Minimální preventivní program Základní škola Kamenné Žehrovice

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Minimální preventivní program Základní škola Kamenné Žehrovice"

Transkript

1 Minimální preventivní program Základní škola Kamenné Žehrovice

2 1. Úvod 1.1. Informace o škole Kontakty Adresa: Karlovarská Kamenné Žehrovice Telefon: zs.kamennezehrovice@seznam.cz Web: IČO: Realizační tým Ředitel školy: Jméno, příjmení, titul: Eva Typlová Komárková, Mgr. Telefon: , Výchovný poradce: Jméno, příjmení, titul: Šárka Mikovcová, Ing. Telefon: , Školní metodik pravence: Jméno, příjmení, titul: Jindřiška Nováková, Mgr. Telefon:

3 1.2. Charakteristika školy Základní škola Kamenné Žehrovice Jedná se o vesnickou spádovou školu, kterou navštěvují žáci z Kamenných Žehrovic, okolních vesnic, ale v posledních letech také z Kladna a Unhoště. Škola je umístěna v budově z roku 1900 a je průběžně rekonstruována. K výuce slouží devět kmenových učeben a také učebna počítačová. Škola nedisponuje tělocvičnou žáci docházejí do nedalekého Dělnického domu. Za budovou školy se nachází sportovní hřiště a další prostory využitelné pro výuku pěstitelských prací či relaxaci žáků. Výuka probíhá podle ŠVP pro ZV s názvem Škola pro život od školního roku 2011/2012. Školní docházku zde plní 140 žáků v prvním až devátém ročníku. Škola má také školní družinu, kterou navštěvují žáci I. stupně zejména ročníku. Ve škole pracuje školská rada složená vždy ze tří zástupců zřizovatele školy, rodičů a školy a také školní parlament Výchozí dokumenty pro tvorbu MPP Strategie - Strategie primární prevence MŠMT na léta Národní strategie protidrogové politiky na období Krajský plán primární prevence na léta Zákony - Zákon. č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (Školský zákon) - Zákon o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů č. 563/2004 Sb Vyhlášky - Vyhláška o poskytování poradenských služeb ve školách a školských poradenských zařízeních č. 72/2005 Sb. (včetně jejích novelizací) dle Školského zákona č. 561/2004 Sb - Vyhláška o dalším vzdělávání pedagogických pracovníků, akreditačních komisí a kariérním systému pedagogických pracovníků č. 317/2005Sb Metodické pokyny - Metodický pokyn Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy k řešení šikanování ve školách a školských zařízeních Č.j. MSMT 22294/ (včetně aktualizace z roku 2016) - Metodické doporučení k primární prevenci rizikového chování u dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízeních, čj / Metodický pokyn ministra školství, mládeže a tělovýchovy k prevenci sociálně patologických jevů u dětí a mládeže, č.j.: 20006/ Metodický pokyn Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy k výchově proti projevům rasismu, xenofobie a intolerance, č.j.: 14423/ Metodický pokyn ministra k prevenci a řešení šikanování mezi žáky škol a školských zařízení, č.j.: / Metodický pokyn k jednotnému postupu při uvolňování a omlouvání žáků z vyučování, prevenci a postihu záškoláctví, č.j.: 10194/

4 - související normy: Zákon o sociální potřebnosti č. 422/2003 Sb. (novela zákona č. 482/1991 Sb.) ohlašovací povinnost školy při neomluvených hodinách; Zákon o sociálně-právní ochraně dětí č. 359/1999 Sb. více o ohlašovací povinnosti školy - Spolupráce předškolních zařízení, škol a školských zařízení s Policií ČR při prevenci a při vyšetřování kriminality dětí a mládeže a kriminality na dětech a mládeži páchané, č.j.: 25884/ související norma: Zákon o odpovědnosti mládeže za protiprávní činy a o soudnictví ve věcech mládeže č. 218/2003 Sb. - Metodický pokyn k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízeních zřizovaných MŠMT Č.j.: / Silné a slabé stránky školy Silné stránky Silnou stránkou školního prostředí je bezesporu velikost školy, malý počet dětí ve třídách. Tento stav umožňuje bezproblémovou komunikaci mezi dětmi, mezi dětmi a dospělými a přirozenou komunikaci mezi členy sboru. Dále je to zájem pedagogického sboru na řešení problémů a zlepšení situace na škole a také spolupráce sboru a vedení školy při řešení problémů. Daří se podchytit žáky s výukovými problémy ve spolupráci s PPP Kladno Slabé stránky Stále se zvyšující množství rodičů nemající zájem o spolupráci se školou a problémy jejich dětí. Preventivní působení školy je také omezeno časově, protože školu navštěvuje velké množství dojíždějících žáků, kteří jsou závislí na spojích těsně po skončení vyučování a také nevýhodným rozložením počtu hodin v týdenním plánu jednotlivých ročníků, díky jemuž probíhá odpolední vyučování každý den (mimo pátek). Není tedy možné využívat mimoškolní aktivity.

5 2. Preventivní program 2.1. Primární prevence Primární prevencí rozumíme veškeré konkrétní aktivity realizované s cílem předejít problémům a následkům sociálně nežádoucích jevů, případně minimalizovat jejich negativní dopad, včetně dalšího šíření. Primární prevence sociálně nežádoucích jevů u žáků základním principem strategie prevence sociálně nežádoucích jevů u dětí a mládeže ve školství je výchova žáků ke zdravému životnímu stylu, k osvojení pozitivního sociálního chování a zachování integrity osobnosti. Jedná se o oblast zabývající se prevencí v oblastech výše uvedených, s cílem zabránit výskytu rizikového chování v daných oblastech, nebo co nejvíce omezit škody působené jejich výskytem mezi žáky. Nespecifická primární prevence zahrnuje veškeré aktivity podporující zdravý životní styl a osvojování pozitivního sociálního chování prostřednictvím smysluplného využívání a organizace volného času, například zájmové, sportovní a volnočasové aktivity a jiné programy, které vedou k dodržování určitých společenských pravidel, zdravého rozvoje osobnosti, k odpovědnosti za sebe a své jednání. Specifická primární prevence zahrnuje aktivity a programy, které jsou zaměřeny specificky na předcházení a omezování výskytu jednotlivých forem rizikového chování žáků. Jedná se o: a) všeobecnou prevenci, která je zaměřena na širší populaci, aniž by byl dříve zjišťován rozsah problému nebo rizika, b) selektivní prevenci, která je zaměřena na žáky, u nichž lze předpokládat zvýšenou hrozbu rizikového chování, c) indikovanou prevenci, která je zaměřena na jednotlivce a skupiny, u nichž byl zaznamenán vyšší výskyt rizikových faktorů v oblasti chování, problematických vztahů v rodině, ve škole nebo s vrstevníky. Efektivní primární prevenci tvoří kontinuální a komplexní programy, interaktivní programy, především programy pomáhající čelit žákům sociálnímu tlaku, zaměřené na zkvalitnění komunikace, nenásilné zvládání konfliktů, odmítání návykových látek, zvyšování zdravého sebevědomí, zvládání úzkosti a stresu apod.

6 Neúčinná primární prevence: a) zastrašování, citové apely, pouhé předávání informací, samostatně realizované jednorázové akce, potlačování diskuse, b) hromadné aktivity nebo promítání filmu by měly být pouze doplňkem, na který by měl vždy navazovat rozhovor v malých skupinkách. Minimální preventivní program je konkrétní dokument školy zaměřený zejména na výchovu žáků ke zdravému životnímu stylu, na jejich osobnostní a sociální rozvoj a rozvoj jejich sociálně komunikativních dovedností. Minimální preventivní program je založen na podpoře vlastní aktivity žáků, pestrosti forem preventivní práce s žáky, zapojení celého pedagogického sboru školy a spolupráci se zákonnými zástupci žáků školy. Minimální preventivní program je zpracováván na jeden školní rok, školním metodikem prevence. Podléhá kontrole České školní inspekce, je průběžně vyhodnocován a písemné vyhodnocení účinnosti jeho realizace za školní rok je součástí výroční zprávy o činnosti školy. (Metodický pokyn MŠMT ČR č.j.: / ) 2.2. Záměr programu Naším záměrem je vedení žáků ke zdravému životnímu stylu, k osvojení pozitivního sociálního chování a rozvoje osobnosti. a) Poskytnout žákům podle věkových skupin základní informace zaměřené na prevenci v oblasti drogových závislostí, alkoholismu, kouření, virtuálních drog, hazardního hráčství, kriminality a delikvence, záškoláctví, šikany a vandalismu. Formovat jejich postoje k této problematice a získat jejich důvěru. b) V oblasti uvedené problematiky a prevence navázat v odůvodněných případech kontakt s rodiči. Vytvořit systém pomoci žákům v případě nouze. Navázat kontakt s odpovědnými pracovníky referátu sociálních věcí Městského úřadu v Kladně, PPP v Kladně a Policií ČR. Konkrétním způsobem zpracovat systém řešení a pomoci žákům v případě problémů přesahujících možnosti školy. c) Poskytnout informace o uvedené problematice také rodičům Prostředky, metody a materiální zabezpečení Prostředky a) Výukové předměty s výchovným zaměřením (Výchova ke zdraví, Výchova k občanství) b) Odborné výukové předměty (přírodověda, přírodopis, chemie) c) Třídnické hodiny, rozhovor TU s žákem, řízený rozhovor výchovného poradce s vytypovanými žáky. d) Třídní schůzky a konzultace rodičů.

7 e) Vytváření prostoru pro využívání volného času - zájmové kroužky a kontrolovaný přístup k internetu. f) Spolupráce s OSPOD Městského úřadu v Kladně a okresním metodikem prevence Metody a) Rozhovor a přednáška ve vyučovacích hodinách zmíněných předmětů. b) Názorné informační nástěnky k aktuálním tématům. c) Besedy pro žáky na základě jejich zájmu a dobrovolnosti. d) Výukové programy pro žáky vybraných věkových kategorií. e) Základní informace pro rodiče. f) Poskytnutí kontaktních údajů a základních diagnostických informací rodičům. g) Umožnit formu osobní komunikace dětem v případě nouze. h) Možnost využít konzultačních hodin ŠMP výchovné poradkyně. i) Možnost využití schránky důvěry. j) Využití internetu k vyhledávání informací žáky a nově poskytnutí informací rodičům na školním webu Materiální zabezpečení - odborná knihovna učebnic pro žáky a učitele - odborná literatura a propagační materiál - učitelská a žákovská knihovna školy - možnost použití nahrávek odborných filmů - možnost přípravy pracovních materiálů pro žáky - možnost využít přístupu k internetu 2.4. Cíle programu Na základě vyhodnocení výstupů ze školního dotazníku, z třídnických hodin, námětů z jednání žákovského parlamentu a závěrů pedagogických rad a provozních porad zaměstnanců naší školy vyplynula potřeba stanovit v minimálním preventivním programu cíle dlouhodobé a krátkodobé Dlouhodobé cíle Dlouhodobé cíle se zaměří zejména na : výchovu ke zdravému životnímu stylu vytváření pozitivní klidné atmosféry ve škole, atmosféry vzájemnosti, důvěry, respektu a bezpečí ve škole při udržení uvědomělé kázně podporu sociálních dovedností žáků vůči tlaku vrstevnické skupiny. rozvoj sociálních dovedností žáků a pedagogů (umění týmové práce, konstruktivní řešení konfliktu, otevřená komunikace) pozitivní vnímání sebe sama

8 rozvoj osobnostních kvalit, které podporují zdravý rozvoj osobnosti (sebevědomí, empatie, asertivita), Vytváření vlastního názoru, životního postoje. Poznání základních lidských potřeb (fyzických, psychických, emočních). demokratické řízení, efektivní pravidla vzájemného soužití učení se respektování lidských práv, individuální potřeb a odlišností, zapojení žáků do spoluvytváření pravidel vzájemného soužití ve škole, vedení žáka k přijetí osobní zodpovědnosti k daným právům a povinnostem. umění používat různé informační zdroje, kriticky zhodnotit, porovnat informace. spolupráci celé školy, všech žáků, učitelů a provozních zaměstnanců, externí zaměstnance nevyjímaje otevřenou komunikaci mezi školou a rodiči ještě větší spolupráci v rámci pedagogického týmu a všech zaměstnanců školy kvalitnější propojení školy s dalšími institucemi (odborná. pracoviště, organizace působící v oblasti primární prevence) formovaní postojů dětí ke společensky akceptovatelným hodnotám zvyšování sociální kompetence žáků, rozvíjení sociální dovednosti, které napomáhají orientaci v sociálních vztazích, odpovědnosti za chování a uvědomění si důsledků jednání posilování komunikačních dovedností zvyšování schopnosti řešit problémy, konflikty, adekvátní reakce na stres, neúspěch, kritiku Krátkodobé cíle Cíle krátkodobé jsou konkrétní, vztahují se k určité cílové skupině (žáci, rodiče, pedagogičtí pracovníci) a jsou časově termínované. Děti na prvním stupni mají většinou velmi dobrý vztah k TU, uznávají jeho autoritu, napodobují ho. Proto již sama osobnost, příklad chování TU je prevencí. Ve výuce se žáci setkávají s nežádoucími jevy v prvouce, přírodovědě, českém jazyce (vyprávění, sloh, dramatická výchova). Během prvního stupně by žáci měli získat tyto kompetence, znalosti a dovednosti: ročník - žáci dokáží pojmenovat zdravotní rizika spojená s kouřením, pitím alkoholu, užíváním drog, zneužíváním léků - znají jednoduché způsoby odmítání návykových látek

9 - znají hodnotu zdraví a nevýhody špatného zdravotního stavu - mají vědomosti jak udržovat zdraví a o zdravém životním stylu - mají právní povědomí v oblasti sociálně patologických jevů ročník - žáci mají povědomí o zdraví jako základní lidské hodnotě - znají činnosti, které jsou vhodné z hlediska zdraví zařadit do denního režimu, osvojují si zdravý životní styl - podrobně znají zdravotní a sociální rizika návykových látek a argumenty ve prospěch zdraví - znají zákony omezující kouření, požívaní alkoholu a zákony týkající se užívání a šíření drog - umí komunikovat se službami poskytujícími poradenskou pomoc - umí pojmenovat základní mezilidské vztahy - umí rozpoznat projevy lidské nesnášenlivosti - ví na koho se obrátit v případě, že někdo ohrožuje nebo poškozuje jeho práva - mají povědomost o tom, že každé jednání, které ohrožuje práva druhých ( šikana, násilí, zastrašování aj.), je protiprávní - znají základní způsoby odmítání návykových látek ve styku s vrstevníky Práce na druhém stupni je velmi důležitá, ale i obtížná. Dospívající jsou již kritičtí k autoritám a o to více je důležitý postoj, který svým jednáním vyjadřují učitelé. Během druhého stupně by žáci měli prohloubit a získat tyto kompetence, znalosti a dovednosti: ročník - žáci znají význam harmonických mezilidských vztahů pro zdravý životní styl a zdraví - respektují odlišné názory či zájmy lidí a odlišné způsoby jejich chování a myšlení, jsou tolerantní k menšinám - znají a uplatňují vhodné způsoby řešení neshod se spolužáky, spory řeší nenásilným způsobem - znají vhodné způsoby chování a komunikace v různých životních situacích - umí spolupracovat ve skupině a přebírat zodpovědnost za společné úkoly - znají významné dokumenty upravující lidská práva a sociálně právní ochranu dětí - znají činnost důležitých orgánů právní ochrany občanů - uvědomují si podstatu protiprávního jednání a právní odpovědnost za případné protiprávní činy - umí chápat zdraví ve složce fyzické, duchovní, sociální - umí zhodnotit vhodné a nevhodné zdravotní návyky - umí vysvětlit své konkrétní postoje a chování z pohledu zdraví - ví, co je podstatou zdravého životního stylu a snaží se o jeho realizaci - znají pozitivní vliv aktivního pohybu, relaxace, duševní hygieny - ví, že zneužívání dítěte je trestné - umí diskutovat o rizicích zneužívání drog, orientují se v trestně právní problematice návykových látek - ví, kde hledat odbornou pomoc, v případě potřeby ji dovedou využít

10 - bezpečně zvládají účelné modely chování v krizových situacích (šikanování, týrání, sexuální zneužívání apod.) a správně se rozhodují v situacích vlastního nebo cizího ohrožení - dokáží komunikovat se specializovanými službami (linky důvěry, krizová centra) - odmítají projevy brutality a násilí zprostředkované médii a umí o nich diskutovat Obecné cíle vzhledem k tématům primární prevence vycházející z metodických pokynů MŠMT 1. Prevence drogových závislostí, alkoholismu a kouření Cíle: předcházet užívání návykových látek včetně alkoholu a tabáku předcházet závislosti na návykových látkách a zdravotním problémům způsobených v důsledku konzumace drog oddálit první kontakt s návykovými látkami, snižovat poptávku po OPL podporovat žáky v jejich nápadech, potřebách a tvořivosti aktivizovat žáky k pravidelným sportovním a zájmovým činnostem Ukazatele úspěchu: mezi žáky nekolují zažité mýty o drogách žáci mají reálný obraz světa drog znají negativa i pozitiva OPL počet experimentů s drogou je nižší oproti standardu normálu ve škole je zdravé motivující prostředí, utvářené za pomoci žáků, vycházející z jejich nápadů a potřeb žáci vyhledávají pravidelné zájmy a činnosti mimo školu (kroužky, sport ) škola za spoluúčasti žáků pořádá zábavné akce, výlety, exkurze, mimoškolní aktivity žáci se aktivně zapojují do protidrogové prevence žáci mají zájem o návštěvy odborníků, mají potřebu diskutovat o problematice s učiteli žáci jsou dobře informováni a vědí na koho se v případě potíží obrátit 2. Prevence šikany - posilování a rozvoj mezilidských vztahů Prevence projevů xenofobie, rasismu, antisemitismu Cíle: předcházet šikaně jejím projevům, stádiím a formám předcházet projevům xenofobie, rasismu a antisemitismu upevňovat obecně uznávané hodnoty a postoje společenského života vyvracet předsudky a pěstovat úctu k životu posilovat a rozvíjet zdravé vrstevnické vztahy podporovat v žácích jejich přirozenou zvídavost a potřebu poznávat nové zajistit bezpečnost žáků o přestávkách a skrytých místech školy (např.dozorem) účinně a profesionálně postupovat při rozpoznání šikany v souladu s pokyny MŠMT šířit objektivní, pravdivé informace o extremistických organizacích, nebezpečných ideologiích, sektách, náboženstvích, apod. Ukazatele úspěchu: mezi žáky nebují šikana žáci mají zdravé sebevědomí a pozitivní přístup k okolí a ostatním žáci samostatně myslí a rozhodují se, otevřeně říkají svůj názor, jsou tolerantní

11 žáci mají zájem a potřebu pospolitosti třídy (společné akce, výlety,..) na půdě školy panuje důvěrná a bezpečná atmosféra žáci se zajímají o multikulturní společnost a postoje (rasismus, xenofobie ) žáci mají zájem o různá náboženství a kultury žáci mají dostatek informací a znají rizika extremistických oranizací, ideologií, sekt žáci jsou ochotni řešit své konflikty a nedorozumění dohodou a pod pedagogickým vedením najít řešení žáci jeví zájem o návštěvy odborníků 3. Prevence rizikového sexuálního chování a závažných virových onemocnění, Prevence sexuálního zneužívání a týrání - sexuální výchova Cíle: předcházet rizikům předčasného sexuálního života právní odpovědnost, citová nevyzrálost, antikoncepce, potraty, posilovat a upevňovat obecně uznávané hodnoty rodina, mateřství, láska.. předcházet rizikům souvisejících s tělesnými a psychickými změnami porozumění a péče o své tělo - ducha, informace o přirozených vývojových změnách, gynekologie, sexuologie a venerologie, předcházet rizikům sexuálního zneužívání, týrání a zanedbávání pedofilie, sexuálního zneužívání, pornografie, znásilnění, předkládat témata sexuální výchovy jako přirozenou věc pohlavní styk, odlišnosti obou pohlaví, homosexualita, úchylky, podporovat zdravé sebevědomí žáků a citlivě přistupovat k jejich problémům (první vztahy - lásky, růst a změny sekundárních pohl. znaků, ) Ukazatele úspěchu: žáci lépe rozumí svým citům a tělesným změnám nestydí se za ně žáci dokáží říci NE a umějí ho i přijmout asertivní jednání žáci dokáží rozlišit pozitiva a negativa sexuálního jednání (fyzická a psychická stránka) žáci k sexu zaujímají zodpovědný postoj znají rizika i pozitiva žáci dávají přednost dlouhodobým vztahům postavených na lásce, partnerství a přátelství žáci mají kladný postoj k obecně uznávaným hodnotám rodina, mateřství žáci se orientují v problematice sexuální výchovy, vědí na koho se obrátit s problémy apod. žáci mají zájem o návštěvy odborníků, mají potřebu diskutovat o problematice s učiteli 4. Prevence kriminality a delikvence (dle pokynu MŠMT), právní odpovědnost Cíle: vysvětlit a popsat základní projevy kriminality a delikvence (krádeže, násilí, vandalismus, ) vysvětlit jednotlivé dílčí mechanismy a dynamiku trestných činů, přestupků (co se děje před, proč, co se děje potom, jak se cítí oběť, ) předkládat a vysvětlovat modelové situace a zasazovat chování ve vztahu k normalitě a společenské normě podporovat a zapojovat se do projektů realizovaných jinými subjekty (např. policií, ) zasvětit žáky do základních ustanovení Trestního zákoníku, Školního řádu, řádu obecně..

12 zasadit se o to, aby žáci znali svá práva ve společnosti - dětská práva, Chartu práv dítěte, Ústavu ČR apod. upevňovat základní pravidla a hodnoty společenského chování předkládat vhodný vzor společenského chování, dbát na dodržování zákona a být morální podporou Ukazatele úspěchu: žáci si jsou vědomi následků spáchání přestupku a trestného činu žáci znají školní řád a jsou srozuměni s důsledky případného porušení žáci respektují, znají základní lidská práva a hodnoty společenského chování žáci vědí, na koho se obrátit v případě potíží a to nejen na půdě školy škola má nižší výskyt kriminality žáci mají důvěru v pedagogický sbor 5. Prevence záškoláctví Cíle: snížit počet zameškaných hodin posilovat hodnotu vzdělání postupovat podle ŠŘ a pokynů MŠMT při řešení neomluvené školní docházky (od třídního učitele, výchovného poradce, rodiče, oddělení sociálně právní ochrany dětí MěÚ až po policii) spolupracovat s jinými subjekty na dodržování povinné školní docházky (sociální odbor, policie) Ukazatele úspěchu: počet zameškaných neomluvených hodin je nízký žáci jeví zájem o výuku a jiné školní aktivity - cítí potřebu vzdělání škola má dobré vztahy s úřady a jinými subjekty škola má vypracovaný plán a postupy, jak řešit neomluvenou docházku 6. Zdravý životní styl Prevence vzniku poruch příjmu potravy Ekologie Cíle: podporovat zdravý životní styl žáků životospráva, duševní hygiena, režim dne, stres, upevňovat kladný vztah ke svému tělu seznámit žáky s různými styly života vrcholový sport, modelky (plastická chirurgie), vegetariánství, život v komunitách, předcházet negativním vlivům medií a reklamy (tisk, TV, PC) ideál krásy, odtržení od reality, módní trendy atd. předcházet vzniku poruch příjmu potravy anorexie, bulimie, diety, obezita, upevňovat a rozvíjet kladný vztah k životnímu prostředí ekologii naučit žáky poskytnout první pomoc a orientovat se v integrovaném záchranném systému Ukazatele úspěchu: žáci mají zájem o zdravý životní styl účelně využívají svůj volný čas, umějí odpočívat relaxovat

13 žáci dbají o svůj zevnějšek a tělo (aktivně sportují, vyhledávají pohyb ) žáci znají negativa a pozitiva různých stylů života žáci přemýšlí o vlivu medií a reklamy na jejich život a mají potřebu o tom diskutovat žáci mají kladný vztah k přírodě a životnímu prostředí 7. Prevence virtuálních drog - patologického hráčství a závislosti na počítačových hrách Cíle: seznámit žáky se základními pojmy virtuálních drog TV, PC, Reality show, výherní automaty, sázení, předcházet zdravotním, sociálním a psychickým poškozením v důsledku přílišného užívání virtuálních drog znecitlivění, ztráta reality, snížení sebekontroly, násilí, závislost, gambling, stanovit a posilovat v žácích pravidla pro užívání virtuálních drog podporovat počítačové hry, filmy s kladnými stránkami obsahu (postřeh, vědomosti, koordinace pohybů, soustředění ) Ukazatele úspěchu: žáci znají základní pojmy, pozitiva a negativa virtuálních drog žáci si jsou vědomi pravidel pro užívání virtuálních drog a znají následky jejich porušování žáci nevyhledávají pouze hry s tématikou násilí, zabíjení a dalších kriminálních činů 2.5. Aktivity programu Aktivity pro žáky a) ve výuce Zejména v těchto předmětech: prvouka, přírodověda, vlastivěda, výchova ke zdraví, výchova k občanství, dějepis, chemie, přírodopis, tělesná výchova, praktické činnosti, informatika. b) jednorázové akce Kulturní programy, sportovní akce, preventivní programy řešící konkrétní rizikové chování žáků Aktivity pro rodiče a) akce školy pořádané pro rodiče a žáky b) konzultace, třídní schůzky, konzultační hodiny c) poskytování informací prostřednictvím www školy

14 Hodnocení MPP školního roku 2015/16 a výhled na školní rok 2016/17 Ve školním roce 2015/16 se nám podařilo opět zrealizovat celou řadu již zavedených akcí zastupující primární prevenci (sportovní soutěže, kulturní a vzdělávací akce, preventivní program Co mě zajímá ). Opět jsme se zapojily do projektu edukačního programu - dotovaného předními výrobci hygienických potřeb pro ženy O dospívání. V rámci sekundární prevence proběhly programy ve všech ročnících 2.stupně, které se týkaly drog a k nim se vtahující legislativy, na zvýšení bezpečnosti používání internetu a také na zlepšování vztahů ve třídách. Také se v tomto roce opět konala beseda s panem Tomášem Řehákem (ABATOP), který jako každé dva roky velmi poutavou formou seznamoval žáky osmého a devátého ročníku s nástrahami sexu. V porovnání s minulými lety se nám podařilo výrazně snížit problém vandalismu (díky spolupráci a hlavně velké důslednosti a jednotnosti pedagogů) a dařilo se nám udržet velmi příznivou atmosféru školy. Během roku jsme řešili minimální množství problémových situací, které se týkali i vztahů mezi žáky a naštěstí se vše podařilo odhalit v počátcích a tím také úspěšně vyřešit. Během tohoto školního roku jsme ve spolupráci s pedagogy a vedením školy připravili novou směrnici řešící chování pedagogů v rizikových situacích a také v rámci novelizace našeho ŠVP jsme zkonkretizovali pravidla pro udělování výchovných opatření. Velkým přínosem bylo využívání nových dokumentů, které jsme si připravili a které vedli k lepší administraci a zpřehlednění problémových situací v naší škole spojené se sociálně patologickými jevy. Informace z těchto dokumentů a také informace získané z proběhlého projektu společnosti SCIO Mapa školy jsme využili při plánování aktivit pro letošní školní rok. Pro školní rok 2016/17 jsme připravili novinku. Vzhledem ke stoupajícímu počtu žáků ve škole (zejména v šestém ročníku) jsem v rámci primární prevence připravila a s třídní učitelkou zrealizovala preventivní program pro žáky 6. ročníku s názvem Adaptační kurz (viz přílohy). Opět bude pokračovat spolupráce s SZŠ Kladno.

15 2.6.Kritéria pro vyhodnocení účinnosti programu získávané specifické znalosti, dovednosti a postoje žáků ročník: Znalosti Léky jsou drogy a pomáhají nám. Léky musí být užívány dle předpisů a jsou-li zneužívány, mohou být nebezpečné. Léky musí být ukládány na bezpečném místě. Lékařský personál podává drogy jako součást léčby. Je zakázáno vlastnit některé drogy. Alkohol a tabák jsou také drogy, přestože vlastnit je není zakázáno. Některé látky, které bývají běžně v domácnosti, mohou být nebezpečné, jsou-li zneužívány a měly by být bezpečně skladovány. Drogy mají vliv na naše zdraví a mohou změnit to, jak se cítíme. Pozitivní a negativní stránka drog. Co je míněno termíny užívat a zneužívat, dále závislost a návyk. Jak pracuje lidské tělo. Hodnota zdraví a nevýhody špatného zdravotního stavu a nemoci. Příklady vhodného chování, které vede k utužení zdraví. Vědět, že rodiče a učitelé mohou pomoci. Dovednosti Dovednosti, jak se chránit v různých situacích. Dovednosti, jak získat pomoc pro sebe, nebo pro jiné, když je to za potřebí. Dovednosti zachovat si vlastní sebedůvěru a podporovat sebedůvěru druhých. Schopnost rozlišit, co je a není poživatelné. Dovednosti v oblasti péče o tělo. Postoje Vědomí si sebe sama, sebeúcta, pochopení vlastních hodnot. Mít pochopení pro určité hodnoty (např. právní povědomí). Přijmout dobře míněné rady od rodičů a učitelů. Umět přijímat rozdíly mezi lidmi a skutečnost, že různí lidé jednají podle různých hodnot. Uvědomělý postoj používání a skladování výrobků užívaných v domácnosti. Kladný postoj k vlastnímu tělu ročník: Znalosti Úloha léků ve společnosti. Pozitivní a negativní účinky alkoholu. Nebezpečí kouření tabáku. Další informace o specifických drogách (včetně těkavých látek a léčiv). Experimentování s drogou je osobní věcí každého, ale je nutné vědět, že může mít nebezpečné důsledky. Potencionální důsledky experimentování s drogou (včetně oblasti zdraví, právního rizika, vlivu na rodinu). Zdraví a nemoc. Znalost stavby a fungování lidského těla. Základní znalosti péče o tělo (význam správné stravy, význam cvičení pro zachování zdraví).

16 Dovednosti Dovednosti spojené se správným rozhodováním. Dovednosti vybírat si vhodné osoby a organizace, u nichž lze hledat pomoc. Dovednosti při budování vlastní sebeúcty a sebeúcty druhých. Dovednosti volby správného druhu stravy. Dovednosti v oblasti péče o tělo, v oblasti tělesných cvičení a hygieny. Postoje Uvědomění si vlastních hodnot. Pozitivně přijímat příklady dospělých, zejména rodičů a učitelů. Přijímat odpovědnost za sebe a své chování. Tolerance vůči nedostatkům druhých. Akceptování a ocenění rozmanitostí a rozdílností v lidském životě. Znalost obecně respektovaných postojů vůči odlišným skupinám lidí (např. k uživatelům drog) a vědět, jak postoje ovlivňují to, jak je těmito lidmi zacházeno. Cenit si vlastního těla ročník: Znalosti Užívání drog v minulosti a úloha lidových léků. Způsoby, jakými výrobci alkoholu a tabákových výrobků propagují své výrobky. Další informace o působení drog a nebezpečí, které mohou přinést. Znalost v oblasti práva v souvislosti s drogami. Znalost školních předpisů týkajících se drog a jejich užívání. Pochopení úlohy různých faktorů v otázkách zdraví, jak předcházet chorobám a podporovat zdraví. Porozumění významu péče o tělo. Znalosti, kde získat radu a pomoc, nastanou-li problémy telefonní čísla atd. (včetně specifických problémů s drogami). Znalosti, jak poskytnout pomoc druhým. Dovednosti Vědět o možném nátlaku vrstevníku a jak mu odolat. Dovednosti, jak pozvednout vlastní sebehodnocení a schopnost hodnocení druhých. Dovednosti v rozvoji nezávislosti a tolerance v osobních vztazích. Dovednosti, jak řešit konflikty a jak se vyrovnávat s problémy. Dovednost vybrat si a vychutnat jídlo, jakožto součást života. Rozvoj dovedností, jak hledat radu a pomoc. Dovednosti jak poskytovat pomoc druhým. Postoje Základní optimistická životní orientace vůči tomu, co život přináší. Být zodpovědný vůči sobě i svému okolí. Pozitivní sebejistota v rozhodování založená na radách a příkladech druhých. Ochota vyhledávat pomoc, již je zapotřebí. Nápomocný přístup vůči druhým.

17 3. Kontakty a odkazy 3.1. Kontakty Adresář důležitých institucí a)pedagogicko psychologická poradna, C. Boudy 2953, Kladno, b)středisko výchovné péče, Dr. E. Beneše 528, Slaný, , c) Nadace Naše dítě - Linka bezpečí, Ústavní 91/95, Praha 8 d)úřad práce, Dukelských hrdinů 1372, Kladno e)městská policie Nové Strašecí, Dukelská Okresní dům, Důležitá telefonní čísla v případě nouze: a) Linka důvěry Kladno (CDP) b) Linka bezpečí Kladno c) Linka bezpečí (bezplatná ze všech míst ČR) d) Rodičovská linka e) Služba vzkaz domů (bezplatná ze všech míst ČR) f) Linka právní pomoci Odkazy a)kyberšikana b) šikana

18 c) sebepoškozování psychologie.doktorka.cz/zpusoby-sebeposkozovani wikipedie.org (sebepoškozování) d) drogy

19 PŘÍLOHY: A) Tahák pro řešení krizových situací Školní řád jednoznačně zakazuje nošení, držení, distribuci a užívání návykových látek, stejně jako pití alkoholických nápojů a kouření v prostorách i areálu školy nebo v době školního vyučování, či v rámci akcí školou pořádaných. 1. Konzumace a nalezení tabákových výrobků. a) V případě, kdy je u žáka nalezen či je žák přistižen při konzumaci tabákových výrobků v prostorách či areálu školy nebo v době školního vyučování, či v rámci akcí školou pořádaných, bude tabákový výrobek žákovi odebrán, aby nemohl v konzumaci pokračovat. b) Pedagogický pracovník spolu s vedením školy a metodikem prevence o události sepíše stručný záznam. c) Třídní učitel informuje zákonného zástupce žáka a žák je kázeňsky potrestán dle školního řádu školy. d) V případě opakované konzumace tabákových výrobků žákem vyrozumí škola orgán sociálně právní ochrany dětí. 2. Konzumace alkoholických výrobků. a) V případě, kdy je žák přistižen při konzumaci alkoholických výrobků v prostorách či areálu školy nebo v době školního vyučování, či v rámci akcí školou pořádaných, bude alkoholický výrobek žákovi odebrán, aby nemohl v konzumaci pokračovat. b) V případě, že je žák pod vlivem alkoholu do té míry, že je ohrožen na zdraví a životě, zajistí škola nezbytnou pomoc a péči a volá lékařskou službu první pomoci. c) Jestliže akutní nebezpečí nehrozí, pedagogický pracovník spolu s vedením školy a metodikem prevence o události sepíše stručný záznam s vyjádřením žáka. d) V případě, že žák není schopný pokračovat ve vyučování, vyrozumí škola ihned zákonného zástupce žáka a vyzve jej, aby si žáka ihned vyzvedl, protože není zdravotně způsobilý k pobytu ve škole. Jestliže není zákonný zástupce dostupný, vyrozumí škola orgán sociálně právní ochrany. e) Třídní učitel informuje zákonného zástupce žáka a žák je kázeňsky potrestán dle školního řádu školy. f) V případě opakované konzumace alkoholických výrobků žákem vyrozumí škola orgán sociálně právní ochrany dětí. g) Obdobný postup zvolí pedagogický pracovník i v případě příchodu žáka do školy nebo na školní akci pod vlivem alkoholu, resp. kdy nelze prokázat, že se žák intoxikoval ve škole. 3. Nález alkoholických výrobků ve škole. a) V případě, že pracovníci školy naleznou v prostorách školy alkoholický výrobek, o nálezu ihned uvědomí vedení školy a metodika prevence a nalezený alkohol uloží u vedení školy. b) V případě, že pracovníci školy zadrží u některého žáka alkoholický výrobek, o nálezu ihned uvědomí vedení školy a metodika prevence, kteří provádějí další šetření.

20 c) Vedení školy s metodikem prevence o nálezu sepíše stručný záznam s vyjádřením žáka. d) Třídní učitel informuje zákonného zástupce žáka a žák je kázeňsky potrestán dle školního řádu školy. e) V případě opakovaného nálezu alkoholických výrobků u téhož žáka vyrozumí škola orgán sociálně právní ochrany dětí. 4. Konzumace omamných a psychotropních látek (OPL) a) V případě, kdy je žák přistižen při konzumaci OPL v prostorách či areálu školy nebo v době školního vyučování, či v rámci akcí školou pořádaných, bude OPL žákovi odebrána, aby nemohl v konzumaci pokračovat. Vedení školy a metodik prevence nalezenou OPL uloží do obálky, napíše datum, čas a místo nálezu. Obálku přelepí, přelep opatří razítkem školy a svým podpisem a uschová ji do školního trezoru. b) V případě, že je žák pod vlivem OPL do té míry, že je ohrožen na zdraví a životě, zajistí škola nezbytnou pomoc a péči a volá lékařskou službu první pomoci, které předá zajištěnou OPL. c) Jestliže akutní nebezpečí nehrozí, pedagogický pracovník vyrozumí vedení školy a metodika prevence, kteří sepíší o události stručný záznam s vyjádřením žáka. d) V případě, že žák není schopný pokračovat ve vyučování, vyrozumí škola ihned zákonného zástupce žáka a vyzve jej, aby si žáka ihned vyzvedl, protože není zdravotně způsobilý k pobytu ve škole. Jestliže není zákonný zástupce dostupný, vyrozumí škola orgán sociálně právní ochrany dětí. e) Třídní učitel informuje zákonného zástupce žáka a žák je kázeňsky potrestán dle školního řádu školy. f) V případě opakované konzumace OPL žákem vyrozumí škola orgán sociálně právní ochrany dětí. g) Obdobný postup zvolí pedagogický pracovník i v případě příchodu žáka do školy nebo na školní akci pod vlivem OPL, resp. kdy nelze prokázat, že se žák intoxikoval ve škole. 5. Distribuce omamných a psychotropních látek (OPL) ve škole. a) Přechovávání a distribuce OPL je vždy protiprávním jednáním, množství OPL není rozhodující. b) Má-li pracovník školy důvodné podezření, že ve škole došlo k distribuci OPL, musí o této skutečnosti vyrozumět vedení školy, metodika prevence, kteří následně uvědomí Policii ČR, protože se jedná o podezření ze spáchání trestného činu. c) Ředitel školy informuje zákonného zástupce žáka a žák je kázeňsky potrestán dle školního řádu školy. 6. Nález omamných a psychotropních látek (OPL) ve škole. a) V případě, že pracovníci školy naleznou v prostorách školy látku, kterou považují za OPL, o nálezu ihned uvědomí vedení školy a metodika prevence, kteří nalezenou OPL uloží do obálky, napíše datum, čas a místo nálezu. Obálku přelepí, přelep opatří razítkem školy a svým podpisem a ji uschová do školního trezoru. b) O nálezu vyrozumí Policii ČR, která provede identifikaci a zajištění podezřelé látky. c) V případě, že pracovníci školy zadrží u některého žáka látku, kterou považují za OPL, o nálezu ihned uvědomí vedení školy a metodika prevence, kteří provedou další šetření.

21 d) Vedení školy a metodik prevence o nálezu sepíší stručný záznam s vyjádřením žáka. Nalezenou OPL uloží do obálky, napíše datum, čas a místo nálezu. Obálku přelepí, přelep opatří razítkem školy a svým podpisem a uschová ji do školního trezoru. e) O nálezu vyrozumí Policii ČR, která provede identifikaci a zajištění podezřelé látky a informuje zákonného zástupce žáka. f) Třídní učitel informuje zákonného zástupce žáka a žák je kázeňsky potrestán dle školního řádu školy. g) V případě opakovaného nálezu OPL u téhož žáka vyrozumí škola Policii ČR i orgán sociálně právní ochrany dětí. h) V případě, že pracovníci školy mají podezření, že některý z žáků má nějakou OPL u sebe, bezodkladně informují vedení školy a metodika prevence a ten následně vyrozumí Policii ČR, zkonzultuje s ní další postup a informuje zákonného zástupce žáka. i) Vedení školy zabezpečí izolaci žáka od ostatních žáků a do příjezdu Policie ČR dohled nad žákem. U žáka v žádném případě nebude prováděna osobní prohlídka a prohlídka jeho věcí. 7. Nahlášení krádeže žákem. a) O události ihned informovat třídního učitele nebo pedagoga vykonávajícího dohled či vedení školy, pohovořit se svědky incidentu na základě výpovědi poškozeného, provést místní šetření a sepsat zápis o šetření. b) Věc předat obvodnímu oddělení Policie ČR nebo poučit žáka a jeho zákonného zástupce, že mají tuto možnost. c) V případě, že je znám pachatel, ohlásit celou věc Policii ČR a současně orgánu sociálně právní ochrany dětí. 8. Vznik škody na školním majetku, vandalismus a) Jakmile vznikne škoda na školním majetku, informovat vedení školy, následně vyhotovit záznam o události a pokusit se odhalit viníka. b) Je-li znám viník a škoda byla způsobena svévolně či z nedbalosti, pak informovat zákonného zástupce a vymáhat nápravu nebo odpovídající finanční náhradu. 9. Šikana a kyberšikana Při podezření na šikanu či kyberšikanu nebo při jakýchkoliv jejích projevech vše neprodleně oznámí třídnímu učiteli, který věc vyšetří. (podle potřeby spolupracuje s metodikem prevence, výchovným poradcem). Pro vyšetřování počáteční šikany (se standardní formou ): 1. Rozhovor s těmi, kteří na šikanování upozornili a s oběťmi. 2. Nalezení vhodných svědků. 3. Individuální, případně konfrontační rozhovory se svědky (nikoli však konfrontace obětí a agresorů). 4. Zajištění ochrany obětem. 5. Rozhovor s agresory, případně konfrontace mezi nimi. Pokročilá šikana s neobvyklou formou výbuch skupinového násilí vůči oběti, tzv. třídního lynčování, vyžaduje následující postup: 1. Překonání šoku pedagogického pracovníka a bezprostřední záchrana oběti.

22 2. Domluva pedagogických pracovníků na spolupráci a postupu vyšetřování. 3. Zabránění domluvě agresorů na křivé výpovědi. 4. Pokračující pomoc a podpora oběti. 5. Nahlášení policii. 6. Vlastní vyšetřování. Po vyšetření šikany budou následovat podpůrné práce s agresorem i obětí, kterou poskytne podle závažnosti buď třídní učitel, metodik prevence nebo výchovný poradce. Pro potrestání agresorů lze užít běžná výchovná opatření, rozhoduje závažnost případu. Při předcházení případům šikany a při jejich řešení bude škola ( vedení školy, MP, VP) spolupracovat i s dalšími institucemi a orgány z rezortu školství, zdravotnictví, sociální péče. Pokud budou školu o podezření na šikanování informovat rodiče, bude odborně vyšetřena. Zvláštní pozornost budou učitelé věnovat kyberšikaně. Tuto problematiku proberou zejména třídní učitelé v třídnických dnech, toto téma je také zařazeno dle MPP do vzdělávacího procesu předmětu Informatika, kde jsou vysvětleny žákům všechny aspekty kyberšikany, její rizika a nebezpečí. V případě podezření na kyberšikanu bude škola při šetření spolupracovat s orgány sociálně právní ochrany dětí. 10. Záškoláctví Za záškoláctví ( chození za školu ) je považována neomluvená absence žáka ve škole. Absenci žáka omlouvá pedagog, nikoliv rodič - pokud žák po nástupu po nepřítomnosti do školy nepředloží písemně omluvenku podle školního řádu, je nepřítomnost považována za neomluvenou. a) školní docházku eviduje třídní učitel b) o zvýšené omluvené i neomluvené nepřítomnosti informuje třídní učitel metodika prevence a VP c) při zvýšené omluvené nepřítomnosti výchovný poradce individuálně ověřuje její věrohodnost d) neomluvenou nepřítomnost řeší vedení školy, VP, metodik prevence a třídní učitel formou pohovoru nebo svoláním výchovné komise se zákonným zástupcem (písemné vyzvání doporučeným dopisem) e) z jednání se vždy provede záznam na předepsaném tiskopise, který se uloží u VP f) neomluvená nepřítomnost do 10 hodin pohovor se zákonnými zástupci neomluvená nepřítomnost nad 10 hodin VP svolává VK; informace OSPODu. neomluvená nepřítomnost nad 25 hodin VP svolává VK; informace OSPODu, Policii ČR - zákonní zástupci jsou vždy vyzvání doporučeným dopisem g) výchovné opatření - do 10 hodin důtka ředitele školy - 11 až 25 nebo opakovaná - snížená známka z chování uspokojivé - nad 25 snížená známka z chování - neuspokojivé

23 Základní škola Kamenné Žehrovice Karlovarská Kamenné Žehrovice IČ: , tel.: Mapování situace ve třídách Dotazník pro třídy Třída: Třídní učitel: HROZBY fyzicky se napadají ničí si věci narušují výuku vyčleňují jedince z kolektivu objevuje se negativní vůdce separace skupiny, jedince z kolektivu agresor ve třídě vulgarita časté absence časté pozdní příchody příznaky zanedbání náhlé změny prospěchu, chování projevy rizikového chování (šikana,záškoláctví,poruchy příjmu potravy, návykové látky,aj.) jiné SILNÉ STRÁNKY pomáhají jeden druhému spolupracují v náhodně vytvořených skupinách oslovují se jménem či přezdívkou vztah s třídním učitelem založen na důvěře dokáží se společně něčemu zasmát dodržují pravidla slušného chování nezištná angažovanost pro třídu vzájemná pomoc dodržují pravidla slušného chování žáci jsou většinou aktivní těší se do školy učitelé se těší do třídy sdílení společných pozitivních zážitků znají se navzájem jiné

24 Základní škola Kamenné Žehrovice Karlovarská Kamenné Žehrovice IČ: , tel.: Záznam o jednání se žákem Jméno a příjmení žáka: Datum narození: Třída: Školní rok: Jednání s žákem bylo vedeno z důvodu rizikového chování žáka, které svou závažností narušuje proces vzdělávání daného žáka, případně dalších žáků. Specifikace problému (zaškrtněte): Rizikové chování žáka nenošení pomůcek neplnění domácích úkolů podvodné jednání narušování výuky odmítání práce při vyučování nerespektování pokynů učitele nevhodné chování ke spolužákům nevhodné chování k pracovníkům školy pozdní příchody záškoláctví skryté záškoláctví vulgární chování agresivní chování šikana krádež/e ničení majetku školy ničení majetku jiných osob v rámci školy užívání návykových látek ve škole a její blízkosti poskytování návykových látek ostatním nošení nevhodných předmětů do školy jiné: jiné: jiné: jiné: Stručný popis problému: Datum a čas: Místo: Dohled: Účastníci: Další skutečnosti: Jméno a příjmení zapisovatele: Vyjádření žáka: Podpis: Datum: Podpis:

25 Jméno žáka /žákyně: Datum narození: Bydliště: Třída: Základní škola Kamenné Žehrovice Záznam o pohovoru o neomluvené nepřítomnosti žáka Zákonní zástupci žáka navštívili školu: - na vyzvání - z vlastního zájmu Účastníci pohovoru (jméno a prac. zařazení): Stanovisko výchovného poradce: Zápis z pohovoru: Závěry pohovoru, doporučení, dohodnutý další postup: S uvedenými skutečnostmi zákonní zástupci souhlasí a zavazují se řídit závěry pohovoru. V případě pokračující neomluvené absence berou zákonní zástupci na vědomí možné následky spojené s přestupkovým řízením, popř. následným trestním oznámením. Datum: Razítko školy: Podpis zákonných zástupců: Podpis třídního učitele / učitelky:

26 Zápis z výchovné komise k řešení neomluvené nepřítomnosti žáka Jméno žáka /žákyně: Datum narození: Bydliště: Třída: Účastníci jednání: zákonní zástupci žáka třídní učitel výchovný poradce vedení školy kurátor sociálně-právní ochrany dětí školní metodik protidrogové prevence zástupce rady školy ostatní Předmět jednání: Výchovná opatření: Zapsal/a/: S uvedenými skutečnostmi zákonní zástupci souhlasí a zavazují se řídit závěry tohoto jednání. V případě pokračující neomluvené absence berou zákonní zástupci na vědomí možné následky spojené s přestupkovým řízením, popř. následným trestním oznámením. Datum: Razítko školy: Podpis zákonných zástupců: Podpis ředitele / ředitelky školy:

27 Adaptační kurz 2016 Termín: září 2016 Vedoucí kurzu: Mgr. Jindřiška Nováková Pedagogický dohled: Mgr. Věra Hartlová Program: Pondělí :00hod. - ZAHÁJENÍ KURZU -představení, vizitky, cíl kurzu, očekávání, pravidla - dohody BLOK I. BLOK II. BLOK III. seznamovací aktivity (lovci dět,) kontaktní a zahřívací hry (řady) budování vztahů (percepční klíče -TÚ) Úterý :00hod. BLOK IV. BLOK V. BLOK VI. reflexe, pravidla, icebreaker (Dušíci) týmová spolupráce (Limeriky) uvolňovací aktivity (kouzlo) týmová spolupráce (bludiště) budování vztahů (pády důvěry) 12:00hod. - UKONČENÍ A VYHODNOCENÍ KURZU

Minimální preventivní program 2017/2018

Minimální preventivní program 2017/2018 Minimální preventivní program 2017/2018 Obsah : Analýza situace Témata primární prevence Cíle, kterých chceme dosáhnout a ukazatele úspěchu Činnosti nutné k dosažení cíle Hodnocení Analýza situace: Dětský

Více

Základní škola Sv. Čecha, Choceň Sv. Čecha 1686, Choceň

Základní škola Sv. Čecha, Choceň Sv. Čecha 1686, Choceň Jednotný postup pedagogických pracovníků při řešení rizikových jevů, při uvolňování a omlouvání žáků z vyučování, prevenci a postihu záškoláctví na Základní škole Sv. Čecha, Choceň Tento metodický pokyn

Více

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE. na období

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE. na období Základní škola a Mateřská škola Horní Moštěnice, příspěvková organizace ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE na období 2012 2017 Základním principem primární prevence rizikového chování u žáků je výchova k předcházení

Více

GYMNÁZIUM A STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA PEDAGOGICKÁ LIBEREC Jeronýmova 425/27, příspěvková organizace. Krizový plán školy. Zpracoval: Mgr.

GYMNÁZIUM A STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA PEDAGOGICKÁ LIBEREC Jeronýmova 425/27, příspěvková organizace. Krizový plán školy. Zpracoval: Mgr. tel.:+420 601 555 149; 482 771 326 fax: 482 771 329 IČ: 46748075 Krizový plán školy Zpracoval: Mgr. Petr Král Krizový plán školy je dokument, ve kterém je přesný návod postupu při řešení krizových situací

Více

Školní preventivní strategie

Školní preventivní strategie Základní škola Uherský Brod, Pod Vinohrady 1420, okr. Uherské Hradiště Školní preventivní strategie 2014-2018 Úvod Nárůst různých forem rizikového chování v populaci mládeže a dětí školního věku se stává

Více

Minimální preventivní program 2015 /2016 ZŠ a MŠ Vejprnice

Minimální preventivní program 2015 /2016 ZŠ a MŠ Vejprnice Minimální preventivní program 2015 /2016 ZŠ a MŠ Vejprnice Obsah: Analýza situace Témata primární prevence Cíle, kterých chceme dosáhnout a ukazatele úspěchu Činnosti nutné k dosažení cíle Hodnocení Analýza

Více

Minimální preventivní program 2018/2019. ZŠ a MŠ Vejprnice

Minimální preventivní program 2018/2019. ZŠ a MŠ Vejprnice Minimální preventivní program 2018/2019 ZŠ a MŠ Vejprnice Obsah: Analýza situace Témata primární prevence Cíle, kterých chceme dosáhnout a ukazatele úspěchu Činnosti nutné k dosažení cíle Hodnocení Analýza

Více

Minimální preventivní program Základní škola Kamenné Žehrovice

Minimální preventivní program Základní škola Kamenné Žehrovice Minimální preventivní program Základní škola Kamenné Žehrovice 1. Úvod 1.1. Informace o škole 1.1.1. Kontakty Adresa: Karlovarská 150 273 01 Kamenné Žehrovice Telefon: 312 658 070 E-mail: zs.kamennezehrovice@seznam.cz

Více

KRIZOVÉ PLÁNY ZŠ 5. KVĚTNA 76

KRIZOVÉ PLÁNY ZŠ 5. KVĚTNA 76 KRIZOVÉ PLÁNY ZŠ 5. KVĚTNA 76 1. Postupy řešení šikany První pomoc při počáteční šikaně: odhad závažnosti a formy šikany rozhovor s těmi, kteří na šikanování upozornili a s oběťmi nalezení vhodných svědků

Více

Minimální preventivní program 2018 / 2019

Minimální preventivní program 2018 / 2019 Minimální preventivní program 2018 / 2019 Zpracovala: Mgr. Jana Melicharová, školní metodik prevence 1 Minimální preventivní program vychází z metodických pokynů MŠMT v souladu s 29 odst. 1 a 30 odst.

Více

PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ. příloha Minimálního preventivního programu

PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ. příloha Minimálního preventivního programu PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ příloha Minimálního preventivního programu Zpracováno podle Metodického pokynu MŠMT k prevenci a řešení šikanování mezi žáky škol a školských zařízení, č. j. 24 246/2008-6. Koordinace

Více

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE Střední škola, základní škola a mateřská škola pro sluchově postižené Olomouc, Kosmonautů 4 ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE 2012-2016 Zpracoval: Mgr. Václav Voják, školní metodik prevence Datum: 31. 8. 2012

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM pro školní rok 2015-2016 Realizátor: Základní škola a Mateřská škola Jindřichov, okres Přerov, příspěvková organizace, Jindřichov 122, Hranice 75301 Garant: Ředitelství ZŠ

Více

Směrnice k primární prevenci sociálně patologických jevů u žáků ve škole

Směrnice k primární prevenci sociálně patologických jevů u žáků ve škole Základní škola a Mateřská škola Habry, V Zahradách 18, 582 81 Habry Směrnice k primární prevenci sociálně patologických jevů u žáků ve škole Obsah: 1. Předmět úpravy 2. Vymezení základních pojmů 3. Začlenění

Více

Školní preventivní strategie období let

Školní preventivní strategie období let Základní škola a Mateřská škola Povrly, okres Ústí nad Labem, příspěvková organizace 5. května 233, 403 32 Povrly Školní preventivní strategie období let 2017-2022 Zpracoval: Mgr. Ladislav Kovář školní

Více

Základní škola a Mateřská škola Starovičky, okres Břeclav, příspěvková organizace. Školní preventivní strategie na léta 2013 2018

Základní škola a Mateřská škola Starovičky, okres Břeclav, příspěvková organizace. Školní preventivní strategie na léta 2013 2018 Základní škola a Mateřská škola Starovičky, okres Břeclav, příspěvková organizace Školní preventivní strategie na léta 2013 2018 Platná legislativa Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním,

Více

Školní preventivní strategie

Školní preventivní strategie Školní preventivní strategie Školní rok: 2009-2014 Základní škola a Mateřská škola Dětmarovice, příspěvková organizace Dětmarovice 1002 735 71 Předkladatel: Zodpovědná osoba: Mgr. Pavla Zelenková Mgr.

Více

Minimální preventivní program

Minimální preventivní program Minimální preventivní program ZŠ Semín 102, Přelouč 535 01 IČO: 70988838 Tel. 466 932 207 Prevence sociálně patologických jevů na základní škole zahrnuje především předcházení problémům s návykovými látkami

Více

Minimální preventivní program

Minimální preventivní program Minimální preventivní program PLÁN Školní rok: 2014/2015 Ředitelka školy: Mgr. Ilona Vránková Školní metodik prevence sociálně patologických jevů: Mgr. Petra Nováková Termín seznámení pedagogických pracovníků

Více

Školní preventivní strategie

Školní preventivní strategie Školní preventivní strategie Základní škola a Mateřská škola Nová Bystřice Výchova by měla být taková, aby to, co je nabízeno, bylo přijímáno jako cenný dar, ne jako povinnost. Albert Einstein Základní

Více

Školní preventivní strategie (dlouhodobý preventivní program)

Školní preventivní strategie (dlouhodobý preventivní program) Školní preventivní strategie (dlouhodobý preventivní program) Charakteristika primární prevence (metodický pokyn č. j.: 20 006/2007-51) 1. veškerá činnost směřující ke snaze zabránit výskytu rizikového

Více

Základní škola Proseč, okres Chrudim. Proseč 260, 539 44 Proseč u Skutče, IČO: 75018772 tel.: 469321291, www.zsprosec.cz, email: skola@zsprosec.

Základní škola Proseč, okres Chrudim. Proseč 260, 539 44 Proseč u Skutče, IČO: 75018772 tel.: 469321291, www.zsprosec.cz, email: skola@zsprosec. Základní škola Proseč, okres Chrudim Proseč 260, 539 44 Proseč u Skutče, IČO: 75018772 tel.: 469321291, www.zsprosec.cz, email: skola@zsprosec.cz PLÁN PROTIDROGOVÉ PREVENCE pro školní rok 2014/ 2015 OBSAH

Více

Minimální preventivní program

Minimální preventivní program Minimální preventivní program Školní rok 2013/2014 Základní škola Chotěšov, příspěvková organizace Plzeňská 388, Chotěšov 332 14 Úvod Minimální preventivní program vychází z pokynu MŠMT, č.j.:1454/2000

Více

Krizový plán prevence rizikových jevů a protidrogové prevence na školní rok 2016/2017

Krizový plán prevence rizikových jevů a protidrogové prevence na školní rok 2016/2017 Krizový plán prevence rizikových jevů a protidrogové prevence na školní rok 2016/2017 Krizový plán prevenci rizikových jevů a protidrogové prevence: a) byl vypracován na základě těchto předpisů: Zákon

Více

Postupy při výskytu rizikového chování na naší škole

Postupy při výskytu rizikového chování na naší škole Postupy při výskytu rizikového chování na naší škole 16. října 2007 vydalo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy nový metodický pokyn k primární prevenci sociálně patologických jevů u dětí, žáků

Více

KRIZOVÝ PLÁN v rámci prevence rizikového chování

KRIZOVÝ PLÁN v rámci prevence rizikového chování KRIZOVÝ PLÁN v rámci prevence rizikového chování (postup pedagogických pracovníků v níže uvedených krizových situacích) Zpracoval: Mgr. Zdeněk Brabec 1.11.2013 Pracovníci školy vždy, v rámci možností a

Více

Základní škola Klatovy, Čapkova 126 Preventivní program

Základní škola Klatovy, Čapkova 126 Preventivní program Základní škola Klatovy, Čapkova 126 Preventivní program Školní rok 2016/2017 Zpracovala: Mgr. Alena Virtová Obsah Úvod Vytýčení rizikového chování Cíl preventivního programu Charakteristika školy Analýza

Více

Školní preventivní strategie

Školní preventivní strategie Základní škola a Mateřská škola Sazovice, okres Zlín, příspěvková organizace Školní preventivní strategie Školní preventivní strategie je dlouhodobým preventivním programem pro školy a školská zařízení.

Více

KRIZOVÝ PLÁN ŠKOLY. pro školní rok 2016/2017. Školní metodik prevence: Mgr. Miluše Tichotová

KRIZOVÝ PLÁN ŠKOLY. pro školní rok 2016/2017. Školní metodik prevence: Mgr. Miluše Tichotová KRIZOVÝ PLÁN ŠKOLY pro školní rok 2016/2017 Školní metodik prevence: Mgr. Miluše Tichotová Základní škola a Mateřská škola Holoubkov, okres Rokycany, příspěvková organizace Holoubkov 14 338 01 Cílem krizového

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM pro MŠ

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM pro MŠ MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM pro MŠ Školní rok 2015/2016 Zpracovala: PhDr.Mgr.Hana Zdražilová 1 OBSAH 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE 2. CHARAKTERISTIKA ŠKOLY 3. ÚVOD 4. ZAMĚŘENÍ MPP 5. CÍL MPP 6. SPECIFICKÉ CÍLE

Více

Program proti šikanování (součást Minimálního preventivního programu)

Program proti šikanování (součást Minimálního preventivního programu) Škola : ZŠ Sirotkova 36, Brno 616 00 Metodik prevence : Mgr. Zuzana Košťálová (I. stupeň) Program proti šikanování (součást Minimálního preventivního programu) Cíl: 1. vytvoření krizového plánu pro řešení

Více

Základní škola Mohelnice, Vodní 27 KRIZOVÝ PLÁN ŠKOLY

Základní škola Mohelnice, Vodní 27 KRIZOVÝ PLÁN ŠKOLY Základní škola Mohelnice, Vodní 27 KRIZOVÝ PLÁN ŠKOLY PŘÍLOHA K MINIMÁLNÍMU PREVENTIVNÍMU PROGRAMU Školní rok 2015/2016 Krizový plán nastiňuje všem zaměstnancům školy postup při řešení vybraných krizových

Více

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE Příloha č. 4 Školní preventivní strategie ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE Škola vytváří tento program jako základní nástroj prevence. Jde o komplexní systémový prvek v realizaci preventivních aktivit, sleduje

Více

Podezření na užití alkoholu Podezření na užití tabákových výrobků Podezření na užití návykových látek Výskytu šikany Výskytu krádeže či vandalismu

Podezření na užití alkoholu Podezření na užití tabákových výrobků Podezření na užití návykových látek Výskytu šikany Výskytu krádeže či vandalismu Příloha č.1 ke Školnímu řádu platnému od 23.9.2009 Podezření na užití alkoholu Podezření na užití tabákových výrobků Podezření na užití návykových látek Výskytu šikany Výskytu krádeže či vandalismu Projednáno

Více

KRIZOVÝ PLÁN (Co dělat, když )

KRIZOVÝ PLÁN (Co dělat, když ) 1 KRIZOVÝ PLÁN (Co dělat, když ) Obsah: I. Konzumace tabákových výrobků ve škole..2 II. Konzumace alkoholu ve škole.2 III. Nález alkoholu ve škole a) nález v prostorách školy..2 b) nález u žáka..2 IV.

Více

příspěvková organizace Strategie primární prevence rizikového chování 1. ZŠ Napajedla na období 2011 2016

příspěvková organizace Strategie primární prevence rizikového chování 1. ZŠ Napajedla na období 2011 2016 příspěvková organizace Strategie primární prevence rizikového chování 1. ZŠ Napajedla na období 2011 2016 Mgr. Eva Táborová metodička prevence 14. 11. 2011 Právní východiska Strategie prevence rizikových

Více

KRIZOVÝ PLÁN ŠKOLY. 1. Užívání omamných a psychotropních látek (OPL)

KRIZOVÝ PLÁN ŠKOLY. 1. Užívání omamných a psychotropních látek (OPL) Vzdělávací institut INTEGRA BRNO - gymnázium, základní škola a mateřská škola, s.r.o. 628 00 Brno, Rašelinová 11 tel. +420 544 211 547, 702 103 892 www.integra.cz KRIZOVÝ PLÁN ŠKOLY Obsah: 1. Užívání omamných

Více

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE Školní rok: 2014 2019 ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA DĚTMAROVICE, příspěvková organizace, DĚTMAROVICE 1002, 735 71 PŘEDKLADATEL: Mgr. PAVLA ZELENKOVÁ, ŠMP ZODPOVĚDNÁ OSOBA:

Více

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE 1 Charakteristika školy Jsme základní školou s právní subjektivitou ve střediskové obci Ptení. Škola sídlí na úpatí Drahanské vrchoviny asi 13 km od okresního města Prostějova.

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM Školní rok: 2014/ 2015 Základní škola praktická a základní škola speciální Ostrov Adresa školy: Krušnohorská 304, 363 01 OSTROV Telefon: 730 585 022, 730 329109, 730 329 108

Více

Školní preventivní strategie pro období 2014-2019

Školní preventivní strategie pro období 2014-2019 Školní preventivní strategie pro období 2014-2019 Schválil : Mgr. Jindřich Honzík Ředitel OU a PrŠ Hlučín Zpracovala :... Mgr. Marcela Kirmanová ŠMP Školní preventivní strategie je dlouhodobým preventivním

Více

Základní škola profesora Josefa Brože, Vlachovo Březí, okres Prachatice

Základní škola profesora Josefa Brože, Vlachovo Březí, okres Prachatice Základní škola profesora Josefa Brože, Vlachovo Březí, okres Prachatice Komenského 356, PSČ: 384 22 IČO: 47258721 tel.: 388 320 215 mail.: zspjb@zs-vlachovobrezi.net Obecná ustanovení SMĚRNICE K PRIMÁRNÍ

Více

Program proti šikaně ve škole

Program proti šikaně ve škole Program proti šikaně ve škole Obsah Předmět 1. Základní body specifické primární prevence šikanování 2. Vymezení základních pojmů 2.1 Šikanování 2.2 Verbální šikana 2.3 Fyzická šikana 3. Odpovědnost školy

Více

SOU Valašské Klobouky MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM (MPP) 2012 2013. Metodik prevence sociálně patologických jevů

SOU Valašské Klobouky MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM (MPP) 2012 2013. Metodik prevence sociálně patologických jevů SOU Valašské Klobouky MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM (MPP) 2012 2013 Metodik prevence sociálně patologických jevů Roční plán práce zabezpečuje Mgr. Pavel Hrabina Konzultační hodiny pro žáky a rodiče: kdykoliv

Více

MINIMÁLNÍ PROGRAM PREVENCE na školní rok 2015/2016. Vymezení základních dlouhodobých cílů a záměrů programu primární prevence ZŠ Velká Dlážka

MINIMÁLNÍ PROGRAM PREVENCE na školní rok 2015/2016. Vymezení základních dlouhodobých cílů a záměrů programu primární prevence ZŠ Velká Dlážka MINIMÁLNÍ PROGRAM PREVENCE na školní rok 2015/2016 Metodik prevence: Mgr. Alexandra Kožuchová Vymezení základních dlouhodobých cílů a záměrů programu primární prevence ZŠ Velká Dlážka rozvíjet a posilovat

Více

Základní škola a Mateřská škola Ohnišov

Základní škola a Mateřská škola Ohnišov Základní škola a Mateřská škola Ohnišov Krizový plán školy Krizový plán školy - oblast prevence užívání návykových látek je zpracován dle Metodického doporučení k primární prevenci rizikového chování u

Více

Minimální preventivní program. Školní preventivní strategie

Minimální preventivní program. Školní preventivní strategie Minimální preventivní program Školní preventivní strategie ZŠ Majetín Školní rok 2016/2017 Obsah 1. Současný stav problematiky 2. Charakteristika školy 3. Analýza současné situace na škole 4. Charakteristika

Více

Krizový plán řešení při podezření na užití či výskytu tabákové nebo omamné látky a alkoholu pro I. a II. stupeň:

Krizový plán řešení při podezření na užití či výskytu tabákové nebo omamné látky a alkoholu pro I. a II. stupeň: Krizový plán řešení při podezření na užití či výskytu tabákové nebo omamné látky a alkoholu pro I. a II. stupeň: Škola : ZŠ Sirotkova 36, Brno Metodik prevence: Mgr. Zuzana Košťálová (I. stupeň) Mgr. Andrea

Více

Základní škola a mateřská škola Ostřetín, okres Pardubice Minimální preventivní program pro školní rok 2011/2012

Základní škola a mateřská škola Ostřetín, okres Pardubice Minimální preventivní program pro školní rok 2011/2012 Základní škola a mateřská škola Ostřetín, okres Pardubice Minimální preventivní program pro školní rok 2011/2012 Obsah: Úvod Cíl minimálního preventivního programu Charakteristika školy Koordinace preventivních

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM. školní rok

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM. školní rok ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, PALACHOVA 37, příspěvková organizace MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM školní rok 2016 2017 REALIZÁTOR: ZŠ Ústí nad Labem, Palachova 37, příspěvková organizace Ředitel školy

Více

Školní preventivní program

Školní preventivní program Školní preventivní program Školní rok 2018/2019 Základní škola Chotěšov, příspěvková organizace Plzeňská 388, Chotěšov 332 14 Úvod Minimální preventivní program vychází z pokynu MŠMT, č.j.: 21291/2010-28,

Více

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE ŠKOLY NA ROK Ředitel: Ing. Tomáš Führer. Školní metodik prevence: PhDr. Petr Čegan

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE ŠKOLY NA ROK Ředitel: Ing. Tomáš Führer. Školní metodik prevence: PhDr. Petr Čegan ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE ŠKOLY NA ROK 2018-2022 Ředitel: Ing. Tomáš Führer Školní metodik prevence: PhDr. Petr Čegan Datum: Září 2018 1 Obsah 1. Východiska realizace školní prevence... 3 1. 1. Charakteristika

Více

KRIZOVÝ PLÁN ŠKOLY NA ŠKOLNÍ ROK 2016/2017

KRIZOVÝ PLÁN ŠKOLY NA ŠKOLNÍ ROK 2016/2017 KRIZOVÝ PLÁN ŠKOLY NA ŠKOLNÍ ROK 2016/2017 POSTUP PŘI ŘEŠENÍ POČÁTEČNÍ ŠIKANY 1. bleskový odhad závažnosti a formy šikany 2. zajištění ochrany obětem 3. rozhovor s těmi, kteří na šikanování upozornili

Více

Postup školy při výskytu podezřelé látky, při podezření na užití omamné látky žákem, kyberšikaně, výskytu vši dětské, infekční nemoci,

Postup školy při výskytu podezřelé látky, při podezření na užití omamné látky žákem, kyberšikaně, výskytu vši dětské, infekční nemoci, Dodatek č. 1 Postup školy při výskytu podezřelé látky, při podezření na užití omamné látky žákem, kyberšikaně, výskytu vši dětské, infekční nemoci, I. Tabákové výrobky Konzumace tabákových výrobků ve škole

Více

Školní preventivní strategie,,cesta k dospělosti na období 2005-2008

Školní preventivní strategie,,cesta k dospělosti na období 2005-2008 Základní škola Havířov-Šumbark Jarošova 33/851 okres Karviná, příspěvková organizace Jarošova 33/851, 736 01 Havířov-Šumbark Školní preventivní strategie,,cesta k dospělosti na období 2005-2008 Havířov

Více

Minimální preventivní program. Základní škola a mateřská škola Středokluky, okr Praha - západ

Minimální preventivní program. Základní škola a mateřská škola Středokluky, okr Praha - západ Minimální preventivní program Základní škola a mateřská škola Středokluky, okr Praha - západ Zpracovatel : Mgr. Dagmar Kubíčková Realizátor : výchovný poradce a všichni učitelé Termín realizace : školní

Více

I. Úvod. II. Sociálně patologické jevy

I. Úvod. II. Sociálně patologické jevy Zpracovaly: Mgr. Lenka Sýkorová Mgr. Věra Jaborová I. Úvod Nárůst sociálně patologických jevů včetně zneužívání návykových látek u dětí školního věku se stává celospolečenským problémem. Primární prevence

Více

Střední škola automobilní Holice, Holice, Nádražní 301, tel.:466 682 029,fax.:466 923 173, e-mail:spsauto@spsauto.cz

Střední škola automobilní Holice, Holice, Nádražní 301, tel.:466 682 029,fax.:466 923 173, e-mail:spsauto@spsauto.cz Střední škola automobilní Holice, Holice, Nádražní 301, tel.:466 682 029,fax.:466 923 173, e-mail:spsauto@spsauto.cz ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM dlouhodobý V Holicích dne 28.8. 2010 vypracovala: Ing.Smitková

Více

Minimální preventivní program

Minimální preventivní program Základní škola a Mateřská škola Dražice, okr. Tábor, 391 31 Dražice Minimální preventivní program 2015/2016 Škola bez drog a šikany Minimální preventivní program 2015/2016 Škola bez drog a šikany Škola:

Více

Minimální preventivní program školní rok 2014/2015

Minimální preventivní program školní rok 2014/2015 Základní škola K. Dvořáčka 1230, Orlová-Lutyně, příspěvková organizace Minimální preventivní program školní rok 2014/2015 Složení preventivního týmu: Mgr. Zdeněk Nowak, ředitel ZŠ Mgr. Jana Czajová, výchovný

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM školní rok 2018/2019

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM školní rok 2018/2019 Základní škola a Mateřská škola Jana Ámose Komenského, 696 47 Žeravice 37, okres Hodonín, příspěvková organizace MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM školní rok 2018/2019 Název školy: Základní škola a Mateřská

Více

Hodnocení prevence rizikového chování školní rok 2015/ 2016

Hodnocení prevence rizikového chování školní rok 2015/ 2016 Hodnocení prevence rizikového chování školní rok 2015/ 2016 Prevence rizikového chování byla zaměřena na výchovu žáků ke zdravému životnímu stylu, na jejich osobnostní a sociální rozvoj, na rozvoj jejich

Více

Preventivní program ZŠ a MŠ Radňovice

Preventivní program ZŠ a MŠ Radňovice Základní škola a Mateřská škola Radňovice, příspěvková organizace Radňovice 54, 592 31 Nové Město na Moravě Preventivní program ZŠ a MŠ Radňovice Účinnost od: 1. 1. 2011 Obsah Úvod Vytýčení sociálně patologických

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD POSTUP PŘI ZJIŠŤOVÁNÍ UŽÍVÁNÍ NÁVYKOVÝCH LÁTEK V PROSTŘEDÍ ŠKOLY

ŠKOLNÍ ŘÁD POSTUP PŘI ZJIŠŤOVÁNÍ UŽÍVÁNÍ NÁVYKOVÝCH LÁTEK V PROSTŘEDÍ ŠKOLY ZÁKLADNÍ ŠKOLA LUŠTĚNICE, okres Mladá Boleslav Boleslavská 160, 294 42 Luštěnice, tel. 326 357 151 ŠKOLNÍ ŘÁD Příloha 2: POSTUP PŘI ZJIŠŤOVÁNÍ UŽÍVÁNÍ NÁVYKOVÝCH LÁTEK V PROSTŘEDÍ ŠKOLY 1. Konzumace tabákových

Více

VÝCHOVA KE ZDRAVÍ. Charakteristika vyučovacího předmětu 2. stupeň

VÝCHOVA KE ZDRAVÍ. Charakteristika vyučovacího předmětu 2. stupeň VÝCHOVA KE ZDRAVÍ Charakteristika vyučovacího předmětu 2. stupeň Obsahové, časové a organizační vymezení ve vyučovacím předmětu Výchova ke zdraví Vzdělávací obsah předmětu preventivní ochrana a odpovědnost

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM SOCIÁLNĚ PATOLOGICKÝCH JEVŮ Základní škola praktická s.r.o. Krušnohorská 1570 Teplice Školní rok 20017/2018 Zpracovala: Mgr. Irena Novotná - 1 - OBSAH 1.Úvod 2.Závazné materiály

Více

Čl. I Prevence záškoláctví

Čl. I Prevence záškoláctví Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy V Praze dne 11.března 2002 Čj.: 10 194/2002-14 Metodický pokyn k jednotnému postupu při uvolňování a omlouvání žáků z vyučování, prevenci a postihu záškoláctví

Více

Školní preventivní strategie

Školní preventivní strategie Školní preventivní strategie 2013-2018 Úvod: Školní preventivní strategie vychází z pokynu MŠMT, č. j. 14514/2000-51, který do prevence sociálně patologických jevů zařazuje konzumaci drog včetně alkoholu,

Více

Minimální preventivní program

Minimální preventivní program Střední průmyslová škola dopravní, Plzeň, Karlovarská 99 Místo poskytovaného vzdělání:plzeň-karlovarská 99 Minimální preventivní program Ředitel školy: ing.j.svoboda Metodik prevence: Mgr.B.Pytlíková Školní

Více

Krizový plán školy v případě rizikového chování žáků

Krizový plán školy v případě rizikového chování žáků Základní a Mateřská škola, Prace, příspěvková organizace, Školní 109, 664 58 Prace Krizový plán školy v případě rizikového chování žáků Zpracováno dle: Metodické doporučení k primární prevenci rizikového

Více

. -. (uveďte školní rok)

. -. (uveďte školní rok) MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM. -. (uveďte školní rok) ZÁKLADNÍ ÚDAJE Název a adresa všech škol a školských zařízení (dle rejstříku), pro které platí tento Minimální preventivní program (MPP) 1) : 1. 2.

Více

SANKČNÍ ŘÁD. Celý sankční řád není vytvořen proto, abychom žáky trestali, ale abychom vytvořili jasná pravidla, vedoucí k příznivému klimatu ve škole.

SANKČNÍ ŘÁD. Celý sankční řád není vytvořen proto, abychom žáky trestali, ale abychom vytvořili jasná pravidla, vedoucí k příznivému klimatu ve škole. SANKČNÍ ŘÁD V souladu s preventivním programem zabývajícím se rizikovými faktory chování žáků jsme vypracovali následující sankční řád, který je nedílnou součástí řádu školy. Je v něm stanoven procesní

Více

I. Jak řešit případy související s užíváním návykových látek v prostředí škol. a školských zařízení

I. Jak řešit případy související s užíváním návykových látek v prostředí škol. a školských zařízení PŘÍLOHA č. IV. šk.rok 2016-2017 I. Postupy řešení sociálně patologických jevů ve škole. I. Jak řešit případy související s užíváním návykových látek v prostředí škol. Doporučené postupy školy a školských

Více

Program poradenských služeb

Program poradenských služeb Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Mladá Boleslav Program poradenských služeb Školní poradenské pracoviště Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Mladá

Více

Dalšími problémy, které se na škole vyskytují jsou záškoláctví, agresivní chování dětí, časté rvačky a krádeže.

Dalšími problémy, které se na škole vyskytují jsou záškoláctví, agresivní chování dětí, časté rvačky a krádeže. Č.j.: 2/1609/09 Školní preventivní strategie minimální preventivní program 2009/2010 Základní školy Orlová-Lutyně K.Dvořáčka 1230 okres Karviná, příspěvková organizace Základní škola K.Dvořáčka 1230,Orlová

Více

Školní preventivní strategie

Školní preventivní strategie Školní preventivní strategie Školní roky: 2013 2018 Základní škola Dolní Lhota příspěvková organizace Čs.tankistů 76 747 66 ZÁKLADNÍ ÚDAJE Název a adresa školy, pro kterou platí tento MPP Jméno a příjmení

Více

2011/2012. ZŠ dr. Milady Horákové Kopřivnice, Obránců míru 369. ředitel školy: Mgr. Lumír Pospěch reditel@zsmilhor.cz

2011/2012. ZŠ dr. Milady Horákové Kopřivnice, Obránců míru 369. ředitel školy: Mgr. Lumír Pospěch reditel@zsmilhor.cz ZŠ dr. Milady Horákové Kopřivnice, Obránců míru 369 MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM 2011/2012 ředitel školy: Mgr. Lumír Pospěch reditel@zsmilhor.cz školní metodik prevence: Mgr. Marcela Morysová prevence@zsmilhor.cz

Více

Program proti šikanování 1. Právní východiska. 2. Předmět. 3. Vymezení pojmu šikana

Program proti šikanování 1. Právní východiska. 2. Předmět. 3. Vymezení pojmu šikana Základní škola a mateřská škola Ostrava - Zábřeh, Kosmonautů 13, příspěvková organizace Program proti šikanování 1. Právní východiska Metodický pokyn ministra školství, mládeže a tělovýchovy k prevenci

Více

Minimální preventivní program

Minimální preventivní program Základní škola Sv. Čecha, Choceň Sv. Čecha 1686, Choceň 565 01 Minimální preventivní program Školní rok 2015/2016 Vypracoval: Mgr. Martin Durdil 1. Úvod Minimální preventivní program rizikového chování

Více

Střední škola stavební a strojní, Teplice, příspěvková organizace Fr. Šrámka 1350, Teplice

Střední škola stavební a strojní, Teplice, příspěvková organizace Fr. Šrámka 1350, Teplice MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM Školní rok 2016/2017 pracoviště Krupka Kateřina Burgerová Minimální preventivní program 1. Charakteristika školy Budova školy je jedním z pracovišť SŠ stavební Teplice. Tvoří

Více

Program proti šikanování ve škole

Program proti šikanování ve škole Základní škola Gutha-Jarkovského Kostelec nad Orlicí Příloha 2 Program proti šikanování ve škole (jako součást Preventivního programu ZŠ Gutha Jarkovského Kostelec nad Orlicí, zpracován dle metodického

Více

ZŠ a MŠ Hranice Hranická 100, Hranice IV - Drahotuše 2013/2014 Minimální program prevence rizikového chování

ZŠ a MŠ Hranice Hranická 100, Hranice IV - Drahotuše 2013/2014 Minimální program prevence rizikového chování ZŠ a MŠ Hranice Hranická 100, Hranice IV - Drahotuše 2013/2014 Minimální program prevence rizikového chování A Hlavní východiska pro zpracování MPP školy a pro realizaci prevence na škole, závazné dokumenty

Více

Program proti šikanování

Program proti šikanování Program proti šikanování Obsah 1. Předmět 2. Vymezení základních pojmů 2.1 Šikanování 2.2 Verbální šikana 2.3 Fyzická šikana 2.4 Smíšená šikana 3. Odpovědnost školy a pedagogických pracovníků 3.1 Odpovědnost

Více

Program proti šikanování ve škole

Program proti šikanování ve škole Program proti šikanování ve škole Obsah 1. Předmět 2. Vymezení základních pojmů 3. Odpovědnost školy a pedagogických pracovníků 4. Prevence proti šikanování a) program b) vzdělávání c) informování d) spolupráce

Více

Preventivní program rizikového chování

Preventivní program rizikového chování Preventivní program rizikového chování PLÁN Škola: Základní škola Veselí nad Lužnicí, Čs. Armády 210, Školní rok: 2018/2019 Ředitelka školy: Mgr. Ilona Vránková Školní metodik prevence rizikového chování:

Více

Minimální preventivní program na školní rok 2014/2015

Minimální preventivní program na školní rok 2014/2015 Minimální preventivní program na školní rok 2014/2015 Škola: Základní škola Ostrava-Hrabová, Paskovská 46, příspěvková organizace Školní metodik prevence: Mgr. Alena Gomolová 1. SPOLUPRÁCE S PEDAGOGICKÝM

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM Základní škola Prostějov, Dr. Horáka MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM Zpracovala : Kamila Sedláčková preventista školy Ú V O D Sociálně patologické jevy a problémy s nimi spojené se vyskytují všude kolem

Více

Školní preventivní strategie Wichterlova gymnázia na roky 2014 2018

Školní preventivní strategie Wichterlova gymnázia na roky 2014 2018 Školní preventivní strategie Wichterlova gymnázia na roky 2014 2018 Zpracovaly: Mgr. Martina Černá, Mgr. Petra Kňurová 1. Úvod Školní preventivní strategie je dlouhodobým preventivním programem pro školy

Více

Příloha č. 1 Preventivního programu. Základní škola Studánka Pod Zahradami 317, Pardubice KRIZOVÝ PLÁN CO DĚLAT, KDYŽ

Příloha č. 1 Preventivního programu. Základní škola Studánka Pod Zahradami 317, Pardubice KRIZOVÝ PLÁN CO DĚLAT, KDYŽ Příloha č. 1 Preventivního programu Základní škola Studánka Pod Zahradami 317, 530 03 Pardubice KRIZOVÝ PLÁN CO DĚLAT, KDYŽ Krizový plán - CO DĚLAT KDYŽ Základní postup: ü Zabránit v další činnosti (konzumaci

Více

Minima lní preventivní program

Minima lní preventivní program Minima lní preventivní program 1 Charakteristika programu 1.1 Prevence rizikového chování ve škole Vychází z konkrétních podmínek školy a pomáhá zachytávat rizikové faktory v chování žáků, vychovává žáky

Více

Školní preventivní strategie

Školní preventivní strategie Školní preventivní strategie 2017-2021 Školní preventivní strategie je dlouhodobým preventivním programem pro školy a školská zařízení. Definuje dlouhodobé a krátkodobé cíle, je naplánována tak, aby mohla

Více

Minimální preventivní program

Minimální preventivní program Odborné učiliště a praktická škola Brno, příspěvková organizace Sídlo: Lomená 530/44, 617 00 Brno Identifikační číslo: 00567213 Minimální preventivní program 2017 2018 Minimální preventivní program vychází

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM pro školní rok 2017/2018 předkladatel a zodpovědná osoba: PhDr. Bc Gabriela Hrušková Obsah 2. Cíle MPP... 2 2. 1 Dlouhodobé cíle... 2 2. 2 Střednědobé cíle... 2 2. 3 Krátkodobé

Více

C Í L E Š K O L N Í P R E V E N T I V N Í S T R A T E G I E

C Í L E Š K O L N Í P R E V E N T I V N Í S T R A T E G I E S T Ř E D N Í Š K O L A T E C H N I C K Ý C H O B O R Ů Havířov-Šumbark, Lidická 1a/600, příspěvková organizace Lidická 1a/600, 736 01 Havířov-Šumbark C Í L E Š K O L N Í P R E V E N T I V N Í S T R A

Více

Dlouhodobý plán výchovného poradenství

Dlouhodobý plán výchovného poradenství Základní škola, Zruč nad Sázavou, Okružní 643 Dlouhodobý plán výchovného poradenství Zpracovala: Mgr. Zdeňka Kunčická, výchovná poradkyně Schválila: Mgr. Jana Marečková, ředitelka školy Ve Zruči nad Sázavou

Více

Krizový plán pro školní rok 2018/2019

Krizový plán pro školní rok 2018/2019 TRIVIS - SŠ veřejnoprávní Brno, s.r.o. TRIVIS - SŠ veterinární Emila Holuba Brno, s.r.o. Dukelská třída 467/65, 614 00 Brno Krizový plán pro školní rok 2018/2019 Vypracovala: Mgr. Bc. Martina Havlíčková

Více

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE ŠKOLY NA ROK 2010-2014

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE ŠKOLY NA ROK 2010-2014 ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE ŠKOLY NA ROK 2010-2014 Ředitel: Mgr. Miroslav Dočkal Školní metodik prevence: Mgr. Aleš Mosler Datum: Září 2010 1 Obsah 1. Východiska realizace školní prevence...3 1. 1. Charakteristika

Více

Základní škola Horní Jelení, příspěvková organizace Školní preventivní strategie

Základní škola Horní Jelení, příspěvková organizace Školní preventivní strategie Základní škola Horní Jelení, příspěvková organizace Školní preventivní strategie 2016-2020 Dne 30. 9. 2016 vypracoval Mgr. Jiří Daněk, školní metodik prevence Obsah 1 Základní údaje o škole... 3 Školní

Více

ŠMP je zároveň výchovným poradcem / výchovnou poradkyní Ne

ŠMP je zároveň výchovným poradcem / výchovnou poradkyní Ne Výkaz pro školní rok 2016/2017 Zá kládní ú dáje IČ organizace: 71005153 Název organizace: Základní škola a Mateřská škola Čimelice, okres Písek Ředitel/ka (Statutární zástupce): Mgr. Josef Pouch Adresa:

Více

PREVENTIVNÍ PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ ZŠ Dětmarovice

PREVENTIVNÍ PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ ZŠ Dětmarovice PREVENTIVNÍ PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ ZŠ Dětmarovice Zpracováno podle Metodického pokynu MŠMT k řešení šikanování na školách a školských zařízeních č.j. MSMT-22294/2013-1. Metodickým doporučením k primární

Více