Průmyslová revoluce nebo přirozená evoluce?

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Průmyslová revoluce nebo přirozená evoluce?"

Transkript

1 Industry 4.0 Průmyslová revoluce nebo přirozená evoluce? Petr Kolář Listopad 2015 ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STROJNÍ Ústav výrobních strojů a zařízení Ú12135 Výzkumné centrum pro strojírenskou výrobní techniku a technologii RCMT

2 Část 1: Vysvětlení pojmu Industry 4.0, původu a důvodu vzniku Ukázky na příkladech z Německa

3 Čtvrtá průmyslová revoluce jedná se o marketingový pojem, který začaly počátkem roku 2013 šířit a propagovat přední německé univerzity na německé univerzitní půdě lze za hlavního tahouna myšlenky považovat univerzitu v Cáchách (WZL Aachen, Fraunhofer IPT Aachen); zapojují se však i další významné university (Darmstadt, Chemnitz, Hannover ) k myšlence se postupně připojují přední německé firmy; je to však pragmatické rozhodnutí, protože v tomto přístupu cítí možné přínosy vznikají konkrétní firemní řešení s prokazatelným přínosem největším německým firmám a německé vládě se daří téma exportovat do zahraničí projevuje se síla německé ekonomické politiky

4 Proč čtvrtá?

5 Proč čtvrtá? Zdroj: Bosch Rexroth

6 Přirozený důsledek aktuálních megatrendů rozvoj ICT, penetrace ICT do všech sfér lidského života, globalizace (výroby i zákazníků), customizace produktů Zdroj: Bosch Rexroth

7 ICT jako základní vazba Zdroj: Bosch Rexroth

8 ICT jako propojení lidí, dat, věcí a služeb Toto je základ I4.0 lidé, věci, služby a procesy spolu komunikují, tj. předávají si potřebná data k tomu, aby mohly efektivně (a automaticky fungovat)

9 Pojem integruje velké množství dalších hesel Reálná technická řešení na pozadí celé problematiky umožnila vznik velkého množství dalších hesel, která jsou více či méně správně interpretována. Zdroj:

10 První vazba: virtualizace a propojení ve výrobě Zdroj: Fraunhofer IPT

11 Virtualizace výroby Propojení (existujících) virtuálních modelů s reálnými výrobními daty Zdroj: Fraunhofer IPT

12 Identifikovaný dnešní problém: ztráta dat v procesu Slabinou současných systémů v řízení výroby je nedokonalé propojení a málo integrované synergické využití různých typů dat, která máme k dispozici. Data (z virtuálních i reálných zdrojů) jsou využívána jen částečně, nejsou vzájemně kombinována a je mezi nimi jen omezená nebo žádná zpětná vazba. Zdroj: Fraunhofer IPT

13 Ukázka propojení dat pro analýzu jakosti obrábění Propojení dat z virtuálních modelů s reálnými ze stroje a technologie Zdroj: Fraunhofer IPT

14 Ukázka propojení dat pro analýzu jakosti obrábění Propojení dat z virtuálních modelů s reálnými ze stroje a technologie Zdroj: Fraunhofer IPT

15 Vše je založeno na komunikaci a sdílení dat Již dnes můžeme ze stroje získávat velkém množství informací, kde lze následně vyhodnocovat v konkrétním kontextu. Z technického hlediska to přirozeně vede vývoj komunikačních prostředků, cloudových technologií a databázových systémů.

16 Co již dnes máme a co lze dále rozvíjet Již máme a používáme: diagnostika stroje pro potřebu servisu, dálková diagnostika, sběr a analýza procesních dat a výrobkových dat pro kontrolu kvality Dále lze rozvíjet: hledání přidané hodnoty v kombinaci již nyní dostupných dat, doplnění dalších informací prostřednictvím virtuálních modelů, zkracování zpětné vazby v řízení a kontrole kvality výroby reálný stroj expert výrobce stroje virtuální stroj sběr dat pro servis (výrobce) analýza reálných dat a očekávaných dat (z modelu) virtuální proces sběr dat pro kontrolu Industry 4.0 kvality (uživatel) reálný proces real-time kontrola výrobního procesu

17 Druhá vazba: propojení obchodu a řízení výroby Zkrácení informační cesty mezi potřebou zákazníka a výrobou konkrétního produktu Vazba na ERP a další informační a databázové systémy pro podporu řízení firmy Zdroj: Fraunhofer IPT

18 Část 2: Aktuální situace ve světě dle prezentací světových firem na EMO Milano. Informace o politické a odborné rovině Industry 4.0 v ČR.

19 Aktuální situace v Německu Koncept I4.0 podporují především velcí němečtí hráči v oblasti automotive. Motivací je další snižování ceny a růst produktivity a jakosti v masové výrobě. Současně také potřeba vypořádat se s rostoucími požadavky na customizaci konečného produktu. Na to jsou navázáni významní dodavatelé výrobních strojů a výrobních linek. Od velkých firem typu DMG MORI po rodinné firmy typu GROB. Na výrobce strojů navazují výrobci komponent. Uvedený koncept (sběr dat, jejich ukládání, sdílení a vyhodnocování lze nejjednodušeji dělat nad moderními pohony a řídicími systémy. Firmy z této branže tedy patří k dalším významným hybatelům celého konceptu (Siemens, Bosch-Rexroth, INA-FAG aj.). Základní technická kritéria hodnocení výrobních procesů stále platí a jejich optikou jsou konkrétní řešení posuzována. Vše se stále dělá proto, aby se dařilo zvyšovat produktivitu, přesnost, jakost, hospodárnost výroby a snižovat náklady a negativní dopady na životní prostředí. Promyšlené nasazení konkrétních firemních řešení má prokazatelný technický a ekonomický přínos, proto se nejedná o mrtvý koncept.

20 Příklady z Německa Zdroj: Bosch Rexroth

21 Německé firmy propagující I4.0 na EMO Schäffler Group představil inteligentní komponenty obráběcích strojů. Přímé pohony (lineární i rotační) i komponenty lineárních a rotačních uložení jsou vybaveny senzory pro monitoring stavu. Data se sbírají a ukládají na cloud, kde mohou být sdílena mezi uživatelem stroje, výrobcem stroj a výrobcem komponent.

22 Německé firmy propagující I4.0 na EMO Komponenty byly přestaveny fyzicky a vypadaly funkčně. Podpůrný SW pro správu a zpracování dat byl v rozpracovaném stavu, nicméně funkce a potenciál již bylo možno vidět.

23 Německé firmy propagující I4.0 na EMO Bosch Rexroth se zcela přirozeně opírá o své know-how a stávající řešení v oblasti pohonů a průmyslové automatizace. Nový specifický SW nebyl představen. Podobně se prezentuje firma Beckhof. S podobným přístupem přichází i Siemens, který se opírá o ucelenou skupinu svých produktů v oblasti pohonů, řídicích systémů, PLC a CAD/CAM podpory. Firma Heidenhain zatím tento trend ignoruje a stále prosazuje svoje vize.

24 Německé firmy propagující I4.0 na EMO Systém CELOS firmy DMG umožňuje integrovat další aplikace, např. uváděný SW firmy Schäffler. Za hlavní funkcionalitu z hlediska I4.0 je uváděna především konektivita stroje do nadřízeného systému řízení výroby. Na této nadřízené úrovni se propojuje sledování stavu strojů v provozu z hlediska rizika poruchy a vytížení výrobou.

25 Německé firmy propagující I4.0 na EMO Do kategorie I4.0 = řízení strojů ve výrobě spadá i prezentace firmy Pittler, která navrhuje výrobní stroje a linky pro výrobu ozubených kol. Stejně k tématu přistupuje i firma GROB, která vyrábí obráběcí a montážní linky.

26 Německé firmy propagující I4.0 na EMO Jiný pohled zastávají např. firmy WFL (AT) a Niles Simmons. Běžně měřené signály a data ze stroje a procesu je možno sledovat speciálním SW buď přímo na stroji (stroje jsou v některých případech vybaveny druhou obrazovkou pro tuto funkci), nebo vzdáleným přístupem, ev. přes cloudové úložiště.

27 Německé firmy propagující I4.0 na EMO Jiný pohled zastávají např. firmy WFL (AT) a Niles Simmons. Běžně měřené signály a data ze stroje a procesu je možno sledovat speciálním SW buď přímo na stroji (stroje jsou v některých případech vybaveny druhou obrazovkou pro tuto funkci), nebo vzdáleným přístupem, ev. přes cloudové úložiště.

28 Aktuální situace ve světě Velkým německým firmám a německé vládě se daří téma exportovat do zahraničí projevuje se tak síla německé ekonomické politiky. Téma je v zahraničí akcentováno především tam, kde firmy spolupracují s německými univerizitami (např. Korea, Taiwan), vyrábějí produkty pro německé výrobce strojů (např. Taiwan, Čína, také ČR) nebo dodávají řešení pro německé výrobce dopravní techniky (např. Itálie). Celkově lze situaci charakterizovat: snažíme se replikovat co nejvíce německých myšlenek s tím, co dům dal.

29 Firmy z dalších částí světa propagující I4.0 na EMO HIWIN posílení kompetencí v pohonech (nejen motory, ale i měniče, řízení a průmyslová komunikace) a dále inteligentní komponenty (komponenty se senzory). Nabídka je široká, zatím chybí sjednocující SW prostředí.

30 Firmy z dalších částí světa propagující I4.0 na EMO FANUC nový řídicí systém, který umožňuje integrovat i další funkcionality z hlediska sledování stroje a procesu.

31 Firmy z dalších částí světa propagující I4.0 na EMO PAMA, YCM, DOOSAN, TORNOS: Industry 4.0 = propojené informace o strojích ve výrobní základně. Stroje jsou napojeny na nadřízený systém řízení výroby, který sleduje vytížení stroje a jeho technický stav na základě informací ze stroje.

32 Firmy z dalších částí světa propagující I4.0 na EMO PAMA, YCM, DOOSAN: Industry 4.0 = propojené informace o strojích ve výrobní základně. Stroje jsou napojeny na nadřízený systém řízení výroby, který sleduje vytížení stroje a jeho technický stav na základě informací ze stroje.

33 Ostatní významní hráči Ostatní velké firmy nemluví přímo o I4.0. Jejich prezentace se opírá o inteligentní stroj a nadřazené systémy řízení výroby, monitoring stavu a provozu stroje. Dalo by se říci, že jsou I4.0 ready, tedy připraveni na další rozšíření komunikace a sdílení dat.

34 Aktuální situace v ČR Česká vláda se ke konceptu I4.0 přihlásila prostřednictvím ministra průmyslu a obchodu p. Mládka na letošním MSV. Jedná se o reakci na akcentování tohoto tématu v Německu. Věcným krokem je uvedení garanta tématu, kterým se stal prof. Mařík z CIIIRC, ČVUT v Praze. Ten zpracoval Národní iniciativu v I4.0, která je dostupná na webu MPO. Je pravděpodobné, že z této strategie bude MPO vycházet v dalším směřování a konkrétních krocích v této oblasti. Národní iniciativa uvádí, že změny v průmyslové výrobě založené na ICT vyžádají další změny ve společnosti: nové požadavky na aplikovaný výzkum, požadavky na standardizaci a bezpečnost, budou mít dopady v sociální oblasti a na trhu práce, vyžádají změny ve vzdělávací soustavě. V oboru výrobní techniky se tématu věnuje RCMT. Industry 4.0 je také nově jedním z témat řešených v rámci projektu Centrum kompetence Strojírenská výrobní technika.

35 Infrastruktura T-Mobile připravuje specializovanou datovou síť pro komunikaci technických zařízení. Síť na technologii firmy SIGFOX a bude fungovat paralelně vedle současných sítí 2G/3G/LTE. SIGFIX síť: M2M síť v pásmu 868 MHz, zaměřena na přenos krátkých zpráv (např. periodické odesílání GPS lokace, naměřených hodnot atd.), podporuje zejména uplink (odesílání dat), ale downlink je podporován také, nízké náklady na implementaci technologie do zařízení (chipset), transparentní dostupnost sítě v zahraničí (dostupnost v rámci Evropy se rychle rozšiřuje). Spuštění v průběhu 2016.

36 Část 3: Možnosti realizace a využití v českých výrobních firmách z pohledu technického a obchodního.

37 Jak mohou české firmy uchopit I4.0? Stále trvá, že zákazníka zajímají hlavní užitné vlastnosti stroje (výkonnost, přesnost, jakost, spolehlivost, hospodárnost, malá spotřeba energie). Pokud stroj nenabízí dostatečně dobré užitné vlastnosti stroje ve srovnání s jeho cenou, nemá zákazník o nabídku zájem. Koncept I4.0 by tedy měl být nahlížen: o o o technicky: jak mi inteligentní řešení na stroji a rozšíření ICT podpory provozu stroje umožní zvýšit hlavní užitné vlastnosti výrobního stroje? obchodně: jaký mi to přináší netechnický užitek pro zákazníka? (kratší dodací lhůty, lepší servis a zákaznická podpora aj.) marketingově: sledujeme světové trendy, máme kvalitní řešení dle trendu, které nabízíme zákazníkovi, nebo jdeme vlastní cestou a jsme v tom originální a zajímaví?

38 Možné úrovně I4.0 s možným přínosem uživateli Základní podmínka: možnost komunikace stroje po vnější datové síti s dalšími nařízenými systémy. Úroveň 1: sběr signálů ze stávajících komponent a senzorů o o o o informace o poloze pohybových os, informace i silovém zatížení pohonů, informace o teplotě z běžně vestavěných čidel, informace z obrobkových a nástrojových sond, odbavovaném NC kódu atd. hledat přidanou hodnotu ve znalosti interpretace signálu, jeho trendech a také společném vyhodnocení více různých typů signálů SW řešení (vlastní nebo třetích stran) pro vyhodnocení a zobrazení měřených veličin (in-procesní využití: sledování okamžitého stavu stroje, korekční zásahy), předávání informací obsluze i nadřazenému systému postprocesní zpracování (sběr dat na cloudu): analýza big data, analýza dlouhodobých trendů, sledování a predikce spolehlivosti a disponibility Úroveň 2: rozšíření úrovně 1 o dalších vstupy o o senzory např. formou smart component (vřeteno s vestavěným akcelerometrem, lineární vedení se senzorem AE aj.) SW podpora na podobné úrovni jako výše

39 Možné úrovně I4.0 s možným přínosem uživateli Úroveň 3: sběr dat z reálného stroje a procesu, porovnání s daty z paralelně běžícího virtuálního stroje a procesu o o o model musí být průběžně kalibrován a posuzován s realitou následně je možnost detailní analýzy problémů, které nejsou normálně měřitelné nebo snadno sledovatelné Vizualizace odchylky vzdálený expertní přístup obrobeného povrchu Skutečný obrobek Virtuální simulace

40 Závěr Za I4.0 stojí silný marketing a emoce. Koncept nicméně má své nezpochybnitelné reálné technické přínosy Mnoho z prezentovaných budoucích záležitostí se již dnes běžně používá, např. napojení stroje na monitorovací systémy a systémy řízení výroby. I4.0 je systematičtější, hlubší a komplexnější využívání vznikajících a existujících řešeních ve virtualizaci, senzorice, diagnostice a analýze dat. I4.0 je komplexnější integrace technických a netechnických dat. Zde se otevírá další prostor pro kreativitu v kontaktu se zákazníkem, řízení kvality a dalších procesech. Z technického hlediska je základem rozšiřování mechatronických řešení o mechatronika = mechanika + elektronika V oblasti integrace mechatronických řešení a virtualizace výroby nabízí RCMT široké spektrum znalostí a vlastních řešení pro výrobní firmy i výrobce strojů. Výsledné řešení však musí vždy vznikat v úzkém kontaktu koncového uživatele, výrobce stroje a výzkumné organizace.

41 Děkuji za pozornost Diskuse

Průmysl 4.0 revoluceprobíhá

Průmysl 4.0 revoluceprobíhá Průmysl 4.0 revoluceprobíhá IX. Hospodářská diskuze k tématu roku ČNOPK Mandarin Oriental hotel 16. listopadu 2015 Průmyslová revoluce Fenoménem dneška je propojování internetu, věcí, služeb a lidí a obrovský

Více

Výrobní pracoviště budoucnosti

Výrobní pracoviště budoucnosti Výrobní pracoviště budoucnosti Průmysl 4.0 Radomír Zbožínek \ 4. 11. 2016 Charakteristika konceptu Průmysl 4.0 Počítačové propojení výrobních strojů, produktů, osob a všech dalších systémů průmyslového

Více

CENTRUM VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGŮ ODBORNÝCH ŠKOL

CENTRUM VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGŮ ODBORNÝCH ŠKOL Projekt: CENTRUM VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGŮ ODBORNÝCH ŠKOL Kurz: Stavba a provoz strojů v praxi 1 OBSAH 1. Úvod Co je CNC obráběcí stroj. 3 2. Vlivy na vývoj CNC obráběcích strojů. 3 3. Směry vývoje CNC obráběcích

Více

Zlepšování užitných vlastností obráběcích strojů změnou konstrukce a technologie

Zlepšování užitných vlastností obráběcích strojů změnou konstrukce a technologie Zlepšování užitných vlastností obráběcích strojů změnou konstrukce a technologie Ing. Martin Mareš, Ph.D. 22. listopadu 2016, Hustopeče ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STROJNÍ Ústav výrobních

Více

Průmysl 4.0 vybrané ukázky aplikací v obráběcích strojích v ČR

Průmysl 4.0 vybrané ukázky aplikací v obráběcích strojích v ČR Průmysl 4.0 vybrané ukázky aplikací v obráběcích strojích v ČR Petr Kolář, Jiří Švéda, Matěj Sulitka, Jan Smolík a kol. Strojírenské fórum & Konference ARAP Praha, 15.11.2017 www.ciirc.cvut.cz CZECH TECHNICAL

Více

Strojírenský průmysl. REFERENCE Červenec 2017

Strojírenský průmysl. REFERENCE Červenec 2017 Strojírenský průmysl REFERENCE Červenec 2017 www.myscada.org myscada Technologies s.r.o. 2017 ÚVOD Tato reference popisuje reálný projekt, ve kterém se spojily firmy TOSHULIN a.s., která je mezinárodním

Více

Strategie inteligentní specializace Regionální stálá konference Liberec,

Strategie inteligentní specializace Regionální stálá konference Liberec, Strategie inteligentní specializace Regionální stálá konference Liberec, 14.9.2015 Kontext inteligentní specializace EVROPA 2020 - smart, sustainable and inclusive economy Smart znalosti a inovace Sustainable

Více

Českomoravská elektrotechnická asociace, MSV 2015, 15.9.2015

Českomoravská elektrotechnická asociace, MSV 2015, 15.9.2015 Českomoravská elektrotechnická asociace, MSV 2015, 15.9.2015 KUKA Roboter GmbH Strana 2 KUKA a Industry 4.0 KUKA je 1898 1956 Společnost KUKA byla založena v Augsburgu jako výrobce acetylénových lamp.

Více

SMART GRID SYSTEM TECHNOLOGIE PRO ANALYTIKU A SPRÁVU ENERGETICKÝCH SÍTÍ. Představení společnosti Analyzátor sítě

SMART GRID SYSTEM TECHNOLOGIE PRO ANALYTIKU A SPRÁVU ENERGETICKÝCH SÍTÍ. Představení společnosti Analyzátor sítě ENERTIG SMART GRID SYSTEM TECHNOLOGIE PRO ANALYTIKU A SPRÁVU ENERGETICKÝCH SÍTÍ Představení společnosti Analyzátor sítě www.enertig.cz Kdo jsme Jsme česká společnost dodávající na trhy v České, Polské

Více

INTEMAC Výrobní buňka 4.0 a program DIGIMAT

INTEMAC Výrobní buňka 4.0 a program DIGIMAT INTEMAC Výrobní buňka 4.0 a program DIGIMAT pro seminář Výzvy digitální ekonomiky pro společnost Jiří Neužil 24. 4. 2019 Zřizovatel Podporovatel 2 Partneři 3 Co v INTEMACu děláme Aplikovaný výzkum, experimentální

Více

Chytřejší Moravskoslezský kraj Strategie pro roky Akční plán pro roky

Chytřejší Moravskoslezský kraj Strategie pro roky Akční plán pro roky Chytřejší Moravskoslezský kraj Strategie pro roky 2017 2023 Akční plán pro roky 2017 2019 Expertní týmy Zpracoval: Ing. Jakub Unucka, MBA Datum: Náměstek hejtmana kraje 17. 8. 2017 Program setkání expertních

Více

Příspěvek k tématu připravenosti. Jan Fibír

Příspěvek k tématu připravenosti. Jan Fibír Příspěvek k tématu připravenosti českých firem na proces digitalizace Jan Fibír Obsah Chápeme pojem digitalizace stejně? Digitalizace cíl nebo nutný krok pro Průmysl 4.0? Digitalizace postupný proces nebo

Více

Řešení Vašeho nástrojového managementu

Řešení Vašeho nástrojového managementu Řešení Vašeho nástrojového managementu TDM Systems komp TDM Systems profesionálové pro správu nástrojových dat Již více než 20 let vyvíjí a prodává společnost TDM Systems GmbH software pro organizaci nástrojů

Více

SVĚT STROJÍRENSKÉ TECHNIKY OBSAH ČÍSLA: Věda a výzkum Strategie oboru obráběcí stroje pro období 2010-2015-VCSVTT... 2

SVĚT STROJÍRENSKÉ TECHNIKY OBSAH ČÍSLA: Věda a výzkum Strategie oboru obráběcí stroje pro období 2010-2015-VCSVTT... 2 SVĚT STROJÍRENSKÉ TECHNIKY OBSAH ČÍSLA: Vážení čtenáři a vážení obchodní přátelé, otevíráte v pořadí již třetí číslo našeho časopisu v roce 2008. Stejně jako v předchozích číslech se ve značném rozsahu

Více

Možnosti a limity navrhování nosných struktur obráběcích strojů s využitím digitálních dvojčat

Možnosti a limity navrhování nosných struktur obráběcích strojů s využitím digitálních dvojčat Možnosti a limity navrhování nosných struktur obráběcích strojů s využitím digitálních dvojčat Ing. Petr Kolář, Ph.D. Strojírenské fórum 2018 Praha 8.11.2018 ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA

Více

3. Očekávání a efektivnost aplikací

3. Očekávání a efektivnost aplikací VYUŽÍVANÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ V ŘÍZENÍ FIREM Ota Formánek 1 1. Úvod Informační systémy (IS) jsou v současnosti naprosto nezbytné pro úspěšné řízení firem. Informačním ním systémem rozumíme ucelené softwarové

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING ÚSTAV MECHANIKY TĚLES, MECHATRONIKY A BIOMECHANIKY INSTITUTE OF SOLID MECHANICS,

Více

Produktivita a jakost při obrábění

Produktivita a jakost při obrábění Produktivita a jakost při obrábění Pavel Zeman, Matěj Sulitka Setkání obchodních ředitelů členských podniků SST 1.6.2017 ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STROJNÍ Ústav výrobních strojů a zařízení

Více

Implementace a rozvoj sítí 5G v České republice. Jednání k problematice rozvoje 5G Průmysl Praha

Implementace a rozvoj sítí 5G v České republice. Jednání k problematice rozvoje 5G Průmysl Praha Implementace a rozvoj sítí 5G v České republice Jednání k problematice rozvoje 5G Průmysl Praha 13. 8. 2019 Obsah Strategický kontext mezinárodní, národní Zahraniční zkušenost s realizací 5G strategie

Více

Implementace smart meteringu ve skupině Veolia

Implementace smart meteringu ve skupině Veolia Implementace smart meteringu ve skupině Veolia Ing. Petr Sýkora, Ph.D., Pražské vodovody a kanalizace, a.s., Ing. David Hájek, IoT.water s.r.o., Ing. Petr Maximilián, Solutions and Services, a.s., Ing.

Více

Jiří Neužil

Jiří Neužil Jiří Neužil 22. 2. 2018 Zřizovatel Podporovatel 2 Partneři 3 RIS JMK: Strategický rámec JIC podporuje konkurenceschopnost firem na Jižní Moravě. INTEMAC je projektem Regionální inovační strategie. RIS

Více

DOSAVADNÍ STRATEGIE BYLA DOPLNĚNA O NOVÝ PILÍŘ, KTERÝ UMOŽNÍ, ABY SE ČEZ STAL LEADEREM TAKÉ V INOVACÍCH A SPOLEČENSKÉ ODPOVĚDNOSTI

DOSAVADNÍ STRATEGIE BYLA DOPLNĚNA O NOVÝ PILÍŘ, KTERÝ UMOŽNÍ, ABY SE ČEZ STAL LEADEREM TAKÉ V INOVACÍCH A SPOLEČENSKÉ ODPOVĚDNOSTI 1 DOSAVADNÍ STRATEGIE BYLA DOPLNĚNA O NOVÝ PILÍŘ, KTERÝ UMOŽNÍ, ABY SE ČEZ STAL LEADEREM TAKÉ V INOVACÍCH A SPOLEČENSKÉ ODPOVĚDNOSTI Vize: Stát se jedničkou na trhu s elektřinou ve střední a jihovýchodní

Více

GLOBÁLNÍ TRENDY 2030:

GLOBÁLNÍ TRENDY 2030: GLOBÁLNÍ TRENDY 2030: 75% obyvatel Země bude žít ve městech. Většina lidí bude patřit ke střední třídě propojené moderními technologiemi. Globální trendy 2030: Alternativní světy; vydala Národní zpravodajská

Více

IO-Link ve výrobě ing. Zdeněk Zima Systémový inženýr ifm electornic

IO-Link ve výrobě ing. Zdeněk Zima Systémový inženýr ifm electornic IO-Link ve výrobě ing. Zdeněk Zima Systémový inženýr ifm electornic zdenek.zima@ifm.com Ifm electronic - představení Jeden z největších světových výrobců M & R. Rodinná firma - 49 let tradice. Technická

Více

ELVAC a.s. ELVAC SOLUTIONS Strojní inženýring Elektroinženýring Software KATALOG ŘEŠENÍ

ELVAC a.s. ELVAC SOLUTIONS Strojní inženýring Elektroinženýring Software KATALOG ŘEŠENÍ ELVAC SOLUTIONS ELVAC a.s. Strojní inženýring Elektroinženýring Software KATALOG ŘEŠENÍ STROJNÍ INŽENÝRING ŘEŠENÍ, PRODUKTY A SLUŽBY ROBOTIKA Poskytujeme inženýrsko-dodavatelské služby v oblasti jednoúčelových

Více

PROCESY CO ZÍSKÁTE: Předpoklad pro certifikace ISO. Lean Six Sigma Fast Track

PROCESY CO ZÍSKÁTE: Předpoklad pro certifikace ISO. Lean Six Sigma Fast Track PROCESY CO ZÍSKÁTE: Jasná pravidla pro provádění činností, uložení know-how Jasně definované zodpovědnosti za celý proces i jednotlivé kroky Zprůhlednění organizace plynoucí z jasně definovaných vstupů,

Více

Výukové texty. pro předmět. Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma

Výukové texty. pro předmět. Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma Výukové texty pro předmět Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma Podklady k celkovému uspořádání a začlenění řídícího systému ve výrobním stroji a okolí Autor: Doc. Ing. Josef Formánek,

Více

Registrační číslo projektu CZ /0.0/0.0/15_037/ (MS2014+)

Registrační číslo projektu CZ /0.0/0.0/15_037/ (MS2014+) Projekt TECHNOLOGICKÁ PLATFORMA STROJÍRENSKÁ VÝROBNÍ TECHNIKA III s cílem udržení a posílení konkurenceschopnosti průmyslové produkce oboru v měřítku Evropy i světa a s cílem zvýšení intenzity společných

Více

komplexní podpora zvyšování výkonnosti strana 1 Využití Referenčního modelu integrovaného systému řízení veřejnoprávní korporace Město Hořovice

komplexní podpora zvyšování výkonnosti strana 1 Využití Referenčního modelu integrovaného systému řízení veřejnoprávní korporace Město Hořovice strana 1 Využití Referenčního modelu integrovaného systému řízení veřejnoprávní korporace Město Hořovice 19.3.2018 Zpracoval: Roman Fišer, strana 2 1. ÚVOD... 3 2. POPIS REFERENČNÍHO MODELU INTEGROVANÉHO

Více

Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK) možnosti pro podnikatele

Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK) možnosti pro podnikatele Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK) možnosti pro podnikatele 19. května 2014, Ostrava ZPĚT NA VRCHOL INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu

Více

Využití benchmarkingu ke zkvalitnění práce útvaru interního auditu MěÚ Říčany. Setkání interních auditorů Praha 17.2.2015

Využití benchmarkingu ke zkvalitnění práce útvaru interního auditu MěÚ Říčany. Setkání interních auditorů Praha 17.2.2015 Využití benchmarkingu ke zkvalitnění práce útvaru interního auditu MěÚ Říčany Setkání interních auditorů Praha 17.2.2015 Benchmarking v pojetí iniciativy BI 2005 Využití v benchmarking v praxi MěÚ Říčany

Více

Implementace a rozvoj sítí 5G v České republice. Jednání k problematice rozvoje sítí 5G a Smart Cities Praha 27. srpna 2019

Implementace a rozvoj sítí 5G v České republice. Jednání k problematice rozvoje sítí 5G a Smart Cities Praha 27. srpna 2019 Implementace a rozvoj sítí 5G v České republice Jednání k problematice rozvoje sítí 5G a Smart Cities Praha 27. srpna 2019 Obsah Strategický kontext mezinárodní, národní Zahraniční zkušenost s realizací

Více

Od Průmyslu 4.0 k Myšlení 4.0

Od Průmyslu 4.0 k Myšlení 4.0 Od Průmyslu 4.0 k Myšlení 4.0 Vladimír MAŘÍK Brno, 28.2.2017 www.ciirc.cvut.cz Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) České vysoké učení technické v Praze Prudký rozvoj technologií

Více

Comara appcom. Nová cesta k průmyslu 4.0

Comara appcom. Nová cesta k průmyslu 4.0 Comara appcom Nová cesta k průmyslu 4.0 Nová cesta k průmyslu 4.0 Comara appcom shromažďuje, vyhodnocuje, vizualizuje a interpretuje rozsáhlá data strojů a výroby. Comara appcom otevírá zcela nové možnosti

Více

Výukové texty. pro předmět. Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma

Výukové texty. pro předmět. Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma Výukové texty pro předmět Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma Tvorba grafické vizualizace principu zástavby jednotlivých prvků technického zařízení Autor: Doc. Ing. Josef Formánek, Ph.D.

Více

Doc. Ing. Daniel Kaminský, CSc. ELCOM, a.s.

Doc. Ing. Daniel Kaminský, CSc. ELCOM, a.s. Doc. Ing. Daniel Kaminský, CSc. ELCOM, a.s. Úplné počítačové propojení a) výrobních strojů, b) zpracovávaných produktů a polotovarů a c) všech dalších systémů a subsystémů průmyslového podniku (včetně

Více

Téma dizertační práce - Strategie ŠKODA AUTO pro čínský trh

Téma dizertační práce - Strategie ŠKODA AUTO pro čínský trh Téma dizertační práce - Strategie ŠKODA AUTO pro čínský trh - Spolupráce při stanovování dlouhodobé strategie ŠKODA AUTO pro čínský trh se zaměřením na produktový management - Analýza současné pozice ŠKODA

Více

3. ročník konference na ZDŮRAZNĚNÉ TÉMA. Inovace pro efektivní průmysl, dopravu a energetiku Rozvoj dopravních staveb a systémů Brna a JM kraje

3. ročník konference na ZDŮRAZNĚNÉ TÉMA. Inovace pro efektivní průmysl, dopravu a energetiku Rozvoj dopravních staveb a systémů Brna a JM kraje 3. ročník konference na ZDŮRAZNĚNÉ TÉMA Inovace pro efektivní průmysl, dopravu a energetiku Rozvoj dopravních staveb a systémů Brna a JM kraje 16. 2. 2017, Brno, sál Zastupitelstva Jihomoravského kraje

Více

Příklady využití IT pro usnadnění práce měst a obcí Libereckého kraje. Ing. Zdeněk Jiráček ředitel společnosti DATRON, a.s.

Příklady využití IT pro usnadnění práce měst a obcí Libereckého kraje. Ing. Zdeněk Jiráček ředitel společnosti DATRON, a.s. Příklady využití IT pro usnadnění práce měst a obcí Libereckého kraje Ing. Zdeněk Jiráček ředitel společnosti DATRON, a.s. 1 IT a usnadnění práce? Máte pocit, že Vám informační technologie šetří práci

Více

CHCETE SE STÁT ČLENEM TÝMU, KTERÝ SE PODÍLÍ NA REALIZACI NOVÝCH TRENDŮ JAKO JE ELEKTRO MOBILITA? PRO NĚKOHO VZDÁLENÁ BUDOUCNOST, PRO NÁS JASNÉ CÍLE.

CHCETE SE STÁT ČLENEM TÝMU, KTERÝ SE PODÍLÍ NA REALIZACI NOVÝCH TRENDŮ JAKO JE ELEKTRO MOBILITA? PRO NĚKOHO VZDÁLENÁ BUDOUCNOST, PRO NÁS JASNÉ CÍLE. CHCETE SE STÁT ČLENEM TÝMU, KTERÝ SE PODÍLÍ NA REALIZACI NOVÝCH TRENDŮ JAKO JE ELEKTRO MOBILITA? PRO NĚKOHO VZDÁLENÁ BUDOUCNOST, PRO NÁS JASNÉ CÍLE. Mladá Boleslav Útvar výroby motorů SPECIALISTA MONTÁŽE

Více

Zavádění služby ecall u HZS ČR. kpt. Ing. Jan Urbánek MV-generální ředitelství HZS ČR

Zavádění služby ecall u HZS ČR. kpt. Ing. Jan Urbánek MV-generální ředitelství HZS ČR Zavádění služby ecall u HZS ČR kpt. Ing. Jan Urbánek MV-generální ředitelství HZS ČR Smysl ecall Následky dopravních nehod v EU v EU 40 000 mrtvých ročně v EU 1.7 mil. zraněných ročně Očekávané zlepšení

Více

Michal Andrejčák, Seminář Energetika v průmyslu, Hotel Vista Dolní Morava, Možnosti monitorování a ovládání Zpracování dat z rozvoden

Michal Andrejčák, Seminář Energetika v průmyslu, Hotel Vista Dolní Morava, Možnosti monitorování a ovládání Zpracování dat z rozvoden Michal Andrejčák, Seminář Energetika v průmyslu, Hotel Vista Dolní Morava, 20.-21.9.2016 Možnosti monitorování a ovládání Zpracování dat z rozvoden September 15, 2016 Slide 1 Zpracování dat z rozvoden

Více

Automatizovaný sběr dat Online stav skladů

Automatizovaný sběr dat Online stav skladů www.vyrobaonline.cz Plánování výroby Evidence zakázek Automatizovaný sběr dat Online stav skladů Zvýšení efektivity výroby Evidence docházky VÝROBA ONLINE je nový moderní výrobní informační systém, ve

Více

SINEMA Server V13 Pro plně transparentní sítě Siemens, s.r.o. 2015. Všechna práva vyhrazena. siemens.cz/sinema

SINEMA Server V13 Pro plně transparentní sítě Siemens, s.r.o. 2015. Všechna práva vyhrazena. siemens.cz/sinema TIA na dosah SINEMA Server V13 Pro plně transparentní sítě siemens.cz/sinema SINEMA Server Vladimír Ševčík Promotér a konzultant Industrial Switches & Routers SCALANCE & RUGGEDCOM Siemens, s.r.o. Organizační

Více

B&R Optimální platforma pro digitalizaci nových i stávajících technologií. Tomáš Kohout Technická řešení a obchod B+R automatizace, Praha

B&R Optimální platforma pro digitalizaci nových i stávajících technologií. Tomáš Kohout Technická řešení a obchod B+R automatizace, Praha B&R Optimální platforma pro digitalizaci nových i stávajících technologií Tomáš Kohout Technická řešení a obchod B+R automatizace, Praha Digitalizace v průmyslu IIoT dnes zítra? Digitální továrna a lidé

Více

Panelová diskuse Chytrý region

Panelová diskuse Chytrý region Panelová diskuse Chytrý region Konference Inteligentní specializace regionu Plzeň, 29. 5. 2019 Cíl a scénář panelové diskuse Hledáme další možnosti spolupráce výzkumné a podnikové sféry v Plzeňském kraji

Více

Specializujeme se na strategické plánování, evaluace, vývoj a realizaci projektů.

Specializujeme se na strategické plánování, evaluace, vývoj a realizaci projektů. O SPOLEČNOSTI Specializujeme se na strategické plánování, evaluace, vývoj a realizaci projektů. Principem naší práce je systematický, celistvý přístup k příležitostem a řešení problémů v kontextu dlouhodobého

Více

MANAGEMENT Procesní přístup k řízení organizace. Ing. Jaromír Pitaš, Ph.D.

MANAGEMENT Procesní přístup k řízení organizace. Ing. Jaromír Pitaš, Ph.D. MANAGEMENT Procesní přístup k řízení organizace Ing. Jaromír Pitaš, Ph.D. Obsah Definice procesního řízení Výhody procesního řízení Klasifikace procesů podle důležitosti Popis kontextu procesů Základní

Více

Podpora výzkumu, vývoje a inovací pro potřeby průmyslu. Senát PČR 10. 4. 2014

Podpora výzkumu, vývoje a inovací pro potřeby průmyslu. Senát PČR 10. 4. 2014 Podpora výzkumu, vývoje a inovací pro potřeby průmyslu Senát PČR 10. 4. 2014 Systém výzkumu, vývoje a inovací (VaVaI) v ČR Legislativa VaVaI zákon č. 130/2002 Sb., o podpoře výzkumu, experiment. vývoje

Více

2013 IBM Corporation

2013 IBM Corporation 2013 IBM Corporation Connections v praxi Jak vypadá nasazení Social software v praxi MICHAL HOLOUBEK Social Business konzultant, oxy Online, s.r.o. 2013 IBM Corporation Agenda Úvod Zadání a specifikace

Více

FAKULTA STROJNÍ ČVUT v Praze, Program SMART COMMUNITY s důrazem na technické vzdělávání. Míla Veselá, CEO TOP EXPO

FAKULTA STROJNÍ ČVUT v Praze, Program SMART COMMUNITY s důrazem na technické vzdělávání. Míla Veselá, CEO TOP EXPO FAKULTA STROJNÍ ČVUT v Praze, 22. 5. 2019 Program SMART COMMUNITY s důrazem na technické vzdělávání Míla Veselá, CEO TOP EXPO GLOBÁLNÍ TRENDY 2030: 75% obyvatel Země bude žít ve městech. Většina lidí bude

Více

Přínosy účasti v programu Eureka z pohledu rozvoje VÚTS, a.s.

Přínosy účasti v programu Eureka z pohledu rozvoje VÚTS, a.s. Přínosy účasti v programu Eureka z pohledu rozvoje VÚTS, a.s. 1 PŘEDSTAVENÍ VÚTS, a.s. rok založení 1951 dlouholetá tradice ve výzkumu a vývoji strojů zpracovatelského průmyslu 187 zaměstnanců (120 ve

Více

HYBRID MANUFACTURING technologie KOVOSVIT MAS, a.s. a ČVUT - RCMT

HYBRID MANUFACTURING technologie KOVOSVIT MAS, a.s. a ČVUT - RCMT HYBRID MANUFACTURING technologie KOVOSVIT MAS, a.s. a ČVUT - RCMT 1 Všechny výrobky a produkty, které nás obklopují, potřebují dílce a součástky. 2 Všechny výrobky a produkty, které nás obklopují, potřebují

Více

pro strojírenskou výrobní techniku a technologii RCMT Ústav výrobních strojů a zařízení Ú12135 ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STROJNÍ

pro strojírenskou výrobní techniku a technologii RCMT Ústav výrobních strojů a zařízení Ú12135 ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STROJNÍ Ústav výrobních strojů a zařízení Ú12135 ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STROJNÍ Výzkumné centrum pro strojírenskou výrobní techniku a technologii váš partner pro výzkum a vývoj Představení

Více

SINEMA Server V13 Pro plně transparentní sítě Siemens, s.r.o. 2015. Všechna práva vyhrazena. siemens.cz/sinema

SINEMA Server V13 Pro plně transparentní sítě Siemens, s.r.o. 2015. Všechna práva vyhrazena. siemens.cz/sinema TIA na dosah SINEMA Server V13 Pro plně transparentní sítě siemens.cz/sinema Současný stav bez SINEMA Serveru Simatic NET V13 SNMP OPC server - Dlouhodobý monitoring sítě průmyslového Ethernetu / Profinetu

Více

Oblast intervence Digitální kompetence (P-KAP)

Oblast intervence Digitální kompetence (P-KAP) Oblast intervence Digitální kompetence () Garant intervence: Ing. Marie Vaněčková Web: www.nuv.cz/p-kap/rozvoj-ict-kompetenci Email: marie.vaneckova@nuv.cz Telefon: 770 137 196 Projekt a oblasti intervence

Více

Průmysl 4.0 jako národní výzva

Průmysl 4.0 jako národní výzva Průmysl 4.0 jako národní výzva Jiří Krechl Vedoucí Oddělení výzkumu, vývoje a inovací 30. & listopad Support 2016 www.czechinvest.org 2 Struktura prezentace Historie a vznik konceptu Širší dopady Průmysl

Více

OPPIK: Nové výzvy Odborný obsah byl připraven ve spolupráci se společností enovation, s.r.o. člen AMSP ČR

OPPIK: Nové výzvy Odborný obsah byl připraven ve spolupráci se společností enovation, s.r.o.   člen AMSP ČR Číslo: 12/2016 Datum vydání: 30. 11. 2016 Monitoring Obsah gg dotačních příležitostí OPPIK: Nové výzvy... 3 Odborný obsah byl připraven ve spolupráci se společností enovation, s.r.o. www.enovation.cz člen

Více

Procesy, procesní řízení organizace. Výklad procesů pro vedoucí odborů krajského úřadu Karlovarského kraje

Procesy, procesní řízení organizace. Výklad procesů pro vedoucí odborů krajského úřadu Karlovarského kraje Procesy, procesní řízení organizace Výklad procesů pro vedoucí odborů krajského úřadu Karlovarského kraje Co nového přináší ISO 9001:2008? Vnímání jednotlivých procesů organizace jako prostředku a nástroje

Více

Autor: Václav Korcan. Václav Korcan. 1 Václav Korcan

Autor: Václav Korcan. Václav Korcan. 1 Václav Korcan Autor: Václav Korcan certifikovaný interim manager CAIM člen České asociace interim managementu interim management, procesní řízení, zlepšování výkonnosti firem, systémové normy a standardy, ISO apod.

Více

CzechInvest Programové období 2014+ Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost

CzechInvest Programové období 2014+ Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost CzechInvest Programové období 2014+ Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Důraz na rozvojové podpory + počátek inovační podpory OPPI

Více

SW pro správu a řízení bezpečnosti

SW pro správu a řízení bezpečnosti Integrační bezpečnostní SW pro správu a řízení bezpečnosti Systém je vlastním produktem společnosti Integoo. Trvalý vývoj produktu reflektuje požadavky trhu a zákazníků. Ať už je velikost vaší organizace

Více

Digitalizace Možnosti a výhledy digitální společnosti

Digitalizace Možnosti a výhledy digitální společnosti Digitalizace Možnosti a výhledy digitální společnosti Ing. Filip Nechvátal 10. května 2016 Obsah 1 Průmysl 4.0 a veřejné mínění 2 Siemens pozice v rámci Průmyslu 4.0 a digitalizace 3 Základ digitalizace

Více

TA ČR pro čistou mobilitu. Petr Očko předseda TA ČR

TA ČR pro čistou mobilitu. Petr Očko předseda TA ČR 1 TA ČR pro čistou mobilitu Petr Očko předseda TA ČR KDO JSME A CO DĚLÁME organizační složka státu a správce rozpočtové kapitoly připravujeme a spravujeme programy státní podpory, jejichž smyslem je podnítit

Více

Role technologií v čisté mobilitě. 20.9.2012 Ing. Vlastimil Vyskočáni Manažer M2M Vertical

Role technologií v čisté mobilitě. 20.9.2012 Ing. Vlastimil Vyskočáni Manažer M2M Vertical Role technologií v čisté mobilitě 20.9.2012 Ing. Vlastimil Vyskočáni Manažer M2M Vertical Obsah 1. Trendy v oblasti automotive a monitoringu vozidel 2. Řešení O2 Car Control a reference 3. Obchodní příležitosti.

Více

Strategický dokument se v současné době tvoří.

Strategický dokument se v současné době tvoří. Karta projektového okruhu Číslo a název projektového okruhu: Garant karty projektového okruhu: Spolupracující subjekty: 3.9 Elektronizace odvětví: ejustice Ministerstvo spravedlnosti Ministerstvo vnitra

Více

Řešení aplikací sítí IoT

Řešení aplikací sítí IoT Řešení aplikací sítí IoT 2 Obsah prezentace 1. Představení sítě Internetu Věcí Sigfox 2. Stav sítě Sigfox 3. Implementace v praxi 3 Obsah prezentace 1. Představení sítě Internetu Věcí Sigfox 2. Stav sítě

Více

Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO oblast čisté mobility

Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO oblast čisté mobility Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO oblast čisté mobility Mgr. Pavlína Janová Odbor výzkumu, vývoje a inovací Ministerstvo průmyslu a obchodu 9.-10. března 2017 4. ročník konference Čisté mobility

Více

Inteligentní řízení strojů s portfoliem u-mation Řešení pro automatizaci a digitalizaci Let s connect. Automatizace a digitalizace

Inteligentní řízení strojů s portfoliem u-mation Řešení pro automatizaci a digitalizaci Let s connect. Automatizace a digitalizace Inteligentní řízení strojů s portfoliem u-mation Řešení pro automatizaci a digitalizaci Let s connect. Automatizace a digitalizace Řešení pro automatizaci a digitalizaci Jakožto expert v průmyslové konektivitě

Více

Vize ERRAC do roku 2050 Rail 2050 Vision Ing. Jaroslav Vašátko

Vize ERRAC do roku 2050 Rail 2050 Vision Ing. Jaroslav Vašátko k projektu Foster Rail Vize ERRAC do roku 2050 Rail 2050 Vision Ing. Jaroslav Vašátko Úvod Vize 2050 byla prezentována na plenárním zasedání ERRAC dne 23.11.2017. Jde o vizi budoucího železničního systému

Více

VAZBY STRATEGIE ROZVOJE LIDSKÝCH ZDROJŮ NA JINÉ NÁSTROJE

VAZBY STRATEGIE ROZVOJE LIDSKÝCH ZDROJŮ NA JINÉ NÁSTROJE VAZBY STRATEGIE ROZVOJE LIDSKÝCH ZDROJŮ NA JINÉ NÁSTROJE Projekt Tvorba Strategie a Společného akčního plánu v oblasti rozvoje lidských zdrojů v Libereckém kraji I CZ.1.04/4.1.01/C4.00015 I je financován

Více

Bc. Jan Stanek, Západočeská univerzita v Plzni, Univerzitní 8, Plzeň Česká republika

Bc. Jan Stanek, Západočeská univerzita v Plzni, Univerzitní 8, Plzeň Česká republika VYUŽITÍ POKROČILÝCH CAD/CAM SIMULACÍ PRO NÁVRH SPECIÁLNÍHO HORIZONTKOVÉHO PRACOVIŠTĚ. SVOČ FST 2018 Bc. Jan Stanek, Západočeská univerzita v Plzni, Univerzitní 8, 306 14 Plzeň Česká republika ABSTRAKT

Více

Kompetenční centrum Collaboration Solutions při FIS VŠE

Kompetenční centrum Collaboration Solutions při FIS VŠE Kompetenční centrum Collaboration Solutions při FIS VŠE 3. tisíciletí: Změna vnitřního fungování podniků Generace 80.-90. let (Millennials) dospívá do produktivního věku Tito lidé mají zcela jiné návyky,

Více

Současná situace. Dlouhodobě nepříznivý vývoj ekonomiky Karlovarského kraje v rámci ČR. Odchod kvalifikovaných pracovníků z kraje

Současná situace. Dlouhodobě nepříznivý vývoj ekonomiky Karlovarského kraje v rámci ČR. Odchod kvalifikovaných pracovníků z kraje Současná situace Dlouhodobě nepříznivý vývoj ekonomiky Karlovarského kraje v rámci ČR Odchod kvalifikovaných pracovníků z kraje Nízká úroveň vzdělanosti Neexistence veřejné vysoké školy a výzkumných center

Více

Průmysl 4.0 z pohledu logistiky. Marek Šabatka, Zdeněk Bláha

Průmysl 4.0 z pohledu logistiky. Marek Šabatka, Zdeněk Bláha Průmysl 4.0 z pohledu logistiky Marek Šabatka, Zdeněk Bláha 22.11.2016 Obsah Cíl dnešního společného setkání Představení spolku SKLAD Prezentace společných projektů Průmysl 4.0 z pohledu logistiky jednotlivé

Více

INFORMAČNÍ PROGRAM SMART CITY rozvíjí TOP EXPO CZ ve spolupráci s TA ČR, MPO, MMR, MD, MŽP a technickými univerzitami od roku 2013.

INFORMAČNÍ PROGRAM SMART CITY rozvíjí TOP EXPO CZ ve spolupráci s TA ČR, MPO, MMR, MD, MŽP a technickými univerzitami od roku 2013. INFORMAČNÍ PROGRAM SMART CITY rozvíjí TOP EXPO CZ ve spolupráci s TA ČR, MPO, MMR, MD, MŽP a technickými univerzitami od roku 2013. INFORMAČNÍ PROGRAM SMART CITY 2017 vychází z INICIATIVY PRŮMYSL 4.0,

Více

pro SÍŤ, pro KVALITU, pro RODINU aneb o dětech s dětmi

pro SÍŤ, pro KVALITU, pro RODINU aneb o dětech s dětmi pro SÍŤ, pro KVALITU, pro RODINU aneb o dětech s dětmi 24. 4. 2019 Ústí nad Labem, 30. 4. 2019 Brno, 7. 5. 2019 Olomouc,16. 5. 2019 - Pardubice, 20. 5. 2019 - Praha Systémový rozvoj a podpora nástrojů

Více

ASOCIACE SPOLEČENSKY ODPOVĚDNÝCH FIREM

ASOCIACE SPOLEČENSKY ODPOVĚDNÝCH FIREM ASOCIACE SPOLEČENSKY ODPOVĚDNÝCH FIREM ASOCIACE SPOLEČENSKY ODPOVĚDNÝCH FIREM Žádný člověk není ostrovem, nikdo není sám pro sebe... www.spolecenskaodpovednostfirem.cz IMPLEMENTACE VZDĚLÁVÁNÍ O asociaci

Více

Zavádění projektového řízení ve společnosti

Zavádění projektového řízení ve společnosti Zavádění projektového řízení ve společnosti Monika Pidrmanová 26.10.2011 ZÁKLADNÍ POJMY Projekt = Jedinečný proces sestávající z řady koordinovaných a řízených činností s daty zahájení a ukončení, prováděný

Více

Microsoft SharePoint Portal Server 2003. Zvýšená týmová produktivita a úspora času při správě dokumentů ve společnosti Makro Cash & Carry ČR

Microsoft SharePoint Portal Server 2003. Zvýšená týmová produktivita a úspora času při správě dokumentů ve společnosti Makro Cash & Carry ČR Microsoft SharePoint Portal Server 2003 Zvýšená týmová produktivita a úspora času při správě dokumentů ve společnosti Makro Cash & Carry ČR Přehled Země: Česká republika Odvětví: Velkoobchod Profil zákazníka

Více

14. České dopravní fórum na téma INTEGROVANÁ DOPRAVA PRAHY A STŘEDOČESKÉHO KRAJE VÍTÁME VŠECHNY ÚČASTNÍKY!

14. České dopravní fórum na téma INTEGROVANÁ DOPRAVA PRAHY A STŘEDOČESKÉHO KRAJE VÍTÁME VŠECHNY ÚČASTNÍKY! 14. České dopravní fórum na téma INTEGROVANÁ DOPRAVA PRAHY A STŘEDOČESKÉHO KRAJE VÍTÁME VŠECHNY ÚČASTNÍKY! INTEGROVANÁ DOPRAVA PRAHY A STŘEDOČESKÉHO KRAJE 22. května 2017 Zaměření ročníku ROZVOJ DOPRAVNÍ

Více

Česko podnikavé, kreativní a přitažlivé pro talenty a peníze (vize Národní Strategie inteligentní specializace České republiky)

Česko podnikavé, kreativní a přitažlivé pro talenty a peníze (vize Národní Strategie inteligentní specializace České republiky) Česko podnikavé, kreativní a přitažlivé pro talenty a peníze (vize Národní Strategie inteligentní specializace České republiky) 30.1.2014 multimediální sál budovy Krajského úřadu Libereckého kraje Struktura

Více

Spolupráce FST ZČU s průmyslovými partnery

Spolupráce FST ZČU s průmyslovými partnery Spolupráce FST ZČU s průmyslovými partnery Jan Zdebor proděkan pro spolupráci s praxí Setkání HR manažerů Aktuality a novinky pro HR praxi 24.11.2016, SOUE Plzeň Spolupráce VŠ s průmyslem The State of

Více

Úvod do projektu. Standardizace provozních funkcí ÚSC. Součást projektu Korporátní styl řízení ve veřejné správě

Úvod do projektu. Standardizace provozních funkcí ÚSC. Součást projektu Korporátní styl řízení ve veřejné správě Úvod do projektu Standardizace provozních funkcí ÚSC Součást projektu Korporátní styl řízení ve veřejné správě Měníme zvyky a posouváme mentální bloky POPTÁVKA Tlak na rozpočet, obtížně stanovitelné rozpočtové

Více

Versiondog 2.1.1 Co je nového

Versiondog 2.1.1 Co je nového Versiondog 2.1.1 Co je nového Lukáš Rejfek, Pantek (CS) s.r.o. 11/2012 Strana 2 Úvod Nová verze produktu Versiondog 2.1.1 přináší oproti verzím 1.52.x mnoho nových funkčností i nové typy komponent, které

Více

Industry 4.0 Smart factory Brusky DIQ

Industry 4.0 Smart factory Brusky DIQ Adresováno: Všem obchodním partnerům Počet stran: 8 Informační leták č. 1/2018 1. 3. 2018 Novinky: DIQ Inteligentní nářadí Industry 4.0 Smart factory Brusky DIQ DEPRAG CZ a.s. představuje trend INDUSTRY

Více

Jak mohou informační technologie zvyšovat efektivitu výroby a logistiky

Jak mohou informační technologie zvyšovat efektivitu výroby a logistiky Jak mohou informační technologie zvyšovat efektivitu výroby a logistiky Josef Černý, ICZ a. s. 7.6.2012 www.i.cz 1 Efektivita Pro příští období je prioritou zefektivnit reakce na uspokojení zákaznických

Více

Realizace senzorického veřejného osvětlení v kontextu chytrého města

Realizace senzorického veřejného osvětlení v kontextu chytrého města Realizace senzorického veřejného osvětlení v kontextu chytrého města Propojené obecní systémy P Řízení parkování Propojené řízení dopravy Propojená bezpečnost Efektivní svoz odpadů Městské osvětlení reagující

Více

zvyšování produktivity v automobilovém průmyslu Vladimír Bartoš ředitel podpory prodeje MINERVA ČR a.s.

zvyšování produktivity v automobilovém průmyslu Vladimír Bartoš ředitel podpory prodeje MINERVA ČR a.s. zvyšování produktivity v automobilovém průmyslu Vladimír Bartoš ředitel podpory prodeje MINERVA ČR a.s. Výzvy 2017 2018 Nový automotive standard řízení kvality dle IATF 16949:2016 Nová verze MMOG/LE nástroje

Více

Metodický pokyn pro řízení kvality ve služebních úřadech: Kritéria zlepšování

Metodický pokyn pro řízení kvality ve služebních úřadech: Kritéria zlepšování Metodický pokyn pro řízení kvality ve služebních úřadech: Kritéria zlepšování Ing. Štěpánka Cvejnová vedoucí kanceláře náměstka ministra vnitra pro státní službu sekce pro státní službu Ministerstvo vnitra

Více

Informace o přípravě nového programového období

Informace o přípravě nového programového období Informace o přípravě nového programového období Eva Brožová Brno, 7. 1. 2014 Program prezentace 1. Přehled situace 2. Stručný souhrn klíčových informací k OP VVV (struktura, alokace, synergie) 3. Podrobnější

Více

Chytře a bezpečně. Ing. Petr Žákovec, Smart City Business Development Manager Ing. Jiří Sedlák, ředitel Security Expert Center

Chytře a bezpečně. Ing. Petr Žákovec, Smart City Business Development Manager Ing. Jiří Sedlák, ředitel Security Expert Center Chytře a bezpečně Ing. Petr Žákovec, Smart City Business Development Manager Ing. Jiří Sedlák, ředitel Security Expert Center 06. 09. 2016 Energetika Odpadové hospodářství Doprava ICT infrastruktura Životní

Více

Výčet strategií a cílů, na jejichž plnění se projektový okruh podílí:

Výčet strategií a cílů, na jejichž plnění se projektový okruh podílí: Karta projektového okruhu Číslo a název projektového okruhu: Garant karty projektového okruhu: Spolupracující subjekty: 9. Elektronizace podpůrných procesů Ministerstvo vnitra, Ministerstvo financí Správa

Více

Význam inovací pro firmy v současném. Jan Heřman 26. říjen 2012

Význam inovací pro firmy v současném. Jan Heřman 26. říjen 2012 Význam inovací pro firmy v současném období Jan Heřman 26. říjen 2012 Uváděné údaje a informace vychází z výzkumného záměru IGA 2 Inovační management, který je realizován v letech 2012 2013. Je registrován

Více

Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky

Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky A. Předkladatel garant výzkumné potřeby Název organizace Ministerstvo průmyslu a obchodu Adresa Na Františku 32, 110 15 Praha 1 Kontaktní

Více

Identifikátor materiálu: ICT-3-16

Identifikátor materiálu: ICT-3-16 Identifikátor materiálu: ICT-3-16 Předmět Téma sady Informační a komunikační technologie Téma materiálu Cloudové technologie Autor Ing. Bohuslav Nepovím Anotace Student si procvičí / osvojí Cloudové technologie.

Více

2. Mechatronický výrobek 17

2. Mechatronický výrobek 17 Předmluva 1 Úvod 3 Ing. Gunnar Künzel 1. Úvod do mechatroniky 5 1.1 Vznik, vývoj a definice mechatroniky 5 1.2 Mechatronická soustava a její komponenty 9 1.3 Mechatronický systém a jeho struktura 11 1.4

Více

MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC

MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC partner pro byznys inovace MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC Hlavní zaměření: Odborná specializace: EKONOMIKA a MANAGEMENT Inovační management Informační a komunikační technologie

Více

Integrace datových služeb vědecko-výukové skupiny

Integrace datových služeb vědecko-výukové skupiny České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Software Engineering & Networking Projekt Fondu rozvoje sdružení CESNET-513/2014/1 HS: 13144 / 830 / 8301442C Integrace datových služeb vědecko-výukové

Více