JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA"

Transkript

1 JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA FRVŠ Závěrečná zpráva o řešení projektu Předmět Stáří a sexualita a jeho interaktivní využití Hlavní řešitel: Mgr. Zdeňka Šachtová 1. spoluřešitel: Mgr. Petra Zimmelová, Ph.D. 2. spoluřešitel: Mgr. Ivana Šímová 2011

2 Úvod Problematika stáří a stárnutí je v současné době aktuálním tématem. Avšak ve vztahu k sexualitě se o stáří téměř nemluví, neboť je již zažitým mýtem, že sexualita u starších lidí je nepřijatelná či dokonce nemravná. Je tedy potřeba odbourat tento mýtus a přiblížit tak vnímání sexuality seniorů mladým lidem a působit tak na ně, aby přijali sexualitu u starých osob jako naprosto přirozenou součást lidského života. Na základě těchto argumentů bylo vhodné předmět s názvem Stáří a sexualita zpracovat a koncipovat i v e-learningové podobě, protože možnost studentů zapojit se také do koncepce předmětu je nenahraditelnou součástí výuky. Vytvořením tohoto předmětu jako takového studenti pochopí komplikovanost poslední vývojové etapy v životě člověka, pochopí změny v prožívání sexuality seniorů i vliv veřejnosti či médií na přístup k sexualitě ve stáří. Cíle řešení Hlavním cílem tohoto projektu je vytvoření a zpracování nového volitelného předmětu s názvem Stáří a sexualita. Takto bude zkvalitněna výuka předmětu Sociální gerontologie a thanatologie, která se poslední vývojovou etapou života člověka přímo zabývá. Významným cílem je také rozšíření tohoto předmětu do e-learningové podoby v systému Moodle na adrese který bude dostupný studentům ZSF JU. Neméně důležitým cílem je zvýšit zájem studentů o problematiku stáří obecně i ve vztahu k sexualitě. Cílovou skupinu tohoto projektu tvoří studenti Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity v oboru Rehabilitační psychosociální péče o postižené děti, dospělé a seniory. Postup a způsob řešení Na základě konzultací s doc. J. Zvěřinou a po nastudování dostupných zdrojů odborné literatury byl vypracován sylabus předmětu, který je vyvěšen na webových stránkách ZSF JU. Na základě tohoto sylabu byl v systému Moodle ( vytvořen interaktivní kurz předmětu Stáří a sexualita pod Katedrou klinických a preklinických oborů (podkategorie: Připravované). Oponenti se mohou přihlásit následovně: uživatelské jméno: oponent1, heslo: stari. Tento fiktivní uživatel je do tohoto kurzu již zapsán, tudíž nepotřebuje klíč k zápisu, a jakmile se přihlásí, bude mu kurz "Stáří a sexualita" nabídnut.

3 V rámci tohoto předmětu byla vytvořena následující témata: 1. Historie sexuologie Téma popisuje lékařský obor, který se zabývá zejména sexuálním vývojem, sexuálním životem, sexuální preferencí a jejich poruchami. Právě lékařský přístup k sexu má zásluhou zakladatele české sexuologie Josefa Hynieho již dlouhou tradici. 2. Anatomie ženského a mužského genitálu V rámci tohoto tématu se studenti seznámí s anatomií pohlavních orgánů muže a ženy. 3. Vývoj lidské sexuality Sexuální chování lidí je výsledkem mnohaletého evolučního procesu. Jde o velmi starou motivační strukturu, těsně spjatou se samotnou existencí druhu homo sapiens. Sexuální chování zahrnuje celou řadu aktivit, které mají nejen signalizovat sexuální zájem subjektu, ale i navodit sexuální zájem případných objektů. 4. Sexualita a její změny ve stáří V rámci tohoto tématu studenti pochopí, že senioři sexualitu vnímají zejména po stránce citové, vztahové, nikoli jako pudovou záležitost, která je charakteristická spíše pro mladší generaci. A že důležitým prvkem v sexuálním životě seniorů je především pocit duševní pohody. 5. Menopauza a andropauza (klimakterium ženy a muže) V tomto tématu je popsána ženská menopauza, známá již po staletí a mužská obdoba menopauzy, tzv. andropauza, která byla popsána poprvé ve 40. letech minulého století. 6. Onemocnění ovlivňující sexuální život ve stáří Studenti budou seznámení s tím, jak v období stáří mohou sexualitu negativně ovlivnit nemoci či aplikované léky. U žen se zde podepisují navíc též hormonální změny. 7. Sexuální dysfunkce ve stáří Toto téma popisuje sexuální dysfunkce, které především snižují kvalitu života jedince. Sexuální dysfunkce popisuje Zvěřina ve své publikaci Sexuologie (nejen) pro lékaře.

4 Následující témata jsou předmětem seminářů a nejsou zahrnuta v systému Moodle, neboť se jedná o témata, která si studenti zvolí ke zpracování. 1. Sexuální život a intimita v institucích Starší lidé mají právo na sexuální projevy a pečovatelé poskytující seniorům komplexní péči by měli plně respektovat a uznávat jejich právo na sexualitu. Pochopení negativních vlivů působících na pacienta v péči institucí (nedostatek soukromí, dezorientace, odosobnění) by mohlo přinést i zásadní rozdíl v respektování sexuality u starších obyvatel a pacientů. 2. Mýty a předsudky o sexualitě ve vyšším věku Toto téma klade důraz na desinformace o reálném sexuálním životě starších lidí, které spočívají v rozsáhlých mýtech o stáří, přetrvávajících ve všeobecném povědomí. V tomto období se kumulují faktory, které jsou pro období senia typické, což se také přirozeně promítne do sexuálního života. Společenské předsudky týkající se sexuální aktivity seniorů významně ovlivňují postoj k sexu a aktivnímu způsobu jejich života. 3. Výzkumy provedené na toto téma Již od roku 1993 jsou zhruba v pětiletých intervalech realizovány výzkumy zaměřující se na sexuální chování českých žen a mužů starších patnácti let. Poslední výzkum proběhl v roce 2008 na reprezentativním vzorku 2000 respondentů. Avšak oblast sexuálního života starších jedinců je ve společnosti stále neprozkoumané téma. Nicméně v posledních letech přibývají absolventské práce s touto tematikou. 4. Pojetí sexuality ve stáří v zemích EU Student, který si vybere ke zpracování toto téma, se pokusí za pomoci dostupných zdrojů popsat, jak je vnímána sexualita ve stáří v jiných zemích EU. 5. Názory české veřejnosti na sexualitu ve stáří Na vnímání lidí v seniorském věku se podílí nejen naše osobní zkušenost, ale i prezentace této skupiny v médiích a postoj celé společnosti. A to se týká také oblasti sexuality. Zde je kladen důraz na pohled mladých a dospělých lidí na tuto problematiku, nikoliv pohled seniorů.

5 6. Názory samotných seniorů na sexualitu ve stáří Společenské mýty v oblasti sexuální aktivity seniorů výrazně ovlivňují postoj k sexu a aktivnímu způsobu života samotných seniorů. Zde je kladen důraz na postoj k sexualitě seniorů samotných. 7. Film Harold a Maude (1971) a následná diskuse Milostný příběh dvacetiletého Harolda posedlého smrtí, a téměř osmdesátileté Maude, která vychutnává život plnými doušky. Film o životě bez předsudků, lásce a smrti. Režie: Hal Ashby. V rámci tohoto projektu byly nakoupeny tři publikace s předkládanou tematikou, které budou uloženy v akademické knihovně pro potřeby studentů. Z nakoupených publikací a dostupných zdrojů byla jednotlivá témata postupně odborně zpracována a vložena do systému Moodle. V textu u některých témat jsou zvýrazněny termíny, které po kliknutí na něj je tento v novém okně vysvětlen. U každého tématu jsou na závěr vypracovány procvičovací testy, kde si studenti ověří své znalosti k dané problematice. Jednotlivé testy obsahují několik otázek s krátkým časovým limitem, aby student nemohl správné odpovědi vyhledat v přiložených materiálech. Tento interaktivní kurz obsahuje také diskusní fórum, kde studenti mohou diskutovat s vyučujícím i se spolužáky nad aktuálními tématy dané problematiky. Témata k diskusi jsou vítána a budou je moci navrhovat sami studenti nebo vyučující. Interaktivní kurz v systému Moodle také studentům umožňuje přístup ke studijním materiálům, na které je odkazováno v textu u některých témat. Seznam těchto studijních materiálů studenti naleznou ve složce Studijní materiály. V úvodu tohoto kurzu je obsažen seznam literatury, ze které jsou jednotlivá témata zpracována. Tato literatura studentům pomůže rozšířit jejich znalosti v rámci dané problematiky i mimo ni. Dále je u každého tématu konkrétně uveden zdroj, ze kterého bylo při zpracování tématu čerpáno. K některým tématům budou průběžně vkládány úkoly, nad kterými se studenti mají zamýšlet a reagovat tak na uvedená aktuální témata. Změny v projektu V průběhu řešení projektu nedošlo k žádné zásadní změně, o kterou bylo nutné žádat oficiální cestou.

6 Pouze na základě pravidelných konzultací s doc. J. Zvěřinou došlo k úpravě témat, kdy u některých bylo žádoucí zahrnout je též do přednášené problematiky z důvodu komplexnosti a ucelenosti předmětu oproti předpokládanému sylabu (viz příloha předpokládaný sylabus X finální verze sylabu). Tato finální verze sylabu je přílohou závěrečné zprávy. Některá témata byla naopak vypuštěna (např. Vymezení pojmu stáří a stárnutí) z toho důvodu, že jsou přednášena v jiných studijních předmětech. Výsledky a výstupy řešení projektu Cílem tohoto projektu bylo vytvoření volitelného předmětu s názvem Stáří a sexualita a jeho rozšíření do e-learningové podoby v systému Moodle na adrese (přihlášení pro oponenty: uživatelské jméno: oponent1, heslo: stari), dostupný studentům ZSF JU. Tato alternativní metoda výuky obsahuje tematické okruhy jako podpůrná témata přednášek kurzu, testy a úlohy pro studenty. Interaktivní výuka pomocí tohoto systému Moodle podpoří samostatnou činnost studentů. Záměrem rozšíření kurzu do e-learningové podoby bylo zkvalitnění výuky tohoto předmětu umožněním samostatné práce studentů a podpoření jejich myšlení v akcentované problematice stárnutí, kdy právě stáří v souvislosti se sexualitou lze vymezit jako velmi aktuální, avšak ne příliš prozkoumanou oblast. Je potřeba, aby studenti byli schopni využít svých znalostí z geriatrie a gerontologie a byli tak schopni vnímat tuto problematiku právě ve vztahu k sexualitě. Zájem o předmět s touto tematikou byl zmapován během seminářů, které byly vedeny řešitelkou v rámci povinné pedagogické činnosti, kdy studenti ZSF o tento předmět zájem projevili. Jednalo se o studenty prvního ročníku Rehabilitační - psychosociální péče o děti, dospělé a seniory v bakalářském studiu. Výše uvedené cíle lze považovat za splněné. Prostřednictvím e-learningové opory předmětu se mohou studenti na výuku připravovat téměř kdekoliv pouze s připojením k internetové síti. Dalším přínosem projektu pro studenty je zejména spoluúčast na vytváření dalších témat spojených s předkládanou problematikou, ověřování svých znalostí, pravidelná aktualizace přednášek či diskuse k aktuálním tématům. Pro zájemce bude na webových stránkách ZSF JU k dispozici manuál kurzu a zde studenti naleznou potřebné informace týkající se přístupu do systému. Dále bude tento výukový program prezentován prostřednictvím časopisu Kontakt, který ZSF JU vydává (plánované uveřejnění v roce 2012).

7 Závěrečná zpráva projektu bude prezentována taktéž na stránkách ZSF JU Katedra klinických a preklinických oborů Projekty FRVŠ Zařazení tohoto kurzu do nabídky předmětů je naplánováno na letní semestr AR 2011/2012. Zdůvodnění čerpání finančních prostředků Celkové náklady na řešení projektu činily ,- Kč. Materiálně technické a prostorové zázemí v průběhu řešení projektu zajistila ZSF JU částkou 4 000,- Kč, tudíž schválený rozpočet v rámci projektu FRVŠ činil ,- Kč. Finanční prostředky byly čerpány v průběhu řešení projektu kontinuálně. Na stipendia bylo vyčerpáno ,- Kč. Z toho bylo ,- Kč pro hlavního řešitele a 6 000,- Kč pro druhého spoluřešitele. Částka pro hlavního řešitele zahrnovala též příspěvek na zvýšené výdaje studenta při řešení projektu, který byl použit na domácí cestovné České Budějovice Tábor a České Budějovice Praha a zpět (celkem 692,- Kč) z důvodu pravidelných konzultací s panem docentem J. Zvěřinou, který je odborníkem v oblasti sexuologie. Částka 1 000,- Kč byla použita jako odměna ke mzdě prvnímu spoluřešiteli. V částce ,- Kč (položka Ostatní) jsou obsaženy náklady na zákonné odvody z mezd prvního spoluřešitele a nákup materiálu potřebný pro řešení projektu. Na materiálové náklady byla vyčerpána částka ,- Kč. Z této částky bylo nakoupeno: kancelářský papír 1 851,- Kč toner do tiskárny: 1 007,- Kč zálohovací média: USB flash disk, CD nosiče + obaly 1 527,- Kč sešívačka + sponky, rozešívač, nůžky, kalkulačka 679,- Kč psací potřeby, pákové pořadače, bloky, záznamní knihy, zakládací obaly, desky 3 033,- Kč knihy související s předkládanou problematikou 3 563,- Kč, jedná se o tyto publikace: Bancroft, J. Human sexuality and its problem, 2009 (1 978,- Kč) Weiss, P. Sexuologie. Grada, 2010 (1 165,- Kč) Zvěřina, J. Sexuologie (nejen) pro lékaře. CERM, 2003 (420,- Kč) Sestava čerpání projektu v příloze.

Studijní obor: Rehabilitační-psychosociální péče o postiţené děti, dospělé a seniory

Studijní obor: Rehabilitační-psychosociální péče o postiţené děti, dospělé a seniory Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta Katedra klinických a preklinických oborů Studijní obor: Rehabilitační-psychosociální péče o postiţené děti, dospělé a seniory Doporučený

Více

Monitoring a analýza sociálních deviací v pohádkách

Monitoring a analýza sociálních deviací v pohádkách Monitoring a analýza sociálních deviací v pohádkách Závěrečná zpráva projektu specifického výzkumu v roce 2011 Zpracoval a předkládá: Mgr. Martin Kaliba Kontakt: martin.kaliba@uhk.cz, tel. 775 330 136

Více

Sociálně patologické jevy v učebnicích pro základní školy

Sociálně patologické jevy v učebnicích pro základní školy Sociálně patologické jevy v učebnicích pro základní školy Závěrečná zpráva projektu specifického výzkumu v roce 2012 Zpracoval a předkládá: Mgr. Martin Kaliba Kontakt: martin.kaliba@uhk.cz, tel. 775 330

Více

RP MŠMT 6-2/2011 Zkvalitnění a rozvoj vzdělávání na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích

RP MŠMT 6-2/2011 Zkvalitnění a rozvoj vzdělávání na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích RP MŠMT 6-2/2011 Zkvalitnění a rozvoj vzdělávání na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích Hlavní řešitel: doc. PhDr. Jana Šemberová, CSc. (do 25.9.2011) prof. PhDr. Alena Jaklová, CSc. (od 26.9.2011)

Více

Univerzita Pardubice, Dopravní fakulta Jana Pernera Název projektu:

Univerzita Pardubice, Dopravní fakulta Jana Pernera Název projektu: Závěrečná zpráva o výsledcích řešení projektu v rámci rozvojových program MŠMT na rok 2006 Fakulta/Ústav: Univerzita Pardubice, Dopravní fakulta Jana Pernera Název projektu: Vytvoření specializovaného

Více

PRÁCE A STUDIUM V SOUVISLOSTI S POHYBOVOU AKTIVITOU

PRÁCE A STUDIUM V SOUVISLOSTI S POHYBOVOU AKTIVITOU PRÁCE A STUDIUM V SOUVISLOSTI S POHYBOVOU AKTIVITOU Mgr. Lukáš Martinek Prof. PhDr. Valérie Tóthová, Ph.D. Katedra ošetřovatelství a porodní asistence Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně

Více

Závěrečná zpráva o výsledcích řešení projektu v rámci rozvojových program MŠMT na rok 2006

Závěrečná zpráva o výsledcích řešení projektu v rámci rozvojových program MŠMT na rok 2006 Závěrečná zpráva o výsledcích řešení projektu v rámci rozvojových program MŠMT na rok 2006 Fakulta/Ústav: Název projektu: Číslo přidělené projektu v r. 2006: Zařazen v programu: Zařazen v podprogramu:

Více

Studijní opora. Název předmětu: Řízení zdrojů v ozbrojených silách. Téma: Hospodaření s finančními zdroji v resortu obrany.

Studijní opora. Název předmětu: Řízení zdrojů v ozbrojených silách. Téma: Hospodaření s finančními zdroji v resortu obrany. Studijní opora Název předmětu: Řízení zdrojů v ozbrojených silách Téma: Hospodaření s finančními zdroji v resortu obrany Vzdělávací cíl: Cílem tohoto tématu je seznámení studentů s problematikou financování

Více

Rozvojový projekt na rok 2009

Rozvojový projekt na rok 2009 VYSOKÁ ŠKOLA: TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Rozvojový projekt na rok 009 Formulář pro závěrečnou zprávu Program: Centralizovaný : 5. Program na podporu vzdělávání seniorů Podprogram: Název projektu: Rozvoj

Více

A. Úvod... 1 B. Organizační složky státu... 2. 1. Státní správa... 2 1.1 MŠMT vlastní úřad... 2 1.2 Česká školní inspekce... 3

A. Úvod... 1 B. Organizační složky státu... 2. 1. Státní správa... 2 1.1 MŠMT vlastní úřad... 2 1.2 Česká školní inspekce... 3 A. Úvod... 1 B. Organizační složky státu... 2 1. Státní správa... 2 1.1 MŠMT vlastní úřad... 2 1.2 Česká školní inspekce... 3 2. Ostatní organizační složky státu... 7 2.1 Vysokoškolské sportovní centrum...

Více

Vše co potřebujete vědět o (své) bakalářské práci

Vše co potřebujete vědět o (své) bakalářské práci Vše co potřebujete vědět o (své) bakalářské práci 1. Zadávání Bakalářské práce se zadávají během letního semestru předposledního roku studia. Nejpozději do 15. března je katedrou zveřejněna nabídka témat,

Více

1. Souhrnné informace o projektu

1. Souhrnné informace o projektu 1. Souhrnné informace o projektu Číslo operačního programu: Název operačního programu: Číslo prioritní osy: Název prioritní osy: Číslo výzvy: Název výzvy: Typ účetní jednotky: Účetní osnova: CZ.2.17 OP

Více

Zpráva Akreditační komise o hodnocení Vysoké školy zdravotnické, o.p.s.

Zpráva Akreditační komise o hodnocení Vysoké školy zdravotnické, o.p.s. Zpráva Akreditační komise o hodnocení Vysoké školy zdravotnické, o.p.s. duben 2016 Úvod Akreditační komise (dále jen AK) rozhodla na svém zasedání č. 4/2015 ve dnech 14. 16. září 2015, že bude v souladu

Více

GRANTOVÁ AGENTURA JIHOČESKÉ UNIVERZITY

GRANTOVÁ AGENTURA JIHOČESKÉ UNIVERZITY GRANTOVÁ AGENTURA JIHOČESKÉ UNIVERZITY VYSVĚTLIVKY KE GRANTOVÝM PŘIHLÁŠKÁM Grantová přihláška se skládá z formulářů A, B, C a D. Formuláře pro individuální grantové projekty jsou k dispozici v české i

Více

SMĚRNICE. č.j. MF 62 970/2013/12 1204 ze dne 19. prosince 2013, o postupu obcí a krajů při financování voleb

SMĚRNICE. č.j. MF 62 970/2013/12 1204 ze dne 19. prosince 2013, o postupu obcí a krajů při financování voleb Směrnice o postupu obcí a krajů při financování voleb č.j.: MF 62 970/2013/12 1204 ref. JUDr. A. Heřmanová Ministerstvo financí připravilo ve spolupráci s Ministerstvem vnitra novou směrnici č.j. MF 62

Více

Filosofie výchovy. Úvod do studia tematického bloku

Filosofie výchovy. Úvod do studia tematického bloku Filosofie výchovy Úvod do studia tematického bloku Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační

Více

VYSOKÁ ŠKOLA: VETERINÁRNÍ A FARMACEUTICKÁ UNIVERZITA BRNO MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ VYSOKÁ ŠKOLA CHEMICKO-TECHNOLOGICKÁ V PRAZE

VYSOKÁ ŠKOLA: VETERINÁRNÍ A FARMACEUTICKÁ UNIVERZITA BRNO MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ VYSOKÁ ŠKOLA CHEMICKO-TECHNOLOGICKÁ V PRAZE VYSOKÁ ŠKOLA: VETERINÁRNÍ A FARMACEUTICKÁ UNIVERZITA BRNO MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ VYSOKÁ ŠKOLA CHEMICKO-TECHNOLOGICKÁ V PRAZE Rozvojový projekt na rok 2018 Formulář pro závěrečnou zprávu Program: Tematické

Více

Rozpočet Univerzity Karlovy v Praze na rok 2009

Rozpočet Univerzity Karlovy v Praze na rok 2009 Rozpočet Univerzity Karlovy v Praze na rok 2009 Obsah: Úvod 1. Provozní rozpočet 1.1. Výnosy 1.2. Náklady 1.3. Výsledek hospodaření 2. Kapitálový rozpočet 3. Tvorba rozpočtu 4. Závěr 5. Tabulková část

Více

PŘÍLOHA č. 15f) příruček pro žadatele a příjemce OP VaVpI. DOKLADOVÁNÍ ZPŮSOBILÝCH VÝDAJŮ Výzva 1.4

PŘÍLOHA č. 15f) příruček pro žadatele a příjemce OP VaVpI. DOKLADOVÁNÍ ZPŮSOBILÝCH VÝDAJŮ Výzva 1.4 PŘÍLOHA č. 15f) příruček pro žadatele a příjemce OP VaVpI DOKLADOVÁNÍ ZPŮSOBILÝCH VÝDAJŮ Výzva 1.4 Tato příloha obsahuje orientační seznam dokladů, které bude nutné doložit k prokázání způsobilého výdaje.

Více

DOPADY REFORMY VEŘEJNÝCH FINANCÍ (Senátní tisk 106) Úvod

DOPADY REFORMY VEŘEJNÝCH FINANCÍ (Senátní tisk 106) Úvod DOPADY REFORMY VEŘEJNÝCH FINANCÍ (Senátní tisk 106) Úvod Zákon o stabilizaci veřejných rozpočtů schválený Poslaneckou sněmovnou Parlamentu České republiky je nutno považovat za výrazně liberální opatření,

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA O HOSPODAŘENÍ FAKULTY ELEKTROTECHNIKY A INFORMATIKY. Pardubice, duben 2014

VÝROČNÍ ZPRÁVA O HOSPODAŘENÍ FAKULTY ELEKTROTECHNIKY A INFORMATIKY. Pardubice, duben 2014 2013 VÝROČNÍ ZPRÁVA O HOSPODAŘENÍ FAKULTY ELEKTROTECHNIKY A INFORMATIKY Pardubice, duben 2014 1 Předkládá: prof. Ing. Simeon Karamazov, Dr. děkan Vypracovala: Ing. Jana Soukupová tajemnice 2 Obsah 1 Úvod

Více

Výdaje Puncovního úřadu v roce 2006

Výdaje Puncovního úřadu v roce 2006 Výdaje Puncovního úřadu v roce 2006 Rozpočet v tis. Kč výdaje celkem schválený rozpočet 61 317 upravený rozpočet 65 119 skutečný čerpání 64 810 neinvestiční výdaje 53 097 56 899 56 670 z toho: mzdy 26

Více

B ODOP OPTIMALIZACE DANÍ A ODVODŮ PODNIKU

B ODOP OPTIMALIZACE DANÍ A ODVODŮ PODNIKU B ODOP OPTIMALIZACE DANÍ A ODVODŮ PODNIKU Úvod Jednosemestrální předmět bakalářského stupně studia zakončený zápočtem (3 kredity). Anotace Předmět je zaměřen na problematiku zvládnutí náročnějších metodických

Více

POSDOKTORSKÉ PROJEKTY 2012

POSDOKTORSKÉ PROJEKTY 2012 POSDOKTORSKÉ PROJEKTY 2012 Mezi osobní náklady hrazené z dotace lze zařadit náklady na: Mzdu nebo plat (dále jen mzdy) včetně pohyblivých složek, náhrad za dovolenou na zotavenou a náhrad za dočasnou pracovní

Více

SIMPROKIM METODIKA PRO ŠKOLENÍ PRACOVNÍKŮ K IZOVÉHO MANAGEMENTU

SIMPROKIM METODIKA PRO ŠKOLENÍ PRACOVNÍKŮ K IZOVÉHO MANAGEMENTU SIMPROKIM METODIKA PRO ŠKOLENÍ PRACOVNÍKŮ K IZOVÉHO MANAGEMENTU SIMPROKIM Metodika pro školení pracovníků krizového managementu Kolektiv autorů Ostrava, 2014 Autorský kolektiv: doc. Ing. Vilém Adamec,

Více

UNIVERZITANISA. Závěrečná zpráva o průběhu řešení projektu

UNIVERZITANISA. Závěrečná zpráva o průběhu řešení projektu Závěrečná zpráva o průběhu řešení projektu Podpora činnosti a organizační zajištění Univerzity Nisa, činnosti prezidia UNISA IRP 2014, int. č. 12151 UNIVERZITANISA UNIVERZITANISA Dílčí rozvojový projekt

Více

PŘÍLOHA č. 15f) příruček pro žadatele a příjemce OP VaVpI. DOKLADOVÁNÍ ZPŮSOBILÝCH VÝDAJŮ Výzva 1.4

PŘÍLOHA č. 15f) příruček pro žadatele a příjemce OP VaVpI. DOKLADOVÁNÍ ZPŮSOBILÝCH VÝDAJŮ Výzva 1.4 PŘÍLOHA č. 15f) příruček pro žadatele a příjemce OP VaVpI DOKLADOVÁNÍ ZPŮSOBILÝCH VÝDAJŮ Výzva 1.4 Tato příloha obsahuje orientační seznam dokladů, které bude nutné doložit k prokázání způsobilého výdaje.

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA FRVŠ JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PŘEDMĚTU UCELENÁ REHABILITACE

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA FRVŠ JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PŘEDMĚTU UCELENÁ REHABILITACE JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA FRVŠ ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PŘEDMĚTU UCELENÁ REHABILITACE Řešitel: Mgr. Jana Kupková Spoluřešitel: Mgr. Hana Matlasová,

Více

Gymnázium Jana Palacha,

Gymnázium Jana Palacha, Gymnázium Jana Palacha, Mělník, Pod Vrchem 3421 (č.org. 10602) Zpráva o hospodaření za rok 2008 Zpráva byla vypracována podle směrnice č.48/2005 Středočeského kraje, kterou se stanovují zásady vztahů Středočeského

Více

- Samostatné podání žádosti na animaci školských zařízení není možné.

- Samostatné podání žádosti na animaci školských zařízení není možné. Plzeň, 22.2.2016 místopředseda spolku V návaznosti na výstupy z diskusí na workshopech realizovaných ve spolupráci s Celostátní sítí pro venkov, na četné dotazy z MAS a na základě připomínek PS LEADER

Více

Závěrečná zpráva. k projektu FRVŠ 755/2011/F5/a. Inovace předmětu Audit podniku a jeho operací. Ing. Mgr. David Suchánek, Ph.D.

Závěrečná zpráva. k projektu FRVŠ 755/2011/F5/a. Inovace předmětu Audit podniku a jeho operací. Ing. Mgr. David Suchánek, Ph.D. Závěrečná zpráva k projektu FRVŠ 755/2011/F5/a Inovace předmětu Audit podniku a jeho operací Řešitel projektu: Spoluřešitelé: Pracoviště: Ing. Ondřej Svoboda doc. Ing. Ivana Kraftová, CSc. Ing. Mgr. David

Více

NÁVRH SYSTÉMU FINANCOVÁNÍ ASISTENTŮ PEDAGOGA. Lenka Felcmanová a kol.

NÁVRH SYSTÉMU FINANCOVÁNÍ ASISTENTŮ PEDAGOGA. Lenka Felcmanová a kol. NÁVRH SYSTÉMU FINANCOVÁNÍ ASISTENTŮ PEDAGOGA Lenka Felcmanová a kol. NÁVRH SYSTÉMU FINANCOVÁNÍ ASISTENTŮ PEDAGOGA Autorský kolektiv: Mgr. Lenka Felcmanová, Mgr. Tomáš Habart, Mgr. Ing. Michaela Vodenková

Více

ZKOUŠKY PROFILOVÉ ČÁSTI MATURITNÍ ZKOUŠKY KONANÉ FORMOU VYPRACOVÁNÍ MATURITNÍHO PROJEKTU A JEJÍ OBHAJOBY PŘED MATURITNÍ KOMISÍ

ZKOUŠKY PROFILOVÉ ČÁSTI MATURITNÍ ZKOUŠKY KONANÉ FORMOU VYPRACOVÁNÍ MATURITNÍHO PROJEKTU A JEJÍ OBHAJOBY PŘED MATURITNÍ KOMISÍ ZKOUŠKY PROFILOVÉ ČÁSTI MATURITNÍ ZKOUŠKY KONANÉ FORMOU VYPRACOVÁNÍ MATURITNÍHO PROJEKTU A JEJÍ OBHAJOBY PŘED MATURITNÍ KOMISÍ Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání Úvod Záměr vytvořit metodické zázemí

Více

BAKALÁŘSKÁ PRÁCE 2011 Petra Sobíšková

BAKALÁŘSKÁ PRÁCE 2011 Petra Sobíšková BAKALÁŘSKÁ PRÁCE 2011 Petra Sobíšková JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Ekonomická fakulta Obor: Účetnictví a finanční řízení podniku Katedra: Účetnictví a financí Bakalářská práce METODY OCEŇOVÁNÍ

Více

Studijní a zkušební řád kreditního systému studia Veterinární a farmaceutické univerzity Brno ze dne 10. prosince 2007

Studijní a zkušební řád kreditního systému studia Veterinární a farmaceutické univerzity Brno ze dne 10. prosince 2007 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy registrovalo podle 36 odst. 2 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), dne 10. prosince 2007

Více

VYUŽITÍ SOFTWARU MATHEMATICA VE VÝUCE PŘEDMĚTU MATEMATIKA V EKONOMII 1

VYUŽITÍ SOFTWARU MATHEMATICA VE VÝUCE PŘEDMĚTU MATEMATIKA V EKONOMII 1 VYUŽITÍ SOFTWARU MATHEMATICA VE VÝUCE PŘEDMĚTU MATEMATIKA V EKONOMII 1 Orlando Arencibia, Petr Seďa VŠB-TU Ostrava Abstrakt: Příspěvek je věnován diskusi o inovaci předmětu Matematika v ekonomii, který

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM Základní škola, Lučany nad Nisou, okres Jablonec nad Nisou, přispěvková organizace MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM Tento program navazuje na koncepci prevence zneužívání návykových látek a dalších sociálně

Více

Tak trochu jiný seminář sami sobě knihovníkem

Tak trochu jiný seminář sami sobě knihovníkem Tak trochu jiný seminář sami sobě knihovníkem Doc. PhDr. Ing. Antonie Doležalová, Ph.D VŠE v Praze, Národohospodářská fakulta, Katedra institucionální ekonomie dolezala@vse.cz INFORUM 2010: 16. konference

Více

ŽIVOTNÍ STYL A SMYSL ŽIVOTA SENIORSKÉ POPULACE. Lucie Smékalová, IVP_ČZU

ŽIVOTNÍ STYL A SMYSL ŽIVOTA SENIORSKÉ POPULACE. Lucie Smékalová, IVP_ČZU ŽIVOTNÍ STYL A SMYSL ŽIVOTA SENIORSKÉ POPULACE Lucie Smékalová, IVP_ČZU Informační zdroje REIDL, A. Senior: zákazník budoucnosti. Brno: BizBooks, 2012. HASMANOVÁ MARHÁNKOVÁ, J. Aktivita jako projekt: diskurz

Více

MĚSTO KROMĚŘÍŽ. v y h l a š u j e

MĚSTO KROMĚŘÍŽ. v y h l a š u j e MĚSTO KROMĚŘÍŽ v y h l a š u j e v souladu se zákonem č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, v souladu s ustanovením zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění

Více

Zpráva Akreditační komise o hodnocení International ART CAMPUS Prague, s.r.o.

Zpráva Akreditační komise o hodnocení International ART CAMPUS Prague, s.r.o. Zpráva Akreditační komise o hodnocení International ART CAMPUS Prague, s.r.o. prosinec 2014 Úvod Akreditační komise (dále jen AK) rozhodla na svém zasedání č. 2/2014 ve dnech 8. - 9. dubna 2014, že bude

Více

Minimální preventivní program na školní rok 2014 15

Minimální preventivní program na školní rok 2014 15 Jamenská 555, Jablonné nad Orlicí 561 64 tel: 461 100 016 e-mail: skola@zs.jablonneno.cz Minimální preventivní program na školní rok 2014 15 Č.j.: 81/2014/RE Spisový znak: C4 Skartační znak: A/5 Platnost:

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA O HOSPODAŘENÍ ZA ROK 2011

VÝROČNÍ ZPRÁVA O HOSPODAŘENÍ ZA ROK 2011 VÝROČNÍ ZPRÁVA O HOSPODAŘENÍ ZA ROK 2011 Zpracovali: Mgr. Radek Hanuš, Ph.D. proděkan pro rozvoj a vnější vztahy Ing. Pavel Král, MSc.,MBA tajemník Předkládá: doc. PhDr. Zbyněk Svozil, Ph.D. děkan Olomouc,

Více

Vzdělávání pracovníků veřejné správy o problematice osob se zdravotním postižením a zdravotního postižení

Vzdělávání pracovníků veřejné správy o problematice osob se zdravotním postižením a zdravotního postižení Vzdělávání pracovníků veřejné správy o problematice osob se zdravotním postižením a zdravotního postižení 1. Úvod Podle Listiny základních práv a svobod, která je součástí ústavního pořádku České republiky,

Více

1. Obecná ustanovení. Obec Tachlovice

1. Obecná ustanovení. Obec Tachlovice SMĚRNICE k zajištění finančního hospodaření Obce Tachlovice a k zajištění plnění ustanovení zákona o účetnictví 563/91 Sb., ve znění pozdějších změn a doplňků, vyhlášky 410/2009 Sb. a Českých účetních

Více

Program dalšího profesního vzdělávání učitelů na Univerzitě Karlově v Praze

Program dalšího profesního vzdělávání učitelů na Univerzitě Karlově v Praze Závěrečná zpráva o řešení rozvojového projektu MŠMT č. 201/2006 Program dalšího profesního vzdělávání učitelů na Univerzitě Karlově v Praze v rámci programu MŠMT program 2: Příprava a rozvoj studijních

Více

České vysoké učení technické v Praze. č. 652. Výuka chemie pro biomedicínské inženýrství ČVUT v Kladně

České vysoké učení technické v Praze. č. 652. Výuka chemie pro biomedicínské inženýrství ČVUT v Kladně České vysoké učení technické v Praze Fakulta biomedicínského inženýrství Závěrečná zpráva projektu: č. 652 Výuka chemie pro biomedicínské inženýrství ČVUT v Kladně Program/podprogram: 1. Program na podporu

Více

Odborný seminář ÚK. Doc. Ing. Martin Hartl, Ph.D.

Odborný seminář ÚK. Doc. Ing. Martin Hartl, Ph.D. Doktorské studium na Ústavu konstruování Odborný seminář ÚK Doc. Ing. Martin Hartl, Ph.D. VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ 2006 Obsah Cíl doktorského studijního programu Školitel

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 1 Afs 96/2013-32 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedy Zdeňka Kühna a soudců Daniely Zemanové a Miloslava Výborného v

Více

Výchova ke zdraví a kvalita života II. mezinárodní konferenci. Termín konání: 8. - 10. 10. 2009 Místo konání: zámecký hotel Štekl Hluboká nad Vltavou

Výchova ke zdraví a kvalita života II. mezinárodní konferenci. Termín konání: 8. - 10. 10. 2009 Místo konání: zámecký hotel Štekl Hluboká nad Vltavou Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Pedagogická fakulta - Katedra výchovy ke zdraví ve spolupráci se Zdravotně sociální fakultou JU, Státním zdravotním ústavem Praha a ČSVV pořádá pod záštitou

Více

S M Ě R N I C E Ř E D I T E L E Š K O L Y MATURITNÍ PRÁCE (PROJEKT)

S M Ě R N I C E Ř E D I T E L E Š K O L Y MATURITNÍ PRÁCE (PROJEKT) OBSAH S M Ě R N I C E Ř E D I T E L E Š K O L Y MATURITNÍ PRÁCE (PROJEKT) ČÍSLO SMĚRNICE VVP 001/2012 DATUM VYDÁNÍ 2012-09-03 ÚČINNOST OD 2012-09-04 ZPRACOVALI SCHVÁLIL ZŘŠ, VMT RNDr. Jiří Šlégl, ředitel

Více

Výzva k podání nabídky na plnění veřejné zakázky malého rozsahu (dále jen jako Výzva nebo případně Zadávací dokumentace )

Výzva k podání nabídky na plnění veřejné zakázky malého rozsahu (dále jen jako Výzva nebo případně Zadávací dokumentace ) Výzva k podání nabídky na plnění veřejné zakázky malého rozsahu (dále jen jako Výzva nebo případně Zadávací dokumentace ) 1. Název veřejné zakázky Název veřejné zakázky Evidenční číslo VZ VZ 2016/330/18

Více

Pravidla pro poskytování dotací z rozpočtu města Brna pro vyhlášené programy ČÁST A SPOLEČNÁ USTANOVENÍ

Pravidla pro poskytování dotací z rozpočtu města Brna pro vyhlášené programy ČÁST A SPOLEČNÁ USTANOVENÍ Pravidla pro poskytování dotací z rozpočtu města Brna pro vyhlášené programy ČÁST A SPOLEČNÁ USTANOVENÍ I. ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ II. 1. Poskytování a použití dotací se řídí obecně závaznými předpisy, zejména:

Více

Kapitola 309. Návrh závěrečného účtu za rok 2015

Kapitola 309. Návrh závěrečného účtu za rok 2015 Kapitola 309 Návrh závěrečného účtu za rok 2015 Brno, březen 2016 Obsah I. Průvodní zpráva k závěrečnému účtu za rok 2015 1. Úvod... 3 2. Hodnocení plnění rozpočtu... 4 3. Rovnoměrnost čerpání rozpočtových

Více

SPORTOVNÍ AREÁL BLANICE VODŇANY

SPORTOVNÍ AREÁL BLANICE VODŇANY MĚSTO VODŇANY NÁM. SVOBODY 18/I 389 01 VODŇANY v y h l a š u j e v souladu se zákonem č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, v souladu s ustanovením zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním

Více

Platy a mzdy v nemocnicích

Platy a mzdy v nemocnicích Platy a mzdy v nemocnicích Rok 2014 Zpracovatel: Ing. Markéta Bartůňková, Mgr. Helena Chodounská Předkladatel: doc. RNDr. Ladislav Dušek, Ph.D. Datum: 9.11.2015 Ústav zdravotnických informací a statistiky

Více

Česká republika Česká školní inspekce. Jihočeský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Domov mládeže, Tábor, Komenského 2235

Česká republika Česká školní inspekce. Jihočeský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Domov mládeže, Tábor, Komenského 2235 Česká republika Česká školní inspekce Jihočeský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA Domov mládeže, Tábor, Komenského 2235 Adresa: Komenského 2235, 390 02 Tábor Identifikátor zařízení: 600

Více

HODNOCENÍ PERSONÁLNÍCH PODMÍNEK VZDĚLÁVÁNÍ A VÝCHOVY VZHLEDEM KE SCHVÁLENÝM UČEBNÍM DOKUMENTŮM

HODNOCENÍ PERSONÁLNÍCH PODMÍNEK VZDĚLÁVÁNÍ A VÝCHOVY VZHLEDEM KE SCHVÁLENÝM UČEBNÍM DOKUMENTŮM CHARAKTERISTIKA ŠKOLY/ŠKOLSKÉHO ZAŘÍZENÍ Škola s právní subjektivitou je zřízena obcí Jindřichov (Obecní úřad, Jindřichov č. 57, PSČ 793 83). Dle zřizovací listiny sdružuje základní školu s kapacitou 350

Více

Tisková zpráva. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání

Tisková zpráva. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání Tisková zpráva Rada pro rozhlasové a televizní vysílání Regulace hlasitosti zvukové složky reklam, teleshoppingu a označení sponzora v televizním vysílání Dne 1. června 2013 nabyla účinnosti zákonná úprava

Více

DSP Obor délka Aktuální počet Platnost. Specializace v pedagogice Teorie výtvarné výchovy 3 11/13 1. 3. 2014

DSP Obor délka Aktuální počet Platnost. Specializace v pedagogice Teorie výtvarné výchovy 3 11/13 1. 3. 2014 Zpráva Akreditační komise o hodnocení doktorských studijních programů/oborů na Pedagogické fakultě Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem Akreditační komise (dále jen AK) rozhodla na svém

Více

N Á V R H. 2.380.137,90 Kč. 197.139,15 Kč kapitálové příjmy

N Á V R H. 2.380.137,90 Kč. 197.139,15 Kč kapitálové příjmy N Á V R H Závěrečný účet obce za rok 2008 Rozpočet obce Vrbice na rok 2008 byl schválen zastupitelstvem obce dne 19. 12. 2007 v celkové výši 2.207.040,- Kč. Rozpočet byl sestaven jako schodkový a schodek

Více

Nejčastěji kladené dotazy 3.3 c)

Nejčastěji kladené dotazy 3.3 c) Nejčastěji kladené dotazy 3.3 c) 1. Může se do vyhlášené výzvy přihlásit s projektem jakýkoliv subjekt, který splňuje parametry oprávněného žadatele, nebo je jejich počet omezen na ty kraje, s nimiž bylo

Více

Postoje a zkušenosti studentů speciální pedagogiky v oblasti užívaní návykových látek

Postoje a zkušenosti studentů speciální pedagogiky v oblasti užívaní návykových látek Postoje a zkušenosti studentů speciální pedagogiky v oblasti užívaní návykových látek Závěrečná zpráva projektu specifického výzkumu 2010 Martin Kaliba a kol. Univerzita Hradec Králové Závěrečná zpráva

Více

SEMINÁRNÍ PRÁCE ZE ZÁKLADŮ FIREMNÍCH FINANCÍ. Kalkulační propočty, řízení nákladů a kalkulační metody.

SEMINÁRNÍ PRÁCE ZE ZÁKLADŮ FIREMNÍCH FINANCÍ. Kalkulační propočty, řízení nákladů a kalkulační metody. SEMINÁRNÍ PRÁCE ZE ZÁKLADŮ FIREMNÍCH FINANCÍ Téma: Kalkulační propočty, řízení nákladů a kalkulační metody. Zpracoval(a): Dvořáková Hana Fojtíková Veronika Maříková Jana Datum prezentace: 21.dubna 2004

Více

Ateliér Petra Hájka a Jana Šépky ČVUT FA letní semestr 2009. AKTUALIZACE PRO WORKSHOP Blok a silnice

Ateliér Petra Hájka a Jana Šépky ČVUT FA letní semestr 2009. AKTUALIZACE PRO WORKSHOP Blok a silnice Ateliér Petra Hájka a Jana Šépky ČVUT FA letní semestr 2009 AKTUALIZACE PRO WORKSHOP Blok a silnice Ateliér Petra Hájka a Jana Šépky vedoucí atelieru Ing. akad. arch. Petr Hájek 737 239 672 Ing. akad.

Více

Pokyn k vypracování absolventské práce

Pokyn k vypracování absolventské práce Pokyn k vypracování absolventské práce 1 Cíle absolventské práce Absolventská práce je vyvrcholením vyššího odborného studia. Student v ní prokazuje celkovou odbornou úroveň i připravenost pro vlastní

Více

1) Námitka doručená dne 20.10.2014 pod č.j. SMOL/219265/2014

1) Námitka doručená dne 20.10.2014 pod č.j. SMOL/219265/2014 Příloha č. 1 k usnesení z 10. zasedání ZO Skrbeň ze dne 9.11.2015 ROZHODNUTÍ O NÁMITKÁCH 1) Námitka doručená dne 20.10.2014 pod č.j. SMOL/219265/2014 Nesouhlasí se zařazením části pozemku parc. č. 432/39

Více

Závěrečná zpráva projektu specifického výzkumu zakázka č. 2109/2013. Název projektu: Vliv fyziologicky aktivních látek na rostliny

Závěrečná zpráva projektu specifického výzkumu zakázka č. 2109/2013. Název projektu: Vliv fyziologicky aktivních látek na rostliny Závěrečná zpráva projektu specifického výzkumu zakázka č. 2109/2013 Název projektu: Vliv fyziologicky aktivních látek na rostliny Specifikace řešitelského týmu Odpovědný řešitel: doc. Ing. Jiří Tůma, CSc.,

Více

Zpráva o činnosti a plnění úkolů příspěvkové organizace za rok 2010

Zpráva o činnosti a plnění úkolů příspěvkové organizace za rok 2010 Obchodní akademie Frýdek-Místek Palackého 123, p. o. Zpráva o činnosti a plnění úkolů příspěvkové organizace za rok 2010 IČ: 00601373 OBSAH: strana A/ Základní údaje o organizaci... 3 Údaje o počtech žáků...

Více

Ediční řád Univerzity Hradec Králové. Čl. 1 Úvodní ustanovení

Ediční řád Univerzity Hradec Králové. Čl. 1 Úvodní ustanovení Ediční řád Univerzity Hradec Králové Čl. 1 Úvodní ustanovení 1. Tento řád upravuje zásady ediční činnosti na UHK (dále jen univerzita ) včetně činnosti nakladatelské a vydavatelské (dále jen ediční činnost

Více

ŽÁDOST O NADAČNÍ PŘÍSPĚVEK

ŽÁDOST O NADAČNÍ PŘÍSPĚVEK ŽÁDOST O NADAČNÍ PŘÍSPĚVEK Vyplní nadace Číslo žádosti 123456 Číslo smlouvy 123456 Pozn. Vyplní žadatel Název projektu TenSeconds.cz Název organizace IČ 123456 Statutární zástupce Funkce Majitel Právní

Více

Seminář 9.3.2015 Praktické informace pro uchazeče o grantový projekt

Seminář 9.3.2015 Praktické informace pro uchazeče o grantový projekt Seminář 9.3.2015 Praktické informace pro uchazeče o grantový projekt Kancelář GA ČR Základní prameny práva Zadávací dokumentace, resp. práva a povinnosti poskytovatele a uchazeče (příjemce) se řídí ustanoveními

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD VYSOKÉ ŠKOLY TECHNICKÉ A EKONOMICKÉ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH AKTUALIZOVANÁ PODOBA VE ZNĚNÍ DODATKŮ

ORGANIZAČNÍ ŘÁD VYSOKÉ ŠKOLY TECHNICKÉ A EKONOMICKÉ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH AKTUALIZOVANÁ PODOBA VE ZNĚNÍ DODATKŮ Vnitřní norma Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích Směrnice č. 8/2010 Č.j.VŠTE:1187/2010 ORGANIZAČNÍ ŘÁD VYSOKÉ ŠKOLY TECHNICKÉ A EKONOMICKÉ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH AKTUALIZOVANÁ PODOBA

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE A POKYNY PRO ZPRACOVÁNÍ NABÍDKY

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE A POKYNY PRO ZPRACOVÁNÍ NABÍDKY ZADÁVACÍ DOKUMENTACE A POKYNY PRO ZPRACOVÁNÍ NABÍDKY na veřejnou zakázku Posuzování projektové dokumentace - podkladů žádostí o dotace MPSV na roky 2014 a 2015 zadávanou ve zjednodušeném podlimitním řízení

Více

Návrh pro PV Č.j. MSMT-19916/2013-1 OBSAH

Návrh pro PV Č.j. MSMT-19916/2013-1 OBSAH OBSAH A. Úvod...1 B. Organizační složky státu...2 1. Česká školní inspekce...2 1.1 Plnění závazných ukazatelů celkem kmenová činnost...4 1.2 Plnění závazných ukazatelů regulace zaměstnanosti kmenová činnost...4

Více

Využití e-learningu pro kombinovanou formu studia nelékařských zdravotnických povolání

Využití e-learningu pro kombinovanou formu studia nelékařských zdravotnických povolání Využití e-learningu pro kombinovanou formu studia nelékařských zdravotnických povolání Hana Sochorová Zdravotně sociální fakulta Ostravské univerzity v Ostravě Projekt ESF (OP RLZ) Implementace systému

Více

Ústav sociální práce

Ústav sociální práce Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta Rozvojový projekt 2009 6/8 Ústav sociální práce Magdalena Drábová Ústav sociální práce ZSF JU - praktická realizace sociální práce,

Více

JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Rozvojový projekt 2010

JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Rozvojový projekt 2010 Závěrečná zpráva Název projektu Rozvoj vzdělávacích příleţitostí pro osoby v pozdějším věku včetně zdravotně a sociálně znevýhodněné Program Podprogram Řešitel 6 na podporu dalšího vzdělávání a) na podporu

Více

PRŮMYSLOVÉ INŽENÝRSTVÍ 2015 studentská vědecká konference

PRŮMYSLOVÉ INŽENÝRSTVÍ 2015 studentská vědecká konference studentská vědecká konference Ostrava 8.-10. října 2015 Vážené dámy, vážení pánové, Tímto bychom Vás rádi pozvali na konferenci Průmyslové inženýrství 2015 konající se ve dnech v Ostravě. Pořádaná konference

Více

Metodický dopis č. 28. Předávání výstupů projektů a oprávnění k užití autorských práv

Metodický dopis č. 28. Předávání výstupů projektů a oprávnění k užití autorských práv Č. j.: MSMT- 48486/2013 Metodický dopis č. 28 Předávání výstupů projektů a oprávnění k užití autorských práv Zpracoval Ověřil Schválil Platné od Jméno Podpis Jméno Podpis Jméno Podpis 17. 12. 13 J. Baťková

Více

P L Á N P R Á C E Š K O L Y V E Š K O L N Í M R O C E 2 0 0 8 / 2 0 0 9

P L Á N P R Á C E Š K O L Y V E Š K O L N Í M R O C E 2 0 0 8 / 2 0 0 9 P L Á N P R Á C E Š K O L Y V E Š K O L N Í M R O C E 2 0 0 8 / 2 0 0 9 1. ORGANIZAČNÍ ZABEZPEČENÍ ŠKOLNÍHO ROKU 1.1. Žáci a) Počet žáků: 102 b) Počet tříd: 6 I.st. 3 třídy II.st. 3 třídy c) Počet oddělení

Více

Sociální gerontologie a thanatologie (podpora pro kombinovanou formu studia)

Sociální gerontologie a thanatologie (podpora pro kombinovanou formu studia) JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Zdravotně sociální fakulta Sociální gerontologie a thanatologie (podpora pro kombinovanou formu studia) Mgr. Petra Zimmelová Cíle předmětu: - Orientovat se v

Více

UPŘESŇUJÍCÍ POKYNY Studentské grantové soutěže (verze 13.2) PREAMBULE

UPŘESŇUJÍCÍ POKYNY Studentské grantové soutěže (verze 13.2) PREAMBULE SPECIFICKÝ VYSOKOŠKOLSKÝ VÝZKUM UPŘESŇUJÍCÍ POKYNY Studentské grantové soutěže (verze 13.2) PREAMBULE Na základě zákona č. 130/2002 Sb. o podpoře výzkumu, experimentálního vývoje a inovací v platném znění

Více

Soukromá vyšší odborná škola podnikatelská, s. r. o.

Soukromá vyšší odborná škola podnikatelská, s. r. o. Soukromá vyšší odborná škola podnikatelská, s. r. o. Studijní obor: 64-31-N/10 Řízení malého a středního podniku METODICKÝ POKYN KE ZPRACOVÁNÍ ABSOLVENTSKÉ PRÁCE Studijní materiál Ostrava 2015/2016 Úvod

Více

Rozvojový projekt na rok 2011

Rozvojový projekt na rok 2011 VYSOKÁ ŠKOLA: UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE LÉKAŘSKÁ FAKULTA V PLZNI Rozvojový projekt na rok 2011 Formulář pro závěrečnou zprávu Program: Podprogram: 4. Program na podporu otevřenosti vysokých škol a) Podprogram

Více

Minimální preventivní program ( ZŠ Ch. Masarykové, Velká Chuchle)

Minimální preventivní program ( ZŠ Ch. Masarykové, Velká Chuchle) Minimální preventivní program ( ZŠ Ch. Masarykové, Velká Chuchle) Školní rok 2014-2015 Hlavní cíle: - prosazování zdravého životního stylu dětí a potažmo jejich rodin - rozvíjení protidrogových postojů

Více

ALCHYMIE NEPOJISTNÝCH SOCIÁLNÍCH DÁVEK

ALCHYMIE NEPOJISTNÝCH SOCIÁLNÍCH DÁVEK ALCHYMIE NEPOJISTNÝCH SOCIÁLNÍCH DÁVEK Vzor citace: PRŮŠA, L., VÍŠEK, P., JAHODA, R. Alchymie nepojistných sociálních dávek. 1. vydání. Praha: Wolters Kluwer, 2014. 280 s. KATALOGIZACE V KNIZE - NÁRODNÍ

Více

ČR, ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE

ČR, ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE ČR, ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Brno, březen 2013 ČESKÁ REPUBLIKA ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE organizační složka státu se sídlem: Jakubské nám. 644/3, 658 34 Brno, Tel.: +420 542 423 111, Fax: + 420 542 423 190

Více

Školní vzdělávací program ve školní družině

Školní vzdělávací program ve školní družině Školní vzdělávací program ve školní družině Identifikační údaje Adresa: Základní škola a Mateřská škola Dobrovice Komenského 46, 294 41 Dobrovice příspěvková organizace Ředitelka školy: Ing. Jana Čejková

Více

Malá měřicí drezína MMD pro měření geometrie tratě

Malá měřicí drezína MMD pro měření geometrie tratě Komerční železniční výzkum Malá měřicí drezína MMD pro měření geometrie tratě Malá měřicí drezina je navržena pro měření geometrie tratě rychlostí do 40km/h pod zatížením. Toto zařízení je určeno pro použití

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Věra Rubáková Praktické účetní případy příklady účtování na všech účtech zahrnuje všechny šechny novely zákonů k 1. 1. 2014 účetní případy jsou seřazeny podle ch tříd jednotlivých účtových ů v obznázornění

Více

Zpracování elektronických studijních opor pro nově otevíranou kombinovanou formu učitelského studia matematiky

Zpracování elektronických studijních opor pro nově otevíranou kombinovanou formu učitelského studia matematiky Zpracování elektronických studijních opor pro nově otevíranou kombinovanou formu učitelského studia matematiky IP 12251 Alena Kopáčková (KMD) 24. 1. 2017 Projekt č. 12251 Návaznost na DZ TUL 2016-2020

Více

Podnikatelská informatika obor šitý na míru

Podnikatelská informatika obor šitý na míru Podnikatelská informatika obor šitý na míru Doc. Ing. Jan Skrbek, Dr., Ing. Klára Antlová, Ph.D. Katedra informatiky Hospodářská fakulta Technické univerzity v Liberci Voroněžská 13 46117 Liberec 1. Úvod

Více

Mezinárodní šetření ICILS 2013

Mezinárodní šetření ICILS 2013 Mezinárodní šetření ICILS 013 Hlavní zjištění Počítačová a informační gramotnost českých žáků O ŠETŘENÍ ICILS Co znamená zkratka ICILS? Mezinárodní šetření počítačové a informační gramotnosti (International

Více

Sylabus pro denní formu výuky bc. oboru adiktologie

Sylabus pro denní formu výuky bc. oboru adiktologie Název předmětu: Základy práva Číslo předmětu: B01270 Typ předmětu, dotace: povinný, 30 hodin, 2+0 Zakončení předmětů: zápočet Ročník: 1. Semestr: zimní Vyučující: JUDr. Michaela Štefunková, Ph.D. Kontakt:

Více

Výroční zpráva Domov pro seniory Kobylisy Mirovická 19/1027, Praha 8

Výroční zpráva Domov pro seniory Kobylisy Mirovická 19/1027, Praha 8 Výroční zpráva Mirovická 19/1027, Praha 8 Úvodní slovo je příspěvkovou organizací, jejímž zřizovatelem je Hlavní město Praha se sídlem Mariánské nám. 2, Praha 1. Vytváří příjemné, bezpečné a kvalitní prostředí

Více

01 Technická zpráva D 1.2 STAVEBNĚ KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ D DOKUMENTACE OBJEKTŮ DPS DOKUMENTACE PRO PROVÁDĚNÍ STAVBY

01 Technická zpráva D 1.2 STAVEBNĚ KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ D DOKUMENTACE OBJEKTŮ DPS DOKUMENTACE PRO PROVÁDĚNÍ STAVBY 01 Technická zpráva SOUBOR STAVEBNÍ OBJEKT ČÁST STUPEŇ D 1.2 STAVEBNĚ KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ SO 01 HLAVNÍ OBJEKT D DOKUMENTACE OBJEKTŮ DPS NÁZEV STAVBY: REKONSTRUKCE OBJEKTU STARÁ POŠTA ROUSÍNOV - STATICKÉ

Více

Výzva k předkládání žádostí o dotaci z rozpočtu statutárního města Jablonec nad Nisou na podporu sociálních služeb v roce 2015

Výzva k předkládání žádostí o dotaci z rozpočtu statutárního města Jablonec nad Nisou na podporu sociálních služeb v roce 2015 Výzva k předkládání žádostí o dotaci z rozpočtu statutárního města Jablonec nad Nisou na podporu sociálních služeb v roce 2015 Dotace na podporu sociálních služeb Účel podpory Předpokládaný celkový objem

Více

Péče o děti v penzijních systémech. Workshop Centra pro ekonomické studie a analýzy VŠFS. Děti a penze. středa 17. června 2015.

Péče o děti v penzijních systémech. Workshop Centra pro ekonomické studie a analýzy VŠFS. Děti a penze. středa 17. června 2015. Péče o děti v penzijních systémech Workshop Centra pro ekonomické studie a analýzy VŠFS Děti a penze středa 17. června 2015 Martin HOLUB 1 Úvod Důchodové systémy, stejně jako ostatní subsystémy sociální

Více