,,Jaké náklady je přípustné hradit a za jakých podmínek lze zpeněžovat majetek náležející k podniku, provozovaného v konkursu insolvenčním správcem?

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download ",,Jaké náklady je přípustné hradit a za jakých podmínek lze zpeněžovat majetek náležející k podniku, provozovaného v konkursu insolvenčním správcem?"

Transkript

1 ,,Jaké náklady je přípustné hradit a za jakých podmínek lze zpeněžovat majetek náležející k podniku, provozovaného v konkursu insolvenčním správcem? JUDr. Daniel Ševčík, Ph.D. advokát, insolvenční správce Prezident Asociace insolvenčních správců, o.s. 1. Obecné principy I při provozu podniku v průběhu insolvenčního řízení platí zákonné požadavky, týkající se nakládání s majetkovu podstatou. Insolvenční správce však musí brát v potaz specifika této majetkové hodnoty, zapsané do soupisu pod jedinou položkou, představující podnik jakožto věc hromadnou. To zejména s ohledem na dosažení co možná nejvyššího výtěžku jak z jeho provozu, tak i ze zpeněžení, kdy tyto priority korespondují se zásadami insolvenčního řízení, vymezenými v 5 písm. a) zákona č. 182/2006 Sb., insolvenční zákon (dále jen IZ ), řádnou správou podstaty ve smyslu 230 IZ a jejich sledování lze podřadit pod péči odbornou, vyžadovanou na insolvenčním správci v 36 odst. 1 IZ, ukládajícím mu postupovat v zájmu maximalizace míry uspokojení věřitelů.

2 Prioritou je z pohledu výtěžnosti při prodeji a míry uspokojení věřitelů udržení podniku v chodu. Cena získaná jeho zpeněžením, ať již formou veřejné dražby dle 287 IZ, či mimo ni smlouvou o prodeji podniku podle 290 IZ, je u podniku provozovaného vždy vyšší oproti výtěžku z jednotlivých či souborných prodejů majetku (nemovitostí, věcí movitých zařízení, strojů, zásob, hotových výrobků, pohledávek), který využíván v rámci provozu podniku není. Jak je ostatně v praxi zcela markantní, u podniku v provozu přistupují coby faktory zvyšující jeho cenu majetkové hodnoty povahy nehmotné (zejména know - how, goodwill, nároky z uzavřených či rozpracovaných zakázek), které se samy o sobě zpeněžují obtížněji a za cenu pravidelně nižší, než když náleží k provozovanému podniku. Právě proto, že výtěžek ze zpeněžení podniku slouží k uspokojení všech věřitelů, nikoli jen těch, jejichž pohledávky se týkají podniku, jak vyplývá z ustanovení 290 odst. 3 IZ, je maximální výtěžnost a tedy i udržení podniku v chodu společným zájmem věřitelů, jemuž musí zájmy partikulární ustoupit, což má oporu v 2 j) ve spojení s 60 odst. 1 IZ. Nelze opomenout ani zájem veřejný na udržení zaměstnanosti v regionu, což předchozí právní úprava na rozdíl od současné kladla správci při zpeněžování majetku podstaty na zřetel (srov. 27 odst. 2 zák. č. 238/1991 Sb., o konkursu a vyrovnání). Lze konstatovat, že tyto hodnoty stávající regulace respektuje, když po správci vyžaduje udržet podnik v chodu až do jeho zpeněžení či rozhodnutí soudu o ukončení provozu podniku (viz. dikce 261 IZ). Dlužno dodat, že provoz podniku dlužníka skončí mimo případy v citovaném ustanovení uvedené rovněž zpeněžením ve veřejné dražbě, neboť žádný insolvenční předpis nezakazuje dražit podnik, přičemž zákon č. 26/2000 Sb., o veřejných dražbách jej za způsobilý předmět dražby v 17 odst. 3 výslovně označuje.

3 2. Praktický život Praktické naplnění shora formulovaných myšlenek je však již složitější. Podnik v provozu je živý organismus, průběžně vznikají potřeby hradit náklady na jeho chod a stejně tak je třeba distribuovat zboží či služby podnikem produkované, což přináší finanční efekt pro majetkovou podstatu. Provozuje-li insolvenční správce jako osoba s dispozičním oprávněním po prohlášení konkursu podnik dlužníka, IZ obecně specifičnost této situace předjímá, nevyžaduje plnění formálních postupů u každého jednotlivě zcizovaného majetku, ke kterému při provozu podniku běžně dochází a v ustanovení 289 odst. 1 zakládá výjimku, podle níž není třeba souhlasu soudu ani věřitelského výboru k prodeji věcí, běžně zcizovaných při provozu podniku, což je nejen praktickým, ale především nutným předpokladem udržení podniku v chodu. Zda se jedná o běžné zcizování či nikoli, závisí na předmětu podnikání dlužníka a především na tom, za jakým účelem je daný podnik provozován. Přesnou hranici zákonem ani určit nelze, vymezují ji okolnosti každého jednotlivého případu. Lze říci, že produkty vyráběné či šířené podnikem v rámci jeho provozu (výrobky a služby), představující těžiště činnosti a účel jeho fungování, je možné podřadit pod běžné zcizování (typicky hotové výrobky průběžně produkované či zhodnocované), kdežto kupř. prodej zařízení (výrobní linky) či některých komponentů, nutných k zachování výroby, již takový rámec přesáhne. Výkladové obtíže mohou nastat zejména u prodeje skladových zásob pro některé podniky jsou jejich výprodeje, zejména v oblasti textilu a sezónního zboží, běžnou součástí chodu, u jiných, kupř. ve stavebních oborech, k nim zpravidla nedochází vůbec či právě jen v souvislosti s ukončením aktivit a za běžné zcizování při provozu podniku je označit nelze. Velmi záleží na znalostech a zkušenostech správce, v případě pochybností si samozřejmě lze vyžádat stanovisko věřitelského výboru či soudu ke konkrétní položce, pro jejich úplné rozptýlení pak z opatrnosti souhlasy v režimu 289 odst. 1 IZ. Takový krok je ale časově náročnější a nelze se o něj opírat v rámci operativního rozhodování správce při průběžném provozu podniku.

4 Obdobné platí i pro hrazení nákladů na provoz podniku dlužníka, představující pohledávky za majetkovou podstatou v režimu 168 odst. 2 písm. b) IZ, kdy je na správci, aby, pokud v majetkové podstatě k hrazení všech nezbývá dostatek finančních prostředků (což je v praxi obvyklé), posoudil a zvolil ty, které jsou zcela klíčové pro provoz ( zejména energie a média, pohonné hmoty, dodávky surovin ) a hradil je promptně před dalšími, které jsou sice podstatné, ale u nichž prodlení s úhradou zpravidla nevede k faktickému ukončení provozu ( nájmy, ostraha, mzdy či některé jejich složky zde ovšem s upozorněním značného, nikoli však fatálního rizika při trvajícím prodlení s úhradou ), byť všechny tyto mají z hlediska 168 odst. 2 a 3 i 169 odst. 1 a 2 IZ stejné pořadí a lze je uspokojit kdykoli po rozhodnutí o úpadku. Správce tedy může být ohledně nich (či některých z nich) v prodlení právě vzhledem k okolnostem případu, zejména v zájmu udržení podniku v chodu a vytvoření podmínek pro jeho co možná nejefektivnější zpeněžení. Již zmíněná zásada co nejvyššího uspokojení věřitelů vyjádřená v 5 písm. a) IZ, ve spojení s požadavkem zákona šetřit jejich společný zájem, zde převáží nad formálními požadavky věřitelské rovnosti (tamtéž), jejíž slepé protěžování by vedlo právě k tomu, že by celkový výtěžek pro věřitele byl nižší a v konečném důsledku pak směřoval proti nim samotným. Pokud tedy správce čelí situaci, kdy je bezprostředně ohrožen chod podniku rizikem přerušení dodávky médií, pak požadavku odborné péče právě odpovídá takové chování, kdy pod tímto tlakem de facto co do času zvýhodní dodavatele uspokojením jejich zapodstatových pohledávek z titulu dodávky médií, aniž by mohl současně (či poměrně) hradit všechny ostatní pohledávky stejné právní kvality, směřující rovněž za majetkovou podstatou či na roveň jim postavených (samozřejmě za rozumného předpokladu, že správce postupem času uspokojí plně či ve stejné míře všechny pohledávky stejného pořadí, aby ve výsledku skutečně nedošlo k poškození ani zvýhodnění žádného z nich). Je užitečné připomenout, že v takových momentech nebývá k dispozici žádná autorita ani orgán (věřitelský výbor, soud, který by správci mohl, měl či byl připraven poskytnout promptní stanovisko, jak postupovat. Jde o odpovědnost správce, které

5 ho nikdo nezbaví. Bývá ovšem pravidlem, že poté, co se s ní správce vypořádá, objevují se z různých stran četné knížecí rady, jaký postup by byl nejvhodnější. Pokud se v odborné diskusi či literatuře objevují názory v tom smyslu, že i při provozu podniku dlužníka musí správce při absenci finančních prostředků v majetkové podstatě hradit zapodstatové pohledávky vždy poměrně všechny, kterým svědčí stejné pořadí, anebo žádné z nich, pak takové myšlenky nelze v reálném světe aplikovat, jsou iluzorní a svědčí o jediném: jejich původce v praxi nikdy žádný podnik v chodu neprovozoval a pokud by se o to při respektu svých závěrů skutečně pokusil, lze presumovat brzké ukončení provozu takového podniku. 3. Judikatura K otázkám hrazení nákladů při provozu podniku insolvenčním správcem v konkursu a vymezení věcí běžně při tom zcizovaných je dosavadní judikatura skoupá. Ustálila se nicméně na závěru, že rozhodnutí insolvenčního soudu, jímž je insolvenčnímu správci udělen souhlas se zpeněžením majetkové podstaty prodejem majetku mimo dražbu podle 289 odst. 1 IZ, má povahu rozhodnutí vydaného při výkonu dohlédací činnosti dle 11 odst. 1 IZ a nelze je napadnout odvoláním, jak plyne z 91 IZ (např. 1 VSPH 1036/2010-B-148).

Zákony pro lidi - Monitor změn (https://apps.odok.cz/attachment/-/down/2lbsagebeqz1) Návrh ZÁKON. ze dne 2016,

Zákony pro lidi - Monitor změn (https://apps.odok.cz/attachment/-/down/2lbsagebeqz1) Návrh ZÁKON. ze dne 2016, III. Návrh ZÁKON ze dne 2016, kterým se mění zákon č. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení (insolvenční zákon), ve znění pozdějších předpisů Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Více

INSOLVENCE 2014 Hledání cesty k vyšším výnosům. Mgr. Daniel Hříbal, MBA 20. května 2014

INSOLVENCE 2014 Hledání cesty k vyšším výnosům. Mgr. Daniel Hříbal, MBA 20. května 2014 INSOLVENCE 2014 Hledání cesty k vyšším výnosům Mgr. Daniel Hříbal, MBA 20. května 2014 Předinsolvenční fáze Restrukturalizace firmy jako snaha vyhnout se insolvenčnímu řízení Neformální restrukturalizace

Více

Nová pravidla správy a zpeněžení předmětu zajištění po revizní novele insolvenčního zákona. JUDr. Dušan Dvořák

Nová pravidla správy a zpeněžení předmětu zajištění po revizní novele insolvenčního zákona. JUDr. Dušan Dvořák Nová pravidla správy a zpeněžení předmětu zajištění po revizní novele insolvenčního zákona JUDr. Dušan Dvořák Insolvence 2014: Hledání cesty k vyšším výnosům Kongresový sál ČNB - 20.5.2014 Revizní novela

Více

JUDr. Dušan Dvořák. Správa a zpeněžení předmětu zajištění po revizní novele insolvenčního zákona

JUDr. Dušan Dvořák. Správa a zpeněžení předmětu zajištění po revizní novele insolvenčního zákona Správa a zpeněžení předmětu zajištění po revizní novele insolvenčního zákona JUDr. Dušan Dvořák Insolvenční praxe: Věřitelé a dlužníci Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR - 13.11.2014 Revizní novela zákon

Více

U s n e s e n í. t a k t o : O d ů v o d n ě n í :

U s n e s e n í. t a k t o : O d ů v o d n ě n í : U s n e s e n í Vrchní soud v Olomouci rozhodl v senátě složeném z předsedkyně senátu JUDr. Radky Panáčkové a soudkyň JUDr. Věry Vyhlídalové a JUDr. Heleny Krejčí v insolvenční věci dlužnice Dagmar Kuricové,

Více

Změny v ustanovení 274 IZ

Změny v ustanovení 274 IZ Změny v ustanovení 274 IZ Majetek dlužníka do majetkové podstaty náleží od okamžiku zahájení insolvenčního řízení podal-li insolvenční návrh dlužník vydání předběžného opatření, kterým bylo omezeno právo

Více

Korporátní profil. Zajištěný věřitel v insolvenčním řízení. Mgr. Dušan Sedláček. 1. místo mezi domácími právnickými firmami (2012)

Korporátní profil. Zajištěný věřitel v insolvenčním řízení. Mgr. Dušan Sedláček. 1. místo mezi domácími právnickými firmami (2012) Zajištěný věřitel v insolvenčním řízení Korporátní profil Mgr. Dušan Sedláček Největší právnická firma v České republice Klienty nejlépe hodnocená právnická firma v České republice Právnická firma roku

Více

Kupní smlouva. (dále jen Smlouva ), kterou mezi sebou uzavírají níže uvedeného dne, měsíce a roku. (společně dále jen jako Smluvní strany ) takto:

Kupní smlouva. (dále jen Smlouva ), kterou mezi sebou uzavírají níže uvedeného dne, měsíce a roku. (společně dále jen jako Smluvní strany ) takto: V souladu s ust. 588 a následujících zákona č. 40/1964 Sb., občanského zákoníku, ve znění pozdějších předpisů (dále jen občanský zákoník ) je sepsána následující Kupní smlouva (dále jen Smlouva ), kterou

Více

U s n e s e n í. t a k t o :

U s n e s e n í. t a k t o : Jednací číslo: 10 K 23/2006 U s n e s e n í Krajský soud v Brně rozhodl vyšší soudní úřednicí Světlanou Kadlecovou v právní věci úpadce: ABC, s.r.o., se sídlem Poštovská 55, 666 66 Slunce, IČ: 123 45 678

Více

Developer v úpadku. Mgr. Dušan Sedláček JUDr. Ing. Ivan Barabáš

Developer v úpadku. Mgr. Dušan Sedláček JUDr. Ing. Ivan Barabáš Developer v úpadku Korporátní - aktuální profil pohled Mgr. Dušan Sedláček JUDr. Ing. Ivan Barabáš Právnická firma roku 2010 v kategoriích: - Největší právnická firma v ČR - Telekomunikace a média Klienty

Více

(2) Dluh z podnikání nebrání řešení dlužníkova úpadku nebo hrozícího úpadku oddlužením, jestliže

(2) Dluh z podnikání nebrání řešení dlužníkova úpadku nebo hrozícího úpadku oddlužením, jestliže Oddlužení: výběr příslušných ustanovení insolvenčního zákona: 389 (1) Dlužník může insolvenčnímu soudu navrhnout, aby jeho úpadek nebo jeho hrozící úpadek řešil oddlužením, jde-li o a) právnickou osobu,

Více

313/2007 Sb. VYHLÁŠKA

313/2007 Sb. VYHLÁŠKA 313/2007 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 22. listopadu 2007 o odměně insolvenčního správce, o náhradách jeho hotových výdajů, o odměně členů a náhradníků věřitelského výboru a o náhradách jejich nutných výdajů Změna:

Více

Daňově uznatelné a neuznatelné výdaje (náklady) Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.

Daňově uznatelné a neuznatelné výdaje (náklady) Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Daňově uznatelné a neuznatelné výdaje Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Obsah předmětu. 2. Daňově neuznatelné výdaje. Český daňový systém Jedná se o výdaje, resp. náklady, které jsou výdaji na: dosažení

Více

Majetková podstata v insolvenčním řízení

Majetková podstata v insolvenčním řízení Majetková podstata v insolvenčním řízení JUDr. Pavel Berger, advokát, insolvenční správce Otázka: Můžete mi objasnit, jaký je rozdíl v případě insolvenčního návrhu dlužníka a insolvenčního návrhu věřitele

Více

U s n e s e n í. t a k t o :

U s n e s e n í. t a k t o : U s n e s e n í Vrchní soud v Olomouci v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Heleny Myškové a soudců JUDr. Ivany Wontrobové a JUDr. Vojtěcha Brhla v insolvenční věci dlužníka KCO s.r.o., se sídlem Zlín

Více

MSPH 90 INS 6781/2010-C4-33 (sp. zn. 90 ICm 1589/2011)

MSPH 90 INS 6781/2010-C4-33 (sp. zn. 90 ICm 1589/2011) Nejvyššímu soudu České republiky prostřednictvím Městského soudu v Praze Slezská 2000/9 120 00 Praha 2 Datovou schránkou V Praze dne 28. listopadu 2016 Ke sp.zn.: 90 ICm 1589/2011 Žalobce: AS ZIZLAVSKY

Více

Dluhová problematika. Exekuce x výkon rozhodnutí Oddluţení Rozhodčí smlouvy Spotřebitelské smlouvy

Dluhová problematika. Exekuce x výkon rozhodnutí Oddluţení Rozhodčí smlouvy Spotřebitelské smlouvy Dluhová problematika Exekuce x výkon rozhodnutí Oddluţení Rozhodčí smlouvy Spotřebitelské smlouvy EXEKUCE (VÝKON ROZHODNUTÍ) Právní předpisy: zákon č. 120/2001 Sb., o soudních exekutorech a exekuční činností

Více

N je j mní í s m l uvy p od v li l v i em k r k i r z i e 18.2.2010

N je j mní í s m l uvy p od v li l v i em k r k i r z i e 18.2.2010 Nájemní smlouvy pod vlivem krize IX. ročník odborné mezinárodní konference Real Estate Market > Winter 2010 Mgr. Martin Fučík 18.2.2010 Nesolventnost nájemců a dopady na nájemní vztahy Obchodní řešení

Více

ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY

ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY 10 Afs 4/2018-48 ČESKÁ REPUBLIKA ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY Nejvyšší správní soud rozhodl v senátu složeném z předsedy Zdeňka Kühna, soudkyně Michaely Bejčkové a soudce Ondřeje Mrákoty v právní věci žalobce:

Více

U S N E S E N Í. t a k t o :

U S N E S E N Í. t a k t o : -A-28 U S N E S E N Í Vrchní soud v Praze jako soud odvolací rozhodl v senátě složeném z předsedy Mgr. Tomáše Brauna a soudců Mgr. Martina Lišky a Mgr. Markéty Hudečkové ve věci dlužníka Jiřího Kubovského,

Více

Jednací číslo: KSBR 24 INS 907/2013-B-5 U S N E S E N Í

Jednací číslo: KSBR 24 INS 907/2013-B-5 U S N E S E N Í Jednací číslo: U S N E S E N Í Krajský soud v Brně rozhodl samosoudkyní Mgr. Evou Krčmářovou v insolvenční věci dlužnice: Marcely Musílkové, narozené 25. července 1970, bytem v Brně, Vranovská 330/8, PSČ

Více

U s n e s e n í KSBR 31 INS 20874/ VSOL 1047/ A - 15

U s n e s e n í KSBR 31 INS 20874/ VSOL 1047/ A - 15 KSBR 31 INS 20874/2014 U s n e s e n í Vrchní soud v Olomouci rozhodl v senátě složeném z předsedkyně senátu JUDr. Karly Trávníčkové a soudkyň JUDr. Anny Hradilové a Mgr. Diany Vebrové v insolvenční věci

Více

Zajištěný věřitel v insolvenčním řízení včera a dnes

Zajištěný věřitel v insolvenčním řízení včera a dnes Praha 26. 4. 2016 Zajištěný věřitel v insolvenčním řízení včera a dnes Mgr. Dušan Sedláček, advokát a partner Mgr. Petr Sprinz, LL.M., advokát OBSAH 1. Postavení zajištěných věřitelů podle zákona o konkursu

Více

Pohledávky jako předmět zajištění v insolvenčním řízení z pohledu soudní judikatury. JUDr. Dušan Dvořák. DRV Legal, s.r.o., advokátní kancelář

Pohledávky jako předmět zajištění v insolvenčním řízení z pohledu soudní judikatury. JUDr. Dušan Dvořák. DRV Legal, s.r.o., advokátní kancelář Pohledávky jako předmět zajištění v insolvenčním řízení z pohledu soudní judikatury JUDr. Dušan Dvořák DRV Legal, s.r.o., advokátní kancelář Kongresový sál ČNB - 14.4.2015 Právní úprava - OZ zákon č. 40/1964

Více

Pojem likvidace, její zahájení

Pojem likvidace, její zahájení Pojem likvidace, její zahájení Likvidace je proces, jehož cílem je vypořádání majetkových poměrů společnosti. Společnost vstupuje do likvidace ke dni, k němuž je zrušena. Vstup do likvidace se zapisuje

Více

BEHAVIORÁLNÍ FINANCE V INSOLVENCI POHLED SOUDNÍHO ZNALCE. Tomáš Krabec Roman Čibera

BEHAVIORÁLNÍ FINANCE V INSOLVENCI POHLED SOUDNÍHO ZNALCE. Tomáš Krabec Roman Čibera BEHAVIORÁLNÍ FINANCE V INSOLVENCI POHLED SOUDNÍHO ZNALCE Tomáš Krabec Roman Čibera Motivace pro výzkum Role znalce v insolvenčním řízení v ČR - v české literatuře prozatím minimálně adresované téma - zákon

Více

U s n e s e n í. t a k t o: KSBR 31 INS 755/ VSOL 1627/ B - 51

U s n e s e n í. t a k t o: KSBR 31 INS 755/ VSOL 1627/ B - 51 KSBR 31 INS 755/2013 U s n e s e n í Vrchní soud v Olomouci rozhodl v senátě složeném z předsedkyně senátu JUDr. Anny Hradilové a soudkyň JUDr. Karly Trávníčkové a JUDr. Táni Šimečkové v insolvenční věci

Více

Obsah. O autorech... V Předmluva... VII Předmluva k 2. vydání...ix Seznam zkratek použitých právních předpisů... XIX

Obsah. O autorech... V Předmluva... VII Předmluva k 2. vydání...ix Seznam zkratek použitých právních předpisů... XIX O autorech... V Předmluva... VII Předmluva k 2. vydání...ix Seznam zkratek použitých právních předpisů... XIX Kapitola 1. Základní charakteristika a principy právní úpravy úpadku...1 1. Přehled právní

Více

U s n e s e n í. t a k t o :

U s n e s e n í. t a k t o : U s n e s e n í MSPH 91 INS 10232/2013-A-44 Městský soud v Praze rozhodl JUDr. Jitkou Šťastnou jako samosoudkyní v insolvenční věci dlužnice : Ing. Helena Nováková, CSc., nar. 29.5.1949, IČ: 47570555,

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 7 Afs 261/2015-18 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedy Mgr. Davida Hipšra a soudců JUDr. Jaroslava Hubáčka a JUDr. Tomáše

Více

Infoservis Nový insolvenční zákon účinný od 1. ledna 2008

Infoservis Nový insolvenční zákon účinný od 1. ledna 2008 listopad 2007 Infoservis Nový insolvenční zákon účinný od 1. ledna 2008 Od 1.1.2008 vstoupí v účinnost nový zákon, který upravuje problematiku úpadkového práva a to zákon č. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech

Více

Předběžný návrh témat pro ústní zkoušku insolvenčních správců

Předběžný návrh témat pro ústní zkoušku insolvenčních správců Předběžný návrh témat pro ústní zkoušku insolvenčních správců Při ústní části zkoušky se za účelem prověření znalostí uchazeče potřebných k výkonu funkce insolventního správce zjišťují znalosti z oblasti:

Více

Pokyny k vyplnění formuláře návrhu na povolení oddlužení

Pokyny k vyplnění formuláře návrhu na povolení oddlužení Pokyny k vyplnění formuláře návrhu na povolení oddlužení Návrh na povolení oddlužení může být podle 390a insolvenčního zákona podán za dlužníka pouze advokátem, notářem, soudním exekutorem a insolvenčním

Více

Advokát JUDr. Jaroslav BROŽ, 616 00 Brno, Marie Steyskalové 62

Advokát JUDr. Jaroslav BROŽ, 616 00 Brno, Marie Steyskalové 62 Advokát JUDr. Jaroslav BROŽ, 616 00 Brno, Marie Steyskalové 62 Správce konkurzní podstaty úpadce ELMA THERM spol. s r.o. Tovačovského 318, 767 01 Kroměříž, IČ: 47902485, zaps. v OR u KS v Brně odd. C,

Více

Pokyny k vyplnění elektronického formuláře návrhu na povolení oddlužení

Pokyny k vyplnění elektronického formuláře návrhu na povolení oddlužení Pokyny k vyplnění elektronického formuláře návrhu na povolení oddlužení Návrh na povolení oddlužení může být podle 390a insolvenčního zákona podán za dlužníka pouze advokátem, notářem, soudním exekutorem

Více

HMOTNĚPRÁVNÍ A PROCESNĚPRÁVNÍ ASPEKTY SOUDCOVSKÉHO ZÁSTAVNÍHO PRÁVA

HMOTNĚPRÁVNÍ A PROCESNĚPRÁVNÍ ASPEKTY SOUDCOVSKÉHO ZÁSTAVNÍHO PRÁVA HMOTNĚPRÁVNÍ A PROCESNĚPRÁVNÍ ASPEKTY SOUDCOVSKÉHO ZÁSTAVNÍHO PRÁVA JOSEF FIALA Právnická fakulta Masarykovy univerzity, Česká republika ÚVODEM Soudcovské zástavní právo se do československého právního

Více

USNESENÍ. t a k t o :

USNESENÍ. t a k t o : A 14 USNESENÍ Krajský soud v Plzni rozhodl asistentem soudce Mgr. Patrikem Kurzem v insolvenční věci dlužníků: a) Mgr. Bc. Jaroslav Říha, IČO 61788554, r. č. 661124/0295, Čerchovská 453, 334 01 Domažlice,

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 1 Afs 96/2013-32 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedy Zdeňka Kühna a soudců Daniely Zemanové a Miloslava Výborného v

Více

k přípustnosti účasti třetích osob na činnosti insolvenčního správce v rámci insolvenčního řízení

k přípustnosti účasti třetích osob na činnosti insolvenčního správce v rámci insolvenčního řízení STANOVISKO k přípustnosti účasti třetích osob na činnosti insolvenčního správce v rámci insolvenčního řízení vydané v rámci dohledové činnosti ve smyslu 36 zákona č. 312/2006 Sb., o insolvenčních správcích

Více

U s n e s e n í. t a k t o : O d ů v o d n ě n í :

U s n e s e n í. t a k t o : O d ů v o d n ě n í : KSBR 44 INS 28294/2013 U s n e s e n í Vrchní soud v Olomouci v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Heleny Myškové a soudkyň JUDr. Ivany Waltrové a JUDr. Ivany Wontrobové v insolvenční věci dlužnice Michaely

Více

U s n e s e n í. na povolení oddlužení, o odvolání dlužníka proti usnesení Krajského soudu v Brně ze dne , č.j. KSBR 45 INS 13410/2014-A-4,

U s n e s e n í. na povolení oddlužení, o odvolání dlužníka proti usnesení Krajského soudu v Brně ze dne , č.j. KSBR 45 INS 13410/2014-A-4, U s n e s e n í Vrchní soud v Olomouci rozhodl v senátě složeném z předsedkyně senátu JUDr. Radky Panáčkové a soudců JUDr. Heleny Krejčí a JUDr. Jaroslava Hikla v insolvenční věci dlužníka Pavla Jančeka,

Více

KSKŘI ve spolupráci s

KSKŘI ve spolupráci s Nová úprava o insolvenčních správc vcíchch ADVOKÁTN KSKŘI ve spolupráci s TNÍ KANCELÁŘÍ Český Krumlov JUDr. Milena Nováková Mgr. Jaroslav Adam Rooseveltova 37 381 01 Český Krumlov Tel./Fax: + 420 380 711

Více

Insolvenční právo. Ke lhůtě k uplatnění popěrného úkonu přihlášeného věřitele

Insolvenční právo. Ke lhůtě k uplatnění popěrného úkonu přihlášeného věřitele Insolvenční právo Ke lhůtě k uplatnění popěrného úkonu přihlášeného věřitele Přihlášený věřitel je oprávněn písemně popřít přihlášenou pohledávku jiného věřitele a to do okamžiku uplynutí lhůty po tomto

Více

Daňově uznatelné a neuznatelné výdaje (náklady) Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.

Daňově uznatelné a neuznatelné výdaje (náklady) Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Daňově uznatelné a neuznatelné výdaje Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Obsah předmětu. 2. Daňově neuznatelné výdaje. Daňový systém ČR Jedná se o výdaje, resp. náklady, které jsou výdaji na: dosažení příjmu;

Více

Likvidace. Co je to likvidace? Kdy musí být provedena likvidace? 2007 Michal Černý Ph.D. www.michalcerny.eu

Likvidace. Co je to likvidace? Kdy musí být provedena likvidace? 2007 Michal Černý Ph.D. www.michalcerny.eu Likvidace 2007 Michal Černý Ph.D. www.michalcerny.eu Co je to likvidace? Likvidace = právem upravený postup pro vyrovnání závazků společnosti s věřiteli a dlužníky před výmazem společnosti z obchodního

Více

U s n e s e n í. t a k t o : I. Zjišťuje se úpadek dlužníka RESVO Praha spol. s r.o., se sídlem Praha 4, U Habrovky 247/11, IČ 15272575.

U s n e s e n í. t a k t o : I. Zjišťuje se úpadek dlužníka RESVO Praha spol. s r.o., se sídlem Praha 4, U Habrovky 247/11, IČ 15272575. MSPH 79 INS 2373/2008-A-29 U s n e s e n í Městský soud v Praze rozhodl samosoudcem JUDr. Jiřím Radou v insolvenční věci dlužníka : RESVO Praha spol. s r.o., se sídlem Praha 4, U Habrovky 247/11, IČ 15272575,

Více

kterým se stanoví pravidla pro případy souběžně probíhajících výkonů rozhodnutí

kterým se stanoví pravidla pro případy souběžně probíhajících výkonů rozhodnutí 119/2001 Sb. ZÁKON ze dne 22. února 2001, kterým se stanoví pravidla pro případy souběžně probíhajících výkonů rozhodnutí ve znění zákonů č. 281/2009 Sb., č. 286/2009 Sb. a č. 396/2012 Sb. Parlament se

Více

119/2001 Sb. ZÁKON. ze dne 22. února 2001, kterým se stanoví pravidla pro případy souběžně probíhajících výkonů rozhodnutí.

119/2001 Sb. ZÁKON. ze dne 22. února 2001, kterým se stanoví pravidla pro případy souběžně probíhajících výkonů rozhodnutí. 119/2001 Sb. ZÁKON ze dne 22. února 2001, kterým se stanoví pravidla pro případy souběžně probíhajících výkonů rozhodnutí Změna: 286/2009 Sb. Změna: 281/2009 Sb. Změna: 396/2012 Sb. Parlament se usnesl

Více

U s n e s e n í. návrhu dlužníka, o odvolání dlužníka proti usnesení Krajského soudu v Brně ze dne , č.j. KSBR 47 INS 31496/2013-A-7,

U s n e s e n í. návrhu dlužníka, o odvolání dlužníka proti usnesení Krajského soudu v Brně ze dne , č.j. KSBR 47 INS 31496/2013-A-7, KSBR 47 INS 31496/2013 U s n e s e n í Vrchní soud v Olomouci rozhodl v senátě složeném z předsedkyně senátu JUDr. Radky Panáčkové a soudců JUDr. Heleny Krejčí a JUDr. Jaroslava Hikla v insolvenční věci

Více

S t a n o vi s k o. odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra č. 1/2012

S t a n o vi s k o. odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra č. 1/2012 S t a n o vi s k o odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra č. 1/2012 Označení stanoviska: Zveřejňování poskytnuté informace podle zákona o svobodném přístupu k informacím Právní předpis:

Více

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE FAKULTA PROVOZNĚ EKONOMICKÁ OBOR: PROVOZ A EKONOMIKA TEZE K DIPLOMOVÉ PRÁCI Konkursní řízení v právní úpravě a praxi Vedoucí diplomové práce: Mgr. Ivana Hájková Katedra

Více

Č.j.: KSHK 45 INS 3969/2016-B-6/celk.6 U S N E S E N Í

Č.j.: KSHK 45 INS 3969/2016-B-6/celk.6 U S N E S E N Í Č.j.: -B-6/celk.6 U S N E S E N Í Krajský soud v Hradci Králové rozhodl samosoudkyní JUDr. Monikou Marčišinovou, v insolvenční věci dlužníka Luďka Rebiče, rč: 640915/1133, IČO 18842631, trvale bytem Kaprova

Více

Tento zákon byl novelizován zákonem č. 396/2012 Sb. Novela se právě zapracovává. ZÁKON. ze dne 22. února 2001,

Tento zákon byl novelizován zákonem č. 396/2012 Sb. Novela se právě zapracovává. ZÁKON. ze dne 22. února 2001, 119/2001 Sb. znění účinné od 1. 1. 2013 Tento zákon byl novelizován zákonem č. 396/2012 Sb. Novela se právě zapracovává. změněno s účinností od poznámka zákonem č. 396/2012 Sb. 1.1.2013 zákonem č. 281/2009

Více

U S N E S E N Í. t a k t o :

U S N E S E N Í. t a k t o : KSUL 46 INS 27990/2013-A-26 U S N E S E N Í Krajský soud v Ústí nad Labem rozhodl samosoudcem JUDr. Renatou B. Zlámalovou v insolvenční věci navrhovatelů dlužníků: Alena Pretschová, nar. 7.4. 1967, a Hynek

Více

3) Nabídka musí obsahovat nabízenou kupní cenu za Dílenské vybavení.

3) Nabídka musí obsahovat nabízenou kupní cenu za Dílenské vybavení. Oznámení insolvenčního správce o zahájení řízení na výběr zájemce o koupi souboru majetku zapsaného v soupisu majetkové podstaty dlužníka MAVET a.s., sídlem Hořovice, Zámecká 232, PSČ 268 01, IČ 46973591

Více

Nové úpadkové právo. výstavbě. Jaroslav Hroza. 6. května 2009 Stavební fórum

Nové úpadkové právo. výstavbě. Jaroslav Hroza. 6. května 2009 Stavební fórum Nové úpadkové právo vybrané otázky a vztahy ve výstavbě Jaroslav Hroza 6. května 2009 Stavební fórum 1. Úvod Nové úpadkové právo a jeho význam v době finanční krize Současná finanční krize: množící se

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 5 Ads 240/2015-31 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedy JUDr. Jakuba Camrdy a soudců JUDr. Lenky Matyášové a Mgr. Ondřeje

Více

USNESENÍ. č. j. KSCB 41 INS 10040/2018-B-7

USNESENÍ. č. j. KSCB 41 INS 10040/2018-B-7 č. j. KSCB 41 INS 10040/2018-B-7 USNESENÍ Krajský soud v Českých Budějovicích rozhodl samosoudcem JUDr. Milošem Vondráčkem v insolvenční věci dlužnice: Lenka Remáčová, narozená dne 21. 4. 1985, bytem Pod

Více

USNESENÍ. t a k t o :

USNESENÍ. t a k t o : MSPH 91 INS 20655/2017-B-5 USNESENÍ Městský soud v Praze rozhodl JUDr. Jitkou Šťastnou jako samosoudkyní v insolvenční věci dlužníka: Jaroslav Mandík, nar. 31.08.1962, bytem Zenklova 1, 182 00, Praha 8,

Více

úrok z prodlení, náhrada nákladů řízení, náklady oprávněného v exekuci úrok z prodlení, exekuci úrok z prodlení, exekuci úrok z prodlení, exekuci

úrok z prodlení, náhrada nákladů řízení, náklady oprávněného v exekuci úrok z prodlení, exekuci úrok z prodlení, exekuci úrok z prodlení, exekuci JUDr. Vladimr Szabo, insolvenčn správce e-mail: advokat@szabo.cz, IČ: 66 79 30, zapsán v seznamu advokátů pod čslem: 10 142 Nabdka postoupen pohledávek za úplatu v rámci řzen s dlužnkem Frontpage edeho

Více

U S N E S E N Í. t a k t o : KSBR 27 INS 12779/2014-B-4

U S N E S E N Í. t a k t o : KSBR 27 INS 12779/2014-B-4 KSBR 27 INS 12779/2014-B-4 U S N E S E N Í Krajský soud v Brně rozhodl samosoudkyní JUDr. Hanou Hrstkovou v insolvenční věci dlužníka: Markéta Železná, IČ: 696 46 848, rč: 766203/3896, 671 78 Damnice 91,

Více

U S N E S E N Í. t a k t o : název, IČO, sídlo

U S N E S E N Í. t a k t o : název, IČO, sídlo Číslo jednací: B4 U S N E S E N Í Krajský soud v Ostravě pobočka v Olomouci rozhodl samosoudcem Mgr. Martinem Šulákem v insolvenční věci dlužníků: 1) Pavlos Glavinas, r. č.: 780425/5789, bytem Petrovice

Více

SKUTEČNĚ NULOVÉ ODDLUŽENÍ? LISTOPAD 2018 JUDR. JOLANA MARŠÍKOVÁ

SKUTEČNĚ NULOVÉ ODDLUŽENÍ? LISTOPAD 2018 JUDR. JOLANA MARŠÍKOVÁ SKUTEČNĚ NULOVÉ ODDLUŽENÍ? LISTOPAD 2018 JUDR. JOLANA MARŠÍKOVÁ CO MOHOU OČEKÁVAT VĚŘITELÉ DNES? A jak je toto očekávání naplňováno? EKONOMICKÁ NABÍDKA DLUŽNÍKA Podle 395 IZ insolvenční soud zamítne návrh

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y č. j. 6 Ads 92/2005-49 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Milady Tomkové a soudců JUDr. Bohuslava Hnízdila

Více

Č.j.: KSHK 35 INS 15985/2017-B-5/celk. 5. Usnesení

Č.j.: KSHK 35 INS 15985/2017-B-5/celk. 5. Usnesení Č.j.: KSHK 35 INS 15985/2017-B-5/celk. 5 Usnesení Krajský soud v Hradci Králové rozhodl samosoudkyní Mgr. Danielou Kadlečkovou v insolvenční věci dlužníka: Hana Velinská, rč: 335219/137, Průmyslová 1128/5,

Více

Insolvenční řízení a jeho mezinárodní souvislosti. Právní zajištění a význam pro českého insolvenčního správce.

Insolvenční řízení a jeho mezinárodní souvislosti. Právní zajištění a význam pro českého insolvenčního správce. Insolvenční řízení a jeho mezinárodní souvislosti. Právní zajištění a význam pro českého insolvenčního správce. V úvodu této práce konstatuji, že její obsah je založen na teoretickém přístupu, a to s ohledem

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:

Více

KUPNÍ SMLOUVA. o koupi a prodeji nemovitostí

KUPNÍ SMLOUVA. o koupi a prodeji nemovitostí KUPNÍ SMLOUVA o koupi a prodeji nemovitostí uzavřená podle příslušných ustanovení zákona č 89/2012 Sb, občanského zákoníku, v platném znění, mezi níže uvedenými účastníky: I JUDr Ing Pavel Fabian, IČ:

Více

U s n e s e n í. t a k t o :

U s n e s e n í. t a k t o : U s n e s e n í -B-7 Krajský soud v Brně rozhodl soudcem JUDr. Vlastou Bruknerovou ve věci dlužníků: a) Undarmaa Dashdemberel, RČ 805504/9981, nar. 4. 5. 1980, 617 00 Brno, Schwaigrova 658/15, a b) Erdenesaikhan

Více

Pokyny k vyplnění formuláře návrh na povolení oddlužení

Pokyny k vyplnění formuláře návrh na povolení oddlužení Pokyny k vyplnění formuláře návrh na povolení oddlužení Návrh na povolení oddlužení může být podán dlužníkem zároveň i jako insolvenční návrh (první úkon v insolvenčním řízení) nebo následně po podání

Více

Praha Mgr. Ing. Jiří Prošek

Praha Mgr. Ing. Jiří Prošek Praha 23.11.2017 Mgr. Ing. Jiří Prošek Pohledávky z daní a poplatků 1. Daňová exekuce město si vymáhá pohledávku samo svépomocí či prostřednictvím celního úřadu 2. Soudní exekutor Dříve bylo možné vymáhání

Více

- k rukám prezidenta Českého střeleckého svazu, pana Ing. Petra Barocha. Věc: Vyjádření ve věci právního stavu areálu střelnice Brno Kývalka.

- k rukám prezidenta Českého střeleckého svazu, pana Ing. Petra Barocha. Věc: Vyjádření ve věci právního stavu areálu střelnice Brno Kývalka. Společníci JUDr. Radek Ondruš JUDr. Aleš Ondruš Advokáti Mgr. Marcela Štraitová JUDr. Ing. Milan Mleziva Vedoucí kanceláře JUDr. Jaroslav Kejval Advokátní koncipienti Mgr. Petr Vytopil JUDr. Marta Nedvědová

Více

U S N E S E N Í. t a k t o : I. Soud s c h v a l u j e oddlužení dlužníka plněním splátkového kalendáře. název, IČ, sídlo

U S N E S E N Í. t a k t o : I. Soud s c h v a l u j e oddlužení dlužníka plněním splátkového kalendáře. název, IČ, sídlo Číslo jednací : -B7 U S N E S E N Í Krajský soud v Ostravě pobočka v Olomouci rozhodl samosoudcem Mgr. Martinem Šulákem v insolvenční věci dlužníka: Karel Pálenkáš, nar. 06.08.1981, IČO 73346144, 790 61,

Více

P A R L A M E N T Č E S K É R E P U B L I K Y

P A R L A M E N T Č E S K É R E P U B L I K Y P A R L A M E N T Č E S K É R E P U B L I K Y P o s l a n e c k á s n ě m o v n a 2000 3. volební období 493/3 Pozměňovací návrhy k návrhu zákona o ochraně zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatele

Více

U s n e s e n í. t a k t o :

U s n e s e n í. t a k t o : -A46 U s n e s e n í Krajský soud v Ostravě rozhodl samosoudkyní JUDr. Pavlou Tomalovou v insolvenční věci dlužníka: CS Data, s.r.o., IČ: 61973629, se sídlem Výstavní 1377/44, 702 00 Ostrava-Moravská Ostrava,

Více

U S N E S E N Í. t a k t o :

U S N E S E N Í. t a k t o : Na všech podáních v této věci uveďte: Číslo jednací: U S N E S E N Í Krajský soud v Brně rozhodl samosoudkyní JUDr. Vlastou Hermanovou v insolvenční věci dlužníka: CALIBRA TANK s.r.o., se sídlem Luka nad

Více

Insolvenční otázky financování

Insolvenční otázky financování Akviziční financování v praxi 3. týden Insolvenční otázky financování Robert Pavlů 1 Význam insolvenčního práva pro financování 3 odst. 1 IZ: Dlužník je v úpadku, jestli že má více věřitelů, peněžité závazky

Více

USNESENÍ. č. j. KSCB 41 INS 22880/2017-B-7

USNESENÍ. č. j. KSCB 41 INS 22880/2017-B-7 č. j. KSCB 41 INS 22880/2017-B-7 USNESENÍ Krajský soud v Českých Budějovicích rozhodl samosoudcem JUDr. Milošem Vondráčkem v insolvenční věci dlužnice: Jana Sochorová, nar. 4. 3. 1982, IČ 735 02 782 bytem

Více

U s n e s e n í. t a k t o : I. Soud schvaluje oddlužení dlužnice plněním splátkového kalendáře.

U s n e s e n í. t a k t o : I. Soud schvaluje oddlužení dlužnice plněním splátkového kalendáře. Číslo jednací: KSOS 8 INS 644/2010-B9 U s n e s e n í Krajský soud v Ostravě rozhodl samosoudkyní JUDr. Markétou Nohavicovou v insolvenční věci dlužnice : Lada Zedníková, rč: 795125/4850, 793 16 Zátor

Více

ČÁST ČTVRTÁ ZÁVĚREČNÁ USTANOVENÍ

ČÁST ČTVRTÁ ZÁVĚREČNÁ USTANOVENÍ a) datum, místo, čas a druh provedené dražby, b) označení předmětu dražby a jeho příslušenství, práv a závazků na něm váznoucích a stavu, v němž se předmět dražby nacházel, c) označení dražebníka, navrhovatele

Více

Aktuální otázky soudního vymáhání pohledávek

Aktuální otázky soudního vymáhání pohledávek Aktuální otázky soudního vymáhání pohledávek Mgr. Ing. Marek Švehlík 24. září 2015 Obsah 1. Aktuální vývoj legislativy 2. Směrnice č. 2011/7/EU 3. Nařízení vlády č. 142/1994 Sb. 4. Současná ne/implementace

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: VI/2 Sada: 1 Číslo

Více

KUPNÍ SMLOUVA o převodu vlastnictví nemovitých věcí prodejem věci mimo dražbu v rámci insolvenčního řízení

KUPNÍ SMLOUVA o převodu vlastnictví nemovitých věcí prodejem věci mimo dražbu v rámci insolvenčního řízení Mgr. Bohdana Šocová insolvenční správce Sídlo správce: Kateřinská 107/5, 779 00 Olomouc datová schránka: b7yyfne tel./fax: 585 205 508 e-mail: office@e-advokati.com KUPNÍ SMLOUVA o převodu vlastnictví

Více

U S N E S E N Í. t a k t o:

U S N E S E N Í. t a k t o: 60 INS 25265/2016 A-9 U S N E S E N Í Krajský soud v Praze rozhodl samosoudkyní JUDr. Květoslavou Hovorkovou v insolvenční věci dlužníka Luboš Huml, nar. 26.7.1965, IČ 10258876, bytem 1. května 484, 267

Více

INSOLVENCE-oddlužení plněním splátkového kalendáře Zákon č. 182/2006 Sb., insolvenční zákon, ve znění pozdějších předpisů Formy úpadku:

INSOLVENCE-oddlužení plněním splátkového kalendáře Zákon č. 182/2006 Sb., insolvenční zákon, ve znění pozdějších předpisů Formy úpadku: INSOLVENCE-oddlužení plněním splátkového kalendáře Zákon č. 182/2006 Sb., insolvenční zákon, ve znění pozdějších předpisů Formy úpadku: - Konkurs ( 244 315 IZ) - Reorganizace ( 316-364 IZ) - Oddlužení

Více

U s n e s e n í. t a k t o :

U s n e s e n í. t a k t o : Číslo jednací: KSOS 25 INS 8368/2016-B4 U s n e s e n í Krajský soud v Ostravě rozhodl samosoudcem Mgr. Petrem Kulou v insolvenční věci dlužníka č. 1: Marie ŠPINKOVÁ, r. č.: 555720/1914, bytem Václavovická

Více

Kupní smlouva o prodeji a koupi nemovitých a movitých věcí

Kupní smlouva o prodeji a koupi nemovitých a movitých věcí Příloha č. 3 Kupní smlouva o prodeji a koupi nemovitých a movitých věcí uzavřená v souladu s příslušnými ustanoveními 2079 a násl. (zejména 2128 a násl.) zákona číslo 89/2012 Sb., občanský zákoník (dále

Více

Česká zemědělská univerzita v Praze

Česká zemědělská univerzita v Praze Česká zemědělská univerzita v Praze Provozně ekonomická fakulta Katedra práva TEZE K DIPLOMOVÉ PRÁCI ZÁKON O KONKURSU A VYROVNÁNÍ Autor diplomové práce: Kateřina Hrdličková Vedoucí diplomové práce: JUDr.

Více

SPOLEČNÉ JMĚNÍ MANŽELŮ A INSOLVENČNÍ ŘÍZENÍ. Martin Kavěna, LL.B., B.C.L.

SPOLEČNÉ JMĚNÍ MANŽELŮ A INSOLVENČNÍ ŘÍZENÍ. Martin Kavěna, LL.B., B.C.L. SPOLEČNÉ JMĚNÍ MANŽELŮ A INSOLVENČNÍ ŘÍZENÍ Martin Kavěna, LL.B., B.C.L. Informační podklad č. 5.318 červenec 2011 PI 5.318 2 Obsah: OBECNÁ VÝCHODISKA:... 2 ČÁST I. ÚPADEK JEDNOHO NEBO OBOU MANŽELŮ:...

Více

U s n e s e n í. t a k t o : O d ů v o d n ě n í :

U s n e s e n í. t a k t o : O d ů v o d n ě n í : KSBR 32 INS 22515/2013 U s n e s e n í Vrchní soud v Olomouci rozhodl v senátě složeném z předsedkyně senátu JUDr. Věry Vyhlídalové a soudců JUDr. Jaroslava Hikla a JUDr. Heleny Krejčí v insolvenční věci

Více

Institut Insolvence v.o.s. i n s o l v e n č n í s p r á v c e

Institut Insolvence v.o.s. i n s o l v e n č n í s p r á v c e Institut Insolvence v.o.s. i n s o l v e n č n í s p r á v c e Krajský soud v Plzni Veleslavínova 21/40 306 17 Plzeň Datovou schránkou V Plzni dne 10. listopadu 2014 Sp.zn.: KSPL 52 INS 29665/2013 Dlužník:

Více

U s n e s e n í. t a k t o :

U s n e s e n í. t a k t o : KSPH 68 INS 22534/2016-A-10 U s n e s e n í Krajský soud v Praze rozhodl samosoudkyní JUDr. Naděždou Křivánkovou v insolvenční věci dlužníka Ladislava V á n i, nar. 12.11.1980, trvale bytem 250 02 Brandýs

Více

Newsletter listopad 2015. Lhůta pro přihlášení pohledávky vzniklé z titulu práva na vrácení nájemného

Newsletter listopad 2015. Lhůta pro přihlášení pohledávky vzniklé z titulu práva na vrácení nájemného Newsletter listopad 2015 Insolvence Lhůta pro přihlášení pohledávky vzniklé z titulu práva na vrácení nájemného Nejvyšší soud se ve svém usnesení ze dne 30. 6. 2015, sp. zn. 29 NSČR 49/2013 zabýval otázkou,

Více

OBSAH. Použité zkratky... 17 Předmluva... 21

OBSAH. Použité zkratky... 17 Předmluva... 21 OBSAH Použité zkratky... 17 Předmluva... 21 1 Metodologie výkladu... 27 1.1 Úvod... 28 1.2 Ekonomický pohled na lidské chování a jeho předpoklady... 29 1.2.1 Racionální maximalizace užitku I jeden (poměrně)

Více

Základní ustanovení. INSOLVENČNÍ ZÁKON s judikaturou

Základní ustanovení. INSOLVENČNÍ ZÁKON s judikaturou Základní ustanovení INSOLVENČNÍ ZÁKON s judikaturou 1 Obecná část 2 Základní ustanovení INSOLVENČNÍ ZÁKON s judikaturou Sestavil Lukáš Pachl 3 Obecná část Vzor citace: Pachl, L.: Insolvenční zákon s judikaturou.

Více

SMLOUVA O POSTOUPENÍ POHLEDÁVEK

SMLOUVA O POSTOUPENÍ POHLEDÁVEK SMLOUVA O POSTOUPENÍ POHLEDÁVEK Smluvní strany 1. JUDr. David Termer, IČ 40582779, se sídlem Praha 1, Opatovická 24/156, PSČ 110 00, insolvenční správce dlužníka EkoSolar s.r.o., IČ 28303172, se sídlem

Více

KOMPARACE POSTAVENÍ ZAJIŠTĚNÝCH VĚŘITELŮ V INSOLVENČNÍM ŘÍZENÍ DLE STÁVAJÍCÍ ÚPRAVY A NOVÉHO OBČANSKÉHO ZÁKONÍKU

KOMPARACE POSTAVENÍ ZAJIŠTĚNÝCH VĚŘITELŮ V INSOLVENČNÍM ŘÍZENÍ DLE STÁVAJÍCÍ ÚPRAVY A NOVÉHO OBČANSKÉHO ZÁKONÍKU KOMPARACE POSTAVENÍ ZAJIŠTĚNÝCH VĚŘITELŮ V INSOLVENČNÍM ŘÍZENÍ DLE STÁVAJÍCÍ ÚPRAVY A NOVÉHO OBČANSKÉHO ZÁKONÍKU KRISTÝNA CHALUPECKÁ Právnická fakulta, Masarykova univerzita, Česká republika Abstract in

Více

KUPNÍ SMLOUVA O PRODEJI MOVITÝCH VĚCÍ

KUPNÍ SMLOUVA O PRODEJI MOVITÝCH VĚCÍ KUPNÍ SMLOUVA O PRODEJI MOVITÝCH VĚCÍ 1. Česká insolvenční v.o.s., IČO: 288 10 341 se sídlem Hradec Králové - Pražské Předměstí, Fráni Šrámka 1139/2, PSČ 500 02, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Krajským

Více

KUPNÍ SMLOUVA o převodu vlastnictví nemovitých věcí prodejem věci mimo dražbu v rámci insolvenčního řízení

KUPNÍ SMLOUVA o převodu vlastnictví nemovitých věcí prodejem věci mimo dražbu v rámci insolvenčního řízení Mgr. Bohdana Šocová insolvenční správce Sídlo správce: Kateřinská 107/5, 779 00 Olomouc datová schránka: b7yyfne tel./fax: 585 205 508 e-mail: office@e-advokati.com KUPNÍ SMLOUVA o převodu vlastnictví

Více

Kapitola 3 České právní prostředí

Kapitola 3 České právní prostředí České právní prostředí 3.1 Právní povaha a funkce práva na přístup k soudu, poplatkové povinnosti a nákladů řízení V judikatuře i literatuře není vcelku pochyb o tom, že právo na přístup k soudu má povahu

Více