Zdravotnictví města Brna organizace a aktuální východiska

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Zdravotnictví města Brna organizace a aktuální východiska"

Transkript

1 Zdravotnictví města Brna organizace a aktuální východiska

2 Poskytnutí základních informací o zdravotnickém systému České republiky a zdravotnictví města Brna by mělo sloužit jako východisko k dalším jednáním, která by se měla dotýkat problematiky zahajovacího modulu projektu Opening Profesionální pomoc obětem násilí, který je zaměřen na péči o ženy a děti jako oběti násilí.

3 Základní informace o zdravotnickém systému České republiky Zdravotnický systém v České republice je založen na povinném, solidárním systému zdravotního pojištění. Zdravotní pojištění je placeno formou odvodu fyzických a právnických osob do státního rozpočtu a má tedy spíše charakter daně. Zdravotní péče v rozsahu,daném zdravotním pojištěním je poskytována zdarma, případná spoluúčast občana je dána zákonem nebo podzákonnými normami. Připojištění nebo individuální rozsah pojištění není možný. Zdravotní péče je poskytována lůžkovými zařízeními státními (prakticky jen fakultní nemocnice a specializované ústavy) a nestátními (zřizovanými kraji nebo městy případně privátními subjekty) a ambulantními zařízeními, která jsou většinou privátní výjimečně obecní nebo městská (tato situace je konkrétně v městě Brně). Tato zařízení jsou smluvními partnery zdravotních pojišťoven, které s nimi nasmlouvávají rozsah a výši úhrady za poskytovanou péči. Mimo systém veřejného zdravotního pojištění stojí jen některá zdravotnická zařízení, která z hlediska zajištění zdravotní péče nehrají významnější roli.

4 Účastníky systému zdravotního pojištění jsou všichni občané České republiky, cizinci, kteřímajíčeské republice trvalý pobyt nebo jsou zaměstnanci české firmy. Mimo systém stojí nelegální přistěhovalci, bezdomovci a lidé stojící na okraji společnosti, kteří si neplatí zdravotní pojištění ani nejsou tzv. státními pojištěnci. Systém řízení zdravotní péče je komplikovaný. Garantem zajištění zdravotní péče je stát, reprezentovaný Ministerstvem zdravotnictví. Zdravotní pojišťovny, které určují s kterým zdravotnickým zařízením a v jakém objemu nasmlouvají zdravotní péči hrazenou ze zdravotního pojištění, určují fakticky podobu zdravotnických služeb. Na územní úrovni jsou garantem zdravotnických služeb kraje a obce, ovšem bez skutečné možnosti ovlivnit jak počet zdravotnických zařízení (kromě těch, která přímo zřizují), tak způsob a výšku úhrady zdravotní péče.

5 Město Brno základní demografická data Město Brno je druhé největší město České republiky. Je krajským městem Jihomoravského kraje. Podle statistických údajů jsou základní demografické údaje následující: Počet obyvatel celkem (stále bydlících) z celkem obyvatel JM kraje. Z toho ženy muži Přechodně ubytovaní cca Denně dojíždějící cca Věkové složení v % celkem muži ženy ,8 14,9 12, ,3 72,4 68, ,8 12,7 18,6

6 Zvěkového složení je patrný obecný jev, typický pro celou ČR rodí se více chlapců, avšak díky delšímu věku dožití je ve vyšších věkových kategoriích převaha žen. Předpoklad dožití: muži 72,4 ženy 78,4 živě narozených na 1000 obyvatel 9,2 zemřelí do 1 roku na 1000 živě narozených 4,4 zemřelí do 28 dnů na 1000 živě narozených 3,5 zemřelých na 1000 obyvatel 11,0 hlavní příčiny smrti novotvary nemoci oběhové soustavy poranění a otravy

7 Zdravotnické služby na území města Brna Statutární město Brno je přirozeným centrem Jihomoravského kraje v oblasti zdravotnických služeb. Na jeho území se nachází podle údajů regionálního pracoviště Ústavu zdravotnických informací a statistiky k : 12 nemocnic nebo specializovaných léčebných ústavů z 23 nemocnic Jihomoravského kraje, v nichž je poskytována lůžková péče na lůžkách z lůžek Jihomoravského kraje 1 léčebna dlouhodobě nemocných se 243 lůžky ze 3 léčeben Jihomoravského kraje se 423 lůžky počet lůžek na 10 tis. obyvatel: ČR 65,35 Brno 119,97

8 Z 12 nemocnic nebo specializovaných léčebných ústavů jsou: 2 fakultní nemocnice zřizované státem 1 nemocnice zřizovaná Jihomoravským krajem 1 nemocnice s léčebnou dlouhodobě nemocných zřizovaná městem Brnem 1 vojenská nemocnice 3 privátní nemocnice 2 specializované ústavy zřizované státem 1 kojenecký ústav zřizovaný městem Brnem 1 psychiatrická léčebna V ambulantní sféře je to 1118 samostatných ambulantních zařízení z celkového počtu 2495 samostatných ambulantních zařízení v celém Jihomoravském kraji, z toho na poliklinikách, jejichž zřizovatelem je město je cca 120 ambulancí pro děti i dospělé.

9 V městě Brně je umístěno 77 lékáren a 15 výdejen zdravotnických prostředků z celkového počtu 188 lékáren a 16 výdejen zdravotnických prostředků Jihomoravského kraje. Počet lékařů na 10 tis. obyvatel v ambulantní sféře v nemocnicích ČR 27,53 8,24 Brno 50,90 19,3 Sídlí zde také Krajská hygienická stanice Jihomoravského kraje, která správním orgánem v oblasti ochrany veřejného zdraví a Zdravotní ústav Brno, který je zdravotnickým zařízením na úseku ochrany veřejného zdraví.

10 Protože je město Brno také universitním městem a je sídlem Lékařské fakulty Masarykovy university, je zde vytvořeno velmi silné zázemí v oblasti výchovy, ale i vědecká základna pro širokou škálu oborů zdravotní péče. Střední a vyšší zdravotnické školy vychovávají střední zdravotnické pracovníky ve všech stěžejních zdravotnických odbornostech. Za silnou stránku brněnského zdravotnictví je možné pokládat koncentraci lůžkových i ambulantních služeb od služeb základních po služby vysoce specializované a zároveň přítomnost výukové a vědecké základny pro zdravotnické služby. Slabou stránkou je nepoměr mezi velmi dobře zajištěnou tzv. akutní lůžkovou péčí, to je klasická péče na nemocničních lůžkách a péčí následnou, tedy péčí v léčebnách dlouhodobě nemocných, domácí ošetřovatelskou péčí a zajištění zdravotně sociální péče. Slabou stránkou je i nedostatečné zajištění veškerých typů péče o některé typy nemocných chronickými chorobami, zvláště o nemocné s chronickými duševními chorobami.

11 Zdravotnická zařízení zřizovaná městem Brnem Úkoly města Brna v oblasti zdravotnictví jsou dány nikoli přímo specializovanou zdravotnickou legislativou, ale potřebou zajistit přiměřený rozsah dostupné zdravotní péče o obyvatele města. Přímý vliv na rozsah zdravotnických služeb může město Brno uplatnit pouze u zařízení, která přímo zřizuje, tj. Nemocnice Milosrdných bratří 273 akutních lůžek 243 lůžek léčebny dlouhodobě nemocných Centrum dětských odborných zdravotnických služeb Dětská poliklinika cca 60 odborných ambulancí 3 stacionáře pro děti s chronickým zdravotním postižením 3 dětské jesle Sdružení zdravotnických zařízení poliklinika základní i specializované ambulantní služby ve více než 60 ordinacích Kojenecký ústav zařízení pro děti do 3 let o kapacitě 120 míst

12 Možnosti města Brna ovlivnit rozsah zdravotní péče Postavení města Brna je v oblasti vlivu na utváření, financování a rozvoj zdravotní péče, díky obecné legislativě a konkrétní situaci v městě Brně, poměrně problematické. Na straně jedné je zde odpovědnost vůči občanům, na straně druhé relativně malá pravomoc, plynoucí přímo ze zákona. Díky dobré neformální spolupráci se zdravotnickými zařízeními, zdravotními pojišťovnami i krajským úřadem se daří uplatnit potřeby občanů města Brna při jednáních o zabezpečení lůžkové i ambulantní péče. Konkrétně se město Brno při jednáních vyjadřuje kpočtu zdravotnických zařízení i k potřebě konkrétních odborností.

13 Zajištění péče ve zdravotnických zařízeních města Brna obecné principy poskytování péče Pokud se poskytované zdravotní péče týká, je základním článkem péče všeobecný lékař, který v podmínkách české republiky poskytuje péči o dospělé od 15 let věku. Vměstě Brně je v současné době 198 ordinací praktických lékařů. O děti od narození do 15 případně až do 19 let se starají dětští lékaři (což je základní obor, nikoli specializace). Dětských lékařů je v městě Brně (mimo ambulantních částí nemocnic) 77. Základním oborem, zabezpečujícím péči o ženy je gynekologie. Gynekologických ambulancí je v městě Brně -opět mimo ambulancí nemocnic Charakteristické je, že u výše uvedených lékařů jsou pacienti registrováni a tito lékaři mají povinnost zajistit svým registrovaným pacientům veškerou péči v daném oboru.

14 Vpřípadě potřeby je pacient poslán k příslušnému specialistovi nebo doporučen k hospitalizaci v některém lůžkovém zařízení. Všechna ambulantní zařízení mají povinnost provést v době svých ordinačních hodin akutní ošetření pacienta a všechny nemocnice na území města Brna mají stálou příjmovou službu. Aby byla územně zajištěna lůžková péče ve všech oborech, byla po dohodě mezi městem Brnem a nemocnicemi stanovena rajonizace lůžkové péče. V daném spádovém území musí nemocnice zajistit péči o pacienta vždy. Jinak není ovšem dotčena svobodná volba nemocnice a pacient si může nemocnici vybrat. Pokud však nespadá do jejího spádového území a nemocnice je v příslušném oboru přetížena, může pacienta odmítnout, pokud se nejedná o akutní ošetření.

15 Péče o obyvatele města, pojištěnce zdravotních pojišťoven je zajištěna v dostatečné míře a v plném spektru potřeb. Péče začíná již v těhotenství, kdy je žena pravidelně preventivně prohlížena v gynekologické ambulanci, v níž je zaregistrována. Kromě toho se podrobuje třikrát v průběhu těhotenství ultrazvukovému screeningu kvůli objevení případných vrozených vad. Porody probíhají v porodnicích v městě Brně jsou porodnice tři a poskytují veškeré spektrum péče od běžných porodů po vysoce speciální péči o novorozence i rodičky. V městě Brně je také několik center asistované reprodukce. Gynekologická péče je poskytována rovněž v nemocnicích a to v nemocnici městské a dvou fakultních nemocnicích. Opět se jedná o péči všestrannou od základní až po vysoce specializovanou.

16 Péči o děti se věnují dětští lékaři, kteří registrují své pacienty a zajišťují veškerou základní péči. Zvláštní důraz je kladen na prevenci. Preventivní program dětské populace je velmi dobře propracovaný a má dlouholetou tradici. Odbornou a specializovanou péči zajišťují specialisté nejrůznějších oborů se zaměřením na dětskou populaci. V městě Brně jsou většinou soustředění na Dětské poliklinice, která spadá pod organizaci, zřizovanou městem Brnem. Lůžková péče od základní po vysoce specializovanou je poskytována v dětské nemocnici, což je jedno z pracovišť Fakultní nemocnice Brno.

17 I v městě Brně jsou skupiny obyvatel, u nichž je zajištění zdravotní péče problematické. Jedná se bezdomovce, ilegální přistěhovalce a lidi na okraji společnosti. Hlavním problémem těchto skupin obyvatel je to, že nejsou zdravotně pojištěni a bohužel není z úrovně státu vytvořen systém, který by zajišťoval proplacení poskytnuté zdravotní péče. Z úrovně města jsou řešeny konkrétní případy potřeby zdravotní péče a to vzařízeních, jejichž zřizovatelem je město Brno. Děje se tak nejčastěji ve spolupráci se odbory sociální péče, které jsou jak na úrovni města tak na úrovni městských částí. Úzká spolupráce je v této oblasti také s celou řadou neziskových organizací, které poskytují těmto skupinám širokou škálu služeb od ubytování přes poskytování stravy a oblečení až k zajištění zdravotní péče ve spolupráci s odborem zdravotnictví Magistrátu města Brna a městskými zdravotnickými zařízeními. Město Brno podporuje činnost těchto organizací pravidelnými dotacemi ze svého rozpočtu. Je ale pravda, že systémové řešení problematiky lidí bez zdravotního pojištění vměstě Brně není. Hlavním důvodem je - kromě chybějící legislativy - zejména problém finanční.

18 Základní informace o oblasti násilí na ženách a dětech, a organizacích, které tuto oblast řeší v městě Brně Jedná se oblast, která je poměrně málo zmapovaná, ale v zásadě lze u násilí na ženách rozlišit dvě hlavní kategorie postižených: - ženy, na nichž bylo spácháno nebo je pácháno násilí mimo rodinu oběti trestních činů a ženy zabývající se prostitucí - občanky České republiky, legální a ilegální přistěhovalkyně - - oběti tzv. domácího násilí ženy i děti Je nutné konstatovat, že otázky spojené s problematikou násilí na ženách a dětech a zvláště oblast domácího násilí nepatřily dlouhou dobu k problémům, jejichž řešení by bylo považováno za závažný celospolečenský problém. Z toho potom plyne i dnešní problematická situace kdy chybí legislativní úpravy, které by problém definovaly a na podkladě kterých by bylo možné situaci jednoznačněřešit. Z pohledu organizace: na řešení problematiky se podílí několik složek, které spolu neformálně spolupracují, ale na úrovni města není jednotné koordinační centrum.

19 Složky, které řeší problematiku násilí na ženách Státní policie v případě domácího násilí řeší problém pouze tehdy, je li konkrétně přivolána; v rámci preventivních činností je spíše mapována situace a existence problémových jevů a osob u prostituce (obecně, nucená prostituce a zapojení nelegálních imigrantek). Městská policie zasahuje pokud dochází k rušení nočního klidu, občanského soužití apod. u prostituce opět spíše mapuje situaci. Zdravotnická zařízení: Praktičtí lékaři jsou informováni o tom, jak postupovat, pokud při ošetření vzniká podezření z násilného činu ovšem v povědomí lékařů řešení těchto situací není, chybí konkrétní napojení na další složky. Dětští lékaři - jsou informováni o tom, jak postupovat, pokud nejen při ošetření, ale i v rámci pravidelných preventivních prohlídek vznikne podezření z týrání nebo jakéhokoli násilí - lékaři nahlašují tyto případy, ovšem opět zde chybí napojení na systém. Nemocnice vzhledem k příjmové povinnosti všech nemocnic na území města mají být všechny příjmové ambulance schopny zareagovat na případy násilí, v rámci nemocnic existuje i možnost vyžádání psychologické pomoci, u pracovníků na příjmových ambulancích chybí ale jasně vštípené schéma postupu a návazností.

20 Specializovaná zdravotnická zařízení, která by zajišťovala pomoc obětem násilí na území města Brna nejsou. Psychologická a poradenská pomoc obětem násilí v rámci zdravotnického zařízení linka naděje a krizové centrum Fakultní nemocnice Brno nonstop telefonická linka pro všechny formy psychologické a poradenské pomoci není zde ale specializace pouze na pomoc obětem násilí Jiný typ pomoci obětem násilí: nestátní organizace Bílý kruh bezpečí poradna pro oběti trestních činů pomoc psychologická, organizační, právní i morální Liga lidský práv, poradna pro ženy v tísni s nonstop telefonickou linkou, pomoc psychologická a právní Manželské a rodinné poradny v rámci obecného manželského poradenství poskytují pomoc i týraným ženám a zabývají se případy domácího násilí Občanské poradny občansko právního charakteru řeší otázky právní pomoci obětem násilí.

21 Sociální pomoc Odbor sociální péče Magistrátu města Brna a odbory sociální péče městských částí. V rámci zařízení, přímo zřizovaných městem Brnem, je možné ubytování pro matky s dětmi v domovech pro matky s dětmi (tři domovy) případně v ubytovně pro přechodný pobyt nejedná se ale o specializovaná zařízení. Specializované zařízení nestátní nezisková organizace sdružení Magdalenium azylový dům, možná je i forma skrytého ubytování

Příslušná legislativa Úmluva o závodních zdravotních službách, publikovaná pod č. 415/1988 Sb., zákon č. 372/2011 o zdravotních službách a podmínkách

Příslušná legislativa Úmluva o závodních zdravotních službách, publikovaná pod č. 415/1988 Sb., zákon č. 372/2011 o zdravotních službách a podmínkách Zdravotní péče v ČR, Příslušná legislativa Úmluva o závodních zdravotních službách, publikovaná pod č. 415/1988 Sb., zákon č. 372/2011 o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování Zákon č. 220/1991

Více

Struktura zdravotní péče v ČR, státní a nestátní zdravotnická zařízení Struktura zdravotní péče v České republice. Poskytovanou zdravotní péči můžeme rozdělit podle různých hledisek. Jedním z těchto hledisek

Více

Zdravotnická zařízení v České republice v 1. pololetí 2003

Zdravotnická zařízení v České republice v 1. pololetí 2003 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 21.10.2003 62 Zdravotnická zařízení v České republice v 1. pololetí 2003 Struktura sítě zdravotnických zařízení již

Více

HODONÍN. Nezavíráme oči před domácím násilím. Pomoc osobám ohroženým domácím násilím v regionu Jihomoravského kraje

HODONÍN. Nezavíráme oči před domácím násilím. Pomoc osobám ohroženým domácím násilím v regionu Jihomoravského kraje HODONÍN Nezavíráme oči před domácím násilím Pomoc osobám ohroženým domácím násilím v regionu Jihomoravského kraje Domácí násilí je nejrozšířenější, nejméně kontrolovanou, nejvíce podceňovanou formou násilí.

Více

M e t o d i c k ý materiál odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra

M e t o d i c k ý materiál odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra M e t o d i c k ý materiál odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra Právní předpisy a jejich ustanovení související se zákonným zmocněním k vydávání obecně závazné vyhlášky obce, kterou

Více

VYŠKOV. Nezavíráme oči před domácím násilím. Pomoc osobám ohroženým domácím násilím v regionu Jihomoravského kraje

VYŠKOV. Nezavíráme oči před domácím násilím. Pomoc osobám ohroženým domácím násilím v regionu Jihomoravského kraje VYŠKOV Nezavíráme oči před domácím násilím Pomoc osobám ohroženým domácím násilím v regionu Jihomoravského kraje Domácí násilí je nejrozšířenější, nejméně kontrolovanou, nejvíce podceňovanou formou násilí.

Více

BŘECLAV. Nezavíráme oči před domácím násilím. Pomoc osobám ohroženým domácím násilím v regionu Jihomoravského kraje

BŘECLAV. Nezavíráme oči před domácím násilím. Pomoc osobám ohroženým domácím násilím v regionu Jihomoravského kraje BŘECLAV Nezavíráme oči před domácím násilím Pomoc osobám ohroženým domácím násilím v regionu Jihomoravského kraje Domácí násilí je nejrozšířenější, nejméně kontrolovanou, nejvíce podceňovanou formou násilí.

Více

BRNO-VENKOV. Nezavíráme oči před domácím násilím. Pomoc osobám ohroženým domácím násilím v regionu Jihomoravského kraje

BRNO-VENKOV. Nezavíráme oči před domácím násilím. Pomoc osobám ohroženým domácím násilím v regionu Jihomoravského kraje BRNO-VENKOV Nezavíráme oči před domácím násilím Pomoc osobám ohroženým domácím násilím v regionu Jihomoravského kraje Domácí násilí je nejrozšířenější, nejméně kontrolovanou, nejvíce podceňovanou formou

Více

Ústav veřejného zdravotnictví a medicínského práva - otázky SRZk 2018/ Vztah lékař pacient, historický vývoj, Úmluva o právech a biomedicíně

Ústav veřejného zdravotnictví a medicínského práva - otázky SRZk 2018/ Vztah lékař pacient, historický vývoj, Úmluva o právech a biomedicíně Ústav veřejného zdravotnictví a medicínského práva - otázky SRZk 2018/2019 A. Medicínské právo 1. Vztah lékař pacient, historický vývoj, Úmluva o právech a biomedicíně 2. Právní systémy, hierarchie právních

Více

SLOVENSKEJ REPUBLIKY

SLOVENSKEJ REPUBLIKY ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 1991 Vyhlásené: 20.06.1991 Časová verzia predpisu účinná od: 20.06.1991 Obsah tohto dokumentu má informatívny charakter. 242 V Y H L Á Š K A ministerstva zdravotnictví

Více

ZNOJMO. Nezavíráme oči před domácím násilím. Pomoc osobám ohroženým domácím násilím v regionu Jihomoravského kraje

ZNOJMO. Nezavíráme oči před domácím násilím. Pomoc osobám ohroženým domácím násilím v regionu Jihomoravského kraje ZNOJMO Nezavíráme oči před domácím násilím Pomoc osobám ohroženým domácím násilím v regionu Jihomoravského kraje Domácí násilí je nejrozšířenější, nejméně kontrolovanou, nejvíce podceňovanou formou násilí.

Více

Systémy zdravotní péče

Systémy zdravotní péče Systémy zdravotní péče Doc. PhDr. Kateřina Ivanová, Ph.D. Zdravotnické systémy 1 Systémové pojetí 1 Obecná teorie systémů všechny předměty, jevy a procesy reálného světa si lze představit jako systémy:

Více

Zdravotnictví a sociální péče

Zdravotnictví a sociální péče Zdravotnictví a sociální péče I. Nestátní zdravotnická zařízení poskytující lůžkovou péči Zřízená Magistrátem hl. m. Prahy Městská nemocnice následné péče, 160 následná péče ošetřovatelsko rehabilitační

Více

Sociální politika. 1. ročník. Studijní obor: Sociální činnost. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

Sociální politika. 1. ročník. Studijní obor: Sociální činnost. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK Sociální politika 1. ročník Studijní obor: Sociální činnost ZDRAVOTNÍ POLITIKA zdraví je stav úplného tělesného, duševního a sociálního blaha jedince zdravotní stav lidí determinuje mnoho faktorů: genetické

Více

SEKCE Q ZDRAVOTNÍ A SOCIÁLNÍ PÉČE

SEKCE Q ZDRAVOTNÍ A SOCIÁLNÍ PÉČE SEKCE Q ZDRAVOTNÍ A SOCIÁLNÍ PÉČE 86 Zdravotní péče 86.1 Ústavní zdravotní péče 86.10 Ústavní zdravotní péče 86.10.1 Ústavní zdravotní péče - krátkodobou nebo dlouhodobou ústavní zdravotní péči, tj. lékařskou

Více

Vybrané kapitoly ze sociální a zdravotní politiky. MUDr. Milan Cabrnoch

Vybrané kapitoly ze sociální a zdravotní politiky. MUDr. Milan Cabrnoch Vybrané kapitoly ze sociální a zdravotní politiky MUDr. Milan Cabrnoch 1 Vybrané kapitoly ze sociální a zdravotní politiky otevřený interaktivní cyklus seminářů otevřený - pro studenty Cevro institut i

Více

BRNO-MĚSTO. Nezavíráme oči před domácím násilím. Pomoc osobám ohroženým domácím násilím ve statutárním městě Brně

BRNO-MĚSTO. Nezavíráme oči před domácím násilím. Pomoc osobám ohroženým domácím násilím ve statutárním městě Brně BRNO-MĚSTO Nezavíráme oči před domácím násilím Pomoc osobám ohroženým domácím násilím ve statutárním městě Brně Domácí násilí je nejrozšířenější, nejméně kontrolovanou, nejvíce podceňovanou formou násilí.

Více

BLANSKO. Nezavíráme oči před domácím násilím. Pomoc osobám ohroženým domácím násilím v regionu Jihomoravského kraje

BLANSKO. Nezavíráme oči před domácím násilím. Pomoc osobám ohroženým domácím násilím v regionu Jihomoravského kraje BLANSKO Nezavíráme oči před domácím násilím Pomoc osobám ohroženým domácím násilím v regionu Jihomoravského kraje Domácí násilí je nejrozšířenější, nejméně kontrolovanou, nejvíce podceňovanou formou násilí.

Více

Role nelékařů v českém zdravotnictví. Dana Jurásková CEVRO Praha

Role nelékařů v českém zdravotnictví. Dana Jurásková CEVRO Praha Role nelékařů v českém zdravotnictví Dana Jurásková CEVRO Praha Nelékařská povolání Posílení postavení všeobecných sester technologie, výkony, dlouhodobá péče, komunitní péče, domácí péče; Porodní asistentky

Více

Koncepce oboru Dětská chirurgie

Koncepce oboru Dětská chirurgie Koncepce oboru Dětská chirurgie Deklarace dětské chirurgie podle světové federace společností pediatrických chirurgů (W.O.F.A.P.S.): Děti nejsou jen malí dospělí a mají interní i chirurgické problémy a

Více

Koncepce rozvoje zdravotnictví v regionu Dolnobřežansko

Koncepce rozvoje zdravotnictví v regionu Dolnobřežansko Koncepce rozvoje zdravotnictví v regionu Dolnobřežansko březen 2008 Úvod Zdravotní péči v české republice poskytují zdravotnická zařízení státu, obcí, krajů, fyzických a právnických osob a to v souladu

Více

Regionální odbor jižních Čech

Regionální odbor jižních Čech ZDRAVOTNICTVÍ JIHOČESKÉHO KRAJE 2000 Strakonice Písek Tábor Jindřichův Hradec Zpracoval regionální odbor jižních Čech Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR U tří lvů 1, 370 01 České Budějovice

Více

Koncept úhrad v roce 2016. Mgr. Pavlína Žílová Analytik oddělení úhradových mechanizmů a zdravotního pojištění, MZ ČR

Koncept úhrad v roce 2016. Mgr. Pavlína Žílová Analytik oddělení úhradových mechanizmů a zdravotního pojištění, MZ ČR Koncept úhrad v roce 2016 Mgr. Pavlína Žílová Analytik oddělení úhradových mechanizmů a zdravotního pojištění, MZ ČR Výběr pojistného od roku 2012 Výběr pojistného za zaměstnance a osvč (2015 2016) + 7,4

Více

Síť zdravotnických zařízeních a činnost lůžkových zdravotnických zařízení v České republice

Síť zdravotnických zařízeních a činnost lůžkových zdravotnických zařízení v České republice Výběrová šetření o zdraví a vybrané údaje zdravotnické statistiky 21.října 2009 Síť zdravotnických zařízeních a činnost lůžkových zdravotnických zařízení v České republice Romana Malečkov ková ÚZIS ČR

Více

Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje

Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Brno 3 5. 9. 2011 Souhrn Children and Adolescents Care in the Jihomoravský Region in 2010 Informace

Více

Regionální odbor východních Čech

Regionální odbor východních Čech ZDRAVOTNICTVÍ PARDUBICKÉHO KRAJE 2000 Pardubice Ústí nad Orlicí Zpracoval regionální odbor východních Čech Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR Hradecká 1172, 500 03 Hradec Králové ÚZIS ČR,

Více

Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje

Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Brno 4 2. 7. 2010 Souhrn Children and Adolescents Care in the Jihomoravsky Region in 2009 Informace

Více

Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje

Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Brno 5 11. 7. 2012 Souhrn Children and Adolescents Care in the Jihomoravský Region in 2011 Informace

Více

Informace ze zdravotnictví Pardubického kraje

Informace ze zdravotnictví Pardubického kraje Informace ze zdravotnictví Pardubického kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Pardubice 2 5.5.2003 Síť zdravotnických v roce 2002 Na konci roku 2002 bylo v Pardubickém kraji

Více

Informace ze zdravotnictví Olomouckého kraje

Informace ze zdravotnictví Olomouckého kraje Informace ze zdravotnictví kého kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky 2 30.6.2003 Síť zdravotnických zařízení v roce 2002 Ke konci roku 2002 existovalo na území kého kraje

Více

Regionální odbor hl. m. Prahy

Regionální odbor hl. m. Prahy ZDRAVOTNICTVÍ HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY 2000 8 9 Zpracoval regionální odbor hl. m. Prahy Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR Karlovo nám. 5, 128 01 Praha 2 ÚZIS ČR, 2001 Počet výtisků: 60 Regionální

Více

Informace ze zdravotnictví Ústeckého kraje

Informace ze zdravotnictví Ústeckého kraje Informace ze zdravotnictví Ústeckého kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Hradec Králové 6 11. 9. 2013 Souhrn Rehabilitační a fyzikální medicína - činnost oboru v Ústeckém

Více

ZDRAVOTNICTVÍ hl. m. PRAHY 1999

ZDRAVOTNICTVÍ hl. m. PRAHY 1999 ZDRAVOTNICTVÍ hl. m. PRAHY 1999 8 6 7 1 2 3 9 10 5 4 Ústav zdravotnických informací a statistiky České republiky Regionální odbor hl. m. Prahy ÚZIS / Zdravotnictví hl. m. Prahy 1999 / 2 Obsah: Úvod...

Více

Masarykova univerzita v Brně Ekonomicko správní fakulta

Masarykova univerzita v Brně Ekonomicko správní fakulta Masarykova univerzita v Brně Ekonomicko správní fakulta Studijní obor Veřejná ekonomika a správa (spec. VE) Písemná práce (POT) do předmětu Ekonomika zdravotnictví a sociálních služeb (C_KVEKZD) Úhradové

Více

Informace ze zdravotnictví Ústeckého kraje

Informace ze zdravotnictví Ústeckého kraje Informace ze zdravotnictví Ústeckého kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Hradec Králové 19. 6. 2014 6 Souhrn Rehabilitační a fyzikální medicína - činnost oboru v Ústeckém

Více

ZDRAVOTNICTVÍ STŘEDNÍCH ČECH 1999

ZDRAVOTNICTVÍ STŘEDNÍCH ČECH 1999 ZDRAVOTNICTVÍ STŘEDNÍCH ČECH 1999 Mělník Mladá Boleslav Kladno Nymburk Rakovník Kolín Beroun Praha - západ Praha - východ Kutná Hora Příbram Benešov Ústav zdravotnických informací a statistiky České republiky

Více

Ošetřovatelství v primární péči. Miroslava Kyasová Katedra ošetřovatelství

Ošetřovatelství v primární péči. Miroslava Kyasová Katedra ošetřovatelství Ošetřovatelství v primární péči Miroslava Kyasová Katedra ošetřovatelství Struktura předmětu 1. Charakteristika primární péče 2. Prostředí čekárny a ordinace praktického lékaře 3. Okruhy činnosti sestry

Více

ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru rehabilitační a fyzikální medicína (FBLR) za období NZIS REPORT č.

ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru rehabilitační a fyzikální medicína (FBLR) za období NZIS REPORT č. NÁRODNÍ ZDRAVOTNICKÝ INFORMAČNÍ SYSTÉM AMBULANTNÍ PÉČE ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru rehabilitační a fyzikální medicína (FBLR) za období 2007 2015 NZIS REPORT č. K/22 (09/2016) Stručný

Více

Regionální odbor jižní Moravy

Regionální odbor jižní Moravy ZDRAVOTNICTVÍ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE 2000 Blansko Brno město Brno venkov Vyškov Znojmo Břeclav Zpracoval regionální odbor jižní Moravy Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR FN u sv. Anny, Výstavní

Více

ZDRAVOTNICKÁ ČÁST ORGANIZACE Zdravotnický systém na Kypru tvoří státní a soukromé instituce. V rámci HNP se výdaje na zdravotnictví zvýšily z 4,42 %

ZDRAVOTNICKÁ ČÁST ORGANIZACE Zdravotnický systém na Kypru tvoří státní a soukromé instituce. V rámci HNP se výdaje na zdravotnictví zvýšily z 4,42 % STUDIJNÍ MATERIÁL ZDRAVOTNICKÁ ČÁST ORGANIZACE Zdravotnický systém na Kypru tvoří státní a soukromé instituce. V rámci HNP se výdaje na zdravotnictví zvýšily z 4,42 % (2004) na 6,5 % (2014). Na Kypru se

Více

Informace ze zdravotnictví Moravskoslezského kraje

Informace ze zdravotnictví Moravskoslezského kraje Informace ze zdravotnictví Moravskoslezského kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Ostrava 10 19.5.2004 Rehabilitace a fyzikální medicína - činnost oboru v Moravskoslezském

Více

Informace ze zdravotnictví Hlavního města Prahy

Informace ze zdravotnictví Hlavního města Prahy Informace ze zdravotnictví Hlavního města Prahy Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Hlavní město Praha 5 11.6.2004 Rehabilitace a fyzikální medicína - činnost v oboru v Hlavním

Více

Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje

Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje Informace ze zdravotnictví Jihomoravského e Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Brno 5 26. 7. 2011 Souhrn Rehabilitační a fyzikální medicína - činnost oboru v Jihomoravském i v

Více

Zkušenosti s pilotním projektem a praktické využití regionálního reportingu v Kraji Vysočina

Zkušenosti s pilotním projektem a praktické využití regionálního reportingu v Kraji Vysočina Zkušenosti s pilotním projektem a praktické využití regionálního reportingu v Kraji Vysočina Ústav zdravotnických informací a statistiky ÚSTAV Obvykle označuje vědeckou, výzkumnou, vzdělávací, kulturní,

Více

PRACOVNÍ LIST ZDRAVOTNICKÁ ČÁST

PRACOVNÍ LIST ZDRAVOTNICKÁ ČÁST PRACOVNÍ LIST ZDRAVOTNICKÁ ČÁST 1) Na jakém principu je založen Evropský pojišťovací systém, který je užíván i v České republice? a, princip odpovědnosti b, princip solidarity c, princip soukromého zdravotního

Více

Zdravotnictví kraje Vysočina 2001

Zdravotnictví kraje Vysočina 2001 Zdravotnictví kraje Vysočina 2001 Vydal Ústav zdravotnických informací a statistiky České republiky ÚZIS ČR, 2002 ISBN: 8072801147 1 Obsah: Úvod... 3 Poznámky... 5 Tabulková část Zdravotnictví kraje Vysočina...

Více

Informace ze zdravotnictví Plzeňského kraje

Informace ze zdravotnictví Plzeňského kraje Informace ze zdravotnictví Plzeňského kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Plzeň 3 19.9.2003 Gynekologická péče v roce 2002 Podkladem pro zpracování údajů o činnosti oboru

Více

Informace ze zdravotnictví Pardubického kraje

Informace ze zdravotnictví Pardubického kraje Informace ze zdravotnictví Pardubického kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Hradec Králové 5 30. 9. 2010 Souhrn Rehabilitační a fyzikální medicína - činnost oboru v Pardubickém

Více

4. Zdravotní péče. Hospitalizovaní v nemocnicích podle věku

4. Zdravotní péče. Hospitalizovaní v nemocnicích podle věku 4. Zdravotní péče Hlavní město Praha je na tom z hlediska zdravotní péče pro mladé lidi velmi dobře. Praha disponuje nadprůměrným počtem lékařů na 1 tisíc mladých lidí ve věku do 18 let, i více než 25

Více

Národní zdravotnický informační systém zdroje dat a možnosti jejich využití

Národní zdravotnický informační systém zdroje dat a možnosti jejich využití Národní zdravotnický informační systém zdroje dat a možnosti jejich využití Mgr.Vlasta Mazánková, ÚZIS ČR Specializační kurs -Veřejné zdravotnictví 2009 Obsah sdělení o NZIS základní pojetí o Legislativa

Více

Regionální odbor středních Čech

Regionální odbor středních Čech ZDRAVOTNICTVÍ STŘEDOČESKÉHO KRAJE 2000 Praha západ Mělník Mladá Boleslav Kladno Nymburk Rakovník Kolín Zpracoval regionální odbor středních Čech Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR Karlovo

Více

Informace ze zdravotnictví Hlavního města Prahy

Informace ze zdravotnictví Hlavního města Prahy Informace ze zdravotnictví Hlavního města Prahy Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Hlavní město Praha 8 9. 8. 2007 Rehabilitační a fyzikální medicína - činnost oboru v Hlavním

Více

Adam Vojtěch, poslanec PSP ČR

Adam Vojtěch, poslanec PSP ČR 31.1.217 Adam Vojtěch, poslanec PSP ČR 1. 11. 217 1 31.1.217 2 31.1.217 24% 22% 2% 18% 16% 14% 12% 1% 8% 2 21 22 23 24 25 26 27 28 29 21 211 212 213 214 215 216 3 náklady na zdravotní služby mil. Kč 31.1.217

Více

Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje

Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Brno 3 28.6.2005 Gynekologická péče - činnost v Jihomoravském kraji v roce 2004 Gynaecologic

Více

Zdravotnické systémy - 1

Zdravotnické systémy - 1 Zdravotnické systémy - 1 Zdravotnické systémy Pro zajištění zdravotní péče vytváří státy v oblasti organizace zdravotnictví určitou soustavu zdravotnických zařízení tj., systém zdravotní péče. V současné

Více

Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje

Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Brno 6 26. 6. 2012 Souhrn Rehabilitační a fyzikální medicína - činnost oboru v Jihomoravském

Více

Regionální odbor jižní Moravy

Regionální odbor jižní Moravy ZDRAVOTNICTVÍ ZLÍNSKÉHO KRAJE 2000 Kroměříž Vsetín Zpracoval regionální odbor jižní Moravy Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR FN u sv. Anny, Výstavní 17/19 603 00 Brno ÚZIS ČR, 2001 Počet

Více

Zdravotnictví Zlínského kraje 2002

Zdravotnictví Zlínského kraje 2002 Zdravotnictví Zlínského kraje 2002 Vydal Ústav zdravotnických informací a statistiky České republiky ÚZIS ČR, 2003 ISBN: 8072802542 1 Obsah: Úvod... 3 Poznámky... 5 Tabulková část Zdravotnictví Zlínského

Více

Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje

Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Brno 8 16.8.2006 Children and Adolescents Care - Activity in Branch in the Jihomoravsky Region

Více

Informace ze zdravotnictví Moravskoslezského kraje

Informace ze zdravotnictví Moravskoslezského kraje Informace ze zdravotnictví Moravskoslezského kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Ostrava 6 10.5.2004 Síť zdravotnických zařízení v Moravskoslezském kraji k 31.12.2003 Koncem

Více

Síť zdravotnických zařízení 2000

Síť zdravotnických zařízení 2000 Síť zdravotnických zařízení 2000 Z D R A V O T N I C K Á S T A T I S T I K A Vydává Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR Praha 2, Palackého nám. 4 Síť zdravotnických zařízení Řada: Zdravotnická

Více

EKONOMIKA BLOKU ODVĚTVÍ ROZVOJE ČLOVĚKA EKONOMIKA ZDRAVOTNICTVÍ

EKONOMIKA BLOKU ODVĚTVÍ ROZVOJE ČLOVĚKA EKONOMIKA ZDRAVOTNICTVÍ VEŘEJNÁ EKONOMIKA EKONOMIKA BLOKU ODVĚTVÍ ROZVOJE ČLOVĚKA EKONOMIKA ZDRAVOTNICTVÍ Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky

Více

Informace ze zdravotnictví Moravskoslezského kraje

Informace ze zdravotnictví Moravskoslezského kraje Informace ze zdravotnictví Moravskoslezského e Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Ostrava 10 18. 10. 2012 Rehabilitační a fyzikální medicína - činnost oboru v Moravskoslezském

Více

Informace ze zdravotnictví Olomouckého kraje

Informace ze zdravotnictví Olomouckého kraje Informace ze zdravotnictví Olomouckého kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Olomouc 1 11.6.24 Oční péče - činnost v Olomouckém kraji v roce 23 Podkladem pro zpracování dat

Více

Informace ze zdravotnictví Hlavního města Prahy

Informace ze zdravotnictví Hlavního města Prahy Informace ze zdravotnictví Hlavního města Prahy Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Hlavní město Praha 2 3.6.2004 Children and Adolescents Care - Activity in Branch in the Region

Více

Regionální odbor východních Čech

Regionální odbor východních Čech ZDRAVOTNICTVÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE 2000 Trutnov Jičín Náchod Zpracoval regionální odbor východních Čech Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR Hradecká 1172, 500 03 Hradec Králové ÚZIS ČR,

Více

38 - odbor sociálních věcí a zdravotnictví Úvodní komentář:

38 - odbor sociálních věcí a zdravotnictví Úvodní komentář: 38 - odbor sociálních věcí a zdravotnictví Úvodní komentář: V odboru sociálních věcí a zdravotnictví nenastaly v průběhu roku 2005 žádné organizační ani závažné legislativní změny, které by měly vazbu

Více

Informace ze zdravotnictví Karlovarského kraje

Informace ze zdravotnictví Karlovarského kraje Informace ze zdravotnictví Karlovarského kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Karlovy Vary 3 15.6.2004 Rehabilitace a fyzikální medicína - činnost oboru v Karlovarském kraji

Více

Informace ze zdravotnictví Hlavního města Prahy

Informace ze zdravotnictví Hlavního města Prahy Informace ze zdravotnictví Hlavního města Prahy Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Hlavní město Praha 4 20.6.2005 Rehabilitační a fyzikální medicína - činnost oboru v Hlavním

Více

6. Zařízení sociálních služeb

6. Zařízení sociálních služeb 6. Zařízení sociálních Hlavním smyslem sociálních je zajištění pomoci při péči o vlastní osobu, zajištění stravování, ubytování, pomoci při zabezpečení chodu domácnosti, ošetřování, pomoc s výchovou, poradenství,

Více

Ekonomické limity vs. správný odborný postup. Dagmar Záleská

Ekonomické limity vs. správný odborný postup. Dagmar Záleská Ekonomické limity vs. správný odborný postup Dagmar Záleská Základní otázky Na co má pojištěnec nárok? Lze nárok pojištěnce na bezplatnou péči omezovat ekonomickými limity? Je přípustné, aby ekonomické

Více

Činnost kojeneckých ústavů, dětských domovů a zvláštních zařízení pro děti v roce 2001

Činnost kojeneckých ústavů, dětských domovů a zvláštních zařízení pro děti v roce 2001 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 4. 9. 2002 42 Činnost kojeneckých ústavů, dětských domovů a zvláštních zařízení pro děti v roce 2001 Aktuální informace

Více

Zdravotní péče v segmentu lůžkové péče v roce 2019 a dále z pohledu SZP ČR. Ing. Ladislav Friedrich, CSc. prezident SZP ČR

Zdravotní péče v segmentu lůžkové péče v roce 2019 a dále z pohledu SZP ČR. Ing. Ladislav Friedrich, CSc. prezident SZP ČR Zdravotní péče v segmentu lůžkové péče v roce 2019 a dále z pohledu SZP ČR Ing. Ladislav Friedrich, CSc. prezident SZP ČR INMED Pardubice říjen 2018 Obsah sdělení Smluvní vztahy rámcové a typové smlouvy

Více

Informace ze zdravotnictví Zlínského kraje

Informace ze zdravotnictví Zlínského kraje Informace ze zdravotnictví Zlínského kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Brno 5 11. 7. 2012 Souhrn Dětská a dorostová péče ve Zlínském kraji v roce 2011 Children and Adolescents

Více

160/1992 Sb. ZÁKON České národní rady. ze dne 19. března 1992. o zdravotní péči v nestátních zdravotnických zařízeních ČÁST PRVNÍ. Základní ustanovení

160/1992 Sb. ZÁKON České národní rady. ze dne 19. března 1992. o zdravotní péči v nestátních zdravotnických zařízeních ČÁST PRVNÍ. Základní ustanovení Změna: 161/1993 Sb. Změna: 258/2000 Sb. Změna: 285/2002 Sb. Změna: 320/2002 Sb. Změna: 96/2004 Sb. Změna: 121/2004 Sb. Změna: 480/2004 Sb. 160/1992 Sb. ZÁKON České národní rady ze dne 19. března 1992 o

Více

7. Stavby pro zdravotnictví

7. Stavby pro zdravotnictví 7. Stavby pro zdravotnictví Zdravotnická zařízení ambulantní péče Zdravotnická zařízení lékárenské péče Nemocnice Léčebné lázně Stavby pro zdravotnictví 1/55 Stavby pro zdravotnictví Primární péče ambulantní

Více

Financování a síť služeb Aktuální výsledky průzkumů

Financování a síť služeb Aktuální výsledky průzkumů Financování a síť služeb Aktuální výsledky průzkumů VI. AT konference Jihočeského kraje říjen 2012 Lucia Kiššová Sekretariát Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky Aktuální aktivity Koncepce sítě

Více

Způsoby úhrad zdravotní péče na rok 2014

Způsoby úhrad zdravotní péče na rok 2014 Způsoby úhrad zdravotní péče na rok 2014 Česká průmyslová zdravotní pojišťovna v roce 2014 hradí poskytovatelům zdravotních služeb (dále PZS) zdravotní péči v souladu se Zákonem č. 48/1997 Sb., o veřejném

Více

Informace ze zdravotnictví Kraje Vysočina

Informace ze zdravotnictví Kraje Vysočina Informace ze zdravotnictví Kraje Vysočina Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Brno 5 26. 7. 2011 Souhrn Rehabilitační a fyzikální medicína - činnost oboru v Kraji Vysočina v roce

Více

4.5.601 BUDOVY ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍ A SOCIÁLNÍ PÉČE - POŽÁRNÍ ODOLNOST STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ A HOŘLAVOST KONSTRUČNÍCH ČÁSTÍ

4.5.601 BUDOVY ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍ A SOCIÁLNÍ PÉČE - POŽÁRNÍ ODOLNOST STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ A HOŘLAVOST KONSTRUČNÍCH ČÁSTÍ Ústav územního rozvoje, Jakubské nám. 3, 658 34 Brno Tel.: +420542423111, www.uur.cz, e-mail: sekretariat@uur.cz LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ Dostupnost: http://www.uur.cz/default.asp?id=2591 4.5.601 BUDOVY ZDRAVOTNICKÝCH

Více

BUDOVY ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍ A SOCIÁLNÍ PÉČE POŽÁRNÍ ODOLNOST STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ A HOŘLAVOST KONSTRUČNÍCH ČÁSTÍ

BUDOVY ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍ A SOCIÁLNÍ PÉČE POŽÁRNÍ ODOLNOST STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ A HOŘLAVOST KONSTRUČNÍCH ČÁSTÍ Ústav územního rozvoje, Jakubské nám. 3, 658 34 Brno Tel.: +420542423111, www.uur.cz, e-mail: sekretariat@uur.cz LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ Dostupnost: http://www.uur.cz/default.asp?id=2591 4.5.601 BUDOVY ZDRAVOTNICKÝCH

Více

Informace ze zdravotnictví Královéhradeckého kraje

Informace ze zdravotnictví Královéhradeckého kraje Informace ze zdravotnictví Královéhradeckého kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Hradec Králové 18 25.8.2004 Síť zdravotnických zařízení v Královéhradeckém kraji k 31.12.2003

Více

SEZNAM KONTAKTŮ - problematika rizikových forem chování a jiné

SEZNAM KONTAKTŮ - problematika rizikových forem chování a jiné Příloha č.1 SEZNAM KONTAKTŮ - problematika rizikových forem chování a jiné Instituce Činnost Adresa Telefon a email DROGY PPP - Poradenské centrum pro drogové a jiné závislosti Sdružení a nadace Podané

Více

Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje

Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Brno 12. září 2014 6 Souhrn Činnost oboru rehabilitace a fyzikální medicína v Jihomoravském

Více

Model systémového zajištění urgentní péče v České republice. Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví Roman Prymula, náměstek pro zdravotní péči

Model systémového zajištění urgentní péče v České republice. Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví Roman Prymula, náměstek pro zdravotní péči Model systémového zajištění urgentní péče v České republice Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví Roman Prymula, náměstek pro zdravotní péči 19.9.2019 Co je urgentní příjem? Urgentní příjem (UP) je specializované

Více

STRATEGIE NEMOCNIC V MĚNÍCÍM SE PROSTŘEDÍ VE ZDRAVOTNICTVÍ

STRATEGIE NEMOCNIC V MĚNÍCÍM SE PROSTŘEDÍ VE ZDRAVOTNICTVÍ STRATEGIE NEMOCNIC V MĚNÍCÍM SE PROSTŘEDÍ VE ZDRAVOTNICTVÍ MUDr. Pavel Hroboň, Ministerstvo zdravotnictví ČR Praha, 8. 3. 2007 PROGRAM DNEŠNÍ PREZENTACE Očekávané změny ve vnějším prostředí: Změny ve stanovení

Více

Informace ze zdravotnictví Olomouckého kraje

Informace ze zdravotnictví Olomouckého kraje Informace ze zdravotnictví Olomouckého kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Ostrava 10 22. 10. 2012 Rehabilitační a fyzikální medicína - činnost oboru v Olomouckém kraji v

Více

Standard akutní lůžkové psychiatrické péče Obsah

Standard akutní lůžkové psychiatrické péče Obsah Standard akutní lůžkové psychiatrické péče Obsah 1. Preambule... 2 1.1 Cílová skupina... 2 1.2 Dostupnost akutní péče... 2 2. Služby poskytované akutním psychiatrickým oddělením... 3 2.1 Obecné požadavky...

Více

Informace ze zdravotnictví Královéhradeckého kraje

Informace ze zdravotnictví Královéhradeckého kraje Informace ze zdravotnictví Královéhradeckého kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Hradec Králové 11 17. 8. 2007 Rehabilitační a fyzikální medicína - činnost oboru v Královéhradeckém

Více

NABÍDKA ZDRAVOTNÍCH SLUŽEB

NABÍDKA ZDRAVOTNÍCH SLUŽEB NABÍDKA ZDRAVOTNÍCH SLUŽEB ORGANIZACE ZŘÍZENÉ MČ PRAHA 10 Léčebna dlouhodobě nemocných Vršovice DALŠÍ ZDRAVOTNÍ SLUŽBY Dům zubní péče pro děti i dospělé Lékařská služba první pomoci pro děti i dospělé

Více

Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje

Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Brno 4 21.5.2003 Činnost oboru dětského a dorostového v ambulantní péči v Jihomoravském kraji

Více

Chráníme to nejcennější

Chráníme to nejcennější POJIŠŤOVNA VZP, a.s. Možnosti Smluvního zdravotního pojištění cizinců a nekalé praktiky na trhu 28.1.2015 Seminář Zdravotní pojištění Cizinců Otakar Mareš Pojišťovna VZP, a.s. 1 O Pojišťovně VZP, a.s.

Více

Informace ze zdravotnictví Jihočeského kraje

Informace ze zdravotnictví Jihočeského kraje Informace ze zdravotnictví Jihočeského kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky České Budějovice 1 3.6.2003 Síť zdravotnických zařízení v Jihočeském kraji v roce 2002 Touto aktuální

Více

Priorita XII. - Zajištění služeb pro obyvatele/osoby v krizi

Priorita XII. - Zajištění služeb pro obyvatele/osoby v krizi Opatření XII. 1.: Podpora nízkoprahových terénních sociálních služeb pro osoby bez přístřeší Nízkoprahové terénní sociální služby pro osoby bez přístřeší poskytuje v Mladé Boleslavi středisko Naděje. Zde

Více

Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje

Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Brno 5 3.8.2006 Gynaecologic Care - Activity in Branch in the Jihomoravský region in 2005 Souhrn

Více

Co mohou kraje udělat se zdravotnictvím? MUDr. Přemysl Sobotka náměstek hejtmana pro zdravotnictví LK

Co mohou kraje udělat se zdravotnictvím? MUDr. Přemysl Sobotka náměstek hejtmana pro zdravotnictví LK Co mohou kraje udělat se zdravotnictvím? MUDr. Přemysl Sobotka náměstek hejtmana pro zdravotnictví LK Zákon č. 129/2000 Sb. o krajích V zákoně o krajích není uvedena ŽÁDNÁ povinnost vzhledem k péči zdraví

Více

Informace ze zdravotnictví Zlínského kraje

Informace ze zdravotnictví Zlínského kraje Informace ze zdravotnictví Zlínského kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Brno 9 23. 9. 2011 Souhrn Činnost ambulantních psychiatrických zařízení ve Zlínském kraji v roce

Více

Informace ze zdravotnictví Zlínského kraje

Informace ze zdravotnictví Zlínského kraje Informace ze zdravotnictví Zlínského kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Brno 5 3. 8. 2011 Souhrn Rehabilitační a fyzikální medicína - činnost oboru ve Zlínském kraji v roce

Více

Komunitní služby a instituce

Komunitní služby a instituce Komunitní služby a instituce Historie I. Raný středověk církevní instituce pomáhající chudým a starým lidem, později chudobince, starobince, kláštěrní a městské oše. domy 12. stol. špitály provozované

Více

Informace ze zdravotnictví Plzeňského kraje

Informace ze zdravotnictví Plzeňského kraje Informace ze zdravotnictví Plzeňského kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Plzeň 5 18.6.2004 Gynekologická péče - činnost v Plzeňském kraji v roce 2003 Gynaecologic Care -

Více