodnoty, ideály, dovednosti, názory apod. Obsah komunikace pak není totéž, co význam. Je to jen část významu, dá se říci, že se jedná pouze o význam slov, která jsou vysílajícím vyřčena. Význam celé komunikace navíc dává vědět, jak se vyřčený obsah váže na osobnost komunikujících, na jejich tendencí ke vzájemnému vztahu, dále ukazuje i na celkový kontext komunikačního aktu apod.

19 Význam obsahují jak předpoklady pro komunikační akt, tak i výsledky tohoto aktu. Výsledkem aktu je pak sdílení významu toho, co bylo vysláno, mezi účastníky komunikace. Toto sdílení významů se netýká jen verbální složky komunikace, ale i neverbálních projevů, jako je úsměv, pokynutí, projevení emocí apod. Aby vztah mezi účastníky mohl proběhnout, musí dojít ke spojení, propojení mezi účastníky v průběhu aktu. navázání kontaktu, jeho udržování a prohlubování.

20 Rozdíl mezi sdělováním a sdílením. Z tohoto pohledu pak lze zařadit mezi komunikující i ty, kdo pouze přihlíží výměně slov mezi druhými lidmi. Sdílení "vyjadřuje, jak je sdělení prožíváno, jaké zaujetí a intenzitu emocí vzbuzuje. Sdělení lze charakterizovat jako jakýkoliv projev člověka, spontánní i záměrný. Vždy však nese pro druhého aktéra komunikačního aktu informaci. Sdělení se skládá ze souborů symbolů, které pomáhají sdělit zamýšlenou informaci.

21 Komunikační akt je proces, který je zajímavý tím, že aktéři jsou spolutvůrci, ovlivňují jeho proces a zároveň však jsou i nedílnou součásti, která je procesem ovlivňována. Při porozumění pak dochází k dvojité úloze, vysílání a přijímání informací a záleží na mnoha faktorech, nakolik je informace na obou stranách rozdílně pochopena. Sdělování významů, které je zprostředkováno aktérům komunikačním procesem, se děje pomocí slov, nebo "jen" gest či mimiky. To znamená, že komunikaci samotnou dělíme na:

22 a) neverbální komunikaci b) verbální komunikaci Obě dvě, verbální i neverbální, může být ze strany vysílajícího záměrná či nezáměrná. Tato záměrnost nebo nezáměrnost neznamená vylučující se možnosti, ale naopak doplňující se možnosti, podporující co nejpřesnější sdělení. Záměrnost se objevuje jak ze strany vysílajícího sdělit svoji myšlenku a pocity, ale také záměr sdělit právě tento obsah a záměr vstoupit do interakce právě s přijímající osobou.

23 Shrneme-li hlavní charakteristiky komunikačního aktu, lze je formulovat takto: Komunikační akt obsahuje význam, obsah, sdílení a spojení. Od sdílení je nutno odlišovat sdělení. Sdělování se děje pomocí verbální a neverbální komunikace. Obě dvě složky, verbální i neverbální komunikace, mohou být záměrné nebo nezáměrné.

24 Shrneme-li hlavní charakteristiky verbální komunikace, lze je charakterizovat takto: Verbální komunikace pomáhá dorozumívat se pomocí slov, přičemž komunikačního aktu se může zúčastnit jeden nebo více aktérů. Verbální komunikace je proces, ve kterém probíhá výběr, kombinace a produkce jazykových znaků při počátku, poté sdělování, percepce a recepce v průběhu a na konci pochopení a porozumění. Aktéři komunikačního aktu se musí ujednotit na dvou základních pravidlech: na používání jednoho jazyka a na významech jednotlivých slov.

25 Při analýze verbální komunikace se zaměřujeme na denotaci a konotaci, na zvolenou míru abstrakce a přímočarosti, na dodržování gramatických a kulturních pravidel, na používání egocentričnosti a sociometričnosti mluvy. Při zaměření se na komunikační styly lze usuzovat i na osobnostní rysy aktérů. Rozlišujeme komunikační styl analytický, řídící, přátelský, expresivní. Verbální komunikaci lze analyzovat i z hlediska formálního, kde si všímáme objemu komunikace, podílů aktérů na komunikaci, způsobu předávání slov, průběhu komunikace, povahy interakcí.

26 Manažerská komunikace Manažerská komunikace v multikulturní firmě je jedna z oblastí, na kterých lze zcela zřetelně pozorovat vliv "rodné" kultury manažera na jeho komunikaci, pohled na "správné" řízení a motivování podřízených, na potřebu kontroly atd. Každá kultura má specifický pohled na jednotlivé aspekty firemní komunikace.

27 Ve společnostech, které jsou maskulinní, lze očekávat manažery s potřebou přímé komunikace, s konstruktivním přístupem ve vypjatých situacích, s potřebou hledat výzvy; ve společnostech, které se snaží vyhnout riziku, bude kladen důraz na přesné a jasné definování řízení komunikačních procesů, bude kladen důraz na výrazně formální formu firemní komunikace.

28 Stejně tak ovlivní kultura i volbu prostředků firemní komunikace: zatímco v našich podmínkách se jen stěží dostává ke slovu minulým režimem zprofanovaná vizuální komunikace, v německých podnicích je zcela běžná. Podle míry improvizace, kterou kultura dané společnosti povoluje jako přípustnou, bude přísně nebo benevolentně hlídán i přenos informací, přesnost tohoto přenosu, možnost vzniku komunikačního šumu.

29 Kultura ovlivňuje komunikační procesy firmy, ale také osobnost manažera, obecněji tedy i management společnosti. V praktických situacích Je to manifestováno volbou manažerského stylu, konkrétním chováním, způsobem prezentace, osobní komunikací, osobním hodnotovým žebříčkem coby normou u těch, kteří mají za úkol vytvářet strategické plány firmy. V multikulturní firmě se však střetávají při interakci a komunikaci aktéři z více kulturních světů.

30 Pohled na nejlepší řízení si nesou své vlastní "správné" premisy a v případě kolizní situace se setkávají s novými aspekty - potřebami manažerské komunikace v multikulturním prostředí. Postupně jsou okolnostmi učeni vystoupit ze svého monokulturního myšlení a hledat nové standardy ve své práci. Definice firemní komunikace Na firemní komunikaci lze nahlížet jako na jeden ze speciálních druhů sociální komunikace. Platí pro ni stejná obecná pravidla jako pro jakýkoliv jiný druh komunikace: lze rozlišit záměr mluvčího, smysl sdělení pro mluvčího, věcný obsah sdělení, smysl sdělení pro příjemce, efekt sdělení na příjemce.

31 V užším pojetí se firemní komunikace uskutečňuje mezi jednotlivými pracovníky navzájem, a to na různých i stejných stupních hierarchie; dále sem zařazujeme také komunikaci mezi zaměstnanci firmy a dodavateli, mezi zaměstnanci a veřejností, ovlivňování vnějšího prostředí jednáním manažerů, vyjádření mluvčích firem pro média apod. V širším pojetí lze chápat firemní komunikaci jako ovlivňování zaměstnanců firmy firemní kulturou; úroveň této kultury působí na komunikaci, jednání, chování, rozhodování a je tak obsažena v komunikačním aktu zúčastněných.

32 Firemní komunikace má některé specifické rysy. Firemní komunikace má specifické vstupy a předem požadované nejdůležitější výstupy. K tomuto patří vize, poslání firmy, strategie řízení, vztah k zaměstnancům i okolí, požadovaný cíl apod.; do nejdůležitějších výstupů je zařazena interpersonální komunikace, utváření postojů, motivační propojenost jednotlivých informací i přístupu manažera.

33 Potřebné vstupy: vize firmy, poslání firmy, zvolená strategie řízení pracovníku i procesů, vztah manažerů k zaměstnancům, vztah pracovníků k zákazníkům, vztah pracovníků k okolí, cíle firmy zjevné i skryté, cíle komunikační sítě, komunikační nástroje manažerů. Nejdůležitější výstupy: interpersonální komunikace, motivační propojenost, utváření postojů pomocí řízení, cílové chování pracovníků, komunikační techniky manažerů.

34 Jedním ze základních aspektů firemní komunikace je její vztahovost k cíli. Obecně lze říci, že hlavním cílem je propojit pomocí informací a vztahů organizaci směrem uvnitř (tj. mezi zaměstnanci) a směrem ven (k okolí). Hlavní cíl se v každodenních pracovních činnostech specifikuje do jednotlivých konkrétních cílů, které dělíme podle procesů, skupiny ovlivňovaných zaměstnanců, potřebných výsledků, časových možností. Nejen pro výrobu, ale i pro úspěšnou firemní komunikaci je předpokladem stanovení takových cílů firmy, které jsou jasně formulované a podané takovým způsobem, aby byly srozumitelné pro všechny úrovně pracovníků, od top managementu až po vykonavatele.

35 cíle firemní komunikace musí pokrývat hlavní problémy firmy, kterými jsou: zvyšování hodnoty firmy; zisk; motivace; produktivita; zdroje; kvalita a výchova vedoucích; výchova a postoje zaměstnanců; služba zákazníkům; postavení na trhu; vytváření zákazníků; odpovědnost vůči veřejnosti; existenční jistota pro vedoucí; prestiž, slávu, uspokojení příslušníků firmy. Aby cíle byly úspěšně splněny, tedy aby mohla probíhat efektivní komunikace, je třeba již při stanovování cíle zajistit pět předpokladů:

36 a) Má být zadán konkrétně, jednoznačně, např. "Objednejte x tun materiálů pro výrobu na příští měsíc". Manažer má svým vyjádřením a přesnou specifikací co nejvíce upřesnit, co vlastně po pracovníkovi požaduje. b) Zadá-li manažer úkol bez termínu, dá se předpokládat, že pracovník jej bude posouvat podle svého uvážení stále na pozdější dobu a "přebije" jej jinými činnostmi, které zvolí dle vlastního uvážení. Není-li dodržen termín předání práce, je třeba hledat chybu vždy u zadání a způsobu motivace, které manažer používá.

37 c) V praxi se setkáváme u nezkušených manažerů s přístupem, že je dobré lidi vyburcovat, nastavit co nejvyšší laťku a tak dosáhnout vysokých výkonů. Zejména v průběhu devadesátých let, kdy firmy upřednostňovaly mladé manažery (pro jejich nezatížení předchozím režimem a pro znalost cizích jazyků), si tito mladí vůdcové týmů přidávali sebevědomí kopírováním nátlakových vedoucích stylů, bez znalosti individuálních potřeb svých podřízených.

38 d) Podle T. Bati lidé přijmou zodpovědnost pouze za věci, na kterých se podílejí. Manažeři proto musí nejen zadat úkol, ale vést komunikaci tak, aby došlo k oboustrannému odsouhlasení oběma stranami. Důležitá je atmosféra při samotném komunikačním aktu - podřízený má mít natolik důvěru v podporu svého nadřízeného, že bez obav sdělí své pochyby, nejistotu ve vlastní schopnosti nebo se zeptá na podrobnosti.

39 e) Zadá-li manažer úkol bez možnosti měření, ztrácí tak on sám i jeho podřízený jednu z možností kontroly. Ve vyjádřeném příkazu je vždy nutné uvést rozsah, množství, kusy. Dostane-li pracovník instrukci: "Musíte zvýšit prodej", není to konkrétní vyjádření s cílem. Má jej zvýšit o pět procent za den? O tři procenta za týden? Kolik musí minimálně zvýšení činit, aby u svého manažera uspěl?

40 HLA VNÍ CÍL FIRMY Z hlediska manažerského pohledu lze firemní komunikaci charakterizovat jako jeden ze základních nástrojů řízení sytémů ve firmě. Veškeré činnosti a pracovní postupy lze realizovat právě pomocí komunikace. Např. při motivaci pracovníků, kontrole podřízených, sestavování technologických postupů, koordinaci práce týmů nebo oddělení je vždy potřeba přenášet informace, a to jak mluvenou formou, tak např. u některých úkonů formou psanou.

41 Předávání informací psanou formou má zpravidla základ v předchozích situacích, při kterých probíhala často odborná diskuze a postupně i předávání zkušeností, na jejichž základě se poté zjednodušil komunikační akt na kontrolní formulář nebo sestavení příkazu nadřízeného. Tím se zkrátí délka komunikace bez omezení informací o postupech, materiálech apod. Efektivní komunikace je taková, kde podávané a získávané informace mají pro firmu skutečnou hodnotu, je možno je skutečně využít a je ověřitelná i jejich relevantnost. Aby se firemní komunikace opravdu stala nástrojem řízení, je velmi důležité také hodnotit informační propojení jednotlivých pracovníků, a to průběžně, nespokojit se s již jednou vytvořenou sítí.

42 Firemní komunikaci lze také vnímat jako nástroj vyjasňování si hodnot v profesní oblasti. Ve firmě dochází nejen ke komunikaci, která zajišťuje vykonání potřebných pracovních činností, ale také k ovlivňování postojů zaměstnanců pomocí pověstí o firmě, chováním vrcholového managementu, firemní vizí, zvolenými firemními strategiemi, atmosférou ve firmě, úrovní řízení, tradicí firmy a její pověsti v okolí, firemními rituály.

43 Vnější společnost, okolí firmy, je také ovlivněno -a to pověstí firmy, jejím vlivem na kulturní a sociální život, úspěchy, popř. neúspěchy firmy, jednáním managementu s veřejností apod. U zaměstnanců se pak tato skutečnost projevuje jejich spokojeností či nespokojeností, úrovni motivace a loajality k firmě.

44 Firemní komunikace obsahuje informace z vnějšího prostředí firmy, jako je očekávání zákazníků, kvalita výrobků a služeb, rozvoj firmy, požadavky trhu, analýza konkurence a jejich případných možností, ale i z životního prostředí, dále odběratelů a dodavatelů. Informace z vnitřního prostředí zahrnují oblasti řízení procesu a lidí, působení firemní kultury a motivačního systému na zaměstnance.

45 Shrneme-li hlavní charakteristiky firemní komunikace, lze je formulovat takto: Firemní komunikace má všechny charakteristiky sociální komunikace, je prováděna ve specifickém prostředí, které jí konkretizuje. Firemní komunikace zabezpečuje informační, motivační a vztahové propojení ve firmě. Firemní komunikace napomáhá vzájemnému pochopení pracovníků na různých úrovních.

46 Pokrač Firemní komunikace se podílí na změně postojů, utváření hodnot a tím vývoji chování v profesní oblasti. Efektivní firemní komunikace je cílově zaměřená. Děkuji Vám za pozornost.

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Fakulta ekonomických studií katedra řízení podniku. Předmět: ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ (B-RLZ)

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Fakulta ekonomických studií katedra řízení podniku. Předmět: ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ (B-RLZ) VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Fakulta ekonomických studií katedra řízení podniku Předmět: ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ (B-RLZ) Téma 7: HODNOCENÍ PRACOVNÍHO VÝKONU, ODMĚŇOVÁNÍ ŘÍZENÍ PRACOVNÍHO VÝKONU

Více

STANDARD 3. JEDNÁNÍ SE ZÁJEMCEM (ŽADATELEM) O SOCIÁLNÍ SLUŽBU

STANDARD 3. JEDNÁNÍ SE ZÁJEMCEM (ŽADATELEM) O SOCIÁLNÍ SLUŽBU STANDARD 3. JEDNÁNÍ SE ZÁJEMCEM (ŽADATELEM) O SOCIÁLNÍ SLUŽBU CÍL STANDARDU 1) Tento standard vychází ze zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách (dále jen Zákon ) a z vyhlášky č. 505/2006 Sb., kterou

Více

Marketing. Modul 3 Zásady marketingu

Marketing. Modul 3 Zásady marketingu Marketing Modul 3 Zásady marketingu Výukový materiál vzdělávacích kurzů v rámci projektu Zvýšení adaptability zaměstnanců organizací působících v sekci kultura Tento materiál je spolufinancován z Evropského

Více

Ing. Martin Musil FM VŠE J. Hradec e-mail: musil@fm.vse.cz tel.: 384 417 245

Ing. Martin Musil FM VŠE J. Hradec e-mail: musil@fm.vse.cz tel.: 384 417 245 SOCIÁLNÍ PEDAGOGIKA Podmínky ukončení Napsání písemného testu s min. úspěšností 60%. Forma testu bude částečně esejová a částečně zaškrtávací. Ing. Martin Musil FM VŠE J. Hradec e-mail: musil@fm.vse.cz

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI DĚTI PATŘÍ DOMŮ, O.S., V ROCE 2008

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI DĚTI PATŘÍ DOMŮ, O.S., V ROCE 2008 VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI DĚTI PATŘÍ DOMŮ, O.S., V ROCE 2008 1. Základní údaje o sdružení Název: Děti patří domů, o.s. Sídlo: Višňovka 185, 252 03 Řitka Identifikační číslo: 22682660 Zapsáno u MV ČR pod

Více

CÍRKEVNÍ DOMOV MLÁDEŽE SVATÉ RODINY A ŠKOLNÍ JÍDELNA s.r.o. Grohova 107/10 60200 Brno ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DOMOVA MLÁDEŽE

CÍRKEVNÍ DOMOV MLÁDEŽE SVATÉ RODINY A ŠKOLNÍ JÍDELNA s.r.o. Grohova 107/10 60200 Brno ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DOMOVA MLÁDEŽE CÍRKEVNÍ DOMOV MLÁDEŽE SVATÉ RODINY A ŠKOLNÍ JÍDELNA s.r.o. Grohova 107/10 60200 Brno ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DOMOVA MLÁDEŽE 1. Identifikační údaje. 1.1.Název ŠVP: Školní vzdělávací program pro mimoškolní

Více

Management. Modul 5 Vedení lidí a leadership

Management. Modul 5 Vedení lidí a leadership Management Modul 5 Vedení lidí a leadership Výukový materiál vzdělávacích kurzů v rámci projektu Zvýšení adaptability zaměstnanců organizací působících v sekci kultura Tento materiál je spolufinancován

Více

Vzorový test pro přijímací řízení do magisterského navazujícího studia modul ekonomika řízení lidských zdrojů

Vzorový test pro přijímací řízení do magisterského navazujícího studia modul ekonomika řízení lidských zdrojů 1. Jaká jsou základní historická vývojová stadia personálního řízení? a) personální administrativa, strategické personální řízení, řízení intelektuálního kapitálu, řízení mobility zaměstnanců b) personální

Více

Katalog vzdělávání 2015

Katalog vzdělávání 2015 Katalog vzdělávání 2015 Obsah Osobnostní rozvoj... 3 1. Komunikační dovednosti... 3 2. Prezentační dovednosti... 3 3. Lektorské dovednosti a kompetence... 3 4. Vyjednávání v každodenní praxi... 4 5. Jak

Více

5. 18 Konverzace v anglickém jazyce

5. 18 Konverzace v anglickém jazyce Charakteristika předmětu 5. 18 Konverzace v anglickém jazyce Cílem výuky Konverzace v anglickém jazyce je rozvíjet u žáků předpoklady pro mezikulturní komunikaci v rámci Evropy i světa a k užívání jazyka

Více

Popis realizace sociální služby Keramická dílna Eliáš. Poslání. Hlavními cíli naší dílny jsou

Popis realizace sociální služby Keramická dílna Eliáš. Poslání. Hlavními cíli naší dílny jsou Popis realizace sociální služby Keramická dílna Eliáš Poslání Posláním Keramické dílny Eliáš je umožňovat lidem s postižením začlenění do společnosti s ohledem na jejich zvláštní situaci. Posláním je pomoci

Více

Pracovní právo seminární práce

Pracovní právo seminární práce Pracovní právo seminární práce 1. Úvod do problematiky Tématem mé seminární práce je problematika pracovního práva a jeho institutů. V několika nadcházejících kapitolách bych se chtěl zabývat obecnou systematikou

Více

11. Působení stážistů a dobrovolníků

11. Působení stážistů a dobrovolníků 11. Působení stážistů a dobrovolníků Označení dokumentu Vlastník: Mgr. Pavel Říčan Datum: 30. 10. 2011 Připomínkoval: Management Datum: 20. 12. 2012 Vydal: Mgr. Anna Šimonová Datum: 01. 01. 2013 Podpis:

Více

Společná deklarace o práci na dálku vypracovaná evropskými sociálními partnery v pojišťovnictví

Společná deklarace o práci na dálku vypracovaná evropskými sociálními partnery v pojišťovnictví Společná deklarace o práci na dálku vypracovaná evropskými sociálními partnery v pojišťovnictví I. Úvod Po více než deseti letech od 16.července 2002, kdy evropští sociální partneři uzavřeli Rámcovou dohodu

Více

Nabídka vzdělávacích seminářů

Nabídka vzdělávacích seminářů Nabídka vzdělávacích seminářů Vzdělávací semináře na nabízená témata je možné si objednat přímo pro vaší organizaci. Poptávku lze zasílat na emailovou adresu vzdelavani@amalthea.cz. Seznam vzdělávacích

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Mgr. Jitka Hůsková, Mgr. Petra Kašná OŠETŘOVATELSTVÍ OŠETŘOVATELSKÉ POSTUPY PRO ZDRAVOTNICKÉ ASISTENTY Pracovní sešit II/2. díl Recenze: Mgr. Taťána

Více

Regionální rady regionu soudržnosti Severovýchod pro období ukončování ROP Severovýchod 2007-2013

Regionální rady regionu soudržnosti Severovýchod pro období ukončování ROP Severovýchod 2007-2013 Personální strategie Regionální rady regionu soudržnosti Severovýchod pro období ukončování ROP Severovýchod 2007-2013 Největším bohatstvím každého zaměstnavatele jsou jeho zaměstnanci. ~ 1 ~ VIZE PERSONÁLNÍ

Více

VÝKLADOVÁ PRAVIDLA K RÁMCOVÉMU PROGRAMU PRO PODPORU TECHNOLOGICKÝCH CENTER A CENTER STRATEGICKÝCH SLUŽEB

VÝKLADOVÁ PRAVIDLA K RÁMCOVÉMU PROGRAMU PRO PODPORU TECHNOLOGICKÝCH CENTER A CENTER STRATEGICKÝCH SLUŽEB VÝKLADOVÁ PRAVIDLA K RÁMCOVÉMU PROGRAMU PRO PODPORU TECHNOLOGICKÝCH CENTER A CENTER STRATEGICKÝCH SLUŽEB Rámcový program pro podporu technologických center a center strategických služeb schválený vládním

Více

SMLOUVA O POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY č.../2013

SMLOUVA O POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY č.../2013 SMLOUVA O POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY č.../2013 Poskytovatelem sociální služby: Adresa: Sídlo: DOMOV PRO SENIORY JAVORNÍK, p. o., Školní 104, 790 70 J a v o r n í k J A V O R N Í K IČO: 75004101 Zapsán:

Více

Studijní opora. Název předmětu: Organizační chování. Zpracoval: Mgr. Jaromír Ďuriš

Studijní opora. Název předmětu: Organizační chování. Zpracoval: Mgr. Jaromír Ďuriš Studijní opora Název předmětu: Organizační chování Zpracoval: Mgr. Jaromír Ďuriš Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského

Více

Preference v u ívání prost edk elektronické komunikace áky a studenty

Preference v u ívání prost edk elektronické komunikace áky a studenty Preference v u ívání prost edk elektronické komunikace áky a studenty (dotazníkový pr zkum) Zuzana Pustinová Dne ní doba nabízí mnohé mo nosti, jak komunikovat, ani by se ú astníci hovoru nacházeli na

Více

VNITŘNÍ NORMA (Směrnice) č. 4/2010

VNITŘNÍ NORMA (Směrnice) č. 4/2010 Město Štramberk Náměstí 9, 742 66 VNITŘNÍ NORMA (Směrnice) č. 4/2010 Oběh účetních dokladů Platnost: od roku 2010 Pro účetní případy roku 2010, použití od zahájení účtování účetních případů roku 2010.

Více

Metodické doporučení MPSV č. 2/2010 pro postup orgánů sociálně-právní ochrany dětí při případové konferenci

Metodické doporučení MPSV č. 2/2010 pro postup orgánů sociálně-právní ochrany dětí při případové konferenci Metodické doporučení MPSV č. 2/2010 pro postup orgánů sociálně-právní ochrany dětí při případové konferenci Vymezení pojmu a definice případové konference Případová konference je odborná diskuse zainteresovaných

Více

Duchovní služba ve věznicích

Duchovní služba ve věznicích Duchovní služba ve věznicích Obsah 1. ÚVOD... 3 2. VZNIK DUCHOVNÍ SLUŽBY... 3 3. POSLÁNÍ, SMYSL A VÝZNAM SLUŽBY... 4 4. ZÁVĚR... 6 2 1. ÚVOD Už před mnoha tisíci lety se považovalo za tělesné milosrdenství,

Více

ETICKÝ KODEX ZAMĚSTNANCE

ETICKÝ KODEX ZAMĚSTNANCE Střední škola obchodní a služeb SČMSD, Polička, s.r.o. Výtisk číslo: Druh dokumentu: Instrukce ředitele školy List číslo: 1 / 5 Identifikační označení: ETICKÝ KODEX ZAMĚSTNANCE Střední školy obchodní a

Více

Sociální rehabilitace Veřejný závazek

Sociální rehabilitace Veřejný závazek Sociální rehabilitace Veřejný závazek Poskytovatel sociální služby: Život bez bariér, z.ú.. IČO: 26652561 DIČ: CZ 26652561 č.ú.: 78-8511550297/0100 u KB Nová Paka IBAN: CZ6001000000788511550297 SWIFT:

Více

Názory obyvatel na přijatelnost půjček leden 2016

Názory obyvatel na přijatelnost půjček leden 2016 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 286 840 129 E-mail: milan.tucek@soc.cas.cz Názory obyvatel na přijatelnost půjček leden 2016

Více

views přehled motivačních faktorů Jan Vzor Administrace: 03.11.2010 Zpráva vytvořena: 03.10.2011 powered by

views přehled motivačních faktorů Jan Vzor Administrace: 03.11.2010 Zpráva vytvořena: 03.10.2011 powered by views přehled motivačních faktorů Jan Vzor Administrace: 03.11.2010 Zpráva vytvořena: 03.10.2011 powered by S Definice nízkého skóre 1 2 3 6 7 8 9 Definice vysokého skóre Cíle 7 8 Preferuje takovou práci,

Více

Odůvodnění veřejné zakázky. Přemístění odbavení cestujících do nového terminálu Jana Kašpara výběr generálního dodavatele stavby

Odůvodnění veřejné zakázky. Přemístění odbavení cestujících do nového terminálu Jana Kašpara výběr generálního dodavatele stavby Odůvodnění veřejné zakázky Veřejná zakázka Přemístění odbavení cestujících do nového terminálu Jana Kašpara výběr generálního dodavatele stavby Zadavatel: Právní forma: Sídlem: IČ / DIČ: zastoupen: EAST

Více

Zadávací dokumentace

Zadávací dokumentace Zadávací dokumentace Název veřejné zakázky: Fotovoltaická elektrárna Cítov Identifikační údaje zadavatele: Obec Cítov Cítov 203 277 04 Cítov IČ: 00236764 Osoba oprávněná jednat za zadavatele: Ing. Marie

Více

Zadávací dokumentace

Zadávací dokumentace Zadávací dokumentace veřejné zakázky Výběr dodavatele vzdělávacích služeb v rámci projektu Vzdělávání managementu Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, příspěvkové organizace v metodách moderního řízení

Více

Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o.

Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. Číslo projektu Název školy Název Materiálu Autor Tematický okruh Ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0499 Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. VY_32_INOVACE_207_VES_07 Mgr. Jana Nachmilnerová Veřejná

Více

Seriál: Management projektů 7. rámcového programu

Seriál: Management projektů 7. rámcového programu Seriál: Management projektů 7. rámcového programu Část 4 Podpis Konsorciální smlouvy V předchozím čísle seriálu o Managementu projektů 7. rámcového programu pro výzkum, vývoj a demonstrace (7.RP) byl popsán

Více

Příloha č. 1 - Popis realizace sociální služby

Příloha č. 1 - Popis realizace sociální služby Příloha č. 1 - Popis realizace sociální služby 40 Pečovatelská služba Poskytovatel: Nová Belaria, o.s. Žimrovická 663 747 41 Hradec nad Moravicí Kontakt: Statutární zástupci: Dagmar Bielská předseda sdružení

Více

DUCHOVNÍ PÉČE O LAIKY PŮSOBÍCÍ V PASTORAČNÍ SLUŽBĚ CÍRKVE

DUCHOVNÍ PÉČE O LAIKY PŮSOBÍCÍ V PASTORAČNÍ SLUŽBĚ CÍRKVE 13 7. ledna 2001 DUCHOVNÍ PÉČE O LAIKY PŮSOBÍCÍ V PASTORAČNÍ SLUŽBĚ CÍRKVE Směrnice ČBK VYDAL SEKRETARIÁT ČESKÉ BISKUPSKÉ KONFERENCE PRAHA 2001 (PRO VNITŘNÍ POTŘEBU) 1 DUCHOVNÍ PÉČE O LAIKY PŮSOBÍCÍ V

Více

Informace pro provozovatele směnárenské činnosti

Informace pro provozovatele směnárenské činnosti Informace pro provozovatele směnárenské činnosti Jelikož při hotovostních směnárenských službách dochází ke změně charakteru majetku klienta, jsou služby směnáren často využívány pro účely praní špinavých

Více

Principy soužití menšiny s většinovou společností

Principy soužití menšiny s většinovou společností Šance pro Šluknovský výběžek Klíčová aktivita č. 3 Vzdělávací modul MK-02 Principy soužití menšiny s většinovou společností Autor: Mgr. Petra Lušňáková Šluknov 2013 Projekt Šance pro Šluknovský výběžek

Více

1. kolo soutěže probíhá: od 19. 11. 2014 07:00:00 hod do 24. 12.2014 23:59:59 hod

1. kolo soutěže probíhá: od 19. 11. 2014 07:00:00 hod do 24. 12.2014 23:59:59 hod Pravidla soutěže Vyhrajte sadu DVD Disney Účelem tohoto dokumentu je úplná a jasná úprava pravidel soutěže Vyhrajte sadu DVD Disney (dále jen soutěž ). Tato pravidla jsou jediným dokumentem, který závazně

Více

Pokusné ověřování Hodina pohybu navíc. Často kladené otázky

Pokusné ověřování Hodina pohybu navíc. Často kladené otázky MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY ČESKÉ REPUBLIKY Karmelitská 7, 118 12 Praha 1 - Malá Strana Pokusné ověřování Hodina pohybu navíc Často kladené otázky Dotazy k celému PO: Dotaz: Co to přesně

Více

VOLITELNÉ PŘEDMĚTY. 7.24 Pojetí vyučovacího předmětu Etika a etiketa

VOLITELNÉ PŘEDMĚTY. 7.24 Pojetí vyučovacího předmětu Etika a etiketa VOLITELNÉ PŘEDMĚTY 7.24 Pojetí vyučovacího předmětu Etika a etiketa Obecné cíle výuky Etiky a etikety Předmět a výuka je koncipována tak, aby vedla žáky k pochopení zákonitostí slušných mezilidských vztahů

Více

MEZINÁRODNÍ AUDITORSKÝ STANDARD ISA 505 EXTERNÍ KONFIRMACE OBSAH

MEZINÁRODNÍ AUDITORSKÝ STANDARD ISA 505 EXTERNÍ KONFIRMACE OBSAH MEZINÁRODNÍ AUDITORSKÝ STANDARD ISA 505 EXTERNÍ KONFIRMACE (Účinný pro audity účetních závěrek sestavených za období počínající 15. prosincem 2009 nebo po tomto datu) Úvod OBSAH Odstavec Předmět standardu...

Více

Zadávací dokumentace

Zadávací dokumentace Zjednodušené výběrové řízení s uveřejněním dle Příručky pro příjemce finanční podpory projektů Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů v platném znění Název zakázky: Identifikace: Název projektu: VZDĚLÁVACÍ

Více

METODIKA DODRŽOVÁNÍ PRINCIPŮ ÚČELNOSTI, HOSPODÁRNOSTI A EFEKTIVNOSTI PŘI HOSPODAŘENÍ S VEŘEJNÝMI PROSTŘEDKY NÁVRH

METODIKA DODRŽOVÁNÍ PRINCIPŮ ÚČELNOSTI, HOSPODÁRNOSTI A EFEKTIVNOSTI PŘI HOSPODAŘENÍ S VEŘEJNÝMI PROSTŘEDKY NÁVRH METODIKA DODRŽOVÁNÍ PRINCIPŮ ÚČELNOSTI, HOSPODÁRNOSTI A EFEKTIVNOSTI PŘI HOSPODAŘENÍ S VEŘEJNÝMI PROSTŘEDKY NÁVRH 1 ÚVOD Cílem metodiky dodržování principů účelnosti, hospodárnosti a efektivnosti je formulovat

Více

PRAVIDLA soutěže COOP DOBRÉ RECEPTY Jarní probuzení

PRAVIDLA soutěže COOP DOBRÉ RECEPTY Jarní probuzení PRAVIDLA soutěže COOP DOBRÉ RECEPTY Jarní probuzení s konáním 1. 4. 2016 30. 6. 2016 v ČR (www.coopdobrerecepty.cz) 1. Organizátor soutěže a soutěžní období Organizátor soutěže, společnost CCV, s.r.o.,

Více

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 473/2012 Sb.

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 473/2012 Sb. Sbírka zákonů ČR Předpis č. 473/2012 Sb. Vyhláška o provedení některých ustanovení zákona o sociálně-právní ochraně dětí Ze dne 17.12.2012 Částka 177/2012 Účinnost od 01.01.2013 http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2012-473

Více

Provozní řád ELMÍK Dětské centrum

Provozní řád ELMÍK Dětské centrum Provozní řád ELMÍK Dětské centrum ELMET, spol. s r. o. Vypracoval: ing. Lenka Koterová Schválil: Lumír Kysela Platnost od: Revize: Kopie: Podpis: Podpis: 05-01-2015 B 2 z 12 Obsah: ODDÍL I.- Úvodní ustanovení

Více

DRAŽEBNÍ ŘÁD PRO DRAŽBU NEMOVITOSTÍ

DRAŽEBNÍ ŘÁD PRO DRAŽBU NEMOVITOSTÍ DRAŽEBNÍ ŘÁD PRO DRAŽBU NEMOVITOSTÍ Článek 1. Základní ustanovení Tento Dražební řád stanoví organizaci a průběh dražby nemovitostí (dále jen dražba) realizované soudním exekutorem při provádění exekucí

Více

POPIS REALIZACE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Sociální rehabilitace Třinec

POPIS REALIZACE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Sociální rehabilitace Třinec POPIS REALIZACE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Sociální rehabilitace Třinec 1. Poslání Sociální rehabilitace Třinec poskytuje služby sociální rehabilitace lidem bez zaměstnání. Posláním organizace je pomáhat

Více

Standard č.9 Personální a organizační zajištění sociální služby

Standard č.9 Personální a organizační zajištění sociální služby Městys Okříšky, Jihlavská 1, 675 21 Okříšky PEČOVATELSKÁ SLUŽBA OKŘÍÍŠKY Standard č.9 Personální a organizační zajištění sociální služby KRIITÉRIIA 1. Poskytovatel má písemně stanovenou strukturu a počet

Více

Krajská hospodářská komora Střední Čechy. Pravidla soutěže. Poznáváme firmy ve středních Čechách. 1. Pořadatel soutěže. 2. Termín konání soutěže

Krajská hospodářská komora Střední Čechy. Pravidla soutěže. Poznáváme firmy ve středních Čechách. 1. Pořadatel soutěže. 2. Termín konání soutěže Pravidla soutěže (dále jen pravidla soutěže ) Krajská hospodářská komora Střední Čechy Poznáváme firmy ve středních Čechách 1. Pořadatel soutěže se sídlem: Tyršova 106, 261 01 Příbram Zámeček s adresou

Více

Perspektivy financování vysokoškolského studia v České republice se spoluúčastí studentů Jan Lamser

Perspektivy financování vysokoškolského studia v České republice se spoluúčastí studentů Jan Lamser Perspektivy financování vysokoškolského studia v České republice se spoluúčastí studentů Jan Lamser Kulatý stůl na téma: BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ OČIMA STAKEHOLDERŮ 22. září 2008 Základní východiska

Více

Využití EduBase ve výuce 10

Využití EduBase ve výuce 10 B.I.B.S., a. s. Využití EduBase ve výuce 10 Projekt Vzdělávání pedagogů v prostředí cloudu reg. č. CZ.1.07/1.3.00/51.0011 Mgr. Jitka Kominácká, Ph.D. a kol. 2015 1 Obsah 1 Obsah... 2 2 Úvod... 3 3 Autorský

Více

Výzva k podání nabídek

Výzva k podání nabídek Výzva k podání nabídek Zakázka je zadaná podle 12 odst. 3 a 18 odst. 5 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů. Dalšími ustanoveními zákona č. 137/2006 Sb. není zadávací

Více

Role, profil a odborné kompetence průvodců v zavádění Standardů kvality sociálních služeb

Role, profil a odborné kompetence průvodců v zavádění Standardů kvality sociálních služeb Role, profil a odborné kompetence průvodců v zavádění Standardů kvality sociálních služeb Materiál byl vytvořen v rámci zakázky Iniciální vzdělávání průvodců v zavádění Standardů kvality sociálních služeb

Více

Odpovědnost správy sítě je vidět, že cíle popř. V koordinaci s klienty - jsou definovány a upřesněny v průběhu procesu.

Odpovědnost správy sítě je vidět, že cíle popř. V koordinaci s klienty - jsou definovány a upřesněny v průběhu procesu. ROZDÍLY V CÍLECH O co jde základy Pro úspěšné sítě jsou předpokladem jasné a jednoznačné cíle. Pouze z definice cílů vzniká možnost formy spolupráce, sdílení úloh, nebo např. věcné působnosti jednotlivých

Více

Zákon o veřejných zakázkách

Zákon o veřejných zakázkách Zákon o veřejných zakázkách Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů (dále i zákon), je základním stavebním kamenem veřejného investování v České republice. Veřejní a

Více

NAŘÍZENÍ RADY (ES) č. 1264/1999 ze dne 21. června 1999, kterým se mění nařízení (ES) č. 1164/94 o zřízení Fondu soudržnosti RADA EVROPSKÉ UNIE, s

NAŘÍZENÍ RADY (ES) č. 1264/1999 ze dne 21. června 1999, kterým se mění nařízení (ES) č. 1164/94 o zřízení Fondu soudržnosti RADA EVROPSKÉ UNIE, s NAŘÍZENÍ RADY (ES) č. 1264/1999 ze dne 21. června 1999, kterým se mění nařízení (ES) č. 1164/94 o zřízení Fondu soudržnosti RADA EVROPSKÉ UNIE, s ohledem na Smlouvu o založení Evropského společenství,

Více

Bronzový Standard SANATORY č. 9 Komunikace se seniory

Bronzový Standard SANATORY č. 9 Komunikace se seniory Bronzový Standard SANATORY č. 9 Komunikace se seniory Autoři: Jana Tichá, Lukáš Stehno Obsah Úvod... 3 Důvod... 3 Cíl... 3 Úvod do komunikace... 4 Co je komunikace?... 4 Komunikace 1) Verbální = slovní:...

Více

Zaměstnání a podnikání, hrubá a čistá mzda.

Zaměstnání a podnikání, hrubá a čistá mzda. Zaměstnání a podnikání, hrubá a čistá mzda. Téměř každý člověk touží být v práci úspěšný touží pracovně se uplatnit. V průběhu studia si mladý člověk osvojuje znalosti a dovednosti potřebné pro povolání,

Více

obecně závazné vyhlášky o vedení technické mapy obce A. OBECNÁ ČÁST Vysvětlení navrhované právní úpravy a jejích hlavních principů

obecně závazné vyhlášky o vedení technické mapy obce A. OBECNÁ ČÁST Vysvětlení navrhované právní úpravy a jejích hlavních principů O D Ů V O D N Ě N Í obecně závazné vyhlášky o vedení technické mapy obce A. OBECNÁ ČÁST Vysvětlení navrhované právní úpravy a jejích hlavních principů 1. Definice technické mapy Technickou mapou obce (TMO)

Více

Specialista pro vytvá řenívztahů Specialist for Creating Relations

Specialista pro vytvá řenívztahů Specialist for Creating Relations Specialista pro vytvá řenívztahů Specialist for Creating Relations Roman KOZEL If universities want to succeed on the market, they have to deal with higher assertivity their graduates. They need a specialist,

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE ZADÁVACÍ DOKUMENTACE nabídky k veřejné zakázce malého rozsahu Dodávka služeb internetové inzerce volných pracovních míst pro SÚKL Zadavatel : Česká republika, Státní ústav pro kontrolu léčiv organizační

Více

Zajištění provozní funkčnosti platebních automatů a měničů bankovek pro Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. Zadavatel

Zajištění provozní funkčnosti platebních automatů a měničů bankovek pro Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. Zadavatel Základní údaje zadávací dokumentace k veřejné zakázce zadané v zadávacím řízení dle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon ) Název veřejné zakázky:

Více

Školní vzdělávací program pro zájmové vzdělávání ve školním klubu

Školní vzdělávací program pro zájmové vzdělávání ve školním klubu Školní vzdělávací program pro zájmové vzdělávání ve školním klubu Název školy: Základní škola Postřelmov, okres Šumperk, příspěvková organizace Adresa: Postřelmov, Školní 290, PSČ 789 69 IČO: 70984441

Více

Meze použití dílčího hodnotícího kritéria kvalita plnění a problematika stanovování vah kritérií

Meze použití dílčího hodnotícího kritéria kvalita plnění a problematika stanovování vah kritérií kritéria kvalita plnění a problematika Příloha č. B6 Dokumentu Jak zohledňovat principy 3E (hospodárnost, efektivnost a účelnost) v postupech zadávání veřejných zakázek Vydal: Ministerstvo pro místní rozvoj

Více

JAK VÍTĚZIT NAD RIZIKY. Aktivní management rizik nástroj řízení úspěšných firem

JAK VÍTĚZIT NAD RIZIKY. Aktivní management rizik nástroj řízení úspěšných firem JAK VÍTĚZIT NAD RIZIKY Aktivní management rizik nástroj řízení úspěšných firem 1 2 PhDr. Ing. Jiří Kruliš JAK VÍTĚZIT NAD RIZIKY Aktivní management rizik nástroj řízení úspěšných firem Linde Praha akciová

Více

Miroslav Kunt. Srovnávací přehled terminologie archivních standardů ISAD(G), ISAAR(CPF) a české archivní legislativy

Miroslav Kunt. Srovnávací přehled terminologie archivních standardů ISAD(G), ISAAR(CPF) a české archivní legislativy Příloha č. 2 k výzkumné zprávě projektu VE20072009004 Miroslav Kunt Srovnávací přehled terminologie archivních standardů ISAD(G), ISAAR(CPF) a české archivní legislativy Pozn.: Za českou archivní legislativu

Více

Směrnice pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu města Poděbrady

Směrnice pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu města Poděbrady Směrnice pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu města Poděbrady Čl. 1 Obecná ustanovení 1. Tato směrnice upravuje postup při zadávání veřejných zakázek malého rozsahu specifikovaných v 6, 12, 18

Více

Příspěvky poskytované zaměstnavatelům na zaměstnávání osob se zdravotním postižením Dle zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, v platném znění.

Příspěvky poskytované zaměstnavatelům na zaměstnávání osob se zdravotním postižením Dle zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, v platném znění. 6 Právní postavení a ochrana osob se zdravotním postižením Příspěvky poskytované zaměstnavatelům na zaměstnávání osob se zdravotním postižením Dle zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, v platném znění.

Více

Dne 12. 7. 2010 obdržel zadavatel tyto dotazy týkající se zadávací dokumentace:

Dne 12. 7. 2010 obdržel zadavatel tyto dotazy týkající se zadávací dokumentace: Dne 12. 7. 2010 obdržel zadavatel tyto dotazy týkající se zadávací dokumentace: 1. na str. 3 požadujete: Volání a SMS mezi zaměstnanci zadavatele zdarma bez paušálního poplatku za tuto službu. Tento požadavek

Více

CARITAS Vyšší odborná škola sociální Olomouc. Opakovaný pobyt klienta azylových domů pohledem jejich sociálních pracovníků

CARITAS Vyšší odborná škola sociální Olomouc. Opakovaný pobyt klienta azylových domů pohledem jejich sociálních pracovníků CARITAS Vyšší odborná škola sociální Olomouc Absolventská práce Opakovaný pobyt klienta azylových domů pohledem jejich sociálních pracovníků Ivana Rálišová Vedoucí práce: Mgr. Daniela Ochmannová Olomouc

Více

Databáze invazivních vstupů jako zdroj dat pro účinnou kontrolu infekcí

Databáze invazivních vstupů jako zdroj dat pro účinnou kontrolu infekcí NÁZEV PROJEKTU: Databáze invazivních vstupů jako zdroj dat pro účinnou kontrolu infekcí Projekt do soutěže Bezpečná nemocnice na téma: Co můžeme udělat (děláme) pro zdravotníky, aby mohli poskytovat bezpečnou

Více

ODŮVODNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY Dostavba splaškové kanalizace - Prostřední Bečva a Horní Bečva, zhotovitel, dle vyhlášky č. 232/2012 Sb.

ODŮVODNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY Dostavba splaškové kanalizace - Prostřední Bečva a Horní Bečva, zhotovitel, dle vyhlášky č. 232/2012 Sb. ODŮVODNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY Dostavba splaškové kanalizace - Prostřední Bečva a Horní Bečva, zhotovitel, dle vyhlášky č. 232/2012 Sb. Zadavatel Dobrovolný svazek obcí Prostřední Bečva a Horní Bečva Sídlo

Více

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDEK A PROKÁZÁNÍ SPLNĚNÍ KVALIFIKACE A ZADÁVACÍ DOKUMENTACE

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDEK A PROKÁZÁNÍ SPLNĚNÍ KVALIFIKACE A ZADÁVACÍ DOKUMENTACE Technická univerzita v Liberci Studentská 1402/2,461 17 Liberec IČ: 467 47 885 vyřizuje právní oddělení - referent veřejných zakázek VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDEK A PROKÁZÁNÍ SPLNĚNÍ KVALIFIKACE A ZADÁVACÍ DOKUMENTACE

Více

rové poradenství Text k modulu Kariérov Autor: PhDr. Zdena Michalová,, Ph.D

rové poradenství Text k modulu Kariérov Autor: PhDr. Zdena Michalová,, Ph.D Kariérov rové poradenství Text k modulu Kariérov rové poradenství Autor: PhDr. Zdena Michalová,, Ph.D CO JE TO KARIÉROV ROVÉ PORADENSTVÍ? Kariérové poradenství (dále KP) je systém velmi různorodě zaměřených

Více

městské části Praha 3 pro rok 2016 připravila

městské části Praha 3 pro rok 2016 připravila městské části Praha 3 pro rok 2016 připravila městské části Praha 3 pro rok 2016 - Návrh projektu k 3. 2. 2016 Obsah Obsah... 2 1. KONTEXT... 3 2. CÍLE A VÝSTUPY PROJEKTU... 4 3. POSTUP PŘÍPRAVY PARTICIPAČNÍHO

Více

Zdravotní nauka 2. díl

Zdravotní nauka 2. díl Iva Nováková Učebnice pro obor sociální činnost stavba lidského těla Zdravotní nauka 1. díl Učebnice pro obor sociální činnost Iva Nováková ISBN 978-80-247-3708-9 Grada Publishing, a.s., U Průhonu 22,

Více

Profesionální zaměstnanec JLV Systémové nástroje pro rozvoj zaměstnanců včetně nastavení v praxi. sarka.smolkova@jlv.cz

Profesionální zaměstnanec JLV Systémové nástroje pro rozvoj zaměstnanců včetně nastavení v praxi. sarka.smolkova@jlv.cz VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDEK DO VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ ZADÁVACÍ PODMÍNKY Název zakázky Profesionální zaměstnanec JLV Systémové nástroje pro rozvoj zaměstnanců včetně nastavení v praxi. 1. Identifikační údaje zadavatele

Více

O kritériu II (metodické okénko)

O kritériu II (metodické okénko) O kritériu II (metodické okénko) Kritérium II. Autor: Blanka Munclingerová (Netopilová) Úvod Když se poprvé v naší krátké debatní historii objevil koncept "kritérium", byl význam, smysl a účel tohoto konceptu

Více

Kritéria pro získání titulu Ekoškola

Kritéria pro získání titulu Ekoškola Kritéria pro získání titulu Ekoškola Zde uvedená kritéria jsou nezbytným minimem pro udělení prvního titulu Ekoškola na dvouleté období. Při auditu bude přihlédnuto ke konkrétním podmínkám a možnostem

Více

Základní škola a Mateřská škola Blansko, Salmova 17 IČO: 49464213. Vnitřní směrnice B1

Základní škola a Mateřská škola Blansko, Salmova 17 IČO: 49464213. Vnitřní směrnice B1 Základní škola a Mateřská škola Blansko, Salmova 17 IČO: 49464213 Vnitřní směrnice B1 ŠKOLNÍ ŘÁD ZÁKLADNÍ ŠKOLY Obsah: B1 ŠKOLNÍ ŘÁD I. Úvod II. Provoz a vnitřní režim školy III. Prevence sociálně patologických

Více

Vnitřní řád školní družiny

Vnitřní řád školní družiny Waldorfská základní škola Dobromysl o.p.s. IČ: 01811193, IZO: 691005648 Vnitřní řád školní družiny Platný od 1. 9. 2014 Razítko Ředitelka: 1 Obsah 1 Všeobecná ustanovení... 3 2 Práva a povinnosti žáků

Více

Marketing. Modul 5 Marketingový plán

Marketing. Modul 5 Marketingový plán Marketing Modul 5 Marketingový plán Výukový materiál vzdělávacích kurzů v rámci projektu Zvýšení adaptability zaměstnanců organizací působících v sekci kultura Tento materiál je spolufinancován z Evropského

Více

Odůvodnění veřejné zakázky dle 156 zákona. Odůvodnění účelnosti veřejné zakázky dle 156 odst. 1 písm. a) zákona; 2 Vyhlášky 232/2012 Sb.

Odůvodnění veřejné zakázky dle 156 zákona. Odůvodnění účelnosti veřejné zakázky dle 156 odst. 1 písm. a) zákona; 2 Vyhlášky 232/2012 Sb. Zadavatel: Česká republika Ministerstvo zemědělství Pozemkový úřad Tábor Název veřejné zakázky : Komplexní pozemková úprava Chotčiny Sídlem: Husovo náměstí 2938 390 01 Tábor Zastoupený: Ing. Davidem Mišíkem

Více

účetních informací státu při přenosu účetního záznamu,

účetních informací státu při přenosu účetního záznamu, Strana 6230 Sbírka zákonů č. 383 / 2009 Částka 124 383 VYHLÁŠKA ze dne 27. října 2009 o účetních záznamech v technické formě vybraných účetních jednotek a jejich předávání do centrálního systému účetních

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ VÝLETY

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ VÝLETY ZÁKLADNÍ ŠKOLA BŘECLAV, SLOVÁCKÁ 40 ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ VÝLETY (platný od 12.4.2016) Projednáno na provozní poradě v dubnu 2016 Mgr. Iva Jobánková ředitelka školy 1 Obecná ustanovení Na základě ustanovení

Více

5.6.6.3. Metody hodnocení rizik

5.6.6.3. Metody hodnocení rizik 5.6.6.3. Metody hodnocení rizik http://www.guard7.cz/lexikon/lexikon-bozp/identifikace-nebezpeci-ahodnoceni-rizik/metody-hodnoceni-rizik Pro hodnocení a analýzu rizik se používají různé metody. Výběr metody

Více

Novela zákona o DPH a změny v programu Účtárna k 1.4.2011

Novela zákona o DPH a změny v programu Účtárna k 1.4.2011 Novela zákona o DPH a změny v programu Účtárna k 1.4.2011 Vážení uživatelé programového vybavení firmy VIS, jistě jste z médií zaznamenali informaci, o novelizaci zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané

Více

Město Horní Bříza. Čl. 1 Úvodní ustanovení

Město Horní Bříza. Čl. 1 Úvodní ustanovení Město Horní Bříza Obecně závazná vyhláška č. 6/2011, kterou se stanoví podmínky k zabezpečení požární ochrany při akcích, kterých se účastní větší počet osob Zastupitelstvo města Horní Bříza se na svém

Více

3. TELEMATIKA A PODNIKOVÉ ŘÍDÍCÍ SYSTÉMY

3. TELEMATIKA A PODNIKOVÉ ŘÍDÍCÍ SYSTÉMY 3. TELEMATIKA A PODNIKOVÉ ŘÍDÍCÍ SYSTÉMY Informace sehrávaly v podniku bezesporu již dříve důležitou roli, ale v současnosti mohou vhodné informace v kombinaci se zlepšenými podnikovými procesy a vhodnou

Více

Směrnice č. 2/2014 INTERNÍ PROTIKORUPČNÍ PROGRAM DRÁŽNÍHO ÚŘADU. *crdux007p1zx* Aktualizace květen 2016

Směrnice č. 2/2014 INTERNÍ PROTIKORUPČNÍ PROGRAM DRÁŽNÍHO ÚŘADU. *crdux007p1zx* Aktualizace květen 2016 Drážní úřad Wilsonova 300/8 121 06 Praha 2 - Vinohrady *crdux007p1zx* CRDUX007P1ZX Č. j.: DUCR-55931/14/Mj Směrnice č. 2/2014 INTERNÍ PROTIKORUPČNÍ PROGRAM DRÁŽNÍHO ÚŘADU Aktualizace květen 2016 Úplné

Více

- znalost zákazníka (propojeno s jinými obory sociologie, psychologie)

- znalost zákazníka (propojeno s jinými obory sociologie, psychologie) Otázka: Marketingový plán a reklama Předmět: Ekonomie Přidal(a): stepa-eko MARKETING = nauka o trhu - základem marketingu je poznání trhu a práce s ním - provádí se zde činnosti označované jako průzkum

Více

KLÍČE KE KVALITĚ (METODIKA II)

KLÍČE KE KVALITĚ (METODIKA II) KLÍČE KE KVALITĚ (METODIKA II) Systém metodické, informační a komunikační podpory při zavádění školních vzdělávacích programů s orientací na rozvoj klíčových kompetencí a růst kvality vzdělávání Anotace

Více

-1- N á v r h ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ. 1 Předmět úpravy

-1- N á v r h ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ. 1 Předmět úpravy -1- I I. N á v r h VYHLÁŠKY ze dne 2009 o účetních záznamech v technické formě vybraných účetních jednotek a jejich předávání do centrálního systému účetních informací státu a o požadavcích na technické

Více

O b s a h : 12. Úřední sdělení České národní banky ze dne 1. října 2001 k využívání outsourcingu bankami

O b s a h : 12. Úřední sdělení České národní banky ze dne 1. října 2001 k využívání outsourcingu bankami Částka 16 Ročník 2001 Vydáno dne 5. října 2001 O b s a h : ČÁST OZNAMOVACÍ 12. Úřední sdělení České národní banky ze dne 1. října 2001 k využívání outsourcingu bankami 13. Úřední sdělení České národní

Více

Národní mnohostranné fórum České republiky pro elektronickou fakturaci

Národní mnohostranné fórum České republiky pro elektronickou fakturaci Národní mnohostranné fórum České republiky pro elektronickou fakturaci vydává doporučení k praktické aplikaci elektronické fakturace ve vztahu k DPH (dále doporučení Národního fóra II ) únor 2016 Jak vznikla

Více

Pokyn D - 293. Sdělení Ministerstva financí k rozsahu dokumentace způsobu tvorby cen mezi spojenými osobami

Pokyn D - 293. Sdělení Ministerstva financí k rozsahu dokumentace způsobu tvorby cen mezi spojenými osobami PŘEVZATO Z MINISTERSTVA FINANCÍ ČESKÉ REPUBLIKY Ministerstvo financí Odbor 39 Č.j.: 39/116 682/2005-393 Referent: Mgr. Lucie Vojáčková, tel. 257 044 157 Ing. Michal Roháček, tel. 257 044 162 Pokyn D -

Více

Městská část Praha - Ďáblice Dne 1. 2. 2016 Úřad městské části Praha - Ďáblice Květnová 553/52 182 00, Praha 8 č.j.: 0078/2016-MCPD/TAJ

Městská část Praha - Ďáblice Dne 1. 2. 2016 Úřad městské části Praha - Ďáblice Květnová 553/52 182 00, Praha 8 č.j.: 0078/2016-MCPD/TAJ Městská část Praha - Ďáblice Dne 1. 2. 2016 Úřad městské části Praha - Ďáblice Květnová 553/52 182 00, Praha 8 č.j.: 0078/2016-MCPD/TAJ ORGANIZAČNÍ ŘÁD Úřadu Městské části Praha - Ďáblice Obsah: 1) Úvodní

Více

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE Fakulta provozně ekonomická Obor: Provoz a ekonomika Statistické aspekty terénních průzkumů Vedoucí diplomové práce: Ing. Pavla Hošková Vypracoval: Martin Šimek 2003

Více

DODATEČNÉ INFORMACE Č. 4 K ZADÁVACÍM PODMÍNKÁM VEŘEJNÉ ZAKÁZKY

DODATEČNÉ INFORMACE Č. 4 K ZADÁVACÍM PODMÍNKÁM VEŘEJNÉ ZAKÁZKY DODATEČNÉ INFORMACE Č. 4 K ZADÁVACÍM PODMÍNKÁM VEŘEJNÉ ZAKÁZKY Komplexní servis prádla a oděvů pro Nemocnici Jihlava Nadlimitní zakázka na služby zadávaná v otevřeném řízení dle zákona 137/2006 Sb., o

Více