Milé maminky, Cvičení s Aniballem prokazatelně přináší:

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Milé maminky, Cvičení s Aniballem prokazatelně přináší:"

Transkript

1

2 Milé maminky, chcete-li se při porodu vyhnout natržení nebo nástřihu hráze, pak se seznamte se zdravotní pomůckou Aniball, sloužící k předporodní přípravě a zpevnění svalstva pánevního dna po porodu. Začít můžete 3-4 týdny před termínem porodu, stačí 15 minut denně. Cvičení s Aniballem prokazatelně přináší: podstatně nižší riziko natržení či nástřihu hráze při porodu významné zkrácení 2. doby porodní sníženou potřebu použití medikace proti bolesti více pohodlí, méně stresu a strachu z porodu nácvik vypuzování novorozence posílení svalstva pánevního dna po porodu prevence inkontinence moči Aniball je zdravotnická pomůcka pro přirozený porod, která na úplném začátku slouží k tomu, aby žena objevila své pánevní dno, jeho sílu a pochopila, na jakém principu funguje. Aniball slouží k předporodní přípravě a regeneraci svalstva po porodu. Je určená k procvičování svalstva pánevního dna, přípravě porodních cest a zpevnění svalstva pánevního dna po porodu. Zdravotnický prostředek Aniball je registrovaný u Ministerstva zdravotnictví ČR. Byl vyvinutý v souladu se Směrnicí 93/42/EHS o zdravotnických prostředcích, NV 336/2004 Sb. a zákonem č. 123/2000 Sb. o zdravotnických prostředcích.

3

4 Cvičení před porodem Balónek je vhodné začít používat nejdříve 4 týdny před plánovaným termínem porodu. Pro samotné cvičení si vyhraďte přibližně minut, kdy nebudete rušena. Zaujměte polohu, která Vám bude nejvíce vyhovovat (ležmo s mírně pokrčenýma nohama, v kleku, polosedu..). Alespoň si můžete před porodem vyzkoušet, která poloha Vám nejvíce vyhovuje. Před samotným zavedením se uvolněte a snažte se zůstat uvolněná po celou dobu cvičení. Schopnost soustředěného stahování a uvolňování svalstva je pro výsledek cvičení před porodem velmi důležité. Uchopte balónek za plastový krček a zaveďte jeho větší zaoblenou část (cca 7 cm) do pochvy.» Pro snazší zavedení doporučujeme balónek nejprve jedním nebo dvěma stisky nafouknout. Také je možné povrch balónku zvlhčit viz. Pokyny k užívaní. Pokud máte balónek zavedený a nezpůsobuje Vám bolest či jiné nepříjemné pocity, stiskněte několikrát ruční pumpičku. Nafukováním balónku dochází ke zvyšování tlaku, který působí na okolní svalovinu a oblast hráze. Počet stisků je při první aplikaci nízký (1 5 stisknutí) a postupně se při dalších cvičeních zvyšuje. Zvětšováním balónku uvnitř pochvy dochází k napínání svalstva a pocitu pnutí, které je při procvičování normální. Pomocí ventilu můžete kdykoliv v průběhu cvičení objem balónku zmenšit.

5

6 Při prvním cvičení je důležité uvědomit si polohu balónku a jeho chování uvnitř pochvy při vědomé práci se svaly pánevního dna. Vtahováním a uvolňováním tohoto svalstva dochází k mírnému pohybu balónku uvnitř pochvy. Opakujte tento postup po dobu 1-2 minut v intervalech po 10 vteřinách vtáhnout a uvolnit. Nyní můžete přejít k vypuzování balónku. S plným soustředěním se snažte vytlačit balonek z pochvy ven. Tlak musí vycházet pouze ze dna pánevního (nesmíte cítit zvyšující se tlak v hlavě častá chyba). Vaše tělo by mělo být od pasu nahoru naprosto volné a relaxované. Pocit tlaku se dá nejlépe přiblížit pocitu tlaku na stolici. Balónek mírně napne hráz a poté vyklouzne z pochvy ven. Celý postup několikrát opakujte. Výsledek Vašeho cvičení si můžete vždy ověřit pomocí přiloženého metru. Každým cvičením postupně dosáhnete většího obvodu balónku. Cílem je dosažení obvodu 30 cm a to po cca 3 týdnech pravidelného cvičení, což odpovídá potřebnému prostoru miminka (respektive hlavičky) při porodu. Pomůcku Aniball můžete využít také k poporodnímu cvičení (podrobnosti naleznete na našich webových stránkách

7 Časté otázky Jak často mám s Aniballem cvičit? Kdy začít? Začít s cvičením můžete 3-4 týdny před plánovaným termínem porodu, stačí 15 min. denně (u někoho je výhodou delší doba, např. 30minut). Můžete cvičit i častěji, omezení je pouze bolestivost při cvičení. Jaký výsledek má být cvičením dosažen? Cílem je dosažení cca 30 cm obvodu balónku a to po cca 3 4 týdnech pravidelného cvičení, což odpovídá průměrnému obvodu hlavičky novorozence při porodu. Tento obvod ale není jediným správným výsledkem i 28 cm může být pro porod dostačující. Můžu začít cvičit jen 14 dní před porodem? Určitě. I dva týdny mohou mít velký vliv, zvlášť, když budete cvičit každý den a to třeba ráno i večer. Při cvičení se objevila krev, mám se cvičením přestat? V době, kdy se začíná s používáním Aniballu, již děložní čípek pomalu dozrává, měkne a připravuje se na porod. V této době je hodně prokrvený, křehký, stačí lehký dotyk a může se objevit slabé zakrvácení či špinění. Pokud se toto objeví po cvičení s Aniballem, nebo po lékařském vyšetření, není potřeba se znepokojovat a pokud špinění po cvičení hned ustane, lze dál v používání Aniballu pokračovat.

8 Z jakých důvodů se nedoporučuje cvičení dříve jak 4 týdny před termínem porodu? Tento typ cvičení se před 36. týdnem nedoporučuje z důvodu rizika odtoku plodové vody není myšlen odtok veškeré plodové vody, ale třeba i jen části. Porodní asistentky do tohoto termínu nedoporučují ani tlačení nebo např. hopsání na balónu a to právě z tohoto důvodu. Co je nástřih hráze a jaké může mít následky? Nástřih hráze (epiziotomie) je chirurgický zákrok v oblasti perinea hráze (oblast mezi pochvou a konečníkem) prováděný výlučně v druhé době porodní. Jejím smyslem je zvětšení poševního otvoru a ochrana ženy před spontánním natrhnutím v oblasti perinea. Nástřih hráze může být ale velmi nepříjemný jde často o špatné hojení a pozdější následky týkající se bolesti při vyprazdňování, omezený milostný život, nutnost plastické operace hráze, inkontinence v pozdějším věku a další. Je epiziotomie opravdu potřebná? Jsou případy, kdy je epiziotomie nevyhnutelná nebo prospěšná: urychlení porodu dítěte (problémy s dýcháním), porod nezralého plodu, ulehčení porodu pánevním koncem atd. Při většině porodů s aplikovanou lokální masáží a kontrolou tlačení se však vaginální tkáň bez problémů roztáhne a vrátí do původní polohy sama. A když se náhodou stane, že se přirozeně natrhne, rána je menší a méně bolestivá než chirurgický nástřih a obyčejně vyžaduje méně stehů než epiziotomie. Navíc při přirozeném natrhnutí hrozí menší riziko infekce než při epiziotomii. Aniball díky postupnému roztahování oblasti hráze připraví ženu na porod bez nástřihu hráze nebo s minimálním nástřihem.

9 Nemůže při cvičení s Aniballem dojít k předčasnému porodu? Klinické studie obdobných výrobků prokázaly, že používání těchto pomůcek nemůže vyvolat předčasný porod. Doporučujete cvičení s Aniballem při rizikovém těhotenství? Jestliže Vám lékař indikoval rizikové těhotenství (zkrácený děložní čípek, miminko je velmi nízko atd.), určitě nejdříve doporučujeme konzultaci s lékařem. Nemůže balónek při cvičení prasknout a způsobit zdravotní komplikace? Nemůže, Aniball byl řádně testován dle evropské směrnice 93/42/EHS o zdravotnických prostředcích. V rámci testování byla provedena tlaková zkouška balónku v SZÚ, s.p. v Brně, která potvrdila, že při mezním tlaku uvnitř balónku (41,5 kpa, průměr 250 mm) nedošlo k jeho destrukci, ale pouze k samovolnému oddělení od plastové redukce. Je možné stejný Aniball použít při dalším těhotenství a jaká je jeho životnost? Při dodržení všech podmínek pro používání a skladování výrobku jsou vlastnosti silikonové pryže neměnné po dobu minimálně 36 měsíců. Je však nutné podotknout, že častým používáním může dojít ke zvýšenému opotřebení a tím i zkrácení jeho životnosti. Proto rozhodně nedoporučujeme cvičení s již používaným balónkem (používaným jinou osobou) a nabízíme možnost zakoupit náhradní silikonový balónek samostatně za výrazně nižší cenu. Můžu se připravovat s Aniballem, i když jsem poprvé rodila císařským řezem? Ano, díky používání Aniballu přirozený porod po císařském řezu možný je. Jste-li zdravá žena a nejsou zde jiné překážky pro přirozený porod, je možné cvičit s Aniballem.

10 Kde se Aniball vyrábí? Silikonový balónek je český výrobek. Materiál balónků, ELASTOSIL_LR3003, německého výrobce Wacker, je silikonový materiál nejvyšší kvality schválený pro použití ve zdravotnictví. Ostatní díly jsou vyráběny mimo EU. Ke kompletaci a kontrole výrobku dochází také v ČR. Jakým způsobem Aniball pomáhá po porodu a může pomoci při inkontinenci moči? Při cvičení po porodu dochází k regeneraci svalstva v pánevní oblasti a tím také k omezení úniku moči bezprostředně po porodu i pár měsíců po něm a možnosti vzniku inkontinence v pozdějším období.

11

12 Zkušenosti uživatelek Renata Z., Kroměříž, 27let: Když se mi dostal do rukou balónek, pochybovala jsem trošku o jeho výsledcích a možné pomoci v přípravě na porod. Jistou logiku jsem ale v tom viděla co se trénuje, to funguje. Cvičila jsem poctivě každý den cca 3,5 týdne před termínem porodu a dostala jsem se na 29,5cm. Do porodnice jsem jela klidná. Věděla jsem, že pokud mnou prošel balónek o průměru hlavičky novorozence, musí projít bez problémů i hlavička dcerky. Samotný porod byl docela rychlý, bez komplikací, bez medikace a hlavně bez jakýchkoliv následků žádný nástřih, ani malé natržení. Přirozený porod (a to jsem byla prvorodička). Po 20 minutách po porodu jsem vstala a šla si pro malou. Můžu říct, že jsem po porodu stejná jako před ním. Díky přípravě s Aniballem jsem věděla, co mám dělat, jak zatlačit. Předporodní cvičení s balónkem vřele doporučuju. Petra F., Svitavy, 33let, fyzioterapeutka zabývající se porodní i poporodní tématikou: Moje zkušenosti s Aniballem jsou jednoznačně pozitivní. Po negativních zkušenostech z prvního porodu mé dcery (3200/51cm) jsem chtěla vyzkoušet vše, co by mi porod zjednodušilo. A povedlo se. S Aniballem jsem pravidelně trénovala od 36.tý těhotenství a vyplatilo se. Porodila jsem syna 3800/54cm, bez nástřihu, bez pomoci lékaře a bez šití. Sama lékařka, která vše sledovala z povzdálí, tomu nechtěla věřit. Byl to opravdu zázrak a porod, na který si po letech ráda vzpomenu.

13 Hana, Brno, 30 let: Balonek jsem vyzkoušela u druhého porodu. První syn byl císařským řezem, takže k druhému porodu jsem šla v podstatě jako prvorodička. Cvičila jsem cca 4 týdny. Ze začátku mi přišlo úplně nereálné nafouknout balonek do velikosti hlavičky, ale každodenním cvičením se mi dařilo objem zvětšovat. Dokonce to byla zábava. Do porodnice jsem šla s odteklou vodou a s vědomím, že porodními cestami to miminko projde, protože to mám nacvičené a vím, které svaly používat. Jak porod proběhl pro vnější pozorovatele nevím, ale mně v hlavě zůstane jen to, že jsem párkrát zatlačila a bylo to. Bolely jen kontrakce před tím, ale na samotné vykouknutí na svět mám vzpomínku hezkou. Díky za balonek. Přes kvantum hrozivých scénářů porodu a nástřihů, kterých je na internetu plno, mě dostal do absolutní psychické pohody a na proces porodu jsem se těšila. Radka, Brno, 31let, (aktivně závodí na koni): Aniball mohu jen doporučit, je to úžasná příprava na porod. Malá měla 4,2kg, obvod hlavičky 37cm. Hráz byla bez poškození a bez nástřihu. Rekonvalescence po porodu proběhla bez problémů, přesně za týden po porodu jsem byla jezdit na svém koníkovi. Troufám si tvrdit, že jako prvorodička s takto velkým miminkem, bych to bez cvičení s Aniballem nezvládla bez poranění. Eva Wittgruberová: Narodil sa nam krasny velky syn 4360g, 54cm, hlava 36cm. Bez nastrihu a bez akejkolvek rany. Vdaka Bohu a vdaka Aniballu. Funguje to aj ked som stihla prist len po 28 cm ;0) Prve dieta som mala 3680g, hlava 31cm a riadne som sa natrhla a teraz vobec nic. Na druhy den som si mohla sadnut ako by som vobec nerodila.

14 Jana S. Kryštoforyová: Cvičení s Aniballem mi přineslo sebedůvěru pro porod. V to, že dokážu miminko vytlačit. Pomohl mi nejen s přípravou hráze zvýšením její pružnosti, ale naučila jsem se také, jak vlastně správně a účinně tlačit. V neposlední řadě jsem si také mohla sama vyzkoušet, v jaké poloze mi tlačení nejvíce vyhovuje. Jako prvorodička jsem porodila syna 3.35 kg bez poranění hráze a během porodu jsem nepotřebovala žádné prostředky pro zmírnění bolesti. Porod jsem prožila jako posilující zkušenost.

15 Doporučují: Jana Čurdová, dula, máma dvou dětí: Aniball vidím jako užitečnou pomůcku k poznání svého těla. Pomůže objevit ženě, jak vlastně její tělo při vypuzování funguje a jaké pocity se budou v závěrečné fázi porodu objevovat. Mgr. Jitka Macoun Sidorová, porodní asistentka, máma jednoho dítěte: Z pozice porodní asistentky mohu pomůcku Aniball vřele doporučit, mám sama osobní zkušenost a považuji Aniball za skvělou přípravu na porod po fyzické, ale hlavně i po psychické stránce. Petra Knejflová Frantová, fyzioterapeutka, máma dvou dětí: Pro některé z vás nebude cvičení snadné, ale jak se říká: těžko na cvičišti, lehko na bojišti. Já osobně Aniball s čistým srdcem doporučuji, protože cvičení s ním opravdu funguje. Přeji Vám bezpečný a snadný porod. Veronika Zelinková, porodní asistentka, máma dvou dětí: Je v nás zakořeněný strach z porodu. Porod může dát ženě obrovskou sílu. Díky Aniballu získáte jistotu, že to zvládnete.

16

Renata Zichová, tvůrce Aniballu

Renata Zichová, tvůrce Aniballu Jaký bude průběh Vašeho porodu, záleží nejen na porodnících, ale hlavně na Vás. I když si toho ženy nejsou často vědomy, ve skutečnosti můžou udělat hodně pro to, aby bylo narození dítěte nejen významným

Více

NÁVOD NA POUŽÍVÁNÍ ZDRAVOTNICKÉHO PROSTŘEDKU ANIBALL

NÁVOD NA POUŽÍVÁNÍ ZDRAVOTNICKÉHO PROSTŘEDKU ANIBALL NÁVOD NA POUŽÍVÁNÍ ZDRAVOTNICKÉHO PROSTŘEDKU ANIBALL Zdravotnický prostředek Aniball slouží k procvičování svalstva pánevního dna a efektivní předporodní přípravě porodních cest, regeneraci a zpevnění

Více

NÁVOD NA POUŽÍVÁNÍ ZDRAVOTNICKÉHO PROSTŘEDKU ANIBALL

NÁVOD NA POUŽÍVÁNÍ ZDRAVOTNICKÉHO PROSTŘEDKU ANIBALL NÁVOD NA POUŽÍVÁNÍ ZDRAVOTNICKÉHO PROSTŘEDKU ANIBALL Zdravotnický prostředek Aniball slouží k předporodní přípravě a regeneraci svalstva po porodu. Je určený k procvičování svalstva pánevního dna, přípravě

Více

Jak si usnadnit porod?

Jak si usnadnit porod? 138 Jak si usnadnit porod? Prvorodička, téměř bez zkušeností. Rozhodně si netroufám někomu něco radit. Navíc každý jsme jiný. Co pomohlo mně, nemusí platit na druhé. Přesto bych chtěla napsat o pár věcech,

Více

Předporodní kurz. Gynekologicko-porodnická klinika FNKV

Předporodní kurz. Gynekologicko-porodnická klinika FNKV Předporodní kurz Gynekologicko-porodnická klinika FNKV Proč FNKV? Malá porodnice rodinného typu Individuální přístup Krátká doba hospitalizace po porodu Zázemí velkého klinického pracoviště Prenatální

Více

Péče po porodu aneb z lásky k mateřství

Péče po porodu aneb z lásky k mateřství Péče po porodu aneb z lásky k mateřství Anna Krause 6 hodin po porodu Po porodu časně vstávat a již první den cvičit na lůžku Od prvního dne po porodu ležte co nejčastěji na břiše. Pod břicho si můžete

Více

STATISTIKA PORODNICE 2012

STATISTIKA PORODNICE 2012 STATISTIKA PORODNICE 2012 Nemocnice Český Krumlov a.s. MUDr. Hana Bartoňová PORODNICE V ČESKÉM KRUMLOVĚ Byla založena v roce 1953 Dlouhodobě se profiluje jako malá porodnice s cca 600 700 porody za rok

Více

PŘÍPRAVA OTCŮ K PORODU OTEC U PORODU

PŘÍPRAVA OTCŮ K PORODU OTEC U PORODU PŘÍPRAVA OTCŮ K PORODU OTEC U PORODU ZÁKLADNÍ POJMY: PLACENTA: - plodový koláč o průměru 20 cm a váze 400 600 g - pevně přichycena ke stěně dělohy - zajišťuje miminku výživu a kyslík - filtruje (částečně)

Více

TĚHOTENSKÉ PLAVÁNÍ 1) Uvolnění zádových svalů

TĚHOTENSKÉ PLAVÁNÍ 1) Uvolnění zádových svalů TĚHOTENSKÉ PLAVÁNÍ 1) Uvolnění zádových svalů Velká většina těhotných žen trpí bolestmi nejčastěji v oblasti hrudní a bederní páteře. V důsledku stále rostoucí dělohy dochází k nepřirozenému prohýbání

Více

TĚHOTENSTVÍ V. (porod, porodní doby, císařský řez )

TĚHOTENSTVÍ V. (porod, porodní doby, císařský řez ) TĚHOTENSTVÍ V. (porod, porodní doby, císařský řez ) Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Únor 2011 Mgr. Jitka Fuchsová Úvod Těhotenství je

Více

NÁVOD NA POUŽÍVÁNÍ ZDRAVOTNICKÉHO PROSTŘEDKU ANIBALL

NÁVOD NA POUŽÍVÁNÍ ZDRAVOTNICKÉHO PROSTŘEDKU ANIBALL NÁVOD NA POUŽÍVÁNÍ ZDRAVOTNICKÉHO PROSTŘEDKU ANIBALL Účel použití Zdravotnický prostředek Aniball slouží k předporodní přípravě a prevenci inkontinence. Vlastnosti Aniball (dále také jako balonek ) je

Více

NÁVOD NA POUŽÍVÁNÍ ZDRAVOTNICKÉHO PROSTŘEDKU ANIBALL

NÁVOD NA POUŽÍVÁNÍ ZDRAVOTNICKÉHO PROSTŘEDKU ANIBALL www.aniball.cz NÁVOD NA POUŽÍVÁNÍ ZDRAVOTNICKÉHO PROSTŘEDKU ANIBALL Zdravotnický prostředek Aniball slouží k procvičování svalstva pánevního dna - efektivní předporodní přípravě porodních cest, regeneraci

Více

Kompletní řada pomůcek pro posílení svalů pánevního dna.

Kompletní řada pomůcek pro posílení svalů pánevního dna. Kompletní řada pomůcek pro posílení svalů pánevního dna. silná uvnitř, jistá navenek Úvod Aquafl ex Přirozené držení těla Společnost NEEN se dlouhodobě věnuje vývoji pomůcek pro posílení svalů pánevního

Více

AMI. Příjemné řešení při posilování svalů pánevního dna (tzv. Kegelových svalů nebo také PC svalů).

AMI. Příjemné řešení při posilování svalů pánevního dna (tzv. Kegelových svalů nebo také PC svalů). AMI Příjemné řešení při posilování svalů pánevního dna (tzv. Kegelových svalů nebo také PC svalů). Ami je jedinečná: systém tří kroků umožňuje postupovat v posilování PC svalů vlastním tempem. Ami je potěšení:

Více

Obchodní akademie, p. o. Františka Nohy 956/6 40830 Rumburk. Mgr. Miluše Vytlačilová. Poskytování první pomoci ve vybraných situacích

Obchodní akademie, p. o. Františka Nohy 956/6 40830 Rumburk. Mgr. Miluše Vytlačilová. Poskytování první pomoci ve vybraných situacích Název a adresa školy Registrační číslo projektu Šablona Číslo materiálu Autor Vzdělávací oblast Tematická oblast Ročník/třída Střední zdravotnická škola a Obchodní akademie, p. o. Františka Nohy 956/6

Více

Porodnici si vybrat můžete, ale jak se kde rodí, je tajné

Porodnici si vybrat můžete, ale jak se kde rodí, je tajné Porodnici si vybrat můžete, ale jak se kde rodí, je tajné Jarmila Hnilicová jarmila.hnilicova@gmail.com Myslíte si, že na volbě porodnice nezáleží, protože všechny poskytují podobnou péči? Tak to jste

Více

OBSAH PŘEDMLUVA 9 PLÁNOVANÉ TĚHOTENSTVÍ 11 I. TRIMESTR (0. AŽ 12. TÝDEN) 20

OBSAH PŘEDMLUVA 9 PLÁNOVANÉ TĚHOTENSTVÍ 11 I. TRIMESTR (0. AŽ 12. TÝDEN) 20 OBSAH PŘEDMLUVA 9 PLÁNOVANÉ TĚHOTENSTVÍ 11 VĚK OBOU PARTNERŮ 11 ZDRAVOTNÍ STAV 12 Epilepsie 12 Diabetes mellitus 13 Srdeční choroby 13 Astma 13 Onemocnění ledvin 13 Herpes simplex II (genitální opar) 14

Více

systém tonizující svaly pánevního dna

systém tonizující svaly pánevního dna systém tonizující svaly pánevního dna Prírucka k posílení svalu pánevního dna systém tonizující svaly pánevního dna Stresová inkontinence je problém, který postihne až třetinu žen. Klinicky ověřený systém

Více

Specifka urgentních stavů v gynekologii a porodnictví

Specifka urgentních stavů v gynekologii a porodnictví Gynekologicko-porodnická klinika Masarykovy univerzity a FN Brno Přednosta: prof. MUDr. Pavel Ventruba, DrSc. MBA Specifka urgentních stavů v gynekologii a porodnictví Papíková Z., Janků P. KUM 14.4.2018

Více

CVIČENÍ PRO MUŽE NA POSÍLENÍ SVALŮ PÁNEVNÍHO DNA A MOČOVÉ TRUBICE SOUBOR ŠESTI ZÁKLADNÍCH CVIKŮ

CVIČENÍ PRO MUŽE NA POSÍLENÍ SVALŮ PÁNEVNÍHO DNA A MOČOVÉ TRUBICE SOUBOR ŠESTI ZÁKLADNÍCH CVIKŮ SOUBOR ŠESTI ZÁKLADNÍCH CVIKŮ při problémech s inkontinencí (nekontrolovatelným únikem moči) pro správné držení těla a vzhled břicha pro zpevnění ochablého svalstva měsících cvičení se muž může nechtěného

Více

Návod k použití. EPI-NO Delphine EPI-NO Delphine Plus + Biofeedback

Návod k použití. EPI-NO Delphine EPI-NO Delphine Plus + Biofeedback EPI-NO Delphine EPI-NO Delphine Plus + Biofeedback Pomůcka k cvičení pánevního dna pro přípravu na porod Návod k použití TECSANA GmbH Rathochstr. 97 D-81247 München Telefon +49 (0) 89 / 74 11 43-0 Fax

Více

Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: 23. 05. 2013 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_14_ZSV

Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: 23. 05. 2013 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_14_ZSV Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: 23. 05. 2013 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_14_ZSV Ročník: II. Seminář ze základu společenských věd Vzdělávací oblast: Společenskovědní vzdělávání Vzdělávací

Více

Přehled zpráv 19.2.2014-20.2.2014

Přehled zpráv 19.2.2014-20.2.2014 Přehled zpráv 19.2.2014-20.2.2014 Betynka Vybíráte porodnici?... 2 19.2.2014 Betynka str. 56 Miminko Českolipský deník Na okrese se šíří zaječí mor. Nejvíc u Brenné... 3 20.2.2014 Českolipský deník str.

Více

Obsah. První tři měsíce. Prostřední tři měsíce. Poslední tři měsíce

Obsah. První tři měsíce. Prostřední tři měsíce. Poslední tři měsíce Obsah 13 Předmluva k novému vydání 17 Předmluva k prvnímu českému vydání 19 Předmluva k prvnímu vydání Těhotenství První tři měsíce 27 Průvodní znaky těhotenství 33 Léky a potravinové doplňky v raném těhotenství

Více

založena v roce 1953 dlouhodobě se profiluje jako malá porodnice s cca 600 porody za rok s vysoce osobním přístupem k rodičkám i jejich doprovodu

založena v roce 1953 dlouhodobě se profiluje jako malá porodnice s cca 600 porody za rok s vysoce osobním přístupem k rodičkám i jejich doprovodu založena v roce 1953 dlouhodobě se profiluje jako malá porodnice s cca 600 porody za rok s vysoce osobním přístupem k rodičkám i jejich doprovodu mimo jiné nabízíme: porody do vody ambulantní porody epidurální

Více

Pohyby se provádějí plynule, tahem bez trhání a švihu. Vedený pohyb je účinný a zabrání možnému poškození svalových vláken.

Pohyby se provádějí plynule, tahem bez trhání a švihu. Vedený pohyb je účinný a zabrání možnému poškození svalových vláken. Kalanetiku pod názvem The Callanetics Excercise Method uvedla do světa v roce 1980 Callan Pinckneyová. Tato velmi individuální a specifická metoda využívá přesné polohy těla k izolování specifických svalových

Více

Jánská Hana Bc. Borsiczká Martina Ženíšková Zuzana, Dis

Jánská Hana Bc. Borsiczká Martina Ženíšková Zuzana, Dis Jánská Hana Bc. Borsiczká Martina Ženíšková Zuzana, Dis Nechtěný a mimovolní únik moči, který je způsobený ztrátou schopnosti zadržovat moč Způsobuje psychické, sociální a hygienické problémy Postihuje

Více

Obličejová cvičení. aneb cvičení pro krásu, svěžest a vitalitu. Mgr. Monika Šulistová. Vzdìlávání, které baví www.computermedia.cz

Obličejová cvičení. aneb cvičení pro krásu, svěžest a vitalitu. Mgr. Monika Šulistová. Vzdìlávání, které baví www.computermedia.cz Obličejová cvičení aneb cvičení pro krásu, svěžest a vitalitu Mgr. Monika Šulistová N a k l a d a t e l s t v í a v y d a v a t e l s t v í R Vzdìlávání, které baví www.computermedia.cz Obsah Úvod...6

Více

Dianatal porodnický gel

Dianatal porodnický gel NOVINKA Dianatal porodnický gel Usnadňuje porod a chrání matku i dítě www.dianatal.cz Proč volit Dianatal? Porod je nesdělitelná osobní zkušenost Vlastní porod můžeme rozdělit na dvě fáze, které na sebe

Více

TOTÁLNÍ ENDOPROTÉZA KOLENNÍHO KLOUBU EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY

TOTÁLNÍ ENDOPROTÉZA KOLENNÍHO KLOUBU EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY TOTÁLNÍ ENDOPROTÉZA KOLENNÍHO KLOUBU EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY Vážení pacienti, operační výkon je velmi významným, ale pouze prvním krokem do Vašeho dalšího života. Na životnost a funkčnost totální

Více

Porod. Předčasný porod: mezi týdnem těhotenství. Včasný porod: mezi týdnem těhotenství. Opožděný porod: od 43.

Porod. Předčasný porod: mezi týdnem těhotenství. Včasný porod: mezi týdnem těhotenství. Opožděný porod: od 43. Porod Z. Rozkydal Porod Předčasný porod: mezi 29. 38. týdnem těhotenství Včasný porod: mezi 39. 42. týdnem těhotenství Opožděný porod: od 43. týdne a později Průběh porodu I. doba otevírací II. doba vypuzovací

Více

Beacap. Cervikální klobouček. www.beacap.com. Nehormonální antikoncepce pro ženy

Beacap. Cervikální klobouček. www.beacap.com. Nehormonální antikoncepce pro ženy Beacap...klenot pro lásku... Cervikální klobouček Nehormonální antikoncepce pro ženy S - netěhotné M - císařský řez, potrat L - vaginální porod www.beacap.com Vyrobeno z certifikovaného lékařského silikonu

Více

Oceňuji, co cvičení pilates udělalo pro mne. Dovolte mi, abych vám ukázala, co dovede udělat pro vás. Mgr. Renata Sabongui, majitelka ochranné

Oceňuji, co cvičení pilates udělalo pro mne. Dovolte mi, abych vám ukázala, co dovede udělat pro vás. Mgr. Renata Sabongui, majitelka ochranné OBSAH ÚVOD 5 KDO JE RENATA SABONGUI? 5 CO JE TO PILATES? 5 CO V TÉTO KNIZE NALEZNETE? 6 SLOVA TĚCH, KDO CVIČENÍ JIŽ ZNAJÍ 6 PROČ CVIČIT TOTO CVIČENÍ? 8 CVIČENÍ 11 SEZNAM CVIKŮ NA DVD 12 SPRÁVNÉ DÝCHÁNÍ

Více

Press kit Porod a úloha porodních asistentek

Press kit Porod a úloha porodních asistentek Press kit Porod a úloha porodních asistentek 1 MEZINÁRODNÍ DEN PORODNÍCH ASISTENTEK Porodní asistentky pomáhají nastávajícím maminkám už celá staletí. Dříve často úplně nahrazovaly lékaře a říkalo se jim

Více

OBSAH PŘEDMLUVA 5 ÚVOD 7 I. TRIMESTR 9

OBSAH PŘEDMLUVA 5 ÚVOD 7 I. TRIMESTR 9 OBSAH PŘEDMLUVA 5 ÚVOD 7 I. TRIMESTR 9 Překážky ve cvičení 9 Ranní nevolnost, nauzea, zvracení 9 Vyčerpání, nespavost, strach 10 Co máte dělat v tomto období 10 Kdy nesmíte v žádném případě cvičit 11 Cvičení

Více

Příloha č. 1: Dotazník I.

Příloha č. 1: Dotazník I. 12 Seznam příloh Příloha č. 1: Dotazník I. Příloha č. 2: Fagerströmův test nikotinové závislosti Příloha č. 3: Dotazník II. Příloha č. 4: Informovaný souhlas s výzkumem Příloha č. 5: Žádost o umožnění

Více

Seznam příloh: Příloha č. 1 Dotazník Příloha č. 2 Žádost o povolení výzkumného šetření

Seznam příloh: Příloha č. 1 Dotazník Příloha č. 2 Žádost o povolení výzkumného šetření Seznam příloh: Příloha č. 1 Dotazník Příloha č. 2 Žádost o povolení výzkumného šetření Příloha č. 1 Dotazník Vážené kolegyně! Jsem studentkou 3. Ročníku 1. lékařské fakulty UK v Praze oboru všeobecná sestra.

Více

Rekondice a regenerace

Rekondice a regenerace Rekondice a regenerace VY_32_INOVACE_178 AUTOR: Mgr. Andrea Továrková ANOTACE: Prezentace slouží k seznámení s nácvikem autogenního tréninku. KLÍČOVÁ SLOVA: Pocit tíhy, pocit tepla, klidný dech, srdce,

Více

Strečink a cvičení s míčem

Strečink a cvičení s míčem Strečink a cvičení s míčem Strečink pro hráče ledního hokeje Strečink je účinná metoda pro zlepšení pohyblivosti svalů a vazivových tkání, snižuje riziko poranění, zmenšuje svalovou bolestivost po tréninku,

Více

aneb jak se připravit na porod

aneb jak se připravit na porod aneb jak se připravit na porod 2008 Kolektiv autorů MindSoft s. r. o. Vydáno společností MindSoft s. r. o. K Rozkoši 326 149 00 Praha, Czech Republic www.fit-porod.cz www.porod-na-videu.cz www.jak-otehotnet.cz

Více

Amethyst BioMat Infračervený Regenerační Systém

Amethyst BioMat Infračervený Regenerační Systém Amethyst BioMat Infračervený Regenerační Systém Prevence Regenerace Relaxace www.richwayeu.com Feel Better - Heal Faster Amethyst BioMat systém ² Amethyst BioMat je infračervený systém určený pro každodenní

Více

ÚČINNÁ A BEZPEČNÁ ANTIKONCEPCE BEZ HORMONŮ

ÚČINNÁ A BEZPEČNÁ ANTIKONCEPCE BEZ HORMONŮ ÚČINNÁ A BEZPEČNÁ ANTIKONCEPCE BEZ HORMONŮ NITRODĚLOŽNÍ KULIČKA IUB TM SCu300B MIDI S MĚDĚNÝMI PERLAMI www.nitrodeloznikulicka.cz DLOUHODOBÁ ANTIKONCEPČNÍ ÚČINNOST: 5 LET žádné hormony nemyslím na antikoncepci

Více

ÚČINNÁ A BEZPEČNÁ ANTIKONCEPCE BEZ HORMONŮ

ÚČINNÁ A BEZPEČNÁ ANTIKONCEPCE BEZ HORMONŮ ÚČINNÁ A BEZPEČNÁ ANTIKONCEPCE BEZ HORMONŮ NITRODĚLOŽNÍ KULIČKA IUB TM SCu300B MIDI S MĚDĚNÝMI PERLAMI www.nitrodeloznikulicka.cz DLOUHODOBÁ ANTIKONCEPČNÍ ÚČINNOST: 5 LET Váš lékař Vám doporučil nitroděložní

Více

PRAHA 8. PROSINCE 2018

PRAHA 8. PROSINCE 2018 prof. MUDr. Antonín Pařízek, CSc. Gynekologicko-porodnická klinika 1. lékařské fakulty UK a VFN v Praze ŽIVOT OHROŽUJÍCÍHO KRVÁCENÍ V PORODNICTVÍ Všeobecná fakultní nemocnice v Praze PRAHA 8. PROSINCE

Více

Zpráva o rodičce Report on mother at childbirth 2011

Zpráva o rodičce Report on mother at childbirth 2011 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 12. 12. 212 6 Souhrn Zpráva o rodičce 211 Report on mother at childbirth 211 Úhrnná plodnost žen v České republice

Více

Poradna stresové inkontinence z pohledu fyzioterapeuta. Mgr. Petra Brédová Rehabilitační oddělení KN Liberec a.s.

Poradna stresové inkontinence z pohledu fyzioterapeuta. Mgr. Petra Brédová Rehabilitační oddělení KN Liberec a.s. Poradna stresové inkontinence z pohledu fyzioterapeuta Mgr. Petra Brédová Rehabilitační oddělení KN Liberec a.s. Co nás vedlo k otevření poradny? Nedostatečná péče o tuto problematiku v okolí Vysoký počet

Více

Těhotenství a cvičení

Těhotenství a cvičení Těhotenství a cvičení PhDr. Klára Daďová, Ph.D. katedra ZTV/TVL FTVS UK Těhotenství zvýšené nároky na ženu (tělesná i duševní zdatnost) období pohybového režimu obecně (jinak se dělí na trimestry!): 1.

Více

SKUPINOVÉ CVIČENÍ ZDRAVÁ ZÁDA

SKUPINOVÉ CVIČENÍ ZDRAVÁ ZÁDA brozura_final_sestava 1 9.4.2018 9:03 Stránka 1 SKUPINOVÉ CVIČENÍ ZDRAVÁ ZÁDA Aby záda a krční páteř nebolela brozura_final_sestava 1 9.4.2018 9:03 Stránka 2 Chcete aktivně pracovat na svém zdraví a fyzické

Více

NÁVOD NA POUŽÍVÁNÍ ZDRAVOTNICKÉHO PROSTŘEDKU ANIBALL INCO

NÁVOD NA POUŽÍVÁNÍ ZDRAVOTNICKÉHO PROSTŘEDKU ANIBALL INCO NÁVOD NA POUŽÍVÁNÍ ZDRAVOTNICKÉHO PROSTŘEDKU ANIBALL INCO Aniball Inco (dále balonek ) slouží k vědomé aktivaci a uvolnění svalů pánevního dna. Balonek je užitečným pomocníkem, díky kterému jasně rozpoznáte

Více

NÁVOD NA POUŽÍVÁNÍ ZDRAVOTNICKÉHO PROSTŘEDKU ANIBALL INCO

NÁVOD NA POUŽÍVÁNÍ ZDRAVOTNICKÉHO PROSTŘEDKU ANIBALL INCO www.aniball.cz NÁVOD NA POUŽÍVÁNÍ ZDRAVOTNICKÉHO PROSTŘEDKU ANIBALL INCO Aniball Inco je zdravotně nezávadný silikonový balonek sloužící k vědomé aktivaci a uvolnění svalů pánevního dna. Pro správné fungování

Více

Dospělí: Jeden čípek ráno, večer a po každém vyprázdnění střev. Zavést do rekta zaobleným koncem.

Dospělí: Jeden čípek ráno, večer a po každém vyprázdnění střev. Zavést do rekta zaobleným koncem. sp.zn. sukls186765/2014 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU PREPARATION H čípky 23 mg / 69 mg 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Léčivé látky: Faecis extractum fluidum 1,00 % hmot., t.j. 23

Více

Cvik dělá mistra! Porodní Simulátor 3B SIMone. www.helago-cz.cz

Cvik dělá mistra! Porodní Simulátor 3B SIMone. www.helago-cz.cz Cvik dělá mistra! Porodní Simulátor 3B SIMone www.helago-cz.cz Každý porod je jiný připravte se s 3B SIMone V případě ohrožení matky nebo plodu je často důležitější dokončit porod co možno nejrychleji.

Více

Vše co potřebujete vědět o hemoroidech. Rady pro pacienty

Vše co potřebujete vědět o hemoroidech. Rady pro pacienty Vše co potřebujete vědět o hemoroidech Rady pro pacienty CO? CO? JAK? JAK? KDY? KDY? PROČ? PROČ? CO CO jsou hemoroidy? je hemoroidální onemocnění? Anatomie řitního kanálu a konečníku Hemoroidy jsou přirozenou

Více

Fyziologie těhotenství

Fyziologie těhotenství Fyziologie těhotenství Oplodnění K oplození vajíčka dochází ve vejcovodu - spermie jsou vstříknuty do zadní poševní klenby o odtud musí projít až k vnitřnímu ústí vejcovodu (pohyb spermií = 3-6 mm/min.)

Více

Hledáte cvičení pro zlepšení celkové kondice, svalové síly a koordinace?

Hledáte cvičení pro zlepšení celkové kondice, svalové síly a koordinace? Hledáte cvičení pro zlepšení celkové kondice, svalové síly a koordinace? Přijďte na pilates pod vedením fyzioterapeuta! Pilates je cvičební systém, který rozvíjí koncentraci, sílu, flexibilitu těla a dýchání.

Více

Fotoreportáž z Gynekologicko-porodnického oddělení Orlickoústecké nemocnice, a.s.

Fotoreportáž z Gynekologicko-porodnického oddělení Orlickoústecké nemocnice, a.s. Fotoreportáž z Gynekologicko-porodnického oddělení Orlickoústecké nemocnice, a.s. Východočeské okresní město Ústí nad Orlicí leží na soutoku řek Tiché Orlice a Třebovky v Pardubickém kraji. Vchod do nemocnice

Více

Z dotazníků spokojenosti hospitalizovaných pacientů Domažlické nemocnice za období

Z dotazníků spokojenosti hospitalizovaných pacientů Domažlické nemocnice za období Z dotazníků spokojenosti hospitalizovaných pacientů Domažlické nemocnice za období 9.2017 1.2017 odd. respondent vyjádření GYNPOR Šestinedělí 1 991 Velice milý přístup lékařů a sester. 1 994 Ďakujem hlave

Více

Jak porozumět svému dítěti

Jak porozumět svému dítěti Vítejte na prodejní stránce e-booku: Jak porozumět svému dítěti Jak pochopit, co se odehrává v hlavičce mého dítěte? Dělám vše správně? Jsem dobrá máma nebo táta? Jak to udělat, aby svému dítěti nezpůsobil/a

Více

Vysoká škola zdravotnická, o. p. s.

Vysoká škola zdravotnická, o. p. s. Vysoká škola zdravotnická, o. p. s. Praha 5, Duškova 7, PSČ 150 00 OŠETŘOVATELSKÁ DOKUMENTACE ERNESTINE WIEDENBACH MODEL UMĚNÍ POMOCI Místo odborné praxe: Jméno a příjmení studenta: Studijní obor: Ročník

Více

Škola zad. Cvičení proti bolestem zad při sedavém zaměstnání

Škola zad. Cvičení proti bolestem zad při sedavém zaměstnání Škola zad Cvičení proti bolestem zad při sedavém zaměstnání 2 Proč nás v kanceláři bolí záda? Při dlouhém sezení, které je pro dnešní kancelářskou práci více než typické, záda zabolí čas od času téměř

Více

Standardy péče o osoby s revmatickou artritídou

Standardy péče o osoby s revmatickou artritídou Standardy péče o osoby s revmatickou artritídou Translation into: Completed by: Email: SOC 1 Lidé s projevy RA by měli mít včasný přístup ke klinickým/zdravotnickým odborníkům kompetentním pro stanovení

Více

Dopravné - 50,- Kč cesta na penzion POD LESEM. Masáže každý pátek od 16.00 hod. V jiné dny dle dohody,mimo čtvrtek. OBJEDNÁVKY NA PENZIONU!!!!!

Dopravné - 50,- Kč cesta na penzion POD LESEM. Masáže každý pátek od 16.00 hod. V jiné dny dle dohody,mimo čtvrtek. OBJEDNÁVKY NA PENZIONU!!!!! Masáž Cena Doba trvání Masáž šíje 100 Kč 20 min Masáž zad 200 Kč 40 min Masáž zad a šíje 250 Kč 60 min Masáž horních končetin 200 Kč 20 min Masáž dolních končetin 250 Kč 40 min Masáž hrudníku a břicha

Více

Blood Glucose Monitoring System ŽÁDNÉ KODOVÁNÍ

Blood Glucose Monitoring System ŽÁDNÉ KODOVÁNÍ Blood Glucose Monitoring System ŽÁDNÉ KODOVÁNÍ Blood Glucose Monitoring System Blood Glucose Monitoring System Naučte se správně žít s cukrovkou Žít s cukrovkou, nebo-li s Diabetes mellitus, to je otázka

Více

Zavanelliho manévr - kazuistika. MUDr. Petr Beránek MUDr. Ivana Bydžovská MUDr. Dominika Ševčíková

Zavanelliho manévr - kazuistika. MUDr. Petr Beránek MUDr. Ivana Bydžovská MUDr. Dominika Ševčíková Zavanelliho manévr - kazuistika MUDr. Petr Beránek MUDr. Ivana Bydžovská MUDr. Dominika Ševčíková Dystokie ramének Teoretická definice: Dystokie ramének Zástava progrese porodu plodu během II. doby porodní

Více

I. Fyziologie těhotenství 8

I. Fyziologie těhotenství 8 Obsah I. Fyziologie těhotenství 8 1.1 Oplození a další vývoj oplozeného vejce 8 1.2 Období embryogeneze 8 1.3 Vývoj embrya 10 1.4 Vývoj placenty 11 1.5 Období fetální 12 1.6 Placenta 13 1.7 Fetoplacentámí

Více

ZÁZNAM POHOVORU S LÉKAŘEM

ZÁZNAM POHOVORU S LÉKAŘEM Strana 1 / 6 Vážená pacientko, vážený paciente, vážení rodiče, vzhledem k Vašemu zdravotnímu stavu (zdravotnímu stavu Vašeho dítěte) je Vám doporučeno provedení výše uvedeného zákroku (výkonu). Před vlastním

Více

Floating vodoléčebná zdravotní technika

Floating vodoléčebná zdravotní technika Floating vodoléčebná zdravotní technika Rozhodnutím Státního ústavu pro kontrolu léčiv Praha a pověření Ministerstva zdravotnictví ČR je floatingová vana díky svým prokazatelným léčebným účinkům zařazena

Více

NÁVOD K OBSLUZE Obj. č.: 84 05 51

NÁVOD K OBSLUZE Obj. č.: 84 05 51 NÁVOD K OBSLUZE Obj. č.: 84 05 51 Kyslík dodává unavenému mozku novou energii a zvyšuje schopnost myšlení a soustředění,jakož i pozornost, odstraňuje stres a osvěžuje. Zvýšený obsah kyslíku v krvi působí

Více

Management porodní asistence. Věra Vránová Ústav teorie a praxe ošetřovatelství LF UP v Olomouci

Management porodní asistence. Věra Vránová Ústav teorie a praxe ošetřovatelství LF UP v Olomouci Management porodní asistence v České republice Věra Vránová Ústav teorie a praxe ošetřovatelství LF UP v Olomouci Mezinárodn rodní definice porodní asistentky Porodní asistentka je osoba, která byla řádně

Více

TOTÁLNÍ ENDOPROTÉZA RAMENNÍHO KLOUBU EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY

TOTÁLNÍ ENDOPROTÉZA RAMENNÍHO KLOUBU EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY TOTÁLNÍ ENDOPROTÉZA RAMENNÍHO KLOUBU EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY Vážení pacienti, jste po operaci totální endoprotézy (TEP) ramenního kloubu. V zotavování po operaci a návratu k aktivnímu životu bude

Více

OBSAH ( 117) 2/ NITRODĚLOŽNÍ VÝVOJ PLODU (Sulc) 14 Jak dlouho trvá těhotenství? 17 Jak se vypočítává termín porodu? 18

OBSAH ( 117) 2/ NITRODĚLOŽNÍ VÝVOJ PLODU (Sulc) 14 Jak dlouho trvá těhotenství? 17 Jak se vypočítává termín porodu? 18 OBSAH 1/ VZNIK NOVÉHO 2ГѴОТА (Sulc) 7 Vznik nového života 7 Je pre početí některé roční období výhodnější? 10 Jak a kdy lze prokázat těhotenství? 10 Je možno ovlivnit pohlaví dítěte? 12 Mimoděložní těhotenství

Více

Jak se v nich vyznat? Záznam z webináře, přednášející Soňa Navrátilová www.tiandeservis.cz

Jak se v nich vyznat? Záznam z webináře, přednášející Soňa Navrátilová www.tiandeservis.cz Jak se v nich vyznat? Záznam z webináře, přednášející Soňa Navrátilová www.tiandeservis.cz Vložky a obklady tiande Hygienické, terapeutické a preventivní vložky a obklady tiande Nefritová svěžest Energie

Více

Blood Glucose Monitoring System ŽÁDNÉ KODOVÁNÍ

Blood Glucose Monitoring System ŽÁDNÉ KODOVÁNÍ Blood Glucose Monitoring System ŽÁDNÉ KODOVÁNÍ ŽÁDNÉ KODOVÁNÍ Naučte se správně žít s cukrovkou Žít s cukrovkou, nebo-li s Diabetes mellitus, to je otázka správného přístupu a to nejen z lékařského hlediska,

Více

E-book Jak otěhotnět?

E-book Jak otěhotnět? E-book Jak otěhotnět? kolektiv autorek webu Chceme miminko 2019 Speciální poděkování patří Lence a Ivě. Za stovky hodin práce, motivaci, upřímnost a podporu. Za jakoukoliv škodu vzniklou užíváním této

Více

Co jako porodní asistentka musím zařídit, pokud chci poskytovat zdravotní služby?

Co jako porodní asistentka musím zařídit, pokud chci poskytovat zdravotní služby? Co jako porodní asistentka musím zařídit, pokud chci poskytovat zdravotní služby? Jste porodní asistentka a chcete vykonávat některou z těchto činností? a) poskytovat informace o životosprávě v těhotenství

Více

SLOVO O AUTOROVI NÌKOLIK SLOV ÚVODEM

SLOVO O AUTOROVI NÌKOLIK SLOV ÚVODEM Obsah SLOVO O AUTOROVI...11 NÌKOLIK SLOV ÚVODEM...13 1. OBDOBÍ PØED PORODEM...15 Jak si vybrat porodnici?...15 Jak se zachovat pøi porodu v jiné porodnici?...17 Co si vzít s sebou do porodnice?...18 Už

Více

INKONTINENCE MOČI. Metodický materiál určený pro klienty Nemocnice následné péče Moravská Třebová

INKONTINENCE MOČI. Metodický materiál určený pro klienty Nemocnice následné péče Moravská Třebová INKONTINENCE MOČI Metodický materiál určený pro klienty Nemocnice následné péče Autor PhDr. Vít Kolář, Cert. MDT Přezkoumala Mgr. Veronika Chrobáková Rehabilitace Nemocnice následné péče 2016 Inkontinence

Více

Katalog dárků. Svět wellness Infinit. www.svet-wellness.cz. dárkové poukazy svět wellness

Katalog dárků. Svět wellness Infinit. www.svet-wellness.cz. dárkové poukazy svět wellness Katalog dárků Svět wellness Infinit www.svet-wellness.cz FITNESS PRO JEDNU OSOBU časově neomezeno V Infinit na vás čeká moderní, plně klimatizované fitness centrum s posilovacími a kondičními stroji a

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám VY_32_INOVACE_PPM15960NÁP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření:

Více

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Strnadová.

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Strnadová. p ř e d m ě t : v y b r a n é k a p i t o l y c h i r u r g i e Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Strnadová. z p r a c o v a l a : M g r. E v a S t r n a d o v á

Více

Je jednou z nejstarších a nejpřirozenějších léčebných metod, která může. pomoci udržovat vaše zdraví v přirozeném stavu. Díky různým formám doteků

Je jednou z nejstarších a nejpřirozenějších léčebných metod, která může. pomoci udržovat vaše zdraví v přirozeném stavu. Díky různým formám doteků Je jednou z nejstarších a nejpřirozenějších léčebných metod, která může pomoci udržovat vaše zdraví v přirozeném stavu. Díky různým formám doteků dochází ke zlepšení prokrvení masírovaných oblastí. Okysličují

Více

Milena Dvořáková. School of Nursing, Midwifery and Community Health Glasgow Caledonian University Praha 2007

Milena Dvořáková. School of Nursing, Midwifery and Community Health Glasgow Caledonian University Praha 2007 Milena Dvořáková School of Nursing, Midwifery and Community Health Glasgow Caledonian University Praha 2007 Praktické použití znalostí Knihy, články v časopisech,internet Znalosti z kurzů Barbary Kosfeld

Více

Dotazník pro pacienty se záchvatovým onemocněním

Dotazník pro pacienty se záchvatovým onemocněním Dotazník pro pacienty se záchvatovým onemocněním Jméno: Datum narození: Telefon (nejlépe na mobil): 1) Kdy jste měl(a) první záchvat v životě?.. 2) Jak vypadal Váš první záchvat? (Zaškrtnete i více možností

Více

Milá maminko! Začínáme opatrně, nejdříve 6 týdnů po porodu, 3x denně

Milá maminko! Začínáme opatrně, nejdříve 6 týdnů po porodu, 3x denně Poporodní cvičení Milá maminko! Rychlý návrat k původní postavě a kondici je možný, ale vyžaduje trochu úsilí, disciplíny, ale zároveň i umírněnosti. Níže uvedené cviky a doporučení vám pomohou tohoto

Více

OBSAH Přehled použitých zkratek Předmluva 1 Ošetřovatelský proces na porodním sále 2 Nejčastější ošetřovatelské diagnózy na porodním sále u rodičky

OBSAH Přehled použitých zkratek Předmluva 1 Ošetřovatelský proces na porodním sále 2 Nejčastější ošetřovatelské diagnózy na porodním sále u rodičky OBSAH Přehled použitých zkratek... 7 Předmluva... 9 1 Ošetřovatelský proces na porodním sále... 11 2 Nejčastější ošetřovatelské diagnózy na porodním sále u rodičky... 14 2.1 Bolest... 14 2.2 Deficit péče

Více

Bazénový polštář Trend návod k použití

Bazénový polštář Trend návod k použití Bazénový polštář Trend návod k použití Instalace a zprovoznění bazénového polštáře 1) Upusťte vodu v bazénu tak, aby hladina vody dosahovala 35-40 cm pod horní hranu bazénu. Skimmer je zpravidla výš než

Více

Zpráva o rodičce 2012. Report on mother at childbirth 2012

Zpráva o rodičce 2012. Report on mother at childbirth 2012 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 13. 11. 213 51 Souhrn Zpráva o rodičce 212 Report on mother at childbirth 212 Úhrnná plodnost žen v České republice

Více

VAKCÍNU, OCHRÁNIT. JE JEN JEDNA. ZEPTEJTE SE NA KTERÁ VÁM MÙ E POMOCI VAŠI DCERU BUDOUCNOST VAŠÍ DCERY

VAKCÍNU, OCHRÁNIT. JE JEN JEDNA. ZEPTEJTE SE NA KTERÁ VÁM MÙ E POMOCI VAŠI DCERU BUDOUCNOST VAŠÍ DCERY BUDOUCNOST VAŠÍ DCERY JE JEN JEDNA. ZEPTEJTE SE NA VAKCÍNU, KTERÁ VÁM MÙ E POMOCI VAŠI DCERU OCHRÁNIT. Registrovaná ochranná známka MERCK & CO., INC., Whitehouse Station, N.J., U.S.A. Copyright MERCK &

Více

Inhalační analgezie v porodnictví Doc. MUDr. Antonín Pařízek, CSc. Gynekologicko-porodnická klinika 1. lékařské fakulty UK a VFN v Praze

Inhalační analgezie v porodnictví Doc. MUDr. Antonín Pařízek, CSc. Gynekologicko-porodnická klinika 1. lékařské fakulty UK a VFN v Praze Inhalační analgezie v porodnictví Doc. MUDr. Antonín Pařízek, CSc. Gynekologicko-porodnická klinika 1. lékařské fakulty UK a VFN v Praze V roce 2011 přišel v České republice na trh medicinální plyn složený

Více

Léčba bolesti u mnohočetného myelomu. O. Sláma, MOU Brno

Léčba bolesti u mnohočetného myelomu. O. Sláma, MOU Brno Léčba bolesti u mnohočetného myelomu O. Sláma, MOU Brno Proč je důležité, aby si lékař s pacientem dobře rozuměli, když je řeč o bolesti Několik poznámek k léčbě bolesti morfinem a silnými opioidy Sedmero

Více

Zpráva o rodičce Report on mother at childbirth 2009

Zpráva o rodičce Report on mother at childbirth 2009 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 3. 9. 21 62 Souhrn Zpráva o rodičce 29 Report on mother at childbirth 29 Úhrnná plodnost žen v tomto roce v České republice

Více

PRAKTICKÁ CVIČENÍ SE STRACHEM

PRAKTICKÁ CVIČENÍ SE STRACHEM ŽIVOT BEZE STRACHU PRAKTICKÁ CVIČENÍ SE STRACHEM Během své lékařské praxe jsem přišel na to, že pro mnohé lidi je těžké přemoci strach proto, že neovládají efektivní strategii práce se svými emocemi. Nedokážou

Více

Stanete se maminkou. Dbejte o své tělo

Stanete se maminkou. Dbejte o své tělo Stanete se maminkou Zdravé a šťastné těhotenství je samozřejmě přáním každé ženy. Chcete-li, aby období očekávání narození miminka bylo co nejkrásnější a probíhalo co nejlépe, pečujte o sebe od samého

Více

SESTUP PÁNEVNÍCH ORGÁNŮ

SESTUP PÁNEVNÍCH ORGÁNŮ SESTUP PÁNEVNÍCH ORGÁNŮ Autor: Lucie Brázdilová Výskyt Sestup (prolaps) pánevních orgánů znamená pokles jednoho nebo více orgánů uložených v pánvi dělohy, pochvy, močového měchýře nebo střeva. Postihuje

Více

Výsledná kritéria Klientka má dostatek informací dle příslušného deficitu. Klientka má zájem o získání informací. Klientka spolupracuje.

Výsledná kritéria Klientka má dostatek informací dle příslušného deficitu. Klientka má zájem o získání informací. Klientka spolupracuje. 1. Nedostatek informací z důvodu nové životní zkušenosti /Kameníková, 2003, s.20/ Klientka je informovaná Klientka má dostatek informací dle příslušného deficitu. Klientka má zájem o získání informací.

Více

JAK POUŽÍVAT CRINONE 8% (80 mg/g) vaginální gel

JAK POUŽÍVAT CRINONE 8% (80 mg/g) vaginální gel JAK POUŽÍVAT CRINONE 8% (80 mg/g) vaginální gel ZAČÍNÁME S CRINONE V této brožuře naleznete podrobný návod, jak používat přípravek Crinone 8% vaginální gel. Tento návod je určen pouze pro pacientky, kterým

Více

Písemný souhlas pacienta (zákonného zástupce) s poskytnutím zdravotního výkonu: porod

Písemný souhlas pacienta (zákonného zástupce) s poskytnutím zdravotního výkonu: porod Krajská zdravotní, a.s. Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem, o.z. se sídlem ul. Sociální péče 3316/12A, 401 13 Ústí nad Labem, IČ: 25488627, tel. 477 111 111 GYNEKOLOGICKO-PORODNICKÁ KLINIKA Písemný

Více

SLOVO O AUTOROVI NÌKOLIK SLOV ÚVODEM

SLOVO O AUTOROVI NÌKOLIK SLOV ÚVODEM Obsah SLOVO O AUTOROVI...11 NÌKOLIK SLOV ÚVODEM...13 1. OBDOBÍ PØED PORODEM...15 Jak si vybrat porodnici?...15 Jak se zachovat pøi porodu v jiné porodnici?...17 Co si vzít s sebou do porodnice?...18 Už

Více

Porodnice Český Krumlov

Porodnice Český Krumlov Porodnice Český Krumlov byla založena v roce 1953 dlouhodobě se profiluje jako malá porodnice s cca 600 700 porody za rok s vysoce osobním přístupem k pacientkám mimo jiné nabízíme: porody do vody alternativní

Více