HISTORIE ZO OS KOVO při FAB. Rok vzniku

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "HISTORIE ZO OS KOVO při FAB. Rok vzniku - 1919"

Transkript

1 HISTORIE ZO OS KOVO při FAB Rok vzniku

2

3 Počátky odborového hnutí Světový ohlas VŘSR měl vliv i na dělnictvo u nás. Již počalo hlásiti své mzdové požadavky. Zásluhou dělnictva rozpadlo se Rakousko Uhersko. Dělníci z armády dezertovali a vytvářeli zelené kádry, proto dělnictvo očekávalo, že po ustaví se u nás vláda dělníků a rolníků, jak nasvědčovalo k tomu zřízení národních výborů. Vedoucí strana Dělnická sociální demokracie a Národně socialistická přisluhující buržoazii, oklamali pracující lid. Dělnictvu dostalo se jen uzákonění 8-hodinové doby pracovní. Mzdy a platy dělnictva však zůstaly dále na libovůli podnikatelů a továrníků. Také se platilo podle KS, které byly dodělány mezi továrníky a dělnictvem, které bývalo zastoupeno odborovými organizacemi. Odborové organizace tehdy vznikaly živelně na závodech, to proto, že továrníci nechtěli s politickými organizacemi jednati o mzdách. Továrníkům jako vždy šlo o uchování největšího zisku pro sebe, proto se také organizovali ve Svazu velkoprůmyslu. Jejich předsedou pro zdejší kraj byl Alois Fáborský, zakladatel továrny na zámky a kování.

4 Počátky odborů ve FAB V roce 1919 došlo ke sjednocení několika odborových organizací. Ve firmě A. Fáborský tak vznikla - SKUPINA SVAZU ČESKOSLOVENSKÝCH KOVODĚLNÍKŮ Nejpočetnější byla odborová organizace sociálně demokratická, po ní následovaly národně socialistická, lidová a komunistické rudé odbory. Až později za přímé pomoci továrníka vznikla organizace národního sjednocení. Poněvadž bylo dělnictvo odborově roztříštěné, mohl továrník podle libovůle určovati úkolové mzdy a lepší práci přiděliti oblíbencům.

5 historické události Jako v jiných továrnách dělnictvo továrny na zámky domáhalo se zvýšení mezd, zvláště v roce 1918 a Proto také několikráte zahájilo krátkou stávku, trvající třeba jen několik hodin. Pravou rukou továrníka Aloise Fáborského byl správce Jahoda, který ho nabádal, aby nepřistoupil na žádné požadavky dělníků. Po takových radách byli pak dělníkům sráženy mzdy až o 20 %. Marné byly zákroky zástupců odborových organizací. V lednu 1924 vypověděl Alois Fáborský jménem firmy smlouvu o práci a platu a nabídl snížení mezd a platů o 10 až 20 %. To bylo příčinou další stávky. V roce 1931 bylo svoláno jednání ZV. Když dělnictvo vedlo si stížnost, že v dílnách se netopí, prohlásil továrník A. Fáborský V kupeckých krámech se také netopí a ještě píší!!!

6 historické události V roce 1941, po přepadení Sovětského svazu hitlerovskými bandami ukázalo se, na které straně jsou sympatie dělnictva. Ale od sympatií k činům bylo ještě daleko. Jen několik jedinců odhodlalo se vésti boj, ti se zapojili do osvobozujících akcí proti nacistickým okupantům. Tato hrstka lidí pomáhala přechovávati partyzány a vyhledávala, kde by mohla okupanty poškodit. Tak v továrně pod rouškou nočního ticha zakopala do země přes 500 kg mosazného materiálu. Za války dělníci odešli ke svým plukům a po návratu měli podle zákona dostat od zaměstnavatele proplacenou ušlou mzdu, k čemuž nedošlo. V roce 1945 se na připomínky zaměstnanců závodní rada zaobírala mzdami a shledala, že mzdy nepostačují k nákupu nejnutnějších potřeb, a že v jiných závodech jsou mzdy dělnictva podstatně vyšší. Proto se závodní rada obrátila na Ministerstvo ochrany práce a sociální péče v Praze, aby schválilo zvýšení mezd, které bylo provedeno v závodě , a to o 15 %.

7 historické události Po válce byla pracovní doba od 7-12 hod a od hod., v pátek se končilo v 16 hod., byla výplata a v sobotu se nepracovalo. Firma vyráběla zámky nábytkové, kasetové, kloboukové háky, štíty a růžice na dveře. Když závodní rada na schůzi dne jednala o šéfu firmy, zjistila, že obcházel všechna nařízení, která byla ve prospěch pracujících. Proto závodní rada rozhodla, že Antonín Fáborský není žádoucí, aby vedl podnik a zástupcem byl jmenován Karel Mikulášek. Antonínu Fáborskému bylo uloženo, aby vypracoval sociální program zdravotní zařízení, přidělování bytů zaměstnancům a pod. Závodní rada na své schůzi v roce 1948 projednala výtku zaměstnanců V závodě není všechno v pořádku, Fáborský, Křížek a Kindl chodí na oběd ve 12 hod. Kindl nemá tolik kádrové práce, že může pomoct v nástrojárně. Když už se rozjeli, přišli na to, že se hodně courá do města a mistři shovívavě mhouříoči.

8 historické události při jednání závodní rady jsou projednávány přípravy k 30 letému trvání založení odborové organizace. Na tyto oslavy byl přizván zakládající člen odborové organizace p. Melichar rozhodnuto, že v pracovní době se nebude vydávati pivo. Toto se obstará v polední přestávce. Prodej cigaret bude obstarávat p. Novotný vždy před pracovní dobou, jinak při roznášce piva na dotaz pí. Melicharové, kdy bude celozávodní dovolená, odpověděl zástupce firmy, že to záleží na tom, jak se splní plán je nutné opraviti plot, aby zaměstnanci nelezli do zaměstnání otvorem.

9 historické události jako vhodné opatření pro zlepšení klimatizačních podmínek se jeví, aby před nástupem každé směny (ranní a odpolední směna) byly spuštěny všechny ventilátory a pokud to provoz dovolí skropit betonové podlahy proudem vody. Osvědčí-li se toto opatření, je možno přikročit ke kropení několikráte denně.

10 historické události Období let dvacátého století bylo pro odbory v naší firmě, ale i v celé naší republice, velmi složité. Odborové organizace byly okleštěny tehdejším režimem, který velkou diskusi nepřipouštěl. Do roku 1989 byly kolektivní smlouvy uzavírány jen formálně, protože pro kolektivní vyjednávání byl dán jen nevýznamný prostor. Naopak režim se snažil význam odborových organizací v podnicích zneužívat ve svůj prospěch. Za vše hovoří znění ZP platného do roku 1989, ve kterém bylo odborové organizaci přiznáno: Právo a přední povinnost účasti na rozvoji, řízení a kontrole socialistické organizace

11 historické události Situace se mění až s příchodem sametové revoluce na podzim roku Odbory v této zemi a jednotlivých firmách opět začínají plnit úlohu zástupců zaměstnanců tak, jak bylo započato našimi předky. ZO OS KOVO při FAB v letech 1999 a 2002 vyhlásila stávkovou pohotovost na podporu kolektivního vyjednávání. V roce 2006 byla vyhlášena stávková pohotovost z důvodu, že se majitel ASSA ABLOY rozhodl prodat odštěpný závod FACEA v Dlouhé Vsi a odborová organizace o těchto krocích nebyla informována. V roce 2008 se naše ZO OS KOVO při FAB připojila k výstražné stávce vyhlášené ČMKOS s cílem zabránit negativním dopadům vládních reforem. Na jednu hodinu byla zastavena práce na provozovně v Kostelci nad Orlicí. V Rychnově n. Kn. a v Dlouhé Vsi se zaměstnanci účastnili symbolicky vylepením samolepek PODPORA STÁVCE.

12 historické události Evropská rada práce (EWC) V roce 1996 byla při ASSA ABLOY založena EWC. V květnu roku 2000 byli poprvé na jednáni EWC oficiálně přizváni zástupci zaměstnanců z FAB v ČR. Tímto se naší ZO otevřela možnost přímé komunikace s výkonným vedením ASSA ABLOY. V říjnu roku 2000 a listopadu 2007 hostila jednání EWC firma FAB v ČR.

13 historické události předsedové VZO p. Melichar, zakládající člen p. Josef Pavelec p. Josef Oubrecht p. František Lenfeld p. Ferdinand John p. František Kotek p. Bohumil Bašek p. Václav Mádr p. Václav Říha p. František Červinka p. František Šnábl pí. Růžena Václavíková pí. Jana Eliášová p. Jaroslav Brandejs p. Rudolf Procházka

14 historie na snímcích

15 historie o firmě založena firma Alois Fáborský a František Šeda Továrna na železné zboží (po znárodnění) Československé závody kovodělné a strojírenské, n. p., Praha, poté Továrny na stavební kování, n. p., Boskovice Továrna na zámky a kování, Rychnov n. Kn. (TOZAKOV) Orlické strojírny a slévárny, Skuhrov nad Bělou Branecké železárny, n. p., Branka u Opavy národní podnik FAB Orlické strojírny státní podnik FAB akciová společnost FAB FAB ASSA ABLOY

16 historie výrobní program

17 historie na snímcích Továrna na výrobu zámků v Rychnově nad Kněžnou r. 1911

18 historie na snímcích Továrník Alois Fáborský

19 historie na snímcích

20 historie na snímcích Montáž zámků v roce 1970

21 historie na snímcích Orlické strojírny rok 1985

22 historie na snímcích Koncem měsíce července 1997 odkoupil Švédský koncern ASSA ABLOY akcie dosavadních rozhodujících akcionářů FAB a stal se tak majoritním vlastníkem společnosti. Píší se nové dějiny továrny na výrobu zámků.

EL NAD č.: 1320 AP.: 216

EL NAD č.: 1320 AP.: 216 Státní oblastní archiv v Plzni - Státní okresní archiv Rokycany Československá konfederace odborových svazů - Základní organizace Tělovýchovná a rekreační zařízení města Rokycany 1980-1991 Inventář EL

Více

Škrtni všechny nesprávné odpovědi.

Škrtni všechny nesprávné odpovědi. 1. Kdo se stal v Československu po druhé světové válce předsedou vlády? Emil Hácha. 2. Komunistický politik, první dělnický prezident v Československu. Vedl komunistický převrat v roce 1948. Jak se jmenuje?

Více

KOLEKTIVNÍ SMLOUVA. PÉROVNA s. r. o. K Pérovně 740, Praha 10 jednatelem, panem - Ing. Václavem Závackým (dále jen zaměstnavatel)

KOLEKTIVNÍ SMLOUVA. PÉROVNA s. r. o. K Pérovně 740, Praha 10 jednatelem, panem - Ing. Václavem Závackým (dále jen zaměstnavatel) 1 KOLEKTIVNÍ SMLOUVA PÉROVNA s. r. o. K Pérovně 740, 102 11 Praha 10 jednatelem, panem - Ing. Václavem Závackým (dále jen zaměstnavatel) a Základní organizace OS PÉROVNA HOSTIVAŘ K Pérovně 740, 102 11

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

PO VÁLCE ZNÁRODNĚNÍ BANK, DOLŮ A VELKÝCH VÝROBNÍCH ZÁVODŮ POZEMKOVÁ REFORMA VLASTNIT MAX. 50 HA NÁSTUP KOMUNISTŮ

PO VÁLCE ZNÁRODNĚNÍ BANK, DOLŮ A VELKÝCH VÝROBNÍCH ZÁVODŮ POZEMKOVÁ REFORMA VLASTNIT MAX. 50 HA NÁSTUP KOMUNISTŮ PO VÁLCE 1945 1948 PREZIDENTEM OPĚT EDVARD BENEŠ ODDĚLILA SE PODKARPATSKÁ RUS A PŘIČLENILA SE K SOVĚTSKÉMU SVAZU ZNÁRODNĚNÍ BANK, DOLŮ A VELKÝCH VÝROBNÍCH ZÁVODŮ POZEMKOVÁ REFORMA VLASTNIT MAX. 50 HA 1946

Více

Inventář. Československá sociálnědemokratická strana dělnická - župní výbor Hradec Králové Státní oblastní archiv v Zámrsku

Inventář. Československá sociálnědemokratická strana dělnická - župní výbor Hradec Králové Státní oblastní archiv v Zámrsku Česká republika Státní oblastní archiv v Zámrsku Státní oblastní archiv v Zámrsku Inventář archivní pomůcka č. 9000 NAD č. 128 Československá sociálnědemokratická strana dělnická - župní výbor Hradec Králové

Více

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5.00/34.0211. Anotace. Novodobé dějiny. Politické strany první republiky

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5.00/34.0211. Anotace. Novodobé dějiny. Politické strany první republiky Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy: Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu: Název projektu: Číslo a název klíčové aktivity: CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Zlepšení podmínek

Více

o situaci v KS královéhradeckého a pardubického kraje

o situaci v KS královéhradeckého a pardubického kraje Informace o situaci v KS královéhradeckého a pardubického kraje 10.-12 12. září 2010, Horní Bradlo Rudolf Procházka zmocněnec KS OS KOVO královéhradeckého kraje Miroslav Joska zmocněnec KS OS KOVO pardubického

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Mgr. Alena Hynčicová Tematický celek: 20. století Cílová skupina: I. ročník SŠ Anotace: Materiál má podobu pracovního listu s úlohami, pomocí nichž se žáci seznámí s organizací československého

Více

DĚJEPIS 9. ROČNÍK POLITICKÝ SYSTÉM PRVNÍ REPUBLIKY, ZAHRANIČNÍ November POLITIKA.notebook

DĚJEPIS 9. ROČNÍK POLITICKÝ SYSTÉM PRVNÍ REPUBLIKY, ZAHRANIČNÍ November POLITIKA.notebook POLITICKÝ SYSTÉM OBDOBÍ PRVNÍ REPUBLIKY (UČEBNICE S. 36 40) V ČSR systém politického pluralismu, politické strany z předválečného období. Nejdůležitější politickou stranou se stala Československá sociálně

Více

Od totality k demokracii. Skládačka

Od totality k demokracii. Skládačka Od totality k demokracii Skládačka Návod na přípravu skládačky: Každá skládačka se v tomto souboru skládá ze tří částí: 1) karta se zadáním; 2) karta s odpověďmi; 3) fotografie. Všechny tři části vytiskneme.

Více

V tomto roce byl podnik zapsán jako Slavkovský cukrovar, akciová společnost Slavkover Zuckerfabrik, Aktiengesellschaft.

V tomto roce byl podnik zapsán jako Slavkovský cukrovar, akciová společnost Slavkover Zuckerfabrik, Aktiengesellschaft. V tomto roce byl podnik zapsán jako Slavkovský cukrovar, akciová společnost Slavkover Zuckerfabrik, Aktiengesellschaft. Cukrovar vyráběl surový cukr, homole, kostky, krystal, pilé, konkassé, krupici a

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162. U Lesa, Karviná - Ráj

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162. U Lesa, Karviná - Ráj ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Téma / kapitola Zpracoval (tým 4) U Lesa, Karviná

Více

Socialistická hospodářská soustava v textu Ústavy Československé socialistické republiky z r. 1960

Socialistická hospodářská soustava v textu Ústavy Československé socialistické republiky z r. 1960 VY_32_INOVACE_DEJ_36 Socialistická hospodářská soustava v textu Ústavy Československé socialistické republiky z r. 1960 Mgr. Veronika Brynychová Období vytvoření: únor 2013 Ročník: 2., příp. 3. Tematická

Více

Statut. Článek 1 Funkce a cíle RHSD ČR

Statut. Článek 1 Funkce a cíle RHSD ČR Statut Článek 1 Funkce a cíle RHSD ČR Rada hospodářské a sociální dohody České republiky (dále jen RHSD ČR) je společným dobrovolným dohadovacím a iniciativním orgánem odborů, zaměstnavatelů a vlády České

Více

II. internacionála a vznik sociálně demokratických stran v Rakousku Uhersku. Sociálně demokratická strana v Rakousku - Uhersku

II. internacionála a vznik sociálně demokratických stran v Rakousku Uhersku. Sociálně demokratická strana v Rakousku - Uhersku II. internacionála a vznik sociálně demokratických stran v Rakousku Uhersku Po rozpadu I. internacionály (Londýn 1864) byla v Paříži v roce 1889 v den 100. výročí dobytí Bastily (14. července 1789) založena

Více

Ing. Pavla Finfrlová, Ing. Václav Ludvík, Lubomír Burkoň

Ing. Pavla Finfrlová, Ing. Václav Ludvík, Lubomír Burkoň Zápis z 25. jednání Výboru pro životní prostředí a zemědělství Zastupitelstva Královéhradeckého kraje, konaného dne 2.6.2008 od 13,00 hodin v ZOO Dvůr Králové Přítomni : Omluveni: Přizváni : Ing. Petra

Více

Vládní návrh. ZÁKON ze dne o zásluhách Václava Havla. Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Vládní návrh. ZÁKON ze dne o zásluhách Václava Havla. Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Vládní návrh ZÁKON ze dne. 2012 o zásluhách Václava Havla Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: 1 Václav Havel se zasloužil o svobodu a demokracii. 2 Tento zákon nabývá účinnosti dnem jeho

Více

5. ročník. Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná. VY_32_Inovace/8_450 4. 1. 2012

5. ročník. Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná. VY_32_Inovace/8_450 4. 1. 2012 5. ročník Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná VY_32_Inovace/8_450 4. 1. 2012 Anotace: Jazyk: Prezentace seznamuje žáky s odporem proti Rakousku-Uhersku během 1. světové války, jednáním zahraničního odboje, o

Více

Odborové sdružení základních organizací Dopravního podniku Autobusy IČO: , zastoupená Václavem Pospíšilem

Odborové sdružení základních organizací Dopravního podniku Autobusy IČO: , zastoupená Václavem Pospíšilem DOHODA o nárůstu mzdových tarifů v roce 2018 ve smyslu ustanovení bodu 2.8 Přílohy Kolektivní smlouvy uzavřené na období 2016 2017 ve znění Dodatku č. 1 Dopravní podnik hl. m. Prahy, akciová společnost,

Více

První republika.notebook. January 23, 2014

První republika.notebook. January 23, 2014 VY_32_INOVACE_VL_116 Téma hodiny: První republika Předmět: Vlastivěda Ročník: 5. třída Klíčová slova: demokracie, hospodářský rozmach, vzdělání, Skaut, Sokol, Tomáš Baťa Autor: Mgr. Renata Čuková Podzimková,

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Zpracoval (tým 4) U Lesa, Karviná

Více

Název projektu: Multimédia na Ukrajinské

Název projektu: Multimédia na Ukrajinské Základní škola, Ostrava Poruba, Ukrajinská 1533, příspěvková organizace Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Multimédia na Ukrajinské číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/21.3759

Více

Oblastní inspektorát práce pro Jihočeský kraj a Vysočinu se sídlem v Českých Budějovicích

Oblastní inspektorát práce pro Jihočeský kraj a Vysočinu se sídlem v Českých Budějovicích Oblastní inspektorát práce pro Jihočeský kraj a Vysočinu se sídlem v Českých Budějovicích Ing. Jan Buďa (odbor bezpečnosti práce) Regionální kancelář Jihlava Kontroly zaměstnavatelů v dopravě Na rok 2009

Více

Historie Odborů. Důležitým milníkem. stal 1. květen roku 1886, kdy v Chicagu. stávka zaměstnanců. na dosažení osmihodinového

Historie Odborů. Důležitým milníkem. stal 1. květen roku 1886, kdy v Chicagu. stávka zaměstnanců. na dosažení osmihodinového Historie Odborů Odbory se začaly utvářet v průběhu 19. století v souvislosti se sílícím hnutím především manuálně pracujících zaměstnanců. Jejich hlavními cíli byla tehdy především bezpečnost práce, omezování

Více

Historie české správy. Správní vývoj v letech část

Historie české správy. Správní vývoj v letech část Historie české správy Správní vývoj v letech 1945 1989 2. část Název školy Autor Název šablony Číslo projektu Předmět Tematický celek Téma Druh učebního materiálu Metodický pokyn SOŠ InterDact s.r.o. Most

Více

Volební řád Základní organizace OS KOVO při FAB, Rychnov n. Kn. org.č (dále jen ZO OS KOVO)

Volební řád Základní organizace OS KOVO při FAB, Rychnov n. Kn. org.č (dále jen ZO OS KOVO) Volební řád Základní organizace OS KOVO při FAB, Rychnov n. Kn. org.č. 03-1685 (dále jen ZO OS KOVO) I. Základní ustanovení 1. Tento volební řád se vztahuje na : volby výboru základní organizace ZO OS

Více

Československá sociální demokracie-krajský výbor Pardubice

Československá sociální demokracie-krajský výbor Pardubice STÁTNÍ OBLASTNÍ ARCHIV V ZÁMRSKU č. ev. listu NAD: 3510 č. archivní pomůcky: 8967 Československá sociální demokracie-krajský výbor Pardubice 1945-1948 inventář Mgr.Tomáš Lána Zámrsk 2015 O b s a h Úvod

Více

Obsah. Politické myšlení Egona Bondyho / Petr Kužel PRACOVNÍ ANALÝZA

Obsah. Politické myšlení Egona Bondyho / Petr Kužel PRACOVNÍ ANALÝZA O dobrém špatnu 9 Obsah Politické myšlení Egona Bondyho / Petr Kužel........... 13 PRACOVNÍ ANALÝZA Pro čtenáře............................................. 63 I Pařížská komuna........................................

Více

OBSAH. Použité zkratky... XII

OBSAH. Použité zkratky... XII OBSAH Použité zkratky... XII 1 Pracovní právo a jeho obecné vymezení... 1 1.1 Pracovněprávní vztahy... 1 1.1.1 Subjekt... 2 1.1.2 Obsah... 3 1.1.3 Objekt... 3 1.2 Zásady pracovního práva... 4 1.2.1 Smluvní

Více

Období komunistické vlády

Období komunistické vlády Materiál pro domácí VY_06_Vla5E-20 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

Zápis ze zasedání zastupitelstva obce Kolomuty konaného dne 7.února 2011 v zasedací místnosti obecního úřadu od 18:00 hod.

Zápis ze zasedání zastupitelstva obce Kolomuty konaného dne 7.února 2011 v zasedací místnosti obecního úřadu od 18:00 hod. Zápis ze zasedání zastupitelstva obce Kolomuty konaného dne 7.února 2011 v zasedací místnosti obecního úřadu od 18:00 hod. Přítomni: p. Štecha Jaroslav, p. Král Václav, p. Červinka Jaromír, pí Landecká

Více

Státní oblastní archiv v Plzni. ROH závodní výbor při Krajském dopravním středisku Plzeň Inventář. EL NAD č.: AP č.

Státní oblastní archiv v Plzni. ROH závodní výbor při Krajském dopravním středisku Plzeň Inventář. EL NAD č.: AP č. Státní oblastní archiv v Plzni ROH závodní výbor při Krajském dopravním středisku Plzeň 1962-1984 Inventář EL NAD č.: 10587 AP č.: 669 Mgr. Michael Pešťák Plzeň 2012 Obsah I. Vývoj původce archivního fondu

Více

Zápis ze zasedání zastupitelstva (4/2013) obce Cotkytle konaného ve středu od hod v zasedací místnosti Obecního úřadu v Cotkytli

Zápis ze zasedání zastupitelstva (4/2013) obce Cotkytle konaného ve středu od hod v zasedací místnosti Obecního úřadu v Cotkytli Zápis ze zasedání zastupitelstva (4/2013) obce Cotkytle konaného ve středu 27. 11. 2013 od 17.00 hod v zasedací místnosti Obecního úřadu v Cotkytli Přítomni: Omluveni: Ing. Prokop Holý, Vlastimil Jureček,

Více

KOLEKTIVNÍ SMLOUVU na rok 2011

KOLEKTIVNÍ SMLOUVU na rok 2011 1 CEDIMA Meziměstí s.r.o. se sídlem Meziměstí, Tovární 85, IČ: 27469891, zastoupená, Ing. Jiřím Kozákem, jednatelem a ředitelem společnosti, na straně jedné, jako zaměstnavatel na straně jedné a základní

Více

Rozbor závazků z podnikových kolektivních smluv na rok 2014 v OS SKBP

Rozbor závazků z podnikových kolektivních smluv na rok 2014 v OS SKBP Rozbor závazků z podnikových kolektivních smluv na rok 2014 v OS SKBP Podle plánu OS na rok 2014 je stejně jako v předcházejících letech předkládán rozbor a zhodnocení závazků sjednaných v podnikových

Více

Za odvedenou práci a za pracovní pohotovost náleží zaměstnanci hrubá mzda (rozumíme tím mzdu i plat)

Za odvedenou práci a za pracovní pohotovost náleží zaměstnanci hrubá mzda (rozumíme tím mzdu i plat) Za odvedenou práci a za pracovní pohotovost náleží zaměstnanci hrubá mzda (rozumíme tím mzdu i plat) Hrubá mzda se skládá z několika složek: základní mzda pobídkové složky mzdy náhrady mzdy příplatky ke

Více

Tomáš Garrigue Masaryk

Tomáš Garrigue Masaryk NAŠI PREZIDENTI Prezidenti 1. Tomáš Garrigue Masaryk 2. Edvard Beneš 3. Emil Hácha 4. Edvard Beneš 5. Klement Gottwald 6. Antonín Zápotocký 7. Antonín Novotný 8. Ludvík Svoboda 9. Gustav Husák 10. Václav

Více

VÁCLAV IGNÁC STRATÍLEK

VÁCLAV IGNÁC STRATÍLEK VÁCLAV IGNÁC STRATÍLEK V áclav Ignác Stratílek se narodil 31. 7. 1873 jako syn Petra Stratílka (1844 1904), mistra kočárnického a sedlářského. Řemeslu se vyučil v továrně na příbory v Moravské Třebové.

Více

Obsah. O autorech...v. Předmluva... VII Seznam zkratek... XV

Obsah. O autorech...v. Předmluva... VII Seznam zkratek... XV Obsah O autorech...v Předmluva... VII Seznam zkratek... XV Kapitola I. Pracovněprávní vztahy...1 1. Závislá práce...1 2. Základní pracovněprávní vztahy...1 3. Státní politika zaměstnanosti...4 4. Účastníci

Více

konec druhé světové války změny téměř ve všech oblastech; atmosféra bodu nula

konec druhé světové války změny téměř ve všech oblastech; atmosféra bodu nula Situace po roce 1945 konec druhé světové války změny téměř ve všech oblastech; atmosféra bodu nula se nevyhnula ani vysokému školství, a to samozřejmě ani ekonomickému a obchodnímu po únoru 1948 obsazení

Více

Rozbor závazků z podnikových kolektivních smluv na rok 2017 v OS I. Úvod

Rozbor závazků z podnikových kolektivních smluv na rok 2017 v OS I. Úvod Rozbor závazků z podnikových kolektivních smluv na rok 2017 v OS I. Úvod Podle plánu OS na rok 2017 je stejně jako v předcházejících letech předkládán rozbor a zhodnocení závazků sjednaných v podnikových

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 e-mail: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Zápis č. XXXIII. z mimořádného zasedání Zastupitelstva obce Kramolna, konaného dne 9. července Místo jednání: Obecní úřad Kramolna čp.

Zápis č. XXXIII. z mimořádného zasedání Zastupitelstva obce Kramolna, konaného dne 9. července Místo jednání: Obecní úřad Kramolna čp. Obec Kramolna Zastupitelstvo Zápis č. XXXIII. z mimořádného zasedání Zastupitelstva obce Kramolna, konaného dne 9. července 2018 Místo jednání: Obecní úřad Kramolna čp. 172 Hodina zahájení: 18:00 hodin

Více

Platné znění příslušných ustanovení zákona č. 234/2014 Sb., o státní službě, s vyznačením navrhovaných změn a doplnění

Platné znění příslušných ustanovení zákona č. 234/2014 Sb., o státní službě, s vyznačením navrhovaných změn a doplnění Platné znění příslušných ustanovení zákona č. 234/2014 Sb., o státní službě, s vyznačením navrhovaných změn a doplnění 7 Služební označení státního zaměstnance (1) Státnímu zaměstnanci přísluší služební

Více

Od totality k demokracii X X X X X

Od totality k demokracii X X X X X 1 Vylušti křížovku. 1) Období na začátku roku 1968, kdy se do vedení komunistické strany dostala skupina umírněných politiků v čele s Alexandrem Dubčekem, kteří chtěli uvolnit poměry v zemi a nastolit

Více

dějepis, devátý ročník Sada:

dějepis, devátý ročník Sada: Projekt: Příjemce: Tvořivá škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3505 Základní škola Ruda nad Moravou, okres Šumperk, Sportovní 300, 789 63 Ruda nad Moravou Zařazení materiálu: Šablona: Inovace

Více

Vnitřní mzdový předpis č. předpisu 2006/01

Vnitřní mzdový předpis č. předpisu 2006/01 MEBATEX S.R.O. Komárovské náb 10, 617 00 Brno Phone +420 5 45 23 37 59 Fax +420 5 45 23 37 23 Vnitřní mzdový předpis Rok vydání: 2006 platnost: od 1/9/2006 počet stran: 8 č. předpisu 2006/01 čl. I. Úvodní

Více

Úvodní slovo předsedy správní rady. Vážení přátelé,

Úvodní slovo předsedy správní rady. Vážení přátelé, Výroční zpráva 2012 Úvodní slovo předsedy správní rady Vážení přátelé, dovoluji si toto oslovení proto, že na úvod naší zprávy chci poděkovat všem podporovatelům nově založeného Nadační fond ZELENÉ OUSTÍ,

Více

Stručný obsah PKS ČD, a.s. na rok s vyznačením změn proti PKS 2016 (tučné písmo) Kapitola I. (Spolupráce s odborovými organizacemi):

Stručný obsah PKS ČD, a.s. na rok s vyznačením změn proti PKS 2016 (tučné písmo) Kapitola I. (Spolupráce s odborovými organizacemi): Stručný obsah PKS ČD, a.s. na rok 2017 - s vyznačením změn proti PKS 2016 (tučné písmo) Kapitola I. (Spolupráce s odborovými organizacemi): Kapitola obsahuje ustanovení o způsobu komunikace odborových

Více

Téma: Prezentace vývoje Československa od uchopení moci komunisty v únoru 1948 do vyhlášení Československé socialistické republiky v roce 1960.

Téma: Prezentace vývoje Československa od uchopení moci komunisty v únoru 1948 do vyhlášení Československé socialistické republiky v roce 1960. Vyhodnocení workshopu: Československo v 50. letech Projekt: Krajské vzdělávací centrum pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Reg. č.: CZ.1.07/1.3.00/14.0026 Datum konání: 5. 10. 2012 Místo konání:

Více

Zápis. Václav Nový, Antonín Kadlec, Jana Zemanová, Lukáš Kohl, Miroslava Burešová, Karel Trnobranský, Magda Kindlová, Martin Ježek.

Zápis. Václav Nový, Antonín Kadlec, Jana Zemanová, Lukáš Kohl, Miroslava Burešová, Karel Trnobranský, Magda Kindlová, Martin Ježek. 1 Zápis ze zasedání Městského zastupitelstva Buštěhrad (MěZ), které se konalo dne 31. 3. 2010 od 17.30 hod. v Kulturním středisku Buštěhrad č. 5/2010 Přítomni: Omluveni: Za MěÚ: Václav Nový, Antonín Kadlec,

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

KSČ - základní organizace, Statek Králíky, s. p., Králíky

KSČ - základní organizace, Statek Králíky, s. p., Králíky STÁTNÍ OBLASTNÍ ARCHIV V ZÁMRSKU č. ev. listu NAD: 1591 č. archivní pomůcky: 8956 KSČ - základní organizace, Statek Králíky, s. p., Králíky 1956-1986 inventář Mgr. Helena Pochobradská, Ph.D. Zámrsk 2014

Více

Rozbor závazků z podnikových kolektivních smluv na rok 2016 v OS

Rozbor závazků z podnikových kolektivních smluv na rok 2016 v OS I. Úvod Rozbor závazků z podnikových kolektivních smluv na rok 2016 v OS Podle plánu OS na rok 2016 je stejně jako v předcházejících letech předkládán rozbor a zhodnocení závazků sjednaných v podnikových

Více

Učební osnovy vyučovacího předmětu dějepis se doplňují: 2. stupeň Ročník: devátý. Tematické okruhy průřezového tématu

Učební osnovy vyučovacího předmětu dějepis se doplňují: 2. stupeň Ročník: devátý. Tematické okruhy průřezového tématu - umí charakterizovat hlavní změny koncem 19. - a počátkem 20. století v oblasti hospodářské, - společenské, kulturní a v mezinárodních vztazích - vysvětlí příčiny vzniku ohnisek napětí v Evropě - a v

Více

Úřednické vlády a jejich ústavní zakotvení

Úřednické vlády a jejich ústavní zakotvení Úřednické vlády a jejich ústavní zakotvení Eva Burešová Jindřiška Syllová Parlament České republiky Kancelář Poslanecké sněmovny Parlamentní institut Studie č. 1.177 říjen 2006 PI 1.177 2 Obsah: I. POJEM

Více

Kolektivní vyjednávání KSVS pro rok 2015

Kolektivní vyjednávání KSVS pro rok 2015 Kolektivní vyjednávání KSVS pro rok 2015 OS KOVO spolu s příslušnými zaměstnavatelskými svazy zahájil v loňském roce kolektivní vyjednávání kolektivních smluv vyššího stupně ( KSVS) pro rok 2015. Souhrnné

Více

Zápis ze semináře. Mezinárodní setkání MAS LEADER

Zápis ze semináře. Mezinárodní setkání MAS LEADER Zápis ze semináře Rychnov nad Kněžnou Dne 25.10.2011 Mezinárodní setkání MAS LEADER V Konferenčním centru mramorovém sálu zámku Potštejn 20.10.2011, 13,00 17,00 hod. Přítomni: Dle prezenční listiny Jednání

Více

Pracovní doba a doba odpočinku

Pracovní doba a doba odpočinku ~ 1 ~ Pracovní doba a doba odpočinku A. OBECNÉ USTANOVENÍ O PRACOVNÍ DOBĚ 78 a 79 ZP V rámci určení rozvržení pracovní doby je třeba podle charakteru práce určit její délku. Tuto pak rozvrhuje vždy zaměstnavatel,

Více

Jaké jsou důvody ČMKOS k požadavku na vyšší nárůst mezd a platů pro rok 2016?

Jaké jsou důvody ČMKOS k požadavku na vyšší nárůst mezd a platů pro rok 2016? JE ČAS SE OZVAT Jaké jsou důvody ČMKOS k požadavku na vyšší nárůst mezd a platů pro rok 2016? 1. důvod Po dlouhém období ekonomické krize se Česká republika výrazně zotavuje. V loňském roce dosáhla dvouprocentního

Více

DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA OSVOBOZENÍ IV. ČÁST

DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA OSVOBOZENÍ IV. ČÁST DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA OSVOBOZENÍ IV. ČÁST OSVOBOZENÍ ČESKOSLOVENSKA Osvobozování začalo od východu a trvalo zhruba 7 měsíců. Začalo v září 1944 KARPATSKO-DUKELSKOU OPERACÍ, ve

Více

Slavnostní vyhlašování výsledků 10.ročníku soutěže NEJLEPŠÍ VÝROBCE STAVEBNIN 2016

Slavnostní vyhlašování výsledků 10.ročníku soutěže NEJLEPŠÍ VÝROBCE STAVEBNIN 2016 Slavnostní vyhlašování výsledků 10.ročníku soutěže NEJLEPŠÍ VÝROBCE STAVEBNIN 2016 Zámek Ctěnice 20.9.2017 Účastníky přivítal předseda poroty Pavel Malinský z MPO a pozval je na prohlídku expozic Ctěnického

Více

Zápis. z 1. schůze Rady města Český Brod konané dne 8.1. 2004 v kanceláři tajemníka MěÚ.

Zápis. z 1. schůze Rady města Český Brod konané dne 8.1. 2004 v kanceláři tajemníka MěÚ. Zápis z 1. schůze Rady města Český Brod konané dne 8.1. 2004 v kanceláři tajemníka MěÚ. Přítomni: p. Fischer, Bc. Nekolný, Mgr. Janík, p. Jeník, p. Fořt, MUDr. Blažek,MUDr. Forstová JUDr. Marková - právnička

Více

Českoslovenští prezidenti 1918 1993

Českoslovenští prezidenti 1918 1993 Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0940

Více

Orlické hory a Podorlicko 17: 183, 185 194 (2010) 2011 MGOH Rychnov n. Kn., ISSN 0475-0640. Tereza Pavlíčková

Orlické hory a Podorlicko 17: 183, 185 194 (2010) 2011 MGOH Rychnov n. Kn., ISSN 0475-0640. Tereza Pavlíčková Orlické hory a Podorlicko 17: 183, 185 194 (2010) 2011 MGOH Rychnov n. Kn., ISSN 0475-0640 Příspěvek k dějinám Továrny na železné zboží A. Fáborský, spol. s r. o. do roku 1945 ve světle archivního fondu

Více

KONFERENCE ZOOFNHK 23.5.2014

KONFERENCE ZOOFNHK 23.5.2014 KONFERENCE ZOOFNHK 23.5.2014 Složení Závodního výboru 2013-2017 Předseda Ing. Michaela Špinová 1. místopředseda Zuzana Kačerová Hospodář Zdeňka Říčařová Členové Dana Šramová Zdeněk Hak Jana Josefová Jaroslav

Více

NÁVRAT K DEMOKRACII jaro 1968 Alexander Dubček 21. srpna 1968 okupace obnovena Gustav Husák pronásledování normalizace

NÁVRAT K DEMOKRACII jaro 1968 Alexander Dubček 21. srpna 1968 okupace obnovena Gustav Husák pronásledování normalizace NÁVRAT K DEMOKRACII Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s vývojem České republiky při návratu k demokracii. Učebnice: Obrazy z novějších Českých dějin. NÁVRAT

Více

Dodatek číslo 4. Kolektivní smlouva vyššího stupně na léta uzavřená mezi

Dodatek číslo 4. Kolektivní smlouva vyššího stupně na léta uzavřená mezi Dodatek číslo 4 Kolektivní smlouva vyššího stupně na léta 2005 2008 uzavřená mezi Odborovým svazem ECHO se sídlem nám. W. Churchilla 2, Praha 3 zastoupeným JUDr. Zdeňkem Černým předsedou Odborového svazu

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Č.K.V. Král. Vinohrady

Č.K.V. Král. Vinohrady Archiv sportu a tv inventář č. 97 NAD č. 242 Č.K.V. Král. Vinohrady (Cyklistický oddíl: TJ Sokol Vinohrady, TJ Spartak Praha Stalingrad, TJ Bohemians ČKD) 1882 1972 V Praze 2011 Lucie Swierczeková Ú v

Více

Historikova dílna: O čem nás informují historické dokumenty?

Historikova dílna: O čem nás informují historické dokumenty? Historikova dílna: O čem nás informují historické dokumenty? Pokusme se vžít do situace historika, který rekonstruuje, co byla Světlana. Soubor pěti dokumentů (pramenů), které máme k dispozici, je samozřejmě

Více

Dějiny od konce 19.století do 1. světové války. Průmyslová revoluce v Evropě. Trojspolek,Dohoda. Vývoj v koloniálních a závislých zemích

Dějiny od konce 19.století do 1. světové války. Průmyslová revoluce v Evropě. Trojspolek,Dohoda. Vývoj v koloniálních a závislých zemích Dějiny od konce 19.století do 1. světové války - umí charakterizovat hlavní změny koncem 19. a počátkem 20.století v oblasti hospodářské, společenské,kulturní a v mezinárodních vztazích - vysvětlí příčiny

Více

Název projektu: Multimédia na Ukrajinské

Název projektu: Multimédia na Ukrajinské Základní škola, Ostrava Poruba, Ukrajinská 1533, příspěvková organizace Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Multimédia na Ukrajinské číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/21.3759

Více

PF /2017. Krásné Vánoce, hodně štěstí a pevné zdraví v novém roce. Kým chceme být aneb najdi 5 rozdílů

PF /2017. Krásné Vánoce, hodně štěstí a pevné zdraví v novém roce. Kým chceme být aneb najdi 5 rozdílů Vánoční Měsíčník pro Odborový svaz pracovníků peněžnictví a pojišťovnictví www.osppp.cz PF 2018 Krásné Vánoce, hodně štěstí a pevné zdraví v novém roce Kým chceme být aneb najdi 5 rozdílů ZPRÁVY ZE ŽIŽKOVA

Více

ZÁPIS. z ustavujícího zasedání zastupitelstva obce Horní Bukovina konaného dne 3. listopadu 2018 od 17:00 hodin v restauraci Podbukovina

ZÁPIS. z ustavujícího zasedání zastupitelstva obce Horní Bukovina konaného dne 3. listopadu 2018 od 17:00 hodin v restauraci Podbukovina Obec Horní Bukovina ZÁPIS z ustavujícího zasedání zastupitelstva obce Horní Bukovina konaného dne 3. listopadu 2018 od 17:00 hodin v restauraci Podbukovina Přítomni: Omluveni: Beran Radovan, Baboráková

Více

Seznamte se s historií

Seznamte se s historií Bylo Československo před rokem 1989 federací? Jedním z prvních signálů, že vztah Čechů a Slováků nebude v obnovené demokracii po listopadu 1989 bezproblémový, se stala tzv. pomlčková, která odkryla vzájemné

Více

E K O G Y M N Á Z I U M B R N O o.p.s. přidružená škola UNESCO TEST ČEŠI ZA 1. SVĚTOVÉ VÁLKY

E K O G Y M N Á Z I U M B R N O o.p.s. přidružená škola UNESCO TEST ČEŠI ZA 1. SVĚTOVÉ VÁLKY TEST ČEŠI ZA 1. SVĚTOVÉ VÁLKY 1. Který císař vládl v Rakousko-Uhersku na počátku války? a) Karel I. b) František I. c) František Josef I. d) Karel II. 2. Jaký politický systém zavedl císař v monarchii

Více

Obecní úřad Křeč 95 394 95 Křeč. Přítomní. Program

Obecní úřad Křeč 95 394 95 Křeč. Přítomní. Program Zápis ze zasedání zastupitelstva obce Křeč konaného dne 27. února 2014 Přítomní Čamra Josef Dvořáček Milan Petrů Václav Příplata Petr Radosta Jan Somerauer Milan Sváček Josef Truhlář František Program

Více

Oznámení o vyhlášení výběrového řízení

Oznámení o vyhlášení výběrového řízení Oznámení o vyhlášení výběrového řízení Město Kolín zastoupené tajemnicí Městského úřadu Kolín v souladu se zákonem č. 312/2002 Sb., o úřednících územních samosprávných celků a o změně některých zákonů,

Více

VY_32_INOVACE_D5_20_10. Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

VY_32_INOVACE_D5_20_10. Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_D5_20_10 Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT I. SVĚTOV TOVÁ VÁLKA VY_32_INOVACE_D5_20_10 Anotace: materiál obsahuje 3 úvodní listy, 11 listů prezentace Šablona:

Více

Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem

Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Poválečný vývoj ČR 5.ročník Poválečný

Více

Obec Dobšín. Z Á P I S č. 15 ze zasedání zastupitelstva obce Dobšín konaného dne 20. ledna 2017 v 18:00hod.

Obec Dobšín. Z Á P I S č. 15 ze zasedání zastupitelstva obce Dobšín konaného dne 20. ledna 2017 v 18:00hod. Obec Dobšín Z Á P I S č. 15 ze zasedání zastupitelstva obce Dobšín konaného dne 20. ledna 2017 v 18:00hod. Přítomni: Jaroslav Černý, Lenka Bočková, Jiří Čech, Václav Červinka, Filip Hájek, Jaroslav Keller,

Více

Rozvržení a evidence pracovní doby na VŠE v Praze SR 01/2013

Rozvržení a evidence pracovní doby na VŠE v Praze SR 01/2013 Strana 1 / 9 Rozvržení a evidence pracovní doby na VŠE Anotace: Tato směrnice rektora upravuje rozvržení a evidenci pracovní doby na pracovištích VŠE Jméno: Útvar / funkce Zpracovatel: Přezkoumal: Schválil:

Více

Dějiny slovenského práva. Ladislav Vojáček

Dějiny slovenského práva. Ladislav Vojáček Dějiny slovenského práva Ladislav Vojáček Ústavní vývoj 1945 1989 Příprava a přijetí Košického vládního programu první přímý kontakt: E. Beneš v Moskvě (prosinec 1943) vlastní jednání: březen 1945 v Moskvě

Více

KSČ místní výbor Chrást

KSČ místní výbor Chrást Státní okresní archiv Plzeň-sever se sídlem v Plasích KSČ místní výbor Chrást 1950 1964 INVENTÁŘ Číslo listu NAD: 1058 Evidenční číslo pomůcky: 164 Kateřina Nová Plasy 2005 Obsah Obsah 2 Úvod I. Vývoj

Více

Správa železniční dopravní cesty, státní organizace

Správa železniční dopravní cesty, státní organizace Správa železniční dopravní cesty, státní organizace Dlážděná 1003/7 110 00 PRAHA 1 1. změna Podnikové kolektivní smlouvy Správy železniční dopravní cesty, státní organizace na rok 2015 č. j. 48 255/2015-SŽDC-O10

Více

VÝVOJ DŮVĚRYHODNOSTI VÁCLAVA KLAUSE CELKOVÝ PŘEHLED

VÝVOJ DŮVĚRYHODNOSTI VÁCLAVA KLAUSE CELKOVÝ PŘEHLED Informace STEM ze dne 5. 3. 13 CESTA VÁCLAVA KLAUSE ČESKOU POLITIKOU I. VÝVOJ DŮVĚRYHODNOSTI VÁCLAVA KLAUSE CELKOVÝ PŘEHLED První část seriálu věnovaného osobnosti Václava Klause sleduje důvěru veřejnosti

Více

Praha 3. Lupáčova 1065/11. V domě sídlilo Obvodní velitelství Národní bezpečnosti NB/11. Milešovská 1986/10

Praha 3. Lupáčova 1065/11. V domě sídlilo Obvodní velitelství Národní bezpečnosti NB/11. Milešovská 1986/10 51 Lupáčova 1065/11 V domě sídlilo Obvodní velitelství Národní bezpečnosti NB/11. 52 Milešovská 1986/10 V domě bydlel skaut a protikomunistický odbojář Jiří Řehák. V květnu 1949 se podílel na přípravě

Více

Sociální nerovnosti a spravedlnost

Sociální nerovnosti a spravedlnost Sociologický ústav Akademie věd České republiky STEM - Středisko empirických výzkumů Jilská 1, 110 00 Praha 1 KARTY K DOTAZNÍKU Sociální nerovnosti a spravedlnost A 1 Podstatné 2 Velmi důležité 3 Důležité

Více

MZDOVÝ PŘEDPIS O B S A H. 1. MZDOVÝ PŘEDPIS, CHARAKTERISTIKA A POJMY 1.1 Závaznost mzdového předpisu 1.2 Základní pojmy

MZDOVÝ PŘEDPIS O B S A H. 1. MZDOVÝ PŘEDPIS, CHARAKTERISTIKA A POJMY 1.1 Závaznost mzdového předpisu 1.2 Základní pojmy PŘÍLOHA KOLEKTIVNÍ SMLOUVY: MZDOVÝ PŘEDPIS O B S A H 1. MZDOVÝ PŘEDPIS, CHARAKTERISTIKA A POJMY 1.1 Závaznost mzdového předpisu 1.2 Základní pojmy 2.Ostatní složky mzdy, příplatky a odměny 2.1 Mzda a příplatek

Více

Analýza kolektivního vyjednávání JUDr. Jitka Hejduková, CSc.

Analýza kolektivního vyjednávání JUDr. Jitka Hejduková, CSc. Analýza kolektivního vyjednávání JUDr. Jitka Hejduková, CSc. ředitelka zaměstnavatelské sekce Etapa I: Výstupy analýzy kolektivního vyjednávání na úrovni kolektivních smluv vyššího stupně Obsah analýzy

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Karviná Nové Město, tř. Druţby 1383 Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola

Více

NOSDDPP. Nezávislých odborů strojvedoucích, dozorčích dep a provozních pracovníků Praha 4, Sliačská 1 INFORMACE (

NOSDDPP. Nezávislých odborů strojvedoucích, dozorčích dep a provozních pracovníků Praha 4, Sliačská 1 INFORMACE ( NOSDDPP Základní organizace Odborového svazu pracovníků dopravy, silničního hospodářství a autoopravárenství Čech a Moravy (16-7003-6201) Závodní výbor Nezávislých odborů strojvedoucích, dozorčích dep

Více

Dohoda o provázání ekonomické náročnosti dodatku č. 4 Mzdového předpisu Pravidla pro odměňování zaměstnanců Dopravního podniku hl. m.

Dohoda o provázání ekonomické náročnosti dodatku č. 4 Mzdového předpisu Pravidla pro odměňování zaměstnanců Dopravního podniku hl. m. Dohoda o provázání ekonomické náročnosti dodatku č. 4 Mzdového předpisu Pravidla pro odměňování zaměstnanců Dopravního podniku hl. m. Prahy, akciová společnost jako Přílohy KS (2010-2012), ve znění všech

Více

Z A S T U P I T E L S T V O O B C E K L O B U K Y. Z Á P I S č. 41. Zdeněk LISEC Radoslava MADZAROVÁ. Martin PINC Vladimír PROCHÁZKA Štěpán TOMEC

Z A S T U P I T E L S T V O O B C E K L O B U K Y. Z Á P I S č. 41. Zdeněk LISEC Radoslava MADZAROVÁ. Martin PINC Vladimír PROCHÁZKA Štěpán TOMEC Z Á P I S č. 41 ZE ZASEDÁNÍ ZASTUPITELSTVA OBCE KLOBUKY konaného dne 21. března 2018 v 18,30 hodin v zasedací místnosti obecního úřadu PŘÍTOMNI: pan/paní Václav HENZL Pavel KLOBUCKÝ Jana KUBELKOVÁ Zdeněk

Více

Zápis z jednání Rady městyse Častolovice

Zápis z jednání Rady městyse Častolovice Zápis z jednání Rady městyse Častolovice Číslo jednací RM-52-2016 Termín jednání 29. září 2016 Začátek jednání 15:00 Přítomni Ing. Zdeněk Praus Bc. Miloš Tichý Antonín Podzimek Mgr. Alena Zvěřinová Miloslav

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Konečná & Šafář. Právní aspekty zahájení podnikání v Rumunsku a aktuální legislativní změny v oblasti pracovněprávní a daňové

Konečná & Šafář. Právní aspekty zahájení podnikání v Rumunsku a aktuální legislativní změny v oblasti pracovněprávní a daňové Konečná & Šafář Právní aspekty zahájení podnikání v Rumunsku a aktuální legislativní změny v oblasti pracovněprávní a daňové Zahájení podnikání - právní rámec zákon č. 31/1990, o obchodních společnostech

Více