1 Kapitola 5. Modul 2 Marketingový plán. Podpora prodeje. Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "1 Kapitola 5. Modul 2 Marketingový plán. Podpora prodeje. Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger"

Transkript

1 1 Kapitola 5 Modul 2 Marketingový plán Podpora prodeje Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger

2 2 OBSAH MODUL 2. MARKETINGOVÝ PLÁN Kapitola 5: Podpora prodeje Autorky: Dr. Andrea Grimm, Dr. Astin Malschinger IMPRESUM Za obsah odpovídá: Austrian Marketing University of Applied Sciences, Campus Wieselburg der FH Wiener Neustadt, Austria, 3250 Wieselburg, Zeiselgraben Austrian Marketing University of Applied Sciences Všechna práva vyhrazena. Reprodukce, distribuce či překlad v jakékoli formě jsou přísně zakázány. Tel: 0043-(0) office@amu.at Web:

3 3 Zástupce: Dr. Astin Malschinger Tento výukový program mohl být uskutečněn díky podpoře Evropské unie, konkrétně díky programu celoživotního učení.

4 4 0. Obsah kapitoly Co se naučíte v této kapitole? V této kapitole se seznámíte s hlavními opatřeními na podporu prodeje. Mimo to získáte konkrétní praktické pokyny k realizaci ochutnávek a vedení obchodních rozhovorů.

5 5 A. Podklady Opatření na podporu prodeje jsou všechny aktivity směřující ke zlepšení prezentace vašich výrobků v prodejně na farmě a aktivity, které zajistí zařazení společnosti do seznamu maloobchodů nebo seznamu jiných distribučních kanálů. Cílem je zvýšení rychlosti obratu. Budete tak moci prodávat více výrobků a zvýší se váš obrat. Rozlišují se dva způsoby podpory prodeje: 1. V rámci tzv. Push strategie je cílem zvýšit prodej a zlepšit již zmíněnou prezentaci zboží v místě prodeje. 2. Strategie Pull se zaměřuje na zákazníky, kteří navštíví vaši prodejnu. Tato oblast zahrnuje aktivity s cílem působit na zákazníka v okamžiku, kdy se rozhoduje, zda daný výrobek koupí či nikoli.

6 6 B. Opatření v oblasti Pull I v tomto případě platí, že musíte mít před zahájením samotného plánování opatření nejprve jasné představy o cílech, kterých chcete v této oblasti dosáhnout. Může se jednat o následující cíle: Představení zkušebních vzorků: pokud například nabízíte nové výrobky nebo nové příchutě již osvědčených výrobků nebo pokud měníte obaly a chcete, aby zákazník daný výrobek rozpoznal. Zvýšení objemu odbytu: v případě, že máte skladový přebytek sezónních potravin. Protože je třeba tyto potraviny prodat v určitém omezeném časovém intervalu, je vaší snahou dostatečně podpořit jejich prodej. Podněty k nákupu zaměřené na spotřebitele: chcete oslovit nové zákazníky a přemýšlíte, jak je přimět k nákupu ve vaší prodejně. Podpora image: usilujete o to, aby se nakupování ve vaší prodejně stalo pro zákazníky jedinečným zážitkem. Cílem opatření v oblasti Pull je umístit v místě prodeje komunikační prostředky a přijmout opatření, která přitáhnou pozornost zákazníků k určitým výrobkům a podnítí je k jejich zakoupení. Šedesát procent

7 7 rozhodnutí o nákupu učiní spotřebitel na místě. Z tohoto důvodu se používají následující běžná opatření: vizuální materiály (např. materiály visící ze stropu, plakáty, štítky v regálu), brožury pro zákazníky, ochutnávky, zkušební balení, informace o ceně, rozdávání slevových kupónů, videa, tématické akce, poradenské služby nebo rozhovor, akce za přítomnosti známé osobnosti, zákaznický klub, informační karty k jednotlivým výrobkům. Při plánování těchto opatření nezapomeňte, že můžete být úspěšní jedině tehdy, když vás budou spotřebitelé respektovat a když vás budou vnímat pozitivně. Akce s ochutnávkami Praxe stále potvrzuje, že se v průběhu akcí s ochutnávkami vedenými vyškolenými zaměstnanci může prodej výrobků zvýšit až několikanásobně. Po skončení akcí se prodej zpravidla sníží. Někteří zákazníci, kteří výrobek ochutnali poprvé, jej však začnou kupovat pravidelně. Praxe navíc prokázala, že je třeba průběžně pečlivě propočítávat, zda je výhodnější provádět ochutnávky nebo snížit cenu, aby se zvýšil prodej výrobků. Je přitom třeba myslet na to, že ochutnávky mohou představovat větší finanční zátěž, než snížení z ceny. Stojí za to zvážit, zda příslušná akce může zvýšit prodej i dodatečně po ukončení akce. Co se týče srážek z ceny výrobků, stává se, že někteří zákazníci přestanou nakupovat výrobky, jakmile skončí platnost zvýhodněné ceny.

8 8 V průběhu ochutnávek je třeba zákazníkům poskytnout příslušné profesionální poradenské služby. Především zákazníky hodnotných zemědělských výrobků lze velice dobře přesvědčit k nákupu na základě chuti výrobku nebo jeho hodnoty pro zdraví. Poradce by měl působit co nejvěrohodnějším dojmem, a proto byste měli zvážit, zda nebude nejlepší, když budete vést ochutnávky vy sami. Z dlouhodobého hlediska se to zpravidla vyplatí. Kromě toho nebudete muset využívat služby agentury a ušetříte peníze. Během rozhovoru nezapomeňte vyzvednout zvláštnosti chuti oproti konvenčním potravinám. Pokud mají vaši zákazníci zájem, můžete jim zprostředkovat filozofii vaší společnosti nebo myšlenku spjatou s danými výrobky. Možný průběh: V případě potřeby zajistěte další osoby (nejméně 2 osoby), které vám s pořádáním akce pomohou. Zjistěte, zda ve vaší zemi nemá daný personál povinnost vlastnit osvědčení o zdravotní způsobilosti. Připravte materiál potřebný při ochutnávce. Zajistěte malý stojan na zkušební vzorky. Zvažte, zda nebudete potřebovat chladicí zařízení nebo skladovací prostory. Zkušební vzorky jsou nabízeny na táccích nebo talířcích přímo u stojanu. Zajistěte, aby byly u stojanu k dispozici materiály s doplňujícími informacemi. Rozhodněte se, zda budou výrobky prezentované v rámci ochutnávky nabízeny za zvýhodněnou cenu. Obchodní rozhovor Abyste mohli úspěšné vést obchodní rozhovor, můžete vědomě používat určité techniky. Dbejte na to, abyste si tyto techniky zautomatizovali a přirozeně osvojili, aby vaši zákazníci neměli pocit, že s nimi jednáte podle určitého vzorce.

9 9 Ptejte se. Pokud budete zákazníkům klást cílené otázky, můžete zjistit, jaké mají požadavky. Můžete se také cíleně ptát na schopnosti daných zákazníků a tyto informace poté případně užitečně využít. Doplňujícími otázkami se každopádně rychle doberete k podstatě věci a zefektivníte komunikaci se zákazníkem. Střídejte uzavřené otázky (odpověď je pouze ano nebo ne a otevřené otázky (zákazník vyjadřuje svůj vlastní názor). Tak můžete vědomě ovlivňovat délku rozhovoru. Zákazník je nejdůležitější. Během rozhovoru se soustřeďte převážně na zákazníka, jeho přání a postoj k nabízeným výrobkům a na to, jaké problémy by mohly nastat. Diskutujte také o reklamacích. V každém případě nabídněte zákazníkovi řešení. Nespěchejte. Je samozřejmé, že nemáte vždy čas vést podrobné rozhovory. Myslete na to, že rozhovor se zákazníky, tedy skutečnost, že jim nasloucháte, představuje základní rozdíl ve srovnání s nákupem v supermarketu. U vás má zákazník pocit, že jej respektujete. Mnoho zákazníků si tohoto osobního vztahu cení a budou proto u vás nakupovat i nadále. Budování důvěry V neposlední řadě navazujete prostřednictvím těchto rozhovorů se zákazníkem vztah založený na důvěře. Vždy mějte na paměti, že zákazníci vycítí, že jste k nim upřímní. Vyjádření respektu k zákazníkům Dejte zákazníkovi najevo, že si jeho názoru a znalostí vážíte. Uklidnění konfliktu Obzvláště u reklamací zákazníků, kteří nebývají vždy milí, je důležité, abyste nereagovali protiútokem. Snažte se přijímat informace věcně, ptejte se na podrobnosti, případně se omluvte a spolu se zákazníkem hledejte řešení. Pokud zákazníci zůstávají nepřátelští, jednoduše se jich zeptejte na důvod.

10 10 Důraz na úspory Během rozhovoru není třeba zákazníkovi zdůrazňovat, že bude muset zaplatit za hodnotné potraviny více peněz. Namísto toho je třeba poukázat na to, v čem spočívá hodnota vašich výrobků (např. chuť, pozitivní vliv na zdraví, trvanlivost, regionalita). Náznaky a opakování jsou rétorické prostředky, které profesionální prodejci používají cíleně. Zkuste to i vy. Zdůraznění perspektivy zákazníka Pokud dosud nejste zběhlí ve vedení obchodních rozhovorů, může se stát, že budete do popředí stavět svou vlastní osobu nebo společnost, což je chyba. Tyto informace jsou z pohledu zákazníka jen okrajově zajímavé. Mnohem zajímavější jsou informace o tom, jaké výhody získá on jako zákazník. Rozhovor proto vždy veďte z pohledu zákazníka, tedy z jeho perspektivy. Neříkejte například Mohu vám nabídnout, ale Získáte. Nebo Mám toto, ale Mohli byste potřebovat Používání první osoby. První osobu je třeba použít v případě, když chcete zpochybnit slova zákazníka nebo když nesouhlasíte s jeho názorem. Své pochyby nebo svůj názor tak budete moci zákazníkovi předat zdvořilým způsobem tak, aby nebyla negativně ovlivněna atmosféra rozhovoru. Příklad - neříkejte: Neinformovali mě o tom včas, ale Lituji, že jsem nebyl včas informován Kladení sugestivních otázek Na konci rozhovoru shrňte myšlenky nebo argumenty zákazníka prostřednictvím otázek, na které zákazník neodpoví ne. S největší pravděpodobností odpoví zákazník na tyto otázky ano. Zákazník tak získá pocit, že je vaše

11 11 nabídka nejlepší nebo že nejlépe odpovídá jeho potřebám. Vyzařování jistoty. Pokud chcete vést úspěšně rozhovor, musíte bezpodmínečně dbát na to, abyste na zákazníka nepůsobili nejistě, nervózně nebo uspěchaně. Musí z vás za všech okolností vyzařovat sebevědomí a jistota. Jen tak vás bude brát zákazník vážně. Dbejte na svou gestikulaci. Aktivní naslouchání Aby byl obchodní rozhovor úspěšný, tak zpravidla nestačí, když budete poslouchat, co zákazník říká. Musíte mu naslouchat aktivně. To znamená, že budete souhlasně pokyvovat hlavou. Podpořte svůj zájem tvrzeními jako určitě, to máte pravdu, na tom se shodneme nebo v tom vám dobře rozumím. Doporučuje se také reagovat na konkrétní tvrzení zákazníka. Využijte tedy každou příležitost, jak zefektivnit rozhovor se zákazníkem. Profesionální prodejci se během rozhovoru snaží nalézt odpovědi na následující otázky: Kdy je pozornost zákazníka největší? Co zhoršuje jeho pozornost? Jak se doberu během rozhovoru k přesvědčivému shrnutí?

Marketing. Praxe.Workshop. Obchodní rozhovor. Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger

Marketing. Praxe.Workshop. Obchodní rozhovor. Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger Marketing Praxe.Workshop Obchodní rozhovor Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger 2 OBSAH PRAXE.WORKSHOP Obchodní rozhovor Autorky: Dr. Andrea Grimm, Dr. Astin Malschinger IMPRESUM Za obsah odpovídá: Austrian

Více

1 Kapitola 4. Modul 2 Marketingový plán. Cena. Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger

1 Kapitola 4. Modul 2 Marketingový plán. Cena. Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger 1 Kapitola 4 Modul 2 Marketingový plán Cena Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger 2 OBSAH MODUL 2. MARKETINGOVÝ PLÁN Kapitola 4: Cena Autorky: Dr. Andrea Grimm, Dr. Astin Malschinger IMPRESUM Za obsah

Více

Ohodnocení společnosti, marketingu a životního prostředí

Ohodnocení společnosti, marketingu a životního prostředí 1 Kapitola 2 Modul 2 Marketingový plán Ohodnocení společnosti, marketingu a životního prostředí Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger 2 OBSAH MODUL 2. MARKETINGOVÝ PLÁN Kapitola 2: Ohodnocení společnosti,

Více

Postavení výrobku na lokálních trzích

Postavení výrobku na lokálních trzích Kapitola 8 Modul 1: Postavení výrobku na trhu Postavení výrobku na lokálních trzích Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger OBSAH MODUL 1 POSTAVENÍ VÝROBKU NA TRHU Kapitola 8: Postavení výrobku na lokálních

Více

Postavení vs. konkurence

Postavení vs. konkurence Kapitola 2 Modul 1: Postavení výrobků na trhu Postavení vs. konkurence Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger OBSAH MODUL 1 POSTAVENÍ VÝROBKU NA TRHU Kapitola 2: Postavení vs. konkurence Autorky: Dr. Andrea

Více

Take-away:jídlo s sebou

Take-away:jídlo s sebou Marketing Praxe.Workshop Take-away:jídlo s sebou Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger OBSAH PRAXE.WORKSHOP Take-away: jídlo s sebou Autorky: Dr. Andrea Grimm, Dr. Astin Malschinger IMPRESUM Za obsah

Více

Informace podporují prodej produktů

Informace podporují prodej produktů Marketing Praxe.Workshop Informace podporují prodej produktů Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger 2 OBSAH PRAKTICKÁ CVIČENÍ Informace podporují prodej produktů Autorky: Dr. Andrea Grimm, Dr. Astin Malschinger

Více

Jak je to s tím velkým nápadem?

Jak je to s tím velkým nápadem? Modul 4: Reklama Kapitola 1 Jak je to s tím velkým nápadem? Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger OBSAH Modul 4 REKLAMA Kapitola 1: Co je tím velkým nápadem? Autorky: Dr. Andrea Grimm, Dr. Astin Malschinger

Více

7 odlišovacích strategií

7 odlišovacích strategií Modul 1 Postavení výrobku na trhu Kapitola 6 7 odlišovacích strategií Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger OBSAH MODUL 1 POSTAVENÍ VÝROBKU NA TRHU Kapitola 6: 7 strategií k vytvoření jedinečné identity

Více

Uvedení zemědělských výrobků na trh

Uvedení zemědělských výrobků na trh Pokyny Modul 1: Postavení výrobku na trhu Uvedení zemědělských výrobků na trh Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger 2 OBSAH MODUL 1 POSTAVENÍ VÝROBKU NA TRHU Pokyny k uvedení zemědělských výrobků na trh

Více

Marketing ve službách

Marketing ve službách Marketing ve službách 1. ročník Učební obor: Kuchař - číšník Propagace = komunikace, jejímž cílem je získat zákazníka a udržet dlouhodobě jeho zájem a pozornost informuje o výrobku nebo službě vytváří

Více

Komunikace se zákazníkem

Komunikace se zákazníkem EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND Komunikace se zákazníkem PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Ing. Mgr. Petra Koťátková Co se dnes dozvíte Efektivní způsoby komunikace se zákazníkem (email, telefon, osobní

Více

Kapitola 3. Modul 2 Marketingový plán. Produkt. Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger

Kapitola 3. Modul 2 Marketingový plán. Produkt. Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger Kapitola 3 Modul 2 Marketingový plán Produkt Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger 2 OBSAH MODUL 2. MARKETINGOVÝ PLÁN Kapitola 3: Produkt Autorky: Dr. Andrea Grimm, Dr. Astin Malschinger IMPRESUM Za obsah

Více

Průvodce investováním

Průvodce investováním 19 října 2012 Průvodce investováním Co je to ESMA? Zkratka ESMA označuje Evropský orgán pro cenné papíry a trhy. Je to nezávislý regulační orgán Evropské unie se sídlem v Paříži. Jedním z cílů orgánu ESMA

Více

Základy marketingu. vní. Ing. Miloslav Vaňák 2006-2007

Základy marketingu. vní. Ing. Miloslav Vaňák 2006-2007 Základy marketingu Přednášky pro Vysokou školu finanční a správn vní Ing. Miloslav Vaňák 2006-2007 1 Přednáška 1: Definice marketingu Trocha historie: Snaha minimalizovat riziko, které je spojeno se vstupem

Více

Téma a cílová skupina účastníků by měly být postaveny na různých situacích, například:

Téma a cílová skupina účastníků by měly být postaveny na různých situacích, například: Nadchnout miliony rodin směrnice k realizaci 1. ročníku soutěže v pořádání domácích párty S cílem dosáhnout koordinace mezi třetí vlnou rozvoje podnikání a plněním jednak nového globálního marketingového

Více

Nástroje propagace. Ing. Dagmar Novotná. Obchodní akademie, Lysá nad Labem, Komenského 1534

Nástroje propagace. Ing. Dagmar Novotná. Obchodní akademie, Lysá nad Labem, Komenského 1534 VY_32_INOVACE_MAR_99 Nástroje propagace Ing. Dagmar Novotná Obchodní akademie, Lysá nad Labem, Komenského 1534 Dostupné z www.oalysa.cz. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Období vytvoření: 03/2013

Více

Autor: Gennadij Kuzněcov VY_32_INOVACE_1274_Marketingová komunikace. Podpora prodeje_pwp

Autor: Gennadij Kuzněcov VY_32_INOVACE_1274_Marketingová komunikace. Podpora prodeje_pwp Autor: Gennadij Kuzněcov VY_32_INOVACE_1274_Marketingová komunikace. Podpora prodeje_pwp STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace Název školy:

Více

Dilo vyžaduje ochranu dle autorského zákona.

Dilo vyžaduje ochranu dle autorského zákona. 02 Metodika a pracovní listy s úkoly pro žáky pro zpracování cvičné marketingové nabídky produktů malého hospodářského dvora v předmětu Marketing pro obor Ekonomika a podnikání Dilo vyžaduje ochranu dle

Více

kroky, KTERÉ VÁM PMOHOU ZMĚNIT VÁŠ OBCHOD A BUDETE PRODÁVAT VÍCE (A NEVYŽADUJÍ VELKÉ INVESTICE)

kroky, KTERÉ VÁM PMOHOU ZMĚNIT VÁŠ OBCHOD A BUDETE PRODÁVAT VÍCE (A NEVYŽADUJÍ VELKÉ INVESTICE) 4 kroky, KTERÉ VÁM PMOHOU ZMĚNIT VÁŠ OBCHOD A BUDETE PRODÁVAT VÍCE (A NEVYŽADUJÍ VELKÉ INVESTICE) 1 PRAVIDELNĚ MĚŇTE SVŮJ OBCHOD (SMYSLUPLNĚ)! Pokud máte více místa, zkuste vytvořit zákoutí, které bude

Více

Proč číst zrovna tenhle e-book?

Proč číst zrovna tenhle e-book? Proč číst zrovna tenhle e-book? Máte zájem se dozvědět, proč námitky ve skutečnosti vznikají? Jak na nich vydělat, zvládnout je a jak co nejvíce omezit ty zbytečné, rýpavé, jedovaté a ponižující. Je to

Více

Reklamní strategie, reklamní kampaň. Plánování reklamy

Reklamní strategie, reklamní kampaň. Plánování reklamy Reklamní strategie, reklamní kampaň Plánování reklamy Jak postupovat při přípravě reklamní kampaně 1. Stanovení cílů kampaně CO se očekává? 2. Potvrzení rozpočtu budget - KOLIK se utratí? 3. Stanovení

Více

SHOPPER INSIGHTS: CESTA K OPTIMALIZACI KATEGORIE MĚŘENÍ NÁKUPNÍHO CHOVÁNÍ POMOCÍ VIDEO POZOROVÁNÍ RETAIL IN DETAIL KONFERENCE PREZENTACE 27. ZÁŘÍ, 2011 Připravily společnosti Úvod, metodologie, teorie

Více

Úvod k umístění produktu na trhu

Úvod k umístění produktu na trhu Modul 1: Umístění Kapitola 1 Úvod k umístění produktu na trhu Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger OBSAH MODUL 1 UMÍSTĚNÍ PRODUKTU NA TRHU Kapitola 1: Úvod k umístění produktu na trhu Autorky: Dr. Andrea

Více

Popis obsahu a struktury programu

Popis obsahu a struktury programu Popis obsahu a struktury programu (Příloha k Žádosti o akreditaci vzdělávacího programu u Společnosti pro projektové řízení, o. s.) 1 Název programu: Řízení projektů v praxi Popište obsah jednotlivých

Více

CO JE MARKETING V SOCIÁLNÍCH MÉDIÍCH?

CO JE MARKETING V SOCIÁLNÍCH MÉDIÍCH? Sociální média rychle dotahují email jako hlavní způsob zasílání zpráv a informací online. Facebook má více než 1 bilion uživatelů, více než 55 milionů zpráv je denně vystaveno na Twitteru a mnoha dalších

Více

soubor činností spojených s přesunem výrobků od výrobce ke spotřebiteli

soubor činností spojených s přesunem výrobků od výrobce ke spotřebiteli Otázka: Odbyt a marketing Předmět: Ekonomie a marketing Přidal(a): Verča Marketing produktu místo prodej propagace cena Odbyt fakturace expedice propagace plánování odbytu určování odbytových cest MARKETING

Více

Nejčastější otázky k léčbě

Nejčastější otázky k léčbě Nejčastější otázky k léčbě Přináší s sebou léčba lymfomů omezení toho, co mohu dělat? Různé druhy léčby s sebou nesou, jak jsme si již řekli, různé vedlejší účinky, jež mohou mít vliv na vaše každodenní

Více

Ženy v Evropě Nové pracovní příležitosti pro ženy žijící ve venkovských oblastech. Marketingový plán

Ženy v Evropě Nové pracovní příležitosti pro ženy žijící ve venkovských oblastech. Marketingový plán Ženy v Evropě Nové pracovní příležitosti pro ženy žijící ve venkovských oblastech Marketingový plán eshopsystem Prague, August 2016 Marketingový plán pro 1. Celkové shrnutí Představíte

Více

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ MARKETINGOVÁ KOMUNIKACE PODPORA PRODEJE Přednášející: PhDr. K. Eliáš, CSc. Petr Vojtíšek UČO: 15261 1. ZADÁNÍ 3 2. VÝBĚR SUBJEKTU 4 3. POPIS SPOLEČNOSTI 4 3.1 Základní data

Více

Plánování ve stavební firmě

Plánování ve stavební firmě Co je to podnikatelský plán? Podnikatelský plán je dokument, který popisuje podnik (ideu pro stávající nebo začínající) a způsob, jak dosáhne ziskovosti Plán by měl zahrnovat: všechny náklady a marketingový

Více

marketingu Definice pojmů Ing. Lucie Vokáčov ová, vokacova@pef.czu.cz

marketingu Definice pojmů Ing. Lucie Vokáčov ová, vokacova@pef.czu.cz Koncept jádra j marketingu Definice pojmů Ing. Lucie Vokáčov ová, vokacova@pef.czu.cz Pojetí marketingu Pohled ekonomů: Marketing je proces výměny užitné hodnoty, kterou kupující získává od prodejce ve

Více

1. Vnitřní faktory. několik cílů najednou. V cenové oblasti lze. Diferenciace výrobků čím více se vlastní výrobek od srovnatelných výrobků konkurence

1. Vnitřní faktory. několik cílů najednou. V cenové oblasti lze. Diferenciace výrobků čím více se vlastní výrobek od srovnatelných výrobků konkurence Price Faktory ovlivňující výši ceny 1. Vnitřní faktory Cíle firmy - firmy se orientují většinou na několik cílů najednou. V cenové oblasti lze uvažovat o cílech spojených s orientací na: dosažení určité

Více

Jak mi může pomoci věrnostní program?

Jak mi může pomoci věrnostní program? Jak mi může pomoci věrnostní program? POSÍLENÍM VZTAHŮ SE ZÁKAZNÍKY Zavedení věrnostního programu je stávajícími zákazníky vnímáno jako krok vstřícnosti a ocenění ze strany Vás, obchodníka. PŘI ZÍSKÁVÁNÍ

Více

Přílohy. Příloha č. 1: Rozvrh kurzů pro sezónu 2011/2012 a stručný přehled nabízené výuky Velký sál. Malý sál

Přílohy. Příloha č. 1: Rozvrh kurzů pro sezónu 2011/2012 a stručný přehled nabízené výuky Velký sál. Malý sál Přílohy Příloha č. 1: Rozvrh kurzů pro sezónu 2011/2012 a stručný přehled nabízené výuky Velký sál Malý sál Příloha č. 2: Příklady propagačních materiálů Legenda (zleva): 1) plakát pro propagaci letního

Více

VŠEOBECNÉ PODMÍNKY ZÁKAZNICKÉHO KLUBU BRNĚNKA

VŠEOBECNÉ PODMÍNKY ZÁKAZNICKÉHO KLUBU BRNĚNKA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY ZÁKAZNICKÉHO KLUBU BRNĚNKA I. Zákaznický klub BRNĚNKA (dále jen ZKB) ZKB sdružuje zákazníky, kteří mají zájem o slevový program v prodejnách Maloobchodní sítě BRNĚNKA, spol. s r.o. Seznam

Více

www.zlinskedumy.cz Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ Název školy Gymnázium Jana Pivečky a Střední odborná škola Slavičín Autor

www.zlinskedumy.cz Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ Název školy Gymnázium Jana Pivečky a Střední odborná škola Slavičín Autor Název projektu Číslo projektu Název školy Autor Název šablony Název DUMu Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ CZ.1.07/1.5.00/34.0748 Gymnázium Jana Pivečky a Střední odborná škola Slavičín Ing.

Více

Význam marketingu Moderně pojatý marketing je důležitým prvkem řízení podniku s orientací na trh

Význam marketingu Moderně pojatý marketing je důležitým prvkem řízení podniku s orientací na trh MARKETING 1 Význam marketingu Podílí se na vývoji a zdokonalování výrobků a služeb Ovlivňuje distribuční a cenovou politiku Je těsně spjat s propagací Moderně pojatý marketing je důležitým prvkem řízení

Více

Základní struktura prodejního rozhovoru

Základní struktura prodejního rozhovoru PÉČE O KLIENTA II. Základní struktura prodejního rozhovoru CÍL Pozitivní závěr Uzavření obchodu Překonání námitek/ argumentace Prezentace řešení Analýza stávající situace - vyvolání diskuse odkrytí potřeb

Více

Zobrazování provozních nákladů

Zobrazování provozních nákladů Zobrazování provozních nákladů Národní kontakt Michal Staša michal.stasa@svn.cz, tel.: 224 252 115 SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s. Americká 17, 120 00 Praha 2 1 Krátké shrnutí

Více

Nespokojený zákazník... problém?... příležitost! Mgr. Miloš Krejčí

Nespokojený zákazník... problém?... příležitost! Mgr. Miloš Krejčí Nespokojený zákazník... problém?... příležitost! Mgr. Miloš Krejčí Verbální + neverbální komunikace Verbální řeč + naslouchání + kladení otázek + argumentace Při komunikaci se zákazníky musí být prodávající

Více

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu:

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_15_MARKETINGOVÝ MIX - PRIDUKT_S.P Číslo projektu:

Více

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět: Marketing a management, téma: Komunikace

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět: Marketing a management, téma: Komunikace Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět: Marketing a management, téma: Komunikace Pracovní list vytvořila: Mgr. Radka Drobná Období vytvoření VM: duben 2012 Klíčová slova: komunikace,

Více

Marketingový plán základ podnikatelského plánu část 1 MUDr. Jan Šrogl 14.5.2013

Marketingový plán základ podnikatelského plánu část 1 MUDr. Jan Šrogl 14.5.2013 Marketingový plán základ podnikatelského plánu část 1 MUDr. Jan Šrogl 14.5.2013 Co je podnikatelský plán? Psaný dokument, ve kterém je sepsána Vaše podnikatelská činnost Má odpovídat skutečnosti bez příkras

Více

Úloha marketingu v řízení podniku

Úloha marketingu v řízení podniku Úloha marketingu v řízení podniku marketingové kampaně jako součást marketingového plánování Životní cyklus produktu a komunikace PROPAGACE nadřazený pojem pro jednotlivé části marketingové komunikace

Více

Úloha marketingu v řízení podniku Praktická tvorba marketingového plánu Marketingový a obchodní plán patří k hlavním dokumentům společnosti, potřebných pro její řízení (dále finanční plán, plán výroby,

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0763 Název školy SOU potravinářské, Jílové u Prahy, Šenflukova 220 Název materiálu INOVACE_32_MaM 1/ 01/ 02/06 Autor Obor; předmět, ročník Tematická

Více

Osobnostní profil na základě výsledků v dotazníku GPOP

Osobnostní profil na základě výsledků v dotazníku GPOP Osobnostní profil na základě výsledků v dotazníku GPOP ZÁKLADNÍ INFORMACE Dotazník GPOP vychází z následujících předpokladů: Rozdíly v osobnosti se projevují různými sklony, resp. preferencemi. Různé sklony

Více

OKNA DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI

OKNA DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI OKNA DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI V předchozích seminářích jste prošli řadou testů a úloh. Nyní byste měli lépe porozumět tomu, jací jste a jaké možnosti zdravé komunikace ve vztahu k sobě samému i k ostatními

Více

VYJEDNÁVÁNÍ A PŘESVĚDČOVÁNÍ PRO KAŽDOU SITUACI

VYJEDNÁVÁNÍ A PŘESVĚDČOVÁNÍ PRO KAŽDOU SITUACI VYJEDNÁVÁNÍ A PŘESVĚDČOVÁNÍ PRO KAŽDOU SITUACI VZDĚLÁVACÍ M ATERIÁL KE KURZU M ANAG EMENT P RODEJE S L EZSKÁ UNIVERZITA V OPAVĚ OKRESNÍ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA KARVINÁ 2 0 1 0-2013 Program ÚVOD PŘESVĚDČOVÁNÍ

Více

Marketingová komunikace. Ing. Lucie Vokáčov

Marketingová komunikace. Ing. Lucie Vokáčov Marketingová komunikace Ing. Lucie Vokáčov ová, vokacova@pef pef.czu.cz Mix marketingové komunikace Reklama (inzerce) Podpora prodeje Public relations Osobní prodej Přímý marketing Komunikační proces -

Více

Porušení zákona o ochraně spotřebitele

Porušení zákona o ochraně spotřebitele G PORUŠENÍ ZÁKONA O OCHRANĚ SPOTŘEBITELE Porušení zákona o ochraně spotřebitele G STRANA 1 Zákon č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, je vedle občanského zákoníku základním právním předpisem v oblasti

Více

Je souborem marketingových nástrojů, které firma používá k ovlivnění poptávky po svém produktu (zboží nebo služby)

Je souborem marketingových nástrojů, které firma používá k ovlivnění poptávky po svém produktu (zboží nebo služby) Otázka: Marketingový mix Předmět: Marketing Přidal(a): Adéla22 MARKETINGOVÝ MIX Je souborem marketingových nástrojů, které firma používá k ovlivnění poptávky po svém produktu (zboží nebo služby) Produkt-

Více

- metoda řízení podniku, která se zabývá tím, co zákazník potřebuje a požaduje

- metoda řízení podniku, která se zabývá tím, co zákazník potřebuje a požaduje Otázka: Marketing Předmět: Ekonomie Přidal(a): barrcusik Charakteristika pojmu a význam - Marketing - metoda řízení podniku, která se zabývá tím, co zákazník potřebuje a požaduje - společensky řídící proces,

Více

Hogan Personality Inventory

Hogan Personality Inventory Hogan Personality Inventory Profesní diagnostika osobnosti Jan Novák Zpracováno na základě Hogan Personality Inventory. Copyright 2002, HOGAN Assessment Systems Inc. Všechna práva vyhrazena. Společnost

Více

NÁŠ SVĚT. Tematické okruhy: 1. Místo, kde žijeme dopravní výchova, praktické poznávání školního prostředí a okolní krajiny (místní oblast, region)

NÁŠ SVĚT. Tematické okruhy: 1. Místo, kde žijeme dopravní výchova, praktické poznávání školního prostředí a okolní krajiny (místní oblast, region) NÁŠ SVĚT Vyučovací předmět Náš svět se vyučuje jako samostatný předmět v prvním až třetím ročníku a jako vyučovací blok přírodovědných a vlastivědných poznatků v čtvrtém a pátém ročníku. Zastoupení v jednotlivých

Více

7 TIPŮ PRO ÚSPĚŠNÝ PRODEJ

7 TIPŮ PRO ÚSPĚŠNÝ PRODEJ 7 TIPŮ PRO ÚSPĚŠNÝ PRODEJ Filip Dřímalka, EF1 marketing & management s.r.o. www.drimalka.com www.ef1.cz www.customer-point.cz www.know-how-klub.cz TWITTER: @drimalka Byznys se šperky je velmi, velmi tvrdý.

Více

NÁVOD. Jak ušetřit na hypotéce a na refinancování. ING. TOMÁŠ KROUPA hypoteční makléř www.kroupatomas.cz. Ověřeno mnoha spokojenými klienty

NÁVOD. Jak ušetřit na hypotéce a na refinancování. ING. TOMÁŠ KROUPA hypoteční makléř www.kroupatomas.cz. Ověřeno mnoha spokojenými klienty NÁVOD Jak ušetřit na hypotéce a na refinancování ING. TOMÁŠ KROUPA hypoteční makléř www.kroupatomas.cz Ověřeno mnoha spokojenými klienty Financování nemovitosti hypotékou je pro mnohé jedinou možností,

Více

ETICKÝ KODEX SPOLEČNOSTI

ETICKÝ KODEX SPOLEČNOSTI ETICKÝ KODEX SPOLEČNOSTI ETICKÝ KODEX závazné pro každého zaměstnance bez rozdílu postavení v hierarchii společnosti Optik House, s. r. o., se sídlem Nádražní 129, Mnichovice (dále též společnost ) (dále

Více

Katalog vzdělávání 2016 Obsah

Katalog vzdělávání 2016 Obsah Katalog vzdělávání 2016 Obsah Osobnostní rozvoj... 2 1. Prezentační dovednosti... 2 2. Komunikační dovednosti... 2 3. Lektorské dovednosti a kompetence... 2 4. Myšlenkové mapy... 3 IT kurzy... 4 1. Adobe

Více

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět: Marketing a management, téma: Marketingový výzkum

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět: Marketing a management, téma: Marketingový výzkum Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět: Marketing a management, téma: Marketingový výzkum Pracovní list vytvořila: Mgr. Radka Drobná Období vytvoření VM: duben 2012 Klíčová

Více

The Insiders: kampaň HP (originální inkousty a tonery HP)

The Insiders: kampaň HP (originální inkousty a tonery HP) The Insiders: kampaň HP (originální inkousty a tonery HP) Všeobecná ustanovení a smluvní podmínky The Insiders Listopad 2018 Účastí v této kampani se stáváte registrovaným uživatelem Insiderové sítě (The

Více

Aplikace městského marketingu v praxi: očekávání a realita Jiří Ježek. Měkké faktory v regionálním rozvoji, Ostrava, 25.6.2010

Aplikace městského marketingu v praxi: očekávání a realita Jiří Ježek. Měkké faktory v regionálním rozvoji, Ostrava, 25.6.2010 Aplikace městského marketingu v praxi: očekávání a realita Jiří Ježek Výzkumné problémy I. opatření a aktivity, které bychom přiřadili k městskému marketingu jsou realizovány, aniž by si jejich aktéři

Více

9. Reklama v multimédiích (marketing, segmentace trhu, účinnost...)

9. Reklama v multimédiích (marketing, segmentace trhu, účinnost...) 9. Reklama v multimédiích (marketing, segmentace trhu, účinnost...) Marketing Marketingová strategie spočívá ve 4 bodech orientaci na spotřebitele, segmantaci, cíleném marketingu, umisťování (= positioning)

Více

Marketingové koncepce

Marketingové koncepce Marketingové koncepce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jaroslava Kholová. Dostupné z Metodického portálu www.sstrnb.cz/sablony, financovaného z ESF a státního rozpočtu

Více

Autor: Gennadij Kuzněcov VY_32_INOVACE_1275_Marketingová komunikace. Osobní prodej_pwp

Autor: Gennadij Kuzněcov VY_32_INOVACE_1275_Marketingová komunikace. Osobní prodej_pwp Autor: Gennadij Kuzněcov VY_32_INOVACE_1275_Marketingová komunikace. Osobní prodej_pwp STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace Název školy:

Více

Vesnice jako místo spotřeby. Ing. Dana Posádová

Vesnice jako místo spotřeby. Ing. Dana Posádová Vesnice jako místo spotřeby Ing. Dana Posádová 1 O čem budeme mluvit Kdo jsem Spotřebitel a spotřeba Na co si dát pozor při nakupování Nebezpečí reklamních sdělení Marketingové komunikace Osobní prodej

Více

Jednotná firemní identita A jak zvolit správné sdělení pro klienty

Jednotná firemní identita A jak zvolit správné sdělení pro klienty Jednotná firemní identita A jak zvolit správné sdělení pro klienty Mgr. Bohdana Rambousková Agenda Jednotná firemní identita Její základní prvky logo, vizitky, email, web Jasné sdělení Media plán Jednotná

Více

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. a.s. Ž Ď Á R N A D S Á Z A V O U VÝZVA

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. a.s. Ž Ď Á R N A D S Á Z A V O U VÝZVA Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky a.s. Ž Ď Á R N A D S Á Z A V O U VÝZVA k podání nabídky na dodávku vzdělávacích služeb ORLZ CZ.04.1.03 Vzdělávání

Více

Osobní finanční plán. Tak jedinečný jako Vy. www.vhi.cz

Osobní finanční plán. Tak jedinečný jako Vy. www.vhi.cz Osobní finanční plán Tak jedinečný jako Vy www.vhi.cz Čím se ve Viktor Hostinský Investments odlišujeme: Upřednostňuj zájmy ostatních nad zájmy své vlastní, a to i v případě, že to pro tebe bude krátkodobě

Více

MARKETINGOVÉ MINIMUM PRO FINANČNÍ ŘEDITELE V KONTEXTU AKTUÁLNÍ FINANČNÍ SITUACE

MARKETINGOVÉ MINIMUM PRO FINANČNÍ ŘEDITELE V KONTEXTU AKTUÁLNÍ FINANČNÍ SITUACE MARKETINGOVÉ MINIMUM PRO FINANČNÍ ŘEDITELE V KONTEXTU AKTUÁLNÍ FINANČNÍ SITUACE Ing. Jiří Nosek Sector Leader Financial Services & Digital Technology Praha, hotel Boscolo Prague, 3.10.2012 GfK 2012 CFO

Více

KONTAKTNÍ SKUPINA ŘEDITELŮ

KONTAKTNÍ SKUPINA ŘEDITELŮ KONTAKTNÍ SKUPINA ŘEDITELŮ PRVNÍ VYDÁNÍ (4. června 2014) KONTROLNÍ SEZNAM PRO VÝBĚR DOBRÉHO KONZULTANTA I. Interní přípravné práce II. Osobní kritéria konzultanta III. Znalosti konzultanta IV. Přístup

Více

Postupy pro účinnou komunikaci se spotřebitelem. Ing. Jan Pivoňka, Ph.D.

Postupy pro účinnou komunikaci se spotřebitelem. Ing. Jan Pivoňka, Ph.D. Postupy pro účinnou komunikaci se spotřebitelem Ing. Jan Pivoňka, Ph.D. Proces komunikace Odesilatel strana sdělující zprávu druhé straně Kódování proces převedení myšlenky do symbolické formy Zpráva soubor

Více

VŠEOBECNÉ OBCHODNÍ PODMÍNKY SPOLEČNOSTI JEUNESSE GLOBAL. Jako nezávislý distributor, rozumím a souhlasím s následujícím:

VŠEOBECNÉ OBCHODNÍ PODMÍNKY SPOLEČNOSTI JEUNESSE GLOBAL. Jako nezávislý distributor, rozumím a souhlasím s následujícím: VŠEOBECNÉ OBCHODNÍ PODMÍNKY SPOLEČNOSTI JEUNESSE GLOBAL Jako nezávislý distributor, rozumím a souhlasím s následujícím: 1. Jsem plnoletá a právně způsobilá osoba v souladu se zákony země mého bydliště.

Více

doc. Ing. Marcela Kožená, Ph.D. Fakulta ekonomicko-správní Univerzita Pardubice

doc. Ing. Marcela Kožená, Ph.D. Fakulta ekonomicko-správní Univerzita Pardubice doc. Ing. Marcela Kožená, Ph.D. Fakulta ekonomicko-správní Univerzita Pardubice Prodej je aktem směny, ke které dochází na trhu (místo, kde se setkává nabídka a poptávka). Směna je proces, ve kterém předmět

Více

Poradce Portfolia. Dlouhodobé cíle, dlouhodobá spolupráce. www.vhi.cz

Poradce Portfolia. Dlouhodobé cíle, dlouhodobá spolupráce. www.vhi.cz Poradce Portfolia Dlouhodobé cíle, dlouhodobá spolupráce www.vhi.cz Čím se ve Viktor Hostinský Investments odlišujeme: Upřednostňuj zájmy ostatních nad zájmy své vlastní, a to i v případě, že to pro tebe

Více

Proč podnikat na internetu?

Proč podnikat na internetu? Proč podnikat na internetu? Obchodovat na internetu je mnohem snazší, než si zařizovat kamenný obchod. Neznamená to ale, že je to bez práce, nebo že je úspěch zaručen. Tak jako klasické podnikání i to

Více

Jak poznáme, že dítě chodí za školu

Jak poznáme, že dítě chodí za školu Jak poznáme, že dítě chodí za školu Zpravidla je těžké rozpoznat, kdy je dítě záškoláctvím ohroženo, a začít preventivně působit. Nicméně když se na dítě zaměříme, věnujeme mu patřičnou pozornost a pravidelně

Více

TRH A CÍLENÝ MARKETING

TRH A CÍLENÝ MARKETING TRH A CÍLENÝ MARKETING základní subjekty trhu: 1. domácnosti prodávají své výrobní faktory (práce, půda, kapitál), za získané důchody (mzda, renta, úrok) nakupují výrobky a služby 2. podniky prodávají

Více

1. Úloha AC pro výběr konzultantů pojištění: Prezentace. 2. Úloha AC pro výběr konzultantů pojištění: Případová studie

1. Úloha AC pro výběr konzultantů pojištění: Prezentace. 2. Úloha AC pro výběr konzultantů pojištění: Případová studie Seznam příloh 1. Úloha AC pro výběr konzultantů pojištění: Prezentace 2. Úloha AC pro výběr konzultantů pojištění: Případová studie 3. Úloha AC pro výběr konzultantů pojištění: Skupinová diskuze 4. Úloha

Více

Faily při tvorbě e-shopů,

Faily při tvorbě e-shopů, Faily při tvorbě e-shopů, za které zaplatíte víc, než za celý e-shop Marek Čevelíček Twitter: @mcevel Nefunkční weby a e-shopy Proč existuje tolik nefunkčních webů a e-shopů? 1/ nevím, jak udělat funkční

Více

PRAVIDLA A ETAPY SOUTĚŽE FIT S MÜSLI

PRAVIDLA A ETAPY SOUTĚŽE FIT S MÜSLI PRAVIDLA A ETAPY SOUTĚŽE FIT S MÜSLI Soutěž Fit s müsli je určena žákům 8. tříd základních škol Olomouckého kraje. Každý registrovaný žák může být členem pouze jednoho týmu. Soutěž se skládá ze čtyř etap.

Více

Příklad dobré praxe IV

Příklad dobré praxe IV Projekt Další vzdělávání pedagogických pracovníků středních škol v oblasti kariérového poradenství CZ 1.07/1.3.00/08.0181 Příklad dobré praxe IV pro průřezové téma Člověk a svět práce Mgr. Olga Gajdošíková

Více

VŠEOBECNÁ PRAVIDLA TESCOMA CLUBU

VŠEOBECNÁ PRAVIDLA TESCOMA CLUBU VŠEOBECNÁ PRAVIDLA TESCOMA CLUBU Tescoma Club Tescoma Club (dále též jen TC) je program, který společnost TESCOMA s.r.o. (dále jen Tescoma) nabízí všem zákazníkům Tescomy v ČR. Cílem programu je ještě

Více

MARKETING, PROPAGACE Jak se dostanete k zákazníkům?

MARKETING, PROPAGACE Jak se dostanete k zákazníkům? MARKETING, PROPAGACE Jak se dostanete k zákazníkům? Nejdříve je třeba si uvědomit, že všichni zájemci a vaši potenciální zákazníci nejsou ve stejné fázi nákupu. Někteří teprve uvažují o tom, že si něco

Více

Formulář sebehodnocení

Formulář sebehodnocení Příloha č.2: Roční hodnocení Formulář sebehodnocení Prostor pro Váš růst Informace pro zaměstnance: Roční hodnocení zaměstnanců je velmi důležité. Je to jedinečná příležitost k dialogu o vykonané práci

Více

KATEDRA ŘÍZENÍ PODNIKU. Formulace marketingového plánu

KATEDRA ŘÍZENÍ PODNIKU. Formulace marketingového plánu Business model KATEDRA ŘÍZENÍ PODNIKU Formulace marketingového plánu Marketing Marketingové řízení se stává průřezovou podnikovou aktivitou, která bezprostředně ovlivňuje všechny ostatní podnikové aktivity

Více

MARKETING 1 Úvod do předmětu, základní pojmy, Ing.Miloslav Šašek

MARKETING 1 Úvod do předmětu, základní pojmy, Ing.Miloslav Šašek MARKETING 1 Úvod do předmětu, základní pojmy, Ing. Co je cílem předmětu. znát základní marketingové pojmy umět je je v praxi aplikovat lépe porozumět situaci na na trhu (empatie) lépe poznat své +/- +/-a

Více

ÚVOD. Poznámka: Budík může přijímat pouze teplotu z jednoho venkovního snímače. CZ - 2 VNITŘNÍ TEPLOTA IKONA SIGNÁLU DCF VENKOVNÍ TEPLOTA

ÚVOD. Poznámka: Budík může přijímat pouze teplotu z jednoho venkovního snímače. CZ - 2 VNITŘNÍ TEPLOTA IKONA SIGNÁLU DCF VENKOVNÍ TEPLOTA OBSAH ÚVOD...2 VLIV PROSTŘEDÍ NA PŘÍJEM SIGNÁLU...3 RYCHLÉ NASTAVENÍ...3 ŘEŠENÍ PROBLÉMŮ...6 TECHNICKÉ ÚDAJE...7 POKYNY A INFORMACE O NAKLÁDÁNÍ S POUŽITÝM OBALEM...8 LIKVIDACE POUŽITÝCH ELEKTRICKÝCH A

Více

7 osvědčených tipů jak vybudovat základnu věrných zákazníků

7 osvědčených tipů jak vybudovat základnu věrných zákazníků 7 osvědčených tipů jak vybudovat základnu věrných zákazníků 5. lekce Získejte maximum z networkingové události Máte v plánu zúčastnit se networkingové události? Ať už spadá do jakékoliv kategorie networkingu,

Více

Nová a jedinečná online prodejní platforma je zde! Crowd shopping!

Nová a jedinečná online prodejní platforma je zde! Crowd shopping! spojujeme zákazníky, snižujeme ceny Všichni známe zlaté pravidlo: Kupujte ve velkém a získejte výhodnější cenu. Převedli jsme tento koncept do online prodeje a motivujeme ostatní sířit přes sociální sítě!

Více

INFORMAČNÍ KATALOG SLUŽEB

INFORMAČNÍ KATALOG SLUŽEB INFORMAČNÍ KATALOG SLUŽEB nabídka spolupráce Vážení přátelé! Dovolte mi, oslovit Vás s naší nabídkou na spolupráci při budování unikátního integrovaného systému, obsluhujícího pracovní trh DOBRÝ FLEK.

Více

(Americká marketingová asociace) 13.12.2009 Management I

(Americká marketingová asociace) 13.12.2009 Management I Základy marketingu Co je marketing? Marketing je manažerská funkce zodpovědná za identifikaci, předvídání a uspokojování požadavků zákazníka tak, aby společnost dosáhla zisku. (Wilson, Gilligan, Pearson,

Více

Zajišťování kvality a dodržování předpisů v supermarketu.

Zajišťování kvality a dodržování předpisů v supermarketu. a dodržování předpisů v supermarketu. Od příjmu zboží až po nákupní vozík: u firmy Testo najdete pro každý procesní krok v supermarketu ten správný měřicí nástroj. To Vás čeká v této aplikační příručce

Více

PRAVIDLA PRO PUBLICITU

PRAVIDLA PRO PUBLICITU PRAVIDLA PRO PUBLICITU I. Obecná pravidla Na základě Nařízení Evropské komise č. 1159/2000 je každý příjemce podpory povinen informovat širokou veřejnost o tom, že daný projekt je spolufinancován z Evropské

Více

Krizová komunikace. Mgr. Radek Chalupa. RCC EUROPE, Mgr. Radek Chalupa ředitel, Václavské nám. 66, 110 00 Praha 1,

Krizová komunikace. Mgr. Radek Chalupa. RCC EUROPE, Mgr. Radek Chalupa ředitel, Václavské nám. 66, 110 00 Praha 1, stručný nástin Mgr. Radek Chalupa 1 Krizová komunikace Nikdy nejste dost staří na to, aby vás nemohli překvapit, tvrdí legendární ex-ceo společnosti General Electric pan Jack Welch. Lakonicky tak shrnuje

Více

Marketing je. Podniková ekonomika

Marketing je. Podniková ekonomika Základy marketingu Marketing je manažerská funkce zodpovědná za identifikaci, předvídání a uspokojování požadavků zákazníka tak, aby společnost dosáhla zisku. (Wilson, Gilligan, Pearson, 1992) sociální

Více

ZÁKLADNÍ KURZ PRO PRODEJCE FAIR TRADE

ZÁKLADNÍ KURZ PRO PRODEJCE FAIR TRADE ZÁKLADNÍ KURZ PRO PRODEJCE FAIR TRADE Základní kurz pro prodejce fair trade Editorky Základního kurzu a autorky modulů: Veronika Bačová, Klára Hejkrlíková Autor/ky případových studií: Veronika Bačová,

Více

VÝZVA K PODÁVÁNÍ NÁVRHŮ EAC/S17/2017

VÝZVA K PODÁVÁNÍ NÁVRHŮ EAC/S17/2017 VÝZVA K PODÁVÁNÍ NÁVRHŮ EAC/S17/2017 Monitorování a odborné vedení mladých lidí, u nichž existuje riziko radikalizace, prostřednictvím sportovních projektů Tato výzva k podávání návrhů slouží k dosažení

Více