Tým malých přírodovědců, který má již třetí rok za kamarádku Terezku z Prahy. LES VE ŠKOLE

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Tým malých přírodovědců, který má již třetí rok za kamarádku Terezku z Prahy. LES VE ŠKOLE"

Transkript

1 LES VE ŠKOLE Naše škola se prostřednictvím Přírodovědného kroužku zapojila do mezinárodního výukového programu, který běží v 21 zemích světa. Koordinátorem tohoto environmentálního projektu v České republice je Sdružení Tereza se sídlem v Praze. Hlavní cíle Les ve škole Žák, který se účastní programu: má rád les... využívá jej k odpočinku a ke hrám. Les je pro něj místem pro hru i tvoření, vytváří si osobní vztah k rostlinám, živočichům, konkrétním místům i lesu jako celku. zkoumá les... pomocí pozorování i studia zkoumá děje, které se tu odehrávají (život organizmů i vztahy mezi nimi, toky energií a koloběhy látek) i vzájemný vliv člověka a lesa. Získané znalosti dokáže uplatnit i v jiných ekosystémech. pečuje o zelená místa... ve svém okolí, přímo (v lese, parku, či v truhlíku) i skrze zapojení dalších dětí či dospělých. šetří a upřednostňuje dřevo... před jinými materiály tam, kde je to možné (a nejlépe dřevo z trvale udržitelně obhospodařovaných lesů). Tam kde to dává smysl, šetří množství spotřebovaného dřeva (díky úsporám a třídění papírů a opravám dřevěných předmětů). Tým malých přírodovědců, který má již třetí rok za kamarádku Terezku z Prahy.

2 Ve školním roce 2014/2015 jsme pracovali s metodikou Sdružení Tereza Praha s názvem Lesní rovnováha. Legenda o Stromovousech žáky zavedla do tajemného lesa, kde se probouzí lesní skřítkové stromovousové, aby ochraňovali les, který je v ohrožení. Probudili jsme Zmítka, malého skřítka, který se může objevit dokonce i na naší školní zahradě. Je totiž ochráncem každého stromu, nemusí se jednat přímo o velký les. Při svých pozorováních jsme se vypravili i do místního lesa Mikov. Cestou jsme například v únoru přikrmili lesní zvěř. Hlavním prostředím našeho bádání se stala naše školní zahrada, kde je možno pozorovat stromy listnaté, ovocné, jehličnany i keře. 1. Pomůcky a materiál: herní padák, létající talíře, míček, fixy a hlavně spoustu přírodnin a chuť bádat a zkoumat. 2. Informační zdroje: SDRUŽENÍ TEREZA: Metodika Lesní rovnováha. Praha: Sdružení Tereza, Činnosti: STROMOVÍ CHMATÁCI Motivace: Představte si naši školu. Každý rok přivítáme nové prvňáčky a rozloučíme se se žáky z deváté třídy. A tak to jde každý rok pořád dokola. Vždyť bez nových žáčků by nebyla žádná školička. I v přírodě jsou stromy namíchané. Od malinkých semenáčků až po statné obry. - Na školní zahradě jsme se vydali prozkoumat všechny dřeviny. - Přežije naše zahrada do dalších let? Vyzkoušeli jsme jednu stromovousí metodu. Najdeme mrňouse, mazla nebo dokonce obra? - Děti měly k dispozici jednotlivé obrázky se speciálními názvy stromů. - Jejich úkolem bylo zjistit, zda se v okolí školy nachází všechny uvedené vývojové stupně dřevin.

3 - A tak HURÁ pomazlit se se stromy. A jak naše bádání dopadlo? Nejvíce v okolí školy bylo mazlů a škrtičů. Dokonce jsme našli i tlusťocha a obra. Důležité zjištění bylo, že v zahradě je plno mladých stromečků, které zajistí budoucnost zeleně. Koloběh života dřevin v okolí školy je zajištěn zahrada přežije.

4 POSTAV SI SVŮJ STROM V předchozí aktivitě jsme poznali dřeviny v našem okolí, děti měly možnost se s nimi seznámit ohmataly si kůru stromu, zjistily jejich velikost, povrch, listy a dokonce i květy. Ale jak strom žije uvnitř. Kde bere energii ke svému životu? Rozehráli jsme hru Postav svůj strom, kde jednotlivé části stromu budou představovat děti. Autorem této aktivity je anglický lesní pedagog Joseph Cornell. Hlavní role: Jádrové dřevo, hlavní kořen, postranní kořeny, bělové dřevo, lýko, kůra, lýkožrout. Hru jsme rozehráli v přírodě. Aby děti nemusely ležet přímo na zemi, posloužil jako podklad herní padák. Postup hry: Nejvyšší dítě bude představovat jádrové dřevo, které je centrem celého stromu. Jádro je pevné, silné a téměř mrtvé. Všechny cestičky, kudy proudila voda a živiny ucpala smůla a pryskyřice. Dítě = jádrové dřevo stojí uprostřed rovně a pevně. Pod jádrové dřevo si sedne dítě, které představuje hlavní kořen. Může být dlouhý až deset metrů a čerpá vodu ze země. Teprve hlavní kořen jádrové dřevo pevně k zemi ukotví. Poté vybereme přibližně 4 dívky, které mají dlouhé vlasy. Ostatní děti se při výběru diví, proč vedoucí vybere pouze dívky. Důvodem je, že jejich dlouhé vlasy budou představovat postranní kořeny. Dívky si lehnou na záda, nohama směrem k jádru tvoří paprsky od jádra. Vedoucí natáhne jejich vlasy co nejdále. Postranní kořeny nabírají vodu až do svých konečků. Při nasátí vody děti, které představují postranní kořen, napodobují zvuk srkání z brčka. Kolem jádrového dřeva se postaví čelem do kruhu přibližně 4 děti. Představují bělové dřevo, které má za úkol vodu z kořenů vytáhnout nahoru až do větví a listů. Děti se sehnou, naberou vodu z kořenů a vytáhnou ji až vzhůru zvedají ruce. Lýko se nachází těsně pod kůrou a rozvádí živiny, které vzniknou v listech při fotosyntéze. Další 4 děti se opět postaví čelem do kruhu za bělové dřevo. Mají za úkol nejdříve vyrobit jídlo živiny v listech. Stojí, ruce mají vzhůru a třepotají prsty listy. Poté vyrobené živiny stahují dolů až ke kořenům. Zbývající děti představují kůru, která ochraňuje celý strom. Děti tentokráte stojí zády do kruhu, ruce pevně sepnou a tvoří vnější ochrannou bariéru stromu. Když jsme si vše vysvětlili a několikrát rozehráli, zkusili jsme život uvnitř stromu probudit pomocí povelů. Vedoucí hry zadá povel: 1) JÁDROVÉ DŘEVO, STŮJ PEVNĚ A VZPŘÍMENĚ! 2) KOŘENY NASÁT VODU (srkavý zvuk) 3) BĚLOVÉ DŘEVO, VODU VZHŮRU! 4) LISTY, VYROBIT JÍDLO! (žáci stojí a rukama třepotají) 5) LÝKO, JÍDLO DOLŮ! (stáhnou jídlo dolů ke kořenům) 6) KŮROU, BRAŇ SVŮJ STROM! (pevně sepnout ruce) Každý žák má ve stromě svou úlohu, společně ale tvoří jeden pevný a dobře fungující celek. Nejoblíbenějším momentem hry je útok škůdce. Kdo může stromu škodit? Jelen, který si obrušuje o kůru parohy. Malý kluk, který nožíkem dlabe do kůry nápis. Lýkožrout, který může zničit celý strom.

5 Vedoucí hry (popř. jeden žák) si vezme dva klacíky, které budou představovat tykadla lýkožrouta nebo parohy jelena a chystá se na strom zaútočit. Žáci, kteří ztvárňují kůru, brání. Hru si děti doslova zamilovaly, několik schůzek jsme zahajovali právě touto aktivitou. Je nenáročná na přípravu, materiál, ale je pro děti zábavná a především i malé děti si hravou formou osvojí poznatek o stavbě stromu a jeho životě. Na závěr aktivity jsme se vydali nalézt nějaký poražený strom a poznatky ze hry jsme si ověřili na skutečné dřevině. LESNÍ ROVNOVÁHA Les je živočichů, ptáků, bylin a dřevin. Jeden na druhém jsou závislí. Známe všichni potravní řetězce? Například život dravého ptáka je závislý na dostatečném množství hlodavců, ti zase na úrodě obilovin a různých bylin. Co se stane, když společenství lesa zasáhne nějaká změn? Například lesní požár zničí celou část lesa, nebo náš dobře známý lýkožrout napadne dřeviny? Poruší se rovnováha lesa. Při napadení kůrovcem uhyne velká část stromů a veverka či datel nebudou mít svůj úkryt, ptáci ztratí možnost hnízdění, semínka ze šišek jehličnanů se nestanou hlavní obživou různých hlodavců. LES ONEMOCNÍ. - Rozehráli jsme hru, která dětem přiblíží, jak funguje rovnováha lesa. - Žáci napnuli herní padák a položili doprostřed míček. - Každý měl již rozmyšleno, jakou součást lesa bude představovat (zvíře, strom, ptáka...). - Padákem pohybujeme, vlníme s ním tak, abychom udrželi míček na plachtě LES JE V ROVNOVÁZE. - Vedoucí hry vyzve jednoho žáka, aby odhalil, co v lese představuje a ze hry odstoupí (z lesa vymizí). Co se stane s padákem, s rovnováhou lesa? Vyhynutí jednoho článku společenství příliš neohrozí, padák míček zatím hravě udrží. - Postupně ze hry vypadávají ostatní hráči a rovnováha začíná být narušena, až se úplně zhroutí.

6 RADAR BROUKA HOVNIVÁLA Prozkoumali jsme život stromů a ekosystém les s jejich obyvateli. Les, který se svými větvemi téměř dotýká mraků. Ale co se skrývá v trávě, je tam také život? Následující aktivita pověří naše pozorovací schopnosti a fantazii. Staneme se autory drobných příběhů z přírody. - Jako radar brouka hovnivála poslouží létající talíř nebo ringo kroužek. - Děti se rozdělí do skupinek. Každá skupinka obdrží jeden radar, který v přírodě odhodí libovolným směrem. Místo, kam dopadne, se stane hlavním prostředím našeho příběhu. - Děti prozkoumají každý kousíček místa okolo radaru a vymýšlí, co se asi mohlo přihodit podle indicií kolem nálezu (pírka, klacíky, hmyz atd.). - Zároveň žáci pořídí sbírku listů a lupenů a své objevy se snaží botanicky určit. MŮJ ZMÍTKO Jak si představuji ochránce našeho lesa Zmítka? - Žáci ve skupinkách vytvořili obrazy z přírody. Použili vše, co objevili na školní zahradě (klacíky, listy, kůru, šišky atd.). - Vytvořili jsme malá umělecká díla, která v čase příliš neobstojí, ale v daný okamžik můžeme obdivovat krásu květů, listů, povrchů kůry atd. - Umění z přírody se nazývá LANDART. - Vzniklá dílka neúmyslně zachytila i vývoj jednoho stromu. Od malého semenáčku až po starý seschlý strom.

7 Výstup: V průběhu projektu Lesní rovnováha si žáci vedli tzv. magickou tabuli. Na začátku projektu obdrželi nakopírovaný prázdný šedý list lesa. Průvodem celou hrou byl Zmítko, který jim pomohl jejich les oživit. Po splnění jednotlivých aktivit si do magické zaznamenali získaný poznatek. Např. hra Postav strom měla za cíl objasnit význam slunce pro život rostlin a živočichů, pro získávání živin důležitých pro jejich existenci (na list si namalovali slunce a stromy s listy). Aktivitou s padákem a míčkem si osvojili pojem rovnováha. Do magické tabule zaznamenali potravní řetězce a rozmanitost rostlin a živočichů v ekosystému les.

8 ZÁVĚREČNÁ HŘÍČKA S NEŽIVOU PŘÍRODOU Vedoucí hry předem připraví kamínky různých velikostí a hlavně tvarů. - Každé dítě si vybere kámen, který ho zaujme. - Černým lihovým fixem na kámen namaluje jednoduchý obrázek (sluníčko atd.). - Všichni si sednou do kruhu, zavřou oči a soustředí se na pokyny vedoucího hry. - Vedoucí hry slovem provází žáky. Mají si kamínek důkladně osahat v ruce ze všech stran. S kamínkem se seznámíme, pomazlíme. Oči jsou stále zavřené, vnímáme pouze hmatem studený povrch kamene, každou skulinku, prasklinku. Hmatové seznámení s kamínkem vedoucí ukončí a každému žákovi kámen z ruky odebere do připravené krabičky. - Děti již mohou otevřít oči. - Všichni stále sedí v kruhu, tentokrát dají ruce za zády, oči otevřené. - Vedoucí hry postupně podává dětem jednotlivé kamínky. Ty putují dětem za zády. Každý si kámen ohmatá. Pokud poznal po hmatu svého kamínkového kamaráda mlčky si ho ponechá v dlani a dál posílá cizí kamínky. - Hra je ukončena, když má každý v ruce kámen, o kterém si myslí, že je jeho původní. Shledali jsme se se svým kamarádem? Teprve nyní se děti mohou podívat na kamínek. Poznají ho podle namalované značky.

9

10 ZÁVĚREČNÁ REFLEXE Žáci si na závěr vyplnili list, kterým zhodnotili svou práci v projektu. Vyplnění je jednoduché. Pouze označit zvolenou variantu, případně připsat své postřehy. Práce na projektu byla lehoučká jako malý oblázek, který sevřu ve své dlani. Byl to pořádný balvan, který jsem musel při putování lesem překonat. Ale jsem silák a zvládl jsem to. Zdolávat úkoly v projektu bylo jako vylézt na nejvyšší horu světa. Ale nezoufej... Les ti ukáže své kouzlo při každé tvé prázdninové výpravě do přírody. Kdoví třeba potkáš i našeho Zmítka...

NĚCO ² JE VE VZDUCHU A STROM TO POTŘEBUJE

NĚCO ² JE VE VZDUCHU A STROM TO POTŘEBUJE ETODIKA NĚCO ² JE VE VZDUCHU A STRO TO POTŘEBUJE 3. 5. třída ZŠ 90 minut Velká myšlenka Ve vzduchu je neviditelný uhlík, který strom dokáže vstřebávat a přeměnit ho ve své zcela hmatatelné tělo listy a

Více

KRÁLOVSTVÍ PANÍ PŘÍRODY. Přírodní zahrada při Mateřské škole Jaroměřice nad Rokytnou

KRÁLOVSTVÍ PANÍ PŘÍRODY. Přírodní zahrada při Mateřské škole Jaroměřice nad Rokytnou KRÁLOVSTVÍ PANÍ PŘÍRODY Přírodní zahrada při Mateřské škole Jaroměřice nad Rokytnou Přírodní zahrada v mateřské škole Přírodní zahrada je velmi hodnotným životním prostorem. Představuje pestrý a biologicky

Více

Plán využití pomůcek. k projektu. Přírodní hřiště MŠ Luleč

Plán využití pomůcek. k projektu. Přírodní hřiště MŠ Luleč Plán využití pomůcek k projektu Přírodní hřiště MŠ Luleč Únor 2013 OBSAH 1. Herní prvky... 3 1.1. Pískoviště... 3 1.2. Prohazovadlo s kreslící tabulí... 4 1.3. Balanční prvek - Kladinky... 4 1.4. Pyramida...

Více

Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.:

Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník  tel.: Téma: Příroda kolem nás Ročník: 1 Počet vyučovacích hodin: 4 Aktivita - název Popis aktivity: Pomůcky: Motivace Můžete děti rozdělit do skupin mohou soutěžit Tajenka Návštěvníci a spolubydlící Kde kdo

Více

10. EKOSYSTÉM SMÍŠENÉHO LESA

10. EKOSYSTÉM SMÍŠENÉHO LESA 10. EKOSYSTÉM SMÍŠENÉHO LESA Mladecko je právě díky lesním porostům vyhledávanou rekreační oblastí. Poslední desáté zastavení seznamuje návštěvníky s rostlinami i živočichy typickými pro tento ekosystém.

Více

Příloha 1 Dotazník lesní pedagogika žáci (vyplněno lesním pedagogem)

Příloha 1 Dotazník lesní pedagogika žáci (vyplněno lesním pedagogem) Příloha 1 Dotazník lesní pedagogika žáci (vyplněno lesním pedagogem) Správné odpovědi označte v tabulce O, špatné odpovědi označte v tabulce X. Zapište každou odpověď žáka na všechny otázky. 1. Jaké práce

Více

Slavnostní nebo také besední či táborové ohně mají dávat především světlo, přílišný žár není nutný. Používají se při slavnostních událostech.

Slavnostní nebo také besední či táborové ohně mají dávat především světlo, přílišný žár není nutný. Používají se při slavnostních událostech. DRUHY OHNIŠŤ Bez ohně by nebylo života. Provázel lovce, zálesáky i táborníky nejen v okamžicích slavnostních, při přátelských posezeních, ale sloužil jim především jako zdroj tepla a bezpečí i k přípravě

Více

LES OD KOŘENŮ NAD KORUNY. Pro nejmenší. Les od kořenů nad koruny pro nejmenší l 1

LES OD KOŘENŮ NAD KORUNY. Pro nejmenší. Les od kořenů nad koruny pro nejmenší l 1 LES OD KOŘENŮ NAD KORUNY Pro nejmenší Les od kořenů nad koruny pro nejmenší l 1 Správa Krkonošského národního parku se snaží pěstovat pěkné lesy. Okolo Stezky korunami stromů Krkonoše je takový pěkný les.

Více

Řekni mi, co žereš Potravní řetězce

Řekni mi, co žereš Potravní řetězce Řekni mi, co žereš Potravní řetězce Autor, škola Helena Putyerová, ZŠ a MŠ Dělnická, Karviná Vyučovací předmět přírodopis Vhodné pro 1. stupeň ZŠ, vyzkoušeno se 4. a 5. třídou Potřebný čas 45 minut Potřebný

Více

Plán využití přírodní zahrady pro 1. rok činnosti

Plán využití přírodní zahrady pro 1. rok činnosti Mateřská škola Hodonín, Družstevní čtvrť 3149, příspěvková organizace Dílčí vzdělávací program environmentálního vzdělávání POZNÁVÁME SVĚT PŘÍRODY Plán využití přírodní zahrady pro 1. rok činnosti Budova

Více

SEZNAM PROGRAMŮ LETÁK

SEZNAM PROGRAMŮ LETÁK SEZNAM PROGRAMŮ LETÁK VYDRA TAJEMNÁ KRÁLOVNA ŘEK Tento program má za cíl seznámit žáky s druhem živočicha, se kterým se v přírodě často nesetkávají vydrou říční. Žáci uvidí vydry naživo, dozví se o hlavních

Více

Viadua sdružení pro ochranu a obnovu přírody a krajiny Závěrečná zpráva k projektu Za poznáním do přírody

Viadua sdružení pro ochranu a obnovu přírody a krajiny Závěrečná zpráva k projektu Za poznáním do přírody Viadua sdružení pro ochranu a obnovu přírody a krajiny Závěrečná zpráva k projektu Za poznáním do přírody dle Smlouvy č. OSKOL/FRM/000847/2015/Pal o poskytnutí finanční podpory z rozpočtu statutárního

Více

Před dvěma tisíci lety zabíraly lesy většinu Evropy, Ameriky a Asie, ale značnáčást z nich byla vykácena. Dnes lesy pokrývají asi jednu třetinu

Před dvěma tisíci lety zabíraly lesy většinu Evropy, Ameriky a Asie, ale značnáčást z nich byla vykácena. Dnes lesy pokrývají asi jednu třetinu Před dvěma tisíci lety zabíraly lesy většinu Evropy, Ameriky a Asie, ale značnáčást z nich byla vykácena. Dnes lesy pokrývají asi jednu třetinu zemského povrchu. Hlavní příčinou odlesňování je po staletí

Více

Plán EVVO ZŠ a MŠ Křetín 2014-2015

Plán EVVO ZŠ a MŠ Křetín 2014-2015 Plán EVVO ZŠ a MŠ Křetín 2014-2015 Počet žáků: 55. Ředitelka školy: Mgr. Ivana Pfefrová Koordinátor environmentální výchovy: Ludmila Kroupová Zpracovala: Ludmila Kroupová 1. Charakteristika EVVO 2. Cíle

Více

Ekosystémy. Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055. (interaktivní tabule)

Ekosystémy. Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055. (interaktivní tabule) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Ekosystémy (interaktivní tabule) Označení: EU-Inovace-Prv-2-05 Předmět: Prvouka Cílová skupina: 2. třída Autor: Zuzana

Více

Přírodověda 3. Úvodní menu Spustit program, Tisk pracovních listů, Konec Výuka

Přírodověda 3. Úvodní menu Spustit program, Tisk pracovních listů, Konec Výuka Přírodověda 3 Úvodní menu Spustit program, Tisk pracovních listů, Konec Výuka Spustit celou výuku celkem 352 stran (výukových obrazovek) - spustí od začátku výuku všech 14 kapitol Rozmanitost života 26

Více

Vznik zahrady v přírodním stylu MŠ Revoluční hurá zpátky k přírodě

Vznik zahrady v přírodním stylu MŠ Revoluční hurá zpátky k přírodě 1 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE: STAVBA: Vznik zahrady v přírodním stylu MŠ Revoluční hurá zpátky k přírodě STUPEŇ PD: KATASTRÁLNÍ ÚZEMÍ: Dokumentace pro provedení stavby (DPS) Rýmařov PARCELA Č.: část pozemku parc.

Více

Zoologie, živočichové a prostředí

Zoologie, živočichové a prostředí Šablona č. I, sada č. 2 Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Přírodopis Přírodopis Zoologie, živočichové a prostředí Ekosystém Ročník 8. Anotace Materiál slouží pro přiblížení pojmu ekosystém

Více

Bezva hry a rošťárny pro kluky a holky

Bezva hry a rošťárny pro kluky a holky Bezva hry a rošťárny pro kluky a holky Vyšlo také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz www.albatrosmedia.cz Jitka Pastyříková Bezva hry a rošťárny pro kluky a holky e-kniha Copyright Fragment,

Více

NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ

NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ Místa konání programů: učebna ekologické výchovy v budově Správy NP a CHKO Šumava okolí Vimperka Délka programů: MŠ 45-60 minut ostatní stupně škol 90 minut terénní programy trvají 1,5 až 4 hodiny. Objednávka

Více

Učební osnovy vyučovacího předmětu přírodověda se doplňují: 1. stupeň Ročník: čtvrtý. Dílčí výstupy. Přesahy, vazby, rozšiřující učivo, poznámky

Učební osnovy vyučovacího předmětu přírodověda se doplňují: 1. stupeň Ročník: čtvrtý. Dílčí výstupy. Přesahy, vazby, rozšiřující učivo, poznámky - objevuje a zjišťuje propojenost prvků živé a neživé přírody, princip rovnováhy přírody a nachází souvislosti mezi konečným vzhledem přírody a činností člověka - vysvětlí na základě elementárních poznatků

Více

DŘEVO pracovní list II.

DŘEVO pracovní list II. DŘEVO pracovní list II. Autor : Marie Provázková Stručný popis : Pracovní list seznamující žáky s druhy dřeva, jeho stavbou a využitím. Obsahuje různé typy úkolů - doplňovačky, přivazovačku,výpočtovou

Více

Sluníčková zahrada místo k životu

Sluníčková zahrada místo k životu Sluníčková zahrada místo k životu -podpora enviromentálního vzdělávání a osvěty -péče o přírodní prostředí a ochrana -potřeby občanů města i městské části ve smyslu zlepšení kvality životního prostředí

Více

SMRK ZTEPILÝ PŘEČTI SI TEXT A POTÉ VYŘEŠ ÚKOLY: 1. SMRK POCHÁZÍ Z: a) VYŠŠÍCH NADMOŘSKÝCH VÝŠEK, b) STŘEDNÍCH POLOH, c) NÍŽIN.

SMRK ZTEPILÝ PŘEČTI SI TEXT A POTÉ VYŘEŠ ÚKOLY: 1. SMRK POCHÁZÍ Z: a) VYŠŠÍCH NADMOŘSKÝCH VÝŠEK, b) STŘEDNÍCH POLOH, c) NÍŽIN. SMRK ZTEPILÝ PŘEČTI SI TEXT A POTÉ VYŘEŠ ÚKOLY: V 18. STOLETÍ SE KVŮLI VELKÉ SPOTŘEBĚ DŘEVA ZAČALY ZAKLÁDAT UMĚLÉ LESY A TO ZE SMRKU, PROTOŽE TEN RYCHLE ROSTE A TO SE VYPLATÍ TĚM, KDO HO CHTĚJÍ RYCHLE

Více

Cíle projektu Žák vyjmenuje nejméně 6 živočichů žijících v lese a okolí, jejichž počet se mění se změnou klimatu.

Cíle projektu Žák vyjmenuje nejméně 6 živočichů žijících v lese a okolí, jejichž počet se mění se změnou klimatu. Název projektu: Les a klimatické změny Název školy: ZŠ Horymírova, Ostrava Jméno autora příkladu: Martina Doubravová, Jana Kindlmannová Anotace Projekt na téma Les a jeho mikroklima probíhal po dobu sedmi

Více

NABÍDKA TERÉNNÍCH VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ PRO GYMNÁZIA A SŠ BOTANIKA

NABÍDKA TERÉNNÍCH VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ PRO GYMNÁZIA A SŠ BOTANIKA Hans Molish, 1931 NABÍDKA TERÉNNÍCH VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ PRO GYMNÁZIA A SŠ BOTANIKA 1. Obrazy rostlinných společenstev Víte co je to fotografický snímek, ale co je to fytocenologický snímek nemáte ani ponětí?

Více

Dodatek č.1 k ŠVP ŠKOLNÍ PLÁN EVVO

Dodatek č.1 k ŠVP ŠKOLNÍ PLÁN EVVO Dodatek č.1 k ŠVP ŠKOLNÍ PLÁN EVVO (1. aktualizace ŠP EVVO) Environmentální výchova je celostní proces působení na děti, mládež i dospělou populaci za účelem vytvoření dokonalé harmonie myšlení, cítění

Více

EKOSYSTÉM LES. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a organismy ekosystému lesa.

EKOSYSTÉM LES. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a organismy ekosystému lesa. EKOSYSTÉM LES Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a organismy ekosystému lesa. Ekosystém lesa produkují velké množství kyslíku jsou zásobárnou

Více

TŘÍDNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

TŘÍDNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM TŘÍDNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MATEŘSKÁ ŠKOLA NOVÁ VES Je zpracován v souladu s Rámcovým programem pro předškolní vzdělávání. Každé podtéma TVP rozvíjí všech pět oblastí předškolního vzdělávání: biologickou,

Více

Plán EVVO ZŠ a MŠ Křetín 2012-2013

Plán EVVO ZŠ a MŠ Křetín 2012-2013 Plán EVVO ZŠ a MŠ Křetín 2012-2013 Počet žáků: 50. Ředitelka školy : Mgr.Ivana Pfefrová, zastupuje Mgr.Petra Procházková Koordinátor environmentální výchovy: Ludmila Kroupová Zpracovala : Ludmila Kroupová

Více

Téma projektu: TŘÍDÍM, TŘÍDÍŠ, TŘÍDÍME, MY TO VŠICHNI VIDÍME

Téma projektu: TŘÍDÍM, TŘÍDÍŠ, TŘÍDÍME, MY TO VŠICHNI VIDÍME Téma projektu: TŘÍDÍM, TŘÍDÍŠ, TŘÍDÍME, MY TO VŠICHNI VIDÍME Záměr projektu Žijeme v malebné obci severočeského kraje. V naší školce i škole důsledně třídíme odpad. Máme k tomu ideální podmínky: popelnice

Více

Žák porovná různé listy. Pokusem zjistí, že různé typy listů pracují s vodou podobně.

Žák porovná různé listy. Pokusem zjistí, že různé typy listů pracují s vodou podobně. Metodika Hospodaření s vodou Hospodař ení s vodou Cílová skupina: 6. - 7. ročník ZŠ Potřebný čas: 90 minut (2 vyučovací hodiny s týdenním rozestupem) Trvalé porozumění: Žák pochopí, že list umí hospodařit

Více

10 Kočka nebo koťátko

10 Kočka nebo koťátko Kočka nebo koťátko Cíle výtvarné lekce: rozvíjení fantazie a kreativity při tvorbě s atypickými výtvarnými materiály: s plastovým kelímkem, drátěnkou, drátky, rozšíření znalostí o životě koček. Pomůcky

Více

PŘÍRODOVĚDA - 4. ROČNÍK žák: Vysvětlí co je vesmír. Objasní postavení Země ve vesmíru Popíše sluneční soustavu Ukáže pohyb Země na globusu, vysvětlí důvody pohybu Země a Slunce Zhodnotí základní informace

Více

Náplň programu byla zaměřena na plnění těchto výchovně vzdělávacích cílů a výstupů v oblasti environmentální a osobnostně sociální:

Náplň programu byla zaměřena na plnění těchto výchovně vzdělávacích cílů a výstupů v oblasti environmentální a osobnostně sociální: OZDRAVNÝ POBYT DĚTÍ 2016 podpořen SFŽP ČR Po vypracování projektu na ozdravný pobyt získala naše mateřská škola ze STÁTNÍHO FONDU ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ČESKÉ REPUBLIKY finanční prostředky na jeho podporu

Více

Očekávaný výstup Žák rozvíjí čtenářskou gramotnost. Vyhledává a doplňuje informace v přiměřeně náročném odborném textu. Speciální vzdělávací Žádné

Očekávaný výstup Žák rozvíjí čtenářskou gramotnost. Vyhledává a doplňuje informace v přiměřeně náročném odborném textu. Speciální vzdělávací Žádné Název projektu Život jako leporelo Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.3763 Autor Mgr. Anna Šálková Datum 10. 6. 2014 Ročník 2. Vzdělávací oblast* Jazyka a jazyková komunikace Vzdělávací obor* Český jazyk

Více

Evropský sociální fond Praha a EU Investujeme do vaší budoucnosti 23

Evropský sociální fond Praha a EU Investujeme do vaší budoucnosti 23 Nácvik psaní viz Slabikář Pojmenování obrázků společně popisujeme. Hledáme slova obsahující písmeno č. Dbáme na správnou výslovnost slov, obsahujících písmeno č. Doplňujeme svislé řady - automatizace psacího

Více

Přehled vzdělávacích materiálů

Přehled vzdělávacích materiálů Přehled vzdělávacích materiálů Název školy Název a číslo OP Název šablony klíčové aktivity Název sady vzdělávacích materiálů Jméno tvůrce vzdělávací sady Číslo sady Anotace Základní škola Želiv Novými

Více

Základní škola a mateřská škola Drnholec, okres Břeclav, příspěvková organizace CZ.1.07/1.4.00/21.0006

Základní škola a mateřská škola Drnholec, okres Břeclav, příspěvková organizace CZ.1.07/1.4.00/21.0006 Název školy Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Základní škola a mateřská škola Drnholec, okres Břeclav, příspěvková organizace CZ.1.07/1.4.00/21.0006 I/2 Inovace a zkvalitnění výuky

Více

O ČTYŘECH KRÁLOVSTVÍCH

O ČTYŘECH KRÁLOVSTVÍCH O ČTYŘECH KRÁLOVSTVÍCH CÍL: Seznámit děti s neživou přírodou, získat poznatky o přírodních jevech, vést děti k ochraně životního prostředí (čistotě ovzduší), získat poznatky o planetě Zemi, vesmíru, koloběhu

Více

Dobble HRA PLNÁ DIVOKÉ ATMOSFÉRY A RYCHLÝCH REFLEXŮ 2 AŽ 8 HRÁČŮ DOPORUČENÝ VĚK 6 A VÍCE LET. Pravidla

Dobble HRA PLNÁ DIVOKÉ ATMOSFÉRY A RYCHLÝCH REFLEXŮ 2 AŽ 8 HRÁČŮ DOPORUČENÝ VĚK 6 A VÍCE LET. Pravidla Dobble HRA PLNÁ DIVOKÉ ATMOSFÉRY A RYCHLÝCH REFLEXŮ 2 AŽ 8 HRÁČŮ DOPORUČENÝ VĚK 6 A VÍCE LET Pravidla Co je to Dobble? Dobble, to je více než 50 symbolů na 55 kartách. Na jedné je vždy 8 různých symbolů

Více

II. Hlavní část projektu

II. Hlavní část projektu II. Hlavní část projektu Hlavní část projektu je zaměřena na seznámení žáků s některými slovenskými reáliemi (např. slovenská měna, bankovky, typické jídlo apod.) a slovenským jazykem (např. porovnání

Více

14. Labyrint živý plot se zónami na hry

14. Labyrint živý plot se zónami na hry 14. Labyrint živý plot se zónami na hry Kouzelná zahrada staveniště a pískoviště - labyrint s centry (kamenné, pískové, dřevěné) pro hry dětí, stavění z přírodnin hra na stavbaře převoz auty, kolečkem

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149 Šablona: V/2 Jméno autora: Třída/ročník: Datum vytvoření: č. materiálu: VY_52_INOVACE_007

Více

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Šrámková Lenka NÁZEV: VY_32_INOVACE_2.3.13.4._PŘ TÉMA: společenstva lesů ČÍSLO PROJEKTU:

Více

Baltík 2008 zadání školního kola kategorie A a B

Baltík 2008 zadání školního kola kategorie A a B Úloha 1 Baltík hledač pokladů (35 bodů) a. Baltík se rozhodl najít poklad. Dozvěděl se, že se skrývá někde v Zemi ostrovů. Vydal se proto do této země. Na obrazovce se po spuštění programu objeví okamžitě

Více

Netradiční pohybové aktivity. Padáky

Netradiční pohybové aktivity. Padáky Netradiční pohybové aktivity Padáky Padáky rozvoj pohybu a týmové spolupráce padáky o různém průměru - 6 a 3, 6 m http://www.week.cz/padak-rozvoj-pohybu-a-tymove-spoluprace/read.php?1,13398 Padák je látkový

Více

- zahájení projektu Ekosystém -louka zdravý životní styl viz příloha č.1 /koordinátor EVVO/ /

- zahájení projektu Ekosystém -louka zdravý životní styl viz příloha č.1 /koordinátor EVVO/ / Roční realizační plán EVVO na školní rok 2013 2014 1. Roční realizační plán EVVO Cíle EVVO na SpZŠ Úpice - vypěstovat v žácích kladný vztah k životnímu prostředí - upevnit návyk třídit odpad - naučit šetřit

Více

TÉMA: Stromy. (listnaté) Vytvořil: Mgr. Aleš Sucharda Dne: 30. 10. 2011 VY_32_inovace/7_402

TÉMA: Stromy. (listnaté) Vytvořil: Mgr. Aleš Sucharda Dne: 30. 10. 2011 VY_32_inovace/7_402 TÉMA: Stromy (listnaté) Vytvořil: Mgr. Aleš Sucharda Dne: 30. 10. 2011 VY_32_inovace/7_402 1 Anotace: Výukový materiál prezentace seznamuje žáky s listnatými stromy Jazyk: Český jazyk Očekávaný výstup:

Více

ČAS PROMĚN. Záměr: Anotace: Cíle: Cílová skupina: Počet účastníků: Místo:

ČAS PROMĚN. Záměr: Anotace: Cíle: Cílová skupina: Počet účastníků: Místo: ČAS PROMĚN Záměr: Za většinu současných proměn krajiny je zodpovědný člověk tím, jak v krajině hospodaří a jak ji využívá. Anotace: Tento výukový program vznikl jako součást projektu Venkovská krajina

Více

Přirozené umělé ekosystémy; Ovocné zahrady, sady

Přirozené umělé ekosystémy; Ovocné zahrady, sady VY_32_INOVACE_PŘS_306 Autor: Karel Primas, Mgr. Použití: 7. třída Datum vypracování: 4. 11. 2012 Datum pilotáže: 9. 11. 2012 Metodika: žáci mohou vyplňovat pracovní list buď jako opakování pobraného učiva

Více

Výtvarná výchova v 5. ročníku

Výtvarná výchova v 5. ročníku Výtvarná výchova v 5. ročníku září Rozvíjení smyslové citlivosti Řeší úkoly dekorativního charakteru v ploše (symetrická a asymetrická řešení). Místo mých prázdnin Využívá přítlak, odlehčení, šrafování,

Více

Habermaaß-hra Kočkoslon

Habermaaß-hra Kočkoslon CZ Habermaaß-hra 4930 Kočkoslon Kočkoslon Rychlá hra podporující rychlé reakce pro 2-6 hráčů, ve věku od 6 do 99 let. Autor: Roberto Fraga Technická pomoc: Dr. Sabine Kubesch, Laura Walk Ilustrace: Daniel

Více

Terénní cvičení na Špičáku u Varnsdorfu

Terénní cvičení na Špičáku u Varnsdorfu Název miniprojektu: Hlavní geologické procesy Škola: Základní škola náměstí E. Beneše, Varnsdorf Školní rok: 2013 / 2014 Vedoucí kroužku: Bc. Lucie Šeráková Terénní cvičení na Špičáku u Varnsdorfu Obsah

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ107/1400/213149 Šablona: V/2 Jméno autora: Třída/ročník: Datum vytvoření: č materiálu: VY_52_INOVACE_033 Irena

Více

Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 1 B Číslo: VY_32_INOVACE_OŽP_3ROC_01 Předmět: Ročník: 3.O Ochrana životního prostředí Klíčová

Více

Přírodní rezervace Boubínský prales

Přírodní rezervace Boubínský prales Mateřská škola, Základní škola a Dětský domov, Ivančice Přírodní rezervace Boubínský prales Autor: Bc. Petra Krysová III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast: Člověk a jeho

Více

Speciální základní škola Rubešova 531, Skuteč IČO: tel: Registrační číslo: CZ.1.07/1.2.29/01.

Speciální základní škola Rubešova 531, Skuteč IČO: tel: Registrační číslo: CZ.1.07/1.2.29/01. Obecný cíl výukových materiálů: Cílem výukových materiálů je: hravou pohádkovou a názornou formou ukázat, jak důležité je chránit přírodu. Vytvářet pozitivní vztah k přírodě a vodě, rozvíjet u žáků s SVP

Více

přírodovědný zpravodaj Elektronický měsíčník o přírodě a lidech kolem ní nejen na Opavsku

přírodovědný zpravodaj Elektronický měsíčník o přírodě a lidech kolem ní nejen na Opavsku Opavský září 2013 přírodovědný zpravodaj Elektronický měsíčník o přírodě a lidech kolem ní nejen na Opavsku V Žimrovicích se nebojí velkých projektů Projekt Český les na ZŠ Vávrovice Černýš hajní posel

Více

Čtenářská lekce: Putování přírodou

Čtenářská lekce: Putování přírodou Čtenářská lekce: Putování přírodou Zpracovatel: Mgr. Hana Kvapilová Ročník: 5. Časová náročnost: 3 vyučovací hodiny Cíle: Rozvíjet vzájemnou komunikaci a spolupráci mezi žáky Tvořit otázky a odpovědi (celou

Více

Malujeme bez rukou 154 KREATIVNÍ HRY OVLÁDÁNÍ TĚLA, VNÍMAVOST. Cíl: Tvorba jinými čátmi těla než obvykle, vcítění do života lidí s tělesnými problémy.

Malujeme bez rukou 154 KREATIVNÍ HRY OVLÁDÁNÍ TĚLA, VNÍMAVOST. Cíl: Tvorba jinými čátmi těla než obvykle, vcítění do života lidí s tělesnými problémy. Malujeme bez rukou OVLÁDÁNÍ TĚLA, VNÍMAVOST Cíl: Tvorba jinými čátmi těla než obvykle, vcítění do života lidí s tělesnými problémy. Pomůcky: vodové barvy, štětec, papír a sklenice vody Prostředí: místnost

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/21.1936 č. šablony: III/2 č.sady: 6 Ověřeno ve výuce: 7.5.2012 Třída: 1. Datum:16.4. 2012 1 Pole, les, louka, u rybníku

Více

Třídní vzdělávací plán ŠVP PV Rok s kocourkem Matyášem

Třídní vzdělávací plán ŠVP PV Rok s kocourkem Matyášem Třídní vzdělávací plán ŠVP PV Rok s kocourkem Matyášem Integrovaný blok Tématický okruh (celek) Témata Co je nám nejblíže To jsou moji kamarádi CO JE KOLEM NÁS Co najdeme v naší třídě Už znáš celou školku

Více

Výstupy Učivo Mezipředmětové vztahy Z-planeta Země projevy života

Výstupy Učivo Mezipředmětové vztahy Z-planeta Země projevy života 1 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda PŘÍRODOPIS ročník: šestý Výstupy Učivo Mezipředmětové vztahy - zná základní podmínky a Poznávání přírody(přír.soustavy- ekosystémy) Z-planeta Země projevy života -

Více

Číslo sady: 01 Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace

Číslo sady: 01 Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Autor: Šárka Wiesnerová Datum: 30.11.2011 Škola: Integrovaná ZŠ a MŠ Trnová, Trnová 222, okres Plzeň Sever Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo sady: 01 Vzdělávací oblast:

Více

Mírný pás. Stepi Listnaté a smíšené lesy Jehličnaté lesy (tajgy)

Mírný pás. Stepi Listnaté a smíšené lesy Jehličnaté lesy (tajgy) Mírný pás Stepi Listnaté a smíšené lesy Jehličnaté lesy (tajgy) Podnebí Střídání čtyř ročních období Mírný pás Stepi ROSTLINY Stepi Pšenice Duté stéblo s kolénky. Plod obilka s výraznou rýhou. Kukuřice

Více

Plán EVVO ZŠ a MŠ Křetín 2015-2016

Plán EVVO ZŠ a MŠ Křetín 2015-2016 Plán EVVO ZŠ a MŠ Křetín 2015-2016 Počet žáků: 53 Ředitelka školy : Mgr. Ivana Pfefrová Koordinátor environmentální výchovy: Ludmila Kroupová 1.Charakteristika EVVO. 2.Cíle EVVO. 3.Metody a formy realizace

Více

Roční plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty na rok 2016/2017

Roční plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty na rok 2016/2017 Dětský domov, Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Zlín Roční plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty na rok 2016/2017. podpis a razítko ředitelky školy 1 Cíle ročního plánu EVVO

Více

Trvale udržitelné hospodaření Lesů města Brna, a. s. Ing. Jiří Neshyba

Trvale udržitelné hospodaření Lesů města Brna, a. s. Ing. Jiří Neshyba Trvale udržitelné hospodaření Lesů města Brna, a. s. Ing. Jiří Neshyba Trvale udržitelné hospodaření v lesích Dle zákona o lesích č. 289/1995 Sb. takové hospodaření, při němž je les trvale schopen plnit

Více

Krajská konference k environmentální výchově v mateřských školách Liberecká MRKVIČKA 2014

Krajská konference k environmentální výchově v mateřských školách Liberecká MRKVIČKA 2014 SEMINÁŘ - ÚVOD DO KRITICKÉHO MYŠLENÍ Krajská konference k environmentální výchově v mateřských školách Liberecká MRKVIČKA 2014 Konference je podporována Libereckým krajem. Téma: POJĎME NA TO OD LESA! Datum:

Více

Habermaaß-hra 4232. Černý pirát

Habermaaß-hra 4232. Černý pirát CZ Habermaaß-hra 4232 Černý pirát Černý pirát Hra pro 2-4 hráče, ve věku od 5-99 let. Dobří a poctiví mořeplavci plují od jednoho ostrova pokladů k dalšímu. V patách je jim ale Černý pirát Černovous Mořský

Více

Habermaaß-hra 4094. Princezna Kouzelná víla

Habermaaß-hra 4094. Princezna Kouzelná víla CZ Habermaaß-hra 4094 Princezna Kouzelná víla Princezna Kouzelná víla Paměťová a kreslící hra pro družstva pro 2-4 víly od 4 do 10 let. Autor: Ilustrace: Délka hry: Thilo Hutzler Anja Rieger přibližně

Více

Varování! Hry jsou nevhodné pro děti do 3 let. Výrobce: BEX Sport AB, Švédsko. Dovozce: STOA-Zahradní minigolf s.r.o.

Varování! Hry jsou nevhodné pro děti do 3 let. Výrobce: BEX Sport AB, Švédsko. Dovozce: STOA-Zahradní minigolf s.r.o. Výrobce: BEX Sport AB, Švédsko Dovozce: STOA-Zahradní minigolf s.r.o. Údržba: Skladujte na suchém místě uložené ve vaku/boxu, který je součástí balení. Výrobky odpovídají normě EN-71. Distributor: Varování!

Více

Příprava na hodinu přírodovědy

Příprava na hodinu přírodovědy Příprava na hodinu přírodovědy Určeno pro 5.ročník ZŠ Realizováno s 20 žáky Cíl: Organizace: Časová dotace: Obsah: Pomůcky: Třídění živočichů procvičování a upevňování učiva za pomoci počítačového programu

Více

Přírodověda - 4. ročník VY_12_INOVACE 02Šti/ČIG/19

Přírodověda - 4. ročník VY_12_INOVACE 02Šti/ČIG/19 Základní škola a Mateřská škola Vrbovec 671 24 Vrbovec 143, tel. 515230171, IČO 750038, E mail: zs.vrbovec@zn.orgman.cz SVĚT POZNÁNÍ Číslo projektu CZ.1 07/1.4. 00/21. 1205 Přírodověda - 4. ročník VY_12_INOVACE

Více

Vidoule areál sportu, volného času a bydlení

Vidoule areál sportu, volného času a bydlení Vidoule areál sportu, volného času a bydlení Obsah prezentace SKUTEČNÝ STAV PARKU VIDOULE RODINNÉ BYDLENÍ VOLNOČASOVÝ PARK VIDOULE Obecné informace Bruslařská dráha Naučná stezka Dětská hřiště Multifunkční

Více

NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ PRO 1. STUPEŇ ZÁKLADNÍCH ŠKOL

NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ PRO 1. STUPEŇ ZÁKLADNÍCH ŠKOL Dům dětí a mládeže Horažďovice Zámek 11 Horažďovice 341 01 NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ PRO 1. STUPEŇ ZÁKLADNÍCH ŠKOL Výukovým programem myslíme ucelený, didakticky strukturovaný a tematicky orientovaný

Více

PŘÍRODOVĚDNÁ SOUTĚŽ JALOVEČEK soutěžní test pro žáky třídy ZŠ téma: Stopy naší zvěře

PŘÍRODOVĚDNÁ SOUTĚŽ JALOVEČEK soutěžní test pro žáky třídy ZŠ téma: Stopy naší zvěře PŘÍRODOVĚDNÁ SOUTĚŽ JALOVEČEK soutěžní test pro žáky 3. 5. třídy ZŠ téma: Stopy naší zvěře ŠKOLA: TÝM: JMÉNO KAPITÁNA TÝMU: POČET ZÍSKANÝCH BODŮ: Milé děti. Před vámi je soutěž Jaloveček zaměřená hlavně

Více

Příměstské tábory 2012

Příměstské tábory 2012 Příměstské tábory 2012 V srpnu 2012 se uskutečnil již druhý ročník příměstských táborů. Stejně jako loni proběhly dva pětidenní turnusy jeden na Praze 12 se základnou v nízkoprahovém klubu Krok a druhý

Více

Environmentální výchova v naší školce

Environmentální výchova v naší školce Environmentální výchova v naší školce Environmentální výchova je nauka o světě o prostředí a člověku v něm. Je to tedy něco, co se dotýká každého z nás. Náš vztah k prostředí odráží naše potřeby i to,

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM. D. Kvasničková a kol.: Ekologický přírodopis pro 7. ročník ZŠ a nižší ročníky víceletých gymnázií, 1. a 2.

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM. D. Kvasničková a kol.: Ekologický přírodopis pro 7. ročník ZŠ a nižší ročníky víceletých gymnázií, 1. a 2. Vyučovací předmět : Období ročník : Učební texty : Přírodopis 3. období 7. ročník D. Kvasničková a kol.: Ekologický přírodopis pro 7. ročník ZŠ a nižší ročníky víceletých gymnázií, 1. a 2. část Očekávané

Více

Očekávané výstupy podle RVP ZV Učivo předmětu Přesahy, poznámky. Poznáváme přírodu

Očekávané výstupy podle RVP ZV Učivo předmětu Přesahy, poznámky. Poznáváme přírodu Předmět: PŘÍRODOPIS Ročník: 6. Časová dotace: 2 hodiny týdně Očekávané výstupy podle RVP ZV Učivo předmětu Přesahy, poznámky Konkretizované tematické okruhy realizovaného průřezového tématu Poznáváme přírodu

Více

Rozmanitosti přírody - 4. ročník

Rozmanitosti přírody - 4. ročník Rozmanitosti přírody - 4. ročník 1. Živá a neživá příroda prezentace - opakování a prohlubování učiva ze 3. roč. K: komunikativní, k učení K. výstup: - opakuje učivo ze 3. ročníku - vysvětlí pojmy živá

Více

Ptáček (metodický list č. 1)

Ptáček (metodický list č. 1) Skupina metodických listů Název a číslo metodického listu Dřevo a příbuzné materiály Ptáček (metodický list č. 1) Skupina metodických listů Název a číslo metodického listu Vzdělávací oblast Tematický okruh

Více

ŠKOLNÍ PROGRAM EVVO MŠ VESTEC. (1.aktualizace ŠP EVVO)

ŠKOLNÍ PROGRAM EVVO MŠ VESTEC. (1.aktualizace ŠP EVVO) ŠKOLNÍ PROGRAM EVVO MŠ VESTEC 2015 2018 (1.aktualizace ŠP EVVO) 1. Aktualizace současného stavu EVVO ve škole Kapacita MŠ Vestec se v roce 2012 rozšířila o další 2 třídy (25 dětí) a v roce 2015 o 1 třídu

Více

Habermaaß-hra 4298. Malí kouzelníci

Habermaaß-hra 4298. Malí kouzelníci CZ Habermaaß-hra 4298 Malí kouzelníci Malí kouzelníci Bláznivá hra na zapamatování pro 2-4 hráče ve věku od 4 do 99 let. Obsahuje i variantu pro pokročilé kouzelníky. Autoři: Stine & Kis Ilustrace: Antje

Více

Jan Neuman, Soňa Hermochová, Portál, s. r. o., Praha 2004 Illustrations Jan Smolík, 2004 ISBN 80-7178-874-0

Jan Neuman, Soňa Hermochová, Portál, s. r. o., Praha 2004 Illustrations Jan Smolík, 2004 ISBN 80-7178-874-0 KATALOGIZACE V KNIZE - NÁRODNÍ KNIHOVNA ČR Hermochová, Soňa Hry do kapsy V : sociálně psychologické, motorické a kreativní hry / Soňa Hermochová, Jan Neuman ; ilustrace Jan Smolík. -- Vyd. 1. -- Praha

Více

PROSTOROVÁ ORIENTACE A MATEMATICKÉ PŘEDSTAVY PŘEDŠKOLNÍHO DÍTĚTE

PROSTOROVÁ ORIENTACE A MATEMATICKÉ PŘEDSTAVY PŘEDŠKOLNÍHO DÍTĚTE Metodická příručka PROSTOROVÁ ORIENTACE A MATEMATICKÉ PŘEDSTAVY PŘEDŠKOLNÍHO DÍTĚTE Mgr. Jiřina Bednářová Obsah Projekt Skládám, tvořím myslím...4 Prostorová orientace...5 Oslabení prostorového vnímání...7

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vyučovací předmět: Ekologická výchova Ročník: 6.

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vyučovací předmět: Ekologická výchova Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vyučovací předmět: Ekologická výchova Ročník: 6. EV6 Výstupy Učivo Průřezová témata, projektové vyučování přesahy a vazby, mezipředmětové vztahy uvede příklady výskytu

Více

Environmentální plán ZŠ Senohraby školní rok 2016/2017

Environmentální plán ZŠ Senohraby školní rok 2016/2017 Environmentální plán ZŠ Senohraby školní rok 2016/2017 Měsíc Ročník Co Typ Září 1. Příroda v okolí školy Obec - vycházka 2. Za trilobity a dinosaury návštěva geoparku Muzea Říčany* Obrázky z plodů a přírodního

Více

Hra pro 2 10 hráčů od deseti let. OBSAH HRY CÍL HRY

Hra pro 2 10 hráčů od deseti let. OBSAH HRY CÍL HRY Hra pro 2 10 hráčů od deseti let. OBSAH HRY 104 hracích karet s čísly 1 104, pravidla hry CÍL HRY Na všech kartách jsou symboly krav. Každá kráva, kterou během hry vezmete, znamená jeden minusový bod.

Více

Se skřítky po planetě Zemi

Se skřítky po planetě Zemi Se skřítky po planetě Zemi Projekt je zaměřen na získávání poznatků týkajících se života na planetě Zemi. Děti celým rokem budou provázet čtyři skřítci, kteří je hravou formou seznámí s obměnami ročních

Více

Vedle toho existuje ještě stavba plástů k česnu, která se nazývá. V zimě se včely stáhnou do, který má tvar. Uvnitř je před chladem chráněna.

Vedle toho existuje ještě stavba plástů k česnu, která se nazývá. V zimě se včely stáhnou do, který má tvar. Uvnitř je před chladem chráněna. 18. pracovní list: Jméno: Při zazimování včelstev se vede spor, zda jsou nutné úly. Včely víc než teplo potřebujív zimě přísun. Nejúčinnější je výměna vzduchu při postavení plástů na stavbu, kdy jsou orientovány

Více

ŠKOLNÍ PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY

ŠKOLNÍ PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY ŠKOLNÍ PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY ZŠ KAMENNÉ ŽEHROVICE, školní rok 2013/2014 Vypracovala: Mgr. Hana Jelínková 1 Dokumenty týkající se programu EVVO Zákon č. 17/1992 Sb., o životním

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC

ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 e-mail: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

01 Báječné místo pro život Metodický list

01 Báječné místo pro život Metodický list Projekt CZ.1.07/1.1.00/08.0094 Vzdělávání pro udržitelný rozvoj v environmentálních a ekonomických souvislostech Asociace pedagogů základního školství České republiky www.vcele.eu 01 Báječné místo pro

Více

EDUKAČNÍ PROGRAMY S MIKROSKOPY

EDUKAČNÍ PROGRAMY S MIKROSKOPY EDUKAČNÍ PROGRAMY S MIKROSKOPY B.P. MEDICAL s.r. o.,mgr. Jaroslava Kohoutová PhD., kohoutovaj1@gmail.com, +420 608 838 887 Edukační programy s mikroskopovou technikou nabízejí dětem možnost vyzkoušet si

Více

POZNÁVÁME ŽIVOU PŘÍRODU

POZNÁVÁME ŽIVOU PŘÍRODU ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, ŽELEZNICKÁ 460 ROČNÍ REALIZAČNÍ PLÁN EVVO NA ŠKOLNÍ ROK 2017-2018 Motto: Všechny knihy zežloutnou, ale kniha přírody má každý rok nové, nádherné vydání. Hans Christian Andersen Roční

Více

Šiška. Cíle lekce tematické, obsahové. Motivace 5 MINUT. Získávání informací, rozdělení do skupin 10 MINUT

Šiška. Cíle lekce tematické, obsahové. Motivace 5 MINUT. Získávání informací, rozdělení do skupin 10 MINUT Šiška Autor Mgr. Markéta Vokurková, ZŠ Kunratice Cílová skupina 1. stupeň ZŠ Potřebný čas 90 minut Kde lekce proběhne? V lese, za nepříznivého počasí ve třídě 5 Cíl aktivity: Motivace Cíle lekce tematické,

Více

The Mind. Wolfgang Warsch Pro profesionální telepaty! hvězdice vrhací hvězdice. Bílé (1-50) Červené (1-50)

The Mind. Wolfgang Warsch Pro profesionální telepaty! hvězdice vrhací hvězdice. Bílé (1-50) Červené (1-50) The Mind Wolfgang Warsch Pro profesionální telepaty! Počet hráčů: 2-4 Věk: od 8 let Herní doba: okolo 20 min. Co je na Extreme nového? Na základních pravidlech originální hry The Mind se nic nemění. V

Více