Kapitola 5. Modul 1 Postavení výrobku na trhu. Odlišení výrobku. Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Kapitola 5. Modul 1 Postavení výrobku na trhu. Odlišení výrobku. Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger"

Transkript

1 Modul 1 Postavení výrobku na trhu Odlišení výrobku Kapitola 5 Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger

2 OBSAH MODUL POSTAVENÍ VÝROBKU Kapitola 5: Odlišení výrobku Autorky: Dr. Andrea Grimm, Dr. Astin Malschinger IMPRINT Za obsah odpovídá: Austrian Marketing University of Applied Sciences, Campus Wieselburg der FH Wiener Neustadt, Austria, 3250 Wieselburg, Zeiselgraben Austrian Marketing University of Applied Sciences Všechna práve, především právo na rozmnožování a šíření, stejně jako práva na překlad jsou vyhrazena. T: 0043-(0) E: office@amu.at I: Zástupce: Dr. Astin Malschinger Za možnost vytvořit tento samovýukový program děkujeme Evropské komisi.

3 1. O této lekci Co znamená diferenciace (odlišení) produktu? Diferenciace je proces rozlišování jednoho produktu nebo služby od těch konkurenčních. Co se v této lekci naučíte? Dozvíte se o jedinečných aspektech vašeho produktu a vašeho podniku. Tyto charakteristické rozlišovací vlastnosti zajistí věrnost zákazníků. Proč se náš produkt musí lišit od ostatních? Pokud náš produkt nevyčnívá oproti ostatním, pak je pravděpodobné, že je zákazníci přehlédnou a nakonec úplně vymizí z trhu.

4 A. Odlišení: úvod Mléko. Nakupování potravin v cizí zemi může být docela dobrodružné. Může se vám stát, že v obchodech narazíte na několik pro vás neznámých mléčných výrobků a značek, všechny za podobnou cenu. Tak se snažíte najít něco, co produkty od sebe odlišuje. Máme pro vás krátký test: 1. Podle čeho poznáte, že jde o mléko? Source: Source: Quelle: Například: Barva: výrobek je bílý, okolo obrázku je modrá Tvar balení: vysoký a hranatý Materiál: karton (nápojová krabice) nebo sklo Obrázky: krajina, tekoucí mléko, příroda, krávy, příchutě, ad.

5 Produktová kategorie mléka se vyznačuje pomocí několika typických vlastností: bílá barva, výrobek je vyobrazován dynamicky. To jsou nejvýraznější znaky, podle kterých poznáme mléko. Co tedy přesně ovlivňuje kupní chování zákazníků? Zde je pro vás další otázka: 2. Který z výrobků byste si koupili? Proč? Možná jste si všimli ještě jiných vlastností. Jaké to jsou? Ručně vyráběné balení nebo lákavé ovoce? Nebo byste si vybrali tradiční mléko? Ať už je vaše volba jakákoliv, výrobek jste si vybrali právě kvůli jeho vzhledu, který jej odlišuje od ostatních. Jak je důležité se lišit Jak jste viděli, je velice důležité odlišit váš výrobek od těch konkurenčních. Vaši zákazníci musí být schopni ihned rozpoznat výrazné detaily vašeho produktu. To znamená, že jim musíte dát dobrý důvod, aby upřednostnili váš výrobek od konkurenčních. Ze zkušenosti Konkurenční výrobky byly na trhu mnohem déle než mé vlastní. Ve skutečnosti zde nejsou žádné patrné rozdíly. Dejte svým zákazníkům důvod k tomu, aby kupovali vaše zboží a aby si vybrali vaši produktovou řadu.

6 Časté nástrahy Následující ukázky vám pomohou vyhnout se závažným chybám: Nástraha 1 Malé nebo žádné odlišení Mnoho společností kopíruje nápady pro své výrobky od konkurence. Výsledkem ovšem je, že žádné nové klienty nepřilákáte a vaše produkty zapadnou. Je proto dobré, abyste si udělali malý výzkum ohledně konkurence. To vám může pomoci vyhnout se této chybě. Nástraha 2 Odlišení bez výhod Vždy mějte na paměti zákazníkovo dobro. Například kvalitní víno by nemělo být prodáváno za nízkou cenu jenom proto, aby se lišilo od ostatních, protože by to vaše cílovou skupinu mohlo odradit. Vaši cílovou skupinou by se tak mohla stát střední vrstva, pro kterou cena hraje velkou roli. Samozřejmě, že nevhodné odlišení nemá vždy negativní dopady. Avšak s největší pravděpodobností to bude mít vliv na jméno vaší firmy.! Předtím, než se rozhodnete pro odlišovací strategii, zamyslete se nad tím, jaká očekávání mají zákazníci od vás a vašich výrobků. Jaký problém chcete, aby vaše výrobky řešily? Nástraha 3 Potřeby vašich zákazníků Většina výrobců ví, že jejich produkty mohou vyřešit specifické problémy zákazníků a proto jsou schopni uspokojit jejich potřeby. Avšak, existuje několik úrovní potřeb, které musí být uspokojeny. Například hlavní účel automobilu je mobilita. Ovšem pouhá mobilita není jediná vlastnost, kterou cílová skupina od vozu očekává. Mohou mít více potřeb, které by měly být výrobci uspokojeny. To může zahrnovat širokou síť servisů, exkluzivitu, bezpečnost, ad. Jinými slovy, soustředit se pouze na hlavní účel výrobku vám samo os sobě nezíská vaše zákazníky. Efektivní odlišení můžete provést až po té, co určíte potřeby své cílové skupiny, například provedením výzkumu potřeb.

7 Nástraha 4 Nedostatečná komunikace Efektivní komunikace je klíčem k úspěšnému uvedení produktu na trh. Nezáleží na tom, jak dobrý je váš produkt, pokud o něm zákazníci nevědí, nebude se prodávat. Toto není žádná věda, ale pouze selský rozum. Přesto mnoho společností nevěnuje pozornost tomu, jak důležitá dobrá komunikace je, především pokud jde o malé podniky, které většinou mají omezené prostředky na reklamu.! Jako malý výrobce v oblasti zemědělství musíte oslovit své potencionální zákazníky a být s nimi v kontaktu. Je zde velký potenciál v tom, že farmáři mohou vsadit na osobní kontakt se svými klienty. Zkušenost ukazuje, že pokud se osobně setkáváme s našimi zákazníky, pak je výsledkem reklama ústním podáním. Tato forma reklamy je nenahraditelná. Nepřilákáte. Více o tomto se dozvíte v Modulu pojednávajícím o reklamě.

8 B. Způsoby jak odlišit váš výrobek Jak jsme viděli, abychom upoutali pozornost zákazníků, nestačí se soustředit pouze na jejich potřeby. Znovu se naskýtá otázka, jak tedy vyčnívat, aby si nás všimli? První věcí je, že musíte vědět, co zákazníci o vašem výrobku a výrobcích konkurence vědí. V praktické sekci tohoto modulu se dozvíte krok za krokem, jak kategorizovat zákazníky. Dotazníky, které jsou k dispozici, vám pomohou během tohoto procesu. Můžete si je také libovolně podle potřeb změnit. Využití charakteristických znaků k vyniknutí výrobku Využití charakteristických znaků produktu je obecnou metodou, jak odlišit naše výrobky od konkurence. Tyto znaky jsou často vlastnosti, používané k popisu lidí. Zamyslete se například nad tím, jaké vlastnosti byste použili při popisu vaší matky, Pabla Picassa nebo Julie Robert. S největší pravděpodobností použijete pro každého jiné vlastnosti. Pabla Picassa si můžeme spojovat se slovy jako kreativní nebo donchuán ; Julii Roberts s krásná nebo bohatá. Úspěšné příklady Visa Je všude tam, kde chcete být vy BMW Čiré potěšení z jízdy Silhouette Rozhled bez hranic Kofola Když ji miluješ, není co řešit Radegast Život je hořký. Bohudík MasterCard je příkladem méně úspěšného produktu. Pouze několik zákazníků si vybavuje slogan Chytré peníze. Mezi českými produkty tomu odpovídá nepříliš úspěšná kampaň Jupí Ovoce je Jupí.

9 Zemědělské produkty také nabízejí dobré příklady, jak odlišit váš výrobek od ostatních, použitím těchto vlastností: chutný, zdravý, místní, bezpečný, atd. Příklady: Charakteristiky pro výrobky malých venkovských výrobců chutný bezpečný zdravý známý místní Odlišení pomocí procesu výroby V potravinářském sektoru je obrovský potenciál k tomu, abyste odlišili svůj výrobek od ostatních. Mnoho pivovarů, například, se po staletí odkazují na zákony o jakosti. Mnichovský zákon o jakosti existuje již od roku Tyto zákony předepisují dovolené přísady. Speciální přísady. Potravinové výrobky obsahují obvykle specifickou přísadu, která je jedinečná. Například Danone pro své probatické nápoje Actimel používá dobře znějící L.Casei Defensis, aby se odlišil od ostatních produktů v této kategorii. Zdroj: 1 Bavorské nařízení o čistotě bylo oproti tomu vydáno až v roce 1516

10 Dalším příkladem je Nestá LC1 obsahující Streptococcus thermophilus a Lactobaccillus Johnsonii La1. Pro více detailů se podívejte na stránky v němčině Českým příkladem by mohl být JOGURT BÍLÝ SELSKÝ s probiotickou kulturou BiFi. mléko, mléčná bílkovina, živá jogurtová kultura, probiotická kultura Bifidobacterium, Lactobacillus acidophilus. Obsahuje nejméně 100 milionů živých mikroorganizmů v 1g. Pravidelná konzumace jogurtů s přídavkem probiotických kultur příznivě ovlivňuje složení střevní mikroflory. Zdroj: Zdroj: Tento jogurt je českým výrobkem se značkou aklasa. Obsahuje certifikát bezlepkovosti a certifikát živých jogurtových kultur bifi. Tento jogurt je zákazníkům k dispozici ve stejné míře jako srovnávaný produkt Actimel, jeho kampaň však byla velmi slabá a nedokázala oslovit spotřebitele správným způsobem.ačkoliv výrobci i odborníci na výživu zdůrazňují, že je jedním z mála jogurtových produktů, které skutečně obsahují živé jogurtové kultury, tento samotný fakt k dominanci na trhu nestačí. Více info na

11 Výběrová složka. Abychom zdůraznili jedinečnost produktu, je zde použita speciální přísada. Tento prvek není používán žádným jiným konkurentem. Například automobilka VolksWagen vyvinula speciálně pro dieselové motory technologii Common Rail (technologie přímého vstřikování paliva) a ty jsou pak mnohem výkonnější. Z reklamy na čokoládu Mon Cheri každý ví, že obsahuje pravou piemontskou třešni. Ve skutečnosti však žádné speciální piemontské třešně neexistují. Nejlepší složka. To znamená, že produkt je prezentován tak, že obsahuje tu nejlepší přísadu. Vynechání složky. Zde patří produkty s popisy typu: bez genetické úpravy nebo bez chemických přísad. Zdroj: Hilcona je mezinárodní firma vyrábějící těstoviny a těstovinové polotovary, pizzu, omáčky a hotová jídla. Hilcona si vytvořila vlastní garanci nazvanou Garance lepších jedlíků 100% požitek. Tuto strategii odůvodňuje tím, že firma při výrobě vypustila umělá barviva, aromata, ztužené tuky a konzervační látky.! Tato metoda odlišení má v případě malých podniků jen malý potenciál. Spotřebitelé často předpokládají, že výrobky z farmy jsou automaticky bez chemických přísad, což nemusí být vždy pravda.

12 Například vinný ocet Aceto Balsamico je unikátní svou výrobní procedurou, která tvoří pravé originální Aceto Balsamico. Uvaří se šťáva z trebbianských horznů, která je pak koncentrována. Pak se nalije a na několik let uskladní v dřevěných sudech, stejně jako víno. Poměr vody se během této fáze opět sníží a to dodá octu jeho hustou konzistenci. Tato metoda uskladnění je právě to, co liší ocet Aceto Balsamico od ostatních vinných octů. Dalším příkladem je španělská šunka Serrano Ham, která je jedinečná svou výrobou. Svou vysokou kvalitu získává díky vulkanizaci vzduchem. Výrobní proces a recept šunky jsou patentovány. V českých podmínkách můžeme v tomto ohledu zmínit například Olomoucké tvarůžky nebo sýr Niva. Zdroj: Frosta ( vyrábí zmražené produkty a aby se odlišili od konkurence, používají výše zmíněnou tradici zákonů o jakosti a výrobky také neobsahují některé látky. Tato metoda je odlišná a je proto vysoce pravděpodobné, že si ji spotřebitelé zapamatují.

13 Zdroj: FILM >> Frosta -zákon čitstoty Frosta >> TV spot Frosta ww.youtube.com/watch?v=a22qjhqeday Volcano, rakouská značka, ( vyrábí prémiovou šunku. Používáme pouze sůl, bylinky a kouř, což umožní, aby se aroma masa maximálně rozvinulo. Naše výrobky zrají značnou dobu a to jim dodá tu přírodní chuť. Hotový produkt je unikátní pochoutkou, která má svůj původ v tradičním regionu, který je znám svými znalci. FILM >> Vulcano výrobní společnost

14 Odlišení: Buďte první na trhu Pokud jste se svým výrobkem první na trhu, pak poznáte obrovský význam této mimořádné formy odlišení se. Konec konců, prosadit se na trhu pokud jste první, je vždy lehčí, než přesvědčovat zákazníky, že váš produkt je lepší, než konkurence. To způsobuje fakt, že si lidé zvyknout na danou situaci a to má za následek, že nechtějí dělat žádné změny. Živým důkazem je Red Bull. Tento energetický nápoj byl již několikrát napodoben, bez úspěchu. Zdroj: jakst.files.wordpress.com Odlišení: Zvolte taktiku nejnovější Odlišení taktikou jednička na trhu Taktika být nejnovější je efektivnější než taktika být lepší. Proč tomu tak je? Vysvětlení tkví opět v lidské povaze. Jsme nastaveni tak, že hledáme nejnovější výrobky, protože nám materiální svět neustále nabízí nové produkty. To, že máte vedoucí postavení na trhu, znamená, že vás spotřebitelé vnímají jako úspěšného a silného hráče s vysokým postavením. Co se týče potravinových výrobků, jste vnímán jako někdo s vysokou odborností na výrobní proces. Ne všichni jsou schopni dosáhnout vůdčího postavení v celé zemi. Můžete se však zaměřit na regiony, kraje, okresy ad. Můžete se stát lídrem např. na Moravě, Blanensku. Pokud se vám tato strategie zdá neproveditelná, můžete se zaměřit na produktovou kategorii. To znamená, že se v daném regionu

15 můžete stát jedničkou např. v produkci oleje z meruňkových pecek, horského sýry, kozího jogurtu, lihovin ad. Proč je tento přístup tak efektivní? Protože lidé kupují to, co ostatní. Proč toho nevyužít ve svůj prospěch? Vůdčí postavení může být využito v několika oblastech: 1. Podíl na trhu: viz. příklad brazilského piva. Podíl na trhu záleží na tom, kolik prodáte. 2. Jednička na technologie: to znamená být hlavním producentem z hlediska používané technologie ve výrobním procesu. Například plzeňský pivovar Pilsner vyvinul speciální výrobní postup Pilsner. 3. Produktová jednička: Co se takhle stát jedničkou díky jedinečnému produktu? Zemědělské nebo ručně vyráběné produkty se mohou stát jedničkou pro to, že jsou výjimečné svou chutí nebo speciálními přísadami. Odlišení pomocí využití tradice Lidé spojují tradici se pojmem bezpečí, což je postavení, které pomáhá výrobku vyniknout mezi jeho konkurenty. Tradici si mnoho spotřebitelů asociuje s vysokou mírou odbornosti. Rodiné recepty, které si rodiny předávají z rukou jedné generace do druhé, jsou neustále zdokonalovány. Spotřibetelé takovým tradičním produktům důvěřují. Weihenstephaner je dobrým příkladem: Vyzdvihuje skutečnost, že se jedná o nejstarší pivovar na světě vaří už od roku Výrok už od roku tradičně zprostředkovává informaci, že výrobek nebo společnost mají dlouholetou tradici. Tip: Zkuste zapřemýšlet, zda by se výrok už od roku... hodil i do vašeho sloganu či loga Rodinná tradice Zemědělské podnikání představuje zvláště v dobách globalizace útočiště s mnoha možnostmi. Proč tomu tak je? Nejspíš vás to již napadlo. Je to součástí lidské přirozenosti. Většina spotřebitelů cítí sounáležitost s místními rodinnými zemědělskými firmami, protože vnímají blízkost prostorovou i osobní. Globální podniky působí na spotřebitele naopak jako anonymní. Od rodinných podniků často samozřejmě očekáváme, že z

16 osobního vztahu ke svým výrobkům vyplývá i větší zodpovědnost za kvalitu produktu a spokojenost zákazníka. Zkrátka vycházíme z toho, že u rodinných firem koupíme výrobky vynikající kvality. Proč? Protože takový výrobce zná své zákazníky osobně a není mu lhostejné, jak budou spotřebitelé o jeho výrobcích mluvit. U velkých potravinářských koncernů očekává zákazník spíše zájem jeho majitelů o vývoj kurz akcií společnosti. Samozřejmě to tak většinou nebývá, ale tyto úvahy odpovídají dostupným stereotypním představám spotřebitelů. Zeměpisná tradice Mnohé národy a regiony mají svoji Image, představu o zvláštních výsadách a dovednostech pro jisté výrobky. Švýcaří umí vyrábět vynikající hodinky, Němci vyrábí auta, Italové mají nejlepší pizzu a těstoviny, Francouzi maji výborné víno a sýr, Češi vaří skvělé pivo, Rusové pálí vynikající vodku a Španělé produkují excelentní oleje. Takový seznam krajových výsad by se dal sestavit pro každou zemi i jednotlivé regiony. Také vy byste měli využít zvláštní výsady a dovednosti typické pro váš kraj, abyste se odlišili. Zeptejte se sami sebe, čím je váš region známý. Tento odlišovací znak je tím účinnější, čím dále od vašeho vlastního kraje vaše produkty šíříte. Uvnitř vašeho regionu totiž pravděpodobně existuje více podniků, které se mohou pochlubit podobnými dovednostmi či výsadami. Existuje rovněž řada podniků, které se pokoušejí zamaskovat jejich skutečný původ a navázat se na jiné zeměpisné tradice. Například: Jedna kosmetická firma z New Yorku, přesněji ze čtvrti SoHo vyrábí luxusní kosmetiku pod značkou Luzern. Proč? Ve Spojených státech mají módní a kosmetické produkty z Evropy mnohem hodnotnější image než produkty z jejích vlastní země. Zdroj:

17 Název švýcarského města Luzern v kombinaci s rudým křížem na balení vytváří spojení výrobku na geografický region Švýcarsko. Aby se výrobky shodovaly s tímto konceptem, využívají výrobci v této kosmetice mimo jiné vysokoalpské byliny. Jiným příkladem je značka zmrzliny Haagen-Dazs. Zdroj: Kdo nezná původ zmrzliny, věřil by a to především díky jménu značky a stylu písma, že se jedná o dánskou zmrzlinu. Málokdo by hledal původ v Bronxu v New Yorku. Stačí však pohlédnout na adresu sídla firmy: Häagen-Dazs Ice Cream 701 Zerega Ave., Bronx, New York. Odlišení prostřednictvím specializace Lidi, kteří se specializují na určitou aktivitu nebo určitý výrobek, považujeme často za experty na onu činnost. Většinou se domníváme, že tito odborníci nasbírali více znalostí ve vztahu k tomuto výrobku nebo aktivitě a umí to zkrátka líp. Pro zemědělské maloproducenty může tento fakt znamenat fantastickou příležitost ke zviditelnění. V komunikaci s vašimi zákazníky se na zdůraznění této odbornosti zaměřte. Povede to k tomu, že se rychle a natrvalo zapíšete do paměti vašich klientů. Ti mohou navíc zažít vaši odbornost na vlastní kůži. Mohou váš navštívit osobně. A když ne osobně, mohou se o vaší specializaci dozvědět z dobře připravené webové stránky, z produktových brožur, letáků nebo přímo z balení. Nebo navštíví přímo váš provoz při dni otevřených dveří. Zamyslete se, ve které kategorii jste právě Vy odborníkem nebo jakou specializaci můžete výhledově získat.

7 odlišovacích strategií

7 odlišovacích strategií Modul 1 Postavení výrobku na trhu Kapitola 6 7 odlišovacích strategií Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger OBSAH MODUL 1 POSTAVENÍ VÝROBKU NA TRHU Kapitola 6: 7 strategií k vytvoření jedinečné identity

Více

Ohodnocení společnosti, marketingu a životního prostředí

Ohodnocení společnosti, marketingu a životního prostředí 1 Kapitola 2 Modul 2 Marketingový plán Ohodnocení společnosti, marketingu a životního prostředí Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger 2 OBSAH MODUL 2. MARKETINGOVÝ PLÁN Kapitola 2: Ohodnocení společnosti,

Více

Postavení výrobku na lokálních trzích

Postavení výrobku na lokálních trzích Kapitola 8 Modul 1: Postavení výrobku na trhu Postavení výrobku na lokálních trzích Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger OBSAH MODUL 1 POSTAVENÍ VÝROBKU NA TRHU Kapitola 8: Postavení výrobku na lokálních

Více

Informace podporují prodej produktů

Informace podporují prodej produktů Marketing Praxe.Workshop Informace podporují prodej produktů Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger 2 OBSAH PRAKTICKÁ CVIČENÍ Informace podporují prodej produktů Autorky: Dr. Andrea Grimm, Dr. Astin Malschinger

Více

Postavení vs. konkurence

Postavení vs. konkurence Kapitola 2 Modul 1: Postavení výrobků na trhu Postavení vs. konkurence Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger OBSAH MODUL 1 POSTAVENÍ VÝROBKU NA TRHU Kapitola 2: Postavení vs. konkurence Autorky: Dr. Andrea

Více

1 Kapitola 4. Modul 2 Marketingový plán. Cena. Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger

1 Kapitola 4. Modul 2 Marketingový plán. Cena. Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger 1 Kapitola 4 Modul 2 Marketingový plán Cena Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger 2 OBSAH MODUL 2. MARKETINGOVÝ PLÁN Kapitola 4: Cena Autorky: Dr. Andrea Grimm, Dr. Astin Malschinger IMPRESUM Za obsah

Více

Úvod k umístění produktu na trhu

Úvod k umístění produktu na trhu Modul 1: Umístění Kapitola 1 Úvod k umístění produktu na trhu Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger OBSAH MODUL 1 UMÍSTĚNÍ PRODUKTU NA TRHU Kapitola 1: Úvod k umístění produktu na trhu Autorky: Dr. Andrea

Více

Take-away:jídlo s sebou

Take-away:jídlo s sebou Marketing Praxe.Workshop Take-away:jídlo s sebou Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger OBSAH PRAXE.WORKSHOP Take-away: jídlo s sebou Autorky: Dr. Andrea Grimm, Dr. Astin Malschinger IMPRESUM Za obsah

Více

Marketingový plán pro B2B

Marketingový plán pro B2B Marketingový plán pro B2B ZDARMA od desinners.cz Úvod do vyplnění plánu Nyní máte k dispozici vzor marketingového plánu B2B. Tady je pár rad, jak plán vyplnit. Přejeme hodně úspěchů! 1. Nesnažte se vyplnit

Více

Marketing. Praxe.Workshop. Obchodní rozhovor. Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger

Marketing. Praxe.Workshop. Obchodní rozhovor. Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger Marketing Praxe.Workshop Obchodní rozhovor Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger 2 OBSAH PRAXE.WORKSHOP Obchodní rozhovor Autorky: Dr. Andrea Grimm, Dr. Astin Malschinger IMPRESUM Za obsah odpovídá: Austrian

Více

Jak je to s tím velkým nápadem?

Jak je to s tím velkým nápadem? Modul 4: Reklama Kapitola 1 Jak je to s tím velkým nápadem? Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger OBSAH Modul 4 REKLAMA Kapitola 1: Co je tím velkým nápadem? Autorky: Dr. Andrea Grimm, Dr. Astin Malschinger

Více

TRH A CÍLENÝ MARKETING

TRH A CÍLENÝ MARKETING TRH A CÍLENÝ MARKETING základní subjekty trhu: 1. domácnosti prodávají své výrobní faktory (práce, půda, kapitál), za získané důchody (mzda, renta, úrok) nakupují výrobky a služby 2. podniky prodávají

Více

Uvedení zemědělských výrobků na trh

Uvedení zemědělských výrobků na trh Pokyny Modul 1: Postavení výrobku na trhu Uvedení zemědělských výrobků na trh Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger 2 OBSAH MODUL 1 POSTAVENÍ VÝROBKU NA TRHU Pokyny k uvedení zemědělských výrobků na trh

Více

Obecná charakteristika produktu

Obecná charakteristika produktu Obecná charakteristika produktu Název: Výrobce: Cena: Kofola Kofola a.s. cca 17 až 22 Kč za 2l láhev cca 13 až 20 Kč za 0,5l v točeném provedení Složení: voda, sirup KOFO - (ovocný sirup, cukr, voda, karamel

Více

Hodnocení potravin.

Hodnocení potravin. Hodnocení potravin Co bychom měli sledovat na výrobcích? složení surovin - sledovat makroživiny přidatných látek soli různé formy sodíku chlorid sodný (kuchyňská sůl), benzoát sodný, glutamát sodný, pozor

Více

Start Trh Spotřebitel Nápad Koncept Hodnocení. Kdo jsou cíloví spotřebitelé konceptu?

Start Trh Spotřebitel Nápad Koncept Hodnocení. Kdo jsou cíloví spotřebitelé konceptu? Spotřebitel Start Trh Spotřebitel Nápad Koncept Hodnocení Kdo jsou cíloví spotřebitelé konceptu? Specifikujte např. 3-5 různých skupin spotřebitelů pro Váš koncept a rozpracujte popis typického zástupce

Více

Profil firmy BITTNER GmbH & Co.KG. Firma hledá v České republice partnery v oblasti: Dovoz masných výrobků, případně obchodní zástupce

Profil firmy BITTNER GmbH & Co.KG. Firma hledá v České republice partnery v oblasti: Dovoz masných výrobků, případně obchodní zástupce , 20.-22.září 2011 Profil firmy BITTNER GmbH & Co.KG www.bittnerwurstwaren.de Od založení firmy BITTNER v roce 1952 se z ní stal moderní a výkonný podnik na výrobu masných výrobků s více než 80 zaměstnanci

Více

SEZNAM CHRÁNĚNÝCH označení původu a zeměpisných označení Ochrana před falšováním

SEZNAM CHRÁNĚNÝCH označení původu a zeměpisných označení Ochrana před falšováním . KOMPLETNÍ. Seznam Zpět na článek Evropa chrání už šestnáct českých specialit 19. září 2008 14:23 Pohořelický kapr, prosciutto di Parma a kalakukko. Kapr z moravského rybníka, parmská šunka z Itálie a

Více

ADITIVA. MVDr. Dana Třísková Vedoucí odd. potravinového řetězce Odbor potravinářský Úřad pro potraviny MZe

ADITIVA. MVDr. Dana Třísková Vedoucí odd. potravinového řetězce Odbor potravinářský Úřad pro potraviny MZe ADITIVA MVDr. Dana Třísková Vedoucí odd. potravinového řetězce Odbor potravinářský Úřad pro potraviny MZe Co jsou to ADITIVA Nařízení (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací spotřebitelům informace nesmí

Více

Prodej ze dvora- marketing LEDEN A ÚNOR 2010

Prodej ze dvora- marketing LEDEN A ÚNOR 2010 Prodej ze dvora- marketing zemědělských komodit LEDEN A ÚNOR 2010 Výhody nákupu místní produkce pro obchodníky - nákupčí vyšší kvalita (zejména u rychle se kazícího zboží, které je nutno přepravovat) p

Více

Vesnice jako místo spotřeby. Ing. Dana Posádová

Vesnice jako místo spotřeby. Ing. Dana Posádová Vesnice jako místo spotřeby Ing. Dana Posádová 1 O čem budeme mluvit Kdo jsem Spotřebitel a spotřeba Na co si dát pozor při nakupování Nebezpečí reklamních sdělení Marketingové komunikace Osobní prodej

Více

zakonyprolidi_cs_2016_282_v

zakonyprolidi_cs_2016_282_v Page 1 of 5 Vyhláška č. 282/2016 Sb. Vyhláška o požadavcích na potraviny, pro které je přípustná reklama a které lze nabízet k prodeji a https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2016-282 Částka 109/2016 Platnost

Více

Zapojte se do české sítě restaurací typu Fast Food!

Zapojte se do české sítě restaurací typu Fast Food! Zapojte se do české sítě restaurací typu Fast Food! Angus Burger Organizátorem franchisového systému Angus Burger je česká společnost Angusrest, spol. s r.o. Počátky rodinné tradice majitelů společnosti

Více

Předmět úpravy. Požadavky na potraviny

Předmět úpravy. Požadavky na potraviny Exportováno z právního informačního systému CODEXIS 282/2016 Sb. Vyhláška o požadavcích na potraviny, pro které je příp... - znění dle 160/2018 Sb. 282/2016 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva školství, mládeže

Více

K nákupu nad 500,-Kč. v hodnotě 147,-Kč. Zdarma poštovné a balíček cestovní kosmetiky

K nákupu nad 500,-Kč. v hodnotě 147,-Kč. Zdarma poštovné a balíček cestovní kosmetiky K nákupu nad 500,-Kč Zdarma poštovné a balíček cestovní kosmetiky v hodnotě 147,-Kč - Oliva med šampón 35ml - Oliva med kondicionér 35ml - Oliva pomeranč sprchový gel 35ml - Oliva pomeranč tělové mléko

Více

Regionální značka jako součást marketingu

Regionální značka jako součást marketingu Regionální značka jako součást marketingu Magda Sedmíková Asociace regionálních značek, o.s. Znojmo, 23. března 2011 Co je to regionální značka? vizuální označení = logo, grafická značka záruka původu

Více

Start Trh Spotřebitel Nápad Koncept Hodnocení. Kdo jsou cíloví spotřebitelé konceptu?

Start Trh Spotřebitel Nápad Koncept Hodnocení. Kdo jsou cíloví spotřebitelé konceptu? Spotřebitel Kdo jsou cíloví spotřebitelé konceptu? Specifikujte např. 3-5 různých skupin spotřebitelů pro Váš koncept a rozpracujte popis typického zástupce v každé skupině. Příklad níže. Spotřebitelský

Více

Mléko a mléčné výrobky část I: Fermentované mléčné výrobky. Cvičení č. 3-4 Předmět: Druhy a složení potravin (1.ročník FVHE)

Mléko a mléčné výrobky část I: Fermentované mléčné výrobky. Cvičení č. 3-4 Předmět: Druhy a složení potravin (1.ročník FVHE) Mléko a mléčné výrobky část I: Fermentované mléčné výrobky Cvičení č. 3-4 Předmět: Druhy a složení potravin (1.ročník FVHE) 1 9.10.2013 A je to tu zase LEGISLATIVA Dnes pro nás důležitá č. 77/2003 Sb.

Více

VYHLÁŠKA. ze dne 29. srpna 2016

VYHLÁŠKA. ze dne 29. srpna 2016 VYHLÁŠKA č. 282/2016 Sb., o požadavcích na potraviny, pro které je přípustná reklama a které lze nabízet k prodeji a prodávat ve školách a školských zařízeních ze dne 29. srpna 2016 Ministerstvo školství,

Více

Regionální značky a jejich využití v cestovním ruchu. Iva Koutná, LÍSKA, z.s. Jana Brázdilová, Agrární komora Zlín

Regionální značky a jejich využití v cestovním ruchu. Iva Koutná, LÍSKA, z.s. Jana Brázdilová, Agrární komora Zlín Regionální značky a jejich využití v cestovním ruchu Iva Koutná, LÍSKA, z.s. Jana Brázdilová, Agrární komora Zlín Pomáháme lidem porozumět přírodě a být dobrými hospodáři přírodního a kulturního dědictví.

Více

Přemýšlíte o investici do nového stroje? Příštích 60 sekund vám můžete ušetřit hodně peněz...

Přemýšlíte o investici do nového stroje? Příštích 60 sekund vám můžete ušetřit hodně peněz... Přemýšlíte o investici do nového stroje? Příštích 60 sekund vám můžete ušetřit hodně peněz... Správně hned od začátku Rozdíl je v chytrém způsobu práce Začít správně hned od začátku je více než dobrý nápad,

Více

1 Kapitola 5. Modul 2 Marketingový plán. Podpora prodeje. Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger

1 Kapitola 5. Modul 2 Marketingový plán. Podpora prodeje. Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger 1 Kapitola 5 Modul 2 Marketingový plán Podpora prodeje Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger 2 OBSAH MODUL 2. MARKETINGOVÝ PLÁN Kapitola 5: Podpora prodeje Autorky: Dr. Andrea Grimm, Dr. Astin Malschinger

Více

Jak nakupovat kvalitní a nutričně hodnotné potraviny?

Jak nakupovat kvalitní a nutričně hodnotné potraviny? Jak nakupovat kvalitní a nutričně hodnotné potraviny? Jak nakupujete potraviny? Zamyslete se, co je vašimi hlavními kritérii při nákupu potravin cena složení výživové údaje přítomnost éček chuť vzhled

Více

Italské výrobky COOP nyní i u nás! COOP v Itálii. Jaké jsou obecně italské výrobky COOP?

Italské výrobky COOP nyní i u nás! COOP v Itálii. Jaké jsou obecně italské výrobky COOP? Srpen 31., 2017 Italské výrobky COOP nyní i u nás! COOP v Itálii Coop je italský lídr na trhu s potravinami a má hluboce zakořeněnou působnost na území celé Itálie. Coop je ale více než maloobchodník.

Více

Faily při tvorbě e-shopů,

Faily při tvorbě e-shopů, Faily při tvorbě e-shopů, za které zaplatíte víc, než za celý e-shop Marek Čevelíček Twitter: @mcevel Nefunkční weby a e-shopy Proč existuje tolik nefunkčních webů a e-shopů? 1/ nevím, jak udělat funkční

Více

Datum účinnosti od: 20. září 2016

Datum účinnosti od: 20. září 2016 Vyhláška č. 282/2016 Sb., o požadavcích na potraviny, pro které je přípustná reklama a které lze nabízet k prodeji a prodávat ve školách a školských zařízeních Datum účinnosti od: 20. září 2016 Ministerstvo

Více

1 Předmět úpravy. 2 Požadavky na potraviny

1 Předmět úpravy. 2 Požadavky na potraviny Vyhláška č. 282/2016 Sb., o požadavcích na potraviny, pro které je přípustná reklama a které lze nabízet k prodeji a prodávat ve školách a školských zařízeních Ve znění vyhlášky č. 160/2018 Sb., s účinnosti

Více

Druhy. a složení potravin. Cvičení č. 1. Vyučující: Martina Bednářová. Druhy a složení potravin cvičení č. 1

Druhy. a složení potravin. Cvičení č. 1. Vyučující: Martina Bednářová. Druhy a složení potravin cvičení č. 1 Druhy Cvičení č. 1 Vyučující: Martina Bednářová a složení potravin 1 2 Požadavky na splnění předmětu Druhy a složení potravin - cvičení 1x za 14 dní, (celkem 7 cvičení) 2x 45 min. (90 min) Absence 1x omluvená

Více

Mlékárna na rozhraní Lužických hor a Českosaského Švýcarska. www.milko.cz

Mlékárna na rozhraní Lužických hor a Českosaského Švýcarska. www.milko.cz Mlékárna na rozhraní Lužických hor a Českosaského Švýcarska www.milko.cz úvodem Vážení přátelé a příznivci kvalitních potravin, Mlékárna ve Varnsdorfu byla založena v nelehké době roku 1943 a její život

Více

Požitek s budoucností. Fairtrade produkty od Tchibo Coffee Service Trvale udržitelné a s vysokými výnosy

Požitek s budoucností. Fairtrade produkty od Tchibo Coffee Service Trvale udržitelné a s vysokými výnosy Fairtrade Požitek s budoucností Fairtrade produkty od Tchibo Coffee Service Trvale udržitelné a s vysokými výnosy Tchibo prebírá zodpovednost! Fairtrade víc než jen trend Tchibo dodává nejkvalitnější produkty,

Více

Reklamní strategie, reklamní kampaň. Plánování reklamy

Reklamní strategie, reklamní kampaň. Plánování reklamy Reklamní strategie, reklamní kampaň Plánování reklamy Jak postupovat při přípravě reklamní kampaně 1. Stanovení cílů kampaně CO se očekává? 2. Potvrzení rozpočtu budget - KOLIK se utratí? 3. Stanovení

Více

Sýry v cukrářské výrobě. Ing. Miroslava Teichmanová

Sýry v cukrářské výrobě. Ing. Miroslava Teichmanová Sýry v cukrářské výrobě Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

KVALITNÍ POTRAVINY. a jak je najít? Ing. Miroslav Koberna, CSc., ředitel pro programování a strategii PK ČR 9/19/2016

KVALITNÍ POTRAVINY. a jak je najít? Ing. Miroslav Koberna, CSc., ředitel pro programování a strategii PK ČR 9/19/2016 KVALITNÍ POTRAVINY a jak je najít? 9/19/2016 Ing. Miroslav Koberna, CSc., ředitel pro programování a strategii PK ČR 1 Má smysl rozlišovat původ potravin? Podpora českých a regionálních produktů. Jak definovat

Více

Agrární spolupráce s Ruskem

Agrární spolupráce s Ruskem Velvyslanectví České republiky v Ruské federaci Agrární spolupráce s Ruskem Nikola Hrušková Zemědělská diplomatka (Rusko) Praha, Olomouc listopad 2017 1 Obsah Aktuální překážky obchodu Příležitosti - Potraviny

Více

Čerstvé potraviny a jejich kontrola dozorovými orgány. Ing. Dana Večeřová

Čerstvé potraviny a jejich kontrola dozorovými orgány. Ing. Dana Večeřová a jejich kontrola dozorovými orgány Ing. Dana Večeřová Charakteristika Potravinářské komory ČR Zájmové sdružení právnických a fyzických osob v potravinářském sektoru ČR, reprezentuje 85% českého potravinářského

Více

Vítejte v SocialSprinters Academy

Vítejte v SocialSprinters Academy Vítejte v SocialSprinters Academy Jsem velmi rád, že s Vámi mohu sdílet své zkušenosti. V tomto pracovní sešitu si zrekapitulujeme 7 kroků, které když uděláte, budete schopni vašeho zákazníka dokonale

Více

Kritéria hodnocení potravin dle Zdravá potravina,z.s.

Kritéria hodnocení potravin dle Zdravá potravina,z.s. Kritéria hodnocení potravin dle Zdravá potravina,z.s. Systém hodnocení potravina je hodnocena ve třech kategoriích, které spolu úzce souvisí: označování bezpečnost složení potravin V každé kategorii získá

Více

282/2016 Sb. VYHLÁKA

282/2016 Sb. VYHLÁKA 282/2016 Sb. VYHLÁKA ze dne 29. srpna 2016 o požadavcích na potraviny, pro které je přípustná reklama a které lze nabízet k prodeji a prodávat ve kolách a kolských zařízeních Ministerstvo kolství, mládeže

Více

Business Development Rozvoj podniku

Business Development Rozvoj podniku Marketing vytváření obchodních příležitostí pomocí: udržením stávajících zákazníků přilákáním nových zákazníků Tržby vyhráním zakázky Zákaznická služba Cíle společnosti, které ovlivňují marketingové činnosti:

Více

Příloha č.3 Otázka pro hodnocení manažera

Příloha č.3 Otázka pro hodnocení manažera Příloha č.3 Otázka pro hodnocení manažera 1. Sleduje profesní a technický vývoj? 2. Připravuje a dodržuje realistický rozpočet? 3. Zaměřuje se na podstatné informace a neztrácí se v nedůležitých detailech?

Více

Podnikání na Amazonu - Workshop Brno

Podnikání na Amazonu - Workshop Brno Workshop Podnikání na Amazonu - Workshop Brno Brno Workshop Jak vybrat produkt pro prodej na Amazonu Jan Furiš CO SE DOZVÍTE V TÉTO PREZENTACI? Podíváme se, jak vydělává peníze podnikatel Elon Musk a co

Více

Proč číst zrovna tenhle e-book?

Proč číst zrovna tenhle e-book? Proč číst zrovna tenhle e-book? Máte zájem se dozvědět, proč námitky ve skutečnosti vznikají? Jak na nich vydělat, zvládnout je a jak co nejvíce omezit ty zbytečné, rýpavé, jedovaté a ponižující. Je to

Více

Vyhláška č. 417/2016 Sb.

Vyhláška č. 417/2016 Sb. 1 z 8 01.03.2018, 18:00 Vyhláška č. 417/2016 Sb. Vyhláška o některých způsobech označování potravin https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2016-417 Částka 170/2016 Platnost od 19.12.2016 Účinnost od 01.01.2017

Více

Jméno autora: Ing. Juraszková Marcela Datum vytvoření: 20. 6. 2012 Ročník: III. Vzdělávací oblast: Obchodní provoz Vzdělávací obor: Obchodník

Jméno autora: Ing. Juraszková Marcela Datum vytvoření: 20. 6. 2012 Ročník: III. Vzdělávací oblast: Obchodní provoz Vzdělávací obor: Obchodník Jméno autora: Ing. Juraszková Marcela Datum vytvoření: 20. 6. 2012 Ročník: III. Vzdělávací oblast: Obchodní provoz Vzdělávací obor: Obchodník Tematický okruh: Marketing a management Téma: Strategie růstu

Více

OVOCNÉ ŠŤÁVY - RECENZE

OVOCNÉ ŠŤÁVY - RECENZE OVOCNÉ ŠŤÁVY - RECENZE Pamatujete se z dětství na ovocné šťávy? Nakupujete je i pro své děti? Přidáváte sirupy do nealkoholických nebo alkoholických nápojů? Tak i tak, dříve než si koupíte ovocnou šťávu,

Více

60 a tři sexy nadpisy článků, po kterých vaši čtenáři touží

60 a tři sexy nadpisy článků, po kterých vaši čtenáři touží 60 a tři sexy nadpisy článků, po kterých vaši čtenáři touží Jak., který Příklad: Jak napsat článek, který vám přivede návštěvnost Jak. v x jednoduchých krocích Příklad: Jak založit blog ve třech jednoduchých

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. KFC/MARK Přednáška č 1 a 2 a 3 Historický výklad Výrobní koncepce

Více

Marketingový plán základ podnikatelského plánu část 1 MUDr. Jan Šrogl 14.5.2013

Marketingový plán základ podnikatelského plánu část 1 MUDr. Jan Šrogl 14.5.2013 Marketingový plán základ podnikatelského plánu část 1 MUDr. Jan Šrogl 14.5.2013 Co je podnikatelský plán? Psaný dokument, ve kterém je sepsána Vaše podnikatelská činnost Má odpovídat skutečnosti bez příkras

Více

JAKÝ ZVUK MÁ ČESKÁ ZNAČKA? Retail in Detail 2011: Fresh Food Ondřej Tomas 2 1 Podle čeho se spotřebitelé při nákupu rozhodují? 2 Zkušenost s českou značkou a českými produkty 3 České čerstvé potraviny

Více

Segmentace, typologie. Základy marketingového výzkumu

Segmentace, typologie. Základy marketingového výzkumu Segmentace, typologie 1 Přehled lekce Proč Metodologie Jednotlivé nástroje, ukázky 2 Proč segmentaci? Na dnešních trzích jsou dva protikladné trendy: 1) Trhy se stávají masovými a globálními => unifikace

Více

Pestrost chutí. produkty

Pestrost chutí. produkty Pestrost chutí produkty Kečupy KAND Základní surovinou pro výrobu kečupů je kvalitní rajčatový protlak. Přídavkem dalších vybraných složek vzniká několik variací kečupů: sladký, chilli a s česnekem. Oproti

Více

5 + 1 věc, kterou potřebuje každý dobrý marketingový příběh

5 + 1 věc, kterou potřebuje každý dobrý marketingový příběh 5 + 1 věc, kterou potřebuje každý dobrý marketingový příběh 2014 Michal Garšic Tato publikace, ani žádná její část nesmí být kopírována, rozmnožována, ani poskytována třetím osobám. Také nesmí být šířena

Více

MARKETING, PROPAGACE Jak se dostanete k zákazníkům?

MARKETING, PROPAGACE Jak se dostanete k zákazníkům? MARKETING, PROPAGACE Jak se dostanete k zákazníkům? Nejdříve je třeba si uvědomit, že všichni zájemci a vaši potenciální zákazníci nejsou ve stejné fázi nákupu. Někteří teprve uvažují o tom, že si něco

Více

7 osvědčených tipů jak vybudovat základnu věrných zákazníků

7 osvědčených tipů jak vybudovat základnu věrných zákazníků 7 osvědčených tipů jak vybudovat základnu věrných zákazníků 1. lekce Doporučení => nejlepší zdroj nových zakázek Malé a střední firmy dennodenně hledají ať už nové nebo staré, osvědčené marketingové taktiky

Více

Člověk zdravá výživa. [cit. 2011-15-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < https://en.wikipedia.org/wiki/file:obesity6.

Člověk zdravá výživa. [cit. 2011-15-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < https://en.wikipedia.org/wiki/file:obesity6. Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 5.,7.35 Vzdělávací oblast: Přírodověda - Autor: Mgr. Aleš Hruzík Jazyk: český Očekávaný výstup: žák správně definuje základní probírané pojmy a jejich vzájemné vztahy

Více

sleva Platnost od pondělí 3. 9. do neděle 16. 9. 2012 www.billa.cz 20% Jogurt ovocný 200 g, více druhů Jablko Gala 600 g, Itálie 100 g = 8,95 Kč

sleva Platnost od pondělí 3. 9. do neděle 16. 9. 2012 www.billa.cz 20% Jogurt ovocný 200 g, více druhů Jablko Gala 600 g, Itálie 100 g = 8,95 Kč Platnost od pondělí 3. 9. do neděle 16. 9. 2012 www.billa.cz Na všechny výrobky z tohoto letáku 20% Jogurt ovocný 200 g, více druhů 17 90 100 g = 8,95 Kč Jablko Gala 600 g, Itálie 56 90 100 g = 9,48 Kč

Více

Nová a jedinečná online prodejní platforma je zde! Crowd shopping!

Nová a jedinečná online prodejní platforma je zde! Crowd shopping! spojujeme zákazníky, snižujeme ceny Všichni známe zlaté pravidlo: Kupujte ve velkém a získejte výhodnější cenu. Převedli jsme tento koncept do online prodeje a motivujeme ostatní sířit přes sociální sítě!

Více

Od roku 1965, inovace a tradice.

Od roku 1965, inovace a tradice. Od roku 1965, inovace a tradice. Společnost Morando SpA pokračuje v upevňování své vedoucí pozice na trhu se silnou konkurencí, kam odvětví zvířecích krmiv nepochybně patří. Italský úspěch se zrodil před

Více

2016 CERTIFIKÁT VÝJIMEČNOSTI PROPAGAČNÍ SADA

2016 CERTIFIKÁT VÝJIMEČNOSTI PROPAGAČNÍ SADA PROPAGAČNÍ SADA Cestovatelé z celého světa využívají TripAdvisor Více než 320 milionů recenzí a názorů na hotely, restaurace a atrakce po celém světě činí z TripAdvisoru největší cestovní stránky na světě

Více

TISKOVÁ KONFERENCE KVALITA Z EVROPY chutě s příběhem

TISKOVÁ KONFERENCE KVALITA Z EVROPY chutě s příběhem TISKOVÁ KONFERENCE 5. 9. 2017 KVALITA Z EVROPY chutě s příběhem Ing. Miroslav Toman, CSc. Prezident Potravinářské komory ČR Ing. Miroslav Koberna, CSc. Ředitel pro programování a strategii PK ČR Ivana

Více

Jídelní a nápojový lístek

Jídelní a nápojový lístek Předkrmy a pochoutky 01. 150g Domácí langoš 45 Kč (česnek, sýr, kečup) 02. 200g Domácí bramborák 45 Kč (1 velký domácí bramborák) 03. 150g Topinka se šunkou a sýrem 60 Kč (chléb, šunka, eidam) 04. 150g

Více

Obecná charakteristika produktu

Obecná charakteristika produktu Obecná charakteristika produktu Název: Výrobce: Dovozce: Cena: Horalky I.D.C. Holding, a.s., o.z. Pečivárne Sereď I.D.C. Praha a.s. cca 4,20 6,50 Kč Složení: pšeničná mouka, rostlinný ztužený tuk, cukr,

Více

...a natrvalo. Hubněte zdravě... Výživa. pilíř zdraví. www.stob.cz www.stobklub.cz

...a natrvalo. Hubněte zdravě... Výživa. pilíř zdraví. www.stob.cz www.stobklub.cz Hubněte zdravě......a natrvalo Výživa pilíř zdraví www.stob.cz www.stobklub.cz Špatný životní styl a civilizační onemocnění I přesto, že jsou tato témata stále omílaná ve stovkách publikací, na internetových

Více

To vše odděleně! Přitom mají stejný cíl: spokojeného zákazníka.

To vše odděleně! Přitom mají stejný cíl: spokojeného zákazníka. Firmy investují nemalé prostředky do posílení loajality zákazníků, zjišťování jejich spokojenosti a vnímání značky. Další prostředky směřují do výběru a motivace zaměstnanců, tréninků a školení, do průzkumů

Více

Nařízení (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům

Nařízení (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům Nařízení (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům 12. konference o zdravotní nezávadnosti výroby a zpracování potravin živočišného původu Odbor potravinářské výroby a legislativy

Více

TEZE K DIPLOMOVÉ PRÁCI. Reklama na internetu

TEZE K DIPLOMOVÉ PRÁCI. Reklama na internetu ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE Provozně ekonomická fakulta Katedra informačních systémů TEZE K DIPLOMOVÉ PRÁCI Reklama na internetu Vedoucí práce: Ing. Jarolímek Praha, 2005 Internet jako nejmladší

Více

VYHLÁŠKA ze dne 13. prosince 2016 o některých způsobech označování potravin

VYHLÁŠKA ze dne 13. prosince 2016 o některých způsobech označování potravin Strana 6442 Sbírka zákonů č. 417 / 2016 417 VYHLÁŠKA ze dne 13. prosince 2016 o některých způsobech označování potravin Ministerstvo zemědělství stanoví podle 18 odst. 1 písm. a) zákona č. 110/1997 Sb.,

Více

HR Pinck. PŮVOD Zacatecas. DRUH AGÁVE Weber. TYP 100% agáve. KATEGORIE Uleželý OBSAH ALKOHOLU 38% BALENÍ 750ml (12 v boxu)

HR Pinck. PŮVOD Zacatecas. DRUH AGÁVE Weber. TYP 100% agáve. KATEGORIE Uleželý OBSAH ALKOHOLU 38% BALENÍ 750ml (12 v boxu) Podstata Mexika Mexiko je národ s bohatou historií a tradicemi, mezi které patři také konzumace koňaku mezcal. Tento destilát je součástí historie, kultury a identity této nádherné země. Po staletí zůstával

Více

vychutnejte si vše na 100%

vychutnejte si vše na 100% vychutnejte si vše na 100% Ovocné koncentráty k výrobě 100% džusů Koncentráty šťáv a nápojů PURENA jsou určeny pro hotely, penziony, restaurace, bary, bufety, ale i jídelny, kongresové a školící centra.

Více

Marketingové řízení podniku

Marketingové řízení podniku Marketingové řízení podniku Vývoj podnikatelských koncepcí MARKETING definice Marketingová nabídka určitá kombinace produktů, služeb, informací, prožitků, které trh nabízí k uspokojení potřeb nebo přání

Více

Výrobci Jihočeského kraje & ruku v ruce s tradicí a kvalitou. Pátek, 22 Duben :59 - Aktualizováno Pátek, 22 Duben :42

Výrobci Jihočeského kraje & ruku v ruce s tradicí a kvalitou. Pátek, 22 Duben :59 - Aktualizováno Pátek, 22 Duben :42 Jihočeský kraj patří mezi nejkrásnější místa České republiky. Je to kraj Šumavy, rybníků, husitství a tradičních českých pokrmů. Právě tradice je to, co v Jihočeském kraji cítíme z každého koutu. Díky

Více

VÝZKUM VNÍMÁNÍ CAUSE RELATED MARKETINGU ČESKOU VEŘEJNOSTÍ FORMOU DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ

VÝZKUM VNÍMÁNÍ CAUSE RELATED MARKETINGU ČESKOU VEŘEJNOSTÍ FORMOU DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ Příloha č. 1 VÝZKUM VNÍMÁNÍ CAUSE RELATED MARKETINGU ČESKOU VEŘEJNOSTÍ FORMOU DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ Na následující otázky vyberte pouze jednu odpověď z uvedené nabídky. Dotazník byl sestaven pro účely

Více

1. Zařazení učiva. Marketing. 2. Kompetence - pracovní

1. Zařazení učiva. Marketing. 2. Kompetence - pracovní 1. Zařazení učiva Marketing Didaktické zpracování učiva 1. Na všech středních školách většinou jako první téma v oblasti podnikových činností 2. Na obchodních akademiích v I. a II. koncentrickém okruhu

Více

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle 32 odst. 2 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním,

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle 32 odst. 2 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, Strana 4354 Sbírka zákonů č. 282 / 2016 282 VYHLÁŠKA ze dne 29. srpna 2016 o požadavcích na potraviny, pro které je přípustná reklama a které lze nabízet k prodeji a prodávat ve školách a školských zařízeních

Více

Přehled základní potravinářské legislativy ČR

Přehled základní potravinářské legislativy ČR Tab. č.: 118 Přehled základní potravinářské legislativy ČR A. Zákony 1 Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích ve znění pozdějších předpisů - zákonů č. 166/1999 Sb., č. 119/2000 Sb.,

Více

TISKOVÁ KONFERENCE KVALITNÍ EVROPSKÝ VÝROBEK

TISKOVÁ KONFERENCE KVALITNÍ EVROPSKÝ VÝROBEK TISKOVÁ KONFERENCE 19. 3. 2013 KVALITNÍ EVROPSKÝ VÝROBEK Ing. Miroslav Toman, CSc. Prezident Potravinářské komory ČR Ing. Miroslav Koberna, CSc. Ředitel pro programování a strategii PK ČR KVALITNÍ EVROPSKÝ

Více

PODNIKATELSKÝ PLÁN. Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město. Ing. Miroslava Kořínková III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

PODNIKATELSKÝ PLÁN. Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město. Ing. Miroslava Kořínková III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název školy Číslo projektu Autor Název šablony PODNIKATELSKÝ PLÁN Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město CZ.1.07/1.5.00/34.1007 Ing. Miroslava Kořínková III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím

Více

Aktuální novinky v oblasti potravinářské legislativy

Aktuální novinky v oblasti potravinářské legislativy Aktuální novinky v oblasti potravinářské legislativy Tematická konference "Potraviny, zdraví a výživa" MUDr. Viera Šedivá Úřad pro potraviny Ministerstvo zemědělství 26. dubna 2017 Praha Úřad pro potraviny

Více

Úžasný rok 2017 Váš plán pro úspěšný nový rok

Úžasný rok 2017 Váš plán pro úspěšný nový rok Úžasný rok 2017 Váš plán pro úspěšný nový rok JANAPEKNA.CZ 1 Část 1 Než začneme: Jaký byl pro vás rok 2016? Vítejte! Než se pustíme do plánování vysněného roku 2017, musíme se podívat, jaký byl rok 2016.

Více

Potravinářské přídatné látky. MVDr. Dana Třísková Vedoucí odd. potravinového řetězce Odbor potravinářský Úřad pro potraviny MZe

Potravinářské přídatné látky. MVDr. Dana Třísková Vedoucí odd. potravinového řetězce Odbor potravinářský Úřad pro potraviny MZe Potravinářské přídatné látky MVDr. Dana Třísková Vedoucí odd. potravinového řetězce Odbor potravinářský Úřad pro potraviny MZe Co jsou to potravinářské přídatné látky? Pozitiva? Negativa? Jak s nimi pracovat?

Více

TISKOVÁ KONFERENCE 11. 6. 2013 KVALITNÍ EVROPSKÝ VÝROBEK

TISKOVÁ KONFERENCE 11. 6. 2013 KVALITNÍ EVROPSKÝ VÝROBEK TISKOVÁ KONFERENCE 11. 6. 2013 KVALITNÍ EVROPSKÝ VÝROBEK Ing. Miroslav Toman, CSc. Prezident Potravinářské komory ČR Ing. Miroslav Koberna, CSc. Ředitel pro programování a strategii PK ČR KVALITNÍ EVROPSKÝ

Více

Druhy a složení potravin

Druhy a složení potravin Druhy a složení potravin Přednáška 1 Doc. MVDr. Bohuslava Tremlová, Ph.D. Veterinární hygiena a ekologie 1 Obsah předmětu Cíl výuky - předložit charakteristiky jednotlivých skupin potravin a základní přístupy

Více

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ NEALKOHOLICKÝCH NÁPOJŮ. Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ NEALKOHOLICKÝCH NÁPOJŮ. Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ NEALKOHOLICKÝCH NÁPOJŮ Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům 1. Název potraviny - Zákonný název, příp. vžitý název nebo popisný název

Více

Jsme reklama v Supermarketu.

Jsme reklama v Supermarketu. Jsme reklama v Supermarketu. CashPoster vysílají impulsy! Reklamní účinek: Stačí jedno uchopení! Rozdělovač nákupů u pokladny je každý den hodně používaný předmět, který patří k dění v supermarketu - stejně

Více

TOP MANAGEMENT PROGRAM

TOP MANAGEMENT PROGRAM 1/1/2015 TTI SUCCESS INSIGHTS TOP MANAGEMENT PROGRAM Popis metody František Vlčík Top Mananagement Program Lidé ve vrcholných pozicích společnosti dosáhli svého postavení kombinací vlastních dovedností,

Více

- nízké ceny výrobků, zisky jsou docilovány úsporami nákladu a zvýšeným objemem prodeje

- nízké ceny výrobků, zisky jsou docilovány úsporami nákladu a zvýšeným objemem prodeje Otázka: Marketing Předmět: Ekonomie Přidal(a): Pump - nauka o trhu - je podnikatelskou koncepcí - je proces řízení zajišťující poznání, předvídání, ovlivňování a v konečné fázi uspokojení potřeb zákazníka

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

Vysoce výkonné hydraulické oleje

Vysoce výkonné hydraulické oleje Vysoce výkonné hydraulické oleje Rakouská kvalita pro průmysl www.omv.cz Ve společnosti OMV jsme na budoucnost připraveni Rychleji dál lépe. Ekonomické prostředí se nejen pro rakouské podniky v posledních

Více

Druhy a složení potravin

Druhy a složení potravin Druhy a složení potravin Přednáška 12 Doc. MVDr. Bohuslava Tremlová, Ph.D. Magisterský studijní program Veterinární hygiena a ekologie Obsah přednášky: Potraviny specifického charakteru - potraviny s chráněným

Více

M A R K T I N G O V Ý M A N A G E M E N T 1. Akad.rok 2015/2016, ZS Marketingový management - VŽ 1

M A R K T I N G O V Ý M A N A G E M E N T 1. Akad.rok 2015/2016, ZS Marketingový management - VŽ 1 M A R K T I N G O V Ý M A N A G E M E N T 1 Akad.rok 2015/2016, ZS Marketingový management - VŽ 1 Marketingový management Klíčovým základem procesu marketingového managementu jsou do podstaty problému

Více