Co to je ZEVO? ZEVO Zařízení na Energetické Využití Odpadů nebo EVO Energetické Využití Odpadů. Co se pod těmito názvy dále skrývá?

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Co to je ZEVO? ZEVO Zařízení na Energetické Využití Odpadů nebo EVO Energetické Využití Odpadů. Co se pod těmito názvy dále skrývá?"

Transkript

1

2 Co to je ZEVO? ZEVO Zařízení na Energetické Využití Odpadů nebo EVO Energetické Využití Odpadů Co se pod těmito názvy dále skrývá? V našem případě se jedná o spalování zbytkového komunálního odpadu, s využitím získaného tepla, ve stávající teplovodní síti kotelny Riegrova. Lze namítnout, že obdobným způsobem přeci likviduje odpadky i obyčejná spalovna. Proč tomu našemu zařízení tedy říkáme ZEVO, v čem je rozdíl? Rozdíl mezi spalováním odpadů a energetickým využitím odpadů defi nuje především Zákon o odpadech. Tento zákon stanoví pro energetické využití odpadů nejnižší energetickou účinnost 65%. Tedy, pokud budeme směsný komunální odpad spalovat tak, abychom z něj získali nejméně 65% energie, jedná se o energetické využití odpadů (EVO), které probíhá v zařízení pro energetické využití odpadů (ZEVO).

3 Pokud však bude naším hlavním cílem odpad především zlikvidovat a budeme se proto odpadu zbavovat spalováním, při nižší energetické účinnosti než je stanovených 65%, třeba proto že teplo nepotřebujeme, bude se jednat jen o spalovnu odpadů. Termický způsob nakládání s komunálními odpady je spolu s látkovým využitím nejvýznamnějším způsobem využití těchto druhů odpadů a svým dosahem je tak schopen zajistit v reálném čase a místě i minimalizaci jeho objemu. Spalování je z chemického hlediska termooxidační proces, při kterém se biogenní prvky (C, S, N) oxidují za uvolnění tepla (exotermická reakce). Energetické využití odpadů tedy představuje využití jejich energetického potenciálu a tím dosažení úspor primárních neobnovitelných zdrojů surovin a energií (fosilních paliv) a je tak zajištěna vysoká úroveň péče o životní prostředí. Zkušenosti ukazují, že pokud je kvalitně navrženo vlastní spalovací zařízení v celém technologickém komplexu na základě sestavy doporučených technologií BAT (Best Available Technology), správně veden celý spalovací proces a zařízení je vybaveno moderní odlučovací technikou, pak můžeme hovořit o prověřené ekologicky bezpečné technologii. Výsledkem termického zpracování odpadů je inertní anorganický materiál s minimálním obsahem organických zbytků, který lze po úpravě látkově využít i jako součást stavebních či rekultivačních materiálů. ZEVO Spalování komunálního odpadu bez předchozí nutné úpravy. Jednoduché a účinné ovládání spalovacího procesu. Dokonalé vyhoření odpadu až na anorganický inertní materiál škváru. Škvára obsahuje minimální množství organických zbytků (1-5 %). Redukce hmotnosti na 25 % původních hodnot. Redukce objemu až na 10 % původních hodnot (10 násobné prodloužení životnosti skládky). Využití uvolněné tepelné energie ze spalovacího procesu k výrobě teplonosného média.

4 Úspora primárních neobnovitelných zdrojů surovin a energie. Účinné čištění sledovaných škodlivin ze spalin. Získání druhotných surovin pro materiálové využití vyseparováním železného šrotu ze škváry. Důvody a výstupy pro budoucí rozhodnutí TEREA Cheb s.r.o. pro vybudování ZEVO Využití ročního energetického potenciálu až 20 tisíc tun zbytkového komunálního odpadu (tedy ekonomicky nerecyklovatelné a dále nevyužitelné složky KO) z domácností na výrobu tepla a elektrické energie. Úspora klasických zdrojů energie (fosilních paliv) až 38 mil. kwh/rok. Stabilizace ceny tepla a ceny odpadu, přičemž stabilizace ceny obou komodit musí probíhat souběžně. Umístění: Předpokládané umístění je v průmyslové zóně lokality Švédský vrch ve stávajícím prostoru pro recyklaci stavebních hmot.

5 Vstupy a Výstupy Vstup: Bude využíván zbytkový komunální odpad z Chebu a okolních měst a obcí. Tedy, odpad ukládaný občany chebského regionu do popelnic a kontejnerů na odpadky. Roční produkce komunálních odpadů dosahuje v chebském regionu až tun. ZEVO Cheb, v konečné fázi výstavby, bude schopna využít nejvýše tun komunálního odpadu za rok. Z toho vyplývá, že zbývá ještě dostatek odpadu i na jiné technologie jeho likvidace, např. na kompostování nebo na jeho biologicko-mechanickou úpravu. Nebude spalován odpad vytříděný občany ukládáním do barevných kontejnerů pro papír, plast, bio-odpad atd. Směsný komunální odpad nebude dovážen ze zahraničí a rovněž nebude spalován průmyslový ani nebezpečný odpad. Vstupními látkami pro úpravu spalin však budou i sorbenty a chemikálie, které v reakci s kouřovými plyny z nich odebírají škodliviny.

6 Výstupy: TEPLO: GJ/rok nebo 38 mil. kwh/rok ZEVO Cheb je navrženo jako zdroj energie, který zaručuje vysokou účinnost využití energie, obsažené v odpadech. Energie, uvolněná při spalování odpadu, je ve formě tepla odebírána spalinám, předávána do vodní páry a přes tepelný výměník, dodávána do tepelné soustavy. Teplo tak bude ze ZEVO Cheb, přivedeno do stávajícího tepelného rozvodu CZT, výtopny Riegrova. Při nepřetržitém, plném provozu dvou spalovacích linek, po plánovanou dobu hodin ročně, lze odstranit až tun směsného komunálního odpadu ročně. Tím lze ročně uspořit až 38 milionů kwh. To odpovídá 3,6 milionům kubíků (m 3 ) zemního plynu. O toto množství by bylo možné snížit spotřebu paliva ve výtopně Riegrova, včetně snížení emisí znečišťujících látek z této výtopny. Protože však v letním období je spotřeba tepla v systému CZT malá, očekáváme nižší využití výkonu ZEVO v letních měsících, včetně nižší celoroční produkce tepla i likvidovaného odpadu. Názorně, je to jako u auta: může sice jezdit maximální rychlostí, třeba až 160 km/h, ale po našich silnicích jezdí obvykle nižší, než maximální rychlostí...

7 ŠKVÁRA a POPÍLEK Škvára je pevný zbytek po spálení odpadu a dosahuje asi jen pětiny původní hmotnosti zpracovávaného odpadu. Pro ZEVO Cheb byla navržena technologie zchlazování škváry ve vodě a jejího ukládání do kontejnerů, s následným odvozem na regulérní skládku odpadů. Popílek tvoří prach a drobné částice, které jsou s proudem kouřových plynů odnášeny ze spalovací komory (topeniště) a následně zachytávány ve fi ltrech. Na jeho povrchu se z kouřových plynů usazují škodlivé látky. Popílek bude proto jímán odděleně do uzavřených kontejnerů a bude vyvážen a ukládán na skládce nebezpečných odpadů. Celková roční produkce škváry a popílku bude závislá na složení a kvalitě spalovaného komunálního odpadu. Proto ji nelze dopředu přesně spočítat. Na základě provozních zkušeností z jiných spaloven komunálního odpadu, odhadujeme celkovou roční produkci škváry a popílku nejvýše na tun, při plném provozu ZEVO, jak uvádíme v odstavci výše. Železný šrot: Až 399 tun železných kovů za rok Plechovky, korunkové uzávěry, šrouby, hřebíky, skoby, dráty, panty, zámky, klíče a jiné drobné železné předměty, putují po spálení odpadu se škvárou do magnetického separátoru. V něm jsou všechny magnetické materiály odděleny od škváry. Tím lze při plném provozu dvou linek a při spálení tun odpadu, ročně průměrně získat až 399 tun železa, které bude dále zpracováno v hutích.

8 Emise Nejvyšší přípustnou míru znečišťování ovzduší, tj. emisní limity, stanovuje nový Zákon o ochraně ovzduší, který tyto limity přejímá z legislativy Evropské unie. Škodlivina Zákonné limity Limity ČR Limity EU mg/nm 3 Tuhé látky Organický dusík SOx oxidy síry NOx oxidy dusíku CO oxid uhelnatý HCl kyselina chlorovodíková HF kyselina fl uorovodíková 1 1 Hg rtuť 0,05 0,05 Cd Kadmium 0,05 0,05 Ostatní těžké kovy (Sb,As,Pb,Cr,Co,Cu,Mn,Ni,V) 0,5 0,5 ng/nm 3 PCDD/PCDF dioxiny/furany 0,1 0,1 Pro ZEVO Cheb budou tyto limity nepřekročitelné. Proto budou za provozu všechny spaliny podrobeny čištění. Bude z nich odstraňován prach, popílek a snižován obsah plynných škodlivin, pod zákonnou hranici přípustného znečišťování ovzduší. Kvalita vypouštěných spalin bude na

9 výstupu trvale měřena a zaznamenávána. Na vyžádání budou výsledky tohoto kontinuálního měření emisí, předávány orgánům ochrany a inspekce životního prostředí. Provoz ZEVO tedy bude pod trvalou kontrolou. ZEVO bude umožňovat též i provedení jednorázových (namátkových) kontrolních měření úrovně znečišťování ovzduší. Technická opatření a používání moderních technologií při čištění spalin, tak vylučují nadměrné znečišťování ovzduší, poškozování životního prostředí a z toho plynoucí zdravotní rizika pro obyvatelstvo chebského regionu. Zápach Komunální odpad bude přivážen do ZEVO Cheb stejnými svozovými prostředky, jak je znají občané z pravidelného sběru odpadů ve městě (popelářská auta). Po naplnění auta, toto převeze odpad přímo do ZEVO Cheb. To znamená, že odpad a auta jedoucí do ZEVO Cheb, nebudou páchnout více, než občané znají při pravidelném vyprazdňování popelnic ve městě. V ZEVO Cheb nebude skládka odpadu. Komunální odpad nebude dlouhodobě skladován, proto mu nebude umožněno zapaření, vyhnívání a z toho plynoucí šíření zápachu. Provozní sklad bude uzavřen a bude mít kapacitu jen na 7 až 10 dnů provozu. V tomto skladu bude udržován neustálý podtlak, odsáváním vzduchu a jeho vháněním do spalovací komory provozu, kde pachy vyhoří. Pro případ, kdy nebude probíhat spalovací proces (odstávky) a nebude možné vzduch použít jako primární vzduch pro spalovací proces, bude tento vzduch veden přes fi ltrační zařízení a následně vypouštěn do ovzduší. Tím je zajištěno, že se z provozního skladu komunálních odpadů v ZEVO Cheb, nebude šířit zápach do okolí.

10 Proč ZEVO a proč v Chebu? Každý rok se v chebském okolí vyprodukuje přibližně 20 tisíc tun zbytkového komunálního odpadu (ekonomicky nerecyklovatelné a dále nevyužitelné složky KO), který končí většinou na skládkách. V blízké budoucnosti legislativa silně omezí možnost skládkování KO a obce a města budou postavena před otázku, jak s tímto odpadem nadále zacházet bez výrazného navýšení ceny za odpadové hospodaření. Od spoluvlastníků společnosti TEREA Cheb s.r.o., vzešla iniciativa využít KO, produkovaný obyvateli Chebu, k úspoře klasických (fosilních) zdrojů energie a stabilizaci ceny tepla a ceny za odpad pro občany. Aby celý projekt měl smysl, musí stabilizace ceny obou komodit probíhat souběžně, tj. ušetřit na vstupním palivu i na platbách za KO. ZEVO je moderní technologie s vysokou účinností, kdy energie obsažená v odpadech zajistí úsporu na fosilních palivech až 38 mil. kwh/rok. Celé zařízení pracuje podle nejpřísnějších norem platných v celé EU a je projektováno pro objem komunálního odpadu města Cheb.

11 ZEVO nebo skládkování?! HODNOCENÝ PARAMETR Silné / slabé stránky ZEVO (SPALOVÁNÍ) Silné / slabé stránky SKLÁDKOVÁNÍ Princip Organická hmota je mineralizována, je využit její energetický potenciál, spaliny následně čištěny, zbytkový odpad obsahující imobilizované těžké kovy je skládkován. Odpady se pomalu rozkládají, produkované plyny se částečně využijí, vzniká však metan, průsakové vody s obsahem znečišťujících látek musí být v dlouhém časovém úseku upravovány (dokonce i po uzavření skládky), dochází dlouhodobě k záboru půdy. Východiska (stav znalostí) Je to ověřená, praxí vyzkoušená a bezpečná technologie, emise jsou rozsáhle a nepřetržitě kontrolovány a výsledky zdokumentovány a archivovány Komplexní nekontrolovatelný proces, málo znalostí o emisích a dlouhodobých účincích odpadů, málo prozkoumané technické systémy pro ochranu ŽP (vodotěsnost, drenáže). Objem Snížení celkového objemu odpadu až o 80 % Neustálý zábor území, některé odpady nelze skládkovat, stále přísnější legislativa vzhledem ke skládkování, růst cen. Poruchy a havárie Okamžitě zjištěny. Provoz lze ihned zastavit, nedojde ke znečištění ŽP. Všechny části jsou modulové, přístupné, je možné je opravit. Porucha vodotěsnosti je obtížně zjistitelná a opravitelná, vzniká riziko znečištění vod. Riziko požáru K požáru může dojít v případě, dovozu žhavého odpadu z kontejnerů nebo při přeplnění zásobníku odpad začne kvasit. Požár je omezen na venkovní prostory zásobníku a velmi rychle uhašen instalovaným hasicím zařízením. Nelze vyloučit možný spontánní požár, který je obtížněji hasitelný. Při zanedbání může způsobit jako každý požár nekontrolované šíření emisí znečištění ve směru větru i na vzdálenější obydlené zástavby.

12 HODNOCENÝ PARAMETR Silné / slabé stránky ZEVO (SPALOVÁNÍ) Silné / slabé stránky SKLÁDKOVÁNÍ Organický materiál a znečišťující látky Přes 98% je likvidováno hořením a přeměnou na CO 2. Zbytek je skládkován jako škvára. Biodegradabilní materiál se rozkládá pomalu (10-20 let) za vzniku CO2, metanu a řady dalších produktů. Není zatím dostatečně vysvětleno, co se stane s biologicky neodbouratelnou organickou hmotou (plasty). Těžké kovy Nezlikvidují se hořením a končí ve strusce a zejména ve zbytkových odpadech z čištění kouřových plynů. 99% kovů se vrací zpět a nedostanou se ani do vzduchu ani do odpadních vod. Skládkováním se nezlikvidují, zůstávají v téže formě po celou dobu skládkování a pomalu unikají s průsakovými vodami. Dioxiny a furany Zničí se hořením. Částečně se obnovují při zchlazování kouřových plynů, dodatečně se však zachycují a likvidují při čištění kouřových plynů. Moderní ZEVO zničí více než 90% dioxinů a furanů obsažených v domovních odpadech. Nejsou biologicky odbouratelné, na skládkách se nezlikvidují. Znečištění ovzduší Plánované moderní ZEVO uvolňuje v podstatě do atmosféry pouze CO 2 a vodní páry. Pro obyvatele v bezprostřední blízkosti ZEVO nejsou dokonce imise základních znečisťujících látek prakticky ani zjistitelné. Během aktivního provozu skládky uniká do atmosféry bez úpravy 60% plynů. Jsou složeny hlavně z CO 2 a metanu, zahrnují několik tisíc druhů organických sloučenin z odpadu, které jsou více či méně toxické nebo karcinogenní.

13 HODNOCENÝ PARAMETR Silné / slabé stránky ZEVO (SPALOVÁNÍ) Silné / slabé stránky SKLÁDKOVÁNÍ Znečištění vody Odpadní vody ze ZEVO obsahují soli vznikající během úpravy kouřových plynů, které nejsou toxické. Průsakové vody ze sládkovaných zbytkových odpadů ze ZEVO obsahují podstatně méně znečisťujících látek než průsakové vody ze skládky neupravovaného komunálního odpadu. Průsakové vody ze skládek obsahují vysokou koncentraci organické hmoty a znečisťujících látek všeho druhu. Znečištění půdy V blízkosti ZEVO vybavených pračkami spalin nebylo zjištěno žádné zvýšení koncentrace těžkých kovů v půdě. Vzhledem k tomu, že vodotěsné izolace mají omezenou životnost, dají se po určité době předpokládat průsaky do půdy. Ostatní škodlivé prvky Při umístění ZEVO snižuje dopravní zátěž při svozu odpadů. Provoz skládky zvyšuje místní dopravní provoz, a díky manipulaci s odpadem i prašnost a silně nepříjemný zápach v okolí. Náklady na likvidaci odpadu Náklady na výstavbu a provoz ZEVO jsou srovnatelné s jiným moderním průmyslovým zařízením a musí refl ektovat náklady na skládkovné konkurenceschopnost. Náklady na výstavbu a provoz skládky jsou ve srovnání s ostatními způsoby nakládání s odpady minimální. Budoucnost možné hypotézy Odpad je likvidován a energeticky využíván. Uložený odpad se stane surovinou.

14 ZEVO spalovna životnímu prostředí neškodí! Vývoj jednoznačně ukazuje, že energetické využívání odpadů má svůj pozitivní význam jak v energetice, tak z hlediska ochrany životního prostředí a vlivu nakládání s odpady na zdraví obyvatel, a to z těchto základních důvodů: Energetické využívání odpadů je prokazatelně nejčistší zdroj energie získané termicko oxidačním procesem. Žádné spaliny ze sebelépe odsířených elektrárenských a teplárenských procesů se nemohou svojí kvalitou srovnávat s vyčištěnými spalinami z procesů energetického využívání odpadů. Energetickým využíváním odpadů se desetinásobně sníží objem a o 60-70% hmotnost odpadu. Dochází k omezení skládkování odpadů, a tedy k eliminování emisí skleníkových plynů, emisí metanu a prachu, k omezení záboru půdy a ke snížení ohrožení spodních vod. ZEVO zajišťuje bezpečné a hygienické zpracování odpadů v moderních, provozně ověřených zařízeních. Inertní vlastnosti zbytkových materiálů z procesu energetického využívání odpadů umožňují jejich zpracování na použitelné produkty nebo bezpečné uložení do země. Energetické využívání odpadů nahrazuje a šetří fosilní paliva. Nejčastěji se veřejnost samozřejmě obává produkce škodlivých látek a znečištění ovzduší. To je logické. Jelikož žádný spalovací proces není dokonalý, tak i během spalování v zařízení EVO vznikají nebezpečné a toxické látky. Spalovací proces je však natolik účinný (vysoké teploty, regulace přívodu kyslíku atd.), že tyto škodlivé látky vznikají pouze v minimálním fyzikálně odůvodnitelném množství. Přesto, a právě proto, jsou spalovny

15 vybaveny velmi důmyslnými zařízeními pro zachycení a odstranění těchto látek. Je důležité si uvědomit, že moderní ZEVO je tvořeno nejenom vlastní spalovací částí, ale že je to především továrna na čištění zplodin vypouštěných do ovzduší. Je jisté, že koncentrace emisí prachových částic ze spaloven do ovzduší se pohybují pod stanovenými limity emisí a TOC (suma organického uhlíku) a PCDD/F (známé jako dioxiny a furany), spalovny do ovzduší vypouštějí méně, než do nich s odpadem nebo spalovacím vzduchem vstupuje. I ostatní emise jsou nižší, než při výrobě stejného množství energie v klasických spalovacích zdrojích. Navzdory rozšířenému názoru, o možném negativním vlivu spalování odpadů na zdraví, je v odborné literatuře překvapivě málo konkrétních zpráv o prokázaných nepříznivých zdravotních účincích, a to i ve srovnání s ostatními způsoby nakládání s odpady. Energie a ochrana životního prostředí Nakládání s odpady v Chebu Shromažďování a svoz odpadu Každý původce je povinen odpady odděleně shromažďovat a využívat, popřípadě je předávat k využití oprávněné osobě. Svoz odpadů zajišťují oprávněné fi rmy k nakládání s odpady. Svoz je ve většině měst a obcí pravidelný nebo u menších obcí na objednávku. Třídění odpadu V Chebu je zaveden fungující systém odděleného sběru využitelných složek odpadů (papír, sklo, plasty, textil, elektroodpady, biologicky rozloži-

16 telný komunální odpad) a ostatních složek komunálního odpadu. Je využíván sběr do sběrných nádob na separovaný odpad nebo pytlový sběr. Kromě toho je zaveden fungující systém sběrných dvorů, sběren a výkupen odpadů. V Chebu je v provozu kompostárna na zpracování biologicky rozložitelného odpadu (odpady z lesnictví, zemědělství, biologický odpad z domácností). Východiska Skládkování odpadů Odpad je zdroj energie. Přesto je v České republice skládkování stále nejužívanějším způsobem nakládání s odpady, i když jde v podstatě o plýtvání cennými surovinami. Téměř 70% veškerých směsných komunálních odpadů je skládkováno a tento podíl dokonce mírně roste.

17 Při skládkování organických látek, které tvoří drtivou většinu všech složek odpadu, navíc dochází k nepřehledné řadě velmi těžko popsatelných chemických reakcí. Uvolňují se uhlovodíky (tzv. skládkové plyny) do atmosféry, dochází k uvolňování průsakových vod s toxickými výluhy do zemské kůry a posléze do spodních vod. Dochází k velkému záboru půdy a ani požáry skládek nejsou ojedinělé. Tělesa skládek se po uzavření stávají pro životní prostředí rizikovým faktorem na nekonečně dlouhou dobu. Argument, že se musí vždy jednat o zajištěné skládky, neobstojí Vzhledem k výše uvedeným aspektům došla Evropská unie a nakonec i Česká republika k závěru, že skládkování: je nejméně přijatelný způsob nakládání s odpady, jak z hlediska vlivů na životní prostředí, tak z hlediska ekonomického, neboť zcela přicházíme o materiálové a energetické zdroje obsažené v odpadech se jeví pro budoucí desetiletí jako neúnosné z hlediska udržitelného rozvoje Alternativy nakládání s odpady Směrnice o odpadech 2008/98/ES zavádí hierarchii nakládání s odpady. Podle ní je předcházení vzniku odpadů na prvním místě, naopak odstraňování je nejméně žádoucí variantou. V České republice převládá přesvědčení, že by se množství komunálního odpadu mělo snižovat především tříděním a recyklací. Jenže, ačkoli je Česko v rámci Evropy na čelních místech v třídění komunálního odpadu, stále to nestačí. Ne všechno se dá hospodárně vytřídit a ne všichni lidé třídit budou. Požadované a žádoucí snižování množství odstraněných odpadů a zvýšení podílu využívaných odpadů není možné dosáhnout pouhou recyklací a materiálovým využíváním.

18 Třídění a recyklaci je třeba podpořit vždy, když to šetří životní prostředí a představuje přiměřené fi nanční náklady. Zbývající materiály, které není možné opětovně použít nebo recyklovat, by pak měly být zpracovány tím NEJEKOLOGIČTĚJŠÍM způsobem. To znamená, v první řadě, neodstraňovat tyto odpady na skládky, ale s cílem úspory zdrojů VYUŽÍT JE. Vzhledem k energetické hodnotě tohoto odpadu, která je srovnatelná s hnědým uhlím, je z ekonomického i ekologického hlediska optimální jeho energetické využití v zařízení ZEVO s výrobou elektrické energie a tepla. Ilustrační fotky podobného zařízení jako je projekt ZEVO Cheb, byť s mnohem větší kapacitou.

19 ZAŘÍZENÍ PRO ENERGETICKÉ VYUŽITÍ ODPADŮ schéma technologie ZAŘÍZENÍ: 1. spalovací zařízení rošt 2. parní kotel 3. reaktor suché sorpce 4. 4D fi ltr 5. spalinový ventilátor 6. mokrá pračka 7. komín 8. ventilátor spalovacího vzduchu 9. ventilátor recirkulace spalin 10. parní turbína s generátorem 11. kondenzátor 12. předehřev napájecí vody 13. napájecí nádrž s odplyňovákem 14. napájecí čerpadlo 15. ekonomizér 16. chem. úpravna vody s nádrží vody VSTUPY: A. odpad B. spalovací vzduch C. surová voda D. soda E. močovina F. hydroxid sodný VÝSTUPY: G. vyčištěné spaliny H. pára I. elektrická energie J. škvára a hrubý popílek K. popílek

20 Otázky Odpovědi & Zajímavosti Prezentujeme odpovědi na otázky ohledně projektu ZEVO Cheb. Firemní politikou společnosti TEREA Cheb s.r.o. vždy bylo a je podnikání v duchu našeho sloganu odpovědně s přírodou. Jsme přesvědčeni, že to je správný přístup pro společný prospěch. Máte-li dotazy, rádi Vám na ně odpovíme prostřednictvím kontaktního u. Proč se má spalovna stavět právě v Chebu? Průmyslová zóna Švédský Vrch splňuje nejlépe všechna podstatná kritéria pro umístění podobných zařízení, například vzdálenost od obytné zástavby, směr větru, dopravní spojení a především možnost napojení na distribuční síť tepla. Existuje názor, že není rozumné přidávat další zdroj emisí i z hlediska blízkosti k lázeňskému městu Františkovy Lázně což se na první pohled jeví jako logické. Nicméně je nutné si uvědomit, že teplem, vyrobeným v zařízení ZEVO Cheb, bude nahrazena část výroby tepla v plynové kotelně Riegrova, kde emisní limity jsou podobné očekávaným z nového zdroje. Dále je zde i potenciál pro náhradu energie vyráběné ve stávajících okolních uhelných kotelnách, přičemž koncentrace emisí všech znečisťujících látek jsou právě u ZEVO významně nižší, než u klasické uhelné kotelny. Jednak je legislativa pro zařízení ZEVO mnohem přísnější, než pro stávající kotelny a za druhé, bude ZEVO Cheb vybaveno vysoce výkonnými zařízeními pro zachycení znečišťujících látek,

21 díky kterým jsou hranice zmíněných přísných zákonných limitů ještě významně podkročovány. Emise budou nepřetržitě kontrolovány a záznamy prokazatelně archivovány. Škodlivina Zákonné limity ZEVO - Spalovna Zákonné limity Uhelné kotle Zákonné limity Kotle na dřevo mg/nm 3 Zákonné limity Kotle na mazut Tuhé látky Organický dusík 10 (*) 50 (*) (*) SOx Zákonné limity Plynové kotle NOx CO HCl 10 (*) (*) (*) (*) HF 1 (*) (*) (*) (*) Rtuť 0,05 (*) (*) (*) (*) Kadmium 0,05 (*) (*) (*) (*) Ostatní těžké kovy (Sb, As, Pb, Cr, Co, Cu, Mn, Ni, V) 0,5 (*) (*) (*) (*) PCDD/PCDF (dioxiny/furany) ng/nm 3 0,1 (*) (*) (*) (*) (*) není sledováno Co když se v odpadu vyskytnou nebezpečné složky? Nebezpečné odpady nebudou do ZEVO přijímány. Samozřejmě nemůžeme zcela vyloučit, že se s komunálním odpadem nedostanou do zařízení i nebezpečné složky v podobě plechovek s barvami a podobně, neboť ne všichni obyvatelé jsou na 100% zodpovědní při třídění odpadů. Technologie, která bude instalována v zařízení ZEVO Cheb, je však k tomuto směsnému odpadu přizpůsobena a umí si s ním poradit. Je schopna nebezpečné škodliviny zachytit a odstranit. V každém případě musí plnit přísné limity dané legislativou.

22 Spálením dojde k nevratnému ničení surovin. Proč za ty peníze raději více nerecyklovat? V ZEVO Cheb se předpokládá spalování pouze zbytkového, tedy již jinak nevyužitelného odpadu. Třídění komunálních odpadů probíhá v místě jejich vzniku, tj. ve městech a obcích prostřednictvím nádob na separovaný sběr. Je velmi jednoduché nazývat energetické využívání odpadů nevratným ničením. Je však třeba si uvědomit, jak dlouho a kolik skládek komunálního odpadu ve svém okolí máme. Zásoby surovin již schované v zemi jsou k využití minimálně na příštích 50 let. Bohužel, zatím však neexistuje cenově přijatelná technologie, která by vytěžování bývalých a současných skládek umožňovala. Neplýtvají ZEVO (spalovny) cenným materiálem? Opak je pravdou. Technologie ZEVO Cheb využívá až ty odpady, které zbydou po vytřídění, tj. nevyužitelný směsný komunální odpad. Z tohoto odpadu vyrábí teplo, čímž se ušetří významné množství plynu, uhlí a ropy. Navíc dochází k úspoře kovů, které budou ze škváry následně odděleny v magnetickém separátoru a vráceny k dalšímu hutnímu zpracování. Je pravda, že spalovny produkují toxické dioxiny? Dioxiny jsou sloučeniny, které se tvoří při každém spalovacím procesu, při kterém je přítomen kyslík, uhlík a chlór. Aby dioxiny a furany neunikaly do ovzduší, udržuje spalovací pec stanovenou určitou minimální teplotu a dobu držení spalin při této teplotě a následuje vysoce účinné, několikastupňové čištění spalin. Emisní limit těchto látek ve spalinách stanovila EU na 0,1 nanogramu v m 3. Toto je opravdu velmi nízké číslo. Přesto všechna zařízení EVO v ČR tento přísný limit s velkou rezervou plní. Obecně největšími zdroji tohoto druhu znečištění jsou lokální topeniště a motory dopravních prostředků.

23 Spálením 1 kg odpadu doma v kamnech se uvolní do ovzduší tolik dioxinů, jako při spálení kg odpadu ve spalovně, která využívá podstatně vyšší spalovací teplotu a sofi stikovaná zařízení pro čištění spalin. Nebo jinak, při hodnocení spaloven jako potenciálního zdroje dioxinů, je vhodné se opět podívat na reálná data a celkové účinky spaloven. Roční produkce dioxinů v ČR je přibližně 1 kg. Z toho asi 175 g připadá na lidskou činnost, tj. 17,5%. Ostatní emise dioxinů a furanů jsou důsledkem požárů a jiných přírodních procesů. Z celkové antropogenní produkce dioxinů, pak na všechny spalovny komunálních odpadů připadá pouhé 1 promile! Nebude i používán odpad z blízkého Německa?! Kapacita zařízení je navrhována jen na možnosti využívání zbytkového komunálního odpadu vznikajícího v Chebu a v okolních obcích. I tak už množství produkované v okresu, přesahuje možnou kapacitu ZEVO Cheb. Z tohoto důvodu není potřeba dovážet další odpad. ZEVO Cheb a koncept Sokolovské uhelné? Jak v Chebu (TEREA Cheb), tak na Sokolovsku (Sokolovská uhelná), je snaha objem skládkování komunálního odpadu omezit a energeticky ho na svém území využít. Otázka dopravy nebo zatížení dopravou? ZEVO Cheb je navrhováno tak, aby zajišťovalo provoz pro Cheb a okolní obce. Dojde ke snížení dopravy mezi Chebem a skládkou.

24 Mluvíte o zlevnění nákladů na komunální odpad, co to znamená a kolik se ušetří? Odpovědnost za likvidaci komunálního odpadu spočívá na obci. To znamená, že od chvíle vložení komunálního odpadu do popelnice, se stává majetkem obce a její povinností je tento odpad pro nás ekonomicky a ekologicky zlikvidovat. Celkové náklady za likvidaci odpadu nese obec. Část těchto nákladů se následně rozdělí mezi každého občana trvale hlášeného v obci v současnosti 700 Kč/osobu. Současné náklady spojené s likvidací komunálního odpadu je možné specifi kovat do následujících jednoduchých skupin: a. Nákup a údržba odpadových nádob (zahrnuje veškeré náklady související s pořízením a údržbou sběrných odpadových nádob v obci). b. Lidské zdroje (obecně pracovní síla). c. Sběr/svoz odpadu vč. vystavení kontejneru. d. Odvoz do překladiště odpadu Chocovice u Chebu, přeložení na větší auta (kontejnery). e. Následná doprava na skládku (auta s dvěma kontejnery každý s cca. 8 t komunálního odpadu, cesta cca. 22 km) f. Poplatek za skládku. Co jsme schopni ovlivnit nebo v současném způsobu změnit? Zatímco body a) a b) jsou námi v současné době prakticky neovlivnitelné, s body c) a d) je to zcela jinak. Jak? Je to jednoduché, dojde ke zhodnocení pomocí energetického využití na místě a rovněž tím ovlivníme částečně náklady spojené s bodem e), který bude částečně nahrazen náklady za provoz ZEVO (materiál, mzdy obsluhy, odpisy, čištění spalin, ekologická likvidace zbytkových látek atd.). Co se týká bodu f), i zde dojde ke snížení poplatku, protože výsledný a již nijak nevyužitelný odpad, dosahující přibližně 20% z původního objemu, se uloží se značně menší hmotností.

25 Příklad: Náklady na dopravu z překladiště odpadu Chocovice u Chebu na skládku v lokalitě Tisová. Vzdálenost tam a zpět: Náklady na 1 km přepravy: Váha přepravovaného nákladu 2x 8t: Celkem za 1t přepravovaného nákladu Množství zpracovaného, či využitého komunálního odpadu v konečné fázi za rok: Úspora celkem: cca 44 km 34,00 Kč/km 16 t 93,5 Kč/t t/rok ,00 Kč/rok Proč část komunálního odpadu (biologická složka) není kompostována? Již několik let je občanům Chebu a okolí, umožněno kompostování biologické složky komunálního odpadu stačí si objednat u města Cheb kontejner na bioodpad. Tento bioodpad je následně, společně se zbytky po prořezu keřů a stromů (větve, drobné keře), listím a trávou kompostován, v areálu bývalé skládky komunálního odpadu v Chocovicích u Chebu. O výsledný kompost je však malý zájem. Největší potenciál pro využívání kompostu má zemědělství. Z ekonomických důvodů, je jiný druh hnojiva a jeho následná aplikace na polích, cenově efektivnější a poptávka po kompostu z komunálního odpadu, je proto ze strany zemědělců omezena.

26 Co je to ten bioodpad? Bioodpad je zkrácený název pro biologicky rozložitelný odpad, jehož defi nici a popis, lze najít třeba na webu ekodomov.cz: Bioodpadem, respektive biologicky rozložitelným odpadem, se dle zákona č.185/2001 Sb., o odpadech v 33a) rozumí takový odpad, který podléhá aerobnímu nebo anaerobnímu rozkladu. Bioodpady, nebo také tzv. kompostovatelné odpady, můžeme rozdělit na dvě hlavní skupiny: 1. biologicky rozložitelné odpady (BRO) 2. biologicky rozložitelné komunální odpady (BRKO) Biologicky rozložitelné odpady (BRO) jsou všechny kompostovatelné odpady z prvovýroby v zemědělství, zahradnictví, myslivosti, rybářství, z výroby a zpracování potravin. Dále to jsou odpady ze zpracování dřeva a výroby desek, nábytku, celulózy, papíru a lepenky, odpady z kožedělného, kožešnického a textilního průmyslu, papírové, lepenkové a dřevěné obaly, stavební a demoliční odpady a odpady z čištění odpadních vod. Biologicky rozložitelné komunální odpady (BRKO) jsou odpady z domácností a jim podobné odpady z živností, úřadů i průmyslu. Mezi tyto odpady patří separovaný odpad z domácností a zahrad, dále odpady z veřejné zeleně, z tržišť a odpady z kuchyní a stravoven. Pojmem bioodpad nazýváme biologicky rozložitelný komunální odpad tedy BRKO.

27 Dle původu a složení, můžeme bioodpad rozdělit na dvě hlavní skupiny: 1. z domácností 2. ze zahrad Bioodpady z domácností 1. zbytky ovoce a zeleniny (včetně citrusových plodů) 2. kávové a čajové zbytky 3. zbytky pečiva 4. skořápky z vajíček a ořechů 5. novinový papír, lepenka, papírové kapesníky, ubrousky 6. zvadlé květiny, zemina z květináčů 7. podestýlka domácích býložravých zvířat 8. zbytky vařených jídel (brambory, těstoviny, rýže, knedlíky apod.) Bioodpady ze zahrady 1. posekaná tráva, listí, větvičky 2. plevele, zbytky ovoce, zeleniny 3. piliny, hobliny, kůra 4. popel ze dřeva 5. trus býložravých hospodářských zvířat 6. peří, chlupy, vlasy 7. stará zemina

28 ZEVO Cheb a bezpečnost K otázce havárií Jednou ze zákonných povinností provozovatele ZEVO Cheb bude zpracování provozního řádu a jeho předložení Krajskému úřadu ke schválení. V provozním řádu musí být řešeno zajištění spolehlivosti zařízení, prevence poruch a havárií, způsoby jejich zmáhání, způsob informování úřadů a institucí, i veřejnosti. Koncepce technologického zařízení, jeho dimenzování, řízení a provoz, nesmí být příčinou vzniku provozních poruch a havárií za to zodpovídá především projektant. V zájmu předcházení poruchám a haváriím, musí být respektovány technické normy, zákony a obecně platná nařízení. Zejména pak na úseku bezpečnosti práce a protipožární ochrany. Prevencí mimořádných událostí, je kontrolní činnost zařízení personálem, pravidelné provádění řádné údržby, provádění předepsaných revizí a odstraňování zjištěných nedostatků. V neposlední řadě, obsluhu zařízení musí zajišťovat jen řádně proškolení a odborně způsobilí zaměstnanci, a to podle stanovených technologických postupů a zpracovaného provozního řádu. V ZEVO Cheb bude likvidován směsný komunální odpad, kterým je různorodá směs nepotřebných předmětů, papírů, obalů, kuchyňských zbytků atd., které občané ukládají do sběrných nádob (popelnic, kontejnerů). Nelze vyloučit ani občasnou přítomnost nějaké vysloužilé úsporky, mobilu, baterií, obalů od barev a chemických přípravků, používaných v domácnostech, znehodnocených potravin, prošlých léků, kosmetiky, apod. Na toto vše je ZEVO Cheb připraveno.

29 Vesměs se nejedná o nebezpečné odpadky, které by svými vlastnostmi mohly ohrozit nejbližší okolí ZEVO Cheb, třeba výbuchem, rozsáhlým požárem a pod. V technologii budou používány látky, které budou omezovat množství škodlivin vypouštěných komínem ze ZEVO Cheb do ovzduší. Ani tyto látky nejsou schopny způsobit destrukci a ohrozit okolí. Jsou to zejména: Vodní roztok močoviny, běžně používaný jako hnojivo na polích. V ZEVO Cheb se bude vstřikovat do spalin ze spalovací pecí, k odstranění oxidů dusíku (NO x ). Bicar (soda bicarbona, též jedlá soda), jemně mletý a rozprašovaný do spalin, k odstranění většiny kyselých zplodin (chlorovodík, fl uorovodík, oxidy síry). Aktivní uhlí, používané k zachycení těžkých kovů, dioxinů, furanů a k fi ltraci vzduchu z provozního skladu odpadu, před jeho vypouštěním do atmosféry, v případě kompletního odstavení ZEVO. Roztok louhu sodného, v procesu mokré vypírky spalin, kde budou neutralizovány poslední zbytky kyselých zplodin (chlorovodík, fl uorovodík, oxidy síry) a těžké kovy. V případě poruchy, nebo provozní havárie, se uzavře přísun spalovaného odpadu do spalovací komory příslušné linky. Plamen, po vyhoření odpadu na roštu, v průběhu několika desítek minut zhasne, struska se vyhrne do vodního uzávěru spalovací pece. V případě poruchy na straně čištění spalin, poruchu již v zárodku zjistí měřící přístroje systému kontinuálního měření

30 emisí a příslušná linka EVO je následně automaticky odstavena. Proti vniku nepovolaných osob bude areál ZEVO Cheb řádně oplocen, v odpolední a noční době, včetně dnů pracovního volna a pracovního klidu, bude uzavřen a bude v něm trvale přítomna obsluha. Prostorový náhled dispozice ZEVO Cheb. ZEVO Cheb energie pro budoucnost

31 Vážená paní, vážený pane, tým odborníků společnosti TEREA Cheb s.r.o., připravuje projekt ZEVO Cheb za trvalé přitomnosti profesionálních odborníků a se vší zodpovědností k životnímu prostředí, městu Cheb a k jeho spoluobčanům, dle platných přísných norem ČR a EU. V duchu našich fi remních tradic, investujeme v souladu s přírodou, pro Vaše budoucí úspory Pokud Vám tato brožura neodpověděla na vše, co Vás zajímá, nebo se chcete dozvědět podrobnější informace, neváhejte nás kontaktovat. Nejlépe písemně prostřednictvím u: info@zevo-cheb.cz QR ZEVO kontakt

32

Závod na energetické využití odpadů ZEVO Malešice. www.psas.cz

Závod na energetické využití odpadů ZEVO Malešice. www.psas.cz Závod na energetické využití odpadů ZEVO Malešice www.psas.cz Co děláme pro čistou Prahu Investice Technologie Přínosy (Energie z odpadu aneb civilizační odpad nemusí mít ekologický dopad ) Bláha A. Praha

Více

Odpadové hospodářství na Ostravsku ve světle nových požadavků ČR a EU

Odpadové hospodářství na Ostravsku ve světle nových požadavků ČR a EU OZO Ostrava s.r.o. Odpadové hospodářství na Ostravsku ve světle nových 27.4. 2016 www.ozoostrava.cz Požadavky ČR POH ČR a MSK Kraje Závazná část Do roku 2020 zvýšit nejméně na 50 % hmotnosti celkovou úroveň

Více

neviditelné a o to více nebezpečné radioaktivní částice. Hrozbu představují i freony, které poškozují ozónovou vrstvu.

neviditelné a o to více nebezpečné radioaktivní částice. Hrozbu představují i freony, které poškozují ozónovou vrstvu. OCHRANA OVZDUŠÍ Ovzduší je pro člověka jednou z nejdůležitějších složek, které tvoří životního prostředí a bez které se nemůže obejít. Vdechovaný vzduch a vše, co obsahuje, se dostává do lidského těla

Více

OBEC LEŠTINA U SVĚTLÉ

OBEC LEŠTINA U SVĚTLÉ OBEC LEŠTINA U SVĚTLÉ Obecně závazná vyhláška č. 1/2015, o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem na území

Více

TEREA Cheb s.r.o. představuje svůj projekt ZEVO Cheb ZEVO - zařízení na energetické využití odpadu

TEREA Cheb s.r.o. představuje svůj projekt ZEVO Cheb ZEVO - zařízení na energetické využití odpadu TEREA Cheb s.r.o. představuje svůj projekt ZEVO Cheb ZEVO - zařízení na energetické využití odpadu ZEVO Cheb 1 Konfucius Čínský filosof a státník *551 př. n. l. +479 př. n. l. ZEVO Cheb 2 Jak to vypadá

Více

C v celé výkonnostní třídě.

C v celé výkonnostní třídě. Dobrý den. Aktuální informace k 01.09.2013 Emisní třída 4 a automatický kotel na uhlí = Benekov C S potěšením Vám mohu oznámit, že jako první v ČR má firma Benekov certifikovaný automatický kotel na uhlí

Více

Obecně závazná vyhláška č. 1/2015,

Obecně závazná vyhláška č. 1/2015, OBEC RADSLAVICE Obecně závazná vyhláška č. 1/2015, o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem na území obce

Více

Představení společnosti AVE CZ odpadové hospodářství s.r.o.

Představení společnosti AVE CZ odpadové hospodářství s.r.o. Představení společnosti AVE CZ odpadové hospodářství s.r.o. AVE - kdo jsme Značka AVE patří pod rakouský infrastrukturní koncern Energie AG Oberösterreich ODPADY = ENERGIE VODA Zastřešuje veškeré aktivity

Více

Prohlášení podnikové skupiny winkler k ochraně a udržení životního prostředí

Prohlášení podnikové skupiny winkler k ochraně a udržení životního prostředí Prohlášení podnikové skupiny winkler k ochraně a udržení životního prostředí Stav: srpen 2016 Christian Winkler GmbH & Co. KG Leitzstraße 47 D-70469 Stuttgart Telefon: +49 711 85999-0 Telefax: +49 711

Více

MODERNIZACE ELEKTRÁRNY OPATOVICE

MODERNIZACE ELEKTRÁRNY OPATOVICE MODERNIZACE ELEKTRÁRNY OPATOVICE Konference - Dálkové zásobování teplem a chladem 26. 4. 2016, Hradec Králové Elektrárny Opatovice, a,s, úsek rozvoje Obsah přednášky 1. Cíl přednášky 2. Představení společnosti

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Škola Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Autor Ing. Ivana Bočková Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0394 Číslo dumu VY_32_INOVACE_13_V_3.02 Název Centralizované

Více

Aktualizace krajského programu ke zlepšení kvality ovzduší Ústeckého kraje Příloha III. Příloha III

Aktualizace krajského programu ke zlepšení kvality ovzduší Ústeckého kraje Příloha III. Příloha III Příloha III Porovnání spalování paliv v malém stacionárním zdroji ASCEND s.r.o. Strana 1 (celkem 10) Dle výsledků projektu, který porovnával emise ze spalování hnědého uhlí a jiných typů paliv (Státní

Více

Expert na zelenou energii

Expert na zelenou energii Expert na zelenou energii Člen podnikatelské skupiny LUKA & BRAMER GROUP se sídlem v Brně Zaměřená na dodávku technologií pro využití a zpracování odpadů dodávku a servis technologických celků a zařízení

Více

Vyjádření k oznámení k záměru přeložka silnice II/240 ( R7-D8) úsek mezi rychlostní silnicí R7, dálnice D8 a silnicí II. třídy č.

Vyjádření k oznámení k záměru přeložka silnice II/240 ( R7-D8) úsek mezi rychlostní silnicí R7, dálnice D8 a silnicí II. třídy č. Krajský úřad Středočeského kraje Odbor životního prostředí a zemědělství Středočeského kraje Zborovská 11 150 21 Praha 5 OBECNÍ ÚŘAD obce Velké Přílepy Pražská 162 252 64 Velké Přílepy Vyjádření k oznámení

Více

Oddělení teplárenství sekce regulace VYHODNOCENÍ CEN TEPELNÉ ENERGIE

Oddělení teplárenství sekce regulace VYHODNOCENÍ CEN TEPELNÉ ENERGIE Oddělení teplárenství sekce regulace VYHODNOCENÍ CEN TEPELNÉ ENERGIE Obsah: 1. Úvod 2. Přehled průměrných cen 3. Porovnání cen s úrovněmi cen 4. Vývoj průměrné ceny v období 21 26 5. Rozbor cen za rok

Více

Označování dle 11/2002 označování dle ADR, označování dle CLP

Označování dle 11/2002 označování dle ADR, označování dle CLP Označování dle 11/2002 označování dle ADR, označování dle CLP Nařízení 11/2002 Sb., Bezpečnostní značky a signály 4 odst. 1 nařízení 11/2002 Sb. Nádoby pro skladování nebezpečných chemických látek, přípravků

Více

Průřezové téma - Enviromentální výchova Lidské aktivity a životní prostředí Zdroje energie I.

Průřezové téma - Enviromentální výchova Lidské aktivity a životní prostředí Zdroje energie I. Průřezové téma - Enviromentální výchova Lidské aktivity a životní prostředí Zdroje energie I. Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Lidské aktivity a životní prostředí

Více

NÁRODNÍ STROJÍRENSKÝ KLASTR. Vyřazování elektráren z provozu - příležitosti pro české strojírenství

NÁRODNÍ STROJÍRENSKÝ KLASTR. Vyřazování elektráren z provozu - příležitosti pro české strojírenství Vyřazování elektráren z provozu - příležitosti pro české strojírenství Jan Světlík, prezident NSK Ostrava-Vítkovice, 26. 05. 2016 Jubilejní STROJÍRENSTVÍ OSTRAVA 2016 Deset let konferencí věnovaných průmyslovým

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice ZÁKLADNÍ NORMOVÁ A PŘEDPISOVÁ USTANOVENÍ V OBORU DOPRAVNÍCH STAVEB (POZEMNÍ KOMUNIKACE) Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice

Více

2.4.11 Nerovnice s absolutní hodnotou

2.4.11 Nerovnice s absolutní hodnotou .. Nerovnice s absolutní hodnotou Předpoklady: 06, 09, 0 Pedagogická poznámka: Hlavním záměrem hodiny je, aby si studenti uvědomili, že se neučí nic nového. Pouze používají věci, které dávno znají, na

Více

INTEGROVANÉ DOPRAVNÍ SYSTÉMY

INTEGROVANÉ DOPRAVNÍ SYSTÉMY INTEGROVANÉ DOPRAVNÍ SYSTÉMY Ing. Martin Jareš, Ph.D. E-mail: jares@ropid.mepnet.cz Místnost: K405 Více informací: ids.zastavka.net SEZNAM PŘEDNÁŠEK: 1. Úvod do IDS (5.10.) 2. Rozdělení integračních opatření

Více

ENERGETICKÝ AUDIT. zpracovaný dle zákona č. 406/2000 Sb. o hospodaření energií v platném znění zákona č. 103/2015 Sb. a prováděcích předpisů

ENERGETICKÝ AUDIT. zpracovaný dle zákona č. 406/2000 Sb. o hospodaření energií v platném znění zákona č. 103/2015 Sb. a prováděcích předpisů ENERGETICKÝ AUDIT zpracovaný dle zákona č. 40/2000 Sb. o hospodaření energií v platném znění zákona č. 103/201 Sb. a prováděcích předpisů pro projekt Energetická optimalizace provozní budovy HZS Světlá

Více

POKYNY PRO DEZINFEKCI TEPELNÉHO VÝMĚNÍKU

POKYNY PRO DEZINFEKCI TEPELNÉHO VÝMĚNÍKU POKYNY PRO DEZINFEKCI TEPELNÉHO VÝMĚNÍKU Obsah Úvod 1 Bezpečnostní opatření pro použití roztoku chlornanu sodného 1%... 2 1.1 Všeobecně... 2 1.2 Bezpečnostní pokyny a opatření... 2 2 Návod... 3 Přílohy:

Více

Operační program Životní prostředí 2007 2013

Operační program Životní prostředí 2007 2013 PODPORY A DOTACE Z OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Operační program Životní prostředí 2007 2013 Prioritní osa 5 Omezování průmyslového znečišťování a snižování environmentálních rizik Ing. Miroslava

Více

Zámek Prostějov statické zajištění mostku přes zámecký příkop

Zámek Prostějov statické zajištění mostku přes zámecký příkop Zámek Prostějov statické zajištění mostku přes zámecký příkop 1 DOKUMENTACE Zámek Prostějov statické zajištění mostku přes zámecký příkop NAKLÁDÁNÍ S ODPADY Zámek Prostějov statické zajištění mostku přes

Více

Základní informace. Kolín, Leden/Únor 2016 1

Základní informace. Kolín, Leden/Únor 2016 1 Základní informace Projekt E-názor má za cíl pomoci obcím zajistit dostupnost a reprezentativnost názorů obyvatel prostřednictvím elektronického sociologického nástroje pro e-participaci. Projekt realizuje

Více

Energetický regulační

Energetický regulační Energetický regulační ENERGETICKÝ REGULAČNÍ ÚŘAD ROČNÍK 16 V JIHLAVĚ 25. 5. 2016 ČÁSTKA 4/2016 OBSAH: str. 1. Zpráva o dosažené úrovni nepřetržitosti přenosu nebo distribuce elektřiny za rok 2015 2 Zpráva

Více

Kotel na dřevo. za cenu střední střídy! www.rioni.cz

Kotel na dřevo. za cenu střední střídy! www.rioni.cz Kotel na dřevo Vysoce kvalitní technologie kotle za cenu střední střídy! Moderní technolgie 6 1 7 8 2 9 3 4 10 5 Kotel na palivové dřevo se špičkovými vlastnostmi: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sací ventilátor

Více

Obnovitelné zdroje energie OZE OZE V ČR A VE SVĚTĚ, DEFINICE, POTENCIÁL. Doc. Ing. Tomáš Dlouhý CSc.

Obnovitelné zdroje energie OZE OZE V ČR A VE SVĚTĚ, DEFINICE, POTENCIÁL. Doc. Ing. Tomáš Dlouhý CSc. Struktura přednášek Obnovitelné zdroje energie OZE Doc. Ing. Tomáš Dlouhý CSc. 1. OZE v ČR a ve světě 2. Vodní energie 3. Větrná energie 4. Solární energie fotovoltaické panely 5. Solární energie solární

Více

INTEGROVANÉ DOPRAVNÍ SYSTÉMY

INTEGROVANÉ DOPRAVNÍ SYSTÉMY INTEGROVANÉ DOPRAVNÍ SYSTÉMY Ing. Martin Jareš, Ph.D. E-mail: jares@ropid.mepnet.cz Místnost: K405 Více informací: ids.zastavka.net SEZNAM PŘEDNÁŠEK: 1. Úvod do IDS (4.10.) 2. Rozdělení integračních opatření

Více

Jezděte s námi na CNG

Jezděte s námi na CNG Jezděte s námi na CNG MOTOR JIKOV seriózní partner nejen v oblasti CNG strojírenský koncern s tradicí 117 let celosvětový dodavatel pro automobilový průmysl S námi ušetříte Zjišťujeme potenciální úspory

Více

TECHNOLOGICKÁ PLATFORMA SILNIČNÍ DOPRAVA

TECHNOLOGICKÁ PLATFORMA SILNIČNÍ DOPRAVA TECHNOLOGICKÁ PLATFORMA SILNIČNÍ DOPRAVA Koncepce IAP skupiny silniční nákladní doprava Ing.Jiří Novotný CDV v.v.i. Při vlastním zpracování návrhu IAP jsme vycházeli z: analýzy výzkumných aktivit (národních

Více

Roční výkaz o obalech a odpadech z obalů podle vyhlášky 641/2004 Sb. Výkaz o obalech autorizované obalové společnosti

Roční výkaz o obalech a odpadech z obalů podle vyhlášky 641/2004 Sb. Výkaz o obalech autorizované obalové společnosti Roční výkaz o obalech a odpadech z obalů podle vyhlášky 641/2004 Sb. Výkaz o obalech autorizované obalové společnosti Mgr. Ing. Ladislav Trylč Odbor odpadů, oddělení zpětného odběru Ministerstvo životního

Více

Nové legislativní povinnosti pro zemědělské podnikatele

Nové legislativní povinnosti pro zemědělské podnikatele Nové legislativní povinnosti pro zemědělské podnikatele - nový zákon o ovzduší - ekologická újma Kroměříž Ing. Martina Svobodová Agroteam CZ s.r.o. OBSAH Nové povinnosti vyplývající ze zákona o ovzduší

Více

Filtrace olejů a čištění strojů

Filtrace olejů a čištění strojů Filtrace olejů a čištění strojů Moderní technologie současnosti kladou vysoké nároky nejen na kvalitu olejů po stránce složení a aditivace, ale také nízké míry znečištění mechanickými částicemi vzniklých

Více

Zadavatel: Moravskoslezský kraj se sídlem Ostrava, 28. října 117, PSČ 702 18 IČ: 70890692

Zadavatel: Moravskoslezský kraj se sídlem Ostrava, 28. října 117, PSČ 702 18 IČ: 70890692 Zadavatel: Moravskoslezský kraj se sídlem Ostrava, 28. října 117, PSČ 702 18 IČ: 70890692 Veřejná zakázka: Úvěrový rámec na předfinancování a spolufinancování projektů zadávaná v otevřeném řízení podle

Více

NÁSTROJ ENERGETICKÉHO. PORSENNA o.p.s.

NÁSTROJ ENERGETICKÉHO. PORSENNA o.p.s. NÁSTROJ ENERGETICKÉHO MANAGEMENTU PORSENNA o.p.s. PROGRAM PREZENTACE Představení společnosti PORSENNA o.p.s. Principy energetického managementu Představení SW e-manažer Prostor pro diskusi PŘEDSTAVENÍ

Více

2.4 Podpora podnikání

2.4 Podpora podnikání Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2.4 Podpora podnikání Podmínky výzvy č. 21/2010 Bc. Hana Mikulová pověřená vedením odboru řízení projektů Zlín 1. září 2010 Olomouc 2. září

Více

Praktický příklad pořízení elektromobilu pro veřejnou správu aneb s podporou rozvoje elektromobility a realizací dalších aktivit ke SMART regionu

Praktický příklad pořízení elektromobilu pro veřejnou správu aneb s podporou rozvoje elektromobility a realizací dalších aktivit ke SMART regionu Praktický příklad pořízení elektromobilu pro veřejnou správu aneb s podporou rozvoje elektromobility a realizací dalších aktivit ke SMART regionu Ing. Tomáš Kotyza ředitel krajského úřadu dne: 26. 6. 2013

Více

OBEC PŘIBYSLAVICE. Zastupitelstvo obce Přibyslavice. Obecně závazná vyhláška. Obce Přibyslavice Č. 1/2015

OBEC PŘIBYSLAVICE. Zastupitelstvo obce Přibyslavice. Obecně závazná vyhláška. Obce Přibyslavice Č. 1/2015 OBEC PŘIBYSLAVICE Zastupitelstvo obce Přibyslavice Obecně závazná vyhláška Obce Přibyslavice Č. 1/2015 O stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních

Více

Stav tepelných čerpadel na českém trhu

Stav tepelných čerpadel na českém trhu Stav tepelných čerpadel na českém trhu Ing. Josef Slováček předseda správní rady Asociace pro využití TČ PRAHA, 19.září 2014 První zmínky o principu tepelných čerpadel Lord Kelvin - 1852 První tepelná

Více

Strategie přizpůsobení se změně klimatu v podmínkách ČR

Strategie přizpůsobení se změně klimatu v podmínkách ČR Sucho Strategie přizpůsobení se změně klimatu v podmínkách ČR Strategie přizpůsobení se změně klimatu v podmínkách ČR byla v říjnu 2015 schválena vládou ČR. Dokument představuje národní adaptační strategii

Více

Tepelná výměna. výměna tepla může probíhat vedením (kondukce), sáláním (radiace) nebo prouděním (konvekce).

Tepelná výměna. výměna tepla může probíhat vedením (kondukce), sáláním (radiace) nebo prouděním (konvekce). Tepelná výměna tepelná výměna je termodynamický děj, při kterém dochází k samovolné výměně tepla mezi dvěma tělesy s různou teplotou. Tepelná výměna vždy probíhá tak, že teplejší těleso předává svou vnitřní

Více

Geotermální projekt Litoměřice. Diskusní blok II. Jaké budou přínosy pro Litoměřice? aneb ekonomické a provozní aspekty využití geotermální energie

Geotermální projekt Litoměřice. Diskusní blok II. Jaké budou přínosy pro Litoměřice? aneb ekonomické a provozní aspekty využití geotermální energie Geotermální projekt Litoměřice Diskusní blok II. Jaké budou přínosy pro Litoměřice? aneb ekonomické a provozní aspekty využití geotermální energie Co Vás zajímá? Přínos pro obyvatele města? Kolik to bude

Více

STATUTÁRNÍ MĚSTO MOST

STATUTÁRNÍ MĚSTO MOST STATUTÁRNÍ MĚSTO MOST Obecně závazná vyhláška č. 1/2007 ze dne 26. 4.2007 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů vznikajících na správním

Více

Stručné shrnutí údajů ze žádosti

Stručné shrnutí údajů ze žádosti Stručné shrnutí údajů ze žádosti 1. Identifikace provozovatele O-I Manufacturing Czech Republic a.s., závod Dubí 2. Název zařízení Sklářská tavící vana č. 2 3. Popis a vymezení zařízení Sklářská tavící

Více

Adresa příslušného úřadu

Adresa příslušného úřadu Příloha č. 9 k vyhlášce č. 503/2006 Sb. Adresa příslušného úřadu Úřad: Obecní úřad Výprachtice Stavební úřad PSČ, obec: Výprachtice č.p.3, 561 34 Výprachtice Věc: ŽÁDOST O STAVEBNÍ POVOLENÍ podle ustvení

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2.15 Konstrukční materiály Kapitola 1 Vlastnosti

Více

Pravidla pro publicitu v rámci Operačního programu Doprava

Pravidla pro publicitu v rámci Operačního programu Doprava Pravidla pro publicitu v rámci Operačního programu Doprava Prioritní osa 7 -Technická pomoc Praha - prosinec 2010 Verze 1.0 Ministerstvo dopravy www.opd.cz OBSAH Úvod...3 Obecná pravidla...4 Legislativní

Více

Ekonomika 1. 01. Základní ekonomické pojmy

Ekonomika 1. 01. Základní ekonomické pojmy S třední škola stavební Jihlava Ekonomika 1 01. Základní ekonomické pojmy Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona: III/2 - inovace

Více

Přínosy ekodesignu pro. Klára Ouředníková a Robert Hanus Centrum inovací a rozvoje www.cir.cz

Přínosy ekodesignu pro. Klára Ouředníková a Robert Hanus Centrum inovací a rozvoje www.cir.cz Přínosy ekodesignu pro inovující výrobní podnik Klára Ouředníková a Robert Hanus Centrum inovací a rozvoje www.cir.cz Co je to ekodesign? Základním cílem ekodesignu je snížit dopady výrobku na životní

Více

Název a registrační číslo projektu: Číslo a název oblasti podpory: Realizace projektu: Autor: Období vytváření výukového materiálu: Ročník:

Název a registrační číslo projektu: Číslo a název oblasti podpory: Realizace projektu: Autor: Období vytváření výukového materiálu: Ročník: Název a registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0498 Číslo a název oblasti podpory: 1.5 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Realizace projektu: 02. 07. 2012 01. 07. 2014 Autor:

Více

E-ZAK. metody hodnocení nabídek. verze dokumentu: 1.1. 2011 QCM, s.r.o.

E-ZAK. metody hodnocení nabídek. verze dokumentu: 1.1. 2011 QCM, s.r.o. E-ZAK metody hodnocení nabídek verze dokumentu: 1.1 2011 QCM, s.r.o. Obsah Úvod... 3 Základní hodnotící kritérium... 3 Dílčí hodnotící kritéria... 3 Metody porovnání nabídek... 3 Indexace na nejlepší hodnotu...4

Více

Následuje legislativa používaných strojů

Následuje legislativa používaných strojů Následuje legislativa používaných strojů Provozované výrobky Bezpečnost strojů, technických zařízení, přístrojů a nářadí nařízení vlády NV č. 378/2001 Sb minimální požadavky na bezpečný provoz a používání

Více

a. vymezení obchodních podmínek veřejné zakázky ve vztahu k potřebám zadavatele,

a. vymezení obchodních podmínek veřejné zakázky ve vztahu k potřebám zadavatele, Doporučení MMR k postupu zadavatelů při zpracování odůvodnění účelnosti veřejné zakázky, při stanovení obchodních podmínek pro veřejné zakázky na stavební práce a při vymezení podrobností předmětu veřejné

Více

Staveniště a zařízení staveniště

Staveniště a zařízení staveniště Staveniště a zařízení staveniště Staveniště - místo určené k realizaci stavby nebo udržovacích prací - zahrnuje zejména pozemek ve vlastnictví investora, ale i další pozemky, které jsou nutné k provedení

Více

RADA EVROPSKÉ UNIE. Brusel 16. dubna 2013 (OR. en) 8481/13 DENLEG 34 AGRI 240

RADA EVROPSKÉ UNIE. Brusel 16. dubna 2013 (OR. en) 8481/13 DENLEG 34 AGRI 240 RADA EVROPSKÉ UNIE Brusel 16. dubna 2013 (OR. en) 8481/13 DENLEG 34 AGRI 240 PRŮVODNÍ POZNÁMKA Odesílatel: Evropská komise Datum přijetí: 11. dubna 2013 Příjemce: Generální sekretariát Rady Č. dok. Komise:

Více

Obecně závazná vyhláška č. 1/2013

Obecně závazná vyhláška č. 1/2013 OBEC SULKOVEC Obecně závazná vyhláška č. 1/2013 o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů Zastupitelstvo obce Sulkovec se

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2Management

Více

ení nehodovosti Centrum dopravního výzkumu

ení nehodovosti Centrum dopravního výzkumu Bezpečná silniční infrastruktura: klíč ke snížen ení nehodovosti Mikulík Josef,, Eksler Vojtech Centrum dopravního výzkumu Proč infastruktura? 60% smrtelných nehod v EU25 v extravilánu Infrastruktura má

Více

Operativní plán. Operativní řízení stavby

Operativní plán. Operativní řízení stavby Operativní plán Operativní řízení stavby OPERATIVNÍ PLÁN - celkový časový plán je pro potřeby řízení stavby málo podrobný Operativní plán - zpracovávají se podrobnější časové plány operativní plány (OP)

Více

Omezení při používání rodenticidů

Omezení při používání rodenticidů Omezení při používání rodenticidů 51 Ochrana včel, zvěře, vodních a dalších necílových při používání přípravků (1) Fyzická nebo právnická osoba, která při podnikání používá přípravky ve venkovním prostředí,

Více

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ. Návrh. NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. / ze dne [ ]

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ. Návrh. NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. / ze dne [ ] KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ Návrh V Bruselu dne... C NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. / ze dne [ ] kterým se stanoví technické požadavky a správní postupy v souvislosti s neobchodním letovým provozem a kterým

Více

Část I Základní ustanovení. Čl. 1 Předmět a působnost vyhlášky

Část I Základní ustanovení. Čl. 1 Předmět a působnost vyhlášky Stránka č. 1 z 6 Obecně závazná vyhláška obce Vážany nad Litavou č. 3/2001, kterou se stanoví systém shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a systém nakládání

Více

Výzva k podání nabídky Výběrové řízení

Výzva k podání nabídky Výběrové řízení Výzva k podání nabídky Výběrové řízení Obec Vacenovice si Vás dovoluje vyzvat k předložení nabídky na veřejnou zakázku malého rozsahu: Název zakázky: Název: Dotační management projektu Stavební úpravy

Více

1. Cizinci v České republice

1. Cizinci v České republice 1. Cizinci v České republice Počet cizinců v ČR se již delší dobu udržuje na přibližně stejné úrovni, přičemž na území České republiky bylo k 31. 12. 2011 evidováno 434 153 osob III. Pokud vezmeme v úvahu

Více

S O U P I S P Ř Í L O H :

S O U P I S P Ř Í L O H : S O U P I S P Ř Í L O H : Akce: Investor: Výměna zdroje tepla objektu ZŠ a MŠ Obec E1 - Technická zpráva E2 - Půdorys 1.NP E3 - Doplnění st. rozváděče R Zpracovatel: HMS - elektro s.r.o. Vorlech 256 Tel./Fax

Více

Hlášení o produkci a nakládání s odpady za rok: 2 0 1 3

Hlášení o produkci a nakládání s odpady za rok: 2 0 1 3 Hlášení o produkci a nakládání s odpady za rok: 2 1 3 Hlášení je určeno pro ORP (název): Olomouc Vyhrazeno pro údaje podatelny List č. 1 - Identifikace původce nebo oprávněné osoby Strana č. Celkový počet

Více

Využití válcových zkušeben při ověřování tachografů. Prezentace pro 45. konferenci ČKS 1. část: metrologické požadavky

Využití válcových zkušeben při ověřování tachografů. Prezentace pro 45. konferenci ČKS 1. část: metrologické požadavky Využití válcových zkušeben při ověřování tachografů Prezentace pro 45. konferenci ČKS 1. část: metrologické požadavky Lukáš Rutar, GŘ Brno Související nařízení a předpisy: TPM 5210-08 Metody zkoušení při

Více

Změny v předpisech o přípravcích na ochranu rostlin po 14. červnu 2011

Změny v předpisech o přípravcích na ochranu rostlin po 14. červnu 2011 ČESKÁ REPUBLIKA STÁTNÍ ROSTLINOLÉKAŘSKÁ SPRÁVA STATE PHYTOSANITARY ADMINISTRATION Změny v předpisech o přípravcích na ochranu rostlin po 14. červnu 2011 Pavel Minář, SRS; 2012 Obsah Nové předpisy Opatření

Více

Příloha č. 15 k vyhlášce č. 432/2001 Sb. Adresa místně a věcně příslušného vodoprávního úřadu OHLÁŠENÍ

Příloha č. 15 k vyhlášce č. 432/2001 Sb. Adresa místně a věcně příslušného vodoprávního úřadu OHLÁŠENÍ *) Příloha č. 15 k vyhlášce č. 432/2001 Sb. *) Adresa místně a věcně příslušného vodoprávního úřadu OHLÁŠENÍ [ 15 odst. 2 vodního zákona a 104 odst. 2 písm. n) stavebního zákona] udržovacích prací obnovy

Více

ÚVOD 6 1. VÝZNAM KOMPOSTOVÁNÍ A HLAVNÍ CÍL STUDIE 7 2. LEGISLATIVA 10

ÚVOD 6 1. VÝZNAM KOMPOSTOVÁNÍ A HLAVNÍ CÍL STUDIE 7 2. LEGISLATIVA 10 Stránka 2 OBSAH ÚVOD 6 1. VÝZNAM KOMPOSTOVÁNÍ A HLAVNÍ CÍL STUDIE 7 1.1. Význam kompostování 7 1.2. Hlavní cíl studie 9 2. LEGISLATIVA 10 2.1. Základní pojmy ČR 10 2.2. Základní pojmy SR 14 2.3. Legislativa

Více

MĚSTO ÚVALY ČÁST I. ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ. Čl. 1 Úvodní ustanovení. Čl. 2 Působnost vyhlášky

MĚSTO ÚVALY ČÁST I. ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ. Čl. 1 Úvodní ustanovení. Čl. 2 Působnost vyhlášky MĚSTO ÚVALY Obecně závazná vyhláška města Úvaly č. 02/2010, kterou se stanoví systém shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem

Více

Dotace na úseku vodního hospodářství v roce 2016

Dotace na úseku vodního hospodářství v roce 2016 Dotace na úseku vodního hospodářství v roce 2016 Vladimíra Kresáč Kubišová - vedoucí oddělení vodního hospodářství, Odboru životního prostředí a zemědělství, Krajského úřadu Olomouckého kraje DOTAČNÍ PROGRAM

Více

Post-Processingové zpracování V módu post-processingu je možné s tímto přístrojem docílit až centimetrovou přesnost z běžné 0,5m.

Post-Processingové zpracování V módu post-processingu je možné s tímto přístrojem docílit až centimetrovou přesnost z běžné 0,5m. Výjimečná EVEREST technologie Aplikovaná EVEREST technologie pro dobrou ochranu vícecestného šíření GNSS signálu a pro spolehlivé a přesné řešení. To je důležité pro kvalitní měření s minimální chybou.

Více

366 respondentů 2,1 % obyvatelstva

366 respondentů 2,1 % obyvatelstva Anketa pro občany V rámci přípravy strategie bylo uskutečněno dotazníkové šetření mezi občany. Dotazníkové šetření se zaměřilo na bodování jednotlivých aspektů kvality života, na tematické oblasti ke zlepšení,

Více

Věra Keselicová. červen 2013

Věra Keselicová. červen 2013 VY_52_INOVACE_VK67 Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace Věra Keselicová červen 2013 9. ročník

Více

AKREDITACE LETIŠTNÍ UHLÍKOVÉ STOPY NA LETIŠTI VÁCLAVA HAVLA PRAHA

AKREDITACE LETIŠTNÍ UHLÍKOVÉ STOPY NA LETIŠTI VÁCLAVA HAVLA PRAHA AKREDITACE LETIŠTNÍ UHLÍKOVÉ STOPY NA LETIŠTI VÁCLAVA HAVLA PRAHA KAPITOLY ENERGETICKÝ MANAGEMENT AKREDITACE LETIŠTNÍ UHLÍKOVÉ STOPY DOPRAVNÍ PRŮZKUM - VÝSTUP 2 ENERGETICKÝ MANAGEMENT 3 NÁKUP ENERGIÍ A

Více

Zvlhčovače vzduchu řady UX

Zvlhčovače vzduchu řady UX Návod k používání a obsluze Zvlhčovače vzduchu řady UX Výrobek název: Zvlhčovač vzduchu FRANCO typ: UX56-M, UX56-T, UX71-TT, UX71-TS Dodavatel název: AGRICO s.r.o. adresa: Rybářská 671, 379 01 Třeboň IČO:

Více

výpočtem František Wald České vysoké učení technické v Praze

výpočtem František Wald České vysoké učení technické v Praze Prokazování požární odolnosti staveb výpočtem František Wald České vysoké učení technické v Praze Motivace Prezentovat metodiku pro prokázání požární spolehlivosti konstrukce k usnadnění spolupráci při

Více

Seminář sdružení Nemoforum Digitalizace katastrálních map, 2.6.2010. www.cuzk.cz

Seminář sdružení Nemoforum Digitalizace katastrálních map, 2.6.2010. www.cuzk.cz Seminář sdružení Nemoforum Digitalizace katastrálních map, 2.6.2010 Postup plnění úkolu digitalizace katastrálních map po 1.1.2009 Karel Štencel Obsah prezentace 1. Současný stav digitalizace SGI 2. Hodnocení

Více

Návody na montáž, obsluhu a údržbu

Návody na montáž, obsluhu a údržbu VENTILÁTORY AW SILEO EC NÁVODY NA MONTÁŽ, OBSLUHU A ÚDRŽBU 1. Popis Axiální ventilátory AW sileo EC jsou vybaveny axiálními oběžnými koly a motory s vnějším rotorem. Plášť je vyroben z pozinkovaného ocelového

Více

MATERIÁL. pro zasedání Zastupitelstva města Hranic, dne 10. 12. 2015. Návrh OZV č. 2/2015 o poplatku za komunální odpad

MATERIÁL. pro zasedání Zastupitelstva města Hranic, dne 10. 12. 2015. Návrh OZV č. 2/2015 o poplatku za komunální odpad MĚSTO HRANICE MATERIÁL pro zasedání Zastupitelstva města Hranic, dne 10. 12. 2015 Bod programu: 10 Předkládá: Okruh zpracovatelů: Zpracoval: Rada města Odbor finanční Ing. Vladimír Zemek Ing. Jana Nehybová

Více

Příloha č. 3 k vyhlášce č. 503/2006 Sb. Adresa příslušného úřadu

Příloha č. 3 k vyhlášce č. 503/2006 Sb. Adresa příslušného úřadu Příloha č. 3 k vyhlášce č. 503/2006 Sb. Adresa příslušného úřadu Úřad:... Ulice:... PSČ, obec:... V... dne... Věc: ŽÁDOST O VYDÁNÍ ROZHODNUTÍ o o umístění stavby nebo zařízení o o změně stavby a o změně

Více

Statistiky cyklistů. Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů. Dokument mapuje dopravní nehody cyklistů a jejich následky

Statistiky cyklistů. Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů. Dokument mapuje dopravní nehody cyklistů a jejich následky Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů Dokument mapuje dopravní nehody cyklistů a jejich následky 26.2.2013 Obsah 1. Úvod... 3 1.1 Národní databáze... 3 2. Základní fakta... 4 3. Vývoj

Více

Český účetní standard č. 706 Opravné položky

Český účetní standard č. 706 Opravné položky Český účetní standard č. 706 Opravné položky Obecná pravidla k postupům účtování o opravných položkách: Opravné položky se vykazují podle 4 odst. 3 vyhlášky č. 410/2009 Sb., kterou se provádějí některá

Více

Technické a energetické audity čerpadel

Technické a energetické audity čerpadel Technické a energetické audity čerpadel 1 Opravdu skrytá příležitost Čerpadla používáme každý den v mnoha aplikacích 2 ze 3 čerpadel pracují neefektivně Většina čerpadel potřebuje pracovat na plný výkon

Více

Základní chemické pojmy a zákony

Základní chemické pojmy a zákony Základní chemické pojmy a zákony LRR/ZCHV Základy chemických výpočtů Jiří Pospíšil Relativní atomová (molekulová) hmotnost A r (M r ) M r číslo udávající, kolikrát je hmotnost daného atomu (molekuly) větší

Více

PŘEDSTAVENÍ PROJEKTU ZPOPLATŇOVÁNÍ ÚSEKŮ POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ. Ing. Veronika Dvořáková, Ph.D. 11. prosince 2015, Brno

PŘEDSTAVENÍ PROJEKTU ZPOPLATŇOVÁNÍ ÚSEKŮ POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ. Ing. Veronika Dvořáková, Ph.D. 11. prosince 2015, Brno PŘEDSTAVENÍ PROJEKTU ZPOPLATŇOVÁNÍ ÚSEKŮ POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ Ing. Veronika Dvořáková, Ph.D. 11. prosince 2015, Brno Představení projektu Spolupráce BIBS a CDV, Proč vlastně tento projekt? Jednou z možností,

Více

Exekutoři. Závěrečná zpráva

Exekutoři. Závěrečná zpráva Exekutoři Závěrečná zpráva Zpracovala agentura NMS Market Research v Praze, dne 8.9.2015 Obsah Hlavní závěry Detailní zjištění Zkušenosti s exekucí Důležitost problematiky exekucí Znalost systému soudních

Více

VÝBĚR SANAČNÍ TECHNOLOGIE PRO LOKALITU BÝVALÉ ROPNÉ RAFINÉRIE, KUČOVA, ALBÁNIE

VÝBĚR SANAČNÍ TECHNOLOGIE PRO LOKALITU BÝVALÉ ROPNÉ RAFINÉRIE, KUČOVA, ALBÁNIE VÝBĚR SANAČNÍ TECHNOLOGIE PRO LOKALITU BÝVALÉ ROPNÉ RAFINÉRIE, KUČOVA, ALBÁNIE Boris Urbánek Sanační technologie XVI Projekt ZRS ČR Realizace: 2009-2012 Financování: ZRS ČR Gesce: MPO ČR Realizátor: GEOtest,

Více

Nebezpečí popálení, poleptání

Nebezpečí popálení, poleptání Nebezpečí popálení, poleptání Popálení - výskyt Nebezpečí popálení spočívá v možnosti zranění tepelnými účinky (sálavé teplo, horký vzduch, horké předměty) nechráněných částí těla, dýchacích cest nebo

Více

Zásady podpory škol a školských zařízení. grantových dotací na období 2015-2017

Zásady podpory škol a školských zařízení. grantových dotací na období 2015-2017 Zásady podpory škol a školských zařízení zřizovaných městem Třebíč při získávání grantových dotací na období 2015-2017 Dokument upravující poskytování finančních příspěvků školám a školským zařízením zřizovaným

Více

Jak správně třídit papír? Papír je velmi dobře recyklovatelná surovina. Proč tedy ničit lesy, abychom získali surovinu na výrobu papíru, když můžeme zužitkovat již vyrobený nepotřebný papír? Použitím jedné

Více

PC, POWER POINT, dataprojektor

PC, POWER POINT, dataprojektor Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast Střední škola hotelová a služeb Kroměříž CZ.1.07/1.5.00/34.0911 Ing. Anna Grussová VY_32_INOVACE 29_MAR

Více

VYUŽITÍ VYBRANÝCH NOVĚ POSTAVENÝCH CYKLISTICKÝCH KOMUNIKACÍ A UŽÍVÁNÍ CYKLISTICKÝCH PŘILEB

VYUŽITÍ VYBRANÝCH NOVĚ POSTAVENÝCH CYKLISTICKÝCH KOMUNIKACÍ A UŽÍVÁNÍ CYKLISTICKÝCH PŘILEB VYUŽITÍ VYBRANÝCH NOVĚ POSTAVENÝCH CYKLISTICKÝCH KOMUNIKACÍ A UŽÍVÁNÍ CYKLISTICKÝCH PŘILEB INTENZITY CYKLISTICKÉ DOPRAVY V ZÁVISLOSTI NA VELKÉM PRŮMYSLOVÉM PODNIKU ING. VLADISLAV ROZSYPAL, EDIP s.r.o.,

Více

Proces hoření. - snadno a rychle

Proces hoření. - snadno a rychle Proces hoření - snadno a rychle Hoření Jako hoření označujeme každou chemickou oxidačně-redukční reakci, při které látky rychle reagují s oxidačním prostředkem. Při této reakci vzniká teplo (jedná se tedy

Více

Obsah Lokální topeniště Vybrané zdravotní ukazatele

Obsah Lokální topeniště Vybrané zdravotní ukazatele KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ Lokální topeniště versus ovzduší a zdraví Klimkovice, 14.6.2011 MUDr. Helena Šebáková Ing.Miroslava Rýparová helena.sebakova@khsova.cz

Více

Poznámky k verzi. Scania Diagnos & Programmer 3, verze 2.27

Poznámky k verzi. Scania Diagnos & Programmer 3, verze 2.27 cs-cz Poznámky k verzi Scania Diagnos & Programmer 3, verze 2.27 Verze 2.27 nahrazuje verzi 2.26 programu Scania Diagnos & Programmer 3 a podporuje systémy ve vozidlech řady P, G, R a T a řady F, K a N

Více

V. Pozice České republiky v mezinárodním srovnání

V. Pozice České republiky v mezinárodním srovnání V. Pozice České republiky v mezinárodním srovnání O vynalézavosti a inovačním potenciálu jednotlivých zemí lze s relativně vysokou mírou objektivnosti usuzovat z počtu přihlášek a udělených patentů u velkých

Více