Výtvarník 1. Nakreslí podle předlohy tužkou, perem nebo štětcem obrázek osoby, zátiší a zvířete. 2. Nakreslí bez předlohy výjev ze života vlčat. 3.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Výtvarník 1. Nakreslí podle předlohy tužkou, perem nebo štětcem obrázek osoby, zátiší a zvířete. 2. Nakreslí bez předlohy výjev ze života vlčat. 3."

Transkript

1 Zdravotník 1. Ví, kdy a do jaké míry může ošetřit úrazy. 2. Dovede ošetřit povrchní ránu, ovázat poraněný prst a poraněné koleno. 3. Ví, jak nejlépe zastavit krvácení z nosu. 4. Umí vytáhnout třísku a cizí těleso z oka. 5. Ví, jak přiložit obklad na podvrtnutý kotník a zná závěs na poraněnou paži. Zná základní pomoc při zlomeninách končetin. 6. Dovede ošetřit lehčí omrzliny a spáleniny. 7. Ví, jak se chovat při uštknutí zmijí a při bodnutí hmyzem. 8. Umí přestlat lůžko a dát nemocnému napít. 9. Ví, jak se provádí umělé dýchání z úst do úst. 10. Zná nebezpečí vody, ohně, plynu, elektřiny. 11. Zná nejbližší zdravotnické středisko, ví, kde v místě bydliště bydlí lékař a kde je nejbližší lékárna. 12. dovede změřit tělesnou teplotu. 13. Ví, jaké nebezpečí hrozí z uhřátí (pití, sezení, koupání). 14. Zná některé infekční nemoci. 15. Zná a dodržuje hygienu po použití záchodu, latríny. 16. Ví, co udělat a jak se obléci proti prochladnutí, promočení a jak předejít nastuzení. Ochránce přírody 1. Ví, co je to životní prostředí a proč je musíme chránit. 2. Ví, proč se zřizují chráněná území. Zná naše národní parky. Ví, zda jsou chráněná území v okolí jeho bydliště. Zná označení rezervací. 3. Zhotoví jednoduchou mapku okolí svého bydliště, do které zakreslí druhy lesů rostoucí v okolí, vodní toky a vodní plochy, jaký je v okolí průmysl a jaká je převládající zemědělská výroba. 4. Ví, jak se dešťová voda dostává až do vodovodu. Nakreslí o tom jednoduchý obrázek. Zjistí zdroje pitné vody v okolí bydliště a dovede vysvětlit, proč musíme vodní zdroje chránit. 5. Ví, jak tráva a ostatní rostlinstvo chrání půdu a předvede o tom pokus. Ví, proč musíme chránit půdu před škodlivými látkami. 6. Ví, jaké nebezpečí hrozí při požívání vody z nejistých zdrojů, zvláště v blízkosti hospodářských zařízení. 7. Vyhledá lesní studánku, vyčistí ji a popíše, co všechno v ní našel. Aktivně se zúčastní akcí na ochranu životního prostředí (výsadba a údržba zeleně apod.). 8. Zná 15 chráněných rostlin, 15 chráněných živočichů. Pořídí si sbírku obrázků nebo fotografií některých chráněných druhů v okolí svého bydliště. 1. Zná pravidla bezpečnosti při rozdělávání ohně v přírodě. Pomocník v domácnosti 1. Dovede vyčistit rošt, vybrat popel, nasekat třísky a rozdělat oheň nejvýše 2 zápalkami, dovede udržovat oheň při vaření. 2. Zná obsluhu elektrického a plynového sporáku. Zná nebezpečí při neopatrném zacházení s vařiči. 3. Uvaří vajíčko natvrdo i naměkko. 4. Připraví si snídani. 5. Připraví večeři ze smažených vajíček a hlávkového salátu. 6. Oškrábe brambory a uvaří je. 7. Uvaří bramborovou polévku. 8. Umí otevřít a ohřát konzervu. 9. Prostře stůl k obědu pro 4 osoby. 10. Umyje nádobí, vyklepe koberec, vyluxuje byt. 11. Vyčistí boty pro celou rodinu, řádně uloží šaty. 12. Uklidí pokoj, klubovnu, dvorek, dílnu, zahrádku. Ve svých věcech má vzorný pořádek. 13. Obstarává nákupy, zná ceny základních potravin.

2 Průvodce 1. Zná okolí svého bydliště a ví, jak je kam daleko. Umí se orientovat v plánu svého bydliště. 2. Dovede poradit cizímu člověku, kudy jít, a to vždy jasně, přesně a zdvořile. 3. Dovede přesně vyřídit kratší zprávu do 20 slov po uplynutí 1 hodiny. 4. Zná nejbližší ohlašovnu požáru, policejní stanici, zdravotní středisko, byt lékaře, lékárnu, nemocnici, poštu, telefon, železniční stanici, zastávky autobusů, autoopravnu, zámečnictví, obchody s potravinami, papírnictví, knihkupectví, restauraci, hotel apod. 5. Zná základní historii obce, ve které bydlí. 6. Zná nejvýznamnější památky v místě a dovede o nich podat stručný výklad. 7. Zná v okolí svého bydliště nejvýznamnější pomníky a pamětní desky a ví, k čemu se vztahují. 8. Zná názvy kostelů, ví, kde je divadlo, muzeum, kino a sportovní hřiště. 9. Při radě, jak je kam daleko, umí zhruba odhadnout vzdálenost. Atlet (Pro vlčata do 9 let) 1. Uběhne 3 m za 8 sekund. 2. Skočí do výšky 75 cm. 3. Skočí do dálky 230 cm. 4. Hodí kamenem asi 100 g těžkým 20 m. 5. Přeskočí potok nebo příkop široký 2 m pomocí tyče. 6. Na laně vyšplhá do výše 3 m. 7. Na rodině vydrží bez přestání běžet 3 minuty. (Pro vlčata nad 9 let) 1. Uběhne 60 m za 10,5 sekundy. 2. Skočí do výšky 90 cm. 3. Skočí do dálky 280 cm. 4. Hodí kamenem 100 g těžkým 25 m. 5. Přeručkuje po laně nebo tyči 5 m dlouhé ve výšce 2 metry. 6. Na rovině vydrží bez přestání běžet 4 minuty. 7. Ze vzdálenosti 5 m zasáhne cíl o průměru 1,5 m kamenem asi 1 kg těžkým. Znalec ptactva 1. Z našeho ptactva zná: 8 pěvců, 6 dravců, 5 ptáků hrabavých. 2. Pořídí si sbírku ptačích per. 3. Na dvoře domu, kde bydlí, připraví různý materiál pro stavbu hnízd (seno, slámu, nitě, provázky, peří) a zhotoví seznam, čeho kteří ptáku na stavbu hnízd využívají. 4. Přečte si knihu o ptactvu v přírodě. 5. Pozná stopu husy, slepice, vrabce, bažanta. 6. Zná alespoň 3 sovy. 7. Napodobí hlasy 5 ptáků. 8. Ví,jaké jsou ptačí kosti. 9. Ví, proč ptáci odlétají do teplých krajin. 10. Zhotoví budku pro ptáky. Zjistí, který pták ji využívá. Sleduje jeho život. 11. Zhotoví krmítko pro ptáky, umístí je a pravidelně doplňuje krmením. 12. Vyrobí držák na lůj a sleduje, kteří ptáci mají lůj nejraději. 13. Připraví ptákům vánoční stromeček s lojovými koláčky. 14. Zná, které zrní je pro ptactvo nejlepší.

3 Plavec 1. Umí splývat na vodě. 2. Ve stojaté vodě uplave libovolným způsobem 50 metrů. 3. Uplave 25 m v poloze naznak. 4. Skočí do vody po hlavě z výšky 1 m. 5. Vynáší z hloubky 150 cm drobné předměty. 6. Zná alespoň 3 chvaty k pomoci plavci stiženému nevolností nebo křečí. Předvede jej na některém z vlčat-plavců. 7. Zná umělé dýchání z úst do úst 8. Zná zásady bezpečnosti při koupání a ví, kde se může koupat. Ostražitost 1. Správně přechází křižovatky, železniční přejezdy, správně chodí po silnici. Vedoucí pozoruje světlušku na vycházkách. 2. Zná světelné signály na křižovatkách, znamení nebezpečí úrazu elektrickým proudem, znamení jedu na lécích apod. Zná signály požárníků a záchranné služby. 3. Je opatrná na své věci, na majetek svých rodičů i družiny. Je opatrná na peníze a zbytečně neutrácí. 4. Doma dává pozor na dřevo (uhlí), plyn a elektřinu a ví, jak s nimi zacházet. 5. Snaží se předejít úrazu tím, že neodhazuje na ulici odpadky, odstraňuje nebezpečné předměty, např. dlažební kostky, kameny, slupky apod., sype písek, je-li náledí. 6. Na táboře hlídá večer a brzy ráno se skautkou a zapisuje si, co zpozorovala. 7. Na ulici a v dopravních prostředcích pomáhá starým lidem a malým dětem. Hráč 1. Zná základní pravidla některé míčové hry: kopaná, odbíjená, badminton, házená apod. 2. Umí spravit duši do míče a míč hustilkou nafouknout. 3. Umí nalajnovat hřiště. 4. Hraje poctivě a nesuroví. Umí ovládat svou špatnou náladu z prohry. 5. Zná naše přední kluby v kopané. 6. Zná alespoň 3 slavná světová mužstva v kopané. 7. Ví, co jsou olympijské hry a zná jejich původ. 8. Zná vítěze v kopané a odbíjené v poslední olympiádě. 9. Zná zásady správného oblečení a hygieny při sportu. Řádně ošetřuje svou sportovní výstroj. 10. Zná základní zásady bezpečnosti při hrách. Zimní sportovec 1. Postaví sněhuláka a strefí se do něj 3 z 5 zásahů ze vzdálenosti 15 metrů. 2. ví, jak se oblékat na zimní výlety. 3. Umí ošetřit omrzliny. 4. Na saních projede slalomovou dráhu bez sražení branky. 5. Na bruslích umí: překládat nohy, kroužky dovnitř, bruslit pozpátku. Objede rychle dvakrát hřiště na hokej. 6. Zná základní pravidla hokeje, umí vést hokejku a puk, umí přihrávat a střílet na branku. 7. Zná naše nejpřednější hokejové kluby a jejich umístění v ligové tabulce. 8. Zná 5 nejlepších hokejových mužstev světa. 9. Na lyžích: sjíždí v přívratných obloucích, zastaví přívratným obloukem a kristiankou. Stoupá do svahu odvraty. Přeskočí z rozjezdu bez holí čepici. 10. Umí si namazat lyže. 11. Ví, jak na lyžích zařídit transport raněného. 12. Řádně pečuje o svou sportovní výzbroj. 13. Zná základní zásady bezpečnosti při zimních sportech.

4 Zahradník a bylinář 1. Pečuje o zahrádku doma nebo u známých. 2. Ví, čím je třeba hnojit půdu. 3. Umí zaset zeleninu a plet záhonky. 4. Vypěstuje květiny ze semen či cibulek, ošetřuje je a pozoruje. 5. Ví, jak je nutno uchovávat zeleninu přes zimu. 6. ví, jak chránit stromy a keře proti škůdcům. Zná bezpečnostní předpisy při používání postřiků. 7. Zná naše nejdůležitější léčivé byliny. Ví, kdy a jak se mají sbírat. 8. Ví, jak se mají léčivé byliny sušit. 9. Ví, k čemu se používá lipový květ, máta, šalvěj, petržel, plicník lékařský, rebarbora, pelyněk, maliník, jahodník, borůvka. 10. Umí z těchto bylin udělat odvar nebo přeliv. 11. Pečuje o květiny za oknem a umí je přesazovat. 12. Má sbírku alespoň 8 kaktusů a ví, jak se jmenují. Přítel zvířat 1. Má doma a ošetřuje některé domácí zvíře: psa, kočku, králíka apod. Sám dává zvířatům potravu a pití, pečuje o jejich čistotu i o to, aby jejich misky na vodu a jídlo byly stále čisté. 2. Umí napodobit hlasy 5 domácích zvířat. 3. Zná život 5 divokých zvířat, žijících v jeho kraji. 4. Zná kunu a tchoře, nepřátele domácího kuru. 5. Zná nebezpečí nakažlivých chorob přenášených ze zvířete na člověka. 6. Zná nebezpečí vztekliny a ví, co je třeba zařídit při pokousání psem. 7. Nakreslí alespoň 3 obrázky ze života zvířete, o které pečuje. 8. Postaví krmítko nebo budku pro ptáky a pečuje o ně. 9. Přečetl knihu o zvířatech. Zpravodaj 1. Vyřídí zprávu o 20 slovech po běhu 60 m v terénu s překážkami (příkop, plot, potok atd.). Od doby, kdy mu byla zpráva sdělena, do chvíle, kdy své poselství vyřídí, nemá uplynout 1,5 minuty. 2. Zná Morseovu abecedu. Umí vysílat zprávy vlajkou a světlem. Zná alespoň 3 šifry pro zprávu Morseovou abecedou. 3. Dovede hovořit některou tajnou chlapeckou řečí. 4. Zná alespoň 2 druhy tajného neviditelného písma a napíše jimi zprávu o 15 slovech. 5. Umí napodobit signál požárníků a záchranky. 6. Umí telefonovat. 7. Zná nejběžnější výraz posuňkové řeči: pojď sem, jdi pryč, hrozba, ticho, dej, mi, ano, ne apod. 8. Zapamatuje si obsah 4 sdělení, každé asi o 10 slovech, a dovede je v podstatě správně po 1/4 hodině zopakovat. 9. Umí používat mřížky na tajné zprávy. 10. Zná skautské pochodové značky. 11. Umí používat další 3 druhy šifer. Šedý bratřík 1. Má nejméně 10 vlčků, z toho 5 předepsaných: zdravotník, atlet, zpravodaj, pomocník v domácnosti, průvodce a 5 podle vlastního výběru. 2. Získal Stříbrnou stopu. 3. Získal Tři bílé tesáky.

5 Výtvarník 1. Nakreslí podle předlohy tužkou, perem nebo štětcem obrázek osoby, zátiší a zvířete. 2. Nakreslí bez předlohy výjev ze života vlčat. 3. Namaluje a v klubovně vystaví sbírku podzimních listů. 4. Namaluje obrázky některých významných míst svého bydliště (kostel, hrad, školu apod.). 5. Zná základní barvy a ví, jak se mísí. 6. Vyzdobí vývěsku své družiny. 7. Pomáhá při zápisech do kroniky kreslením obrázků. 8. Vymodeluje z hlíny, plastelíny nebo moduritu drobnou plastiku nebo užitkový předmět. 9. Zhotoví přáníčka k Novému roku, Vánocům apod.

Vlček č. 1 ~ Odborná zkouška pro Vlčata ~ Zdravotník

Vlček č. 1 ~ Odborná zkouška pro Vlčata ~ Zdravotník Vlček č. 1 Zdravotník 1. Víš, jaké úrazy můžeš ošetřit. 2. Dovedeš ošetřit povrchovou ránu. 3. Umíš stáhnout elastickým obinadlem kotník, koleno a zápěstí. 4. Víš, jak ošetřit lehčí omrzliny a popáleniny.

Více

Atlet patroni Bobři. Botanik patronka Marťa. Badatel patron Borůvka

Atlet patroni Bobři. Botanik patronka Marťa. Badatel patron Borůvka DOVEDNOSTI U každé dovednosti jsou vypsány podmínky, které musíte splnit. Prvních 8 podmínek je povinných pro všechny, poslední 2 podmínky jsou povinné pouze pro skautky a skauty. Každá dovednost má svého

Více

Zdravotník 1) PORANĚNÍ POHYBOVÉHO a) Rány řezné, bodné a odřeniny b) Zlomeniny končetin c) Vymknutí kloubů 2) ŽIVOTNÍ FUNKCE a) Dýchání, pozná zástavu

Zdravotník 1) PORANĚNÍ POHYBOVÉHO a) Rány řezné, bodné a odřeniny b) Zlomeniny končetin c) Vymknutí kloubů 2) ŽIVOTNÍ FUNKCE a) Dýchání, pozná zástavu Průzkumník 1) MRŠTNOST a) Doběhne indiánským během k seníku a zpět za 8 minut b) Dovede se v terénu dobře a tiše plížit, skrývat a maskovat 2) VODNÍ DOVEDNOSTI Umí plavat (N 10 m, M 25 m, S 50 m) 3) MAPA

Více

KOTVA PLZEŇ. Bocmanská zkouška

KOTVA PLZEŇ. Bocmanská zkouška KTVA PLZEŇ Bocmanská zkouška Být skautem, to není jen tak Budeš se muset snažit, ale určitě to zvládneš. Celá tvoje družina i všichni vedoucí se ti budou snažit pomáhat Moje skautské jméno: Družina: Bocmanskou

Více

KOTVA PLZEŇ. Nováčkovská zkouška

KOTVA PLZEŇ. Nováčkovská zkouška KTVA PLZEŇ Nováčkovská zkouška Být skautem, to není jen tak Budeš se muset snažit, ale určitě to zvládneš. Celá tvoje družina i všichni vedoucí se ti budou snažit pomáhat Moje skautské jméno: Družina:

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vyučovací předmět: PRVOUKA 1. OBDOBÍ Očekávané výstupy Učivo Ročník Průřezová témata Místo, kde žijeme

Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vyučovací předmět: PRVOUKA 1. OBDOBÍ Očekávané výstupy Učivo Ročník Průřezová témata Místo, kde žijeme Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vyučovací předmět: PRVOUKA 1. OBDOBÍ Očekávané výstupy Učivo Ročník Průřezová témata Místo, kde žijeme Zná cestu do školy a zpět 1 Výchova demokratického občana -

Více

Občanské sdružení skautů a skautek Lilie

Občanské sdružení skautů a skautek Lilie Občanské sdružení skautů a skautek Lilie GALAXIS skautská stezka vědomostí a přátelství Nováčkovská zkouška, I. a stupeň Osobní data Jméno a příjmení:. Přezdívka: Datum narození:. Adresa:. Telefon:. Vstup

Více

Prvouka. Domov: prostředí domova, orientace v místě bydliště, adresa bydliště žáka. Bezpečná cesta do školy

Prvouka. Domov: prostředí domova, orientace v místě bydliště, adresa bydliště žáka. Bezpečná cesta do školy 1 Prvouka Prvouka Učivo Domov: prostředí domova, orientace v místě bydliště, adresa bydliště žáka Bezpečná cesta do školy Domov: prostředí domova, panelový dům, nájemní dům, byt, vesnice, město Obec: úřady,

Více

Tematický plán pro školní rok 2015/2016 Předmět: Prvouka Vyučující: Mgr. Jarmila Kuchařová Týdenní dotace hodin: 2 hodiny Ročník: druhý

Tematický plán pro školní rok 2015/2016 Předmět: Prvouka Vyučující: Mgr. Jarmila Kuchařová Týdenní dotace hodin: 2 hodiny Ročník: druhý ČASOVÉ OBDOBÍ Září KONKRÉTNÍ VÝSTUPY KONKRÉTNÍ UČIVO PRŮŘEZOVÁ TÉMATA orientuje se podle rozvrhu hodin, rozlišuje mezi povinností a zábavou rozezná běžně známé zástupce pokojových rostlin a pečuje o ně

Více

TŘÍDNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

TŘÍDNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM TŘÍDNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MATEŘSKÁ ŠKOLA NOVÁ VES Je zpracován v souladu s Rámcovým programem pro předškolní vzdělávání. Každé podtéma TVP rozvíjí všech pět oblastí předškolního vzdělávání: biologickou,

Více

Pracovní činnosti ( Příprava pokrmů ; Svět práce ) dívky

Pracovní činnosti ( Příprava pokrmů ; Svět práce ) dívky Vyučovací předmět: Období ročník: Učební texty: Pracovní činnosti ( Příprava pokrmů ; Svět práce ) dívky 3. období 8. ročník Marádová, E., Vodáková, J.: Pracovní činnosti (Fortuna,1997) Očekávané výstupy

Více

Předmět: PRVOUKA Ročník: 3. ŠVP Základní škola Brno, Hroznová 1. Výstupy předmětu

Předmět: PRVOUKA Ročník: 3. ŠVP Základní škola Brno, Hroznová 1. Výstupy předmětu Místo, kde žijeme Domov bydliště a jeho okolí, orientace v nejbližším okolí bydliště Zná svou adresu a telefonní číslo, kontakt na rodiče, chrání osobní údaje před cizími lidmi, bezpečně se orientuje v

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA BYSTŘICE KVÍZ O BYSTŘICI 2005

ZÁKLADNÍ ŠKOLA BYSTŘICE KVÍZ O BYSTŘICI 2005 ZÁKLADNÍ ŠKOLA BYSTŘICE SOCRATES - COMENIUS - OLYMPISM KVÍZ O BYSTŘICI 2005 ZŠ BYSTŘICE 848 739 95 Bystřice WWW.bystrice.cz/skola CZECH REPUBLIC zs@bystrice.cz BYSTŘICE POČET OBYVATEL 5 078 HISTORIE Obec

Více

Zkoušky: Bílí turbánek. Rudé srdce

Zkoušky: Bílí turbánek. Rudé srdce Zkoušky: Bílí turbánek Tyto zkoušky jsou dalšími záslužnými a hodnotnými odznaky, které ozdobí Tvůj kroj. U těchto zkoušek je ale již potřeba vyplnit všechny zadané body, aby sis mohl(a) zkoušku splnit

Více

Bojov ník. Když udělá brtníka, je nezranitelný * Vydrží v brtníkovi 30 sec * Naučí se latinské názvy seků * Absolvuje soukromou hodinu s mistrem

Bojov ník. Když udělá brtníka, je nezranitelný * Vydrží v brtníkovi 30 sec * Naučí se latinské názvy seků * Absolvuje soukromou hodinu s mistrem dexter Bojov ník +1 D, +1ž * Udělá 8 kliků * Udělá 20 sedlehů do 1mimuty * Splní 2 body z stezky * Naučí se házet míčem Finta Když udělá brtníka, je nezranitelný * Vydrží v brtníkovi 30 sec * Naučí se

Více

PLÁN ČINNOSTI ŠKOLNÍ DRUŽINY A ŠKOLNÍHO KLUBU ŠKOLNÍ ROK: 2008/2009. VEDOUCÍ ODDĚLENÍ ŠD A ŠK: Božena Grosmutová

PLÁN ČINNOSTI ŠKOLNÍ DRUŽINY A ŠKOLNÍHO KLUBU ŠKOLNÍ ROK: 2008/2009. VEDOUCÍ ODDĚLENÍ ŠD A ŠK: Božena Grosmutová PLÁN ČINNOSTI ŠKOLNÍ DRUŽINY A ŠKOLNÍHO KLUBU ŠKOLNÍ ROK: 2008/2009 VEDOUCÍ ODDĚLENÍ ŠD A ŠK: Božena Grosmutová Základní škola Dr. Miroslava Tyrše, Česká Lípa, Mánesova 1526, příspěvková organizace Plán

Více

Výstup Učivo Průřezová témata. Domov Škola Osobní bezpečí Riziková místa a situace. Chování lidí Právo a spravedlnost. Péče o zdraví, zdravá výživa

Výstup Učivo Průřezová témata. Domov Škola Osobní bezpečí Riziková místa a situace. Chování lidí Právo a spravedlnost. Péče o zdraví, zdravá výživa 5.1.6.2 Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vyučovací předmět: Prvouka Ročník: 1. Zná bezpečnou cestu do školy a zpět Zná název školy Zná jméno třídní učitelky a

Více

Průřezová témata. Mezipředmět. vazby. Ročník Předmět. Školní výstupy Učivo (pojmy) Poznámka. Strana 1/7 ŠVP ZV Škola pro život

Průřezová témata. Mezipředmět. vazby. Ročník Předmět. Školní výstupy Učivo (pojmy) Poznámka. Strana 1/7 ŠVP ZV Škola pro život Vyučovací předmět: Prvouka (Pr) Ročník Předmět Průřezová témata Mezipředmět. vazby Školní výstupy Učivo (pojmy) Poznámka 1 Pr OSV 1 (zapamatování) Tč, Tv Orientuje se ve škole a jejím okolí (v okolí svého

Více

ŠKOLNÍ DRUŽINA. Téma Obsah Činnosti

ŠKOLNÍ DRUŽINA. Téma Obsah Činnosti září - říjen Žák zná dobře prostředí školy a její zaměstnance. Umí výtvarně ztvárnit prostředí ŠD. Žák rozlišuje blízké příbuzenské vztahy a role rodinných příslušníků. Žák si uvědomuje rozdíl mezi zábavou

Více

Prvouka. bydliště žáka, bezpečná cesta do školy

Prvouka. bydliště žáka, bezpečná cesta do školy 1 Prvouka Prvouka Učivo ŠVP výstupy Domov prostředí domova, orientace v místě bydliště, adresa zná název školy, jméno učitelky, vychovatelky, ředitele školy bydliště žáka, bezpečná cesta do školy rozlišuje

Více

L P V S V. Stezka Venety

L P V S V. Stezka Venety L P V S V Stezka Venety Tato stezka patří... Majitel stezky je členem 180.oddílu VENETA na Praze 4 Rozdělá oheň Tábornické dovednosti Dokáže pokácet strom Umí vybrat místo vhodné k přenocování Umí postavit

Více

ZKOUŠKY. Skaut abs Pangea Šlapanice DruŽina NetopýrŮ

ZKOUŠKY. Skaut abs Pangea Šlapanice DruŽina NetopýrŮ ZKOUŠKY DIVOČINY Skaut abs Pangea Šlapanice DruŽina NetopýrŮ 1 JDE SE DO LESA Milý bratře, dostává se ti do rukou brožurka Zkoušek divočiny, které prověří, nakolik jsi schopen obstát v přírodě. Pro tebe

Více

Vzdělávací oblast: ČLOVĚK A JEHO SVĚT Předmět: PRVOUKA Ročník: 2.

Vzdělávací oblast: ČLOVĚK A JEHO SVĚT Předmět: PRVOUKA Ročník: 2. Vzdělávací oblast: ČLOVĚK A JEHO SVĚT Předmět: PRVOUKA Ročník: 2. Výstupy dle RVP Školní výstupy Učivo Žák: - vyznačí v jednoduchém plánu místo bydliště a školy, cestu na určené místo a rozliší možná nebezpečí

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/21.1936 č. šablony: III/2 č.sady: 6 Ověřeno ve výuce: 7.5.2012 Třída: 1. Datum:16.4. 2012 1 Pole, les, louka, u rybníku

Více

Zdravotní gramotnost

Zdravotní gramotnost Zdravotní gramotnost Zdravotní gramotnost pro veřejnost dle jednotlivých věkových kategorií, který je realizován za finanční podpory dotačního programu Ministerstva zdravotnictví Národní program zdraví

Více

Camphill na soutoku Kdo jsme?

Camphill na soutoku Kdo jsme? Camphill na soutoku Kdo jsme? Jsme společenství žijící a pracující ve vsi České Kopisty, které pro ty, kteří by tady s námi chtěli bydlet a pracovat, poskytuje také komunitní chráněné bydlení a centrum

Více

Učební osnovy pracovní

Učební osnovy pracovní ZV Základní vzdělávání 1 týdně, povinný Pracovní místo Žák: připraví si pracovní místo udržuje čistotu pracovního místa - příprava pracovního místa - čistota a pořádek pracovního místa - zásady bezpečné

Více

Celoroční plán pro I. oddělení ŠD pro šk. r. 2015/2016

Celoroční plán pro I. oddělení ŠD pro šk. r. 2015/2016 ZÁKLADNÍ ŠKOLA MOKRÉ LAZCE příspěvková organizace Hájová 98 747 62 Mokré Lazce, okres Opava Celoroční plán pro I. oddělení ŠD pro šk. r. 2015/2016 Příloha ŠVP pro Školní družinu v Mokrých Lazcích. Specifické

Více

Pracovní činnosti úprava platná od 1. 9. 2009

Pracovní činnosti úprava platná od 1. 9. 2009 Pracovní činnosti úprava platná od 1. 9. 2009 Charakteristika vyučovacího předmětu Obsah vzdělávací oblasti Člověk a svět práce je realizován ve vyučovacím předmětu Pracovní činnosti. Předmět je vyučován

Více

Dopravní výchova v učivu základní školy praktické Ročník: 2. Učivo Mezipředmětové vztahy Praktický výstup

Dopravní výchova v učivu základní školy praktické Ročník: 2. Učivo Mezipředmětové vztahy Praktický výstup Dopravní výchova v učivu základní školy praktické Ročník: 2. Učivo Mezipředmětové vztahy Praktický výstup ZÁŘÍ LISTOPAD Bezpečná cesta do školy, užití přechodu pro chodce, chůze po chodníku. Chování cestujících

Více

Druh učebního materiálu Prezentace Power Point

Druh učebního materiálu Prezentace Power Point VY_32_INOVACE_10_05_PŘ Téma Rostliny a živočichové v okolí našich domovů Anotace Osvojování poznatků o rostlinách a živočiších Autor Mgr. Martina Mašterová Jazyk čeština Očekávaný výstup Žak si prohlubuje

Více

2. téma Bezpečná práce s elektrickým zařízením

2. téma Bezpečná práce s elektrickým zařízením 2. téma Bezpečná práce s elektrickým zařízením 7 pravidel pro ochranu před úrazem elektrickým proudem Nelézt na sloupy a stožáry elektrického vedení a ani na transformátorové budky, nelézt na stromy v

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a svět práce Vzdělávací obor: Člověk a svět práce Vyučovací předmět: Pracovní činnosti

Vzdělávací oblast: Člověk a svět práce Vzdělávací obor: Člověk a svět práce Vyučovací předmět: Pracovní činnosti Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Vyučovací předmět: Pracovní činnosti Charakteristika předmětu Pracovní činnosti Vyučovací předmět Pracovní činnosti je součástí vzdělávací oblasti Svět práce. Vyučuje

Více

Školní výstupy Učivo (pojmy) Poznámka

Školní výstupy Učivo (pojmy) Poznámka Vyučovací předmět: Prvouka (Pr) Ročník Předmět Průřezová témata Mezipředmět. vazby Školní výstupy Učivo (pojmy) Poznámka Období splnění Metodická poznámka Rozsah vyžadovaného učiva Návrhy učiva pro nadané

Více

POPIS TÁBOROVÉ ZÁKLADNY KOLČAVA

POPIS TÁBOROVÉ ZÁKLADNY KOLČAVA POPIS TÁBOROVÉ ZÁKLADNY KOLČAVA Táborová základna Kolčava se nachází v Jihočeském kraji, ve strakonickém okrese, na louce mezi obcemi Zvotoky a Strašice, které jsou vzdálené každá cca 1,5 km. Autem je

Více

DOMOV MÍSTO, KDE ŽIJEME. Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy domov, město a vesnice.

DOMOV MÍSTO, KDE ŽIJEME. Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy domov, město a vesnice. DOMOV MÍSTO, KDE ŽIJEME Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy domov, město a vesnice. Domov domov je místo, kde žijeme, kam se vracíme máme zde rodinu a přátele

Více

Učební osnovy - Člověk a jeho svět (pro žáky s LMP)

Učební osnovy - Člověk a jeho svět (pro žáky s LMP) Učební osnovy - Člověk a jeho svět (pro žáky s LMP) PŘEDMĚT: ČLOVĚK A JEHO SVĚT Ročník: 1. Výstup Učivo Související PT místo, kde žijeme 1. Zvládá orientaci v okolí svého bydliště a v okolí domov - prostředí

Více

Pracovní činnosti (Pěstitelské práce, chovatelství) chlapci, dívky

Pracovní činnosti (Pěstitelské práce, chovatelství) chlapci, dívky Vyučovací předmět: Období ročník: Učební texty: Pracovní činnosti (Pěstitelské práce, chovatelství) chlapci, dívky 3. období 6. ročník Dytrová, R. a kol.: Praktické činnosti pro 6. 9. ročník základních

Více

Vyučovací předmět: Prvouka Ročník: první Časová dotace: 2 vyučovací hodiny týdně Tematický okruh: Místo, kde žijeme Minimální doporučená úroveň žák

Vyučovací předmět: Prvouka Ročník: první Časová dotace: 2 vyučovací hodiny týdně Tematický okruh: Místo, kde žijeme Minimální doporučená úroveň žák Příklady možné konkretizace minimální doporučené úrovně pro úpravy očekávaných výstupů v rámci podpůrných opatření pro využití v IVP předmětu Prvouka pro 1. stupeň základní školy Ukázka zpracována s využitím

Více

1-zcela spokojen 2-spokojen 3-spíše spokojen 4-nespokojen 5-nemohu posoudit

1-zcela spokojen 2-spokojen 3-spíše spokojen 4-nespokojen 5-nemohu posoudit 1-zcela spokojen 2-spokojen 3-spíše spokojen 4-nespokojen -nemohu posoudit 1. Jaký je Váš názor na čistotu a celkový vzhled obce? 4 3 2 1 2. Jste spokojen s komunikací Obecního úřadu s občany? 3 3 2 2

Více

PRACOVNÍ ČINNOSTI l. - 3. ROČNÍK Žák pozná různé druhy materiálu, jeho vlastnosti a různé způsoby zacházení. Porovná vlastnosti zpracovaného materiálu Ověří si vlastnosti materiálu v praxi. Dokáže zhotovit

Více

SMĚRNICE PRO POTÁPĚNÍ DĚTÍ SPČR platné od 1.1. 2003 1. ÚVOD.

SMĚRNICE PRO POTÁPĚNÍ DĚTÍ SPČR platné od 1.1. 2003 1. ÚVOD. SMĚRNICE PRO POTÁPĚNÍ DĚTÍ SPČR platné od 1.1. 2003 1.1. Všeobecná ustanovení. 1. ÚVOD. 1.1.1 Směrnice pro potápění dětí platí pro potápěčský výcvik dětí od 8 do 14 let prováděný ve Svazu potápěčů České

Více

Práce s drobným materiálem. práce s drobným materiálem - papír (vystřihovánky, skládačky), krabičky, špejle, karton

Práce s drobným materiálem. práce s drobným materiálem - papír (vystřihovánky, skládačky), krabičky, špejle, karton Vzdělávací oblast: Člověk a svět práce Vyučovací předmět: Pracovní činnosti Ročník: 1. 3. (1. období) Žák: vytváří jednoduchými postupy různé předměty z tradičních i netradičních materiálů pracuje podle

Více

NÁŠ SVĚT otázky k opakování pro žáky 3. ročníku 1. Jaký tvar mají značky zákazové? 2. Jaký tvar mají značky výstražné? Na něco upozorňující? 3.

NÁŠ SVĚT otázky k opakování pro žáky 3. ročníku 1. Jaký tvar mají značky zákazové? 2. Jaký tvar mají značky výstražné? Na něco upozorňující? 3. NÁŠ SVĚT otázky k opakování pro žáky 3. ročníku 1. Jaký tvar mají značky zákazové? 2. Jaký tvar mají značky výstražné? Na něco upozorňující? 3. Jaký tvar mají značky informující? 4. Nakresli značku Dej

Více

VDO občanská společnost, stát - vytváření pravidel chování a týmové práce EV vztah člověka k prostředí - naše obec. EGS objevujeme Evropu a svět

VDO občanská společnost, stát - vytváření pravidel chování a týmové práce EV vztah člověka k prostředí - naše obec. EGS objevujeme Evropu a svět 1 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vyučovací předmět: Prvouka Ročník:3 Výstup Učivo Průřezová témata Mezipředmětové vztahy Poznámka MÍSTO, KDE ŽIJEME Orientuje se v místě svého bydliště, v okolí školy,

Více

VY_32_INOVACE_PRV4_16_04. Šablona III / 2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT OCHRANA PŘÍRODY ČISTÁ VODA

VY_32_INOVACE_PRV4_16_04. Šablona III / 2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT OCHRANA PŘÍRODY ČISTÁ VODA VY_32_INOVACE_PRV4_16_04 Šablona III / 2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT OCHRANA PŘÍRODY ČISTÁ VODA VY_32_INOVACE_PRV3_16_04 Anotace : materiál obsahuje 3 pracovní listy, 1 list s poznámkami

Více

III. UČIVO A OČEKÁVANÉ VÝSTUPY

III. UČIVO A OČEKÁVANÉ VÝSTUPY 1. Učivo: ŠKOLA pozdrav školní očekávání, školní docházka školní potřeby, orientace v prostoru třídy vztahy ve třídě a nácvik modelových situací vyučování, vyučovací předměty, přestávka účel, posilování

Více

NÁŠ SVĚT otázky k opakování pro žáky 3. ročníku

NÁŠ SVĚT otázky k opakování pro žáky 3. ročníku NÁŠ SVĚT otázky k opakování pro žáky 3. ročníku 1. Jaký tvar mají značky zákazové? 2. Jaký tvar mají značky výstražné? Na něco upozorňující? 3. Jaký tvar mají značky informující? 4. Nakresli značku Dej

Více

2. 3. a 4. třída HC Stadion Litoměřice

2. 3. a 4. třída HC Stadion Litoměřice LETNÍ SOUSTŘEDĚNÍ 2. 3. a 4. třída HC Stadion Litoměřice Místo: Doksy Poslův mlýn ( http://www.posluvmlyn.cz ) Doprava: tam i zpět individuální Termín: 6. 13. 8. 2011 (sobota -> sobota, tedy 7 nocí) Ubytování:

Více

Projekt Učíme se pro život. (EU peníze školám) Věcné učení. Pracovní listy. 7. 10. ročník základní školy speciální. Vypracovala: Mgr.

Projekt Učíme se pro život. (EU peníze školám) Věcné učení. Pracovní listy. 7. 10. ročník základní školy speciální. Vypracovala: Mgr. Projekt Učíme se pro život (EU peníze školám) Věcné učení Pracovní listy 7. 10. ročník základní školy speciální Vypracovala: Mgr. Lenka Dobrovolná Obsah DUM 1. Lidské tělo. Seznámení s hlavními částmi

Více

1. Správně vybavené jízdní kolo Dokresli jízdní kolo na obrázku a nakresli mu i výbavu. Výbavu jízdního kola najdeš v rámečcích.

1. Správně vybavené jízdní kolo Dokresli jízdní kolo na obrázku a nakresli mu i výbavu. Výbavu jízdního kola najdeš v rámečcích. S11A 1. Správně vybavené jízdní kolo Dokresli jízdní kolo na obrázku a nakresli mu i výbavu. Výbavu jízdního kola najdeš v rámečcích. zadní brzdy zvonek zadní odrazka přední brzdy přední odrazka odrazky

Více

Učební osnovy pracovní

Učební osnovy pracovní ZV Základní vzdělávání 1 týdně, povinný Příprava pracovního prostředí a pomůcek Žák: připraví si pracovní místo a pomůcky udržuje pracovní místo v čistotě a pořádku - organizace a plánování práce - čistota

Více

CO VYPRÁVĚJÍ KORUNY STROMŮ. aneb Barevné dny a eko-dny v mateřské škole

CO VYPRÁVĚJÍ KORUNY STROMŮ. aneb Barevné dny a eko-dny v mateřské škole CO VYPRÁVĚJÍ KORUNY STROMŮ aneb Barevné dny a eko-dny v mateřské škole Projekt pro školní rok 2011/2012 Charakteristika projektu: Projekt bude rozvíjet environmentální výchovu, v souvislosti se čtyřmi

Více

Ťapka. Moje osobní údaje. Ťapka. 11. Pionýrská skupina VLCI

Ťapka. Moje osobní údaje. Ťapka. 11. Pionýrská skupina VLCI Moje osobní údaje Jméno: Adresa: Telefon:.. Email:. Datum narození/rodné číslo:.. Kontakt na rodiče: Družina:.. Přijat dne:.. Slib složen dne: Ťapka Moje foto Ťapka Výchovný systém 11. PS VLCI -určeno

Více

SEZNAM PROGRAMŮ LETÁK

SEZNAM PROGRAMŮ LETÁK SEZNAM PROGRAMŮ LETÁK VYDRA TAJEMNÁ KRÁLOVNA ŘEK Tento program má za cíl seznámit žáky s druhem živočicha, se kterým se v přírodě často nesetkávají vydrou říční. Žáci uvidí vydry naživo, dozví se o hlavních

Více

Celoroční plán pro II. oddělení ŠD v Mokrých Lazcích pro šk. rok 2015 / 2016

Celoroční plán pro II. oddělení ŠD v Mokrých Lazcích pro šk. rok 2015 / 2016 ZÁKLADNÍ ŠKOLA MOKRÉ LAZCE příspěvková organizace Hájová 98 747 62 Mokré Lazce, okres Opava Celoroční plán pro II. oddělení ŠD v Mokrých Lazcích pro šk. rok 2015 / 2016 Příloha ŠVP pro Školní družinu v

Více

LETNÍ CAMP HC LEDEČ n.s. 2014 CHŘENOVICE osada METEOR

LETNÍ CAMP HC LEDEČ n.s. 2014 CHŘENOVICE osada METEOR LETNÍ CAMP HC LEDEČ n.s. 2014 CHŘENOVICE osada METEOR Termín: Letní sportovní Camp proběhne od 16.6.2014 22.6.2013 Nástup : Pondělí - 16.6.2013 do 9:00 hod. Odjezd: Neděle - 22.6.2013 v 15:00 hod. Sraz

Více

Pracovní list - leden 2016

Pracovní list - leden 2016 Osmiměsíční soutěž pro dětské týmy TAJUPLNÁ ZAHRADA Kategorie 1. stupeň ZŠ Pracovní list - leden 2016 Tým: 1. úkol: Kdo to je? Ke každému obrázku připište správné jméno (stačí rodové). Pak u každého ptáčka

Více

Základní škola Střelná, okres Vsetín. Plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty

Základní škola Střelná, okres Vsetín. Plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Základní škola Střelná, okres Vsetín Plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Školní rok 2018/2019 1. Trvalé úkoly - Sběr papíru a jeho odvoz - Sběr umělohmotných víček, baterií - Nástěnky k

Více

NÁRODNÍ SPORTOVNÍ ŘÁDY DIVIZE SUPERMOTO 2012

NÁRODNÍ SPORTOVNÍ ŘÁDY DIVIZE SUPERMOTO 2012 Český svaz motocyklového sportu NÁRODNÍ SPORTOVNÍ ŘÁDY DIVIZE SUPERMOTO 2012 PŘÍLOHA SMT_25_NT NORMY PRO OKRUHY SUPERMOTO VERZE 2012 1 Oficiální dokument Českého svazu motocyklového sportu Divize supermota

Více

Chodec jako účastník provozu na pozemních komunikacích Cyklista jako účastník provozu na pozemních komunikacích

Chodec jako účastník provozu na pozemních komunikacích Cyklista jako účastník provozu na pozemních komunikacích DOPRAVNÍ VÝCHOVA VE 4. ROČNÍKU Chodec jako účastník provozu na pozemních komunikacích Cyklista jako účastník provozu na pozemních komunikacích Ve čtvrtém ročníku jsou žáci většinou již ve věku, kdy by

Více

Místo, kde žijeme. - domov - škola - cesta do školy - dopravní výchova - osobní bezpečí - moje bydliště. Lidé kolem nás

Místo, kde žijeme. - domov - škola - cesta do školy - dopravní výchova - osobní bezpečí - moje bydliště. Lidé kolem nás Prvouka - 1. ročník Místo, kde žijeme je seznámen se základními pravidly bezpečné cesty do školy a zpět orientuje se ve třídě a ve škole chápe nejzákladnější body správného chování ve škole vypráví o svém

Více

TEMATICKÝ ČASOVÝ PLÁN vyučovací předmět : PRVOUKA ročník: 3. Školní rok 2014/2015 vyučující Mgr. Marie Beďačová. Zařazená průřezová témata

TEMATICKÝ ČASOVÝ PLÁN vyučovací předmět : PRVOUKA ročník: 3. Školní rok 2014/2015 vyučující Mgr. Marie Beďačová. Zařazená průřezová témata Září Orientuje se v místě svého bydliště, v okolí školy, v místní krajině Zná základní údaje z historie a současnosti obce Zná některé lidové a místní zvyky a tradice Domov, orientace v krajině Škola,

Více

PRACOVNÍ LISTY. Inspirace. každý den si můžeš cvaknout... a témata pro MŠ

PRACOVNÍ LISTY. Inspirace. každý den si můžeš cvaknout... a témata pro MŠ PRACOVNÍ LISTY Inspirace a témata pro MŠ každý den si můžeš cvaknout... Spojování Rozebírání Když spojujete dva dílky k sobě, cvaknutím se přesvědčíte, že jsou pevně spojeny. Pokud chcete rozebrat dva

Více

MILÉ DĚTI, S červeným se budete. , a navíc dostanete cenných rad. Dozvíte se, co všechno se může stát, na co si máte

MILÉ DĚTI, S červeným se budete. , a navíc dostanete cenných rad. Dozvíte se, co všechno se může stát, na co si máte MILÉ DĚTI, připravte si a pusťte se do malování. S červeným se budete, a navíc dostanete cenných rad. Dozvíte se, co všechno se může stát, na co si máte dát a co nikdy nedělat. Ať svítí nebo padá, ať se

Více

Příloha č. 1 k vyhlášce č. /2008 Sb. Požadavky na krmení handicapovaných zvířat:

Příloha č. 1 k vyhlášce č. /2008 Sb. Požadavky na krmení handicapovaných zvířat: Příloha č. 1 k vyhlášce č. /2008 Sb. Požadavky na krmení handicapovaných zvířat: 1. Pro dravé ptáky a sovy je vhodné toto krmení a) celá usmrcená krmná zvířata vhodného druhu, b) maso jatečných zvířat,

Více

Tematický plán učiva

Tematický plán učiva Tematický plán učiva Předmět Člověk a jeho svět Školní rok 2012/13 Třída-ročník 2. Vyučující Mgr. S.Figallová Měsíc Učivo PT Výstupy Využití školní zahrady IX. Škola třídní kolektiv, třídní řád, způsoby

Více

Roční plán práce školní družiny

Roční plán práce školní družiny Roční plán práce školní družiny 2015 / 16 Motto: Ať je léto nebo zima, v družině je stále prima Při tvorbě plánu se zaměřujeme na pestrost jednotlivých činností a akcí. Plán je dělen do tématických týdnů.

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Pořadové číslo DUM 259 Jméno autora Jana Malečová Datum, ve kterém byl DUM vytvořen 25.9.2012 Ročník, pro který je DUM určen 7. Vzdělávací oblast (klíčová slova) Člověk a příroda

Více

1.9. Světový den míru 7.9. Den otevřených dveří památek 22.9. Evropský den bez aut

1.9. Světový den míru 7.9. Den otevřených dveří památek 22.9. Evropský den bez aut 1.9. Světový den míru 7.9. Den otevřených dveří památek 22.9. Evropský den bez aut Vzájemné seznámení, seznámení s režimem a programy školní družiny Seznámení s provozem ŠJ, stolování Podvodní svět Ilustrace,pohádky,

Více

Plán práce školní družiny na šk.rok 2012/2013

Plán práce školní družiny na šk.rok 2012/2013 Plán práce školní družiny na šk.rok 2012/2013 Celoroční projekty - Safari/celoroční hra časopisu Pastelka/ - Recyklohraní - Les ve škole, škola v lese - Dopravní výchova/1. a 2. ročník/ ZÁŘÍ ŘÍJEN - seznámení

Více

září říjen listopad prosinec leden únor březen duben Předmět je členěn do okruhů

září říjen listopad prosinec leden únor březen duben Předmět je členěn do okruhů PRVOUKA 1. ročník Předmět je členěn do okruhů 1. Místo, kde žijeme 2. Lidé kolem nás 3. Lidé a čas 4. Člověk a jeho svět 5. Rozmanitost přírody září říjen listopad prosinec leden únor březen duben Škola

Více

Člověk a svět práce - 1. ročník

Člověk a svět práce - 1. ročník Člověk a svět práce - 1. ročník pracuje podle slovního návodu nebo vytváří jednoduchými postupy různé předměty z technických i přírodních zvládá jednoduché montážní a demontážní činnosti při práci se stavebnicemi

Více

PLÁN ZÁJMOVÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ČINNOSTI VE ŠKOLNÍM ROCE 2013/2014

PLÁN ZÁJMOVÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ČINNOSTI VE ŠKOLNÍM ROCE 2013/2014 PLÁN ZÁJMOVÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ČINNOSTI VE ŠKOLNÍM ROCE 2013/2014 Plán je rozvržen do 4 bloků na 4 roční období: podzim, zima, jaro, léto. Náměty činností v průběhu jednotlivých ročních období Všechny výchovné

Více

Akce školy 2016/2017

Akce školy 2016/2017 1. pololetí 23. srpna Třídní schůzky MŠ Základní škola a Mateřská škola Rudná pod Pradědem, p. o. Stará Rudná 121, 793 35 Rudná pod Pradědem IČO 731 84 934, Telefon 733 220 495 E-mail: zs.rudna@seznam.cz,

Více

TERMÍN REALIZACE PROJEKTU ÚČASTNÍCI PROJEKTU MÍSTO REALIZACE

TERMÍN REALIZACE PROJEKTU ÚČASTNÍCI PROJEKTU MÍSTO REALIZACE PROJEKT VANOCE 2010 TERMÍN REALIZACE PROJEKTU 16.12. - 22.12.2010 ÚČASTNÍCI PROJEKTU třídy ZŠ SPECIÁLNÍ MÍSTO REALIZACE třída VI. C Klíčové kompetence: v projektu usilujeme především o rozvoj těchto kompetencí:

Více

SPORTOVNĚ DOPRAVNÍ. Očekávané výstupy Zájmová činnost Přesahy a vazby TV CHVILKY - zařazované do programu dne během jednotlivých

SPORTOVNĚ DOPRAVNÍ. Očekávané výstupy Zájmová činnost Přesahy a vazby TV CHVILKY - zařazované do programu dne během jednotlivých Zájmová činnost SPORTOVNĚ DOPRAVNÍ Očekávané výstupy : rozvíjí své přirozené pohybové dovednosti a tělesnou zdatnost osvojuje si a zdokonaluje základní techniky pohybových činností chápe a dodržuje herní

Více

září říjen listopad prosinec leden únor březen duben Předmět je členěn do okruhů

září říjen listopad prosinec leden únor březen duben Předmět je členěn do okruhů PRVOUKA 1. ročník Předmět je členěn do okruhů 1. Místo, kde žijeme 2. Lidé kolem nás 3. Lidé a čas 4. Člověk a jeho svět 5. Rozmanitost přírody září říjen listopad prosinec leden únor březen duben Škola

Více

Školní výstupy Učivo Vztahy Místo, kde žijeme Čj správné tvoření vět, popis určité situace, nácvik souvislého projevu,

Školní výstupy Učivo Vztahy Místo, kde žijeme Čj správné tvoření vět, popis určité situace, nácvik souvislého projevu, Prvouka - 1. ročník Školní výstupy Učivo Vztahy Místo, kde žijeme Čj správné tvoření vět, popis určité situace, nácvik souvislého projevu, Vv kresby k jednotlivým tématům zná svou adresu Bydliště - adresa

Více

KOTVA PLZEŇ. Pěšinka. Vodních Pidilidí

KOTVA PLZEŇ. Pěšinka. Vodních Pidilidí KTVA PLZEŇ Pěšinka Vodních Pidilidí Být vodním Pidičlověkem, to není jen tak Budeš se muset snažit, ale určitě to zvládneš. Celá tvoje družina i všichni vedoucí se ti budou snažit pomáhat Moje skautské

Více

stupeň: 1. stupeň Stezky

stupeň: 1. stupeň Stezky 11.1 11.2 Pohovořím s vůdcem o plnění zákona, slibu, hesla a denního příkazu. Naostřím nůž a mačetu a vím, jak s nimi zacházet. 11.3 Znám a používám Semafor. Jak se mi daří jej plnit/neplnit Zkoušet v

Více

Poznáváme ovoce a zeleninu. Učit děti zdravým stravovacím návykům. (Vaření zeleninové polévky, pečení jablkového koláče, strouhání zelí )

Poznáváme ovoce a zeleninu. Učit děti zdravým stravovacím návykům. (Vaření zeleninové polévky, pečení jablkového koláče, strouhání zelí ) PLÁN ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ ZÁŘÍ Poznáváme školku, školní zahradu, okolí školky. Učit děti dbát bezpečnostní pravidla při každodenních činnostech v MŠ, při pobytu na zahradě či na vycházce. Sledování

Více

NSŘ terénních závodů FMS AČR

NSŘ terénních závodů FMS AČR NSŘ terénních závodů FMS AČR Svaz motokrosu AČR PŘÍLOHA N 037 NORMY PRO OKRUHY SUPERMOTO VERZE 2008 OBSAH: N 037.1. SCHVALOVACÍ PROCEDURA 3 N 037.1.1. Kontrola 3 N 037.1.2. Schválení tratě 3 N 037.2. OKRUHY..

Více

Tematický plán školní družiny 2018/2019 II. oddělení POZNÁVÁME ZVÍŘATA

Tematický plán školní družiny 2018/2019 II. oddělení POZNÁVÁME ZVÍŘATA Tematický plán školní družiny 2018/2019 II. oddělení POZNÁVÁME ZVÍŘATA Děti budou společně během celého školního roku poznávat zvířata z různých koutů světa. Výsledkem bude poznání společně vyrobená malá

Více

Školní vzdělávací program pro školní družinu Školní družina při Základní škole v Mníšku pod Brdy, Komenského 886

Školní vzdělávací program pro školní družinu Školní družina při Základní škole v Mníšku pod Brdy, Komenského 886 Školní vzdělávací program pro školní družinu Školní družina při Základní škole v Mníšku pod Brdy, Komenského 886 Motto: Všichni bez rozdílu jsme součástí přírody Platnost dokumentu: 4 roky od 1.9.2012

Více

I. Pozorování zvířat (psa) a zhotovení odlitků jeho stopy

I. Pozorování zvířat (psa) a zhotovení odlitků jeho stopy Živočichové Ekologická výchova autorka: Mgr. Ivana Niklová Základní škola a Mateřská škola Kameničky Další možnosti studia - nepovinné předměty CZ.1.07/1.1.28/02.0034 Předpokládaný čas: 8 vyučovacích hodiny

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vyučovací předmět PŘÍRODOVĚDA 2. OBDOBÍ

Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vyučovací předmět PŘÍRODOVĚDA 2. OBDOBÍ Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vyučovací předmět PŘÍRODOVĚDA 2. OBDOBÍ Očekávané výstupy Učivo ročník Průřezová témata Je si vědom nutnosti kázně a dodržování pokynů v případě obecného ohrožení

Více

Očekávaný výstup: Žák roztřídí některé přírodniny podle nápadných určujících znaků, uvede příklady výskytu organismů ve známé lokalitě

Očekávaný výstup: Žák roztřídí některé přírodniny podle nápadných určujících znaků, uvede příklady výskytu organismů ve známé lokalitě Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: VY_12_INOVACE_1B_Čtenářská_gramotnost_na_1.stupni Název DUM: VY_12_INOVACE_1B_29_Louka Vyučovací předmět:

Více

Učivo, téma očekávané výstupy klíčové kompetence, mezipředmětové vazby. Žák se podílí na realizaci pravidelného pohybového režimu.

Učivo, téma očekávané výstupy klíčové kompetence, mezipředmětové vazby. Žák se podílí na realizaci pravidelného pohybového režimu. Ročník: 3. Časová dotace: 2 hodiny týdně Činnosti ovlivňující zdraví Význam pohybu pro zdraví pohybový režim žáků délka a intenzita pohybu Žák se podílí na realizaci pravidelného pohybového režimu. Spojuje

Více

Průvodce pro zájemce o službu - Háj

Průvodce pro zájemce o službu - Háj Průvodce pro zájemce o službu - Háj Komu poskytujeme sociální službu? Domov Háj u Ledče nad Sázavou v domově pro osoby se zdravotním postižením poskytuje služby pro muže a ženy s mentálním nebo s mentálním

Více

Venkovský tábor. Děti si budou také připravovat koně na vyjížďky tzn., že se naučí koně čistit, sedlat a uzdit.

Venkovský tábor. Děti si budou také připravovat koně na vyjížďky tzn., že se naučí koně čistit, sedlat a uzdit. Venkovský tábor Na venkovském táboře se dítě seznámí s chodem stájí a dvora a aktivně se zapojují do činností souvisejících s jeho provozem dle svých možností a schopností: krmení, místování, vyvádění

Více

Masarykova základní škola Klášterec nad Orlicí ŠVP ZV - plán výchovně vzdělávací práce školní družiny - příloha č. 1 - Časový plán vzdělávání ZÁŘÍ

Masarykova základní škola Klášterec nad Orlicí ŠVP ZV - plán výchovně vzdělávací práce školní družiny - příloha č. 1 - Časový plán vzdělávání ZÁŘÍ ZÁŘÍ TÉMATA: NAŠE ŠKOLA, ŠD, KAMARÁDI, OBEC A OKOLÍ, BEZPEČNOST- DOPRAVA - rozhovory s dětmi o nových zážitcích - seznamovací hry (vytváření kamarádských vztahů, seznámení s pravidly chování ve školní

Více

ZKO Písek ve spolupráci se SKS TART region Lišov pořádají X. ročník stopařského závodu

ZKO Písek ve spolupráci se SKS TART region Lišov pořádají X. ročník stopařského závodu ZKO Písek ve spolupráci se SKS TART region Lišov pořádají X. ročník stopařského závodu Závod se koná ve dnech 4. - 5. října 2014 v areálu chatového tábora Počta u Lučkovic poblíž obce Mirotice, okr. Písek.

Více

Základní škola a mateřská škola, Ostrava-Hrabůvka, Mitušova 16, příspěvková organizace Školní vzdělávací program 2. stupeň, Člověk a příroda

Základní škola a mateřská škola, Ostrava-Hrabůvka, Mitušova 16, příspěvková organizace Školní vzdělávací program 2. stupeň, Člověk a příroda Základní škola a mateřská škola, Ostrava-Hrabůvka, Mitušova 16, příspěvková organizace Přírodopis 7. ročník Výstupy ŠVP Učivo Přesahy, metody a průřezová témata Žák 1. Zoologie chápe, proč obratlovce řadíme

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Mendelova 2. stupeň Základní Předmět Zdravověda Téma /

Více

Učební osnovy pracovní

Učební osnovy pracovní ZV Základní vzdělávání 0 týdně, povinný Udržování pořádku ve škole a jejím okolí Žák: udržuje pořádek - udržování pořádku ve třídě, ve škole - udržování pořádku v okolí školy, na hřišti, na zahradě, v

Více

Konkretizovaný výstup Konkretizované učivo Očekávané výstupy RVP

Konkretizovaný výstup Konkretizované učivo Očekávané výstupy RVP Ročník: I. - orientuje se v pojmech a prostoru školy - vyzná se v prostoru třídy, školy, okolí svého bydliště - umí adresu a telefon bydliště - dojde bezpečně z domu do školy a zpět - užívá správné školní

Více

Propozice 32. ročníku Memoriálu Jerry Hodného

Propozice 32. ročníku Memoriálu Jerry Hodného Junák český skaut, středisko Jerry Hodného Napajedla, z. s. Na Kapli 1060 IČO 46276165 763 61 Napajedla Propozice 32. ročníku Memoriálu Jerry Hodného Datum: 3. a 4. 10. 2015 Místo: Napajedla - klubovna

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět. Charakteristika vyučovacího předmětu 1. stupeň:

Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět. Charakteristika vyučovacího předmětu 1. stupeň: Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Vyučovací předmět: PRVOUKA Charakteristika vyučovacího předmětu 1. stupeň: Obsahově, časově, organizačně - v 1. a 2. ročníku se

Více

DOTAZNÍK Rozvoj obce KAŠAVA do roku 2021

DOTAZNÍK Rozvoj obce KAŠAVA do roku 2021 DOTAZNÍK Rozvoj obce KAŠAVA do roku 2021 Počet odevzdaných dotazníků: 67 Jak hodnotíte následující oblasti v obci Kašava? Komunikace obecního úřadu s občany celkem odpovědí: 59 1 30 50,8% 2 23 39,0% 3

Více