Bitmapová grafika. 1. Pixel. 2. Bitmapová grafika. 3. Rozlišení. 4. Interpolace

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Bitmapová grafika. 1. Pixel. 2. Bitmapová grafika. 3. Rozlišení. 4. Interpolace"

Transkript

1 Bitmapová grafika 1. Pixel Pixel je základem bitmapové grafiky. Není to nic jiného, než malý bod (čtverec), který má přesně definovanou velikost a barvu. Pixel může nabýt jen jedné barvy. Několik pixelů vedle sebe vytváří výsledný obraz. Protože pixel může být v dnešní době velmi malý (dříve to nebylo možné, protože to nezvládala technologicky zařízení), není ve výsledném obrázku vidět. Proto se pak na první pohled zdá, že je obrázek celistvý. Všimněte si, že pixel je čtverec, který má vždy jen jednu barvu. Pokud je jich vedle sebe více stejné barvy, pak může nastat klam, protože vidíme obdélník stejné barvy. Je třeba si ale uvědomit, že to jsou dva pixely stejné barvy vedle sebe. 2. Bitmapová grafika Základním principem bitmapové grafiky je, že každý uložený obrázek se skládá z pixelů a tyto jednotlivé body (pixely) jsou pak poskládány vedle sebe a tvoří obraz. Jeden pixel je tak malý, že teoreticky (při běžném zvětšení) ve výsledném obrázku už pixelizaci nevidíme. A právě počet pixelů na určitou jednotku (na 1 palec) je tzv. rozlišení. Nevýhodou bitmapové grafiky je, že pixel je přesně určen jak do velikosti, tak i do barvy, a tím pádem nelze měnit velikost obrázku bez zhoršení kvality. Samozřejmě v dnešní době existuje spousta metod (např. různé typy interpolace), jak tento problém vyřešit. Vždycky je třeba si uvědomit, že pokud obrázek zmenšujeme, pixely nenávratně mizí (samozřejmě kromě akce o krok "zpět" v programech). Pokud ho zvětšujeme, tak se jen dopočítávají podle obecných pravidel (algoritmů) a nikdy to není podle skutečnosti, i když se jí snaží velmi přiblížit a nutno podotknout, že se jim to docela i daří. 3. Rozlišení Rozlišení tedy znamená počet pixelů na určitou oblast (např. na palec - 1 palec = 25,4 mm, nebo celá obrazovka rozlišení monitoru aj.). Čím větší, tím lepší výsledná kvalita obrázku, ale zase je zapotřebí více místa k jeho uložení. Proto záleží jen na nás, jaký zvolíme kompromis. Je nutné ovšem podotknout, že teoreticky zvyšovat rozlišení jde do nekonečna, ale prakticky příliš velké rozlišení je zbytečné, protože člověk vnímá rozdíl jen do určité hodnoty (leč subjektivní). Vyšší rozlišení se užívají na tisk grafiky anebo při zvětšení nějakého malého obrázku. 4. Interpolace Interpolace v oblasti počítačové grafiky je dopočítávání pixelů, za účelem "namnožení" počtu bodů (pixelů) v obrázku např. při zvětšení či jiných úpravách. Rozlišujeme tři hlavní typy:

2 Nejbližšího souseda Nový pixel zkopíruje předchozí. Bilineární Nový pixel se vypočítá průměrem z pixelu předchozího a následujícího (aproximace lineární). Bikubická Nový pixel se vypočítá ze čtyř sousedních pixelů (aproximace kubická). 5. Barevná hloubka obrazu Barevná hloubka je údaj, který nám říká, jakých resp. kolik různých barev může nabýt pixel. Obvykle se udává v bitech. 1 bit může nabýt dvou hodnot: 0 a 1. Tedy proto dvojku umocňujeme příslušným číslem barevné hloubky: 2 16 = , čili pokud užijeme grafické karty, která má kvalitu barev (= barevná hloubka) 16 bitů, máme tím pádem k dispozici různých barev. V dnešní době grafické karty standardně umí 32 bitů, čili 2 32 = barev. Ovšem dříve tomu tak nebylo, byly 8 bitové, ale i 1 bitové, kde tím pádem byly jen dvě barvy: černá a bílá. Jednalo se tedy o černobílý obraz. 6. Aliasing a moiré Aliasing je nějaký falešný tvar, který se dostane do obrázku, při nedostatečném či nadbytečném navzorkování (= rozlišení). V oblasti IT se s ním nejčastěji setkáváme např. v podobě kostičkovaného okraje nějakého obrázku. Pokud chceme aliasingu předejít, je třeba ho převést na šum. To se provádí např. tak, že se obrázek před zmenšením jemně rozostří. Pokud se nedokonale překrývají dva pravidelné vzorky, mluvíme o tzv. moiré. Vlevo: moiré vzniklé překrytím dvou vzorů Vpravo: moiré vzniklé při digitalizaci již rastrovaného obrázku např. z vytištěné předlohy. 7. Digitalizace obrazu 7.1. Snímací prvky Abychom si mohli blíže vysvětlit, jak fungují např. scanery, musíme si nejprve říci něco o snímacích prvcích (CCD čip je elektronická součástka používaná pro snímání obrazové informace pochází z anglického Charge-Coupled Device, což v překladu znamená zařízení s vázanými náboji.)

3 Jejich základní princip je takovýto: každý prvek obsahuje miliony polovodičových buněk citlivé na světlo, vrstvičku SiO2 (oxid křemičitý) a pod ní je vrstvička křemíku. Při dopadu světla na oxid křemičitý (SiO2 ) se dostane do tzv. excitovaného stavu uvolní se z něho elektron (tzv. fotoefekt: absorbce světla kovem -> excitovaný stav -> uvolnění elektronu) a ten je přitahován kladnou elektrodou (která je na obrázku znázorněna pod číslem 1), protože je do ní přiváděno kladné napětí. Tímto vznikne v buňce náboj, respektive napětí, které se pak změří a přivede k analogově-digitálnímu převodníku (A/D), kde se analogový signál digitalizuje a nakonec zpracuje v obrázkovém procesoru. Na obrázku jsou svislými čarami odděleny jednotlivé pixely a je zde ukázáno, jak na levý pixel dopadne více světla než na pravý a tím pádem je zde více, resp. méně elektronů shromážděno u elektrody Jakým způsobem jsou zaznamenávány barvy? Před každou buňku citlivou na světlo se umístí barevný filtr tzv. Bayerova maska, který propustí světlo jen s určitou vlnovou délkou. A pokud užijeme tří různých filtrů (jeden na odfiltrování červené barvy, druhý na zelenou a třetí na modrou barvu), tak výsledkem je rozložení do našich již známých třech barev červené, zelené a modré. A právě z těchto barev se, podle nabití jednotlivých buňek, složí všechny ostatní barvy. Následně pak tyto buňky, resp. čtyři buňky (čtverec 2x2), udávají barvu jednoho pixelu Barva jednoho pixelu = 2x2 buňky Barvu každého pixelu určují 4 buňky proto, že uspořádání musí být do plochy. Tedy aby nebyly mezery mezi jednotlivými buňkami, musí být uspořádány do čtverce 2x2. A proč do čtverce 2x2? Protože máme 3 barvy (=RGB). A ta jedna, co zbude, je vyhrazena pro zdvojení senzoru na zelenou barvu. A to proto, že v oku na sítnici jsou také červené, zelené a modré čípky zachytávající světlo. Je prokázáno, že zelených je nejvíce než všech ostatních, a proto je oko na zelenou nejvíce citlivé. Odtud to tedy převzala i technika a senzor na zelenou zdvojila, aby obraz byl co nejvěrnější a mohly se lépe zachytit detaily, na které je oko citlivé. Shrnutí Máme např. CCD čip, na který dopadne světlo přes Bayerovu masku (slouží k odfiltrování různých vlnových délek). A zaznamená se hodnota napětí každé buňky a následně čtveřice buňek nám složí jeden pixel, kterému se říká interpolovaný (=vypočtený). A z několika pixelů se pak složí obrázek.

4 7.4. Šum Každá buňka má určitou maximální a minimální hranici, kterou je schopna přijmout. Tato hranice je dána technologickými možnostmi. Na spodní hranici ovšem vzniká díky různým jiným vlivům (teplo, vysílání aj.) také tzv. šum, proto je také před každým senzorem ještě navíc systém filtrů, který tento nechtěný šum odfiltrují Citlivost Citlivost se udává v jednotkách ISO (International Standards Organization). Platí zde nepřímá úměrnost s časem expozice, např. pokud zdvojnásobíme citlivost, budeme potřebovat poloviční čas expozice (osvětlení snímače). Nejmenší citlivost buňky, která je dána technickými možnostmi snímacího prvku. Vzhledem k tomu, že citlivost buňky je stále stejná (např. 100 ISO), může se měnit jen dopočtem a zesílením signálu (lze tak dosáhnout i 3600 ISO). Ovšem tímto zesilujeme i šum. Každá buňka je tedy limitováná zdola šumem a shora tzv. přetečením. Nebo-li, pokud na buňku dopadne příliš mnoho světla, které není schopna přijmout, světlo přeteče do okolních buněk (= tzv. blooming) a v obrázku se toto projeví jako bílá skvrna. Rozsah, jaký může buňka absorbovat (= přijmout) se nazývá "dynamický rozsah". Z pravidla je to rozsah od černé k bílé. Pokud tento dynamický rozsah je překročen, jedná se o tzv. přetečení buňky (= vznikne tzv. přepálená bílá) a pokud bude dopadat méně světla, buňka nebude reagovat (= vznikne tzv. přepálená černá). 8. Komprese souborů obrázků Komprese obecně je proces, kdy se zmenšuje objem, a ani v počítačové terminologii tomu není jinak. Zde v tomto konkrétním případě zmenšujeme velikost obrázkového souboru, resp. dat, aby nezabíral tolik místa na pevném disku či jiném médiu a dalo se s ním lépe manipulovat. Rozlišujeme tyto základní typy: 8.1. Komprese neztrátová Tento druh komprese znamená, že se neztrácejí data a lze i po dokončení komprimace znovu obnovit původní data beze ztráty. Jak je možné, něco komprimovat beze ztráty. Zkusme si to přiblížit na následujícím příkladu: Potřebujeme koupit 5 housek. A můžeme jít do obchodu a říci, že chci housek anebo říci rovnou, že chci 5 housek. V prvním případě by z nás prodavač moc velkou radost neměl. Ale kdybychom řekli rovnou, že chceme 5 housek, tak ušetříme čas sobě i druhým. To určitě každý cítíme. A to máme jen 5 housek, teď si představme, že bychom jich chtěli koupit stovky, to bychom nakupovali celý den jen housky. A přesně takhle to funguje při bezztrátové kompresi. Data, která potřebujeme uložit, jsou ty naše "housky". A pak záleží na konkrétním algoritmu, který užijeme a on rozhodne, jak bude probíhat komprese. Samozřejmě se pak zohledňuje kvalita a typ dat, co ukládáme. Kompresních algoritmů je celá řada a není cílem je tu popisovat, jde mi jen o určitý platný princip.

5 8.2. Komprese ztrátová Naopak komprese ztrátová je příklad, kdy se data ztrácejí nenávratně pryč a nelze je obnovit do původní podoby. Samozřejmě, že pokud budeme chtít obrázek např. zvětšit, existuje spousta možností, jak "dodělat" ztracená data. Tento postup se nazývá převzorkování či interpolace (hlavně u grafických souborů). Je nutné však podotknout, že takto vzniklá data jsou jakým si "výmyslem" algoritmů*, který na základě obecně platných pravidel dané hodnoty dopočítává. Tato data se ovšem neshodují s původními daty, jen se je snaží napodobit. Je řada ztrátových algoritmů, které se liší kvalitou komprese a typu komprimovaných dat, např. JPEG odstraní z obrázku to, co člověk stejně za běžných podmínek neuvidí. 9. Formáty souborů Nyní si představíme základní typy formátů souborů a rozdílů mezi nimi. Úmyslně nechci zacházet příliš do detailů, protože v současné době je nepřeberné množství grafických formátů. Cílem tohoto přehledu je stručný přehled formátů běžné praxe na středoškolské úrovni a vysvětlení základních rozdílů mezi nimi BMP (.bmp) Obrázek uložený ve formátu BMP (Windows Bit Mapped Picture) je typicky nekomprimovaný formát (výjimečně se můžeme setkat i s bezztrátovou kompresí) bez jakýchkoliv dalších úprav obrázku. Byl vytvořen firmou Microsoft a IBM a je nativním grafickým souborem pro platformu Windows. Hloubka barev u tohoto formátu je 24b. Nevýhoda ovšem je, že si sebou nemůže nést uloženou tabulku barev, jako např. obrázek uložený do formátu TIFF TIFF (.tif) TIFF format (Target Image File Format) je výhodný pro grafický výstup ze zařízení (např. scanery či fotoaparáty), protože je standardně nekomprimovaný (může být komprimovaný bezztrátově). Spolu s daty se může (záleží na volbě uživatele) uložit se souborem také tabulka barev. Toto je výhodné hlavně pro přenos obrázků, protože budou správně přeneseny i jednotlivé barvy, jak byly v originálu, nezávisle na prostředí, ve kterém bude otevřen. Barevná hloubka je 24b, ale lze též exportovat do 32b CMYK. Nevýhoda tohoto formátu je, že má velké nároky na místo pro uložení, oproti formátu jako např. JPEG JPEG (.jpg,.jpeg,.jif,.jfif) JPEG (Joint Photographic Experts Group) je formát souboru pracující ve 24b barevné hloubce, ale lze ho též exportovat do 32b CMYK. Mezi jeho velké výhody patří malá velikost souboru, díky ztrátové kompresi, která se řídí větou: "Smažu, co stejně není vidět". Další výhoda je, že lze kompresní poměr nastavovat. Nevýhoda naopak spočívá v uložení barevných ploch, resp. různých odstínů jedné barvy, jako např. nebe, voda, atd., protože výsledek takto uložených dat nebývá příliš kvalitní. Využívá se hlavně v prostředí internetových stránek, kde je třeba malá velikost souboru pro rychlé načtení.

6 9.4. EPS (Encapsulated PostScript) Formát souboru často používaný pro obrázky generované v kreslících aplikací, jako např. Illustrator či Freehand, nebo také pro skenování. Obsahuje postscript soubor, který popisuje obrázek, a náhledový obrázek pro zobrazení na displeji počítače GIF (.gif) Všechny předešlé formáty, byly statické. Neuměly uložit pohyb. GIF formát (Graphics Interchange Format) toto umí. Umí uložit několik snímku za sebou s časováním, po jak dlouhé době se mají měnit a případně kolikrát se má celý obrázek opakovat. Pokud tedy uložíme několik obrázků rychle se měnících za sebou s nepatrnými změnami, ve výsledku je to pak vnímáno jako animace. Formát GIF se užívá hlavně v prostředí internetových stránek. Je komprimovaný bezztrátovou kompresí. Mezi další obrovské výhody patří fakt, že lze jednu barvu uložit jako průhlednou. Nevýhoda je ovšem v tom, že obrázek může obsahovat maximálně 256 barev PNG (.png) PNG (Portable Network Graphics) je formát podporující průhlednost, pracuje ve 24b barevné hloubce RGB a je komprimován bezztrátovou kompresí. Nevýhoda oproti GIF je, že nepodporuje animace. Využívá se též v prostředí internetových stránek PCX (.pcx) PCX formát (PC-PaintBrush) je jeden z prvních formátů bitmapové grafiky. Jeho hlavní využití bylo ve Windows (převážně 3.X) v programu PaintBrush. Původně byl určen pro 4b barevnou hloubku (16 barev). Dnes se příliš nevyužívá RAW (.raw) Tento formát souborů se užívá pro uložení surových dat z A/D převodníku ze zařízení digitalizující obraz (např. fotoaparát). Tato data nejsou nijak upravována či komprimována, ale je třeba jej přepočítat a převést do nějakého grafického formátu. Vlastní digitální obraz vzniká tedy až výpočtem z těchto dat Samozřejmě formátů souborů pro ukládání obrazu je nepřeberné množství. Cílem tohoto přehledu je seznámit uživatele jen se základními typy, se kterými se může běžný uživatel počítače setkat.

VYUŽITÍ POČÍTAČOVÉ GRAFIKY

VYUŽITÍ POČÍTAČOVÉ GRAFIKY POČÍTAČOVÁ GRAFIKA VYUŽITÍ POČÍTAČOVÉ GRAFIKY ÚPRAVA FOTOGRAFIÍ NAFOCENÉ FOTOGRAFIE Z DIGITÁLNÍHO FOTOAPARÁTU MŮŽEME NEJEN PROHLÍŽET, ALE TAKÉ UPRAVOVAT JAS KONTRAST BAREVNOST OŘÍZNUTÍ ODSTRANĚNÍ ČERVENÝCH

Více

GRAFICKÉ FORMÁTY V BITMAPOVÉ GRAFICE

GRAFICKÉ FORMÁTY V BITMAPOVÉ GRAFICE GRAFICKÉ FORMÁTY V BITMAPOVÉ GRAFICE U057 Zoner Photo Studio editace fotografie 2 BAREVNÁ HLOUBKA pixel základní jednotka obrazu bit: ve výpočetní technice nejmenší jednotka informace hodnota 0 nebo 1

Více

DIGITÁLNÍ FOTOGRAFIE

DIGITÁLNÍ FOTOGRAFIE DIGITÁLNÍ FOTOGRAFIE Petr Vaněček, katedra informatiky a výpočetní techniky Fakulta aplikovaných věd, Západočeská univerzita v Plzni 19. listopadu 2009 1888, Geroge Eastman You press the button, we do

Více

Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN

Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0940

Více

Počítačová grafika SZŠ A VOŠZ MERHAUTOVA 15, BRNO

Počítačová grafika SZŠ A VOŠZ MERHAUTOVA 15, BRNO Počítačová grafika SZŠ A VOŠZ MERHAUTOVA 15, BRNO 1 Základní dělení 3D grafika 2D grafika vektorová rastrová grafika 2/29 Vektorová grafika Jednotlivé objekty jsou tvořeny křivkami Využití: tvorba diagramů,

Více

Konverze grafických rastrových formátů

Konverze grafických rastrových formátů ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ OBOR GEODÉZIE A KARTOGRAFIE KATEDRA MAPOVÁNÍ A KARTOGRAFIE Konverze grafických rastrových formátů semestrální práce Jakub Hořejší Ondřej Šalanda V

Více

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Metodický list k didaktickému materiálu Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Autor Téma sady didaktických materiálů Téma didaktického materiálu Vyučovací předmět

Více

Počítačová grafika. OBSAH Grafické formy: Vektorová grafika Bitmapová (rastrová grafika) Barevné modely

Počítačová grafika. OBSAH Grafické formy: Vektorová grafika Bitmapová (rastrová grafika) Barevné modely Počítačová grafika OBSAH Grafické formy: Vektorová grafika Bitmapová (rastrová grafika) Barevné modely Vektorová grafika Vektorová grafika Příklad vektorové grafiky Zpět na Obsah Vektorová grafika Vektorový

Více

Kurz digitální fotografie. blok 1 data/úpravy fotografií

Kurz digitální fotografie. blok 1 data/úpravy fotografií Kurz digitální fotografie blok 1 data/úpravy fotografií Grafické soubory Grafické soubory Obsahují grafická (obrazová) data, která mohou být uložena různými způsoby, tedy formou různých grafických formátů.

Více

Teprve půlka přednášek?! já nechci

Teprve půlka přednášek?! já nechci Teprve půlka přednášek?! já nechci 1 Světlocitlivé snímací prvky Obrazové senzory, obsahující světlocitlové buňky Zařízení citlivé na světlo Hlavní druhy CCD CMOS Foven X3 Polovodičové integrované obvody

Více

Rastrová grafika. Grafický objekt je zaznamenán jednotlivými souřadnicemi bodů v mřížce. pixel ( picture element ) s definovanou barvou

Rastrová grafika. Grafický objekt je zaznamenán jednotlivými souřadnicemi bodů v mřížce. pixel ( picture element ) s definovanou barvou Rastrová grafika Grafický objekt je zaznamenán jednotlivými souřadnicemi bodů v mřížce. pixel ( picture element ) s definovanou barvou Kvalita je určena rozlišením mřížky a barevnou hloubkou (počet bitů

Více

Práce s obrazovým materiálem CENTRUM MEDIÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ. Akreditované středisko dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků

Práce s obrazovým materiálem CENTRUM MEDIÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ. Akreditované středisko dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků Práce s obrazovým materiálem CENTRUM MEDIÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Akreditované středisko dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků Obrazový materiál příjemná součást prezentace lépe zapamatovatelný často nahrazení

Více

Reprodukce obrazových předloh

Reprodukce obrazových předloh fialar@kma.zcu.cz Podpořeno z projektu FRVŠ 584/2011 Historie Reprodukční fotografie V reprodukční fotografii se používají různé postupy pro reprodukci pérovek (pouze černá a bílá) jednoduché (viz přednáška

Více

DATOVÉ FORMÁTY GRAFIKY, JEJICH SPECIFIKA A MOŽNOSTI VYUŽITÍ

DATOVÉ FORMÁTY GRAFIKY, JEJICH SPECIFIKA A MOŽNOSTI VYUŽITÍ DATOVÉ FORMÁTY GRAFIKY, JEJICH SPECIFIKA A MOŽNOSTI VYUŽITÍ UMT Tomáš Zajíc, David Svoboda Typy počítačové grafiky Rastrová Vektorová Rastrová grafika Pixely Rozlišení Barevná hloubka Monitor 72 PPI Tiskárna

Více

Elektromagnetické záření. Zdroj: http://www.fotografovani.cz/images3/rom_svetlo_1_02.gif

Elektromagnetické záření. Zdroj: http://www.fotografovani.cz/images3/rom_svetlo_1_02.gif Počítačová grafika Elektromagnetické záření Zdroj: http://www.fotografovani.cz/images3/rom_svetlo_1_02.gif Jak vidíme Naše oči vnímají elektromagnetické záření Jsou citlivé na vlnové délky 390 až 800 nm

Více

Rastrová grafika. body uspořádané do pravidelné matice

Rastrová grafika. body uspořádané do pravidelné matice J. Vrzal, 1.0 Rastrová grafika body uspořádané do pravidelné matice rastr pixelů (ppi, Pixel Per Inch) monitor 90 ppi rastr tiskových bodů (dpi, Dot Per Inch) kvalitní tisk 300 dpi 2 Rastrová grafika 3

Více

POČÍTAČOVÁ GRAFIKA. Počítačová grafika 1

POČÍTAČOVÁ GRAFIKA. Počítačová grafika 1 Počítačová grafika 1 POČÍTAČOVÁ GRAFIKA Gymnázium Jiřího Wolkera v Prostějově Výukové materiály z matematiky pro nižší gymnázia Autoři projektu Student na prahu 21. století - využití ICT ve vyučování matematiky

Více

Co je počítačová grafika

Co je počítačová grafika Počítačová grafika Co je počítačová grafika Počítačovou grafikou rozumíme vše, co zpracovává počítač a co lze sledovat očima Využití počítačové grafiky Tiskoviny - časopisy, noviny, knihy, letáky Reklama

Více

IVT. Rastrová grafika. 8. ročník

IVT. Rastrová grafika. 8. ročník IVT Rastrová grafika 8. ročník listopad, prosinec 2013 Autor: Mgr. Dana Kaprálová Zpracováno v rámci projektu Krok za krokem na ZŠ Želatovská ve 21. století registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3443

Více

Optoelektronické senzory. Optron Optický senzor Detektor spektrální koherence Senzory se CCD prvky Foveon systém

Optoelektronické senzory. Optron Optický senzor Detektor spektrální koherence Senzory se CCD prvky Foveon systém Optoelektronické senzory Optron Optický senzor Detektor spektrální koherence Senzory se CCD prvky Foveon systém Optron obsahuje generátor světla (LED) a detektor optické prostředí změna prostředí změna

Více

Téma: Barevné modely, formáty souborů

Téma: Barevné modely, formáty souborů Téma: Barevné modely, formáty souborů Vypracoval/a: Ing. Jana Wasserbauerová TE NTO PR OJ E KT J E S POLUFINANC OVÁN EVR OPS KÝ M S OC IÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Barevné modely

Více

SPŠS Č.Budějovice Obor Geodézie a Katastr nemovitostí 4.ročník DIGITÁLNÍ SNÍMEK DIGITÁLNÍ KAMERY A SKENERY

SPŠS Č.Budějovice Obor Geodézie a Katastr nemovitostí 4.ročník DIGITÁLNÍ SNÍMEK DIGITÁLNÍ KAMERY A SKENERY SPŠS Č.Budějovice Obor Geodézie a Katastr nemovitostí 4.ročník DIGITÁLNÍ SNÍMEK DIGITÁLNÍ KAMERY A SKENERY DIGITÁLNÍ SNÍMEK Digitální obraz vzniká 1.Přímo v digitální podobě primární získání digitálního

Více

Rastová a vektorová grafika

Rastová a vektorová grafika Rastová a vektorová grafika Ke zlepšení vzhledu dokumentů aplikace Microsoft Word můžete použít dva základní typy grafiky: vektorovou (Nakreslený objekt: Libovolná nakreslená nebo vložená grafika, kterou

Více

Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04_01 Autor: Mgr. Ivana Matyášková Datum vytvoření: březen 2013 Ročník: prima Vzdělávací obor: informační technologie

Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04_01 Autor: Mgr. Ivana Matyášková Datum vytvoření: březen 2013 Ročník: prima Vzdělávací obor: informační technologie Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04_01 Autor: Mgr. Ivana Matyášková Datum vytvoření: březen 2013 Ročník: prima Vzdělávací obor: informační technologie Tematický celek: počítačová grafika Název projektu: Zvyšování

Více

Webové stránky. 6. Grafické formáty pro web. Datum vytvoření: 11. 10. 2012. str ánk y. Vytvořil: Petr Lerch. www.isspolygr.cz

Webové stránky. 6. Grafické formáty pro web. Datum vytvoření: 11. 10. 2012. str ánk y. Vytvořil: Petr Lerch. www.isspolygr.cz Webové stránky 6. Vytvořil: Petr Lerch www.isspolygr.cz Datum vytvoření: 11. 10. 2012 Webové Strana: 1/6 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tématická oblast Název DUM

Více

Barvy na počítači a grafické formáty

Barvy na počítači a grafické formáty Barvy na počítači a grafické formáty Hlavním atributem, který se používá při práci s obrazem či s grafickými formáty, je barva. Při práci s barvami je důležité určit základní množinu barev, se kterou budeme

Více

POČÍTAČOVÁ GRAFIKA. Lenka Bednaříková

POČÍTAČOVÁ GRAFIKA. Lenka Bednaříková POČÍTAČOVÁ GRAFIKA Lenka Bednaříková POČÍTAČOVÁ GRAFIKA - OBSAH Barevné modely Základní dělení počítačové grafiky Vektorová grafika Rastrová (bitmapová) grafika Rozlišení Barevná hloubka Komprese, komprimace

Více

Rastrové počítačové obrazy (poněkud sporně často označované jako bitmapové) jsou pravděpodobně nejběžnější variantou obrazů v počítači.

Rastrové počítačové obrazy (poněkud sporně často označované jako bitmapové) jsou pravděpodobně nejběžnější variantou obrazů v počítači. Ot 2. Rastrová počítačová grafika 1.1.1 Rastrové obrazy Rastrové počítačové obrazy (poněkud sporně často označované jako bitmapové) jsou pravděpodobně nejběžnější variantou obrazů v počítači. Rastrový

Více

Rastrový obraz, grafické formáty

Rastrový obraz, grafické formáty Rastrový obraz, grafické formáty 1995-2010 Josef Pelikán CGG MFF UK Praha pepca@cgg.mff.cuni.cz http://cgg.mff.cuni.cz/~pepca/ RasterFormats Josef Pelikán, http://cgg.mff.cuni.cz/~pepca 1 / 35 Snímání

Více

Digitální grafika. Digitální obraz je reprezentace dvojrozměrného obrazu, který používá binární soustavu (jedničky a nuly).

Digitální grafika. Digitální obraz je reprezentace dvojrozměrného obrazu, který používá binární soustavu (jedničky a nuly). Digitální grafika Digitální obraz je reprezentace dvojrozměrného obrazu, který používá binární soustavu (jedničky a nuly). Grafika v počítači Matematický popis (přímka, křivka) Rastrový popis (síť, rastr)

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Projekt je realizován v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurence

Více

On-line škola mladých autorů , pořadatel: ČVUT FEL. Jak na obrázky? Martin Žáček

On-line škola mladých autorů , pořadatel: ČVUT FEL. Jak na obrázky? Martin Žáček On-line škola mladých autorů 20. 2. 18. 4. 2013, pořadatel: ČVUT FEL Jak na obrázky? Martin Žáček zacekm@fel.cvut.cz http://www.aldebaran.cz/onlineskola/ Jak na obrázky? Osnova 1. Co je to vůbec obrázek,

Více

ZPRACOVÁNÍ OBRAZU přednáška 4

ZPRACOVÁNÍ OBRAZU přednáška 4 ZPRACOVÁNÍ OBRAZU přednáška 4 Vít Lédl vit.ledl@tul.cz TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Tento materiál vznikl v rámci projektu ESF CZ.1.07/2.2.00/07.0247,

Více

Zásady prezentace CENTRUM MEDIÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ. Akreditované středisko dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků

Zásady prezentace CENTRUM MEDIÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ. Akreditované středisko dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků Zásady prezentace CENTRUM MEDIÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Akreditované středisko dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků Prezentace Prezentace: přednášený text + elektronický materiál Přednášený text: poutavý

Více

Pavel Roubal Výukový modul projektu: Nové formy výuky ve školách kraje Vysočina

Pavel Roubal Výukový modul projektu: Nové formy výuky ve školách kraje Vysočina Pavel Roubal 2009 Výukový modul projektu: Nové formy výuky ve školách kraje Vysočina Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Pavel Roubal 2009 1. Výukový

Více

Cvičení 1. Úpravy obrázků programem IrfanView. Zpracoval: Ing. Vladimír Solnický SPŠ stavební, Opava, příspěvková organizace

Cvičení 1. Úpravy obrázků programem IrfanView. Zpracoval: Ing. Vladimír Solnický SPŠ stavební, Opava, příspěvková organizace Cvičení 1 Úpravy obrázků programem IrfanView. Zpracoval: Ing. Vladimír Solnický SPŠ stavební, Opava, příspěvková organizace Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-nevyužívejte

Více

Digitální fotografie

Digitální fotografie Digitální fotografie Mgr. Jaromír Basler jaromir.basler@upol.cz Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci Katedra technické a informační výchovy Digitální fotografie Zachycení obrazu za pomocí

Více

počítačová grafika Obor informatiky, který používá počítače ke zpracování informací, které následně uživatel vnímá očima.

počítačová grafika Obor informatiky, který používá počítače ke zpracování informací, které následně uživatel vnímá očima. počítačová grafika počítačová grafika Obor informatiky, který používá počítače ke zpracování informací, které následně uživatel vnímá očima. Za počítačovou grafiku můžeme považovat : - technické výkresy

Více

Moderní multimediální elektronika (U3V)

Moderní multimediální elektronika (U3V) Moderní multimediální elektronika (U3V) Prezentace č. 7 Digitální fotografie a digitální fotoaparáty Ing. Tomáš Kratochvíl, Ph.D. Ústav radioelektroniky, FEKT VUT v Brně Program prezentace Digitální fotografie

Více

KOMPRIMACE. aneb Aby to zabralo méně místa

KOMPRIMACE. aneb Aby to zabralo méně místa KOMPRIMACE aneb Aby to zabralo méně místa Komprimace nebo také komprese je jednoduše řečeno sbalení či spakování dat na mnohem menší velikost. Ve skutečnosti se jedná o vypuštění nadbytečné informace takovým

Více

Kde se používá počítačová grafika (PG)?

Kde se používá počítačová grafika (PG)? Počítačová grafika Kde se používá počítačová grafika (PG)? Tiskoviny - časopisy, noviny, letáky Reklama billboardy, propagační mat., reklamní spoty Média, televize, film titulky, efekty, triky Multimédia

Více

Digitální fotoaparáty

Digitální fotoaparáty Digitální fotoaparáty Ing. Tomáš Kratochvíl Současná televizní technika a videotechnika kurz U3V Program semináře a cvičení Digitální fotografie snímání jasu a skládání barev. Digitální fotoaparát princip

Více

Digitální fotoaparáty

Digitální fotoaparáty Digitální fotoaparáty Ing. Tomáš Kratochvíl Současná televizní technika a videotechnika kurz U3V Program semináře a cvičení Digitální fotografie snímání jasu a skládání barev. Digitální fotoaparát princip

Více

Adobe Photoshop 18. Ukládání dokumentu formáty

Adobe Photoshop 18. Ukládání dokumentu formáty Adobe Photoshop 18. Ukládání dokumentu formáty www.isspolygr.cz Vytvořila: Bc. Blažena Kondelíková Vytvořila dne: 20. 11. 2012 Strana: 1/5 Škola Ročník 4. ročník (SOŠ, SOU) Název projektu Interaktivní

Více

Informatika Počítačová grafika Mgr. Jan Jílek (v.11/12) Počítačová grafika

Informatika Počítačová grafika Mgr. Jan Jílek (v.11/12) Počítačová grafika Počítačová grafika - obor informatiky zabývající se zpracováním grafické informace (př. obrázky, videa, fotografie, informační plakáty, reklamy, konstrukční plány, návrhy, virtuální světy, hry aj.) První

Více

Základy práce v programovém balíku Corel

Základy práce v programovém balíku Corel Základy práce v programovém balíku Corel Mgr. Tomáš Pešina Výukový text vytvořený v rámci projektu DOPLNIT První jazyková základní škola v Praze 4, Horáčkova 1100, 140 00 Praha 4 - Krč Základy počítačové

Více

Obraz jako data. Biofyzikální ústav Lékařské fakulty Masarykovy univerzity Brno. prezentace je součástí projektu FRVŠ č.2487/2011

Obraz jako data. Biofyzikální ústav Lékařské fakulty Masarykovy univerzity Brno. prezentace je součástí projektu FRVŠ č.2487/2011 Získávání a analýza obrazové informace Obraz jako data Biofyzikální ústav Lékařské fakulty Masarykovy univerzity Brno prezentace je součástí projektu FRVŠ č.2487/2011 Osnova 1 Datové formáty obrazu 2 Datové

Více

Volitelný modul školení P projektu SIPVZ

Volitelný modul školení P projektu SIPVZ Volitelný modul školení P projektu SIPVZ lektor Mgr.Jaroslav Hasil GRAFIKA A DIGITÁLNÍ FOTOGRAFIE ÚVOD Čím kdo fotí Existují analogové a digitální fotoaparáty - analogové přístroje ukládají fotografie

Více

1. ZÁKLADNÍ POJMY POČÍTAČOVÉ GRAFIKY

1. ZÁKLADNÍ POJMY POČÍTAČOVÉ GRAFIKY 1. ZÁKLADNÍ POJMY POČÍTAČOVÉ GRAFIKY Pixel: je zkratka anglického PICture Element, tedy obrazový bod. Velikost obrázku: na monitoru v obrazových bodech - počet obrazových bodů, ze kterých je obrázek sestaven

Více

Algoritmizace prostorových úloh

Algoritmizace prostorových úloh INOVACE BAKALÁŘSKÝCH A MAGISTERSKÝCH STUDIJNÍCH OBORŮ NA HORNICKO-GEOLOGICKÉ FAKULTĚ VYSOKÉ ŠKOLY BÁŇSKÉ - TECHNICKÉ UNIVERZITY OSTRAVA Algoritmizace prostorových úloh Úlohy nad rastrovými daty Daniela

Více

Porovnání obrazových souborů vzniklých digitalizací periodik a monografií

Porovnání obrazových souborů vzniklých digitalizací periodik a monografií Příloha č. 4 Porovnání obrazových souborů vzniklých digitalizací periodik a monografií Digitální dokumenty vznikají v digitalizaci NK dvojím způsobem : 1. Naskenování mikrofilmu skenerem Wicks and Wilson

Více

aneb jak se to tam všechno vejde?

aneb jak se to tam všechno vejde? 768 576 KOMPRIMACE aneb jak se to tam všechno vejde? Položme si hned na začátku zdánlivě nepodstatnou otázku: Kolik místa zabere dvouhodinový film na CD nebo DVD? Uvažujme následující příklad: rozlišení

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo šablony: 8 Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek: Anotace: CZ.1.07/1.5.00/34.0410

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Projekt je realizován v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurence

Více

Základy informatiky. 10 Počítačová grafika

Základy informatiky. 10 Počítačová grafika Základy informatiky 10 Počítačová grafika Michal Kačmařík Institut geoinformatiky, VŠB-TUO Osnova přednášky Reprezentace barev v PC Způsoby míchání barev Barevné modely Bitová hloubka Rastrová grafika

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Projekt je realizován v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurence

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Střední hotelová škola, s.r.o. Floriánské náměstí 350, 272 01 Kladno Digitální učební materiál Číslo projektu Název projektu Název školy Předmět Tematický okruh Téma CZ.1.07/1.5.00/34.0112 Moderní škola

Více

CAD II přednáška č. 5. Grafické formáty PCX GIF TIFF BMP

CAD II přednáška č. 5. Grafické formáty PCX GIF TIFF BMP PCX GIF TIFF BMP PCX vyvinuto firmou ZSoft bezztrátová komprese každý obrázek obsahuje 128 bitovou hlavičku,následují komprimovaná data nabízítři druhy komprimace podle počtu barev (16-barev, 256-barev

Více

Počítačová grafika a vizualizace I

Počítačová grafika a vizualizace I Počítačová grafika a vizualizace I KOMPRESE, GRAFICKÉ FORMÁTY Mgr. David Frýbert david.frybert@gmail.com OSNOVA Barva pro TV Datový tok Bitmapové formáty (JPEG, TIFF, PNG, PPM, ) Formáty videa MPEG-1,2,4,7,21

Více

Úvod do počítačové grafiky

Úvod do počítačové grafiky Úvod do počítačové grafiky Zpracoval: ing. Jaroslav Chlubný Počítačová grafika Počítačová grafika a digitální fotografie zaujímá v současnosti stále významnější místo v našem životě. Uveďme si jen několik

Více

Úvod do počítačové grafiky

Úvod do počítačové grafiky Úvod do počítačové grafiky elmag. záření s určitou vlnovou délkou dopadající na sítnici našeho oka vnímáme jako barvu v rámci viditelné části spektra je člověk schopen rozlišit přibližně 10 milionů barev

Více

Barvy a barevné modely. Počítačová grafika

Barvy a barevné modely. Počítačová grafika Barvy a barevné modely Počítačová grafika Barvy Barva základní atribut pro definici obrazu u každého bodu, křivky či výplně se definuje barva v rastrové i vektorové grafice všechny barvy, se kterými počítač

Více

Skenování. Ing. Jiří Nechvátal. Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích. nechvatal@cbvk.cz

Skenování. Ing. Jiří Nechvátal. Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích. nechvatal@cbvk.cz Skenování Ing. Jiří Nechvátal nechvatal@cbvk.cz Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích Co je skener? elektronické zařízení, které umožňuje převod obrázků, textu, diapozitivu, filmového záznamu

Více

Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání. Akademie - VOŠ, Gymn. a SOŠUP Světlá nad Sázavou

Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání. Akademie - VOŠ, Gymn. a SOŠUP Světlá nad Sázavou Datum: 1. 12. 2013 Projekt: Registrační číslo: Číslo DUM: Škola: Jméno autora: Název sady: Název práce: Předmět: Ročník: Obor: Časová dotace: Vzdělávací cíl: Pomůcky: Využití ICT techniky především v uměleckém

Více

FORMÁTY PRO RASTROVOU GRAFIKU

FORMÁTY PRO RASTROVOU GRAFIKU ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ OBOR GEODÉZIE A KARTOGRAFIE KATEDRA MAPOVÁNÍ A KARTOGRAFIE FORMÁTY PRO RASTROVOU GRAFIKU semestrální práce Linda Křikavová Ondřej Vala editor: Miroslav

Více

30.1.2012. Jak to vše začalo. Technické principy digitalizace obrazu. Bubnové skenery. Skenované předlohy. Michal Veselý, FCH VUT v Brně

30.1.2012. Jak to vše začalo. Technické principy digitalizace obrazu. Bubnové skenery. Skenované předlohy. Michal Veselý, FCH VUT v Brně Jak to vše začalo Technické principy digitalizace obrazu Michal Veselý, FCH VUT v Brně vesely-m@fch.vutbr.cz Skenery se vyvinuly z telefotografických zařízení, sestávající z rotujícího válce při 60 nebo

Více

Barvy a barevné systémy Formáty obrázků pro WWW

Barvy a barevné systémy Formáty obrázků pro WWW Barvy a barevné systémy Formáty obrázků pro WWW Viditelné světlo. Elektromagnetické záření o vlnové délce 390 760 nanometrů. Jsou-li v konkrétním světle zastoupeny složky všech vlnových délek, vnímáme

Více

DTP1. (příprava textu pomocí počítače) Kapitola 3 / Obrázky a rastrování

DTP1. (příprava textu pomocí počítače) Kapitola 3 / Obrázky a rastrování DTP1 (příprava textu pomocí počítače) Kapitola 3 / Obrázky a rastrování Petr Lobaz, 28. 2. 2007 Digitální grafický výstup složen z bodů bod černá/bílá rozlišení počet bodů na palec, dpi pro text alespoň

Více

Webové stránky. 13. Obrázky na webových stránkách, modul Uložit pro web a zařízení. Datum vytvoření: 04. 11. 2012. str ánk y. Vytvořil: Petr Lerch

Webové stránky. 13. Obrázky na webových stránkách, modul Uložit pro web a zařízení. Datum vytvoření: 04. 11. 2012. str ánk y. Vytvořil: Petr Lerch Webové stránky 13. Vytvořil: Petr Lerch www.isspolygr.cz Datum vytvoření: 04. 11. 2012 Webové Strana: 1/6 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tématická oblast Název DUM

Více

Rastrové počítačové obrazy (poněkud sporně často označované jako bitmapové) jsou pravděpodobně nejběžnější variantou obrazů v počítači.

Rastrové počítačové obrazy (poněkud sporně často označované jako bitmapové) jsou pravděpodobně nejběžnější variantou obrazů v počítači. Ot 5. Rastrová počítačová grafika 1.1.1 Rastrové obrazy Rastrové počítačové obrazy (poněkud sporně často označované jako bitmapové) jsou pravděpodobně nejběžnější variantou obrazů v počítači. Rastrový

Více

Kosinová transformace 36ACS

Kosinová transformace 36ACS Kosinová transformace 36ACS 10. listopadu 2006 Martin BruXy Bruchanov bruxy@regnet.cz Uplatnění diskrétní kosinové transformace Úkolem transformačního kódování je převést hodnoty vzájemně závislých vzorků

Více

Barvy a barevné systémy Formáty obrázků pro WWW

Barvy a barevné systémy Formáty obrázků pro WWW Barvy a barevné systémy Formáty obrázků pro WWW Viditelné světlo. Elektromagnetické záření o vlnové délce 390 760 nanometrů. Jsou-li v konkrétním světle zastoupeny složky všech vlnových délek, vnímáme

Více

Skenery (princip, parametry, typy)

Skenery (princip, parametry, typy) Skenery (princip, parametry, typy) Semestrální práce z předmětu Kartografická polygrafie a reprografie Pavla Šmejkalová Rostislav Šprinc Rok vyhotovení 2009 Úvod Princip Obecně Postup skenování Části skenerů

Více

DTP1. (příprava textu pomocí počítače) Petr Lobaz,

DTP1. (příprava textu pomocí počítače) Petr Lobaz, DTP1 (příprava textu pomocí počítače) Kapitola 3 / Obrázky a rastrování Petr Lobaz, 28. 2. 2007 Digitální grafický výstup složen z bodů bod černá/bílá rozlišení počet bodů na palec, dpi pro text alespoň

Více

2.5 Nejčastěji používané formáty souborů s obrázky

2.5 Nejčastěji používané formáty souborů s obrázky 2.5 Nejčastěji používané formáty souborů s obrázky V oblasti grafických formátů je asi největší nepořádek ve formátech vůbec existuje nesčetně velké množství druhů těchto datových souborů. Skoro každý

Více

Webové stránky. 16. Obrázky na webových stránkách, optimalizace GIF. Datum vytvoření: 12. 1. 2013. str ánk y. Vytvořil: Petr Lerch. www.isspolygr.

Webové stránky. 16. Obrázky na webových stránkách, optimalizace GIF. Datum vytvoření: 12. 1. 2013. str ánk y. Vytvořil: Petr Lerch. www.isspolygr. Webové stránky 16. Vytvořil: Petr Lerch www.isspolygr.cz Datum vytvoření: 12. 1. 2013 Webové Strana: 1/6 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tématická oblast Název DUM

Více

Datové formáty grafiky, jejich specifika a možnosti využití. L u b o š T o m e š e k U M T M a n a ž e r s k á i n f o r m a t i k a 2015/ 16

Datové formáty grafiky, jejich specifika a možnosti využití. L u b o š T o m e š e k U M T M a n a ž e r s k á i n f o r m a t i k a 2015/ 16 Datové formáty grafiky, jejich specifika a možnosti využití L u b o š T o m e š e k U M T M a n a ž e r s k á i n f o r m a t i k a 2015/ 16 Plán prezentace N A C O S E M Ů Ž E T E T Ě Š I T??? Úvodní

Více

Fungování předmětu. 12 vyučovacích hodin ve 3 blocích Evidence docházky Zápočtový test Aktuální informace a materiály na smetana.filmovka.

Fungování předmětu. 12 vyučovacích hodin ve 3 blocích Evidence docházky Zápočtový test Aktuální informace a materiály na smetana.filmovka. Fungování předmětu 12 vyučovacích hodin ve 3 blocích Evidence docházky Zápočtový test Aktuální informace a materiály na smetana.filmovka.cz Počítačová grafika, základy počítačového zobrazení 2 Cíle předmětu

Více

1. Digitální fotoaparát

1. Digitální fotoaparát 1. Digitální fotoaparát Jak funguje digitální fotoaparát Digitální fotoaparát se od obyčejného liší tím, že místo filmu obsahuje elektronický snímací prvek (nejčastěji snímač CCD) a paměť nebo spíše paměťovou

Více

1. Polotóny, tisk šedých úrovní

1. Polotóny, tisk šedých úrovní 1. Polotóny, tisk šedých úrovní Studijní cíl Tento blok kurzu je věnován problematice principu tisku polotónů a šedých úrovní v oblasti počítačové grafiky. Doba nutná k nastudování 2 hodiny 1.1 Základní

Více

Vektorová a bitmapová grafika

Vektorová a bitmapová grafika Vektorová a bitmapová grafika Obsah prezentace Vektorová a bitmapová grafika Grafické formáty Grafické programy Programový Balík Corel Draw a program AutoCAD Typy grafiky Vektorová Jednotlivé prvky tvořící

Více

Kde se používá počítačová grafika

Kde se používá počítačová grafika POČÍTAČOVÁ GRAFIKA Kde se používá počítačová grafika Tiskoviny Reklama Média, televize, film Multimédia Internetové stránky 3D grafika Virtuální realita CAD / CAM projektování Hry Základní pojmy Rastrová

Více

IVT. Grafické formáty. 8. ročník

IVT. Grafické formáty. 8. ročník IVT Grafické formáty 8. ročník listopad, prosinec 2013 Autor: Mgr. Dana Kaprálová Zpracováno v rámci projektu Krok za krokem na ZŠ Želatovská ve 21. století registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3443

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Technické vybavení Digitální fotoaparáty Ing. Jakab Barnabáš

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Technické vybavení Digitální fotoaparáty Ing. Jakab Barnabáš Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Číslo: Anotace: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Technické vybavení Digitální fotoaparáty

Více

Multimediální systémy. 03 Počítačová 2d grafika

Multimediální systémy. 03 Počítačová 2d grafika Multimediální systémy 03 Počítačová 2d grafika Michal Kačmařík Institut geoinformatiky, VŠB-TUO Osnova přednášky Rastrová počítačová grafika Metody komprese obrazu Rastrové formáty Vektorová grafika Křivky

Více

FAKULTA STAVEBNÍ OBOR GEODÉZIE A KARTOGRAFIE KATEDRA MAPOVÁNÍ A KARTOGRAFIE. polygrafii

FAKULTA STAVEBNÍ OBOR GEODÉZIE A KARTOGRAFIE KATEDRA MAPOVÁNÍ A KARTOGRAFIE. polygrafii ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ OBOR GEODÉZIE A KARTOGRAFIE KATEDRA MAPOVÁNÍ A KARTOGRAFIE Datové formáty v kartografické polygrafii semestrální práce Marketa Havlíčková Miroslav

Více

Grafika na počítači. Bc. Veronika Tomsová

Grafika na počítači. Bc. Veronika Tomsová Grafika na počítači Bc. Veronika Tomsová Proces zpracování obrazu Proces zpracování obrazu 1. Snímání obrazu 2. Digitalizace obrazu převod spojitého signálu na matici čísel reprezentující obraz 3. Předzpracování

Více

Počítačová grafika a vizualizace volné 3D modelování. Maxon CINEMA 4D. Mgr. David Frýbert, 2012

Počítačová grafika a vizualizace volné 3D modelování. Maxon CINEMA 4D. Mgr. David Frýbert, 2012 Počítačová grafika a vizualizace volné 3D modelování Maxon CINEMA 4D Mgr. David Frýbert, 2012 Počítačová grafika a vizualizace volné 3D modelování komprese, grafické formáty Mgr. David Frýbert, 2012 Barva

Více

Gymnázium Jana Pivečky a Střední odborná škola Slavičín. III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Gymnázium Jana Pivečky a Střední odborná škola Slavičín. III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu Číslo projektu Název školy Autor Název šablony Název DUMu Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ CZ.1.07/1.5.00/34.0748 Gymnázium Jana Pivečky a Střední odborná škola Slavičín Ing.

Více

3. Základní pojmy o grafice a rastrová grafika

3. Základní pojmy o grafice a rastrová grafika 3. Základní pojmy o grafice a rastrová grafika 3.1 Vnímání barev a barevné modely Světlo které pozorujeme je ve své podstatě elektromagnetické záření. Barva je pak světlo určité vlnové délky (spektrum

Více

www.zlinskedumy.cz Informační a komunikační technologie Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ

www.zlinskedumy.cz Informační a komunikační technologie Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ Název projektu Číslo projektu Název školy Autor Název šablony Název DUMu Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ CZ.1.07/1.5.00/34.0748 Gymnázium Jana Pivečky a Střední odborná škola Slavičín Ing.

Více

Komprese obrazu. Michal Bujalka, Ondrej Kováč. Gymnázium Botičská. Botičská 1, Praha 2

Komprese obrazu. Michal Bujalka, Ondrej Kováč. Gymnázium Botičská. Botičská 1, Praha 2 Středoškolská technika 2013 Setkání a prezentace prací středoškolských studentů na ČVUT Komprese obrazu Michal Bujalka, Ondrej Kováč Gymnázium Botičská Botičská 1, Praha 2 1 Obsah Úvod... 3 Přehled literatury...

Více

Obrazová data. Biofyzikální ústav Lékařské fakulty Masarykovy univerzity Brno. prezentace je součástí projektu FRVŠ č.2487/2011

Obrazová data. Biofyzikální ústav Lékařské fakulty Masarykovy univerzity Brno. prezentace je součástí projektu FRVŠ č.2487/2011 Obrazová data Biofyzikální ústav Lékařské fakulty Masarykovy univerzity Brno prezentace je součástí projektu FRVŠ č.2487/2011 Osnova Zdroje obrazové informace Digitální obraz Obrazové formáty DICOM Zdroje

Více

Fotokroužek 2009/2010

Fotokroužek 2009/2010 Fotokroužek 2009/2010 První hodina Úvod do digitální fotografie Druhy fotoaparátů Diskuse Bc. Tomáš Otruba, 2009 Pouze pro studijní účely žáků ZŠ Slovanské náměstí Historie fotografie Za první fotografii

Více

VY_32_INOVACE_INF4_12. Počítačová grafika. Úvod

VY_32_INOVACE_INF4_12. Počítačová grafika. Úvod VY_32_INOVACE_INF4_12 Počítačová grafika Úvod Základní rozdělení grafických formátů Rastrová grafika (bitmapová) Vektorová grafika Základním prvkem je bod (pixel). Vhodná pro zpracování digitální fotografie.

Více

SYLABUS Digitální fotografie, Úpravy a vylepšení digitálních fotografií 1.0 (DF2)

SYLABUS Digitální fotografie, Úpravy a vylepšení digitálních fotografií 1.0 (DF2) SYLABUS Digitální fotografie, Úpravy a vylepšení digitálních fotografií 1.0 (DF2) Upozornění: Oficiální znění Sylabu Digitální fotografie 1.0 je publikováno na webových stránkách pracovní skupiny ECDL-CZ

Více

Grafické editory. Ing. Jan Steringa 2008

Grafické editory. Ing. Jan Steringa 2008 Grafické editory Ing. Jan Steringa 2008 Grafický editor aplikace určená pro tvorbu nebo úpravu grafických dat (obrázky, výkresy) rozdělení grafických editorů vektorové rastrové jednoúčelové komplexní pro

Více

13 Barvy a úpravy rastrového

13 Barvy a úpravy rastrového 13 Barvy a úpravy rastrového Studijní cíl Tento blok je věnován základním metodám pro úpravu rastrového obrazu, jako je např. otočení, horizontální a vertikální překlopení. Dále budo vysvětleny různé metody

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor Jakub Dostál Tematický celek Základy práce v Adobe Photoshop Cílová skupina Žáci 3. ročníku oboru Fotograf Anotace Materiál má podobu prezentace, v níž je pomocí obrázků ukázáno, co vše lze nastavit

Více

Formáty pro rastrovou grafiku

Formáty pro rastrovou grafiku Semestrální práce z předmětu Kartografická polygrafie a reprografie Formáty pro rastrovou grafiku Autor: Linda Křikavová, Ondřej Vala Editor: Miroslav Ott Praha, březen 2011 Katedra mapování a kartografie

Více