Dochvilnost. Nacvičte a předveďte scénky. Seřaďte je podle společenského chování od správného po úplně špatné.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Dochvilnost. Nacvičte a předveďte scénky. Seřaďte je podle společenského chování od správného po úplně špatné."

Transkript

1 Způsob chování ve společnosti může ovlivnit náš život, protože jsme druhými sledováni. Dobré společenské chování nám usnadní přijetí ze strany druhých lidí. 1. Přečtetě si následující odstavce o správném společenském chování. 2. Řekněte je před třídou. 3. Zahrajte si divadlo podle zadaných úkolů. 4. Vymyslete si vlastní scénky na daná témata. 5. Vypracujte pracovní list Vysvětlení některých pojmů: Nadřízený - v práci náš šéf Podřízený - v práci naši zaměstnanci Upřednostněná osoba - osoba, která má společensky přednost. Žena před mužem, starší před mladším a nadřízený před podřízeným.

2 Kýchání a zívání Kýchání a zívání do společnosti nepatří. Abychom často nekýchali, tak bychom si měli čistit řádně nos (v soukromí). Pokud se nám chce kýchnout, tak máme připravený čistý kapesník, kterým si nos a ústa zakryjeme. Kýcháme, smrkáme či kašleme stranou, nikoli do obličeje druhého. Jsme-li silně nachlazeni, neměli bychom chodit do společnosti. Zívání je projevem nepozornosti k ostatním. Pokud se nemůžeme zívnutí ubránit, tak se natočíme a zívneme stranou a ústa si přikryjeme rukou. Nacvičte a předveďte dvě scénky. Víte, která představuje správné chování? 1. Povídáte si se spolužáky (libovolné téma). Jeden začne kýchat a jakoby poprská spolužáky. Rozhovor pokračuje a další začne zívat s otevřenou pusou. 2. Povídáte si se spolužáky (libovolné téma). Jeden kýchne stranou do kapesníku. Rozhovor pokračuje a další začne zívat, ale otočí se stranou a dá si ruku před ústa.

3 Dochvilnost Přesnost je zdvořilostí králů. Dochvilností dáváme najevo úctu k člověku nebo k času člověka, s kterým se máme setkat. Nedochvilností si můžeme způsobit nepříjemnosti. Ztratíme důvěru lidí. K přesnosti patří i zásada nechodit o moc dříve. Při schůzce ženy s mužem platí, že pán má přijít o chvilku dříve, aby žena nečekala na něj. Za zpoždění, kterému nemůžeme zabránit, se musíme také omluvit. Stejně tak by neměl nikdy čekat starší na mladšího, nadřízený na podřízeného a učitel na žáky. Nacvičte a předveďte scénky. Seřaďte je podle společenského chování od správného po úplně špatné. 1. Kluk se má sejít s dívkou před divadlem. Dívka čeká již několik minut. Hoch příjde, pozdraví a řekne dívce, ať jde za ním. 2. Kluk se má sejít s dívkou před divadlem. Dívka čeká již několik minut. Hoch příjde, velmi se omlouvá za svůj pozdní příchod, nabídne dívce své pravé rámě a odchází. 3. Kluk se má sejít s dívkou před divadlem. Chlapec příjde o chvilku dřív. Dívka příjde přesně. Pozdraví se, muž nabídne dívce své pravé rámě a společně odchází.

4 Pozdrav je nejzákladnější projev zdvořilosti a přátelství. Pozdravit je slušnost, odpovědět povinnost. Kdo koho zdraví první? Muži zdraví dříve ženy. Mladší lidé zdraví dříve starší a podřízení zdraví nadřízené. Podle těchto pravidel se řídí všechny formy společenského chování. Pozdrav musí být slyšet, ale nekřičí se. Můžeme se u něj usmát. Nezdravíme s rukama v kapsách. Pozdrav můžeme obohatit podáním ruky. Tady platí opačná pravidla než při pozdravu. Ruku podává první osoba společensky významnější. Ruka se nepodává při letmém setkání a ve velké společnosti. Nacvičte a předveďte scénky. Seřaďte je podle společenského chování od správného po úplně špatné. 1. Hoch pozdraví dívku jako první a ona mu odpoví. 2. Dívka pozdraví svého spolužáka dříve a on ji odpoví. 3. Ve škole potkáte pana ředitele. Pozdraví Vás, ale Vy se stydíte a neodpovíte. 4. Ve škole potkáte pana ředitele. Pozdravíte a on Vám odpoví. 5. Ve škole potkáte pana ředitele. Pozdravíte, on Vám odpoví a hned mu podáte ruku.

5 Na ulici Na vesnici se lidé znají, takže se snaží chovat společensky správně. Ve městě si můžeme myslet, že nás nikdo nezná, takže se nemusíme ohlížet na pravidla chování. Ale je to správná myšlenka? Po chodníku, po cestách pro chodce chodíme vždy vpravo. Upřednostňovaná osoba jde vždy po pravé straně. Žena tedy chodí po pravé straně muže. Muž vždy nese ženě tašku (kromě kabelky). Při chůzi po schodech jde žena u zábradlí. Pokud jdou za sebou, muž musí být níž, aby ji mohl zachytit při pádu. Po silnici chodíme vlevo. (Pokud nejdeme jako velká skupina. To bychom museli jít také vpravo.) Nacvičte a předveďte tři scénky. Víte, která představuje správné chování? 1. Udělejte dvě dvojice. Každá si povídá. Tyto dvě dvojice jdou proti sobě na chodníku. Jedna po pravé straně, druhá po levé. Srazí se. 2. Udělejte dvě dvojice. Každá si povídá. Tyto dvě dvojice jdou proti sobě na chodníku. Jedna jde po levé a druhá po levé. 3. Udělejte dvě dvojice. Každá si povídá. Tyto dvě dvojice jdou proti sobě na chodníku. Jedna jde po levé a druhá po levé.

6 Veřejné dopravní prostředky Při cestování autobusem bývá zvykem pozdravit řidiče. Při vstupu do kupé ve vlaku pozdravíme spolucestující a při nastupování do letadla letušky. Při nastupování do dopravních prostředků se netlačíme a neodstrkujeme ostatní lokty. Za jízdy vlakem či dálkovým autobusem otevíráme okno pouze se souhlasem spolucestujících. V městských dopravních prostředcích uvolňujeme místo osobě starší, nemocné či těhotné ženě, protože je pro ně někdy velmi těžké vydržet stát za jízdy. Nacvičte a předveďte tři scénky. Víte, které představují správné chování? 1. Cestujete ve vlaku. Najednou vstoupí do kupé člověk, který si bez pozdravu sedne a dá si nohy na protější sedačku. 2. Cestujete ve vlaku. Najednou vstoupí do kupé člověk, který pozdraví a posadí se. Další z cestujících se zeptá, zda může otevřít okno. Ostatní souhlasí. 3. Při jízdě autobusem nastoupí holčička s berlemi. Chlapec ji pustí sednout. Holčička mu poděkuje.

7 Do divadla a kina chodíme kvůli uměleckému zážitku. Společenská pravidla umožňují si tento zážitek vychutnat. Chodíme včas, abychom nerušili ostatní. Vhodné oblečení volíme podle druhu představení. Vždy musí být čisté a upravené. V šatně pomáhá s kabátem muž ženě, mladší staršímu. Protože jsme přišli včas, nemusíme předbíhat a cpát se ve frontě. Do divadelního sálu vstupuje první muž, u sebe má lístky, které dává uvaděčce. Do řady sedadel vstupuje první muž a to čelem k sedícím. Při průchodu řadou používáme slova dovolte a děkuji. Rozhovor před začátkem představení musí být tlumený. Za nevhodné se považují hlasité pozdravy. Známé můžeme pozdravit jen pokynutím hlavou. Po začátku představení již nemluvíme ani šeptem, nenakláníme k sobě hlavy a nešustíme pytlíky od bonbónů. Na konci přestavení vždy zatleskáme. Nacvičte a předveďte dvě scénky. Víte, která představuje správné chování? 1. Jste v divadle. Chcete si sednout. Přelézáte diváky aniž byste je požádali o uvolnění cesty. Sednete si, začnete si povídat, jíst čokoládu a pokřikovat po známých. 2. Jste v divadle. Procházíte uličkou ke svému sedadlu, používáte slova dovolte a děkuji. Sednete si, pokynete známým a v tichosti začínáte sledovat představení.

8 Pracovní list - vybarvi čtvereček u správné odpovědi: 1. Chce se ti kýchnout, co uděláš? otočím se a kýchnu otočím se, dám si kapesník před nos, ústa a kýchnu 2. Když si potřebuješ zívnout, tak... zavřeš oči dáš si ruku před ústa odejdu pryč 3. Na schůzku chodím včas deset minut předem pozdě 4. Při pozdním příchodu... pozdravím pozdravím a omluvím se 5. Po chodníku chodím... vpravo vlevo kde chci 6. Při nastoupení starého člověka do autobusu udělám: dělám, že ho nevidím pustím ho sednout pozdravím ho a usměju se 7. V kině nebo v divadle se mám chovat: Když mě představení nebaví, kopu do sedačky před sebou. Povídám si s kamarádem o představení. Sedím v klidu a sleduji představení. Když se mi představení nelíbilo, na konci nezatleskám.

9 Zdroj použité literatury a materiálu:

Etiketa. souhrn společenských zvyklostí a nepsaných zákonů určujících, jak se mají lidé ve společnosti chovat

Etiketa. souhrn společenských zvyklostí a nepsaných zákonů určujících, jak se mají lidé ve společnosti chovat Mgr. Jakub Dziergas Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce EU peníze středním školám - OP VK 1.5. Výuková sada OBČANSKÁ

Více

Očekávaný výstup: Žáci si upevní znalosti slušného chování, rozpoznají, jak se správně chovat v konkrétních situacích, seznámí se se Zlatým pravidlem

Očekávaný výstup: Žáci si upevní znalosti slušného chování, rozpoznají, jak se správně chovat v konkrétních situacích, seznámí se se Zlatým pravidlem Kulturní chování Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice Projekt č. CZ. 1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_15_19 Tématický celek: Umění a kultura Autor: PaedDr. Helena

Více

Anotace: Cílem materiálu je vytvořit doplňující didaktický materiál pro úroveň žáků tříletých učebních oborů, podporující slušné chování.

Anotace: Cílem materiálu je vytvořit doplňující didaktický materiál pro úroveň žáků tříletých učebních oborů, podporující slušné chování. Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_14 Název materiálu: Kvíz společenská etiketa Tematická oblast: Estetika, 1. ročník Anotace: Cílem materiálu je vytvořit doplňující didaktický materiál pro

Více

SPOLEČENSKÉ CHOVÁNÍ - TEST

SPOLEČENSKÉ CHOVÁNÍ - TEST Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 SPOLEČENSKÉ

Více

Učitel, etiketa. RNDr. Vladimír Kostka. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích

Učitel, etiketa. RNDr. Vladimír Kostka. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Učitel, etiketa a kvalifikační standard RNDr. Vladimír Kostka Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích anotace Příspěvek se zabývá problematikou požadavků na vystupování a chování učitele

Více

A kam vlastně jdeme? Nevím, co si obléct. Jinak se oblékáme do kina, jinak do divadla, jinak na koncert.

A kam vlastně jdeme? Nevím, co si obléct. Jinak se oblékáme do kina, jinak do divadla, jinak na koncert. KINO I když se zdá, že kino je velmi neformální prostředí, kde žádná pravidla etikety neplatí, přesvědčíme se, že je pár zásad, které musíme respektovat, abychom byli ohleduplnými diváky. Kdo vstupuje

Více

Ladislav Špaček. Špaček. v porcelánu aneb Etiketa, vole!

Ladislav Špaček. Špaček. v porcelánu aneb Etiketa, vole! Ladislav Špaček Špaček v porcelánu aneb Etiketa, vole! Ladislav Špaček v porcelánu aneb Etiketa, vole! Ilustrace Milan Starý Mladá fronta Úvod Ladislav Špaček, 2011 Illustrations Milan Starý, 2011 ISBN

Více

PRAVIDLA PRO UŽIVATELE Aktivizačních a rozvojových programů (dále jen AR programy)

PRAVIDLA PRO UŽIVATELE Aktivizačních a rozvojových programů (dále jen AR programy) SPOLU Olomouc SPOLU Olomouc, z. s. I Středisko podpory integrace Dolní náměstí 38, 779 00 Olomouc Tel: 585 237 194, e-mail: arp@spoluolomouc.cz, web: www.spoluolomouc.cz PRAVIDLA PRO UŽIVATELE Aktivizačních

Více

Nové prostředí Vysoká škola představuje pro studenty zcela nové prostředí, které se vyznačuje i některými zvláštnostmi ve své vlastní vysokoškolské te

Nové prostředí Vysoká škola představuje pro studenty zcela nové prostředí, které se vyznačuje i některými zvláštnostmi ve své vlastní vysokoškolské te Rady, návody, poučení pro studenty Nové prostředí Vysoká škola představuje pro studenty zcela nové prostředí, které se vyznačuje i některými zvláštnostmi ve své vlastní vysokoškolské terminologii. Titul

Více

DOMOV MÍSTO, KDE ŽIJEME. Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy domov, město a vesnice.

DOMOV MÍSTO, KDE ŽIJEME. Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy domov, město a vesnice. DOMOV MÍSTO, KDE ŽIJEME Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy domov, město a vesnice. Domov domov je místo, kde žijeme, kam se vracíme máme zde rodinu a přátele

Více

Pracovní list Jdeme do divadla 3/01. Toto je Stavovské divadlo. Byl/a jsi tu někdy na nějakém představení? vybarvi

Pracovní list Jdeme do divadla 3/01. Toto je Stavovské divadlo. Byl/a jsi tu někdy na nějakém představení? vybarvi Jméno žáka:... Pracovní list Jdeme do divadla Milé děti, společně nás teď čeká velká slavnostní událost. Půjdeme totiž do divadla! Divadlo je místo, kam se můžeme jít podívat na pěknou pohádku, balet,

Více

Zefektivnění přechodu absolventů UPOL do praxe, reg. č. CZ.1.07/2.2.00/

Zefektivnění přechodu absolventů UPOL do praxe, reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ Etiketa podnikání Zlatko Tvrdoň Jak se ve společnosti chovat, aniž bychom způsobili společenské faux pas? To a více nám prozradí Zlatko Tvrdoň v přednášce o Etiketě podnikání. Ani zde nebudou chybět jeho

Více

Základy ekety. Střední průmyslová škola Ostrov

Základy ekety. Střední průmyslová škola Ostrov Základy ekety Střední průmyslová škola Ostrov Co je etiketa? Zkuste vysvětlit! 1. viněta, nálepka, značka (většinou na lahvi) 2. pravidla společenského chování, zásady slušného jednání Velice komplikovaná

Více

Cyklista i chodec jsou účastníky silničního provozu, proto musí dodržovat předpisy, značky, doporučení a nařízení.

Cyklista i chodec jsou účastníky silničního provozu, proto musí dodržovat předpisy, značky, doporučení a nařízení. Cyklista a chodec Cyklista i chodec jsou účastníky silničního provozu, proto musí dodržovat předpisy, značky, doporučení a nařízení. Jak se chovat na pozemních komunikacích? 1.Cyklista i chodec se musí

Více

Metodické listy pro práci s balanční drahou

Metodické listy pro práci s balanční drahou Metodické listy pro práci s balanční drahou Mateřská škola Liberec, Klášterní 466/4, p.o. speciální třída pro děti s očními vadami pracoviště Husova 991/35 Stránka 1 z 11 1. NÁCVIK ROVNOVÁHY -14 POMŮCKY:

Více

Kurz Sociální a komunikační dovednosti

Kurz Sociální a komunikační dovednosti Kurz Sociální a komunikační dovednosti Lektorka, autorka materiálů: Mgr. Kateřina Obsah kurzu: 1. Pravidla a cíle kurzu 2. Seznamovací rozhovory teorie a nácvik, témata vhodná k vedení rozhovoru seznamovacího,

Více

Pravidla společenského chování - ETIKETA představování, tykání, oslovení. Autor: Mgr. Václav Štěpař Vytvořeno: říjen 2012

Pravidla společenského chování - ETIKETA představování, tykání, oslovení. Autor: Mgr. Václav Štěpař Vytvořeno: říjen 2012 Pravidla společenského chování - ETIKETA představování, tykání, oslovení Autor: Mgr. Václav Štěpař Vytvořeno: říjen 2012 ANOTACE Kód DUMu: VY_6_INOVACE_3.ZSV.3 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0851 Vytvořeno:

Více

ALARM TEST PRO CYKLISTY

ALARM TEST PRO CYKLISTY ALARM TEST PRO CYKLISTY Leden 2009 Číslo projektu: 1F44/L/058/050 Zadavatel: Ministerstvo dopravy Styčný pracovník: Ing. Blanka Sunkovská Datum: leden 2009 Zodpovědný řešitel: Mgr. Iva Provalilová Spoluřešitelé:

Více

z OBRAZ/SHOT POPIS DĚJE/STORY HUDBA/MUSIC RUCHY/SOUND POZNÁMKA/NOTES 1 Je videt fotoalbum, a starou ruku která táha fotku z albumu.

z OBRAZ/SHOT POPIS DĚJE/STORY HUDBA/MUSIC RUCHY/SOUND POZNÁMKA/NOTES 1 Je videt fotoalbum, a starou ruku která táha fotku z albumu. z OBRAZ/SHOT POPIS DĚJE/STORY HUDBA/MUSIC RUCHY/SOUND POZNÁMKA/NOTES 1 Je videt fotoalbum, a starou ruku která táha fotku z albumu. Táhání fotki z albumu. DŮLEŽITÉ: V CELÉM FILMU NENÍ ŽÁDNÝ DIALOG. Jenom

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

FRANTA sedí na gauči a čte si noviny. OZVE se zvonek. Franta jde otevřít dveře a v nich stojí PEPA. FRANTA Ty volé. Zdar volé. PEPA No nazdar vole.

FRANTA sedí na gauči a čte si noviny. OZVE se zvonek. Franta jde otevřít dveře a v nich stojí PEPA. FRANTA Ty volé. Zdar volé. PEPA No nazdar vole. 1 1 NÁVŠTĚVA INT. BYT sedí na gauči a čte si noviny. OZVE se zvonek. Franta jde otevřít dveře a v nich stojí. Ty volé. Zdar volé. No nazdar vole. Ty vole. No jo vole. Tak co vole? Ale vole... znáš to vole.

Více

1. Správně vybavené jízdní kolo Dokresli jízdní kolo na obrázku a nakresli mu i výbavu. Výbavu jízdního kola najdeš v rámečcích.

1. Správně vybavené jízdní kolo Dokresli jízdní kolo na obrázku a nakresli mu i výbavu. Výbavu jízdního kola najdeš v rámečcích. S11A 1. Správně vybavené jízdní kolo Dokresli jízdní kolo na obrázku a nakresli mu i výbavu. Výbavu jízdního kola najdeš v rámečcích. zadní brzdy zvonek zadní odrazka přední brzdy přední odrazka odrazky

Více

Mgr. Radmila Jonešová. Datum: Ročník: 5. Vzdělávací obor: Rozvoj čtenářské gramotnosti. Jak se chodí po silnici

Mgr. Radmila Jonešová. Datum: Ročník: 5. Vzdělávací obor: Rozvoj čtenářské gramotnosti. Jak se chodí po silnici VY_12_INOVACE_1JON32 Autor: Mgr. Radmila Jonešová Datum: 9. 4. 2013 Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Rozvoj čtenářské gramotnosti Dopravní výchova Podstatná jména Anotace:

Více

TRANZITNÍ PROGRAM. Bc. Jindra Valentová Rytmus o.s.

TRANZITNÍ PROGRAM. Bc. Jindra Valentová Rytmus o.s. TRANZITNÍ PROGRAM Bc. Jindra Valentová Rytmus o.s. CO NÁS DNES ČEKÁ Představení Tranzitního programu Jak Tranzitní program probíhá Video o Tranzitním programu Práce ve skupinách a následná prezentace CO

Více

Veletržní sraz Chytej cesta na ubytovnu

Veletržní sraz Chytej cesta na ubytovnu Veletržní sraz Chytej 2017 - cesta na ubytovnu Protože předpokládám, že většina z vás přijede autem, tak nejdřív popis jak se dostat k ubytovně, aby jste si před návštěvou osvěžovny mohli svého čtyřkolového

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Evidenční číslo materiálu: 63 Autor: Mgr. Petra Elblová Datum: 15.12.2011 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk Tematický okruh:

Více

Příloha č. 1: Notový zápis české besedy, autor Ferdinand Heller

Příloha č. 1: Notový zápis české besedy, autor Ferdinand Heller Příloha č. 1: Notový zápis české besedy, autor Ferdinand Heller Příloha č. 2: Choreografický popis jednotlivých tanečních částí české besedy Nástup: tanečníci vpochodují do sálu za hraní libovolného

Více

Mgr. Radmila Jonešová. Datum: 11. 5. 2012. Ročník: 4. Vzdělávací obor: Rozvoj čtenářské gramotnosti. Dopravní značky informativní

Mgr. Radmila Jonešová. Datum: 11. 5. 2012. Ročník: 4. Vzdělávací obor: Rozvoj čtenářské gramotnosti. Dopravní značky informativní VY_12_INOVACE_1JON13 Autor: Mgr. Radmila Jonešová Datum: 11. 5. 2012 Ročník: 4. Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Rozvoj čtenářské gramotnosti Dopravní výchova Dopravní značky

Více

Třída/y 2. Počet žáků 17 Časový rozsah 2 h.

Třída/y 2. Počet žáků 17 Časový rozsah 2 h. Téma Každý jsme jiný Třída/y 2. Počet žáků 17 Časový rozsah 2 h. Cíle aktivity 1. Žák zformuluje, podle čeho pozná svoji jedinečnost. 2. Žák pojmenovává, v čem se lidé liší. Čím může být tato odlišnost

Více

Název projektu: Bezpečně na školní výlet

Název projektu: Bezpečně na školní výlet Název projektu: Bezpečně na školní výlet Úvod: Akce byla připravena v rámci účasti školy v Projektu č. 4 Výzkumného záměru VÚBP, v.v.i., Mediální a osvětové nástroje kultivace lidských zdrojů Osvěta a

Více

Co znamená NEZÁVISLÝ ZPŮSOB ŽIVOTA a zapojení do společnosti

Co znamená NEZÁVISLÝ ZPŮSOB ŽIVOTA a zapojení do společnosti Komentář k článku 19: Úmluvy o právech osob se zdravotním postižením Co znamená NEZÁVISLÝ ZPŮSOB ŽIVOTA a zapojení do společnosti 1 2 Komentář k článku 19: Co znamená NEZÁVISLÝ ZPŮSOB ŽIVOTA a zapojení

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA LOGOPEDICKÁ A MATEŘSKÁ ŠKOLA LOGOPEDICKÁ 101 00 Praha 10, Moskevská 29. tel: 271 720 585 email: reditelka@logopedickaskola.

ZÁKLADNÍ ŠKOLA LOGOPEDICKÁ A MATEŘSKÁ ŠKOLA LOGOPEDICKÁ 101 00 Praha 10, Moskevská 29. tel: 271 720 585 email: reditelka@logopedickaskola. ZÁKLADNÍ ŠKOLA LOGOPEDICKÁ A MATEŘSKÁ ŠKOLA LOGOPEDICKÁ 101 00 Praha 10, Moskevská 29 tel: 271 720 585 email: reditelka@logopedickaskola.cz Š k o l n í ř á d Na základě ustanovení 30, odst. 1) zákona 561/2004

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Téma oborové Vzdělávací obor Ročník Časový rozsah Práce s textem Český jazyk a literatura 1. ročník 2 hodiny Hlavní

Více

Lekce 1: Co je to tým?

Lekce 1: Co je to tým? Lekce 1: Co je to tým? Teoretický úvod: Ať už chceme nebo ne, často se stáváme členem týmu. Schopnost týmové spolupráce je žádanou dovedností, kterou vyhledávají personalisté a na níž stojí úspěch a konkurenceschopnost

Více

o klukovi, který neuměl zlobit

o klukovi, který neuměl zlobit Pracovní list k inscenaci o klukovi, který neuměl zlobit o klukovi, který neuměl zlobit 1) nahlédni za oponu / pročti komiks Diváci se pohodlně usazují do svých sedaček a čekají, až se ozve třetí zvonění,

Více

Komunikační a prezentační dovednosti

Komunikační a prezentační dovednosti Komunikační a prezentační dovednosti Pracovní sešit DESATERO ÚSPĚŠNÉ KOMUNIKACE Motto: Communicare est multum dare. - Komunikovat je mnoho dávat. Jaro Křivohlavý 1. POPISUJTE, NEHODNOŤTE! 2. OVĚŘUJTE,

Více

děkuji Vám, že jste mi

děkuji Vám, že jste mi Mistryně, děkuji Vám, děkuji Vám, že jste mi Rádo se stalo. že jste mi sem pomohla přivést devět starších lidí v jejich 60 nebo 70 letech, aby Vás tentokrát viděli. Přeji Vám stále dobré zdraví a krásu.

Více

Mgr. Radmila Jonešová. Datum: 27. 4. 2012. Ročník: 4. Vzdělávací obor: Rozvoj čtenářské gramotnosti. Dopravní značky výstražné

Mgr. Radmila Jonešová. Datum: 27. 4. 2012. Ročník: 4. Vzdělávací obor: Rozvoj čtenářské gramotnosti. Dopravní značky výstražné VY_12_INOVACE_1JON09 Autor: Mgr. Radmila Jonešová Datum: 27. 4. 2012 Ročník: 4. Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Rozvoj čtenářské gramotnosti Dopravní výchova Dopravní značky

Více

1 ano/výborné 2 většinou ano/dobré 3 občas/ucházející. 4 většinou ne /nezáživné 5 vůbec ne/nepříjemné

1 ano/výborné 2 většinou ano/dobré 3 občas/ucházející. 4 většinou ne /nezáživné 5 vůbec ne/nepříjemné JÁ MOJE ŠKOLA TŘÍDA 1. Odpovídalo 14 žáků. ŠKOLNÍ ROK 2016/2017 Zakroužkujte odpověď: 1 ano/výborné 2 většinou ano/dobré 3 občas/ucházející 4 většinou ne /nezáživné 5 vůbec ne/nepříjemné VZTAH KE ŠKOLE

Více

Jak se děti a dospívající setkávají na internetu s neznámými lidmi. Mgr. Lenka Dědková Mgr. Martina Černíková

Jak se děti a dospívající setkávají na internetu s neznámými lidmi. Mgr. Lenka Dědková Mgr. Martina Černíková Jak se děti a dospívající setkávají na internetu s neznámými lidmi Mgr. Lenka Dědková Mgr. Martina Černíková Interakce s neznámými lidmi na internetu Děti a dospívající EU Kids Online II Posledních 12

Více

Střední odborné učiliště Domažlice,Prokopa Velikého 640, Domažlice, MPV Stod, Plzeňská 322 Charakteristika výukového materiálu: VY_52_INOVACE_01.

Střední odborné učiliště Domažlice,Prokopa Velikého 640, Domažlice, MPV Stod, Plzeňská 322 Charakteristika výukového materiálu: VY_52_INOVACE_01. Střední odborné učiliště Domažlice,Prokopa Velikého 640, Domažlice, MPV Stod, Plzeňská 322 Charakteristika výukového materiálu: VY_52_INOVACE_01.29 Společenská výchova Autor: Eva Němcová Období tvorby:

Více

Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel GRAFY

Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel GRAFY Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel 1. stupeň GRAFY Termín dotazníkového šetření: listopad/prosinec 2012 Škola: Základní škola a Mateřská škola Lašťany 373, 78316 Bělkovice - Lašťany počet žáků

Více

Hygiena prodeje II (MZe)

Hygiena prodeje II (MZe) VÝSLEDKY PRŮZKUMU ŽÁCI - školní mládež Hygiena prodeje II (MZe) DOTAZNÍK - Umíme správně nakupovat? Umíme se při tom chovat hygienicky? Pečivo a pekařské výrobky Sdružení českých spotřebitelů (SČS) získalo

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ FAKULTA DOPRAVNÍ

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ FAKULTA DOPRAVNÍ ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ FAKULTA DOPRAVNÍ SEMESTRÁLNÍ PRÁCE ZE STATISTIKY Znalosti pravidel silničního provozu žáků páté až deváté třídy 1. ZŠ Podbořany Skupina: 2 38 Ak. rok: 2011/2012 Autoři: Ladislav

Více

Náš svět 1. ročník. Dopravní výchova. Vypracovala: Mgr. Lenka Šťovíčková

Náš svět 1. ročník. Dopravní výchova. Vypracovala: Mgr. Lenka Šťovíčková ZŠ a MŠ Regionu Karlovarský venkov Náš svět 1. ročník Dopravní výchova Vypracovala: Mgr. Lenka Šťovíčková 1 Pořadové číslo projektu Nově a lépe s počítači Šablona č.: III/2 Datum vytvoření: 16.4.2013 Ročník,

Více

Hans-Werner Schroeder ČTYRI STUPNĚ OBRADU POSVĚCENÍ ČLOVEKA

Hans-Werner Schroeder ČTYRI STUPNĚ OBRADU POSVĚCENÍ ČLOVEKA Hans-Werner Schroeder ČTYRI STUPNĚ OBRADU POSVĚCENÍ ČLOVEKA OBRAD POSVĚCENÍ JAKO SETKANÍ S KRISTEM Vnitřní průběh Obřadu posvěcení člověka není zpočátku snadno přehledný. Po bližším seznámení s textem

Více

Střeštěnov a jeho obyvatelé

Střeštěnov a jeho obyvatelé Střeštěnov a jeho obyvatelé Město Střěštěnov Střeštěnov je malé městečko ležící na severu Čech. Město je to plnohodnotné. Vše co potřebujete k žití a bytí tu naleznete. Uprostřed města je náměstí s historickou

Více

Kurzy poslušnosti na KK VFU

Kurzy poslušnosti na KK VFU Kurzy poslušnosti na KK VFU Absolvovali jste úvodní hodinu kurzu a rozhodli se, že budete pokračovat se cvičením v našem klubu a já vám děkuji za vaši důvěru. Pro krátké zopakování: cvičit budeme bez fyzických

Více

na jeho límci. Mnohokrát jsem vynesla

na jeho límci. Mnohokrát jsem vynesla Jednoho dne na jeho límci. tento malý hmyz ven, měl učitel narozeniny. Ti lidé se zase předem domluvili: Co kdybychom vyhlásili soutěž o nejlepší oblečení jako dárek na učitelovy narozeniny? Musely ho

Více

Příručka o individuálním plánování pro uživatele sociálních služeb. Mám svůj plán. Jiří Sobek

Příručka o individuálním plánování pro uživatele sociálních služeb. Mám svůj plán. Jiří Sobek Příručka o individuálním plánování pro uživatele sociálních služeb Mám svůj plán Jiří Sobek Praha, 2012 Co je individuální plánování Každý člověk, který využívá sociální službu, má svůj individuální plán.

Více

Dopravní výchova - metody a formy práce, zážitková pedagogika, projektové vyučování. Vzdělávací program v oblasti dopravní výchovy

Dopravní výchova - metody a formy práce, zážitková pedagogika, projektové vyučování. Vzdělávací program v oblasti dopravní výchovy Vzdělávání a podpora ZŠ v oblasti zdravého životního stylu a dopravní výchovy Dopravní výchova - metody a formy práce, zážitková pedagogika, projektové vyučování Vzdělávací program v oblasti dopravní výchovy

Více

Školní řád. Zápis. Práva rodičů, zákonných zástupců. Konzultace. Projednán na pedagogické radě dne platný pro školní rok 2013-14

Školní řád. Zápis. Práva rodičů, zákonných zástupců. Konzultace. Projednán na pedagogické radě dne platný pro školní rok 2013-14 Školní řád Projednán na pedagogické radě dne platný pro školní rok 2013-14 Zápis Zápis do mateřské školy se provádí v měsíci dubnu, kdy je škola přístupna zákonným zástupcům a jejich dětem, k prohlídce

Více

SPRÁVNÁ ODPOVĚĎ 1. KOLA:

SPRÁVNÁ ODPOVĚĎ 1. KOLA: Seznam otázek dopravní soutěže KOLO 1. Otázka č.1: Jaká pravidla platí pro používání cyklistické přilby? -je povinná pro osoby do 15 let B- není povinná C- je povinná pro osoby v jakémkoliv věku D- je

Více

Ladislav Špaček, 2010 Cover photo Jaroslav Fišer, 2010

Ladislav Špaček, 2010 Cover photo Jaroslav Fišer, 2010 Ladislav Špaček, 2010 Cover photo Jaroslav Fišer, 2010 Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a

Více

Rozhovor pro mladší děti 1. a 2. třída (+ může být pro ty, které nepíšou a nečtou)

Rozhovor pro mladší děti 1. a 2. třída (+ může být pro ty, které nepíšou a nečtou) Rozhovor pro mladší děti 1. a 2. třída (+ může být pro ty, které nepíšou a nečtou) 1. Rozhovor porozumění / poslech, mluvení, gramatika (čtení, orientace v abecedě) Typ otázky Srozumitelné Gramaticky správně

Více

Název a číslo materiálu VY_32_INOVACE_ICT_ DOPRAVNÍ VÝCHOVA

Název a číslo materiálu VY_32_INOVACE_ICT_ DOPRAVNÍ VÝCHOVA Název a číslo materiálu VY_32_INOVACE_ICT_ DOPRAVNÍ VÝCHOVA Dopravní výchova Bezpečnost silničního provozu Cíl: - získání vědomostí, dovedností a návyků v oblasti bezpečného chování v silničním provozu

Více

Upevňovat a rozvíjet získané vědomosti, dovednosti a návyky účastníka silničního provozu v roli chodce i cyklisty

Upevňovat a rozvíjet získané vědomosti, dovednosti a návyky účastníka silničního provozu v roli chodce i cyklisty 1 V. ROČNÍK UČIVO Upevňovat a rozvíjet získané vědomosti, dovednosti a návyky účastníka silničního provozu v roli chodce i cyklisty Poznávám vztahy mezi účastníky provozu na pozemních komunikacích, uvědomuji

Více

1. Schopna zavolat pomoc, i telefonem

1. Schopna zavolat pomoc, i telefonem 1. Schopna zavolat pomoc, i telefonem 1 1. PROHLÉDNĚTE SI OBRÁZKY A KTERÉ TÍSŇOVÉ LINKY K NIM PATŘÍ. ZAPAMATUJTE SI JE. 155 158 150 1 2. PŘIŘAĎTE TELEFONNÍ ČÍSLO KE SPRÁVNÉMU OBRÁZKU 155 158 150 2 3. VYTOČTE

Více

SLOŽENÉ VÝROKY. Konjunkce. Motivační příklad společné zadání pro další příklady:

SLOŽENÉ VÝROKY. Konjunkce. Motivační příklad společné zadání pro další příklady: ARNP 1 2015 Př. 1 SLOŽENÉ VÝROKY Motivační příklad společné zadání pro další příklady: Byly vysloveny následující výroky (vhledem k budoucímu času se jedná o hypotézy) : b: Na přednášku přijde Barbora.

Více

PŘÍKLADY TESTOVÝCH OTÁZEK - zkouška cyklisty.

PŘÍKLADY TESTOVÝCH OTÁZEK - zkouška cyklisty. PŘÍKLADY TESTOVÝCH OTÁZEK - zkouška cyklisty. 1. Cyklista před přechodem pro chodce je povinen a) umožnit chodci, který je na přechodu nebo jej zřejmě hodlá použít, nerušené a bezpečné přejití vozovky

Více

Byznys trip. V obchodě nosí mnoho lidí obleky a kravaty. Je to prostě jistota. Obzvlášť, když jdou k zákazníkovi, se málokdo odváží jít v kraťasech

Byznys trip. V obchodě nosí mnoho lidí obleky a kravaty. Je to prostě jistota. Obzvlášť, když jdou k zákazníkovi, se málokdo odváží jít v kraťasech Šaty dělají člověka Paní učitelka o sebe musí dbát, protože se na ni dívají žáci či již vyspělí puberťáci a ti nenechají na super ulítlém ohozu ani nit suchou. Pan majitel malé firmy chodí, jak se mu chce,

Více

1. Loučení s létem. 1 Zavař si prázdniny! Nakresli ke slovům a napiš k obrázkům, co k prázdninám patří. OPAKOVÁNÍ Z 1. ROČNÍKU MÍČ SLUNCE RYBNÍK

1. Loučení s létem. 1 Zavař si prázdniny! Nakresli ke slovům a napiš k obrázkům, co k prázdninám patří. OPAKOVÁNÍ Z 1. ROČNÍKU MÍČ SLUNCE RYBNÍK 4 OPAKOVÁNÍ Z 1. ROČNÍKU 1. Loučení s létem 1 Zavař si prázdniny! Nakresli ke slovům a napiš k obrázkům, co k prázdninám patří. MÍČ SLUNCE RYBNÍK ZMRZLINA HRAD Procvičuj si více na www.skolasnadhledem.cz,

Více

Zuzana Hauerlandová. Druhy vět podle postoje mluvčího

Zuzana Hauerlandová. Druhy vět podle postoje mluvčího Autor: Tematický celek: Učivo (téma): Stručná charakteristika: Zuzana Hauerlandová Syntax Druhy vět podle postoje mluvčího Materiál má podobu pracovního listu, pomocí něhož se žáci seznámí s druhy vět

Více

ŠKOLÁČEK VÝCHOVA DĚTÍ. opravdu nezbude. Ni- trhy. Indián z kmene Tara- humara, jedno jestli. kluk nebo holka, dostane ve svých sedmi

ŠKOLÁČEK VÝCHOVA DĚTÍ. opravdu nezbude. Ni- trhy. Indián z kmene Tara- humara, jedno jestli. kluk nebo holka, dostane ve svých sedmi S T R Á N K A 1 Z Š G E N E R Á L A J A N O U Š K A 1 0 0 6 ŠKOLÁČEK 3. Č Í S L O Ú N O R 2 0 1 5 U V N I T Ř T O H O T O V Y D Á N Í : VÝCHOVA DĚTÍ Vzpomínky na vánoční 2 Indián z kmene Tara- opravdu

Více

Vzdělávání a podpora ZŠ v oblasti zdravého životního stylu a dopravní výchovy. Vážení pedagogové,

Vzdělávání a podpora ZŠ v oblasti zdravého životního stylu a dopravní výchovy. Vážení pedagogové, Vážení pedagogové, přeji Vám trochu opožděně úspěšný a spokojený rok 2015. Dovolte mi jen pár organizačních informací k akci Den ve škole, která nás už brzy čeká. Ráda bych vše shrnula a zopakovala či

Více

II. znalostní test zaměřený na dopravní výchovu a bezpečnost v dopravě

II. znalostní test zaměřený na dopravní výchovu a bezpečnost v dopravě II. znalostní test zaměřený na dopravní výchovu a bezpečnost v dopravě SPRÁVNÉ ŘEŠENÍ 1) Na koloběžce a bruslích a) jsem cyklista, můžu jezdit jedině po silnici, na chodník nesmím, b) jsem chodec, můžu

Více

Obsah MILOST. Milost je projevem Boží lásky k nám. UCTÍVÁNÍ. Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. SPOLEČENSTVÍ

Obsah MILOST. Milost je projevem Boží lásky k nám. UCTÍVÁNÍ. Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. SPOLEČENSTVÍ Obsah MILOST Milost je projevem Boží lásky k nám. 1. Máš přednost 9 2. Veliká bouřka 13 3. Žena u studny 17 4. Snídaně s Ježíšem 21 UCTÍVÁNÍ Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. 5. Kdykoli

Více

Vnitřní řád školní družiny

Vnitřní řád školní družiny 264 01 Sedlčany, Konečná 1090 tel.: 318821427, e-mail: pavel.pina@zskonecna.cz ć.j.: 63 / 2014 / ZŠ Vnitřní řád školní družiny Tento vnitřní řád vydává ředitel školy na základě 30, odst. 1) školského zákona.

Více

Téma 7 : Podnikání. Jak začít podnikat. Povinnosti podnikatelů.

Téma 7 : Podnikání. Jak začít podnikat. Povinnosti podnikatelů. Téma 7 : Podnikání. Jak začít podnikat. Povinnosti podnikatelů. A Nastupuji do zaměstnání 2 A1 Úvod.2 A2 Slovní zásoba: Kariéra..5 A3 Čtení: Agenturní zaměstnávání..6 A4 Video: Jak zvládnout první den

Více

Jak se cítí ženy na ČVUT? Zkušenosti a názory studentek ČVUT. Mgr. et Mgr. Katarína Širancová Centrum informačních a poradenských služeb ČVUT

Jak se cítí ženy na ČVUT? Zkušenosti a názory studentek ČVUT. Mgr. et Mgr. Katarína Širancová Centrum informačních a poradenských služeb ČVUT Jak se cítí ženy na ČVUT? Zkušenosti a názory studentek ČVUT Mgr. et Mgr. Katarína Širancová Centrum informačních a poradenských služeb ČVUT Podíl studentek na ČVUT v letech 2005-2018 Počet žen na ČVUT

Více

Co je správně? Doplňte slovesa v imperativu. obléknout si obout se. nesvlékat se nezouvat se. svléknout si zout se

Co je správně? Doplňte slovesa v imperativu. obléknout si obout se. nesvlékat se nezouvat se. svléknout si zout se Co je správně? 179/6 1. slunce zuří / září 2. rozzlobený člověk zuří / září 3. člověk, který chce to nejlepší, je náročný / špičkový 4 zboží, které má tu nejlepší kvalitu, je náročné / špičkové 5. situace

Více

ŠKOLNÍČEK MŠ NOVÝ HRÁDEK

ŠKOLNÍČEK MŠ NOVÝ HRÁDEK ŠKOLNÍČEK MŠ NOVÝ HRÁDEK PODZIM Vážení rodiče, v letošním školním roce Vám nabízíme, pro naši školku novou formu, předávání informací Vám, rodičům. K nástěnkám v šatně, informacím ve vývěsce na náměstí,

Více

Petra Soukupová. K moři

Petra Soukupová. K moři Petra Soukupová K moři Brno 2011 Petra Soukupová, 2007 Host vydavatelství, s. r. o., 2007, 2011 (elektronické vydání) ISBN 978 80 7294 420 0 Rodičům PETROVY DVĚ ŽENY 1/ Petr a Magda se potkávají Magda

Více

Obsah. Obecná ustanovení

Obsah. Obecná ustanovení Š K O L N Í Ř Á D Obsah 1. Základní principy...3 2. Chování žáků...3 3. Práva a povinnosti zákonných zástupců...4 4. Zacházení s učebnicemi, školními potřebami, školním majetkem...4 5. Ochrana zdraví žáků...5

Více

ŠKOLA VY_12_INOVACE_PRV.123.01

ŠKOLA VY_12_INOVACE_PRV.123.01 ŠKOLA VY_12_INOVACE_PRV.123.01 Mgr.Charlotta Kurcová srpen 2011 Já a můj svět, Prvouka 1. 3.ročník Téma: Škola Podtéma: při vyučování, o přestávce, školní potřeby, zásady správného chování, pracovní návyky.

Více

PRAVIDLA SOUŽITÍ. Harmonie, příspěvková organizace Krnov, Pod Cvilínem, Chářovská 785/85, PSČ

PRAVIDLA SOUŽITÍ. Harmonie, příspěvková organizace Krnov, Pod Cvilínem, Chářovská 785/85, PSČ Harmonie, příspěvková organizace Krnov, Pod Cvilínem, Chářovská 785/85, PSČ 794 01 Pracoviště: Chráněné bydlení, Slunečná 181, 793 99 Osoblaha PRAVIDLA SOUŽITÍ. Toto jsou pravidla, na kterých jsme se společně

Více

Co byste o této dívce řekli?

Co byste o této dívce řekli? Co byste o této dívce řekli? Jaké má vlastnosti? Co dělá? Jaká je to žákyně? Z jaké pochází rodiny? Upřesníte ještě něco v charakteristice této dívky? Doplníte teď něco na charakteristice dívky? Kdo by

Více

Asistenční služba sv. Rafaela Diecézní charita Brno

Asistenční služba sv. Rafaela Diecézní charita Brno Co to je osobní asistence? Diecézní charita Brno Příručka pro zájemce o službu osobní asistence OSOBNÍ ASISTENCE je služba, která pomáhá, když někdo potřebuje pomoc. Pomáhá každý den, pomáhá u člověka

Více

Příloha k disertační práci: Taneční a pohybový program pro seniory se specifickými potřebami.

Příloha k disertační práci: Taneční a pohybový program pro seniory se specifickými potřebami. Příloha k disertační práci: Taneční a pohybový program pro seniory se specifickými potřebami. Příloha 1. schematický choreografický zápis tance Můžeme i tančit Můžeme i tančit 2009 Benátky a Luštěnice

Více

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny?

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Nikdo si mě za celý týden ani nevšiml. Jsem jen další nová studentka na nové škole. Přestoupila jsem z té minulé z toho důvodu, že se

Více

Mgr. Radmila Jonešová. Datum: 16. 5. 2012. Ročník: 4. Vzdělávací obor: Rozvoj čtenářské gramotnosti. Vodorovné dopravní značky

Mgr. Radmila Jonešová. Datum: 16. 5. 2012. Ročník: 4. Vzdělávací obor: Rozvoj čtenářské gramotnosti. Vodorovné dopravní značky VY_12_INOVACE_1JON14 Autor: Mgr. Radmila Jonešová Datum: 16. 5. 2012 Ročník: 4. Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Rozvoj čtenářské gramotnosti Dopravní výchova Dopravní značky

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více

Na úvod několik pravidel silničního provozu ze stránek http://www.visitbritain.com

Na úvod několik pravidel silničního provozu ze stránek http://www.visitbritain.com Základní rozdíly v silničním provozu mezi Anglií a Českou republikou Na úvod tohoto článku bych rád zapátral trochu v historii silniční dopravy. Ještě v dobách kdy lidé neměli ponětí o dopravním prostředku

Více

Dobrý den, vážení neslyšící

Dobrý den, vážení neslyšící Dobrý den, vážení neslyšící Dovolte mi přivítat Vás dnes na našem setkání Co Vás čeká? Chceme Vám dát informace o TLUMOČNICKÝCH SLUŽBÁCH, tak aby jste všemu rozuměli CO TO JSOU TLUMOČNICKÉ SLUŽBY? Jsou

Více

PRAVIDLA PRO UŽIVATELE. Aktivizačních a rozvojových programů - dále jen AR programy

PRAVIDLA PRO UŽIVATELE. Aktivizačních a rozvojových programů - dále jen AR programy PRAVIDLA PRO UŽIVATELE Aktivizačních a rozvojových programů - dále jen AR programy 1. Když nemůžu přijít, musím se omluvit Jak to mám udělat: Nejpozději 1 den dopředu zavolám, pošlu SMS nebo napíšu email,

Více

Název projektu: EU Peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3498

Název projektu: EU Peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3498 Název projektu: EU Peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3498 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_123 Jméno autora: Jana Lanková Třída/ročník: 2. stupeň ZŠ praktické - výuka

Více

Zuzana Pospíšilová Ilustrace Eva Rémišová. Hravá autoškola

Zuzana Pospíšilová Ilustrace Eva Rémišová. Hravá autoškola Zuzana Pospíšilová Ilustrace Eva Rémišová Hravá autoškola Zuzana Pospíšilová Ilustrace Eva Rémišová Hravá autoškola Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část této

Více

Okolí školy VY_12_INOVACE_PRV.123.03

Okolí školy VY_12_INOVACE_PRV.123.03 Okolí školy VY_12_INOVACE_PRV.123.03 Mgr.Charlotta Kurcová srpen 2011 Já a můj svět, Prvouka 1. 3.ročník Téma: Okolí školy Podtéma: dopravní prostředky, bezpečnost na silnici, správné chování, vybavení

Více

POVLTAVSKÉ SETKÁNÍ - SUPERHRDINOVÉ

POVLTAVSKÉ SETKÁNÍ - SUPERHRDINOVÉ POVLTAVSKÉ SETKÁNÍ - SUPERHRDINOVÉ 1. Úloha SPIDERMAN 22 bodů a. Na Baltíkově ploše se objeví najednou mrakodrap a mraky stejně jako na obrázku. Všechny předměty jsou z banky 0. Program čeká na stisk klávesy

Více

Dopravní výchova v učivu základní školy praktické Ročník: 2. Učivo Mezipředmětové vztahy Praktický výstup

Dopravní výchova v učivu základní školy praktické Ročník: 2. Učivo Mezipředmětové vztahy Praktický výstup Dopravní výchova v učivu základní školy praktické Ročník: 2. Učivo Mezipředmětové vztahy Praktický výstup ZÁŘÍ LISTOPAD Bezpečná cesta do školy, užití přechodu pro chodce, chůze po chodníku. Chování cestujících

Více

Vnitřní řád pro zařízení školního stravování

Vnitřní řád pro zařízení školního stravování Vnitřní řád pro zařízení školního stravování školní jídelna základní školy Základní škola a Mateřská škola Lubná, okres Rakovník Lubná 228, PSČ 270 36 IČO: 470 13 532 Platnost od: 1. 9. 2013 email: zslubna@email.cz

Více

POPELKA. Mateřská škola, základní škola a Dětský domov Ivančice, Široká 42. Autor: Mgr. Marta Kvasničková

POPELKA. Mateřská škola, základní škola a Dětský domov Ivančice, Široká 42. Autor: Mgr. Marta Kvasničková POPELKA Mateřská škola, základní škola a Dětský domov Ivančice, Široká 42 Autor: Mgr. Marta Kvasničková Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Předmět:

Více

Test - Vrozené vlastnosti osobnosti Metodický list

Test - Vrozené vlastnosti osobnosti Metodický list Test - Vrozené vlastnosti osobnosti Metodický list test nebo samostatná práce k danému tématu skupinová práce - sebepoznání (BINGO mých vlastností) Obecné informace k řadě pracovních listů rozvoj. Člověk

Více

Mgr. Radmila Jonešová. Datum: 4. 5. 2012. Ročník: 4. Vzdělávací obor: Rozvoj čtenářské gramotnosti. Dopravní značky příkazové

Mgr. Radmila Jonešová. Datum: 4. 5. 2012. Ročník: 4. Vzdělávací obor: Rozvoj čtenářské gramotnosti. Dopravní značky příkazové VY_12_INOVACE_1JON11 Autor: Mgr. Radmila Jonešová Datum: 4. 5. 2012 Ročník: 4. Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Rozvoj čtenářské gramotnosti Dopravní výchova Dopravní značky Dopravní

Více

Cesta do školy VY_12_INOVACE_PRV.123.02

Cesta do školy VY_12_INOVACE_PRV.123.02 Cesta do školy VY_12_INOVACE_PRV.123.02 Mgr.Charlotta Kurcová srpen 2011 Já a můj svět, Prvouka 1. 3.ročník Téma: Cesta do školy Podtéma: bezpečná cesta do školy dodržování pravidel silničního provozu,

Více

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 294/2015 Sb.

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 294/2015 Sb. Sbírka zákonů ČR Předpis č. 294/2015 Sb. Vyhláška, kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích Účinnost od 01.01.2016 Aktuální verze 294 VYHLÁŠKA ze dne 27. října 2015, kterou se provádějí

Více

Základní škola Litultovice, příspěvková organizace DOPRAVNÍ VÝCHOVA. Projednáno a schváleno na pedagogické radě dne 1. září 2014. Schválila rada školy

Základní škola Litultovice, příspěvková organizace DOPRAVNÍ VÝCHOVA. Projednáno a schváleno na pedagogické radě dne 1. září 2014. Schválila rada školy DOPRAVNÍ VÝCHOVA Projednáno a schváleno na pedagogické radě dne 1. září 2014. Schválila rada školy PLÁN DOPRAVNÍ VÝCHOVY PRO ZŠ LITULTOVICE. Cílem výuky dopravní výchovy na naší škole je naučit žáky bezpečně

Více

Indikátory vitality dřevin (INVID)

Indikátory vitality dřevin (INVID) Vzdělávací materiál projektu Indikátory vitality dřevin (INVID) Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR INVID CZ.1.07/2.3.00/20.0265 ETIKETA ANEB CO S CHLEBÍČKEM

Více

Návod pro rodičovský portál systému Edookit

Návod pro rodičovský portál systému Edookit Návod pro rodičovský portál systému Edookit Vážení uživatelé, na následujících stránkách si Vám dovolujeme představit funkce našeho Rodičovského portálu za pomoci jednoduché příručky. Pevně doufáme, že

Více

DOBRÝ DEN, PROSÍM A DĚKUJI. Když člověk vstoupí někam, kde jsou další lidé, sluší se, aby nahlas pozdravil

DOBRÝ DEN, PROSÍM A DĚKUJI. Když člověk vstoupí někam, kde jsou další lidé, sluší se, aby nahlas pozdravil DOBRÝ DEN, PROSÍM A DĚKUJI Když člověk o něco žádá, musí vždy poprosit Za každou laskavost by měl poděkovat Když člověk vstoupí někam, kde jsou další lidé, sluší se, aby nahlas pozdravil Na lidi, které

Více