SLEZSKÉ MATICE V ROCE 1927 ČINNOST OSVÉTY LIDOVÉ A HLUČÍNSKU NA TĚŠÍNSKU. f/: jí so UPRAVIL FRANTIŠEK ONDERKA

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "SLEZSKÉ MATICE V ROCE 1927 ČINNOST OSVÉTY LIDOVÉ A HLUČÍNSKU NA TĚŠÍNSKU. f/: jí so UPRAVIL FRANTIŠEK ONDERKA"

Transkript

1 ČINNOST SLEZSKÉ MATICE OSVÉTY LIDOVÉ NA TĚŠÍNSKU A HLUČÍNSKU V ROCE 1927 Slezská Ostrava Nákladem Slezské Matice osvěty lidové sídlem ve Slezské Ostravě. Tiskem knihtiskárny Union ve Slezské Ostravě. UPRAVIL FRANTIŠEK ONDERKA jí so f/:

2 ' v: y ; ň ' -. -:Ki ' i ' < >;X, r V. k.'5 Z--> J ' -V u ' ;, M g m. > --Í % ' ' V«: ' / v-t JX-: -Í-1:kV i,!v v-,.-. -a. ' i > ' m. \f. -VN, i : -' Jí -,?!. 1 X.K í". hpk 1 : -- v v ; : A '. '.,. -c?sjai fvv. ^ ; '.w vv ' ;'4 ' : - \ 0 i - w a : / ( Ů i T ^, " - ^ y -, ^ É < \ : a -- ' v -> ' ' "; / í -, A- ' V7^' 7 & 5 V" :,. ^-V. N i,,v ^ \ *,) A-., - ' i ' ),, /. 1 ' / l. ^ - ' 1, ' '. ^ ' ' ' - J. ^ * ', ' ;, ' ; - 1 '. ' ". í c. ; JĚ» yi i ' > H. I (V* : -. / - ' ".. i :: v;!-! R S K ť j y i., I r, \ i - i t f t j * v.... ' t. '. ->; i r..., V:';. -. ;; - :.,. ř',.í- - '.'-fv'''j\,. ' '. ' ' : ' '> > * / ' t : \ d ď 9 M W 9 B P,.? : U, - A " _ r r < - ' : v 'n - /.., ^ * 1. -c:v ib I %V i? fí :v : 1 ', -x -U T >' í ' x, v y ; - -

3 ČINNOST SLEZSKÉ MATICE OSVĚTY LIDOVÉ NA TEŠlNSKU A HLUCINSKU Z A R O K 1927 UPRAVIL FRANTIŠEK ONDERKA. Slezská Ostrava Nákladem S lezsk é M atice osvěty lidové sídlem ve S lezsk é O stravě.

4

5 ČESTNÍ ČLENOVÉ SLEZSKÉ MATICE OSVĚTY LIDOVÉ. BEDŘICH ŠIMEČEK, president krajského soudu v Moravské Ostravě, zakladatel Slezské Matice osvěty lidové. VĚNCESLAV HRUBÝ, býv. říšský a zemský poslanec v Opavě, zakladatel Slezské Matice osvěty lidové. Dr. FERD. PELC, notář, president zemské správní komise pro Slezsko a dlouholetý starosta Slezské Matice osvěty lidové ve Slezské Ostravě. (Zvoleni čestnými členy na jubilejní dvacátépáté valné hromadě veškeré Slezské Matice osvěty lidové dne 7. záři 1924 konané v Novém Bohumíně za vynikající zásluhy o zdar české véci ve Slezsku.) DIPLOMY ČESTNÉHO UZNÁNÍ SLEZSKÉ MATICE OSVĚTY LIDOVÉ obdrželi: Dr. MIR. VALOUCH, sek čn í š e f m inisterstva školství a národní osvěty v Praze. JOSEF KEPL, odborový přednosta m inisterstva školství a národní osvěty v Praze. Dr. RUDOLF STRÁNSKÝ, tajemník ministerstva školství a národní osvěty v Praze. KAMIL BUZEK, odborový rada m inisterstva školství a národní osvěty v Praze. FRANT. BĚLEHRÁDEK, ředitel Ústřední M atice šk o lsk é v Praze. JAN KŘÍSTEK, majitel realit a bývalý starosta m ěstyse Lazy. ANT. KLVAŇA, okresní školní inspektor v O rlové. ALOIS PIŽL, sek čn í š e f m inisterstva školství a národní osvěty v Praze. FRANT. M LČO CH, sek čn í še f m inisterstva školství a národní osvěty v Praze. Dr. STAN. HOFMANN, odborový rada a přednosta presidia m inisterstva školství a národní osvěty v Praze. Dr. GUSTAV HREJSA, ministerský tajemník ministerstva Školství a národní osvěty v Praze. JOSEF ŠRÁMEK, zem ský president slezsk ý v O pavě. JAN SEDLAŘÍK, m ajitel velkostatku v e Vratimově. FRANT. KLIMÁNEK, hlavní pokladník m ěsta S lezsk é Ostravy. (Diplomy čestného uznání byly jim dány na základě usnesení ústředního výboru Slezské Matice osvěty lidové za jejich přízeň a obzvláštní podporu českého školství na Těšínsku a Hlučínsku.)

6 ÚSTŘEDNÍ VÝBOR SLEZSKÉ MATICE OSVĚTY LIDOVÉ V ROCE PŘEDSEDNICTVO: Starosta : Dr. FERD. PELC, notář a president Zem ské správní kom ise pro Slezsk o ve S lezsk é Ostravě. I. nám ěstek sta rosty : PETR PAVLÁN, správce okresní n em ocen sk é pojišťovny ve S lezsk é Ostravě. II. nám ěstek starosty : BOH. KLAC, ředitel m ěstských úřadů v Č eském Těšíně. I. jed n atel: ALOIS HOLEŠ, vrchní knihvedoucí kam enouhelných dolů O rlová-lazy v D oubravě. II. jednatel: BEDŘICH ŠTĚTINA, ředitel česk ých státních občanských škol v N ovém Bohum íně. Pokladník : ADO LF MELICHAR, pokladník B áňské a hutní sp o leč n o sti v Petřvaldě. Č len: FRANTIŠEK ONDERKA, ředitel ústřední kanceláře S lezsk é M atice osvěty lidové a starosto m ěsta S lezsk é Ostravy. ČLENOVÉ ÚSTŘEDNÍHO VÝBORU: ALOIS BEZLOJA, ředitel státního ústavu u čitelsk éh o ve S lezsk é O stravě. ALOIS PASTOR, učitel v D obré. Dr. KAREL ŘÍHA, advokát v B ohum íně-m ěstě. ANTONÍN KRŮTA, starosta m ěsta Karvinné. JAN JAŘABÁČ, ředitel česk éh o státního ref. reálného gym nasia a starosta m ěsta O rlové. FRANTIŠEK BAJGER, báňský úředník v Prostřední Suché. RUDOLF HOLOMEK, přednosta železn ičn í stan ice v Petrovicích. FRANTIŠEK PILAŘ, ředitel českých státních občanských škol v Třinci. KONSTANTIN PETŘÍK, ředitel česk éh o státního ref. reálného gym nasia v Č eském Těšíně. JIŘÍ STADTHER, sp rávce č e sk é o b e cn é školy a starosta o b c e Hnojniku. KAREL SMYCZEK, řídící učitel č e sk é státní o b e c n é školy v Jablunkově. JÓŽA VOCHALA, statkář v Bohum íně-k lárovec. Dr. O TA KRÁL, zdravotní rada v R advanicích. FRANTIŠEK ZELENÝ, ředitel m ěstské elektrárny ve S lezsk é Ostravě. JOSEF SNĚHOTA, rolník v B olaticích na H lučínsku. AND. NOVÁK, okresní školní inspektor v Hlučíně. MET. TESAŘ, ředitel okresní n em o cen sk é pojišťovny v Č esk ém T ěšíně. JO SEF KAČMAŘÍK, strojník ve S lezsk é O stravě. JAR. ZAHRADNÍK, vrchní oficiál kam enouhelných dolů O rlová Lazy v D oubravě. KOOPTOVANÍ ČLENOVÉ ÚSTŘEDNÍHO VÝBORU: Dr. LEO PO LD TREFNÝ, zvěrolékař ve Fryštátě. JAR. ČÍŽEK, revírní lesn í sp rávce ve Starém M ěstě u Fryštátu. PRAV. MACHARA, ředitel česk ých státních občanských škol v Č eském T ěšíně. v REVISOŘI: JOSEF RICHTARSKÝ, ředitel berního úřadu ve S lezsk é O stravě. ROBERT HUVAR, ředitel česk ých občanských škol ve S lezsk é O stravě. BOH. KUČERA, vrchní knihvedoucí kam enouhelných dolů v O rlové. VLASTA KROČKOVÁ, choť p řísedícího Z em ské správní kom ise pro S lezsk o v Hrušově.

7 F R A N T. ON D B R K A, Slezská Ostrava, Zpráva o činnosti v roce i. Přehled organisační činnosti. Rok 1928 jest mezníkem v dějinách matičních. Dne 8. září 1928 dokončuje totiž Slezská Matice osvěty lidové třicet let své blahodárné činnosti na Těšínsku a později po převrate i na Hlučínsku. Celý rok 1927 byl věnován úmorné a obětavé národní práci desititisíců matičních pracovníků určené na utužení našich národních a státních zájmů v našich slezských krajích. Slezská Matice osvěty lidové má svoji ustálenou tradici ve Slezsku, její mohutná a v každé chvíli pohotová organisační potence je výrazem nezdolné vůle a národní uvědomělosti tisíců a tisíců slezských Čechů, kteří jsou odhodláni vždy činem hájiti naše národní a státní právo na těšínských a hlučínských hranicích. Vzácná organisační ukázněnost všech matičních složek je základem1veškerého konání Slezské Matice osvěty lidové a výsledky této posvěcené práce jsou dílem1všech těch drobných národních pracovníků v naší korporaci sdružených. Poslání Slezské Matice osvěty lidové není ve Slezsku ani z daleka ještě skončeno. Duše malé, úzkostlivé mohou snad tvrditi něco jiného, nikdy však ten, komu blaho a budoucnost našeho národa a státu je nade všechno. Rozsah matiční činnosti na Těšínsku a Hlučínsku jest důkazem, že třebas žijeme v desátém jubilejním! roce trvání Československé republiky přece jen nutno státi na stráži její zájmů všude tam na hranicích, kde různé nepřátelské živly snaží se znepokojovati klidný vývoj našich věcí. Činnost těchto elementů je mnohdy z různých příčin přezírána povolanými činiteli, nesmíme však býti k ní lhostejnými my ve Slezsku, kteří máme zde své domovy a kteří nejsme jako strážci hranic vázáni ohledy ani na právo ani na levo. Známe nejlépe těžkosti naší národní existence a proto zařizujeme své činy dle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Slezská Matice osvěty lidové působí na celém Těšínsku, na Hlučínsku pak zasahuje do 26 obcí, které dle dohody s Maticí Opavskou v Opavě jí byly přiděleny. V roce 1927 založeny byly další tři odbory a to: Na Těšínsku: v Brir.cvících dne 16. června 1927; Na Hlučínsku: v Bolaticích-Heneberky dne 2. ledna 1927 s 97 členy; v Darkovičkách dne 23. října 1927 se 40 členy. Celá matiční organisace čítala koncem1 roku 1927: na Těšínsku v politickém okrese frýdeckém odborů v politickém okrese fryštátském v politickém okrese česko-těšínském 49 na Hlučínsku v politickém okrese hlučínském a s dvacetidvěm a tisíci členy. celk em odborů

8 6 Matiční odbory jsou hybnou pákou Slezské Matice osvěty lidové. Mnohé z nich vykazují veliký počet členstva a vykazují vzornou a všestrannou činnost, převážná většina může se chlubiti krásnými výsledky své práce. Jen několik málo odborů v českých obcích ochablo poněkud ve své agilností; ačkoliv měly by pomáhati radou a skutkem odborům1žijícím v těžkých poměrech na pohraničí. Četné matiční odbory převzaly ve svoji ochranu odbory matiční v obcích národně ohrožených a pěstují s nimi přátelské styky, které jsou jimi vzpruhou k další práci. Oblast působnosti Slezské Matice osvěty lidové na Těšínsku rozdělena jest na osm obvodů rozdělených jednak dle soudních nebo politických okresů a také dle místní potřeby. Každý obvod má svůj okresní sbor sestávající po dvou zástupcích z každého matičního odboru. V čele okresního sboru stojí okresní jednatel jako předseda. Sbor všech okresních- jednatelů matičních je poradním sborem pro ústřední výbor Slezské Matice osvěty lidové. Okresní sbory matiční svolávány jsou okresním jednatelem! čas od času ke schůzím, na nichž projednávány jsou záležitosti týkající se jednotlivých míst a nebo celého obvodu. Příslušné návrhy každého okresního sboru předkládány jsou předsednictvu a ústřednímu výboru matičnímu k rozhodnutí. Každý okresní sbor matiční má podle rozlohy a důležitosti několik zástupců v ústředním výboře matičním. Styk odborů matičních s okresním jednatelem je neustalý a proto vykazuje celá matiční organisace náležitou pružnost při projednávání a zařizováni národně prospěšných akcí Okresní sbory Slezské Matice osvěty lidové jsou rozděleny následovně: I. Okresní sbor pro Bohu minsko: předseda pan Bedřich Štětina, ředitel českých státních měšťanských škol v N ovém Bohumíně. Tento sbor sdružuje následující odbory: 1) Bohumín-město, 2) Bohumín Nový, 3) Bohumín-Šunychl, 4) Lutyně Německá, 5) Lutyně Německá- Zbytky, 6) Pudlov, 7) I. Rychvald u kostela", 8) II. Rychvald,,na Podlesí", 9) III. Rychvald,,u Václava", 10) Skřečoň, 11) Věřnovice, 12) Vrbice, 13) Záblatí, 14) Závada. Celkem 10 obcí a 14 odborů. II. Okresní sbor pro Orlovsko: předseda pan Břetislav Kutala, profesor českého státního reálného gymnasia v Orlové. Tento sbor sdružuje následující odbory: 1) Dětmarovice, 2) Doubrava, 3) Karvinná střed, 4) Karvinná na Sovinci. 5) Karvinná jáma Jindřichova, 6) Karvinná na Šolci, 7) Lazy, 8) Lutyně Polská, 9) Orlová, 10) Orlová-Zimný důl, 11) Petřvald, 12) Porubá, 13) Suchá Dolní, 14) Suchá Horní, 15) Suchá Prostřední. Celkem 11 obcí a 15 odborů. III. Okresní sbor pro Fryšťátsko: předseda pan Alois H oleš, vrchní knihvedoucí ředitelství dolů Orlová-Lazy v Doubravě. Tento sbor sdružuje následující odbory: 1) Albrechtice, 2) Darkov, 3) Fryštát, 4) Louky, 5) Marklovice, 6) Město Staré, 7) Petrovice, 8) Prstná, 9) Ráj, 10) Stonava. Celkem 10 obcí a 10 odborů. IV. O k r e s n í s b o r p r o o b v o d č e s k o-t ě š í n s k ý: předseda pan Konst. Petřík, ředitel českého státního ref. reálného gymnasia v Českém T ěšíně. Sbor tento sdružuje ve svém středu následující obce, osady a odbory: 1) Bludovice Dolní, 2) Datyně Dolní, 3) Dobratice, 4) Bukovice, 5) Domaslovice Dolní, 6) Domaslovice Horní, 7) Kocurovice, 8) Volovec, 9) Guty, 10) Hnojník, 11) Hradiště, 12) Chotěbuz, 13) Lhota Komorní, 14) Lhota Zpupná, 15) Podobora, 16) Kožkovice, 17) Koňská, 18) Lištná Dolní, 19) Lištná Horní, 20) Mistřovice, 21) Koňakov, 22) Mosty u Těšína, 23) Nebory, 24) Reka, 25) Ropice, 26) Smilovice, 27) Stanislavice, 28) Svibice, 29) Soběšiee Horní, 30) Soběšice Dolní, 31) Pitsov, 32) Šumbark, 33) Těšín Český, 34) Tošanovice Dolní, 35) Tošanovice Horní, 35) Třanovice, 37) Třinec, 38) Střítěž, 39) Těrlicko Dolní, 40) Těrlicko Horní, 41) Vělopolí, 42) Životice, 43) Žukov Dolní, 44) Žukov Horní. Celkem 44 obcí a osad a 32 odborů. V. Okresní sbor pro Jablunkovsko: předseda pan Jar. Zahradník, vrchní oficiál dolů v Doubravě. Sbor tento sdružuje následující obce, osady a odbory: 1) Bočanovice, 2) Bukovec, 3) Bystřice n./ojzou, 4) Hrádek, 5) Hrčava, 6) Jablunkov, 7) Písečná. 8) Žihla, 9) Karpentná, 10) Košařiska, 11) Lomná Dolní, 12) Lomná Horní, 13) Lyžbice, 14) Mil i - kov, 15) Mosty u Jablunkova, 16) Návsí, 17) Nýdek, 18) Óldřichovice, 19) Písek, 20) Tyra, 21) Vendryně, Celkem 21 obcí a osad a, 18 odborů,

9 VI. Okresní sbor pro Frýdečko: předseda pan Jóža Vochala, nyní statkář v Bohumíně, dvůr Klárovec. Sbor tento sdružuje následující obce, osady a odbory: 1) Bartovice, 2) Baška, 3) Bludovice Horní, 4) Bludovice Prostřední, 5) Bruzovice, 6) Datyně Horní, 7) Dobrá, 8) Panské Nové Dvorv, 9) Hamry Staré, 10) Janovice, 11) Janovice-Bystré, 12) Kanovice 13) Krásná, 18) Lubno, 19) Malenovice, 20) Město Staré, 21) Moravka, 22) Nošovice, 23) Pazderna, 24) Pražma 25) Pržno, 26) Raškovice, 27) Repiště, 28) Rakovec, 29) Vinohrad, 30) Sedliště, 31) Skalice, 32) Senov, 33) Václavovice, 34) Ves Nová, 35) Vojkovice, 36) Vratimov, 37) Zermanice. Celkem 37 obcí a osad a 30 odborů. VII. Okresní sbor pro obvod Slezsko-ostravský: předseda pan Josef Smiřák, technický úředník v Michálkovicích. Sbor tento sdružuje následující obce a odbory: 1) Heřmanice, 2) Hrušov, 3) Kunčičkv, 4) Michálkovice, 5) Muglinov, 6) Slezská Ostrava střed mužský, 7) Slezská Ostrava střed ženský, 8) Slezská Ostrava-Zárubek, 9) Slezská Ostrava-Salma. 10) Radvanice. Celkem 7 obcí a 10 odborů. VIII. Okresní sbor pro Hlučínsko: předseda pan Karel Hruška, ředitel měšťanských škol v Kravařích. Sbor tento sdružuje následující obce a odbory: 1) Antošovice, 2) Bělá, 3) Bobrovníky, 4) Bolatice, 5) Bolatice - Heneberky, b) Bohuslavice, 7) Darkovice, 8) Darkovičky, 9) Hlučín, 10) Hošťálkovice, 11) Hoštice Velké, 12) Chuchelná, 13) Koblov, 14) Kouty, 15) Kozmice, 16) Kravaře, 17) Lhotka, 18) Ludgeřovice, 19) Markvartovice, 20) Petřkovice, 21) Stěpánkovice, 22) Šilheřovice, 23) Vřesina, 24) Zábřeh, 25) Závada. Celkem 25 obcí a 21 odborů. V čele veškeré matiční organisace stojí valnou hromadou volený ústřední výbor Slezské Matice osvěty lidové, jehož úředním sídlem jest největší české město ve Slezsku Slezská Ostrava. Ústřední výbor sestává ze 24 členů, zastupujících jednotlivé okresní sbory matiční, dále ze 3 členů kooptovaných. Hospodářství veškeré Matice podrobeno jest revisím čtyř odborníků. Ústřední výbor konal v roce 1927 celkem 6 plenárních schůzí a učinil 962 protokolovaných usnesení. Tento ú- střední výbor je zodpověděn před celou českou veřejností a před úřady za veškeré počiny a finanční hospodářství Slezské Matice osvěty lidové. Jedině on je povolán mluviti a jednati jménem celé matiční organisace a činiti jménem jejím pravoplatné závazky. Rozhodnutí ústředního výboru vykonává předsednictvo Slezské Matice osvěty lidové sestávající ze starosty, dvou náměstků, dvou jednatelů, pokladníka a vedoucího úředníka matičních kanceláří. Předsednictvo konalo takřka každé úterý v týdnu schůze, v nichž projednáno bylo průměrně 60 různých záležitosti v jedné schůzi. Matiční agendu vyřizují ústřední kancelář Slezské Matice osvěty lidové ve Slezské Ostravě s filiální kanceláří v Českém1T ěšíně. Agenda tato byla v roce 1927 přímo obrovská, neboť denně dochází poštou do kanceláře ústřední průměrně 60 i ;více přípisů a různých podání, které musí kancelář vyříditi. Ústřední kancelář vede v evidenci veškeren matiční majetek, řídí organisační činnost všech matičních složek, spravuje veškeré školské a jiné podniky matiční, vede v evidenci matiční zaměstnance, zpracovává návrhy matičních odbonů a udržuje neustalý styk se všemi národními i ústředními činiteli. V roce 1927 přijato a odesláno bylo ústřední kanceláří podání mimo velikého množství letáků, tiskopisů a jiných zásilek. Denně byly přijímány deputace z různých míst, s nimiž projednány ožehavé národní záležitosti. Jen zasvěcený může si učiniti správnou představu o obrovském přímo rozsahu agendy i organisace na Těšínsku a Hlučínsku. Historie našeho národního života ve zdejších krajích bude moci spravedlivě posouditi obětavost a nenároční u p á c i všech, kdož přičinili se o dnešní rozvoj matiční organisace a o úspěchy, kterými se dnes Slezská Matice osvěty lidové na Těšínsku a Hlučínsku může pochlubiti. V následujících statích chceme vystihnouti alespoň stručně přehled a vývoj práce v jednotlivých obvodech i v jednotlivých místech. Pro každého, komu leží na srdci blaho národa a našeho státu, bude potěšením prohlédnouti výkazy blahodárné činnosti všech matičních složek. 7

10 8 Okresní sbor Slezské Matice osvěty lidové pro Bohumínsko. Bedřich Štětina, řed. státní měšť. školy v Novém Bohumíně. Okresní sbor sdružuje 14 matičních odborů z těchto obcí: Nového Bohumína, Bohumína, Něm. Lutyně, Pudlova, Skřečoně, Rychvaldu, Věřňovic, Vrbice, Zablátí a Závady. Obce Polská Lutyně a Petřvald, které sousedí bezprostředně s Orlovou, přičleněny jsou sboru orlovskému. Ze sousedního okresu fryštátského patří ku okresnímu sboru pro Bohumínsko odbor v Závadě. Pro nozsáhlost některých obcí zřízeny jsou v Rychvaldě tři, v Novém Bohumíně a Německé Lutyni dva matiční odbory. V roce 1927 věnovaly se matiční odbory hlavně činnosti lidovýchovné a národně uvědomovací. Na tomto poli vykonaly opětně značný kus práce. V některých obcích stará se o lidovýchovu pouze matiční odbor a zastupuje tu funkci místní osvětové komise, v jiných dělí se o tuto práci s jinými českými spolky a korporacemi. Ve směru lidovýchovnérri matiční odbory vykonaly v roce 1927: P 0 č e t Sídlo odboru: členů div. představ. dětských div. loutk. div. akad. a koncertů slavností kursů šiti různé zábavy přednášek besíd. pro děti předst. v kině Nový Bohumín _ H B o h u m ín l _ 11 1 Něm. Lutyně (u kostela) 119 2, (Zbytky) P u d lo v _ Rychvald I II S k řečoň _ 7 1 _ V ěřň o v ice _ 3 9 _ 1 _ V r b i c e _ 4 Z á b la t í _ 8 Závada Celkem Kromě činnosti lidovýchovné vyvíjely odbory záslužnou práci i v jiných směrech. Na vánoční nadílku nemajetným dětem a na zakupování učebnic pro školy věnovaly odbory ze svých prostředků na Kč , a snažily se tímto způsobem 1 zacelovati rány způsobená stagnací v průmyslu uhelném. Různé náměty odborů uplatňovali čeští členové v obecních zastupitelstvech nebo i jiných samosprávných korporacích, zakročovalo se bezpočtukráte při přijímání českého dělnictva do průmyslových závodů a ke státní dráze, usazováni čeští živnostníci, za účelem posílení zájmů státních a národních činěny různé náměty úřadům. Matiční knihovny skoro ve všech obcích zastupují funkci knihoven veřejných a jsou obcemi dotovány ve smyslu zákona o obecních knihovnách. Čte se celkem velmi pilně; největší počet výpůjček je v Novém Bohumíně na ročně. M ěsto N ový Bohumín přidělilo knihovně a čítárně definitivní místnosti v přístavbě německé školy a zakoupilo nové kovové regály, tak že knihovna je nyní řádně vybavena a může náležitě plniti svůj osvětový úkol. Na popud okresního sboru matičního pořadal se dne 22. května 1927 Dětský den" v m ěstském sadě v Bohumíně, jenž byl mohutnou národní manifestací Bohumína. V průvodu ubíralo se na 2000 dětí všech českých škol z Nového Bohumína, Bohumína, Pudlova, Skřečočoně, Vrbice a Záblatí. Školy a matiční odbory vypravily 6 allegorických vozů velmi vkusně ozdobených, děti mateřských škol vezly se v průvodu na 6 žebřinových vozech. Celková účast odhadovala se na 5,000 osob. Všechny školní děti byly pohoštěny. Čistý výtěžek Kč 5,000 byl rozdělen školám.

11 U státních úřadů a u dráhy v Novém Bohumíně je pozorovati stálé zlepšování poměrů českého zaměstnanectva. Za to u velkých průmyslových závodů jsou poměry stále velmi neutěšené ba přímo neudržitelné. Firma Albert Hahn, válcovna rour v Novém Bohumíně zaměstnává na 1800 dělníků, 34 mistrů, 68 kancelářských a 18 vedoucích úředníků. Z dělníků je asi 40o/0 Čechů, 40% Poláků a 20»/o Němců, z mistrů je 21 Němců, 1 Polák a 12 Čechů, z kancelářských úředníků je pouze jeden jediný Čech, 3 Poláci a 64 Němci, z vedoucích úředníků jsou všichni Němci a ani jediný Čech. Cizích státních příslušníků je z dělnictva asi 150, mistrů 8, kane. úřed. 8 a z vedoucích úřed. 6 (řed. Mlitz, kom. řed. Búnger, přednosta kane. Rudziok, vrchní inženýr Sossinka, přednosta chem. odděl. Kesselring a přednosta kane. Pietzka. Závod je soukromým1 majetkem Dra Jiřího Hahna, Dra Pavla Eisnera a Ing. Rudolfa Eisnera. Sídlo majitelů je Berlín. Něm ečtí úředníci závodu podporují nepřímo komunistickou stranu jako živel protistátní. Veškeré snahy, aby závod přijal alespoň jediného českého inženýra, vyzněly dosud naprázdno. Závod nepřijímá zásadně českých úředníků. Odlra, průmysl minerálních olejů v N ovém Bohumíně, akciová společnost zaměstnává 230 dělníků, 35 úředníků kancelářských a mistrů a 10 vyšších úředníků. Z dělnictva je 70 Čechů, 30 Poláků a 130 Němců. Z kancelářských úředníků a mistrů je pouze jeden Čech, 2 Maďaři a 32 Němců. Z 10 vedoucích úředníků je 1 Maďar, 1 Ital, 3 židé, 5 Němců a ani jediný Čech, cizí státní příslušníci z nich jsou dva (Viktorio Tich, náměstek administrativního ředitele a Arnošt Knop, disponent.). Závod je odkázán pouze na konsum v území republiky Československé. Ministerstvo národní obrany kupuje od firmy benzin pro automobily a létadla. Správa závodu je v rukou osob, jimž zájem státní je zcela lhostejný; zřejmě se brání tomu, aby byli přijímáni čeští úředníci. Patronisujícími ústavy podniku jsou Živnostenská banka a Česká eskomptní a Úvěrní banka. Bohumínské chemická závody, akciová společnost v Novém Bohumíně zaměstnávají asi 360 dělníků, 50 kancelářských úředníků a mistrů a 11 vedoucích úředníků. Z dělnictva je asi 30»/o Čechů, ostatní jsou Němci a Poláci. Z kancelářských úředníků a mistrů je asi 1/ 3 Čechů, z vedoucích úředníků jsou 3 Češi, 1 Polák a 7 Němců, cizinci z vyšších úředníků jsou 4 (Dr. Auspitzer, techn. ředitel, Dr. Schróter, ředitel provozu, Bauer, prokurista účtárny a Heine, prokurista oddělení prodeje). Závod v dřívější době byl veden ve směru protičeském, v poslední době nastalo značné zlepšení vlivem strany agrární a z důvodů obchodních. Drátovna Báňské a hutní společnosti je největší závod v Bohumíně. Zaměstnává 2050 dělníků, 86 kancelářských úředníků a mistrů a 12 vedoucích úředníků. Z dělnictva je 700 Čechů, 50 Poláků a ostatní jsou Němci. Z vyšších úředníků jsou 3 Češi a 9 Němců, z nich 4 cizí státní příslušníci, z dělníků je cizích příslušníků 30. Závod tento zavinil vlastně poněmčení N ového Bohumína, Bohumína a Pudlova. Po založení v r usadil tu na 1000' německých rodin (vesm ěs Němců z Opavska). Úředníci drátovny byli hlavními zastánci německého školství, které štědře podporovali a způsobili, že Bohumín před válkou působil dojmem čistě prušáckým. Báňská a hutní společnost převzala závod počátkem roku Závod v poslední době je plně zaměstnán a má mnoho objednávek. Výroba jeho v poslední době je nejméně 8 krát větší než v roce Z celkové výroby spotřebuje domácí konsumi 10<>o, státní podniky čsl. asi také 10o/o, ostatních 80 /o činí export do ciziny. Ze státních podniká největšími odběrateli závodu jsou čsl. státní dráhy a pošty. Ve směru národním v poslední době je pozorovati malé zlepšení. Přijati byli dva čeští inženýři a tajemník. Závod financuje Živnostenská banka. Z uvedených dat je nejlépe zřejmo, že všechny pnůmyslové závody jsou ještě v rukou německých a že za 10 let trvání republiky se poměry vůbec nezměnily. Byli-li tu a tam přijati čeští inženýři, neznamená to změnu systému germanisačního, jelikož jsou tu mladší lidé, kteří nemají rozhodujícího vlivu. Chmurné tyto zjevy zastiňovány jsou přece jen alespoň částečně českými úspěchy, z nichž za rok 1927 uvádím : V Novém1 Bohumíně sestátněna byla dnem 1. ledna 1927 obecní policie, ministerstvo školství konečně rozhodlo, aby se postavila samostatná budova pro státní ref. reálné gymnasium a je naděje, že stavba bude dokončena v r. 1928, do hudební a pěvecké školy Slezské Matice osvěty lidové je zapsáno přes 100 žáků, tak že předsednictvo mohlo ustanoviti samostatnou profesorku klavíru, od počátku školního roku zřízena v Nov. Bohumíně samostatná kupecká škola pokračovací, do státní menšinové školy v šunychlu zapsáno 64 dětí, do školy polské pouze 38, ma 9

12 10 tičnímu odboru ve Skřečoni udělena kinomatografická licence, ve Vrbici zvolen starostou řídící učitel české školy Hanka, při volbách v Německé Lutyni ztratili Poláci 4 mandaty v obecním zastupitelstvu. o, Okresní výbor Slezské Matice osvěty lidové konal v roce 1927 celkem 3 schůze. Z usneseni jeho není dosud realisována otázka zřízení mateřské školy ve Věřňovicích a reorgamsace rocm rodinné školy v Novém Bohumíně na školu dvouletou, což bude úkolem- roku BOHUMÍN-MĚSTO. Odbor založen 4. září Předseda Dr. K. Říha advokát, jednatel Mat. Kráčmar ř ^ nik Frant. Plecháč, celní úředník. Odbor pořadal 12 schůzi výborových 2 zápisové 1 kontroím vohc. zaznamu 1 valnou hromadu, oslavu narozenin Masarykových,, velký den mládeže, kde účastno bylo temer žactva celého okresu Bohumínského, dětský dvoudenní výlet do hor (na Ropi^kuJ oskvu ^S njna kom října sehráno divadlo Otec od Jiráska. Před svátky vánočními vykonana bohata vanocni nadílka a slav nost Vánočního stromku, rozprodáno 50 těšínských kalendářů, pořádáno 6 přednášek se swíetaynu obr ^ > 5 přednášek a proslovů oslavných a vzdělavacich, sehráno detem 32 loutková divadla bez \ atupnen, uspořádána velmi zdařilá akademie školních dítek. Přijato celkem 70 dopisu, odesláno 591 dopisu (dohromady s nadílkovou akcí). Bez Matice nic významného v našem místním národním a společenském životě se nedálo. Tato vždy účinně zasáhla. Všude zasáhla, kde hrozilo české věci nebezpečí, velmi se snažila by člověk český dostal službu, prací a finanční pomoc. Odbor koupil vhodnou parcelu z pozem kového záboru Dr. Larische pro případnou stavbu II mateřské školy na druhem konci estaj..vz^ od středu města. Na valné hromadě Ostředí v Hlučme odbor zastoupen 2 delegáty a 1 (Dr- J a) cls"em Ústředí. Odbor odebírá pro své členy tři časopisy - denníky: Lidové noviny >,Národ. Politiku oofi dětí Času. Na vánoční nadílku vybráno v penězích Kc, ve zbozi asi za Kc. Podeleno 226 obecné a mateřské školy vánočkami, jablky, ořechy a cukrovím. Rozdáno 169 paru nových bot; 30 Pí1 botu starších, 58 obleků dívčích a chlapeckých nových, 64 obnošených obleku 3024 kusu r ^ y * stl ' k kabátů, kalhot, čepic, klobouků, rukavic, ponožek, puncoch natepnicek kosd spodk^ nrvnhn pouzder a jiných školních potřeb. Úhrnná cena vánoční nadílky obnasi Kc. Odbor Mat cie n» P 1 místě svůj zřetel obracel k českému místnímu školství a jeho nezadrzitelnejsimu rozmachu a ro m e tu. Před zápisy do škol působil letáky, přesvědčováním, schůzemi všemožné ve prospěch ceske š k o ly.-z p ra v a knihovní: Počet knih 482, čtenářů 67, půjčeno v r svazků. Nejvíce cten: Jirásek V Hugo Klecanda Brodský Ibáněz. Na 1 čtenáře připadá 21 knih. O Vánocích knihovna revidovana instruktorem ministerstva kultu a vyučování p. Dr. Calábkem, který konstatoval řádné vedení knihovny a slíbil knižní ^ v e m n. Celkový příjem knihovny: Kč, vydání Kc, pokladní hotovost Kc, - Zprava poikladní Příjem Kč, vydání Kč, přebytek Kc. Den mládeže 22. května 1927 (z celeho okresu Bohumínského): Příjem Kč, vydání Kč, čistý zisk Kc rozděleno mez. jednotlive školy v okrese. - Vánoční nadílka: Příjem Kč, vydaní Kc, cisty zbytek Kc. NOVÝ BOHUMÍN. Odbor založen 13 června Předseda Bedřich Štětina, ředitel obč. školy, jednatel Dr. Alfons Junger, profesor, pokladník Metud Pavlíček, poštmistr. Den mládeže, pořádaný ve velkém měřítku s okolními školami a odbory vžil se velmi pěkně a těší se stále vzrůstající návštěvě^ našeho obecenstva. Byl poradan 22. května a dle usnesení minulého roku v Bohumíně v městském sadě. Pořádání mimo N. Bohumín bylo velmi obtiznc a také s obavami hledělo se vstříc celému podniku. Ale nad očekávání,,den velmi dobré dopadl a hrubý příjem Kč jest dokladem veliké návštěvy obecenstva. Průvod skoro děti radil se u^ budovy měšf školy v Nov. Bohumíně a šel odtud do Bohumína, prošel ulicemi a odebral se do parku mestskeho, kde k mládeži promluvil ředitel Doležil, načež provedená jednotlivá čísla programu. Mládež podarovana párkem a houskami jako obvykle. Průvod zpestřily alegorické vozy, vypravené některými školami, tak gymnasium (Filosof, histqrie), měšf. škola (Máj), obecná škola (Léto) atd. Čistý výnos^ dne byl znacny Kč a na společné schůzi zástupců zúčastněných škol rozdělen takto: Bohumín Kc , Novy Bohumín Kč 1.800, Skřečoň Kč 400, Pudlov Kč 500, Vrbice Kč 150, Záblatí Kč 159 Přednáškovou činnost omezil odbor pouze na univ. extense občasné, neboť poučné přednášky koná 14tidenne osvětový sbor. Z universit extensí, pořádaných kultur, radou Mor. Ostrava, byla pro Nový Bohumín obstarana prednaska univers, prof. Dr. Forstra, O spiritismu a jevech okultních" dne 27. března Navsteva nebyla taková. jak se pro zajímavost tématu v tomto kraji očekávalo. Společenský večer rodinné školy je roynez každoročně pořádán a velmi pěkně byl navštíven dne 30. dubna Tentokráte zpestřen i aktovkou a jinými čísly programními, mezitím prodávány byly cukrářské výrobky chovanek, docílilo se pěkného čistého zisku Kč , který byl věnován rodinná škole. Loňskou oslavu 28. října doplnil nas odbor pro Nov. Bohumín významnou událostí oslavou kladení základního kamene st. r. r. gymnasia, kterou provedl sp léčně s prof. sborem. Slavnost měla velmi krásný průběh svojí důstojností a hlavně dobrým tempem, takže velmi četné obe:enstvo, přítomné oslavě, odcházelo s nejlepším dojmem. Slavnost zahajena o 10. hod. zapěním Smetanova Věna zpěv. kroužkem. Hlavní proslov připadl řediteli gymnasia Zd.^ Dolezilovi, jenz stručně nastínil vznik ústavu a význam slavnosti. Za ministerstvo školství a národní osvěty promluvu p. min. rada Neuhófer, jenž v nelíčeném a pěkném proslovu slíbil, že se bude snažiti, abychom do roku ustav

13 již hotový otvírali. Zemskou vládu politickou zastupoval vlád. rada Pavelek. Zástupci všech úřadů a korporací podepsali se do kroniky ústavu a na listinu do základního kamene uloženou a pak následovaly poklepy. Hymnami byla slavnost ukončena. 10. října 1927 sehrála v Nov. Bohumíně mor.-slezská župa div. ochotníků v režii odboru veselohru Choulostivá historie'"' od Wernera za režie p. B. Horáka. Hra sehrána velmi pěkně při četné návštěvě a čistý výnos představení byl Kč Vánoční nadílka chudých dětí^ všech zdejších ško! provedena jako v minulém roce s místním škol. výborem. Děti poděleny hlavně obuví, jen výjimečně i šatstvem. Obuv byla velmi dobrá, lepší než minulá léta, dodala ji Baťova filiálka a šaty fa. Rolný, Mor. Ostrava a pí. Potěšilová, Slez. Ostrava. Celkový náklad činil Kč , z čehož odbor věnoval 4.966JO Kč, ostatní sebráno na darech, mezi nimiž největší sumou přispěla obec Nov. Bohumín Kč V přehledu vypadá nadílka takto: I. Obecná šk. N. Bohumín 87 párů v ceně Kč I. Měšťanská šk.^ N. Bohumín 95 párů v ceně Kč Gymnasium Bohumín 42 párů v ceně Kč II. Mateřská šk. N. Bohumín 10 párů v ceně 360. Kč, Obecná škola Bohumín 37 párů v ceně Kč Mateřská šk. (rourovna) 20 párů v ceně Kč Mateřská šk. u sadu 20 párů v ceně Kč Celkem bylo poděleno obuví 311 žáků a žákyň, šatstvo v ceně Kč (rozdáno 20 šatů a plášťů). Vedle toho přispěl odbor četnými menšími obnosy na vánoční nadílku chudým odborům okolním na př. Něm. Lutyni na Zbytkách, Věřnovicím aj. opatřoval knihy a potřebné nástroje pro hudeb, školu místní, přispěl na různé sbírky a stavby šlcol v okolí. 11 Č eská státní škola obecná ve Vendryni. na př. v Záblatí, Šilheřovicích, Antošovicích. Stále ještě odbor nahražuje našemu gymnasiu spolek ku podporování chudých studujících, jehož knihovnu chudých vydržuje téměř ze svých prostředků, letos věnoval na zakoupení učebnic Kč Po někplika létech vrátil se do našeho majetku znovu pozemek, parcela čís, v Nov. Bohumíně, již jsme zpět koupili od Okres, péče o mládež za cenu Kč Obnos ten zaplatili jsme ze svého. Pozemek zůstává však majetkem Ústředí. Okresní péči o mládež dán dar Kč Kalendářů objednáno 250 kusů a byly všechny rozprodány. Každoroční kurs šití prádla byl zahájen v listopadu 1927 a skončil v lednu Byl navštěvován 22 účastnicemi. Kurs vaření se pro malý počet přihlášek nekonal. Valné hromady výroční Slezské Matice osvěty lidové v Hlučíně, konané dne 12. června 1927, zúčastnili se za náš odbor pp. Štětina, Matyáš, Pavlíček, Hlávka a Brabíec. Výbor konal v roce 1927 dvanáct schůzí, 1 společnou s výb. Sokola a 1 na rychlo svolanou dne 30. října 1927 v záležitosti p. Zapletala. Účast průměrná na schůzích byla 8 členů ze 12. Členů čítal odbor letos, díky agitaci někter. členů výboru, celkem 102, což je velmi potěšitelné, ale zdaleka ještě není počet členů takový, jak by zasluhovala Slezská Matice osvěty lidové svým významem, důležitostí a vzhledem k práci národní i kulturní na Těšínsku vykonané. Zpráva o veřejné knihovité a Čítárně za rok 1927: V uplynulém roce dočkala se knihovna i čítárna po stálém stěhování konečně samostatného umístění ve vlastní budově, vystavené nákladem města vedle něm. měšť. školy. Město poskytlo i nové kovové regály do knihovny v ceně Kč Do nových místností přestěhovala se knihovna dne 13. srpna, čítárna dne 18. srpna. Bylo nutno provésti úplnou reorganisaci knihovny, která trvala celý měsíc, a vyda+i nový tištěný seznam knih. Starší a poškozené knihy byly při tom vyřazeny a dány do pobočky v Šunychlu, která má nyní 350 svazků. Za ně přikoupeny nové, takže knihovna má nyní svazků; z toho sv. zábavných, 324 sv. poučných, 176 sv. časopisů, 155 sv. oddělení pro mládež, Toto oddělení bylo letos nově zařízeno a stanovenai i zvláštní půjčovní hodina pro mládež (vždy

14 12 ve středu odpoledne). Přibylo celkem v r svazků, z toho zakoupeno 198 sv., darem 134 sv. Nejvíce darovali: ministerstvo školství 42 sv., odb. uč. J. Zelinka 42 sv., odb. uč. L. Ersepke 22 sv.,=p. E. Penniger 10 sv. Knihy veřejné knihovny jsou dosud z velké části vlastnictvím odboru MOL (890 svazků), dale S okoiu patří 109 sv., celkem tedy zapůjčeno 999 svazků, majetkem města je 1041 sv. Za to knihy v Šunychlu jsou velkou většinou majetkem Matice. Celkem za rok 1927 se vypůjčilo svazků, z toho zábavních, 491 poučných, 315 časopisů, 644 pro mládež. Průměrně půjčila se každá kniha 5 krát zákrok. V citarne bylo vyloženo 51 časop. a 20 novin. Z toho dostáváme zdarma 35 časopisů, kupujeme 35. Pokladní příjem za rok 1927 obnášel Kč , vydání Kč , zůstatek Kč 10.. Přijato od obce Kč , na darech Kč , na časopisy Kč , za vazby knih Kč Reorganisace vyžádala si různých mimořádných vydání, takže do nového roku vstupujeme s dluhem Kč Bude nutno opět požadati místní korporace a spolky o poskytnutí darů a jistě ani Matice neodepře své podpory k zajištění knihovny, jejíž vybudování je vlastně jejím dílem a která z velké části je dosud jejím majetkem. Zpráva pokladní: Příjem Kč , vydání Kč , zůstatek Kč. BOHUMÍN NOVÝ ŠUNYCHL. Odbor založen 5. března Předseda Stanislav Kubič, strážník, jednatel Rud. Janáček, řídící učitel, pokladník Štěpán Chýlek, žel. zřízenec. V,x byla činnost našeho odboru velmi značná jak po stránce vzdělávací tak i zábavní. Součinnost Matice se školou obecnou objevila se při skvělém výsledku zápisu zdejší české obecné školy. Veliký přírůstek žáků je patrný.ze zápisů minulých školních roků. V roce zapsáno bylo 12 žáků, zapsáno 27 žáků, zapsáno 33 žáků, zapsáno^ 26 žáků, zapsáno 35 žáků, v roce zapsáno 63 žáků. Do zdejší polské školy, která vždy počtem žáků českou přesahovala, zapsáno bylo při posledních zápisech 39 žáků. Před prázdninami připravovali se ještě Poláci na zřízení dvojtřídní školy, z české dvojtřídní školy tropili si posměch, že po zápisech nebude mít dětí ani na jednotřídku. Výsledek zápisů však ukázal, že česká menšina je zde úplně zabezpečena a že práce českých hraničářů korunována bude návratem všeho zdejšího obyvatelstva k českému národu, z něhož vyšlo. Záleží jen na všech členech Matice, aby v započaté činnosti neochabovali, ale ještě s větší houževnatostí v rií pokračovali. V minulém roce sehrál zdejší odbor 5 divadelních her a to: 6. března Černožluts dravci" 10. dubna Charleyova teta, 29. května Ravuggiola", 30. října,,převrat" a 8. prosince Staří blázni" s mikulášskou zábavou. Divadly a přednáškami oslaveny byly narozeniny p. presidenta Masaryka a státní svátek 28. října. Zábavy pořádány byly čtyři: 9. ledna Matiční ples", 1. května taneční zábava, 3. července,,matiční slavnost"' 4. září,.občanský výlet". Na Matiční slavnosti i Občanském výletu podsleny byly všechny děti obecné i mateřské školy párky, houskami, limonádou, koláči a kávou. Zdejší^ odbor zúčastnil se také Velkého dne mládeže" pořádaného 22. května 1927 všemi odbory z okolí bohumínského v Bohumíně-městě. Na tuto slavnost vystrojen bvl alegorický vůz Šípková Růženka" a řada vyzdobených plužních koleček, obsazených trpaslíky. Přednášky v tomto roce pořádány byly dvě. 27. února přednášel p. odb. učitel Kitrich na téma Francouzská revoluce", 13. listopadu p. odb. učitel Zelinka na tema Sopečné jevy přírodní". Počátkem roku čítal odbor zdejší 62 členů, koncem roku 81 členů,, z toho mužů 66 a žen 15. Přírůstek proti r činí 19 členů. Výborových schůzí pořádáno bylo 9, členské schůze 4, valná hromada 1. Taktéž, agenda jednatelská byla dosti značná. Došlých dopisů, kromě balíků, plakátů a p. bylo 37, odeslány byly 73 přípisy. Minulého roku zakoupilo Ústředí Slezské Matice osvěty lidové ve Slezské Ostravě pro zdejší odbor pozemek z rozparcelované části velkostatku bývalého hraběte Larische.^ Pozemek^pronajat byl pro letošní rok členům p. Štěp. Chýlkovi a p. Kvasnicoví za roční poplatek 80 Kč. Ze zdejší obecní knihovny půjčovány byly knihy po celý rok, yyjma prázdnin, ve školní budově. Průměrný počet čtenářů činil 14 členů; kteří celkem přečetli 250 knih. Z toho je patrno, že se málo čte a je proto třebja, aby alespoň členstvo Matice jevilo větší zájem pro českou knihu. Také mimoškolní činnost zdejšího učitelského sboru a žactva české školy byla minulého roku pěkná. Před loňskou vánoční nadílkou sehráno bylo žákovské divadlo Štědrý večer po pěti letech", jehož čistý výtěžek činil Kč, v květnu 1927 sehráno divadlo Krakonošova medicína" s čistým výtěžkem Kč. Před letoší vánoční nadílkou sehráli žáci divadlo Hastrman", jehož čistý výtěžek obnášel Kč. Mimo to pořádala zdejší škola na konci roku výstavu žákovských prací, kde vybráno na dobrovolných příspěvcích Kč. Z Velkého dne mládeže v Bohumíně-městě dostala zdejší škola z.čistého výtěžku 300 Kč, z čehož po odečtení vydání 90.90^ Kč zbylo Kč. Loutkových divadel pořádáno bylo celkem 7 a to: 21. listopadu 1925 Kuba Všeckosněd", 5. prosince 1926 Kašpárkovy čertoviny", 8. prosince 1926 Pometlo zametlo", 13. února 1927 Honza kovář a čert", 6. března 1927 Kašpárek učí Matěje", 23. dubna 1927 Kašpárkův návrat", 4. prosince 1927 Princezna Terinka". Celkový příjem z loutkového divadla činí 256 Kč, z čehož po zakoupení velké opony, divad. knížek a p., zbývá Kč. Veškerý příjem ze školních podniků v roce minulém činí Kč, vydání na výlety, učeb. pomůcky atd Kč, takže zbývá čistého Kč, čehož bude použito k výpravě žáků na výstavu soudobé kultury v Brně a prohlídku, Sloupských jeskyní. Zpráva pokladní: Příjem Kč , vydání Kč Pokladní hotovost Kc LUTYNĚ NĚMECKÁ. Odbor založen i9. prosince Předseda Inocenc Tomčík, obecní tajemník, jednatelem Karel šmidmajer, učitel, pokladník František Pospíšil, poštmistr. Odbor náš po léta neuznán a nepochopen občany něm. lutyňskými konečné nabývá netušeného rozkvětu a nebývalého rozmachu. I lhostejnost mnohých ustoupila vřelejšímu cítění národnímu a porozumění velkých ideí a úkolů Slezské Matice osvěty lidové. Ostří

15 politických třenic se nás nedotklo a proto odbor, u porovnání s dřívějšími léty, utěšeně vzrostl. Na začátku r čítal odbor 76 členů, koncem r členů 129, tedy o 53 členů více. Ač je nás 129 členů, přece jest ještě mnoho našich lidí, kteří v odboru nejsou. Douíáme, že však v krátké době budou státi všichni v našich řadách a budou takto tvořiti silnou větev toho mohutného kmene na Těšínsku Slezské Matice osvěty lidové. Jednací zápisník vykazuje 116 čísel, z nichž přijatých 71 a odeslaných 45. V minulém roce konána 1 valná hromada, 1 členská schůze a 14 schůzí výborových. Činnost našeho odboru byla v uplynulém^ roce uspokojivá. V masopustě pořádal náš odbor 2 plesy, které byly hojně navštíveny. Dne 6. března pořádal odbor oslavu narozenin p. presidenta, které se zúčastnili žáci všech českých škol a vyplnili program recitacemi a zpěvy. Důstojná oslava byla hojně navštívena místními občany. Bylo uspořádáno celkem 5 tanečních zábav. Na Odpusť' byl pořádán Květinový den" a velký reklamní koncert hudby železničářů z Nov. Bohumína. Květinek bylo prodáno za 147 Kč, kterážto částka byla odeslána ústřednímu výboru. Jedna z nejlepších slavnosti a zábav byly Dětské radovánky1'. Průvod dětí všech škol obecných i školy měšťanské, které se po prvé těchto radovánek zúčastnily, prošel takřka celou obcí a tím se ukázalo našim'nepřátelům, jak silní jsme a hlavně jak silný je náš dorost. Neočekávaná účast zdejších i přespolních občanů překvapila. Líbily se cviky, tance i hry, které žáci i žákyně předvedli. Zásluhu o to má neúnavná pile našich učitelů. Po vyčerpání programu byli žáci poděleni uzenkami, limonádou, rohlíky^ a koláči. Ačkoliv byli poděleni dosti bohatě, zůstal ještě značný čistý zisk. To bylo možno jen proto, že správa velkostatku, lutyňští obchodníci a všichni občané přispěli na dětský den různými potravinami a peněžitými dary. Na konci školního roku podnikli žáci českých škol výlet. Chudým žákům hradil cestu odbor. V září byla pořádána slavnost národní Kácení máje" sdruženými českými spolky s Maticí, sborem hasičů a těl. jedn. Sokol. Divadlo bylo sehráno pouze jedno a to veselohra Bílá černoška'-, činnost po této stránce nahradilo naše kino. Uspořádáno bylo 85 představení pro dospělé a 33 pro děti. Zřízení tohoto podniku vyžadovalo usilovnou práci a námahu, a snad marnou, neboť kino, ačkoliv se hrají často krásné kusy, zeje prázdnotou. Ani členové odboru tento podnik nenavštěvují, takže je zdroj příjmů malý, ba žádný. 28. říjen byl oslaven místní osvětovou komisi za součinnosti odboru. Na programu byla přednáška /odb. uč. Neffe), recitace, zpěvy a jednoaktovka K d yž dvanáctá o d b i l a V š e c h n y p o d n ik y konané naším odborem b y ly hojně navštíveny a proto měly značný úspěch morální i finanční. Těšínských kalendářů bylo prodáno 25 kusů. Na nadílku přispěl odbor 800 Kč. Celkový příjem za rok 1927 činí Kč, vydání Kč. Pokladní hotovost k 31. prosinci 192? činí Kč , kterážto částka jest uložena na spořitelní knížku v záložně. 13 LUTYNĚ NĚMECKÁ NA ZBYTKÁCH. Založen 20. února Předseda Emanuel Potáš, železniční zřízenec, jednatel Josef Vašica, řídící učitel, pokladník Josef Míček, horník. S potěšením musíme konstatovati, že rok uplynulý nikterak si nezadá s roky, jež již před ním do hlubin nekonečna se byly ponořily. Štědrá ruka, jsoucí ochotna mírniti bídu blížního a činiti radost těm nejmenším, nebyla ani v tomto roce pro nás skoupou. Přátelská družnost lépe hospodářsky postaveného občana závodila tu 'ruku v ruce s občanem statky pozemskými méně obdařeným, aniž se byla během celého roku vyskytla mezi členy i dost malá chmůra závisti nebo spolkového škorpení. Z přátel, kteří uznali naši těžkou situaci a kteří v roce 1927 byli nás pamětlivi, nutno se především zmíniti o Vás, občané Zbytečtí, kteří ve veliké většině uznáváte, že pevně vedeni jsme heslem Jedinec nic, celek všechno" a že pevně kráčíme za cílem při zřizování tohoto odboru vytčeným: Vše pro chudé školní dítě, vše pro rozkvět naší osady a tím i milované Slezské země. Vedení jsouce snahou pomoci všem, opatřujeme všem školním dětem školy na Zbytkách potřebné učebné knihy, které ač zřizovány velkým ročním nákladem, nebývají od mnohých rodičů dostatečně oceňovány a šetřeny. Za všechnu tu podporu a všechnu přízeň nejsrdečnější dík. 'Na druhém místě nutno vzdáti veřejný a srdečný dík našemu největšimu podporovateli městu Prostějovu, jehož zástupci vyslovili se při svém zájezdu na jubilejní slavnost školy u kostela a pozvání byvše jednatelem až k nám na Zbytky o našich pokrocích na poli národním i kulturním velmi pochvalně. Upřímný a nelíčený dík nutno vzdáti dále odboru Slezské Matice osvěty lidové v Novém Bohumíně, Národní Jednotě Slezské v Praze, majiteli obchodního domu Sucharda v Orlové, jež přízní členů co nejvřeleji doporučuji, pivovaru Dr. Larische-Monnicha v Karvinné, ředitelství státního dolu Václav v Porubě, ředitelství Hlavní jámy, ředitelství velkonákupního družstva Budoucnost, obci Něm. Lutyni. Uzavřeli jsme s místním hasičským sborem smlouvu o vzájemné podpoře a spolupráci. Po jednoleté zkušenosti můžeme prohlásiti, že smlouva tato se pro oba spolky velmi dobře osvědčila. Nebylo mezi námi té osudné nevraživosti a té ve spolkovém životě jednoho národa nezdravé konkurence. Protože byl pro pořádání zábav zvolen užší výbor, konány byly v letoším roce toliko 4 výborové schůze a 1 členská. Činnost spolková vykazuje: 2 přednášky lidovýchovné, 4 přednášky se světelnými obrazy, 4 divadelní představení pro dospělé Zmatek nad zmatek", Kdo nemilován nežil", Dědečkovy housle" a Baťoch". vánoční hra,,za tatíčkem". Mimo to sehrál u nás odbor Slezské Matice osvěty lidové ze 'Skřečoně hru Z českých mlýnů". Dále pořádány byly dva plesy, 4 taneční zábavy, 1 dětské radovánky, 1 slavnost dožínková spo'jená s kácením máje, 2 školní besídky. Litovati dlužno, že bylo nutno omeziti činnost přednáškovou a to proto, že pořádání přednášek se světelnými obrazy vyžaduje si dosti značného nákladu, pro který jest velmi těžko sehnati úhradu. V minulém roce přijal odbor 48 přípisů a vypravil 72. Pokladník přijal Kč , vydal Kč , pokladní hotovost Kč Na zakoupení knih pro žáky místní české školy vydáno Kč , na rozšíření s lolkové knihovny Kč 500., na přednáška (karbid) Kč 100. na vánoční nadílku rozdáno 9 párů obuvi', 1 dívčí šaty, 'l chlapecké šaty, 2 svetry s čepicemi, 2 fl,anelové košile a vánočky, jablka, ořechy a po jednom denníku. (Připadá průměrně na jedno školní dítě Kč 18.70),. Kč , na dobročinné účely Kč 150., jia účely národní (zakládající členstva), sbor dobrovolných hasičů Zbvtkv Kč 100., za hudbu, na daních, policejní dozor, propůjčení sálů a za drobnosti vydáno Kč

16 14 PUDLOV. Odbor založen 30. prosince Předseda Antonín Pressfreund, strojmistr, jednatel Karel Dvořák, řídící učitel, pokladník Jar. Šubert, závodní kancelista. Činnost divadelní: Dne 5. března 1927 provedla škola v součinnosti s Odborem se školními dětmi pohádkovou hru,,kulíšek" od Jaroslava Průchy. Dne 9. dubna 1927 veselohru Poslední muž od F. X. Svobody. Dne 17. prosince 1927 veselohru K dyž služebnictvo stávkuje" od Maříka, 5 loutkových her předvedl žactvu učitelský sbor. Činnost přednášková: 28. října Naše osvobození"', přednášel Karel Dvořák. 9. prosince Rodina a škola", přednášel Karel Dvořák. Přednášky se světelnými obrazy: 24. listopadu Sopečná činnost na zeměkouli. 8. prosince Vznik a zánik světů. 9. ledna O Palestyně. 2. února 1928 O nakažlivých nemocech. 16. února 1928 Využití síly vody, větru a slunce. 1. března 1928 Niagara. Spolkové akce: 8. května 1927 květinový den. Dne 22. května 1927 Den mládeže. Do Bohumína města vypraven allegorický vůz. Zábavní činnost: Dne 4. února 1928 pořádán ples. Sociální péče o dítě: Každoroční nadílka vyžádala si nákladu Kč. Zpráva knihovníka: Knih 475, čtenářů 72. Počet výpůjček Počet členů 208. Zpráva pokladní: Příjem J Kč, vydání Kč. Čisté jmění obnáší Kč. I. Rychvald na Podlesí". Založen 3. prosince Předseda Rudolf Neborák, majitel cementárny, jednatel Pavel Harok, nadučitel, pokladník Karel Neborák, strojník. Odbor konal v roce valnou hromadu, 3 členské schůze, 2 schůze širšího výboru a 15 členských schůzí. Návštěva jak členských tak i výborových schůzí l>yla mnohem lepší než v roce minulém. Bylo viděti, že členové nedali se voliti do výboru jen pro jméno, ale že si byli vědomí svého poslání a skutečně plnili své povinnosti dle svého nejlepšího vědomí a svědomí. S takovým výborem se dobře pracovalo. Od ústředí a jiných spolků došlo celkem 48 přípisů, vyřízeno po případě odesláno bylo 28. Odbor rozprodal 70 těšínských kalendářů. Na počátku roku zakoupil pro žáky celé školy veškeré knihy, psací a kreslicí potřeby. Pořádal vápoční nadílku, podělil chudé žáky a sirotky obuvín? a šatstvem a pro žáky celé školy zakoupil psací a kreslicí potřeby. Kromě toho odnesli si žáci domů vánočky, ořechy, jablíčka a cukrovinky. Jelikož se divadelní kroužek pro různé nedorozumění rozešel, přece sehráli starší členové odboru divadelní kus Chudý písničkář", který se občanům velmi zamlouval. V měsíci prosinci 1927 sehrála opět naše mládež veselohru Ženská vojna". Kus tento byl dobře nacvičen a pěkně sehrán. Bouřlivý potlesk obecenstva byl odměnou nadaným hercům. Sál byl vyprodán do posledního místa. V měsíci červnu pořádal odbor školní výlet a v měsíci listopadu a prosinci kurs tanečních hodin. Českému občanstvu naší časti připomínáno, že jest povinností každého Čecha, by byl členem českého spolku. Nejlepším spolkem pro každého jest odbor Slezské Matice osvěty lidové, neboť v tomto spolku nebéře se zřetel na politické neb náboženské přesvědčení. Příjem za rok 1927 činí Kč , vydání Kč Schodek Kč RYCHVALD II. U KOSTELA11. Odbor založen 2. ledna Předseda Ludvík Orabovski, pensionovaný důlní, jednatel Erml Paloncy, topič, pokladník Evžen Del Favero, řídící občanské školy. Odbor čítá 197 členů, přistoupilo během roku členů, zemřel jeden člen výboru. Hlavním cílem spolku jest péče o kulturní povznesení svého členstva a zásobování školních dítek pomůckami, to je knihami. Nemalou péči věnuje odbor vánoční nadílce. Schůzí výborových pořádal odbor 13, které byly pěkně navštíveny. Činnost odboru: Pořádáno 11 tanečních zábav vesměs svatebních, 5 divadelních představení, 2 akademie, 2 přátelské večírky, 2 spolkové výlety. Zpráva pokladní: Příjem Kč , vydání Kč Pokladní hotovost Kč RYCHVALD III. U VÁCLAVA". Založen 2. ledna Předseda Štěpán Kubín, dozorce, jednatel Eduard Serafín, horník, pokladník Frant. Pavelek, horník. Odbor čítal koncem roku 1926 platících členů 248, přistoupilo 23 členů, vystoupilo 22 členů, zůstává nyní celkem 249. Odbor pořádal v roce 1927: 1 řádnou valnou hromadu, 2 členské schůze, 10 výborových schůzí, 3 divadelní představení 1 dětskou besídku, 3 zábavy taneční, 1 květinovou slavnost, 1 školní výlet, 2 plesyí, 1 sylvestrovskou zábavu. Veškeré tyto podniky odboru vykazují zisk. Odbor náš společně s osvětovou komisi pořádal kurs šití šatů a prádla, našich členek navštěvovalo 10. Schůze odboru 2/s navštěvovány. Jednatel přijal a odeslal 58.přípisů. Na příspěvcích bylo vybráno 498. Kč, které byly zaslány na ústředí. Odbor náš společně s odbory druhými podniká oslavu 25tiletého trvání české ško y na Podlesí, která se bude konat v červnu. Odbor náš súčastnil se valné hromady ústředí Slezské Matice osvěty lidové v Hlučíně. Odbor daroval na vánoční nadílku pro sirotky a chudé žáky Kč 800., Mateřské školce Kč 500., Českému srdci pro Slezsko Kč 100., České škole u Václava na učebné pomůcky Kč 300., škole občanské na učebné pomůcky Kč 800., 51 dítkám po spořitelní knížce s vkladem 5. Kč, což činí obnos Kč Odbor daroval na pomník zemřelého starosty Šmuka Kč Prostřednictvím odboru prodáno 35 kusů Slezských kalendářů. Odbor zakoupil loutkové divadlo v ceně Kč. Česká beseda věnovala pro tuto akci 800. Kč, takže odbor zaplatil Kč. V neděli dne 26. února byla pořádána první představení a těšila se velké oblibě děti i dospělých, čistý zisk tohoto divadla byl Kc Náš odbor jest, co do počtu členstva, jeden z nejsilnějších a těší se přízní veškerého občanstva. Zpráva pokladní: Příjem Kč , vydání Kč Pokladní hotovost Kč , přenos z r Kč Dohromady Kč

17 15 SKRECON. Založen 28 května Předseda Svoboda Em., řídící učitel, jednatel Smítal Rich., žel. zříz., pokladník Mlýnek AI.', poštmistr. Odbor čítal 31. prosince 114 členů. Během roku přistoupilo 19 clenu, 8 clenu vystoupilo následkem přestěhování. Výbor sestával z 12 členů včetne s nahradmky a dvou revisoru uctu. Zábavní výbor čítal 6 členů. Schůzí konáno 12 vcetne s valnou hromadou, na kterých probráno 77 bodu a projednáno 121 dopisů. Schůze navštěvovány plným počtem clenu. Konaný následující podniky: 6. ledna sehrály děti české obecné školy za řízení učitelského sboru divad. hru Krakonošova medicína hrano odpolední! i večer, 15. ledna pořádán ples společně s Tel jedn Sokol, 12 února loutkové divadlo Kašpárek u čaroděje'*, hrano dvakrát, 12. února loutkové divadlo Kasparek a zloděj; hrano v Nove Vsi, 13. února nřednáška Fr Sokol Tůma", přednášel odborný učitel pan Stanislav Kittrich z Nov. Bohumína, 13 února přednáška,0 české knize", přednášel říd. učitel pan Emanuel Svoboda ze Skrecone, 1 března dozvuky plesu společně s Těl. jedn. Sokol", 13. března oslaveny 77. narozeniny pana presidenta Hudební akademiía přednáškou o T. O. Masarykovi", přednášel pan Zdenek Dolezli, red. gymnasia z Nového Bohumína, 20 března přednáška s 90 svět. obrazy Následky světově valky, hrano jednou v miste, jednou v Nove Vsi týž den přednáška Tuberkulosa plic", přednášel Dr Mály, 8 května sehrana operetta Rychtářův noklad 12 června Dětský den", 24. a 25. září loutkové divadlo Princ Medved, hrano trikrat, 28. rýna na oslavu naší samostatnosti nacvičil učitelský sbor dětské divadlo tajem ný dub" hrano odpoledne j večer. 30 říina loutkové divadlo Probuzení", 20. listqpadu prednaska se 103 svetel. obrazy Z nse Vulkánový, přednáška pořádána jednou v místě, jednou v Nové Vsi 3. prosince a 4. prosince sehrana operetta Z českých mlýnů" 10 prosince mikulášská zábava, na ktere sehrana jednoaktovka Jmenem Veličenstva ;, 11 prosinc e sehrána'operettta Z českých mlýnů" v místě a Něm. Lutym, Zbytkách v ^ hostinci N Šiřiny, tyz den nřehnáška se 100 svět obrazy O tělesech nebeských" a 21. prosince nadilkova slavnost. Celkem pořádáno 29 podniků Kromě těchto pořádány dvě nadílkové slavnosti odděleně ve školce a to: mikulasska a vanocm, při kterých'poděleny dítky tuto navštěvující cukrovím pečivem ovocem a hračkami. Provedly ruzne hry, zpěvy a tance, což chloubou a pochvalou může byti ucitelce pi Marii Hruškové která na teto ku všeobecné spokojenosti občanstva do dnes působí. Veškeré podniky navštíveny byly cetne Přednášky se světelnými ohrazv řídil odbor učitel pan Zelinka z Nov. Bohumína. Prumer návštěvníku Podelovaci akce: Při dětském dni, pořádaném v místní Olšince"; která členstvem upravena a rozšířena vykácením 35 stromů, poděleny všechn^ dítky školky a školy párkem, houskou a sodovkou. Zacvičili prostna a ruzne hry a tance provedly Při v á n o čn í slavnosti poděleny děti obecne školy cukrovím ořechy, jablky a psacími potřebami. Provedly'si samostatnou slavnost za účasti rodičů a obecenstva. Co do^ podělovaní šatstvem, boty a pod. ; brán zřetel na sirotky, polosirotky a nejpotřebnější. Rozdáno 18 paru bot, 12 kusu satu a - kabaty. České srdce pro Slezsko" darovalo 10 párů bot. Podomní sbírka na vanocm nadílku se nekonala. Přispěly Vpn íirrnv místní a okolní Dětský výlet pořádán pro veškere žactvo na Masarykův vrch u Hrušová. Chudým cestovné hozeno S r té ž občerstvení. Na valnou hromadu O středí konanou 12 června 1927 v Hlučíně vy sá n ien ieďen delegát, ježto ostatní zaměstnáni byli při dětském dm. Ježto květinový den se nekonaly zaslan určití 'obnos s pokladny Ústředí. Žactvo zúčastnilo se dětského dne konaného 22. května v Bohumíne meste s aljeorickým vozem Odboru navrhnuta ochrana odboru S lezské M atice osvěty lidové ve V endryn,, coz nepřijato a odůvodněno tím, že náš odbor je plně zaujat obrozovaci prací místní cimz by působnost svou v místě oslabil a pro vzdálenost neposílil by odboru ve Vendrym. Od pozemkoveho uradu ziskana koupe pozem ku l1/. ha Olšinky" pro matiční účely. Ústředí tento zakoupilo, odbor jej spravuje. Koncem roku K s ^! nhhnn, hi mafo/ra i ká licence ku provozování kina. Úprava na rychlo pekne upraveneho salu spada do kalendářního roku 1928.' Letos slavíme deset roků trvání odboru. Uvádíme stručně jak byl odbor zalozen řiakt u činnost vyvíjel Roku 1907 založilo několik zdejších občanů Čtenářský spolek", ucelem je h o hvl sniictřprfit české lidi pořádat divadla a různé podniky, z jejichž výtěžku mela bytí podporovana česka bylo so^tred.t c(^ke lidi,jmraaat a * y DOdniků: r Tamburášský koncert", r obecná škola v Koncert", r Záblatí), ŽáhlatH r. r 1912 divadlo Spekulanti, r. iv u vjicl a uivauiu * ',,: *,, » v. sici asi l50 svazků která za nepatrný poplatek se fozpujcovala, r zahajeno jednaní o premenu Ctenar- LCk 0 spolku" na Matici osvěty lidové". Přihlásilo se 37 členů. Týmž rokem usneseno zadati q znzem čes ob školy ve Skřečoni. 19. prosince 1918 odeslán pozdravný telegram presidentu T G Masarykovi k příjezdu jeho do Prahy. O zřízení čes. ob. školy ve Skrecom jednalo se po prve ve schůzi 15. srpna Škola zřízena První nadílky byly nákladné (r Kč, r Kc) r stravovaný byly Hčti školní výživnými obědy za poplatek 5 Kč, týmž rokem ustaven odbor^ divadelní a pevecky sbor 28. říina téhož roku slavnost sázení lípy svobody před školou. Rozšířena škola na 4 tndy rozsirena kola na 5 tříd Týmž rokem provedena sbírka na zlatý poklad republiky a poradana 2 kinemat. představeni kočovným kinem MOL., r zřízeno vlastní loutkové divad. obětavosti všech takřka uplne zdarma, r 1925 pořádán kurs českého jazyka. Před léty i po plebiscitu pomáhal zdejší rnensme pan Franhsek Solnar, řídící učitel z Nov Bohumína. V době plebiscitu není o činnosti odboru zápisu. Mnozí clenove byli postiženi a trpěli. Pomáhali čeští lidé z Bohumína Sehrány dvě divadla a dve loutková divadla. dob/ V7áiemné obětavosti Na výzvu Ústředí zaslaný pro výstavu v Mor. Ostravě fotografie. Taktez na vy stavu v Orlové diagramy a plakáty. Odbor zastupuje místní osvětovou činnost. Každoročně byvaly^ pořádány dětské dni a vánoční nadílky. Na školní v/lety přispívá chudým žákům na cestovne. Na vanocm nadílkv konány podomní sbírky. Poslední 3 léta se nekonají. Roku 1922 zadal odbor o kinematografickou licenci V roce 1924 tuto obnovoval, až v prosinci 1927 tuto obdržel. Zřízen na rychlo sal pro kino, prednas y a snad iiné oslavy Vzrůst členstva za desítiletí znázorněn na diagramu ve výstavce s e nachazejicim. Pred- * X l r Z Kotík Stžpín poitovnl ředitel, od r o ta » v 4 1 *!>, «! oficiál, od roku Pazdera Antonín, zel. zřízenec, od roku Svoboda tmanuei, ricuu

18 16 učitel. Pořádáno: v roce 1920 výlet 1, divadla 3, v roce 1921 výlet 1, divadla 3, dět. divad. 2, loutk. 1, akad. 1, přednášky 1, v roce 1922 výlet 1, divadel 0. dět. divad. 0, loutk. 1, akad. 3, přednášky 2, v roce 1923 výlet 1, divadla 4, dět. divadla 4, loutk. 2, akad. 2. přednášky 3, v roce 1924 výlet 1, divadla 4, dět. divadla 2, loutk. 8, akad. 2, přednášky 7, v roce 1925 výlet 1, divadla 4, dět. divadla 4, loutk. 4. akad. 2 přednášek 12, v roce 1925 výlet 1, divadel 5, dět. divadla 2, loutk. 8, akad. 2, přednášek 8, y roce 1927 výlet 1, divadla 4, dět. divadel 4, loutk. 8, akad. 2, přednášek 7. Celkem 8 výletů, 33 divadel, 18 dět. divadel, 32 loutk., 14 akad., 40 přednášek. Knihovní zpráva za rok 1927: Zřízením republiky čsl. vznikly zcela přirozeně nové lidovýchovné úkoly, na kterých má ovšem stát zájem a proto se této práce ujímá. Nejlepších výsledků docílilo se v ohledu lidového knihovnictví, ne snad proto, že byla půda k tomu nejlépe připravena, nýbrž především proto, že stát mohl se opříti o jisté organis. celky nebo obce. Proto bylo známým zákonem republiky obcím nařízeno zřizovati knihovny. U nás vzal na sebe tuto povinnost náš odbor Slezské Matice osvěty lidové, který od obce každoročně dostává částku na doplňování a rozšiřování knihovny spolkové. Obce v takovýchto případech dobře počítají, neboť nestarají se o čistění, otop a knihovníky. Všechny tyto povinnosti spadají na slabé spolky, takže velmi často činnost knihovní je pro nedostatek prostředků nedokonalá a tím ušlechtilá myšlenka národní výchovy trpí. Knihovna má část zábavnou a poučnou. Ještě stále nevžilo e používání těchto spisů, které mají přístupnou formou prohloubit Vzdělání každého člověka. Knihy zábavné dosahují v každé knihovně největšího počtu výpůjček, nejnťáně čtou se básně. Četbou nutí se čtenář, aby přemýšlel o věcech, jichž by si nikdy snad nepovšimnuly otevírá mu oči pro vše, co hýbá lidským srdcem, ukazuje a znázorňuje mu život společenských tříd, se kterými nebývá vždy čtenář v úzkém vztahu. Vyvádí jej z jeho úzkého okolí, ukazuje mu nový život, předvádí nové krajiny, uvádí ho do jiných dob a jiného prostředí. Činí ho přístupným různým pocitům, radostem i utrpením, jichž by snad jinak nepocítil. Jen krátce přehlédneme desítiletí naší knihovny. Základ její spadá do působení čilého čtenářského spolku, který koupí a dary ustavil knihovnu asi o 150 svazcích. Umístěna byla při přeměně v Matici v sále hostince Qrossmannové. Zřízením české školy přenesena byla do sborovny školní v roce 1921, kde vyplněny byly již 4 skříně. Velkou skříň zapůjčil stav. Hořín, menší stav. Dvořák, 2 skříně byly majetkem odboru, 4. skříň darovalo velitelství bohumínských kasáren. Čtenářů stále přibývalo, nepiibývalo ale knih. Bylo nutno žádati spolky, obec, stá;t i jednotlivce o podpory. V roce 1924, kdy zakoupena samostatná budova pro mateř. školu, přenesena knihovna do herny, kde našla svého definit. umístění. Skříně nestačily, nutno zakoupiti účelné 4 široké police. Tyto zhotoveny za 450 Kč, 2 skříně prodány, 1 slouží za archiv. Od r vybírá se za půjčování nepatrný poplatek 20 hal. Knihovníky byli: slečna Jar. Kotiková, Kar. Krejčí, Em. Svoboda a AI. Mlejnek. Naše knihovna obsahuje: 1) knihy matiční, 2) sokolské, 3) z obec. příspěvků, 4) divadelní, 5) loutkových divadel. Za uplynulých 10 let zakoupila Matice knih za Kč 7185, za vazbu bylo vyplaceno 3548 Kč, od státu na subvencích přijato 1700 Kč, od obce 3200 Kč, od různých osob místních i cizích přijato na darech 214 knih. Do vazby bylo dáno celkem 285 knih. Za ta léta (6) trvání knihovny zaznamenáno výpůjček. Veškerý příjem v knihovně činil 7500 Kč, vydání 6858 Kč. Činnost knihovny za ro c 1927: Knihoyna obsahuje zábav, knih 1123, poučných 154, divadel. 105, loutk. divadel. 24, celkem 1406 svazků. Z toho zapůjčila těl. jed. Sokol 216 knih. Knihovna rozdělena je na oddělení románů, cestopisů, knih obrazových, povídek, spisů poučných, básní a životopisů. V minulém roce bylo koupeno odborem 85 knih za částku Kč, obec poskytla roční subvenci ve výši 759 KčřJ za ktere zakoupeny 33 knihy, na darech sešlo se 13 svazků. Celkem tedy za minulý rok přibylo v knihovně 131 knih. Darovali nám: Masarykův lidových, ústav v Praze 2 svazky, minist. školství 2 sv., Ústřední výbor 2 sv., pí. Dvořáková 2 sv. a Em. Svoboda 5 sv., celkem 13 svazků. Do vazby dáno loni 62 knihy a zaplaceno Kč. Knihovna je otevřena po celý rok. V létě půjčuje se ve středu, v zimě v neděli dopol. Minulý rok používalo knihovnu 130 čtenářů (o 8 více), kteří přečetli 3716 knih, takže na 1 čtenáře připadá 29 knih. Přečteno bylo: 2940 románů, 387 povídek, 253 cestopisů, 111 poučných, 15 básní, celkem 3716 knih. Nejvíce čtou se spisy Brodského, Herrmanna, Raise, Vernea, Jiráska. Pro výstavu soudobé kultury v Brně na oslavu desítiletí naší samostatnosti, sestaven zvláštní velmi zajímavý výkaz o činnosti knihovny v minulém roce. Půjčovali si: žáci (studenti) 4, žáčky 0, úředníci (dorost) 15, děvčata 4, dělnictvo 50, dělnice 6, živnostnictvo 11, jejich ženy 12, úřednictvo 11, ženy ve službě 10, vojáci 1, ženy v dom. 6. Brodský dosáhl 582 výpůjček, Herrmann dosáhl 263 výpůjček, Jirásek dosáhl 218 výpůjček, Rais dosáhl 207 výpůjček, Verne dosáhl 121 výpůjček. Nejvíce se přečetlo v měsíci lednu, únoru a prosinci, vždy po 450 knihách. Zpráva pokladní knihovny za rok 1927: Příjem: Zbytek min. r Kč, od obce 760. Kč, poplatky za půjč Kč, celkem Kč. Vydání: Za knihy Kč, za vazbu Kč, za legitimace Kč, celkem Kč, zbývá Kč. Z těchto několika čísel je patrno, že můžejne klidně hleděti do příštích časů, že uvědomění u nás neupadá, již proto, že sílí touha po české knize, která zachránila již jednou národ náš před zánikem. Celkový příjem* i s hotovosti z r činil Kč , vydání Kč , zůstatek Kč Celkový stav pokladní koncem roku 1927 na hotovosti a vkladech Kč VĚŘNOVICE. Odbor založen 20. prosince Předseda Josef Kubica, horník, jednatel Ferd. Návrat, horník, pokladník Leopold Návrat, horník. V roce 1927 měl odbor 70 členů. Z nich 6 členů jest mimo Věřnovice. Rádně platí 52 členů. Pošt. obratů bylo 80. V roce 1927 odbor konal 1 valnou hromadu, 7 výborových, 16 členských schůzí, pořádal 3 divadla pro dospělé, 1 pro děti, taneční zábavy celkem 8, 1 dětský výlet, 1 čajový večírek, 2 slavnosti národní, 1 vánoční nadílka. Konána 1 přednáška se svět. obrazy. Odbor odebírá 2 časopisy:,,náš Kraj Obrana Slezska". Zpráva knihovní: Knihovna má 148 knih (romány, povídky), 20 knih poučných, 3 Matiční kalendáře (rok ), divad. knih 114. Vypůjčeno bylo 190 knih, 6 lékař, knih, 12 poučných. Příjem činil Kč 12, vydání Kč 15. Zpráva pokladní: Příjem Kč , vydání Kč Pokladní hotovost Kč

19 17 VRBICE. Odbor založen 3. prosince Předseda Karel Hanka, řídící učitel, jednatel Frant. Novák, učitel, pokladník Karel Hrbáč, strojvůdce. Odbor Slezské Matice osvěty lidové ve Vrbici měl 31. prosince členu. Ve správním roku 1927/28 konal 6 schůzí výborovýchl a 1 schůzi členskou. Činnost jeho v roce 1927 byla následující: V dubnu taneční zábava, v květnu Květinový den a Knih. rada sehrála divadelní kus Nevěsta legionářova", v.červnu Matiční slavnost s dětskými radovánkami", v červenci spol. s místními spolky českými Husova oslava s lampión, průvodem a zapálením hranice, v říjnu se Sokolem oslava 28. října a v prosinci dětská vánoční hra se zpěvy,,za tatíčkem". Přednášky samostatné byly 2 a to se světel, obrazy 1) O sopkách, 2) O hvězdách. Jeviště odboru bylo půjčeno 2 krát místnímu sboru dobrov. hasičů, 3 krát místní jednotě Sokol" a jednou Knihovní radě. Objednáno bylo 25 kusů Těšínského kalendáře. Samostatnou činnost odboru bylo nutno omezit, v obci přibvl nový český spolek hasiči a členové odboru jsou většinou též členy Sboru dobrov. hasičů nebo členy Sokola". Veřejná obecní knihovna má celkem 502 svazky, z toho l()(i sv. patří odboru. Čtenářů v roce 1927 bvlo 60, výpůjček Proti roku 1926 přibylo (kromě knih. Sokola") 41 svazků, 249 výpůjček a 7 čtenářů. Zpráva pokladní: Příjem Kč , vydání Kč Pokladní hotovost Kč Č esk á státní obecná škola v Písku u Jablunkova. ZÁBLATÍ U BOHUMÍNA. Odbor založen 14. února Předseda Alois Sanetřík, správce Školy, jednatel Karel Jorda, holič, pokladník Emií Holý, žel. zřízenec. Odbor konal 1 ustavující, 12 výborových a jednu členskou schůzi, které byly vesměs četně navštíveny. Dopisů přijato 31, odeslaných 45 a dvě blahopřání k sňatku a to: členu p. Emilu Kikovi přáno telegramem a bývalé sl. mat. školky Marii Králové dopisem. Odbor čítá v tomto roce 135 členů. Uspořádal samostatně celkem dvě přednášky lidovýchovné a to: Dne 12. dubna přednášel p. odb. učitel Kitrich z Bohumína na téma Fr. Sokol Tůma, pak dne 21. srpna, v den matiční slavnosti přednášel ústřední tajemník Slezské Matice osvěty lidové p. Hořínek na théma: Mládež a jeho výchova". Dále uspořádala místní osvětová komise lidovýchovnou přednášku dne 16. února, na které přednášel rovněž odb. učitel p. Kitrich z Bohumína na téma: Francouzská revoluce". Rovněž 28. října v den osvobození naší republiky uspořádala osvětová komise za účasti všech místních českých korporací, pol. stran, školních dítek, lampionový průvod s hudbou, který přešel Záblatí až na místo před kapli, načež přednášel p. odb učitel Alois Zelinka z Bohumína a po ukončení sehráli ochotníci dvě div. akt. z doby převratu. Dále uspořádala ještě místní osvětová komise 4 přednášky se své t. obrazy. Veškeré uvedené přednášky byly vždy hojně někdy až překvapující navštíveny. Dne 1. března uspořádal odbor společně se sborem dobrov. hasičů ostatkovou zábavu a čistý výtěžek rozdělen na polovic. Dne 21. srpna uspořádal odbor pro školní dítky ma 2

20 Í8 tiční slavnost na sokolském cvičišti, na které byly pohoštěny každé po dvou uzenkách a malinovou šťávou. Počasí v tento den bylo pěkné tak, že slavnost se vydařila. Dne 16. května uspořádal odbor v den pouti květinový den a čistý výtěžek odvedl Slezské Matici osvěty lidové ve Slezské Ostravě. Na valnou hromadu Slezské Matice osvěty lidové, která se konala 12. června 1927 v Hlučíně, vyslal náš odbor 5 zástupců. Odbor objednal 50 kusů těšínských kalendářů, které vyšly nákladem Slezské Matice osvěty lidové ve Slezské Ostravě a odprodal. Dne 4. prosince uspořádala těl. jedn.,,sokol" ve prospěch vánoční nadílky, mikulášský večírek, který se pěkně vydařil a proto bylo možno odboru větším obnosem přispět na vánoční nadílku, kterou uspořádal odbor za pomoci místního učit. sboru dne 18. prosince v sále p. Rich. Kikv. Při osvétlenc.n vánočním stromku přednášely dítky všech tříd pěkné a dobře nacvičené básničky, tak ze přítomní rodiče, kteří se sešli ve velkém počtu, byli výkonem dětí nadšení. Po ukončení byly dítky obdarovány vánočkou a větším balíčkem obsahujícím cukrovinky, jablka, ořechy, fíky a j. Mimo toho podaroval odbor dvě dítky obuví. Letošního roku Ijyl společně s těl. jed. Sokol" zlikvidován div. kroužek, který setával s členů odboru a těl. jed.,,sokol". Likvidace provedená proto, že v obči není místnost pro pořádáni divadla. Odbor byl vždy ve stálém spojení se Slezskou Maticí osvěty lidové ve Slezské Ostravě. - Zpráva pokladní: Příjem Kč , vydání Kč , hotovost pokladní Kč 49.. Uloženo ve spořitelně Kč , obnos tento určen: 10iJ0.-~ Kč jako půjčka na stavbu národního domu těl. jedn. Sokol v Záblatí a na zakoupení školních knih dětem místní školy. ZÁVADA. Odbor založen 14. října Předseda Bohumil Stána, řídící učitel, jednatel Dominik Rusek, žel. zřízenec, pokladník Valentin Jeřábek, nadd. poh. fin. stráže. Odbor Slezské Matice osvěty lidové v Závadě vyvinul za minulý rok 1927 následující činnost: Konal 1 řádnou valnou hromadu, 7 výborových a 3 členské schůze, které byly podle počtů členstva navštěvovány průměrně. Pořádáno bvlo 6 divadelních představení, I matiční slavnost, 1 slavnost otevření mateřské školy, 1 ples, 7 tanečních zábav, 1 dožínkjyi a l vinobraní. Divadelní představení sehrál ochotnický kroužek místního odboru a žactvo české obecné školy. Hráno bylo 6. března žákovské divadelní představení Hastrman", při čemž bylo vzpomenuto zásluh pana presidenta. 8. května Bílá myška", 28. října,,v červáncích svobodý" s deklamací žactva místní české obecné školy a přednáška. 8. prosince Rozvod za každou cenu", Pan Franc", mikulášská scéna. 18. prosince žákovské představení Sněhurka", 3l. prosince leh melde", sylvestrovská scéna. Provedení her bylo uspokojivé, zvláště Mikuláš" se neobyčejně vydařil. Česká obecná a mateřská škola. Česká obecná i mateřská škola je umístěna v nové školní budově, čímž může vyvíjeti zdárně svou činnost na našem pohraničí. Přičiněním učitelů a snahou nás všech je vzrůst jak obecné, tak i mateřské školy, kteréžto snahy potkávají se s potěšitelným úspěchem. Přírůstkem nově zapsaných dětí umožněno bylo nám rozšiřiti školu ze dvoutřídní na trojtřídní, počet žactva v obecné škole jest 89. Dne 28. srpna 1927 byla slavnostním způsobem otevřena m a í e ř- sk á škola místního odboru Slezské Matice osvěty lidové. Byla svolána členská schůze odboru, na niž byli pozváni také rodiče, kteří dali dítky do mateřské školy zapsati. Schůzi zahájil p. řídící učitel české obecné školy B. Stáňa, jenž všechny přítomné uvítal. Nato promluvila o cíli a významu mateřských škol učitelka M. Dietlevá. Pak šli se všichni podívat na zařízení a hračky nově otevřené mateřské školy. Dítek bylo zapsáno 41. Učitelkou je Marie Dietlová,, opatrovnicí Štěpánka Šustíková. Škodá, že mateřská školka nebyla v naší obci dříve založena! Česká myšlenka byla by jistě dále na svém vítězném postupu. Matiční pozemek. Ústřední výbor Slezské Matice osvěty lidové zažádal o příděl pozemku u Státního pozemkového úřadu v místní obci ve výměře 1 ha, který má býti stavebním místem pro výstavbu mateřské školy. Oslava 10. výročí naší samostatnosti. Společné s ostatními korporacemi českými v místní obci ujednána byla společná oslava letošního 10. výročí naší samostatnosti a veškerá činnost má směřovati k tomu, aby příhodným způsobem bylo občanstvo poučeno o dějinách a vývoji a tím vzbuzena úcta k mladému státu. Při členské schůzi byl zřízen pěvecký kroužek odboru, který má za úkol šířiti znalost české lidové písně a také buuiti lásku ke zpěvu. Na podnět odboru započato bylo správou školy s učením hře na housle. O tuto akci jeví se velký zájem, což viděti z toho, že se začalo učiti soukromě 20 žáků. V dřívějším obecním zastupitelstvu byla jen polovina Čechů. Nynější správní komise má většinu českou. Jejich práce směřuje vždy k tomu, aby ani poslání odboru v naší obci nebylo obecní samosprávou ignorováno. Náš odbor, jakožto zástupce osvětové komise pořádal 2 přednášky: 6. března O zásluhách našeho presidenta", 28. října Význam 28. října". Valné hromady Slezské Matice osvěty lidové, konané dne 12. června 1927 v Hlučíně, zúčastnil se: B. Stáňa, T, Grobelný, A. Špalek, F. Cyroň, D. Rusek A. Laryš. Na návrh výboru zakoupeno bylo 40 Těšínských kalendářů, které byly všechny mezi členstvem vyprodány. Podle jednacího protokolu bylo vyřízeno za rok čísel, odesláno bylo 199 čísel a 1 balík, došlých bylo 3') a 7 balíků. Na počátku roku bylo zapsáno v členské matrice 131 členů, mezi rokem přistoupilo 18, odstěhovali se 4 a pro nemožnost placení členských příspěvků vystoupili 4. Dnešní stav členstva je následující: 141, z nichž jsou 3^ na vojně. Knihovna. Dnešní stav knihovny je následující: 210 svazků vázaných, 100 svazků nevázaných, 30 divadelních knih. Ze 210 vázaných bylo půjčeno za rok 1927 celkově 172 knih. Čtenářů bylo 32, kteří za vypůjčení zaplatili Kč. Vánoční nadílka. Jako každoročně tak i letos odbor zároveň se správou školy uspořádal českým dětem vánoční nadílku. Dne 22. prosince ustrojen byl dětem -stromek, který darovala lesní správa v Starém Městě- Olšináeh. Vánoční nadílky zúčastnilo se ž obecné a mateřské školy počtem 130 dětí, které obdržely: boty, sáček s cukrovím a vánočku. Nejchudobnějším dětem něco od šatstva a prádla. Celkové vydání na vánoční nadílku odhaduje se na Kč. Zpráva pokladní: Příjem Kč ,36, vydání Kč Pokladní hotovost Kč 183,14.,

SEZNAM OBCÍ ITI OSTRAVSKÁ AGLOMERACE

SEZNAM OBCÍ ITI OSTRAVSKÁ AGLOMERACE SEZNAM OBCÍ ITI OSTRAVSKÁ AGLOMERACE Kód územní jednotky Název územní jednotky Úroveň Spadá pod 598925 Albrechtice Obec Karviná 568741 Albrechtičky Obec Nový Jičín 599212 Bartošovice Obec Nový Jičín 598011

Více

KRAJSKÝ PŘEBOR MUŽŮ SR

KRAJSKÝ PŘEBOR MUŽŮ SR KRAJSKÝ PŘEBOR MUŽŮ 1. Slávia Orlová - Lutyně SO-ÚZM tráva (UT) 2. Šenov SO- ÚZM tráva 3. Dětmarovice SO-ÚZM tráva 4. Frenštát NE-ÚZM tráva (tráva) 5. Bohumín NE-ÚZM tráva 6. Krnov NE-ÚZM tráva (UT) 7.

Více

STATISTICKÝ PŘEHLED ZÁSAHOVÉ ČINNOSTI Likvidace obtížného hmyzu

STATISTICKÝ PŘEHLED ZÁSAHOVÉ ČINNOSTI Likvidace obtížného hmyzu HASIČSKÝ ZÁCHRANNÝ SBOR MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE Odbor operačního řízení Pracoviště technického zabezpečení a statistiky Integrované bezpečnostní centrum Moravskoslezského kraje STATISTICKÝ PŘEHLED ZÁSAHOVÉ

Více

7 Polanka : Krnov : Hlubina : Bolatice :

7 Polanka : Krnov : Hlubina : Bolatice : A1A Poháry BAUER Krajský přebor mužů 1 Dětmarovice 30 22 2 6 74:33 68 0 0 2 SO Bruntál 30 20 7 3 70:34 67 0 0 3 Heřmanice 30 21 3 6 87:33 66 0 0 4 Háj ve Slezsku 30 18 3 9 72:48 57 0 0 5 Pustá Polom 30

Více

Školní rok 1917.-1918.

Školní rok 1917.-1918. Školní rok 1917.-1918. Sbor učitelský: Na počátku školního roku 1917 sestaven sbor učitelský takto: Jaroslav Meltický, def.řídící učitel Jaroslav Dlabal zat. učitel I. třídy Jindřich Hégr zat. učitel I.

Více

4 KONEČNÉ VÝSLEDKY K 16. 6. 2006. Region Severní Morava (okresy Frýdek-Místek, Karviná, Opava, Nový Jičín, Vsetín)

4 KONEČNÉ VÝSLEDKY K 16. 6. 2006. Region Severní Morava (okresy Frýdek-Místek, Karviná, Opava, Nový Jičín, Vsetín) 4 KONEČNÉ VÝSLEDKY K 16. 6. 2006 Region Severní Morava (okresy Frýdek-Místek, Karviná, Opava, Nový Jičín, Vsetín) hodnocení podle množství papíru v přepočtu na jednoho žáka Pořadí Název Adresa Průměr na

Více

4 KONEČNÉ VÝSLEDKY K Region Severní Morava (okresy Frýdek-Místek, Karviná, Opava, Nový Jičín, Vsetín)

4 KONEČNÉ VÝSLEDKY K Region Severní Morava (okresy Frýdek-Místek, Karviná, Opava, Nový Jičín, Vsetín) 4 KONEČNÉ VÝSLEDKY K 15. 6. 2009 Region Severní Morava (okresy Frýdek-Místek, Karviná, Opava, Nový Jičín, Vsetín) hodnocení podle množství papíru v přepočtu na jednoho žáka Pořadí Název Adresa Celkové

Více

Zápasy hrané od do

Zápasy hrané od do Krajský přebor [muži] 30.kolo Frenštát p. R. - Český Těšín 0:2 Polanka - Frýdlant n. O. 2:0 MFK Vítkovice - Krnov 3:4 Petřkovice - Heřmanice 0:1 Slavkov - Hradec n. M. 0:4 Dětmarovice - Bohumín 2:3 Dolní

Více

4 KONEČNÉ VÝSLEDKY K 13. 6. 2008. Region Severní Morava (okresy Frýdek-Místek, Karviná, Opava, Nový Jičín, Vsetín)

4 KONEČNÉ VÝSLEDKY K 13. 6. 2008. Region Severní Morava (okresy Frýdek-Místek, Karviná, Opava, Nový Jičín, Vsetín) 4 KONEČNÉ VÝSLEDKY K 13. 6. 2008 Region Severní Morava (okresy Frýdek-Místek, Karviná, Opava, Nový Jičín, Vsetín) hodnocení podle množství papíru v přepočtu na jednoho žáka Pořadí Název Adresa Průměr na

Více

KP mužů. Pozn.: Červeně zvýrazněné kluby sestupují. Rk. Družstvo Záp Skóre Body. 1 Pustá Polom :32 66

KP mužů. Pozn.: Červeně zvýrazněné kluby sestupují. Rk. Družstvo Záp Skóre Body. 1 Pustá Polom :32 66 KP mužů 1 Pustá Polom 30 20 6 4 67:32 66 2 Dětmarovice 30 18 5 7 59:31 59 3 Slavia Orlová 30 17 6 7 51:31 57 4 Bohumín 30 13 8 9 64:43 47 5 Heřmanice 30 13 7 10 56:50 46 6 Markvartovice 30 13 4 13 57:60

Více

4 KONEČNÉ VÝSLEDKY K 18. 6. 2004. Region Severní Morava (okresy Ostrava, Karviná, Nový Jičín, Frýdek-Místek)

4 KONEČNÉ VÝSLEDKY K 18. 6. 2004. Region Severní Morava (okresy Ostrava, Karviná, Nový Jičín, Frýdek-Místek) 4 KONEČNÉ VÝSLEDKY K 18. 6. 2004 Region Severní Morava (okresy Ostrava, Karviná, Nový Jičín, Frýdek-Místek) hodnocení podle množství papíru v přepočtu na jednoho žáka Pořadí Název Adresa Průměr na žáka

Více

KRAJSKÝ PŘEBOR MUŽŮ SR

KRAJSKÝ PŘEBOR MUŽŮ SR KRAJSKÝ PŘEBOR MUŽŮ 1. Slávia Orlová červenobílá červenobílá - červenobílá 2. Šenov bílá bílá - bílá 3. Dětmarovice bílá modrá - bílomodrá 4. Frenštát bílá bílá - bílá 5. Bohumín žlutá modrá - žlutá 6.

Více

4 KONEČNÉ VÝSLEDKY K Region Severní Morava (okresy Frýdek-Místek, Karviná, Opava, Nový Jičín, Vsetín)

4 KONEČNÉ VÝSLEDKY K Region Severní Morava (okresy Frýdek-Místek, Karviná, Opava, Nový Jičín, Vsetín) 4 KONEČNÉ VÝSLEDKY K 13. 6. 2011 Region Severní Morava (okresy Frýdek-Místek, Karviná, Opava, Nový Jičín, Vsetín) hodnocení podle množství papíru v přepočtu na jednoho žáka Pořadí Název Adresa průměr na

Více

Spolek rodičů a přátel školy při Základní škole Příbor Jičínská STANOVY SPOLKU. Čl. I Název, sídlo a charakter spolku

Spolek rodičů a přátel školy při Základní škole Příbor Jičínská STANOVY SPOLKU. Čl. I Název, sídlo a charakter spolku Spolek rodičů a přátel školy při Základní škole Příbor Jičínská STANOVY SPOLKU Čl. I Název, sídlo a charakter spolku Spolek rodičů a přátel školy při Základní škole Příbor Jičínská (dále jen spolek ) je

Více

Seznam jednotek podle jejich zásahů

Seznam jednotek podle jejich zásahů Období od : 1.1.2006 do: 31.12.2006 712304 - JSDHO Moravský Beroun 4 0 0 0 712600 - HZSP ČD Olomouc 18 0 0 0 811010 - stanice Bruntál 674 286 0 0 811011 - stanice Krnov 604 208 0 0 811012 - stanice Rýmařov

Více

Kvantitativní bilance povodněmi ohrožených ploch podle správních obvodů obcí

Kvantitativní bilance povodněmi ohrožených ploch podle správních obvodů obcí Kvantitativní bilance povodněmi ohrožených ploch podle správních obvodů obcí Zasažená plocha ů (budov) [m 2 ] Bělá 0,000-30,700 94 523917 Bělá pod Pradědem 5 399 4 744 112 544 0 0 0 0 0 0 0 0 0 569356

Více

Podmínky ochrany ložisek černého uhlí v chráněném ložiskovém území české části Hornoslezské pánve ve vymezené části okresu Karviná

Podmínky ochrany ložisek černého uhlí v chráněném ložiskovém území české části Hornoslezské pánve ve vymezené části okresu Karviná Podmínky ochrany ložisek černého uhlí v chráněném ložiskovém území české části Hornoslezské pánve ve vymezené části okresu Karviná Březen 2013 Příloha č. 1 1. Úvod Zpracování nových podmínek ochrany ložisek

Více

SOKOL - 1945 OPIS. Dne 10. června 1945 konala se ustavující valná hromada naší TJ.S. v Bohumíně.

SOKOL - 1945 OPIS. Dne 10. června 1945 konala se ustavující valná hromada naší TJ.S. v Bohumíně. OPIS SOKOL - 1945 Dne 10. června 1945 konala se ustavující valná hromada naší TJ.S. v Bohumíně. Tak zahájena znovu činnost naší jednoty po čtyřleté nucené přestávce za doby německé okupace, strašného utrpení

Více

Č.K.V. Král. Vinohrady

Č.K.V. Král. Vinohrady Archiv sportu a tv inventář č. 97 NAD č. 242 Č.K.V. Král. Vinohrady (Cyklistický oddíl: TJ Sokol Vinohrady, TJ Spartak Praha Stalingrad, TJ Bohemians ČKD) 1882 1972 V Praze 2011 Lucie Swierczeková Ú v

Více

OSVÉTY LIDOVÉ ČINNOST. NA TĚŠfNSKU A HLUČÍNSKU V ROCE SLEZSKA OSTRAVA. 1929 Tiskem knihtiskárny Union ve Slezské Ostravě. ANT.

OSVÉTY LIDOVÉ ČINNOST. NA TĚŠfNSKU A HLUČÍNSKU V ROCE SLEZSKA OSTRAVA. 1929 Tiskem knihtiskárny Union ve Slezské Ostravě. ANT. e. fo t y o. e> 08 40 ČINNOST Sl e z s k é m a tic e OSVÉTY LIDOVÉ NA TĚŠfNSKU A HLUČÍNSKU V ROCE 1929 UPRAVIL ANT. KOŘÍNEK SLEZSKA OSTRAVA Nákladem Slezské Matice osvěty lidové sídlem ve Slezské Ostravě.

Více

ČINNOST SLEZSKE MATICE OSVÉTY LIDOVÉ NA TĚ5INSKU A HLUČÍNSKU ZA ROK UPRAVIL FRANTIŠEK ONDERKA. Slezská Ostrava 1927.

ČINNOST SLEZSKE MATICE OSVÉTY LIDOVÉ NA TĚ5INSKU A HLUČÍNSKU ZA ROK UPRAVIL FRANTIŠEK ONDERKA. Slezská Ostrava 1927. o s v ě ^ V % \ X & Ř m " ' I «S* í - * I ČINNOST ^ S ' 1 0 ^ SLEZSKE MATICE OSVÉTY LIDOVÉ NA TĚ5INSKU A HLUČÍNSKU ZA ROK 1926 UPRAVIL FRANTIŠEK ONDERKA. Slezská Ostrava 1927. Nákladem Slezské Matice osvěty

Více

ZŠ ČESKÝ DUB, Komenského 46, Český Dub

ZŠ ČESKÝ DUB, Komenského 46, Český Dub ZŠ ČESKÝ DUB, Komenského 46, 463 43 Český Dub Naše město a okolí VY_32_INOVACE_01_VL_5_13 Autor: Mgr. Jana Pechancová Období: březen 2012 Ročník: 5. Tematický okruh: Lidé kolem nás Téma: Společenský život

Více

Do 12 tun (MAN TGS 6x4) Do 9 tun (MAN TGM 4x2)

Do 12 tun (MAN TGS 6x4) Do 9 tun (MAN TGM 4x2) Vyberte ve filtru vaše PSČ PSČ Pošta Obec Část obce Do 5 tun (MAN TGL 4x2) Do 9 tun (MAN TGM 4x2) Do 12 tun (MAN TGS 6x4) Do 17 tun (MAN TGX 8x4) Do 24 tun (MAN TGS s přívěsem) Do 28 tun přívěsem) Do 28

Více

4 KONEČNÉ VÝSLEDKY K 15. 6. 2007. Region Severní Morava (okresy Frýdek-Místek, Karviná, Opava, Nový Jičín, Vsetín)

4 KONEČNÉ VÝSLEDKY K 15. 6. 2007. Region Severní Morava (okresy Frýdek-Místek, Karviná, Opava, Nový Jičín, Vsetín) 4 KONEČNÉ VÝSLEDKY K 15. 6. 2007 Region Severní Morava (okresy Frýdek-Místek, Karviná, Opava, Nový Jičín, Vsetín) hodnocení podle množství papíru v přepočtu na jednoho žáka Pořadí Název Adresa Průměr na

Více

Rok 1910. V lednu 10. přistoupili za činné členy bř. Hynek Jiroušek a Jaroslav Hamrla. Za přispívajícího člena Frant. Bém.

Rok 1910. V lednu 10. přistoupili za činné členy bř. Hynek Jiroušek a Jaroslav Hamrla. Za přispívajícího člena Frant. Bém. Rok 1909. Myšlenka založiti Dobrovolný sbor hasičský ve Hvozdci vyšla od prvního učitele zdejšího p. Václava Oharka v roce 1896. Týž byl župním činovníkem na Brněnsku. Za úřadování starosty zemř. Frant.

Více

Zařazení družstev do soutěží MěFS Ostrava ročníku 2016/2017 po LA

Zařazení družstev do soutěží MěFS Ostrava ročníku 2016/2017 po LA Zařazení družstev do soutěží MěFS Ostrava ročníku 2016/2017 po LA DENÍK Městský přebor * muži * 2016/2017 sada dresů pro domácí utkání 1. Fotbalový klub SK Polanka nad Odrou B, z.s. so UZM tráva červenobílá

Více

Začátek školního roku. Počet tříd. Umístění tříd. Vyučovací hodiny

Začátek školního roku. Počet tříd. Umístění tříd. Vyučovací hodiny 1937 1938 Ve školním roce 1937-1938 se pokračovalo v pokusném vyučování. Zatímním řídícím učitelem byl jmenován od 1. září 1937 na zdejší škole pan Richard Filip, který byl službou přikázán na 2. obecnou

Více

Noční hlučínská hasičská liga

Noční hlučínská hasičská liga Noční hlučínská hasičská liga Stanovy 2018 Obsah ČLÁNEK 1....3 Co je to NHHL a její záměr...3 ČLÁNEK 2....3 Členství v NHHL...3 ČLÁNEK 3....3 Rada NHHL...3 ČLÁNEK 4....4 Pořádání ligových kol...4 ČLÁNEK

Více

Z KRONIKY VELKÉ LHOTY

Z KRONIKY VELKÉ LHOTY Z KRONIKY VELKÉ LHOTY 1894 Sepsaný při schůzi sboru dobrovolných hasičů obce Velké Lhoty. Odbývané dne 26. března 1894 v hostinci p. Františka Kobsy ve Velké Lhotě. Věc Nejprve předloženy byly vzorky na

Více

28/X 1920 oslaven slavnostní schůzí obecního zastupitelstva v nově otevřené zasedací síni, z níž zaslán telegram panu presidentu Masarykovi.

28/X 1920 oslaven slavnostní schůzí obecního zastupitelstva v nově otevřené zasedací síni, z níž zaslán telegram panu presidentu Masarykovi. Po válce Poměry poválečné neuklidňovaly se tak rychle, jak jsme si zprvu myslili. Když nastal mír, domnívali jsme se, že je konec všem svízelům. Duševní život ovšem je docela jiný v svobodné republice,

Více

D1. Datové podklady v tabulkách

D1. Datové podklady v tabulkách D6.2 - elektřiny z ČEZ Distribuce, a. s. Moravskoslezský kraj, součet za obce, ORP stav 2011 Zdroj dat: ČEZ Distribuce, a. s., 2013 Celkem Albrechtičky 1,037 0,08 0,154 0,02 0,040 0,00 1,231 0,02 Bílov

Více

Volné sdružení lesních správ pro severovýchodní Čechy, Náchod

Volné sdružení lesních správ pro severovýchodní Čechy, Náchod Česká republika Státní oblastní archiv v Zámrsku Státní oblastní archiv v Zámrsku Inventář archivní pomůcka č. 8996 NAD č. 3538 Volné sdružení lesních správ pro, Náchod 1921-1944 Zpracoval: Mgr. Jiří Kuba

Více

Spolku rodičů a přátel školy při Základní škole Sviadnov

Spolku rodičů a přátel školy při Základní škole Sviadnov STANOVY I. Úvodní ustanovení 1.1 Název spolku: Spolek rodičů a přátel školy při Základní škole Sviadnov (dále jen Spolek). 1.2 Sídlo Spolku: Na Závodí 70, 739 25 Sviadnov 1.3 Spolek je založený na principu

Více

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ 080 MSK Příloha č. 1

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ 080 MSK Příloha č. 1 MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ 080 MSK Příloha č. 1 Okres Bruntál BR TJ Slavoj Bruntál 44741766 Tělovýchovná jednota Slavoj SKP Bruntál 47656964 Sportovní klub policie TJ Kovohutě Břidličná 00560529 TJ Kovohutě

Více

Energetické bilance v tabulkách - současný stav

Energetické bilance v tabulkách - současný stav S1.1 - Bilance roční spotřeby primárních paliv v území Moravskoslezský kraj, členěno dle ORP, obce a skupenství paliv stav 2011, přepočteno na průměrné klimatické podmínky [GJ/r] Bílovec 4 804 75 506 1

Více

Energetické bilance v tabulkách - současný stav. ostatní průmysl. zemědělství (budovy)

Energetické bilance v tabulkách - současný stav. ostatní průmysl. zemědělství (budovy) S1.2 - Bilance roční spotřeby primárních paliv v území Moravskoslezský kraj, členěno dle ORP, obce a sektoru spotřeby stav 2011, přepočteno na průměrné klimatické podmínky [GJ/r] [GJ/r] Bílovec 98 499

Více

Školní rok 1912.~1913.

Školní rok 1912.~1913. Školní rok 1912.~1913. Příchod důst. pána Josefa Chába. Dne 1. září t. r. přisel do osady naší nový pan děkan Josef Cháb. Týž působil v Hostivaři před mnoha léty co kaplan, a pro korektní jednání byl velice

Více

SLEZSKÉ MATICE NA TĚŠÍNSKU A HLUČÍN5KU ZA ROK UPRAVIL FRANTIŠEK ONDERKA. Slezská Ostrava 1926.

SLEZSKÉ MATICE NA TĚŠÍNSKU A HLUČÍN5KU ZA ROK UPRAVIL FRANTIŠEK ONDERKA. Slezská Ostrava 1926. Č i n n o s t SLEZSKÉ MATICE NA TĚŠÍNSKU A HLUČÍN5KU ZA ROK 1 2 5 UPRAVIL FRANTIŠEK ONDERKA. Slezská Ostrava 1926. Nákladem Slezské Matice osvěiy lidové sídlem ve Slezské Ostravě. ČINNOST SLEZSKÉ MATICĚf

Více

STÁTNÍ OBLASTNÍ ARCHIV V PLZNI STÁTNÍ OKRESNÍ ARCHIV ROKYCANY

STÁTNÍ OBLASTNÍ ARCHIV V PLZNI STÁTNÍ OKRESNÍ ARCHIV ROKYCANY STÁTNÍ OBLASTNÍ ARCHIV V PLZNI STÁTNÍ OKRESNÍ ARCHIV ROKYCANY ZEMĚDĚLSKÉ ODBORNÉ UČILIŠTĚ ROKYCANY 1888 1953 (1958) Dílčí inventář Číslo listu NAD 399 Evidenční číslo pomůcky 188 Zpracovali: Mgr. Petr

Více

Tab. P1 Potřeba bytů v Moravskoslezském kraji -obce a SO ORP Varianta I. (Optimistická)

Tab. P1 Potřeba bytů v Moravskoslezském kraji -obce a SO ORP Varianta I. (Optimistická) Tab. P1 bytů v Moravskoslezském kraji -obce a SO ORP Varianta I. (Optimistická) s r. - bytů z bytů v r. Albrechtičky 684 680 289 248 2,74 2,56 634,1 45,9 15 9 24-13 0,6-8 -3 21 260 Bílov 575 565 213 183

Více

Legitimace pro dozorčího důvěrníka a pro místního důvěrníka OPM (AMP, ÚSÚ, k. 100) Pěstounská knížka (AMP, ÚSÚ, k. 100)

Legitimace pro dozorčího důvěrníka a pro místního důvěrníka OPM (AMP, ÚSÚ, k. 100) Pěstounská knížka (AMP, ÚSÚ, k. 100) Přílohy 115 Seznam příloh Obrazové přílohy Legitimace pro dozorčího důvěrníka a pro místního důvěrníka OPM (AMP, ÚSÚ, k. 100) Pěstounská knížka (AMP, ÚSÚ, k. 100) Ústřední dětský domov Původní budova městského

Více

Tab. P2 Potřeba bytů v Moravskoslezském kraji -obce a SO ORP Variata II. (Reálná)

Tab. P2 Potřeba bytů v Moravskoslezském kraji -obce a SO ORP Variata II. (Reálná) Tab. P2 bytů v Moravskoslezském kraji -obce a SO ORP Variata II. (Reálná) s r. - bytů z bytů v r. Albrechtičky 684 680 289 248 2,74 2,56 634,1 45,9 15 9 24-13 1,2-16 -5 19 258 Bílov 575 565 213 183 3,09

Více

Usnesení č. 81/ Příloha č. 3 Počet stran přílohy: 7. Strana 1

Usnesení č. 81/ Příloha č. 3 Počet stran přílohy: 7. Strana 1 Strana 1 Poskytnutí a přidělení neinvestičních dotací příspěvkovým organizacím v odvětví školství zřízeným obcemi s účelovým určením na rozvojový program "Hustota a Specifika" na rok 2011 1 45234604 Základní

Více

Systémová podpora rozvoje meziobecní spolupráce v ČR v rámci území správních obvodů obcí s rozšířenou působností

Systémová podpora rozvoje meziobecní spolupráce v ČR v rámci území správních obvodů obcí s rozšířenou působností Systémová podpora rozvoje meziobecní spolupráce v ČR v rámci území správních obvodů obcí s rozšířenou působností Analýza činnosti dobrovolných svazků obcí v území správního obvodu ORP Orlová 1 1 Obecné

Více

Bibliotéka Taueusz& Hegera

Bibliotéka Taueusz& Hegera Bibliotéka Taueusz& Hegera S T A N O V Y V MISTRU, 1894. T is k e m A r n o š ta H u b lin g a v M íst ku. Nákladem spolku. 6 (JI. Jm éno spolku jest: Odborný hornickohutnický spolek Prokop" se sídlem

Více

Změny jízdních řádů k

Změny jízdních řádů k Změny jízdních řádů k 10. 6. 2018 č. linky název linky spoj ARRIVA MORAVA a.s. - provozovna Bruntál 850 811 Krnov - Horní Benešov oprava inv. zn. 42, vypuštěno jede také 6. 7. 18 850 814 Krnov - Zátor

Více

Kotlíkové dotace v Moravskoslezském kraji konzultační č dny - Vítkov 12.11.2015. Zpracoval(a): Datum: 17. 6. 2015

Kotlíkové dotace v Moravskoslezském kraji konzultační č dny - Vítkov 12.11.2015. Zpracoval(a): Datum: 17. 6. 2015 Kotlíkové dotace v Moravskoslezském kraji konzultační č dny - Vítkov 12.11.2015 Zpracoval(a): Datum: 17. 6. 2015 Předmět podpory Výměna zdroje tepla na pevná paliva v rodinném domě za: kotel na pevná paliva

Více

Pořadí soutěž obcí Moravskoslezský kraj rok 2017 (vyhl

Pořadí soutěž obcí Moravskoslezský kraj rok 2017 (vyhl Pořadí soutěž obcí Moravskoslezský kraj rok 2017 (vyhl Obce do 2 500 obyvatel Obce a města 2 501 15 000 obyvatel 1 Obec Nová Pláň 1 Obec Trojanovice 2 Obec Býkov-Láryšov 2 Město Hradec nad Moravicí 3 Obec

Více

Nabídka nemovitostí k prodeji k 15.12.2015

Nabídka nemovitostí k prodeji k 15.12.2015 Zemědělský podnik Razová, státní podnik v likvidaci IČ 13642090 Okres Obec k.ú LV Číslo parcely výměra druh využití spolu vlast nický Benešov Soutice Soutice 402 395/19 25 ostatní plocha ostatní komunikace

Více

Obecná škola s československým jazykem vyučovacím Pavlův Studenec Inventář. Státní oblastní archiv v Plzni - Státní okresní archiv Tachov

Obecná škola s československým jazykem vyučovacím Pavlův Studenec Inventář. Státní oblastní archiv v Plzni - Státní okresní archiv Tachov Státní oblastní archiv v Plzni - Státní okresní archiv Tachov Obecná škola s československým jazykem vyučovacím Pavlův Studenec 1928-1938 Inventář Číslo listu NAD: 215 Evidenční číslo pomůcky: 139 Dana

Více

Spolek přátel obchodní akademie v Plzni, z. s. Stanovy. I. Název, sídlo a účel spolku

Spolek přátel obchodní akademie v Plzni, z. s. Stanovy. I. Název, sídlo a účel spolku Spolek přátel obchodní akademie v Plzni, z. s. Stanovy I. Název, sídlo a účel spolku Spolek s názvem Spolek přátel Obchodní akademie v Plzni, z. s. (dále jen Spolek ) se sídlem v Plzni, je samosprávnou

Více

Úvod. I. Vývoj původce archivního souboru

Úvod. I. Vývoj původce archivního souboru Státní oblastní archiv v Plzni - Státní okresní archiv Tachov Střední škola Planá 1945-1953 Inventář Číslo EL NAD: 1034 Evidenční číslo pomůcky: 107 Dana Bízová Tachov 2006 Obsah Úvod...3 I. Vývoj původce

Více

G. VEŘEJNĚ PROPĚŠNÉ STAVBY A VEŘEJNĚ PROSPĚŠNÁ OPATŘENÍ

G. VEŘEJNĚ PROPĚŠNÉ STAVBY A VEŘEJNĚ PROSPĚŠNÁ OPATŘENÍ G. VEŘEJNĚ PROPĚŠNÉ STAVBY A VEŘEJNĚ PROSPĚŠNÁ OPATŘENÍ G.I. VEŘEJNĚ PROSPĚŠNÉ STAVBY 100. ZÚR MSK vymezují níže uvedené plochy a koridory veřejně prospěšných staveb, pro které lze práva k pozemkům a stavbám

Více

čas odjezdu z výchozí zastávky Číslo linky název linky změna

čas odjezdu z výchozí zastávky Číslo linky název linky změna Číslo linky název linky 850129 Krnov Karlova Studánka Bruntál Olomouc Prostějov Brno spoj čas odjezdu z výchozí zastávky změna ARRIVA MORAVA a. s. provozovna Bruntál 1 5:05 opožděn o 10 min 3 9:01 opožděn

Více

r Ústřední potravní spolek pro Slezsko v Lazech zapsané společenstvo s ručením obm ezeným. X X I I I. Yýroční zpráva za správní rok BURZVMY TWORZ^C

r Ústřední potravní spolek pro Slezsko v Lazech zapsané společenstvo s ručením obm ezeným. X X I I I. Yýroční zpráva za správní rok BURZVMY TWORZ^C fe LSJ Ě a a ~il @ li r Ústřední potravní spolek pro Slezsko v Lazech zapsané společenstvo s ručením obm ezeným. X X I I I. Yýroční zpráva za správní rok 97/8. Sok založen í 905 BURZVMY TWORZ^C Cestou,

Více

Program na podporu dobrovolných hasičů v roce 2018

Program na podporu dobrovolných hasičů v roce 2018 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Jablunkov Metylovice Stará Ves nad Ondřejnicí Mniší Paskov Horní Lomná Jablunkov Pobočný spolek 65494482 Pobočný spolek 64121976 Pořízení vybavení pro zabezpečení nově vznikajícího

Více

Stanovení dojezdového kritéria pro účely přiznání ubytovacího stipendia studentům prezenční formy studia na VŠB-TUO od 1. 9. 2010

Stanovení dojezdového kritéria pro účely přiznání ubytovacího stipendia studentům prezenční formy studia na VŠB-TUO od 1. 9. 2010 Garant dokumentu: 9110 prorektor pro rozvoj a sociální vztahy TUO_LEG_05_004 verze:c Účinnost dokumentu od: 1. 9. 2010 Stanovení dojezdového kritéria pro účely přiznání ubytovacího stipendia studentům

Více

SOkA Karviná Kroniky okresu Karviná 02.04.2007

SOkA Karviná Kroniky okresu Karviná 02.04.2007 Místo Časový rozsah Název Signatura Inv.číslo 1945-1987 ZO SPB (Svaz protifašistických bojovníků) Stonava 800 1970-1974 Kronika PO při ODPM 292 1981 Kronika Okresního pionýrského štábu (OPŠ) 303 Martegrafeheide

Více

Systémová podpora rozvoje meziobecní spolupráce v ČR v rámci území správních obvodů obcí s rozšířenou působností

Systémová podpora rozvoje meziobecní spolupráce v ČR v rámci území správních obvodů obcí s rozšířenou působností Systémová podpora rozvoje meziobecní spolupráce v ČR v rámci území správních obvodů obcí s rozšířenou působností Analýza činnosti dobrovolných svazků obcí v území správního obvodu ORP Bohumín 1 1 Obecné

Více

SOUTĚŽ S PANEM POPELOU 2012/2013 PRŮBĚŽNÉ VÝSLEDKY K 30. 9. 2012

SOUTĚŽ S PANEM POPELOU 2012/2013 PRŮBĚŽNÉ VÝSLEDKY K 30. 9. 2012 SOUTĚŽ S PANEM POPELOU 2012/2013 PRŮBĚŽNÉ VÝSLEDKY K 30. 9. 2012 Region Severní Morava (okresy Ostrava - město, Frýdek-Místek, Karviná, Opava, Nový Jičín, Vsetín) 1. hodnocení podle množství papíru v přepočtu

Více

ŠTĚPÁNEK VÁCLAV 1897-1953. Inventář. (NAD č.: 1747) (Č. pomůcky: 566)

ŠTĚPÁNEK VÁCLAV 1897-1953. Inventář. (NAD č.: 1747) (Č. pomůcky: 566) Archivní pomůcky Archivu hlavního města Prahy 110200/22 ŠTĚPÁNEK VÁCLAV 1897-1953 Inventář (NAD č.: 1747) (Č. pomůcky: 566) Zora Damová Praha 2015 I. Vývoj původce fondu Václav Štěpánek byl pražský mlynář,

Více

Základní škola a Mateřská škola Havířov - Životice Zelená, příspěvková organizace

Základní škola a Mateřská škola Havířov - Životice Zelená, příspěvková organizace Základní škola a Mateřská škola, Praha 4, Ohradní 49 Základní škola, Praha 4, Školní 700 Základní škola Dolní Lhota, příspěvková organizace Mateřská škola Dolní Lhota, příspěvková organizace Základní škola

Více

Historie udělených ocenění v soutěži Vesnice roku v Moravskoslezském kraji

Historie udělených ocenění v soutěži Vesnice roku v Moravskoslezském kraji Historie udělených ocenění v soutěži Vesnice roku v Moravskoslezském kraji 1995 2017 1995 Bystřice nad Olší - Zlatá stuha - 3. místo v celostátním kole Hodslavice Zlatá stuha - Samostatné ocenění v celostátním

Více

Stanovy. Čl. I. Název a sídlo

Stanovy. Čl. I. Název a sídlo Stanovy Čl. I. Název a sídlo 1. Tyto stanovy jsou základním vnitřním předpisem dobrovolného seskupení občanů dle nového občanského zákoníku (zákona 89/2012 Sb. dále NOZ ) s názvem Občanská vzdělávací jednota

Více

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OKRES BRUNTÁL. Správní obvod obce s rozšířenou působností. Správní obvod obce s pověřeným obecním úřadem

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OKRES BRUNTÁL. Správní obvod obce s rozšířenou působností. Správní obvod obce s pověřeným obecním úřadem OKRES BRUNTÁL 1. Andělská Hora Mě 1 590 362 Bruntál Bruntál Bruntál Světlá Hora Bruntál 2. Bílčice 2 433 247 Bruntál Bruntál Bruntál Dvorce Bruntál 3. Bohušov 2 070 381 Krnov Osoblaha Krnov Osoblaha Osoblaha

Více

KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, Ostrava. Veřejná vyhláška

KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, Ostrava. Veřejná vyhláška KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava *KUMSX023I7SF* Čj: MSK 55914/2019 Sp. zn.: ŽPZ/9901/2019/Pei 246.2 V5 N Vyřizuje: Ing. Lenka Peichlová

Více

REJSTŘÍK SHROMAŽĎOVACÍ AGENDY: údaje o dění v Jenči

REJSTŘÍK SHROMAŽĎOVACÍ AGENDY: údaje o dění v Jenči PRAMENY K JENEČSKÉ HISTORII Svazek č. 4 REJSTŘÍK SHROMAŽĎOVACÍ AGENDY: údaje o dění v Jenči 1930 1947 Přehled sestavený na základě úředních knih ze SOA Praha Státního okresního archivu Kladno z fondu Okresní

Více

Příprava 3. výzvy v MSK. Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu

Příprava 3. výzvy v MSK. Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Příprava 3. výzvy v MSK Dotační program MSK: Kotlíkové dotace v Moravskoslezském kraji 3. výzva otevřená a uzavřená výzva (pro zásobník 2. výzvy) Vyhlášení: Duben 2019 (10. 4. 2019) Příjem žádostí: Květen

Více

Usnesení č. 97/ Příloha č. 2 Počet stran přílohy: 7. Strana 1

Usnesení č. 97/ Příloha č. 2 Počet stran přílohy: 7. Strana 1 Strana 1 Zvýšení poskytnutých neinvestičních dotací příspěvkovým organizacím v odvětví školství zřízeným obcemi s účelovým určením na činnost škol a školských zařízení dle 160 zákona č. 561/2004 Sb. (tzv.

Více

Návrh usnesení Zastupitelstvo města Karviné dle ustanovení 84 odst. 1 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, ve znění pozdějších předpisů,

Návrh usnesení Zastupitelstvo města Karviné dle ustanovení 84 odst. 1 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, ve znění pozdějších předpisů, STATUTÁRNÍ MĚSTO KARVINÁ Magistrát města Karviné Materiál ZM MRZ/9236/2015 Poř. číslo Odbor: Oddělení: Vyřizuje: Odbor rozvoje oddělení strategií a plánování Kostroun Miroslav Ing. Materiál pro 9. zasedání

Více

Školní rok 1926-27. Zápis Vyučování počalo 1. září 1926. Výsledek školního zápisu:

Školní rok 1926-27. Zápis Vyučování počalo 1. září 1926. Výsledek školního zápisu: Školní rok 1926-27. Zápis Vyučování počalo 1. září 1926. Výsledek školního zápisu: Učitelstvo. Zúčastní se vyučování Nezúčastní se vyučování Počet Římkat. Českobr. Pravosl. Českoslov. Židov. Bez vyz.cír

Více

Systémová podpora rozvoje meziobecní spolupráce v ČR v rámci území správních obvodů obcí s rozšířenou působností

Systémová podpora rozvoje meziobecní spolupráce v ČR v rámci území správních obvodů obcí s rozšířenou působností Systémová podpora rozvoje meziobecní spolupráce v ČR v rámci území správních obvodů obcí s rozšířenou působností Analýza činnosti dobrovolných svazků obcí v území správního obvodu ORP Havířov 1 1 Obecné

Více

ROK 2008 NA ZÁMKU A V KULTUŘE

ROK 2008 NA ZÁMKU A V KULTUŘE ROK 2008 NA ZÁMKU A V KULTUŘE V kalendářním roce 2008 jsme na zámku uspořádali 41 kulturních a společenských akcí, u kterých jsme byli jediným nebo hlavním pořadatelem. Šlo o následující akce: 8 pohádek

Více

Stanovy Waldorfská iniciativa Liberec, z.s.

Stanovy Waldorfská iniciativa Liberec, z.s. Stanovy Waldorfská iniciativa Liberec, z.s. Název spolku: Waldorfská iniciativa Liberec, z.s. Sídlo: Jiříčkov 41, 463 43 Světlá pod Ještědem IČO: 02126834 Čl. I Základní ustanovení Čl. II Právní postavení

Více

110. výročí založení hasičského sboru v Brťově-Jenči

110. výročí založení hasičského sboru v Brťově-Jenči 1 110. výročí založení hasičského sboru v Brťově-Jenči Historie hasičských sborů se odvíjí od doby rakousko-uherské monarchie jejíž součástí byly naše země až do roku 1918. Profesionální sbor hasičů měla

Více

STANOVY Spolku rodičů a přátel školy při Základní škole Sviadnov NÁVRH STANOV. Spolku rodičů a přátel školy při Základní škole Sviadnov

STANOVY Spolku rodičů a přátel školy při Základní škole Sviadnov NÁVRH STANOV. Spolku rodičů a přátel školy při Základní škole Sviadnov NÁVRH STANOV I. Úvodní ustanovení 1.1 Název spolku: Spolek rodičů a přátel školy při Základní škole Sviadnov (dále jen Spolek). 1.2 Sídlo Spolku: Na Závodí 70, 739 25 Sviadnov 1.3 Spolek je založený na

Více

Stanovy Spolku rodičů a přátel školy při ZŠ a MŠ Křtiny. Čl. 1. Název a sídlo. Čl. 2 Statut spolku. Čl. 3 Cíl činnosti spolku. Čl.

Stanovy Spolku rodičů a přátel školy při ZŠ a MŠ Křtiny. Čl. 1. Název a sídlo. Čl. 2 Statut spolku. Čl. 3 Cíl činnosti spolku. Čl. Stanovy Spolku rodičů a přátel školy při ZŠ a MŠ Křtiny Čl. 1. Název a sídlo Název: Spolek rodičů a přátel školy při ZŠ a MŠ Křtiny (dále jen spolek ) Sídlo: Křtiny 240, 679 05 Křtiny Čl. 2 Statut spolku

Více

NÁVRH Specifikace nemovitostí určených k převodu nemovitostí z vlastnictví kraje darem

NÁVRH Specifikace nemovitostí určených k převodu nemovitostí z vlastnictví kraje darem NÁVRH Specifikace nemovitostí určených k převodu nemovitostí z vlastnictví kraje darem 1) Převod pozemků darem Středisko Bruntál Opavské Předměstí 500/1 1928 III/4585 2263 6800 Město Krnov se sídlem Hlavní

Více

S T A N O V Y: Hlava první. Základní ustanovení. Čl. 1 Název a sídlo Spolku

S T A N O V Y: Hlava první. Základní ustanovení. Čl. 1 Název a sídlo Spolku Občanské sdružení při Základní škole Oldřichovice je občanským sdružením vzniklým podle zákona č. 83/1990 Sb., o sdružování občanů, ve znění pozdějších předpisů, na základě registrace provedené Ministerstvem

Více

SOKOL - 1946 OPIS. 5. ledna Propůjčena Sokolovna hasičskému sboru v Bohutíně k pořádání taneční zábavy.

SOKOL - 1946 OPIS. 5. ledna Propůjčena Sokolovna hasičskému sboru v Bohutíně k pořádání taneční zábavy. OPIS SOKOL - 1946 5. ledna Propůjčena Sokolovna hasičskému sboru v Bohutíně k pořádání taneční zábavy. 20. ledna Konána II. výroční valná hromada naší jednoty za přítomnosti zástupce župy br. Josefa Žita,

Více

Spolek rodičů a přátel školy při Střední škole řemesel a služeb Moravské Budějovice STANOVY SPOLKU. I. Základní ustanovení

Spolek rodičů a přátel školy při Střední škole řemesel a služeb Moravské Budějovice STANOVY SPOLKU. I. Základní ustanovení Spolek rodičů a přátel školy při Střední škole řemesel a služeb Moravské Budějovice STANOVY SPOLKU I. Základní ustanovení 1. Název spolku je: Spolek rodičů a přátel školy při Střední škole řemesel a služeb

Více

Textová příloha Spolky, jejichž členem byl Jan Podlipný: Akademický čtenářský spolek v Praze Akademický spolek ve Vídni Aliance Française Beseda

Textová příloha Spolky, jejichž členem byl Jan Podlipný: Akademický čtenářský spolek v Praze Akademický spolek ve Vídni Aliance Française Beseda Textová příloha Spolky, jejichž členem byl Jan Podlipný: Akademický čtenářský spolek v Praze Akademický spolek ve Vídni Aliance Française Beseda Barák v Příbrami Club Français Černohorský spolek v Praze

Více

SPOLEČNOST PRO HISTORII POTÁPĚNÍ ČESKÁ REPUBLIKA/ HISTORICAL DIVING SOCIETY CZECH REPUBLIC

SPOLEČNOST PRO HISTORII POTÁPĚNÍ ČESKÁ REPUBLIKA/ HISTORICAL DIVING SOCIETY CZECH REPUBLIC Stanovy občanského sdružení ve smyslu zákona o sdružování občanů SPOLEČNOST PRO HISTORII POTÁPĚNÍ ČESKÁ REPUBLIKA/ HISTORICAL DIVING SOCIETY CZECH REPUBLIC 1. Název občanského sdružení: 2. Sídlo občanského

Více

STANOVY SPOLKU. "Unie rodičů ZŠ a MŠ Beneše, z. s. 11. Úvodní ustanovení. Cíle, poslání a účel spolku. Článek I. Článek ll

STANOVY SPOLKU. Unie rodičů ZŠ a MŠ Beneše, z. s. 11. Úvodní ustanovení. Cíle, poslání a účel spolku. Článek I. Článek ll , I! STANOVY SPOLKU "Unie rodičů ZŠ a MŠ Beneše, z. s. 11 Článek I Úvodní ustanovení 1. Spolek s názvem "Unie rodičů ZŠ a MŠ Beneše, z. s." (dále jen "spolek") 2. Na místo užití plného názvu spolku se

Více

Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska okres Havlíčkův Brod. Zajištění hodnotících valných hromad SDH a okrsků pro rok 2018/2019

Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska okres Havlíčkův Brod. Zajištění hodnotících valných hromad SDH a okrsků pro rok 2018/2019 Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska okres Havlíčkův Brod Zajištění hodnotících valných hromad SDH a okrsků pro rok 2018/2019 Výroční valné hromady okrsků se uskuteční po skončení všech VVH SDH (termín

Více

SOUTĚŽ S PANEM POPELOU 2012/2013 KONEČNÉ VÝSLEDKY K

SOUTĚŽ S PANEM POPELOU 2012/2013 KONEČNÉ VÝSLEDKY K SOUTĚŽ S PANEM POPELOU 2012/2013 KONEČNÉ VÝSLEDKY K 14. 6. 2013 Region Severní Morava (okresy Ostrava - město, Frýdek-Místek, Karviná, Opava, Nový Jičín, Vsetín) 1. hodnocení podle množství papíru v přepočtu

Více

Z kroniky obce Sedlec rok 1956

Z kroniky obce Sedlec rok 1956 Z kroniky obce Sedlec rok 1956 Z činnosti MNV. Rada MNV: s. František Hynk, předseda MNV s. Marie Pundová, tajemnice MNV s. Jaroslav Svoboda, člen rady Rada MNV zasedala pravidelně jednou týdně a na schůzích

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA Statek, o. s.

VÝROČNÍ ZPRÁVA Statek, o. s. VÝROČNÍ ZPRÁVA 2013 Statek, o. s. Hlavice - Lesnovek 1 463 48 Všelibice www.statek.org Email: Statek@Statek.org IČ: 22685227 Číslo účtu: 670100-2205634508/6210 Registrace MVČR, pod j. č. VS/1-1/70 310/08-R

Více

Vánoční Těsnohlídkův strom s tradiční sbírkou Červeného kříže

Vánoční Těsnohlídkův strom s tradiční sbírkou Červeného kříže Vánoční Těsnohlídkův strom s tradiční sbírkou Červeného kříže Tento Vánoční strom tu stojí nejen jako symbol nejkrásnějších svátků roku, Vánoc, ale připomíná nám všem také tradici, která se začala odvíjet

Více

Cyklotrasy (2013) 1) (kolo od Jany) Ostrava Proskovice Stará Ves nad Ondřejnicí Brušperk Krmelín Stará Bělá Ostrava (27 km)

Cyklotrasy (2013) 1) (kolo od Jany) Ostrava Proskovice Stará Ves nad Ondřejnicí Brušperk Krmelín Stará Bělá Ostrava (27 km) Cyklotrasy (2013) 1) 6.3. 2013 (kolo od Jany) Ostrava Proskovice Stará Ves nad Ondřejnicí Brušperk Krmelín Stará Bělá Ostrava (27 km) 2) 16.4. 2013 Ostrava Proskovice Stará Ves nad Ondřejnicí Brušperk

Více

Tab. 2 - Vyhodnocení územních podmínek pro hospodářský rozvoj 2017

Tab. 2 - Vyhodnocení územních podmínek pro hospodářský rozvoj 2017 volných 598925 Albrechtice 3948 5188 7,0 26 158 4 4 1 568741 Albrechtičky 683 5033 3,4 6 197 3 4 1 551929 Andělská Hora 377 240 14,4 40 202 3 1 0 599212 Bartošovice 1693 5282 5,9 13 197 3 3 1 598011 Baška

Více

Jiráskovo gymnázium v Náchodě

Jiráskovo gymnázium v Náchodě Jiráskovo gymnázium v Náchodě Řezníčkova 451, 547 44 Náchod Tel./Fax/Záznamník: +420 491 423 243 E-mail: sekretariat@gymnachod.cz http://www.gymnachod.cz Zpráva o hospodaření Sdružení rodičů, přátel a

Více

Stanovy Spolku rodičů a přátel Gymnázia Omská. z. s.

Stanovy Spolku rodičů a přátel Gymnázia Omská. z. s. Stanovy Spolku rodičů a přátel Gymnázia Omská. z. s. I. Název a sídlo 1. Název spolku: Spolek rodičů a přátel Gymnázia Omská, z. s. 2. Sídlo spolku: Gymnázium, Omská 1300, 100 00 Praha 10. 3. Spolek je

Více

Stanovy zapsaného spolku. KRPS, z.s. Klub rodičů a přátel

Stanovy zapsaného spolku. KRPS, z.s. Klub rodičů a přátel Stanovy zapsaného spolku KRPS, z.s. Klub rodičů a přátel V Lipníku nad Bečvou dne 22. prosince 2016 I. Úvodní ustanovení 1. Klub rodičů a přátel Sluníčka, dále jen ve zkratce KRPS, z.s., je nezávislým

Více

Výroční zpráva Nadačního fondu speciálních sil generála Moravce za hodnocené období od do

Výroční zpráva Nadačního fondu speciálních sil generála Moravce za hodnocené období od do Výroční zpráva Nadačního fondu speciálních sil generála Moravce za hodnocené období od 1. 1. 2017 do 31. 12. 2017 podle 358 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů Část I.

Více

Výroční zpráva

Výroční zpráva Výroční zpráva 2015 1 Statek, z. s. Spolek Statek, z. s., vznikl 4. 2. 2008. Sídlí v Podještědí, v obci Lesnovek, asi 30 km od Liberce. Aktivity však pořádá po celé republice. Hlavními předměty činnosti

Více

Základní devítiletá škola Benešovice

Základní devítiletá škola Benešovice Státní okresní archiv Tachov Základní devítiletá škola Benešovice 1946-1977 Inventář Číslo listu NAD: 495 Evidenční pomůcka č. 27 Jan Edl, Dana Bízová Tachov 2005 Obsah Úvod...3-5 I. Vývoj původce fondu...3-4

Více

MATEŘSKÁ ŠKOLA OSTRAVA, BLAHOSLAVOVA 6, příspěvková organizace. vydává školní časopis

MATEŘSKÁ ŠKOLA OSTRAVA, BLAHOSLAVOVA 6, příspěvková organizace. vydává školní časopis MATEŘSKÁ ŠKOLA OSTRAVA, BLAHOSLAVOVA 6, příspěvková organizace vydává školní časopis č.25/2018 Vážení rodiče a milé děti, čas letí jako voda a my se znovu setkáváme na konci 1. pololetí školního roku.

Více

Ministerstvo školství a národní osvěty vynesením z 25. srpna 1931 č. j. 119.166/31 - I.

Ministerstvo školství a národní osvěty vynesením z 25. srpna 1931 č. j. 119.166/31 - I. 93 932 Ministerstvo školství a národní osvěty vynesením z 25. srpna 93 č. j. 9.66/3 I. nečinilo námitek proti tomu, aby také ve školním roce 9332 bylo pokračováno v pokusném vyučování podle schváleného

Více

Cyklotrasy (2012) 4) 23.3. 2012 (staré kolo)

Cyklotrasy (2012) 4) 23.3. 2012 (staré kolo) Cyklotrasy (2012) 1) 16.3. 2012 (staré kolo) Ostrava Proskovice Stará Ves nad Ondřejnicí Petřvald Mošnov Skotnice Příbor Kopřivnice (Vlčovice) Měrkovice Kozlovice Palkovice Frýdek-Místek (46 km, průměr

Více