Havarijní připravenost a reakce

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Havarijní připravenost a reakce"

Transkript

1 Směrnice QS agistrát města lzně Vydání č.: 1 očet stran: 11 očet příloh: 1 Účinnost od: Havarijní připravenost a reakce méno, funkce Datum odpis Zpracovatel aroslav Hladík, Z BZ Garant UDr. etr Triner, B pověřen vedením VTŘ Schvalovatel gr. Václav Váchal, tajemník

2 bsah: 1 ÚČL ÍL ŮSBST ZKTKY, Y, D V DVĚDST S ČSTÍ VŠBÉ Vymezení organizace harakteristika organizace z pohledu souvisejících právních předpisů DTK BZČSTÍH ZK V HVÍ LÁVÁÍ GZ ožár vakuace oškození a závady technického vybavení (havarijní stavy) Havarijní stavy mohou nastat například: Zajištění bezpečného postupu ístní provozní předpisy růvodní dokumentace výrobce rovozní dokumentace budov oškození T vybavení evize směrnice havarijní připravenosti a reakce ŠTŘÍ HVÁÍ ŘÁDÝH UDÁLSTÍ H DŮSLDKŮ K HVÁ ŘÁDÉ UDÁLST HLŠVÁÍ HVÁ Způsob ohlášení Způsob předání zápisu o závažné havárii složkám ZÁZY SUVSÍÍ DKUT TÍ DKUT XTÍ DKUT (V ZĚÍ ZDĚŠÍH ŘDSŮ, GST Q ) ZÁVĚČÁ USTVÍ ŘÍLHY ŘÍLH Č.1 ZÁS HVÁ Q ŘÍLH Č.2 KT ŘŠÍ ŘÁDÝH STUÍ Q agistrát města lzně Strana 2 (celkem 11)

3 Vydání č. /revize č. Změna č. Strana č. Změnový/revizní list opis změny Datum účinnosti změny Garant (méno, příjmení) 1/1 1 4 Kap. 3 zrušena zkratka BT bezpečnostní technik vč. jeho výskytu v celém textu směrnice UDr. etr Triner 1/1 2 8 Úprava textu bodu způsob ohlášení havárie UDr. etr Triner 1/ ktualizace čl. 1, 3, UDr. etr Triner, B ktualizace čl ktualizace čl. 7 1/ Vložení přílohy č. 2 Karta pro řešení mimořádných situací UDr. etr Triner, B Datum, podpis garanta Q agistrát města lzně Strana 3 (celkem 11)

4 1 ÚČL ÍL Účelem tohoto dokumentu je vytvořit a udržovat postupy pro prevenci závažných havárií a reakce na ně v souladu s právními a ostatními předpisy a dále s požadavky S s ohledem na zhodnocení vlivu činností na zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v souladu s požadavky SŘ. 2 ŮSBST Tato směrnice je závazná pro všechny zaměstnance a vztahuje se na provozované činnosti v objektech budov ve správě VTŘ, které souvisí s prevencí havárií a rizikem provozních nehod. Vztahuje se vedle zaměstnanců i na členy Z dlouhodobě uvolněné pro výkon funkce a v přiměřeném rozsahu také na všechny osoby, které se s vědomím zdržují na jeho pracovištích. Směrnice vychází z platných právních a ostatních předpisů podle 349 zákoníku práce. Směrnice je začleněna do SŘ. 3 ZKTKY, Y, D BZ bezpečnost a ochrana zdraví při práci ČÚB Český úřad bezpečnosti práce S environmentální systém řízení (řízení životního prostředí) GT představitel vedení pro BZ HZS hasičský záchranný sbor SŘ T ZS KHS B Z Z BZ T T VTŘ VTŘ Z integro vaný systém řízení - ČS HSS 18001:2008 Systémy managementu bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, ČS S :2005 Systémy environmentálního managementu, ČS S 9001:2009 Systémy managementu kvality, ČS S 50001:2012 Systémy managementu hospodaření s energií; informační technologie integrovaný záchranný systém krajská hygienická stanice agistrát města lzně místní provozní bezpečnostní předpis oblastní inspektorát práce osobní ochranné pracovní prostředky (vč.mycích, čistících a desinfekčních) odborně způsobilá osoba odborně způsobilá osoba v prevenci rizik požární ochrana tajemník technické oddělení odboru vnitřní správy odbor vnitřní správy Zastupitelstvo města lzně agistrát města lzně Strana 4 (celkem 11)

5 bezpečnost stav, při němž je riziko ohrožení (osob) nebo vzniku škody vyloučeno nebo sníženo na přijatelnou úroveňbezpečnost a ochrana zdraví při práci podmínky a faktory, které ovlivňují dobrý pocit zaměstnanců, současných pracovníků, pracovníků smluvních partnerů, návštěvníků a jakýchkoliv osob na pracovišti. de o soubor opatření k ochraně života a zdraví osob a k zabezpečení materiálních hodnot před poškozením během pracovního procesu, kde jde především o prevenci proti úrazům, jiným poškození zdraví a materiálním škodám. bezpečnostní opatření prostředky odstraňující riziko nebo snižující rizikovost faktor činitel, složka, kritérium pracovních podmínek, z nichž se skládá soubor používaný k hodnocení prací, pracovišť apod. havárie mimořádná, částečně nebo zcela neovladatelná, časově a prostorově ohraničená událost, která vznikla nebo jejíž vznik bezprostředně hrozí v souvislosti s užíváním objektů, materiálů nebo vybavení společnosti a která vede k bezprostřednímu poškození nebo ohrožení života a zdraví občanů, hospodářských zvířat, životního prostředí nebo ke škodě na majetku havarijní plán soubor dokumentace stanovující všechna plánovaná technická, materiálová, organizační a personální opatření, která se uplatňují v případě likvidace havárií a omezení jejich následků odborná způsobilost (kvalifikace) doložitelná (prokazatelná) schopnost vykonávat určitou činnost, získaná na základě vzdělání, znalostí a zkušeností, případně i osobních schopností a provozní praxe (konkrétní požadavky na odbornou způsobilost pro výkon určité práce zpravidla stanoví příslušný předpis) organizace právnická osoba nebo podnikající fyzická osoba, která svoji podnikatelskou činnost realizuje svými zaměstnanci na základě pracovní smlouvy (v pracovněprávním vztahu podle zákona), která je zapsaná v obchodním rejstříku nebo v jiné zákonem upravené evidenci prevence organizační a technická opatření nebo činnosti, jejichž cílem je předejít závažné havárii a vytvořit podmínky pro zajištění havarijní připravenosti zaměstnavatel je agistrát města lzně 4 V DVĚDST Za dodržování zde stanovených zásad a pravidel odpovídají vedoucí zaměstnanci na všech stupních řízení v rozsahu svých funkcí. Tato odpovědnost je rovnocennou a neoddělitelnou součástí jejich pracovních povinností. ravomoci kontrolovat dodržování předpisů podle této směrnice mají vedle vedoucích zaměstnanců také pověření zaměstnanci v rámci řídící kontroly a Z BZ a Z. ako odborně způsobilé osoby ustavené do funkcí na pro odbornou činnost v oboru BZ a pro potřeby jsou Z BZ a Z nadřízeni ve své odborné a kontrolní činnosti všem zaměstnancům. agistrát města lzně Strana 5 (celkem 11)

6 5 S ČSTÍ 5.1 VŠBÉ Vymezení organizace Hledisko organizačního členění Základní organizační normou upravující vnitřní organizaci agistrátu města lzně je organizační řád (QS 55-01). rganizační řád stanoví postavení a působnost magistrátu, jeho vnitřní členění, dělbu působnosti mezi představiteli magistrátu, vztahy magistrátu k orgánům města a zásady vnitřního styku. Hledisko prostorového uspořádání agistrát města lzně má ve své správě (VTŘ) patnáct budov, které jsou z větší části umístěny v centru města (QS rovozní řád budov). Hledisko počtu zaměstnanců (zákon č. 309/2006 Sb.) agistrát města lzně má za poslední 3 roky v průměru cca 600 zaměstnanců, umístěných v patnácti spravovaných budovách. Zákonem požadované činnosti Z v prevenci rizik zajišťuje zaměstnanec T VTŘ - Z BZ harakteristika organizace z pohledu souvisejících právních předpisů e řešeno ve směrnici QS dentifikace nebezpečí a hodnocení rizika bod dentifikace bezpečnostních rizik dentifikaci a hodnocení bezpečnostních rizik zajišťuje Z BZ průběžně, a to v souladu s vnitřním předpisem QS dentifikace nebezpečí a hodnocení rizika. 5.3 revence ástrojem pro prevenci havárií a mimořádných událostí v oblasti BZ jsou interní audity, popisy procesů a jejich revize, preventivní kontroly, školení, plán údržby, nácvik havarijních stavů, monitoring a měření. nterní audity SŘ provádí tým auditorů na základě schváleného programu auditů a plánů auditů, které jsou součástí auditu, v souladu s vnitřním předpisem nterní audity. řezkoumání bezpečnostních rizik zajišťuje Z BZ průběžně a vždy po vzniku havárie. Školení pracovníků o požadavcích a postupech stanovených v této směrnici je součástí pravidelných školení - zajišťování odborné způsobilosti zaměstnanců. 5.4 Havarijní plánování organizace Havárie, které se mohou vyskytnout, mohou mít charakter obecný (např. požár, poškození technického zařízení, nebo jeho poruchy, hrozící výbuch při anonymním ohlášení uložení bomby) nebo související s nakládáním s chemickými látkami a směsmi (např. únik chemických látek). dpovědnost za sestavení havarijního plánu na má Z BZ ožár V případě požáru je nutno postupovat v souladu s dokumentem ožární poplachové směrnice a vakuačního plánu podle prováděcí instrukce Q agistrát města lzně Strana 6 (celkem 11)

7 5.4.2 vakuace V případě evakuace osob z důvodu požáru, nebo ohlášení o uložení výbušniny, při havárii technického zařízení v budově, úniku nebezpečných chemických látek, je nutno postupovat v souladu s dokumentem vakuačního plánu podle prováděcí instrukce Q oškození a závady technického vybavení (havarijní stavy) Havarijní stavy mohou nastat například: - při závadách plynového zařízení - plynové kotelny včetně plynovodu, - při závadách tlakového zařízení a zařízení výměníkové stanice, - překročení nejvyššího pracovního přetlaku při ohřevu teplé vody v ohřívačích - při úniku nebezpečné chemické látky (HL) např. rozlití benzinu v garáži, nebo rozlití či úniku agresivní úklidové chemie - při nesprávném skladování a použití regálové techniky - provozování dopravy (autonehoda) - živelná pohroma Zajištění bezpečného postupu ístní provozní předpisy K zajištění bezpečného postupu při provozování technického zařízení jsou vydány tyto místní bezpečnostní předpisy (vyvěšeny na LYU V:/rovozní dokumentace BZ, ) například ístní provozní bezpečnostní předpisy: - rovozní řád plynové kotelny - rovozní řád výměníkové stanice - B pro bezpečný provoz regálové techniky a skladování - B pro kolektory - ravidla autoprovozu - ravidla při zacházení s HL (benzin, hydroxid sodný, čistič odpadu TX) růvodní dokumentace výrobce (návody, pasporty, atesty, certifikáty, vyvěšeny na LYU V:/rovozní dokumentace BZ, ) - ávod na obsluhu tlakového zařízení - ávod na obsluhu ohřívačů vody - ávod na použití HL (benzinu, ředidel, úklidové chemie- bezpečnostní listy) - ávod na použití žebříkové techniky rovozní dokumentace budov - ři poruchách rozvodů nebo výpadcích dodávek energií, požárním poplachu, provozní ekologické nehodě nebo při jiných mimořádných situacích se jedná podle postupů stanovených v provozní dokumentaci jednotlivých budov. lánky s vyznačením hlavních uzávěrů jednotlivých médií a způsob přístupu k těmto uzávěrům jsou k dispozici na vrátnici a u správců budov. V každém objektu jsou uzávěry energií viditelně označeny bezpečnostními tabulkami a vrátní jsou seznámeni s jejich umístěním. - Konkrétní řešení havarijních situací je řešeno v souladu s touto směrnicí a dále podle provozní dokumentace jednotlivých budov, Q rovozní dokumentace budovy Kopeckého sady 11 a artinská 2, Q rovozní dokumentace budovy náměstí epubliky č.1,40,41, Q rovozní dokumentace rekreačního zařízení Horská Kvilda 56, Q rovozní dokumentace budovy Škroupova 5, Q rovozní dokumentace budovy agistrát města lzně Strana 7 (celkem 11)

8 Škroupova 4, Q rovozní dokumentace budovy Škroupova 7, Q rovozní dokumentace budovy Tylova 36, Q rovozní dokumentace budovy náměstí epubliky 16, Q rovozní dokumentace budovy Veleslavínova 19, Q rovozní dokumentace budovy agellonská 8, Q rovozní dokumentace budovy Koterovská 162, Q rovozní dokumentace budovy alackého nám oškození T vybavení V případě poškození T vybavení nebo zázemí s T vybavením související, je nutno podobnou havárii ihned nahlásit na HL DSK ST evize směrnice havarijní připravenosti a reakce Kromě pravidelných revizí v souladu se směrnicí QS Řízení dokumentace a záznamů je nutno provádět revizi po provedení periodického přezkoušení havarijní připravenosti, pokud je to nutné a vždy po vzniku havarijní situace. 5.5 Šetření havárií a mimořádných událostí a jejich důsledků Každá havárie je považována za neshodu s povinností stanovit dokumentovaná opatření k nápravě a preventivní opatření a vyhodnocení jejich účinnosti v souladu se směrnicí QS Kontinuální zlepšování. oskytování informací veřejnosti (včetně médií) mohou pouze osoby, uvedené v instrukci Q Komunikace s médii. Z BZ odpovídá za vyšetření havárie nebo mimořádné události a za zpracování zápisu - záznam Q Zápis je schvalován T a slouží jako podklad pro přezkoumání SŘ. 5.6 eakce na havárie a mimořádné události Správná reakce na havárii přispívá k ochraně pracovníků, snížení ztrát a následků na majetku organizace i vlivu na životní prostředí. roto jsou vytvořeny havarijní plány, popisující činnosti zaměstnanců organizace při vzniku havárie. Stanovená opatření uvnitř objektu nebo zařízení při vzniku závažné havárie vedoucí ke zmírnění jejích dopadů: a) funkční zařazení fyzických osob, které mají pověření provozovatele realizovat preventivní bezpečnostní opatření: Z BZ, Z ; b) matice odpovědnosti za jednotlivé fáze odezvy na možné havárie: vzestupná odpovědnost podle funkčního zařazení na, případně odpovědnost za spravovaná technická zařízení: - zaměstnanci s odbornou způsobilostí k provozovanému zařízení (např. řidič, topič, elektrikář, obsluha technického zařízení podle odbornosti a osvědčení, atd.) - vedoucí pracoviště (vedoucí kanceláře, vedoucí odboru) - ředitel dotčeného úřadu - T - Z BZ, Z ; c) popis možných dopadů závažné havárie: bezprostřední poškození nebo ohrožení života a zdraví občanů, hospodářských zvířat, životního prostředí nebo ke škoda na majetku d) popis činností nutných ke zmírnění dopadů závažné havárie: - včasná evakuace osob - včasná technická opatření a organizační opatření - přivolání odborné pomoci podle druhu havárie agistrát města lzně Strana 8 (celkem 11)

9 e) přehled ochranných zásahových prostředků, se kterými disponuje provozovatel: prostředky požární ochrany (hasicí přístroje, hydranty, S, VZT pro odkouření a odvětrání, požární klapky, ochranné vodní clony, atd.); prostředky k zajištění bezpečnosti (ZS, měřidla výskytu škodlivých plynů, měřidla elektrického proudu, diaelektrické rukavice, atd.); prostředky pro dorozumívání (telefonní síť vč. mobilní, síť ), prostředky ZS a města f) způsob vyrozumění dotčených orgánů veřejné správy a varování osob: podle bodu 5.7 g) opatření pro výcvik a plán havarijních cvičení: na formou školení Z h) opatření k podpoře zmírnění dopadů závažné havárie mimo objekt a spolupráci se složkami integrovaného záchranného systému: spolupráce s dborem krizového řízení a dborem bezpečnosti na. Za bezpečnost návštěvníků v případě havárie odpovídají příslušní vedoucí zaměstnanci v rozsahu svých funkcí. V případě exkurzí odpovídá za bezpečnost návštěvníků osoba exkurzi doprovázející. 5.7 hlašování havárie Způsob ohlášení Splnění ohlašovací povinnosti orgánům státní správy zajistí příslušný odpovědný zaměstnanec VTŘ (správce budov, Z BZ, apod.), nebo jím pověřená osoba. dpovědnou osobou, jíž se ohlašuje havárie v případech dle bodu až (jako například požár, únik škodlivých látek do vody a půdy, únik plynů, havárie technického zařízení, živelná pohroma, atd.) je Z BZ, T a ved.tisk. odd. K. oskytování informací veřejnosti (včetně médií) mohou pouze osoby, uvedené v instrukci Q Komunikace s médii. ovinnost ohlásit havárii platí pro všechny zaměstnance. hlášení provádí zaměstnanec, který danou skutečnost zjistil jako první (dále ohlašovatel ). hlašovatel havárie uvede podle svých nejlepších schopností následující informace: místo havárie rozsah zranění nebo ohrožení pracovníků možný nebo aktuální rozsah havárie další důležité okolnosti havárie Způsob předání zápisu o závažné havárii složkám odle závažnosti a rozsahu havárie zajistí Z BZ předání zápisu o havárii: příslušnému krajskému úřadu (do 24 hodin od vzniku havárie) České inspekci životního prostředí dotčeným orgánům státní správy (, HZS, KHS) 6 ZÁZY Tabulka záznamů vyplývajících z činností definovaných v této směrnici: dentifikace ázev Zpracovává místo Uložení doba Q Zápis o havárii Z BZ Z BZ 5 let agistrát města lzně Strana 9 (celkem 11)

10 7 SUVSÍÍ DKUT 7.1 nterní dokumentace QS dentifikace nebezpečí a hodnocení rizik QS rganizační řád QS rovozní řád budov (vč. Q provozní dokumentace budov čl ) QS Bezpečnost a ochrana zdraví při práci Q Zajištění bezpečnosti práce a ochrany zdraví na pracovištích QS ravidla autoprovozu Q Zabezpečení v objektech 7.2 xterní dokumentace (ve znění pozdějších předpisů, egistr Q ) Zákon č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky Zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce Zákon č. 309/ 2006 Sb., o podrobnějších požadavcích na bezpečnost práce Zákon č. 350/2011 Sb., o chemických látkách a chemických směsích ařízení (S) č.1272/ L klasifikace, balení a označování chem. látek a směsí Zákon č. 224/2015 Sb., o prevenci závažných havárií způsobených vybranými nebezpečnými chemickými látkami nebo chemickými směsmi ČS S 9001:2009 Systémy managementu jakosti ožadavky ČS HSS 18001:2008 Systémy managementu BZ Specifikace ČS S 14001:2005 Systémy environmentálního managementu ČS S 50001:2012, Systémy managementu hospodaření s energií 8 ZÁVĚČÁ USTVÍ Směrnice nabývá účinnosti dnem jejího podpisu schvalovatelem. Tento dokument včetně příloh je duševním vlastnictvím a je určen výhradně pro vnitřní potřebu. akékoliv šíření a postupování tohoto dokumentu pro jiné účely lze provádět pouze se souhlasem tajemníka. V případě individuálního pořízení kopie dokumentu na počítači je dokument označen při tisku podtitulem, v případě kopírování dokumentu je úvodní strana označena razítkem či nápisem s tímtéž textem. Uživatel si musí být vědom, že aktuálnost takovéto kopie je pouze v okamžiku jejího pořízení. 9 ŘÍLHY agistrát města lzně Strana 10 (celkem 11)

11 9.1 říloha č.1 zápis o havárii Q dentifikační údaje objektu nebo zařízení ázev objektu/zařízení: dresa: Tel./fax/ Č: dentifikační údaje fyzické osoby oprávněné jednat jménem provozovatele: méno a příjmení, adresa: Telefonní spojení, ísto havárie: ozsah zranění nebo ohrožení pracovníků: ožný nebo aktuální rozsah havárie: Další důležité okolnosti havárie: 9.2 říloha č.2 Karta pro řešení mimořádných situací Q Karta pro řešení mimořádných situací agistrát města lzně Strana 11 (celkem 11)

Identifikace právních a ostatních požadavků BOZP

Identifikace právních a ostatních požadavků BOZP Směrnice QS 72-02 agistrát města lzně Vydání č.: 1 očet stran: 8 očet příloh: 1 Účinnost od: 15.11.2011 dentifikace právních a ostatních požadavků BZ méno, funkce Datum odpis Zpracovatel aroslav Hladík,

Více

Magistrát města Plzně ENERGETICKÝ MANAGEMENT. Jméno, funkce Datum Podpis Mgr. Ing. Veronika Eretová. projektový manažer ÚSA

Magistrát města Plzně ENERGETICKÝ MANAGEMENT. Jméno, funkce Datum Podpis Mgr. Ing. Veronika Eretová. projektový manažer ÚSA Směrnice QS 41-02 agistrát města lzně Vydání č.: 1 očet stran: 21 očet příloh: 1 Účinnost od: 1. 1. 2016 GTKÝ GT Zpracovatel Garant Schvalovatel méno, funkce Datum odpis gr. ng. Veronika retová projektový

Více

Dokumentace o začlenění do kategorie činností se zvýšeným požárním nebezpečím a s vysokým požárním nebezpečím obsahuje:

Dokumentace o začlenění do kategorie činností se zvýšeným požárním nebezpečím a s vysokým požárním nebezpečím obsahuje: Dokumentace o začlenění do kategorie činností se zvýšeným požárním nebezpečím a s vysokým požárním nebezpečím obsahuje: a. označení druhu provozované činnosti a uvedení místa, kde je tato činnost provozována,

Více

J E N P R O I N F O R M A C I

J E N P R O I N F O R M A C I nstrukce Q 63-01-09 agistrát města lzně Vydání č.: 1 očet stran: 8 očet příloh: 0 Účinnost od: 1.1.2007 VZÍ DKUT BUDVY TYLV 36 méno, funkce Datum odpis Zpracovatel Garant Schvalovatel Ladislav Dvořák,

Více

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Praha 1, Karmelitská 7 V Praze

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Praha 1, Karmelitská 7 V Praze Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 118 12 Praha 1, Karmelitská 7 V Praze 10. 12. 2002 S M Ě RNICE pro provádění a organizaci požární ochrany v objektech a na pracovištích Ministerstva školství,

Více

Upřesnění povinností pro vedoucí zaměstnance v oblasti BOZP a PO a stanovení určené osoby k vedení dokumentace BOZP a PO

Upřesnění povinností pro vedoucí zaměstnance v oblasti BOZP a PO a stanovení určené osoby k vedení dokumentace BOZP a PO Upřesnění povinností pro vedoucí zaměstnance v oblasti BOZP a PO a stanovení určené osoby k vedení dokumentace BOZP a PO Zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce (ZP), zákon č. 309/2006 Sb., kterým se upravují

Více

J E N P R O I N F O R M A C I

J E N P R O I N F O R M A C I nstrukce Q 63-01-06 agistrát města lzně Vydání č.: 1 očet stran: 10 očet příloh: 0 Účinnost od: 1. 1. 2007 VZÍ DKUT BUDVY ŠKUV 5 méno, funkce Datum odpis Zpracovatel Garant Schvalovatel avel Špindler správce

Více

Systém prevence mimořádných událostí

Systém prevence mimořádných událostí Systém prevence mimořádných událostí plk. Ing. Jana Neškodná 29.-30.3.2011 Červený kohout 2011 Hluboká nad Vltavou Právní rámec Zákon č. 133/1985 S., o požární ochraně, ve znění pozdějších předpisů, (dále

Více

Základy řízení bezpečnosti

Základy řízení bezpečnosti Základy řízení bezpečnosti Bezpečnost ve společnosti MND a.s. zahrnuje: - Bezpečnost a ochranu zdraví - Bezpečnost provozu, činností - Ochranu životního prostředí - Ochranu majetku - Ochranu dobrého jména

Více

Zajištění požární ochrany na pracovištích

Zajištění požární ochrany na pracovištích Zajištění požární ochrany na pracovištích Tomáš Neugebauer 2015 Dovolte mi představit se Jmenuji se Tomáš Neugebauer a problematikou požární ochrany (PO) se zabývám více než 23 let. Má práce byla několikrát

Více

TEMATICKÝ PLÁN A ČASOVÝ ROZVRH ŠKOLENÍ ZAMĚSTNANCŮ A ODBORNÉ PŘÍPRAVY PREVENTIVNÍCH POŽÁRNÍCH HLÍDEK A PREVENTISTŮ POŽÁRNÍ OCHRANY OBSAH

TEMATICKÝ PLÁN A ČASOVÝ ROZVRH ŠKOLENÍ ZAMĚSTNANCŮ A ODBORNÉ PŘÍPRAVY PREVENTIVNÍCH POŽÁRNÍCH HLÍDEK A PREVENTISTŮ POŽÁRNÍ OCHRANY OBSAH TEMATICKÝ PLÁN A ČASOVÝ ROZVRH ŠKOLENÍ ZAMĚSTNANCŮ A ODBORNÉ PŘÍPRAVY PREVENTIVNÍCH POŽÁRNÍCH HLÍDEK A PREVENTISTŮ POŽÁRNÍ OCHRANY OBSAH Tematický plán a časový rozvrh školení zaměstnanců a odborné přípravy

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY SMĚRNICE K ZAJIŠTĚNÍ BEZPEČNOSTI A OCHRANY ZDRAVÍ PŘI PRÁCI

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY SMĚRNICE K ZAJIŠTĚNÍ BEZPEČNOSTI A OCHRANY ZDRAVÍ PŘI PRÁCI Základní škola Praha 10 Hostivař, Hornoměcholupská 873, 102 00 ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY SMĚRNICE K ZAJIŠTĚNÍ BEZPEČNOSTI A OCHRANY ZDRAVÍ PŘI PRÁCI Pořadové číslo - číslo jednací: Zpracoval: Schválil: 43-POR/33/2007

Více

Obec Okřínek. II: Vyhlášení požárního poplachu v obci

Obec Okřínek. II: Vyhlášení požárního poplachu v obci Obec Okřínek Řád ohlašovny požárů I. Způsob přijímání hlášení o vzniku požáru Při hlášení požáru zaznamená obsluha ohlašovny požáru obsah podrobné zprávy v tomto pořadí: 1. adresa události: obec, ulice,

Více

NAŘÍZENÍ Ústeckého kraje. č. 8/2011

NAŘÍZENÍ Ústeckého kraje. č. 8/2011 NAŘÍZENÍ Ústeckého kraje č. 8/2011 ze dne 20.července 2011, kterým se vydává Požární poplachový plán Ústeckého kraje Rada Ústeckého kraje vydává v souladu s ustanovením 7 a 59 odst. 1 písm. k) zákona č.

Více

Úplný přehled zkušebních okruhů

Úplný přehled zkušebních okruhů Úplný přehled zkušebních okruhů Zkušební okruhy teoretických znalostí pro zkoušku z odborné způsobilosti k zajišťování úkolů v prevenci rizik dle přílohy č. 1 k nařízení vlády č. 592/2006 Sb.: a) znalost

Více

VYHLÁŠKA. č. 229/2015 Sb.

VYHLÁŠKA. č. 229/2015 Sb. VYHLÁŠKA č. 229/2015 Sb. ze dne 24. srpna 2015 o způsobu zpracování návrhu ročního plánu kontrol a náležitostech obsahu informace o výsledku kontroly a zprávy o kontrole Ministerstvo životního prostředí

Více

Úplný přehled zkušebních okruhů

Úplný přehled zkušebních okruhů Úplný přehled zkušebních okruhů Zkušební okruhy teoretických znalostí pro zkoušku z odborné způsobilosti k zajišťování úkolů v prevenci rizik dle přílohy č. 1 k nařízení vlády č. 592/2006 Sb.: a) znalost

Více

ZKOUŠKA Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ČINNOSTEM. dle zákona č. 309/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Ecological Consulting a.s.

ZKOUŠKA Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ČINNOSTEM. dle zákona č. 309/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Ecological Consulting a.s. ROZSAH OVĚŘOVANÝCH ZNALOSTÍ ZKOUŠKA Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ČINNOSTEM FYZICKÝCH OSOB ZAJIŠŤUJÍCÍCH ÚKOLY V PREVENCI RIZIK V OBLASTI BOZP dle zákona č. 309/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů Ecological

Více

TÉMATICKÉ PLÁNY A ČASOVÝ ROZVRH ŠKOLENÍ O PO

TÉMATICKÉ PLÁNY A ČASOVÝ ROZVRH ŠKOLENÍ O PO TÉMATICKÉ PLÁNY A ČASOVÝ ROZVRH ŠKOLENÍ O PO Osnova č. 1 - Školení zaměstnanců a odborná příprava preventistů PO Osnova č. 2 - Školení vedoucích zaměstnanců Osnova č. 3 - Školení osob, pověřených zabezpečením

Více

NABÍDKA SLUŽEB. Jiří Dvořák. autorizovaný inspektor. specialista bezpečnosti práce. analýza rizik. koordinátor BOZP na staveništi

NABÍDKA SLUŽEB. Jiří Dvořák. autorizovaný inspektor. specialista bezpečnosti práce. analýza rizik. koordinátor BOZP na staveništi NABÍDKA SLUŽEB Jiří Dvořák autorizovaný inspektor specialista bezpečnosti práce analýza rizik koordinátor BOZP na staveništi zajišťování úkolů v prevenci rizik v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při

Více

M ě s t o R o k y c a n y

M ě s t o R o k y c a n y M ě s t o R o k y c a n y Strana 1 (celkem 6) Obecně závazná vyhláška č. 1/2015 Požární řád města Rokycany Zastupitelstvo města Rokycany se na svém zasedání dne 20. dubna 2015 usnesením č. 3933 usneslo

Více

1 85 zákona č. 50/1976 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění pozdějších

1 85 zákona č. 50/1976 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění pozdějších Obecně závazná vyhláška města Lanškroun č. 4/2005 ze dne 21. 9. 2005 k zabezpečení požární ochrany při akcích, kterých se zúčastňuje větší počet osob Zastupitelstvo Města Lanškroun se na svém zasedání

Více

Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje Oddělení ochrany obyvatelstva a plánování Přílucká 213, 760 01 Zlín

Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje Oddělení ochrany obyvatelstva a plánování Přílucká 213, 760 01 Zlín Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje Oddělení ochrany obyvatelstva a plánování Přílucká 213, 760 01 Zlín Úloha starosty obce při řešení mimořádných událostí a krizových situací METODICKÁ POMŮCKA pro

Více

Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos MANAŽER BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI

Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos MANAŽER BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos Gradua-CEGOS, s.r.o., certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 MANAŽER BOZP

Více

ORGANIZAČNÍ SMĚRNICE. Analýza rizik. Příloha č 4 Směrnice k analýze rizik. Název:

ORGANIZAČNÍ SMĚRNICE. Analýza rizik. Příloha č 4 Směrnice k analýze rizik. Název: Příloha č 4 Směrnice k analýze rizik Název: ORGANIZAČNÍ SMĚRNICE Analýza rizik Revize č.: 0 Vydána dne: 20. 1. 2014 Platí od: 20. 1. 2014 1. ÚČEL... 2 1.1. Tato OS stanovuje závazný postup a povinnosti

Více

MANAŽER SM BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.10/2007

MANAŽER SM BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.10/2007 Gradua-CEGOS, s.r.o., certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 MANAŽER SM PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ

Více

TECHNIK OCHRANY OBYVATELSTVA STUDIJNÍ MATERIÁL: KRIZOVÉ ŘÍZENÍ

TECHNIK OCHRANY OBYVATELSTVA STUDIJNÍ MATERIÁL: KRIZOVÉ ŘÍZENÍ OBSAH 1 Krizové řízení... 2 2 Krizový plán hl. m. Prahy... 3 3 Havarijní plán hl. m. Prahy... 4 4 Vnější havarijní plány v hl. m. Praze... 5 5 Vnitřní havarijní plán... 6 6 Plán krizové připravenosti...

Více

Úplný přehled zkušebních okruhů

Úplný přehled zkušebních okruhů Úplný přehled zkušebních okruhů Zkušební okruhy teoretických znalostí pro zkoušku z odborné způsobilosti k zajišťování úkolů v prevenci rizik dle přílohy č. 1 k nařízení vlády č. 592/2006 Sb., v platném

Více

Věc: Nabídka služeb v oblasti BOZP a PO

Věc: Nabídka služeb v oblasti BOZP a PO Věc: Nabídka služeb v oblasti BOZP a PO Vážení zákazníci, dovoluji si vám předložit nabídku naší společnosti na zajištění komplexních služeb v oblasti požární ochrany a bezpečnosti práce (PO a BOZP). Naše

Více

NAŘÍZENÍ Moravskoslezského kraje

NAŘÍZENÍ Moravskoslezského kraje NAŘÍZENÍ Moravskoslezského kraje č. 1/2002 ze dne 27.6.2002 kterým se stanoví podmínky k zabezpečení požární ochrany při akcích, kterých se zúčastňuje větší počet osob (úplné znění se změnami a doplňky

Více

NAŘÍZENÍ KRAJE č. 2/2002,

NAŘÍZENÍ KRAJE č. 2/2002, NAŘÍZENÍ KRAJE č. 2/2002, kterým se stanoví zabezpečení požární ochrany v budovách zvláštního významu Rada Jihočeského kraje vydává, podle 7 zákona č.129/2000 Sb., o krajích, ve znění pozdějších předpisů

Více

Organizační směrnice č. 27/2013/SŘ. k zajištění BOZP

Organizační směrnice č. 27/2013/SŘ. k zajištění BOZP Organizační směrnice č. 27/2013/SŘ k zajištění BOZP Čj.: SŠNM/884/2013 Schválila: PaedDr. Olga Talášková, ředitelka školy V Novém Městě nad Metují dne 2. dubna 2013 Strana 1 (celkem 8) Čl. 1 Obsah směrnice

Více

NAŘÍZENÍ JIHOČESKÉHO KRAJE

NAŘÍZENÍ JIHOČESKÉHO KRAJE NAŘÍZENÍ JIHOČESKÉHO KRAJE 1/2015 ze dne 5. 2. 2015, kterým se vydává požární poplachový plán Jihočeského kraje Rada Jihočeského kraje v souladu s ustanovením 7 a 59 odst. 1 písm. k) zákona č. 129/2000

Více

Směrnice pro zřizování a činnost požárních hlídek

Směrnice pro zřizování a činnost požárních hlídek Směrnice pro zřizování a činnost požárních hlídek Datum platnosti: Datum účinnosti: Změna: 1.4.2009 1.4.2009 2 Dne: 23.3.2009 Dne: 30.3.2009 1 / 5 Tato směrnice upravuje provádění 13 zákona ČNR č. 133/1985

Více

MĚSTO LIPNÍK NAD BEČVOU

MĚSTO LIPNÍK NAD BEČVOU MĚSTO LIPNÍK NAD BEČVOU Obecně závazná vyhláška č. 3/2003 O stanovení podmínek k zabezpečení požární ochrany při akcích, kterých se zúčastňuje větší počet osob na území města Lipník nad Bečvou Zastupitelstvo

Více

256/2006 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 22. května o podrobnostech systému prevence závažných havárií. Úvodní ustanovení

256/2006 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 22. května o podrobnostech systému prevence závažných havárií. Úvodní ustanovení 256/2006 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 22. května 2006 o podrobnostech systému prevence závažných havárií Ministerstvo životního prostředí stanoví podle 7 odst. 2, 9 odst. 5, 11 odst. 5, 17 odst. 5, 19 odst. 5 a

Více

Obecně závazná vyhláška č. 6/2009

Obecně závazná vyhláška č. 6/2009 Město Hostivice Obecně závazná vyhláška č. 6/2009 ze dne 26. října 2009, kterou se vydává požární řád města Hostivice Zastupitelstvo města Hostivice vydává podle ustanovení 29 odst. 1 písm. o) zákona č.

Více

Krizové plánování v Moravskoslezském kraji ve vztahu k právnickým a podnikajícím fyzickým osobám zpracovatelům plánů krizové připravenosti

Krizové plánování v Moravskoslezském kraji ve vztahu k právnickým a podnikajícím fyzickým osobám zpracovatelům plánů krizové připravenosti Kratochvílová D. Plány krizové připravenosti jako součást krizového plánování v Moravskoslezském kraji 112 Odborný časopis požární ochrany, integrovaného záchranného systému a ochrany obyvatelstva, Ročník

Více

Neobvyklá událost - nahlášení kontroly HZS

Neobvyklá událost - nahlášení kontroly HZS 31.10. Neobvyklá událost - nahlášení kontroly HZS http://www.guard7.cz/co-delat-kdyz-dot-dot-dot/neobvykla-udalostnahlaseni-kontroly-hzs Kontrolní činností v rámci HZS se zabývá odbor prevence, který zodpovídá

Více

Čl.1 Účel vyhlášky. Čl.2 Členění akcí dle místa konání a počtu osob (1) Akce ve vnitřním shromažďovacím prostoru

Čl.1 Účel vyhlášky. Čl.2 Členění akcí dle místa konání a počtu osob (1) Akce ve vnitřním shromažďovacím prostoru OBECNĚ ZÁVAZNÉ VYHLÁŠKA OBCE NEKOŘ č.2/2012 O stanovení podmínek k zabezpečení požární ochrany při akcích, kterých se zúčastňuje větší počet osob na území obce Nekoř Zastupitelstvo obce Nekoř schválilo

Více

POŽÁRNÍ ŘÁD Města Broumov

POŽÁRNÍ ŘÁD Města Broumov Obecně závazná vyhláška č. 2/2007 kterou se vydává POŽÁRNÍ ŘÁD Města Broumov Zastupitelstvo města Broumov se na svém zasedání dne 12. 12. 2007 usneslo vydat na základě 29 odst. 1 písm. o) zákona č. 133/1985

Více

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Č.j. PO-3 790/GŘ-VZ-2003 Praha 28. listopadu 2003 S c h v a l u j e : Generální ředitel HZS ČR a náměstek ministra vnitra genmjr.

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA. č. 14/2013 POŽÁRNÍ ŘÁD MĚSTA PLZNĚ

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA. č. 14/2013 POŽÁRNÍ ŘÁD MĚSTA PLZNĚ OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 14/2013 Zastupitelstvo města Plzně schválilo svým usnesením číslo 679 ze dne 12. prosince 2013 na základě 29 odst. 1 písm. o), bod 1 a 2 zákona č. 133/1985 Sb., o požární ochraně,

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA Fakulta sociálních studií, Joštova 10, 602 00 Brno

MASARYKOVA UNIVERZITA Fakulta sociálních studií, Joštova 10, 602 00 Brno SEZNÁMENÍ STUDENTŮ S PŘEDPISY V OBLASTI POŽÁRNÍ OCHRANY A BEZPEČNOSTI A OCHRANY ZDRAVÍ PŘI PRÁCI 1) Požární ochrana V souladu se zákonem č.133/85 Sb. o požární ochraně, v platném znění, studenti jsou k

Více

PRO ZKOUŠKU A OPAKOVANOU ZKOUŠKU Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ČINNOSTEM

PRO ZKOUŠKU A OPAKOVANOU ZKOUŠKU Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ČINNOSTEM ROZSAH OVĚŘOVANÝCH ZNALOSTÍ PRO ZKOUŠKU A OPAKOVANOU ZKOUŠKU Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ČINNOSTEM KOORDINÁTOR BOZP NA STAVENIŠTI dle zákona č. 309/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů Ecological Consulting

Více

Magistrát města Plzně PROVOZNÍ DOKUMENTACE BUDOV MAGISTRÁTU MĚSTA PLZNĚ NÁM. REPUBLIKY 1, 40, 41

Magistrát města Plzně PROVOZNÍ DOKUMENTACE BUDOV MAGISTRÁTU MĚSTA PLZNĚ NÁM. REPUBLIKY 1, 40, 41 Q 63-01 - 04 agistrát města lzně očet stran: 15 očet příloh: 3 Účinnost od: 1. 1. 2007 VZÍ DKUT BUDV GSTÁTU ĚST LZĚ Á. UBLKY 1, 40, 41 Zpracovatel Garant Schvalovatel méno, funkce Datum odpis iroslav Šmiřák,

Více

Dokumentace Stanovení podmínek k zabezpečení požární ochrany při akcích, kterých se zúčastní větší počet osob ve městě Dubí

Dokumentace Stanovení podmínek k zabezpečení požární ochrany při akcích, kterých se zúčastní větší počet osob ve městě Dubí Dokumentace Stanovení podmínek k zabezpečení požární ochrany při akcích, kterých se zúčastní větší počet osob ve městě Dubí Dle 29 odst. 1 písm. o) bod 2 zákona č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění

Více

12. Nařízení, kterým se vydává požární poplachový plán hlavního města Prahy

12. Nařízení, kterým se vydává požární poplachový plán hlavního města Prahy 12. Nařízení, kterým se vydává požární poplachový plán hlavního města Prahy Rada hlavního města Prahy se usnesla dne 28. 6. 2011 vydat podle 44 odst. 2 zákona č. 131/2000 Sb., o hlavním městě Praze, ve

Více

NAŘÍZENÍ JIHOČESKÉHO KRAJE 3/2017

NAŘÍZENÍ JIHOČESKÉHO KRAJE 3/2017 NAŘÍZENÍ JIHOČESKÉHO KRAJE 3/2017 ze dne 17. 8. 2017, kterým se vydává požární poplachový plán Jihočeského kraje Rada Jihočeského kraje v souladu s ustanovením 7 a 59 odst. 1 písm. k) zákona č. 129/2000

Více

Obecně závazná vyhláška statutárního města Karviné č.4/2004

Obecně závazná vyhláška statutárního města Karviné č.4/2004 Obecně závazná vyhláška statutárního města Karviné č.4/2004 o stanovení podmínek k zabezpečení požární ochrany při akcích, kterých se zúčastňuje větší počet osob schváleno: 25. května 2004 účinnost: 10.

Více

Gradua-CEGOS, s.r.o. AUDITOR BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI. CS systémy managementu organizací verze 2, 8.2, b) 1.

Gradua-CEGOS, s.r.o. AUDITOR BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI. CS systémy managementu organizací verze 2, 8.2, b) 1. Gradua-CEGOS, s.r.o. Gradua-CEGOS, s.r.o., certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 AUDITOR BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE NÍŽKOVICE č. 1/2005 POŽÁRNÍ ŘÁD

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE NÍŽKOVICE č. 1/2005 POŽÁRNÍ ŘÁD OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE NÍŽKOVICE č. 1/2005 POŽÁRNÍ ŘÁD Zastupitelstvo obce Nížkovice na svém zasedání konaném dne 28.4.2005 vydává podle ustanovení 10 písm.d) a 84 odst.2 písm. i) zákona č.128/2000

Více

P O Ž Á R N Í Ř Á D obcí Bratkovice a Dominikální Paseky

P O Ž Á R N Í Ř Á D obcí Bratkovice a Dominikální Paseky Obecní úřad Bratkovice obecně závazná vyhláška obce č.1/2008 Zastupitelstvo obce Bratkovice se sídlem v Dominikálních Pasekách schválilo dne 19.3.2008 svým usnesením č. 1/2008 v souladu s 29, odst. 1,

Více

Organizační uspořádání, řízení a kontrola požární ochrany

Organizační uspořádání, řízení a kontrola požární ochrany Strana 1 / 11 Organizační uspořádání, řízení a kontrola požární ochrany Anotace: Tato směrnice s celoškolskou působností stanoví organizační uspořádání, vymezuje základní povinnosti týkající se požární

Více

PRO ZABEZPEČENÍ POŽÁRNÍ OCHRANY STAVEBNÍHO BYTOVÉHO DRUŽSTVA SCHZ

PRO ZABEZPEČENÍ POŽÁRNÍ OCHRANY STAVEBNÍHO BYTOVÉHO DRUŽSTVA SCHZ Stavební bytové družstvo SCHZ předpis č.: OS - 16 vydání č.: 1 platnost od : 13.9. 2006 počet str. : 6 typ ON : ORGANIZAČNÍ SMĚRNICE název ON : PRO ZABEZPEČENÍ POŽÁRNÍ OCHRANY STAVEBNÍHO BYTOVÉHO DRUŽSTVA

Více

ZAJIŠTĚNÍ PO a BOZP V OBJEKTU CLASSIC 7

ZAJIŠTĚNÍ PO a BOZP V OBJEKTU CLASSIC 7 ZAJIŠTĚNÍ PO a BOZP V OBJEKTU CLASSIC 7 Datum platnosti: Schválil: Datum: Únor 2012 Zpracoval: Ing. Jan Stehlík - PREVENT s.r.o. Určeno pouze pro interní potřebu. Text dokumentu je výhradním duševním vlastnictvím

Více

Organizace ROČNÍ PROVĚRKA BOZP NÁZEV PŘEDPISU. Zpracovatel neručí za případné škody vzniklé aplikací této předlohy nesprávným způsobem.

Organizace ROČNÍ PROVĚRKA BOZP NÁZEV PŘEDPISU. Zpracovatel neručí za případné škody vzniklé aplikací této předlohy nesprávným způsobem. Zpracovatel neručí za případné škody vzniklé aplikací této předlohy nesprávným způsobem. Organizace NÁZEV PŘEDPISU ROČNÍ PROVĚRKA BOZP Zpracoval Schválil datum vydání datum účinnosti Prověrky bezpečnosti

Více

NAŘÍZENÍ Jihočeského kraje č. 3/2003 ze dne Požární poplachový plán kraje

NAŘÍZENÍ Jihočeského kraje č. 3/2003 ze dne Požární poplachový plán kraje NAŘÍZENÍ Jihočeského kraje č. 3/2003 ze dne 2.12.2003 Rada Jihočeského kraje vydává na základě 27 odst. 2 písm. a) zákona č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění pozdějších předpisů ( dále jen zákon

Více

MĚSTO KAŠPERSKÉ HORY. OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 1/2019 kterou se vydává POŽÁRNÍ ŘÁD MĚSTA

MĚSTO KAŠPERSKÉ HORY. OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 1/2019 kterou se vydává POŽÁRNÍ ŘÁD MĚSTA MĚSTO KAŠPERSKÉ HORY OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. /209 kterou se vydává POŽÁRNÍ ŘÁD MĚSTA Zastupitelstvo města Kašperské Hory se na svém zasedání dne 25. dubna 209 usneslo vydat, usnesením č. 6, na základě

Více

Odborný seminář pro osoby odborně způsobilé v požární ochraně a techniky požární ochrany

Odborný seminář pro osoby odborně způsobilé v požární ochraně a techniky požární ochrany oddělení požární prevence HZS Zlínského kraje Odborný seminář pro osoby odborně způsobilé v požární ochraně a techniky požární ochrany PS Otrokovice 19.6.2018 Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje oddělení

Více

OBEC Petráveč Zastupitelstvo obce Petráveč Obecně závazná vyhláška č. 2/2015, kterou se vydává požární řád obce

OBEC Petráveč Zastupitelstvo obce Petráveč Obecně závazná vyhláška č. 2/2015, kterou se vydává požární řád obce OBEC Petráveč Zastupitelstvo obce Petráveč Obecně závazná vyhláška č. 2/2015, kterou se vydává požární řád obce Zastupitelstvo obce Petráveč se na svém zasedání konaném dne 25.2.2015 č.j.5/2015 usneslo

Více

Česká školní inspekce Pardubický inspektorát P R O T O K O L

Česká školní inspekce Pardubický inspektorát P R O T O K O L Česká školní inspekce Pardubický inspektorát P R O T O K O L Č. j. ČŠIE-823/10 E o státní a kontrole podle ustanovení 174 odst. 2 písm. d) a e) zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním,

Více

BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI A POŽÁRNÍ OCHRANA - VEDOUCÍ ZAMĚSTNANCI

BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI A POŽÁRNÍ OCHRANA - VEDOUCÍ ZAMĚSTNANCI BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI A POŽÁRNÍ OCHRANA - VEDOUCÍ ZAMĚSTNANCI Úvodní kapitola + Informace o kurzu + Informace ke studiu + Použité grafické symboly + Představení autorky kurzu v BOZP Řízení

Více

ORGANIZACE JEDNOTEK POŽÁRNÍ OCHRANY V ČR

ORGANIZACE JEDNOTEK POŽÁRNÍ OCHRANY V ČR Druhy jednotek PO - 65 zákona o PO jednotka hasičského záchranného sboru kraje jednotka hasičského záchranného sboru podniku jednotka sboru dobrovolných hasičů obce jednotka sboru dobrovolných hasičů podniku

Více

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Č.j. MV-70558-1/PO-2009 KŘ Kódové označení: VPP-M IV-OOB a Počet listů: 12 V S T U P N Í P Ř Í P R A V A P Ř Í S L U Š N Í K Ů

Více

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Č.j. MV-70558-1/PO-2009 Kódové označení: VPP-M IV-OŘ Počet listů: 12 V S T U P N Í P Ř Í P R A V A P Ř Í S L U Š N Í K Ů H Z S

Více

Přehled zkušebních okruhů

Přehled zkušebních okruhů Přehled zkušebních okruhů Zkušební okruhy teoretických znalostí pro zkoušku z odborné způsobilosti k činnosti koordinátora bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništi dle přílohy č. 2 k nařízení

Více

R o z s a h z n a l o s t í

R o z s a h z n a l o s t í České dráhy, a.s. S m ě r n i c e pro školení a pro odbornou přípravu zaměstnanců Českých drah o požární ochraně Schváleno generálním ředitelem Českých drah dne pod čj.: Účinnost od: R o z s a h z n a

Více

Organizační řád Drážní inspekce

Organizační řád Drážní inspekce Ústřední át Těšnov 5 110 00 Praha 1 Č. j.: 542/2014/DI-2 Organizační řád Drážní inspekce Vydán na základě Rozhodnutí ministra dopravy ze dne 28. prosince 2006, kterým se vydává úplné znění statutu Drážní

Více

PÍSEMNÁ INFORMACE O RIZICÍCH PRO EXTERNÍ OSOBY zpracovaná na základě požadavků zákona č. 262/2006 Sb., 101, zákoníku práce, v platném znění

PÍSEMNÁ INFORMACE O RIZICÍCH PRO EXTERNÍ OSOBY zpracovaná na základě požadavků zákona č. 262/2006 Sb., 101, zákoníku práce, v platném znění PÍSEMNÁ INFORMACE O RIZICÍCH PRO EXTERNÍ OSOBY zpracovaná na základě požadavků zákona č. 262/2006 Sb., 101, zákoníku práce, v platném znění Společnost TROJHALÍ KAROLINA, z.s.p.o., (dále jen "Společnost")

Více

Přehled zkušebních okruhů

Přehled zkušebních okruhů Přehled zkušebních okruhů Zkušební okruhy teoretických znalostí pro zkoušku z odborné způsobilosti k činnostem koordinátora bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništi dle přílohy č. 2 k nařízení

Více

OBEC Libějovice. Čl. 1 Úvodní ustanovení

OBEC Libějovice. Čl. 1 Úvodní ustanovení OBEC Libějovice Obecně závazná vyhláška č. 1/2013 POŽÁRNÍ ŘÁD Obce Libějovice Zastupitelstvo obce Libějovice se na svém zasedání dne 9. 8. 2013, usnesením č. 8/2013/7 usneslo vydat na základě 29 odst.

Více

6.17.5. Školení BOZP http://www.guard7.cz/nabidka/lexikon-bozp/skoleni-bozp Obsah, rozsah a forma školení BOZP nejsou předepsány žádným právním předpisem ani technickou normou. Stanoví jej svým rozhodnutím

Více

Město Velký Šenov Obecně závazná vyhláška města Velký Šenov Číslo 2/2009 Požární řád města Velký Šenov

Město Velký Šenov Obecně závazná vyhláška města Velký Šenov Číslo 2/2009 Požární řád města Velký Šenov Město Velký Šenov Obecně závazná vyhláška města Velký Šenov Číslo 2/2009 Požární řád města Velký Šenov Zastupitelstvo města Velký Šenov se na svém zasedání dne 25.11.2009, usnesením č. 1420/09 usneslo

Více

UCJF - školení zaměstnanců z BOZP

UCJF - školení zaměstnanců z BOZP UCJF - školení zaměstnanců z BOZP Důležité právní předpisy Povinnosti zaměstnavatele Práva zaměstnanců Povinnosti zaměstnanců Vnitřní předpis BOZP na MFF ÚČJF - Vyhodnocená rizika Vyhodnocená rizika -

Více

Schválil: Platnost od: Zpracoval:

Schválil: Platnost od: Zpracoval: OSNOVA ŠKOLENÍ BEZPEČNOSTI A HYGIENA PRÁCE Schválil: V dne: Platnost od: Zpracoval:.. I. OSNOVA ŠKOLENÍ Péče o bezpečnost a ochranu zdraví při práci (dále jen BOZP) a stálé zlepšování pracovního prostředí

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA. č. 2/2004

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA. č. 2/2004 OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 2/2004 Zastupitelstvo obce Dlouhá Brtnice vydává dne 24. 5. 2004, na základě ust. 29 odst. 1 písm o) bod 1 zákona č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění pozdějších předpisů

Více

H A R M O N O G R A M zpracování krizového plánu Středočeského kraje

H A R M O N O G R A M zpracování krizového plánu Středočeského kraje Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje Příloha 2 k j. HSKL 3897-1/ KŘ Počet listů: 7 H A R M O N O G R A M zpracování krizového plánu Středočeského kraje Zpracoval: plk. RNDr. Tomáš Holec ředitel

Více

Systémy řízení QMS, EMS, SMS, SLP

Systémy řízení QMS, EMS, SMS, SLP Systémy řízení QMS, EMS, SMS, SLP Ústí nad Labem 11/2013 Ing. Jaromír Vachta Systém řízení QMS Systém managementu kvality Systém řízení podle ČSN EN ISO 9001:2009 - stanovení, pochopení a zajištění plnění

Více

Požární řád obce. Obec Vavřinec Obecně závazná vyhláška č. 1/2014

Požární řád obce. Obec Vavřinec Obecně závazná vyhláška č. 1/2014 Obec Vavřinec Obecně závazná vyhláška č. 1/2014 Požární řád obce Zastupitelstvo obce Vavřinec se na svém zasedání dne 16.04.2014 usneslo vydat v souladu s ustanoveními 10 písm. d) a 84 odst. 2 písm. h)

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE ŠVÁBENICE č. 1/2005 POŽÁRNÍ ŘÁD

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE ŠVÁBENICE č. 1/2005 POŽÁRNÍ ŘÁD OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE ŠVÁBENICE č. 1/2005 POŽÁRNÍ ŘÁD Zastupitelstvo obce Švábenice na svém zasedání konaném dne 13.5.2005 vydává podle ustanovení 10 písm.d) a 84 odst.2 písm. i) zákona č.128/2000

Více

POŽÁRNÍ ŘÁD OBCE. OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č..2.../2005. Čl. 1. Čl. 2. Návrh obecně závazné vyhlášky obce:

POŽÁRNÍ ŘÁD OBCE. OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č..2.../2005. Čl. 1. Čl. 2. Návrh obecně závazné vyhlášky obce: Návrh obecně závazné vyhlášky obce: Požární řád obce OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č..2.../2005 Zastupitelstvo obce Skoronice se na svém zasedání dne 16.12.2005 usneslo vydat na základě 29 odst. 1 písm. o) zákona

Více

Zaměření a formy přípravy obyvatelstva k sebeochraně a vzájemné pomoci při vzniku mimořádných událostí

Zaměření a formy přípravy obyvatelstva k sebeochraně a vzájemné pomoci při vzniku mimořádných událostí Zaměření a formy přípravy obyvatelstva k sebeochraně a vzájemné pomoci při vzniku mimořádných událostí Zaměření a formy přípravy obyvatelstva k sebeochraně a vzájemné pomoci při vzniku mimořádných událostí

Více

QF REGISTR ENVIRONMENTÁLNÍCH ASPEKTŮ (REA)

QF REGISTR ENVIRONMENTÁLNÍCH ASPEKTŮ (REA) Olymp V: Dokumentace QMS/Registry Magistrát města Plzně Počet stran: 7 Datum poslední aktualizace: 1. 2. 2018 QF 52-01-02 REGISTR ENVIRONMENTÁLNÍCH ASPEKTŮ (REA) Zpracováno na základě QS 52-01 Identifikace

Více

Obecně závazná vyhláška č. 4/1997

Obecně závazná vyhláška č. 4/1997 Obec Dobrá Obecně závazná vyhláška č. 4/1997 Požární řádobce Dobrá Obec Dobrá vydává ve smyslu ustanovení 16, odst. 1 zákona č. 367/1990 Sb. o obcích, v platném znění, a v souladu s ustanovením 29 zákona

Více

BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ

BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ druh předpisu : číslo: vnitřní směrnice 2/BOZP výtisk číslo: 1 Název: PROVÁDĚNÍ ŠKOLENÍ ZAMĚSTNANCŮ O BEZPEČNOSTI A OCHRANĚ ZDRAVÍ PŘI PRÁCI Obsah : 1. Základní ustanovení.

Více

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Č.j. MV-70558-1/PO-2009 Kódové označení: VPP-M IV-PRE Počet listů: 12 V S T U P N Í P Ř Í P R A V A P Ř Í S L U Š N Í K Ů H Z S

Více

ÚLOHA HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČR PŘI LIKVIDACI HAVÁRIÍ

ÚLOHA HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČR PŘI LIKVIDACI HAVÁRIÍ ÚLOHA HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČR PŘI LIKVIDACI HAVÁRIÍ Ing. Petra Najmanová pracoviště chemické služby, odbor IZS a výkonu služby, MV-GŘ HZS ČR Seminář Znečištění podzemních a povrchových vod riziko

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 1/2014. Požární řád obce Vavřinec

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 1/2014. Požární řád obce Vavřinec OBEC VAVŘINEC OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 1/2014 Požární řád obce Vavřinec Zastupitelstvo obce Vavřinec se dne 31. ledna 2014 usneslo vydat v souladu s ustanoveními 10 písm. d) a 84 odst. 2 písm. h) zákona

Více

TÉMATA PRO ÚSTNÍ ČÁST SLUŽEBNÍ ZKOUŠKY

TÉMATA PRO ÚSTNÍ ČÁST SLUŽEBNÍ ZKOUŠKY TÉMATA PRO ÚSTNÍ ČÁST SLUŽEBNÍ ZKOUŠKY A) Ochrana obyvatelstva a krizové řízení 1. Krizové řízení 1.1. Definice pojmu, základní právní předpisy 1.2. Možné členění krizových situací z hlediska jejich vzniku

Více

O B E C K L Í N Y. Obecně závazná vyhláška č. 1/2017, požární řád

O B E C K L Í N Y. Obecně závazná vyhláška č. 1/2017, požární řád O B E C K L Í N Y Obecně závazná vyhláška č. 1/2017, požární řád Zastupitelstvo obce Klíny se na svém zasedání dne 27. října 2017 usneslo vydat na základě 29 odst. 1 písm. o) bod 1. zákona č. 133/1985

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA STATUTÁRNÍ MĚSTO ČESKÉ BUDĚJOVICE OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 3/2008 POŽÁRNÍ ŘÁD STATUTÁRNÍHO MĚSTA ČESKÉ BUDĚJOVICE schválena dne 29. května 2008 účinnost od 1. července 2008 Zastupitelstvo statutárního

Více

Technická univerzita V Liberci Liberec I, Hálkova 6 Telefon : , Fax : Řád bezpečnosti a ochrany zdraví při práci

Technická univerzita V Liberci Liberec I, Hálkova 6 Telefon : , Fax : Řád bezpečnosti a ochrany zdraví při práci Technická univerzita V Liberci 461 17 Liberec I, Hálkova 6 Telefon : 485351111, Fax : 485105882 Řád bezpečnosti a ochrany zdraví při práci Technické univerzity v Liberci V Liberci dne 12.03.2007 1. ÚVODNÍ

Více

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Č.j. MV-70558-1/PO-2009 Kódové označení: VPP-M IV-KIS Počet listů: 12 V S T U P N Í P Ř Í P R A V A P Ř Í S L U Š N Í K Ů H Z S

Více

Studijní opora. Název předmětu: Zabezpečení personálu a infrastruktury logistiky. 1. Školení zaměstnanců... 2. 2. Školení vedoucích zaměstnanců...

Studijní opora. Název předmětu: Zabezpečení personálu a infrastruktury logistiky. 1. Školení zaměstnanců... 2. 2. Školení vedoucích zaměstnanců... Studijní opora Název předmětu: Zabezpečení personálu a infrastruktury logistiky Garant předmětu: prof. Ing. Aleš Komár CSc. Obsah: 1. Školení zaměstnanců... 2 2. Školení vedoucích zaměstnanců... 3 3. Školení

Více

Obec Slaná. Obecně závazná vyhláška č. 4/2007,

Obec Slaná. Obecně závazná vyhláška č. 4/2007, Obec Slaná Obecně závazná vyhláška č. 4/2007, kterou se vydává požární řád, stanoví podmínky k zabezpečení požární ochrany při akcích, kterých se zúčastní větší počet osob a stanoví další případy, kdy

Více

Organizační řád Drážní inspekce

Organizační řád Drážní inspekce Ústřední át Těšnov 5 110 00 Praha 1 Č. j.: 5 227/2009/DI Organizační řád Drážní inspekce Vydán na základě Rozhodnutí ministra dopravy ze dne 24. května 2007, kterým se vydává úplné znění statutu Drážní

Více

VYHLEDÁVÁNÍ, POSUZOVÁNÍ A HODNOCENÍ RIZIK

VYHLEDÁVÁNÍ, POSUZOVÁNÍ A HODNOCENÍ RIZIK Sociální služby Vsetín, příspěvková organizace, Záviše Kalandry 1353, 755 01 Vsetín I BOZP 01/2012 VYHLEDÁVÁNÍ, POSUZOVÁNÍ A HODNOCENÍ RIZIK SMĚRNICE BOZP Proces Funkce Jméno a příjmení Datum Podpis Zpracování

Více

Místní provozní bezpečnostní předpis (MPBP)

Místní provozní bezpečnostní předpis (MPBP) Místní provozní bezpečnostní předpis (MPBP) Soubor požadavků a pracovních postupů pro zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) Linka tiskového stroje Pro zhotovil: Místní provozní bezpečnostní

Více

Směrnice tajemnice Městského úřadu Frýdlant nad Ostravicí č. 5/2008

Směrnice tajemnice Městského úřadu Frýdlant nad Ostravicí č. 5/2008 Městský úřad Frýdlant nad Ostravicí Směrnice tajemnice Městského úřadu Frýdlant nad Ostravicí č. 5/2008 Stanovení obsahu a způsob vedení provozní dokumentace a stanovení termínů, lhůt, rozsahu kontrol,

Více