SP v perspektivě životního cyklu

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "SP v perspektivě životního cyklu"

Transkript

1 SP v perspektivě životního cyklu Jednotlivec na trhu práce. Přechod ze školy do zaměstnání. Přechod mezi zaměstnaností a nezaměstnaností Mgr. Miriam Kotrusová, Ph.D.

2 Obsah přednášky 1. Trochu teorie Schmid, G. tranzitivní trhy práce V: Schmid, G. Gazier, B. The Dynamics of Full Employment. Social Integration Through Transitional Labour Markets. Edward Elgar Přechod mezi školou a trhem práce absolventi středních a vysokých škol. 3. Přechod mezi nezaměstnaností a zaměstnaností. Flexibilní formy pracovní doby a zaměstnání.

3 Tranzitivní trhy práce TTP TTP institucionální reakce na kritické události související s uplatněním na trhu práce. Jedná se o způsob, který pomáhá řešit dlouhodobou nezaměstnanost a tím zabraňuje vzniku sociálního vyloučení. K takovým kritickým událostem patří aktuální nebo potencionální ztráta zaměstnání. Přinášejí sebou velkou tenzi, protože doteď využívané způsoby řešení problémů, přestávají fungovat (mění se také povaha sociálních sítí). Institucionální reakce by se tak měla zaměřit např. na snížení míry nejistoty v délce trvání těchto událostí nabídnout časový harmonogram finančního zajištění a řešení.

4 Kritické přechody v rámci TTP Přechod ze školy na trh práce; Přechod od jednoho zaměstnavatele k druhému nebo z jedné práce do druhé nebo ze závislého zaměstnání do samostatného podnikání, Přechod z práce na celý úvazek na částečný (rodičovství, odchod do starobního důchodu); Přechod z práce na celý úvazek na dočasně zkrácenou pracovní dobu; Přechod z neplacené práce (doma) do placeného zaměstnání.

5 Principy fungování TTP EMPOWERMENT; MAKE TRANSITIONS PAY; FLEXIBLE COORDINATION a COOPERATION; Preference zaměstnání (nebo jiných společensky prospěšných aktivit) než nezaměstnanosti. Důležitá role aktivní politiky zaměstnání velmi důležitá změna v přístupu institucí služeb zaměstnanosti.

6 1. část Přechod mezi vzděláváním a zaměstnáním

7 Přechod ze školy do zaměstnání I Jedná se o jeden z nejtěžších přechodů v lidském životě riziko nezaměstnanosti je vysoké. I v těch ekonomicky nejlepších letech je přechod ze školy do práce složitý proces, na který mají vliv takové proměnné jako délka a kvalita získaného vzdělání, národní tradice, trh práce, ekonomické podmínky a demografie. V období hospodářské recese je rozumné investovat do vzdělávání. Ke zlepšení postavení mladých lidí na trhu práce je třeba ideálně skloubit sociální politiku, politiku zaměstnanosti a politiku vzdělávací.

8 Přechod ze školy do zaměstnání II Pro absolventy je odchod ze školy a první uplatnění se na trhu práce zásadním životním okamžikem. Úspěšné zahájení pracovní dráhy je přitom ovlivněno mnoha aspekty: aktuální situací na trhu práce, získanými znalostmi a dovednostmi, perspektivností absolvovaného oboru, zájmem zaměstnavatelů, strategiemi hledání prvního zaměstnání.

9 Jak reálně vypadá přechod mezi vzdělávacím systémem a trhem práce? (data OECD) V zemích OECD v r letí mohli očekávat, že následujících 15 let stráví takto: 6,9 roku ve vzdělání, 5,8 roku v zaměstnání, 0,9 roku jako nezaměstnaní, 1,3 roku mimo pracovní sílu. V populaci mladých lidí ve věku let je 46,3 % ve vzdělávání, 38,5 % hledá zaměstnání, 6,3 % je nezaměstnaných a 8,9 % je mimo pracovní sílu. V České republice bylo v r ve věkové skupině let ve vzdělávání 92,8 % mladých lidí, ve věku let se vzdělává 46,1 % a věku let je ve vzdělávání pouze 11,2 % mladých lidí. Očekávaná délka vzdělávání pro 15leté je u nás 7,1 roku.

10 Výsledky šetření ukazují poměrně výrazné rozdíly ve strategiích (formální versus neformální způsoby), které vedly k získání zaměstnání u absolventů různých typů škol. Neformální strategie: 1. Třetina pracovních míst absolventi SOU a SOŠ nacházejí za pomoci příbuzných. 2. Absolventi VOŠ nacházejí své první zaměstnání více za pomoci svých sociálních sítí. Zjištění I: Vyučení a maturanti častěji spoléhali na vlastní rodinu, případně oslovovali přímo firmy. Naopak absolventi VOŠ spoléhali podstatně méně na vlastní rodinu, ale více využívali vlastní vytvořené sítě, tedy kamarády a kontakty ze školy a z praxe.

11 Formální strategie: 1. Úřady práce (více jich využívají absolventi SOŠ a SOU) 8-9%, 2. Inzeráty v novinách (není rozdíl dle typu školy) 6-9%, 3. Internet (VOŠ 24% a SOŠ 16%, SOU nevyužívají), 4. Personální agentury (VOŠ, málo). Zjištění II: Absolventi získávají zaměstnání častěji neformálními způsoby. Se zvyšující úrovní dosaženého vzdělání narůstá podíl absolventů, kteří nacházejí zaměstnání prostřednictvím formálních kanálů (18 % absolventů SOU, 31 % SOŠ, 42 % VOŠ).

12 Zjištění III: mužům častěji pomáhala rodina, případně se přímo obraceli na firmu, naopak ženy častěji získaly zaměstnání na úřadu práce nebo na základě inzerátu v novinách. Zjištění IV: nejúspěšnější cestou pro získání zaměstnání v oboru se jeví cesta přes kontakty získané ze školy a během praxe. Naopak nejnižší míru uplatnění ve vystudovaném oboru měli ti, kterým pracovní nabídku zprostředkovali příbuzní.

13 Plynulý nebo obtížný přechod do zaměstnání? Zjištění V: Pro plynulý a snadný přechod do zaměstnání je výhodné využít kontaktů ze školy, praxe, případně kamarádů. Pomoc rodiny ale relativně často nastupuje až v případě problémů se získáním zaměstnání (34% absolventů) a nezaměstnaností absolventa (63% absolventů). Zjištění VI: Pomoc rodičů je zřejmě spíše nouzovým řešením, nevede k získání zaměstnání, ve kterém by absolventi byli spokojenější, ale spíše naopak. Zjištění VII: S pomocí rodičů získávají absolventi častěji zaměstnání mimo vystudovaný obor.

14 Práce v oboru SOU SOŠ VOŠ Práce ve vystudovaném oboru 59,4 36,8 44,8 Práce v příbuzném oboru 11,9 21,3 23,1 Práce ve zcela jiném oboru 28,7 41,9 32,0 Zdroj: Trhlíková, J. Strategie získání zaměstnání absolventů středních a vyšších odborných škol a jejich postoje k práci. NUOV. Praha 2009 V rámci sledovaného vzorku se uplatnili ve vystudovaném oboru nejčastěji respondenti z řad vyučených absolventů, méně často absolventi VOŠ a nejméně absolventi SOŠ.

15 Zjištění VII: Tendence ke změně zaměstnání mají absolventi zhruba stejné. Mírně nadpoloviční většina své zaměstnání během tříletého období po ukončení školy nezměnila, zbytek ano. Zjištění VIII: Pro absolventy jsou na prvních místech důležitosti práce individuální hodnoty, vyjadřující instrumentální postoj k práci (vysoký příjem, kariéra), a pak ty, které představují seberealizační aspekt (zajímavá práce), případně se vztahují ke kvalitě života (možnost kombinovat práci a rodinu a dostatek volného času). Naopak na nižších příčkách žebříčku důležitosti najdeme aspekty práce, které mají určitý společenský přesah.

16 Hodnota práce očima absolventů: Typ absolvované školy SOŠ VOŠ Rozdíly ve skóre Jistota zaměstnání 1,45 1,49-0,04 Zajímavá práce 1,50 1,49 0,01 Možnost zkombinovat práci a rodinu 1,85 1,74 0,11 Vysoký příjem 1,85 1,93-0,08 Možnost kariérního postupu 1,86 2,11-0,25 Možnost vzdělávání, školení 1,93 1,79 0,14 Dostatek volného času 1,95 2,01-0,06 Prestiž vykonávané profese 2,34 2,31 0,03 Možnost dělat něco užitečného pro společnost 2,36 2,17 0,19 Nemuset daleko dojíždět 2,36 2,32 0,04 Možnost pracovat samostatně 2,48 2,21 0,27 Možnost řídit podřízené 3,29 3,42-0,13 Zdroj: Trhlíková, J. Strategie získání zaměstnání absolventů středních a vyšších odborných škol a jejich postoje k práci. NUOV. Praha 2009

17 Absolventi VŠ Oblast přechodu absolventů vysokých škol do zaměstnání se do popředí vědeckých a politických diskuzí v Evropě dostala ve větší míře na počátku devadesátých let. Uplatnění absolventů VŠ je ovlivněné zejména: prudkou masifikací vysokoškolského vzdělávání, vzrůstající nezaměstnanost, globalizací a evropeanizací hospodářství a společností, dramatické strukturální změny pracovní síly způsobené vstupem nových technologií a nových manažerských konceptů.

18 Terciární vzdělání přináší jednotlivci podstatné ekonomické benefity. Lidé s terciárním vzděláním mohou očekávat, že vydělají o 50% a více než člověk s vyšším sekundárním a postsekundárním neterciárním vzděláním. Příjmové zvýhodnění plynoucí z dosažení terciární úrovně vzdělání se zvyšuje s věkem. (průměr OECD)

19 V ČR je podíl vysokoškoláků na pracovním trhu oproti jiným rozvinutým zemím pořad ještě nízký. Mezi dospělými ve věku let mělo v roce 2008 cca 14,5 % osob terciární vzdělání (včetně VOŠ). V průměru zemi OECD to však byl téměř dvojnásobek a průměr zemí EU byl 25,3 % Již několik posledních let patří ČR k zemím, kde počet absolventů s terciárním vzděláním roste nejrychleji. Podíl absolventů vysokých škol z odpovídající věkové skupiny byl v r %, v r %, v r %. Odhad: v r budou VŠ absolventi tvořit více než polovinu kohorty letých.

20 Koucký, J., Zelenka, M. Postavení vysokoškoláků a uplatnění absolventů vysokých škol na trhu práce v roce UK PF Středisko vzdělávací politika, Praha, 2010, str. 2

21 Propojenost vzdělávání a trhu práce se obecně zvyšuje. Důsledkem tohoto vývoje budou změny v postavení těchto absolventů na pracovním trhu. V současnosti je v ČR nízký podíl VŠ vzdělaných osob na prac. síle, proto mohou tito lidé vykonávat nejkvalifikovanější práci. S růstem podílu osob s VŠ se to bude měnit. Čím více je na trhu práce vysokoškoláků než odpovídajících pracovních míst, tím častěji mají absolventi vysokých škol problém vůbec nějakou práci sehnat anebo získávají jen práci méně kvalifikovanou. Dochází tak k postupné zaplňování vysokoškolských míst na trhu práce. Na pozice s nejvyšším socio-ekonomickým statusem nastupují absolventi lékařských a právnických oborů a na pozice s nejnižším statusem absolventi zemědělských a ekonomických oborů.

22 Důležitým faktorem pro úspěšný přechod na trh práce je předchozí pracovní zkušenost. Hladký přechod tak zažívají ti, kteří již v průběhu studia zčásti nebo i na plný úvazek pracují. Mezi bakaláři je vyšší podíl těch, kteří vysokoškolský titul získávají v pozdějším věku, a tomu odpovídá i více než 50% podíl bakalářů, kteří mají v době absolvování práci. U magistrů je to necelých 40 %. Nejčastěji ve svém oboru pracovali absolventi zdravotnických a právnických oborů, nejméně často naopak absolventi humanitních a zemědělských oborů. Zvýšil se průměrný věk v době absolvování studia z 25 a půl na téměř 27 let. Nejvyšší příjmy mají absolventi ekonomických oborů a pražských vysokých škol.

23 Zelenka, M., Ryška, R. Přechod ze vzdělávání na trh práce a první práce. REFLEX 2010: zpráva druhá. Praha, 2011, str. 14.

24 Zelenka, M., Ryška, R. Přechod ze vzdělávání na trh práce a první práce. REFLEX 2010: zpráva druhá. Praha, 2011, str. 14.

25 Špatný matching mezi výší vzdělání a pracovními místy Nemalá část absolventů pracuje na postech, které neodpovídají úrovni jejich vzdělání. - Přibližně 20 % pozic pro vyučené tedy zaujímají lidé se vzděláním maturitním nebo dokonce vysokoškolským. - Cca 5% maturantů je zařazeno mezi vědecké a duševní pracovníky, což zase odpovídá ukončenému vysokoškolskému vzdělání. - Z vyučených absolventů pracuje 8 % na pozicích, které vyžadují vyšší úroveň vzdělání, a naopak 10 % provádí pomocné a nekvalifikované práce, kde své vzdělání příliš nevyužijí.

26 Kompetence důležité u absolventů VŠ: Podle pracovníků úřadů práce zaměstnavatelé preferují více široké odborné a profesní znalosti a dovednosti před úzkou specializací absolventů. Nejdůležitější: komunikační schopnosti a dovednosti a zběhlost v cizích jazycích. Také schopnosti rozhodovat se, nést zodpovědnost a zběhlost v zacházení s informacemi. Méně důležité: schopnost pracovat s čísly a schopnost týmové práce.

27 Literatura k 1. části: České školství v mezinárodním srovnání. Vybrané ukazatele publikace OECD Education at Glance Ústav pro informace ve vzdělávání. Koucký, J., Zelenka, M. Postavení vysokoškoláků a uplatnění absolventů vysokých škol na trhu práce v roce UK PF Středisko vzdělávací politika, Praha, Trhlíková, J. Strategie získání zaměstnání absolventů středních a vyšších odborných škol a jejich postoje k práci. NUOV. Praha 2009, Zelenka, M., Ryška, R. Přechod ze vzdělávání na trh práce a první práce. REFLEX 2010: zpráva druhá. Praha, 2011.

28 2. část Přechod mezi nezaměstnaností a zaměstnaností. Role aktivní politiky zaměstnanosti. Flexibilní formy pracovní doby a zaměstnání.

29 Moderní průběh profesní dráhy je spojený se střídáním období zaměstnání (standardního pracovního poměru, flexibilních, atypických forem zaměstnání) a nezaměstnanosti (příp. období mimo ekonomickou aktivitu). Významná role politiky zaměstnanosti a vzdělávací politiky, které mohou přechody mezi těmito stavy usnadňovat.

30 Komu jsou určené programy APZ? Zákon č. 435/2004 vymezuje rizikové skupiny na trhu práce: 1. Mladí lidé do věku 20 let; 2. Těhotné ženy, kojící a matky do 9. měsíce po porodu, pečující o dítě do 15 let jeho věku; 3. Osoby starší 50 let; 4. Osoby se zdravotním postižením; 5. Dlouhodobě nezaměstnaní (déle než 5 měsíců)- nutnost uzavřít tzv. individuální akční plán Ve směrnicích na rok 2007 bylo úp doporučeno, aby z finančního hlediska bylo určeno: - Minim. 25 % výdajů na APZ pro podporu zaměstnanosti mladých lidí do 25 let a absolventy VŠ po dobu 2 let od ukončení studia (max. do 30 let věku), - Minim. 20% pro osoby starší 50 let, - Minim. 30 pro osoby dlouhodobě nezaměstnané (déle než 6 měsíců).

31 Zjištění studie Sirovátka a kol. (2009)stav v roce 2007: APZ je více směřována k ženám, zvláště to platí o rekvalifikacích a projektech ESF. Muži se více účastní veřejně prospěšných prací. Nejčastější skupinou účastníků programů jsou osoby vyučené. Rekvalifikace, SÚPM a projekty ESF jsou více cíleny na osoby se středoškolským vzděláním. Z hlediska věku je patrná snaha směřovat SÚPM a IAP více k mladším nezaměstnaným. Rekvalifikace a projekty ESF jsou více cíleny na osoby ve věku let.

32 Obecně je střední či nižší podpora osob nad 50 let a osob se základním vzděláním (s výjimkou VPP). Programy jsou směřovány převážně k nezaměstnaným s minimálně půlroční (více roční a delší) celkovou evidencí na úřadu práce. Relativně nejlepších výsledků dosahují programy tvorby pracovních míst (zejména SÚPM), nejhorších výsledků naopak rekvalifikační programy a programy VPP, jejichž efekty jsou tradičně zanedbatelné.

33 Do programů APZ jsou vybíráni lidé se středním stupněm očekávaných problémů v pracovním uplatnění, což relativně odpovídá také jejich zastoupení ve struktuře nezaměstnaných. Výrazně méně jsou ovšem programy APZ cíleny na osoby, u nichž očekáváme nejzávažnější problémy. Důležitým efektem programů APZ je vysoký pokles (návratů) evidencí bezprostředně po absolvování programu (na méně než polovinu). Výjimkou jsou v tomto ohledu rekvalifikační programy, které v počátečním období přinášejí vysoký návrat do evidence. Pozitivní přínos rekvalifikací se (dle typu) projevuje spíše až v delším časovém období (poprvé přibližně po půl roce). Jiné dlouhodobější efekty účasti na APZ než je získání zaměstnání.

34 Flexibilní formy zaměstnání Usnadňují přechod mezi zaměstnáním a nezaměstnaností a jsou řešením pro pracovní sílu, která má problémy s nalezením pracovního místa (tzv. rizikové skupiny na trhu práce). Práce na zkrácený (částečný) úvazek nebo na dobu určitou. Doba trvání pracovního poměru na dobu určitou mezi týmiž smluvními stranami nesmí přesáhnout 3 roky a může být opakována nejvýše dvakrát. ČR je z tohoto hlediska společností velmi tradiční většina osob pracuje na celý úvazek (94.6% 3Q 2011) a na dobu neurčitou (92.7%).

35 Flexibilní organizace pracovní doby Rovnoměrně rozvržená pracovní doba, Nerovnoměrně rozvržená pracovní doba, Konto pracovní doby (26, max. 52 týdnů)

36 Výsledky výzkumu Kuchařová a kol. Muži, kteří mají pevně danou pracovní dobu, ji ze dvou třetin považují za nejlepší, čtvrtina by však raději pracovala v režimu pružné pracovní doby. Ženy jsou v tomto směru mnohem nespokojenější, 40% žen by pevnou dobu raději vyměnil za flexibilní. Další desetina žen v současnosti pracujících v pevně dané době by uvítala možnost pracovat z domova. Pružná pracovní doba a možnost práce z domova patří k nejčastějším formám, kterou by si zvolily samy ženy namísto současné neaktivity nebo pevné pracovní doby. Poptávka po flexibilních formách pracovní doby je však značně neuspokojená, především na straně žen.

37 Naprostá většina zaměstnaných rodičů dětí do 6 let věku pracuje v plném pracovním poměru, přičemž muži častěji než ženy. Téměř třetina zaměstnaných matek malých dětí by uvítala spíše zkrácený úvazek místo plného, naopak z žen zaměstnaných na částečný úvazek by chtělo plný 17 %. Zatímco muži prakticky netouží po kratším úvazku, ale spíše po větší pracovní svobodě představované svobodným povoláním, zaměstnané ženy, matky malých dětí, by uvítaly větší flexibilitu jak v pracovním úvazku, tak v pracovní době, než ve skutečnosti mají.

38 Literatura k 2. části Hora, O. Sirovátka, T. Tomešová Bartáková, H. Vyhlídal, J. Hodnocení programů aktivní politiky zaměstnanosti realizovaných v roce 2007 se zaměřením na rekvalifikace, VUPSV Brno, 2009 Hohne, S. Kuchařová, V. Svobodová, K. Šťastná, A. Žáčková, L. Rodina a zaměstnání s ohledem na rodinný cyklus. VUPSV Praha, 2010

Uplatnění absolventů škol na trhu práce

Uplatnění absolventů škol na trhu práce Uplatnění absolventů škol na trhu práce 2009 Uplatnění absolventů škol na trhu práce 2009 Helena Úlovcová Jiří Vojtěch Jana Trhlíková Daniela Chamoutová Pavla Skácelová Jeny Burdová Uspořádal Robert Sukup

Více

Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy

Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Národní konference projektu VIP Kariéra II - KP Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Ing. Jiří Vojtěch Národní ústav odborného vzdělávání Národní konference projektu VIP Kariéra II -

Více

Teorie lidského kapitálu význam vzdělání

Teorie lidského kapitálu význam vzdělání Teorie lidského kapitálu význam vzdělání Lidský kapitál v ekonomické teorii - Termín pro označení znalostí a schopností pracovníka. - Merkantelisté, William Pety vzdělání za jeden z důležitých faktorů

Více

Teorie lidského kapitálu význam vzdělání

Teorie lidského kapitálu význam vzdělání Teorie lidského kapitálu význam vzdělání Lidský kapitál v ekonomické teorii - Termín pro označení znalostí a schopností pracovníka. - Merkantelisté, William Pety vzdělání za jeden z důleţitých faktorů

Více

Doplňující analýzy založené na datech ze šetření přechodu absolventů na trh práce realizovaných v NUOV. Bc. Ing. Jana Trhlíková

Doplňující analýzy založené na datech ze šetření přechodu absolventů na trh práce realizovaných v NUOV. Bc. Ing. Jana Trhlíková Strategiie zíískáníí zaměstnáníí absollventů středníích a vyššíích odborných školl a jejiich postoje k prácii Doplňující analýzy založené na datech ze šetření přechodu absolventů na trh realizovaných v

Více

ABSOLVENTI ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ A JEJICH UPLATNĚNÍ NA TRHU PRÁCE

ABSOLVENTI ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ A JEJICH UPLATNĚNÍ NA TRHU PRÁCE ABSOLVENTI ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ A JEJICH UPLATNĚNÍ NA TRHU PRÁCE Praha, 5. 12. 2012, panelová diskuse Pozice mladých na trhu práce v ČR. Jaké jsou možnosti jejího zlepšení? V České republice 80 % populace

Více

Sociální politika v perspektivě životního cyklu obsah kurzu a podmínky splnění

Sociální politika v perspektivě životního cyklu obsah kurzu a podmínky splnění Sociální politika v perspektivě životního cyklu obsah kurzu a podmínky splnění Mgr. Karolína Dobiášová Mgr. Miriam Kotrusová, Ph.D LS 2011/2012 Cíl kurzu podívat se na sociální politiku z perspektivy jednotlivého

Více

Expanze českého vysokého školství a uplatnění absolventů na pracovním trhu

Expanze českého vysokého školství a uplatnění absolventů na pracovním trhu Expanze českého vysokého školství a uplatnění absolventů na pracovním trhu REFLEX a jiné ochutnávky Jan Koucký REFLEX 2013: uplatnění absolventů vysokých škol Seminář MŠMT, SVP PedF UK a vysokých škol.

Více

Další vzdělávání a rozvoj kompetencí

Další vzdělávání a rozvoj kompetencí Mezinárodní výzkum dospělých Další vzdělávání a rozvoj kompetencí Výsledky mezinárodního výzkumu OECD PIAAC v České republice a jejich implikace pro veřejné politiky Konference, 27.11.2013 Věra Czesaná,

Více

1. Nerovnost v zaměstnání - menší zaměstnanost, větší nezaměstnanost; segregace a diskriminace na pracovním trhu

1. Nerovnost v zaměstnání - menší zaměstnanost, větší nezaměstnanost; segregace a diskriminace na pracovním trhu Feminizace chudoby Zvyšující se podíl a převaha chudoby mezi ženami ve srovnání s muži (ženy dle odhadů celosvětově tvoří 70 % všech osob žijících pod hranicí chudoby). Svobodné ženy, osamělé matky, staré

Více

Další vzdělávání a rozvoj kompetencí

Další vzdělávání a rozvoj kompetencí Mezinárodní výzkum dospělých Další vzdělávání a rozvoj kompetencí Workshop k výsledkům výzkumu MŠMT, 21.10.2013 Věra Czesaná, Národní vzdělávací fond Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním

Více

PŘECHOD ABSOLVENTŮ SŠ NA TRH PRÁCE

PŘECHOD ABSOLVENTŮ SŠ NA TRH PRÁCE PŘECHOD ABSOLVENTŮ SŠ NA TRH PRÁCE PRINCIPY STUDIE z dotazníkového šetření žáků posledních ročníků středních odborných škol realizovaného v roce 2015 zaměřuje se na srovnání vybraných skupin maturitních

Více

Klíčové dovednosti absolventů VŠ

Klíčové dovednosti absolventů VŠ Klíčové dovednosti absolventů VŠ Vysoké školy tvoří nejvyšší stupeň vzdělávací soustavy. V současné době (podle zákona č. 172/1990 Sb. o vysokých školách) existují tři druhy vysokoškolského studia: bakalářské,

Více

Podpora neformálních pečovatelů

Podpora neformálních pečovatelů Podpora neformálních pečovatelů Sociální služby efektivně, transparentně, aktivně Praha, 10. března 2015 Parametry projektu od 1. 2. 2014 důvody realizace neexistuje komplexní zmapování potřeb pečujících

Více

Rychlý růst vzdělanosti žen

Rychlý růst vzdělanosti žen 3. 11. 2016 Rychlý růst vzdělanosti žen V České republice rapidně roste úroveň formálního vzdělání. Ve věkové skupině 25-64letých v průběhu posledních deseti let počet obyvatel stagnoval, ale počet osob

Více

Indikátory Strategie vzdělávací politiky ČR do roku 2020

Indikátory Strategie vzdělávací politiky ČR do roku 2020 Indikátory Strategie vzdělávací politiky ČR do roku 2020 Indikátory Strategie vzdělávací politiky České republiky do roku 2020 (dále jen Strategie ) jsou vymezeny s ohledem na tři klíčové priority Strategie,

Více

2. Kvalita pracovní síly

2. Kvalita pracovní síly 2. Kvalita pracovní síly Kvalita pracovní síly = vzdělání a kvalifikace Úkolem první části této práce bylo ukázat, jak velká je pracovní síla v Jihomoravském kraji či jak se její velikost změnila. Cílem

Více

Analýza uplatnění absolventů FIM UHK. Petra Poulová Univerzita Hradec Králové

Analýza uplatnění absolventů FIM UHK. Petra Poulová Univerzita Hradec Králové Analýza uplatnění absolventů FIM UHK Petra Poulová Univerzita Hradec Králové Dotazníkové šetření = za 2 let existence má fakulta 534 absolventů = dotazníky distribuovány e-mailem 8 absolventům, kteří se

Více

Studie č. 13. Žádoucí změny v systému vzdělávání v odvětví textilního a oděvního průmyslu, s důrazem na rovnováhu

Studie č. 13. Žádoucí změny v systému vzdělávání v odvětví textilního a oděvního průmyslu, s důrazem na rovnováhu Žádoucí změny v systému vzdělávání v odvětví textilního a oděvního průmyslu, s důrazem na rovnováhu mezi konkurenceschopností a sociální soudržností Vytvořeno pro: Projekt reg.č.: Název projektu: Objednatel:

Více

Nezaměstnanost a míra nezaměstnanosti

Nezaměstnanost a míra nezaměstnanosti Nezaměstnanost a míra nezaměstnanosti Nezaměstnanost patří k nejsledovanějším ekonomickým ukazatelům. V České republice však existují minimálně dva ukazatele nezaměstnanosti, první je pravidelně zveřejňován

Více

Služby pro domácnost jako potencionální nástroj tvorby nových pracovních míst v oblasti sociálních služeb

Služby pro domácnost jako potencionální nástroj tvorby nových pracovních míst v oblasti sociálních služeb Služby pro domácnost jako potencionální nástroj tvorby nových pracovních míst v oblasti sociálních služeb LADISLAV P R Ů Š A BANSKÁ BYSTRICA, 25. BŘEZNA 2014 Osnova 1. Aktuální situace na trhu práce 2.

Více

4. Ekonomická aktivita obyvatelstva

4. Ekonomická aktivita obyvatelstva 4. Ekonomická aktivita obyvatelstva 4.1. Zaměstnaní, nezaměstnaní, ekonomicky neaktivní Ekonomicky aktivní v kraji činili 139 871 osob. Počet ekonomicky aktivních obyvatel v Karlovarském kraji činil při

Více

Nezaměstnanost v EU, koordinace politik zaměstnanosti, situace v ČR

Nezaměstnanost v EU, koordinace politik zaměstnanosti, situace v ČR Nezaměstnanost v EU, koordinace politik zaměstnanosti, situace v ČR Vývoj nezaměstnanosti v říjnu 2014 30 25 20 15 10 5 0 DE AT MT CZ UK LU DK NL RO HU EE SE PL BE SI FI LT EU28 FR LV IE BG EA18 SK IT

Více

PŘÍLOHA 2: VÝSLEDKY PILOTNÍHO PRŮZKUMU V ÚSTECKÉM A JIHOMORAVSKÉM KRAJI

PŘÍLOHA 2: VÝSLEDKY PILOTNÍHO PRŮZKUMU V ÚSTECKÉM A JIHOMORAVSKÉM KRAJI PŘÍLOHA 2: VÝSLEDKY PILOTNÍHO PRŮZKUMU V ÚSTECKÉM A JIHOMORAVSKÉM KRAJI Pilotní průzkum, jehož cílem bylo zejména ověřit praktickou použitelnost otázek pro konstrukci skóre, se uskutečnil v listopadu a

Více

na trhu práce (přednáška pro gymnázia) KIT PEF CZU - Vladimír Očenášek

na trhu práce (přednáška pro gymnázia) KIT PEF CZU - Vladimír Očenášek na trhu práce (přednáška pro gymnázia) 1 položme si pár otázek... předvídáme měnící se kvalifikační potřeby? (co bude za 5, 10, 15 let...) jsou propojeny znalosti, dovednosti a kompetence (žáků, studentů,

Více

Úřad práce České republiky krajská pobočka v Hradci Králové

Úřad práce České republiky krajská pobočka v Hradci Králové Úřad práce České republiky krajská pobočka v Hradci Králové Měsíční statistická zpráva květen 2014 Zpracoval: Bc. Lucie Vechetová http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/hkk/informace_z_useku_up/trh_prace/nezam

Více

8. Věda a technologie, informační společnost

8. Věda a technologie, informační společnost 8. Věda a technologie, informační společnost V každé společnosti je její důležitou a nedílnou součástí oblast výzkumu a vývoje. Jedná se o systematickou tvůrčí práci konanou za účelem získání nových znalostí

Více

A Formální vzdělávání

A Formální vzdělávání Formální je realizováno ve vzdělávacích institucích, zpravidla školách. Jeho funkce, cíle, obsah, organizační formy a způsoby hodnocení jsou vymezeny právními předpisy. Zahrnuje získávání na sebe navazujících

Více

Informační a poradenské středisko pro volbu a změnu povolání

Informační a poradenské středisko pro volbu a změnu povolání Informační a poradenské středisko pro volbu a změnu povolání IPS poskytuje informace o: - síti středních, vyšších odborných a vysokých škol v Praze a v celé ČR - možnostech uplatnění absolventů škol v

Více

STRUČNÉ SHRNUTÍ. Učitelé škol regionálního školství bez vedoucích zaměstnanců

STRUČNÉ SHRNUTÍ. Učitelé škol regionálního školství bez vedoucích zaměstnanců Genderové otázky pracovníků ve školství STRUČNÉ SHRNUTÍ Svodka Genderové otázky pracovníků ve školství se zabývá genderovou strukturou pracovníků v regionálním školství a na jejím základě pak také strukturou

Více

PRACOVNÍ DOBA V ČESKÉ REPUBLICE JE V RÁMCI EU JEDNA Z NEJDELŠÍCH

PRACOVNÍ DOBA V ČESKÉ REPUBLICE JE V RÁMCI EU JEDNA Z NEJDELŠÍCH PRACOVNÍ DOBA V ČESKÉ REPUBLICE JE V RÁMCI EU JEDNA Z NEJDELŠÍCH Podíl úvazků na zkrácenou pracovní dobu je v České republice jeden z nejmenších. Podle výsledků výběrového šetření pracovních sil (VŠPS-LFS)

Více

Přílohy. Příloha č. 1- Přehled výdajů na státní politiku zaměstnanosti

Přílohy. Příloha č. 1- Přehled výdajů na státní politiku zaměstnanosti Přílohy Příloha č. 1- Přehled výdajů na státní politiku zaměstnanosti 1991-2011 Příloha č. 2- Přehled výdajů na státní politiku zaměstnanosti 1991-2011 Příloha č. 3- Přehled hodnocení, absolvované rekvalifikace,

Více

PRAKTICKÉ ASPEKTY FLEXIBILNÍCH FOREM PRÁCE. Hana Salačová Svobodová

PRAKTICKÉ ASPEKTY FLEXIBILNÍCH FOREM PRÁCE. Hana Salačová Svobodová PRAKTICKÉ ASPEKTY FLEXIBILNÍCH FOREM PRÁCE Hana Salačová Svobodová Flexibilní formy práce zkrácený pracovní úvazek ( 78 až 80 ZP) nejčastěji 20 hod. za týden (4 hod./den) nebo 30 hod. za týden (6 hod./den)

Více

Graf 1: Obyvatelstvo ve věku 20 let a více (struktura podle vzdělání) ženy muži celkem

Graf 1: Obyvatelstvo ve věku 20 let a více (struktura podle vzdělání) ženy muži celkem Vzdělání Sčítání lidu, domů a bytů je pro zjištění úrovně vzdělání obyvatelstva klíčové. Je totiž jediným zdrojem, kde lze tento údaj reprezentativně zjistit. Protože SLDB bývá vždy jednou za deset let,

Více

JAK HOSPODAŘÍ ČESKÉ DOMÁCNOSTI

JAK HOSPODAŘÍ ČESKÉ DOMÁCNOSTI TISKOVÁ INFORMACE Z VÝZKUMU STEM TRENDY 1/214 VYDÁNO DNE 17.2. 214 JAK HOSPODAŘÍ ČESKÉ DOMÁCNOSTI Mírně nadpoloviční většina dotázaných občanů je z hlediska úspor a půjček v plusu, téměř třetina má bilanci

Více

Úřad práce České republiky krajská pobočka pro hl. m. Prahu. Měsíční statistická zpráva

Úřad práce České republiky krajská pobočka pro hl. m. Prahu. Měsíční statistická zpráva Úřad práce České republiky krajská pobočka pro hl. m. Prahu Měsíční statistická zpráva 07/2014 Zpracovala: Ing. Hana Václavíková http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/pha Informace o nezaměstnanosti v Praze k

Více

Strategie, nástroje a možnosti státu při podpoře uplatnění starších pracovníků v důsledku stárnutí populace 7.11.2014 7.11.2007777

Strategie, nástroje a možnosti státu při podpoře uplatnění starších pracovníků v důsledku stárnutí populace 7.11.2014 7.11.2007777 Strategie, nástroje a možnosti státu při podpoře uplatnění starších pracovníků v důsledku stárnutí populace 7.11.2014 7.11.2007777 Obsah Demografický vývoj v České republice Národní akční plán podporující

Více

ÚŘAD PRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY Krajská pobočka v Olomouci Referát Trhu práce. Zpráva o situaci na regionálním trhu práce. Olomoucký kraj.

ÚŘAD PRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY Krajská pobočka v Olomouci Referát Trhu práce. Zpráva o situaci na regionálním trhu práce. Olomoucký kraj. Podíl nezaměstnaných osob v % ÚŘAD PRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY Krajská pobočka v Olomouci Referát Trhu práce Zpráva o situaci na regionálním trhu práce Olomoucký kraj Září 2013 10,0 Graf: Vývoj podílu nezaměstnaných

Více

Vývoj vysokého školství v ČR a postavení vysokoškoláků na trhu práce

Vývoj vysokého školství v ČR a postavení vysokoškoláků na trhu práce Vývoj vysokého školství v ČR a postavení vysokoškoláků na trhu práce Konference HR Management 2011 Praha, 5. 10. 2011 Iva Ritschelová Obsah přednášky Úvod význam vzdělanosti pro společnost Statistika školství

Více

Vzdělávání dospělých v pracovním a profesním kontextu

Vzdělávání dospělých v pracovním a profesním kontextu Vzdělávání dospělých v pracovním a profesním kontextu ČAPV, České Budějovice, 2007 Mgr. Petr Novotný, Ph.D. Ústav pedagogických věd FF MU v Brně A. Nováka 1 602 00 Brno e-mail: novotny@phil.muni.cz Příspěvek

Více

Informační a poradenské středisko. Mgr. Jindřiška Dvorská

Informační a poradenské středisko. Mgr. Jindřiška Dvorská Informační a poradenské středisko Mgr. Jindřiška Dvorská osoby, místa v tis. Vývoj počtu uchazečů o zaměstnání a volných pracovních míst 650 600 550 500 450 400 350 300 250 200 150 100 50 0 uchazeči o

Více

Role Info Kariéry v oblasti slaďování vzdělávání a potřeb trhu práce

Role Info Kariéry v oblasti slaďování vzdělávání a potřeb trhu práce Role Info Kariéry v oblasti slaďování vzdělávání a potřeb trhu práce Co opravdu potřebuje Plzeňský kraj? Globální cíl PK: Zvýšit konkurenceschopnost a atraktivitu Plzeňského kraje efektivním a udržitelným

Více

VĚTŠINA OBČANŮ SOUHLASÍ S POTŘEBNOSTÍ DAŇOVÉ I PENZIJNÍ

VĚTŠINA OBČANŮ SOUHLASÍ S POTŘEBNOSTÍ DAŇOVÉ I PENZIJNÍ INFORMACE Z VÝZKUMU STEM TRENDY 1/28 VĚTŠINA OBČANŮ SOUHLASÍ S POTŘEBNOSTÍ DAŇOVÉ I PENZIJNÍ REFORMY I S NUTNOSTÍ ZMĚN VE ZDRAVOTNICTVÍ A ŠKOLSTVÍ Nejsilněji je vnímána potřeba změn v daňové oblasti, kde

Více

Flexicurity je složený výraz, který v sobě zahrnuje dva zdánlivě protichůdné výrazy flexibilitu a ochranu (angl. security) na trhu práce (Nekolová,

Flexicurity je složený výraz, který v sobě zahrnuje dva zdánlivě protichůdné výrazy flexibilitu a ochranu (angl. security) na trhu práce (Nekolová, Evropská politika zaměstnanosti, flexicurity Termín flexicurity Flexicurity je složený výraz, který v sobě zahrnuje dva zdánlivě protichůdné výrazy flexibilitu a ochranu (angl. security) na trhu práce

Více

Záruky pro mladé v Jihočeském kraji

Záruky pro mladé v Jihočeském kraji Vítáme vás na informačním semináři projektu ESF Záruky pro mladé v Jihočeském kraji CZ.03.1.48/0.0/0.0/15_004/0000007 Záruky pro mladé v Jihočeském kraji registrační číslo: CZ.03.1.48/0.0/0.0/15_004/0000007

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Brně. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Brně. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Brně Měsíční statistická zpráva leden 2017 Zpracoval: Mgr. Martina Štorová RNDr. Eva Toušková http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/jhm/statistiky Informace o nezaměstnanosti v

Více

Význam kariérového poradenství pro celoživotní vzdělávání. význam kariérového poradenství cesty celoživotního učení role školy projekt KAP

Význam kariérového poradenství pro celoživotní vzdělávání. význam kariérového poradenství cesty celoživotního učení role školy projekt KAP Význam kariérového poradenství pro celoživotní vzdělávání význam kariérového poradenství cesty celoživotního učení role školy projekt KAP Proč kariérové poradenství a celoživotní vzdělávání? Vypracoval

Více

Úřad práce České republiky krajská pobočka pro hl.m. Prahu. Měsíční statistická zpráva

Úřad práce České republiky krajská pobočka pro hl.m. Prahu. Měsíční statistická zpráva Úřad práce České republiky krajská pobočka pro hl.m. Prahu Měsíční statistická zpráva 06/2014 Zpracovala: Ing. Hana Václavíková http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/pha Informace o nezaměstnanosti v Praze k 30.6.2014

Více

Přístup MPSV v politice zaměstnanosti mladých do 25 let. Pozice mladých na trhu práce v ČR Fridrich-Ebert-Stiftung ČR Praha 5.

Přístup MPSV v politice zaměstnanosti mladých do 25 let. Pozice mladých na trhu práce v ČR Fridrich-Ebert-Stiftung ČR Praha 5. Přístup MPSV v politice zaměstnanosti mladých do 25 let Pozice mladých na trhu práce v ČR Fridrich-Ebert-Stiftung ČR Praha 5. prosince 2012 1 Výchozí situace 2 Ekonomická aktivita a neaktivita mladých

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Příbrami. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Příbrami. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Příbrami Měsíční statistická zpráva prosinec 2016 Zpracoval: Petr Šindelář, tel.: 950 156 486 http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/stc/statistiky Informace o nezaměstnanosti ve

Více

Reflex 2010: zpráva třetí. Současné zaměstnání absolventů. Radim Ryška a Martin Zelenka Praha, 2011. Z obsahu. Úvod

Reflex 2010: zpráva třetí. Současné zaměstnání absolventů. Radim Ryška a Martin Zelenka Praha, 2011. Z obsahu. Úvod Reflex 2010: zpráva třetí Současné zaměstnání absolventů Radim Ryška a Martin Zelenka Praha, 2011 Úvod Česká republika se více než deset let účastní mezinárodních projektů, které se zabývají postavením

Více

CENTRUM VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGŮ ODBORNÝCH ŠKOL

CENTRUM VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGŮ ODBORNÝCH ŠKOL Projekt: CENTRUM VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGŮ ODBORNÝCH ŠKOL Kurz: Výrobní podnik při současných tržních podmínkách SPŠ a OA Uherský Brod, 2012 Osnova tématu: 1. Globální pohled na svět, společnost a ekonomiku

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Příbrami. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Příbrami. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Příbrami Měsíční statistická zpráva leden 2018 Zpracoval: Petr Šindelář, tel.: 950 156 486 http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/stc/statistiky Informace o nezaměstnanosti ve Středočeském

Více

Nezaměstnanost z pohledu veřejného mínění

Nezaměstnanost z pohledu veřejného mínění TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 286 840 129 E-mail: nadezda.horakova@soc.cas.cz Nezaměstnanost z pohledu veřejného mínění Technické

Více

Podkladová data pro zpracování ANALÝZY POTŘEB V ÚZEMÍ. C) Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě a Rozvoj. kariérového poradenství

Podkladová data pro zpracování ANALÝZY POTŘEB V ÚZEMÍ. C) Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě a Rozvoj. kariérového poradenství Podkladová data pro zpracování ANALÝZY POTŘEB V ÚZEMÍ C) Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě a Rozvoj 1. Charakteristika kariérového poradenství Výchova k podnikavosti (dále VkP)

Více

Požadavky zaměstnavatelů na terciární vzdělávání. Vadim Petrov Toyota Peugeot Citroën Automobile 24. února 2010

Požadavky zaměstnavatelů na terciární vzdělávání. Vadim Petrov Toyota Peugeot Citroën Automobile 24. února 2010 Požadavky zaměstnavatelů na terciární vzdělávání Vadim Petrov Toyota Peugeot Citroën Automobile 24. února 2010 Obsah ❶ Terciární vzdělávání ❷ Marketing vzdělávání ❸ TPCA jako zaměstnavatel ❹ Role a očekávání

Více

Využití pracovní síly

Využití pracovní síly Využití pracovní síly HDP na konci sledovaného období klesal výrazněji než v celé Rozhodující význam má v kraji zpracovatelský průmysl Hrubý domácí produkt na Vysočině obdobně jako v celé České republice

Více

DOKUMENTY POČET ZAPSANÝCH STUDENTŮ VYSOKÝCH ŠKOL V ČESKÉ REPUBLICE D O K U M E N T Y. Graf č. A.2.7

DOKUMENTY POČET ZAPSANÝCH STUDENTŮ VYSOKÝCH ŠKOL V ČESKÉ REPUBLICE D O K U M E N T Y. Graf č. A.2.7 DOKUMENTY D O K U M E N T Y POČET ZAPSANÝCH STUDENTŮ VYSOKÝCH ŠKOL V ČESKÉ REPUBLICE Graf č. A.2.7 Poznámka: počet studentů k 31. prosinci kalendářního roku Vysokoškolské studium v České republice se uskutečňuje

Více

Úřad práce České republiky krajská pobočka v Pardubicích. Měsíční statistická zpráva

Úřad práce České republiky krajská pobočka v Pardubicích. Měsíční statistická zpráva Úřad práce České republiky krajská pobočka v Pardubicích Měsíční statistická zpráva listopad 2014 Obsah: Strana č. Informace o nezaměstnanosti v Pardubickém kraji 2 1. Základní charakteristika vývoje nezaměstnanosti

Více

Šetření absolventů středního odborného vzdělání s maturitní zkouškou a s odborným výcvikem tři roky od ukončení studia

Šetření absolventů středního odborného vzdělání s maturitní zkouškou a s odborným výcvikem tři roky od ukončení studia Přechod absollventů maturiitníích oborů SOU do praxe a jejiich upllatněníí na trhu práce Šetření absolventů středního odborného vzdělání s maturitní zkouškou a s odborným výcvikem tři roky od ukončení

Více

Generační obměna jako předpoklad konkurenceschopnosti zemědělství. Ing. Martin Pýcha. předseda ZS ČR viceprezident COGECA SENÁT 31.3.

Generační obměna jako předpoklad konkurenceschopnosti zemědělství. Ing. Martin Pýcha. předseda ZS ČR viceprezident COGECA SENÁT 31.3. Generační obměna jako předpoklad konkurenceschopnosti zemědělství Ing. Martin Pýcha předseda ZS ČR viceprezident COGECA SENÁT 31.3.2016 Osnova vystoupení Analýza úbytku pracovníků v zemědělství - v ČR

Více

Úřad práce ČR. Měsíční statistická zpráva srpen Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Brně

Úřad práce ČR. Měsíční statistická zpráva srpen Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Brně Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Brně Měsíční statistická zpráva srpen 2019 Zprávu předkládá: Mgr. Ivana Ondráková vedoucí oddělení metodiky http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/jhm/statistiky Brno 2019 1 www.uradprace.cz

Více

Rovnost šancí na Vysočině

Rovnost šancí na Vysočině Rovnost šancí na Vysočině Slaďování pracovního a rodinného života Seminář pro veřejnou správu konaný dne 20.9.2012 Anna Machátová. Třebíčské centrum o.s. Třebíčské centrum o.s. Založeno v březnu 1998 Člen

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ VZDĚLÁVÁNÍ V EU A ČR

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ VZDĚLÁVÁNÍ V EU A ČR Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 VZDĚLÁVÁNÍ V EU A ČR 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 Vzdělávání v EU a ČR

Více

PROJEKT BAKALÁŘSKÉ PRÁCE

PROJEKT BAKALÁŘSKÉ PRÁCE PROJEKT BAKALÁŘSKÉ PRÁCE KOMUNIKACE A LIDSKÉ ZDROJE NÁZEV BAKALÁŘSKÉ PRÁCE Pracovní podmínky zaměstnanců - zvláštní pracovní podmínky zaměstnankyň a mladistvých zaměstnanců TERMÍN UKONČENÍ STUDIA A OBHAJOBA

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Brně. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Brně. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Brně Měsíční statistická zpráva listopad 2018 Zpracovala: Bc. Veronika Šindelková RNDr. Eva Toušková http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/jhm/statistiky Informace o nezaměstnanosti

Více

Měsíční statistická zpráva Středočeský kraj

Měsíční statistická zpráva Středočeský kraj Úřad práce České republiky krajská pobočka v Příbrami Měsíční statistická zpráva Středočeský kraj Leden 2014 Zpracoval: Petr Šindelář, tel.: 950 156 486 http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/stc/statistiky Informace

Více

ÚŘAD PRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY Krajská pobočka v Olomouci Referát Trhu práce. Zpráva o situaci na regionálním trhu práce. Okres Šumperk.

ÚŘAD PRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY Krajská pobočka v Olomouci Referát Trhu práce. Zpráva o situaci na regionálním trhu práce. Okres Šumperk. ÚŘAD PRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY Krajská pobočka v Olomouci Referát Trhu práce Zpráva o situaci na regionálním trhu práce Okres Šumperk Květen 2011 Graf: Meziměsíční změna počtu uchazečů v letech 2007-2011 1200

Více

Dotazníkové šetření na téma rodičovské dovolené

Dotazníkové šetření na téma rodičovské dovolené Dotazníkové šetření na téma rodičovské dovolené Poděkování Mnohokrát děkujeme všem respondentům a také těm, kdo dotazník pomáhali šířit. Vyhodnocení zpracovala Rut Kolínská. Vyplněné dotazníky v tištěné

Více

Pracovní doba v České Republice je v rámci EU jedna z nejdelších Dostupný z

Pracovní doba v České Republice je v rámci EU jedna z nejdelších Dostupný z Pracovní doba v České Republice je v rámci EU jedna z nejdelších Český statistický úřad 2013 Dostupný z http://www.nusl.cz/ntk/nusl-203469 Dílo je chráněno podle autorského zákona č. 121/2000 Sb. Tento

Více

Měsíční statistická zpráva Středočeský kraj

Měsíční statistická zpráva Středočeský kraj Úřad práce České republiky krajská pobočka v Příbrami Měsíční statistická zpráva Středočeský kraj Duben 2014 Zpracoval: Petr Šindelář, tel.: 950 156 486 http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/stc/statistiky Informace

Více

PERSPEKTIVY MLADÉ GENERACE PŘI ZAKLÁDÁNÍ RODINY

PERSPEKTIVY MLADÉ GENERACE PŘI ZAKLÁDÁNÍ RODINY PERSPEKTIVY MLADÉ GENERACE PŘI ZAKLÁDÁNÍ RODINY Ondřej Nývlt Tisková konference, 7. 5. 2014, ČSÚ Praha ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 www.czso.cz 1 Zdroje dat Výběrová šetření

Více

TECHNICKÉ VZDĚLÁVÁNÍ A POŽADAVKY Z PRAXE NA ABSOLVENTY VYSOKÝCH ŠKOL

TECHNICKÉ VZDĚLÁVÁNÍ A POŽADAVKY Z PRAXE NA ABSOLVENTY VYSOKÝCH ŠKOL TECHNICKÉ VZDĚLÁVÁNÍ A POŽADAVKY Z PRAXE NA ABSOLVENTY VYSOKÝCH ŠKOL doc. Ing. Ivo Hlavatý, Ph.D. (IWI-C) VŠB Technická univerzita Ostrava, Fakulta strojní, 17. listopadu 15/2172, 708 33 Ostrava- Poruba,

Více

Zaostřeno na odborné vzdělávání

Zaostřeno na odborné vzdělávání CZ Česká republika Česká republika Tradice a modernizace Odborné vzdělávání a příprava (OVP) byly vždy podstatnou součástí českého vzdělávacího systému. Kromě toho, že tato oblast těží z tradice kvality,

Více

CO VŠECHNO PRO VÁS DĚLÁME? aneb své zájmy dokážeme lépe hájit společně

CO VŠECHNO PRO VÁS DĚLÁME? aneb své zájmy dokážeme lépe hájit společně CO VŠECHNO PRO VÁS DĚLÁME? aneb své zájmy dokážeme lépe hájit společně Praha, 16. května 2013 Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu Zpracování analýz sociálního dialogu a

Více

Úřad práce České republiky krajská pobočka v Hradci Králové. Měsíční statistická zpráva

Úřad práce České republiky krajská pobočka v Hradci Králové. Měsíční statistická zpráva Úřad práce České republiky krajská pobočka v Hradci Králové Měsíční statistická zpráva duben 2015 Zpracoval: Bc. Lucie Vechetová http://portal.mpsv.cz/sz/stat/nz/mes 1 Informace o nezaměstnanosti v Královéhradeckém

Více

Úřad práce ČR. Měsíční statistická zpráva květen Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Příbrami

Úřad práce ČR. Měsíční statistická zpráva květen Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Příbrami Úřad práce ČR Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Příbrami Měsíční statistická zpráva květen 2018 Zprávu předkládá: Petr Šindelář analytik trhu práce ÚP ČR - krajské pobočky v Příbrami Příbram 2018 www.uradprace.cz

Více

Lidské zdroje na trhu práce. Ing. Monika DAVIDOVÁ, Ph.D.

Lidské zdroje na trhu práce. Ing. Monika DAVIDOVÁ, Ph.D. Lidské zdroje na trhu práce Aktivní a pasivní politika zaměstnanosti Ing. Monika DAVIDOVÁ, Ph.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu

Více

Pardubický kraj Situace na trhu práce Iva Tomšová ÚP ČR - Kontaktní pracoviště Ústí nad Orlicí telefon:

Pardubický kraj Situace na trhu práce Iva Tomšová ÚP ČR - Kontaktní pracoviště Ústí nad Orlicí telefon: Pardubický kraj Situace na trhu práce Iva Tomšová ÚP ČR - Kontaktní pracoviště Ústí nad Orlicí telefon: 950 172 445,iva.tomsova@uradprace.cz Projekt PIPS CZ.03.1.54/0.0/0.0/15_011/0004218 Projekt PIPS

Více

or11013 První otázka z tematického bloku věnovaného vysokoškolskému vzdělávání se zaměřila na mínění českých občanů o tom, zda je v České republice ka

or11013 První otázka z tematického bloku věnovaného vysokoškolskému vzdělávání se zaměřila na mínění českých občanů o tom, zda je v České republice ka or11013 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 2 0 129 E-mail: milan.tuček@soc.cas.cz Občané o možnostech a motivaci ke studiu na vysokých

Více

ÚŘADY PRÁCE DNES SLAVÍ 20 LET SVÉ EXISTENCE

ÚŘADY PRÁCE DNES SLAVÍ 20 LET SVÉ EXISTENCE Tisková zpráva Praha 1. 12. 2010 ÚŘADY PRÁCE DNES SLAVÍ 20 LET SVÉ EXISTENCE Úřady práce dnes slaví 20 let své existence. Při této příležitosti se dnes v Brně sejdou ředitelé jednotlivých úřadů i další

Více

Úřad práce ČR. Měsíční statistická zpráva říjen Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Příbrami

Úřad práce ČR. Měsíční statistická zpráva říjen Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Příbrami Úřad práce ČR Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Příbrami Měsíční statistická zpráva říjen 2018 Zprávu předkládá: Petr Šindelář analytik trhu práce ÚP ČR - krajské pobočky v Příbrami Příbram 2018 www.uradprace.cz

Více

Úřad práce ČR. Měsíční statistická zpráva prosinec Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Příbrami

Úřad práce ČR. Měsíční statistická zpráva prosinec Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Příbrami Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Příbrami Měsíční statistická zpráva prosinec 2018 Zprávu předkládá: Petr Šindelář analytik trhu práce ÚP ČR - krajské pobočky v Příbrami Příbram 2018 www.uradprace.cz 1

Více

Konzumace piva v České republice v roce 2007

Konzumace piva v České republice v roce 2007 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 26 40 129 E-mail: jiri.vinopal@soc.cas.cz Konzumace piva v České republice v roce 2007 Technické

Více

Úřad práce ČR. Měsíční statistická zpráva květen Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Příbrami

Úřad práce ČR. Měsíční statistická zpráva květen Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Příbrami Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Příbrami Měsíční statistická zpráva květen 2019 Zprávu předkládá: Petr Šindelář analytik trhu práce ÚP ČR - krajské pobočky v Příbrami http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/stc/statistiky/mesicni

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Příbrami. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Příbrami. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Příbrami Měsíční statistická zpráva červen 2016 Zpracoval: Petr Šindelář, tel.: 950 156 486 http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/stc/statistiky Informace o nezaměstnanosti ve

Více

Workshop k výsledkům výzkumu MŠMT, 21.10.2013

Workshop k výsledkům výzkumu MŠMT, 21.10.2013 Mezinárodní výzkum dospělých Workshop k výsledkům výzkumu MŠMT, 21.10.2013 Hana Říhová (rihova@nvf.cz) Národní vzdělávací fond Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem

Více

Měsíční statistická zpráva Středočeský kraj

Měsíční statistická zpráva Středočeský kraj Úřad práce České republiky krajská pobočka v Příbrami Měsíční statistická zpráva Středočeský kraj Únor 2014 Zpracoval: Petr Šindelář, tel.: 950 156 486 http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/stc/statistiky Informace

Více

Vysoké školství Ústeckého kraje: několik námětů k diskusi

Vysoké školství Ústeckého kraje: několik námětů k diskusi Vysoké školství Ústeckého kraje: několik námětů k diskusi Výběr z úvodních analýz pro projekt Vyhodnocení stavu vysokého školství v Ústeckém kraji Mgr. Zdeňka Šímová, O projektu Projekt: Vyhodnocení stavu

Více

Byznys pro společnost - Charta Diverzity Matky a otcové vítáni

Byznys pro společnost - Charta Diverzity Matky a otcové vítáni Byznys pro společnost - Charta Diverzity Matky a otcové vítáni Průzkum realizovaný mezi zaměstnavateli, březen 2019 Stručné shrnutí výsledků Rodiče zejména matky malých dětí zůstávají navzdory nedostatku

Více

Střední škola, Nové Město nad Metují, Husovo nám. 1218. Strategie kariérového poradenství při Střední škole Nové Město nad Metují

Střední škola, Nové Město nad Metují, Husovo nám. 1218. Strategie kariérového poradenství při Střední škole Nové Město nad Metují Strategie kariérového poradenství při Střední škole Nové Město nad Metují Cíl 1) Pomáhat žákům orientovat se ve světě práce a vzdělávacích příležitostí a vytvářet si představu o nabídce profesních a vzdělávacích

Více

ÚŘAD PRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY Krajská pobočka v Olomouci Referát Trhu práce. Zpráva o situaci na regionálním trhu práce. Olomoucký kraj.

ÚŘAD PRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY Krajská pobočka v Olomouci Referát Trhu práce. Zpráva o situaci na regionálním trhu práce. Olomoucký kraj. Míra nezaměstnanosti ÚŘAD PRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY Krajská pobočka v Olomouci Referát Trhu práce Zpráva o situaci na regionálním trhu práce Olomoucký kraj Září 2012 Graf: Vývoj MN v Olomouckém kraji a ČR

Více

Úřad práce ČR. Měsíční statistická zpráva leden Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Příbrami

Úřad práce ČR. Měsíční statistická zpráva leden Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Příbrami Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Příbrami Měsíční statistická zpráva leden 2019 Zprávu předkládá: Petr Šindelář analytik trhu práce ÚP ČR - krajské pobočky v Příbrami Příbram 2019 www.uradprace.cz 1 Informace

Více

Problémový okruh č. 1 Kultura a společenský život 2014-2020

Problémový okruh č. 1 Kultura a společenský život 2014-2020 Výstupy z jednání pracovní skupiny MAS Bohumínsko SPOLEČNOST, 6. srpna 2013 od 15,30h v Petrovicích u Karviné Příprava Integrované strategie území MAS Bohumínsko - Strategický pilíř SPOLEČNOST Tento strategický

Více

Pro jednání 107. Plenární schůze Rady hospodářské a sociální dohody ČR

Pro jednání 107. Plenární schůze Rady hospodářské a sociální dohody ČR Ministerstvo práce a sociálních věcí Praha dne 17. března 2014 Pro jednání 107. Plenární schůze Rady hospodářské a sociální dohody ČR Věc: Aktivní politika zaměstnanosti, vyhodnocení programů na podporu

Více

Děti nebo studium: nový pohled na staré téma. Simona Weidnerová

Děti nebo studium: nový pohled na staré téma. Simona Weidnerová Děti nebo studium: nový pohled na staré téma. Simona Weidnerová 10.10.2013 Z tiskové zprávy MŠMT k výsledkům šetření PIAAC* Zajímavým poznatkem je v mezinárodním srovnání neobvyklý propad dovedností ve

Více

OBČANÉ STÁLE VÍCE PREFERUJÍ SOCIÁLNÍ POLITIKU

OBČANÉ STÁLE VÍCE PREFERUJÍ SOCIÁLNÍ POLITIKU INFORMACE Z VÝZKUMU STEM TRENDY 11/214 vydáno dne. 11. 214 OBČANÉ STÁLE VÍCE PREFERUJÍ SOCIÁLNÍ POLITIKU ZAMĚŘENOU NA ROZŠIŘOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB, NIKOLI NA ZVYŠOVÁNÍ FINANČNÍCH DÁVEK Více než polovina

Více

Sociální původ, pohlaví, vzdělání a kompetence ve světle dat z národního šetření PIAAC

Sociální původ, pohlaví, vzdělání a kompetence ve světle dat z národního šetření PIAAC Sociální původ, pohlaví, vzdělání a kompetence ve světle dat z národního šetření PIAAC Petr Matějů Konference Předpoklady úspěchu v práci a v životě 27. listopadu 2013 Hlavní otázky pro analýzu procesu

Více

VZOR DOTAZNÍKŮ PRO STANOVENÍ VAH TRENDŮ A JEJICH PÁROVÉ SROVNÁNÍ

VZOR DOTAZNÍKŮ PRO STANOVENÍ VAH TRENDŮ A JEJICH PÁROVÉ SROVNÁNÍ PŘÍLOHA 1 VZOR DOTAZNÍKŮ PRO STANOVENÍ VAH TRENDŮ A JEJICH PÁROVÉ SROVNÁNÍ Dotazník č. 1 Hodnocení povahy a váhy trendu ve vzdělávání dospělých pro rozvoj vzdělávací instituce poskytující vzdělávání pro

Více

Národní 3,117 20 Praha 1,tel. 420 221 403 331;e- mail: preslickova@kav.cas.cz. Odbor pro evropskou integraci a využití znalostního potenciálu OEI

Národní 3,117 20 Praha 1,tel. 420 221 403 331;e- mail: preslickova@kav.cas.cz. Odbor pro evropskou integraci a využití znalostního potenciálu OEI Národní 3, 117 20 Praha 1 Zpracoval: Odbor pro evropskou integraci a využití znalostního potenciálu OEI Ing. Marcela Přesličková, tel.221 403 331, e-mail : preslickova@ kav.cas.cz str.1 1. Specifikace

Více