Zakládání SPIN-OFF společností na Univerzitě Palackého v Olomouci

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Zakládání SPIN-OFF společností na Univerzitě Palackého v Olomouci"

Transkript

1 Návrh směrnice Zakládání SPIN-OFF společností na Univerzitě Palackého v Olomouci zpracoval: Ing. Jiří Herinek, Vědeckotechnický park Univerzity Palackého (VTP UP) Směrnice vznikla za účelem podpory transferu znalostí a technologií na Univerzitě Palackého v Olomouci (dále jen UP) s cílem umožnit a podpořit zakládání spin-off společností jakožto jedné z formem pro praktické využití duševního vlastnictví vznikajícího na UP. Část I Úvodní ustanovení Článek 1 Předmět úpravy 1. Předmětem této směrnice je poskytnutí návodu pro založení spin-off společnosti a stanovení práv a povinností zajišťujících právní bezpečí a ekonomickou efektivitu transferu znalostí a technologií prostřednictvím spin-off na UP. Směrnice současně upravuje postup při komercializaci duševního vlastnictví UP prostřednictvím spin-off. 2. Směrnice se zabývá založením spin-off společnosi pouze u toho konkrétního duševního vlastnictví, které se UP rozhodla komerčně využít. Komplexní úprava ochrany duševního vlastnictví na UP je obsažena ve směrnici o Ochraně duševního vlastnictví na UP. 3. Tento dokument vznikl na základě zkušeností a informací získaných z Článek 2 Definice spin-off 1. Spin-off je pojem obvykle používaný pro označení právnické osoby (obchodní společnost), která využívá duševního vlastnictví výzkumné organizace typu univerzity (výzkumného ústavu). Spin-off, jakožto jedna z forem využití výsledků výzkumu a vývoje v praxi, vzniká odštěpením z této výzkumné organizace typu univerzity nebo výzkumného ústavu. 2. V zásadě existují dvě formy poskytnutí práv k duševnímu vlastnictví univerzity spin-off: převedení práv k duševnímu vlastnictví formou prodeje nebo formou vkladu do spinoff poskytnutí výhradní či nevýhradní licence. V obou případech může mít UP ve vznikající spin-off majetkový podíl, ale také nemusí.

2 3. Spin-off využívá duševního vlastnictví univerzity za účelem jeho dalšího vývoje až do fáze výrobku nebo služby uplatnitelné na trhu a jsou na ni přeneseny veškeré obchodní aktivity spojené s jeho komercializací. 4. Proces založení spin-off s sebou nepochybně nese značné nároky na čas, kapitál apod. Na straně druhé vklad duševního vlastnictví do spin-off společnosti mnohdy představuje jeho efektivnější finanční zhodnocení, než v případě odprodeje licence k tomuto duševnímu vlastnictví. 5. K založení spin-off společnosti se přistupuje zpravidla v rané fázi rozvoje duševního vlastnictví, nejčastěji v následujících případech: relativně snadný vstup na stávající trh daná technologie má několik aplikací existuje portfolio patentů k dosažení relevantního vstupu na trh je potřeba získat další investice, technologii je třeba ještě dovyvinout do podoby produktu uplatnitelného na trhu existuje velká pravděpodobnost získat pro daný projekt investora je zřejmá motivace původce/skupiny původců společnost založit lze definovat způsob navrácení kapitálu (exit) pro investory a univerzitu technologie je takového charakteru, že pro ni neexistuje stávající trh a není možné nalézt zájemce o poskytnutí licence. Článek 3 Strany účastnící se vzniku spin-off 1. Klíčovými stranami, které se procesu komercializace duševního vlastnictví prostřednictvím založení spin-off společnosti účastní, jsou původce, navrhovatel, UP, VTP UP a případný investor. Část II Pravidla pro vkládání peněžitých a nepeněžitých vkladů do právnických osob a projednávání návrhů na založení právnických osob Článek 4 Zakládání právnických osob na UP 1. Zakládání právnických osob UP, stejně jako peněžité nebo nepeněžité vklady UP do těchto a jiných právnických osob, je upraveno zákonem č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), ve znění pozdějších předpisů, (dále jen zákon ), ostatními zvláštními právními předpisy, zejména zákonem č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, ve znění pozdějších předpisů, zákonem č. 248/1995 Sb., o obecně prospěšných společnostech a o změně a doplnění dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, Statutem UP č. A-1/2006 a touto směrnicí.

3 2. Právnickými osobami, které může UP založit, jsou společnost s ručením omezeným, družstvo, obecně prospěšná společnost a zájmové sdružení právnických osob. 3. Právnickými osobami, v nichž může mít UP účast a které nezaložila, jsou společnost s ručením omezeným, družstvo, obecně prospěšná společnost a zájmové sdružení právnických osob. 4. UP není oprávněna stát se společníkem veřejné obchodní společnosti nebo komplementářem komanditní společnosti. 5. UP může založit, účastnit se založení jako jeden z více zakladatelů nebo mít účast pouze v právnických osobách, jejichž předmětem činnosti je činnost, která navazuje na vzdělávací, vědeckou, výzkumnou, vývojovou, uměleckou nebo další tvůrčí činnost UP, popřípadě činnost, která slouží k účinnějšímu využití lidských zdrojů a majetku UP. Článek 5 Definice pojmů Pro účely tého směrnice se použijí pojmy uvedené ve Směrnici ochrany duševního vlastnictví na UP, jakož i pojmy následující: Komercializace (komerční využití) duševního vlastnictví: finanční zhodnocení duševního vlastnictví UP např. prostřednictvím licenčních smluv, prodejem duševního vlastnictví, podílu na spin-off apod. Spin-off - právnická osoba, která je založena za účelem využití, příp. dalšího rozvíjení duševního vlastnictví UP. Duševní vlastnictví může být spin-off poskytnuto např. na základě licenční smlouvy, prodejem nebo jinak, přičemž UP může získat v obchodní společnosti podíl. Na činnosti spin-off se obvykle podílejí rovněž původci příslušného duševního vlastnictví. Navrhovatel - osoba, předkládající návrh na založení spin-off a zároveň jeden ze jeho zakladatelů. Článek 6 Postup při přijímání návrhů na založení spin-off 1. Činnost spojená s komerčním využitím duševního vlastnictví (prostřednictvím spin-off) je v působnosti VTP UP. 2. VTP UP odpovídá za to, že při celém procesu přípravy návrhu na založení spin-off až do předložení návrhu rektorovi UP jsou dodrženy příslušné vnitřní předpisy UP. VTP UP přijímá návrhy na založení spin-off, poskytuje, příp. zprostředkovává navrhovatelům poradenství a informace o nezbytných náležitostech návrhu, právních a ekonomických souvislostech založení spin-off, a příp. také o jiných možnostech komerčního využití duševního vlastnictví. 3. Po svém vzniku může spin-off využít služeb podnikatelského inkubátoru VTP UP.

4 Článek 7 Návrh na založení spin-off bez podílu UP 1. V případě založení spin-off, na němž UP nebude mít podíl, se postupuje dle ustanovení tohoto článku. Navrhovatel není povinen předkládat materiály uvedené v čl Mezi spin-off a UP budou sjednány smlouvy, které umožní spin-off využívat duševní vlastnictví vzniklé na UP, případně také využívat laboratorní prostory či služby UP, a to za běžných komerčních podmínek. Příprava těchto smluv (zpravidla licenční smlouvy a smlouvy o spolupráci) je v působnosti VTP UP. 3. O poskytnutí duševního vlastnictví, případně dalších formách spolupráce mezi UP a spin-off, rozhoduje vedoucí příslušného hospodářského střediska (fakulty) na základě doporučení vedoucího VTP UP. Článek 8 Návrh na založení spin-off s podílem UP 1. Návrh na založení spin-off (dále jen návrh ) předkládá navrhovatel VTP UP. Navrhovatelem může být kvestor, odpovědní pracovníci (děkan, vedoucí jiné univerzitní součásti UP), příp. zaměstnanci UP. Podává-li návrh zaměstnanec, musí přiložit stanovisko příslušného odpovědného pracovníka. Toto stanovisko bude zahrnovat i řešení případného konfliktu zájmů vyplývajícího z eventuálního působení navrhovatele ve spin-off. 2. Návrh musí obsahovat: a) specifikaci důvodů, účelu a cílů založení spin-off a specifikaci materiálního a nemateriálního přínosu spin-off pro UP b) návrh, jakým způsobem se má UP na činnosti spin-off podílet c) návrh úpravy smluvních vztahů mezi UP a spin-off (smlouvy o spolupráci apod.) d) návrh licenční smlouvy (resp. smlouvy o prodeji duševního vlastnictví) e) majetkovou strukturu společnosti (zakladatelé a výše jejich vkladů) f) specifikaci vkladu UP (majetkový/nemajetkový) g) návrh personálního obsazení statutárních a ostatních orgánů právnické osoby zajišťující uplatnění a prosazení zájmů univerzity h) právní rozbor kroků potřebných k založení spin-off i) rozbor právních důsledků účasti UP na spin-off (včetně povinností osob zastupujících MU v orgánech spin-off) j) návrh zakladatelské nebo společenské smlouvy, návrh stanov (včetně definice způsobu rozdělování zisku a způsobu řešení případné ztráty z činnosti právnické osoby) k) podnikatelský záměr v předepsané struktuře (který je přílohou tohoto dokumentu).

5 3. Výše podílu UP na spin-off bude stanoven na základě jednání mezi UP a ostatními zakladateli s přihlédnutím k významu duševního vlastnictví a jeho stupni vývoje, podmínkám licenční smlouvy (resp. smlouvy o prodeji duševního vlastnictví) a další podpoře poskytované spin-off. Jednání za UP vede vedoucí VTP UP. Článek 9 Schvalování návrhu na založení spin-off s podílem UP 1. VTP UP ověří, zda návrh obsahuje veškeré náležitosti uvedené v čl. 8 a případně si vyžádá jeho doplnění. VTP UP si může vyžádat hodnocení od nezávislých externího hodnotitelů. Kompletní návrh předá k vyjádření právnímu oddělení UP a kvestorovi. Vedoucí VTP UP může kdykoli práce na projektu zastavit. Své rozhodnutí musí písemně zdůvodnit. 2. Po obdržení stanovisek právního oddělení UP a kvestora zpracuje VTP UP doporučení, které předloží společně s návrhem a stanovisky rektorovi UP. 3. Rektor se do 14 kalendářních dnů od obdržení k materiálům vyjádří (návrh schválí, zamítne nebo navrhne jeho dopracování či změnu). 4. Vyjádří-li rektor s návrhem souhlas, předloží jej Akademickému senátu UP k vyjádření Poté je návrh spolu s vyjádřením AS UP předložen správní radě UP se žádostí o vydání předchozího písemného souhlasu. Je-li předchozí souhlas vydán, rozhoduje o vkladu do spin-off po oznámení této skutečnosti MŠMT ČR rektor. Článek 10 Realizace vstupu do obchodní společnosti nebo družstva 1. Návrh smlouvy o vstupu do právnické osoby musí být v souladu se zvláštními právními předpisy, zejména občanským zákoníkem, a obchodním zákoníkem. 2. Hodnota nepeněžitého vkladu musí být uvedena ve společenské smlouvě, zakladatelské smlouvě nebo zakladatelské listině, pokud obchodní zákoník nestanoví něco jiného. Hodnota nepeněžitého vkladu do obchodních společností se stanoví podle posudku zpracovaného znalcem nezávislým na společnosti, jmenovaným soudem ( 59 odst. 3 obchodního zákoníku). 3. Nepeněžitý vklad do družstva se ocení způsobem určeným stanovami nebo při založení družstva dohodnutým všemi členy ( 223 odst. 5 obchodního zákoníku). Článek 11 Evidence a archivace vstupu do právnické osoby 1. Právní dokumenty o vstupu do právnické osoby eviduje VTP UP. Tuto dokumentaci tvoří zejména: a) společenské smlouvy

6 b) změny společenských smluv c) smlouvy o převodu obchodních podílů d) změny statutárních orgánů e) přeměny obchodní společnosti f)zánik obchodní společnosti g)jiné právní dokumenty (??) h) výroční zprávy. 2. Při archivaci dokumentů podle odstavce 1 tohoto článku se postupuje podle podle Spisového a skartačního řádu UP č. B1-06/1-HN. Článek 12 Sledování a vyhodnocování vstupu UP do právnické osoby 1. Za sledování a vyhodnocování výsledků hospodaření právnických osob, do nichž UP vstoupila, je odpovědný vedoucí VTP UP. 2. Povinností osoby určené podle odstavce 1 tohoto článku je každoročně do 1. srpna běžného roku předložit výslednou zprávu o hospodaření prorektorovi pro vědu a výzkum za uplynulý kalendářní rok. Obsahem zprávy bude podrobné zhodnocení ekonomické situace dané právnické osoby ekonomické údaje včetně komentáře. 3. Zpráva o hospodaření za uplynulý kalendářní rok je s vyjádřením prorektora pro vědu a výzkum předložena k projednání v kolegiu rektora. 4. Pokud zaměstnanec odpovědný za sledování a vyhodnocování výsledků hospodaření právnických osob s účastí UP zjistí kdykoliv skutečnosti závažného charakteru týkající se hospodaření případně jiných významných okolností v činnosti těchto právnických osob, je povinen o nich ihned informovat prorektora pro vědu a výzkum. Článek 13 Důvěrnost informací 1. Veškeré informace týkající se projektů zakládání spin-off jsou důvěrné, zúčastněné osoby jsou povinny o nich zachovávat mlčenlivost.

7 Článek 14 Závěrečná ustanovení 1. Tato Směrnice byla schválena podle 9 odst. 1 písm. b) zákona Akademickým senátem UP dne Tato pravidla nabývají platnosti podle 36 odst. 4 zákona dnem registrace MŠMT. 3. Tato pravidla nabývají účinnosti dnem platnosti. Pozn.: dle JUDr. Antonů: Podle 17 zákona a čl. 57 Statutu UP nepodléhá tato směrnice registraci MŠMT a dokonce ani schválení AS UP.) V Olomouci dne

8 Příloha 1: Struktura podnikatelského záměru dle JIC 1. Executive summary 2. Popis projektu 2.1. Popis produktu a jeho přínosu 2.2. Definice zákaznických segmentů 2.3. Ochrana duševního vlastnictví 2.4. Tým 2.5. Definice cílů projektu popis exitu 3. Analýzy 3.1. Trh Jednotlivé segmenty povaha zákazníků, tržní potenciál a vývoj Konkurenční produkty obsluhované segmenty, cena, kvalita, konkurenční produkty Síla konkurentů 3.2. Dodavatelé 3.3. Odběratelé 3.4. Výrobní proces a nákladová rozvaha 3.5. Výzkum a vývoj faktory obecného okolí, např. právní normy 4. Shrnutí SWOT 5. Návrhová část 5.1. Identifikace milníků rozpracování cílů 5.2. Strategie Produkty Ceny Distribuce Propagace Lidé Procesy 6. Finance 6.1. Zahajovací rozvaha ke dni vzniku společnosti 6.2. Náklady Před zahájením projektu Během projektu Fixní Variabilní 6.3. Předpoklad výnosů 6.4. Návrh (odhad) Rozvahy a Výkazu zisku a ztrát vždy ke po dobu tří let od vzniku společnosti (resp. do okamžiku dosažení kladného hospodářského výsledku) 6.5. Projekce cash-flow 7. Investice 7.1. Požadovaná investice a její struktura 7.2. Pre-investment valuace projektu 7.3. Výnosnost / návratnost investice, exit 8. Identifikace faktorů úspěchu, opatření k minimalizaci rizik

Založení spin-off společností Masarykovy univerzity

Založení spin-off společností Masarykovy univerzity Metodický pokyn Centra pro transfer technologií Založení spin-off společností Masarykovy univerzity (znění z 10. 9. 2007 aktualizované dne 1. 6. 2009) Metodický pokyn vydává Centrum pro transfer technologií

Více

PRAVIDLA PRO VKLÁDÁNÍ PENĚŽITÝCH A NEPENĚŽITÝCH VKLADŮ UNIVERZITY PALACKÉHO V OLOMOUCI DO PRÁVNICKÝCH OSOB ze dne 3. srpna 2011

PRAVIDLA PRO VKLÁDÁNÍ PENĚŽITÝCH A NEPENĚŽITÝCH VKLADŮ UNIVERZITY PALACKÉHO V OLOMOUCI DO PRÁVNICKÝCH OSOB ze dne 3. srpna 2011 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy registrovalo podle 36 odst. 2 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), dne 3. srpna 2011 pod

Více

Článek 1 Předmět úpravy

Článek 1 Předmět úpravy UNIVERZITA PARDUBICE Směrnice č. 10/2012 Věc: Pravidla pro vkládání nepeněžitých vkladů Univerzity Pardubice do spin-off společností Působnost pro: všechny útvary Univerzity Účinnost od: 1. listopadu 2012

Více

Pravidla a podmínky peněžitých a nepeněžitých vkladů do právnických osob pro VŠB-TUO

Pravidla a podmínky peněžitých a nepeněžitých vkladů do právnických osob pro VŠB-TUO VŠB-TUO Účinnost dokumentu od: 27. 1. 2015 VŠB-TUO Řízená kopie č.: Razítko: Není-li výtisk tohoto dokumentu na první straně opatřen originálem razítka 1/6 Čl. 1 Peněžitý a nepeněžitý vklad (1) Vysoká

Více

Seminář CEPIN Ochrana (a využití) duševního vlastnictví (a zázemí) v prostředí vysokých škol. Lékařská fakulta UK v Hradci Králové, 6.6.

Seminář CEPIN Ochrana (a využití) duševního vlastnictví (a zázemí) v prostředí vysokých škol. Lékařská fakulta UK v Hradci Králové, 6.6. Seminář CEPIN Ochrana (a využití) duševního vlastnictví (a zázemí) v prostředí vysokých škol Lékařská fakulta UK v Hradci Králové, 6.6.2012 O čem se dnes budeme bavit? Zaměříme se na postup při zajišťování

Více

Chci začít podnikat jak na to

Chci začít podnikat jak na to VaV pro praxi: ochrana výsledků VaV, licencování patentů a know-how a podpora spolupráce s průmyslem, komunikace výsledků VaV a motivace k zapojení do VaV činnosti Reg. č. CZ.1.07/2.3.00/09.0047 Chci začít

Více

Zakládání právnických osob v podmínkách Univerzity Pardubice. Liberec, 20. 4. 2011

Zakládání právnických osob v podmínkách Univerzity Pardubice. Liberec, 20. 4. 2011 Zakládání právnických osob v podmínkách Univerzity Pardubice Liberec, 20. 4. 2011 Osnova prezentace 1. Platná legislativa (národní a interní) 2. Možné formy účasti UPa v zakládané právnické osobě 3. Současné

Více

vztahů ČVUT; činnosti z hlediska nákladů a přĺnosů s vazbou na strategické cíle ČVUT; výsledků vědecké, výzkumné a tvůrčí činnosti.

vztahů ČVUT; činnosti z hlediska nákladů a přĺnosů s vazbou na strategické cíle ČVUT; výsledků vědecké, výzkumné a tvůrčí činnosti. Systém podpory správy duševnĺho vlastnictví a přenosu výsledků vědeckovýzkumné činnosti do aplikační sféry v podmínkách ČVUT v Praze (zastřešující dokument) PREAMBULE Cílem tohoto dokumentu je poskytnout

Více

rektor Plzeň 28. dubna 2008 R-202-08 Směrnice rektora č. 15R/2008 OCHRANA DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ Článek 1 Vymezení pojmů

rektor Plzeň 28. dubna 2008 R-202-08 Směrnice rektora č. 15R/2008 OCHRANA DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ Článek 1 Vymezení pojmů rektor Plzeň 28. dubna 2008 R-202-08 Směrnice rektora č. 15R/2008 OCHRANA DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ Tato směrnice stanoví pravidla ochrany duševního vlastnictví a způsoby využití poznatků Západočeské univerzity

Více

Univerzita Karlova. Opatření rektora č. 46/2018

Univerzita Karlova. Opatření rektora č. 46/2018 Univerzita Karlova Opatření rektora č. 46/2018 Název: Opatření rektora Univerzity Karlovy o realizaci práv duševního vlastnictví na Univerzitě Karlově Účinnost: 12. listopadu 2018 1 / 6 Opatření rektora

Více

Univerzita Karlova. Opatření rektora č. 47/2018

Univerzita Karlova. Opatření rektora č. 47/2018 Univerzita Karlova Opatření rektora č. 47/2018 Název: Opatření rektora Univerzity Karlovy o transferu znalostí a technologií na Univerzitě Karlově Účinnost: 12. listopadu 2018 1 / 6 Opatření rektora Univerzity

Více

AKREDITAČNÍ ŘÁD MENDELOVY UNIVERZITY V BRNĚ ze dne 6. září 2017

AKREDITAČNÍ ŘÁD MENDELOVY UNIVERZITY V BRNĚ ze dne 6. září 2017 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy registrovalo podle 36 odst. 2 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), dne 6. září 2017 pod

Více

Spolupráce s firmami jak na to

Spolupráce s firmami jak na to VaV pro praxi: ochrana výsledků VaV, licencování patentů a know-how a podpora spolupráce s průmyslem, komunikace výsledků VaV a motivace k zapojení do VaV činnosti, reg. č. CZ.1.07/2.3.00/09.0047 Spolupráce

Více

Vnitřní předpisy Mendelovy univerzity v Brně

Vnitřní předpisy Mendelovy univerzity v Brně Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy registrovalo podle 36 odst. 2 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), dne 1. srpna 2018 pod

Více

Tvorba a použití Fondu účelově určených prostředků

Tvorba a použití Fondu účelově určených prostředků B3-06/10-MPK UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI METODICKÝ POKYN KVESTORA UP (MPK) B3-06/10-MPK Tvorba a použití Fondu účelově určených prostředků na Univerzitě Palackého v Olomouci Obsah: Tento metodický

Více

Část I. Úvod. Vysoká škola polytechnická Jihlava Č.j. : KR/12/00113-12/02262

Část I. Úvod. Vysoká škola polytechnická Jihlava Č.j. : KR/12/00113-12/02262 Vysoká škola polytechnická Jihlava Č.j. : KR/12/00113-12/02262 Směrnice k ochraně a realizaci práv duševního vlastnictví jako výsledku výzkumu, vývoje a inovací nebo vytvořeného jinak na Vysoké škole polytechnické

Více

Pravidla hospodaření

Pravidla hospodaření Pravidla hospodaření Příloha 2 ke Statutu VŠE Článek 1 Úvodní ustanovení Hospodaření VŠE se řídí zejména zákonem a ostatními zvláštními právními předpisy 1) a rozhodnutími o poskytování příspěvků a dotací,

Více

GRANTOVÝ ŘÁD UNIVERZITY KARLOVY V PRAZE

GRANTOVÝ ŘÁD UNIVERZITY KARLOVY V PRAZE Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy registrovalo podle 36 odst. 2 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), dne 27. října 1999

Více

Směrnice o způsobu nakládání s výsledky výzkumu, vývoje a inovací ve Výzkumném ústavu stavebních hmot,a.s.

Směrnice o způsobu nakládání s výsledky výzkumu, vývoje a inovací ve Výzkumném ústavu stavebních hmot,a.s. Směrnice o způsobu nakládání s výsledky výzkumu, vývoje a inovací ve Výzkumném ústavu stavebních hmot,a.s. V návaznosti na předpisy Evropské unie, a to Nařízení Komise (EU) č. 651/2014 ze dne 17. června

Více

Pravidla hospodaření VŠE. Článek 1 Úvodní ustanovení

Pravidla hospodaření VŠE. Článek 1 Úvodní ustanovení Příloha č. 1 Statutu VŠE Pravidla hospodaření VŠE Článek 1 Úvodní ustanovení (1) Hospodaření VŠE se řídí zákonem a ostatními zvláštními právními předpisy 1) a podmínkami stanovenými v rozhodnutích o poskytování

Více

AKREDITAČNÍ ŘÁD UNIVERZITY PARDUBICE

AKREDITAČNÍ ŘÁD UNIVERZITY PARDUBICE Příloha č. 1 K Pravidlům systému zajišťování a hodnocení kvality AKREDITAČNÍ ŘÁD UNIVERZITY PARDUBICE Článek 1 Úvodní ustanovení (1) Akreditační řád Univerzity Pardubice (dále jen akreditační řád ) vychází

Více

Směrnice rektora č. 21R/2018 KOMPLEXNÍ VNITŘNÍ HODNOCENÍ KVALITY

Směrnice rektora č. 21R/2018 KOMPLEXNÍ VNITŘNÍ HODNOCENÍ KVALITY rektor Plzeň 26. července 2018 ZCU020113/2018 Směrnice rektora č. 21R/2018 KOMPLEXNÍ VNITŘNÍ HODNOCENÍ KVALITY Tato směrnice v souladu s čl. 20 odst. 7 Pravidel systému zajišťování kvality vzdělávací,

Více

jako jejím vnitřním předpisu: ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ

jako jejím vnitřním předpisu: ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ Platnost: 12. 9. 2017 Účinnost: 12. 9. 2017 PRAVIDLA SYSTÉMU ZAJIŠŤOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVACÍ, TVŮRČÍ A S NIMI SOUVISEJÍCÍCH ČINNOSTÍ A VNITŘNÍHO HODNOCENÍ KVALITY VZDĚLÁVACÍ, TVŮRČÍ A S NIMI SOUVISEJÍCÍCH

Více

Biofyzikální ústav AV ČR, v.v.i.

Biofyzikální ústav AV ČR, v.v.i. Biofyzikální ústav AV ČR, v.v.i. Vnitřní předpis o ochraně práv duševního vlastnictví jako výsledku činnosti ve výzkumu, vývoji a inovacích nebo vytvořeného jinak v Biofyzikálním ústavu AV ČR, v. v. i.

Více

Rozhodnutí o poskytnutí podpory

Rozhodnutí o poskytnutí podpory Rozhodnutí o poskytnutí podpory Česká republika Technologická agentura České republiky se sídlem Evropská 2589/33b, 160 00 Praha 6 IČ: 72050365 zastoupená Rut Bízkovou, předsedkyní TA ČR kontaktní osoba:

Více

Přítomni z týmu UTB ve Zlíně. Milan Adámek Hana Charvátová Michaela Bařinová. Neformální výjezdní zasedání projektu VaV, Liberec

Přítomni z týmu UTB ve Zlíně. Milan Adámek Hana Charvátová Michaela Bařinová. Neformální výjezdní zasedání projektu VaV, Liberec Neformální výjezdní zasedání projektu VaV, Liberec Přítomni z týmu UTB ve Zlíně Milan Adámek Hana Charvátová Michaela Bařinová Prezentuje: Michaela Bařinová Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Fakulta aplikované

Více

Informace o dokumentu: Tato směrnice stanovuje pravidla nakládání s výsledky výzkumu a vývoje a způsob jejich ochrany.

Informace o dokumentu: Tato směrnice stanovuje pravidla nakládání s výsledky výzkumu a vývoje a způsob jejich ochrany. Směrnice č. 2 O způsobu nakládání s výsledky Informace o dokumentu: Tato směrnice stanovuje pravidla nakládání s výsledky výzkumu a vývoje a způsob jejich ochrany. Zpracoval/a Schválil/a Jméno Jana Menšíková

Více

VNITŘNÍ PŘEDPIS č. 5

VNITŘNÍ PŘEDPIS č. 5 ÚSTAV ANALYTICKÉ CHEMIE AV ČR, v. v. i. VNITŘNÍ PŘEDPIS č. 5 Vnitřní předpis o ochraně práv duševního vlastnictví jako výsledku činnosti ve výzkumu, vývoji a inovacích vytvořeného v Ústavu analytické chemie

Více

S T A T U T CEN REKTORA UJEP. S T A T U T C E N R E K T O R A Platný od: Účinný od: Ruší:

S T A T U T CEN REKTORA UJEP. S T A T U T C E N R E K T O R A Platný od: Účinný od: Ruší: S T A T U T CEN REKTORA UJEP doc. RNDr. Martin Balej, Ph.D., v. r. rektor S T A T U T C E N R E K T O R A Platný od: 1. 9. 2018 Účinný od: 3. 9. 2018 Ruší: Statut Cen rektora ze dne 5. 10. 2012 Zpracoval:

Více

Vypracovala a předkládá Ing. Martina Valášková, Referát pro vědu a tvůrčí činnost prof. Ing. Jiří Kulhánek, Ph.D. prorektor pro vědu a tvůrčí činnost

Vypracovala a předkládá Ing. Martina Valášková, Referát pro vědu a tvůrčí činnost prof. Ing. Jiří Kulhánek, Ph.D. prorektor pro vědu a tvůrčí činnost Univerzita Pardubice Směrnice č. 6/2015 Věc Studentská grantová soutěž Působnost všechny útvary univerzity Účinnost 1. ledna 2016 Číslo jednací RPO/0048/15 Vypracovala a předkládá Ing. Martina Valášková,

Více

SMĚRNICE DĚKANA S - 2/2016

SMĚRNICE DĚKANA S - 2/2016 SMĚRNICE DĚKANA S - 2/2016 Vnitřní předpisy Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Obsah: I. Úvodní ustanovení II. Pravomoc k vydávání vnitřních předpisů III. Působnost pověřeného proděkana

Více

Realizace práv průmyslového vlastnictví na Univerzitě Palackého v Olomouci

Realizace práv průmyslového vlastnictví na Univerzitě Palackého v Olomouci B3-09/1-SR UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI SMĚRNICE REKTORA UP (SR) B3-09/1-SR Realizace práv průmyslového vlastnictví na Univerzitě Palackého v Olomouci Obsah: Zpracoval: Tato směrnice stanovuje jednotný

Více

AKREDITAČNÍ ŘÁD PRO STUDIJNÍ PROGRAMY UNIVERZITY KARLOVY V PRAZE

AKREDITAČNÍ ŘÁD PRO STUDIJNÍ PROGRAMY UNIVERZITY KARLOVY V PRAZE Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy registrovalo podle 36 odst. 2 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), dne 27. října 1999

Více

JEDNACÍ ŘÁD RADY PRO VNITŘNÍ HODNOCENÍ VETERINÁRNÍ A FARMACEUTICKÉ UNIVERZITY BRNO ze dne 19. května 2017

JEDNACÍ ŘÁD RADY PRO VNITŘNÍ HODNOCENÍ VETERINÁRNÍ A FARMACEUTICKÉ UNIVERZITY BRNO ze dne 19. května 2017 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy registrovalo podle 36 odst. 2 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), dne 19. května 2017

Více

Směrnice rektora č. 32R/2016 GRANTOVÁ PODPORA AKTIVIT STUDENT Ů

Směrnice rektora č. 32R/2016 GRANTOVÁ PODPORA AKTIVIT STUDENT Ů rektor Plzeň 21. prosince 2016 ZCU 033650/2016 Směrnice rektora č. 32R/2016 GRANTOVÁ PODPORA AKTIVIT STUDENT Ů Tato směrnice stanoví pravidla pro řešení projektů určených na podporu aktivit studentů nebo

Více

S B Í R K A INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ DĚKANA FAKULTY BEZPEČNOSTNÍHO MANAGEMENTU POLICEJNÍ AKADEMIE ČESKÉ REPUBLIKY

S B Í R K A INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ DĚKANA FAKULTY BEZPEČNOSTNÍHO MANAGEMENTU POLICEJNÍ AKADEMIE ČESKÉ REPUBLIKY S B Í R K A INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ DĚKANA FAKULTY BEZPEČNOSTNÍHO MANAGEMENTU POLICEJNÍ AKADEMIE ČESKÉ REPUBLIKY Ročník 2009 Praha 10. prosince 2009 Částka 2 O B S A H Pokyn děkana Fakulty bezpečnostního

Více

STANDARDY A POSTUPY PRO ZAJIŠTĚNÍ A VNITŘNÍ HODNOCENÍ KVALITY VZDĚLÁVACÍ, TVŮRČÍ A S NIMI SOUVISEJÍCÍCH ČINNOSTÍ VYSOKÉ ŠKOLY SOCIÁLNĚ SPRÁVNÍ, z.ú.

STANDARDY A POSTUPY PRO ZAJIŠTĚNÍ A VNITŘNÍ HODNOCENÍ KVALITY VZDĚLÁVACÍ, TVŮRČÍ A S NIMI SOUVISEJÍCÍCH ČINNOSTÍ VYSOKÉ ŠKOLY SOCIÁLNĚ SPRÁVNÍ, z.ú. STANDARDY A POSTUPY PRO ZAJIŠTĚNÍ A VNITŘNÍ HODNOCENÍ KVALITY VZDĚLÁVACÍ, TVŮRČÍ A S NIMI SOUVISEJÍCÍCH ČINNOSTÍ VYSOKÉ ŠKOLY SOCIÁLNĚ SPRÁVNÍ, z.ú. STANDARDY A POSTUPY PRO ZAJIŠTĚNÍ A VNITŘNÍ HODNOCENÍ

Více

VNITŘNÍ MZDOVÝ PŘEDPIS VYSOKÉ ŠKOLY CHEMICKO-TECHNOLOGICKÉ V PRAZE ze dne 1. března 2007

VNITŘNÍ MZDOVÝ PŘEDPIS VYSOKÉ ŠKOLY CHEMICKO-TECHNOLOGICKÉ V PRAZE ze dne 1. března 2007 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy registrovalo podle 36 odst. 2 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), dne 1. března 2007

Více

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI SMĚRNICE REKTORA UP (SR)

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI SMĚRNICE REKTORA UP (SR) B3-11/4-SR UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI SMĚRNICE REKTORA UP (SR) B3-11/4-SR Stanovení jednotného postupu při podávání žádostí o akreditaci studijního programu, při vedení registru docentů a profesorů

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD FAKULTY ZDRAVOTNICKÝCH VĚD UNIVERZITY PALACKÉHO V OLOMOUCI

ORGANIZAČNÍ ŘÁD FAKULTY ZDRAVOTNICKÝCH VĚD UNIVERZITY PALACKÉHO V OLOMOUCI FZV FAKULTA ZDRAVOTNICKÝCH VĚD UNIVERZITY PALACKÉHO V OLOMOUCI ORGANIZAČNÍ ŘÁD FAKULTY ZDRAVOTNICKÝCH VĚD UNIVERZITY PALACKÉHO V OLOMOUCI Zpracoval: doc. MUDr. Jaroslav Vomáčka, Ph.D., MBA Platnost a účinnost:

Více

J ANÁČK OV A AK ADE M IE M Ú ZICKÝCH UMĚNÍ V BRNĚ B E E T H O V E N O V A / 2, B R N O

J ANÁČK OV A AK ADE M IE M Ú ZICKÝCH UMĚNÍ V BRNĚ B E E T H O V E N O V A / 2, B R N O J ANÁČK OV A AK ADE M IE M Ú ZICKÝCH UMĚNÍ V BRNĚ B E E T H O V E N O V A 6 5 0 / 2, 662 15 B R N O SMĚRNICE Č. 3/2011 ze dne 25. listopadu 2011 o zásadách studentské grantové soutěže Rektor vydává tuto

Více

PRAVIDLA VZNIKU, SCHVALOVÁNÍ A ZMĚN STUDIJNÍCH PROGRAMŮ UNIVERZITY JANA EVANGELISTY PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM ZE DNE 11.

PRAVIDLA VZNIKU, SCHVALOVÁNÍ A ZMĚN STUDIJNÍCH PROGRAMŮ UNIVERZITY JANA EVANGELISTY PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM ZE DNE 11. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy registrovalo podle 36 odst. 2 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), dne 11. prosince 2017

Více

Vnitřní předpisy Veterinární a farmaceutické univerzity Brno

Vnitřní předpisy Veterinární a farmaceutické univerzity Brno Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy registrovalo podle 36 odst. 2 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), dne 10. ledna 2018

Více

Grantová agentura MU (GA MU)

Grantová agentura MU (GA MU) Směrnice MU č. 6/2012 Grantová agentura MU (GA MU) (ve znění účinném od 12. 9. 2012) Podle 10 odst. 1 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (dále jen zákon o vysokých

Více

Pokyn prorektora č. 3P/2018 TVORBA A HODNOCENÍ STRATEGIE

Pokyn prorektora č. 3P/2018 TVORBA A HODNOCENÍ STRATEGIE prorektor pro rozvoj a vnější vztahy Plzeň 23. března 2018 ZCU 007717/2018 Pokyn prorektora č. 3P/2018 TVORBA A HODNOCENÍ STRATEGIE Tento pokyn v souladu s čl. 3 odst. 4 Pravidel systému zajišťování kvality

Více

Nakládání s výsledky výzkumu a vývoje

Nakládání s výsledky výzkumu a vývoje WV/ Směrnice ředitele VÝZKUMNÉHO A ŠLECHTITELSKÉHO ÚST A VU OVOCNÁŘSKÉHO HOLOVOUSY s.r.o. č. 01/2011 v Holovousích dne 23.5.2011 Nakládání s výsledky výzkumu a vývoje I. Účel Směrnice upravuje nakládání

Více

Ochrana a realizace práv duševního vlastnictví jako výsledku výzkumu, vývoje a inovací vytvořeného ve SVÚOM s.r.o.

Ochrana a realizace práv duševního vlastnictví jako výsledku výzkumu, vývoje a inovací vytvořeného ve SVÚOM s.r.o. Ochrana a realizace práv duševního vlastnictví jako výsledku výzkumu, vývoje a inovací vytvořeného ve SVÚOM s.r.o. (Aktualizovaný dodatek č. 1/2014 ke Směrnici SVÚOM s.r.o. č. 28/B Výzkum a vývoj Tento

Více

Směrnice rektora č. 1R/2019 GRANTOVÁ PODPORA AKTIVIT STUDENT Ů

Směrnice rektora č. 1R/2019 GRANTOVÁ PODPORA AKTIVIT STUDENT Ů rektor Směrnice rektora č. 1R/2019 GRANTOVÁ PODPORA AKTIVIT STUDENT Ů Plzeň 16. ledna 2019 ZCU 000953/2019 Tato směrnice stanoví pravidla pro řešení projektů určených na podporu aktivit studentů Západočeské

Více

Organizační řád Fakulty zdravotnických věd Univerzity Palackého v Olomouci

Organizační řád Fakulty zdravotnických věd Univerzity Palackého v Olomouci FZV-A-1/2016 FAKULTA ZDRAVOTNICKÝCH VĚD UP V OLOMOUCI VNITŘNÍ PŘEDPIS Organizační řád Fakulty zdravotnických věd Univerzity Palackého v Olomouci Obsah: Vnitřní předpis Organizační řád Fakulty zdravotnických

Více

Směrnice rektorky SR 01/2015

Směrnice rektorky SR 01/2015 SR 01/2015 Strana č. 1 z 9 Směrnice rektorky SR 01/2015 Garant předpisu: Schválil(a): Jméno: Ing. Milan Hála Ing. Lucie Marková, Ph.D. Funkce: kvestor rektorka Datum: 1. 1. 2015 1. 1. 2015 Podpis: Ing.

Více

Popis procesu komercializace výsledků VaV na TU v Liberci

Popis procesu komercializace výsledků VaV na TU v Liberci Popis procesu komercializace výsledků VaV na TU v Liberci 1. Centrum pro podporu transferu technologií (dále jen CPTT) 1.1 Definice CPTT 1.1.1 Transfer technologií lze definovat jako proces přenosu znalostí,

Více

POKYN REKTORA č. 2/2018. Část první Základní ustanovení

POKYN REKTORA č. 2/2018. Část první Základní ustanovení POKYN REKTORA č. 2/2018 PRAVIDLA VZNIKU, SCHVALOVÁNÍ A ZMĚN NÁVRHŮ STUDIJNÍCH PROGRAMŮ AKADEMIE STING, o.p.s. Část první Základní ustanovení Čl. 1 Úvodní ustanovení (1) AKADEMIE STING, o.p.s. (dále jen

Více

STATUT CENTRA EKONOMICKÝCH STUDIÍ VYSOKÉ ŠKOLY EKONOMIE A MANAGEMENTU

STATUT CENTRA EKONOMICKÝCH STUDIÍ VYSOKÉ ŠKOLY EKONOMIE A MANAGEMENTU STATUT CENTRA EKONOMICKÝCH STUDIÍ VYSOKÉ ŠKOLY EKONOMIE A MANAGEMENTU Preambule Centrum ekonomických studií Vysoké školy ekonomie a managementu, o.p.s. bylo založeno s vědomím významu výzkumné činnosti

Více

ŠKODA AUTO VYSOKÁ ŠKOLA o. p. s.

ŠKODA AUTO VYSOKÁ ŠKOLA o. p. s. ŠKODA AUTO VYSOKÁ ŠKOLA o. p. s. PRAVIDLA SYSTÉMU ZAJIŠŤOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVACÍ, TVŮRČÍ A S NIMI SOUVISEJÍCÍCH ČINNOSTÍ A VNITŘNÍHO HODNOCENÍ KVALITY VZDĚLÁVACÍ, TVŮRČÍ A S NIMI SOUVISEJÍCÍCH ČINNOSTÍ

Více

Ročník 2018 částka zpřístupněna 27. června 2018

Ročník 2018 částka zpřístupněna 27. června 2018 L I S T JAMU Ročník 2018 částka zpřístupněna 27. června 2018 OBSAH: 35. Směrnice o Fondu rozvoje výzkumné činnosti (platnost 27. června 2018, účinnost 28. června 2018) SMĚRNICE ze dne 27. června 2018 o

Více

Vnitřní předpisy Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem

Vnitřní předpisy Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy registrovalo podle 36 odst. 2 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), dne 17. července 2017

Více

Směrnice rektora č. 33R/2018 OCHRANA DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ A TRANSFER POZNATKŮ

Směrnice rektora č. 33R/2018 OCHRANA DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ A TRANSFER POZNATKŮ rektor Směrnice rektora č. 33R/2018 Plzeň 30. listopadu 2018 ZCU 030056/2018 OCHRANA DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ A TRANSFER POZNATKŮ Tato směrnice v souladu s právními předpisy na ochranu duševního vlastnictví

Více

Statut Nadačního fondu Dvojka srdcem

Statut Nadačního fondu Dvojka srdcem Statut Nadačního fondu Dvojka srdcem (dále jen statut ) Článek 1 Název a sídlo nadačního fondu Název: Nadační fond Dvojka srdcem Sídlo: náměstí Míru 600/20, 120 00 Praha 2 IČO: 067 87 541 Sp. zn. nadačního

Více

Smlouva o poskytnutí podpory

Smlouva o poskytnutí podpory Smlouva o poskytnutí podpory SMLOUVA Smluvní strany: Česká republika Technologická agentura České republiky se sídlem: Evropská 1692/37, 160 00 Praha 6 IČ: 72050365 zastoupená: Rut Bízkovou, předsedkyní

Více

SBÍRKA ROZHODNUTÍ A OPATŘENÍ JIHOČESKÉ UNIVERZITY V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH

SBÍRKA ROZHODNUTÍ A OPATŘENÍ JIHOČESKÉ UNIVERZITY V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH SBÍRKA ROZHODNUTÍ A OPATŘENÍ JIHOČESKÉ UNIVERZITY V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH číslo: R 344 datum: 20. 12. 2016 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Více

Statut finančního výboru Zastupitelstva města Dvůr Králové nad Labem

Statut finančního výboru Zastupitelstva města Dvůr Králové nad Labem Vnitřní předpis města Dvůr Králové nad Labem č. 2/2015 Statut finančního výboru Zastupitelstva města Dvůr Králové nad Labem Článek 1 Úvodní ustanovení 1. Finanční výbor Zastupitelstva města Dvůr Králové

Více

I. ÚPLNÉ ZNĚNÍ ŘÁDU HABILITAČNÍHO ŘÍZENÍ A ŘÍZENÍ KE JMENOVÁNÍ PROFESOREM VETERINÁRNÍ A FARMACEUTICKÉ UNIVERZITY BRNO ze dne 20.

I. ÚPLNÉ ZNĚNÍ ŘÁDU HABILITAČNÍHO ŘÍZENÍ A ŘÍZENÍ KE JMENOVÁNÍ PROFESOREM VETERINÁRNÍ A FARMACEUTICKÉ UNIVERZITY BRNO ze dne 20. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy registrovalo podle 36 odst. 2 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), dne 5. června 2017

Více

ŘÁD HABILITAČNÍHO ŘÍZENÍ A ŘÍZENÍ KE JMENOVÁNÍ PROFESOREM NA UNIVERZITĚ OBRANY V BRNĚ

ŘÁD HABILITAČNÍHO ŘÍZENÍ A ŘÍZENÍ KE JMENOVÁNÍ PROFESOREM NA UNIVERZITĚ OBRANY V BRNĚ U n i v e r zita o brany v B r n ě Kounicova 65, Brno, PSČ 662 10, datová schránka hkraife REGISTROVANÝ VNITŘNÍ PŘEDPIS ŘÁD HABILITAČNÍHO ŘÍZENÍ A ŘÍZENÍ KE JMENOVÁNÍ PROFESOREM NA UNIVERZITĚ OBRANY V

Více

Směrnice rektora č. 16/2011

Směrnice rektora č. 16/2011 Slezská univerzita v Opavě Směrnice rektora č. 16/2011 jíž se stanovují pravidla využívání institucionální podpory na dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace Vydáno: V Opavě, září 2011 Směrnice

Více

JEDNACÍ ŘÁD VĚDECKÉ RADY

JEDNACÍ ŘÁD VĚDECKÉ RADY JEDNACÍ ŘÁD VĚDECKÉ RADY Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně ze dne 19. 6. 2017, č. j. 11784/2017-591 Článek 1 Úvodní ustanovení Vědecká rada Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně

Více

Úplné znění. Opatření rektora č. 17/2017 ve znění opatření rektora č. 5/2018. Zásady soutěže Primus. Čl. I - Úvodní ustanovení

Úplné znění. Opatření rektora č. 17/2017 ve znění opatření rektora č. 5/2018. Zásady soutěže Primus. Čl. I - Úvodní ustanovení Úplné znění Opatření rektora č. 17/2017 ve znění opatření rektora č. 5/2018 Zásady soutěže Primus Čl. I - Úvodní ustanovení 1. Univerzita Karlova (dále jen univerzita nebo UK ) v souladu se svým Dlouhodobým

Více

PRAVIDLA SYSTÉMU ZAJIŠŤOVÁNÍ KVALITY A VNITŘNÍHO HODNOCENÍ KVALITY

PRAVIDLA SYSTÉMU ZAJIŠŤOVÁNÍ KVALITY A VNITŘNÍHO HODNOCENÍ KVALITY PRAVIDLA SYSTÉMU ZAJIŠŤOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVACÍ, TVŮRČÍ A S NIMI SOUVISEJÍCÍCH ČINNOSTÍ A VNITŘNÍHO HODNOCENÍ KVALITY VZDĚLÁVACÍ, TVŮRČÍ A S NIMI SOUVISEJÍCÍCH ČINNOSTÍ VUT Záhlaví Schválení AS: 30. 6.

Více

Statut a jednací řád odborného poradního orgánu podprogramu INTER ACTION programu INTER EXCELLENCE,

Statut a jednací řád odborného poradního orgánu podprogramu INTER ACTION programu INTER EXCELLENCE, Statut a jednací řád odborného poradního orgánu podprogramu INTER ACTION programu INTER EXCELLENCE, Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy podle 21 odst. 4 zákona č. 130/2002 Sb., o podpoře výzkumu,

Více

Ročník 2018 částka zpřístupněna 29. března 2018

Ročník 2018 částka zpřístupněna 29. března 2018 L I S T JAMU Ročník 2018 částka zpřístupněna 29. března 2018 OBSAH: 21. Směrnice o Fondu rozvoje výzkumné činnosti (platnost 29. března 2018, účinnost 30. března 2018) SMĚRNICE ze dne 29. března 2018 o

Více

Vnitřní předpisy Mendelovy univerzity v Brně

Vnitřní předpisy Mendelovy univerzity v Brně Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy registrovalo podle 36 odst. 2 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), dne 4. října 2017 pod

Více

Pokyn prorektora č. 4P/2018 HODNOCENÍ KVALITY PROGRAMU CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ

Pokyn prorektora č. 4P/2018 HODNOCENÍ KVALITY PROGRAMU CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ prorektor pro studijní a pedagogickou činnost Pokyn prorektora č. 4P/2018 Plzeň 23. března 2018 ZCU 007726/2018 HODNOCENÍ KVALITY PROGRAMU CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Tento pokyn v souladu s čl. 63 odst.

Více

Článek 1 Předmět a působnost

Článek 1 Předmět a působnost UNIVERZITA PARDUBICE Směrnice č. 1/2013 Věc Koordinace a administrace projektů na Univerzitě Pardubice Působnost pro Zaměstnance a útvary Univerzity Pardubice Platnost 22. března 2013 Číslo jednací RPO/0056/12

Více

KARIÉRNÍ ŘÁD OSTRAVSKÉ UNIVERZITY

KARIÉRNÍ ŘÁD OSTRAVSKÉ UNIVERZITY KARIÉRNÍ ŘÁD OSTRAVSKÉ UNIVERZITY Schváleno AS OU: 21. ledna 2019 Registrace MŠMT: 6. března 2019 Platnost: 6. března 2019 Účinnost: 6. března 2019 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy registrovalo

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD UNIVERZITY PALACKÉHO V OLOMOUCI

ORGANIZAČNÍ ŘÁD UNIVERZITY PALACKÉHO V OLOMOUCI B1-6/2001 UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI HLAVNÍ NORMA B1-6/2001 ORGANIZAČNÍ ŘÁD UNIVERZITY PALACKÉHO V OLOMOUCI Obsah: Zpracoval: Platnost a účinnost: Organizační řád Univerzity Palackého v Olomouci vymezuje

Více

VOLEBNÍ A JEDNACÍ ŘÁD AKADEMICKÉHO SENÁTU AGRONOMICKÉ FAKULTY MENDELOVY UNIVERZITY V BRNĚ

VOLEBNÍ A JEDNACÍ ŘÁD AKADEMICKÉHO SENÁTU AGRONOMICKÉ FAKULTY MENDELOVY UNIVERZITY V BRNĚ VOLEBNÍ A JEDNACÍ ŘÁD AKADEMICKÉHO SENÁTU AGRONOMICKÉ FAKULTY MENDELOVY UNIVERZITY V BRNĚ schváleno Akademickým senátem Mendelovy univerzity v Brně dne 13. prosince 2010 pod č. j. 11598/2011-291 Článek

Více

SMĚRNICE DĚKANA S 3/2016

SMĚRNICE DĚKANA S 3/2016 SMĚRNICE DĚKANA S 3/2016 Tvorba, evidence a archivace smluv na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci Obsah: I. Úvodní ustanovení II. Působnost směrnice III. Zpracování návrhu smlouvy IV.

Více

Článek 1 Předmět úpravy

Článek 1 Předmět úpravy UNIVERZITA PARDUBICE Směrnice č. 4/2014 Věc Postup při přípravě, vydávání, zveřejňování a evidenci vnitřních norem Univerzity Pardubice Působnost všechny zaměstnance a organizační útvary Účinnost 18. srpna

Více

Technická univerzita v Liberci, Ústav pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace

Technická univerzita v Liberci, Ústav pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace Technická univerzita v Liberci, Ústav pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace Věc: Statut Ústavu pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace Technické univerzity v Liberci Jméno: Funkce:

Více

PRAVIDLA SYSTÉMU ZAJIŠŤOVÁNÍ A VNITŘNÍHO HODNOCENÍ KVALITY AKADEMIE VÝTVARNÝCH UMĚNÍ V PRAZE

PRAVIDLA SYSTÉMU ZAJIŠŤOVÁNÍ A VNITŘNÍHO HODNOCENÍ KVALITY AKADEMIE VÝTVARNÝCH UMĚNÍ V PRAZE PRAVIDLA SYSTÉMU ZAJIŠŤOVÁNÍ A VNITŘNÍHO HODNOCENÍ KVALITY AKADEMIE VÝTVARNÝCH UMĚNÍ V PRAZE ZE DNE 19. ČERVENCE 2017 Článek 2 Obecné předpoklady zajišťování a vnitřního hodnocení kvality 1. AVU je vysokou

Více

Transfer technologií na VUT v Brně včera, dnes a zítra. Ing. Roman Molík, MBA Říjen 2018

Transfer technologií na VUT v Brně včera, dnes a zítra. Ing. Roman Molík, MBA Říjen 2018 Transfer technologií na VUT v Brně včera, dnes a zítra Ing. Roman Molík, MBA Říjen 2018 O čem to bude Trocha historie Organizační začlenění OTT Odpovědnost OTT Interní řídící dokumentace a podpůrný IS

Více

ŘÁD CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ

ŘÁD CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy registrovalo podle 36 odst. 2 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), dne 13. července 2017

Více

Univerzita Karlova. Opatření rektora č. 17/2017

Univerzita Karlova. Opatření rektora č. 17/2017 Univerzita Karlova Opatření rektora č. 17/2017 Název : Zásady soutěže Primus Účinnost : 1. dubna 2017 1 Zásady soutěže Primus Čl. I - Úvodní ustanovení 1. Univerzita Karlova (dále jen univerzita nebo UK

Více

Část I. Všeobecná ustanovení 4

Část I. Všeobecná ustanovení 4 Obsah Část I. Všeobecná ustanovení 4 Článek 1 Fakulta 4 Článek 2 Práva fakulty 4 Článek 3 Struktura fakulty 4 Článek 4 Akademická práva a svobody 4 Článek 5 Vnitřní normy 5 Část II. Činnost fakulty 5 Článek

Více

Podnikový management. Právní formy podnikání, kritéria rozhodování o volbě právní formy

Podnikový management. Právní formy podnikání, kritéria rozhodování o volbě právní formy Podnikový management Právní formy podnikání, kritéria rozhodování o volbě právní formy Právní úprava Zakládání, provozování i zánik podnikatelských aktivit v ČR upravuje především živnostenský zákon (zákon

Více

Pravidla kontrolní činnosti

Pravidla kontrolní činnosti B3-04/5-SR UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI SMĚRNICE REKTORKY UP (SR) B3-04/5-SR Pravidla kontrolní činnosti na Univerzitě Palackého v Olomouci Obsah: Zpracoval: 1. Úvodní ustanovení 2. Vnitřní kontrolní

Více

Článek 1 - Úvodní ustanovení

Článek 1 - Úvodní ustanovení Pravidla systému zajišťování kvality vzdělávací, tvůrčí a s nimi souvisejících činností a vnitřního hodnocení kvality vzdělávací, tvůrčí a s nimi souvisejících činností na vysoké škole ARCHIP Článek 1

Více

Vnitřní předpisy Slezské univerzity v Opavě

Vnitřní předpisy Slezské univerzity v Opavě Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy registrovalo podle 36 odst. 2 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách) dne 30. března 2006

Více

ACADEMY CENTER o.p.s.

ACADEMY CENTER o.p.s. STATUT Obecně prospěšné společnosti ACADEMY CENTER o.p.s. Článek 1 Základní ustanovení 1. Tento statut na základě zákona o obecně prospěšných společnostech a na základě zakládací listiny ze dne 1.4. 2008,

Více

METODICKÝ POKYN M - 2/2016

METODICKÝ POKYN M - 2/2016 METODICKÝ POKYN M - 2/2016 Realizace a evidence smluvního výzkumu na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci Obsah: I. Úvodní ustanovení II. Základní pojmy III. Charakteristika smluvního výzkumu

Více

Zákon o státem zakládaných poskytovatelích zdravotních služeb a o vztazích při zajištění klinické a praktické výuky

Zákon o státem zakládaných poskytovatelích zdravotních služeb a o vztazích při zajištění klinické a praktické výuky Zákon o státem zakládaných poskytovatelích zdravotních služeb a o vztazích při zajištění klinické a praktické výuky 1 Preambule Tento zákon upravuje právní formu poskytovatelů zdravotních služeb zakládaných

Více

Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava

Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava Účinnost dokumentu od: 9. 6. 2017 Pravidla hospodaření Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava Řízená kopie č.: Razítko: Není-li výtisk tohoto dokumentu na první straně opatřen originálem razítka

Více

J E D N A C Í Ř Á D AK ADEMICK ÉHO SENÁTU ČESKÉHO VYSOKÉHO UČENÍ TECHNICKÉHO V PRAZE

J E D N A C Í Ř Á D AK ADEMICK ÉHO SENÁTU ČESKÉHO VYSOKÉHO UČENÍ TECHNICKÉHO V PRAZE Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy registrovalo podle 36 odst. 2 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), dne 1. září 2017 pod

Více

Úplné znění vyhlášky č. 42/1999 Sb., o obsahu žádosti o akreditaci studijního programu, jak vyplývá ze změn provedených vyhláškou č. 312/2011 Sb.

Úplné znění vyhlášky č. 42/1999 Sb., o obsahu žádosti o akreditaci studijního programu, jak vyplývá ze změn provedených vyhláškou č. 312/2011 Sb. Úplné znění vyhlášky č. 42/1999 Sb., o obsahu žádosti o akreditaci studijního programu, jak vyplývá ze změn provedených vyhláškou č. 312/2011 Sb., Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy stanoví podle

Více

SMĚRNICE č. S- 2/2014

SMĚRNICE č. S- 2/2014 VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽIVOČIŠNÉ VÝROBY, v.v.i. Přátelství 815, 104 00 Praha Uhříněves SMĚRNICE č. S- 2/2014 Předmět: ZPŮSOB NAKLÁDÁNÍ S VÝSLEDKY ČINNOSTI VE VÝZKUMU, VÝVOJI A INOVACÍCH Účinnost: od 18.3.2014

Více

VETERINÁRNÍ A FARMACEUTICKÁ UNIVERZITA BRNO REKTORÁT KANCELÁŘ REKTORA

VETERINÁRNÍ A FARMACEUTICKÁ UNIVERZITA BRNO REKTORÁT KANCELÁŘ REKTORA Úplné znění Směrnice rektora č. ZS 2/2014 ve znění Dodatku č. 1 ze dne 28. ledna 2015, č.j. 115 034/2015 Pravidla pro poskytování podpory na tvůrčí vzdělávací činnost prostřednictvím Interní vzdělávací

Více

Model podniku. Ú č e t n i c t v í. Stát. Podnik (kombinace VF) Prodej. Nákup Řízení plánování, organizace,vedení, rozhodování Výroba ŘLZ

Model podniku. Ú č e t n i c t v í. Stát. Podnik (kombinace VF) Prodej. Nákup Řízení plánování, organizace,vedení, rozhodování Výroba ŘLZ Podniková ekonomika Model podniku Ú č e t n i c t v í Stát Dodavatel Podnik (kombinace VF) Odběratel Nákup Řízení plánování, organizace,vedení, rozhodování Výroba ŘLZ Prodej 2 3 Vývoj situace podniků na

Více

Směrnice MU - Grantová agentura Masarykovy univerzity. Příloha č. 1 PRAVIDLA SPECIFICKÉHO VYSOKOŠKOLSKÉHO VÝZKUMU

Směrnice MU - Grantová agentura Masarykovy univerzity. Příloha č. 1 PRAVIDLA SPECIFICKÉHO VYSOKOŠKOLSKÉHO VÝZKUMU Směrnice MU - Grantová agentura Masarykovy univerzity Příloha č. 1 PRAVIDLA SPECIFICKÉHO VYSOKOŠKOLSKÉHO VÝZKUMU Struktura GAMU Obsah Struktura GAMU... 2 ZÁKLADNÍ PRAVIDLA SOUTĚŽE... 3 NÁVRHY PROJEKTŮ...

Více

Zakladatelská listina. o založení společnosti s ručením omezeným. Lesy města Písku s.r.o.

Zakladatelská listina. o založení společnosti s ručením omezeným. Lesy města Písku s.r.o. Zakladatelská listina o založení společnosti s ručením omezeným Lesy města Písku s.r.o. upravená dle ustanovení 146 a následujících zák. č. 90/2012 Sb., o obchodních společnostech a družstvech (zákon o

Více

Směrnice o poskytování veřejné finanční podpory z rozpočtu obce Želešice

Směrnice o poskytování veřejné finanční podpory z rozpočtu obce Želešice OBEC ŽELEŠICE Směrnice o poskytování veřejné finanční podpory z rozpočtu obce Želešice Účinnost od: 7.2.2014 Zástupce obce - poskytovatele: Ing. Jiří Kvasnička, starosta obce Želešice 1 Článek I Základní

Více

VNITŘNÍ MZDOVÝ PŘEDPIS OSTRAVSKÉ UNIVERZITY

VNITŘNÍ MZDOVÝ PŘEDPIS OSTRAVSKÉ UNIVERZITY VNITŘNÍ MZDOVÝ PŘEDPIS OSTRAVSKÉ UNIVERZITY Schváleno AS OU: 21. ledna 2019 Registrace MŠMT: 6. března 2019 Platnost: 6. března 2019 Účinnost: 1. října 2019 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

Více