Solovki a Kola Mrazivé gulagy 20. let minulého století

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Solovki a Kola Mrazivé gulagy 20. let minulého století"

Transkript

1 Solovki a Kola Mrazivé gulagy 20. let minulého století Solovki a Kola Mrazivé gulagy 20. let minulého století Poznámka redakce: Redakce AE News přináší další historický obraz z dob počátků Sovětského svazu. Rádi bychom čtenáře upozornili, že článek obsahuje některé drastické informace, které nemají za cíl hodnotit nebo omlouvat stalinistický režim Sovětského svazu, ale pouze informovat o historických souvislostech, o kterých se v systému českého školství naše mládež nedozví a veřejnoprávní média je zamlčují. Článek čerpá zdroje z ruských historických materiálů, které mohou být v ostrém kontrastu se západními pokřivenými zdroji, které tradičně démonizují Rusko v období Stalinovy vlády. Období Stalinismu v Sovětském svazu bylo obdobím krvavých bojů o moc mezi nejvyššími představiteli Říjnové revoluce, které si vzaly za oběti nejen mnohé představitele revolučního hnutí v Rusku, ale především miliony lidí napříč společenskými vrstvami, a ne všechno z toho však bylo dílem Stalina. Tento článek se toto snaží uvést bez předsudků na pravou míru. (pozn. šéfredaktora). Solovki Gulag (Glavnoe Upravlenie Lagerej) za Trockého a za Stalina Souostroví Gulag, který popisuje A. I. Solženicyn, je často spojován s tzv. stalinským režimem. Prosazují ho zejména komunisté, uctívači Lenina, Trockého a liberálové. Protiruské a protikřesťanské nálady lze pozorovat už u zakladatele marxismu a jeho větve komunismu, Karla Marxe. Kdo byl Mordechaj Levy (Karel Marx) a jaký byl jeho vztah k Rusku? Karel Marx: V Rusku, u této barbarské rasy, je taková energie a taková aktivita, kterou najdeme jen u starých monarchií. Slovanští barbaři, rodilí kontrarevolucionáři. Vůči nim je potřeba bojovat ne na život, ale na smrt. Smrt Slovanům. Zničení a neomezený teror. Marxova ideologie se v ničem neliší od ideologie Adolfa Hitlera. Od Hitlera se nelišili ani ti, kteří začali po VŘSR vyvražďovat ruský národ. Mein Kampf dosud neexistoval, plnili zadání Karla Marxe.

2 Mordechaj Levy Karel Marx Z marxismu vycházel V. I. Lenin a jeho vztah k ruskému národu nejlépe vyjadřuje tento citát: 1. I. Lenin: Najít lidi a vyplnit plán. Pověsit. Bezpodmínečně pověsit, aby národ viděl. Minimálně stovce bohatých zemědělců sebrat všechno zrno, vybrat rukojmí. Udělat to tak, aby národ viděl, aby se národ třepetal pohledem na stovky pověšených. Kdo byli Nikolaj Bucharin, Lev Trockij a V. I. Lenin a jaké byly jejich vztahy k Rusku? Trockisté dodnes oplakávají smrt liberálů Bucharina nebo Trockého. Nikolaj Bucharin: Proletářská diktatura ve všech svých formách, počínaje od poprav zastřelením, jeví se formou výroby komunistického člověka. Z člověčího materiálu kapitalistické epochy.

3 Nikolaj Bucharin Liberál Trockij, oblíbenec Západu a oběť Stalina, vytvořil vlastní trestní komanda a vlastní revoluční tribunály. Konkuroval jednotkám Čeky Jakova Sverdlova. Lev Davidovič se v nenávisti k ruskému národu nelišil od Marxe ani od Sverdlova D. Trockij: Ustupování, slabost historie nikdy neodpouští. Pokud jsme dosud zničili stovky a tisíce, teď musíme vytvořit organizaci a aparát, který bude schopen zničit desítky tisíc. Nemáme čas ani možnosti odhalit skutečné, aktivní nepřátele. Musíme se na pouť ničení vydat sami. I. Lenin: Dejte víc síly do teroru. Zastřelte každého desátého zadrženého, všechny zadržené pak umístěte do koncentračních táborů! V Leninově rozkazu patřil i rozkaz kontrolovat nenávist k židům. Za otevřenou nenávist k židům byli lidé mučeni a popravováni. Lidé podezřelí z antisemitských postojů byli také popravováni. Kdo byli Karl Radek a Janis Lacis a jaký byl jejich vztah k Rusku? Další liberál Karl Radek (Sobelsohn) trval na tom, aby tresty byly vykonávány veřejně. Činovník Sverdlovovy Čeky Martin Lacis Jānis Sudrabs (Lotyš působící v Kyjevě) se vyjádřil takto: Nevedeme boj proti jednotlivcům. Nehledejte důvod a důkazy, že dotyčný konal slovem a činem proti Sovětům. První otázka, kterou mu položíte, je, k jaké třídě patří, jakého je původu, vzdělání nebo profese. Podle odpovědí na tyto otázky ho budete soudit a trestat. Kyjevské oddíly ČK, kterým Lacis velel, byly nejsadističtější a nejbrutálnější.

4 Karl Berngardovič Radek V dubnu r vystupuje na konferenci další oblíbenec liberálů, Zinovjev. V té době ještě patřil k oblíbencům Trockého. Kdo byl Grigorij Zinovjev (Apfelbaum) a jaký byl jeho vztah k Rusku? Citát trockisty Zinovjeva: Když ti nejdůležitější dohoří, zatopte i jejich holínkami (podřízenými). Tím je umlčíte všechny. Podezřívat Lenina, Trockého, Sverdlova, Zinovjeva a další aktivisty revoluce z humanismu, jeví se přinejmenším naivní. Je to stejné jako podezřívat z humanismu Sonder komanda SS v Dachau nebo v Treblince. Vyplývá z toho, že Stalin nebyl ani tvůrcem ani ideologem teroru. Teror pocházel z kliky Sverdlova a Trockého. Z té samé kliky pocházela i myšlenka a realizace gulagů, o kterých píše Solženicyn. Kdo byl Jakov Sverdlov a jaký byl jeho vztah k Rusku? Iniciátorem stavby gulagů byl Jakov Sverdlov (Jankel Solomon) Sverdlov řekl: Postřílet všechny kontrarevolucionáře. Dát oblastním oddílům ČK právo střílet na základě vlastních rozhodnutí, bez soudu. V oblastech budovat koncentrační tábory. Zabránit tomu, aby těla získával někdo jiný. Při hromadných popravách musejí být přítomni oblastní členové ČK. Toto je první dokumen o budování koncentračních táborů v Rusku. Jejich počet potom rychle roste. Trockisticko-sverdlovské koncentrační tábory byly přitom skutečnými tábory smrti. Putovali do nich zástupci pravoslavné církve, důstojníci, rolníci, učitelé, vzdělanci, dvořané, ženy, děti. Jako příklad lze uvést, jak se Trockij vypořádal s povstalci z Tambovské gubernie. Kdo byl maršál Tuchačevskij? První hromadný přesun civilistů to gulagu byl po porážce tzv. tambovského povstání proti bolševikům. V Tambově byly na příkaz maršála Tuchačevského postaveny dva koncentrační tábory. Hlídaly je čínští a lotyšští žoldáci.

5 Putovaly do nich staří lidé, ženy a děti. Nejčastější příčinou smrti zde byl hlad. Děti a matky rozdělovali a dávali do odlišných táborů. V jednom táboře byly ženy, ve druhém děti. Jednalo se o první oddělené koncentrační tábory na světě. Po několika měsících, pokud se neobjevila jejich hlava rodiny a nedala se zatknout a popravit, odváželi ženy a děti na mrazivý sibiřský poloostrov Kola u severofinských hranic. Na Soloveckých ostrovech v Archangelské oblasti Ruska byl z původních klášterů vybudován tábor největší. V Tambově žily před povstáním 4 milióny obyvatel. Tuchačevskij z nich 2/3 zabil (většinu plynem a chemickými zbraněmi), zbytek putoval na Solovky a do podobných táborů. Leninův a Sverdlovův gulag byl poslední etapou likvidace lidí. Dostali se tam jen ti, kteří přežili popravy doma a transport. Gulagy v SSSR 1 of 12 Ložnice - Stalinův gulag

6 Magadan - Hlavní město Stalinova gulagu Budování železnice v gulagu

7 Stravování ve Stalinově gulagu Mordechaj Levy - Karel Marx

8 Naftalij Aronovič Frenkel - Generální konstruktér gulagu Nikolaj Bucharin

9 Karl Berngardovič Radek Mapa Soloveckých ostrovů

10 Mapa Soloveckých ostrovů Poloostrov Kola

11 Budování sovětské ekonomiky pomocí gulagů

12 Kdo byl Michail Kedrov a jaký byl jeho vztah k Rusku? Mezi nejkrutější čekisty patřil Michail Kedrov (Zederbaum) se svou ženou Rebekou Meizel. Jejich trestní oddíly se soustředily na popravy dětí. Tipovali v zemi místa, kde teror nebyl dostatečný, tam vybírali děti ve věku 8-14 let. Obvinili je ze špionáže a popravili. Popravovali i studenty a gymnazisty. Rebeka si nechala děti posílat do svého vagónu, kde je mučila, až se celé okolí třáslo nad jejich křikem. Cílem bylo přinutit dospělé prozradit partyzány. Na jaře 1920 Kedrov utopil skoro 1100 ruských důstojníků. Bela Kun (Aaron Kohn), představitel Maďarské sovětské republiky rad a Rozza Zemlyachka (Rozalia Zalkind) topili ruské důstojníky na podzim 1920 na Krymu. Vraždy atraktivních, inteligentních lidí a zástupců církve Čeka také s oblibou jako první vraždila hezké, atraktivní lidi. Podle názoru trockistů byli hezcí lidé inteligentnější. Vraždili i zástupce kultury a úředníky. A na jejich místa dosazovali vlastní kádry, budovali novou kulturu, umění i stát. Církevním hodnostářům byly vydloubávány oči, řezány jazyky a byli pohřbíváni zaživa. Biskup Voronezh byl zaživa uvařen ve velkém hrnci a ostatní kněží byli přinuceni sníst jeho ostatky. Jiní čekisté zase drtili hlavy svých obětí speciálními šrouby nebo se skrz ně provrtávali zubařskými nástroji. Někdy byla odstraněna horní část lebky a nejbližší vězni byli přinuceni sníst mozek nešťastné oběti. Čekisté zatýkali celé rodiny a před zraky rodičů pak mučili děti a před zraky mužů jejich ženy. Kdo velel Trockého a Sverdlovovým gulagům 20. let? Celý sektor gulagů 20. let vedli lidé jako Jagoda, Berman, Rapoport, Firin, Frenkel. Všichni se vyznačovali krajní nenávistí k Rusku a k pravoslaví. Speciální zálibou Jagody bylo střílet do pravoslavných ikon. Generál ČK a GPU Naftalij Aronovič Frenkel, původem turecký žid, byl také generálním konstruktérem systému gulagu.

13 Naftalij Aronovič Frenkel Generální konstruktér gulagu Obětí vražd, občanské války, hladomoru a gulagů 20. let bylo kolem 20 miliónů. Stalinské procesy ve 30. letech Bucharina, Radeka, Zinovjeva, Kedrova, Tuchačevského, Lacise i další jejich spolupracovníky a podřízené odsoudil Stalin v procesech 30. let k trestu smrti. V 50. letech je trockista Chruščev rehabilitoval. Vrah Bela Kuhn byl údajně členem skupiny, která zavraždila ruskou carskou rodinu. Poté prováděl rudý teror a údajně nechal pozabíjet bělogvardějců. Rovněž byl popraven v rámci Stalinových čistek. Gulagy za Stalina Od roku 1929 nastala v systému gulagů velká změna. Součástí státního plánu je i plán rozvoje gulagu a jeho přeměny v součást národního hospodářství. S vězni je zacházeno více jako s nucenou pracovní silou pro budování socialismu. Mění se ubytování, strava i pracovní podmínky. Budování měst, silnic, železnic, elektráren Gulag stalinské epochy byl systém pracovních táborů, kam se lidé dostávali na základě rozhodnutí soudů. Podíleli se na budování, industrializaci a kolektivizaci země. Budují města jako Magadan nebo Komsomolsk na Amuru. Jen za první dvě předválečné pětiletky postavili vězni gulagu přes 10 tisíc

14 objektů, podniků a měst. Gulagy tedy už nebyly pouze v nehostinných a mrazivých oblastech země. Stěhovaly se podle lokalizace příslušné stavby. Techniku musel kupovat SSSR většinou na západě, za obilí (viz Zlatá blokáda Západu). Oběti gulagů Ale i ve stalinských gulazích lidé umírali. Obětí bylo asi , převážně funkcionářů Strany a NKVD. Osob, které v letech prošly gulagem, bylo kolem 8 miliónů. Trockého a Sverdlovovy gulagy byly pouze tábory smrti, kam jste se mohli dostat přímo z domova, z ulice, ze školy nebo kde vás Čeka zatkla. Obětí Trockého gulagů bylo přes 10 miliónů lidí z celkového počtu asi 12 miliónů vězňů. Vnitrostranické boje v NKVD Za Stalina do gulagu putovali i oběti vnitrostranických sporů a válek uvnitř NKVD. Tzv. levou opozici představoval Kameněv, Zinovjev. Pravou opozici Bucharin, Rykov. Opozici šéfů odborů: Ordžonikidze a místní řídící odborů. Revolucionáři v armádě: Tuchačevskij, Jakir, Uborevič. Regionální elity: Eiche, Kosior. Soupeři ve vedení NKVD: Jagoda x Ježov. Proti těmto všem stáli národní bolševici v čele se Stalinem. Část opozice poslal Stalin do gulagu. A poslal tam i všechny bývalé a současné představitele trockistů, kteří rozvraceli zemi zevnitř. Vězni pracovali za trest V drsných dobách po revoluci a krvavých 20. letech, po ekonomické blokádě SSSR ze strany Západu, na zastaralé, rozkradené a zničené základně, budoval Stalin nový Sovětský svaz. Budoval ho za pomoci práce miliónů lidí, kteří se dostali do gulagu za trest z nejrůznějších příčin, nešlo tedy jen o politické vězně, jak se dnes snaží gulagy vykreslovat západní média.

15 Magadan Hlavní město Stalinova gulagu Jejich podmínky v táborech byly stále velmi těžké, ale už ne tak smrtící, jako tomu bylo předtím v táborech Trockého, Sverdlova, Rapoporta a Frenkela. I zde však platilo, že Stalin využíval gulagy nejen pro výkon trestů zlodějů a kriminálníků, ale i pro své ideologické odpůrce, spisovatele, novináře a obecně ruskou inteligenci, která se postavila na odpor vůči novým pořádkům v Rusku pod vládou Bolševiků. Závěr Celkový počet osob, které v SSSR prošly gulagem, byl okolo 20 miliónů. Z toho 12 miliónů (s 10 milióny mrtvých) gulagy Trockého a Frenkela. Stalinovými gulagy prošlo 8 miliónů občanů, z toho mrtvých bylo okolo Mnozí z nich přitom byli strůjci gulagů a teroru 20. let. I zde se tedy naplnilo přísloví, že revoluce požírá své děti. Valerij X Zdroj: Istoria Rossii XX. vek díl 70 Solovki. Gulag Величайшие злодеи мира ГУЛАГ ЛАГЕРЯ СМЕРТИ ГЕНЕРАЛ НКВД НАФТАЛИЙ ФРЕНКЕЛЬ НКВД-Нафталий Френкель-основатель ГУЛАГА NKVD-Frenkel-founder of the Gulag Bolševická touha po krvi kniha

Co byl Rudý teror za americké peníze? Bez dolaru by komunistická revoluce v carském Rusku neuspěla

Co byl Rudý teror za americké peníze? Bez dolaru by komunistická revoluce v carském Rusku neuspěla Co byl Rudý teror za americké peníze? Bez dolaru by komunistická revoluce v carském Rusku neuspěla Co byl Rudý teror za americké peníze? Bez dolaru by komunistická revoluce v carském Rusku neuspěla Dějiny

Více

Rusko v meziválečném období

Rusko v meziválečném období Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0940

Více

Historie KGB a Stalinových čistek

Historie KGB a Stalinových čistek Historie KGB a Stalinových čistek Historie KGB a Stalinových čistek Historie státní bezpečnosti SSSR i Ruska bývá médii často interpretována nepřesně a zavádějícím způsobem. Proto se pokusím v následujícím

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

KOMUNISMUS V SSSR. Socialismus, marxismus-leninismus, komunismus

KOMUNISMUS V SSSR. Socialismus, marxismus-leninismus, komunismus KOMUNISMUS V SSSR Socialismus, marxismus-leninismus, komunismus SOCIALISMUS -19. stol. průmyslová revoluce nová spol. vrstva - proletariát (= dělníci) -těžké podmínky snaha o zlepšení jejich postavení

Více

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5.00/34.0211. Anotace. Novodobé dějiny VY_32_INOVACE_D0116. Dějepis. Mgr.

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5.00/34.0211. Anotace. Novodobé dějiny VY_32_INOVACE_D0116. Dějepis. Mgr. Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy: Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu: Název projektu: Číslo a název klíčové aktivity: CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Zlepšení podmínek

Více

Sponzor ruských revolucí Jacob Schiff

Sponzor ruských revolucí Jacob Schiff Souboj Stalina s Trockim, proč se ti dva tak nenáviděli? ČS legie v SSSR plnily úlohu USA. České vazalství od samotného počátku vzniku Masarykovské republiky! Souboj Stalina s Trockim, proč se ti dva tak

Více

Historické kořeny levicových hnutí a ideologií. Socialismus Komunismus Anarchismus Trockismus

Historické kořeny levicových hnutí a ideologií. Socialismus Komunismus Anarchismus Trockismus Historické kořeny levicových hnutí a ideologií Socialismus Komunismus Anarchismus Trockismus Průmyslová revoluce v 17. a 18. století vynálezy, hospodářské a sociální změny Průmyslová revoluce přinesla

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Mgr. Alena Hynčicová Tematický celek: 20. století Cílová skupina: I. ročník SŠ Anotace: Materiál má podobu pracovního listu s úlohami, pomocí nichž se žáci seznámí s osobností J. V. Stalina a jeho

Více

Dějiny Sovětského svazu

Dějiny Sovětského svazu Dějiny Sovětského svazu Sovětský svaz (zkr. SSSR) bylo dřívější Rusko. Sovětským svazem se stalo v roce po ruské bolševické revoluci v roce 1917 za První světové války vedením Vladimíra Iljičem Lenina.

Více

DĚJEPIS 9. ROČ. VŘSR, VZNIK SSSR.notebook. November 27, 2014

DĚJEPIS 9. ROČ. VŘSR, VZNIK SSSR.notebook. November 27, 2014 VELKÁ ŘÍJNOVÁ SOCIALISTICKÁ REVOLUCE v RUSKU Rusko nejslabší článek dohody,neschopné vedení, zastaralá výzbroj, obrovské ztráty, hlad, obyvatelstvo proti válce. Vládne car Mikuláš II. politicky slabý vládce,

Více

KOMUNISMUS DĚJINY 20. STOLETÍ ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_OBN_3_34

KOMUNISMUS DĚJINY 20. STOLETÍ ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_OBN_3_34 Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/34.0938 Název projektu: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na SUŠ, Ostrava DĚJINY 20. STOLETÍ KOMUNISMUS ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_OBN_3_34 KOMUNISMUS = politická ideologie

Více

Ukrajinský hladomor byl vedlejším produktem tunelování Sovětského svazu ze strany amerického kapitálu! Podobnost s

Ukrajinský hladomor byl vedlejším produktem tunelování Sovětského svazu ze strany amerického kapitálu! Podobnost s Ukrajinský hladomor 1932-33 byl vedlejším produktem tunelování Sovětského svazu ze strany amerického kapitálu! Podobnost s polistopadovým vývojem v naší zemi jen čistě náhodná? Ukrajinský hladomor 1932-33

Více

Obsah. Politické myšlení Egona Bondyho / Petr Kužel PRACOVNÍ ANALÝZA

Obsah. Politické myšlení Egona Bondyho / Petr Kužel PRACOVNÍ ANALÝZA O dobrém špatnu 9 Obsah Politické myšlení Egona Bondyho / Petr Kužel........... 13 PRACOVNÍ ANALÝZA Pro čtenáře............................................. 63 I Pařížská komuna........................................

Více

Téma: Prezentace vývoje Československa od uchopení moci komunisty v únoru 1948 do vyhlášení Československé socialistické republiky v roce 1960.

Téma: Prezentace vývoje Československa od uchopení moci komunisty v únoru 1948 do vyhlášení Československé socialistické republiky v roce 1960. Vyhodnocení workshopu: Československo v 50. letech Projekt: Krajské vzdělávací centrum pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Reg. č.: CZ.1.07/1.3.00/14.0026 Datum konání: 5. 10. 2012 Místo konání:

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Totalitní ideologie - komunismus, fašismus, nacismus

Totalitní ideologie - komunismus, fašismus, nacismus Totalitní ideologie - komunismus, fašismus, nacismus Komunismus Situace v Rusku po 1. světové válce: - pokles výroby, málo potravin, neúroda, hladomor, rolnická povstání a stávky - 1921 zaveden NEP (nová

Více

Politické procesy v Československu

Politické procesy v Československu Politické procesy v Československu Anotace: prezentace věnující se politickým procesům v 50. letech v Československu. Dětský diagnostický ústav, středisko výchovné péče, základní škola, mateřská škola

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám VY_32_INOVACE_ČJM4_4360_ZEM Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření:

Více

VY_32_INOVACE_D5_20_19. Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

VY_32_INOVACE_D5_20_19. Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_D5_20_19 Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT KONCENTRAČNÍ TÁBORY VY_32_INOVACE_D5_20_19 Anotace: materiál obsahuje 3 úvodní listy, 10 listů prezentace Šablona: III/2

Více

Cesta Adolfa Hitlera k moci

Cesta Adolfa Hitlera k moci Cesta Adolfa Hitlera k moci 1908 smrt matky Narozen 1889 v rakouském Braunau 1906 Vídeň chce se stát malířem - MARNĚ živoří až do války 1914 již v Mnichově narukuje do německé armády získává železný kříž

Více

Budování socialismu v ČSR

Budování socialismu v ČSR VY_12_INOVACE_105 Budování socialismu v ČSR Pro žáky 9. ročníku ZŠ Člověk a společnost Dějepis Moderní doba Únor 2012 Mgr. Regina Kokešová Určeno k prezentaci nového učiva a ověření schopnosti zapamatovat

Více

II. SV boje operace Barbarossa

II. SV boje operace Barbarossa Zimní válka napadení Finska SSSR 11/1939 3/1940 tuhé boje, Finové donuceni požádat o příměří Rudá armáda obrovské ztráty (200 tis. vojáků, 2200 tanků a letadel) Německo získává přesvědčení, že SSSR není

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Historikova dílna: O čem nás informují historické dokumenty?

Historikova dílna: O čem nás informují historické dokumenty? Historikova dílna: O čem nás informují historické dokumenty? Pokusme se vžít do situace historika, který rekonstruuje, co byla Světlana. Soubor pěti dokumentů (pramenů), které máme k dispozici, je samozřejmě

Více

VY_32_INOVACE_DEJ-1.MA-11-Nastup_Hitlera_k_moci. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno. Materiál je určen k probrání daného tématu.

VY_32_INOVACE_DEJ-1.MA-11-Nastup_Hitlera_k_moci. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno. Materiál je určen k probrání daného tématu. Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor CZ.1.07/1.5.00/34.0581 VY_32_INOVACE_DEJ-1.MA-11-Nastup_Hitlera_k_moci Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Mgr. Alena Šimonovská Tematická

Více

DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA OSVOBOZENÍ IV. ČÁST

DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA OSVOBOZENÍ IV. ČÁST DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA OSVOBOZENÍ IV. ČÁST OSVOBOZENÍ ČESKOSLOVENSKA Osvobozování začalo od východu a trvalo zhruba 7 měsíců. Začalo v září 1944 KARPATSKO-DUKELSKOU OPERACÍ, ve

Více

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í KOMUNISMUS V SSSR

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í KOMUNISMUS V SSSR KOMUNISMUS V SSSR Rusko před rokem 1917 Car Mikuláš II. (1896-1917) manželka Alexandra von Hesse (vnučka královny Viktorie), měli pět dětí (viz foto) věřil, že car by měl vládnout autokraticky odmítal

Více

VY_32_INOVACE_03_IV./19_Dějepis Čína, 20. století

VY_32_INOVACE_03_IV./19_Dějepis Čína, 20. století VY_32_INOVACE_03_IV./19_Dějepis Čína, 20. století ČÍNA ve 20. století území kontrolovaná evropskými mocnostmi PROBUZENÍ ASIE - první nacionalistické hnutí v Asii, vlna revolucí proti pronikání evropských

Více

Škrtni všechny nesprávné odpovědi.

Škrtni všechny nesprávné odpovědi. 1. Kdo se stal v Československu po druhé světové válce předsedou vlády? Emil Hácha. 2. Komunistický politik, první dělnický prezident v Československu. Vedl komunistický převrat v roce 1948. Jak se jmenuje?

Více

Anotace: Tato prezentace slouží k motivaci ke studiu dějin první světové války.

Anotace: Tato prezentace slouží k motivaci ke studiu dějin první světové války. Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0940

Více

II. SVĚTOVÁ VÁLKA, VLÁDA KSČ

II. SVĚTOVÁ VÁLKA, VLÁDA KSČ II. SVĚTOVÁ VÁLKA, VLÁDA KSČ Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se situací za doby okupace Československa, II. světové války a následné vlády KSČ. Učebnice:

Více

Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: 22. 04. 2013 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_D_II

Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: 22. 04. 2013 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_D_II Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: 22. 04. 2013 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_D_II Ročník: II. Dějepis Vzdělávací oblast: Společenskovědní vzdělávání Vzdělávací obor: Dějepis Tematický okruh:

Více

MALÁ PEVNOST A NÁRODNÍ HŘBITOV MUZEUM GHETTA MODLITEBNA Z DOBY GHETTA ŽIDOVSKÝ HŘBITOV S KREMATORIEM RUSKÝ HŘBITOV HŘBITOV SOVĚTSKÝCH VOJÁKŮ

MALÁ PEVNOST A NÁRODNÍ HŘBITOV MUZEUM GHETTA MODLITEBNA Z DOBY GHETTA ŽIDOVSKÝ HŘBITOV S KREMATORIEM RUSKÝ HŘBITOV HŘBITOV SOVĚTSKÝCH VOJÁKŮ PAMÁTNÍK TEREZÍN MALÁ PEVNOST A NÁRODNÍ HŘBITOV MUZEUM GHETTA BÝVALÁ MAGDEBURSKÁ KASÁRNA MODLITEBNA Z DOBY GHETTA ŽIDOVSKÝ HŘBITOV S KREMATORIEM RUSKÝ HŘBITOV HŘBITOV SOVĚTSKÝCH VOJÁKŮ PAMĚTNÍ DESKA U

Více

USA v 50. a 60.letech

USA v 50. a 60.letech USA v 50. a 60.letech Anotace:výkladová prezentace věnující se Spojeným státům americkým po druhé světové válce. (politický systém, období studené války, karibská krize, 2.berlínská krize) Dětský diagnostický

Více

Jak utopili hodného kulaka. Kdo byli kulaci?

Jak utopili hodného kulaka. Kdo byli kulaci? Jak utopili hodného kulaka. Kdo byli kulaci? Jak utopili hodného kulaka. Kdo byli kulaci? Byli kulaci nejpracovitější, nejschopnější, a proto i nejbohatší obyvatelé ruských vesnic, jak se všeobecně traduje?

Více

Gaulle, Charles de (nar.1890) Göring,Hermann (1893 1946)

Gaulle, Charles de (nar.1890) Göring,Hermann (1893 1946) Gaulle, Charles de (nar.1890) francouzský vojenský a politický činitel. Po vítězném německém tažení na Západ v roce 1940 uprchl do Velké Británie a vytvořil zde hnutí Svobodná Francie. V letech 1944 1946

Více

POLITICKÉ IDEOLOGIE. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

POLITICKÉ IDEOLOGIE. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje POLITICKÉ IDEOLOGIE Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje PaedDr. Zdena Kačírková Únor 2011 IDEOLOGIE Soubor idejí myšlenek, názorů a teorií

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

EXTREMISTICKÉ POLITICKÉ IDEOLOGIE. Obr. 1 Obr. 2

EXTREMISTICKÉ POLITICKÉ IDEOLOGIE. Obr. 1 Obr. 2 EXTREMISTICKÉ POLITICKÉ IDEOLOGIE Obr. 1 Obr. 2 Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: Typ materiálu: Předmět, ročník, obor: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA

Více

TOTALITNÍ IDEOLOGIE KOMUNISMUS A FAŠISMUS

TOTALITNÍ IDEOLOGIE KOMUNISMUS A FAŠISMUS http://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/600x338/may2009/507213.jpg?13eb TOTALITNÍ IDEOLOGIE KOMUNISMUS A FAŠISMUS http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/74/national_fascist_party_logo.svg/1

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Karviná Mizerov, Majakovského 2219 Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola

Více

Svět po roce 1945. MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389

Svět po roce 1945. MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Svět

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3665 Šablona: I/2 č. materiálu: VY_12_INOVACE_96 Jméno autora: Mgr. Lukáš Židek Třída/ročník:

Více

Kořeny soudobých konfliktů - Ukrajina

Kořeny soudobých konfliktů - Ukrajina Kořeny soudobých konfliktů - Ukrajina Název školy Gymnázium, Šternberk, Horní nám. 5 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0218 Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení materiálu

Více

Praha 3. Lupáčova 1065/11. V domě sídlilo Obvodní velitelství Národní bezpečnosti NB/11. Milešovská 1986/10

Praha 3. Lupáčova 1065/11. V domě sídlilo Obvodní velitelství Národní bezpečnosti NB/11. Milešovská 1986/10 51 Lupáčova 1065/11 V domě sídlilo Obvodní velitelství Národní bezpečnosti NB/11. 52 Milešovská 1986/10 V domě bydlel skaut a protikomunistický odbojář Jiří Řehák. V květnu 1949 se podílel na přípravě

Více

Název projektu: Škola pro život Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2701 Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_10 Ověření ve výuce: Třída: IX.

Název projektu: Škola pro život Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2701 Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_10 Ověření ve výuce: Třída: IX. Název projektu: Škola pro život Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2701 Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_10 Ověření ve výuce: Třída: IX. Datum: 24.5.2012 Předmět: Dějepis Ročník: 9. Klíčová slova: Studená

Více

Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/ / Šablona: EU I/2 Sada:ČP D8, 29

Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/ / Šablona: EU I/2 Sada:ČP D8, 29 Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/ 1.4.00 / 21.1105 Šablona: EU I/2 Sada:ČP D8, 29 Ověření ve výuce: dějepis Třída: VIII. Datum: 16. 01. 2012 Předmět: dějepis Ročník: VIII. Klíčová slova: etapy revoluce,

Více

Studená válka. MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389

Studená válka. MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Studená

Více

Junáka. protinacistického odboje roku 1941 zvláštním dekretem ministr exilové londýnské vlády Juraj Slávik. Za účast v odboji zaplatilo životem na

Junáka. protinacistického odboje roku 1941 zvláštním dekretem ministr exilové londýnské vlády Juraj Slávik. Za účast v odboji zaplatilo životem na 1940 Dne 28. 10. 1940 vydal K. H. Frank v zastoupení říšského protektora v Čechách a na Moravě nařízení o rozpuštění Junáka. Dne 4. 11. 1940 nacisté přepadli ústředí Junáka a zabavili veškerý majetek.

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 HISTORIE EU 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 Historie EU V této kapitole

Více

Přemysl Pitter (21. června 1895, Smíchov 15. února 1976, Curych)

Přemysl Pitter (21. června 1895, Smíchov 15. února 1976, Curych) Přemysl Pitter (21. června 1895, Smíchov 15. února 1976, Curych) Český protestantsky orientovaný kazatel, spisovatel, publicista, radikální pacifista a sociální pedagog. Přemysl Pitter Bez lásky, bez lidskosti,

Více

OBNOVENÍ ČESKOSLOVENSKA

OBNOVENÍ ČESKOSLOVENSKA OBNOVENÍ ČESKOSLOVENSKA http://simonak.eu/index.php?stranka=pages/h_k/5_5.htm http://i.lidovky.cz/09/102/lngal/pks2e7562_odsun.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/79/czechoslovakia_location_map.svg/

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor CZ.1.07/1.5.00/34.0581 VY_32_INOVACE_DEJ-1.MA-14-Holocaust Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Mgr. Alena Šimonovská Tematická oblast

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh CZ.1.07/1.5.00/34.0969 Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 VY_32_INOVACE_ZSV_1_4_ZIK_09_EINSATZGRUPPEN

Více

Východní blok. Státy a organizace východního bloku

Východní blok. Státy a organizace východního bloku Východní blok Státy a organizace východního bloku Státy východního bloku Hlavní slovo SSSR 15 svazových republik SSSR největší stát na světě Vliv ve většině států střední a východní Evropy Komunisté s

Více

Po stopách sovětských perzekucí Čechů a československých občanů na území Ukrajiny

Po stopách sovětských perzekucí Čechů a československých občanů na území Ukrajiny Po stopách sovětských perzekucí Čechů a československých občanů na území Ukrajiny Ústav pro studium totalitních režimů od počátku své existence v rámci několika výzkumných projektů zkoumá represe Čechů

Více

Historie české správy

Historie české správy Historie české správy OBDOBÍ OD FEUDALISMU KE KAPITALISMU (1740 1848) 1. část Název školy Autor Název šablony Číslo projektu Předmět SOŠ InterDact s.r.o. Most Mgr. Daniel Kubát V/2_Inovace a zkvalitnění

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Polská základní škola, Dr. Oszaka 156 Určeno pro 6. 9. r. Sekce Předmět

Více

REVOLUCE Revoluce ve FRANCII

REVOLUCE Revoluce ve FRANCII REVOLUCE 1848 1849 - rok 1848: vypuknutí revolucí na mnoha místech Evropy - cíl: rovnoprávnost, svoboda, samostatnost, sjednocení (Itálie, Německo) - různé důvody: nespokojenost, hospodářské potíže, nemožnost

Více

Velká francouzská revoluce (1789 1794) Doplň pojmy do textu, pracuj s učebnicí: Konstituční monarchie ve Francii

Velká francouzská revoluce (1789 1794) Doplň pojmy do textu, pracuj s učebnicí: Konstituční monarchie ve Francii Velká francouzská revoluce (1789 1794) Doplň pojmy do textu, pracuj s učebnicí: Konstituční monarchie ve Francii Ústava schválena r., král mohl zákony pouze., volí jen občané, volí se i v. a v.... Politické

Více

Rusko za posledních Romanovců

Rusko za posledních Romanovců Rusko za posledních Romanovců Reformy Alexandra II. po prohrané krymské válce přistoupil nový car Alexandr II. k reformě ruské společnosti carovým nařízením ze dne 3. března 1861 přestali být sedláci nevolníky

Více

Evropské právní dějiny. Vojáček

Evropské právní dějiny. Vojáček Evropské právní dějiny Vojáček Sovětské porevoluční právo Vojáček Předrevoluční Rusko samoděržaví reformy 60. let 19. století revoluce 1905-1907 Stolypinova agrární reforma (+ dílčíreformy zemstev, školství

Více

Něco málo k historii

Něco málo k historii Základní informace Lvov nepatří k největším ukrajinským městům (je až na 7. místě), ale určitě k nejvýznamnějším Počet obyvatel: cca 735 000 Rozloha 182,01 km² Základní informace Historické centrum Lvova

Více

Sovětské porevoluční právo. Evropské právní dějiny. Předrevoluční Rusko. Únorová revoluce Říjnová revoluce

Sovětské porevoluční právo. Evropské právní dějiny. Předrevoluční Rusko. Únorová revoluce Říjnová revoluce Evropské právní dějiny Sovětské porevoluční právo Vojáček Vojáček Předrevoluční Rusko samoděržaví reformy 60. let 19. století revoluce 1905-1907 Stolypinova agrární reforma (+ dílčí reformy zemstev, školství

Více

Dějepisná olympiáda 36. ročník - 2006/2007. Zadání úkolů krajského kola - test

Dějepisná olympiáda 36. ročník - 2006/2007. Zadání úkolů krajského kola - test Celkový počet získaných bodů: Č. Jméno Adresa školy.. Adresa bydliště.. (Jméno a adresu vyplňte až po ukončení soutěžního kola, především u prací postupujících do vyššího kola.) Národní institut dětí a

Více

Svět po druhé světové válce

Svět po druhé světové válce Svět po druhé světové válce Anotace:prezentace věnující se tématu dekolonizace po druhé světové válce a vzniku nových států. Pracovní list může posloužit jako zápis, nebo jako opakování látky. Dětský diagnostický

Více

Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/

Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy Zvolenovská 537, Hluboká nad Vltavou Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/34.0448 CZ.1.07/1.5.00/34.0448 Digitální

Více

Od totality k demokracii. Skládačka

Od totality k demokracii. Skládačka Od totality k demokracii Skládačka Návod na přípravu skládačky: Každá skládačka se v tomto souboru skládá ze tří částí: 1) karta se zadáním; 2) karta s odpověďmi; 3) fotografie. Všechny tři části vytiskneme.

Více

I. HLUBOKÝ PÁD ŘÍŠE STŘEDU

I. HLUBOKÝ PÁD ŘÍŠE STŘEDU MODERNÍ DĚJINY ČÍNY I. HLUBOKÝ PÁD ŘÍŠE STŘEDU POČÁTEK 19. STOLETÍ ŘÍŠE DYNASTIE ČCHING 1820 I. HLUBOKÝ PÁD ŘÍŠE STŘEDU OPIOVÉ VÁLKY I. HLUBOKÝ PÁD ŘÍŠE STŘEDU OPIOVÉ VÁLKY 1839-42 PRVNÍ OPIOVÁ VÁLKA 1856-60

Více

Předmět: DĚJEPIS Ročník: 7. ŠVP Základní škola Brno, Hroznová 1. Výstupy předmětu

Předmět: DĚJEPIS Ročník: 7. ŠVP Základní škola Brno, Hroznová 1. Výstupy předmětu Zrod nové Evropy. Stěhování národů. Germáni. Franská říše. Byzantská říše Seznámení s učebnicí. Práce s učebnicí a mapou. Popíše rozdělení Evropy po rozpadu Západořímské říše a způsob života barbarských

Více

VY_32_INOVACE_DEJ-1.MA-07-Osvicensky_absolutismus. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno. Materiál je určen k probrání daného učiva.

VY_32_INOVACE_DEJ-1.MA-07-Osvicensky_absolutismus. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno. Materiál je určen k probrání daného učiva. Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor CZ.1.07/1.5.00/34.0581 VY_32_INOVACE_DEJ-1.MA-07-Osvicensky_absolutismus Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Mgr. Alena Šimonovská Tematická

Více

Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: květen 2013 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Zeměpis

Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: květen 2013 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Zeměpis Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: květen 2013 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Zeměpis světadílů Téma: Východní Evropa Anotace: Prezentace určená

Více

Byli jsme vůbec? Byli se vší důrazností protokolu, s odpovědností, průkazností dokumentu.

Byli jsme vůbec? Byli se vší důrazností protokolu, s odpovědností, průkazností dokumentu. Byli jsme vůbec? Byli se vší důrazností protokolu, s odpovědností, průkazností dokumentu. V. Šalamov, Rukavice 1 Národní knihovna České republiky Slovanská knihovna Občanské sdružení shalamov.ru Ústav

Více

5 H D S E M I N Á Ř

5 H D S E M I N Á Ř 5 H D 2 0 0 S E M I N Á Ř Hospodářský vývoj Sovětského svazu www.wikipedia.org, www.google.cz/imgres SROVNÁNÍ FAŠISMU, NACISMU A KOMUNISMU 6 kritérií charakterizujících totalitní režimy (Fridrich, Brzeziński):

Více

VY_32_INOVACE_D5_20_17. Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT II. SVĚTOV

VY_32_INOVACE_D5_20_17. Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT II. SVĚTOV VY_32_INOVACE_D5_20_17 Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT II. SVĚTOV TOVÁ VÁLKA 1. část VY_32_INOVACE_D5_20_17 Anotace: materiál obsahuje 3 úvodní listy, 13 listů prezentace

Více

The left-wing extremism in the Czech Republic

The left-wing extremism in the Czech Republic The left-wing extremism in the Czech Republic Bc. David Lebeda: Je třeba si připomenout, že historie se opakuje! Bc. David Lebeda V souvislosti s problematikou extremismu hovoříme z bezpečnostního hlediska

Více

Parlament České republiky. Senát. 8. funkční období. N á v r h senátního návrhu zákona,

Parlament České republiky. Senát. 8. funkční období. N á v r h senátního návrhu zákona, 343 8. funkční období 343 Návrh senátního návrhu zákona senátorů Miroslava Nenutila, Milana Štěcha, Přemysla Sobotky a dalších, kterým se navrhuje zákon č. /2012 Sb., o Českém národním povstání, a mění

Více

Literatura 20. století

Literatura 20. století Literatura 20. století celková charakteristika z hlediska historie a literárního vývoje Tvorbu spisovatelů ovlivnily: 1) 1. světová válka (1914 1918) 2) 2. světová válka (1939 1945) 3) studená válka 2.

Více

ANGLICKÁ BURŽOAZNÍ REVOLUCE

ANGLICKÁ BURŽOAZNÍ REVOLUCE ANGLICKÁ BURŽOAZNÍ REVOLUCE IX 17 12:25 1 Anglická společnost na počátku 17. století - předpoklady pro průmyslovou společnost -vyspělé zemědělství - volná pracovní síla - nové stroje a výrobní postupy

Více

Problémové oblasti světa

Problémové oblasti světa Problémové oblasti světa 1 Problémové oblasti Afrika (Alžírsko, Keňa, Mosambik, Súdán, Zimbabwe, Rwanda) Amerika (Kolumbie, Mexiko, Peru) Asie (Afghánistán, Čečensko, Irák, Írán, Kašmír, Timor) Evropa

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

VY_32_INOVACE_03_IV./12_Dějepis - Nacismus

VY_32_INOVACE_03_IV./12_Dějepis - Nacismus VY_32_INOVACE_03_IV./12_Dějepis - Nacismus Nacismus www.moderni-dejiny.cz Nástup nacismu v Německu následky světové hospodářské krize 1932 na 6 mil nezaměstnaných, výroba snížena o 41 % situace vhodná

Více

Bipolarita Počátky studené války

Bipolarita Počátky studené války Bipolarita Počátky studené války Anotace:prezentace se věnuje fenoménu studené války. Rozdělení světabipolarity na dvě poloviny a vztahu SSSR a USA. Dětský diagnostický ústav, středisko výchovné péče,

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Chv_III/2_06_05. Moderní dějiny. Totalitní režimy v Evropě

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Chv_III/2_06_05. Moderní dějiny. Totalitní režimy v Evropě Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Písek Pracovní list DUMu v rámci projektu Evropské peníze pro Obchodní akademii Písek", reg. č. CZ.1.07/1.5.00/34.0301 Číslo a název

Více

1. Čím byl pan Havelka předtím, než se rozhodl stát hospodářem? 6. Proč se při soudu postavili obyvatelé vesnice proti panu Havelkovi?

1. Čím byl pan Havelka předtím, než se rozhodl stát hospodářem? 6. Proč se při soudu postavili obyvatelé vesnice proti panu Havelkovi? G Šternberk 1 1. Čím byl pan Havelka předtím, než se rozhodl stát hospodářem? 2. Kdy byl pan Havelka odsouzen a na jak dlouho? 3. Jaký vliv mělo na pana Havelku jeho uvěznění? 4. Vstoupil pan Havelka do

Více

Období totality. Od roku 1948 po Sametovou revoluci. Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.0938

Období totality. Od roku 1948 po Sametovou revoluci. Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.0938 Období totality Od roku 1948 po Sametovou revoluci Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.0938 Název: Škola hrou Základní škola a mateřská škola Hrubý Jeseník, okres Nymburk Hrubý Jeseník 123, 289 32 Oskořínek

Více

(Zdroj: PRŮCHA, V. a kol.: Hospodářské a sociální dějiny Československa 1918 1992, 2.díl, období 1945 1992. Doplněk, Brno 2009.)

(Zdroj: PRŮCHA, V. a kol.: Hospodářské a sociální dějiny Československa 1918 1992, 2.díl, období 1945 1992. Doplněk, Brno 2009.) Formy sabotáží vesnických boháčů Od jara 1950 komunističtí funkcionáři řadili rozvíjení třídního boje na vesnici mezi nejdůležitější předpoklady kolektivizace a vznik JZD považovali za výsledek či dovršení

Více

Bůh synergie. Obsah. Anotace

Bůh synergie. Obsah. Anotace Bůh synergie V období před Achnatonem pojem bůh nepředstavoval nějakou nadpřirozenou bytost, ale projev určité síly. Z tohoto pohledu Josif Vissarionovič Stalin bohem beze sporu je. Ztělesňuje kvalitu

Více

MATERIÁL č. 4. Srbové vyhnaní z Nezávislého státu Chorvatsko, který byl satelitním státem nacistického Německa.

MATERIÁL č. 4. Srbové vyhnaní z Nezávislého státu Chorvatsko, který byl satelitním státem nacistického Německa. MATERIÁL č. 4 Miliony lidí se za druhé světové války staly obětí masových poprav, deportací, hladovění, nucených prací, koncentračních táborů a bombardování. Uprchlíci a vyhnanci Srbové vyhnaní z Nezávislého

Více

NABÍDKA VÝSTAV O ČESKOSLOVENSKÝCH DĚJINÁCH

NABÍDKA VÝSTAV O ČESKOSLOVENSKÝCH DĚJINÁCH NABÍDKA VÝSTAV O ČESKOSLOVENSKÝCH DĚJINÁCH PŘÍBĚHY BEZPRÁVÍ Z MÍSTA, KDE ŽIJEME Každoročně vyzýváme studenty, aby ve svém okolí našli pamětníky, jejichž životy poznamenalo komunistické bezpráví, a aby

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Téma / kapitola Zpracoval (tým 4) U Lesa, Karviná

Více

12. LITERATURA 1. POLOVINY 20. STOLETÍ. E)Literatura v době okupace

12. LITERATURA 1. POLOVINY 20. STOLETÍ. E)Literatura v době okupace 12. LITERATURA 1. POLOVINY 20. STOLETÍ E)Literatura v době okupace E) Literatura v době okupace 15.3.1939 obsadila německá vojska o Sudety okleštěné české země a vznikl Protektorát Čechy a Morava hlavním

Více

Český politický extremismus stručný exkurs

Český politický extremismus stručný exkurs Český politický extremismus stručný exkurs Mgr. Michal Mazel Vstupní poznámky Spor o samotný pojem, definice politologické, úřední, policejní, využití politické Související pojmy: totalitarismus, radikalismus,

Více

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org.

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org. NÁZEV ŠKOLY: ZŠ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org. AUTOR: Ing. Věra Bubíková VYTVOŘENO: 01.05.2013 NÁZEV: VY_32_Dějepis_02_II. světová válka, ZŠ praktická, 9. R - TÉMA: Období okupace ČÍSLO

Více

RUSKO VE 2. POLOVINĚ 19. STOLETÍ

RUSKO VE 2. POLOVINĚ 19. STOLETÍ RUSKO VE 2. POLOVINĚ 19. STOLETÍ Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_17_03 Tématický celek: Evropa a Evropané Autor:

Více

uvede příčiny a důsledky světové hospodářské

uvede příčiny a důsledky světové hospodářské Podklad pro celoroční rozvržení učiva dějepisu v 9. ročníku Celoroční rozvržení očekávaných výstupů z RVP ZV, dílčích výstupů a učiva DĚJEPISU 9 škola: třída: vyučující: hodinová dotace: 66 vyučovacích

Více

Historie 13. Otázka číslo: 1. Havajské ostrovy se v roce 1959 staly: jedinou kolonií USA. jedním ze států USA

Historie 13. Otázka číslo: 1. Havajské ostrovy se v roce 1959 staly: jedinou kolonií USA. jedním ze států USA Historie 13 Otázka číslo: 1 Havajské ostrovy se v roce 1959 staly: jedinou kolonií USA jedním ze států USA samostatným státem, který je s USA spojen ekonomickou unií Otázka číslo: 2 V roce 1979 začal SSSR

Více