Hodnocení dopadů regulace ( malá RIA)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Hodnocení dopadů regulace ( malá RIA)"

Transkript

1 1. Důvod předložení 1.1. Název Hodnocení dopadů regulace ( malá RIA) Novela vyhlášky č. 426/2005 Sb., o podrobnostech udělování licencí pro podnikání v energetických odvětvích Identifikace problémů Novela zákona č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický zákon), schválená Senátem Parlamentu ČR pozměnila ustanovení týkající se podmínek udělování licencí. Tato oblast je upravena vyhláškou Energetického regulačního úřadu č. 426/2005 Sb., o podrobnostech udělování licencí pro podnikání v energetických odvětvích, ve znění vyhlášky č. 363/2007 Sb. Výše uvedená novela v ustanovení 98a odst. 2 písm. a) zmocňuje Energetický regulační úřad k vydání vyhlášky, kterou se stanoví způsoby prokazování finančních a technických předpokladů a odborné pro jednotlivé druhy licencí, způsoby určení vymezeného území a provozovny, prokázání vlastnického nebo užívacího práva k užívání energetického zařízení, náležitosti prohlášení odpovědného zástupce, a vzory žádostí k udělení, změně a zrušení licence. Novela energetického zákona upravuje nyní platnou úpravu tak, že se zcela vypouští ustanovení 5 odst. 7 a 8 energetického zákona, které upravuje finanční předpoklady, které se prokazují v řízení o udělení licence. V rámci výše citovaného zákonného zmocnění k vydání prováděcího předpisu, Energetický regulační úřad stanoví mimo jiné způsoby prokazování finančních předpokladů. Proto je třeba zvážit, zda oblast finančních předpokladů vyžaduje novelizaci prováděcího předpisu alespoň v této části. Závažnost této úpravy je dána i tím, že pokud tyto předpoklady jako podmínku pro udělení licence přestane splňovat její držitel, je licence zrušena podle 10 odst. 2 písm. a) energetického zákona. S odkazem na výše uvedené oznamujeme zahájení procesu RIA, v jehož průběhu bude zvažována potřebnost vyhlášky a budou posouzeny různé varianty řešení této situace. Vyhodnocení tohoto procesu je povinnou součástí případného návrhu na změnu výše uvedené vyhlášky. Vzhledem k tomu, že navržená změna energetického zákona stanoví poměrně krátkou lhůtu mezi vyhlášením zákona a jeho účinností, budou termíny v procesu RIA stanoveny s ohledem na délku této lhůty. Cílem určení způsobu prokazování finanční je zajištění stabilního a bezproblémového provozování licencované činnosti držitelem licence, bez abnormálních výkyvů a problémů, které by mohly nastat z důvodu nesolventnosti subjektu.

2 2. Návrh variant řešení 2.1. Návrh možných řešení Varianta 1: Nulová varianta Pokud zvažujeme tzv. nulovou variantu, při jejímž uplatnění by nedošlo ke změně platné vyhlášky, domníváme se, že tato varianta neodpovídá situaci, kdy zákonné zmocnění k vydání prováděcího předpisu ( 98a odst. 2 písm. a) novely zákona) již nezahrnuje úpravu členění licencí do číslovaných skupin provedenou v 2 dosavadní vyhlášky. Domníváme se, že zrušení požadavku na prokazování finančních předpokladů v procesu udělení licence pro síťová odvětví, a částečně i pro obchod s elektřinou nebo plynem, může negativně ovlivnit jistotu spotřebitelů a veřejný zájem na spolehlivosti a bezpečnosti dodávek energií a také omezí možnosti zásahů regulátora v případě ohrožení této spolehlivosti. Varianta 2: Změna členění licencí podle skupin Mimo zrušení ustanovení upravující členění licencí do číslovaných skupin, převede úpravu způsobu prokazování finanční pro žadatele o licenci v dosavadním rozsahu (stanovené v 5 odst. 7 a 8 současné platné úpravy energetického zákona) do textu vyhlášky. Varianta 3: Změna členění licencí podle skupin a úprava prokazování finanční Úprava způsobu prokazování finanční je přenesena ze zákona do prováděcího předpisu, avšak požadavek je v plné míře uplatněn pouze na síťová a významná odvětví (přenos a distribuce elektřiny, přeprava a distribuce plynu, uskladňování plynu, výrobu elektřiny ve výrobnách s vyšším instalovaným výkonem a na výrobu a rozvod tepelné energie, tedy na odvětví, která jsou vykonávána ve veřejném zájmu podle ustanovení 3 odst. 2 energetického zákona. Tentýž rozsah navrhujeme pro výrobu elektřiny, avšak jen pro výrobny elektřiny (provozovny) nad 1 MW instalovaného výkonu provozovny a v přiměřeně vymezeném rozsahu. Dále navrhujeme ponechání možnosti prokazovat finanční předpoklady prohlášením pro rozsah výroby elektřiny ve výrobně od instalovaného výkonu nad 200 kw do 1 MW včetně Dotčené subjekty Úřad stanovuje rovnocenné podmínky všem subjektům, kteří hodlají vstoupit do podnikání v energetických odvětvích nebo již v těchto odvětvích podnikají, avšak činí tak rozdílně pro jednotlivá odvětví. Důvodem je hodnocení závažnosti dopadů při neplnění stanovených podmínek a následky ukončení výkonu licencované činnosti z důvodů neplnění podmínek či předpokladů vyžadovaných energetickým zákonem. Případná změna způsobu prokazování finanční se bude týkat žadatelů o udělení licencí na přenos a distribuci elektřiny, přepravu, uskladňování a distribuci plynu, výrobu a rozvod tepelné energie a pro výrobu elektřiny o celkovém instalovaného výkonu vyšším než 1 MW, a rovněž se bude vztahovat i na podávání žádosti o změnu rozhodnutí o udělení licence, je-li podle zákona prokazovat.

3 3. Vyhodnocení nákladů a přínosů 3.1. Výhody jednotlivých variant Varianta 1: Nulová varianta - bez novelizace vyhlášky, tj. bez nároků na čas potřebný k seznámení se s novým právním předpisem a jeho interpretací, výrazné usnadnění při vstupu do podnikání bez prokazování plnění finančních předpokladů ve všech energetických odvětvích. Varianta 2: Převedení požadavků na způsob prokazování finančních předpokladů do novelizované vyhlášky a zrušení členění licencí podle skupin - držitelů licence ani žadatelů o licenci se tato varianta nijak nedotkne, zůstane zachovaná úroveň požadavků na prokazování finanční, - jde pouze o formální ukončení členění licencí podle skupin. Varianta 3: Převedení požadavků na způsob prokazování finančních předpokladů do novelizované vyhlášky, avšak v míře odlišné v závislosti na konkrétním energetickém odvětví, přičemž náročnější podmínky se stanovují pro činnosti vykonávané ve veřejném zájmu, odstranění tvrdosti zákona při úpravě prokazování technické a zrušení členění licencí podle skupin - je navržena možnost připuštění i jiného hodnověrného důkazu technické energetických zařízení o nižších instalovaných výkonech, než umožňuje dosavadní znění vyhlášky, - dojde k odstranění přílišné tvrdosti právního předpisu, která by v některých případech mohla vést až ke znemožnění využití energetického zařízení pro podnikání nebo k takovým nákladům vynaloženým ke splnění podmínek, které mohou být neúměrné vzhledem k budoucím výnosům Nevýhody jednotlivých variant Varianta 1: Nulová varianta - uplatněním této varianty (beze vyhlášky) by došlo k omezení požadavku na rozsah prokazování finančních předpokladů žadatelů o licence i pro taková energetická odvětví, která jsou provozována ve veřejném zájmu, a kde přerušení činnosti z finančních důvodů znamená ohrožení bezpečnosti a plynulosti dodávek energií jejich odběratelům či vytváří atmosféru nejistoty spolehlivosti těchto dodávek, - vyhláška by nadále dělila licence do skupin bez náležitého zákonného zmocnění. Varianta 2: Změna členění licencí podle skupin - neúměrné požadavky na žadatele o licenci pro energetická odvětví, kde přerušení či ukončení činnosti nemá závažné dopady a neohrožuje zájem bezpečnosti a spolehlivosti dodávek energií.

4 Varianta 3: Změna členění licencí podle skupin a úprava prokazování finanční - úprava ve smyslu této varianty je možná pouze s novelizací zákona č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (dále jen energetický zákon), - vzhledem k záměru ERÚ usnadnit administrativní požadavky pro vstup do podnikání v některých energetických odvětvích zejména malým podnikatelům, se sjednotí způsob prokazování finančních předpokladů pro podnikatele s provozovnami pro výrobu elektřiny do celkového instalovaného výkonu do 1 MW, na úroveň současných požadavků na žadatele o licenci s provozovnami do celkového instalovaného výkonu 200 kw Konzultace V souladu s principy transparentního, otevřeného a rovného přístupu při zpracovávání žádostí o udělení či licencí, a s cílem zajistit přiměřenost zájmu na spolehlivosti a bezpečnosti dodávek energií, ale také na stanovení podmínek ke vstupu do podnikání, a tím požadavků kladených na žadatele o licence, předkládá ERÚ své návrhy k veřejné diskuzi, do které se mohou prostřednictvím internetových stránek ERÚ ( zapojit zájemci o tuto problematiku. Zaslané připomínky či náměty ERÚ vyhodnotí a zváží zapracování přijatých podnětů. ERÚ nebude v průběhu procesu RIA odpovídat jednotlivě na každý zaslaný podnět, ale k datu 8. června 2009 zveřejní na svých internetových stránkách přehled zaslaných připomínek. Způsob vypořádání připomínek, tedy jejich zamítnutí či úplné nebo částečné zapracování pak zveřejní současně s aktualizovaným návrhem vyhlášky o udělování licencí dne 25. června ERÚ také zváží případnou nutnost osobního projednání zaslaných připomínek. ERÚ si vyhrazuje právo upravit termíny následující po zaslání připomínek, např. z důvodu velkého množství podnětů. 4. Návrh řešení 4.1. Závěrečné shrnutí PŘÍNOSY Odstranění přílišné tvrdosti právního předpisu Výhody pro výrobce s malým instalovaným výkonem Zjednodušení administrativní činnosti žadatelů o licenci Větší možnost kontroly ze strany ERÚ Varianta 1 Varianta 2 Varianta 3 NEVÝHODY Tzv. riziko ze Ovlivnění jistoty konečných spotřebitelů Ovlivnění spolehlivosti a bezpečnosti dodávek média Omezení možnosti zásahů regulátora Varianta 1 Varianta 2 Varianta 3

5 Za nejvhodnější lze podle našeho názoru považovat variantu 3 úpravu prokazování finanční v závislosti na energetickém odvětví, drobnou úpravu v prokazování technické, která minimalizují opětovné prokazování technické již provozovaných energetických zařízení s malými instalovanými výkony. Zrušení členění licencí podle skupin je nutné uskutečnit z důvodu novelizace Energetického zákona. Na základě vyhodnocení výhod a nevýhod jednotlivých variant, a s přihlédnutím k její proveditelnosti doporučujeme realizovat variantu Náklady I hodinové náklady na zdroje E hodinové náklady na externí zdroje Q počet hodin (jednorázový úkon) P cena za hodinu v Kč Možné varianty řešení Cílová skupina Mzdový tarif (Kč/hod) interní externí Počet hodin inte rní exte rní Počet výkonů za rok P Q P*Q 1. varianta "0" 2. varianta, zrušení členění licencí, ponechání stávajícího způsobu prokazování finanční 3. varianta,,zrušení členění licencí, změna stávajícího způsobu prokazování finanční podnikatelé dle energetické ho zákona podnikatelé dle energetické ho zákona podnikatelé dle energetické ho zákona 150, , , ,00 3, , ,00 1,5 2,2 jednorázově při žádosti o udělení či licence jednorázově při žádosti o udělení či licence jednorázově při žádosti o udělení či licence 5 600, , , , , , Implementace a vynucování Samotná implementace prováděcího předpisu do správní praxe by neměla přinést jakékoliv problémy či těžkosti, jedná se o mírné snížení požadavků na žadatele o licence v určitých energetických odvětvích.

6 Náklady na implementaci jakékoli uvažované varianty jsou zanedbatelné. Implementace nepředpokládá žádné dodatečné nároky na rozpočet ERÚ, ani na ostatní veřejné rozpočty Přezkum účinnosti Během prvního roku po případné novelizaci Vyhlášky o podrobnostech udělování licencí pro podnikání v energetických odvětvích budou zaměstnanci ERÚ provádět přezkum účinnosti nové legislativy. Za spolupráce s dotčenými subjekty bude vyhodnoceno, zda úprava způsobu prokazování finanční negativně neovlivnila bezpečnost a spolehlivost dodávek energií a zda prováděcí předpis vyhovuje v běžné v praxi Kontakty Závěrečnou zprávu RIA bude zpracovávat a kontaktní osobou pro případné připomínky a dotazy bude: Bc. Luděk Pražák, ředitel odboru licencí útvar: Odbor licencí ERÚ telefon: ludek.prazak@eru.cz

Závěrečná zpráva o hodnocení dopadů regulace

Závěrečná zpráva o hodnocení dopadů regulace IV. Závěrečná zpráva o hodnocení dopadů regulace 1. Důvod předložení a cíle 1.1 Název Vyhláška, kterou se mění vyhláška č. 8/2016 Sb., o podrobnostech udělování licencí pro podnikání v energetických odvětvích.

Více

1. Základní identifikační údaje. 2. Cíl návrhu vyhlášky

1. Základní identifikační údaje. 2. Cíl návrhu vyhlášky Závěrečná zpráva z hodnocení dopadů regulace - RIA SHRNUTÍ ZÁVĚREČNÉ zprávy RIA IV. 1. Základní identifikační údaje Název návrhu: Vyhláška, kterou se mění vyhláška č. 262/2015 Sb., o regulačním výkaznictví

Více

Představení ERÚ a jeho činnost při uplatňování regulace v sektoru elektroenergetiky

Představení ERÚ a jeho činnost při uplatňování regulace v sektoru elektroenergetiky Představení ERÚ a jeho činnost při uplatňování regulace v sektoru elektroenergetiky Obsah prezentace Charakteristika ERÚ Působnost ERÚ Vyhlášky ERÚ 2 Základní charakteristika Ústřední orgán státní správy

Více

Návrh vyhlášky o regulačním výkaznictví

Návrh vyhlášky o regulačním výkaznictví Energetický regulační úřad II. DŮVODOVÁ ZPRÁVA Obecná část Návrh vyhlášky o regulačním výkaznictví Zhodnocení souladu navrhované právní úpravy se zákonem, k jehož provedení je vyhláška navržena, a předpisy

Více

- 1 - ODŮVODNĚNÍ. OBECNÁ ČÁST A) Závěrečná zpráva o hodnocení dopadů regulace podle obecných zásad - RIA 1. Důvod předložení

- 1 - ODŮVODNĚNÍ. OBECNÁ ČÁST A) Závěrečná zpráva o hodnocení dopadů regulace podle obecných zásad - RIA 1. Důvod předložení - 1 - ODŮVODNĚNÍ OBECNÁ ČÁST A) Závěrečná zpráva o hodnocení dopadů regulace podle obecných zásad - RIA 1. Důvod předložení 1.1. Název: Návrh vyhlášky o zdravotnické dokumentaci Návrh vyhlášky o zdravotnické

Více

Odbor licencí. I s těmito dotazy Vám pomůže seznam změn v legislativě k , vybraný pro oblast licencí, se kterým se právě setkáváte

Odbor licencí. I s těmito dotazy Vám pomůže seznam změn v legislativě k , vybraný pro oblast licencí, se kterým se právě setkáváte Odbor licencí Dislokované pracoviště Ostrava Provozní 5491/1 722 00 Ostrava-Třebovice tel.: 595 590 888 Musím mít licenci, když vlastním pouze jednu fotovoltaickou elektrárnu o výkonu do 10 kw? Musím žádat

Více

Novela Energetického zákona

Novela Energetického zákona Novela Energetického zákona Hlavní změny EZ pohled ERÚ Seminář AEM Praha 13.5.2009 Josef Fiřt předseda Energetického regulačního úřadu I. Cíle připravované novely EZ II. Hlavní změny v novele EZ a dopady

Více

Novela energetického zákona

Novela energetického zákona Novela energetického zákona Teplárenské dny 2009 Ing. Pokorný odbor elektroenergetiky, Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR OBSAH 1. Proč se mění energetický zákon 2. Novela EZ z pohledu teplárenství 1 2

Více

ODŮVODNĚNÍ I. OBECNÁ ČÁST. Závěrečná zpráva z hodnocení dopadů regulace (RIA)

ODŮVODNĚNÍ I. OBECNÁ ČÁST. Závěrečná zpráva z hodnocení dopadů regulace (RIA) ODŮVODNĚNÍ vyhlášky č. 31/2014 Sb., kterou se mění vyhláška č. 141/2011 Sb., o výkonu činnosti platebních institucí, institucí elektronických peněz, poskytovatelů platebních služeb malého rozsahu a vydavatelů

Více

Představení ERÚ a jeho činnost při uplatňování regulace v sektoru elektroenergetiky. Martin Kašák Energetický regulační úřad

Představení ERÚ a jeho činnost při uplatňování regulace v sektoru elektroenergetiky. Martin Kašák Energetický regulační úřad Představení ERÚ a jeho činnost při uplatňování regulace v sektoru elektroenergetiky Martin Kašák Energetický regulační úřad 30. 9. 2003 Obsah prezentace Charakteristika ERÚ Vyhlášky ERÚ Koncepce regulace

Více

Zákony pro lidi - Monitor změn (zdroj: https://apps.odok.cz/attachment/-/down/1lbsakal49ow)

Zákony pro lidi - Monitor změn (zdroj: https://apps.odok.cz/attachment/-/down/1lbsakal49ow) ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z HODNOCENÍ DOPADŮ REGULACE SHRNUTÍ ZÁVĚREČNÉ ZPRÁVY RIA 1. Základní identifikační údaje Název návrhu: Návrh nařízení vlády o stanovení podrobností souvisejících s vydáním povolení k dlouhodobému

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z HODNOCENÍ DOPADŮ REGULACE

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z HODNOCENÍ DOPADŮ REGULACE IV. ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z HODNOCENÍ DOPADŮ REGULACE SHRNUTÍ ZÁVĚREČNÉ ZPRÁVY RIA 1. Název návrhu právního předpisu: návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 5/2014 Sb., o způsobu, termínech a rozsahu údajů

Více

O d ů v o d n ě n í. a) Závěrečná zpráva z hodnocení dopadů regulace podle obecných zásad

O d ů v o d n ě n í. a) Závěrečná zpráva z hodnocení dopadů regulace podle obecných zásad O d ů v o d n ě n í 1. OBECNÁ ČÁST a) Závěrečná zpráva z hodnocení dopadů regulace podle obecných zásad I. Důvod předložení, základní obsah 1. Název Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 383/2001

Více

o evidenci krytí hypotečních zástavních listů a informačních povinnostech emitenta hypotečních zástavních listů

o evidenci krytí hypotečních zástavních listů a informačních povinnostech emitenta hypotečních zástavních listů ODŮVODNĚNÍ VYHLÁŠKY ze dne o evidenci krytí hypotečních zástavních listů a informačních povinnostech emitenta hypotečních zástavních listů I. OBECNÁ ČÁST Závěrečná zpráva z hodnocení dopadů regulace (RIA)

Více

Novela energetického zákona

Novela energetického zákona Novela energetického zákona seminář HV PSP Tomáš Hüner Ministerstvo průmyslu a obchodu Praha, 18. listopad 2008 Ministerstvo průmyslu a obchodu 2008 1 Novela energetického zákona Proč měníme energetický

Více

426/2005 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 11. října 2005. o podrobnostech udělování licencí pro podnikání v energetických odvětvích. Změna: 363/2007 Sb.

426/2005 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 11. října 2005. o podrobnostech udělování licencí pro podnikání v energetických odvětvích. Změna: 363/2007 Sb. 426/2005 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 11. října 2005 o podrobnostech udělování licencí pro podnikání v energetických odvětvích Změna: 363/2007 Sb. Energetický regulační úřad (dále jen "Úřad") stanoví podle 98 odst.

Více

REGISTR PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ OBLAST: ENERGETIKA

REGISTR PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ OBLAST: ENERGETIKA List/listů: 1/15 Aktualizováno k zákonu 239/2013 Sb. Typ právního předpisu Číslo předpisu Název právního předpisu Zákon 406/2000 Zákon o hospodaření energií Změny právního předpisu 359/2003 694/2004 180/2005

Více

9. Zhodnocení dopadů na bezpečnost nebo obranu státu Navrhovaná právní úprava nemá žádný dopad na bezpečnost nebo obranu státu.

9. Zhodnocení dopadů na bezpečnost nebo obranu státu Navrhovaná právní úprava nemá žádný dopad na bezpečnost nebo obranu státu. ODŮVODNĚNÍ vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 233/2009 Sb. o žádostech, schvalování osob a způsobu prokazování odborné způsobilosti, důvěryhodnosti a zkušenosti osob, ve znění pozdějších předpisů A.

Více

2. vyjádřením banky, u níž má žadatel veden účet, o schopnosti žadatele plnit své finanční závazky a o pohybech na účtu za posledních

2. vyjádřením banky, u níž má žadatel veden účet, o schopnosti žadatele plnit své finanční závazky a o pohybech na účtu za posledních Strana 26 Sbírka zákonů č. 8 / 2016 8 VYHLÁŠKA ze dne 11. ledna 2016 o podrobnostech udělování licencí pro podnikání v energetických odvětvích Energetický regulační úřad stanoví podle 98a odst. 2 písm.

Více

Jednotlivé paragrafy zákona jsou rozpracovány v příslušných vyhláškách, které vstupují v platnost - předpoklad v měsíci dubnu 2013.

Jednotlivé paragrafy zákona jsou rozpracovány v příslušných vyhláškách, které vstupují v platnost - předpoklad v měsíci dubnu 2013. Zákon 318 ze dne 19. července 2012, kterým se mění zákon číslo 406/2000 Sb., o hospodaření energií ve znění pozdějších předpisů a jeho dopady na majitele nemovitostí, výrobce a provozovatele energetických

Více

ODŮVODNĚNÍ A. OBECNÁ ČÁST. a) Závěrečná zpráva z hodnocení dopadů regulace (malá RIA)

ODŮVODNĚNÍ A. OBECNÁ ČÁST. a) Závěrečná zpráva z hodnocení dopadů regulace (malá RIA) ODŮVODNĚNÍ Vyhlášky č. 58/2012 Sb., kterou se mění vyhláška č. 233/2009 Sb., o žádostech, schvalování osob a způsobu prokazování odborné způsobilosti, důvěryhodnosti a zkušenosti osob a o minimální výši

Více

Vyhláška o podrobnostech udělování licencí pro podnikání v energetických odvětvích

Vyhláška o podrobnostech udělování licencí pro podnikání v energetických odvětvích SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY Vyhláška o podrobnostech udělování licencí pro podnikání v energetických odvětvích Citace: 426/2005 Sb. Částka: 146/2005 Sb. Na straně (od-do): 7915-7949 Rozeslána dne:

Více

REGISTR PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ OBLAST: ENERGETIKA

REGISTR PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ OBLAST: ENERGETIKA Aktualizováno k zákonu 376/2012 Sb. Typ právního předpisu Číslo předpisu Zákon 406/2000 Název právního předpisu Zákon o hospodaření energií Změny právního předpisu 359/2003 694/2004 180/2005 177/2006 406/2006

Více

Důvodová zpráva. I. Obecná část. 1.1 Zhodnocení platného právního stavu

Důvodová zpráva. I. Obecná část. 1.1 Zhodnocení platného právního stavu Důvodová zpráva I. Obecná část 1.1 Zhodnocení platného právního stavu Zákon č. 67/2013 Sb., kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů a nebytových prostorů

Více

Obecná část. Zhodnocení platného právního stavu

Obecná část. Zhodnocení platného právního stavu Odůvodnění k návrhu vyhlášky, kterou se stanoví technicko-ekonomické parametry obnovitelných zdrojů pro výrobu elektřiny a doba životnosti výroben elektřiny z podporovaných zdrojů Obecná část Zhodnocení

Více

Jednotlivé paragrafy zákona jsou rozpracovány v příslušných vyhláškách, které vstupují v platnost, předpoklad k 1. 4. 2013

Jednotlivé paragrafy zákona jsou rozpracovány v příslušných vyhláškách, které vstupují v platnost, předpoklad k 1. 4. 2013 Zákon 318 ze dne 19. července 2012, kterým se mění zákon číslo 406/2000 Sb., o hospodaření energií ve znění pozdějších předpisů a jeho dopady na majitele nemovitostí, výrobce a provozovatele energetických

Více

O d ů v o d n ě n í. Obecná část. A/ Závěrečná zpráva z hodnocení dopadů regulace podle obecných zásad malá RIA

O d ů v o d n ě n í. Obecná část. A/ Závěrečná zpráva z hodnocení dopadů regulace podle obecných zásad malá RIA O d ů v o d n ě n í Obecná část A/ Závěrečná zpráva z hodnocení dopadů regulace podle obecných zásad malá RIA 1. Důvod předložení 1.1. Název Návrh vyhlášky, kterou se stanoví hygienické požadavky na koupaliště,

Více

ASPI - stav k 2.4.2003 do částky 37/2003 Sb. a 18/2003 Sb.m.s. - Obsah a text 458/2000 Sb. - poslední stav textu nabývá účinnost až od 1. 1.

ASPI - stav k 2.4.2003 do částky 37/2003 Sb. a 18/2003 Sb.m.s. - Obsah a text 458/2000 Sb. - poslední stav textu nabývá účinnost až od 1. 1. ASPI - stav k 2.4.2003 do částky 37/2003 Sb. a 18/2003 Sb.m.s. - Obsah a text 458/2000 Sb. - poslední stav textu nabývá účinnost až od 1. 1.2004 458/2000 Sb. ZÁKON ze dne 28. listopadu 2000 o podmínkách

Více

Vážená paní, Na základě informace odboru licenci našeho úřadu Vám sdělujeme:

Vážená paní, Na základě informace odboru licenci našeho úřadu Vám sdělujeme: Vážená paní, Energetický regulační úřad obdržel dne 20. února 2015 Vaši žádost o informace podle zákona Č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů., informace za společnosti

Více

Zákony pro lidi - Monitor změn ( IV. ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z HODNOCENÍ DOPADŮ REGULACE

Zákony pro lidi - Monitor změn (  IV. ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z HODNOCENÍ DOPADŮ REGULACE 1. Důvod předložení a cíle IV. ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z HODNOCENÍ DOPADŮ REGULACE Novelizace vyhlášky má za cíl promítnout nutné změny vyplývající ze zákona č. 101/2017 Sb., kterým se mění zákon č. 561/2004

Více

Vyhláška č. 8/2016 Sb.

Vyhláška č. 8/2016 Sb. Vyhláška č. 8/2016 Sb. Vyhláška o podrobnostech udělování licencí pro podnikání v energetických odvětvích https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2016-8 Částka 3/2016 Platnost od 19.01.2016 Účinnost od 01.02.2016

Více

ODŮVODNĚNÍ. k návrhu vyhlášky, kterou se stanoví Katalog odpadů a postup pro zařazování odpadu podle Katalogu odpadů (Katalog odpadů)

ODŮVODNĚNÍ. k návrhu vyhlášky, kterou se stanoví Katalog odpadů a postup pro zařazování odpadu podle Katalogu odpadů (Katalog odpadů) ODŮVODNĚNÍ k návrhu vyhlášky, kterou se stanoví Katalog odpadů a postup pro zařazování odpadu podle Katalogu odpadů (Katalog odpadů) 2015 III. ODŮVODNĚNÍ I. OBECNÁ ČÁST A Vysvětlení nezbytnosti právní

Více

Zákony pro lidi - Monitor změn (zdroj: https://apps.odok.cz/attachment/-/down/1ornar4bw98o) ODŮVODNĚNÍ

Zákony pro lidi - Monitor změn (zdroj: https://apps.odok.cz/attachment/-/down/1ornar4bw98o) ODŮVODNĚNÍ III. ODŮVODNĚNÍ I. OBECNÁ ČÁST 1. Vysvětlení nezbytnosti navrhované právní úpravy, odůvodnění jejích hlavních principů V návaznosti na novelu zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí

Více

Ročník 2005 SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY PROFIL PŘEDPISU:

Ročník 2005 SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY PROFIL PŘEDPISU: Ročník 2005 SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY PROFIL PŘEDPISU: Titul předpisu: Vyhláška o podrobnostech udělování licencí pro podnikání v energetických odvětvích Citace: 426/2005 Sb. Částka: 146/2005 Sb.

Více

280/2007 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 24. října 2007

280/2007 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 24. října 2007 280/2007 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 24. října 2007 o provedení ustanovení energetického zákona o Energetickém regulačním fondu a povinnosti nad rámec licence Energetický regulační úřad (dále jen "Úřad") stanoví

Více

K části I. výroku. K části II. výroku

K části I. výroku. K části II. výroku K části I. výroku Správní orgán v souladu s 51 Zákona, kterým je do právního řádu České republiky transponováno ustanovení čl. 9 až 13 Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2002/19/ES o přístupu k sítím

Více

Novely vyhlášek ERÚ. Ing. René Neděla Energetický regulační úřad

Novely vyhlášek ERÚ. Ing. René Neděla Energetický regulační úřad Novely vyhlášek ERÚ Ing. René Neděla Energetický regulační úřad XXVI. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ 19. - 21. ledna 2016 Novely vyhlášek ERÚ 1. Novelizace vyhlášky č. 59/2012 Sb., o regulačním výkaznictví 2. Návrh

Více

ODŮVODNĚNÍ. 1.2 Identifikace problému, cílů, kterých má být dosaženo, rizik spojených s nečinností

ODŮVODNĚNÍ. 1.2 Identifikace problému, cílů, kterých má být dosaženo, rizik spojených s nečinností ODŮVODNĚNÍ vyhlášky o náležitostech a způsobu vedení deníku obchodníka s cennými papíry a náležitostech a způsobu vedení evidence investičního zprostředkovatele A. OBECNÁ ČÁST a) Závěrečná zpráva z hodnocení

Více

Odůvodnění. Obecná část

Odůvodnění. Obecná část IV. Odůvodnění Obecná část 1.1 Název Návrh nařízení vlády, kterým se mění nařízení vlády č. 64/2009 Sb., o stanovení druhů prací, které agentura práce nemůže formou dočasného přidělení k výkonu práce u

Více

ZÁKON. ze dne ,

ZÁKON. ze dne , N á v r h ZÁKON ze dne.. 2015, kterým se mění zákon č. 154/2000 Sb., o šlechtění, plemenitbě a evidenci hospodářských zvířat a o změně některých souvisejících zákonů (plemenářský zákon), ve znění pozdějších

Více

Postavení ERÚ v navrhované novele EZ

Postavení ERÚ v navrhované novele EZ Seminář HV PSP ČR Postavení ERÚ v navrhované novele EZ Josef Fiřt Energetický regulační úřad Rozhodovací pravomoci ERÚ v oblasti rozhodování sporů soukromoprávního charakteru 17 odst. 5 vedle stávající

Více

rozhodnutí č. REM/5/ :

rozhodnutí č. REM/5/ : Rada Českého telekomunikačního úřadu jako příslušný správní orgán podle 107 odst. 8 písm. b) bodu 5 zákona č. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích a o změně některých souvisejících zákonů (zákon

Více

Vyhláška o náležitostech a členění regulačních výkazů včetně jejich vzorů a pravidlech pro sestavování regulačních výkazů

Vyhláška o náležitostech a členění regulačních výkazů včetně jejich vzorů a pravidlech pro sestavování regulačních výkazů SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY Vyhláška o náležitostech a členění regulačních výkazů včetně jejich vzorů a pravidlech pro sestavování regulačních výkazů Citace: 404/2005 Sb. Částka: 139/2005 Sb. Na straně

Více

Novela zákona 406/2000 sb. o hospodaření energií

Novela zákona 406/2000 sb. o hospodaření energií Novela zákona 406/2000 sb. o hospodaření energií (Účinnost zákona: 1. ledna 2013) Snižování energetické náročnosti budov ( 7 zákona) (1) V případě výstavby nové budovy je stavebník povinen plnit požadavky

Více

Vybraná legislativa ČR

Vybraná legislativa ČR Vybraná legislativa ČR ZÁKONY č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích (energetický zákon). Novely: č. 151/2002 Sb., č. 262/2002 Sb., č. 309/2002 Sb.,

Více

REGISTR PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ OBLAST: ENERGETIKA

REGISTR PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ OBLAST: ENERGETIKA List/listů: 1/9 Typ právního předpisu Zákon 406/2000 Zákon 458/2000 Vyhláška 150/2001 Změny Číslo předpisu Název právního předpisu právního předpisu Zákon o hospodaření energií Zákon o podmínkách podnikání

Více

OBSAH. Přehled ustanovení zpracovaných jednotlivými autory... XI Seznam zkratek... XX Seznam předpisů citovaných v komentáři... XXX Předmluva...

OBSAH. Přehled ustanovení zpracovaných jednotlivými autory... XI Seznam zkratek... XX Seznam předpisů citovaných v komentáři... XXX Předmluva... OBSAH Přehled ustanovení zpracovaných jednotlivými autory................. XI Seznam zkratek................................................ XX Seznam předpisů citovaných v komentáři..........................

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z HODNOCENÍ DOPADŮ REGULACE

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z HODNOCENÍ DOPADŮ REGULACE IV. ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z HODNOCENÍ DOPADŮ REGULACE k návrhu vyhlášky o postupu pro určování znečištění odpadních vod, provádění odečtů množství znečištění a měření objemu vypouštěných odpadních vod do vod

Více

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY. Ročník 2007 PROFIL PŘEDPISU:

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY. Ročník 2007 PROFIL PŘEDPISU: Ročník 2007 SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY PROFIL PŘEDPISU: Titul předpisu: Vyhláška o způsobu regulace cen v energetických odvětvích a postupech pro regulaci cen Citace: 150/2007 Sb. Částka: 54/2007

Více

Jakým způsobem se ČR vypořádá s notifikací. Ing. Jan Habart, Ph.D. Předseda CZ Biom, z. s.

Jakým způsobem se ČR vypořádá s notifikací. Ing. Jan Habart, Ph.D. Předseda CZ Biom, z. s. Jakým způsobem se ČR vypořádá s notifikací Ing. Jan Habart, Ph.D. Předseda CZ Biom, z. s. Jednání o TEP Proběhlo jednání o výši technickoekonomických parametrů OZE ERÚ na základě šetření a diskuze usoudil,

Více

ODŮVODNĚNÍ A. OBECNÁ ČÁST. a) Závěrečná zpráva z hodnocení dopadů regulace (malá RIA)

ODŮVODNĚNÍ A. OBECNÁ ČÁST. a) Závěrečná zpráva z hodnocení dopadů regulace (malá RIA) ODŮVODNĚNÍ vyhlášky č. /2012 Sb., kterou se mění vyhláška č. 233/2009 Sb., o žádostech, schvalování osob a způsobu prokazování odborné způsobilosti, důvěryhodnosti a zkušenosti osob a o minimální výši

Více

Novely energetické legislativy

Novely energetické legislativy Novely energetické legislativy Ing. Jan Pokorný Obsah Směrnice EU a Novela energetického zákona Návrh zákona o podporovaných zdrojích energie Pravidelná kontrola kotlů Vyhláška č.276/2007 Sb. Shrnutí a

Více

Koordinace krizových stavů v síťových odvětvích

Koordinace krizových stavů v síťových odvětvích LEGISLATIVA PRO STAVY NOUZE Koordinace krizových stavů v síťových odvětvích 1 Legislativa pro stavy nouze Poruchy v síťových systémech se šíří rychle a jejich důsledky jsou citelné pro všechny Speciální

Více

Zákony pro lidi - Monitor změn (zdroj: https://apps.odok.cz/attachment/-/down/1ornaqpby2ss)

Zákony pro lidi - Monitor změn (zdroj: https://apps.odok.cz/attachment/-/down/1ornaqpby2ss) IV. O d ů v o d n ě n í Hodnocení dopadů regulace podle Obecných zásad pro hodnocení dopadů regulace schválených usnesením vlády není k návrhu tohoto nařízení zpracováno, neboť předseda Legislativní rady

Více

Vybraná legislativa ČR

Vybraná legislativa ČR Vybraná legislativa ČR ZÁKONY č. 505/1990 Sb., o metrologii a související předpisy Novely: č. 119/2000 Sb., č. 13/2002 Sb., č. 137/2002 Sb., č. 226/2003 Sb., č. 444/2005 Sb., č. 230/2006 Sb., č. 481/2008

Více

Odůvodnění Obecná část Zhodnocení platného právního stavu Odůvodnění navrhované právní úpravy

Odůvodnění Obecná část Zhodnocení platného právního stavu Odůvodnění navrhované právní úpravy Odůvodnění Obecná část Zhodnocení platného právního stavu Na základě zákona č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z HODNOCENÍ DOPADŮ REGULACE

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z HODNOCENÍ DOPADŮ REGULACE IV. ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z HODNOCENÍ DOPADŮ REGULACE 1. Důvod předložení a cíle 1.1 Název Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 99/2012 Sb., o požadavcích na minimální personální zabezpečení zdravotních

Více

Zákony pro lidi - Monitor změn (https://apps.odok.cz/attachment/-/down/korna6lbam9q) ODŮVODNĚNÍ

Zákony pro lidi - Monitor změn (https://apps.odok.cz/attachment/-/down/korna6lbam9q) ODŮVODNĚNÍ ODŮVODNĚNÍ k návrhu vyhlášky, kterou se stanoví Katalog odpadů a postup pro zařazování odpadu podle Katalogu odpadů (Katalog odpadů) 2016 III. ODŮVODNĚNÍ I. OBECNÁ ČÁST A Vysvětlení nezbytnosti právní

Více

ODŮVODNĚNÍ OBECNÁ ČÁST. A. Závěrečná zpráva o hodnocení dopadů regulace podle obecných zásad RIA

ODŮVODNĚNÍ OBECNÁ ČÁST. A. Závěrečná zpráva o hodnocení dopadů regulace podle obecných zásad RIA ODŮVODNĚNÍ OBECNÁ ČÁST A. Závěrečná zpráva o hodnocení dopadů regulace podle obecných zásad RIA 1. Důvod předložení 1.1 Název Vyhláška o náležitostech Listu o prohlídce zemřelého a o způsobu jeho vyplňování,

Více

Dodávka licencí Microsoft Select

Dodávka licencí Microsoft Select VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY NA PLNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY MALÉHO ROZSAHU: Lhůta pro podání nabídek: 2.6.2011, do 09.00 h Zodpovědná osoba: Ing. Martin Tauchen, MBA +420 377 103 639 tauchen@fnplzen.cz V souladu

Více

Varianty harmonogramu přípravy ukončení důchodového spoření

Varianty harmonogramu přípravy ukončení důchodového spoření Varianty harmonogramu přípravy ukončení důchodového spoření VARIANTA 1: Standardní legislativní proces cíl účinnost změn od 1. ledna 2017 Přehled jednotlivých kroků legislativního procesu a lhůty pro jejich

Více

Ochrana ovzduší v rámci IPPC, legislativní rámec BREF

Ochrana ovzduší v rámci IPPC, legislativní rámec BREF Ochrana ovzduší v rámci IPPC, legislativní rámec BREF Aplikace BAT po novele zákona o integrované prevenci Ing. Jan Slavík, Ph.D. Dny teplárenství a energetiky Hradec Králové, 25.04.2014 Výjimka z aplikace

Více

E.ON Distribuce, a.s. Zpráva o plnění programu opatření v roce 2009

E.ON Distribuce, a.s. Zpráva o plnění programu opatření v roce 2009 Zpráva o přijatých opatřeních a plnění programu opatření k vyloučení diskriminačního chování, pravidel pro zpřístupňování informací neznevýhodňujícím způsobem a opatření k zajištění organizačního a informačního

Více

ČÁST PRVNÍ Obecná část. Předmět úpravy. Obecná ustanovení

ČÁST PRVNÍ Obecná část. Předmět úpravy. Obecná ustanovení 545/2006 Sb. VYHLÁŠKA Energetického regulačního úřadu ze dne 29. listopadu 2006 o kvalitě dodávek plynu a souvisejících služeb v plynárenství ve znění vyhlášky č. 396/2011 Sb. Energetický regulační úřad

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z HODNOCENÍ DOPADŮ REGULACE

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z HODNOCENÍ DOPADŮ REGULACE ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z HODNOCENÍ DOPADŮ REGULACE Shrnutí závěrečné zprávy RIA 1. Základní identifikační údaje Název návrhu zákona: Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 289/1995 Sb., o lesích a o změně a doplnění

Více

Program opatření k vyloučení diskriminačního chování a pravidel provozovatele distribuční soustavy pro zpřístupňování informací neznevýhodňujícím

Program opatření k vyloučení diskriminačního chování a pravidel provozovatele distribuční soustavy pro zpřístupňování informací neznevýhodňujícím k vyloučení diskriminačního chování a pravidel provozovatele distribuční soustavy pro zpřístupňování informací neznevýhodňujícím způsobem () Obsah 1. Úvod... 2 1.1. Účel programu opatření... 2 1.2. Právní

Více

ODŮVODNĚNÍ vyhlášky č. 372/2013 Sb., kterou se mění vyhláška č. 22/2013 Sb., o vzdělávání na úseku ochrany zvířat proti týrání I.

ODŮVODNĚNÍ vyhlášky č. 372/2013 Sb., kterou se mění vyhláška č. 22/2013 Sb., o vzdělávání na úseku ochrany zvířat proti týrání I. ODŮVODNĚNÍ vyhlášky č. 372/2013 Sb., kterou se mění vyhláška č. 22/2013 Sb., o vzdělávání na úseku ochrany zvířat proti týrání I. Obecná část Název Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 22/2013 Sb.,

Více

13. května 2009 seminář AEM, Praha Jan Kanta ředitel útvaru Legislativa a trh

13. května 2009 seminář AEM, Praha Jan Kanta ředitel útvaru Legislativa a trh Novela energetického zákona 13. května 2009 seminář AEM, Praha Jan Kanta ředitel útvaru Legislativa a trh DŮVODY NOVELIZACE ENERGETICKÉHO ZÁKONA Implementace směrnice 2005/89/ES o opatřeních pro zabezpečení

Více

Nejčastější nedostatky při tvorbě obecně závazných vyhlášek

Nejčastější nedostatky při tvorbě obecně závazných vyhlášek Ministerstva vnitra Nejčastější nedostatky při tvorbě obecně závazných vyhlášek Ing. Bc. Miroslav Veselý 1 Rozsah zákonného zmocnění Při vydávání OZV nutno rozlišovat, zda je OZV vydávána na základě zmocnění

Více

NOVÁ ENERGETICKÁ LEGISLATIVA ČESKÉ REPUBLIKY

NOVÁ ENERGETICKÁ LEGISLATIVA ČESKÉ REPUBLIKY NOVÁ ENERGETICKÁ LEGISLATIVA ČESKÉ REPUBLIKY František Plecháč, zástupce ústředního ředitele Státní energetická inspekce Štěpánská 15 120 00 Praha 2 Česká republika Tel. + fax: +420 2 96212052 E-mail:

Více

Energetický regulační úřad

Energetický regulační úřad Energetický regulační úřad Najdeme jej na stánkách www.eru.cz. Byl zřízen 1.1. 2001 zákonem č. 458/2000 Sb.. Tento zákon se týká podmínek podnikání a výkonu státní správy v energetických odvětvích. ERÚ

Více

E.ON Distribuce, a.s. Zpráva o plnění programu opatření v roce 2007

E.ON Distribuce, a.s. Zpráva o plnění programu opatření v roce 2007 Zpráva o přijatých opatřeních a plnění programu opatření k vyloučení diskriminačního chování, pravidel pro zpřístupňování informací neznevýhodňujícím způsobem a opatření k zajištění organizačního a informačního

Více

1 / 10. Program opatření 2005 E.ON Distribuce, a.s. Brno,

1 / 10. Program opatření 2005 E.ON Distribuce, a.s. Brno, Program opatření k vyloučení diskriminačního chování a pravidel pro zpřístupňování informací neznevýhodňujícím způsobem provozovatele distribuční soustavy (Program opatření) E.ON Distribuce, a.s. Brno,

Více

Výroční zpráva o opatřeních přijatých k provádění programu rovného zacházení za rok 2014

Výroční zpráva o opatřeních přijatých k provádění programu rovného zacházení za rok 2014 Výroční zpráva o opatřeních přijatých k provádění programu rovného zacházení k vyloučení diskriminačního chování provozovatele lokální distribuční soustavy za rok 2014 ( Výroční zpráva ) Obsah: 1. Úvod...

Více

ENERGETIKA V ČR Petr Sobotka 3.4.2012

ENERGETIKA V ČR Petr Sobotka 3.4.2012 ENERGETIKA V ČR Petr Sobotka 3.4.2012 Obsah 1. Energetika v ČR vymezení energetiky 2. Zákon č.458/2000sb. energetický zákon 3. Zákon č.180/2005 Sb. 4. Účastníci trhu s elektřinou 5. Fukuschima- dopady

Více

NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU)

NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) 19.6.2014 L 179/17 NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) č. 664/2014 ze dne 18. prosince 2013, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1151/2012, pokud jde o stanovení symbolů

Více

E.ON Distribuce, a.s. Zpráva o plnění programu opatření v roce 2008

E.ON Distribuce, a.s. Zpráva o plnění programu opatření v roce 2008 Zpráva o přijatých opatřeních a plnění programu opatření k vyloučení diskriminačního chování, pravidel pro zpřístupňování informací neznevýhodňujícím způsobem a opatření k zajištění organizačního a informačního

Více

545/2006 Sb. VYHLÁŠKA ČÁST PRVNÍ OBECNÁ ČÁST

545/2006 Sb. VYHLÁŠKA ČÁST PRVNÍ OBECNÁ ČÁST 545/2006 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 29. listopadu 2006 o kvalitě dodávek plynu a souvisejících služeb v plynárenství Změna: 396/2011 Sb. Energetický regulační úřad (dále jen "Úřad") stanoví podle 98a odst. 2

Více

STRATEGIE ZAPOJENÍ VEŘEJNOSTI A UŽIVATELŮ VODY DO PROCESU PLÁNOVÁNÍ V OBLASTI VOD. pro období 2013 až 2015

STRATEGIE ZAPOJENÍ VEŘEJNOSTI A UŽIVATELŮ VODY DO PROCESU PLÁNOVÁNÍ V OBLASTI VOD. pro období 2013 až 2015 STRATEGIE ZAPOJENÍ VEŘEJNOSTI A UŽIVATELŮ VODY DO PROCESU PLÁNOVÁNÍ V OBLASTI VOD pro období 2013 až 2015 1 1. Úvod Plánování v oblasti vod nepředstavuje pouze proces vědecký a odborný. Plánovaná rozhodnutí

Více

Níže uváděné konkrétní dotazy a odpovědi na ně řeší otázky, které v metodické pomůcce nejsou podrobně rozebrány.

Níže uváděné konkrétní dotazy a odpovědi na ně řeší otázky, které v metodické pomůcce nejsou podrobně rozebrány. Dotazy k aplikaci k 184a stavebního zákona a odpovědi na ně. Novela stavebního zákona (zákon 225/2017 Sb.) obsahuje nové ustanovení, 184a, účinné od 1. 1. 2018. Toto ustanovení upravuje způsob dokládání

Více

Zákon č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií ve znění pozdějších předpisů. Zákon č. 180/2005 Sb., o podpoře využívání obnovitelných zdrojů

Zákon č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií ve znění pozdějších předpisů. Zákon č. 180/2005 Sb., o podpoře využívání obnovitelných zdrojů Přehled nejdůležitějších předpisů, podle nichž SEI jedná a rozhoduje, které stanovují právo žádat informace a povinnost poskytovat informace a které upravují další práva občanů ve vztahu k SEI. Zákon č.

Více

VYHODNOCENÍ PŘIPOMÍNEK K MATERIÁLŮM S NÁZVY:

VYHODNOCENÍ PŘIPOMÍNEK K MATERIÁLŮM S NÁZVY: VYHODNOCENÍ PŘIPOMÍNEK K MATERIÁLŮM S NÁZVY: odběratelům ze sítí nízkého napětí V souladu s 17e odst. 2 písm. a) zákona č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických

Více

VYHLÁŠKA ze dne 10. listopadu 2009 o náležitostech a členění regulačních výkazů včetně jejich vzorů a pravidlech pro sestavování regulačních výkazů

VYHLÁŠKA ze dne 10. listopadu 2009 o náležitostech a členění regulačních výkazů včetně jejich vzorů a pravidlech pro sestavování regulačních výkazů Strana 6680 Sbírka zákonů č. 408 / 2009 408 VYHLÁŠKA ze dne 10. listopadu 2009 o náležitostech a členění regulačních výkazů včetně jejich vzorů a pravidlech pro sestavování regulačních výkazů Energetický

Více

Výkladové stanovisko Energetického regulačního úřadu

Výkladové stanovisko Energetického regulačního úřadu Pořadové číslo: 1/2013 Vydáno dne: 3. dubna 2013 Výkladové stanovisko Energetického regulačního úřadu vydané k problematice výroben a výrobních zdrojů elektřiny bioplynových stanic uplatňujících provozní

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VII. volební období 205/0

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VII. volební období 205/0 PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA VII. volební období 205/0 Návrh poslanců Adolfa Beznosky, Petra Fialy, Jana Zahradníka, Zbyňka Stanjury, Pavla Blažka a dalších na vydání zákona, kterým se

Více

ODŮVODNĚNÍ A. OBECNÁ ČÁST

ODŮVODNĚNÍ A. OBECNÁ ČÁST ODŮVODNĚNÍ Vyhláška č. /2015 Sb., kterou se mění vyhláška č. 234/2009 Sb., o ochraně proti zneužívání trhu a transparenci, ve znění vyhlášky č. 191/2011 Sb. A. OBECNÁ ČÁST 1. Vysvětlení nezbytnosti přijaté

Více

E.ON Distribuce, a.s. Zpráva o plnění programu opatření v roce 2006

E.ON Distribuce, a.s. Zpráva o plnění programu opatření v roce 2006 Zpráva o přijatých opatřeních a plnění programu opatření k vyloučení diskriminačního chování, pravidel pro zpřístupňování informací neznevýhodňujícím způsobem a opatření k zajištění organizačního a informačního

Více

REKLAMAČNÍ ŘÁD společnosti CENTROPOL ENERGY, a.s.

REKLAMAČNÍ ŘÁD společnosti CENTROPOL ENERGY, a.s. REKLAMAČNÍ ŘÁD společnosti CENTROPOL ENERGY, a.s. 1 Účel reklamačního řádu a dotčení účastníci 1.1. Účelem reklamačního řádu společnosti CENTROPOL ENERGY, a.s. se sídlem Vaníčkova 1594/1, Ústí nad Labemcentrum,

Více

í 5b Povinnost uchovávání údajů oznamovaných Agentuře Působnost ministerstva Energetický regulační úřad a jeho působnost a

í 5b Povinnost uchovávání údajů oznamovaných Agentuře Působnost ministerstva Energetický regulační úřad a jeho působnost a OBSAH Přehled ustanovení zpracovaných jednotlivými au to ry... XI Seznam zkratek...xx Seznam předpisů citovaných v kom entáři...xxx Předmluva... XXXVI ZÁKON č. 458/2000 Sb., O PODMÍNKÁCH PODNIKÁNÍ A O

Více

Časová náročnost realizace aktivity v měsících

Časová náročnost realizace aktivity v měsících Příloha 1 k Implementačnímu plánu pro strategický cíl : Revize a optimalizace výkonu veřejné v území (SC.1) Popis vstupů potřebných pro realizaci každé aktivity 1. Stanovení jasné gesce za realizaci harmonizace

Více

Vyhláška 62/2011 Sb.

Vyhláška 62/2011 Sb. Vyhláška 62/2011 Sb. o podmínkách připojení k plynárenské soustavě a o změně vyhlášky Ministerstva průmyslu a obchodu č. 251/2001 Sb., kterou se stanoví Pravidla provozu přepravní soustavy a distribučních

Více

MPO poř. č. 5. Název legislativního úkolu

MPO poř. č. 5. Název legislativního úkolu MPO poř. č. 5 I. Název legislativního úkolu návrh zákona, kterým se mění zákon č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický

Více

Příloha č. 1 Přehled vzdělávacích modulů a kurzů Aktivita Počet hodin Forma vzdělání. Jak napsat projektovou žádost 4 prezenční

Příloha č. 1 Přehled vzdělávacích modulů a kurzů Aktivita Počet hodin Forma vzdělání. Jak napsat projektovou žádost 4 prezenční Příloha č. 1 Přehled vzdělávacích modulů a kurzů Aktivita Počet hodin Forma vzdělání Modul 1 Příprava projektů v programovém období 2014+ Přenos dobré praxe z minulého programového období vlastní vedení

Více

ENERGETICKY REGULACNI URAD

ENERGETICKY REGULACNI URAD , """ ENERGETICKY REGULACNI URAD Masarykovo náměstí 5, 58601 Jihlava sp. zn.: KO-0779112014-ERU V Ostravě dne 9. října 2014 č. j.: 07791-7/2014-ERU ROZHODNUTÍ Energetický regulační úřad jako věcně příslušný

Více

Obecné podmínky připojení k distribuční soustavě (dále jen Podmínky připojení )

Obecné podmínky připojení k distribuční soustavě (dále jen Podmínky připojení ) Příloha č. 2 Obecné podmínky připojení k distribuční soustavě (dále jen Podmínky připojení ) 1. Úvod 1.1. Podmínky připojení výroben plynu, distribučních soustav, podzemních zásobníků plynu a odběrných

Více

ČÁST PRVNÍ Změna energetického zákona. Čl. I

ČÁST PRVNÍ Změna energetického zákona. Čl. I V l á d n í n á v r h ZÁKON ze dne..2014, kterým se mění zákon č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický zákon),

Více

7. SCHŮZE PŘEDSTAVENSTVA

7. SCHŮZE PŘEDSTAVENSTVA 7. SCHŮZE PŘEDSTAVENSTVA SVAZU ČESKÝCH A MORAVSKÝCH BYTOVÝCH DRUŽSTEV dne: 24. 5. 2016 BOD PROGRAMU: 3 Název předkládaného materiálu Informace o vývoji legislativy a aktivitách SČMBD v oblasti právní,

Více

Připomínky Skupiny ČEZ k návrhu Vyhlášky o vyúčtování dodávek a souvisejících služeb v energetických odvětvích

Připomínky Skupiny ČEZ k návrhu Vyhlášky o vyúčtování dodávek a souvisejících služeb v energetických odvětvích Připomínky Skupiny ČEZ k návrhu Vyhlášky o vyúčtování dodávek a souvisejících služeb v energetických odvětvích Energetický regulační úřad (dále jen ERÚ ) zveřejnil dne 22. 9. 2015 v rámci veřejného konzultačního

Více

Energetický zákon a další legislativa

Energetický zákon a další legislativa Energetický zákon a další legislativa Energetická legislativa EU Evropská energetická politika patří mezi sdílené politiky. Lze ji definovat jako soubor opatření zaměřených na zásobování energií a stanovení

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z HODNOCENÍ DOPADŮ REGULACE. 1. Důvod předložení a cíle

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z HODNOCENÍ DOPADŮ REGULACE. 1. Důvod předložení a cíle ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z HODNOCENÍ DOPADŮ REGULACE IV. 1.1 Název 1. Důvod předložení a cíle Vyhláška o tlumočnických službách pro neslyšící a hluchoslepé studenty vysokých škol 1.2 Definice problému Zákon č.

Více