Metody přírodních věd aplikované na vědy sociální: předpoklad, že lidské chování můžeme do jisté míry měřit a předpovídat.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Metody přírodních věd aplikované na vědy sociální: předpoklad, že lidské chování můžeme do jisté míry měřit a předpovídat."

Transkript

1 3. Kvalitativní vs kvantitativní výzkum Kvantitativní výzkum Metody přírodních věd aplikované na vědy sociální: předpoklad, že lidské chování můžeme do jisté míry měřit a předpovídat. Kvantitativní výzkum je spojován s hypoteticko-deduktivním modelem vědy, který se skládá: 1. TEORIE formální vyjádření obecného tvrzení, které může vysvětlit vztahy v reálném světě. 2. DEDUKCE za předpokladu, že teorie platí, budeme očekávat, že nalezneme vztah mezi minimálně dvěma proměnnými X a Y HYPOTÉZA. 3. OPERACIONALIZOVANÁ DEFINICE co potřebujeme zjistit, abychom pozorovali X a Y, 4. MĚŘENÍ pozorování, musí být VALIDNÍ (je měřeno to, co se má měřit) a SPOLEHLIVÉ (při měření stejné věci dosáhneme stejného výsledku file Strana 1 (celkem 7)

2 5. závěry o platnosti hypotézy TESTOVÁNÍ HYPOTÉZY. 6. VERIFIKACE vztáhneme výsledky zpět k teorii. Podoby tradičního kvantitativního výzkumu EXPERIMENT je aktivně přivozena situace, okolnosti nebo zkušenosti sledovaných jedinců a pak je sledována změna jedinců (manipulace nezávisle proměnnými X a měření změny zvolených závisle proměnných Y). NEEXPERIMENTÁLNÍ VÝZKUM změna situace není uplatněna aktivně výzkumníkem. Více se kvantitativním metodám budete věnovat v předmětu Kvantitativní metody. Kvalitativní výzkum Někdo vnímá jako jakýkoli výzkum, jehož výsledků se nedosahuje pomocí statistických metod nebo jiných způsobů kvantifikace. Bývá nazírán také jako tvorba komplexního holistického obrazu v rámci zkoumání daného sociálního nebo lidského problému. (Holizmus: směr (zejm. biologický) zdůrazňující celostnost a pokládající celek za něco vyššího než souhrn částí.) Je to pružný (emergentní) typ výzkumu. V jeho průběhu nevznikají pouze výzkumné otázky, ale také hypotézy a nová rozhodnutí, jak modifikovat zvolený výzkumný plán, pokračovat ve sběru dat a jejich analýze ( detektivní práce ). Výzkumník vyhledává a analyzuje jakékoliv informace, provádí deduktivní i induktivní závěry, výzkumný proces má LONGITUDINÁLNÍ charakter (probíhá dlouho). Pro tuto pružnost je kvalitativní výzkum (na rozdíl od kvantitativního) těžko replikovatelný. Vzhledem k omezenému počtu jedinců a místnímu určení výzkumu vznikají obtíže se zobecňováním výsledků. Výhodou je hloubkový popis případů, nezůstává na povrchu, zkoumá procesy a poskytuje informace, proč se daný fenomén objevil. Postup zkoumání 1. TÉMA 2. VÝZKUMNÁ OTÁZKA (lze měnit či modifikovat v průběhu výzkumu) 3. SBĚR A ANLÝZA DAT probíhá současně v rámci cyklů (sběr analýza výsledky rozhodnutí další sběr analýza.) 4. OVĚŘENÍ POPISNÉ, INTERPRETAČNÍ NEBO TEORETICKÉ VALIDITY 5. ZPRÁVA O KVALITATIVNÍM VÝZKUMU podrobný popis, návrh teorie o pozorovaném fenoménu. Musí být TRANSPARENTNÍ. file Strana 2 (celkem 7)

3 Vztah mezi kvalitativní a kvantitativním výzkumem Nejsou kontradiktorní výsledky získané oběma strategiemi výzkumu se doplňují. file Strana 3 (celkem 7)

4 3. Kvalitativní vs kvantitativní výzkum Kvantitativní výzkum Metody přírodních věd aplikované na vědy sociální: předpoklad, že lidské chování můžeme do jisté míry měřit a předpovídat. Kvantitativní výzkum je spojován s hypoteticko-deduktivním modelem vědy, který se skládá: 1. TEORIE formální vyjádření obecného tvrzení, které může vysvětlit vztahy v reálném světě. 2. DEDUKCE za předpokladu, že teorie platí, budeme očekávat, že nalezneme vztah mezi minimálně dvěma proměnnými X a Y HYPOTÉZA. 3. OPERACIONALIZOVANÁ DEFINICE co potřebujeme zjistit, abychom pozorovali X a Y, 4. MĚŘENÍ pozorování, musí být VALIDNÍ (je měřeno to, co se má měřit) a SPOLEHLIVÉ (při měření stejné věci dosáhneme stejného výsledku 5. závěry o platnosti hypotézy TESTOVÁNÍ HYPOTÉZY. 6. VERIFIKACE vztáhneme výsledky zpět k teorii. Podoby tradičního kvantitativního výzkumu EXPERIMENT je aktivně přivozena situace, okolnosti nebo zkušenosti sledovaných jedinců a pak je sledována změna jedinců (manipulace nezávisle proměnnými X a měření změny zvolených závisle proměnných Y). NEEXPERIMENTÁLNÍ VÝZKUM změna situace není uplatněna aktivně výzkumníkem. Více se kvantitativním metodám budete věnovat v předmětu Kvantitativní metody. Kvalitativní výzkum Někdo vnímá jako jakýkoli výzkum, jehož výsledků se nedosahuje pomocí statistických metod nebo jiných způsobů kvantifikace. Bývá nazírán také jako tvorba komplexního holistického obrazu v rámci zkoumání daného sociálního nebo lidského problému. (Holizmus: směr (zejm. biologický) zdůrazňující celostnost a pokládající celek za něco vyššího než souhrn částí.) Je to pružný (emergentní) typ výzkumu. V jeho průběhu nevznikají pouze výzkumné otázky, ale také hypotézy a nová rozhodnutí, jak modifikovat zvolený výzkumný plán, pokračovat ve sběru dat a jejich analýze ( detektivní práce ). Výzkumník vyhledává a analyzuje jakékoliv informace, provádí deduktivní i induktivní závěry, výzkumný proces má LONGITUDINÁLNÍ charakter (probíhá dlouho). file Strana 4 (celkem 7)

5 Pro tuto pružnost je kvalitativní výzkum (na rozdíl od kvantitativního) těžko replikovatelný. Vzhledem k omezenému počtu jedinců a místnímu určení výzkumu vznikají obtíže se zobecňováním výsledků. Výhodou je hloubkový popis případů, nezůstává na povrchu, zkoumá procesy a poskytuje informace, proč se daný fenomén objevil. Postup zkoumání 1. TÉMA 2. VÝZKUMNÁ OTÁZKA (lze měnit či modifikovat v průběhu výzkumu) 3. SBĚR A ANLÝZA DAT probíhá současně v rámci cyklů (sběr analýza výsledky rozhodnutí další sběr analýza.) 4. OVĚŘENÍ POPISNÉ, INTERPRETAČNÍ NEBO TEORETICKÉ VALIDITY 5. ZPRÁVA O KVALITATIVNÍM VÝZKUMU podrobný popis, návrh teorie o pozorovaném fenoménu. Musí být TRANSPARENTNÍ. Vztah mezi kvalitativní a kvantitativním výzkumem Nejsou kontradiktorní výsledky získané oběma strategiemi výzkumu se doplňují. Smíšený výzkum Výzkum pomocí míchání metod - na úvod kvalitativní metody sběru dat - analýza dat - dotazování pomocí strukturovaného dotazníku (kvantitativní šetření) - dodatečné hloubkové dotazování vybraných účastníků šetření. file Strana 5 (celkem 7)

6 Výzkum na základě smíšeného modelu (použití obou metod v rámci jednotlivých fází) - určení výzkumných otázek Cíle výzkumu: - kvalitativní výzkum explorace a popis případů - kvantitativní výzkum statistický popis, predikce nebo verifikace hypotéz - shromáždění dat Typy dat: - kvantitativní výzkum texty, slova, obrazy. - kvantitativní výzkum - standardizovaná kvalitativní data - analýza a interpretace kvantitativní výzkum: statistická analýza kvalitativní výzkum: interpretativní metody hledáním témat a pravidelností v narativních datech. 4. Základní přístupy kvalitativního výzkumu VÝZKUMNÉ STRATEGIE Pro rozšíření znalostí se, prosím, seznamte s kap. 3. Vývoj kvalitativního výzkumu, školy a teorie (Hendl, 2005, s. 65). Etnografický výzkum - popis kultury nějaké skupiny lidí (celistvý obraz). - kultura = společně sdílené postoje, hodnoty, normy a jazyk. - výzkumná otázka: Jaké jsou kulturní charakteristiky dané skupiny lidí nebo dané kulturní scény? Zakotvená teorie - návrh teorie pomocí dat, jež výzkumník shromažďuje pomocí různých metod. - výzkumná otázka: Jakou teorii nebo vysvětlení lze odvodit analýzou nashromážděných dat o daném fenoménu? - pozornost je věnována jednání a interakcím sledovaných jedinců a procesům v daném prostředí. Fenomenologické zkoumání - důraz na porozumění, jak jedinci vnímají určitou zkušenost. - cílem je popsat a analyzovat prožitou zkušenost se specifickým fenoménem, kterou má určitý jedinec nebo skupina jedinců. - je vytvářen popis a interpretace sdělených prožitků. - výzkumná otázka: jaké jsou významy, struktury a esence prožívané zkušeností jedince nebo skupiny s daným fenoménem? Biografický výzkum - typ případové studie, - týká se jedné osoby nebo malého počtu osob (případů), - napsaná historie života jedince, rekonstrukce průběhu života jedince někým jiným. Zkoumání dokumentů - v dokumentech se projevuje osobní nebo skupinové vědomé nebo nevědomé postoje, hodnoty a ideje. - dokument = knihy, novinové články, záznamy projevů, deníky, plakáty, obrazy, veškeré stopy lidské existence. - jedná se o přístup k informacím, které jinak nezískáme, - data nejsou vystavena působení zdrojů chyb nebo zkreslení (na rozdíl od rozhovorů), - subjektivita výzkumníka hraje roli při výběru dokumentů, ale už ne v informacích, které dokumenty obsahují. - často v historickém výzkumu. Proces zpracování dokumentů 1. Definice výzkumné otázky. 2. Definice, co vše se bude považovat za dokument. Sběr dokumentů (všechny relevantní dokumenty). 3. Pramenná kritika. Externí a interní posouzení dokumentů. 4. Interpretace dokumentů zaměřená na hledání odpovědi na položené otázky a vypracované zprávy. Poznávací cena dokumentu Typ dokumentu - úřední listiny a akta mají větší hodnotu než novinové zprávy, file Strana 6 (celkem 7)

7 Vnější znaky dokumentu - stav dokumentu a jeho vnější zpracování mají zvláštní význam (ilustrace). - externí posouzení dokumentu: zda dokument představuje skutečně to, za co se vydává. Vnitřní znaky dokumentu - obsah má ústřední význam u textových dokumentů, u ostatních se tím míní výpovědní hodnota dokumentu. - interní posouzení dokumentu: - pozitivní kritika zda výzkumník skutečně pochopil, co dokument vypovídá, - negativní kritika spolehlivost a přesnost údajů v dokumentu. Intencionalita 1 dokumentu - dokument je ovlivněn ideologií, vzděláním, zaměřením pisatele. Blízkost dokumentu - k předmětu zkoumání (časová, prostorová, sociální blízkost). Původ dokumentu - kde byl nalezen, odkud pochází, jak se dochoval. - Historický výzkum - výzkum historické události, - výzkum historického procesu, - komparativní historický výzkum krátkého časového období (průběh dané události na více místech), - komparativní historický výzkum více časových období (na více místech). Zkoumání dat - dokumenty: - primární dokument: autor byl přímým účastníkem události nebo k ní měl úzký vztah (kroniky, deníky, mapy, písně atd.) - sekundární dokument: zdroje vytvořené pomocí primárních dokumentů. Nejcennější jsou ty, které vytvořili samotní historici. - numerické záznamy (statistická data v tištěné podobě), - orální výpovědi (výpovědi svědků) metoda narativního interview, - předměty. Akční výzkum - hledání cest, jak optimálně přenést výsledky výzkumu do praxe a urychlit proces potřebných změn, - vliv výzkumu se zvětší, pokud se na něm budou podílet ti, jichž se týká. - na začátku se musí definovat problém praxe a cíl změn. Kritický výzkum - blízký akčnímu výzkumu, dostat se pod povrch odcizujícím poměrům, vysvětlit jejich fungování, osvětlit mýty a iluze, ukázat lidem, jaké existují možnosti k dosažení oprávněných sociálních cílů. 1 [Latinsky], zaměřenost. file Strana 7 (celkem 7)

MAPA VÝZKUMU 13/03/2015 1

MAPA VÝZKUMU 13/03/2015 1 MAPA VÝZKUMU 13/03/2015 1 VÝZKUMNÁ ZPRÁVA velikost příspěvku pro vědu není tak důležitá jako kvalita práce,v níž se přínos demonstruje. S původností práce se asociují vlastnosti jako novost, nový styl

Více

1. Případová studie - obecně

1. Případová studie - obecně Zdravím, tato opora má dvě kapitoly: 1. Případová studie obecně je skutečně neskutečně obecná 2. Případová studie z pohledu DIVMAN a JEVTECH je praktičtější a srozumitelnější 1. Případová studie - obecně

Více

Marketingové aplikace. Doc. Ing.Vladimír Chalupský, CSc., MBA

Marketingové aplikace. Doc. Ing.Vladimír Chalupský, CSc., MBA Marketingové aplikace Doc. Ing.Vladimír Chalupský, CSc., MBA Struktura předmětu 4. okruh: Marketingový výzkum - vymezení podstaty a účelu marketingového výzkumu - požadavky na informace výzkumu - proces

Více

Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor

Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor Dvě cesty k poznání. Technické kroky ve výzkumu. Zdroje zkreslení výzkumu. Jak vytvořit výběrový soubor. Varianty výzkumu-kvalitativní a kvantitativní Kvalitativní

Více

Téma číslo 5 Základy zkoumání v pedagogice II (metody) Pavel Doulík, Úvod do pedagogiky

Téma číslo 5 Základy zkoumání v pedagogice II (metody) Pavel Doulík, Úvod do pedagogiky Téma číslo 5 Základy zkoumání v pedagogice II (metody) Pavel Doulík, Úvod do pedagogiky 1 Teoretická východiska empirického zkoumání pedagogických jevů. Typy výzkumů, jejich různá pojetí. Základní terminologie

Více

Organizační chování. Rozvoj poznání v organizačním chování

Organizační chování. Rozvoj poznání v organizačním chování Organizační chování Rozvoj poznání v organizačním chování Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační

Více

ZÁKLADNÍ METODOLOGICKÁ PRAVIDLA PŘI ZPRACOVÁNÍ ODBORNÉHO TEXTU. Martina Cirbusová (z prezentace doc. Škopa)

ZÁKLADNÍ METODOLOGICKÁ PRAVIDLA PŘI ZPRACOVÁNÍ ODBORNÉHO TEXTU. Martina Cirbusová (z prezentace doc. Škopa) ZÁKLADNÍ METODOLOGICKÁ PRAVIDLA PŘI ZPRACOVÁNÍ ODBORNÉHO TEXTU Martina Cirbusová (z prezentace doc. Škopa) OSNOVA Metodologie vs. Metoda vs. Metodika Základní postup práce Základní vědecké metody METODOLOGIE

Více

SOCIÁLNÍ PEDAGOGIKA A PORADENSTVÍ: OKRUHY OTÁZEK Státní závěrečná zkouška bakalářská

SOCIÁLNÍ PEDAGOGIKA A PORADENSTVÍ: OKRUHY OTÁZEK Státní závěrečná zkouška bakalářská SOCIÁLNÍ PEDAGOGIKA A PORADENSTVÍ: OKRUHY OTÁZEK Státní závěrečná zkouška bakalářská (otázky jsou platné od ledna 2013) I. Základy pedagogiky a sociální pedagogiky 1. Předmět pedagogiky. Systém pedagogických

Více

Moravské gymnázium Brno s.r.o. Kateřina Proroková

Moravské gymnázium Brno s.r.o. Kateřina Proroková Číslo projektu Název školy Autor Tématická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0743 Moravské gymnázium Brno s.r.o. Kateřina Proroková Základy společenských věd Téma Ročník 1. Datum tvorby 28.2.2013 Anotace Sociologický

Více

Terminologie ve výzkumu. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

Terminologie ve výzkumu. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Terminologie ve výzkumu Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Metoda = návod, způsob, cesta, jak něco poznat, něčeho docílit Kroky vedoucí k určitému cíli musí být zdůvodnitelné Objektivně přiměřené

Více

MODERNÍ MARKETINGOVÝ VÝZKUM

MODERNÍ MARKETINGOVÝ VÝZKUM KOZEL Roman MODERNÍ MARKETINGOVÝ VÝZKUM Obsah O hlavním autorovi... 9 Slovo úvodem...11 1. Marketingové prostředí...13 1.1 Charakteristika prostředí...14 1.2 Makroprostředí...16 1.2.1 Demografické prostředí...18

Více

Přehled výzkumných metod

Přehled výzkumných metod Přehled výzkumných metod Kateřina Vlčková Přednášky k Základům pedagogické metodologie PdF MU Brno 1 Definice výzkumné metody Výzkumná metoda Obecný metodologický nástroj k získávání a zpracování dat Systematický

Více

Metody a techniky využitelné pro sociální zjišťování na venkově

Metody a techniky využitelné pro sociální zjišťování na venkově Metody a techniky využitelné pro sociální zjišťování na venkově Sociologický empirický výzkum (SEV) nástroj pro zjišťování odpovědí na otázky o existenci, rozsahu a vývoji společenských jevů a procesů

Více

Projekt výzkumu v graduační práci

Projekt výzkumu v graduační práci Projekt výzkumu v graduační práci Základní manuál Prof. PhDr. Beáta Krahulcová, CSc. Fáze výzkumu Přípravná, teoretická fáze (výsledek kumulovaného poznání,precizace výzkumného úkolu, formulace vědecké

Více

Sociologický výzkum (stručný úvod) Michal Peliš

Sociologický výzkum (stručný úvod) Michal Peliš Sociologický výzkum (stručný úvod) Michal Peliš vědy exaktní X sociální tvrzení deterministického charakteru univerzální platnost experiment prokazování kauzality tvrzení pravděpodobnostního charakteru

Více

Kvantitativní metody výzkumu v praxi PRAKTIKUM. Příprava výzkumného projektu

Kvantitativní metody výzkumu v praxi PRAKTIKUM. Příprava výzkumného projektu UK FHS Řízení a supervize v sociálních a zdravotnických organizacích (LS 2007) Kvantitativní metody výzkumu v praxi PRAKTIKUM část 1 Příprava výzkumného projektu Jiří Šafr jiri.safr@seznam.cz vytvořeno

Více

Proces marketingového výzkumu - jednotlivé fáze, význam, stručná charakteristika. Výběr a formulace výzkumného problému. Vztahy mezi proměnnými.

Proces marketingového výzkumu - jednotlivé fáze, význam, stručná charakteristika. Výběr a formulace výzkumného problému. Vztahy mezi proměnnými. Proces marketingového výzkumu - jednotlivé fáze, význam, stručná charakteristika. Výběr a formulace výzkumného problému. Projekt. Jednotky analýzy. Proměnné. Vztahy mezi proměnnými. Téma č. 2 Cíle marketingového

Více

Metodologie Kinantropologie

Metodologie Kinantropologie Metodologie Kinantropologie Sbírka studijních materiálů Mgr. Martin Sebera, Ph.D. Fakulta sportovních studií MU 2012 Doporučená literatura a zdroje Disman, M. Jak se vyrábí sociologická znalost. Eco, U.

Více

Metodologie Helena Vaďurová,

Metodologie Helena Vaďurová, Metodologie 1 25. 9. 2015 Helena Vaďurová, e-mail: vadurova@ped.muni.cz Organizační informace materiály v Isu literatura e-mail z ISu Požadavky k ukončení předmětu test Věda x zdravý rozum Každodenní znalosti

Více

Metody sociálního výzkumu. 2. Ročník LS 2010 Jabok, ETF 2. výukový blok

Metody sociálního výzkumu. 2. Ročník LS 2010 Jabok, ETF 2. výukový blok Metody sociálního výzkumu 2. Ročník LS 2010 Jabok, ETF 2. výukový blok Problémy při sociálním výzkumu Sociální realita často zachytitelná jen skrze indikátory potřebná informace: je přímo pozorovatelná

Více

Charakterizujte 3 úrovně porozumění popisu společenských jevů? Na které z nich je primárně sociologický výzkum zaměřen?

Charakterizujte 3 úrovně porozumění popisu společenských jevů? Na které z nich je primárně sociologický výzkum zaměřen? Metody a techniky sociologického výzkumu Sociologický výzkum v umění a kultuře Opakování Charakterizujte 3 úrovně porozumění popisu společenských jevů? Na které z nich je primárně sociologický výzkum zaměřen?

Více

Moravské gymnázium Brno s.r.o. Kateřina Proroková. Techniky sběru dat ve společnosti

Moravské gymnázium Brno s.r.o. Kateřina Proroková. Techniky sběru dat ve společnosti Číslo projektu Název školy Autor Tématická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0743 Moravské gymnázium Brno s.r.o. Kateřina Proroková Základy společenských věd Téma Ročník 1. Datum tvorby 10.3.2013 Anotace Techniky

Více

Validita jako integrace výzkumného poznání PSY401 Metodologie psychologie

Validita jako integrace výzkumného poznání PSY401 Metodologie psychologie Validita jako integrace výzkumného poznání PSY401 Metodologie psychologie Prof.PhDr. Ivo Čermák, CSc. Jan Širůček, PhD. Obsah přednášky 1. Teoretická východiska-obecně o validitě 2. Funkce validity v kvalitativním

Více

Základy pedagogické metodologie. Mgr. Zdeněk Hromádka

Základy pedagogické metodologie. Mgr. Zdeněk Hromádka Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka 13549@mail.muni.cz Co je to metodologie? Metodologie se zabývá pravidly empirického výzkumu Pedagogická metodologie se zabývá empirickým výzkumem pedagogických

Více

Diagnostická činnost

Diagnostická činnost VÝZKUMNÉ METODY V PSYCHOLOGII Diagnostická činnost Diagnostická činnost je souhrn postupů a technik jejichž cílem je stanovit diagnózu (psychický stav jedince). Jejím cílem může být např.:. Diagnostická

Více

PEDAGOGIKA: OKRUHY OTÁZEK Státní závěrečná zkouška bakalářská

PEDAGOGIKA: OKRUHY OTÁZEK Státní závěrečná zkouška bakalářská PEDAGOGIKA: OKRUHY OTÁZEK Státní závěrečná zkouška bakalářská (otázky jsou platné od ledna 2013) I. Teoretické základy pedagogických věd 1. Teorie výchovy a vzdělávání, vzdělanost a školství v antice.

Více

HYPOTÉZY. Kvantitativní výzkum není nic jiného než testování hypotéz. (Disman 2002, s. 76) DEDUKCE (kvantitativní přístup)

HYPOTÉZY. Kvantitativní výzkum není nic jiného než testování hypotéz. (Disman 2002, s. 76) DEDUKCE (kvantitativní přístup) HYPOTÉZY Hypotéza není ničím jiným než podmíněným výrokem o vztazích mezi dvěma nebo více proměnnými. Na rozdíl od problému, který je formulován v podobě otázky explicitně, nebo implicitně vyjádřené, hypotéza

Více

Bakalářské studium otázky ke státním bakalářským zkouškám. Sociologie

Bakalářské studium otázky ke státním bakalářským zkouškám. Sociologie Bakalářské studium otázky ke státním bakalářským zkouškám Sociologie 1. Plurality I Sociální rozměr lidské existence. Podoby sociálních seskupení. Sociální kategorie. Sociální agregáty náhodné, shluky,

Více

Výzkumný problém. Přednášky ze Základů pedagogické metodologie Kateřina Vlčková, PdF MU Brno

Výzkumný problém. Přednášky ze Základů pedagogické metodologie Kateřina Vlčková, PdF MU Brno Výzkumný problém Přednášky ze Základů pedagogické metodologie Kateřina Vlčková, PdF MU Brno 1 Formulace výzkumného problému Výzkum musí začít vymezením výzkumného problému toho, co chceme řešit, které

Více

PLÁN KOMBINOVANÉHO STUDIA

PLÁN KOMBINOVANÉHO STUDIA Studijní běh: 14 4. semestr Bc. PLÁN KOMBINOVANÉHO STUDIA oboru Sociální pedagogika pro období únor červen 2015 Akademický rok 2014/2015 (letní semestr) Brno 2015 PLÁN STUDIJNÍCH SOUSTŘEDĚNÍ KOMBINOVANÉHO

Více

Dotazníkové šetření pro příjemce (veřejné vysoké školy - pedagogické fakulty) v rámci výzvy 02_16_038 - Pregraduální vzdělávání

Dotazníkové šetření pro příjemce (veřejné vysoké školy - pedagogické fakulty) v rámci výzvy 02_16_038 - Pregraduální vzdělávání Dotazníkové šetření pro příjemce (veřejné vysoké školy - pedagogické fakulty) v rámci výzvy 02_16_038 - Pregraduální vzdělávání I. Cíle výzkumu V rámci výzvy Pregraduální vzdělávání budou organizována

Více

Bakalářský seminář - 3

Bakalářský seminář - 3 - 3 JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D., vedoucí katedry financí VŠFS a externí odborný asistent katedry bankovnictví a pojišťovnictví VŠE Obsah: Postup při vypracování samotné závěrečné bakalářské

Více

Fáze a techniky marketingového výzkumu

Fáze a techniky marketingového výzkumu VY_32_INOVACE_MAR_91 Fáze a techniky marketingového výzkumu Ing. Dagmar Novotná Obchodní akademie, Lysá nad Labem, Komenského 1534 Dostupné z www.oalysa.cz. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Období

Více

Sociologický výzkum I. (metody a techniky sociologického výzkumu

Sociologický výzkum I. (metody a techniky sociologického výzkumu Sociologický výzkum I. (metody a techniky sociologického výzkumu 9. 4. 2014 Normální věda Normální věda je tvořena výzkumem pevně zakotveným v 1 či více minulých vědeckých výdobytcích, které určitá vědecká

Více

PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠS V JIHLAVĚ

PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠS V JIHLAVĚ Projekt č. CZ.1.07/3.2.09/03.0015 PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠS V JIHLAVĚ http://www.vspj.cz/skola/evropske/opvk Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním

Více

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět: Marketing a management, téma: Marketingový výzkum

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět: Marketing a management, téma: Marketingový výzkum Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět: Marketing a management, téma: Marketingový výzkum Pracovní list vytvořila: Mgr. Radka Drobná Období vytvoření VM: duben 2012 Klíčová

Více

Marketingový výzkum. Ing. Martina Ortová, Ph.D. Technická univerzita v Liberci. Projekt TU v Liberci

Marketingový výzkum. Ing. Martina Ortová, Ph.D. Technická univerzita v Liberci. Projekt TU v Liberci Tento materiál vznikl jako součást projektu, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Marketingový výzkum Ing., Ph.D. Technická univerzita v Liberci Projekt 1 Technická

Více

SOC119 Úvod do sociologie pro nesociology. Povinné materiály z prezentací

SOC119 Úvod do sociologie pro nesociology. Povinné materiály z prezentací SOC119 Úvod do sociologie pro nesociology Povinné materiály z prezentací Sociologie jako vědecká disciplína SOC119 Úvod do sociologie pro nesociology 29. září 2015 Sociální a sociologický problém Peter

Více

Metodologie výzkumu odkladů povinné školní docházky

Metodologie výzkumu odkladů povinné školní docházky Metodologie výzkumu odkladů povinné školní docházky Mgr. Zuzana Svobodová Pedagogická fakulta UK, Ústav výzkumu a rozvoje vzdělávání Název disertační práce: Odklady povinné podmíněnost školní docházky

Více

Statistika. Základní pojmy a cíle statistiky. Roman Biskup. (zapálený) statistik ve výslužbě, aktuálně analytik v praxi ;-) roman.biskup(at) .

Statistika. Základní pojmy a cíle statistiky. Roman Biskup. (zapálený) statistik ve výslužbě, aktuálně analytik v praxi ;-) roman.biskup(at) . Statistika Základní pojmy a cíle statistiky Roman Biskup (zapálený) statistik ve výslužbě, aktuálně analytik v praxi ;-) roman.biskup(at)email.cz 12. února 2012 Statistika by Birom Statistika Pojmy a cíle

Více

Sylabus předmětu: Metodologie kvantitativního výzkumu

Sylabus předmětu: Metodologie kvantitativního výzkumu Sylabus předmětu: Metodologie kvantitativního výzkumu Centrum adiktologie PK VFN 1. lékařská fakulta Univerzita Karlova v Praze Ke Karlovu 11, 120 00 Praha 2 www.adiktologie.cz Název oboru: Číslo předmětu:

Více

Téma číslo 4 Základy zkoumání v pedagogice I. Pavel Doulík, Úvod do pedagogiky

Téma číslo 4 Základy zkoumání v pedagogice I. Pavel Doulík, Úvod do pedagogiky Téma číslo 4 Základy zkoumání v pedagogice I Pavel Doulík, Úvod do pedagogiky 1 Systémový přístup v pedagogice. Základní pedagogické kategorie: cíle, podmínky, prostředky a výsledky výchovy. Vzájemná interakce

Více

Spokojenost se životem

Spokojenost se životem SEMINÁRNÍ PRÁCE Spokojenost se životem (sekundárních analýza dat sociologického výzkumu Naše společnost 2007 ) Předmět: Analýza kvantitativních revize Šafr dat I. Jiří (18/2/2012) Vypracoval: ANONYMIZOVÁNO

Více

Statistika. Klíčové kompetence V rámci výuky statistiky jsou naplňovány tyto klíčové kompetence: řešení problémů, komunikativní,

Statistika. Klíčové kompetence V rámci výuky statistiky jsou naplňovány tyto klíčové kompetence: řešení problémů, komunikativní, Dodatek č. 5. Školního vzdělávacího programu Obchodní akademie Lysá nad Labem, obor 63-41-M/02 Obchodní akademie, platného od 1. 9. 2012 - platnost od 1. 9. 2015 Statistika je povinný předmět pro 2. ročník,

Více

Lenka Procházková (UČO ) Návrhy kvantitativního a kvalitativního výzkumu

Lenka Procházková (UČO ) Návrhy kvantitativního a kvalitativního výzkumu Lenka Procházková (UČO 178922) Návrhy kvantitativního a kvalitativního výzkumu 1. Editorial (text od Michala Buchty) Návrh kvantitativního výzkumu: Zkoumaný problém v tomto výzkumu bych definovala jako

Více

Kvalitativní výzkum

Kvalitativní výzkum Kvalitativní výzkum 27.4.2016 Zdroj: Hendl, 2008:47 Testování vs. porozumění Kvantitativní deduktivní logika cílem je testování hypotézy omezený rozsah izolovaných informací o mnoha jednotkách/jedincích

Více

SOCIOLOGIE B2 Mgr. Ondřej Roubal, Ph.D.

SOCIOLOGIE B2 Mgr. Ondřej Roubal, Ph.D. SOCIOLOGIE B2 Mgr. Ondřej Roubal, Ph.D. AR 2013/2014 Fakulta sociálních studií katedra sociologie Kde se nejčastěji setkáváme se sociologickým výzkumem? Sociologie se objevuje veřejnosti nejprve ve svých

Více

Metodologie výzkumu mezigeneračního učení: od otázek k výsledkům

Metodologie výzkumu mezigeneračního učení: od otázek k výsledkům Metodologie výzkumu mezigeneračního učení: od otázek k výsledkům Milada Rabušicová Lenka Kamanová Kateřina Pevná Ústav pedagogických věd, Filozofická fakulta Masarykovy university, Brno Výzkumný projekt

Více

METODY VÝZKUMU GENDEROVÉ PROBLEMATIKY

METODY VÝZKUMU GENDEROVÉ PROBLEMATIKY METODY VÝZKUMU GENDEROVÉ PROBLEMATIKY BLOK 1: epistemologie BLOK 2: principy kvantitativního přístupu BLOK 3: principy kvalitativního přístupu etapy výzkumu I Formulace problému (čtu, co se ví, jak se

Více

Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7. III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT

Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7. III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: Název projektu: Číslo projektu: Autor: Tematická oblast: Název DUMu: Kód: III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0763 Název školy SOU potravinářské, Jílové u Prahy, Šenflukova 220 Název materiálu INOVACE_32_MaM 1/ 01/ 02/09 Autor Ing. Eva Hrušková Obor; předmět,

Více

Seminář k absolventské práci

Seminář k absolventské práci Seminář k absolventské práci Jak napsat a úspěšně obhájit absolventskou práci Absolventské práce - závěrečná práce studia - významný čin z hlediska celkového růstu intelektuálních zdatností a tvůrčích

Více

pro SÍŤ, pro KVALITU, pro RODINU aneb o dětech s dětmi

pro SÍŤ, pro KVALITU, pro RODINU aneb o dětech s dětmi pro SÍŤ, pro KVALITU, pro RODINU aneb o dětech s dětmi 24. 4. 2019 Ústí nad Labem, 30. 4. 2019 Brno, 7. 5. 2019 Olomouc,16. 5. 2019 - Pardubice, 20. 5. 2019 - Praha Systémový rozvoj a podpora nástrojů

Více

PRAVDĚPODOBNOST A STATISTIKA 1

PRAVDĚPODOBNOST A STATISTIKA 1 Metodický list č 1. Název tématického celku: Vymezení role Pravděpodobnosti a Matematické Statistiky v širším celku čisté a aplikované matematiky. Základním cílem tohoto tématického celku je základní pojmy

Více

Mark tingový výzkum. Téma. Marketingový výzkum. Realizace. Tomek - Vávrová Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd FEL-ČVUT Y16MVY

Mark tingový výzkum. Téma. Marketingový výzkum. Realizace. Tomek - Vávrová Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd FEL-ČVUT Y16MVY Marketingový výzkum Realizace Tomek - Vávrová YMVY Proces marketingového výzkumu Návrh projektu výzkumu Stanovení zdrojů a způsobu získávání informací Sběr informací Vyhodnocení výzkumu a interpretace

Více

Vymezení zkoumané problematiky

Vymezení zkoumané problematiky PhDr. Lucie Zimová Vymezení zkoumané problematiky jak učitelé tvoří školní kánony kritéria, podle kterých některá díla do kánonů zařazují a jiná nikoliv reprezentativnost, estetická hodnota díla, nadčasovost

Více

Co Vás čeká aneb přehled témat přednášek... Pavel Doulík, Úvod do pedagogiky 1

Co Vás čeká aneb přehled témat přednášek... Pavel Doulík, Úvod do pedagogiky 1 Co Vás čeká aneb přehled témat přednášek... Pavel Doulík, Úvod do pedagogiky 1 1. Pedagogika jako věda dělení, vývoj a současné postavení 2. Výchova, vychovatel a vychovávaný - základní činitelé výchovného

Více

Metoda ve VP metoda - vždy určená předmětem zkoumání ve VP je předmětem zkoumání duševní vývoj (vývoj činností, vývoj duševních procesů, vývoj trvalej

Metoda ve VP metoda - vždy určená předmětem zkoumání ve VP je předmětem zkoumání duševní vývoj (vývoj činností, vývoj duševních procesů, vývoj trvalej METODY VÝVOJOVÉ PSYCHOLOGIE 2. 3. 2010 Metoda ve VP metoda - vždy určená předmětem zkoumání ve VP je předmětem zkoumání duševní vývoj (vývoj činností, vývoj duševních procesů, vývoj trvalejších dispozic)

Více

Výzkumná otázka přiměřená naší práci (bakalářská, diplomová apod.), nelze na ni odpovědět pouze ano, či ne, v rámci teoretické přípravy k ní můžeme

Výzkumná otázka přiměřená naší práci (bakalářská, diplomová apod.), nelze na ni odpovědět pouze ano, či ne, v rámci teoretické přípravy k ní můžeme Výzkumná otázka přiměřená naší práci (bakalářská, diplomová apod.), nelze na ni odpovědět pouze ano, či ne, v rámci teoretické přípravy k ní můžeme získat dostatečné množství relevantních informací. Výzkumné

Více

Veronika Krabsová Doktorská konference 2013 DP: Formativní hodnocení na 2. stupni ZŠ ve vzdělávacím oboru Český jazyk a literatura

Veronika Krabsová Doktorská konference 2013 DP: Formativní hodnocení na 2. stupni ZŠ ve vzdělávacím oboru Český jazyk a literatura Veronika Krabsová Doktorská konference 2013 DP: Formativní hodnocení na 2. stupni ZŠ ve vzdělávacím oboru Český jazyk a literatura Obsah 1. Výzkumné téma 2. Cíle výzkumu 3. Výzkumné otázky 4. Výzkumné

Více

Analýza komunitní sítě

Analýza komunitní sítě Analýza komunitní sítě Analýza komunitní sítě CNA Community network analysis jak mohou výzkumníci zapojit geografické komunity, aby pro ně mohli navrhnout efektivní sociotechnické systémy či sítě? potenciální

Více

Bakalářský a diplomový seminář 2013. Tematický blok 2 Program semináře 2013 Zásady a postup vypracování Úvodu ZP

Bakalářský a diplomový seminář 2013. Tematický blok 2 Program semináře 2013 Zásady a postup vypracování Úvodu ZP Bakalářský a diplomový seminář 2013 Tematický blok 2 Program semináře 2013 Zásady a postup vypracování Úvodu ZP Program semináře 2013 Název tematického celku I.: Význam a úroveň závěrečné práce, volba

Více

GEN104 Koncipování empirického výzkumu

GEN104 Koncipování empirického výzkumu GEN104 Koncipování empirického výzkumu Hypotézy Proměnné Konceptualizace Operacionalizace Měření Indikátory Využity podklady Mgr. K. Nedbálkové, Ph.D. etapy výzkumu I Formulace problému (čtu, co se ví,

Více

(pracovní materiál do výuky, ot. 4, bez jazykové korektury, sestavila K. Vlčková)

(pracovní materiál do výuky, ot. 4, bez jazykové korektury, sestavila K. Vlčková) (pracovní materiál do výuky, ot. 4, bez jazykové korektury, sestavila K. Vlčková) Rozlišovány bývají dvě základních paradigmata pedagogické metodologie, resp. kvantitativní a kvalitativní metodologie.

Více

Předmluva ke třetímu vydání Předmluva k českému vydání Co je to marketingový výzkum? Pátrání po marketingových rozhodnutích...

Předmluva ke třetímu vydání Předmluva k českému vydání Co je to marketingový výzkum? Pátrání po marketingových rozhodnutích... HAUGE Paul PRŮZKUM TRHU Obsah Předmluva ke třetímu vydání... 1 Předmluva k českému vydání... 3 1. Co je to marketingový výzkum?... 5 Pátrání po marketingových rozhodnutích... 5 Trh a marketingový výzkum...

Více

METODA ROZHOVORU V RÁMCI DOPRAVNĚPSYCHOLOGICKÉHO VYŠETŘENÍ. Bc. Kateřina Böhmová

METODA ROZHOVORU V RÁMCI DOPRAVNĚPSYCHOLOGICKÉHO VYŠETŘENÍ. Bc. Kateřina Böhmová METODA ROZHOVORU V RÁMCI DOPRAVNĚPSYCHOLOGICKÉHO VYŠETŘENÍ Bc. Kateřina Böhmová OBSAH Úvod Teoretická část Problematika rozhovoru z pohledu teorie a praxe Výzkumná část Výsledky výzkumu (popis a interpretace)

Více

Cíle korelační studie

Cíle korelační studie Korelační studie Cíle korelační studie cíle výzkumu v psychologii deskripce predikce explanace kontrola korelační studie popisuje vztah (ko-relaci) mezi proměnnými cíle - deskripce, příp. predikce První

Více

P R Ů M Y S L O V Ý M A R K E T I N G

P R Ů M Y S L O V Ý M A R K E T I N G P R Ů M Y S L O V Ý M A R K E T I N G 4 ZS, akad.rok 2014/2015 Průmyslový marketing - VŽ 1 Marketingové strategie ZS, akad.rok 2014/2015 Průmyslový marketing - VŽ 2 Klasifikace marketingových strategií

Více

Závěrečná práce. Odborný styl

Závěrečná práce. Odborný styl Závěrečná práce Odborný styl Anotace - abstrakt Anotace je napsána na samostatném listu a má rozsah 10 až 15 řádků.je stručným a komplexním popisem obsahu práce, nově objevených skutečností a z nich plynoucích

Více

Název Autor Vedoucí práce Oponent práce

Název Autor Vedoucí práce Oponent práce POSUDEK BAKALÁŘSKÉ / MAGISTERSKÉ PRÁCE VEDOUCÍ PRÁCE Název Autor Vedoucí práce Oponent práce Preference uživatelů marihuany: indoor versus outdoor Veronika Havlíčková Ing. Jiří Vopravil, Ph.D. Mgr. Jaroslav

Více

VLIV PODNIKOVÉ KULTURY

VLIV PODNIKOVÉ KULTURY VLIV PODNIKOVÉ KULTURY NA PRACOVNÍ SPOKOJENOST A EMOCIONÁLNÍ POHODU ZAMĚSTNANCŮ 1 Ing. Luiza Šeďa Tadevosyanová OSNOVA I. Teoretická část Základní pojmy Vliv podnikové kultury na organizaci Funkce podnikové

Více

Projekty formování pozitivního postoje dětí a dospívajících k četbě v podmínkách rodinné edukace

Projekty formování pozitivního postoje dětí a dospívajících k četbě v podmínkách rodinné edukace Projekty formování pozitivního postoje dětí a dospívajících k četbě v podmínkách rodinné edukace Markéta Švamberk Šauerová PROJEKTY FORMOVÁNÍ POZITIVNÍHO POSTOJE DĚTÍ A DOSPÍVAJÍCÍCH K ČETBĚ V PODMÍNKÁCH

Více

Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona III/2:

Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona III/2: Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

STATISTIKA jako vědní obor

STATISTIKA jako vědní obor STATISTIKA jako vědní obor Cílem statistického zpracování dat je podání informace o vlastnostech a zákonitostech hromadných jevů. Statistika se zabývá popisem hromadných jevů - deskriptivní, popisná statistika

Více

VYHODNOCOVÁNÍ KVANTITATIVNÍCH DAT (ÚVOD DO PROBLEMATIKY) Metodologie pro ISK

VYHODNOCOVÁNÍ KVANTITATIVNÍCH DAT (ÚVOD DO PROBLEMATIKY) Metodologie pro ISK VYHODNOCOVÁNÍ KVANTITATIVNÍCH DAT (ÚVOD DO PROBLEMATIKY) Metodologie pro ISK 14. 11. 2014 NENÍ STATISTIKA JAKO STATISTIKA Deskriptivní statistika Výzkumné otázky, ne hypotézy (případně deskriptivní hypotézy)

Více

Zkoumání lidské psychiky, základní metody a postupy. PaedDr. Mgr. Hana Čechová

Zkoumání lidské psychiky, základní metody a postupy. PaedDr. Mgr. Hana Čechová Zkoumání lidské psychiky, základní metody a postupy PaedDr. Mgr. Hana Čechová Chceme-li někoho poznat, je možné ho pozorovat a hodnotit jeho chování. Rozhodující je umět mu naslouchat. 11.4.2019 2 Osnova

Více

Základy sociologie a psychologie metodické listy (B_ZSP)

Základy sociologie a psychologie metodické listy (B_ZSP) Základy sociologie a psychologie metodické listy (B_ZSP) AR 2007/2008 - Bakalářské studium kombinovaná forma 1. ročník (pro obor Aplikovaná informatika; ML-sociologie) Přednášející: doc. Dr. Zdeněk Cecava,

Více

Metody výzkumu Dotazník Opory odborného textu Odborný text vytváříme na základě: Odborné literatury kontextualita Vlastního výzkumného šetření Dotazníkové šetření, standardizovaný rozhovor (kvantitativní

Více

Metodologie II. 1. Metodologie metody metodika

Metodologie II. 1. Metodologie metody metodika Metodologie II. 1. Metodologie metody metodika Metodologie je věda o teoriích vědeckých metod (Hendl 2005, Janíček 2007, Ochrana 2009, Valoušek Kubicová 2005). Zabývá se: - formulací problému - všestrannými

Více

Teze přednášek z Úvodu do pedagogiky a základů pedagogického myšlení PaedDr. Bohumíra Šmahelová,CSc.

Teze přednášek z Úvodu do pedagogiky a základů pedagogického myšlení PaedDr. Bohumíra Šmahelová,CSc. Teze přednášek z Úvodu do pedagogiky a základů pedagogického myšlení PaedDr. Bohumíra Šmahelová,CSc. 1. PEDAGOGICKÝ VÝZKUM A JEHO METODOLOGIE Pod pojmem výzkum se chápe vědecká činnost, která se zabývá

Více

aktivita A0705 Metodická a faktografická příprava řešení regionálních disparit ve fyzické dostupnosti bydlení v ČR

aktivita A0705 Metodická a faktografická příprava řešení regionálních disparit ve fyzické dostupnosti bydlení v ČR aktivita A0705 Metodická a faktografická příprava řešení regionálních disparit ve fyzické dostupnosti bydlení v ČR 1 aktivita A0705 Metodická a faktografická příprava řešení regionálních disparit ve fyzické

Více

coachpage.cz MARKETINGOVÝ VÝZKUM Faktory ovlivňující nákupní chování ve vztahu ke koupi automobilu TOOLS for SUCCESS in TODAY s BUSINESS

coachpage.cz MARKETINGOVÝ VÝZKUM Faktory ovlivňující nákupní chování ve vztahu ke koupi automobilu TOOLS for SUCCESS in TODAY s BUSINESS coachpage.cz TOOLS for SUCCESS in TODAY s BUSINESS MARKETINGOVÝ VÝZKUM Faktory ovlivňující nákupní chování Faktory ovlivňující nákupní chování Hlavní cíl výzkumného projektu Výzkumný projekt si klade za

Více

SLADĚNÍ RODINNÉHO A PROFESNÍHO ŽIVOTA ŽEN PŮSOBÍCÍCH VE VĚDĚ A VÝZKUMU

SLADĚNÍ RODINNÉHO A PROFESNÍHO ŽIVOTA ŽEN PŮSOBÍCÍCH VE VĚDĚ A VÝZKUMU SLADĚNÍ RODINNÉHO A PROFESNÍHO ŽIVOTA ŽEN PŮSOBÍCÍCH VE VĚDĚ A VÝZKUMU Citované výsledky vycházejí ze tří výzkumných akcí uskutečněných STEM v rámci projektu "Postavení žen ve vědě a výzkumu" spolufinancovaného

Více

Etnografie a její specifika. Mgr. Zinaida Shevchuk

Etnografie a její specifika. Mgr. Zinaida Shevchuk Etnografie a její specifika Mgr. Zinaida Shevchuk Etnografie cíle výzkumu Etnografie je metodologii, která má za cíl provádět analýzu sociálních skupin, společnosti a instituci. Původní cíl -- popisování

Více

I-S-T 2000 R. Test struktury inteligence IST R. HTS Report. Jan Ukázka ID Datum administrace Standard A 1.

I-S-T 2000 R. Test struktury inteligence IST R. HTS Report. Jan Ukázka ID Datum administrace Standard A 1. I-S-T 2000 R Test struktury inteligence IST - 2000 R HTS Report ID 8389-226 Datum administrace 01.11.2018 Standard A 1. vydání I-S-T 2000 R Přehled výsledků 2 / 14 PŘEHLED VÝSLEDKŮ Souhrn výsledků Verbální

Více

Název Autor Bc. Tereza Roznerová Vedoucí práce MUDr. Viktor Mravčík, Ph.D. Oponent práce Mgr. Jaroslav Vacek

Název Autor Bc. Tereza Roznerová Vedoucí práce MUDr. Viktor Mravčík, Ph.D. Oponent práce Mgr. Jaroslav Vacek Název Autor Bc. Tereza Roznerová Vedoucí práce MUDr. Viktor Mravčík, Ph.D. Oponent práce Mgr. Jaroslav Vacek POSUDEK BAKALÁŘSKÉ / MAGISTERSKÉ PRÁCE VEDOUCÍ PRÁCE Hazardní hráčství a jeho dopady - kvalitativní

Více

Pecharova 10, 146 20 PRAHA 4 Tel.: 222 135 544, Fax: 222 135 545 E-Mail: INBOX@MARKENT.CZ

Pecharova 10, 146 20 PRAHA 4 Tel.: 222 135 544, Fax: 222 135 545 E-Mail: INBOX@MARKENT.CZ E-BUSINESS V PODNIKOVÉ SFÉŘE PŘEHLED VÝSLEDKŮ VÝZKUMU Pecharova 1, 146 PRAHA 4 Tel.: 135 544, Fax: 135 545 E-Mail: INBOX@MARKENT.CZ Říjen 1 O č i, které vidí víc Markent, s.r.o., je společnost specializovaná

Více

SOUVISLOST REGULACE EMOCÍ S ONEMOCNĚNÍM ŠTÍTNÉ ŽLÁZY

SOUVISLOST REGULACE EMOCÍ S ONEMOCNĚNÍM ŠTÍTNÉ ŽLÁZY Univerzita Palackého v Olomouci Katedra psychologie SOUVISLOST REGULACE EMOCÍ S ONEMOCNĚNÍM ŠTÍTNÉ ŽLÁZY Bakalářská diplomová práce Bc. Karolína Fryštacká PhDr. Martina Fülepová Obsah Teoretické ukotvení

Více

Metodologie pedagogického výzkumu Téma číslo 4 Validita a reliabilita

Metodologie pedagogického výzkumu Téma číslo 4 Validita a reliabilita Metodologie pedagogického výzkumu Téma číslo 4 Validita a reliabilita pedagogického výzkumu 1 Validita = platnost Měříme skutečně to, co se domníváme, že měříme??? Z výsledku vědomostního testu usuzujeme

Více

Tabulka 1 Rizikové online zážitky v závislosti na místě přístupu k internetu N M SD Min Max. Přístup ve vlastním pokoji 10804 1,61 1,61 0,00 5,00

Tabulka 1 Rizikové online zážitky v závislosti na místě přístupu k internetu N M SD Min Max. Přístup ve vlastním pokoji 10804 1,61 1,61 0,00 5,00 Seminární úkol č. 4 Autoři: Klára Čapková (406803), Markéta Peschková (414906) Zdroj dat: EU Kids Online Survey Popis dat Analyzovaná data pocházejí z výzkumu online chování dětí z 25 evropských zemí.

Více

Sázíte-li v loterii, je to hazard. Hrajete-li poker, je to zábava. Obchodujete-li na burze, je to ekonomie. Vidíte ten rozdíl?

Sázíte-li v loterii, je to hazard. Hrajete-li poker, je to zábava. Obchodujete-li na burze, je to ekonomie. Vidíte ten rozdíl? 1.1 Základní statistické pojmy a metody Sázíte-li v loterii, je to hazard. Hrajete-li poker, je to zábava. Obchodujete-li na burze, je to ekonomie. Vidíte ten rozdíl? 1 Co se dozvíte Co je to statistika

Více

PŘIJĎTE DO MUZEA Podněty k budování péče o návštěvníky

PŘIJĎTE DO MUZEA Podněty k budování péče o návštěvníky PŘIJĎTE DO MUZEA Podněty k budování péče o návštěvníky Text: Mgr. Kateřina Tomešková, Ph.D. Foto z programů: Fotoarchív MKP/Jitka Hanáková Patří starost o blaho návštěvníků opravdu k prioritám současných

Více

Rozhovor, pozorování, dokumenty sociometrie VY_32_INOVACE_ZSV3r0109 Mgr. Jaroslav Knesl

Rozhovor, pozorování, dokumenty sociometrie VY_32_INOVACE_ZSV3r0109 Mgr. Jaroslav Knesl Sociologický výzkum III. Rozhovor, pozorování, dokumenty sociometrie VY_32_INOVACE_ZSV3r0109 Mgr. Jaroslav Knesl Rozhovor Umožňuje i sledování a zaznamenání neverbálních reakcí Zásady vedení rozhovoru

Více

Základní principy psychologické diagnostiky

Základní principy psychologické diagnostiky Základní principy psychologické diagnostiky Psychodiagnostika dětí a mládeže Psychodiagnostika dětí a mládeže, PSY 403 Přednáška 1 Prof. PhDr. I. Čermák,CSc. Obsah přednášky 1. Psychologická diagnostika

Více

Člověk a společnost. 10. Psychologie. Psychologie. Vytvořil: PhDr. Andrea Kousalová. www.isspolygr.cz. DUM číslo: 10. Psychologie.

Člověk a společnost. 10. Psychologie. Psychologie. Vytvořil: PhDr. Andrea Kousalová. www.isspolygr.cz. DUM číslo: 10. Psychologie. Člověk a společnost 10. www.isspolygr.cz Vytvořil: PhDr. Andrea Kousalová Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Název DUM Pořadové číslo DUM

Více

Role experimentu ve vědecké metodě

Role experimentu ve vědecké metodě Role experimentu ve vědecké metodě Erika Mechlová Ostravská univerzita v Ostravě Obsah Úvod 1. Pozorování 2. Uvedení a formulace problému. Sbírání informací 3. Stanovení hypotéz řešení problému 4. Provedení

Více

PLÁN KOMBINOVANÉHO STUDIA

PLÁN KOMBINOVANÉHO STUDIA Studijní běh: 1 4. semestr Bc. přednášková skupina I (skup. A, B, C, D) PLÁN KOMBINOVANÉHO STUDIA oboru Sociální pedagogika pro období únor červen 2014 Akademický rok 201/2014 (letní semestr) Brno 2014

Více

Regionální cenové a hodnotové aspekty sběru hub

Regionální cenové a hodnotové aspekty sběru hub Regionální cenové a hodnotové aspekty sběru hub Tyto mapy byly zpracovány v rámci řešení výzkumného projektu NAZV č. QH71296 Systém hodnocení společenské sociálně ekonomické významnosti funkcí lesů. Jednou

Více

PSY401 Metodologie v psychologii Designy kvantitativního výzkumu*

PSY401 Metodologie v psychologii Designy kvantitativního výzkumu* PSY401 Metodologie v psychologii Designy kvantitativního výzkumu* *Pozor, následující text obsahuje ironizující výrazy. Nejsou určeny k užití v přítomnosti nezaškolených jedinců. Od výzkumného problému

Více

TR(2) Tabulka rovin ČG - 4. a 5. ročník ZŠ

TR(2) Tabulka rovin ČG - 4. a 5. ročník ZŠ TR(2) Tabulka rovin ČG - 4. a 5. ročník ZŠ I Rovina čtenářské gramotnosti Vztah ke čtení Kritéria Vnímání čtení jako zdroje vnitřních zážitků a prožitků. Indikátory 1 Žák je podněcován k četbě i ve svém

Více